Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
[
18]
19
20
21
22
U kolegi koesha wizja adaptacji pomieszczenia do odsłuchu przegrała z wizją estetyczną ponad 20 lat temu i teraz z czystym sumieniem napiszę że całe szczęście, kompromisy koledzy... kompromisy :)
Gimnastyka z adaptacją pomieszczenia mimo posiadania dość sporego domu jednak jest mało komfortowa w obecnych czasach gdzie muzyka to w 90% spotify, a film to streaming, do tego praca koncentruje się koło komputera i chciałoby się mieć też zasięg "uszny" do muzyki.
Znajomy, który te ponad 20 lat temu tez był na etapie wykańczania domu poszedł w kierunku pomieszczenia do muzyki/filmu, po paru latach stało się to mało komfortowe i przebudowywał wszystko, a to jeszcze były czasy płyt cd/dvd, koncertów i filmów z nośnika.
wrócę jeszcze krótko do porównania monitorów do estradówek, Yamahy HS7 to co prawda wciąż nearfield monitory ale stały szeroko na standach i były rozkręcone na wyjściu sygnału na jakieś 50-60% (wzmacniacz 95W na głośniku nominalnie na zero) - wrażenia jak u zenka martyniuka pod sceną, nie żebym był ale kolega kolegi mi opowiadał ;) jak posłuchałem to kupiłem bez namysłu.
Moje Adamy A5X mają co prawda trochę więcej mocy (100w na kanał) ale mniejszą membranę 5.5' (wspomniane Yamahy są o cal większe) i w życiu ich nie rozkręciłem powyżej 40%, wyjścia sygnału w sensie - bo wzmacniacza w samych monitorach nie ma potrzeby nawet ruszać. Jest moc!
- - - - kolejny post - - - - - -
w obecnych czasach gdzie muzyka to w 90% spotify, a film to streaming, do tego praca koncentruje się koło komputera i chciałoby się mieć też zasięg "uszny" do muzyki.
dla twoich potrzeb idealne będą nearfield monitory - sam mam podobnie, większość czasu przy kompie i 90% muzy to Spotify + Netflix / HBO
Znajomy, który te ponad 20 lat temu tez był na etapie wykańczania domu poszedł w kierunku pomieszczenia do muzyki/filmu, po paru latach stało się to mało komfortowe i przebudowywał wszystko, a to jeszcze były czasy płyt cd/dvd, koncertów i filmów z nośnika.
takie domowe kina to relikt przeszłości na równi z dolby digital 5.1 /dts
W dzisiejszych czasach nie musisz nic budować w celach odsłuchowych, wystarczy dobrej klasy zestaw na biurko tym bardziej, że sygnał do interface podajesz USB (zwykle 3.0)
paparapa
10-01-2021, 19:08
mam tak samo :) pasywne głośniki to przeszłość i polecam każdemu posłuchać aktywnych monitorów - na biurko nearfield, a do salonu midfield.
Klasa audio nie do osiągnięcia przy użyciu klasycznego wzmacniacza i pasywnych głośników, przy założeniu porównywalnego budżetu :)
można wiedzieć jakie masz monitory i jakim interface podajesz sygnał?
Mam monitory Eve sc207. Potrafi zagrać to w pokoju do 20 m2, oczywiście z ograniczeniem potęgi brzmienia. W mniejszych pokojach czy na biurku wprost kapitalny przestrzenny dźwięk z wybitnym basem .
Sygnał wchodzi Kablem XLR z NAD M51, lub w wersji light z DAC Onkyo HR-300.
I jak napisałeś domowe audio w takiej cenie jest daleko daleko w lesie :).
Ważne, że człowiek dzięki takim wątkom dowiaduje się, że nic nie wie :D zmarnował życie nie z tą kobietą co trzeba i jest głuchy :)
za to Was kocham :)
Możesz dalej trwać w swoim przekonaniu , albo się odważyć i sprawdzić czy masz rację.... :)
Co do kobiety nie będę się wypowiadał... Ale jeśli masz więcej niż 40 lat, to jestem w stanie się założyć , że jesteś głuchy :). Bo tak ma każdy. I dlatego głośniki pewnej firmy znajdujesz jako grające nowym, bardziej miękkim dźwiękiem. Niestety wzrok i słuch "opuszcza" nas wraz z wiekiem, i nic na to nie poradzimy.
dla twoich potrzeb idealne będą nearfield monitory - sam mam podobnie, większość czasu przy kompie i 90% muzy to Spotify + Netflix / HBO
Ale ja nicnie zmieniam ani nie dokupuję, mam dobra parę do stereo i dobre 5.1 z subem robionym samodzielnie na projekcie, który swego czasu zdobył coś tam na targach wrocławskich :)
takie domowe kina to relikt przeszłości na równi z dolby digital 5.1 /dts
Nie koniecznie DTS 96/24 jest świetne, a DTS 5.1/7.1 niczego nie brakuje w dźwięku dookólnym.
W dzisiejszych czasach nie musisz nic budować w celach odsłuchowych, wystarczy dobrej klasy zestaw na biurko tym bardziej, że sygnał do interface podajesz USB (zwykle 3.0)
Oj nie nie ja wolę jednak normlanie rozstawione głośniki w pomieszczeniu niż na biurku, mimo to mam teraz na biurku tannoy M1 i jestem bardzo zadowolony ( będzie mały remoncik żeby z tego zrezygnować ).
Mam monitory Eve sc207. [...]Sygnał wchodzi Kablem XLR z NAD M51...
gratki, słyszałem tych monitorach dużo dobrego - spory woofer, pewnie potrafi wytworzyć trochę ciśnienia akustycznego ;)
sądząc po wyglądzie tweetera to na oko ta sama konstrukcja co w moich Adamach - jeśli tak, to pewnie potwierdzisz wybitnie wysoki poziom rozdzielczości / detalu reprodukowanego na scenie, nawet przy bardzo niskich poziomach wysterowania.
a tego NADa to ci szczerze zazdroszczę - u mnie z braku miejsca Focusrite Scarlett 6i6 (2gen) -kiedyś pewnie się skuszę na coś podobnego ale to jak będę budował większy zestaw do salonu (Adamy serii 9 biorę pod uwagę albo 7 z subwooferem)
robin102
10-01-2021, 19:39
.. Ale jeśli masz więcej niż 40 lat, to jestem w stanie się założyć , że jesteś głuchy :). Bo tak ma każdy. I dlatego głośniki pewnej firmy znajdujesz jako grające nowym, bardziej miękkim dźwiękiem. Niestety wzrok i słuch "opuszcza" nas wraz z wiekiem, i nic na to nie poradzimy.
Na szczęście już nie mam 40 lat, nie jestem już smarkaczem :) Właśnie po 40 latach grzebania się w tych rupieciach audio i audiofilskich :) przeszedłem na jedyny słuszny sprzęt jakim jest Yamaha PianoCraft.
Wszyscy moi ulubieńcy muzyczni powymierali, a tym nowym którzy chcą zagrać u mnie w domu musi wystarczyć PianoCraft :D
Nie koniecznie DTS 96/24 jest świetne, a DTS 5.1/7.1 niczego nie brakuje w dźwięku dookólnym.
nie podejmuję się polemiki w temacie dźwięku przestrzennego / dookólnego
ja jestem w tym temacie oldschoolowy i stereo jest tym co mnie kręci - ewentualnie sub do filmów, ale muszę przyznać że u znajomych miałem okazje posłuchać jakieś wypasionego soundbara z satelitakami i brzmiało do efektownie - podle jakościowo w sensie brzmienia ale bardzo efektownie w sensie efektów :)
Oj nie nie ja wolę jednak normlanie rozstawione głośniki w pomieszczeniu niż na biurku, mimo to mam teraz na biurku tannoy M1 i jestem bardzo zadowolony ( będzie mały remoncik żeby z tego zrezygnować ).
to dwa różne setupy - na biurko inny i "normalnie rozstawione" to inny... chciałem pomóc, bo wspominałeś o "zasięgu usznym", a tutaj niewielkim relatywnie kosztem można poskładać brzmiący nearfield setup.
Tannoy M1 bardzo miło wspominam :) najpierw to były moje "główne" głośniki, a później trafiły jako satelity do zestawu kina domowego opartego o amplituner dts Yamahy z 620 w nazwie :)
nie podejmuję się polemiki w temacie dźwięku przestrzennego / dookólnego
ja jestem w tym temacie oldschoolowy i stereo jest tym co mnie kręci
No to do tego masz np DTS 96/24 w formacie 2.0
nie bardzo rozumiem dokąd zmierzasz....
rozumiem format 24 bity i (dość niską) częstotliwość próbkowania 96kHz
Czy chodzi ci o to, że procesor dts jest w stanie pracować w formacie 2.0? (w 2.1 z resztą też)
Wszyscy moi ulubieńcy muzyczni powymierali, a tym nowym którzy chcą zagrać u mnie w domu musi wystarczyć PianoCraft :D
"tym nowym" faktycznie w większości przypadków PianoCraft wystarczy, a ci którzy powymierali (lub zamierzają) u mnie brzmią ze zripowanych do FLAC plików, bo 320 kbps ze Spotify to jednak trochę bieda
paparapa
10-01-2021, 20:27
gratki, słyszałem tych monitorach dużo dobrego - spory woofer, pewnie potrafi wytworzyć trochę ciśnienia akustycznego ;)
sądząc po wyglądzie tweetera to na oko ta sama konstrukcja co w moich Adamach - jeśli tak, to pewnie potwierdzisz wybitnie wysoki poziom rozdzielczości / detalu reprodukowanego na scenie, nawet przy bardzo niskich poziomach wysterowania.
a tego NADa to ci szczerze zazdroszczę - u mnie z braku miejsca Focusrite Scarlett 6i6 (2gen) -kiedyś pewnie się skuszę na coś podobnego ale to jak będę budował większy zestaw do salonu (Adamy serii 9 biorę pod uwagę albo 7 z subwooferem)
Jak pierwszy raz usłyszałem, że alternatywą do domowego audio jest sprzęt estradowy, to się roześmiałem w głos.... :)
Koniec końców Sc 207 wymiótł wzmacniacz w dwa razy większej od nich cenie i pasywne podstawkowe ADAMy. :mrgreen: Dźwięk zyskał gębie, piękne barwy, a co najistotniejsze naturalność brzmienia. Sc207 to środkowy model, więc można dobrać głośniki do własnych upodobań. Wysokotonowce to niby modyfikowane ART, ale mz lepsze od tych w pasywnych ADAMach.
Może to wynikać z tego, że głośniki pracują w idealnie dobranych warunkach elektrycznych , a łączone są ze wzmacniaczem bardzo krótkimi lutowanymi przewodami.
A bass to bardzo wysoka półka. Głębia, faktura szybkość..... Bardzo mi się to podoba. :). Poziom rozdzielczości bardzo dobry.
Polecam bardzo te głośniki. Mając je odpada wzmacniacz i kable głośnikowe, co też nie jest bez znaczenia.
Na szczęście już nie mam 40 lat, nie jestem już smarkaczem :) Właśnie po 40 latach grzebania się w tych rupieciach audio i audiofilskich :) przeszedłem na jedyny słuszny sprzęt jakim jest Yamaha PianoCraft.
Skoro jesteś zadowolony i wystarcza Ci to, to należy się cieszyć :).
Wysokotonowce to niby modyfikowane ART, ale mz lepsze od tych w pasywnych ADAMach.
właśnie mam niemal tak samo wyglądające w aktywnych ADAMach i producent się chwali, że to ich rozwiązanie - czort wie, jedni i drudzy to Niemcy ;)
Może to wynikać z tego, że głośniki pracują w idealnie dobranych warunkach elektrycznych , a łączone są ze wzmacniaczem bardzo krótkimi lutowanymi przewodami.
Dokładnie o to właśnie chodzi, żadnych wad pasywnych systemów - owszem same monitory są dość drogie z uwagi na wbudowany wzmacniacz (wysokiej mocy) ale brak potrzeby stosowania źródłowego wzmacniacza to rekompensuje. Defacto każdy interface, nawet najprostszy, dostarczy tej samej jakości, bezstratny sygnał (o rozdzielczości do 192kHz) pod warunkiem, że korzystamy z połączenia XLR
Mając je [głośniki aktywne] odpada wzmacniacz i kable głośnikowe, co też nie jest bez znaczenia.
W odróżnieniu od zestawów pasywnych otrzymujemy najlepiej zoptymalizowany wzmacniacz pod głośnik i bezstratnie doprowadzony sygnał (XLR) nie zależnie od długości przewodu. Do tego łatwość i elastyczność konfiguracji w niższej cenie pod dowolne źródło sygnału. Nie bez znaczenia jest również, że mając interface mamy dodatkowo profesjonalne urządzenie wejścia sygnału (edit: wielu sygnałów) choćby dla porządnego mikrofonu pojemnościowego (phantom power 60V) czy gitary, czy dyktafonu - tak naprawdę interface to taka naprawdę dopasiona karta dźwiękowa. Doprawdy dziwię się, że ludzie, w dzisiejszych czasach wciąż pchają się w pasywne zestawy :)
Wind Mill
10-01-2021, 21:00
Jak pierwszy raz usłyszałem, że alternatywą do domowego audio jest sprzęt estradowy, to się roześmiałem w głos.... :)...
Taka mała poprawka - wspominane od jakiegoś czasu aktywne zestawy głośnikowe nie są estradowe a studyjne. To cokolwiek inna kategoria urządzeń. ;)
to prawda, mówimy o sprzęcie studyjnym ale równocześnie żartujemy sobie, że nap****la jak estradowy ;)
paparapa
10-01-2021, 21:35
Taka mała poprawka - wspominane od jakiegoś czasu aktywne zestawy głośnikowe nie są estradowe a studyjne. To cokolwiek inna kategoria urządzeń. ;)
Masz rację, ale i tak sprzętom studyjnym jest bliżej do estradowego, niż domowego audio :).
to fakt, założenie jest to samo - po prostu inna skala, co w warunkach domowych przekłada się na odbiór zbliżony do koncertu przy odpowiednim poziomie głośności ;)
A jak rozwiązujecie w monitorach studyjnych regulację głośnosci?
Każdy z nich ma osobną
widziałem fajny panel sterujący, znakomicie działał ale o ile sie nie mylę kolumny były rozkręcone praktycznie na maksa a przez panel sterowany był poziom dźwięku
Wind Mill
10-01-2021, 22:29
Archaiczne (?) słowo klucz - przedwzmacniacz. ;)
Keek Rozumiem, że kupiłeś ten zestaw 870 z głośnikami Yamahy?
Czy one mają z tyłu bass-reflex czy są zamknięte?
Jezeli tak to jak daleko trzeba je odsunąć od ściany?
Jakie standy? Może jakąś fotkę stendów z głośnikami?
Tak. Kupiłem całość jak fabryka dała, nie chciało mi się pier... w to całe audiofilowanie. Kupiłem ją do kompa na biurko. Do poważnego słuchania mam trochę większy sprzęt.
Gra zadowalająco. Nie tak dobrze jak podłogowe kolumny, ale da się przyzwyczaić. Mam nietypowe pomieszczenie bo z jednej strony jest narożnik a z drugiej w ogóle nie ma ściany. Niestety okazało się, że 170 cm biurko było za wąskie i musiałem dokupić standy żeby je trochę rozstawić. Stoją ok. 30 cm od ściany.
Fotki jeszcze nie mam, bo wszystko jest w proszku. Standy takie:
47244
Sonorous SP-101 (https://audiopolis.pl/sonorous-sp-101-stojaki-pod-kolumny.html)
PS. Tak, bass reflex jest z tyłu.
paparapa
10-01-2021, 22:34
fafniak Ja mogę regulować głośność w DACu jeśli ją włączę pilotem , lub zewnętrznym pasywnym lub cyfrowym regulatorem poziomu. Eksperyment dowiódł, że regulacja cyfrowa w DACu pokonała sonicznie dobre pasywki i cyfrowe potencjometry. Może ze względu na to że mój DAC ma 32 bitowe tłumienie sygnału.
Tak. Kupiłem całość jak fabryka dała, nie chciało mi się pier... w to całe audiofilowanie. Kupiłem ją do kompa na biurko. Do poważnego słuchania mam trochę większy sprzęt.
Gra zadowalająco. Nie tak dobrze jak podłogowe kolumny, ale da się przyzwyczaić. Mam nietypowe pomieszczenie bo z jednej strony jest narożnik a z drugiej w ogóle nie ma ściany. Niestety okazało się, że 170 cm biurko było za wąskie i musiałem dokupić standy żeby je trochę rozstawić. Stoją ok. 30 cm od ściany.
Fotki jeszcze nie mam, bo wszystko jest w proszku. Standy takie:
...
Sonorous SP-101 (https://audiopolis.pl/sonorous-sp-101-stojaki-pod-kolumny.html)
PS. Tak, bass reflex jest z tyłu.
Dzięki.
Zdecydowałem się na ten zestaw - https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670d-elac-debut-2-0-b-5-2.html
Nie mogę odsunąć kolum od ściany bo będą na środku pokoju. :(
Pozdrawiam
A jak rozwiązujecie w monitorach studyjnych regulację głośnosci?
