Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
gadzeciarz
22-12-2010, 23:55
RTVagd i czekałem na body 4 tygodnie w przedsprzedaży.Raty sztuk 10 .
Warto było poczekać,dali mi czas na testowanie aparata ze swoimi obiektywami i w sklepie oraz 10 dni po za nim.
Okazało się że jest o.k.
Nowy soft lekko koryguje białe punkty opisywane w innym wątku przy czasach 20s 30s iso 100, oraz znacznie redukuje ich ilość. (Można je dostrzec po znacznym powiększeniu zdjęcia)
Bartekolo
23-12-2010, 00:23
RTVagd i czekałem na body 4 tygodnie w przedsprzedaży.Raty sztuk 10 .
Warto było poczekać,dali mi czas na testowanie aparata ze swoimi obiektywami i w sklepie oraz 10 dni po za nim.
Okazało się że jest o.k.
Nowy soft lekko koryguje białe punkty opisywane w innym wątku przy czasach 20s 30s iso 100, oraz znacznie redukuje ich ilość. (Można je dostrzec po znacznym powiększeniu zdjęcia)
Hm Fajne te raty. A powiedzmy jak bym kupował D7000 np. z 35/1.8 i karte to tez mogę brać raty 10x0%? Dodatkowo od razu bym im wpłacił 3tysie to za resztę mi ratę rozłożą bezprocentową ??
Ja w Euro bralem na 30x0%.
Witam.
Chciałbym zapytać czy może ktoś sie orientuje czy na rynek USA modele d7000 są lepiej wykonane czy też trafiają sie takie wpadki jak na naszym rynku? Pytam bo mam mozliwość by mi znajomy go kupił i przesłał z za "wielkiej wody", bo cena jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna niż u nas (1k $ z kitem!)
Wszystkie D7000 pochodza z tej samej fabryki w Tajlandii. Jakość na wszystkich rynkach musi być ta sama, bo firma daje gwarancję, a ostatnio u nas nawet na dwa lata. A cena bardzo atrakcyjna, tylko sprawdź czy nie jest to czasem D90, bo wbrew obiegowym opiniom to ceny sprzętu foto w USA są bardzo stabilne, a to z powodu braku skoków kursów walut. Ostatnia cena za D7000 z 18-105 to ok. 1500 USD i taka się utrzymuje od początku. Chyba że mówisz o cenie ulicznej, ale wtedy można kupić np. cegłę opakowaną w firmowe pudełko.
Wszystkie D7000 pochodza z tej samej fabryki w Tajlandii
Produkcja faktycznie może być w jednym miejscu lecz kontrola jakości to już zupełnie inna sprawa i na niektóre rynki mogą wysyłać egzemplaże nie do końca dopracowane (niektóre firmy prowadzą takie praktyki np. firmy kosmetyczne czy chemii gospodarczej)
Chyba że mówisz o cenie ulicznej, ale wtedy można kupić np. cegłę opakowaną w firmowe pudełko.
Znajomy mówił , że był w dobrym sklepie foto na Manhattanie, więc myślę iż w opakowaniu firmowym cegły nie znajdzie.;)
Mario__S
23-12-2010, 10:07
Mój d7k też hula aż miło. Body kupowałem w UK i zaczyna się od nr.7401***, może komuś to pomoże w ewentualnym wyborze.
Oj przyda się, czyli szukamy body z wysokimi numerami serii. Grubo powyżej 33***** i 34*****, na które w nikonrumors narzekają użytkownicy.
panoramix
23-12-2010, 10:22
Posłuchajcie, mam problem z moją D90-tką. I nie tylko moją, bo ten sam problem widzę na zdjęciach zamieszczanych przez innych forumowiczów. Chodzi mi o to, że zdjęcia wykonane tym aparatem są na ogół permanentnie nieostre. Ja już prawie w ciemno mogę orzec: "D90", kiedy otwiera mi się zdjęcie na forum, jeszcze zanim sprawdzę EXIF. A szczególnie to widać, gdy jest mało światła.
momo200, weź nie spamuj we wszystkich wątkach. Załóż sobie swój temat i grzecznie czekaj na odpowiedź.
