Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
Słuchasz zdjęć? Jest taka opcja w OSX? :D
Kiedyś coś takiego miałem w Win, coś ze sterownikami do karty dźwiękowej było nie tak. Może masz jakiś proces w tle co bruzdzi w dźwięku. Odpal Activity Monitor I zobacz czy coś podejrzanego tam nie siedzi.
Carlos_lo
27-10-2015, 22:53
Słuchasz zdjęć? Jest taka opcja w OSX? :D
no pewnie, blaszaki jeszcze dlugo tego nie beda miec, obrabiam zdjecie i jak kolory pasuja to jest ladna przyjemna muzyka, a jak cos nie pasuje np za duzo zblurowalem to mam piski... o pryszczach nie wspomne;
na YT szczegolnie mnie to meczy, trzymasz glowie w metalowym wiadrze;) nie widze podejrzanego procesu w AM, hm moze itunsik sie zjednoczyl i cus miensza...
----
hm dziwne, nareperowalo sie samo... bede miec to na oku...
W linuksie się dało słuchać każdego rodzaju pliku, wystarczyło go wyrzucić na urządzenie dźwięku, np. przez cat _DSC0001.NEF > /dev/dsp
Teraz też to pewnie działa, tylko urządzenie będzie inne. Potem sprawdzę :mrgreen:
W linuksie się dało słuchać każdego rodzaju pliku, wystarczyło go wyrzucić na urządzenie dźwięku, np. przez cat _DSC0001.NEF > /dev/dsp
Teraz też to pewnie działa, tylko urządzenie będzie inne. Potem sprawdzę :mrgreen:
Hmm, przy nefie z głośnika Warszawska Jesień może okazać się blogim dla ucha brzmieniem.
sokrates
28-10-2015, 19:03
Aż sprawdzę w domu, wydaje mi się że z baterią jest po staremu, nieraz MBA leży zamknięty 2 - 3 dni nie ruszany więc w takim postępie powinno mi wydrenować baterię do zera... a wydaje mi się że przez te 2 dni to niewiele % mi ucieka.
Zacytuje samego siebie.
Sprawdziłem i u mnie na MacBook Air z tego roku capitan nie drenuje baterii po zamknięciu klapy. Wczoraj ok. 19.00 zamknąłem z bateria na 86% dziś po prawie dobie jest 84%. Mój firmowy dell xps po 12h uśpienia potrafi wydrenowac 10% baterii. I to zarówno na windowsie 7 jak i na 10.
Ale WiFi masz włączone i zamykasz czy na wyłączonym?
grissley
29-10-2015, 14:44
Ustawienie -iCloud - Dysk - Zarządzaj dyskiem - zobacz co Ci tyle miejsca zajmuje... i posprzataj ;) po drodze też miałeś listę rzeczy, które są backupowane.. powyłączaj co Ci nie jest potrzebne.
A nie mogę całkowicie wyłączyć backupowania do chmury...?
A nie mogę całkowicie wyłączyć backupowania do chmury...?
możesz... podłącz do itunes i tam ustaw backup na kompie zamiast w chmurze
Czy downgrade z El Capa do Yose może spowodować utratę zasobów dysku lub inne mało przyjemne zmiany?
Do tej pory tylko upgradowałem OSX i musze przyznać że wszystko było w sposób wzorowy elegancko.
No ale może downgrade rządzi się innymi prawami.
ShutterStill
29-10-2015, 18:58
Downgrade to czysta instalacja więc wszystko pójdzie w diabły. Nie wiem czy wszystko można przywrócić z time Machine bo tego nie przerabiałem
https://support.apple.com/kb/PH18846?viewlocale=pl_PL&locale=en_US - widac, ze Time Machine dziala w dwie strony.
A czy w tym przypadku odtworzy mi zainstalowane programy?
Dane ma zgrane i nie w danych problem, chcę uniknąć ponownej instalacji programów.
No i pocztę.
A czy w tym przypadku odtworzy mi zainstalowane programy?
Dane ma zgrane i nie w danych problem, chcę uniknąć ponownej instalacji programów.
No i pocztę.
Z programami uważałbym ale z poczta powienien dać rade. Jak masz pocztę skonfigurowaną, po POP3 czy IMAP?
Z programami uważałbym ale z poczta powienien dać rade. Jak masz pocztę skonfigurowaną, po POP3 czy IMAP?
POP
I zawsze tak miałem. I tak naprawdę to nie wiem jakie są różnice POP vs. IMAP.
Chętnie się dokształcę.
POP
I zawsze tak miałem. I tak naprawdę to nie wiem jakie są różnice POP vs. IMAP.
Chętnie się dokształcę.
POP3 - ściągasz wiadomości do siebie na komputer, domyślnie wiadomości są kasowane z serwera ale można zostawić je tam.
IMAP - widzisz strukturę folderów jak na serwerze i lokalnie jest tylko ich kopia. przy laczeniu się z serwerem, skrzynki są synchronizowane, nowe pobierane z serwera a jak cos usunąłeś lokalnie ze starych wiadomosci, to na serwerze są przesuwane do kosza.
Jak korzystasz z jednego konta na wielu urządzeniach, zdecydowanie IMAP jest lepszy. Na każdym z nich zobaczysz takie same wiadomości.
To co napisałem powyżej jest telegraficznym skrótem.
THX,
wystarczy by mieć podstawy do bardziej szczegółowego rozpoznania tematu.
sokrates
30-10-2015, 08:33
Ale WiFi masz włączone i zamykasz czy na wyłączonym?
Wifi i Bt zawsze włączone, i tak zamykam. Nawet aplikacji nie zamykam, tylko zostawiam w takim stanie jak są. Zapisuję pliki i zamykam pokrywę. Jak już pisałem MBA kupiony w tym roku w sierpniu (nowy) z systemem Yosemite. Aktualizowany do El Capitan. Więc nie jest to czysta, fabryczna instalacja E.C. - jakby ktoś pytał.
Po powrocie do yosemite wszystko działa bardzo ładnie. Jedynie irytują informacje/sugestie wgrania elcapitan. Jak to w cholerę wyłączyć?
Po powrocie do yosemite wszystko działa bardzo ładnie. Jedynie irytują informacje/sugestie wgrania elcapitan. Jak to w cholerę wyłączyć?
Mi raz wyskoczyło, jakiś tydzień temu, nie zainstalowałem i się więcej nie pojawia...
Dobra. Następny amejzing nie działa. Air drop nie balanga :(
U mnie dla odmiany zaczął działać, choć po długim okresie niedziałalności. Steve'a nie ma, myszy harcują - wprawdzie chłopaki mocno podłubali przy OSie i wszystko idzie w dobrym kierunku, ale mimo wszystko mogli by lepiej to dopracować przed wydaniem :evil:
A i znalazłem przyczynę wybudzania się przez wifi. W spotify dałem opcje "zezwalaj na uruchamianie spotify z internetu" na off i koszmar minął.
Co Sądzicie o IPad PRO ? czy warto zamienić z AR 2 ???
Kiedyś była tutaj dyskusja o przegrzewaniu się Macbooków. Właśnie trafił w moje ręce MacbookPro 13 C2D 2.53GHz z 2009r. w którym dość głośno działa wentylator. Po otworzeniu obudowy ukazał się mi taki widok:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotogalleria.info/pub/mac/macbookpro13_01.jpg)
Ciekawe co znajdę po odkręceniu płyty głównej :D Zdechłego karalucha?
cranium84
14-11-2015, 15:26
Witam. Posiadam MBP od kilku dni i poszukuje programu do szybkiej selekcji rawów. Coś na wzór Breeze Browser w windows. Slyszalem o Photo Mechanic ale mimo wszystko troche drogi. Główne potrzebne opcje to szybki podglad Rawa, tagowanie i przenoszenie otagowanych rawow do innego folderu. Bede wdzieczny za wszelką pomoc
Media Pro 1? A może nawet wbudowane w system Photos?
Tagować możesz w Finderze.
piotrbzdyra
14-11-2015, 16:13
Tylko Photo Mechanic :)
cranium84
14-11-2015, 16:55
Tylko Photo Mechanic :)
Tego się obawiałem :-/
Próbuje FastRawView ale chyba coś mam zablokowane w ustawieniach bo nie jestem w stanie póki co usuwać jak również copiować / przenosić zdjęć do innych katalogów. Nie ma to jak poznawać nowy system ;-)
...a czego brakuje zwykłemu Finderowi?
...a czego brakuje zwykłemu Finderowi?
Prędkości przy przeglądaniu rawów?
cranium84
16-11-2015, 14:06
Kupilem program FastViewer. Do JPGow jest bardzo fajny jednak do rawów ciągle dość wolny :-/
Kupiłem Ten adapter Nifty. Jaką kartę microSD 128GB do tego polecacie ?
Samsung, Sandisk, Toshiba, Pretec, Transceng, PQI ... w zasadzie dowolną klasy 10.
W safari jak klikam udostępnij (np. link jakiejś strony) i mam listę : dodaj do zakładek, wiadomości , Facebook , notatki itp... to działa mi tylko dodawanie do zakładek. Jak chcę wysłać np. poprzez wiadomość czy maila to nic się nie dzieje, a safarii zastyga w bezruchu. Wcześniej to działało. Miał ktoś podobny przypadek ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/091e5054433a301fcd93d0a94f0f34e1-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/17/091e5054433a301fcd93d0a94f0f34e1.jpg)
Nie mam ElKapinano pod ręką ale w Yosemite działa bez problemów.
Dziwne, u mnie działa ^_^
U mnie też działa, ale ja używam systemowego Maila. Może to kwestia Thunderbirda?
Czornyj - ja mam za to AirDropa - nana, nana ^_^ Coś za coś :P
Czornyj - ja mam za to AirDropa - nana, nana ^_^ Coś za coś :P
Też odzyskałem jakiś update temu - chodzi jak burza, sprawniej niż kiedykolwiek 8)
Denerwuje mnie jeszcze tylko brak split screena :/
Split screen nie na wszystkich programach działa. Przydał by się taki jak jest w WIN10 że dzielę sobie pulpit na 4 ćwiartki i mam odpalone 4 rożne programy na jednym pulpicie.
Split screen nie na wszystkich programach działa. Przydał by się taki jak jest w WIN10 że dzielę sobie pulpit na 4 ćwiartki i mam odpalone 4 rożne programy na jednym pulpicie.
Przecież masz Mission Control i możesz sobie skonfigurować tyle ekranów ile chcesz. Na każdym ekranie takie aplikacja otwarte jak chcesz ... wiec o co chodzi z tym, ze tak jak w Win10?
Carlos_lo
22-11-2015, 21:39
ale tu chodzi, zeby bylo na malym ekraniku wszystko na raz;) swoja droga ludzie malo uzywaja virtualnych ekranow, ale nie dziwie im sie jak sam o malo szewskiej pasji nie dostalem z pelnym ekranem LR i paroma innymi programami, zapanowac nie lekko, szczegolnie z trzema fizycznymi z innej parafii
Nadal nie kumam, widać żabą nie jestem. Przełączanie pomiędzy wirtualnymi jest dziecinnie proste ctrl + -> lub ctrl + <-. A 4 różne programy na jednym ekranie można sobie ułożyć przecież samemu, tylko guzik w nich widać.
Carlos_lo
23-11-2015, 00:29
nieraz trzeba monitor przelaczyc, nie do konca wracaja na miejsce, pozniej pokaze o co mi chodzi, szczegolnie drugie okno LR lubi robic psikusy, czesc okna zachodzi na inny monitor i wariuje, ale to takie moje doswiadczenia, inni moga miec lepsze, a jak dasz na full ekran...
Przecież masz Mission Control i możesz sobie skonfigurować tyle ekranów ile chcesz. Na każdym ekranie takie aplikacja otwarte jak chcesz ... wiec o co chodzi z tym, ze tak jak w Win10?
O to chodzi że w win otwieram 4 programy na jednym pulpicie. Ekran jest podzielony na 4 części. W OS X nie mogę otworzyć na jednym pulpicie np. PS, LR, poczty i przeglądarki. Split nie ze wszystkim działa - np z LR i PS nie. O przełączaniu to wiem i nie o to chodzi.
