Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
[
18]
19
20
W ciągu dnia prawie nie świrował -właściwie w granicach normy było. Jutro zadzwonię do serwisu i się umówię dopiero...
andrzejek
27-03-2011, 21:14
Znajac życie, to pierwszy krok, czyli zdiagnozowanie przyczyny wariujacego autofocusu bedzie drobnostką w stosunku do drugiego kroku, czyli wytlumaczenia serwisowi, jaka jest przyczyna wady i jak ją należy usunąć.Dla mnie ta puszka na dziś jest skreslona calkowicie, choć wygladala tak obiecująco.
Fatman przykro mi to czytać, wychodzi na to, że aparat jest uszkodzony, serwis umywa ręce i twierdzi, że wina leży po stronie użytkownika, ...
Witam
Niemalże łzy do oczu napływają, czytając coś takiego. Przecież puszka nie kosztuje 5 zł żeby można było sobie powiedzieć "chrzanić to..."
Ja osobiście miałem niemiłą sytuację z firmą SONY z 15 lat temu jak kupiłem żonie walkmana na gwiazdkę. Oczywiście nowy, zafoliowany i z gwarancją. Jak po 3 miesiącach przestał grać jeden kanał, to oddałem do serwisu i jakież moje zdziwienie, że płyta główna do wymiany na mój koszt, bo... był już wcześniej naprawiany "nietechnologicznie" jak pan z serwisu stwierdził. Otóż płyta była pęknięta, a ścieżki były poprowadzone powierzchniowo drutami i zalane jakimś glutem. Odwołanie do SONY Polska nic nie dało a uraz do marki ( którą bardzo lubiłem ) pozostał do dziś. Niestety, serwisy w dzisiejszych czasach schodzą na psy i nie ma poszanowania klienta. Cokolwiek by się nie działo to wina klienta. Po prostu ręce opadają
Pozdrawiam
Przecież puszka nie kosztuje 5 zł żeby można było sobie powiedzieć "chrzanić to..."
No tak puszka kosztuje mniej hehe ;)
Nawet jakby puszka koszowala 1000zł to powinno wszystko dzialac jak nalezy!
ulmus102
27-03-2011, 21:43
bendix a jak u ciebie z AF? I z innymi ewentualnymi problemami? Bo widzę, że masz zestaw dokładnie taki jaki mnie interesuje...
Ja jestem poczatkujacy ale robie zdjecia- chociaz staram sie robic takie jak fatman robi testy no i mi lapie ostrosc.
Takie zdjecia jak pokazywal bezostrosci z jego zonka to mi sie nie zdazyly... a takze fotografuje moja zonke:)
W nocy robilem zdjecia w slabym oswietleniu i tez zdjecia wychodzily ostre.
Spotkalem sie z dwoma kolegami tutaj z forum(z Gdyni) tak z grubsza sprawdzili mi aparat na samym poczatku( odrazu jak kupilem) i bylo wszystko oki. Jeden z tych z kolegow ma tez D7000 i mowil ze zadnych problemow nie ma.
moj nr seryjny to 6106xxxxxx
A może wysłać "materiały poglądowe", czyli opis usterki wykonany przez Fatmana oraz zdjęcia bezpośrednio do centrali Nikona w PL, Europie i w Japonii? Wtedy rozmawiając z serwisem w Warszawie można się posiłkować tekstem, że "centrala o tym wie". A z drugiej strony, faktycznie centrala miałaby informację wprost od użytkownika. Dobrze, aby Fatman podał adres swojej strony, by wiedzieli, że mają do czynienia z doświadczonym użytkownikiem sprzętu Nikona.
Fatman pomyśl czy nie zaproponować optycznym wykonanie długo oczekiwanego testu D7000 przy użyciu twojej puszki. Nikon też powinien być z tego bardzo zadowolony bo rzadko zdarza się możliwość dostarczenia do testów tak dobrze sprawdzonego i perfekcyjnie działającego aparatu. Jak pięknie wyglądałyby pod nieostrymi zdjęciami skany informacji z serwisów potwierdzające, że aparat spełnia najwyższe wymagania firmy Nikon :mrgreen:
Dokladnie moze warto odrazu atakowac do glownych centrali a nie po serwisach bo widac ze oni umywaja rece.. NO ale z drugiej strony jak góra(centrala) nie da rozkazu zeby (to czy tamto) to serwis nic nie moze...
Ale mysle ze warto to poruszyc napisac do nich ze juz w dwoch serwisach byl aparat i niby nie ma wady a zdjecia wychodza takie i dac kilka fot z przykladem...
Żaden poważny serwis nie przeprowadzi testów używając zwalonego sprzętu - więc ta sugestia raczej odpada.
Ja jestem poczatkujacy ale robie zdjecia- chociaz staram sie robic takie jak fatman robi testy no i mi lapie ostrosc.
Takie zdjecia jak pokazywal bezostrosci z jego zonka to mi sie nie zdazyly... a takze fotografuje moja zonke:)
W nocy robilem zdjecia w slabym oswietleniu i tez zdjecia wychodzily ostre.
Spotkalem sie z dwoma kolegami tutaj z forum(z Gdyni) tak z grubsza sprawdzili mi aparat na samym poczatku( odrazu jak kupilem) i bylo wszystko oki. Jeden z tych z kolegow ma tez D7000 i mowil ze zadnych problemow nie ma.
moj nr seryjny to 6106xxxxxx
Próbowałeś z jasnymi szkłami?
Żaden poważny serwis nie przeprowadzi testów używając zwalonego sprzętu - więc ta sugestia raczej odpada.
Ale ten aparat ma potwierdzenie na piśmie z dwóch serwisów Nikona, że jest sprawny :smile:
Próbowałeś z jasnymi szkłami?
Nie próbowalem bo nie mam... Ale mysle ze jakos za kilka dni powinienem to sprawdzic.
A mozeby tak sprobowac inaczej :) skoro serwis Nikona twierdzi, ze jest ok i nie chce im sie zglebiac tematu, to mozeby tak zagadac z serwisem konkurencji np Canonem, moze ich serwisanci mieliby ochote przetestowac puszke, zeby znalezc bata na nikona i wykorzystac go w kampani marketingowej swoich amatorskich puszek :) wiem, wiem, glupi i szalony pomysl :P
Nie próbowalem bo nie mam... Ale mysle ze jakos za kilka dni powinienem to sprawdzic.
To niestety na razie nie masz pewności, że jest ok :-(
kamoreks
27-03-2011, 23:21
Może i ja się wypowiem, narzekałem kilkaset postów temu na na przycisk D 7000, ale teraz widzę, że to był pikuś z tym co mogło by mnie czekać.
Co do Pisania do Japonii, szczerze przyznam na liście firm ofiar tsunami Nikon też był, więc nie wiem jak to jest aktualnie z Nikonem. A tak swoją drogą, Nikon jeżeli to nie tylko puszka Fatmana ma wadę, a chyba nie, to na pewno wie o wszystkim, i nie wie co z tym zrobić, albo już zrobiła w nowszych seriach. Nie wiem co o tym sądzić.
Co do Teorii, że Nikon Specjalnie zaprogramował, że AF trafia albo nie, to wg. mnie na pewno to nie jest prawda. Lepiej sprzedać 1 mln D7000 niż 100 tysiecy D300s albo innego profa, poza tym Ostrość to główna cecha aparatu. Nawet w moim D90, może AF nie ustawia w 0,1 sek ostrości, ale na pewno nie w 1 sek, w dobrym ośw. Ale przeważnie trafia. Co więcej mój Canon A70, też trafiał a to kompakt, co prawda swoje kosztował, bo kiedys cyfrowki były droższe, ale on ma 9 lat i nikt nie snuł wtedy teorii, ustawia ostrość dobry aparat. Nie ustawia bubel, takie podejście było. O jeszcze Kodak za 199 zl też wg. mnie ostrość ustawia OK.
Rzeczywiście przydało by się, żeby FatMan napisał recenzję D7000 i wrzucił na jakiś portal. I jeszcze napisał, dla pewności aparat był testowany w dwóch serwisach DE i PL, żeby nie mieć wątpliwości co do jego wspaniałości.
"A teraz czas na AF, 39 polowy nowoczesny system, czujesz nowe doznania w fotografowaniu? Chyba jeszcze go nie kupiłeś, zrób to poczujesz"
Nie wiem jak sprawa się potoczy, ja na szczęście mam głowę spokojną, ale o mały włos też miałem się stać posiadaczem serii albo 600 albo 608.
A co do Wojny Canon Nikon, pewnie właściciele obu firm się dobrze znają i ich mało interesuje co tam u Nikona słychać i odwrotnie, raz słychać tu raz tu i jest OK. Ale to tylko moja teoria.
Żaden poważny serwis nie przeprowadzi testów używając zwalonego sprzętu - więc ta sugestia raczej odpada.Zdaje się, że optyczne już testowało w historii zwalony sprzęt, więc czemu nie ;)
Odnoszę wrażenie, że teoria z lustrem jest całkiem realna. Myślę, że Nikon zmienił w jakiś sposób konstrukcję mechanizmu podnoszenia lustra, żeby działało ciszej. Bardzo dobrze widać to na poniższym filmie. Wszystkie lustra (5DMKII, 7D, D700) po opuszczeniu delikatnie sprężynują. W D7000 ruch jest bardziej precyzyjny. Lustro nie opada bezwładnie, a delikatnie zwalnia przed końcem. Być może to powoduje, że nie ustawia się zawsze tak jak powinno. To tylko taka moja analiza :)
http://www.youtube.com/watch?v=sLZqUJZ9ruw&feature=related
Odnoszę wrażenie, że teoria z lustrem jest całkiem realna. Myślę, że Nikon zmienił w jakiś sposób konstrukcję mechanizmu podnoszenia lustra, żeby działało ciszej. Bardzo dobrze widać to na poniższym filmie. Wszystkie lustra (5DMKII, 7D, D700) po opuszczeniu delikatnie sprężynują. W D7000 ruch jest bardziej precyzyjny. Lustro nie opada bezwładnie, a delikatnie zwalnia przed końcem. Być może to powoduje, że nie ustawia się zawsze tak jak powinno. To tylko taka moja analiza :)
http://www.youtube.com/watch?v=sLZqUJZ9ruw&feature=related
Ta analiza wygląda na bardzo prawdopodobną. Coraz więcej wskazuje na nową, przełomową konstrukcję mechanizmu lustra :( Trzeba się pocieszać tym, że już za 1,5 roku zobaczymy następcę D7000 w którym to poprawią (wrócą to starych sprawdzonych rozwiązań).
Ta analiza wygląda na bardzo prawdopodobną. Coraz więcej wskazuje na nową, przełomową konstrukcję mechanizmu lustra :( Trzeba się pocieszać tym, że już za 1,5 roku zobaczymy następcę D7000 w którym to poprawią (wrócą to starych sprawdzonych rozwiązań).
To może być prawda, bo w moim D7000 początkowo musiałem ustawić mikrokorektę AF na -3, a po pewnym czasie stwierdziłem, że mam FF przy takim ustawieniu i musiałem ją wyłączyć. Początkowo kojarzyłem to ze zmiana softu, ale być może to sprawa dotarcia się mechanizmu lustra.
A co do powrotu do starych sprawdzonych rozwiązań to jestem sceptyczny, raczej wymyślą coś nowego lub usprawnią obecne rozwiązanie. A jak by wrócili do starego rozwiązania to już sobie wyobrażam jak liczne grono sceptyków na forum pisze, że w D8000 lustro wali jak w bęben.
woytec60
28-03-2011, 08:42
To może być prawda, bo w moim D7000 początkowo musiałem ustawić mikrokorektę AF na -3, a po pewnym czasie stwierdziłem, że mam FF przy takim ustawieniu i musiałem ją wyłączyć. Początkowo kojarzyłem to ze zmiana softu, ale być może to sprawa dotarcia się mechanizmu lustra...
To mamy nową świecką tradycję, docieranie lustrzanki? :mrgreen:
Już słyszę te teksty:
- Panie, tak do 5 tys. klatek to najwyżej 3fps bo na dotarciu... A na AF niech Pan nie patrzy, dotrze się...
;)
To mamy nową świecką tradycję, docieranie lustrzanki? :mrgreen:
Już słyszę te teksty:
- Panie, tak do 5 tys. klatek to najwyżej 3fps bo na dotarciu... A na AF niech Pan nie patrzy, dotrze się...
;)
Napisałem być może.
A dociera się każdy mechanizm, po prostu cały czas następuje zużywanie się elementów mechanicznych. Gdyby tak nie było to migawka nie miała przewidywanej żywotności 150 000 zdjęć, ale byłaby wieczna.
panoramix
28-03-2011, 09:03
Przeprowadzenie testu na starym d7k Fatmana przez optyczne.pl, jest bardzo ciekawym pomysłem. Myślę, że warto zaproponować im wypożyczenie najnowszego aparatu "N" do testów, bo takowy się na optycznych jeszcze nie ukazał. Te podziękowania na koniec... i lista "+" i "-" - bezcenne wręcz :) Ciekawe do jakich wniosków by doszli. O sprawności aparatu świadczą jakby co papiery serwisu, że "żadnych błędów nie stwierdzono", czyli że wszystko jest gites i tak właśnie ma być. Ciekawe, czy Nikon dalej olewałby problem, wobec jego ujawnienia na opiniotwórczym portalu foto.
woytec60
28-03-2011, 09:21
Przeprowadzenie testu na starym d7k Fatmana przez optyczne.pl, jest bardzo ciekawym pomysłem. Myślę, że warto zaproponować im wypożyczenie najnowszego aparatu "N" do testów, bo takowy się na optycznych jeszcze nie ukazał. Te podziękowania na koniec... i lista "+" i "-" - bezcenne wręcz :) Ciekawe do jakich wniosków by doszli. O sprawności aparatu świadczą jakby co papiery serwisu, że "żadnych błędów nie stwierdzono", czyli że wszystko jest gites i tak właśnie ma być. Ciekawe, czy Nikon dalej olewałby problem, wobec jego ujawnienia na opiniotwórczym portalu foto.
Świetny pomysł ale jak go zrealizować?
po prostu do nich napisać i zadzwonić
po prostu do nich napisać i zadzwonić
Proste. Wystarczy napisac. I tak trzeba zrobic. Okazuje sie, ze Optyczne to tez ludzie ;)
ps. I od siebie dodam: nie piszcie do innych...
cybermar
28-03-2011, 09:46
Proste. Wystarczy napisac. I tak trzeba zrobic. Okazuje sie, ze Optyczne to tez ludzie ;)
ps. I od siebie dodam: nie piszcie do innych...
redakcja sie nie zgodzi, zbyt duzo maja do stracenia. Chodzi tu o sprzetu ktore czesto im nikon pozycza, wejsciowki na rozne eventy itd itd
jakby mieli zbyt duzo do stracenia to by nie obsmarowali nikorra 35/1,4 a tak .
ulmus102
28-03-2011, 09:56
redakcja sie nie zgodzi, zbyt duzo maja do stracenia. Chodzi tu o sprzetu ktore czesto im nikon pozycza, wejsciowki na rozne eventy itd itd
ubiegłeś mnie. Też tak uważam, za dużo mają do stracenia. Sam aparat może i wzięli by do testowania, ale nic negatywnego by nie napisali.
mprzysta
28-03-2011, 10:16
Fatman a próbowałeś wysłać opis problemu i wyniki wizyty w serwisie Nikon (PL i DE) poprzez formularz na stronie "Wsparcie techniczne/pobieranie Skontaktuj się z nami" - może w odpowiedzi uzyskamy jakieś wyjaśnienie problemu lub propozycję rozwiązania?
Jesli piszesz o innych redakcjach, to na 100%.
Mogą również napisać, że testowy egzemplarz wykazywał tendencje do bf, na pełnej dziurze, co tak naprawdę nic nie wyjaśnia i nie wskazuje, na jakiś problem fabryczny tego modelu, a jedynie konkretnego egzemplarza.
mprzysta
28-03-2011, 10:31
z ciekawostek problemów z AF:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37931274
w skrócie: człowiek opisuje swoje problemy związane z AF oraz ich rozwiązanie. W jego przypadku winny był obiektyw a dokładnie część lewa czujników AF w obiektywie nie działała jak trzeba, wymiana obiektywu rozwiązała problem...
U Fatmana wszystkie obiektywy współpracują prawidłowo z kilkoma innymi puszkami, wiec teoria upadła
Ja dodam od siebie, że mam ten sam problem co Fatman udało mi sie 3 razy wymienić puszkę w sklepie za trzecim razem cieszyłem się jak dziecko, że wszytko jest git. Ale prawda była inna , pierwsze dwie puszki miałem jak były dni pochmurne, trzecią brałem w słoneczny dzień przez co wydało mi się że w końcu się szczęście do mnie uśmiechnęło. Ale pochmurne dni wróciły i BF wraz z nimi.:-( wstyd mi iść do sklepu po wymianę na kolejną puszkę. Pozostaje tylko serwis, czyli nie pozostało mi nic....
mprzysta
28-03-2011, 10:45
teoria teorią ale być może nowy czujnik AF w D7000 jest na tyle czuły że widzi problem w szkłach które z innymi puszkami działają ok, tak sobie tylko gdybam...
eh... kolega "drobers" obalił powyższe i chyba nie ma wyjścia jak uznać że coś w tej puszce jest uszkodzone że tak dużo egzemplarzy ma problem z AF, ja niestety nie mogę tego potwierdzić ze względu na posiadanie kitowego obiektywu :(
kamoreks
28-03-2011, 11:11
ubiegłeś mnie. Też tak uważam, za dużo mają do stracenia. Sam aparat może i wzięli by do testowania, ale nic negatywnego by nie napisali.
