PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22

ksh
25-11-2019, 01:13
Ja tam nie mam nic do tych co np słyszą jak gra kabel zasilający, nie w takie rzeczy ludzie wierzą, ich sprawa, ja mam spore pretensje do ludzi, którzy na tym robią kasę.
Oczywistą oczywistością jest że sam wzmacniacz i głośniki mają tyle różnych zmiennych w elektronice, budowie, ustawieniu itd że z tym nie kłócę się i tu jest potencjał dla audiofila, dla marketingu ale i dla oszustów.

nikoniarz
25-11-2019, 01:16
Racja:-)

W calej tej zabawie-hobby i nie tyczy sie to tylko audio (choc tu jest to najczesciej widoczne).
Chodzi o to zeby zachowac umiar i zdrowy rozsadek...nie isc jednak za daleko i nie slyszec tego czego nikt inny nie slyszy;-).

Tylko tutaj większość opiera się na subiektywnych odczuciach- oni nie udowodnią, że słyszą, a Ty nie udowodnisz, że nie słyszą...

ja mam spore pretensje do ludzi, którzy na tym robią kasę

Ale czemu? Nikt nikogo nie zmusza do zakupu...

ksh
25-11-2019, 01:38
Za oszukiwanie klienta durnymi opowieściami.
Czy akceptowałbyś informacje o tym że karta pamięci SD model X w cenie 400zł zamiast karty Y za 40zł ( te same parametry techniczne ) jest specjalnie stworzona dla fotografów i dzięki temu zdjęcia mają lepszą plastykę ? :)

nikoniarz
25-11-2019, 01:51
Za oszukiwanie klienta durnymi opowieściami.
Czy akceptowałbyś informacje o tym że karta pamięci SD model X w cenie 400zł zamiast karty Y za 40zł ( te same parametry techniczne ) jest specjalnie stworzona dla fotografów i dzięki temu zdjęcia mają lepszą plastykę ? :)

Chyba nie do końca rozumiesz... Przez lata byłem po "ich" stronie, więc pewne kwestie są oczywiste. Ale pewne. Inne to opieranie się na czymś czego nie da się zweryfikować.

ksh
25-11-2019, 01:55
Ale ja daje przykład kabla zasilania, to da się zweryfikować, a nawet tu nie trzeba nic weryfikować żeby było jeszcze śmieszniej.

stock
25-11-2019, 11:01
notdot Yamaha Yas 2070 ? Sam się do niego przymierzam. Z tym że ja się na tym nie znam i polegam na tym co wyczytam w testach i tym co usłyszałem jak ta Yamaha gra w sklepie

Jurek Ż
25-11-2019, 13:22
Są ludzie co wierzą w brzmienie kabli zasilających i w inne herezje, czy należysz to tej grupy ?
Mowa o kablach łączących wzmacniacz z głośnikami czy wzmacniacz z elektrownią ?

stachmuszel
25-11-2019, 13:43
Są ludzie co wierzą w brzmienie kabli zasilających i w inne herezje, czy należysz to tej grupy ?

Kable zasilające to faktycznie temat dyskusyjny. Natomiast interconnecty i kable głośnikowe to nie herezje czy voodoo, tylko fakty. Każdy zagra troszkę inaczej. Oczywiście różnice są aptekarskie i do uchwycenia dopiero od jakiegoś pułapu jakościowego systemu, na którym je słuchamy i na materiale muzycznym, w którym znamy każdy dźwięk. Jeśli ktoś mówi, że nie ma różnic, to albo jego słuch ich nie dostrzega, albo nie chce ich słyszeć:-) Tylko pozazdrościć takim, kupę złotówek zostaje w portfelu:-)
Koesh, nie pytaj mnie o nic więcej. Z mojej strony EOT, bo nie chcę się kopać z koniem:-) Ty wiesz swoje, ja to szanuję, a ja wiem swoje:-), bo ja to słyszę i żeby była jasność, nie jest handlowcem.

robin102
25-11-2019, 13:58
Kable zasilające to faktycznie temat dyskusyjny. Natomiast interconnecty i kable głośnikowe to nie herezje czy voodoo, tylko fakty. Każdy zagra troszkę inaczej. Oczywiście różnice są aptekarskie i do uchwycenia dopiero od jakiegoś pułapu jakościowego systemu, na którym je słuchamy i na materiale muzycznym, w którym znamy każdy dźwięk. Jeśli ktoś mówi, że nie ma różnic, to albo jego słuch ich nie dostrzega, albo nie chce ich słyszeć:-)
. LAJKUJE dużymi literami

- - - - kolejny post - - - - - -

@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441)

Spotify i Tidal to serwisy streamingowe. Spotify w wersji premium daje max 320kbps. Tidal natomiast idzie o krok lepiej i streaminguje PCM a nawet MQA (https://en.wikipedia.org/wiki/Master_Quality_Authenticated)
MQA albo jest rozpakowywane programowo albo sprzetowo przez DAC. Mysle ze zalet tego drugiego nie trzeba tlumaczyc.
Tego tidala, chcieli mi niby za darmo do abonamentu dołożyć, teraz wiem o co chodzi. Nie słucham na smartfonie to uznałem, że nie warto. Olałem temat.
Dzięki za objaśnienie.

GeparD
25-11-2019, 14:02
troche szkoda ze olales bo mozna odtwarzac go na jakis streamerze podpietym do zestawu audio, wiec nie jest to tylko na urzadzenia mobilne

ksh
25-11-2019, 14:03
Przy zachowaniu podstawowych parametrów kabla i odcięciu od zewnętrznych wpływów nie może byc różnicy między tym co daje kabel za 10zł/m, a tym za 100zł/m, niestety tu też mamy podstawy elektroniki/elektryki, problemy zaczynają się jak mamy jakieś czynniki zewnętrzne wpływające na zakłócenie, wystarczy elektryczne ogrzewanie podłogowe gdzie ekranowanie jest zrobione tak sobie i już wyjdzie wszystko.
Oczywiście cena tez nie jest tu żadnym wyznacznikiem, jeśli założymy że mamy poprawnie działające kable za w/w ceny to niestety ale nikt nigdy nie ośmieszy się żeby uczestniczyć w ślepym teście.
Obrońcy kabli głośnikowych popadają w skrajności i porównują jakieś kable z marketu gdzie nie ma nawet miedzi beztlenowej z normalnymi, a tak się nie robi, porównujmy zawsze rzeczy poprawnie działające.

Jurek Ż
25-11-2019, 16:21
Wybacz, ale byłem przy tego typu odsłuchach i porównaniach. Swojego czasu na Nowogrodzkiej testowaliśmy przewody Siltech i Van Den Hul. Przy zestawie powyżej pewnej pokaźnej sumy różnice w brzmieniu i tworzeniu sceny są zauważalne nawet dla tych z ubytkiem słuchu. Łatwiej jest wyodrębnić grające instrumenty i usłyszeć dźwiękowe niuanse.

ksh
25-11-2019, 17:45
Oczywiście w ślepym teście to rozróżnisz i nie będzie tak jak ze wszystkimi znawcami z branży że unikają takich testów, miejmy do siebie szacunek ale jeśli upierasz się nadal przy swoim to właściwie pozostaje może... pogratulować ?

leighadams
25-11-2019, 18:05
A zasięgnę języka tu, co mi tam[emoji3] co prawda sprzęt tańszy niż niektórych kable, ale mam nadzieję, że nie zostanę zbiczowany[emoji3] Po prostu nie chce mi się latać po forach hifi itp. Sprzęt to ampli yamaha r-n803d i kolumny heco aurora 700, z mojej strony pełne zadowolenie i zestaw w zupełności wystarczający. Chciałbym jedynie dokupić jakiś odtwarzacz cd. Poleci ktoś coś? Mogą też być jakieś starsze, używane modele, zakup raczej budżetowy.

notdot
25-11-2019, 18:20
notdot Yamaha Yas 2070 ? Sam się do niego przymierzam. Z tym że ja się na tym nie znam i polegam na tym co wyczytam w testach i tym co usłyszałem jak ta Yamaha gra w sklepie

dzięki, że ktoś w ogóle zobaczył mój post
co do propozycji, to ja też się nie znam, ale bez tej jedynki na początku ceny było by bardziej przystępne dla mojej kieszeni
a do sklepu też się wybiorę oczywiście, tylko najpierw chciałem zasięgnąć opinii

robin102
25-11-2019, 18:40
.... Mogą też być jakieś starsze, używane modele, zakup raczej budżetowy. NAD 541i gra zupełnie odwrotnie niż wygląda :D jak ma być tak bardzo budżetowo i bezpiecznie,, bo mechanika niezniszczalna niemal, a laser wymienia się za śmieszne pieniądze jakby padał. Gorzej z pilotami, bo ze smacznej gumy robione były i większość pieski angielskie zjadły.

leighadams
25-11-2019, 18:54
NAD 541i...
Dzięki, ale to jest do dostania? Bo przynajmniej na alledrogo i innych mi znanych portalach ani jednej sztuki[emoji3] jeszcze jakieś sugestie. Powiedzmy, żeby być bardziej konkretnym to budżet do max. 1000, jak się znajdzie coś za 500+ to będę jeszcze bardziej zadowolony[emoji3]
Chyba, że kupić nową yamahę cd-s300 i po temacie?

robin102
25-11-2019, 19:10
Dzięki, ale to jest do dostania? Bo przynajmniej na alledrogo i innych mi znanych portalach ani jednej sztuki[emoji3] jeszcze jakieś sugestie. Powiedzmy, żeby być bardziej konkretnym to budżet do max. 1000, jak się znajdzie coś za 500+ to będę jeszcze bardziej zadowolony[emoji3]
Chyba, że kupić nową yamahę cd-s300 i po temacie?
Tutaj można upolować
https://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=cd
a tak w ogóle to dlaczemu chcesz kupić CD do amplitunera KD ? Chcesz zyskać poprawę brzmienia ? Kup wzmak stereo. za 1000zł tez z używanych dawniejszych konstrukcji.

ksh
25-11-2019, 19:21
Moim ostatnim cd był MARANTZ CD-63 MKII i sentyment podpowiada żeby polecić.

leighadams
25-11-2019, 19:29
Tutaj można upolować
https://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=cd
a tak w ogóle to dlaczemu chcesz kupić CD do amplitunera KD ? Chcesz zyskać poprawę brzmienia ? Kup wzmak stereo. za 1000zł tez z używanych dawniejszych konstrukcji.

Ale to amplituner stereo, nie kd[emoji3] nie chcę się bawić we wzmacniacze i resztę zabawek. Tu mam wszystkie funkcje sieciowe, opakowane w jednym pudle i tyle. Dźwiękowo i funkcjonalnie mi pasuje, wizualnie pasuje żonie, więc wszyscy zadowoleni[emoji3]

stock
25-11-2019, 19:39
dzięki, że ktoś w ogóle zobaczył mój post
co do propozycji, to ja też się nie znam, ale bez tej jedynki na początku ceny było by bardziej przystępne dla mojej kieszeni
a do sklepu też się wybiorę oczywiście, tylko najpierw chciałem zasięgnąć opinii

jeśli wersja tansza to kuknij też na YAS 107 zdaje się. Cos koło 8 stówek to stoi, ale zbliża się black friday więc może bedzie gdzies taniej do wyrwania.

robin102
25-11-2019, 21:22
Ale to amplituner stereo, nie kd[emoji3] nie chcę się bawić we wzmacniacze i resztę zabawek. Tu mam wszystkie funkcje sieciowe, opakowane w jednym pudle i tyle. Dźwiękowo i funkcjonalnie mi pasuje, wizualnie pasuje żonie, więc wszyscy zadowoleni[emoji3]
Aaaaaaaa rozumiem wzmak stereo w ampli. Głupio mi tu proponować, ale wyprzedaje swoje klocki audio i będę miał świetne CD do sprzedania w stanie więcej niż idealnym CREEK Evolution 2 tylko najpierw muszę sprzedać wzmacniacz i kolumny, czyli trochę czasu zejdzie

leighadams
26-11-2019, 07:10
Aaaaaaaa rozumiem wzmak stereo w ampli. Głupio mi tu proponować, ale wyprzedaje swoje klocki audio i będę miał świetne CD do sprzedania w stanie więcej niż idealnym CREEK Evolution 2 tylko najpierw muszę sprzedać wzmacniacz i kolumny, czyli trochę czasu zejdzie

Obawiam się, że może przerosnąć mój budżet, ale jak już będziesz na etapie sprzedaży to daj proszę info na pw. Może się uda dobić targu.

!AGresT
26-11-2019, 08:51
najpierw muszę sprzedać wzmacniacz i kolumny, czyli trochę czasu zejdzie

Jakie kolumny?

robin102
26-11-2019, 10:14
Obawiam się, że może przerosnąć mój budżet, ale jak już będziesz na etapie sprzedaży to daj proszę info na pw. Może się uda dobić targu.
No trochu więcej niż tysiąc zł, ale nie dużo :)

Jakie kolumny?
Minas ANOR 2,5 lll

notdot
26-11-2019, 19:53
jeśli wersja tansza to kuknij też na YAS 107 zdaje się. Cos koło 8 stówek to stoi, ale zbliża się black friday więc może bedzie gdzies taniej do wyrwania.

to nadal jest drogo jak dla mnie
no i czy to jest 2.0 czy 2.1? jak z basami i jakością w 2.0?

stock
26-11-2019, 19:57
2.1
No sprzęt gra. Najlepiej wpaść do jakiegoś media marktu i tego posłuchać. Bo są gusta i guściki przecież :)

notdot
27-11-2019, 13:02
wiem, wiem, ale chciałem najpierw zasięgnąć porady tutaj

stock
27-11-2019, 13:55
no tu jak widzisz sam - rozmowy o "wtykach" w cenie soundbarów :D :D

GeparD
27-11-2019, 14:51
Nie popadajmy juz w paranoje, za kable RCA 0.5 m dalem £6.49

stock
27-11-2019, 15:15
Nie popadajmy juz w paranoje, za kable RCA 0.5 m dalem £6.49

żarcik oczywiście przejaskrawiony. Aczkolwiek faktem jest że rozmowy rzadko tu dotyczą sprzętów tzw budżetowych, a ciekawie grających.

pinio
28-11-2019, 17:56
żarcik oczywiście przejaskrawiony. Aczkolwiek faktem jest że rozmowy rzadko tu dotyczą sprzętów tzw budżetowych, a ciekawie grających.

Chcesz budżetowo, a ciekawie grające to np. we Wrocku możesz wybrać się tutaj: http://www.nfm.wroclaw.pl/ ;) :)

stock
28-11-2019, 18:19
Chcesz budżetowo, a ciekawie grające to np. we Wrocku możesz wybrać się tutaj: http://www.nfm.wroclaw.pl/ ;) :)

ale nie maja otwarte w soboty o 1 w nocy jak człowieka najdzie ochota czegoś posłuchac :) A Ty nie fisiuj i wpadaj dziś do Academusa na 20:00 :P

Borat1979
28-11-2019, 22:06
Ja tam nie mam nic do tych co np słyszą jak gra kabel zasilający, nie w takie rzeczy ludzie wierzą, ich sprawa, ja mam spore pretensje do ludzi, którzy na tym robią kasę.Skoro można ludziom wciskać zbawienie, trzepiąc na tym miliardy przez dwa tysiąclecia i nikt nie ma pretensji mimo, że to zwykłe oszustwo to można też sprzedawać grające kable zasilające. Jak ktoś jest po prostu głupi i jest gotowy płacić za te brednie to jego sprawa.

