Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Długo oczekiwany Nikon D7000 wreszcie wpadł w moje ręce :-)
Pierwsze wrażenie, zaraz po rozpakowaniu pozytywne. W stosunku do swoich poprzedników w linii prostej (tu można polemizować...) czyli D80 i D90, nowy Nikon sprawia wrażenie o wiele bardziej pancernego.
To tak jakby twardy kloc ;-) wykonany z jednej bryły plastiku. Nic nie trzeszczy, nie skrzypi...... solidny jest.
Na początku podpiąłem pod D7000 obiektyw Tamrona, stosunkowo nowy model 17-50 2.8 VC.
I znowu zostałem pozytywnie zaskoczony. Zestaw łapał ostrość dosyć szybko i co najważniejsze celnie. A warunki wcale nie były takie idealne..... słabe światło wymuszało użycie ISO 3200 przy w miarę rozsądnym czasie naświetlania.
Dziwne, że z D300s nie było tak dobrze, wydaje mi się że zestaw częściej nie trafiał w punkt z ostrością (to jednak dokładnie sprawdzę w pojedynku D300 vs D7000, przy takich samych kadrach/warunkach).
Następny w kolejce czekał już Nikkor 35 1.8, czyli moje ulubione szkło do walki na małą odległość przy użyciu puszki FX ;-)
Kolejny raz pozytywne zaskoczenie, zestaw D7000 + Nikkor 35 1.8 radził sobie o wiele lepiej niż w przypadku kiedy 35 1.8 podpinałem do D90.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img547.imageshack.us/img547/7322/35ka.jpg)
Na chwilę obecną spokojnie mogę stwierdzić, że w działaniu AF jest przepaść pomiędzy D7000 a D90 -oczywiście na korzyść D7000.
Jako, że aparat kupiłem głównie z myślą o filmowaniu, to był to mój priorytet w pierwszych szybkich testach.
No i tu dostałem po łbie......... już od ISO 400 przywitały mnie dwa paskudne HOT piksele. Jeden czerwony (paskudniejszy), drugi niebieski, który nie jest już tak mocno widoczny.
Na szczęście istnieją odpowiednie pluginy do softu do obróbki video, które szybko i ładnie potrafią usunąć te paskudztwa.......... niestety nie potrafią tego zrobić z moją pamięcią........ ciągle (w głowie) widzę te dwa punkciory :/
AF-F, nowy tryb autofocusa, zachwalany przez Nikona, jako pierwszy taki w filmujących lustrzankach. Opiszę tą funkcję szybko: można o niej zapomnieć. Działa beznadziejnie.
Kolejne pozytywne zaskoczenie -nawet filmując w trybie automatycznym, nie widać (zapewne nie zawsze jest tak dobrze, ale to wyjdzie w testach) latających z góry na dół pasków, kiedy filmujemy sceny przy sztucznym oświetleniu.
A to dzięki funkcji w menu, dzięki której aparat mądrzej dobiera czas otwarcia migawki. Po prostu stara się utrzymywać 1/50, dzięki czemu synchronizuje się z siecią.
Pełny manual przy filmowaniu -to na co czekałem z utęsknieniem :-) No prawie pełny, bo przysłonę można ustawić tylko przed wejściem w LV. Jak już pociągniemy dźwignię od LV i włączymy ten tryb, to możemy sobie kręcić kółkiem zmiany przysłony do woli, oczywiście bez efektu. W sumie to jednak mała upierdliwość jest, bo dwa pozostałe bardzo ważne parametry możemy zmieniać sami do woli (czyli czas i iso).
Przykładowy filmik (ISO 800, 1/50, f 1.8 ):
http://www.vimeo.com/16590331
Szumy przetestuję jak w moje ręce wpadnie D300 i 7D, żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Tak na szybko tylko napiszę, że zdjęcia w wysokim iso dają się bardzo ładnie edytować (hmmm jakoś wyjątkowo łatwo WB mi się dobierało), i niewielkim nakładem pracy można uzyskać taki efekt przy ISO 12800:
Crop 1:1
źródło (http://img294.imageshack.us/img294/6241/cropzk.jpg)
i pełny kadr:
http://img441.imageshack.us/img441/9569/dsc0145s.jpg
W chwili obecnej jest jedna rzeczy wyjątkowo irytująca w D7000.......... dźwięk potwierdzający AF. Tego się nie da opisać, to trzeba samemu usłyszeć....... tragedia.
Jak tylko wygospodaruję trochę wolnego i dorwę wspomniane aparaty do testów porównawczych -to oczywiście uzupełnię dotychczasowe przemyślenia o D7000.........
Super.! Czekam z niecierpliwością na kolejne news'y. Ciekawy jestem jak wypadnie zestawieniu z D300s.
DonArturo
07-11-2010, 22:31
Super.! Czekam z niecierpliwością na kolejne news'y. Ciekawy jestem jak wypadnie zestawieniu z D300s.
nawet gdyby D7k wypadł lepiej - i tak nie zmienię :)
Pewnie też bym nie zmienił, ale skoro nie mam obecnie body to jest nad czym myśleć.
gadzeciarz
07-11-2010, 22:40
-"Na szczęście istnieją odpowiednie pluginy do softu do obróbki video, które szybko i ładnie potrafią usunąć te paskudztwa.......... niestety nie potrafią tego zrobić z moją pamięcią........ ciągle (w głowie) widzę te dwa punkciory :/"-
Ja z tą terminologią jetem trochę na bakier a ponieważ też czekam na swoją sztukę to zapytam po swojemu
"pluginy" to program do edycji na komputerze już po zrzuceniu z aparatu.
Rozumiem że te świecące kropki rejestrują się na materiale nagrywanym?
W sklepie jest to do sprawdzenia jak rozumiem,trzeba tylko więcej czasu na zakup oraz wiedzą żeby na większym ISO uruchomić nagrywanie filmów?
Blasius.G
07-11-2010, 22:45
Ciekawi mnie ten irytujacy dzwiek potwierdzania ostrosci. Da sie to jakos zademonstrowac?:)
Tak, na nagrywanym materiale, prosto z puszki, widać dwa HOT pixele. Jeden czerwony, drugi (mniej widoczny) niebieski.
Standardowo programy do edycji video nie posiadają narzędzi do usuwania HOT pixeli, potrzebne są do nich jakieś dodatki, najczęściej w postaci wtyczek (pluginów).
Ja do edycji materiału video używam programu Sony Vegas, do którego znalazłem odpowiednią wtyczkę: http://www.stuckvideopixelremover.com/
Chciałem sprawdzić jak co "wypluwa" D7000 po HDMI w momencie włączenia nagrywania, niestety okazało się, że producent nie daje w komplecie kabla HDMI :-( Muszę najpierw odpowiedni zakupić.
Kolejna ciekawostka (ale to muszę dokładnie zweryfikować jutro), zdjęcia z użyciem lampy (wbudowanej.....) są o wiele częściej nieostre (nie trafione z ostrością, wygląda to na spory BF) niż zrobione bez jej użycia.........
Mam nadzieję, że to jest jednak jakiś "user error" i jutro po dokładnej weryfikacji wszystko się wyjaśni.
Ciekawi mnie ten irytujacy dzwiek potwierdzania ostrosci. Da sie to jakos zademonstrowac?:)
W D3 mam takie śliczne, delikatne ti-ti, w D7000 wyraźne, syntetyczne i cholernie plastikowe tu-tu :-) To jak by porównywać dźwięk prawdziwej migawki z nagranym dźwiękiem migawki znanym z kompaktów.
Aż strach pomyśleć jak ta funkcja wyewoluuje w przyszłości -będzie lektor ? (ustawiłem ostrość, możesz cykać)....
Dzięki za pierwszy teścik, czekam na więcej.
Fatman --> Pewnie proszę o zbyt wiele ale gdybym mógł liczyć na porównanie D7000 z D300s i D90 ( jednocześnie )
to byłbym niezmiernie wdzięczny.
D300s da się załatwić, ale niestety nie wiem czy ktoś z znajomych ma D90. Może jakiś forumowicz z Łodzi/okolic będzie miał ochotę wspólnie zrobić porównanie ?
fotouśmieszek
07-11-2010, 23:10
napisał Fatman;Długo oczekiwany Nikon D7000 wreszcie wpadł w moje ręce :-)...
Witam;)
dzieki za fajne info wstępne:-) rzeczywiście na foty ustawiłeś ISO 3200?? Jeżeli tak to dla mnie rewelacja.Chyba nie bede czekał aż stanieje.pzdr
s.
Fatman, dzieki za odpowiedz odnosnie tego zoom'a - wygrzebalem jeszcze w dokumentacji do D300s jak to dokladnie dziala:
"Role assigned to center of multi selector - Toggle between full-frame or thumbnail playback and playback zoom. Choose the initial zoom setting from Low magnification, Medium magnification, and High magnification. The zoom display will center on the active focus point"
szkoda, ze w D7000 zabraklo tej funkcji :(
Natomiast mialbym jeszcze inne pytanie - jak to jest z tym spustem migawki w D7000? Ponoc, bardzo trudno wyczuc moment kiedy apart lapie tylko ostrosc, wiec czesto zdaza sie od razu zrobic zdjecie. Czy w D300s ten przycisk byl tak samo czuly?
Dwa razy macałem jednocześnie d7k i d300s, zrobiłem pare fotek porównawczych nadal nie wiem co wybrać jeden i drugi ma wady i zalety. Jakość zdjęć moge ocenić tylko subiektywnie bo zrobiłem tylko kilka nefów d7k - do iso 1600 szumu praktycznie niema potem rośnie powoli ale zato spada ostrość(rozdzielczość) moim zdaniem d300s do iso 1600 robi ostrzejsze zdjęcia,AWB w d7k działa sporo lepiej niż w d300s , zauważyłem że d7k najbardziejszumi na czerwonym kanale tak samo jak d3100 .AF-F podczas filmowania działa słabo natyle słabo że raczej bym wolał ręcznie ustawiać ostrość tym bardziej że prace śilnika słychać na nagranym filmie (z ob. 18-105VR) ale co mnie mocno zaskoczylo to że na filmie nagrała się praca VR? sama jakość filmu jest zauważalnie lepsza niż w d300s. Zrobiłem też male porównanie d7k do d3100 , różnica w szumach i obrazku jest minimalna do iso 1600 na 3200 d7k ma ok. 0.5EV przewagi a na 6400 ok. 1EV, AWB w D3100 działa świetnie chyba jeszcze lepiej niż w d7k.
Zdaje sobie sprawe że nikomu zabardzo nie pomogłem tym postem:) przy wyborze między d300s z d7000 niech moc będze z wami!
PS. Moja wypowiedź to czysto subiektywne odczucia co do ww. aparatów.
fotouśmieszek, tak -niestety światło w mojej kuchni jest takie sobie ;-) Jutro zrobię całą serię zdjęć i wstawię na Rapida wszystkie NEFy. W 100% bez odszumiania zdjęcia nie są takie fajne -no ale z D3 też nie były ;-)
Natomiast mialbym jeszcze inne pytanie - jak to jest z tym spustem migawki w D7000? Ponoc, bardzo trudno wyczuc moment kiedy apart lapie tylko ostrosc, wiec czesto zdaza sie od razu zrobic zdjecie. Czy w D300s ten przycisk byl tak samo czuly?
Zaraz sprawdzę :-)
[dopisane]
Sprawdziłem i nie potwierdzam. W moim odczuciu jest tak samo jak w D3, D300s i innych......... ale to wszystko jest jednak bardzo subiektywne...
a ja mam inną prośbę
jak jest w trybie filmowania przy gwałtownych ruchach kamery "prawo lewo z jednoczesnym małym obrotem dookoła osi obiektywu?
