PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

foto4deg
06-07-2013, 15:41
Koledzy.
Chcę założyć na MBP mid 2012 13'' dysk ssd. Nie mam płyty instalacyjnej,
stad pytanie, czy można jakoś na pendrivie zrobić zrzut "systemu" ze starego hdd?

witus
06-07-2013, 16:49
Można ale system musisz najpierw pobrać z apple store.

ThomasVoland
06-07-2013, 16:56
Koledzy.
Chcę założyć na MBP mid 2012 13'' dysk ssd. Nie mam płyty instalacyjnej,
stad pytanie, czy można jakoś na pendrivie zrobić zrzut "systemu" ze starego hdd?

Ale po co ci płyta albo pendrive? Wkładasz nowy dysk i tyle, system sam się zainstaluje.

foto4deg
06-07-2013, 18:18
Ale po co ci płyta albo pendrive? Wkładasz nowy dysk i tyle, system sam się zainstaluje.

Skąd się ten system zainstaluje? Sam z siebie?

demarca
06-07-2013, 18:48
System ściągnie się z Internetu, ale można też zawczasu przygotować odpowiedniego pendrive'a i zrobić to offline. Zerknij tutaj:
http://support.apple.com/kb/HT4848?viewlocale=pl_PL

Druga rzecz to ustawienia użytkownika, aplikacje i wszelkie prywatne pliki - najlepiej chyba zrobić backup Time Machine i potem na nowym dysku przywrócić te dane Asystentem Migracji:
http://support.apple.com/kb/HT4413?viewlocale=pl_PL#3

rychu_cmg
07-07-2013, 15:14
Jakieś sensownego lapka ~13'' za 3000 zł (używka) da radę kupić ?

Desperados
07-07-2013, 15:37
za 3k to coś takiego http://www.apple-history.com/mbp_13_early_11

marszull
09-07-2013, 10:48
nie dostalem zadnej odpowiedzi to jescze podpytam ;) czy moge zainstalowac pod Parallels starsza wersje osx? na razie nie mam kasy na winde (czasem mogla by sie przydac do dwoch programow) chce zrobi apgrejd systemu ale przestanie mi dzialac jeden program, ktory na 10.6 czyli bym zainstalowal nowy system, a pod parallels 10.6

foto4deg
16-07-2013, 22:21
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten adapter będzie pasował do MBP?
Chcę wstawić ssd na miejsce hdd, a hdd na miejsce dvd.
http://www.dustin.no/product/5010653349/lycom-msata-ssd-to-2-5-sata/

GoOrange
17-07-2013, 01:03
W kwestii mniejszego i zapychającego się SSD, warto "przenieść się" na HDD.
Oczywiście chodzi o katalog domowy.

http://youtu.be/yc6jJEgLzhM

Marcin Jakubowski
31-07-2013, 17:59
odnośnie ios7.
Mam bete 4 na iP 5.
Chodzi płynnie. Nie mam uwag. Co do baterii to zaraz sprawdzę na rowerze pod runkeeperem.
Wygląd - dużo lepszy niż na wideo prezentacjach (zdjęciach). System pokazałem żonie, po kilku minutach zabawy, po powrocie do swojego ios 6 stwierdziła, że teraz wydaje się jej on przestarzały.
Jeżeli chodzi o funkcje to wiadomo rewolucji nie ma , drobne usprawnienia nowy lockscreen, fajny control center, lepszy spotlight, lepsze safari, galeria, mail, przypomnienia. Co do ikon hm.... kwestia przyzwyczajenia jak mi się wydaje, mnie nie rażą.
generalnie na plus. System sprawia wrażenie świeższego.
Ponoć beta 4 zaczęła być używalna na ip4 ale tego nie sprawdzałem. W każdym razie z każdą wersją będzie zapewne lepiej więc można stwierdzić, że idzie to w dobrą stronę.

pozdrawiam

Greg77
31-07-2013, 18:47
Na App Store jest dostepna swietna apka do robienia timelapsow nazywa sie Laps It, zaplacilem za nia jakies pol roku temu €1.75 a teraz czasowo jest za free, polecam.

mOSAd
31-07-2013, 20:14
Nie jest za darmo. Podzieliła się na wersję darmową i dopłacaną (jeżeli kiedyś było inaczej). Pytanie co oferuje ta darmowa. ;) No ale dzięki za cynk. Może się przyda kiedyś.

Greg77
31-07-2013, 20:43
Czyli jeszcze wczoraj byla darmowa, wersja pro jest werja pelna, mozliwe, ze tylko jedendzien, sciagnalem to zonie i ma wszystko to co pelna.
Otoz wersja darmowa nie ma mozliwosci wylaczenia koncowego logo z nazwa programu, nie mozna dodac muzyki i co najwazniejsze max rozdzielczosc to 480p.
Wersja platna ma to czego nie ma darmowa i rozdzielczosc max 1080p
Krotki test http://www.youtube.com/watch?v=DUgHEcIwqAo&feature=youtu.be 10 minut, max 720, iP4 wiecej nie zdziala...

mOSAd
31-07-2013, 21:02
Majątek to nie jest jakby co... ;)

Greg77
01-08-2013, 13:34
Sorry, ze tak blachy watek, ale jak by ktos chcial "Bad Piggies" to w app store jest free przez tydzien...

mOSAd
06-08-2013, 23:04
Przepis na wysyłanie zdjęć jako załączniki z domyślnego klienta Mail.app. Tak by mogły zdjęcia zapisać osoby korzystające z klienta w przeglądarce na przykład oraz z różnych wersji Outlooka itd.
Najprościej to zrobić tworząc jakiś plik tekstowy. Pusty lub z wizytówką, obojętne co będzie w środku i jak się będzie nazywał. Następnie będąc w Finderze go skopiować (Mac-C),a następnie wkleić w tekście sygnaturki dodawanej do wiadomości (Mac-V). Możemy mieć odrębną sygnaturkę do wysyłania zdjęć tylko itp. Oczywiście zamiast wklejać plik do sygnaturki, można go także dodać jako załącznik. Ważne by nie był to obrazek po prostu. Ale to bardziej uciążliwe niż skorzystanie z (domyślnego lub nie) podpisu. Oczywiście można też zdjęcia spakować, ale to także upierdliwe.

ThomasVoland
06-08-2013, 23:17
A co jest nie tak jak się normalnie dodaje zdjęcie jako załącznik? Wysyłałem tak ogrom plików i zawsze bez problemów po drugiej stronie. Teraz używam Sparrow.

mOSAd
06-08-2013, 23:19
Zdjęcia są widoczne w treści mejla i wiele klientów (tlen, chyba gmail, outlook) nie wyświetla żadnej opcji by zapisać załączniki. Są tak jakby częścią HTMLa z wiadomością. Można każde zdjęcie z osobna kliknąć prawym i dać by zapisać na dysk, no ale to mało fajne rozwiązanie.

Kurtz
28-08-2013, 12:38
Myślę, że w tym temacie będzie pasowało - możliwy procesor do Mac Pro:

http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-ep-xeon-e5-2697-v2-benchmarks,3585.html

ciekawy jestem waszych opinii. Dla mnie Sam procesor zapowiada się bardzo ciekawie, ale w perspektywie Mac Pro, nie uważam, że jest to dobry krok marketingowy.

Majek
28-08-2013, 13:22
Takie szybkie pytanko, zmieniając temat... Potrzebuję jakiejś aplikacji pod iOS do pomiaru siły sygnału Wi-Fi. Nie potrzeba mi żadnych statystyk, dodatkowych informacji, wystarczy sam pomiar siły. Na upartego to, co się wyświetla na górze ekranu, ta mała ikonka, coś mówi, tylko jest mało dokładna. Chcę sobie hotspoty po domu porozmieszczać, żeby jak najlepiej pokryć obszar i jakoś to chcę pomierzyć. Zwykły, prosty gauge, jak w starych dozymetrach. ;-)

mOSAd
28-08-2013, 14:55
Możesz kliknąć z OPTem na tę ikonkę. ;)

ThomasVoland
28-08-2013, 15:27
Ile się czeka na MBPr w wersji z 16 GB RAM? Bo dowiedziałem się, że ich normalnie nie da się kupić, tylko na zamówienie (tak jak było z MBP matowymi). Myślę czy go nie kupić będąc na wyjeździe, ale wtedy pozbyłbym się swojego miniacza i był bez komputera, a jak mam czekać miesiąc później na nowego to muszę to inaczej wymyślić. Zamówiłbym przed wyjazdem i na miejscu tylko odebrał, ale chcę tego z nowej rewizji (nie ma sensu kupować teraz, jak do 2 miesięcy powinny być nowe).

GoOrange
30-08-2013, 00:16
Myślę, że w tym temacie będzie pasowało - możliwy procesor do Mac Pro:

http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-ep-xeon-e5-2697-v2-benchmarks,3585.html

ciekawy jestem waszych opinii. Dla mnie Sam procesor zapowiada się bardzo ciekawie, ale w perspektywie Mac Pro, nie uważam, że jest to dobry krok marketingowy.

Nie rozumiem co masz na myśli w ostatnim zdaniu?

Co do nowego Maca Pro, oby tylko nie przegleli z cena.

Sam uzywam OS X-a na kompie z prockiem ok. 17k w geekbench wiec te 23k jakos nie robia na mnie wrazenia. Jasne że nie porównuję Xeona do Ivy ale przy aktualizacji Maca Pro w tym tempie to za rok może już być cienkawy.

GoOrange
30-08-2013, 00:28
Ile się czeka na MBPr w wersji z 16 GB RAM? Bo dowiedziałem się, że ich normalnie nie da się kupić, tylko na zamówienie (tak jak było z MBP matowymi). Myślę czy go nie kupić będąc na wyjeździe, ale wtedy pozbyłbym się swojego miniacza i był bez komputera, a jak mam czekać miesiąc później na nowego to muszę to inaczej wymyślić. Zamówiłbym przed wyjazdem i na miejscu tylko odebrał, ale chcę tego z nowej rewizji (nie ma sensu kupować teraz, jak do 2 miesięcy powinny być nowe).

Nie wiem na ile model i cena Ci odpowiada ale tego masz od ręki w Katowicach.

http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15.4-retina-2.7ghz-16gb-512gb-ssd-gt-650m.html

Kurtz
30-08-2013, 01:51
Nie rozumiem co masz na myśli w ostatnim zdaniu?

Co do nowego Maca Pro, oby tylko nie przegleli z cena.

Sam uzywam OS X-a na kompie z prockiem ok. 17k w geekbench wiec te 23k jakos nie robia na mnie wrazenia. Jasne że nie porównuję Xeona do Ivy ale przy aktualizacji Maca Pro w tym tempie to za rok może już być cienkawy.

Chodzi mi o to, że to może być topowy procesor w Macu Pro. Nowy Mac Pro ma mieć tylko jeden procesor.
12 Rdzeni brzmi fajnie, ale oznacza to, że wszystkie rdzenie będą musiały być stosunkowo nisko taktowane ( jak jest w przypadku tego CPU ) a sam procesor nadaje się tylko do zastosowań które mocno wykorzystują wielowątkowość. Zadania które pracują tylko na 1 rdzeniu będą się wykonywać wolniej niż na desktopie z konsumenckim i7.
To oczywiście można zrozumieć - będą wersje z 4/6/8 rdzeniowymi procesorami, gdzie będzie większa moc jednego rdzenia, ale ogólna wydajność będzie niższa, oraz 12 rdzeniowy dedykowany do zastosowań wielowątkowych.
Tylko takie małe ale do tego - po pierwsze, cena rzeczonego 12 wątkowego procesora będzie z dużą dozą prawdopodobieństwa bardzo konkretna. Po drugie, nie jest to maszyna dla ludzi którzy oczekują bezkompromisowej wydajności. 1 procesor? Skoro 2 6 rdzeniowe będą go biły na głowę, nie mówiąc już o setupach 2x8 czy nawet 2x12. A może nawet 4x8? Po trzecie, dla kogoś kto planuje wykonywać zarówno rzeczy mocno obciążające wielowątkowo jak i wykorzystujące tylko jeden wątek do obliczeń, to oznacza to definitywny kompromis - rezygnuje z ilości rdzeni, żeby mieć większą moc per rdzeń.

Dla mnie, to oznaka tego, że znacząco zmienił się target tych komputerów. To już nie są zastosowania, gdzie potrzeba bezkompromisowej mocy i jak trzeba to wsadza się 2 najlepsze i najdroższe Xeony, multum RAMu i macierz dysków RAID 6. Teraz Jest to taki desktop na sterydach. Ma być mały, zwarty, najlepiej bezobsługowy, bez większej potrzeby oraz możliwości rozebrania i modyfikowania samemu, wyglądający jak śmietnik. To nie pasuje definitywnie do opisu komputera klasy workstation.

Rynek workstation zapewne się zmienił wraz ze zwiększeniem dostępności wykupienia mocy obliczeniowej ( czyli cały ten szum wokół cloud computingu ), więc może to być odpowiedzą na to.
Jest to dla mnie zerwanie z jakąkolwiek tradycją (?) Maca Pro i przejście w ładny sprzęt dla "przeciętnego" zjadacza chleba lubiącego dużą moc i względną ciszę z grubym portfelem podparty ideologią i mocnym marketingiem, oraz, na pewno ( no prawie ;P ) dobrym wykonaniem i gwarancją NBD.

Bardzo ciekawy jestem cen topowych konfiguracji Mac Pro i porównania do innych komputerów podobnej klasy oraz wydajności. Patrząc na poprzednie lata, strategie cenową apple oraz rynek workstation wydaje mi się, że cena będzie spora.

ThomasVoland
30-08-2013, 07:52
Nie wiem na ile model i cena Ci odpowiada ale tego masz od ręki w Katowicach.

http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15.4-retina-2.7ghz-16gb-512gb-ssd-gt-650m.html

Ja chcę kupić na wyjeździe (nie w Polsce) nową wersję, która wkrótce będzie miała premierę.

GoOrange
30-08-2013, 12:53
Chodzi mi o to, że to może być topowy procesor w Macu Pro. Nowy Mac Pro ma mieć tylko jeden procesor.
12 Rdzeni brzmi fajnie, ale oznacza to, że wszystkie rdzenie będą musiały być stosunkowo nisko taktowane ( jak jest w przypadku tego CPU ) a sam procesor nadaje się tylko do zastosowań które mocno wykorzystują wielowątkowość. Zadania które pracują tylko na 1 rdzeniu będą się wykonywać wolniej niż na desktopie z konsumenckim i7.
To oczywiście można zrozumieć - będą wersje z 4/6/8 rdzeniowymi procesorami, gdzie będzie większa moc jednego rdzenia, ale ogólna wydajność będzie niższa, oraz 12 rdzeniowy dedykowany do zastosowań wielowątkowych.
Tylko takie małe ale do tego - po pierwsze, cena rzeczonego 12 wątkowego procesora będzie z dużą dozą prawdopodobieństwa bardzo konkretna. Po drugie, nie jest to maszyna dla ludzi którzy oczekują bezkompromisowej wydajności. 1 procesor? Skoro 2 6 rdzeniowe będą go biły na głowę, nie mówiąc już o setupach 2x8 czy nawet 2x12. A może nawet 4x8? Po trzecie, dla kogoś kto planuje wykonywać zarówno rzeczy mocno obciążające wielowątkowo jak i wykorzystujące tylko jeden wątek do obliczeń, to oznacza to definitywny kompromis - rezygnuje z ilości rdzeni, żeby mieć większą moc per rdzeń.

