PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Tom01
10-01-2014, 11:34
Swoją drogą, prawdziwe emocje były jednak dopiero przy RB1090 napędzającym B&W 801, wow, czysta energia!

Tylko trzeba jeszcze mieć gdzie postawić takie pralki. Nie mówiąc o ich cenie... ;)

ecml
10-01-2014, 11:45
Samo życie, audiofilskie życie, pełne stresu, z permanentnym brakiem miejsca i kasy, masssakra ;D

robin102
10-01-2014, 17:42
robin102: niestety wszystko trzeba dobierac, i mz lepiej miec lekki mezalians miedzy lepszym wzmakiem a gorszymi kolumnami, niz duzy miedzy super kolumnami (zwykle wymagajacymi pradu by zagrac) a nedznym wzmakiem...
Tak, Tak, wiem, wiem ja mam już dobrane, przez ponad 25 lat dobierałem :D a najbardziej teraz kocham słuchawki. To kolega R się szamocze i nie wie gdzie zajść, czy do kina czy na koncert :)

R
10-01-2014, 18:25
miotam sie jak zolw w terarium...

Zolty
10-01-2014, 21:35
Idz na koncert - czyli w stereo. ;) Odpowiedz sobie na pytanie - jak duze masz pomieszczenie, ile razy w miesiacu ogladasz film z dzwiekiem X.1, a ile razy sluchasz muzyki.

... i nie daj sie audiofilom ktorzy napisza Ci ze masz wybrac wzmak na wage, do tego kolumny na hektary i odtwarzacz na litry (no to ostatnie moze poprawic brzmienie) i kable zasilajace wg przekroju... ;)

Tak jak pisze robin102: kup uzywana Yamahe AX, do tego uzywane kolumny. Jak Ci brakinie kanalow to bez, albo z bardzo mala strata sprzedaz wzmacnicz i kupisz amplituner.

>robin102: polec mi jakies zamkniete, nie za suche ale tez nie misiowate. Nie musza byc super detaliczne (od tego mam Sennki 800), granie ze wzmacniacza sluchawkowego...

(Audeze LCD-XC ze wzgledu na cene odpadaja, BD T-5p tez)

robin102
10-01-2014, 21:56
>robin102: polec mi jakies zamkniete, nie za suche ale tez nie misiowate. Nie musza byc super detaliczne (od tego mam Sennki 800), granie ze wzmacniacza sluchawkowego...

(Audeze LCD-XC ze wzgledu na cene odpadaja, BD T-5p tez)

Jeśli masz wzmacniacz słuchawkowy to praktycznie nie masz ograniczeń w wyborze.
Sam ostatnio mam DT 880 (250 om) wybornie śpiewające słuchawki i do tego bardzo ładnie grające, ciut nie audiofilsko ;)
ALE ALE do końca zadowolony nie jestem bo nie są zamknięte, a tylko półotwarte tzw. Niestety dla mnie uciążliwe w eksploatacji właśnie ze względu, że hałasują do otoczenia i nie izolują przed zewnętrznym hałasem. Słucham w nocy, albo w kapturze :D.
Sam rozglądam się za konstrukcją zamknięta bo lubię se przygrzmocić w łepetynę koncertem z DVD albo filmem z silną ścieżką np PREDATOR :). Planuje dokupić drugą parę lecz zamknięte będą to najprawdopodobniej pójdę po taniźnie czyli Bayer Dynamic DT 770 PRO 250 Om lub japońska Audiotechnika AX 900, a jeśli gdzieś mi kaska wpadnie to Ultrasone 750 PRO albo nawet Bayer Dynamic DT 7P. Z braku zdecydowani się ociągam.

Zolty
10-01-2014, 22:14
Wybor w zamknietych jest sporo mniejszy - stad jeszcze nic nie nabylem. Chodzily mi po glowie zamkniete Beyerdynamic - T1 sluchalem i sie spodobaly, myslalem o czyms z tej szkoly. Sam w koncu wybralem HD800. Nie sa idealne, ale robia taka fajna wiwisekcje dzwieku - dobre do klasyki; do rocka i damskich poscielowych wokali juz mniej - i tu jakis BD moglby sie przydac. Niestety HD 800 sa duzo bardziej otwarte od Beyerow - pomysl z kapturem kupuje (zonka sie ucieszy, bo tez lubie dac po uszach). ;)
Bede w Wawie niedlugo to wpadne na Mokotow - tam maja Brystona i Beyery, oszczedzi mi to wozenia sie ze sprzetem na odsluchy.

>Zawsze kiedy patrze na "Podlasie piekne" pod twoim awatarem wzdycham i stwierdzam "Oj tak!". Zazdraszczam miejsca zamieszkania.

robin102
10-01-2014, 22:32
Wybor w zamknietych jest sporo mniejszy - stad jeszcze nic nie nabylem... Otóż i to. Niestety jakoś dziwnie ludzie nie garną się do tego typu słuchawek, a jak są jakieś lepsze modele to z dopiskiem PRO ;) może. Koniecznie posłuchaj sobie Bayer Dynamic T70. ( w poprzednim poście pochrzanilem model :) ) Słuchawki wyborne po prostu. Rozwiniecie tego co w bayerach najlepsze. Ja słuchałem, ale nie kupiłem 1550zł ciut na dziś dla mnie za drogo. Coś koło tysiaka na zamknięte bym wyskoczył. Zanim posłuchasz to oblukaj, oraz inne modele po wpisaniu w szukajkę na tym portalu testującym.
http://en.goldenears.net/9989
Fajny portal, pomocny w wyborze.
Kupowałem swoje DT 880 posiłkując się wykresikami, bo niestety w sklepie sztuki do odsłuch nie mieli.
Kurna olek HD 800 zazdraszczam z całego serca :) jedyne Sennheisery które graniem mi podchodzą od a do z, ale otwarte.

>Zawsze kiedy patrze na "Podlasie piekne" pod twoim awatarem wzdycham i stwierdzam "Oj tak!". Zazdraszczam miejsca zamieszkania.
Do Gdyni do wujka jadę tylko 6 godzin, więc z Gdyni na Podlasie pewnie też tylko tyle :) A morze i Gdynia jakie piękne echhh bym chciał tam mieszkać, a nie tylko lasy, rzeki, łąki, jeziorka i przaśne baby i łosie z łososiami przechodzące przez drogi :) ( baby ziemniaczane ;) )
Wpadaj na wiosnę albo latem, coś wykombinujemy :)

Zolty
10-01-2014, 23:06
Swego czasu (koncowka 90-tych i poczatek dwutysiecznych ) kilka razy wakacjowalem w Morusach pod Tykocinem (u Alicji Buraczewskiej - agroturystyka), do dzisiaj mile wspominam.

Gdynia - po pieknym okresie "zlotych czasow" (czyt. marynarzy, przemycanych dobr i co za tym idzie sporej kasy na rynku) i okresie burzy i przelomu (poczatek lat 90-tych), niestety mocno podupadla. Port ledwo ciagnie, stocznie tez slabo. Zostaly tylko wybujale ambicje wlodarza miasta (lotnisko itp) i z roku na rok wiekszy budzet na promocje).

Wracajac do tematu - HD800 nie sa idealne, tzn trzeba uwaznie dobierac wzmacniacz i chyba najlepszy bylby lampowy - dodajacy troche wypelnienia. Przestrzen rewelacyjna, bas nie taki znowu kartonowy, potrafia byc natomiast delikatnie ostre - ale mam nadzieje ze kabelkiem to zwalcze (z tego co pisza to ten problem wynika z kiepskawego kabla oryginalnego). Tyle ze sa naprawde glosne na zewnatrz....

... w system sluchawkowy wszedlem niejako z musu: nie mam warunkow coby posluchac nawet na srednich poziomach, a cicho to malo ktory sprzet chce zagrac tak jak jak chce uslysec ;)

robin102
11-01-2014, 00:04
potrafią byc natomiast delikatnie ostre....
No zobacz jak to jest. Miałem trochę kontakt z HD 800 i HD600 te drugie bym posądził o zgryźliwość w górnych rejestrach, ale osiemsetki absolutnie. Mało tego jak drapałem się po łbie co by ich nie kupić to i wzmacniacz chciałem pod nie zmienić na eksponujący troszkę górę, bo jakby lekki niedosyt miałem, jakby przyciemnienie tego zakresu pasma, ale absolutnie klarownie i fajnie. Słuchałem ich z Auzrem 740 od CA grały wybornie. Bas fajnie operują.

Swego czasu (koncowka 90-tych i poczatek dwutysiecznych ) kilka razy wakacjowalem w Morusach pod Tykocinem (u Alicji Buraczewskiej - agroturystyka), do dzisiaj mile wspominam....
Znam, znam, tykocińskie plenerki fotograficzne tam robię :) Most pewnie poznajesz :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/das_zpsee1c6063.jpg.html)

R
13-01-2014, 15:10
Idz na koncert - czyli w stereo.

no dobra... jak sobie troche poczytalem, to zaczynam sie przekonywac... i udaje mi sie przekonac osobe dla ktorej bedzie sprzet. to teraz kolejne pytanie. wzmacniacz stereo... uzywany... w rozsadnych pieniadzach (z tego co widze to nie sa drogie) jaki? w ktora strone spogladac? nie chodzi mi nawet o konkretny model, ale co gra przyjemnie? w tym wypadku tez yamaha?

robin102
13-01-2014, 16:59
Przyjemne wzmacniacze dla mniej osłuchanych to grają ciut skrajami pasma. Yamaha którą wymieniłeś jak najbardziej na pierwszy ogień się nadaje. Do 1000zł baaaa nawet do 800zł to wagony fajny wzmacniaczy na allegro czy na ebayu jest. Jest jeszcze kompromisowa opcja amplitunera stereo dla Twojej znajomej osoby, ale to chyba coś z nowszych konstrukcji by musiał być i przyznam że nawet nie wiem gdzie by teraz gniazdko antenowe z takiego ampli podłączyć czy do anteny dachowej czy do kabla sieciowego od neta. Same wzmacniacze to tańsze modele rotela, CA, Nad łłło Panie kochany wiela tego jest. Niektóre nawet tańsze potrafią już trochę "grać po audiofilsku" czyli po takiem co może nie przypaść do gustu początkującemu pasjonatowi muzyki na Hi Fi.

R
13-01-2014, 18:33
no dobra, to co mozna zaproponowac z w miare przyjemnym zrownowazonym pasmem, cieplym miekkim basem. na 100% nie do umc umc... moze byc stary model, zdecydowanie sam wzmacniacz, bez tunera. powiedzmy z dostepnych w tej chwili na allegro, bo jesli mam polowac na jakiegos bielego kruka to osobie braknie zycia :mrgreen: no i ma byc to cos fajnego a nie jakies cos... skoro zeszlismy z ampli 5.1 na wzmacniacz stereo to niech chociaz to bedzie uzasadnione roznica w dzwieku ;)

wilk325
13-01-2014, 18:53
Jak dla mnie to:
http://allegro.pl/denon-pma-970-klasa-a-2x100w-25kg-hi-end-okazja-i3840765820.html
http://allegro.pl/kenwood-ka-8100-i3863433259.html
http://allegro.pl/akai-am-2850-unikat-rarytas-potezny-wzmacniacz-i3868486133.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta-f707es-i3851193165.html

robin102
13-01-2014, 19:17
Tadziu, ale to prawdziwy HI END z gabinetu Nicolae Ceaușescu ;) Dawaj coś dzisiejszego bo do tego to kolumn nie dopasujemy, nie ma już takich ;) ;)

R
13-01-2014, 19:34
no to mi pomogliscie... super wypas 5.1 z pierdylionem opcji mial kosztowac 1000zl... jak pokaze wzmacniacze po prawie 2k to chyba sam bede sie musial nauczyc spiewac... moze cos w rozsadnieszych pieniadzach bo w przeciwnym razie za dwa tygodnie bede musial byc lepszy niz hulio iglesias...

wilk325
13-01-2014, 19:46
no to mi pomogliscie... super wypas 5.1 z pierdylionem opcji mial kosztowac 1000zl... jak pokaze wzmacniacze po prawie 2k to chyba sam bede sie musial nauczyc spiewac... moze cos w rozsadnieszych pieniadzach bo w przeciwnym razie za dwa tygodnie bede musial byc lepszy niz hulio iglesias...

szukaj tych firm co podałem:
Sony, Kenwood, Akai, Denon, Sansui, Maranz, Technikcs;
muszą mieć możliwość podłączenia kolumn od 4-8 Ohm, jakieś 80W na kanał i żeby Ci się podobały.
Z dzisiejszych to ciężko będzie za 1000 co by dobrze zagrało; to niestety nie ta szkoła dźwięku co kiedyś :(.

R
13-01-2014, 20:07
nie nie, no ma byc uzywany, nie z tych nowoczesnych bo istotnie nie ma nic ciekawego. nie wymieniles onkyo, pioniera no i yamahy. czy to znaczy ze te w przypadku wzmacniaczy raczej pomijac?

wunat
13-01-2014, 20:32
Musical fidelity B1 na allegro jest, warto pomyslec

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

robin102
13-01-2014, 21:29
Kolego R jak r ... ;) myślę i prawie wiem, że tej Twojej Osobie :) wystarczy przyzwoity budżetowy wzmak, bo śmiem twierdzić, że na kolumnach mniej więcej za te same pieniądze może nie odróżnić czy to gra wzmacniacz Unitra WS 303 czy któryś wart kupienia z tych poniżej. Słuchać też jakoś tak trzeba się nauczyć ;)

http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640a-pelny-komplet-i3871373959.html
ten ciekawszy
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640a-v1-i3878671582.html
albo
http://allegro.pl/rotel-ra-930ax-doskonaly-stan-i3866638334.html
lub
http://allegro.pl/rotel-ra-870-wzmacniacz-0113-i3847754887.html
oraz legenda budżetowa
http://allegro.pl/harman-kardon-hk-670-ladny-stan-oryginalny-i3867253956.html
legendarna legenda
http://allegro.pl/nad-c-350-i3855006189.html
dobra rzecz
http://allegro.pl/yamaha-ax-396-pieknie-grajaca-integra-pilot-i3843214718.html
może jeszcze lepsza
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-ax-496-i3856790047.html
albo coś do patrzenia i słuchania

w linkach wzmacniacze które znam, innych Ci nie linkuje, bo nie znam to co będę.....

ecml
13-01-2014, 21:36
Rotel RA980BX lub starszy RA1210 - oba pozjadają całą ww konkurencję na śniadanko. Moim zdaniem :)

R
13-01-2014, 21:53
może jeszcze lepsza
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-ax-496-i3856790047.html

ok, ta sie podoba. zagra? daje rade? nie bedzie jeku zawodu a u mnie japonii po okiem? mozna braz z czystym sumieniem, ze bedzie lepiej niz na jakims 5.1?

robin102
13-01-2014, 23:13
Zagra, zagra Yamaha i to będzie się podobać, choć ja bym sobie RA 930 kupił lub NAD 350 :)

Zolty
13-01-2014, 23:32
Moze Harman Kardon HK 970 - sporo miekkiego/cieplego basu. Pewnie do dostania za grosze, bo mniej "audiofilski" niz NAD. Do tego mozesz podpiac najostrzej brzmiace DVD za 100 PLN, ten wzmak to zlagodzi. To nie jest cud, ale sympatycznie brzmiacy - wlasnie miekko, dosyc cieplo.
Yamaha AX-396/496 tez jak najbardziej sie nada.

Nie daj sie nabrac na opinie o super audiofilskich Pianocraftach itp - dobrze brzmial tylko ten pierwszy, potem juz polecialo na renomie.
Do dzisiaj stoi u mnie dzielona z serii 410 o ktorej pisza ze brzmi lepiej niz poprzednik i nastepcy - a mz jest beznadziejna, choc wygodna.

meehoo
13-01-2014, 23:38
Moze Harman Kardon HK 970

Popieram. Ja kupiłem używanego HK 3490 za 900PLN, doskonały stosunek cena/jakość.

robin102
13-01-2014, 23:38
R poproś sprzedającego o zdjęcia lepszej jakości tej Yamahy, a najlepiej o rawy ;););)
Harmany są fajnie graja tak trochę misiowo :)

Zolty
14-01-2014, 00:36
... RAWy conajmniej z D4s, ewentualnie D800E...

R
14-01-2014, 01:05
Dobra, to teraz mega trudne pytanie na przyszłość. Zalozmy, ze bedzie Yamaha i do niej podlaczone jakies kolumny. To jeszcze kwestia ruchoma. Do niej podlaczony jakis fajny CD. Czyli w ten sposob zbudowalismy dobrze grajacy zestaw STEREO. Tak?
No ale czas idzie do przodu... Za jakis czas osoba moze znow wrocic do pomyslu, zeby pod amplituner podlaczyc LAN, airplay, DLNA, HDMI, TV, SAT itd itp... ale nie bedzie chciala pozbyc sie swietnie grajacego stereo. Z racji ilosci miejsca nigdy nie zbuduje 5.1... no ale nie da sie kupic stereo z tymi wszystkimi ficzerami. Teraz najwazniejsze pytanie... Dobre amplitunery KD domowego maja LINE OUT albo PRE OUT, czyli dwa wyjscia RCA. Czy przez te lacza mozna bedzie np podlaczyc taki super zestaw KD do tej Yamahy do dowolnego line in, np pod wejscie AUX? Bedzie to dzialac tak samo jak dowolne urzadzenie zewnetrzne audio? Pominmy racjonalnosc, bo chodzi o polaczenie dobrego stereo z opcjami dostepnymi w budzetowym KD.

robin102
14-01-2014, 09:36
Ale żeś nawymyślał, a to tylko o słuchanie muzyki chodzi, a nie o lot w kosmos podczas którego robimy dokowanie promu do stacji orbitalnej ;)
Dokupisz tzw DAC i coś tam będziesz majdrował z zewnętrznymi źródłami plikowymi.

fafniak
14-01-2014, 10:04
Dokupisz tzw DAC i coś tam będziesz majdrował z zewnętrznymi źródłami plikowymi.
to prawda...
ale przy wybieraniu "co kupić" dopiero sie zacznie ;)

R
14-01-2014, 10:06
Ale żeś nawymyślał, a to tylko o słuchanie muzyki chodzi, a nie o lot w kosmos podczas którego robimy dokowanie promu do stacji orbitalnej ;)

chodzi mi tylko o to, czy LINE OUT / PRE OUT to linia na zewnatrz, ktora mozna wzmocnic czyms zupelnie innym?

erro
14-01-2014, 10:53
PRE OUT to imho wyjście przedwzmacniacza, tylko i wyłącznie lineout.