No jak narazie moje przypuszczenia co do AF-F się potwierdziły, więc można raczej o tym zapomnieć, ciekawe jak jest z tym w innych aparatach, sony oraz w canonie, skoro w D7000 jest tragedia to coś tu nie gra, Nikon pojechał po bandzie i olał sprawę? Po tym teście Vid(m)eo też nie ma rewelacji, ale w najbliższym czasie pewnie przetestujesz konkretnie to filmowanie bo pod tym kątem kupiłeś D7000, ja także czekałem na ulepszenie tej funkcji. Z obserwacji i analizy filmów dostępnych na necie oczywiście rolling shutter w D7000 występuje, i w aparatach innych firm, zatem bardzo dynamiczne ujęcia odpadają....
Mógłbyś wrzucić Wave'a z tego dzwięku nastawienia Af :)...? Do tej pory nigdy mi to nie przeszkadzało w żadnym aparacie, ale "tragedia" brzmi dziwnie!
Fatman a ogólnie na jaką kwotę go oceniasz, D7000 oczywiście? Ile powinien kosztować według ciebie?
Mógłbyś wrzucić Wave'a z tego dzwięku nastawienia Af :)...? Do tej pory nigdy mi to nie przeszkadzało w żadnym aparacie, ale "tragedia" brzmi dziwnie!
Hmmm, postaram się zaraz nagrać porównanie D3 z D7000 za pomocą telefonu ;-)
a ja mam inną prośbę
jak jest w trybie filmowania przy gwałtownych ruchach kamery "prawo lewo z jednoczesnym małym obrotem dookoła osi obiektywu?
Galareta oczywiście, choć niby mniejsza niż w D90/300s. Zależne to jest też od migawki, przy szybszej efekt jest jakby bardziej widoczny i "bolący oczy". Przy 1/50 jest jakby spokojniej. Postaram się jutro wstawić odpowiednie przykłady na Vimeo lub YT.
marzyciel9
07-11-2010, 23:21
a ja poprosiłbym o porównanie d7k z d300 (lub d300s/d90-nieistotne) na iso 6400 w kiepskich warunkach lub nawet bardzo kiepskich
dziękuję
czy da się zejść do 1/25?
http://www.rafalglebowski.pl/blog/sound.3gp -pierwszy dźwięk to właśnie D7000, drugi D3. Niestety nagranie nie oddaje tego co słychać w rzeczywistości :/
czy da się zejść do 1/25?
Albo się nie da, albo jak na razie ja nie potrafię.
nie chodzi o zmianę. Chodziło mi to, ze może nie będzie już takiej "przepaści" jak jest to w przypadku 90 a 300s. W przyszłości cena 7000 spadnie. Myślę, że będzie wspaniale jak powstanie "segment" prawie jak XXX. Miedzy XX a XXX było tak, że nie tylko w gabarytach były znaczące różnice (D80-D200, d90-d300). Wiele osób miało/ma nie lada problem w wyborze/zakupie - albo za drogi korpus XXX ale zbyt "mizerny" XX. Mam nadzieje, że ta puszka stworzy w przyszłości coś nowego.
http://www.rafalglebowski.pl/blog/sound.3gp -pierwszy dźwięk to właśnie D7000, drugi D3. Niestety nagranie nie oddaje tego co słychać w rzeczywistości :/
haha Fatman ten dzwięk od D7000 jest genialny, przynajmniej tak wyszedł na nagraniu, przypomina mi to dzwięk z takiej gry PONG, napewno większość kojarzy, mam w domu akurat Ponga przywiezionego 20 lat temu z iraku w formie konsoli tv, i przy odbiciu piłeczki dzwięk jest taki sam jak migawka w D7000, inżynierowie z Nikona wracają do lat 80 po syntetyczne brzmienia, łał.
Fatman, co z zmiana przyslony gdy mamy obiektyw nie-G? Czy nie masz takowego i nie mozesz sprawdzic?
Co do dzwieku potwierdzenia AF, na nikoncafe pisali, ze mozna sobie wybrac jaki dzwiek chcemy, gdzies to w menu powinno byc.
No nie migawka, tylko potwierdzenie, że raczył złapać ostrość w trybie AF-S ;-)
Fatman, co z zmiana przyslony gdy mamy obiektyw nie-G? Czy nie masz takowego i nie mozesz sprawdzic?
Sprawdzę już jutro ;-) Z moim ukochanym Nikkorkiem 180 2.8
Co do dzwieku potwierdzenia AF, na nikoncafe pisali, ze mozna sobie wybrac jaki dzwiek chcemy, gdzies to w menu powinno byc.
Da się wybrać, owszem -ten co nagrałem lub inny (niższy) równie kiepski ;-)
Pierwsze co zrobiłem po włączeniu D90 to wyłączyłem ten dźwięk :D Nie ważne jaki by nie był mi i tak będzie przeszkadzał.
"Pełny manual przy filmowaniu -to na co czekałem z utęsknieniem :smile: No prawie pełny, bo przysłonę można ustawić tylko przed wejściem w LV. Jak już pociągniemy dźwignię od LV i włączymy ten tryb, to możemy sobie kręcić kółkiem zmiany przysłony do woli, oczywiście bez efektu."
dopiero teraz doczytałem - porażka :(
Piotr Wągrodzki
08-11-2010, 00:07
Tymczasem D7000 na popularnym serwisie aukcyjnym można już kupić za 3999.
pozdrawiam
Piowa
8-)
Przyznam szczerze, że osobiście nie potrzebowałem dotychczas zmieniać przysłony podczas rejestrowania sekwencji filmowej. Masz o wiele większe doświadczenie, możesz podać przykład kiedy zmiana przysłony podczas nagrywania może się przydać ?
Tak czy inaczej przeszkodę zapewne da się to w pewien sposób obejść, stosując obiektywy z pierścieniem przysłony. No ale to oczywiście proteza.
Podczas filmowania D7000 bardziej upierdliwą rzeczą jest dla mnie kretyńska praca światłomierza. Reaguje on na każdą, nawet najdelikatniejszą zmianę jasności, filmowanej sceny, przez co rejestrowany obraz co rusz ciemnieje lub rozjaśnia się. Nie ma odpowiedniej bezwładności..........
Tymczasem D7000 na popularnym serwisie aukcyjnym można już kupić za 3999.
Kupiłem taniej ;-) Ale niebawem 4 tysie to będzie normalna sklepowa cena.........
"Pełny manual przy filmowaniu -to na co czekałem z utęsknieniem :smile: No prawie pełny, bo przysłonę można ustawić tylko przed wejściem w LV. Jak już pociągniemy dźwignię od LV i włączymy ten tryb, to możemy sobie kręcić kółkiem zmiany przysłony do woli, oczywiście bez efektu."
dopiero teraz doczytałem - porażka :(
Jeszcze nie mam D7000 :-), ale podejrzewam że da się ten problem w nim obejście w ten sam sposób co w D90.
No więc ja w D90 robię tak:
a. Obiektyw non-G (np. 50/1.8 D)
b. Przysłona ręcznie maksymalnie przymknięta np. f16, f22
c. Przejście do LV czyli według aparatu przejście z tą przysłoną
d. Już podczas filmowania dowolna zmiana przysłony pierścieniem przysłony na obiektywie
e. D90 bez problemu reaguje zmianą ekspozycji a ja cieszę się filmami z dynamiczną zmianą GO
Przyznam szczerze, że osobiście nie potrzebowałem dotychczas zmieniać przysłony podczas rejestrowania sekwencji filmowej. Masz o wiele większe doświadczenie, możesz podać przykład kiedy zmiana przysłony podczas nagrywania może się przydać ?
.
przejście z pomieszczenia na zewnątrz (nazwijmy to dokumentalnym podejściem)
ale czasem trzeba zmienić przysłonę o te 1/2 lub 1 EV
wyjściem są obiektywy stare z płynną przesłoną
Radzilla
08-11-2010, 00:37
Ja mam prośbę o odpowiedź w formie pisemnej lub obrazkowej - jak zachowuje się matryca w D7000 i D300s przy długim czasie naświetlania.
W D80 przy naświetlaniu powyżej 3-4min (ISO 100) pojawia się fioletowy zafarb w narożnikach matrycy - jego zasięg rośnie wraz z czasem ekspozycji.
Nie wiem czy Nikon odrobił lekcje w późniejszych modelach - nie rzuciło mi się to w oczy - chociaż w dyskusjach o D80 było miliard postów, że D80 prześwietla na matrycowym - a postów o gotującej się matrycy (albo raczej podgrzewanej przez inne podzespoły) była garstka.
Interesuje mnie jeszcze jedna informacja - w D300s ISO podawane jest stale w wizjerze - wg instrukcji w D7000 standardowo w wizjerze podawana jest ilość zdjęć do zrobienia - i jak się domyślam po ustawieniu przycisku funkcyjnego i jego przyciśnięciu pokazywane jest ISO? Czy jest możliwość zmiany kolejności - żeby ISO było wyświetlane cały czas? Chodzi mi o wizjer - informacje na głównym 3" wyświetlaczu mnie nie interesują.
Pozdrawiam.
Wybaczcie moje pytanie, ale przymierzam sie do zakupu D7k/D90, a nigdy wczesniej nie mialem lustrzanki z filmowaniem.
Mialem wrazenie, ze podczas filmowania samemu sobie ustawiamy ISO, przyslone, czas, a swiatlomierz nam nic nie miesza.
Czy mozna sobie ustawic w trybie filmowania, czy sam bedzie mierzył światlo czy full manual?
Możesz zdać się na automatykę aparatu, podczas filmowania.
Radzilla, w D7000 możesz sobie włączyć stałe pokazywanie ISO w wizjerze.
Nie wiem czy Nikon odrobił lekcje w późniejszych modelach .
Odrobił. Naświetlam więcej niż 2h i jest ok.
Dzięki za test, czy można prosić o to samo co fafniak, szybsze ruchy na boki puszką przy kręceniu, chciałbym zobaczyć jak duzy jest efekt galarety, jeszcze raz za szybki teścior
czy af w lv jest lepszy niż w d90 przy robieniu fot?
i czy lcd nie przekłamuje jak przegląda się foty?
AF w LV jest znacznie szybszy, różnica jest na prawdę spora. Czy LCD nie przekłamuje ? Biorąc pod uwagę samą technologię to można stwierdzić, że każdy przekłamuje. Na pewno kolory są inne niż na moim monitorze do komputera....
skromne pytanie: czy w D7k można korygować BF/FF w szkłach, oraz czy D7k pamięta ustawienia dla konkretnego szkła?
Mam starego micro-nikkora AF60/2.8D z 1cm-etrowym BF na D80 :-( i zastanawiam się, czy w D7k mógłbym tą wadę skorygować... no chyba że się nie da i jedynym wyjściem jest ostrzenie z użyciem dektekcji kontrastu w trybie LV...
robsonzbydzi
08-11-2010, 09:51
skromne pytanie: czy w D7k można korygować BF/FF w szkłach, oraz czy D7k pamięta ustawienia dla konkretnego szkła?
Mam starego micro-nikkora AF60/2.8D z 1cm-etrowym BF na D80 :-( i zastanawiam się, czy w D7k mógłbym tą wadę skorygować... no chyba że się nie da i jedynym wyjściem jest ostrzenie z użyciem dektekcji kontrastu w trybie LV...
przecież nie ma gwarancji że na nowym body będzie BF/FF, to przypadłość konkretnej pary obiektyw-puszka a nie wada na stałe. Nie martw się na zapas.
Można korygować FF/BF w puszce, metoda zastosowana przez Nikona sprawdza się najlepiej w stosunku do stałek.
skrzypol
08-11-2010, 10:03
Wygląda z tego że ci co oczekiwali filmów full HD z AF nie do końca będą zadowoleni, szkoda. Myślę, że w tym tygodniu pojawią się w końcu jakieś konkretne miarodajne testy na portalach, wtedy będzie ze spokojem rozważyć wszystkie za i przeciw (mam na myśli porównanie D300S/D7000)
Jesli chodzi o porownanie D300s i D7000, to ja bym poprosil o testy AF zarowno na silniczku w body, jak i na obiektywie (ten z body w D300s byl jakies dwa razy szybszy niz D90 - pewnie z racji rozmiarow - ciekawi mnie jak jest z tym w D7000) i sprawdzenie jak sie ma programowe ISO 100 do natywnego.