Wniosek? Ile warte są testy na optyczne? Zależy ile kto, za tyle będzie "Lista + _" O.
Może po prostu niech ktoś z Was zrobi jakaś stronkę typowo o tym aparacie D 7000, niech kilku z Was opisze co się dzieje. Fatman i jeszcze kilka osób, i po sprawie. Co Wy macie do stracenia, nic.
Porozsyłami linki gdzie się da, i przynajmniej inni nie kupią, D7000 i sprawa załatwiona.
A jak optyczne się nie zgodzi na test, to też napisać na stronie, że się nie zgodzili, no i myślę, że testów na optyczne mało kto będzie już czytał. Albo Optyczne albo Nikon, albo zgoda na nie obiektywne testy! bo mają dużo do stracenia.
Nie myślicie o tym ? Czy Panuje w tym kraju jakas sprawiedliwość, nie! A czy można ją przywołać do porządku, jak w Egipcie można.Adres strony jakiś np: D7000kit, albo D7000kicior, D7000BF, no jak kto chce.
Zostawcie już te optyczne.pl
Testy D7000:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11943&p=8 wynik 6/6 WZORCOWY
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d7000-test-22714.html,6 wynik 5,5/6
na dpreview i u kena rockwela też maksymalne noty.
Nikon zapłacił wszystkim? Nie wiem, może, mam jedyne wyjście dla tych którzy chcą kupić D7000 (http://www.d7k.pl), po prostu go kupicie i sprawdźcie sami, koniecznie przez neta, wtedy macie 14 dni na zwrot aparatu, nie widzę innego wyjścia bo zaczęła się wiosna i trzeba robić zdjęcia. Ja osobiście kupuje 60D bo bardziej mi tak szkła odpowiadają, w przeciwnym razie skończył bym czytanie tego wątku i zamówił D7000 i sprawdził go na własnej skórze :)
kamoreks
28-03-2011, 11:42
Testy D7000:
Nikon zapłacił wszystkim? Nie wiem, może, mam jedyne wyjście dla tych którzy chcą kupić D7000 (http://www.d7k.pl), po prostu go kupicie i sprawdźcie sami, koniecznie przez neta, wtedy macie 14 dni na zwrot aparatu, nie widzę innego wyjścia bo zaczęła się wiosna i trzeba robić zdjęcia. Ja osobiście kupuje 60D bo bardziej mi tak szkła odpowiadają, w przeciwnym razie skończył bym czytanie tego wątku i zamówił D7000 i sprawdził go na własnej skórze :)
Nikon pewnie nie dał Ani złotówki, Euro i Dolara, ale bez aparatów do testów, zaproszeń itd. portale które mają kasę z tego że testują, chociażby taką, że wartość portalu wzrasta jest skończony.
Bo ludzi znacznie bardziej interesuje, że D7000 jest super w praktyce, niż, że wyszedł D7000 o super parametrach.
Do testów dostarczył...
Do testów kupiła redakcja...
Na pewno recenzja by się różniła.
Ludzie czytają testy.
Testy D7000:
Nie tylko te testy zachwalaja aparat. W teorie sypania kapucha kazdemu serwisowi aby tylko wybic ten aparat z tlumu nie wierze, natomiast warto chyba rozwazyc metodyke testow. Ja odnosze wrazenie, ze czesto fatman siadal w fotelu czy na krzesle w kuchni i pstrykal zdjecia zonie i corce. Tak samo podczas spacerow i jego wlasnych testow - zmierzam do tego, ze u niego problemy z focusem wychodzily przy zwyklym, casualowym uzywaniu sprzetu. Zrobic zdjecie planszy testowej to nie sztuka, natomiast ilu z tych testerow z roznych recenzji wychodzilo na spacer i przez 2 tyg sumiennie testowali dzialanie focusa ?
W salonie samochodowym tez mozna wybrac sie na jazde probna i byc zadowolonym. Inaczej maja sie juz sprawy jak kupimy auto, po 10tys moze sie okazac, ze cos sie psuje, silnik nierowno pracuje, cos w zawiasie zaczyna stukac, albo schowek sam sie otwiera bo zamek na wybojach zle trzyma.
Może po prostu niech ktoś z Was zrobi jakaś stronkę typowo o tym aparacie D 7000, niech kilku z Was opisze co się dzieje. Fatman i jeszcze kilka osób, i po sprawie. Co Wy macie do stracenia, nic.
Zacytowalem wazne elementy wypowiedzi.
Przypomnę tylko, że sam zorientowałem się że coś jest nie tak z AF dopiero po tygodniu od zakupu, o ile nie po dwóch.....
U mnie nawet na kitowym obiektywie widać BF, najbardziej mnie irytuje , że na szkłach które mam najlepsze i działają idealnie z D3s 24-70 2.8 i 70-200 2.8 jest dokładnie tak samo troszkę mniej światła w zwykły dzień wali cały czas BF. załamka.
Troszkę mniej światła= zwykły dzień z chmurami , słońce za chmurami:)
I tak jak Fatman napisał odległość obiektu powyżej 3metrów i śmiało można celować 20cm wcześniej żeby trafić w obiekt
z ciekawostek problemów z AF:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37931274
w skrócie: człowiek opisuje swoje problemy związane z AF oraz ich rozwiązanie. W jego przypadku winny był obiektyw a dokładnie część lewa czujników AF w obiektywie nie działała jak trzeba, wymiana obiektywu rozwiązała problem...No to spoko, Fatman i inni wymieńcie sobie wszystkie niewspółpracujące szkła :)
mprzysta
28-03-2011, 12:13
Zacytowalem wazne elementy wypowiedzi.
oczywiście ważne dla Was? :)
Tomasz M.
28-03-2011, 12:32
Rafał (Fatman)...,
a jakby tak zebrać dowody, fotki itp i przesłać to do Redakcji np Fotopolis.pl czy Optyczne.pl z prośbą o zrobienie testu i zweryfikowanie czy u nich też jest ten problem, jakbyś napisał coś o sobie, o tym czym sie zajmujesz i ile lat, o swoim doświadczeniu, testach na przeróżnych aparatach i szkłach, o tym że wysyłałeś aparat do serwisu i że nic z tym nie zrobiono, do czego zmierzam, bo taki portal jak Optyczne.pl czy Fotopolis.pl jest bardziej przekonujący niż "szary człowieczek" (oczywiście nikogo nie obrażając), gdyby oni źle napisali o tym aparacie to przede wszystkim ludzie głeboko sie zastanowią czy chcą kupić ten produkt, a po drugie byłaby szansa na to że Nikon zmieni swoje oficjalne stanowisko w tej sprawie. Jeśli u Fotografów z ww redakcji byłby owy problem to oni jako Firma mogli by napisać np do Nikona dlaczego tak jest ? Wiadomo że duże Firmy, tym Bardziej Redakcje które obracają sie w świecie reklam, multimedii, informacji dostępnych dla każdego są o wiele poważniej traktowane niż poszczególne jednostki. Może za bardzo sie rozmarzyłem ale uważam że warto spróbować, może to wpłynie na ich ocene końcową aparatu :-/
www.fotopolis.pl
www.optyczne.pl
Tak sobie czytam, co tutaj się pisze. Odnośnie Waszych powyższych pomysłów: nasz rynek jest dość znikomy i traktowany po macoszemu przez wszystkie wielkie koncerny. W związku z tym uważam, że należy uderzyć tam, gdzie klient i jego zadowolenie jest bardzo ważne: USA, UK, Niemcy itp.
Czy ktoś z Was udziela się na forach typu Nikonians, dpreview czy jakichś popularnych niemieckich itp.? Jeżeli tak, to należy przygotować ładny opis po angielsku (i niemiecku) - na pewno ktoś chętny tutaj pomoże - i wyłożyć tam problem, razem z wszystkimi teoriami o nowej konstrukcji lustra, przykładowymi zdjęciami itp. Należy zachęcić tamtejszych użytkowników tego modelu do testów i sprawdzenia, czy u nich nie ma tak samo. Tam świadomość klienta oraz dbanie o niego przez firmy jest bardzo mocno zakorzenione, więc większe zamieszanie na tamtejszych rynkach może zmusić Nikona do podjęcia jakichś kroków aby zaradzić problemowi.
P.S. Pamiętajmy też, że Fatman to był polski klient w niemieckim serwisie. Nie wiemy, jak potraktowano by klienta niemieckiego. Niestety, ale tego typu różnica często się uwidacznia. Zastosowali spychologię, zakładając że polski klient nie będzie wojował z niemieckim serwisem.
cybermar
28-03-2011, 15:24
po prostu go kupicie i sprawdźcie sami, koniecznie przez neta, wtedy macie 14 dni na zwrot aparatu, nie widzę innego wyjścia bo zaczęła się wiosna i trzeba robić zdjęcia. Ja osobiście kupuje 60D bo bardziej mi tak szkła odpowiadają, w przeciwnym razie skończył bym czytanie tego wątku i zamówił D7000 i sprawdził go na własnej skórze :)
odpada, sklep moze nie uznac takiego zwrotu, sprzet musi byc nieuzywany... te 14dni to jest po to zeby sprawdzic czy aparat jest czarny a nie srebrny , czy ma kabelki wszystkie itp. sklep moze nie uznac zwrotu jesli bedzie napstrykane np 1000 klatek
(zgodnie z art. 7 Ustawy z dn. 2. marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów)
wycinek z regulaminu fotobasi:
Klient jest zobowiązany do dostarczenia na własny koszt na adres siedziby sprzedawcy zwracanego towaru w terminie 14 dni od złożenia pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Zwrócony sprzedawcy towar i jego opakowanie musi być w stanie nieuszkodzonym, kompletnym, nie noszącym śladów używania.
w praktyce jak sklep sie uprze to nie przyjmie zwrotu.... ustawa nie precyzuje dokładnie w jakim stanie ma byc produkt , jest moze ze w stanie niezmienionym...roznie to sklepy moga interpretowac
Z Fotopolis: "Ważnym elementem D7000 jest nowy, bardzo dobrze spisujący się, 39-polowy autofokus, dzięki czemu aparat bez problemu poradzi sobie w fotografii reportażowej.". A w plusach: "+ szybki i precyzyjny, 39-polowy AF"
Oj jak to można się naciąć czytając testy.
Optyczni już test D7000 zrobili, więc pomysł z testowaniem przez nich puszki Fatmana upadł...
Dla ścisłości - AF pod względem skuteczności wypadł im między D90 a D300s...
"Zalety: skuteczny system AF z mikroregulacją," :mrgreen:
Jakoś tak sceptycznie podszedłem do tego testu. Zwłaszcza AF
Zaciekawiło mnie, to, że w przykładowych zdjęciach, pomimo użycia jasnego obiektywu (AF-S 35 mm f/1.4G) przysłonę ustawili co najwyżej na 5,6. No ale to ociera się o teorię spiskową. ;)
Zaciekawiło mnie, to, że w przykładowych zdjęciach, pomimo użycia jasnego obiektywu (AF-S 35 mm f/1.4G) przysłonę ustawili co najwyżej na 5,6. No ale to ociera się o teorię spiskową. ;)
3.5 dla ścisłości (w trudniejszych warunkach oświetleniowych)
A może nie byli pewni tego, czy to wina użytkownika, czy sprzętu ? ;)
Mit o kosmicznym zakresie tonalnym upadł, podobnie jak mit o kiepskim systemie AF.
http://optyczne.pl/150.8-Test_aparatu-Nikon_D7000_Zakres_tonalny.html
mprzysta
28-03-2011, 17:05
"(...)Skuteczność nowego autofokusu w Nikonie D7000 bardzo dobrze wpasowuje się pomiędzy możliwości D90 a D300s. Histogramy przejrzyście pokazują, że w stosunku do Nikona D90 obserwujemy wyraźną poprawę, ale jednocześnie nie jest lepiej niż w Nikonie D300s. W stosunku do konkurencji, jest natomiast bardzo podobnie. Wyniki skuteczności autofokusu Nikona D7000 są w zasadzie zbliżone do tego na co pozwala Sony A580 czy Canon 50D/60D. (...)"
czyli w labie jest ok :), tak na marginesie czy "najlepsze zdjęcie w serii" było ostre?
jakim softem mierzony jest ten współczynnik MTF50?
cybermar
28-03-2011, 17:07
cyt optycznych:
"Nikon D7000 jest kompatybilny ze wszystkimi obiektywami z bagnetem typu F. System Nikona gwarantuje dostęp do dużej gamy obiektywów, zarówno dla kieszeni amatora, jak i profesjonalisty. Z pomocą przychodzą także firmy niezależne, takie jak Samyang, Sigma, Tamron, Tokina, Voigtlander czy Zeiss." - czyli teoria naszego moderatora padła w gruzach jakoby D7000 był projektowany do współpracy z wylacznie ciemnymi kitami:)
podobnie jak mit o kiepskim systemie AF
Jaki to mit? Po pierwsze aparat wypożycza sklep, więc może to być wyselekcjonowana puszka, to jeszcze zależy jak testują AF. A z tego co piszą z tym sprawdzaniem ostrości mtf50 raczej nie jest to żaden z przypadków gdzie AF w d7000 sprawia największe problemy.
Jaki to mit? Po pierwsze aparat wypożycza sklep, więc może to być wyselekcjonowana puszka, to jeszcze zależy jak testują AF. A z tego co piszą z tym sprawdzaniem ostrości mtf50 raczej nie jest to żaden z przypadków gdzie AF w d7000 sprawia największe problemy.
Nie do końca rozumiem twoją wypowiedź. Zdecydowanie bardziej polegam na metodach testowych i wynikach uzyskiwanych przez Optycznych, niż na opiniach niektórych netowych troli.
mprzysta
28-03-2011, 17:26
tak testują AF:
"(...)Celność autofokusa jest testowana poprzez wykonanie, przy pomocy stałoogniskowego obiektywu klasy 50 mm (czasami dodatkowo wykorzystujemy obiektywy wyposażone w napęd ultradźwiękowy, aby sprawdzić, czy korpus pracuje z nimi lepiej) kilkudziesięciu zdjęć tablicy ISO na wartości przysłony f/2.8. Dla każdego zdjęcia mierzymy wartość MTF50 w centrum kadru i konstruujemy histogram pokazujący procentową odchyłkę od najlepszego zdjęcia w całej serii. Im rozrzut mniejszy, tym lepszą ocenę dostaje mechanizm ustawiania ostrości.(...)"
pytanie z jakiej odległości pstrykają tą tablicę?
cybermar
28-03-2011, 17:32
Nie do końca rozumiem twoją wypowiedź. Zdecydowanie bardziej polegam na metodach testowych i wynikach uzyskiwanych przez Optycznych, niż na opiniach niektórych netowych troli.
wez pod uwage kto glownie tutaj na forum opinie nt AF przedstawia... czesto daleko im do netowych troli. Nie mowiac juz o Fatmanie ktory jest profesjonalistą pełną gębą , a i z racji iż testował on SWOJĄ puchę przez długi czas to wydaje mi sie ze mozna polegac na jego testach
...
pytanie z jakiej odległości pstrykają tą tablicę?
W/g najnowszej teorii spiskowej na pewno nie z tej co potrzeba i NA PEWNO nie z tej z której ustawia Fatman. Proponuję zejść na ziemię. D7k to kolejna zwykła normalna puszka.
piotr_wojcik
28-03-2011, 17:40
Witam, mam nikona d7000 od grudnia i u mnie problem AF (ten sam co u Fatmana) pojawił się od wczoraj, na każdym szkle każda niemal fotka przestrzelona o 30-100 cm w zależności od ogniskowej. Masakra. Problemu nie było dopóki nie wybrałem się z nim w plener, wcześniej biegałem z D3 - zastanawiam się, czy to nie wpływ temperatury. Potwierdzam również że dotyczy to ostrzenia na dalszych dystansach - 2-3 m. Przetestowałem wszystkie tryby pracy autofokusa i migawki - zero poprawy. Przełączenie w tryb Q również nie pomaga. Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić skoro piszecie że serwis się wypina.
cybermar
28-03-2011, 17:44
Witam, mam nikona d7000 od grudnia i u mnie problem AF (ten sam co u Fatmana) pojawił się od wczoraj, na każdym szkle każda niemal fotka przestrzelona o 30-100 cm w zależności od ogniskowej. Masakra. Problemu nie było dopóki nie wybrałem się z nim w plener, wcześniej biegałem z D3 - zastanawiam się, czy to nie wpływ temperatury. Potwierdzam również że dotyczy to ostrzenia na dalszych dystansach - 2-3 m. Przetestowałem wszystkie tryby pracy autofokusa i migawki - zero poprawy. Przełączenie w tryb Q również nie pomaga. Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić skoro piszecie że serwis się wypina.
czyli kolejna ofiara nikona... czekamy na kolejnych..:) Co dalej zrobic? chyba narazie czekac, bo nie ma na to pytanie odpowiedzi:(:( nalepiej chyba sprzedac puchę poki sie na niej za duzo nie staraci
No skoro już jest test na Optycznych, to teraz czekam jakich to rzeczy się dowiem o sobie w komentarzach już niebawem..........