Dla mnie, to oznaka tego, że znacząco zmienił się target tych komputerów. To już nie są zastosowania, gdzie potrzeba bezkompromisowej mocy i jak trzeba to wsadza się 2 najlepsze i najdroższe Xeony, multum RAMu i macierz dysków RAID 6. Teraz Jest to taki desktop na sterydach. Ma być mały, zwarty, najlepiej bezobsługowy, bez większej potrzeby oraz możliwości rozebrania i modyfikowania samemu, wyglądający jak śmietnik. To nie pasuje definitywnie do opisu komputera klasy workstation.

Rynek workstation zapewne się zmienił wraz ze zwiększeniem dostępności wykupienia mocy obliczeniowej ( czyli cały ten szum wokół cloud computingu ), więc może to być odpowiedzą na to.
Jest to dla mnie zerwanie z jakąkolwiek tradycją (?) Maca Pro i przejście w ładny sprzęt dla "przeciętnego" zjadacza chleba lubiącego dużą moc i względną ciszę z grubym portfelem podparty ideologią i mocnym marketingiem, oraz, na pewno ( no prawie ;P ) dobrym wykonaniem i gwarancją NBD.

Bardzo ciekawy jestem cen topowych konfiguracji Mac Pro i porównania do innych komputerów podobnej klasy oraz wydajności. Patrząc na poprzednie lata, strategie cenową apple oraz rynek workstation wydaje mi się, że cena będzie spora.

Biorąc pod uwagę stopniowe wycofywanie się Apple z korporacyjnego rynku pro ten krok (parząc z prespektywy producenta) wydaje się całkiem normalny. Jest cała masa użytkowników nie korporacyjnych, freelancerów itp., którzy z braku laku idą w iMaca, Macbooka Pro, Mini czy Hackintosha. Dla tych, dla których powyższe to zgniły kompromis taki mocny desktop jest strzałem w dziesiątkę. Otóż to, to desktop a nie workstation o czym Apple uprzejmie informuje na dzień dobry http://www.apple.com/pl/mac-pro/ Otwarta kwestia to cena i konfiguracje nowego Maca Pro, będzie zaporowa to pewne. Gdyby tylko zamiast / oprócz Xeonów wpakowali tam i7-4820K, i7-4930K i i7-4960X ze średnią grafiką i niekoniecznie SSD 1250 MB/s od 9 - 10k to pewnie byłby hit ;)

Ja chcę kupić na wyjeździe (nie w Polsce) nową wersję, która wkrótce będzie miała premierę.

Chyba zostaje trzymać rękę na pulsie zamówienie w jakiejś poważniejszej firmie w przedsprzedaży zaraz jak go ogłoszą i pojawi się w cennikach. Pewnie naklepią tego w każdej możliwej konfiguracji na start a potem (skoro jak twierdzisz 16gb robią tylko pod zamówienie) trzeba będzie czekać.

Tak przy okazji zapytam, da się używać iMaca jako monitora z zew. kompa?

Edit: Już widzę, http://support.apple.com/kb/ht3924#1

dzejms
30-08-2013, 14:23
Możesz kliknąć z OPTem na tę ikonkę. ;)

W OSX tak. w iOS nie. Do iOS jest fajny skaner w Cydii => http://www.adriangranados.com/apps/wifi-analyzer

Skanery pod iOS są banowane w AppStore.

Majek
31-08-2013, 10:24
Skanery pod iOS są banowane w AppStore.

No właśnie później doczytałem... Nie mam JB, więc pozostaje chyba poszukać szegoś na żonowego Andka.

GoOrange
31-08-2013, 12:48
Nie wiem czy nie lepiej posłużyć się jakimś laptopem do tego celu, zainstalować netstumblera, sprawdzić zasięg a przy okazji zerknąć kto w sąsiedztwie najbardziej sieje i na AP zrobić separację co cztery kanały. Co prawda teraz już się w sieci nie bawię i nie wiem na ile dziś jest sens się tak bawić ale kilka lat temu tak to robiłem.

mOSAd
31-08-2013, 13:57
A ja nie doczytałem, że iOS. :) To może inaczej do tematu podejść. Spróbować znaleźć jakąś stronę, która bada prędkość transferu. Albo z komputera "pingować" urządzenie i odczytywać tę wartość? Wówczas można zastosować programy już na PC, a nie na iOS. Z tym, że to tak jakby od drugiej mańki trochę i niekoniecznie się sprawdzi, w tym do czego potrzebujesz.

cube
04-09-2013, 14:28
przymierzam się do zakupu maca mini - ma posłużyć jako centrum obróbkowe (lightroom ). problem mam następujący - wszystkie moje zbiory zdjęć znajdują się obecnie na zewnętrznych dyskach NTFS - z tego co wiem, to mac natywnie nie potrafi takich dysków zapisywać, tylko odczytywać, a programy które na to pozwalają bywają zawodne. Jaki miałbym przyjąć workflow - pogodzić się z tym, że moje "stare" dyski są już tylko do odczytu i przenosić pliki na inne dyski sformatowe w macowym systemie plików ? czy ktoś z Was przechodził taką migrację ?

qooba
04-09-2013, 16:35
Ja kupiłem jeden "transportowy" dysk, a poprzednie sformatowałem jako exFat. Są r/w zarówno dla osx jak i win

Bielack
08-09-2013, 00:25
Zapytam teraz, choć pełnoprawnym użytkownikiem tego wątku stanę się w połowie przyszłego tygodnia: posiadam urządzenie WD My Book Live (1TB dysk zewnętrzny podpinany Gigabitowym Ethernetem) jako backup dla dwóch moich laptopów (z Windows7). My Book Live fabrycznie ma już przygotowany katalog dla Time Machine, więc przypuszczam, że nie będzie problemu ze wskazaniem go jako dysk dla tej aplikacji; Co jednak z kopiami, jakie tworzy oprogramowanie WD Smart Ware zainstalowane na laptopach? Czy na jednym dysku będę mógł mieć kopie bezpieczeństwa Appla i Windowsa? Dyski sieciowe są inaczej traktowane niż te podłączane bezpośrednio, prawda? Po zakupie i podłączeniu urządzenia nic nie formatowałem, musiałem jednak stworzyć userów i udziały dla nich.

Desperados
10-09-2013, 19:27
Witam, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego macbooka Pro 15-sto calowego.
Na laptopa chciałbym przeznaczyć tak 3, 3 i pół maksymalnie 4 tysiące.
Myślałem nad MBP mid 2009 z C2D 2,8 lub 3,06 z tymi dwoma GF 8GB ramu i SSD// mid 2010 i5 (większość jest z 2.4) 330M 8GB ramu i SSD // i early 2011 z i7 i AMD Radeon HD 6490M/6750M
Wiem, że ktoś może pomyśleć, że najlepiej ten ostatni tylko, że bez SSD i ramu pewnie 2/4 GB i jedank kosztuje strasznie dużo.
Nie chce też wydać całej kasy bo np za dużo mniej mogę kupić coś co mi w zupełności wystarczy.
Nie ukrywam, że znaczenie też ma dla mnie karta graficzna (dlatego odrzuciłem 13 calowe) ponieważ wydając tyle pieniędzy chciałbym mieć nie tylko zintegrowaną :) Od czasu do czasu zagram sobie w League of Legends.

ThomasVoland
10-09-2013, 20:13
iPhone 5S z lepszym aparatem, czytnikiem linii papilarnych i procesorem 64-bitowym. iPhone 5C to iPhone5 w innej obudowie i z inną kamerą przednią. No i nie pokazali nowych Macbooków :/

Aeon88
10-09-2013, 21:38
Dajcie znać jak ktoś zaktualizuje ipada2 do iOS7 jak się ma praca na baterii i stabilność systemu podobają mi się nowe rzeczy w tym wydaniu i będę chciał update'ować jeśli nie ma problemów :)

ThomasVoland
10-09-2013, 21:53
Finalna wersja iOS7 dostępna (a dokładniej golden master): http://www.ipod.info.pl/index.php/ios-7-gm-dostepny

Marcin Jakubowski
10-09-2013, 22:38
tutaj przykładowe fotki z 5s
http://www.iclarified.com/33598/actual-photos-taken-with-the-new-iphone-5s-camera-images

rychu_cmg
10-09-2013, 23:03
No i nie pokazali nowych Macbooków :/
W czerwcu przypadkiem już ich nie pokazali ?

Czornyj
10-09-2013, 23:27
tutaj przykładowe fotki z 5s
http://www.iclarified.com/33598/actual-photos-taken-with-the-new-iphone-5s-camera-images

Lepszy bokeh, lepsza plastyka - o ja głupi, wtopiłem w 5 bez s... :lol:

ThomasVoland
10-09-2013, 23:27
W czerwcu przypadkiem już ich nie pokazali ?

Przecież nie ma MBP z Haswellem. Widocznie dopiero w październiku pokażą, co mi komplikuje plany, no ale trudno.

Marcin Jakubowski
11-09-2013, 07:50
Lepszy bokeh, lepsza plastyka - o ja głupi, wtopiłem w 5 bez s... :lol:

się nie śmiej, pewnie wbudowali taką funkcję, że teraz 5 pod ios7 będzie robić gorsze fotki ;)

Aeon88
11-09-2013, 08:29
iOS7 wchodzi 18 września, to się niedługo dowiemy.

ThomasVoland
11-09-2013, 09:03
Zainstalowałem iOS 7 na iPhonie 4 (bez S), chodzi to podobnie do iOS6, nie widzę wzrostu zamulania. Podobno w becie muliło bardziej jak na iOS6, nie wiem czy coś poprawili, czy po prostu mój iOS6 zamulał już bardziej niż powinien. W każdym razie myślałem, że na 7 będzie katastrofa, a da się korzystać jak wcześniej (oczywiście osoba, która korzysta na co dzień z 5, z 4 nie wytrzyma). Chociaż od roku mam iPada 4, który jest dużo szybszy od Iphona 4 i jakoś z iphonem wytrzymuję, więc chyba się da.

Marcin Jakubowski
11-09-2013, 09:33
Zainstalowałem iOS 7 na iPhonie 4 (bez S), chodzi to podobnie do iOS6, nie widzę wzrostu zamulania. Podobno w becie muliło bardziej jak na iOS6, nie wiem czy coś poprawili, czy po prostu mój iOS6 zamulał już bardziej niż powinien. W każdym razie myślałem, że na 7 będzie katastrofa, a da się korzystać jak wcześniej (oczywiście osoba, która korzysta na co dzień z 5, z 4 nie wytrzyma). Chociaż od roku mam iPada 4, który jest dużo szybszy od Iphona 4 i jakoś z iphonem wytrzymuję, więc chyba się da.

to super :)
dobre wieści dla mojej lepszej połowy. Bo już jej powiedziałem, że raczej 7 nie będzie miała (dopóki nie odziedziczy mojego ip5), bo będzie słabo chodził raczej.

R
11-09-2013, 09:43

robiles przez opcje update bez rejestrowanego UDID?

ThomasVoland
11-09-2013, 10:40
robiles przez opcje update bez rejestrowanego UDID?

Przez restore i później odtworzyłem wszystko z iCloud.

Jarek Guba
11-09-2013, 13:47
Macie jakies pomysły kiedy zdecydują sie pokazać nowe MacBooki?

Ghost Dog
11-09-2013, 17:08
Jeśli zdecydują się w tym roku, to na pewno w okolicach listopad-grudzień. Tak prognozują na Myapple.

Marcin Jakubowski
12-09-2013, 10:02
fajny filmik, serio :)

http://youtu.be/oprUI6nupfc

GeparD
12-09-2013, 16:33
Widziałem to i jestem ciekawy czy Amerykanie są na prawdę tacy "ynteligenti", czy są to podstawieni ludzie. :)

Czornyj
12-09-2013, 19:31
Myślę, że po prostu mają poczucie humoru ;)

Johanan
12-09-2013, 19:46
Myślę, że po prostu mają poczucie humoru ;)

Byłeś za wodą, czy tylko tak sobie strzelasz? ;)

Czornyj
12-09-2013, 20:08
Byłeś za wodą, czy tylko tak sobie strzelasz? ;)

Kwestia logiki - jeśli ktoś ze śmiertelną powagą twierdzi, że iPad mini jest lżejszy i mniejszy od jakiegokolwiek smartfona, to ewidentnie zorientował się o co chodzi i robi sobie bekę.

Nie ma też*sensu się łudzić, że za wielką wodą jest statystycznie więcej idiotów niż w naszym słodkim kraju. Wystarczy poobserwować lokalną scenę polityczną by błyskawicznie zweryfikować tego rodzaju niesprawiedliwe stereotypy.

Johanan
12-09-2013, 21:21
Kwestia logiki - jeśli ktoś ze śmiertelną powagą twierdzi, że iPad mini jest lżejszy i mniejszy od jakiegokolwiek smartfona, to ewidentnie zorientował się o co chodzi i robi sobie bekę.

Nie ma też*sensu się łudzić, że za wielką wodą jest statystycznie więcej idiotów niż w naszym słodkim kraju. Wystarczy poobserwować lokalną scenę polityczną by błyskawicznie zweryfikować tego rodzaju niesprawiedliwe stereotypy.

Nie wchodźmy na niebezpieczne grunty, bo wystarczy tam pomieszkać, by mieć wyrobione zdanie o przeciętnym poziomie mieszkańców Zasiedmiogórogrodu.

Dobrze nie jest, co ja potwierdzić mogę dość długą obserwacją tych zjawisk z bliska.

Czornyj
12-09-2013, 22:08
Nie wchodźmy na niebezpieczne grunty, bo wystarczy tam pomieszkać, by mieć wyrobione zdanie o przeciętnym poziomie mieszkańców Zasiedmiogórogrodu.

Dobrze nie jest, co ja potwierdzić mogę dość długą obserwacją tych zjawisk z bliska.

Bardziej nas razi cudza durnota niż własna, do której przywykliśmy.

Johanan
12-09-2013, 22:17
Bardziej nas razi cudza durnota niż własna, do której przywykliśmy.

