PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20

Fatman
03-02-2011, 14:08
Nadal nie ma pewnej informacji co można a co nie, dlatego przydało by się źródło informacji, o których pisał pxl666.

lolas4
03-02-2011, 15:31
Witam,
przeczytalem caly watek. Od 1 strony do konca :) obecnie robie zdjecia Nikonem D5000 z obiektywem 18-105 VR. Obiektywu 18-55 nie uzywam. Wczesniej dzialalem na Pentaxie K-X. Dosyc mocno zarazilem sie fotografia i stalo sie to moim takim hobby. Jak wiadomo lustrzanka to studnia bez dna :) ze wzgledu na dosyc czeste i pozytywne opinie na temat moich zdjec na tyle zarazilem sie fotografia, ze zamierzam udac sie na kurs fotografii slubnej i nie ukrywam, ze za jakis czas chcialbym od czasu do czasu na tym zarobic gdyz juz mialem kilka propozycji robienia zdjec slubnych ale zrezygnowalem ze wzgledu na brak doswiadczenia w tej dziedzinie fotografii gdyz wiadomo, ze taki dzien ma sie zazwyczaj raz w zyciu a nie chcialbym komus go zepsuc :)
W zwiazku z powyzszym za jakis miesiac lub dwa chcialbym pozbyc sie mojego Nikona D5000 i zakupic jakis lepszy sprzet. Zastanawiam sie mocno nad Nikonem D7000 o ktorym tutaj tak mocno dyskutujecie. JEst sporo plusow ale jakos tka po przeczytaniu wszystkich postow mozna wywnioskowac, ze wiekszosc jest na temat jakiegos bubla w tym aparacie...sporo z was porownuje go do D300s , sporo do D90. Moj dylemat polega na tym, ze zalezy mi tez na filmach gdyz duzo czasu poswiecam na montowanie roznych klipow szczegolnie z podrozy. I tak D7000 wydaje mi sie byc aparatem idealnym a zarazem istnieje obawa, ze bedzie bubel jak nie od razu to po jakims czasie a jakos nigdy nie zdarzylo mi sie w sprzecie zetknac z czyms co byloby nie tak. D5000 jak i K-X dzialaja rewelacyjnie i nigdy nie narzekalem w stosunktu jakosci do ceny bo wiadomo, ze D300 czy D700 to nie jest. D5000 raz nawet dosyc mocno mi zmokl ale nie bylo z nim zadnych problemow. Chcialoby sie spytac co wybrac...zapewnie wiecej osob poleci mi D300s ze wzgledu na zdjecia slubne ...? od razu mowie, ze D7000 dobrze lezy mi w rece i odpowiada pod tym wzgledem. Checi do mocnego wdrozenia sie w fotografie mam, jakis tam budzet jest, nie chce zmieniac systemu z Nikona gdyz nawet taki amator jak D5000 mi podpasowal gdyz jestem zdania, ze to nie aparat robi foty a czlowiek :)
Chce jednak zmienic na cos mocniejszego a moj budzet do maksymalnie 4.5 tys na sama puszke. 18-105 VR chce sobie zostawic gdyz bardzo jestem z niego zadowolony i z biegiem czasu bede szukal jakas fajna stalke do portretow i cos do Macro. Takze nie wiem co wybrac czy D300s czy D7000 czy czekac na nastepce D300s lub D700 ale to pewnie cena tez bedize wysmienita kolo 6 tys...

Jachuu
03-02-2011, 16:02
lolas4 czyli miałeś taki dylemat jak mój - wybrałem D7k i nie żałuję, jeżeli budżet tak jak piszesz to bierz D7k - będziesz zadowolony. Weź swoje słoiki do sklepu i powiedz, że chcesz podpiąć i spróbować, ja tak zrobiłem, stwierdziłem, że jest ok i zabrałem "dzidziusia" do domu. Jak do tej pory wszystko z nim ok.

gadzeciarz
03-02-2011, 18:17
Ostatnio fociłem i wesele i chrzciny i dwa pogrzeby łącznie z ujęciem trumny w domu pogrzebowym a tam wiadomo bez lampy.
D7000 z 18-200 nikkora sprawdza się wyśmienicie.
Żadnych problemów.
Tak jak pisałem wcześniej miałem dużo czasu w sklepie aby przetestować puszkę ze swoim obiektywem. Udało się i aparat nie sprawia większych problemów poza tym że ja czasem zapominam o instrukcji ;-)
D300s na dziś to raczej pewny zakup sprawnego aparatu. D7000 to raczej jeszcze loteria!

abcaa
03-02-2011, 18:28
Zrobiłem parę prób z obróbką filmu w Pinnacle 14, Corel VideoStudio Pro X3, Vegasie 10. Wyjściowy film to mpg2 i odtworzony na PS3:
1. 1080i najgorzej/widoczne strobo/
2. 1080p lepiej/widoczne strobo/
3. 1080/24p najlepiej/strobo dużo łagodniejsze/
Wypaliłem płytkę BR 1080/24p i to wychodzi rewelacyjnie bez strobo, ruchy kamery były płynne.
Może to kogoś to zainteresuje. Tak że można być spokojny o D7000 jeśli chodzi o filmowanie. Ja wybrałem ten aparat bo chciałem mieć zdjęcia i filmy w jednym, a nie nosić na wyjazdach kamery i aparatu.

MarioDeCampes
03-02-2011, 19:28
Jest "fotografia otworkowa", teraz czas na "fotografię dekielkową". Trzeba iść za najnowszymi trendami. Nie wstydź się MarioDeCampes a być może zostaniesz jej propagatorem na skalę światową.

Masz rację. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, a może w przyszłości zostanę mistrzem podwórka, ulicy, osiedla...

pxl666
03-02-2011, 20:07
Skąd masz te dane, możesz podać źródło ?

staropolskim zwyczajem przeszukalem net czy aby juz ktos shakowal firmware dla d7k pod katem "wlaczenia" trybu 60p
i na jakims forum natknalem sie na dyskusje gdzie facet stwierdzil kategorycznie ze rzeczona matryca nie obsluguje 60p

dlatego napisalem "ponoc"...osobiscie mam nadzieje ze ze jednak sie komus uda i moze nawet sie uda wlaczyc zoomowanie obrazu LV podczas filmowania - bo zblokowanie tej mozliwosci uwazam za gwalt na uzytkowniku...

niestety ludki pisaly ze na haczek dla d7k srednio mozna liczyc , ale chyba wyszedl up dla FW d7k wiec teraz hakerzy maja w czym grzebac...jest nadzieja...

pxl666
03-02-2011, 20:09
Matryca w D7000 to jak wiadomo SONY montowana też w A55V i A580, a te mogą zapisywać video w 1920 x 1080 pix (Full HD, 50i z przeplotem), AVCHD, 17Mbit/s.

50i to daleka droga do 50p...chyba ze nie wiesz oco chodzi...aczkolwiek lepsze 50i od 24p hehehehheheeh

pxl666
03-02-2011, 20:12
Zrobiłem parę prób z obróbką filmu w Pinnacle 14, Corel VideoStudio Pro X3, Vegasie 10. Wyjściowy film to mpg2 i odtworzony na PS3:
1. 1080i najgorzej/widoczne strobo/
2. 1080p lepiej/widoczne strobo/
3. 1080/24p najlepiej/strobo dużo łagodniejsze/
Wypaliłem płytkę BR 1080/24p i to wychodzi rewelacyjnie bez strobo, ruchy kamery były płynne.
Może to kogoś to zainteresuje. Tak że można być spokojny o D7000 jeśli chodzi o filmowanie. Ja wybrałem ten aparat bo chciałem mieć zdjęcia i filmy w jednym, a nie nosić na wyjazdach kamery i aparatu.

ogladales na kineskopie czy lcd/plazma?

abcaa
03-02-2011, 20:18
Plazma 50"

Tomasz M.
03-02-2011, 22:00
Witam..., :)
Mam takie pytanie dla wtajemniczonych, czy można jakoś poznać iż owa wada niektórych D7000 jest jakoś powiązana z numerami seryjnymi ? w sensie jakaś lipna partia ? Ewentualnie jakich numerów unikać ? Pytam bo przymierzam sie już duzymi krokami do zakupu. I pytanie może i głupie, ale chciałbym zapytać czy Ci co maja problem ze swoim D7000 to kupowali samo BODY czy Zestaw tj BODY + OBIEKTYW np D7000+18-105 . Z góry dziękuje za każda odpowiedź. Pozdrawiam

wa12
03-02-2011, 22:03
50i to daleka droga do 50p...chyba ze nie wiesz oco chodzi...aczkolwiek lepsze 50i od 24p hehehehheheeh

Wiem o co chodzi. Podałem tylko dane techniczne dla aparatów SONY z tą samą matrycą co D7000.

pxl666
03-02-2011, 22:25
Wiem o co chodzi. Podałem tylko dane techniczne dla aparatów SONY z tą samą matrycą co D7000.

ah miales na mysli ze teoretycznie mozliwy jest 1920 50i? nooo racja - zawsze lepsze niz 24p...tzn w wiekszosci przypadkow

Fatman
03-02-2011, 22:31
na jakims forum natknalem sie na dyskusje gdzie facet stwierdzil kategorycznie ze rzeczona matryca nie obsluguje 60p

dlatego napisalem "ponoc"...

Aha, to można sobie darować, bo pamiętam jeszcze na miesiąc niecały przed pojawieniem się D3 w sprzedaży, jak pewne osoby na CB kategorycznie twierdziły, że w systemie Nikona nie da się zrobić pełnej klatki, bo bagnet jest za mały ;-)

Tomasz M., niestety w sumie nie ma reguły, puszka z bardzo zbliżonym numerem seryjnym do mojego D7000 jest ok, mój niestety nie.
W razie gdybyś kupował w jakimś sklepie w Łodzi (lub Pabianicach) to mogę pomóc z sprawdzeniem puszki.

pxl666
04-02-2011, 00:07
Aha, to można sobie darować, bo pamiętam jeszcze na miesiąc niecały przed pojawieniem się D3 w sprzedaży, jak pewne osoby na CB kategorycznie twierdziły, że w systemie Nikona nie da się zrobić pełnej klatki, bo bagnet jest za mały
ale tamten kolo tez napisal ze do kazdej puchy N wyszedl up FW i jakos nigdy nikt sie nie zabral za krakowanie FW nikona...a do C np wyszly rawy lub timecode...
wiec...oby sie komus zachcialo heheh

wer
04-02-2011, 00:36
Aha, to można sobie darować, bo pamiętam jeszcze na miesiąc niecały przed pojawieniem się D3 w sprzedaży, jak pewne osoby na CB kategorycznie twierdziły, że w systemie Nikona nie da się zrobić pełnej klatki, bo bagnet jest za mały ;-)

Hmmm, to bagnet się jakoś zmniejszył od czasów, gdy stosowano matryce analogowe? ;)

Tomasz M.
04-02-2011, 00:37
Tomasz M., niestety w sumie nie ma reguły, puszka z bardzo zbliżonym numerem seryjnym do mojego D7000 jest ok, mój niestety nie.
W razie gdybyś kupował w jakimś sklepie w Łodzi (lub Pabianicach) to mogę pomóc z sprawdzeniem puszki.

:)
Będe kupował w Łodzi, jestem z Łodzi, Najprawdopodobniej w RTV Euro AGD ze względu na możliwość kupienia na 10 rat 0%, mógłbym kupić za gotówkę ale musiałbym czekać do marca a może nawet kwietnia kiedy wpadnie większa sumka, a nie mogę sie go doczekać więc wziąłbym na 10 rat które i tak są 0% a spłacę wszystko w kwietniu :)
a że nie mam obiektywu bo sprzedałem z D5000 więc planuje zakup D7000+18-105, dlatego też dziś takie pytania z mojej strony. Tak czy tak zaryzykuje, moja Kobieta mówi bierz Nikona D7000 :]
Miałem D5000 byłem bardzo zadowolony

wa12
04-02-2011, 10:03

Bagnet F Nikon stosuje od 1959 roku i nie zmienił go jak Canon z FD na FS w momencie pojawienia się autofocusa.
Czy była to decyzja słuszna? Wtedy na pewno tak, bo było wiele manualnych obiektywów na rynku.
Dzisiaj bagnet F to rozwiązanie dobre i sprawdzone, choć niewątpliwie sprawia pewne problemy dla konstruktorów z racji swoich historycznych ograniczeń, a dodatkowo jest argumentem dla dotychczasowych użytkowników na pozostanie przy systemie Nikona, bo mogą swoje stare obiektywy podpinać do nowych body.

Hmmm, to bagnet się jakoś zmniejszył od czasów, gdy stosowano matryce analogowe? ;)

Ciekawe, matryce analogowe?. A ja myślałem, że to na czy robiłem zdjęcia to był film 35 mm.

fotouśmieszek
04-02-2011, 17:26
Bagnet F Nikon stosuje od 1959 roku i nie zmienił go jak Canon z FD na FS w momencie pojawienia się autofocusa.
Czy była to decyzja słuszna? Wtedy na pewno tak, bo było wiele manualnych obiektywów na rynku.
Dzisiaj bagnet F to rozwiązanie dobre i sprawdzone, choć niewątpliwie sprawia pewne problemy dla konstruktorów z racji swoich historycznych ograniczeń, a dodatkowo jest argumentem dla dotychczasowych użytkowników na pozostanie przy systemie Nikona, bo mogą swoje stare obiektywy podpinać do nowych body..

Chodzi o srednice.Canon musial ja zwiekszyc,srednica Nikona wystarczala do obiektywow o jasnosci do 1.2 50 mm.A Canon moze sobie powolić na szkło 1.0 po powiekszeniu srednicy na EF:-) Nie wiem jak obiektywy o innych ogniskowych,moze sa inne ograniczenia co do max otworu.

SHOX!
04-02-2011, 21:28
:)
Tak czy tak zaryzykuje, moja Kobieta mówi bierz Nikona D7000 :]
Twoja kobieta samochód też ci wybiera? :D

Długi
04-02-2011, 21:34
Twoja kobieta samochód też ci wybiera? :D

E, tam zazdrościsz. Chciałbym mieć taką kobietę :)

pxl666
05-02-2011, 12:40
chlopaki - czy naprawde naprawde nie da sie wlaczyc zooma w lcd podczas filmowania??? tzn powiekszenia kadru...

evilseed
05-02-2011, 12:45
Nie widzę takiej możliwości. Zoom jest tylko w obiektywie lub w nogach ;)

Fatman
05-02-2011, 16:50
Hurrrraaaa !!!!!!!!!!!

Po prawie miesiącu mój D7000 wrócił z naszego (bo jak się okazało trafił na Postępu) serwisu. Z informacją, że usterki nie stwierdzono. Tak więc wg. panów z serwisu to, że aparat nie jest w stanie trafić z ostrością tam gdzie powinien, jeśli odległość od fotografowanej sceny wynosi więcej niż ok. 4m nie jest problemem/wadą/usterką. Nie jest też istotne, że regulacja AF w body kompletnie nic nie daje.

Mogli napisać w instrukcji, że funkcja AF jest ograniczona do góra 3m. Brawo, gratulacje..........

Tym razem mój aparat pojedzie do serwisu Niemieckiego. Niestety to co najmniej 3 tygodnie czekania. Znowu.

LordRamzes
05-02-2011, 17:08
Hurrrraaaa !!!!!!!!!!!

Po prawie miesiącu mój D7000 wrócił z naszego (bo jak się okazało trafił na Postępu) serwisu. Z informacją, że usterki nie stwierdzono. Tak więc wg. panów z serwisu to, że aparat nie jest w stanie trafić z ostrością tam gdzie powinien, jeśli odległość od fotografowanej sceny wynosi więcej niż ok. 4m nie jest problemem/wadą/usterką. Nie jest też istotne, że regulacja AF w body kompletnie nic nie daje.

Mogli napisać w instrukcji, że funkcja AF jest ograniczona do góra 3m. Brawo, gratulacje..........

Tym razem mój aparat pojedzie do serwisu Niemieckiego. Niestety to co najmniej 3 tygodnie czekania. Znowu.

może specjalnie to zrobili bo o ile pamiętam masz dystrybucji niemieckiej :) a nie pl :) więc i serwis niemiecki a nie polski , a tak poważnie ręce opadają niby serwis miał się poprawić , miał .......a wyszło jak zwykle , ehh aż odechciewa się kupować nowości ;/

Długi
05-02-2011, 18:06
Hurrrraaaa !!!!!!!!!!!

No nie mogę zakładać, że będę miał takie szczęście jak Fatman ale z kolei znając mojego farta, to kto wie. dlatego coraz bardziej skłaniam się znowu do d300s. Chyba ten model, czy nawet jego poprzednik d300 nie miał takich recenzji,a teraz to zdecydowanie dopracowana konstrukcja. Nie chcę, żeby moje ciężko zarobione i odłożone 4000zł spędzało czas w serwisie.

fotouśmieszek
05-02-2011, 19:29
OT sentymentalne:zajrzalem na CB jest tam megawątek o 60d.Gadają o wszystkim tylko nie o usterkach:-) jakby ich nie bylo.Nie jestem Wallenrodem Canona,<przelecialem" juz pewnie z 8 żółtych puszek i tylko jedna nie ostrzyla do konca dluzszych zoomow,wiec prosze sie nie denerwować;)

Fatman
05-02-2011, 19:49
Ja pierwszy raz musiałem słać produkt Nikona do serwisu. A miałem ich też sporo.......... Szkoda, że mój pierwszy kontakt z serwisem wypadł tak kiepsko. W poniedziałek odbieram sprzęt ze sklepu, sprawdzę go.......... kto wie, może mimo notki "usterki nie stwierdzono" coś tam grzebali i naprawili ?