Mam jeszcze pytanko. Mam wrażenie ,że w moim mbpr13 klawisze dotykają do ekranu - mam już jedną tyci-ryskę i jest ona na bank od klawiszy fgh. Mam lapka niecały miesiąc i boje się że niedługo będę miał odbicie klawiszy na ekranie. Lapek jest przenoszony w luźnej torbie wiec nie wiem o co tutaj chodzi. Macie może jakieś sprawdzone folijki zabezpieczające na ekran? czy przyklejenie takiej nie popsuje tych powłok anty? Jak to się ma do gwarancji? Czy olać to i ewentualnie przy końcu gwarancji oddać niech wymieniają ?
Ekran nie powinien dotykać klawiszy. Reklamuj.
Brak aero snap jak w win, szczególnie z win10, zabił mnie na macu, na szczęście obok całej masy płatnych apek jest i darmowy ShiftIt:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/1cd91aa163bdd767d0811b3568f497e2-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/23/1cd91aa163bdd767d0811b3568f497e2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/bde3a2e690cea9bc7ab2fad1676fc045-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/23/bde3a2e690cea9bc7ab2fad1676fc045.jpg)
W maku rozkręcił mi się wentylator na makasa. Pozamykałem wszystko, a on dalej max. Ponowne uruchomienie też niż nie dało. Dopiero wyłączyłem i włączyłem i się zamknął. Mieliście takie jazdy. Zainstalowałem najnowszego nx-d - może być przez to?
W maku rozkręcił mi się wentylator na makasa. Pozamykałem wszystko, a on dalej max. Ponowne uruchomienie też niż nie dało. Dopiero wyłączyłem i włączyłem i się zamknął. Mieliście takie jazdy. Zainstalowałem najnowszego nx-d - może być przez to?
Stawiam na SMC. Zresetuj go https://support.apple.com/en-gb/HT201295.
Od trzech lat nie uzywałem myszki. Gładzik MBP od początku był moim przyjacielem. W tej chwili wracam do zestawu z zewnętrzną klawiaturą i mam dylemat. Kupić myszkę czy gładzik?
Mam do wyboru dwie myszki i dwa gładziki. Myślę o oryginalnych Applowskich bezprzewodowych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by zakupić oba sprzęty i samemu zadecydować. Ala zanim wydam 1k pln po to by połowe tego domyślnie schowac do szuflady to wolę zapytać o sugestie.
Czyli:
czy myszka czy gładzik?
jeśli myszka to jaka , oryginalna czy może innej firmy?
a jeśli gładzik to który? ten tańszy czy 2 krotnie droższy (oba apple) ?
Ja preferuję gładzik. Mniej miejsca zajmuje praca z nim. Do grafiki mam tablet Wacoma. Jesli ktoś używa myszki do grafiki a nie tabletu, wiadomo.. myszka..
Od lat używam wyłącznie tabletu Wacom Intuos, po nabraniu wprawy pracuje się znacznie szybciej niż mysiorem. Mysz to zło - wymusza nienaturalny układ ręki i prędzej czy później załatwi nadgarstek i łokieć. Nowe Wacomy mają też dotyk, więc można scrollować, powiększać i korzystać z multigestu bez odrywania ręki od tabletu.
Bardzo dziękuję za sugestie. Sprawa jasna.
http://www.consumerreports.org/laptops/laptop-reliability-by-year
http://www.consumerreports.org/laptops/laptop-reliability-by-year
Pewnie ciekawy artykuł, ale bez zalogowania, nie można go przeczytać.
A ja sie wlasnie zastanawiam miedzy rMBP 13 w podstawowej konfiguracji a Dell XPS 13 9350.
Pewnie ciekawy artykuł, ale bez zalogowania, nie można go przeczytać.
Nie trzeba się logować.
Artykuł z Consumer Reports jest taki:
Apple laaptops are the most reliable brand (http://www.consumerreports.org/cro/laptops/LaptopReliability) out there, and by quite a margin, according to our latest survey of 58,000 subscribers who purchased laptops between 2010 and 2015.
But this yearâs survey doesn't stop at the brand nameâwe also can see which product lines are more likely to require repairs. Not surprisingly, considering Apple's overall showing, two Apple product lines came out on top. Apple's MacBook Air has just a 7 percent estimated failure rate, while the MacBook Pro is almost as dependable with a 9 percent failure rate.
At the top of the list for Windows product lines are: Gatewayâs NV (13 percent) and LT (14 percent); the Samsung ATIV Book (14 percent); Lenovo ThinkPads (15 percent); and the Dell XPS line (15 percent).
Reliability isn't necessarily related to how much money you spend on a laptop. HPâs premium ENVY line is near the bottom, with a 20 percent failure rate, while the company's less-costly Pavilion line fares better, at 16 percent.
Lenovo's Y Series has the highest failure rate at 23 percent.
Our survey also showed us, by brand, the proportion of laptops that fail in the first, second, and third years of ownership. The chart below breaks it down for you.
KadryZpodróży
05-12-2015, 14:06
A ja sie wlasnie zastanawiam miedzy rMBP 13 w podstawowej konfiguracji a Dell XPS 13 9350.
Bardziej się zastanów jaki system preferujesz...co do laptopów to obydwa są super i tutaj raczej jakieś drobne różnice mogą zadecydować co lepsze. Dla mnie liczy się system i wybieram ten który jest dla mnie bardziej przyjazny:-)
Nie wiem jeszcze, bo nigdy nie mialem komputera Apple. Mam za to od 3 lat iP i jestem bardzo zadowolony.
Na Dellu jesteś skazany na Windowsa lub Linuxa, na Applu możesz mieć Windowsa lub Linuxa a w gratisie OS X.
Owszem Della można zmusi do pracy pod OS X ale gra nie warta świeczki.
Linux odpada. To ma byc lekki, przenosny laptop do kancelarii.
KadryZpodróży
06-12-2015, 00:23
Linux odpada. To ma byc lekki, przenosny laptop do kancelarii.
Lekki i przenośny laptop...cóż to za wymagania :-P Obydwa spełnią swoją rolę aż nadto! Ja wolę Maca bo używam tego systemu we wszystkich moich urządzeniach. Jeśli nigdy nie korzystałeś z OSX-a to początki mogą być trudne ale warto. Mnie po prostu Windows denerwuje i drażnią mnie te jego okienka.
Z tego co widziałem to osx też ma okienka :)
Pewnie miał na myśli inowacyjne kafelki :)
Ale okienka graficzne nie są wynalazkiem ani MS ani Apple a Xeroxa :D A pomysł na mysz czy okienka tekstowe sięgają końca lat 40-tych XXw.
Czy ktoś z szanownych kolegów ma praktykę z Sync Folders Pro ? Jeśli się ktoś zgłosi to opiszę problem.
Ten Dell jest juz z W10, wiec i kafelek tam az tylu nie ma. No i mnie one nie przerazaja jakos specjalnie.
Mam dziwny problem... Pokusiłem się o El Capitan na MBP 13" mid 2010.. Klikam japco -> Ten Mac i pokauje mi że mam 1gb ramu i kartę gf 320M z.. 128MB pamięci.. Co jest grane? System nie muli, w raporcie systemowym to samo. Problem w tym że mam 4gb pamięci a karta ma 256mb pamięci własnej :/ mieliście już takie jaja?
Ten maczek nie ma dedykowanej pamięci do układu graficznego. Pamięć dla układu graficznego przydzielana jest z pamięci ogólnodostępnej. Jak jabłko nie widzi wiecęj niż 2GB, z definicji przydziela tylko 128MB .
Na moje oko, coś mu powaliło się, zresetuj SMC.
Zresetowałem, instaluję capitana jeszcze raz, bo myślałem że to wina systemu i wypierniczyłem go z dysku, ale podczas instalacji yosemita wywaliło mi błąd "yosemite wymaga conajmniej 2GB ramu", więc już wiedziałem że problemem nie jest system bo dysk był pusty... Po zainstalowaniu systemu zobaczę czy wszystko jest ok.
Druga sprawa - w yosemicie jak chciałem przesunąć okno na biurku to łapałem za jego belkę dwoma palcami i mogłem wtedy przesunąć je tam gdzie chciałem. W Capitanie nie ma takiej opcji, a klikanie i przesuwanie okna z wciśniętym touchpadem bywa bardzo upierdliwe.. Da się ten gest jakoś odzyskać w el capitan?
Dobra, już wiem co jest nie tak.. Spierniczył mi się jeden slot na ram, ten od góry. Czemu przy okazji wariował przycisk zasilania (czasem nie reagował) i wskaźnik baterii w systemie - nie wiem. Zrobiłem reset SMC czy jak to tam się zwie i nic już nie wariuje, laptop się włącza normalnie i działa ok. Miałem dwie kości ramu, obie nie dzialają w 1 slocie, obie działają w drugim. Także niestety będę musiał pracować na jednej kości ramu :/ ulga i tak że grafika nie padła, bo już gdzieś przeczytałem że jednym z objawów jest nie wykrywanie pamięci.
Z przesuwaniem 3 palcami jak by też sobie ktoś chciał poradzić w kapitanie to jest to w preferencjach -> dostępność -> mysz i gładzik -> przesuwanie -> przy użyciu 3 palców.
Chcę kupić maca mini ale nigdy nie pracowałem na apple i mam pewne obawy co do jego wydajności.
Konfiguracja jaka mnie interesuje:
+ Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
+ 8 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1600 MHz
+ Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Moje pytanie: Czy jeżeli włączę równocześnie Lightrooma, Photoshopa, Pocztę i jakąś muzykę to będzie wszystko płynnie działać bez przestojów? Czy ktoś ma taki komputer i może podzielić się doświadczeniami? Może taki zestaw warto wzmocnić o dodatkowy ram lub wymienić procesor na i7?
Mam modem usb Hauwei E3131 i nie chodzi z makiem. Czytałem na internatach, że to przez usb 3.0 w maku. Mam pytanko czy ma ktoś Hauwei E3372 i czy czhodzi mu to pod makiem z usb3.0?
uzywa ktos aplikacji winebottler do odpalania exe na maku? mam kilka pytan
Mam modem usb Hauwei E3131 i nie chodzi z makiem. Czytałem na internatach, że to przez usb 3.0 w maku. Mam pytanko czy ma ktoś Hauwei E3372 i czy czhodzi mu to pod makiem z usb3.0?
Mam 3372 i działa ok. Były problemy na becie el capitana, na finalnej jest ok.
uzywa ktos aplikacji winebottler do odpalania exe na maku? mam kilka pytan
Chwilę się tym bawiłem, nawet udało mi się odpalić foobar'a, ale zrobiłem to po omacku, klikając jak popadnie.
Wracajac do mojego dylematu.
Zastanawiam sie czy nie poczekac jakis 2 miesiecy na nowsze wersje MBP ze Skylake...
Przerabialem ten problem na makowce siostry. Sassaj ze strony Hauwei patcha, a potem ich niebrandowany soft do obslugi ich modemow na USB. To bylo pod Yosemitte, pod El Capitanem nie skarzyla sie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Chcę kupić maca mini ale nigdy nie pracowałem na apple i mam pewne obawy co do jego wydajności.
Konfiguracja jaka mnie interesuje:
+ Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
+ 8 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1600 MHz
+ Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Moje pytanie: Czy jeżeli włączę równocześnie Lightrooma, Photoshopa, Pocztę i jakąś muzykę to będzie wszystko płynnie działać bez przestojów? Czy ktoś ma taki komputer i może podzielić się doświadczeniami? Może taki zestaw warto wzmocnić o dodatkowy ram lub wymienić procesor na i7?
Obsluga poczty nie jest problemem ani odtwarzanie mp3, problemem bedzie przetwarzanie RAWow i maskowanie w PS.
Mam w w domu rMBP'13 z 2014 na i7-4578U (dwa rdzeie) 3.0GHz z 8GB ram i 256GB SSD na PCIe (2 kanaly) oraz mini z 2012 na i7-3620QM (4 dzenie) 2.6GHz z 16GB RAM, 480SSD + 1TBHDD. Szerze, te i7 w rMBP'13 i miniaczach sa takie sobie. O ile przy operacjach na jednym rdzeniu, macbook jest szybszy o tyle jak miniacz rozpedzi 4 rdzenie, to laptop dostaje zadyszki. Chesz uzywac Lightrooma i PSa w tym samym czasie, potrzebujesz szybki procesor i duuuzo ramu. Poszukaj mini z 2012, wsadz w niego 16GB RAM oraz jakis rekomendowany dysk SSD. Nie bedziesz zalowal. W nowym mini nie zmienisz nic.
