Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
[
22]
jurkarol
23-01-2025, 15:24
Nie mogę Ci wysłać wiadomości hm....
jurkarol
24-01-2025, 14:30
Już, opróżniłem skrzynkę wszystko działa
paparapa
24-01-2025, 20:43
Te kolumienki potrafią zagrać bardzo fajnie. Ale nie z każdym wzmacniaczem. Są niestety wymagające co do napędu.
jurkarol
24-01-2025, 21:42
Ja do starszego Onkyo tx8050, ten ma moc. Kolumny Yamahy do niego już trochę za słabe. Kurcze no ale najbardziej mi te magnaty by pasowały
cz4rnuch
24-01-2025, 21:58
W nawiązaniu do mojej poprzedniej wrzutki odnośnie serwisów streamingowych:
https://www.youtube.com/watch?v=QVXfcIb3OKo&t=111s
Swoją drogą ciekawy kanał. I tak się tylko zastanawiam, bo ostatnio tyle się pisze i mówi o tym, czy to ludzie się budzą z letargu i otwierają oczy na te szemrane praktyki czy może to po prostu jakieś wojenki między platformami a te wszystkie artykuły, klipy i książki to tylko działa konkurencji wymierzone w największego gracza?
Być może kogoś zainteresuje. https://www.infoaudio.pl/artykul/2527,daniel-hertz-maria-350-po-tym-wzmacniaczu-juz-nic-nie-bedzie-takie-samo-znalazlem-swojego-sw-grala
Widzę jeden problem (nie wiem ile kosztował cały zestaw) - pomieszczenie.
jurkarol
14-02-2025, 13:43
w latach 80. stosowałem już głośnik centralny dodatkowo do Amatora stereo, brzmiało to bardziej przestrzenne. Szkoda, że tego nie opatentowałem.
Gdyby ktoś chciał tanio niezłe kolumny to zapraszam tutaj - https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-dali-505-irn
jurkarol
14-02-2025, 14:24
Ekstremalny audiofilizm, kiedyś tak pomyślałem czy ktoś wpadnie na pomysł, żeby nawet prąd z elektrowni ciągnąć własnym kablem a tu proszę prawie
https://youtu.be/XJJy6VJvSCk?si=B4xOuXKTo-54xyqU
cz4rnuch
14-02-2025, 15:11
W tonie składowym kiedyś pokazywali "audiofilski stolec". Życie jest pełne niespodzianek :)
jurkarol
14-02-2025, 16:27
W tonie składowym kiedyś pokazywali "audiofilski stolec". Życie jest pełne niespodzianek :)
Ton składowy jest świetny z tym odczarowywaniem magii
https://topguitar.pl/newsy/unia-europejska-chce-zakazac-uzywania-wzmacniaczy-lampowych/
https://topguitar.pl/newsy/unia-europejska-chce-zakazac-uzywania-wzmacniaczy-lampowych/
To był żart ;)
Tyle, że te ich żarty przestają być zabawne. :lol:https://abcprezentacji.pl/blog/post/1480-Koniec-produkcji-i-sprzedazy-projektorow-lampowych-Projektor-laserowy-to-juz-standar
W skrócie. Dorastałem z Kasprzakiem, potem Diorą i Altusami. Potem (ponad 20 lat temu) dorobiłem się Yamahy RX-V550 i zestawu KODA AV707. Pamiętam, jak na Matrixie, w tej scenie jak wchodzą do budynku, kule świszczały dookoła a regały grały i musiałem wszystko podklejać żeby nie wibrowało. Teraz znów mam fazę na słuchanie. Pod telewizorem pyka Denon Ceol n10 z białymi Wilsonami Raptor 3. Muzyka to Tidal oraz USB z osobiście konwerowanymi płytami z moicch zasobów... Czasem CD.
W "pokoju odsłuchowym" Yamaha jako stereo z podpiętym optycznie Chromecat audio (1). Generalnie słucham sobie raczej cicho, i właśnie wtedy wszystko musi zagrać fajnie.
Kilka lat temu zaczęły się problemy z pilotem. A teraz padła Yamaha. W sumie okazało się, że po rozebraniu pilota i wyczyszczeniu wszystko się naprawiło a Yamaha wstaje jak się jej zdejmie na chwilę zasilanie.
No ale chyba czas na zmiany. Byłem w Q21 z nadzieją, że siądę, posłucham, dostanę WOW i wydam ciężko zarobione złotówki.
Odsłuchałem moją listę na sprzęcie za 8, 10 i 12 tysięcy. I owszem - gra zacnie. Ale albo ja jestem głuchy (możliwe) albo moja muzyka jest do bani (możliwe) bo ja WOWa nie dostałem. Ani deko. Słyszałem dokładnie to samo co u mnie, pamiętając, żeby słuchać cicho, tak jak w domu. Bo kusi, żeby odkręcić... Kuuuuussssiiiii...
Spodobał mi się bardzo (wizualnie, brzmieniowo i odsłuchowo) Audiolab 6000A Play, ale nie ma wyjścia USB. Słabo. Outlet za 3 tysiące. A kolumny to różnie - jedne lepiej grały dołem, inne poprawnie.
I to tyle.
A jeszcze jedna sprawa - tam jest idealny warunek odsłuchowy. Jakby to zagrało u mnie
W sumie mogę wziąć na odsłuch do domu ten sprzęt, ale musiałbym zostawić równowartość w gotówce.
Popełniłem błąd i popatrzyłem co jest ze stereo w okolicy i jest tego od cholery w cenach zachęcających do zakupu używanego.
Nie wiem co robić. Szkoda, że Yamaha się naprawiła.
Tak się chciałem wyżalić.
Tak się chciałem wyżalić.
Zaraz tam wyżalić. Podzieliłeś się przemyśleniami. Moim zdaniem słusznymi zresztą. przy obecnej technologii ciężko już aby wzmacniacz dawał efekt WOW.
To nie to co kiedyś, jak przechodziłeś z Kasprzaka na Yamahę ;-) Wtedy tak, efekt WOW był ;-)
Obecnie wzmacniacze (od pewnego poziomu, umówmy się, nie te najtańsze za 100 zł) mają możliwości zdecydowanie wykraczające poza moje możliwości usłyszenia różnicy.
Nie umiem odróżnić tego jak gra mój "tani" EverSolo AMP-F2 od "drogiego" Vincent Audio SV-237MKII na tych samych głośnikach.
Jak nie słyszeć różnicy, to nie ma co szukać metafizycznego efektu łał który w sumie głównie siedzi w głowie i jest wywoływany przez autosugestię (droższy sprzęt ---> lepszy no i to co mówi sprzedawca w salonie).
Kup najtańszy sprzęt który gra tak samo dobrze jak Twój poprzedni i tyle. Przynajmniej zrobisz to świadomie.
patronat
07-04-2025, 10:20
Popełniłem jeden zakup w Q21. Ostatni.
Jeśli już musisz zmieniać - jest jeden aspekt który u mnie robi kolosalną różnicę - przy podobnie grającym sprzęcie wybieram ładniejszy :)
Jeśli masz możliwość, weź na odsłuch do domu. Sprzęt który u nich nie gra, może zaskoczyć. I na odwrót niestety. Kiedyś popełniłem Creeka, cały zestaw z mega kablami, itd. Po rocznej walce w wygłuszanie, ustawianie, rozpraszanie, przez totalny przypadek trafił do mnie Pioneer Sa z 1974 roku - nawet nie pamiętam co to był za model dokładnie. W ciągu tygodnia Creek poszedł na OLXa.... Głupi z pozoru wzmacniacz z niską mocą dał taką muze na głośniki ( Dali Ikon II wtedy), że nie miałem żadnych wątpliwości. ALe słuchałem u siebie i muzyki jaką lubię.
Jeszcze parę lat temu słyszałem różnicę pomiędzy CD Flac i mp4 a dzisiaj już niestety nie. Starość. :-(
Więc jak nie słychać różnicy to po co przepłacać.
Gdyby kogoś interesował dźwięk z lampy to zapraszam - https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmacniacz-lampowy-single-ended-iin
W Q21 można wziąć od piątku do poniedziałku. Mam tam 25 minut jazdy....
Nie pozostaje nic innego jak iść do banku, wziąć gotówkę (nie będę żebrał przy bankomacie) i pożyczyć na odsłuch dwa zestawy.
Wezmę to, co słuchałem czyli Dali Opticon 6 mk2. Ale czuję, że to się nie uda. Nie ten rozmiar pomieszczenia.
Od razu dorzucę jakieś mniejsze. Jeszcze nie wiem jakie. Może Indiana Line Tesi 561?