GeparD
30-11-2019, 22:02
Czy ktos wie gdzie moge dostac kabel sluchawkowy 1 x 3.5 mm jack do 2 x 3.5 mm jack. Ten przewod dolaczony do sluchawek HifiMan to jest porazka.
Jest cholernie sztywny i krotki. Kupilem przedlozke ale to na dluzsza mete nie zda egzaminu.
Na Amazon znalazlem kable kompatybilne, ale niestety do poprzedniej wersji kiedy to jeszcze po stronie sluchawek HiFiMan uzywal 2 x 2.5mm jack.

robin102
30-11-2019, 22:25
To są słuchawki do których można dołączyć porządny kabel nie degradujący a coś tam deczko "poprawiający". Zwyklak- druciak za kilkadziesiąt zł precz od nich :) Poszukaj w sieci są ludzie specjalizujący się recablingu tych słuchawek. Warto.
nie zrażaj się za 200-300 zł kupisz lux kabel

https://www.hifistation.pl/pl/p/HiFiMAN-kabel-do-sluchawek-HE-400-dlugosc-5-m/2022 (https://linustechtips.com/main/topic/222167-diy-hifiman-headphone-recabling-with-braided-strands-image-heavy/)

https://linustechtips.com/main/topic/222167-diy-hifiman-headphone-recabling-with-braided-strands-image-heavy/

pinio
02-12-2019, 10:12
ale nie maja otwarte w soboty o 1 w nocy jak człowieka najdzie ochota czegoś posłuchac :)
O pierwszej w nocy to się śpi, a nie sąsiadów denerwuje. Jak koniecznie, to wśród noworocznych poszukaj :)

A Ty nie fisiuj i wpadaj dziś do Academusa na 20:00 :P
To nie takie proste .... :(

robin102
08-02-2020, 14:35
Fajna dobra miniwieża potrzebna na gwałt, tak wszystko mająca :) Coś pokroju Piano Craft od Yamahy, ale nie musi być Yamaha. Ma ktoś używa, może Denon, czy inny producent ? Oby ładnie grało na miarę możliwości takie sprzętu.

jurkarol
10-02-2020, 02:02
No to tylko pianocraft jeśli z takiej półki. Ewentualnie onkyo
Denon jakiś twardy...

robin102
10-02-2020, 11:48
No to tylko pianocraft jeśli z takiej półki. Ewentualnie onkyo
Denon jakiś twardy...
Czy tu będzie grać te radio internetowe DAB bez żadnych opłat abonamentowych
https://www.tophifi.pl/systemy-mini-170/systemy-mini/yamaha-mcr-n870d-bw-685-s2.html
i czy te serwisy muzyczne z zasobami Spotify i Tidal to płacić za to trzeba ?

jurkarol
10-02-2020, 12:22
To co darmowe to gra zawsze, tidal i Spotify pewnie przez jakiś czas z najwyższą jakością a potem nie wiem jak z abonamentem. To już kwestie sprzedawcy

robin102
10-02-2020, 12:34
To co darmowe to gra zawsze, tidal i Spotify pewnie przez jakiś czas z najwyższą jakością a potem nie wiem jak z abonamentem. To już kwestie sprzedawcy
No nigdy z tych sieciowych muzyczek nie korzystałem, trzeba zacząć :)
Chyba jednak ten tanszy
https://www.q21.pl/yamaha-mcr-n870-grand-pianocraft.html

fafniak
10-02-2020, 13:59
Chcesz to z bołersami łaczyć ? Dobrze zrozumiałem ?
Oj...
Debut b5 ELAC - posłuchaj

LeonardZelig
10-02-2020, 14:09
Tańszy zestaw ma głośniki z tylnym bassrefleksem (będzie je trudniej ustawić, żeby dobrze grały).

Pawel92
10-02-2020, 14:58
TIDAL jest płatny (różne wersje i różne ceny) od bodaj drugiego miesiąca.
Spotify proponuje wersje darmowa, ale Premium tez jest płatna.

robin102
10-02-2020, 22:00
Chcesz to z bołersami łaczyć ? Dobrze zrozumiałem ?
Oj...
Debut b5 ELAC - posłuchaj
Gra to podobno przepięknie według opisów :D
Elaci za malutkie, za mały przetwornik niskośredniotonowy mają, choć markę lubie i ich brzmienie firmowe.

Dzięki, dzięki

Tańszy zestaw ma głośniki z tylnym bassrefleksem (będzie je trudniej ustawić, żeby dobrze grały).
Tak, temat mi znany, nie ma problemu, bo ściana daleko,ale te 606 podobno ładniej grają, jak każde nowsze ;) ;)

Rafał_Sz
11-02-2020, 11:00
i czy te serwisy muzyczne z zasobami Spotify i Tidal to płacić za to trzeba ?

Weź sobie Spotify "rodzina", 6 kont za 30 zł. Streaming z wysokim bitrate (wybór z jakim masz w ustawieniach), zero reklam i pobieranie do odtwarzania w offline.

jurkarol
11-02-2020, 11:17
Do Spotify taki sprzęt kupować?

Rafał_Sz
11-02-2020, 15:15
"Taki" to znaczy jaki? Spotify Premium ma bitrate 320 kbps.

marlo
11-02-2020, 15:27
Między Spotify a Tidalem - różnica jest mniej więcej taka, jak w naszej materii JPG vs. RAW. Jeśli chcesz delektować się smaczkami w muzyce, siedząc wygodnie w fotelu, wybierz Tidala, graj z CD, albo z plików FLAC.

jurkarol
11-02-2020, 18:58
"Taki" to znaczy jaki? Spotify Premium ma bitrate 320 kbps.
Taki - to znaczy za dobry do Spotify i muzyki z wielu stacji internetowych. Choć w sumie ten sprzęt przecież też do tego służy.. Ale jeśli głównie do internetu to czy warto?

fafniak
12-02-2020, 10:38
Między Spotify a Tidalem - różnica jest mniej więcej taka, jak w naszej materii JPG vs. RAW. Jeśli chcesz delektować się smaczkami w muzyce, siedząc wygodnie w fotelu, wybierz Tidala, graj z CD, albo z plików FLAC.

To może zweryfikujemy ślepym testem ?
Dajcie spokój z tymi opowieściami
Dzisiaj problemem jest raczej jakośc masteringu/remasteringu płyt które sa zarówno na spotify i tidalu. A nie 320 kb

robin102
12-02-2020, 19:02
Dzisiaj problemem jest raczej jakośc masteringu/remasteringu płyt które sa zarówno na spotify i tidalu. A nie 320 kb
To rzeczywiście jest problem, bo jakoś masteringu okrutnie spadał ostatnimi laty. Niektóre płyty po prostu masakra. Nadają się tylko do słuchania w aucie :(

Umbra
12-02-2020, 23:27
Jakie mp3, jakie flac? Tylko dsd! :D

robin102
14-02-2020, 17:10
Chooopy :) a czy jest jakaś inna opcja słuchania muzyki z internetu jakiś plików poza radiem DAB, nie muszą być pliki w najwyższej jakości, ale aby nie wchodzić w abonamenty żadne, bo ten TIDAl to chyba 40 zł miesięcznie a ten Spoti coś tam to też 30 zł jak mi w salonie Yamahy powiedzieli.
Wiem, ze można kupić płytę całą z plikami która może kosztować tyle co CD. Czego jeszcze nie wiem ?

Pawel92
14-02-2020, 17:45
Pozostają Ci radia internetowe. To całkiem dobra opcja. Jest tez Spotify gratis.

Rafał_Sz
15-02-2020, 12:58
Czego jeszcze nie wiem ?

Że szkoda żałować tych paru złotówek za dostęp do absurdalnie dużego zbioru muzyki zawsze i wszędzie.

cybulski
15-02-2020, 13:35
Do Spotify i Tidal można zwykły wzmak stereo, dobre kolumny z kabla iPhone (mam kilka starszych tylko do muzy) , to najtaniej. Ja mam też swiss jazz apke. U mnie to chodzi na denonie pma1500ae plus stare avanty 908 mordaunt short. Chyba już nie ma tej marki w PL.

Na drugim zestawie mam starego denona pma735r z małymi Bowerami.

Uzywam też Marshalla Woburn w innym.pomieszczeniu.

Jesli komuś zależy na całym systemie to Sonos jest bdb, osobiście tego nie mam. Mnie starczają oldskulowe rozwiązania i sprzęt z demobilu :)

kurczeblade
15-02-2020, 14:05
Pylon Pearl 25 + Onkyo 8250. Jak coś mam taki zestaw do sprzedania. Cena do negocjacji - dla nikoniarzy :)
Jakby ktoś chciał fajny budżetowy zestaw. To mam do sprzedania. Praktycznie nowy sprzęt. Niedawno kupowany. Sprzedaję bo będę kupował klasę wyżej sprzęt.

https://www.olx.pl/oferta/pylon-audio-pearl-25-praktycznie-nowe-stan-sklepowy-gwarancja-CID99-IDDG0tK.html

https://www.olx.pl/oferta/onkyo-tx-8250-praktycznie-nowy-gwarancja-CID99-IDDG0a2.html

cybulski
15-02-2020, 14:42
Kiedyś gdy odsłuchiwałem onkyo, denona, maranza, yamahe, wybrałem denona ale onkyo też ma przyjemne brzmienie. To fajne sprzęty ale wiadomo wzmacniacze stereo są półkę wyzej niz ampitunery.

robin102
15-02-2020, 15:40
Że szkoda żałować tych paru złotówek za dostęp do absurdalnie dużego zbioru muzyki zawsze i wszędzie.
Wychodzi 500 zł rocznie abonament z dobrą jakością 40 zł x 12 miesięcy 480 x 10 lat prawie 5 kzł wyjdzie :(
.
.
.
Tak się zastanawiam czy może by nie odpuścić zakupu tego PianoCrafta a w to miejsce za tą kasę cyrka 5 kzł kupić amplituner stereo wszystko mający czyli Tidala, BT -blututa, wi-fi i możliwość podłączenia kabla internetowego. takie ampli coś 2.200 zł, a może to kupa, anie sprzęt ? Zupełnie nieznane mi te nowe urządzenia, a na jakość brzmienia za mocno nie zależy, bardziej na funkcjonalności. Kolumny dziś swoje sprzedałem z 4.600 zł i tyle mam na jakiś nie angażujące granie codzienne przy pracy, przy tłuczeniu kotletów.
Co o tym urządzeniu myślicie DAB to to samo co radio internetowe ?
https://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602-srebrny.html
paździerz to czy daje radę np w połaczeniu z monitorkami BW 606

leighadams
15-02-2020, 16:07
To polecam dołożyć parę $ i kupić yamahę rn-803d. U mnie to gra z heco aurora 700 i jest pięknie.

kurczeblade
15-02-2020, 16:12
Kiedyś gdy odsłuchiwałem onkyo, denona, maranza, yamahe, wybrałem denona ale onkyo też ma przyjemne brzmienie. To fajne sprzęty ale wiadomo wzmacniacze stereo są półkę wyzej niz ampitunery.

Ale musiałbyś wydać krocie żeby mieć funkcjonalność amplitunera. No i nie wszyscy chcą/lubią mieć obstawiony pokój klockami ;)
Ja to sprzedaje , ale mam już inny amplituner. Nie chce mi się bawić w wzmacniacze... ;)

To polecam dołożyć parę $ i kupić yamahę rn-803d. U mnie to gra z heco aurora 700 i jest pięknie.

Na jakim metrażu masz te kolumny? Nie jest za mocny Bass. Chodzi raczej o ciche odsłuchy. Jak przestrzeń i scena w tych kolumnach ?
Mam ten sam amplituner.

Julius
15-02-2020, 17:16
najlepszym jakościowo sposobem jest...
transport (typu np. Raspberry Pi) + DAC zewnętrzny. Transport obsługiwać powinien Tidal (mimo wszystko więcej wyokiej jakosci plikow od Spotify), a jeszcze lepiej mieć ulubione pliki we FLACu.
Do tego wzmacniacz osobno.

Można to przeskoczyć i kupić np Auralic Aires Mini lub Bluesound -tam jest wbudowany DAC, a do samego urządzenia można włożyć HDD 2.5 z plikami, lub zrobić, aby biblioteka muzyki była pobierana np. z kompa.

Denon, Marantz, Pioneer itd - niestety poleciałby mocno w dół z jakością, dzisiaj to już tzw. marketówki - jadą na renomie i na tym, że są rozpoznawalni na całym świecie. Grać na poziomie zaczynają modele po 20k zł w górę, ale jest to nieadekwatne do cen...

Generalnie system stereo są trochę ofiarami kin domowych 5.1 7.1 9.1 itp - mocno to wszystko się rozdrobniło i poszło w funkcjonalność zamiast jakości.
Podobnie jest zresztą z kolumnami. Obecne modele B&W za 10k nijak się mają do tych jeszcze z początku lat 90.

Bez problemu można na rynku wtórnym za 3k wybrać głośniki grające w lepszy sposób niż sklepowe za 10k... tylko no... niestety raczej nie będzie to wysoki połysk i design pasujący do współczesnych pomieszczeń (choć i takie są)

robin102
15-02-2020, 17:50
No wlaśnie przed chwilą sam złapałem ten trop, ale dzięki za sugestie. Wszystko maa ta 803 co robinowi potrzebne będzie do słuchania w kuchni ;) ?????

Obecne modele B&W za 10k nijak się mają do tych jeszcze z początku lat 90.

Na przestrzeni ostatnich 5-10 lat BW bardzo zmieniło swoje firmowe brzmienie i jak pode mnie to chwała im za to, że poszli w tą drogę.

leighadams
15-02-2020, 19:00
Na jakim metrażu masz te kolumny? Nie jest za mocny Bass. Chodzi raczej o ciche odsłuchy. Jak przestrzeń i scena w tych kolumnach ?
Mam ten sam amplituner.
Salon ~35-40m2. Kolumny rozstawione od siebie 2,5m, od ściany odsunięte jakieś 40cm. Póki co ustawienia defaultowe, zrobiłem tylko kalibrację ypao. Jak kupię jakiś dywanik i zasłony to wtedy się pobawię w jakieś ustawienia itp. Słucham tez raczej ciszej niż głośniej [emoji6]Na razie jest ok, bas nie dudni, jest szeroko i przestrzennie. Ciężko mi opisać, jest to mój I bardziej poważny zestaw, ale na odsłuchu porównywałem kolumny heco z dali zensor 7 i zestaw z heco bardziej przypadł mi do gustu.

kurczeblade
15-02-2020, 22:27
Salon ~35-40m2. Kolumny rozstawione od siebie 2,5m, od ściany odsunięte jakieś 40cm. Póki co ustawienia defaultowe, zrobiłem tylko kalibrację ypao. Jak kupię jakiś dywanik i zasłony to wtedy się pobawię w jakieś ustawienia itp. Słucham tez raczej ciszej niż głośniej [emoji6]Na razie jest ok, bas nie dudni, jest szeroko i przestrzennie. Ciężko mi opisać, jest to mój I bardziej poważny zestaw, ale na odsłuchu porównywałem kolumny heco z dali zensor 7 i zestaw z heco bardziej przypadł mi do gustu.

To bardzo mnie cieszy Twoja opinia. Bo miałem identyczny dylemat miedzy Aurora 700 a Zen7. Ostatecznie będą Heco Aurora, udało mi się wyrwać dobra cenę 2400zł za komplecik, nowe z salonu ;)

leighadams
15-02-2020, 22:54
To bardzo mnie cieszy Twoja opinia. Bo miałem identyczny dylemat miedzy Aurora 700 a Zen7. Ostatecznie będą Heco Aurora, udało mi się wyrwać dobra cenę 2400zł za komplecik, nowe z salonu ;)

Nie wiem ile dałeś za ampli, ale kolumny w dobrej cenie. Ja kupowałem w grudniu 2018 i za komplet ampli+kolumny+jakieś kable, wszystko nowe, dalem bodajże 5100:)

.:Gerard:.
15-02-2020, 23:05
Wypróbuj pioneer X-HM86D

robin102
16-02-2020, 00:15
Wypróbuj pioneer X-HM86D
Może trochę stanieją, może jakiś rabat gdzieś się wykreuje, może dociulam brakującego tysiak, może wzmacniacz swój stereo AudioLab sprzedam, ale na dziś plan jest na ten komplet wszystko mający.
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n803d-bw-606.html

kurczeblade
16-02-2020, 11:21
Nie wiem ile dałeś za ampli, ale kolumny w dobrej cenie. Ja kupowałem w grudniu 2018 i za komplet ampli+kolumny+jakieś kable, wszystko nowe, dalem bodajże 5100:)

To jeśli nowe z salonu, to masz jeszcze lepsza cenę. Ja amplituner kupiłem za normalna cenę 3200zł. Ale dopiero później zdecydowałem się na kolumny, i zaczął się negocjować, i Heco udało się zrobić z 2800 na 2400. Kurczę mam nadzieje ze będę zadowolony z tego zestawu. Onkyo cieszyłem się miesiąc, dźwięk dobry, ale dla mnie za ciepło było, dlatego wybrałem „zimniejszą” Yamahe. Z dali zen7 zrezygnowałem bo tam jednak basu mało, duża przestrzeń ale myśle ze z Yamaha już by było za „zimno” sztywno. Powiedz mi, jak w ogóle wrażenia ? Do mnie wszystko ma przyjść we wtorek ;)

.:Gerard:.
16-02-2020, 12:42
Najpierw posłuchaj B&W, słuchałem wyższych modeli, słabo w niskim zakresie a wysokie twarde, średnica wrzaskliwa

robin102
16-02-2020, 15:44
... Powiedz mi, jak w ogóle wrażenia ? Do mnie wszystko ma przyjść we wtorek ;)
Powiem Ci panie Kolego nie da się kupić DWÓCH podłogowych kolumn nawet udających granie za 2.400zł czy nawet 2.800 bo to będzie chiński paździerz. Baaaa nawet za 3.800 zł dwie kolumny podłogowe kupione jako nowe w sklepie to dalej ppaździerz na którym zarabia 3-4 pośredników, a u producenta to kosztuje max 100$ za sztukę kolumny. Z budżetem cyrka 3-4 tys zł to można szukać monitorów niedużych i to w zasadzie trzeba iść na kompromis i akceptację plusów ujemnych.

