PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Greg77
12-09-2012, 20:07
No i wiadomo, ze iP5 wychodzi 28 wrzesnia, przynajmniej na wyspach a iOS6 bedzie 19stego:)

dzejms
12-09-2012, 20:09
No i wiadomo, ze iP5 wychodzi 28 wrzesnia, przynajmniej na wyspach a iOS6 bedzie 19stego:)

Chyba oglądamy inny Keynote. iP5 wychodzi 21. Pre-order 14.

Greg77
12-09-2012, 20:14
Chyba oglądamy inny Keynote. iP5 wychodzi 21. Pre-order 14.

http://live.myapple.pl/itsalmosthere

Sorry w Irlandii 28 wrzesien

MrQba
12-09-2012, 20:43
A co to jest iPhone Touch? Chyba o iPod Touch chodzi? Już drugi raz się zetknąłem z taką nazwą. Pomyślałem, że to jakaś kaczka, ale widzę, że albo błąd zaczął się rozprzestrzeniać albo faktycznie coś jeszcze wymodzili...

Hehe mój błąd ;) iPod Touch miało być... iPhone u nas 28-ego

Psychotrop
12-09-2012, 23:08
@nowart
proszę zwrócić uwagę na tytuł wątku i trzymać się tematu, a zaczepki "systemowe" zostawić sobie na inne podwórko.

ThomasVoland
13-09-2012, 01:41
Jak ktoś chce już iOS 6 to Golden Master już jest i nie trzeba mieć konta deweloperskiego, że zainstalować. Tyle że trzeba pobrać ręcznie plik z netu odpowiedni dla swojego telefonu, a nie tylko kliknąć w 'sprawdź uaktualnienia' w itunes.

Greg77
13-09-2012, 02:42
Jak ktoś chce już iOS 6 to Golden Master już jest i nie trzeba mieć konta deweloperskiego, że zainstalować. Tyle że trzeba pobrać ręcznie plik z netu odpowiedni dla swojego telefonu, a nie tylko kliknąć w 'sprawdź uaktualnienia' w itunes.

Daj jakies namiary....please......cos nowego do zabawy bedzie.

Aaaa instalacja przez iTunesa wtedy?

ThomasVoland
13-09-2012, 04:48
Wpisz na google 'ios 6 golden master torrent nazwa_swojego_urzarzenia' albo coś podobnego. Instalujesz z itunes (wybierasz urządzenie, na które chcesz zainstalować i klikasz na 'odtwórz oprogramowanie' czy jakoś tak (z wciśniętym altem, na PC to chyba shift będzie) i jako plik wskazujesz ten z ios 6). Tylko zrób sobie najpierw kopię zapasową (PPM na urządzeniu > archiwizuj).

U mnie siedzi od kilku godzin:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/42689972/share/Zrzut%20ekranu%202012-09-13%20o%2004.46.10.JPG)

Greg77
13-09-2012, 07:24
A to choc troche legalne jest?
Nie zablokuja mi iP?;)
Kopie mam na iCloud;)

nowart
13-09-2012, 08:46
@nowart
proszę zwrócić uwagę na tytuł wątku i trzymać się tematu, a zaczepki "systemowe" zostawić sobie na inne podwórko.

Po podwórkach już nie biegam , pozostawię tę rozrywkę Tobie sztywniaku :) a jeśli mnie pamięć nie myli to Iphone5 jest wytworem bodaj tytułowej firmy Apple chyba, że coś się w międzyczasie zmieniło...

Aeon88
13-09-2012, 10:12
Ja dobrze doczytałem? Mapy dalej będą działać wyłącznie online? :/ Czemu nie zrobią wkońcu map offline, gdzie cała mapa jest w urządzeniu zapisana a pozycję ustala wyłącznie GPS, tak jak to jest w garminie mobile np?

Majek
13-09-2012, 10:42
Hehe mój błąd ;) iPod Touch miało być... iPhone u nas 28-egoJeszcze przez chwilę pomyślałem, że może chodzi 3GSa, którego chcą utrzymać na rynku jako tańszą opcję i sprzedawać z pre-paidami. Coś takiego mi się kiedyś obiło o uszy.

Ja dobrze doczytałem? Mapy dalej będą działać wyłącznie online? :/ Czemu nie zrobią wkońcu map offline, gdzie cała mapa jest w urządzeniu zapisana a pozycję ustala wyłącznie GPS, tak jak to jest w garminie mobile np?Bo to jest wbrew pozorom problematyczna sprawa. Nie wszystkie urządzenia mają odbiornik GPS na przykład. Poza tym mapy zajmują jakąś tam przestrzeń dyskową. W związku z tym, że nie ma możliwości rozszerzenia tej pamięci, to użytkownik decyduje, czy chce mieć mapy online'owe i nie zawalać sobie dysku, czy chce sobie wgrać mapy na stałe, od zewnętrznego dostawcy i świadomie zająć część tej pamięci. Ja na ten przykład nie czuję potrzeby posiadania stałej nawigacji ani w telefonie, ani w tablecie (bo mam nawigację w samochodzie). Mam tylko 16 GB i wolę je przeznaczyć na coś innego. Jak taką potrzebę poczuję lub zostanę do muru przyciśnięty, to sobie kupię jakąś Automapę, czy innego Tom Toma. A póki co, online-owa wersja map w zupełności mi wystarczała, jeżeli coś sporadycznie musiałem sprawdzić będąc poza samochodem lub jadąc nieswoim samochodem.

Greg77
13-09-2012, 11:59
Ummmmmm to oprogramowanie iOS6 jest juz jailbreakniete......skiny500 mozesz mi dac znac, czy wszystko jest ok? Czy mozna instalowac, no i czy jak mam backup na iCloud to sobie sciagnie?

dzejms
13-09-2012, 12:10
Ummmmmm to oprogramowanie iOS6 jest juz jailbreakniete......skiny500 mozesz mi dac znac, czy wszystko jest ok? Czy mozna instalowac, no i czy jak mam backup na iCloud to sobie sciagnie?

Szkoda, że jak na razie tylko na A4.

Greg77
13-09-2012, 12:48
Szkoda, że jak na razie tylko na A4.

?? Ocochozi?
Kurcze potrzebne do tego jest iTunes 10.7, oczywisci ejak zrobilem update to pojawil sie stary problem, iTunes nie widzi mi iPhonea......no i po zabawie!

Skiny500 masz Windowsa, czy MACa? Cos ten moj iTunes 10.7 nie chce mi odpalic tej wersji sciagnietej...chce sciagac 5.1.1:(

dzejms
13-09-2012, 13:02
?? Ocochozi?

A4 Devices - iPhone 4/iPod Touch 4g/iPad 1

Skiny500 masz Windowsa, czy MACa? Cos ten moj iTunes 10.7 nie chce mi odpalic tej wersji sciagnietej...chce sciagac 5.1.1

Shift+Restore lub Shift+Update musiz zrobić jeżeli chcesz mieć iOS6GM

ThomasVoland
13-09-2012, 13:10
Ummmmmm to oprogramowanie iOS6 jest juz jailbreakniete
Nie rozumiem. Chodzi o to że jest już jailbreak na iOS6? Ja jb nie robię, więc mi to na nic i nie wiem czy już jest. Czy z iClouda przywróci wszystko to nie wiem, ale kliknięcie w przycisk archiwizacji to chyba nie jest wielki problem. W każdym razie u mnie poszło bez problemów wszystko, poza tym, że w trakcie archiwizacji jakiś error wyskoczył za pierwszym razem i telefon przestało wykrywać. Musiałem uruchomić ponownie komputer i telefon.

A to choc troche legalne jest?
Z tego co wiem bety są zabezpieczane. Golden Master to normalny, finalny iOS6, który będzie dla wszystkich dostępny za kilka dni, jedyna różnica jest taka, że instalujesz go wcześniej - dlatego to Golden Master.

Skiny500 masz Windowsa, czy MACa? Cos ten moj iTunes 10.7 nie chce mi odpalic tej wersji sciagnietej...chce sciagac 5.1.1:(
Maca, napisałem ci wcześniej co masz zrobić żeby móc zainstalować z dowolnego pliku iOS.

Co do map to nie umiem sobie wyobrazić map całego globu zrzuconych na pamięć, przecież mapy google zajmują 20 petabajtów (20 milionów gigabajtów). To nie automapa gdzie jest trochę wektorów z bazą danych i na tym koniec

Greg77
13-09-2012, 13:18
Dobra, jailbreaka nie potzrebuje wcale, tak pytalem, bo gdzies sie pokazala informacja, teraz mi wola, ze nie kompatybilne z moim urzadzeniem:(
Ktos to robil na iP4? Zassalem wersje iPhone4,1_6.0_10A403_Restore - iMZDL.com i nie bierze jej.....sciagam jeszcze jedna.

ThomasVoland
13-09-2012, 13:21
Ja robiłem na i4, tak się u mnie plik nazywał: iPhone3,1_6.0_10A403_Restore - iMZDL.com.ipsw

dzejms
13-09-2012, 13:22
Dobra, jailbreaka nie potzrebuje wcale, tak pytalem, bo gdzies sie pokazala informacja, teraz mi wola, ze nie kompatybilne z moim urzadzeniem:(
Ktos to robil na iP4? Zassalem wersje iPhone4,1_6.0_10A403_Restore - iMZDL.com i nie bierze jej.....sciagam jeszcze jedna.

Ściągnąłeś do 4s. Jak poczekasz 15min to podam Ci link do DropBoxa.

Greg77
13-09-2012, 13:24
Ściągnąłeś do 4s. Jak poczekasz 15min to podam Ci link do DropBoxa.

Podziekowal, ale juz znalazlem, choc dziwilem sie, ze nazwa jest iPhone3;)

Dobra juz dolecial ten drugi plik, robie:D

Ja robiłem na i4, tak się u mnie plik nazywał: iPhone3,1_6.0_10A403_Restore - iMZDL.com.ipsw

Czyli teraz mam dobry:)

Koles obiecuje, ze za tydzien bedzie dokladnie taka sama wersja....
Ciekawe, czy bedzie chcial robic upgrade:D
tQJkEqtCzWA

No i jestem pod wrazeniem, wszystko zostalo jak bylo, zero dodatkowej synchronizacji, pamietam, ze z przejsciem na 5.0 byl problem;)

Majek
13-09-2012, 18:01
Tak zmieniając temat... Dla fanów wk...ch ptakow, najnowsza odsłona, kosmiczna, jest na weekend przeceniona z 2.99, na 0.99 rubla w wersji HD, dla iPada.

Aeon88
13-09-2012, 19:26
Bo to jest wbrew pozorom problematyczna sprawa. Nie wszystkie urządzenia mają odbiornik GPS na przykład. Poza tym mapy zajmują jakąś tam przestrzeń dyskową. W związku z tym, że nie ma możliwości rozszerzenia tej pamięci, to użytkownik decyduje, czy chce mieć mapy online'owe i nie zawalać sobie dysku, czy chce sobie wgrać mapy na stałe, od zewnętrznego dostawcy i świadomie zająć część tej pamięci. Ja na ten przykład nie czuję potrzeby posiadania stałej nawigacji ani w telefonie, ani w tablecie (bo mam nawigację w samochodzie). Mam tylko 16 GB i wolę je przeznaczyć na coś innego. Jak taką potrzebę poczuję lub zostanę do muru przyciśnięty, to sobie kupię jakąś Automapę, czy innego Tom Toma. A póki co, online-owa wersja map w zupełności mi wystarczała, jeżeli coś sporadycznie musiałem sprawdzić będąc poza samochodem lub jadąc nieswoim samochodem.

W zyciu się z tym nie zgodzę, bo to nie prowadzi żadnych problemów. Ba, to mapy online wprowadzają problemy.

1. Nie wszystkie urządzenia mają odbiornik GPS? Praktycznie wszystkie urządzenia, na które wejdzie iOS6 i nowe mapy mają wbudowane odbiorniki GPS, wyłącznie ipod nie ma. Za to połowa urządzeń na które wejdzie iOS6 nie ma możliwości pracować online, bo nie mają gniazda na kartę SIM (wszystkie ipody i połowa ipadów), a te co mają (iphony i druga połowa ipadów) i tak będą działać do bani, bo prędkości dzisiejszego neta w sieciach komórkowych są opłakane, o ile w mieście masz dobry zasięg, to jednak jadąc w trasę 90% czasu spędzasz poza miastem gdzie panuje stary EDGE lub jeszcze GPRS. Prosty przykład, map offline używam w nokii od dawna, map online do dziś nie mam, bo bardzo lipnie działają, są wolne szczególnie jak się płaci za standardowy net w komórce. Więcej jest więc problemów z mapami online niż offline. To po pierwsze.

2. Jakąs tam przestrzeń dyskową? Mapy całej polski zajmują około 1,5GB, to naprawdę tak dużo mając 14GB miejsca w ipadzie czy iphonie? To jest całe nic. Po drugie mając mapy offline zawsze możesz przejść w tryb online i korzystać z map z neta. Masz wybór. Tu niestety go nie dali.

ThomasVoland
13-09-2012, 19:36
2. Jakąs tam przestrzeń dyskową? Mapy całej polski zajmują około 1,5GB, to naprawdę tak dużo mając 14GB miejsca w ipadzie czy iphonie? To jest całe nic. Po drugie mając mapy offline zawsze możesz przejść w tryb online i korzystać z map z neta. Masz wybór. Tu niestety go nie dali.

Mapy SAMEJ polski (więc przełóż to sobie teraz na cały glob), w dodatku tylko wektorowe i bez street view (tego to nawet applowskie teraz nie mają)- typowo do nawigacji. Ludzie mają też inne potrzeby, a ile zajmują kompletne mapy google już pisałem - 20 petabajtów. Zaraz napiszesz, że przecież wszystkiego nie potrzeba - tylko że wtedy dostaje się już gorszy produkt.

Greg77
13-09-2012, 19:46
Ja tam na predkosci nie narzekam, ale ja nie w kraju......dodatkowo mam nieograniczony net w telefonie;)

Aeon88
13-09-2012, 20:17
skinny, jak używasz jakichś map to raczej nie używasz całego globu, więc można wgrać przed wyjazdem konkretnie to co potrzeba. I to wcale nie jest gorszy produkt! masz to co potrzebujesz już offline i nie czekasz na zasięg GPRS tylko jedziesz. Nawigacja jest szybka i bez przycięć jak w las wjedziesz. To dla mnie jest lepszy produkt. Po drugie jak się nawiguje jadąc autem street view nie jest zbyt wygodny, ja wolę np mapy w 3d albo 2d wektorowe gdzie widzę jak się drogi rozgałęziają na długo przede mną. Zresztą, najlepsze nawigacje czy garmin czy inne nie mają 20 petabajtów map i jakoś są super i prowadzą gdzie trzeba, wiec nie wchodźmy w skrajności... Po trzecie, możesz mieć wybór, mapy googla online albo appla offline, byłoby git i dla ciebie i dla mnie, ale widać to w iphone 6 i IOS7 dopiero wejdzie. Wkońcu apple to co w innych fonach jest od dawna wprowadza u siebie lata później, żeby czasem nie dać za dużo odrazu i mieć co włożyć do nowszego gadżetu za rok. Niektóre rzeczy faktycznie lepiej że poczekały, bo mozolnie chodziły na nokiach czy szajsungach, ale często apple przesadza pod tym względem.

Greg, w PL też są nieograniczone, ale po limicie spada prędkość do minimum, nic się na tym nie da robić, wiem bo mam.

ThomasVoland
13-09-2012, 20:27
Zakładasz że mapy to tylko nawigacja, a tak nie jest.

Greg77
13-09-2012, 20:36
Greg, w PL też są nieograniczone, ale po limicie spada prędkość do minimum, nic się na tym nie da robić, wiem bo mam.

No tak u mnie tez, limit mam 15GB i na maxa mialem 4GB jak mecze na lapku w pracy ogladalem przez net z iphonea

Aeon88
13-09-2012, 21:26
To niech będą konkretną aplikacją skinny, nawigacja konkretna z mapami offline zebym sie nie srał z sygnałem i opłatami i żebym nie musiał ipada zmieniać na 3/4G, + opcje online dla Ciebie typu street view itd. Przecież to nie trudne, wystarczy chciec to zrobić, ale tak jak mówię, to w kolejnym ipku może znajdziemy. Dla mnie mapy to głównie nawigacja, jak chcę użyć map do innego celu to mam google earth lub google maps, skoro mapy od appla mają spełniać m.in. też rolę nawigacji samochodowej to niech to robią jak należy a nie wszystko płatne przez neta :/

ThomasVoland
13-09-2012, 22:00
No to jako inna aplikacja, a nie narzekania, że obecna jest zła, bo jest online.

Aeon88
13-09-2012, 22:08
Jest zła, bo jest wyłącznie online, a jest przeznaczona również, oprócz Twojego street view, do nawigacji samochodowej, gdzie mapy online są do bani jak dla mnie. Mam nadzieję że teraz zrozumiałeś o co mi chodzi, bo już 3 raz o tym piszę...

Majek
13-09-2012, 23:04
1. Nie wszystkie urządzenia mają odbiornik GPS? Praktycznie wszystkie urządzenia, na które wejdzie iOS6 i nowe mapy mają wbudowane odbiorniki GPS, wyłącznie ipod nie ma.iPad 2 WiFi też ma? No popatrz, nawet nie zauważyłem... ;-)

skinny, jak używasz jakichś map to raczej nie używasz całego globu, więc można wgrać przed wyjazdem konkretnie to co potrzeba.Ymm... A jak Ty sobie to wyobrażasz w fabrycznym programie będącym częścią systemu operacyjnego?

Po trzecie, możesz mieć wybór, mapy googla online albo appla offline
Ale przecież masz wybór. Jak Ci się nie podobają mapy online, dokupujesz/pobierasz sobie za free takie, jakie Ci się podobają najbardziej z całej oferty iTunes.