Pojawił się test na optyczne.pl ;p
mprzysta
28-03-2011, 17:52
W/g najnowszej teorii spiskowej na pewno nie z tej co potrzeba i NA PEWNO nie z tej z której ustawia Fatman. Proponuję zejść na ziemię. D7k to kolejna zwykła normalna puszka.
nie chodzi o teorie spiskowe tylko o fakt iż na wszystkich portalach aparat zbiera świetne recenzje a w życiu różnie z tym bywa i ciekawe czym różnią się procedury testowe od testów w warunkach domowych/polowych, stąd moje pytanie.
cybermar
28-03-2011, 17:54
No skoro już jest test na Optycznych, to teraz czekam jakich to rzeczy się dowiem o sobie w komentarzach już niebawem..........
Fatman - Tobie to tylko można dziękować za wnikliwą analizę problemu, wszelkie sample i sugestię, gdyż jako jeden z nielicznych tak dokładnie tą puszkę przetestowałeś . Przetestowałeś na WIELU JASNYCH SZKŁACH , swoje problemy poparłeś sporą dawką sampli i merytorycznych uwag. Za to moge Ci dziękować gdyż z tego powodu nie kupiłem poki co tego korpusu - poczekam na ostatecznie rozwiazanie tej kwestii. Pozatym widac ze co chwila przybywa nowy user ktory ma ten sam problem co Ty, to tymbardziej świadczy o że problem jest masowy.
To zauważ, że taki test robi się kontrastowej tablicy testowej w dobrych warunkach oświetleniowych i z niewielkich odległości, a nie np. twarzy w dziwnym oświetleniu czy z dużych odległości.
Metody testowe Optycznych i ich wyniki w przypadku testu D7000 zdają się same sobie przeczyć. Zdjęcia testu Stouffera niby po przekonwertowaniu do 16-o bitowych TIFFów dają DR 7-8EV, podczas gdy za chwilę w ocenie wizualnej na jpegach (które ex definiendi są mocno dorżnięte pod względem dynamiki) z aparatu udaje się wycisnąć 9.4EV. Z całym szacunkiem - to się kompletnie nie trzyma kupy.
piotr_wojcik
28-03-2011, 18:13
czyli kolejna ofiara nikona... czekamy na kolejnych..:) Co dalej zrobic? chyba narazie czekac, bo nie ma na to pytanie odpowiedzi:(:( nalepiej chyba sprzedac puchę poki sie na niej za duzo nie staraci
Jest to rozwiązanie, ale nie zdziwiłbym się, jakby mnie ktoś chciał potem ukrzyżować. Sam bym się mocno wk.. jakbym dostał taką puszkę. Najśmieszniejsze że przez 3 miesiące było ok.
Jest to rozwiązanie, ale nie zdziwiłbym się, jakby mnie ktoś chciał potem ukrzyżować. Sam bym się mocno wk.. jakbym dostał taką puszkę. Najśmieszniejsze że przez 3 miesiące było ok.
To średnie rozwiązanie, jeśli nie uprzedzisz o wadzie, albo co gorsza zapewnisz, że jej nie ma (to już jest przestępstwo oszustwa).
A z innej beczki, - z tego, że jakieś egzemplarze są wadliwe nie wynika, że wszystkie są wadliwe (czego chyba nikt na tym forum nie twierdził), tak zresztą jak z tego że niektóre niewątpliwie nie są wadliwe, nie wynika że wszystkie takie są. Rzeczą serwisu natomiast będzie zdiagnozować precyzyjnie przyczynę problemów z aparatem, nawet jeśli miałby zbadać akcesoria współpracujące z aparatem objętym gwarancją.
piotr_wojcik
28-03-2011, 19:09
To średnie rozwiązanie, jeśli nie uprzedzisz o wadzie, albo co gorsza zapewnisz, że jej nie ma (to już jest przestępstwo oszustwa).
A z innej beczki, - z tego, że jakieś egzemparze są wadliwe nie wynika, że wszystkie są wadliwe (czego chyba nikt na tym forum nie twierdził), tak zresztą jak z tego że niektóre niewątpliwie nie są wadliwe, nie wynika że wszystkie takie są. Rzeczą serwisu natomiast będzie zdiagnozować precyzyjnie przyczynę problemów z aparatem, nawet jeśli miałby zbadać akcesoria współpracujące z aparatem objętym gwarancją.
Dlatego nie zdecyduję się na sprzedaż, problem w tym, że muszę mieć 2 body na śluby, a sezon już za 2 tyg. i bądź tu mądry.
Przestępstwo nie, przecież ma ekspertyzę z serwisu, że sprawny i bez wad - w przypadku zwrotu z serwisu oczywiście.
fotouśmieszek
28-03-2011, 19:22
Metody testowe Optycznych i ich wyniki w przypadku testu D7000 zdają się same sobie przeczyć. Zdjęcia testu Stouffera niby po przekonwertowaniu do 16-o bitowych TIFFów dają DR 7-8EV, podczas gdy za chwilę w ocenie wizualnej na jpegach (które ex definiendi są mocno dorżnięte pod względem dynamiki) z aparatu udaje się wycisnąć 9.4EV. Z całym szacunkiem - to się kompletnie nie trzyma kupy.
Moze warto to napisac w komentarzach Optycznych pod wynikami testu? Poza tym jedno mnie nurtuje:AF wyraznie inaczej pracuje w zaleznosci od ilosci/jaskrawosci swiatła.Czornyj,nie sądzisz ,ze pojawia sie pytanie o stabilność czujnikow? Nie kminię tej mechaniki wiec sie nie smiej ale moze to jest jakis trop?
Fatman - Tobie to tylko można dziękować za wnikliwą analizę problemu....
Wnikliwa analiza problemu jednej puszki, na której to podstawie na tym forum orzeczono, że model D7k jest do niczego. Nie mam tu oczywiście pretensji do Fatmana, opisuje On jedną puszkę z przyczyn oczywistych. Problem jednak tkwi w zbiorowej histerii, a jak wiadomo JEDEN to nie statystyka.
Wnikliwa analiza problemu jednej puszki, na której to podstawie na tym forum orzeczono, że model D7k jest do niczego. Nie mam tu oczywiście pretensji do Fatmana, opisuje On jedną puszkę z przyczyn oczywistych. Problem jednak tkwi w zbiorowej histerii, a jak wiadomo JEDEN to nie statystyka.
Fatman wskazał problem, a wielu użytkowników było w błogiej nieświadomości, że ten problem dotyczy również ich. Zresztą wielu jest w nieświadomości, tylko już nie błogiej, bo nie mają jaśniejszego szkła, żeby zrobić test. To jednak nie histeria tylko wyraźny niejednostkowy problem. Akurat puszka Fatmana jest tu najczęściej przytaczana i najdokładniej testowana, bo to on odkrył ten problem.
ulmus102
28-03-2011, 19:46
heh Remol71 czytaj ze zrozumieniem, a nie tak jak Ci wygodniej. Fatman miał w ręku już kilka puszek i we wszystkich jest dokładnie tak samo. Pozostali użytkownicy nie mają jasnych szkieł, żeby móc cokolwiek na ten temat powiedzieć. Dla mnie problem istnieje i chciałbym, żeby ktoś mądry powiedział, co takiego wyrabia się w Fatmanowej puszce. Możnaby wtedy odetchnąć z ulgą, bo jak na razie problem jest, a nie wiadomo dlaczego.
Błoga nieświadomość i brak szkieł to już poważny problem.
cybermar
28-03-2011, 19:56
jeszcze poważniejszym jest brak umiejętności czytania ze zrozumieniem w Twoim przypadku...Tak jak juz Ci koledzy wspomnieli sam Fatman testowal przynajmniej 3 rozne egzemplarze D7000, a i nie trudno poszukać kolejnych tego typu przykładów...chocby forumowicz z kilku stron wczesniej (piotr_wojcik). Więc daleko szukać nie trzeba...ale widać niei zadałeś sobie tyle trudu
....zgadza się, ale pewnie jeszcze poważniejszym problemem jest błoga nieświadomość serwisu, że z aparatem jest coś nie tak, nie mówiąc już o zdiagnozowaniu usterki.
Ja testowałem swoją puszkę z jasnymi szkłami typu N 50 1.8, N 35 1.8 sigma 18-50 2.8
Zrobiłem już jakieś 5tyś fot w różnych warunkach i dzięki Bogu problemu nie stwierdziłem.
Grey, jeśli mogę Cię prosić o podanie numeru seryjnego Twojej puchy -oczywiście nie całego, początek wystarczy..... z góry dzięki.
U mnie 50mm f 1.8 trafia zawsze w punkt w rożnym świetle, co innego jest jak podpinam 18-70mm f 3.5-5.6 - wtedy z tym obiektywem przy świetle ze zwykłej żarówki często jest BF gdy robię zdjęcia obiektów z około 50-70cm, gdy tym samym obiektywem celuje na nieskończoność jest wszystko ok. Z innymi puszkami nikona ten 18-70 działa bardzo dobrze.
Patrzę na zdjęcia przykładowe na Optycznych i widzę, że 24-70/2.8 to kiler jest.
Grey, jeśli mogę Cię prosić o podanie numeru seryjnego Twojej puchy -oczywiście nie całego, początek wystarczy..... z góry dzięki.
600 54 ..
Proszę bardzo.
Tomasz M.
28-03-2011, 20:38
....zgadza się, ale pewnie jeszcze poważniejszym problemem jest błoga nieświadomość serwisu, że z aparatem jest coś nie tak, nie mówiąc już o zdiagnozowaniu usterki.
Tutaj nie do końca byłbym pewien czy pracownicy serwisu nie widzą usterki, co innego to wiedza pracownika serwisu a co innego procedury którymi musi sie taki pracownik kierować, nawet gdyby widział problem to co on może zrobić skoro "odgórnie" nie może naprawić tej puszki bo Firma Nikon uważa że działa dobrze, jeśli Nikon nie zmieni swojego Oficjalnego Stanowiska w tej sprawie to i serwisy mało mogą, oczywiście ja tutaj nikogo nie bronie i nie wiem jak jest naprawdę, ale staram się znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie. Jestem pewien że wielu użytkowników D7000 ma ten problem, nie każdy po prostu dysponuję takim arsenałem sprzętu jak Rafał, nie każdy z nas miał w ręku tyle aparatów aby móc sie wypowiedziec na temat działania AF w specjalnych warunkach, bo jeśli to puszka Amatorska to jak niby amator Fotografii ma rozpoznać problem zwłaszcza że na kitowym obiektywie go nie ma ? Nie wiem już sam :(
uważam że powinno sie sprawę nagłośnić, pewnie niektórzy z was oglądają TVN Turbo i ten program o Usterkach Nowych Aut ? Zauważcie że nagłośniona sprawa to wyjście w stronę Klienta, "Nie zgadzamy sie z Panem ale w ramach Indywidualnego Podejścia naprawimy Panu to auto na swój koszt". Gdyby portal Telepolis czy Optyczne napisał że jest problem, gdyby portale zagraniczne też to napisały, to Nikon pewnie zrobiłby "akcje naprawczą", ale jeśli wszędzie sie piszę że to Super Aparat, w każdym teście dostaje on bardzo wysokie oceny, to po co naprawiać coś co działa Idealnie ? Warto byłoby napisać do jakiegoś portalu zajmującego sie tematyką Fotografii. Zauważcie że Rafał jest Profesjonalista a zauważył owy problem po tygodniu. Taki tester z Redakcji Fotopolis czy Optyczne.pl pewnie miał ze 3dni w reku ten aparat i niekoniecznie mógł zauważyć że jest taki problem
Fatman, czy ten BF wyłazi tylko i wyłącznie po wyżej 3m od obiektu? Czy zauważyłeś jakiś związek między czasem migawki a występowaniem BF? Ciekawi mnie spostrzeżenie kolegi o wpływie niskiej temp na występowanie BF (w niskiej temp olej gęstnieje) Może ktoś jeszcze zauważył jakąś być może nawet pozornie absurdalną prawidłowość?
Czasem poniżej 2m (choć wtedy trudniej o ten efekt), czas otwarcia migawki bez znaczenia........ zimno, ciepło, bez znaczenia.
Tomasz M.
28-03-2011, 21:38
Rafał...,
Czy nasze puszki D7k mają identyczne objawy czy jednak jest jakaś rozbieżność ? Że Mój działa lepiej/gorzej z jakimś szkłem a Twój z innym, czy objawy są niemal że identyczne ?
Chyba mogę napisać, że działają identycznie. Wygląda to tak jakby się coś tam "zacinało". Na całe serie przestają trafiać, by równie nagle wszystko wróciło do normy. Na kilka serii.....
W dobrym świetle o wiele trudniej o te problemy. Częściej można zrobić ostre zdjęcia niż nieostre, co daje trochę optymizmu :-)
Jak na poniższym przykładzie:
http://img710.imageshack.us/img710/1937/d7k10.jpg
ministry
28-03-2011, 21:45
a do mnie juz jedzie CZJ135/3.5MC, w końcu mam D7k, któremu manualne szkla zdecydowanie pomogą w wykonywaniu ostrych zdjęć:)
ministry, swoją drogą też dziś bawiłem się "szkłem" manualnym, tzw. butelką od mleka, czyli Samyangiem 500 5.6. Całkiem nieźle szło, choć z D3 lepiej (łatwiej się ostrzy).
ministry
28-03-2011, 22:00
troche juz ironizuje ale rzeczywiscie kupilem sonara tak aby ostrzyc z ok 10m. Próbowałęm ostrzyć recznie tamronem i widze, ze zdjecia wychodza ostre, zarówno zielona kropka jak i LV więc jestem optymistą jeśli chodzi o Sonnarka. W końcu może to bedzie jakaś alternatywa dla AF N135/2DC zoaczymy.
fotouśmieszek
28-03-2011, 22:01
Chyba mogę napisać, że działają identycznie.. Częściej można zrobić ostre zdjęcia niż nieostre, co daje trochę optymizmu :-)
[/url]
No wlasnie,juz wspominalem,ze tutaj moze byc trop.Jak gdyby czujniki AF w gorszym swietle (ktos pisal,ze AF siadal przy pochmurnym niebie) pracowały mniej wydajnie, zmienialy parametry. Zadziwia powtarzalnosc zjawiska w zaleznosci od stopnia jaskrawosci.To tylko spekulacja n.pdst.opisu userow ale jednoczesnie jakaś prawidlowość.
ministry
28-03-2011, 22:11
moim zdaniem nie ma prawidlowosci. Ostatnio robiłem synowi zdjecie przy stole jak zajadał sie juz nawt nie pamietam dokladnie czym ale musiało być dobra:), AF-S centralny, zrobilem z 4 zdjecia i z 4 jedno wyszlo z jakim 40-50 BF tak, ze twarzyka syna wyszla calkowicie mydlana a buteleczki w winkiem w tle za zybko wyszly tak ostre, ze nawet nie musialbym przyblizac aby przeczytac marke wina. Ale skutecznosc 75% zastala zaobserwowana. Fakt, ze nad glowa syna jazyly sie 3 zarowki energooszczedne marki philips
Patrze sobie na te zdjecia przykladowe z testu na optyczne.pl i widze wnetrze kosciola (sporo czerwieni wokol oltarza). 24-70 domkniete do f/3.5 a tu wielgachny....tak, backfocus :D 2 na 3 zdjecia nietrafione (3cie pewnie trafione przez przypadek, bo wykonane w najgorszym swietle).
Optyczni jednak daja rade, jak nie w tescie to na zdjeciach przykladowych pokaza, ze cos jest nietak :D
Fotki:
http://pliki.optyczne.pl/d7000/galeria/dsc_0139.jpg ostre
http://pliki.optyczne.pl/d7000/galeria/dsc_0140.jpg backfocus
http://pliki.optyczne.pl/d7000/galeria/dsc_0145.jpg backfocus
Gdzies juz taka fotke z backfocusem z kosciola widzialem :D
W dobrym świetle o wiele trudniej o te problemy. Częściej można zrobić ostre zdjęcia niż nieostre, co daje trochę optymizmu :-)
a może problemem jest temperatura barwowa światła? Coś a'la 'trafiony' + w safox-sie K-5 ?
Przeprowadzał ktoś podobny test z D7000 do tego z K-5 ?
http://www.youtube.com/watch?v=d2W5gwTtLqc
ministry
28-03-2011, 22:24
ciekawe jak grube sciany sa wstanie zatrzymać tem MC4800DX:)
a może problemem jest temperatura barwowa światła? Coś a'la 'trafiony' + w safox-sie K-5 ?