Najpierw posłuchaj B&W, słuchałem wyższych modeli, słabo w niskim zakresie a wysokie twarde, średnica wrzaskliwa
Znam Bowersy na wskroś, ich stare firmowe brzmienie i te nowe zmienione. Dla mnie do słuchania przy stukaniu kotletów starczy. Ja będę radia słuchał zazwyczaj czy jakiś tanich plików. Ja już nie pozzukuje muzyki, smaczków, detali, klimatu, znamion audiofilskiej choroby, bo powymierali wszyscy moi ulubieni artyści i nie chce mi się już nic słuchać..

leighadams
16-02-2020, 15:53
To jeśli nowe z salonu, to masz jeszcze lepsza cenę. Ja amplituner kupiłem za normalna cenę 3200zł. Ale dopiero później zdecydowałem się na kolumny, i zaczął się negocjować, i Heco udało się zrobić z 2800 na 2400. Kurczę mam nadzieje ze będę zadowolony z tego zestawu. Onkyo cieszyłem się miesiąc, dźwięk dobry, ale dla mnie za ciepło było, dlatego wybrałem „zimniejszą” Yamahe. Z dali zen7 zrezygnowałem bo tam jednak basu mało, duża przestrzeń ale myśle ze z Yamaha już by było za „zimno” sztywno. Powiedz mi, jak w ogóle wrażenia ? Do mnie wszystko ma przyjść we wtorek ;)
Może cenę miałem korzystną bo kupowałem od razu cały zestaw, do tego zakup przed Świętami, więc udało się troszkę wynegocjować;-)
Co do dźwięku to nie za bardzo wiem co napisać, bo nie mam jakiegoś większego doświadczenia ze sprzętem hifi:-) powyższy to mój I "poważniejszy" zestaw i podejrzewam, że za szybko nie zmienię, ponieważ jakość dźwięku super, jest czysto, przestrzennie i ogólnie to nie ma co porównywać z jakimiś wcześniej posiadanymi wieżami itp.;-) Wygląd super, funkcjonalność ampla super, wszystko działa, tidal, spotify, usb, net radio. Tak jak wspominałem muzyki raczej słucham spokojnie, chociaż jedną zewnętrzną imprezkę, z otwartym oknem tarasowaym też ogarnał i było wystarczająco głośno, ale nadal jakościowo bardzo dobrze, a nie wszędzie dudniący bas;-) Jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić to wygląd kolumn;-) Fronty i góra są eleganckie w czarnym macie, ale boki to jakaś imitacja drewna taka czarno-szara, no i cholera żonie nie pasuje mi to do niczego i tak się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś naturalnego forniru i okleić. Ale to tylko minus za estetykę, a to kwestia gustu. Także nie ma się czego bać, tylko brać i myślę, że będziesz zadowolony.
Jedynie nad czym się ostatnio zastanawiam, to myślę nad zakupem gramofonu. Ale to bardziej z ciekawości i klimatu. Wpadł mi w oko, niedrogi model, żonie przypadł wizualnie do gustu, a to najważniejsze;-) Może ktoś miał/używał i powie jak się sprawdzi z zestawem yamaha+heco? https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/house-of-marley-stir-it-up.html

kurczeblade
16-02-2020, 19:30
Może cenę miałem korzystną bo kupowałem od razu cały zestaw, do tego zakup przed Świętami, więc udało się troszkę wynegocjować;-)
Co do dźwięku to nie za bardzo wiem co napisać, bo nie mam jakiegoś większego doświadczenia ze sprzętem hifi:-) powyższy to mój I "poważniejszy" zestaw i podejrzewam, że za szybko nie zmienię, ponieważ jakość dźwięku super, jest czysto, przestrzennie i ogólnie to nie ma co porównywać z jakimiś wcześniej posiadanymi wieżami itp.;-) Wygląd super, funkcjonalność ampla super, wszystko działa, tidal, spotify, usb, net radio. Tak jak wspominałem muzyki raczej słucham spokojnie, chociaż jedną zewnętrzną imprezkę, z otwartym oknem tarasowaym też ogarnał i było wystarczająco głośno, ale nadal jakościowo bardzo dobrze, a nie wszędzie dudniący bas;-) Jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić to wygląd kolumn;-) Fronty i góra są eleganckie w czarnym macie, ale boki to jakaś imitacja drewna taka czarno-szara, no i cholera żonie nie pasuje mi to do niczego i tak się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś naturalnego forniru i okleić. Ale to tylko minus za estetykę, a to kwestia gustu. Także nie ma się czego bać, tylko brać i myślę, że będziesz zadowolony.
Jedynie nad czym się ostatnio zastanawiam, to myślę nad zakupem gramofonu. Ale to bardziej z ciekawości i klimatu. Wpadł mi w oko, niedrogi model, żonie przypadł wizualnie do gustu, a to najważniejsze;-) Może ktoś miał/używał i powie jak się sprawdzi z zestawem yamaha+heco? https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/house-of-marley-stir-it-up.html

U mnie identycznie z doświadczeniem w rtm temacie. Te Pylony bardzo fajnie grają a kosztowały polowe z Heco. W sumie jak Heco do mnie dojdą, to jeśli nie będzie ogromnej różnicy miedzy Pearlami 25. To zwrócę Heco, tak się umawiałem ze sprzedawca.

Robin kupiłem budżetowe Pearle i dla mnie one świetnej grają, nie są chińskie, są w 100% Polskie i powiem Ci, ze jak za ta cenę spodziewałem się dużo gorszego zakupu. :)

robin102
16-02-2020, 21:24
Robin kupiłem budżetowe Pearle i dla mnie one świetnej grają, nie są chińskie, są w 100% Polskie i powiem Ci, ze jak za ta cenę spodziewałem się dużo gorszego zakupu. :)
Mądre posunięcie. Bankowo rokują lepiej niż każde inne z importu w tej samej cenie. Słuchałem parę lat temu Pylonów na Audio Show. Jakiś chyba ich najwyższy model , ale niedrogie jeszcze, a już już grały. Nazwa mi się nie podoba :P .... ;)

robin102
17-02-2020, 20:36
No dobra poratujcie wiedzą i doświadczeniem z tą cyfrową noweczesnośćią.
.
Czy dobrze kombinuje, że mógł bym kupić jakieś duże czarne magiczne pudełko w którym były by funkcjonalności takie jak wifi, BT , radio DAB, radio internetowe, dostępność Tidala Sotifia jak zapłacę abonament, odtwarzać pliki FLAC z pendrive, możliwość podłączenia tego czarnego pudła kablem do internetowego, podpięcie dysku SSD np gdzieś z tyłu. Potem z tego pudła wyjdą dwa kable sygnałowe RCA i podepnę i posiadany wzmacniasz STERO ? Czy o tym co pisze to się nazywa odtwarzacz sieciowy ?
Ile kosztuje taki budżetowy wszystko mający co by go smartfonem sterować można było 1000-2000 zł ? Używane ?

Julius
17-02-2020, 21:20
Bardzo dobrą rodzimą marką jest Audio Academy. Znacznie lepszą niż Pylon Audio, mimo że desingersko bardziej surową (budy Pylon robi fabryka mebli).
Starsze modele chodzą czasami za śmieszne kwoty, a grają znacznie lepiej niż B&W do 20k , czy wspomniany Pylon.
robin102 , tak to odtwarzacz sieciowy. Auralic, Bluesound, Pioneer, Oppo Sonica, Cocktail są ciekawymi kierunkai

cybulski
17-02-2020, 21:29
Minimum przyzwoitosci w głośnikach to 30-35hz z dołu. Te monitory nie wykorzystają tego ampli. Ewentualnie sub jakiś do tego.

Może trochę stanieją, może jakiś rabat gdzieś się wykreuje, może dociulam brakującego tysiak, może wzmacniacz swój stereo AudioLab sprzedam, ale na dziś plan jest na ten komplet wszystko mający.
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n803d-bw-606.html

..............

robin102
17-02-2020, 21:50
@robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) , tak to odtwarzacz sieciowy. Auralic, Bluesound, Pioneer, Oppo Sonica, Cocktail są ciekawymi kierunkai
Dzięki to się zainteresuje, a tak max do 2.000 zł da się coś używanego sensownego kupić ? Chodzi mi bardziej o funkcjonalność będącą priorytetem, a nie o audiofilskie brzmienie ;)

Znacznie lepszą niż Pylon Audio, mimo że desingersko bardziej surową i Miałem u siebie w domu chyba wagon kolumn od polskiego producenta Studio 16 Hz, wiem co potrafią polskie konstrukcję. Mało kto miał taką okazję, też z kilkoma wzmacniaczami lampowym Cayina. Słuchałem ich do usioru i fotografowałem zarobkowo do folderów reklamowych i na stronę www producenta które to foty są tam do dziś :) , Miałem też Audio Academy jakieś dwa modele z ciekawości pożyczone od kolegi. Mogły co najwyżej w cieni stać. Miałem rożne kolumny zagranicznych producentów jak nie swoje to pożyczane od znajomych czy z salonów. ... Właśnie mija 40 lat od zakupu pierwszych moich zagranicznych kolumn marki JVC - jako używanych :)
Najbardziej z zagranicznych producentów cenie sobie Bowersa i Wilkinsa, za to jak grają, jak są zrobione i jak mnie oszukują i nie oszukują. Dzisiejsze brzmienie BW jeszcze bardziej mi podchodzi niż dawniejsze.
Prywatnie użytkowałem przez 5 lat Minas Anor 2,5 ciekawe polskie kolumny do lampy ideał. Uwielbiam głośniki, kolumny, ale niestety nigdy nie było mnie stać na jakieś konkretnie drogie, zawsze budżetowo jeśli to były swoje.
.
Przestałem interesować się słuchaniem w sposób angażujący muzyki w domu 40 lat wystarczy, teraz przez następne 40 nie zamierzam :)

grizz
18-02-2020, 08:42
No dobra poratujcie wiedzą i doświadczeniem z tą cyfrową noweczesnośćią.
.
Czy dobrze kombinuje, że mógł bym kupić jakieś duże czarne magiczne pudełko w którym były by funkcjonalności takie jak wifi, BT , radio DAB, radio internetowe, dostępność Tidala Sotifia jak zapłacę abonament, odtwarzać pliki FLAC z pendrive, możliwość podłączenia tego czarnego pudła kablem do internetowego, podpięcie dysku SSD np gdzieś z tyłu. Potem z tego pudła wyjdą dwa kable sygnałowe RCA i podepnę i posiadany wzmacniasz STERO ? Czy o tym co pisze to się nazywa odtwarzacz sieciowy ?
Ile kosztuje taki budżetowy wszystko mający co by go smartfonem sterować można było 1000-2000 zł ? Używane ?

Mógłbyś. W najtańszej wersji to nazywa się smartfon ;) Albo proponowane wcześniej rappsbery + DAC.

marlo
18-02-2020, 09:46
polecam Bluesound NODE 2, wygląda co prawda jak większa mydelniczka, a obsługiwany jest wyłącznie przez WIFIrifi, natomiast w klasie brzmienia to już całkiem przyzwoite źródło z powiedzmy średniej półki w krajowej rzeczywistości :) Do tego obsługa MQA na pokładzie (odtwarzanie wysokorozdzielczych plików np. Tidal Masters) Klocek wart swojej ceny! Ewentualnie wersja POWERNODE z własnym wzmacniaczem czyli wszystko in one.

cybulski
18-02-2020, 09:58
Często popełnianym błędem w audio jest inwestowanie dużo w elektronikę gdzie na końcu są słabe głośniki. Wtedy nie będzie słychać tych wydanych pieniążków. Tanie dobre są Marshall Woburn, głośnik gra od 35hz a dwójka chyba od 30, ma aktywny wzmacniacz. Polecam gdy nie chcemy bawić się w duże klocki.

Specka na dole https://www.marshallheadphones.com/gb/en/woburn-ii-bluetooth.html

robin102
18-02-2020, 10:45
Często popełnianym błędem w audio jest inwestowanie dużo w elektronikę gdzie na końcu są słabe głośniki. l (https://www.marshallheadphones.com/gb/en/woburn-ii-bluetooth.html) I dlatego zawsze kierowałem się zasadą w relacji do siebie, porad do innych , że kolumny aby grały nie ograniczały elektroniki muszą kosztować dwa razy tyle co elektronika. Jeśli dziś szukam z zaangażowaniem bo zależy aby grało np amplitunera stereo za 3200 zł to kolumn jeśli podłogowe szukał bym na półce cenowej najmniej 6 tys zł (nowe sklepowe). Sytuacja się trochę komplikuje jeśli elektronika to segmenty jak za dawnych czasów wzmacniacz, odtwarzacza CD i jakiś tuner to kolumny z półki cenowej najmniej jak za te trzy klocki elektroniki.
Tak masz rację, tani kolumny nie zagrają z dobrą elektroniką, droższe, dadzą słabszej elektronice zagrać na max jej możliwości. Ot tak w wielkim uproszczeniu sprawa, bo oczywiste, że to wszystko trzeba spasować i plusy dodatnie, plusy ujemne kolumn i elektroniki w jakiś tam sposób powinny się kompensować.
ps
niedawno robiłem u kogoś w domu zdjęcia ślubne, elektroniki lekko za 10 kzł al kolumienki chińskie Indiana Line za 3 tys zł wielkie skrzynie paździerzowe podłogowe wciśnięte przez sprzedawce w sklepie, bo dużą marze na nich mają.

LeonardZelig
18-02-2020, 12:26
U mnie jako odtwarzacz sprawdza się mały komputer w postaci Asrock`a Vision 3D z wyjściem optycznym. Podłączone to jest do amplitunera Cambridge Audio Azur 540 i gra z Missionami m73i. Sprzęt budżetowy, używany, ale w kwocie 1,5 tys. PLN ciężko byłoby mi znaleźć coś ciekawszego i tak uniwersalnego (komputer służy również do oglądania filmów). Do tego obsługiwany jest przez smartfona (Spotify).

cybulski
18-02-2020, 13:06
I dlatego zawsze kierowałem się zasadą w relacji do siebie, porad do innych , że kolumny aby grały nie ograniczały elektroniki muszą kosztować dwa razy tyle co elektronika. Jeśli dziś szukam z zaangażowaniem bo zależy aby grało np amplitunera stereo za 3200 zł to kolumn jeśli podłogowe szukał bym na półce cenowej najmniej 6 tys zł (nowe sklepowe). Sytuacja się trochę komplikuje jeśli elektronika to segmenty jak za dawnych czasów wzmacniacz, odtwarzacza CD i jakiś tuner to kolumny z półki cenowej najmniej jak za te trzy klocki elektroniki.
Tak masz rację, tani kolumny nie zagrają z dobrą elektroniką, droższe, dadzą słabszej elektronice zagrać na max jej możliwości. Ot tak w wielkim uproszczeniu sprawa, bo oczywiste, że to wszystko trzeba spasować i plusy dodatnie, plusy ujemne kolumn i elektroniki w jakiś tam sposób powinny się kompensować.
ps
niedawno robiłem u kogoś w domu zdjęcia ślubne, elektroniki lekko za 10 kzł al kolumienki chińskie Indiana Line za 3 tys zł wielkie skrzynie paździerzowe podłogowe wciśnięte przez sprzedawce w sklepie, bo dużą marze na nich mają.