Wkońcu apple to co w innych fonach jest od dawna wprowadza u siebie lata później, żeby czasem nie dać za dużo odrazu i mieć co włożyć do nowszego gadżetu za rok.
Przypomnij mi, w jakim innym telefonie masz nawigację pracującą offline, będącą elementem systemu operacyjneg?

witus
14-09-2012, 08:32
Nokia daje dobra mapy offline za darmo ... Testowałem telefon żony z androidem nawigując z mapami google danych ściągnęło się bardzo bardzo niewiele więc transmisja to nie problem. Mapy te jednak są mniej wygodne czasami nie nadążają żeby trafić do celu w gęsto upakowanym centrum katowic trzeba mieć ekran przed sobą a ja nie miałem uchwytu ... Na ios fantastycznie spisuje się Navigon, którego co jakiś czas można kupić w sporej obniżce.

Aeon88
14-09-2012, 14:01
iPad 2 WiFi też ma? No popatrz, nawet nie zauważyłem... ;-)

Tak, mam ipada 2 wifi, też ma GPS.

Ymm... A jak Ty sobie to wyobrażasz w fabrycznym programie będącym częścią systemu operacyjnego?

Normalnie, jakoś Nokia w fabrycznym programie ma możliwość dogrywania/usuwania co chcesz i kiedy chcesz, łącznie z punktami POI czy głosem laski tłumaczącej trasę. Mapy wgrywasz usuwasz kiedy chcesz. Skoro u nich to nie problem to czemu apple miało by z tym jakiś mieć? Wkońcu mapy biorą od TomToma który też udostępnia paczki do swoich urządzeń z konkretnymi krajami.

Ale przecież masz wybór. Jak Ci się nie podobają mapy online, dokupujesz/pobierasz sobie za free takie, jakie Ci się podobają najbardziej z całej oferty iTunes.

Liczyłem na fabryczą nawigację która wkońcu będzie offline skoro już zrobili to też głównie do auta, aplikacjie firm trzecich znam, większość mi nie leży. Czekam na obniżkę garmina.

Przypomnij mi, w jakim innym telefonie masz nawigację pracującą offline, będącą elementem systemu operacyjneg?

W nokii, Nokia Maps jest od kilku lat za friko. Jeszcze uchwyt samochodowy dostajesz gratis, mam taki na szybie od kilku lat. I to bardzo dobrze działająca nawigacja jest.

mateo912
14-09-2012, 14:31
Tak, mam ipada 2 wifi, też ma GPS.

Z tego co ja sie orientuje ipady maja gps tylko w wersji 3G, wersje wifi nie maja gps.

dzejms
14-09-2012, 15:56
Z tego co ja sie orientuje ipady maja gps tylko w wersji 3G, wersje wifi nie maja gps.

Bo tak jest. Koledze Aeon88 się wydaje.

mateo912
14-09-2012, 16:34
Bo tak jest. Koledze Aeon88 się wydaje.

Chodź żeby byc w100% uczciwym należy powiedzieć ze moduł gps jest prawdopodobnie w każdym ipadzie zamontowany a jedynie wyłączony programowo, jakiś czas temu miałem taka sytuacje ze sprawdzając trasę w nawigacji sygic na swoim ipadzie 1 wifi złapała mi fixa na tyle ze pokazało gdzie jestem. Nie wiem w jaki sposób i dlaczego (pewnie blad systemu) ale stało sie:)

demarca
14-09-2012, 18:02
Nie wiem w jaki sposób i dlaczego (pewnie blad systemu) ale stało sie:)

W modelach WiFi przybliżona pozycja ustalana jest za pomocą "znanych" sieci WiFi.
Im więcej sieci w okolicy, tym lepsze efekty. Może dlatego niektórzy mylą to z GPS :)

mateo912
14-09-2012, 18:23
W modelach WiFi przybliżona pozycja ustalana jest za pomocą "znanych" sieci WiFi.
Im więcej sieci w okolicy, tym lepsze efekty. Może dlatego niektórzy mylą to z GPS :)

Tak ale to było na środku skrzyżowania:D uzywalem nawigacji jako elektronicznej mapy gdy mówiłem kierowcy gdzie ma jechać:) a tu patrzę ikonka gps 3/4 i pokazało mi gdzie jestem(tj środek skrzyżowania:D)

Majek
14-09-2012, 22:26
Cuda, Panie... ;-)

hydra_nt
14-09-2012, 23:03
iPad 2 Wi-Fi :
-wi-fi
-kompas cyfrowy

iPad2 Wi-Fi + 3G
Wi-Fi
Kompas cyfrowy
Assisted GPS
3G

iPad new Wi-Fi
Wi-Fi
Kompas cyfrowy

iPad new Wi-Fi + Cellular
Wi-Fi
Kompas cyfrowy
Assisted GPS i GLONASS
Sieci komórkowe

Źrodło - apple.com

hydra_nt
15-09-2012, 00:00
I jeszcze jak ktoś nie słyszał :) Wymiana stary na nowy (oczywiście za dopłatą ).
http://www.isource.pl/main.php?p=141&m=3

Greg77
15-09-2012, 11:38
Tak ale to było na środku skrzyżowania:D uzywalem nawigacji jako elektronicznej mapy gdy mówiłem kierowcy gdzie ma jechać:) a tu patrzę ikonka gps 3/4 i pokazało mi gdzie jestem(tj środek skrzyżowania:D)

A nie wifi, GPS nie ma zadnego wskaznika poziomu, tylkos trzalka;) Moze zlapal jakis hotspot?

jackrabbit
15-09-2012, 12:09

moja stara nokia nie miala gps i lokalizowala mnie z dokladnoscia do parunastu metrow w miescie, na trasie dokladnosc wynosila kilkaset metrow, czasami kilka km

mateo912
15-09-2012, 12:16
A nie wifi, GPS nie ma zadnego wskaznika poziomu, tylkos trzalka;) Moze zlapal jakis hotspot?

gps też ma wskaźnik "mocy" sygnału ;) później spróbuje jakoś fote zrobić to ci pokaże :D

moja stara nokia nie miala gps i lokalizowala mnie z dokladnoscia do parunastu metrow w miescie, na trasie dokladnosc wynosila kilkaset metrow, czasami kilka km

pokazywała pozycje po nadajnikach(tzw triangulacja) ale ipad WIFI nie ma GSM więc to też odpada :)

jackrabbit
15-09-2012, 14:27
kurde kto kupuje ipada bez gsm? :)

Artreserved
15-09-2012, 14:38
Np ktoś, kto ma iPhone'a i ten służy mu jako hotspot ;-)

GeparD
15-09-2012, 14:46

Ja. Po cholerę mi GSM jeśli w większości czasu jestem w zasięgu wifi a jak brak wifi odpalam hotspot na iPhone.

mateo912
15-09-2012, 14:54
ja ;) w tej samej cenie były wersje 32gb wifi i 16gb 3g więc wybrałem 32.

+1

Ja. Po cholerę mi GSM jeśli w większości czasu jestem w zasięgu wifi a jak brak wifi odpalam hotspot na iPhone.

o to to właśnie ;)

Greg77
15-09-2012, 17:06

Ja mam i uzywam jako hotspot;)
Co chcesz wiedziec?

Artreserved
15-09-2012, 17:18
Ja mam i uzywam jako hotspot;)
Co chcesz wiedziec?

Wiem wszystko o tym zestawie, odpowiadałem tylko koledze pytającemu o to, kto kupuje iPada bez WiFi. Dzięki ;-)

Aeon88
16-09-2012, 14:04
Macie rację, pomyliłem GPS z lokalizacją przez WiFi. Jak wylączyłem WiFi to nagle mapy przestały działać ;D no to zdziwko, od zawsze myślałem że każdy ipad ma GPS...

Aeon88
25-09-2012, 12:30
Jeeeest wkońcu moje ulubione forum :) Mam 2 pytania:

1. Panoćki, w reklamowych screenach macbooka z retiną jest na pełnym ekranie zdjęcie goniących zebr i panel z suwakami. Rozumiem że to program aperature. Da się tak obrabiać zdjęcia w Lr? W sensie zdjęcie mieć na pełnym ekranie a panele z suwakami i presetami po bokach? :)

2. Jak to jest z systemem OSX kupionym w Apple Mac Store? Np, kupuję macbooka jakiegoś używanego, kupuję na App Store system nowy np Liona, system się aktualizuje i wszystko fajnie śmiga. Potem będę chciał sprzedać stary macbook jak już się nauczę obsługi systemu i będę chciał kupić nowego albo mało używanego macbooka pro. Czy podpinając tego nowego macbooka pro pod moje konto w app store mogę pobrać kupiony wcześniej system i go zainstalować na nowym lapku? Ze starego lapka bym oczywiście go usunął robiąc format czy tam przywracanie do tigera/leoparda, także kupiony na starym lapku system byłby używany tylko na moim nowym sprzęcie. Jest to możliwe? Czy może system raz kupiony przypisuje się do sprzętu na którym został pierwszy raz zainstalowany i na nowszym lapku już z niego nie skorzystam? (cos jak win OEM)

dzejms
25-09-2012, 12:39
1. Tylko tak:

źródło (http://img207.imageshack.us/img207/1097/screenshot20120925at113.png)

2. Tak. Soft zakupiony w MAS jest przywiązany do AppleID nie do sprzętu.

shaolin
25-09-2012, 13:12
Macie juz iOS6? Piekne mapy wrzucili :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Tom01
25-09-2012, 13:20
Piekne mapy wrzucili :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

źródło (http://media.lolwall.co/uploads/cache/lols/2012/09/7872fd3244e0da3f52b0a2a49ebc84f9_248851-700x.jpeg)

Greg77
25-09-2012, 13:34
Piekne mapy wrzucili :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

No dali czadu......
Miejmy nadzieje, ze sie szybko poprawia.....choc na moja okolice narzekac nie moge.

gibber
25-09-2012, 14:00
Wywalili Youtube player z iOS6, czy tylko ja nie mogę go znaleźć.

Artreserved
25-09-2012, 14:02
Wywalili. Jest za darmo w Appstore.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Greg77
25-09-2012, 14:13
Tak i ten z appstore wyglada IMHO lepiej;)

MrQba
25-09-2012, 15:00
Jeeeest wkońcu moje ulubione forum :) Mam 2 pytania:

1. Panoćki, w reklamowych screenach macbooka z retiną jest na pełnym ekranie zdjęcie goniących zebr i panel z suwakami. Rozumiem że to program aperature. Da się tak obrabiać zdjęcia w Lr? W sensie zdjęcie mieć na pełnym ekranie a panele z suwakami i presetami po bokach? :)

2. Jak to jest z systemem OSX kupionym w Apple Mac Store? Np, kupuję macbooka jakiegoś używanego, kupuję na App Store system nowy np Liona, system się aktualizuje i wszystko fajnie śmiga. Potem będę chciał sprzedać stary macbook jak już się nauczę obsługi systemu i będę chciał kupić nowego albo mało używanego macbooka pro. Czy podpinając tego nowego macbooka pro pod moje konto w app store mogę pobrać kupiony wcześniej system i go zainstalować na nowym lapku? Ze starego lapka bym oczywiście go usunął robiąc format czy tam przywracanie do tigera/leoparda, także kupiony na starym lapku system byłby używany tylko na moim nowym sprzęcie. Jest to możliwe? Czy może system raz kupiony przypisuje się do sprzętu na którym został pierwszy raz zainstalowany i na nowszym lapku już z niego nie skorzystam? (cos jak win OEM)

Ad1 lightroom pozwala na pełny ekran ale nie tak jak aperture. Zostaja paski góra i dół minimalne. Mozna wlaczyc autoukrywanie bocznych i po najechaniu myszki pojawia sie panel. Nie wiem czy jest opcja odpięcia paneli i przemieszczanie ich po obrazie.
Ad2 a po co po zakupie nowego instalowac od nowa. Przywracasz na nowym laptopie caly system z time machine i wszystko co na starym jest na nowym jakbys nic nie zrobil. Mozesz tez zrobic jak piszesz. Na nowym komputerze po zalogowaniu sie do appstore bedziesz mogl sobie pobrac za free jeszcze raz system i wszystko inne co zakupiles w appstore.
"OsX Może być zainstalowany bez żadnych dodatkowych kosztów (poza jednorazową opłatą licencyjną) na wszystkich komputerach Mac będących własnością klienta używanych do celów niekomercyjnych."

MrQba
25-09-2012, 15:03
Co do map to ja nie narzekam. Juz nie dlugo pewnie bedzie aplikacja google w appstore i tak jak z youtube i problem sie rozwiaże.

Greg77
25-09-2012, 15:37
Juz nie dlugo pewnie bedzie aplikacja google w appstore

Wolal bym zeby naprawili te mapy "firmowe".......mapy google mam na google earth;)

Aeon88
25-09-2012, 15:38
MrQba własnie o to odpięcie mi chodziło, żeby zdjęcie było full screen a panel zwinięty do 1/3 normalnej długości można było przesuwać po ekranie do woli jak w aperture, to by było fajne. Ale lepszy rydz niż nic, znalazłem wkońcu opcję pełnego ekranu z panelami po bokach, zawsze to ciut więcej miejsca niż z paskami i menu start.

Co do przywracania, MrQba, nie wiedziałem właśnie czy wolno liona użyć/przywrócić też na nowy komp, myślałem że system to nie to samo co aplikacje i przypisany jest do kompa a nie do Apple ID. Bo ogólnie o Time Machine wiem. Ale skoro można to super, wkońcu bym miał pełnoprawny system a nie OEM jak w windzie, wkurza mnie już to kupowanie windy za każdym razem jak kompa wymienię.... :/ A Win pro jest drogi.

Teraz pytanie nr 3: Co jeśli komputer który będę używał będzie do celów komercyjnych? Muszę wykupić droższą licencję czy poprostu wtedy licencja ograniczy się do 1 stanowiska i nie będę mógł na wszystkich macbookach jednocześnie mieć liona tylko na 1?

Edit: dobra znalazłem info że dla użytku domowego od Liona możemy system instalować na wszystkie kompy autoryzowane z naszym apple id, ale dalej nie kumam co jeśli komp ma być firmowy? Wtedy 1 komp = 1 licencja? Czy też 1 licencja = 5 kompów (bo można podpiąć max 5 do jednego apple id)?

Majek
25-09-2012, 16:02
Tak i ten z appstore wyglada IMHO lepiej;)
Tylko że jeszcze na iPada nie ma i nie wiadomo, kiedy będzie. W sumie to zapomniałem sprawdzić, ale podobno są jakieś jazdy z przekazywaniem obrazu na Apple TV z tej guglowej aplikacji. Aaa... No i teraz będziemy mogli oglądać sobie reklamy w trakcie oglądania filmików. ;-)

Jeżeli chodzi o mapy, to ja nie narzekam. Z tych wszystkich punktów POI ja i tak nie korzystałem nigdy, więc i mniejsza ilość mnie nie boli, a za to zdjęcia są nowsze. Np. na guglu mojej chałupy nie ma, a w tej nowej aplikacji jest. Co prawda zdjęcie jest sprzed jakichś dwóch lat, ale na guglu jest sprzed 4. To i tak lepiej. ;-)

MrQba
25-09-2012, 16:06
MrQba własnie o to odpięcie mi chodziło, żeby zdjęcie było full screen a panel zwinięty do 1/3 normalnej długości można było przesuwać po ekranie do woli jak w aperture, to by było fajne. Ale lepszy rydz niż nic, znalazłem wkońcu opcję pełnego ekranu z panelami po bokach, zawsze to ciut więcej miejsca niż z paskami i menu start.

Co do przywracania, MrQba, nie wiedziałem właśnie czy wolno liona użyć/przywrócić też na nowy komp, myślałem że system to nie to samo co aplikacje i przypisany jest do kompa a nie do Apple ID. Bo ogólnie o Time Machine wiem. Ale skoro można to super, wkońcu bym miał pełnoprawny system a nie OEM jak w windzie, wkurza mnie już to kupowanie windy za każdym razem jak kompa wymienię.... :/ A Win pro jest drogi.

Teraz pytanie nr 3: Co jeśli komputer który będę używał będzie do celów komercyjnych? Muszę wykupić droższą licencję czy poprostu wtedy licencja ograniczy się do 1 stanowiska i nie będę mógł na wszystkich macbookach jednocześnie mieć liona tylko na 1?

Edit: dobra znalazłem info że dla użytku domowego od Liona możemy system instalować na wszystkie kompy autoryzowane z naszym apple id, ale dalej nie kumam co jeśli komp ma być firmowy? Wtedy 1 komp = 1 licencja? Czy też 1 licencja = 5 kompów (bo można podpiąć max 5 do jednego apple id)?

Chyba przycisk F zmienia ustawienia wyświetlania Lightrooma. Co do licencji jak pracowałem w drukarni to każdy mac miał swój system. Jeżeli nie masz do celów komercyjnych więcej niż 1 komp to nic to nie zmienia. I tak za każdym razem kupuje sie za kase system wiec czy prywatnie czy na FV jeden grzyb. Aktualizacja i z głowy. A jak sie ma pare komputerów to chyba trzeba bulić za każdy.

burton
25-09-2012, 16:10
Chyba przycisk F zmienia ustawienia wyświetlania Lightrooma.
Zmienia na pewno.

MrQba
25-09-2012, 16:19
Przy większej ilości wyczytałem że kupuje sie wersję wielostanowiskową.

Podstawowa wersja systemu na jedno stanowisko została wyceniona na 29,99 dol. Za wersję serwerową zapłacić trzeba 49,99 dol. Z powodu nowej zasady dystrybucji oprogramowania pojawiło się wiele pytań dotyczących sposobu zakupu systemu przez firmy i instytucje. Klienci biznesowi będą mogli kupić system w cenie 29,99 dol. pod warunkiem, że nabędą minimum 20 licencji. Podobna zasada obowiązuje w przypadku Mac OS X Lion Serwer.