A dac-em nie załatwi się nawet połowy podanej przez kolegę technologii. Żeby dac miał hdmi to trzeba dac grubą kasę.

robin102
14-01-2014, 11:17
Za parę stów niestety w kosmos nie polecimy, a poza tym czy OSOBA zechce i się nada ;)
--------------------------------------------------------------------------------------------------

chodzi mi tylko o to, czy LINE OUT / PRE OUT to linia na zewnatrz, ktora mozna wzmocnic czyms zupelnie innym?
Wzmacniacze przyzwoite np jak mój NAD mają z tyłu zworki które łączą cześć przed wzmacniaczową z końcówką mocy. Rozpinając je możesz wykorzystać sam stopień mocy, albo przed wzmacniacz, a możesz też zrobić taką sztuczkę jak u mnie wpiąć zamiast tych zworek interkonekt ulubiony i modulować nim brzmienie. Efekt wyraźniejszy niż zabawa interkonektowa między źródłem np CD a integrą. Czy ta Yamaha ma możliwść rozpięcia stopni ? Nie wiem, nie pamiętam, albo nawet nie wiedziałem. Luknij na zdjęcia tyłu obudowy.

R
14-01-2014, 12:01
PRE OUT to imho wyjście przedwzmacniacza, tylko i wyłącznie lineout.

A dac-em nie załatwi się nawet połowy podanej przez kolegę technologii. Żeby dac miał hdmi to trzeba dac grubą kasę.

http://www.teknoyenilik.com/wp-content/uploads/2012/09/vsx-922-k-r.jpg
http://p.playserver1.com/ProductImages/9/2/2/1/5/9/0/2/20951229_700x700min_1.jpg

Oba mają ZONE 2 OUT, standardowe RCA. Teraz pytanie jaki sygnal z tego wychodzi i co mozna z nim teoretycznie zrobic? Bez sensu byloby przelaczanie kabli.

DAC ma ceny z nieba, szczegolnie te modele z technologiami sieciowymi. Taki pionek ze wszystkimi bajerami to 1/3 ceny

robin102
14-01-2014, 12:15
http://www.teknoyenilik.com/wp-content/uploads/2012/09/vsx-922-k-r.jpg
http://p.playserver1.com/ProductImages/9/2/2/1/5/9/0/2/20951229_700x700min_1.jpg

Oba mają ZONE 2 OUT, standardowe RCA. Teraz pytanie jaki sygnal z tego wychodzi i co mozna z nim teoretycznie zrobic?
Wychodzi standardowy sygnał niskopoziomowy którym możesz sterować samymi końcówkami mocy zasilającymi np. głośniki w drugim pomieszczeniu. Na przykład wykorzystując sam stopień mocy w takim wzmacniaczu jak mój NAD.

R
14-01-2014, 12:53
Czy ten sygnal jest w jakis sposob filtrowany ficzerami takiego KD czy w miare czysty? Pewnie tez zalezy od ustawien KD?

robin102
14-01-2014, 14:05
Na logikę moją i doświadczenie jest to sygnał po maksymalnej obróbce jaką można zrobić w tej wszystkomającejskrzynce. To jest gotowy sygnał o poziomie cyrka 0,3 V do sterowania końcówką mocy. Takie końcówki mocy do samych wzmacniaczy stereo produkują też producenci jak NAD ROTEL. CA..... Możesz wtedy posiadając sam wzmacniacz dokupiwszy obudowę z takimi końcówkami zrobić se audiofilskie kino domowe. Oczywiście uprzednio kupując procesor dźwięku, albo posiłkując się jakimś amplitunerem. Panie, ale ile to kabli trzeba i za ile :) drożej niż te urządzenia :). Widzę ze lubisz mieć zapas wszystkiego na zaś, to może jednak kup ampli KD , a może kiedyś za kilka stówek wzmacniacz stereo i nausznie , naocznie się przekonasz czy jest różnica, czy nie. Jak nie będzie to sprzedaż w cholerę. Jak to będzie CA 740 (czarny) to odkupię.

R
14-01-2014, 14:17
Priorytetem dla docelowego odbiorcy jest stereo. I dlatego podstawowym zestawem bedzie stereo. Kusza natomiast ficzery dostepne w KD (glownie sieciowe przesylanie muzyki z zabawek apple, flac po sieci itp) i mozliwosc podpiecia tv, kablowki itp. nie mniej jednak te opcje, ktore sa dostepne w KD beda wykorzystywane na tyle rzadko, ze postanowienie jest mocne, zeby nie ogrniczac przyjemnosci ze stereo puszczaniem go z KD.
Przy jednej parze kolumn chyba nie ma prostszego rozwiazania niz przy pomocy 2xRCA/2xRCA przypiac KD do wzmacniacza i korzystac z niego sporadycznie? Pewnie, ze mozna zastosowac DAC, ale one sa mega drogie a maja promil mozliwosci KD. Czyli... jak polaczyc KD i STEREO z jedna para kolumn, zeby nie trzeba bylo drutow przepinac... ja nie mam juz pomyslu na inne polaczenie.
koniec zawracania glowy. dzieki Koledzy za pomoc. kazda cenna informacje przekazuje dalej.

Uprzedzajac ewentualna propozycje - zaproponuj wyzszy model KD ktory obsluzy przyzwoicie stereo - przyjmujac uzywane zabawki to wzmacniacz stereo+ znosne KD z mnostwem mozliwosci to ok 1,5kpln. za takie pieniadze nie ma szans kupic urzadzenia all in 1, ktore zagra dobrze i da film obejrzec.

robin102
14-01-2014, 14:31
Odtwarzacze DVD, ( przynajmniej te które miałem i mam) a pewniekiem z tego pójdzie na poczatek sygnał, założę się :) , że są też takie CD posiadają wyjścia niskopoziomowe po RCA, a także wyjscie cyfrowe coaxial, ewentualnie gorsze optyczne. Niskopoziomowe analogowe puszczasz se na wejście do wzmacniacza jakimś budżetowym interkonektem za 150-300zł, a wyjście cyfrowe z odtwarzacza łączysz z wejsciem w ampli KD i nic nie trzeba przełączać. Ja tak dłuższy czas miałem zrobione jak na stoliku stał wzmacniacz stereo i ampli KD.

R
14-01-2014, 14:45
no dobra, ale to rozwiazuje sprawe odtwarzania z jednego zrodla na stereo i KD jesli dobrze zrozumialem, tak?

ale nie rozwiazuje tematu, ze kolumny sa podlaczone do stereo a do KD nie... a jak powszechnie wiadomo bez glosnika &%$@ nie muzyka...

mi nie chodzilo o zrodlo z ktorego bedzie gralo ale wlasnie o kolumny, ktore beda na stale podlaczone do stereo. myslalem o tym, ze mozna to rozwiazac w ten sposob, zeby dla KD zestaw stereo byl ZONE2. czyli ten line out zone 2 w KD bylby podpiety pod aux we wzmacniaczu stereo i cale wzmocnienie sygnalu na kolumny obslugiwalby zestaw stereo. to KD robiloby za dostawce tresci.

robin102
14-01-2014, 15:22
.... czyli ten line out zone 2 w KD bylby podpiety pod aux we wzmacniaczu stereo i cale wzmocnienie sygnalu na kolumny obslugiwalby zestaw stereo. to KD robiloby za dostawce tresci.
Hmmmmm to już raczej sygnał z tych RCA opisanych jako ZONE nie dajesz na AUX w integrze, a puszczasz na samą końcówkę mocy rozpinając ją uprzednio od przedwzmacniacza i całego stopnia wejściowego w integrze. Po co dwa razy mielić i syfić sygnał. Wykorzystujesz ze wzmaka tylko końcówkę, a przed wzmacniacz i te wszystkie cyfrowe bajery pracują w ampli KD. Tylko Panie jaka to jakość reprodukcji z tego będzie ? Może jak to by był ampli KD za 6-8 tys z dawnych cen to ten stopień miał by jakąś tam jakość obróbki nad tym sygnałem.
ps.
Wzmacniacz do takiej opcji musi mieć rozpinane stopnie zworkami na tylnej ściance Ta yamaha 496 ma ?

R
14-01-2014, 15:25
z yamaha 496, ktora bralismy pod uwage nie da sie zrobic takiego myku. moznaby tylko podlaczyc KD po zone 2 do jakiegos wejscia AUX. innej opcji nie ma raczej.

a ile sa warte i czy nadaja sie do czegos takie konwertety sygnalu cyfrowego na analogowy... sa na allegro po ok 150zeta. nadaje sie to do czegos? bo jeszcze jedna koncepcja jest...
jakby sie udalo kupic wzmacniasz z optycznym to juz byloby calkiem niezle... ale takiego sprzeta to nikt nie wynalazl chyba...

robin102
14-01-2014, 15:35
Kup se NAD C 350 on zagra ze wszystkim przynajmniej bardzo poprawnie, ma rozdzielenie stopni. Takie pudełeczko za 200 zł kupił kolega i odesłał dnia następnego. Nawet nie zdążyłem dojechać do niego aby to posłuchać i zobaczyć :)
wydaje się, że widziałem wzmacniacz z wejściem cyfrowym, o tak dokładnie od Harmana HK 990 o ile pamiętam oznaczenia. Zacny sprzęt. Inni producenci pewnie tez robią.
ps.
w tym konwerterze za 150 zł elektronika w nim to góra 10 zl kosztowała :) Zrób sobie sam przetwornik sygnału cyfrowego na analogowy wydając na podzespoły 100-200 zł to wtedy dopiero będzie to coś warte. Trzeba by poszukać w sieci gotowych aplikacji, albo na elektrodzie.p czy na forum audiofilskim rozpytać.

Lena&TheShadow
15-01-2014, 14:23
(ciach)
jakby sie udalo kupic wzmacniasz z optycznym to juz byloby calkiem niezle... ale takiego sprzeta to nikt nie wynalazl chyba...

A może kup sobie tego kloca http://allegro.pl/sprzedam-amplituner-harman-kardon-avr-4000-i3884806994.html
w stereo działa bardzo dobrze, poza tym ma wejścia optyczne i coaxial.
Podobno ten parametr jest ważny - High Instantaneous Current Capability (HCC) ±35 Amps

Byłam przez wiele lat szczęśliwą posiadaczką takiego amplitunera ale jak zwykle przyszedł mój przyjaciel i powiedział, że abym była Naprawdę Szczęśliwą Posiadaczką Wzmacniacza muszę kupić lepszy model (on zadowoli się tym gorszym). Nieraz go posłucham (przyjaciela) ale sama nie wiem czy to ma sens... :D podejrzewam, że on za moją pomocą dokonuje sobie ugrade'u sprzętu.

R
15-01-2014, 14:26
no jak to... przeciez nie ma KD, ktore gra dobrze w stereo... :|

odnosze wrazenie, ze sugerowanie sie opiniami audiofilow odnosnie doboru sprzetu i tego co jest w stanie ladnie zagrac a co nie jest to tak jakby poradzic sie jaka sobie kupic lodeczke na rybki w stawiku... odpowiedzi jestem pewien... ostatecznie szukalbym uzywanego lotniskowca z napedem atomowym..

wilk325
15-01-2014, 14:36
no jak to... przeciez nie ma KD, ktore gra dobrze w stereo... :|

nie ma KD które gra bardzo dobrze w stereo;
ale są klocki KD które grają lepiej w stereo niż przeciętne klocki stereo.
A z tego co widzę to naprawdę ten Harman z porządnych czasów jest.

ecml
15-01-2014, 14:39
R, ależ są zestawy elektroniki do KD grające dobrze w stereo, tylko ceny będą z kosmosu. Pamiętaj, że kilka dobrych końcówek mocy kosztuje kilka razy więcej niż dwie we wzmacniaczu stereo. Problem specyficznego przedwzmacniacza w amplitunerach do KD też kilka firm rozwiązało, ale nie za darmo.

Co do klocków H/K, moim zdaniem do stereo zupełnie się nie nadają. Tworzą "udany", firmowy zestaw z kolumnami JBLa, który się niektórym podoba ale ze stereo ma to "granie" niewiele wspólnego. Oczywiście zakładając, że cały czas mówimy o półce niższej lub średniej. Tak czy inaczej, zanim kupisz H/K lub JBLe, KONIECZNIE wcześniej posłuchaj.

R
15-01-2014, 14:42
A z tego co widzę to naprawdę ten Harman z porządnych czasów jest.

tylko ze stych porzadnych czaswo jest pierdylion ciekawych urzadzen... i cos mi sie zaczyna powoli wydawac, ze czy podlaczy sie yamahe czy sony - roznica bedzie malo wyczuwalna...

bardziej mnie zastanawia jak takie wiekowe konstrukcje maja sie do tych w miare nowych... powiedzmy wspomnianych pioneerow z serii vsx-92X.

R
15-01-2014, 14:44
H/K lub JBLe, KONIECZNIE wcześniej posłuchaj.

jesli chodzi o kolumny to maja byc male nonitory... bo ktos ma malo miejsca...

podobaja sie: tannoy m1,m2 , arcus as3 (ciezko cos znalesc o nich), yamahy ns-g20 i 30 i jeszcze jest cos co sie nazywa chyba missioni...

jesli chodzi o sprzety H/K to dla docelowego odbiorcy odpadaja ze wzgledow estetycznych :mrgreen:

ecml
15-01-2014, 14:50
tylko ze stych porzadnych czaswo jest pierdylion ciekawych urzadzen... i cos mi sie zaczyna powoli wydawac, ze czy podlaczy sie yamahe czy sony - roznica bedzie malo wyczuwalna...
Masz rację, wydaje Ci się :)

bardziej mnie zastanawia jak takie wiekowe konstrukcje maja sie do tych w miare nowych... powiedzmy wspomnianych pioneerow z serii vsx-92X.
W wielu przypadkach, dobrze wybrane starocie grają dużo lepiej. Za 1000zł złowisz stary wzmacniacz grający rewelacyjnie, kilkuletni lub nowy, bez najmniejszych szans.

jesli chodzi o sprzety H/K to dla docelowego odbiorcy odpadaja ze wzgledow estetycznych :mrgreen:
Ufff ;) H/K gra tak jak wygląda - przekaz z potrójnym dnem ;)

robin102
15-01-2014, 18:07
Co do klocków H/K, moim zdaniem do stereo zupełnie się nie nadają...
Nie no nie jest aż ta źle, bardzo budżetowy wzmak HK 670 jest rewelacyjny w odniesieniu do ceny. Jako nowy kosztował cyrka 1000zł, ale fakt zgrywa sie fajnie z JBLem jeśli ktoś lubi taki rodzaj prezentacji.
R to nie poszalejem z tymi kolumienkami jeśli M2 i okolice, choć same M2 są bardzo fajne. Za bardzo nie doradzę, bo monitorowego grania to prawie nie znam. Ważne tylko żeby jako małe zgrabne skrzyneczki nie znalazły się u rzeczonej OSOBY na półce w regale, albo na szafie pod sufitem, w najlepszym wypadku za firanką na parapecie, bo po to przecież się zazwyczaj kupuje monitory ;) ;) ;)

.:Gerard:.
15-01-2014, 19:11
@R nie wiem ile masz tej kasy przeznaczonej ale pomysł jeszcze o 2.1 systemie np BOSE, w małym popieszczeniu przy cichym słuchaniu sprawdzi się dużo lepiej od mini 2.0

ecml
16-01-2014, 11:20
Nie no nie jest aż ta źle, bardzo budżetowy wzmak HK 670 jest rewelacyjny w odniesieniu do ceny. Jako nowy kosztował cyrka 1000zł, ale fakt zgrywa sie fajnie z JBLem jeśli ktoś lubi taki rodzaj prezentacji.
Właśnie, jeżeli ktoś "tak" lubi słuchać "stereo" to droga wolna ;)

Ważne tylko żeby jako małe zgrabne skrzyneczki nie znalazły się u rzeczonej OSOBY na półce w regale, albo na szafie pod sufitem, w najlepszym wypadku za firanką na parapecie, bo po to przecież się zazwyczaj kupuje monitory ;) ;) ;)
Jasne, że ważne, o ile nie najważniejsze! Przekonanie ludzi, że małe kolumny potrzebują mało miejsca i mogą stać gdziekolwiek to istna zmora. Za to mina słuchacza po zmianie ustawienia kolumn na prawidłowe, bezcenna ;D

erro
16-01-2014, 11:48
Co do klocków H/K, moim zdaniem do stereo zupełnie się nie nadają.

Jak już gdzieś wcześniej mówiłem nowa konstrukcja hk980 nie bardzo mi podeszła z kolumnami które miałem. Nie wiem jak HK990 - ale to znów kilka tysięcy.

Teraz mam hk 680 i zamieniłbym tylko na hk690 którego niestety nie można dostać w rozsądnych cenach.

Chociaż takiego Rotela 1090 chętnie bym przetestował, mimo że to już inna kategoria wagowa.

robin102
16-01-2014, 12:24
Właśnie, jeżeli ktoś "tak" lubi słuchać "stereo" to droga wolna ;)
Jasne, że ważne, o ile nie najważniejsze! Przekonanie ludzi, że małe kolumny potrzebują mało miejsca i mogą stać gdziekolwiek to istna zmora. Za to mina słuchacza po zmianie ustawienia kolumn na prawidłowe, bezcenna ;D
Będąc u kogoś w mieszkaniu widziałem też podłogowe kolumny JBL leżace poziomo na wysokości 2m pod sufitem na długim regale puszcza. Gospodarz zapytany dlaczego tak umiescił odpowiedział, że dzwonił do sklepu i tam powiedzieli, że głośnikom to nic, a nic nie szkodzi takie leżakowanie :D

coach_lodz
16-01-2014, 12:36
głośnikom to nic, a nic nie szkodzi takie leżakowanie :D

no a co szkodzi? głośniki to można nawet w piwnicy trzymać :D jak ich myszy nie zeżrą, to jak sie porządnie zapakuje w coś, to wiele złego im się nie przytrafi ;)

ecml
16-01-2014, 12:39
Będąc u kogoś w mieszkaniu widziałem też podłogowe kolumny JBL leżace poziomo na wysokości 2m pod sufitem na długim regale puszcza. Gospodarz zapytany dlaczego tak umiescił odpowiedział, że dzwonił do sklepu i tam powiedzieli, że głośnikom to nic, a nic nie szkodzi takie leżakowanie :D
Ślicznie! Sprzedawca pewnie ze sklepu dla idiotów lub jakiegoś podobnego.

W salonach z sensownym sprzętem znaczna większość sprzedawców (o ile nie wszyscy) to ludzie ogarnięci, z wiedzą na temat, bardzo często pasjonaci. W ogóle, prawdziwe stereo to trochę inny świat. Wiele osób się zna, wypożyczenie sprzętu za grubych kilkadziesiąt tysięcy złotych to nie problem. Spotkania, odsłuchy, wspólne bajanie, fajnie jest z tym hobby :)

ecml
16-01-2014, 12:41
Jak już gdzieś wcześniej mówiłem nowa konstrukcja hk980 nie bardzo mi podeszła z kolumnami które miałem. Nie wiem jak HK990 - ale to znów kilka tysięcy.

Teraz mam hk 680 i zamieniłbym tylko na hk690 którego niestety nie można dostać w rozsądnych cenach.

Chociaż takiego Rotela 1090 chętnie bym przetestował, mimo że to już inna kategoria wagowa.
Posłuchaj kiedyś choć jakiegoś lżejszego Rotela - np. 1210, 980 czy 1070...

robin102
16-01-2014, 12:50
Rotela 1070... Ten jest debeściak, kawał porządnego wzmacniacza. Bym słuchał, sporo słuchałem kiedyś. :) Poluje na niego używanego już parę lat, takiego zadbanego.

till
16-01-2014, 23:09
Czy ktoś zna firmę "Azusa"? Muszę kupić powermikser który obsłuży mi dwie kolumny po 300W każda. Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/firmowy-power-mikser-azusa-z-wejsciem-usb-2x-300w-i3862844456.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB Warto? Czy może jakaś używana Yamaha (np. YAMAHA EMX 312)?