Każdy z nich ma osobną
widziałem fajny panel sterujący, znakomicie działał ale o ile sie nie mylę kolumny były rozkręcone praktycznie na maksa a przez panel sterowany był poziom dźwięku
generalnie masz masz 3 warstwy wysterowania sygnału:
1. na wyjściu odtwarzacza: poziom głośności spotify czy innego palyera / poziom głośności innego sprzętowego źródła z własnym przedwzmacniaczem ( np. mp3 player)
2. na interface normalna gała od głośności :) Przy czym tutaj można dodatkowo modyfikować softowo siłę sygnału wejściowego
3. w zasadzie używane tylko do konfiguracji monitorów pod pomieszczenie - potencjometry wysterowania wzmacniacza monitora (zwykle nie ruszane chyba, że głośniki są zdecydowanie za duże / małe do pomieszczenia i regulacji faz (dla każdego oczywiście osobno)
ja głównie słucham cicho i bardzo cicho więc mam dół pasma podbity +2dB żeby jednak trochę mięsa było ;)
edit: właśnie sobie uświadomiłem jaka jest przepaść pomiędzy hardwareową zmianą charakterystyki pasma przenoszenia głośnika, a potencjometrami bass / treble albo jakiegoś equalizera :grin:
czyli tak jak pisałem - kolumny muszą być rozkręcone a sterujemy poziomem ze źródła lub panelu
nie
kolumny są nominalnie na 0 dB - żadnego "rozkręcania" one są tak zaprojektowane że tam nie ma nic do grzebania, poza sytuacją że są za duże lub zbyt małe do pomieszczenia. Podobnie z przełącznikami charakterystyki pasma.
na interface masz potencjometr głośności, którym kręcisz jak w przypadku każdego wzmacniacza, na pozycję jaka ci aktualnie pasuje ;)
oprócz tego masz możliwość sterowania źródłowym sygnałem wejście / wyjście
edit: czy ja właśnie, nie powiedziałem tego samego co wyżej tylko w odwrotnej kolejności? ;)
Dopytuję bo wszystkie aktywne kolumny które miałem okazję używać miały z tyłu regulację wzmocnienia - każda oddzielnie
większosc z nich sterowana była "ze stołu" realizacyjnego
ciekaw jestem jak to w domu jest od strony takiej "leniwcowo" użytkowej
robin102
11-01-2021, 00:04
Dzięki.
Zdecydowałem się na ten zestaw - https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670d-elac-debut-2-0-b-5-2.html
Pozdrawiam
I elegancko ! Pogratulować szybkiej decyzji, bo ja to się bujałem z miesiąc najmniej :D
Daj się sprzęcikom konkret rozegrać, a potem słuchaj dopiero :)
Dzięki.
Pozdrawiam
Stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na dokładnie taki sam zestaw.
Jestem zachwycony. Jak dostałeś kupon na tidal hifi to proponuje od razu aktywować;)
ciekaw jestem jak to w domu jest od strony takiej "leniwcowo" użytkowej
dużo więcej opcji wysterowania sygnału wejście / wyjście dla zainteresowanych "stołem realizatora"
dla nie zainteresowanych zwykła gała od głośności załatwia sprawę
robin102
11-01-2021, 14:24
Dzięki.
Pozdrawiam
Wiesz, że w tym modelu 670 D nie ma wejścia na DAC z zewnętrznym sygnałem np z komputera ? chyba też nie ma radia DAB , bo nie było. Brał bym zestaw ten wersji GRAND na kolumnach Yamahy lepiej wyposażony. Te Elaki z tej samej półki cenowej jak te Yamahy i nie zagrają jakoś znacząco lepiej niż producent, projektant to zszył ze sobą zestaw i kolumny. Zagra to inaczej :) Otwór z tyłu w Yamahah nie sprawił by problemu w praktyce.
Stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na dokładnie taki sam zestaw.
Jestem zachwycony. Jak dostałeś kupon na tidal hifi to proponuje od razu aktywować;)
A nie, przepraszam za zamieszkanie. U mnie elac 6.2 wylądowały z N602
6.2 bardziej podpadowaly mi względem 5.2
robin102
11-01-2021, 17:25
A nie, przepraszam za zamieszkanie. U mnie elac 6.2 wylądowały z N602
6.2 bardziej podpadowaly mi względem 5.2
Napędzany ten zestaw masz przez Piano 670 czy 870 ?
ELAC 6.2 to już kolumna roślejsza, większy już 6,5 calowy głośnik nisko średniotonowy dlatego pytam którym Piano napędzasz ?
.... już spory kawał kloca te Ecaki, jak moje Bowersy prawie ważą :)
Nie piano a r-n602. Zmyli mnie nagłówek że sklepu ;)
robin102
11-01-2021, 18:25
Nie piano a r-n602. Zmyli mnie nagłówek że sklepu ;)
Też dla Waldka sensowne rozwiązanie Taki amplituner sieciowy + te większe Elaki, a odtwarzacz CD to zawsze jakiś z czasem sobie dosztukuje za parę stówek z allegru, czy nawet ten NAD co go ma w domu.
https://www.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-r-n402d-czarny.bhtml?gclid=CjwKCAiAi_D_BRApEiwASslbJ3opssz nfcfASyJ-4tl-ezD2-DrFn53WW9yi3DnjOopyePAVi9RnfhoCzWUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds#opis
+ kolumienki 1500 zł i wyjdzie 3,5 kzł no i jakieś CD za parę stówek .... albo i zapomni dokupić CD, bo i po co :)
ja nie używam CD, obsługa przez multicast jest bajecznie wygodna. Flaci na tidal hifi wystarczają pod moje wymagania (aż nad to)
Dosyć tego "hamletyzowania" bo tak można jeszcze i miesiąc.
Kupiłem Yamaha R-N602 + ELAC Debut 2.0 B6.2
Najwyżej będzie to nieudany zakup. :(
robin102
12-01-2021, 00:52
Dosyć tego "hamletyzowania" bo tak można jeszcze i miesiąc.
Kupiłem Yamaha R-N602 + ELAC Debut 2.0 B6.2
Najwyżej będzie to nieudany zakup. :(
Jest nadzieja, że to ładniej zagra niż PianoCraft. W końcu większe rozmiar zobowiązuje :)
ps
ile za zestaw wyszło ?
edyt
znalazłem :)
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n602-elac-debut-2-0-b6-2.html
robin102
12-01-2021, 13:02
Waldek internetowe Radio 357 fajnie grajom
Rafał_Sz
30-01-2021, 21:28
Jakby ktoś szukał używanego sprzętu lub chciał sprawdzić ile jego jest wart w gotówce, to polecam poniższą stronę.
https://www.hifishark.com/
Kolejne pytanie.
Czy ten wzmacniacz hybrydowy nadaje sie do podłaczenia do Elac Debut 2.0 B6.2
https://allegro.pl/oferta/taga-harmony-hta-25b-wzmacniacz-lampowy-hybrydowy-10010011887
Mialem kiedys lampowy wzmacniacz który mi sie podobał ale z lenistawa ( brak pilota ) sprzedałem.
Może pora posłuchać się od czasu do czasu lampy??
Jeżeli nie to jaki wzamcniacz hybrydowy lub lampowy polecacie?
Cena do 1000 zł.
Wiem że to niewiele ale 3 zestawu w domu już nie będę instalował.
To byłyby zamiennik dla Yamahy R-N602 ( czasami ).
Pewnie zły pomysł bo jak widać brak komentarzy.
Sprzedawca zaproponował droższy zestaw - TAGA Harmony HTA-700B v.3
https://allegro.pl/oferta/taga-harmony-hta-700b-v-3-wzmacniacz-lampowy-10040471380?fromVariant=10040453570
Chyba faktycznie lepszy chociaż brak mu wejścia USB.
Czy może coś lepszego do 1500 zł z brzmieniem lampowym?
robin102
05-02-2021, 16:16
No tak słaby pomysł :)
Poszukaj coś z używanych, a może nawet robionych przez składaczy takich rzeczy. Za te pieniądze co ta TAGA może uda się coś już grającego lampowego. Ewentualnie coś z tych czińskich lampowych co się dobrze wpisały na rynek.
Ale co? Ta TAGA Harmony HTA-700B v.3 ma całkiem pozytwne recenzje.
robin102
05-02-2021, 17:30
Ale co? Ta TAGA Harmony HTA-700B v.3 ma całkiem pozytwne recenzje.
Nie daje wiary dzisiejszym recenzjom :)
Parę lat temu miałem u siebie tak po 2-3 tygodnie 3 wzmacniacze marki CAYIN i trzeci chyba Vincent, choć nie jestem pewien. Zagościły u mnie jako obiekty do zdjęć im zrobienia. Te Cayiny wspominam bardzo dobrze. Grało to prześwietnie, może nawet ten niższy model lepiej się zgrywał z moimi kolumnami. Ten tańszy chyba nazywał się A 55 PT czy TP oznaczenie miał. Poszukaj używanego, lata minęły, może są w cenach wzmacniaczy od NADa.
Na jakiś targach słuchałem też taniego marki Minga czy Mingda, coś tak nazwa. Też się podobało jak to grało, a już wtedy one tanie były, teraz to pewnie za parę stówek do kupienia.
Ming Da MC84-A niestety nie jest dostępny a Cain za drogi.
Może głupie pytanie ale co tam.
Czy jest jakiś "rozgałężnik" do kolumn żebym mógł podłaczyć 2 różne wzmacniacze do tej samej pary kolumn.
Oczywiście będą grały oddzielnie.
Zdaję sobie sprawę że jak właczę oba wzmacniacze to pewnie "spalą" się kolumny.
Chodzi mi o to żeby nie przekładać za każdym razem kabli do głośników.
Nie polubiłes się z yamaha?
robin102
06-02-2021, 00:38
Może głupie pytanie ale co tam.
. Ja też ;)
Ale chyba miałeś dwie pary kolumn. DALI i te nowe Elaki, czy któreś poszły w świat ?
Zrobić to się da na przekaźnikach elektrycznych stykowych takich typu R15 na przyklad. Trzeba do tego jakiegoś elektronika radioamatora.
Nie polubiłes się z yamaha?
Nie. Yamaha zostaje.
Ma tysiąc wejść" ale i tak jestem zadowolony tylko z płyt CD i radia internetowego po kablu.
Reszta, w tym bezprzewodowy Tidal po bluetooth jest taki sobie.
A przeszukiwanie na smartphonie nowych płyt jest upierdliwe.
Po 3 miesiącach bezpłatnego używania rezygnuję.
Ale chyba miałeś dwie pary kolumn. DALI i te nowe Elaki, czy któreś poszły w świat ?
Zrobić to się da na przekaźnikach elektrycznych stykowych takich typu R15 na przyklad. Trzeba do tego jakiegoś elektronika radioamatora.
Dali 505 + zestaw Nad-a jest kompletny i zostaje w dużym pokoju.
Do swojego małego 10 m2 pokoju wymyśliłem sobie że dokupię nowy wzmacniacz - Taga HTA-700B v.3 ( hybrydę lampową ).
Z Yamahą R-N602 bedzie grało radio internetowe a z Taga HTA-700B v.3 odtwarzacz CD ( Marantz z zepsutą szufladą ale ręcznie da się wyciągnąć ).
Jest tylko mały problem.
Jak połaczyć te dwa wzmacniacze do jednej pary kolumn Elac Debut 2.0 B6.2?
Tak żebym kiedyś w amoku nie włączył obu wzmacniaczy jednocześnie.
A może zakup tej hybrydy Taga HTA-700B jest bez sensu i wydziwiam???
robin102
06-02-2021, 14:00
Moim zdaniem masz rację ;)
Rafał_Sz
06-02-2021, 14:08
Jak połaczyć te dwa wzmacniacze do jednej pary kolumn Elac Debut 2.0 B6.2?
Wpisz w wyszukiwarkę "przełącznik głośników" lub "przełącznik wzmacniaczy". Do wyboru, do koloru.
Wpisz w wyszukiwarkę "przełącznik głośników" lub "przełącznik wzmacniaczy". Do wyboru, do koloru.
Dzięki. Szukam.
Moim zdaniem masz rację ;)
Też mam takie obawy.
robin102
06-02-2021, 16:18
Brawo młodzież, z wujkiem gogle bliżej żyjąca :) Rzeczywiście pełno tego, a nigdy bym nie wpadł na pomysł aby szukać, choć pamiętam co syn mówił, że czego nie ma w googlach to znaczy, że nie istnieje :D
https://www.audio-video-akcesoria.pl/przelacznik-aq32-wzmacniaczy-kolumn,71,850.html
https://www.audio-video-akcesoria.pl/przelacznik-aq32-wzmacniaczy-kolumn,71,850.html
Znalazłem jeszcze taniej.
Czy z działania tych przełączników wynika fakt że każdą kolumnę można napędzić innym wzmacniaczem??
Pytam z ciekawości.
Bo jak mi odbije to raczej kupię sobie wzmacniacz lampowy.
Któryś z tych - https://allegro.pl/uzytkownik/AVSWIATBUNCZUK/wzmacniacze-i-pokrewne-wzmacniacze-lampowe-20121?liczba-analogowych-wyjsc-audio-do=5000&order=p&bmatch=cl-cx210105ap-enfmswp-diap-ele-1-5-0129&price_to=4000
robin102
06-02-2021, 21:05
Poszukał bym na Twoim miejscu samej wysokiej klasy końcówki mocy. Te segmenty FiHi okrutnie tracą na wartości. Wysterował byś to sygnałem z tego ampli Yamahy . Ale takich konkret klocków bym szukał,a nie popierdułek, coś np ze starszych modeli Rotela.
ps.
Co Ci tam doskwiera w tej końcówce mocy co jest w Yamaszce, może coś poradzimy, jakimś ustawieniem, kablami ciut. Nie zmienimy tylko tego, że gra po japońsku ;)
Celem: sprostowania i "odszczekania" wszystkiego złego co napisałem o użytkowaniu Yamahy.
Po zainstalowaniu aplikacji MusicCast większość problemów technicznych zniknęła.
Dźwięk też się troche polepszył bo pobiera muzykę z netu przewodowo a nie bezprzewodowo.
Kłopoty były przy użytkowaniu pilota który jest wyjątkowo nieergonomiczny.
Został mi tylko problem jak połączyć słuchawki bluetooth?
Aplikacja nie znajduje ich jako dodatkowe urządzenie ( na 2 różnych słuchawkach to samo ).
Może ktoś podpowie na PM żeby już tutaj nie zaśmiecać.
Tradycyjnie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Dzwięk się polepszył bo pobiera muzyke z netu przez kabel a nie wifi? Aha :D
Rafał_Sz
10-02-2021, 11:36
Dzwięk się polepszył bo pobiera muzyke z netu przez kabel a nie wifi? Aha :D
Wbrew pozorom jest to możliwe. Niewłaściwa konfiguracja routera i (lub) sprzętu zasysającego i serwer po negocjacji obniża bitrate np. do 128 kbps zamiast podawać 256 czy 320 kbps. To już się da wychwycić przy dobrym słuchu i sprzęcie. Oczywiście jeśli mówimy o mediach podawanych strumieniowo.
Kupowanie sprzętu audio na podstawie polecenia innych... U mnie to się nie sprawdziło. Na szczęście miałem możliwość pójścia do normalnego sklepu HiFi, podłączenia kilku sprzętów, włączenia ulubionej muzyki i już wiedziałem, co najbardziej mi pasuje. A różnice były ogromne.
Na audio inne niż słuchawki czy monitory do bliskiego grania sala odsłuchowa w sklepie też da inne wrażenie niż w domu, ale na pewno bliżej będzie do zrozumienia rezultatu.
Panowie, czym czyścicie głośniki
mam to https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/psb-imagine-x2t.html
i te wszystkie gumy wokół głośników oraz tunele bass-reflexu są gumowe i dość dużo kurzu na tym osiada
próbowałem miękką lekko wilgotną szmatką ale nie idzie doczyścić (szmatka nie zostawiała włosków na szczęście) ale kurz przykleja się do gum i ciężko go zebrać
a same gumy też jakieś takie klejące się
ja tam czyszczę dużą gruchą po prostu
w sensie przedmu****esz? no to niestety u mnie te gumy są mocno klejące się i jak zbierze się kurz to nie da się go zdmuchnąć
gdyby to było takie proste to bym nawet nie pytał
Tak , przedmu****ę
lepka "guma" dla mnie zwiastuje kłopoty ale to może taki typ jest
no u mnie też "zwiastuje" kłopoty jak na razie
zobaczymy co dalej, jak tak będzie pył łapać to będzie kiepsko
robin102
14-02-2021, 17:54
a same gumy też jakieś takie klejące się Jaki sprzęt takie resory głośników. Bez urazy, ale to okrutna tanizna, okrutna. Takich rzeczy się nie kupuje, no chyba, że się jest bardzo bogatym człowiekiem.
.
