PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt audio... kolumny, wzmacniacze, kable itp. bajery.

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Korchez
02-02-2013, 12:44
chętnie sobie poczytam o tych zabawkach. Możesz podać jeszcze jakieś konfigurację?

fafniak
02-02-2013, 12:49
Za cienki w uszach jestem na "podawanie" większej ilosci konfiguracji - polecam tylko to czego słuchałem - lub polecił mi znajomek dzięki któremu mam własny zestaw :)
Stylistycznie podoba mi się jamaszka stereo - ale jej nei słuchałem
CA - ma dla mnie trochę zbyt dużo góry ale słuchałem jej z moimi KEFami iq3 (jak lubisz detal na wysokich i dość przyjemny dźwięk to mam do sprzedania ;) )
Generalnie radzę posłuchać - zbyt wiele jest kasy do "stracenia" na nowych urzadzeniach

Naprawdę przemyślałbym używki np : http://allegro.pl/audiolab-8000a-angielskie-brzmienie-kurier-i2997876472.html
+ RLSy callisto 4

Ogryzek
02-02-2013, 17:55
Sygnał idzie z E-MU 1212 po kablu do M-Audio BX 8a (aktywne) i wszystko gra b. fajnie, tylko czasami chciałbym się wpiąć ze słuchawkami, a w tej konfiguracji nie ma wejścia na nie.
Myślę nad czymś takim, co ma 2 wejścia (duży jack) 2 wyjścia (duży jack) no i ofc wejście na słuchawki. Taki mini mikserek :)

Presonus FireBox,
jeśli uzywasz GuitarRig to chyba do tego powinieneś dać jakiegoś di-box'a.

robin102
03-02-2013, 02:47
Robin102. Co polecisz w stereo do ok 5 tys.? Obecnie od ponad 15 lat słucham na Sony ES wzmacniacz 630ESD CD XA2ES i kolumny Diora Polaris 300W. Do słuchania przy pracy do gabinetu coś nowego chętnie bym coś kupił,
.
14 m2 pomieszczenie to nie jest dużo. Chyba tu bardziej sprawdziły by sie jakieś monitory sensownie ustawione, albo podłogówki udające monitory coś jak B&W 602,5 S3, ale ja w życiu żadnych monitorów na dłużej nie miałem. Co najwyżej przelotne słuchanie i cmokanie w nie swoim pomieszczeniu odsłuchowym było. Tak na ślepo, czyi w ciemno co by se krzywdy nie zrobić i kupić głośniki grające jak najbardziej uniwersalnie oczywiście obarczone jakimiś tam przywarami to brał bym sobie coś z monitorów firmy B&W dla mnie ten producent jako jeden z nielicznych robi głośniki których Bajor się nie obrazi, ani Pink Floyd czy nawet Grechuta Marek. Miałem sporo kolumn podłogowych polskie ESA , Acustic Energy i kilka innych, te drugie podłogowe ale takie nie za duże i radośnie grały, chyba evo 1 czy jakoś tak sie nazywały. W temacie wzmaka to bym se zrobił koktail dał wzmacniacz NAD a do tego CD od firmy CA. Jedno drugie fajnie uzupełnia. Zestaw Arcama tez okejos. Generalnie to jak się obracamy w budżetówce to za wielkiego znaczenia klocki nie mają, każde podobnie reprodukują dźwięki z płyty. Tu warto by się skupić bardziej na głośnikach. Może do 14m2 B&W 602 S3 by były by bezpiecznym rozwiązaniem jak je mądrze ustawisz. Gra pomieszczenie wprowadzane w drgania membranami głośników. To coś jak z gitarą i pudło rezonansowe i struny. Na B&W się nie zawiedziesz. Za te 7 kzł da się fajne budżetowe i to bardzo fajne granie złożyć. Prawdę mówiąc mam długie zęby do produktów głośnikowych mało znanych firm, szczególnie polskich lub innej cudownej egzotyki co to tylko bardzo wtajemniczeni wiedza, że istnieją i pięknie grają, grają najczęściej jakoś tak charakterystycznie.

fafniak
03-02-2013, 13:31
Słuchałem focali 807 , cabasse (monitorek jakiś za ok 4 tysie) , castle knight 2 ,rls callisto iv , rls elara 2 , BW 602 s2 i dla mnie 2 monitory całkowicie odpadają - 602 za bezpłciowy nudny dźwięk ale za to z dużą iloscią "chałasu" ;) i cabasse - dziwny dźwięk jakby grały z jajami ściśniętymi przez imadło ;)

knight2 - są szalenie delikatne a focale to erupcja energii, sceny i detali na wysokich
callisto - mikro monitory które nawet w gównianym pomieszczeniu "znikaja" tworząc przepiękną scenę i dając zaskakujący bas...jak dla mnie średnica wręcz wzorowa.
robin - daj szansę im i posłuchaj ;) - bo czasem warto oderwać się od tych "dobrych firm" ;)

robin102
03-02-2013, 14:33
robin - daj szansę im i posłuchaj ;) - bo czasem warto oderwać się od tych "dobrych firm" ;)
Nie no ja jak najbardziej posłu****e różnych gratów jak tylko jest okazja przed wczoraj byłem w Warszawce w serwisie Nikona na przeglądzie i przy okazji dwa salony audio odwiedziłem i coś tam posłuchałem. Kolumny bo przy tym zostańmy u mnie dzielą się na uniwersalne i charakterystyczne. Pierwsze są dla tych którzy jeszcze nie wiedzą czego w dźwięku reprodukowanym na kulawym z definicji sprzęcie elektronicznym szukają. Drugie dla tych co już tam czegoś poszukują, coś Im się wydaje, że czegoś potrzebują, że coś im za mało lub czegoś za dużo. Pierwszy rodzaj praktycznie otwiera i zamyka dla mnie jeden producent czyli B&W. Głośniki tej firmy obarczone graniem często i gęsto krytykowany za różne plusy dodatnie czy u ujemne bez rozpisywania się o ile zaistnieją w zdrowym akustycznie pomieszczeniu zmiatają wszelaka konkurencję z podobnych cen, a klasa budowy, wykończenia czeto konkurencje za 2x takie pieniądze. To są głośniki które zagrają wysoce poprawnie z każdym rodzajem muzyki Więc jak ktoś ma w płytotece jak ja np Scorpionsów, obok Andrea Bocelli, Gipsy Kings, Tori Amos i wiele innych gatunków po klasyczną klasykę sięgając to takiemu komuś zawsze polecę B&W bo najmniej krzywdy zrobią przy odtwarzaniu muzyki wszelakiej. Ja dość człek osłuchany świadom jestem ulomnosci B&W okupionej uniwersalnością, ALE ALE byłem świadkiem prezentacji kilku modeli kolumn na tym samym systemie tej samej muzyce dla osób powiedzmy z ulicy;) o ile pamiętam grały tam jakieś tańsze Avansy, jakieś Dali, JM lab, jakieś Mission ;) . Niestety wszystkie ludziki ;) wskazywały, że najbardziej im się podoba granie B&W. Podoba się bo w tych głośnikach jest wszystkiego pod dostatkiem, zawsze na czas i wybrzmiewa bez skąpstwa. Dla niektórych to efektowne granie jeszcze dla innych może i efekciarskie, dla mnie ze wszech miar najbardziej uniwersalne. Tylko trzeba pamiętać aby pozostałego toru nie prze ostrzyć zbytnio np interkonektem, czy głośnikowymi kablami, bo wzmak czy CD to one przełkną każdy. Tylko wzmak musi tej mocy prawdziwej trochę. Ja swoją przygodę z głośnikami zacząłem od przypadkowo kupionych podłogowych nówek B&W 602 S2 potem było ze 20 par kolumn z budżetowej ligi do 3-4 tys zł po sklepowych cenach aż wróciłem do B&W tylko już następcy tamtego modelu B&W 603 S3. Nie wspominając o głośnikach które gościły u mnie w domu jako pożyczone ze sklepu albo od jakiegoś audiobzika ;) z mego wielkiego prowincjonalnego miasta wymieniane na weekend.

fafniak
03-02-2013, 15:18
nooo... 602 nie nazwałbym uniwersalnymi ;) ale niech ci będzie
natomiast co do tego co prezentują muzycznie - nie zgodzę się -tym bardziej z tym że "zmiatają konkurencję" :D

robin102
03-02-2013, 16:22
Uniwersalnością i wszechstronnością reprodukcji dźwieku na względnie poprawnym poziomie w relacji cena do tego co prezentują to dla mnie zmiatają :) Ale wiadomo, gra pomieszczenie i B&W wstawione w byle co zagra jak tłuczone szkło, a jakieś przydymione Awansy czy coś niby bardziej wyszukanego w tym samym pomieszczeniu ładniej się mogą wpisać. Głośnik do pomieszczenia i do swego ucha to wszystko spasować to nie lada sztuka, a jeszcze do tego nie wydać więcej niż np 3 - 4 kzł na kolumny to już w ogóle trudność na 102 i zostaje tylko B&W ;)
Znam sporo fajnie grających głośników za zbliżone pieniądze, ale żadne z nich nie tak uniwersalnie jak Bowersy gdzie nawet ICH TROJE można posłuchać :) ;) ;)

.:Gerard:.
03-02-2013, 16:58
Panowie przepychanka które kolumny graja lepiej to zawsze była i będzie

Kiedyś przyszedł do mnie znajomy który kupił Dali w systemie 5,1 połączone z Denon modeli nie pamiętam ale tanie nie bylo, przyniósł do mnie swoja ulubiona płytę do testów po przesłuchaniu jednego kawałka patrzy się na mnie i mówi "Gerard wydałem tyle kasy i kontrabasu którego słyszę u ciebie u mnie nie ma w dodatku u ciebie brzmi to jak na żywo" słuchałem B&W Nautilus 802 które miał mój sąsiad i myślę ze ta marka jak również Dali czy inne o miękkim brzmieniu basu w połączeniu np z Denon-em czy marka o także miękkim basie to pomyłką dźwięk robi sie dożo basu ale przytłumiony, osobiście słyszałem jak Dali ożyły przy Yamaha, no i oczywiście znowu to kwestia gustu ale do czego zmierzam, przepychanka marketingu i wciskanie kitu ludziom żeby wydawali kasę to jedno ale my odbiorcy mamy uszy i swoje gusta to drugie.

Dla mnie dobrze skonfigurowany sprzęt ma np w muzyce klasycznej ( orkiestra ) przekazać przestrzeń sali, rzędy i jak najlepiej odzwierciedlić instrumenty, przecież większość z nas wie jak brzmią instrumenty klasyczne na żywo i czym sprzęt bardziej zbliżony do oryginału tym dla mnie lepszy.

fafniak
03-02-2013, 17:20
Do bw nic nie mam ale do 600tek - nie mam "zaufania" ;)

Tak czy inaczej.. trzeba posłuchać

robin102
03-02-2013, 17:43
B&W Nautilus 802 które miał mój sąsiad i myślę ze ta marka jak również Dali czy inne o miękkim brzmieniu basu
Akuratnie B&W to z miekkiego basu nie słyną. W całej linii modelowej bas w tych głośnikach to mocarne zwierze szybkie i z kopnięciem strasznym, nie zdudniony nie przeciągnięty, ale w tempo i odseparowany od reszty pasma na tyle, że ciągnie rytm nie wybijając się z całości. Owszem na czymś tam celowo zmasterowanym, mam na myśli konkretne wydanie płyty z miękkim basiskiem to może może i takie wrażenie odnieść się uda :) W tańszych B&W głośnik niskotonowy to metalowa pokrywka od garnka i jak wygląda tak się można spodziewać, że zagra.
Jak pierdylnie po łbie to dokładnie jak pokrywką od garnka w czoło od matki za pałę w szkole :) , szybko, rytmicznie i silnie :)

03-02-2013, 17:50
a pamiętacie Tanoy-e z 10 lat temu jedne kosztowały chyba 16.000 drugie z 12.000 zl cen i modeli dokładnie nie pamiętam ale cos takiego w każdym razie te droższe były uznane a te tańsze grały jakości monitorów Tanoy-a za 600 zl to była porażka tej Firmy

03-02-2013, 18:09
Akuratnie B&W to z miekkiego basu nie słyną. W całej linii modelowej bas w tych głośnikach to mocarne zwierze szybkie i z kopnięciem strasznym, nie zdudniony nie przeciągnięty, ale w tempo i odseparowany od reszty pasma na tyle, że ciągnie rytm nie wybijając się z całości. Owszem na czymś tam celowo zmasterowanym, mam na myśli konkretne wydanie płyty z miękkim basiskiem to może może i takie wrażenie odnieść się uda :) W tańszych B&W głośnik niskotonowy to metalowa pokrywka od garnka i jak wygląda tak się można spodziewać, że zagra.
Jak pierdylnie po łbie to dokładnie jak pokrywką od garnka w czoło od matki za pałę w szkole :) , szybko, rytmicznie i silnie :)

ależ w pełni sie zgadzam i wierze, ja akurat z tej marki to słuchałem tylko tych modeli co napisałem wyżej, nie powiem nic złego na te markę bo nie mam doświadczenia w dodatku myślę ze ona wbiła sie głęboko w świat high end bez dyskusyjne.

chodziło mi o zły dobór sprzętu wzmacniaczy z kolumnami, niektórzy myśląc ze wydali kupę kasy na uznane marki to chcąc nie chcąc maja najlepsze brzmienie i bronią swego a tu sie można przejechać.

wilk325
03-02-2013, 21:01
a jakieś przydymione Awansy

Jak już piszecie o kolumnach to wtrącę swoje 3 grosze ;)
może by tak pominąc milczeniem te Avance bo do modelu K3 włącznie ( wyższego nie słuchałem) to osobiście nie słyszałem gorzej grających kolumn ( w danych pieniądzach i nie tylko ); one ładnie wyglądają.
Osobiście polecę (używam do kina domowego teraz, kiedyś do stereo) Jamo Concert 11 do pokoju powyżej 25m2 lub Jamo Concert 8 do 25m2; tylko że one to używane tylko.
Co do Focali (i francuskich kolumn) to do nich się dobiera pozostałe komponenty (to z autopsji), są specyficzne ale jak się tor dobierze to grają rewelacyjnie.

robin102
03-02-2013, 23:58
...chodziło mi o zły dobór sprzętu wzmacniaczy z kolumnami, niektórzy myśląc ze wydali kupę kasy na uznane marki to chcąc nie chcąc maja najlepsze brzmienie i bronią swego a tu sie można przejechać.
To to Panie pikuś, choć w ekstremalnych zestawieniach zaczyna mieć znaczenie. Sprawa - problem- rozgoryczenie częste tkwi w tym , że głośniki bo nadal ja o nich grają piknie w sklepie w warunkach dla nich z zamysłem stworzonych. Przywiezione do domu jak to zrobił mój kolega któremu kiedyś pomagałem kupić Acustic Energy fajne sprytnomałe podłogówki wcisnął je pod skosy poddaszowe w pomieszczeniu to totalnie twardej akustyce, że jak się w łapki klasnęło to echo odklaskiwało ochoczo :)) No i był ból bo to zupełnie nie te kolumny były mimo , że w sklepie odsłuchiwał na znanym wzmacniaczu i swoim CD . No i odkupiłem je za 80% tygodniowe głośniki, a kolega kupił se Piano Crafa od Yamahy i ładniej mu grało:)

może by tak pominąc milczeniem te Avance bo do modelu K3 włącznie ( wyższego nie słuchałem) to osobiście nie słyszałem gorzej grających kolumn
Ja też do dziś nie wiem co z tymi głośnikami było, prasa pełna pozytywnych recenzji była, a jak tylko to odpalić to dźwięku trzeba było szukać, albo wejść na jakiś wyższy poziom wtajemniczenia. W latach 90 jeszcze prasa sensownie pisywała. Po milenium już każdy sprzęt oceniany w prasie zazwyczaj miał max ilość gwiazdek, albo prawie max i przestałem kupować prasę.