Planuję podpiąć pod Ceola (tak z ciekawości), pod Yamahę (jak nie padnie na amen, bo jednak kaprysi) i chyba jeszcze będę miał Marantz PM7000N (bo na ama rozdają za połowę ceny).
patronat
07-04-2025, 14:12
Ile metrów3 masz do wypełnienia? Z ciekawości pytam i podpowiem: mam dwie pary kolumn podłączone do wzmacniacza. Jeśli jest impreza głośna lub tylko muzyka w tle, używam podłogówek Living Audio po bardzo dużych modyfikacjach, ale głośnik basowy w nich ma 30 cm. Natomiast jak słucham muzyki dla słuchania muzyki przełączam się na monitory takie stare Cantony. To jest dla mnie optymalne rozwiązanie. Pokój ma 25-35 metrów (nie wiem dokładnie) z elementami wygłuszającymi, basstrapami w rogach itd. Mam jeszcze te Dali z Eisy - nie mają podejścia ani do jednych ani do drugich, syn je dostał, żeby zacząć "ambitniejszą" muzykę poznawać.
Wychodzi mi 33m3.
Drewniany sufit z legarami równolegle do ściany z kolumnami. Sporo przeszkadzajek typu kwiaty, szafki. Duża szafa prostopadle do kolumn - fronty nie są płaskie. Okno zasłonięte.
Kolumny pół metra od ściany. Dwa metry od siebie. Odsłuch 2-3 metry od kolumn.
Pokój mam do dyspozycji non stop, mogę sobie posłuchać kiedy chcę. Mogę dać do pieca ile chcę, ale żona musi być w terenie a pies musi iść na podwórko ;) Sąsiadów brak.
Z tym że ja wolę słuchać raczej cicho, głośna muzyka to jest dobra na chwilę.
Słuchało się fajnie i zniechęciły problemy techniczne związane z wiekiem sprzętu i zapewne użytkownika :)
PS. Ma ktoś jakieś urządzenia z HEOSem? Po ostatnim update (nie wyłączyłem automatycznego update) jeśli Denon na chwilę straci sieć (np restart routera WiFi), to już nie potrafi się ponownie połączyć. Trzeba z pilota wyłączyć/włączyc połaczenie WiFi albo odpiąć na chwile od zasilania.
4 lata nie było z tym problemów. Komuś przeszkadzało, że wszystko działa. No, chyba że padła karta WiFi. Jeśli tak, to idzie serią...
patronat
07-04-2025, 17:54
Pozostaje podpiąć sprzęt i słuchać. Tego nic nie zastąpi.
paparapa
07-04-2025, 20:05
Wychodzi mi 33m3.
Drewniany sufit z legarami równolegle do ściany z kolumnami. Sporo przeszkadzajek typu kwiaty, szafki. Duża szafa prostopadle do kolumn - fronty nie są płaskie. Okno zasłonięte.
Kolumny pół metra od ściany. Dwa metry od siebie. Odsłuch 2-3 metry od kolumn.
Pokój mam do dyspozycji non stop, mogę sobie posłuchać kiedy chcę. Mogę dać do pieca ile chcę, ale żona musi być w terenie a pies musi iść na podwórko ;) Sąsiadów brak.
Z tym że ja wolę słuchać raczej cicho, głośna muzyka to jest dobra na chwilę.
Słuchało się fajnie i zniechęciły problemy techniczne związane z wiekiem sprzętu i zapewne użytkownika :)
PS. Ma ktoś jakieś urządzenia z HEOSem? Po ostatnim update (nie wyłączyłem automatycznego update) jeśli Denon na chwilę straci sieć (np restart routera WiFi), to już nie potrafi się ponownie połączyć. Trzeba z pilota wyłączyć/włączyc połaczenie WiFi albo odpiąć na chwile od zasilania.
4 lata nie było z tym problemów. Komuś przeszkadzało, że wszystko działa. No, chyba że padła karta WiFi. Jeśli tak, to idzie serią...
Te głośniki mają porty Bassrefleks do tyłu.
Może się okazać że pół metra to za mało. Może się skończyć nawet na metrze.
Potrafią też te głośniki zakłuć w uszy.
Potestujesz i zobaczysz. A właściwie usłyszysz. :)
cybulski
07-04-2025, 20:54
Nie pozostaje nic innego jak iść do banku, wziąć gotówkę (nie będę żebrał przy bankomacie) i pożyczyć na odsłuch dwa zestawy.
Wezmę to, co słuchałem czyli Dali Opticon 6 mk2. Ale czuję, że to się nie uda. Nie ten rozmiar pomieszczenia.
Od razu dorzucę jakieś mniejsze. Jeszcze nie wiem jakie. Może Indiana Line Tesi 561?
Planuję podpiąć pod Ceola (tak z ciekawości), pod Yamahę (jak nie padnie na amen, bo jednak kaprysi) i chyba jeszcze będę miał Marantz PM7000N (bo na ama rozdają za połowę ceny).
Ja mam dwa stare PM7000, po rewitalizacji u kogoś kto konserwuje hiend, bardzo mi się podoba to co z nich słyszę. https://iviteraudio.pl/testy/marantz-pm-7000-test-wzmacniacza do jednego są podłączone transplusy 1500 i mordaunt avanty 908 a do drugiego sub, oba wzmacniacze są spięte w ten sposób że wyjście tape trafia w drugim na wejście do tego od suba. Taki vintage audio ale gra to bardzo ciekawie, z powietrzem :)
Natomiast na denonie 1500pma mam monitor audio silver 500 7g i to gra bardziej technicznie już, nowocześnie, że tak powiem, z dobrze kontrolowany "nowoczesnym" basem.
Dwa zestawy i całkiem różne wrażenia, w dwóch różnych pomieszczeniach.
paparapa
07-04-2025, 22:28
Ja mam dwa stare PM7000, po rewitalizacji u kogoś kto konserwuje hiend, bardzo mi się podoba to co z nich słyszę. https://iviteraudio.pl/testy/marantz-pm-7000-test-wzmacniacza do jednego są podłączone transplusy 1500 i mordaunt avanty 908 a do drugiego sub, oba wzmacniacze są spięte w ten sposób że wyjście tape trafia w drugim na wejście do tego od suba. Taki vintage audio ale gra to bardzo ciekawie, z powietrzem :)
Natomiast na denonie 1500pma mam monitor audio silver 500 7g i to gra bardziej technicznie już, nowocześnie, że tak powiem, z dobrze kontrolowany "nowoczesnym" basem.
Dwa zestawy i całkiem różne wrażenia, w dwóch różnych pomieszczeniach.
Tiaaa... Jest parę fajnych starych wzmacniaczy wartych przynajmniej posłuchania.
Widzę że lubisz metalowe kopułki i tuby. Nie dziwię się że jest dużo powietrza.
A mam pytanie dotyczące Magnatów. Próbowałeś w nich zatkać porty BR.
Bardzo lubię brzmienie "czterdziestek" umieszczonych w odgrodzie lub odpowiednio dużej obudowie.
Można wtedy skojarzyć z np z Mangerem , a jeszcze lepiej z elektrostalem ML. Oczywiście to specyficzne brzmienie do wybranych rodzajów muzyki.
Bardziej sztuka dla sztuki. :)
cybulski
08-04-2025, 07:14
No pokombinuje i zobaczę jak z zatkniętym BR. No nie jest to na pewno klasa np takich Klipsh Conrwall.
Jakieś recki z odsłuchu:
https://badabum.pl/recenzje/kolumny/magnat-transpuls-1500
https://audiofezzowanie.pl/magnat-transpuls-1500-nostalgia-w-nowym-wydaniu/
paparapa
08-04-2025, 08:38
No pokombinuje i zobaczę jak z zatkniętym BR. No nie jest to na pewno klasa np takich Klipsh Conrwall.
Jakieś recki z odsłuchu:
https://badabum.pl/recenzje/kolumny/magnat-transpuls-1500
https://audiofezzowanie.pl/magnat-transpuls-1500-nostalgia-w-nowym-wydaniu/
Gdzieś mi to kiedyś wpadło w oko. To chyba o gostku co kupował te głośniki, ale czar prysł i nie kupił...
Zapewne w międzyczasie ktoś go negatywnie zmotywował. Jesteśmy bardzo podatni na sugestie. :)
Moje oko zawsze przyciągają "papierowe" głośniki. Chyba nic nie jest w stanie przeskoczyć ich w brzmieniu. Oczywiście jak są dobrze zaaplikowane.
Skojarzyłeś w jednym zestawie głośniki o dwóch ideach konstrukcyjnych.
Odważnie... Ale może to dać ciekawy wynik. :)
Wszak gra wszystko. Sprzęt razem z pomieszczeniem i ścianami.
cybulski
08-04-2025, 10:12
Gdzieś mi to kiedyś wpadło w oko. To chyba o gostku co kupował te głośniki, ale czar prysł i nie kupił...
Zapewne w międzyczasie ktoś go negatywnie zmotywował. Jesteśmy bardzo podatni na sugestie. :)
Moje oko zawsze przyciągają "papierowe" głośniki. Chyba nic nie jest w stanie przeskoczyć ich w brzmieniu. Oczywiście jak są dobrze zaaplikowane.
Skojarzyłeś w jednym zestawie głośniki o dwóch ideach konstrukcyjnych.
