PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24

Aeon88
29-09-2015, 00:28
Haha i mówią że winda jest dziurawa :D

piotrbzdyra
29-09-2015, 06:46
– Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!

Mile go dnia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wywar
29-09-2015, 06:55
Są błędy, choroba wieku dziecięcego każdego systemu.
Ale chyba jak mnie pamięć nie myli to Apple zapowiadało że w iOS9 mieli się skupić na stabilności i wydajności. Wypuszczają niedopracowany soft więc po co te publiczne beta testy? To oni w swoich kosmicznych instytutach nie są w stanie wykryć bugów które userzy wykrywają po jednym dniu użytkowania? Wystarczy poczytać fora o problemach userów - dla mnie dramat. Jak pisałem wcześniej - mierzyłem się z kupnem MakaPro ale patrząc na to wszystko jednak dam na wstrzymanie, a zresztą Win10 coraz bardziej mi podchodzi - i co lepsze od aktualizacji nic się się nie wiesza i nie muli.

piotrbzdyra
29-09-2015, 07:13
Dziendobry.
A mi iOS9 pracuje normalnie! Wszystko działa :) Yosemite na PC-cie hula i hula i hula i hula. El-capitan na MBP 13" late 2011 i7 2.8 16GB RAM tez fajnie działa i nic sie nie sypie!! Co wy z tymi makowkami robicie? - ja nie wiem. :) pozdrawiam

gALL
29-09-2015, 09:17
Dziendobry.A mi iOS9 pracuje normalnie! Wszystko działa :) Yosemite na PC-cie hula i hula i hula i hula. El-capitan na MBP 13" late 2011 i7 2.8 16GB RAM tez fajnie działa i nic sie nie sypie!! Co wy z tymi makowkami robicie? - ja nie wiem. :) pozdrawiam

Bądźmy poważni, Yosemite daje się używać od poprawki 10.10.4. Z OS Xow nadal niedoscignionym wzorem stabilności I szybkości działania jest Snow Leopard wersji 10.6.8. Na finalnego el-kaptejna czekam, ale zainstaluje go probnie na wolnym miniaczu, który leży w szafie. Jak na razie nie kusi mnie upgrade na MBP, na którym mam za dużo danych.

Win10 chodzi całkiem sprawnie na MBP z 2014 ale nie ciągnie mnie powrót do Win.

Mam wrażenie, iż wszyscy producenci zapetlili się w wyścigu do systemu co rok, nowości, innowacyjności i innych bzdetow. Tak samo jak swego czasu producenci aparatów cyfrowych, co 3 miesiace nowy model z większą ilością megapikseli. Dostajemy chłam, co wymaga masy poprawek. Za tym stoi maszyna marketingowa a nie inżynieria programowania. Jest ekonomicznie nieuzasadnione pracować dłużej nad systemem niż rok. Kto nie jest w tym owczym pędzie, wypada z gry. Przypomnijcie sobie historie OS/2 Warp od IBMa. Tak długo odkladali premierę, że wyprzedził ich WinNT z tymi samymi rozwiązaniami I przejął rynek korporacyjny. OS/2 był klapa I gwoździem do trumny IBMa oraz jego śnie o systemie dla ludzi I firm.

adrian
29-09-2015, 09:17
Haha i mówią że winda jest dziurawa :D

A gdzie tam masz coś o dziurach?

gALL
29-09-2015, 09:27
Aeon88 ma kompleks WinBoya. Zawsze udowadnia, że win lepszy od OS X.

adrian
29-09-2015, 09:28
Aeon88 ma kompleks WinBoya. Zawsze udowadnia, że win lepszy od OS X.

Może po prostu nie rozumie co to jest dziura.

gALL
29-09-2015, 09:38
Poczytaj jego wypowiedzi na temat wyższości Win nad OSX w tym wątku. Klapki na oczach i ciągle narzekanie, że w Win wszystko cacy a OSX jest spi...ny. Polecam szczególnie wypowiedź na temat systemowego podglądu zdjęć :D.

adrian
29-09-2015, 10:02
Poczytaj jego wypowiedzi na temat wyższości Win nad OSX w tym wątku. Klapki na oczach i ciągle narzekanie, że w Win wszystko cacy a OSX jest spi...ny. Polecam szczególnie wypowiedź na temat systemowego podglądu zdjęć :D.

Widziałem wcześniej, nie pokojarzyłem, że to ten sam człowiek ;-)

motoko
29-09-2015, 11:07
Dostajemy chłam, co wymaga masy poprawek. Za tym stoi maszyna marketingowa a nie inżynieria programowania.

Na to jest proste rozwiązanie: wywalić pół marketingu, a sprowadzić na ich miejsce Woźniaka ;-)

piotrbzdyra
29-09-2015, 11:16
Re: gALL

Jestem powazny. Mi wszystko dziala i na nic nie narzekam. Przyjedź i zobacz. I'm happy :)

pioterkow
29-09-2015, 12:04
Mnie też wszystko działa bezproblemowo.
Może dlatego*że nie instaluje super-hiper nowoczesnych wersji systemu jak tylko się ukażą...
Wiadomo*że te pierwsze paczki to tak naprawdę wersje testowe i dopiero jak ludzie to potestują to wychodzą różne cuda. Które później są poprawiane.
Ja mam na wszystkich Mac-ach starsze systemy i wszystko mi świetnie działa.

wywar
29-09-2015, 12:40
Jakie super hiper nowoczesne? Publiczna Beta 9tki jest dostępna od dawna. Ja jako konsument płacący niemałe pieniądze za ich produkt który w moim kraju jest wykastrowany (brak Siri i QuickType) oczekuję dopracowanego softu. Co mnie obchodzi ich wiek dziecięcy - są tacy mega amejzingowi, zaawansowani madafaka cudowni ,że chyba wypadało by dopracować oprogramowanie. Mz wypsztykali z emejzingu - już rzeźbią w g - na keynote główny wodzirej się podnieca 3 nowymi paskami do łocza -"pink iz sołmacz bjutiful" - żenada. Jeszcze porównują prędkość nowego iPhona do kompa - i po co ? co z tego jak to dalej tylko iOS i nawet iPadPRO nie ma systemu w którym mógłbym zgrać w terenie z aparatu 30 fotek poprawić w nich wsadowo kontrast i kolorystykę, zmienić rozdzielczość i wysłać mailem do kienta. To że nie wyrobili sie z os2 do zegarka świadczy o tym iż nie panują nad sytuacją i robią soft na siłę pod presją czasu. Aktualizacja 8.0.2 dała im lekcję to woleli przełożyć premierę :)

pioterkow
29-09-2015, 13:09
Chyba każdy klient oczekuje od produktu za niemałe pieniądze że będzie stabilny i działał bez przykrych niespodzianek.
Niestety rzeczywistość jest jaka jest.
Ja akurat pisząc o systemach miałem na myśli komputery - nie mam doświadczenia z nowoczesnymi sytemami iOS i ich zaawansowanymi funkcjami.
Iphone-a używam tylko do dzwonienia, sms, sprawdzania poczty i internetu. :)
Ipad-y to dla mnie takie dziwne urządzenia - ni to ajfon ni to komputer. Wolałbym kupić 11''Mac Air niż to ustrojstwo -niewiele większy od Ipada w sumie.
Przynajmniej to pełnowartościowy komputer a nie powiększony Iphone...
Zgadzam się z Tobą że Apple teraz bardziej patrzy na "emejzing pink" niż na dopracowanie produktów.
Takie czasy - marketing ważniejszy od technologi... :)

R
29-09-2015, 13:17
ios9 jest fatalny. nie dzialaja mms w plusie, jest bardzo wiele bledow. polowa nowosci z 9tki nie dziala na starszych urzadzeniach mimo ze sa wspierane. kolejny blad ktory dla mnie zdyskwalifikowal ten system na te chwile jest problem z aplikacja mail. jesli jest skonfigurowanych kilka skrzynek i przyjda maile powiedzmy na dwie lub trzy, to pokazuje w przychodzacych tylko jedna wiadomosc z losowo wybranej skrzynki. reszte trzeba szukac na piechote w skrzynkach przychodzacyc dla poszczegolnych kont. w jednym telefonie wrocilem do 8.4.1, drugi zostawilem na probe. ten z ios9 prad zre jak kon dropsy. wylaczylem chyba wszystko co sie da i nadal chodzi 1/3 krocej niz na 8.4.1 ta sama siec, takie same warunki. beta 9.1 nic nie poprawia w opisanym zakresie. slabo jest. :(

Aeon88
29-09-2015, 13:25

gALL, zgaszę Cię krótko i prosto - czy którakolwiek z moich wypowiedzi z których tak szydzisz jest nieprawdziwa? :) Czy narzekałem kiedykolwiek na coś, czego nie ma, co nie jest prawdą? :)

gALL
29-09-2015, 13:44
gALL, zgaszę Cię krótko i prosto - czy którakolwiek z moich wypowiedzi z których tak szydzisz jest nieprawdziwa? :) Czy narzekałem kiedykolwiek na coś, czego nie ma, co nie jest prawdą? :)

Jest ... chocby ta jak szukales na sile softu do podgladu zdjec, a podglad jest wbudowany w Findera (wystarczylo zmienic sposob wyswietlania plikow i folderow). Po 3 stronach zrozumiales, ze wystarczy zwiekszyc pole podgladu kosztem pola z plikam,i a bedziesz mial przewijajace sie zdjecia bez super-hiper softu po pokazu slajdow. Albo wypowiedzi, ze Win ma lepiej, bo uzywasz tego od 10 lat i innego swiata nie znasz i inny swiat jest spi.... Albo post o tym, jaki to Win wspanialy, bo w nim wszystko latwiej (kwestia przyzwyczajenia) i w tym samym poscie malymi literami, ze jednak OS X ma lepsze narzedzia do zarzadzani dyskami, partycjami. Mam dalej sypac przykladami?

Krotka masz pamiec mlody kolego. :D

Aeon88
29-09-2015, 14:03
1. Nie pisz że "zrozumiałem że można pole podglądu zwiększyć" bo o tej opcji wiedziałem, jednak nie jest to rozwiązanie, które było ok. Bo nie jest ok. W takim widoku nie widzę miniaturek tylko listę plików pod podglądem (sorry, są miniaturki, wielkości połowy paznokcia), jeśli chcę przeskoczyć dalej do jakiegoś momentu reportażu znowu muszę zmieniać widok plików, szukać zdjęcia, zaznaczać je, potem znowu zmienić widok na podgląd żeby móc przewinąć zdjęcia. To ma być rozwiązanie? Problem rozwiązało dopiero dodatkowe oprogramowanie.
2. Kłamiesz jak z nut mówiąc że twierdziłem że win ma lepiej bo używam go od dawna a nic innego nie mam, mam imaka, macbooka, korzystam na co dzień z OSX, a raczej głównie moja żona bo to jej imak, mi wygodniej na windzie dlatego przy niej zostałem. Nie sprowadzaj mnie więc do windowsowego fanboya który nigdy osx nie miał w rękach.
3. Koloryzujesz, nie napisałem mniejszymi literami że osx ma fajne narzędzia do zarządzania dyskami. A po drugie cofam to stwierdzenie, bo nie do końca te narzędzia są takie fajne. Często gdy chce się coś zrobić, np postawić drugi system obok to jest prawdziwa katorga ustawić wszystko bez błędów i problemów, bez grzebania w plikach asystenta bootcamp itp. A szkoda, bo jak pierwszy raz tam zajrzałem i widziałem te opcje to się ucieszyłem, bo w windzie tego nie uraczyłem, stąd opinia że w osx to jest fajniejsze. Jeśli jednak coś wywala błąd za błędem i trzeba szukać rozwiązania w googlu co 5min to przestaje być kolorowo. Żeby nie było - problemy wyskakują wszędzie, są poradniki w sieci jak sobie z nimi radzić, wiec nie zwalaj tu czegoś na mnie że nie umiem stworzyć partycji i zainstalować drugiego systemu i zwalam na osx.

Jest też masa innych rzeczy na jakie narzekałem, ale o nich nie wspomnisz, lubisz koloryzować więc napisałeś tylko o podglądzie zdjęć, co jeszcze w miarę się broni, bo ludzie lubią tryb podglądu. Co powiesz o reszcie?
- brak obsługi TRIM dla wszystkich dysków SSD (możliwy po usunięciu zabezpieczeń, brak możliwości update bo komp nie odpali), w RAID o trim można zapomnieć
- brak obsługi dysków NTFS a większośc klientów i znajomych takie ma (możliwe za dodatkowe dolary)
- brak oryginalnej ścieżki plików sprzed usunięcia w koszu (robi się bajzel i nie wiadomo co zostało skąd usunięte)
- odinstalowywanie programów na 3 sposoby (launchpad, deinstalator w katalogu lub wyrzucenie do kosza)
- brak zapamiętywania wielkości okien po zamknięciu (pierwsze otwarcie po odpaleniu kompa ok, potem finder jest mały i za każdym razem jak się otwiera jakiś katalog trzeba go powiększać, opcja zapamiętania widoku gówno daje)
- osx nie czyta telefonu podpiętego po kablu jako dysku usb (np nokia lumia), znowu trzeba dodatkowy soft, nie wrzucę różnych plików na telefon, mogę conajwyżej zrzucić zdjęcia i filmy na kompa, więc z lumii robi mi się iphone ze swoimi durnowatymi ograniczeniami.
- brak wyświetlania pełnych danych exif
- brak możliwości sortowania obrazów w katalogu wg daty wykonania lub innych danych exif, np przysłony
- brak możliwości wyświetlenia sumarycznych informacji na temat plików (np łączna długość zaznaczonych plików wideo)

To tylko część rzeczy, które wkurzają. Nigdy nie narzekałem na coś czego nie ma, więc nie koloryzuj, i zanim znowu mnie wyśmiejesz zastanów się, z czego tak naprawdę się śmiejesz.

gALL
29-09-2015, 14:12
Oj Aoen88 idz na piwo, bo marudzisz.

1. TRIM jest wspierany dla kazdego producenta SSD od Yose 10.10.4 i nie trzeba usuwac zabezpieczen. Pisalem tu o tym, jedna komenda w terminalu zalatwia TRIM.
2. Temat kosza przerabialismy tutaj w kazda strone, razem z Toba.
3. W Win odinstalowac prawie nie da sie wcale. Zawsze cos zostanie. W OS X sam Finder wystarczy aby to zrobic.
4. Nie spotkalem tego problemu z oknami.
5. Specyfika Lumii, w BB przelaczam tel na tryb USB i mam go jak pena, bez softu. Do tego jak podepne D700 pod OS X, to moge zgrac pliki bez czytnika, czego w Win nie mozna, bo D700 ma wykastrowany tryb USB.
6i7. Ok z EXIF przydalaby sie wieksza integracja.
8. PISZ ze dotyczy to tylko plikow filmowych i chodzi Ci o sumaryczny czas nagrania, bo system sumuje ich objetosc na dysku.

Z Twoich wypowiedzi wynika, ze zawsze masz klopoty, bo idziesz na skroty. Postawilem niejednego Wina przez BootCampa i nigdy nie mialem problemow. Problemy, byly jak chcialem byc madrzejszy i na chama wywalilem partycje zrobiona przez BootCampa i stworzylem ja od nowa pod instalatorem Win.

Aeon88
29-09-2015, 14:25
1. W momencie mojego narzekania na trim nie było yosemita 10.10.4 i pozostawało usuwanie zabezpieczeń i brak możliwości aktualizacji. Więc źle nie pisałem. W końcu naprawili to, co wcześniej spartolili. I dobrze.
2. Tak, i co? I nic. Rozwiązałem to tak że zanim zacznę sortować pliki zmieniam im nazwy tak, abym wiedział po ich usunięciu gdzie leżały. Dalej nie ma w koszu lokalizacji pliku sprzed usunięcia.
3. Naprawdę? Dziwne, bo jak coś odinstaluję to tego nie ma. Zostanie informacja o licencji lub pliki konfiguracyjne, żeby nie ustawiać wszystkiego jak wrócę do programu.
4. Ja się spotkałem.
8. Jestem filmowcem i mi to potrzebne, a tego nie ma. Rozmiar łączny plików na dysku był już 20 lat temu w win95. Dodali by w końcu coś nowego.