04-02-2013, 00:31
To to Panie pikuś, choć w ekstremalnych zestawieniach zaczyna mieć znaczenie. Sprawa - problem- rozgoryczenie częste tkwi w tym , że głośniki bo nadal ja o nich grają piknie w sklepie w warunkach dla nich z zamysłem stworzonych. Przywiezione do domu jak to zrobił mój kolega któremu kiedyś pomagałem kupić Acustic Energy fajne sprytnomałe podłogówki wcisnął je pod skosy poddaszowe w pomieszczeniu to totalnie twardej akustyce, że jak się w łapki klasnęło to echo odklaskiwało ochoczo :)) No i był ból bo to zupełnie nie te kolumny były mimo , że w sklepie odsłuchiwał na znanym wzmacniaczu i swoim CD . No i odkupiłem je za 80% tygodniowe głośniki, a kolega kupił se Piano Crafa od Yamahy i ładniej mu grało:)

Ja też do dziś nie wiem co z tymi głośnikami było, prasa pełna pozytywnych recenzji była, a jak tylko to odpalić to dźwięku trzeba było szukać, albo wejść na jakiś wyższy poziom wtajemniczenia. W latach 90 jeszcze prasa sensownie pisywała. Po milenium już każdy sprzęt oceniany w prasie zazwyczaj miał max ilość gwiazdek, albo prawie max i przestałem kupować prasę.

no i sie zgadzamy, w dodatku są jeszcze gusta, mój ojciec kiedyś grał na gitarze basowej, od ładnych paru lat słucha muzyki jak twoj kolega na Yamaha PianoCraft + wielki subwoofer, ja nie moge tego słuchać i za cholerę mu nie wytłumaczysz ze ten SUB jest za duży do tego maleństwa i ze ta Yamaha ma ustawienie wysokich nie tylko ma na minus ale i na plus

dla tego temat audio jest nie skończony, chyba ze się spotkają takie same gusta :-) ile razy bylem światkiem jak malo nie doszło do walki a ile razy sam miałem piane w zębach :D to jest hobby.

fafniak
04-02-2013, 01:34
dlatego (o ile jest szansa) nalezy kolumny wypożyczyć i posłuchać w domu :)

robin102
04-02-2013, 12:11
dlatego (o ile jest szansa) nalezy kolumny wypożyczyć i posłuchać w domu :)
Sytuacja wręcz idealna ale trudna do realizacji bo takich sklepów jest mało, a i targanie kilku par głośników do domu wymaga najmniej tydzień urlopu, a potem tydzień zwolnienia lekarskiego po tym wszystkim.
Chyba najskuteczniej będzie zadbać choć w minimalnym stopniu o to aby kolumnom stworzyć warunki do życia w pokoju w którym mają grać.

grzegorzant
04-02-2013, 13:07
Poza tym czas oswajania się z kolumną też trochę trwa, przynajmniej u mnie.
No bo chyba nie ma takich, które wstawiasz do pomieszczenia i od razu pasują ? Ja się nie spotkałem.
Oczywiście u znajomych stoją i fajnie grają różne zestawy, ale to u nich.
Każde pomieszczenie jak wiadomo jest inne
Nawet odsłuchiwanie w pomieszczeniach prezentacyjnych w sklepach to wg. mnie proteza.
Z drugiej strony jakie jest inne wyjście ? Miliard w środę, miliard w sobotę i żonglerka :)

marekm
04-02-2013, 14:59
Poszukuję wzmacniacza zintegrowanego, który ma wejście USB, tzn. czyta muzykę prosto z palucha. Grać będzie z kolumienkami podstawkowymi ALR Jordan Entry 2.

Miejsce pracy to garaż (ok. 36 m2), więc nie może być drogi (idealnie używany).

RAF7705
04-02-2013, 15:23
A co myślicie o wharfedale Diamond 10.7 do wzmacniacza yamaha ax 596?

fafniak
04-02-2013, 15:41
A może kupić normalne radio samochodowe z wejsciem usb + transformator ?

marekm
04-02-2013, 16:19
A może kupić normalne radio samochodowe z wejsciem usb + transformator ?
Nie chcę radia ani CD - tylko USB i / lub slot na kartę SD.

robin102
04-02-2013, 16:25
A co myślicie o wharfedale Diamond 10.7 do wzmacniacza yamaha ax 596?
Jeden z bardziej udanych budżetowych wzmacniaczy Yamahy., choć gra po japońsku, ale fajny jest. Godzien lepsiejszych kolumn, ale z tymi se poradzi spokojnie tylko czy Ci się będzie podobało ? Nie są to drogie głośniki. W sumie czemu nie :) Takie stare porzekadło jest ile kasy się wyda na wzmacniacz i odtwarzacz CD to drugie tyle przynajmniej na głośniki. Więc jeśli wzmacniacz plus CD jako nowe kosztowały no 4 tys zł to i za 4tys zł warto do tego dokupić kolumny. Takie bajki, ale coś w tym jest :)

robin102
04-02-2013, 18:51
Upssss. Zaszedł pomyłek :) pomyliłem te Diamondy z mniejszymi starszym modelem sprzed paru lat. Te wyglądają jak konkretny kawal kolumn, ale czy dźwięk z nich adekwatny do wyglądu ? W każdym razie bankowo trzeba mieć gdzie je hodować ;) Potrzebują raczej sporego pomieszczenia. Tak na oko ;) to bym się bał napędzać nimi powietrze w pokoju mniejszym niż 30-35 m2 i to chyba mało dla nich będzie. Jeśli już z tej stajni na mniejszy pokój to raczej bym se wybrał model 10.6

04-02-2013, 19:52

jaki to dzwiek wydaje to nie mam pojecia (http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=vollverstaerker+usb&_sacat=0&_odkw=vollverstaerker+mit+usb&_osacat=0)

ale moze sie przyda.

marekm
04-02-2013, 20:13
jaki to dzwiek wydaje to nie mam pojecia (http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=vollverstaerker+usb&_sacat=0&_odkw=vollverstaerker+mit+usb&_osacat=0)

ale moze sie przyda.
Widziałem te produkcje (niektóre dostępne są w PL), ale taki twardziel to ja nie jestem. ;)

Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup używanego amplitunera KD, najtańszego modelu, który ma wejście USB.

robin102
04-02-2013, 20:22
Będąc w salonie audiofilskim widziałem jakiś uznanych producentów współczesne wzmacniacze raczej z budżetowej ligi mające z przodu na panelu gniazdo USB, szoka miałem jak to zobaczyłem. Chyba to nawet NAD czy CA lub Arcam był. Ale to i tak wydatek rzędu 2-3 kzł raczej będzie, albo używka z alledrogo.

RAF7705
04-02-2013, 20:26
Robin, zastanowię się nad 10.6.
No patrzę na tą firmę, bo podobno yamaha gra twardo i trzeba miękkie głośniki.
Te niby takie są.

robin102
04-02-2013, 20:30
Jakie masz pomieszczenie ?
Tak teoretyzując to te głośniki z Yamahą powinny się polubić, bo charaktery mają przeciwne. Niby coś tam sobie uzupełnią, jak w małżeństwie :) To jednak wróżenie z fusów kawy inki.
Ale czy Ty w tym trójkącie znajdziesz dla siebie miejsce :)

marekm
04-02-2013, 20:40
A pro pos głośników. Na giełdzie HiFi.pl (http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/05/122393.php) są używane Dynaudio Audience 52 za 1990 PLN (nówki ok. 4800 PLN).

RAF7705
05-02-2013, 00:06
Pokój 35m.
Wykładzina na podłodze.

fafniak
05-02-2013, 10:22

No to jak masz potrzebę wywalenia kasy to kup coś dużego i drogiego - przynajmniej będzie wyglądało... bo w garażu na pewno "nie zagra" ;)

robin102
05-02-2013, 11:01
Pokój 35m.
Wykładzina na podłodze.
Powierzchnia słuszna, wykładzina na podłodze bardzo pożyteczna. Niech zostanie. Niemniej jednak ja bym tu wstawił te mniejsze 10.6 po przemyśleniu u przypomnieniu sobie jak miałem kiedyś taki ogromny badziew DALI 6006 które wstawiłem w cyrka 30 metrów kwadratowych. Była masa huku i dominacja dudniącego basu.
------------------------
RAF za ile możesz mieć ten wzmak Yamahy, rozumiem ze używany ?

marekm
05-02-2013, 11:02
No to jak masz potrzebę wywalenia kasy to kup coś dużego i drogiego - przynajmniej będzie wyglądało... bo w garażu na pewno "nie zagra" ;)
Na razie nic nie wydaję. Do garażu trafi zestaw KD Yamahy, który od roku stoi na strychu. Z ALR'ami zagra. Jak będzie kiepsko, odpalę motorki (oba z wydechami Akrapovic'a) i będzie dobrze. ;)

Wczoraj testowałem jeszcze WD Media Player (czyta USB), ale bez TV ciężko cokolwiek odpalić, więc wylądował u syna, podpięty pod monitor HD. :smile:

Ogryzek
05-02-2013, 11:07
Jak będzie kiepsko, odpalę motorki (oba z wydechami Akrapovic'a) i będzie dobrze. ;)

Taaa bo te wydechy stroją zupełnie inaczej niż Yoshimura :D uaaaahahahahahahaha

co za bzdety...
Czym Ty człowieku próbujesz zaszpanować ? Nonszalanckim podejściem do życia ? Kryzys wieku średniego zbiera żniwo.

marekm
05-02-2013, 11:26
co za bzdety...
Pewnie dlatego wątek jest w Cafe. A tak na marginesie, udział w dyskusji nie jest obowiązkowy. :-)

Czym Ty człowieku próbujesz zaszpanować ? Nonszalanckim podejściem do życia ? Kryzys wieku średniego zbiera żniwo.
W moim, podeszłym wieku, nonszalanckie podejście do życia jest bardzo wskazane. :cool:

Dużo zdrowia życzę :D

RAF7705
05-02-2013, 11:32
Kupiłem używany oczywiście za 50 funtów, jest w drodze.

krzychun
05-02-2013, 16:21
Myślę sobie o czymś takim:
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/yamaha-mcr-040-czerwony.bhtml?gclid=CP3mneStn7UCFURY3godGnMAGg

Zaleta to cena i przyzwoite recenzję a wada jest taka że trzeba płacić za głośniki a ja używam tylko słuchawek. Ktoś miał z tym do czynienia?

robin102
05-02-2013, 16:26
Obawiam się, że to jest tak ze sobą zestrojony combajnik ;), że bez tych głośników na słuchawkach czy na innych wypadnie mizernie.
------------------------

Kupiłem używany oczywiście za 50 funtów, jest w drodze.
To ja też jeden poproszę może być nawet za 55

krzychun
05-02-2013, 16:31
Dobre, to poszukam czegoś innego - tylko musze mieć jeszcze usb a tu już się sprawa komplikuję.

marekm
05-02-2013, 17:29
Myślę sobie o czymś takim:
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/yamaha-mcr-040-czerwony.bhtml?gclid=CP3mneStn7UCFURY3godGnMAGg

Zaleta to cena i przyzwoite recenzję a wada jest taka że trzeba płacić za głośniki a ja używam tylko słuchawek. Ktoś miał z tym do czynienia?

Obawiam się, że to jest tak ze sobą zestrojony combajnik ;), że bez tych głośników na słuchawkach czy na innych wypadnie mizernie.

Podejdź do któregoś ze sklepów Top HiFi (Audioklan). Oni to sprzedają, więc można u nich posłuchać w cywilizowanych warunkach.

RAF7705
05-02-2013, 17:54
Robin, no tak mi się udało kupić, sprzedajacy zaakceptował ofertę.
Aukcje się kończyły, jedna na 100 funtów, druga na 100 euro.

fafniak
05-02-2013, 21:50
OD dłuższego czasu nie mogę rozwiązać niby małego ale jednak problemu.
Idea jest taka że chce pozbyć się kloca yamaha rx-v661 i zastąpić go DACiem który przyjmie sygnał po optyku z TV/DVD/XBOX
O ile z TV i XBOX nie ma problemu to z DVD jest. To jest nagrywarka EH68 i ja nei widzę w jej opcjach zdefiniowania jak ma wychodzić sygnał audio. Chciałbym zeby wychodził tylko 2.0 - dzięki czemu DAC mógłby go zdekodować i podać do wzmacniacza
DVD jest podłączone poprzez HDMI do TV a z TV wychodzi optyczny do wzmacniacza.

Do momentu gdy podłączona jest ta jamaszka to nie ma znaczenia co wychodzi - ona sobie tam zdekoduje itd. Ale jak się jej pozbędę... no to musze mieć sygnał 2.0

Czy może być tak ze z DVD wychodzi tylko sygnał 5.1 ? Zależy mi żeby ten sygnał szedł optykiem - 5m ułożone w listwach....

Czy mozecie polecić jakiś kompromisowy DAC żeby zastąpić nim jamaszkę ?

wilk325
05-02-2013, 22:53
Polecę Ci http://sklep.bestaudio.pl/audio-kino-domowe-hi-fi-high-end-multiroom-sklep-internetowy-best-audio/detail/56-dac-audio/flypage/795-advance-acoustic-mdx-600-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac.html?sef=hcfp
sam używam starszego modelu i baaardzo sobie chwalę.

fafniak
05-02-2013, 23:18
No to mam pytanko... czym jest ten czterostopniowy equalizer - bo brzmi to dość nieprecyzyjnie

robin102
05-02-2013, 23:37
Panowie miał ktoś z Was styczność z tanim kablem głośnikowym
QED Ruby Anniversary

potrzebuje tego aż 15 metrów 2x7,5 więc musi być po taniości, ale totalnego badziewia bym chciał uniknąć
tłumaczenie translatorem recenzji jest wspaniałe :)
http://translate.google.com/#en/pl/Kicking%20off%20with%20Del%20Davis%20Tree%20Farm%2 C%20an%20unsurprisingly%20bass-and-drum-heavy%20staccato%20affair%2C%20the%20QED%20is%20fa irly%20composed%20and%20reasonably%20fleet-footed.%20Notes%20start%20and%20stop%20quickly%20% 28though%20not%20with%20as%20much%20precision%20as %20the%20very%20best%29%2C%20and%20there%27s%20a%2 0lovely%20rich%20tonality%20to%20cymbals.%0A%0ASti cking%20to%20a%201990s%20theme%2C%20Joan%20Osborne %27s%20guitar-led%20One%20of%20Us%20shows%20the%20Ruby%20Anniver sary%20capable%20of%20a%20full-bodied%20sound%2C%20but%20still%20with%20that%20sl ight%20lack%20of%20precision%20when%20it%20comes%2 0to%20rhythm%20and%20dynamics.%0A%0AAuthority%20is %20the%20name%20of%20the%20game%20with%20this%20ca ble%2C%20though%2C%20and%20here%20it%20scores%20po ints%20over%20the%20Chord.

mibartek
06-02-2013, 00:03
a ja "pochwalę się" zakupem (mam nadzieje że nie wtopiłem - dość szybka decyzja :mrgreen: )

http://allegro.pl/tannoy-mercury-m2-po-tuningu-i2984926428.html

z tego co widziałem to same Tannoye w kategorii "budżetowej" są polecane na forach audio (również tutaj widziałem pozytywne opinie).
Ten wspomniany tuning chyba też zrobiony z głową z tego co udało mi się przed zakończeniem aukcji poszukać na internecie.