Odważnie... Ale może to dać ciekawy wynik. :)
Wszak gra wszystko. Sprzęt razem z pomieszczeniem i ścianami.
Tam jest AB i można włączyć wszystko łącznie z sub lub wybrane, ciekawe efekty są. Mogłem się starego sprzętu pozbyć za psie pieniądze ale po co skoro daje fun.
Ja nie rozumiem recenzji sprzętu audio. Nie rozumiem, co się w nich do mnie pisze.
Próbowałem na YT obejrzeć, jak ktoś tłumaczył te pojęcia, że jasne/ciemne/konturowe. Mimo to nie rozumiem.
To może napiszę, czego oczekuję mnie więcej:
Adele, "Rolling in the deep" - od 20 sekundy - żeby perkusja nie brzmiała jak z tektury,
Raz, Dwa, Trzy, "Jutro możemy być szczęśliwi" - od początku ma być szeroko, od boku do boku, i te trąbki niech grają,
Budka Suflera - chcę detalicznie słyszeć Tomka Zeliszewskiego i analizować jak grał - robiłem to 20 lat temu i robię nadal. A przy okazji żeby Cugowski nie męczył za bardzo, bo lubię puszczać jedną po drugiej: Cisza, Noc itd.
Xavier Rudd, "Spirit Bird" - ma być piękny męski wokal, gitara ma brzmieć jak gitara, i jak pogłośnię, a to lubię głośno, to żeby nie świszczało/sepleniło na wysokich tonach (np. 1:45) - teraz mi świszczy :( Od 3:50 ma rosnąć moc aż do 6:10! Uwielbiam ten utwór.
Wim Mertens, "Iris" - fortepian ma grać jak fortepian, wokal ma być dojmujący, ciary mają być. 1:40 - chcę precyzyjnie każdy dźwięk. I żeby dało się głośno posłuchać.
Enya, "Orinoco Flow" - ma grać miło, z wyraźnym wokalem, ten motyw z 0:40 ma wybrzmieć za każdym powtórzeniem, 1:50 - te dzwonki/talerz chcę słyszeć.
The Cranberries, "Ode to My family" - chcę słyszeć perkusję, szczególnie talerze, gitara ma grać, wokal od 2:40 ma powodować gęsią skórkę.
Danit, "Naturaleza" - chcę pięknego wokalu, to ma płynąć i kołysać.
Goran Bregovic, "Ederlezi" (z płyty Ederlezi) - smutno, czysto, precyzyjnie, 0:53 ma zagrać, 1:23 i 2:17 ma kołysać, 3:28 ma zaskoczyć z finałem w 4:17. To jeden z moich ulubionych utworów i jedna z ulubionych płyt.
Mike Oldfield, "Sailing" - to ma zagrać jak przyjście wiosny po zimie. Zawsze jak słyszę ten utwór, czuję zapach wiosennej łaki.
Yann Tiersen, "Les jours tristes" (instrumental) - tu się tyle dzieje, że nie wiem, co napisać. Lubię tą płytę. Brzmienie akordeonu ma być soczyste.
Bruce Springsteen, "Born in the USA" - tego słucham dla perkusji. Stopa ma dać w plecy!
Trevor Jones, "Promentory" - jak w walce, ma być niepokój, pośpiech, z mocnym, krótkim basem, w 2:20 ma zagrzmieć.
Hanz Zimmer, "Mountains" - Szybkie, ciche i precyzyjne ale wyraźne dźwięki na początku, nastrój ma narastać. Organy od 2:50 mają brzmieć jak w kościele, ma wibrować, jakbyś chciał uciekać.
Zbigniew Preisner, "Lux aeterna" - ma być chór i przestrzeń jak w katedrze. Czysto, bez świszczenia. To na cicho się nie uda.
Hans Zimmer, "Time" - ten utwór buduje się od samego początku do ostatniego dźwięku. 3:09 to już ma być moc. Końcówka niezmiennie mnie intryguje.
Kim Wilde, "Cambodia" - lubię, właściwie nie wiem za co. Chyba za całokształt. Czasem trzeba odpocząć :)
U2, "With or without you" - jeśli tutaj bas nie zabije reszty, a mimo to będzie masował czaszkę, to będzie to!
Antonina Krzysztoń, "Perłowa łódź" - to ma brzmieć jak poezja, precyzyjna gitara i króciutki, szarpany?, zaznaczony wokal. Nic więcej.
Mike Oldfield, "Ascension" - niby nic a tyle się dzieje. I na zakończenie chcę usłyszeć startujący statek kosmiczny, ma wyrwać z butów. Z genialnym zakończeniem w kolejnym "A new Beginning".
I tak bym mógł wymieniać... Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki.
A to wszystko to bym chciał przy niezbyt głośnym słuchaniu.
I wtedy wszystko co słucham na pewno zagra jak lubię.
Także, jak widzicie, potrzeby mam mizerne, ale precyzyjne.
jurkarol
08-04-2025, 15:54
Bo te audiofilskie opisy brzmią jak opisy kulinarne, wszak wszystko to kwestia smaku. Każdy się lubuje w soczystym słownictwie bez treści. Posłuchaj kanału reduktor szumu na yt, który odczarowuje tę scieme i pseudonaukowe teorie audiofilizmu
(ciachu) Wezmę to, co słuchałem czyli Dali Opticon 6 mk2. Ale czuję, że to się nie uda. Nie ten rozmiar pomieszczenia.
Skoro sam piszesz, że to się nie uda, bo zarówno Dali i Indiana to wielkie kloce.
Proponuję coś mniejszego. Może B&W 805 D2, ewentualnie ELAC Vela BS403.2
życzę udanych wyborów.
Marantz PM7000N dojechał. Ponieważ to Heos, a tego typa już znam, więc konfiguracja i uruchomienie zajęły minutkę.
Teraz sobie poużywam, ale szczerze mówiąc, to nie ma się do czego przyczepić. Obsługa prosta, wszystko gra (w sensie uruchamia się) jak należy.
Jedno urządzenie, zero interkonektów i mam wszystkie używane przeze mnie obecnie źródła. Aczkolwiek planuję podpiąć chromecasta, bo był onegdaj bardzo chwalony. Ot tak, żeby sobie porównać.
Ładnie czyta muzykę z USB z Denona - ale docelowo będzie miał swój pendrive, bo ma gniazdo z tyłu, co mnie bardzo cieszy.
Zdziwiło mnie, jak niechcący puściłem sobie dźwięk z TV (podpięty do Denona). Ciekawe, aczkolwiek dla mnie zbędne.
Sporo mniejszy od Yamahy, ładnie wykonany, podoba mi się.
Na 99,99% zostaje.
A co do grania, to nie ma zdziwienia. Wydaje mi się, że w głośniejszym odsłuchu nie masakruje tak wysokich tonów. Nie, nie wydaje mi się, jestem pewny.
Jakby było więcej środka, mniej basów, ładniejsza góra.
Oczywiście są pokrętła bass/treble i działają, ale nie używam na razie. Muszę się osłuchać.
Ale kolumny cudownie się od tego urządzenia nie zmieniły, a to od kolumn chyba najwięcej zależy.
Strasznie jestem ciekaw co przywiozę w piątek i czy będzie WoW.
cybulski
10-04-2025, 05:20
Każdy nowy sprzęt ma okres wygrzewania wiec na pewno po tym okresie będzie zmiana sądzę na plus. Trzeba wygrzać i ocenić, zazwyczaj chyba 100 godzin słuchania i wygrzane.
cybulski
13-04-2025, 09:21
Ostatnie aktualizacje Eversolo A8 przyniosły chyba natywne logowanie do Spotify bo wcześniej tutaj tego nie było, były m.in Tidal i Apple Music a Spotify był tylko przez Spotify connect. Ok na takim sprzęcie Spotify nie ma znaczenia ale pojawiło się. 87391
No cóż, od piątku słucham non stop, bo akurat mam czas.
Kiedy w okolicy technikum przechodziłem z Kasprzaka na amplituner Diora AWS 504 Tosca z podpiętymi kolumnami Tonsil Altus 100 to było WoW.
Kiedy po ślubie Diorę zmieniłem na Yamahę RX-V550 z kolumnami Koda AV707F to było WoW.
Teraz po 20 latach uruchomiłem Marantza PM7000N z kolumnami Dali Opticon 6 MK2 i... TAK. Jest WoW.
Wychodzi mi jedno WoW na 15 lat.
Byłem na odsłuchu nr 2. Tym razem do Opticonów, które wydają mi się optymalne brzmieniowo (i cenowo, bo cena to poniżej 3 tysiące sztuka) porównałem Pylon Audio Diamond 25 mkII (+tysiąc zł za sztukę) oraz monitory. Monitory odpadły, bo musiałbym je stawiać na podstawkach, które to musiałbym zrobić sobie sam albo dołożyć kolejne monety... A takie, które się obroniły, to sporo za drogie... Diamondy to grały tak, jakby na Opticony założyć koc.