............albo do tego co było dojdzie jeszcze syf na matrycy :-(

pxl666
05-02-2011, 20:05
hm a czy nie mozna kogos oddac do rzecznika praw konsumenta? o ile wiem straszenie sadem czesto daje mniej niz ow rzecznik...czy umowa zakupu daje im prawo do trzymania sprzetu tygodniami bez prawa zwrotu?

Fatman
05-02-2011, 20:10
W stanach też mają problem z serwisem Nikona:

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=37650532

krzall
05-02-2011, 21:12
Hurrrraaaa !!!!!!!!!!!

Witam
jestem pewien że zostałeś szczególnie potraktowany za swoją pracę na forum za propagowanie "lepszej jakości" i "dobrej informacji" o sprzęcie Nikona :) . To cała zapłata za to.
Bez mała trzy tysiące postów w wątku i z pół miliona odsłon - widać jakie jest zainteresowanie tym modelem, że są jakieś z tym problemy i w jakiś sposób pomogłeś "odkryć" bolączkę i pokazałeś plusy typu filmowanie :)
okok to tylko spiskowa teoria dziejów :)
Ciekawe co w serwisie niemieckim powiedzą. A może tylko Tobie się tak wydaje że nie działa jak potrzeba ;)
Pozdrawiam

Fatman
05-02-2011, 21:26
Nie wiem jakie są procedury testowe. Jeśli np. zakładają 50kę, przymykają do f2.8 i robią fotkę tablicy testowej z 2m, to owszem, mogą testować mojego D7000 w nieskończoność i zawsze wyjdzie im, że trafia dobrze......

.......tylko właśnie na taki wypadek, dołączony był dokładny opis, w jakich warunkach AF źle działa.

krzall
05-02-2011, 21:37
Nie wiem jakie są procedury testowe. Jeśli np. zakładają 50kę, przymykają do f2.8 i robią fotkę tablicy testowej z 2m, to owszem, mogą testować mojego D7000 w nieskończoność i zawsze wyjdzie im, że trafia dobrze......

.......tylko właśnie na taki wypadek, dołączony był dokładny opis, w jakich warunkach AF źle działa.

Trafiłeś na takich co nie zadali sobie trudu żeby przeczytać. Jak już wydobyli Twój aparacik ze sterty d7k i trafił do testowania pewnie był 31 stycznia i trzeba było normę wykonanych odmów wyrobić :), w lutym już by się nadawał do naprawy - wymiany... Podobne coś mnie spotkało ostatnio w serwisie pewnej marki pojazdów :). Do napray była częśc za dokładnie 10-15 złotych ale pan przyjmujący zgłoszenie uparł się że nie występuje to jako część i zamówił zawias koszt 971 zł plus malowanie i montaż razem około 1500 zł :) oczywiście oczekiwanie minimum 2 tygodnie a mi tylnie drzwi na sznurku dyndają. Pojechałem na złomownie - też autoryzowaną blacharnię i dostałem za "Bógzapłać" część do łapy. Pytali czy zamontowac za flaszkę ale nie miałem pojazdu ze sobą ... rewelka
Wracając do Twojego d7k to jakbyś sam oddawał na postępu pewnie byłoby inaczej a tak... Ja sam do tej pory oddawałem i jakoś nie było skuchy... zawsze zrobione jak trzeba wszystko...
Pozdrawiam

Fatman
05-02-2011, 21:59
Hmmm........ zobaczymy, do WaWki nie mam daleko, odwiedził bym znajomych........ kto wie :-)

Niestety to dopiero za miesiąc, teraz nawet z uwalonym AF, D7000 jest mi potrzebny jako narzędzie pracy. Poradzę sobie.

deep
05-02-2011, 22:22
Wiesz Rafał, na Postępu pewnie nie mają na czym testować >4m więc nikt sobie nie zada trudu. Spełnia normy czyli właśnie podpięta 50 przymknięta do f/2.8 i tyle. Odległość testowa z takim szkłem jak się nie mylę to 75cm. Finał jest taki jak mówiłem ci w 4 oczy :)

trais
05-02-2011, 22:46
Panowie, jestem laikiem dopiero wchodzę w fotografię. Jutro jadę do fotojoker po D7000 z 18-105. Jak mam sprawdzić czy wszystko działa poprawnie??
Cena jest dość atrakcyjna 4444zł więc jadę kupić? Doradzicie Dziękuje

woytec60
05-02-2011, 22:53
Z tym obiektywem na pewno będzie poprawnie, za ciemny do testów.

trais
05-02-2011, 23:45
dzieki za odp kupie serie nowszą 603 605 607 powinno byc dobrze chyba...

e=mc2
06-02-2011, 01:28
Ale Fatman pisał, że to nie bardzo od serii zależy...Zresztą zrób jak uważasz.

trais
06-02-2011, 12:09
a od czego zależy?

evilseed
06-02-2011, 12:40
Może od pogody? ;) Nie przewidzisz czy trafisz na wadliwy egzemplarz i dopóki dokładnie go nie przetestujesz będziesz żył w niepewności...

Szauna
07-02-2011, 11:27
Po pierwsze przestaw z zielonego na P, a po drugie przeczytaj jednak instrukcję, lepiej zapamiętasz i jeszcze kilka innych rzeczy się dowiesz.

Nie uzywam ani P ani zielonego ;) Dostalam aparat do reki i jeszcze cieplym, musialam wykonac sesje produktowa. Brak czasu by rozpoznac roznice w przyciskach.

Mam nastepne pytanie. Jak zdalnie wywolac serie zdjec? Czy da sie to zrobic pilotem czy musi byc wezyk.

Fatman
07-02-2011, 15:04
Mała prośba, bo na razie jestem lekko zdenerwowany i nie działam jak trzeba............. którym programem najłatwiej sprawdzić ilość zrobionych zdjęć w D7000 ?

Szauna
07-02-2011, 15:06
Fatman, najszybciej to widac poprzez IrfanView, wywolujesz exif poprzez przycisk E i tam ktoras z pozycji to kolejny numer wykonanego zdjecia

bednario
07-02-2011, 15:07
Mała prośba, bo na razie jestem lekko zdenerwowany i nie działam jak trzeba............. którym programem najłatwiej sprawdzić ilość zrobionych zdjęć w D7000 ?

http://www.opanda.com/en/download/IExif_2.3_en.exe

działa na JPG z puszki - będzie tam pozycja w stylu "Total number of shutter release for camera"

Fatman
07-02-2011, 15:07
Dzięki, w końcu znalazłem w PhotoMe. Na szczęście wszystko w normie.

Czas zobaczyć zdjęcia, jakie zrobiłem po odbiorze puszki..... dam znać za jakiś czas :-)

[dopisane]

Większość zdjęć trafiona (ale tak to już miałem przez jakiś czas, potem wracało do "normy" czyli pudłowania), czasem wyjątkowo dobrze nawet:

http://img830.imageshack.us/img830/5451/dsc0111ux.jpg

Po tygodniu robienia zdjęć, będę się w stanie wypowiedzieć, czy serwis rzeczywiście nic nie zrobił (lub czy rzucanie przez kuriera pudłem z aparatem, go magicznie nie naprawiło). Spadam odpoczywać, bo psychika mi siada od tego wszystkiego........

furtian
07-02-2011, 15:42
Po tygodniu robienia zdjęć, będę się w stanie wypowiedzieć, czy serwis rzeczywiście nic nie zrobił (lub czy rzucanie przez kuriera pudłem z aparatem, go magicznie nie naprawiło). Spadam odpoczywać, bo psychika mi siada od tego wszystkiego........
może być jak z RollsRoycem - naprawili i powiedzieli, że Nikon był sprawny (bo w domyśle - Nikon nigdy się nie psuje) :mrgreen:

burz
07-02-2011, 15:49
Większość zdjęć trafiona (ale tak to już miałem przez jakiś czas, potem wracało do "normy" czyli pudłowania), czasem wyjątkowo dobrze nawet:

http://img830.imageshack.us/img830/5451/dsc0111ux.jpg

.

Aberracja chromatyczna koszmarna:(

1979
07-02-2011, 15:58
Przyznam że zastanawiam się nad D7000 tylko pod kątem filmowania i mam kilka pytań:
- jakie są ograniczenia co do długości jednego klipu. Gdzieś czytałem że jest to 12minut i następuje zatrzymanie nagrania ?

- jak zachowuje się body przy dość długim ciągłym nagrywaniu np. 2,3 godziny. Coś się przegrzewa itp.

- jaka jest żywotność akumulatora przy nagrywaniu ?

Dzięki z góry. Mam nadzieję że już nikt o to nie pytał. Dotarłem do 80 podstrony i nie było :)

Fatman
07-02-2011, 16:03
Aberracja chromatyczna koszmarna:(

35 1.8 -cudów nie ma ;-)

(zwłaszcza te turkusowe w bokehu piękne ;) )

Przyznam że zastanawiam się nad D7000 tylko pod kątem filmowania i mam kilka pytań:
- jakie są ograniczenia co do długości jednego klipu. Gdzieś czytałem że jest to 12minut i następuje zatrzymanie nagrania ?

20 min

- jak zachowuje się body przy dość długim ciągłym nagrywaniu np. 2,3 godziny. Coś się przegrzewa itp.

Nagrywałam sekwencje filmowe, podczas ok 4 godzinnej imprezy, przerwy pomiędzy sekwencjami oczywiście były (czasem do 10 min) jednak "jednym ciągiem" to ponad godzinkę spokojnie robiłem. Aparat nie zgłosił problemu z przegrzaniem.

- jaka jest żywotność akumulatora przy nagrywaniu ?

Niestety dosyć szybko żre prąd..... te wspomniane 4 godziny mocno dały w kość aku, myślę, że jeszcze max godzinkę by dał radę (foto/film).

1979
07-02-2011, 16:14
Wielkie dzięki :)

Co się dzieje po 20 minutach ? Nowy klip staruje z automatu czy trzeba ręcznie ?

Czy stosujesz/możesz polecić jakiś steadycam do tego body ?

Fatman
07-02-2011, 16:25
Co się dzieje po 20 minutach ? Nowy klip staruje z automatu czy trzeba ręcznie ?

Nie sprawdzałem, bo 20min sekwencji jeszcze nie nagrałem. Jednak jestem pesymistą i zakładam, że trzeba będzie samemu wznowić nagrywanie ;-)

Czy stosujesz/możesz polecić jakiś steadycam do tego body ?

Flycam 3000 Pro -niedrogi, do podstaw wystarczający. Świetnie się sprawdza przy sporej ilości adrenaliny w żyłach. Niestety jej ilość szybko spada, rośnie za to poziom kwasu mlekowego w mięśniach. 3-4 godziny max, potem nie chce się na niego nawet patrzeć.........

1979
07-02-2011, 16:37
Dzięki wielki. Czyli steadycam + karnet na siłownie :)

Grey
07-02-2011, 17:55
Nie sprawdzałem, bo 20min sekwencji jeszcze nie nagrałem. Jednak jestem pesymistą i zakładam, że trzeba będzie samemu wznowić nagrywanie ;-)

Flycam 3000 Pro -niedrogi, do podstaw wystarczający. Świetnie się sprawdza przy sporej ilości adrenaliny w żyłach. Niestety jej ilość szybko spada, rośnie za to poziom kwasu mlekowego w mięśniach. 3-4 godziny max, potem nie chce się na niego nawet patrzeć.........

sory, co to jest to Flycam 3000 Pro?

Fatman
07-02-2011, 18:00
sory, co to jest to Flycam 3000 Pro?

To:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.7cis.com/contents/media/fly3000.gif)

:-)

Efekty daje takie:

http://www.youtube.com/watch?v=FpLUQ5pOgEc&hd=1

http://www.youtube.com/watch?v=azmtRt_jTwI&hd=1

Grey
07-02-2011, 20:43
To:

źródło (http://www.7cis.com/contents/media/fly3000.gif)

Efekty daje takie:

http://www.youtube.com/watch?v=FpLUQ5pOgEc&hd=1

http://www.youtube.com/watch?v=azmtRt_jTwI&hd=1

świetna sprawa;) dzięki

Robert1602
07-02-2011, 22:31
Fatman a nie będzie lepsze to cacko z Fotonu (na pewno jest tańsze :) )?

http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/1838/helion.html

Pozdrawiam

jpyt
07-02-2011, 22:33
Fatman - jak wygląda ustawienie ostrości na czymś takim? Rozumiem, że raczej aparatu nie można tykać bezpośrednio bo się straci cały czar stabilizacji. Jak ty to robisz, że się przemieszczasz a ujęcia dalej pozostają z ostrością w punkt?

pxl666
07-02-2011, 22:38
fatty - gdzie kupiles tego flaya i jaka cena? faktycznie sie "sam z siebie" rozkalibrowuje?

Fatman
07-02-2011, 22:38

Pozdrawiam

Zdecydowanie nie.

Fatman - jak wygląda ustawienie ostrości na czymś takim? Rozumiem, że raczej aparatu nie można tykać bezpośrednio bo się straci cały czar stabilizacji. Jak ty to robisz, że się przemieszczasz a ujęcia dalej pozostają z ostrością w punkt?

Najprościej -nie ustawia się ;-) Szerokie szkło i odpowiednie przymknięcie ;-)
Można też ustawić ostrość na daną odległość i starać się utrzymać obiekt w GO.
No i najfajniejsze rozwiązanie, czyli tzw. wireless Follow Focus -a do tego asystent, który tą ostrość wtedy ustawia :-)

Tu masz doskonały przykład wykorzystania trzeciego rozwiązania:

http://www.youtube.com/watch?v=3f3mUs7rS1I&hd=1

pxl666
07-02-2011, 22:42

Pozdrawiam

nie podoba mi sie gimbal tego wynalazku - w fotonie jest kulka a winno byc lozysko wahliwe, pozatym delikatnie wyglada i ma maly obciaznik oraz zero regulacji...imho lipka

Robert1602
07-02-2011, 22:52
Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że za taką cenę rewelacji nie będzie, ale jak ktoś kupi to niech się podzieli wrażeniami :)

Fatman
07-02-2011, 23:00
Właśnie wróciłem z małego pojedynku 5D II vs D7000 ;-) Tak więc będzie za jakiś czas gratka dla onanistów sprzętowych :-D

iAdam
07-02-2011, 23:11
Witam wszystkich jako "nowy" ;) Aktualnie jestem mało usatysfakcjonowanym "canonierem" z 550D, jednak firma ta rozczarowuje mnie coraz bardziej (chociażby 60D)
Początkowo planowałem zmienić swoje spartańskie body na 60D lub 7D dopóki ..... nie wziąłem do ręki Nikona D7000. Aparat ten od pierwszych chwil wzbudzi moją sympatię. Słyszałem jednak wiele narzekań na hot pixele i nie koniecznie rewelacyjną jakość filmów HD. Z drugiej strony zdjęcia wypluwane przez najnowsze matryce Canona też mnie nie przekonują (przeciętna plastyka, szumy na wysokich ISO) Nie ukrywam, mam dylemat.
Powiedzcie, jak to jest z tymi hot pixelami? Czy to wada pierwszych egzemplarzy (partia matryc) czy generalnie przypadłość konstrukcyjna.
A może ktoś ma doświadczenia zarówno z D7000 jak i 7D canona i mógłby ocenić różnice? Pozdrawiam

jpyt
07-02-2011, 23:27
Fatman - jeśli nie masz jakiś uprzedzeń ideologicznych to dopisz się w tej ankiecie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171220 ;)

Fatman
07-02-2011, 23:38
Pełny manual, te same parametry dla obu puszek (czas, przysłona).
Na D7000 założony Nikkor 35 1.8 (@2), na 5D II założony Canon 50 1.4 (@2).

Balans bieli ustawiany ręcznie podczas wywoływania, tak aby uzyskać jak najbardziej zbliżone rezultaty.

Odszumianie na default w ACR 6.3:

Luminancja: 0
Kolor: 25
Szczegóły koloru: 50

Scena 1

Canon 5D Mk II

http://img52.imageshack.us/img52/9427/mg03361600.jpg
http://img525.imageshack.us/img525/4930/mg03383200.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/2571/mg03406400.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/5136/mg034112800.jpg
http://img248.imageshack.us/img248/5792/mg034225600.jpg

Nikon D7000

http://img155.imageshack.us/img155/5210/dsc00541600.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/3905/dsc00553200.jpg
http://img545.imageshack.us/img545/4246/dsc00566400.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/1281/dsc005712800.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/7444/dsc005825600.jpg

Końcówki w nazwach plików określają ISO.

Niebawem wstawię RAWy.

pxl666
08-02-2011, 01:11
na oko mozna je ze soba postawic na rowni...juz niedlugo...d7k zagosci w moich rekach...

Fatman
08-02-2011, 01:16
Video -parametry takie jak w opisie filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=QiVX_YOhBwA&hd=1

http://www.mediafire.com/?lgmcsjatf1b9q9g

Długi
08-02-2011, 09:57
Moim zdaniem, chociaż z ciężkim sercem to mówię, canon trochę mniej szumi i oddaje więcej szczegółów. No tak ale to jest 5dII, dopiero zauważyłem, a myślałem że 7D. Więc rewelacja :)

Fatman
08-02-2011, 12:41
Obiecane RAWy:

5DII:
http://www.mediafire.com/?sob5zix2bqn3i13

D7000:
http://www.mediafire.com/?abzlce5717gy2a3

pxl666
08-02-2011, 16:40
Moim zdaniem, chociaż z ciężkim sercem to mówię, canon trochę mniej szumi i oddaje więcej szczegółów. No tak ale to jest 5dII, dopiero zauważyłem, a myślałem że 7D. Więc rewelacja :)

stary - kultowe probody FF vs advanced enthusiast body DX...imho to porownanie jest miazdzace dla C

tak pozatym to jestem ciekaw jak beda wygladaly szumy w d400/800/4/4x...powinno byc blado...

krzall
08-02-2011, 16:56
Pełny manual, te same parametry dla obu puszek (czas, przysłona).
Na D7000 założony Nikkor 35 1.8 (@2), na 5D II założony Canon 50 1.4 (@2).