No chyba, że chcesz koniecznie banana od moda.
DominikGSI
23-12-2010, 11:39
Oj przyda się, czyli szukamy body z wysokimi numerami serii. Grubo powyżej 33***** i 34*****, na które w nikonrumors narzekają użytkownicy.
Polska dystrybucja to pula numerowa 6******, także raczej nie trafisz na serie 3******, no chyba, że kupisz z pierwszych dostaw dla USA.
DominikGSI
23-12-2010, 11:43
Produkcja faktycznie może być w jednym miejscu lecz kontrola jakości to już zupełnie inna sprawa i na niektóre rynki mogą wysyłać egzemplaże nie do końca dopracowane
Dobre :D Tylko jeśli na te "gorsze" rynki czyli do USA i Niemiec poszły nie do końca dopracowane egzemplarze, to gdzie trafiły te dobre? :-)
Dobre :D
Po co ten sarkazm? Każda fabryka ma kontrolę jakości, trafiają się egzemplarze trzymające wzorowo założone przez konstruktorów normy, jak również i takie co to od tych norm odstają. Jeśli sądzisz, że te pierwsze trafią do Polski to chyba żyjesz w jakiejś krainie wyobraźni.
Tylko jeśli na te "gorsze" rynki czyli do USA i Niemiec poszły nie do końca dopracowane egzemplarze, to gdzie trafiły te dobre? :-)
Dasz sobie głowę uciąć, że były jakieś "dobre"? Do takich Stanów czy Rzeszy pewnie poszły najlepsze, ale to nie znaczy że, obiektywnie rzecz biorąc, były dobre.
6010XXX -nr seryjny mojego D7000. Dystrybucja niemiecka.
Mario__S
23-12-2010, 14:39
O kurcze, to pomyśł z szukaniem wysokiej serii upadł.
Swoją drogą trafiają się jednak dobre sztuki, na Flickr jest dosyć pokaźna galeria poprawnych ostrych zdjęć z D7000.
moonrage
23-12-2010, 14:41
Ja mam tak samo jak Fatman, przypominam, że kupiłem w EURO
Bartekolo
23-12-2010, 14:42
Wysłałeś już do serwisu? Jeśli by działał po :naprawie" tak jak przez chwile po wgraniu nowego softu - " taki mały D3" jak to nazwałeś to nic do szczęścia więcej nie trzeba:smile:.
Nieeee, Święta, Sylwester a ja bym został bez zabaweczki do filmowania :-)
W styczniu dopiero ;-)
A teraz coś z cyklu "D7000 Sztuczki i kruczki"
Jeśli wasz D7000 nagle przestał trafiać z ostrością tam gdzie trzeba to wyłączcie go, odepnijcie na chwilę obiektyw, ponownie podłączcie obiektyw i włączcie aparat. Wszystko powinno wrócić do normy i aparat powinien znowu trafiać z ostrością tam gdzie trzeba :-)
............. to oczywiście w ramach humoru/żartu, z tym że u mnie działa........ wczoraj tak zrobiłem i nagle z D7000 + 35 1.8 powstał idealny duet, trafiający w punkt praktycznie za każdym razem. Dziś testowałem dziada z N14-24 2.8 i N180 2.8. Trafia idealnie.
Magia. Wspominałem już o tym.
Jak odbiorę dziada z serwisu to oczywiście zdam dokładną relację........
Zobaczymy jak będzie działał mój po gruntownej kalibracji w serwisie, bo ... w dniu dzisiejszym dowiedziałem się że mój D7000 został już wysłany przez serwis i dzisiaj go będę miał. Powiedzieli, że wymieniana była matryca, mapowane pikseli, wgrywany nowy soft i w związku z wymianą matrycy została właśnie przeprowadzona gruntowana kalibracja body.