Tutaj to podobnie jak ze sprzętem foto - odpowiednikiem obiektywów są kolumny głośnikowe. Sama elektronika na niewiele się zda, to głośnik zawsze jest tym wąskim gardłem.
Przy budżecie 10k najlepiej wydać 6-8k na głośniki i 2-4k na wzmaniacz stereo. Wzmacniacze mają pełne pasma przenoszenia i tylko głośniki ograniczają to co słychać.
Jesli np. bierzemy głośniki monitory (tak jak w przykladzie było BW606) to takie monitory są od 52hz i trzeba wstawić subwofer aktywny, który pociągnie od dołu, w przeciwnym wypadku szkoda tej wydanej kasy na tą yamahę.
https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-seria-600-asw608.html
https://www.tophifi.pl/media/do-pobrania/product-card/Bowers-Wilkins-ASW-608-610-610xp-pl.pdf

Natomiast Marschall robi te głośniki Woburn z przenoszeniem od 30 Hz (zapewne +-3db) poprzez aktywny wzmacniacz, jak w subach, więc aby to osiągnąć w tradycyjnym rozwiązaniu to w takich pieniądzach sie nie da tego zrobić.

robin102
18-02-2020, 14:05
Jesli np. bierzemy głośniki monitory (tak jak w przykladzie było BW606) to takie monitory są od 52hz i trzeba wstawić subwofer aktywny, który pociągnie od dołu, w przeciwnym wypadku szkoda tej wydanej kasy na tą yamahę.
https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-seria-600-asw608.html
https://www.tophifi.pl/media/do-pobrania/product-card/Bowers-Wilkins-ASW-608-610-610xp-pl.pdf

Natomiast Marschall robi te głośniki Woburn z przenoszeniem od 30 Hz (zapewne +-3db) poprzez aktywny wzmacniacz, jak w subach, więc aby to osiągnąć w tradycyjnym rozwiązaniu to w takich pieniądzach się nie da tego zrobić.
O widzisz i tu się rozbija sprawa o tzw gusta czyli potrzeby czy oczekiwania. ja na ten przykład absolutnie nie potrzebuje zejścia basu do piwnicy czyli poniżej 50 Hz, potrzebuję za to aby był dynamiczny i rozdzielczy, już nie potrzebuje budować dużego ciśnienia akustycznego w pokoju , kuchni, bo to mam na koncercie czy na weselu. Chce aby miło grało i na tyle głośno aby przekrzyczało ekspres do kawy :)
B&W 606 w pomieszczeniu 20m2 grają cholernie dobrze, tak dobrze jak każde inne kolumny :) czyli bardzo dobrze :) Nie są to charakterystyczne Bowersy sprzed wielu lata, a raczej kolumienki uśmiechające się do każdego, ot takie coś uniwersalne co z definicji uniwersalnym być nie może. Na tej półce cenowej sprzęt musi skutecznie udawać, że wszystko potrafi i tym małym Bowersom sie to bardzo udaje.
Już przyzwoite monitorki zaczynają sie od 6-7 tys zł, podłogówki od 10 tys w górę., a u polskich producentów już nawet od 8-9 tys zł.
Moim zdaniem, bo to ja pisałem :) ;)
.
.
Aaaaa rozważam jeszcze z niedrogich monitorki DYNAUDIO (używki), bo kiedys lubilem ich granie, ale to w sytuacji jak zostanie mi wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy :), albo jak się uda kupić samego Piano Crafta bez monitorków Yamahy

cybulski
18-02-2020, 16:24
pisałem wcześniej, mam denona pma735r ze starszymi monitorami BW (sprawdzę w domu model), oraz pma1500 z mordaunt short 908 avant. To nie są nowe sprzęty. Ale grają nadal dobrze.
W kuchni mi gra Marshall Woburn. Jak masz możliwość to go posłuchaj zanim zapędzisz się w wydawanie pieniędzy w coś co nie jest tego warte i może być niewygodne. Ten Marshall gra od 35hz nie wiem czy to przeoczyłeś, i to słychać. Nie jest to ciśnienie basu jakie zna sie z kina domowego. To sprzęt do muzyki a nie do dudnienia. Do dunienia jest Marschall Tufton.

Znam też stare BW 603, miałem je kilka lat dawno temu, gdy zmieniłem na avanty to przekonałem się że BW nie miały praktycznie dołu.

robin102
18-02-2020, 16:34
Znam też stare BW 603, miałem je kilka lat dawno temu, gdy zmeniłem na avanty to przekonałem się że BW nie miały praktycznie dołu.
O zobacz Panie, a ja też miałem u siebie dłuższy czas BW 603 S3, nawet dwa zestawy, bo wracałem do nich i jak dla mnie to one grały one samym silnym dołem i drugim skrajem pasma które dało się okiełznać, aby nie było za ostro. Kwestia akustyki naszych pomieszczeń, bo to one gra chyba pierwsze skrzypce :)

cybulski
18-02-2020, 16:36
603 S3 to półka wyżej i tam dół jest lepszy. Natomiast nie porównujmy tego z BW 606 - to element do kina domowego a nie pełnoprawny głośnik stereo. Natomiast BW było znane ze słabego dołu i tam u nich trzeba sporo zapłacić aby ten dół był.
Ale nie oszukujmy się jeśli 603 S3 schodzą do 44HZ przy -3db to jest to nadal słaby wynik. Gdy zmieniłem kolumny gdzie 35hz jest na -3db odłuch jest całkiem inny. Dużo słucham jazzu, kiedyś też klasyczna więc BW słabo w tym brzmiały.

kurczeblade
23-02-2020, 15:44
I dlatego zawsze kierowałem się zasadą w relacji do siebie, porad do innych , że kolumny aby grały nie ograniczały elektroniki muszą kosztować dwa razy tyle co elektronika. Jeśli dziś szukam z zaangażowaniem bo zależy aby grało np amplitunera stereo za 3200 zł to kolumn jeśli podłogowe szukał bym na półce cenowej najmniej 6 tys zł (nowe sklepowe). Sytuacja się trochę komplikuje jeśli elektronika to segmenty jak za dawnych czasów wzmacniacz, odtwarzacza CD i jakiś tuner to kolumny z półki cenowej najmniej jak za te trzy klocki elektroniki.
ps

Myśle że trochę przesadzasz z tymi cenami. Kolumny za 6,000 zł dla kogoś mogą być gorsze od kolumn za 3,000 zł.
Ja spędziłem ostatnio sporo czasu na dobieraniu sprzętu, nie chciałem wydawać majątku. Na same kolumny miałem budżet 5,000zł. Ostatecznie podczas odsłuchu wybrałem kolumny do 3,000 zł Heco Aurora 700 które mi najbardziej się spodobały pod względnej dźwięku, te kolumny moim zdaniem biły dużo droższe kolumny, gdzie mając zestawy po 5,000 zł rosły moje oczekiwania, ale niekoniecznie wraz z tymi oczekiwaniami rosło polepszenie dźwięku w stosunku do przyzwoitych tanich Heco. Będąc w sklepach audio byłem nastawiony na wydatek 5k pln, po odsluchach wyszedłem z kolumnami polowe tańszymi, które dźwiękowo lepiej mi się spodobały niż dużo droższe modele. Kolumny się kupuje słuchaniem, a nie cena ...

robin102
25-02-2020, 17:05
... Kolumny się kupuje słuchaniem, a nie cena ...
I to jest święta racja, ale napisze coś przestępczego i nie z zamiarem obrazy Po prostu jeszcze nie nie ten czas, jeszcze nie umiesz słyszeć togo co oferują kolumny za 6 kzł od tego co takie za 3 kzł, wylączając oczywiście przedrożone konstrukcje z cenami od czapy.
Wim, wiem, że się obraziłeś , sorki.

cybulski
25-02-2020, 17:34
Subiektywnie lepiej brzmiące dla przeciętnego odbiorcy będą kolumny lub wzmacniacz "skonturowany".
Drogie konstrukcje głośnikowe to wypłaszczona charakterystyka, ale wymaga bardzo dobrego wzmiacniacza, odpowiedniej jakości nagrań no i miejsce do odsłuchu. I takie też konstrukcje chyba królują w tzw hi endzie.
Dużo też zależy jakiego typu muzyki się słucha. Jesli mówimy o nagraniach z takich źródeł jak spotify to najlepsze efekty doboru będą na odsłuch, to co się podoba i co dobrze wg nas brzmi. Do tidala można pokusić się o lepszy sprzęt, jeśli fatycznie słyszymy. NIe jest bowiem tajemnicą że nie wszyscy słyszą pełne pasmo a wręcz z wiekiem słyszymy coraz mniej ....

Jurek Ż
25-02-2020, 18:44
I to jest święta racja, ale napisze coś przestępczego i nie z zamiarem obrazy Po prostu jeszcze nie nie ten czas, jeszcze nie umiesz słyszeć togo co oferują kolumny za 6 kzł od tego co takie za 3 kzł, wylączając oczywiście przedrożone konstrukcje z cenami od czapy.
Wim, wiem, że się obraziłeś , sorki.

Taki wzmacniacz jak Audiolab świetnie pokazuje ile warte są dobre i drogie:lol: kolumny.

robin102
25-02-2020, 19:02
Taki wzmacniacz jak Audiolab świetnie pokazuje ile warte są dobre i drogie:lol: kolumny.
Myślę, że niestety nie, bo wzmacniacz nie gra, a "grają kolumny" :( i myślę, że masz rację z tym żartem :)

Jurek Ż
25-02-2020, 19:52
To nie jest żart . Mam wzmacniacz Audiolab 8300A i wiem co potrafi wydobyć z dobrych głośników. Każdy dodatkowy grosz wydany na kolumny jest tego wart.

robin102
25-02-2020, 21:24
To nie jest żart . Mam wzmacniacz Audiolab 8300A i wiem co potrafi wydobyć z dobrych głośników. Każdy dodatkowy grosz wydany na kolumny jest tego wart.
To kup jeszcze drugiego w lux stanie :) ;). Wystawiłem na sprzedaż 8000 S albo zamienię na PianoCraft Yamahy :) . Miałem w domku ze 20 wzmacniaczy, chyba z 10 swoich i z 10 pożyczanych o i takie po 10 tys zł, nawet więcej bo jakieś ze 3 lampowe przechodziły przez system. Wszystko leży w kolumnach, ale jak wzmacniacz gra to na dobrych kolumnach też różnica spora jest.

Jurek Ż
25-02-2020, 21:36
PianoCraft jest całkowicie pozbawiony neutralności a to co generuje nie nadaje się do słuchania.:lol:

robin102
25-02-2020, 22:48
PianoCraft jest całkowicie pozbawiony neutralności a to co generuje nie nadaje się do słuchania.:lol:
No tak, tylko ja już nie chce słuchać nic z zaangażowaniem jakimkolwiek. Ma udawać, że gra, a ja udawać, że słucham i wygodne w obsłudze być. :D

krzysztofz24
20-03-2020, 00:43
O Pany, ale mam skomlikowane pytanie do ekspertow od dzwieku:-D

Od razu zanacze, ze nie chodzi o sprzet grajacy a o wyciszenie i wygluszenie.

Wstep;

Otoz po 25 latach przerwy zachcialo m isie akwarium. Sprzet zakupilem m.in brzeczyk do napowietrzania. Nazwa jak najbardziej adekwatna;-).
Nie kupilem najtanszej chinszczyzny, tylk polski oczko drozej niz najtansze. Na opakowaniu pisze ze cichy...ta, nie wiem w ktorym matrixie on jest cichy.
Brzeczy skubaniec. Juz sie doksztalcilem ze jak sie mu podlaczy kamien napowietrzajacy i specjalny zaworek zeby go w razie braku pradu nie zalalo, to ta membranka w srodku i elektromagnes mniej halasuje bo maja opor.
Moge tez regulowac plynnie sile napowietrzania a co za tym idzie glosnosc pracy. Ogladajac filmiki na YT dowiedzialem sie ze mniej wazne czy to bedzie 10zl za brzeczyk czy 60zl to i tak beda brzeczec. Moj byl za 25zl. Wiec nie ma sensu kupowac drozszego.
Ofc sa ultraciche konstrukcje za ponad 100zl ale juz tyle nie chce wydac. Po za tym one sa za mocne do jednego sredniego akwa tylko do napowietrzania.

A zatem pytanie i koncepcja do konsultacji;

Ja wyglusze tego malego skubanca (wielkosc sredniej myszki do kompa). Owijalem go recznikiem i juz cos to pomoglo.
Wezme pudeleczko i wyloze je od wewnatrz jakas gabka czy czyms zeby nie bylo slychac. W sciance dziurka na przewod zasilajacy i od powietrza (uszczelniona ofc, bo to slaby punkt konstrukcji).

Jakich domowych materialow mam uzyc na wygluszenie?
Gabka, pianka pcv, kawalek karimaty, moze wata? Ma byc scianka wewnatrz raczej twardsza czy mieksza? Co bedzie lepiej wygluszac dzwiek? Jaka tu jest teoria?
Prosze o wskazowki i wskazanie konkretnych materialow, takich domowych.

P.s
Zeby bylo wiadomo o czym mowa. Traktor w akcji od 34 sekundy, na minimum i maximum. Tez sobie sciagnalem ta profesjonalna apke;-) i mam podobne wyniki.

https://youtu.be/ip78GKt8K5o

bogdi64
20-03-2020, 10:25
u mnie pomagało, postawić na mikrogumie a na zewnątrz "przykryłem" go wytłoczką ze styropianu po jakimś urządzeniu, bąbelki będzie dalej słychać ;), trzeba mieć szczelną pokrywę akwarium

pierote
30-03-2020, 01:32

A o co chodzi z tą neutralnością? Przecież ta yamaszka była bestbuy w swojej cenie. Nie pamiętam modeli ale najwyższy właśnie - ten 2-elementowy z cd lub z dvd był gratką na allegro. Głośniczki można było wymienić z czasem na komunikatywne b&w albo na inne w/g gustu i było jeszcze lepiej ;)

Ja się męcząc na 30W Denonie 350 british-sound i wysokich podłogówkach zrobiłem diya z audiostereo i przestałem myśleć o audio (no może kolumienki kiedyś seas - sb acoustic :)) . Teraz gra muzyka nie techniczne aspekty.

Ps, takie marki jak Audiolab to już chyba dawno się skończyły przechodząc pod chińską kuratelę. A szkoda bo taki 8000A pokazywał innym miejsce w szeregu ;)

robin102
30-03-2020, 10:22
Głośniczki można było wymienić z czasem na komunikatywne b&w albo na inne w/g gustu i było jeszcze lepiej ;)

To jest bardzo dobry ruch bo z najmniejszymi BW 606 gra to bajecznie, po prostu bajecznie, acz w mniejszej skali niż duże klocki jakiegoś systemu. Niestety komplet PianoCraft w wersji Grand z tym głośnikami to 5399 zł a to już spore pieniądze za które można złożyć coś używanego w dorosłym rozmiarze, ale absolutnie nie tak funkcjonalnego i nie grającego puszczającego oko niemal do każdego gustu. Alternatywa to za 3999 PianoCraft Grand ale z kolumnami Yamahy niemniej nie z tymi podstawowymi, ale wyższym modelem w starszym konkretnym wykonaniu. Gra to też niesamowicie dobrze nawet w pomieszczeniu 20 m2 buduje duży dźwięk. Problem takich zestawów to, że jak grają cicho to nie tylko jest cicho, ale i już bez blasku.

Jurek Ż
30-03-2020, 10:35
To jest bardzo dobry ruch bo z najmniejszymi BW 606 gra to bajecznie, po prostu bajecznie, acz w mniejszej skali niż duże klocki jakiegoś systemu. Niestety komplet PianoCraft w wersji Grand z tym głośnikami to 5399 zł a to już spore pieniądze za które można złożyć coś używanego w dorosłym rozmiarze, ale absolutnie nie tak funkcjonalnego i nie grającego puszczającego oko niemal do każdego gustu. Alternatywa to za 3999 PianoCraft Grand ale z kolumnami Yamahy niemniej nie z tymi podstawowymi, ale wyższym modelem w starszym konkretnym wykonaniu. Gra to też niesamowicie dobrze nawet w pomieszczeniu 20 m2 buduje duży dźwięk. Problem takich zestawów to, że jak grają cicho to nie tylko jest cicho, ale i już bez blasku.. Przy tego typu poradach należy dodać, ja tak uważam lub moim zdaniem. :-D

pierote
30-03-2020, 12:01
Przy tego typu poradach należy dodać, ja tak uważam lub moim zdaniem. :-D

Tak, 100% się zgadzam. Dlatego napisałem małe bw bąć w/g gustu. Lecz zauważ że w sieci krążyły pewniki które poporostu do siebie pasowały. Ja nie posłuchałem i wtopiłem żeniąc bezdusznego denonka z neutralnymi ALR. Wyszło co prawda dynamicznie ale nie wieloplanowo, jakoś tak szaro-buro w barwach i matowo. A mogłem iść w Dali jak mie namawiali chłopaki z AS :)

fafniak
30-03-2020, 12:16
To jest bardzo dobry ruch bo z najmniejszymi BW 606 gra to bajecznie, po prostu bajecznie, .

dodaj "dla ciebie" w moim odczuciu
Dla mnie wiekszośc Bołersów jest nieakceptowalna
pomijam podłogową serię 7xx (jest bardzo ciekawie) i modele z wysokiej półki

robin102
30-03-2020, 13:12
dodaj "dla ciebie" w moim odczuciu
Dla mnie wiekszośc Bołersów jest nieakceptowalna
Najnowsze Bowersy, te na już nie kevlarowych głośnikach grają inaczej niż poprzednie. Totalna zmiana firmowego brzmienia na bardziej przyjazne ;)
Pysznie i przekornie też powiem, bo czuje do tego podstawę, bo słuchałem przeogromną ilość sprzętu budżetowego i te osłuchanie sprawia, że mogę powiedzieć, że coś gra na prawdę dobrze nie tylko dla mnie :) Bardziej nowocześnie gra fajnie :)
Wiem wiem zarozumiałością bije na 102 ! ale czuję się upoważniony do takich twierdzeń :)

fafniak
30-03-2020, 13:45
że mogę powiedzieć, że coś gra na prawdę dobrze nie tylko dla mnie :) Bardziej nowocześnie gra fajnie :)
Wiem wiem zarozumiałością bije na 102 ! ale czuję się upoważniony do takich twierdzeń :)

Tak ale to tylko subiektywne zdanie , ale znaczna częsc ludzi tego nie wie

pierote
30-03-2020, 15:26
Dla mnie najs bowersy to pierwsze 805N + barwny tranzystor bądź trioda 300B (np. AN) i była jazda alle jak zwykle okazało się że nie ta kasa :)

Teraz mamy całkiem fajne Polskie marki : RLS, studio16hertz, Pylon czy Equilibrium. Na te ostatnie na nowych seasach mam chrapkę ;-)

robin102
30-03-2020, 17:24
Teraz mamy całkiem fajne Polskie marki : RLS, studio16hertz, Pylon czy Equilibrium. Na te ostatnie na nowych seasach mam chrapkę ;-)
Miałem w domu przez tydzień, czy dwa kolumny AKKUS oraz przez parę lat własne kolumny od Sudio 16Hz Minas Anor oraz całą gamę kolumn tego producenta :) Zdjęcia robiłem do stron internetowych, ciekawe prawie 2 letnie doświadczenie z możliwością wnikliwego oglądania i posłuchania. Jedne i drugie kolumny pierwyj sort wybijający się wysoko ponad paździerzową konkurencje zagraniczną. Wszystko z powodu braku pośredników kilku i możliwosci zastosowania porządnych markowych przetworników. mało kto sobie zdaje sprawę, że zagraniczne kolumny kosztujące w detalu około 3.000 to zestaw który się zakupuje w chińskiej fabryce za 150-200 $ , a potem sobie cena rośnie i rośnie i rośnie
No, ale całe audio wyprzedałem, bo przestała mnie muzyka cieszyć w wydaniu siadam na kanapie i słucham i czas marnuje :D

robin102
18-05-2020, 23:34
Może ktoś był by zainteresowany zamiana słuchawek. Posiadam BAYERDYNAMIC DT 880 250 Om na 32 Om. Niestety mój PianoCraft nie udźwiga tych słuchawek :( , a tego nie przewidziałem. Potrzebuję jakieś 32 Omowe i chętnie wyminie swoje. Może być tez jakiś innej firmy, inny model, bo już nie przywiązuje wagi co i jak słucham.
Moje słuchawki są wstanie sklepowym, więc jakby koś chciał odkupić to stan jest bardzo okazyjny a same słuchawki wyjątkowe na tej półce cenowej.