Aeon88: jakie pamieci masz w tym MBP'13? Jakim sposobem padl sam z siebie slot pamieci? Wypnij baterie, wez pedzel, omiec styki, wez izopropanol na wacik i je przemyj. Sprawdz czy ktorys ze stykow nie jest zgiety i nie zwiera z sasiednim. Poza tym w raporcie systemowym (Ogryzek -> Moj mac -> Raport systemowy), jest jedna zakladka dotyczaca diagnostyki. Czy masz tam jakis komunikat inny niz "Passed"?
Obsluga poczty nie jest problemem ani odtwarzanie mp3, problemem bedzie przetwarzanie RAWow i maskowanie w PS.
Mam w w domu rMBP'13 z 2014 na i7-4578U (dwa rdzeie) 3.0GHz z 8GB ram i 256GB SSD na PCIe (2 kanaly) oraz mini z 2012 na i7-3620QM (4 dzenie) 2.6GHz z 16GB RAM, 480SSD + 1TBHDD. Szerze, te i7 w rMBP'13 i miniaczach sa takie sobie. O ile przy operacjach na jednym rdzeniu, macbook jest szybszy o tyle jak miniacz rozpedzi 4 rdzenie, to laptop dostaje zadyszki. Chesz uzywac Lightrooma i PSa w tym samym czasie, potrzebujesz szybki procesor i duuuzo ramu. Poszukaj mini z 2012, wsadz w niego 16GB RAM oraz jakis rekomendowany dysk SSD. Nie bedziesz zalowal. W nowym mini nie zmienisz nic.
Nie jestem przekonany do używanych komputerów. Wolę kupić nowego mini na fakturę z i7 i 16GB RAM. Wydatek prawie 7000 zł (trochę dla mnie drogo) ale jeżeli to zapewni mi komfortową pracę na 4-5 lat to może nie będzie to złe rozwiązanie. Jak uważasz, warto inwestować a taki komputer dla moich potrzeb czy lepiej PC za 1/2 tej ceny? Dodam jeszcze, że mam telefon i tablet od apple jestem z nich zadowolony a komputer byłby dopełnieniem systemu.
@mplutek,
nie wiem jak chcesz używac tego miniacza , nie wiem jaki masz monitor ale:
1. te konfiguracje które analizujesz nie zapewnia ci komfortu pracy w perspektywie 4-5 lat. Co najwyżej 1-2 .
2. za 7000 ja bym zaryzykował zlecenie złożenia Hacintosha . Za 7 tysi Hac będzie miał nieporównywalnie wiekszą wydajność i co ważne będzie rozwojowy.
Jest kilka firm które w sposób zdroworozsądkowy ogarnia temat.
Sam się noszę z takim rozwiązaniem jako uzupełnienie MBP.
Nie jestem przekonany do używanych komputerów. Wolę kupić nowego mini na fakturę z i7 i 16GB RAM. Wydatek prawie 7000 zł (trochę dla mnie drogo) ale jeżeli to zapewni mi komfortową pracę na 4-5 lat to może nie będzie to złe rozwiązanie. Jak uważasz, warto inwestować a taki komputer dla moich potrzeb czy lepiej PC za 1/2 tej ceny? Dodam jeszcze, że mam telefon i tablet od apple jestem z nich zadowolony a komputer byłby dopełnieniem systemu.
Mnie nie przekonuje wydanie 7k na sprzęt o połowę gorszy, którego nie można rozbudować. Na mini z 2012 wraz z rozbudową wydałem połowę Twojego budżetu.
Do poczytania I przemyślenia: http://www.macrumors.com/2014/10/31/mac-mini-buy-which/
Zestawienie moich jabłek https://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/2669531?baseline=3946014
Nowe mini mają "laptopowe" procesory ( oznaczane literą U ), które mają jedynie 2 rdzenie i dość mocne ograniczenia TDP. Najszybszy z nich, i7, ma taktowanie 3.0GHz ( boost 3.5GHz ), gdzie desktopowy procesor i5-4690 ma 4 rdzenie x 3.5GHz ( boost 3.9GHz ). Kolejna rzecz to max 16 GB RAM wlutowanego w płytę i zintegrowana grafika, bez możliwości zmiany.
Z mojej perspektywy jest to kiepski sprzęt na pracę z większymi plikami już dziś, nie mówiąc o komfortowej pracy za 4 lata. Jeżeli koniecznie chcesz system od apple, to zrób sobie hackintosha. Za 5-6k Możesz mieć maszynę kilkukrotnie szybszą, za to w większej obudowie typu tower.
Nowe mini mają "laptopowe" procesory ( oznaczane literą U ), które mają jedynie 2 rdzenie i dość mocne ograniczenia TDP. Najszybszy z nich, i7, ma taktowanie 3.0GHz ( boost 3.5GHz ), gdzie desktopowy procesor i5-4690 ma 4 rdzenie x 3.5GHz ( boost 3.9GHz ). Kolejna rzecz to max 16 GB RAM wlutowanego w płytę i zintegrowana grafika, bez możliwości zmiany.
Z mojej perspektywy jest to kiepski sprzęt na pracę z większymi plikami już dziś, nie mówiąc o komfortowej pracy za 4 lata. Jeżeli koniecznie chcesz system od apple, to zrób sobie hackintosha. Za 5-6k Możesz mieć maszynę kilkukrotnie szybszą, za to w większej obudowie typu tower.
Znam wady obecnych mini jednak brak możliwości rozbudowy nie jest moim zdaniem największym problemem. Uważam, że każdy komputer po 4-5 lata mocnej eksploatacji spowalnia a wymiana jego podzespołów mija się z celem. Lepiej kupić nowy. Pewnie wielu z was się z tym nie zgodzi, jednak ja tak uważam (pewnie dlatego że nie lubię dłubać w bebechach komputerów).
Co do hackintosha to przyznam się, że właśnie teraz pierwszy raz się z nimi spotkałem - takie rozwiązania muszą mieć jakieś wady czy ograniczenia. Wgryzam się w temat...
Kolego nie pchaj się w najnowszego maca mini który będzie wolniejszy od tego z 2012r przez to że jest wykastrowany z połowy jaj i ma obniżone taktowanie oraz TDP. Już lepiej byłoby kupić Maca Pro 5.1 i wypchać go do granic możliwości (pomieści nawet 12 rdzeni w 2 prockach + 64GB ramu i sporo dysków jakich chcesz, karta M.2 na PCIe załatwi szybki dysk jak byś mógł dokupić). Jak się uprzesz na nowy to w przypadku komputerów mac mini wtopisz kasę. Ale to Twoja kasa, zrobisz jak zechcesz :)
Aeon88: jakie pamieci masz w tym MBP'13? Jakim sposobem padl sam z siebie slot pamieci? Wypnij baterie, wez pedzel, omiec styki, wez izopropanol na wacik i je przemyj. Sprawdz czy ktorys ze stykow nie jest zgiety i nie zwiera z sasiednim. Poza tym w raporcie systemowym (Ogryzek -> Moj mac -> Raport systemowy), jest jedna zakladka dotyczaca diagnostyki. Czy masz tam jakis komunikat inny niz "Passed"?
Hynix (obie), miałem 2GB + 1GB (myslałem że mam 4GB, pomyliłem się). Oglądałem styki, są ok (jasne, bez nalotu/brudu, proste, ogólnie cały laptop w środku jest bardzo czysty), laptop w momencie popsucia slotu nie podróżował. Miałem zainstalowaną windę jako jedyny system, nie wiem czy na windzie już był problem, w każdym razie w dniu w którym przeczyściłem dysk i wrzuciłem Capitana kliknąłem w japco i zauważyłem że jest 1GB dostepny, i tylko jeden slot widoczny jako zajęty w zakładce Pamięć. W zasadzie to nie wiem kiedy powstał problem, bo zauważyłem go po instalacji Capitana, tak naprawdę mógł być już wcześniej, choć nic nie odczułem (żadnego spadku wydajności). Szukałem diagnostyki, nie zauważyłem jej w zakładce Raport, użyję jej do sprawdzenia kompa i dam znać co pokazuje.
Czytałem na forach wypowiedzi innych ludzi których to spotkało, też ot tak po prostu w któryś dzień włączyli sprzęt i połowa pamięci przestała być widoczna. Ja to ja, mam laptopa 5letniego, ale ludziom się to działo półtora roku od zakupu, a serwis rozkładał ręce i kazał płacić gigantyczne kwoty za nową płytę, koniec końców zostawali z jednym działającym slotem, bo naprawa była nieopłacalna.
A przy starcie od zera, macbook nie drze się dziwnymi piskami przypadkiem? Czy jak grzebaleś w bebechach odpinałeś baterie? Możesz spróbować delikatnie dokręcić śrubki które są na slocie. Diagnostyka jest w zakładce "Sprzęt". Nie powiem Ci jak to jest w polskiej wersji językowej, po hameryńsku jest pod Hardware -> Diagnostics. Zajrzyj też do zakładki "Pamięci", czy przy obu slotach jest napisane OK?
https://support.apple.com/en-gb/HT201257 zapuść AHT
A co do samych pamięci, poszukaj pary dla tej 2GB a 1GB wywal na śmietnik. Chociaż obie są o takiej samej specyfikacji? Jak chcesz 2GB w dwóch kościach, mogę oddać Ci applowskie kości za free. Daj znać na PW.
Komp pipczy i się nie uruchomi tylko jeśli założę jedną kość w zepsuty slot a dobry slot zostawię pusty. Jeśli wstawię dwie kości w obydwa sloty, to wszystko włącza się normalnie, nie ma żadnych sygnałów, a system widzi tylko ram w dobrym slocie, zepsuty podaje jako pusty. Jestem w zakładce Sprzęt -> Diagnostyka, mam tam tylko datę ostatniego wykonania (przy włączaniu) i wynik: "Sprawdzone". W zakładce sprzet -> pamięć status kości w dobrym slocie jest OK, slot drugi widziany jest jako pusty. Jak już powiedziałem nie ważne którą kość włożę w zepsuty slot, obie działają na tym dobrym, obie nie działają na tym zepsutym.
Dzięki za pamięci, ale pary już nie użyję, będę raczej się rozglądał za 1x4GB bo 8GB w jednej kości chyba ten MB nie przyjmie. Zresztą najprawdopodobniej go sprzedam, nie chcę czekać aż się cały rozleci, spuszczę trochę cenę niech się ktoś inny bawi. Tylko muszę go poużywać jeszcze z miesiąc żeby być pewnym że tylko slot jest zwalony a nie ta grafika, bo nie chcę kupca w ciula robić. A pisali ludzie że objawem padania grafiki są m.in. problemy z widocznością pamięci. Tylko że narazie filmy włączam w FHD i laptop sobie radzi ze wszystkim dobrze, nie ma żadnych "graficznych" objawów że coś jest nie tak. Jeszcze gry potestuję albo jakiś benchmark.
Ten lapek spokojnie wezmie 8GB pamieć w jednej kości, ale ona w PC3-8500 kosztuje dość sporo. Odezwij się na priv.
Faktycznie :D
http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-2-duo-2.4-aluminum-13-mid-2010-unibody-specs.html
http://www.kelleycomputing.net/rember/ - zapuść to tak na wszelki wypadek. Może okazać się, że kości masz zwalone.
W OSX domyślnie jest tak:
w ramach jednego dysku (logicznego) przeciągnięci plików jest realizowane jako przesunięcie.
w ramach różnych dysków przeciągniecie plików jest realizowane jako kopiowanie.
Od wczoraj w moi kompie coś sie pokaszaniło i dla dysków ZEWNĘTRZNYCH każde przeciąganie na tym samym dysku realizowane jest jako kopiowanie.
Można to zmienić w parametrach dysku włączając funkcję "Ignoruj prawa własności" i wtedy jest jak chcę ale działa to tylko w czasie jednej sesji. Po wysunięciu dysku wszystko wraca do stanu poprzedniego. Żaden ze znanych mi sposobu zapisania ustawień nie powoduje zapisu trwałego .