Mozna by zbierac w pierwszym poscie plusy i minusy obu puszek, ktore pojawiaja sie w calym watku.
Myślę, że w tym tygodniu pojawią się w końcu jakieś konkretne miarodajne testy na portalach, wtedy będzie ze spokojem rozważyć wszystkie za i przeciw (mam na myśli porównanie D300S/D7000)
Na zagranicznych portalach sie do tej pory nie pojawily (tez nie bardzo widze je w zapowiedziach) - watpie, zeby pojawily sie w tym tygodniu na polskich.
ufff... czyli można dostroić stałkę z BF, a D7k zapamięta przypisane parametry do konkretnego szkła. Nie trzeba grzebać w śrubkach, wszystko odbywa się softwarewo.... sorry że tak marudzę, ale to dla mnie najważniejsze info! W końcu jest szansa na to, że mój N60/2.8D będzie normalnie ostrzył, jak za dawnych dobrych czasów.
Wygląda z tego że ci co oczekiwali filmów full HD z AF nie do końca będą zadowoleni, szkoda Ostatecznie jest jeszcze GH1 w wyprzedaży, lub GH2 które rewelacyjnie radzą sobie z firmami full HD.... trzeba by tylko zainwestować w szklarnię m4/3....ew. 4/3 z przejściówką ;-)
Kilka przykładowych zdjęć zrobionych na ISO 100:
http://img541.imageshack.us/img541/3589/dsc0175sd.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/3500/dsc0170s.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/2450/dsc0169s.jpg
ufff... czyli można dostroić stałkę z BF, a D7k zapamięta przypisane parametry do konkretnego szkła. Nie trzeba grzebać w śrubkach, wszystko odbywa się softwarewo.... sorry że tak marudzę, ale to dla mnie najważniejsze info! W końcu jest szansa na to, że mój N60/2.8D będzie normalnie ostrzył, jak za dawnych dobrych czasów.
Dokładnie tak :-) Wchodzisz w menu, ustawiasz korekcję, aparat zapamiętuje ją dla danego szkła :-)
darkmajin
08-11-2010, 11:03
Fatman , dzięki za test, przyłącze się do kolegów proszących , NEF z d300s i d7000 ,ten sam kadr to samo szkło te same ustawienia i światło, dla mnie więcej testów nie będzie trzeba ( małe iso , AF w to samo miejsce )
jak działa pomiar światła ze starymi obiektywami? czy w body można wprowadzić ogniskową(tak jak było w d200)?
D300s da się załatwić, ale niestety nie wiem czy ktoś z znajomych ma D90. Może jakiś forumowicz z Łodzi/okolic będzie miał ochotę wspólnie zrobić porównanie ?
Ja bardzo chętnie. Mam D90 i D700, a sam jestem bardzo ciekaw tego D7000. Jak coś pisz na PW to się ugadamy ;)
Śledzę wątek i bardzo mnie interesuje kwestia tych hot pikseli. Czy jak mi się coś takiego trafi w nowo kupionym aparacie czy jest już to wada nieodwracalna czy można to jakoś usunąć. Ewewntualnie jak sprawdzić przy zakupie sprzetu czy nie jest tym obarczony. Już prawie dojrzałem do zakupu D7000 i nie chciałbym się niemiło rozczarować obecnością takowych spraw.
czy mnie sie wydaje czy ostrosc jest na tablicy zoltego fiacika zamiast na srodku toyotki?
--Richie--
08-11-2010, 13:36
czy mnie sie wydaje czy ostrosc jest na tablicy zoltego fiacika zamiast na srodku toyotki?
Mam podobne odczucia ale nie wiadomo do końca jak był skierowany punkt ostrości.35ka u Rafała śmiga dobrze na D3 wiec na D7000 tez powinna.
mam jeszcze jedno odczucie.... podobne do hybryd fuji... obraz jest niby ostry ale jak w 100% powiększeniu oglądam to sprawia wrażenie jakby bylo wszystko takie "plastikowe" niby ostre ale jakies takie gładkie jakby przepuszczone przez jakis filtr.... takie nienaturalne.... Kiedys miałem olka 410 i mimo ogromnego szumu i wyostrzenia wygladalo to naturalniej - bylo lepiej widać faktury..... A tu opona - pozbawiona szczegółów mimo ze swiatła duzo... wiem poza głębia ostrości ale czy nie będzie tak że z racji małego rozmiaru pikseli to co odrobine ciemniejsze (nie odbijające światła) bedzie od razu pozbawione detali? takie mnie przemyslenia po tych samplach naszly.......
Pawel Pawlak
08-11-2010, 13:56
Obraz z d7000 ma słabsze mikrokontrasty niż z d300, ale zauważ że ma fantastyczny DR. Detale też są, nawet w głębokich cieniach. Wyciągnij sobie cienie z tego zdjęcia z toyotą, a zobaczysz jaki bierznik ma opona, a przy wyciąganiu świateł okaże się że niebo wcale nie jest jednolicie białe. Moim zdaniem DR tej puszki powala (być może będzie jak w k-5 dorówna s5pro). Detale wymagają innego traktowania niż d300 czy d700, ale jest ich z pewnością więcej.
mozliwe..... moze po prostu marudze :)
jak na moje oko jest bardzo dobrze-w d400 będzie jeszcze lepiej:)
Pawel Pawlak
08-11-2010, 14:17
no... dxomark zobaczył podobni jak ja ;) DR na iso100 = 13.9EV :D
http://dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/680%7C0/(appareil2)/441%7C0/(appareil3)/440%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon
Dzisiaj się bawiłem D7000 w sklepie. Fajnie zbudowany, znacznie lepiej niż D90. Lepiej też leży w ręce. Na wysokich czułościach jest znacznie lepszy niz D300s, z którym go porównywałem (te sam kadry, obrazek z d7000 zmniejszony do rozmiarów d300s - znacznie ostrzejszy, mniej szumów, znacznie lepsze cienie). Fajna puszka :) Cena powinna być mimo wszystko znacznie niższa.
na dxo zaiste imponująco - i to iso 100 zmierzone ma 80...... :)
Pawel Pawlak
08-11-2010, 14:27
Fajnie wygląda jak się zestawi d7000 z.... 1dmk4 :D róznica w szumach jest na poziomie 0.3EV na korzyść topowego canona :D. pozostaje tylko róznica cropa 1.5 vs 1.3 na korzyść nikona ;) Ja chcę taki obrazek w PRO nikon D400 :D
--Richie--
08-11-2010, 14:28
Moim zdaniem DR tej puszki powala (być może będzie jak w k-5 dorówna s5pro).
Czy przypadkiem nie jest to ta sama matryca co w K-5?
Czy przypadkiem nie jest to ta sama matryca co w K-5?
Prównując D7000 z K-5 na DxOMark-u można spokojnie dojść do wniosku, że to zdecydowanie jest ta sama matryca a minimalne różnice to błąd pomiarowy + lekka tendencja do lepszego wykorzystania matrycy po stronie K-5: Porównanie (http://dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/680%7C0/(appareil2)/676%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Pentax)
skrzypol
08-11-2010, 14:47
Na wysokich czułościach jest znacznie lepszy niz D300s, z którym go porównywałem (te sam kadry, obrazek z d7000 zmniejszony do rozmiarów d300s - znacznie ostrzejszy, mniej szumów, znacznie lepsze cienie). Fajna puszka :) Cena powinna być mimo wszystko znacznie niższa.
qooba możesz wrzuć te fotki które porównywałeś? czy robiłeś to na gorąco w sklepie? Choć faktem jest, że kto jak kto ale ty pewnie różnice widzisz gołym okiem jak "pół dnia patrzysz na świat poprzez obiektyw" :)
porównanie ISO (200 -> HI1) z D7000 vs D300 -> tutaj (http://www.richardpeters.co.uk/blog/2010/11/07/nikon-d7000-full-res-high-iso-samples-vs-d300/) <-(łącznie z NEF-ami).
"At 1600 though the D7000 and it’s new sensor start to leap ahead".
Jesli chodzi o AF, to ciekawa sprawa. Myslalem ze raczej D300/D300s w slabych warunkach da lepiej rade, a tu taka niespodzianka.
Widzialem w trakcie dzialania ten AF-F, niestety w tym wypadku nowe sony A55 wrecz masakruje konkurencje.
http://www.youtube.com/watch?v=xDzZs4fheLU
Tez jestem ciekawy jak wypada sprawa szumow na tle D300 i 7D w wykonanniu Fatman'a.
Mogli dodac opcje podmiany pliku dzwiekowego odpowiedzialnego za potwierdzenie ostrosci :) Faktycznie moze byc ten dzwiek irytujacy :) Niby *******a dla wiekszosci, ale mam taka przypadlosc ze zwracam uwage na takie detale, dobrze ze jeszcze dzwiek migawki nie wydobywa sie z spikera puszki :)
Roling shutter pewnie jest, jak w innych konstrukcjach tego typu. Efekt ten wynika z sposobu rejestracji obrazu matrcy CMOS i jakos nie ma jeszcze w miare sposobu na jego obejscie, chodz pracuja nad tym i efekty ponoc sa, chyba gdzies byl filmik na YT.
Mikrokontrast zdecydowanie mniejszy bardziej gladki i nieco mydlacy, to zle bo ja bardzo lubie mikrokontrast w detalach :) Natomiast dynamika tonalna zostala niezle podniesiona/
Zakres tonalny D7000:
http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=288016
1szy przyklad z brzegu
http://farm5.static.flickr.com/4103/5149397045_86be3cdeba_z.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4106/5150004530_7c3dfbf779_z.jpg - +6.5EV, NR off.
Wy tak na poważnie wierzycie w te cyferki na DxOMark :shock: bo według tego to niby w (Low-Light ISO) D7000 ma być prawie dwa razy lepszy od D300 :roll: ?
pozdr
de Fresz
08-11-2010, 15:18
obraz jest niby ostry ale jak w 100% powiększeniu oglądam to sprawia wrażenie jakby bylo wszystko takie "plastikowe" niby ostre ale jakies takie gładkie jakby przepuszczone przez jakis filtr.... takie nienaturalne....
Możliwe że to filtr AA Cię tak gryzie w oczy.
Prównując D7000 z K-5 na DxOMark-u można spokojnie dojść do wniosku, że to zdecydowanie jest ta sama matryca a minimalne różnice to błąd pomiarowy + lekka tendencja do lepszego wykorzystania matrycy po stronie K-5
Na matrycy obrazowanie się nie kończy, bardzo ważne jest to, co jest za nią – przetworniki sygnału, procesor aparatu, a tu różnice mogą być diametralne, bo każda firma opracowuje to we własnym zakresie. Ale tak, najprawdopodobniej to Sonowska matryca, którą (upraszczając) Pentax i Nikon kupują z jednego źródła.
Pawel Pawlak
08-11-2010, 15:21
Zakres tonalny D7000:
1szy przyklad z brzegu
http://farm5.static.flickr.com/4106/5150004530_7c3dfbf779_z.jpg - +6.5EV, NR off.
Może wreszcie będzie można robić zdjęcia bez zdejmowania dekielków a potem wyciągnąć z RAWa na kompie ? ;)
Pawel Pawlak
08-11-2010, 15:23
Wy tak na poważnie wierzycie w te cyferki na DxOMark :shock: bo według tego to niby w (Low-Light ISO) D7000 ma być prawie dwa razy lepszy od D300 :roll: ?
pozdr
No mnie już dawno wyszło że D7000 jest ok. 1EV lepsze niż d300 i tyle samo gorsze od d700. A DXO to potwierdza, to dlaczego miałbym nie wierzyć ?
--Richie--
08-11-2010, 15:34
No mnie już dawno wyszło że D7000 jest ok. 1EV lepsze niż d300 i tyle samo gorsze od d700. A DXO to potwierdza, to dlaczego miałbym nie wierzyć ?