A w temacie są takie szczotki na wyposażeniu odkurzaczy, taka z pędzelkiem taka z włosiem co prawda sztucznym z żyłki, ale to jest skuteczne do zastosowania, albo tak jak ja robiłem co 3 lata pędzel do optyki. Ewentualnie sprężonym powietrzem takim z pojemnika kupionym w sklepie z elektroniką do czyszczenia elektroniki.
nie obrażam się, dostałem takie i już, na razie mam, jak mnie będzie stać na coś lepszego to kupię coś lepszego ;)
a obawiam się że szczotki od odkurzaczy czy pędzelki się nie sprawdzą, bo ta guma się klei jakoś tak, to nie jest kwestia kurz osiadł da się go zdmuchnąć czy zetrzeć
Rafał_Sz
15-02-2021, 12:08
w sensie przedmu****esz? no to niestety u mnie te gumy są mocno klejące się i jak zbierze się kurz to nie da się go zdmuchnąć
gdyby to było takie proste to bym nawet nie pytał
Nawilżane chusteczki dla dzieci z Biedry robią robotę. Nawet z klejącymi się gumami w niektórych Nikonach dają radę. 4 zł i po temacie.
zobacz czy zwykły miękki pędzel do malowania nie da rady
chusteczek nawilżonymch "czymś" nie stosowałbym na zaiweszenie głosników
Rafał_Sz
15-02-2021, 14:44
A co mogą zrobić delikatne detergenty wodne spienionej gumie? Ja to stosuję od wielu lat, a Ty?
żebyśmy się zrozumieli to nie jest gumowe zawieszenie membrany głośnika tylko guma dookoła głośnika jako maskownica? nie wiem jak to fachowo się nazywa
tak samo bassreflex nie jest z tworzywa sztywnego - plastik tylko guma
Rafał_Sz dzięki, sprubuję
A co mogą zrobić delikatne detergenty wodne spienionej gumie? Ja to stosuję od wielu lat, a Ty?
A ja nie stosuję od momentu poznania dziwnych zachowań wyrobów gumowych na różne preparaty. Po prostu.
Rafał_Sz
16-02-2021, 23:50
Rozumiem. Ale nigdy nie polecam czegoś, czego sam nie przetestowałem.
2pompony
20-02-2021, 12:26
Słuchajcie, mam - jak to mówi młodzież - grubszą rozkminkę, z tym że nie wiem, czy w tym gronie fachmanów nie wyjdę na kompletnego profana... Ale cóż, najwyżej wyjdę.
Otóż mam NADa 705, którego kocham nad życie za dźwięk jaki daje z Tannoyami, i nie chcę go zmieniać na nic innego. Niestety te NADy mają taki ficzer, że Input wybiera się strzałkami góra dół, a czego się słucha widać na wyświetlaczu (6 możliwości wyboru). No i wyświetlacz odmówił współpracy jak ponoć w 90% tych NADów, więć nie wiadomo co jest ustawione i trzeba klikać strzałkami tam i nazad i domyślać się co aktualnie gra po dźwięku. Kiedyś to pewnie dam do naprawy, ale teraz...
Teraz na szczęście jest Record selector - i to jest normalna gała, podpisana jak bóg przykazał na panelu, chodzi ładnie, widać co jest wybrane... Wiecie jak to działa: ustawia się do słuchania Input na 'Tape', w magnetofonie ustawia się nagrywanie, a Record selectorem wybiera się co idzie do tego Tape - więć w rezultacie można sobie ustawić gałą czego się słucha...
To działa z podpiętym magnetofonem tak: wyjście ze wzmacniacza 'Tape out' > magnetofon > wejście we wzm. 'Tape in'. Musiałem przytargać ze strychu magnetofon, ale trzeszczy i w ogóle...
A teraz rozkminka - co będzie jak pominie się magnetofon i podepnie kablem bezpośrednio 'Tape out' do 'Tape in'? Spali się coś, powstanie sprzężenie które rozwali mi uszy i głośniki, pójdą jakieś dymy, czy po prostu zadziała jak z magnetofonem tylko bez niego?
Wind Mill
20-02-2021, 13:48
Ze schematu wynika, że bez problemu zadziała dla wejść CD, TAPE1, TAPE2 i PHONO (sygnały wejściowe idą zarówno na mechaniczny selektor REC i na elektroniczny selektor wejść), AUX i VIDEO przechodzą przez elektroniczny selektor sygnałów.
48692
Jaki sprzęt takie resory głośników. Bez urazy, ale to okrutna tanizna, okrutna.
to skoro temat już został poruszony
dostałem takie kolumny https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/psb-imagine-x2t.html
są jakie są, wedle przysłowia "darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda"
ale jeśli za czas jakiś bym chciał wymienić te kolumny na coś lepszego, z dobrym basem, które najczęściej będą grały muzykę a w 10% przypadków coś z telewizora odtworzą, do tego wzmacniacz może yamaha może coś innego dobrego
to jakie kolumny polecacie, mieszkanie w bloku, metrażu około 30m2, nie musi być super głośno, ma być dobrze i z dobrymi ale nie buczącymi basami
2pompony
20-02-2021, 21:22
Ze schematu wynika, że bez problemu zadziała dla wejść CD, TAPE1, TAPE2 i PHONO (sygnały wejściowe idą zarówno na mechaniczny selektor REC i na elektroniczny selektor wejść), AUX i VIDEO przechodzą przez elektroniczny selektor sygnałów.
Wind Mill, dzięki serdecznie za Twój czas i wiedzę! Słabła we mnie nadzieja na to, że ktoś weźmie mój problem poważnie za bary - ale są jeszcze i fachowcy i koledzy jednocześnie na tym świecie! :) Naprawdę pięknie Ci dziękuję!
Wind Mill
21-02-2021, 10:29
2pompony
Proszę bardzo; no big deal at all, jak mawiają za kanałem La Rękaw. W końcu po to jest forum.
to skoro temat już został poruszony
dostałem takie kolumny https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/psb-imagine-x2t.html
są jakie są, wedle przysłowia "darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda"
ale jeśli za czas jakiś bym chciał wymienić te kolumny na coś lepszego, z dobrym basem, które najczęściej będą grały muzykę a w 10% przypadków coś z telewizora odtworzą, do tego wzmacniacz może yamaha może coś innego dobrego
to jakie kolumny polecacie, mieszkanie w bloku, metrażu około 30m2, nie musi być super głośno, ma być dobrze i z dobrymi ale nie buczącymi basami
Połowa sukcesu to akustyka i ustawienei sprzętu
Połowa sukcesu to akustyka i ustawienei sprzętu
akustyka w sensie mieszkanie w bloku 30m2, co jeszcze potrzebujesz wiedzieć? :D
to nie filharmonia a i ja nie mam słuchu absolutnego ćwiczonego na koncertach Chopinowskich
ustawienie, też typowo, tv na środku ściany, po bokach w odległości około metra może dwóch kolumny, podłogowe, nie podstawkowe, do kanapy kilka metrów odległości
ale i przy stoliku dużym jadalnym czy w aneksie kuchennym chciałbym je jakoś usłyszeć
amen
p.s. budżet około kilku tysięcy złotych ale bez przesady
robin102
22-02-2021, 13:14
.. podłogowe, nie podstawkowe, do kanapy kilka metrów odległości
amen Kolega dobrze wyżej mówi, że tak na prawdę to gra pomieszczenie, jego akustyka,a Ty trochę mocno ;) błędne założenie zrobiłeś na początek, bo jeśli całe mieszkanie ma 30m2 ,a pokój gdzie to ma grać pewnie dużo mniej (mieszkałem w mieszkaniu 32 m2) to do takich pomieszczeń tylko kolumny podstawkowe. Czym bliżej siedzisz kolumn tym akustyka pomieszczenia zaczyna mieć mniejsze znaczenie ..... i tak powstały słuchawki nauszne. Po sprzedaniu tych co masz wyglądających każda po milion dolarów kupił byś już fajne monitory.
Kolega dobrze wyżej mówi, że tak na prawdę to gra pomieszczenie, jego akustyka,a Ty trochę mocno ;) błędne założenie zrobiłeś na początek, bo jeśli całe mieszkanie ma 30m2 ,a pokój gdzie to ma grać pewnie dużo mniej (mieszkałem w mieszkaniu 32 m2) to do takich pomieszczeń tylko kolumny podstawkowe. Czym bliżej siedzisz kolumn tym akustyka pomieszczenia zaczyna mieć mniejsze znaczenie ..... i tak powstały słuchawki nauszne. Po sprzedaniu tych co masz wyglądających każda po milion dolarów kupił byś już fajne monitory.
pokój ma 30 m2, mieszkanie jest większe
monitorów nie chcę
robin102
22-02-2021, 13:24
pokój ma 30 m2, mieszkanie jest większe
monitorów nie chcę
Rozumiem, to nie bedzie jakoś tanio ;)
Rozumiem, to nie bedzie jakoś tanio ;)
budżet określiłem wcześniej, kilka tysięcy ale bez szaleństwa, przy czym jak to będzie miało sens to się szarpnę, wezmę nadgodziny w robocie czy coś, a też mi się nie śpieszy aż tak ze zmianą
robin102
22-02-2021, 14:52
budżet określiłem wcześniej, kilka tysięcy ale bez szaleństwa, przy czym jak to będzie miało sens to się szarpnę, wezmę nadgodziny w robocie czy coś, a też mi się nie śpieszy aż tak ze zmianą
Pomieszczenie masz spore, kolumny jakby rozmachem grania właściwe do tej kubatury się wydają. Co bym zrobił ja :) gdybym chciał coś poprawić w tym graniu > Przede wszystkim napędził bym te kolumny konkretnym wzmacniaczem. Wzmacniaczem który sonicznie uzupełnia się z tymi kolumnami. Nie wiem co tam u Ciebie je zasila. Używany wzmacniacz za 2-3 tys zł potrafi zdziałać przysłowiowe cuda. Oczywiście jeśli nie jest wszystko na bakier z akustyką.
Niedawno miałem u siebie stary wielki wzmak Rotela 980 BX. Podlączyłem swoje monitorki do niego i opad szczęki co te kolumienki wywijały na tym Rotelu.
Yamaszka rx-v773 do napędzania na dziś (dostałem razem z kolumnami), ale to też mogę zmienić, bo czemu by nie (oczywiście jak będzie budżet) jak już się wprowadzę na nowe mieszkanie
robin102
22-02-2021, 17:04
Yamaszka rx-v773 do napędzania na dziś (dostałem razem z kolumnami), ale to też mogę zmienić, bo czemu by nie (oczywiście jak będzie budżet) jak już się wprowadzę na nowe mieszkanie
Jakbyś za cenę sklepowa tej Yamahy kupił używany wzmak stereo to byś się nie lada zdziwił :) .... trzeba niestety popytać userów tych kolumn z czym tam one się sensownie zgrywają, potem walka z ustawieniem, może jakaś minimalna adaptacją pomieszczenia.
Został mi tylko problem jak połączyć słuchawki bluetooth?
Aplikacja nie znajduje ich jako dodatkowe urządzenie ( na 2 różnych słuchawkach to samo ).
Może ktoś podpowie na PM żeby już tutaj nie zaśmiecać.
Jak uruchomić Bluetooth Output w urządzeniach Yamaha MusicCast (https://www.youtube.com/watch?v=mvO4qpz2Ccg)
Jak uruchomić Bluetooth Output w urządzeniach Yamaha MusicCast (https://www.youtube.com/watch?v=mvO4qpz2Ccg)
Dzięki. Już "rozgryzłem" jak podłączyć słuchawki.
Wymieniłem nawet kable głośnikowe na jakieś tanie Melodiki MDC2250.
Dodatkowo zostały elegancko "wygrzane" w paczkomacie przez noc przy -10C.
A może stare były równie dobre. :wink:
Różnicy nie słyszę ale wszystko gra i jest ok.
Jakbyś za cenę sklepowa tej Yamahy kupił używany wzmak stereo to byś się nie lada zdziwił :) .... trzeba niestety popytać userów tych kolumn z czym tam one się sensownie zgrywają, potem walka z ustawieniem, może jakaś minimalna adaptacją pomieszczenia.
dzięki :|
nie musi być super głośno, ma być dobrze i z dobrymi ale nie buczącymi basami
Odnosiłem się do tej części pisząc o akustyce
jak wejdziesz na stronę:
https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/kalkulator-akustyczny/
wprowadź swoje dane, zobaczysz na czym polega problem - warto mieć świadomość z czym sie mierzysz
Odnosiłem się do tej części pisząc o akustyce
ciekawe, ale jednak coś trzeba by wybrać, a buczący bas chodziło mi o to co same kolumny potrafią
No widzisz... trochę ciezko rozpatrywać "co same kolumny potrafią"
wypożycz do domu i posłuchaj - nie ma innej metody
Jak chcecie sobie coś potestować https://www.audiocheck.net/audiotests_index.php używałem to dawniej i widzę nadal jest dostępne.
No widzisz... trochę ciezko rozpatrywać "co same kolumny potrafią"
wypożycz do domu i posłuchaj - nie ma innej metody
ok, ale co mam wypożyczyć, bo jak na razie nie padły żadne propozycje kolumn? :D
ok, ale co mam wypożyczyć, bo jak na razie nie padły żadne propozycje kolumn? :D
po pierwsze możesz wypożyczyć coś co wyglada bardzo niewinnie :
smsl q5 pro - dwie paczki papierosów położone obok siebie i zadziwiająco ciekawie grający. Zobaczysz czy dźwięk z kolumn obecnie posiadanych zmieni się czy nie bałdzo :)
Z nowych kolumn poleciłbym wypożyczyć :
https://allegro.pl/oferta/elac-debut-reference-f5-czarny-kolumny-podlogowe-9937688664?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NTNkMWU0OTMtN2IzZS00YTczLTk1NGUtMTI2YTVlZjQ0N TY4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=caaa0ac8-ee27-4336-8bd0-0c0f15ce10b2
https://allegro.pl/oferta/pylon-audio-ruby-25-mk-ii-olejowosk-8885466142
https://allegro.pl/oferta/pylon-audio-sapphire-25-fornir-orzech-7068376169
https://allegro.pl/oferta/audiofan-heco-aurora-1000-para-akcesoria-9470163817
https://allegro.pl/oferta/dali-zensor-7-black-kolumny-glosniki-stereo-6652735446
https://allegro.pl/oferta/wharfedale-linton-stand-orzech-mahon-para-10132742068 - w tych sie zakochałem ;) )
to byłyby moje typy na poczatek
możesz też uderzyć do faceta :
https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek?bmatch=cl-e2101-d3681-c3682-uni-1-5-0218
Można dogadać sie na wypożyczenie sprzętu
Rafał_Sz
25-02-2021, 10:56
konsumpcję mocy z gniazdka 330 W, nawet w trybie dwukanałowym jeś cherlawa ja radio samochodowe
Tylko, że to nie do końca jest tak, że pobór z gniazdka jest jakimś wyznacznikiem. Najważniejsze w wzmacniaczu są kondensatory rezerwy prądowej i amperaż jaki jest w stanie przejść przez końcówki mocy nie powodując zniekształceń (przesterowania) oraz rzeczywista impedancja kolumn.
robin102
25-02-2021, 12:11
Oczywiste, w mojej szkole o tym było :) z powyższego powodu ta Yamaha nie ma żadnej rezerwy prądowej do dynamicznego sterowania układami głośników. 7 końcówek mocy z 2000-3000 zł. To ile budżetu producenta na końcówkę 5 - 7 $. To się nie mogło udać :(Ten amplituner plus te rosłe kolumny co wyżej wystąpiły to miszczostwo zestawiania gratów totalnie od czapy. Te kolumny wysterowane czymś konkretnym może i zagrają nawet. Dał bym im szanse, aby na dzień dobry w ciemno kasy nie wywalać. Zwłaszcza, że pytający deklaruje brak dużych wymagań. Winą rozlazłego basu jet Yamaha któa nie da rady sterować kolumnami + wysoce prawdopodobne, że akustyka pomieszczenia. Temat rzeka, albo nawet jeziora dwa :)
stachmuszel
25-02-2021, 12:19
Tylko, że to nie do końca jest tak, że pobór z gniazdka jest jakimś wyznacznikiem. Najważniejsze w wzmacniaczu są kondensatory rezerwy prądowej i amperaż jaki jest w stanie przejść przez końcówki mocy nie powodując zniekształceń (przesterowania) oraz rzeczywista impedancja kolumn.
Rafał, tak zapytam jeśli mogę. Czy jesteś elektronikiem?
Rafał_Sz
25-02-2021, 13:04
Rafał, tak zapytam jeśli mogę. Czy jesteś elektronikiem?
Raczej automatykiem-amatorem na potrzeby mojej firmy. Umiem posłużyć się lutownicą i oscyloskopem, przeczytać schemat, zbudować płytę sterującą na PLC czy dłubnąć jakiś moduł w aucie. Ale głównie jestem ceramikiem i w wolnej programistą maszyn CNC.