Tak więc jutro oddaję Opticony z wypożyczenia i biorę je, bo słucha się zacnie.
Wiele utworów brzmi teraz zupełnie inaczej, więcej wszystkiego jest. Poświęciłem się i słuchałem tego samego na zmianę (Koda/Dali) chyba przez godzinę. To jest przepaść.
A co najciekawsze, basu jest więcej, ale ciszej, bez wibrowania całym domem. Pięknie.
Jedyny minus - będzie trzeba jeszcze raz zgrać moje CD. Ale tym razem to już na FLAC...
I tylko nie wiem, czy brać białe, czy czarne. WAŻ w obu przypadkach jest (powiedzmy) niski :)
paparapa
13-04-2025, 16:32
No cóż, od piątku słucham non stop, bo akurat mam czas.
Kiedy w okolicy technikum przechodziłem z Kasprzaka na amplituner Diora AWS 504 Tosca z podpiętymi kolumnami Tonsil Altus 100 to było WoW.
Kiedy po ślubie Diorę zmieniłem na Yamahę RX-V550 z kolumnami Koda AV707F to było WoW.
Teraz po 20 latach uruchomiłem Marantza PM7000N z kolumnami Dali Opticon 6 MK2 i... TAK. Jest WoW.
Wychodzi mi jedno WoW na 15 lat.
Byłem na odsłuchu nr 2. Tym razem do Opticonów, które wydają mi się optymalne brzmieniowo (i cenowo, bo cena to poniżej 3 tysiące sztuka) porównałem Pylon Audio Diamond 25 mkII (+tysiąc zł za sztukę) oraz monitory. Monitory odpadły, bo musiałbym je stawiać na podstawkach, które to musiałbym zrobić sobie sam albo dołożyć kolejne monety... A takie, które się obroniły, to sporo za drogie... Diamondy to grały tak, jakby na Opticony założyć koc.
Tak więc jutro oddaję Opticony z wypożyczenia i biorę je, bo słucha się zacnie.
Wiele utworów brzmi teraz zupełnie inaczej, więcej wszystkiego jest. Poświęciłem się i słuchałem tego samego na zmianę (Koda/Dali) chyba przez godzinę. To jest przepaść.
A co najciekawsze, basu jest więcej, ale ciszej, bez wibrowania całym domem. Pięknie.
Jedyny minus - będzie trzeba jeszcze raz zgrać moje CD. Ale tym razem to już na FLAC...
I tylko nie wiem, czy brać białe, czy czarne. WAŻ w obu przypadkach jest (powiedzmy) niski :)
No cóż znalazłeś swoje szczęście. ;-)
Jak kupowałem swoje monitory to wybrałem białe bo były tańsze o 20 %. :)
I okazało się że bardzo dobrze to wygląda. Nawet mojej żonce się spodobały. :)
Na głośniki mie wolno żałować kasy. Zwłaszcza, że odpada zakup interkonektów.
Preferuję monitory, bo wydaje mi się ze dźwięk jest bardziej spójny. I w moim odczuciu lepiej kreują przestrzeń.
Poza tym w monitorach prawie zawsze są lepsze komponenty i same głośniki.
Ale znowu to kwestia pomieszczenia. U mnie coś zagra wybitnie, a u Ciebie nie koniecznie.
Ostatnie aktualizacje Eversolo A8 przyniosły chyba natywne logowanie do Spotify bo wcześniej tutaj tego nie było, były m.in Tidal i Apple Music a Spotify był tylko przez Spotify connect. Ok na takim sprzęcie Spotify nie ma znaczenia ale pojawiło się.
No coś takiego...
"Społeczność" w końcu wymusiła? :)
Czekam kiedy odważa się przekroczyć 5000 euro za "klocek ".
Oczywiście dodając jakże potrzebne do słuchania muzyki gadżety. :)))
cybulski
13-04-2025, 16:55
Ja polecam jakby co posłuchać jeszcze tych a brać czarne https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-500-7g-czarny-polysk.html ale zależy od wielkości pomieszczenia. Dali są ok.
paparapa
13-04-2025, 19:10
Jak szukałem głośników dla siebie to przesłuchałem kilka modeli z racji tego że podobały mi się wizualnie.
Dźwiękowo niestety już nie.
Jednak metalowe membrany w moim odczuciu są nienaturalne w brzmieniu.
Odebrałem te głośniki jako jasno klarowne brzmienie z dziwnym poluźnionym basem, którego jest często za dużo.
Mogła to być wina modów mojego pokoju. Nie miałem jeszcze korekcji pokoju. Kolumny schodzą relatywnie nisko i jest niemal pewne jak w banku, że wygenerują coś
niefajnego w zakresie do ca. 40 Hz
Góra i średnica potrzebuje cieplejszego wzmacniacza, a dół przeciwnie. :)
Trzeba by iść w BiAmping.
I jeszcze jedno. Grając z DAC na sabre, po godzinie miałem ochotę coś wyrzucić przez okno. :mrgreen:
Z NAD M51 było już lepiej, ale to trochę muł jest. :)
cybulski
13-04-2025, 19:33
Podobno pisali kiedyś że sabre tak ma z tą średnica i górą. A8 nie ma sabre, dlatego nie brałem wtedy A6 ME.
Wiadomo jest ze klocki trzeba umiejętnie zestawic bo to nie jest tak że wszystko ze wszystkim będzie nam pasować w sensie brzmienia.
Tak czy inaczej teraz mam tak że słuchając plików w standardzie CD mam wrażenie że tam czegoś brakuje, naturalności tak to bym nazwał, dopiero wyższe formaty dają co trzeba. Parę razy się już na tym złapałem aż sprawdzałem jaki hires idzie.
paparapa
13-04-2025, 21:53
Podobno pisali kiedyś że sabre tak ma z tą średnica i górą. A8 nie ma sabre, dlatego nie brałem wtedy A6 ME.
Wiadomo jest ze klocki trzeba umiejętnie zestawic bo to nie jest tak że wszystko ze wszystkim będzie nam pasować w sensie brzmienia.
Tak czy inaczej teraz mam tak że słuchając plików w standardzie CD mam wrażenie że tam czegoś brakuje, naturalności tak to bym nazwał, dopiero wyższe formaty dają co trzeba. Parę razy się już na tym złapałem aż sprawdzałem jaki hires idzie.
C do doboru sprzętu...
To koszmar nie byle jaki.
A podjęcie dobrej decyzji jest niezwykle trudne.
Trzeba dużo czasu, a gorąca głowa nie pomaga.
Co do Sabre przetestowałem w kilku DACach...
Ja nie wiem jak można słuchać muzyki z tej "kości". :)
U mnie słuchając jej bardzo szybko pojawia się zmęczenie i ból głowy. A następnie rozdrażnienie.
Tylko na jednym filtrze. Nie pamiętam na którym, dało się ten efekt mocno złagodzić. To był chyba najbardziej tnący pasmo filtr.
Trochę mnie to zdziwiło więc zajrzałem w internety. I okazało się, że nie jestem jedynym szczęśliwcem. :)
AKM słynący ze swojej jedwabistości też zmierza w kierunku bardziej wyrazistej góry. Choć nie aż tak bardzo jak Sabre.
Mam DACa też na 4499 i 4191 i po adaptacji da się tego słuchać. :)
Ta bardziej zdecydowana góra sprzyja dobrze zrealizowanym nowym gęstym formatom. Ale starsze tytuły z CD już nie błyszczą.
Wręcz wypychają różne paskudztwa, które maskowały misiowate TDA1541 i jedwabiste AKMy :)
Mam wrażenie, że najbardziej neutralne były PCMy zwłaszcza wersje z wyjściami prądowymi.
A 6 to żadna rewelacja :) Gra właściwie jak Wiim. Ma tylko mnóstwo, nie wiem komu potrzebnych, gadżetów. :) i jest na to co potrafi zbyt drogi.
cybulski
14-04-2025, 07:45
Ja mam w drugim zestawie wiim Pro Plus, to góra nie brzmi dobrze wiec jeśli to jest to samo co A6 to masakra.
Więc się zgodzę że do sabre trzeba dobierać papierowe głośniki, ogólnie aby bylo mniej jasne brzmienie, chyba, mam tego wiima w tym vintage zestawie ale góra czasem mnie nie zadowala mimo to, średnica jeszcze znośnie. I chyba nie jest to streamer który jest w stanie zaoferować nam różnice odsłuchu między np jakością cd a wyższymi formatami.
Mimo wielu chyba nadal za dużo słyszę niestety, a mówili że z wiekiem to już będzie bez różnicy :)
paparapa
14-04-2025, 10:51
Ja mam w drugim zestawie wiim Pro Plus, to góra nie brzmi dobrze wiec jeśli to jest to samo co A6 to masakra.