Za to może się okazać ze przy ISO 100 będzie lepsze od D700 gdyż ma tą wartość jako natywną.
D300 mydli na tym przykladzie, ktos wyjasni ten fenomen? Z tego co mi wiadomo to D300s ma nieco mydla w jpeg, swego czasu gdzies bylo ono zaprezentowane.
http://www.richardpeters.co.uk/blog/wp-content/uploads/2010/11/new_200.jpg
Zakres tonalny D7000:
1szy przyklad z brzegu
o qrcze, ladnie. ale poprosze zdjecie przeswietlona o 7ev i ciagniete w dol :)
Pawel Pawlak
08-11-2010, 15:42
Za to może się okazać ze przy ISO 100 będzie lepsze od D700 gdyż ma tą wartość jako natywną.
wg DXO, d7000 na iso 100 DR-em pokonał nawet D3x...
No to czekamy teraz na następce D700/D3 z matrycą w takiej technologii jak ta z D7k :) będzie miazga...
Ok padły pytania, czas na odpowiedzi:
-D7000 z obiektywami bez CPU pracuje dokładnie tak jak jego starsi i więksi bracia. Określamy światło, ogniskową i dane są zapisywane w pamięci puszki.
-ostrzenie w trybie LV jest dużo szybsze i precyzyjniejsze niż w przypadku D300s/D90 o dziadku D3 nie wspominając nawet.
-kiedy kręciłem pierścieniem przysłony w Zenitarze, ekspozycja ładnie się zmieniała (w priorytecie przysłony oczywiście). Jak sprawdzić działanie przysłony kręcąc pierścieniem np. w Nikkorze 180 2.8 ? Bo kręcę a efektu nie ma...
-jello jest znacznie mniejsze niż w przypadku D90/D300s
-muszę sprawdzić czy z moją 35ką nie ma lekkiego BFa na większe odległości, przykład który dałem (autka) został zrobiony na f1.8 i sugeruje, że BF jest...
-test pracy AF-C przebiegł bardzo pozytywnie, trzymając wciśnięty do połowy spust, zbliżałem do aparatu kartę testową. Obiektyw obracał się płynnie, nie było żadnych skoków co jakiś czas.
teścik Jello, mam nadzieję że o to chodziło mniej więcej ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=2vJEzmUE34M
Ok padły pytania, czas na odpowiedzi:
teścik Jello, mam nadzieję że o to chodziło mniej więcej ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=2vJEzmUE34M
wydaje się że w tym przypadku tego efektu prawie nie ma :D
fafniak, też byłem pozytywnie zaskoczony ;-) Migawka w tym klipie to o ile pamiętam 1/250s.
Szkoda, że pogoda jest taka paskudna....... nie ma jak pocykać na zewnątrz :-(
Jak wygląda sprawa z AWB i oddaniem kolorów np... skóry :???: w D7000?.Ktoś może już coś powiedzieć w tej kwestii?
buzdygan
08-11-2010, 19:34
witam
nie wiem czy to wina obiektywu ale aberracja chromatyczna na słupach trakcyjnych zaszalała widać ją też na wycieraczkach toyoty. Nie mam dużego doświadczenia i absolutnie nie krytykuje. Ciekaw jestem czy matryca też ma na to wpływ?
Jak wygląda sprawa z AWB i ... kolorem skóry :???: w D7000?.
Przyznam ze tonalnosc AWB i koloryt skory u Nikona nieco kuleje w kwestii plastycznosci i atrakcyjnosc, dlatego weselni wybieraja czesciej konkurencje. Generalnie jest to kwestia sporna, i zarowno Njak i C znajdzie swojego amatora :)
Test bardzo konkretny. Modelka piękna!! Oglądałem film chyba z dziesięć razy ;-)
Pozdr.
buzdygan, niestety to AC -Nikkor 35 1.8 to nie jest wyczynowe szkło pod tym względem ;-) A nie korygowałem tego za bardzo podczas wywoływania NEFa.
Mały teścik filmowania w wysokim iso (3200 konkretnie) i dosyć brutalnym sztucznym oświetleniu ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=VZtbOaP8hBc
fumio, dzięki śliczne :-)
Kolejna informacja, którą trudno znaleźć na sieci:
-w trybie seryjnym można zrobić 10 skompresowanych bezstratnie NEFów (6 na sekundę) zanim zapcha się bufor.
14- czy 12-bitowych? Ma to wpływ na pojemność bufora ( i liczbę klatek/s)?
14 bitowych :-)
Nie sprawdzałem jeszcze co będzie jak włączę 12 bitowe....
Mały teścik filmowania w wysokim iso (3200 konkretnie) i dosyć brutalnym sztucznym oświetleniu ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=VZtbOaP8hBc
Fatman ładnie to wygląda, jak tylko będe miał wolną gotówkę kupuje D7000.
Znalazłem tez taki filmik z trudnymi warunkami i różnym ISO: http://www.youtube.com/watch?v=ArRxJaHjfnk
MarcinPoland
08-11-2010, 21:01
no no, obrazek konkret :)
zeby tylko zrobili d400 z poprawionymi wszystkimi wadami d7000 i w slusznej obudowie jak d300 d700 :)
to bedzie to :)
d7000 troche maly, zbyt male zaufanie bedzie wzbudzac u dyletantow :)
żeby zrobili d7000 albo d800 w obudowie takiej jak pentax K-5 to będzie to
No tak, w kwestii obudowy........... jak ktoś ma większą łapkę, to niestety będzie bolało. Nie ma żadnej poprawy w stosunku do D80/90 moim zdaniem.
Dzisiejszy poranny spacer z psem, dał mi mocno w kość właśnie ze względu na uchwyt. Wolę jednak kloca D3 ;-)
Fatman, pamietam ze po zapieciu 35'tki z d90 do d300 wspominałeś o przeskoku jakościowym (w sensie autofocusa) czy tutaj się coś zmieniło w stosunku do D300?
Nie, raczej jest tak samo jak w D300(s). Postaram się jutro wpaść do zaprzyjaźnionego FJ i na chwilkę dorwać D300s na tyci teścik. Może się uda ;-)
co raz bardziej mi się podoba hehehehe
najbardziej jestem ciekaw DR w praktyce, w teście dxo d7000 ma większy niż s5pro 13,9 <--> 13,5Evs !
Michał Jędrak
09-11-2010, 00:30
No chyba dojrzałem do decyzji.. Sprzedaję Fuji S5 i kamerę i kupię sobie D7000.
Radzilla
09-11-2010, 01:10
Fatman
Dzięki za szybką opowiedź - z niecierpliwością czekam na bezpośrednie porównanie D7000 z D300(s)
mpwt
Rozumem, że te 2h to naświetlasz D700 (wnioskuję ze stopki) - bo na D80 to pewnie by można jajecznicę usmażyć ;)
Chodzi mi czy D90/D300(s) dają czysty obraz na długich czasach bez zafarbu?
Chodzi mi czy D90/D300(s) dają czysty obraz na długich czasach bez zafarbu?
Tak.
Mam też D80 i wiem o czym mówisz.
noooo filmy na 3200 normalnie szczęka w dół, no i jello prawe żadne - FATMAN dzięki!!!! aż strach pomyśleć co będzie z d700
Pozdrowienia ze Szczecina " Fatman" ...ależ ty zmieniasz te puszki :) czekam na dalszy test i gratuluje zakupu
Witam,
jak już ktoś wcześniej zauważył, fajnie by było w pierwszym poście zrobić tabelkę z plusami za D300s i D7000.
Bardzo ułatwiło by to odszukiwanie w cały wątku zalet D300s i D7000.
Pozdrawiam
- jak wygląda instrukcja, czy jest polska drukowana z oficjalnej dystrybucji i czy w takiej wersji (pdf?) jest na płytce,
- jakie jest dołączone oprogramowanie i w jakiej wersji, czy jest okres bezpłatnego uprgrade'u,
- wersja firmware na aparacie? (wyjściowa)
- czy można udostępnić poską instrukcję np. z płytki do zapoznania się przed zakupem, czy to jest legalne?
- na marginesie, nie widzę gwałtownych ruchów zakupowych d7000 - nawet niższe ceny i zapewnienia, że polska gwarancja nie skutkują zakupami.
Wiem, że na forum są również dystrybutorzy sprzętu. Czy w ramach forumowego stowarzyszenia nie byłoby możliwości zebrania chętnych i rozprowadzenia puli kilkunastu, kilkudziesięciu body d7000 w rozsądnej (konkurencyjnej) cenie? Chętnie zapiszę się na taką listę. Widzę, że zaintresowanie jest b.dużę - ale może tylko zainteresowanie.
Ja chcę dokupić do body Nikkora 28÷300, później szerokokątnego Nikkora i do ludzi - Nikkora 24÷70. (Szkła do FF, żeby przejście na pełną klatkę nie było bolesne.)
Może ktoś również szkła dobrze i tanio prowadzi na forum?
Jeżeli odpowiedzi sprzedażowe są zabronione jako reklama to proszę na priv.
LordYoghurt
09-11-2010, 09:16
warta rozwagi inicjatywa, sam bym rozważył skorzystanie
Fantomas-wawa
09-11-2010, 10:36
a jak D7k wspolpracuje z kartami podczas krecenia filmow w HD ? trzeba miec SDHC class 10 i karte za 350 zł czy pojdzie takze na class4 lub tanszej class10 ?
Ja używam Kingstonów class 6 (8 i 16GB). Nie ma z nimi problemu podczas nagrywania.
no... dxomark zobaczył podobni jak ja ;) DR na iso100 = 13.9EV :D
http://dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/(appareil1)/680%7C0/(appareil2)/441%7C0/(appareil3)/440%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon
Poczekam na pomiary zakresu tonalnego zrobione przez Optycznych. Na tym dxo nie wiadomo co mierzą i jak to interpretować. 14ev to pod SF podchodzi.
Poczekam na pomiary zakresu tonalnego zrobione przez Optycznych. Na tym dxo nie wiadomo co mierzą i jak to interpretować. 14ev to pod SF podchodzi.
no ale chyba mierzą w każdym aparacie to samo ... tak w d300 jak i w d700 ...
wiec porównanie jest miarodajne ...
Tak tak..... Test na optycznych to podstawa zeby wyrobic sobie zdanie o jakosci aparatu :)
Pawel Pawlak
09-11-2010, 11:49
no to czekaj ;)
Tak tak..... Test na optycznych to podstawa zeby wyrobic sobie zdanie o jakosci aparatu :)
no to najbardziej miarodajny test w całym internecie ;)
Człowieku, widziałeś kiedyś materiał o rozpiętości 14 dziur ??
u krawca :) ?
K5
Słuchajcie! ponawiam swoje pytanie w temacie hot pixeli. Czy są one poważną wadą i czy powinienem się nimi martwić przy zakupie aparatu. Jeśli tak to jak można to sprawdzić w sklepie. Właśnie mam zamiar nabyć D7000 i nie chciałbym się niemiło rozczarować.
Słuchajcie! ponawiam swoje pytanie w temacie hot pixeli. Czy są one poważną wadą i czy powinienem się nimi martwić przy zakupie aparatu. Jeśli tak to jak można to sprawdzić w sklepie. Właśnie mam zamiar nabyć D7000 i nie chciałbym się niemiło rozczarować.
