PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

.:Gerard:.
31-12-2014, 17:32
A ja głupi myślałem ze dodatkowe dźwięki słyszę, moglem se patefon kupić, tez by grał ;)

fafniak
31-12-2014, 17:33
Jeżeli to miała być ironia to śpieszę poinformować że słuch absolutny to nie umiejętność wyłapywania rozmów delfinów i nietoperzy tylko zdolność do zapamiętywania dźwięków w słyszalnym dla człowieka paśmie. A że taki mam to o niego tez dbałem, stąd po badaniu jakieś pół roku temu wyszło że mam słuch dziesięcioletniego dziecka :)

A buźkę w 2 miejscach to żeście widzieli ?
A realnie... co z tego niby wynika?
Porównywanie/zapamiętanie może działać na pewien czas... im dłuższy jest tym większa rozbieżność

Ja po testach audio miałem sytuację że pani badająca powiedziała ze dawno nie widziała takiego wykresu a dwa lata wczesniej facet opieprzał mnie że oszukuję w czasie testu
I co... nic z tego nie wynika oprócz tego że czasem szybciej cos sobie uświadamiam ;)

pinio
31-12-2014, 17:33
To o czym ty piszesz, to już nie są dźwięki :) - to do Gerarda

31-12-2014, 17:50
To o czym ty piszesz, to już nie są dźwięki :) - to do Gerarda

Tak wiem, dodatkowy zmysł zwany głupota :D

Ale i tak trzymam sie swojej wersji jabłek ;-)

31-12-2014, 18:59
:D

Człowiek słyszy sygnały akustyczne o częstotliwościach dochodzących w porywach do 20 KHz, więc teoretycznie zapis z próbkowaniem do 44,1 kHz, mogący zapisywać dźwięki do 22 kHz powinien wystarczyć (jest nawet 2 kHz zapasu). Jednak jaki to jest zapis tych wyższych częstotliwości! - nie zapisuje się kształt sygnału, a jedynie jego wystąpienie (w sprzyjających warunkach próbkowania), poza tym dochodzi do niekorzystnego zjawiska aliassingu - czyli generowania przez sam sposób zapisu nowych, nieistniejących w oryginale dźwięków (przykład - patrz wykres na początku tej części artykułu - co prawda sinus zapisywany przy tej częstotliwości próbkowania będzie niesłyszalny, ale jego nieadekwatne zniekształcenie spowodowane zapisem - już tak!). Efekt powyższy może spowodować, że po zapisaniu sinusoidalnego dźwięku np. 18 kHz, usłyszymy w głośniku dźwięk zależny od różnicy tych 18 KHz i połowy częstotliwości próbkowania 22 kHz. Tak 4 hercowy dźwięk będzie o wiele lepiej słyszalny niż źródłowy 18 kilohercowy.

Ostatecznie, mamy taką sytuację, że tylko z racji zapisywania dźwięku przy odtwarzaniu powstaje wiele nieprzyjemnych zniekształceń:
° pojawiają się tony, których w sygnale źródłowym w ogóle nie było (zjawisko aliassingu)
° znikają tony, które były
° powstają tzw. szumy próbkowania.

Zrodlo (http://www.fizykon.org/poradniki/audio_teksty/audio_probkowanie.htm)

fafniak
31-12-2014, 19:04
:D

Zrodlo (http://www.fizykon.org/poradniki/audio_teksty/audio_probkowanie.htm)
Nie rozumiem tego ale moze jestem juz pijany

pinio
31-12-2014, 19:21
Może jednak to Gerard jest już pijany :)

Ja tam się nie znam, ale moim zdaniem SACD służy do tego, aby naprawić ułomności CD o których mowa w źródle w zakresie częstotliwości słyszalnych przez człowieka - dzięki 24bit i wyższemu próbkowaniu - a nie do przekazu podprogowego w języku nietoperzy i delfinów :)

esperal
31-12-2014, 19:33

Ja tam się nie znam, ale moim zdaniem SACD służy do tego, aby naprawić ułomności CD o których mowa w źródle w zakresie częstotliwości słyszalnych przez człowieka - dzięki 24bit i wyższemu próbkowaniu - a nie do przekazu podprogowego w języku nietoperzy i delfinów :)Ułomności CD dużo wcześniej wyeliminowała płyta winylowa:smile:

mbodniak
31-12-2014, 19:37
A buźkę w 2 miejscach to żeście widzieli ?
Luz, nie miałem pewności ;)

A realnie... co z tego niby wynika?
To że łatwiej mi porównać sprzęt i...

(...) szybciej cos sobie uświadamiam ;)

Porównywanie/zapamiętanie może działać na pewien czas... im dłuższy jest tym większa rozbieżność
I tak i nie. O ile z zapamiętaniem subtelnych różnic w dźwięku jest większy problem, o tyle pamięta się zaobserwowane różnice (w sensie własną opinię). Czyli generalnie tutaj dobry słuch nie ma aż takiego znaczenia (właściwie to słuch absolutny/pamięć). Za to jestem w stanie rozpoznać tonację utworu który ostatni raz słyszałem dajmy na to z rok temu. No i rozpoznawanie utworów po urywkach dźwięków/składowych... Fajna sprawa, tylko jak chór śpiewa na dwa głosy to mam niemiłosierny dyskomfort. Nie wiem jak to opisać, słyszę to ale nie jestem w stanie podążać za linią dźwiękową jednego z głosów. Ciężko mi to wyjaśnić.

pinio
31-12-2014, 19:46
Taki słuch, to jednocześnie dar i przekleństwo :)

Winyle też nie są idealne - za dużo z nimi "rytuału"

31-12-2014, 20:05

Ja tam się nie znam, ale moim zdaniem SACD służy do tego, aby naprawić ułomności CD o których mowa w źródle w zakresie częstotliwości słyszalnych przez człowieka - dzięki 24bit i wyższemu próbkowaniu - a nie do przekazu podprogowego w języku nietoperzy i delfinów :)

Jeszcze nie, pewnie będziemy za godzinę wychodzić i wtedy się odprężę ;)

pinio, a to nie Ty masz lampowy wzmacniacz który pracuje na częstotliwości pewnie takiej co SACD ?
Nie tylko zapis ale i przekaz wpływa na końcową jakość.

Raczej w SACD nie będę się pchał, płyty które mnie interesują kosztują 100-200€ a te po 25€ to nie moja muzyka.
zamówiłem na probe za 20€ SACD Dire Straits - Brothers In Arms, jestem ciekaw.

Wydaje mi sie ze sprzęt Advance Acoustic X-Uni (CD) grał lepiej niż Pioneer BDP-LX58 ale dopiero to potwierdzę jak wróci tamten AA bo mogę sie mylić i zdziwić, na dzień dzisiejszy odczuwam ze Pioneer ma przesunięty środek i wysokie jako podstawa, średni ton cofną się w kolumny, podkreślone i soczyste wysokie, ogólnie "naturalny dźwięk"
W AA odczuwałem ze pasma były równo podzielone bas był bardziej charakterystyczny i dynamiczny a średnie nie przekrzykując wyszły z kolumn, "agresywny ale zrównoważony dźwięk"

pinio
31-12-2014, 21:07
Jadę pić, jutro odpowiem :) Dobrej zabawy

pinio
01-01-2015, 06:10
Jeszcze nie umarłem, a wy ? ;) :)

01-01-2015, 13:43
Jeszcze nie umarłem, a wy ? ;) :)

Ja jeszcze mogę ale potem będę sie wstydził :wink:

moshica
01-01-2015, 18:46
Jak poczytałem Wasze teorie to pomyślałem że dzień przed sylwkiem leżycie pokotem i od rzeczy gadacie ;-)
Apropo testów, jako 19 latek dawno temu robiłem test częstotliwości to wyszło że słyszę do 17,5KHz, obecnie pewnie dużo niżej ;-)
Gerard sprawa brumienia we wzmaku, tę samą historię miałem kiedyś. Jak wzmak wrócił z serwisu nic się nie zmieniło, pozbyłem się dziada ! Twierdzili, że nic nie słyszeli a mnie ****... brała.

01-01-2015, 19:15
Gerard sprawa brumienia we wzmaku, tę samą historię miałem kiedyś. Jak wzmak wrócił z serwisu nic się nie zmieniło, pozbyłem się dziada ! Twierdzili, że nic nie słyszeli a mnie ****... brała.

Dlatego chce osobiście odebrać, nie da się nie słyszeć tego głośnego buczenia, jeszcze mi nie odpisali a nie chciałbym pojechać 300km i pocałować klamkę.

moshica
01-01-2015, 20:01
Tylko sprawdź go bez podpiętych jakichkolwiek źródeł, czyli bez podpiętych żadnych RCA !
W jednym modelu miałem sytuację, gdzie mi do masy jedne wejścia zmostkowali (fabrycznie nie podłączone przez układ RC) i też brumiał, w domu jak przywiozłem to była ta sama sytuacja jak odpaliłem bez żadnego źródła, czyli podpinasz tylko głośniki i gałka na 0 i ma być jak makiem zasiał, jak będzie sytuacja że na 0 coś słychać a jak gałką kręcisz dodając mocy i zmienia się słyszalność w głośnikach tzn. że zła filtracja na elektrolitach w zasilaczu. Wtedy podziękuj bo na serwisie Ci tego nie naprawią. Nie wymienią kondów na większe pojemności, bo uznają że wg. schematu jest jak producent wyprodukował.

01-01-2015, 20:49
Tylko sprawdź go bez podpiętych jakichkolwiek źródeł, czyli bez podpiętych żadnych RCA !
W jednym modelu miałem sytuację, gdzie mi do masy jedne wejścia zmostkowali (fabrycznie nie podłączone przez układ RC) i też brumiał, w domu jak przywiozłem to była ta sama sytuacja jak odpaliłem bez żadnego źródła, czyli podpinasz tylko głośniki i gałka na 0 i ma być jak makiem zasiał, jak będzie sytuacja że na 0 coś słychać a jak gałką kręcisz dodając mocy i zmienia się słyszalność w głośnikach tzn. że zła filtracja na elektrolitach w zasilaczu. Wtedy podziękuj bo na serwisie Ci tego nie naprawią. Nie wymienią kondów na większe pojemności, bo uznają że wg. schematu jest jak producent wyprodukował.

Dzieki za info,
Nie mogę sobie przypomnieć czy testowałem z wypiętymi źródłami

Przedwzmacniacz i końcówka są w sklepie a CD pojechało do Francji
Twierdza ze sprawdzili przedwzmacniacz, końcówkę i ani kolumny ani słuchawki nie wydaja żadnego brumienia, u mnie brumial co najmniej z głośnością 100 dB niskim tonem, jakieś szumy mogli by mi wciskać ale nie bardzo głośne buczenie, zresztą sam ich poprosiłem o przetestowanie zanim odeślą do Francji.
Jak się tylko odezwa to pojadę i mam nadzieje ze to ja miałem jakiś felerny kabel.

kjakub
01-01-2015, 21:25
Kurcze, ja bym powiedział, że to typowy objaw pętli masy np. na połączeniu odtwarzacz-wzmacniacz. Ale w ciemno, to można tylko wróżyć.

pinio
01-01-2015, 21:31
u mnie brumial co najmniej z głośnością 100 dB

:) że co :)

mbodniak
01-01-2015, 22:04
No to całkiem głośno :D Chyba jedno zero za dużo ;)

pinio
01-01-2015, 22:04
Co do wczorajszego pytania o mój wzmacniacz: pasmo przenoszenia 15Hz-58kHz przy spadku 1db.

http://www.hifi.pl/porady/parametry/kol-pasmo.php

01-01-2015, 22:17
:) że co :)

Tak, tak głośno jakbyś sub z ciągłym tonem włączył, nawet przy 0 a z głośników głośny nieprzyjemny dla uszu dźwięk.

pinio
01-01-2015, 22:29
Jeśli to 100db, to faktycznie głośno brumi :) Toż to tyle, co młot pneumatyczny z odległości metra :)

robin102
01-01-2015, 22:48
Pinio napisał:
"Sieciówki to jedno, a żadnej listwy/kondycjonera też nie wpinałeś?"
Bosze uchowaj :) o ile kable interkonektowe i głośnikowe, a także cyfrowe coaxiale transmitują sygnał i prosta fizyka ze szkoły podstawowej nawet nie sięgając technikum podpowiada, że mogą mieć słyszalny wpływ na transmitowany sygnał i są tacy co słyszą np ja :) O tyle wszelakie sieciówki dla mnie to cuda na patyku. Oczywiście nie kłócę się z porządnym stabilnym zasilaniem, bo mam np. za sobą eksperyment zasilania wzmacniacza stereo prądem stałym z dwóch akumulatorów stojących na balkonie. Grało świetnie, ale metr kabla energetycznego miedzy wzmacniaczem, a gniazdkiem musiał by nie wiem jakim kosmicznie zaawansowanym filtrem być aby coś wnosił do przekazu docierającego z kolumn. Jako, że nigdy nie można mówić nigdy to może kiedyś przez pomyłek jakiś jak mi ktoś wepnie taką drogą sieciówkę i usłyszę różnice to zdanie zmienię. Sam jednak nie pochyle się nad zagadnieniem bo bym musiał dyplom swój spalić w piecu :)

01-01-2015, 22:50
Jeżeli młot pneumatyczny to 100dB to u mnie było 95dB, jakby ustawić na polowe we wzmacniaczu i zewrzeć, dobra, mam nadzieje ze pech w tym roku mnie opuści.

moshica
02-01-2015, 11:03
Czyli objaw taki że przy w miarę cichym / umiarkowanym słuchaniu brum zagłusza odtwarzany materiał. Miałem to samo, ewidentny problem masy we wzmacniaczu / zła filtracja / problem układów RC na wejściach. Sprzęt zdyskwalifikowany do oddania, nawet nie serwisowania. Obyś nie miał jak ja że z drugim modelem po serwisie jeździłem kilka razy, oddawaj go w podskokach i bierz kolejny aż do skutku absolutnej ciszy bez podania sygnału na wejścia.

02-01-2015, 22:17
A co tu fujek ;) Gerard ma

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/aac6pazunv0y-2.jpg
źródło (http://www.fotos-hochladen.net)

Pojechaliśmy 300km, wchodzimy, testujemy, gra bez zakłóceń, hura !
wychodzimy, wchodzę w gówno, wracamy 300km, podłączam, gra bez zakłóceń :D
co było wcześniej przyczyna buczenia, domyślać się mogę ze wilgoć, niestety X-Uni (CD) pojechał do serwisu, a może to on był przyczyna, tego to już się nikt nie dowie ;)

PS
robin102, Słuchaliśmy Focal Aria 948 i w porównaniu z moimi kolumnami to zabawki :wink:

moshica
02-01-2015, 23:21
No to w końcu Gerard ma swoje sprawne zabawki:)

02-01-2015, 23:36
No to w końcu Gerard ma swoje sprawne zabawki:)

:mrgreen:

"SACD Dire Straits" przesłuchany, teraz leci "Metro"
ale jutro to fiu fiu ;-)

robin102
03-01-2015, 19:58
Gerard napisał:
PS
robin102, Słuchaliśmy Focal Aria 948 i w porównaniu z moimi kolumnami to zabawki :wink:
Gererdzie miejmy świadomość, że przyzwyczajenie to jakby druga natura człowieka. Akomodacja słuchu do danego brzmienia, do rodzaju prezentacji to zjawisko niesamowite i niedoceniane w tym audiofilskim wariactwie. Postawił byś te Arie u siebie w pokoju, choć może były by nawet za duże. Posłuchał ich z miesiąc tak najmniej z 50 płyt przesłuchać i już byś ich za żadne skarby nie zamienił na powrót Visatonów. Jestem w stani założyć się o nerkę. Byś się za głowe brał jak tyle lat musiałeś się z nimi męczyć. Doszedł byś do tego wniosku wstawiając na powrót Visatony do pokoju. Nie żartuje, nie kpię, ale tak by było. Nie przkonamy się, bo tego eksperymentu nie jesteśmy w stanie zrobić.

fafniak
03-01-2015, 20:28
Gerard napisał:
PS
Gererdzie miejmy świadomość, że przyzwyczajenie to jakby druga natura człowieka. Akomodacja słuchu do danego brzmienia, do rodzaju prezentacji to zjawisko niesamowite i niedoceniane w tym audiofilskim wariactwie. Postawił byś te Arie u siebie w pokoju, choć może były by nawet za duże. Posłuchał ich z miesiąc tak najmniej z 50 płyt przesłuchać i już byś ich za żadne skarby nie zamienił na powrót Visatonów. Jestem w stani założyć się o nerkę. Byś się za głowe brał jak tyle lat musiałeś się z nimi męczyć. Doszedł byś do tego wniosku wstawiając na powrót Visatony do pokoju. Nie żartuje, nie kpię, ale tak by było. Nie przkonamy się, bo tego eksperymentu nie jesteśmy w stanie zrobić.

boszsz... pierwszy raz chyba zgodze sie z robinem

esperal
03-01-2015, 21:46
Gerard napisał:
PS
Gererdzie miejmy świadomość, że przyzwyczajenie to jakby druga natura człowieka. Akomodacja słuchu do danego brzmienia, do rodzaju prezentacji to zjawisko niesamowite i niedoceniane w tym audiofilskim wariactwie. Postawił byś te Arie u siebie w pokoju, choć może były by nawet za duże. Posłuchał ich z miesiąc tak najmniej z 50 płyt przesłuchać i już byś ich za żadne skarby nie zamienił na powrót Visatonów. Jestem w stani założyć się o nerkę. Byś się za głowe brał jak tyle lat musiałeś się z nimi męczyć. Doszedł byś do tego wniosku wstawiając na powrót Visatony do pokoju. Nie żartuje, nie kpię, ale tak by było. Nie przkonamy się, bo tego eksperymentu nie jesteśmy w stanie zrobić.Audiofile nazywają to wygrzewaniem sprzętu, który po kilku tygodniach gra coraz lepiej:D

zbyszekD7000
04-01-2015, 14:48
Mam pytanie dotyczące głośników niskotonowych w kolumnach.
Chodzi mi o 'gąbki' łączące membranę z obudową głośnika, uległy mi chyba biodegradacji, kompletnie się rozsypując, czy da się to jakoś regenerować czy trzeba wymienić całe głośniki. Same głośniki są sprawne i o dziwo działają :)

mbodniak
04-01-2015, 15:11
Da się wymienić zawieszenie, ale tym już się musi ktoś zająć. Kiedyś to robiłem i przewijałem też cewki, ale dużo z tym grzebania. Można też kupić całe membrany i tak jest najszybciej i najpewniej.