Kolekcjoner
16-01-2014, 23:21
Raczej proponowałbym coż z Behringera - dużo pewniejszy zakup, lub Phonica. Yamaha jak najbardziej godna polecenia ale tu raczej budżet będzie większy.
Te kolumny mają 300 W w RMS? Możesz zdradzić które to?

Co do tego zalinkowanego powermiksera to już po parametrach (moc) widać że to jakaś manipulacja. Ja bym taką Chińszczyznę omijał szerokim łukiem.

till
16-01-2014, 23:33
Wielkie dzięki za pomoc. Mogę po znajomości dostać Yamahę EMX 312 za 800 zł (w pełni sprawna). Kolega ma zespół i da w takiej cenie pod warunkiem że pożyczę w razie awarii. Co do kolumn to są to Peavey, model zobaczę jutro.

Kolekcjoner
16-01-2014, 23:58
Pytam o kolumny, bo dobór wzmacniacza od tego zależy.
Jak za tę yamahę to cena bardzo dobra (jeśli nie wytyrana).

login_87
18-01-2014, 20:59
Możecie polecic jakieś kolumny?? Chcę kupić amplituner Yamaha r-n500 i do tego musze dobrać jakieś podłogówki. Pokój 26m2.

robin102
19-01-2014, 02:06
Ile przeznaczasz na głośniki. 26 m2 to już zaczyna być gdzie pograć.
edyt widzę, że ampli 2 kzł to na głośniki jeśli nowe chcesz to tak minimum 150% ceny amplitunera :)

login_87
19-01-2014, 08:38
Limit ustaliłem sobie na 2500zl

fafniak
19-01-2014, 12:17
zanim posłuchasz się robina102 - (poleci ci B&W) to idź i posłuchaj w salonie takiego zestawienia
yamaha z b&W (niska półka) według mnie są nieakceptowalne - ale to musisz sam zdecydować :)

robin102
19-01-2014, 12:48
zanim posłuchasz się robina102 :)
Boże broń już wcześniej pisał robin, że do Yamahy B&W z tańszych linii nie podchodzi absolutnie, choć dawno temu sprzedawcy jak audioklan forsowali taki kit handlowy :) Dla mnie na moje uszy do yamahy trzeba szukać głośników z lekko eksponowaną średnicą, większym basem, ale choć ciut bardziej konturowym niż rozlazłym, i ciut, ciut przygaszoną górą. Mi się podobało jak yamahowy wzmacniacz grał z głośnikami Audio Academy. Resztę w dobrym akustycznie pomieszczeniu dostroimy kabelkami :)
2500zł to już już coś można szukać i jakieś rabaty cyganić, omijając producentów egzotycznych, charakterystycznych.

stachmuszel
19-01-2014, 13:53
Moj syn do Yamahy AX-596 ma podpiete Tannoy M2.5 na stendach. Gra super, aczkolwiek imho trzeba do tego zrodla z przejrzysta gora.

robin102
19-01-2014, 14:03
Bo Tanoye trochę po angielsku grają kompensując charakterystyczne cechy yamaszego brzmienia grania skrajami pasma z lekka zagubioną czasem średnicą. Są takie wersje podłogowe M3 czy coś podobnego, przynajmniej były kiedyś. Przy Tanoyah rzeczywiście góra pasma nie błyszczy, nie lśni zbyt natarczywie. Jedni to lubią inni nie. Jakieś jasne tanie kabelki głośnikowe, interknekt ostrzejszy ciut coś z tanizny i u syna góra odzyska blask jak by potrzebował. Generalnie dla mnie yamahy lubią błyszczeć na wysokich, czasem nawet za mocno po japońsku.

login_87
19-01-2014, 16:18
Boże broń już wcześniej pisał robin, że do Yamahy B&W z tańszych linii nie podchodzi absolutnie, choć dawno temu sprzedawcy jak audioklan forsowali taki kit handlowy :) Dla mnie na moje uszy do yamahy trzeba szukać głośników z lekko eksponowaną średnicą, większym basem, ale choć ciut bardziej konturowym niż rozlazłym, i ciut, ciut przygaszoną górą. Mi się podobało jak yamahowy wzmacniacz grał z głośnikami Audio Academy. Resztę w dobrym akustycznie pomieszczeniu dostroimy kabelkami :)
2500zł to już już coś można szukać i jakieś rabaty cyganić, omijając producentów egzotycznych, charakterystycznych.

Polecano mi już Audio Academy PHOEBE III. Tylko, że cena okolo 3200zł. Jak się one maja do np Roth Audio Oli RA4 ? Warto dopłacać?

ps. Ewentualnie co myślicie o czymś takim (http://allegro.pl/kef-xq30-i3861395912.html)? Warto iść w używki??

robin102
19-01-2014, 16:49
Polecano mi już Audio Academy PHOEBE III. Tylko, że cena około 3200zł. Jak się one maja do np Roth Audio Oli RA4 ? Poza sprzedawcą w sklepie nikt Ci tak skutecznie nie objaśni, abyś kupił właśnie te Roth albo jakieś Indiany Pytony, pytony, czy STXy. Osobiście szerokim łukiem by je ominął. Dla mnie liderem w dzisiejszych budżetowych głośnikach których słuchałem na kilku wzmacniaczach muzyki od skraju, do skraju od Judas Priest (tak tak słucham :) takiego łomotu czasem ) przez Marka Grechutę, Michała Bajora, Anne Marię Jopek, kończąc na symfonice są kolumienki AUDIO MONITOR RX 6 do wyrwania za 2800-2900 zależnie od koloru. Model schodzący z rynku. W dobrym czasie kosztowały ponad 4500zł. Na tej półce cenowej miały ogromną konkurencję. Na półce 2800-3000 moim zdaniem dla RX 6 konkurencji brak. Trzeba się spieszyć bo już ostatnie sztuki schodzą ze sklepów. Z Yamahą powinny się zgrać, bo nie są ani ostre, ani dudniące, a i na średnicy ładnie wszystko wybrzmiewają. Oczywiście w tej cenie, bo nie ma tak żeby nie mogło być jeszcze lepiej.
http://allegro.pl/monitor-audio-rx6-rosenut-wyprzedaz-okazja-i3872779300.html
Generalnie zakup z rozsądkiem używanych głośników to dobry ruch, ale trzeba mieć trochę doświadczenia w temacie. Zadbanym głośnikom nic nie ubyło z jakości nawet przez 10 lat, o ile to produkt porządny i nie katowany. Akurat tych z Twojego linka bym nie kupił :)
tu se możesz na zdjęcia RX6 popatrzeć z różnych kątów
http://www.monitoraudio.pl/produkty/silver-rx/rx6/

login_87
19-01-2014, 21:33
Niestety troche drogawe te RX6. Kolor, który by mnie interesował to juz 3500zł. Coś tańszego co by przyzwoicie zagrało?

robin102
19-01-2014, 21:35
2.990zł to już najdroższe jakie widziałem w najchodliwszym kolorze. Na spokojnie trochę poszukasz i kupisz.
http://allegro.pl/monitor-audio-rx6-rosenut-okazja-dostawa-24h-i3880127174.html
albo
http://allegro.pl/monitor-audio-rx6-walnut-wyprzedaz-okazja-i3863331594.html

a tu masz cenę 4.690 zł czyli w takiej jak się całkiem dobrze sprzedawały przez kilka lat
http://allegro.pl/monitor-audio-rx6-para-autoryzowany-dealer-i3878496125.html

Psychotrop
24-01-2014, 20:29
czy jest ktoś na sali, kto posiada/posiadał zestaw kina domowego HK BDS 577 z głośnikami HKTS 16 ?

chciałbym aby się ze mną podzielił wrażeniami.

niestety na nowym mieszkaniu nie będę miał miejsca na duże kolumny, a i żona się uparła, że mają być białe :)
jedyne co znalazłem w rozsądnej cenie to właśnie te HKTS 16W.
a i kolejna ważna rzecz - maskownica musi być jeśli z materiału, to pod spodem musi być pełna kratka plastikowa, lub cała maskownica metalowa tak jak właśnie w przypadku HKTS16W.
powód jest bardzo prosty -> dwa koty w domu = całkiem pokaźny zestaw pazurków ;)

a że głośniki HK, to i amplituner z wbudowanym Blue-ray i kolejny głos żony za kolorem białym ;)

szczerze boję się trochu tych małych głośniczków, czy sprawdzą się też do muzyki, itd itd ...
ot takie dylematy kogoś, kto zawsze miał duży sprzęt, a teraz musi wybrać coś z jakiś "malizn".

słuchać tego nie słuchałem, bo w Krakowie w sklepach które mają na stanie ten zestaw HK nie mają pomieszczenia, żeby to odpalić i wrzucić jakąś muzykę.

robin102
24-01-2014, 21:37
Jakieś potłuczone pomysły szanowna małżonka próbuje przeforsować, chyba Cię nie kocha. Daj Jej to do przeczytania :D
;)
A poważniej to zbuduj sobie normalne granie na srebrnych klockach czy to wzmacniacz, czy amplituner plus CD czy DVD to tego fajne efektywne w granie małe głośniczki firmy High Definition i do tego jakiś zgrabny suboferek i będzie prawie jak prawdziwe hi fi.
nawet białe mają :D
http://sklep.rms.pl/monitor-audio-radius-hd-r180hd-kolumny-surround-centralny
Pokaż żonie ile kosztują białe głośniczki które grają tak, że będzie Jej się podobało.

Psychotrop
24-01-2014, 22:29
ło matko :D
pierwotnie budżet miałem w okolicy 2k pln, już wzrósł (na szczęście) do ok 4,5-5k pln.
i to raczej nieprzekraczalna kwota :/

reasumując:
-małe, bo małe pomieszczenie i fizycznie nie będzie gdzie tego postawić
-białe, bo żona tak chce (choć może by się dało przekonać na inny kolor)
-odporne na koty - raz mi już membranę załatwiły pazurami w starych JBLach ;)

o ile jeszcze w temacie klocków coś jestem w stanie przykombinować i coś zebrać do kupy, to w przypadku głośników już nie podskoczę.

no chyba, że jakaś tańsza alternatywa, to może będę w stanie zonę przekonać względami finansowymi :)

robin102
24-01-2014, 23:13
W zasadzie każde monitorowe kolumienki po demontażu przetworników i zmatowieniu obudowy możesz lakierem w spraju polecieć :) Kolega tak do pubu przefarbował Tanoye M1 na śliwkowo :) co by na ścianie dobrze wygladały.
Kupisz jakieś maluch i srrru je na biało.

esk2
24-01-2014, 23:18
to ja ze swojej strony polecam Onkyo 609 i do tego zestaw Taga Harmony TAV-606 v.3 + (obowiązkowo) Taga sub-90 v.2 zestaw jest jak miód dla moich uszu...

a co do budżetu to też planowałem 2-2,5 a w ostateczności wyszło 2 za onkyo i 1,5 za 5.1 ;| ale uwierz na dźwięk warto było i nie żałuję nawet jednej złotówki... Sprzęt na lata... ;)

wunat
25-01-2014, 13:59
Troche przesadziles z jakoscia tej tagi ;) ale wazne ze Tobie gra!

esk2
25-01-2014, 14:11
Troche przesadziles z jakoscia tej tagi ;) ale wazne ze Tobie gra!

słyszałeś jak grają podpięte pod Onkyo i dobrze skalibrowane? jeśli nie, nie widzę sensu Twojej wypowiedzi..

wunat
25-01-2014, 16:05
W jaki sposob kalibrowane?

Psychotrop
25-01-2014, 16:13
kino domowe się kalibruje w zależności od rozstawienia głośników.
w droższych zestawach jest często dołączany mikrofon i robi to "automat".
a tam gdzie nie ma, wpisujesz w menu konfiguracyjnym odległości, wysokości rozstawienia kolumn.
wtedy ampli dostraja odpowiednio dB i opóźnienia dla każdego głośnika.
w najprostszych sprzętach ustawiasz ręcznie dla każdego kanału +-dB.

esk2
25-01-2014, 19:21
dokładnie tak, w onkyo 609 podlaczasz mikrofon wlaczasz kalibracje i ustawiasz mikrofon odpowiednio w 1,2,3 pozycji gdzie będziesz później słuchał oglądał.
Potem możesz sprawdzić efekt delikatnie go zmodyfikować no i Audissey to świetna sprawa w Onkyo. Także jak polecam..

robin102
25-01-2014, 21:36
Ale co to ma z przyzwoitym, na poziomie audiofilskim odtwarzaniem, prezentacją muzyki to ja nie wiem to nie ta bajka i zupełnie nie o to chodzi tym szurniętym audiofilom, albo pasjonatom hi fi na wyższym levelu D.
Zestaw kilku głośników kosztujący znacznie poniżej ceny źródła je napędzającego nie zagra nawet poprawnie. Co innego w kinie domowym. Tu wypiard może mieć taki, że mózgownicę trzepnie konkretnie, a niektórym nawet przyjemnie.

wunat
25-01-2014, 22:44
Tez mam onkyo i tez mam mikrofon, ale to nie uratuje kolumn. Jeszcze raz powtarzam, super ze Ci te kolumny pasuja, nie pisz tylko o jakis uniesieniach z nimi zwiazanymi...

Psychotrop
25-01-2014, 23:48
Ale co to ma z przyzwoitym, na poziomie audiofilskim odtwarzaniem,...

nic
kolega wunat zapytał "jak kalibrowane", to zostało mu podane kilka sposobów :)

a co do kolumn.
jeśli chodzi muzykę, to kolumny muszą być naprawdę niezłej klasy, bo wzmacniacz nawet ze średniej półki sobie poradzi.

zresztą, całość gra tak dobrze jak najsłabszy element zestawu.
a jeśli chodzi o ceny, to niestety jeśli ampli kupujemy za 1500, to kolumny które z nim zagrają cenowo wychodzą tak ok 3k pln za parę :/

to są niestety realia.
jednak życie często nie pozwala, abyśmy mieli to co chcemy, w zawiązku z tym szukam kompromisów bazując na bazie waszych doświadczeń.
a uwierzcie, i tak nie kupię niczego póki nie odsłucham, bez względu czy zestaw będzie kosztował 1kpln czy jeden głośnik 2k pln ;)

R
26-01-2014, 00:07
gorzej jak sie kupuje uzywki... wtedy se mozna posluchac co najwyzej na jutubie...

26-01-2014, 03:29
Co do Harman/Kardon, trzem kolegom doradziłem ta markę, dwa zestawy biały za 750 euro, około 150 droższy za kolor i czarny około 600 euro oba z kolumnami Harman/Kardon, trzeci duże klocki z głośnikami canton i ten zestaw grał najlepiej, jeszcze inny znajomy podpatrzył u mnie BOSE tez białe :-), pobiegł kupił zestaw głośników 5.1 plus panel sterujący do tego napęd amplituner Harman/Kardon bo taniej niż z jednostką BOSE, niestety gryzło to się totalnie, dźwięk był strasznie spłaszczony, przestawialiśmy sub-a w rożne miejsca ale nic nie pomogło, a jak do mnie wpada to w kolko słyszę, "no, ty masz lepsze pomieszczenie". mógł mieć z jednostka BOSE w tej samej cenie ale z pojedynczymi głośnikami, nie, uparł się na podwójne ale ze drogo to z H/K i teraz ma ..... można powiedzieć, napis i się cieszy.
Krotko, zawsze doradzałem znajomym H/K bo idąc do Media Marktu czy tutaj jeszcze Saturna to lepsza niż samsung czy panasonic i przeważnie byli ograniczeni finansowo. Moje osobiste odczucia do sprzętu H/K, niestety gra to gorzej jak wygląda, pamiętacie Technics-a, miałem najwyższe z modeli jeszcze z kaseciakiem trzy glowicowym, podpięte altusy + stare magnaty "kwadrofonie sobie zrobiłem" ;) Mój sąsiad miał Unitra jak na obrazku poniżej, chodziłem do niego słuchać muzyki ....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wieze.pl/photos/mini-wieza-unitra-lzr-eltra-zrk-pw3015-t3015-m3016-3401403809.jpg)

w tych czasach pierwszy raz usłyszałem tez BOSE z Denonem, wyciągali mnie zawsze silą od tego kumpla..... , czekaj bo miało być krotko.
Dźwięk ma zaskakiwać i zadziwiać i, i , i. szczegóły, harmonia dźwięku itd. zapomnij bo to nie ten wszechświat,
sprzęt tej klasy powinien: przy cichym słuchaniu grac "prawie"pełnym pasmem, bas - głęboki, miękki, wibrując jądra ma postawić wszystkie włosy do góry, wysokie - tzw. soczyste cykanie a nie metaliczne udawanie wysokich tonów, " BUUM-CYK " i nie sluchaj Hi-end-owcow ze to nie dźwięk, oni się nie znają :D;) a tak naprawdę w dobrym tego słowa znaczeniu oni "słyszą inaczej"
Jak masz gdzieś możliwość posłuchać BOSE to zrób to, żeby mieć porównanie, można kupić używany zestaw głośników do tego Denon lub Onkyo i coś takiego bym Ci polecał, Rotel może być za drogi, znajomy dorwał kogoś na allegro który sprowadza sprzęty z Anglii, kupił Denona jakiś wyższy amplituner i Marantz-a layla za grosze layla ja bym nie kupił ale on jest koneserem zboczeńcem, to następny temat a przecież miało być krotko.
H/K pewnie ze brzmi ale Technics tez brzmiał, w sklepie czy po zakupie w domu w czasie odsłuchu szukamy tego piękna i słyszycie przecież z bassss soprrranem i dziwicie się co ten Gerard pieprzy, ale uwierzcie mi zestaw H/K "tylko gra".

robin102
26-01-2014, 11:37
nic
bo wzmacniacz nawet ze średniej półki sobie poradzi.

pod warunkiem, że to wzmacniacz stereo, a nie 7 końcówek mocy na jednej płytce, albo gorzej w układzie scalonym hybrydowym zapakowane do amplitunera wszystko mającego, gdzie jedna końcówka mocy wychodzi po 3,5 $ od kanału.
Może jednak rozważ zakup zestawu do STEREO będzie lepiej grać, może mniej kosztować i mniej miejsca zabiera, a głośniki jak pisałem albo pomalujesz, albo okleisz jakąś białą okleiną np u tych speców co auta oklejają.