5. BB?

gALL, apple ma wiele fajnych rozwiązań, ale wiele rzeczy spartolili. OSX jest świetny jeśli akceptujesz wszystko co apple Ci zapodało. Jeśli gdzie indziej jest to łatwiejsze, lepiej rozwiązane, zapłać dolary żeby mieć to w OSX lub baw się w terminalu z nadzieją że wszystko zaskoczy jak należy. Wyśmiewanie kogoś kto te wady zauważył i komu przeszkadzają to są dopiero klapki na oczach. Każdy system ma wady i zalety, dla mnie osx wad ma za dużo, żeby na niego przejść, dziwi mnie to że własne zdanie na jakiś temat może być wyśmiewane.

gALL
29-09-2015, 16:49
1. W momencie mojego narzekania na trim nie było yosemita 10.10.4 i pozostawało usuwanie zabezpieczeń i brak możliwości aktualizacji. Więc źle nie pisałem. W końcu naprawili to, co wcześniej spartolili. I dobrze.

10.10.4 jest od konca czerwca. Zauwaz, ze nie spartolili a zrobili to rozmyslnie. Apple ogranicza do wybranych dostawcow sprzetu i nie chce slychac potem od uzytkonikow, ze TRIM namieszal im w plikach na dystku SSD od firmy krzak.  Apple jest zamknieta platforma, to nie PC gdzie kazdy moze robic co chce i jak chce. Taka polityka i juz, od zarania dziejow.

3. Naprawdę? Dziwne, bo jak coś odinstaluję to tego nie ma. Zostanie informacja o licencji lub pliki konfiguracyjne, żeby nie ustawiać wszystkiego jak wrócę do programu.

Smieci w rejestrze systemowym, masa drobnych biblitek dll w folderach systemowych i masa innych "uzytecznych" pozostalosci.

5. BB?

BlackBerry

gALL, apple ma wiele fajnych rozwiązań, ale wiele rzeczy spartolili. OSX jest świetny jeśli akceptujesz wszystko co apple Ci zapodało. Jeśli gdzie indziej jest to łatwiejsze, lepiej rozwiązane, zapłać dolary żeby mieć to w OSX lub baw się w terminalu z nadzieją że wszystko zaskoczy jak należy. Wyśmiewanie kogoś kto te wady zauważył i komu przeszkadzają to są dopiero klapki na oczach. Każdy system ma wady i zalety, dla mnie osx wad ma za dużo, żeby na niego przejść, dziwi mnie to że własne zdanie na jakiś temat może być wyśmiewane.

Jednak nadal ton Twoich wypowiedzi, jest taki, ze MS robi dobrze system, a OS X to zabawka dla geekow jak jakis Linux. Nikt Ciebie nie wysmiewa, ale sam podkladasz sie zaczynajac wypowiedz, od stwierdzenia, ze "Apple spi..., bo w Win ....".

Tak na marginesie mam WinAutomotive a aucie i gryzie sie z wyrobami Apple. Z zalozenia MS wycielo wspolprace z iOS.

Aeon88
29-09-2015, 17:17
Właśnie tak odbieram maka, coś nie działa? no to terminal i sterta komend, jak w linuksie. I nie zawsze wszystko pójdzie dobrze. Takie dłubanie, jak potrzebuję zrobić coś konkretnego. A jak nie to app store i dolary. Nie wiem, może mam za duże wymagania, tak czy siak OSX do pracy mi nie pasuje, do zabawy też nie bo gier na tym nie uraczę tych co lubię, więc dla mnie sprawa jest jasna.

PS. Jak się mogę podkładać wypowiedzią że app spier bo w win... skoro taka jest prawda? To co już apple nic nie spierniczył? Normalnie genialny system. Dla mnie koniec offtopu, masz, lubisz, używaj, Twoja sprawa.

gALL
29-09-2015, 19:46
Pytaj jak masz problemy, chętnie pomogę jak potrafię lub inni pomogaą. Ale zadawaj pytania typu "jak zrobic?" niż od tego, że coś jest sp... Większość Twoich problemów jest z nieznajomości OSX lub przyzwyczajenia z Win. Tak na marginesie w Win od czasu WinNT pewne rzeczy załatwia się szybciej I sprawniej przez linie komend, czy innego powershella, niż przez klikanie okienek.

pioterkow
29-09-2015, 21:15
Jak tak Was czytam to chyba jestem wielkim szczęściarzem...
Pracuje na jabłku od ponad 25 lat i nigdy nie miałem żadnych problemów.
Może Kolega Aeon88 faktycznie zbyt wiele wymaga od systemu i akurat jemu Windows sie lepiej sprawdza dla jego potrzeb.
Ja powiem tylko tyle że nie spotkałem profesjonalnego fotografa/grafika pracującego na PC/Windows.
A mam znajomych nie tylko w USA ale też w wielu państwach Europejskich.
Są to znani fotografowie o których można poczytać w sieci.
I akurat nikt z nich nie pracuje na PC. Myślę że świadczy to o tym że Mac właśnie bardzo dobrze sprawdza sie w zastosowaniach fotografia/grafika.
Tak jak napisał Kolega gALL - zawsze był to zamknięty system nie zostawiający wiele pola do popisu dla dłubaków typu "złożę kompa TANIEJ" z chińskich części noname.

DonFG
29-09-2015, 21:51
Już myślałem, że takich głupot nie napiszesz.
Na początek ustalmy, że dowolny Mac to także PC.

Tak jak napisał Kolega gALL - zawsze był to zamknięty system nie zostawiający wiele pola do popisu dla dłubaków typu "złożę kompa TANIEJ" z chińskich części noname.
Jakie chińskie części noname ? Komputer, który złożę w cenie iMaca (dowolnego) zje go i wysra pod względem wydajności i funkcjonalności. No-name masz w tandetnych gotowcach, marketowym syfie.
Co do samego OSX, słyszałeś o hackintoshu ? :]

Ja powiem tylko tyle że nie spotkałem profesjonalnego fotografa/grafika pracującego na PC/Windows.
W USA jeszcze zrozumiem, bo apfel traktują tam jak bożka.
Do Maca profesjonalista dolicza także koszt monitora graficznego i cena w ogóle gdzieś znika.

Myślę że świadczy to o tym że Mac właśnie bardzo dobrze sprawdza sie w zastosowaniach fotografia/grafika.

Tak samo jak dobrze złożona stacjonarka na Winzgrozie.

Tak jeszcze dodam, najwydajniejszy zanotowany Mac Pro to... hackintosh ;). Na dodatek polski.

Wydaje mi się, że utknąłeś gdzieś przy Windows Vista i dalej nie próbowałeś działać na Windowsie.
Nawet na niektórych forach Apple zaczynają jechać po iMaczu.

Myślisz, że czym jest przykładowo iMac ? To AIO z mobilny (tańsze modele) podzespołami w ładnej obudowie z mocno okrojonymi możliwościami. 2 dyski ?
Wszystko, o czym mówisz to zapewne zaleta OSX, a o tym już napisałem wyżej ;).

Aeon88
29-09-2015, 22:50
Są to znani fotografowie o których można poczytać w sieci. I akurat nikt z nich nie pracuje na PC. Myślę że świadczy to o tym że Mac właśnie bardzo dobrze sprawdza sie w zastosowaniach fotografia/grafika.

Wiesz.. Moja żona też jedyne co robi, to wrzuci zdjęcia na maka, obrobi w PS, exportuje i wysyła do klienta. Podejrzewam że każdy fotograf, nie ważne czy robi zdjęcia swojej dziewczynie czy dla Vouge'a taki właśnie ma schemat pracy. Dlatego żona ma maka, dla niej to komputer idealny, robi co trzeba, ładnie wygląda, i ma tylko jeden kabel zamiast sterty jak u mnie. Co chcieć więcej?

Niestety u mnie nie jest tak różowo, ja oprócz fotografii zajmuję się filmem, grafiką, www, mam masę dużych i małych programów które szybko sprawnie i bezboleśnie robią to co chcę. System i jego możliwości leżą mi idealnie, i niestety praca na osx bez kilku ficzerów z windy byłaby dla mnie bardzo upierdliwa.

Idzie zima, będzie więcej czasu, jak wymienię dysk w macbooku to postawię mu partycję z osx, spróbuję przenieść swoje workflow na osx, bo mi się system i sprzęt wizualnie bardzo podoba. Dam znać jak mi poszło na wiosnę, jednak niewykluczone że polegnę po drodze.

zoom2
29-09-2015, 23:09
Aeon, rozumiem ze zona ma maka ale co stoi (teoretycznie) na przeszkodzie by nie mogła miec kompa z winda bez tych wszystkich kabli?
Ja akurat uzywam maka ale coraz bardziej chęć polepszania parametrow sprzetu powoduje ze zezuje w strone win.
Inwestycja w sprzet jaki chcialbym miec , w przypadku Apple jest dla mnie nieprzytomna, w przypadku sprzetow pod winde jescze ujdzie.
A po trzech latach szukania (o tym juz pisalem) nie znalazlem tych mitycznych przewag OSXa nad windows.

ShutterStill
29-09-2015, 23:29
Zawsze możesz spróbować hackintosh na PC jak Ci będzie bardzo OSX brakować. Tylko upewnij się przy składaniu PC masz wszystko kompatybilne z OSX. Jak miałem wszystko ok ale zachciało mi się nowej karty (starą sprawdziłem.. Nowej nie), która nie była "widoczna" pod OSX.

Aeon88
29-09-2015, 23:30
zoom2, to, że AIO innych firm są paskudne ;) Nie jest źle z ceną, do samego PSa styknie jej imak 21" na i5 za 3000zł. Nawet radeona na pokładzie uraczy w tej cenie jak dobrze poszuka. Obecnie siedzi na late 2009 z C2D i narzeka na mulenie, będę musiał jej kupić właśnie takiego na i5, na szczęście dużo nie dołożę, bo obecny pójdzie za 1800-2000.

piotrbzdyra
29-09-2015, 23:49
Ja rowniez bardzo polecam hackintosha. Mój śmiga bez zadnych problemów od 4 lat. http://www.tonymacx86.com

pioterkow
30-09-2015, 02:51
Już myślałem, że takich głupot nie napiszesz.
Komputer, który złożę w cenie iMaca (dowolnego) zje go i wysra pod względem wydajności i funkcjonalności.
Przystopuj troche kolego z takimi wypowiedziami bo ja Ciebie nie obrażam że "piszesz głupoty".
Myślę że dalsza jakakolwiek dyskusja na tym poziomie nie ma sensu.
Chcesz to sobie rób składaki i podniecaj się że są lepsze od iMaca.
Dla mnie iMac to bardziej ładna zabawka a nie komputer do pracy.

Władca Pixeli
30-09-2015, 03:03
"Nowości" :wink: w wersji 9

Podział ekranu. Po otworzeniu dwóch okien i przekręceniu tabletu o 90 stopni nie powoduje obrócenia okien. Jakim trzeba być debilem aby nie widzieć tego w czasie testów.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-1.jpg)

Po przekręceniu tabletu o 90 stopni wygląda tak

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-2.jpg)

A powinno wyglądać tak

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-3.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple2-3.jpg)

Safari jest tak wolne, że wpisywanie adresu URL idzie wolniej jak w starych mechanicznych maszynach do pisania. :mrgreen:

Pages otwiera się tak długo, że widać biało szarą kratkę w tle.
Dodatkowo czasami wygląda tak

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/ApplePag300.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/ApplePag300.jpg)

Klawisz "TAB" w Pages raz pracuje, raz nie pracuje.

Kalendarz się wygłupiał od wielu lat ale teraz to załamka. Każde spotkanie wygląda inaczej.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/AppleCal300.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/AppleCal300.jpg)

Instgram jest teraz wielkości znaczka pocztowego na ekranie. W poprzednich wersjach było OK.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/AppleIns300.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/AppleIns300.jpg)

Od 19 do 29 września - 31 zawieszeń i restartów systemu. I to ma być stabilny system?

Na koniec ogromne osiągnięcie - po wielu latach Apple dorosło aby po wciśnięciu Shift na klawiarze zmieniły się litery z małych na duże a nie tylko kolor klawisza Shift.

pioterkow
30-09-2015, 03:16
Ja akurat uzywam maka ale coraz bardziej chęć polepszania parametrow sprzetu powoduje ze zezuje w strone win.
Inwestycja w sprzet jaki chcialbym miec , w przypadku Apple jest dla mnie nieprzytomna, w przypadku sprzetow pod winde jescze ujdzie.
I to jest chyba sedno tej dyskusji o przewadze Pc/Win nad Mac/OSX - jak zwykle cena.
Mac do komfortowej pracy to obecnie przynajmniej 7-9 tys USD (w USA) do tego dochodzi monitor który jest praktycznie w cenie iMaca (np. EIZO Cg276 lub 277), dotego jakieś szybkie dyski zewnętrzne i robi się konkretna kwota.
Oczywiste jest że zawsze składaki pod Win były TAŃSZE niż Mac i nikt tego nie zaneguje.
Dla MOICH (podkreślam - MOICH) potrzeb Apple sprawdza się w 100%. Nigdy nie działo mi się nic złego ani przy skanowaniu, ani przy jednoczesnej obróbce nawet kilkunastu bardzo dużych plików foto.
Mam system skonfigurowany pod moje potrzeby i działa bez zarzutu - czego chcieć więcej...?

DonFG
30-09-2015, 06:17
I to jest chyba sedno tej dyskusji o przewadze Pc/Win nad Mac/OSX - jak zwykle cena.
Mac do komfortowej pracy to obecnie przynajmniej 7-9 tys USD (w USA) do tego dochodzi monitor który jest praktycznie w cenie iMaca (np. EIZO Cg276 lub 277), dotego jakieś szybkie dyski zewnętrzne i robi się konkretna kwota.
Oczywiste jest że zawsze składaki pod Win były TAŃSZE niż Mac i nikt tego nie zaneguje.
Dla MOICH (podkreślam - MOICH) potrzeb Apple sprawdza się w 100%. Nigdy nie działo mi się nic złego ani przy skanowaniu, ani przy jednoczesnej obróbce nawet kilkunastu bardzo dużych plików foto.
Mam system skonfigurowany pod moje potrzeby i działa bez zarzutu - czego chcieć więcej...?

Tylko nie każdy dysponuje budżetem 7-9 tyś zielonych.
Do Twoich potrzeb apple sprawdza się w 100% i mogę się założyć, że nie inaczej by było przy składanej stacjonarce, która funkcjonalością przebija dowolnego Macza.

Dla mnie iMac to bardziej ładna zabawka a nie komputer do pracy.
Czyli fotograf musi mieć jednostkę klasy Maca Pro, dobrze rozumiem ?

Nikt nie broni nikomu korzystać z komputerów Apple, ale pisanie, że to "must have" dla fotografa (a tak to zrozumiałem) to gruba przesada.

gALL
30-09-2015, 08:43
Skladak kontra firmowy PC. Przecież średnio rozwinięty nastolatek posklada lepszego peceta niż stacja robocza od HP, Della czy Lenovo. Dlaczego więc korporacje i wielu użytkowników indywidualnych kupuje od nich komputery, skoro to takie samo badziewie jak Apple, skoro "taniej" można mieć skladaka? Składki I hackintoshe to domena hobbystów oraz tych co podniecaja się wynikami w benczmarkach, gracze co widzą różnice pomiędzy 78 a 79 klatek na sekundę. Poskładać mi klona Apple co będzie tak kompaktowy i estetyczny jak ich prodykty.

Swoją drogą jestem na etapie specyfikowania PC do zastosowań przemyslowo-labolatoryjnych i przymierzamy się do zbudowania prototypu. Tak będzie to skladak PC, ponieważ wymagania interfejsów są nietypowe, ale prototyp zostanie zbudowany na bazie leciwego Della Optiflexa, bo mam takich 10 pod reka. Jak wszystko pójdzie ok, zastanawiamy sie nad zleceniem dla Della aby nam złożył taka stacje robocza.

zoom2
30-09-2015, 09:21
cena owszem rzecz bardzo istotna , ale coraz bardziej przeszkadza mi brak wielu aplikacji która na maca nie istnieje.
Lubie amatorsko pobawić się programami cadowskimi a to dla maca niedostena dziedzina.

gALL
30-09-2015, 09:30
Zależy jakiego CADa chcesz. Masz darmowego DraftSighta, który bije na łeb płatnego ACADa LT. Autodesk ma wersję pełnego AutoCADa na OS X. Poza tym postaw Win przez bootcampa i ciesz się dwusystemowa maszyna.