04-01-2015, 18:21
Nie przkonamy się, bo tego eksperymentu nie jesteśmy w stanie zrobić.
I dlatego nie będę polemizował :wink:

Mam pytanie dotyczące głośników niskotonowych w kolumnach.
Chodzi mi o 'gąbki' łączące membranę z obudową głośnika, uległy mi chyba biodegradacji, kompletnie się rozsypując, czy da się to jakoś regenerować czy trzeba wymienić całe głośniki. Same głośniki są sprawne i o dziwo działają :)
Głośniki nie są drogie, sam sobie wymień ;-)

Ktoś pisał ze CD jest dobrym nośnikiem, dzisiaj porównałem CD kontra DVD
Sarah Brightman - A Question Of Honour,
na CD są nałożone dźwięki na siebie, szczególnie niskie tony a na DVD pięknie rozłożone
nie spodziewałem się tak znacznej różnicy, nie mogę słuchać tego kawałka na CD, horror :(

Jeszcze przyzwyczajam się do wzmacniacza, na początku bylem trochę rozczarowany bo po tak dużej konstrukcji i mocy wzmacniacza spodziewałem się ze głośniki będą wypluwać prażoną kukurydze a kolumny zaczną się unosić.
Opadły emocje, nastał spokój wrócił słuch, zacząłem przesłuchania, w końcu rozumień co to High End.

robin102
04-01-2015, 19:57
Pogratulować zadowolenie, ale ale pogrzeb trochę poczytaj, poszukaj kolumn które z tym wzmacniaczem wchodzą w synergię i może być jeszcze lepiej, bo nigdy nie ma tak dobrze aby nie moglo być lepiej. Z trzeciej strony medalu to jednak trzeba umieć sobie powiedzieć stop. Wzmacniacz jak się rozegra, trochę wystarzy mu się elektronika tak ze 100 godzin grania najmniej to powinien jeszcze większe zadowolenie dać.

zbyszekD7000
04-01-2015, 20:44
Głośniki nie są drogie, sam sobie wymień ;-)

.

Wiem, tylko od jakiegoś czasu nie jestem w temacie, a wydaje mi się że to kiedyś dawało się regenerować. Oczywiście wymienić całe można zawsze też, to żadna robota.

erro
05-01-2015, 05:32
Przeczytałem ostatnie kilka stron wątku i zastanawiam się czy jest możliwe zbicie kapusty na wmówieniu ludziom że da się wyjrzeć poza pasmo widzialne światła... Np projektor - panie, co pan nie widzisz ? czysta podczerwień!

Zabawne jest jak niektórzy dali sobie wmówić że zmutowali w stronę nietoperzy albo delfinów... Słuch absolutny, serio ? Złote uszy ?

Co do ślepego testu na audiostereo to zawsze znajdzie się ktoś kto powie - To na pewno byli głusi uczestnicy!
Polecam zapoznanie się i przemyślenie : No true Scotsman (http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman) szczególnie w kontekście Choroby audiofilskiej

mbodniak
05-01-2015, 11:08
Słuch absolutny, serio ? Złote uszy ?

Zanim skrytykujesz ponownie to może warto było by sprawdzić co to jest? Jeżeli Ty czegoś nie słyszysz to nie znaczy że inni tego nie słyszą, a różnice w odbiorze poszczególnych częstotliwości są zależne od człowieka. Z naturą nie wygrasz :)

05-01-2015, 16:20
A mi dzisiaj wywaliło znowu korki, dziwne, przez parę dni obciążenie było duże, szczególnie wieczorem a dzisiaj z rana chcialem włączyć sprzęt i bach, prądu brak, nie wiem czy nie felerna listwa była, odkąd ja mam to już z trzy razy taka sytuacja się zdarzyła

Kupiłem już listwę z bezpiecznikiem i filtrem, zobaczę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.redcoon.de/res/shop/cataloge/product_315/B178560.jpg)

Pochwale się tez jaki kabelek sobie zakupiłem
2x4m, jak ten tylko z obu stron banany, czekam na przesyłkę.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/411Af2BTbQpL-2.jpg
źródło (http://ecx.images-amazon.com/images/I/411Af%2BTbQpL.jpg)

robin102
05-01-2015, 17:00
To jakiś AudioQuest rasowy w oplocie. Pyton czy Cobra ?
korki wali bo za głośno słuchasz ;) ;) :)

pinio
05-01-2015, 17:28
Przy starcie jest impuls i może to jest przyczyna - kondesatory się ładują. Może bezpiecznik o innej charakterystyce trzeba by wstawić?

05-01-2015, 17:33
To jakiś AudioQuest rasowy w oplocie. Pyton czy Cobra ?

O ten (http://www.destiny-audio.com/cms3/kabel/supreme-lautsprecher)
na pewno będę zadowolony bo nie mam porównania :)

Przy starcie jest impuls i może to jest przyczyna - kondesatory się ładują. Może bezpiecznik o innej charakterystyce trzeba by wstawić?

Stara listwa nie miała żadnego zabezpieczenia tylko przełącznik, a ze bezpiecznik główny slaby to na pewno, kiedyś zona prasowała coś jeszcze bylo podpięte i tez nie wytrzymał.

robin102
05-01-2015, 18:43
O ten (http://www.destiny-audio.com/cms3/kabel/supreme-lautsprecher)
na pewno będę zadowolony bo nie mam porównania :smile:

piękny na zdjęciach, bankowo będziesz zadowolony

fedor
05-01-2015, 22:04
w końcu rozumień co to High End.

Nie zrozum mnie źle, wzmak ten bardzo mi się podoba i z całym szacunkiem do niego to do High End-u trochę mu brakuje.

pinio
05-01-2015, 22:30
Ale jak dokupi sobie do tego okazyjnie zasilający http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/02/181417.php
to już w kawałku będzie high-end ;) :)

fafniak
05-01-2015, 22:45
a co jest w tej skrzyneczce na kablu ?
Cena niezbyt haj-endowa ale zawsze coś tam magicznego ;)
http://www.audionova.pl/?72,nuclearus-mk2-gold

pinio
05-01-2015, 23:14
a co jest w tej skrzyneczce na kablu ?

To domowa wersja cyklotronu zapewne ;) :)

robin102
05-01-2015, 23:39
Eeee tam gadacie, ja mam takie cieniutkie kabelki i lepiej grajom niż jakieś chuderlaki :)
Gerard tak trzymaj czym grubsze tym większa satysfakcja :)

moje

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/BR2_6956_zpsfa8e2cd2-1.jpg
źródło (http://s62.photobucket.com/user/robin102/media/BR2_6956_zpsfa8e2cd2.jpg.html)

05-01-2015, 23:51
Nie zrozum mnie źle, wzmak ten bardzo mi się podoba i z całym szacunkiem do niego to do High End-u trochę mu brakuje.

Zależy kto i gdzie postawi granice.
Konstrukcja, parametry i wykonane zostało z myślą ( wielokrotnie uznane ) zaliczenia się sprzętu do klasy " High End " stary wzmacniacz po przeróbce tez może wejść do klasy, według mnie oczywiście.

Trochę poczytałem zanim kupiłem, nie zawsze drogie jest dobre a i tak wydałem więcej jak planowałem, szukając patrzyłem nie tylko na design, uniwersalność ale także co jest w środku.

Nie mam doświadczenia w odsłuchu tej klasy sprzętu dlatego po przyczynianiu wielu recenzji i kilkudniowym przesłuchaniu w warunkach domowych dla mnie jest to High End.
Najpierw miałem kupić używany Accuphase za 1100 potem wyższy model do 2500€ miał być tez Marantz za 3500 €, poczytałem zrezygnowałem, następnie już mało brakowało żebym NAD-a kupił ale wybrałem Advance Acoustic i nie żałuje.

Czytałem tez jak człowiek który sprzedawał wysokiej klasy sprzęt choć miał możliwości dużego wyboru to dla siebie skompletował w granicach 3000€ sprzęt swoich wymagań

Dla jednego będzie płyta winylowa i szpula jako wysoka klasa dźwięku i go nie przekonasz nawet zamiana na Focal Grande Utopia EM + 2x McIntosh MC2KW AC + Linn Klimax DSM pakiet kabli w adekwatnej cenie

Gerard tak trzymaj czym grubsze tym większa satysfakcja :)

O to to :-) grubszych nie było :wink:

Chłopaki, pożyczycie trochę kasy ?, zastawie się ale pokażę jak u niego:D

klik (http://bilder.hifi-forum.de/medium/789559/lightroom-07399754-kopie_495931.jpg)
klik (http://bilder.hifi-forum.de/medium/789559/lightroom1230005_495927.jpg)
klik (http://bilder.hifi-forum.de/medium/789559/lightroom1230001_495928.jpg)
klik (http://bilder.hifi-forum.de/medium/789559/lightroom-0000450378_495929.jpg)

pinio
06-01-2015, 03:31
Podłoga wygląda na kamień, czyli kiepsko musi grać ;) :)

wilk325
06-01-2015, 12:48
A mi dzisiaj wywaliło znowu korki, dziwne, przez parę dni obciążenie było duże, szczególnie wieczorem a dzisiaj z rana chcialem włączyć sprzęt i bach, prądu brak, nie wiem czy nie felerna listwa była, odkąd ja mam to już z trzy razy taka sytuacja się zdarzyła

Miałem ten problem z AA MAP 800II. Kiedy już grał nie było problemów; ale przy włączaniu często korki "wylatywały". Jedyna rada to osobne zasilanie do sprzętu ( ja teraz tak mam i mam spokój ) inaczej to zawsze żona sprawi nam niespodziankę ( żelazko, pralka, kuchenka i mikrowela w jednym czasie :( :) ).

freefly
06-01-2015, 13:30
Miałem ten problem z AA MAP 800II. Kiedy już grał nie było problemów; ale przy włączaniu często korki "wylatywały". Jedyna rada to osobne zasilanie do sprzętu ( ja teraz tak mam i mam spokój ) inaczej to zawsze żona sprawi nam niespodziankę ( żelazko, pralka, kuchenka i mikrowela w jednym czasie :( :) ).

Albo żonę zasilić z innej fazy.
Jaki masz przydział mocy? Jakie masz zabezpieczenie główne?

06-01-2015, 14:51
robin102 Ty tez masz kable trochę cieńsze od tych klocków :wink:

Podłoga wygląda na kamień, czyli kiepsko musi grać ;) :)

Po prawej stereo po lewej kino, niezły burżuj :)

.... a jednak dobrze węszyłem i ze listwę przepięciową kupiłem.
pinio tez miał racje z tym impulsem.
Dzięki Wilku bo teraz wiem, a chodziło mi po głowie ze mam jakąś felerna sztukę.

Przy okazji
Zauważalnym ze mi się trafiły z najnowszej linii po tuningu, napis maja po lewej stronie a nie jak w starych modelach po środku :D

pinio
06-01-2015, 15:43
Powtarzam, może trzeba bezpiecznika z inną charakterystyką? Dopytaj u elektryka.

06-01-2015, 15:57
Wilku, a może ktoś ma, miał możliwość odsłuchu, porównać prace wzmacniacza w klasie A (tryb High Bias) i AB

Nie wiem czy to moja wyobraźnia, raz słyszę jakąś minimalną różnice a drugi raz żadnej, może jak zmienię kable to będzie to słyszalne, teraz mam łączone, przedłużane z grubych 4mm na 0,75mm miedziaki.

Powtarzam, może trzeba bezpiecznika z inną charakterystyką? Dopytaj u elektryka.

Jednego pytałem to powiedział ze mały, nie miałem listwy z zabezpieczeniami dlatego wolałem żeby główny korek wywaliło zamiast ( choć ma swój bezpiecznik) mój sprzęt.

Charakterystyką ? masz na myśli obciążeniem ?

pinio
06-01-2015, 17:20
Chodzi mi o charakterystykę czasowo-prądową, a nie o prąd znamionowy.

wilk325
06-01-2015, 18:12
Wilku, a może ktoś ma, miał możliwość odsłuchu, porównać prace wzmacniacza w klasie A (tryb High Bias) i AB

Ja mam ustawione w A, dopiero powyżej po 80 W przechodzi w AB. Przy plikach gęstych i dobrze nagranych winylach słyszę lepiej kontrolowany bas i trochę więcej średnicy.
Za to nie muszę włączać ogrzewania :)

06-01-2015, 18:53

Przecież mój ojciec jest elektrykiem, muszę do niego zadzwonić żeby mi wytłumaczył bo nie rozumiem co Ty do mnie mówisz :)

Ja mam ustawione w A, dopiero powyżej po 80 W przechodzi w AB. Przy plikach gęstych i dobrze nagranych winylach słyszę lepiej kontrolowany bas i trochę więcej średnicy.
Za to nie muszę włączać ogrzewania :)

Jak zmienię kable to jeszcze raz się wsłucham.

robin102
06-01-2015, 19:56
Gerard są bezpieczniki szybkie i ze zwłoką, odporne na narastanie impulsu w czasie i takie nie odporne.

kjakub
06-01-2015, 20:02

Niekoniecznie winne będą ładujące się kondensatory. Gerard, czy we wzmacniaczu jest może transformator toroidalny?

.... a jednak dobrze węszyłem i ze listwę przepięciową kupiłem.
pinio tez miał racje z tym impulsem.
Niestety listwa przeciwprzepięciowa nic nie da, kiedy mówimy o "prądzie rozruchowym" -jak sama nazwa wskazuje, listwa przeciwprzepięciowa ma ograniczać przepięcia.

Pewnie mnie zaraz zjecie, że krytykuję wasze wzmacniacze, ale jednak wypowiem się, że jeśli wzmacniacz wybija bezpieczniki, to konstrukcja jest spartaczona.
Poprawnie skonstruowany wzmacniacz o mocy nawet 1 kW nie powinien wybijać 10 A bezpieczników podczas załączania. Jeśli we wzmacniaczu zastosowano transformator toroidalny o którym wspomniałem, powinien on być wyposażony w układ miękkiego startu. Transformatory tego typu, pomimo niewielkich rozmiarów i wagi w stosunku do klasycznych (z kształtek El), charakteryzują się bardzo dużym prądem rozruchowym, o wartości nawet do 50 razy większej od natężenia znamionowego. Wiąże się to m.in. z wstępną magnetyzacją rdzenia - wysoki prąd rozruchowy występuje również przy włączaniu nieobciążonego transformatora. Ograniczyć to zjawisko można włączając transformator w momencie, gdy napięcie ma wartość szczytową sinusoidy, lub ograniczając natężenie prądu przy pomocy odpowiedniego rezystora wpiętego w szereg (odłączanego/zwieranego po chwili), a nawet lepiej dużego termistora.
Prąd udarowy podłączanego trafa toroidalnego ma inną charakterystykę od prądu rozruchowego wynikającego z ładowania kondensatorów o sporej sumarycznej pojemności (będące praktycznie ekwiwalentem zwarcia uzwojenia wtórnego) - trafo pobiera wysokie natężenie praktycznie w pierwszej połówce sinusoidy, natomiast ładowanie kondensatorów trwa przez kilka(naście) okresów, ze spadkiem natężenia bodajże zbliżonym do wykładniczego.

Przecież mój ojciec jest elektrykiem, muszę do niego zadzwonić żeby mi wytłumaczył bo nie rozumiem co Ty do mnie mówisz :)
Ogólnie mówiąc wyróżnia się bezpieczniki szybkie i zwłoczne. Jeśli trzeba dalszych wyjaśnień, to te pierwsze reagują na pobór zbyt wysokiego natężenia ekspresowo, a te drugie dopiero po pewnym czasie :wink:

06-01-2015, 20:13

Gerard są bezpieczniki szybkie i ze zwłoką, odporne na narastanie impulsu w czasie i takie nie odporne.

Dzieki Panowie
Właśnie rozmawiałem z ojcem i wytłumaczył mi tak prosto jak robin, poszedłem sprawdziłem bezpiecznik, mam B16, mówi ze stary może bym nadpalony i dlatego będzie reagował szybciej, a nawet jak jest dobry to i tak za mały u mnie,
doradził mi D20, litera to oznaczenie właśnie tej "zwłoki" i będę miał spokój.

kjakub nie wiem jaki jest, ale znalazłem zdjęcia,
bezpiecznika w sprzęcie nie przepala,
Mam nadzieje ze już się spokoi.

link (http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.areadvd.de%2Fimages %2F2014%2F01%2FAdvance-Acoustic-X-A160-Innenleben-Gesamt1.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.areadvd.de%2Ftests%2Fte st-advance-acoustic-x-preamp-x-a160-vor-endstufenkombi%2F&h=508&w=700&tbnid=SW0o4a0MPL3xPM%3A&zoom=1&docid=Z1bQl9AOHx950M&ei=5yasVJq1NIbyUKXXgrAL&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=673&page=1&start=0&ndsp=24&ved=0CCgQrQMwAg)

źródło (http://www.areadvd.de/images/2014/01/Advance-Acoustic-X-A160-Innenleben1.jpg)

06-01-2015, 20:50
Juz nie mogę edytować

To po co są takie (https://www.google.de/search?q=Power+Conditioner&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TC2sVKq6KcuyUdPigsgL&ved=0CDMQsAQ&biw=1600&bih=789) urządzenia ?

Dodam ze mam połączony przedwzmacniacz z końcówką kablem synchro.

kjakub
06-01-2015, 21:07
To jest właśnie transformator toroidalny. "Klasyczny", z kształtek El jest taki prostokątny :wink: Przykład: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SmallTransformer.JPG
W sprzęcie są montowane zazwyczaj bezpieczniki topikowe, które są bezpiecznikami zwłocznymi, jak wynika z natury. W instalacjach stosuje się bezpieczniki szybkie, które mają jak najszybciej zlikwidować niebezpieczne w skutkach zwarcie, a szybkość dotyczy zwłaszcza "różnicówek", które mają jak najszybciej odłączyć urządzenie na którym występuje przebicie, aby chronić życie użytkownika.
Skoro wzmacniacz wybija nawet 16 A bezpiecznik, to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że to jest spartaczone już na etapie projektu - nie ważne jak fajnie gra, ale dla mnie to po prostu bubel :p
16 A bezpiecznik to już całkiem sporo - u mnie nie ma problemu, żeby działał 3,5 kW piekarnik, 2 kW odkurzacz (moc znamionowa - przy załączaniu regularnie wybijał bezpiecznik 10 A), czy 1 fazowa spawarka przy prądzie spawania bodajże 108 A !
Uważaj, żebyś nie miał sytuacji, że po wymianie bezpiecznika na 20 A, wybije Ci główny bezpiecznik topikowy, za którego wymianę będziesz musiał zapewne zapłacić w energetyce - jego wartość (natężenia znaczy) zależy od mocy znamionowej przyłącza - ja niestety raz musiałem taki 16 A wymieniać na skutek nadmiernego obciążenia jednej z faz, którą mam rozdzieloną na kilka obwodów (tak jak zresztą pozostałe fazy), z osobnym bezpiecznikiem każdy.

Edit:
Jak mi się wydaje, to owe "power conditionery", to po prostu stabilizatory napięcia - jeśli mieszkasz na jakimś przysłowiowym zadupiu i nie masz w gniazdku należytych 230 V, to owe stabilizatory mają to napięcie trochę podnieść, obniżyć, czy wyeliminować zakłócenia typu chwilowe przepięcia (np. poprzez zastosowanie warystorów) albo jakieś krótkie szpilki za pomocą niepolarnych kondensatorów.

pinio
06-01-2015, 21:24
Dokładnie, nalezy to robić tak, aby nie wywalało dalej. Poza tym, ampery należy też dobierać do przekroju drutu w instalacji.