Teraz tylko trzeba do tego wzmacniacz w kategorii do 500zł znaleźć ...

fafniak
06-02-2013, 00:39
robin102- kup normalnego alpharda davinci - wadą jest tylko jego sztywność ale to przyzwoity kabelek

wilk325
06-02-2013, 10:25
No to mam pytanko... czym jest ten czterostopniowy equalizer - bo brzmi to dość nieprecyzyjnie

pewnie jakaś korekcja,
ale wystarczy zadzwonić do sklepu i się dowiedzieć dokładnie.

robin102
06-02-2013, 19:22
robin102- kup normalnego alpharda davinci - wadą jest tylko jego sztywność ale to przyzwoity kabelek
O psia jucha przeca ten Alphard to jakieś 15 lat temu to najgorszy śmieć był, maraka najpodlejsza pod słońcem. Strach było kupić nawet kabel czy głosnik do samochodu PF 126p z tym logo. A dziś ....?
Fafniak miałes coś podłączone tymi kablami , grało ?
Gorszy badziew to już tylko STX kolumnowy firma z mojego miasta gdzie dwóch kolesi na oko kolumienki produkowali.

fafniak
06-02-2013, 19:46
mam
gra
dobrze
15metrów kabla :)
http://allegro.pl/alphard-da-vinci-2x4mm-kabel-glosnikowy-w24h-sl-10-i2993444293.html

u mnie przyzwoicie gra
ale mając tak negatywne podejście ... to kup cos innego bo autosugestia diabelnie silna jest i u ciebie pewnie będzie źle grał ;)

Co do sTX - podobno spory postęp nastąpił...

robin102
06-02-2013, 20:10
mam
ale mając tak negatywne podejście ... to kup cos innego bo autosugestia diabelnie silna jest i u ciebie pewnie będzie źle grał ;) ... trafiony zatopiony na 102 :)
chyba wezmę te 15 metrów coś z tej taniej ligi:
http://allegro.pl/xlo-htsc14-bez-koncowek-promocja-cenowa-i3008482819.html
http://allegro.pl/real-cable-bm-250-kabel-dla-wymagajacych-i2997079679.html
http://allegro.pl/ixos-6007-kabel-dla-wymagajacych-i2985724180.html
http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-qed-silver-anniversary-xt-100-i2930890157.html
muszę się przebić z kablami do drugiego pomieszczenia wiec tyle tych metrów trzeba

fafniak
06-02-2013, 20:48
no sorki.. jak to jest tanio ;)

robin102
06-02-2013, 21:48
Wiesz do tej pory wystarczały mi dwa odcinki po 2,20m więc można było przed kryzysem pozwolić sobie na kable po 200zł za metr. Pogoniłem je na aukcji ledwo za 500zł i teraz za te pieniądze muszę coś kupić do pociągnięcia po całym mieszkaniu niestety. Jakieś kable co by nie zdegradowały totalnie przekazu jak zwykłe druty. Już tam nie wnikając za bardzo w audiofilskie niuanse coś trzeba kupić.

Rafał_Sz
07-02-2013, 13:45
Robin, te z pierwszego linku dość wyraźnie degradują wysokie tony, wyrzuciłem je na złom. :) Proponowałbym Ci kupić budżetowe kable JBL, są w RTV Euro, jak na swoją cenę (kilka PLN za metr) "grają" naprawdę przyzwoicie.

gusi
07-02-2013, 14:44
Proponowałbym Ci kupić budżetowe kable JBL, są w RTV Euro, jak na swoją cenę (kilka PLN za metr) "grają" naprawdę przyzwoicie.

Cóż z tego, że grają przyzwoicie, skoro sa takie tanie (vide reklama samochodu dacia duster) ;)

marekm
07-02-2013, 15:03
Cóż z tego, że grają przyzwoicie, skoro sa takie tanie (vide reklama samochodu dacia duster) ;)
Pojedzie się do odległego Euro taksówką i już będą drogie. No i wtedy nikt im nie podskoczy. ;-)

robin102
11-02-2013, 23:41
Robin, te z pierwszego linku dość wyraźnie degradują wysokie tony, wyrzuciłem je na złom....
A ja w końcu kupiłem potrzebne mi 14,5 metra kabli Oehlbach LS - 214
Człowiek kiedyś płacił za nie po 200zl za metr :)
odkupiłem całość raptem za 650z zł :)
Robią świetną robotę w moim systemie, paluszki i uszki lizać :)
http://oehlbach.cz/testy.htm
Wszytko pięknie tylko wyglądają jak kabliska z elektrowni, miewałem grube kable, ale te to już przesada totalna.

fafniak
12-02-2013, 00:09
tak tak... to najważniejsze że w testach dobrze wypada no i drogie jest ;)

robin102
12-02-2013, 09:00
Jakie drogie, tanio kupiłem, a weź i kup gdzieś tanio kable o długości ponad 7 metrów każdy odcinek. Ze świeczką Panie szukać. Co do grubości to wyglądają strasznie :( poprzednie AudioQest Bedrock też kawał kabla przy tych to cienkie normalne kable.

robin102
12-02-2013, 12:41
tak wyglądają jak sobie grają ;)

koszmarnie !

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/BR2_6962_zps63f88f34.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/BR1_1259_zps0167ba8c.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/BR2_6956_zpsdab6ffb9.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/BR2_6966_zps181b5cbe.jpg)

wszystko na glebie tymczasowo, ale już lada chwila będzie na swoim właściwym wywalczonym ;) miejscu

grzegorzant
12-02-2013, 21:31
Robin, co to za kolumienki ?

robin102
12-02-2013, 21:44
Robin, co to za kolumienki ?
Noooo kolumienki ;)
Mocarne kolumny choć na takie nie wyglądają. Skrzynki o szybkim dynamiczny graniu, na twardo raczej z przytupem i konkretnie do tego szczegółowo do bólu.
o te tylko ja mam czornyje ;)
http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/805bw/index.html
kopiuj wklej ;)
http://translate.google.com/

fafniak
12-02-2013, 21:52
trzeba lubić taki dźwięk

robin102
12-02-2013, 22:06
trzeba lubić taki dźwięk
Ale on nie jest jakiś inny, czy kwadratowy, czy podłużny w porównaniu do reprodukcji z innych głośników.
Ja lubię. Przede wszystkim za niesamowitą uniwersalność. Od muzyki elektronicznej do wokalu Anny M. Jopek te głośniki napędzone przez dobry wzmacniacz bez zadyszki przez dobrze dobrany interkonekt i do tego łagodne kable głośnikowe zagrają fajnie. Oczywiście mądrze ustawione i w dość miękkim akustycznie pomieszczeniu. A bas z tych brzydali to temat nieosiągalny dla wielu droższych głośników. Mówię o jego głębokości i sile, oraz o rytmiczności bo jeśli chodzi o barwę ;) tzw to też wedle gustu. Czyli bardzo subiektywnie rzecz ujmując fajne niedrogie kolumny z aspiracjami, ale już nie produkowane chyba. Do KD na fronty lepszych tak tanich nie znam jak ktoś lubi trzepotanie swoich nogawek przy np Gladiatorze :)

wilk325
13-02-2013, 11:03
Do KD na fronty lepszych tak tanich nie znam jak ktoś lubi trzepotanie swoich nogawek przy np Gladiatorze :)

przy "Gladiatorze" to kolumny albo zagrają; albo polegną. Niestety bas jest za bardzo wyeksponowany w tej realizacji, tak samo jest na vinylu - za duuużo go, ale do sprawdzenia sprzętu się nadaje ;).

robin102
13-02-2013, 15:20
przy "Gladiatorze" to kolumny albo zagrają; albo polegną. Niestety bas jest za bardzo wyeksponowany w tej realizacji, tak samo jest na vinylu - za duuużo go, ale do sprawdzenia sprzętu się nadaje ;).
Spokojnie z basem dają radę w pomieszczeniu 30-35 m2. Gladiator dla nich nie straszny, nawet ścieżka dźwiękowa z Predatora to betka, a podobno to jedna z lepszych dźwiękówek. Na Gladiatorze bas syntetyczny schodzi tak nisko, że na tych podłogówkach blokowa podłoga drży. One potrafią pociągnąć znacznie niżej niż 30 Hz i to bez spadku drastycznego efektywności.
Z tymi B&W to w ogóle jest ciekawa sprawa. Niestety ludzie słuchają oczami tzn. Patrzą na głośnik i już widzą wyobraźnią jak on zagra i potem to się w podświadomości ciągnie. Wygląd B&W niestety może nie zapowiada miłych doznań bo są "ostre" w kosmicznym wyglądzie. Za nowoczesny dezajn mają. Doznań rodem z listy życzeń audiofila , że dźwięk jest okrągły, muzykalny, ciepły, plastyczny, puszysty, szybki, homogeniczny jak serek homogenizowany i inne tego rodzaje bzdety :mrgreen: wszystko jest w tych głośniach tylko inaczej się nazywa :)
Stawia się 6 par porządnych tańszych głośników, na każdym odtwarza się tą samą sekwencje. Warunek, że słuchacz nie widzi głośników i w takim wypadku zawsze wskaże, że mu najbardziej odpowiadało jak grały B&W , czy to tanie jak moje czy z droższej ligi. Dopiero potem oczytany w forach audiofilskich zaczyna szukać ciepła, cukru i waty cukrowej w przekazie z jakże ułomnych domowych urządzeń za tanie pieniądze.

MrQba
15-02-2013, 11:42
Panowie używa ktoś jamo sub210 ? (ewentualnie Yamaha YST-SW030,Yamaha YST-SW012) Potrzebuje suba do filmów przede wszystkim. Mam MA RX1 i szukam coś do uzupełnienia tego. Pokój 20m2.

fafniak
15-02-2013, 12:18
Z tymi B&W to w ogóle jest ciekawa sprawa. Niestety ludzie słuchają oczami tzn. Patrzą na głośnik i już widzą wyobraźnią jak on zagra i potem to się w podświadomości ciągnie. Wygląd B&W niestety może nie zapowiada miłych doznań bo są "ostre" w kosmicznym wyglądzie. Za nowoczesny dezajn mają. Doznań rodem z listy życzeń audiofila , że dźwięk jest okrągły, muzykalny, ciepły, plastyczny, puszysty, szybki, homogeniczny jak serek homogenizowany i inne tego rodzaje bzdety :mrgreen: wszystko jest w tych głośniach tylko inaczej się nazywa :)
Stawia się 6 par porządnych tańszych głośników, na każdym odtwarza się tą samą sekwencje. Warunek, że słuchacz nie widzi głośników i w takim wypadku zawsze wskaże, że mu najbardziej odpowiadało jak grały B&W , czy to tanie jak moje czy z droższej ligi. Dopiero potem oczytany w forach audiofilskich zaczyna szukać ciepła, cukru i waty cukrowej w przekazie z jakże ułomnych domowych urządzeń za tanie pieniądze.
up... fanboj detected.....warning.... :D

marekm
16-02-2013, 01:26
up... fanboj detected.....warning.... :DPrzekonanie siebie samego, że to co się ma jest świetne nie zawsze jest łatwe, ale ten kto to potrafi jest szczęśliwym człowiekiem. :D

U mnie zmiana. Stare KD Yamahy jutro trafia na portal aukcyjny, a w garażu stanął mały, tani Pioneer, który czyta MP3 z USB. Zamiast fabrycznych głośniczków, dostał ALR'y i jest miodzio. Dłubanie przy motorkach będzie teraz jeszcze przyjemniejsze. :D

robin102
16-02-2013, 15:44
Przekonanie siebie samego, że to co się ma jest świetne nie zawsze jest łatwe, ale ten kto to potrafi jest szczęśliwym człowiekiem. :D
No baaaaa, a jak mu się przy tym portfel zczyści to jeszcze szczęśliwszy ;) Mnie tam rybka co kto kupi i w czym się zakocha. Tak jak wcześniej pisałem przez dom przeszło u mnie ze 20 kompletów podłogowych kolumn w cenie 2,5-3,5kzł. Zacząłem od przypadkowo kupionych B&W coś psia mać zakorciło sprzedać :( Potem było wiele różnych podłogówek u mnie w mieszkaniu. Wszystkie gościły na góra miesiąc by na końcu wrócić do początku i zakupić znów B&W. Nie stać mnie na jakieś wymyśle egzotyczne głośniki co to tylko jakiś tam gatunek muzyki reprodukują dobrze. Na tych B&W co mam Depp Purple, Chór Aleksandrowa, Pink Floyd, Rod Steward, Katie Melua, Perfect z orkiestrą symfoniczną oraz Michał Wiśniewski :mrgreen: brzmi wybornie :) dla mnie wybornie.

ps.
żeby nie było żem taki zaślepiony na uszy fań boj to ładnie grały któryś model JBL oraz Acustic Energy, łajnie czyli względnie poprawnie z każdym gatunkiem z mojej płytoteki.

grzegorzant
18-02-2013, 16:56
Witam
Koledzy, czy ktoś z was używa mikserka Behringer UB502 ?
http://www.behringer.com/EN/Products/UB502.aspx.
Lub podobnego bo mam mały problem.

microbot
19-02-2013, 00:44
Witam
Koledzy, czy ktoś z was używa mikserka Behringer UB502 ?
http://www.behringer.com/EN/Products/UB502.aspx.
Lub podobnego bo mam mały problem.

Miałem kiedyś coś takiego (http://www.behringer.com/EN/Products/BCA2000.aspx).
Mikser, interfejs Audio i kontroler MIDI w jednym.

grzegorzant
19-02-2013, 10:10
Chodzi mi o to, czy w tym urządzeniu można w jakiś sposób (poza odłączaniem kabli) wyłączać głośniki np. wciskając jack od słuchawek. Teraz wygląda to tak, że jeśli chcę używać TYLKO słuchawek muszę odłączać głośniki. Natomiast w drugą str. działa wszystko na raz . Bez sensu

fafniak
19-02-2013, 10:36
Nie wiem czy takie bez sensu - to mikser a nie domowy sprzęt audio.

grzegorzant
19-02-2013, 11:59
Nie wiem czy takie bez sensu - to mikser a nie domowy sprzęt audio.

Może masz racje, ale czy nie wygodniej byłoby z rozdziałem monitory/słuchawki?

microbot
19-02-2013, 12:19
Może masz racje, ale czy nie wygodniej byłoby z rozdziałem monitory/słuchawki?

Ja nie miałem tego problemu. Podłączenie słuchawek odcinało wyjście na głośniki.
Nie widzę w jaki sposób masz podłączone poszczególne elementy, więc za wiele pomóc nie mogę.
Co na to instrukcja obsługi?

mascar
19-02-2013, 14:44
Cześć,

Potrzebuję rady. Właśnie składam komputer stacjonarny. Chciałbym przekierować dźwięk z niego na mój zestaw kina domowego SONY DAV DZ231. Jedyne wyjście by to osiągnąć w tej chwili to przez podpięcie się do Line-In / Mic na przednim panelu amplitunera.
Czy możecie polecić jakiś np amplituner, którym mógłbym podmienić ten standardowy z kina domowego? Zależy mi na takim, który bedzie miał np wejście optyczne przez które będę mógł puścić sygnał Audio z kompa.

grzegorzant
19-02-2013, 16:11
Ja nie miałem tego problemu. Podłączenie słuchawek odcinało wyjście na głośniki.
Nie widzę w jaki sposób masz podłączone poszczególne elementy, więc za wiele pomóc nie mogę.
Co na to instrukcja obsługi?

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/7017/57436235.jpg)

podobno wykorzystanie wejścia i przycisków w sekcji zaznaczonej na zielono pozwoli na rozłączenie słuchawek od głośników. Nie mogę sprawdzić bo nie mam przejściówek

marekm
19-02-2013, 17:34
... Zależy mi na takim, który bedzie miał np wejście optyczne przez które będę mógł puścić sygnał Audio z kompa.
USB DAC
Wejście: kabel USB
Wyjście: 2xRCA (liniowe)

konopia
20-02-2013, 09:57
Cześć,

Potrzebuję rady. Właśnie składam komputer stacjonarny. Chciałbym przekierować dźwięk z niego na mój zestaw kina domowego SONY DAV DZ231.

Nin nie wymyślisz, te sony nie ma żadnego porządnego wejścia dźwięku, tylko ten jack z przodu, ale po tym i tak tylko dźwięk stereo.

Co do kompa.
W kompa warto wsadzić lepszą kartę dźwiękową niż będzie zintegrowana np. Asusa i zainteresować się również dobrą kartą graficzną, taką wyposażoną w HDMI i kodeki dźwiękowe, chodzi o to by można był jednym kablem HDMI przesłać obraz i dźwięk wielokanałowy (DD TrueHD, DTS HD)
(stereo to byle karta graficzna potrafi przesłać).
Dźwięk HD możliwy do przesłania jest tylko poprzez HDMI.