Aeon88
30-09-2015, 09:36
gALL wziąłeś pod uwagę, że wiele osób nie ma czasu/chęci/wiedzy/znajomości w IT żeby złożyć dobrego składaka i stąd potrzeba kupna gotowej stacji roboczej? Kolejny powód to 5 lat NBD w komputerach dell/lenovo/hp które dla niektórych są bardzo istotne. Appla kupowali też ludzie chcący stabilności, bo osx był pod tym względem o wiele lepszy niż stare windy do visty włącznie, do tego dochodzi grupa ludzi lubiąca ich design. Dziś komputery appla nie są droższe od porównywalnych komputerów innych marek typu dell/hp, a i złożenie składaka o specyfikacji maca pro popielniczki wychodzi tak samo lub drożej niż kupując gotowca od appla, to samo się tyczy z imakiem, gdzieś jakiś serwis to wyliczył, można wygooglać.

Jak widać są powody dla kupowania markowych stacji czy komputerów appla, nie trzeba się w to nie wiadomo jak wgłębiać. Z drugiej strony po co graczowi mac pro? Po co studentowi stacja hp czy lenovo? Taniej wyjdzie składak, który swoje zadanie dla takich osób spełni równie dobrze albo i lepiej. Każdy produkt ma swoich nabywców. Nic w tym dziwnego.

wywar
30-09-2015, 09:48
Tryb oszczędzania baterii obcina też procesor. To moje wyniki na ip6 z trybem wyączonym i włączonym.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/2e159c1887d53e97dde4453abdbcd883-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/30/2e159c1887d53e97dde4453abdbcd883.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/7ab43ec0da555921dc1feee8a98d04e5-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/30/7ab43ec0da555921dc1feee8a98d04e5.jpg)

zoom2
30-09-2015, 09:53
Zależy jakiego CADa chcesz. Masz darmowego DraftSighta, który bije na łeb płatnego ACADa LT. Autodesk ma wersję pełnego AutoCADa na OS X. Poza tym postaw Win przez bootcampa i ciesz się dwusystemowa maszyna.
Nie chcę się cieszyć dwusystemową maszyną, nie chcę kombinować , chcę wyjąć z pudełka i używać. Po to przeszedłem kiedyś z win na OSX . I po kilku latach wiem że to legenda a nie rzeczywistość.
Używam też wiele różnych smieciowych bezpłatnych programików które nie maja wielkiej wartosc ale sa mi szalenie pomocne i na win jest tego mnogo a na OSX nawet w appstorze za dulary nie uswiadczysz

fafniak
30-09-2015, 10:11
To zanim zatłuczecie się w odwiecznej bitwie Mac vs PC ...
Czy jest może jakieś godne zaufania miejsce gdzie można by kupić iPhone-a 4s z 32Gb ramu?

gALL
30-09-2015, 10:33
Nie chcę się cieszyć dwusystemową maszyną, nie chcę kombinować , chcę wyjąć z pudełka i używać. Po to przeszedłem kiedyś z win na OSX . I po kilku latach wiem że to legenda a nie rzeczywistość.
Używam też wiele różnych smieciowych bezpłatnych programików które nie maja wielkiej wartosc ale sa mi szalenie pomocne i na win jest tego mnogo a na OSX nawet w appstorze za dulary nie uswiadczysz

Przy takich zalozeniach, zaden system Cie nie zadowoli. Zauwaz, ze majac dwusystemowa maszyne, bez problemu masz wymiane dokumentow pomiedzy tymi dwoma srodowiskami. Mac calkiem sprawnie sobie radzi z Windowsem (Aeon88 moze Ci pomoc w konfiguracji albo napisac swoje wrazenia z uzywania Win10 na MBP C2D).

Przerabialem problem CADa na OS X i moze nie ma tysiaca bezuzytecznych programikow ale jest pare niezlych i za darmo albo za mniejsza kase niz wypusty Autodeska. Oby nie bylo, mam AutoCADa LT 2015/2016, dostep do najnowszych pakietow Autodeska w firmie, a prywatnie do zabaw pod OS X uzywam DraftDesigna. Zamiast Matlaba SciLab swietnie sobie razie i nie jest tak dziwny jak Octave. Na swoim MPB mam partycje z Win7, nie uzywam jej czesto ale jest. Uzywam go przede wszystkim do programu serwisowego samochodu po OBD.

Podaj jakie progamy potrzebujesz, a moze ktos doradzi dobre alternatywy.

pit.
30-09-2015, 10:39
A jak u was iOS 9? Dla mnie to padaczka. IP6 i multitasking laguje . Spootlight działa jak chce, a jak nie chce to nie działa - niektóre kontakty pokazuję, a niektóre nie. Dzwonek wiadomości dzwoni jak mu sie zachce - często dostaje wiadomości bez dzwonka. Chyba kupony po filozofii Jobsa już sie kończą. Znowu będziemy czekać prawie rok na stabilne 9.4.2 i zaraz wejdzie zryta 10 tka i znowu cały rok poprawek. Instalowałem "czyściochę" potem betę 2 (ciut lepiej ale dalej przycina). Jeszcze nadal brak siri PL. Sumując - padaka i już jego szajsu nie kupię. Przed wyjściem ios9 robiłem przymiarki do maca pro ale jak ten kapitan ma chodzić jak 9tka to dziękuje - nie będę przepłacał i jeszcze się męczył. Teraz zamiast dopracowywać soft to pewno wymyślają brązowe złoto do ip7 i amazingowy łańcuszek do watacha w wersji kieszonkowej. Teraz pewno odświeżą maki o amazingowy róż :)

A ja już myślałem że ta przypadłość wiadomości bez dźwięku tylko mnie dotyczy. Ale pociesza mnie że jednak nie ;) Generalnie nie widzę niczego emejzingowego w IOS 9, bym nadal z tym systemem pozostał. Chyba jednak powrócę do 8.4.1.

R
30-09-2015, 10:56
to szybko, bo pewnie lada moment przestana podpisywac 8.4.1 teraz da sie to zrobic bez problemy w kilka minut. i wszystko dziala jak trzeba.

pit.
30-09-2015, 11:06
to szybko, bo pewnie lada moment przestana podpisywac 8.4.1 teraz da sie to zrobic bez problemy w kilka minut. i wszystko dziala jak trzeba.

Dzięki, nie wiedziałem. Dziś przysiąde w takim razie do tematu. Zreszta w 8.4 bardziej pasowało mi przełączanie między aplikacjami, jakby bardziej czytelne, wygodne. Multitasking - tak to się zwie ?

R
30-09-2015, 11:13
nie wiem jak sie nazywa, ale wiem o co chodzi. tak naprawde z calego emejzingu ios9 jest tylko jeden przydatny ficzer- przy powiadomieniach nie wlacza sie podswietlenie ekranu jesli polozysz tel wysiwetlaczem w dol. inne rzeczy albo sa nedzne albo nie dzialaja na wszystkim. na iph 5s prawktycznie nei dziala nic z nowosci.

pit.
30-09-2015, 11:22
Niby w 9.0.1 poprawili błąd alertów :

Pełna lista zmian w iOS 9.0.1:

To uaktualnienie zawiera poprawki błędów, w tym:

usuwa problem, który powodował, że niektórzy użytkownicy nie mogli po uaktualnieniu ukończyć asystenta ustawień;
usuwa problem, który czasami powodował błędy odtwarzania alarmów i liczników czasu;
usuwa problem w Safari i Zdjęciach, który powodował zniekształcenia wstrzymanych klatek wideo;
usuwa problem, który powodował utratę danych komórkowych przez niektórych użytkowników z własną konfiguracją APN przez profil.

I masz babo placek, zostać przy 9 czy wrócić do 8. Zobacze wieczorem, zainstaluje wpierw 9.0.1 i ewentualnie wrócę do 8.4

Dzięki @R

R
30-09-2015, 11:54
byc moze (na pewno) zrobia kolejnego fixa do 9 i cos tam ponaprawiaja. szkoda tylko, ze nowosci w 9 sa wylacznie dla usa-ludkow albo posiadaczy 6s 6splus

Aeon88
30-09-2015, 13:58

zoom2, jaki masz teraz mac? i do jakich parametrów chciałbyś upgrade'ować sprzęt?

zoom2
30-09-2015, 14:25
mam
rMBP 13,3' , 2,6 GHz i5 , 8gb RAM , 256gb SSD , HD Graphics 4000

chcę
i7, 16 gb RAM, dysk (dyski) w sumie 1TB z czego minimum 256 SSD (SSD nie musi przekraczać 512)
matryca nie większa niż 15 ,rozdzielczosc minimum to co retina a skoro sa juz 4K (3840x 2160) to czemu nie
grafika obslugujaca bez problemu monitor 4k
i mozliwosć łatwej rozsądnej rozbudowy dysków i pamięci
metalowa obudowa
przynajmniej jeden mDisplay
więcej niz 2 USB 3.0 (maki maja tylko 2 i od bidy starcza)

ShutterStill
30-09-2015, 14:43
Czy ktoś wie czy dzisiaj wyjdzie finalna wersja El Capitan?
Powinno być dzisiaj ale chyba jeszcze śpią w Cupertino ;-)

MC_
30-09-2015, 14:49
A znasz pojęcie stref czasowych? ;) Sprawdź która jest tam teraz godzina i o której zazwyczaj wypuszczają nowe softy.

Aeon88
30-09-2015, 15:08
zoom2 ja zostanę przy macbooku, oczywiście z windą na pokładzie którą wyłącznie będę używał. Za 4k pln można nabyć mid 2012 15" retina z i7, 16GB ram, 256/512ssd i GT650 1GB na pokładzie. Do mojej pracy na laptopie mi to styknie, więc brak opcji wymiany pamięci/dysku mi nie będzie przeszkadzał. Ty byś miał wybór w HP Elitebook/DellPrecision/Lenowo W, mają tam wszystko to co chcesz choć nie wiem czy uraczysz większy panel IPS niż FHD w takiej cenie, żeby po sprzedaży rMBP 13 niewiele dołożyć.

Ewentualnie masz coś takiego: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i7-16gb-gtx960-ssd256-uhd-4k-i5684554805.html tylko nie wiem jakiej jakości są IPSy montowane w tych lenovo w porównaniu do retiny, trzeba by dopytać znawców.

zoom2
30-09-2015, 15:14
a gdzie mozna kupic takiego maka za 4 tys?
a za linka wielkie dzięki bo to ciekawe dla mnie

DonFG
30-09-2015, 16:21
Ja rowniez bardzo polecam hackintosha. Mój śmiga bez zadnych problemów od 4 lat. http://www.tonymacx86.com

Akurat narzędzia tonego w porównaniu do clovera to badziew.
hamac.pl ;)

Z drugiej ręki, źródeł jest mnóstwo.

ku6i
30-09-2015, 16:23
Ewentualnie masz coś takiego: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i7-16gb-gtx960-ssd256-uhd-4k-i5684554805.html tylko nie wiem jakiej jakości są IPSy montowane w tych lenovo w porównaniu do retiny, trzeba by dopytać znawców.

Byle dalej od Lenovo nie z serii ThinkPad: najbliższy serwis w Niemczech, w razie padu komputera spokojnie jesteś 3 tygodnie bez sprzętu.

Tak z ciekawości, bo nie śledzę tematu: dalej AC na OS X to biedny kuzyn wersji Windowsowej, bez dodatków branżowych i obsługi makr, LISPów itp. dodatków?

gALL
30-09-2015, 16:42
Tak z ciekawości, bo nie śledzę tematu: dalej AC na OS X to biedny kuzyn wersji Windowsowej, bez dodatków branżowych i obsługi makr, LISPów itp. dodatków?

A wiesz z ciekawosci poprosze firmowego speca od CADa abysmy dostali jedna licencje na OS X. Wiem, ze obecnie ACAD pod OS X jest w pelnej wersji i w LT.
Prywatnie uzywam DraftSighta, bo jest za free. Poza tym nowe wypusty Autodesku sa strasznie zasobozerne, a tak na dobra sprawe od wersji 2007 nic nowego nie wnosza, do tego LT od 2007 zostala okrojona do podstawowego stawiania kresek (nie oblusguje podkladow rastrowych, xrefy w sa obslugiwane w stopniu szczatkowym, jakiekolwiek zaawansowane funkcje wylecialy juz dawno, nie pozwala nawet na podglad modeli 3D).

RAW1
30-09-2015, 18:31
A wiesz z ciekawosci poprosze firmowego speca od CADa abysmy dostali jedna licencje na OS X. Wiem, ze obecnie ACAD pod OS X jest w pelnej wersji i w LT.
Prywatnie uzywam DraftSighta, bo jest za free..

Przepraszam za offtop, czy jest jakaś ciekawa alternatywa AutoCad w wersji bezpłatnej na Windę?

gALL
30-09-2015, 18:33
DraftSight

Aeon88
30-09-2015, 18:52

Na allegro, średnio chodzą po 4500-5000, są jednak okazje za 4000zł.

ShutterStill
30-09-2015, 19:58
A znasz pojęcie stref czasowych? ;) Sprawdź która jest tam teraz godzina i o której zazwyczaj wypuszczają nowe softy.
Znam ;)
Jak sprawdzałem to była 9 ale w nowym Jorku.. Dalej nie znalazłem o której zwykle wypuszczają nowe softy z Cupertino?
Jakaś podpowiedź? [emoji1]

Carlos_lo
30-09-2015, 20:28
z tego co wyczytalem to o 10

ShutterStill
30-09-2015, 20:29
Rano?
Jak tak to półtorej godziny temu :/

Carlos_lo
30-09-2015, 20:44
tak, juz jest oficjalnie, zassysam 6gb
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/05b711adc01481c3462b62dc31812b00-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/30/05b711adc01481c3462b62dc31812b00.jpg)

ShutterStill
30-09-2015, 20:59
Ja też :-)

gALL
30-09-2015, 20:59
I tez jest iOS 9.0.2

ShutterStill
30-09-2015, 21:06
tak, juz jest oficjalnie, zassysam 6gb
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/05b711adc01481c3462b62dc31812b00-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/30/05b711adc01481c3462b62dc31812b00.jpg)
U ciebie też zwolniło strasznie?
1gb ściągnęło w 8min a później skacze między 4-5h?

Carlos_lo
30-09-2015, 21:10
3gb, ale ludzie laguja

Greg77
30-09-2015, 21:12
Jako ciekawostke powiem, ze od iOS9 jest mozliwosc migracji z androida calkowicie bezbolesnie, aplikacja na andka to move iOS odpalamy a iPhone podczas pierwszego uruchomienia zadaje pytanie czy chcesz "nowego iPhonea", z iCloudow, czy z androida...
Wlasnie znajomej to robie ktora przenosi sie z SGS6 na iP6s...

MC_
30-09-2015, 21:34
Jest tez 9.1 beta 3.

piotrbzdyra
30-09-2015, 21:38
Capitan zassany w 7 min :)

gALL
30-09-2015, 21:41
Mam instalke, czas zrobić bootowalny USB i wygrzebac miniaka z 2009 do zabawy.

gainer
30-09-2015, 23:09
Czy macie może tak, że nie możecie na FB (Safari , Capitan) kliknąć na zdjęcie i ono się nie otwiera, powiększa? Nie wiem czemu mi się tak stało ...

Aeon88
30-09-2015, 23:42
Sprawdźcie dla mnie parę prostych rzeczy na które narzekałem w Yosemite :D
- brak natywnej obsługi dysków NTFS (zapis)
- brak zapamiętywania wielkości okien po zamknięciu
- brak wyświetlania pełnych danych exif
- brak możliwości sortowania obrazów w katalogu wg daty wykonania lub innych danych exif, np przysłony
- brak możliwości wyświetlenia sumarycznych informacji na temat plików wideo (łączna długość zaznaczonych plików wideo)

Będę very happy :D

pit.
01-10-2015, 07:56
Czy macie może tak, że nie możecie na FB (Safari , Capitan) kliknąć na zdjęcie i ono się nie otwiera, powiększa? Nie wiem czemu mi się tak stało ...