Szkoły i instytucje aby nabyć najnowsze wydanie systemu muszą być zarejestrowane w programie edukacyjnym Apple. Wersja dla szkół i instytucji sprzedawana będzie jako zbiór programów Mac OS X Lion, iLife 11 i iWork 09 w cenie 39 dolarów przy zakupie minimum 25 licencji.

Do każdej zamówionej licencji Apple przydzieli osobny kod, który należy wprowadzić w App Store w celu pobrania systemu operacyjnego. Administratorzy i osoby, które będą chciały zainstalować Mac OS X Lion na innym komputerze, będą mogły pobrać instalator i przenieść go na inny komputer, bez potrzeby go z zewnętrznego napędu.

Aeon88
25-09-2012, 17:11
Ale od liona 1 kupiony system można zainstalować na każdym kompie przypniętym do apple id na który system został kupiony, jeśli jest do użytku niekomercyjnego. To już pewne, czytałem na forum myapple. Nie znalazłem tam jednak info co jeśli chcę go używać komercyjnie, to czy na każdy komp inny system czy nie ma takiego ograniczenia.

ThomasVoland
26-09-2012, 02:55
Myślę czy kupować Apple Care do miniacza, czy nie ma sensu. Niby najbardziej niezawodne ze wszystkich maków, ale byłby większy spokój i łatwiej za rok będzie sprzedać, jeśli będzie miał gwarancję. Na allegro od 539 zł, ale to można kupić w dowolnym miejscu na świecie z tego co wiem. Orientuje się ktoś gdzie się najbardziej opłaca? I czy potrzebuję tego w formie papierowej, czy sam kod wystarczy? Domyślam się że sam kod wystarczy aktywować, ale lepiej się upewnić.

Co do systemu jest tak, że ten który jest na komputerze w chwili kupna należy do komputera a nie do apple ID. Jeśli byś przeniósł się na komputer, który fabrycznie ma starszy system niż ten na Twoim dysku, to wtedy musiałbyś kupić ten nowszy system. No ale nikt się na starszy komputer nie przesiada, tylko na nowszy. Z firmami jak jest nie mam pojęcia.

dzejms
26-09-2012, 07:36
Czasem przy rejestarcji AC Apple prosi o scan paragonu/rachunku.

hydra_nt
27-09-2012, 16:16
Taki mały problem : synchronizacja - Outlook (PC) , iCloud, iPhone. Kontakty synchronizują się wzorcowo - gdzie nie wprowadzę zmiany czy dodam nowy, wszystko jest widoczne praktycznie od razu na innych urządzeniach w jedną i drugą stronę. Z kalendarzem jest inaczej - termin wpisany w Outlooku pokazuje się w iCloud oraz iPhonie - jest OK. W drugą jest gorzej - termin wpisany na iPhonie pokazuje się w iCloud ale w Outlooku już nie.
Próbował ktoś z Was takiej kombinacji i czy działa ? IP4S . OS 6.0. Niestety nie próbowałem przed aktualizacją OS'a.

Keek
27-09-2012, 20:36
Witam. Moglby mi ktos pomoc?
Czy ktos z Was wie moze jak z komputera (OSX) zrobic hotspota? Tak by widzial go telefon z Androidem.
Mam podpiety ethernet po kablu i chcialbym zeby telefon mial dostep do sieci przy pomocy WiFi a nie GPRS. Nie mam routera WiFi. Daloby sie to zrobic w jakis prosty sposob?

hydra_nt
27-09-2012, 20:59
Spójrz na TO (http://maketecheasier.com/create-wifi-hotspot-using-mac-os-x/2009/10/20) lub TO (http://maketecheasier.com/share-macs-internet-connection/2012/09/07)

Keek
28-09-2012, 02:11
Spójrz na TO (http://maketecheasier.com/create-wifi-hotspot-using-mac-os-x/2009/10/20) lub TO (http://maketecheasier.com/share-macs-internet-connection/2012/09/07)

Dzieki wielkie. Zupelnie mi nie przyszlo do glowy, ze to takie proste :)

shaolin
28-09-2012, 04:03
Zerknalem sobie na ceny Ajfona5 w PL i w HK - najdrozszy w HK jest w cenie najtanszego w PL (no dobra, stowke drozszy jest w HK - 2950 vs 2850) ;) mowie o cenach w JablkoStore ;)

I informacja dnia - Bad Piggies w koncu sie pokazaly, 100x lepsze niz Angry Birds :D wlasnie gram :D

witus
28-09-2012, 09:52
Alternatywą dla Apple Care jest podobne rozwiązanie sprzedawane przez Saturna. Kupowałem przy laptopie apple i było o połowę tańsze. A cen proponowanych przez chłopaka prowadzącego stoisko w Katowickim Saturnie i tak nikt nie pobije. Fajny gość ostatnio przecenił mi klawiaturę o kilka procent. Wystarczy z nim pogadać na facebooku lub na miejscu.

ThomasVoland
28-09-2012, 10:14
Ale działa tak samo? Tzn na podstawie numeru seryjnego i w każdym miejscu na świecie jest realizowane przez Apple? Czy to po prostu dodatkowy czas na reklamację w sklepie?

witus
28-09-2012, 10:46
Działa tylko w saturnie ! Zakres ochrony podobny.

Aeon88
28-09-2012, 13:03
Taa, coś jak cudowna gwarancja w Media Markt dokupywana dodatkowo, nigdy tego więcej nie kupię. Ostatnio chciałem kupić laptopa, gość oczywiście musiał mi ją zaproponować, odmówiłem bo ma pełno kruczków (czytałem kiedyś tą umowę bo do poprzedniego lapka ją dokupiłem, przykład? naprawa za którą się dopłaca jest jednorazowa czyli tylko raz można w MM naprawić lapka jeśli wogóle uznają że powinni to zrobić) a gość stwierdził że wystarczy powiedzieć że ktoś mnie pchnął na schodach i że niby wszyscy tak robią i MM normalnie realizuje naprawę wtedy. Mimo wszystko i tak odmówiłem. Potem jak przeglądałem dalej inne laptopy usłyszałem jak instruował kolegę sprzedawcę jak ma gadać z klientami i cytuję: im się nie mówi to co jest, tylko co to chcą usłyszeć.

Saturn to marka MM, ja za ich "dodatki" podziękuję.

-bob-
28-09-2012, 13:04
Ważne dla majfonowców
http://techtrendy.pl/title,Czy-Mapy-od-Apple-sa-bezuzyteczne,wid,14946540,wiadomosc.html?ticaid=6f 3fd

ThomasVoland
28-09-2012, 13:34
Co do tej sprawy z Saturnem, to myślałem że może mają jakieś lepsze ceny na AppleCare dla produktów u nich kupowanych. Ale jak to osobna gwarancja, to do AppleCare ciężko porównywać. Jak już zostało wspomniane warunki takiej gwarancji są inne.

AppleCare do miniacza jest w polsce od ok 500 zł, na eBayu od 99$, ok 120$ normalne oferty. Pewnie kupię na ebayu i mailem tylko poproszę kod + skan (na wszelki wypadek).

Aeon88
28-09-2012, 13:45
Nie ma co się pchać w dodatkową gwarancję z MM czy Saturna. Jest to robienie ludzi w balona;

1. Na ulotce wśród zalet: "bezpłatne naprawy". Tak naprawdę naprawa jest tylko jednorazowa. Mało tego, umowa trwa 4 lata, gwarancja producenta 2 lata. Jeśli sprzęt padnie Wam w pierwszych 2 latach to mimo że moglibyście oddać sprzęt na gwarancję producenta i zaoszczędzić 1razową naprawę w MM za którą zapłaciliśmy kilka stów to tak naprawdę nie ma takiej opcji o czym mówi regulamin, jeśli naprawimy sprzęt w pierwszych 2 latach to umowa wygasa, nie ważne że jeszcze wtedy jest ważna gwarancja producenta.

2. W MM gostek mi chwali jak to ta piękna gwarancja zapewni mi naprawę jak sam sobie sprzęt zepsuję przypadkowo, zaleję itd. A w umowie jasno jest napisane że ubezpieczenie nie pokrywa kosztów naprawy jeśli "Szkody wynikające z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego". Takich przypadków jest masa w sieci, ludzie szli naprawić sprzęt przypadkowo zepsuty a gwarancja nie była uznawana. Bo wkońcu ciężko udowodnić gościom z MM że to nie było naumyslnie i nie było w wyniku rażących zaniedbań, bo wszystko jest dla nich zaniedbaniem.

3. Ubezpieczenie od kradzieży. Kolejna bzdura, musieli by sie nam włamać do domu i ukraść laptopa lub wyrwać nam go z rąk na mieście żeby gwarancja była uznana, oczywiście papiery z policji trzeba pokazać że tak rzeczywiście było.

Także jak ktoś kupił to dziadostwo to współczuję.

witus
28-09-2012, 14:05
Laptopy apple są stosunkowo drogie i mają chyba tylko rok gwarancji. Trochę łyso jest nie mieć dodatkowej ochrony w przypadku częstego podróżowania ze sprzętem. Te ubezpieczenia sprzedawane przez saturna nie są jakieś wyjątkowe w Xkomie do ipada też osatnio proponują swoją ochronę. Pozostaje liczyć na to, że jednak zadziała jak będe miał taką potrzebę - oby nie. Złej woli Saturna bym nie zakładał. Natomias chłopak od apple na stoisku saturna uczciwie ostrzega, że jak coś w sprzęcie apple zaczyna szwankować trzeba się go szybko pozbyć.

shaolin
28-09-2012, 16:14
Ważne dla majfonowców
http://techtrendy.pl/title,Czy-Mapy-od-Apple-sa-bezuzyteczne,wid,14946540,wiadomosc.html?ticaid=6f 3fd

Czemu wazne? Przeciez tam nie ma nic nowego = jablkowe mapy na ios6 ssa x miliard ;)

Aeon88
28-09-2012, 18:52
Witus, a powiedział czemu? Chodziło mu o bardzo drogi serwis czy może to zwiastun lawiny awarii w niedalekiej przyszłości?

Greg77
28-09-2012, 23:18
I informacja dnia - Bad Piggies w koncu sie pokazaly, 100x lepsze niz Angry Birds :D wlasnie gram :D

Wlasnie nabylem.......fajna zabawa:d

witus
28-09-2012, 23:18
Mówił, że te sprzęty są kiepskonaprawialne. Trochę tych informacj od znakomych dociera są tacy, których komputyry lądują na długo w serwisie i wracają z powtarzającą się usterką. Mam nadzieję że jakiekolwiek usterki mnie nie dotkną i nie będę musiał testować tych ubezpieczeń i gaarancji.

rychu_cmg
28-09-2012, 23:35
Fajna gra połączanie złych ptaszków z elastomanią i starymi platformówkami z elementami zręcznościowymi na PC.

Majek
29-09-2012, 00:38
Ja też rano kupiłem, zerknąłem tylko na pierwszy level i musiałem spadać do roboty. Ale zapowiada się fajnie. Młodemu się spodoba... ;-)

Władca Pixeli
29-09-2012, 02:13
Nie wiem czy bardziej nadaje się to do działu "Humor" czy tutaj. :mrgreen:

http://technowinki.onet.pl/biznes/apple-kradnie-zastrzezony-wzor-to-sie-nazywa-ironi,1,5253793,artykul.html
http://technowinki.onet.pl/inne/wiadomosci/rysy-na-iphonie-5-to-normalne-wedlug-szefa-marketi,1,5260396,artykul.html

http://www.cio.com/article/717565/Experts_Applaud_Apple_CEO_Tim_Cook_s_Apology_Over_ Maps_Misstep?source=rss_news
Apple CEO Tim Cook today apologized to users for the substandard Apple Maps app in iOS 6, and steered them toward alternatives including Microsoft's Bing app and Google's online Maps. :mrgreen:

Aeon88
29-09-2012, 10:24
Widzicie, ledwo Jobs przestał zajmować się produktami od appla to już jakiś 'specjalista' wprowadza chińskie standardy, najpierw niedorobione mapy teraz obudowa z kiepskiego materiału w stosunku do poprzednika. Jak tak dalej pójdzie to ich produkty przestaną być wzorem do naśladowania pod względem dopracowania i jakości.

hydra_nt
29-09-2012, 11:17
Jak tak dalej pójdzie to ich produkty przestaną być wzorem do naśladowania pod względem dopracowania i jakości.
No niestety, jeżeli ktoś posiada akcje Appl'a to jest najlepszy czas aby je sprzedać.
Niedopracowany smartfon - rysujące się aluminum ( dla mnie to akurat nie ma znaczenia), soft - mapy, problem z baterią i wi-fi. A ogólnie to brak innowacji znanych z poprzednich modeli. Coś z czego Apple było znane i kojarzone jako marka dająca kierunek rozwoju.
Padło ??

ThomasVoland
29-09-2012, 11:24
Tak, jeszcze napisz że lada moment Apple zbankrutuje. Problemy były ze wszystkimi modelami, a iP4 i 4S strach włozyć do kieszeni bo od razu porysowany, trzeba mieć na nich folie. Po ekranie mojego poprzedniego telefonu mógłbym nożem skrobać, po iP bałbym się kluczami bo jest tak delikatny. To nie zmienia faktu, że w ogólnym rozrachunku jest i tak bardziej dopracowany od konkurencji, a android przy iOS wydaje się jakby ciągle był w fazie beta.

jackrabbit
29-09-2012, 11:29
mi 4s spadl wiele razy bez obudowy i jakos rys nie mam albo ich nie widze, za to ten gorny przycisk czasami nie dziala co mnie zaczyna wkurzac

Keek
29-09-2012, 11:41
No niestety, jeżeli ktoś posiada akcje Appl'a to jest najlepszy czas aby je sprzedać.
Niedopracowany smartfon - rysujące się aluminum ( dla mnie to akurat nie ma znaczenia), soft - mapy, problem z baterią i wi-fi. A ogólnie to brak innowacji znanych z poprzednich modeli. Coś z czego Apple było znane i kojarzone jako marka dająca kierunek rozwoju.
Padło ??

Pasc to raczej nie padnie. Firma wpasowala sie w rynek, pozyskala odpowiednia grupe klientow, ale nie jest to ta sama firma co kiedys. Uzywam makow prywatnie od 1999 roku, a zdarzylo mi sie pracowac na nich od 1991. Wydaje mi sie, ze wszystko zmienilo sie od czasow wypuszczenia iPhone. I niby nadal wszystko jest OK - jesli chodzi o system bo o hardwarze nie mowie, to boje sie, ze z roku na rok staje sie on bardziej hermetyczny i coraz wiecej aplikacji dostepnych tylko przez AppStore. Kiedy dojdzie do tego, ze zamiast Photoshopa i Lightrooma bedzie mozna uzywac tylko Aperture i powiedzmy iPhotoPro, ktore bedzie podobne do ostatniego FinalCut albo ostatnich Map, to ja podziekuje za OSX.

shaolin
29-09-2012, 11:41
Widzicie, ledwo Jobs przestał zajmować się produktami od appla to już jakiś 'specjalista' wprowadza chińskie standardy, najpierw niedorobione mapy teraz obudowa z kiepskiego materiału w stosunku do poprzednika. Jak tak dalej pójdzie to ich produkty przestaną być wzorem do naśladowania pod względem dopracowania i jakości.

Tylko nie chinskie standardy! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Nie ma firmy, ktora by w pewnym momencie nie poszla na ilosc, zamiast na jakosc... tak bylo, jest i bedzie... niestety. I tak jak mapy mozna poprawic jednym paczem, tak z rysujaca sie obudowa jest gorzej ;)

MrQba
29-09-2012, 13:23
Przypatrzcie się najpierw co się dzieje przez cały dzień z waszym telefonem i jak się z nim obchodzimy. W kieszeni z kluczami, monetami. W samochodzie uchwyty, z kieszeni do kieszeni, z blatu na blat itd. Kobiety wrzucają tel do torebki. Telefony spadają z mebli, wypadają z rąk. Jak chcecie nie zarysowany to kondon na obudowę i po problemie. Mój 3gs jest ostro zrysowany i co z tego. Telefonu się używa a nie na niego patrzy (no chyba że ktoś kupił iP 5 do patrzenia się na niego ;) )
Był plastik w 3 gen. to narzekano, że się rysuje i pęka
Było szkło w 4 gen to narzekano, że się rysuje i pęka
Jest metal w 5 gen to narzekają że się rysuje

Marcin Jakubowski
29-09-2012, 14:09
z innej beczki,

mam starego imaca c2d 2,93 8 gb ramu i 120 ssd plus 2 tb 7200 rpm (wersja z wiosny 2009).

Osx w wersji 10.8 był na tej maszynie szybszy od 10.7.x ale to co stało sie od wersji 10.8.1 wprawiło mnie w osłupienie, system jest szybki tak jak nigdy (począwszy od wersji 10.6), dokonali jakiejś optymalizacji i normalnie masakra :))

dodam tylko, że 10.8.0 stawiałem od nowa ( przy tego typu aktualizacji widać zalety macappstore), natomiast 10.8.1 poszedł jako upgrade.

Na powyższym systemie używałem aperture z biblioteką ponad 20 000 zdjęć. Pracowało sie nawet znośnie (obróbka rawów z nexa 7). Nie urywało głowy. Nie musiałem jednak czekać na program, nadążaliśmy za sobą. Po dzisiejszej aktualizacji do wersji 3.4.1 aperture jednak kolosalnie przyspieszył.