Balans bieli ustawiany ręcznie podczas wywoływania, tak aby uzyskać jak najbardziej zbliżone rezultaty.

Odszumianie na default w ACR 6.3:

Luminancja: 0
Kolor: 25
Szczegóły koloru: 50

.

Witam
uzyskałeś zbliżone rezultaty ;) i pokazują że nie ma aż takiej dużej przepaści między tymi zestawami, no może "plastyka" :) :) :) ;) ale to już na inne posty temat . Video - troszkę inaczej oświetlenie działa i chyba stąd różnica się pojawia ale nie żeby coś było na niekorzyść d7k :)
Dziękuję
Pozdrawiam

pxl666
08-02-2011, 17:02
Video -parametry takie jak w opisie filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=QiVX_YOhBwA&hd=1

http://www.mediafire.com/?lgmcsjatf1b9q9g

szkoda ze tak przepaliles ale test daje pojecie, choc bylo tam dosyc jasno

ps - zaczynam czuc podziw dla twojej zony...ma cierpliwosc...

Fatman
08-02-2011, 18:08
Przepał głównie na klipie z 5D II wynika po części z profilu -czyli innych ustawień kontrastu, nasycenia koloru itd. Następnym razem będzie więcej czasu na przygotowania, dzięki czemu zrobimy jak najbardziej zbliżone profile.

Kali_69
08-02-2011, 19:42
Mam takie pytanie: na zdjęciach z obu aparatów występują różnice w kolorach. Twoim zdaniem, który z aparatów lepiej oddaje kolory- chodzi mi o kolor np włosów i szalika Twojej żony. Na których zdjęciach jest bliższy oryginałowi. Próbowałem też znaleźć jakieś znajome logo firmy,żeby ocenić jak ten aparat oddaje kolory .Pytam, bo jedyne co mnie irytuje w moim D60, to przesada z kolorem czerwonym. Mam nadzieje, że D7k lepiej sobie z tym radzi. Byłbyś w stanie zrobić jakieś zdjęcia np. logo firm w galerii handlowej tak, żeby każdy mógł porównać to co widzi na monitorze ze znanymi im kolorami "firmowymi"( np.niebieski-ERA,pomarańczowy-Orange, żółty-Nikon :) )

Fatman
08-02-2011, 20:30
Kali_69, niestety w przypadku tych zdjęć porównawczych oba aparaty nie pokazały odpowiednich kolorów -światło było bardzo zróżnicowane. Odpowiednie zdjęcia, o których pisałeś (loga) zrobię jak tylko wróci kumpel z 7D, będą 3 aparaty do porównania ;-)

Tymczasem kolejna scenka testowa i wyciąganie z cieni (choć naświetlenie było w miarę poprawne):

ISO 100, 1/10s, f1.8

Ekspozycja na plus 1 oraz światło wypełnienia na 50 (ACR 6.3). Niestety tuż przed zrobieniem zdjęcia przestawiłem ostrość w D7000 i wypadła ona w zupełnie innym miejscu :-(

Canon 5D Mk II

http://img24.imageshack.us/img24/8359/mg0348u.jpg

Nikon D7000:

http://img109.imageshack.us/img109/5715/dsc5017w.jpg

ISO 3200, 1/320s, f1.8

Ekspozycja na minus 4 (ACR 6.3). Ostrość tak jak wyżej......

Canon 5D Mk II

http://img651.imageshack.us/img651/5816/mg0351.jpg

Nikon D7000:

http://img19.imageshack.us/img19/5583/dsc5019e.jpg

jpyt
08-02-2011, 21:05
wow ... jeśli chodzi o wyciąganie z prześwietleń to D7000 DUŻO lepiej.

Kali_69
08-02-2011, 21:12
Fatman. A czy zauważyłeś widoczną przewagę jakiegoś koloru. Zrobiłeś pewnie już dużo zdjęć tym modelem, czy któryś z kolorów dał się we znaki?

Fatman
08-02-2011, 21:18
Przewagi to raczej nie.......... po prostu kolor jakby bardziej naturalny wychodzi z D7000. W D3 muszę bardziej suwaczkami w ACR popracować, żeby taki osiągnąć. W D7000 mam odpowiedni 'prosto z puchy".

Co do czerwonego, niestety moja sztuka bardzo tego koloru nie lubi jeśli chodzi o AF -jak coś czerwonego znajdzie się w polu czujnika, to mogę pomarzyć o trafieniu (BF wychodzi zazwyczaj).

Mniej więcej tak to powinno wyglądać...... choć moje oko jest raczej za mało precyzyjne, żeby się stanowczo o kolorach wypowiadać (poza -bardziej mi się podoba tak ;-) ):

źródło (http://img109.imageshack.us/img109/2801/dsc4651s.jpg)

Długi
08-02-2011, 21:22
Zdecydowanie na plus dla nikona.

krzall
08-02-2011, 21:33
Zdecydowanie na plus dla nikona.

Witam
moim zdaniem chyba d7k trafił na gorsze dni C ;) i dlatego tak jest :) ... No to teraz w serwisie na postępu polubią Ci i poza kolejnością "podrasują" sprzęt ;)
Z tym czerwonym kolorze w Twojej sztuce pamiętam gdzieś około 70 strony tego wątku walczyłeś na samochodach i tam się działo ... ok ciesze się że można powiedzieć kilka dobrych słów o d7k... Choć Twoja sztuka (aparat) niewyselekcjonowana to Modelka cierpliwie "poddała się selekcji" :)
Ciekawe czy 7D też podobnie się będzie zachowywał jak MkII.
Pozdrawiam

Fatman
08-02-2011, 22:11
No to teraz w serwisie na postępu polubią Ci i poza kolejnością "podrasują" sprzęt ;)

;-)

W sumie to nie mam zamiaru się na Postępu ujawniać. Każdy powinien być tak samo traktowany......... a zresztą "dziękuję" już naszemu serwisowi. Tym razem moja pucha trafi do Niemiec i tyle.

RAWy ostatnich zdjęć testowych:

http://www.mediafire.com/?5lqc6fb1l2c3ssz

jpyt
08-02-2011, 22:39
Nie no serwis Nikon Polska jest super ;), po prostu nie mieli zbytnio czasu zająć się Twoją puszką, bo w mojej po raz drugi wymieniają matrycę (informacja z wczoraj - jak narazie nie doprosiłem się wyjaśnienia dlaczego rozpylanie oleju w komorze lustra "leczy" się akurat wymianą matrycy).

krzall
08-02-2011, 23:09
dlaczego rozpylanie oleju w komorze lustra "leczy" się akurat wymianą matrycy).

Witaj
pewnie dlatego że czynność serwisowa w ramach gwarancji jest więcej opłacalna ;) niż zlikwidowanie przyczyny w "normalny" sposób. Przestań ich nachodzić ze swoją puszką bo jak Tobie dwa razy wymienią matrycę to innym się już na pewno ona popsuje i trzeba będzie odpłatnie wymienić:). Wiem teoria spiskowa ;)
A tak w ogóle to o ile sobie przypominam to chyba Twój aparat jak na razie więcej w serwisie przeleżał niż pstrykał ;) - współczuję ...
Pozdrawiam

jpyt
09-02-2011, 00:20
No ba ... aktualny rating jest taki że D7000 "mam" od trochę ponad 2,5 miesiąca i z tego ponad 1,5 miesiąca przebywał i przebywa już w serwisie. W ostatniej korespondencji z serwisem już im napisałem, że moje body biedactwo to bardziej "w domu" czuje się u nich niż u mnie i że może go sobie zostawią do wypożyczania, a mnie dadzą jakąś nową, sprawną sztukę - no ale widać jest jakiś poważny problem ze znalezieniem egzemplarza pozbawionego różnorodnych wad ;-) bo serwis narazie milczy.

Długi
09-02-2011, 08:24
No ba ... aktualny rating jest taki że D7000 "mam" od trochę ponad 2,5 miesiąca i z tego ponad 1,5 miesiąca przebywał i przebywa już w serwisie.

Mam dwa pytania. Czy w gwarancji jest punkt, ze zostaje ona przedłużona o czas naprawy? To chyba ważne, bo biorąc Twój przypadek, czy Fatmana, to okaże się, że jak aparat przeleży ze 3 miechy (co wcale jak widać nie jest niemożliwe), to lepiej byłoby kupić taniej 3 miesięczny używany ;)
Drugie pytanie z innej beczki. Cały czas się biję z myślami co kupić d7000, czy d300s. Czytam i czytam i w sumie zastanawiam się czemu z d7000 nie zrobiono następcy d300s? W zasadzie pod każdym względem d7k wypada lepiej. Może jedynie ma AF wolniejszy, chociaż nic na ten temat nie znalazłem, no i jest mniejszy, co nie dla każdego jest wadą.

pxl666
09-02-2011, 09:08
Mam dwa pytania. Czy w gwarancji jest punkt, ze zostaje ona przedłużona o czas naprawy? To chyba ważne, bo biorąc Twój przypadek, czy Fatmana, to okaże się, że jak aparat przeleży ze 3 miechy (co wcale jak widać nie jest niemożliwe)

wg mnie istotne czy jest podany MAKSYMALNY czas serwisowania i czy nie ma na to jakiegos paragrafu w PL prawie? przecierz w teorii moga trzymac aparat i pol roku jesli nie jest to ograniczone prawem...

malyr
09-02-2011, 09:40
masakra jakaś z tym D7000
czytam i czytam, dość dużo problemów, coś te najnowsze dzieci nikona nie dają rady,
mój 3 letni D40 wygląda lepiej niż 2 letni D90 :) ten drugi jest mocno szanowany

poczytałem o gwarancjach
cytuje z forum prawnego:

"Naprawa gwarancyjna może trwać tyle czasu ile jest zapisane w karcie gwarancyjnej.
Jeśli tj piszesz w karcie nie ma żadnego terminu to znaczy że nie ma terminu.

Gwarancja jest umową między Tobą a gwarantem na której warunki się zgodziłeś korzystając z tej gwarancji (a nie musiałeś tego robić) i jeśli w tej umowie gwarancyjnej umówiliście się że nie będzie terminów napraw to ich nie ma i tyle. Teraz masz do wyboru cierpliwe czekanie aż to w końcu naprawią albo żądać odszkodowania na ogólnych zasadach z KC z tytułu niewykonania zobowiązania gwarancyjnego (o ile jakąś szkodę poniosłeś) albo zareklamować jeszcze raz tyle że z niezgodności towaru z umową, z ustawy."

no i jest ważne, czy Ci naprawiają sprzęt czy robią jakąś usługę, bo to też są jakieś różnice prawne

jpyt
09-02-2011, 10:03
Czas przebywania w serwisie wydłuża okres gwarancji natomiast nie ma żadnego ograniczenia ile czasu aparat będzie naprawiany.

rlat
09-02-2011, 20:27
Fatman, czy miałeś w końcu okazję przetestować D7000 w fotografii ślubnej?

Fatman
09-02-2011, 20:33
Najprędzej dopiero 26go lutego to zrobię -i chwilę potem 5go marca. Na pewno pojawi się wtedy odpowiednia relacja w tym wątku :-)

jpyt
09-02-2011, 21:57
Wiadomość z ostatniej chwili - serwis Nikon Polska przychylił się do mojej propozycji i moje D7000 zostanie wymienione na nowy (mam nadzieję, że pozbawiony wszelkich wad) egzemplarz.

I teraz mam pewien dylemat i takie pytanie do osób, które były kiedyś po drugiej stronie mocy.
Zastanawiam się czy jak dostanę nówka komplet to czy nie sprzedać go wraz z całą resztą szklarni i akcesoria (w sumie 5 obiektywów, 2 lampy błyskowe, pierścienie pośrednie itp.) i czy nie przejść do konkurencji spod litery "C" - konkretnie to myślę o 60D. Od ponad 10-ciu lat jestem w Nikonie i nigdy nie miałem na poważnie do czynienia z cyfrowym "C" - czy jesteście mi coś w stanie powiedzieć/doradzić w tym względzie? Jest sens robić coś takiego - czy wyjdzie jak zamiana siekierki na kijek?

Z mojego punktu widzenia D7000 to aparat spełniający wszystkie marzenia ale cholerka po moich przejściach trochę się go aktualnie boję :( Najgorzej, że w stajni Nikona nie ma go na co zamienić - D90 miałem, brakuje mi tam dobrego filmowania i obsługi manualnych szkieł, D300s tak samo nadaje się do filmów jak D90 poza tym jest dla mnie za duże :(

stroop
09-02-2011, 22:03
Może zanim sprzedasz, sprawdź go.

HN70
09-02-2011, 22:05
Zamienił stryjek siekierkę na patyka..... jeśli już ma to być "C" to poczytaj o 7D, lub jeszcze lepiej 5D markII.
Matryca w D7000 jest na prawdę niezła. Jeśli trafisz na dobry egzemplarz to na twoim miejscu pozostałbym w nikonie.

Jeśli jednak ostatecznie wnerwią ciebie zawodne lustra to możesz poczytać o EVILach i zobaczyć co też w tej dziedzinie lada moment zaprezentuje nikon....

alternatywą jest jest jeszcze nowy pentax k-5 i jego limited-y, ale z pentaxem jest podobnie jak z nikonem....k-5 zaliczyła kilka wpadek (gronkowiec na matrycy, przeskakujące pokrętło i oszalały AF w pomieszczeniach ze sztucznym oświetleniem). Do gronkowca pentax się oficjalnie przyznał i wymienia puszki bez szemrania, pokrętła naprawia serwis, a w sprawie AF wszyscy czekają na nowy firmware.

jpyt
09-02-2011, 22:10
Może zanim sprzedasz, sprawdź go.

Tego zrobić kategorycznie nie mogę - jeśli się okaże, że z nowym też coś jest nie tak to moja wrodzona porządność nie pozwoli mi go sprzedać i znowu będę go musiał serwisować ;-) (no a czwartego serwisowania mogę już nie przetrzymać nerwowo).

[EDIT]
HN70 - faktycznie D60 to trochę za mało jak na moje oczekiwania - wychodzi tu moja znajomość linii produktowej Canona. 7D byłby zdecydowanie bardziej odpowiedni, chociaż widzę, że jest on już trochę wiekowy (2009 rocznik).

Fatman - ty miałeś chyba 7D przez jakiś czas - mógłbyś mi coś doradzić w tym względzie? Pchać się w zmiany czy dać jeszcze jedną szansę Nikonowi?

Fatman
09-02-2011, 22:33
jpyt, przetrwałeś już tak wiele............ myślę, że tym razem Nikon nie zawiedzie.

Wieści z frontu:

-wczoraj uczestniczyłem w zakupie kolejnego D7000, puszka serii 608xxx, szybki test i przynajmniej podczas niego nie wystąpiły problemy, takie które od razu nękały moją puchę (ostrzenie na nieskończoność). HOTów też nie było. Wygląda na to, że był pozbawiony wad :-)

-moja pucha już drugi dzień (po odebraniu z serwisu, który podobno nic nie zrobił) zachowuje się jak trzeba (no prawie.....). Z 35 1.8 trafia na każdą odległość -warunek jeden, obiekt w który celuję nie porusza się. Jak focę zbliżającą się do mnie postać to 80% fot z serii nietrafionych. Z Tamronem 17-50 2.8 VC niestety słabiej. Owszem, zaczął trafiać na większe odległości, jednak ostrość jest niezadowalająca. Do tego doszły problemy z stabilizacją. Potrafi zrobić kilkanaście fot pod rząd, które wyglądają na poruszone.
W świetle dziennym dokonał się przełom -D7000 z 35 1.8 trafi idealnie w czerwone samochody. Zaliczam to do kategorii cudów. Niestety kiedy zapada zmrok nie jest już tak fajnie z czerwonym kolorem. Czerwone mury Manufaktury, okazały się obiektem nie do sfotografowania -przynajmniej ostrego.
Focenie z lampą błyskową, z użyciem wspomagania AF. Trafia :-) A D3 nie :-)

Więc zaczynają się pojawiać kolejne plusy................... jeszcze bęedzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie (Tilt) :-)

krzall
09-02-2011, 22:50
Wieści z frontu:

-wczoraj uczestniczyłem w zakupie kolejnego D7000, ........ HOTów też nie było. Wygląda na to, że był pozbawiony wad :-)

-moja pucha już drugi dzień (po odebraniu z serwisu, który podobno nic nie zrobił) zachowuje się jak trzeba
W świetle dziennym dokonał się przełom -D7000 z 35 1.8 trafi idealnie w czerwone samochody. Zaliczam to do kategorii cudów. Niestety kiedy zapada zmrok nie jest już tak fajnie z czerwonym kolorem. Czerwone mury Manufaktury, okazały się obiektem nie do sfotografowania -przynajmniej ostrego.
Focenie z lampą błyskową, z użyciem wspomagania AF. Trafia :-) A D3 nie :-)

Więc zaczynają się pojawiać kolejne plusy................... jeszcze bęedzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie (Tilt) :-)
Witam
uważam że za następnym razem - za następnym serwisowym podejściem uda się już do końca "nic nie robić" serwisowi i d7k będzie bez wad ;)
jpyt @ lubie takie wieści :). pewnie w serwisie przeczytali "spiskową teorię" i zobaczyli że tajemnica stała się publiczna ;) . MkIi też nie jest cudowny - kilka zdjęć Fatmana dają jakiś obraz. Poczekaj na powiększony test o 7D.
Pozdrawiam

pajack
09-02-2011, 22:56
I teraz mam pewien dylemat i takie pytanie do osób, które były kiedyś po drugiej stronie mocy.
Zastanawiam się czy jak dostanę nówka komplet to czy nie sprzedać go wraz z całą resztą szklarni i akcesoria (w sumie 5 obiektywów, 2 lampy błyskowe, pierścienie pośrednie itp.) i czy nie przejść do konkurencji spod litery "C" - konkretnie to myślę o 60D. Od ponad 10-ciu lat jestem w Nikonie i nigdy nie miałem na poważnie do czynienia z cyfrowym "C" - czy jesteście mi coś w stanie powiedzieć/doradzić w tym względzie? Jest sens robić coś takiego - czy wyjdzie jak zamiana siekierki na kijek?