Nie wiem czy pomogę ale mam to samo na Łindowsie. Pomaga zamknięcie przeglądarki i otwarcie ponowne FB. Problem chyba nie z systemem ale samym FB. Ale bić się nie będę :)

RAW1
01-10-2015, 11:51
DraftSight

Dziękuję bardzo. Będę testował.

pit.
01-10-2015, 13:06
A dzwięków alertów nadal nie słychać, a zainstalowałem nawet 9.0.2 ...A 8.4.1 już nie podpisują, przestali wraz wydaniem 9.0.2, więc czarna dupa.

ThomasVoland
01-10-2015, 13:24
Ma ktoś namiary na sprawdzone, dobre adaptery do pasków do AppleWatcha? Są tak różnej jakości, że strach kupować. Póki co tylko oryginalne paski idealnie pasowały. No i czy taki adapter zegarmistrz będzie w stanie zamontować do bransolety? Bo to chyba będzie wymagało jej wygięcia w tym miejscu i ponownego zagięcia.

R
01-10-2015, 13:52
A dzwięków alertów nadal nie słychać, a zainstalowałem nawet 9.0.2 ...A 8.4.1 już nie podpisują, przestali wraz wydaniem 9.0.2, więc czarna dupa.

mowilem ze szybko przestana...

Ma ktoś namiary na sprawdzone, dobre adaptery do pasków do AppleWatcha? Są tak różnej jakości, że strach kupować. Póki co tylko oryginalne paski idealnie pasowały. No i czy taki adapter zegarmistrz będzie w stanie zamontować do bransolety? Bo to chyba będzie wymagało jej wygięcia w tym miejscu i ponownego zagięcia.

o... myslalem ze ten sprzet (watch czy jak mu tam jest...) jest tak kiczowaty, ze nikt go nie kupi a tu prosze... jaka niespodzianka ;)

ThomasVoland
01-10-2015, 14:01
Sport jest jak plastikowa zabawka, co na niego patrzę to się się zastanawiam jak mogli coś takiego wydać. 2 miesiące z nim wytrzymałem i ostatecznie dokupiłem czarnego stalowego, a sport poleciał na allegro (jak ktoś chce to tu jest (http://allegro.pl/apple-watch-sport-space-gray-42mm-czarny-pasek-i5679070056.html)). Stalowy prezentuje się zupełnie inaczej, chociaż na zdjęciach są podobne.

A użytkowo to póki co tylko gadżet. Na WatchOS2 jest dużo lepiej niż na 1, ale np. google maps to jakiś żart a nie prawdziwa aplikacja, fb messengera ciągle nie ma, skype też przesadnie okrojony. Zanim to dopracują minie jeszcze sporo czasu.

R
01-10-2015, 14:08
aha... no ale jakos tak wygladem troche odstaje od nowych wynalazkow z androidem...

fafniak
02-10-2015, 17:56
Po raz kolejny byłem w salonie iSpot i starałem sie od obsługi wyciągnąć informacje dotyczące przejściówek do iPada.
Jedyne co na 100% mi sie udało to wypróbować przejściówkę ze złącza iPada na usb. Wiem ze podłączenie pod tę przejściówkę mikroskopijnego czytnika kaset SD skutkuje komunikatem ze to urządzenie pobiera zbyt dużo energii ������

Czy ktoś byłby w stanie opisać mi jakie są możliwości po podłączeniu d610 ew. D800/810 do iPada poprzez taka przejściówkę?

I ponawiam pytanie o godne zaufania miejsce na kupno iPhone 4s z 32gb ramu.....

zoom2
02-10-2015, 19:48
fafniaku,
a co cie konkretnie interesuje. W pewnych kwestiach mam ten temat nieźle rozpracowany , a możliwości i rozwiazania o które pytasz stały się dla mnie fundamentem poważnych wątpliwości co do zasadności funkcjonowania w swiecie Apple i OSX czy iOS.

fafniak
02-10-2015, 20:17
Chciałbym:
Swobodnie zgrać pliki jpg z karty lub z aparatu do pamięci tabletu.
Oprogramowania do obróbki RAW chyba brak na iPada wiec ten temat chyba odpada.
Jeżeli to możliwe , to chciałbym mieć możliwość sterowania aparatem , na zasadzie robienia zdjeć, ustawiania ekspozycji i Ew. Wybrania punktu Af
Ale to drugie bez napinki

R
02-10-2015, 20:41
jak podlaczysz aparat do ipada przez ten kabel to bedzie dzialal, beda tez dzialac czytniki, ktore biora malo pradu. takich jest niewiele. beda tez dzialac czytniki z wlasnym zasilaniem. dzialaja tez klawiatury usb. te wszystkie akcesoria sprawdzilem. inee - nie wiem.

piotrbzdyra
02-10-2015, 20:53
A nie prościej EYE-FI PRO?

zoom2
02-10-2015, 21:23
JEDYNYM sposobem by zrzucić zdjęcia z karty na iPada i to tak by mozna je swobodnie usuwać jest wykonanie następujących czynnośći:
A. Po wyjęciu karty z aparatu, niczego nie zmieniając na karcie , włożyć kartę do czytnika i wykonać import fotek na iPada. Proste jak budowa cepa

ALE jeśli chcemy za pomocą karty wgrać jakieś zdjęcia np. z naszego laptopa to juz wcale tak prosto nam nie pójdzie.
Żeby się udało musimy "oszukać" iPada , że karta ze zdjęciami jest swieżo wyjęta z aparatu , czyli musimy powtórzyc wariant A ze wszystkimi szczegółami.
Nazwę to wariantem B
B.
1.należy sformatować kartę w aparacie
2.struktura plików założona na karcie będzie wyglądać przykładowo tak (dla D600) :DCIM>101ND600
3.do katalogu 101ND600 neleży wgrać zdjęcia które chcemy wgrać na iPada ale nazwa tych plików MUSI być zapisana w identycznej konwencji w jakiej zapisuje to aparat czyli np:3 litery>podkreślnik>4 cyfry>kropka>rozszerzenie
przy czym nie ma znaczenia czy będą te same litery i cyfry w jakiejś kolejności . Ważne by te nazwy plików zawierały się w zbiorze kombinacji które nadają aparaty. Można mieszać kombinacje nadawane przez Canony z tymi nadawanymi przez Nikony. Katalog drugi w hierarchii (101ND600) moze być zapełniony plikami z nazwami nadanymi przez Canona .
I to w zasadzie wszystko.

Strukturę katalogów na karcie możesz załozyć przez sformatowanie w aparacie , jak również możesz ją załozyć "z palca" tworząc te pliki na sformatowanej w kompie karcie a pliki zakładając w kompie . Bez znaczenia.

Jeśli założysz prawidłową strukturę katalogów ale nazwy plików nie będą zgodne z tymi zasadami nadawania nazw przez aparaty to operacja się nie uda. Może ci sie udac zgrać kilka zdjęć po czym cały transfer się wysypie. Mi udawało sie w ten sposob zgrac maksymalnie 9-12 zdjeć

Jeśli masz prawidłowo nazwane pliki ale nie masz tej struktury katalogów czyli pliki bezposrednio na karcie to transfer się nie odbędzie.
Rozszerzenia mogą być zarówno NEF jak i CR2 pomieszane z nazwami Nikona i Canona , to nie ma znaczenia.

Jeśli wykonasz tak jak to opisałem dla wariantów A (proste do bólu) i B to wszystko powinno być OK
Co do rawów to mimo że mozna je przerzucic to ja nie widze sensu by to robic bo po co.
Tym samym masz odpowiedz na swoje drugie pytanie.

Co do wspołpracy iPada z aparatem to chyba zadziła to jest taka mozliwośc z qDSLRDashboard tylko na iOS musisz kupić w APPstore soft. Na OSX jest darmowy .
ja swoje boje z dashboaredem opisałem tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253747&page=14&p=3603339&highlight=dashboard#post3603339
i uważam ,ze to zawracanie dupy a robiłem to z MackBook pro a nie zprotezą jaka jest iPad.

Mam MacBooka i iPada4. Kupilem te zabawki bo miałem pewną wizje używania tego w studio , prwdopodbnie podobna do twojej. W przypadku iPada to jedna wielka pomyłka.
Mam nadzieje ze troche pomogłem

Adam Rimbaud
02-10-2015, 21:54
Tak na szybko. Do iPada masz http://www.apple.com/shop/product/MD822AM/A/lightning-to-sd-card-camera-reader?fnode=3adf26062625ae9ab69a6204c964aae0111fc 9d364ca8d84a03f1d54543b2a96f97d35153fdd2c5bfe23443 422a8ad9d3070c4ab51a2bf8336590b2d97ba9a66675ca6583 c6bd6d45502e84d085b9b35d76c11211d4cfadafb8dbf8f3da b41a5 Sprawdza się, ściąga RAW i nawet coś się*daje zrobić w Pixelmatorze i Aviary na szybko jak bardzo potrzeba. U mnie iPad robi w podróży, na wakacjach za fotobank.
Do sterowania aparatem jest coś takiego http://www.manfrotto.com/Digitial+Director+-+Taking+a+closer+look/Digital+Director+-+Taking+A+Closer+Look/218476662 miałem kupić, ale odpuściłem ze względu na brak zapisu video z aparatu. Standardowo się męczę z Loghtroom CC + Thetered Capture na rMBP przy fotach i pożyczam recorder do video, bo na Shoguna mnie nie stać*chwilowo.

fafniak
02-10-2015, 23:09
Dzięki za porady.
To manfrotto nadaje sie tylko do dużych iPadów a i cena jest lekko absurdalna jak dla mnie.
Co do reszty, to widzę ze nie ma co kombinować i trzeba kupić czytnik i już.

Naprawdę nikt z was nie zna godnego zaufania na kupno starszych modeli iPhonów ? Zależy mi właśnie na 4s...

Aeon88
03-10-2015, 01:30
Z reguły kupno starszych modeli czegokolwiek to siedzenie na allegro i czekanie na okazję w super stanie. Z nowymi analogicznie, allegro, sprzedający z dobrymi komentarzami a reszta to już tylko cena, żeby Cię satysfakcjonowała.

rychu_cmg
03-10-2015, 02:39
Tak na szybko. Do iPada masz http://www.apple.com/shop/product/MD822AM/A/lightning-to-sd-card-camera-reader?fnode=3adf26062625ae9ab69a6204c964aae0111fc 9d364ca8d84a03f1d54543b2a96f97d35153fdd2c5bfe23443 422a8ad9d3070c4ab51a2bf8336590b2d97ba9a66675ca6583 c6bd6d45502e84d085b9b35d76c11211d4cfadafb8dbf8f3da b41a5 Sprawdza się, ściąga RAW i nawet coś się*daje zrobić w Pixelmatorze i Aviary na szybko jak bardzo potrzeba. U mnie iPad robi w podróży, na wakacjach za fotobank.
Do sterowania aparatem jest coś takiego http://www.manfrotto.com/Digitial+Director+-+Taking+a+closer+look/Digital+Director+-+Taking+A+Closer+Look/218476662 miałem kupić, ale odpuściłem ze względu na brak zapisu video z aparatu. Standardowo się męczę z Loghtroom CC + Thetered Capture na rMBP przy fotach i pożyczam recorder do video, bo na Shoguna mnie nie stać*chwilowo.
Są takie czytniki, ale do kart CF ?

pingwinGTS
03-10-2015, 09:25
Niestety ios jest fajny jak robisz tylko to co przewidzieli. Mnie ostatnio szlak trafial jak skleilem sobie film z wakacji w imovie. Wyeksportowalem do pamieci. No to pojechalem do rodziny i przy okazji wpadlo mi do glowy ze tv ma wejscie usb no to puszcze z telefonu. Nic z tego bo iPhone to nie pamiec a aparat w systemie. No to mowie trudno "apple". Ide do pc (jakis biurowy dell optiplex czy cos takiego z Win XP) zeby zgrac na pendriva. Podlaczam iPhone klepie ze zaufane urzadzenie (nie bylo tam itunes) Aparat jest ale pamiec jakby pusta. Podlaczam jeszcze raz. Pusta. Za ktoryms razem pokazal ze mam pliki bmp na telefonie. Za ktoryms podlaczeniem... Jest ! Pokazał właściwe pliki patrze ktory wazy najwiecej no to kopia na pendrive. Nic z tego. No to kopia na pulpit. Ok kopiuje. Patrze ze pasek postepu cos nie idzie. Klikam na folder iphona. Urzadzenie nie odpowiada. Swietnie! No to odlaczam i podlaczam jeszcze pare razy zeby znowu powtorzyc operacje zeby na koncu znowu byla zwiecha kopiowania. Mowie dobra bez itunes się nie obejdzie. Sciagnalem itunes. "Masz za stare urzadzenie zeby zainstalowac itunes" wtf? No to szukam pod xp. Znalazlem, zainstalowalem i szczesliwy ze po prawie 30min uda mi się zgrac ten cholerny klip na pendriva. Odpalam itunes podlaczam tel i "twoj telefon potrzebuje nowszej wersji itunes" no zesz Kur.... M... Powalczylem jeszcze troche i wnerwiony odpuscilem temat. Staralem się jeszcze jakos po wifi do smart tv samsunga puscic. Znalazlem apke tv assist gdzie to mozna zrobic. Ustawilem full hd do przesylania i ogolnie zadzialalo ale transfer do full hd byl za wolny i po 2 sekundach bylo ladowanie wiec umowilem się na inny raz i ze przyjde ze zgranym juz filmem. Ech... To byl moment w ktorym pierwszy raz zaczalem przeklinac na ten telefon. Cala reszta jest miodzio z paroma wyjatkami (multitasking) ale ta synchronizacje to maja tak skopana, tak ograniczona i tak broniaca się przed zlem tego swiata ze nawet czytajac posty wyzej widac ze trzeba się do rezerwatu dostosowac albo spadaj gdzie indziej. Dodam tylko ze na win 7 bez itunes udawalo mi się dostac do plikow i je skopiowac u znajomego. Na XP jak widac juz nie idzie.

gALL
03-10-2015, 09:49
Chwilę pobawiłem się El Capitanem i najważniesze, nie jest wolniejszy od Yosemite. Co prawda mam go na starym złomku z 2009 (C2D 2.0GHz, 4GB RAM i SSD). Na szybko zapuściłem Geekbencza i różnice są pomijalne (http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/3199604?baseline=3665238).

Aeon88: sprawdzę te rzeczy co chciałeś, szczególnie sortowaniem po danych z EXIF. Ale na szybko, to juz było w Yose, ale nie w tabelce, jak chciałeś, ale przez wyszukiwanie:
- naciśnij "Command + F"
- w opcji gdzie ma szukać wybierz "This Mac" (nie mam polskiej wersji u siebie) albo folder, w którym zacząłeś wyszukiwanie
- zamiast "Kind (rodzaj)" wybierz "Others...(Inne)"
- wybierz taki atrybut z EXIFa jak Ciebie interesuje (ISO, przysłona, czas migawki, data utworzenia, czas trwania nagrania)
- system znajdzie to co chcesz
- możesz zapisać regule wyszukiwania i używać jej do woli.

Aeon88
03-10-2015, 11:23
Dzięki, potestuję.

gALL
03-10-2015, 15:14
W nawiązaniu do: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210104&page=394&p=3607062&viewfull=1#post3607062, w końcu obrobiłem się i miałem czas potestować miniacza z i7 o 4 jadrach. Na pierwszy ogień poszedł RAM, zamiast 8+4 (1600MHz) mam 4+4 (1600MHz). System dostał kopa i pamięci nie są kulą u nogi.

Porównanie 12GB kontra 8GB: http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/3661138?baseline=3668855

Nowe porównanie z rMBP: http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/2669531?baseline=3668855

Co do SSD, jeszcze nie zdecydowałem czy kupię coś firm trzecich (jakiś Intel DC czy Samsung Evo), czy poszukam SSD z sygnatura Apple aby w pełni odpalić FusionDrive. Obecnie czekam na kabel do drugiego dysku a potem dojrzeję do decyzji w sprawie SSD. W następnej kolejności rozbudowa RAM do 16GB, a 4+4 pójdzie pod młotek aukcyjny.