1. Nie
2. Olac lub mapowac
też tak sobie pomyślałem
przy robieniu zdjęć wogóle się tym nie przejmuje mam już chyba kilka wręcz martwych pikseli ale przy wideo kolorowe kropki mogłby być irytujące
Dokładnie jak już napisano. HOTy bardziej upierdliwe są podczas filmowania, choć także w tym wypadku można się ich łatwo pozbyć za pomocą odpowiedniego softu. A w wolnej chwili można dać aparat do serwisu na mapowanie :-)
Wczorajsze domowe wygłupy ;-) D7000 filmuje się o wiele wygodniej niż D300s, dzięki temu że mamy do dyspozycji pełny manual -odpada kombinowanie z blokowaniem ekspozycji w odpowiednim momencie, żeby pozbyć się migotania od sztucznego światła:
http://www.youtube.com/watch?v=BXkdHmxsfQk
Słuchajcie! ponawiam swoje pytanie w temacie hot pixeli. Czy są one poważną wadą i czy powinienem się nimi martwić przy zakupie aparatu. Jeśli tak to jak można to sprawdzić w sklepie. Właśnie mam zamiar nabyć D7000 i nie chciałbym się niemiło rozczarować.Sprawdzać w sklepie, jeśli jednak jakimś cudem kupisz z hot, wymieniać!, nie po to wydaje 5 klocków aby sobie "mapować" sprzęt
fotomarek_k
09-11-2010, 12:57
No chyba dojrzałem do decyzji.. Sprzedaję Fuji S5 i kamerę i kupię sobie D7000.
Jak już będziesz miał D7000, napisz jak wypada w stosunku do S5 to DR, ale też pod względem kolorystyki...
ps. Dużo pracy kosztuje Cię uzyskanie zadowalającego koloru z D3, gdy porównujesz do Fuji?
Wczorajsze domowe wygłupy ;-) D7000 filmuje się o wiele wygodniej niż D300s, dzięki temu że mamy do dyspozycji pełny manual -odpada kombinowanie z blokowaniem ekspozycji w odpowiednim momencie, żeby pozbyć się migotania od sztucznego światła:
http://www.youtube.com/watch?v=BXkdHmxsfQk
Tak narzekałeś na AF-F a ja widzę, że jednak radzi sobie całkiem nieźle - lub inaczej - w D90 nie mam szans zbliżyć się manualnym ostrzeniem zarówno do takiej szybkości jak i dokładności :)
He he, bo to właśnie ostrzenie manualne jest -siedziałem sobie wygodnie na 4literach, trzymając aparat w trybie Zombie, i ostrząc pierścieniem jak się dało......... ;-)
Gdybym to robił z założonym wizjerem LCDVF to byłoby dużo lepiej -niestety nie przykleiłem jeszcze ramki mocującej na LCD.
O ja pie ....... no to jest MISTRZU. W takim razie muszę zainwestować w okulistę, ortopedę, psychiatrę czy co tam jeszcze bo ja tak nie umiem :(
Popróbuj to zobaczysz, że nie jest to takie trudne ;-)
i bardzo w ostrzeniu ręcznym pomaga to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/lcdvf-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/lcdvf.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/lcdvf3-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/lcdvf3.jpg)
Sprawdzać w sklepie, jeśli jednak jakimś cudem kupisz z hot, wymieniać!, nie po to wydaje 5 klocków aby sobie "mapować" sprzęt
W ten sposób możesz oddawać aparat w nieskończoność. Był tu już taki jeden ;)
Tak w temacie DR:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=36859818
Czyżby "fejkowy" ?
Przyznam ze jesli chodzi o Rolling Shutter to w przypadku D7k jest bardzo dobrze, spodziewalem sie ze bedzie on wiekszy. Jestem ciekawy jak wypada AWB w stosunku do 7D, mam nadzieje ze mozna sie spodziewac malego porownania na wolnym powietrzu, i w domu :)
Wreszcie ładna pogoda a ja mam pod ręką tylko D7000. 7D, D300 dziś poza zasięgiem :-(
No ale wstawię zaraz kilka fotek z D7k z różnymi szkłami -takie "z życia wzięte" ;-)
ck_dezerter
09-11-2010, 14:47
Witam!
A czy w D7k sprawwdzał ktoś, jak działa AF ze starymi szkłami śrubokrętowymi? (np. N 80-200)
pozdrowienia!
Właśnie przed chwilą sprawdzałem z N180 2.8. Działa wzorowo :-) Wydaje się, że tylko ciut wolniej niż z D3.
Bartello
09-11-2010, 14:58
Serio z tym AF tak dobrze ? Bo jedyne co mnie od niego odciągało to moje domysły co do prędkości silnika wbudowanego (patrz d90 vs d300) no i mały wizjer (patrz d700). Ehhh Fatman`ie... napędzasz nikonowi sprzedaż!
Trzeba będzie bić tą świnkę! i nie oglądać się na pełne klatki.
Fatman - mógbyś sprawdzić jak to jest z tym DR'em? Rzeczywiście jest odczuwalna taka rozpiętość? Np w porównaniu do D3?
Skoro D7k jest taki ciekawy, to co bedzie z nastepca D300/D700 (pisze to swiadomie, bo moze po D7k bedzie juz "tylko" D8k/100 z matryca FF ;) ?
Troche mi ten D7k nie lezy. Jest "prawie jak D300" (jesli chodzi o budowe i np. przyciski na body), a ja chcialbym "tak jak D300" ;)
Jeśli rozpiętość tonalna jest tak duża może ktoś się pokusi o testy wyciągania detali z przepalonych zdjęć? :)
S4INT, za momencik zrobię upload jednego RAWa na RAPIDA, mam nadzieję, że to będzie odpowiednie zdjęcie do pomiaru.
A jak wrócę z obiadu i być może z zaprzyjaźnionego FJ to z stoperem w ręku zrobię test śrubokrętowy :-)
[dopisane]
Link do NEFa:
http://rapidshare.com/files/429770720/DSC_0529.NEF
skrzypol
09-11-2010, 15:11
Na stronie http://sklep.faxtel.com.pl/product_info.php?products_id=542 cena już 4148,99zł widać spada tak na moje wysoka cena odstraszyła dość mocno amatorów - ciekaw jestem jak się sytuacja rozwinie odnośnie cen.
a po chwili na tej samej stronie 4198,99zł :) ale dynamika zmian
W ten sposób możesz oddawać aparat w nieskończoność. Był tu już taki jeden ;)Nie wiem gdzie ty kupujesz aparaty, ale ja w ani jednym do tej pory nie miałem ani hot, ani bad pixeli itp. Z tonu twojej wypowiedzi można wnioskować, że każdy aparat posiada ten feler i nie ma sensu się tym przejmować, no to więc ci wyjaśniam, że istnieją aparaty które tego nie mają bo tego nie powinno być, i w takim stanie sprzęt za który ciężko się płaci powinien trafić do klienta, a już napewno klient ma prawo wiedzieć przed zakupem co kupuje. Człowiek się pytał o hot pixele a wy mu radzicie olać sprawę i kupować w ciemno, będą to będą, jak nie to uff UDAŁO SIĘ! Nie tędy droga, konsument wymaga towaru który spełnia określone warunki, czy Nikon na ulotkach reklamowych piszę coś o Hot pixelach? Nie, a więc właśnie, nie chcielibyście kupić samochodu z niesprawnymi hamulcami to oczywiste :P
Skrzypol, ja przewiduję cenę 3999zł jako promocję gwiazdkową w naszym pięknym kraju, bo napewno amatorzy mają niełatwy kąsek do zgryzienia, a fanaty i tak kupią, a jednak D7000 to korpus amatorski i w taki segment trafia... za 3999zł można brać, na wakacje będzie pewnie już po 3500zł
Co prawda na allegro już ktoś wystawił aukcję od 3999zł...
Mam też pytanie z innej beczki, wiadomo już możę coś o sprzedaży D7000 na innych rynkach, albo też o sprzedaży 60D, ciekawi mnie czy 60D w ogóle schodzi :)
stachmuszel
09-11-2010, 15:20
A ja zapytam troszkę z innej beczki. Czy prawdą jest, że body D7000 wykonane jest tylko w części z magnezu a reszta to plastik?
A ja zapytam troszkę z innej beczki. Czy prawdą jest, że body D7000 wykonane jest tylko w części z magnezu a reszta to plastik?
jak widać na zdjęciach ... trudno sobie znaleźć ?
tak .... to prawda. Tyle ze to nie plastik ...
Nikkor 180 2.8
1.
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/3927/dsc0361s.jpg)
http://img80.imageshack.us/img80/8548/dsc0361v.jpg
2.
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/8978/dsc0384sx.jpg)
http://img829.imageshack.us/img829/2711/dsc0384b.jpg
3.
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/3421/dsc0470s.jpg)
http://img41.imageshack.us/img41/6686/dsc0470kc.jpg
Tamron 17-50 2.8 VC
4.
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/1822/dsc0511s.jpg)
http://img535.imageshack.us/img535/9796/dsc0511uw.jpg
i jeszcze raz link do RAWa, do badania DRa ;-)
http://rapidshare.com/files/429770720/DSC_0529.NEF
skrzypol
09-11-2010, 15:36
Fatman cierpliwa ta Twoja modelka, każdy ciągle chce nowego testu na forum, a ona musi temu sprostać :) dzięki za zdjęcia
hydra_nt
09-11-2010, 15:38
Na stronie http://sklep.faxtel.com.pl/product_info.php?products_id=542 cena już 4148,99zł widać spada tak na moje wysoka cena odstraszyła dość mocno amatorów - ciekaw jestem jak się sytuacja rozwinie odnośnie cen.
a po chwili na tej samej stronie 4198,99zł :) ale dynamika zmian
Zobacz więc tu :
http://allegro.pl/nikon-d7000-18-105-vr-wroclaw-sklep-wysylka-24h-i1307114133.html
Aha..: AUKCJA PRYWATNA
Gwarancja producenta: 12 mies.
Nie ma wyjścia :-D
spadam na obiadek i do FJ ;-)
Zobacz więc tu :
http://allegro.pl/nikon-d7000-18-105-vr-wroclaw-sklep-wysylka-24h-i1307114133.html
Aha..: AUKCJA PRYWATNA
Gwarancja producenta: 12 mies.
o fakturze zapomnieć chyba można :)
skrzypol
09-11-2010, 15:45
No właśnie czy ktoś wie dokładnie jak to jest z tą gwarancją bo co oferta to inaczej wszyscy piszą 12 m-cy, polska dystrybucja, a raz po raz widać gwarancja 24 m-ce więc jak to rozumieć? To w końcu są 2 lata gwarancji (jakąkolwiek formę ona przyjmnie) czy tylko 12 m-cy - jak to sprawdzić przed zakupem?
może najlepiej szukać u źródeł?
http://nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page?lang=
Tak, to prawda.
front:
http://www.fareastgizmos.com/entry_images/0910/15/nikon_d7000_magnesium-thumb-450x399.jpg
tyl:
http://www.fareastgizmos.com/entry_images/0910/15/nikon_d7000_magnesium_back-thumb-450x398.jpg
Michal_C
09-11-2010, 16:02
Witam,
W czym otworzyć tego nef'a?
Michał
--Richie--
09-11-2010, 16:04
Witam,
W czym otworzyć tego nef'a?
Michał
np w LR 3.3 RC
http://labs.adobe.com/downloads/lightroom3-3.html
skrzypol
09-11-2010, 16:07
może najlepiej szukać u źródeł?
http://nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page?lang=
a widzisz zaglądałem tam wczoraj, może przedwczoraj i nie było na liście D7000 uzupełnili - dzięki za odpowiedź
Michal_C
09-11-2010, 16:10
hhhmmmm a jam CS5, pewno DNG converter też go nie przetrawi....
Pozdr
viewNX2.03, captureNX2.26
Pawel Pawlak
09-11-2010, 16:47
hhhmmmm a jam CS5, pewno DNG converter też go nie przetrawi....
Pozdr
przetrawi :) Ale wydaje mi się że w przypadku RAWów z d7000 lepiej radzi sobie NX2.
Kupiłem 3 sztuki dla rodziny z 18 105, wyszły jakieś 4000 zł/szt. w holandii, jest bardziej zabawkowy od d80, ma moim zdaniem mniej pewny AF, m. in. pod ostre światło (testowałem z kitem, 70 200 2.8 vr ii, 24-70, 35 2.0), niewygodnie się go trzyma (D80 o wiele lepiej), moim zdaniem nie wygodnie się zmienia tryb pracy AF, ma o wiele gorsze pokrycie pól AF niż D300, D2, źle się zmienia tryb pracy migawki (seryjny itp). Wymieniam tylko wady, zalety każdy zna. Ja nigdy w życiu nie wymieniłbym D300 na niego, D7000 to po prostu zabawka.