Więc się zgodzę że do sabre trzeba dobierać papierowe głośniki, ogólnie aby bylo mniej jasne brzmienie, chyba, mam tego wiima w tym vintage zestawie ale góra czasem mnie nie zadowala mimo to, średnica jeszcze znośnie. I chyba nie jest to streamer który jest w stanie zaoferować nam różnice odsłuchu między np jakością cd a wyższymi formatami.
Mimo wielu chyba nadal za dużo słyszę niestety, a mówili że z wiekiem to już będzie bez różnicy :)
Dźwięk zależy od tego z jakich gniazd korzystasz.
W a10 jest znów Sabre. Tym razem nowy es 9039...
I na 100% "wszyscy" będą zachwyceni. :)
robin102
24-07-2025, 15:12
Może jeszcze Ktoś tu zagląda ? Zanim zacznę latać jak poparzony po forach internetowych zapytam w domu :)
.
Po perypetiach, upadku i zakrętach zamieszkałem w Opolu zmieniłem mieszkanie z luksusów na łącznie dziuplę 30 m2, ale mam salon :D i sypialnie, jedno 12 m2 drugie 10 m2. W starej kamienicy w Opolu, drewniana podłoga, drewniany sufit. Akustyka przepiękna. Sufity obniżone na 2,5 z wygłuszeniem, wełną i trocinami.
Mam zestaw Yamahy PianoCraft jakiś najwyższy ich model kupiony w 2020 roku, używany sporadycznie. Mam do tego kolumienki monitorowe B&W grające sygnaturą taką jak lubię i jak 60 letniemu panu dobrze na jego wzrok i uszy :) Lubię też na nie patrzeć :)
Świadom jestem, bo próbowałem, że te głośniczki potrafią o niebo, a nawet 3 nieba zagrać lepiej z tej samej PianoCraft jeśli napędzi je wzmacniaczem oddzielnym i takowy chcę zakupić.
Niestety brak miesiąca na półce i wymagania estetyczne pchają mnie w kierunku pudełka srebrnego, malutkiego i najlepiej aby to nie było szersze w poziomie niż pianocraft.
Szukam jakiegoś cudaka, dziwaka, jakiegoś wzmacniacza STERO, a może sterowanej samej końcówki mocy ? w srebrnym kolorze frontu, aby to małe było.
TEAC dawnymi czasy takie dziwadła robił, a teraz ? W sumie rozważę nowy do 3-4 kzł, ale wolał bym coś używanego.
Te maje małe paczki B$W ma jak porządnie ustawić, mam bardzo porządne, ciężkie standy do nich od firmy DynAudio, mam miejsce od każdej ściany po metr prawie. Może jaki wzmacniacz tzw cyfrowy :)
Co tu zrobić, co tu zrobić, słyszę, że te głośniki nie wysterowane jak trzeba i się męczą. Podłączałem je całkiem niedawno do starego wzmacniacza ROTEL, taka gruba buła srebrna. O Boziulku jak one grały w tym duecie, ale przecież nie kupię i nie wstawię wzmacniacza 15 kg, bo nie ma gdzie.
Całą kolekcję swoich płyt CD musiałem zrzucić na pendrive, bo też nie ma gdzie trzymać :( Co z kurde z nimi teraz zrobić :( będzie ze 250-300 sztuk CD :(
A które Bowersy masz ?
Mam Bowersy 706 s2, a miałem też w pracy 607 s2 Anniversary edition. Te pierwsze są jak na Bowersy nietypowe jeśli chodzi o brzmienie i zgrywają się z większością wzmacniaczy, te drugie bardzo typowe - z podbiciem wysokich tonów i wyższej średnicy. 607 grały u mnie ze starym wzmacniaczem Rotela RA-1070 i to było doobre połączenie, bo Rotel ma mocną podstawę, basową a Bowersy tego potrzebują. Z małych gabarytowo wzmacniaczy może któyś z Cyrusów. Możesz spróbować też coś ze wzmacniaczy w klasie D (np. nowe NAD-y, Marantz M1 czy Denon Home Amp), ale to trzeba posłuchać, bo tańszym brakuje płynności i bywają twarde w brzmieniu.
robin102
24-07-2025, 16:44
A które Bowersy masz ?
u.
te maluszki, ale mają rozmach jeśli je napędzić prądem :)
https://audioklan.pl/bowers-wilkins/produkt/bowers-wilkins-606-s3.html
https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3064-bowers-wilkins-606
- - - - kolejny post - - - - - -
za "młodu" odszedłem od tego brzmienia, a dziś są dla mnie idealne
Słuchałem ich poprzedników - 606 s2 z NAD-em 368, wzmacniaczem w klasie D, i dla mnie brzmiało to dobrze - soczyście, z fajnym sprężystym basem, nic nie syczało, do czego Bowersy niekiedy mają skłonność. Tylko, że to "pełnowymiarowy" wzmacniacz. Ale w klasie D łatwo trafić mniejsze pudła.
robin102
24-07-2025, 21:00
Ale w klasie D łatwo trafić mniejsze pudła.
Właśnie o pudło chodzi. Nawet szczoteczkę do zębów w nowym malusim mieszkaniu mam wersję dziecięcej, buty kupuje o numer mniejsze aby dwie pary w przedpokoju postawić. Ulubiony kubek do herbaty 0,5 L zmieniłem na 0,33 więc wzmacniacz też musi być malusi.
Podpatrzyłem coś takiego w sklepie MM czy Media Expert, ale tu jakieś windowsy się ładuje, jakieś HDMi, jakieś USB, jakies przetworniki A/C :( , cuda wianki, a mi mocy potrzeba, a nie bajerów strumieniowych, bo PianoCraft ma to wszystko w sobie, mam apkę na smartfonie i fajnie mi się zarządza tą miniwieżą. Radio DAB, radia internetowe.
No kurła stary człowiek już sobie muzyki nie posłucha :D
No kurła nie posłucha :(
https://audiotrendt.com.pl/wzmacniacze-stereo/13220-teac-ai-303-srebrny.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=8513e1ac-ad76-5e11-7d28-0028f665cd3d
robin102
24-07-2025, 22:00
Mus coś malutkiego nie szerszego od PianoCrafta i srebrnego. Nie szerzej niż 315 mm
takiego grajka mam, nawet się zastanawiam czy go nie wybebeszyć i nie zrobić mu jakiejś nowej końcówki mocy na tranzystorach porządnych z nowym np zewnętrznym zasilaczem ukrytym za szafką bo trafo i elektrolity duze to do tego pudełka już nie wejdą.
https://akustyka.pl/yamaha-mcr-n870d/?srsltid=AfmBOoqufgjJk9crKFw8ChQ4dSnly19YocFwDlGKW PMdgNAYAgImVqPO
Piękny nie jest, ale uznany ... https://allegro.pl/oferta/cyrus-8-2-dac-q-quartz-srebrny-16578696561?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Jeszcze coś takiego: https://planetadzwieku.com/creek-a.html
Wiem o paru innych, ale przekraczają niestety budżet ...
robin102
25-07-2025, 11:48
Dzięki, dzięki. Może coś do głowy Ci przychodzi z jakiś używanych klocuszków maluszków ? Może tu by było łatwiej o wzmak sprzed paru lat aby na pokładzie miał tylko wzmacniacz bez DAC. Za wszechstronne źródło będzie mi robić pianocraft i więcej do szczęścia mi nie trzeba. Mocą wysterować kolumienki to jest cel.
Quad Vena II zmieściłyby się w zadanych rozmiarach i kolorze.