Greg77
03-10-2015, 17:53
Niestety ios jest fajny<.........>jak widac juz nie idzie.

Zapytam tylko, czy komputer pewny, czy kabel oryginalny albo pewny??
Zgadzam sie, ze to jest wku...denerwujace, ale ja problem rozwiazalem sobie w prosty sposob, nawet muzyke wrzucam w ten sposob, tyle, ze nie moge odtwarzac poprzez aplikacje iphoneowska "Muzyka" (byly iTunes)...
Polecam apke a raczej pakiet, kupilem juz dosc dawno i sprawdza sie pieknie:
- Playable PRO do filmow, czyta napisy
- MP3 Player do muzyki
- Transferable do przesylania zdjec i uzywania iPhonea jako pamiec masowa bo mozna spokojnie przeslac inny plik a po wszystkim sciagnac go po wifi na innego kompa

Co ciekawe te aplikacje lacza sie przez Wifi co daje mozliwosc podpiecia sie pod kazdego kompa w sieci Wifi, przesyl danych jest szybki, sprawny i rozwiazal jedyna rzecz ktora doprowadzala mnie do bialej goraczki w iPhonie.

Edit: Haaa wlasnie sprawdzilem z ciekawosci i okazuje sie, ze dwie z tych trzech aplikacji nie dzialaja prawidlowo na iOS9 juz do nich napisalem, pewnie bedzie uaktualnienie...

grissley
03-10-2015, 19:40
Mnie ostatnio szlak trafial

Jakaś plaga normalnie ostatnio... SZLAG, panowie, SZLAG!!! :|

Adam Rimbaud
04-10-2015, 22:10
@rychu_cmg niestety nie, jest albo Ligjting–SD lub Lighting–USB, jak masz czytanik co mało prądu pobiera to powinien zadziałać z przejściówką na USB.
@pingwinGTS wymagasz wsparcia WIn XP, którego nawet M$ już nie wspiera. PS. Do TV/rzutnika można się podłączyć przejściówką*Lighting–HDMI, mi się czasem przydaje podczas szkoleń, jak AppleTV zapomnę ;)

zoom2
04-10-2015, 22:21
Są takie czytniki, ale do kart CF ?

Jeśli już koniecznie musisz , to najłatwiej sprokurować sobie kartę SD tylko do tej operacji. Jakkolwiek zrobienie tej SD bedzie upierdliwe to i tak będzie to nie znaczące NIC w porównaniu z innym sposobami jakie zostanie ci podpowiedziane. Na tym właśnie polega Applowska prostota i "działa zaraz po wyjęciu z pudełka"

Aeon88
04-10-2015, 22:43
Zapomniałeś o "najbardziej zaawansowany system operacyjny na świecie" :D

gALL
04-10-2015, 22:52
Zapomniałeś o "najbardziej zaawansowany system operacyjny na świecie" :D

Zwiedzających prosi się nie karmić TROLLA :D

pingwinGTS
05-10-2015, 00:32
Zapytam tylko, czy komputer pewny, czy kabel oryginalny albo pewny??
Zgadzam sie, ze to jest wku...denerwujace, ale ja problem rozwiazalem sobie w prosty sposob, nawet muzyke wrzucam w ten sposob, tyle, ze nie moge odtwarzac poprzez aplikacje iphoneowska "Muzyka" (byly iTunes)...
Polecam apke a raczej pakiet, kupilem juz dosc dawno i sprawdza sie pieknie:
- Playable PRO do filmow, czyta napisy
- MP3 Player do muzyki
- Transferable do przesylania zdjec i uzywania iPhonea jako pamiec masowa bo mozna spokojnie przeslac inny plik a po wszystkim sciagnac go po wifi na innego kompa

Co ciekawe te aplikacje lacza sie przez Wifi co daje mozliwosc podpiecia sie pod kazdego kompa w sieci Wifi, przesyl danych jest szybki, sprawny i rozwiazal jedyna rzecz ktora doprowadzala mnie do bialej goraczki w iPhonie.

Edit: Haaa wlasnie sprawdzilem z ciekawosci i okazuje sie, ze dwie z tych trzech aplikacji nie dzialaja prawidlowo na iOS9 juz do nich napisalem, pewnie bedzie uaktualnienie...

Wiec tak:
Kabel nie oryginalny. Firmy belkin. Wszedzie dziala pieknie i cudownie i wytrzymalsze i mam takie dwa i dzialaja tak samo jak ori.

Fakt moglem przez wifi przekopiowac! Qwa ze ja na to nie wpadlem. Ja akurat do tego uzywam apki FileMaster od youmi tech... Czy cos takiego. Swietna do sciagania filmow z sieci bo ma wbudowana przegladarke z wykrywaczem filmow i automatycznie wyskakuje ikonka do sciagania pliku. Jest za free. Widok folderowy. Ma smietnik z ktorego mozna przywrocic skasowana zawartosc. Nadaje sie tez do mp3. Polecam przetestowac :)

Do mp3 skazany jestem na apke systemowa bo mam faze na imovie i tylko w ten sposob moge zaimportowac swoj kawalek do niego, a tak to uzywam na spole z kolega deezera premium bo tam pod jedno konto do 5 urzadzen mozna miec.

Do filmow swietnie się uzywa VLC rowniez czyta napisy i mozna gamme podciagnac jak np się w ciagu dnia oglada. A jak za cichy film lub bez napisów to wtykam go do darmowej wersji infuse player i tam mozna podniesc glosnosc o 500% zdaje się i wlasnie sciagnac napisy.

Powiedz mi czy w tym transferable ta pamiec masowa objawia się ze bez itunes mozna to zrobic na kompie ktory nigdy jablka nie widzial jak na andku czy poprostu przez itunes pakujemy do niego wszystko? (Tak mam w filemaster)

A jeszcze jedno transfer idzie po wifi ale po przepustowości łącza internetowego i zjada transfer czy leci po wifi jako tako?

Wojciech
06-10-2015, 22:54
Cześć,
Mam straszny problem z tabletem Ipad mini, coś się stało z ekranem, podczas pracy z urządzeniem, nagle zaczyna wariować, otwiera rożne aplikacje, wygląda to tak jakby niewidoczna ręka zaczynała ipada.
aplikacje typu linkedin, czy przeglądanie dokumentów w wordzie jest porostu nie możliwe.
W Ispocie nazwali to jako problem z dotykiem, przywracałem oprogramowanie, czyściłem Ipada kilkukrotnie i problem ciągle istnieje.
Czy ktoś sie z tym spotkał?

pingwinGTS
06-10-2015, 22:57
Pierwsze co pomyslalem to rowniez problem z dotykiem. Oprogramowanie samo nie robi takich rzeczy. Albo gwarancja i wymienia na nowy, a jak po no to juz tylko serwis. Grzebaniem w sofcie nic nie poprawisz

rychu_cmg
06-10-2015, 23:09
Cześć,
Mam straszny problem z tabletem Ipad mini, coś się stało z ekranem, podczas pracy z urządzeniem, nagle zaczyna wariować, otwiera rożne aplikacje, wygląda to tak jakby niewidoczna ręka zaczynała ipada.
aplikacje typu linkedin, czy przeglądanie dokumentów w wordzie jest porostu nie możliwe.
W Ispocie nazwali to jako problem z dotykiem, przywracałem oprogramowanie, czyściłem Ipada kilkukrotnie i problem ciągle istnieje.
Czy ktoś sie z tym spotkał?
upadł Ci? Może w jakimś miejscu ekran się odkleja.

sailor
06-10-2015, 23:37
Chwilę pobawiłem się El Capitanem i najważniesze, nie jest wolniejszy od Yosemite.
z przykroscia stwierdzam ze naprawde trzeba by sie postarac zeby cos bylo wolniejszego od yosemite. uzeram sie z tym paskudztwem w polaczeniu z CC i bardzo zaluje mavericksa.

zoom2
08-10-2015, 18:26
a propos El Capa to Capture One 8 nie chodzi na nim.
Jakieś uwagi użytkowników C1?

2pompony
08-10-2015, 19:55
Czekać.

.

zoom2
08-10-2015, 20:04
Na win 10 programy PhaseOne działają bez problemów. W 95 lub 96 roku miałem okazję spędzić kilka dni w tej zacnej firmie. Cały ówczesny soft był pisany "pod" Maca. Na windows był "tłumaczony" z pewnym opóźnieniem i też nie wszystkie wersje tylko te stabilne.
Dziś jest odwrotnie.

Pawel92
08-10-2015, 20:13
a propos El Capa to Capture One 8 nie chodzi na nim.
Jakieś uwagi użytkowników C1?
Jak w tym dowcipie o informatyku i lekarzu: U mnie działa ;)

zoom2
08-10-2015, 20:17
to masz szczęście , u mnie nie działa i oficjalna odpowiedź PhaseOne na moje "żale" jest taka sama jak sugestia bombla

Pawel92
08-10-2015, 20:20
Co konkretnie nie działa?

zoom2
08-10-2015, 20:25
wysypuje sie przy próbie odpalenia C1, czyli nic nie działa bo nie da go sie otworzyc

Pawel92
08-10-2015, 20:42
C1 v.8.3.3.23 (FR) startuje pod OS X 10.11(FR) i coś tam nawet udało mi się przy zdjęciach podłubać.

zoom2
08-10-2015, 20:44
thx
sprawdze

Aeon88
08-10-2015, 21:14
Jak tam z szybkoscią systemu? El capitan jest odczuwalnie żwawszy od yosemita? opyla się aktualizować na imac 2009 C2D?

zoom2
08-10-2015, 21:19
Nie wiem, bo nie zauważam tego. Jedynie co zauważyłem to brak suportu dla C1. Ale to że ja nie widzę różnicy pomiedzy el capem a yosemite nie znaczy ze one nie istnieja

DonFG
08-10-2015, 21:35
W samym działaniu systemu również nie zauważyłem różnic, El na szczęście jest mniej podziurawiony niż Yosemite (mowa o pierwszych wersjach).

gALL
08-10-2015, 21:38
Aktualizować? NIE

Zainstalować na czysto? TAK

Wojciech
08-10-2015, 22:05
Cześć,
spadł dzieciom kilka razy na bank, może i mi jeden raz.
Nie wie, żeby ekran się odklejał.
Czy ktoś wie jakie koszty wiążą się z wymiana ekranu na nowy,

nazir_altamar
13-10-2015, 13:56
Witam,
Czy ktoś może mi polecić miejsce w internecie, książkę gdzie znajdę dokładny opis jak działa Mail a w szególności jego Mailboxes. Mam trzy konta i niesamowity bałagan sobie zrobiłem w programie pocztowym chciałbym to jakoś ponaprawiać.
Jak archiwizować emaile, jak je później otworzyć, jak po przeinstalowaniu komputera odzyskać konta i wiadomości itp?
Dziękuję

p.s. Czy tylko mi po upgrade do El Capitan Mail wywalił wszystkie konta i wiadomości i stwierdził że nie będzie się łączyć z serwerami pomimo poprawnych haseł?

gALL
13-10-2015, 14:45
Witam,
Czy ktoś może mi polecić miejsce w internecie, książkę gdzie znajdę dokładny opis jak działa Mail a w szególności jego Mailboxes. Mam trzy konta i niesamowity bałagan sobie zrobiłem w programie pocztowym chciałbym to jakoś ponaprawiać.
Jak archiwizować emaile, jak je później otworzyć, jak po przeinstalowaniu komputera odzyskać konta i wiadomości itp?
Dziękuję

p.s. Czy tylko mi po upgrade do El Capitan Mail wywalił wszystkie konta i wiadomości i stwierdził że nie będzie się łączyć z serwerami pomimo poprawnych haseł?

Nie mam problemow a poczta pod El Kapitanem. Masz skrzynki po POP3 czy IMAP?

Uzywasz Time Machine do tworzenia kopii zapasowej?

Poszukaj cos z stylu "for dummies" albo "missing manual" do OS X.

nazir_altamar
13-10-2015, 16:50
Skrzynki IMAP, po prostu po zainstalowaniu systemu Mail był "nowo narodzony" po uruchomieniu Asystenta migracji poczta wróciła ale mój system przeskoczył do wersji beta :)
Dla jasności sytuacji El Capitan został zainstalowany na czysty system OS X Mavericks na który dopiero co uruchomiłem pocztę.

El Capitan beta (z time machine) - format dysku i instalacja OSX Mavericks, przekopiowałem foldery V2 i V3 nic się nie stało. Poczta odzyskana po imporcie mailboxes (trochę trzeba było ręcznie poustawiać) - Stwierdziłem że skoro wszystko działa to zainstaluję El Capitana i..... el dupa :( Brak kont, poczty. Użyłem asystenta migracji i poczta wróciła. Tyle tylko że system też, do wersji 10.11.1 Beta (15B30a). Mail nie łączy się z serwerem pomimo poprawnego hasła.

Chyba jednak jeszcze raz zrobię format dysku i zainstaluję OS X Mavericks.
I jak ktoś mi powie że OS X to system dla profesjonalistów to go śmiechem utłukę :P

pingwinGTS
13-10-2015, 17:02
Profesjonalista powinien znać się na sprzęcie na którym pracuje, a nie być blondynka do klikania. Nie pije do Ciebie poprostu to ostatnie zdanie jest totalnym idiotyzmem ;)

kichu
13-10-2015, 21:07
Mam pytanid do uzytkownikow iMaca - ile miejsca na dysku zjada system prosto z pudełka.

gALL
13-10-2015, 23:13
Skrzynki IMAP, po prostu po zainstalowaniu systemu Mail był "nowo narodzony" po uruchomieniu Asystenta migracji poczta wróciła ale mój system przeskoczył do wersji beta :)
Dla jasności sytuacji El Capitan został zainstalowany na czysty system OS X Mavericks na który dopiero co uruchomiłem pocztę.

El Capitan beta (z time machine) - format dysku i instalacja OSX Mavericks, przekopiowałem foldery V2 i V3 nic się nie stało. Poczta odzyskana po imporcie mailboxes (trochę trzeba było ręcznie poustawiać) - Stwierdziłem że skoro wszystko działa to zainstaluję El Capitana i..... el dupa :( Brak kont, poczty. Użyłem asystenta migracji i poczta wróciła. Tyle tylko że system też, do wersji 10.11.1 Beta (15B30a). Mail nie łączy się z serwerem pomimo poprawnego hasła.

Chyba jednak jeszcze raz zrobię format dysku i zainstaluję OS X Mavericks.
I jak ktoś mi powie że OS X to system dla profesjonalistów to go śmiechem utłukę :P

A po jakiego diabla instalujesz Mavericka a dopiero potem El Capitana? Nie prosciej zrobic sobie bootwalnego USB z El Capitame i postawic go na czysto bez smieci z poprzedniego systemu?

Cos zwaliles przy odzyskiwaniu ustawien/profili z Time Machine. Ostatnio zainstalowalem 10.11 na mini na ktorym bylo Yose, Asystentowi Migracji kazalem odzyskac z backupu tylko ustawienia wi-fi, zakladki w przegladarce internetowej, pliki uzytkownikow. Poszlo bez zajakniecia.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mam pytanid do uzytkownikow iMaca - ile miejsca na dysku zjada system prosto z pudełka.

Jakies 10GB

wywar
14-10-2015, 08:31
Myśle kupić laptopa do pracy w terenie. Dużo noszenia i praca na dworze. Mam na oku maka pro13 (macałem 15 ale będzie za duży). Myśle o najlichszym konfigu i5 2.7/8/128 - jest teraz w promocji za 5249 zł. Potrzebny żeby w terenie kucnąć i obrobić pare zdjeć w LR. Pytanie dla znawców tematu - jak do się sprawdzi na dworze? Nie będzie lusterka? Martwi mnie te glare ale znajomy fanboj japka zapewnia mnie ze będzie ok - wole dla pewności was podpytać. Jak z baterią w rzeczywistości ?

stock
14-10-2015, 09:14
czy ktos instalował kapitana na starych rzęchach ? MBP 13" mid 2011 ?
Bo spotykam się z opiniami ze nie warto bo za słabe bebechy na ten system ? Ktos testował takie rozwiązania ?
Nie mam SSD :(

Proac150
14-10-2015, 10:00
Ja, na białym macbooku z 2010 i ... lepiej niż na yose. oraz Na macbook pro z ssd z 2010 bardzo dobrze dużo lepiej niż yose

adrian
14-10-2015, 10:30
Nie będzie lusterka? Martwi mnie te glare ale znajomy fanboj japka zapewnia mnie ze będzie ok - wole dla pewności was podpytać. Jak z baterią w rzeczywistości ?