Dobry wieczór. Pozdrawiam wszystkich:)
Cały wątek uważnie przeczytałem ponieważ jestem żywo zainteresownay kupnem D7k. Wielkie uznanie i podziękowania dla fatmana za jego profesjonalizm i cierpliwość w testowaniu nowej puszki.

jpyt Onośnie zmiany stajni z N na C. Po takich przejściach ze sprzetem wcale się nie dziwię, ale skoro serwis wymienia na nowy może warto jednak spróbować zostać.
Ja podjąłem decyzję o przejściu z C do N. Miałem 30D solidna stara puszka, Canon swoim 60D zjechał mocno w dół a by zawalczyć z D90 a Nikon D7k podciągnął bliżej półprofesjonalnej półki. Chyba w Canonie zdziwili się mocno patrząc jak niesamowicie spadła cena 60D a teraz jeszcze wprowadzili 600D czyli 550D+ obracany LCD.

Długi
10-02-2011, 08:31
jpyt nie rób tego, przecież d60 to kawał plastyku :wink:

roge
10-02-2011, 09:46
Witam wszystkich.
Mam D7000 od niedawna i jak powinien działać AF w trybie LV? U mnie praktycznie nie jest w stanie trafić gdy obiekt się porusza. Nie chodzi tutaj np. o biegnące dziecko, ale o siedzące dziecko ruszające głową, albo się obracające. Wystarcza jakikolwiek ruch w miejscu pomiaru i AF głupieje. AF w normalnym trybie też jest wrażliwy na ruch. Centralny punkt działa w miarę dobrze, natomiast boczne potrafią perfidnie spudłować w sytuacji takiej jak opisana przy LV. Aparat oczywiście potwierdza ostrość i nie trafia. Poprzednio miałem D80 i tam boczne punkty po prostu działały, czasem przy słabym swietle trzeba było wycelować w bardziej kontrastowy obiekt, ale jeśli aparat potwierdził ostrość, to praktycznie zawsze trafiał w to w co celowałem.

Fatman
10-02-2011, 10:33
Fatman - ty miałeś chyba 7D przez jakiś czas - mógłbyś mi coś doradzić w tym względzie? Pchać się w zmiany czy dać jeszcze jedną szansę Nikonowi?

Tak na szybko to mogę napisać dlaczego zmieniłem go na D300s. Bo miał problem z AF, z którym nie mógł sobie poradzić serwis na Żytniej. Takie przekleństwo............. ;-)

jpyt
10-02-2011, 10:50
jpyt nie rób tego, przecież d60 to kawał plastyku :wink:

No już się poprawiłęm, że 60D nie jest odpowiedni - musiałbym myśleć o 7D :)

jpyt, przetrwałeś już tak wiele............ myślę, że tym razem Nikon nie zawiedzie.

Mam nadzieję :( jak już pisałem mam trochę tego ustrojstwa do Nikona i zmiana całego systemu nie przeszłaby niestety bez sporej utraty na operacji sprzedał/kupił. Ten aspekt ekonomiczny jest w zasadzie czymś co mnie skłania do dania jeszcze jednej szansy Nikonowi - bo po za tym to raczej skłaniałbym się do migracji.

Mam D7000 od niedawna i jak powinien działać AF w trybie LV? U mnie praktycznie nie jest w stanie trafić gdy obiekt się porusza.

Niestety taki urok AF w trybie LV. Najgorzej radzi sobie w przypadku ruchów typowych dla dzieci inaczej zwanych "lot motyla" czyli we wszystkie możliwe kierunki i bez żadnej logiki :) Wówczas bardzo szybko AF głupieje i praktycznie nie ma szans na złapanie ostrości. Lepiej jest jeśli coś się po prostu zbliża lub po prostu oddala ale i tu rewelacji z ostrzenia w LV nie ma.

Lento Violento
10-02-2011, 11:21
No i stałem się posiadaczem d7k z 18-105, właściwie przez przypadek bo udało mi się kupić nówkę z kitem za 3800 więc żal było odpuścić taką okazję, ale nie o tym chciałem... Wczoraj przeglądałem test na fotopolis, w którym testerzy zauważyli prześwietlanie na pomiarze matrycowym, czy potwierdzacie tę przypadłość czy może był to problem tylko tej testowanej puszki ?

DominikGSI
10-02-2011, 11:31
Wczoraj przeglądałem test na fotopolis, w którym testerzy zauważyli prześwietlanie na pomiarze matrycowym?

Robiłem sporo zdjęć dziecku na śniegu i przeróżnych spacerach i powiem szczerze, że przepał zdarzył mi się raz przy silnym świetle w rogu kadru. Poza tym naprawdę jest super, o niebo lepiej niż w D90, który niestety potrafił przepalić w dowolnych warunkach. W ogóle po 3 miesiącach to powiem szczerze, że dla mnie, ilość szczegółów w światłach i delikatnych przejściach jest dużo wyższa niż w D90

Lento Violento
10-02-2011, 12:05
Dzięki za info, skoro miałeś wcześniej d90 to mam jeszcze jedno pytanie, jak wypada porównanie (d7k vs d90) pod względem ostrości tych dwóch puszek ?

Tomasz M.
10-02-2011, 12:27
jpyt,Wieści z frontu:

-wczoraj uczestniczyłem w zakupie kolejnego D7000, puszka serii 608xxx, szybki test i przynajmniej podczas niego nie wystąpiły problemy, takie które od razu nękały moją puchę (ostrzenie na nieskończoność). HOTów też nie było. Wygląda na to, że był pozbawiony wad :-)

(Tilt) :-)

Bardzo Dziękuje Fatman za pomoc w zakupie, jestem Twoim wielkim dłużnikiem, aparat rewelacja, jestem bardzo zadowolony. Kolory świetne, naturalne, żywe, canon już nie jest konkurentem w kolorach a to była główna jego zaleta (to jest oczywiście moje subiektywne odczucie), poza tym te wszystkie nowe funkcje. Miałem kupić Canona 60D własnie ze względu na colory no i bałem sie trafionej puchy D7000 po przeczytaniu tego wątku, teraz ciesze się bardzo że podjąłem to ryzyko* i wybrałem Nikona. Jeszcze raz Dziękuje za pomoc i chyle nisko czoło, szkoda że nie ma wiecej tak serdecznych ludzi jak Rafał na naszej planecie...

Tak czy tak ja osobiście Polecam, mój był Kupiony w FotoJoker za 4444pln w zestawie z 18-105, z tego co zrozumiałem mieli nową dostawę od Nikona dlatego taka cena i nowa seria, miejmy nadzieje że nowa seria jest pozbawiona owych problemów o których mowa w tym wątku. Jeśli coś pomyliłem to Fatman na pewno mnie poprawi ;)

Ryzyko* - trudno tu mówić o ryzyku jeśli kupujesz aparat z prawdziwym Profesjonalistą przy boku, który zna doskonale wady tego produktu :)

DominikGSI
10-02-2011, 15:44
Dzięki za info, skoro miałeś wcześniej d90 to mam jeszcze jedno pytanie, jak wypada porównanie (d7k vs d90) pod względem ostrości tych dwóch puszek ?

Samej ostrości puszek chyba nie można porównać, ale napiszę w oparciu o profile kolorów. Zawsze preferowałem neutral i wszystkie modyfikacje robiłem na nim. Ostre Jpgi z D90 to ostrość ustawiona na 5 w skali 9 stopniowej.
Ten sam poziom ostrości w D7000 to suwak ustawiony na 7 w skali 9 stopniowej. Choć dla mnie wtedy portrety są już zbyt ostre.

Ogromną różnicą dla mnie, do której się musiałem przyzwyczaić jest czułość AF. Minimalne drgnięcie ręki w D90 nie powodowało przeostrzania w trybie AF-C, w D7000 układ koryguje nawet minimalne wychylenia, do czego trzeba się przyzwyczaić

Fatman
10-02-2011, 15:51
Ogromną różnicą dla mnie, do której się musiałem przyzwyczaić jest czułość AF. Minimalne drgnięcie ręki w D90 nie powodowało przeostrzania w trybie AF-C, w D7000 układ koryguje nawet minimalne wychylenia, do czego trzeba się przyzwyczaić

Możesz to zmienić w menu Autofocus (czas, po jakim aparat w trybie AF-C ma "trzymać" śledzony obiekt).

DominikGSI
10-02-2011, 16:42
Możesz to zmienić w menu Autofocus (czas, po jakim aparat w trybie AF-C ma "trzymać" śledzony obiekt).

Hehe, teraz to już wiem ale przez pierwsze dni to myślałem, że mam poważne delirium :D

ikar39
10-02-2011, 17:20
Bardzo Dziękuje Fatman za pomoc w zakupie, jestem Twoim wielkim dłużnikiem, aparat rewelacja, jestem bardzo zadowolony. Kolory świetne, naturalne, żywe, canon już nie jest konkurentem w kolorach a to była główna jego zaleta (to jest oczywiście moje subiektywne odczucie), poza tym te wszystkie nowe funkcje. Miałem kupić Canona 60D własnie ze względu na colory no i bałem sie trafionej puchy D7000 po przeczytaniu tego wątku, teraz ciesze się bardzo że podjąłem to ryzyko* i wybrałem Nikona. Jeszcze raz Dziękuje za pomoc i chyle nisko czoło, szkoda że nie ma wiecej tak serdecznych ludzi jak Rafał na naszej planecie...

Tak czy tak ja osobiście Polecam, mój był Kupiony w FotoJoker za 4444pln w zestawie z 18-105, z tego co zrozumiałem mieli nową dostawę od Nikona dlatego taka cena i nowa seria, miejmy nadzieje że nowa seria jest pozbawiona owych problemów o których mowa w tym wątku. Jeśli coś pomyliłem to Fatman na pewno mnie poprawi ;)

Ryzyko* - trudno tu mówić o ryzyku jeśli kupujesz aparat z prawdziwym Profesjonalistą przy boku, który zna doskonale wady tego produktu :)

miejmy nadzieje że nowa seria jest pozbawiona owych problemów o których mowa w tym wątku
I tu się kolego mylisz,kolega kupił wczoraj w FJ-poznań i d.....blada,brak ostrości na dalszej odległości,ostrzenie z 5m(mydło Tamron 17-50VC) i wycieki na matrycy oby moc była z tobą kolego i z twoją puchą,a co do mojej puszki,spisuje się świetnie kupowana w niemczech

Fatman
10-02-2011, 17:51
ikar39, w przypadku T17-50 2.8VC niestety warto wyłączyć stabilizację........ :-(

fotouśmieszek
10-02-2011, 19:01
Wiadomość z ostatniej chwili - serwis Nikon Polska przychylił się do mojej propozycji i moje D7000 zostanie wymienione na nowy (mam nadzieję, że pozbawiony wszelkich wad) egzemplarz.
Z mojego punktu widzenia D7000 to aparat spełniający wszystkie marzenia ale cholerka po moich przejściach trochę się go aktualnie boję :( Najgorzej, że w stajni Nikona nie ma go na co zamienić - D90 miałem, brakuje mi tam dobrego filmowania i obsługi manualnych szkieł, D300s tak samo nadaje się do filmów jak D90 poza tym jest dla mnie za duże :(

tez myśle o 60d i....czekam na nikona.Moze poprawią;) ale 60d ma lepszą opcje filmowania w sensie technicznym,stosowne do PALu szybkosci (25p) itepe.No i jako nowsza puszka ma lepsze obrazowanie niz 7d,wieksze piksele (vide dxomark).Powstrzymuje mnie szklarnia i nieco bardziej naturalne obrazowanie w d7k.I tak czekam na standbaju:-)
Twoja pucha musi teraz byc ok,chyba ją <prześwietlą> zebys im dał spokój;)

Lento Violento
10-02-2011, 20:07
Ostre Jpgi z D90 to ostrość ustawiona na 5 w skali 9 stopniowej.
Ten sam poziom ostrości w D7000 to suwak ustawiony na 7 w skali 9 stopniowej. Choć dla mnie wtedy portrety są już zbyt ostre.

Tak właśnie czułem oglądając sample, że w d7k trzeba troszkę bardziej ten parametr podkręcać. Dzięki za info

gro
10-02-2011, 20:32
Zmieniłem system, jestem w tym momencie posiadaczem d7k i niestety tylko kit'a 18 - 105. Moja puszka zdecydowanie wykazuje backfocus, który udało mi się zniwelować korekcją AF (ustawiona na -10). Po przeczytaniu wątku i problemów w nim opisanych zastanawiam się, czy słać puszkę do serwisu, czy poczekać, aż sytuacja stanie się bardziej klarowna, a może w ogóle dać sobie spokój ? Takie pytanie na początek obecności na forum ;-)

Jachuu
10-02-2011, 21:03
Po przeczytaniu wątku i problemów w nim opisanych zastanawiam się, czy słać puszkę do serwisu, czy poczekać, aż sytuacja stanie się bardziej klarowna, a może w ogóle dać sobie spokój ? Takie pytanie na początek obecności na forum ;-)

Poczekaj, to jeden słoik, popatrz jak z celnością AF na dłuższe dystanse, jak będziesz miał okazje podepnij inny słoik, sprawdź czy nie pluje olejem na matrycę, no i czy ostrzy w trybie LV - jeżeli w tych wszystkich punktach wszystko jest ok, a wprowadzona przez Ciebie korekcja jest stała i zdjęcia są powtarzalne, to daj sobie spokój :D

gro
10-02-2011, 22:01
Dzięki ;) Na razie nie pluje olejem i ostrzy bez problemu w trybie LV ;) Co do powtarzalności wprowadzonych zmian to będzie wiadomo po nadchodzącym weekendzie.

karolznin
10-02-2011, 22:08
maj jedno pytanie, może odpowiedź już była ale umknęła mi w gąszczu tegowątka :)

- jeśli z dlszej odległości af nie trafia to ustawiając ostrość w trybie Lv powinno być dobrze zakładając że ten tryb działa ok ? a jeśli nie łapie poprawnie ostrości w Lv to można założyć że wina jest po stronie puszki a nie obiektywu - czy tak?

wa12
10-02-2011, 22:12
Potestowałem dzisiaj swój stary Nikkor 24-50 i zauważyłem, że w porównaniu z 18-105 i 50/1,8 zdjęcia są ciemniejsze, czyli niedoświetlone. Pomogła korekta ekspozycji +0,3. No i staruszek od razu odzyskał wigor. Optycznie jest lepszy od kita, a na brzegach to rewelacja, ale to szkło FF to wiadomo. Jedyne co można mu zarzucić to spore dystorsje. Kiedyś pisałem, że wymaga też korekty AF na -4, ostrzy prawidłowo przy tym ustawieniu na każdej odległości.

Fatman
10-02-2011, 22:47
Miałem tego nie pisać, ale jestem................ zdenerwowany.

Właśnie wróciłem z pewnej imprezy, gdzie zrobiłem za pomocą D7000 około 350 zdjęć. Około 5 z nich można uznać za ostre. Żadnego nie mogę uznać, za tak ostre jak lubię. 50-60 uznaję za poruszone. Reszta to piękny przykład BFa.

W tym miejscu jeszcze raz pragnę gorąco "podziękować" serwisowi Nikon Polska, który w notce serwisowej napisał: "Sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo".

Jeśli ta zdjęciowa katastrofa oznacza, że aparat działa prawidłowo, to chyba czas skończyć produkcję takich aparatów.

Dobrze, że miałem ze sobą D3 i dobrze, że fotografowałem dla przyjemności. Bo gdyby to było płatne zlecenie, to po prostu nie wiem co bym zrobił. D7000 to moja puszka zapasowa, uznałem, że muszę mieć zapas na dwa nadchodzące płatne zlecenia, jednak po tym co zobaczyłem na zdjęciach z tej puszki dzisiaj, śmiało mogę już oddawać sprzęt ponownie do serwisu, bo i tak na nic mi taki szajs na zleceniu -równie dobrze mogę fotografować telefonem.

AF w posiadanych przeze mnie Nikonach działał różnie, doskonale (w D3), bardzo dobrze (w D70), średnio (D90)........ ale takiego szajsu jak w D7000 jeszcze nie miałem.

marekm
10-02-2011, 23:12
Wymiękłem. Bardzo chciałem kupić D7000, ale ten wątek krzyczał NIE, więc na razie kupiłem na naszej giełdzie używane D90. Teraz mogę spokojnie czekać na następcę D300s. :grin:

Fatman
10-02-2011, 23:14
A mnie krew zalewa nadal............ chciałbym napisać coś prosto z serca, ale BANa bym zarobił.

zotornik
10-02-2011, 23:30
Fatman - szczerze Ci współczując.