Jaka jest tego przyczyna?
Co robie żle?
A jeśli śledzenie przyczyny tego stanu (błędu) jest zbyt skomplikowane to jaki jest sposób by sprawnie przywrócic to do stanu pierwotnie-domyślnego bez zawracania sobie głowy co było powodem zmain.
Na dysku wewnętrznym wszystko śmiga tak jak zawsze. To co opisuję tyczy się tylko dysków zewnętrznych.
Dyski formatowane jako : kronikowane, zaszyfrowane, osX El Cap
Kto zainstalował już 10.11.2 i podzieli się wrażeniami czy wszystko chodzi ? :)
Miałem dość capitana i wczoraj wróciłem do Mavericks'a. Co za ulga! Laptop odżył, włącza się szybciej, aplikacje szybciej startują, wyłącza się szybciej, nie ma problemów z BT i Wi-Fi...
MBP 2012.
Właśnie ssam 10.11.2. Ale to na komp co stoi pod TV, więc nic do pracy.
ThomasVoland
08-12-2015, 23:08
Trochę poużywałem, ale po takim czasie nie da się nic sensownego napisać. Zobaczy się za kilka dni. W każdym razie nic się nie wysypało.
Trochę poużywałem, ale po takim czasie nie da się nic sensownego napisać. Zobaczy się za kilka dni. W każdym razie nic się nie wysypało.
To już coś.
Jest też poprawka do Yose. Ciekawostką jest, że paczka do Kapitana ma prawie 2GB a ta pod Yose tylko 0.5GB :D
Pod 10.10 system zaktualizowany w 4 min, a pod 10.11 komp już męczy się 15min a końca nie widać.
Ja używam jeszcze Mavericka - nie wiem czy warto zmienić system jak komp służy tylko do pracy.
Czy jest jakieś dobre narzędzie do optymalizacji Maca, coś prostego? mój komp ostatnio długo się uruchamia.
Ja używam jeszcze Mavericka - nie wiem czy warto zmienić system jak komp służy tylko do pracy.
Czy jest jakieś dobre narzędzie do optymalizacji Maca, coś prostego? mój komp ostatnio długo się uruchamia.
Nie ma sensu zmieniac na El Kapitano, jak masz dobrze dzialajacego Mavericka czy Yosemite. A co do przyspieszania, sa jakies usuwajace smieci z systemu ale z tych co widzialem, to sa platne. Masz HDD czy SSD?
Nie ma sensu zmieniac na El Kapitano, jak masz dobrze dzialajacego Mavericka czy Yosemite. A co do przyspieszania, sa jakies usuwajace smieci z systemu ale z tych co widzialem, to sa platne. Masz HDD czy SSD?
HD w Mac Mini wiec nie bardzo jest gdzie dodać nowy dysk. Myślałem nawet o nim ale to zbyt małą pojemność jak dla mnie. Komp na początku działał wystarczająco szybko dla mnie - muszę tylko wykasować śmieci.
Widziałem rozmaite programy o niepotwierdzonej skuteczności - kiedyś był jeden program ale jest już nieaktualizowany.
HD w Mac Mini wiec nie bardzo jest gdzie dodać nowy dysk. Myślałem nawet o nim ale to zbyt małą pojemność jak dla mnie. Komp na początku działał wystarczająco szybko dla mnie - muszę tylko wykasować śmieci.
Widziałem rozmaite programy o niepotwierdzonej skuteczności - kiedyś był jeden program ale jest już nieaktualizowany.
Jakiego masz mini? Jak standard od roku 2011 do jesieni 2014, wystarczy dokupić kabelek i zestaw montażowy dla drugiego dysku. W to pudełko wchodzą dwa dyski 2.5". W swojego mini 2012 dołożyłem 480GB SSD a standardowy dysk 1TB został tak jak był.
Wersja serwerowa, fabrycznie miała dwa dyski na pokładzie. Jak SSD są małe pomyśl o SSHD (hybrydzie).
ThomasVoland
11-12-2015, 11:01
O jezusie mac mini z hdd oO. Przecież to objaw masochizmu. Ten komputer z HDD działa kilka razy wolniej niż z SSD i to przy zwykłym korzystaniu z systemu operacyjnego. Apple tam wkłada dyski tak wolne jakby łożyska w nich były zardzewiałe. Ja na szczęście SSD wymieniałem tego samego dnia co kupiłem miniacza, ale ilekroć korzystałem z identycznego tyle że bez HDD, to nie mogłem uwierzyć, że tam siedzi ten sam ram i i5, a nie Pentium III.
Mam wersje 2012 z dyskiem 1TB
dodatkowe informacje
Procesor 2,3 GHz Intel Core i7
Pamięć 8 GB 1600 MHz DDR3
Nie jest to zły komputer i do tego co robię ta prędkość mi wystarcza - tylko start systemu jest trochę wolniejszy ostatnio.
Mam wersje 2012 z dyskiem 1TBdodatkowe informacjeProcesor 2,3 GHz Intel Core i7Pamięć 8 GB 1600 MHz DDR3Nie jest to zły komputer i do tego co robię ta prędkość mi wystarcza - tylko start systemu jest trochę wolniejszy ostatnio.Masz jednego z lepszych mini na rynku. Kup SSD (jakies 250-500GB) kabel do gornego dysku i zobaczysz co to mini potrafi.
http://www.ebay.co.uk/itm/Flex-Hard-Drive-HDD-Cable-For-Apple-Mac-Mini-A1347-SSD-821-1501-A-076-1412-EPYG-/131585303055?hash=item1ea318620f:g:GTcAAOSwgQ9V1w4 z - taki kabel potrzebujesz. Dokladnie o takim ksztalcie.
Pytanie do znawców (ale nie do znafcuf) OSX:
jakie muszą zaistnieć okoliczności by przy sprawdzaniu informacji o dysku ( komenda "cmd+I) ukazała się zakładka z kwadracikiem pozwalającym poprzez "zaptaszkowanie" wybrać opcję "Ignoruj prawa własności dla tego woluminu"
Jeśli znajdą się osoby mocne w temacie i dyskusja przybierze w miarę rozsądny poziom merytoryczny podam więcej parametrów gdyż może to byc bardzo ciekawe (choć nie musi) w kontekście synchronizacji plików czy backupowania danych na dysku zewnętrznym
Pod którym OSX?
Ale podstawowym warunkiem jest, że można ignorować prawa własności dla dysków/dysku z którego nie został wczytany (bootowany) system.
Inna sprawa czy pytasz o dyski OSX czy obce jak NTFS.
system :
10.11.1 i 10.11.2
w tych dwóch wersjach tak, a w innych nie wiem byc może tak być może nie.
dyski:
formatowane OSX jako "kronikowany szyfrowany"
zjawisko obserwowane tylko na dyskach zewnętrznych.
Co do dysku wewnętrznego to nie wiem bo ja na dysku wewnetrznym tego nie widziałem.
Są*pliki innego użytkownika (np. z innego systemu przeniesione dane) i dysk obsługuje prawa własności do plików.
Są*pliki innego użytkownika (np. z innego systemu przeniesione dane) i dysk obsługuje prawa własności do plików.
podaj kilka praktycznych przykładów które by mogły ilustrować taką sytuacje.
Chocby wymiana danych miedzy OS X a Win po BootCampie.
Dużo nie bedzie, bo pisze z telefonu. Dysk był wpięty do innego komputera gdzie inny użytkownik wgral pliki. Albo masz dwa konta w systemie i na dysku są wgrane dane drugiego użytkownika. Mógł zostać przeinstalowany system, założony nowy użytkownik (user id, nazwa może być ta sama), a na dysku są dane starego. A chyba wszystko poza FATem obsługuje prawa własności do plików.
Masz jednego z lepszych mini na rynku. Kup SSD (jakies 250-500GB) kabel do gornego dysku i zobaczysz co to mini potrafi.
http://www.ebay.co.uk/itm/Flex-Hard-Drive-HDD-Cable-For-Apple-Mac-Mini-A1347-SSD-821-1501-A-076-1412-EPYG-/131585303055?hash=item1ea318620f:g:GTcAAOSwgQ9V1w4 z - taki kabel potrzebujesz. Dokladnie o takim ksztalcie.
Dzieki za info - ogarnę sprawę i jak nie będzie zbyt droga (serwis + części) to sprawię sobie SSD. Czy jest możliwość przeniesienia (sklonowania) w Apple dysku HDD na SSD? nie chcę wszystkiego instalować jak w windowsie.
Kablek jakieś 5-6 funtow (10euro), dysk 480GB jakieś ... 120-130euro, 45 min roboty jak nigdy tego nie robiłeś. Zanim kupisz kabelek, wrzuć zrzut ekranu z informacją o obecnym dysku z raportu systemowego, aby można było potwierdzić czy obecny dysk jest w dolnej czy górnej niszy. Od tego zależy, o jakim kształcie potrzebujesz kabel.
Zrób sobie kopię zapasową po TimeMachine, postaw system od zera, odtwórz użytkownika z jego środowiskiem (programy, ustawienia, pliki) z kopi zapasowej. Jakies 45min roboty jak już masz gotową kopię zapasową.
Trop prowadzi w dobrym kierunku.
a. Wymiany między OSX a Win w żadnej formie nie było. Przynajmniej nie potrafię takiej systuacji odtworzyc w pamięci.
b.Jeśli chodzi o przeinstalowanie to taka sytaucja może byc brana pod uwagę, gdyz dyski były tworzone przez inny komp ( kupiłem nowego MBP)
I w takim razie , jeśli to tak się stało to jakie pliki są za to odpowiedzialne i jak to uporządkować to tak by było to w formie pierwotnej co rozumiem jako sposób zachowania w czasie kiedy używałem tego na starym kompie.
Mam też pewne przypuszczenie , że jest to zbieg jeszcze innych okoliczności ale najpierw rozkmińmy tą podaną powyżej
Masz dodatkowy dysk na dane z system plików apple. Zaznacz ,,Ignoruj prawa własności dla tego woluminu'' i nie będziesz miał*problemów.
Dlaczego chcesz drążyć temat?
Bo jeśli zaznaczę "Ignoruj prawa własności dla tego woluminu" oczywiście po podaniu hasła do odblokowania nastepnie zablokuje juz po ustawieniu paremetrów to pamięta mi tylko w ramach jednej sesji. Jeśli tylko wysune dysk i ponownie go wsune to historia się powtarza.
A problem opisalem tu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210104&page=434&p=3636911#post3636911
post #4340
Masz dodatkowy dysk na dane z system plików apple. Zaznacz ,,Ignoruj prawa własności dla tego woluminu'' i nie będziesz miał*problemów.
Dlaczego chcesz drążyć temat?
Bo w OS X 10.11 już nie jest tak łatwo, przez jego tryb "rootless". Nawet w terminalu komenda "sudo" nie załatwia sprawy, a poza tym to co widzisz w nakładce graficznej, inaczej wygląda pod maską. W treminalu można dużo więcej, ale trzeba wyłączyć "System Integrity Protection".
zoom2: wygląda na to, iż systemowi pomerdała się baza danych wolumenów. Ona jest zapisana w pliku tekstowym o nazwie voinfo.database w ukrytym folderze /var/db. Możesz usunąć ten plik, a system odbuduje sobie bazę wolumenów. Możesz także usunąć z tej bazy wpis dotyczący konkretnego wolumenu.
Wrzuć tutaj zawartość tego pliku przy zamontowanych wszystkich wolumenach/dyskach zewnętrznych i tylko jak masz dyski w kompie, nic zewnętrznego nie jest podłączone.
1. Najpierw w terminalu "odsłoniłem " pliki.
2. dotarłem do plików "volinfo.database" i "volinfo.database~orig" ale nie potrafię odczytac ich zawartości.
Każda próba kliknięcia na te pliki kończy się komunikatem " nie określono programu którym chcesz otwierać"
To są pliki testowe, TextEditor Twoim rozwiązaniem, prawy przycisk na pliku, otwórz z, wskaż TextEditora I po ptokach.
THX
Faktycznie proste jak budowa młota , od momentu kiedy się wie jak.