A jak już mi się bardzo nudzi to czasami machnę od A do Z jakiś piec przemysłowy. :)
48907
48908
48909
robin102
25-02-2021, 13:16
po pierwsze możesz wypożyczyć coś co wyglada bardzo niewinnie :
smsl q5 pro - dwie paczki papierosów położone obok siebie i zadziwiająco ciekawie grający. Zobaczysz czy dźwięk z kolumn obecnie posiadanych zmieni się czy nie bałdzo :)
Z nowych kolumn poleciłbym wypożyczyć :
https://allegro.pl/oferta/pylon-audio-sapphire-25-fornir-orzech-7068376169
Słuchałem ich, nawet , nawet za ten piniądz.
https://allegro.pl/oferta/wharfedale-linton-stand-orzech-mahon-para-10132742068 - w tych sie zakochałem ;) )
Piękna rzecz kurna oleg.
ok, dzięki, już wiem czego szukać, mniej więcej, wzmacniacz też mam w planach inny, ale jak pisałem, dostałem to w komplecie i nie miałem za bardzo jak "pomarudzić"
będzie nowe lokum, uzbiera się większa kasa, to się kupi i kolumny i wzmacniacz
ok, dzięki, już wiem czego szukać, mniej więcej, wzmacniacz też mam w planach inny, ale jak pisałem, dostałem to w komplecie i nie miałem za bardzo jak "pomarudzić"
będzie nowe lokum, uzbiera się większa kasa, to się kupi i kolumny i wzmacniacz
wypożycz tego smsl-a q5 pro - to jest 650-700zł a potrafi zadziwiająco dużo :) - wiem bo mam tuż obok wzmacniacza lampowego :)
leighadams
26-02-2021, 17:48
Panowie, może dziwne pytanie, ale...mały sprzęt do grania do pokoju do pracy 14m2. Budżet 1500-2000zł. I teraz dwie dziwne opcje: marshall stanmore/woburn II lub smsl q5 pro + jakieś podstawki:) Chyba, że jeszcze jakieś inne pomysły w tym budżecie:)
smsl 5qpro z kolumnami zensor 3 lub bardziej elac debiut 6 czy b6 (nie pamietam)
Kupiłem niedawno ELAC Debut 2.0 B6.2 do małego pokoju ( 10 m2 ).
Jestem zadowolony z ich brzmienia.
U mnie stoją niezgodnie z zasadami ale inaczej się nie da.
Można je postawić blisko ściany.
Kupiłem niedawno ELAC Debut 2.0 B6.2 do małego pokoju ( 10 m2 ).
Jestem zadowolony z ich brzmienia.
U mnie stoją niezgodnie z zasadami ale inaczej się nie da.
Można je postawić blisko ściany.
Tak się składa że też je mam ;)
Małe, ale mocny punktowy bas. Nieprzesadzona góra:) w w salonie w którym robilem oddsluchy wygrały u mnie nawet z Drozszymi. Ale obowiązek to samemu posłuchać bo nie gust gustom nierowny
leighadams
27-02-2021, 11:50
Hmmm 3 głosy, wszystkie na to samo:) Także temat chyba zamknięty:) Dzięki
Hmmm 3 głosy, wszystkie na to samo:) Także temat chyba zamknięty:) Dzięki
Jeżeli kupisz SMSL Q5 PRO z ELAC Debut 2.0 B6.2 to napisz jak gra ten zestaw.
Jestem ciekawy wzmacniacza za 650 zł.
Przyjacielu nie chcę Cię urazić ale większe guuufno to ten wzmacniacz-amplituner co masz niż te kolumny.
ale tak w sumie, bo się zastanawiam, to dlaczego ten ampli to jest g*???
pod względem dźwięku, oczywiście, bo sterowanie, menu, jakieś bajery to rozumiem kwestia gustu,
a nie znam się to pytam
Wind Mill
27-02-2021, 20:45
Tak na dobrą sprawę to Ty nie masz czym napędzać tych czy jakiś innych podłogowych kolum adekwatnych do pomieszczenia cyrka 30m2. Wypożycz sobie porządny wzmacniacz z salonu audio, kupić go nie musisz. Nowy powiedzmy z półki 4, 5 -6 tys zł. Oby nie budżetowy jakiś. Potem poszukamy na rynku używanych za 1/3 ceny nowego. Ta Yamaha ma konsumpcję mocy z gniazdka 330 W, nawet w trybie dwukanałowym jeś cherlawa ja radio samochodowe, a w trybie 7 kanałowym to tam pewnie po 30 wacików bo nie Watów :) Kontrola basu to przede wszystkim wydajność prądową wzmacniacza musi być.
Oczywiste, w mojej szkole o tym było :) z powyższego powodu ta Yamaha nie ma żadnej rezerwy prądowej do dynamicznego sterowania układami głośników. 7 końcówek mocy z 2000-3000 zł. To ile budżetu producenta na końcówkę 5 - 7 $. To się nie mogło udać :(Ten amplituner plus te rosłe kolumny co wyżej wystąpiły to miszczostwo zestawiania gratów totalnie od czapy. Te kolumny wysterowane czymś konkretnym może i zagrają nawet. Dał bym im szanse, aby na dzień dobry w ciemno kasy nie wywalać. Zwłaszcza, że pytający deklaruje brak dużych wymagań. Winą rozlazłego basu jet Yamaha któa nie da rady sterować kolumnami + wysoce prawdopodobne, że akustyka pomieszczenia. Temat rzeka, albo nawet jeziora dwa :)
Tak bardzo bym się nie podniecał tym, że to gówno. 330W zasilania z gniazdka sieciowego to cherlawość w stereo? Wolne żarty, porównaj to sobie z zasilaniem jakiejkolwiek przeciętnej "audiofilskiej" bądź tylko zwykłej stereo integry. :)
A tekst o 30W czy wacikach na 7 kanałów dowodzi niestety jedynie ignorancji. :)
Po pierwsze, 330 / 7 to tak raczej 40 a nie 30. Pozostałe obwody ampli biorą niewiele mocy, to nie antyczne Onkyo, które mocno grzało samą płytką procesora obrazu.
Po drugie, specyfika dźwięku dookólnego nawet w "efektownych" filmach jest taka, że nigdy wszystkie kanały nie są jednocześnie wysterowane na full.
Ustaw wszystkie głośniki jako "large", puść jakiś film w efektownej scenie i odłącz fizycznie głośnik centralny (mylnie zwany dialogowym). Zobaczysz (usłyszysz) jak się nagle zrobi jakoś cicho, mimo tego wszystkiego grającego dookoła. ;)
robin102
27-02-2021, 23:33
W audio nie ma drogi na skróty. Trzeba swoje przejść, swoją kasę wtopić, aby nie pisać takich rzeczy jak niżej napisałeś. Pierwszy etap wtapiania to wyjście ze złudy, że się kupuje sprzęt wielokanałowy do trzepania mózgu ;), z zamysłem, że głównie będzie się na tym słuchać muzyki :) Ampli x 7 do słuchania muzyki w cenie 2 kzł. Temat wyczerpany.
Tyle ode mnie na me usprawiedliwienie aby nie wyszło, że jestem nie ignorant :D
Tak bardzo bym się nie podniecał tym, że to gówno. 330W zasilania z gniazdka sieciowego to cherlawość w stereo? Wolne żarty, porównaj to sobie z zasilaniem jakiejkolwiek przeciętnej "audiofilskiej" bądź tylko zwykłej stereo integry. :)
Po pierwsze, 330 / 7 to tak raczej 40 a nie 30. Pozostałe obwody ampli biorą niewiele mocy, to nie antyczne Onkyo, które mocno grzało samą płytką procesora obrazu.
Po drugie, specyfika dźwięku dookólnego nawet w "efektownych" filmach jest taka, że nigdy wszystkie kanały nie są jednocześnie wysterowane na full.
Ustaw wszystkie głośniki jako "large", puść jakiś film w efektownej scenie i odłącz fizycznie głośnik centralny (mylnie zwany dialogowym). Zobaczysz (usłyszysz) jak się nagle zrobi jakoś cicho, mimo tego wszystkiego grającego dookoła. ;)
ale tak w sumie, bo się zastanawiam, to dlaczego ten ampli to jest g*???
pod względem dźwięku, oczywiście, bo sterowanie, menu, jakieś bajery to rozumiem kwestia gustu,
a nie znam się to pytam
Bo gra daleko od tego co prezentuje wzmacniacz 2 kanałowy bez pilota nawet i innych bajerów no i jest to amplituner kina domowego, a tryb stereło ma jakby przy okazji. Taki był zamysł konstruktora i producenta czyli amplituner KD. Czym to się różni to Ci proponowałem ściągnąć do domu klocek stereo jakiś NAD nawet używany, jakiś ARCAM, Hegel może jeśli ze sklepu. Trudniejszą drogą co też robiłem to transport swoich kolumn i amplitunera do jakiegoś salonu audio celem porównawczego odsłuchu.
Cóż. Naprawdę proponuję wypożyczyć np. to :
https://www.q21.pl/haiku-audio-sol-ii.html
To chyba łyka do 200W ( nie pamiętam) i posłuchać
robin102
28-02-2021, 10:35
Dzięki uprzejmości kolegi miałem w domku HAIKU, tylko ze wcześniejszych modeli hybrydowy wzmacniacz. Poganiałem sobie z kolumnami swoimi po 3 pokojach. Bardzo dobry dźwięk i ładnie śpiewało na tym wzmaku to był, ale cóż chyba wtedy miałem fazę "poszukiwacza basu wszechmogącego", więc jednak odesłałem do producenta. Z perspektywy czasu żałowałem.
ale te hybrydy mają ułomny basik, za to średnica jest przepiękna
Wind Mill
02-03-2021, 21:06
Wybacz trywialne pytania, ale nie wiem czy i na ile jest to dziedzina Twoich zainteresowań.
Yamaszka rx-v773 do napędzania na dziś (dostałem razem z kolumnami)...
Sprzęt "odziedziczony", zapewne z jakimiś ustawieniami.
Sprawdzałeś Speakers Setup? Yamaha ma tam korektor parametryczny, może są podbite basy?
Druga kwestia, Tone Control, czy bas na "0"? Nie ma klasycznej gałki "Bass" i ustawienie jest schowane w Menu.
Ewentualnie, czy używasz trybu Pure Direct w stereo, wyłącza wszelkie "upiększacze"?
...takie kolumny https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/psb-imagine-x2t.html
...dobrze i z dobrymi ale nie buczącymi basami
...ustawienie, też typowo, tv na środku ściany, po bokach w odległości około metra może dwóch kolumny, podłogowe, nie podstawkowe, do kanapy kilka metrów odległości...
Z opisu można założyć, iż kolumny stoją przy samej ścianie, wielce prawdopodobnie także słuchacz wraz z kanapą znajdują się blisko przeciwległej ściany?
Odsuń kolumny od przedniej ściany (z TV), przynajmniej pół metra. Podobnie miejsce odsłuchowe nie powinno być przy samej ścianie.
Ogólnie w przypadku buczenia basu należy nieco "powędrować" z kolumnami i z miejscem odsłuchowym by wybrać optymalne położenia lub chociaż najmniej niewłaściwe. Zresztą, bez buczenia także. ;)
Owe wędrówki dotyczą nie tylko basu ale i także stereofonii (przestrzeń).
Linkowany przez fafniaka kalkulator (https://forum.nikoniarze.pl/threads/197855-Sprz%C4%99t-audio-kolumny-wzmacniacze-kable-itp-bajery/page434?p=4165130&viewfull=1#post4165130) pozwala wstępnie coś ustalić.
PSB Imagine X2T mają dość podbity bas (50...180 Hz to +3 dB w stosunku do średnich, 90 Hz to +5dB) więc łatwe do opanowania nie będą.
Kolejną opcją są pułapki basowe - nie wiem czy ktoś je wypożycza na próbę przed zakupem.
Niestety, basstrap i wędrówki ze sprzętem po salonie mają bardzo niski WAF, zatem albo wygląd albo dźwięk.
Idąc w druga stronę, jeśli z ampli otrzymałeś także mikrofon kalibracyjny z zestawu, spróbuj może użyć YPAO?
Sam podejrzliwie podchodzę do takich wynalazków w tanich ampli, ale może tu się trafi iż wytnie jakiś dominujący rezonans?
Łyka 300W, ale to nie takie istotne - jaką ma pojemność kondensatorów w zasilaczu!
Nie wiem natomiast, do czego mi jest potrzebne jego wypożyczenie i posłuchanie?
...Taki był zamysł konstruktora i producenta czyli amplituner KD...
Moim zdaniem zamysł konstruktora był jednak nieco inny - w kinie domowym Pure Direct jest zbędne a nawet może być niewskazane (wyłączenie procesora dźwięku), za to w stereo jest jak najbardziej pożądane.
Podobnie, możliwość pracy końcówek mocy z obciążeniem 4 Ohm w trybie Stereo w kinie domowym chyba nie jest niezbędna? ;)
Yamahy z tej półki nieco różnią się od porównywalnych Marantzów, Denonów czy innych Pioneerów - tym, iż w trybie stereo potrafią na 4 omach obciążenia dać 2x110...140 W ciągłej mocy (zależnie od modelu w kolejnych seriach).
W tym kontekście pisanie o wacikach jest moim skromnym zdaniem nieco nieuzasadnione.
Z pewnością ten ampli będzie miał słabsze kopnięcie w impulsie - wspomniana wcześniej pojemność filtrująca w zasilaczu, podobnej wielkości jak w tanich wzmakach stereo - ale pisanie o nim (ampli) że to gówno jest cokolwiek przesadzone.
Szczególnie, w kontekście niekoniecznie audiofilskich wymagań kolegi. ;)
akustyka w sensie mieszkanie w bloku 30m2, co jeszcze potrzebujesz wiedzieć? :D
to nie filharmonia a i ja nie mam słuchu absolutnego ćwiczonego na koncertach Chopinowskich...
Kolejne pytanie do Tych co się mają lub słuchali :
Czy te słuchawki Beyerdynamic Lagoon ANC są warte swojej ceny ( 999 zł ) czy może coś lepszgo do 1000 zł znajdę?
Bezprzewodowe i przewodowe. Nauszne zamknięte ale takie żeby uszu nie "odparzały".
hoopoe61
09-03-2021, 19:33
Czy ktoś z forumowiczów posiada streamer iEAST m30 pro? Niedawno zakupiłem takowy i chciałbym pogadać na temat jego zastosowania i możliwości.
Bezprzewodowe i przewodowe. Nauszne zamknięte ale takie żeby uszu nie "odparzały".
Kiedyś miałem takie AKG 550.
Monitory, bardzo wygodne i dobrze izolowały.
Później wypościli model mkII, a później 551 - te ma mój znajomy i bardzo sobie chwali, poza czasem pracy na ładowaniu, bo kupił bezprzewodowe.
Sent from my iPhone using Tapatalk
spiritus
10-03-2021, 16:34
Poczyściłem trochę.
W temacie słuchawek mam i polecam Bayerdynamic dt990 pro. Tyle że są to słuchawki otwarte, na kablu i bez wodotrysków. No i niestety starają się grać neutralnie, co mi akurat odpowiada. Nie lubię słuchać muzyki podkolorowanej, tylko tak jak ją realizator widział :)
czupacabra
11-03-2021, 22:37
Ale pro to podbijają dół i górę przecież
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W temacie słuchawek mam i polecam Bayerdynamic dt990 pro. Tyle że są to słuchawki otwarte, na kablu i bez wodotrysków. No i niestety starają się grać neutralnie, co mi akurat odpowiada. Nie lubię słuchać muzyki podkolorowanej, tylko tak jak ją realizator widział :)
Pozytywne recenzje. Szkoda tylko że na kablu.
Neutralność to chyba zaleta?
Nie są męczące? Nie uciskają uszu?
No i znalazłem opinię że fatalna jakość wykonania.
Ja używam K712 i są spoko. :)
Nie męczące i nie uciskają uszu, bo są wokółuszne czy jak tam się to zwie. W tej cenie i nieco wyższej raczej nic wygodniejszego się nie znajdzie. W temacie podbijania lub nie, to ten model jest dość popularny przy miksowaniu muzyki i pracy w studio zwłaszcza w tej cenie, co by mogło świadczyć raczej o tym, że są neutralne brzmieniowo. Mam inne słuchawki które mają właśnie podbity dół i górę, ale są używane do innych celów, więc powyższa wada (lub zaleta) nie ma znaczenia.
A 250 omów nie będzie problemem dla wzmacniacza?
Bo jak widzę to są jeszcze 32 i 80 omowe ( te są zamknięte ).
robin102
12-03-2021, 11:00
A 250 omów nie będzie problemem dla wzmacniacza?
Bo jak widzę to są jeszcze 32 i 80 omowe ( te są zamknięte ).
Może być problem. Mam Bayery DT 880 250 om i trzeba konkret wzmaka aby je zasilił z dziurki Yamahy można powiedzieć, że w ogóle nie grają. Swoją drogą słuchawki od strony brzemienia to dokladnie to co Ci potrzeba tyle, że nie są bezprzewodowe, ale może w którymś modelu utrzymali ten charakter nie męczacej do długiego sluchania prezentacji.
Genralnie nie czytaj opisów tylko idź do sklepu, bo dzisiejsze recenzje są nic nie warte. Wszytko gra dobrze, albo przynajmniej bardzo dobrze :)
...Genralnie nie czytaj opisów tylko idź do sklepu...
To dopiero za rok ( albo jak jakimś cudem zaszczepią nas wszystkich ) a słuchać coś trzeba. :-(
.. Mam Bayery DT 880 250 om i trzeba konkret wzmaka aby je zasilił ...
I czym je zasilasz? robin102
Jakiś wzmacniacz słuchawkowy?
robin102
12-03-2021, 14:25
I czym je zasilasz? @robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441)
Jakiś wzmacniacz słuchawkowy?
Leżą od 3 lat bo nie używam. Wcześniej przez rok z racji niemożności słuchania na kolumnach używałem z dziurką wzmacniacza audiolab oraz z tanim słuchawkowym jakimś amerykańskim nazwy zabyłem psia mać. Próbowałem je tu nawet spylić na forum, ale nikt nie chciał.
Z AudioLabem grały fajnie, ale ten wzmak niby tania integra ( 3800 zł dawno temu sklepowej ceny ) to posiadał oddzielny mocny tor słuchawkowy, powiem, że nawet bardzo mocny, bo ten amerykański wzmak słuchawkowy jakoś na kolana nie rzucał możliwościami wysterowania przetworników. owszem przestrzeń, stereofonia ze słuchawkowego była ciut lepsza, wokale ładniejsze.