To będzie taka inwestycja na przyszłość, bo z obecnie posiadanym zestawem kinowy to nic nie wymyślisz.
Potem do takiego kompa dokupisz amplituner i komplet kolumn....

robin102
20-02-2013, 19:28
Panowie czy czyściliście kiedykolwiek płyty CD oraz DVD . Nigdy tego nie robiłem zawsze zamknięte w szafce, ale po remoncie, szpachlowaniu niestety wiele jakoś przykurzone. Strach do napędu wkładać niektóre. Macie doświadczenia to poradźcie co użyć ? Może IPA ?

konopia
20-02-2013, 19:59
Podobnie jak filtry tyle, że delikatniej:
Ircha + kropla wody i jedziesz, jeśli mocno zakurzone to możesz przedtem zdmuchnąć kurz, używając aparatu gębowego :)

Są w sprzedaży specjalne zestawy ale jakoś nigdy nie miałem potrzeby by kupić coś takiego.

zdyboo
20-02-2013, 20:21
Jak grubo z kurzem i pyłem, to pod kran z letnią wodą o ile nie mają na sobie jakiegoś papieru.
Potem IPA i miękka szmatka, może byś mikrofibra. Czyścić zgodnie z promieniem, a nie ruchem okrężnym.

wilk325
20-02-2013, 20:39
Panowie czy czyściliście kiedykolwiek płyty CD oraz DVD . Nigdy tego nie robiłem zawsze zamknięte w szafce, ale po remoncie, szpachlowaniu niestety wiele jakoś przykurzone. Strach do napędu wkładać niektóre. Macie doświadczenia to poradźcie co użyć ? Może IPA ?

Winyle tak; nawet mam specjalną maszynę z odsysaniem.
Na forum audiostereo jest przepis na miksturę, ale ja osobiście kupuję gotową: http://allegro.pl/plyn-do-mycia-plyt-analogowych-knosti-gratisy-i2994307584.html

robin102
20-02-2013, 22:44
Dzięki Panowie tak też w swej łepetynie kombinowałem, ale zawsze to lepiej światłych ludzi podpytać. Najpierw wodą pod kran, potem IPA, a winyle Tadziu to ja mam jeszcze nawet nie otwarte kilka sztuk. Trzymam jak już ta cyfryzacja przeminie i wrócimy do prawdziwych płyt.

wilk325
21-02-2013, 09:41
winyle Tadziu to ja mam jeszcze nawet nie otwarte kilka sztuk. Trzymam jak już ta cyfryzacja przeminie i wrócimy do prawdziwych płyt.

ja już wróciłem :)

grzegorzant
21-02-2013, 12:07
to nie koniec drogi... na początku było/jest LIVE ! Polecam :)

robin102
06-03-2013, 23:11
ja już wróciłem :)
Ja dziś wróciłem do słuchania muzyki przeponą :) Gałka poszła na godz 11, a do odtwarzacza najpierw Metalica, potem Górniak i Morcheba. Na której godzinie zazwyczaj słuchacie ?

erro
06-03-2013, 23:56
To chyba dosyć względne ... ja rzadko wychodzę poza 8-9. Najwięcej problemów będą mieli właściciele nowych Harmanów tam gałka się kręci bez końca :-)

Rafał_Sz
07-03-2013, 09:52
Najwięcej problemów będą mieli właściciele nowych Harmanów tam gałka się kręci bez końca :-)
No właśnie. :)

robin102
07-03-2013, 22:22
To chyba dosyć względne ... .
Oczywiście, ale podpytywałem tak z ciekawości czy preferujecie ciche słuchanie czy głośniejsze i chodzi mi o takie aktywne, czyli siadam i słucham chociaż z jedną płytę od początku do końca, a nie tzw przy okazji gdzieś tam muzyka się sączy.

konopia
08-03-2013, 00:11
Robin zbyt skomplikowane pytanie zadajesz, dużo zależy od efektywność kolumn, od mocy wzmacniacza, od wielkości pomieszczenia.

NAD zazwyczaj pomiędzy godziną 9 a 10, i wtedy jest płyta od początku od końca przesłuchiwana, siedzę i słucham, powyżej 10 nie wchodzę bo było by za głośno.

Pianocraft w kuchni plumka sobie prawie cały czas (w 1/3 skali ma nie przeszkadzać w cichych rozmowach), odtwarza radio nadającą tylko muzykę rockową, muzyka tła do gotowania czy posiłków.

Słuchawki Byerdynamic, w tej chwili słucham, głośność jest wystarczając, słyszę wyraźnie i dokładnie to co słucham i jestem odizolowany od dźwięków otoczenia (teraz gra muzyka z serwisu deezer, w ten sposób sprawdzam czy dana płyta warta zakupu jest, jak jest to kupię i kolejne słuchanie już na "dużym zestawie") w zależności od danej płyty przesłucham całą lub tylko skaczę po utworach.

wilk325
08-03-2013, 10:00
Robin, zależy czym jest źródło;
jeżeli gramofon to tak między 10-12, ale jeżeli CD to więcej jak 10.30 nie wychodzę natomiast strumieniowiec to maks 10. Inaczej masz na wejściach MM/MC, na zbalansowanych i nie zbalansowanych. Poza tym niestety, ale sprzęty mają różną moc; nie wyobrażam sobie pieców odkręcić mocniej bo zakłócę dzwony na osiedlu ;).

MariuszJ
08-03-2013, 10:08
Moc i wzmocnienie to dwie różne rzeczy. Moc to zdolność do uzyskiwania wzmocnienia bez zniekształceń. Charakterystyka układu regulującego wzmocnienie (najczęściej przez tłumienie wejścia końcówki mocy) nie ma nic do mocy. Rozprawainie o "godzinach" jest trochę w stylu dzieciaków zaglądających do samochodów i sprawdzających ile który ma na liczniku ;)

!AGresT
08-03-2013, 10:11
Metalica, potem Górniak i Morcheba

Wstrząśnięty, nie zmieszany :)

robin102
08-03-2013, 15:18
Spoko spoko wszystko dla mnie jasne i przejrzyste w temacie techniki i wzmocnienia sygnału. Po prostu pytałem z ciekawości jakie preferencje macie do aktywnego słuchania, obrazując to mniej więcej położeniem gałki. Choć z drugiej strony parę wzmacniaczy które przeszło przez mój zestaw mniej więcej po ustawieniu np. na godz 9 czy 10 dawało w subiektywnym odczuciu te same natężenie dźwięku, w pomieszczeniu a przynajmniej zbliżone. Na godzinie 12 jeszcze nie byłem :)

Wstrząśnięty, nie zmieszany :smile:
Cohen dziś dostał wstrząsu jak poszedł do odtwarzacza dopiero po Golcach

konopia
09-03-2013, 11:16
Nie byłeś na 12? Ja byłem, syn ustawił, było zdecydowanie za głośno, czysto bez zniekształceń ale za głośno.

Ostatnio miałem szansę być na 17 ale w porę zauważyłem, że młody kręcił sobie gałeczkami. Kiedyś wpadłem na pomysł modyfikacji i pomazałem gałkę korektorem (tym z pędzelkiem) z daleka widzę czy nie przestawiona, opłaciło się zainwestować te dwie minuty czasu na wykonie projektu DIY ;)

!AGresT
10-03-2013, 18:07
Cohen dziś dostał wstrząsu jak poszedł do odtwarzacza dopiero po Golcach

Jesteś okrutny.

fafniak
11-03-2013, 10:36
Zakupiłem sobie DACa nostromo 4 - bardzo ciekawe i małe urządzenie :)
Wszystko pięknie działa ALE :
- wpadło mi do głowy wykorzystać stary tablet jako streamer plików audio i np. radia internetowego. Niestety podłączenie DACa kompletnie nie jest zauważane poprzez tablet (w przeciwieństwie do innych urządzeń). Czy jest moze jakaś znana metoda rozwiązania tego problemu? Tak żeby tablet wysłał dane poprzez usb do DACa ?

marekm
11-03-2013, 12:31
Z iPad'em nie ma problemu, natomiast Android wymaga root'owania.

Sporo informacji (instrukcje, soft, itd.) jest w necie.

fafniak
11-03-2013, 15:13
jakim cudem nie ma problemu jak ipad nawet złacza usb nie ma ?
Ten mój tablet to acer 501 -spokojnie rozpoznaje aparat ale już DACa niestety nie chce... :(

marekm
11-03-2013, 15:31
jakim cudem nie ma problemu jak ipad nawet złacza usb nie ma ?...(
... ale ma kabel "wejście Apple - USB"

Ten mój tablet to acer 501 -spokojnie rozpoznaje aparat ale już DACa niestety nie chce... :(Zrobisz root'ing i powinien widzieć.

fafniak
11-03-2013, 16:13
naczytałem się
naoglądałem - to jednak nie dla mnie :( - przynjmniej to co znalazłem jest zbyt trudne

grzegorzant
11-03-2013, 22:27
cena mocno podejrzana, pewnie jakaś lipa co ?
http://sklep.rms.pl/index.php?p8706,kolumny-stereo-roth-audio-oli-30-oli30-2szt&gclid=CNXpgtC_9bUCFcJZ3godDgIAoQ

Slon
12-03-2013, 00:37
http://sklep.rms.pl/index.php?p8706,kolumny-stereo-roth-audio-oli-30-oli30-2szt&gclid=CNXpgtC_9bUCFcJZ3godDgIAoQ

"Dostępność: Niedostępny (w przypadku zainteresowania prosimy o kontakt)"

sam sklep jest ok, byłem osobiście 2 razy, porządna obsługa

fafniak
12-03-2013, 10:35
http://allegro.pl/kolumny-dunskie-dali-suite-2-8-sklep-4800zl-i3084453998.html

http://allegro.pl/focal-jmlab-chorus-714s-714-s-glosniki-podlogowe-i3074155424.html

2 pierwsze z brzegu przykłady kolumn - trzeba tylko wiedzieć co się chce

robin102
12-03-2013, 12:48
Nie kupił bym tego za te pieniądze, a jeszcze się okaże , ze to cena za sztukę. Ni kupił bym boooo ... kolumienka słusznych rozmiarów a wazy tylko 12 kg czyli płyta MDF użyta to jakaś cienizna 1 góra 1,2 cm grubości, kosze głośników bankowo wykonane z plastiku. Dla porządku rzeczy kolumna tej wielkości ważyć winna 16-20 kg.
Za blisko 2 kzł idzie kupić naprawdę sensowne kolumny uznanych marek używane jak i nowe nawet.
Focale z tego linka sam bym kupił jak bym takie granie lubił
http://allegro.pl/focal-jmlab-chorus-714s-714-s-glosniki-podlogowe-i3074155424.html

grzegorzant
12-03-2013, 13:10
http://allegro.pl/kolumny-dunskie-dali-suite-2-8-sklep-4800zl-i3084453998.html

2 pierwsze z brzegu przykłady kolumn - trzeba tylko wiedzieć co się chce

Nie kupił bym tego za te pieniądze, a jeszcze się okaże , ze to cena za sztukę. Ni kupił bym boooo ... kolumienka słusznych rozmiarów a wazy tylko 12 kg czyli płyta MDF użyta to jakaś cienizna 1 góra 1,2 cm grubości, kosze głośników bankowo wykonane z plastiku. Dla porządku rzeczy kolumna tej wielkości ważyć winna 16-20 kg.
Za blisko 2 kzł idzie kupić naprawdę sensowne kolumny uznanych marek używane jak i nowe nawet.
Focale z tego linka sam bym kupił jak bym takie granie lubił

Waszą przewagą jest to, że WIECIE
Mnie nie starczy zycia aby przesłuchać wszystkie kolumny :)

robin102
12-03-2013, 14:04
Waga skrzynki to poważny i ważny parametr. Często i gęsto wielkoseryjna produkcje da się poprawić coś tam usprawnić. Ludzie grzebiący się w kolumnach potrafią nawet wielką serie trochę uzdatnić małym nakładem kosztów i pracy np przez usztywnienie skrzynki, dociążenie jej wewnętrznym balastem lub płytą z betonu czy z metalu tak tak robi się takie sztuczki. Jak skrzynia z za cienkiej płyty to już nic tu nie pomoże.
Te Dali z linku powyżej to nieliczne Dali które też warto by mieć. Bezpieczne brzmieniowo i efektywne kolumny. Powinny grać przyzwoicie z każdym wzmakiem i z prawie każdą muzyką dla normalnego, niezmanierowanego słuchacza będą cacy.

Jest sporo głośników do kupienia które można brać w ciemno, nie brać do głowy żadnych brewerii ujdioidiofilskich kupić wzmacniacz, sprawdzone kable glośnikowe, tani kabel sygnalowy i worek plyt i sluchać i słuchać

wilk325
12-03-2013, 14:19
Waga skrzynki to poważny i ważny parametr.

chroni też przed kradzieżą;)

Dlatego poczytaj tych co się znają :), ale nie ufaj do końca; to są ich zmysły a Twoje mogą być trochę inne. Za to kierunek już masz.

marekm
12-03-2013, 14:46
Po raz kolejny polecam giełdę HiFi.pl (http://www.hifi.pl/gielda/wyswietl.php?grupa=kolumny1000)

Konieczna jest odrobina cierpliwości, ale regularnie pojawiają się ciekawe oferty.

fafniak
12-03-2013, 16:56

Nie chodziło mi o to że trzeba znać wszystkie kolumny.
Chodzi bardziej o to co preferujesz.
Czy chcesz mieć kolumny które grają "jasno" co związane jest z uwypukleniem góry pasma i często odsunięciem środka i dołu (monitory KEFa iq3 grają bardzo detaliczną górą a środek jest troszkę wycofany - takie jest moje zdanie)
Focale to takie ADHD ;) góra jest bardzo detaliczna ale reszta pasma wcale nie jest zubożona

Czy wolisz "bezpieczne" kolumny grające równo - tutaj poleciłbym te DALI z linku
No i na koniec polecam polską firmę RLS - są czasem na allegro używki - choć ciężko trafić :)

Kwestia jaką masz elektronikę...

Zolty
21-03-2013, 17:18
Przyszedł czas przesiąść się z CD na pliki - szukam czegoś co pozwoliłoby odtworzyć pliki z HDD/USB/sieci i przerobić je na sygnał analogowy. DACów i innych net-odtwarzaczy sporo na rynku, ale niewiele ma możliwość odtwarzania prosto z podpiętego nośnika - a to dla mnie ważne, bo nie mam ochoty podpinać komputera żeby sobie posłuchać. Pudełko podpięte byłoby po RCA (stąd XLR nie jest konieczny) do wzmacniacza i dalej wiadomo. Próbowałem coś wygooglać i jedyne na co się natknąłem z wejściem USB umożliwiającym granie z nośnika to Marantz NA7004. Mam mieszane uczucia co do "klocków" tej firmy w tym przedziale cenowym.
Macie jakieś inne propozycje - budżet powiedzmy do 2.5 kPLN (może z lekkim naddatkiem jak się "napalę")?

Odtwarzanie "Flaków" z sieci i nośnika to warunek niezbędny.

MariuszJ
21-03-2013, 17:49
Squeezebox

marekm
21-03-2013, 18:47
Squeezebox
+1

sevenoo
23-03-2013, 21:21
pioneer n-50, mp3,flaczki, vtuner, airplay,dac i juz jest gapeless.