Nie wiem czy macie podobne obserwacje. Z mojej strony duży plus. Bo wygląda mi na to, że dalej pracują nad optymalizacją starszych kompów.

jako ps. dodam, że po aktualizacji ip4 do ios6 radykalnie spadł mi czas pracy na baterii. Początkowo myślałem, że to jakaś awaria słuchawki, odkryłem jednak, że czas użycia telefonu zawsze równał się czasowi od ostatniego ładowania. Postanowiłem zrobić restore i pomogło.

Bateria przy moim użytkowaniu działa ponad dzień (czyli standard). System zauważalnie szybszy od ios 5 ( z wyjątkiem appstora, który wyraźnie tnie).

pozdro

thorcik
29-09-2012, 17:28
Fajna gra połączanie złych ptaszków z elastomanią i starymi platformówkami z elementami zręcznościowymi na PC.

Mi to się kojarzy z The Incredible Machine ;)

gibber
29-09-2012, 19:21
Mnie drażni Cook podczas prezentacji produktów. Widać, że jego pasja kończy się na wyuczonym teksie i próby bycia Jobsem. Nowinki prezentował Jobs i powinien był to robić teraz Cook, bo to najważniejszy produkt Apple. Teraz iPhone'a 5 prezentował Schiller, to jest dziwne. Apple się kończy, niestety.

witus
29-09-2012, 19:41
Info dla właścicieli Kia/Ceed. Miałem problem z podłączeniem iphone'a do samochodowego radia - mimo napisu przy gnieździe usb iPod. Telefon się resetował, nawet ładowanie nie chciało wystartować. W anglojęzycznym internecie wyczytałem, że jest specjalny kabelek integrujący usb/aux. Zadzwoniłem do 3 śląskich salonów hyundaia, we wszystkich usłyszałem, że nic im w tej sprawie nie wiadomo. Kabelek odnalazł się na brytyjski ebay'u. W ciągu trzech dni przesyłka była u mnie - kosztowało to ok 50 zł. Teraz mam w swoim i30 sterownie z kierownicy, działają playlisty, telefon się łąduje itd. Rewelacja ! Może się komuś przyda.

Majek
29-09-2012, 23:46
Mi to się kojarzy z The Incredible Machine ;)The Incredible Machines to bardziej Amazing Alex, też od Rovio. A swoją drogą, IM na iPada też jest.

QuadMan
30-09-2012, 00:18
Witam,
od jakiegoś czasu nabieram chęci na Apple Cinema Display, jako monitor do MBP i mam pytanie do posiadaczy tego cuda: Czy bardzo będę cierpiał w porównaniu do "normalengo" monitora ? Wiem, że szyba, itd., ale czy ktoś porównywał ten monitor np z NEC-em 2490WUXi2 ? Za tym ACD ( z Thunderbolt ) w moim wypadku przemawia fakt, że staje się on od razu stacją dokującą do MBP, ale boję się, że nie da się na tym pracować - w sensie obróbki zdjęć.

Pozdrawiam, QuadMan.

Tom01
30-09-2012, 00:24
czy ktoś porównywał ten monitor np z NEC-em 2490WUXi2 ?

Nie ma w ogóle czego porównywać.

Aeon88
30-09-2012, 10:31
Nie ma firmy, ktora by w pewnym momencie nie poszla na ilosc, zamiast na jakosc... tak bylo, jest i bedzie... niestety. I tak jak mapy mozna poprawic jednym paczem, tak z rysujaca sie obudowa jest gorzej ;)

No to właśnie apple od zawsze było tego przeciwieństwem, zawsze szli na jakość a nie ilość, każdy kto ma ten sprzęt liczy że tak zostanie.

a android przy iOS wydaje się jakby ciągle był w fazie beta.

Właśnie panowie, niech mi ktoś pojaśni w czym iOS jest lepszy od androida? Nie piszę tego z ironią tylko naprawdę chciałbym poznać różnicę, mam kumpla jeszcze z lat LO który ciągle jeździ po moim jajfonie i innych isprzętach wielbiąc robota jednocześnie, chciałbym mu czymś dopiec ale na andku jeszcze nie siedziałem więc różnic nie znam :P

ale boję się, że nie da się na tym pracować - w sensie obróbki zdjęć.

To wyobraź sobie że ja jeszcze pracuję na Benq G2220HD :?

ThomasVoland
30-09-2012, 13:00
Właśnie panowie, niech mi ktoś pojaśni w czym iOS jest lepszy od androida?
Jak to mądrze zostało powiedziane, Android to wersja beta. Pchają tam wszystko byle było, do tego jeszcze więcej rzeczy pchają producenci telefonów jako dodatki, często równie niedopracowane. Jeszcze do poprzedniej wersji androida nawet scrollowanie menu nie było płynne, teraz w końcu się udało zrobić tak żeby nie rwało. Na 4-rdzeniowych procesorach... Aplikacje wszystkie są sprawdzane przez Apple, podobnie jak na macu większość programów ma zbliżoną obsługę, design który na każdym iPhonie wygląda dobrze, bo nie musi być dostosowany do 40 różnych rozdzielczości itp. W iOsie większość rzeczy jest dopracowana (niedawno napisałbym że wszystkie, ale wpadka z mapami, no i jeszcze coś by się pewnie znalazło). Nowy iOS wyszedł na telefon który ma ponad 3 lata, jak wychodzi nowy android to się modlisz żeby Twój kupiony miesiąc temu telefon za 2500 zł go dostał. No i czas aktualizacji - nawet jak dostanie, to często np. po pół roku albo dłużej, a nie pierwszego dnia. Tak by można wymieniać i wymieniać. Świetna synchronizacja z macami i iPadami. Jak robię zdjęcie to nie muszę nic robić żeby je przejrzeć na kompie, bo od razu tam jest, jak słucham podcastu i nacisnę pauzę, to po naciśnięciu play na innym urządzeniu poleci od tego samego momentu. Jak mam apple tv to puszczam grę bezprzewodowo na plaźmie, a telefon jest kontrolerem. Jak kupisz nowego iPhona to po kilku minutach masz na nim wszystko jak na poprzednim, nawet niedokończony sms będzie na nowym telefonie. To i masa innych rzeczy.

Android jest dla osób które lubią eksperymenty, którym pełna synchronizacja nie jest potrzebna itp. Za to można instalować różne romy i bawić się do woli, mieszać w systemie bez ograniczeń. Na pewno jest masa osób, dla których Android będzie lepsza, sam wolałem androida za czasów pierwszych iOSów (ale wtedy brakowało dość podstawowych funkcji).

moro
30-09-2012, 15:33
Korzystam z obu systemów: telefon HTC, tablet IPAD2. Na telefonie nie mam żadnego płatnego programu, a mam dużo (wszystko legalne), to co mam wystarcza mi. Dotyk działa idealnie. W usługach google można wszystko synchronizować. Myślę że obecnie posiadając dobry telefon systemy są równorzędne.

ThomasVoland
30-09-2012, 19:26
Wylicytowałem AppleCare za 250 zł oO. Kod już mam, mogę to jakoś aktywować przez internet, czy muszę wydzwaniać na infolinię?

marcys
03-10-2012, 14:37
Tak w temacie gwarancji Apple http://myapple.pl/content/3856-ue-przyjrzy-sie-okresom-gwarancyjnym-na-sprzet-apple.html (http://myapple.pl/content/3856-ue-przyjrzy-sie-okresom-gwarancyjnym-na-sprzet-apple.html)
Może w końcu zaczną informować, że gwarancji są 2 lata a nie rok.

ThomasVoland
03-10-2012, 15:17
Coś tam chyba ostro namieszali. Przecież w Polsce gwarancji nie musi być w ogóle. 2 lata jest na reklamowanie sprzętu, a nie 2 lata gwarancji. To czy producent da 2 lata gwarancji czy nie, nie ma z tym nic wspólnego. Zresztą z tego co napisali w ostatnim zdaniu jasno wynika, że wcale o gwarancję nie chodzi tylko o reklamację na podstawie niezgodności z umową. We Włoszech mają lepiej pod tym względem.

Aeon88
16-10-2012, 14:01
Mam pytanie - czy ACD 27" podłączę do PC przez DisplayPort wbudowany w płytę główną (zintegrowana grafika Intel lub AMD HD) i bedzie to działać? Myślę o zakupie takiej płyty z DP bo widzę że są, zaoszczędzę na grafice która mi nie jest przy zdjęciach potrzebna a za to płyta będzie bardziej wypaśna (SATAIII, USB3, SLI/Crossfire - gdybym jednak kiedyś zechciał pograć itp).

Ma ktoś podłączony ten monitor do peceta za pośrednictwem zintegrowanej karty graficznej?

MrQba
17-10-2012, 11:32
Na wtorek zapowiedziana jest konferencja. Mozemy spodziewac sie odświeżonych imac, mac mini, macbook 13 retina no i ipad mini.

Aeon88
17-10-2012, 11:39
Szkoda że imac idzie według plotek w cienkość zamiast funkcjonalność, pewnie nie będzie jak wsadzić drugiego dysku a i DVD wywalą (podobno)...

qooba
17-10-2012, 12:12
a kiedy używałeś ostatnio DVD?

MrQba
17-10-2012, 12:27
a kiedy używałeś ostatnio DVD?

Dokładnie. Płyty odchodzą w zapomnienie. Apple zawsze wyznaczało jakis kierunek. Air jako pierwszy stracił cd pozniej mini, macbook pro, teraz czas na imac. Dyski do trzymania danych sa tanie, a pendrive 16 czy 32 gb sprawia że wypalanie plyt nie ma sensu. W samochodzie mozna podlaczyc pendrive do radia lub przez kabel sluchac muzy. Już nie długo wszystkie urządzenia beda miały air play. Tak jak winyl cd zostaną tylko dla koneserów. ;)

Aeon88
17-10-2012, 12:33
Co wy za bzdury opowiadacie? Bez DVD nie ma bytu, wszystkie materiały klientom nagrywam na DVD, wypalam też etykiety lightscribe. Każda gra jest na DVD, fakt że jest STEAM i inni cyfrowi dystrybutorzy, ale to pikuś, bo każdej gry tak się nie kupi. Można muzykę kupować na itunes, ja np tak robię, ale nie wszystko kupisz w internecie, część składanek czy singlii dostaniesz tylko w empiku na CD właśnie. A jak sobie kupię nowy dysk do imaca i będę chciał zainstalować system to z czego to zrobię? Z powietrza? Mac Store nie użyję bo nawet go nie będzie, wtedy instaluje się z płyty.

Wiadomo że kiedyś DVD przestanie być potrzebne bo wszystko będziemy trzymać w chmurze, ale sorry, na to jeszcze nie jest teraz pora żeby już wywalać napęd z kompa.

ThomasVoland
17-10-2012, 12:39
A jak sobie kupię nowy dysk do imaca i będę chciał zainstalować system to z czego to zrobię? Z powietrza?

Tak. Z wi-fi konkretniej, ale uogólniłeś w miarę dobrze. Połączy się z netem i sam sobie ściągnie system i go zainstaluje na nowy dysk. AppStore do niczego potrzebne nie będzie.

DVD to przeżytek, od wielu lat nie używam i nie wiem po co wszyscy mają mieć ten niepotrzebny zabytek, skoro tyle zewnętrznych napędów jest do wyboru dla tych, którzy mieć muszą.

MrQba
17-10-2012, 12:42
Co wy za bzdury opowiadacie? Bez DVD nie ma bytu, wszystkie materiały klientom nagrywam na DVD, wypalam też etykiety lightscribe. Każda gra jest na DVD, fakt że jest STEAM i inni cyfrowi dystrybutorzy, ale to pikuś, bo każdej gry tak się nie kupi. Można muzykę kupować na itunes, ja np tak robię, ale nie wszystko kupisz w internecie, część składanek czy singlii dostaniesz tylko w empiku na CD właśnie. A jak sobie kupię nowy dysk do imaca i będę chciał zainstalować system to z czego to zrobię? Z powietrza? Mac Store nie użyję bo nawet go nie będzie, wtedy instaluje się z płyty.

Wiadomo że kiedyś DVD przestanie być potrzebne bo wszystko będziemy trzymać w chmurze, ale sorry, na to jeszcze nie jest teraz pora żeby już wywalać napęd z kompa.

- Sam czekam na ślubne nagranie ale nie mam nawet dvd żeby go odpalić. Cyfrową wersje wrzuce na ipad i przez apple tv puszczam wszystkim. Będe miał nawet film weselny przy sobie. Każdy z gości może go ściągnąć do siebie na dysk i mieć pamiątke wraz ze zdjęciami z chmury. Czy ta droga nie jest lepsza ?
- Gry na DVD też sie skończą. Nie zdziwi mnie jak za rok wraz Playstation 4 będzie dystrybucja cyfrowa gier tak jak w app store.
- Co do wkładania nowych dysków do iMac to Apple dąży do tego żeby klient nie grzebał w środku. Będzie jak air. Wszystko będzie wlutowane i po problemie. SSD w standardzie a zew TB ile dusza zapragnie
- OS X możesz instalować z pendrive.

Aeon88
17-10-2012, 12:43
skinny, to powiedz mi proszę, jak obecnie podłączyc maca do internetu nie mając systemu na dysku, i jak na pusty dysk ściągnąć system i zainstalować? Nie da się? No co ty, przecież wywalili DVD, wiec musi się dać :| I to już musi się dać, wkońcu jak kupię kompa za 6000 i wymienię dysk na 512 SSD to będę chciał jakoś na nim system postawić nie??? Chyba o tym pomyśleli?

Zapominacie czym był imac, to komputer all in one, ALL, a nie almost ALL. Co mi z tego że kupię imaca jak dvd będzie na kablu podpięte obok kompa, to samo dodatkowe dyski. Niedługo już głożniki wywalą, bo będa mogli wtedy znowu zejść 5-6mm z grubością, i trzeba będzie podłączać kablami zestaw 2.1. To jest chore podejście.

Póki nie ma jak pracować bez DVD nie powinni go wywalać, niech zrobią napęd grubości pół centymetra, zamiast go poprostu wyrzucać. Tak jest łatwiej nie?

PS. Kuba, wszyscy piszecie piękne bajki, tylko że to jest Science Fiction a nie życie! kto ma dziś tak szybkiego neta żeby pobrać twój film slubny w full hd z chmury jeśli zajmuje on np 30-40GB???? To co piszecie to super sprawa, ale nie na dzisiejsze czasy, bo poprostu nie jesteśmy jeszcze na to gotowi - nie ma odpowiednich narzędzi żeby żyć bez rzeczy które się wyrzuca!

ThomasVoland
17-10-2012, 12:45
skinny, to powiedz mi proszę, jak obecnie podłączyc maca do internetu nie mając systemu na dysku, i jak na pusty dysk ściągnąć system i zainstalować? Nie da się? No co ty, przecież wywalili DVD, wiec musi się dać :|
Da się. Napisałem ci przecież jak - uruchamiasz komputer, łączy się z netem i ściąga sobie system. Koniec. Jakby miał system, to by się nie łączył żeby go ściągnąć przecież, tylko by się normalnie uruchomił.

Edit:
"jak obecnie podłączyc maca do internetu nie mając systemu na dysku"
Wpisać mu hasło do wi-fi jak o nie poprosi przy uruchamianu. Albo wpiąć kabel.

Aeon88
17-10-2012, 12:50
To co, obecnie imac jak z pustym dyskiem podepniesz do kabla LAN to będzie w stanie pobrać system i go zainstalowac mimo że dysk jest pusty? To co, ma jakiś interfejs wbudowany który na to pozwala mimo że nie ma OSX na dysku?

MrQba
17-10-2012, 12:59
PS. Kuba, wszyscy piszecie piękne bajki, tylko że to jest Science Fiction a nie życie! kto ma dziś tak szybkiego neta żeby pobrać twój film slubny w full hd z chmury jeśli zajmuje on np 30-40GB???? To co piszecie to super sprawa, ale nie na dzisiejsze czasy, bo poprostu nie jesteśmy jeszcze na to gotowi - nie ma odpowiednich narzędzi żeby żyć bez rzeczy które się wyrzuca!
Nigdzie nie pisałem o full hd. Max 720p o wielkości 2-3 GB nie jest na dzisiejsze czasy problemem. ;)

To co, obecnie imac jak z pustym dyskiem podepniesz do kabla LAN to będzie w stanie pobrać system i go zainstalowac mimo że dysk jest pusty? To co, ma jakiś interfejs wbudowany który na to pozwala mimo że nie ma OSX na dysku?

Tak to właśnie działa. W dodatku jak sie ściągnie i wpiszesz login icloud to masz postawiony system z całym zapleczem. Kontakty zakładki maile itd... ;)

http://support.apple.com/kb/HT4718 tu jest chyba o osx recovery
PS ale wygodniejsze jest przywracanie z time machine. Bo masz system z ostaniej aktualizacji czyli np z przed godziny. Myśle, że internetowe odzyskiwanie jest dobre na wyjeździe jak sie nie ma dostepu do kopii zapasowej.

Majek
17-10-2012, 13:18
Takie pytanie z innej beczki. Czy po aktualizacji Apple TV do 6.0 Youtube też zniknie?

MrQba
17-10-2012, 13:22
Takie pytanie z innej beczki. Czy po aktualizacji Apple TV do 6.0 Youtube też zniknie?

Z tego co sobie przypominam wczoraj jak odpalałem apple tv to była ikonka youtube wiec nie znikła.

Majek
17-10-2012, 13:30
Z tego co sobie przypominam wczoraj jak odpalałem apple tv to była ikonka youtube wiec nie znikła.A mógłbym Cię poprosić o sprawdzenie tego? Bo młody by się zapłakał...