Psychotrop
26-01-2014, 13:06
cały czas mnie kusi to stereo.
zwłaszcza, że jeszcze miałem do niedawna całkiem ładny zestaw, ale poszedł do kumpla, który to wybudował dom i u niego salon jest taki, jak ja będę miał całe mieszkanie :/

a z dobrym stereo dużo łatwiej.
wiele osób się pozbywa, bo chcą kino domowe, więc można tanio dorwać jakieś klocki, potem dobrać głośniki, albo odwrotnie, zależy co się pierwsze trafi.

tak, czy siak na przemyślenia mam jeszcze sporo czasu, bo póki co to na tapecie jest AGD, meble i takie tam inne szpargałki ;)

@.:Gerard:.
dzięki za opinie, i o ile Twoje gusta i słuch pokrywają się z moimi, to bardzo cenną :)

robin102
26-01-2014, 13:35
a z dobrym stereo dużo łatwiej.
wiele osób się pozbywa, bo chcą kino domowe, więc można tanio dorwać jakieś klocki, potem dobrać głośniki, albo odwrotnie, zależy co się pierwsze trafi.
:)
Generalnie z mego doświadczenia to jest odwrotnie :) najpierw zachłystnięcie wieloma kanałami przydatnymi zupełnie do niczego, a potem wejście już na właściwy level czyli przyzwoitego stereo.
Upsss bym był nieuczciwy, że nie przydatne te wiele kanałów. Przydatne przede wszystkim do sprzedawania ich :D latwo się sprzedają, a druga opcja przydatne dla Tych których stać na prawdziwe kino domowe, które jest poza zasięgiem wielu steromaniaków. NA stereo tez da się filmy ogladać i to bardzo, bardzo fajnie, tylko warto mieć dość dobra parę głośników podłogowych, a sub to już całkiem wypas, nawet tani :) lub sub plus nieduże monitory.
Wyobrażasz se wiele kabli do 5-6 głośników w małym pomieszczeniu :)

26-01-2014, 13:40
@.:Gerard:.
dzięki za opinie, i o ile Twoje gusta i słuch pokrywają się z moimi, to bardzo cenną :)

Na zdrówko ;)
Moja pierwsza praca była, sprzedawca RTV przez kilka lat :-D
Pamiętam jak wchodził Koreańczyk i rozwalał to co dobre, ceną.

M_J
26-01-2014, 19:08
A mi w łapki wpadł stary Marantz CD72SE, za śmieszne pieniądze ;) Już przed modowaniem zjadł na śniadanie budżetowego "Pionka" - teraz czas na przeglądanie modów i realizację. Póki co w planach: wymiana clocka, separacja zasilań, wymiana opampów, a resztę się zobaczy po ;)

stachmuszel
26-01-2014, 20:20
Jeśli mnie pamięć nie myli, Marantz 72 se jest na TDA 1541. Wierz mi, to trudny klocek do modyfikacji. Standardowe procedury zawodzą. Robilem kiedyś chyba dwie sztuki. Zegar tak, reszta mocno dyskusyjna. Nawet NE5532 które tam sa zagrały lepiej niż przeróżne BB i AD. Napęd chyba CDM 4.19. Piękna sprawa. Generalnie cudowny klocek, ale potrzebuje przejrzystego systemu.

M_J
28-01-2014, 15:12
Jeśli mnie pamięć nie myli, Marantz 72 se jest na TDA 1541. Wierz mi, to trudny klocek do modyfikacji. Standardowe procedury zawodzą. Robilem kiedyś chyba dwie sztuki. Zegar tak, reszta mocno dyskusyjna. Nawet NE5532 które tam sa zagrały lepiej niż przeróżne BB i AD. Napęd chyba CDM 4.19. Piękna sprawa. Generalnie cudowny klocek, ale potrzebuje przejrzystego systemu.

Jest SAA7350. Ten TDA jest w 72 mk2 SE. Póki co zasila Pioneera A-702R, później się zobaczy.

bartekk
09-02-2014, 22:07
Widzę że rozmowy toczą się w temacie sprzętu wysokiej klasy więc ja wyskoczę może z laickim pytaniem. A więc szukam jakiegoś sprzętu do słuchania muzyki w domu z cd lub usb ewentualnie radio internetowe, jako że fundusze mocno ograniczone znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/srerbna-wieza-pioneer-x-hm71-s-wifi-dlna-i3943256843.html
i teraz pytanie czy za te pieniądze znajdę coś lepszego i czy jest sens dokładać do tego modelu
http://allegro.pl/pioneer-x-hm81-k-dealer-polska-wieza-stereo-kajt-i3923990101.html
ale tu budżet byłby już mocno nadwyrężony

fafniak
09-02-2014, 22:19
Widzę że rozmowy toczą się w temacie sprzętu wysokiej klasy więc ja wyskoczę może z laickim pytaniem. A więc szukam jakiegoś sprzętu do słuchania muzyki w domu z cd lub usb ewentualnie radio internetowe, jako że fundusze mocno ograniczone znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/srerbna-wieza-pioneer-x-hm71-s-wifi-dlna-i3943256843.html
i teraz pytanie czy za te pieniądze znajdę coś lepszego i czy jest sens dokładać do tego modelu
http://allegro.pl/pioneer-x-hm81-k-dealer-polska-wieza-stereo-kajt-i3923990101.html
ale tu budżet byłby już mocno nadwyrężony

Chciałem kiedyś posłuchać tych pioneerów... ni cholery nigdzie mi się nie udało - funkcje mają bardzo ciekawe

10-02-2014, 01:31
Nie pamiętam czy dokładnie ten model stoi u córki w pokoju, jutro sprawdzę bo teraz śpi i nie chce jej budzić.
Kupowałem rok temu na gwiazdkę, z godzinę jak nie lepiej testowałem, yamahy denony sony nec-i i ze wszystkich porównywanych tej klasy sprzętów wybrałem ten, tzn. były dwa modele, tego z mocniejszymi, większymi głośnikami pioneer.a.
Miękko schodzący i najbardziej odseparowany bass miał właśnie Pioneer, sprzęt wybijał się ponad wszystkich przesłuchanych wtedy przeze mnie w MediaMarkt
Multimedia- wszystkie iPad-y telefony czy tablety na androidzie mój NAS czy multimedia player przechodzi przez ten sprzęt, klika na tablecie i słucha przez pioneera , plusem jest tez radio internetowe,
Małe multimedialne urządzenie.

JED
10-02-2014, 03:06
Rozumiem, ze w tym MM byl specjalny pokoj do odsluchu?

robin102
10-02-2014, 11:52
, klika na tablecie i słucha przez pioneera , plusem jest tez radio internetowe,
Małe multimedialne urządzenie.
Normalnie jak w filmie kosmos 1999 :)

10-02-2014, 13:38
Rozumiem, ze w tym MM byl specjalny pokoj do odsluchu?

Byl nie jeden ale przy tej klasie sprzętu .....,
Gdybym miał 20- 30 wieżyczek ciągnąc do pokoju to by mnie stamtąd wygonili a tak, dali mi reklamówkę pilotów i się bawiłem ;)

Normalnie jak w filmie kosmos 1999 :)

Czego to nie wymyślą :D już zaczynam nie nadążać, po roku się kapnąłem ze córka może przez bluetooth w moim aucie z telefonu muzykę puszczać :D

Mam model PIONEER X-HM81, model niższy miał mniejsze kolumny, gabarytowo i grał dużo gorzej,
porównywalnie grał sony z wielkimi głośnikami ale był "prosty", Yamaha modelu nie pamiętam jakiś wysoki model tez z dużymi gabarytowo głośnikami grała porównywalnie lecz bas miała tłumiony, zagłuszający resztę dlatego tego Pioneer-a wybrałem.

bartekk
10-02-2014, 16:38
A więc chyba będę musiał nadwyrężyć budżet i kupiec model 81 z uwagi ma lepsze głośniki

JED
12-02-2014, 05:17
Byl nie jeden ale przy tej klasie sprzętu .....,
Gdybym miał 20- 30 wieżyczek ciągnąc do pokoju to by mnie stamtąd wygonili a tak, dali mi reklamówkę pilotów i się bawiłem ;)
No, to jesli Ty te wszystkie wrazenia odsluchowe piszesz na podstawie dzwieku w "hali" MM, to ja nie mam wiecej pytan.

grzegorzant
12-02-2014, 20:16
Witam Wszystkich
Właśnie jestem świeżo po odsluchu Monitor Audio BX-6
Wstępnie wybrałem je ze względu na tzw uniwersalność. Co prawda z jej określeniem mam pewne problemy ( brak obycia ;) ) ale w porównaniu z 3 ma innymi parami wypadły najlepiej.
Do rzeczy
1 Indiana line Tesi 560
2 Paradigm 7
3 MA RX - 6
4 Audio Academy Hyperion IV

Napędzane to wszystko YAMAHA RN- 500 . Do odsluch szły płyty Vangelis "1492" dla przestrzeni, EASCA 2009 dla ustawień . Tu przerwę bo na tych 2 jest bardzo dobrze !
Później już płyt nie zmienialem, a to z powodu RUSH " Moving Pictures "
Znam tę płytę na pamięć i pierwsze co mnie przy niej powalilo lata temu to perkusja. Kto słuchał , ten wie o co chodzi.
Wracając do sprawy juuuuż miałem brać RX 6 , ALE ZABRAKŁO MI STOPY :)
Faktem jest , że od dłuższego czasu słucham muzy głownie w samochodzie, gdzie napedzić bas jest o wiele łatwiej.
Poza tym w pewnych rejestrach bas nikł , a w pewnych zaskakiwał !
Czy tak powinno być ??
Reasumując, boję sie że nie dadzą rady w pomieszczeniu ok 25 m i 3.5 h !
Sprzedawca pewnie słusznie podpowiedział, że wiecej dynamiki z tego Ampli nie wydusimy.
Tyle moich przemyśleń na gorąco
Podpowiedzcie może gdzie się mylę, bom człek świeży w materii nowoczesnego Audio ?
Coś czuję , że sie pospieszyłem z tą Yamahą, ale to już inny temat.
Pozdrawiam Wszystkich szczególnie Robina ?i liczę na sugestie

fafniak
12-02-2014, 20:45
Proponuję żebyś posłuchał RX-8 , naprawdę
a jak sie pisze że może "mocy" zabraknąć to ludzie nie wierzą

robin102
12-02-2014, 22:46
Coś czuję , że sie pospieszyłem z tą Yamahą, ale to już inny temat.
Pozdrawiam Wszystkich szczególnie Robina ��i liczę na sugestie
Dzięki, dzięki za pozdrowienia :)
No za małą stópkę, stópki pod spodem obudowy ;) ma Yamaha z definicji. Można się będzie ratować czarami kabelkowymi, interkonektem, kombinacją z akustyką pomieszczenia, aby ten bas trochę podniosło na amplitudzie do ucha, ale to wszytko w małym zakresie. Niestety w ogromnej większości japończyki basu skąpią, skąpią prądu z którego jest ten bas :) choć z drugiej strony ta płyta dla mnie doskonale znana nie jest jakimś wzorem pracy stopy. Albo inaczej, nie ta realizacja na dzisiejsze sprzęty ;)Te RX6 aktualnie grają u kumpla na powierzchni 40 m2 w salonie połączonym z kuchnią i przedpokojem. Były w tym pomieszczeniu RX8 i nie mogły się rozkręcić niestety. To są za duże kolumny do Twojego pomieszczenia. Pomieszczenie zdusi w nich co najlepsze, impet dźwięku, dynamikę. Serio.

grzegorzant
12-02-2014, 22:59
Robin wiem
RX8 mają MNIEJ BASU niż RX6 ! Słyszałem to. Co prawda w innym pomieszczeniu i jakiś czas temu ale jednak . Do Y nie pasują !
RX6 grają w tym zestawie lepiej ! Co do niuansow perkusyjnych dajmy spokój bo to rzecz osobista ?. Jeszcze będę myślał, może je wypozyczę ,posłucham na miejscu. W każdym razie zimne kolumny jeśli idzie o dynamit chodziły dobrze od -15 dB , a tu już lekkie znieksztalcenia reszty vide Ampli.
Jeszcze pomyślę, może cos wymyslę

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

fafniak
12-02-2014, 23:11
To dziwne - faktem jest że miałem okazję z audiolabem ale basu było aż nadto. W takim razie ta jamaszkjest cieniutka...

robin102
13-02-2014, 09:57
Jeszcze pomyślę, może cos wymyslę

Wymyśl ;) podłączenie do tej Yamahy jaki porządny odtwarzacz, z dynamiką i silnym dołem pod kontrola. Odtwarzacz CD. Na ten przykład jakiś NAD. Do kupienia na aukcjach za parę stówek. RX6 że tak powiem mają ten bas ciut wyższy z rozciągnietym podbiciem go do cyrka 80-100 Hz więc subiektywnie wydaje się go jakby więcej. RX8 bas zdrowszy, bardziej audiofilski, więcej czuć, mniej słychać ;) ale to jak wcześniej powiedziałem za duże głośniki Dla Ciebie. Powiem szczerze, że jak RX6 szło kupić za 2900-3200 zł to konkurencji moim zdaniem nie miały żadnej. Teraz nie wiem ile kosztują.

ps.
Aaaaaa w sumie nie wiadomo jak by te RX 6 zagrały w Twojej akustyce, z doświadczenia wiem, że w domowych, mieszkaniowych warunkach jednak basu subiektywnie przybywa, przy sensowny ustawieniu głośników. Może on traci wtedy na rozdzielczości, ale objetościowo ;) jest jakby większy. Niestety przy zakupach głosnikow jak i wsyzstkiego trzeba iść na kompromisy. Majac nawet 20 tys zł na głośnik zaczeli byśmy rozglądać się za lepszymi za 30 tys zł i tak bez końca :D

grzegorzant
13-02-2014, 13:54
Sorry wczoraj coś pomerdałem z tymi RX 8 ?
Ich nie słuchałem , a rzeczywiście wszyscy mówią że mają większy bas .
Teraz muszę je znaleźć i przesłuchać. Mam przeczucie , że to będzie to .

Robin podpowiedz jeszcze czemu uważasz, że 8 bedą dla mnie za duże . Czy chodzi Ci o pomieszczenie , czy o Ampli, który ew. Tego nie napędzi ?
Podpowiem, że to pomieszczenie u mnie to niby 25 mkw ale starego typu.
3.5 m wys. ponad to właściwie to są 2 takie same pomieszczenia ( 50 mkw ) połączone ze sobą przejściem szerokim. Oczywiście słuchanie odbywa sie w pierwszym z nich ale drugi tez pewnie cos pochłania

robin102
13-02-2014, 17:37
RX 8 sprzedają się na allegro po 3600-3800zł jak świeże bułeczki.
Czy Yamaha da im radę to tak na prawdę można by ocenić przy nocnym cichym słuchaniu. Będzie nie przeciagać basem, ruszać konkretnie basowym głośnikiem jak galka w wzmacniacza na godzinie 8:20-30 tzn, a Ty mimo niskiego nateżenia dxwieku słyszysz konkretne wybrzmienia basowe z rozdzilczoscią na tym zakresie tzn , że Yamha daje radę. Od teoretycznej strony określić czy udźwignie te kolumny to trzeba by gdzieś poszukać ich charakterystyki impedancjnej. Inaczej mówiac jak im spada impedancja w praktyce jak są zasilane zmiennym sygnałem ze wzmaka, czy kłania się jak w niektórych prądożernych konstrukcjach grubo ponizej 1 Oma czy utrzymuje się sensownie powyżej tej wartości. Niska impedancja to duży prąd, czyli wzmacniacz musi być wydajny tu się rozumiemy. Sa zestawy, głośniki, wzmacniacze, amplitunery które z każdej strony w konfiguracjach wypadają dobrze, a trafi się na takie konfiguracje, że ni hu hu coś nie chce ze sobą zagrać. Ot tkie spolaryzowane odwrotnie ;) charakterystyki sprzętu. Np BW i Denon czy Yamaha to zęby bolą od tego słuchania, a NAD trudny i BW trudne konfiguracyjnie w połączeniu razem to jak rodzina dobrze dogadująca się. Oczywisie wszystko to w kategoriach skali małej, bo mikro nie napisze, a także dla wyrobionego ucha. Ja bym się nie odważył tych głośników w tym pomieszczeniu do Yamahy. Wstawił bym je tam ponosząc ryzyko jedynie gdybym miał wzmacniacz z silnym, ale super za mordę trzymanym basem, bo inaczej rozlezie Ci się to po domu i ta stopa perkusji przykryje wszystko i będzie trwać wieczność. W dolnych rejestrach jest ogromnie dużo fajnych dźwięków. perkusja ma nie tylko stopę :) ale niestety ogrom populacji to basolubcy basu totalnego i wszechobecnego, nawet jak ktoś gra na flecie czy skrzypach to ma być BAS, że kapcie spadajom z nogów :) Jesli masz miękką nie potegująca basu charakterystyke pomieszczenia, mzoesz tym kolumnom zapewnie tak z absolutnie minimum 1 od ściany z boku z minimum 1,5 metra od tylej sciany i jest miękko akustycznie to do odważnych świat należy :) a jak nie to odkupię od Ciebie. Na wesela się przydadzą ;)

grzegorzant
13-02-2014, 21:43
....do odważnych świat należy :) a jak nie to odkupię od Ciebie. Na wesela się przydadzą ;)
hehe dobre
w niedzielę będę wiedział kiedy i czy wogóle te RX 8 do mnie dotrą. Jeśli nie, to wypożyczę RX 6 i posłucham tych.
Twoją metodę na sprawdzenie Y zastosuje jak tylko podłącze głośniki do niej. Tymczasem odpoczywam od tematu bo mnie przygniótł :)
Jeszcze raz dziękuję za celne mam nadzieję wskazówki

robin102
17-02-2014, 17:40
Niepotrzebnie pochopnie rejterujesz. Ta Yamaha to fajny klocek i da się bankowo ją przyzwoicie zgrać z kolumnami nie rujnując kieszeni. Trzeba dobrać głośniki dające trochę od siebie w dolnych rejstrach, trochę mniej neutralne na dole. Doprawić to kablami głośnikowymi o charakterystyce w tym kierunku i ewentualnie ustawić kolumny w pomieszczeniu tak aby trochę aktustyka pokoju podciągnęła bas. Wszystko do zrobienia za nie duże pieniądze. Niemniej założę się, że tymi RX6 dało by się to osiągnąć.

grzegorzant
18-02-2014, 16:26
Niemniej założę się, że tymi RX6 dało by się to osiągnąć.
Powoli skłaniam się również do tej opcji. One naprawdę fajnie grają (cena/jakość)
Poza tym człowiek w sklepie "Q21" gdzie ich i innych słuchałem, pewnie nie bez sensu tłumaczł mi że RX8 to nie są kolumny do TEGO ampli. Wg Niego po prostu ten sprzęt nie da im rady, w sensie że nie wydobędzie z nich wszystkiego co dobre. Był o tym mocno przekonany i wręcz mówił, że zagrają GORZEJ niż RX6 :smile: .
Szkoda, że nie miał ich na stanie do porównania. Gdyby takowe się odbyło pewnie już bym grał na któryś słynną stopę :wink: Poza tym wkradła się niepewność czy ma rację czy chce sprzedać RX6.
Dzisiaj natomiast przytaszczyłem Tonsile BOLERO 2000. Prz -10 coś się odezwały dołem ale góra ... puszka po śledziach w pomo :smile:
Szukam dalej

robin102
18-02-2014, 20:23
Powoli skłaniam się również do tej opcji. One naprawdę fajnie grają (cena/jakość)
Poza tym człowiek w sklepie "Q21" gdzie ich i innych słuchałem, pewnie nie bez sensu tłumaczł mi że RX8 to nie są kolumny do TEGO ampli. Wg Niego po prostu ten sprzęt nie da im rady, w sensie że nie wydobędzie z nich wszystkiego co dobre. Nie za czesto ;) ale czasem sprzedawcom warto wierzyć. Chłop ma rację. Ampli Twój nie jest jakiś tam zły czy byblowaty, ale RX8 to nie rodzina dla niego.