Zolty
24-03-2013, 02:30
Prawie zanabyłem tego n-50, ale w końcu stanęło na CA StreamMagic'u - czekam na srebrną wersję, powinienem dostać we wtorek.

wilk325
24-03-2013, 12:18
pioneer n-50, mp3,flaczki, vtuner, airplay,dac i juz jest gapeless.

tylko nie mp3 :(
flaczki rozumiem :)

Zolty
24-03-2013, 18:40
Mp3 też musi być - takie pliki z gadaniem mam, a nie bardzo chciałoby mi się bawić w konwersję z MP3 na FLAC (24/192) ;)
Do muzyki tylko "podroby".
BTW - do ripowania nadal EAC, czy pojawiło się coś szybszego a równie dobrego (jakiś Fuj Bar 2000 czy cuś)?

wilk325
24-03-2013, 19:35
BTW - do ripowania nadal EAC, czy pojawiło się coś szybszego a równie dobrego (jakiś Fuj Bar 2000 czy cuś)?

ja korzystam z :http://www.poikosoft.com/ baaardzos obie chwalę

Zolty
24-03-2013, 21:36
Dzięki za namiar - zaobaczymy czy mnie obsługa nie przerośnie. ;)

sevenoo
29-03-2013, 10:55
wilk325: MP3 musi być bo wiesz moja kobitka czasem słucha;)
i najwazniejszy airplay ... :) bo teraz muzyki się z iphone slucha:)
natomiast co to tego pioneera to jestem szczerze zaskoczony z jakosci nawet przy wspomnianym wyzej airplayu.
Co najwazniejsze nie narzuca swoich charakterystyk na utwory / jest bardzo neutralny.

till
16-04-2013, 19:06
Witam,

prowadzę z żoną szkołę (podstawówka z przedszkolem) i w jednej z sal chcemy urządzić taką niby "salę kinową". W związku z tym ma prośbę - jak nagłośnić taką salę? Jak to oświata, budżet mamy ograniczony - ok. 4 tys zł na kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz DVD/BR (z odtwarzaniem .avi). Szukałem na allegro gotowych zestawów kina domowego, ale może uda się znaleźć coś fajniejszego dzięki waszej pomocy. Sala ma 60 m2, (6mx10m). Dzięki.

shaolin
17-04-2013, 09:15
Taka ciekawostka bo nie udzielam sie w tym watku:

Moj zolty pokazal mi 'audiofilski' drucik USB z US&A...
http://img27.imageshack.us/img27/1630/drutq.jpg

Nowy kosztowal 3549$, aktualnie wiecej bo dostepny tylko z drugiej reki (zmarlo sie producentowi)... ;)

!AGresT
17-04-2013, 09:19
Mnie bardziej ciekawią te rysuneczki obok.

Onsajt
17-04-2013, 23:46
Taka ciekawostka bo nie udzielam sie w tym watku:

Moj zolty pokazal mi 'audiofilski' drucik USB z US&A...
http://img27.imageshack.us/img27/1630/drutq.jpg

Nowy kosztowal 3549$, aktualnie wiecej bo dostepny tylko z drugiej reki (zmarlo sie producentowi)... ;)

Bardzo ciekawe....

shaolin
18-04-2013, 05:06
!AGresT to jest moja robota ;)

Onsajt to nie jest ciekawe, to jest smutne, ze ludzie daja sie tak nabrac (czyt. jak masz kabel za 3.5k$ to masz nagle +1000 do jakosci dzwieku ;)) :D ale nie bede kontynuowal watku, zeby tu nie smiecic :D

Yanluk
18-04-2013, 13:33
Witam,

prowadzę z żoną szkołę (podstawówka z przedszkolem) i w jednej z sal chcemy urządzić taką niby "salę kinową". W związku z tym ma prośbę - jak nagłośnić taką salę? Jak to oświata, budżet mamy ograniczony - ok. 4 tys zł na kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz DVD/BR (z odtwarzaniem .avi). Szukałem na allegro gotowych zestawów kina domowego, ale może uda się znaleźć coś fajniejszego dzięki waszej pomocy. Sala ma 60 m2, (6mx10m). Dzięki.

Aplituner plus do tego zestaw głośników. Amplituner Yamahy w okolicach 1500zl można kupić do tego odtwarzacz i zostanie jakieś 2000 na głośniki. Żadna rewelacja to nie je będzie ale do oglądania filmów dla dzieciaków jak najbardziej.
Obstawiam ze w grę nie wchodzi sprzęt używany.

till
18-04-2013, 21:10
A głośniki jakiej firmy? Polecacie jakiś sklep internetowy, który doradzi laikowi co i jak?

RAF7705
19-04-2013, 10:13
Ja do Yamahy kupiłem wharfedale, brytyjskie głośniki.
Model xarus xr - 5000.
Są na amazonie i w na ebuy.
Wysyłka na Europę.
Za 380 funtów masz 4 nówki.
Jak dla mnie grają ładnie i mają moc.

Yanluk
20-04-2013, 02:59
A głośniki jakiej firmy? Polecacie jakiś sklep internetowy, który doradzi laikowi co i jak?

YAMAHA RX-V373 5.1 + 5.1 JBL LOFT na allegro taki zestaw okolo ~3500 do tego odtwarzacz i bedzie ok.

konopia
20-04-2013, 09:39
YAMAHA RX-V373 5.1 + 5.1 JBL LOFT na allegro taki zestaw okolo ~3500 do tego odtwarzacz i bedzie ok.

Qrwa chłopie, bez jaj!

Przecież pytający wyraźnie napisał, że tam jest 60m2, tego nie da rady nagłośnić takim zestawem.
Ten ampli nie da więcej niż dwadzieścia parę wat na kanał przy równomiernym obciążeniu.
Będzie chciał dać głośniej i przesteruje i będzie masakra a nie kino, i jeszcze będzie mógł spalić gwizdki.

IMO za te pieniądze nie da się w takim pomieszczeniu zrobić kina domowego.
Do nagłośnienia 60m2 zwykły ampli nie wystarczy.
Załóżmy, ze pomieszczenie ma 2,5 m wysokości, to daje kubaturę 150m3. (choć pewnie pomieszczenie jest dużo wyższe, klasy szkolne na ogół są dużo wyższe).

Np. certyfikat THX ultra2 jest dla urządzeń przeznaczonych do nagłośnienia pomieszczeń o kubaturze 3000 cubic feet = 85 m3.
Tu mamy przestrzeń dużo większą, w normalny domowy sposób (kino domowe = amplituner + zestaw kolumn) dobrze nagłośnić tego nie da. Taką instalację trzeba niestety przeliczyć i szukać wśród sprzętu "profesjonalnego" (nie domowego) będzie dużo taniej niż pójście w pseudo hajendowe wielokanałowe końcówki mocy itp., profesjonalny w sensie przystosowany do większych pomieszczeń i odpowiednio dobrany, do tego niezbędna będzie adaptacja akustyczna pomieszczenia, choćby ciężkie kotary.

Nie ma w szkole jakiś starych kolumn do zagospodarowania i wzmacniacza "imprezowego" do tego? Kiedyś przecież w szkołach robiono dyskoteki? Jak nie ma kasy to trzeba improwizować, taki zestaw nagłośnił by to pomieszczenie. Co tam leży w magazynach?

Wyświetlacz, najlepszym rozwiązaniem byłby projektor podpinany pod komputer, wtedy nie tylko płyty, pliki, ale i całą reszta. Przy 10m ważna jest wielkość.

Może warto by się postarać o dotację na zrobienie sali multimedialnej?
Ale przede wszystkim pytanie o to jak nagłośnić takie pomieszczenie trzeba zadać ludziom którzy takie rzeczy zawodowo robią, a nie na forum gdzie przeciętny pokój do 30m2.
Można znaleźć w necie firmy, wyślij zapytanie o to co proponują, nie podawaj swojego budżetu, zaobaczysz co ci zaproponują.

Rafał_Sz
20-04-2013, 10:23
Osobiście odpuściłbym sobie dźwięk wielokanałowy i zainwestował w kolumny estradowe plus wzmacniacz estradowy plus mikser plus BR. Dzieciaki zdecydowanie bardziej docenią to, że słyszą co mówią postacie w filmie niż wątpliwe efekty ledwo słyszalnych efektów przestrzennych. Do tego proponowany zestaw świetnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju przedstawieniach czy innych uroczystościach, także na zewnątrz budynku. Skontaktuj się np. z http://fabrykadzwieku.pl/ , skomponują Ci odpowiedni zestaw.

fafniak
20-04-2013, 10:37
Osobiście odpuściłbym sobie dźwięk wielokanałowy i zainwestował w kolumny estradowe plus wzmacniacz estradowy plus mikser plus BR. Dzieciaki zdecydowanie bardziej docenią to, że słyszą co mówią postacie w filmie niż wątpliwe efekty ledwo słyszalnych efektów przestrzennych. Do tego proponowany zestaw świetnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju przedstawieniach czy innych uroczystościach, także na zewnątrz budynku. Skontaktuj się np. z http://fabrykadzwieku.pl/ , skomponują Ci odpowiedni zestaw.

Lubie to... +1 ;)
Proponowanie wielokanałowca domowego do tak dużych pomieszczeń to błąd a proponowanie najniższego modelu to już ....

Najlepszm wyjściem będzie to co proponuje rsz

till
20-04-2013, 11:42
Faktycznie, to, co proponuje rsz wydaje się najbardziej sensowne. W szkole nie było żadnego sprzętu, gmina przed przekazaniem nam budynku (jesteśmy szkołą niepubliczną) wyczyściła go z wszystkiego, co miało jakąś wartość. Od jednego z rodziców, który ma zespół (wesela itp.), dostaliśmy wczoraj wzmacniacz. W poniedziałek napiszę jaki to model i może w oparciu o niego coś da się zrobić. Wielkie dzięki za odzew :)

till
23-04-2013, 09:40
Witam ponownie,

wzmacniacz, który mamy to Yamaha Emx 312 sc, taki jak w tym linku (wrzucam poglądowo): http://muzyczny.pl/113330_Yamaha-EMX-312-SC-powermikser-2x300W4Ohm.html
Jakie głośniki do tego się nadają, by nagłośnić salę o której pisałem (60 m2, 3 m wysokości), przy okazji wykorzysta się to przy jakichś uroczystościach.

Mamrot
23-04-2013, 15:06
Kup dedykowane, takie jake w tym linku (http://muzyczny.pl/134672_Yamaha-EMX-312-SC-SET-1-zestaw-naglosnieniowy-2x300W.html)
Przy tej mocy i głośnikach tubowych, nagłośnisz bez problemu taką kubatyrę.

Slon
02-11-2013, 00:02
Odkopię temat.
Poszukuję gramofonu, używki za ok 500-600zł. Polecicie coś konkretnego? Czy przedwzmacniacz będzie konieczny?
Reszta zestawu to Tannoye M2.5 napędzane starym Rotelem

konopia
02-11-2013, 10:49
Przedwzmacniacz?
To zależy cy twój wzmacniacz ma wejście ma gramofon czy nie, sprawdź z tyłu czy jest - "PHONO"
Te 600 to masz na całość, z wkładką?

tu masz link do forum vinylowców -http://www.winyl.net/viewforum.php?f=46

Slon
02-11-2013, 11:28
PHONO jest.
Powiedzmy, że 600 na całość.

wilk325
02-11-2013, 11:34
Odkopię temat.
Poszukuję gramofonu, używki za ok 500-600zł. Polecicie coś konkretnego? Czy przedwzmacniacz będzie konieczny?
Reszta zestawu to Tannoye M2.5 napędzane starym Rotelem

Oj strasznie ciężki i śliski temat :).
Czy Rotel ma wbudowany pre, a jeżeli tak to do jakich wkładek? MM czy MC.
Jeżeli nie to będzie potrzebny przedwzmacniacz :(.
Z przedziału cenowego, który podałeś poza "polskimi" typu Daniel, Fryderyk ciężko będzie coś znaleźć. Fajny byłby Thorens 160, lub 320 ale chyba nie ta cena.

fafniak
02-11-2013, 11:52
rozumiem że używane...

http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-p1-1-edycja-stan-idealny-i3656699414.html
trzeba by się dopytać czy warto ale firma solidnie produkująca a i części nie są kosmicznie drogie lub nie do dostania
thorens - dobry wybór - dobrze i drogo

Slon
02-11-2013, 11:58
Czy Rotel ma wbudowany pre, a jeżeli tak to do jakich wkładek? MM czy MC.

nie mam pojecia :( Pogrzebalem w necie, nic nie znalazlem. Mam schemat, ale nie mam pojecia czy i jak da sie z niego to odczytac :)

O Thorensie mowil mi znajomy, bede przygladal sie ofertom.

Fafniak - tak, tylko uzywki.

edit:

cos wygrzebalem:

Input sensitivity: 2.5mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 80dB (MM), 100dB (line)

Nie mam pojecia czy to, o co pytales :)
Info stad:
http://www.hifiengine.com/library/rotel/ra-820.shtml

Oznaczenie RA-820AX

fafniak
02-11-2013, 12:06
czyli MM - to co najtańsze i najpopularniejsze

Pamiętaj że nie każdy thorens = cud miód i orzeszki :)

Slon
02-11-2013, 12:29
czyli MM - to co najtańsze i najpopularniejsze

Pamiętaj że nie każdy thorens = cud miód i orzeszki :)

Które thorensy warte są uwagi?

freefly
02-11-2013, 12:48
rozumiem że używane...

http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-p1-1-edycja-stan-idealny-i3656699414.html
trzeba by się dopytać czy warto ale firma solidnie produkująca a i części nie są kosmicznie drogie lub nie do dostania
thorens - dobry wybór - dobrze i drogo

Niedawno był Marantz:http://allegro.pl/gramofon-marantz-6170-gold-rarytas-gwarancja-i3594548392.html za 429PLN.
Czasami można trafić coś trafić.

wilk325
02-11-2013, 13:21
Z ale.... na tą chwilę to bym się zastanowił nad:
1. http://allegro.pl/micro-seiki-dd-22-gwarancja-i-rachunek-i3667182693.html
2. http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-p1-1-edycja-stan-idealny-i3656699414.html
3. http://allegro.pl/gramofon-kd-207o-vintage-i3669011078.html
4. http://allegro.pl/gramofon-hitachi-ps-38-direct-drive-rarytas-vintag-i3663629677.html
5. http://allegro.pl/gramofon-metz-mecasound-tx4963-micro-seiki-dq-44-i3677112929.html
Z thorensów to modele 160 i 3xx ( 318, 320 ).

robin102
02-11-2013, 14:36
Rafał co z Tobą ? Starzejesz się czy co :D

Slon
02-11-2013, 17:43
Rafał co z Tobą ? Starzejesz się czy co :D

Nie smiej sie, tylko wspomoz czlowieka w potrzebie ;)

Niedawno był Marantz:http://allegro.pl/gramofon-marantz-6170-gold-rarytas-gwarancja-i3594548392.html za 429PLN.
Czasami można trafić coś trafić.

ponownie jest, tym razem za 399. Dobre to?

Budziko
02-11-2013, 20:22
Panowie, krótko i precyzyjnie.
Chcę zorientować się w kwestii amplitunera z głośnikami.
Pomieszczenie 25m2, zestaw stereo.
Podpięta konsola, TV. Cel głownie słuchanie muzyki - płyty, pendrive, radio.
Miałem zakupić magiczną wieżę mającą wszystko ale zapytam Was jeszcze o zdanie.

fafniak
02-11-2013, 20:49
amplituner - po co ?

robin102
02-11-2013, 21:21
Jak po co :) do muzyki filmowej ;)

Zolty
02-11-2013, 21:48
Kiedys daaawno temu byly amplitunery stereo - taki wzmacniacz z wbudowanym tunerem. Chyba o to chodzi pytajacemu - wspominal o sluchaniu radia. Jestem z pokolenia poznego Gomulki to jeszcze pamietam... ;)
Kiedys Harman Kardon mial w ofercie dwa (HK 3390 i 3490), jeszcze sa na ich stronie. Do 25 metrow odpuscilbym sobie wszelki mikro wieze all-in one, male monitorki nie naglosnia takiego pomieszczenia a duzych taki mikro wzmacniaczyk nie uciagnie. (Chyba ze kupisz ATCSIACD za jedyne 17 tys PLN i to bez wbudowanego tunera).

MariuszJ
02-11-2013, 22:04
Amplituner (stereo) to wszak tylko i wyłącznie dobudowanie do wzmacniacza modułu odbiornika FM. Są jeszcze firmy, które dbają o odpowiednią estymę takiego produktu, nie szukając daleko Magnum Dynalab.