Mnie tam razi każda, a najbardziej moja własna. :D

Bielack
12-09-2013, 23:21
Panowie, czy prawdą jest, że MAC X nie potrafi i nie obsługuje wyjścia D-sub? Jeśli chciałbym podłączyć mój TV jako monitor, a on z komputerem dogaduje się tylko po D-sub, to nic z tego nie wyjdzie? (Obrazu z HDMI na moim TV UE37D5500RW w żaden sposób nie można przywołać do porządku).

Tom01
12-09-2013, 23:26
Pomijając obsługę, TV jako monitor i to jeszcze po analogu? Boże, widzisz i nie grzmisz...

PS. A poważniej, od lat nie widziałem żadnego Maca z wyjściem analogowym. Może G4 albo podobne praszczury. Podejrzewam jednak, że w stacjonarnym, karta z wyjściem DVI-I da normalny sygnał VGA-podobny.

Czornyj
12-09-2013, 23:28
Panowie, czy prawdą jest, że MAC X nie potrafi i nie obsługuje wyjścia D-sub? Jeśli chciałbym podłączyć mój TV jako monitor, a on z komputerem dogaduje się tylko po D-sub, to nic z tego nie wyjdzie? (Obrazu z HDMI na moim TV UE37D5500RW w żaden sposób nie można przywołać do porządku).

Będąc do tego zmuszonym wielokrotnie puszczałem prezentacje z MBA/MBP na projektory przez przejściówkę mDP>D-sub i wszystko działało bezbłędnie.

Aczkolwiek należało by sobie zadać w tym miejscu fundamentalne pytanie dlaczego obraz z HDMI na owym wynalazku nie pozwala się przywołać do porządku, bo jest to jakby wbrew elementarnej logice :-?

Bielack
13-09-2013, 00:56
Nie mam pojęcia dlaczego obraz przez HDMI jest taki jaki jest - w oddzielnym wątku koledzy mieli ten sam problem. Z instrukcji wynika (cytuję z pamięci wypowiedź kolegi)L w tym modelu przyzwoity obraz z komputera tylko przez D-sub. Próbowałem wiele razy, z różnych laptopów, zawsze z tym samym, marnym skutkiem.

I pytanie prawie zgodne z wątkiem: czy Mac OS obsługuje normalny, duży Displayport? Bo jest odpowiednia przejściówka http://prodesigntools.com/download-adobe-cs4-and-cs3-free-trials-here.html

Tom01
13-09-2013, 08:45
Fabrycznie w Makówkach są DP, czy mały czy duży, nie ma znaczenia. To tylko wtyczka.

Bielack
13-09-2013, 13:19
Nie będę kombinował, odpuściłem. Zamówiłem przed chwilą NEC PA241W - miałem okazje korzystać z niego przez dwa tygodnie wakacji i bardzo mi sie podobał. Mam nadzieję, że nie będzie robił problemów z HDMI pod MAC OS X?

Greg77
13-09-2013, 13:29

Hej, pytanko, jak wyglada aparat? Czy ma opcje panoramy, kwadrat itd? Moja zonka pyta:D

ThomasVoland
13-09-2013, 15:28
Hej, pytanko, jak wyglada aparat? Czy ma opcje panoramy, kwadrat itd? Moja zonka pyta:D
Ja się na robieniu zdjęć nie znam, ale zerknąłem teraz i widzę, że można robić w kwadracie albo 4:3, załączyć opcję HDR i lampę błyskową, czyli chyba wszystko tak jak było w iOS6. Dodatkowe opcje są dla nowszych iPhonów.

Greg77
13-09-2013, 15:38
Aaaa to lipa, nie ma panoramy, ten HDR to nie potrzebny jest...kwadrat jest nowy.
Dzieki chcialem sie upewnic;)

Bielack
13-09-2013, 16:31
Pytanie dotyczące klawiatur Appla: czy jest możliwość zamienić miejscami funkcje klawiszy: prawy command i alt? Nie jestem w stanie przyzwyczaić się do alta z dala od spacji. A jak już się przyzwyczaję, to będę miał problem na klawiaturze PC (a i tam codziennie muszę trochę tam postukać). Jakiś programik do tego jest, czy w opcjach systemowych można to ustawić?

ThomasVoland
13-09-2013, 16:53
Pytanie dotyczące klawiatur Appla: czy jest możliwość zamienić miejscami funkcje klawiszy: prawy command i alt? Nie jestem w stanie przyzwyczaić się do alta z dala od spacji. A jak już się przyzwyczaję, to będę miał problem na klawiaturze PC (a i tam codziennie muszę trochę tam postukać). Jakiś programik do tego jest, czy w opcjach systemowych można to ustawić?

https://pqrs.org/macosx/keyremap4macbook/

BTW. 10.8.5 wyszło.

Bielack
13-09-2013, 17:17

BTW. 10.8.5 wyszło.
Dzięki za info. Skorzystałem z podpowiedzi http://forum.osx86.org.pl/topics8/klawiatura-zamiana-miejscami-klawiszy-ctrl-win-alt-vt632.htm
Widzę, że można tutaj więcej przyjaznych opcji poustawiać. Prawie jak w Ubuntu ;-P

Bielack
13-09-2013, 19:13
Małe update: zmiana klawiszy cmd i alt za pomocą ustawień systemowych nie jest optymalnym rozwiązaniem, bo zmieniają się również funkcje klawiszy po lewej stronie. Programik do k†órego dał link Skinny500 faktycznie załatwia sprawę. Dzięki raz jeszcze.
(nie mogę wyedytować poprzedniego posta, bo mój czas już minął)

Marcin Jakubowski
13-09-2013, 21:31

BTW. 10.8.5 wyszło.

Powiem, że mój rmbp na 10.8.5 dostał kopa we wszystkich animacjach systemowych. mam wrażenie, iż bateria też trzyma dłużej. Ciekawe czy to tylko moje wrażenie czy może ktoś też to zaobserwował??

Bielack
18-09-2013, 01:53
Jestem kompletnym nuworyszem applowskim, dlatego proszę o pomoc, bo nie mogę się odnaleźć;O ile Lightroom działa jak działał na Windows, to z Photoshopem mam problem - nie wiem za pomocą jakich skrótów przeglądać i wybierać opcje z menu. Dla przykładu: zaznaczam fragment obrazka i naciskam kolejno (Windows): Alt potem literkę I (jak Image w menu) i następnie P (zaznaczone w słowie Crop). Pod Windows zajmuje mi to 0,5 sekundy, ale pod Mac OS X za nic w świecie nie mogę tego zrobić, co więcej, pozycje w menu nie mają zaznaczonych liter do takich skrótów. Jak to obchodzicie i jak z tego korzystacie?
I druga rzecz, również Photoshop: zmiana rodzaju krycia warstwy etc; Wybieram opcję, powiedzmy Color Burn i strzałkami góra/dół mogę zmieniać opcje krycia warstwy przyglądając się na zmiany na obrazku. Mac OS wymusza na mnie klikanie każdej opcji oddzielnie! W jaki sposób obchodzicie ten patent?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo miało być tak pięknie, szybko i sprawnie, a nagle się okazuje, że spędzam o wiele więcej czasu celując myszką w malusieńkie okienka z listą wyboru, zamiast przyglądać się na obrazek.

O Finderze nie będę się wypowiadał, bo widziałem, że nawet moderator forum myapple.pl twierdzi, że zarządzanie plikami w Mac OS jest po prostu słabe. Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale rzeczy które zajmowały mi sekundy pod Total Commander tutaj wymagają pracowitego klikania i przewijania myszką okienek Findera. Dramat.

Ale mini klawiatura bezprzewodowa i magic mouse z jej gestami jest kapitalna!

rychu_cmg
18-09-2013, 11:27
Jestem kompletnym nuworyszem applowskim, dlatego proszę o pomoc, bo nie mogę się odnaleźć;O ile Lightroom działa jak działał na Windows, to z Photoshopem mam problem - nie wiem za pomocą jakich skrótów przeglądać i wybierać opcje z menu. Dla przykładu: zaznaczam fragment obrazka i naciskam kolejno (Windows): Alt potem literkę I (jak Image w menu) i następnie P (zaznaczone w słowie Crop). Pod Windows zajmuje mi to 0,5 sekundy, ale pod Mac OS X za nic w świecie nie mogę tego zrobić, co więcej, pozycje w menu nie mają zaznaczonych liter do takich skrótów. Jak to obchodzicie i jak z tego korzystacie?
I druga rzecz, również Photoshop: zmiana rodzaju krycia warstwy etc; Wybieram opcję, powiedzmy Color Burn i strzałkami góra/dół mogę zmieniać opcje krycia warstwy przyglądając się na zmiany na obrazku. Mac OS wymusza na mnie klikanie każdej opcji oddzielnie! W jaki sposób obchodzicie ten patent?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo miało być tak pięknie, szybko i sprawnie, a nagle się okazuje, że spędzam o wiele więcej czasu celując myszką w malusieńkie okienka z listą wyboru, zamiast przyglądać się na obrazek.

O Finderze nie będę się wypowiadał, bo widziałem, że nawet moderator forum myapple.pl twierdzi, że zarządzanie plikami w Mac OS jest po prostu słabe. Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale rzeczy które zajmowały mi sekundy pod Total Commander tutaj wymagają pracowitego klikania i przewijania myszką okienek Findera. Dramat.

Ale mini klawiatura bezprzewodowa i magic mouse z jej gestami jest kapitalna!

http://static1.tapetyczne.pl/big/61-skroty-klawiszowe-adobe-photoshop.jpg
http://lol24.com/fotki/komputerowe/skroty-klawiszy-w-photoshop-4877

Bielack
18-09-2013, 15:12
http://static1.tapetyczne.pl/big/61-skroty-klawiszowe-adobe-photoshop.jpg
http://lol24.com/fotki/komputerowe/skroty-klawiszy-w-photoshop-4877
Rychu, dzięki za dobre chęci; Skróty klawiaturowe znam i posługuję się nimi całkiem sprawnie od wersji 4 Photoshopa. Mi chodzi o inną rzecz - jeśli jakaś funkcja nie ma własnego skrótu, w jaki sposób można do niej dotrzeć z poziomu klawiatury, wywołując kolejno pozycje menu. Wychodzi na to, że pod Mac OS X nie można. To jest słabe i muszę przyznać, że jestem tym totalnie zaskoczony; Byłem pewien, że Photoshop był/jest optymalizowany na Maki. Teraz widzę, że ten sam Photoshop pod Windows działa tak samo szybko, tylko wygodniej. Wielka (i bardzo kosztowana) szkoda.

Rozumiem, że patentu na przewijanie list z opcjami krycia lub innych ustawień również na Maku nie ma?

Greg77
18-09-2013, 19:19
Panowie, wlasnie robie update do iOS7, opinia bedzie jak sie zrobi:D

Marcin Jakubowski
18-09-2013, 19:24
Panowie, wlasnie robie update do iOS7, opinia bedzie jak sie zrobi:D

chyba trochę poczekamy bo serwery ciut przytkało ;)

Greg77
18-09-2013, 20:22
No ja mialem sciagniete w 5 minut, dokladnie o 18 GMT polecialo szybko,a le wciaz mi aktualizuje, troche to trwa, ale jak wiadomo "pusty" iPhone aktualizuje sie duzo szybciej;) Sadze, ze jeszcze chwile potrwa...

Marcin Jakubowski
18-09-2013, 20:27
u mnie nie chce pobrać do ipada i do ip5 a do ip 4 pobiera ale pokazuje, że zajmie to około 18 godzin.

No cóż, właśnie wpisali się na listę firm, których serwery nie wytrzymują ruchu ;)

arwic
18-09-2013, 21:30
Właśnie zasysam (iP4), czas do pobrania 16 minut, więc niema tragedii.

Marcin Jakubowski
18-09-2013, 21:34
no się się czuję jakbym był w 3 świecie :)

Tom01
18-09-2013, 21:35
Właśnie zasysam (iP4), czas do pobrania 16 minut, więc niema tragedii.

Szczęściarz - u mnie 13h.

Greg77
18-09-2013, 22:20
Panowie przez kompa ciagnijcie, te serwery dzialaja, robta update przez iTunes i bedzie ok, ja zassalem, w sumie tylko czesciowo bo musialem do pracy uciekac i reszte po 3G szlo co skutkowalo prawie dwiema godzinami, ale juz mam i poza brakiem pogody w centrum powiadomien jestem zadowolony, podoba sie!

Edyta: Jest pogoda, ale tekstowa, dopiero pobralem, super!
Fajnie zrobili ten system i na iP4 nie muli a raczej dziala moim zdaniem lepiej niz iOS6
Dodam jeszcze, ze jak ktos sie nie moze rozstac z dzwiekami ze starego systemu to sa jako "klasyczne" w ustawieniach dzwiekow...ufff

JacKill
18-09-2013, 23:28
Ściągam na iPada Mini, 12 minut, zobaczymy :)

arwic
19-09-2013, 01:34
Po 16 minutach bez współpracy z iTunes wszystko gra i tańczy. Strasznie cukierkowy interfejs, nie jestem ani na tak, ani na nie, trzeba się po prostu przyzwyczaić. Tak jakby wszystko szybciej się otwierało i safari płynniejsze trochę, ale sądzę, że bardziej to świadomość nowego systemu niż realny wzrost prędkości.

Tom01
19-09-2013, 01:42
Przerwałem 13 godzinne ściąganie, wznowiłem, i o dziwo 20 minut. :)

Animacje są rzeczywiście bardziej płynne. I tak interfejs IOS jest fenomenalnie płynny ale teraz dodano większą jakby naturalność ruchu, widać to przy każdej czynności. Idealnie płynnie animowane przyśpieszenia, zwalnianie ruchomych elementów. Aż przyjemnie popatrzeć, rewelacja. Patrzę równolegle na Note II i odczucie jakby ktoś wsypał piachu w tryby. Sama stylistyka 7-ki średnio, jakaś taka niedopracowana. Foldery wyglądają paskudnie, duża dysproporcja między wielkością ikonek. W folderach maciupcie, po rozwinięciu woły.

Greg77
19-09-2013, 01:55
Wiesz co, wydaje mi sie, ze odbior estetyczny to kwestia przyzwyczajenia, ja wciaz sie bawie i jestem pod wrazeniem, zmontowali fajny plynnie dzialajacy system.
Dobre jest to, ze w folderach mozna wrzucic duzo wiecej niz wczesniej, zmiana wielkosci czcionki (moze bylo, ale nie widzialem wczesniej), tryb wyswietlania w dwoch kolorach, osobiscie "odwrotny" (negatyw) mi nie podchodzi, ten bialy jest przyjemny, troche meczy mnie poszukiwanie "przyciskow" ktore teraz sa tylko tekstem, ale to wszystko jest kwestia przyzwyczajenia. Dodatkowy panel wysuwany z dolu jest ekstra, tego brakowalo.
Bardzo podoba mi sie oddzwanianie na nieodebrany numer prosto z zablokowanego ekranu.
Zauwazylem, ze podczas ladowania nie ma wielkiej baterii na srodku...
Pewnie kilka dni bede odkrywal nowe rzeczy, ale wizualnie, te przejscia i jak wspomniales "naturalnosc ruchu" sa super.

shaolin
19-09-2013, 07:00
Apdejt zrobiony, troche bida... na filmach to lepiej wyglada, moze dlatego, ze tam same ajfony, a nie ajpad jak w moim przypadku. No nic, trzeba bedzie sie przyzwyczaic...