Generalnie dawniejsze słuchawki od Bayera, poza DT 990 i DT 770 które to miały podkolorowane skraje pasma z zamysłem to inne modele w zasadzie wszystkie inne grały na bogato środkiem,a skraje pasma to był , że tak powiem dodatek, czyli jak may w realnej muzyce granej na żywo. Instrumenty perkusyjne prowadzą, dają rytm, jakieś przeszkadzajki dzwoneczki, pałeczki to na skraju pasma są dodatkiem. Cały sens jest w środku.
Szukaj coś w ten deseń grającego niemęcząco jak stara szkoła Bayera o ile to mają być słuchawki do dłuższego słuchania. Jeśli do podsłuchiwania okazjonalnego to kup byle co za 1000 zł.
Twoja Yamaha tych 250 om nie wysteruje porządnie. Jak chcesz mogę Ci je na tydzień wysłać. Zamów sobie ze sklepu Q21 w Pabianicach jakąś inną parę do odsłuchu to sobie porównasz. Sklepy rozumieją stan epidemii. Bardzo, bardzo długo szukałem sobie słuchawek nawet zaglądając w ceny 3000 zł, a niestety najbardziej podeszły mi te DT 880 lub słuchawki planarne których nazwę i model zapomniałem na chwilę, ale też je miałem razem z DT 880. Były lepsze od DT 880.
Aaaaaaaa DT 880 są też w wersji 32 om i ta hulają z Yamahą aż miło, pożyczałem od syna kolegi :) ...... Planarne mógł byś sobie zasilić z wyjść tylnych głośnikowych wzmacniacza, tu Yamaha da spoko radę.
Koledze któremuś te planarne z forum doradziłem, nawet zadowolony. One na wyprzedaży są w rożnych sklepach za śmieszną kasę.
Dzięki za propozycję ale skoro piszesz że nie da rady to szkoda zachodu z wysyłaniem.
Pomyślę jeszcze o tych DT 880.
To te https://www.ceneo.pl/47540743#tab=click ?
Ostatecznie może byc kabel chociaż chciałem bezprzewodowe ale najbardziej mi zależy poza dzwiekiem na wygodzie noszenia.
Żeby mi uszy nie "poodpadały" po godzinie słuchania.
Stąd pomysł na Beyerdynamic.
Wszyscy je chwalą za wygodę.
robin102
12-03-2021, 15:40
Dzięki za propozycję ale skoro piszesz że nie da rady to szkoda zachodu z wysyłaniem.
Ostatecznie może byc kabel chociaż chciałem bezprzewodowe ale najbardziej mi zależy poza dzwiekiem na wygodzie noszenia.
Jeśli chodzi o wygodę to w DT 880 6 godzin spoko dawało radę :) Nic nie męczące sluchawki. Tyle ze wersja 32 to dalej obracamy siew starociach z metali z metalu, a byś poszukał bezprzewodowych. Nie sądzę aby dziś nie było podobnie grających słuchawek tą klasą brzmienia bezprzewodowo. Tylko nie sądzę aby się to udało za dzisiejszy 1000 zł.
.
ps
jakieś tanie te DT 800 32 om tylko 675 zł hmmmmm brał bym
Miałem styczność z https://www.stereolife.pl/archiwum/newsy/newsy-sprzetowe/3971-denon-ah-gc30-ah-gc25nc-i-ah-gc25w nie pamiętam modelu, ale bezprzewodowe. Byłem oczarowany. A wygoda to chyba kwestia fizjonomii, musisz przymierzyc.
czupacabra
12-03-2021, 16:21
Ja też mam DT 880 250ohm. Jest to podłączone do komputera do sondblastera i gra bardzo fajnie
nie sądzę, że bez wzmacniacza słuchawkowego gra to bardzo fajnie ;)
robin102
12-03-2021, 18:00
do sondblastera
Może to jest jakaś karta dźwiękowa z wyższej klasy ? Z taką co mam zintegrowaną na płycie głównej kupionej za 700 zł z 5 lata temu u mnie DT 880 250 om tylko popierdują trzeszcząc , a szkoda :(
Ostatecznie spodobały mi się Beyerdynamic DT880 Edition
Piszecie że są wygodne i to też potwierdzają wszystkie opinie w necie.
Ale 32 omowe wymiotło.
250 omowe za trudne do wysterowania.
Polecono mi w jednym sklepie 600 omowe. :cry:
Ale pewnie doradca nie wiedział do czego mam je podłączyć?
Czyli generalnie lipa a jeszcze jakieś oberwanie chmury za oknem.
Chyba wpadnę w depresję. :?
robin102
12-03-2021, 20:36
Poszukaj na OLX 32 omowych
Poszukaj na OLX 32 omowych
Słuchawki to chciałbym jednak nowe.
czupacabra
12-03-2021, 21:04
32 Ohm - nie kupuj !! One są tylko do smartfonów. Dźwięk nie jest przestrzenny.
dlatego polecałem AKG 550
- zamknięte
- wygodne
- 32 ohm, wiec napędzisz je "byle dziurą" - nawet smartfonem
- jakość wykonania
jedyne pytanie, czy odpowiada ci analityczne brzmienie, bo to są monitory studyjne
mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?
chętnie się dowiem czegoś nowego :)
Ooo Dzięki. No teraz to trochę zgłupiałem. :?
czupacabra
12-03-2021, 21:44
dlatego polecałem AKG 550
- zamknięte
- wygodne
- 32 ohm, wiec napędzisz je "byle dziurą" - nawet smartfonem
- jakość wykonania
jedyne pytanie, czy odpowiada ci analityczne brzmienie, bo to są monitory studyjne
mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?
chętnie się dowiem czegoś nowego :)
Jak słuchałem 880ki 250 ohm i 32 ohmy to przy 32 ohmach dźwięk był tak jakby w środku głowy taki zbity natomiast przy 250ohamch pojawiła się przestrzeń tak jakby była większa scena i dźwięk nie był taki zbity. Tak to odczuwałem.
wybacz, nie dopytałem (i dalej nie wiem) do jakiego sounblastera to podłączałeś i z góry założyłem, że do gównianego (jak 99% oferty Creative), ale zdaje się że oni mają (mieli) jakąś nawet sensowną kartę z preamp z tego co mi się przypomina...
więc jak polecasz słuchawki z tak wysoką impedancją, to może warto zaznaczyć, że wymagają wydajnego prądowo źródła!
edit: @waldek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=12967) dla twojej informacji - karta dźwiękowa z przedwzmacniaczem, zdolna napędzić takie słuchawki będzie kosztowała prawdopodobnie więcej niż słuchawki, ale jeśli zdecydujesz się na takie combo to będzie zdecydowanie świetny wybór
czupacabra
13-03-2021, 03:04
To siedzi u mnie w kompie:
https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blasterx-ae-5-plus-pure-edition
A co do wzmacniacza to do 400 zł jest sporo ciekawych wzmacniaczy słuchawkowych.
ale jaki jest sens kupowania gamingowej karty (naszpikowanej efektami DSP + 7.1 i diodami LED) za 800 pln + do tego jakiś (prawdopodobnie) badziewny chiński wzmacniacz słuchawkowy za kolejne 400pln jak można za podobną kwotę kupić konkretny procesor dźwięku (https://www.asus.com/pl/Motherboards-Components/Sound-Cards/All-series/Xonar_Essence_STU/)* , który zniszczy tą odpustową choinkę jakością dźwięku i możliwościami
*to ostatnie urządzenie jakim się interesowałem na komercyjnym rynku audio - stety nie kupiłem ale wydawało mi się interesujące - teraz są pewnie nowsze wersje ale już od jakiegoś czasu nie śledzę tego rynku
tak czy inaczej wyjdzie drożej niż słuchawki, a chyba nie o to Waldkowi chodziło
Aż tak rozbudowywać zestawu ( zresztą średniego - Yamaha R-N602 ) to nie chcę.
Szukam wygodnych, półotwartych, łatwych do wysterowania, słuchawek o dobrym brzmieniu i w sensownej cenie ( max 1000 zł ).
Kupiłem kiedyś zamknięte Bluedio F2. Super recenzje o tym jak można w nich cały dzień słuchać.
Po godzinie mam "ugotowane" uszy.
Mam też taniutkie bezprzewodowe i wygodne Creative Sound Blaster Jam.
Ale na starość zachciało mi się "poczuć magię dżwięku" w czymś lepszym.
Może faktycznie dam sobie spokój z zakupem. :-?
Dzięki koledzy za pomoc i ciekawe informację.
Rafał_Sz
13-03-2021, 11:12
Jeśli masz możliwość, to posłuchaj bezprzewodowych pchełek Sony WF 1000 MX3. Mają 24 bitowy przetwornik QN1e, doskonałe ANC. Mam je od roku i uwielbiam. A po ostatniej aktualizacji, gdy zwiększono limit głośności jest to cud malina.
Pomijając markę, jesli ma się dobry smartfon warto wymusić bezstratną transmisję BT o nazwie aptX i podnieść bitrate oraz próbkowanie. Przeważnie da się to zrobić uruchamiając "opcję programisty" w ustawieniach telefonu. Niestety zazwyczaj smartfony działają na nędznym, domyślnym kodeku SBC.
Dlatego poleciłem 990 ki. W teorii internetów najlepszy dźwięk w najniższej cenie :) Co do impedancji to bym z tym "napędzaniem" nie dramatyzował. Ja to podłączam najczęściej do behringera UMC202HD, czyli taniochy, trochę rzadziej do starusieńkiego RME HDSP multiface, młody mi je podkrada i wpina w laptopa (i wbrew internetom da się słuchać do pewnej głośności) i do jakiejś mikro sony wieży też się da, do telefonu się tylko nie odważyłem podłączyć :) Nie muszę pisać na czym to u mnie gra najlepiej, różnice są, ale wynikają raczej z jakości danego urządzenia a nie z impedancji. Także kup co tam uważasz i ciesz się słuchaniem muzyki, a nie stwarzaniem sobie problemów :) Ten twój wzmacniacz sobie spokojnie powinien poradzić.
Wszedłem na kolejny schodek fanatyzmu [emoji3]
49678
Lampa? Jaki model? Jak gra?
Wszedłem na kolejny schodek fanatyzmu [emoji3]
49678
co to za sprzecior ? (fezz audio?)
nie ty jeden ;)
49685
Lampa? Jaki model? Jak gra?
co to za sprzecior ? (fezz audio?)
Kupiłem testowo, od dawna chciałem spróbować.
Chciałem sam coś zbudować (z kit'a), ale poszedłem względnie bezpiecznie - kupiłem używanego chinola... Yaqin MC-10T.
Względnie tanio, a jak się nie spodoba, łatwo będzie sprzedać.
Teraz mam kolejny ból głowy, bo muszę ogarnąć preamp gramofonowy, bo nie mam jak słuchać winyli.
nie ty jeden ;)
Pewnie fajne to Haiku :D
Modziłeś coś?
Z jakimi kolumnami gra?
Podoba Ci się dźwięk.
Z jakimi kolumnami gra?
Podoba Ci się dźwięk.
Tu jest największy problem...
U człowieka od którego kupiłem, grał z pełnopasmowymi kolumnami zbudowanymi na przetwornikach Sonido.
Od pierwszego dźwięku wgniotło mnie w fotel... Cudo po prostu, nawet na tym tanim chinolu.
Już kombinuję jak zbudować sobie takie cuda.
U mnie póki co gra z minitorami Paradigm'a. Z tranzystorem było tak sobie, męczące przy długim słuchaniu.
Z chinolem jeszcze zbyt dużo nie słuchałem (i tylko z Tidal'a), ale od razu jest dużo przyjemniej. Dużo przyjemniej, góra się uspokoiła, co przeszkadzało przy tranzystorze.
Nie potrafię tak zjawiskowo opisywać doznać odsłuchowych jak większość audiomaniaków :D
Jak chcesz topowy preamp gramofonowy to wal do Dintera z Łodzi i będziesz miał cały tor analogowy. Z dziesięć lat temu modyfikował moją lampę i zbudował do tego preamp lampowy pod konkretną wkładkę Shure. Z tego co się orientuje to nie ma w Polsce gościa z większą wiedzą na temat lamp:wink:
49730
robin102
16-03-2021, 23:45
Już kombinuję jak zbudować sobie takie cuda.
Szkoda życia, szkoda czasu. Kup sobie chociażby używane Minas Anor lll. Kolumny typowo do lampy. Polski producent Studio 16 Hz, a kolumny ze świetnym markowymi przetwornikami.
Pewnie fajne to Haiku :D
Modziłeś coś?
Rózne lampki
robin102
17-03-2021, 16:48
Rózne lampki
To jest świetna cecha wzmaków lampowych ta mozliwość żonglerki bańkami. Żadne kable, interkonekty nie wniosą tyle zmian co podmiany lampek. Miałem u siebie chyba ze 2 tygodnie Cayina i pudło kartonowe lamp przeróżnych, oj można się było zakręcić.
Szkoda życia, szkoda czasu.
E tam. To zabawa. A jak wyjdzie fajnie, to podwójna radość :)
Zaryzykowałem i ... kupiłem Beyerdynamic DT990 Pro 250 Ohm
Podłączyłem do smartphona, wzmacniacza - Yamaha i NAD oraz odtwarzacza CD Marantza.
Gra ze wszystkim a jak to napiszę jutro bo dzisiaj jeszcze słucham. :)
robin102
17-03-2021, 23:22
Na pewno działa :), ale na pewno tylko dziurka z NADa je jako tako wysteruje.
Beyerdynamic DT990 Pro 250 Ohm
Przewodowe. Otwarte. Skręcany kabel - 3m. Made in Germany.
Kabel jest fajny jak jest blisko źródła. Jak dalej niż metr to zaczyna być niewygodny. Ciągnie i obciąża słuchawki.
Nausznice duże, okrągłe, welurowe. Wolałbym owalne ale te też mogą być, okalają moje odstające uszy.
Z tą wygodą i możliwością słuchania to lekka przesada. Są otwarte więc jest wentylacja. Uszy nie przegrzewają się.
Ale czy da się słuchać kilka godzin bez zmęczenia to dopiero czas pokaże.
Podłączone do smartphona.
Głośność trzeba ustawić na największą.
Jest duży i głęboki bas. Trochę męczący. Niemniej da się słuchać.
Podłączone do Yamachy. Odtwarzacz CD Marantz.
Grają ciszej niż na smarphonie pomimo ustawienia dźwięku ma "maksa". Bas spokojniejszy ale dźwięk trochę zamulony.
Podłączone do CD Marantza.
Miałem już go wyrzucić bo szufladę trzeba wysuwać paluchami ale przydał się. :grin:
Marantz ma regulacje głośności na wyjściu do wzmacniacza i słuchawek.
Po zmniejszeniu głośności słuchawki grają przyzwoicie.
Bas nie dudni chociaż schodzi nisko.
Wysokich syczących dźwięków nie ma ( lub ich nie słyszę ).
Nie potrafię opisywać tak bajerancko jak inni recenzenci dźwięku ale brzmi … analitycznie, chłodno i bez podkolorowań.
Płyta - Osjan i Tomasz Stańko. Grają tam na wszystkich możliwych instumentach. Tam-tamy też chyba są. ;)
Wszystko ładnie wybrzmiewa dużym i pełnym dźwiękiem. Wokal też jest fajny.
Płyta musi być dobrze nagrana ( niezależnie co to znaczy ) bo inaczej nie warto słuchać.
Szału jednak nie ma albo … ja już tego nie słyszę albo … słuchawki muszą się wygrzać, albo... to jest właśnie szał.
Napisałem o swoich wrażeniach bo może komuś ta opinia przyda się jak będzie miał podobny dylemat jak ja.
Prawdopodobnie zostaną już na stałe ale jeszcze muszę posłuchać.
robin102
18-03-2021, 13:18
Prawdopodobnie zostaną już na stałe ale jeszcze muszę posłuchać.
Zostaw, zostaw, bo one się rozegrają po kilkudziesięciu godzinach grania, przetworniki im się rozegrają, bas bedzie ladniejszy, a dwa akomodacja słuchu też zrobi robotę. Nauczysz się w nich słuchać. Zobaczysz jak fajnie zmienia swoje oblicze. Te dwa procesy o których wspomniałem to te sławetne " wygrzewanie" :D
Będzie też okazja aby się rozejrzeć za jakimś używanym wzmacniaczem słuchawkowym, bo z tego co piszesz to one na razie u Cibie nie maja szans na poprawne wysterowanie.
A jak z NADem ???? czy on sprzedany
robin102
18-03-2021, 17:00
Fajnie mi to grało i fajnie wyglądało. Ogrzać można się było jak przy kominku :) Grało z rozmachem, ale i z nieprawdopodobną kulturą.
https://images92.fotosik.pl/484/44649cb6b923ad02.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/44649cb6b923ad02)
https://images92.fotosik.pl/484/fa7f513d879d0a91.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/fa7f513d879d0a91)
https://images89.fotosik.pl/484/3823ad374998a6af.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/3823ad374998a6af)
Jest lepiej i w sumie Yamaha daje radę napędzić te słuchawki.
Zrobiłem mały test jakie częstotliwości słyszę i wyszedł mi zakres 25 Hz - 3,5 kHz.