Jeżeli chodzi o produkty masowe, nie sądzę, żeby była jakaś istotna różnica między wzmacniaczem a amplitunerem w którym tunera nie używamy.

Sam jednakowoż posiadam jedynie ze względów sentymentalnych stare lampowe Eico, które bardziej jest elementem estetycznego wyposażenia wnętrza niż funkcjonalnym gadżetem. Radia słucham z netu, przez Squeezeboxa.

freefly
02-11-2013, 22:09
Kiedys daaawno temu byly amplitunery stereo - taki wzmacniacz z wbudowanym tunerem. Chyba o to chodzi pytajacemu - wspominal o sluchaniu radia. Jestem z pokolenia poznego Gomulki to jeszcze pamietam... ;)
Kiedys Harman Kardon mial w ofercie dwa (HK 3390 i 3490), jeszcze sa na ich stronie. Do 25 metrow odpuscilbym sobie wszelki mikro wieze all-in one, male monitorki nie naglosnia takiego pomieszczenia a duzych taki mikro wzmacniaczyk nie uciagnie. (Chyba ze kupisz ATCSIACD za jedyne 17 tys PLN i to bez wbudowanego tunera).

Chyba nie będzie organizował dyskotek, tylko słuchał muzyki pewnie z dwóch, trzech metrów metrów. Po co ma nagłaśniać całe pomieszczenie. Żeby dobrze słyszał, gdy do kibla pójdzie.

robin102
02-11-2013, 22:32
Kurde, a jak nie nagłośnić całego pomieszczenia co by się nuty nie zmieszały :D . Na połówce pani moja ogląda "M jak wolność", a na drugiej ja słucham Judast Priest. Zdradź mi ten patent :)

;)

freefly
02-11-2013, 23:26
Kurde, a jak nie nagłośnić całego pomieszczenia co by się nuty nie zmieszały :D . Na połówce pani moja ogląda "M jak wolność", a na drugiej ja słucham Judast Priest. Zdradź mi ten patent :)

;)

Wynieś telewizor do kuchni. :wink:

Zolty
02-11-2013, 23:54
Chyba nie będzie organizował dyskotek, tylko słuchał muzyki pewnie z dwóch, trzech metrów metrów. Po co ma nagłaśniać całe pomieszczenie. Żeby dobrze słyszał, gdy do kibla pójdzie.

Nawet z minimonitorkow z 13 centymetrowymi glosnikami "niskotonowymi" da sie zagrac glosno w takim pomieszczeniu, mocowo wystarczy kilka pewnie watow.
Tyle ze nie o natezenie dzwieku chodzi a o jego jakosc. Niestety im wieksza kubatura tym wieksze "pudla" sa potrzebne, bo moze basu nie uswiadczyc. Do plumkania w tle to i malenstwa wystarcza, tyle ze jeszcze nie natknalem sie na mikro wieze ktora zagralaby przyzwoicie.

W ramach rozwiazywania problemu "polowki" ogladajacej nalogowo BBC zakupilem ostatnio wzmacniacz sluchawkowy i dobralem do tego sluchawki ktorych brzmienie najbardziej mi odpowiadalo.

Efekt - zaden, bo sluchawki sa typu otwartego i slychac je w odleglosci 3 metrow ode mnie. Przyjdzie wyniesc TV, albo siebie... ;)

Lena&TheShadow
02-11-2013, 23:57
Tanio i dobrze to HK AVR4000 lub 4500. Do tego Elac ELR-115MKII(EL-3000) lub EL 130.

grzegorzant
03-11-2013, 00:12
spotkał się ktoś z Was z takim "kombajnem" ? :)
http://www.q21.pl/yamaha-r-n500.html

fafniak
03-11-2013, 02:10
Tanio i dobrze to HK AVR4000 lub 4500. Do tego Elac ELR-115MKII(EL-3000) lub EL 130.

Polecanie do stereo wzmacniacza wielokanałowego.... to zbrodnia

Lena&TheShadow
03-11-2013, 10:14
To co napisałeś to jakiś XXIw. zabobon, zwłaszcza biorąc pod uwagę tę akurat serię amplitunerów.
HK4500 ma prawie 50A zapasu prądowego w trybie stereo.

Ktoś używa aparatu fotograficznego do filmowania ? Przecież to aparat, to zbrodnia. Lepiej kupić kamerę.

Do tego może sobie dokupić na tył Elac Cool (150zł) i coś na środeczek i od czasu do czasu koncercik sobie obejrzy z dźwiękiem w DTS.
Puryzm, kable z miedzi beztlenowej to raczej jakieś zaburzenia kompulsywne.
Poza tym jak się nie znam, mój były jako, że inżynier dźwięku z wykształcenia i zamiłowania miał do tego jakąś teorię ale przecież nie mogę wam odbierać zabawy.

robin102
03-11-2013, 10:24
Tyle nowoczesności i tylko za dwa tysie :) nieodzowne by było tego posłuchać, bo dla wielu słuchaczy może być fajnym rozwiązaniem.

fafniak
03-11-2013, 10:49
To co napisałeś to jakiś XXIw. zabobon, zwłaszcza biorąc pod uwagę tę akurat serię amplitunerów.
HK4500 ma prawie 50A zapasu prądowego w trybie stereo.

Ktoś używa aparatu fotograficznego do filmowania ? Przecież to aparat, to zbrodnia. Lepiej kupić kamerę.

Do tego może sobie dokupić na tył Elac Cool (150zł) i coś na środeczek i od czasu do czasu koncercik sobie obejrzy z dźwiękiem w DTS.
Puryzm, kable z miedzi beztlenowej to raczej jakieś zaburzenia kompulsywne.
Poza tym jak się nie znam, mój były jako, że inżynier dźwięku z wykształcenia i zamiłowania miał do tego jakąś teorię ale przecież nie mogę wam odbierać zabawy.

Nie zabobon tylko doświadczenie - wystarczy raz posłuchać tych samych kolumn, źródła podłączając na przemian prawdziwy wzmacniacz stereo i wielokanałowca. Ja wyleczyłem się z tej bzdury (wielokanałowiec) mniej więcej rok temu. Nawet stareńki NAD 317 skopał niemiłosiernie dupsko amplitunerowi.

MariuszJ
03-11-2013, 10:57

Na podstawie specyfikacji - bardzo funkcjonalne urządzenie.
A jak gra? Zapewne jak wszystko inne...
Podoba mi się.

robin102
03-11-2013, 11:35
..NAD 317 skopał niemiłosiernie dupsko amplitunerowi. ale to stary i jeden z lepszych wzmacniaczy.

fafniak
03-11-2013, 11:53
co nie zmienia sytuacji że skopany wielokanałowiec znalazł już dawno nowego właściciela - został zamieniony na DACa :)

grzegorzant
03-11-2013, 11:56
Tyle nowoczesności i tylko za dwa tysie :) nieodzowne by było tego posłuchać, bo dla wielu słuchaczy może być fajnym rozwiązaniem.

Właśnie właśnie

freefly
03-11-2013, 11:59

Część z nas jest tu właśnie dla zabawy. ;)

fafniak
03-11-2013, 12:06
a ponieważ nikt nie robi prezentów to wsadzanie kolejnych elementów/funkcjonalnosci musi odbić się na reszcie.... czyli brzmieniu :)

MariuszJ
03-11-2013, 12:20
a ponieważ nikt nie robi prezentów to wsadzanie kolejnych elementów/funkcjonalnosci musi odbić się na reszcie.... czyli brzmieniu :)

Komunały.

Można pociągnąć w drugą stronę - separacja elementów toru dźwiękowego może powodować niedopasowania prądowe oraz skutkować problemami z masą. I to naprawdę słychać.

Wzmacniacz akustyczny, bez względu na technologię w której jest wykonany, jest urządzeniem niewiele bardziej skomplikowanym od czajnika. Sprzedać go można masowo w tej chwili dzięki 1) zwiększeniu funkcjonalności 2) wypełnieniu obudowy audiofilskim powietrzem. Ja wybieram to pierwsze.

fafniak
03-11-2013, 12:54
Komunały.

Można pociągnąć w drugą stronę - separacja elementów toru dźwiękowego może powodować niedopasowania prądowe oraz skutkować problemami z masą. I to naprawdę słychać.

Wzmacniacz akustyczny, bez względu na technologię w której jest wykonany, jest urządzeniem niewiele bardziej skomplikowanym od czajnika. Sprzedać go można masowo w tej chwili dzięki 1) zwiększeniu funkcjonalności 2) wypełnieniu obudowy audiofilskim powietrzem. Ja wybieram to pierwsze.

acha...
zapomniałeś o 3 opcji - zbudowaniu z dobrych elementów - dopasowanych do siebie by uzyskać lepsze/pełniejsze brzmienie lub coś co nazwijmy "firmowe" brzmienie

jest kupę sprzętów które "audiogfilskiego powietrza" mają baardzo niewiele - ale faktem jest że dla mas pracujących ważne jest to żeby prało grało i gwizzdało ;)

pewnie dlatego też używasz tylko uniwersalnych szkieł typu 28-300 ?

edytka:
Co do tej "prostoty" wzmacniacza - owszem to prawda w ogólnym zarysie/idei/funkcji/pracy - tak jest to proste - w konkretnych rozwiązaniach to skomplikowana sprawa.

Kolekcjoner
03-11-2013, 14:26
Komunały.

No cóż to co napisałeś to też w dużym stopniu ogólniki.
Zrobienie np. dobrego zasilania we wzmacniaczu to wcale nie taka prosta (i tania) sprawa. To jest zresztą największa bolączka tzw. Amplitunerów.
Co do separacji i brumów (pewnie to miałeś na myśli) - stosunkowo łatwo sobie można z tym poradzić 8-).

MariuszJ
03-11-2013, 15:35
No cóż to co napisałeś to też w dużym stopniu ogólniki.
Zrobienie np. dobrego zasilania we wzmacniaczu to wcale nie taka prosta (i tania) sprawa. To jest zresztą największa bolączka tzw. Amplitunerów.
Co do separacji i brumów (pewnie to miałeś na myśli) - stosunkowo łatwo sobie można z tym poradzić 8-).

Oczywiście, że ogólniki. Chyba nie zrozumiałeś chwytu erystycznego.

Po prostu są rzeczy zrobione dobrze oraz reszta. Nie sądzę, żeby ta yamaha była zrobiona źle, a w szczególności aby miała JAKIKOLWIEK wpływ na dźwięk, podłączona do gównianych kolumn, w nieprzygotowanym akustycznie pomieszczeniu i wzmacniając muzykę nagraną nie pod audiofilski target.

Zasilanie? Bułka z masłem. Inżynierskie problemy sprzed wojny. Światowej, no niech Ci będzie, drugiej.

Kolekcjoner
03-11-2013, 17:10
Oczywiście, że ogólniki.

No to cieszę się że w przynajmniej jednej kwestii się zgadzamy :lol:.

wilk325
03-11-2013, 18:06

Mogę prosić więcej szczegółów?
Mam w tej chwili na odsłuchach:
1. Trafo Air Tight ATH-2A
2. Pre Air Tight ATE-2005
oba właśnie baardzo brumią :(, a zestaw ponoć Hi-END bo cena na bank. Nie dość że składane w Japonii do tego ręcznie i taki knot ;).

freefly
03-11-2013, 18:35
oba właśnie baardzo brumią :(, a zestaw ponoć Hi-END bo cena na bank. Nie dość że składane w Japonii do tego ręcznie i taki knot ;).

Mechaniczny przydźwięk (brum) z transformatora, czy słychać w głośnikach, bo nie określiłeś jasno.

MariuszJ
03-11-2013, 18:52

Obstawiam składową stałą, jeżeli brumią Ci oba urządzenia.
http://www.audiostereo.pl/moja-nowa-sieciowka-13kg_29861.html
Niekoniecznie kondycjoner załatwi sprawę, za to DC-killer za grosze - pewnie tak.

Tym niemniej cała sprawa pokazuje bezsens sprzętowej odmiany audiofilii, skupiającej się często na poprawie detali w miejscach o istotności marginalnej dla finalnego odbioru.

wilk325
03-11-2013, 19:33
Mechaniczny przydźwięk (brum) z transformatora, czy słychać w głośnikach, bo nie określiłeś jasno.

po zamianie trafa Ortofona SE 80 na trafo Air pojawiło się brumienie.
Po zamianie pre Avida na Pre Air to samo.
Po zamianie trafa Ortofona i pre Avida na trafo i pre Air brumienie.
Co by nie było, kable zasilające jak poprzednio, kable RCA te same, urządzenia uziemione ( próba bez uziemień też zrobiona ). Podłączane przez kondycjoner, listwę jak i prosto z gniazdka ( choć do sprzętu mam niezależną linię i rozdzielnię ).

freefly
03-11-2013, 19:51
Szukaj info o pętli masy w takim razie.

Kolekcjoner
03-11-2013, 20:16

Pierwsze co trzeba sprawdzić to czy nie brumią same urządzenia. Drugie zmierzyć uziemienie - to najczęstsza przyczyna problemów w domowym sprzęcie. Trzecie zastosować najprostszy separator mas na trafie. Jeśli pomoże to znaczy że jest pętla mas którą można wyeliminować albo trafem albo odpowiednio zakończonymi przewodami.

W sprzęcie scenicznym radzenie sobie brumami to chleb powszedni. Tyle że tam codziennością są połączenia symetryczne i odcinanie masy niemal na każdym urządzeniu.

gALL
04-11-2013, 14:40
A gdzie jest masa przy pradzie przemiennym? Masa jest w ukladach pradu stalego, tylko i wylacznie.

Kolekcjoner
04-11-2013, 22:39
Wiadomo że chodzi o uziemienie - skrót myślowy taki ;).

meehoo
04-11-2013, 22:49
Panowie, krótko i precyzyjnie.
Chcę zorientować się w kwestii amplitunera z głośnikami.
Pomieszczenie 25m2, zestaw stereo.
Podpięta konsola, TV. Cel głownie słuchanie muzyki - płyty, pendrive, radio.
Miałem zakupić magiczną wieżę mającą wszystko ale zapytam Was jeszcze o zdanie.

Mam HK 3490 i polecam. Do tego np. Monitor Audio, są teraz fajne promocje na np. model RX6. Na takie pomieszczenie będzię mocy z zapasem.

Slon
04-11-2013, 23:25
wilk325 - a co powiesz na takie cos http://tablica.pl/oferta/thorens-td-146-ID44KIp.html#e2a29008be
Pogrzebalem troche i jest to podobno to samo co TD-160, tylko z pol-automatycznym ramieniem

lub takie cos: http://allegro.pl/show_item.php?item=3664330657
Pytalem sprzedawce - jest to lenco B55 z ramieniem od L75s

wilk325
05-11-2013, 19:33
To Lenco do mnie bardziej przemawia właśnie ze względu na ramię :)

gALL
06-11-2013, 00:26
Wiadomo że chodzi o uziemienie - skrót myślowy taki ;).

Tak? Uziemiasz cokolwiek w swojej istalacji poza punktem rozdzialu N i PE w zlaczu kablowym w przylaczu do sieci dystrybucyjnej? Nie sadze, nawet uzmienie tego punktu rozdzialu nie jest wymagane przepisami i kwestiami technicznymi sieci zasilajacej w ukladzie TN-C-S. Poza tym o ile dobrze pamietam to uziemienie ma i tak miec rezystancje do 10Ohmow.

Chyba, ze masz siec w ukladzie TT, choc ten uklad nie jest czesto spotykany w polskich warunkach, wtedy inna rozmowa ale tez nie taka skomplikowana jak sie wydaje.

Dobrze wykonana instalacja elektryczna w ukladzie TN-S, z ciagloscia przewodu ochronnego (PE), poprawnie wykonanymi polaczeniami wyrownawczymi zapobieglaby 99% problemow z brumiemiem i przydzwiekami sieci.

Kolekcjoner
06-11-2013, 00:44
Oczywiście. Bardzo często uziemiamy się na imprezach. To właśnie jeden ze sposobów na radzenie sobie z brumami.
A tak w ogóle to ja na szczęście nie pracuję z osobami które są tak upierdliwe w kwestii nazewnictwa i jak mówię elektrykowi że mamy problem z "masą" to zamiast się czepiać bez sensu przystępuje do działania :).