Będzie lusterko, nie ma bata, żeby nie było. Bateria jest bardzo OK.

Czornyj
14-10-2015, 12:06
Matryca glare lepiej nadaje się do pracy w ternie, bo słabiej łapie flarę i jest bardziej czytelna. Do tego Retina ma b. skuteczną powłokę AR, więc żaden matowy laptop nie ma do niej startu. Bateria naprawdę jest b. wydajna, będzie Pan zadowolony. Oczywiście bardzo poważnie warto się zainteresować domaksowaniem RAM i zwiększeniem wielkości SSD, procek ma najmniejsze znaczenie, podstawowy powinien dać radę.

Myśle kupić laptopa do pracy w terenie. Dużo noszenia i praca na dworze. Mam na oku maka pro13 (macałem 15 ale będzie za duży). Myśle o najlichszym konfigu i5 2.7/8/128 - jest teraz w promocji za 5249 zł. Potrzebny żeby w terenie kucnąć i obrobić pare zdjeć w LR. Pytanie dla znawców tematu - jak do się sprawdzi na dworze? Nie będzie lusterka? Martwi mnie te glare ale znajomy fanboj japka zapewnia mnie ze będzie ok - wole dla pewności was podpytać. Jak z baterią w rzeczywistości ?

wywar
14-10-2015, 12:43
Ale jak dorzucam ramu i dysku to cena robi się chora. 2500 trzeba dorzucić do 16/256.

adrian
14-10-2015, 12:58
Ale jak dorzucam ramu i dysku to cena robi się chora. 2500 trzeba dorzucić do 16/256.

Na ram nie ma bata - trzeba od razu kupić 16GB, odnośnie storage - można się ratować czymś kartą pamięci: http://eu.minidrive.bynifty.com/
Wydajnościowo pewnie lipa, ale na bezrybiu... ;-)

burton
14-10-2015, 13:36
Zgadza się. Do fotografii, Lr w RAM 16GB warto zainwestować. Dysk 125GB w macu jako drugi komp wystarczy a jak nie to zewnętrzne twardziele wyręczą ;)

wywar
14-10-2015, 14:47
Wiadomo że 16 lepiej, ale promocje są na 8/128 i dlatego bym się skusił. Obecnie mam lapka17 i robi za stacjonarny. Dokupiłem mu 8ramu żeby miał 16 i jakoś powalającej różnicy nie odczuwam w lr.

pudlox
14-10-2015, 15:43
Jest bardzo mala dostępność używanych 13 z 16 gb ram, a jak już są to w chorych cenach

motoko
14-10-2015, 20:45
Bo spotykam się z opiniami ze nie warto bo za słabe bebechy na ten system ? Ktos testował takie rozwiązania ?
U mnie lata na iMac 2008 20'' z SSD i 2GB ram. Nie narzekam, da się nawet jpegi w LR obrabiać. Czekam na 4gb z eBay'a ale coś się sprzedawca nie spieszy z wysyłką.

gALL
14-10-2015, 22:04

Postawiłem Kapitana na miniaczu z 2009 z C2D 2.0GHz oraz 4GB RAM i 128SSD. Chodzi bardzo sprawnie.

gALL
15-10-2015, 00:03
Na ram nie ma bata - trzeba od razu kupić 16GB, odnośnie storage - można się ratować czymś kartą pamięci: http://eu.minidrive.bynifty.com/
Wydajnościowo pewnie lipa, ale na bezrybiu... ;-)

Nifty jest drogie jak cholera, za kawalek metalu z karta microSD 4GB. Wersja z karta 64GB kosztuje ponad 70 ojro. Dla porównania JetDrive Lite 330 64GB kosztuje 40 ojro. Jak zejdzie poniżej 35ojro kupię. Co do wydajności jest przyzwoicie, bo karta osiąga ponad 70MB/s dla odczytu do 50MB/s dla zapisu. Tak mowią rózne testy w sieci.

Od paru miesięcy ujeżdżam i7 z 8GB ram na Retinie i daje radę. Fajnie jest mieć 16GB ALE nie było takich jak kupowałem.

Aeon88
15-10-2015, 01:20
35 euro wkładka z darmowymi 4GB + 110zł karta 128GB (kupiona w Polsce) to nie tak źle biorąc pod uwagę że tego nie widać i nic nie wystaje. Wychodzi około 250zł. Dodatkowy atut to fakt że kart można kupić kilka w późniejszym czasie, do tego małe zgrabne etui i można sobie rzeczy ładnie po kartach poukładać i używać co się chce kiedy się chce.

Zawsze jest też taka opcja: http://allegro.pl/jak-nifty-minidrive-microsd-macbook-air-13-adapter-i5719125683.html to już w ogóle tanio wychodzi.

scoobel
15-10-2015, 12:22
Witam, mam pytanie odnosnie komputera do obrobki zdjec, zaczynam dopiero temat fotografowania. Kompa zakupie bez vatu wiec cena moze oscylowac w granicach 1500-1900 euro. Co wybarc? Pisze tutaj poniewaz komputery apple maja swietny design, ale nie odrzucam pecetow. Respect.

gALL
16-10-2015, 14:49
35 euro wkładka z darmowymi 4GB + 110zł karta 128GB (kupiona w Polsce) to nie tak źle biorąc pod uwagę że tego nie widać i nic nie wystaje. Wychodzi około 250zł. Dodatkowy atut to fakt że kart można kupić kilka w późniejszym czasie, do tego małe zgrabne etui i można sobie rzeczy ładnie po kartach poukładać i używać co się chce kiedy się chce.

Zawsze jest też taka opcja: http://allegro.pl/jak-nifty-minidrive-microsd-macbook-air-13-adapter-i5719125683.html to już w ogóle tanio wychodzi.

Przyjrzales sie JetDrive Lite? Tez nie wystaje z portu, do tego nie musisz robic doktoratu ktora karte SD kupic aby transfer przekroczyl 10MB/s i nie padla po 2 miesiacach. Lubie ladne rzeczy, ale za cene jednego Nifty i 2 kart SD masz dwie karty JetDrive. Moim zadniem Niflty jest ekonomicznie nieuzasadnionym wydatekiem, pomimo swojego ladnego wygladu (szczegolnie w czerwieni).

To drugie co podales, jest naprawde badziewne. Mam to cudo i nie polece nikomu. Poza tym pamietaj, ze sa 4 rozne porty (glebokosci) SD w makowkach.

Witam, mam pytanie odnosnie komputera do obrobki zdjec, zaczynam dopiero temat fotografowania. Kompa zakupie bez vatu wiec cena moze oscylowac w granicach 1500-1900 euro. Co wybarc? Pisze tutaj poniewaz komputery apple maja swietny design, ale nie odrzucam pecetow. Respect.

Ale ma to byc laptop czy stacjonarny? Jak laptop to jaka wielkosc matrycy? Jak stacjonarny to czy mini/Pro i zewnetrzny monitor czy all-in-one (iMac)?

1500-1900 euro na sam sprzet czy sprzet i soft? Jak soft to jaki?

Aeon88
16-10-2015, 19:37
gALL, nie kupuję innych kart niż sandisk, na nich pisze jaka jest prędkość, też nie trzeba mieć doktoratu. Na bestbuy 128GB jetdrive jest za 80$ czyli jakieś 250zł, na allegro oczywiście zdzierają 400 (najtaniej 360 do MB Air). Więc jak ktoś chce kupić w PL i mieć gwarancję PL to nieźle zabuli. Nifty to 35euro czyli 150zł, zostaje 200 na kartę mSD, kupisz za to sandiska ultra 128GB 80/60 mb/s. Zaczynamy poważnie oszczędzać kiedy trzeba dokupić drugą kartę, w przypadku nifty kupuje się drugą sd za 200zł, w przypadku jetdrive kolejne 128gb to znowu min 360zł. To jest dopiero nieekonomiczne...

Co do applowskiej szarej przejściówki z linka: http://allegro.pl/jak-nifty-minidrive-microsd-macbook-air-13-adapter-i5719125683.html nie sądziłem że kawałek plastiku ze stykami nie mający elektroniki (więc nie zwalnia karty) a jedynie służący za przelotkę może być badziewny. Ale skoro tak, to zostaje nifty, no i jetdrive :P

PS. Co jest takiego badziewnego w tej przejściówce za 19zł? Miałem zamiar sobie taką kupić..

adrian
16-10-2015, 23:44
To jest ciekawe: https://fstoppers.com/gear/lexars-fastest-cards-finally-bring-ssd-speeds-xqd-and-cfast-20-format-92440.

W skrócie:
Lexar wypuścił karty XQD wspierające transfery do 440MB/s (zapewne odczyt ;])

gALL
17-10-2015, 00:02
PS. Co jest takiego badziewnego w tej przejściówce za 19zł? Miałem zamiar sobie taką kupić..

Jej sama kontrukcja i paskudnie wystaje z obudowy a 19zl to rozboj w bialy dzien (x3.5 jej faktyczna wartosc): http://www.ebay.co.uk/itm/Micro-SD-Card-Adapter-TF-Memory-to-Short-SD-Adapter-For-MacBook-Pro-Air-FT-/221721581135?hash=item339fa2d64f:g:1DYAAOSwEeFVDZf T

Aeon88
17-10-2015, 08:38
Już się przyzwyczaiłem do faktu że w PL wszystko kosztuje 3x drożej niż powinno. A co do wystawania, coś za coś, nifty nie wyciągniez bez pęsety czy innego ustrojstwa, to coś za 19zł za to bez problemu. Byle by to dziadostwo jak mówisz nie wypadało z portu sd przy przenoszeniu laptopa, jak siedzi sztywno w porcie to nie będzie tak źle ;P

wywar
17-10-2015, 11:41
Poszły konie po betonie. Kupiłem MBP13 i5 2.7/8/128 za 5249zł w komputroniku. :)

MC_
17-10-2015, 11:42
Czyli tysiak taniej niz na stronie Apple? Mozesz wrzucic linka?

pudlox
17-10-2015, 11:44
Daj znać prosze jak się spisuje, bo też przymierzam się do tego modelu

wywar
17-10-2015, 12:27
Czyli tysiak taniej niz na stronie Apple? Mozesz wrzucic linka?

http://allegro.pl/show_item.php?item=5721020427

MC_
17-10-2015, 12:29
Merci. :-)

wywar
18-10-2015, 09:53
128 ma prędkość zapisu 600-700MB/s a 256 1100-1200MB/s. Ale to już cena rośnie o 1400zł w górę :(

gALL
18-10-2015, 10:18
128 ma prędkość zapisu 600-700MB/s a 256 1100-1200MB/s. Ale to już cena rośnie o 1400zł w górę :(

Pewnie 256GB jest od Samsunga a 128GB od SanDiska lub Toshiby.

W moim rMBP'13 z konca 2014 siedzi 256GB ale zapis jest ok 660 a odczyt ok 710MB/s.

fafniak
18-10-2015, 12:36
Mam ogromną prośbę do tych którzy troszkę głębiej siedzą w systemie ogryzkowym.
Mac mini dostał ten najnowszy system i wszystko jest ok. oprócz 1 sprawy.
Ten komputerek służy generalnie jako odtwarzacz multimediów w tym audio.
Do komputera podłączony jest DAC poprzez USB. W poprzednim systemie było tak że jak włączałem DACa to pojawiał sie w systemie jako urządzenie i stawał się podstawowym urządzeniem wyjścia "audio"
Teraz niestety za kżadym razem jak włączam miniacza i DACa to dac jest widziany przez system, ale niestety nie jako podstawowy. Coś gdzieś zmieniono a ja nie wiem jak to przeskoczyć. Za każdym razem muszę wchodzic w ustawienia i "aktywować" DACa...

Co można z tym zrobić ?

Mazzi
18-10-2015, 16:58
Witam,

Panowie i Panie... Czy dla amatora fotografii portretowej Macbook Pro z ekranem Retina 13 cali, I5, 8gb ram, 128 gb ssd będzie dobrym wyborem?

Już pisze o co chodzi... Dość sporo podróżuje i komputer ten ma służyć jako i ten w podróży do obróbki zdjęć jak i ten główny w domu - bez dodatkowego monitora. Chodzi mi o dosłownie wszystko - wydajność, jakość matrycy itd. Pracuje głównie na lightroom'ie, czasami wieczorem jakiś film, przeglądanie internetu itp. Zdjęcia wykonuje Nikonem D90 oraz D7100.

Jest to moje pierwsze podejście do Ogryzka stąd też pewien niepokój - czy ten system będzie dla mnie.

Z góry dzięki!
Pozdrawiam

zoom2
18-10-2015, 17:32
Wszystko zagra OK z wyjątkiem dysku. Niezwykle szybko zabraknie ci pamięci i bedziesz musiał używac dysków zewnętrznych. No chyba że nie pracujesz z Rawami to bedzie trochę (ale tylko troche) lepiej.

gALL
18-10-2015, 17:37
Retiny nie pożałujesz, ale bez dodatkowego miejsca na dysku możesz szybko zapchać SSD.

Co do wydajności, zależy co masz obecnie i czego oczekujesz. Do tego co robię z fotografią mnie zadowalało C2D 2.53GHz (PhaseOne i jakiś tam leciwy CS3-4) z 4GB oraz SSD. Co prawda teraz mam rMBP'13 na i7 z 8GB oraz 256GB SSD, ale wymieniłem tylko, dlatego iż trafiła się dobra okazja.

Pamietaj, że ogryzki z Retiną nie maja DVD.

Do tego jak używasz PhaseOne, to na chwilę obecną nie za bardzo możesz używać najnowszego systemu Appla (OS X 10.11), bo PhaseOne na nim działa przypadkowo. Mam wersję 6 i 7, obie nie działają pod El Capitanem.

zoom2
18-10-2015, 18:16
gALL uciąłem sobie rozmowę (nie vie mail tylko gadaną) z pewnym panem z PhaseOne i dowiedziałem się , że sióodemka pod ElCapem nie pójdzie za chińskiego boga.
Losowo (na razie) pod El Capitan chodzą ósemki.

pudlox
18-10-2015, 18:17
@gALL jak myslisz jak bedzie sprawowala sie na Twojej konfiguracji reszta pakietu Adobe? Illutrator, Indesign, Ps, Pr? Mam w domu stacjonarke z 6 jajowym intelem, wiec jest na czym renderowac, ale czesto podrozuje i część pracy muszę przenieść do pociagów. Myślisz, ze taki mac da rade?

wywar
18-10-2015, 19:10
Witam,
Panowie i Panie... Czy dla amatora fotografii portretowej Macbook Pro z ekranem Retina 13 cali, I5, 8gb ram, 128 gb ssd będzie dobrym wyborem?

Ja teraz zamówiłem taki i czekam na dostawę. Mi chodziło głownie o mobilność i retine. Teraz te lapki są w dobrych promocjach. 16 ram i dysk 256 to już 2500zl więcej - wtedy aż żal nie skusić się na mocniejszego procka - ale z 5 nagle robi się 10 tysia :) 128 jest wiarę do pracy na plikach ale to za mało na magazyn. Trzeba będzie wspomagać się dyskami zewnętrznymi lub kartami. Plus jest tego taki, że dysk da się wymienić bo jeszcze go nie przylutowali do reszty. Jak dojdzie i go odpalę to zdam relację jak się sprawuję. Do tej pory od 2011 roku obrabiam foty na lapku z ssd 128 i lipnym ekranem, że jak kręcę głową to kolory się zmieniają :) wiec liczę na to że ogryzek będzie dawał radę :)

gALL
18-10-2015, 19:19
Plus jest tego taki, że dysk da się wymienić bo jeszcze go nie przylutowali do reszty.

Problem w tym, że nie ma na co wymienić :D Nic dostępnego na rynku nie pasuje.