A tak na marginesie, wiadomo iż lustrzanki stały się od jakiegoś czasu bardziej popularne - czy jak kto woli modne - dlatego żal mi też Tych wszystkich posiadaczy D7000, którzy z racji swojej skromnej wiedzy i niewielkiego doświadczenia z tego typu aparatami, nie są w stanie wychwycić przyczyny nieudanej części swoich fotek. I to jest wk....., że właśnie na nich Nikon zarobi :/
Trochę dziwne czasy nastały, w szczególności gdy jednak mówimy o sprzęcie który powinien cechować się dokładnością, precyzją, powtarzalnością i było by dobrze niezawodnością - ale ja stary już jestem i pewnie przypomniały "misie" jakieś legendy ;)

tot1977
10-02-2011, 23:37
maj jedno pytanie, może odpowiedź już była ale umknęła mi w gąszczu tegowątka :)

- jeśli z dlszej odległości af nie trafia to ustawiając ostrość w trybie Lv powinno być dobrze zakładając że ten tryb działa ok ? a jeśli nie łapie poprawnie ostrości w Lv to można założyć że wina jest po stronie puszki a nie obiektywu - czy tak?

Hej.
Tryb LV i Af to osobne tryby pracy aparatu. Jesli w trybie LV masz wszystko ok a w trybie AF jest lipa to masz do kalibracji AF w body aparatu !!!!!.
Poczytaj moje posty i zmagania z tym. Na dzień dzisiejszy po kalibracji body w serwisie, moje d90 ze stałką działa świetnie !!!

jpyt
10-02-2011, 23:45
Fatman - współczuję i chyba mogę powiedzieć, że jak nikt inny tu na forum rozumiem Twój ból.
Zawsze kipiałeś tu optymizmem i jak czytam teraz Twojego ostatniego posta to po prostu widzę ten sam rodzaj wściekłości i bezsilności jaki mam ja. Po wszelkich lamentach w domu to już swojej żonie musiałem nawet obiecać, że NIGDY prze NIGDY w życiu nie kupię już żadnego aparatu w okresie krótszym niż rok czasu od wprowadzenia na rynek i tylko pod warunkiem, że będzie on miał praktycznie nieskazitelną opinię u innych userów.

Ja póki co postanowiłem spróbować pozostać w Nikonie ale Tylko i wyłącznie z powodu bagażu już posiadanych szkieł i akcesoriów. Zresztą jak się okaże, że puszka po wymianie ma jakieś problemy to nie twierdzę, że nie zmienię jednak szybko zdania.

"Sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo"

Czysto z ciekawości - sprawdzałeś ile zdjęć serwis klepną w ramach długotrwałych testów? (no wiesz - liczniki z EXIF-a z pierwszego zdjęcia po serwisie minus licznik z ostatniego przed wysyłką)

PiotrWolski
10-02-2011, 23:45
Fatman --> Pewnie proszę o zbyt wiele ale gdybym mógł liczyć na porównanie D7000 z D300s i D90 ( jednocześnie )
to byłbym niezmiernie wdzięczny.

A Ty który byś wybrał?

wrocek
11-02-2011, 00:00
...sprawdzałeś ile zdjęć serwis klepną w ramach długotrwałych testów? (no wiesz - liczniki z EXIF-a z pierwszego zdjęcia po serwisie minus licznik z ostatniego przed wysyłką)
Niedawno wysyłałem D90 z N16-85 do kalibracji AF. Obiektyw wrócił z komentarzem "Sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo". D90 z komentarzem "Regulacja autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta". Dużej poprawy w działaniu AF nie widać. Licznik migawki zwiększył się o 34.

stroop
11-02-2011, 00:02
50-60 uznaję za poruszone. Reszta to piękny przykład BFa.

Współczuję Fatman :( po tym całym wysiłku...
Mógłbyś wrzucić jakieś sample tego BF? I jakieś ostre?

Fatman
11-02-2011, 00:04
Czysto z ciekawości - sprawdzałeś ile zdjęć serwis klepną w ramach długotrwałych testów? (no wiesz - liczniki z EXIF-a z pierwszego zdjęcia po serwisie minus licznik z ostatniego przed wysyłką)

Ostatnie zdjęcie przed oddaniem do serwisu: Shutter Count: 5623
Pierwsze zdjęcie po odebraniu z serwisu: Shutter Count: 5648

Swoją drogą dopiero teraz sprawdziłem i jestem wkurzony jeszcze bardziej niż byłem. Zrobili 25 zdjęć i nazwali to długotrwałym testem.

deep
11-02-2011, 00:16
Może nad analizą każdego zdjęcia siedzieli 10 minut co daje nam 250 minut długotrwałych testów :)

Fatman
11-02-2011, 00:31
Mógłbyś wrzucić jakieś sample tego BF? I jakieś ostre?

http://img525.imageshack.us/img525/3443/dsc0097a.jpg -ostrość na wokalistkę, sporo zdjęć własnie z takim BF

http://img525.imageshack.us/img525/6707/dsc5528u.jpg -bardzo dużo zdjęć z ostrością "cholera wie gdzie"

http://img26.imageshack.us/img26/430/dsc5483.jpg -najwięcej zdjęć z takim BFem, lekkim, ale wystarczającym...

http://img248.imageshack.us/img248/3198/dsc5472j.jpg -nieliczne, które są ostre

Tymczasem D3 prawie wszystkie zdjęcia dawał takie:

http://img710.imageshack.us/img710/4734/d3c3261.jpg

pxl666
11-02-2011, 00:41
A mnie krew zalewa nadal............ chciałbym napisać coś prosto z serca, ale BANa bym zarobił.

fat - czy ponownie wysylasz do serwisu? i jesli ponownie beda jaja to zwracasz towar jako niezgodny z umowa/domagasz sie wymiany?

deep
11-02-2011, 00:44
A może ci się łapki trzęsą z tak małym body? :)
Pooglądałem te fotki o może to kwestia ilości światła, jest mało to aparat ma mniejszą dokładność. Porównujesz do D3 ale sam wiesz jak wygląda AF w puszkach wielocyfrowych.

Fatman
11-02-2011, 00:44
Nie wiem co robić, cały czas siedzę i myślę......... w przeciągu niecałych 2 tygodni mam dwa zlecenia, przy których muszę mieć puszkę zapasową. Jak D7k pojedzie do serwisu Niemieckiego, to i tak minimum 3 tyg. minie zanim wróci. Z drugiej strony taki zapas, to ja sobie mogę w buty wsadzić, bo zdjęć i tak nie będzie odpowiednich.......

Nie wiem co robić..........

pxl666
11-02-2011, 00:45
NIGDY prze NIGDY w życiu nie kupię już żadnego aparatu w okresie krótszym niż rok czasu od wprowadzenia na rynek i tylko pod warunkiem, że będzie on miał praktycznie nieskazitelną opinię u innych userów

no to swiete slowa ale ... ilez mozna czekac...tez sie zamierzam ze znajomkiem na d7k ale mamy zamiar go ostro "obtestowac" przy zakupie...

btw - opiszcie jakas procedure testowa na plucie olejem..?

pxl666
11-02-2011, 00:46
Nie wiem co robić, cały czas siedzę i myślę......... w przeciągu niecałych 2 tygodni mam dwa zlecenia, przy których muszę mieć puszkę zapasową. Jak D7k pojedzie do serwisu Niemieckiego, to i tak minimum 3 tyg. minie zanim wróci. Z drugiej strony taki zapas, to ja sobie mogę w buty wsadzić, bo zdjęć i tak nie będzie odpowiednich.......

jakbys blizej mieszkal to bym ci d300 pozyczyl...
edit - swoja droga - czy wszystkie towary mozna tak "serwisowac"? czy tylko nikony? ktos z kolegow zna prawo w tym temacie? przecierz ewidentnie wada jest dalej a serwis zachowuje sie jakby to on stanowil prawo i wszelaka jakosc wykonywanej uslugi byla mu obojetna? czy po drugim spapranym serwisie mozna zazadac od sklepu zwrotu gotowki czy wymiany body na inne??? jak to jest?

Fatman
11-02-2011, 00:48
A może ci się łapki trzęsą z tak małym body? :)
Pooglądałem te fotki o może to kwestia ilości światła, jest mało to aparat ma mniejszą dokładność. Porównujesz do D3 ale sam wiesz jak wygląda AF w puszkach wielocyfrowych.

deep, ale ja wiem jakie zdjęcia z tej puszki wychodzą jak warunki są w pewnym stopniu kontrolowane -na iso 3200 (w trudnych warunkach) powinny być dużo ostrzejsze od tego co dałem jako przykład. Poza tym wiem co mi wypluwał w takich warunkach D70, D80, D90, D300s -każdy z nich dawał ostrzejsze foty (choć oczywiście tez z D70 i zwłaszcza D80 bardziej zaszumione były).

D90 wypadał znacznie lepiej, a sam wiesz co ja myślę o AFie w nim zastosowanym................ no po prostu ręce mi opadają. Właściwie to jest chyba gorzej niż było na początku, muszę jeszcze stare foty poprzeglądać (stare cholera, z grudnia 2010........).

pxl666, dzięki ale spoko -pożyczę od kumpla D700 może, zobaczymy......

deep
11-02-2011, 00:49
Daj mi puchę na weekend to ci powiem co o niej myślę

pxl666
11-02-2011, 00:52
aha - fat - inne pytanie w temacie - AF w LV dziala lepiej czy to samo? bo rozumiem ze normalnie detekcja fazy a LV kontrastu?

Fatman
11-02-2011, 00:55
Daj mi puchę na weekend to ci powiem co o niej myślę

atam, Ty wiesz co ja wiem, i ja wiem co Ty wiesz :-)

aha - fat - inne pytanie w temacie - AF w LV dziala lepiej czy to samo? bo rozumiem ze normalnie detekcja fazy a LV kontrastu?

w LV działa oczywiście idealnie -trafia. Tylko LV za wolne jest (i potrzebuje odpowiedniej ilości światła) do pracy......

superkomornik
11-02-2011, 01:00
A ja mam pytanie do osób nagrywających filmy za pomocą D7000. Czy wystarczą karty z zapisem 20mb/s (Sandisk HD) czy trzeba jednak troche szybsze nośniki (sandisk extreme)?

Fatman
11-02-2011, 01:04
Wystarczą zwykłe Kingstony Class 6 (mają na "pudełku" oznaczenie x133 i 20MB/s).

burz
11-02-2011, 01:06
Fatman, post nr 1000!

-
I współczuję 7k:(

stroop
11-02-2011, 01:08
Masakra z tym "okazem" Fatmana. Może jakiś pozew zbiorowy, czy strajk konsumentów, nie wiem. produkty z powtarzalną wadą powinny być wycofywane z rynku... z ankety na forum wynika, że 1/4 puszek ma wady.

pxl666
11-02-2011, 01:08
Wystarczą zwykłe Kingstony Class 6 (mają na "pudełku" oznaczenie x133 i 20MB/s).

ja w FJ wsadzilem karte class4 z biedronki (ale kingston) i spoko - nagrywal bez problemow...zreszta moja kamera przyjmuje karty class4 a moze rejestrowac 720 60p a tam ma raczej wiecej Mbit/s niz d7k

jo44
11-02-2011, 01:25
http://img525.imageshack.us/img525/3443/dsc0097a.jpg -ostrość na wokalistkę, sporo zdjęć własnie z takim BF

http://img525.imageshack.us/img525/6707/dsc5528u.jpg -bardzo dużo zdjęć z ostrością "cholera wie gdzie"

http://img26.imageshack.us/img26/430/dsc5483.jpg -najwięcej zdjęć z takim BFem, lekkim, ale wystarczającym...

http://img248.imageshack.us/img248/3198/dsc5472j.jpg -nieliczne, które są ostre

Tymczasem D3 prawie wszystkie zdjęcia dawał takie:

http://img710.imageshack.us/img710/4734/d3c3261.jpg
Nie za bardzo znam ViewNX, ale na żadnym z tych zdjęć nie znalazłem "Focus Point"?
Kie licho? :)

Fatman
11-02-2011, 01:42
jo44, bo to JPGi przetrawione przez PSa, wątpię żeby zostawił info o tym gdzie był punkt ostrości. Opiszę: środkowy krzyżowy najczęściej.

jpyt
11-02-2011, 01:48
opiszcie jakas procedure testowa na plucie olejem..?

1. Test niezwiązany z matrycą:
Wziąć jakiś obiektyw o dużej i mocno wsuniętej w korpus soczewce tylnej - np. u mnie to był Nikkor 50/1.8 lub Samyang 85/1.4. Bardzo dokładnie pooglądać tylną soczewkę i jeśli zawiera jakiekolwiek pyłki, plamki to wyczyścić. Zapiąć na body. Porobić trochę zdjęć - np. z 100...200...300 - odpiąć obiektyw zobaczyć czy na tylnej soczewce nie pojawiły się plamki. U mnie się pojawiały już po kilkunastu zdjęciach a po 200 to miałem całą rodzinkę plujoplamek.

2. Test związany z matrycą:
a. Zaraz nówka aparatem zrobić zdjęcia białej ścianie lub niebu na F36 i przeprowadzić dokładne oględziny w rozmiarze 1:1 pod kątem brudnych plam.
Jeśli od razu są jakieś to matryca jest brudna - spróbować oczyścić wbudowaną w aparat funkcją - jeśli plamy nie schodzą to mogą być od oleju. Jeśli plama ma dość regularny kształt i rozjaśnienie w środku to takie body darować sobie w sposób absolutny.

b. Porobić trochę zdjęć - 100...200...300 - znowu cały test od początku jak w punkcie a.

Jeśli body pluje olejem to przy porównaniu zdjęć z pierwszej serii i z drugiej będą widoczne różnice w ilości brudnych plam.

U mnie wyglądało to tak:
- fota zaraz po przyjeździe aparatu z serwisu po czyszczeniu matrycy: pic1 (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/plamy1.jpg)
- fota po około 500 zdjęciach: pic2 (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/plamy2.jpg)

W sumie to kółkami zaznaczyłem serwisowi tylko w niektóre z plam. Mój D90 po dwóch latach używania nie miał w takim teście ANI JEDNEJ - nawet najmniejszej.

Długi
11-02-2011, 08:55
Wymiękłem. Bardzo chciałem kupić D7000, ale ten wątek krzyczał NIE, więc na razie kupiłem na naszej giełdzie używane D90. Teraz mogę spokojnie czekać na następcę D300s. :grin:

Ja chyba już też wymiękam. Dla mnie to kupa kasy i jak się okaże, ze po paru dniach aparat oddaje do serwisu, to będę musiał chyba z domu się ewakuować.
Jednak wolę coś sprawdzonego, czyli powracam do d300s. Podejrzewam, że Fatman chyba mocno żałuje, że zamienił d300s na d7k.

krzall
11-02-2011, 10:36
witam, poogladalem zdjecia Fatmana i... Jakby slepy ostrosc ustawial... Wspolczuje, szczegolnie majac na uwadze planowane imprezy i ich fotografowanie. Zawsze swoje to swoje. Ale z ''czyms takim'' to nawet nie ma co myslec. Jedynie serwis. Btw zamierzam zakupic jakis '''zapasowe'' body do mojej d90 ki ;) i myslalem o czyms z nowszych nastepcow 700ki ale sadze ze od momentu wejscia na rynek sporo poczekam. Pewnie ''przygarne'' 700ke.
Zycze milego dnia i pozdrawiam.

jafo24
11-02-2011, 11:53
czytam, to i czytam, i naliczyłem 3-4 narzekających użytkowników D7000 na jakieś 100 stron jakie przeczytałem.
Zgodnie ze stara zasada marketingowa mówiąca, że jeden niezadowolony klient to ok 10 straconych/niezadowolonych następnych lub potencjalnych klientów, mam wrażenie że tworzy się tutaj jaką niezdrową atmosferę wokół tego aparatu.
Czy ktoś może pokusił się o podliczenie ile osób z tego forum ma problemy z D7000 ? Może ja się mylę i skala zjawiska rzeczywiście jest spora?

fotouśmieszek
11-02-2011, 12:12

mam kumpla w podobnej sytuacji.Tez ma nikona wypasa FF i kupil d7k jako backup.Podobne objawy,lezy w serwisie w US.No i kupil na rezerwe 3100 żeby miec na JEDNO zamowienie.Jest zachwycony(!!!). Obrazowanie super,nie szumi,robi nim dalej zlecenia, bo mu leży.Tylko video do d** t.zn.dzwiek,bo obraz super.No i kosztuje grosze (~~1500 pln). Odda synowi jak sytuacja sie wyklaruje.Nie oddawal by gdyby nie brak srubokręta. Chyba tez tak zrobie bo foty,ktore widzialem (duze wydruki) są extra.W porownaniu z d200/d300/d90 zaskakujaca ilość detali!

Fatman
11-02-2011, 12:28
mam wrażenie że tworzy się tutaj jaką niezdrową atmosferę wokół tego aparatu.

Możesz wyjaśnić co przez to rozumiesz ?

DominikGSI
11-02-2011, 12:29
mam wrażenie że tworzy się tutaj jaką niezdrową atmosferę wokół tego aparatu.

Hihi, no to jest nas już dwóch :D

Co do skali zjawiska to możesz zerknąć tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171220 Daje to jakiś obraz, choć może być on trochę przekłamany, bo to ankieta z wieloma wyborami.

Na forum jest DWIE porządnie zdiagnozowane puszki: Fatmana i jpyt , no chyba, że kogoś pominąłem, to przepraszam.
A reszta, no cóż... ;)

jafo24
11-02-2011, 12:37
Możesz wyjaśnić co przez to rozumiesz ?

nie uważam, że ktoś robi to specjalnie, mam raczej na myśli to że nieświadomie, stworzyła się atmosfera małego skandalu wokół tego aparatu. Może to i dobrze, bo ludzie muszą być świadomi co kupują a taki NIKON może się bardziej postara (chociaż sam nie wierzę w to co napisałem)

p.s. Już nawet na innych forach ludzie dają linka do tego wątku tutaj, jako przykład ciągłych problemów z D7000.

jafo24
11-02-2011, 12:40

Co do skali zjawiska to możesz zerknąć tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171220 Daje to jakiś obraz, choć może być on trochę przekłamany, bo to ankieta z wieloma wyborami.

no to powiem, że to i tak całkiem sporo.