DonArturo
09-11-2010, 16:56
wreszcie jakieś chłodne spojrzenie na ten aparat.
t0m3k - pewnie wywołasz burzę w umysłach D7k entuzjastów :)
Michal_C
09-11-2010, 17:02
a nie bo pojawił się również CR6.3 RC dla CS5 :) i DNG con. też ha !! :p
Pozdrawiam
noraczej
09-11-2010, 17:07
Kupiłem 3 sztuki dla rodziny z 18 105, wyszły jakieś 4000 zł/szt. w holandii, jest bardziej zabawkowy od d80, ma moim zdaniem mniej pewny AF, m. in. pod ostre światło (testowałem z kitem, 70 200 2.8 vr ii, 24-70, 35 2.0), niewygodnie się go trzyma (D80 o wiele lepiej), moim zdaniem nie wygodnie się zmienia tryb pracy AF, ma o wiele gorsze pokrycie pól AF niż D300, D2, źle się zmienia tryb pracy migawki (seryjny itp). Wymieniam tylko wady, zalety każdy zna. Ja nigdy w życiu nie wymieniłbym D300 na niego, D7000 to po prostu zabawka.dlatego bebechy (głównie matryca do tego, podejrzewam, że "ulepszona" softem) z D7000 w opakowaniu następcy D300(s) to będzie piękna sprawa :)
de Fresz
09-11-2010, 17:23
jest bardziej zabawkowy od d80,
Hę? W jakim sensie?
ma moim zdaniem mniej pewny AF, m. in. pod ostre światło (testowałem z kitem, 70 200 2.8 vr ii, 24-70, 35 2.0),
Ale gubi się totalnie, poluje, czy pudłuje?
moim zdaniem nie wygodnie się zmienia tryb pracy AF,
Porównaj sobie z D90, wszystko będzie lepsze od tej gimnastyki palców. Swoją drogą, nie rozumiem jak mogło im się bardziej opłacać dołożyć kolejny guzik, zamiast 3. pozycji wajchy.
źle się zmienia tryb pracy migawki (seryjny itp).
Źle, bo?
Jeśli rozpiętość tonalna jest tak duża może ktoś się pokusi o testy wyciągania detali z przepalonych zdjęć? :)
DR w tej matrycy będzie siedzieć w cieniach.
DR w tej matrycy będzie siedzieć w cieniach.
Po otwarciu raw'a też mam takie wnioski, "magii" podobnej do S5pro niestety brak :)
Hę? W jakim sensie?
Jest mniejszy, niewygodnie się go trzyma, generalnie weź sobie do ręki d80, d7000, d300 i d3100, d80 jest bliżej moim zdaniem do d300, d7000 do d3100. Ale to tylko moje zdanie
Ale gubi się totalnie, poluje, czy pudłuje?
poluje, czasem pudłuje. Nie mówię, że d80 nie ale moim zdaniem poluje krócej i częściej trafia ;)
Porównaj sobie z D90, wszystko będzie lepsze od tej gimnastyki palców. Swoją drogą, nie rozumiem jak mogło im się bardziej opłacać dołożyć kolejny guzik, zamiast 3. pozycji wajchy.
Może dlatego, że z d80 zaczynałem uważam, że tamta gimnastyka palców była lepsza od tej gimnastyki.
Źle, bo?
Bo nie z tej strony się kręci. Dodatkowa gimnastyka palców moim zdaniem. Ale to pewnie dlatego, że mam długie palce.
Nie oszukujmy się, moim zdaniem nikt kto żyje z fotografii nie kupi tego aparatu w zastępstwie dla D300/D200, ja bym go nie kupił w zastępstwie dla D80, chyba, że bym potrzebował tej matrycy.
Ale to może przez to, że przyzwyczaiłem się do serii DX i DXXX z gripem ;)
Właśnie wróciłem z zaprzyjaźnionego FJ i mam na karcie RAWy z D300s, D90 i D7000 (iso 1600, 3200, 6400 i 12800).
Co do samych rozważań na temat "trzymania' -owszem D90 trzymało się troszkę wygodniej (głębszy uchwyt).
Ciąg dalszy po przerwie :-)
de Fresz
09-11-2010, 18:04
Jest mniejszy, niewygodnie się go trzyma, generalnie weź sobie do ręki d80, d7000, d300 i d3100, d80 jest bliżej moim zdaniem do d300, d7000 do d3100. Ale to tylko moje zdanie
Gdybym miał możliwość sam sobie porównać, to bym się tak nie dopytywał ;-)
Może dlatego, że z d80 zaczynałem uważam, że tamta gimnastyka palców była lepsza od tej gimnastyki.
No to tu się różnimy, bo dla mnie jedne z największych porażek ergonomicznych w D90 (a w D80 było niemal identycznie), to właśnie AF i tryb robienia zdjęć.
Bo nie z tej strony się kręci. Dodatkowa gimnastyka palców moim zdaniem.
W sensie, że odblokować trzeba kciukiem, a kręcić wskazującym? Tak po zdjęciach to rozwiązanie wzbudziło moje wątpliwości, odwrotne umieszczenie, jak w D300 i wyższych, wydaje się wygodniejsze.
Ale to może przez to, że przyzwyczaiłem się do serii DX i DXXX z gripem ;)
Coś w tym może być ;-)
mibartek
09-11-2010, 18:09
owszem D90 trzymało się troszkę wygodniej (głębszy uchwyt).
no to w takim razie prawda, że jest bardziej zabawkowy od D80, bo wg mnie D90 gorzej się trzyma od D80. A D80 gorzej od D70 żeby śmieszniej było :-P ciekawe skąd taka "deewolucja"....
miałem nadzieje że skoro obudowa nie jest cała z plastiku to będzie się trzymać pewniej. Chyba też w takim razie poczekam na D400
Kupiłem 3 sztuki dla rodziny z 18 105, wyszły jakieś 4000 zł/szt. w holandii, jest bardziej zabawkowy od d80, ma moim zdaniem mniej pewny AF, m. in. pod ostre światło (testowałem z kitem, 70 200 2.8 vr ii, 24-70, 35 2.0), niewygodnie się go trzyma (D80 o wiele lepiej), moim zdaniem nie wygodnie się zmienia tryb pracy AF, ma o wiele gorsze pokrycie pól AF niż D300, D2, źle się zmienia tryb pracy migawki (seryjny itp). Wymieniam tylko wady, zalety każdy zna. Ja nigdy w życiu nie wymieniłbym D300 na niego, D7000 to po prostu zabawka.Co to znaczy bardziej zabawkowy? Miałem D80 i to właśnie D80 w stosunku do D70S był dla mnie bardziej zabawkowy, czy to znaczy, że D7000 to taki D3000 tylko trochęwiększy? Sprecyzuj o co ci chodzi, bo na wielu forach piszą, że dobrze leży w łapie i czuć, że jest trochę twardszy, chyba podjadę dzisiaj do FJ we Wro, o ilę mają i sobie zamacam, bo w saturnie jak ostatnio byłem to tylko 60D przez szybę można było oglądać!
Żeby niebyło to D90 nigdy nie miałem, ale macałem, i trzymał się nieźle dziwnym by było gdyby teraz D7000 zawiódł na tym polu, tym bardziej, że to bardzo ważne, nawet ważniejsze od tych iso i matryc, ergonomia musi być, nigdy nie zapomnę jak przez kilka sekund próbowałem sobie potrzymać d3000 i d5000 ;D na szczęście to było tylko kilka sekund, w zasadzie na to wychodzi, że przed zakupem znowu trzeba będzie macać....
mibartek
09-11-2010, 18:20
Miałem D80 i to właśnie D80 w stosunku do D70S był dla mnie bardziej zabawkowy
dokładnie to napisałem wyżej ;-) Więc jak fatman napisał, że D90 trzymało się lepiej niż d7000 to między D80 będzie też zauważalna różnica. Szkoda. Ale mimo wszystko trzeba samemu zobaczyć i ocenić co komu pasuje.
fotouśmieszek
09-11-2010, 18:23
A to czytaliście???? Video z d7000 nie wolno używać do zastosowań komercyjnych:
Nikon has not licensed AVC video coding from its owner, MPEGLA.com for commercial use, implying that you may not use video shot with a D7000 for any commercial purpose, other than private personal use. Sorry, buy a real camcorder!
napisal Ken;( Sądzę,ze to może być ważne dla zainteresowanych.
Wyniki po wywołaniu RAWów (na razie musicie uwierzyć na słowo, bo NEFy się wysyłają na RAPIDA dopiero) w LR 3.3 na standardowych ustawieniach (czyli np. Noise Reduction Luminance = 0 ):
-nie widzę różnicy w szumie pomiędzy D90, D300s i D7000 (zapomniałem dopisać, że do 3200)
-zdjęcia z D90 i D300s są ostrzejsze
:-)
fotouśmieszek, pozostaje tylko dowiedzieć się ska Ken to wie, i gdzie jest oficjalne źródło tej informacji.
fotouśmieszek
09-11-2010, 18:30
fotouśmieszek, pozostaje tylko dowiedzieć się ska Ken to wie, i gdzie jest oficjalne źródło tej informacji.
Masz racje,rożnie z nim bywa ale tym razem bym Kenowi jednak wierzył,niestety:(
Dobra, jednak różnice widać, oglądam teraz bokeh............... ehhhhh Panie i Panowie, na szybko wyślę JPGi, żebyście sami ocenili.
NEFy około 22:00 zapewne, bo net muli jak diabli :-(
Fatman, gdzieś chyba było w instrukcji, miałem angielską. Chodzi o licencję kodeku, którego d7000 używa. Koszty licencji to spory procent cen profesjonalnych kamer wideo, dlatego pewnie D7000 ma okrojoną ;)
fotouśmieszek
09-11-2010, 18:37
sprawdzalem MPEGLA.com wygląda na to ze Nikon nie zakupil licencji dla d7K:(
A to czytaliście???? Video z d7000 nie wolno używać do zastosowań komercyjnych:
Nikon has not licensed AVC video coding from its owner, MPEGLA.com for commercial use, implying that you may not use video shot with a D7000 for any commercial purpose, other than private personal use. Sorry, buy a real camcorder!
napisal Ken;( Sądzę,ze to może być ważne dla zainteresowanych.NO CHYBA SOBIE ŻARTUJESZ!!! Jeżeli będe chciał nakręcić klip do mojego utworu, bądź nakręcić etiudę filmową lub nawet krótkometrażowy film, odpłatnie offcorse czyli bilety w kasie i na seans to nie mogę ? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam... będzie grubo jeśli to prawda
t0m3k, hmmmm no to "fajnie" Nikon sobie pograł z nami........... ciekawe jak sprawa wygląda po przepakowaniu materiału ? W końcu i tak jak się składa film z poszczególnych sekwencji, to trzeba go jeszcze raz skompresować....
No i w ogóle jak ta cała licencja wygląda, jakie ma ograniczenia, jak się ma do tego ZAIKS, UOP, BOR i inne takie.............. dobrze, że do klopa jeszcze można sobie spokojnie w domu chodzić, bez specjalnych uprawnień...
wojtas0009
09-11-2010, 18:42
:mrgreen: ciekawe jak tam ze zdjęciami...
:mrgreen: ciekawe jak tam ze zdjęciami...No jak to jak, zdjęcia tylko z imienin, reszta to komercja :d Naprawdę takie kruczki potrafią zdenerwować, masz aparat ale z kodeka korzystasz na licencji? ;) uważam, jeśli to prawda za zagranie poniżej pasa, bo nikt mi nie będzie mówił do czego mam używać swojego sprzętu, kiedyś ktoś napisał nie wiem na jakim forum, że za jakiś czas wypuszczą aparaty z licencją co dwa lata :D... jak już dojdziemy do poziomu technologicznego w którym nie będzie sensu wnosić czegoś nowego... to już się chyba powoli zaczyna, totalna kontrola licencje, ze zfery softu przejdą w hardware i kropka...