Rafał_Sz
19-05-2020, 10:11
Dobry elektronik może Ci dłubnąć Pianocrafta, a konkretnie jego wzmacniacz słuchawkowy tak, aby uciągnął najbardziej oporne słuchawki. Nie jest to jakaś wielka filozofia.

robin102
19-05-2020, 17:30
Dobry elektronik może Ci dłubnąć Pianocrafta, a konkretnie jego wzmacniacz słuchawkowy tak, aby uciągnął najbardziej oporne słuchawki. Nie jest to jakaś wielka filozofia.
To nowy PianoCtaft na wypasie :D więc nie będę w nim grzebał, 3 lata gwarancji. Można by kupić jakiś najtańszy nawet używany wzmacniacz słuchawkowy za 500-800 zł ale raz, że to kasa i miejsce na półce to do tego interkonekt dokupić czyli znów ze 300 zł najmniej, no i przepinać kabelki z tyłu jak zajedzie potrzeba użycia słuchawek.
Mus wymienić słuchawki na 32 Omowe i nie bawić się audiofila, bo ten czas już minął. Ponad 35 lat audiofilskich wygłupów wystarczy :D

moshica
24-05-2020, 20:44
Jak się to mówi, teraz pora słuchać muzyki. Ale czemu pianocraft ? ?

Umbra
24-05-2020, 22:02
A ja bym się chętnie pozbył DT-150 za 450 zł. Prawie nieużywane, choć już po gwarancji.

fafniak
24-05-2020, 22:21
To jak tu się zaczęł giełda to ja też :)
audiolab 8200q + pilot
audiolab 8200m (x2)

robin102
25-05-2020, 00:14
"....Ale czemu pianocraft ? ������"
Hmmmmm, bo świetnie udaje, że dra duży system stereo :). Miejsca nie zajmuje, prądu nie konsumuje i niedrogo relatywnie chyba kosztuje. W pomieszczeniu o wielkości tak 16-18 m2 no max do 20 m2 potrafi zadziwić z głośnikami B&W 606 Aaaaaa i ma te wszystkie internetowe, blutufowe nowoczesne źródła pozyskiwania muzyki wraz ze świetną aplikacją na smartfona do oganiania. Najlepsza jakość prezentacji i tak z CD co bardzo cieszy.

"....Ale czemu pianocraft ? ?"
Hmmmmm, bo świetnie udaje, że dra duży system stereo :). Miejsca nie zajmuje, prądu nie konsumuje i niedrogo relatywnie chyba kosztuje. W pomieszczeniu o wielkości tak 16-18 m2 no max do 20 m2 potrafi zadziwić z głośnikami B&W 606 Aaaaaa i ma te wszystkie internetowe, blutufowe nowoczesne źródła pozyskiwania muzyki wraz ze świetną aplikacją na smartfona do oganiania. Najlepsza jakość prezentacji i tak z CD co bardzo cieszy.

jurkarol
25-05-2020, 10:46
im prostszy pianocraft tym lepszy. i tak, coś w tym jest ze udaje duży system, nawet z głośnikami z kompletu Yamaha.
mnie się zachciało starszego mcr640, z CD, bo ma usb, a czasem mp3 też posłucham

moshica
25-05-2020, 19:36
Nie wiem jak obecnie, ale ładnych lat wstecz, Pianocrafty miały "suchy" dźwięk i przegrywały z podobnymi zestawami Denona, Marantza czy Onkyo...
Jeśli grają z B&W 606 to może być to całkiem dobry duet.
Masz rację, że z wiekiem coraz bardziej potrzebujemy tylko włączyć, posłuchać i mieć z tego zadowolenie beż żadnych analiz technicznych...

stachmuszel
25-05-2020, 19:46

Wątpię aby Pianocraft miał osobny wzmacniacz słuchawkowy, najczęściej w takich zestawach sygnał na słuchawki pochodzi bezpośrednio ze stopnia końcowego wzmacniacza, w szereg z rezystorami.

Rafał_Sz
26-05-2020, 12:14
Wątpię aby Pianocraft miał osobny wzmacniacz słuchawkowy, najczęściej w takich zestawach sygnał na słuchawki pochodzi bezpośrednio ze stopnia końcowego wzmacniacza, w szereg z rezystorami.

Dlatego napisałem, że to prościzna żeby to uciągnęło każde słuchawki. Dali rezystory takie co by normy ochrony słuchu w UE spełnić. A nawet gdyby trzeba było scalaka podmienić czy jakiegoś kondzia dołożyć - to też prościzna. No, ale Robin w dziewicach nie grzebie, więc... ;)

GeparD
26-05-2020, 14:36
Dokupić np. takiego JDS Labs Atom i słuchać dalej :)

robin102
26-05-2020, 16:26
Dokupić np. takiego JDS Labs Atom i słuchać dalej :)
Taki wynalazek masz na myśli ? + internkonekt ze 300 zł najmniej czyli najmniej z 850 zł wyjdzie, czyli HIFimany słuchawki kupię po sprzedaży swoich DT 880 i będę mógł te Hifimany podłączać do wyjść głośnikowych i to raczej ma wielki sens.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmacniacz-sluchawkowy-jds-atom

GeparD
29-05-2020, 08:47
Dokladnie to mam na mysli.
Mam to ze swoimi HIFImanami podlaczone do Khadas Tone Board jako DAC i jestem mega zadowolony.

A tu masz opinie z Audio Scene Review: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-new-jds-labs-atom-headphone-amp.5262/

Umbra
29-05-2020, 08:59
A jakie hifimany? Słuchałem ostatnio Sundary, HD660 i swoich K712. Zostałem z K712. HD660 podobne, tylko scena mniejsza (co nie jest imo wcale wadą). Sundary jakieś takie... nudne. Ale może źródło było za słabe w sklepie.

GeparD
29-05-2020, 09:28
400i- nie bede ukrywal ze kupione po namowie robina :)

robin102
29-05-2020, 16:12
400i- nie bede ukrywal ze kupione po namowie robina :) Fajne słuchawki szczególnie dlatemu :) że pięknie graj podłączane do wyjść głośnikowych przez dzielnik. Wzmacniacze słuchawkowe aby je napędzić raczej z tych mocarnych powinny być.

Jeśli grają z B&W 606 to może być to całkiem dobry duet.
.. Obecne teraz produkowane B&W (monitory i monitorki) ich sygnatura brzmieniowa idealnie się zgrywa z tym co daje z siebie pianocrafcik wersji GRAND. Odsłuchiwałem mini wieżyczkę z Elacami jakimś Eposami, Indianami, Misiony coś jeszcze był z półki monitorów 2000-2500zł i z niczym to tak dobrze nie gra jak z B&W. Następna porządna konfiguracja to Kolumny Yamaha, ale nie te popularne serii 301 które są z każdą Yamahą pianocraft tylko te poprzedniej generacji w porządnym stylu jeszcze wykonane serii 401 i dodają je tylko do tego zestawu 870 GRAND z linku poniżej. Szczerze mówiąc nieznacznie ustępują B&W bo Yamaha potrafiła to pięknie zestroić wieżyczkę z lepszymi tymi kolumienkami.
https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-pianocraft-mcr-n870d.html
cenka trochę zabijająca, ale rabat można wynegocjować koronawirusowy :) U mnie zeszli za cały zestaw 400 zł !!
na tym zestawie
https://www.tophifi.pl/systemy-mini-173/systemy-mini/musiccast-pianocraft-mcr-n870d-b-w-606.html

fafniak
30-05-2020, 09:24
Zanim ktoś kupi "w ciemno" ze względu na powyższe polecenie, niech lepiej posłucha jak to gra. Samodzielnie posłucha

ksh
26-06-2020, 21:25
Dobre :) https://www.youtube.com/watch?v=lgQcRSt3qas

jurkarol
26-06-2020, 23:18
Dobre :) https://www.youtube.com/watch?v=lgQcRSt3qas
ano dobre.
co do kabli węglowych, to myślałem że chodzi o grafit po prostu Ale jednak coś innego wymyślili.. chociaż po co wymyślać jak grafit się często stosuje jako przewodnik?
reszta czarówb- rewelacja.

ksh
27-06-2020, 08:20
Kwestia grafitu czy innych pomysłów np nanorurki węglowe itp ma sens jeśli potrzeba takiej oporności, w audio tak jak wytłumaczył w filmie nie ma sensu bo pogarsza jakość, a kable z tej firmy i tak są miedziane.

Kolekcjoner
02-08-2020, 23:40
Mam pytanie - może było - jeśli tak to proszę o nakierowanie ;). Szukam dla klienta odtwarzacza bluetooth o przyzwoitym brzmieniu. Najlepiej jakby miał wyjście RCA. Czy w budżecie do 500 zeta coś dostanę czy trzeba szukać droższych urządzeń?

Rafał_Sz
03-08-2020, 09:36
Nie bardzo rozumiem co masz na mysli pisząc odtwarzacz BT. Do strumieniowania audio najlepiej się sprawdza Chromecast Audio.

Kolekcjoner
03-08-2020, 18:37
Nie bardzo rozumiem co masz na mysli pisząc odtwarzacz BT. Do strumieniowania audio najlepiej się sprawdza Chromecast Audio.
Nie nie chodzi o strumieniowanie. Już zresztą rozwiązane :).

Keek
06-09-2020, 12:38
Hej. Szukam jakiegoś szczeniaka na biurko, w miarę duże biurko. Głównie klasyczny rock. Warto się ładować w coś takiego:
DENON PMA-150H (https://www.hfc.com.pl/test/3954,denon-pma-150h.html) + POLK SIGNATURE 20E (https://www.salonydenon.pl/glosniki-podstawkowe/kolumna-glosnikowa-podstawkowa-signature-s20e.html?bid&utm_source=ceneo&utm_medium=referral), czy poprzestać na Pianocrafcie? A może jakieś inna alternatywa?

konopia
06-09-2020, 12:49
A może poprostu jakiś głośnik?
Sonos lub yamaha musiccast?

Jeśli ma być jakość to jakieś monitory bliskiego pola, aktywne i do tego jakiś odtwarzacz sieciowy cz cd, w zależności od potrzeb.

Jeśli coś ma tylko grać w miarę znośnie to głośnik.

Pianocraft super, ale raczej do słuchania z 1.5 metra nie przy biurku.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Keek
06-09-2020, 12:53
A może poprostu jakiś głośnik?
Sonos lub yamaha musiccast?

Jeśli ma być jakość to jakieś monitory bliskiego pola, aktywne i do tego jakiś odtwarzacz sieciowy cz cd, w zależności od potrzeb.

Jeśli coś ma tylko grać w miarę znośnie to głośnik.

Pianocraft super, ale raczej do słuchania z 1.5 metra nie przy biurku.

Wolałbym jednak klasycznie :D
Biurko w miarę duże - 1.70, a rozstawić kolumny mogę na 3 metry, więc miejsca trochę jest.

konopia
06-09-2020, 18:55
A masz okazję posłuchać pianocrafta?
Zobaczyć czy pasuje ten dźwięk?

Jeśli chodzi o funkcjonalność (musiccast) to imo ciężko yamahę przebić.
Ale być może to nie jest ten dźwięk jaki chcesz.
Tylko odsłuch w sklepie da odpowiedź.

Keek
06-09-2020, 19:16
A masz okazję posłuchać pianocrafta?
Zobaczyć czy pasuje ten dźwięk?

Jeśli chodzi o funkcjonalność (musiccast) to imo ciężko yamahę przebić.
Ale być może to nie jest ten dźwięk jaki chcesz.
Tylko odsłuch w sklepie da odpowiedź.

Na razie słuchałem tylko Denona. Yamahy nie miałem okazji. Cena i rozsądek przemawia za Pianocraftem.
Lubię niskie dźwięki. W "Three of a Perfect Pair" King Crimson, w 2m20s jest specyficzne narastanie basu. Jak słychać to na sprzęcie to już jest nieźle :D

konopia
07-09-2020, 08:27
To zabieraj płytę ze sobą na odsłuchy.
Mówią, że brzmienie głównie zależy od kolumn, może znajdziesz jakieś pasujące.
Sprawa prosta, bo wiesz czego potrzebujesz :)

Potem już tylko pozostaną zabawy z ustawieniem tego na biurku.

MR
24-09-2020, 20:03
Wracam z prośbą o pomoc. Soundbar lub coś porecznego, co nie będzie zajmowało duzo miejsca. Nagłośnić ma pokój ok 20m2. Tylko do muzyki. Budżet, racjonalnie ok 1-2 tyś? Czy mozecie poradzic na co zwrócić uwagę?

ksh
24-09-2020, 20:16
Tani wzmacniacz stereo plus para dobrych monitorów.

Bartolini82
24-09-2020, 20:33
Wracam z prośbą o pomoc. Soundbar lub coś porecznego, co nie będzie zajmowało duzo miejsca. Nagłośnić ma pokój ok 20m2. Tylko do muzyki. Budżet, racjonalnie ok 1-2 tyś? Czy mozecie poradzic na co zwrócić uwagę?

Przez neta nikt Ci nie doradzi. Ew. można dać jakieś propozycje, ale musisz sobie tego na żywo posłuchać. Po pierwsze, w takim budżecie szału nie będzie. Po drugie, zależy jakiej muzyki słuchasz. Ja np. ostatnio kupiłem sobie zestaw 5.1 firmy SVEN, ale jako zestaw do kompa, bo w salonie mam fajne kino domowe. Generalnie zawsze jak pracuję przy kompie to słucham muzyki. Kupiłem Svena bo padł mi mój zestaw Genius. Powiem Ci, że jakość w brzmieniu jest OGROMNA. Genius był taki fajny, mięsisty, a SVEN jest jakby wykastrowany. Nawet regulacja niewiele pomaga. Generalnie do muzyki pop, coś jak leci w radiu w stylu AVA MAX itp. jest bardzo fajny. Natomiast zapomnij o słuchaniu np. Sabaton czy Nightwish. To po prostu katorga dla uszu, podczas gdy na Geniusach bardzo fajnie mi się tego rodzaju muzyki słuchało. Więc ew. zbierz jakieś propozycje, a później zgraj sobie coś na pendraka i skocz do jakiegoś sklepu na odsłuch. Bez tego możesz po prostu wywalić kasę w błoto. Chyba, że ma to po prostu działać i cudów nie oczekujesz. Dla mnie ten SVEN jak na zestaw do kompa jest ok, do kina domowego bym tego nigdy nie podpiął, ale czytałem opinie ludzi bardzo zadowolonych nawet jako zestaw kina. Więc kwestia kto jakie ma oczekiwania i z czym ma porównanie.

MR
25-09-2020, 20:20
byłem dzisiaj w denonie i euro odsłuchać co mają... wyleczyłem się z soundbara ;)

miał ktoś doświadczenie z takimi yamahami + kolumnami indiana ?