Przeprowadzał ktoś podobny test z D7000 do tego z K-5 ?
http://www.youtube.com/watch?v=d2W5gwTtLqc
HN70 - to jest nastepny popularny problem D7000. Obie puszki, ktore mialem, tak sie zachowywaly:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37620512
Milej lektury
HN70, gdyby tak było to cały czas powinien nie trafiać -to znaczy było by stałe przesunięcie. A tymczasem trafiają się całe serie z poprawnie ustawionym punktem ostrości. Oczywiście jakaś wrażliwość na temperaturę barwową pewno występuje, bo kilka osób już to zgłaszało................ straszne pomieszanie z tym wszystkim :/
elgreen, masz rację na zdjęciach Optycznych rzeczywiście widać problem........
ministry
28-03-2011, 22:28
ten D7k bedzie jednak kultowym body, już jest fajnie a bedzie jeszcze fajniej jak sie sprzeda kolejne kilkaset tysiecy
................ straszne pomieszanie z tym wszystkim :/
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/5817/1275483210bykylycz.jpg)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ministry
28-03-2011, 22:33
a tym bardziej działania AF w D7k:)
Tomasz M.
28-03-2011, 23:24
Patrze sobie na te zdjecia przykladowe z testu na optyczne.pl i widze wnetrze kosciola (sporo czerwieni wokol oltarza). 24-70 domkniete do f/3.5 a tu wielgachny....tak, backfocus :D 2 na 3 zdjecia nietrafione
elgreen, masz rację na zdjęciach Optycznych rzeczywiście widać problem.......
Faktycznie, patrząc na tabernakulum widać to dokładnie :-| Dziwne, że nie zainteresowali sie tym robiąc test tego Nikona
Ggrzesiek
29-03-2011, 07:25
Witam
A zauważył ktoś może związek nietrafionych zdjęć, z tym gdzie aparat/obiektyw ustawiał ostrość przed właściwą fotografią? Chodzi mi, o to, że jeśli najpierw ostrzyłem na przedmiot oddalony powiedzmy o 1m, a następnie na oddalony o l=kilka metrów to sprzęt nie trafiał (front focus, ok. 1m). I odwrotny przypadek, obiektyw na nieskończoność i ustawiam ostrość na tę samą odległość l - ostrość ustawiona prawidłowo. Przypadek dotyczy D90, ale ktoś z D7000 wyłapał podobną zależność?
Ciekawy artykuł na NR na temat skuteczności AF w produktach różnych firm. Nic nowego, choć posiadaczom sprzętu N, czytanie tego tekstu powinno sprawić przyjemność ;)
http://nikonrumors.com/2011/03/28/auto-focus-accuracy-a-scientific-cross-brand-analysis-guest-post.aspx?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29
PS Chyba dyskusja przeniosła się do komentarzy pod testem D7000 na Optycznych :)
Ja mam jeszcze teorię odnośnie lustra i bolców. Fatman, napisałeś, że u ciebie tylny bolec ma delikatne wgłębienie/wytarcie, prawda? Możliwe, że to jest wgłębienie wytarte przez wihajster, którym opiera się o niego małe lusterko (nie zgadzam się z Czornym, że nie ma bolca do małego lustra. Ja go widzę na zdjęciach). Ten wihajster jest płaski, jak widać na zdjęciach, więc opiera się o bolec cienką krawędzią. W trakcie pracy ta krawędź wyciera w bolcu coraz większy rowek i położenie spoczynkowe lusterka się zmienia. Losowe okresy prawidłowego ostrzenia mogą się zdarzyć jeśli wihajster małego lusterka przy opadaniu nie trafi w wytarty rowek, tylko obok (jeśli lusterko ma luzy boczne). Kiedy nie trafi, to jest w pozycji prawidłowej i AF działa dobrze. Jak trafi, to wiadomo.
Mam dwa pomysły jak można tę teorię sprawdzić (chociaż pewnie nie dają one stuprocentowej pewności):
1. Zrób serię zdjęć trzymając aparat cały czas w pozycji pionowej - na prawym boku (standardowo), a potem następną serię też pionowo, ale na lewym boku. Jedna seria powinna być nieostra, a druga ostra (to może nie działać jeśli na pozycję lewo-prawo małego lusterka wpływa jakaś siła większa niż grawitacja).
2. Zrób kilka zdjęć na skrajnie górnym polu AF, a potem kilka na skrajnie dolnym. Jeśli moja teoria (i w ogóle którakolwiek teoria z lusterkiem) jest słuszna, to powinna być duża różnica w wielkości BF pomiędzy polami (przy dolnym polu BF-a powinno nie być prawie wcale).
pentacon
29-03-2011, 10:43
Może coś w tym być ale problemy z AF wystąpiły niedługo po zakupie a wtedy raczej nie zdążyło się jeszcze wyrobić..
Test na optycznych się pokazał, nic o problemach AF, a zdjęcia testowe wykonane wszystkie na przysłonach od 3,5 w górę. Ciekawe nie?
piotr_wojcik
29-03-2011, 11:38
Ja wysyłam dziś swojego do serwisu, Pani która przyjmowała zgłoszenie stwierdziła że testują na obiektywie wzorcowym nie kitowym. Zapytałem ją więc, czy powinienem załączyć swoje obiektywy te z którymi jest problem. Np. jeden niesystemowy drugi nikkor, dostałem lakoniczną odpowiedź, że mogę. Tylko teraz się zastanawiam czy warto - czy ktoś z was wysyłał do serwisu z innymi obiektywami niż kit i czy wszystko wróciło? :)
Najchętniej to bym tam podjechał choć to 250 km i na miejscu osobiście dopilnował serwisantów, nawet jeśli miałbym czekać cały dzień.
...Pani która przyjmowała zgłoszenie...
z Pania rozmawiałem przed momentem, straszna tupeciara swoją drogą...
co do zasadniczego problemu [u mnie to samo z AF-em co u Kolegów] próbowała mnie przekonywać, że to nie wada
i różnice w dokładności ostrzenia między detekcją fazy a kontrastu są uzasadnione.
na nieostre zdjęcia powinienem przymknąć oko, bo przecież ekstrawagancją byłoby oczekiwać, że będzie ok. przywołałem Panią nieco do porządku i zapowiedziałem wysyłkę sprzętu... coś tam odburknęła, że oczekują w takim razie.
co do wysyłki, mam bardzo średnie chęci - poprzedni korpus wysyłałem na podstępu 6x, słownie; sześć. też chodziło o af. także ten, tego... podoba mi się sony nex.
:|
No to ja wrócę do tematu poruszanego dużo wcześniej (dokładnie tu http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2241761&postcount=2436 )
Fatman - sprawdzałeś może wpływ wspomagania AF z korpusu na skuteczność AF?
Wracam do tego, bo u Ciebie problemy występują:
a) dla obiektów w odległości >3 m (skuteczny zasięg wspomagania AF to wg instrukcji 0,5-3,0 m);
b) w gorszych warunkach oświetleniowych (aparat mógłby "chcieć" wykorzystać wspomaganie AF);
c) w seriach trafione/nie trafione (często zmieniasz pola AF? Wg instrukcji wspomaganie działa na polu środkowym. Może te serie pokrywają się z wybranym polem AF środkowy/inny);
Nie jestem fizykiem, więc nie wiem jak rodzaj światła może wpływać na skuteczność AF, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że używając wspomagania, korpus oczekuje "odpowiedzi" w postaci światła o określonej długości fali. Oświetlenie ze świetlówek może jakoś odczyt zakłócać (to bardziej pytanie niż stwierdzenie) :/
Poza tym objaw z punktu a) zdaje się wykluczać błędy w konstrukcji lustra (gdyby to ten element powodował problem, to błędy zdarzałyby się niezależnie od odległości od obiektu) - ale powtórzę - nie jestem fizykiem - to tylko moje domysły...
A może by tak zrobić wspólny wyjazd do serwisu ? Umówić się i wkroczyć tam w jednej chwili ? Kilka osób z takimi samymi problemami w tym samym modelu aparatu zrobi lepsze wrażenie. Można by to też było sfilmować......
W moim autku są cztery wolne miejsca jakby co......
miacho, z wspomaganiem AF z korpusu jeszcze nie testowałem ;-)
Zink, postaram się zrobić testy, o których pisałeś.
Tylko weźcie ze sobą trąbki, pałki i stare opony do spalenia. :wink:
z Pania rozmawiałem przed momentem, straszna tupeciara swoją drogą...
co do zasadniczego problemu [u mnie to samo z AF-em co u Kolegów] próbowała mnie przekonywać, że to nie wada
i różnice w dokładności ostrzenia między detekcją fazy a kontrastu są uzasadnione.
na nieostre zdjęcia powinienem przymknąć oko, bo przecież ekstrawagancją byłoby oczekiwać, że będzie ok. przywołałem Panią nieco do porządku i zapowiedziałem wysyłkę sprzętu... coś tam odburknęła, że oczekują w takim razie.
:|
Obym się mylił, ale wygląda na to, że mają już ustaloną odpowiedź na tego typu przypadki. Alternatywa dla niezadowolonych - kilkuletni, drogi (koszty biegłych) i niepewny proces sądowy. Dla korporacji pryszcz, dla klienta - bardzo poważny problem.
piotrula
29-03-2011, 13:00
A może by tak zrobić wspólny wyjazd do serwisu ? Umówić się i wkroczyć tam w jednej chwili ? Kilka osób z takimi samymi problemami w tym samym modelu aparatu zrobi lepsze wrażenie. Można by to też było sfilmować......
To poczekajcie jeszcze na mnie. Na dniach kupuje więc od razu dołączę do grupy ;)
Obym się mylił, ale wygląda na to, że mają już ustaloną odpowiedź na tego typu przypadki. Alternatywa dla niezadowolonych - kilkuletni, drogi (koszty biegłych) i niepewny proces sądowy. Dla korporacji pryszcz, dla klienta - bardzo poważny problem.
A może pozew zbiorowy? Teoretycznie powinno być łatwiej.
A może pozew zbiorowy? Teoretycznie powinno być łatwiej.
Pozwu zbiorowego nie stosuje się do tego typu spraw. Proces to jest duży problem dla użytkownika, gdyż np przez większą jego część nie ma sprzętu (o ile go odebrał w ogóle z serwisu), więc należy trzymać kciuki, że Nikon stanie jednak na wysokości zadania.
Moim skromnym zdaniem, polski serwis nawet się tym na poważnie nie zajmie, choć chciałbym się mylić. Dla nich wszystko jest OK, bo puszka przechodzi testy. Recenzje różnych gazet i portali, w części dotyczacej AF, też są więcej niż OK, czyli z punktu widzenia serwisu (na dziś) tematu nie ma. Temat może się oczywiście pojawić, ale raczej nie u nas. Prędzej u Nikonians-ów, czy na innym DP. Jeśli tam się coś zacznie dziać, to serwis Nikona z pewnością sprawę przemyśli i być może rozwiąże, ale nasz ryneczek jest zbyt mały, żeby akcję kilku/kilkunastu osób traktować poważnie. Przykre to, ale chyba prawdziwe.
W moim autku są cztery wolne miejsca jakby co......
miacho, z wspomaganiem AF z korpusu jeszcze nie testowałem ;-)
Zink, postaram się zrobić testy, o których pisałeś.
Super pomysł :) Ja też wpadnę na imprezę :) Będę robił zdjęcia :)
Moim skromnym zdaniem, polski serwis nawet się tym na poważnie nie zajmie, choć chciałbym się mylić. Dla nich wszystko jest OK, bo puszka przechodzi testy. Recenzje różnych gazet i portali, w części dotyczacej AF, też są więcej niż OK, czyli z punktu widzenia serwisu (na dziś) tematu nie ma. Temat może się oczywiście pojawić, ale raczej nie u nas. Prędzej u Nikonians-ów, czy na innym DP. Jeśli tam się coś zacznie dziać, to serwis Nikona z pewnością sprawę przemyśli i być może rozwiąże, ale nasz ryneczek jest zbyt mały, żeby akcję kilku/kilkunastu osób traktować poważnie. Przykre to, ale chyba prawdziwe.
Czyżby tylko Polacy byli tak wymagający?
Sam pisałeś wcześniej, że skoro sprzęt spełnia normy producenta, to serwis nic nie zrobi.
A sprzęt spełnia normy producenta, co zostało przez serwis wykazane.
Ja na swój AF nie narzekam, tylko czasem zdarza mi się go wyłączyć przez dotknięcie przycisku blokowania obiektywu.
Dlaczego mamy zawsze wychodzić z takiego założenia, że jesteśmy dziadami? Co to za argument, że mały rynek? Sprzedaje N swoje produkty ? Sprzedaje. Daje gwarancję? Daje. To niech się wywiązuje i przyznaje do wad np. fabrycznych. Jeśli mają nas w dupie to niech nie dają wcale gwarancji na swój sprzęt w Polsce. Na producencie nie ciąży wcale przymus udzielania gwarancji na swoje produkty.
Może właśnie niech to serwis polski przyjrzy się raz jeszcze puszce Fatmana i innych i zgłosi do Nikona, że problem jednak jest.Trzeba tylko chcieć i wykazać dobrą wolę, a u nas przyjęło się, że trzeba robić wszystko na odpier... "serwis z klapkami na oczach i co Pan nam zrobisz" ?
Pisałem w tym temacie wcześniej, że wymusiłem na serwisie Sigmy by jednak inaczej moje szkło przetestowali niż mają to w swoich wytycznych, bo tylko wtedy będzie widać problem. Przetestowali, przyznali mi rację, dali nowe szkło. Można? Można, tylko trzeba chcieć.
Ja na fatmana miejscu poświęciłbym dzień, pojechał do serwisu, wymusił rozmowę z szefem serwisu, udowodnił technikom serwisu, że problem jest i żądał rozwiązania problemu.
Dokaldnie. Fatman juz dawno powinien posadzic tylek w samochodzie/autobusie/pociagu i pojechac do serwisu pogadac w 4 oczy o problemie jaki gnebi jego puszke, a nie pisac elaborat na forum o tym jaki to AF jest kiepski. Tym sposobem stoimy w miejscu, pojawiaja sie tylko nowe coraz dziwniejsze teorie i pomysly, a problem jak byl nierozwiazany tak jest nadal. Takie pisanie kolejnych postow nie naprawi w magiczny sposob puszki. Trzeba jechac i rozmawiac. Oddajac auto do serwisu tez czesto trzeba osobiscie pokazac o co nam dokladnie chodzi bo serwis nie zawsze jest w stanei zdiagnozowac problem bez naszego udzialu.
oto klatka z video ,50 f1,4
imho mysle ze spokojnie druk a4 - jakby ktos byl zaiteresowany jakoscia obrazowania video
http://bayimg.com/kAebLAAdl
Dokaldnie. Fatman juz dawno powinien posadzic tylek w samochodzie/autobusie/pociagu i pojechac do serwisu pogadac w 4 oczy o problemie jaki gnebi jego puszke, a nie pisac elaborat na forum o tym jaki to AF jest kiepski. Tym sposobem stoimy w miejscu, pojawiaja sie tylko nowe coraz dziwniejsze teorie i pomysly, a problem jak byl nierozwiazany tak jest nadal. Takie pisanie kolejnych postow nie naprawi w magiczny sposob puszki. Trzeba jechac i rozmawiac. Oddajac auto do serwisu tez czesto trzeba osobiscie pokazac o co nam dokladnie chodzi bo serwis nie zawsze jest w stanei zdiagnozowac problem bez naszego udzialu.
Pamiętaj, że Fatman bardzo dokładnie opisał problem jak oddawał aparat do serwisu polskiego, jak i niemieckiego.
Więc nie można mu zarzucić, że tylko narzeka. Jednakże moim zdaniem czas na rozmowę w cztery oczy z kimś władnym na Postępu. Fatman mały nie jest, więc jest szansa, że "poważnie" go potraktują i będą chcieli rozmawiać ;)
slav1973
29-03-2011, 16:46
Czytam wątek od poczatku, ale niestety nie pamiętam, czy ktoś sprawdzał jak działa AF kiedy jest aktywowany nie spustem migawki, a przyciskiem AE-L/AF-L ustawionym na AF-ON. Może warto sprawdzić czy to sposób aktywacji w jakikolwiek sposób wpływa na ilosc błądów, powtarazalność.
Co do serwisu, to biorąc pod uwagę reakcję polskiego i niemieckiego i moje doświadczenie, mam wrażenie, że winne są odgórnie narzucone normy serwisowe przez centralę Nikona, niż chciejstwo i niechciejstwo poszczególnych serwisów. Mój przypadek dotyczy D5000 - w skrócie: symptomy powtarzalnyfront focus z jasnymi obiektywami 35f1.8G i 50f1.4G zwiększajacy się wraz z odległością; aparat wraz z obiektywami był kilkakrotnie w serwisie. Body i obiektywy zostały skalibrowane do norm producenta. Niestety pomimo lekkiej poprawy problem pozostał. Przy którejś z kolejnych wizyt dogadałem się, że spróbujemy zrobić kalibracię body 'wg wytycznych klienta' [przynależność do NPS zapewne trochę pomogła, mimo, że aparat amatorski]. Polegało to na tym, że serwis zgodnie z moim opisem usterki i zdjęciami zrobił wstępną kalibrację. Następnie dostałem aparat, żeby przetestować. Aparat ponownie wróciłł i był dokalibrowany w jedną albo druga stronę. Za trzecim razem wyszło perfekcyjnie. Wniosek wg mnie jest tak, że być może rozwój procedur testowych w serwisach nie nadąża w jakiś sposób za rozwojem techniki w aparatach.
piotr_wojcik
29-03-2011, 17:04
Czytam wątek od poczatku, ale niestety nie pamiętam, czy ktoś sprawdzał jak działa AF kiedy jest aktywowany nie spustem migawki, a przyciskiem AE-L/AF-L ustawionym na AF-ON. Może warto sprawdzić czy to sposób aktywacji w jakikolwiek sposób wpływa na ilosc błądów, powtarazalność.