06-01-2015, 21:46
kjakub, wykorzystam Cie jeszcze troszkę :wink: Twoja wiedzę, może pogodzisz nas tutaj potwierdzeniem czy taki właśnie kondycjoner może wpłynąć na jakość do pełni działania urządzeń które poprawia lub będzie utrzymywały na najwyższym poziomie jakość dźwięku ? a spadki czy zakłócenia prądu mogą hamować i wpływać na % spadki wydajności sprzętu ?

U mnie jest coś z tymi bezpiecznikami nie tak, zanim miałem sprzęt tez mi parę razy wybiły, właściciel sam tu przerabiał, np. pol kuchni i duży pokój są podpięte pod jeden bezpiecznik.

PS
Nie zapomnę Ci ze nazwałeś mój sprzęt bubel :cry:
;-)

Rafał_Sz
07-01-2015, 12:27
A jaki tam masz bezpiecznik? Sprawne 16A powinno rozwiązać problem.

07-01-2015, 13:08
A jaki tam masz bezpiecznik? Sprawne 16A powinno rozwiązać problem.

Mam 16A, pisałem w poście #2313 :wink:

Rafał_Sz
07-01-2015, 13:17
A sprawny tenże bezpiecznik jest? Bo pod 16A to ja podłączam spawarkę i spokojnie jadę na prądzie 200A. :)

07-01-2015, 13:23
A sprawny tenże bezpiecznik jest? Bo pod 16A to ja podłączam spawarkę i spokojnie jadę na prądzie 200A. :)

O właśnie to samo zasugerował mój ojciec, tak, najpierw zmienię na nowy 16A.

Rafał_Sz
07-01-2015, 13:27
Tylko się nie zabij. ;)

07-01-2015, 14:02
Tylko się nie zabij. ;)

Moze nie, mam plan, najpierw wyłączę główny bezpiecznik przed szeregiem a ręcami będzie mój kolega elektryk którego poproszę o pomoc :-D

wilk325
07-01-2015, 14:19
ręcami będzie mój kolega elektryk którego poproszę o pomoc :-D

to podchodzi pod planowane zabójstwo ;)

07-01-2015, 14:42
to podchodzi pod planowane zabójstwo ;)

Nic mu nie będzie, będę za nim czuwał z drewnianym kijem, dla mnie może być śmiertelne a dla elektryka jedno porażenie więcej to jedno doświadczenie więcej ;-)

Rafał_Sz
07-01-2015, 14:55
Elektryka prąd nie tyka. ;)

07-01-2015, 16:49
No i od nowa przesłuchania :smile:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/dsc46341gklaun8t7-1.jpg

robin102
07-01-2015, 17:00
Oooo i jaki ładny futerał do wygrzewania kabli aby lepiej grały. Tylko ich nie wyjmuj z niego. Niech tak się wygrzewania. Bas będzie lepszy i średnica czytelniejsza :)

bajcom
07-01-2015, 17:07
Gerard przycisz bo aż u mnie słychać ;) .

erro
07-01-2015, 17:11
Elektryka prąd nie tyka. ;)

Tylko z dala nap.....

07-01-2015, 17:21
Oooo i jaki ładny futerał do wygrzewania kabli aby lepiej grały. Tylko ich nie wyjmuj z niego. Niech tak się wygrzewania. Bas będzie lepszy i średnica czytelniejsza :)

Może trwało 5 min jak był podłączony :D

Treble miałem na +4 teraz mam na 0, nie lubię wrzeszczenia jak średnie i wysokie przewiercają mi czachę, bas pozostał na +5 lubię czuć estradę w powietrzu, teraz wiecie dlaczego nie szukałem w lampach czy typowo audiofilskich konstrukcjach, bo tam nie ma regulacji tonów ;)

Gerard przycisz bo aż u mnie słychać ;) .

To słuchaj tego ;)

pinio
07-01-2015, 17:42
teraz wiecie dlaczego nie szukałem w lampach czy typowo audiofilskich konstrukcjach, bo tam nie ma regulacji tonów ;)

Decydując się na lampę nawet nie podejrzewałem, że nie ma regulacji tonów - kilka pokręteł na zdjęciu było ;) :) Czasami z chęcią bym sobie do filmu basu "docisnął" - wiem, lampy do filmów do pewnie profanacja :)

Z drugiej strony, wszelkie pokrętła/regulacje cyfrowe to zło :) Masz możliwość regulacji tonów, to niestety masz tylko nędzne Hi-Fi ;) :) W HE, takie regulacje przeprowadza się różnymi sieciówkami, głośnikowymi, interkonektami, ustawieniem kolumn, podkładkami, stolikami, zasłonami i całą masą im podobnych - z dala od pokręteł, to dla audiofila zło wcielone ;) :)

pinio
07-01-2015, 18:33
Robin102, a jak oceniasz swoje Minasy w stosunku do Sonus Faber, które kiedyś ciebie zachwyciły (o ile dobrze pamiętam Liuto i Cremona M)? Gdybyś wygrał na loterii i mógł jedne z nich zabrać (powiedzmy, że Minasy w wersji Premium), to które byś zatachał do domu ;) :)

robin102
07-01-2015, 19:48
Hmmmmm gdyby był bogaty jaba daba da ba du :)
to pewnikiem Sonus Faber LIUTO by u mnie stały. 15 tys zł na kolumny to przekracza moje wyobrażenia co można wydać na głośniki. Porównać Minasy do Sonusów. Drugie hmmmmm :) Sonusów słuchałem LIUTO oraz TOY TOWER jedne i drugie grają bardzo równo choć z racji wielkości to inną skalą dźwieku, Wieksze LIUTO jakby ciut jaśniej mniejsze TOY TOWER jakby ciut ciemnie się wydaje, bo jakiś niedosyt zostawiają. Większe LIUTO mają świetny silny i precyzyjny bas, ale już nie bas papierowy jaki jest w TOY TOWER które barwę basu mają przymilszą jakby. Lecz to bardzo subiektywne odczucie. Szybki bas papierowy nie każdy lubi. Minasy w odniesieniu do tych zacnych głośników trzymają fason aczkolwiek moim zdaniem tak równiutko już nie grają. Srednica w MInasach , może to ułuda wydaje się bogatsza w szczegóły i energię, ale jakby nie wiedzie prymu. Powiedzieć, że ciut,ciut cofnieta w stosunku do reszty to było by chyba dziwne stwierdzenie, za mocne, ale mimo że bardzo bogata w szegóły, cholernie barwna i naturalna do lamersko określając decybelowo nie wybija się do przodu. Z drugiej strony na średnicy nic nie umyka, nic nie przechodzi obok i nie jest zapomniane. Oczywiscie nie tak jak z Eposów kawa na lawę, ale wszyściutko jest na miejscu i we właściwym wymiarze. U mnie kompensuje to zasilanie Minasów z NADa który jednak po staremu angielskiemu pogrywa średnicą bardziej niż wiele dzisiejszych budżetowych wzmaków, oj bardziej. Podobnie ma się rzecz ze wzmakami lampowymi które też jakby z zamysłem konstrukcyjnym faworyzują średnicę, wiec zachodzi fajna synergia między Minasami, a wzmakami grającymi ciut wyraźniejszym środkiem. Minasy wpisują się Miedzy Sonusy, a Eposy bo mam bezpośrednie odniesienie do własnie tych dwóch zacnych kolumn które u mnie były wystarczający czas. Minasy łączą to czego mi było za dużo w Eposach z tym czego mi za mało było w Sonusach. Minasy biją od długosć jedne i drugie w aspekcie stereofonii i po prostu przestrzennego grania. nawet z moim starym NADem jest po prostu rewelacyjnie. Scena w prawo w lewo w dól i górę. Tego jeszcze u mnie nie było.

robin102
07-01-2015, 20:35
Aaaaaaaaaaa i trzeba by oddać uczciwość, że Minas Anor od Studio 16 Herz to nie jest konkurencja dla rozwiniętych na 3 drogi udanych konstrukcji pokroju Sonus Faber LIUTO, choć chodzą takie pogłoski że ten czy tamten koleś takowe LIUTO sprzedał i zakupił Minasy dla średnicy. Dla mnie to marketingowe bajania. Minas Anor to nieprawdopodobnie mocna konkurencja dla budżetowych kolumn-kartonów ciągniętych z dalekiego wschodu z logo znanych marek kosztujących 6-8 tys zł z brzmieniem jakie w złotych czasach hajfaju kupowało się za 999 $.
Przy pieniądzach 14-18 tys zł zaczyna się już inne granie i nie ma co słuchać bzdetów internetowych, że za małe pieniądze też zagra tylko trzeba się postarać :D. Guzik zagra. Takie czasy, że za wszystko trzeba płacić.
Minas Anor to budżetówka, uczciwa i ładna budżetówka. Swietnie grająca i dobrze śpiewająca za te pieniądze z właściwymi przymiotnikami użytymi do określenia.

07-01-2015, 20:39
Decydując się na lampę nawet nie podejrzewałem, że nie ma regulacji tonów - kilka pokręteł na zdjęciu było ;) :) Czasami z chęcią bym sobie do filmu basu "docisnął" - wiem, lampy do filmów do pewnie profanacja :)

Z drugiej strony, wszelkie pokrętła/regulacje cyfrowe to zło :) Masz możliwość regulacji tonów, to niestety masz tylko nędzne Hi-Fi ;) :) W HE, takie regulacje przeprowadza się różnymi sieciówkami, głośnikowymi, interkonektami, ustawieniem kolumn, podkładkami, stolikami, zasłonami i całą masą im podobnych - z dala od pokręteł, to dla audiofila zło wcielone ;) :)

Dla mnie tor sygnału po ominięciu regulacji poprzez obwód Tone Bypass jest za plaski, sporo się zastanawiałem w którym kierunku iść, gdybym miał oddzielny pokój odsłuchowy to prawie na pewno szukałbym dobrych lamp i mniejsze kolumny jak radził robin które były by efektywniejsze dla takich urządzeń i pomieszczenia, poszedłem w kierunku uniwersalnym, to była świadoma decyzja, moglem nawet wziąć na raty lub poczekać i się szarpnąć na wyższy model np. McIntosh-a ale to co teraz mam jest dla mnie wystarczające.

Takie czasy, że za wszystko trzeba płacić.

Trzeba sobie inaczej radzić ;)
Mozna tez język zmienić http://www.lautsprecherbau.de (http://www.lautsprecherbau.de/Home/8563,de?suchbegriff=kombisuche), strona na której są przykłady budowy kolumn, za mniejsza kase,
np. taka moc (http://www.lautsprecherbau.de/Magazine/Lautsprecherbau-Magazin-2011/Ausgabe-Dezember-2011/_Leserprojekt-Granduetta_8636,de,900640,2224)

gusi
07-01-2015, 21:56
Tu więcej o urządzeniu do wygrzewania kabli i nie tylko:
http://m.sadistic.pl/audiofilskie-voodoo-vt152681.htm

Wysłane z mojego NewmanK1

robin102
07-01-2015, 22:03
Gerard napisał:
"Dla mnie tor sygnału po ominięciu regulacji poprzez obwód Tone Bypass jest za plaski, sporo się zastanawiałem"
Przyjacielu ale to jest właściwe słuchanie z odcięciem wszelakich regulatorów, buforów czy innych cudaków ala loudnes. Sprzęt ma grac bez właczania tych nibnych upiększaczy-popieprzaczy. Jesli coś nie zagrywa jak trzeba to mus coś kombinować.
Dobre kolumny i zaręczam,z ę lepsze od tych Visatonów byś se kupil w Polsce, polskiego producnta. Jesli metrów kwadratowych nie masz wiecej niz 40 to spokojnie się da, a nawet jeśli więcej to takie Harpia Acustik Amstaff pokonają każde metry :) a one raptem za 1600 Eurasów no 1700 do kupienia są. Za visatony od kolekcjonera mebli byś z tysiac euro przytulił w parę minut na eaby bo sa ludzie na to. ALe nie na mawiam oczywiście ;) bo i po co ;)

fafniak
07-01-2015, 22:24
Gerard - jak już masz niezły wzmacniacz to warto pomyśleć faktycznie o sprzedaży mebli i kupnie kolumn - tu znowu z Robinem się zgodzę.

07-01-2015, 22:55
Przyjacielu ale to jest właściwe słuchanie z odcięciem wszelakich regulatorów, buforów czy innych cudaków ala loudnes. Sprzęt ma grac bez właczania tych nibnych upiększaczy-popieprzaczy. Jesli coś nie zagrywa jak trzeba to mus coś kombinować.

Możliwe ze słuchając u mnie komuś może się podobać z ominięciem regulatorów, tylko ja nie lubię szukać zalet w dźwięku tylko lubię mieć ciary i zastanawiać się jak to możliwe ze to tak gra.

Panowie poważnie, mam nadzieje ze będziecie gdzieś w pobliżu to zapraszam, przenocuje, nakarmię i jeszcze postawie flachę,
dlaczego chciałbym żeby ktoś z doświadczeniem odsłuchowym u mnie posłuchał, bo miałem przyjemność słuchać kolumn nawet do 5000 € i nie podobało mi sie, możliwe ze sie przyzwyczaiłem jak napisał robin ale każdy kto u mnie słuchał był zaskoczony ta potężna dynamika, można postawić nawet 2 subwoofery ale one zamula dźwięk a u mnie jest jak przed sceną estradową, czysto, miękko, dynamicznie, jak ostatnio pisałem ze słyszałem Focale właśnie jak testowałem pod moim wzmacniaczem to dopiero one grały płytko, sklep w którym kupowałem tez robili prezentacje ludziom, nie pamiętam na czym ale tam to typowy high end sklep, podsłuchałem i dla mnie tez było płytko, prezentowane było pewnie jako "czystko" a ja potrzebuje nieustannej emocji w dźwięku, przyjeżdżajcie ! :D

fafniak
07-01-2015, 23:18
oj... bo wykraczesz i przyjedziemy ;)

07-01-2015, 23:29
oj... bo wykraczesz i przyjedziemy ;)

Często sobie żartuję ale tym razem mowie na serio, dwie osoby w dużym pokoju pomieszczę, bierzcie płyty, czekam.

robin102
07-01-2015, 23:49
Gerard napisał:
"Panowie poważnie, mam nadzieje ze będziecie gdzieś w pobliżu to zapraszam, przenocuje, nakarmię i jeszcze postawie flachę"
flachę księżycówki pędzonej w moim lesie albo i trzy oraz z kilka kółek palcówki z dziczyzny upolowanej też w moim lesie bierim pod pachę i jadziem do Ciebie. Wezmę jeszcze kolegę Maki (muzyka audiofila) z forum i zalecim po Fafniaka po drodze :)
Wybiorę się niechybnie w strony niemieckiego kraju skoro wiosna bo niechybnie tam wzmacniacz będę kupował albo dwa :) śledzę niemieckie portale i ebay.de i nieprawdopodobne okazje widuję.

07-01-2015, 23:55
Ciesze się już niezmiernie :-)
na tym forum http://www.hifi-forum.de/ sprzedają tez prywatnie, ale maja sprzęty, a jak przerabiają to głowa mala.;)

pinio
08-01-2015, 12:53
Ciesze się już niezmiernie :-)
na tym forum http://www.hifi-forum.de/ sprzedają tez prywatnie, ale maja sprzęty, a jak przerabiają to głowa mala.;)

W sensie, że czekają na "jelonków" co kasę przelewają, a nie odbierają osobiście?

Gerard napisał:
"Panowie poważnie, mam nadzieje ze będziecie gdzieś w pobliżu to zapraszam, przenocuje, nakarmię i jeszcze postawie flachę"
flachę księżycówki pędzonej w moim lesie albo i trzy oraz z kilka kółek palcówki z dziczyzny upolowanej też w moim lesie bierim pod pachę i jadziem do Ciebie. Wezmę jeszcze kolegę Maki (muzyka audiofila) z forum i zalecim po Fafniaka po drodze :)
Wybiorę się niechybnie w strony niemieckiego kraju skoro wiosna bo niechybnie tam wzmacniacz będę kupował albo dwa :) śledzę niemieckie portale i ebay.de i nieprawdopodobne okazje widuję.

A będziecie zapewne jechać przez Wrocław, więc można by się dosiąść ;) :)

Robin102, dzięki za opis swoich odczuć dotyczących MA, kontra SF. Coś mi się ubzdurało, że po Cremona M nie mogłeś się pozbierać. Nie wiem czemu, ale po czytaniu tych wszystkich achów i ochów na audiostereo odniosłem wrażenie, że dzięki temu, że produkty Studio16Hz są rodzimej produkcji, bez kosmicznej marży dystrybutorów, kolorowych reklam w mediach itp., to można je stawiać do równej walki z zagraniczną konkurencją w cenach x2. Z tego co napisałeś, wniosek płynie trochę inny - porównywać należy, ale z produktami na tej samej półce cenowej.

Ciekawe, jak sprawują się ich nowe konstrukcje Arkada 2.5/3.0, które są określane jako rozwinięcie Minasów. Ceny katalogowo odpowiednio około 12k/17k, a to już ceny z półki jak np. Liuto i wiele innych.

fafniak
08-01-2015, 12:58
Nie wiem czemu, ale po czytaniu tych wszystkich achów i ochów na audiostereo odniosłem wrażenie, że dzięki temu, że produkty Studio16Hz są rodzimej produkcji, bez kosmicznej marży dystrybutorów, kolorowych reklam w mediach itp., to można je stawiać do równej walki z zagraniczną konkurencją w cenach x2.

A nie zauważyłeś że to forum bajkopisarzy i tzw. "branży" która zrobiła sobie przez to forum tubę wciskająca ciemnotę naiwniakom ?

pinio
08-01-2015, 13:39
Zauważyłem, ale że aż tak :shock:

Gdybym nie zauważył, to bym robił zakupy w ciemno. Audiostereo czytam, aby zrobić sobie ewentualną "krótką listę" :)

Fajne są wątki o lampowcach chińskiej produkcji, które są najlepsze, ale grają dopiero jak wszystkie lampy, kondensatory, potencjometry itp. wymieni się na dużo lepsze ;) :) Czyli kupujesz nowe, zostawiasz obudowę, wywalasz wnętrzności, składasz od nowa i upajasz się (pewnie swoją pracą ;) ) :)

robin102
08-01-2015, 14:18
Pinio napisał:
"Nie wiem czemu, ale po czytaniu tych wszystkich achów i ochów na audiostereo odniosłem wrażenie, że dzięki temu, że produkty Studio16Hz są rodzimej produkcji, bez kosmicznej marży dystrybutorów, kolorowych reklam w mediach itp., to można je stawiać do równej walki z zagraniczną konkurencją w cenach x2."