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-rx-v385-indiana-line-nota-550-8023.html

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n303d-indiana-line-nota-550.html

ksh
25-09-2020, 21:28
Czyli już 3000zł :)
Poczekam parę dni z radą jak będą już okolice 4000zł bo wtedy duże głośniki z amplitunerem mają sens :)

Jurek Ż
26-09-2020, 13:24
A słyszałeś o podróży dookoła świata za złotówkę. :grin:

NimnuL
26-09-2020, 15:23
Soundbar do muzyki to tak jak pączek na obiad ...
Zależy co komu smakuje :)

Do muzyki nie muszą być podłogowe, dobre podstawkowe monitory (dobrze ustawione w pokoju) i zwykły wzmacniacz stereo da dużo radości. Taki zestaw zje każdy budżet, wszystko zależy od wymagań i przyzwyczajeń.

Albo coś w systemie aktywnych głośników z multicast lub tym podobną technologią i jest bez zewnętrznego pudła z dużą elastycznością źródła.

https://www.tophifi.pl/yamaha-nx-n500-bialy-outlet.html

Mam podobne rozwiązanie w domu - w salonie podłogowe Klipsh, w sypialni i kuchni podstawkowe podobne do tych Yamaha, całość sterowana smartfonem oraz/lub wzmacniaczem stereo Onkyo.

MR
26-09-2020, 15:25
macie racje, byłem dzisiaj na odsłuchu w tophifi. Sluchałem yamahy 303, 403 i potem jeszcze wpadło 602 ... Nie sądziłem, że będą takie różnice !

słuchałem tego na Alpha P6 i Elac Debut 2.0

Wybór padnie chyba na 602, bo wydaje mi się to bardziej przyszłościowe. Dodatkowo i w Alpkie i Elac brakowało mi wyraźnego dołu, a do 602 można podłączyć suba.

Robi się z tego konkretna kwota ale wydaje mi się, ze lepiej nawet dozbierać ;)

swoją drogą nie wiedziałem, że jest taki ruch na sprzęt audio... w sklepie były tłumy i ludzie robili KONKRETNE zakupy.

ksh
26-09-2020, 16:14
Gratulacje jeśli wychwyciłeś różnice miedzy tymi wzmacniaczami.

No to teraz widzę że już przebiliśmy "przyszłościowo" 10 tysiaków bo rozpatrujesz suba czyli i resztę głośników i konkretne przednie :)

Ja polecam zejść na ziemię i kupić parę dobrych monitorów ( podstawkowych ) i do tego wzmacniacz stereo.

Keek
26-09-2020, 16:15
Podstawki pod kolumny. Może być niestandardowe rozwiązanie. Min. 80 cm. Wie może gdzie tanio kupić w Warszawie?

NimnuL
26-09-2020, 16:45
Podstawki warto zrobić samemu lub zlecić zrobienie hobbyscie, na audiostereo.pl pasjonatów nie brakuje.

Kolega wyżej pisze o subwooferze do zastosowań muzyki, moje pytanie: po co? Dobre podłogowe potrafią dać ładne lupniecie bez tandety, subwoofer według mnie jest do filmów i gier, a do muzyki dobry subwoofer (najlepiej bez bassreflexu) kosztuje kupę szmalu - takie pudło wielkości pufy daje jednak opad szczęki. Łupniecie jest punktowe i tak szybkie, że potrafi wystraszyć. Ale to nie ten budżet, o którym tu rozmawiamy.

Jedno jest pewne - na głośnikach nie warto oszczędzać, to zakup na dekady, wzmacniacz (szczególnie sieciowy z bajerami) jak to elektronika - starzeje się szybko i łatwo to wymienić, dobry głośnik po latach jest tak samo dobry jak na początku.

Keek
26-09-2020, 16:57
Podstawki warto zrobić samemu lub zlecić zrobienie hobbyscie, na audiostereo.pl pasjonatów nie brakuje ... dobry głośnik po latach jest tak samo dobry jak na początku.

Chciałem uniknąć ciężkiej roboty. Myślałem, że jakiś kwietnik kupię albo coś...
No właśnie, moje podłogówki mają już ponad 25 lat i wciąż się dziwię, że jeszcze działają.

NimnuL
26-09-2020, 22:25
Można zrobić projekt i zlecić jego realizację stolarzowi z grubego MDF lub litego drewna.

ksh
26-09-2020, 22:41
Kiedyś widziałem podstawki zrobione na wymiar z rury kominowej tej czerwonej ceramicznej, do tego dwa kawałki drewna, fajnie komponowało sie do pomieszczenia, ciężkie stabilne :)

GeparD
17-11-2020, 14:53
Siemanko,
Mam nadzieje ze ktos bardziej obyty w temacie mi pomoze.

Mam AV receiver i subwoofer i pytnaie sie rozchodzi jak je podlaczyc. Czy potrzeboje dwoch kabli RCA czy potrzebuje jednego kabla w ksztalcie Y czy jeszcze inaczej?
AV ma na tylnej sciance dwa gniazda RCA oznaczone jako Subwoofer:

45352

Subwoofer tez ma dwa gniazda oznaczone jako LFE/R oraz L

45353

Czytam i czytam i z tego co rozumiem to albo podlaczam kabel w ksztalcie Y czyli dwie wtyczki do AV receivera i jedna wtyczna w gniazdo LFE/R albo dwa kable RCA po jednym na kanal L i R.

Instrukcja niestety nie jest jasna bo ma tylko to:

45354

Wiec nie wyjasnia mi to niczego.
Jak to podlaczyc?

ksh
17-11-2020, 15:21
Jednym kablem, mam tak samo na swoim.

TAK
|
|
|
V

GeparD
17-11-2020, 15:24
Czyli jednym kablem tak jak w instrukcji AV do gniazda LFE/R?

Wind Mill
17-11-2020, 17:17
Wejście LFE to jest typowe wejście subwooferowe dla kanału "efektowego", czyli do tego wejścia zapodajesz sygnał z wyjścia w amplitunerze AV.
Jeden przewód z jedną wtyczka na każdym końcu.
AVR ma dwa wyjścia na suba, dla tych którzy używają dwóch subów. ;)

GeparD
17-11-2020, 17:23
Podziekowal :)

Rafał_Sz
17-11-2020, 18:24
Możesz też użyć dwóch RCA równolegle/

Zwróć uwagę, że masz przełącznik "PHASE" w przeciw fazie. To znaczy, że przy prawidłowo podłączonych kolumnach część basu będzie się "neutralizować. Daj na "0".

Wind Mill
17-11-2020, 19:20
Możesz też użyć dwóch RCA równolegle..
Ale po co? ;)
Dwóch przewodów używa się, mając wyjścia SUB L i R (na przykład ze wzmacniacza / przedwzmacniacza stereo) - wtedy subwoofer miksuje (różne) sygnały z wejść IN L i R.
W AVR Subwoofer Out na obu gniazdach jest ten sam sygnał (LFE).

ksh
17-11-2020, 19:31
Przełącznik PHASE albo regulacja płynna potencjometrem jest istotna ale to nie ma nic wspólnego z tym że podpinasz jednym kablem.
Mamy tez kwestie subwoofera aktywnego i pasywnego czyli wysyłamy tylko sygnał do wzmacniacza w subwooferze czy korzystamy z wzmacniacza w ampli :)

Rafał_Sz
17-11-2020, 20:36
Ale po co? ;)

Tylko po to, żeby nie kupować kabla, a użyć jakichkolwiek RCA. ;)

waldek
04-01-2021, 15:08
Pytanie do specjalistów na tym forum.
Dzisiaj wizyta w salonie audio jest raczej trudna więc odsłuchanie sprzętu nie wchodzi w grę.
Mam odwarzacz NAD 320BEE ( więc raczej niska półka)
Do tego grał z nim Marantz CD 6000.
Ae z racji wieku ( przeszło 20 lat ) zaczyna już szwankować.
Mam duzo płyt jazzowych i taką muzykę preferuję.

Jaki odtwarzacz CD do 2000 zł polecicie.

Może Marantz 5005 lub NAD C546BEE ( chociaż ten podobno jest niedostępny )

robin102
04-01-2021, 18:28
W tym NADzie łatwo wymienić laser, kupić go też łatwo i tanio można, chyba, że to wzmacniacz ten NAD :)

waldek
04-01-2021, 19:56
Oczywiście się pomyliłem. :sad:

Wzmacniacz to NAD 320BEE
Odtwarzacz to Marantz CD6000 i on sie psuje - nie wysuwa się szuflada i zaczynają sporadycznie przeskakiwać ścieżki.
Szukam więc odtwarzacza.
Po przeszukaniu internetu zostaje mi Marantz CD5005 lub Marantz CD6007.

Warto dopłacić 700 zł do CD6007?

robin102
04-01-2021, 20:32
Dokupił bym NADa do tego NADa

waldek
04-01-2021, 20:51
Dzieki za informacje. Też o tym myślałem.
Tylko aktualnie mam do wyboru najtańszy NAD C538.
On w środku to jest kompletnie pusty. Szuflada i kilka scalaków.
A Marantz jakby nie patrzeć wytrzymał blisko 20 lat.
Sam już nie wiem??

ksh
04-01-2021, 21:01
Może Audiolab 8200CD ?

robin102
04-01-2021, 22:08
Dzieki za informacje. Też o tym myślałem.
Tylko aktualnie mam do wyboru najtańszy NAD C538.
On w środku to jest kompletnie pusty. Szuflada i kilka scalaków.
A Marantz jakby nie patrzeć wytrzymał blisko 20 lat.
Sam już nie wiem??
I o to chodził w tych konstrukcjach nada, puste w środku a grały pełnym dźwiękiem :) Szukał bym jednak wyższego modelu, albo Audiolaba. Z NADEm miał byś sterowanie tym samym pilotem

mgl
04-01-2021, 22:28
Polecam Creeka Evo, do jazzu bardzo przyjemny, przestrzenny, choć delikatny dźwięk, ataków i szybkości nie ma się co spodziewać! W tej cenie używka nawet v2 powinna się trafić.
Wskazane, by żródło było wyższej lub tej samej klasy co wzmacniacz, nigdy odwrotnie.

Wind Mill
04-01-2021, 23:01
...NAD C546BEE ( chociaż ten podobno jest niedostępny )

...Tylko aktualnie mam do wyboru najtańszy NAD C538...

Przecież w Sopocie masz Top HiFi Video Design.

NAD C568 - aktualnie dostępny w wybranym salonie
NAD C546BEE - dostępny, w następnym dniu w wybranym salonie.

waldek
04-01-2021, 23:06
Nie ukrywam że troche mi namieszaliście.
Stary jestem więc nie ma co szaleć z drogimi odtwarzaczami bo i tak nie usłyszę tego co kiedys.

Sprawdzę AUDIOLAB 6000CDT
Piszą o nim dobrze tylko ta szczelina zamiast wysuwanej szuflady.
Mam nadzieję że nie rysuje płyt.
Dzięki

ksh
04-01-2021, 23:22
Albo kup sobie jakiś z wyższej półki odtwarzacz medialny z wifi/bt/lan z dobrym DAC itd, zgrasz sobie na SSD płyty CD i będziesz miał coś bardziej przydatnego obecnie.

waldek
04-01-2021, 23:28
Przecież w Sopocie masz Top HiFi Video Design.

NAD C568 - aktualnie dostępny w wybranym salonie
NAD C546BEE - dostępny, w następnym dniu w wybranym salonie.

Napisałem do nich w pierwszej kolejności.
Nie było odpowiedzi.
Mam zasadę że nie kupuję w firmie która mnie lekceważy.
A do salonu się nie wybieram ze wzgledu na wirusa.

Albo kup sobie jakiś z wyższej półki odtwarzacz medialny z wifi/bt/lan z dobrym DAC itd, zgrasz sobie na SSD płyty CD i będziesz miał coś bardziej przydatnego obecnie.

Nie bardzo widzę tego sens.
Słuch nie ten bo lata robią swoje.
Mam dużą kolekcję oryginalnych płyt CD.
No i nie poświecam juz tyle czasu na słuchanie.
Chociaż czasami żałuję że sprzedałem swój lampowy wzmacniacz.
Grał rewelacyjnie.. ale nie mam go więc nie ma co wspominać. :sad:

ksh
04-01-2021, 23:31
Nie da rady edytować, więc uzupełnię, przykładowo nawet taki budżetowy Denon DNP-800NE oferuje ci możliwości jak streaming spotify i innych, a jakość odtwarzania po USB/spdif np zgranych na SSD/HDD płyt CD w super jakości, a inne firmy pewnie robią coś podobnego może lepszego.
Jest NAD C388 ale nie mam pojęcia co to warte.

Co do tego że ma sie kolekcje płyt cd, ok ale czy jest to wygodne obecnie, raczej nie, chcę jakości z cd mogę je zgrać, wystarczy mi Spotify to masz to samo co na swoich płytach, a pamiętaj że taki odtwarzacz sieciowy/medialny daje inne możliwości.
Ja obecnie wolę włączyć Spotify niż sięgać po CD.

waldek
04-01-2021, 23:40
Ja wolę CD. Ale dzięki za informację.

ksh
05-01-2021, 00:14
Tak mi się przypomniało https://www.youtube.com/watch?v=ZCrY7ZTsfUI
fajny materiał nawet obecnie, nawet od strony edukacyjnej.

Ja wolę CD. Ale dzięki za informację.
Całkowicie ciebie rozumiem.
Brałbym coś do kompletu jeśli masz tak dobry wzmacniacz.

waldek
05-01-2021, 00:25
...Brałbym coś do kompletu jeśli masz tak dobry wzmacniacz.
Rzecz w tym że to jest tani wzmacniacz.
NAD 320BEE to juz starocie.
Dlatego nie warto moim zdaniem szaleć z kosztami.
Zobaczę tego AUDIOLAB 6000CDT
Recenzje ma dobre.
Dzięki

Wind Mill
05-01-2021, 00:31
Napisałem do nich w pierwszej kolejności.
Nie było odpowiedzi.
Mam zasadę że nie kupuję w firmie która mnie lekceważy.
A do salonu się nie wybieram ze wzgledu na wirusa...
Ja nie chcąc łazić po salonach po prostu zamówiłbym on-line, bez pisania do kogokolwiek.
Na stronie jest dostępny, dostawa darmowa, płatność przy odbiorze.

Jak już wcześniej wspomniano, jednym pilotem obsłużysz CD i wzmaka.

waldek
05-01-2021, 00:43
Audiolab 6000CDT czy NAD C546 BEE ??

robin102
05-01-2021, 13:02
NAD jeśli chcesz słuchać w spokoju i długo. Audiolab jeśli chcesz być zagrzewany do bitwy :) miałem oba, Audiolab gra bardzo dziarsko, ale NAD też nie śpi.

waldek
05-01-2021, 13:04
NAD jeśli chcesz słuchać w spokoju i długo. Audiolab jeśli chcesz być zagrzewany do bitwy :) miałem oba, Audiolab gra bardzo dziarsko, ale NAD też nie śpi.
Dzięki. Więc NAD C546 BEE.
Tylko jeszcze trzeba go znaleźć.

Jaki model miałeś?

robin102
05-01-2021, 14:04
Miałem 541, 541i, 546 wszystkie grają tak samo ;) , choć najbardziej jak bym miał wybrać to starocia 541i

waldek
05-01-2021, 14:39
Dzięki koledzy.
robin102 pomogłeś w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam

robin102
05-01-2021, 15:34
Dzięki koledzy.
robin102 pomogłeś w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam
A wiesz co zamieszam Ci jeszcze. :) Miałem na tydzień wzięty od kumpla taki NAD CD z gniazdkiem na front panelu gdzie można było odtwarzać pliki z pendrive. To był zielony szarak, czyli jak prawie każdy NAD. Model już też leciwy sprzed najmniej 10 -12 lat więc za mała kasę do kupienia, a ta funkcjonalność z pendrive wspaniała sprawa.
Skleroza mnie już trawi, ale chyba to CD miało oznaczenie 546

notdot
05-01-2021, 17:18
pomocy, bo już mnie krew zalewa
mam windowsa 10 i chcę przez wifi przesyłać strumień audio do wzmacniacza RX-V773 Yamahy
mam już wszystko ładnie ogarnięte, z tv, z androidem a na pc nie ma opcji
czytałem różne rzeczy w necie, różne programy każą instalować i nie daję rady, albo programy się gryzą z antywirusem, albo nie widzą wzmacniacza podpiętego kablem do routera UPC, albo programy są na apple, androida, wszystko tylko nie na pc, sama yamaha chyba nie lubi się z windowsem bo nie mają swojego programu natywnie na widnowsa, a to niby jest to się nie chce u mnie uruchomić, mimo, że pobrane przez sklep microsoftu
a chcę móc w swoim odtwarzaczu na windowsie wybrać "odbiornik", wcześniej miałem coś podobnego przez bluetooth, piękna sprawa, tylko że RX-V773 nie ma bluetootha, ma internet
ręce opadają

waldek
05-01-2021, 17:21
A wiesz co zamieszam Ci jeszcze. :) Miałem na tydzień wzięty od kumpla taki NAD CD z gniazdkiem na front panelu gdzie można było odtwarzać pliki z pendrive. To był zielony szarak, czyli jak prawie każdy NAD. Model już też leciwy sprzed najmniej 10 -12 lat więc za mała kasę do kupienia, a ta funkcjonalność z pendrive wspaniała sprawa.
Skleroza mnie już trawi, ale chyba to CD miało oznaczenie 546

Taki też zamówiłem - NAD C546 BEE
Ma z przodu wejście cyfrowe USB.