R
19-09-2013, 08:22
pobralem i zainstalowalem w 10 min.

MrQba
19-09-2013, 09:37
U mnie iPhone 5 chodzi rewelacyjnie. Super szybko. Na razie próbuje przyzwyczaić sie do ikon. Zobaczymy jak pójdzie.
PS patrząc na update ikon innych programów to Apple daje ciała. Można zrobić ładne płaskie ikony. Koniec kropka.

Tom01
19-09-2013, 09:45
Dodatkowy panel wysuwany z dolu jest ekstra, tego brakowalo.

Zgadzam się, coś podobnego do rozwiązania w nakładce TouchWiz na Samsungach. Od dawna mi się podobało i jest naprawdę użyteczne.

Apdejt zrobiony, troche bida... na filmach to lepiej wyglada, moze dlatego, ze tam same ajfony, a nie ajpad jak w moim przypadku. No nic, trzeba bedzie sie przyzwyczaic...

Ja też sprawdzam na Ipadzie. IP5 jest w posiadaniu żony. Jak zadecyduje o zmianie to popatrzę jak wyglądana IP. Powinno być lepiej, mniejszy ekran lepiej współgra z wielkością ikon, które na Ipadzie moim zdaniem są zdecydowanie za duże.

shaolin
19-09-2013, 10:11
To prawda, teraz ikony wygladaja jakby byly za duze, do tego wolalem grubsza czcionke, a nie takie cieniasy... Przeszkadza mi tez tlo folderow i tlo paska na dole... na mojej tapecie (paszcza mojego kota) nie wyglada to dobrze. Kolorki tez oczoje%ne, wczesniej byly spokojniejsze. Ikonki to chyba ja bym lepsze zrobil, ale trudno... Kupilem sobie AB:SW2 i to koi moje nerwy teraz... ale za to zre baterie i grzeje mi ajpadziocha jak zadna inna gra (nawet gierki tyu RR3 tak nie ciagna pradu i nie nagrzewaja sprzetu) :shock:

MrQba
19-09-2013, 10:22
O ile iP5 działa perfecto o tyle iPad 3 retina przycina. Lagi i przycięcia w animacjach są. Też tak macie ?

shaolin
19-09-2013, 10:38
Mamy. Nie mam wszedzie zamulki ale da sie zauwazyc, ze jest gorzej niz bylo ;)

Tom01
19-09-2013, 11:02
Na Ipadzie 4 idealnie. Zero możliwości zauważenia jakiegokolwiek przymulania.

Marcin Jakubowski
19-09-2013, 11:07
ja powiem tak, na ipadzie 4 i iphonie 5 prawie idealnie. Jeżeli chodzi o iphona 4 to nie są to standardy, do których przyzwyczaiło nas Apple. Animacje tną wyraźnie, mają mało klatek animacji. Nie wpływa to raczej na szybkość obsługi telefonu ale można powiedzieć, że to nie to co było. Więc jeśli komuś zależy na płynności, ma iphona 4 i nie zdążył się zaktualizować, to lepiej niech zostanie ios6.

MC_
19-09-2013, 11:37
Ja nie narzekam na iP4.

GeparD
19-09-2013, 11:51
Na 4S i 5 jest ok, ale to jak wygląda ten OS na iPadzie 3Gen to jest tragedia? Szare tło folderów i doka? Naprawdę nie dało się nic innego wymyślić? Nie wierzę, że przeźroczystość by tak strasznie spowolniła system. Porażka

robak_wroc
19-09-2013, 12:02
Klawiaturę telefonu w paint rysowali? Nie updatuje! A tym bardziej ipada.

shaolin
19-09-2013, 12:08
Na razie ios7 to takie Apple Maps ;)

Wszystko jakies jasne i w ogole be, wali po oczach, moze Amerykanom sie podoba... Safari z pupy na razie smiga, a nasze forum mu wtoruje ;)

EDIT: Moj kot probuje pomoc w zaprzestaniu uzywania nowego ios'a... (http://8000km.tumblr.com/post/61660496131/today-she-doesnt-speak-to-me-at-all)

MrQba
19-09-2013, 12:11
Kolejne spostrzeżenia z iOS 7
iPhone 5 - bateria zaczęła mi tak trzymać że jestem w szoku. Od rana ubyło tylko 5%. Szok. Zobaczymy jak będzie pod wieczór. Przeważnie 2 razy dziennie ładowałem tel.
iPad 3 tragedia. Ustawienia sie wywalają. Zmiana tapety zamroziła iPad na 30 sek. Katalogi 3x3 tragedia marnotrawienia wolnego miejsca. Zobaczymy co dalej znajdę...

ThomasVoland
19-09-2013, 12:13
Po 9 dniach korzystania z iOS7 na iPhonie 4 stwierdzam, że bateria mocno ucierpiała. iPad trzymał zawsze tak długo, że cięzko mi stwierdzić, ale ajfon dawał radę do końca dnia, a teraz już nie.

Gdzie najbardziej się opłaca kupić iPhona 5s? W Anglii, czy mają gdzieś lepszą ofertę? USA nie liczę, bo nie mam jak stamtąd przywieźć.

shaolin
19-09-2013, 12:19
W Hong Kongu.

GeparD
19-09-2013, 12:21
ale tam tylko "ce" mają być ;)

ThomasVoland
19-09-2013, 12:49
W Hong Kongu.

Wychodzi poniżej 2600 zł za wersję 32 GB. Tylko że dojdzie cło, vat i długa przesyłka. Chyba że ktoś kupuje na miejscu, no ale z Polski do Hongkongu skoczyć to nie to samo co do Londynu, gdzie całość trwa niewiele dłużej jak wypad na zakupy do sąsiedniego miasta.

shaolin
19-09-2013, 12:54
Do HK trwa chwile dluzej, to fakt ;) ale to jest tak samo skomplikowane jak wylot do Londynu - musisz dostac sie na lotnisko i tyle, poza tym jak nie byles nigdy w HK to goraco polecam, nie ma lepszego miasta w Azji... ;)

grzegorzant
19-09-2013, 13:26
Ja chyba trochę poczekam aż się " utrzesie " . Tym bardziej , że szyba do wymiany musi najpierw iść ?

ThomasVoland
19-09-2013, 13:27
Do HK trwa chwile dluzej, to fakt ;) ale to jest tak samo skomplikowane jak wylot do Londynu - musisz dostac sie na lotnisko i tyle, poza tym jak nie byles nigdy w HK to goraco polecam, nie ma lepszego miasta w Azji... ;)

Do Londynu leci się jak za darmo, a w cenie biletu do HK to ja mam całego iphona :). Do HK skoczę i tak, ale przy innej okazji.

Czornyj
19-09-2013, 13:32
AirDrop nie działa z Macbookiem - to chyba jakiś żart :evil:

rlat
19-09-2013, 13:56
Nie, zdecydowanie po tym co tu czytam nie aktualizuję ipada3. Może jak wyjdzie 7.1

JacKill
19-09-2013, 15:04
U mnie wywalało błąd, dopiero rano się udało. Musze poużywać trochę, żeby wyrobić sobie opinię. Ale na pierwszy rzut oka szybkość bez zmian. Natomiast centrum powiadomień fajne.

PS ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/awrQLq8_460s_v2-2.jpg
źródło (http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/awrQLq8_460s_v2.jpg)

Majek
19-09-2013, 15:10
Hmm... Mam ambiwalentne uczucia... To tak... Jak by moja teściowa moim nowym GT-Rem z mostu do rzeki wpadła... ;-)

Sam system jest taki słitaśny. Ma kilka fajnych smaczków eststycznych i funkcjonalnych. W każdym razie nie razi mnie tak bardzo, jak mi się wydawało, że będzie raził. Do kilku zmian trzeba się przyzwyczaić. Natomiast na 4s nie zawsze chodzi idealnie płynnie. Aż strach się bać, co będzie, jak go zainstaluje na iPadzie 2. Ale zrobię to z czystej ciekawości. Jakby co, to przywrócę 6.1.

Zauważyliście, że jak jest ustawiona tapeta z rozgwieżdżonym niebem i jak się porusza telefonem, to gwiazdy przesuwają się względem ikon tworząc efekt trójwymiarowości? Albo jak się ustawi aktywną tapetę, to te bąbelki lecą zawsze w dół, bez względu, jak telefon się ustawi?

shaolin
19-09-2013, 15:15
O efekcie 3D trabili zanim powstalo Apple ;) wylaczylem to bo mnie irytowalo.

Irytuje mnie rowniez zmiana koloru ikon folderow przy obrotach ajpadem pion-poziom...
Wrzucilem boldowe fonty bo na tych cienkich jest bieda x milion.

Majek
19-09-2013, 20:26
A da się to wyłączyć? Chociaż mnie się podoba. Nie będę wyłączał...

Cienki font na retinie wygląda całkiem ok. Teraz mi się iPad aktualizuje i czuje, że tu wesoło nie będzie.

GoOrange
19-09-2013, 22:18
Co do iPada 3 można było przewidzieć że Apple tą aktualizacją "poprosi" nas o wymianę na v5.

arwic
19-09-2013, 23:13
Ale zrobię to z czystej ciekawości. Jakby co, to przywrócę 6.1.

Jak można cofnąć aktualizacje do poprzedniej wersji? Może jestem dziwak, ale ja za iOS7 dziękuję.

R
20-09-2013, 09:31
Jak można cofnąć aktualizacje do poprzedniej wersji? Może jestem dziwak, ale ja za iOS7 dziękuję.

Chyba sie nie da. Nawet nieoficjalnie.

hydra_nt
20-09-2013, 10:29
Jeszcze podobno się da. Soft TUTAJ (http://www.felixbruns.de/iPod/firmware/). A później iTunes , shift+odtwórz.
Jeżeli chodzi o animację ( i płynność działania) to USTAWIENIA /OGÓLNE / DOSTĘPNOŚĆ / REDUKUJ RUCH - na ON / - redukuje - ogranicza efekt paralaksy dla ikon i alarmów

rlat
20-09-2013, 10:34
Wiem, że wszyscy ostatnio badają Ios7 a ja mam pytanie z innej beczki, czy można z ipada 3 wysyłać sms? Mam włożoną kartę sim, chciałbym np sprawdzić jak wyglada stan konta dla tej karty, czy można w jakiś sposób to zrobić. Wiem, źe orange udostępńia swoja aplikacje, ale to jest na zasadzie bramki internetowej, nie o to mi chodzi.

Majek
20-09-2013, 11:36

A zrobiłeś sobie backup urządzenia w iTunes przed aktualizacją, czy aktualizowałeś OTA? Myśle, że z takiego backupu można przywrócić poprzedni stan urządzenia. Ja tam na wszelki wypadek porobiłem sobie archiwizację i telefonu i tableta.

Ale tak Wam coś powiem. Mi się Podoba i nie chcę wracać. Chyba jako jedyny tutaj tak uważam. Nie przeszkadzają mi te wszystkie bajery. Nie są jakoś bardzo nachalne, a i do nowej kolorystyki już się przyzwyczaiłem. Wiadomo, przywykliśmy do wyglądu, który bez większych zmian funkcjonował od kilku ladnych lat. Taka zmiana najczęściej wywołuje mieszane uczucia i dotyczy to nie tylko telefonów, ale każdego systemu operacyjnego, ktory sie zmiania.

A, najważniejsze. Bałem się o swojego stareńkiego iPada, a tu się okazuje, że jakichś wielkich różnic w pracy nie ma, a przynajmniej ja nie zauważam.

shaolin
20-09-2013, 12:20
http://www.ifixit.com/Teardown/iPhone+5s+Teardown/17383/1 jakby ktos chcial zajrzec do srodka... ;)

Marcin Jakubowski
20-09-2013, 12:49
A zrobiłeś sobie backup urządzenia w iTunes przed aktualizacją, czy aktualizowałeś OTA? Myśle, że z takiego backupu można przywrócić poprzedni stan urządzenia. Ja tam na wszelki wypadek porobiłem sobie archiwizację i telefonu i tableta.

Ale tak Wam coś powiem. Mi się Podoba i nie chcę wracać. Chyba jako jedyny tutaj tak uważam. Nie przeszkadzają mi te wszystkie bajery. Nie są jakoś bardzo nachalne, a i do nowej kolorystyki już się przyzwyczaiłem. Wiadomo, przywykliśmy do wyglądu, który bez większych zmian funkcjonował od kilku ladnych lat. Taka zmiana najczęściej wywołuje mieszane uczucia i dotyczy to nie tylko telefonów, ale każdego systemu operacyjnego, ktory sie zmiania.

A, najważniejsze. Bałem się o swojego stareńkiego iPada, a tu się okazuje, że jakichś wielkich różnic w pracy nie ma, a przynajmniej ja nie zauważam.

Ja "badałem" iOs 7 w fazie beta i GM ;) będzie ponad miesiąc czasu

Żeby mieć możliwość aktualizacji do wersji oficjalnej, musiałem zainstalować iOs 6. Normalnie mnie odrzuciło, jakbym wszedł do antykwariatu.

Mi sie również podoba nowy system . Nie jesteś sam :)

MR
20-09-2013, 16:57
Muszę przyznać, że nowy ios na ipadzie 2 działa dobrze. Mam wrażenie, że bateria mocno dostała kopa- dłużej trzyma. Nic nie muli, działa płynnie. Może mi się wydaje, ale jakby Wifi.miało lepszy zasięg ( na starym iosie w jednym miejscu miałem zawsze jedną kreskę teraz mam 4 kropki). Najgorsza jest grafika ... i PIN :/

Btw. ipad aktualizował mi się woczraj UWAGA ...6 godzin ! O_O

co do Smsów na ipadzie- z tego co czytałem na niezłamanym nie ma takiej możliwości, chyba, że jest opcja o której ja nie wiem.

GeparD
20-09-2013, 18:03
Ja też jak na razie nie mam nic do 7, oprócz tego, że dock dla iPada 3gen oraz wygląd ikonek folderów mogli zaprojektować inaczej. Przecież to normalnie kpina jest jakaś. ;)

Marcin Jakubowski
20-09-2013, 18:09
Muszę przyznać, że nowy ios na ipadzie 2 działa dobrze. Mam wrażenie, że bateria mocno dostała kopa- dłużej trzyma. Nic nie muli, działa płynnie. Może mi się wydaje, ale jakby Wifi.miało lepszy zasięg ( na starym iosie w jednym miejscu miałem zawsze jedną kreskę teraz mam 4 kropki). Najgorsza jest grafika ... i PIN :/

Btw. ipad aktualizował mi się woczraj UWAGA ...6 godzin ! O_O

co do Smsów na ipadzie- z tego co czytałem na niezłamanym nie ma takiej możliwości, chyba, że jest opcja o której ja nie wiem.