Mimo, że sam tu i tam chwalę te kolumny to jednak nie dam się zwariować i swoje zdanie mam. Kolumny jakby warte tych 7 czy 7,5 tys zł, a to kwota nie mała juz dla nas Kowalskich. Tajemnicą poliszynela jest że mało kto je w tej cenie kupuje. No chyba, że jakiś rozpędzony Kowalski z ulicy wstapi do warszawskiego sklepu i zapłaci 7800zł pod wplywem impulsu. Ludzie je tak chwalą, bo i taniej kupują niż ceny katalogowe. Niektórzy nawet mocno taniej ;) Wtedy jakby relacja ceny do jakości idzie na plus większy powodując mocny wzrost współczynnika zadowolenia odbiorcy :). Wyczuwam tu celową politykę producenta. Nie ma lepszego marketingu niż polecany szeptany. Zapłacić 7500 zł za Minasy to ja osobiscie bym nie zaplacił bo za takie pieniądze bym się rozglądał za kolumnami używanymi z wyższej półki prezentacji dźwięku. Inna sprawa, że z tego co słyszałem w swym żywocie hobbystycznym to autentycznie te glosniki zjadają zagraniczną konkurencje z tej półki cenowej na przysłowiowe śniadanko. Porównywanie do 2 razy droższych konstrukcji to powszechny bajer uprawiany nawet przez wielkich wytwórców, że tamte sramte graja tak jak 2 razy droższe :D Po prostu oszałamianie ludzi. Jest jeszcze inny aspekt sukcesu 16Hz czlowiek który to prowadzi robi to z wielkim sensem i rozwagą szanując klientów i do tego poza sporą wiedzą i doswiadczeniem ma niesamowitą charyzmę. A same MInasy no cóż jest to już któraś edycja . Przypuszczam, że jak byśmy tak we trzech-czterech siedzieli 15 lat nad konstrukcją jednej kolumny ciągle ją modernizując, uzbrajając w wiele nowych rzeczy, eksperymentując to wreszcie zrobilibyśmy produkt skończony na 102 od którego jednak są lepsze konstrukcje bo nie może być inaczej. Osobiscie to mam np zarzut do terminali głośnikowych które przypominają wyrób z hipermarketu i są cholernie niewygodne przy wkręcaniu kabli. Inna sprawa maskownice niby fajne na magnesiki, ładnie estetycznie wykonane, ale są krótkie i ledwo zasłaniają tylko przetworniki zamiast cały front kolumny. Założone na kolumnę powodują, że cały misterny wygląd skrzyni idzie w piz... ;) Stolarka ładna, albo bardzo ładna, wygląd, bryła, proporcje kolumny też wspaniałe, granie bardzo fajne, ale te terminale i srubki mocujące kosze głośników to żarcik jakiś. Nie takie rzeczy w kolumnach za 7-8 tys. Chińczycy robią to lepiej w produktach za 3 tys zł. Za czas jakiś ukaże się moja recenzja na forum audiostero.pl , obiektywna bardzo :)

pinio
08-01-2015, 14:46
Istnieją tacy, którzy kupują za ceny katalogowe :) Upusty to wszędzie dają - chyba, że dystrybutor główny nie daje upustów detalistom, bo do tego się zobowiązał organizując sieć sprzedaży i do tego gra uczciwie.
Znasz nikoniarza, co kupił sprzęt za ceny katalogowe :)

moshica
08-01-2015, 15:14
Są sklepy gdzie kupujesz za ceny katalogowe a jak nie pasuje to idź do konkurencji. I nie mam tu na myśli większych sieci tylko małe raczej rodzinne przedsiębiorstwa. Tam gdzie zawsze sprzęt foto kupowałem nie było pola manewru, kwitowali iż mają i tak już niskie ceny że o czym mowa, nawet jak powiedziałem że na wydrukach i sprzęcie na mnie wiele zarobili to ze "wstydu" kiwnęli tylko głową bo argumentów już nie było... Gdzie Wy jakieś upusty dostajecie ? W jakiś chyba sklepach tylko dla idio...;-)

robin102
08-01-2015, 15:23
Ceny katalogowe maja sklepy sprzedające produkty 16 Hz. Jest tych sklepów dosłownie parę. U producenta kupuje się bez marży sklepowej, lub bez jej części którejś :) ale też z jego zarobkiem bo przecież by inaczej nie może.
Co do ARCADIA to powiem szczerze, że takich pieniędzy rzędu 13-17 tys zl żadnej manufakturowej firemce bym nie powierzył :) ARIES PLUS to jest miła kolumna i chyba tańsza sporo. Fajny projekt takich pochyłych kolumn na revelatorach ma też Akustyk pana Kisiela,ale gdzie to zobaczyć dotknąć .. :) i czy Twoja lampa je pociągnie w ogóle ?
No masz Panie zgryza jak do lampy dopasować teraz kolumny. Chyba trzeba bylo odwrotnie. najpierw głośniki, bo one jakby bardziej tworza końcowa sygnaturę brzmienia niż wzmak czy źródło.
Na Twoim miejscu Minasów bym jednak z lampą spróbował tylko nie licz na jakiś potężny i niski bas. Będzie on większy niż ten z genialnych Eposów, będzie tak samo energiczny i barwniejszy nawet, ale nie niższy. 30 Hz pisane na tabliczce znamionowej Minasów to miedzy bajki włożyć. No chyba że na spodku 10 dB :) bo na uczciwym 6dB to one niżej nie zaglądają niż 35-38 Hz moim skromnym zdaniem.

pinio
08-01-2015, 15:31
Są sklepy gdzie kupujesz za ceny katalogowe a jak nie pasuje to idź do konkurencji.

Pytanie, co dany sklep daje w zamian za ceny katalogowe. Jeśli nic poza tym, że mogą łaskawie tobie sprzedać, to kupujesz za ceny katalogowe, bo tak sobie życzą, czy jednak idziesz do konkurencji?

Moim zdaniem, jest bardzo wiele branż, w których upusty są wkalkulowane w ceny katalogowe.

fafniak
08-01-2015, 15:34
A ja niezmiennie będę polecał RLSa - warto posłuchać

robin102
08-01-2015, 15:38
Oberony to nawet podobne do MInasów ;) tylko ta cena ... :)

moshica
08-01-2015, 15:43
Pytanie, co dany sklep daje w zamian za ceny katalogowe. Jeśli nic poza tym, że mogą łaskawie tobie sprzedać, to kupujesz za ceny katalogowe, bo tak sobie życzą, czy jednak idziesz do konkurencji?

Co dają w zmian, możliwość przebierania w sztukach szkieł, kilku korekt kolorystycznych przy wielkoformatowych wydrukach, może to standard, ale z ceny nie schodzą. Osobna kwestia ceny raczej mają dobre, ale dla stałych klientów nie przewidują zniżek :evil: A konkurencja zawsze jakaś jest, ale przyzwyczajenia i niechęć do ryzyka jest większa. Mowa o rynku foto nie audio.

fafniak
08-01-2015, 15:47
No mi akurat trafiło sie bardzo fajnie z ceną i gwarancją :)

Niesamowite jest to że jakby ich nie ustawiać to znikają w pomieszczeniu momentalnie.

Nie potrafię jednak dojść do ładu z moim pokojem....

Moje marzenie to załatwić sufit .... ciężka to sprawa :(

moshica
08-01-2015, 15:49
Moje marzenie to załatwić sufit .... ciężka to sprawa :(

Najlepiej mieć swój pokój odsłuchowy z leżanką i bareczkiem dla równowagi tonalnej w pomieszczeniu ;-)

pinio
08-01-2015, 16:15
Ceny katalogowe maja sklepy sprzedające produkty 16 Hz. Jest tych sklepów dosłownie parę. U producenta kupuje się bez marży sklepowej, lub bez jej części którejś :) ale też z jego zarobkiem bo przecież by inaczej nie może.
Jeśli sklepy się zgadzają na taki układ, to widocznie nie psuje im to zbytnio biznesu - zapewne są świadomi, że można kupić bezpośrednio i pewnie taniej.
Jak mam blisko dobrego sprzedawcę, który uczciwie podpowie/doradzi/udostępni do testów, a do tego nie chce ze mnie zedrzeć zbytnio, to doceniam i nie kombinuję, czy gdzieś nie można taniej o przysłowiowe "parę groszy".

Co do ARCADIA to powiem szczerze, że takich pieniędzy rzędu 13-17 tys zl żadnej manufakturowej firemce bym nie powierzył :)

A czym się różni 6-8tys. od 13-17tys. ? Jeśli gra lepiej za takie same lub nieco mniejsze pieniądze to czemu nie? Przecież cała masa sprzętu audio to właśnie manufakturowe firemki, tylko zagraniczne. Myślę, że tylko tak twierdzisz teraz, a 13-17tys. po prostu byś nikomu nie powierzył. Gdybyś mógł tyle wydać, pierwszy byś poleciał ich posłuchać ;) :)

ARIES PLUS to jest miła kolumna i chyba tańsza sporo. ... i czy Twoja lampa je pociągnie w ogóle ?
Z tego co twierdzili w Tychach, to żadne konstrukcje na EL34/EL84(nawet 100W monobloki Manleya) nie pociągną tych dwóch niskotonowców. Trochę mnie tym zdziwili, ale pewnie nie mówili tego bezpodstawnie. Można ewentualnie próbować ARIES, ale z rozmowy wynikało, aby sobie je odpuścić, bo Ariesy to do mocnych tranzystorów.

No masz Panie zgryza jak do lampy dopasować teraz kolumny.
E tam, od razu zgryz. Pamiętaj, że przed podjęciem decyzji słuchałem z kolumnami, które dla mnie zagrały wystarczająco dobrze :) Teraz, przed ewentualnym zakupem chcę dla swojego wewnętrznego spokoju sprawdzić, czy w tej cenie dostanę coś jeszcze lepszego. Jak coś znajdę, to po prostu zmienię zwycięzcę :) Póki co, jeszcze pociągnę na swych M22.

Na Twoim miejscu Minasów bym jednak z lampą spróbował tylko nie licz na jakiś potężny i niski bas. Będzie on większy niż ten z genialnych Eposów, będzie tak samo energiczny i barwniejszy nawet, ale nie niższy. 30 Hz pisane na tabliczce znamionowej Minasów to miedzy bajki włożyć. No chyba że na spodku 10 dB :) bo na uczciwym 6dB to one niżej nie zaglądają niż 35-38 Hz moim skromnym zdaniem.

Basu zbyt wiele nie potrzebuję, ale chciałbym, aby kontrabas był kontrabasem - to mi wystarczy :) Co do folderowych parametrów, to należy je traktować jak ceny sugerowane, czyli z przymrużeniem oka ;)

pinio
08-01-2015, 16:20
Co dają w zmian, możliwość przebierania w sztukach szkieł, kilku korekt kolorystycznych przy wielkoformatowych wydrukach, może to standard, ale z ceny nie schodzą. Osobna kwestia ceny raczej mają dobre, ale dla stałych klientów nie przewidują zniżek :evil: A konkurencja zawsze jakaś jest, ale przyzwyczajenia i niechęć do ryzyka jest większa. Mowa o rynku foto nie audio.
To ceny na szkła mają dobre na starcie, czy katalogowe jak ojciec Nikon sugeruje?

Najlepiej mieć swój pokój odsłuchowy z leżanką i bareczkiem dla równowagi tonalnej w pomieszczeniu ;-)
Taka audiofilska piwniczka z winami i innymi trunkami :)

moshica
08-01-2015, 16:37
To ceny na szkła mają dobre na starcie, czy katalogowe jak ojciec Nikon sugeruje?

Taka audiofilska piwniczka z winami i innymi trunkami :)

Kupowałem zawsze "kundle" więc do ojca Nikona nie mam porównań i tego nie analizowałem.
A mając nawet w domu piwniczkę, to niestety sufity mam stropowe beczkowe i niskie, do tego raczej zimno i wilgoć panuje, a winko jest z 2011roku, baniaczek, ale co z tego jak żadne "ustroje" akustyczne tego nie zmienią :lol:

pinio
08-01-2015, 17:07
Kupowałem zawsze "kundle" więc do ojca Nikona nie mam porównań i tego nie analizowałem.
A sprawdzałeś z cenami katalogowymi sugerowanymi przysłowiowych "kundli" ?

A mając nawet w domu piwniczkę, to niestety sufity mam stropowe beczkowe i niskie, do tego raczej zimno i wilgoć panuje, a winko jest z 2011roku, baniaczek, ale co z tego jak żadne "ustroje" akustyczne tego nie zmienią :lol:
Audiofilską piwniczkę się buduje z takim zamysłem, a nie przerabia stare "schrony" :)

robin102
08-01-2015, 17:15
Pinio napisał:
" Basu zbyt wiele nie potrzebuję, ale chciałbym, aby kontrabas był kontrabasem - to mi wystarczy :smile:"
No i Panie dla tego kontrabasu z wypelnieneim, dla fortepianu z masą, dla wiolonczeli, czy perkusji (nie samej stopy) własnie te Minasy u mnie stoją. Tylko ALE ALE czy ten sam kontrabas podoba się nam obu :) Kontrabas z Eposów grał ładnie ale konturowo, bez wypełnieni jakby, a teraz jest z wypełnieniem. Podobnie fortepian. Na Eposach fajnie plumkał, a teraz ma barwę, rozróżnienie. Inna sprawa,z ę Eposki ciut za male do mego pomieszczenia były. Minasy wpisują się idealnie wielkością dźwięku. Może bas mam ciut za duży, ale to wina akustyki.
Nie polecam, bo nikt mi za to nie płaci, ale doradzam abyś ściągnąl te Minasy do siebie do domu. Czy to same kolumny czy z producentem. Odległość nieduża, a człowiek jeździ po całym kraju z kolumnami i tym swoim fajny wzmakiem Caiyn A 70. Ten duet gra, że kapcie z nóg mi spadły dwa razy. Oczywiście zestaw ten jest dopieszczony od kabli po lampy w tym wzmaku, bo jak przycisnąłem konkretnie to się okazało, że on nie na seryjnych gra tylko na jakiś wydumanych, wyszukanych gdzieś po świecie. Może i kondensatory powymieniane i trafa i... ;) ;) :D
----------------------------------
Fafniak napisał:
"No mi akurat trafiło sie bardzo fajnie z ceną i gwarancją :smile:
Niesamowite jest to że jakby ich nie ustawiać to znikają w pomieszczeniu momentalnie.
Nie potrafię jednak dojść do ładu z moim pokojem....
Moje marzenie to załatwić sufit .... ciężka to sprawa :sad:"

Cen czyni cuda, czym taniej tym lepiej gra. Bralem pod uwagę Oberony, bo ktoś używane sprzedawał za 7 tys ale to wydawało mi się też drogo na te dwa przetworniki, choć nie powiem skrzynie konkret i wyglad fajny. Nigdy jednak ich nie słuchalem. Gościu sprzedał. Inna sprawa, ze szukałem potem już przytomniej kolumn które da się sterować też lampą, a te Oberony nie dość że 4 omy impedancji to i przetwornik także spada poniżej 3 omów do tego przy tak niskiej impedancji 87dB skuteczności na papierze nie nastraja optymistycznie pod lampę.
Jak byś mógł se pozwolić na akomodację słuchu do takich Minasów w swoim mieszkaniu np ze 3-4 dni to i byś do Oberonów nie wrócił i problemy z pokojem by odeszły w siną dal. Mieszkasz w stolicy. Wypożycz na długi weekend.
Nie namawiam, a może warto spróbować. Jestem za próbowanie wszystkiego jeśli jest okoliczność sprzyjająca :)

pinio
08-01-2015, 17:36
Pinio napisał:
" Basu zbyt wiele nie potrzebuję, ale chciałbym, aby kontrabas był kontrabasem - to mi wystarczy :smile:"
No i Panie dla tego kontrabasu z wypelnieneim, dla fortepianu z masą, dla wiolonczeli, czy perkusji (nie samej stopy) własnie te Minasy u mnie stoją. Tylko ALE ALE czy ten sam kontrabas podoba się nam obu :) Kontrabas z Eposów grał ładnie ale konturowo, bez wypełnieni jakby, a teraz jest z wypełnieniem. Podobnie fortepian. Na Eposach fajnie plumkał, a teraz ma barwę, rozróżnienie. Inna sprawa,z ę Eposki ciut za male do mego pomieszczenia były. Minasy wpisują się idealnie wielkością dźwięku. Może bas mam ciut za duży, ale to wina akustyki.
Nie polecam, bo nikt mi za to nie płaci, ale doradzam abyś ściągnąl te Minasy do siebie do domu. Czy to same kolumny czy z producentem. Odległość nieduża, a człowiek jeździ po całym kraju z kolumnami i tym swoim fajny wzmakiem Caiyn A 70. Ten duet gra, że kapcie z nóg mi spadły dwa razy. Oczywiście zestaw ten jest dopieszczony od kabli po lampy w tym wzmaku, bo jak przycisnąłem konkretnie to się okazało, że on nie na seryjnych gra tylko na jakiś wydumanych, wyszukanych gdzieś po świecie. Może i kondensatory powymieniane i trafa i... ;) ;) :D

Kiedyś myślałem, że w Eposach wszystko było. Teraz, po ostatnich doświadczeniach uważam, że tam nic nie ma ;) :)

W ostatnio słuchanych z salonu fortepian był cały, kontrabas się pojawił (uważam jednak, że dopiero z ewentualną docelową lampą pojawi się w całości - potencjał jest, będę jeszcze osobiście weryfikował).