PS. Kuba, wszyscy piszecie piękne bajki, tylko że to jest Science Fiction a nie życie! kto ma dziś tak szybkiego neta żeby pobrać twój film slubny w full hd z chmury jeśli zajmuje on np 30-40GB???? To co piszecie to super sprawa, ale nie na dzisiejsze czasy, bo poprostu nie jesteśmy jeszcze na to gotowi - nie ma odpowiednich narzędzi żeby żyć bez rzeczy które się wyrzuca!A przepraszam, jak Ty chcesz film 30-40 GB na DVD wsadzić? Chyba, że na 10 płyt... To ja bym już wolał sobie przez nockę pobrać i nie wachlować płytami, jak kiedyś dyskietkami. To by był krok wstecz. Pomijam, że teraz w miastach operatorzy kablowi dają łącza po 16, 32 Mb/s, jakieś kosmiczne prędkości, więc pobieranie 30 GB zawartości nie będzie trwało kilka dni, tylko kilka godzin. Ponad to, pendrive (z USB jeszcze nie rezygnują póki co) może pomieścić więcej niż 40 GB i jest dużo bardziej praktyczny, niż płyta. Wg mnie wycofanie z użycia napędów optycznych to tylko kwestia czasu. Ostanie się jeszcze BD przez jakiś czas, bo ciężko będzie zastąpić taki nośnik w zastosowaniach masowych (filmy, czy gry), chociaż już jest tendencja do umieszczania tego contentu w sieci (wszelkie iTunsy, Steamy i inne Originy).

MrQba
17-10-2012, 13:38
A mógłbym Cię poprosić o sprawdzenie tego? Bo młody by się zapłakał...

Jasne sprawdzę po południu. Na stronie apple jest info ze YouTube jest wiec nie sadze żeby go wywalali. :)

Aeon88
17-10-2012, 13:55
A przepraszam, jak Ty chcesz film 30-40 GB na DVD wsadzić? Chyba, że na 10 płyt... To ja bym już wolał sobie przez nockę pobrać i nie wachlować płytami, jak kiedyś dyskietkami. To by był krok wstecz. Pomijam, że teraz w miastach operatorzy kablowi dają łącza po 16, 32 Mb/s, jakieś kosmiczne prędkości, więc pobieranie 30 GB zawartości nie będzie trwało kilka dni, tylko kilka godzin. Ponad to, pendrive (z USB jeszcze nie rezygnują póki co) może pomieścić więcej niż 40 GB i jest dużo bardziej praktyczny, niż płyta.

Chyba na blu-ray'a, a nie na 10 płyt. To po pierwsze. Po drugie, więszkość internautów dalej ma po kilka Mb/s, a wtedy już pobieranie 30gb nie jest wygodne, tym bardziej że to tylko 1 raz 30gb, a ściągaj tak coś co chwila... A co do USB, to będę każdorazowo kupował komuś pendriva jak będę chciał coś komuś dać? Trochę drogie podejście, ale ok, stać mnie na appla, stać mnie na peny prezenty po 32/64GB.

Majek
17-10-2012, 14:03
No to nie myl pojęć. Na co jęczenie, że MacBooku nie będzie DVD, skoro tu nie o DVD chodzi, tylko o BD. A BD i tak nie było... Ty znowu swoje. Skoro 80% społeczeństwa nie używa napędu optycznego, to jaki jest sens jego instalowania? Jak bardzo potrzebujesz, to sobie kup zewnętrzny na USB... Pobranie filmu w jakości HD z wypożyczonego z wypożyczalni iTunes na mojej dziadowej Neostracie zajmuje jakieś 3-4 godziny. Więc nie dramatyzuj...

Aeon88
17-10-2012, 14:52
Majek, o BD powiedziałem bo narzekał ktoś na nagrywanie 40GB na 10 płyt DVD. To że Ty nie używasz DVD w kompie nie znaczy że 80% użytkowników tez go nie używa. To że Ty masz film HD ściągnięty w 3-4 godziny to nie znaczy że 80% ludzi też będzie miało.

A Twoja rada o podpinanie kablami wszystkiego co chcę mieć a czego imac nie ma godzi w ideę imaca, który miał mieć wszystko i miał zapewnić wkońcu porządek na biurku. Ja mam wolnego neta, ja używam DVD, ja nie chcę podpinać kablami sterty sprzętu (bo od dvd i dysków się tylko zacznie), i ponarzekać sobie mogę ;)

MrQba
17-10-2012, 15:11
Majek, o BD powiedziałem bo narzekał ktoś na nagrywanie 40GB na 10 płyt DVD. To że Ty nie używasz DVD w kompie nie znaczy że 80% użytkowników tez go nie używa. To że Ty masz film HD ściągnięty w 3-4 godziny to nie znaczy że 80% ludzi też będzie miało.

A Twoja rada o podpinanie kablami wszystkiego co chcę mieć a czego imac nie ma godzi w ideę imaca, który miał mieć wszystko i miał zapewnić wkońcu porządek na biurku. Ja mam wolnego neta, ja używam DVD, ja nie chcę podpinać kablami sterty sprzętu (bo od dvd i dysków się tylko zacznie), i ponarzekać sobie mogę ;)

Tylko że Steve nigdy nie chciał blue ray w Apple. Nie ma i nie będzie. Teraz Apple nie chce DVD i go wywaliło. Więc jesteś skazany na podpinanie urządzeń zew. Jeśli chcesz pozostawić minimalizm na biurku to Time capsule 3TB po wifi a nagrywarke blue ray lub zew dvd musisz podpinać a później chować do szafy jeśli ma psuć czystość iMac.
Jeśli chodzi o internet to nie patrzmy pryzmatem Polski. Na świecie w krajach rozwiniętych ludzie mają bardzo szybki internet.

MrQba
18-10-2012, 02:02
A mógłbym Cię poprosić o sprawdzenie tego? Bo młody by się zapłakał...

Sprawdziłem. Jest you tube i działa.

Johanan
18-10-2012, 08:14
...
Jeśli chodzi o internet to nie patrzmy pryzmatem Polski. Na świecie w krajach rozwiniętych ludzie mają bardzo szybki internet.

Tyle, że ten szybki internet w większości już państw można co najwyżej wykorzystać do przesłania cioci zdjęć z imienin, albo filmiku z tejże imprezy, więc ta szybkość jest potrzebna właściwie, niczym ... koziej rzyci trąba.

Marcin Jakubowski
18-10-2012, 09:24
Tyle, że ten szybki internet w większości już państw można co najwyżej wykorzystać do przesłania cioci zdjęć z imienin, albo filmiku z tejże imprezy, więc ta szybkość jest potrzebna właściwie, niczym ... koziej rzyci trąba.

Powinieneś raczej napisać : "...więc ta szybkość jest mi potrzebna właściwie, niczym ....kociej rzyci trąba..."

Pozdrawiam

Johanan
18-10-2012, 09:44
Powinieneś raczej napisać : "...więc ta szybkość jest mi potrzebna właściwie, niczym ....kociej rzyci trąba..."

Pozdrawiam

Zamiast bawić się w złośliwości, powiedz raczej do czego Ty konkretnie wykorzystujesz szybkie łącze, do bawienia w się w ciuciubabki poprzez torrentowe serwery, czy może raczej do oglądania pseudo telewizji poprzez net?

Czas prawdziwie wolnej sieci, znany z lat 90. , definitywnie się bowiem zakończył, a zapowiada się że będzie tylko gorzej.

Marcin Jakubowski
18-10-2012, 10:28
Zamiast bawić się w złośliwości, powiedz raczej do czego Ty konkretnie wykorzystujesz szybkie łącze, do bawienia w się w ciuciubabki poprzez torrentowe serwery, czy może raczej do oglądania pseudo telewizji poprzez net?

Czas prawdziwie wolnej sieci, znany z lat 90. , definitywnie się bowiem zakończył, a zapowiada się że będzie tylko gorzej.

No cóż, nie bawię się w złośliwości. Jeżeli ktoś tu jest złośliwy to raczej Ty.
Po drugie niestety nie mam dostępu do szybkiego internetu. I może właśnie dlatego właśnie dlatego wiem, że przydałby mi się wielokrotnie.

Jako użytkownik produktów spod znaku zgniłego jabłka "zmuszony" jestem do korzystania z kanału dystrybucji cyfrowej oprogramowania tak pod osx jak i ios oraz zawartości iTunes (chodzi głownie o filmy). Ponadto jako posiadacz 25 gb przestrzeni dyskowej w iCloud bardzo chętnie korzystalbym z niej w większym zakresie niż w chwili obecnej, gdy fakt aktualizacji/ zakupu programu czy też nabycia/wypożyczenia filmu jest natychmiast przez moją żonę i córkę zauważany, ponieważ nie są w stanie otworzyć jakiejkolwiek strony czy też w inny sposób korzystać z internetu. Sam dostęp do plikow w chmurze jest równiez przy moim łączu mało wygodny poniewaz wiąże się z czekaniem. Nadto zrealizowanie poloczenia wideo np. przez skype, przy jednoczesnym przesyłaniu/odbieraniu czegokolwiek również nie wchodzi w grę. Podobnie słuchanie radia internetowego przeze mnie i jednoczesne korzystanie z internetu przez córkę.
Nadto myślę, że cyfrowa dystrybucja wkroczy do naszego kraju w szerszym zakresie jedynie w przypadku upowszechnienia szybkiego dostępu do internetu, bo tylko ten umożliwia wygodny dostęp do legalnych treści w wysokiej jakości.

To tylko przykłady do czego mi byłoby potrzebne szybkie łącze.
Naprawdę zrozumiem, gdy napiszesz mi, iż żaden z nich do Ciebie nie przekonuje.

Jednak nie generalizuj, że szybki internet jest zbędny.

Johanan
18-10-2012, 10:40
Z mojego punktu widzenia prędkość 20-24Mb/s to aż nadto do wszelakich zastosowań, więc wszystko co powyżej, to tylko przerost formy nad treścią, czytaj: gra marketingowa wszelakich cwaniackich providerów.

De facto, jeśli tylko mam troszkę czasu, szybka sieć przydaje się jedynie mojemu routerowi podłączonemu pod telewizor.

Wbrew pozorom, rozwój technologiczny zabija tu restrykcyjność przepisów, która staje się wręcz drakońska.

Nie tak to miało być.

Marcin Jakubowski
18-10-2012, 11:39
Z mojego punktu widzenia prędkość 20-24Mb/s to aż nadto do wszelakich zastosowań, więc wszystko co powyżej, to tylko przerost formy nad treścią, czytaj: gra marketingowa wszelakich cwaniackich providerów.

De facto, jeśli tylko mam troszkę czasu, szybka sieć przydaje się jedynie mojemu routerowi podłączonemu pod telewizor.

Wbrew pozorom, rozwój technologiczny zabija tu restrykcyjność przepisów, która staje się wręcz drakońska.

Nie tak to miało być.

Moje łącze jest nominalnie 20 -krotnie wolniejsze. Więc podejrzewam, iż prawdziwe 20-24 Mb/s urywałoby mi głowę przez długi czas. Co do praktycznej przydatności większych prędkości, to jestem jednak zdania, iż w przyszłości, i to nieodległej, większe transfery także zostaną zagospodarowanie.
Wracając do tematu wątku- zwiększenie prędkosci dostarczanego internetu wydatnie skróci czas pobrania systemu z sieci, także przy czystej instalacji osx-a. Będzie to kolejny argument (z wielu) przemawiający za likwidacją w komputerach napędu DVD (w całkiem nieodległej przyszłości).

Aeon88
18-10-2012, 16:58
W miastach mają ok, tam są sieci po 20-40Mb/s, na wsiach ciągle wieczne są małe firmy udostępniające od 1 do 4Mb/s, tak jak kolega wyżej ma 1Mb, ja mam 2Mb, i to nie zawsze, i tak ma większość polaków bo wiekszość nie ma dostępu do tego szybszego neta. Dlatego uważam że wywalanie DVD a wysyłanie wszystkiego wszystkim w chmurze to dalekie posunięcie jak na dzisiejsze czasy. Wolę nagrać 4GB dvd w kilka minut i dać komuś niż wysyłać 4gb przez kilka godzin i potem skazywać drugą osobę na to samo, jeśli nie ma szybkiego neta tak jak ja.

Także panowie, jak bym miał tak szybką sieć jak wy, sr... bym na dvd, ale nie mam, więc nie sr... . Więc zrozumcie wkońcu tych którym się nie przelewa i będą jęczeć nad brakiem DVD :)

qooba
18-10-2012, 18:03
o matko, ale problem kupić dvd czy br na usb i wpiąć w dupe ajmaka... doprawdy, aż trzeba się o tym rozpisywać...

Aeon88
18-10-2012, 19:17
No to to jest sedno sprawy, po co wywalać dvd skoro jest potrzebne i trzeba sie potem srać z kupowaniem zewnętrznego i podłączaniem w du.. ajmaka?

Psychotrop
18-10-2012, 19:20
Panowie
ostrzeżenie wzrokowe.
polski język ma wiele określeń "kulturnych", którymi można zastąpić du.., srać i tym podobne ;)
a jak nie będziecie grzeczni, to będzie klapsik :mrgreen:

MrQba
18-10-2012, 19:38
No to to jest sedno sprawy, po co wywalać dvd skoro jest potrzebne i trzeba sie potem srać z kupowaniem zewnętrznego i podłączaniem w du.. ajmaka?

Wg Apple juz nie jest potrzebne. Oni projektuja rzeczy pod rynek amerykański. Skoro stwierdzili ze wszystko bedzie dostepne przez neta to trzeba improwizowac i sie dostosowac. Apple nie zostawi napedu bo w Polsce jest wolny net. Litości ;) ps nie znam osoby ktora nie ma przy sobie pendrive'a. Sam mam ze 4 od 1gb do 32.
Płyty idą w odstawke i koniec kropka ! ;)

shaolin
24-10-2012, 04:06
http://www.apple.com/ipad/compare/

Czyli ajpad mini w koncu sie pokazal... w skrocie - ipad2 w mniejszej obudowie, z lepsza kamerka i wieksza cena ;)

W PL od 1449pln, w US/HK od 1050 ;)

EDIT: Duzy Ajpad tez odswiezony, nowe gniazdko, lepszy procek, ta sama cena niby ;)

gibber
24-10-2012, 07:13
Nowy produkt i inwestorzy się przestraszyli, bo akcje Apple poleciały w dół -3,26%.

Aeon88
24-10-2012, 11:19
iMac też odświeżony, cienki, i5 oraz i7, USB 3.0, grafika GF660!!, do 32GB ramu :) http://myapple.pl/content/3944-nowosci-apple-odswiezona-linia-imakow.html

ku6i
24-10-2012, 15:35
Łe, bez napędu optycznego? :P

Aeon88
24-10-2012, 20:44
Tak, ale wkońcu z konkretnymi bebechami, a nie intelem HD3000.......! Bo to już było przeginanie :P Ale co tam, przecież grać się nie musi prawda? Więc wtedy to nie wada :)

jackrabbit
24-10-2012, 21:08
Wkurza brak napedu ale jesli cienszy imac teraz jest to jakos sie to rownowazy :)

GeparD
24-10-2012, 23:49
Nie używam iMac'a tylko pc i nie pamietam kiedy użyłem płyty DVD czy CD, więc nie widzę braku napędu za wadę. W osateczności można dokupić napęd zewnętrzny. Po odświerzeniu 27ka jeszcze bardziej mnie kusi. :D

ku6i
25-10-2012, 00:11
Tak z ciekawości, do czego wam ta mocniejsza grafika?
A DVD w swoim kompie nigdy nie miałem...

Aeon88
25-10-2012, 00:23
Żeby mając wyłącznie imaca móc postawić winde na drugim hdd i czasem w coś pograć? Materiał klientom oddaję zawsze na DVD, dlatego sobie nie wyobrażam pozbycia się napędu i kupowania za każdym razem komuś pendriva lub wysyłanie pracy przez neta mając... 2Mb/s łącze.

MrQba
25-10-2012, 00:32
Żeby mając wyłącznie imaca móc postawić winde na drugim hdd i czasem w coś pograć? Materiał klientom oddaję zawsze na DVD, dlatego sobie nie wyobrażam pozbycia się napędu i kupowania za każdym razem komuś pendriva lub wysyłanie pracy przez neta mając... 2Mb/s łącze.

Skoro stać kogoś na iMac to i na Apple USB SuperDrive. A po nagraniu można go do szafy wrzucić żeby nie przeszkadzał ;)

Kurtz
25-10-2012, 00:44
I na osobnego kompa do grania prawde mowiac xD

ThomasVoland
25-10-2012, 01:00

Kupowanie DVD - dobre
Kupowanie Pendrive`ów - złe

Nie pojmuję tej Twojej logiki.

Aeon88
25-10-2012, 11:31
Pendrive jest X razy droższy od płyty DVD? Mam każdemu klientowi kupować pena za kilkadziesiąt zł zamiast płyty DVD za 2zł??? Czego tu jeszcze nie pojmujesz?

ThomasVoland
25-10-2012, 12:30
Czyli o pieniądze chodz. Kilkanaście, a nie kilkadziesiąt zł więcej. Jeśli stawki są tak niskie, że taka kwota robi znaczącą różnicę, to przyznaję że jest to problemem ( tylko wtedy).

marszull
25-10-2012, 13:34
ja licze ze jak wejda nowe imaki to sobie kupie obecny model taniej ;) bo swego bym chetnie wymienil (przydalo by sie wiecej ramu)

gibber
25-10-2012, 13:37
Dolicz do ceny zlecenia pendrive 8 GB. 8GB to chyba 18 PLN na dzień dzisiejszy.

GeparD
25-10-2012, 14:14
jak to jest w nowych Mac'ach? pamiec jest wlutowana w plyte i trzeba brac od razu tyle ile sie chce czy lepiej brac wersje podstawowa i rozbudowac sobie taniej dokupujac kosci od innych dostawcow?