Pin możesz wyłączyć.

ThomasVoland
20-09-2013, 20:03
MBP retina 16GB, 512GB był od początku dostępny na poczekaniu, czy trzeba było miesiąc czekać na dostawę, tak jak na mbp z lepszym cpu, matową matrycą itd? Bo widzę że mają wpisaną wysyłkę w 1-2 dni, a byłem pewny że one są na zamówienie, czyli nawet miesiąc czekania. Zastanawia mnie jak będzie z nową rewizją, bo jeśli te od początku były dostępne niemal 'od ręki', to wszystkie moje zakupowe problemy znikają.

124miko
20-09-2013, 23:25
Nie mam wolnego miejsca na dysku. Zaczęło się to chyba w momencie jak odpaliłem ten Time Capsule. Pomóżcie proszę, bo nie mam pojęcia, gdzie na Mac'u się sprawdza co jest na dysku i gdzie można coś wypierniczyć.
P.S.
Jestem stary i mało wiem o komputerach :) . Ten miał być bardziej intuicyjny, ale widocznie braki mam zbyt duże :)

arwic
20-09-2013, 23:41
Pin możesz wyłączyć.
Za przedmówcą, pin możesz wyłączyć całkowicie, lub ustawić czas (max4h), po którym urządzenie poprosi o wpisanie pinu. Wcale to takie głupie nie jest.

Centrum sterowania, poezja, dobrze że dodali, czegoś takiego bardzo trzeba było
Natomiast safari pomimo że dostało znacznego kopa (osobiste odczucie), to jednak sam interfejs jest nieczytelny.

robak_wroc
21-09-2013, 00:15
Dlatego poczekam na 7.1 lub wyżej ;)

Marcin Jakubowski
21-09-2013, 00:29
Nie mam wolnego miejsca na dysku. Zaczęło się to chyba w momencie jak odpaliłem ten Time Capsule. Pomóżcie proszę, bo nie mam pojęcia, gdzie na Mac'u się sprawdza co jest na dysku i gdzie można coś wypierniczyć.
P.S.
Jestem stary i mało wiem o komputerach :) . Ten miał być bardziej intuicyjny, ale widocznie braki mam zbyt duże :)

jabłko(górny lewy róg)-ten mac - więcej informacji - pamięć masowa - zobaczysz jakie media zajmują Ci najwięcej miejsca. jeżeli kopie zap. zabierają dużo, to gdzieś na googlu można znaleźć receptę jak zablokować zrzucanie kopii zapasowej na dysk lokalny. Na starym maku to robiłem, w sumie jest to bardzo proste i robi się jeden raz, dlatego nie pamiętam szczegółów. Spróbuj.

edyta: nadto do usuwania zbędnych plików używałem kiedyś daisy disk, do nabycia w appstroe, płatna ale myślę, że są darmowe odpowiedniki, może nie takie efekciarskie ale w sumie robią to same.

Czornyj
21-09-2013, 02:32
ja jestem zadowolony - iP5 dostał kopa, ergonomia lepsza, bateria trzymie, rzygliwość GUI razi coraz mniej

Mcarto
21-09-2013, 03:58
Planuję zmianę systemu i zakup Maca Mini.
Rok temu nabyłem lapka ze stacją dokującą który miał mi posłużyć przez kilka lat ale widzę, że to była pomyłka. DxO Pro6 i Perfects Effects 4 strasznie muliły a nic szczególnego nie robiłem, color efects 4 złapał zwiecha (akceleracja). Można z tym walczyć ale mam już dość Windowsów i wszystkiego co za tym idzie - potrzebuje przyjazny komputer dla użytkownika.

Wykorzystuję kompa do amatorskiej obróbki fotografii Photoschop, Lightroom, wtyczki NiK software, słuchania muzyki (zewnętrzna karta) i podstawowych zadań (internet, skype, filmy). Nie gram, nie przetwazam video i nie przekształkam masowo wiecej niż kilku zdjęc poza importem.
Nie wiem czy brać Maca z procesorem i7 2.3 i dyskiem 1TB - wystarczy sporo tanszy z procesorem i5 2.5 i dyskiem 500GB?
Mam wątpliwości czy w tańszym ew. da radę wymienić dysk na większy? (500 GB jeszcze na kilkanaście miesięcy mi wystarczy) Producent fabrycznie tego nie przewiduje?

MrQba
21-09-2013, 09:31
Planuję zmianę systemu i zakup Maca Mini.
Rok temu nabyłem lapka ze stacją dokującą który miał mi posłużyć przez kilka lat ale widzę, że to była pomyłka. DxO Pro6 i Perfects Effects 4 strasznie muliły a nic szczególnego nie robiłem, color efects 4 złapał zwiecha (akceleracja). Można z tym walczyć ale mam już dość Windowsów i wszystkiego co za tym idzie - potrzebuje przyjazny komputer dla użytkownika.

Wykorzystuję kompa do amatorskiej obróbki fotografii Photoschop, Lightroom, wtyczki NiK software, słuchania muzyki (zewnętrzna karta) i podstawowych zadań (internet, skype, filmy). Nie gram, nie przetwazam video i nie przekształkam masowo wiecej niż kilku zdjęc poza importem.
Nie wiem czy brać Maca z procesorem i7 2.3 i dyskiem 1TB - wystarczy sporo tanszy z procesorem i5 2.5 i dyskiem 500GB?
Mam wątpliwości czy w tańszym ew. da radę wymienić dysk na większy? (500 GB jeszcze na kilkanaście miesięcy mi wystarczy) Producent fabrycznie tego nie przewiduje?

Poczekaj jeszcze miesiąc może będzie nowy mini na haswell-u więc będzie wydajnie + energooszczędnie + musisz wsadzić SSD jako podstawowy a 500 czy 1 tb jako drugi i bedzie mega ;)

MrQba
21-09-2013, 10:21
ja jestem zadowolony - iP5 dostał kopa, ergonomia lepsza, bateria trzymie, rzygliwość GUI razi coraz mniej
Ja wrzuciłem jasno szarą tapete. Pomaga ! Te kolorowe powodują oczopląs ;)

shaolin
21-09-2013, 11:27
Kolejny dzien z ios7 zaliczony... moja kobieta krzyczy, ze kupsztala zrobili (ma ip4s z ios6 wiec z takim zostanie poki co). AppStore jakos slabo dziala, ale moze to kwestia mojego kitajskiego neta. Do tego irytuje mnie ten pasek wyszarpywany z dolu (mimo, ze jest bardzo przydatny bo wszystko jest w jednym miejscu) bo caly czas go wyciagam na wierzch :D

124miko
21-09-2013, 11:48
jabłko(górny lewy róg)-ten mac - więcej informacji - pamięć masowa - zobaczysz jakie media zajmują Ci najwięcej miejsca. jeżeli kopie zap. zabierają dużo, to gdzieś na googlu można znaleźć receptę jak zablokować zrzucanie kopii zapasowej na dysk lokalny. Na starym maku to robiłem, w sumie jest to bardzo proste i robi się jeden raz, dlatego nie pamiętam szczegółów. Spróbuj.

edyta: nadto do usuwania zbędnych plików używałem kiedyś daisy disk, do nabycia w appstroe, płatna ale myślę, że są darmowe odpowiedniki, może nie takie efekciarskie ale w sumie robią to same.

Dzięki, zaraz biegnę do kompa spożytkować nowonabytą wiedzę :)

Mcarto
21-09-2013, 13:26
Poczekaj jeszcze miesiąc może będzie nowy mini na haswell-u więc będzie wydajnie + energooszczędnie + musisz wsadzić SSD jako podstawowy a 500 czy 1 tb jako drugi i bedzie mega ;)
Czy SSD jest konieczny?
Wiem, że programy będą sie szybciej wczytywać a co za tym idzie i komputer przyśpieszy, eksport obrobionych zdjęć też będzie szybszy ale czy ja zauważę sporą różnicę jak juz odpalę LR i wtyczki? Zwykle obrabiam zdjęcia pojedynczo.
Myślałem bardziej o dysku hybrydowym?? Segate ew. Fusion ale to za jakiś czas. Teraz bardziej zależy mi na zewnętrznym dysku Time Capsule.

Hmm słyszałem plotki o nowych Mini ale czy to pewne?
Mój komp (Thinkpad T420) tydzień temu się popsuł (coś z zasilaniem) i obecnie nawet LR nie bardzo chce działać bo procek pracuje na pół gwizdka.
Chciałem wsiąść Mini - skopiować wszystkie programy a potem wysłać Thinkpada na naprawę gwarancyjną.

ThomasVoland
21-09-2013, 14:41
Z hdd długo nie wytrzymasz, jest beznadziejny. Zresztą jak by był dobry, to w porównaniu do ssd i tak byłby koszmarnie powolny.

To nikt nie wie ile kiedyś się czekało na mocniejszą wersję MBPr?

Marcin Jakubowski
21-09-2013, 14:47
Do tego irytuje mnie ten pasek wyszarpywany z dolu (mimo, ze jest bardzo przydatny bo wszystko jest w jednym miejscu) bo caly czas go wyciagam na wierzch :D

można to ustawić tak aby się nie wysuwało w aplikacjach.

Greg77
21-09-2013, 15:28
Wrzucilem boldowe fonty bo na tych cienkich jest bieda x milion.

Kitajec jak to ustawiles? Bo mi zona placze, ze takie male i slabo widac...tyle, ze mowimy o tych napisach pod ikonami, bo to, ze rozmiar czcionki si ezmienia to wiem.

Ja jestem zadowolony, fajny system, kurcze udal sie.

shaolin
21-09-2013, 15:55
Marcin w sumie racja, jak zwykle najprostsze rozwiazania sa najtrudniejsze ;)

Greg settings/general/accessibility/bold text... se ustaw co tam chcesz jeszcze, witamy w swiecie emerytow i rencistow ;)

Marcin Jakubowski
21-09-2013, 20:02
;)

w mojej opinii wiele rzeczy jest w siódemce dobrze przemyślanych i nie wyobrażam sobie powrotu do szóstki. System ma jeszcze trochę błędów (ja dzisiaj miałem delikatny problem z safari), lae jak na wersję x.0 jest super.
Nie wiem czy używałeś bety ale zapewniam Cię, że po pewnym czasie używania nowego systemu przyzwyczaiłem się do jego wyglądu na tyle, że spoglądanie na stary OS w telefonie żony mnie odrzucało

MR
22-09-2013, 12:35
Po kilku chwilach użytkowania nowego iOS mogę powiedzieć, ze system przekonał mnie i nie chciałbym już wrócić do 6 tki. Moge polecić go użytkownikom ipada 2. Notabene. Przeglądarki internetowe na 6tce czasami mi sie wysypywaly. Na 7mce nie ma już tego problemu.

Zmieniając temat, moja nokia powoli dogorywa i zastanawiam sie nad ńowym telefonem, pytanie. Którego iphona w chwili obecnej najbardziej opłaca sie kupic, który ma najlepszy stosunek jakość/cena? Pytam, ponieważ mając ipada 2 i retine, uważam, ze dwójka ma lepszy ten współczynnik. Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie.

ThomasVoland
22-09-2013, 12:42
Starszego jak 5 nie kupuj. 4s od 5 odstaje mocno, poza tym za rok dostanie iOS8 i na tym koniec. 5 to dużo lepszy telefon, i za 2 lata wciąż będzie miał najnowszy system.

Pomiędzy 5 a 5c poza obudową nie ma niemal żadnej różnicy (inna kamera z przodu), natomiast 5s to spory przeskok, wkrótce aplikacje będą dostosowane pod jego 64-bitowy procesor, ma czytnik linii papilarnych więc nie trzeba wklepywać przy zakupach swojego często bardzo długiego hasła, ma lepszy aparat, jak ktoś lubi aplikacje do monitorowania aktywności fizycznej to prawdopodobnie odczuje bardzo dużą różnicę przez dodatkowy procesor zajmujący się wszelkimi czujnikami itd itd.

morzon
22-09-2013, 14:39
Na iphonie jesteście zadowoleni z iOS7, a jak na iPadzie? 3jce? Głównie chodzi mi o kwestie baterii - bo część osób pisze, że dłużej trzyma, część, że zżera niesamowicie...

MR
22-09-2013, 14:43
czyli 4, 4s raczej nie brać pod uwagę ?(szkoda, są w miare dobrej cenie).

Majek
22-09-2013, 15:11
4s to dobry telefon, jeszcze przez jakiś czas nie zamierzam zmieniać. iOS 7 chodzi na nim dobrze, nie widzę powodu, żeby zmieniać. Niczego mi nie brakuje. Aczkolwiek, jak już kolega wcześniej wspomniał, jest to model schyłkowy. Jeszcze rok, półtora i przestanie być wspierany przez prducenta. Już teraz, w nowej odsłonie systemu, kilka funkcji jest na nim niedostępne (np. AirDrop). Myśle, że zmienię dopiero na 6-kę. Także jeżeli masz zamiar zmieniać telefon na krocej, niz 2 lata, 4s nie będzie złym wyborem.

Tak z ciekawości, orientujecie się, kiedy w Polsce oficjalnie wchodzą 5s i 5c?

MR
22-09-2013, 15:16
tylko chodzi o kwestię czy dany ficzer jest przydatny i będziemy z niego korzystali. Jak pisałem, ipad 2 ma wszystko czego potrzebuje, a w niektorych przypadkach jest wg mnie lepszy od nowych (bateria, nagrzewanie), pomimo, że większość nowych funkcji na nim nie działa.

shaolin
22-09-2013, 15:18
Na iphonie jesteście zadowoleni z iOS7, a jak na iPadzie? 3jce? Głównie chodzi mi o kwestie baterii - bo część osób pisze, że dłużej trzyma, część, że zżera niesamowicie...

Nie zauwazylem jakiejs duzej zmiany, zarowno na + jak i na -. Powiem Ci co i jak, jak skoncze Angry Birds: Star Wars 2 ;) bo na razie gram wiekszosc czasu wiec i tak leci po baterii ;)

EDIT: http://arstechnica.com/apple/2013/09/new-lease-on-life-or-death-sentence-ios-7-on-the-iphone-4/

Macie jak po lewej czy po prawej? Bo ja mam jak po prawej (ipad3) ;) czyli jakis biedaplebejski wyglad ;)

gibber
22-09-2013, 16:49
7 mocno, ale to mocno oszczędza baterię. Zainstalowałem na 3 letnim iP4. Tak dobrze chodził iOS4. 5tka i 6ka tragedia.