Jak się ogarnę to wrzuce te pliki, tylko jak na forum wrzucić screeny? Pewnie tak jak obrazki ale mi sie nigdy nie udało zamieścic tu obrazków robiłem cos nie tak.
Wrzuć jako tekst inna czcionką.
Swoja droga otwieranie nieznanych typow plikow jest takie samo jak w Win.
wrzucę ci go na priva.
Tu może mi sie nie udać , a dla potomności ciekawsze będą wnioski jakie wyciągniesz i opiszesz
Ej a kto by tam chciał czytać moje wypociny ;)
Czytaleś mojego maila?
W pliku voinfo.database masz takie wpisy:
DE78E22DA1BC1313: 00000001
EE8FD653925B783E: 00000001
46CF9D6DC4CEEF47: 00000001
46CF9D6DC4CEEF47: 00000000
2688D08120D3E1F7: 00000001
2688D08120D3E1F7: 00000000
BD0D97E3526754F6: 00000001
BD0D97E3526754F6: 00000000
50E69775F6B6B9BB: 00000001
E85C26ED7C9FD97C: 00000001
E85C26ED7C9FD97C: 00000000
430F06658C9CF99A: 00000001
430F06658C9CF99A: 00000000
430F06658C9CF99A: 00000000
50E69775F6B6B9BB: 00000000
50E69775F6B6B9BB: 00000001
Pierwsze dwa są pomijalne, bo jak sądzę są to dyski/wolumeny wewnętrzne. Na niebiesko i fioletowo podświetliłem dwa które powtarzają się (powtarzają się inne, ale zajmijmy się tylko tymi). Struktura wpisu jest taka: dyskUUID: status_kontrola. Ostatnie miejsce może być zero (0) lub jeden (1). Jeśli jest 0 oznacza, że system ignoruje prawa własności. Jedynka oznacza, że prawa własności nie są pomijane.
Masz wielokrotne wpisy dla tego samego dysku z różnymi stanami, jak mają zachowywać się dyski w systemie. Raz dysk ma 00000001 a linijkę niżej 00000000 albo odwrotnie.
Widzę 8 różnych sygnatur dysków. Aż tyle masz podpiętych na raz?
Albo wywal cały ten plik z systemu, albo usuń z niego wszystko poniżej 2 wiersza. System powinien sobie odbudować tę bazę danych automatycznie.
Dzięki Gall,
to jest zapis dla 2 podpiętych dysków zewnętrznych.
p.s maila nie czytałem , sorry , zaraz naprawie swój błąd
Gall, zabij mnie ale żden mail do mnie nie dotarł. Ani do skrzynki forumowej ani do prywatnej.
Działa,
gALL, jak tak dalej pójdzie to zostane fanbojem Maca. W końcu w czwartym roku używania można spróbować
Podłączam D700 po kablu do MBP13 i nie mogę zgrać RAWów. Komp nie widzi mi aparatu tylko wyświetla się okienko importu i widać zdjęcia ale po ściągnięciu są to tylko jpgi. Chce po prostu zgrać zdjęcia. Jak to zrobić ?
pioterkow
21-12-2015, 15:06
Podłączam D700 po kablu do MBP13 i nie mogę zgrać RAWów. Komp nie widzi mi aparatu tylko wyświetla się okienko importu i widać zdjęcia ale po ściągnięciu są to tylko jpgi. Chce po prostu zgrać zdjęcia. Jak to zrobić ?
A co masz ustawione w menu aparatu - mass storage czy PTP?
Ja mam ustawione "mass storage" i widzi mi obie karty tak jak dysk zewnętrzny - zaznaczam wszystkie pliki z karty (RAW+jpg) i poprostu kopiuje. Bez żadnych okienek importu.
Mam D3X ale może w D700 jest podobnie... Sprawdz w menu aparatu.
D700 nie ma trybu "mass storage" i tyle w temacie.
Zostaje nikon transfer. Szkoda, że trzeba kombinować przy tak prostej czynności :/
Nie, czekaj. W domu sprawdzę, ale nawet import OS X kopiował mi NEFy i JPGi poprawnie.
pioterkow
21-12-2015, 20:27
D700 nie ma trybu "mass storage" i tyle w temacie.
Nie wiedziałem że nie ma.
Nie znam D700 - myślałem że może być podobnie jak w D3X i jakoś pomogę koledze... :)
Carlos_lo
21-12-2015, 21:17
czy ktos z Was probowal?:
http://youtu.be/VX8Y2NWs7vg
czy ktos z Was probowal?:
http://youtu.be/VX8Y2NWs7vg
http://www.tomshardware.com/reviews/pci-express-graphics-thunderbolt,3263.html - miłego czytania
Witajcie,
potrzebuję laptopa do obróbki i zarządzania RAW-ami, np. z wykorzystaniem NX-D oraz LR. W zasadzie, oprócz Office, nie jest mi więcej potrzeba, więc rozważam Mac'a Air 13 z retiną.
Sam komputer i OS mi odpowiadają (nie polubiłem się z Win 10), natomiast jak wygląda kwestia akcesoriów do Mac'a?
Będę chciał podpiąć zewnętrzny dysk twardy w obudowie (mam takiego serwerowego wariata), mysz no i monitor. Jak to w praktyce wygląda w Air? (Macbook Pro jest poza moim budżetem.)
air nie ma retiny
Faktycznie... Coś mi się musiało pomylić. Reszta pytań nadal aktualna...
brak retiny = brak obrobki
brak retiny = brak obrobki
To może uściślę: nie planuję retuszu w PS, tylko kręcenie suwakami w wywoływarce RAW (stąd "obróbka"), i przeglądanie zdjęć w celu wywalenia nieudanych kadrów z karty (by nie mordować się z aparatem).
krecenie suwakami = obrobka i to wlasnie ta najwazniejsza.
pioterkow
23-12-2015, 14:48
Faktycznie... Coś mi się musiało pomylić. Reszta pytań nadal aktualna...
Zostaje Ci MB Pro z retiną - jeśli koniecznie chcesz Retine. Bo tym 12" Mac Bookiem z retiną to sobie nawet nie zawracaj głowy. .
Wszystkie akcesoria które wymieniłeś raczej bez problemu podepniesz do Maca.
Zostaje Ci MB Pro z retiną - jeśli koniecznie chcesz Retine. Bo tym 12" Mac Bookiem z retiną to sobie nawet nie zawracaj głowy. .
Wszystkie akcesoria które wymieniłeś raczej bez problemu podepniesz do Maca.
Czy pojemność 128Gb bardzo boli pod MacOS? Obecnie mam taki dysk pod Windowsem i nie mam problemu z miejscem (dyscyplina jest :) ).
Boli lub nie boli identycznie i pod win i pod osx. Dla mnie 256 jest akceptowalne przy dużej dyscyplinie. W 128 pewnie też bym się zmieścił ale to wymagało by niemal ascezy.
Reasumując, 128 wystarczy ale założę się , że często będziesz bardzo często niezadowolony.
Dziękuję wszystkim za porady. Poczekam aż świąteczny szał zakupów w sklepach minie i popatrzę na Pro z większym dyskiem.
pioterkow
23-12-2015, 17:07
Czy pojemność 128Gb bardzo boli pod MacOS? Obecnie mam taki dysk pod Windowsem i nie mam problemu z miejscem (dyscyplina jest :) ).
Zdecydowanie polecam Ci zakup minimum 256 GB dysku jeśli budżet nie pozwala na więcej (512 GB, 1TB) Różnice w cenie między 128 a 256 nie są warte oszczędzania bo będziesz szybko wymieniał na 256 :)
128GB to takie minimum, chociaż przez jakiś czas bujałem się z 80GB SSD. 256GB warto mieć ale tez bez napinania się. Obecnie na moim 256GB mam przeciągi, ponad 110GB wolnego ale mam też niezły bajzel do tego maszyny wirtualne z Win oraz Centosem (kazda z nich po naście giga).
Pod OS X 126GB nie boli tak bardzo jak pod Windowsem, choćby dlatego że ten system jest lżejszy wagowo, po instalacji zajmuje jakieś 15GB (wraz z poprawkami). W 30GB zamkniesz się z systemem i aplikacjami jakie używasz.
Mi 128 wystarcza, ale używam kompa typowo mobilnie - na sesji do podlaczenia lapka, ewentualnie do prostej obrobki i przesłania plikow, prezentacji zdjec etc. Nie trzymam na nim nic poza tymczasowymi plikami i portfolio. Jakbym miał potrzebę na wiecej to dysk 2,5" zewnętrzny i tyle.
A - no i do obróbki tylko retina. Mam też aira i... no nie bardzo.
Z racji tego, że w pracy przydałaby mi się znajomość OS X, a ja zatwardziały Windowsiarz jestem co kupić (używany macbook/mac mini) żeby możliwie najmniej pieniędzy zainwestować w sprzęt do nauki (eko)systemu i ew. odsprzedać za parę miesięcy bez większej straty? Wypadałoby być na bieżąco, więc fajnie żeby sprzęt pociągnął El Capitana. W zasadzie nie mam innych wymagań, wystarczy żeby poszła przeglądarka internetowa z 4 otwartymi zakładkami + podstawowe aplikacje. Do zabawy ze zdjęciami mam swojego laptopa z Windowsem, więc myślę, że jakieś Core 2 Duo wystarczy (zakładając, że jest kompatybilne z El Capitanem). Jaka jest minimalna przyzwoita ilość pamięci do takich zastosowań? 2 GB? 4 GB? Ew. Jakieś dobre rady co na zwrócić uwagę przy zakupie?
I przy okazji, bardzo głupie pytanie: czy klawiatura http://www.rapoo.com/product/127 będzie działać pod OS-X? Co prawda na stronie są tylko sterowniki pod Windowsa, ale to dodatkowa aplikacja do klawiszy funkcyjnych itd. Bez niej Windows obsługuje podstawowe klawisze. OS X też da radę?
Proac150
28-12-2015, 13:20
Do twoich wymagań wystarczy nawet macbook z 2010 roku ( biały) pod warunkiem że będzie posiadał 4 gb i koniecznie dysk ssd
Z racji tego, że w pracy przydałaby mi się znajomość OS X, a ja zatwardziały Windowsiarz jestem co kupić (używany macbook/mac mini) żeby możliwie najmniej pieniędzy zainwestować w sprzęt do nauki (eko)systemu i ew. odsprzedać za parę miesięcy bez większej straty? Wypadałoby być na bieżąco, więc fajnie żeby sprzęt pociągnął El Capitana. W zasadzie nie mam innych wymagań, wystarczy żeby poszła przeglądarka internetowa z 4 otwartymi zakładkami + podstawowe aplikacje. Do zabawy ze zdjęciami mam swojego laptopa z Windowsem, więc myślę, że jakieś Core 2 Duo wystarczy (zakładając, że jest kompatybilne z El Capitanem). Jaka jest minimalna przyzwoita ilość pamięci do takich zastosowań? 2 GB? 4 GB? Ew. Jakieś dobre rady co na zwrócić uwagę przy zakupie?
Cokolwiek pociągnie Mavericka (OSX 10.9) to samo pociągnie El Capitana (OSX 10.11). W zasadzie wszystko od roku 2009-2010 pojedzie z El Capitanem. Na początek zaproponowałbym Ci Macbooka Unibody (srebrnego) z 2008r. z C2D. Do niego wsadzisz 4GB PC3-8500 ram (standardowo jest 2GB i El Capitan pójdzie na tym), dysk wymienisz na dowolne SSD (laptop ma tylko SATA 2) a na zabawę z OS X wystarczy.
Jak chcesz mini, możesz kupić dowolne aby było z 2009 lub nowsze. Nie pchaj się w mini z 2007r. bo to ślepa uliczka.
Jak masz jakieś pytania, pytaj śmiało tutaj lub na PW.
I przy okazji, bardzo głupie pytanie: czy klawiatura http://www.rapoo.com/product/127 będzie działać pod OS-X? Co prawda na stronie są tylko sterowniki pod Windowsa, ale to dodatkowa aplikacja do klawiszy funkcyjnych itd. Bez niej Windows obsługuje podstawowe klawisze. OS X też da radę?