Szukam dalej Szkoda życia szkoda czasu. Kup RX 6, a czas poświęć na słuchanie i szukanie porządnych remasterów płyt z lat 80-90 które lubimy, a płyta płycie nie równa. Tu więcej można zdziałać niż żonglerka w budżetowych klockach. Mam 3 płyty "Love Over Gold" Streitsów i każda gra inaczej. Ostatnia kupiona w porządnym sklepie rewelacja, buty spadają normalnie. Jak by co to na serio gotów był bym odkupić te RXy6 jeśli będą w tym brązowy ala calvados skrzynki miały.

Dzisiaj natomiast przytaszczyłem Tonsile BOLERO 2000. Prz -10 coś się odezwały dołem ale góra ... puszka po śledziach w pomo :smile:
Szukam dalej
Tonsil ma jedne udane głośniczki, ale nie te :) nawet najgorszym się zdarza ;)

grzegorzant
18-02-2014, 22:59
Już niedługo będą u mnie RX 6
Mam nadzieję, że z nie będę musiał Ci ich odsprzedawać - tym bardziej że będą czarne :)
W międzyczasie jeszcze próba z Klipsh i Dynaudio Adience 52 SE - korzystam z tego co mają znajomi

rainbowwarrior
18-02-2014, 23:23
Tonsil ma jedne udane głośniczki, ale nie te :) nawet najgorszym się zdarza ;)

Które to są te jedyne udane? Czy Siesty są OK, np z amplitunerem Denon 2113 i kablami Melodika Purple Rain?

robin102
19-02-2014, 00:18
Jak Ci się podoba granie Twojego zestawu to znaczy, że gra dla Ciebie dobrze. Nie znam tych rzeczy co wymieniłeś.
Znam tylko model MAESTRO od Tonsila, całkiem grały jak na te 1500zł wolał bym je niż cała kupę kolumn robionych przez krzakowe firmy w garażach i na tzw ucho :) aaaaaaa grały u kolegi z jakimś wysokim modelem wzmacniacza od SONY, taki z minimum 10 lat mającym :)

rainbowwarrior
19-02-2014, 00:46
Generalnie nie narzekam, chociaż subwoofer by nie zaszkodziłł jako dodatek do dwóch kolumn. Kupiłem je m. in. dlatego, że niby grają lepiej niż Maestro, chociaż nie miałem okazji porównać.

robin102
19-02-2014, 11:22
Generalnie to Tonsil zawsze robił dobre same przetworniki-głośniki dla wielu firm jako dostawca podzespołów, a także dla angielskich montował u siebie pod ich brandingiem gotowe kolumny. W lidze budżetowej chyba ma się dobrze, tylko nie jest lubiany w Polsce niestety.

tomajk
04-03-2014, 14:06
Jaki polecilibyście amplituner do kina domowego 7.1 - 7.2 Moc (ta podawana przez producenta) około 100 - 150W na kanał (wiem, że to bzdura)
Padł mi HK AVR 255 i jeśli chodzi o jego wydajność to mi wystarczył w zupełności, jednak 3 lata to trochę mało a słyszałem, że ta marka "cieszy" się sporą awaryjnością a już chciałem brać AVR 370
Denona nie mogę rozszyfrować, bo w podobnej cenie są modele o bardzo różnych oznaczeniach a w specyfikacji wychodzi na to samo.

Kwotę którą przeznaczam na ten multimedialny kombajn to około 2500zł +/- 500zł. W grę wchodzi tylko nowy sprzęt.

robin102
05-03-2014, 12:40
Ale na pewno do kina ? ;)

tomajk
06-03-2014, 18:20
Czyżby w tym wątku nie wypadało zapytać się o ośmiokanałowy amlituner z wejściami i wyjściami HDMI?
No cóż jak to zwykle bywa decyzje trzeba podejmować samemu, tak więc DENON X3000

wilk325
06-03-2014, 21:08
Tomek, szkoda że tylko nowy bo w tych pieniądzach masz fajnego używanego Marantz SR7005 http://allegro.pl/marantz-sr7005-ideal-gwarancja-warszawa-okazja-i4019742021.html; jako nowy kosztuje 2x tyle.
Na Twoim miejscu bym troszkę dołożył i kupił Denon AVR-3313 http://allegro.pl/okazja-denon-avr-3313-ostatni-nowka-sztuka-horn-i4007884446.html
bo ma 3 wyjścia HDMI a nie jedno jak Denon AVR-X3000; dla mnie się przydaje drugie choćby do projektora.
Nie wiem jakie masz kolumny, ale fajny jest też ONKYO TX-NR818 7.2 http://allegro.pl/amplituner-onkyo-tx-nr818-7-2-czarny-okazja-i4014336817.html, ale on jest na 6ohm i więcej.

robin102
06-03-2014, 22:21
.... zapytać się o ośmiokanałowy...
ło matko z córkom, a do czego osiem kanałów ? serio pytam, bardzo

Lena&TheShadow
06-03-2014, 23:18
Sąsiad ma już sześć kanałów. Życie samo czasem stawia poprzeczkę...

wunat
06-03-2014, 23:22
moze uzywa dwoch stref?

Kolekcjoner
07-03-2014, 02:46
ło matko z córkom, a do czego osiem kanałów ? serio pytam, bardzo

Pewnikiem 7+1 8-)

tomajk
07-03-2014, 07:52
Tadziu, ale ja mam go tylko w kinie i jest tylko projektor, no i 7 głośników z subwooferem.
Dlatego nowy bo mi właśnie w HK padła sekcja elektroniki odpowiedzialna właśnie za HDMI i to po 2 latach.

robin102
07-03-2014, 20:10
Tadziu, ale ja mam go tylko w kinie i jest tylko projektor, no i 7 głośników z subwooferem.
Dlatego nowy bo mi właśnie w HK padła sekcja elektroniki odpowiedzialna właśnie za HDMI i to po 2 latach.
Naprawić się nie da ? Może poszukaj modułu za granica na ebayu tam takie rzeczy znacznie tańsze. W USA sporo podzespołów można kupić. Kupowałem coś do D300 u nas serwis chciał na postępu 850 zł z USA za 100 $ łącznie z transportem :)

tomajk
07-03-2014, 21:26
Tylko ja nie mam ani chęci ani wiedzy niezbędnej by zabierać się, za takie naprawy.
Dla tego najprościej będzie kupić nowy.

robin102
23-03-2014, 10:18
Wydaje sie, ze ktos kiedys pytal o wysoki model amplitunera od Sony, czy kupic, czy warto kupic i gdzie. Kumpel takowy zadbany ampli sony STR DB 940 QS zamierza zaminic na gotowke, wiec jak by ktos potrzebowa to na pw udziele info.
Ps. I do tego jakis full wypas odtwarzacz jest.

tomajk
28-03-2014, 17:21
Jak miałem starego przymulonego kompa problem jiitera nie występował, teraz przy nowej rakietnej maszynie jest.
Jest może jakiś softwarowy sposób na pozbycie się tych zgrzytów?
Jeśli jednak USB - S/PDIF asynchroniczny, to jaki polecacie?

MC_
03-04-2014, 09:20
Mam prośbę o poradę...

Chciałbym zakupić do posiadanego zestawu kina domowego adapter bluetooth. Ostatnio sporadycznie słucham płyt CD, a coraz częściej muzyki ze Spotify. Mam podłączony kabel jack, ale przy zmianie muzyki muszę wstawać, a często... mi się nie chce. W sypialni mam głośnik bezprzewodowy Creative i działa przyzwoicie, ale na salon to już za mało i za daleko.

Na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/logitech-wireless-speaker-adapter-for-bluetooth-i4076585361.html

Ma/miał ktoś? Ewentualnie coś innego?
W chwili obecnej mam iP4, niedługo albo iP6 albo jakaś Lumia.

R
03-04-2014, 09:22
kup sobie apple tv i korzystaj z airplay. aplikacja na ip ma airplay.

MC_
03-04-2014, 09:34
I airplay działa na iP4?
Poza tym, jak kupię Lumię, to airplay będzie bezużyteczny.

R
03-04-2014, 09:46
dziala. jak kupisz lumie to bedziesz mial caly telefon bezuzyteczny ;)

MC_
03-04-2014, 09:47
Tak, jasne.
Interesuje mnie wyłącznie BT, bez jabłkowych udziwnień.

Slon
03-04-2014, 10:02
http://m.ceneo.pl/13253011
Polecam, działa bardzo dobrze

MC_
03-04-2014, 10:30
Czyli ten co linkowałem z alledrogo. :-)

MC_
03-04-2014, 11:16
Mam jeszcze pytanie do kolegi.
Jakie kable obsługuje ten adapter? Czy wymaga jakiegoś dodatkowego softu, czy telefon "widzi" je i wystarczy sparować?

Slon
03-04-2014, 11:27
Adapter przyjmuje RCA (chinch) i małego jack'a. Paruje się bardzo prosto w zasadzie ze wszystkim co ma BT.
Jeśli raz sparujesz z danym urządzeniem i nie wyłączysz od prądu, będzie łączył się za każdym razem, gdy włączysz BT w urządzeniu

MC_
03-04-2014, 11:32
RCA ma w zestawie? Jakość dźwięku nie będzie zbyt słaba na kinie domowym?

Slon
03-04-2014, 11:38
Wydaje mi się, że jest, ale nie używam tych z zestawu. Zauważyłem, że jakość dźwięku sporo zależy od źródła, a dokładnie od typu BT w urządzeniu. O ile z laptopa (BT chyba 3.0), iPod'a, czy telefonu jest bardzo dobrze, o tyle z BT na USB (chyba BT w wersji 2.0) jest słyszalnie gorzej.
Ogólnie jakość dźwięku jest dobra, może nawet bardzo :)

MC_
03-04-2014, 11:44
Tak jak pisałem, u mnie źródłem muzyki będzie AjFołn lub Lumia. Na 100% nie BT na USB.
Wielkie dzięki za pomoc. Prześpię się z tematem i kupię pewnie w Komputroniku.

MC_
08-04-2014, 07:53
No i odebrałem tego Logitecha wczoraj. W komplecie jest wszystko czego trzeba. Instalacja banalna. Jakość dźwięku w zestawieniu ze Spotify Premium jest (jak dla mnie) wyśmienita).
Bardzo dziękuję za pomoc.

andso
09-04-2014, 16:55
Czy łączysz to z laptopem? Tez sobie sprawiłem ale właśnie z tel. łączy się bez problemu, ale z komputerem nie chce zadziałać tzn wykrywa urządzenie ale nie łączy się z nim.
Mam laptop Dell z win7 home.

M_J
21-04-2014, 11:17
Nabyłem drogą kupna hybrydę lampowo-tranzystorową i brzmi lepiej niż przyzwoicie ;) Lampowy preamp + końcówka na tranzystorze i fajnie, miękko brzmi.

kjakub
21-04-2014, 11:28
Chyba bym wolał tranzystory w preampie, a lampy w końcówce mocy jeśli mowa o hybrydach półprzewodnikowo-lampowych ;-)

wilk325
22-04-2014, 08:54
Chyba bym wolał tranzystory w preampie, a lampy w końcówce mocy jeśli mowa o hybrydach półprzewodnikowo-lampowych ;-)

tylko nie wszystkie kolumny napędzisz końcówkami na lampach :(

fafniak
22-04-2014, 09:06
tylko nie wszystkie kolumny napędzisz końcówkami na lampach :(

Tego typu zdanie bardzo długi czas mnie dziwiło. Co to znaczy "nie napędzisz"
Od momentu zmiany wielokanałowego amplitunera na normalny wzmacniacz - zrozumiałem sens tego wyrażenia :)
Swoją drogą są lampowce (tyle że koszmarnie drogie) które nie będą miały chyba problemów ;)

wilk325
22-04-2014, 09:21
Tego typu zdanie bardzo długi czas mnie dziwiło. Co to znaczy "nie napędzisz"
Od momentu zmiany wielokanałowego amplitunera na normalny wzmacniacz - zrozumiałem sens tego wyrażenia :)
Swoją drogą są lampowce (tyle że koszmarnie drogie) które nie będą miały chyba problemów ;)

Ja mam Focale 1038BE, a one potrzebują baaardzo dużo prądu i pewnie by się znalazły jakieś końcówki w cenie suuper samochodu; ale czy o to do końca chodzi ;).

ecml
22-04-2014, 09:48
To ciekawe. Zdradzisz dlaczego?

Ja mam Focale 1038BE, a one potrzebują baaardzo dużo prądu i pewnie by się znalazły jakieś końcówki w cenie suuper samochodu; ale czy o to do końca chodzi ;).
MC275 McIntosha ładnie dają radę z 1038BE, choć samo granie tego zestawu (pre i źródło też Maca) średnio mi się podobało. No ale masz rację, zahaczamy już niestety o wartość samochodu :)

robin102
22-04-2014, 15:50
Panowie i Panie może polecicie jakiegoś budżetowego bluraja co by się filmy dało ogladać i tor audio nie zabił kiepską jakością dźwięku bo zamierzam takowy sprzęt używać do odtwarzania plyt CD podczas obierania ziemniaków tudzież przy goleniu lub drzemiąc w fotelu. No wiecie co by sie odtwarzacz CD włascwy nie zużywał :) budżet 400-600, no 700 zł Coś się da kupić nie zepsutego od projektu ?

Zolty
22-04-2014, 16:47
Asus BD 700.
Gra płyty, pliki,

Najnowszy FW sprzed epoki Cinavii.
Nie mam pojęcia jak brzmi, ale to ostatnie przemawia do mnie.:)

pinio
22-04-2014, 17:47
Panowie i Panie może polecicie jakiegoś budżetowego bluraja co by się filmy dało ogladać i tor audio nie zabił kiepską jakością dźwięku bo zamierzam takowy sprzęt używać do odtwarzania plyt CD podczas obierania ziemniaków tudzież przy goleniu lub drzemiąc w fotelu. No wiecie co by sie odtwarzacz CD włascwy nie zużywał :) budżet 400-600, no 700 zł Coś się da kupić nie zepsutego od projektu ?

Jeśli chodzi o obraz, to wiele da radę. Jeśli chodzi o stereo, to zapomnij o analogowych wyjściach. Jedyne co pozostaje, to wyście cyfrowe i wpięcie pod sensowny przetwornik D/A.

Kolekcjoner
22-04-2014, 17:56

Polecam jakiegoś LG albo Philipsa. W budżecie się zmieścisz, wyjścia analogowe całkiem przyzwoite :).

robin102
22-04-2014, 20:35
O wlasnie musi miec wyjscia analogowe audio po RCA. Pionery cos warte, czy Panasoniki ?

fafniak
22-04-2014, 20:57
Pionek albo Panas 320 cos tam
Tanie i nieźle gra jak na niskobudżetowy klocek.
Wersja 330 nowsza jest ale cos tam jej zabrali z wyposazenia

pinio
22-04-2014, 20:59
Tv masz Panasonica, więc z BR Panasonica powinien dobrze współpracować i na jednym pilocie.
Problem jedynie, że obecnie z wyjść analogowych kastrują i tylko bdt500 je ma

kjakub
22-04-2014, 21:51
Jaką moc pakujesz w Twoje kolumny przy słuchaniu? Czyżby miały bardzo niską efektywność? Większość ludzi mających doświadczenie z lampami potwierdzi sformułowanie, że wzmacniacz o mocy 10 W sinus na lampach jest wyraźnie głośniejszy od 10 W sinus na półprzewodnikach ;-)

To ciekawe. Zdradzisz dlaczego?
Już wyjaśniam.
Moja opinia wynika z punktu widzenia fizyki (jak kto woli to dokładniej elektroniki) - kilka lat temu trochę się interesowałem elektroniką lampową. Jeśli oczekujecie opinii audiofila, który słyszy podstawki na kable, to muszę Was zawieść ;-)
Otóż zgodnie z prawidłami sztuki, w przedwzmacniaczach lampy pracują w liniowym zakresie ich charakterystyki, co implikuje najmniejszą ilość zniekształceń (trochę inaczej sprawa wygląda w przypadku wzmacniaczy gitarowych, gdzie celowo ustala się taki punkt pracy lampy, aby doprowadzić do przesterowania, oraz wprowadzenia dodatkowych harmonicznych). Przypomina mi się tu sytuacja gdy znajomy zmajstrował sobie na lampie ECC88 coś takiego co nazywa się bodajże buforem lampowym, który ma niby zapewnić lampowe brzmienie. Pomimo, że ta lampa jest lampą wysokiej częstotliwości, przeznaczoną do pracy w głowicach radiowych, lub telewizyjnych, to wpływ tego układu na brzmienie był naprawdę minimalny. Za ów minimalny wpływ podejrzewam jednak nie lampę, ale elementy bierne układu.
Dlaczego wolał bym lampowe końcówki mocy z tranzystorowym przedwzmacniaczem?
Sytuacja wygląda tak, że głównym elementem odpowiadającym za brzmienie wzmacniaczy lampowych jest nic innego jak transformator głośnikowy i to właśnie jego wpływ na dźwięk jest przez znakomitą większość odbierany jako "lampowe brzmienie". Dodatkowo lampowe końcówki mocy łatwiej przesterować, co również skutkuje kolejnymi zniekształceniami.
Osobiście posiadam lampowy wzmacniacz słuchawkowy OTL własnej konstrukcji i wbrew pozorom nie ma ciepłego, miękkiego brzmienia. Wprost przeciwnie - brzmienie momentami jest dosyć ostre, przeszywające, a niskie tony bardzo soczyste. Głośniej odkręcony daje efekt wypełnienia przestrzeni pomiędzy dźwiękami. Osobiście uważam, że najlepiej brzmią na tym wzmacniaczu instrumenty o ostrzejszym brzmieniu: elektryczne gitary, wiolonczele, skrzypce i trąbki. A i tak najlepszy efekt jest gdy słucha się jeszcze nagrań z LP - uwielbiam w tym wydaniu słuchać Dark Side Of The Moon :D

robin102
22-04-2014, 22:08
Tv masz Panasonica, więc z BR Panasonica powinien dobrze współpracować i na jednym pilocie.
Problem jedynie, że obecnie z wyjść analogowych kastrują i tylko bdt500 je ma
O dżizas, a co on tam ma w środku że kosztuje aż 1300zł :)

Pionek albo Panas 320 cos tam
Tanie i nieźle gra jak na niskobudżetowy klocek....
Patrze w specyfikacji na stronie sklepu internetowego, że ma wyjście niskopoziomowe audio, ale cena też ponad budżet i do tego brzydki jak cholera :) ale dzięki

pinio
22-04-2014, 22:23
Pewnie niewiele.