Cóż, pozostaje Maverick do czasu zakupu C1 w wersji 9 jak wyjdzie.

fafniak
18-10-2015, 20:21
Mam ogromną prośbę do tych którzy troszkę głębiej siedzą w systemie ogryzkowym.
Mac mini dostał ten najnowszy system i wszystko jest ok. oprócz 1 sprawy.
Ten komputerek służy generalnie jako odtwarzacz multimediów w tym audio.
Do komputera podłączony jest DAC poprzez USB. W poprzednim systemie było tak że jak włączałem DACa to pojawiał sie w systemie jako urządzenie i stawał się podstawowym urządzeniem wyjścia "audio"
Teraz niestety za kżadym razem jak włączam miniacza i DACa to dac jest widziany przez system, ale niestety nie jako podstawowy. Coś gdzieś zmieniono a ja nie wiem jak to przeskoczyć. Za każdym razem muszę wchodzic w ustawienia i "aktywować" DACa...

Co można z tym zrobić ?

Bardzo mi zależy na jakiejś podpowiedzi .

wywar
18-10-2015, 20:36
Lexar JumpDrive P20 128GB Speed Test
https://youtu.be/WlaH77LqFXc

Aeon88
18-10-2015, 20:52
fafniak, moze jakimś skryptem da się ustawić przez terminal główne urządzenie audio, zrobiłbyś skrót uruchamiany zawsze przy starcie systemu i to by mogło załatwić sprawę...

fafniak
18-10-2015, 21:02
O czymś w tym stylu myślałem, ale cholera zielony kompletnie w tych sprawach jestem :(

Aeon88
18-10-2015, 21:04
Ja tez więc skryptu ci nie podam, google pewnie pomoże bardziej :)

Mazzi
18-10-2015, 21:19
Ja teraz zamówiłem taki i czekam na dostawę. Mi chodziło głownie o mobilność i retine. Teraz te lapki są w dobrych promocjach. 16 ram i dysk 256 to już 2500zl więcej - wtedy aż żal nie skusić się na mocniejszego procka - ale z 5 nagle robi się 10 tysia :) 128 jest wiarę do pracy na plikach ale to za mało na magazyn. Trzeba będzie wspomagać się dyskami zewnętrznymi lub kartami. Plus jest tego taki, że dysk da się wymienić bo jeszcze go nie przylutowali do reszty. Jak dojdzie i go odpalę to zdam relację jak się sprawuję. Do tej pory od 2011 roku obrabiam foty na lapku z ssd 128 i lipnym ekranem, że jak kręcę głową to kolory się zmieniają :) wiec liczę na to że ogryzek będzie dawał radę :)

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Gdzie i za ile zamówiłeś? Może być na priv ;)

Co do magazynu - magazyn chce zrobić coś w stylu dysku sieciowego więc to nie problem. Bardziej mi chodzi czy ekran daje rade do obróbki zdjęć (raz, że to tylko 13 cali a dwa jak z kolorami itp.) oraz moc samego lapka co do Lightrooma itp.

Jeszcze raz dzięki!

wywar
18-10-2015, 21:53
Zamówiłem na Allegro w Komputroniku tu KLIK7 (http://allegro.pl/show_item.php?item=5721020427).
Ekran daje radę. Większy komfort jest na 15stce, ale ja szukam kompa do noszenia, a nie przenoszenia. Idealny byłby AIR, ale matryca lipa. Macbook - super gabarytowo, ale mało wydajny i wykastrowany z portów. Została mi więc retina13.

Proac150
18-10-2015, 21:53
Fafniak a czy pod daca masz coś jeszcze podłączone, ja miałem problem jak miałem podłączony AppleTv i blueray. Po uruchomieniu appletv nie szło musiałem odłączyć kabel i na nowo podłączyć

fafniak
18-10-2015, 22:22
Do DACa podłączony jest jeszcze odtwarzacz CD (coaxial) i TV kablem optycznym. Nic sie nie zmieniło -tylko system

gALL
19-10-2015, 00:03
Bug w El Capitan: https://discussions.apple.com/thread/7257390

witus
19-10-2015, 06:43
Bug w El Capitan: https://discussions.apple.com/thread/7257390

Jeszcze większy z tethered capture z Lightroom'em, ktoś jeszcze fotografuje przypięty do komputera? Możecie zobaczyć u siebie ?

morzon
19-10-2015, 09:28
Jeszcze większy z tethered capture z Lightroom'em, ktoś jeszcze fotografuje przypięty do komputera? Możecie zobaczyć u siebie ?

O, napisz coś więcej. Ja fotografuję często z kompem podpiętym i miałem aktualizować yose, ale to co napisałeś zabrzmiało dość niepokojąco...

witus
19-10-2015, 10:11
O, napisz coś więcej. Ja fotografuję często z kompem podpiętym i miałem aktualizować yose, ale to co napisałeś zabrzmiało dość niepokojąco...

http://nikonrumors.com/2015/10/05/tethering-nikon-cameras-with-lightroom-6cc-2015-on-el-capitan-os-is-not-working.aspx/

U znajomego nie działa musieliśmy ratować się alternatywnym softem.

gALL
19-10-2015, 10:26
Programiści Appla zamieszali coś w sterowniku USB. Chyba warto wstrzymać się do pierwszego zestawu poprawek albo łatki od Adobe.

witus
19-10-2015, 11:13
Uratował nas ten program http://kuvacode.com/download

zoom2
19-10-2015, 13:29
haha
to mamy legendarną stabilność OSX.
Najpierw mi nie zadziałał PhaseOne a teraz (jeszcze nie sprawdzałem pod ElCapem) drutowanie z LR.
Ciekawe jaki bug będzie następny.

witus
19-10-2015, 14:36
haha
to mamy legendarną stabilność OSX.
Najpierw mi nie zadziałał PhaseOne a teraz (jeszcze nie sprawdzałem pod ElCapem) drutowanie z LR.
Ciekawe jaki bug będzie następny.

Z Windows 10 podobny problem. Może to jednak Adobe ?

wywar
20-10-2015, 13:43
No to już mam. Moje pierwsze wrażenia. Kupiłem pro13 2015 w najsłabszym konfigu i5 2.7/8/128. Zacznę od plusów. Ekran bajka - miałem parę laptopów i tutaj jest kosmos. Jedyna lipa to rozdzielczość : 2560x1600 to jest rozdziałka skalowana przy której wszystko jest tak małe na 13 calach ze ledwo co widać, a komputer puchnie i traci swoją płynność. Domyślnie jest to 1280x800. Gładzik i obsługa tym kompa to poezja - dla starego windziarza jest to ekstaza. Sam system dla przechodzących z win może być szokiem. Pewne rzeczy które w win były proste tutaj są wyzwaniem - na szczęście mam kolegę fanboja i dzwonię do niego - najlepsza infolinia :) kultura pracy to obłęd - totalna cisza i chłodzik - przy tym mój dell xps wył jak krajzega. Bateria to następny szok - dla człowieka który co 1.5 godz szukał gniazdka to coś niesamowitego. Niestety co cztery jaja to cztery. Mój stary dell i7 2.2 2760QM przy wsparciu GPU masakruje moje nowe jabuszko podczas krwawej roboty w LR na NEFach. Eksport 60 nefow do jpg zajął staruszkowi 10 sek szybciej niż ogryzek. Ale to i tak niezły wynik japka biorąc pod uwagę gabaryty, baterie i hałas :). W teście forumowym z tym plikiem w PS CC osiagnął wynik 42 sek a stary del 25. Minus wielki jak dla mnie to klawiatura - może to kwestia przyzwyczajenia ale pisze się na niej słabo i mam wrażenie jakby klawisze zaraz miały odpaść. Następna ekstaza to symbioza z iPhone i iPadem. To jest to. Siedzę na kompie i mam wgląd w smsy, powiadomienia itp. mogę odbierać połączenia bez latania po telefon itp.

Czornyj
20-10-2015, 13:57
Gratki ;)
Na swojej poprzedniej 13-tce pracowałem w symulowanej 1680x1050px, było git i wszystko chodziło w miarę płynnie, dodatkowe rozdziałki można zarzucić korzystając z programików takich jak Display Menu czy SetResX.
Pilnuj memorki, bo 8GB przy OSX z mojego doświadczenia bywa mało - osobiście nawet teraz przy 16GB odpalam Memory Clean i mam ją na oku, bo jej całkowite wykorzystanie powoduje puchnięcie i zwiechy aplikacji.
Klawikord w Maćkach mz. jest podobnie jak gładzik-nad-gładzikami zajedwabisty, pewnie kwestia przyzwyczajenia. Co się natomiast tyczy symbiozy, to ciekaw jestem kiedy wreszcie naprawią zasr... AirDropa :evil:

gALL
20-10-2015, 14:06
Pierwsze primo, gratulacje.

Następna ekstaza to symbioza z iPhone i iPadem. To jest to. Siedzę na kompie i mam wgląd w smsy, powiadomienia itp. mogę odbierać połączenia bez latania po telefon itp.

Drugie primo, symbioza z BlackBery po Brigde tez dziala pod OS X 10x lepiej niz pod Win 7 i wszystko po lokalnej waj-faj lub USB.

Trzecie primo, jakbys chcial cos o wydajnosci Della, trza bylo brac rMBP'13 na i7 o dwoch jajach. Moj z konca 2014 w forumowym tescie PSa wyrobil sie w 23 sek (na CS4).

ShutterStill
20-10-2015, 19:00
Pytanie do znawców tematu.
Chcę wsadzić Samsung SSD 850 do macbook pro late 2011.
Czy ma ktoś podobne doświadczenie?
1. Warto?
2. Jaką metodą kopiować dysk?
3. Da się zrobić tak jak na oryginalnym i zachować "recovery"?
4. Jak zrobić downgrade z el capitan do Maverick nie mają żadnego backup? (da się?)

Dzięki z góry!

Tom01
20-10-2015, 19:22
1. Warto?

Zdecydowanie. Komputer dostanie skrzydeł.

2. Jaką metodą kopiować dysk?

1. Zrobić sobie pendrive startowy z systemem.
2. Podłączyć dysk zewnętrzny, zrobić na nim TimeMachine.
3. Wsadzić nowy dysk.
4. Wystartować z ALT z Pendrive.
5. Zainstalować system z odtworzeniem z TimeMachine.

4. Jak zrobić downgrade z el capitan do Maverick nie mają żadnego backup? (da się?)

Da się, ale niektóre programy mogą być niekompatybilne i będzie problem z odtworzeniem ich danych. Mail na przykład lubi protestować.

Bielack
20-10-2015, 19:30
Właśnie sprawdziłem - porażka! Taki fajny ElCapitan, ale z tetherningiem sobie nie poradził. Adobe sugeruje, że pracuje nad poprawką (https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-and-el-capitan---mac-os-10-11.html), ale mam pewne wątpliwości, czy to wina Adobiego; El Capitan nie współpracuje z całą rzeszą zewnętrznych interfejsów audio. Takie firmy jak Avid, Line6 czy Digitech sugerują, by wstrzymać się z upgrade z Yosemite do ElCapitan. Ja się pospieszyłem i w efekcie, od dwóch tygodni, mam głuchy komputer :-/ Na szczęście, na forach piszą, że beta 10.11.1 rozwiązuje problem z interfejsami. Nie zdziwię się, gdy i tethering w Lightroomie nagle zacznie działać. Jeśli dobrze zrozumiałem mądrzejszych od siebie, ma to coś wspólnego z nowym sposobiem obsługi USB i podpisywania kextów. Co by to nie było, wyglądam pierwszej poprawki jak kania dżdżu ;-)

ShutterStill
20-10-2015, 20:11
Zdecydowanie. Komputer dostanie skrzydeł.

1. Zrobić sobie pendrive startowy z systemem.
2. Podłączyć dysk zewnętrzny, zrobić na nim TimeMachine.
3. Wsadzić nowy dysk.
4. Wystartować z ALT z Pendrive.
5. Zainstalować system z odtworzeniem z TimeMachine.

Da się, ale niektóre programy mogą być niekompatybilne i będzie problem z odtworzeniem ich danych. Mail na przykład lubi protestować.
A co z no3?
Gdzieś czytałem że się da..

gALL
20-10-2015, 20:17
Dac sie da, ale po co Ci smieci ze starego systemu. Postaw OSX na czysto.

ShutterStill
20-10-2015, 21:55
Chodzi mi o alt + power odpalenie.
Będzie menu do doboru recovery?
Chodzi mi o czysty system ale z opcją recovery.

A jak z powrotem do Maverick?

Tom01
20-10-2015, 22:01
Chodzi mi o alt + power odpalenie.
Będzie menu do doboru recovery?
Chodzi mi o czysty system ale z opcją recovery.

Przecież o tym pisałem. Z pena można zainstalować czysty system a z TM odtworzyć programy, dane i ustawienia. Można również postawić system bez niczego, ALT+R bodajże i komp ściągnie system z internetu, ale to trochę potrwa.

gALL
20-10-2015, 22:18
0. Na obecnym systemie robisz pełen back-up do TimeMachine (duży pen, dysk po UBS czy firewire)
1. Ściągasz sobie El Capitana z Apple Store.
2. Terminal woo-doo albo zasysasz DiskMakera X i robisz sobie bootwalnego USB (min. 8GB) z El Capitanem
3. Restart kompa
4. Jak grają fanfary powitalne wciskasz ALT
5. Pokaże się lista dostępnych dysków z których można zbootować japco. Najczęściej 3 dyski: podstawowy, recovery i bootwalny pen. Będzię też opcja odzyskania systemu przez wi-fi
6. Odpalasz instalator z pena w USB
7. W instalatorze "DiskUtility" wyczyszczenie dysku/ssd, założenie partycji startowej. Wyjście z DiskUtility
8. Instalacja systemu od zera na właśnie wyczyszonym dysku. W przypadku El Capitana trwa to 2x dłużej niż przy poprzednich systemach, do godziny.
9. Podczas pierwszego uruchomienia wskazujesz, aby przenieść dane z TimeMachine i dokładnie które.
10. Cieszysz się nowypostawionym systemem.

Powrót do 10.9 Mav jest możliwy o ile masz instalacyją wersję systemu. Yose ani Mav nie są obecnie dostępne w AppleStore jak ich wcześniej nie pobierałeś.

ShutterStill
20-10-2015, 22:28
Dziękuję bardzo za wyczerpujące "step by step ".
Yosemite i Maverick pobierałem wcześniej ale teraz mówi że system nie wspiera starszych wersji i pobrać nie mogę :-(

Tom01
20-10-2015, 22:36
Dziękuję bardzo za wyczerpujące "step by step ".
Yosemite i Maverick pobierałem wcześniej ale teraz mówi że system nie wspiera starszych wersji i pobrać nie mogę :-(

Można pobrać. Na liście kupionych/pobranych klikamy z wciśniętym ALT i pobieramy kompletny obraz.

ShutterStill
20-10-2015, 22:42
O! Dzięki! Zaraz sprawdzę

gALL
20-10-2015, 22:53
Hmm, mi AppleStore pokazuje Liona, Mav, Yose i ElCapiana ... wszystkie pobierałem wcześniej a japco jest na Yose.

Widzę, że jesteś z Lądka. Jak będzięsz potrzebował bootwalnego pena z któryms z tych systemów, mogę służyć pomocą.

ShutterStill
20-10-2015, 23:24
Zadziałało z +Alt.
@gALL dzięki ale ja już od roku w Irlandii. Musze w profilu zmienić ;)

ShutterStill
20-10-2015, 23:55
Ściągnąłem ale nie mogę otworzyć bo system nowszy niż ten co chcę otworzyć.
Więc teraz bootowalny usb i po sprawie?

ShutterStill
21-10-2015, 01:39
Czy powinienem otworzyć terminal i wpisać "createinstallmedia" ? Żeby utworzyć bootowalny usb?