Ooooo gratulacje w takim razie :-) Dobrze, że udało się przed świętami :-) W takim razie czekam na info jak będzie z Twoją sztuką.
DominikGSI
23-12-2010, 15:13
Po co ten sarkazm? Każda fabryka ma kontrolę jakości, trafiają się egzemplarze trzymające wzorowo założone przez konstruktorów normy, jak również i takie co to od tych norm odstają. Jeśli sądzisz, że te pierwsze trafią do Polski to chyba żyjesz w jakiejś krainie wyobraźni.
Hehe. Następny mądrala co nie wierzy w to, że w Polsce można kupić tak samo sprawny produkt jak w każdym innym kraju. :-) Twoje założenie, że do Polski trafiają tylko egzemplarze odstające od normy jest po prostu głupie :lol:
Przykład D7000 doskonale tego dowodzi. Rynek amerykański, o który Nikon najbardziej dba dostał tak samo lepsze i gorsze sztuki jak Polska czy Niemcy.
[...]A teraz coś z cyklu "D7000 Sztuczki i kruczki"
Jeśli wasz D7000 nagle przestał trafiać z ostrością tam gdzie trzeba to wyłączcie go, odepnijcie na chwilę obiektyw, ponownie podłączcie obiektyw i włączcie aparat. Wszystko powinno wrócić do normy i aparat powinien znowu trafiać z ostrością tam gdzie trzeba :-)
Magia.
Jak odbiorę dziada z serwisu to oczywiście zdam dokładną relację........
a) Trik znany z watku o Canonie 5D II - ten aparacik tez miewa takie problemy. Ciekawe czy przyczyna nie jest zle dokrecony bagnet lub mechanizm zapinania szkla ;-)
b) W jakim jezyku bedziesz pisal opis usterek dla niemieckiego serwisu? Szprechasz? Czy uzyjesz ponglisha? :-D
Hehe. Następny mądrala co nie wierzy w to, że w Polsce można kupić tak samo sprawny produkt jak w każdym innym kraju. :-) Twoje założenie, że do Polski trafiają tylko egzemplarze odstające od normy jest po prostu głupie :lol:
Przykład D7000 doskonale tego dowodzi. Rynek amerykański, o który Nikon najbardziej dba dostał tak samo lepsze i gorsze sztuki jak Polska czy Niemcy.
Nie jest to takie głupie stwierdzenie, prawdą jest to, że Polska jest traktowana jako "prawie" trzeci świat, oczywiście jeżeli już coś tu dotrze to raczej producent stara się aby działało ale często produkty sprzedawane w naszym pięknym kraju są okrojone.
Przykład:
Mój znajomy kupował niedawno seata leona (w salonie) i niby wszystko fajnie i cacy ale kluczyki już były 2 a nie 3 jak w Niemczech, mało tego trochę tandetne, w niemieckich wersjach są dostarczane zamykane jak brelok w Polsce nie... i jeszcze było kilka takich drobiazgów o których mi mówił ale teraz już nie pamiętam, a nie chcę wymyślać.
Niby to pierdoły nic nie znaczące ale świadczy to o tym, że nie jesteśmy traktowani na równi z innymi państwami zachodnimi... Kupując nową Mazdę z nawigacją za 8tyś zł nie ma tam języka polskiego! (teraz podobno ma się to zmienić ale nie wiem kiedy).
Jest masa takich rzeczy niby drobnych ale świadczących o tym, że Polska jest traktowana trochę po macoszemu.
Postaram się dotrzeć do nich za pomocą obrazu ;-)
;-)
Kogoś się znajdzie, kto szprecha :-)
Nawet nie wiedziałem, że 5D II można podobnie leczyć..........