BTW: chciałbym poznać te dobrze wykonane sieci bo gdzie się nie obrócić to są problemy.

gALL
06-11-2013, 10:14
Wine ponosza wszyscy od inwestorow poprzez projektantow do wykonawcow. Ile razy slyszalem ... a musze kupowac te szyne wyrownawcza, bo ona kosztuje xxx, albo, po co ma Pan/Pani placic za to jak wezme i zrobie ja sam (sic!). A projektant nie widzi roznicy pomiedzy polaczeniami wyrownawczymi a przewodem ochronnym itd... Taka juz jest rzeczywistosc w kontaktach z ludzmi ktorzy wydaja krocie na budowe domu ale oszczedzaja na instalacji elektryczno-teletechnicznej bo ochronniki za drogie, osprzet renomowanej firmy za drogi i kupuja tanizne nie majaca nawet znaku CE (ma CE ale China Export) a potem, kupuja sprzed AV za tysiace ale gra jak taki za 100zl. Ale tez sami uzytkownicy nie sa bez winy, wtykajac do gniazdek kazde badziewie z dalekiej Azji, nie spelniajace zadnych wymagan co do siania po sieci harmonicznymi czy naszpikowanie domow energo-elektronika i odbiornikami nielinowymi. Wine tez ponosza producenci urzadzen AV, czesto montujac tansze rozwiazania w ukladach zasilajacych. Chcemy miec super ale nie chcemy za to super placic od poczatku, tylko za ostanie urzadzenie w szeregu.

Czesty obraz to sprzet AV za dziesiatki tysiecy a instalacja aluminowa na 3 bezpiecznikach automatycznych pamietajacych lata 70te poprzedniego wieku, przewod PEN w strzepach bo ukryszyl sie. Ale wymiana instalacji jest droga, bo to remont calego mieszkania.

Czepiasz sie mnie, ze staram sie nazywac rzeczy po imieniu, a jak prawnikowi powiesz ze chcesz odejsc od partnerki na chwilke majac na mysli separacje i dostaniesz rozwod, to juz tak rozowo nie bedzie. Przeciez to prawie to samo.

A dlaczego transformator buczy? :)

sinner
06-11-2013, 16:30
może ktoś doradzić wzmacniacz może być stary model, ( najlepiej jak najtańszy ) który ma wejście optyczne ?

konopia
06-11-2013, 18:09
Stereo?
HK 3490 (amplituner stereo) nic lepszego w tych pieniądzach nie ma, mimo że stary.
Za więcej można zapolować na HK 990, mocny, powinien dać rade prawie każdym kolumną.
A może po prostu kup DACa z optykiem i podłącz do tego wzmacniacza co masz?

Lena&TheShadow
06-11-2013, 19:28
http://allegro.pl/amplituner-harman-kardon-avr-4000-i3672740440.html

Kolekcjoner
07-11-2013, 05:05
Czepiasz sie mnie, ze staram sie nazywac rzeczy po imieniu, a jak prawnikowi powiesz ze chcesz odejsc od partnerki na chwilke majac na mysli separacje i dostaniesz rozwod, to juz tak rozowo nie bedzie. Przeciez to prawie to samo.
Tak, bo żargonowa nazwa rozwodu to separacja - świetny przykład podałeś ;).

A dlaczego transformator buczy? :)

Nie wiesz?
Pod wpływem zmiennego pola magnetycznego zmienia rozmiary. Chyba się to nazywa magnetostrykcja o ile nie przekręciłem.
Może lepiej takie pytania zadawać gdzieś indziej bo to się dość słabo wiąże z tematem :).

sinner
07-11-2013, 14:19
bardzo dziękuje za podpowiedzi :)

Zolty
07-11-2013, 20:55
Prosze bardzo (mam nadzieje, ze wolno linkowac do innych for):
http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz-stereo-z-hdmi-lub-optycznym-wejsciem_106571.html

Kurtz
07-11-2013, 23:06
Mam dwa pytania, dotyczących kolumn, przedział cenowy - waga piórkowa.

1. Szukam głośników na biurko do komputera ( integra Realtek ALC889A ), do oglądania filmów i słuchania muzyki podczas pracy. Tanio. Nie spodziewam się super jakości i powalającej głębi czy idealnie klarownej sceny muzycznej, ale szukam czegoś co będzie oferowało znośny, na miarę możliwości neutralny dźwięk. Wydaje mi się, że zestaw 2.1 wystarczy, szczególnie przy ograniczonym budżecie. Nie chciałbym wydać więcej niż 300 PLN.

2. Mam kolumny Microlab solo 7c - będą służyć do słuchania muzyki po pracy, oglądania filmów na rzutniku. Lubie ich brzmienie i nie narzekam, do muzyki którą słucham, są akurat. Zastanawiam się, czy jest możliwość i sens dokupić do nich głośnik niskotonowy, pod filmy, gdzie mocne wyraźne basy jednak mogą dodać klimatu.

konopia
09-11-2013, 21:12
ad 2. potrzeba ci sub'a z wejściami wysokopoziomowymi, zródło dźwięku podpinasz do suba i z niego wychodzisz na głośniki. Nie wszystkie suby maja wejścia wysokopoziomowe. czy to ma sens to już musisz sam posłuchać.

IMO najlepsze suby robi velodyne.

sinner
13-11-2013, 21:03
spotkał się ktoś z przenośnym, małym odtwarzaczem mp3, który miałby bezprzewodowego pilota ???

MariuszJ
13-11-2013, 21:17
spotkał się ktoś z przenośnym, małym odtwarzaczem mp3, który miałby bezprzewodowego pilota ???

Nie bardzo rozumiem, co chcesz osiągnąć. Jak chcesz mieć przenośność, to najlepiej się sprawdza komplet pilot+odtwarzacz czyli po prostu jakiś grajek przenośny.

A jak chcesz mieć małe urządzenie + pilot lub smartfon do sterowania - http://www.whathifi.com/Review/Logitech-Squeezebox-Touch/ proponuję. Nie musisz mieć nawet NAS-a do zasilania w muzykę, możesz go karmić z USB.

sinner
13-11-2013, 22:25
Istnieją funkcjonalne zastosowania takiego zestawu, chodzi mi tylko o to czy ktoś zna taki sprzęt

jasiek52
15-11-2013, 17:25
A ja mam takie pytanko: co podłączyć do telewizora (plazma), żeby uzyskać w miarę przyzwoity dźwięk. Telewizor sam z siebie wydaje byle jaki głos, więc myślę o podłączeniu do niego wzmacniacza z dwoma kolumnami. Kino domowe (w sensie zestawu z pięcioma głośnikami) mnie nie interesuje, starczyłyby dwie podłogówki i wzmacniacz. Chcę wydać około 1000 zł i pytanie brzmi: Czy kupować coś nowego (jeśli tak to co?), czy nie lepsze byłyby używane - z propozycji na wiadomym portalu wybrałbym na przykład głośniki Koda EX 688F i wzmacniacz NAD 302 ?

konopia
15-11-2013, 18:28
A ta plazma ma w ogóle RCA audio out?

jasiek52
15-11-2013, 18:48
Ma :)

jasiek52
15-11-2013, 18:49
tzn źle mówię, dekoder ma - będzie to do dekodera podłączone

robin102
15-11-2013, 19:56
z propozycji na wiadomym portalu wybrałbym na przykład głośniki Koda EX 688F i wzmacniacz NAD 302 ?
siła dźwięku będzie z tego taniego zestawu

konopia
16-11-2013, 11:15
jasiek52 Do 1000 sensownego nowego nic nie kupisz.
NAD ma to do siebie, że zawsze jest dobry (moja prywatna opinia), ale połączenia z Koda nie słyszałem, w ogóle nie słyszałem kolumn Koda.

Tutaj martwił bym się o jakość dźwięku z tego dekodera, może być "szumnie" albo "studniowo", ale sam zobaczysz, zawsze można potem dokupić jakiś DAC.

Przy małym pokoju, do 12 m2 , do TV poszedł bym w głośniki komputerowe - Microlab solo 7c, bo mają kulturę grania.

grzegorzant
16-11-2013, 15:50
siła dźwięku będzie z tego taniego zestawu

a jak myślisz czy ten zestaw " Koda EX 688F " dałby radę z Yamahą R-N 500, którą już kupiłem ale narazie milczy :)
Wpadłem też na dziki pomysł ew budowy kolumn od zera, nie sam ofc ;)

robin102
16-11-2013, 17:03
a jak myślisz czy ten zestaw " Koda EX 688F " dałby radę z Yamahą R-N 500
Dobrze zadałeś pytanie :) a wiec myślę, że z tą yamahą której na oczy nie widziałem tylko teraz poczytałem te głośniki od Kody zagrają tak samo fajnie jak każde inne z tej ligi ustawione w sensowny sposób w pomieszczeniu dającym im szanse. Na pewno będzie dużo dźwięku. Przelotnie kiedyś zaznajomiłem się z podłogówkami z takiego zestawu i pierwsze wrażenia były bardzo pozytywnie. Zważywszy oczywiście na cenę, miałem też takiego suba od Kody i ten to był mocarz, trząsł u mnie podłogą dłuższy czas przy ścieżce z Gladiatora prawie tak fajnie jak sub JBL tylko trochę bardziej na miękko od JBLa.
http://tablica.pl/oferta/koda-ex-688f-686c-686t-sw-15a-black-ID3CerF.html
Do kina te głośniki przyzwoite bardzo, do muzyki też mi się podobały, ale ustąpił okazyjnie kupionym DALI które mnie zawiodły, a po nich KEFy był. a dalej to już nie pamiętam, bo choroba ta się szybko rozwinęła i w guuupotę się prawie przerodziła :)

grzegorzant
18-11-2013, 14:34
ok dzięki za podpowiedź
Będę się raczej rozglądał za dwoma kolumnami. Kino do mnie nie przemawia jakoś :)

robin102
18-11-2013, 16:59
Weź pod uwagę głośniki firmy Monitor Audio. Ostatnim czasem na odsłuchach tych kolumn spędziłem parę godzin. Można powiedzieć, że nawet najtańsze podłogówki grają na swoją cenę, albo i lepiej, a już te z ligi 4-5 kzł bardzo zaskakują jakością prezentacji na plus wielki.

robin102
19-11-2013, 11:44
ok dzięki za podpowiedź
Będę się raczej rozglądał za dwoma kolumnami. Kino do mnie nie przemawia jakoś :)
Teraz jak kupiłes ampli na milion kanałów to już kupuj milion głośników, a nie bedziesz do stereo zmierzał. Czemu tak robimy, robicie ?. Tysiace amplitunerów stoi u luzi po domach dmuchających w dwa frontowe głosniki bo reszty zazwyczaj nie ma i nie będzie, a jak jest to pochowana w pudełkach na strychu, czy w piwnicy bo przez kable na podłodze można se zęby wybić. Dobre STEREO i do tego porządny odtwarzacz DVD fajnymi algorytmami dźwieku przestrzennego i mamy fajne kinko na 2 kanałach. Za 2 tys które ludzie na 7 kanałowce wydają można już nabyć rasowy wzmacniacz zintegrowany o niebo lepiej grajacy.

eristoff
20-11-2013, 08:33
Za 2 tys które ludzie na 7 kanałowce wydają można już nabyć rasowy wzmacniacz zintegrowany o niebo lepiej grajacy.
Np: ?

Pytam bo powoli zbieram się na jakieś fajne stereo, raczej tańsze

fafniak
20-11-2013, 09:08
Z nowych to z czystym sumieniem mogę polecić exposure 1010- naprawdę warto dołożyć te 500zł

Rafał_Sz
20-11-2013, 09:30
Ja od lat mam Harman/Kardon HK970. Tylko nie wszystkim pasuje mocne, wyraziste brzmienie. Mi pasuje do tego stopnia, że na razie nie słyszałem sprzętu grającego lepiej za te pieniądze. Kolumny to JBL E60, pomaga im sub JBL E250.

grzegorzant
20-11-2013, 10:39
Jak szaleć to szaleć ?
Dokupię jeszcze WD MyCloud jako bazę dla domu i świata (jeśli się tam wybiorę)
Z kolumnami poczekam bo to wydatek duży, a jakieś tam tymczasem mam .
Tym bardziej , że kolega od Audio cały czas namawia mnie na budowę ... czyżby chciał na mnie zarobić ??? ?

fafniak
20-11-2013, 10:56
z używek polecam audiolaba 8200 - sprzęt który nie gra tylko dołem i górą ale ma bardzo ładną średnicę
z dobrze dobranymi kolumnami - miodzio
nie jest to sprzęt dla zwolenników atomowego basu i iskrzacej góry :)

robin102
20-11-2013, 13:44
Np: ?
Zbieraj się zbieraj, ale jak po świdomości chcesz coś kupić i dobrac brzminie pod swój gust tudzież akustykę pomieszczenia to zacznij od kolumn. jakiś w miarę uniwersalnych ;), albo charakterystycznych

Tak nisko zaczynając, ale od producenta z rewelacyjną jakością brzmienia do ceny
http://audio.com.pl/testy/nad-c355bee:2

Najnowszy model C356 za 2400zł idzie kupić
Ale można śmiał szukać coś z marek ARCAM, Harman Kardon, EXPOSURE lub C.A. model A 640 czy A540
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640a-i3727039396.html
można też za 2 kzł wyhaczyć PRIMARE

Najłatwiej w ebaju w UK bo tego tam najwięcej i przy aukcjach zainteresowanie małe. Są na allegro handlarze którzy kupują na uk ebaju i na alu opychają z jakimś tam zyskiem
a to już król nad króle budżetowe, wygląda jak radiostacja wojskowa niestety, ale ..... można słuchać z zamkniętymi oczami jak ja to robię :D
http://allegro.pl/nad-c-372-rewelacyjne-brzmienie-i3690987585.html
takiego ostatnio odsłuchiwałem z kilkoma parami kolum z przedziału 2-5 tys zł
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640a-v2-ideal-i3725317388.html
świetny bezpieczny wzmak prawie dla każdego świadomego słuchacza, brał bym sobie na skład za tą kasę normalnie jak bym nie miał
albo tego
http://allegro.pl/show_item.php?item=3718012246&msg=Obserwujesz+t%C4%99+transakcj%C4%99.%3Cbr+%2F% 3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+pr zypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22 %2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa %3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2115c2a3abfe1d62338ee15a0f666a574a80fea88 dffff9b62fb8b71e1e483bb
a to to paluszki i uszki lizać :)
http://allegro.pl/cambridge-audio-740a-i3722159136.html
świetna rzecz , ale u handlarza
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16996306

robin102
20-11-2013, 18:20
A to się chłopina zdziwił według cytatu poniżej, ale najlepsze na końcu :) Sony STR-DB 940 QS to kawał legendy wśród amplitunerów do trzepania mózgu.