Otóż sprawdzałem, u mnie bez zmian. Ja jestem za żeby przejechać się z wami do serwisu Nikona. Sezon się zaczyna a zostaję bez backupu. btw mnie dziś ta Pani z infolinii również zdenerwowała, potraktowała jak dzieciaka bez elementarnej wiedzy. Nie powinno się takich ludzi zatrudniać do obsługi klienta. Koniec, kropka.
fotouśmieszek
29-03-2011, 17:11
Dlaczego mamy zawsze wychodzić z takiego założenia, że jesteśmy dziadami? Co to za argument, że mały rynek?
Jestesmy objęci jurysdykcją UE nie ma juz polskie,lotewskie itepe;)
Ja na fatmana miejscu poświęciłbym dzień, pojechał do serwisu, wymusił rozmowę z szefem serwisu, udowodnił technikom serwisu, że problem jest i żądał rozwiązania problemu.
Już w paru postach pisalem to samo.TO DZIAŁA;) sprawdzone!
Kiedyś było powiedzenie: "Twardziele nie robią back-up'ów"
Po lekturze tego wątku można powiedzieć: "Twardziele używają D7000".
Sorry za OT, ale jako niedoszły posiadacz D7000 (anulowałem zamówienie w Euro AGD) pozwoliłem sobie na taki komentaż. ;)
No to panowie decyzja -kto ma ochotę jechać, kiedy mu najbardziej pasuje. Zrobimy listę i wybierzemy kompromis co do daty wizyty w naszym ukochanym serwisie. Samemu nie chce mi się obecnie jechać, bo zmęczyły mnie te wszystkie pokopane testy...... prędzej odwiedzę Saturna lub inne MM i kupię sobie drugą puszkę zastępczą. O jedno zero mniej i po kłopocie.
D7k będzie robić u mnie za kamerę, bo go nie sprzedam -nie chcę kogoś w kanał wpuszczać....
A to z wczorajszego spaceru: http://www.youtube.com/watch?v=WHQV85PQSy8&hd=1
Dziś spacer był o wiele fajniejszy :)
Jeżeli macie wątpliwości, że D7000 to świetny aparat "nie tylko dla amatora" to poczytajcie: http://nt.interia.pl/testy/news/nikon-d7000-nie-tylko-dla-amatora,1616633,4233 :). Tak reaguje Nikon na krytykę, najpierw szybko pojawia się test na optycznych a teraz to. Ciekawe ile jeszcze takich artykułów znajdziemy w internecie, zanim ktoś zacznie nas traktować poważnie.
źródło (http://img860.imageshack.us/img860/6379/d7k11.jpg)
źródło (http://img140.imageshack.us/img140/1603/d7k12.jpg)
Ja tam uważam jak prz3mo. Ciągle mamy się uważać za gorszych? Bo mały rynek? O mały rynek trzeba dbać tak samo jak o duży. O duży żeby się nie zmniejszył, o mały żeby go powiększać. To właśnie takie rynki jak my są przyszłością wszelkich firm. W krajach nazwijmy to, rozwiniętych ich pozycja jest w miarę stabilna. +/- jakieś ułamki procenta co roku. Wystarczy popatrzeć na Chiny, a nawet na nas, jako rynek sprzedaży samochodów.
Nie jesteśmy już 3 światem, mamy swoje wymagania i oczekujemy poważnego traktowania.
Taki najazd na serwis może jednak odbić się echem. Na zasadzie spychologii, tylko w drugą stronę. Zazwyczaj góra spycha problem na dół , tutaj jest szansa na coś odwrotnego. Jeśli 10 niezadowolonych, a wręcz bardzo poirytowanych klientów nachyli się nad w sumie bogu ducha winna panienką, która rejestruje reklamację, to pewnie pobiegnie do jakiegoś technika, ten z kolei do kierownika, kierownik być może da sygnał wyżej. Jak to się mówi w kupie siła :mrgreen:
Chociaż nie jestem użytkownikiem d7k, bo właśnie dzięki temu wątkowi zrezygnowałem i kupiłem d300s, to z chęcią dołączę się do grupy protestujących. Codziennie jestem w wawie, bo tam pracuję, więc jeśli czasowo się jakoś zgramy, to możecie na mnie liczyć. Im więcej ludzi tym lepiej, jak nabiorą stracha, to i tak nie będą liczyć ile było ludzi, a ile puszek :mrgreen: Panowie do dzieła. Ustalajcie termin i na serwis!!!
Kundzior
29-03-2011, 18:13
A po co nie lepiej zrobić pikietę przed serwisem, że chcemy/chcecie wyższych standardów od serwisu. Jakieś pochylanie się i naloty to wiecie za paragrafować można. Taka pikieta, za pośrednictwem medii moment przyniesie cień na serwis, to pociągnie reputację całego Nikona w oczach potencjalnych klajętsów.
Kilka transparentów, po taniości, kilka głośnych haseł i było by fajnie.
(ok tyle z mych wizji pokojowej demonstracji, tylko kto będzie tam se głowę zawracał?? Mi nawet by się nie chciało jechać do Wawki w tej sprawie, ale jak bym był przy okazji to nawet mógł bym wpaść powydzierać się, tak dla zasady:))
Fatman, podaj mi na PW swojego maila - WAŻNA sprawa.
--
OK, mail poszedł.
piotr_wojcik
29-03-2011, 18:20
Fatman, rozumię Twoją rezygnację, ale u mnie nie ma szans żebym lustro za 4k traktował jako kamerę. To jest aparat, tak czy tak i ostrość fotek to nie fanaberia, ale konieczność. 2m BF na f2.8 przy 50mm to kpina. Muszą coś z tym zrobić. Pomysł z wspólnym najazdem na serwis jest imho trafny. Najwyżej powiedzą nam "jazda mi z zajazdu" :)
Mariusz Lesiuk
29-03-2011, 18:22
Taki mały offtop na temat: Czy Polacy są traktowani po macoszemu przez polskie filie koncernów: http://interia360.pl/artykul/korporacja-poland-czyli-dziadostwo-dla-polakow,42859
Kundzior ja nie miałem na myśli jakiś rękoczynów. Po prostu, wchodząc taką grupą możemy pokazać, że to nie jednostkowy przypadek i nie damy się zbyć. Wszystko, a jak będzie trzeba, to można wtedy zrobić szopkę, żeby media się potrawiły
A po co nie lepiej zrobić pikietę przed serwisem, że chcemy/chcecie wyższych standardów od serwisu. Jakieś pochylanie się i naloty to wiecie za paragrafować można. Taka pikieta, za pośrednictwem medii moment przyniesie cień na serwis, to pociągnie reputację całego Nikona w oczach potencjalnych klajętsów.
Niestety ja osobiście pretensji do serwisu w chwili obecnej nie mam -nawet gdyby starali się sprawdzić D7k wg. moich zaleceń, to i tak nie mam pewności, czy akurat udało by im się trafić na problem. Przypominam, że zaraz po przyjeździe sprzętu z Niemiec, testowałem go (jak i inny egzemplarz D7k) w sklepie i nie udało mi się doprowadzić do ich złego działania........
Staram się obecnie wymyślić sposób jak w serwisie tą usterkę pokazać/udowodnić.
Ja wlasnie wrocilem ze spaceru, na 50 fotek jakies 5 nieostrych, w tym jedna z FF zamiast BF. Pozatym znow zrobilem fotke na dziurze 36 i okazalo sie, ze pojawily sie ponownie plamy oleju na matrycy, a przypomne, ze czyscilem ja i byla czysta.
Ja wlasnie wrocilem ze spaceru, na 50 fotek jakies 5 nieostrych, w tym jedna z FF zamiast BF. Pozatym znow zrobilem fotke na dziurze 36 i okazalo sie, ze pojawily sie ponownie plamy oleju na matrycy, a przypomne, ze czyscilem ja i byla czysta.
Ale Ty cały czas robisz na kicie, prawda?
Władca Pixeli
29-03-2011, 19:18
Jeżeli macie wątpliwości, że D7000 to świetny aparat "nie tylko dla amatora" to poczytajcie: http://nt.interia.pl/testy/news/nikon-d7000-nie-tylko-dla-amatora,1616633,4233 :). Tak reaguje Nikon na krytykę, najpierw szybko pojawia się test na optycznych a teraz to. Ciekawe ile jeszcze takich artykułów znajdziemy w internecie, zanim ktoś zacznie nas traktować poważnie.
Wszyscy muszą sobie zdać sprawę, że Nikon nie zareaguje na pojedyncze reklamacje. Oni najprawdopodobniej wiedzą o problemie tylko myślą jak go ominąć najtaniej a nie rozwiązać. Tak było z D70 (BGLOD), D5000 (padające płyty)
Tylko dwie rzeczy mogą zmusić ich do redakcji. Oficjalny wyrok sądowy stwierdzający wadę, albo totalny spadek sprzedaży.
Po co więc polecać na forum aparat który ma problemy. Zorganizować totalny bojkot. Odradzać kupno wszystkim.
Jak ktoś widzi recenzję np. na Interii to zaraz powinno tam być dziesiątki telefonów i tysiące emaili informujących o problemie.
Ale Ty cały czas robisz na kicie, prawda?
Tak na kicie, ale fotki gdzie AF nie trafial byly robione w idealnych warunkach, lekkie sloneczko, zonka w cieniu. Telefonem zawsze ostre mam w takich sytuacjach, a tu wyszlo kilka niefajnych :/ takze nei tylko na jasnych szklach trafia sie BF, czy FF.
Ale wiekszosc byla ok:
źródło (http://img140.imageshack.us/img140/8774/dsc3966v.jpg)
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/5027/dsc3980p.jpg)
Tutaj jedna fota z FF (zwroccie uwage na asfalt)
http://img842.imageshack.us/img842/2376/dsc3972q.jpg
Kundzior
29-03-2011, 19:32
Zdjęcie prawie pod słońce, nie ma w instrukcji zapisku że w AF może się gubić w wyjątkowych okolicznościach??
Choć ja tu nie widzę jakiegoś nie wiem co, jest FF to fakt.
...
Tutaj jedna fota z FF (zwroccie uwage na asfalt)
Może masz jakieś foty z "typowym" BFem na kicie?
PS Twoja żona pokazuje faka ;-)
Może masz jakieś foty z "typowym" BFem na kicie?
PS Twoja żona pokazuje faka ;-)
aaaa faktycznie :P huehue
mam kilka fot z taka nieostroscia (ale ciezko mi stwierdzic czy to BF czy FF)
http://img84.imageshack.us/img84/4738/dsc3970.jpg
Tylko ciiii, zona mnie zabije za ta fotke :D
Bez urazy Qualin, ale budowanie opini po takich pstrykach kitem -w dodatku w sytuacji kiedy osoba fotografowana jest w ruchu (notabene tryb af-s) to czyste kuriozum.
Naprawdę szkoda wstawiać i pisać takie banialuki o jakimś FF bo jedyne co robisz to siejesz zamęt.
Chcesz robić testy -postaw aparat na statyw, zrób ileś tam serii iluś motywów w różnych sytuacjach i wyciągaj wnioski.
A nie rób wioski -takimi "testami".
Sorry ale nie wytrzymałem.
Kundzior
29-03-2011, 20:17
aaaa faktycznie :P huehue
mam kilka fot z taka nieostroscia (ale ciezko mi stwierdzic czy to BF czy FF)
http://img84.imageshack.us/img84/4738/dsc3970.jpg
Tylko ciiii, zona mnie zabije za ta fotke :D
Front w tym przypadku.
Tak na kicie, ale fotki gdzie AF nie trafial byly robione w idealnych warunkach, lekkie sloneczko, zonka w cieniu. Telefonem zawsze ostre mam w takich sytuacjach, a tu wyszlo kilka niefajnych :/ takze nei tylko na jasnych szklach trafia sie BF, czy FF.
No wygląda jakby af ustawił ostrość na jakimś niewidzialnym obiekcie przed twoją żoną, bo chyba w asfalt nie celowałeś. Strach pomyśleć, co by było na jaśniejszych szkłach, skoro na kicie przy tak dobrych warunkach zdarzają się takie pomyłki.
lesiuc uważasz, że żona qualina, to Ben Jonson i właśnie biegła na 100m na olimpiadzie. Zapewniam Cię, że swoim k10d z o wiele mniej zaawansowanym af-em robiłem dużo ostrzejsze fotki, przy na prawdę ruchliwych scenach.
Zobacz na czas ekspozycji. Na prawdę w takim czasie obiekt mógł się tak daleko przemieścić, że AF-s sobie nie poradził? Żarty.
Chcesz robić testy -postaw aparat na statyw, zrób ileś tam serii iluś motywów w różnych sytuacjach i wyciągaj wnioski.
A nie rób wioski -takimi "testami".
Sorry ale nie wytrzymałem.
Na statywie to masz testy w serwisie gdzie Fatman wysylal swoja puszke. Pozatym co z tego ze robilem na AF-S ? Jezeli fotografowany obiekt szedl w moja strone to raczej powinien pojawic sie BF wkoncu zostala zlapana ostrosc, a przez ulamek sekundy osoba sie do mnie przyblizyla wiec wyszla z GO, ale jak widzisz pojawil sie FF wiec torszke nie tak. Ja nie robie zadnych wnioskow i testow, poprostu pstrykalem sobie fotki na spacerze, szkoda mi zdrowia i czasu na testowanie aparatu.
Zeby nie bylo, bo kolega chyba nei sledzi calego watku, to ja absolutnie nie narzekam na ten aparat, moja puszka wypluwa kilka neitrafionych fotek na kilkadziesiac wiec nie mam sie czym martwic, przynajmniej dopoki nei zaloze jasnego szkla, wtedy sei zobaczy co w trawie piszczy.
wiekszosc fot mam takich (mydelko bo na max ogniskowej kita, ale ostrosc zadowalajaca)
http://img833.imageshack.us/img833/1079/dsc3984.jpg
Niedługo w Łodzi będą targi foto-video, gdzie ma być wreszcie z laski swojej firma nikon. W związku z tym na pewno będą reklamować swojego d7000 to może będzie dobry moment aby się zebrać w kupę i iść z wadliwymi puszkami, dowodami w postaci wydruków zdjęć (jak ma fatman) i pokazać przedstawicielowi nikona, że problem istnieje i niech wreszcie coś powie lub coś zrobi w tym kierunku aby klienci byli zadowoleni...
..... Pozatym co z tego ze robilem na AF-S ? Jezeli fotografowany obiekt szedl w moja strone to raczej powinien pojawic sie BF wkoncu zostala zlapana ostrosc, a przez ulamek sekundy osoba sie do mnie przyblizyla wiec wyszla z GO, ale jak widzisz pojawil sie FF wiec torszke nie tak. Ja nie robie zadnych wnioskow i testow, poprostu pstrykalem sobie fotki na spacerze, szkoda mi zdrowia i czasu na testowanie aparatu. .....
I pewnie celowałeś w te okulary?
Qualin, wątek śledzę bo mocno byłem napalony na to cudo.
Teraz nieco gwazda blednie ale i tak raczej kupię.
Co do fotki to rzeczony obiekt chyba tyłem chodzi :)
Długi, nie o czas ekspozycji tu się rozchodzi a o czas pomiędzy złapaniem ostrości,
a wyzwoleniem migawki -czyli wciśnięciem spustu do końca.
Gdyby czas ekspozycji był zbyt długi to obiekt byłby zwyczajnie poruszony i tyle.
Poza tym celowanie jak można domniemać w jednolicie czarny obiekt (plecy) , pod światło raczej układowi AF nie pomogło...
Chodzi o to że wstawiając takie fotki buduje się opinie -a w tym wypadku to czysty "błąd w sztuce" a nie wina sprzętu.
A już pisanie że w takich warunkach zdjęcie z telefonu byłoby ostre (gdzie tak na marginesie za sprawą miniaturowej matrycy GO sięga od Bałtyku po Tatry)
-to czysta głupota.