Bartekolo
23-12-2010, 16:08
To faktycznie magia:). Ja tam obstawiam że to przez ta kalibracja, która czasami dostaje "rozstroju" i to w niej coś tam szwankuje:). W aparatach jest coraz więcej bajerów, im bardziej złożony układ tym większe prawdopodobieństwo że dzieją się "magiczne" rzeczy ......:).
Bartekolo
23-12-2010, 16:12
Postaram się dotrzeć do nich za pomocą obrazu ;-)
;-)
Kogoś się znajdzie, kto szprecha :-)
Nawet nie wiedziałem, że 5D II można podobnie leczyć..........
I chyba nie tylko. Wspominałem wcześniej ze jakiś czas temu była podobna dyskusja o C50D. Mase ludzi narzekało właśnie na Af na nieskończoność itd. Raz aparat działał idealnie a później jak by magicznie zamieniał się w maszynkę do totka:smile:
gadzeciarz
23-12-2010, 19:50
W Foto kurierze jest test D 7000. wypadł tak "więcej niż bardzo dobry" 86/100.
Porównywali do Canon 60D i Sony Alfa 580.
Bartekolo
23-12-2010, 20:29
Od momentu rezerwacji w EURO ile czekaliście aż aparat przyślą do sklepu?
MarioDeCampes
23-12-2010, 20:41
Tak, ja :smile
i ja :)
MarioDeCampes
23-12-2010, 20:52
... Kupując nową Mazdę z nawigacją za 8tyś zł nie ma tam języka polskiego! ...
Nie ma też języka suomi, tadżyckiego i pewnie jeszcze kilku innych "ogólnoświatowych"
Nie jęcz i nie dramatyzuj.
Nie ma też języka suomi, tadżyckiego i pewnie jeszcze kilku innych "ogólnoświatowych"
Nie jęcz i nie dramatyzuj.
jak masz pisać takie rzeczy to lepiej nie pisz nic
mam pytanko.. bo dopiero co rozpakowałem nikona.. podpiąłem 50mm 1/4, pstrykam kilka próbnych, niby na wizjerze i lcd cacy ale foty zapisują się czarne... jakby pokrywka nadal była na obiektywie.. ktoś tak miał? bo nie wiem co z tym zrobić
juz skapowałem, af normal i działa
MarioDeCampes
23-12-2010, 22:49
jak masz pisać takie rzeczy to lepiej nie pisz nic
Drażni mnie po prostu snująca się niczym smród po majtkach teoria, że jesteśmy narodem "wybranym inaczej" i wszystkie koncerny na całym świecie nie ustają w staraniach, aby uprzykrzyć nam życie i wcisnąć nam możliwie największą ilość bubli.
Moi drodzy, trochę więcej wiary w siebie, proszę.
kolego MarioDeCampes, zarabiamy mniej - płacimy tyle samo lub więcej ! MA BYĆ TEN JĘZYK i MA DZIAŁAĆ jak gdzie indziej a możesz wierzyć lub nie ale na Polskę nie trafiają takie same wersje jak do reszty EU czy USA... dlaczego skoro to kosztuje tyle samo a porównując zarobki musimy ciężej na to pracować??? bo PL jest traktowana jak kraj dawnego bloku wschodniego... a Polaków okradają Polacy - patrz gwarancje w nikon polska czy lista sprzętu profesjonalnego polska vs inne kraje !!
jedź kup np czekoladę czy napoje w Czechach czy na Słowacji a stwierdzisz, że ich nestle produkuje LEPIEJ, WIĘCEJ i niejednokrotnie TANIEJ a to co my mamy w sklepie to jakieś okrojone jest...
Drażni mnie po prostu snująca się niczym smród po majtkach teoria, że jesteśmy narodem "wybranym inaczej" i wszystkie koncerny na całym świecie nie ustają w staraniach, aby uprzykrzyć nam życie i wcisnąć nam możliwie największą ilość bubli.