Korchez
22-09-2013, 19:49
Też zauważyłem, że na IP4 OS7 chodzi plynniej niż poprzednie.

morzon
22-09-2013, 20:11
Kurde, dziwne. Co osoba to inna opinia (apropo iOS7 na iPhone4). Współlokator ma taką konfiguracje, aplikacje jakoś super płynnie nie chodzą, nieciekawie to wygląda... Koledzy wyżej - wprost przeciwnie.

artoor
22-09-2013, 22:11
przymierzam się do zakupu maca mini - ma posłużyć jako centrum obróbkowe (lightroom ). problem mam następujący - wszystkie moje zbiory zdjęć znajdują się obecnie na zewnętrznych dyskach NTFS - z tego co wiem, to mac natywnie nie potrafi takich dysków zapisywać, tylko odczytywać, a programy które na to pozwalają bywają zawodne. Jaki miałbym przyjąć workflow - pogodzić się z tym, że moje "stare" dyski są już tylko do odczytu i przenosić pliki na inne dyski sformatowe w macowym systemie plików ? czy ktoś z Was przechodził taką migrację ?

Polecam Paragon NTFS. Działa bez zarzutu. Używam go dość długo i jak narazie ŻADNYCH problemów.
Minusy? Płatny. :(

miron19j
22-09-2013, 23:30
a ja na iPadzie zmienić wielkość ikon? Pod 7.
Chciałbym mieć mniejsze, nie takie krowy. :-)

waldeka
23-09-2013, 11:00
Nie da się ;-(

sailor
23-09-2013, 13:23
Minusy? Płatny. :(

no bez jaj .. paragon kosztuje 20 dolcow .. to nie jest wydatek przy sprzecie za kilka tysiecy. ktos sie napracowal zeby zrobic dobry soft wiec nalezy to docenic. a najlepsza forma docenienia jest gratyfikacja finansowa :)

FunBoy
23-09-2013, 13:57
Polecam Paragon NTFS. Działa bez zarzutu. Używam go dość długo i jak narazie ŻADNYCH problemów.

Też używam od roku "Paragon NTFS for MAC", wraz z "HFS for Windows" tej samej firmy - rownież nigdy nie miałem problemów.

Z komerycyjnych jest jeszcze Tuxera NTFS - droższy, ale z większymi możliwościami konfiguracyjnymi.

A jakbyś chciał za darmoszkę, to http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-download/

Jai pur
23-09-2013, 19:45
Kurde, dziwne. Co osoba to inna opinia (apropo iOS7 na iPhone4). Współlokator ma taką konfiguracje, aplikacje jakoś super płynnie nie chodzą, nieciekawie to wygląda... Koledzy wyżej - wprost przeciwnie.

na 4ce mam opóźnienie przy włączaniu programów, zastanawia się trochę zbyt długo, także biorę "starą" 5kę żony, a ona kolorka dla odmiany
mi iOS7 od początku się spodobał, zona i córka wczoraj grzebały w swoich iPadach, jak w przesolonej zupie:)

robak_wroc
24-09-2013, 01:14
A ktoś ju iPoda touch (4) poczestowal iOS 7? Wrażenia?

GeparD
24-09-2013, 13:52
Co do czytnika linii papilarnych, jest to bardzo WYGODNY dodatek, upraszczający podawanie haseł w AppStore czy iTunes oraz przy odblokowywaniu telefonu ale niestety jest to najgorsze z możliwych sposobów zabezpieczeń. I tutaj jeszcze przytoczę: http://www.ccc.de/en/updates/2013/ccc-breaks-apple-touchid

shaolin
24-09-2013, 14:07
Najs, sprzedaja buty i lamia biometryczne zabezpieczenia w ajfonie... :mrgreen: zawsze mozna dac palucha u nogi, ale na miescie pewnie bedzie ciezko odblokowywac telefon, bo trzeba buta zdjac... ;)

eskimos
24-09-2013, 15:14
Co do czytnika linii papilarnych, jest to bardzo WYGODNY dodatek, upraszczający podawanie haseł w AppStore czy iTunes oraz przy odblokowywaniu telefonu ale niestety jest to najgorsze z możliwych sposobów zabezpieczeń. I tutaj jeszcze przytoczę: http://www.ccc.de/en/updates/2013/ccc-breaks-apple-touchid

To bylo wiadome jak tylko pokazala sie plotka ze w ip5s bedzie czytnik palucha, ludzie wymyslili teorie o glebokim skanowaniu skory i pulsometrze, wiara czyni cuda, klopot w tym ze taki czytnik kosztuje wiecej niz caly iphone. Kilka lat temu producenci lapkow polegli na tego typu zabezpieczeniach, po nich byli inni producenci telefonow wiec czemu apple mialoby odniesc sukces? Fajna zabawka nic wiecej, technologii rodem z NORAD czy Fort Knox nikt rozsadny sie nie spodziewal.

GeparD
24-09-2013, 15:52
Teraz jeszcze dadzą do tego dostęp poprzez API i nasze odciski palców będzie miał praktycznie każdy ;)

shaolin
24-09-2013, 16:46
Technologia zabezpieczajaca w Fort Knox to M4A1 i kilo olowiu, do ajfona raczej nie dzadza ;)

GeparD
24-09-2013, 16:57
Z tym ołowiem to bym taki pewny w przypadki iPhona nie był - plastiku też się kiedyś zarzekali jak żaba błota ;)

eskimos
24-09-2013, 18:39
Technologia zabezpieczajaca w Fort Knox to M4A1 i kilo olowiu, do ajfona raczej nie dzadza ;)

Iphony ponoc maja szklo z tego samego materialu co szyby w smiglowcach szturmowych wiec kto wie, mala podpowiedz dla talibow,zamiast stingerow i igiel rzucac kamieniami w AH-64 szyba tego nie wytrzymuje a oslepiony pedem powietrza pilot nie nadaje sie do walki :wink:

MR
24-09-2013, 23:07
Nie potrafię zrozumieć jak tani ajfon może tak dobrze sie sprzedawać, przecież każą płacić za to jak za zboże. No ale "tani" to pojęcie względne.... ;/

robak_wroc
24-09-2013, 23:54
Zależy w jakim kraju. Nie wszędzie kosztuje tak jak w PL.

MrQba
25-09-2013, 00:11
Apple po cichu odświeżyła dziś iMac. Dostały Haswelle, nowe grafiki, wifi 801.ac , dyski PCie flash za dopłatą. Całkiem całkiem.

shaolin
25-09-2013, 04:05
MR, u mnie najdrozszy ajfon 5s (czyt. 64gb) kosztuje 3500, w HK 2900... Z tego co widzialem gdzies na necie to w PL najtanszy 5C kosztuje wiecej niz najdrozszy 5S u mnie (mowie o cenach w jablkowym sklepie, a nie kupowanych gdzies spod pazuchy) ;) A dlaczego sie tak sprzedaja dobrze? Magia marketingu ;) Poza tym wiekszosc osob bierze na abonament wiec na pewno maja lepsza cene ;) a reszta kupuje bo chce/dla lansu/bo ich stac. Proste ;)

MC_
25-09-2013, 07:43
W Polsce to narazie nowe ajFony nie kosztują, bo nie ma ich w oficjalnej dystrybucji. To o czym czytałeś to sposób na wygolenie jeleni, którzy nie mogą trochę poczekać. Co nie zmienia oczywiście faktu, że będzie drożej niż u Ciebie.

shaolin
25-09-2013, 08:17
Dobra, juz wiem gdzie widzialem - onet przytoczyl preorderowy cennik z iclinic ;) wiec faktycznie koszenie jeleni ;) http://technowinki.onet.pl/biznes-i-finanse/polskie-ceny-iphone-5s-i-iphone-5c-w-przedsprzedazy/dwfmc

Zwykle ceny w jablkowym sklepie pewnie beda w okolicach piatki bez s, co i tak (jak slusznie zauwazyles) nie zmienia faktu, ze bedzie drozej niz u mnie ;)

Greg77
25-09-2013, 08:22
Shao a nie myslalem o wielkiej hurtowej wysylce tanich iP dla forumiarzy? :D:D

shaolin
25-09-2013, 08:24
Ile chcesz kilo tego? (http://goophoneshop.com/goophone-i5s-android-phone-40-inch-screen-dual-core-android-40-os-wifi-p-18.html) ;) ;)

Greg77
25-09-2013, 08:34
:D bardzo China! :D

shaolin
25-09-2013, 09:03
Panie, to je orydzinal! :mrgreen: ale dobra, moze juz nie robmy wsi w watku ;)

Jakbyscie zauwazyli na necie jakies errory z 5s to dajcie mi znac, mam miesiac zeby podjac decyzje czy brac czy nie.

MR
25-09-2013, 09:46
MR, u mnie najdrozszy ajfon 5s (czyt. 64gb) kosztuje 3500, w HK 2900... Z tego co widzialem gdzies na necie to w PL najtanszy 5C kosztuje wiecej niz najdrozszy 5S u mnie (mowie o cenach w jablkowym sklepie, a nie kupowanych gdzies spod pazuchy) ;) A dlaczego sie tak sprzedaja dobrze? Magia marketingu ;) Poza tym wiekszosc osob bierze na abonament wiec na pewno maja lepsza cene ;) a reszta kupuje bo chce/dla lansu/bo ich stac. Proste ;)

nie no, porównania z Azją nie ma co robić - tak samo z USA. Generalnie w Europie drogie to jest (tam gdzie premiera była). Cenę jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale tak mała różnica pomiędzy S a C to dla mnie nieporozumienie.

Za rok będę pewnie w HK i zabiłeś mi ćwieka czy czekać czy kupić teraz 4s.

MrQba
25-09-2013, 09:59
Skoro odświeżyli wczoraj iMac to na październikowej konferencji zobaczymy pewnie nowy iPad mini i iPad, Mac Pro, Mini, nowy OS X i MBPR 13 i 15 Haswell. Ciekaw jestem czy wbudują czytnik lini papilarnych w przycisk "włączenia" laptopa? To byłoby bardzo dobre rozwiązanie. Wciąż wstrzymuje sie z zakupem air 13 bo ciekawi mnie nowy MBPR 13.

shaolin
25-09-2013, 10:08
nie no, porównania z Azją nie ma co robić - tak samo z USA. Generalnie w Europie drogie to jest (tam gdzie premiera była). Cenę jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale tak mała różnica pomiędzy S a C to dla mnie nieporozumienie.

Za rok będę pewnie w HK i zabiłeś mi ćwieka czy czekać czy kupić teraz 4s.

Jak masz czym dzwonic to mozesz czekac ;) albo kupic teraz 4s, a po przylocie z HK z nowym telefonem mozesz sprzedac stary ;)

Majek
25-09-2013, 13:40
Nie zauwazylem jakiejs duzej zmiany, zarowno na + jak i na -. Powiem Ci co i jak, jak skoncze Angry Birds: Star Wars 2 ;) bo na razie gram wiekszosc czasu wiec i tak leci po baterii ;)

EDIT: http://arstechnica.com/apple/2013/09/new-lease-on-life-or-death-sentence-ios-7-on-the-iphone-4/

Macie jak po lewej czy po prawej? Bo ja mam jak po prawej (ipad3) ;) czyli jakis biedaplebejski wyglad ;)
Bo żeś sobie powyłączał te wszystkie bajery w zakładce dla emerytów.

Mam wrażenie, że po upgradzie telefon (4s) szybciej zżera baterię.
Co do iPada się nie wypowiem, bo też w Angry Birds Star Wars II mielę... ;-)

shaolin
25-09-2013, 17:37
Bo żeś sobie powyłączał te wszystkie bajery w zakładce dla emerytów.

Dalem tylko bold fonta... :cry:

Czornyj
25-09-2013, 20:30
W 5-tce 7-ka zamiata bardzo si, ma wszystkie blury i translusenty fridi i inne ficzersy. Ogólnie jestem na tak, poza faktem że telefon chce mnie zabić kopiąc prądem (na ori ładowarce), oraz że z tandeciarskiej ramki schodzi farba ;)

shaolin
26-09-2013, 04:02
Czornyj jakbys mial ios6 to by nie schodzila farba :mrgreen:

Mysle, ze A5X w ajpadzie3 jest za slaby wg Jablka, zeby obsluzyc te wszystkie 7kowe cuda wizualne wiec softowo to wylaczyli, no nic - przyzwyczajam sie powoli... ostatnio mialem Samsunga (jakis starszy - Galaxy Premier) w lapie i blizej mu do ios6 z wygladu, teraz mam zagadke czy brac sgs4 czy ip5s :cry: ale nie watek o tym, zeby rozmyslac o przyszlych moich telefonach.

Władca Pixeli
28-09-2013, 02:28
Znajoma zainstalowała na IP4 nowy system i jest tragicznie. Bardzo często trzeba czekać kilka a nawet kilkanaście sekund zanim system zareaguje. Na poprzednim systemie nie było problemów. Czy da się samemu lub w serwisie przywrócić poprzedni system?

MC_
28-09-2013, 06:19
Jak ma pliki shsh to powinno sie udac.

To widocznie zalezy od egzemplarza, bo u mnie tylko w animacjach sa czasem minimalne scinki.

Władca Pixeli
28-09-2013, 06:43
Jak ma pliki shsh to powinno sie udac.
Nie mam pojęcia o czym piszesz bo nigdy nie miałem nic "jabłkowego" :mrgreen:
Na telefonie pojawił się jej napis "Dostępny nowy system", nacisnęła, system się zainstalował i wszystko się skopało.

shaolin
28-09-2013, 07:37
Przelecialem po necie i wiekszosc osob, ktora zainstalowala iOS7 na ipad3 narzeka na jego mulowatosc (w tym ja) i ogolnie dupiatosc wizualna ;) Ciekawe czy bedzie jakis mikroapdejt...

MariuszJ
28-09-2013, 10:55
Mułowatości u mnie nie ma, ale dupiatość wizualna - jak najbardziej... mam niejasne wrażenie, że maczał w tym palce jakiś ahtysta-minimalista o zbyt wielkim nazwisku i zbyt wielkim ego...

Majek
28-09-2013, 11:12
Przelecialem po necie i wiekszosc osob, ktora zainstalowala iOS7 na ipad3 narzeka na jego mulowatosc (w tym ja) i ogolnie dupiatosc wizualna ;) Ciekawe czy bedzie jakis mikroapdejt...

Mikroapdejt sie pojawił - 7.0.2, ale chyba nic nie robili z wydajnością, tylko połatali jakieś luki w zabezpieczeniach.