Więc w zasadzie wystarczyłby mi boombox. :-?
Jest jednak poważniejsza sprawa.
Okazuje się, że niektóre moje płyty są tak "nudnie" nagrane, że nie warto ich słuchać na słuchawkach. :shock:
Cóż. Właśnie to moze świadczyć o tym że jednak twoje wzmacniacze nie dają rady tym słuchawkom
Beyerdynamic DT990 Pro 250 Ohm
(...)
Podłączone do smartphona.
Głośność trzeba ustawić na największą.
Jest duży i głęboki bas. Trochę męczący. Niemniej da się słuchać.
Podłączone do Yamachy. Odtwarzacz CD Marantz.
Grają ciszej niż na smarphonie pomimo ustawienia dźwięku ma "maksa". Bas spokojniejszy ale dźwięk trochę zamulony.
(...)
Co to za telefon, ktory lepiej napedza 250 Ohmowe sluchawki niz wzmacniacz Yamahy
Zwykłe zgadywanki osoby, która nie słyszała poprawnie skonfigurowanego toru audio. W tym przypadku dla słuchawek.
Ale każdy słucha jak mu się podoba ;)
Gdyby na tym forum było więcej życzliwości i dobrych rad to życie byłoby łatwiejsze.
Tylko kilka osób zechciało pomóc i tym kolejny raz dziękuję.
Wystarczyło napisać że się mylę, że to nie możliwe lub coś w ten deseń.
Ale nie, tutaj trzeba zabłysnąć eurydycją i dowcipem.
Faktycznie miałem źle ustawiony maksymalny poziom głośności w odtwarzaczu.
Poprawiłem i jest dobrze. Jestem zadowolony. Słuchawki zostają.
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Waldek ale po co ta drama?
Prosiłeś o pomoc w wyborze zamkniętych, wygodny ch słuchawek.
Życzliwie ci doradziłem najlepiej jak potrafiłem spełniające twoje założenia i do tego bardzo uniwersalne, niskooporowe i do wysterowania z byle źródła.
Z jakiegoś tylko sobie znanego powodu zdecydowałeś się na, żeby była jasność, świetne, otwarte i wymagające prądowo.
Twoja sprawa.
Ale żebyś miał pojęcie co cię omija polecam zrobić szybki eksperyment.
Wsadź do każdej z muszli 2-3 płatki kosmetyczne waty - kobiety używają tego do demakijażu.
Posłuchaj sobie tak dzień czy dwa i je usuń.
Będziesz miał pojęcie jak twoje słuchawki grają, a jak mogą grać.
Pozdrawiam i miłych wrażeń z odsłuchu życzę
Czytam i się zastanawiam skąd się takie pomysły na sprawdzanie słuchawek biorą, o te płatki mi chodzi :) Bardzo profesjonalne podejście.
lukasz_kk
23-03-2021, 17:32
Szybkie pytanie, dostałem dawno temu w prezencie Tonsile SoundFinder 250, grają w komplecie ze wzmacniaczem Sony F235R. Niestety pokruszyła się guma/pianka w zawieszeniach głośników i w efekcie całość pierdzi (kopułki też są w kiepskim stanie). Opłaca się to regenerować czy lepiej kupić coś za kilka stówek (nie więcej) co zagra tak samo jak te Tonsile? Nie jestem wymagający, słucham głównie z YT/Spotify, czasem podpinam TV, a jeszcze rzadziej gramofon (głównie rap w tym przypadku, wkładka budżetowa Audio Technica, żółta).
jurkarol
24-03-2021, 16:37
Czy jest jakiś moduł bluetooth podłączany kablem do aux czy innego wejścia wzmacniacza?
Zestaw grający nie ma btooth a chodzi o to, aby puścić coś z urządzenia by przez na te wieżę. Lub czy można jakiś moduł bt do usb lub ipoda dołączyć, ktore to sprzęt posiada. Gdzieś kiedyś widziałem takie ogłoszenie.
jurkarol
24-03-2021, 17:40
Czy jest jakiś moduł bluetooth podłączany kablem do aux czy innego wejścia wzmacniacza?
Zestaw grający nie ma btooth a chodzi o to, aby puścić coś z urządzenia by przez na te wieżę. Lub czy można jakiś moduł bt do usb lub ipoda dołączyć, ktore to sprzęt posiada. Gdzieś kiedyś widziałem takie ogłoszenie.
50001
A jest. Ciekawe
2pompony
24-03-2021, 17:41
Jest tego multum, na allegrze występują pod kryptonimami (łącznie lub rozdzielnie): nadajnik, odbiornik, transmiter Bluetooth. Ceny od kilkunastu złotych wzwyż, więc musisz się zorientować czy i jakie parametry Ci odpowiadają.
EDIT
Aaa, zanim się wyrobiłem z pisaniem, widzę, że już znalazłeś.
jurkarol
24-03-2021, 20:51
Nie znam się, ale próbowałem zwykły adapterek komputerowy Bluetooth do USB wieży to nie łączy się - rozumiem że aux inaczej działa. Czy taki z usb jest odbiornikiem czy nadajnikiem?
Nie znam się, ale próbowałem zwykły adapterek komputerowy Bluetooth do USB wieży to nie łączy się - rozumiem że aux inaczej działa. Czy taki z usb jest odbiornikiem czy nadajnikiem?
Potrzebujesz coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/logitech-bluetooth-audio-adapter-980-000912-9835128842
lub
https://allegro.pl/oferta/ugreen-adapter-odbiornik-bt-2rca-3-5-mm-mini-jack-10434106981
Zasada działania dość prosta - telefon jest źródłem, wysyła sygnał po BT do tego odbiornika, który ma wbudowany DAC i wypluwa sygnał na gniazda RCA, a te już bezpośrednio do wzmacniacza (wejście AUX, CD, tuner).
Do plumkania taki za stówkę wystarczy.
Ja natomiast mam pytanko do znających się lepiej.
Chcę trochę posłuchać CD-ków.
Czy jest sens zakupu taniego odtwarzacz (za kilka stówek) z wyjściem optycznym (lub coaxial) i puszczenia przez zewnętrzny DAC?
Czy sam mechanizm (laser?) ma znaczący wpływ na dźwięk?
Jak najbardziej, jeśli tylko posiadasz urządzenie z dobrej klasy (jakiś Burr Brown albo coś podobnego) DAC 192kHz 24-Bit. Możesz go "karmić" strumieniem bitów z jakiegokolwiek źródła - to tylko sygnał niosący 1 i 0 - i to procesor je interpretuje i przetwarza (jak sama nazwa wskazuje) na sygnał analogowy.
Zauważ, że najlepszej (najdroższe przy okazji) klasy playery CD praktycznie nigdy nie maja wyjścia cyfrowego - w ten sposób producent stawia na własne brzmienie, co z kolei rodzi problemy ale też daje możliwości przy budowaniu zestawu.
Jednoczesne piękno i przekleństwo konsumenckiego rynku audio i w ogóle Audiofilizmu ;)
edit: po prostu upewnij się, że DAC na który podasz sygnał jest lepszej jakości niż ten wbudowany w źródło, bo teraz pewnie można wyrwać po taniości niezłe CD Playery, więc nie wykluczona jest sytuacja, że przetwornik w CDku będzie lepszy niż w twoim zewnętrznym DAC i wtedy lepiej będzie użyć wyjść analogowych
Zauważ, że najlepszej (najdroższe przy okazji) klasy playery CD praktycznie nigdy nie maja wyjścia cyfrowego - w ten sposób producent stawia na własne brzmienie, co z kolei rodzi problemy ale też daje możliwości przy budowaniu zestawu.
A możesz podać jakieś konkretne przykłady z tych najdroższych, co nie mają wyjścia cyfrowego?
jurkarol
24-03-2021, 22:43
Potrzebujesz coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/logitech-bluetooth-audio-adapter-980-000912-9835128842
lub
https://allegro.pl/oferta/ugreen-adapter-odbiornik-bt-2rca-3-5-mm-mini-jack-10434106981
Zasada działania dość prosta - telefon jest źródłem, wysyła sygnał po BT do tego odbiornika, który ma wbudowany DAC i wypluwa sygnał na gniazda RCA, a te już bezpośrednio do wzmacniacza (wejście AUX, CD, tuner).
Do plumkania taki za stówkę wystarczy.
Ja natomiast mam pytanko do znających się lepiej.
Chcę trochę posłuchać CD-ków.
Czy jest sens zakupu taniego odtwarzacz (za kilka stówek) z wyjściem optycznym (lub coaxial) i puszczenia przez zewnętrzny DAC?
Czy sam mechanizm (laser?) ma znaczący wpływ na dźwięk?
dzięki, czyli potrzebny jest odbiornik
Znalazłem tańsze niż te, stereo, ale nie wiem czy warto oszczędzać 50 zl. Tak właśnie do puszczenia jakichś audiobookow wystarczy
A możesz podać jakieś konkretne przykłady z tych najdroższych, co nie mają wyjścia cyfrowego?
Nie mogę niestety, bo już nie pamiętam konkretnych modeli (stare dzieje jak się napędami CD interesowałem) ale jak przejrzałem na szybko obecny rynek, to faktycznie wyjścia cyfrowe są wszechobecne - co w sumie nie dziwi, bo kosztuje to centy a daje użytkownikowi wybór z którego DAC woli korzystać i to jest nawet spoko, nawet jeśli oba są wysokiej klasy to brzmieć mogą różnie.
Tak czy inaczej nie zmienia to clue mojej powyższej wypowiedzi - używaj najlepszego przetwornika jaki masz w torze - nie ważne czy w źródle czy w odbiorniku.
Technicznie rzecz ujmując, lepiej mieć lepszy DAC w odbiorniku i podawać bezstratnie sygnał ze źródła opt/coax/usb, a później najlepiej xlr do głośników
edit dodałem cytat kolegi pinio
A może by się jakiś transmiter FM sprawdził, jeśli masz tuner w sprzęcie ? Podpinasz do źródła, a dalej falami radiowymi leci sobie do radia
A może by się jakiś transmiter FM sprawdził, jeśli masz tuner w sprzęcie ? Podpinasz do źródła, a dalej falami radiowymi leci sobie do radia
miałem kiedyś coś takiego w aucie zasilane z gniazda zapalniczki - bardzo wygodne rozwiązanie dawało radę do słuchania muzy/radia to i do audiobooków zupełnie wystarczy
miałem kiedyś coś takiego w aucie zasilane z gniazda zapalniczki - bardzo wygodne rozwiązanie dawało radę do słuchania muzy/radia to i do audiobooków zupełnie wystarczy
Właśnie w samochodach często stosowane, zasilane z zapalniczki. Pewnie też są podobne rozwiązania do zastosowania z wieżą.
Właśnie w samochodach często stosowane, zasilane z zapalniczki. Pewnie też są podobne rozwiązania do zastosowania z wieżą.Mam od xiaomi, z ładowaniem qc, świetna sprawa.
jurkarol
25-03-2021, 04:11
Faktycznie można, ale te transmitery to marna jakość dźwięku dają, miałem taki w samochodzie raz na próbę.
Faktycznie można, ale te transmitery to marna jakość dźwięku dają, miałem taki w samochodzie raz na próbę.
Pewnie są różnej jakości, jednak pisałeś coś o audiobookach, więc raczej powinno wystarczyć. Te tanie adaptery z BT na AUX to też zapewne jakość pozostawiająca wiele do życzenia.
Rafał_Sz
25-03-2021, 10:20
Jest, sam używam i polecam. Wpisz w google (to nie ma nic wspólnego z transmiterami do samochodu):
Odbiornik muzyczny Bluetooth TP-LINK HA100 BT 4.1
jurkarol
25-03-2021, 11:13
A dziękuję, widzę że jest tego sporo, wyrażam otwarte drzwi ;)
Transmituje sygnał FM, więc jakość marna jak konkretne radio w pojeździe :-)
Są też emulatory CD z BT, wtedy fabryczne audio czyta telefon jak zmieniarkę, jakość pewnie jeszcze lepsza.
dzięki za polecenie, pięknie grają, pięknie wyglądają, też się zako****ę w nich coraz bardziej :D
akurat na nowe mieszkanie pasują jak znalazł, kasy trochę wpadło do kieszeni to się szarpnąłem ;)
Cześć. Na wstępie powiem, że słoń mi na ucho nadepnął, co jest dość kluczowe.
Wymyśliłem sobie, że kupić jakiś mini zestaw stereo. Głownie będę słuchał muzyki ze Spotify, ew. jakiś film z Netflixa puszczony przez kompa po minijacku (w przyszłości z telewizora przez Toslinka, jak dorobię się telewizora), czasem jakieś radio (internetowe lub DAB+). Pokój w którym to będzie grać ma 19 m^2.
Wymagania konieczne: DAB+, Bluetooth, kolor jednostki i głośników czarny, ew. ciemnoszary, nic nie może się błyszczeć bo dostaję wysypki na widok "piano black", sprzęt możliwie jak najmniejszy, bo nie mam za bardzo gdzie postawić coś większego.
Fajnie żeby było: wejście optyczne (żeby móc podpiąć), obsługa Spotify, USB, bluetooth dwukierunkowy (żebym mógł słuchać radia na słuchawkach bezprzewodowych), włączanie o zadanej godzinie (żebym mogło mnie budzić radio).
Budżet: max 2500 zł, ale chętnie wydam połowę tego.
Jako, że zawsze podobały mi się wizualnie Pianocrafty to zacząłem od przejrzenia strony Yamahy. W teorii większośc wymagań spełnia https://musiccast.pl/produkty/systemy-mini/mcr-n470d za 2000 zł - ma spotify connect, radio internetowe, DAB+, BT dwukierunkowy, ale nie ma wejscia cyfrowego i ma antyczny BT 2.1. Jakbym się uparł żeby mieć to wejście optyczne to musiałbym dorzucić prawie 1000 zł więcej do https://musiccast.pl/produkty/systemy-mini/mcr-n670d.
Zacząłem czytać o tym radiu internetowym w Yamaha i okazało się, że to taka wieczna opcja nie jest i może nagle magicznie zniknąć, tak jak się to stało w starszych urządzeniach (http://hifistudio.pl/artykuly-poradnikowe/radio-nie-dziala-denon-marantz-yamaha-trzeba-oplacic/). Poza tym z tego co dobrze rozumiem, to żeby np. zmienić tą internetową stację radiową muszę zrobić to z poziomu aplikacji MusicCast na telefonie. To jak i tak mam telefon w ręku, to może olać całkiem to radio internetowe wbudowane w sprzęt i po prostu puszczać to radio przez Bluetooth? Stacje których chcę słuchać i tak są nadawane w 128 kbps, więc strat jakości przez to, że puszczam je przez Bluetooth z telefonu mieć nie będę.
I teraz na scenę wjeżdża MCR-B270D https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/hifi_systems/mcr-b270d/index.html za 1350 zł. Mały prosty zestaw z jednokierunkowym Bluetoothem (trochę szkoda), ale za to BT w wersji 4.2, DAB+ i wejściem cyfrowym. Nie ma Spotify Connect, ale to mogę obejść przy pomocy streamera https://www.ceneo.pl/47728203# iEAST M5 AudioCast za 179 zł (ma Spotify Connect i jakbym się uparł to też radia internetowe).
No to lecimy z pytaniami:
1. Dobrze kombinuję żeby wziąć ten najtańszy zestaw wraz z streamerem? A może w ogóle olać ten streamer i Spotify też puszczać z telefonem skoro jest Bluetooth 4.2 z SBC i AAC? Domyślam się, że pozostałe sprzęty za 2x tyle mogą grać lepiej, ale nie wiem czy z moim drewnianym słuchem i słuchając muzyki przez Bluetooth/ze Spotify usłyszę różnicę.
2. Szukałem zestawów innych producentów ale nie znalazłem nic ciekawego. Jest Denon CEOL N10/N11, ale odrzuca mnie obsługa przez przyciski dotykowe, o aplikacji Denona do obsługi radia internetowego też naczytałem się wiele złego. A może czegoś nie zauważyłem i jest coś ciekawego na rynku?
3. Czy w sprzętach z takiej półki jest sens wymieniać kable, czy to niewiele poprawi?
4. Serio żadna Yamaha nie ma opcji włączania (wyłączanie jest, włączania nie ma) o zadanej godzinie? Trochę szkoda, liczyłem na jakąś fajną muzyczną pobudkę, którą oferuje byle radio za 200 zł :/
5. Przeczytałem, że te głośniki które są MCR-B270D potrzebują nieco przestrzeni za sobą żeby dobrze grać. Ile cm to znaczy "nieco"? Pytam, bo one mają 30 cm długości, a jedyne miejsce gdzie mogę je postawić to regał z książkami, który ma 40 cm głębokości.
1.zapewniam cię że usłyszysz różnicę na droższym sprzęcie, pytanie czy jest ci to potrzebne
3.nie ma sensu
5.obudowę zamkniętą możesz teoretycznie ustawić jak chcesz, otwartą (bass reflex) jeżeli ma wylot z tyłu powinieneś odsunąć od ściany, bezpiecznie byłoby z 10-20 cm ale to nie znaczy że nie zagra dla ciebie dobrze kolumna która będzie odsunięta 1cm od ściany, zmieni się bas, przestrzeń itd. Będziesz musiał pokombinować z ustawieniami, sztywność regału też będzie miała duże znaczenie. Najlepiej posłuchać sprzętu na miejscu, przysłonić bassreflex i zobaczyć jak zmienia się odbiór dzwięku i czy jest akceptowalny ale akustyka w w miejscu odsłuchu i twoim pomieszczeniu to też temat na długa dyskusję
Dzięki za wszystkie rady. Chętnie posłuchałbym tego sprzętu na miejscu, ale niestety nie jest dostępny nigdzie w Krakowie, więc chyba bez zakupu przez internet i ew. odsyłki się nie obejdzie.