Co do ściągania do domu - nie chcę bez potrzeby tyłka zawracać. Myślę, że niebawem do nich podjadę ze swoją machiną i jak wyczuję potencjał, to wtedy będę umawiał :)

fafniak
08-01-2015, 17:45
Jak byś mógł se pozwolić na akomodację słuchu do takich Minasów w swoim mieszkaniu np ze 3-4 dni to i byś do Oberonów nie wrócił i problemy z pokojem by odeszły w siną dal.
Litości chłopie co ty piszesz ? Że kolumny zmienią mi akustykę wnętrza ? Proszę... nie rozśmieszaj mnie.
Trochę kolumn u siebie miałem - efekt z którym walczę jest niezależny od postawionej kolumny.

robin102
08-01-2015, 18:21
A dziękuje, ale nie miałem na zamiarze rozśmieszanie bo też nikt mi za to nie płaci, ale swoje też już słyszałem i przeniosłem kilkaset kilogramów kolumn i klocków. Mam 3 pokoje w których mogę sprzęt ustawiać. Trochę kolumn też przez nie przeszło i doskonale wiem, że niektóre konstrukcje lepiej współpracują z daną kubaturą akustyczną, a inne nie. Mało tego, miałem takie kolumny które w każdym pomieszczeniu z tych trzech grały tak samo. Ale ja się przecież nie znam :)
----------------------------------------------
Pinio w Tychach to TY nic a nic nie posłuchasz bo tam jest pokoik 15 góra 15,5 :) m2 a on się nie nadaje do Minasów, nie da się gałki wzmaka odkręcić bo zaczyna dudnieć pokój i inne kolumny w nim stojące. Drugie miejsce to Warszawa. Tam producent ma takie spore mieszkanko z planem otwartym na kuchnię i korytarz i dość żywą blokową akustyką jak wielu z nas ma. Oooooo tam to jest sens podjechać i posłuchać. Byłem długo oj długo :)
Brał bym do domu z dostawą na odsłuch paro dniowy, a nawet kupił za 6 tysi, a po roku sprzedał za 5999 zł bo rynek na ten produkt jest duży nawet. Jak na manufakturowy to bardzo duży.
Co do Eposów to w nich jest wszystko tylko jednocześnie podane jak kawa na lawę bez ceregieli. Gitara akustyczna czy blachy dla mnie na żadnych innych kolumnach lepiej nie grały. Nie wiem czym je napędzałeś i w jakiej akustyce, ale jak bym mógł to by stały obok Minasów do końca życia. Stały przez parę dni.
Tak już na marginesie to się drapie po łysinie jak Ty ich teraz z tą lampą słuchasz. przeciez te Eposy potrzebują od groma prądu i rezerwy na basie bo ten cieżki jak cholera głosni to się rusza dopiero przy silnych jak elektrownia wzmacniaczach. W kontekście tego jeśli Twoja ta nowa lamapa rusza tymi Eposami to musi ruszyć też Ariesami. Membrany Eposów naleza do najcięższych jakie są. To cieżki i gruby polipropylen i ważą blisko 18 gram każda, a to już ogromna masa ruchoma. Z tyłu ogromny magnes z ogromą cewkai do tego trzeba poteżnego wzmacniacza. Zdradliwe są te Eposy oj zdradliwe. Sprawdził bym empirycznie jak lampa Twoja gra z Ariesami Plus bo one też w legendy obrosły aby przy nich dystrybutor i producent sprzedawał droższe i mocniejsze wzmacniacze. Bym do końca nie dawał wiary słowu mówionemu z tych ;)

fafniak
08-01-2015, 18:35
A dziękuje, ale nie miałem na zamiarze rozśmieszanie bo też nikt mi za to nie płaci, ale swoje też już słyszałem i przeniosłem kilkaset kilogramów kolumn i klocków. Mam 3 pokoje w których mogę sprzęt ustawiać. Trochę kolumn też przez nie przeszło i doskonale wiem, że niektóre konstrukcje lepiej współpracują z daną kubaturą akustyczną, a inne nie. Mało tego, miałem takie kolumny które w każdym pomieszczeniu z tych trzech grały tak samo. Ale ja się przecież nie znam :)

Ale zdajesz sobie sprawę że nie każdy problem akustyczny danego pomieszczenia załatwisz zmianą kolumn?

I owszem - znasz się... na podstawie doświadczeń z twoim lokum i tu jesteśmy zgodni. A ponieważ 3 podstawowe zmienne czyli 1-człowiek , 2- pomieszczenie , 3 - kolumna są Tobie absolutnie obce - to jednak zaryzykuję oświadczenie - NIE WIESZ jak jest , tym samym te propozycje są ekhm... mocno wydumane ;)

pinio
09-01-2015, 12:47
Pinio w Tychach to TY nic a nic nie posłuchasz bo tam jest pokoik 15 góra 15,5 :) m2 a on się nie nadaje do Minasów, nie da się gałki wzmaka odkręcić bo zaczyna dudnieć pokój i inne kolumny w nim stojące. Drugie miejsce to Warszawa. Tam producent ma takie spore mieszkanko z planem otwartym na kuchnię i korytarz i dość żywą blokową akustyką jak wielu z nas ma. Oooooo tam to jest sens podjechać i posłuchać. Byłem długo oj długo :)
Ja tam gałki mocno nie odkręcam. Myślę, że jeśli mam się zainteresować kolumnami to nawet w 15m2 muszą pokazać, że mają potencjał :) Jeśli się dobrze zaprezentują, to będę się umawiał na domowe odsłuchy.

Co do Eposów to w nich jest wszystko tylko jednocześnie podane jak kawa na lawę bez ceregieli. Gitara akustyczna czy blachy dla mnie na żadnych innych kolumnach lepiej nie grały. Nie wiem czym je napędzałeś i w jakiej akustyce, ale jak bym mógł to by stały obok Minasów do końca życia. Stały przez parę dni.

Jeśli gitara akustyczna/blachy grają lepiej na Eposach niż na Minasach, to nie chcę Minasów :)

Tak już na marginesie to się drapie po łysinie jak Ty ich teraz z tą lampą słuchasz. przeciez te Eposy potrzebują od groma prądu i rezerwy na basie bo ten cieżki jak cholera głosni to się rusza dopiero przy silnych jak elektrownia wzmacniaczach. W kontekście tego jeśli Twoja ta nowa lamapa rusza tymi Eposami to musi ruszyć też Ariesami. Membrany Eposów naleza do najcięższych jakie są. To cieżki i gruby polipropylen i ważą blisko 18 gram każda, a to już ogromna masa ruchoma. Z tyłu ogromny magnes z ogromą cewkai do tego trzeba poteżnego wzmacniacza. Zdradliwe są te Eposy oj zdradliwe.

Ja tam głośno nie słucham, a ciężki metal nie jest moim ulubionym klimatem :) Pamiętaj, że waty z lampy liczy się inaczej.

Sprawdził bym empirycznie jak lampa Twoja gra z Ariesami Plus bo one też w legendy obrosły aby przy nich dystrybutor i producent sprzedawał droższe i mocniejsze wzmacniacze. Bym do końca nie dawał wiary słowu mówionemu z tych ;)
Tylko gdzie, jeśli sam producent takich nie posiada :)

moshica
09-01-2015, 12:55
Pinio coś mi się widzi i chyba to nie moja jedyna opinia, najlepiej jakby przyjechali do Ciebie z całym szpargałem i w Twoim metrażu na Twoim sprzęcie ci zaprezentowali to co Cie interesuje, nawet za wyższą cenę. Bo co zrobisz jak u Ciebie zagrają inaczej lub wg. innych oczekiwań, lub stwierdzisz ze jednak eposy nie były takie złe i dopłata do Minasów czy innych kloców nie była warta tego ?

pinio
09-01-2015, 13:11
Pionio coś mi się widzi i chyba to nie moja jedyna opinia, najlepiej jakby przyjechali do Ciebie z całym szpargałem i w Twoim metrażu na Twoim sprzęcie ci zaprezentowali to co Cie interesuje, nawet za wyższą cenę. Bo co zrobisz jak u Ciebie zagrają inaczej lub wg. innych oczekiwań, lub stwierdzisz ze jednak eposy nie były takie złe i dopłata do Minasów czy innych kloców nie była warta tego ?

To właśnie napisałem:

Myślę, że jeśli mam się zainteresować kolumnami to nawet w 15m2 muszą pokazać, że mają potencjał :) Jeśli się dobrze zaprezentują, to będę się umawiał na domowe odsłuchy.

Chcę jedynie zrobić wstępny odsłuch u nich i dopiero wtedy tyłek im zawracać. Nie mam sumienia ich fatygować, jeśli moja wiedza na temat tych kolumn jest tylko z internetu.

moshica
09-01-2015, 13:37
To kiedy jedziesz do Tychów na odsłuch tych Minasów ?

pinio
09-01-2015, 13:55
Jeszcze nie wiem, ale chciałbym w styczniu/lutym. Pytanie też, kiedy będą mieli coś do posłuchania, bo ostatnio jak do nich dzwoniłem, to kiepsko to wyglądało. Wyprzedali się na święta, a mieli kłopoty z dostawą głośników od producenta.

Czyżbyś miał ochotę też się wybrać? W końcu to twoje rejony :)

moshica
09-01-2015, 14:14
Rozważałem to aby ich odwiedzić, ale na razie nie mam warunków na kupienie nowego zestawu (małe dziecko niszczy wszystko ;-)

pinio
09-01-2015, 14:21
Może miałbyś ochotę wybrać się na posłuchanie. Przecież nie trzeba od razu kupować :)

moshica
09-01-2015, 14:40
;-) tylko jak zachoruję to potem żona mnie zabije za uszczuplenie konta ;-) nie kuś mnie bo jeszcze pojadę i zachoruję na kolejne nowe zestawy.

pinio
09-01-2015, 15:04
Z chorego męża, to faktycznie mały pożytek :) Na szczęście, w tym przypadku będzie znane lekarstwo i zdrowie powinno na pewien czas powrócić :)

robin102
09-01-2015, 15:34
Pinio napisał:
"Jeśli gitara akustyczna/blachy grają lepiej na Eposach niż na Minasach, to nie chcę Minasów :smile:"
Dokładnie tak jest bo w Epsach na wysokich siedzi metalowa swietna kopułka od Seasa, a Minasach siedzi tekstylny Morel i żeby nie wiem co to tekstylną w tych pieniądzach nie zagrasz jak aluminium. Z tegoż powodu blachy czy metalowe struny gitary akustycznej brzmią bardziej przekonująco, ale w Minasach nie jest źle, jest bardzo dobrze tylko nie z taką bezpośredniością. Eposy grają po angielsku rozbuchaną czasem do granicy tolerancji średnicą, a Minasy grają po włosku :) Z Minasów blachy i gitary to przyjemność, a z Eposów frajda po prostu.
Ja doszedłem do tego, że bez 3 kompletów kolumn na dobrą sprawę nie da się żyć :D

pinio
09-01-2015, 16:04
Ja mam M22, a nie M22i. Ale Minasy Premium powinny mieć lepiej w tym względzie - trele Morele Elite ;) :)

moshica
09-01-2015, 16:44
Pytanie czy wolisz metalicznie na Seas czy delikatnie jak w Morelu ? I widzicie znów wszystko się sprowadza do gatunków muzycznych, inaczej jest w metalu a inaczej przy muzyce wokalnej, itd. Pytanie czy konkretny trend czy uniwersalność...

fafniak
09-01-2015, 16:48
A wszystko i tak rozbije się o cechy osobnicze i pomieszczenie + "elektronika"

moshica
09-01-2015, 16:59
dokładnie, to co pisałeś, za dużo zmiennych a końcowy efekt inny może być od zamierzonego lub i odwrotnie.

robin102
09-01-2015, 18:26
Pinio napisał:
"Ja mam M22, a nie M22i"
Elektrycznie i akustycznie to identyczne kolumny z małym ALE ALE wersja 22i brzmi łagodniej na gorze pasma. Ten sam przetwornik tylko wyciszony 2 omowym 5 watowym opornikiem w szeregu z cewką wysokotonowaca. Efektem czego góra jest mniej ekspansywna w 22i. No oczywiście zewnętrznie skrzynie mają inny wygląda, ale strojenie takie samo. Epos zawsze się szczycił ;) prostymi rozwiązaniami. Sredniotonwy w ogóle niczym nie jest filtrowany :) , ot prosto w kabel od wzmaka podłączone tylko przez zaciski terminala i gra :).
Kolumny najbardziej determinują to co słyszymy, potem akustyka, potem elektronika od wzmacniacza a kończąc na źródle. Wszyscy to wiemy, a zapominamy o osobniczych uwarunkowaniach, co kto lubi :) choć te ostatnie też jest zmienne w czasie.

robin102
09-01-2015, 18:33
"Pytanie czy wolisz metalicznie na Seas czy delikatnie jak w Morelu ?"
dokładniej, precyzyjniej, szczegółowo to raczej bedzie na metalowym przetworniku, ale może już nie tak miło i szlachetnie , ale jak kto słyszał pieprznięcie talerz o talerz, blacha w blachę z odległości 3-5 metrów to jakiej tam ludzie szlachetnosci, plastyczności i ciepła szukają.No chyba, że energii cieplej wytworzonej przy tym uderzeniu.

09-01-2015, 18:37
pinio

a takie cos (http://www.kalaydo.de/kleinanzeigen/heimkinosysteme/tannoy-d-900-sehr-guter-zustand/a/65319459/?search=dmVydGljYWw9NSZzZWFyY2g9U0VBUkNIX0lEX0JBUF 9BTEwma2V5d29yZD10YW5ub3k%253D)

robin102
09-01-2015, 18:43
Nie dam se rennki uciąć, ale wydaje mi się, że słuchałem ich na wystawie AS2014 przy okazji prezentacji jakiś przetworników czy innej elektroniki. Grały wyborowo.

09-01-2015, 19:46
Ogłaszają tez B&W Bowers & Wilkins Nautilus 801 od 1.650€ do 2250€ trzeba było tylko się skontaktować i sprawdzić czy nie ściema

edycja
już sprawdziłem ten za 1650 to ściema, tel. nie istnieje, napisałem do tego za 2250 cena do negocjacji z Monachium

fafniak
09-01-2015, 20:07
Ogłaszają tez B&W Bowers & Wilkins Nautilus 801 od 1.650€ do 2250€ trzeba było tylko się skontaktować i sprawdzić czy nie ściema

edycja
już sprawdziłem ten za 1650 to ściema, tel. nie istnieje, napisałem do tego za 2250 cena do negocjacji z Monachium

Ale dopytaj sie która wersja bo chyba było kilka (albo mieszaja mi sie z 800 ?)

pinio
09-01-2015, 22:57
Elektrycznie i akustycznie to identyczne kolumny z małym ALE ALE wersja 22i brzmi łagodniej na gorze pasma. Ten sam przetwornik tylko wyciszony 2 omowym 5 watowym opornikiem w szeregu z cewką wysokotonowaca. Efektem czego góra jest mniej ekspansywna w 22i. No oczywiście zewnętrznie skrzynie mają inny wygląda, ale strojenie takie samo. Epos zawsze się szczycił ;) prostymi rozwiązaniami. Sredniotonwy w ogóle niczym nie jest filtrowany :) , ot prosto w kabel od wzmaka podłączone tylko przez zaciski terminala i gra :).
Kolumny najbardziej determinują to co słyszymy, potem akustyka, potem elektronika od wzmacniacza a kończąc na źródle. Wszyscy to wiemy, a zapominamy o osobniczych uwarunkowaniach, co kto lubi :) choć te ostatnie też jest zmienne w czasie.
Nie wiem jak pozostałe głośniki, ale tweeter coś poprawiali. Koniec na źródle - nie zapominaj o całym audiovoodoo :) A tak poważniej, zapomniałeś w tym wszystkim o dobrej realizacji nagrania tego co słuchamy.

pinio

a takie cos (http://www.kalaydo.de/kleinanzeigen/heimkinosysteme/tannoy-d-900-sehr-guter-zustand/a/65319459/?search=dmVydGljYWw9NSZzZWFyY2g9U0VBUkNIX0lEX0JBUF 9BTEwma2V5d29yZD10YW5ub3k%253D)

Ponoć te Tannoye potrafią świetnie zagrać, a do tego mają wysoką skuteczność. Te nowe serie, to już ponoć nie to samo. Pytanie na ile wiekowe są kolumny z takich ogłoszeń. Przed zakupem wiekowych kolumn miałbym opory - głośniki mogą już być mocno wyrobione, wygłuszenia sparciałe, nie mówiąc o uszkodzeniach cewek, których można nie wyłapać od razu.

09-01-2015, 23:08
Ponoć te Tannoye potrafią świetnie zagrać, a do tego mają wysoką skuteczność. Te nowe serie, to już ponoć nie to samo. Pytanie na ile wiekowe są kolumny z takich ogłoszeń. Przed zakupem wiekowych kolumn miałbym opory - głośniki mogą już być mocno wyrobione, wygłuszenia sparciałe, nie mówiąc o uszkodzeniach cewek, których można nie wyłapać od razu.

Nie wiem czy jeszcze są, to jest cena do negocjacji, nie muszą być te, tak mi sie nawinęło to podałem link.

pinio
10-01-2015, 00:01
Pisząc "te" miałem na myśli już nie produkowane D700, D900, a nie te konkretne sztuki z ogłoszenia.

robin102
10-01-2015, 16:51
Jest sporo wintyczowych kolumn pięknie odrestaurowanych w temacie obudów, jak i w temacie przetworników czy elektroniki w zwrotnicach. Sam oglądałem i słuchałem takie Yamahy NS 6-iles tam. Grało to fenomenalnie. Kosztowało 5 czy 6 tysi zł więc tyle co Minasy powiedzmy, aaa i grało ładniej na berylowych wysoko tonowcach i dużym 30 cm niskotonowym bo konstrukcja zamknięta. Tyle że trzeba lubić otaczać się starociami. Poza tym słucha się góra parę godzin dziennie, a patrzeć przez lata na skrzynki w proporcjach altusów i o ich wygladzie :D to też trzeba lubić.

10-01-2015, 18:48
Ale dopytaj sie która wersja bo chyba było kilka (albo mieszaja mi sie z 800 ?)

Juz nie ma znaczenia, to oszust, napisał mi ze kolumny są dostępne, ze mieszka w Anglii, pracował w Niemczech i musiał wrócić ale jak jestem zainteresowany to może mi przesłać na jego koszt, bla bla bla,

...... złodzieje.

fafniak
11-01-2015, 18:25
Ktoś tutaj pisał o audiostereo ...
jeden z ładniejszych wątków :

http://www.audiostereo.pl/kabel-usb-najlepszy-z-najlepszych_95184.html

kjakub
11-01-2015, 21:27
Up:
Jako inżynier nie mam słów...

źródło (http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_sAWM4ditO3ZPLfsmBIMzXznoWa01mPCA,w400.jpg)
Zabijcie mnie.

kjakub
11-01-2015, 22:28
Nie mogę już edytować:

U mnie jest coś z tymi bezpiecznikami nie tak, zanim miałem sprzęt tez mi parę razy wybiły, właściciel sam tu przerabiał, np. pol kuchni i duży pokój są podpięte pod jeden bezpiecznik.
To może rzeczywiście masz spartaczoną instalację. Jeżeli tak, to powinienem wycofać moje słowa o bublu, jednak na odległość nie będę wyrokował :wink:

kjakub, wykorzystam Cie jeszcze troszkę :wink: Twoja wiedzę, może pogodzisz nas tutaj potwierdzeniem czy taki właśnie kondycjoner może wpłynąć na jakość do pełni działania urządzeń które poprawia lub będzie utrzymywały na najwyższym poziomie jakość dźwięku ? a spadki czy zakłócenia prądu mogą hamować i wpływać na % spadki wydajności sprzętu ?
Pozwól, że zaproponuję Ci najłatwiejszą odpowiedź - weź i zrób eksperyment, który, jak mniemam, powinien Cię przekonać. Podłącz Twój wzmacniacz do gniazdka bez żadnej listwy, zmniejsz głośność na minimum, zewrzyj złącze sygnałowe wejścia bezpośrednio z masą lub/i dodatkowo opornikami np. 10 kiloomów, a następnie podkręcaj gałkę stopniowo do maksimum - w przypadku dobre skonstruowanego wzmacniacza powinieneś słyszeć jedynie szum biały, czyli właściwie efekt śrutowy (nazwa stąd, że przypomina dźwięk śrutu wysypywanego na twardą powierzchnię), lub ew. (gdy wpięty do wejścia opornik zechce coś łapać) przydźwięk sieciowy.
Dźwięk ten powinien być równomierny, czyli nie powinieneś słyszeć wyraźnych zmian w czasie. Równie dobrze możesz do wejścia podpiąć komputer i wygenerować sygnał sinus (jakiś generator programowy, albo np. Audacity, który też posiada taką możliwość) - częstotliwość wybierz taką jaka Ci będzie odpowiadała/nie będzie Cię drażniła, powiedzmy z zakresu 100 Hz - 4 kHz; nie musisz używać pełnej głośności. I tu również dźwięk powinien być stały, niezmienny w czasie - jeśli tak jest, to listwa Ci nic nie da, lub po prostu nie masz szans tego usłyszeć, skoro nie słyszysz w "czystym" dźwięku :-)
Jeśli jednak w takim teście usłyszysz jakieś zmiany, to ten sam test z listwą da odpowiedź, czy dany egzemplarz listwy/stabilizatora rzeczywiście coś pomoże.
A spadki napięcia... Jeśli mówimy tylko o wzmacniaczach półprzewodnikowych, to jest łatwiej - policzymy:
Spadek napięcia o wysokości 10%, czyli do 90% wartości nominalnej będzie skutkował takim samym spadkiem napięcia w zasilaczu, czyli 0,9 projektowego napięcia zasilacza (dla 230 V), co prowadzi praktycznie jedynie do spadku mocy znamionowej wzmacniacza. W przybliżeniu moc znamionowa wyniesie 0,9^2 = 0,81 mocy znamionowej wzmacniacza - to wbrew pozorom nie jest wielka różnica głośności. W przypadku lamp sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, bo taki stosunkowo niewielka róznica napięcia ma wyraźny wpływ na temperaturę włókna żarzenia, a więc i katody lampy. Szczególnie istotne są wzrosty napięcia - stosunkowo niewielkie podniesienie temperatury katody skutkuje poważnym spadkiem jej żywotności, czyli spadku emisji. Nie pamiętam dokładnych wartości, jednak coś mi się kojarzy jakoby wzrost napięcia o 10% skutkował aż czterokrotnym skróceniem żywotności lampy. Nie mam czasu na poszukiwania właściwych wartości, ale pisano o nich w którymś wątku na forum trioda.com - z tego co ostatnio widzę, to ono jeszcze trzyma wysoki poziom merytoryczny.