"Po rozpakowaniu sprzetu mile zaskoczenie, wzmacniacz na zywo prezentuje sie duzo lepiej niz na zdjeciach. Po szybkich ogledzinach zabralem sie za instalacje i tu obawy zwiazane z podlaczeniem kabli glosnikowych (opinie uzytkownikow) szybko zostaly rozwiane, poniewaz nie mialem z tym zadnego problemu. Opinie na temat zlaczy glosnikowych to jakis mit (no chyba ze ktos ma palce jak kielbasa krakowska).
Wlaczm wzmacniacz, wkladam Sade do cd playera, odkrecam kurek na godzine 10, siadam na kanapie i zaczynam zbierac szczeke z pod stolika ktory stoi na przeciwko mnie. Dzieje sie tak za sprawa tego ze nie spodziewalem sie takiego skoku jakosciowego po przesiadce z Sony str-db940 QS. Jakosc dzwieku w stereo z obu tych wzmacniaczy rozni sie tak jak rozni sie BMW od fiata 125p.
Mialem okazje testowac pare miesiecy temu NAD c320bee i bylem rowniez bardzo milo zaskoczony, bo w zestawieniu z Tannoy m2 gral calkiem niezle, ale jak dla mnie zbyt "ciemno". Dopiero po podkreceniu galki treble robilo sie fajniej, pokretla od basy nie musialem dotykac wcale. Z CA Azur 640a v2 sprawa ma sie nieco inaczej, a mianowicie z tymi samymi kolumnami zrobil zupelnie cos innego. Galki treble nie trzeba dotykac wogole, natomiast ta od basu musialem skrecic lekko w prawo tak na godz 1.30 i bylo super.
Niby te 2 wzmacniacze to ten sam przedzial cenowy a jednak jakosc dzwieku i jakosc wykonania obydwuch zupelnie inna (in plus dla CA oczywiscie). NAD gral troche tak jak wygladal (troche ciemno szarymi barwami), ale jak wspomnialem wczesniej to nie wina wzmaka tylko kolumn. Po dwuch dniach spedzonych z CA Azur 640a v2 amplituner Sony wyladowal na aukcji poniewaz nigdy nie ogladam filmow wykorzystujac jego 5.1 kanalow wiec jak dla mnie to wzmacniacz stereo jest idealnym rozwiazaniem.
Polecam kazdemu taka przesiadke jesli ktos wiecej slucha muzyki niz oglada filmow, bo jakosc dzwieku zmienia sie radykalnie. "

eristoff
20-11-2013, 19:57
Namieszałeś mi w głowie, jak nazbieram (pewnie nie szybko bo idą święta a potem urlop) to się po prostu kwotowo określę i odezwę pewnie na PW

robin102
20-11-2013, 20:27
Przy rozważaniu czy wielokanałowiec czy wzmacniacz stereo jest pomocna prymitywna, ale otwierająca oczy kalkulacja. Niby końcówka mocy to pikusiowa sprawa w tych czasach od strony aplikacji jaki kosztów. Ale ALE we wzmacniaczu streo są 2 końcówki mocy, a w 5 -6 kanałowym czy chyba nawet 7 ile jest ? No właśnie, najmniej 5 :) Czyli za zbliżony budżet na końcówkę mocy w jednej konstrukcji trzeba tych końcówek 2 a w kinie domowy 5 minimu. tak tak to drobne centy czy dolary kosztują te elementy, ale jednak kosztują. Do tego procesor dźwięku z otoczenim i inne dupersztyki. No i jeszcze jedna sprawa to zsumowanie mocy z folderu rekamowego amplitunera gdzie potrafi być wypisane 6x120 W, a przecież to cacko z drugiej strony ma napisane na pudle pobór mocy 280 Wat. Przy obciązeniu wszystkich kanałów bywa, że moc oddawan max na jednej koncówce to liche 15-30 W :( Nie twierdze amplitunery wielokanałowe w połaczeniu z procesorami dźwięku to rewelacja do kinowy ścieżek dźwiękowych. Tak do przemyślenia wszystkim szukającym amplitunera do muzyki, a kinko raz na pół roku.

matomi
20-11-2013, 21:30
A ja zapytam o taki sprzęt: Onkyo TX-8050 lub Yamaha R-N500. Ma ktoś, zna ktoś, słuchał ktoś?

Edyta: Dobra, mea culpa, nie spojrzałem wstecz. @grzegorzant - liczę na opis Twoich wrażeń, skrobniesz coś? :)

robin102
20-11-2013, 21:42
Oczywiście pod kino domowe te fajne Onkyo kupujesz i dokupisz od razu zestaw głośników z półki cena minimum Onkyo x 2 bo to ma sens jakościowy. Czy może kiedyś tam pozostałe z święte nigdy, a najpierw frontowe i muzyki będziesz słuchał ? A może masz już wzmacniacz STEREO a dokupujesz kino ?

grzegorzant
20-11-2013, 22:48
A ja zapytam o taki sprzęt: Onkyo TX-8050 lub Yamaha R-N500. Ma ktoś, zna ktoś, słuchał ktoś?

Edyta: Dobra, mea culpa, nie spojrzałem wstecz. @grzegorzant - liczę na opis Twoich wrażeń, skrobniesz coś? :)
Jak zmontuję wszystko dam sygnał ;)

matomi
20-11-2013, 23:40
Oczywiście pod kino domowe te fajne Onkyo kupujesz i dokupisz od razu zestaw głośników z półki cena minimum Onkyo x 2 bo to ma sens jakościowy. Czy może kiedyś tam pozostałe z święte nigdy, a najpierw frontowe i muzyki będziesz słuchał ? A może masz już wzmacniacz STEREO a dokupujesz kino ?

Ale że to do mnie?

To Onkyo to jest ampli STEREO. Do tego jakieś dwie kolumny, jeszcze nie wiem jakie. Jestem na etapie poszukiwania. Nie chcę kina domowego. Chcę stereo. Filmów prawie nie oglądam, telewizji nie posiadam. Po kiego grzyba mi KD??

Wytypowałem sobie wstępnie te dwa ampli, bo są podobne i powiedzmy, że spełniają moje założenia co do funkcjonalności.

robin102
21-11-2013, 08:54
Tak do Ciebie było, ale się zagalopowałem i nie luknąłem, że te Onkyo to amplituner STEREO. Sorki za napaść :) Tu masz trochę:
http://www.audiostereo.pl/onkyo-tx-8050_86472.html

kolas
21-11-2013, 09:53
Może ktoś mi doradzić jakie kolumny stereo mogę kupić w dobrej cenie (1000-1500)? No chyba że w tym budżecie nie ma szans na nic ciekawego.
Na tą chwilę były by podpięte do Sony 730 ES.

matomi
21-11-2013, 09:55
Tak do Ciebie było, ale się zagalopowałem i nie luknąłem, że te Onkyo to amplituner STEREO. Sorki za napaść :) Tu masz trochę:
http://www.audiostereo.pl/onkyo-tx-8050_86472.html

No, poszedłeś jak doberman do furtki ;) ale ok, nie żywię urazy :)

Dzięki za link. To forum znam. Już czytałem :)
Pomyślałem, że może ktoś z Nikoniarzy ma już takie cacko i trafiłem.

Jak zmontuję wszystko dam sygnał ;)

Znaczy się kupiłeś w ciemno, bez słuchania i teraz chcesz do tego dopasować kolumny?
Pytam, z ciekawości, bo na papierze podoba mi się bardziej ta Yamaha, ale swój zakup wyobrażam sobie raczej tak, że pójdę do jakiegoś salonu i poproszę o podpięcie kolejno każdego sprzętu, żeby zobaczyć jak to gra.

robin102
21-11-2013, 10:21
Może ktoś mi doradzić jakie kolumny stereo mogę kupić w dobrej cenie (1000-1500)? No chyba że w tym budżecie nie ma szans na nic ciekawego.
Na tą chwilę były by podpięte do Sony 730 ES.
Akceptujesz używane, czy tylko nowe ? Podłogowe ? Mniej więcej na jaką powierzchnie pomieszczenia i kubaturę ?

kolas
21-11-2013, 10:33
Podłogowe, mogą być używane. Pokój niewielki zastawiony meblami, około 20m2.

moro
21-11-2013, 11:24
@matomi - mam od wiosny ONKYO TX-8050. Do tego kupiłem używane kolumny USHER V604 i suba KEF PSW3500. Postawione to jest w otwartym z dwóch stron (niestety) pomieszczeniu o powierzchni 35m2. Sam ampli cenię za uniwersalność. Włączone od rana do wieczora. Ok. 70 % czasu służy do słuchania radia, tradycyjne jak i internetowe, 10 % muzyki puszczczonej z ONKYO BD-SP309 (blu-ray), 10 % muzyka z przenośnych urządzeń, pendrive itp. - najczęściej podczas imprez. Reszta TV - mało oglądam - mam tylko podstawowe programy. Myślę że w pieniądzach które wydałem na to nic lepszego nie znalazłybym. Nie będę tu pisał o barwach, tonach dźwięku itp. to każdy musi ocenić indywidualnie - moja żona powiedziała że całość gra mięko i nam się podoba. Przed zakupem słuchałem zestawów z "górnej" półki - słyszałem różnicę, ale nie potrzebuje aż takich doznań (kwestia kasy też jest ważna). Reasumując ja polecam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/ja6azyqa-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/11/21/ja6azyqa.jpg)

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

eristoff
21-11-2013, 11:31
@moro masz bardzo fajnie pochowane kable, w ogóle ich nie widać.

robin102
21-11-2013, 11:44
Podłogowe, mogą być używane. Pokój niewielki zastawiony meblami, około 20m2.
lubię duży dźwięk i jak go dużo, odważył bym się np. na takie:
http://allegro.pl/acoustic-energy-aegis-evo-three-3-ideal-wlkp-i3687810995.html
[/URL]może nawet na te
[URL]http://allegro.pl/epos-els-303-godne-polecenia-kurier-wlkp-i3698720403.html (http://allegro.pl/epos-els-303-godne-polecenia-kurier-wlkp-i3698720403.html)
Ewentualnie na jakieś wyrośnięte uniwersalne monitory przy tym pomieszczeniu będzie mniej ryzykownym wyborem.
Teraz do świat dobry okres idzie na zakupy używanych, ludziska wymieniają przed świętami graty, wiec można coś ustrzelić fajnego.

GeparD
21-11-2013, 12:06
2 i 3 link to to samo :)

matomi
21-11-2013, 13:18
@moro, bardzo dziękuję Ci za opinię. Przeznaczenie u mnie będzie bardzo podobne, z tym że zamiast TV podłączę komputer.
Ale głównie radio (internetowe) i muzyka. Włączone praktycznie non-stop jak tylko jestem w domu. Moje pomieszczenie jest dużo mniejsze, ma prawie 20m2, ale też chyba będę szukał jakichś podłogowych kolumn do tego.

moro
21-11-2013, 15:50
Kable schowałem w ścianie, ale nie chciałem robić gniazdek dlatego wymyśliłem coś takiego. Puszka w ścianę, a w deklu wyciołem otwór i wcisnąłem w nie te kółka ozdobne co się zakłada w drzwi łazienkowe.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/2u8y4u4a-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/11/21/2u8y4u4a.jpg) Mój patent :)

grzegorzant
21-11-2013, 16:54
Znaczy się kupiłeś w ciemno, bez słuchania i teraz chcesz do tego dopasować kolumny?
Pytam, z ciekawości, bo na papierze podoba mi się bardziej ta Yamaha, ale swój zakup wyobrażam sobie raczej tak, że pójdę do jakiegoś salonu i poproszę o podpięcie kolejno każdego sprzętu, żeby zobaczyć jak to gra.

Jasne że tak :)
Z kilku powodów - po pierwsze za tę cenę nie spodziewam się jakiś powalających na kolana wodotrysków, które wysłyszałbym przy odsłuchu w salonie.
Po drugie z wyz. wym powodów nie traktuje tego zakupu jakoś bardzo "audiofilsko" (pewnie same kable kosztowałyby więcej)
Poza tym na napinanie się w kwestii audio W DOMU mam swoje prywatne zdanie i raczej odpuszczam.
Ten sprzęcik wydaje mi się po prostu UNIWERSALNYM rozwiązaniem do wygodnego słuchania różnej muzy z rożnych źródeł :)

robin102
21-11-2013, 18:26
Ale kabelek całkiem przyzwoity w tej ścianie siedzi, Van Den Hul CS 122 :)

Kable schowałem w ścianie, ale nie chciałem robić gniazdek dlatego wymyśliłem coś takiego. Puszka w ścianę, a w deklu wyciołem otwór i wcisnąłem w nie te kółka ozdobne co się zakłada w drzwi łazienkowe.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/2u8y4u4a-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/11/21/2u8y4u4a.jpg) Mój patent :)

matomi
21-11-2013, 21:06
Jasne że tak :)
Z kilku powodów - po pierwsze za tę cenę nie spodziewam się jakiś powalających na kolana wodotrysków, które wysłyszałbym przy odsłuchu w salonie.
Po drugie z wyz. wym powodów nie traktuje tego zakupu jakoś bardzo "audiofilsko" (pewnie same kable kosztowałyby więcej)
Poza tym na napinanie się w kwestii audio W DOMU mam swoje prywatne zdanie i raczej odpuszczam.
Ten sprzęcik wydaje mi się po prostu UNIWERSALNYM rozwiązaniem do wygodnego słuchania różnej muzy z rożnych źródeł :)

I to jest zdrowe, bliskie mi podejście. Czytałem przytoczone tu wcześniej forum, ale tam to prawie jak u nas. Ktoś założy temat o kupnie D3100, to już w czwartym poście polecają mu pełną klatkę ;)
Czy w kwestii kolumn też będziesz wybierał z czegoś uniwersalnego? Jakieś typy?

grzegorzant
21-11-2013, 22:01
hehe
właśnie znalazłem takie dwa cuda :
używane
http://allegro.pl/kolumny-jbl-northridge-e-series-e80-okazja-i3721747695.html
i nowe
http://allegro.pl/magnat-quantum-677-2-kolory-audiofilska-kolumna-i3657806624.html

Robinie wzywam Cię !!! :)

matomi
21-11-2013, 22:17
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie do znawców tematu. Otóż ta Yamaha R-N500 to jest nowość z października 2013r. Czy można liczyć, że jej cena w niedługim czasie trochę spadnie, tak jak to jest w przypadku "podatku od nowości" przy lustrzankach? Czy w tym segmencie nie ma takiej prawidłowości?

erro
22-11-2013, 00:19
Czasami zerkam na Yamahę S2000 i HK990 i od roku czy dwóch cena stoi w miejscu. Oczywiście nie wiem jak w samym momencie startu, ale później już stoją w miejscu....

Zolty
22-11-2013, 00:24
W tym hobby mozna trochę utargowac w rozmowach bezpośrednich ze sprzedawcą.
Oczywiście w "normalnych" sklepach a nie w MM, Saturnie itp

wilk325
22-11-2013, 09:40
hehe
właśnie znalazłem takie dwa cuda :
używane
http://allegro.pl/kolumny-jbl-northridge-e-series-e80-okazja-i3721747695.html
i nowe
http://allegro.pl/magnat-quantum-677-2-kolory-audiofilska-kolumna-i3657806624.html

Robinie wzywam Cię !!! :)

Te jbl to jakieś dwukolorowe są ;),
za to magnat to cena za sztukę a nie parę, nie wiem jak grają ale wyglądają ładnie :)

fafniak
22-11-2013, 09:50
wolałbym takie :
http://allegro.pl/castle-knight-5-i3729343006.html

albo :

http://allegro.pl/dali-850-stan-gabinetowy-i3729450164.html

wilk325
22-11-2013, 10:04
wolałbym takie :
http://allegro.pl/dali-850-stan-gabinetowy-i3729450164.html

jakoś nigdy mi dźwięk dali nie pasował :(
ale te castle warte uwagi.

fafniak
22-11-2013, 10:10
tzn. ja stawiam na castle :)

Jak miałbym kase to stałyby u mnie te kolumny:
http://allegro.pl/rls-umbriel-ii-kolor-heban-od-reki-i3684016488.html

wilk325
22-11-2013, 10:23
tzn. ja stawiam na castle :)

Jak miałbym kase to stałyby u mnie te kolumny:
http://allegro.pl/rls-umbriel-ii-kolor-heban-od-reki-i3684016488.html

Ja na szczęście mam problem kolumn zakończony. Kupiłem 3 lata temu i do końca swojego ..... ;) nie zmienię :) .

pinio
22-11-2013, 10:26
Przed zakupem słuchałem zestawów z "górnej" półki - słyszałem różnicę, ale nie potrzebuje aż takich doznań (kwestia kasy też jest ważna). Reasumując ja polecam.

Jeśli ustawienie kolumn z zestawu z "górnej" półki byłoby podobne, to chyba szkoda kasy ;)

Ja na szczęście mam problem kolumn zakończony. Kupiłem 3 lata temu i do końca swojego ..... :wink: nie zmienię :smile: .

Czyżbyś na własnych plecach wnosił i boisz się powtórki ;) :) Marmurowe podkłady swoje ważą :)