Pozdr.
piotr_wojcik
29-03-2011, 21:08
Panowie, cudowne uzdrowienie, ciekaw jestem na jak długo, ale jednak. Godzinę temu zaktualizowałem firmware do najnowszej wersji, po updacie zrobiło się coś dziwnego, a więc po zakończeniu procedury updatu przestał całkowicie chodzić af. Wyjęcie baterii nic nie pomagało, także zdjęcie szkła ani jego wymiana. Pomógł dopiero reset do ustawień fabrycznych. Po resecie af zaczął śmigać aż miło, z wszystkimi szkłami. Ciekawe na ile się ten efekt utrzyma ale od godziny robię fotki na różnych szkłach i jest ok.
piotr_wojcik, w przypadku mojego D7k taki efekt utrzymał się prawie jeden dzień ;-)
piotr_wojcik
29-03-2011, 21:22
no to mnie pocieszyłeś :( może mój zrobi mi miłą niespodziankę i pochodzi do wydania nowego updatu, w którym nikon to wreszcie naprawi (wydaje mi się, że to sprawa softu).
Panowie, cudowne uzdrowienie, ciekaw jestem na jak długo, ale jednak. Godzinę temu zaktualizowałem firmware do najnowszej wersji, po updacie zrobiło się coś dziwnego, a więc po zakończeniu procedury updatu przestał całkowicie chodzić af. Wyjęcie baterii nic nie pomagało, także zdjęcie szkła ani jego wymiana. Pomógł dopiero reset do ustawień fabrycznych. Po resecie af zaczął śmigać aż miło, z wszystkimi szkłami. Ciekawe na ile się ten efekt utrzyma ale od godziny robię fotki na różnych szkłach i jest ok.
To w takim razie powstanie nowa teoria, że to nie problem lustra, czy innych mechanicznych spraw, a oprogramowania. To w sumie byłoby dobre, bo wystarczyłby nowy update, bez podawania konkretnej przyczyny i może wreszcie problem byłby rozwiązany.
Rafał_Sz
29-03-2011, 21:26
To w takim razie powstanie nowa teoria, że to nie problem lustra, czy innych mechanicznych spraw, a oprogramowania. To w sumie byłoby dobre, bo wystarczyłby nowy update, bez podawania konkretnej przyczyny i może wreszcie problem byłby rozwiązany.
Eeee, wtedy praktycznie cały ten watek straci sens. :);)
Tak propos mydła, czy taki obrazek jest normalny dla D7k z kitem? JPG z puchy, wyostrzenie-3, ISO 100, 105mm, f6,3, 1/250s
http://img820.imageshack.us/img820/6351/dsc05282r.jpg
crop:
http://img163.imageshack.us/img163/8703/dsc05283f.jpg
Rafał_Sz
29-03-2011, 21:30
Tak propos mydła, czy taki obrazek jest normalny dla D7k z kitem? JPG z puchy, wyostrzenie-3, ISO 100, 105mm, f6,3, 1/250s
http://img233.imageshack.us/i/dsc05282x.jpg/
crop:
http://img863.imageshack.us/i/dsc05283.jpg/
A po co masz wyostrzenie na -3? Do tego masz dość mocno otwarty obiektyw, daj cropa punktu na który ostrzyłeś.
A po co masz wyostrzenie na -3? Do tego masz dość mocno otwarty obiektyw, daj cropa punktu na który ostrzyłeś.
wyostrzenie standardowo jest 3 bez minus.
crop jest na punkt ostrzenia, w zasadzie to mydło jest wszędzie, nie ma ostrych miejsc...
Co do fotki to rzeczony obiekt chyba tyłem chodzi :)
Wstawialem nie tylko to zdjecie i odnosilem sie do innego, tez nie precyzowales o ktorym piszesz.
Nie chodzi mi o ostrość, bo do tej pory AF nie zawodzi z kitem, ale jest czasem takie mydło... dopiero jak się wyostrzy w LR i to jest nieźle... Może się nie potrzebnie czepiam, ale...?
Nie chodzi mi o ostrość, bo do tej pory AF nie zawodzi z kitem, ale jest czasem takie mydło... dopiero jak się wyostrzy w LR i to jest nieźle... Może się nie potrzebnie czepiam, ale...?
To chyba wina obiektywu, jeśli całe zdjęcie takie jest. Gdyby aparat ustawił ostrość gdzieś poza tym co widać na zdjęciu, byłoby bardziej rozmyte.
ministry
29-03-2011, 22:05
witam wszystkich, przed chwila wrzucilem ponad 200zdjec z kinderbalu. Po wstepnych ogledzinach jestem badzo zadowolony. Z ponad 200 mniej niz 10 jest poruszonych a nie nietrafionych:) warunki byly mieszane - jestem zadowolony z tej prawidlowej serii.
Dodam, ze 95% zdjec bez lampy, iso 640-3200 + VC. Nawet przez chwilę nie czulem ograniczeń. D7k z wysokimi iso +tamron 2.8 ze stabilizacja robia z nocy dzień:)
Bengi,
jeśli robisz fotki 18-105 z włączoną stabilizacją to pamiętaj aby odczekać moment aż stabilizacja "załapie",
czyli obraz w wizjerze przestanie drgać a zacznie "pływać" -czasem zbyt szybkie wcisnięcie spustu powoduje,
przynajmniej w moim egzemplażu, minimalne poruszenie i mydło.
Nawet na krótkich czasach gdzie wydawać by sie mogło że nie ma siły aby fotkę poruszyć...
Prawdopodobnie moment kiedy VR "zaskakuje" powoduje takie efekty.
Być może to nie jest przyczyna w tym wypadku, ale zwróć na to uwagę bo może akurat...
Kundzior
29-03-2011, 22:30
Bengi,
jeśli robisz fotki 18-105 z włączoną stabilizacją to pamiętaj aby odczekać moment aż stabilizacja "załapie",
czyli obraz w wizjerze przestanie drgać a zacznie "pływać" -czasem zbyt szybkie wcisnięcie spustu powoduje,
przynajmniej w moim egzemplażu, minimalne poruszenie i mydło.
Nawet na krótkich czasach gdzie wydawać by sie mogło że nie ma siły aby fotkę poruszyć...
Prawdopodobnie moment kiedy VR "zaskakuje" powoduje takie efekty.
Być może to nie jest przyczyna w tym wypadku, ale zwróć na to uwagę bo może akurat...
Nie obraź się, ale to jest bzdura.
To jest tak jak pisałem problem dotyczy kilku, kilkunastu egzemplaży. A sprawa rozdmuchana że hoohoo
Kundzior, no to ja mam wyjątkowe "szczęście" bo trafiłem już na trzy z tych kilku/kilkunastu.
peterka43
29-03-2011, 22:47
wyostrzenie standardowo jest 3 bez minus.
crop jest na punkt ostrzenia, w zasadzie to mydło jest wszędzie, nie ma ostrych miejsc...
w/g EXIF-a ostrość masz 1,no chyba,że to jest to samo co wyostrzenie 3 :?:
mi nie wspolpracuje z nikkorem 35mm f1.8 za kazdym razem jak ustawie korekte Af trafia inaczej:/
z bliska dobrze strzela z daleka dup..@
Kundzior
29-03-2011, 22:51
Kundzior, no to ja mam wyjątkowe "szczęście" bo trafiłem już na trzy z tych kilku/kilkunastu.
hmm... no właśnie... FATMAN a nie jest tak że masz wysokie wymagania, co do sprzętu, o ile wiem, pamiętam to fotografią paplasz się ogrom czasu już. To jest sprzęt kierowany do zaawańsowańszych amatorów.
Kundzior
29-03-2011, 22:52
mi nie wspolpracuje z nikkorem 35mm f1.8 za kazdym razem jak ustawie korekte Af trafia inaczej:/
z bliska dobrze strzela z daleka dup..@
35 są trafione, sprawdzone empirycznie, na wielu klientach.
Kundzior -nie taka bzdura.
Zajrzyj do tego linku.
http://img156.imageshack.us/i/520cc.jpg/
To crop. 1/250s , f9 , 90mm, vr włączony
Delirki nie miewam :)
Po pierwszej wyprawie z 18-105 w góry -kilka dni po zakupie miałem parę takich kwiatków.
Około 10 na jakieś 200 zdjęć.
Zaręczam ci że wiem jak sie posługiwać aparatem i to nie przypadek.
Po załapaniu że to przez stabilizację i nabraniu nawyku odczekania momentu więcej takich kwiatków nie miałem.
Także prosiłbym nie tak pochopnie...
Pozdr.
z moja d60 ten sam egzemplarz dzialal idealnie
Poza tym celowanie jak można domniemać w jednolicie czarny obiekt (plecy) , pod światło raczej układowi AF nie pomogło...
Chodzi o to że wstawiając takie fotki buduje się opinie -a w tym wypadku to czysty "błąd w sztuce" a nie wina sprzętu.
A już pisanie że w takich warunkach zdjęcie z telefonu byłoby ostre (gdzie tak na marginesie za sprawą miniaturowej matrycy GO sięga od Bałtyku po Tatry)
-to czysta głupota.
Pozdr.
Druga fota jaka wstawilem byla robiona nie pod slonce i nie celowana w czarny obiekt, tez wytlumaczysz jej nieostrosc moim bledem kiedy inne fotki mam ostre jak zyleta ?
A tu sobie zobacz to swoje Go od Baltyku po Tatry, ktore (jak sie umie) nie jest wcale takie wielkie jak sie Tobie wydaje (Samsung Omnia HD), ale ja tam przeciez gowno wiem o foceniu, przeciez mam nieostre zdjecia z mojej winy bo dupa ze mnie jest :)
źródło (http://img851.imageshack.us/img851/8422/photo019o.jpg)
hmm... no właśnie... FATMAN a nie jest tak że masz wysokie wymagania, co do sprzętu, o ile wiem, pamiętam to fotografią paplasz się ogrom czasu już. To jest sprzęt kierowany do zaawańsowańszych amatorów.
Wymagam tylko przyzwoitości (wstawiałem już wystarczająco dużo przykładów wadliwego działania AF w D7k). Czytasz ten wątek wystarczająco długo, a mimo to masz wątpliwości co do mojego osądu ?
35 są trafione, sprawdzone empirycznie, na wielu klientach.
Sprawdzałeś to przez jaki czas ? 10-15 może 30 min ? To za mało niestety. Przekonałem się o tym.
Qualin,
biorąc pod uwagę odległość przedmiotową prezentowanych słupków to raczej dupa... :)
Ale to nie ja powiedziałem.
Dajmy spokój zatem.
Z mojej strony koniec na ten temat bo śmietnik robimy w tym i tak zaśmieconym wątku.
Przepraszam że uraziłem.
Pozdr.
teraz mam ustawiona korekcje na -20 i jest ok jutro rano bedzie inne swiatlo i trzeba bedzie przestawic na tym aparacie nie da sie polegac:/
Fatman, a jak u Ciebie z uchlapaną matrycą?
Wyczyszczona? Wyczyszczona i już nie daje się ochlapać? Wyczyszczona i nadal się chlapie?
Powiem szczerze że w moim D7000 najbardziej mi przeszkadza właśnie to chlapanie, AF albo mam dobry, albo jeszcze nie wiem że jest zły.
Biorąc pod uwagę odległość przedmiotową to raczej dupa.
Ale to nie ja powiedziałem.
Dajmy spokój zatem.
Z mojej strony koniec na ten temat.
Ale czemu teraz zaslaniasz sie odlegloscia ? dopiero twierdziles ze GO w komorce jest przeogromne.
Ja Tobie tylko udowodnilem, ze niekoniecznie musi byc tak jak piszesz.
Masz dziwne podejscie do ludzi, bo piszesz w sposob jakbys byl mega fachowcem fotografii i robil zdjecia z 50 lat, a wszyscy inny to tylko zwykli amatorzy co Tobie do piet nie dorastaja.
Pozatym stwierdziles w jakims poscie, ze nie mam zasmiecac watku fotkami z z kita, a wiec chcialbym Tobie uswiadomic, ze D7000 to puszeczka wlasnei dla amatorow i zapewne 80% nabywcow kupi go wlasnie z podobnym kitem, wiec wydaje mi sie, ze jednak moje fotki cos wnosza do tematu bo ów czlowieczek zobaczy jak sobie radzi zestaw, ktory chce nabyc droga kupna. W tym tez temacie stwierdzono rowniez (po publikacjach fotek), ze tenze kit to calkiem dobre szkielko jak na ta cene i jego uniwersalnosc. Takze zamiast madrowac sie na lewo i prawo sam lepiej dorzuc jakies swoje zdjecia do tematu bo to temat o uzytecznosci D7000, a nie o D7000 w rekach profesjonalistow z mega zayebista szklarnia. Jak juz wspomnialem wiekszosc jego nabywcow pewnie nigdy nie podepnie nic poza kitem.
Moja sztuka nie chlapała, nie chlapie i mam nadzieję, że nie będzie chlapać :-)
Moja sztuka nie chlapała, nie chlapie i mam nadzieję, że nie będzie chlapać :-)
Moja chlapala, wyczyscilem i po zrobieniu kolejnego 1000 fotek jest na nowo zachlapana :/ Mam juz przebieg lekko powyzej 4 tys. Ciekawe czy przestanie wkoncu chlapac.
Wiadomo skąd chlapie?
Może by lekko czymś wsiąknąć nadmiar oleju, u mnie wszystko wydaje się cacy, poza pracą AF na gładkich powierzchniach, ale to chyba normalne.
Rozmawiałem z krewnym - zapalonym Nikoniarzem i to od lat, dowiedziałem się że to "wada produkcyjna" i mam to reklamować.
Opadają mi wszystkie członki jak jak o tym pomyślę, samemu się nie odważę czyścić, a serwis pewnie tylko przeczyści, zamiast usunąć przyczynę.
P.S. Widać kroplowe zamydlenie nieba już na F5.6, centralna kropa oleju wydaje się być większa, podczas gdy przy F22 i więcej wydaje się być mniejsza i ciemna.
fotouśmieszek
29-03-2011, 23:27
Wszyscy muszą sobie zdać sprawę, że Nikon nie zareaguje na pojedyncze reklamacje. Oni najprawdopodobniej wiedzą o problemie tylko myślą jak go ominąć najtaniej a nie rozwiązać.
Tylko dwie rzeczy mogą zmusić ich do redakcji. Oficjalny wyrok sądowy stwierdzający wadę, albo totalny spadek sprzedaży.
Jest trzecia,najbardziej skuteczna:rozgłos/uruchomienie mediow.Pomysl z pikieta OK ale w drugiej kolejnosci. Jezeli "wycieczka" sie zwali,poza tym wtedy bedzie powod do pikiety. Na ewentualną pikiete mogę sciagnąć jedną z tv bo to dla nich news;) Bojkot - nierealne.Nie ma szans zmobilizowac ludzi.Kupowanie d7k to nie masowe zjawisko;) Nie wpłynie to dostrzegalnie na sprzedaż.
http://www.youtube.com/watch?v=Rwa1l1taiJo&hd=1
Dzisiejszy spacerek, pogoda była super :-)
Kundzior
29-03-2011, 23:34
Wymagam tylko przyzwoitości (wstawiałem już wystarczająco dużo przykładów wadliwego działania AF w D7k). Czytasz ten wątek wystarczająco długo, a mimo to masz wątpliwości co do mojego osądu ?
Sprawdzałeś to przez jaki czas ? 10-15 może 30 min ? To za mało niestety. Przekonałem się o tym.
No właśnie sam zaczynam mieć wątpliwości, no mam z tym styczność dzień w dzień.
No z racji że, nie wiem czy wiesz (pamiętasz) znamy się osobiście, nie śmiem wątpić w twoje testy. Tylko naprawdę nic mi nie potwierdza trefności tego modelu. Tu mam dylemat.
Od początku pisałem "mój egzemplarz", potem ciut to rozszerzyłem. Jakiś czas temu po mojej głowie zaczęło się błąkać twierdzenie, że uwalone są wszystkie -ale przeczy temu wiele postów od ludzi, którzy przetestowali swoje puszki, i zrobili to jak mniemam dobrze. Jaka jest prawda nie wiem, wiem tylko tyle co sam osobiście sprawdziłem i o czym tu już kilka razy pisałem:
-dokładnie sprawdziłem trzy różne puszki (różne serie) i każda z nich ma wspomnianą wadę AF
-wadę można dostrzec z jasnymi szkłami, bo przy ciemnych duża GO pokrywa wadę
-wada pojawia się co jakiś czas, losowo, najszybciej można ją wyłapać w słabszym świetle
-amatorskie puszki (N D50/70/80/90 itd, C450D/40D/7D/5D itd), do których miałem dotychczas dostęp, dysponowały o wiele bardziej powtarzalnym systemem AF
-moja sztuka D7000 potrafi zrobić kilkadziesiąt zdjęć z wyraźnym BF pod rząd, by nagle zacząć pracować poprawnie
Nie mam zbyt dużych wymagań co do pracy AF w amatorskiej puszce. Jestem świadom różnicy konstrukcyjnej, różnicy cenowej i każdej innej. Nie jestem wielbłądem.
Po raz ostatni............... bo już rzygam :-(
andrzejek
29-03-2011, 23:50
Hmm.Chyba mam deja vu.Kolejny teoretyk od siedmiu bolesci.Skoro sprzet dla zaawansowanych amatorow to moze być niedorobiony.?Skoro kupie auto, tylko za 80-100 000 zl, to nie moge od niego wymagać by jezdzilo prosto, bo rzekomo za tanie?Jest feler i to nie jednostkowy jak widać.Ja mogę tylko podziekowac Fatmanowi, że taki problem odkrył i opisal, i dziękuję Nikonowi za d7000, fajny, ale za "tani" dla mnie, poszukam innej opcji.