PS
Nie zapomnę Ci ze nazwałeś mój sprzęt bubel :cry:
;-)
Polecam się :-) Możesz mnie złożyć w ofierze bogów audiofilów jeśli się nadarzy okazja :wink:

Edit:

Z ciekawości się zapytam: słuchał ktoś wzmacniaczy krakowskiej firmy Haiku Audio?
To co widziałem, przywraca wiarę w polskie wyroby - konstrukcja przemyślana i solidnie wykonana. Bardzo mi się podoba ta prostota i porządek we wnętrzu.

robin102
11-01-2015, 23:21
Tak słuchał ja we własnej osobie, bo u naszego forumowego kolegi "maki" takowy stoi i pięknie napędza duże prądożerne kolumny. No i ja w tej swojej osobie takowy zamiaruje kupić tylko czekam aż producent wprowadzi zdalne sterownie, bo bez tego nie da rady tego kupić. W lutym z tego co apiętam mili to zrobić. Pisz do maki o szczegóły soniczne.

maki
12-01-2015, 01:31
Krótko: polecam. Jezeli ktoś ma ciekawość - szczegóły na pm.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

moshica
12-01-2015, 12:29
Robin a nie chciało Ci się tej hybrydy w DIY złożyć, z tego co widzę 1/3 kosztów (nie uwzględniając budy;-) wówczas masz 200% satysfakcji. Tym bardziej że mają zestawy KITowe. Ja bym tak zrobił. Do tego bym wrzucił 2 duże wskaźniki mocy + sterowanie nimi i miał świetną konstrukcję, Nissei ma świetne wychyłowce, montowałem takie, dokładnie takie same jak ma Gerard w swoim nowym klocku ;-)

robin102
12-01-2015, 14:16
Życia szkoda, czasu szkoda. Już sie w życiu naskładałem telewizorów kolorowych i innych pralek z podzespołów :) Baaaaaaa pierwszy samochód też sobie składałem. Jestem zaspokojony w tym aspekcie.

moshica
12-01-2015, 14:54
Rozumiem, nakreśliłem inne ramy wokół tego samego produktu. Nie ma sprawy, ja lubię dłubać to poleciłem.

fafniak
12-01-2015, 21:13
Jak są tu "dłubacze" to w takim razie mam pytanie.
Mam gramofon Garrard 25 mk4 - realnie nie jest to sprzęt dobry/super , ale mam do niego ogromny sentyment.
Jakie są szanse na zrobienie podstawy gramofonu/obudowy z kawałka drewna ?

esperal
12-01-2015, 21:20
fafniak dlaczego nie pytasz na forum tematycznym? Polecam www.winyl.net

fafniak
12-01-2015, 22:27
W sumie zapomniałem o tym forum
Faktem jest ze jestem tam zarejestrowany :)
Dzięki za przypomnienie

robin102
13-01-2015, 19:16
Czarna płyta, chcieć czy nie wraca wielkimi krokami. Niech przykałdem będzie, zę fajne remasterowane wydawnictwa na winylu np japońskie ! Można nabyć taniej niż odpowiedniki CD też japońskie za które trzeba zabulić nawet 200 zł a wilnyla dobrego japońskiego kumpel kupil za 69 a ja za 169 zł na CD ta samą muzykę. Szlaaaag mnie trafił :)
Chyba robią to specjalnie abyśmy zaczęli kupować gramofony. Już zaczynam się rozglądać za jakimś do 1000zł :D

Rafał_Sz
13-01-2015, 20:46
Tylko, że na świecie nie ma już na czym tłoczyć płyt. Istniejące linie są eksploatowane, aż padną. Czy ktoś się potem odważy zainwestować w nową linię? Wątpię.

robin102
13-01-2015, 22:38
Z tego co wtajemniczeni ludzie mówili na wystawie AS 2014 to biznes rusza od początku. Robią nowe tłocznie, nowe lepsze technologie tloczenia i ulepszone materiały. Zobaczymy na przeciągu paru lat jak to będzie.

13-01-2015, 22:52
Tylko, że na świecie nie ma już na czym tłoczyć płyt. Istniejące linie są eksploatowane, aż padną. Czy ktoś się potem odważy zainwestować w nową linię? Wątpię.

Mnóstwo tego jest w Media Markt czy np. tutaj (https://www.jpc.de/s/1231437_43997?searchtype=cid&expid=1231437_43962_29) itp. sklepach.

Ja się nie mogę przełamać na kupno winyla, to trzeba lubić ;-)

moshica
14-01-2015, 09:12
Tylko pamiętajcie trzeba mieć je z dobrych wydawnictw a nie byle jakich. Nie wiem jak w niemieckim Media Markt...

wilk325
14-01-2015, 10:49
Czarna płyta, chcieć czy nie wraca wielkimi krokami. Niech przykałdem będzie, zę fajne remasterowane wydawnictwa na winylu np japońskie ! Można nabyć taniej niż odpowiedniki CD też japońskie za które trzeba zabulić nawet 200 zł a wilnyla dobrego japońskiego kumpel kupil za 69 a ja za 169 zł na CD ta samą muzykę. Szlaaaag mnie trafił :)
Chyba robią to specjalnie abyśmy zaczęli kupować gramofony. Już zaczynam się rozglądać za jakimś do 1000zł :D

Ale to nie do końca jest tak :(. Owszem, można wyrwać japońca za 60-100PLN; ale generalnie to trzeba za czarnego japończyka zapłacić powyżej 150PLN a i widziałem płyty po 600-1000PLN na aledrożyna ;)

pinio
14-01-2015, 12:30
Bo to czarne białe kruki pewnie są :)

robin102
14-01-2015, 13:52
Jam mam 2-3 pierwsze płyty Zeppelinów i Parpli na winylu. Żadna nie używana jeszcze ani razu. Skupowałem je po Europie kiedyś jeżdżąc. Wydawnictwa Yugoton :) coś z NRD też chyba mam z Bułgarii też. Ciekawi mnie jak by to zagrało na dzisiejszym sprzęcie :D kurna kupie se znów gramofona.

Rafał_Sz
14-01-2015, 14:02
Jam mam 2-3 pierwsze płyty Zeppelinów i Parpli na winylu. Żadna nie używana jeszcze ani razu.

Pytam z ciekawości. Kupiłeś telewizor, ale nie oglądasz TV. Kupiłeś płyty, ale ani razu ich nie przesłuchałeś. Łaj? :)

pinio
14-01-2015, 14:20
Najważniejsze, że zdjęcia robi :)

robin102
14-01-2015, 14:28
Płyty kupiłem celem kolekcjonowania czy jak to ująć, a telewizor do używania. Fakt nie za często oglądam bo prądożerny. Wolę ten budżet na prąd przeznaczyć na słuchanie muzyki. Na przykład dziś słucham ścieżek dźwiękowych (wspaniałych) z dwóch filmów "Nietykalni" oraz "Django" świetnie zrealizowane płyty, świetna muzyka. Polecam.

nikof100
15-01-2015, 17:21
...a telewizor do używania. Fakt nie za często oglądam bo prądożerny....

Nie moglem sie powstrzymac. Swietne podejscie do zycia :D Moze lepiej nie kupowac tv ktorego sie nie uzywa a chodzic do kina :D

robin102
15-01-2015, 17:36
Ale oglądam według potrzeb i możliwości portfela.
Gdybym był ginekologiem to oglądał bym więcej :D

grzegorzant
16-01-2015, 16:01
Witojcie :)
Ktokolwiek widział/SŁYSZAŁ , ktokolwiek wie !
http://www.leema-acoustics.com/product.html?prid=57
Sprawa dość pilna !
Miałby chodzić w parze z OPPO 103d
Polecają mi go mocno zamiast Atoll 100 integra
Co Państwo na to ? :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

pinio
16-01-2015, 16:41
:D:D:D

A skąd propozycja takiego egzotyka :) Bierz go, nie będę sam na forum, który posiada urządzenie tej brytyjskiej egzotycznej marki ;) :)

Mam Leema Elements DAC - DAC z przedwzmacniaczem ( http://www.leema-acoustics.com/product.html?prid=61 )

Słuchałem kiedyś Oppo 103D -> Leema Elements DAC -> 2xkońcówka mocy Leema Elements (konfiguracja jako monobloki).
Chyba też słuchałem Oppo 103D->Lema Elements (ten z twojego linka) - nie pamiętam już dokładnie.

Słuchałem w takim zestawieniu CD - nie słuchałem jako serwera plików i SACD/DVD

A co chciałbyś wiedzieć?

P.S> Nigdy nie słuchałem Atolla

manfred
16-01-2015, 20:08
Witojcie No i z mojego wielkiego pokoju 5x5 m ;-) muszę wydzielić sypialnię przez co pokój odsłuchowy pod kino domowe będzie teraz masakrycznie mały. Potrzebuje stendy zamienić na jakieś uchwyty ścienne. Nie chcę wiercić otworów w moich JBL ES20. Czy ktoś może mi doradzić zakup takich uchwytów ale żeby nie były odpowiednikiem cenowym D4s ;-)

16-01-2015, 20:16
Witojcie No i z mojego wielkiego pokoju 5x5 m ;-) muszę wydzielić sypialnię przez co pokój odsłuchowy pod kino domowe będzie teraz masakrycznie mały. Potrzebuje stendy zamienić na jakieś uchwyty ścienne. Nie chcę wiercić otworów w moich JBL ES20. Czy ktoś może mi doradzić zakup takich uchwytów ale żeby nie były odpowiednikiem cenowym D4s ;-)

U mojej córki wiszą takie (http://www.vogels.com.pl/uchwyt-scienny-glosnikowy-vogels-vlb200.html)

manfred
16-01-2015, 20:18
Nie spadną z nich? W jaki sposób się to mocuje ?

16-01-2015, 20:26
Nie spadną z nich? W jaki sposób się to mocuje ?

Nie, nie spadną bo maja z przodu i z tylu podstawę którą po zsunięciu blokujesz klik (https://www.google.de/search?q=Vogels+VLB200&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8la5VLHCB8L1OKragKgC&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1600&bih=789) popatrz na zdjęciach

źródło (http://www.nubert.de/images/cms/intros/intro_zubehoer_wandhalter.jpg)

fafniak
17-01-2015, 18:04
Też mam takie - tylko dokładnie zmierz czy na długość wejdzie ci kolumna
Gerard - ponieważ masz chyba lepszy dostęp do takich wynalazków - czy jest może wersja gdzie można taki uchwyt zamocować na ścianie ale tak żeby kolumna mogła byc prawie równolegle do ściany ? Efektywnie musiało by być tak że mocowanie ramienia jest od ściany odsunięte na ok 10-14cm

17-01-2015, 18:30
Gerard - ponieważ masz chyba lepszy dostęp do takich wynalazków - czy jest może wersja gdzie można taki uchwyt zamocować na ścianie ale tak żeby kolumna mogła byc prawie równolegle do ściany ? Efektywnie musiało by być tak że mocowanie ramienia jest od ściany odsunięte na ok 10-14cm

źródło (http://www.nubert.de/images/products/zubehoer/wandhalter_vlb-200_th1.jpg) tak ? ;)

fafniak
17-01-2015, 18:35
ekhm... no tak - tylko troszkę mam obawy przed takim umieszczeniem kolumn
Ale faktycznie - do tego pustego łba mi coś takiego nie przyszło ;)

17-01-2015, 18:41
ekhm... no tak - tylko troszkę mam obawy przed takim umieszczeniem kolumn
Ale faktycznie - do tego pustego łba mi coś takiego nie przyszło ;)

tutaj sa tansze tylko zobacz czy rozmiar kolumn bedzie sie zgadzal klik (http://www.ebay.de/itm/LAUTSPRECHERHALTER-BOXEN-HALTER-BOXENHALTERUNG-FUR-PA-DJ-BOX-IN-SCHWARZ-STAHL/281130631262?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26 asc%3D27681%26meid%3D576f588862f7418dad6763736f6a8 fe6%26pid%3D100010%26rk%3D3%26rkt%3D21%26sd%3D2711 79457996)
23-30 cm szerokość kolumny
15-35 cm głębokość kolumny

fafniak
17-01-2015, 18:57
Nie.. spoko - ja te mocowania które podlinkowałeś mam już bardzo długo
Moje obawy dotyczą tylko mocowania kolumny prostopadle do podstawy
Zginęła mi jedynie ta plastikowa osłona mocowania do ściany :( i nijak jej nie mogę dostać . W sklepie to patrzyli się na mnie jak na idiotę

manfred
17-01-2015, 20:43
Ja szukam jednak czegoś tańszego może i chinoli coś znajdę. Stendy to jednak był lans a teraz takie mocowanie to dla mnie lipa panowie.

fafniak
18-01-2015, 10:06
ano lipa
bo kolumna musi mieć dookoła przestrzeń
Ale u mnie w sypialni się sprawdza - ma "plumkać " ;)

22-01-2015, 19:57
Nie wytrzymałem :smile:

Wymieniony bezpiecznik topikowy w Pioneerze na AHP pozłacany

Volty skaczą mi od 222-227

pinio
22-01-2015, 20:02
Lepiej się pochwal, czy słyszysz jakąś różnicę?

22-01-2015, 21:14
Lepiej się pochwal, czy słyszysz jakąś różnicę?

Chciałbym być obiektywny, wszystko za szybko,
albo sprzęt się rozegrał, rozgrzał albo zmiana listwy, kabla zasilającego do gniazdka, kabla zasilającego do wzmacniacza, bezpiecznika topikowego w BR Player dało słyszalną różnice, dźwięk jakby dostał następne płuco, w tej chwili mogę słuchać z ominięciem regulacji tonów i jest dynamika, odczuwam bardziej dociągnięte dźwięki,
Na razie przesłuchałem dwie płyty i jest mi ciężko opisać odczucia słowami, tak pokrótce,
Nie bylem świadomy ze mój system był chory i dźwięk kończył się na 90% możliwości, przypuszczam ze 3-4% doszło, muszę jeszcze kabel cinch zmienić,
dlatego tez napisałem ze dostał płuco bo jego "parabola na skali jest jeszcze większa"
Właśnie oglądam koncert Schiller, ależ soczystość w dynamice, na pewno będę dokupował następne kable do przedwzmacniacza, BR Playera i (ciągle czekam na mój X-Uni, sklep zapomniał wysłać do serwisu i jeszcze muszę parę dni czekać)

fafniak
22-01-2015, 22:01
No to teraz musisz kupić platynowe bezpieczniki i koniecznie audiofilskie myszy oraz podkładki pod kable głośnikowe

22-01-2015, 22:24
No to teraz musisz kupić platynowe bezpieczniki i koniecznie audiofilskie myszy oraz podkładki pod kable głośnikowe

.... śmiej sie, pesymisto :p;)

Marcin, to jest łatwe do udowodnienia, przepiać w normalna listę żaden problem,
robiłeś już takie testy? zestaw kabli i takiej porządnej listwy ?
u mnie stało sie tak jakby końcówka zaczęła pracować efektywniej,
nie rozumiem dlaczego przychodzi mi takie dziwne porównanie, wcześniej jakby było coś "plastikowego w dźwięku" skala przycięta i zaokrąglona (nie mylić z oszlifowana), otworzyło sie to i efekt plastiku zniknął.

Jestem pewny ze jak kupie kabel do przedwzmacniacza i odtwarzaczy plus kable cinch to dojdę do prawie całkowitej możliwości wydajnościowy sprzętu

esperal
22-01-2015, 22:42
Kiedyś też wydawało mi się że słyszę różnice w dźwięku poszczególnych kabli i innych ulepszaczy, ale oczywiście zawsze słyszałem je tylko wtedy kiedy wiedziałem co jest akurat podłączone. Goniłem króliczka ale jego dogonić się nie da. Teraz to wiem.

Psychotrop
22-01-2015, 23:12
Panowie
odciągając Was od biednego Gerarda ;)

od jakiegoś czasu poszukuję wzmacniacza stereo, który to koniecznie będzie miał przetwornik cyfrowo-analogowy i koniecznie wejście optyczne i coaxial.

potrzebuję zebrać listę takich wzmacniaczy dostępnych na rynku, zabrać swoje głośniki, obecny amplituner i jechać do salonu na odsłuchy porównawcze.

póki co wpadł mi w oko Advance Acoustic X-i60

głośniki to monitory Magnat Quantum 673 (nota bene bardzo polecam osobom z niezbyt zasobnym portfelem - odsłuchiwałem je porównując, do Dali Zensor1 i 3, MA BX2, Mission MX2, Boston Acoustic A26)

budżet na wzmacniacz to ok 1500-1800zł max.

jakieś rozsądne propozycje?

p.s.
nie namawiać mnie tu na sprzęty za 4 miliardy dolarów, bo sobie i tak założony budżet mocno naciągnąłem :D

22-01-2015, 23:37
Kiedyś też wydawało mi się że słyszę różnice w dźwięku poszczególnych kabli i innych ulepszaczy, ale oczywiście zawsze słyszałem je tylko wtedy kiedy wiedziałem co jest akurat podłączone. Goniłem króliczka ale jego dogonić się nie da. Teraz to wiem.