DominikGSI
11-02-2011, 12:56
mam kumpla w podobnej sytuacji.Tez ma nikona wypasa FF !

I używa szkieł od tego wypasa z D3100 na tych zleceniach? :D

Fatman
11-02-2011, 13:10
nie uważam, że ktoś robi to specjalnie, mam raczej na myśli to że nieświadomie, stworzyła się atmosfera małego skandalu wokół tego aparatu. Może to i dobrze, bo ludzie muszą być świadomi co kupują a taki NIKON może się bardziej postara (chociaż sam nie wierzę w to co napisałem)

p.s. Już nawet na innych forach ludzie dają linka do tego wątku tutaj, jako przykład ciągłych problemów z D7000.

No ale chyba nie ma co chwalić (tylko chwalić) firmy jak są problemy ?

dziulas
11-02-2011, 13:15

Na forum jest DWIE porządnie zdiagnozowane puszki: Fatmana i jpyt , no chyba, że kogoś pominąłem, to przepraszam.
A reszta, no cóż... ;)

Pominąłeś mnie. Puszka od przedwczoraj w serwisie w Berlinie. 3 tygodnie po zakupie. Uszkodzenie zupełnie inne niż te omawiane tutaj w tym wątku.

docxxx
11-02-2011, 13:15

Od tego jest ZSF ;)

ps. Cos mi sie wydaje, ze D7000 to idealny przyklad na beta testy kosztem uzytkownikow (ktorym sie oczywiscie nie placi, puszke mozna szybciej wypuscic na rynek i duzo wiecej zarobic).

DominikGSI
11-02-2011, 13:21
Pominąłeś mnie. Puszka od przedwczoraj w serwisie w Berlinie. 3 tygodnie po zakupie. Uszkodzenie zupełnie inne niż te omawiane tutaj w tym wątku.

Przepraszam, mamy TRZY porządnie zdiagnozowane puszki, których właściciele skazani są niestety na serwis :-?

jpyt
11-02-2011, 13:25
dziulas - uchyl rąbka tajemnicy i napisz co z Twoim jest nie tak

dziulas
11-02-2011, 13:28
dziulas - uchyl rąbka tajemnicy i napisz co z Twoim jest nie tak

Tu masz wątek stworzony gdy mi się problem objawił:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171343

Fatman
11-02-2011, 14:03
Od tego jest ZSF ;)

Właśnie jestem w trakcie pisania odpowiedniego tekstu, przygotowywania przykładowych zdjęć i skanu dokumentów.

ps. Cos mi sie wydaje, ze D7000 to idealny przyklad na beta testy kosztem uzytkownikow (ktorym sie oczywiscie nie placi, puszke mozna szybciej wypuscic na rynek i duzo wiecej zarobic).

Myślę podobnie........

ministry
11-02-2011, 14:49
witam szanownych kolegów, zastanawiam się co jest z tymi nowymi puszkami? czy to aby na pewno wina sprzętu, czy może osoby obslugującej aparat? Nie mogę uwierzyć w to, że aparat, który ma taki układ AF z tyloma punktami krzyzowymi może mieć takie problemy jak opisują koledzy. Ja zatrzymalem sie na D70s i jedyne co zmianiałem to szkła. Oczywiście zdjecia robię w NEF, które póxniej obraniamw caprure NX. WIem, że moja puszka to, zabytek muzealny ale efekt końcowy jest dla mnie i żony do zaakceptowania. Co do AF to 100% zdjęć robię na 1 polu centralnym. Skuteczność trafień oceniam na ok 95-99% bardziej w kierunku 99%. A obiekty fotografowane są naprawdę mało statyczne. W D80 i D90 mają po 11 pół AF w tym jedn krzyzowe a D7000 ma aż 39 punktów z czego 9 krzyżowych. No koledzy to liczby do czegoś zobowiązują.

panoramix
11-02-2011, 14:59
czy to aby na pewno wina sprzętu, czy może osoby obslugującej aparat?

Pomyślałbym to samo, gdyby chodziło o jakiegoś mało zaawansowanego użytkownika, ale ja jakoś Rafałowi (Fatman) - wierzę. Jak widzę gościa, który przerobił połowę oferty aparatowej Nikona aż do D3 i tyleż samo tego na "C", to nie mam podstaw by brać go za leniwego amatora nieczytającego instrukcji i niepotrafiącego dobrać poprawnych parametrów ekspozycji.

jpyt
11-02-2011, 15:07
ministry - Twój punkt widzenia wydaje mi się jest wypaczony przez punkt siedzenia. Kilka postów wyżej Fatman pisał, że AF w D70 uważa za wręcz wzorowy i ja jako były użytkownik D70 również mogę to potwierdzić. W D90, którego miałem po D70 AF już nie był nawet w połowie przypadków tak pewny jak ten z D70. Nie wiem na czym polega bajer - na rozmiarze pól z D70 czy co, ale faktem jest, że AF w tym modelu działał na prawdę bardzo dobrze.

ministry
11-02-2011, 15:17
nie chciałem nikogo urazić, nie udało mie sie dotrzeć do końca wątku, jestem na 175 stronie więc nie doczytałem wszystkiego. Napisałem tak bo po prastu nie mogę uwierzyć, że tak zaawansowane konstrukcie mogą miec problemy z AF. Od dłuzszego czasu myślę nad przesiadką na nowszy model ale powod jest inny niż AF.
Tak więc musze sie sprezyć i doczytać wątek, widze, że D7000 w EURORTV spadło poniżej 4k tylko nie wiem czy się coś zmieniło na + w dzialaniu AF. Mamy już połowę lutego.

pxl666
11-02-2011, 15:23
czytam, to i czytam, i naliczyłem 3-4 narzekających użytkowników D7000 na jakieś 100 stron jakie przeczytałem.
Zgodnie ze stara zasada marketingowa mówiąca, że jeden niezadowolony klient to ok 10 straconych/niezadowolonych następnych lub potencjalnych klientów, mam wrażenie że tworzy się tutaj jaką niezdrową atmosferę wokół tego aparatu.
Czy ktoś może pokusił się o podliczenie ile osób z tego forum ma problemy z D7000 ? Może ja się mylę i skala zjawiska rzeczywiście jest spora?

jest ankieta

jpyt
11-02-2011, 15:32
nie chciałem nikogo urazić
Nawet przez myśl mi to nie przeszło - moja odpowiedź też nie miała być jakąś uszczypliwością.
Po prostu możesz mieć wątpliwości i tak myśleć, bo patrzysz z punktu widzenia osoby użytkującej stosunkowo prostą i bezwątpienia przestarzałą puszkę (ach ten postęp :)) ale jednocześnie puszkę o praktycznie nie nagannym AF-ie.

vvilk
11-02-2011, 15:34
Mój D7000 z 18-105 działa idealnie (korekta na -2) natomiast z 35/1.8 pełna losowość. Obiektyw poszedł do serwisu wrócił po tygodniu z notką "kalibracja według wzorca". Teraz trafia idealnie beż żadnej korekty.
Warto więc posprawdzać czy to czasem nie jest wina obiektywów u niektórych Userów tego body.

waldek
11-02-2011, 15:53
... jako były użytkownik D70 również mogę to potwierdzić. W D90, którego miałem po D70 AF już nie był nawet w połowie przypadków tak pewny jak ten z D70. Nie wiem na czym polega bajer - na rozmiarze pól z D70 czy co, ale faktem jest, że AF w tym modelu działał na prawdę bardzo dobrze.

Dokładnie jest tak jak piszesz.
Momentami mam jakieś dziwne wrażenie że :
- pierwsze lustrzanki Nikona były : wygodniejsze, staranniej zrobione i celniejsze.
- im bardziej nafaszerowana elektroniką puszka ( z amatorskiego przedziału ) tym więcej z nią problemu.
Nie jest dobrze. :evil:

Fatman
11-02-2011, 17:31
U mnie problem występuje z 2 różnymi 35 1.8 (na D3, D300 i D90 działają poprawnie), jednym 14-24 2.8, jednym 180 2.8, dwoma T17-50 2.8 VC.

Przy wczorajszej robocie nie używałem lampy, iso było dosyć wysokie i mogło w jakiś tam sposób wpłynąć na wynik. Dlatego dziś postanowiłem zasymulować typowo "weselne" warunki, czyli takie w jakich wykonuję większość swoich zdjęć.

ISO 1250 (bez odszumiania) żeby nie przesadzić, f1.8, 1/160 i błysk lampy aby nie poruszyć, zamrozić i doświetlić, AF-C jako że tego trybu zawsze używam w takich przypadkach. Fotografowana "żona testowa" nie poruszała się, ja zmieniałem delikatnie (wolno....) pozycję. Czyli warunki w jakich D90, D300s, D3 radziły sobie bez najmniejszego problemu użytym N35 1.8.

16 zdjęć pod rząd, celowane w oko, crop na twarz aby ocenić gdzie trafiło, oceńcie sami....... jest kilka ostrych też...

http://img534.imageshack.us/img534/6481/dsc0002ni.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/2523/dsc0003zv.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/5470/dsc0004dtg.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/4876/dsc0005yl.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/2410/dsc0006en.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/6199/dsc0007ga.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/6508/dsc0008ip.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/3662/dsc0009xtl.jpg
http://img827.imageshack.us/img827/5483/dsc0010xb.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/9396/dsc0011ie.jpg
http://img833.imageshack.us/img833/1204/dsc0012pr.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/6954/dsc0013me.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/364/dsc0014as.jpg
http://img830.imageshack.us/img830/5259/dsc0015xc.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/7374/dsc0016hyo.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/6728/dsc0017ja.jpg

Obiektyw skalibrowany na -13, choć z tej odległości ostrzenia to wszystko jedno, czy ma ustawione 10, 0 czy -15.

ministry
11-02-2011, 17:38
majac na stanie N35/1.8 i T17-50VC zakup D7000 wydaje się w tej chwili bardzo ryzykowny

pentacon
11-02-2011, 17:50
Mając na stanie D70s zaczekałbym aż się sprawy wyjaśnią a ceny też spadną...

Fortaigne
11-02-2011, 18:03
Przy wczorajszej robocie nie używałem lampy, iso było dosyć wysokie i mogło w jakiś tam sposób wpłynąć na wynik. Dlatego dziś postanowiłem zasymulować typowo "weselne" warunki, czyli takie w jakich wykonuję większość swoich zdjęć.

Znając Twoją dokładność w testach Fatmanie myślałem, że ubierzesz żonę w ciuchy weselne :)

pozdro i dzieki za wkład pracy.

Władca Pixeli
11-02-2011, 18:32
U mnie problem występuje z 2 różnymi 35 1.8 (na D3, D300 i D90 działają poprawnie), jednym 14-24 2.8, jednym 180 2.8, dwoma T17-50 2.8 VC.

Podałem w tym wątku ten link ale nikt się nie zainteresował. Podam więc jeszcze raz.
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html
Czy możesz zrobić zdjęcia testowe. To może wiele wyjaśnić.

Jachuu
11-02-2011, 18:32
Fatman gdzieś tam wyżej napisałeś, że w D7000 i T17-50 2.8 VC należy wyłączyć stabilizacje. Czy to rzeczywiście poprawia celność AF?

ministry
11-02-2011, 18:45
T17-50/VC po to ma stabilizacja aby z niej w pewnych warunkach kozystać, bez sensu jest jej wylanczanie aby aparat prawidłowo ustawił ostrość.

Fatman
11-02-2011, 18:51
Owszem, niestety sporo zdjęć jest wtedy poruszonych (a nie powinny być przy czasach rzędu 1/250), więc efekt jest odwrotny do zamierzonego. Nie wymyślam sobie tego :-(

Podałem w tym wątku ten link ale nikt się nie zainteresował. Podam więc jeszcze raz.
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html
Czy możesz zrobić zdjęcia testowe. To może wiele wyjaśnić.

Przepraszam, nie mam już siły po prostu :-( W weekend mam zamiar odpocząć, a w poniedziałek posłać aparat do serwisu Niemieckiego.

Kali_69
11-02-2011, 18:59
Fatman. Jeżeli masz czas to odwiedź Rzecznika Konsumentów ( u mnie Powiatowy R.K.). Moja żona ostatnio wywalczyła dwie reklamacje, w sytuacji, kiedy sklep robił problemy. Może on doradzi Ci jak to załatwić- zwłaszcza, że Nikon jest Twoim narzędziem pracy. Nie wiem jak serwisy, ale sklepy czują respekt przed tą instytucją.
A do tych, którzy doszukują się jakiejś teorii spiskowej- mam serdecznie dość użerania się z czymkolwiek zrobionym od niechcenia i olewaniem klientów.
Przymierzam się do jakiegoś wyższego "D", ale zamierzam robić nim zdjęcia, a nie dawać zarabiać poczcie czy kurierowi.

Fatman
11-02-2011, 19:05
Na razie nie ma sensu, sklep w którym kupiłem aparat zachowuje się wzorowo, pomagają jak mogą. Procedury naszego serwisu też są takie a nie inne i podczas ich długotrwałych testów ("aż" 25 wykonanych zdjęć) mogło być wszystko ok.
Tym razem do walki przygotowałem się lepiej, ze szczegółami opisałem całą sytuację, wydrukowałem kilka przykładowych zdjęć, na płytę nagrałem kilkadziesiąt przykładowych zdjęć (NEF i JPG) zrobionych w różnych warunkach i ciutek opisałem swoją osobę, aby przekonać ich, że nie mają do czynienia z paranoikiem......

Długi
11-02-2011, 19:18
Masz cierpliwość. Nie lepiej, skoro sklep zachowuje się wzorowo, odzyskać kasę i wrócić do sprawdzonego d300s?

Fatman
11-02-2011, 19:37
Nie mam cierpliwości, szlag mnie trafia........ Jednak rozsądniej jest załatwiać sprawy na spokojnie (w miarę ;-) ) tak aby nie było niepotrzebnych, dodatkowych nerwów.
D7000 kupiłem głównie do filmowania. Jego druga funkcja to puszka zapasowa. Wystarczy, że będzie miała możliwość robienia poprawnych zdjęć. Używać do tego jednak jej nie muszę....
Dlatego powrót do D300s nie jest opcją ;-)

jafo24
11-02-2011, 21:42
Nie mogę wyjść z podziwu, że Nikon w takich sytuacjach po prostu nie wymieni puszki na nową.Koszty pracy fachowców w serwisie którzy przeprowadzają te długotrwałe testy niedług przekroczą koszt nowego aparatu.
Widać, że ta firma schodzi na psy, zamiast wyznaczać standardy i nową jakoś, to równa do średniaków.
Takie durne czasy, komercja przede wszystkim. Już nawet Toyoty się psują.

Fatman
11-02-2011, 21:53
Testowanie może być fajne ;-)

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/4457/test1xu.jpg)

A przy okazji odkryłem fajną metodę na zmniejszenie ilości zdjęć z BFem.............. podczas ich robienia trzeba się po prostu oddalać od fotografowanej sceny :D

Długi
11-02-2011, 22:13
A przy okazji odkryłem fajną metodę na zmniejszenie ilości zdjęć z BFem.............. podczas ich robienia trzeba się po prostu oddalać od fotografowanej sceny :D

Rozwaliłeś mnie tym tekstem Fatman. Jeszcze trochę, a dostaniesz od Nikona nową puszkę i to nie d7000 ale d3x w podzięce za napisanie instrukcji obsługi d7000. Jak go użytkować, żeby wady fabryczne potraktować jako swoją niewiedzę w obsłudze sprzętu. :lol:
Powiedz mi jeszcze jaka jest różnica w filmowaniu pomiędzy d300s, a d7k. Nie chodzi mi o rozdzielczość i czy ona w ogóle jest zauważalna przy odtwarzaniu? Chodzi mi o funkcje użytkowe, czy rzeczywiście d7k bije na głowę d300s i z jakiego powodu?
A i jeszcze jedno. Testowe zdjęcia powyżej bardzo mi się podobają. Masz bardzo fotogeniczną żonę, która, ze tak powiem, w fotografii czuje bluesa. Następnym razem jak się wkurzysz na serwis Nikona, nie skupiaj się na nich, tylko na żonie :wink:

Jacek Wrzesińsk
11-02-2011, 22:25

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/4457/test1xu.jpg)

A przy okazji odkryłem fajną metodę na zmniejszenie ilości zdjęć z BFem.............. podczas ich robienia trzeba się po prostu oddalać od fotografowanej sceny :D Nic tylko zazdrościć! Testowania!!:D Pozdr.!

Fatman
11-02-2011, 22:26
Powiedz mi jeszcze jaka jest różnica w filmowaniu pomiędzy d300s, a d7k. Nie chodzi mi o rozdzielczość i czy ona w ogóle jest zauważalna przy odtwarzaniu? Chodzi mi o funkcje użytkowe, czy rzeczywiście d7k bije na głowę d300s i z jakiego powodu?

Duża różnica. Podstawowa i najważniejsza: pełny manual podczas filmowania. Tego w D300s nie ma. Jesteś zdany na automat, który wie lepiej, że jak jest ciemno to trzeba ISO zwiększyć, żeby koniecznie utrzymać np. 1/160s. Przy sztucznym świetle najczęściej dostajemy jeszcze jako bonus wtedy falowanie obrazu.

W D7000 ustawiasz 1/50s, odpowiednie ISO i już. Obraz filmowy, przyjemny dla oka, bez falowania. Do tego kodek, który mniej masakruje obraz podczas kompresji, bo ma bitrate znacznie wiekszy.