Pawel92
06-01-2021, 01:27
Dzięki. Więc NAD C546 BEE.
Tylko jeszcze trzeba go znaleźć.

Jaki model miałeś?
Może jest sens spróbować naprawić tego Marantza? Poszukać w necie, co w nim siada i jak to można naprawić. Szuflada, to może być problem z paskiem klinowym. Może trzeba tez przesmarować prowadnice. Dioda laseru może być zakurzona.

waldek
08-01-2021, 15:32
Gra spokojnie z Dali 505.
Czy lepiej niż Marantz to nie wiem bo już nie te lata. :-(
Szkoda tylko że inna stylistyka niż NAD przed 15 lat.
Ale jestem zadowolony.

Dziękuję za pomoc.

47140

waldek
08-01-2021, 22:22
To teraz poproszę o pomoc w doborze sprzęto do pokoju 10 m2 podobnego do Grand PianoCraft MusicCast MCR-N870D tylko tańszego.

Wzmacniacz z radiem cyfrowym, muzyką z internetu, wifi.
+ usb z możliwością czytania plików dobrej jakości (FLAC/WAV)
+ sensowne kolumny ( monitorki ) bez nadmiernego basu.

Z góry dziekuję za pomoc.

ksh
08-01-2021, 22:40
NAD do kompletu i co tu wiele szukać ?

waldek
08-01-2021, 23:34
NAD do kompletu i co tu wiele szukać ?
Nie bardzo rozumiem?
Teraz szukam oddzielnego zestawu do drugiego ( mniejszego pokoju ).

robin102
09-01-2021, 01:10
DENON ma taki mały fajny zestawik, TEAC tez bardzo ładnie grający. Wszystko to konkurencyjne sprzęciki dla PianoCrafta. Główne pytanie czy chcesz zanabyć sprzęt grający pod dorosłym czy sprzęcik z dostatkiem funkcjonalności, że się można zdziwić. W sprzęcikach bogactwem funkcjonalności i fajnym graniem wygrywa sumarycznie Yamaha..... od lat
Na zasadzie przysłowia, że na złość babci odmrożę sobie uszy i Yamaha jest beeeee, bo nie gra jak dorosłe graty idź w inne klimaty :) .... bo PianoCraft na rynku jest jak VW Passat :)
https://allegro.pl/oferta/zestaw-teac-ai-301da-teac-pd-301dab-2-kolory-9954488629
jakieś taki
(https://allegro.pl/oferta/zestaw-teac-ai-301da-teac-pd-301dab-2-kolory-9954488629)https://allegro.pl/oferta/mini-wieza-stereo-z-wi-fi-denon-ceol-n11-czarna-9629374289

fafniak
09-01-2021, 11:25
jak wybierałem malucha do sypialni to słuchałem kilku zestawów i denon wypadł najsłabiej - bez jaj
Zresztą dla mnie denony niskich serii ogólnie grają bezpłciowo
wybrałem jamaszkę

gdybym teraz kupował to kolejny raz wybrałbym jamaszkę ale bez kolumn i dokupił elac debiut (takie podstawkowe)
ale szukałbym sprzętu takiego by mozna było wpisać adres 357

ksh
09-01-2021, 11:59
Nie bardzo rozumiem?
Teraz szukam oddzielnego zestawu do drugiego ( mniejszego pokoju ).

aaa... myślałem że do tego chcesz odtwarzacz z wifi/bt/usb itd. o czym pisałem wcześniej.

waldek
09-01-2021, 12:22
...gdybym teraz kupował to kolejny raz wybrałbym jamaszkę ale bez kolumn i dokupił elac debiut ...

Wiem że to dobre kolumny ale trochę przekraczają budżet.
Ale gdyby ... to jaka "wszystkomająca" Yamaha do nich?

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-psb-alpha-p5.html?gclid=EAIaIQobChMIguWl4M6O7gIVkJKyCh28cgRY EAYYBSABEgJkavD_BwE
Yamaha R-N602 + Alpha P5

Co myslicie o takim zestawie.
Pokój 10 m2. Ma grać niezbyt głośno. Bez dudniącego basu.
A może do R-N602 dodać ELAC Debut 2.0?
https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-2-0-b6-2.html

ksh
09-01-2021, 13:48
Ja polecam Mission MX1 do tak malutkiego pokoju, będzie to grało rewelacyjnie, nie wiem czy są dostępne jeszcze Tannoy M2 ale to już starsze modele, a nowych nie znam.

fafniak
09-01-2021, 13:55

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-psb-alpha-p5.html?gclid=EAIaIQobChMIguWl4M6O7gIVkJKyCh28cgRY EAYYBSABEgJkavD_BwE
Yamaha R-N602 + Alpha P5

a jak stoisz z własnoręcznym składaniem minikomputerka i instalowaniem/konfiguracją ?

ksh
09-01-2021, 14:07
waldek ale ty szukasz czegoś takiego jak np DENON DNP-800NE ?
Budowanie komputera odpuściłbym bo to obecnie troszkę archaiczne.

fafniak
09-01-2021, 14:09
waldek ale ty szukasz czegoś takiego jak np DENON DNP-800NE ?
Budowanie komputera odpuściłbym bo to obecnie troszkę archaiczne.

o czym ty piszesz?

waldek
09-01-2021, 14:13
Ja polecam Mission MX1 do tak malutkiego pokoju, będzie to grało rewelacyjnie, nie wiem czy są dostępne jeszcze Tannoy M2 ale to już starsze modele, a nowych nie znam.

Dobre kolumienki ale już niedostępne.

a jak stoisz z własnoręcznym składaniem minikomputerka i instalowaniem/konfiguracją ?

Nie bardzo. :-(

waldek ale ty szukasz czegoś takiego jak np DENON DNP-800NE ? ...
Kiedyś miałem zestaw Denona i juz go nie chcę.

ksh
09-01-2021, 14:13
O tym... :

Wzmacniacz z radiem cyfrowym, muzyką z internetu, wifi.
+ usb z możliwością czytania plików dobrej jakości (FLAC/WAV)

fafniak
09-01-2021, 14:16
Cóż
malina i system moode audio załtwia to za ok 300zł
maleński wzmacniacz smsl 5q pro z DAC na pokładzie 650 zł
zostaje sporo na dobre kolumny
A oprogramowanie jest na tyle elastyczne ze nie dostąpimy "zaszczytu" opuszczenia przez producenta jakiejś usługi jak to bywało ze stacjonarnymi klockami

robin102

Yamaha R-N602 + Alpha P5

Z ELECAmi tymi małymi co Fafniak wspomniał słuchałem Pianocrafta w wersji 670, a nie 870 i powiem bardzo, bardzo zgrabnie to brzmi. Ja potrzebowałem kupić monitorki trochę z rozmachem i potencjalnie, że może kiedyś będą napędzane innym wzmakiem i zagrają w pokoju 16-18 m2, więc korzystając z promocji połączenia zakupu Piano 870 D to te monitorki B&W 606 bardzo dobrze cenowo mi wyszły.
Zestaw Elaci i Piano 670 sensownie ustawiony pogra z sensem w 10-12 m2 .... no i wyjdzie niedrogo i funkcjonalnie tylko cholercia stendy do ulokowani na nich kolumienek trzeba dokupić, a to z 500-600 zł a i jakiegoś okablowania trochę do Piano też trzeba, bo zasługuje już.
PianoCeaft 670 i 870 sonicznie :) graja tak samo, a wersja 870 określana jako GRAND :D ma tuner lepszy i możliwość podłączenia z zewnątrz sygnału z kompa , bo tam w tym piano DAC jest

fafniak
od razu mówię - mam i wiem jak to gra

waldek
09-01-2021, 14:18
Koledzy. Wolniej i bardziej szczegółowo bo nie nadążam. :cry:

...Zestaw Elaci i Piano 670 sensownie ustawiony pogra z sensem w 10-12 m2 .... no i wyjdzie niedrogo ...

OK ale czy Piano 670 mozna kupić bez kolumn "fabrycznych"?

https://www.ceneo.pl/46604411;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIseusr-uO7gIVaUeRBR0onAXCEAQYAiABEgLEFvD_BwE

fafniak Wzmacniacz znalazłem i co dalej?

robin102
09-01-2021, 14:25
Koledzy. Wolniej i bardziej szczegółowo bo nie nadążam. :cry:
To dla zwolnienia skontaktuj się ze sklepem Q21 z Łodzi czy pabianic, przysyłają kurierem graty na odsłuchy. Porządny sklep idzie ponegocjować cęne zwląszcza w tym czasie. No i pytanie czy chcesz w sypialni czy w swoim biurze miec coś co ładnie gra i jeszcze ładniej wygląda :) czy złożyć coś z używanych klamotów co zagra bardzo fajnie. Jakiś wzmak Audiolab do tego te stare Tanoye wyżej wspomniane M2 i czapki z głów jak póścisz to z nawet taniego źrodła czy to z CD czy z komputera,a le jak wyżej mówiłem trzeba to sensownie ustawić, bo jak ma brzęczeć na półce regałowej to szkoda kasy.

od razu mówię - mam i wiem jak to gra
Jest to inne granie niż moje skrzyneczki BW, ale też przyjemne, acz inne.

fafniak
09-01-2021, 14:29
ten wzmacniaczyk ma tylko wejścia cyfrowe i jedno analogowe w postaci "małego dżeka"
do niego potrzebna jest "malina":
https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-4b/14646-raspberry-pi-4-model-b-wifi-dualband-bluetooth-2gb-ram-15ghz-765756931175.html
lub wersja 4 GB ram - droższa - nie wiem czy jest potrzebne więcej niż 2 gb
do tego potrzeba :
https://botland.com.pl/obudowy-do-raspberry-pi-4b/18430-obudowa-raspberry-pi-4b-i-do-allo-digione-akrylowa-czarna.html - ze względu na jakiekolwiek wentylowanie
kabelek usb
i kabelek zasilajacy i zasilacz 5V o wydajnosci ok 2A-3A
oraz karta pamięci mikrosd
na którą ładujesz mooode audio
https://moodeaudio.org/

robin102 - nie pisałem o elacach tylko o tym smsl-u

waldek
09-01-2021, 14:29
Trochę idziemy w złym kierunku.

Pokój 10 m2
Ma grać spokojnie, nie za głośno , detalicznie.
Zadnego ustawienia audiofilskiego nie da się zrobić.
Kolumienki Elac mogą być ale bedą stały na podłodze.

Do tego wzmacniacz z radiem cyfrowym, muzyką z internetu, wifi, + usb z możliwością czytania plików dobrej jakości (FLAC/WAV).

robin102
09-01-2021, 14:34
Fafniaku czy mówimy o tych, bo ja słuchałem PianoCrafta z tymi ? ale nie dam se ręki uciąć, bo to rok temu było, a widzę, że cos już pozmieniali
https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-2-0-b5-2-walnut.html

(FLAC/WAV).
Kup te głośniczki i do tego wieżyczkę PianoCrafta za 2 tys zł model 670 na spokojnie wyrwiesz gdzieś.
https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-2-0-b5-2.html
Taki zestawik tylko tu jest chyba wyższy model tych Elaków
(https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-2-0-b5-2.html)https://archiwum.allegro.pl/oferta/yamaha-mcr-n670d-pianocraft-elac-debut-2-0-b6-2-i7601951564.html

a tu mas zfajna cenę w zestawie tylko ze to głosniki serii 5
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670d-elac-debut-2-0-b-5-2.html (https://archiwum.allegro.pl/oferta/yamaha-mcr-n670d-pianocraft-elac-debut-2-0-b6-2-i7601951564.html)

fafniak
09-01-2021, 14:37
no wyglądały inaczej

waldek
09-01-2021, 14:52
ten wzmacniaczyk ma tylko wejścia cyfrowe i jedno analogowe w postaci "małego dżeka"
do niego potrzebna jest "malina":
https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-4b/14646-raspberry-pi-4-model-b-wifi-dualband-bluetooth-2gb-ram-15ghz-765756931175.html
lub wersja 4 GB ram - droższa - nie wiem czy jest potrzebne więcej niż 2 gb
do tego potrzeba :
https://botland.com.pl/obudowy-do-raspberry-pi-4b/18430-obudowa-raspberry-pi-4b-i-do-allo-digione-akrylowa-czarna.html - ze względu na jakiekolwiek wentylowanie
kabelek usb
i kabelek zasilajacy i zasilacz 5V o wydajnosci ok 2A-3A
oraz karta pamięci mikrosd
na którą ładujesz mooode audio
https://moodeaudio.org/

robin102 - nie pisałem o elacach tylko o tym smsl-u

Dzięki ale to przekracza moje mozliwości. Wolę "gotowca".

robin102
09-01-2021, 14:55
no wyglądały inaczej
A miałeś okazje odsluchać w konfrontacji z Elacami tego zestawu z Yamahowymi kolumnami, ale zaznaczę, że to są te droższe kolumienki z jednego pudła kompletowego, bo tam występują dwie wersja kolumn mocno się różniące wydaniem, te w wersji zestawu o nazwie GRAND to starsza wersja porządnie grających , znacznie lepiej wykonanych Yamaszek choć ze zdjęć są do pomylenia z tymi nowszymi lekkimi jak pudełka po butach.
Dla mnie ta wersja z kolumienkami tymi lepszymi bardzo ładnie spasowana z wieżyczką, zadziwiająco ładnie komponuje się , gra ciepło, przymilnie. Brał bym to ale kupowałem trochę z zapasem na przyszłość kolumienki.
....
Te Yamahy z zestawu to głośniczki z półlki cenowej 1200 zł para, takie info dla Waldka
mówię o tym

paparapa
09-01-2021, 14:59

Pokój 10 m2
Ma grać spokojnie, nie za głośno , detalicznie.
Zadnego ustawienia audiofilskiego nie da się zrobić.
Kolumienki Elac mogą być ale bedą stały na podłodze.

Do tego wzmacniacz z radiem cyfrowym, muzyką z internetu, wifi, + usb z możliwością czytania plików dobrej jakości (FLAC/WAV).

Namieszam Ci jeszcze bardziej :).
Zastanów się nad monitorami aktywnymi bliskiego pola. Mam Eve sc207 gonione z Nada M51 lub przenośnego onkyo DAC HA300. Świetny przestrzenny dźwięk w małym i średnim pomieszczeniu. Szybki głęboki bas.

waldek
09-01-2021, 15:01
OK Zeby już nie przynudzać to który zestaw?

1. https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-pianocraft-mcr-n870d.html

2. https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670d-elac-debut-2-0-b-5-2.html

robin102
09-01-2021, 15:04
Dzięki ale to przekracza moje mozliwości. Wolę "gotowca".
To tu masz fajne zestawy, a w salonie firmowym w Lublinie fajnie potargować idzie, tam swoją kupowałem, choć Top Hifi mam u siebeie na sąsiedniej ulicy :D
1. Bierzesz to bo najlepiej zestawione moim zdaniem i najwięcej funkcjonalności łącznie z radem DAB oraz z DAC
2. Jak masz wiecej miejsca bo kolumienki spore i sensownie je ustawić możesz to bierzesz to
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670d-elac-debut-2-0-b-5-2.html
3. Bierzesz to jak masz mało miejsca , a dużo kasy :)
https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n670d-mission-qx-1.html

waldek
09-01-2021, 15:11
Kasa ta sama.

Lepszy zestaw + słabsze kolumny

czy

2. https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n670d-mission-qx-1.html
słabszy zestaw + lepsze kolumny

robin102
09-01-2021, 15:14
Bierz srebrny, a nie czarny, bo pięknie się prezentuje. Napisz do sklepu w Lublinie

waldek
09-01-2021, 15:16
Bierz srebrny, a nie czarny, bo pięknie się prezentuje. Napisz do sklepu w Lublinie

Ten jest niedostępny https://www.tophifi.pl/systemy-mini/systemy-mini/pianocraft-mcr-n670d-mission-qx-1.html
więc wracamy do punktu wyjścia.
W Lublinie nie mają https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-pianocraft-mcr-n870d.html
więc nie ma co pisać.
Mają go w Białymstoku.

Dzięki

fafniak
09-01-2021, 16:29
A miałeś okazje odsluchać w konfrontacji z Elacami tego zestawu z Yamahowymi kolumnami, ale zaznaczę, że to są te droższe kolumienki z jednego pudła kompletowego, bo tam występują dwie wersja kolumn mocno się różniące wydaniem, te w wersji zestawu o nazwie GRAND to starsza wersja porządnie grających

ohh ja słuchałem z kolumnami z jeszcze starszych zestawów

ja bym wypożyczył i posłuchał - to jednak sporo kasy

robin102
09-01-2021, 16:55
Mają go w Białymstoku.