Zmiana kabli głośnikowych dala mi w dynamice tyle ze zjechałem z wysokich +4 na 0 a niskie +6 na +3+2 a to tylko kable, miedziane, posrebrzane czy pozłacane mogą stonować, dodać przestrzenności, ocieplić itd. dźwięk i jak tego nie słyszysz to ja nic na to nie poradzę.

1.Jak pisałem, prąd skacze mi od 222V do najwyżej zauważyłem 228V, dlaczego w ogóle zainwestowałem w "prąd"
mam maszyny budowlane i gdy faza jest obciążone to widzę jak zanika ich efektywność, raz mi sie zdarzyło w pewnym mieszkaniu elektryk zamontował prowizorycznie jakiś slaby bezpiecznik i maszyna do szprycowania szpachli/farby włączyła się a pompa chodziła na wolnych obrotach nie dając rady wpompować materiału.
2.W sklepach czy na wystawach audio maja cacka za ogromna kasę do wyciągnięcia choćby dodatkowych 2%, zdaje sobie sprawę i nie twierdze ze jest ogromna różnica, to jest dopieszczenie szczegółów, nie twierdze tez ze to moja wyobraźnia, chce być naprawdę obiektywny, ale słyszę jak sie zmieniła charakterystyka dźwięku

esperal
22-01-2015, 23:42
Zmiana kabli głośnikowych dala mi w dynamice tyle ze zjechałem z wysokich +4 na 0 a niskie +6 na +3+2 a to tylko kable, miedziane, posrebrzane czy pozłacane mogą stonować, dodać przestrzenności, ocieplić itd. dźwięk i jak tego nie słyszysz to ja nic na to nie poradzę.
Jednym słowem masz niesamowity słuch.

robin102
23-01-2015, 00:18
Ale to się nie ma co brechać. Jedni lepiej słyszą inni lepiej mówią, jeszcze inni śpiewają czego tamci inni nie potrafią.
-----------------
Wzamcniacz z DAC w tym budżecie nawet mocno używany raczej nie uda się. ten AA x 60 lipka straszna jest, model 90 już już zaczyna grać.
Kupił bym na Twoim miejscu wzmacniacz plus do tego taki tani zewnętrzny DAC np od firmy Musicalfidelity. Jest ich takie udane czarne pudełeczko bywające na portalach za 500-600 zł . Ludzie się o nie bją na aukcjach. Do tego każdy dobrze grający wzmacniacz dokupisz za 800-1200zł. Sam zamiaruje tego DACa od MF kupić.

23-01-2015, 00:22
Panowie
odciągając Was od biednego Gerarda ;)

Dziękuje :-)

póki co wpadł mi w oko Advance Acoustic X-i60

Oj ciężko będzie go przebić, pewnie i tak nie ma szans ale posłuchaj Onkyo, firma która była od zawsze w zaciszu ale ma udane sprzęty

Wzamcniacz z DAC w tym budżecie nawet mocno używany raczej nie uda się. ten AA x 60 lipka straszna jest, model 90 już już zaczyna grać.
.

wiadomo, ale za ta kasę do monitorów to co tu wymagać

wilk325
23-01-2015, 09:16
Gerard idziesz ( prawie doszedłeś ) w dobrym kierunku. Jak mogę Ci polecić kable zasilające to ja używam Supry, dobre są też kable BLOCK ( mają też dobre cinch'e ). Dobra jakość za rozsądne pieniądze.
Ja mam prąd na poziomie 233-238V - ciekawe skąd skoro miało być 230 ;)
No i fajnie, że Ci się podoba, właśnie AA potrzebuje dobry prąd

23-01-2015, 09:50
Gerard idziesz ( prawie doszedłeś ) w dobrym kierunku. Jak mogę Ci polecić kable zasilające to ja używam Supry, dobre są też kable BLOCK ( mają też dobre cinch'e ). Dobra jakość za rozsądne pieniądze.
Ja mam prąd na poziomie 233-238V - ciekawe skąd skoro miało być 230 ;)
No i fajnie, że Ci się podoba, właśnie AA potrzebuje dobry prąd

Monachium cholera, tu jest prawie wszystko stare, internet mam 25 MBit/s a place za 50 MBit/s bo łącze nie pozwala na szysze, a opcja jest albo 16 albo 50, dziady.
A prąd, stara instalacja która jest w domu plus przeróbki właściciela pewnie tez robi straty, zapominam ale muszę wymienić jeszcze ten główny bezpiecznik
Dzieki za info o kablach.

Podawałem linki na innym forum to i tutaj podam
U mnie chyba nie ma to sensu bo nie mam oddzielnej fazy

AHP- Klangmodul IIIG

źródło (http://www.firstclasshifi.de/Bilder/Zubehoershopbilder/Klangm_III_G_Gross.png)

Klik-foto (http://www.minhembio.com/bilder/bild/?pic_id=348221.jpg)
Link do strony AHP (http://www.audiophiles-hifi.de/shop/artikelueber.php?wgruppeid=64&wgruppe_offen=64&sid=44a814753868a55d037e4914d00520ba)
Test z tabela (http://www.audiophil-online.de/hifitest/sicherung/vergleich.html) jaki moduł z jakim bezpiecznikiem co daje

Psychotrop
23-01-2015, 19:41
Kupił bym na Twoim miejscu wzmacniacz plus do tego taki tani zewnętrzny DAC np od firmy [/I]Musicalfidelity. Jest ich takie udane czarne pudełeczko bywające na portalach za 500-600 zł . Ludzie się o nie bją na aukcjach. Do tego każdy dobrze grający wzmacniacz dokupisz za 800-1200zł. Sam zamiaruje tego DACa od MF kupić.

odpada, bo po pierwsze - słuchu absolutnego nie posiadam i powyżej pewnej granicy nie słyszę różnic, zwłaszcza przy moich monitorach i moim "wypaśnym" pomieszczeniu odsłuchowym, czyli saloniku z kuchnią :mrgreen:
po drugie - wszystko ma być z pilota.
cały sprzęt stoi w szafce RTV za szybą z pleksy, z jedynym wycięciem otworem na tackę CD.
takie zabezpieczenie przed dzieckiem - podpatrzone u gliska.
co za tym idzie, nie będę miał możliwości przełączania w DAC między coaxial, a optycznym.
a tej klasie cenowej nie widziałem DAC z pilotem ;)
urządzeń cyfrowych posiadam sztuk 2. aby było "bezobsługowo" musiałbym kupić 2xDAC a to już się nie kalkuluje.

wiadomo, ale za ta kasę do monitorów to co tu wymagać

dlatego prosiłem o jakieś konkretne modele wzmacniaczy w ramach podpowiedzi ;)
sam nie jestem w stanie ogarnąć tego wszystkiego co jest dostępne na rynku, a każdy z Was coś tam słyszał, coś tam czytał, coś tam widział, a i nawet coś tam słuchał ;)

tak jak zwykle się wybiorę na odsłuchy i zweryfikuję pod moje gusta, tak jak było z tymi monitorami ;)
każdy zachwalał co innego, w salonie wzięliśmy na "warsztat" wszystkie przez Was polecane monitory i mi się spodobały jak grają te Magnaty, mimo że MA świetne, mimo, że Dali Zensory boskie itd itd ... ;)

a no i na koniec wzmacniacz musi się zgrać z tymi moimi Quantum 673.

p.s.
@robin
czemu twierdzisz że X-i60 gra nieszczególnie ?
jakbyś opisał jego granie ?
pytam, bo słyszałem X-i90, ale na dużo większych kolumnach i w dużo większym pomieszczeniu, więc biorąc pod uwagę moje warunki od razu pomyślałem o X-i60, który w/g producenta, poza jakąś pierdułką ma tylko słabsze końcówki mocy w stosunku do X-i90, a tak to jest to samo.

23-01-2015, 20:13
sam nie jestem w stanie ogarnąć tego wszystkiego co jest dostępne na rynku, a każdy z Was coś tam słyszał, coś tam czytał, coś tam widział, a i nawet coś tam słuchał ;)

Mialem na myśli to ze to dobry wybór i powinieneś być zadowolony, :smile: rozumiem ze masz przeznaczona sumę, wymagania, nie szukasz "monobloków" do wydobycia soków z drewnianej obudowy
Nie do końca tylko moc końcówki instrukcja (http://www.qobuz.com/info/IMG/pdf/Xi60_90_QuickStart.pdf) ostatnia strona
A jaka różnica gdy jest większe trafo i moc wyjściowa to już na pewno pięknie wytłumaczy robin102 którego poprosiłeś o wypowiedz

fafniak
23-01-2015, 20:58
Bo bardzo ważna jest możliwość/zdolnośc wygenerowania impulsu i jego wygaszenia
A to jest zwykle (choć nie zawsze) związane pośrednio z tym "co pod maską"
Oczywiście sa sprzęty które mają po 50-80 W i konkurują spokojnie pod tym względem z konstrukcjami 100-200W. Ale kasa też jest wtedy konkretna ;)

Psychotrop
23-01-2015, 21:18
powiem Wam o co tak naprawdę mi chodzi.

obecny sprzęt, to amplituner denon avr-2106 7.1 z 2005roku, który dostałem w prezencie od znajomego.
podobno udał się wyjątkowo denonowi jeśli chodzi granie w stereo i przetworniki DAC - tak jak nikkor 70-300VR nikonowi.
i gra faktycznie ładnie, ale ma problem z wysterowaniem głośników przy cichym graniu.
dołu praktycznie nie ma.
podłączyłem głośniki na bi-amp, przy niskich poziomach głośności - brak poprawy

po podłączeniu zwykłego starego technicsa z tym samym CD problem zniknął ;)
nagle głośniki zaczęły grać po cichutku, ku mojej uciesze, że to nie ich wina, a wzmacniacza ;)

niby nie przeszkadza mi to, bo słucham muzyki gdzieś na 1/3 gwizdka i wtedy jest już dobrze.
jednak często jest mocno ściszony (bo żona śpi, bo dzidzia w brzuszku u mamusi szaleje, bo już po 22 .... bla bla bla) i jest kicha :)

dlatego zacząłem się interesować jakimś wzmakiem stereo.

więc sami widzicie, że potrzeby moje (słuch) nie są zbyt wygórowane i to co mam w pewnych warunkach jest wystarczające.
jednak chciałby, żeby było wystarczające w każdych warunkach ;)

fafniak
23-01-2015, 22:05
No to obawiam sie że przy takich założeniach (wszystkomającywzmacniacz) + dobre ciche granie = niemożliwe

Psychotrop
23-01-2015, 22:10
też się tego obawiam

dlatego potrzebuję zrobić listę i jechać na odsłuch ;)
inaczej tego nie zweryfikuję, bo raczej na odsłuchach ludzie nie odpalają wzmacniaczy na minimum ;)

23-01-2015, 22:31
Psychotrop Jeżeli Technics sobie poradził a to dopiero jest leniwy sprzęt, linia melodyczna wzmacniaczy Technicsa jest, jakby to ując, niemelodyczna, chyba ze to modele z wyższej polki, to AA powinien Cie zaspokoić, Monitory nie są ciężkie, proponuje zabrać do sklepu podłączyć model i60 i porównać z i90
Naprawdę, takie monitory z mocniejsza końcówka i dobrym okablowaniem może Cie zaskoczyć, duza moc i efektywność murowana.

edycja
podaje zdjęcia przykładowe, dobry sprzęt, ładne stojaki i muzyka gra :wink:
1 (http://bilder.hifi-forum.de/medium/52907/hk-web_506268.jpg)
2 (http://bilder.hifi-forum.de/max/52907/fuss6_506269.jpg)
3 (http://bilder.hifi-forum.de/medium/350917/img-20150118-172603_520904.jpg)

Psychotrop
23-01-2015, 22:45
Psychotrop Jeżeli Technics sobie poradził a to dopiero jest leniwy sprzęt, linia melodyczna wzmacniaczy Technicsa jest, jakby to ując, niemelodyczna, chyba ze to modele z wyższej polki, to AA powinien Cie zaspokoić, Monitory nie są ciężkie, proponuje zabrać do sklepu podłączyć model i60 i porównać z i90
Naprawdę, takie monitory z mocniejsza końcówka i dobrym okablowaniem może Cie zaskoczyć, duza moc i efektywność murowana.

tak jak zwykle się wybiorę na odsłuchy i zweryfikuję pod moje gusta,

a wcześniej jeszcze napisałem, że zabiorę monitory i obecny ampli do porównań ;)

też mam nadzieję, że da radę (ale to tylko nadzieja).
choć te Magnaty mają sporą sprawność/skutecznośc czy jak to tam się pisze, bo aż 91dB i to potwierdzone pomiarami, a nie, bo tak sobie napisał producent coby przyciągnąć klientów ;)

obaczymy.

tylko, że nie chcę targać całego majdanu na odsłuch jednego wzmacniacza :D

i stąd prośba o rzucenie jakimiś modelami, bo na pewno przeoczyłem jakieś sprzęty.

a wpisując w google zapytanie o wzmacniacz stereo + dac, albo coaxial, albo toslink, albo optic, wyskakują ciągle te same wzmacniacze.

a wiem, że jest ich więcej na rynku, bo np na tego AA X-i60/i90 trafiłem totalnie przypadkiem, u kolegi mojego znajomego na mieszkaniu, a nie przez google.

23-01-2015, 22:59
Wczoraj dzisiaj przejrzałem internet i nie widziałem wzmacniacza w tej cenie z tymi trzema cechami,
1. Pracującego w klasie A, a Tobie zależy na efektywności przy cichym słuchaniu,
2. Z wbudowanym DAC
3 Tak dużym trafo na pokładzie.
Az sam jestem ciekaw czy coś konkurencyjnego jest.

Psychotrop
23-01-2015, 23:07
najlepszą opcją jest wzmacniacz + dac, ale żona na ten układ nie pójdzie, a i pieniążków nie dołoży :D
ach te baby ;)

co do klasy może być AB.
zresztą taki jest chyba Xi60 i Xi90.

23-01-2015, 23:16
najlepszą opcją jest wzmacniacz + dac, ale żona na ten układ nie pójdzie, a i pieniążków nie dołoży :D
ach te baby ;)

co do klasy może być AB.
zresztą taki jest chyba Xi60 i Xi90.

Nie wiem jakie masz cd czy dvd, posprzedawaj i kup BR Player z DAC i będziesz miał większe pole manewru

w AA jest przełącznik ”High Bias” wtedy zaczyna pracować w klasie A a jak robisz głośniej to się przełącza AB

źródło (http://www.areadvd.de/images/2014/08/Advance-Acoustics-X-i90-Bedienelemente-Front2.jpg)

alez mi muli forum, muszę zresetować kompa, po wystawieniu zauważyłem ze to oznaczenie jest do par kolumn, ale to co napisałem ze pracuje w klasie A to prawda

Psychotrop
23-01-2015, 23:23
własnie o ten przełącznik mi chodziło ;)
sam BD z wbudowanym DAC nic nie da.
jest jeszcze TV, który nie ma DAC.

więc kupowanie BD (pewnie ponad 1000pln) + DAC do TV + wzmacniacz ...
za cienkim w uszach na taki wydatek :/

a obecny sprzęt praktycznie "niesprzedawalny", więc nie odzyskam z niego żadnych pieniążków.

23-01-2015, 23:38
własnie o ten przełącznik mi chodziło ;)

No i jest z tylu wzmacniacza ;)

sam BD z wbudowanym DAC nic nie da.
jest jeszcze TV, który nie ma DAC.

więc kupowanie BD (pewnie ponad 1000pln) + DAC do TV + wzmacniacz ...
za cienkim w uszach na taki wydatek :/

a obecny sprzęt praktycznie "niesprzedawalny", więc nie odzyskam z niego żadnych pieniążków.

Pozostaje szukanie wzmacniacza podobnego do AA, jeszcze polatam po stronach ;)

Psychotrop
24-01-2015, 00:19
No i jest z tylu wzmacniacza ;)
tak wiem, znam instrukcję i zdjęcia z każdej strony na pamięć ;)

Pozostaje szukanie wzmacniacza podobnego do AA, jeszcze polatam po stronach ;)

a klasa AB, to nie to samo co AA, tylko inna, marketingowa nazwa wypromowana przez technicsa (chyba)?

robin102
24-01-2015, 00:21
W sumie to się nie popiszę. Z kolegą byliśmy w sklepie bo konieczni chciał kupić wzmacniacz z DAC tak na zaś bo do dziś mimo że kupił urzadzenia to nie używał opcji odtwarzania plików . Zaczęliśmy od najtańszego i po kilku taktach wyłączyliśmy model 60. Było sucho i płasko, model 90 jakoś już to grało, Doszliśmy do wniosku, że to nie nasza bajka i poszliśmy, ale kolega w sumie kupił odtwarzacz CD z DAC takim nibnym z gniazdem USB, że tam se można pendriva z plikami wsadzić. Wzmak CA 651 o ile pamietam umożliwia odtwarzanie plików przez USB o ile mnie pamięć nie myli.

robin102
24-01-2015, 00:23
Może aby zyskać na jakości brzmienia w domu to te 1500 zł wtopić w lepsze kolumny, a jak na basie Ci po cichu zależy to dokup suba używanego REL jakiś czy Epos za 1000zł da się kupić.

fafniak
24-01-2015, 00:35
Może coś przeoczyłem, ale obstaję przy swoim - przy tych założeniach cenowych i wyposażenia - jest to niemożliwe.
Ew. pozostaje szukać w starszych bardzo mocnych amplitunerach "video" ale tu znowu wracamy do umiejętności grania cicho i dobrze i koło się zamyka.
Żadne druty i kondycjonery nie pomogą.
Myślę że gdyby budżet był w okolicach 3500zł - to udało by sie znaleźć kilka sprzętów które warto by posłuchać.

24-01-2015, 00:41
a klasa AB, to nie to samo co AA, tylko inna, marketingowa nazwa wypromowana przez technicsa (chyba)?

Powiem szczerze ze sam dopiero wyszukiwałem w necie, nie mam pojęcia co chciał technics oznaczyć ta klasa AA

edycja
znalazlem Pioneer A-70 ale drogi jak .....