Dzięki za wszystkie rady. Chętnie posłuchałbym tego sprzętu na miejscu, ale niestety nie jest dostępny nigdzie w Krakowie, więc chyba bez zakupu przez internet i ew. odsyłki się nie obejdzie.
W foto kupujesz puszkę za 7 tys i szkła za 15tys a w audio wzmacniacz za 3 tys i kolumny za 8-10 tys. Jeżeli chodzi o dobry dzwięk to zestawach zazwyczaj kolumny to nikła część wartości całego zestawu. Jeżeli jesteś w stanie nagiąć budżet to posłuchaj zestawu z Indiana Nota 260 i zobacz czy widzisz różnicę. Ogólnie pianocraft to dobry wybór. jakiej wielkości pomieszczenie chcesz nagłośnić ?
Masz na myśli jakiś konkretny zestaw Yamahy z tymi Indianami? Pytam, bo znalazłem kilka w zbliżony budżecie:
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n470d-indiana-line-nota-260.html
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n303d-indiana-line-nota-260-x.html
Planuję nagłośnić pokój, który ma niecałe 19 m^2.
Szukając sprzętu na stronie Top HiFi trafiłem jeszcze na coś takiego:
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-mcr-b370d-indiana-line-nota-240.html
MCR-B370D to sprzętowo dokładnie to samo co MCR-B270D, jedyna różnica to to, że fabryczne głośniki Yamahy mają czarne błyszczące obudowy. A skoro zamiast tego są Indiany Nota 240, to może warto pójść w tą stronę? Tylko nie wiem jak duża jest różnica w jakości dźwięki między Indianami Nota 260 a 240.
Masz na myśli jakiś konkretny zestaw Yamahy z tymi Indianami? Pytam, bo znalazłem kilka w zbliżony budżecie:
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n470d-indiana-line-nota-260.html
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n303d-indiana-line-nota-260-x.html
Planuję nagłośnić pokój, który ma niecałe 19 m^2.
Szukając sprzętu na stronie Top HiFi trafiłem jeszcze na coś takiego:
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-mcr-b370d-indiana-line-nota-240.html
MCR-B370D to sprzętowo dokładnie to samo co MCR-B270D, jedyna różnica to to, że fabryczne głośniki Yamahy mają czarne błyszczące obudowy. A skoro zamiast tego są Indiany Nota 240, to może warto pójść w tą stronę? Tylko nie wiem jak duża jest różnica w jakości dźwięki między Indianami Nota 260 a 240.
Nie miałem na mysli konkretnego zestawu. Nie wiem jaka jest różnicamiędzy 260 a 240 w odsłuchu, słuchałem jakiś i całkiem przyjemnie grały, nie interesowałem się zbytnio modelem, to nie mój target
Ok, poszukam tego sprzętu w okolicy. Dzięki wielkie za wskazówki.
Może się ktoś skusi na taki całkiem fajny wzmacniacz https://hifi-express.com/collections/loxjie/products/loxjie-a30-digital-power-amplifier?variant=36637872095389
Udało się namierzyć sklep z amplitunerem jaki mnie interesował, poszedłem do sklepu... i kupiłem inny zestaw niż planowałem. Zamiast standardowych głośników Yamahy wybrałem PSB Alpha P3. Przesłuchałem jedne i drugie głośniki i moim zdaniem warto było dopłacić do PSB. Ze względu na ograniczoną przestrzeń mam 2 pytania:
1. żeby nie umrzeć z nerwów przy każdej konieczności odsuwania regału gdy chcę wypiąć na chwilę amplituner np. w czasie sprzątania zainwestowałem we wtyki bananowe. Jest tylko jeden problem: o ile wtyki ładnie wchodzą w złącza w amplitunerze, to w głośnikach wydają się za długie:
5646556466
Poczytałem trochę i obejrzałem zdjęcia w internecie, wyszło że tak ma być. Ale trochę zastanawia mnie to, czy na pewno 1/3 wtyku ma sobie radośnie wystawać ponad złącze w głośniku?
2. Ze względu na ograniczoną przestrzeń prawy głośnik umieściłem w regale:
56467
Głośnik ma system bass-reflex z otworem z tyłu. O ile odległość od tyłu głośnika do ściany nie jest problemem (jest ok. 30 cm wolnej przestrzeni) o tyle zastanawia mnie czy to, że dookoła głośnika jest mało przestrzeni nie będzie powodować jakichś niepożądanych "efektów dźwiękowych"? Dodam tylko, że słucham muzyki w której bas nie gra pierwszych skrzypiec, wręcz obniżyłem ilość basu w ustawieniach amplitunera. Sprzęt nie będzie nigdy grać głośno, raczej ma to być "muzyka w tle" podczas pracy niż nagłaśnianie imprez.
Mam te same banany i są to uniwersalne standardowe długości bolców, to gniazda w głośnikach są różnej głębokości i nie ma się co tu martwić.
Tłumienie bass-reflexu często może przynieść pozytywne efekty mimo że projektant głośników nie zakładał takich rzeczy, a to jaki efekt u ciebie wyjdzie trudno ocenić, może być nawet pozytywnie na plus, może być zniekształcenia basu ale będzie wyraźniejszy, trudno ocenić.
Porada praktyczna ( troszkę zajmowałem się sprzedażą sprzętu audio ), każdy głośnik gra inaczej w salonie, a inaczej w domu, a eksperymentowanie z bass-reflexem ma sens zwłaszcza w takich małych monitorkacxh, czasami włożenie filcu, waty, gąbki w otwór dawał dużo lepsze efekty niż odstawianie na siłę od ściany.
Wiele głośników jest tak zaprojektowanych ze bass reflex ma pod głośnikiem i były przypadki że ktoś postawił je bez kolców na podłodze i był zadowolony :)
Rafał_Sz
02-10-2021, 12:45
Jest tylko jeden problem: o ile wtyki ładnie wchodzą w złącza w amplitunerze, to w głośnikach wydają się za długie
Wsadź wtyk w otwór pod nakrętką jak zwykły przewód.
Co do basu - z tego co widzę to regał nie ma tylnej ścianki. I dobrze, nie będzie rezonować.
jurkarol
02-10-2021, 23:04
Niektórzy producenci dodają gąbki do otworów bass reflex, w denonie bodajże miałem. Teraz do yamahy musiałem włożyć niemarkowe gąbki ;)
Wsadź wtyk w otwór pod nakrętką jak zwykły przewód.
Próbowałem, wtyk wchodzi, ale pomimo zakręcenia "zakrętek" jest w stanie się wysunąć po np. delikatnym szarpnięciu kablami.
Co do basu - z tego co widzę to regał nie ma tylnej ścianki. I dobrze, nie będzie rezonować.
Nie ma, ale boczne ścianki regału są ok. 2 cm od ściany. To co mnie zastanawia czy fakt, że sam głośnik jest ok. 1 cm od bocznych ścianek regału może wpływać na bas, tzn. czy nie tworzy się wąskie i długie pudło rezonansowe (no, powiedzmy że z pustą ścianką tylną).
Podłączenie subwoofera (aktywnego). Mam wzmacniacz (przedwzmacniacz i końcówka mocy), stereo. Wyjścia na 2 pary głośników, A, B, normalka. Brak wyjścia na sub.
"Wzbogaciłem się" o drugą parę kolumn oraz subwoofer (moje monitorki nie mają zadowalającego mnie basu). No i teraz jak to podłączyć?
4 kolumny - prosta sprawa, dwie do A, dwie do B. Jak podpiąć subwoofer, zakładam, że do pary A, a druga para kolumn zawsze do B.
Opcja 1 - kabelki od wzmaka do kolumn A, z kolumn A do subwoofera.
Opcja 2 - odwrotnie, kable od wzmaka do suba, a od niego do kolumn A.
Opcja 3 - do wyjść A wzmaka podpiąć na każdym z zacisków po 2 kable, te do kolumn i do suba.
Co z opornościami, czy jeśli do A będę miał podpięte kolumny i subwoofer to A będzie grało ciszej/głośniej (w opcji 1, 2, 3?) niż kolumny podpięte do B? Wtedy operacja okaże sie bez sensu.
Oczywiście najlepiej byłoby spróbować, tylko że nie mam kabli, muszę kupić około 25 mb. Jeśli pomysł jest bez sensu to nie chce wyrzucać kilku stów na kable. Najwyżej sprzedam parę kolumn i zostanę w stereo.
Albo kupię amplituner kina domowego, dokupię jeszcze głośnik centralny. Tylko, że ja słucham głównie stereo, na filmy mam mało czasu, sygnał 5+1 miałbym jedynie z Netflixa. Amplituner miałby ten plus, że mógłbym mieć muzykę wysokiej jakości (w sensie, że nie mp3 jak ze Spotify) z Tidala Hi-Fi i to jest cos co mnie zachęca do zmiany. Bo moje stereo to ograniczona ilość płyt CD :(
Wind Mill
05-10-2021, 22:07
Jedyna prawidłowa opcja, to #3; przy założeniu, iż sub ma wejścia wysokopoziomowe L+R.
Przedwzmacniacz nie ma przypadkiem wyjścia na sub'a?
Albo drugiego wyjścia (pary) L i R? Bo jeśli ma, to do suba można puścić sygnał z pre; tu z kolei założenie, iż sub ma dwa wejścia niskopoziomowe (L+R).
Co do głośności - aktywny sub ni ma żadnego wpływu na obciążenie wzmacniacza mocy.
Jedyna różnica pomiędzy A i B toi ta wynikająca z różnic w skuteczności zestawów głośnikowych.
Przedwzmacniacz ma tylko wejścia :( (pomijam co oczywiste jedno połączenie z końcówką mocy)
Tył subwoofera wygląda tak:
56685
Jest High level In oraz High level Out. Tak jakby jednak miała być stosowana opcja 2, czyli wzmacniacz - sub - kolumny?
Opcja 2 jest dla mnie niefajna, bo by wymagała jeszcze wiele dłuższych kabli (w sumie około 35 m), sub by stał prawie w prawym rogu pokoju, więc by czekało mnie ciągnięcie kabla wzmak - sub z prawej strony - kolumna lewa (a kolumna prawa blisko suba, ale jeśli kable mają być równej długości to kabel do prawej kolumny zwinięty w duży kłębek).
Wind Mill
06-10-2021, 00:08
To że jest High Level In i Out, nie oznacza iż należy stosować połączenie #2 - nadal #3 jest najlepsze.
Niektóre suby miewają odfiltrowane High Level Out - to trza sprawdzić w instrukcji konkretnego egzemplarza - taka opcja nie sprawdzi się w przypadku pełnopasmowych zespołów głośnikowych.
Jest jeszcze jedna opcja połączenia niskopoziomowego - dwa trójniki cinch (Y-connector) na wyjściu pre, dają sygnał na końcówkę i na suba.
https://sklep.rms.pl/img/product_media/2001-3000/rozdzielacz_wtyk_rca_2x.jpg
Rafał_Sz
06-10-2021, 09:36
Jacek_Z
Po pierwsze przełącz "PHASE" na 0.
Po drugie polecam poniższy filmik, lepiej się nie da wytłumaczyć co i jak.
https://www.youtube.com/watch?v=RxadA-rGOVk
Znalazłem jakieś krótkie kabelki, przystawiłem subwoofer do wzmacniacza i spróbowałem połączenia wg sugestii Wind Mill, czyli opcja 3.
W filmie z kolei podawano opcję 2. Ale z filmu wynika też, że jeśli subwoofer ma porządną konstrukcję to nie wpływa na sygnał jaki idzie w opcji 2. Skoro nie wpływa to opcja 2 i 3 są równorzędne.
Phase mam na 0.
Kręcę sobie odcięciem (50-150 Hz) różnice są duże, ustawiłem mniej więcej w połowie. Gorzej ze wzmocnieniem (Level). Przy cichym słuchaniu muzyki właściwe położenie pokrętła jest nieco inne, niż gdy słucham głośno.
Rafał_Sz
07-10-2021, 09:29
Kręcę sobie odcięciem (50-150 Hz) różnice są duże, ustawiłem mniej więcej w połowie. Gorzej ze wzmocnieniem (Level). Przy cichym słuchaniu muzyki właściwe położenie pokrętła jest nieco inne, niż gdy słucham głośno.
Większe suby tak mają, nawet te najdroższe. Masa i sztywność membrany wymusza pewien poziom prądu który to "ruszy". Do tego możesz teraz przełączyć "PHASE" na 180, być może kolumny działają teraz w przeciwfazie ze względu jak są podłączone.
Z tym PHASE to pewnie wiesz o co chodzi, ale na wszelki wypadek przypomnę. Jest tu pewna analogia do fotografii. Jeśli czarno biały diapozytyw położysz na drugi taki sam diapozytyw, to wzmocnisz zaciemnienie, a jasne pozostanie jasne - tak działa sub w tej samej fazie co kolumny i tak jest ok. natomiast jesli na wspomniany diapozytyw położysz negatyw tego samego obrazu to "wygasisz" obraz - sub i kolumny bedą wzajemnie wygaszać sobie niskie częstotliwości -tak nie jest ok.
Odcięcie to nic innego jak gradient częstotliwości w przy których sub przestaje reagować bo wchodzi już bas kolumn. Dobre wyregulowanie odcięcia eliminuje dudnienie, a daje ciepły, niski i przyjemny bas.
Phase mam OK, zwracałem uwagę na to jak podłączałem przewody, zawsze jeden ma żyłkę w kolorze czerwonym lub czarnym więc to nie problem.
Z odcięciem też wiem o co chodzi.
Składanka sprzętu jaki mam teraz w domu jest dziwna, bo po prostu mam dwa kompletne zestawy stereo (w drugim zestawie amplituner Yamahy, tam kiedyś były podpięte te Jamo), każdy mocno inny, no i ten subwoofer.
Na przód dałem 2 monitory Bowers & Wilkins, na tylne 2 podłogowe Jamo. To tak nie zostanie, po prostu nie może. Jamo mają skuteczność 88 dB, B&W mają 90 dB. Jamo są przez to wiele cichsze.
Pierwszy raz miałem te kolumny razem, obok siebie i przełączałem A- B. Niesamowita różnica, B&W mają wiele, wiele więcej detalu. A te Jamo to wcale nie są złe kolumny. Zapowiada się, że kupię kolejną parę B&W (tej samej serii), ale raczej podłogowe i ... może sobie wtedy podaruję subwoofer, Jamo też pójdą do ludzi.
krzysztofz24
17-02-2022, 18:12
Mam takie pytanko do zorientowanych w technikaliach audio.
Otoz podlaczylem sobie sobie aktywne glosniki Solo 7c https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/recenzja-kolumn-microlab-solo7c.html do komputera (karta muzyczna zintegrowana). Glosniki polaczone sa ze soba dobrym kablem (zgodnie z kolorami koncowek), do komputera to juz standardowe 2RCA jack o dlugosci 2m. Jakis z komputronika za 20zl.
Dodam ze glosniki staly bezczynnie sobie (ofc w mieszkaniu a nie jakiejs piwnicy) kolo 8 lat chyba.
Ogolnie to powinien tynk leciec ze scian;-), a graja jakby chcialy a nie mogly. Cicho dosyc. Mimo ustawienia 3/4 glosnosci na glosnikach, 60% system win a np suwaczek z jakims tam teledyskiem YT na 60-70%.
No to moje inne glosniki nabiurkowe daja lepiej, glosniej i czysciej.
Ale zauwazylem ze po okolo 1 godzinie grania jest zauwazalana poprawa. Jest glosniej, o wiele czysciej, lepsza separacja dzwiekow.
Czy te glosniki sie jakos zastaly przez te 8 lat lezenai bezczynnie i musza sie jakos "rozruszac" czy rozegrac.
Polaczenia sa dobre...to chyba to jest jedyna przyczyna?
Jak myslicie?
Wind Mill
17-02-2022, 19:17
Mniej i bardziej złotousi, zalecają "wygrzewanie" kolumn po zakupie. Wpływ oczywiście mniej lub bardziej subtelny.
Jednym ze sposobów jest połączenie ich w przeciwfazie, tak by ciśnienia akustyczne się znosiły, i zapodanie szumu białego czy też różowego ze sporą głośnością (z szumem białym trza uważać na gwizdki).
Na ileś godzin, dzień, dwa - za tym już trza poszperać.
Ale 8 lat leżakowania z pewnością samym głośnikom nie służy.
Zakładam, że z integry wychodzisz wyjściem Line (RCA) - w tym przypadku głośność zarówno w Win jak i w YT to raczej na maksa - nie wiem ile teraz mV dają na wyjściu integry dźwiękowej.
Pokrętło w kolumnie ze wzmacniaczem to też raczej do dopasowania poziomów, niż do regulacji głośności - tę chyba realizuje remocik.
krzysztofz24
17-02-2022, 19:24
No ale one nie sa nowe, tylko 8 lat lezaly bezczynnie:-).