Fatman nie wiem jak dokładnie jest z kodowaniem, bo mnie to nie interesuje, składam, exportuje i tyle.... być może jakieś dane po przekonwertowaniu jednak pozostaną i jeśli będzie trzeba to ludzie dojdą, ze i tak używałeś D7000... Zaiksom i innym nic do tego, przecież to twoja sprawa czym kręcisz, problem możę być jak umieścisz film na sieci, wtedy serwis sprawdzi kodowanie, jeżeli coś będzie nie tak to kosa :)
Tak, jest taka licencja i prawie wszystkie aparaty i tanie kamery podlegają pod to.
Dlatego dziwię się, że nie używa się jakiegoś otwartego standardu kodowania.
mibartek
09-11-2010, 18:44
no a w upragnionym d8000 czyli tanim FX od Nikona też nie będzie można do zdjęć komercyjnie używać :-P
albo zdjęcia będzie trzeba kasować po upływie 24h :mrgreen:
fotouśmieszek
09-11-2010, 18:47
NO CHYBA SOBIE ŻARTUJESZ!!! Jeżeli będe chciał nakręcić klip do mojego utworu, bądź nakręcić etiudę filmową lub nawet krótkometrażowy film, odpłatnie offcorse czyli bilety w kasie i na seans to nie mogę ? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam... będzie grubo jeśli to prawda
SHOX! - też bym chciał żeby to był żart:( a zdjęcia w porzo:) tylko powinienes/nnaś obrobić w legalu
albo jakims edytorze za free.Ale to powszechnie znane info;p
hmm, dlatego tak lubię open source i jestem przeciwnikiem patentów w obecnej formie.
Proszę bardzo, oto 120MB pliczek zawierający wywołane JPGi na defaultowym ustawieniu w LR 3.3. W paczce zdjęcia z D7000, D300s i D90 zrobione przy czułościach: 1600, 3200, 6400 i 12800 (to ostatnie z D7000 oczywiście):
http://rapidshare.com/files/429801800/Nikony.zip
dziękować za linka!! A kto udowodni że film kręciło sie akurat d7000????? jest taka w ogóle możliwość? sądzę że chyba nie
fotouśmieszek
09-11-2010, 19:12
dziękować za linka!! A kto udowodni że film kręciło sie akurat d7000????? jest taka w ogóle możliwość? sądzę że chyba nie
jasne ze jest :(
Dobra -jako, że czekam aktualnie na niesamowicie pyszną kolację to może zrobię bardziej masakryczne porównanie dla braci onanistów, czyli D7000 vs D3 ?
W ogóle jak macie jakieś propozycje testów to bardzo proszę......... (testy filmowania jutro bo pogoda ładna, testy AF jak spotkam się z kumplem od D300).
po konwersji?? postprocesie itp?? poważnie?
fotouśmieszek
09-11-2010, 19:16
Dobra -jako, że czekam aktualnie na niesamowicie pyszną kolację to może zrobię bardziej masakryczne porównanie dla braci onanistów, czyli D7000 vs D3 ?
W ogóle jak macie jakieś propozycje testów to bardzo proszę......... (testy filmowania jutro bo pogoda ładna, testy AF jak spotkam się z kumplem od D300).
Może napisz w paru slowach jak oceniasz wyniki??? Chce Ci sie? Bo tak Cie eksploatujemy:-(:-)
Jakie są te różnice???????
po konwersji?? postprocesie itp?? poważnie?
większość komercyjnych kodeków zostawia po sobie ślad w materiale video który już zwykle tam zostaje bez względu na kolejne konwersje/zmiany ;)
Cos mi umknęło ? Serio jest tam zastrzeżenie że do komercyjnych zadań video nie wolno tego używać?
W paru słowach -jak można się domyśleć D3 zmiażdżył D7000 okrutnie ;-) Ostrość, detal, szum......... sporo lepiej na D3.
Ale przy 12800 nie ma już takiej przepaści pomiędzy D3 a D7000, młody zaczyna gonić dziadka ;-)
Zrobiłem na szybko takie porównanie na podstawie zdjęć Fatmana, wycinek to lewy górny kadr
http://hosting-zdjec.pl/images/911nikond7000d300sd90isoc.jpg
fotouśmieszek
09-11-2010, 19:56
Zrobiłem na szybko takie porównanie na podstawie zdjęć Fatmana, wycinek to lewy górny kadr
http://hosting-zdjec.pl/images/911nikond7000d300sd90isoc.jpg
nie no d300 wyraźnie dostaje w d**pala od d7K .Pelna klataka poza konkurenją OCZYwiscie;)
SHOX dzieki:-)
Hmm ja tego, aż tak optymistycznie nie widzę, szumy szumami ale co się dzieje z detalami na brwiach, brak ostrości, błąd AF czy agresywne odszumianie :roll:
pozdr
nie no d300 wyraźnie dostaje w d**pala od d7K .Pelna klataka poza konkurenją OCZYwiscie;)
SHOX dzieki:-)
Z drugiej strony jakiejś drastycznej różnicy pomiędzy D90 a D7000 nie widzę...
No i coś na temat detalu. Jak pisałem test robiony był w FJ, więc warunki raczej nie za łatwe (klienci, czas, stres itd). Właśnie postanowiłem sprawdzić czy aby AF z D7000 tak na 100% lubi mojego Tamrona 17-50 2.8 VC. No i nie lubi tak na 100%.
Ostrząc po LV (czyli detekcja kontrastu -precyzyjniej niż fazowym, i do tego bez FF/BF) efekt jest o wiele lepszy. Zaraz podeślę porównanie na iso 6400 z D3.
[dopisane]
D3:
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/742/d3crop.jpg)
D7000:
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/2695/d7000crop.jpg)
ISO 6400, f2.8, 1/320, AutoWB -różnica jasności i WB wynika z kretyńskiego i pozbawionego wszelkich hamulców moralnych światła, zamontowanego w mojej łazience.
[dopisane2]
A w ogóle fajnie się robi jak zdjęcie z D3 rozjaśniłem i dostosowałem (no w miarę) kolor do tego z D7000, natomiast to z D7k zeskalowałem do rozdzielczości D3......... zwłaszcza w bokehu o wiele mniej pypciów jest wtedy w wersji D7k.
W ogóle jak macie jakieś propozycje testów to bardzo proszę..........
Jeżeli można prosić o porównanie D90 i D7000 na iso 200...chodzi mi o detal. Coś w guście ostatniej wstawki, tylko proszę o lepsze światło w kadrze, oczywiście zastane.
fotouśmieszek
09-11-2010, 20:46
Hmm ja tego, aż tak optymistycznie nie widzę, szumy szumami ale co się dzieje z detalami na brwiach, brak ostrości, błąd AF czy agresywne odszumianie :roll:
pozdr
odnosilem sie do poprzedniego testuFatmana/ SHOXA "trzech" d7000,d300 i d3:-)
To które lepsze body D300s czy D7000,oczywiście o fotki chodzi nie o ergonomie
ikar39, za wcześnie na takie wnioski ;-)
Obrazek na spokojnie sprawdzę jak na kilka godzin dorwę D300(s). Jeszcze trzeba będzie AF sprawdzić, i to dopiero jak upewnię się, że D7000 nie robi mi jakiegoś FF/BF z moimi szkłami.
cholerka bo już chciałem kupić,to może jeszcze kilka dni poczekać
oczywiście wielki szacunek Fatman za testy puchy D7k
ikar39, jeszcze chwilę poczekaj. Rozsądniej będzie, daj szaleńcom takim jak ja sprawdzić co i jak :-)
No to czekam max do piątku dużej nie dam rady
Pawel Pawlak
09-11-2010, 21:35
A co ? Nowe d300s parzy ?
Fatman, co to są "pypcie" w bokehu??
Nie D300s spisuje się dobrze ale jak D7000 spisze się lepiej to trzeba zamieniać,a kupca na D300s już mam,a szklarnia zostanie do nowej puchy
Takie białe, niebieskie i inne punkciory. Brzydkie. Na zdjęciu z D7000 jest ich sporo mniej :-)
Nie D300s spisuje się dobrze ale jak D7000 spisze się lepiej to trzeba zamieniać,a kupca na D300s już mam
Dobre ;-)
Sendilkelm
09-11-2010, 21:49
Nie D300s spisuje się dobrze ale jak D7000 spisze się lepiej to trzeba zamieniać,a kupca na D300s już mam,a szklarnia zostanie do nowej puchy
Nie strasz, bo ja zamiast d7000 zamierzam d300s kupić :) Żeby nie robić zupełnego OT to powiem, że za dużo testujecie :) Róbcie nim po prostu zdjęcia ...
Atam zdjęcia.......... cały sezon robiłem zdjęcia, wreszcie mam wolne i mogę robić testy :-) Dla onanisty sprzętowego to czysta ekstaza jest :-)
Ja bym nie zmienił.
Obecny posiadacz D300(s) nie ma powodu rwać włosów z głowy, ale pojawienie się D7000 w ostatniej chwili zatrzymało mnie przed zakupieniem trzysetki. Cena z grubsza podobna, najwyraźniej lepszy obrazek, jak tylko jeszcze się okaże że AF jest co najmniej taki jak w D200 albo dorównujący osiągami D300, to biorę. :) Do koncertów jak znalazł. Tylko znowu trzeba będzie wymieniać CFy na SD.... :razz:
Ciekawe kiedy jakiś porządny serwis zrobi recenzję...
MarcinPoland
09-11-2010, 22:10
myslisz ze na d7000 zrobisz lepsze zdjecia niz na d300s? :)
juz teraz ci odpowiem ze twoje fotki na d7000 nie beda lepsze nawet o wlos :)
W międzyczasie kiedy robiłem kolejne testowe zdjęcia, zrobiłem kolejny testowy filmik ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=agZhkdoRvss
Fatman, gdyby była taka mozliwosc, czy moglbys zrobic porownanie ostrosci D7k vs D90/D300, ew D3 jakby sie nie dało inaczej? Bo tak jak ogladam jpgi z netu, wywolane bez zmian, to D7k jest 'mniej ostry' i wymaga wiecej sharpeningu... I czy po doprowadzeniu ostrosci do podobnego stanu znaczaco pogarsza sie jakosc? Chodzi mi oczywiscie o natywny rozmiar, czyli 16 vs 12mpx
de Fresz
09-11-2010, 22:17
Naprawdę takie kruczki potrafią zdenerwować, masz aparat ale z kodeka korzystasz na licencji? ;) uważam, jeśli to prawda za zagranie poniżej pasa, bo nikt mi nie będzie mówił do czego mam używać swojego sprzętu
Jako twórca powinieneś to rozumieć - równie dobrze ktoś może wziąć Twój film, wykorzystać bez zgody do zarobienia kasy, a na zgłoszone pretensje pokazać faka, wszak wystawiłeś na widok publiczny i on go potraktował jak swoją własność. Sytuacja z kodekami jest lekko absurdalna i wróbelki ćwierkają, że może coś się zmieni niedługo, ale póki co takie jest prawo - właściciel standardu dyktuje warunki, a że najpowszechniejszy standard jest tylko jeden... Zresztą sprawa nie jest nowa, już co najmniej pół roku temu huczało o tym w necie przy bodajże okazji premiery którejś puszki Canona.
Proszę bardzo, oto 120MB pliczek zawierający wywołane JPGi na defaultowym ustawieniu w LR 3.3. W paczce zdjęcia z D7000, D300s i D90 zrobione przy czułościach: 1600, 3200, 6400 i 12800 (to ostatnie z D7000 oczywiście):
Może to ktoś gdzieś wystawić? Rapidshare odmawia już współpracy.