Teoria? Kup proszek Vizir albo paczkę kawy Jacobs w polskim sklepie, a potem porównaj to z tym co możesz dostać na straganie przywożone z Rzeszy. A potem dalej zaprzeczaj oczywistościom i rzucaj jak mantrę tekst o "teorii spiskowej".
To nie ma nic wspólnego z wiarą w siebie. Jest to raczej zwykłe stwierdzenie faktu.
Przynajmniej kilka razy, na przestrzeni ostatniego roku, słyszałem o takich sytuacjach - i nie od "kolegi, kolegi" - a były to akcje potwiedzone.
Od butów górskich - gorszych na polski rynek - po proszki do prania.
Nie zdziwiłbym się ani trochę, gdyby podobne praktyki dotyczyły także aparatów.
a Polaków okradają Polacy - patrz gwarancje w nikon polska czy lista sprzętu profesjonalnego polska vs inne kraje !!
Nie do końca z tym się zgodzę. Na pewno Nikon Japan wie jak wygląda dystrybucja ich sprzętu w Polsce.
Nie do końca z tym się zgodzę. Na pewno Nikon Japan wie jak wygląda dystrybucja ich sprzętu w Polsce.
tak i dlatego, że polska to kraj dawnego bloku wschodniego na to pozwalają,,,
.
Widać iż jeszcze mało rzeczy miałeś w swoim używaniu z róznych stron swiata!
buzdygan
23-12-2010, 23:46
kiedyś rozmawiały dwie świnie
Jedna mówi do drugiej czy wiesz że hodują nas po to żeby nas zabić i zjeść
WIERZYSZ W TEORIE SPISKOWE!!?
Może już wystarczy. :twisted: To wątek o D7000.
Witam wszystkich
to mój pierwszy post na forum, chciałem jednak podzielić się kilkoma subiektywnymi spostrzeżeniami amatora, który przesiadł się z d90 na d700.
Na plus :
- bardziej naturalne oddanie kolorów skóry,
- cichsza praca lustra i migawki,
- pewniejszy auto WB przy świetle sztucznym,
- zauważalnie niższe szumy przy wysokich iso,
- szybszy AF,
- wygodne pokrętło trybu wyzwalania migawki,
- wreszcie iso 100,
- wreszcie pomiar ze starymi nikkorami AIS AI i wbudowana lampa działa :),
- 100% wizjer,
- dwa sloty na karty,
- wyższa rozdz. filmów,
- "ładniejsze" szumy w cieniach więcej z nich można wyciągnąć,
Na minus :
- fatalna ergonomia uchwytu,
- dźwignia i przycisk pracy AF w jednym - nie chcę krakać ale podobne pomysły w sensie konstrukcyjnym 2w1 np w
F3 kończyły się wypadającym przyciskiem,
- delikatny mechanizm otwarcia pokrywy kart - zdarzyło mi się go otworzyć przy wyciąganiu aparatu z torby,
Osobiście nie zauważyłem w mojej puszce problemów z AF lub też poruszonymi fotkami z nikkor 16-85.
Wyostrzenie jak i poziom kontrastu wydają się mieć niższe wartości niż w domyślnych ustawieniach d90 co oczywiście skorygowałem.
Nie zauważam też jakiejś poważnej różnicy pomiędzy 12 - 16 mpx.
Ogólnie fajny aparacik, dzięki,
pozdrawiam.
oczywiście chodziło mi o porównanie d90 - d7000 sorki za literówkę w poście wyżej :)
Niestety, smutne ale prawdziwe, pogadaj z kimś kto podróżował po europie i sam się dowiesz co do jakości produktów na rynek zachodni, a rynek polski. Przekonałem się o tym na własnej skórze, tak więc czy mi wierzysz czy nie, tym postem kończę tą dyskusję bo odbiega ona coraz bardziej od tematu D7000.
cz4rnuch
24-12-2010, 10:46
Jedna rzecz w tej teorii spiskowej naprawdę mnie dziwi. Skoro tych wszystkich bubli nie wykrywa kontrola jakości, to na Boga skąd wiedzą, które dziadostwo do nas wysłać? Kryształowa kula czy co?