A i jeszcze jedno. Testowe zdjęcia powyżej bardzo mi się podobają. Masz bardzo fotogeniczną żonę, która, ze tak powiem, w fotografii czuje bluesa. Następnym razem jak się wkurzysz na serwis Nikona, nie skupiaj się na nich, tylko na żonie :wink:

Ma zamiar zmienić imię z Agnieszka na Testowa.

LordRamzes
11-02-2011, 22:28

biada Ci biada jak się dowie :)

--Richie--
11-02-2011, 22:32

Można by powiedzieć przekornie - ''Agnieszka już dawno tutaj nie mieszka :D''

Ps.Twoja żonka jest mega cierpliwa.Moja już dawno przestała akceptować jakiekolwiek testowe ''strzały''.

ministry
11-02-2011, 23:02
w końcu przecztałem caly wątek, moje refleksa jest taka, że nie kupię loteryjnego D7000, nie mam zamiaru ryzykować 4kPLN aby się póxniej uzerac z serwisem nikona a na dodatek byc narażony na zlośliwe docinki żony. Na filmach HD mi nie zależy bo mam oddzielna kamerkę więc jedne rozsądne wyjście to bedzie zakup D300s. Powinien byc lepszy od wyslużonego D70s. pozdrawiam wszystkim

Jachuu
11-02-2011, 23:06
Moja już dawno przestała akceptować jakiekolwiek testowe ''strzały''.

Moja także, ale u Fatmana ciężko pisać o "strzałach" fotki są po prostu świetne :D Może i mojej żonie by się takie testowanie spodobało, ale co robić jak fotograf, znaczy się mąż to dupa i nie potrafi takich świetnych fotek robić :D

krzall
11-02-2011, 23:10

Witam
o tym chyba wspominaliśmy kilkaset stron postów wcześniej ;), ale jeśli pomaga krok w tył to spoko zawsze jednak trzeba patrzeć co sie ma za plecami :)
Pozdrawiam

gadzeciarz
12-02-2011, 00:00
Dziś na wszelki wielki podpiąłem dawno nie używany nikkor 50. 1.8 i poszedłem na maksa typu że ciemno,jasno i z lampą i bez lampy a na do datek pucha 601....
no kuźwa O.K i tyle w temacie .

pxl666
12-02-2011, 00:04
Dziś na wszelki wielki podpiąłem dawno nie używany nikkor 50. 1.8 i poszedłem na maksa typu że ciemno,jasno i z lampą i bez lampy a na do datek pucha 601....

ze toznaczy ze d7k sie dobrze spisuje z 50f1.8?

Fatman
12-02-2011, 00:13

No to tylko napiszę: Uffffffff !!!! I pozazdrościć :-)

Dla mojej puchy w takim razie też jest nadzieja :-)

Długi
12-02-2011, 00:20
Dla mojej puchy w takim razie też jest nadzieja :-)
Obawiam się, że dla Twojej puchy to juz nie ma nadziei, jest nadzieja dla Ciebie, że Ci ją wymienią na sprawną ;-)

gadzeciarz
12-02-2011, 01:35
Już kiedyś- tam postów tyle??? pisałem że 50.1.8 miał problem z komunikacją to samo dotyczyło nikkora 18-200 a później tamron 90 2.8 i nikkor 50.1.8 a już czary prawie dotyczą tamron 18-270.
Ten był prawie martwy z d90 i z d7k ożył. Wymienione obiektywy wypróbowałem na LV i już prawie się zawiodłem ale no właśnie ale to o czym wiele razy wspomniałem-instrukcja
nie chciały mi ostrzyć na LV bo ustawiłem Twarz (ale bieda w myśleniu) zmieniłem ustawienia i wszystkie ożyły.

Jedyny problem to sigma 70-300 apo macro -ten jest cały czas martwy.

I do dam tylko tyle że w porównaniu z D90 to D7000 o wiele bardziej za*****sty aparat-zakochałem się w nim ;-)

Najgorsze ze czytając ten wątek już mam zaburzony system który pozwala mi na sprecyzowanie co jest ostre a co się nie udało ,miałem chwilę zwątpienia i wielokrotne próby porównywania fotek wyplutych a to z D40x a to z D90 i ta masakryczna ostrość i wte i we wte ;-)
Spoko jest normalnie a 16 mln pozwala na jeszcze lepsze efekty po zbliżeniu.

P.s Po 3 miesiącach bateria jakby ciutek szybciej traciła na wadze względem mocy ??? już około 4 tyś fotków ;-)

reggy
12-02-2011, 03:34
Mam swojego D7000 od ponad dwóch tygodni. Co prawda przez sesję na uczelni nie miałem za dużo okazji porobić zdjęć, no ale parę okazji się znalazło i grzechem byłoby nie podzielić się odczuciami ze współforumowiczami. ;) Seria 6042XXX, z dystrybucji NP.
Jakby co, przesiadłem się na niego z D5000 i D40, a bezpośrednim konkurentem w wyborze był D300s, za którym przemawiały liczne argumenty, ale po prostu uznałem, że jest dla mnie za duży i nie będzie mi się go często chciało ciągać - a lubię mieć aparat jak najczęściej w plecaku.

Na początek - nie działa mi AF w LiveView z Sigmą 10-20/4-5.6. Przez wizjer - miód malina. Mam na szczęście gwarancję i na dniach wybiorę się do Gdyni do serwisu, może uaktualnią soft w obiektywie.

Z Nikkorem 35/1.8G - korekta ustawiona na -5. Z D5000 miałem lekki BF, ale nie wysyłałem do kalibracji - na normalnych zdjęciach było akceptowalnie.
Wydaje mi się, że trafia zawsze i na wszystkich punktach, zarówno w dobrych warunkach i trochę gorszych (nawet na skrajnych punktach), na centralnym punkcie ze wspomaganiem diodą korpusu jak i diodą z Nissina bardzo pewnie i szybko ostrzy.
1. Ciemny klub (AK Kwadratowa), ISO6400, f/1.8. Ostrzyłem skrajnym prawym punktem ostrości (dla testów i żeby nie świecić po ciemnicy diodą po oczach). Aparat nastawił ostrość szybko i pewnie (co mnie pozytywnie zaskoczyło). Nie był to przypadek - pełna powtarzalność na pozostałych zdjęciach.

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3483.jpg)
Wycinek 1:1:

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/crop/DSC_3483.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3483.jpg
2. Z bliska ostrzy dobrze, z daleka chyba też:
f/1.8

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3065.jpg)
Wycinek 1:1:

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/crop/DSC_3065.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3065.jpg
Z Nikkorem 50/1.8D
Ostrzy bardzo szybko (i dużo ciszej, niż F80 ;) ). Nie robiłem testów ze stoperem, ale wydaje mi się, że jest szybszy, niż AF-S w 35/1.8. Ostrzy celnie bez korekty AF. Na testach bateryjkowych i kartkowych na f/1.8 nie ma problemów z powtarzalnością trafień, zarówno z bliska jak i z daleka. Kwestia jest tylko taka, że mam chyba dość mydlaną sztukę pięćdziesiątki i do "normalnych" zdjęć zawsze ją przymykam przynajmniej do f/2 albo i jeszcze kawałek.
3. Przymknięte do f/2.5.

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3034.jpg)

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/crop/DSC_3034.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3034.jpg
4. Przymknięte do f/2. Robione z lampą Nissin - nie ma problemów przy wspomaganiu AF diodą z lampy, zarówno z bliska jak i z daleka.

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3917.jpg)

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/crop/DSC_3917.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3917.jpg

Z Sigmą 10-20/4-5.6 poza wspomnianym LV nie ma problemów. Póki co nie zrobiłem żadnego zdjęcia nim specjalnie testując celność AF - postaram się nadrobić. W każdym razie - przy ostrzeniu krajobrazów wydaje mi się, że nie ustawia "za nieskończoność". Ogólnie nie narzekam.

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3833.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3833.jpg

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/DSC_3325.jpg)

źródło (http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/crop/DSC_3325.jpg)
http://www.redondo-kennel.pl/reggy/d7000/pelny/DSC_3325.jpg

Co do hot-pikseli - przy zdjęciach z ISO 6400 z czasami do "utrzymania z ręki" rzucających się w oczy hotpikseli nie stwierdzam. 30 sekundowych ekspozycji z ISO 6400 nie robię, bo mnie to nie interesuje.
Przy ISO 100-200 i czasach ok. 30 sekund pojedyncze hoty się pojawiają, ale zarówno włączenie redukcji szumu przy długich czasach w puszcze je skutecznie usuwa jak i najmniejsze przesunięcie suwaczków redukcji szumu koloru przy obróbce na komputerku. W każdym razie jakiś nieusuwalnych megaklastrów hotpikseli nie ma.
Na pewno gorzej niż w D5000 nie jest.
Postaram się na dniach wrzucić jakieś zdjęcie z dłuższą ekspozycją, bo te co mam są aż nazbyt testowe, a w końcu trzeba trzymać poziom forum :)

Matryca idealnie czysta nie była i nie jest - na f/16 nie widać nic, na f/22 widać lekki, pojedynczy brud w prawej górnej ćwiartce matrycy, na f/32 wychodzi jeszcze parę drobnych, ale jakiś szkaradnego zachlapania nie ma. Póki co, na pewno nic z tym robić nie będę. Obiektywy przepinam często, moje 3 stałki mają mocno cofniętą ostatnią soczewkę, ale żadnego zachlapania na niej nie zauważyłem.

Po przesiadce z D5000 ergonomia i wygoda obsługi, to po prostu bajka. Genialnie, że są tryby U1 i U2 - na U1 ustawiłem sobie tryb M z autoISO <-takiego czegoś brakowało mi w D5000, gdzie pod jednym pokrętłem mam przesłonę, pod drugim czas, a aparat dobierze ISO do poprawnej ekspozycji uwzględniając moją korektę. (w D5000 da się tak ustawić, ale dla korekcji ekspozycji trzeba wywołać menu). Dzięki temu normalny tryb M mam "niespaczony" autoISO, którego nie muszę wyłączać po podpięciu lampy.
Brakuje trochę wyraźniejszego skoku spustu, ale po jakimś czasie mimo wszystko zaczyna się czuć gdzie jest te "półwciśnięcie", a brak skoku pozwala mniej zatrząść aparatem. Przynajmniej takie jest moje odczucie.
Podoba mi się pomysł z przyciskiem na przełączniku autofokusa - wygodnie ulokowany pod lewą ręką.
Przełącznik trybów wyzwalania migawki jest wygodny w obsłudze, nawet w rękawiczkach nie miałem problemu. Podobnie obsługa guzików i pokręteł nie nastręczała trudności w rękawiczkach. Łatwo wcelować w duże guziki z wyczuwalnym skokiem.

Wszystkie zdjęcia są wołane w LR z nefów, nie wyostrzałem przy wołaniu, przy zmniejszaniu lekko wyostrzyłem.
Póki co, wydaje mi się, że wszystko działa jak należy. Jedyne co mnie boli, to to, że po tym jak go kupiłem to zaczął lawinowo tanieć ;)

Ot, taki mój teścik użytkowy, a nie laboratoryjny.

P.S. Jakby linki do pełnego rozmiaru zdjęć nie działały, to można je zapisać na dysku i otworzyć stamtąd. Pod Firefoxem czasami nie chcą mi działać, a pod IE jest dobrze... Wrzucę jeszcze raz.

woytec60
12-02-2011, 08:14
Temu piesku ostrzyłeś na nos?
Bo oczka mętne...

pxl666
12-02-2011, 09:56
milo ze sa pozytywne opinie , ale mimo to body za 4k z bardzo ladnym zestawem funkcji - zapas dla posiadaczy FX i swietne , niedrogi maincam dla prosumer -- nie powinno zaliczyc tylu i takich wpadek...rozumiem braki w sofcie i update FW...ale tu ewidentnie sa problemy z mechanika/elektronika...nie jestem fanbojem N, majac pieniadze kupilbym 5dmk2 i zestaw szkiel...ale przyzwyczailem sie i lubie jego rozwiazania oraz majac no d50 sprzed ladnych lat - nie mialem poki co zadnego problemu ze sprzetem, totez jestem niemile zaskoczony tym co czytam...

ikar39
12-02-2011, 17:19
ja mam pytanko co do iso ustawić przy foceniu auto czy lepiej kręcić manualnie

Jachuu
12-02-2011, 17:52

W D80 korzystałem z autoiso w zakresie 100-800 i chwaliłem sobie, w D7k także z tego trybu korzystam, z tym, że w zakresie 100-3200 i też jest git. Wyłączam tylko gdy foce z lampą, ale tutaj to wolę pełen manual :)

lukaszm
12-02-2011, 20:53

To zalezy.
Zasadniczo lepiej manualnie.
Ja sie czesto zapominam i potem mam zdjecia w bardzo dobrym swietle np ISO 800 na pokazach jak wyszlo slonce a 10 min wczesniej bylu chmury.

Auto ISO jest dobre w slabych warunkach oswietleniowych lub jesli potrzebny jest konkretny wysoki czas migawki i kontrola glebi ostrosci robiac foto na Manualu.

Ja mam pytanie do Ciebie. Czy zadowolony jestes z Tokiny 11-16mm?

Fatman
12-02-2011, 21:03
lukaszm, ale jak dolny próg ustawisz na wartość ISO 100 (lub 200), to jak wyjdzie słoneczko dostaniesz własnie taką wartość (oczywiście przy rozsądnym parametrze progu czasu).
Np. dla szkła typu 35 1.8 ustawiasz sobie zakres ISO od 100 do 6400 i próg zmiany po przekroczeniu czasu 1/160. Prawdopodobieństwo, że poruszysz jest znikome. A jak focisz szybko poruszające się obiekty to ustawiasz próg na 1/500 i też jest spoko. Na słoneczku i tak zejdzie Ci na ISO 100.

ikar39
12-02-2011, 21:28
To zalezy.
Zasadniczo lepiej manualnie.
Ja sie czesto zapominam i potem mam zdjecia w bardzo dobrym swietle np ISO 800 na pokazach jak wyszlo slonce a 10 min wczesniej bylu chmury.

Auto ISO jest dobre w slabych warunkach oswietleniowych lub jesli potrzebny jest konkretny wysoki czas migawki i kontrola glebi ostrosci robiac foto na Manualu.

Ja mam pytanie do Ciebie. Czy zadowolony jestes z Tokiny 11-16mm?
tak jak najbardziej używam ją do fotografowania mebli kuchennych w pomieszczeniach,przeważnie jest ciasno a ten zakres jest idealny,co prawda miałem kupić Nikkor 14-24 2.8 ale koledzy z forum mi doradzili tokine no i cena zjadliwa,z czystym sumieniem mogę polecić:D

lukaszm
13-02-2011, 23:29
lukaszm, ale jak dolny próg ustawisz na wartość ISO 100 (lub 200), to jak wyjdzie słoneczko dostaniesz własnie taką wartość (oczywiście przy rozsądnym parametrze progu czasu).
Np. dla szkła typu 35 1.8 ustawiasz sobie zakres ISO od 100 do 6400 i próg zmiany po przekroczeniu czasu 1/160. Prawdopodobieństwo, że poruszysz jest znikome. A jak focisz szybko poruszające się obiekty to ustawiasz próg na 1/500 i też jest spoko. Na słoneczku i tak zejdzie Ci na ISO 100.

Zle sie wyslowilem. Dokladnie o to mi chodzi, ze ja najczesciej ustawiam Auto ISO. Na kazdym banku danych mam inny prog zmiany czasu, ktory defakto mam wyciagniety do szybkiego menu.

Mam chyba jakos tak
A Sport 1/500 ISO (ISO do 3200)
B Portrety 1/50 ISO (800)
C Landscape ISO na manualu

Oczywiscie w zaleznosci od potrzeb edytuje wlaczam, wylaczam.

Jak przeczytalem swoj poprzedni post to sam go nie do konca zalapalem.
Mama mowi, ze ojczystego jezyka zapominam i chyba ma racje.

Coman
13-02-2011, 23:42
No to mam i ja - problem oczywiście. Mój D7k z niewiadomych przyczyn przestał zapisywać NEF-y. Co bym nie ustawił w menu (Rola Karty Nr.2) to zawsze zapisuje Jpg. na jednej lub dwóch kartach. Przywróciłem ustawienia fabryczne ale nic to nie dało. W weekend zawożę do serwisu i zobaczymy w czym problem.

jpyt
13-02-2011, 23:54
A naciskałeś przycisk QUAL i kręciłeś kółkiem (tym pod kciukiem) ?
Na 100%, na górnym wyświetlaczu (lewy-dolny róg) masz wyświetlone NEF?

Coman
14-02-2011, 00:01
jpyt wielkie dzięki, pomogło. Zakręciłem się trochę :razz:

sssmok
14-02-2011, 03:25
jpyt, pisaleś, że jeśli plamy na matrycy są ciemniejsze bo bokach i mają rozjasnienie w środku to trzeba darować sobie takie body, u ciebie byly w środku ciemniejsze, więc w czym te pierwsze są gorsze od drugich? Coś mi się zdaje, że właśnie te rozjaśnione są w moim D7k i teraz nie wiem, oddać do sklepu (poza tym wszystko z aparatem jest ok) czy oddać do serwisu na czyszczenie. Teraz miałbym już drugą wymianę body, ale boję się ze za trzecim razem aparat bedzie miał inną teraz trudną do przewidzenia wadę. Nie da się tego plucia olejem całkowicie wyeliminować?

jpyt
14-02-2011, 09:39
sssmok gdzie ty widzisz u mnie ciemniejsze w środku?
Jedyne jakie są to całe ciemne - no po prostu burdy (one też mogą być od oleju!)