Pójdzie ALE pamiętaj, że układ klawiszy PC jest trochę inny od tego z Appla (położenie @ czy CTRL, ALT, CMD). W OS X możesz włączyć obsługę klawiatur o układzie klawiszy PC.
Czemu koniecznie SSD? To ma być komputer do zapoznania się z systemem, jeśli się przekonam, to w przyszłości pewnie kupię coś z i5 i SSD, ale czy koniecznie potrzebuję teraz szybkiego dysku?
Przy obecnych cenach SSD, warto wymienic żółwiowate 2.5" 5400rpm na dowolny, najtańszy SSD (nawet z drugiej ręki). Na początek można wsadzić nawet 80GB SSD, te od Intela są po jakieś 120-150zł (używane). Nowy Sandisk Plus 120GB był niedawno w promocji w cenie poniżej 150zł. Przy odsprzedaży zdobędziesz parę złotych więcej. Nie ma sensu pchać się w ram powyżej 4GB, bo nikt za niego nie odda.
Uwierz, SSD potrafi dać kopa i to niezłego (nawet na SATA 2 - 3Gb/s).
Poza tym, jaki masz budżet na makówkę?
O zaletach SSD wiem, sam używam w laptopie. Tyle, że ja potrzebuję komputer po to żeby móc się zapoznać z OS X którego dwa razy na oczy widziałem. Ew. w przyszłości może podepnę do niego iPhone'a żeby móc na tym tandemie potestować parę rzeczy. Do takich celów SSD mi niepotrzebne, więc nie wiem czy jest sens, chociaż wiem, że byłoby szybciej.
Budżetu konkretnego nie mam, ale myślę, że 1500 zł to górna granica przyzwoitości. I wydaje mi się, że nie ma sensu zamrażać więcej gotówki, bo jeśli kiedyś zdecyduję się na ekosystem Apple'a (jak zaczną produkować przyzwoite stacje dokujące :P ), to i tak czeka zakup nowszego modelu, a ten pójdzie do ludzi. Jaka jest różnica między macbookiem pro a unibody poza nazwą i faktem, że ten drugi ma badziewną obudowę?
Macbook Pro to tez unibody :) A dokładnie jego wersja rozwojowa w pełni aluminiowa obudowa. Unibody oryginalne z 2008 istaniało w dwóch wersjach, biała z poliwęglanu i jedna srebrna aluminiowa. Piszemy o modelu 13 calowym. Zdziwilbys sie jaka solidna jest obudowa bialego unibody, Delle Latitiute przy nich to wydmuszki.
Macbook Pro ma czytnik kart SD czego nie maja unibody z 2008. Macbook Pro ma FireWire800 czego nie ma unibody. Macbook Pro ma standardowo podswietlana klawiature, a unibody moze miec ale nie musi.
Laptopy Apple nie sa przystosowane do stacji dokujacych wogole.
Laptopy Apple nie sa przystosowane do stacji dokujacych wogole.
Dlatego stacje dokujące przystosowano do laptopów Apple ;P
http://hengedocks.com
Jesli ktos jest zainteresowany, to w MM jest przecena na Airy. 11 cali za 3600, 13 cali za 4100.
Nie ukrywam, ze kusi...
Czemu koniecznie SSD? To ma być komputer do zapoznania się z systemem, jeśli się przekonam, to w przyszłości pewnie kupię coś z i5 i SSD, ale czy koniecznie potrzebuję teraz szybkiego dysku?
A ja zapytam, czy koniecznie laptop? Uzywam iMaca z 2008 roku. nie wiem jak ceny w Polsce, w UK dalem za niego ÂŁ180, dysk wymienilem na SSD (sorki, nie potrafie juz inaczej, pamieci mam 4GB, smiga wszystko na ElCapitan, dzieciom sie podoba, salonu nie szpeci jak poprzednie komputery...
iMac odpada, bo nie mam miejsca na biurku ;) Tak jak pisałem, Macbook albo Mini, zobaczymy co upoluję po nowym roku.
128GB wystarcza, ale mnie już Windows nauczył pracy z takim dyskiem. Od dawna wszystko trzymam na NAS'ie. Obecnie system ze wszystkimi aplikacjami zajmuje mi 50GB. Da się i to bez męczenia :) Tak więc z tym dyskiem to kwestia bardzo indywidualna.
Co do obróbki zdjęć i retiny. Tutaj też jest to kwestia bardzo indywidualna, bo mimo super zachwalanej retiny, ja nie potrafię pracować ze zdjęciami na ekranie mniejszym niż 23". Najchętniej zdjęcia obrabiam w pracy gdzie mam 30" :) retina i macbook pro oczywiście ma swoje zalety w codziennym użyciu, ale ja mimo tego wybrałem do domu air'a i nie żałuję. Jego waga, bateria i ta "zyletkowatość" :) urzekła mnie od pierwszego kontaktu. Do zabawy ze zdjęciami po prostu podpinam monitor, klawiaturę, mysz etc. Najwygodniejszy laptop nie zastąpi stacjonarnego miejsca w sytuacjach gdy trzeba popracować kilka godzin (nie tylko ze zdjęciami).
Co do samego mac os x... Spędzam przed komputerem od 10 do 14h dziennie, tak od kilku lat (pracuję w IT). Pracowałem na windowsach i linuxach. Od pół roku mam kontakt z OS X i jeżeli ktoś ma okazję spróbować, to niech to zrobi. Ja zaczynałem od komputera w pracy i po tygodniu leciałem do sklepu po własnego mac'a, bo siadając do komputera z windowsem robiło mi się*smutno :) Oczywiście żeby nie było tak cukierkowo mac nie jest bez wad i mógłbym zrobić ich listę tak samo długą jak dla innych OS'ów. Jest jednak kilka rzeczy, które sprawiają, że pracuje się po prostu lepiej i chętniej siada się przed komputerem. Ale pewnie w tym dziale nie muszę tego pisać :) Tak czy inaczej bez fanbojstwa polecam po prostu spróbować.
Interesuje mnie Macbook Pro 2009/2010. Mam trochę starszego z matową matrycą, a wśród tych nowszych dominują błyszczące. Wolałbym matową, ale jest ich mniej i ciężko wybrać, zastanawiam się czy są dużo gorsze.
Też miałem obawy przed błyszcząca, ale chyba te powłoki antyrefleksyjne robią robotę bo na dworzu czy przy oknie mogę bez problemów pracować gdzie w matowym ekranie kontrast leciał na łeb.
ShutterStill
30-12-2015, 15:56
Czy ktoś instalował Windows przy użyciu boot camp assist?
Na macbook pro late 2011 13"?
Czy ktoś instalował Windows przy użyciu boot camp assist?
Na macbook pro late 2011 13"?
Tak, instalował XP Home, Win7 Pro 32bity na Macbooku 13" z 2009 oraz Win7 Pro 64bity i Win10 na rMBP"13 z 2014.
W czym problem?
ShutterStill
31-12-2015, 19:17
Tak, instalował XP Home, Win7 Pro 32bity na Macbooku 13" z 2009 oraz Win7 Pro 64bity i Win10 na rMBP"13 z 2014.
W czym problem?
Super! [emoji3]
1. Powinienem instalować 32 czy 64 bit?
2. Jak ze sterownikami?
3. Czy oba systemy ciągną zasoby czy tylko jeden? Chodzi mi o to, czy muszę odpalić OSX żeby Windows działał?
Dzięki.
Super! [emoji3]
1. Powinienem instalować 32 czy 64 bit?
2. Jak ze sterownikami?
3. Czy oba systemy ciągną zasoby czy tylko jeden? Chodzi mi o to, czy muszę odpalić OSX żeby Windows działał?
Dzięki.
Wszystko masz wyjaśnione na stronie Apple: https://www.apple.com/pl/support/bootcamp/
1. Zależy ile masz RAMu jak powyżej 3GB, zainstalowałbym wersję 64bitową.
2. Przecież BootCamp to także zestaw sterowników, w zależności od systemu oraz posiadanego hardware trzeba zassać jego odpowiednią wersję. https://support.apple.com/en-us/HT205016
3. BootCamp nie jest pracą równoległą dwóch systemów lub wirtualizacją jak Pareallels Dektop czy VirtualBox. Przy starcie komputera wciskasz ALT i wybierasz który system chcesz odpalić. Możesz z poziomu systemu (OS X lub Win) wybrać, który system jest domyślny do uruchomienia.
A tak na marginesie "Szczęśliwego Nowego Roku".
ShutterStill
01-01-2016, 23:13
Wszystko masz wyjaśnione na stronie Apple: https://www.apple.com/pl/support/bootcamp/
1. Zależy ile masz RAMu jak powyżej 3GB, zainstalowałbym wersję 64bitową.
2. Przecież BootCamp to także zestaw sterowników, w zależności od systemu oraz posiadanego hardware trzeba zassać jego odpowiednią wersję. https://support.apple.com/en-us/HT205016
3. BootCamp nie jest pracą równoległą dwóch systemów lub wirtualizacją jak Pareallels Dektop czy VirtualBox. Przy starcie komputera wciskasz ALT i wybierasz który system chcesz odpalić. Możesz z poziomu systemu (OS X lub Win) wybrać, który system jest domyślny do uruchomienia.
A tak na marginesie "Szczęśliwego Nowego Roku".
Dziękuję za wyjaśnienie.
I wzajemnie Szczęśliwego Nowego Roku!
foto4deg
02-01-2016, 21:08
Szukam rozwiązania następującego problemu: zamykam ekran laptopa, następnie przy podniesieniu mam tylko czarny ekran. Dioda od lapka miga, gdy ekran jest zamknięty, przy wybudzaniu znika. Pomaga tylko restart kompa. Miał ktoś coś takiego? Miałem to na starym SSD, mam na nowym, ponowne wgranie systemu nie pomaga.
Jakiego masz laptopa? Nie jest to przypadkiem MacBook Pro 13" 2.53GHz z 2009r?
foto4deg
02-01-2016, 22:13
MBP 13" i5 2.5 GHz mid 2012.
Hmm no to ciekawe, miałem w rękach dwa MBP 13" 2.53GHz z 2009 i oba miały alergię na SSD.
Spróbuj tego: https://support.apple.com/pl-pl/HT201666
foto4deg
02-01-2016, 22:41
Hmm no to ciekawe, miałem w rękach dwa MBP 13" 2.53GHz z 2009 i oba miały alergię na SSD.
Spróbuj tego: https://support.apple.com/pl-pl/HT201666
Dzięki, wypróbuję!
foto4deg
03-01-2016, 20:16
Wypróbowałem. To nic nie dało :(
A to?
https://support.apple.com/pl-pl/HT201295
https://support.apple.com/pl-pl/HT204063
Tom, znam przypadki, gdzie MBP 13 maja alergię na SSD. W japcoku mojej siostry, myślałem, że nagła krew mnie zaleje, ponieważ SSD wyjęte z mojego MBP"13 C2D 2.26GHz z 2009, gdzie działało bez zająknięcia i wsadzone do bliźniaka, ale z C2D 2.53GHz i zonk. Dokładnie tak jak ma pytający, laptop nie mógł wybudzić się z uśpienia. Reset SMC czy PRAM, reinstalacja systemu nic nie pomagało, ani pod OS X 10.10, ani pod 10.9. Działo się tak z SSD od Toshiby, Kingstona i Intela. W końcu poddałem się i wsadziłem tam SSHD 500GB Toshiby, zero problemów do dzisiaj.
Ostatnio dostałem w swoje ręce kolejnego MBP"13 C2D 2.53GHz z 2009 i znowu ta sama sytuacja, ale tym razem z Sandiskiem. Przegrzebałem internet i nic sensownego nie znalazłem.
Chłopaki
Mam ochotę na iMACa (tak po prostu :-)
Celuję w najnowszy 27-calowy iMac z wyświetlaczem Retina 5K, ale nigdzie nie znajduję bardziej zaawansowanych specyfikacji tego wyświetlacza (np. pokrycie RGB).
Obecnie pracuję na Eizo CX271 i się zastanawiam czy nie zamieni stryjek siekierki na kijek :-)
Ma ktoś może takie dane albo wie gdzie szukać?
Dzięki
Carlos_lo
04-01-2016, 22:38
to taki zart noworoczny oczywiscie:) ale temat byl juz walkowany
ThomasVoland
05-01-2016, 13:01
W tym temacie przy każdym wspomnieniu iMaca jako komputera do obróbki.