ThomasVoland
25-10-2012, 14:18
Ale w jakich Macach? Wlutowana jest w Retinach i nowy iMacu 21,5" (late 2012). W pozostałych są wymienne.

Aeon88
25-10-2012, 14:20
skinny takie niepotrzebne obnoszenie się ze stawkami jakie to ktoś musi mieć niskie skoro mu na pena szkoda nie ma sensu, przy 50 weselach w roku x 50zł na peny daje Ci kwotę 2500zł. Za to można N85 1.4 kupić albo N80-200, albo kompa raz na rok baardzo usprawnić i pół podzespołów wymienić. Moja stawka na dzień dzisiejszy to (pewne śmieszne dla Ciebie) 2650, nie wiem czy to dla Ciebie wystarczająco do rozdawania prezentów, dla mnie jak narazie nie, daję gustowne etui + 1-3 płyty light scribe i jest ok. No, chyba że chcecie dawać peny po 18zł no name albo najwolniejsze firmowe, żeby potem klienci klnęli na Was chcąc na to coś skopiować (kupiłem ostatnio 16GB TDK - niby firmowy - za 29zł, pożal się Boże jak to chodzi...). To zamiast takiego g... wolę już te płyty dawać.

Doliczał im po 50zł do zlecenia nie będę, bo klient mi płaci za zdjęcia, a nie za sprzedaż pendrivów, po drugie jak dają babci zdjęcia na penie to sobie ich sama raczej nie otworzy, natomiast odtwarzacz dvd podpięty przynajmniej po euro do kineskopu ma dziś każdy, a i skopiować płytę x20 i rozdać w rodzinie to żaden problem, i koszt 20zł, a nie znowu 20x 50zł pen, lub 20x18zł shit, bo ktoś chce oszczędzić.

PS. To są tylko wesela, mam Ci doliczyć resztę rzeczy typu strony www, katalogi, i inne DTP których projekty do edycji otrzymują klienci na nośniku cyfrowym w ciągu całego roku?

zdyboo
25-10-2012, 14:42
mam Ci doliczyć resztę rzeczy typu strony www, katalogi, i inne DTP których projekty do edycji otrzymują klienci na nośniku cyfrowym w ciągu całego roku?

Jakie Ty masz łącze?
Pracuję w firmie, która ma spory dział DTP i nawet nie zauważyliśmy, że we Wrocławiu zwinął interes duży sklep z płytami, w którym jeszcze kilka lat temu zostawiane były spore kwoty. Obecnie wszelką transmisję danych załatwia się przez FTP. Nawet pakiety z InD po kilkanaście GB.

PS. Dobry pendrive Sandisk np. CruzerBlade 8 GB kosztuje w detalu 23 złote.

Aeon88
25-10-2012, 14:58
PS#2. Żeby nie było nieporozumień, nie mam 50 wesel rocznie, co nie zmienia faktu że mając ich mało, zarobione na czysto pieniądze idą w stertę innych rzeczy a nie w peny dla klientów. DTP rzeczy jest sporo, a tu też bez DVD musiałbym się przesiąść na peny.

zdyboo, mam łącze 2Mb/s down i niecały 1Mb upload, bo nie mieszkam w rzeszowie tylko pod rzeszowem, na tzw. zadu... internetowym, gdzie jedyna sieć jaka jest to radiówka od kowalskiego z wioski obok. Oczywiście sprawy DTP załatwiam (niestety) przez FTP, to normalne (podgląd do akceptacji, wysyłanie do drukarni itp), ale przy rozliczeniu z klientem zostawiam mu źródła na płytce a nie linka do zipa na mailu. A szybkość cruzer blade'a wgniata w fotel :P kopiowałeś kiedyś kilka GB danych w małych plikach na tak wolnego pena? Nie? to kup sobie tego sandiska albo mojego tdk, ma podobną 'prędkość', zobaczysz że transfer 6mb to mit szczególnie przy małych plikach właśnie i materiał kopiował będziesz godzinę.

MrQba
25-10-2012, 15:00
Aeon88 nikt Ci nie zmusza do dawania prezentów. Mozesz doliczyc 25 zl to stawki i po problemie. Po drugie juz pisalem ze jest zew nagrywarka dla tych co chca zostac przy plytach. Po trzecie niektorzy slubniacy maja serwery i nie dośc ze jest galeria ze zdjeciami to jeszcze ludzie moga sobie sciagac zdjecia przez ftp. Swiat idzie do przodu i trzeba oferowac co raz wiecej. Pomyśl w druga strone - dajesz Młodym płyte a oni nie mają gdzie jej otworzyć bo mają tylko nowego imac albo tv z usb. I co mają zrobić ? Usb zyje i zyc bedzie.

Ps ile wypalasz plyte lightscribe a ile nagrywasz 8gb pena ? Cos mi sie wydaje że nie ma różnicy...

Aeon88
25-10-2012, 15:12
No długo :P dlatego ostatnio przeszedłem na naklejki, 1min i problem z głowy. Tu chodziło mi bardziej o to jak potem będzie ten klient takiego wolnego pena używał, wkońcu nie będzie trzymał tam ciągle tych zdjęć tylko je gdzieś zgra a pen mu będzie służył. Więc jak już dawać to konkretny.

Co do udostępniania zdjęć klientom - jest coś takiego u mnie na stronie (Strefa Klienta), natomiast o paczce ze zdjęciami na ftp nie pomyślałem, pewnie to 'wdrożę' na czasie bo jestem już po sezonie więc mam kiedy to zrobić.

zdyboo
25-10-2012, 15:35
Mam dwa Blejdy Sandiska i może nie są jakoś superszybkie, ale nagranie pod korek nie trwa godzinę, masz jeszcze USB 1.0 w kompie? Płytę z weryfikacją wypalam w podobnym czasie. A telewizor z USB, to nawet mają moi 70 letni rodzice i po krótkim szkoleniu byli nawet w stanie sobie samodzielnie odpalić fotosy z palca.

igsux3
25-10-2012, 15:57
Z mojego doświadczenia wynika, że czytniki DVD coraz rzadziej goszczą pod telewizorami, BR ma mało kto, a telewizory z wejściem USB i serwery multimedialne są już niemal standardem. Ja sam oddaję materiał na pendrive'ach. Napęd DVD wyciągnałem z komputera jakieś 3 lata temu i nie pamiętam, żebym chociaż raz miał potrzebę jego użycia.

GeparD
25-10-2012, 17:11
Ale w jakich Macach? Wlutowana jest w Retinach i nowy iMacu 21,5" (late 2012). W pozostałych są wymienne.

chodzi mi o te nowe, ktore zostaly zapowiedziane, a dokladnie w 27", ktora ma byc w grudniu.
Cholerstwo jest tak cienkie, ze zastanawiam sie czy RAM nie jest tam wlutowany na stale.

ThomasVoland
25-10-2012, 17:36
27" ma wymienny, 21,5" ma na stałe.

skinny takie niepotrzebne obnoszenie się ze stawkami jakie to ktoś musi mieć niskie skoro mu na pena szkoda nie ma sensu
Skoro napisałeś, że powodem wypalania na DVD są drogie ceny pendrajwów, to jak się miałem nie odnieść do stawek? Przecież jedno z drugim się łączy bezpośrednio. Ceny pamięci, które podałeś są sprzed kilku lat. Poza tym wszystko to o czym już pisano. DVD wiele osób nie ma na czym odtworzyć, albo mają tylko w wybranym urządzeniu napęd, a z czasem takich osób będzie tylko przybywało. USB można podpiąć wszędzie.

Na siłę próbujesz udowodnić, że DVD to nie przeżytek i że napędy muszą być. Statystyki mówią co innego, użytkownicy tutaj też w większości mówią co innego. Ty jesteś w mniejszości, do której producent nie będzie się dostosowywał, bo byłoby to głupotą i cofaniem się - dzięki rezygnacji z napędu można zmniejszyć wymiary i wagę (to ostatnie to przy laptopach istotne, przy iMacu akurat nie). Poza tym napędy to jedyna rzecz mechaniczna poza chłodzeniem w kompach z SSD i to właśnie one były najbardziej awaryjne.

marszull
25-10-2012, 22:08
27" ma wymienny, 21,5" ma na stałe.
late2012
a te ktore teraz sa w sprzedazy? 21,5"?

burton
25-10-2012, 22:09
Panowie. Wy tu o brakach w nowościach a może ktoś musi w staruszku twardziela wymienić ? :)
http://www.apple.com/pl/support/imac-harddrive/?cid=CDM-EU-3708&cp=em-P0013590-192453&sr=em

PS. Mam nadzieję, że się nie załapię ;)

ThomasVoland
25-10-2012, 22:14
late2012
a te ktore teraz sa w sprzedazy? 21,5"?

Zmieniasz sam, wystarczy jedną klapkę odkręcić.

marszull
25-10-2012, 22:25
Zmieniasz sam, wystarczy jedną klapkę odkręcić.

dzieki, w miedzyczasie doczytalem co i jak, myslalem ze juz wczesniej wprowadzili taka zmiane ;)
taka srednia akcja, bo pewnie za 16 policza z 1200 zl jak to w apple
ale sie tym nie martwie bo i tak kupie wczesniejszy model
ale ceny z tego co widzialem to calkiem spoko na te nowe modele
EDIT poczytalem sobie jeszcze i mozliwe ze bedzie mozna wymienic sobie ram tylko nie tak prosto jak w 27"
trzeba bedzie rozkrecic obudowe, ale to jesczez nie potwierdzone w 100% info

jackrabbit
25-10-2012, 22:30
dla mnie jak narazie nie, daję gustowne etui + 1-3 płyty light scribe i jest ok.

masz lightscribe w macu? :)

Aeon88
26-10-2012, 11:22
Nie, na windzie :P Ale ciągle myślę o przesiadce na maca i o ile sprzętowo ten komp jest coraz fajniejszy to usuwanie z niego pewnych rzeczy i tworzenie z nich peryferii kłuci się z moją miłością do porządku na biurku... Chciałbym kupić kompa który ma wszystko wbudowane jak wcześniejsze imaki, do którego będę mógł podpiąć 2-3 dyski bez wyciągania innych podzespołów (1ssd na osx, 2ssd na windę, 3hdd na dane). I to byłby mój sprzęt idealny za który byłbym w stanie sporo zapłacić. Do obecnych imacow można wsadzić 2 dyski jeśli się pozbędziemy superdrive, a to dla mnie nie jest rozwiązanie bo nagrywać płyty muszę, dysk na dane trzeci podpinany pod usb 2.0 raczej średnio mi pasi biorąc pod uwagę transfer tego łącza. Teraz jest USB3 więc byłoby lepiej...

Marcin Jakubowski
26-10-2012, 11:24
A mnie interesuje ile będą pobierałi dopłaty za dysk w konfiguracji fusion.

Swoją drogą ciekawe rozwiązanie, i jednak różniące sie sporo od dysków hybrydowych.

marszull
26-10-2012, 13:47
dysk na dane trzeci podpinany pod usb 2.0 raczej średnio mi pasi biorąc pod uwagę transfer tego łącza. Teraz jest USB3 więc byłoby lepiej...

do szybkiego dysku masz Thunderbold

anita-głowacka
26-10-2012, 19:29
jak już jesteśmy przy apple, to kupiłam MBP i mam pytanie: jakiś godny polecenia antywirus? darmowy? ;) Byłabym wdzięczna za info. Ewentualnie jakaś testowa wersja 30/90-dniowa.

paparazzi89
26-10-2012, 20:13
serio pytasz? nie potrzebujesz antywirusa :)
wirusy windowsowe nie robią szkód mac osx
a jest za mało użytkowników osx żeby hakerom się chciało pisać wirusy na ten system.

anita-głowacka
26-10-2012, 20:15
serio pytam, bo asem od wiedzy komputerowej nie jestem ;)
chcesz mi powiedzieć, że nie ma ŻADNYCH zagrożeń dla tego systemu?

paparazzi89
26-10-2012, 20:20
Jakieś na pewno są. Ale te antywirusy co sa dostępne to wygrywają tylko te windowsowe.

dzejms
26-10-2012, 20:27
Szkoda pieniędzy i zasobów systemowych na AV.

anita-głowacka
26-10-2012, 20:27
rili?! :P potwierdzi mi to ktoś jeszcze? ;)

dzejms
26-10-2012, 20:28
rili?! :P potwierdzi mi to ktoś jeszcze? ;)

Potwierdziłem powyżej. ;)

ThomasVoland
26-10-2012, 20:32
potwierdzi mi to ktoś jeszcze? ;)

Każdy kto ma maka. I pewnie zaprzeczy każdy kto maców nie używał, a przynajmniej wielu. Wirus na maku jak jest to prosi o pozwolenie na zainstalowanie, po czym prosi o wpisanie mu hasła admina. Jak się trafił przypadek wirusa, który to obszedł przez lukę, to została załatana poprawką systemową i tyle.

Kurtz
26-10-2012, 20:32
Zagrozen dla tego systemu jest bardzo wiele, co swietnie pokazuje znalezienie powaznych bledow np w safari pare godzin po wyjsciu nowej wersji, jednak wiekszosc userow macow sie tym nie przejmuje, bo uwaza ze system samo w sobie jest bezpieczny i nie trzeba.
Soft zabezpieczajacy istnieje i to Twoja decyzja czy go uzyjesz czy liczysz na "mala popularnosc osX" badz szkoda Ci po prosty kasy.

Jak się trafił przypadek wirusa, który to obszedł przez lukę, to została załatana poprawką systemową i tyle.
W Windowsie jest dokladnie tak samo, jednak o dujawnienia luki szerokiej publicznosci, do zalatania bledu poprawka, rootkit moze zostac zainstalowany na setkach, czy setkach tysiecy komputerow w zaleznosci od systemu dystrybucji atakujacego. W dobie coraz wiekszej przestepczosci zwiazanej z bankowoscia internetowa, ataki na osX stana si epopularne.
Jednoczesnie, pragne przypomniec userom osX, ze wirusy niszczace pliki sa praktyczei niegrozne, grozne sa te malware, ktore sa napisane przez profesjonalistow, bo wykrycie ich jest bardoz trudne a nie robia sobie zartow w stylu "usunmy userowi profil", tylko raczej "przekierujmy strone jego banku na nasza strone i zmienmy numer rachunku na przelewie" badz "wykradnijmy jego hasla i zobaczmy czy moga sie przydac do innych uslug".

anita-głowacka
26-10-2012, 20:46
Dziękuje za obszerną odpowiedź-już wszystko wiem w takim razie :)
Możecie mi polecić jakieś aplikacje? w Cortlandzie widziałam jakieś czasopismo o Macach (w środku 100 tricków itd.)
Czy coś takiego w wersji netowej jest?

http://www.cortland.pl/czasopismo-specjalistyczne-and-8243mac-and-8243.html

Będę wdzięczna za info. Chcę wykorzystać jak najwięcej możliwości tego komputera, dlatego tak drąże.

Kurtz
26-10-2012, 20:53
W temacie zagrozen na mac osx warto pamietac o ogromnym wzroscie rynku smartphone i aplikacji mobilnych, oraz o tym ze iOS ma na tym rynku calkiem spore znaczenie, a jest to kolejna rzecz ktora bedzie powodem wzrostu zainteresowania systemami Apple przez tworcow malware. Dzieki homogenicznosci "ekosystemu" urzadzen apple jest on rowniez dosc atrakcyjnym srodowiskiem do ataku ze wzgledu na to ze praktycznei wiemy co mozemy zastac dookola, jakie urzadzenia moga zostac podlaczone, w jak sposob, co znaczaco ulatwia tworzenie rootkitow rozprzestrzeniajacych sie po roznych urzadzeniach.

biegly
26-10-2012, 22:02
Czytając wasze posty o atakach hakerów, wszystko jest w czasie przyszłym i przypuszczenia :)
To juz jest odpowiedz na temat wirusów osx ;)

Dodam, ze duze korporacje pracują na Win!
Wiec atak na tego "Kowalskiego" jest pestką i czy warto az sie trudzić tak?
Wiem że jedni napiszą że tak, ale są tacy co będą twierdzić że nie ;) - wciąż przypuszczenia :)

Jednak można się cieszyć Mac-kiem i o to nowy iMac (http://www.apple.com/pl/imac/) :D

dziulas
29-10-2012, 11:19
witam, czy da się odpalić CNX2 na MBP z OS X 10.8? Właśnie nabyłem maczka i mam problem z instalką.

marcys
29-10-2012, 21:36
witam, czy da się odpalić CNX2 na MBP z OS X 10.8? Właśnie nabyłem maczka i mam problem z instalką.

Nie ma najmniejszego problemu.

Psychotrop
30-10-2012, 00:36
Panowie
jako zwolennik wszystkich trzech najpopularniejszych systemów obecnych na rynku, nie mogę czytać tych wojenek.

jeden wątek o Applu już zamknąłem i proszę, nie zmuszajcie mnie do zamknięcia kolejnego.
bo wojownicy przewijają się tu ci sami, a cierpi na tym dziesiątki innych użytkowników, chcących skorzystać z tego tematu.

dziulas
30-10-2012, 00:57
Nie ma najmniejszego problemu.

Jesteś pewien? Zadzwoniłem do Nikon Polska i powiedziano mi, że Capture NX2 niestety nie będzie działał pod najnowszym OS X Mountain Lion. Tylko ViewNX2.

marcys
30-10-2012, 01:22
U mnie działa bez żadnego problemu (10.8.2). Problemy miałem z ViewNX2, ale po reinstalacji systemu jest ok.

Lesiu83
30-10-2012, 01:30
Jesteś pewien? Zadzwoniłem do Nikon Polska i powiedziano mi, że Capture NX2 niestety nie będzie działał pod najnowszym OS X Mountain Lion. Tylko ViewNX2.