GoOrange
28-09-2013, 11:51
U mnie na iPadzie 3 zaczęło to jakoś działać, tylko nie wiem czy już się przyzwyczaiłem czy rzeczywiście wszystko w nim się "przetrawiło"? Akurat tak się złożyło że od update spędziłem z iPadem sporo czasu a na początku wyglądało to blado.

shaolin
28-09-2013, 12:24
Instaluje w/w apdejt, nie spodziewam sie fajerwerkow skoro pisza tylko o poprawkach zabezpieczen i greckiej klawiaturze ;)

shaolin
03-10-2013, 13:43
Bylem dzisiaj w JablkoStore. Zanim sie dopchalem do nowych ajfonow to minela chwila... ale jak juz sie dopchalem to tak:

1. 5C - mila niespodzianka, myslalem ze to bedzie plastikszajs jak u Samsunga, a tu calkiem niezla jakosc. Kolory obudow sa ok, nie slizga sie (nie wiem jak w mokrej rece), budowa zwarta i dosc pancerna. iOS7 lata jak zly.

2. 5S - druga mila niespodzianka - od zlotego nie wieje gejem, czego sie obawialem ;) spejsgrej i bialy tez ladne. Bardzo lekki, w ogole go nie czuc w rece. Wydaje sie bardzo delikatny. Slomotion fajne.

I co tu wiecej napisac? Ogolnie ajfony jak ajfony ;)

Aktualizacja cen na dzisiaj:
5s u mnie
16gb 5288rmb 2669pln
32gb 6088rmb 3072pln
64gb 6888rmb 3477pln
5s w HK
16gb 5588hkd 2226pln
32gb 6388hkd 2545pln
64gb 7188hkd 2860pln

Majek
03-10-2013, 14:22
Ciekawe, jakie będą oficjalne ceny w Polsce. Ktoś wie, kiedy u nas wprowadzają do sprzedaży?

pgaik
03-10-2013, 14:29
co mnie podkusiło ... iOS7 na ipadzie 3 to klęska. Przeważnie używałem ipada do "mobilnego" zgrywania zdjęć i wrzucania na serwer. Zdjęcia pojawiały się natychmiast po podpięciu cameraconecta, teraz ich ppodgląd wczytuje się kilkanaście dobrych minut... porażka totalna.

shaolin
03-10-2013, 14:49
Majek, jezeli polska strona bedzie apdejtowana w takim tempie jak teraz to poznasz oficjalne ceny 5s w PL jak wyjdzie ajfon8 ;)

Pawel wystarczylo przeczytac moje posty (i innych trojkowych ajpadowiczow) i bys wiedzial, ze iOS7 na ajpadzietrzy to ZUO.

pgaik
03-10-2013, 14:55
no ... teraz sobie czytam, ale to taki gwóźdź do trumny ;)

shaolin
03-10-2013, 15:05
Lepiej pozno niz wcale :D

ThomasVoland
03-10-2013, 15:34
Największe są szanse, że będzie w ciągu ok 2 tygodni. Skoro ostatnio był w drugim rzucie, to chyba byłaby pierwszy raz sytuacja, że jakiś kraj był w drugim i dali go z powrotem do trzeciego/ostatniego. Ale i tak prawdopodobnie bardziej będzie się opłacało kupić za granicą, jakbym nie miał tak zajętego kalendarza, to dawno bym go kupił w DE albo UK, tylko że póki miałem czas, to były niedostępne :/. Teraz podobno z dostępnością jest lepiej, przynajmniej w Berlinie mają, w UK chyba też zazwyczaj są na stanie (nie liczę złotych). Ew. można komuś zlecić kupno za ok +500 zł. Z kupnem iPhonów nie ma co czekać, bo i tak tanieją dopiero po roku.

robak_wroc
04-10-2013, 01:22
Używalem dzisiaj pare godzin ipada mini 16GB z iOS 7. Jedyne co mogę powiedzieć: tragedia! Nie wiem czy to jakiś dupny screen protector, ale reakcje tego sprzętu i jego prędkość po prostu zabijaly. Mój iPad 3 gen. to przy nim rakieta. Sam interface straszny badziew. Rysowany przez dzieciaka w paint. Dziękuje, zostaje to co fabryka tam instalowala. Do tego z jakże fajna i natywna apka YouTube.

Aeon88
04-10-2013, 08:06
Hmm ja używam ipad 2 z iOS7 i wszystko działa szybciutko.

R
04-10-2013, 08:45
starsze urzadzenia mula na ios7. iph4 jest totalnie do bani. o ile pare fajnych ficzerow jest to dlugie animacje i koniecznosc naciskania guzika home po 3-4 razy zanim zareaguje praktycznie dyskwalifikuja ten soft na tych urzadzeniach... szkoda ze nei da sie cofnac do ios6.

MC_
04-10-2013, 08:48
Otóż niekoniecznie.
Mam iP4 i chodzi dobrze. Nie rewelacyjnie i 100% płynnie, ale co najmniej dobrze. Jedyne lekkie ścinki jakie notuję to przy animacjach wchodzenia/wychodzenia z aplikacji, ale nie rażą w oczy.

MariuszJ
04-10-2013, 09:00
4S i ipad 3 retina - wszystko ok z ios7.

motoko
04-10-2013, 09:06
Otóż niekoniecznie.
Mam iP4 i chodzi dobrze. Nie rewelacyjnie i 100% płynnie, ale co najmniej dobrze. Jedyne lekkie ścinki jakie notuję to przy animacjach wchodzenia/wychodzenia z aplikacji, ale nie rażą w oczy.

Chodzi duzo wolniej niz iOS 6, muli i przycina a Ty piszesz, ze dobrze? Iphone przyzwyczail mnie wlasnie do plynnosci, a tu nagle zaczyna zachowywac sie jak tani smartfon z Androidem.

R
04-10-2013, 09:06
Otóż niekoniecznie.

to nie byl upgrade... byl instalowany od nowiutka. czysciutki telefon a mimo to przepasc miedzy 6 a 7. 2-3 s czekania az wyswietla sie smsy? to jest plynnosc?

MC_
04-10-2013, 09:09
Ja instalowałem OTA, nie robiłem żadnego czyszczenia czy instalowania od nowa.

@motoko - wiesz lepiej jak działa mój telefon? Gratulacje.

MariuszJ
04-10-2013, 09:10
Ja upgradowałem oba urządzenia z ios6, bez żadnych cudów. Ciężko mi Wam pomóc... wiadomo, syty głodnego.

Jest tylko wstrętnie, ale wydajność jest ok.

R
04-10-2013, 10:41
moze to tez kwestia tego co dla kogo jest plynne... ;)

motoko
04-10-2013, 11:06
moze to tez kwestia tego co dla kogo jest plynne... ;)

Dobre!

Dla mnie dostepnosc iOS7 na IP4 zostala wymuszona prawami rynkowymi - telefon ciagle w ofercie, wiec nie wypada go osierocic, przytniemy troche ficzery i jakos to bedzie. Jesli u Was po aktualizacji wydajnosc i "jakosc" dzialania nie spadaja to ja mam chyba inny model IP4.

R
04-10-2013, 11:12
o... dobra opinia.

ThomasVoland
04-10-2013, 12:10
Postaw system od nowa, bo jak czekasz po 2-3s na sms to ewidentnie coś jest nie tak, skoro na innych iphonach pojawia się zaraz po kliknięciu.

motoko
04-10-2013, 16:45
Postaw system od nowa, bo jak czekasz po 2-3s na sms to ewidentnie coś jest nie tak, skoro na innych iphonach pojawia się zaraz po kliknięciu.

Znaczy factory reset czy cos innego?

A odchodzac chwilowo od telefonow i ios7: chcialbym nabyc mojego pierwszego maca, najpewniej mini. Mam aktualnie peceta Dell Vostro 430 z Intelem i7-860, 4gb, 500gb hdd, win7 i pytanie ktory z modeli Apple wybrac aby nie zrobic wydajnosciowego kroku w tyl? Nie gram na kompie wcale, tylko net, muza+filmy, Lightroom, Photoshop Elements i tyle. Sklaniam sie raczej ku uzywanym sprzetom.

Aeon88
04-10-2013, 17:02
Siema, mam pytanie, bo się trochę w sklepie zdziwiłem. Oglądałem sobie Air'a kiedy przyszedł gość z iMakiem twierdząc, że zaczął mu się zwieszać, w sensie podczas pracy widzi klepsydrę czy tam inną ikonkę świadczącą o tym że system coś tam mieli i tak non stop mieli i mieli, pomaga tylko restart. Co mnie zdziwiło; gość ze sklepu o nic nie pytał, pierwsze co powiedział to że "a to trzeba bedzie system od nowa postawić, proszę sobie dane zgrać żeby ich nie potracić".

Nawet w windzie jak coś się chrzani to szuka się najpierw rozwiązania, format to ostateczna ostateczność.. OS X podobno słynie z tego że jest taki och i ach jeśli o takie rzeczy chodzi, wkońcu makowcy zawsze wyśmiewali windowsiaków przez ciągłe formaty z byle powodu. Więc... WTF? :)

Marcin Jakubowski
04-10-2013, 17:26
Siema, mam pytanie, bo się trochę w sklepie zdziwiłem. Oglądałem sobie Air'a kiedy przyszedł gość z iMakiem twierdząc, że zaczął mu się zwieszać, w sensie podczas pracy widzi klepsydrę czy tam inną ikonkę świadczącą o tym że system coś tam mieli i tak non stop mieli i mieli, pomaga tylko restart. Co mnie zdziwiło; gość ze sklepu o nic nie pytał, pierwsze co powiedział to że "a to trzeba bedzie system od nowa postawić, proszę sobie dane zgrać żeby ich nie potracić".

Nawet w windzie jak coś się chrzani to szuka się najpierw rozwiązania, format to ostateczna ostateczność.. OS X podobno słynie z tego że jest taki och i ach jeśli o takie rzeczy chodzi, wkońcu makowcy zawsze wyśmiewali windowsiaków przez ciągłe formaty z byle powodu. Więc... WTF? :)

a jaki to sklep był?
Może sprzedawca miał nawyki z win ;)

Aeon88
04-10-2013, 18:22
Sklep dość obyty z macami, taki jeden na 3 litery :) Nie będę robił antyreklamy.

motoko
04-10-2013, 18:41
a jaki to sklep był?
Może sprzedawca miał nawyki z win ;)

Moze taki fachowiec, ze stawia diagnoze bez zagladania, bo wie co i jak?

Marcin Jakubowski
04-10-2013, 22:12
Moze taki fachowiec, ze stawia diagnoze bez zagladania, bo wie co i jak?

Jakby był fachowiec to pierwsze co powinien doradzić to sprawdzenie dysku programem narzędzia dyskowe i ewentualnie naprawę uprawnień.

Jak się nagle pojawia tęczowa piłeczka to może być problem z dyskiem. A w takim przypadku stawianie systemu na nowo to tylko strata czasu. Dlatego uważam, że fachowiec był "dupa" a nie fachowiec.

Piszę z własnego doświadczenia, bo zaliczyłem w moim imaku pad dysku, który poprzedzony był częstym pojawianiem się piłeczki.

Cosnek
04-10-2013, 22:47
chcialbym nabyc mojego pierwszego maca, najpewniej mini. Mam aktualnie peceta Dell Vostro 430 z Intelem i7-860, 4gb, 500gb hdd, win7 i pytanie ktory z modeli Apple wybrac aby nie zrobic wydajnosciowego kroku w tyl? Nie gram na kompie wcale, tylko net, muza+filmy, Lightroom, Photoshop Elements i tyle. Sklaniam sie raczej ku uzywanym sprzetom.

Tez szukalem kilka miesiecy temu Maca mini ale ceny uzywek niewiele mniejsze niz nowych... kupilem iMaca, rocznego i3 + 8Gb ramu i smiga pieknie. LR5 dziala bez zarzutu. Do ekranu mozna sie przyzwyczaic a wygoda "all in one" duza.

Mcarto
05-10-2013, 00:55
Ja też planuję przesiadkę na Maca mini ale może warto chwilkę poczekać bo lada moment ma się pojawić mac mini 2013.

robak_wroc
05-10-2013, 18:18
Zapewne dysk kleknal, a stawianie systemu na nowo było skrótem myśliwym od "wymienimy dysk i postawimy system na nowo". No chyba, ze expert dupa. Miałem tak w moim mini. Zmiana dysku i smiga jak trzeba. Stary był jednak, to upgrade do imaca zrobiłem i jestem zadowolony.

motoko
05-10-2013, 18:39
Kurde, a może zamiast Mini zrobić sobie "hackintosha"? Właśnie się rozczytuję: http://www.tonymacx86.com/384-building-customac-buyer-s-guide-september-2013.html#budget

ThomasVoland
05-10-2013, 18:49
Miałem hacka, miałem mini (jeszcze chwilowo mam) i do hacka pewnie nigdy nie wrócę, bo po co? Wielkie to (nawet te najmniejsze są dużo większe od mini), wydajność zbliżona, chyba że ktoś potrzebuje mocnej karty graficznej. Ceny mini złe nie są, a odpadają wszelkie problemy typu wyszedł nowy system operacyjny i coś nie działa. Jedyną wadą mini jaką widzę jest tylko 16 GB ramu, ale nowe może będą miały lepiej (ale wątpię).

motoko
05-10-2013, 20:33
Miałem hacka, miałem mini (jeszcze chwilowo mam) i do hacka pewnie nigdy nie wrócę, bo po co? Wielkie to (nawet te najmniejsze są dużo większe od mini), wydajność zbliżona, chyba że ktoś potrzebuje mocnej karty graficznej. Ceny mini złe nie są, a odpadają wszelkie problemy typu wyszedł nowy system operacyjny i coś nie działa. Jedyną wadą mini jaką widzę jest tylko 16 GB ramu, ale nowe może będą miały lepiej (ale wątpię).

Z wielkością nie będzie chyba tak źle, płyta mini ITX i takaż obudowa nie są wielkie. Tylko że po podsumowaniu cen najtańszej wersji ze strony tonymacx86 wychodzi mi blisko 400 funtów, faktycznie zaczyna sie to wszystko mijać z celem. Wracam na ebay i szukam dalej oryginałów.

Bielack
05-10-2013, 20:38
Ale zwróciłeś uwagę na to, że mini mają procesory laptopowe?

Mcarto
06-10-2013, 01:46
Z wielkością nie będzie chyba tak źle, płyta mini ITX i takaż obudowa nie są wielkie. Tylko że po podsumowaniu cen najtańszej wersji ze strony tonymacx86 wychodzi mi blisko 400 funtów, faktycznie zaczyna sie to wszystko mijać z celem. Wracam na ebay i szukam dalej oryginałów.
Popatrz na Amazon.co.uk widziałem tam tańsze.
Ja poczekam jeszcze 2-3 tygodnie a jak nic się nie pojawi to chyba wezmę starszego z prockiem i7.

shaolin
06-10-2013, 08:42
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1644439

http://www.gizmodo.com/the-iphone-5s-motion-sensors-are-totally-screwed-up-1440286727

foto4deg
06-10-2013, 19:07
Koledzy, chcę zakupić KIS for Multi-device. Ściągnąłem wersję próbną, ale jest w formacie exe. To będzie to działało pod mac-iem? Windowsa nie mam, do programów windowsowych mam crossover, ale ja chcę, żeby KIS działał pod OS X.