I przy okazji:
Monitor wbudowany w iMaca nie ma nic wspólnego z tymi robionymi do zdjęć, podobnie jest z Apple Cinema Display i Apple Thunderbolt Display. Dotyczy to wszystkich modeli, także iMaca 5k. Oczywiście wiele osób korzysta z iMaków chociażby w studiach fotograficznych, do podglądu zdjęć prosto z aparatu - do takich zastosowań prawie wszystko się nadaje, bo będzie lepsze niż LCD wbudowany w aparat. Są też osoby, które używają iMaców do retuszu, ale to ta sama sytuacja, co z Dellami - gdyby ktoś wiedział ile traci w stosunku do ekranu fotograficznego, to nigdy by mu do głowy nie przyszło pracować na iMacu, bo to co na nim widać absolutnie nie pokrywa się z faktycznym wyglądem zdjęcia, szczególnie jeśli te jest do wydruku.
Niestety większość osób nie wie jak duże są różnice, bo nigdy nie miała okazji pracować na profesjonalnym sprzęcie. Ekrany iMaców są zupełnie nieliniowe, a kalibracja jest możliwa jedynie programowo. Są nierówno podświetlone, samo podświetlenie jest kiepskiej jakości i ma gamut zbliżony jedynie do sRGB. W iMacach z retiną "late 2015", gamut jest szerszy - zbliżony do DCI-P3, czyli wciąż daleko mu do AdobeRGB, a z racji braku 3D-LUT nie można go przyciąć do sRGB. Brakuje możliwości zmiany podstawowych parametrów, nie można pracować w pionie, co w studio często jest bardzo przydatne. W dodatku występują problemy z plamami pojawiającymi w rogach ekranu wraz z upływem czasu - jest to problem występujący od lat i ewidentnie Apple nie ma pojęcia jak sobie z nim poradzić, więc tylko wymienia wadliwe ekrany na gwarancji.
Całość: link (http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec).
Wracam ze swoim dylematem Air czy Pro 13 Retina i proszę o ostatnią poradę.
W zasadzie stać mnie na Retinę z 256Gb SSD, ale wąż w kieszeni nie pozwala na zakupy...
Jak by wygląda współpraca tańszej wersji (128 Gb) z zewnętrznym dyskiem twardym (np. WD Passport 1Tb)? Na zewnetrznym dysku trzymałbym "urobek" z Lightoroom'a, tylko pytanie na ile to upierdliwe przy pracy.
Poza LR, korzystam z Office i archiwum muzyki (na codzień mieszczę się na pendrive 4Gb), i mam spory dylemat czy dorzucić 1000 zł do wersji Retina 256Gb, bo przekraczam magiczną kwotę 6000 zł, a jeszcze licencja na LR i Office jest do kupienia...
Pobawiłem się trochę Air'em 13 i 13 Retiną - widać różnicę, ale z drugiej strony gdy pracowałem przy RAW-ach w rodzielczości HD ready (1366x768px ) i FullHD na laptopach Windowsowych 15 cali, to nie mniejsza rozdzielczość nie była dla mnie problemem, ale konieczność wyślepiania się w literki w FullHD.
Air ma badziewna matryce, jak stac Ciebie na Retine, bierz Retine i tyle. Co do dysku, 256GB warto miec. Jak juz chcesz oszczedzic wez 128GB a na pliki tymczasowe i MP3 wsadz w slot SD cos typu Transcend JetDrive 3x0 128GB (deklarowane transfery to 95/60GB/s). Jedzie do mnie 64GB wersja, jak ja bede mial, przetesuje jak szybki jest zapis i odczyt z tej karty.
Pamietaj, ze to LR potrzebujesz mocy (i7 wskazane) a 8GB ram jest raczej minimym.
Nie obejdziesz sie od M$ Office? Od n-lat radze sobie z Open/LibraOffice (prezentacje, dokumenty wielostronnicowe, tabelki w arkuszu), nie widze sensu kupowania pakietu MS.
pioterkow
09-01-2016, 12:43
Wracam ze swoim dylematem Air czy Pro 13 Retina i proszę o ostatnią poradę.
W zasadzie stać mnie na Retinę z 256Gb SSD, ale wąż w kieszeni nie pozwala na zakupy...
Uduś węża, dołóż 1000PLN i kup Retinę jeśli "w zasadzie" Cię stać. To zupełnie inny komfort pracy niż na Air.
Napewno nie będziesz żałował :)
Potwierdzam. Też wybieralem między Air i MacBook Pro retina. Wybrałem MacBooka Pro 13 z retina I uwazam ze jest dużo lepszy Od air.
wzialem z 256 ssd i miejsca starcza.
Czy ktoś wie jak w ajfonie ustawić wideo żeby w nocy było coś widać ? Przednia kamerka ładnie podnosi czułość - problem jest z tą główną.
nie mniejsza rozdzielczość nie była dla mnie problemem, ale konieczność wyślepiania się w literki w FullHD.
OSX to nie Win. Nie trzeba wpatrywać się w za małe literki. OSX na Retinie potrafi genialnie skalować cały GUI włącznie z aplikacjami, zależnie od gustu użytkownika bez utraty ostrości detalu.
W kwestii porządkowej: Nie istnieje coś takiego jak HD, FullHD ani HD Ready na komputerach. To nie są telewizory.
Ale nie potrafi sobie poradzić ze zwykłym zdjęciem na stronie www. Wszystkie zdjęcia w tych skalowanych rozdzielczościach retiny to jest mydło. Jedyna opcja to ustawić full res jakimś display menu bo niestety w ustawieniach standardowych OS X nie da się tego zrobić.
ThomasVoland
10-01-2016, 16:53
Przytrzymać w miejscu AF żeby zablokować AF i ekspozycję a później przesuwając palec w górę rozjaśnić.
Skinny to nic prawie nie daje. Tak jakby auto ISO było wyłączone.
Tutaj z przedniej kamerki.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/927b5542c94cf85485a65df85421083e-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/10/927b5542c94cf85485a65df85421083e.jpg)
A tutaj z głównej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/b4dd666369f7b6ce5692d4072a3de877-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/10/b4dd666369f7b6ce5692d4072a3de877.jpg)
ThomasVoland
10-01-2016, 17:31
Aż tak nie rozjaśnisz, zobacz sobie jak fatalna jakość jest u góry i wyobraź sobie to rozciągnięte do takiej rozdzielczości jak z tylnej kamery. W ProCam możesz ręcznie zmienić wszystkie ustawienia (ISO 2000, 1/2s przy zdjęciach, przy filmie 1080p 1/24s i ISO 464). Do tego opcja ręcznego ustawiania ostrości i regulowanie balansu bieli.
Ja wiem to jest przednia kamerka wiec nie ma co porównywać. Ale wcześniej mając ip5 i iOS 8 w nocy normalne nagrywało operując wyższą czułością. Wiem o Pro Cam ale z Video to nie działa.
ThomasVoland
10-01-2016, 17:39
Działa z Video - nawet podałem ci maksymalne ustawienia jakie można dać.
Mam dwa "Manual" i " pro Cam" i mi się pomyliło. Dalej ciemno. Jestem z dzieciakami na sankach i chce nagrać filmik. Nie ma egipskich ciemności - latarnie plus śnieg. Musze nagrywać kamerą do face time bo z głównej nic nie widać. Słabo, bo nie mam podglądu i celuje na palę.
ThomasVoland
10-01-2016, 17:56
Jeszcze zwróć uwagę na to że ustawiłeś 60 fps, więc musi być dużo ciemniej niż na 5s.
Kamerka do face time. Teraz testowałem video na żony IP5 i nagrywa w nocy jak trzeba. Na IP6 jest lipa :(
https://vimeo.com/151299484
Kamerka główna.
https://vimeo.com/151299678
Jeszcze zwróć uwagę na to że ustawiłeś 60 fps, więc musi być dużo ciemniej niż na 5s.
Czy 30p czy 60p - to samo - ciemno
Uduś węża, dołóż 1000PLN i kup Retinę jeśli "w zasadzie" Cię stać. To zupełnie inny komfort pracy niż na Air.
Napewno nie będziesz żałował :)
Potwierdzam. Też wybieralem między Air i MacBook Pro retina. Wybrałem MacBooka Pro 13 z retina I uwazam ze jest dużo lepszy Od air.
wzialem z 256 ssd i miejsca starcza.
Kupiłem i odchorowuję zakup. Walczę z klawiaturą (prawy alt) i gestami na gładziku. Poza tym fajna maszynka... MB12, MBA13 odpadły w przedbiegach ze względu na gładzik i klawiaturę. Wreszcie odetchnę od Zbook'a. Dziękuję za pomoc.
Prawy alt załatwi program Karabiner (zamieni programowo miejscami przyciski żebyś alt miał przy spacji jak pod win), a gesty to świetna sprawa, przyzwyczaj się, bo będzie Ci z nimi bardzo wygodnie :)
A po co Ci ten program, przecież z poziomu OS X tez można zamienić ALT z CMD, jest to w ustawieniach klawiatury "Modifier Keys..."
Prawy alt załatwi program Karabiner (zamieni programowo miejscami przyciski żebyś alt miał przy spacji jak pod win), a gesty to świetna sprawa, przyzwyczaj się, bo będzie Ci z nimi bardzo wygodnie :)
A po co Ci ten program, przecież z poziomu OS X tez można zamienić ALT z CMD, jest to w ustawieniach klawiatury "Modifier Keys..."
To ja jeszcze poproszę program na zmianę kształtu Entera :) Jest za wąski.
Dobra, żarty na bok,
1. co z dyskiem zewnętrznym?
Mam 3.5'' WD Caviar Blue, z którego jestem zadowolony i zastanawiam się jak go podpiąć do Mac-a? Czy widzieliście może obudowę do dysku twardego z interface Thunderbolt? Wynalazki na USB widziałem, ale (chyba) będą wolniejsze...
2. zastanawiam się nad przezbrojeniem stacjonarnego komputera na Hackintosha. Czy ktoś podpowie skąd pobrać obraz El Capitan?
ThomasVoland
11-01-2016, 15:57
Do gestów polecam dodatkowo zainstalować BetterTouchTool (http://bettertouchtool.net) - można sobie konfigurować w zasadzie wszystko co się chce. Dzięki niemu mam przełączanie zakładek za pomocą przesunięcia 4 palców, otwieranie nowej karty, zamykanie obecnej, odświeżenie strony, pauzowanie i odtwarzanie muzyki, przełączanie się na następny utwór, uzupełnianie hasła z 1Password itd.
MiGo: Obraz El Capitana zassaś z Apple Store :D
To ja jeszcze poproszę program na zmianę kształtu Entera :) Jest za wąski.
Dobra, żarty na bok,
1. co z dyskiem zewnętrznym?
Mam 3.5'' WD Caviar Blue, z którego jestem zadowolony i zastanawiam się jak go podpiąć do Mac-a? Czy widzieliście może obudowę do dysku twardego z interface Thunderbolt? Wynalazki na USB widziałem, ale (chyba) będą wolniejsze...
2. zastanawiam się nad przezbrojeniem stacjonarnego komputera na Hackintosha. Czy ktoś podpowie skąd pobrać obraz El Capitan?
info znajdziesz na hamac.pl
a tak w skrócie , musisz mieć jakiś legalny OSX . W tej chwili jest (chyba) do nabycia Snow Leopard 10.6.3 box i to jest podstawą do nabycia nowszych OSX np. Elcapa.
Kupiłem i odchorowuję zakup. Walczę z klawiaturą (prawy alt) i gestami na gładziku. Poza tym fajna maszynka... MB12, MBA13 odpadły w przedbiegach ze względu na gładzik i klawiaturę. Wreszcie odetchnę od Zbook'a. Dziękuję za pomoc.
Tylko nie idź w żadne aplikacje do mapowania klawiszy. Pomęczysz się tydzień, dwa i się w końcu przyzwyczaisz. Potem siądziesz do dowolnego mac'a i nie będziesz miał problemów. Po pół roku stwierdzam, że jednak pod windowsem niepotrzebnie wyginałem palce, bo obsługa skrótów w OSX jest dużo łatwiejsza. No ale najpierw przyzwyczajenia windowsowe trzeba zapomnieć :)
Dokładnie.