Działa jak należy. Gadają głupoty w tym Nikonie.

dziulas
30-10-2012, 02:21
U mnie działa bez żadnego problemu (10.8.2). Problemy miałem z ViewNX2, ale po reinstalacji systemu jest ok.

Macie rację, już sobie poradziłem. Z płyty nie chciało się zainstalować. Ściągnąłem wersję trial 2.3.0 i uruchomiłem instalkę. Wpisałem klucz i jest OK :)

Johanan
30-10-2012, 19:50
Panowie
jako zwolennik wszystkich trzech najpopularniejszych systemów obecnych na rynku, nie mogę czytać tych wojenek.

jeden wątek o Applu już zamknąłem i proszę, nie zmuszajcie mnie do zamknięcia kolejnego.
bo wojownicy przewijają się tu ci sami, a cierpi na tym dziesiątki innych użytkowników, chcących skorzystać z tego tematu.

Jeżeli uważasz, że to, co wyrzuciłeś do kibla nie było ważne, i że nie warto o tym mówić, również w tym wątku, to właśnie TY masz poważny problem i to nie tylko natury cenzorskiej i strusiej.

Zresztą, szkoda mojego czasu na rozmowy z cenzorami.

A fuj !

qooba
30-10-2012, 22:36
wątek miał być DLA UŻYTKOWNIKÓW Apple. Johanan, swoje krucjaty prowadź proszę w innym miejscu... Bądź łaskaw tu nie zaglądać, będziesz spał spokojniej

Kurtz
31-10-2012, 09:31
W sensie ze na otwartym forum robicie sobie enklawe z cenzura etc? Moze do pisania wymagajcie ID systemu macowego? Nie o to chodzi w forach internetowych. Jezeli chcesz forum tylko o apple, to takowe istnieja.
Dyskusje o, nota bene, dosc waznych rzeczach w przypadku danego systeu operacyjnego nazywasz krucjata? To, ze ktos zyje w blednym przeswiadczeniu natemat czegos jest ok, ale proby prostowania tego juz nie?
Nikt nie robi krucjaty anty-macowej, za to probojemy "spalic na stosie" kilka mitow. Zauwaz ze fanatyczna obrone jedynej slusznej prawdy rozpoczeli tu wlasnie wlasciciele macow, na pierwsza zmianke o tym ze ich wizja swiata, przepraszam, systemu, moze nie byc prawdziwa.
Nie trzeba byc userem maca zeby miec wiedze o systemach operacyjnych i ich bezpieczenstwie, a od tego sie zaczelo.

qooba
31-10-2012, 10:18
Przeczytaj swoją wypowiedź i zwróć uwagę jakich słów TY używasz:
enklawa, cenzura, spalić na stosie, mity, fanatyczna, jedynie słuszna prawda, wizja świata..
Nie uważasz, że coś jest nie tak?

Kurtz
31-10-2012, 10:28
Staralem sie pisac w konwencji krucjaty ktora Ty zaproponowales, nie widze nic zlego w odrobinie zabawy forma...

MrQba
31-10-2012, 11:00
W sensie ze na otwartym forum robicie sobie enklawe z cenzura etc? Moze do pisania wymagajcie ID systemu macowego? Nie o to chodzi w forach internetowych. Jezeli chcesz forum tylko o apple, to takowe istnieja.
Dyskusje o, nota bene, dosc waznych rzeczach w przypadku danego systeu operacyjnego nazywasz krucjata? To, ze ktos zyje w blednym przeswiadczeniu natemat czegos jest ok, ale proby prostowania tego juz nie?
Nikt nie robi krucjaty anty-macowej, za to probojemy "spalic na stosie" kilka mitow. Zauwaz ze fanatyczna obrone jedynej slusznej prawdy rozpoczeli tu wlasnie wlasciciele macow, na pierwsza zmianke o tym ze ich wizja swiata, przepraszam, systemu, moze nie byc prawdziwa.
Nie trzeba byc userem maca zeby miec wiedze o systemach operacyjnych i ich bezpieczenstwie, a od tego sie zaczelo.

Tylko, że nikt z użytkowników MAC nie pisze w tym wątku i nie głosi jak to ich system OSX jest wspaniały i nie nawracają ludzi w przeciwieństwie do użytkowników WIN którzy wciąż wytykają błędy zakupu komputerów MAC.
Uważam, że zamknięcie tamtego tematu było przegięciem ale obrońcy WIN i zazdrośnicy OSX robią taki burdel w wątku że trzeba to opanować bo bedzie powtórka z rozrywki ;)

Kurtz
31-10-2012, 11:04
Tylko, że nikt z użytkowników MAC nie pisze w tym wątku i nie głosi jak to ich system OSX jest wspaniały i nie nawracają ludzi w przeciwieństwie do użytkowników WIN którzy wciąż wytykają błędy zakupu komputerów MAC.
Czy aby na pewno? Niestety teraz juz watek wyczyszcozny, ale na wiele zarzutow w strone bezpieczenstwa MACa lecialy odpowiedzi dotyczace windowsa, a nie zwiazane z systemami MAC.

MrQba
31-10-2012, 11:16
Czy aby na pewno? Niestety teraz juz watek wyczyszcozny, ale na wiele zarzutow w strone bezpieczenstwa MACa lecialy odpowiedzi dotyczace windowsa, a nie zwiazane z systemami MAC.

Bo jak wielu użytkowników, JA użytkowałem całe życie win a teraz OSX więc moge sie wypowiedzieć że pod względem bezpieczenstwa, wirusów. Na win mialem zawsze problem i antywir byl obowiazkowy a na osx od 4 lat nawet o tym nie mysle. Co innego jak ktos wypowiada sie o wlasnych doswiadczeniach co innego jak ktos snuje teorie.
Nie mowie ze OSX jest idealny i ma wady a ten watek jest po to zeby o problemach itd rozmawiac. Napewno fani OSX nie beda tu wychwalac windowsa bo od tego jest inny watek.

Sendilkelm
31-10-2012, 11:28
Nie mowie ze OSX jest idealny i ma wady a ten watek jest po to zeby o problemach itd rozmawiac. Napewno fani OSX nie beda tu wychwalac windowsa bo od tego jest inny watek.

Problem w tym, że użytkownicy MACów i tylko MACów, nie potrafią rozmawiać o bezpieczeństwie systemu bez argumentowania, że Windows jest gorszy. Porozmawiajmy o MAC'ach... nie o Windows.

Np. w samym październiku wykryto 1 poważny błąd i 2 mniejsze. Mniejsze nieistotne, ale ten większy to dziura, akurat, w iOSie podczas domyślnego hasła dla SSH. Pod koniec września wykryto dziurę, która pozwalała na wykonanie dowolnego skryptu w systemie. Objęte wersje błędem to: "Mac OS X Lion v10.7 to v10.7.4, Mac OS X Lion Server v10.7 to v10.7.4"
We wrześniu z kolei wykryto dziurę, która pozwalała na zdalne wykonanie kodu przez libsecurity_cdsa_plugin.

Dlatego niech nikt nie odpowiada, że Windows to, Windows tamto tylko odniesie się do bezpieczeństwa samego mac'a. Mac wcale nie jest taki bezpieczny. Na szczęście jest jeszcze tak mało popularny, że nieopłacalny, aby na więlką skalę go atakować, ale nie ma niezawodnych i bezpiecznych systemów.

Kurtz
31-10-2012, 11:56
Co innego jak ktos wypowiada sie o wlasnych doswiadczeniach co innego jak ktos snuje teorie.
Problem wlasnie w tym, ze Twoje osobiste doswiadczenia o iczym za bardzo nie swiadcza, oprocz tego ze Ty z czyms sie nie spotkales badz czegos nie zauwazasz.
Dobrze napisany rootkit nie jest w zaden spposob widzialny przez uzytkownika. Nie zawala pasma, nie smazy processora, nie obciaza nadmiernie dysku. Robi wszystko aby pozostac niewykrytym. Dla tego zwykly user bez pewnych narzedzi i sporej wiedzy nie bedzie w stanie powiedizec ze cos sie dizeje.

Mac wcale nie jest taki bezpieczny. Na szczęście jest jeszcze tak mało popularny, że nieopłacalny, aby na więlką skalę go atakować
Coraz bardziej popularny ze wzgledu na coraz wieksza popularnosc oraz na znaczna ilosc systemow iOS.

Tom01
31-10-2012, 12:16
Problem wlasnie w tym

Problem w tym, że nikt z Was, drodzy rozsiewacze propagandy strachu, nie pracuje na OSX. Potencjalnie i asteroida może walnąć w Ziemię i wszystko szlag trafi. Realnie jednak nie jest po problem o takim prawdopodobieństwie żeby od tego siwieć.

Naprawdę dajcie sobie na luz. My - makowcy olewamy wirusy, malware, rootkity czy co tam zwał. Nie widzimy problemu, nie uprzykrza na na codzień życia, nie mamy antuwirusów, nie prowadzimy żadnej profilaktyki i żyje nam się dobrze.

mOSAd
31-10-2012, 12:28
Można nie używać żadnych antywirusów w systemie OS. Jest to związane głównie z tym, że aby czymkolwiek potencjalnym się zarazić, to w praktyce zwykłego użytkownika oznacza to zarażenie poprzez przeglądarkę internetową. A to z kolei oznacza, że po pierwsze ktoś wykorzystuje luki w jej składowych, a po drugie wchodzimy na stronę, serwer, na którym jest takie szkodliwe oprogramowanie zainstalowane. Problemem jest to, że antywirus nic tu nie wskóra i nie wykryje takiego ataku w ogromnej ilości przypadków. Ewentalnie będzie już za późno. Dopiero poprawki i uaktualnienia komponentów typu flash, java, quicktime i paru innych bibliotek, używanych przez różnego rodzaju wtyczki i skrypty, łatają system. A na to trzeba poczekać trochę zazwyczaj. Ale o ile użytkownicy Windows bardzo często nic nie aktualizują i wyłączają powiadomienia o nowych wersjach lub je ignorują, to na Maku procedura jest uwspólniona i raczej większość użytkowników poprawki stosuje. Ot większe zaufanie do firmy i większa centralizacja dystrybucji.
Na Macu jest ciut inne zarządzanie prawami dostępu do tego co wolno, a czego nie wolno programom. I aby coś na porządnie zmienić w systemie zazwyczaj wymagane jest hasło administratora. To, że można wykonać jakiś kod, nie oznacza jeszcze, że ten kod potrafi wszystko.
Możliwe też że sama zapora ogniowa stanowi bardzo skuteczną barierę przed rozpowszechnianiem się zagrożeń.
W każdym razie można spokojnie system używać bez jakichkolwiek antywirusów. I tak one nic nie dadzą, a tylko obciążą kieszeń i zasoby komputera.
Mowa oczywiście o użytkowniku domowym, który nie jest narażony na celowe szkodliwe działanie osoby trzeciej, która fizycznie usiądzie przed komputerem i coś na nim zainstaluje.

O wiele istotniejsze jest, by nie dawać się nabierać na fałszywe mejle od banku.

Kurtz
31-10-2012, 12:41
Problemem jest to, że antywirus nic tu nie wskóra i nie wykryje takiego ataku w ogromnej ilości przypadków. Ewentalnie będzie już za późno.
Antywirus nie, system zabezpieczen jak Norton Security, moze.

To, że można wykonać jakiś kod, nie oznacza jeszcze, że ten kod potrafi wszystko.
Nie potrafi wszystkiego, ale moze byc swietnym preludium do poszukiwania dalszych luk w systemiektore omzna wykorzystc, czy ataku socjologicznego na usera. majac uprawnienia takie jak przegladarka w ktorej wykonalo sie kod mozna calkiem duzo.

I tak one nic nie dadzą
I tutaj bym sie nie zgodzil.

marszull
31-10-2012, 12:47
to moze ktos z szanownych ostrzegaczy napisze ile czasu uzywa osx i jakiego antywirusa/systemu zabezpieczen uzywa?

Kurtz
31-10-2012, 13:09
to moze ktos z szanownych ostrzegaczy napisze ile czasu uzywa osx i jakiego antywirusa/systemu zabezpieczen uzywa?

A tak z ciekawosci, co to ma do rzeczy? Znajomosc systemu i bezpieczenstwa systemow operacyjnych nie ma nic do uzytkowania systemu - w tym problem zwyklych uzytkownikow ktorzy twierdza, ze wiedza lepiej, bo przeciez uzywaja tego systemu.

Tom01
31-10-2012, 13:11
A tak z ciekawosci, co to ma do rzeczy?

Naukowcy wiedzą, że bąk ma za małe skrzydła w stosunku do masy ciała i nie ma prawa latać. A bąk o tym nie wie i lata. ;)

Teoria jest poprawna, jeśli praktyka się z nią zgadza. A tymczasem Wasze teorie w stosunku do makówek jakoś się nie sprawdzają.

Matey3000
31-10-2012, 13:11
To teoretycy/spiskowcy. Posiadacze MACowek nie czytaja wywodow w prasie komputerowej. :-)

Kurtz
31-10-2012, 13:41
Takie rozdzielanie "praktyki" i teori jest bezsensowne.
Praktyka to wykryte luki w oprogramowaniu, wyoknanie kodu na nowej wersji Safari praktycnzie od razu po wydaniu, etc. "Praktyka" pt uzytkowanie systemu nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem samego systemu dzisiaj. Nie chodzi o artykuly w popularnej prasie komputerowje, ktora w wiekszosic pisana jest przez ludzi ktorych wiedza w temacie jest conajmniej mierna. Mowimy o tym co mowia specjalisci od bezpieczenstwa, np Ci ktorzy twierdza ze Windowsa latwiej zabezpieczyc ze wzgledu na to, ze luki wykrywane sa znacznie szybciej i szybciej dostaja sie do wiadomosci publicznej.

Sendilkelm
31-10-2012, 13:46
To teoretycy/spiskowcy. Posiadacze MACowek nie czytaja wywodow w prasie komputerowej. :-)

No, bo Dino Dai Zovi pisze artykuły do prasy komputerowej.

Johanan
31-10-2012, 13:49
Naukowcy wiedzą, że bąk ma za małe skrzydła w stosunku do masy ciała i nie ma prawa latać. A bąk o tym nie wie i lata. ;)

Teoria jest poprawna, jeśli praktyka się z nią zgadza. A tymczasem Wasze teorie w stosunku do makówek jakoś się nie sprawdzają.

Sorry Tom, ale mówisz niczym dzikus jakiś, który nie widząc krągłości Ziemi, twierdzi z uporem maniaka, że jest płaska.

Wielu rzeczy, czy zjawisk nie widać, a są, więc daj sobie spokój, bo to już zaczyna być po prostu śmieszne.

EFI/UEFI, to otwarte drzwi i nie wydaje mi się by nikt z tego nie korzystał.

Zresztą, zrób taki eksperyment i nie zamknij kiedyś w mieście drzwi w samochodzie, albo lepiej w mieszkaniu.

Matey3000
31-10-2012, 13:52
"Specjalisci" zaczy kto? Ludzie zarabiajacy na zabezpieczeniach?
Praktyka z mojego punktu/uzytkownika/ widzenia jest taka:
126 komputerow w sieci /szkola/
120 PC
5+1/moj/ Mac
Wizyty service'anta 1/tydzien, co najmniej dziesiec punktow w rozkladzie zajec. Przez ostatnie 5 lat setki imterwencji virusy, gryzacy sie soft pady systemu, to na PC.
Mac aktualizacje, tylko, nic wiecej.

Tom01
31-10-2012, 13:52
Mowimy o tym co mowia specjalisci od bezpieczenstwa

Ci sami, którzy mają konkretny interes w "promowaniu" wirusów na systemy póki co od nich wolne. To jednocześnie doskonale tłumaczy "wzrost" zagrożeń na OSX. System zdobywa większą popularność a to oznacza utratę części rynku. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że robi się co może, żeby Makowcy, przynajmniej na wszelki wypadek, kupili ich oprogramowanie. Wie Pan, że jedna z firm antywirusowych zaczęła oferować oprogramowanie zabezpieczające na system (komórki) na który nie było ANI JEDNEGO wirusa?

Teoria i praktyka jest nierozerwanie połączona. Teoria opisuje praktykę a nie odwrotnie. Jeśli jedno z drugim się nie pokrywa to przecież nie dlatego, że praktyka jest niewłaściwa.

Kurtz
31-10-2012, 14:00
"Specjalisci" zaczy kto? Ludzie zarabiajacy na zabezpieczeniach?
Praktyka z mojego punktu/uzytkownika/ widzenia jest taka:
126 komputerow w sieci /szkola/
120 PC
5+1/moj/ Mac
Wizyty service'anta 1/tydzien, co najmniej dziesiec punktow w rozkladzie zajec. Przez ostatnie 5 lat setki imterwencji virusy, gryzacy sie soft pady systemu, to na PC.

Wina lezy w takim razie po stronie administratora systemu ktory nie potrafi skonfigurowac srodowiska.
Przy dobrze skonfigurowanym przez administratora srodowisku i systemach wyglada to zupelnie inaczej. ( szkola to playground dla ludzi robiacych zle rzecyz komputerom - sam w swojej narobilem nieraz problemow administratorowi )

Wie Pan, że jedna z firm antywirusowych zaczęła oferować oprogramowanie zabezpieczające na system (komórki) na który nie było ANI JEDNEGO wirusa?
Skad Pan wie ze ine bylo ani jednego wirusa? Bo Pan go nie widzial? Oprogramowanie zabezpieczajace nie tylko zajmuje sie wirusami, czy innym szkodliwym oporogramowaniem, zabezpiecza rowniez dane uzytkownika przed kradzieza, etc.