Psychotrop
24-01-2015, 00:51
@robin
głośników zmieniał nie będę, bo te naprawdę ładnie grają (oczywiście w moim mniemaniu), test porównawczy robiłem na swoim ampli i jakimś NAD chyba.
tak jak wcześniej pisałem, MA, Dali, Mission, Bostony ... wszystkie ładnie grały, ale gustowo, najbardziej mi spasiły właśnie te magnaty.

a co do suba.
też o tym myślałem, ale
no właśnie, zawsze jest jakieś ale ...

nigdy w stereo nie miałem do czynienia z subami, a i zresztą w kinie też nie ;)
tyle co u znajomych.
ot boję się ich, że mi dźwięk spierdaszą :)

nawet przeglądałem kiedyś allegro i byłem już skłonny kupić Cabasse Santorini 21... za 1200pln!
ze sklepu, powystawowy, miał uszkodzony lakier i trochę drewienka odłupanego ....
ale nowe mieszkanie, nowe wydatki na wykończenie bla bla ...
jeszcze wtedy nie miałem nawet głośników ;)

natomiast jeśli byłby to sub małych gabarytów, który by sobie tam gdzieś w tle delikatnie plumkał i nie przeszkadzał muzyce, to czemu nie.
a no i mieszkam w bloku, więc tym bardziej to musiałaby być dyskretna maszynka.

tematu subów jednak nie znam w ogóle :/

ale w sumie czemu nie.
ten obecny denon mi "powiedzmy" odpowiada muzycznie, więc chwilowo mógłby zostać.
sub delikatnie by nadrobił jego mankamenty przy cichym słuchaniu.
w filmach mógłby dać kopa.

jest to jakaś koncepcja.

tyle, że zaznaczam - ten denon mój gra całkiem fajnie jak się go już podkręci na jakieś 1/5 mocy - wtedy monitory dają radę nawet w scenach akcji, czy walki w filmach ;)
więc tak naprawdę suba bym potrzebował małego, do delikatnego plumpkania.

czyli mam 2 opcje.

wzmak, lub sub.

co do subwooferów - znacie jakieś niewielkie konstrukcje "nie pierdzące" a grające ?

REL to porządna firma, ale robią potężne sprzęty, które "zabiłby" rodzinkę i sąsiadów ;)

@fafniak
z takim budżetem, to bym się nie zastanawiał :)
niestety trzeba jeszcze kupić zasłony, karnisze, jakiś dywan i inne ustrojstwa do nowego mieszkania.
a jak córa się urodzi za 3 tygodnie, to mogę zapomnieć o wydatkach na przyjeności ;)

@Gerard
widziałem tego Pioneera w sklepie ;)
widziałem też Onkyo, Yamahe, Denona i Harmana .... i te mam na liście do odsłuchu, plus ten AA X-i60, choć teraz jestem uprzedzony przez robina ;)

fafniak
24-01-2015, 01:09
hmmm - jak masz wyjście na suba w tym sprzęcie to chyba robin dobrze radzi.
Tylko szukaj takiego "muzycznego" suba - bo kinowe to kiszke ci zrobią.
REL jest ok

robin102
24-01-2015, 01:14
Dobry sub nie jest zły w muzyce, to żaden grzech słuchać z subem dobrze dostrojonym. REL robi małe suby zamkniętej konstrukcji lepsze do muzyki właśnie. Sam sie w swoim czasie rozgladalem za małym subem z obawy, że mi przy muzyce filmowej może dołu zabraknać. Jednak nie zabrakło, a widziałem sporo fajnych razsowych konstrukcji nawet do 1000zł. Jak Ci Deanon fajnie gra, a jest to możliwe to bym se na Twoim miejscu łepetyny wzmacniaczami tanimi nie zawracał.

Psychotrop
24-01-2015, 01:20
no dobra - mało czasu jest, bo siedzimy z żoną "na walizkach" przygotowani do wyjazdu na porodówkę ;)

subwoofer do muzyki!
szukamy opcji, REL - zaraz odpalam net i szukam.
na jakieś firmy/modele jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?
dla żony - kolor czarny, lub biały, najlepiej połysk (lakier), ale to nie problem, bo mogę go ładnie pociągnąć lakierem, bądź okleiną ;) więc można to pominąć ;)
tak jak pisałem - bladego pojęcia nie mam o subach, bo się ich bałem i omijałem szeroki łukiem ;)

esperal
24-01-2015, 03:49
Jeśli to ma być też do muzyki to szukaj Velodyne choć może być drogo.

MariuszJ
24-01-2015, 08:36
Chwale sobie swojego: Sonus Faber Gravis (v1). Membrana bierna, porzadny mosfet, dobra kontrola. Powinienes mimo niskiej podazy dostac za 2kpln, oczywiscie z rynku wtornego. Raczej do monitorow, choc widzialem instalacje z podlogowkami.

Rafał_Sz
24-01-2015, 11:45
subwoofer do muzyki!

JBL E250. Nowa wersja jest bez kabli. Tylko jak masz sąsiadów, to odpada. ;)

fafniak
24-01-2015, 11:53
Najważniejsze jest to żeby miał wystarczająco szeroki zakres częstotliwości (tak aby uzupełnił kolumny a nie by była dziura )
I żeby się nie spóźniał - wiem jedno koda sw1000 absolutnie odpada. W filmie jako tako ale w muzyce wyglądało to tak jakby "przypominała " sobie że nalezy się uruchomić, po pewnym czasie ;)

Rafał_Sz
24-01-2015, 11:57
Ten JBL daje radę. Jest szybki i ma spory zakres regulacji (odcięcie, czułość, faza). O szczytowej mocy 700W nie wspominam, bo po co. ;)

24-01-2015, 12:14
Tylko uważaj bo za duży SUB może zaćmić monitory a przy cichym słuchaniu będą buczeć zamiast brzmieć.

MariuszJ
24-01-2015, 13:12
Tylko uważaj bo za duży SUB może zaćmić monitory a przy cichym słuchaniu będą buczeć zamiast brzmieć.

Mozesz uzasadnic?

24-01-2015, 13:44
Mozesz uzasadnic?

Tak, za duży SUB w za małym pomieszczeniu niestety może popsuć cala akustykę, efekt za dużego rezonansu, w kinie domowym jest to idealne wykończenie, wystarczy włączyć sam sub i posłuchać na jakich częstotliwościach działa i jakie wydobywają się dźwięki, jak pisał fafniak szukać z szerokim pasmem ale robiłem kiedyś próby, w takim przedziale cenowym i mniejsze SUBy z monitorami w warunkach blokowych 20-30m2 były efektywniejsze i grały większym zakresie wypełniając bas w stereo, mój ojciec kupli sobie za duży Sub, "trzeba doszukiwać się wokalu w basie", ale on był basista.

MariuszJ
24-01-2015, 14:14
Kłopoty z subem mogą (i zwykle są) wynikiem interakcji z pomieszczeniem. I w tym przypadku wielkość suba (zwykle implikująca pasmo przenoszenia od dołu) może mieć znaczenie.

Sklejenie pasma też oczywiście może być problemem, ale właśnie po to ma się regulowane odcięcie, fazę i swobodę w ustawieniu suba w pomieszczeniu, żeby sobie z tym radzić. Ale pasmo przenoszenia od dołu nie ma znaczenia.

Mniejsze suby zwykle wypełniają pomieszczenie łomotem w okolicach 50-80Hz, który niektórzy biorą za bas :) Szczególnie jak im regał rezonuje ;) Dla takiego efektu wystarczą dowolne kolumny i pogardzane pokręcadełka bass na wzmacniaczu.

Psychotrop
24-01-2015, 16:15
no właśnie.
duży nie może być.
jakieś 19m2 - pesudo salonik z kuchnią, a to wszystko w bloku.

ma on uzupełniać przy cichym graniu i tak dobrze grające monitory.
przy głośności od powiedzmy 1/5 mocy wzmacniacza sub staje się zbędny ;)

po wczorajszych nocnych poszukiawaniach w necie spodobał mi się REL T Zero:
- Wymiary 21.6x24.1x26.0 cm - uwzględniając nóżki i tylny panel
- Waga netto 6.8 kg

cena taka jak planowałem dać maksymalnie za wzmacniacz stereo.

http://www.ceneo.pl/17247202#tab=spec

Velodyne impact 10 też fajny, ale za duży, a Impact mini kosztuje powyżej 2k pln

@Rafał
ten JBL by mi mieszkanko rozsadził i nic poza bum bum bum bym nie słyszał ;)
dużo za duży.

będę jeszcze śledził rynek używek.

24-01-2015, 18:46
Kłopoty z subem mogą (i zwykle są) wynikiem interakcji z pomieszczeniem. I w tym przypadku wielkość suba (zwykle implikująca pasmo przenoszenia od dołu) może mieć znaczenie.

Sklejenie pasma też oczywiście może być problemem, ale właśnie po to ma się regulowane odcięcie, fazę i swobodę w ustawieniu suba w pomieszczeniu, żeby sobie z tym radzić. Ale pasmo przenoszenia od dołu nie ma znaczenia.

Mniejsze suby zwykle wypełniają pomieszczenie łomotem w okolicach 50-80Hz, który niektórzy biorą za bas :) Szczególnie jak im regał rezonuje ;) Dla takiego efektu wystarczą dowolne kolumny i pogardzane pokręcadełka bass na wzmacniaczu.

Myślę ze gdybyśmy się spotkali na odsłuchu to byśmy sobie "rękę podali" a na forum mijamy się i nie zgadzamy przez interpretacje.

BOSE wcale nie posiada dużego SUBa a jednak dużymi skokami swojego zakresu fajnie mi wypełniał muzykę, słuchałem tez w mieszkaniach kina domowe i jak pisałem gdy przy filmach gdzie skupiamy się na dialogu i efektach ścieżki muzycznej filmu to przy muzyce stereo wszytko to co najpiękniejsze zostaje zmiażdżone,
Jedno i drugie gra, ale jeżeli chcemy doszukiwać się w muzyce "duszy" ( wszystkich slow do wyrażenia odczuć ) to tylko w stereo

Nie miałem na myśli pukających subwooferów ;)

P.S
Dlatego moja propozycja była, nie za duży ale nie malutki SUB, żeby pracował miękko, szybko i żeby się za nim żaden "gil" nie ciągnął.

manfred
25-01-2015, 22:41
Szukam maskownicy do kąta o długości ok. 2-2,2 metra. Niestety ukształtowanie pokoju pozwala mi tylko i wyłącznie usytuowanie głośników tylnych w kącie pokoju na tej wysokości. Kabel to 2,5 mm Klotz jest czarny jak noc i potrzebuje go zamaskować białą maskownicą.\Za pomoc dzięki

25-01-2015, 23:02
Jak nie znajdziesz to z normalnego kanału (https://www.google.de/search?q=listwa+kanal+na+kable&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=R1nFVIWKBKi07gbs-4DwBg&ved=0CCIQsAQ&biw=1600&bih=789) na kable, sam dekiel przykleić na akryl czy tego typu kleje, rożne listwy wykończenia mebli kuchennych tez można użyć ;-)

manfred
25-01-2015, 23:04
Przeglądałem korytka le denerwują mnie czarne napisy na nich producent i takie tam informacje. Jak nic nie znajdę to będe musiał szukać w tym kierunku

Psychotrop
25-01-2015, 23:50
nie wiem jakie masz warunki, ale podkucie tynku i puszczenie w ścianie ?
a jeśli regipsy, to już totalnie bajka, tu dziura, tam dziura i przeciągasz.
oczywiście tylko w tych widocznych miejscach.

widziałem też gdzieś u mnie w pracy korytka do prowadzenia kabli w kształcie trójkąta prostokątnego - w sam raz w róg.
jak dorwę gości od instalacji sieciowych, to podpytam.
na googlu tego znaleźć nie mogę :/

manfred
26-01-2015, 09:12
Jakiekolwiek kucie odpada. Mądry po szkodzie jest manfred. Stawiałem ścianke regipsową i zapomniałem o poprowadzeniu rurek na przerwody. Z drugiej strony nie wiedziałem dokładnie jak rozmieścić te głośniki i takie tam. Teraz wiem że niestety muszą być na wysokości tej co napisałem. Najbardziej odpowiadało by mi polożenie białej rynienki własnie o takim trójkątnym profilu. Jak nie znajdę to położę w kształcie prostokąta.

Rafał_Sz
26-01-2015, 11:34
Półokrągłe listwy maskujące znajdziesz w Castoramie na dziale elektrycznym obok listew i peszli do kabli.

Dokładnie taką (na biało machniesz sobie sprayem).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/201600-2.jpg
źródło (http://static1.tme.eu/products_pics/3/4/e/34e5b2ef0d3ca630a6d789b5d53a50c3/201600.jpg)

manfred
26-01-2015, 12:31
ano lipa
bo kolumna musi mieć dookoła przestrzeń
Ale u mnie w sypialni się sprawdza - ma "plumkać " ;)

Nikt w Polsce nie robi takich podstawek z blachy na surroundy? Czy jestem zmuszony tylko na ebay zamawiać?

manfred
26-01-2015, 18:02
tutaj sa tansze tylko zobacz czy rozmiar kolumn bedzie sie zgadzal klik (http://www.ebay.de/itm/LAUTSPRECHERHALTER-BOXEN-HALTER-BOXENHALTERUNG-FUR-PA-DJ-BOX-IN-SCHWARZ-STAHL/281130631262?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D555012%26algo%3DPW.MBE%26ao%3D1%26 asc%3D27681%26meid%3D576f588862f7418dad6763736f6a8 fe6%26pid%3D100010%26rk%3D3%26rkt%3D21%26sd%3D2711 79457996)
23-30 cm szerokość kolumny
15-35 cm głębokość kolumny

Chyba jednak zdecyduję się na te. Wydają mi się najbardziej solidne choć szkoda, że nie ma jakiegoś innego bezpiecznego mocowania oprócz wkręcenia śrubki gdy głośnik chcę maksymalnie pochylić.
http://www.avstore.pl/b-tech-bt77-uchwyt-glosnikowy-scienny.html

26-01-2015, 18:14
Chyba jednak zdecyduję się na te. Wydają mi się najbardziej solidne choć szkoda, że nie ma jakiegoś innego bezpiecznego mocowania oprócz wkręcenia śrubki gdy głośnik chcę maksymalnie pochylić.
http://www.avstore.pl/b-tech-bt77-uchwyt-glosnikowy-scienny.html

Moze będzie możliwość po zsunięciu klem zablokować to zamiast tej śrubki można taśma dwustronna, kupisz to ocenisz czy to bezpieczne.

manfred
26-01-2015, 18:17
Myślałem o taśmie dwustronnej mam taką mocną jak potrzebuje lampę błyskową jakoś nietypowo zamocować. No chyba że malutka śrubka i trudno lepsza mała dziurka niż głośnik na ziemi. Zwłaszcza że jak głośno gra to pewnie jakieś luzy bedą się robić. Choć nie słyszałem aby komuś spadł na ziemię.

spiritus
26-01-2015, 19:14
Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj zapytanie pierdyknę.

Jakie polecacie słuchawki douszne (do telefonu) w granicach do 50 zł. Kupi coś zarąbistego?
Lubię porządne brzmienie :)

fafniak
26-01-2015, 19:38
same zarąbiste

MariuszJ
26-01-2015, 19:52

Jakie polecacie słuchawki douszne (do telefonu) w granicach do 50 zł. Kupi coś zarąbistego?

Sprowadź z Chin Philipsy SHE9500

26-01-2015, 20:15

Szukaj takich żeby Ci najgłębiej do uszu weszły, poważnie,
ze szpicem, pestki jak chcesz otoczenie słyszeć, ale dynamiki nie będzie.

Bierz Sony albo Philips, córce kilka par kupowałem zawsze Sony ale modeli nie pamiętam.
może takie
SONY MDR-EX 15 APB

źródło (http://www.euronics.de/Produktabbildung/Sony-MDR-EX-15-APB-In-Ear-Kopfhoerer-mit-Kabel-schwarz.png?V10ID007931253N7931253_zoom)

fafniak
26-01-2015, 20:32
Ale mają być zarąbiste !!!
A wy tu jakieś takie ...

fafniak
26-01-2015, 20:36
Myślałem o taśmie dwustronnej mam taką mocną jak potrzebuje lampę błyskową jakoś nietypowo zamocować. No chyba że malutka śrubka i trudno lepsza mała dziurka niż głośnik na ziemi. Zwłaszcza że jak głośno gra to pewnie jakieś luzy bedą się robić. Choć nie słyszałem aby komuś spadł na ziemię.

Zupełnie mi to mocowanie się nie podoba :(

Chyba że taśma dwustronna naklejona na te elementy boczne które ściskają kolumnę ?

26-01-2015, 20:39
Właśnie ta cena robi je zarąbiste :-) ale tylko z jednym wykrzyknikiem ;-)

wilk325
26-01-2015, 23:13
Jak mają być zarąbiste to Sennheiser HD-800, może ktoś za 50 dych odda ;), jak nie to innych nie znam :(.

manfred
26-01-2015, 23:19
Zupełnie mi to mocowanie się nie podoba :(

Chyba że taśma dwustronna naklejona na te elementy boczne które ściskają kolumnę ?

No bo jak inaczej to umocować? Jak dla mnie te "chwytaki" powinny być po przeciwnej stronie.

glisek
27-01-2015, 00:46
od jakiegoś czasu poszukuję wzmacniacza stereo, który to koniecznie będzie miał przetwornik cyfrowo-analogowy i koniecznie wejście optyczne i coaxial.

potrzebuję zebrać listę takich wzmacniaczy dostępnych na rynku, zabrać swoje głośniki, obecny amplituner i jechać do salonu na odsłuchy porównawcze.

Lasket, ja se myślę, że przez najblizsze pare lat to początkowo będziesz wyczulony na wysokie dźwięki typu placzacego, potem będziesz słuchał muzyki z teletubisiow, świnki peppy i innych. Do tego czasu rynek wzmacniaczy sie powinien zmienić. Wiec na razie daj sobie spokoj ??

...

Gerard, jak jeszcze nie namowiles elektryka do grzebania w instalacji, to zmien sobie ten bezpiecznik 16A na 16C i wzmacniacz nie będzie ci nic wywalac.
Temat mam dość dobrze przetestowany w wielu miejscach gdzie byl duży toroid i bezpieczniki 16A

27-01-2015, 00:51
Gerard, jak jeszcze nie namowiles elektryka do grzebania w instalacji, to zmien sobie ten bezpiecznik 16A na 16C i wzmacniacz nie będzie ci nic wywalac.
Temat mam dość dobrze przetestowany w wielu miejscach gdzie byl duży toroid i bezpieczniki 16A

Milem to dzisiaj załatwić ale nie wyszło, jutro na pewno pogadam z elektrykami i w planach jest C16 ;-)
Dzięki

fafniak
27-01-2015, 22:52
Czy ktoś miał doczynienia ze sprzetem pod tytułem elektrocompaniet ?
Dokłądniej o EC 4.7 i aw 120

esperal
27-01-2015, 23:36
fafniak, tego o co pytasz nie miałem, ale mam odtwarzacz cd EMC1 UP. W niektórych kręgach ten cd jest uważany za jeden z najlepszych odtwarzaczy jakie kiedykolwiek zaprojektowano. Ogólnie firma robiła sprzęt z najwyższej półki i jak tylko pieniążki pozwalają to śmiało próbuj.

fafniak
28-01-2015, 00:22
ehhh
na razie spłukałem się na DACa ....
Ale robiąc porządki znalazłem numer hifi z 2007 roku i test tego sprzętu/zestawu
i dawna "miłość" odżyła ...

28-01-2015, 00:37
ehhh
na razie spłukałem się na DACa ....
Ale robiąc porządki znalazłem numer hifi z 2007 roku i test tego sprzętu/zestawu
i dawna "miłość" odżyła ...

A co kupiłeś ? no i poproszę parę slow na temat ;-)

pinio
28-01-2015, 00:38
I dopiero teraz się dowiadujemy ;) Jaki to DAC urzekl twoje ucho?
EDIT: Gerard też czujny :)