robin102
25-07-2025, 17:35
Podbijam stawkę. ;) Coś takiego by mnie ucieszyło bardzo, ale to chyba sama końcówka mocy :(
https://www.ebay.pl/itm/365714659162?_skw=amplifier+teac&itmmeta=01K10RYQZ1DRRCYWG5ZQ2V46TT&hash=item55264ad75a:g:ACIAAOSwh4hj-Mna&itmprp=enc%3AAQAKAAAA8FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1eGAE8T% 2FW7Ha3bDvjWVgnC6v3Bx92uOZ7PGDps0suFpHvTtnoMTYH2EE VIHklEG7YmcjMxwGPyYsWcYZYgVeYw5MPYSFQQ55YsXueBtD03 loUBzpchDf5DltwTcEfmDHrkvp4W6%2FZHz2Ov3EhVJ9Ym5BCp 2%2BFe537EAjMqCD8OFFjbVzMkLHWoec%2Fv1UA04D1925WDQO HXDoid5pH7z8cPuTM6feVcI4gLDHRr%2FkrW4H8kUNmmnpc0q8 okAQBhXMuqhTyn0ogUitC1qDBta1e6B2tMPiQYcWSgUXtd6gxj 72A%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR4CB-5iIZg
Podbijam stawkę. ;) Coś takiego by mnie ucieszyło bardzo, ale to chyba sama końcówka mocy :(
https://www.ebay.pl/itm/365714659162?_skw=amplifier+teac&itmmeta=01K10RYQZ1DRRCYWG5ZQ2V46TT&hash=item55264ad75a:g:ACIAAOSwh4hj-Mna&itmprp=enc%3AAQAKAAAA8FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1eGAE8T% 2FW7Ha3bDvjWVgnC6v3Bx92uOZ7PGDps0suFpHvTtnoMTYH2EE VIHklEG7YmcjMxwGPyYsWcYZYgVeYw5MPYSFQQ55YsXueBtD03 loUBzpchDf5DltwTcEfmDHrkvp4W6%2FZHz2Ov3EhVJ9Ym5BCp 2%2BFe537EAjMqCD8OFFjbVzMkLHWoec%2Fv1UA04D1925WDQO HXDoid5pH7z8cPuTM6feVcI4gLDHRr%2FkrW4H8kUNmmnpc0q8 okAQBhXMuqhTyn0ogUitC1qDBta1e6B2tMPiQYcWSgUXtd6gxj 72A%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR4CB-5iIZg
Tak i po doliczeniu przedwzmacniacza robi się solidna kwota. Większa nawet niż ten wynalazek:https://www.ceneo.pl/165622119?fto=519768207&se=889aOYSUEQdixpMgzE7Mk3fmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21271718092&gclid=EAIaIQobChMIl83EoaDajgMVOtJEBx2WCykcEAQYBiAB EgKkcPD_BwE
Byłoby jednak dużo łatwiej i taniej gdybyś zrezygnował chociaż z koloru ... :)
robin102
26-07-2025, 12:30
Tak i po doliczeniu przedwzmacniacza robi się solidna kwota. Większa nawet niż ten wynalazek:https://www.ceneo.pl/165622119?fto=519768207&se=889aOYSUEQdixpMgzE7Mk3fmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21271718092&gclid=EAIaIQobChMIl83EoaDajgMVOtJEBx2WCykcEAQYBiAB EgKkcPD_BwE
Byłoby jednak dużo łatwiej i taniej gdybyś zrezygnował chociaż z koloru ... :)
Kurde zaciekawiłeś mnie. Czyli obył bym się z tym pudełkiem bez pianocrafta całkiem, bo to chyba ma wszystko co wymyślić można, no i z pendrive mógłbym słuchać tych swoich płyt co zrzuciłem. Na ekranie miałbym okładkę płyty, mile to cholernie.
Jakbym sprzedał swojego pianocrafta za 2.000 zł, dołożył 5.000 to za 7000-7.500 zł pewnie gdzieś za granicą bym te magiczne pudełko kupił. Za 200 płyt CD po piwie za każda czyli 10 zł to też by mi wpadło 2.000 zł, to już tylko 3 tysiaki by trzeba było dorzucić czyli minimum na wzmak stereo co zamierzałem dokupić do pianocrafta. W płytotece mam wiele audiofilskich pozycji płytowych które dziś na ebayu kosztują po 20-50 Euro :)
To waży ledwo 5 kg , a kot mi ogonem tego nie zrzuci ? Mam ogromnego kota 10- 11 kg zależnie od pory roku.
maksymalny pobór mocy 700W !! fiu fiu
Z małych wzmacniaczy w klasie D, z solidnym wykopem jest jeszcze NAD M10 i kolejne jego wersje. NAD-y w mojej ocenie dobrze zgrywają się z Bowersami (sam słucham 707 s2 z NAD-em). Nie jest srebrny, ale cała przednia ścianka to wyświetlacz ... Gdybyś sprzedał Pianocrafta to może szerokość sprzętu straciłaby na znaczeniu. W miarę budżetowo: https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/rotel-s14-srebrny-outlet.html#additional
robin102
26-07-2025, 15:25
Oooo 707 z Nadem lux robota. Wiem, wiem, że Bowersy fajno grają z Nadami. Przerobiłem kilka takich zestawów w dobrych finansowo czasach i jak był czas na głupoty :) .
Jakim NAD-em je sterujesz ?
Tym moim 606 mocy, trzeba, mocy Panie.
Zapytam się nieśmiało.
Po co Ci duża moc do małego pokoju?
Słyszysz nadal tak jak byłeś młodszy?
Jak nie to po co przepłacać?
Jeśli chcesz zamawiać z alliexpres to możesz poszukać genialnych końcówek mocy: kloca nhb d5 pro - to niby klon dartzeela, brzmi podobno super. Ewentualnie mały BRZHIFI A1S w klasie A. Brat posiada i wg niego duzo lepsze od starszych Sansui czy Luxmanów (które również posiada ale to te chinczyki go zauroczyły, zwlaszcza d5pro)
robin102
26-07-2025, 18:02
Zapytam się nieśmiało.
Po co Ci duża moc do małego pokoju?
Słyszysz nadal tak jak byłeś młodszy?
Jak nie to po co przepłacać?
Tak w skrócie i w zasadzie trudno wytłumaczalne, ale kolumny napędzane dużym mocnym wzmacniaczem grają już gdy pokrętło wzmaka ustawione jest jak na godzinę 9:00 -9:15. Fajnie się słucha w ten sposób wieczorkami. Niby cicho, a jednak wszystko słychać od dołu do samej góry pasma. Takie audiofilskie czary się wtedy dzieją ;)
Oooo 707 z Nadem lux robota. Wiem, wiem, że Bowersy fajno grają z Nadami. Przerobiłem kilka takich zestawów w dobrych finansowo czasach i jak był czas na głupoty :) .
Jakim NAD-em je sterujesz ?
Tym moim 606 mocy, trzeba, mocy Panie.
Bowersy 707 s2 grają u mnie ze wzmacniaczem NAD C368 plus końcówką mocy NAD C268. Wzmacniacze są połączone w firmowym trybie mostka: 368 - obsługuje przedwzmacniacz i kanał lewy, a końcówka mocy kanał prawy; daje to 300W mocy ciągłej, a przede wszystkim poprawia wyraźnie jakość dźwięku w stosunku do tego co prezentują osobno wzmacniacz albo wzmacniacz mocy (lepsza kontrola basu, więcej przestrzeni, wyższa dynamika itd).
robin102
26-07-2025, 23:40
Jeśli chcesz zamawiać z alliexpres to możesz poszukać genialnych końcówek mocy: kloca nhb d5 pro - to niby klon dartzeela, brzmi podobno super. Ewentualnie mały BRZHIFI A1S w klasie A. Brat posiada i wg niego duzo lepsze od starszych Sansui czy Luxmanów (które również posiada ale to te chinczyki go zauroczyły, zwlaszcza d5pro)
Dzięki poczytam sobie
Nosz kur...dę.
Taka reklama mi dzisiaj wyskoczyła, klikam, czytam i nie wierzę.
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/car-audio/pozostale-akcesoria/filtr-aktywny-sieci-ifi-audio-lan-ipurifierpro?gad_source=5&gad_campaignid=22138229177&gclid=EAIaIQobChMI_Y67pvLejgMV15b9Bx2beBDDEAEYASAH EgICRPD_BwE
89514
Naprawdę ludzie to kupują? Jakim debilem trzeba być aby w ogóle pomyśleć że takie urządzenie ma jakikolwiek wpływ na jakość dźwięku?
I jakim cudem coś takiego jest w ogóle legalne i dostępne w sprzedaży w jednym z większych centrów RTV w Polsce? Opis na stronie sklepu jest do bólu fałszywy. Równie dobrze można napisać że ten filtr wspomaga pracę pralek i zmywarek domowych z funkcją Wi-Fi i daje czystsze pranie.
Filtr aktywny sieci IFI AUDIO IPurifier PRO Lan wykorzystuje optyczną izolację galwaniczną, która zapewnia ochronę przed szumami wpływającymi na działanie urządzeń audio. Te zakłócenia często negatywnie wpływają na przetworniki cyfrowo-analogowe, powodując zwiększenie zniekształceń jitter, co obniża jakość odtwarzanej muzyki. W przeszłości, aby rozwiązać ten problem, konieczne było stosowanie drogich, wyspecjalizowanych urządzeń sieciowych.
Z "audiofilami" nie masz szans dyskutować. :-)
Kupią wszystko co im wcisną producenci.
Na szczęście z tej "choroby" się wyrasta.
Podobno. :lol:
jurkarol
28-07-2025, 10:18
Z "audiofilami" nie masz szans dyskutować. :-)
Kupią wszystko co im wcisną producenci.
Na szczęście z tej "choroby" się wyrasta.
Podobno. :lol:
To audiofilizm. Niestety nie wszyscy wyrastają. Zaczynają potem wierzyć w magię podstawek do kabli na przykład. Niektórzy są 'recenzentami' dość poważnych pism i to nie wróżbiarskich, tylko o audio, gdzie bajkowym językiem opisują nieistniejące zjawiska.
Polecam "Ton składowy" kanał na yt i fbuku. Walczy z szarlatanami.
robin102
28-07-2025, 11:55
Nosz kur...dę.
Opis na stronie sklepu jest do bólu fałszywy. Równie dobrze można napisać że ten filtr wspomaga pracę pralek i zmywarek domowych z funkcją Wi-Fi i daje czystsze pranie.