Rynek oprograomwania zabezpieczajacego jest spory i wiadomo, ze kazda firma bedzie probowala swoj produkt sprzedac jak najwiekszej liczbie uzytkownikow, ale to nie jest powod zeby mowic ze taki soft nie jest potrzebny. To zly wniosek. To, ze systemy osX maja tak samo bledy jak inne systemy pokazuja dziesiatki luk znadowane w nich caly czas. Kazdy system ma luki, a stwierdzanie ze nie sa one zagrozeniem to bardzo niebezpieczne lekcewazenie.

Matey3000
31-10-2012, 14:16
Wina lezy w takim razie po stronie administratora systemu ktory nie potrafi skonfigurowac srodowiska.
Przy dobrze skonfigurowanym przez administratora srodowisku i systemach wyglada to zupelnie inaczej. ( szkola to playground dla ludzi robiacych zle rzecyz komputerom - sam w swojej narobilem nieraz problemow administratorowi )

Czyli w dobrze skonfigurowanym Mac'i tez by mialy problemy? :-P
Nie znam sieci win bez problemow.

Skad Pan wie ze ine bylo ani jednego wirusa? Bo Pan go nie widzial? Oprogramowanie zabezpieczajace nie tylko zajmuje sie wirusami, czy innym szkodliwym oporogramowaniem, zabezpiecza rowniez dane uzytkownika przed kradzieza, etc.

Nikt nie zglaszal problemow, to jest wazne.
Jak ktos zostawia wrazliwe dane na jakim kolwiek comp'ie to i atywirusy nie pomoga, bo ktos fizycznie komputer ukrasc moze.

Tom01
31-10-2012, 14:20

No właśnie! O tym DOSKONALE wie każdy użytkownik/serwisant Maców. Panowie straszący, po raz kolejny upominam, że przecież nie macie komputerów z tym systemem, nie pracujecie na nich, nie serwisujecie a uparcie próbujecie nam wmówić że jesteśmy idiotami bo lekceważymy problemy które NA PEWNO w naszych komputerach są.

marszull
31-10-2012, 14:39
A tak z ciekawosci, co to ma do rzeczy? Znajomosc systemu i bezpieczenstwa systemow operacyjnych nie ma nic do uzytkowania systemu - w tym problem zwyklych uzytkownikow ktorzy twierdza, ze wiedza lepiej, bo przeciez uzywaja tego systemu.

Ja zadalem proste pytanie i prosilbym prosta odpowiedz praktykow, a nie nastepne dywagacje.
bo chyba temu mial sluzyc ten watek
Ale jak pisalem na samym poczatku, tym wlasnie takie watki sie koncza i dlatego nie ma po co ich zaczynac

cytat z samego siebie post nr 4
"podobny watek juz tu byl, i dobrze sie to nie skonczylo"

qooba
31-10-2012, 14:51
Dziękujemy kilku forumowiczom za cenne rady odnośnie (nie)bezpieczeństwa systemu w którym pracujemy. A teraz prosimy ładnie i grzecznie, żebyście sobie poszli gdzie indziej. Nie możecie tego zrozumieć?
z góry dziękuję za ZROZUMIENIE tych słów. Wolimy żyć w niewiedzy i błędzie. EOT

Sendilkelm
31-10-2012, 14:52
że przecież nie macie komputerów z tym systemem, nie pracujecie na nich, nie serwisujecie
Skąd to wiesz?

Ja zadalem proste pytanie i prosilbym prosta odpowiedz praktykow, a nie nastepne dywagacje.

Osobiście sam pisałem niewygodne oprogramowanie na OS X'a.

EDIT:
Mach jest do tego odpowiednim miejscem, żeby łatwo przejąć kontrolę zdalną nad Maciem i nie potrzeba do tego nie wiadomo jakiej wiedzy. Wystarczy trochę w tym siedzieć.

marszull
31-10-2012, 14:53

ale ja nie o to pytalem

Sendilkelm
31-10-2012, 14:57
ale ja nie o to pytalem

Skoro pisałem tzn., że korzystam. To chyba jasne?

Matey3000
31-10-2012, 14:57

A nam jest dalej wygodnie, moze kiepski z ciebie pisak :-P

Sendilkelm
31-10-2012, 15:02
A nam jest dalej wygodnie, moze kiepski z ciebie pisak :-P

Pewnie kiepski. To pewnie też wszyscy tutaj wiedzą.

Ja od początku w wątku odnosiłem się tylko i wyłącznie do stwierdzeń, że wam nic nie zagraża. Nie twierdzę, że macie lub znacie problem wirusów, bo pewnie nie znacie, ale to nie jest od razu podstawa do twierdzenia, że zagrożeń nie ma.

Matey3000
31-10-2012, 15:05
Zagrozenia sa wszedzie. Dla jednych to powod do nie wychodzenia z domu, ma to kliniczna nazwe, dla innych nie.

Sendilkelm
31-10-2012, 15:09
Zagrozenia sa wszedzie. Dla jednych to powod do nie wychodzenia z domu, ma to kliniczna nazwe, dla innych nie.

To czemu niektórzy usilnie próbują wmówić, że na MACu nie ma?

Tom01
31-10-2012, 15:10
To czemu niektórzy usilnie próbują wmówić, że na MACu nie ma?

Zagrożenia są, jak asteroidy w kosmosie, ale jakie jest prawdopodobieństwo, że nas zaraz walnie 100 z nich?

Sendilkelm
31-10-2012, 15:15
Zagrożenia są, jak asteroidy w kosmosie, ale jakie jest prawdopodobieństwo, że nas zaraz walnie 100 z nich?

To czemu twierdzicie, że nie ma zagrożeń? Jeszcze raz powtórzę, że ja osobiście w tym wątku odnosiłem się tylko do stwierdzenia, że jest to niegroźne.

A później powstają takie wątki jak ten: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217140
Bo przecież: "Zagrożenia są, jak asteroidy w kosmosie, ale jakie jest prawdopodobieństwo, że nas zaraz walnie 100 z nich?"

Matey3000
31-10-2012, 15:19
TAK SA ZAGROZENIA NA OS X. SA BARDZO GROZNE WRRRRRRR....

Czy teraz dacie juz spokoj?

Co do tego ma watek o nieprofesjonalnym zachowaniu "fotografki"? Czy ona ma MAC'a i dlatego nie ma zdjec?

marszull
31-10-2012, 20:12
Skoro pisałem tzn., że korzystam. To chyba jasne?

swietnie
przeczytales moje pytanie? jest konkretne i chcialem konkretnej odpowiedzi

mOSAd
01-11-2012, 08:57
Odnośnie zagrożeń, łatwości konfiguracji czy stabilności systemu chyba dość powiedzieć, że przecież niemal każdy z nas - użytkowników Maków, używa/ł od *kilkudziesięciu lat* systemów od MS. Ja praktycznie używam komputerów PC od czasu ich zagoszczenia w Polsce. W tym swego czasu dość mocno siedziałem przy programowaniu funkcji na najniższych poziomach, a zawodowo piszę oprogramowanie akurat nie na Win, ale znam zagadnienia i konstrukcji systemów operacyjnych i ich bezpieczeństwa. Do tego praktyka korporacyjna i masa znajomych z problemami domowymi. O ile w firmach Win sprawdza się całkiem nieźle ze względu na ograniczone środowisko pracy i zakres stosowanych programów, to w domu, gdzie ludzie eksperymentują, otwierają różne załączniki, przynoszą sobie jakieś podejrzane programy, chodzą po dziwnych stronach itd, ściągają coś co potencjalnie jest groźne, ale na przykład jest fajnie zrobione lub zabawne, sprawa jest już o wiele gorsza.
Zatem mamy stanowisko osób, które korzystały z Win przez dziesięciolecia i widzą ogromne plusy systemu OS nawet po krótkiej z nim historii. Kontra osoby, które twierdzą coś, czego nie da się zaobserwować w praktyce - że system może być niebezpieczny, że trzeba się dodatkowo chronić itd.
W Mac OS wbudowana w system funkcja Time Machine rozwiązana jest świetnie, do tego aktualnie promowane jest archiwizowanie, a właściwie nawet synchronizowanie dokumentów przez sieć, zatem kwestia bezpieczeństwa danych jest mocno uwypuklona. A wykorzystanie tych mechanizmów jest banalne - sprowadza się do kupienia zewnętrznego dysku na kopie zapasowe i włączenie jednej funkcji w systemie.
Podszywanie się pod obce strony jest niezależne od systemu i choć przeglądarki maja już pewne mechanizmy, które przed tym starają się chronić, to na lekkomyślność nie ma rady. Można długo i namiętnie powtarzać, by nie jeździć autem po pijanemu, albo przestrzegać ograniczeń prędkości, a wystarczy spojrzeć na statystyki.
Błędy w przeglądarkach i ich komponentach są i będą - jednak w Mac OS, linuksie, uniksach i systemach pochodnych, sprawa praw dostępu jest inaczej rozwiązana niż w Windows. Jest o wiele trudniej dobrać się do newralgicznych dla systemu miejsc i choćby zainstalować keylogger, w celu wykradzenia haseł.

Żeby nie być gołosłownym, brat w ostatnim tygodniu złapał dwa świństwa na windzie. Jedno to "wirus haraczowy" udający stronę policji i blokujący komputer, aż do uiszczenia odpowiedniej opłaty - raptem 200 zł. Za korzystanie z pirackiego oprogramowania niby.
Druga rzecz to prawdopodobne włamanie do skrzynek pocztowych i wykradzenie haseł. Czy to z Outlooka, czy z przeglądarek - nie wiem. Objaw taki, że spam był wysyłany przez skrzynki, konta dostawca blokuje i kolejna kilkudniowa przynajmniej walka by się z tego wykaraskać i odzyskać kontrolę nad kontami. Czy zmiana haseł pomoże na dłużej - jeszcze nie wiemy.
Czy antywirus by pomógł? Wątpię, ponieważ późniejsze skany nie wykazały zagrożeń, ale nie robiliśmy wnikliwych testów. Całe szczęście, że dane nienaruszone i przywracanie systemu nie zostało zablokowane. A właściwie to szczęście, że złapana odmiana wirusa dała się łatwo przechytrzyć, bo inna ponoć jest już o wiele paskudniejsza. Jednak choćby blokada możliwości pokazania Menadżera Zadań (program automatycznie go natychmiast zamyka), przeprogramowanie funkcji klawisza wyłączającego komputer na hibernację i jeszcze kilka fajnych rzeczy pokazuje, że można system nieźle oszukać.

Wszystko się da, ale póki co mamy co rusz *rzeczywiste* zagrożenia i problemy w Win, kontra *potencjalne* zagrożenia na Makach. I to chyba powinno zamknąć tę jałową dyskusję po raz kolejny. Przynajmniej z mojej strony, bo ileż można wałkować to samo.

MrQba
06-11-2012, 19:56
Czy używa ktoś Apple Cinema Display 27 i drugi monitor do zdjec nec lub eizo ? Chce dokupic do PA231 wlasnie ACD i chciałbym wiedzieć jak wyglada praca na dwóch tak różnych monitorach na raz?? 27 chce używać na co dzień a na PA obrabiać.

qooba
06-11-2012, 21:15
ACD jest wieeeeeeelki, ze trzy biurka na nim zmieścisz :) podobno można go sprzętowo skalibrować softem basICColor. Jeśli szyba Ci nie przeszkadza, to będzie dobrze :)

Aeon88
06-11-2012, 23:27
Jak już kupisz to podziel się wrażeniami bo też na niego zbieram :P

MrQba
07-11-2012, 00:46
Jak już kupisz to podziel się wrażeniami bo też na niego zbieram :P
Spoko. "Macałem" monitor w tio w MH i pare razy w iSpot'ach. Ciekawe jest raczej jak będzie w porównaniu z NEC obok :)

ACD jest wieeeeeeelki, ze trzy biurka na nim zmieścisz :) podobno można go sprzętowo skalibrować softem basICColor. Jeśli szyba Ci nie przeszkadza, to będzie dobrze :)

O to tego z basICColor nie wiedziałem. Mam rozumieć, że potrzeba ten soft + discus lub jakiś spektrofotometr ?

qooba
07-11-2012, 08:30
O to tego z basICColor nie wiedziałem. Mam rozumieć, że potrzeba ten soft + discus lub jakiś spektrofotometr ?

Taka informacja jest na stronie basICColor. Discus niekoniecznie, myślę że to zadziała z dowolnym urządzeniem pomiarowym obsługiwanym przez basICColor.

Aeon88
07-11-2012, 12:16
Spoko. "Macałem" monitor w tio w MH...

MH? Ja dopiero teraz zauważyłem że Ty z Rzeszowa jesteś, to tym bardziej kupuj, napewno wproszę się z czteropakiem wymacać co to to potrafi :P

Jaką kartę graficzną będziesz wsadzał w peceta żeby było złącze mDP?

MrQba
07-11-2012, 12:30
MH? Ja dopiero teraz zauważyłem że Ty z Rzeszowa jesteś, to tym bardziej kupuj, napewno wproszę się z czteropakiem wymacać co to to potrafi :P

Jaką kartę graficzną będziesz wsadzał w peceta żeby było złącze mDP?

Mam Mac Mini ;) ps dam znać jak sie zdecyduje.

Nie trzeba Ci karty z mDP. Są przejsciowki z mDP to Dvi. Nie wiem ile kosztują ale można podzukać innych.http://www.atlona.com/Atlona-DVI-to-Mini-DisplayPort-Converter-p-17859.html

ThomasVoland
07-11-2012, 12:55
Jak to jest z iPadem i camera connection kitem - da się używać tylko do zgrywania zdjęć, czy można używać ipada jako monitora na takiej zasadzie jak monitora w kompie, że zawsze będzie ostatnie zdjęcie na full screenie? A idealnie jakby się to dało robić bez zgrywania zdjęć na ipada, tylko bezpośrednio z karty pamięci, ktora jest w aparacie jakby wyświetlało, ale takich cudów to chyba nie ma.

MrQba
07-11-2012, 13:03
Jak to jest z iPadem i camera connection kitem - da się używać tylko do zgrywania zdjęć, czy można używać ipada jako monitora na takiej zasadzie jak monitora w kompie, że zawsze będzie ostatnie zdjęcie na full screenie? A idealnie jakby się to dało robić bez zgrywania zdjęć na ipada, tylko bezpośrednio z karty pamięci, ktora jest w aparacie jakby wyświetlało, ale takich cudów to chyba nie ma.

Z tego co testowałem to CCK czytnik zgrywa zdjęcia, a ten z usb po podpięciu kablem z aparatem i zrobieniu zdjęcia odrazu przysła na iPad lecz miniaturke a nie full screen. Działa za to z Eye Fi http://www.youtube.com/watch?v=iOSj4hxYBNM z tym że zgrywa raczej zdjęcia na iPad
Jest jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=ijnBQ__xvAQ&feature=related sterowanie plus podgląd. Można stać koło modelki i wyzwalać aparat. Super ale app kosztuje 21E na iPad

hydra_nt
07-11-2012, 14:39
skinny500 - zobacz TO (http://store.micgadget.com/ipad3-card-readers/315-cf-sd-high-speed-card-reader-for-ipad-3.html) podobno działa - w linku jest też filmik. Ja zamówiłem i czekam na dostawę.

ThomasVoland
07-11-2012, 15:22
skinny500 - zobacz TO (http://store.micgadget.com/ipad3-card-readers/315-cf-sd-high-speed-card-reader-for-ipad-3.html) podobno działa - w linku jest też filmik. Ja zamówiłem i czekam na dostawę.

Z tego co widzę, to jest tylko czytnik. Mi chodzi o to, że jak będę robił zdjęcie to ono od razu wyświetli się na ipadzie, tak żebym nie musiał wozić monitora z komputerem zawsze bo i tak od dawna mi się tego nie chce robić, a retina w pionie była by świetna w porównaniu do lcd aparatu.

Z tego co testowałem to CCK czytnik zgrywa zdjęcia, a ten z usb po podpięciu kablem z aparatem i zrobieniu zdjęcia odrazu przysła na iPad lecz miniaturke a nie full screen. Działa za to z Eye Fi http://www.youtube.com/watch?v=iOSj4hxYBNM z tym że zgrywa raczej zdjęcia na iPad
Jest jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=ijnBQ__xvAQ&feature=related sterowanie plus podgląd. Można stać koło modelki i wyzwalać aparat. Super ale app kosztuje 21E na iPad
To jest fajne, ale wymaga komputera, więc nie rozwiązuje mi problemu. Chciałbym żeby sam ipad wystarczył - live view mi nie potrzebne, jedynie podgląd zdjęcia na full screenie w pionie. Może być po kablu, nie musi być wifi.

hydra_nt
07-11-2012, 15:32
Z tego co widzę, to jest tylko czytnik. Mi chodzi o to, że jak będę robił zdjęcie to ono od razu wyświetli się na ipadzie, tak żebym nie musiał wozić monitora z komputerem zawsze bo i tak od dawna mi się tego nie chce robić, a retina w pionie była by świetna w porównaniu do lcd aparatu.

To tylko z kartą eye-fi taki numer.

ThomasVoland
07-11-2012, 16:30
A jak z prędkością transferu np. Rawów z d800 po eye-fi? Pewnie ok pół minuty na zdjęcie. Trzeba by jpg zapisywać na tej karcie, a rawy na drugiej. JPG w takim rozmiarze długo leci? I z tego co czytałem w d700 gdyby podpiąć przez przejściówkę, to strata prędkości będzie i ryzyko uszkodzenia.

Aeon88
07-11-2012, 16:36
Nie trzeba Ci karty z mDP. Są przejsciowki z mDP to Dvi. Nie wiem ile kosztują ale można podzukać innych.http://www.atlona.com/Atlona-DVI-to-Mini-DisplayPort-Converter-p-17859.html

Taki adapter kosztuje w okolicach 300-400zł, wolę tą kasę dołożyć do grafiki i kupić porządną, z natywnym wyjściem DP/mDP. Czekam na info że masz już monitor u siebie :P