No i jest np. na tym zdjęciu : http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/plamy2.jpg
wielki, dziwny, równy, rozjaśniony w środku z ciemną obwódką. Ten rodzaj syfu jest widoczny przez baaardzo szerokie spektrum przysłon więc najbardziej daje się we znaki. Jakie takie cudo powstaje? Nie wiem. Ale wygląda jakby coś na matrycy robiło za soczewkę i stąd jasny punkt w środku.

sssmok
14-02-2011, 10:46
no to ok, być może że muszę pójść do okulisty, ale widze, że plamy u ciebie na brzegach sa jasniejsze a ku środkowi robią się ciemniejsze. A z tą soczewką załapałem, musi to być coś gęstego i przeźroczystego skoro układa sie w kształt soczewki. No to mam problem. Podjadę w takim razie do serwisu i poproszę, żeby się na to popatrzyli. Może powiedzą czy warto u nich zostawić, czy oddać do sklepu. Kurcze miałem D300 i brak kłopotów przez trzy lata. I na co mi przyszło. Pozdrawiam.

jpyt
14-02-2011, 10:57
no to ok, być może że muszę pójść do okulisty, ale widze, że plamy u ciebie na brzegach sa jasniejsze a ku środkowi robią się ciemniejsze.
Myślę, że okulista nie potrzebny tylko jakoś dziwnie rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Plamy ciemne w środku ja traktuję jako "typowe" zabrudzenia no i one jakoś muszę się kończyć więc pomijam fakt, że się muszą na brzegach rozjaśnić. W każdym razie wydaje mi się, że one nie są najgorsze (czytaj powinny się dać wyczyścić - choć jak już pisałem wcześniej, również one mogą powstawać od oleju, miałem przynajmniej dwie plamy, które powstały podczas strzelania zdjęć i były normalnie ciemne) :)

A z tą soczewką załapałem, musi to być coś gęstego i przeźroczystego skoro układa sie w kształt soczewki.
No właśnie o ten stwór mi chodzi najbardziej - jest to coś wręcz nie spotykanego - jeszcze nigdy nie widziałem plam na matrycy, które są widoczne w taki sposób. Nie wiem ja powstają, dlaczego dokłądnie tak wyglądają, Nikon serwis też jakoś mi się miga starasznie ale faktem jest, że w moim aparacie po raz drugi miała być wymieniana matryca i to właśnie ze względu na zgłaszane przeze mnie zabrudzenia. Więc raczej sprawa nie jest trywialna.

Kurcze miałem D300 i brak kłopotów przez trzy lata. I na co mi przyszło.
Ja przez dwa lata D90 wcześniej trzy lata D70, a jeszcze wcześniej przez kilkanaście lat analogi Nikona i jakbym wziął sumę problemów z wszystkimi tymi puszkami to i tak by się okazało, że D7000 na wstępie przebił wszystko.

Grey
14-02-2011, 11:46
Zainstalowałem ostatnio nowy system windows 7 64bit, nie działają mi filmy kręcone d7k. Czy ktoś zna jakiś dobry kodek na ten problem?

jpyt
14-02-2011, 12:02
Też pracuję Win7 64-bit, ostatnio przeinstalowywałem i ... żadnych problemów nie było, żadnych dodatkowych kodeków nie instalowałem. Jedyne co... to miałem instalowanego QuickTime - format MOV to natywnie format QuickTime więc może poszukaj w tym kierunku.

pxl666
14-02-2011, 13:01
Zainstalowałem ostatnio nowy system windows 7 64bit, nie działają mi filmy kręcone d7k. Czy ktoś zna jakiś dobry kodek na ten problem?

k-lite codec pack zalatwia praktycznie wszystko...

elgreen
14-02-2011, 13:23
To ja pociagne temat kodekow i wideo...
Znacie jakis program, ktorym bym mogl wsadowo przerobic wszystkie .mov z d7000 do xvid/divx lub innego kodeka - ale ze zmiana rozdzielczosci (640xXXX) i kompresja dzwieku. A wszystko to w miare latwe i proste w obsludze? :D

Grey
14-02-2011, 14:16
Do odtwarzania filmów pod XP zawsze używałem allplayera i wszytko grało, na win7 nie działa wcale... windows media player działa, ale strasznie haczy:(
ściągnąłem najnowsze kodeki typu k-lite itd i dalej to samo... Jakieś rady?

HN70
14-02-2011, 14:22
czy zainstalowałeś wersję k-lite MEGA codec pack (http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Mega-Codec-Pack,Program,Windows,18588.html)?

DominikGSI
14-02-2011, 14:28
Do odtwarzania filmów pod XP zawsze używałem allplayera i wszytko grało, na win7 nie działa wcale... windows media player działa, ale strasznie haczy:(
ściągnąłem najnowsze kodeki typu k-lite itd i dalej to samo... Jakieś rady?

Mnie też szarpie w WMP, ale w VLC śmiga pięknie. Swoją drogą dziwna sprawa, bo filmy obrabiane w Windows Live Movie Maker po zapisaniu śmigają już normalnie w WMP.
Ja nie instalowałem żadnych kodeków, tylko zwykłą instalkę VLC.

Grey
14-02-2011, 14:29
czy zainstalowałeś wersję k-lite MEGA codec pack (http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Mega-Codec-Pack,Program,Windows,18588.html)?

K-Lite Codec Pack 64-bit 4.4.0

instalowałem pod 64bitową wersje http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Codec-Pack-64bit,Program,Windows,13349.html

Grey
14-02-2011, 14:29
Mnie też szarpie w WMP, ale w VLC śmiga pięknie. Swoją drogą dziwna sprawa, bo filmy obrabiane w Windows Live Movie Maker po zapisaniu śmigają już normalnie w WMP.
Ja nie instalowałem żadnych kodeków, tylko zwykłą instalkę VLC.

sory, a co to VLC?

DominikGSI
14-02-2011, 14:31
sory, a co to VLC?

a takie cudo http://www.videolan.org/vlc/

moonrage
14-02-2011, 18:26
vlc i nie trzeba Ci ŻADNYCH kodeków :)

Długi
14-02-2011, 19:32
Ja tak sobie czytam i przypomina mi się jak dosłownie trzy lata temu na forum Pentaxa (bo na razie jestem jeszcze użytkownikiem K10D), nabijano się z przysłowiowej blondynki, która kupiła sobie lustrzankę i zadaje pytanie, co zrobić w ustawieniach, żeby można mieć podgląd na ekranie. Pewnie i tutaj na forum padały takie pytania. Za chwilę Live View już nikogo nie dziwiło ale śmiech wzbudzały pytania jak mam przełączyć swoją lustrzankę żeby kręcić nią filmy. I co? Już można, w dodatku kręcimy nosem, jeśli nie kręcą w full HD itd. Może moje pytanie za jakiś rok też nie będzie wzbudzało śmieszności tylko oczywistość i będziemy kręcić nosem nad parametrami, a nie samą funkcją. Otóż, którą klapkę mam uchylić, żeby odsłoniła się klawiatura od telefonu, bo nie mogę znaleźć :mrgreen:
Zmierzam do tego, że trochę chyba zatraciliśmy pierwotną funkcję aparatu. Wymagamy coraz więcej, a jak to wszystko upchać w takim małym korpusie jak d7000 :mrgreen:
Nie żartuję, w zasadzie dlaczego nie upychać kolejnych gadżetów, np. projektora HD, o ile się nie mylę taką funkcję ma jakiś kompakt (może nie HD ale ma), a może wbudowana MP4, w końcu ekrany LCD niedługo dorównają rozdzielczością TV. Jesteśmy gdzieś na wakacjach, właśnie wróciliśmy z pleneru i stawiamy sobie naszą lustrzankę na stole żeby obejrzeć jakiś film :wink:
Po prostu czytam ten wątek, bo byłem mocno zainteresowany d7k ale stwierdziłem, że d300s w zupełności mi wystarczy, a gabarytami jeszcze bardziej mi odpowiada. W końcu aparat ma robić zdjęcia, a d300s jest chyba najlepszym w swojej klasie. Więc nie potrzebuję lepszego trybu filmowania, jeszcze bardziej wyżyłowanej matrycy, opluwanej z wysiłku olejem :-P a już najmniej potrzebuję, żeby aparat spędzał czas w serwisie zamiast w moich rękach ;-)

marekm
14-02-2011, 19:37
Masz trochę racji, ale odnoszę wrażenie, że ten post zaadresowałeś głownie do siebie. Tak na wszelki wypadek, aby utwierdzić się w słuszności własnego wyboru. :D

Grey
14-02-2011, 19:40
A gdzie w tym programie włącza się napisy:)?

moonrage
14-02-2011, 19:44
A gdzie w tym programie włącza się napisy:)?

napisy muszą być w formacie *.srt i dobrze, jeżeli zarówno film jak i napisy mają tą samą nazwę, wtedy załadują się automatycznie ;)

Długi
14-02-2011, 19:47
Masz trochę racji, ale odnoszę wrażenie, że ten post zaadresowałeś głownie do siebie. Tak na wszelki wypadek, aby utwierdzić się w słuszności własnego wyboru. :D

Nie, czytając dziesiątki razy testy obydwu modeli miałem cały czas wahania, ale to właśnie ten wątek doprowadził mnie do wyboru i co więcej refleksji, o której napisałem. Nie chodzi mi wcale o problemy z af, czy hoty, czy inne. Właśnie ostatnie rozważania nad obróbką filmów skłoniły mnie do tekstu powyżej. Po prostu powiedziałem sobie stop, bo zaraz będę czekał na następcę d300s, a potem i tak doszukam się jakiś minusów. Koniec, kropka wyścig skończony, jak kupię d300s to się pochwalę, co nie znaczy, że nie będę śledził tego wątku, bo model d7k uważam za bardzo ciekawy i w założeniu udany.

Grey
14-02-2011, 19:48
fatalnie, filmy które mam, są z napisami w rormacie txt. Dlatego właśnie lubiełem, używałem allplayera

kaziooo
14-02-2011, 20:49
fatalnie, filmy które mam, są z napisami w rormacie txt. Dlatego właśnie lubiełem, używałem allplayera

Proponuje BestPlayer (http://www.bestplayer.com.pl/). Podczytuje wszystkie napisy, a jak ich brak przeszuka Internet i ściągnie (nie zawsze to działa). Tak samo jest z kodekami. Jeżeli zabraknie Ci kodeka, program przeniesie na odpowiednią stronę, po odpowiednie kodeki.

DominikGSI
14-02-2011, 21:12

VLC spokojnie czyta wszystkie formaty napisów, txt również.
Jak odpalisz film to z górnego menu wybierasz obraz/ścieżka napisów i wskazujesz plik.
Jeśli pliki mają te same nazwy są ładowane automatycznie

Bartekolo
14-02-2011, 23:18
Ściągnijcie sobie KmPlayera:p. Jest coś lepszego? Chyba nie. Nie trzeba instalować żadnych kodeków i bardzo płynnie odtwarza, do tego dużo filtrów i możliwości. Polecam zainstalować również CoreAVC i starczy:p.

SHOX!
15-02-2011, 00:27
Ściągnijcie sobie KmPlayera:p. Jest coś lepszego? Chyba nie. Nie trzeba instalować żadnych kodeków i bardzo płynnie odtwarza, do tego dużo filtrów i możliwości. Polecam zainstalować również CoreAVC i starczy:p.Od kiedy to niby nie trzeba instalować kodeków? Zawsze należy instalować kodeki, KM Playera używam od 2 lat, jest według mnie najlepszy, ale bez kodeków działał nie będzie :)

Grey
15-02-2011, 09:18
VLC spokojnie czyta wszystkie formaty napisów, txt również.
Jak odpalisz film to z górnego menu wybierasz obraz/ścieżka napisów i wskazujesz plik.
Jeśli pliki mają te same nazwy są ładowane automatycznie

Właśnie że mi nie czyta formatu txt (nazwa filmu i tekstu jest ta sama), ładowanie obrazu napisów też nic nie daje.
Jedynie zmiana formatu txt na srt odpala napisy, dziwne...

Ściągnijcie sobie KmPlayera:p. Jest coś lepszego? Chyba nie. Nie trzeba instalować żadnych kodeków i bardzo płynnie odtwarza, do tego dużo filtrów i możliwości. Polecam zainstalować również CoreAVC i starczy:p.

Faktycznie KmPlayer jest super, dosłownie wszytko w nim działa tak jak trza;) Dzięki i przepraszam wszystkich że nie w temacie, choć może się komuś przydać...

laaval
15-02-2011, 09:53
best player zaczal mnie osobiscie wkurzac ze wzgledu na fakt coraz czestszej niemoznosci sciagniecia przez niego napisow. w zasadzie ostatnio nic nie moge znalezc. pomocny tutaj okazuje sie dziobas rar player. poza tym potrafi odtwarzac filmy spakowane i filmy sciagniete nie do konca. jego wyglad moze nie zachwyca, ale to maly kombajn :)

jpyt
15-02-2011, 10:44
Panowie wytłumaczycie mi jaki jest związek D7000 z napisami do filmów?
Proszę zakończcie OFT i o jakości napisów dyskutujecie na forum NapiProjekt czy jakim innym.

Bartekolo
15-02-2011, 13:15
Od kiedy to niby nie trzeba instalować kodeków? Zawsze należy instalować kodeki, KM Playera używam od 2 lat, jest według mnie najlepszy, ale bez kodeków działał nie będzie :)
No widzisz. To po dwóch latach dowiedziałeś sie ze niepotrzebnie instalowałeś dodatkowe codeki. Zainstaluj sobie najnowszego KmPlayera. Ja mam zainstalowny tylko ten jeden program, żadnych codeków. Tzn codeki są ale w programie - instlują się razem z nim.:razz:.

lesiuc
15-02-2011, 13:39
Moderator do dzieła...

fotouśmieszek
15-02-2011, 15:58
Panowie wytłumaczycie mi jaki jest związek D7000 z napisami do filmów?
Proszę zakończcie OFT i o jakości napisów dyskutujecie na forum NapiProjekt czy jakim innym.
o ile wiem d7k ma opcje video.wiec związek najwyraźniej ma;) chetnie poczytam i sie czegos naucze o d7k:-)

jpyt
15-02-2011, 16:18
Ta i może jeszcze w pliku srt lub txt zapisuje transkrypcję nagrywanych dźwięków i dyskusja na ten temat jest tu tak istotna?

vvilk
15-02-2011, 18:02
Mi tez sie wydaje, ze troche odbiegacie, chyba ze D7000 nagrywa filmy z napisami... ;)

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

fotouśmieszek
16-02-2011, 11:23
Mi tez sie wydaje, ze troche odbiegacie, chyba ze D7000 nagrywa filmy z napisami... ;)

Aptekarz:mrgreen: najtrudniejsze jest wykreslenie precyzyjnych granic cenzurowania:-) Ogolnie rzecz biorąc idzie dyskusja o video.Nie ma co ingerowac w szczegoly,bo wszystko pożyteczne.Podziękować moderacji;)

vvilk
16-02-2011, 18:27
Czy komus w D7000 dziala AF w LV z Tamronem 90/2.8?
Mi nie dziala ani na D7000 ani na D3100.

gadzeciarz
16-02-2011, 19:40
Czy komus w D7000 dziala AF w LV z Tamronem 90/2.8?
Mi nie dziala ani na D7000 ani na D3100.

U mnie na LV ten tamron reaguje jakoś dziwnie,za każdym razem kiedy naciskam spust aparatu obiektyw zmienia położenie do przodu. Generalnie LV nie działa.
W normalnym trybie spisuje się bardzo dobrze,szybko ostrzy lepiej niż D90 i szybciej.

Jest małe ale a to dla tego że już nie jestem pewien ale na początku z starym softem chyba działał normalnie?
Sigmy nie miałem bo była pożyczona 70-300 i AF nie działa wcale ale ten tamron chyba w LV reagował prawidłowo???

zotornik
16-02-2011, 19:53
W D3100 nie ma siły na ostrzenie - brak przeniesienia napędu AF /śrubokrętu/

vvilk
16-02-2011, 20:24
Ten Tamron ma silnik wiec chyba nie ma to znaczenia.

ikar39
16-02-2011, 23:42
dzisiaj porobiłem parę fotek F16 całkiem przypadkowo akurat miałem puchę z kitem pod ręką i tak się zastanawiam czy d7k dobrze ostrzył,oceńcie sami,pogoda dzisiaj nie dopisała więc foty kiepskie

[quote=ikar39;2284269]dzisiaj porobiłem parę fotek F16 całkiem przypadkowo akurat miałem puchę z kitem pod ręką i tak się zastanawiam czy d7k dobrze ostrzył,oceńcie sami,pogoda dzisiaj nie dopisała więc foty kiepskie
http://img263.imageshack.us/img263/6984/kic1840.jpg
http://img413.imageshack.us/img413/6853/kic1841.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/7321/kic1842.jpg
http://img825.imageshack.us/img825/8215/kic1843.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/3938/kic1844.jpg
http://img262.imageshack.us/img262/6923/kic1845.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/4369/kic1846.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/3739/kic1847.jpg
http://img257.imageshack.us/img257/5296/kic1848.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/6914/kic1849.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/7131/kic1850.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/9172/kic1853.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/1357/kic1854.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/5273/kic1856.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/6074/kic1857.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/3580/kic1858.jpg
http://img571.imageshack.us/img571/6529/kic1859.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/9697/kic1860.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/816/kic1861.jpg
http://img638.imageshack.us/img638/9649/kic1862.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/7498/kic1863.jpg
sorka za podwójny post ale nie chciały mi się wczytać linki

evilseed
17-02-2011, 00:28
Ja testowałem przed chwilą ostrzenie na LV mojego Tamrona 90 2.8 i wygląda to dość słabo (czyli wolno) ale ostrzy. Przy świetle żarowym złapał ostrość w ok 80% w różnych odległościach. Bez LV nie ma najmniejszych problemów