Filtr aktywny sieci IFI AUDIO IPurifier PRO Lan wykorzystuje optyczną izolację galwaniczną, która zapewnia ochronę przed szumami wpływającymi na działanie urządzeń audio. Te zakłócenia często negatywnie wpływają na przetworniki cyfrowo-analogowe, powodując zwiększenie zniekształceń jitter, co obniża jakość odtwarzanej muzyki. W przeszłości, aby rozwiązać ten problem, konieczne było stosowanie drogich, wyspecjalizowanych urządzeń sieciowych.
Myślę, że problem tkwi w niegramotnym tłumaczeniu z angielskiego na polski lub z innego języka obcego.
W swoim czasie moja małżonka zajmowała się zawodowo poprawianiem takich błędów w pismach technicznych i medycznych, na instrukcjach obsługi urządzeń skończywszy. Naprawdę można stworzyć zupełnie co innego niż końkstruktor ;) zamierzał :)
Opinie Macieja i Rafała potwierdzają, że to działa:mrgreen:
"Zastosowanie aktywnego filtra sieci lan wprowadziło do muzyki jeszcze większą czystość wręcz aksamitność mimo stosowania już kondyconera prądu firmy shunyata refresh"
albo
"Wspaniały produkt. Działa bardzo pozytywnie na dźwięk. Dużo większa klarowność, lepsza scena i wiele innych aspektów. Wspaniale łączy się ze switchem audio"
Myślę, że problem tkwi w niegramotnym tłumaczeniu z angielskiego na polski lub z innego języka obcego.
W swoim czasie moja małżonka zajmowała się zawodowo poprawianiem takich błędów w pismach technicznych i medycznych, na instrukcjach obsługi urządzeń skończywszy. Naprawdę można stworzyć zupełnie co innego niż końkstruktor ;) zamierzał :)
Może masz rację. Na Amazon.com w opisie produktu nie ma ani słowa lub nawet sugestii że to "cudo" w jakikolwiek sposób poprawia jakość dżwięku. Tu by to nie przeszło, już widzę FCC (Federal Communication Commission) i te pozwy sądowe.
https://www.amazon.com/iFi-LAN-iPurifier-Pro-Elimination/dp/B0D7ZWLW2G/ref=sr_1_3?crid=28YOF43FDADFI&dib=eyJ2IjoiMSJ9.kovcDtAC-H1-b2BA5OWu5XHbx5zYWfRYXHevBlUuyveGayYW9sFArosB-GQ5DAYL0jXUhBHTbIGEwliM9ZKBB-hIvctoBu48MWNC6Lqe9e-Q4IbkrtTUf8-thWQCw3-RAdl36IJst885zmroJIgAcR5H_Xg0UKIgVVF1mPCABrcFVs8bJ uP-f2tbtVUVg9GOwxdYX639Vxo8dpPy4DdRl7r0QD6XkvLx7ML_KL 4P6YQ.rxFz4ouhl833lTyYgoXVxGWixzjAOaUXGu4QMF1xvFk&dib_tag=se&keywords=ify+audio+purifier&qid=1753698330&sprefix=ify+audio+purifie%2Caps%2C229&sr=8-3
Jedyne co jest napisane to fakt że zmniejsza zakłócenia (noise) w sieci Ethernet ;-) O ile takowe są. No i nie ma żadnej potrzeby ich zmniejszć, bo są bez wpływu na transmisję danych. Zwyczajnie, działa trochę jak ethernet repeater. Jedyne co wprowadza do sieci to kilka mili / nano (nie jestem pewien) sekund opóźnienia w transmisji
Już pomijam to że do jakości sygnału audio ze streamera do którego takie cudo jest podłączone nie ma to się nijak, ale cóż.
Ale nawet na Amazon.com ma dużo pozytywnych opinii od audiofili którzy słyszą różnicę ;-)
Witam
Mogę kupić w dobrych pieniądzach kolumny Pylon Jasper 23. Czy warto? Cena 13 tyś za nowe
paparapa
19-09-2025, 13:30
To Ty musisz wiedzieć czy warto. Czemu pytasz innych? Wystarczy posłuchać.
Może większość z nas "wybitnych fotografów" należy do klubu "głuchoniemych kastratów" i kompletnie nic nie słyszymy.
Albo słyszymy po swojemu. Znaczy po mojszemu. :mrgreen:
Jedno jest pewne.
Nie ma dobrych okazji na dobry sprzęt. :)
Piszę o tym w wątki "Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery." więc zakładam że zaglądają tu osoby, które trochę się znają. Na odsłuch muszę dojechać ze swoim wzmacniaczem i nie wiem czy warto brać pod uwagę te kolumny.
paparapa
19-09-2025, 13:45
Nic Ci nie da jeżdżenie z własnym wzmacniaczem na odsłuchy do zaadaptowanego akustycznie pomieszczenia w sklepie.
W Twoim pokoju zagra to inaczej. Głośnik nie gra sam ale razem z pokojem.
Musisz wypożyczyć głośniki i sprawdzić w swoich warunkach.
Inaczej wyrzucisz kasę w błoto.
cybulski
22-09-2025, 07:41
Opinie Macieja i Rafała potwierdzają, że to działa:mrgreen:
"Zastosowanie aktywnego filtra sieci lan wprowadziło do muzyki jeszcze większą czystość wręcz aksamitność mimo stosowania już kondyconera prądu firmy shunyata refresh"
albo
"Wspaniały produkt. Działa bardzo pozytywnie na dźwięk. Dużo większa klarowność, lepsza scena i wiele innych aspektów. Wspaniale łączy się ze switchem audio"
Wiele rzeczy działa na wyobraźnię. Autosugestia potrafi zmienić rzeczywistość a nic tak nie poprawia odsłuchu (czytaj samopoczucia) jak dobre uzasadnienie dla wydanego hajsu.
paparapa
22-09-2025, 11:16
Może masz rację. Na Amazon.com w opisie produktu nie ma ani słowa lub nawet sugestii że to "cudo" w jakikolwiek sposób poprawia jakość dżwięku. Tu by to nie przeszło, już widzę FCC (Federal Communication Commission) i te pozwy sądowe.
https://www.amazon.com/iFi-LAN-iPurifier-Pro-Elimination/dp/B0D7ZWLW2G/ref=sr_1_3?crid=28YOF43FDADFI&dib=eyJ2IjoiMSJ9.kovcDtAC-H1-b2BA5OWu5XHbx5zYWfRYXHevBlUuyveGayYW9sFArosB-GQ5DAYL0jXUhBHTbIGEwliM9ZKBB-hIvctoBu48MWNC6Lqe9e-Q4IbkrtTUf8-thWQCw3-RAdl36IJst885zmroJIgAcR5H_Xg0UKIgVVF1mPCABrcFVs8bJ uP-f2tbtVUVg9GOwxdYX639Vxo8dpPy4DdRl7r0QD6XkvLx7ML_KL 4P6YQ.rxFz4ouhl833lTyYgoXVxGWixzjAOaUXGu4QMF1xvFk&dib_tag=se&keywords=ify+audio+purifier&qid=1753698330&sprefix=ify+audio+purifie%2Caps%2C229&sr=8-3
Jedyne co jest napisane to fakt że zmniejsza zakłócenia (noise) w sieci Ethernet ;-) O ile takowe są. No i nie ma żadnej potrzeby ich zmniejszć, bo są bez wpływu na transmisję danych. Zwyczajnie, działa trochę jak ethernet repeater. Jedyne co wprowadza do sieci to kilka mili / nano (nie jestem pewien) sekund opóźnienia w transmisji
Już pomijam to że do jakości sygnału audio ze streamera do którego takie cudo jest podłączone nie ma to się nijak, ale cóż.
Ale nawet na Amazon.com ma dużo pozytywnych opinii od audiofili którzy słyszą różnicę ;-)
Wydaje mi się, że zakłócenia i szumy to nie to samo.
Mocno upraszczając temat, gdyby transmisja sygnałów była w stu procentach wolna od błędów nie potrzebne byłyby potrzebne jakiekolwiek ich korekcje.
Jednak takowe są zaimplementowane w protokoły przesyłania danych.
Bo o dziwo w "trakcie przesyłowym" są szumy i zakłócenia utrudniające transmisję. Im więcej danych jest przesyłanych tym większe.
I teraz pytanie, jak mechanizmy korekcji błędów wpływają na przesyłanie siecią tabelki z Excela, a jak wpływa na strumieniowaną muzykę?
Tylko tyle i aż tyle.
Oczywiście tak jak w każdym innym przypadku. O wszystkim decyduje wewnętrzne przekonanie "pacjenta" dokonującego odsłuchu czy porównania.
Zawsze otrzymujesz to czego pragniesz. :)
robin102
22-09-2025, 12:32
Nic Ci nie da jeżdżenie z własnym wzmacniaczem na odsłuchy do zaadaptowanego akustycznie pomieszczenia w sklepie.
W Twoim pokoju zagra to inaczej. Głośnik nie gra sam ale razem z pokojem.