Nowy watek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176378
Jak widac cos jest na rzeczy z czujnikami AF w D7000.
Kundzior
29-03-2011, 23:54
Od początku pisałem "mój egzemplarz", potem ciut to rozszerzyłem. Jakiś czas temu po mojej głowie zaczęło się błąkać twierdzenie, że uwalone są wszystkie -ale przeczy temu wiele postów od ludzi, którzy przetestowali swoje puszki, i zrobili to jak mniemam dobrze. Jaka jest prawda nie wiem, wiem tylko tyle co sam osobiście sprawdziłem i o czym tu już kilka razy pisałem:
-dokładnie sprawdziłem trzy różne puszki (różne serie) i każda z nich ma wspomnianą wadę AF
-wadę można dostrzec z jasnymi szkłami, bo przy ciemnych duża GO pokrywa wadę
-wada pojawia się co jakiś czas, losowo, najszybciej można ją wyłapać w słabszym świetle
-amatorskie puszki (N D50/70/80/90 itd, C450D/40D/7D/5D itd), do których miałem dotychczas dostęp, dysponowały o wiele bardziej powtarzalnym systemem AF
-moja sztuka D7000 potrafi zrobić kilkadziesiąt zdjęć z wyraźnym BF pod rząd, by nagle zacząć pracować poprawnie
Nie mam zbyt dużych wymagań co do pracy AF w amatorskiej puszce. Jestem świadom różnicy konstrukcyjnej, różnicy cenowej i każdej innej. Nie jestem wielbłądem.
Po raz ostatni............... bo już rzygam :-(
Ja też...ufffff. Czytam dalej by nie było.
Kundzior
30-03-2011, 00:09
Hmm.Chyba mam deja vu.Kolejny teoretyk od siedmiu bolesci.Skoro sprzet dla zaawansowanych amatorow to moze być niedorobiony.?Skoro kupie auto, tylko za 80-100 000 zl, to nie moge od niego wymagać by jezdzilo prosto, bo rzekomo za tanie?Jest feler i to nie jednostkowy jak widać.Ja mogę tylko podziekowac Fatmanowi, że taki problem odkrył i opisal, i dziękuję Nikonowi za d7000, fajny, ale za "tani" dla mnie, poszukam innej opcji.
Yhyy, debil tez przy okazji, ogarnij się.
Staram się wszelkie info zebrać do kupy, i jakoś to strawić. Więc nie wyjeżdżaj z głupimi tekstami. W przeciwieństwie do Ciebie, odpowiadam za zadowolenie ludzi którzy to użytkują.
Innervoice
30-03-2011, 00:22
Tylko weźcie ze sobą trąbki, pałki i stare opony do spalenia. :wink:
Akcja pod Krzyżem już była, teraz będzie na Postępu :-P
bardzo ciekawy post z nikon rumors:
"My D7000 has suddenly lost function in auto-focus. A search in Internet has found many people have the same problem. I have a chat with the guy in Nikon service center and it may cost me a fortune as I need to pay for the shippment fee and service fee etc.
However, that guy has told me a secret of D7000: There is a design fault in the camera that the "metal pins" on the len ring is too big to match with a normal camera len - What they do in the service center is replacing the pins with a smaller size.
From the customer point of view, if the problem is come from the camera design fault, why don't the Nikon make a gobal recall to his faulty product and fix the problem for free? Instead, Nikon just let a lot of his valuable customer suffer (with very BAD reputation building up of course) and bear the expensive repairing cost.
In my case, I have "Fixed" the auto-focus problem by taking out the camera len from the body and put it back very carefully again. This time I also rotate the camera len back and forth a few times (I have found it can still move a bit!) even the len has already locked in position."
wskazywalo by na blad konstrukcyjny
bardzo ciekawy post z nikon rumors:
Opublikować tego posta, posty Fatmana, przetlumaczyc na kilka jezykow i opublikowac na dedykowanej stronce. Raz dwa zrobi sie z tego globalny szum. Kto chetny? Z te beda same plusy, np. bezposredni kontakt z Nikonem. Wrazenia murowane :mrgreen:
Ten problem z nikon roumors to chyba dokładnie to samo, co mi się przydarzyło. Piszę o tym w osobnym wątku.
To poczekajcie jeszcze na mnie. Na dniach kupuje więc od razu dołączę do grupy ;)
Hehe, też poważnie zastanawiam się czy się nie dołączyć do tego eksperymentu ;-)
Taka teoria. Ciekawe, czy w puszkach które chlapią olejem dobrze działa AF? A te które nie chlapią maja problem z AF. Może to wina smarowania?
Taka teoria. Ciekawe, czy w puszkach które chlapią olejem dobrze działa AF? A te które nie chlapią maja problem z AF. Może to wina smarowania?
No i masz rozwiązanie problemu. Czujnik AF musi być mocno chlapany olejem, żeby AF dobrze działał. :wink:
Coraz ciekawsze wnioski się pojawiają. :mrgreen:
mysiasty
30-03-2011, 11:23
Jak by nie patrzył, jest to bardzo obszerny wątek i brawa dla Fatmana że naświetlił ten problem I MA SIŁY TŁUMACZYC co niektorym po raz enty to samo.Skutecznie odwiódł mnie od zakupu tego aparatu... Z tego co widac to raczej mozna mówic o paru dobrych sztukach a nie na odwrót jak to sugeruje kilka osób.Mam wrażenie że co niektórym nie na rękę jest rozdmuchiwanie sprawy...jesli wiecie panowie w czym problem powinniscie sie podzielic informacjami a nie tłamsic chęc poznania prawdy.Rozumiem ze moze byc wam wybitnie nie na rękę...najlepiej wcisnąc kit ludziom zniechęcic ich i zażegnac problem w zarodku.Dla mnie nie jest najgorsze to ze buble wyszły na rynek, bo to zawsze sie moze zdarzyc ale postawa Nikona i jego serwisow.Na twoim miejscu Fatman bym nie odpuscił z tym serwisem .Tylko nie zdziw się jak spotkasz tam pracujących ludzi z forum.Nie jestem specjalistą ,nie jestem fotografem ale wiem ze mam prawa wymagac od rzeczy za którą płacę działania zgodnie z przeznaczeniem.
a tak na marginesie to kupię albo d300s albo pentaxa ,chcę sprawdzic tego drugiego w sklepie ale remont nie pozwala mi się ruszyc z domu.Powodzenia.
jacek.ok
30-03-2011, 12:19
Problem jest marginalny...W USA pomimo, ze aparat jest w ofercie od jesieni nadal wystepuja problemy z jego zakupem.Gdyby byla wada fabryczna pierwszym rynkiem ktory by zareagowal jest wlasnie USA..Nie jest prawda, ze caly model D7000 posiada wspomniana wyzej wade....To sa odsetki niezadowolonych...Przy zakupie kompletnie nie sugerowalbym sie tym narzekaniem...
Wg mnie to moga nie byc odsetki, tylko poprostu wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ze moga miec zwalone cos w aparacie, o czym swiadcza wstawiane tutaj fotki z profilu nikona na fb, gdzie polowa byla zachlapana olejem. jak juz pisalem to puszka glownie amatorska i zapewne wiekszosc posiadaczy uzywa tylko z kitem, a jak wykazaly moje fotki z nim raczej nie widac problemu AF, pojawia sie on dopiero przy jasnych szklach.
mysiasty
30-03-2011, 12:33
To co? Jeśli problem jest marginalny to ludzie tracą prawa do sprzętu ktory powinien działac poprawnie ??? "niezadowolonych " hehehe dobre...
a moze orientujecie sie jak zakupilem aparat w mediamarkt pod koniec stycznia to moge zarzadac wymiany na inny egzemplarz czy musze sie bawic z gwarancja ktora BTW mam nie podbita...moze to glupie pytanie ale nie mialem przyjemnosci w swoim zyciu uczestniczyc w tej calej machinie naprawy gwarancyjnej
woytec60
30-03-2011, 12:45
No i masz rozwiązanie problemu. Czujnik AF musi być mocno chlapany olejem, żeby AF dobrze działał. :wink:
Coraz ciekawsze wnioski się pojawiają. :mrgreen:
Ten wątek jest niesamowity!
Czytam codziennie z wypiekami na policzkach i gdyby nie to, że dotyczy żywej tkanki użytkowników tego forum to powiedziałbym, że czyta się lepiej od Crichtona i Grishama razem wziętych i proszę o dalszy ciąg ;)
PS
Byłem w ostatni weekend w Berlinie i mam całkiem fajne fotki ze swojego D90.
To puszka jeszcze bardziej amatorska ale odsetek nietrafionych nim fotek można mierzyć w promilach.
a moze orientujecie sie jak zakupilem aparat w mediamarkt pod koniec stycznia to moge zarzadac wymiany na inny egzemplarz czy musze sie bawic z gwarancja ktora BTW mam nie podbita...moze to glupie pytanie ale nie mialem przyjemnosci w swoim zyciu uczestniczyc w tej calej machinie naprawy gwarancyjnejWitaj nie wiem jak jest w MM, ale w saturnie masz tydzień an sprawdzenie sprzętu, jeżeli jest okej podbijasz gwarancje, jeżeli nie wymiana od reki, podejrzewam, że w MM może być tak samo bo to są te same sklepy.
Witaj nie wiem jak jest w MM, ale w saturnie masz tydzień an sprawdzenie sprzętu, jeżeli jest okej podbijasz gwarancje, jeżeli nie wymiana od reki, podejrzewam, że w MM może być tak samo bo to są te same sklepy.
a jesli minal wiecej niz tydzien? chyba zadzwonie i sie zapytam u zrodla
pentacon
30-03-2011, 13:08
goores
W MM krakowskim gwarancję z tego co pamiętam możesz podbić do roku, albo nawet do dwóch lat. Sam na sony nexa podbijałem po 3 miesiącach. Nawet paragon możesz zamienić na fakturę po 3 miesiącąch u nich.
jacek.ok
30-03-2011, 13:40
Wg mnie to moga nie byc odsetki, tylko poprostu wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ze moga miec zwalone cos w aparacie, o czym swiadcza wstawiane tutaj fotki z profilu nikona na fb, gdzie polowa byla zachlapana olejem. jak juz pisalem to puszka glownie amatorska i zapewne wiekszosc posiadaczy uzywa tylko z kitem, a jak wykazaly moje fotki z nim raczej nie widac problemu AF, pojawia sie on dopiero przy jasnych szklach.
To albo na rynek amerykanski ida inne aparaty albo oni wszyscy uzywaja tylko zestawow KIT:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=getItemDetail&Q=&sku=735002&is=REG&si=rev#anchorToReadReviews
http://www.amazon.com/Nikon-D7000-DX-Format-3-0-Inch-Body/product-reviews/B0042X9LC4/ref=sr_cr_hist_all?ie=UTF8&showViewpoints=1
Jak dokladnie poczytasz to jest tam wielu semi-pro, ktorzy uzywaja glownie jasnych obiektywow....
kurcze ja chyba musze sobie zablokowac to forum ;) kazdego dnia tu wchodze czytam i ma radosc z posiadania d7k juz jest rowna zeru! a nawet ponizej zera.....
mysle czy nie sprzedac d7k i wyminic na d300s..... echh ide lepiej poczytac o wadach d300s :)
Czytając posty przypomniała mi się jedna rzecz w moim D7k,a mianowicie kiedy już wykadrowałem fotkę i wcisnąłem przycisk do połowy żeby zablokować ostrości,to po wciśnięciu przycisku do końca przed pstryknięciem w wizjerze zawsze widziałem jak by obraz podnosił się lekko do góry(takie drżenie) może to ma wpływ,sprawcie w swoich puszkach
Najprawdopodobniej to tylko efekt działania stabilizacji.
DominikGSI
30-03-2011, 14:34
To albo na rynek amerykanski ida inne aparaty .....
Cicho, bo zaraz znowu się zacznie jakim to jesteśmy trzecim światem i jakie to odpadki produkcyjne dostajemy :D :D
Już ze 400 stron temu była taka dyskusja :D
To albo na rynek amerykanski ida inne aparaty albo oni wszyscy uzywaja tylko zestawow KIT:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=getItemDetail&Q=&sku=735002&is=REG&si=rev#anchorToReadReviews
http://www.amazon.com/Nikon-D7000-DX-Format-3-0-Inch-Body/product-reviews/B0042X9LC4/ref=sr_cr_hist_all?ie=UTF8&showViewpoints=1
Jak dokladnie poczytasz to jest tam wielu semi-pro, ktorzy uzywaja glownie jasnych obiektywow....
Rozumiem, ze przeczytales tam wszystkie opinie od A do Z i masz pewnosc, ze wszyscy sa happy ? :)
Pozatym prawda jest tez taka, ze nie kazdy posiadacz musi sie udzielac w internecie, tak samo jak nie kazdy posiadacz jakiegos auta udziela sie forum fanowskim danego modelu.
Ustawilem AF-A i pomiar ostrosci na tryb 3D w praktyce wyglada to tak ze celuje srodkowym punktem w obiekt ktory chce miec ostry, gdy przekadrowuje AF sledzi polozenie wczesniej ustalonego punktu...wyczytalem na jakims hamerykanskim forum ze jest to najpewniejsze ustawienie dla nikona d7000 i musze stwierdzic ze DZIALA!!! narazie nic sie nie myli
Zeby nie bylo, ze wrzucam tylko fotki z jakiegos marnego nic ni ewnoszacego do tematu kita, postanowilem zamontowac cos jasniejszego. Wnioski wyciagajcie sami.
Wszystkie fotki na AF-S, centralny punkt. Robione podczas zakupow, wiec nie za jasno, swiatlo swietlowkowe.
Nikkor 50 f/1.8D
f1.8, 1/50, ISO 100
http://img220.imageshack.us/img220/3644/dsc3997.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/1049/dsc3998.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/2272/dsc3999.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/9872/dsc4001.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/8161/dsc4002n.jpg
f2.8, 1/50, ISO 100
http://img845.imageshack.us/img845/3190/dsc4003y.jpg
Nikkor 35 f/1.8G
f1.8, 1/50, ISO 100
http://img219.imageshack.us/img219/9135/dsc4004.jpg
http://img860.imageshack.us/img860/7427/dsc4005.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/5249/dsc4006y.jpg
f2.8, 1/40, ISO 100
http://img171.imageshack.us/img171/2755/dsc4008n.jpg
Sigma 85 f/1.4
f2.8, 1/60, ISO 100
http://img59.imageshack.us/img59/8611/dsc4013x.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/793/dsc4014d.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/7647/dsc4012g.jpg
f1.4, 1/250, ISO 100
http://img232.imageshack.us/img232/3715/dsc4017l.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/3295/dsc4018.jpg
I cos ciemniejszego:
Sigma 70-300 f/4-5.6
f4.8, 1/60, ISO 100, 112mm
http://img402.imageshack.us/img402/6747/dsc4023.jpg
f4.5, 1/60, ISO 100, 95mm
http://img24.imageshack.us/img24/7387/dsc4024n.jpg
Wnioski wyciagajcie sami.
Jeden wniosek - za długie czasy naświetlania. Poza tym wydaje się być ok.
jacek.ok
30-03-2011, 16:18
Rozumiem, ze przeczytales tam wszystkie opinie od A do Z i masz pewnosc, ze wszyscy sa happy ? :)
Pozatym prawda jest tez taka, ze nie kazdy posiadacz musi sie udzielac w internecie, tak samo jak nie kazdy posiadacz jakiegos auta udziela sie forum fanowskim danego modelu.
Ty rowniez mozesz poczytac...
Zawsze zaczynam od najbardziej negatywnych....
To jest tylko minimalny przekroj posiadaczy...Gdyby z nimi zmieszac tych poslkich tutaj co znalezli te wady to wyszloby, ze ilosc wadliwych D7000 stanowi mniej niz kilka procent...a to przeciez nie kazdy zadowolony posiadacz sie udziela i daje swoje recenzje....
Reasumujac...Ja kompletnie ignoruje opisane wyzej problemy i ta puszke w kwietniu kupuje. Nie dlatego, ze nie wierze w opisane przypadki ale trzeba sie samemu przekonac a nie sugerowac kilkoma uzytkownikami wsrod setek tysiecy zadowolonych (czytaj pewnie nie znajacych sie i majacych ciemne szkla)....Gdyby problem byl globalny i masowy juz dawno bylby recall...
Jeden wniosek - za długie czasy naświetlania. Poza tym wydaje się być ok.
dokladnie 1/60 dla 85 mm czy dla 115mm to troche za wolno, reka mogla zadrżeć
Zeby nie bylo, ze wrzucam tylko fotki z jakiegos marnego nic ni ewnoszacego do tematu kita, postanowilem zamontowac cos jasniejszego. Wnioski wyciagajcie sami.
Wszystkie fotki na AF-S, centralny punkt. Robione podczas zakupow, wiec nie za jasno, swiatlo swietlowkowe.