A co do gestów, to każdy touchpad w windowsowym laptopie będzie dla Ciebie za mały i nieintuicyjny w obsłudze.
Mi przestawienie się na applowska filozofię gladzika zajęło dwa dnie, ale telefon BlackBerry ma prawie identyczne gesty.
Podczas ładowania iPad Air umarł sam z siebie. Jaki polecacie serwis pogwarancyjny ogryzka ?
Dotarła SD do mnie karta dedykowana do rMBP"13, wyrób Transcenda o nazwie JetDrive Lite 330 i pojemności 64GB. Kiedyś mieliśmy tutaj dyskusję, że karty SD nie nadają się jako magazyn danych, bo są za wolne.
Wynik testu szybkości:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotogalleria.info/pub/mac/JetDrive330_speed.png)
Nie jest źle a producent podaje parametry: odczyt do 95MB/s, zapis do 65MB/s. Z testu wynika iż jest wolniej ale nie jest dużo wolniej jak przekowywali niektórzy. Jak karta wygląda w slocie podlinkuję w weekend.
Władca Pixeli
14-01-2016, 06:00
Podczas ładowania iPad Air umarł sam z siebie. Jaki polecacie serwis pogwarancyjny ogryzka ?
Miałem podobny objaw. Normalny reset nie działał.
Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli aby zrobić reset - Home + Power ale na podpiętym zasilaniu.
Przyciski trzeba trzymać 15-20 sekund.
U mnie pomogło, ale problem powraca co jakiś czas.
Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli aby zrobić reset - Home + Power ale na podpiętym zasilaniu.
Przyciski trzeba trzymać 15-20 sekund.
U mnie pomogło, ale problem powraca co jakiś czas.
Robiłem tak na początku - niestety nic. Brałem go na firmę więc tylko rok gwarancji. Oddałem go do lokalnego serwisu elektroniki i stwierdzono uszkodzenie płyty głównej. Bateria została naładowana zewnętrznie, wszystko pomierzone i niestety płyta do wymiany. Nie wiem czy pchać się w naprawy czy nie sprzedać go uszkodzonego jako dawcę.
@gALL ja kupiłem Nifty do MBPr13 za 139 zł plus wysyłka i w komputroniku kartę Sandisk 128GB 80mb/s za 270 zł. Jako tymczasowy magazyn spisuję super.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/271259a35947cd5a22c9e564845a3869-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160117/271259a35947cd5a22c9e564845a3869.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/2c5b0fed99a2cf336650d92b8d2048bd-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160117/2c5b0fed99a2cf336650d92b8d2048bd.jpg)
A jakie masz transfery? Poza tym Ty wydałeś 409zł + przesyłka, moja kosztowała ok 135zł z wysyłką. :D
A jakie masz transfery? Poza tym Ty wydałeś 409zł, moja kosztowała ok 100zł :D
Coś podobne do Twoich - będę przy kompie to sprawdzę. Ale i tak jest szybciej niż dysk 2.5cala 7200obr przez usb 3.0 :) Niestety te karty są drogie - ta i tak była najtańsza :) Myślałem o JetDrive ale potrzebowałem karty bo używam jej czasami do SonyActionCam. Ale twoja cena to HIT - gdzie kupiłeś ?
edit: nie doczytałem, że Twoja to 64GB, a nie 128. JD 128GB w X-kom jest za 349 zł - więc różnica do przełknięcia :) Zrób fotę jak prezentuję się w maszynie :)
Upolowałem na Amazonie przed Świętami, z tego co pamiętam za 128GB można było zejść z ceną poniżej 300zł.
To wyniki mojej karty
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/aa856fcd7a8974c92bf8fae293756986-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160117/aa856fcd7a8974c92bf8fae293756986.jpg)
Przymierzam się do MS Office 2011 - PowerPoint i Excel jednak potrzebny. Namierzyłem taką aukcję (http://allegro.pl/microsoft-office-dom-i-mala-firma-2011-mac-os-x-i5859053898.html).
Sprzedawca jest z HongKongu i... mam wątpliwość czy to legalny zakup, bo dokładając 150 zł mam pewny zakup z polskiego sklepu.
velaskez
20-01-2016, 15:03
A musi być 2011? Przecież Office365 - w wersji 2016 masz za 300zł.
Ok, nieważne to subskrypcja :-P
Na rok;-)
Ja też szukam tańszej oferty na office dla żony. Macie jakieś pomysły?
Uhm, przesiąść się na open source. Chwilę poboli, ale potem przestanie.
Próbowaliśmy, niestety musi być office ;-)
Wiesz jak to jest z kobietami ;-)
Przerobiłem też libreofice i też się nie nadaje ;-)
Dla własnego użytku może być open office, ale jak się coś dostaje od klienta/szefa, trzeba to przeedytować i odesłać, to się takie pliki mogą krzaczyć jeśli w darmowym nie ma funkcji użytych w dokumencie, zrobionym na oryginalnym office od ms.
Cóż zostaje tylko wyrób M$, innego wyjścia nie ma.
sokrates
21-01-2016, 12:14
Jak ktoś nie używa "wszystkich możliwych dziwnych funkcji" to w 90% może offica zastąpić darmowy Office na koncie Onedrive. Jedyna wada że aby skorzystać trzeba być online.
Mam pytanko. Czy miniacz z 2012r i7 cztero jajowy ogarnie rozdzielczość 2560 x 1440?
ThomasVoland
23-01-2016, 14:03
Przez mini DisplayPort tak.
Ten miniacz co prawda ma tylko HD4000 ale po miniDP (Thunderbolt) pojedzie do 2560 x 1600, HDMI/DVI tylko do 1920x1200.
Mam pytanko. Czy miniacz z 2012r i7 cztero jajowy ogarnie rozdzielczość 2560 x 1440?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/f0e87c343221b17797dc049b22bace8d-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160123/f0e87c343221b17797dc049b22bace8d.jpg)
Śmiga.
Czy ktoś zna jakiś darmowy program na maca, który by czytał prawidłowo pliki rtf? Niestety, ani libre office ani pages sobie z tym nie radzą.
Jak do tej pory nie miałem problemów z .rtf na makówce. Co to za problem z tym plikiem .rtf? Niestety ten plik jest wynalazkiem MS, pozostaje Tobie darmowy Office Online, jak już wszystko inne zawiedzie. :)
A próbowałeś wbudowanego w OS X TexEdita?
A jak zrobic, zeby office online czytal rtf? Sciagnalem plik, wrzucilem na OneDrive, a i tak jest otwierany w TextEditor. Word online go nie widzi.
TextEditor wyswietla plik tragicznie sformatowany. Podobnie LibreOffice.
Chodzi mi o formularze min. sprawiedliwosci.
Ale co dzieje się z nim złego w Librze?
Wszystko sie rozsypuje. Nie da sie normalnie wypelnic. I nie mam watpliwosci, ze kazdy sad by mi takie pismo zwrocil.
Do takich zabaw śćiągam wersję PDF i używam wbudownego w OS X Preview aby wypelniać formularze.
A da sie to potem zapisac, po wypelnieniu?
Jasne, że tak.
A jeśli nie ma w tym pliku .rtf informacji poufnych, może podlinkuj go. Chętnie zobaczę jak wygląda ten plik.
Ooo. Jutro zatem sprawdze sobie jak to dziala.
Rzuć okiem na tę stronę: http://www.fillup.pl
Ciekawe. Jutro przetestuje jak dziala wypelnianie pdfa.
Ale skoro mowisz, ze da sie zapisac po wypelnieniu, to mi to wystarczy.
A do normalnych pism to libra.
Przykladowy rtf wrzuce jutro, bo teraz tylko z iP pisze.
Jeszcze raz dzieki!
Tutaj link do rtfów oraz pedeefów:
https://bip.ms.gov.pl/pl/rejestry-i-ewidencje/krajowy-rejestr-sadowy/formularze-wnioskow-wykorzystywanych-w-krs/
Witam mam pytanko . Drukarka Epson SP 1500w i połączenie wifi na mac - jak?
@gALL - sprawdziłem wczoraj jak działa na osx preview. Generalnie ujdzie. Oczywiście nie jest to poziom Worda, ale na moje potrzeby wystarczy.
Witam serdecznie mam pytanko. Drukarka Epson SP1500W i wifi na macu - Jak? Nie mogę sobie poradzić.
MC: Sprawdziles program do formularzy, ktory tutaj podlinkowalem (fillup)?
Soho: Z czym dokladnie nie mozesz sobie poradzic? W instrukcji jest chyba podane co zrobic krok po kroku. Na stronie Epsona jest nawet filmik na ten temat: http://www.epson.co.uk/gb/en/viewcon/corporatesite/products/mainunits/faq/11350/7741
Wszystko fajnie tylko nie chce wykryć drukarki. Router to Funbox od Orange
A sprawdzałeś zgodność ? Może drukarka ma wifi g a router n ?
Mam jedno pytanko. Jaki polecacie router GSM na USB do MBPr13 2015 ? Mam Hauwei e3131 i jest lipa bo go nie widzi. Potrzebuje coś sprawdzonego na USB (nie chce wifi).
Jestem z siebie dumny. Po 40 minutach udało mi się podłączyć drukarkę sieciową.
Mam jedno pytanko. Jaki polecacie router GSM na USB do MBPr13 2015 ? Mam Hauwei e3131 i jest lipa bo go nie widzi. Potrzebuje coś sprawdzonego na USB (nie chce wifi).
Alez dziala :) z tym, ze Hauwei pop... cos ze sterownikami pod OS X (10.9, 10.10 i 10.11). To samo dotyczy sie E173, E3131 i podobnych.
Musisz zassac od nich ze strony najnowszego HiLinka, potem zainstalowac niebrandowanego Mobile Partnera z ich strony: http://consumer.huawei.com/en/support/mobile-broadband/e3131-en.htm
Jeszcze niedawno dzialala ta stronka po polsku. Uzywalem z japcokiem E173 i E3131 pod Yosemite.
Jestem z siebie dumny. Po 40 minutach udało mi się podłączyć drukarkę sieciową.
Cos Ty wyprawial przez 40min? :D
Po wpisaniu adresu ip dostawalem komunikat o bledzie polaczenia. Potem metoda prob i bledow poszlo.
Ktoś się orientuje czy naprawiono już problem w El Capitan z theteringiem w LR na usb? Jakiś czas temu ktoś tu pisał o tym, że nie śmiga i boję się aktualizować wkurzającego Yosemite, bo ten thetering to dla mnie jedna z istotniejszych kwestii w laptoku...
Jutro ci powiem o ile ktoś mnie nie uprzedzi. Sam na to czekam bo mam ElCapa lightroom_tether_kastrata. A jutro dlatego ,że nie mam dziś dostępu do sprzętu foto.
Przed chwilką szukałem odpowiedzi na to samo pytanie. Na blogu Adobe piszą (http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/01/lightroom-cc-2015-4-6-4-now-available-html.html), że tak, naprawili; "Tethered support added for the Nikon D5500 and Nikon D7200" i niżej "Fixed Bugs: Tethering Nikon cameras on Mac OS X 10.11(El Capitan) did not work properly."
Musisz zassac od nich ze strony najnowszego HiLinka, potem zainstalowac niebrandowanego Mobile Partnera z ich strony:
Chyba mają jakieś problemy techniczne ze stroną bo nic tam nie działa :/
Chyba mają jakieś problemy techniczne ze stroną bo nic tam nie działa :/
Postaram sie podeslac Ci linka na PW to mojego FTP'a a driverami od nich.
kolorowooka
31-01-2016, 17:36
Potrzebuję porady. Mam w sypialni TV i często zdarza się podpinać nam do niego laptopa, aby obejrzeć jakiś film z neta. Trochę mnie wkurza te noszenie się z lapkiem góra-dół wiec dojrzeliśmy do decyzji o kupnie maca mini. Doradźcie jakie parametry wystarczą aby bez problemu móc obejrzeć film czy posłuchać muzyki. Ma to być dodatkowy sprzęt, nie zamierzam na nim pracować ze zdjęciami, więc chcemy kupić coś używanego.