Ten 320 o którym wspominał Fafniak, też ma wyjścia analogowe. Może jakieś niedobitki jeszcze leżą na półce.

wilk325
23-04-2014, 09:42
Jaką moc pakujesz w Twoje kolumny przy słuchaniu? Czyżby miały bardzo niską efektywność? Większość ludzi mających doświadczenie z lampami potwierdzi sformułowanie, że wzmacniacz o mocy 10 W sinus na lampach jest wyraźnie głośniejszy od 10 W sinus na półprzewodnikach ;-)

Nie chodzi o moc przy słuchaniu ( głośność ) a o ilość zapotrzebowania na prąd tych kolumn. Poprzednio miałem integrę 2x250 i niestety dźwięk był jak z kartonu. Na próbę maiłem też Hegel h300 i poległ.
Teraz zasilane są z monobloków po 600W i jest super :)

zolton
23-04-2014, 11:35
Hej :)
Zakupiłem ostatnio wzmacniacz na 470 W po totalnym remoncie :)
Teraz nastał czas na jakieś kolumny z zakresu 80-100 W. Na początek wystarczy dwie (w przyszłości kolejne dwie się dokupi). Co poradzicie zakupić na początek? Opłaca się kupować czy lepiej zrobić? Budżetu jak na razie to nie mam ale myślę, że na wakacjach się coś uda nazbierać. Ile mniej więcej trzeba nazbierać na coś konkretnego? Jak na razie to będzie w pokoju ale myślę, że posłuży to jako sprzęt w plenerze.

fafniak
23-04-2014, 11:41
Teraz nastał czas na jakieś kolumny z zakresu 80-100 W. Na początek wystarczy dwie (w przyszłości kolejne dwie się dokupi). Co poradzicie zakupić na początek? Opłaca się kupować czy lepiej zrobić? Budżetu jak na razie to nie mam ale myślę, że na wakacjach się coś uda nazbierać. Ile mniej więcej trzeba nazbierać na coś konkretnego? Jak na razie to będzie w pokoju ale myślę, że posłuży to jako sprzęt w plenerze.

No no... 470 W !!!!
Zrobić kolumny ?!?!!

Myślę że jak kupisz Tonsile http://www.tonsilsklep.pl/index.php?p52,tonsil-zeus-kpl-2szt-4-ohm
to wpiszą się idealnie w twoje postrzeganie muzyki
Taniej - altusy używane

seler
23-04-2014, 14:27
Panowie Fachowcy.
Mam zestaw Technicsa wzmacniacz SE-A900SM2 z amplitunerem SU-C800UM2 i te dwa elementy powinny być połączone kabelkiem który wygląda jak kabel ps2 do myszy, a przynajmniej tak wyglądają gniazda bo rzeczonego kabla nie mam.
Gdzie zdobyć taki kabelek albo chociaż schemat onego coby samemu może jakoś polutować?

zolton
23-04-2014, 14:52
No no... 470 W !!!!
Ironia? ;)
Czego można chcieć za 200 zł :D

Zrobić kolumny ?!?!!
Kupić samą obudowę i głośniki. Później to poskładać z kumplem.

Myślę że jak kupisz Tonsile http://www.tonsilsklep.pl/index.php?p52,tonsil-zeus-kpl-2szt-4-ohm
to wpiszą się idealnie w twoje postrzeganie muzyki
Taniej - altusy używane

Zastanawiałem się nad altusami ale wolałem się też poradzić innch.
Poczekam jeszcze na opinie innych co doradzają ;)

Aeon88
23-04-2014, 15:00
Też mam pytanie.

Mam plazmę samsunga PS42B430P2W. Do tego od braciszka biorę dziś zestaw kina HT-TZ 215, to jest odtwarzacz DVD z wzmacniaczem + głośniki 5.1. Mam też PS3 które będę chciał podłączyć do całości. W TV mam wyjście optyczne, w zestawie mam wejście optyczne, więc naturalnie połączę tak TV z zestawem i będę miał dźwięk 5.1 (oczywiście o ile program nadawany w TV będzie nadawany w 5.1). Teraz kwestia innych urządzeń jak np owe PS3. Czy jeśli podepnę PS3 przez HDMI do TV, a TV puszcza audio przez optyczny kabel do kina, to będę miał dźwięk 5.1 na głośnikach grając na konsoli?

Wiem że HDMI przewodzi cyfrowy dźwięk do 7.1 max, ale pytanie czy TV będzie "umiał" odebrać 6kanałowy dźwięk cyfrowy z PS3 przesyłany przez HDMI i przekazać go dalej przez wyjście optyczne do kina żebym miał 5.1 na głośnikach? Ktoś już tak to podłączał? Mógłbym podpiąć bezpośrednio PS3 do kina przez optyczny, ale wtedy dźwięk z tv musiałbym puszczać osobno i dodałbym sobie zabawy przez mus wybierania źródła i obrazu i dźwięku, po drugie każde nowe urządzenie to kolejne kable audio. A ja ich nie lubię ;P Idealnie dla mnie to wszystkie sprzęty podpięte pod TV przez pojedyńcze kable HDMI, a TV do kina podpięty jednym kablem optycznym. Źródło wybieram tylko na TV, kino zawsze ciągnie muzę po optyce. Jest wygodnie i mało kabli.

PS. RMS to nie jest peek power tylko moc ciągła i faktycznie sub ma 200W a satelity po 120W każdy w tym zestawie?

fafniak
23-04-2014, 17:32
Ironia? ;)
Czego można chcieć za 200 zł :D

Kupić samą obudowę i głośniki. Później to poskładać z kumplem.

Zastanawiałem się nad altusami ale wolałem się też poradzić innch.
Poczekam jeszcze na opinie innych co doradzają ;)

Widziałem wynalazki co na obudowie miały napisane i 1000W a ważyły 4kg :lol:
Pomijam dzisiejsze produkty które sa w stanie wygenerowac sporo mocy przy bardzo małej wadze, bo kosztują bardzo dużo.

Jeżeli faktycznie dla Ciebie głośniej=lepiej - to koniecznie ZEUSY

(ja bidulek mam 2x60W :0 )

Kolekcjoner
23-04-2014, 17:34

470W to na kanał? Przy ilu omah? Do czego mają być te kolumny?
Zrobienie kolumn które grają i wyglądają przyzwoicie wcale nie jest tanią zabawą.

zolton
23-04-2014, 19:07
470 W to ogół. Na kanał wychodzi jakieś 110-120W.
To jest stary fisher a nie jakaś nówka. Trochę waży :P

pinio
28-04-2014, 10:14
O dżizas, a co on tam ma w środku że kosztuje aż 1300zł :)

Patrze w specyfikacji na stronie sklepu internetowego, że ma wyjście niskopoziomowe audio, ale cena też ponad budżet i do tego brzydki jak cholera :) ale dzięki

Jak tam twoje poszukiwania BR?

robin102
29-04-2014, 23:21
Jak rozeznałem, że z wyjściem RCA audio trzeba sporą kasę zapłacić to się wstrzymałem celem gdzieś nazbierania tej kasy :) Moze Piano Crafa z BR kupie, no jeszcze zobaczę.

picia78
04-05-2014, 22:10
Mam nadzieję, że na forum może znajdzie się ktoś kumaty w tych sprawach.
Potrzebuję amplituner/wzmacniacz stereo który dobrze będzie brzmiał w szeroko pojętej muzyce rockowej, z naciskiem na dobre odwzorowanie gitar min. Satriani , cięższe gitary Comy , ale także wokale mają być dobrze słyszalne i bas dynamiczny ale nie nachalny ( techna i disco nie słucham )
Mam swoje typy ale nie chciałbym sugerować, a raczej chcę waszych opinii.
sprzęt może być używany najlepiej do 1000 pln, a następnym wyborem są kolumny do zaproponowanych ( mam nadzieję ) sprzętów :)

robin102
04-05-2014, 22:51
Czyli sprzęt idealny koledze potrzebny :) Raczej od kolumn zaczynaj, potem od ich napędzania jakimś Rotelem, ewentualnie starszym Nadem, ewentualnie Exposure wzmacniacz, ale kolumny najważniejsze i czy monitory bo pomieszczenie nie za duże, a może taką prezentacje monitorową lubisz, czy podłogówki. Już taki pierdzik na początek przyniesie ogrom radochy.
http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-01-i4207540262.html
albo konkretniej
http://allegro.pl/rotel-ra-1060-i4177990598.html
albo inaczej
http://allegro.pl/azur-740a-i4190920488.html
ale i tak grają kolumny :)

04-05-2014, 22:57
Budżet niewielki
Moja propozycja
Yamaha - wzmacniacz stereo, najmocniejszy jaki Ci się uda za ta kasę wyrwać
Kolumny- pseudo estradowe z przeznaczeniem domowym

edycja
robin102 podał linki i da się lepsze marki za ta kasę kupić, kiedyś się nie dało ;)

kjakub
04-05-2014, 23:06

Do Rocka?! :shock:
Takie coś to raczej do techno i disco.

04-05-2014, 23:17
Do Rocka?! :shock:
Takie coś to raczej do techno i disco.

mogę sie mylić, ale gdyby zależało mi na odzwierciedleniu np koncertu, instrumentów,
opcja tanio to estradowe a drogo to mam na zamówienie składane ;-)

picia78
04-05-2014, 23:36
Dzięki koledzy za odzew :)

Czyli sprzęt idealny koledze potrzebny :) Raczej od kolumn zaczynaj, potem od ich napędzania jakimś Rotelem, ewentualnie starszym Nadem, ewentualnie Exposure wzmacniacz, ale kolumny najważniejsze i czy monitory bo pomieszczenie nie za duże, a może taką prezentacje monitorową lubisz, czy podłogówki. Już taki pierdzik na początek przyniesie ogrom radochy.
http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-01-i4207540262.html
albo konkretniej
http://allegro.pl/rotel-ra-1060-i4177990598.html
albo inaczej
http://allegro.pl/azur-740a-i4190920488.html
ale i tak grają kolumny :)

No wiesz każdy by chciał idealny sprzęt, a mi najbardziej zależy na najlepszym odzwierciedleniu gitar ( czyli tak zwanej średnicy - dobrze kombinuję ?) Myślałem o podłogówkach, pomieszczenie to salon otwarty na kuchnie i na przedpokój razem jakiś 30 m2 przestrzeni, choć generalnie powierzchnia odsłuchowa to jakieś 2,5X3 m
Myślałem o rotelach, słyszałem o nich pochlebne opinie jako wzmaki do rocka ale nie mają regulacji pilotem, te tańsze.

Budżet niewielki
Moja propozycja
Yamaha - wzmacniacz stereo, najmocniejszy jaki Ci się uda za ta kasę wyrwać

edycja
robin102 podał linki i da się lepsze marki za ta kasę kupić, kiedyś się nie dało ;)

jakie lepsze ?
Mówsz Yamaha , myślałem o RX - 797 ? co sądzicie o niej http://http://allegro.pl/amplituner-yamaha-rx-797-i4200519150.html

kjakub
04-05-2014, 23:42
mogę sie mylić, ale gdyby zależało mi na odzwierciedleniu np koncertu, instrumentów,
Głośniki estradowe z założenia mają grać głośno (wysoka efektywność), stąd zazwyczaj krzykliwe wysokotonowe głośniki tubowe. Jeśli chodzi o niskie tony, to tego typu sprzęt po prostu dudni - spore podbicie w okolicach 100 Hz. Świetnym przykładem takiego brzmienia są stare Altusy...
W Rocku nie ma miejsca na dudnienie - liczy się dynamika: gitara basowa i stopka nie powinny się zlewać, a stopka powinna mieć efekt uderzenia. Nie bez powodu na koncertach rockowych za niskie tony odpowiadają tuby (odwrotki), ale to sprzęt typowo estradowy ze względu na bardzo duże gabaryty. Ale efekt kopa w klatkę przy uderzeniu stopy jest niesamowity ;-)

robin102
05-05-2014, 00:05
Szukaj JBL LX 2004 w używanych kolumnach. Sprzęty nie do zdarcia, jeśli ne zniszczone przez kogosia jakiegoś, a grać będą jak JBL na koncercie, firmowe brzmienie wlaśnie takie koncertowe z wypełniniemm średnicy do bólu oraz wysokimi ala koncert ;) plus ten bas co tłum potrafi przewrócić :) miałem to wiem jak to gra :) ewentualnie mniejsza wersja LX 2003 jesli odsłuchowaa baze stereo zamkniesz w wymarze trójkata prawie równobocznego 2,5mm x3 m to wystarczy model 2003 też je miałem :)
Choćz drugiej strony pewny jestem , ze przekombinowujesz z wymaganiami. Dobry standardowy wzmacniacz z tych markowych do tego koulmny też sensowne i bedziesz te swoje gitary słyszał/

05-05-2014, 00:38
Mówsz Yamaha , myślałem o RX - 797 ?

Osobiście nie jestem fanem tego typu brzmienia, kiedyś najczęściej podpinaliśmy do serii AX, RX nie odbiegały znacznie zresztą po opiniach które panują w tej cenie jest bardzo dobra propozycja z dobrze zbliżonym odwzorowaniem naturalnego brzmienia

Słuchaj Robina co prawi, od jest na bieżąco i z doświadczeniem odsłuchowo-namacalnym ;)

Głośniki estradowe z założenia mają grać głośno (wysoka efektywność), stąd zazwyczaj krzykliwe wysokotonowe głośniki tubowe. Jeśli chodzi o niskie tony, to tego typu sprzęt po prostu dudni - spore podbicie w okolicach 100 Hz. Świetnym przykładem takiego brzmienia są stare Altusy...
W Rocku nie ma miejsca na dudnienie - liczy się dynamika: gitara basowa i stopka nie powinny się zlewać, a stopka powinna mieć efekt uderzenia. Nie bez powodu na koncertach rockowych za niskie tony odpowiadają tuby (odwrotki), ale to sprzęt typowo estradowy ze względu na bardzo duże gabaryty. Ale efekt kopa w klatkę przy uderzeniu stopy jest niesamowity ;-)

Moj ojciec był basista, zdziwiłbyś się jak ma sprzęt ustawiony, jeden wielki za tłumiony hałas :D

Kolekcjoner
05-05-2014, 00:44
Kolumny estradowe są projektowane do dużych pomieszczeń albo pleneru w związku z tym ich konstrukcja jest z natury rzeczy nastawiona na granie na wysokich poziomach. W małym pomieszczeniu jest to do niczego niepotrzebne. W związku z tym zapłacisz za coś czego nie wykorzystasz dostając w zamian nie to czego potrzebujesz :D.
Ja bym szedł w efektywne podłogówki z mocnym wzmacniaczem - można łatwo uzyskać niemal koncertowy efekt.

To jakieś kompletne pomieszanie pojęć. Altusy brzmią przy wielu estradówkach tragicznie. Nie wiem z czym Ty miałeś do czynienia ale zapewniam Cię że na wielu estradówkach można spokojnie słuchać klasyki bez zmęczenia 8-).
Dudni to pudło tekturowe w które są zapakowane ;).

Odwrotki to już w większosci przeszłość. BR mają na tyle dobrą efektywność że szkoda zachodu. Wzmacniacze po kilka kilowatów w 2U to też nie jest jakaś rzadkość więc zabawa z odwrotkami powoli traci sens.

05-05-2014, 01:20
Kolumny estradowe są projektowane do dużych pomieszczeń albo pleneru w związku z tym ich konstrukcja jest z natury rzeczy nastawiona na granie na wysokich poziomach. W małym pomieszczeniu jest to do niczego niepotrzebne. W związku z tym zapłacisz za coś czego nie wykorzystasz dostając w zamian nie to czego potrzebujesz :D.
Ja bym szedł w efektywne podłogówki z mocnym wzmacniaczem - można łatwo uzyskać niemal koncertowy efekt.

Miałem na myśli z możliwością osłuchu w domu ;)
np seria Yamaha BR, osobiście nie słyszałem ale wyobraziłem sobie odwzorowanie koncertowe właśnie w tego typu głośnikach

Kolekcjoner
05-05-2014, 02:01
Te kolumny grają bardzo kiepsko. To "typowe" tanie estradówki które omijałbym szerokim łukiem. Tak jak w pewnych zastosowaniach estradowych może mają jakiś sens tak w zastosowaniu domowym to kompletna porażka.

Jeśli chcesz coś co Ci da złudzenie estrady w domu pomyśl np. o firmie cabbase. W połączeniu z uczciwym tranzystorowym wzmacniaczem dają spektakularne efekty :). Pamiętaj że w pomieszczeniu odsłuchowym masz zupełnie inne warunki akustyczne i odsłuchowe (głównie odległość od źródła dźwięku) i zadaniem twojego zestawu będzie dać złudzenie tego co jest na koncercie, a nie zagrać jak na koncercie.

fafniak
05-05-2014, 05:16
Z "bezpiecznych" wzmacniaczy to szukałbym NADa i Exposure
Gitary i perkusja (rock) to albo JBL tak jak radzi robin albo... triangle z zastrzeżeniem że musisz posłuchać koniecznie i to dłużej bo może być ciężko ;)
Natomiast NAD zestawiony z focalami :) :)

Nie opsiałeś dokładniej pomieszczenia. Jeżeli nie jest wytłumione choćby częściowo to choćbyś się zesr..... to dźwięk będzie do d... ;)

wilk325
05-05-2014, 10:39
albo... triangle z zastrzeżeniem że musisz posłuchać koniecznie i to dłużej bo może być ciężko ;)
Natomiast NAD zestawiony z focalami :) :)

Nie opsiałeś dokładniej pomieszczenia. Jeżeli nie jest wytłumione choćby częściowo to choćbyś się zesr..... to dźwięk będzie do d... ;)

Triangle to kolumny, które mają ( jak dla mnie do tej pory i w tym zakresie cenowym ) niezrównany środek pasma; jednak mnie w nich zabrakło dołu :(. Choć na pewno warto posłuchać samemu.

Co do Focali - jestem jak najbardziej za :)
Posłuchaj jeszcze kolumn Elac'a.

05-05-2014, 11:41
Te kolumny grają bardzo kiepsko. To "typowe" tanie estradówki które omijałbym szerokim łukiem. Tak jak w pewnych zastosowaniach estradowych może mają jakiś sens tak w zastosowaniu domowym to kompletna porażka.