Nikkor 50 f/1.8D
f1.8, 1/50, ISO 100
f2.8, 1/50, ISO 100
Nikkor 35 f/1.8G
f1.8, 1/50, ISO 100
f2.8, 1/40, ISO 100
Sigma 85 f/1.4
f2.8, 1/60, ISO 100
f1.4, 1/250, ISO 100
I cos ciemniejszego:
Sigma 70-300 f/4-5.6
Brak ostrości prawie na wszystkich fotkach:???:
Faktycznie moglem ustawic wyzsze ISO i dac krotsze czasy, ale to tak na szybko bylo robione i nie myslalem.
W weekend sa jakies warsztaty portretowe w poznaniu ktore organizuje bodajze Sigma, maja byc wszystkie lepsze szklielka do potestowania. Jak sie uda to sie wybiore i porobie na spokojnie jakies fotki.
Czy ktoś mógłby zrobić taki test zrobić zdjęcie przy pomocy AF a potem spróbował ustawić ostrość ręcznie. Zmierzam do tego czy aparat po ustawieniu ostrości potwierdza to "kropką", i czy przy ustawieniu ręcznym "na oko" pokrywa się to z kropką. Nie wiem czy mnie rozumiecie- jeżeli zdjęcie z autofocusem będzie nieostre, a będzie można zrobić zdjęcie "ręcznie"( i aparat nie będzie potwierdzał w tym momencie kropką) to może to oznaczać, że AF sobie nie radzi. Może sprawdzić czy ręczne doostrzanie poprawia efekt(czy jest to widoczne w wizjerze). Może zarówno zdjęcia z AF jak i "ręczne" będą nieostre, to sugerowało by złe położenie lustra w tym momencie(tej serii zdjęć skoro problem występuje "falowo"). Mam nadzieje, że mnie zrozumieliście :)
u mnie pokrywa sie idealnie ale tak jak pisalem wczesniej aktualnie( tzn. dzis od 11:00) nie mam problemow z AF
andrzejek
30-03-2011, 16:53
Problem jest marginalny...W USA pomimo, ze aparat jest w ofercie od jesieni nadal wystepuja problemy z jego zakupem.Gdyby byla wada fabryczna pierwszym rynkiem ktory by zareagowal jest wlasnie USA..Nie jest prawda, ze caly model D7000 posiada wspomniana wyzej wade....To sa odsetki niezadowolonych...Przy zakupie kompletnie nie sugerowalbym sie tym narzekaniem...
Hmmm.
fotouśmieszek
30-03-2011, 16:56
No wlasnie zareagowal;) Pogadaj ze sprzedawca znanego sklepu na Manhattanie.Czy jestes na tyle naiwny wierzac,ze gdyby nie bylo problemow to by.....zabraklo d7k w jakims sklepie? Z powodu nadmiernego popytu?? W kapitalizmie SIE sprzedaje;)))))) No pomyśl dlaczego OD POCZATKU sa z ta puszka trudnosci.A to chłonny i wymagajacy rynek,prawda?
andrzejek
30-03-2011, 17:04
[
Reasumujac...Ja kompletnie ignoruje opisane wyzej problemy i ta puszke w kwietniu kupuje. Nie dlatego, ze nie wierze w opisane przypadki ale trzeba sie samemu przekonac a nie sugerowac kilkoma uzytkownikami wsrod setek tysiecy zadowolonych (czytaj pewnie nie znajacych sie i majacych ciemne szkla)....Gdyby problem byl globalny i masowy juz dawno bylby recall...[/QUOTE]
Niewierny Tomasz, nie wierzy kolegom,
wtedy uwierzy, gdy los dotknie jego......))))))....................
jacek.ok
30-03-2011, 17:09
No wlasnie zareagowal;) Pogadaj ze sprzedawca znanego sklepu na Manhattanie.Czy jestes na tyle naiwny wierzac,ze gdyby nie bylo problemow to by.....zabraklo d7k w jakims sklepie? Z powodu nadmiernego popytu?? W kapitalizmie SIE sprzedaje;)))))) No pomyśl dlaczego OD POCZATKU sa z ta puszka trudnosci.A to chłonny i wymagajacy rynek,prawda?
Tak...Bylem w B&H i rozmawialem ze sprzedawca....Brak wynika z tego, ze co dostana zamowienie to natychmiast sie rozchodzi...Na zamowieniach on line jest ciagle Temporarily out of stock..I tak sie dzieje praktycznie od pazdziernika....Ten aparat jest hitem i sprzedaje sie rewelacyjnie...W Polsce potanial chyba o ladne 700zl..W USA ani centa od premiery....
W Adorama to samo:
We ran out of this Item Temporarily.
Please note: You can order this now and have us ship it as soon as it arrives.
We will not charge your card for any backordered items, until it is ready to actually ship.
Po prostu jest maga popyt na ten model....
Tak...Bylem w B&H i rozmawialem ze sprzedawca....Brak wynika z tego, ze co dostana zamowienie to natychmiast sie rozchodzi...Na zamowieniach on line jest ciagle Temporary out of stock..I tak sie dzieje praktycznie od pazdziernika....Ten aparat jest hitem i sprzedaje sie rewelacyjnie...W Polsce potanial chyba o ladne 700zl..W USA ani centa od premiery....
Skoro popyt aż tak przewyższa podaż niech się cieszą w USA że cena nie urosła :mrgreen:
jacek.ok
30-03-2011, 17:36
Skoro popyt aż tak przewyższa podaż niech się cieszą w USA że cena nie urosła :mrgreen:
Normalnie juz dawno by spadla...a tymczasem z tak wielkiego popytu stoi na poziomie $1200..A taka Adorama tworzy sztuczna okazje i daje Instant rebate $100 od ...$1399....I sprzetu nadal nie mozna kupic....W Polsce wychodzi taniej niz w USA...I jest gwarancja na 2 lata ....-;)
fotouśmieszek
30-03-2011, 17:37
Tak...Bylem w B&H i rozmawialem ze sprzedawca....Brak wynika z tego, ze co dostana zamowienie to natychmiast sie rozchodzi...Na zamowieniach on line jest ciagle Temporarily out of stock..I tak sie dzieje praktycznie od pazdziernika....
Po prostu jest maga popyt na ten model....
a mnie "ktoś" powiedzial,ze PODOBNO (pewnie to plotka) w pazdzierniku mieli duze zapasy,jak to zwykle na poczatku i....musieli "przefiltrowac" bo dbaja o reputacje.I z powodu tego filtrowania (technical support) zrobil sie korek do dzisiaj,bo część puszek wraca ze wsparcia technicznego.A oficjalnie sprzedaje sie tak,ze ciągle brakuje,bo tylko czesc jest "odfiltrowana".A poza tym przy inauguracji nowej puszki maja 3 miesieczny zapas.A jednak odrazu brakowalo.Weź ogarnij lekko rynek US:czy tam kiedykolwiek czegos brakowalo przez pare miesiecy OD POCZATKU? Amerykanie nie rezygnuja z kasy.Sklepy na Manhattanie maja dwa zrodla:nikon USA i grey import.I co? i by odpuscili? Moze jednak cos Ci powie friend z B&H:)) Adorama ma to samo,chociaż lepiej daje radę...
ulmus102
30-03-2011, 17:43
Nikkor 50 f/1.8D
f1.8, 1/50, ISO 100
f2.8, 1/50, ISO 100
Nikkor 35 f/1.8G
f1.8, 1/50, ISO 100
f2.8, 1/40, ISO 100
Sigma 85 f/1.4
f2.8, 1/60, ISO 100
f1.4, 1/250, ISO 100
I cos ciemniejszego:
Sigma 70-300 f/4-5.6
qualin dla mnie ostre jest tylko jedno zdjęcie na czasie 1/250. Reszta niestety mydło
jacek.ok
30-03-2011, 17:52
a mnie "ktoś" powiedzial,ze w pazdzierniku mieli duze zapasy,jak to zwykle na poczatku i....musieli "przefiltrowac" bo dbaja o reputacje.I z powodu tego filtrowania (technical support) zrobil sie korek do dzisiaj,bo część puszek wraca.A oficjalnie sprzedaje sie tak,ze ciągle brakuje,bo tylko czesc jest "odfiltrowana".A poza tym przy inauguracji nowej puszki maja 3 miesieczny zapas.A jednak odrazu brakowalo.Weź ogarnij lekko rynek US:czy tam kiedykolwiek czegos brakowalo przez pare miesiecy OD POCZATKU? Amerykanie nie rezygnuja z kasy.Sklepy na Manhattanie maja dwa zrodla:nikon USA i grey import.I co? i by odpuscili? Moze jednak cos Ci powie friend z B&H:)) Adorama ma to samo,chociaż lepiej daje radę...
To nie jest prawda co piszesz....Tego aparatu nie kupisz w zadnym sklepie w NYC od reki...Jak pisalem...Chcialem go kupic bedac w NYC ostatnio i pejsaty tlumaczyl mi, ze jedyna szansa jest ustawic sie w kolejke on-line i czekac na zamowienie....D7000 to byl aparat 2010 roku w USA...Jesienia nie bylo mowy go kupic tak samo jak i dzis....
To, ze amerykanie nie rezygnuja z kasy masz na przykladzie produktow Apple....Na iPad2 czeka sie obecnie 4-6 tygodni....
qualin dla mnie ostre jest tylko jedno zdjęcie na czasie 1/250. Reszta niestety mydło
Przejrzalem wszystkie i faktycznie, to zapewne wina czasu naswietlania za duzego przy reszcie, tak to jest jak zona obok marudzi, ze chce juz isc i pyta po co tyle fotek robie, przeciez zrobilem jedno i powinno mi wystarczyc :P
ulmus102
30-03-2011, 18:21
hehe, wytłumacz jej że męczy cię bakcyl robienia fot. Jak go poczujesz to nic sie nie liczy :D
fotouśmieszek
30-03-2011, 18:21
To nie jest prawda co piszesz....Tego aparatu nie kupisz w zadnym sklepie w NYC od reki...Jak pisalem...Chcialem go kupic bedac w NYC ostatnio i pejsaty tlumaczyl mi, ze jedyna szansa jest ustawic sie w kolejke on-line i czekac na zamowienie....D7000 to byl aparat 2010 roku w USA...Jesienia nie bylo mowy go kupic tak samo jak i dzis....
To, ze amerykanie nie rezygnuja z kasy masz na przykladzie produktow Apple....Na iPad2 czeka sie obecnie 4-6 tygodni....
ze go nie ma w sprzedazy to sie przeciez zgadzamy.ja pisalem dlaczego go nie ma;) a iPad to osobna historia.jego kreator umierajacy chcial wypchnac to cudo jak najszybciej.a Koreanczycy juz gonili....
mikethedog
30-03-2011, 19:13
Przede wszystkim pragnę się przywitać:)
Muszę przyznać, że czytam wątek z dużym zainteresowaniem ponieważ zastanawiam się nad zakupem dodatkowej puszki. Podstawą jest wideo, które chciałbym wykorzystać do nagrywania krótkich (maksymalnie kilkunastominutowych reportaży). Nie ukrywam także, że byłaby ona zapasowym aparatem dla mojego (wciąż;)) wspaniałego d700. Jednak... no właśnie, problemy z AF wydają się być dość blokujące zakup (póki co). Mam nadzieję, że faktycznie może być to kwestia jedynie softu i któraś z kolejnych łatek wyeliminuje problem lub nikon weźmie się w garść i naprawi to co schrzanił.
Co do dywagacji na temat sprzedaży aparatu w stanach - amerykanie solidarnie z resztą świata postawieni zostali przed faktem problemów z af.
Tutaj (link poniżej) koleś również wspomina o legendarnych już problemach, a warto zaznaczyć, że dostał puszkę od nikona. Zatem nawet sprzęt, który oni przygotowują do testów nie jest wolny od wad, oby do czasu.
Trzymam kciuki za was, którzy już się zdecydowali na zakup a teraz zmagają się z serwisem.
http://www.youtube.com/watch?v=1Q9yAM9CRpI&feature=player_embedded#at=3021
Zaczyna mówić o AF około 20 minuty.
http://www.youtube.com/watch?v=1Q9yAM9CRpI&feature=player_embedded#at=3021
Zaczyna mówić o AF około 20 minuty.
No dokładnie -opisuje ten sam problem, z którym mam do czynienia.
Przy okazji o samym nagraniu, prawdopodobnie zrobionym właśnie D7k -od 20 min ustawiłem i dokładnie widać jak idiotycznie pracuje światłomierz (zbyt czuły, bez odpowiedniej bezwładności przy filmach), co chwila jaśniej, ciemniej........
mikethedog
30-03-2011, 19:50
Przy okazji o samym nagraniu, prawdopodobnie zrobionym właśnie D7k -od 20 min ustawiłem i dokładnie widać jak idiotycznie pracuje światłomierz (zbyt czuły, bez odpowiedniej bezwładności przy filmach), co chwila jaśniej, ciemniej........
Właśnie już kilka razy to widziałem. Jak wygląda sytuacja z blokadą ekspozycji w trybie video? Można zablokować i cieszyć się płynnym (w sensie nie mrugającym) nagraniem przez kilka minut? Chodzi mi głównie o to, czy będę zmuszony trzymać guzik przez cały czas?
Wydaje mi sie, czy na tej focie jest lekki BF ? (ISO 800, 1/1250, f4.8)
http://img38.imageshack.us/img38/1476/dsc4097t.jpg
Celowane AF-S centralny punkt w srodek twarzy i przekadrowane.
Mam kilka tak nieostrych zdjec z dzisiejszego spaceru.
jacek.ok
30-03-2011, 20:01
ze go nie ma w sprzedazy to sie przeciez zgadzamy.ja pisalem dlaczego go nie ma;) a iPad to osobna historia.jego kreator umierajacy chcial wypchnac to cudo jak najszybciej.a Koreanczycy juz gonili....
D7000 to bedzie moj pierwszy od 20 lat zakup aparatu poza USA....Ironia losu....w USA musialbym na niego czekac . A w Polsce kupie od reki i do tego wychodzi mi, ze nawet taniej...Baaa...Bede mial w EU gwarancje na 2 lata , a w USA tylko rok....-;)
Patrze, ze nawet obiektywy sa w Polsce juz tansze....Byloby to dziwne gdyby dolar byl drogi ale tak nie jest....Dziwna sytuacja sie zrobila...
Wracajac do tematu wyzej to jest wiele produktow na ktore jest backorder....W przypadku D7000 nie bylo zadnych zapasow i od premiery w pazdzierniku tego aparatu normalnie nie bylo mozna kupic....
Władca Pixeli
30-03-2011, 20:01
Przyczyna może być całkowicie inna. Od kilku lat w USA zatrudniają coraz więcej idiotów na wyższych stanowiskach, którzy nie mają pojęcia co robić, co zamawiać i coraz trudniej jest kupić wiele podstawowych artykułów.
Możesz wierzyć lub nie ale od wielu tygodni nie mogą kupić lamp pilotowych do fleszy studyjnych, czy wielu innych podstawowych rzeczy.
kamoreks
30-03-2011, 20:03
D7000 to bedzie moj pierwszy od 20 lat zakup aparatu poza USA....Ironia losu....w USA musialbym na niego czekac . A w Polsce kupie od reki i do tego wychodzi mi, ze nawet taniej...Baaa...Bede mial w EU gwarancje na 2 lata , a w USA tylko rok....-;)
Patrze, ze nawet obiektywy sa w Polsce juz tansze....Byloby to dziwne gdyby dolar byl drogi ale tak nie jest....Dziwna sytuacja sie zrobila...
Wracajac do tematu wyzej to jest wiele produktow na ktore jest backorder....W przypadku D7000 nie bylo zadnych zapasow i od premiery w pazdzierniku tego aparatu normalnie nie bylo mozna kupic....
Jacek.ok czemu chcesz go kupić, jak będziesz potem płakał/żałował/zdepczesz go w zależności od portfela i psychiki.
mszumlas
30-03-2011, 20:11
Tak się napaliłem na D7000, że zacząłem odkładać pieniądze na body - dobre opinie na optyczne i na innych portalach (mówię o testach) przekonały mnie do kupna D7k. No i stało się :) przeczytałem ten wątek i w sumie cieszę się z tego - zakup muszę przełożyć. Mam nadzieję, że może kolejne modele D7K po zjechaniu z taśmy produkcyjnej ;) będą mniej wadliwe... Jednym słowem porażka z tym aparatem.
Szczerze współczuję wszystkim, którzy pisali tu o swoich problemach z tym body. Ja mam D80 i w sumie nie jest zły aparacik. Jedyny problem to BF z kitem 18-70 na szerszym kącie a tak to hula aż miło :)
Właśnie już kilka razy to widziałem. Jak wygląda sytuacja z blokadą ekspozycji w trybie video? Można zablokować i cieszyć się płynnym (w sensie nie mrugającym) nagraniem przez kilka minut? Chodzi mi głównie o to, czy będę zmuszony trzymać guzik przez cały czas?
Możesz raz wcisnąć blokadę i nie trzymać przycisku :-) Tylko trzeba odpowiednie opcje w menu ustawić.
http://www.youtube.com/watch?v=Rwa1l1taiJo&hd=1 -wszystkie sekwencje z blokadą ekspozycji właśnie.....