Marcin Jakubowski
06-10-2013, 19:20
pliki .exe nie będa działały pod osx. Do tego potrzebujesz parallels i windows, bądź właśnie crossovera.

foto4deg
06-10-2013, 19:59
No dobra, czyli co, jak zamówię KIS na Maca, to będzie działał tylko po uruchomieniu crossover? Toż to bezsensu.

Marcin Jakubowski
06-10-2013, 20:19
jak nie ma kis natywnego na osx to tak.

Nie wiem jak to działa pod crossoverem. Pod parallelsem programy win wyglądają prawie jak natywne, można to naprawdę rozsądnie skonfigurować.

Swoją drogą dziwne, że nie ma kis pod osx...

foto4deg
06-10-2013, 21:44
KIS pod maca jest. Osobo, jak i w Multi-Device, a ja chcę to drugie (bo jest licencja na dwa urządzenia), ale tam jest tylko wersja .exe. Napiszę do nich, może coś się wyjaśni.

miron19j
07-10-2013, 09:39
a może ktoś, jak chłop krowie na rowie, wyjaśnić mi, jak ustawić synchronizację telefonu i pada?
Chciałbym, aby synchronizowały mi się notatki i kalendarz. Gdy wpiszę coś na jednym, żeby pojawiło się na drugim.
iPhone 4 i iPad najnowszy, oba na iOs7

motoko
07-10-2013, 09:42
Ale zwróciłeś uwagę na to, że mini mają procesory laptopowe?

Co do procków to jestem zielony. Patrzę sobie na taki cpubenchmark.net i widzę że nowe i3 mają podobną wydajność do mojego i7, czyli że jak złożę hackintosha na czymś takim, to zakładając lepszą optymalizację OSx w porównaniu do Windowsa, nie powinienem odczuć spadku wydajności?

Tom01
07-10-2013, 09:45
a może ktoś, jak chłop krowie na rowie, wyjaśnić mi, jak ustawić synchronizację telefonu i pada?
Chciałbym, aby synchronizowały mi się notatki i kalendarz. Gdy wpiszę coś na jednym, żeby pojawiło się na drugim.

iCloud.

ThomasVoland
07-10-2013, 09:45
Zaloguj się na oba tym samym apple ID i kontem icloud.

miron19j
07-10-2013, 09:48
Zaloguj się na oba tym samym apple ID i kontem icloud.

tak zrobiłem, ale nie działa.
Dlatego pytam

Tom01
07-10-2013, 09:52
tak zrobiłem, ale nie działa

Apple ID nie jest związane z iCloud. Trzeba tylko zalogować na obu urządzeniach na konto iCloud i w Ustawieniach włączyć co ma się synchronizować. Działa od dotknięcia. W skrajnym przypadku można skorzystać z kontaktów i kalendarza Google. Przydatne jeśli ktoś nie ma Maca. Do notatek lepszy i bardziej wielosystemowy jest Evernote. Szczerze polecam zamiast systemowych Notatek.

miron19j
07-10-2013, 10:02
zadziałało, dzięki.
Na fonie miałem zaznaczone notatki, a na padzie kalendarz.

Mcarto
07-10-2013, 20:02
Co do procków to jestem zielony. Patrzę sobie na taki cpubenchmark.net i widzę że nowe i3 mają podobną wydajność do mojego i7, czyli że jak złożę hackintosha na czymś takim, to zakładając lepszą optymalizację OSx w porównaniu do Windowsa, nie powinienem odczuć spadku wydajności?
OSx wspiera całe GPU a każda aktualizacja do niego przy okazji aktualizuje automatycznie sterowniki komponentów. Nie wiem czy jest sens budowania hackintosha - prawdę mówiąc nie interesowałem się podobnym ustrojstwem.
Widziałem na Youtube jak za******la nowsza gra z dobrą grafika na mini z prockiem i7 i dobra pamięcią, myślę że mini z i5?, i7 i 8GB powinien wystarczyć na spokojnie do Lightrooma, wtyczek Nik Software i zostanie jeszcze zapas mocy na kilka lat...
Ja rok temu kupiłem mocnego lapka z i7, dobrą pamięcią... powinien na długo wystarczyć ale od początku mam monity o akceleracji, niektóre programy mulą, w niektórych warunkach zasilanie siada i procek zwalnia.
Jabuszko zoptymalizowane na pracę z grafiką wydaje się lepszym rozwiązaniem dla amatora.

foto4deg
08-10-2013, 18:45
Problem mam, rozwiązać go nie mogę sam.

Wydaje mi się, że to wina KIS dla Maca.
Otóż firefox po instalce KIS zaczął mi zżerać 90-100% CPU. Do tego co to znaczy, że firefox ma np 25 wątków?
No na windzie to coś takiego by mnie nie zdziwiło, ale na cacy/nigdy nie wieszającym się macu? Próbowałem na chromie, to samo - chrome zżera 50%, a jego usługi po 30%.

Ktoś zna rozwiązanie takiego problemu?

pozdrawiam

GoOrange
08-10-2013, 21:54

Ja mam i mini i hacka, oba z i7, tak jak zamiast porządnego desktopa nie kupiłbym Maca Pro, tak samo zamiast Maca Mini nie kupiłbym żadnych ITX itp.

Nie baw się w rozwiązania tonego, są słabe w sensie nieoptymalne. Zainteresuj się polskim forum http://forum.osx86.org.pl Jeśli nie chcesz samemu doktoryzować się z tego tematu to wystarczy dopytać o gotową konfigurację i troszkę poczytać, ostatecznie zapłacić fachowcom za przygotowanie konfigu i działa jak marzenie.

W trybie UEFI z Cloverem to już niemal Mac.

Koledze powyżej tylko powiem że wtyczki NIK na mini z HD3000 a na hacku z GTX660 to nie ta liga. Za to Lightroom dość podobnie.

Tu masz mój wynik z Geekbench: http://browser.primatelabs.com/geekbench2/2193516
Proc na 4.1 lub 4.2ghz, dla porównania mini to jakieś max 9000.

marszull
08-10-2013, 22:15
kaspersky na maca?? tak z ciekawosci po co?

foto4deg
08-10-2013, 23:01
Ciekawość pierwszy stopień do piekła. Chcę to mam. Adobe ostatnio wypłynęło 2.9 mln danych, myślisz, że mac-i są omijane szerokim łukiem przez hackerów? Tak poza tym, kto przeniósł temat do działu znajdującego się w "Fotografia - zdjęcia i ich obróbka"? Przecież mój problem nie ma z tym nic wspólnego.

mOSAd
09-10-2013, 06:27
Czyli nawet nie dwa razy szybciej. A rozumiem, że obudowa jest grubo ponad dwa razy większa? Do tego pewnie głośniejsze chłodzenie? Ciekawe też jaki koszt, bo jeżeli dwa razy taniej, to jeszcze można rozważyć. ;)

Mini nie jest jakimś super potworem pod względem wydajności, ale to nie jego przeznaczenie. Ma być mały i cichy. Do tego właśnie nie trzeba nic wiedzieć o sprzęcie, konfiguracji, kompatybilności itd. Kupujemy gotowca i tyle. Podobnie z serwisowaniem i utrzymaniem sprzętu w kondycji przez kolejne lata. Po prostu wszystko zwykle działa niezawodnie i mamy spokojną głowę. Minusem jest za to ograniczony wybór peryferiów, jak na przykład głupiej kamerki internetowej, czy drukarki, choć w obu przypadkach istnieją często sposoby na obejście problemu (ale chyba podobnie będzie pod hackintoshem, nie znam się). Dość ciekawym rozwiązaniem jest także Parallels Desktop, umożliwiający odpalenie aplikacji windowsowych niemal jak natywne okienka pod OS X, co pozwala awaryjnie uruchomić jakieś potrzebne nam programy pod wirtualną maszyną. Praktycznie jedyna rzecz, które na mini nie zrobimy, to granie w Windowsowe gry.

Kurtz
09-10-2013, 08:49
@mOSAd
Kupując obudowę z aluminium, do której poprzez heatpipe podpina się procesor można mieć całkowicie pasywnie chłodzony komputer, z procesorem w wersji T, na płycie mini ITX. Wysokość, moim zdaniem podobna do maca mini, ale ogólnie, są one większe, sporo szersze/dłuższe. No i czasem mają finy. Tylko, że takie obudowy już kosztują od ~700+ PLN.
Można tez zrobić taniej, większe i z większą mocą. Oczywiście i7-4770T jest naturalnym wyborem dla takiego mini komputera, chociaż podobno w większych obudowach, można mieć też wersje S z dobrym chłodzeniem.

Przykład bud mini ITX:
http://www.streacom.com/products/fc8-evo-fanless-chassis/ - ponad 2x wyższa od maca mini i po 5 cm szersza/dłuższa.

Nie da się złożyć czegoś rozmiarowo podobnego do maca mini z komponentów PC w sensownej cenie. W przypadku urządzeń małych, producenci którzy mogą dopasowć chłodzenie, płyty główne, rozmieszczenie dysków, etc, mają zbyt dużą przewagę.
Za to, hackintosh na normalnym desktopie jest czymś pomiędzy mac mini a mac pro. Czyli generalnie, rozwiązaniem którego w ofercie apple nie ma.

Podobnie z serwisowaniem i utrzymaniem sprzętu w kondycji przez kolejne lata.
A tak z ciekawości, ile się czeka na wymianę mac mini, bądź naprawę, w przypadku uszkodzenia? Znajomy mówił, że czekał kilka tygodni aż dostanie naprawiony komputer i był delikatnie mówiąc niezadowolony z obsługi klienta. Wiadomo, każdy sprzęt się psuje, pytanie tylko jak szybko producent jest w stanie go naprawić. W przypadku składaka PC, można samemu kupić podzespoły jak zależy nam na czasie, mac mini musi lecieć przez serwis. Oferują może jakieś komputery zastępcze?

GoOrange
09-10-2013, 09:52
Czyli nawet nie dwa razy szybciej. A rozumiem, że obudowa jest grubo ponad dwa razy większa? Do tego pewnie głośniejsze chłodzenie? Ciekawe też jaki koszt, bo jeżeli dwa razy taniej, to jeszcze można rozważyć. ;)

Ależ ja wiem jaka jest różnica między mini a normalnym desktopem bo mam oba. W zasadzie do obróbki pojedynczych zdjęć oba nadają się wyśmienicie, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, a to trzeci monitor (w zasadzie TV), a to kolejny dysk, czasem płytkę trzeba wypalić ale i czasem trzeba kompa zabrać na weekend. Oba znakomicie się uzupełniają. Co do głośności chłodzenia, podczas normalnej pracy nie widzę różnicy, może dlatego że mini mam na biurku a hacka pod (inna sprawa że w tym drugim mam very wyciszoną obudowę i porządne chłodzenie noctua nh-u14s). Za to mini jak wejdzie na obroty jest sporo głośniejszy od mojego hacka, trzeba zrobić pokaz slajdów czy konwertować film, po 3 - 5 min. w mini zaczyna się szum, prawie jak farelka i tak powiedzmy 40 min! Desktop, żadnej różnicy nic głośniej i trwa to 25 min. Zastanawiam się po jakim czasie (przy jakiej temp.), mini zwalnia bo mój desktop z 4.2ghz podczas obciążenia nigdy nie schodzi, jeśli mini po 10 min. max obciążenia schodzi do 2.0ghz to przy tej różnicy to robi się zdecydowanie ponad 2x szybciej.

Nie da się złożyć czegoś rozmiarowo podobnego do maca mini z komponentów PC w sensownej cenie. W przypadku urządzeń małych, producenci którzy mogą dopasowć chłodzenie, płyty główne, rozmieszczenie dysków, etc, mają zbyt dużą przewagę.
Za to, hackintosh na normalnym desktopie jest czymś pomiędzy mac mini a mac pro. Czyli generalnie, rozwiązaniem którego w ofercie apple nie ma.

Jedyna alternatywa dla mini to lapek ale z kolei hack na lapku mija się z celem bo często nie działa jak należy, pozostaje macbook, tu nie dla każdego cena jest OK, czyli mini :) i koło się zamyka.

Wszędzie gdzie się da mówię, szkoda że Apple nie produkuje czegoś a'la Mac Midi, ostatecznie procesory laptopowe to nie problem, dać im wydajniejsze chłodzenie, dołożyć dedykowaną kartę graficzną, pozwolić na montaż ze czterech dysków i jest bomba. Tylko ile to będzie kosztować i jaki inny produkt zje? Bo nowych klientów dla takiego tworu to raczej nie przybędzie.

Kurtz
09-10-2013, 10:37
zasadzie do obróbki pojedynczych zdjęć oba nadają się wyśmienicie, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, a to trzeci monitor (w zasadzie TV), a to kolejny dysk, czasem płytkę trzeba wypalić ale i czasem trzeba kompa zabrać na weekend.

Szczegółach? Karta graficzna to szczegół? ;)

ostatecznie procesory laptopowe to nie problem, dać im wydajniejsze chłodzenie, dołożyć dedykowaną kartę graficzną, pozwolić na montaż ze czterech dysków i jest bomba.
Tylko wtedy nie ma sensu używać słabszych procesorów laptopowych :)

Tylko ile to będzie kosztować i jaki inny produkt zje? Bo nowych klientów dla takiego tworu to raczej nie przybędzie.
Przecież niedługo będzie - nowy mac pro. Takie ma chyba założenia, patrząc na budowę. No oprócz tych dysków... ;)

GoOrange
09-10-2013, 12:05
Szczegółach? Karta graficzna to szczegół? ;)

Z punktu widzenia użytkownika obrabiającego pojedyncze zdjęcia w Ps to szczegół. Z resztą w Lr też nie ma jakiejś miażdżącej przewagi. OpenCL w Capture One Pro 7 rzeczywiście działa i jest jakaś różnica.

Tylko wtedy nie ma sensu używać słabszych procesorów laptopowych :)

Jw. pojedyncze zdjęcia, kilka warstw itd. to dla i7 z mojego Mac Mini Server 2011 no problem, gorzej kiedy z Lr eksportować 200 zdjęć x kilka wersji + prezentację w FHD. Wtedy szum miniacza jest głośny a wiatr gorący, właśnie wtedy przydałby się cichszy i wydajniejszy wentylator. Akurat w moim wypadku proc ostatecznie styka.

Przecież niedługo będzie - nowy mac pro. Takie ma chyba założenia, patrząc na budowę. No oprócz tych dysków... ;)

Wiesz, tylko jeśli pomyśleć że cena takiego Mac Midi to mogłoby być 5 - 10 tys, (iMac - cena ekranu) to już Mac Pro pewnie na starcie ze 20K stanie.

ThomasVoland
09-10-2013, 14:25
Konferencja Apple 22 października.