No i moje wyobrażenie zostało rozdmuchane a kolega picia78 może taka opcje wykluczyć :-)

robin102
05-05-2014, 13:43
Jeśli chcesz coś co Ci da złudzenie estrady w domu pomyśl np. o firmie cabbase.
Coś w tym może być. Jak kiedyś przesłuchiwałem Cabbase to coś mi nie za bardzo w nich pasowało, coś sie wydawało, że grają nerwowo jakoś tak, a tu proszę dobre określenie, że właśnie trochę przypominają brzmieniem estradowy rozgardiasz :)

Triangle to kolumny, które mają ( jak dla mnie do tej pory i w tym zakresie cenowym ) niezrównany środek pasma; jednak mnie w nich zabrakło dołu :sad:
Bardzo dawno temu robiłem ze 3 podejścia do tych głośników. No cholercia one dla mnie w ogóle nie grały dołem, ale młody bylem, bas musiał kapcie zrzucać wtedy :D dziś to siedzę i kombinuje kabelkami jak go zmniejszyć w moich kolumnach, tego basa znaczy się, a moje nowe kolumienki z natury rzeczy basem nie grzeszą.

picia78
05-05-2014, 20:31
Dajcie już spokój z tymi estradówkami :)
Już teraz to dopiero mi namieszaliście :) Robin widnieje u Ciebie podpis piękne podlasie - rozumiem ze jesteś z Białego ?
Jakim Ty sprzętem dysponujesz? i jakich klimatów słuchasz?

edit: co myślicie zamiast wzmacniacza, amplituner Nada czy rotela ?
żona męczy,bo radio radio ciężko włączyć oddzielnie :) jeśli nie, to wybijcie mi z głowy, to może ja jej wybiję :)

robin102
05-05-2014, 21:25
Robin widnieje u Ciebie podpis piękne podlasie - rozumiem ze jesteś z Białego ?
Jakim Ty sprzętem dysponujesz? i jakich klimatów słuchasz? No prawie z Białego, ale w lesie mieszkam z robinami innymi :) słucham bardzo, bardzo różnej muzyki, od rocka przez Eltona Dżona ;) , Anne Marię Jopek, z Katie Melua, Mela Koteluk, jakiś dżezik czasem, Pink Floyd, Dire Straits, Michał Bajor na Michale Wiśniewskim :D kończąc. Jak nagrzeszę w lesie to slucham Arki Noego albo zespołu Raz Dwa Trzy.
Każdy dzień jest inny, wiec i muzyka musi być inna. Dziś np wkradła się do odtwarzacza Basia Trzetrzelewska. Wzmacniacz i odtwarzacz u mnie to NAD 350 +CD 541i leciwe graty ale jare i stare :) i tanie :)

picia78
05-05-2014, 21:26
http://allegro.pl/amplituner-c-720bee-cd-c-521bee-nad-okazja-i4178786914.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=AbCart

a co sądzicie o tym ? nie za mało50 wat ?

robin102
05-05-2014, 21:31
Hmmmmm stary amplituner stereło, bym nie kupował raczej, radia to tera sie słucha podobno z internetu, a z powietrza do radia rozkręcać duży sprzęt i płacić za prąd :) Wzmak stereo kupuj raczej, a CD jeśli używany to jakiś model z tanim laserem i tanim transportem, bo ani chybił pójdizie do wymiany. Na przykład do mojego NADa CD laser 29 zł tylko bo to standard od Sony. Unikaj tych z laserem od Sanyo. Waty w nadach i innych tych mądrzejszych sprzetach są takie tłuściejsze niż bumboxach :). Już 40 wat na kanał np z Nada to prawdziwa moc.

picia78
05-05-2014, 21:38
Hmmmmm stary amplituner stereło, bym nie kupował raczej, radia to tera sie słucha podobno z internetu, a z powietrza do radia rozkręcać duży sprzęt i płacić za prąd :) Wzmak stereo kupuj raczej, a CD jeśli używany to jakiś model z tanim laserem i tanim transportem, bo ani chybił pójdizie do wymiany. Na przykład do mojego NADa CD laser 29 zł tylko bo to standard od Sony. Unikaj tych z laserem od Sanyo. Waty w nadach i innych tych mądrzejszych sprzetach są takie tłuściejsze niż bumboxach :). Już 40 wat na kanał np z Nada to prawdziwa moc.

a to http://allegro.pl/show_item.php?item=4206248089&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0 ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomni enie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyac count%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C% 2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b65 4bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0

ja to w sumie mam cd technicsa

robin102
05-05-2014, 21:43
Bardzo budżetowy wzmacniacz, ale bardzo udany w tej klasie. CD Techniksa to moze siać igły i szpilkii na wyższej średnicy i samych wysokich. Tak se myśle, choć techniksa nic nigdy nie miałem. Bym się chyba bał takiego mariażu ostro dynamicznie grajacy wzmak plus igły i szpilki z Techniksa.
ps.
a przepraszam mialem kiedyś magnetofon na 2 kasety DECK się nazywało coś takiego. Przegrywałem na niego plyty CD a kolega sprzedawał na łóżku polowym na bazarku :)

picia78
05-05-2014, 21:58
Nie no to na razie mam bo mam tego technicsa. A może masz chwilę i coś mi podrzucisz jakiegoś linka , na co warto spojrzeć ? bo ja już nie wiem na co patrzeć, po prostu zielony jestem

robin102
05-05-2014, 22:48
Ten nadzik na pierwszy prawdziwy wzmak jak najbardziej i do gitar tych Twoich też, poszukaj jakiegoś budżetowego CD też może być NAD np ten co ja mam, albo coś ze starszych budżetowych roteli serii RC 02, czy od CA. Oj jest tego sprzętu jest Maranz w starszych modelach taż ma fajne CD. Kwestia czy chcesz mić np od jednego producenta klocki, bo to ładniej wygląda, czy Ci obojętne. Pytałeś na czym słucham. W zasadzie na słuchawkach DT 880.

picia78
05-05-2014, 22:53
A możesz spojrzeć na to :
http://allegro.pl/nad-320-bee-muses-8920-i4208016139.html

i czy takie kolumienki by się nadawały :
http://allegro.pl/kolumny-kef-iq5-idealne-i4207495570.html

gość jest z Białegostoku, zadałem pytanie czy można przetestować w zestawie, czekam na odpowiedź.
Teraz pytanie czy warto zawracać sobie głowę . W wzmacniaczu było coś wymieniane ale pisze gość że na dobre, oceń czy warto

robin102
05-05-2014, 23:03
Te kefy to fajne głośniczki, adekwatne do tego wzmaka nada 320 w którym jak wynika z opisu aukcji nic nie wymieniane, stan idealny. Zworki zmieniał człowiek na kabelki bo chciał sygnalem się pobawić modulując go przed końcowka mocy, ale ma oryginalne jak napisał. Nad z kefami się fajnie zgrywa bo one trochę prażą gorą zazwyczaj, a nad z natury górę ma ciut ciemniejsza za to bas silny i w miarę szybki, czego kefom trzeba czasem. Te starsze nady grają angielską średnicą wiec będzie dobre uzpełnienie charakterystyki tych kolumn kóre skraje pasma zapewne mają podbite, a na średnicy może mniej. Nady to wzmacniacze ktore graja ze wszystkim przynajmniej przyzwoicie. Szukaj z polskiej dystrybucji, bo pełno tego zwożonego z komisów z UK po naprawach i reanimacjach bo tam tanie jak przysłowiowy barszcz. Oczywiście są lepsze urządzenia niż Nady. Tu masz takie fajne miejsce gdzie sporo sprzętu audio używanego jest. A jak byś tafił w poszukiwaniach na czarnego Rotela RA 1060 lub 62 to daj cynk mi.
http://www.hifi.pl/gielda/

robin102
06-05-2014, 08:15
Aaaaa pomyliłem linki, w ostatnim pytaniu linkowałeś ten wzmacniacz po modyfikacji (link poniżej), po wymianie wzmacniacza operacyjnego na niby lepszy. Czy to ma tak duży wpływ jak sprzedający pisze ? Nie wiem. Choć z drugiej strony raczej nie zepsuł nic i warto by przesłuchać urządzenie.
http://allegro.pl/nad-320-bee-muses-8920-i4208016139.html

moshica
06-05-2014, 14:56
Zakładam nowe pytanie i liczę na Wasze wypowiedzi, nie chciałem zakładać nowego wątku.
Czy któryś z kolegów używa odtwarzacza strumieniowego ?
Najlepiej z funkcją gapless ?
Znawcy HiFi wiedzą o co łazi.
Kusi mnie aby wszystkie swoje płyty przenieść na HDD podłączony w odtwarzacz strumieniowy a jego pod wzmak słuchawkowy z którego najczęściej korzystam. Ważne aby miał dobrej klasy przetworniki typu BurrBrown czy Wolfson.
Mam kilka faworytów, ale czekam co sami zaproponujecie i czy korzystacie z takowych?
Robin102 Ty się mocno udzielasz, liczę że coś skrobniesz...;-)

pinio
06-05-2014, 15:34
Zakładam nowe pytanie i liczę na Wasze wypowiedzi, nie chciałem zakładać nowego wątku.
Czy któryś z kolegów używa odtwarzacza strumieniowego ?
Najlepiej z funkcją gapless ?
Znawcy HiFi wiedzą o co łazi.
Kusi mnie aby wszystkie swoje płyty przenieść na HDD podłączony w odtwarzacz strumieniowy a jego pod wzmak słuchawkowy z którego najczęściej korzystam. Ważne aby miał dobrej klasy przetworniki typu BurrBrown czy Wolfson.
Mam kilka faworytów, ale czekam co sami zaproponujecie i czy korzystacie z takowych?
Robin102 Ty się mocno udzielasz, liczę że coś skrobniesz...;-)
Trochę za mało danych, aby ktoś sensownie mógł odpowiedzieć na twoje pytanie. Przede wszystkim brakuje informacji o pułapie cenowym, który jesteś w stanie zaakceptować. Do czego to chcesz podłączyć - jaki posiadasz wzmacniacz słuchawkowy i jak dobre słuchawki? Jaki rodzaj muzyki słuchasz? Jakie cechy w dźwięku preferujesz?
Jeśli chodzi o przetworniki - BurrBrown czy Wolfson, to nie typ przetwornika, a producenci. Każdy z nich ma całą listę dostępnych przetworników różnych typów i możliwości. Sam przetwornik jeszcze nic nie znaczy, istotne jest ich "obudowanie". Dobrej klasy przetwornik nie gwarantuje, że urządzenie dobrze zagra - lepiej się skupić na odsłuchach, niż parametrach marketingowych naganiaczy ;) :)

moshica
06-05-2014, 15:51
Fakt Pinio, może mało napisałem, jako wyznacznik podałem BurrBrowna lub Wolfsona jako coś "przewidywalnego".
Obecnie mam zrobionego przez siebie wzmaka clona Lehmanna Lovely Cube (na wzorcowych parowanych komponentach). Do tego napędza albo AKG K530 do muzyki intrumentalnej, elektronicznej, filmowej albo Senki HD380 do czegoś "ciężkiego" rocka i metalu lub ciężkiej symfonicznej. Sygnał podawany obecnie z playera Denona. Gra to naprawdę dobrze jak na moje wymagania a przesłuchałem masę wzmaków do 5k PLN i naprawdę Lehmann nie miał konkurencji.
O strumieniowca pytam, bo mam problem z ilością płyt, ich przeglądaniem a wolałbym się skupić na szybkim i łatwym dostępie do całej płytoteki.
Zdaję sobie sprawę że można kupić już od 1k pln coś sensownego albo i za 10k pln, ale to przesada.
Można też mieć komputer przez daca na wzmaka podłączony i w sumie rozwiązuje to małym kosztem (tylko zakup dobrego DAC'a wtedy jest ), ale chodzi o wygodę. Nie chce włączać komputera, potem TV, przeszukiwać co wybrać i tracić wieczorem czas na rozruch maszynerii.
W chwili obecnej "rozważam" z chłodną kalkulacją jaki kierunek obrać, dlatego napisałem zapytanie co polecacie ?
Z sensownych na audiostereo.pl polecają :
-Popcorna hour C200
-Coctail audio X30
- wyższe cenowo Cambridge Audio, Musical Fidelity...ale wtedy idziemy ostro cenowo w górę....
Sensowny wg. mnie Pro-Ject Stream Box DS akceptowalny cenowo i funkcjonalnie...
Na tym etapie jak pisałem, szukam kierunku i rozwiązania...

pinio
06-05-2014, 16:13
Teraz zdecydowanie lepiej - szansa, że ktoś sensownie podpowie znacznie wzrosła :) Też obecnie poszukuję dla siebie rozwiązania - strumieniowiec + przetwornik D/C + przy okazji wzmacniacz. W moim przypadku sporo się naczytałem, teraz będę chciał przystąpić do posłuchania.

Obawiam się, że "te tańsze" mogą nie być w stanie poradzić sobie dobrze ze składami symfonicznymi.

Kolekcjoner
06-05-2014, 17:11
Coś w tym może być. Jak kiedyś przesłuchiwałem Cabbase to coś mi nie za bardzo w nich pasowało, coś sie wydawało, że grają nerwowo jakoś tak, a tu proszę dobre określenie, że właśnie trochę przypominają brzmieniem estradowy rozgardiasz :)

To znaczy że jednak nie słuchałeś cabbase, bo wszystko można napisać o tych głośnikach ale nie to 8-). Precyzja to ich cecha wręcz firmowa. Dlatego doskonale nadają się do koncertów i symfoniki bo tworzą bardzo poukładaną i szeroką scenę. Do tego instrumenty słychać niemal namacalnie. Owszem jak każde głośniki z tego przedziału cenowego (mowa o podlogówakach) mają swoje wady ale z zalety robić wadę ......:shock:.

wilk325
06-05-2014, 17:21
Posiadam odtwarzacz, ale niestety nie pomogę w tej materii za bardzo - trochę inny sprzęt i trochę inaczej zestawiony. U mnie odtwarzacz ma wbudowany D/C, po XLR podaje sygnał do Pre a on na monobloki. Całą muzykę ( a jest tego naprawdę wiele ) mam zripowaną na NAS'a 6T i zdublowaną na innym NAS'ie gdyby któryś się wysypał ( a to się zdarza pomimo RAID 5 ). Sterowanie i wyszukiwanie za pomocą I'pada jest bardzo szybkie i wygodne - super sprawa dla leniwych.
Ja korzystam z Linn Akurate DS.

pinio
06-05-2014, 17:43
Posiadam odtwarzacz, ale niestety nie pomogę w tej materii za bardzo - trochę inny sprzęt i trochę inaczej zestawiony. U mnie odtwarzacz ma wbudowany D/C, po XLR podaje sygnał do Pre a on na monobloki. Całą muzykę ( a jest tego naprawdę wiele ) mam zripowaną na NAS'a 6T i zdublowaną na innym NAS'ie gdyby któryś się wysypał ( a to się zdarza pomimo RAID 5 ). Sterowanie i wyszukiwanie za pomocą I'pada jest bardzo szybkie i wygodne - super sprawa dla leniwych.
Ja korzystam z Linn Akurate DS.
Akurate DS powinien sobie poradzić z orkiestrą symfoniczną. Lubię granie Linn'a. Pasuje mi. Ja zerkam bardziej na Majika.

Moshica, jak będziesz rozważał Akurate, to obecnie lepiej dorzucić "parę" złotych i brać wersję DSM - dorzucili wejścia cyfrowe, co może się przydać ;) :)

wilk325
06-05-2014, 18:52
Akurate DS powinien sobie poradzić z orkiestrą symfoniczną. Lubię granie Linn'a. Pasuje mi. Ja zerkam bardziej na Majika.

Moshica, jak będziesz rozważał Akurate, to obecnie lepiej dorzucić "parę" złotych i brać wersję DSM - dorzucili wejścia cyfrowe, co może się przydać ;) :)

radzi sobie świetnie nie tylko z orkiestrą symfoniczną :), kiedy kupowałem nie było jeszcze wersji DSM.
Problem jest tylko z pułapem cenowym za Akurate DS czy tym bardziej DSM :(.

pinio
06-05-2014, 20:12
Jak się człowiek doczłapie do Akurate DS, to i dopełza do DSM. Raptem niecałe 20 procent drożej :)

Twój DS to ta nowsza wersja DS/1, czy poprzednia DS/0?

robin102
06-05-2014, 21:49
To znaczy że jednak nie słuchałeś cabbase, bo wszystko można napisać o tych głośnikach ale nie to 8-). Precyzja to ich cecha wręcz firmowa. Dlatego doskonale nadają się do koncertów i symfoniki bo tworzą bardzo poukładaną i szeroką scenę. Do tego instrumenty słychać niemal namacalnie. Owszem jak każde głośniki z tego przedziału cenowego (mowa o podlogówakach) mają swoje wady ale z zalety robić wadę ......:shock:.
No jakoś tak po swojemu słuchałem, swoim dziwnym słuchem :) to były jedne z tańszych podłogówek cababasse takie malusie, fajnie zrobione, no i kupilem DALI 505 czy jakoś tak sie nazywały

Kolekcjoner
06-05-2014, 22:34
No to współczuję ;).

pinio
06-05-2014, 22:38
radzi sobie świetnie nie tylko z orkiestrą symfoniczną :), kiedy kupowałem nie było jeszcze wersji DSM.
Problem jest tylko z pułapem cenowym za Akurate DS czy tym bardziej DSM :(.

A w pogoni za "króliczkiem" odsłuchiwałeś może ustrojstwa Naima?

robin102
06-05-2014, 22:53
No to współczuję ;).
Nie to nie ma co wspólczuć, fajna zabawa była. W tamtym czasie brzmienie z tych cabanosów odebrałem jako nerwowe, bo fakt dużo się działo, ale jakoś tak nie muzycznie dla mnie tylko od podane aby szybko, w miarę ostro i wyraziście. Może jak bym 4 razy ich słucha to bym przypadły do gustu. Skuszony byłem dobrymi recenzjami i niby zgodne z tym co pisali, ale mnie nie przekonało. DALI też poszły na allegro za 2 miesiące :)

Kolekcjoner
06-05-2014, 23:37
DALI też poszły na allegro za 2 miesiące :)

Nie dziwię się ;).

Cabasse obnażają bez litości kiepski wzmacniacz - niektórzy uważają że dopiero lampa wyciąga z nich to co najlepsze. Ja tak nie uważam ale z pierdkiem to może być męka.

sailor
07-05-2014, 02:12
podczytuje czasem ten watek choc nawet nei zaczynam pytac bo moj budzet nie obejmie nawet polowy waszych rad :D
ale biegajac po allegro przyapdkeim trafilem - robin - moze ci sie przyda? :D
http://allegro.pl/empire-royal-grenadier-9000-hi-end-vintage-top-i4185586773.html

freefly
07-05-2014, 03:04
podczytuje czasem ten watek choc nawet nei zaczynam pytac bo moj budzet nie obejmie nawet polowy waszych rad :D
http://allegro.pl/empire-royal-grenadier-9000-hi-end-vintage-top-i4185586773.html

http://www.ebay.com/itm/EMPIRE-ROYAL-GRENADIER-Speakers-Model-9000-/161296756614

moshica
07-05-2014, 08:32

a Pro-Jecta Stream Box ktoś z Was rozważał ? Też ma dobre opinie i znacznie tańszy od Linn'a...

robin102
07-05-2014, 08:42
Sailor z tego co pamiętam to chyba popalałeś cygara, a ze zdjęć wynika, że te kolumny idealne jako podstawa pod popielnicę, więc może się zepnij. Potem tyko adekwatne kabelki głośnikowe za cyrka 10 tys zł ,a do nich tzw audiofilskie podstawki pod kable, bo jak kable leżą bezpośrednio na podłodze to wszystko się w nich burzy i zaburza, chyba że podłogę wysłać specjalnie importowanym z UK audiofilskim kurzem to wtedy już od biedy bez podstawek pod kable da sie słuchać tych kolumn. :)

sailor
07-05-2014, 08:42
http://www.ebay.com/itm/EMPIRE-ROYAL-GRENADIER-Speakers-Model-9000-/161296756614

No widzisz jaka okazja... Bierz nie zastanawiaj sie

wilk325
07-05-2014, 09:33
jak się człowiek doczłapie do akurate ds, to i dopełza do dsm. Raptem niecałe 20 procent drożej :)

twój ds to ta nowsza wersja ds/1, czy poprzednia ds/0?

ds/1

A w pogoni za "króliczkiem" odsłuchiwałeś może ustrojstwa Naima?