Dzięki
To bierz ten z Białegostoku. Masz tam więcej o radio DAB, DAC na pokladzie i funkcjonalność polegającą na odłączeniu toru regulacji przyciskiem na front panelu no i trochę LEDów na front panelu które jeszcze nie wiem do czego są :)
Te kolumeineki nieczęsto są kupowane w tym zestawie na serio fajnie graja. Jakby co to opylisz je za 800 zl i kupisz inne używane z ligi 3 kzl placąc za nie 1800 jako używki.

waldek
09-01-2021, 17:23
Spoko. Napisałem i negocjuję cenę. Jak zejdą do 3.000 to kupię. :wink:

robin102
09-01-2021, 17:35
Spoko. Napisałem i negocjuję cenę. Jak zejdą do 3.000 to kupię. :wink:
Słucham cały czas radia internetowego Jakieś zagraniczne jezzowe, pięknie grają różne muzyczki w porządnej jakości. Czasem jakaś płytę wrzucę. Bierz ten model 870 D.
ps
Jest tylko jeden taki dynks, że jako posiadacz dwóch systemów możesz mieć jakiś mocny brzmieniowy kontrast miedzy nimi. Może zacząć tez od kolumienek DALI mają tam jakiś udany model podstawkowe za nieduże pieniądze ZENSOR czy ZETOR.

waldek
09-01-2021, 17:53
Będzie dobrze.
Dzisiaj w tym pokoju słucham muzyki z komputera na wieży Sony która już ma prawie 30 lat.
Wszystko w niej się zepsuło z wyjatkiem wzmacniacza, tunera i gramofonu.
Chociaż nie ma co marudzić bo jeszcze winyle da się posłuchać.
Kiedyś to były odporne zestawy a nie to co teraz.

Keek
10-01-2021, 02:07
OK Zeby już nie przynudzać to który zestaw?

Kupiłem kilka dni temu na biurko. Srebrny, ładny, kolumienki się pięknie błyszczą na czarno postawione na czarnych standach. Trochę inny model głośników niż te w 670. NIe gra to jak McIntosh ale przy biurku daje radę :D

To bierz ten z Białegostoku. Masz tam więcej o radio DAB, DAC na pokladzie i funkcjonalność polegającą na odłączeniu toru regulacji przyciskiem na front panelu no i trochę LEDów na front panelu które jeszcze nie wiem do czego są :)

Dokładnie. Lepiej sobie za jakiś czas zmienić kolumienki niz wlutować DAC. Te diody LED pokazują kompresję DACa. Był jeszcze efemeryczny model 607 z przełącznikiem USB-ANALOG na froncie, ale nikt go pewnie na własne oczy nie widział.

waldek
10-01-2021, 10:15
Kupiłem kilka dni temu na biurko. Srebrny, ładny, kolumienki się pięknie błyszczą na czarno postawione na czarnych standach. Trochę inny model głośników niż te w 670. NIe gra to jak McIntosh ale przy biurku daje radę :D...
Keek Rozumiem, że kupiłeś ten zestaw 870 z głośnikami Yamahy?

Czy one mają z tyłu bass-reflex czy są zamknięte?
Jezeli tak to jak daleko trzeba je odsunąć od ściany?

Jakie standy? Może jakąś fotkę stendów z głośnikami?

robin102
10-01-2021, 10:48
@Keek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=26843) Rozumiem, że kupiłeś ten zestaw 870 z głośnikami Yamahy?

Czy one mają z tyłu bass-reflex czy są zamknięte?
Jezeli tak to jak daleko trzeba je odsunąć od ściany?

Jakie standy? Może jakąś fotkę stendów z głośnikami?
Mają z tył otwory, takie absolutnie minimum to od twardych ścian z 60-70 cm, a miękkich akustycznie ciut bliżej można ustawić.
U mnie akurat kolumienki grają na podstawkach DYNAUDIO STAND 4 używane bywają do kupienia za 500-600 zł - najlepsze podstawki jakie znam.
To na serio fajne granie z tymi głośniczkami Yamahy od zestawu GRAND. Kupić , jak się ogrzeje w domu przez noc wyjąć z pudła, podłączyć kolumny w przeciw fazie zbliżyć kolumny membranami głośników na jakieś 5-8 cm i niech to gra tak z 10 godzin najmniej. Potem dopiero rozstawić słuchać dopiero jak się rozegra. Dobra cena na ten zestaw te 3900zł

Dokładnie. Lepiej sobie za jakiś czas zmienić kolumienki niz wlutować DAC. Te diody LED pokazują kompresję DACa. Był jeszcze efemeryczny model 607 z przełącznikiem USB-ANALOG na froncie, ale nikt go pewnie na własne oczy nie widział.
Dzięki, bo nie podłączałem, żadnego strumienia bitów z komputera :) zadowalam się na razie radiem internetowym oraz CD i nie ma co kryć,z e z płyt ten zestaw gra najlepiej. Słuchałem też z TIDALA ale CD przy tym brzmi wybornie :)

waldek
10-01-2021, 11:39
Mają z tył otwory, takie absolutnie minimum to od twardych ścian z 60-70 cm, a miękkich akustycznie ciut bliżej można ustawić...
No to generalnie d..a bo to 60 cm od ściany to za dużo.
To prawie środek pokoju. :( Muszą stać pod ścianą. Najwyżej 10 cm odstawione.

Może więc ELAC Debut 2.0 będą lepsze?

robin102
10-01-2021, 11:48
No to generalnie d..a bo to 60 cm od ściany to za dużo.
Może więc z Elacami byłoby lepiej?
Je mozna postawić pod ścianą.
Też nie za bardzo. Otwór z tyłu czy z przodu nie determinuje z definicji sposobu ustawienia. Trochę chwyt marketingowy producentów kolumn. Sposób strojenia basreflexu ma największy wpływ, czy ten otwór wspomaga mocniej bas czy mniej. Rzeczywistość audiofilska :) niestety taka, że wydaje nam się iż te z otworem z przodu można bliżej ściany :) .... W prakatyce to pewnie jak je postawisz te 30 cm od ściany to też będzie grało, bo to miniwieża z prawami do aplikacji w pomieszczeniach dla miniwieży :) ... konstruktorzy raczej wzięli pod uwagę

waldek
10-01-2021, 11:52
Coś w tym jest bo podłogowe Dali 505 mam odstawione 30 cm od ściany do której przykleiłem wygłuszajacą matę.
Tylko Dali są tak uniwersalne że wszystko zniosą. :D

robin102
10-01-2021, 12:02
Zdziwisz się jak te maluchy od Yamahy dobrze grają w porównaniu do starych DALI :) Tak na marginesie możesz pokombinować z zakupem samej miniwieżyczki 870 D. Miałem propozycję samych klocków za 2300-2400zł , a potem sobie kolumienki jakieś dostrugać może nawet TANNOY M1 z allegro za 300 zł z tym zagra, może ? Z drugiej strony to wydaje mi się, że dystrybutor trochę ;) ze sporym doświadczeniem zestawy te komponuje, wiec po co wyważać otwarte drzwi :). Najbardziej dorosłe granie PianoCraft udaje z monitorami BW 606, ale niestety zestaw to 5.000 zł trzeba wyskoczyć, bo same kolumienki coś z 3000 zł w detalu :(

fafniak
10-01-2021, 12:05
Najbardziej dorosłe granie PianoCraft udaje z monitorami BW 606, :(
Absolutnie nie
Trzeba lubić taki dźwięk - z dużą ostrożnością bym do tych rewelacji podchodził

robin102
10-01-2021, 12:14
Absolutnie nie
Trzeba lubić taki dźwięk - z dużą ostrożnością bym do tych rewelacji podchodził
Wiem, że masz stare nastawinie do starych Bowersów zapisane gdzieś na miękkim dysku pod czupryną ;) Już kilka lat temu sygnatura brzmieniowa BW się bardzo zmieniła, a tak jak napisałem "najbardziej dorosłe granie udaje" więc tak to trzeba rozumieć jak napisane. Moim uchem zjada wszystkie kolumienki, acz nie przeczę kilka maluszków z Piano gra bardzo zgrzebnie, fabryczne te droższe Yamaszki i Elacki ze swoim trochę oryginalnym brzmieniem które prawdę mówiąc jest sonicznie daleko od tzw. uniwersalnego miniwieżyczkowego oczekiwanego przez 90% odbiorców takiego sprzętu. Niemniej mi też się podobało, ale...... to nie to, bo nie udaje rozmachu :)
Dzisiejsze Bowersy, niemal wszystkie to gra po ciepłej i przymilnej stronie mocy. Te kolumienki nareszcie śpiewają, a z tym najbardziej był kiedyś problem.
Świat się zmienia, nawet ja stary to słyszę :)

ksh
10-01-2021, 12:28
Coś w tym jest bo podłogowe Dali 505 mam odstawione 30 cm od ściany do której przykleiłem wygłuszajacą matę.

Ja po testowaniu tydzień Dali 505 jednak oddałem i kupiłem Mission mające z przodu bass reflex, Dali powodowały jakieś dziwne dudnienia ( jak to dawno temu było... ).

waldek
10-01-2021, 12:34
Ja po testowaniu tydzień Dali 505 jednak oddałem i kupiłem Mission mające z przodu bass reflex, Dali powodowały jakieś dziwne dudnienia ( jak to dawno temu było... ).

Bo one czasami przywalą dudniącym basem ale już się przyzwyczaiłem. Grają 22 rok.

fafniak
10-01-2021, 12:40
To pisz że się przyzwyczaiłeś a nie bajki :

waldek
10-01-2021, 12:53
OK Już się nie odzywam.
Dziękuję za dotychczasową dyskusję i cenne rady.

fafniak
10-01-2021, 13:32
już sie nie obrażaj ;)
ależ wrażliwcy po forach chadzają... ;)

ksh
10-01-2021, 15:08
Bo one czasami przywalą dudniącym basem ale już się przyzwyczaiłem. Grają 22 rok.
Kurcze faktycznie to coś koło 20 lat, u mnie Mission już te 20 lat czekają na wymianę okablowania wewnątrz i założenie utracienkiego wytłumienia ale może się kiedyś doczekają :)
A co do Dali 505 to była rewelacja jak stały daleko od ściany i na szpilkach.

robin102
10-01-2021, 16:30
A co do Dali 505 to była rewelacja jak stały daleko od ściany i na szpilkach.
To fakt miałem te kolumny na starym mieszkaniu, stały chyba z 1,5 metra od każdej ściany i grało to jak na tamte czasy bardzo ładnie, albo tak się wydawało :) Były to dopiero 4 czy 3 moje głośniki prawdziwej zagranicznej marki :)

Zahir
10-01-2021, 16:39
Wypowiem się w temacie umiejscowienia bass reflexu, może się komuś przyda.
Miałem kiedyś okazję posłuchać u znajomego monitorów Yamaha HS7 postawione na standach mocno zagrały, z miejsca zakochałem się w brzmieniu i natychmiast zamówiłem takie same. Niestety nie wziąłem pod uwagę tylnego bass reflexu i w moich warunkach bass były nie do wysterowania / ogarnięcia - wręcz przy wyższych mocach dochodziło do wzbudzania. Na szczęście sklep gdzie kupowałem wymienił mi je na Adam A5X z bass reflex na froncie i cyrk z bassem się skończył jak ręką odjął.
Z moich eksperymentów z tymi Yamahami wynikało, że 60 cm od płaskiej ściany to minimum, nieco bliżej od wygłuszonej, także warto mieć to na uwadze.

robin102
10-01-2021, 16:48
Z moich eksperymentów z tymi Yamahami wynikało, że 60 cm od płaskiej ściany to minimum, nieco bliżej od wygłuszonej, także warto mieć to na uwadze.
I dlatego w moich podstawkowcach na wyposażeniu są chytre zatyczki do tylnego bass reflekxu w dwóch rodzajach aby opanować szaleństwo basu z monitorków :)

Zahir
10-01-2021, 16:58
Tak, tylko że gąbki to półśrodek i tego typu konstrukcji trzeba po prostu zapewnić sporo miejsca do "oddechu"
Swoją drogą w tych Yamachach w ogóle ich nie było w zestawie - no ale to pro audio i tam się nikt nie bawi takie rzeczy ;)

paparapa
10-01-2021, 17:01
Też nie za bardzo. Otwór z tyłu czy z przodu nie determinuje z definicji sposobu ustawienia. Trochę chwyt marketingowy producentów kolumn. Sposób strojenia basreflexu ma największy wpływ, czy ten otwór wspomaga mocniej bas czy mniej. Rzeczywistość audiofilska :) niestety taka, że wydaje nam się iż te z otworem z przodu można bliżej ściany :) .... W prakatyce to pewnie jak je postawisz te 30 cm od ściany to też będzie grało, bo to miniwieża z prawami do aplikacji w pomieszczeniach dla miniwieży :) ... konstruktorzy raczej wzięli pod uwagę

Niestety mylisz się. :) Ważna jest odległość źródła promieniowania basu od tylnej/bocznej ściany pokoju. Głębokość głośnika to ca. 30cm. więc "zarabiamy" 30 cm odległości od ściany. W małym pokoju to wyraźnie słychać. Ale głównym powodem dudnienia basu są rezonanse niskich częstotliwości zależne od wymiarów pokoju odsłuchowego.
Takie małe "pierdziawki" grają "ładnie" bo ich lichy bas nie jest w stanie wejść w interakcję z pomieszczeniem odsłuchowym i nie dokucza naleciałościami. :). Następna sprawa to kontrolowanie basu przez wzmacniacz. Jeśli jej nie ma to zapomnij o dobrym szybkim dynamicznym basie udającym ten prawdziwy z widowisk na żywo. :)

ksh
10-01-2021, 17:11
Teoria teorią, a praktyka praktyką, sprzęt ustawiony u siebie ma grać pod nasz gust, a nie w salonie często na chwytliwych marketingowo puszczanych kawałkach, jak to zrozumiemy to też nie będziemy marnowali kasy bo ktoś w jakiś bzdurnych testach/recenzjach nawymyśla jakieś dyrdymały na kilka stron, a w naszym pokoju gra jak tonsile z lat 80-tych.

Zahir
10-01-2021, 17:15
Takie małe "pierdziawki" grają "ładnie" bo ich lichy bas nie jest w stanie wejść w interakcję z pomieszczeniem odsłuchowym i nie dokucza naleciałościami.

oj zdziwiłbyś się mocno jak takie "małe pierdziawki" potrafią *******nąć (że sobie kolokwializmu użyję, bo pasuje) - bass czuć na klacie. Takie estradówki home size ;)

Teoria teorią, a praktyka praktyką, sprzęt ustawiony u siebie ma grać pod nasz gust, a nie w salonie często na chwytliwych marketingowo puszczanych kawałkach, jak to zrozumiemy to też nie będziemy marnowali kasy bo ktoś w jakiś bzdurnych testach/recenzjach nawymyśla jakieś dyrdymały na kilka stron, a w naszym pokoju gra jak tonsile z lat 80-tych.

sorry koesh, z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym mówisz :)

paparapa
10-01-2021, 17:26
oj zdziwiłbyś się mocno jak takie "małe pierdziawki" potrafią *******nąć (że sobie kolokwializmu użyję, bo pasuje) - bass czuć na klacie. Takie estradówki home size ;)

sorry koesh, z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym mówisz :)
Zahir Wiem, ale głośnik estradowy nawet kichy to inna liga :). A tu jest mowa o 100 watowych :) "pierdziawkach" do mini zestawów z zasilaczem 30 W. :lol:
Sam używam aktywnych monitorów studyjnych i do klasycznych głośników nie ma powrotu... :)

Kolega koesh ma zapewne goły, nie zaadaptowany pokój do odsłuchu , więc w pewnym sensie pisze prawdę :)

Zahir
10-01-2021, 17:45
Sam używam aktywnych monitorów studyjnych i do klasycznych głośników nie ma powrotu... :)

mam tak samo :) pasywne głośniki to przeszłość i polecam każdemu posłuchać aktywnych monitorów - na biurko nearfield, a do salonu midfield.
Klasa audio nie do osiągnięcia przy użyciu klasycznego wzmacniacza i pasywnych głośników, przy założeniu porównywalnego budżetu :)
można wiedzieć jakie masz monitory i jakim interface podajesz sygnał?

Kolega koesh ma zapewne goły, nie zaadaptowany pokój do odsłuchu , więc w pewnym sensie pisze prawdę :)

nie do końca się zgodzę ale prawdą jest, że warunki odsłuchu robią jakąś różnicę

robin102
10-01-2021, 18:15
Ważne, że człowiek dzięki takim wątkom dowiaduje się, że nic nie wie :D zmarnował życie nie z tą kobietą co trzeba i jest głuchy :)
za to Was kocham :)