Tom01
21-10-2015, 01:43
Można bez problemu zrobić z konsoli, ale to nie robota dla amatora. Proponuję ściągnąć darmowy programik DiskMaker X.

gALL
21-10-2015, 08:24
ShutterStill (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58666): proszę, czytaj ze zrozumieniem słowo pisane. Dałem Ci przepis parę postów wcześniej.

grissley
21-10-2015, 11:47
A ja zostałem przy Windzie. Za 2.5 tysia przyjechał Dell Latitude 14", 16GB RAM, i5 4310M, Dysk SSD 128 i drugi talerzowy 320/7200. Z Win10 i skinpackiem elCapitan jest nawet przyjemnie :D
Niestety, zminiaturyzowanie się o jeden cal do MBP to ponad dwukrotność tej kwoty - może kiedy indziej... :|

pudlox
21-10-2015, 11:55
Mozesz napisac o nim cos wiecej? Jak wydajnosc? Zrob test forumowy. Matryca? Bateria? Z gory dziekuje:)

gALL
21-10-2015, 22:49
Jak ktos ma El Capitana jest poprawka 10.11.1 (https://support.apple.com/kb/DL1845?viewlocale=en_GB&locale=en_GB). Podobno rozwiazuje problemy z urzadzeniami audio po USB, Mailem, Officem 2016.

ShutterStill
22-10-2015, 00:00
Czy u was też na el capitan klawiatura się NIE podświetla przy logowaniu na konto?

Edit :
Czy wam dalej aktualizuje jako "public beta "?
Zainstalowałem czysty el capitan i pokazuje mi nową aktualizacje i jest Update Public Beta..

gALL
22-10-2015, 00:11
Nie, dziala normalnie.

ShutterStill
22-10-2015, 00:13
Tzn podświetla się?
Bo u mnie normalne działanie to takie kiedy klawiatura się podświetla

gALL
22-10-2015, 00:14
Poświetlenie działa tak jak wcześniej.

ShutterStill
22-10-2015, 00:28
To u mnie coś nie tak.
Zaraz spróbuję wrócić do Maverick

ShutterStill
22-10-2015, 01:25
Jak długo DiskMaker x "struga" butowalny usb? U mnie już godzinę pokazuje "Please wait... Copying files..."

ShutterStill
22-10-2015, 02:44
Udany powrót do starego dobrego Maverick :)

wywar
22-10-2015, 08:25
Zainstalowałem Kapitana. Po zamknięciu klapy schodzi bateria w tempie 2-3 proc na godzinę. W yose tak nie było? Czy też tak macie ?

koniksk
22-10-2015, 09:06
Rozumiem, że Capture 1 w wersji 7 dalej nie działa na El Capitan? Tzn. nie wszędzie działa. Czy na poprzednich działał, bo może spróbuję jakoś starszą wersję zainstalować.

gALL
22-10-2015, 09:10
DiskMaker x czy terminal wo-do struga bootowalnego pena w zaleznosci od tego jakiego systemu tworzysz obraz i szybkosci kompa. Na C2D struganie El Cap 10.11 zajelo mu prawie 45 min. Yose robi sie w 20min. Podobno w 10.11.1 przepakowali calego instalatora i ma instalacja oraz tworzenie obrazu na pen dzialac szybciej. Polatales juz do 10.11.1 czy na 10.11 tak dlugo trwa?

Zjadanie baterii w uspieniu? Fakt cos wczoraj zauwazylem, ze uspiony MPB obudzil sie z polowa baterii a byl naladowany prawie w calosci poprzedniego dnia. Masz juz 10.11.1 czy na golym 10.11 tak masz?

Pod 10.11 nie odpalisz C1 w wersji 6 czy 7. Mam obie i zadna nie chce ruszyc poza okno aktywacji, wykrzacza sie i juz. W weekend bede mial chwile, odpale aktualizacje do 10.11.1 i dam znac. C1 w wersji 6 dziala pod Yose ale czasem ma odpaly z biblioteka. Wersja 7 chodzi dobrze pod Mav i Yose.

koniksk
22-10-2015, 09:29
Ok, dzięki. U mnie po aktualizacji do 10.11.1 C1 v7.2.3 wywala komunikat "unexpectedly quit". Muszę zatem powalczyć z downgradem.

wywar
22-10-2015, 09:50
Zjadanie baterii w uspieniu? Fakt cos wczoraj zauwazylem, ze uspiony MPB obudzil sie z polowa baterii a byl naladowany prawie w calosci poprzedniego dnia. Masz juz 10.11.1 czy na golym 10.11 tak masz?

10.11.1 zarzuciłem na 10.10.5

koniksk
22-10-2015, 10:48
Jak to jest z tym ios, ja kupiłem komp z zainstalowanym El Capitan. Chciałbym zainstalować wcześniejszą wersję i ściągam ok. 2Gb instalkę, zrobię sobie dysk usb i zainstaluję. To wystarczy? Ściągam nie z appstore, bo nie mam historii zakupów.

gALL
22-10-2015, 11:22
Sciagasz jakies 6GB bo tyle wazy OSX. Jakas dobra dusza albo udostepni Ci instalke .dmg poprzedniej wersji systemu albo da juz gotowego pena. Nie scigaj OSX z torentow, bardzo liche zrodlo.

koniksk
22-10-2015, 11:40
Czyli oficjalnie w moim przypadku nie da się ściągnąć? Aha ten DiskMaker nie jest darmowy.

ShutterStill
22-10-2015, 12:28
Czyli oficjalnie w moim przypadku nie da się ściągnąć? Aha ten DiskMaker nie jest darmowy.
Ja wczoraj wróciłem do Maverick.
Użyłem DiskMaker x i był darmowy

koniksk
22-10-2015, 12:43
Czy jakaś życzliwa dusza z okolic Jaworzna ma może taką instalkę?

gALL
22-10-2015, 12:54

Jak to nie darmowy, jak darmowy? http://diskmakerx.com/

Oficjalnie starsze systemy nie sa dostepne dla Ciebie, jak komp byl dostarczony z El Capitanem a wczesniej nie pobierales zadnego z nich.

Napisz na priv w sprawie .dmg.

koniksk
22-10-2015, 13:19
Ja szukałem w app store :) Komputer tak ogólnie jest stary ale na inne konto był pobierany system.

obuch
22-10-2015, 18:26
Czy używa ktoś Epson a l800 na Mac'u? Ściągnąłem ostatnie stery z ich strony (mają kilka dobrych lat) i wygląda na to, że oferują praktycznie 0 funkcjonalności. Wygląda ze olali ten model czy może ja coś krzywo patrzę?

gALL
22-10-2015, 18:28
Czy używa ktoś Epson a l800 na Mac'u? Ściągnąłem ostatnie stery z ich strony (mają kilka dobrych lat) i wygląda na to, że oferują praktycznie 0 funkcjonalności. Wygląda ze olali ten model czy może ja coś krzywo patrzę?

Mam L800 pod Maverickiem, zona uzywa tej drukarki. Sam drukuje na niej po sieci z Yosemite. Na stronie Epsona jest pare pakietow, ktore musisz zassac i zainstalowac. http://esupport.epson-europe.com/ProductHome.aspx?lng=en-GB&data=FGQ8MBMpKlu8AmmsiPPeNMiT9O8udRqfS4EttU43WlcU0 03D&tc=6

Pytanie o jaka fukcjonalnosc pytasz i czego nie masz.

wywar
22-10-2015, 19:11
No to teraz łyżka dziegciu. Najnowszy MacbookPro, najnowszy OS X, najnowszy Lightroom i wszystko się wywala i muli. Wszystko za kupę siana. Od 2 godzin siedzę i szukam w necie co mam zrobić żeby móc pracować. To jest jakiś koszmar. Jeszcze chwila i oddam to gówno do sklepu po czym zrezygnuję z tej frajerskiej chmury Adobe. Jedyna innowacja od kiedy ten gej jest za sterami to nowe homoemoty.

motoko
22-10-2015, 20:06
U mnie stary iMac, najnowszy os x, najnowszy LR CC i działa. Napisz coś konkretniej o tym muleniu i padach.

obuch
22-10-2015, 20:13
Mam L800 pod Maverickiem, zona uzywa tej drukarki. Sam drukuje na niej po sieci z Yosemite. Na stronie Epsona jest pare pakietow, ktore musisz zassac i zainstalowac. http://esupport.epson-europe.com/ProductHome.aspx?lng=en-GB&data=FGQ8MBMpKlu8AmmsiPPeNMiT9O8udRqfS4EttU43WlcU0 03D&tc=6

Pytanie o jaka fukcjonalnosc pytasz i czego nie masz.
Zainstalowałem stery Mac os - Intel i resztę paczek, przy dodawaniu drukarki widzę 4 sterowniki do wyboru: Epson 29-pin, Epson 9-pin i 2 do faksów [emoji15] [emoji12]

Na ich stronce 'epson & Mac os x' wszelkie info tyczy się 10.9
Wygląda na brak wsparcia, może przepisane zarządzanie usb krzaczy wykrywanie sprzętu :/

@wywar
Ja na 10.11 musiałem wrócić do cc 2015.1.1 i wszystko wróciło do normy.

wywar
22-10-2015, 21:13
@obuch
A jak wróciłeś do 2015.1.1 ?

obuch
22-10-2015, 21:22
@obuch
A jak wróciłeś do 2015.1.1 ?
Pkt. 3 z linku

laurashoe.com/2015/10/06/how-to-roll-back-to-lightroom-6-1-1-or-cc-2015-1/

wywar
22-10-2015, 22:13
@obuch
Życie mi uratowałeś :) dzięki :) teraz LR lata ;)

obuch
23-10-2015, 19:26
Wygląda na to, że update 10.11.1 sprawia cuda, przynajmniej na mojej instalacji testowej.

Lighthroom w najnowszej wersji śmiga aż miło.
L800 po aktualizacji w końcu poprawnie wykrywany i instalowany z odpowiednimi sterami.

Happy days.

gALL
23-10-2015, 22:29
Jutro az sam sprawdze L800, bo na razie jest podpieta do Mavericka. Widac sterownik OSXa do USB byl spartolony az milo.

zoom2
25-10-2015, 16:55
ElCap 10.11.1
LR_CC

Od wczoraj bawie się dość intensywnie i mam bardzo nieprzyjemne odczucia.
LightRoom jest mocno niestabilny, po prostu czasami zachowuje się jak naćpany.
O dziwo ja jestem absolutnie trzeźwy. Nie potrafie inaczej opisać zachowania LR i nie wiem, choc podejrzewam , że ma to związek z nowym OSX.
Jak coś więcej zaobserwuję, będę meldować

wywar
25-10-2015, 17:02
ELCap cignie baterię po zamknięciu klapy aż miło. W terminalu pokazuję mi takie coś: "Wake Reason: ARPT (Network)" w ciągu 3godzin budził się 9 razy i wydoił mi 3%baterii. Dałem off wszystkie lokalizację i pobieranie w tle - dalej do samo. W Yose po 6 godzinach mogłem otworzyć klapę i nawet 1procent nie uciekał. Wie ktoś o co tutaj chodzi?

fafniak
25-10-2015, 22:38
Mac mini i5 - po kolejnej aktualizacji... Ku...a dramat....Wifi oszalało , ledwo udało mi sie przekonać komputer do połączenia ...
Programy uruchamiają sie dużo wolniej....
Czy ktoś może opisać step by step opisać powrót do jakiejś wcześniejszej wersji systemu?

ShutterStill
25-10-2015, 22:43
gALL opisał kilka postów wcześniej.
Ja wróciłem bez problemu z el capitan do Maverick parę dni temu

fafniak
25-10-2015, 22:58
Poszukam, to jest taka instrukcja dla debili macowych?
Bo ja nawet nie wiem gdzie dostać stary system.

ShutterStill
25-10-2015, 23:02
Dla dziecka :)
Ja zrozumiałem.
System pobrać z appstore ale to zależy od twojej historii aktualizacji.
Jeśli tak jak moja lion>Maverick >Yosemite >el capitan to Maverick i Yosemite będzie w zakładce "kupione" gotowe do pobrania.
Jeśli nie to będziesz musiał kogoś poprosić.
Później tworzysz butowalny usb przez DiskMaker x i wszystko wg wskazówek gALL.

koniksk
26-10-2015, 13:59
Ja kupiłem używkę z El Capitan i nie mogłem oficjalnie pobrać starej wersji. Pobrałem Yosemite z jakiegoś innego serwera, Diskmaker X zrobiłem specjalnego usb i udało się. Wszystko działa i to naprawdę szybko i stabilnie. W razie czego to serwis z Krakowa zadeklarował wykonanie takiego usb.

wywar
26-10-2015, 15:14
Zamknąłem klapę na 6 godzin z wyłączonym WiFi i nie uciekł ani jeden %. W terminalu pokazuję ,że spał grzecznie bez wybudzania. Zamówiłem rozmowę z supportem apla i się zapytam OCB :)

ShutterStill
26-10-2015, 15:16
Ja kupiłem używkę z El Capitan i nie mogłem oficjalnie pobrać starej wersji. Pobrałem Yosemite z jakiegoś innego serwera, Diskmaker X zrobiłem specjalnego usb i udało się. Wszystko działa i to naprawdę szybko i stabilnie. W razie czego to serwis z Krakowa zadeklarował wykonanie takiego usb.
DiskMaker x sam wykrył u mnie instalkę Maverick, a ja musiałem tylko "start/ok" nacisnąć. Nie płacił bym za to serwisowi ;)

fafniak
26-10-2015, 15:32
Dziękuje gALL i ShutterStill za pomoc. Wróciłem dzięki wam do Yosemite. Dziwna sprawa bo program wyświetlił mi 3 możliwości.Maverick,Yosemite i coś tam jeszcze. Ale jak kliknąłem Maverick to wyświetlił ze brak jest instalatora lub coś w tym stylu. Wiec zdecydowalem sie na Yosemite

ShutterStill
26-10-2015, 15:49
Maverick trzeba kliknąć z Alt i wtedy się ściąga. Mi się wyświetliło że stara wersja i bez Alt nie chciał się Maverick ściągać.

fafniak
26-10-2015, 18:11
Proszę o kolejna pomoc.
Nie wiem jak ale włączyłem cholerne logowanie zanim system sie uruchomi.
Chodzi o logowanie użytkownika.
Czy można to jakoś wyłączyć? Naprawdę jest to dla mnie zbędne.

ShutterStill
26-10-2015, 18:27
Ja zostawiłem ale mam hasło 2u literowe więc szybko się loguje ;)
System preferences > >security and privacy > kłódkę nacisnąć i wpisać haslo> i zmienić Disable Automatic login.

fafniak
26-10-2015, 18:47
Właśnie doczytałem ze powinno być drugie hasło do logowania bo inaczej opcja automatycznego logowania ni cholery nie będzie aktywna.
Ale dzieki :)

wywar
27-10-2015, 08:33
Dzwonili do mnie z supportu. Gadka maślana i zero konkretów. Pani stwierdziła, że tak zajebiaszczo czułe jest wifi w maku oraz wyczuwa bicie mojego serca jak śpię i się wybudza :) zaproponowała poradnik jak traktować baterie w maku i dała link aby inżynierom naświetlić temat.

sokrates
27-10-2015, 11:04
Zainstalowałem Kapitana. Po zamknięciu klapy schodzi bateria w tempie 2-3 proc na godzinę. W yose tak nie było? Czy też tak macie ?

Aż sprawdzę w domu, wydaje mi się że z baterią jest po staremu, nieraz MBA leży zamknięty 2 - 3 dni nie ruszany więc w takim postępie powinno mi wydrenować baterię do zera... a wydaje mi się że przez te 2 dni to niewiele % mi ucieka.

grissley
27-10-2015, 11:33
Mój iPad codziennie wita mnie informacją, że nie może się zbekapować do chmury bo miejsca mu tam za mało (i sugeruje, coby ilość tę powiększyć).
Ktoś wie, jak toto wyłączyć?

joterem
27-10-2015, 17:33
Mój iPad codziennie wita mnie informacją, że nie może się zbekapować do chmury bo miejsca mu tam za mało (i sugeruje, coby ilość tę powiększyć).
Ktoś wie, jak toto wyłączyć?

Ustawienie -iCloud - Dysk - Zarządzaj dyskiem - zobacz co Ci tyle miejsca zajmuje... i posprzataj ;) po drodze też miałeś listę rzeczy, które są backupowane.. powyłączaj co Ci nie jest potrzebne.

Carlos_lo
27-10-2015, 18:33
a mnie ostatnio irytuje poglos, jak ogladam film czy slucham zdjec;) to takie echo jakby sie nioslo, sprawdzilem w ustawieniach - nie ma extra features - jakas podpowiedz? zadnego softi do muzy nie mam, no chyba ze adobe cos mi tam podrzucilo (rmbp)