Kiedy kupowałem "strumieniowca" nie było jeszcze Naima; za to dzięki uprzejmości panów z Linn Polska miałem możliwość w swoim systemie przesłuchać MAJIK DS, AKURATE DS i KLIMAX DS. O ile uważałem, że warto dopłacić różnicę w cenie między Maijkiem a Akuratem to różnica w dźwięku między Akuratem a Klimaxem była za mała na 30.000PLN :(.
Naima za to miałem okazję posłuchać ( niestety nie w swoim systemie ) i muszę przyznać że brzmi dobrze, troszkę "ostrzej" od Linna ale akceptowalnie. Ostatnio pojawił się jeszcze Lumin i T+A. Lumin podobnie dźwiękowo do Linna, niestety T+A nie miałem okazji słuchać.
Pogoń za króliczkiem na szczęście zakończyłem kupując gramofon - teraz kasa idzie na "dużą czarną" choć i kolorowe też się trafiają :).

moshica
07-05-2014, 09:55
Wilku a powiedz mi jak masz rozwiązane podłączenie NAS'a pod Linna ?
Przez UTP czy jakoś inaczej WiFi, jeszcze inaczej ?
W jaki sposób wybierasz płytę / nagranie które chcesz przesłuchać ?
Wyświetlacze w strumieniowcach są jakie są i nawigowanie w nich jest takie sobie.
A czy ktoś z Was rozważał ponoć równie jakościowo dobre rozwiązanie w postaci laptop -> DAC na USB -> wzmak ?
Takie rozwiązanie też czyta "gęste" pliki np. FLAC 24bit /88,4khz. Fakt jak pisałem poprzednio, bardziej "upierdliwe" ale cenowo dużo tańsze niż drogi strumieniowiec ?

pinio
07-05-2014, 10:18
ds/1
Tak z ciekawości - robiłeś może upgrade do DS/1? Jeśli tak, to ile za taki wołają?

Kiedy kupowałem "strumieniowca" nie było jeszcze Naima; za to dzięki uprzejmości panów z Linn Polska miałem możliwość w swoim systemie przesłuchać MAJIK DS, AKURATE DS i KLIMAX DS. O ile uważałem, że warto dopłacić różnicę w cenie między Maijkiem a Akuratem to różnica w dźwięku między Akuratem a Klimaxem była za mała na 30.000PLN :sad:.
Naima za to miałem okazję posłuchać ( niestety nie w swoim systemie ) i muszę przyznać że brzmi dobrze, troszkę "ostrzej" od Linna ale akceptowalnie. Ostatnio pojawił się jeszcze Lumin i T+A. Lumin podobnie dźwiękowo do Linna, niestety T+A nie miałem okazji słuchać.
Pogoń za króliczkiem na szczęście zakończyłem kupując gramofon - teraz kasa idzie na "dużą czarną" choć i kolorowe też się trafiają :smile:.

Spotkałem się z opiniami, że nie wszystkim sposób grania Klimaxa odpowiada i mimo posiadania środków decydują się na Akurate. Ostatnio na ebayu można było wyrwać Akurate DS/1 za pół ceny i gdyby nie brak wejść cyfrowych miałbym wielkie opory aby się powstrzymać :) - tym bardziej, że w dobrych cenach można dostać do tego używaną końcówkę mocy Akurate. Linn DSM - zbytnia nowość i w zasadzie dostępne tylko nowe. Majik DSM też fajny kombajn, jednak z mocą nie poszaleli.

Patrzę na Naima, gdyż jest dużo popularniejszy w Polsce i ma spore grono użytkowników, którzy ciągle coś zmieniają(są zadowoleni z dźwięku, ale chcą jeszcze lepiej) i dość często zdarzają się ciekawe oferty na rynku wtórnym. Możliwości rozbudowy w zasadzie ograniczone portfelem i miejscem na półkach :) Nie stać mnie na ganianie "króliczka" na nowych klockach, bo na tym zbyt dużo się traci. Jeśli chodzi o "ostrość" to ponoć starsze wersje są łagodniejsze i ewentualne zewnętrzne zasilanie potrafi sporo w tym temacie poprawić. Podejrzenie jest, że "ostrość" powodują ich nowe zasilacze DR. pamiętasz jakie to były klocki Naima, których słuchałeś?

Lumin i T+A - też słyszałem pozytywne opinie. Swoją drogą coraz więcej pojawia się koreańskich i chińskich konstrukcji, które potrafią zagrać po angielsku.

Na obecną chwilę patrzę na oddzielne urządzenia Strumieniowiec/DAC/Integra.

EDIT: Płyty gramofonowe - jestem zbyt leniwy na czasochłonne rytuały z tym związane :)

pinio
07-05-2014, 10:34
Wyświetlacze w strumieniowcach są jakie są i nawigowanie w nich jest takie sobie.
A czy ktoś z Was rozważał ponoć równie jakościowo dobre rozwiązanie w postaci laptop -> DAC na USB -> wzmak ?
Takie rozwiązanie też czyta "gęste" pliki np. FLAC 24bit /88,4khz. Fakt jak pisałem poprzednio, bardziej "upierdliwe" ale cenowo dużo tańsze niż drogi strumieniowiec ?
Linn nie daje USB, więc w zasadzie pozostaje opcja sieci. Myślę, że pełnię możliwości strumieniowca wykorzysta się tylko po kablu. Jeśli chodzi o wybieranie i sterowanie, to wszelkie ustrojstwa smortfono-tabletowo-podobne. Linn udostępnia oprogramowanie do zdalnego sterowania.

Jeśli jednak byś się decydował na komputer blisko sprzętu grającego, to możesz uzyskać bardzo dobry efekt za niewielkie(jak na audiofilskie rozumienie ;) ) pieniądze. Czyli DAC tylko z wejściem asynchronicznym USB i dalej pod wzmacniacz. Przy takim rozwiązaniu płacisz tylko za DAC-a z wejściem które potrzebujesz, a strumieniowiec masz z komputera.

wilk325
07-05-2014, 10:38

Mam w sumie 4 NAS'y, one są wpięte przez switch programowany ( mają przypisane konkretne IP ). Switch jest połączony z routerem OVISLINK AIRLIVE N450R ( bo ja używam LTE ) kablem. Z routera idą kable do wszystkich użądzeń - również do Linna. Próbowałem po Wi-Fi, ale niestety przy kompresji 24bit/192Khz się zacinało :( po kablu nie ma problemu. Za to Wi-Fi wykorzystuję do sterowania za pomocą Ipada, to najwygodniejsza opcja. Tu masz pełną biblotekę po artystach, albumach jak i utworach - szybko i łatwo. Można wykorzystać smartphona ale wtedy potrzebuję okulary ;).

Tak z ciekawości - robiłeś może upgrade do DS/1? Jeśli tak, to ile za taki wołają?

ja już kupiłem wersję DS/1; później to tylko upgrade softu przez net.
Co do klocków Naima - niestety nie pamiętam :(.

pinio
07-05-2014, 10:55
Próbowałem po Wi-Fi, ale niestety przy kompresji 24bit/192Khz się zacinało :( po kablu nie ma problemu.

Pewnie robiłeś eksperymenty z różnymi plikami :) Czy różnica w jakości pomiędzy plikami 24/192, 24/96 jest istotna?

moshica
07-05-2014, 11:04
Jeśli jednak byś się decydował na komputer blisko sprzętu grającego, to możesz uzyskać bardzo dobry efekt za niewielkie(jak na audiofilskie rozumienie ;) ) pieniądze. Czyli DAC tylko z wejściem asynchronicznym USB i dalej pod wzmacniacz. Przy takim rozwiązaniu płacisz tylko za DAC-a z wejściem które potrzebujesz, a strumieniowiec masz z komputera.

Od wczoraj po analizie cen doszedłem do wniosku że dobry DAC z lapa po USB zapewni tę samą jakość.
Coraz bardziej mnie to przekonuje, dostęp do płytoteki, katalogów łatwiejszy i bardziej przejrzysty, czyli te same funkcje z których na co dzień każdy z nas korzysta.
Swego czasu ktoś chwalił AudioQuesta Dragonfly, on jest chyba na ESS Sabre (przetwornik), może taka opcja byłaby dobra....Ech coraz więcej dylematów mam, bo "gęsty" format czeka ;-)
Doczytałem że ma wbudowany amp, to też głupio...

pinio
07-05-2014, 11:23
Od wczoraj po analizie cen doszedłem do wniosku że dobry DAC z lapa po USB zapewni tę samą jakość.
Coraz bardziej mnie to przekonuje, dostęp do płytoteki, katalogów łatwiejszy i bardziej przejrzysty, czyli te same funkcje z których na co dzień każdy z nas korzysta.
Swego czasu ktoś chwalił AudioQuesta Dragonfly, on jest chyba na ESS Sabre (przetwornik), może taka opcja byłaby dobra....Ech coraz więcej dylematów mam, bo "gęsty" format czeka ;-)
Doczytałem że ma wbudowany amp, to też głupio...

Przy twoich potrzebach masz prostą sprawę z odsłuchami :)

Bierzesz słuchawki na uszy, wzmak w kieszeń, "płytotekę" w drugą kieszeń na pendrive i nawet piechotką na odsłuchy :)

wilk325
07-05-2014, 11:30
Pewnie robiłeś eksperymenty z różnymi plikami :) Czy różnica w jakości pomiędzy plikami 24/192, 24/96 jest istotna?

Robiłem.
O ile pliki ściągnięte z HDrack wykazują różnicę o tyle pliki samemu rippowane za pomocą CDekstraktora wg mnie takiej różnicy ( poza wielkością pliku ) już nie.

moshica
07-05-2014, 11:30
Przy twoich potrzebach masz prostą sprawę z odsłuchami :)

Bierzesz słuchawki na uszy, wzmak w kieszeń, "płytotekę" w drugą kieszeń na pendrive i nawet piechotką na odsłuchy :)

Pinio no niby tak, ale ja bardzo "leniwy" na odsłuchy a to często jedyna sensowna droga.
Ta gorsza sprawa taka że rzadko mamy takich sprzedawców którzy mają kilka / kilkanaście urządzeń alternatywnych.
Lepiej mieć wyłonionych kandydatów i w tym celu udać się na odsłuchy ;-)

moshica
07-05-2014, 11:33
Robiłem.
O ile pliki ściągnięte z HDrack wykazują różnicę o tyle pliki samemu rippowane za pomocą CDekstraktora wg mnie takiej różnicy ( poza wielkością pliku ) już nie.

no ale ripa robisz z CD do pliku CDextractorem ?
to i tak będziesz miał tylko 44k/16bit

wilk325
07-05-2014, 11:48
no ale ripa robisz z CD do pliku CDextractorem ?
to i tak będziesz miał tylko 44k/16bit

ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :). Ja tam sam muszę wszystko sprawdzić i faktycznie-lipa ;(.

moshica
07-05-2014, 12:07
No lipa Wilku, bo tylko w studio mają mastering do "gęstego" formatu, standard CD 44k/16bit z góry jest niestety narzucony i żaden program "nie podniesie" nam braku informacji w górę ;-(
Sytuację ratują tylko wzorcowe wydawnictwa jak Stockfish, Decca, Telarc, B&W, Linn, JVC XRCD a mam tego sporo i z tego jedynie jestem zadowolony, całą reszta to niestety w większości nieporozumienie, mowa o formacie CD.

pinio
07-05-2014, 12:19
A próbowaliście robić ripy z SACD/DVD-Audio?

moshica
07-05-2014, 12:23
Próbowałem, ale też bez efektów.
Z dobrego programu do ripowania CD polecam EAC'a robi Rip Accurate z analizą bitów i widma.

maki
08-05-2014, 09:31
No lipa Wilku, bo tylko w studio mają mastering do "gęstego" formatu, standard CD 44k/16bit z góry jest niestety narzucony i żaden program "nie podniesie" nam braku informacji w górę ;-(
Sytuację ratują tylko wzorcowe wydawnictwa jak Stockfish, Decca, Telarc, B&W, Linn, JVC XRCD a mam tego sporo i z tego jedynie jestem zadowolony, całą reszta to niestety w większości nieporozumienie, mowa o formacie CD.

No ale skoro Stockfish czy Decca daje rade na CD, to co tu ma format do rzeczy? Chyba gdzie indziej leży przyczyna, i ani 512kHz ani 900bit nic nie pomoże...

moshica
08-05-2014, 09:53
Rzecz w tym, że coraz więcej się pojawiać będzie tytułów w formacie 24bit/88,4k.
Teraz weź kiepsko zrealizowane płyty z EMI, ATCO czy innych wydawnictw, zderz je z lepszym materiałem dostępnym obecnie. Co wybierzesz ? Jeśli posiadasz sprzęt który autentycznie obnaża kiepskie nośniki CD to będziesz zadowolony ? Będziesz dążył do posiadania lepszego materiału.

maki
08-05-2014, 10:02
Nie rozumiem co to znaczy kiepski nośnik CD. Rozumiem za to że wybitna realizacja brzmi wybitnie nawet na "rzadko", a knotowi nie pomoże żadna gęstość. Jeżeli pytasz co wybiorę - pomijając artystyczne aspekty, bo tu czasem nie ma wyboru, kupujesz co jest - wybiorę dobre realizacje. CD zapewnia mi wystarczający komfort przy dobrej realizacji. A i tak w praktyce kupuję pod kątem treści, a jakość - się okazuje w praniu:-)

pozdrawiam

moshica
08-05-2014, 10:25
No właśnie jakość okazuje się w praniu. W muzyce ogólnie rozrywkowej możesz mieć wykonawcę, który nagrał materiał a wydało go wydawnictwo X i Y z czego jakość z wydawnictwa X jest tak zła, że przeciętny CD player obnaży kiepską realizację. Później porównujesz to samo na lepszej realizacji Y a po czasie zauważasz że Twoi ulubienie wykonawcy np. mają materiał w "gęstym formacie" i chcesz to mieć zakupując w tym celu kolejne klocki do systemu Audio. Prościej tego nie potrafię napisać.
A to co ma Stockfish, Decca...to tylko mało wycinek ofert (zazwyczaj muzyka poważna, instrumentalna, folkowa).

maki
08-05-2014, 10:36
No ja rozumiem, że lepiej jest mieć lepszą realizację, i pewnie lepiej w gęstszym niż rzadszym formacie, ale to są dwie różne sprawy. Jeżeli ten sam tytuł brzmi źle na wydawnictwie X a dobrze na Y, to przecież różnica nie leży w formacie tylko gdzieś w drodze na nośnik. Wiadomo że CD potrafi jednak zabrzmieć sensownie, wiec jeżeli słychać syf, to raczej nie jest to wina samego formatu, tylko sprawa jest spaprana wcześniej.

Chodzi mi tylko o to, że geste formaty nie są lekarstwem na ograniczenia materiału i śmiem twierdzic że 99% narzekań na CD bierze się z tego że sam materiał jest słabo przygotowany. Rozbieżności w poziomie realizacji są nieporównywalnie większe niż skok jakościowy między CD a np 48/96.
I moim skromnym zdaniem właśnie fakt że każdy materiał zrealizowany jest w innym studiu, innym sprzętem, innym uchem, powoduje że ludzie miotają się z klockami, bo tak naprawdę nie wiadomo do czego równać...

Pozdrawiam

moshica
08-05-2014, 10:49
Maki dokładnie się z Tobą zgadzam, materiał kiepskiej jakości na CD lub jego zły mastering a nie ograniczenie formatu CD. Ale zdarzają się wyjątki, gdzie na dobrym sprzęcie dobre rezlizacje w gęstym formacie są ostateczną wersją którą możemy mieć aby nie szukać św. Gralla, przecież o to tylko w tym chodzi. ale jak podkreślam, kiepskich płyt CD z byle jaką realizacją jest cała masa a tych naprawdę dobrych bardzo niewiele.

maki
08-05-2014, 10:51
No i pełna zgoda. W sumie to ja bardziej meloman niż audiofil, więc mam bardziej zdystansowane podejście do wielu spraw, ale w dobrej jakości też lubie posłuchać.

pozdrawiam

moshica
08-05-2014, 10:56
Ja tak samo jak TY i to samo podejście, ale nic tak nie drażni jak kiepskiej jakości materiał, którego chętnie byś posłuchał w wzorcowej ;-) ale bez tego tez da się żyć, kwestia dystansu ;-)

pinio
08-05-2014, 11:04
Kiepsko zrealizowana/wydana płyta potrafi spowodować, że nawet meloman zacznie rzadziej po nią sięgać - znam osobiście taki przypadek :)

Przy okazji pytanie - wiecie o co chodzi z wydaniami "zagraniczna płyta, polska cena"?

moshica
08-05-2014, 11:10
Może nie odpalona działka dla ZAIKS'u, może o to chodzi, niczym w strefach ekonomicznych lub Tax Free ;-)

maki
08-05-2014, 12:25
Kiepsko zrealizowana/wydana płyta potrafi spowodować, że nawet meloman zacznie rzadziej po nią sięgać - znam osobiście taki przypadek :)

Przy okazji pytanie - wiecie o co chodzi z wydaniami "zagraniczna płyta, polska cena"?

Wiemy. Poligrafia (książka) ograniczona do minimum. DG tak ma. Wszystko legalnie, oryginalny label, ale jeden świstek papieru siedzi. Wiadomo nie od dziś, że w produkcji samej płyty najdrożej wychodzi chyba poligrafia.

Wiadomo, że jak masz wybór - sięgasz po lepsze realizacje, tak jak ze wszystkim zresztą w życiu, a jak nie masz wyboru, a musisz, bo coś kochasz:-) - grasz to co masz.

pinio
08-05-2014, 13:34
Wiemy. Poligrafia (książka) ograniczona do minimum. DG tak ma. Wszystko legalnie, oryginalny label, ale jeden świstek papieru siedzi. Wiadomo nie od dziś, że w produkcji samej płyty najdrożej wychodzi chyba poligrafia.
A co z jakością samego krążka?

robin102
08-05-2014, 13:47
A co z jakością samego krążka?
Też ma wpływ na ogólny odbiór ale tylko dla tych co to słyszą,a są tacy :) Nie bez powodu wydaje się na złotych czy złoconych podkładach jak np wspaniała płyta Włodka Pawlika Kolendy Polskie. Jakość realizacji, nagrania kapcie zrzuca. Generalnie jakość płyt temat rzeka i ciągle szersza :) Maki dobrze wyżej prawi o jakości i odniesieniu, tylko nie wierzcie Mu, że meloman. Muzyk filharmonijny :) czyli jako jeden z nielicznych odniesienie MA :)

moshica
08-05-2014, 14:05
Wyszła prawda, oj Maki...Ty masz słuch muzyka prawie lub geniusza !
My tu o bitach a Ty z batutą i humorem, no proszę ;-)