Wyjscie z integry poprawne na pewno, sprawdzalem z instrukcja. Zreszta to samo na ktorym inne stereo chodzilo.
Minely juz ze 2h, tynk jeszcze nie leci;-), ale odtwarzacz na full, windows na full a glosniki na 3/4 glosnosci i juz zaczyna mi byc za glosno (separacja dzwiekow itp przy takim ustawieniu jest poprawna).
W sumie slysze w calym mieszkaniu, to dosyc spore kolumny jak na komputrowe.
Chyba sie rozchodza na powrot;-)
Rafał_Sz
17-02-2022, 19:35
glosnikach, 60% system win a np suwaczek z jakims tam teledyskiem YT na 60-70%.
Wszystko należy dać na 100%, głośność reguluje się tylko na wzmacniaczu (głośniku). Zmniejszanie siły na sygnale, a zwiększanie na wzmacniaczu powoduje jedynie zwiększenie szumu i zniekształceń.
Wind Mill
17-02-2022, 21:31
No ale one nie sa nowe, tylko 8 lat lezaly bezczynnie...
No właśnie o to chodzi - skoro nowe należy (dobrze jest) rozruszać, to co dopiero takie leżaki! ;)
robin102
17-02-2022, 22:24
Źródło dźwięku ta karta komputerowa może być bardzo słabe. Do tego kabelek marniutki i efekt słaby. Te kolumienki wyglądają na takie co sporo potrafią i na bank ząb czasu nic im nie zrobił jeśli nie były przechowywane w jakiejś wilgoci. Dać im dobry sygnał i zagrają na 102 :)
krzysztofz24
17-02-2022, 23:40
No właśnie o to chodzi - skoro nowe należy (dobrze jest) rozruszać, to co dopiero takie leżaki! ;)
Masz najprawdopodobniej racje, bo po 2h juz bylo wyraznie lepiej.
Źródło dźwięku ta karta komputerowa może być bardzo słabe. Do tego kabelek marniutki i efekt słaby. Te kolumienki wyglądają na takie co sporo potrafią i na bank ząb czasu nic im nie zrobił jeśli nie były przechowywane w jakiejś wilgoci. Dać im dobry sygnał i zagrają na 102 :)
Karta na tej plycie (integra) chodzila jeszcze niedawno w innym kompie jakby z innymi slabszymi glosnikami i bylo elegancko (choc jeszcze bardziej elegancko bylo na oddzielnej karcie dzwiekowej). A kabel pc-glosniki jest zwyczajny, cale 20zl w komputroniku;-). To aktywne glosniki do kompa wlasnie.
Kable meidzy glosnikami jakeis lepsiejsze, takei grube i ze zlotymi wielkimi wtyczkami:-).
Ale jak mowie chyba sie juz czesciowo rozruszaly. Byla naprawde roznica in plus po tych 2h.
robin102
18-02-2022, 00:34
To w praktyce działa trochę tak, że czym lepsze kolumny tym bardziej nie ma litości dla słabego sygnału, czy słabej realizacji materiału. Te kolumienki na bank sporo potrafią. Warto by spróbować z jakimś dobrym źródłem sygnału. Może oddzielna karta muzyczna.
Czy brałeś pod uwagę, że to są głośniki aktywne, więc mają zasilacz jakiś i wzmacniacz a tam elektrolity.
Po ośmiu latach nieużywania/niezasilania mogły trochę wyschnąć. Może odzyskają część sprawności po dłuższym wygrzewaniu.
Obejrzyj je dobrze. Zawsze można je wymienić.
robin102
20-02-2022, 01:02
Czy brałeś pod uwagę, że to są głośniki aktywne, więc mają zasilacz jakiś i wzmacniacz a tam elektrolity.
Po ośmiu latach nieużywania/niezasilania mogły trochę wyschnąć. Może odzyskają część sprawności po dłuższym wygrzewaniu.
Obejrzyj je dobrze. Zawsze można je wymienić.
Bardzo dobry pomysł, dobra myśl aby elektrolity zweryfikować, a w sumie to wymienić. Nie powinno to być trudne.
wieża czy soundbar pod telewizor? w granicach 1000zł wiec bez szalu. zastosowanie filmy/playstation glównie, ale rowniez i muzyka w mniejszym stopniu. Musi sie dac na to streamowac z komórki. Wolalbym chyba klasyczna wieże ze wzgledu na cd i radio.
Co polecicie konkretnego?
Co polecicie konkretnego?
Do muzyki najlepsze jest stereo, wzmacniacz + para głośników. Np: Cambridge Audio 540a/640a + zestaw gloników, jakieś używki. Dużo zależy od rodzaju słuchanej muzyki. A co do TV to w sumie nie wiem, nie nadążam za trendami. Soundbar ma słabe stereo:) W sumie za 1000 zł nie poszalejesz.
Szukanie sprzętu audio to indywidualna kwestia. Przetestowałem wiele wzmacniaczy i ciągle szukam tego wyjatkowego. Na szczęście głośniki trafiłem takie jakie lubie (Tannoy). Ze streamera też jestem zadowolony a był najtańszy z mojego systemu. Czekam własnie na Musical Fidelity E10, kupiony na eBay.co.uk. Teoretycznie powinień idealnie się wpasować w moje upodobania muzyczne. Przetestuję i będę wiedział.
Odsłu****e Musical Fidelity E10 od kilku dni. Jest bardzo dobrze. Zbalansowanie brzmienie z lekko wysuniętym środkiem, tak jak lubie. "I Feel It Coming" - Daft Punk - odsłuchałem kilka razy pod rząd:) i za każdym razem jest to coś. Miodek. Jestem pozytywnie zaskoczony, udany zakup. Ten model posiada również wyjście słuchawkowe i preamp gramofonowy.
robin102
27-02-2022, 19:18
Odsłu****e Musical Fidelity E10 od kilku dni. Jest bardzo dobrze. Zbalansowanie brzmienie z lekko wysuniętym środkiem, tak jak lubie. "I Feel It Coming" - Daft Punk - odsłuchałem kilka razy pod rząd:) i za każdym razem jest to coś. Miodek. Jestem pozytywnie zaskoczony, udany zakup. Ten model posiada również wyjście słuchawkowe i preamp gramofonowy.
Nie wiem ile tam kolega sprzętów zestawiał, ale moja szkoła konfiguracji jest zupełnie inna niż Kolegi. Dla mnie Tannoy żenił bym z jakimś żywiołowym wzmakiem, albo MF z jakimiś żywiołowymi kolumnami. To się ma w pewnym sensie uzupełniać cechami których nie ma kolumna, nie ma wzmak czy na odwrót. Takie połączenie jak u Kolegi jak dla mnie nie zagrało.
Ja mogę się nie znać, bo tylko 40 lat się tymi głupotami zajmowałem z dzisiejszym finiszem na PianoCraft od Yamahy :D ... uwielbiam te pierdzidełko na 102
Tannoy żenił bym z jakimś żywiołowym wzmakiem
Myślę że to w dużej mierze zależy od rodzaju słuchanej muzyki. A ja lubię spokojną muzyke i niezbyt głośną, max 1/3 możliwości wzmacniacza. @robin102 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) - naszło mnie na wspomnienia. Pierwszy "konkretny" sprzęt jaki miałem to był oczywiście Technics. Wzmacniacz z radiem i gramofonem, nie pamiętam modeli bo to już ponad 20 lat mineło. Gramofon z bezpośrednim napędem ale nie był to SL-1200. Kolumny podłogowe firmy Eltax. Wtedy wydawało się że to audiofilski sprzęt:) Słuchałem wtedy Moloko, Bjork, St Germain, Metro Area. Piękne czasy.
robin102
27-02-2022, 20:50
Pierwszy "konkretny" sprzęt jaki miałem to był oczywiście Technics.
U mnie też magnetofon :) poza radoscią do słuchania służył mi do kopiowania płyt kompaktowych na kasety i sprzedaży po dalszych znajomych :D ..... masakra jakie człowiek piractwo uprawiał z głupoty
Rafał_Sz
20-05-2022, 20:13
R.I.P Onkyo
:(
robin102
20-05-2022, 20:18
Bez smutku. Nic nigdy wyjątkowego nie wyprodukowali. Miałem amplituner wielokanałowy model 595 czy jakoś tak :) ładne robili, ale nie grało.
ONKYO ma na koncie wiele świetnych konstrukcji, dla nie obeznanych https://www.youtube.com/watch?v=GU1Slwi2t0E
robin102
20-05-2022, 21:26
Marka nigdy się nie liczyła w świecie porządnego audio
Bardzo śmiała teza, jakieś argumenty na poparcie ?
robin102
20-05-2022, 22:40
Bardzo śmiała teza, jakieś argumenty na poparcie ?
jakieś trochę ponad 40 lat obserwowania i nasłuchiwania
Czyli tak bo tak :)
Ja od końca lat 80-tych też siedzę w temacie amatorsko i zawodowo.
Onkyo niestety nie zrozumiało rynku i zmian jakie zachodziły, od dawna podejmowali złe decyzje, zniszczyli mocno markę niską półką, do samo zrobili z następcami świetnych konstrukcji, zdewaluowali wiele dobrych pomysłów.
Kolekcjoner
24-05-2022, 22:14
Nie oni jedni. Podejrzewam że będzie więcej tego bo rynek się zmienia.
Myślę jednak że marka przetrwa, zresztą oni się już jakiś czas temu podzielili i sprzedali część biznesy Sharpowi.
BTW: dla mnie żadna strata, jakoś nigdy mnie nie kręciły sprzęty tej firmy ;)....
Rafał_Sz
25-05-2022, 08:56
A ja choruję na Technicsa SU-R1000. Tylko ta cena. :/
Mam SU-C 800U + SE-A 800S na zbyciu. Kupiłem Yamahę i ... na razie trzymam oba sprzęty ( a właściwie trzy, mam bo mam jeszcze fajny amplituner). Sęk w tym, że Yamahe (2+1) kupiłem dla subwoofera i funkcji sieciowych. Technics miał być sprzedany ale ... brzmi lepiej.
Tak samo mam z kolumnami (mam 3 zestawy, dwa B&W i Yamo no i suba), nie potrafię podjąć decyzji. Bo pewna muzykę grają mi lepiej jedne, a inną drugie.
Przyznam, że różnice między wzmacniaczami są dosyć małe, między kolumnami większe. Mam kombinacji od groma i nie potrafię znieść tego jaja ;)
BTW: dla mnie żadna strata, jakoś nigdy mnie nie kręciły sprzęty tej firmy ;)....
W latach 90-tych Onkyo miało świetne konstrukcje pod strzechy, w Polsce nieobecna firma tak samo jak wiele innych i np sprzęt Marantz musiałem sprowadzać z Niemiec, u nas wtedy była moda na bardzo słabe najtańsze Technics i potem Yamaha, ale to specyfika rynku lokalnego, który powstawał dopiero u nas.
Kolekcjoner
26-05-2022, 16:15
W latach 90-tych Onkyo miało świetne konstrukcje pod strzechy, w Polsce nieobecna firma tak samo jak wiele innych i np sprzęt Marantz musiałem sprowadzać z Niemiec, u nas wtedy była moda na bardzo słabe najtańsze Technics i potem Yamaha, ale to specyfika rynku lokalnego, który powstawał dopiero u nas.
Ale ja wiem co to jest/było Onkyo ;). Po prostu personalnie te sprzęty mi nie podchodziły - ani przesadnie rozdętym wyglądem ani dźwiękiem.
moje EVO 150 się mi niespodziewanie zepsuło :(
włączam, się niby uruchamia, wyświetla że jest ok, a po chwili się wyłącza i miga mi czerwona dioda zasilania
ehhhh, mam gwarancję jeszcze ale i tak krew zalewa,
Problemów z EVO ciąg dalszy, odebrałem z serwisu i od dawna jest ok, ale
Podłączyłem telewizor LG przez HDMI ARC do wzmacniacza, przy uruchamianiu telewizora wzmacniacz się włącza, mogę sterować głośnością wzmacniacza pilotem od tv, niby wszystko działa poprawnie, ale nie słychać dźwięku, na wzmacniaczu mam wyświetlone info "brak sygnału", obsługa eARC jest domyślnie wyłączona w tv, więc jak włączam tv, włącza się też wzmacniacz, ale nie słychać dźwięku, wchodzę w ustawienia tv, włączam eARC, potem to od razu wyłączam, a wtedy wzmacniacz zaskakuje i pokazuje parametry sygnału i słychać dźwięk
jakieś porady czemu tak się dzieje?
Rafał_Sz
29-10-2022, 17:23
Dźwięk masz ustawiony PCM czy DD?
Rafał_Sz
30-10-2022, 09:59
Zacznij od wymuszenia formatu PCM. Jesli nie będzie zmiany, to Dolby Digital. No i Anynet+ czy tam inne LINK-i (nazwa zależna od producenta) musi być właczony. Do tego wzmacniacz/soundbar nie może być jednocześnie podłaczony kablem optycznym.
W TV kabel jest wpięty w złacze HDMI ARC? Bo tylko w tym będzie prawidłowa komunikacja audio.
Jesli pomoże, to temat zamknięty. Jeśli nie, to będzie wiadomo, że problem leży w "dogadaniu" się sprzętów.
Możesz też jeszcze po zmianie ustawień audio wyłączyć sprzęty z gniazdka na kilka minut.
mam tylko kabel hdmi teraz wpięty, na innym wzmacniaczu działało wszystko, teraz zaczęły się problemy
włączyłem PCM i dźwięk się pojawił ale nie dam rady sterować głośnością pilotem z tv, wzmacniacz też się sam nie włącza i nie wyłącza
a w poprzednim sprzęcie było to i działało
zastanawiam się jeszcze czy mi się gdzieś kabel nie uszkodził
lukasz_kk
31-10-2022, 20:22
Mam sobie stary amplituner stereo Sony TA-F235R, do tego kolumny Tonsil Soundfinder 250. Nigdy jakichś wygórowanych wymagań jeśli chodzi o jakość audio nie miałem, kiedyś byłem zadowolony z tego zestawu, ale ma obecnie kilka mankamentów:
- zawieszenie w głośnikach ze starości sparciało i się pokruszyło, całość zamiast grać - charczy,
- amplituner jest mocno analogowy, zgubiłem nawet do niego pilot, więc wszystko obsługuję ręcznie, wejścia audio - tylko RCA.
I teraz zastanawiam się, czy warto regenerować fabrycznie głośniki (440 zł za całość) i dokupić do amplitunera jakąś przystawkę, do której mógłbym sobie podłączyć TV po kablu optycznym i Spotify ze smartfona po BT (coś takiego w ogóle istnieje? I w jakiej cenie?), czy lepiej to wszystko "wyrzucić" na śmietnik historii, i kupić jakiś marketowy zestaw Yamaha za góra 3000 wraz ze wszystkimi współczesnymi udogodnieniami (BT, WiFi, szereg różnych wejść)?
potrzebuje wuja dobrej rady. chcialem sobie kupic jakis zestaw grajacy do odsluchiwania CD i potencjalnie nagran z mp3/flac o w stereo. pomieszczenie mam spore bo z 5x8 metrow i w gore ze 4 metry, ale nie zamierzam odpalac tego tak, zeby sasiedzi ze wsi sie schodzili.
nie bede na tym lupal ostrego metalu, raczej w klimaty klasycznego rocka, jazzu, muzyczka filmowa i jakis prog metal.
dawno temu (naprawde dawno, jak bylem studentem) mialem tani zestaw Technicsa VU500 + PG370 + jakies pokojowe kolumny, modelu blizej nie pamietam. dzwiek Technicsa lubie, jakby ktos pytal ;)
kminilem, zeby sobie cos w ten desen zanabyc: wzmacniacz, odtwarzacz CD, potenchalnie komorke/tablet przez AUX podpiac (mozna?) i kolumny do zamocowania albo symetrycznie na krotszej scianie na wysokosci 1m, albo moge je ulozyc wysoko (okolo 3m) wszerz lub wzdluz pokoju.
budzet raczej bym widzial w okolicach 1000~1500 PLN, ale moge rozwazyc wiecej jesli jest to warte grzechu. jak wybierac, co trzeba wiedziec? jest jakies internetowe "zestaw hifi dla idiotow"?
robin102
07-11-2022, 22:12
W takich dużych pomieszczeniach jedyny ratunek to wygospodarowanie małej strefy odsłuchowej i siedzimy stosunkow bardzo, bardzo blisko kolumn sensownie ustawionych. Druga opcja mamy dużo hajsu i kupujemy "duuuuży" sprzęt
Zgoda z przedmówcą co do wygospodarowania "strefy odsłuchowej", z tym że nie koniecznie musisz "siedzieć bardzo blisko" i ograniczać się do "małej strefy odsłuchowej" jeśli nie wybierzesz monitorów bliskiego pola (near field monitors). Mowa o odsłuchowych monitorach studyjnych, które dobierasz do swoich warunków i potrzeb. Mam podobne pomieszczenie (nie tak wysokie), które napędzam dwoma setami, pomiędzy którymi przełączam się w zależności od potrzeb - monitory bliskiego pola przy komputerze i średniego do nagłośnienia pomieszczenia.
Do nagłośnienia samego pomieszczenia wystarczą ci średnie odpowiednio ustawione w zależności od oczekiwań - grają że tak powiem w punkcie odsłuchu.
edit: teraz dopiero zwróciłem uwagę na budżet. Zignoruj co napisałem.