Pawel Pawlak
09-11-2010, 22:34
RAWy z d7000 najostrzejszze są jak się je otwiera NX2. Ale nawet wtedy są znacznie bardziej miękkie niż d300/d700. Mniej więcej ostrość D7000 ustawiona na 3-4 odpowada D300 na 0-1. W LR3 jak na razie nie walczę... Ale do tej pory nie udało mi się uzyskać potęgi detali jak z d300/d700. Ciekawe jakie Ty masz doświadczenia Fatman ?
Moje doświadczenia na chwilę obecną są jeszcze mizerne, bo zbyt dużo danych dociera do mojego przeciążonego mózgu. Jutro od rana sprawdzę szkła na obecność FF/BF i porównam trafność AFa do tego co mam w domciu czyli D3.
W dobrym świetle i przy użyciu Nikkora 180 2.8 raczej mogę powiedzieć, że jest dobrze i ostro.
Troszkę zmartwił mnie dziś D7k w parze z Tamronem 17-50 2.8 VC, w teście zrobionym w FJ nie wypadł za dobrze w stosunku do D300s/D90. Oświetlenie w sklepie było takie sobie, kontrast tez spadł. No ale tak czy inaczej starsi bracia poradzili sobie znacznie lepiej -BF/FF czy po prostu AF (a właściwie soft odpowiadający za jego pracę w puszce) mniej dokładny ? Sprawdzę dokładnie jutro. Zresztą najwyższy czas podpiąć do D7k Nikkora 14-24 2.8 i za jego pomocą ocenić co i jak.........
[dopisane]
Test napędu śrubokrętowego wykonany za pomocą D3, D7000 i Nikkora 180 2.8
D3 nieznacznie szybszy, jednak różnica niewielka.
Pawel Pawlak
09-11-2010, 22:48
myślę że charakterystyka szkła będzie kluczowa, podobnie jak odpowiedni dobór softu. Ewidentnie matryca ma potencjał, ale pewnie dopier koleje wersje ACRa czy może C1 będą coraz ładniej sobie z nią radziły.
Napisał Fatman
Może to ktoś gdzieś wystawić? Rapidshare odmawia już współpracy.
Popieram
Wysyłam pliczek na Megaupload.
Jednocześnie przypominam, że mniej ostre zdjęcia z D7000 w stosunku do D300s i D90 mogą wynikać z problemem FF/BF lub celnością AF w parze z moim Tamronem 17-50 2.8 VC.
Fantomas-wawa
09-11-2010, 23:14
dzis potestowalem przez kilka chwil D7k i ... i czar prysł :( calkowicie mi nie lezy w dłoni, nie wyobrazam sobie chodzenia z D7k, podpietym teleobiektywem i trzymanie tego opuszkami palcow (lub CIUT z naciskiem na ciut wiecej) bo tylko tyle sie miesci :(
Plik za parę chwil powinien być już dostępny:
http://www.megaupload.com/?d=HWVDIHME
Na rapida sie nie załapałem, to teraz dziękuję :)
DonArturo
09-11-2010, 23:33
Plik jest chwilowo niedostępny.
DonArturo, no właśnie też mam ten komunikat, niestety nie wiem co z tym zrobić :-(
Przyznam ze jesli chodzi o Rolling Shutter to w przypadku D7k jest bardzo dobrze, spodziewalem sie ze bedzie on wiekszy.
Kompletnie nie znam sie na filmowaniu, ale tutaj ten efekt nie wyglada za dobrze: http://www.youtube.com/watch?v=XksPI0jVrSQ
Kompletnie nie znam sie na filmowaniu, ale tutaj ten efekt nie wyglada za dobrze: http://www.youtube.com/watch?v=XksPI0jVrSQ ja też nie znam się na filmowaniu, ale wygląda na to, że kamerzysta miał atak padaczki pionowej. Bardzo rzadka choroba. Prawdopodobnie nie zachorujesz na nią....
ja też nie znam się na filmowaniu, ale wygląda na to, że kamerzysta miał atak padaczki pionowej. Bardzo rzadka choroba. Prawdopodobnie nie zachorujesz na nią....
Jeśli to prawda to ten nikon nie będzie nadawał się do filmowania szybko poruszających się obiektów. Chociaż ja tego z n 70 200 nie zauważyłem...
Michał Jędrak
10-11-2010, 00:13
Jak już będziesz miał D7000, napisz jak wypada w stosunku do S5 to DR, ale też pod względem kolorystyki...
ps. Dużo pracy kosztuje Cię uzyskanie zadowalającego koloru z D3, gdy porównujesz do Fuji?
Decyzja jest taka, że nie kupię już jutro D7000, tylko dozbieram trochę kasy. A wszystko dlatego, że nie sprzedam jednak Fuji S5. Kolory w S5 są takie inne, takie niedokładne, mało cyfrowe, mało elektroniczne. Zdjęcia z S5 praktycznie są gotowe od razu po zgraniu z karty. Niestety w Nikonach denerwuje mnie cukierkowy, komputerowy kolor. Jak próbuję zlikwidować żółć z twarzy, to zieleń robi się radioaktywna, jak tłumię zieleń to robi się magenta popromienna itd. Nie ma lekko.
ja też nie znam się na filmowaniu, ale wygląda na to, że kamerzysta miał atak padaczki pionowej. Bardzo rzadka choroba. Prawdopodobnie nie zachorujesz na nią....
Chyba jednak poziomej ;-)
robert4you
10-11-2010, 08:23
Trochę więcej o licencji na kodek video:
http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Th reatened_by_the_MPEG-LA
Mnie to filmowanie naprawde do szczescia nie jest potrzebne - zawracam tylko uwage, ze nie jest tak, ze ten efekt w D7000 nie wystepuje.
Może ten efekt zależy od doboru parametrów w manualu? W filmiku Fatmana efektu jello nie widziałem.
Jello powinno być mniej widoczne przy dłuższych czasach otwarcia migawki np 1/50. Mój film testowy, zarejestrowany był przy 1/250 i dlatego bardzo mnie dziwi, że efekt RS jest tam tak słabo widoczny...
fotomarek_k
10-11-2010, 10:26
Decyzja jest taka, że nie kupię już jutro D7000, tylko dozbieram trochę kasy. A wszystko dlatego, że nie sprzedam jednak Fuji S5. Kolory w S5 są takie inne, takie niedokładne, mało cyfrowe, mało elektroniczne. Zdjęcia z S5 praktycznie są gotowe od razu po zgraniu z karty. Niestety w Nikonach denerwuje mnie cukierkowy, komputerowy kolor. Jak próbuję zlikwidować żółć z twarzy, to zieleń robi się radioaktywna, jak tłumię zieleń to robi się magenta popromienna itd. Nie ma lekko.
To o czym piszesz i DR, to główne powody, że nie mogę się zdecydować na nikona. Miałem te problemy z D70 i alergia pozostała :) Teraz już chyba z DR problemów nie będzie, to liczę, że w końcu coś z kolorami też zrobią. W każdym razie, ciekaw jestem Twoich refleksji, gdy już będziesz miał ten sprzęcik.
Fatman sprawdzałeś ,czy fotki wychodzą ostre czy mydlane.
Nie, bo dopiero co wstałem, łeb mi pęka, prochy jeszcze nie zaczęły działać. Wypiję herbatkę i sprawdzę co i jak ;-) 30-40min. Tak na oko.
Fatman sprawdzałeś ,czy fotki wychodzą ostre czy mydlane.
No właśnie, czy te mydło, to była wina BF/FF ?
Mariusz Lesiuk
10-11-2010, 10:44
A cena d7k w Fotojoker już poleciała o ponad 300 w dół. (4999zł)
Część pierwsza testu celności AF (wykonana za pomocą Nikkora 14-24 2.8 na prztysłonie f2.8 i 24mm).
Po każdym zdjęciu testowym robiłem przeostrzenie na inny punkt, żeby system AF mógł ponownie ustawić ostrość.
Warunki: światło naturalne, dające wynik ISO 1600 przy f2.8 i 1/100.
10 zdjęć zrobionych, 10 zdjęć idealnie trafionych
Zwiększyłem ISO kolejno na 3200 i 6400, i zrobiłem po 5 dodatkowych zdjęć. Wszystkie trafione idealnie w punkt.
Po śniadaniu, i umalowaniu mojej ukochanej żony modelki :-) zrobimy testy w dużo gorszych warunkach oświetleniowych. A potem wrócimy do Tamrona i sobie z nim poważnie "porozmawiamy".
Kurcze, z tym kodekiem to przyznam że mocno się zdziwiłem...
Z jednej strony puszka amatorska, więc można by teoretycznie założyć, że nikt nie ma zamiaru nią zarabiać (co ma się pewnie nijak do praktyki). Czyżby kolejny krok to podział puszek ze względu na format zapisu obrazu? Czyli np. jakiś specyficzny format dla puszek amatorskich, który będzie powodował, że teoretycznie nie będzie można używać do celów komercyjnych... a jak chcesz zarabiać to kup puche pro, która ma opłaconą licencję na "format zapisu obrazu"...
Moim zdaniem Nikon się wygłupił. I tak wiadomo, że filmy z D7000 jak ktoś będzie chciał to będzie sprzedawał bo zawsze może "zripować" do innego formatu. Albo nawet nie będą tego robili, bo kto niby i kiedy miałby sprawdzić, że akurat z tej puchy nie można filmu sprzedać.
Część druga testu celności AF (obiektyw i parametry te same).
Po każdym zdjęciu testowym robiłem przeostrzenie na inny punkt, żeby system AF mógł ponownie ustawić ostrość.
Warunki: światło sztuczne, dające wynik ISO 3200 przy f2.8 i 1/60.
10 zdjęć zrobionych, 10 zdjęć trafionych bardzo dobrze (dużo lepiej niż wczorajsze zrobione w FotoJoker)
10 zdjęć zrobionych w trybie ostrzenia przez LV, 10 zdjęć IDEALNIE trafionych (dokładnie widać różnicę pomiędzy ostrzeniem klasycznym a detekcją kontrastu na matrycy)
test powtórzony (także 10 zdjęć) dla ISO 6400 dał identyczne wyniki: faza = ostrość bardzo dobra, kontrast = ostrość idealna
prz3mo, przeczytaj sobie to: http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Th reatened_by_the_MPEG-LA -problem dotyczy też sprzętu określanego mianem Profi.
prz3mo, przeczytaj sobie to: http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Th reatened_by_the_MPEG-LA -problem dotyczy też sprzętu określanego mianem Profi.
dzięki, zaraz zerknę. Nie miałem pojęcia, że tak jest w kamerach także.
Fatman, sprawdź jeszcze czy D7000 atawistycznie przepala na matrycowym:lol:
Dotychczas nie przepalił, ale licho go wie ;-)
Dotychczas nie przepalił, ale licho go wie ;-)
masz na dworze słonko ? jeśli tak to ja bym poprosił o jpg na iso 100 z ostrością na oko twojej małżonki. tak z powiedzmy 2-3 m :)
jak masz ustawiona puszkę ? odszumianie ? ADL i te inne pierdoły ?
Niestety słoneczko miałem wczoraj, dziś jest paskudnie :-( ADL i inne pierdoły wyłączone, zresztą udostępnię RAWa jak już odpowiednią fotkę cyknę.
Canon 7D vs Nikon D7000 (m.in. Video AF-F)
http://www.youtube.com/watch?v=QZPNwIMMFik&feature=fvwk
Fatman jesteś nieoceniony w tych testach.
Jednak z tego wszystkiego nie wiem już czy opłaca się przejść z D90 na D7k. Liczyłem na miażdżącą przewagę D7k w AF a z tego co czytałem to nie jest ona aż tak wyraźna. Ponadto zdjęcia jakie wrzucacie jakoś do mnie nie przemawiają. Nie jestem fachowcem ale na moje amatorskie oko to faktycznie jakoś brakuje szczegółów na zdjęciach.
I co teraz zrobić ?
I co teraz zrobić ?
Jak to co, kupić D300s :D