Musisz wypożyczyć głośniki i sprawdzić w swoich warunkach.
Inaczej wyrzucisz kasę w błoto.
To racja, racja. Trzeba wypożyczać graty i brać do domu na odsłuch w swoich mieszkaniowych warunkach akustycznych, które zazwyczaj mamy zwalone po całości, albo Pani domu nie pozwala ustawić sprzętu tak aby to zagrało :D
paparapa
22-09-2025, 15:35
To racja, racja. Trzeba wypożyczać graty i brać do domu na odsłuch w swoich mieszkaniowych warunkach akustycznych, które zazwyczaj mamy zwalone po całości, albo Pani domu nie pozwala ustawić sprzętu tak aby to zagrało :D
Każdy głośnik ma swoją sygnaturę dźwiękową. Jednemu się spodoba a innemu nie koniecznie. Abstrahując od tego czy to dobre głośniki czy nie.
Zastanawiam się czy pytający kolega zdecydował się na wypożyczenie głośników, czy jednak jego zapytanie tutaj było poszukiwaniem potwierdzenia słuszności jego wcześniejszego emocjonalnego wyboru.
A problem jak zwykle leży gdzie indziej.
Słuchamy muzyki czy sprzętu?
robin102
22-09-2025, 18:22
Każdy głośnik ma swoją sygnaturę dźwiękową. Jednemu się spodoba a innemu nie koniecznie. Abstrahując od tego czy to dobre głośniki czy nie.
Zastanawiam się czy pytający kolega zdecydował się na wypożyczenie głośników, czy jednak jego zapytanie tutaj było poszukiwaniem potwierdzenia słuszności jego wcześniejszego emocjonalnego wyboru.
A problem jak zwykle leży gdzie indziej.
Słuchamy muzyki czy sprzętu?
Przez ponad 20 lat chodząc po ludzkich domach, no bo taka praca była widziałem niesamowite zestawy audio za niesamowite pieniądze. Może z tego co widziałem 1-2% było ustawione tak, że miało szanse zagrać i pokazać, że wzmacniacz za 50 tys zł i odtwarzacz CD za 40 tys zł warto do klitki wcisnąć, a głośniki wlepić pod ścianę :D
Dziś mój PianoCraft z monitorami BW i porządnym podstawkami wzorowo rozstawione gra bajkowo wręcz. Wszystko spięte fajnymi kablami w super akustycznie zaadaptowanym pokoju i miejscem odsłuchowym. Takie czary za 1000 Euro :)
jurkarol
30-09-2025, 21:37
Mam problem z sortowaniem plików flac. po zgraniu na komputer nie są odtwarzane przez DLNA w takiej kolejności jak na albumie, natomiast pliki wav owszem są odtwarzane w prawidłowej kolejności.. jest to ten sam album, kupiony i pobrany.
po skopiowaniu tych samych plików flac na USB, który jest włożony do wzmacniacza bezpośrednio, wszystko idzie w dobrej kolejności. gdzie tkwi problem, czy w strukturze plików, fat czy jeszcze gdzie indziej?
krzysztofz24
02-10-2025, 22:58
Pytanie jak w temacie do zorientowanych.
Juz tam nei bede opisywal jak, ale mam po bracie glosniki aktywne Microlab Solo 7C. Takie duze kolumny stereo, waza razem 25kg.
I one staly bezczynnie jakies 5-6 lat. Jak je podlaczylem do kompa, to jakos tam graly. Ale na przyslowiowe pol gwizdka.
Po 1-2 miesiqcach jakby sie rozegraly, zaczely grac cakiem, calkiem.
Ale to na pewno nie jestto, jak byly kupone jako nowe i potem caly czas chodzily. Nie wchodzac w szczegoly, to powiedzmy ze maja jakies 60-70% poweru, glosnosci ktore mialy.
Tak mysle, czy im ten "postoj" nei zaszkodzil bezpowrotnie...
Ale to byl wstep.
Bo mam dwa samochodowe glosniki, nowki sztuki fabrycznei zapakowane, nigdy nieuzyte. Na OLX takei uzywk ichodza po 250zl okolo.
I tak pomyslalem ze sobie je sprzedam, niech ktos ma i kazdy grosz sie liczy.
Ale...one lezaly bezczynnie 15 lat w szafie:-)
Nigdy nie zostaly wyjete z pudelka, ale kurde 15 lat.
Nie chce komus sprzedawac czegos niesprawnego.
One maja wogole prawo dzilac po 15 latach lezenia?
Znaczy pewnei odpala, bo musza. Ale chyba takei lezakowanei 15 lat to niezbyt wplynelo na ich kondycje;-)
Jak uwazacie, jakies doswiadczenia, takei "lezakowanei kilkuletnei albo dluzsze szkodzi glosnikom?
paparapa
02-10-2025, 23:17
Juz tam nei bede opisywal jak, ale mam po bracie glosniki aktywne Microlab Solo 7C. Takie duze kolumny stereo, waza razem 25kg.
I one staly bezczynnie jakies 5-6 lat. Jak je podlaczylem do kompa, to jakos tam graly. Ale na przyslowiowe pol gwizdka.
Ale to na pewno nie jestto, jak byly kupone jako nowe i potem caly czas chodzily. Nie wchodzac w szczegoly, to powiedzmy ze maja jakies 60-70% poweru, glosnosci ktore mialy.
Ale to byl wstep.
Bo mam dwa samochodowe glosniki, nowki sztuki fabrycznei zapakowane, nigdy nieuzyte. Na OLX takei uzywk ichodza po 250zl okolo.
Znaczy pewnei odpala, bo musza. Ale chyba takei lezakowanei 15 lat to niezbyt wplynelo na ich kondycje;-)
Jak uwazacie, jakies doswiadczenia, takei "lezakowanei kilkuletnei albo dluzsze szkodzi glosnikom?
Na pewno nie zagrają jak nówki. :)
Istotne jest z jakiego materiału jest zewnętrzny resor zrobiony. Jeśli są z gąbki poliuretanowej to właściwie jest to szmelc.
Jeśli są z gumy albo z impregnowanego materiału w kształcie podwójnej, potrójnej fałdy to może jeszcze pograją.
Ale to byl wstep.
Samochodowe głośniki z racji środowiska w jakim pracują (wilgoć, drgania itp) powinny wytrzymać więcej więc myślę, że "starość" im przesadnie nie powinna zaszkodzić. Jak grają to powinny grać, najwyżej zrób lepszą cenę i ten co kupi będzie zadowolony :)
Ja w każdym razie nie miałem raczej problemów z leżakującymi głośnikami do auta. Kiedyś bawiłem się w sprzedaż sprzętu car audio i po firmie zostało mi to i owo w domu. Nowe, nieużywane głośniki po około 6 latach leżakowania ładnie grają. A sięgając głębiej w czas :) to mam dwa subwoofery Pioneera (daaaawno temu kupione już używane), które ostatnio leżakowały nieużywane z 12-14 lat i zainstalowane teraz też dają radę :)
Dwa pytania mam :)
1. Co byście polecili do kupienia by można było odpalić muzykę z telefonu / odtwarzacza mp4 (z bluetoothem) na starszej wieży? Proszę tylko powstrzymać zapędy audiofilskie :) Grałoby to podłączone pod stare kino domowe Panasonica albo amplituner Technicsa więc siłą rzeczy nie planuję wydać więcej niż one są warte :)
2. Czy są takie ustrojstwa do których dodatkowo dałoby się dało podłączyć pamięć usb i odtwarzać z nich? Wszelkie pomysły mile widziane. Chodzi o wszelkie możliwości może coś wybiorę. Z mojej strony np.
- w domu wala nam się jakieś stare, nieużywane DVD i ono chyba ma wejście usb. Czyli pewnie spokojnie odpali mp3, tyle, że potrzeba włączyć dodatkowo TV by to obsłużyć.
- widziałem np. domowe transmitery FM z wejściami na karty ale to pewnie brzmieć będzie badziewnie. I jak w większości w nich zero kontroli nad katalogami itp - można tylko kliknąć następny / poprzedni utwór.
- może są jakieś takie playery sieciowe / radia internetowe z wejściem pod usb?
cybulski
06-10-2025, 17:46
kiedyś korzystałem z czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-ugreen-cm106-odbiornik-audio-aptx-2x-rca-jack-3-5mm-17567655397
jednak mimo wszystko lepszym rozwązaniem docelowo będzie np wiim pro plus
Dzięki, wygląda (i działa) raczej ok z tego co piszą.
https://www.youtube.com/watch?v=ZWr4bvgZVSs
Hm. To pasuje tutaj, ale może i do żartu?
Na jego kanale są też inne ciekawe filmy.
https://www.youtube.com/watch?v=jnk2A6mWxUs
Rafał_Sz
14-01-2026, 20:46
Reduktor Szumu na YT też mocno stąpa po ziemi.
https://www.youtube.com/results?search_query=reduktor+szumu+audiovoodoo