Bartekolo
24-12-2010, 11:33
Mógłby ktoś powrzucać zdjęcia i cropy z D7000 oraz 35/1.8. Właśnie zamówiłem w EURO ten zestaw i nie wiem jakiej ostrości się spodziewać:lol:. Kurcze mam nadzieje że nie będzie takiej akcji jak u kolegi Fatmana z tym AFem. Chociaż znając mojego pecha:???:. Ale co tam.. bede zwracał aparat do skutku:).
Jedna rzecz w tej teorii spiskowej naprawdę mnie dziwi. Skoro tych wszystkich bubli nie wykrywa kontrola jakości, to na Boga skąd wiedzą, które dziadostwo do nas wysłać? Kryształowa kula czy co?
To nie jest teoria, tylko praktyka.
Najprawdopodobniej do nas trafiają "trefne" partie aparatów, czyli partie gdzie statystycznie wykryto więcej odchyłek jakości od założonych norm.
BTW, ręce mi opadają kiedy jakiś "racjonalista" próbuje obalić tzw. teorię spiskową. Za każdym razem, bez wyjątku, robią to od d..py strony, czyli zamiast ustalić czy dane zjawisko faktycznie wystepuje czy nie, zaczynają snuć pseudointelektualne wywody, a ich "dowodem" na obalenie "teorii" spiskowej jest to, że nie potrafili znaleźć motywu czy możliwości technicznych.
Mógłby ktoś powrzucać zdjęcia i cropy z D7000 oraz 35/1.8. Właśnie zamówiłem w EURO ten zestaw i nie wiem jakiej ostrości się spodziewać:lol:. Kurcze mam nadzieje że nie będzie takiej akcji jak u kolegi Fatmana z tym AFem. Chociaż znając mojego pecha:???:. Ale co tam.. bede zwracał aparat do skutku:).A prosze bardzo, d7000+35/1.8 ;-)
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0481.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0514.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0531.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0528.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0499.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0501.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0502.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0532.JPG
Witam. A ja się podzielę porównaniem D90+18-200VRII z D3100+18-55VR. Może i D3100 mam krótko ale już widzę zmiany. Jestem po pierwsze amatorem i nim zostanę. Po drugie to będę miał 1 szkło, no może że kiedyś jakieś powyżej 55mm, więc silnik mi nie potrzebny w body. Narazie patrząc po fotkach wystarcza mi przedział 18-55mm przydało by mi się coś szerszego ale tak od 10mm ale cóż. Różnice na + dla D3100
- bardziej naturalne kolory skóry
- pewniejszy Auto WB przy świetle sztucznym - 2500K - D90 szalało
- zauważalnie niższe szumy przy wysokich ISO
- szybszy AF porównując 18-200 z 18-55
- wreszcie ISO 100,
- Może i wizjer z lusterek ale jasny
Na minus to D90
- lepiej się trzyma w dłoni
- deczko lepszy plastik
- LCD dokładniejszy bo ten w D3100 jest jak u mnie nierówno podświetlany-lewy górny róg mi jaśniej świeci
- słabsze filmiki
reasumując patrząc na fotki z tego szkła KITOWEGO jak go nazywają to 18-200 jest słabszy optycznie. mam lepsze makro z tego 18-55 bo od 28cm, 18-200 od 45cm. jestem w pełni zadowolony. Aha ten 18-55 ma szybszy AF i trafia znacznie dokładniej niż tego 18-200
Pawel Pawlak
24-12-2010, 14:44
Wiem że można było już o tym zapomnieć, ale tytuł tego wątku to "d7000 w praktyce". Fajnie że chcesz się podzielić swoimi refleksjami z porównania D90 vs d3100 ale to się ma nijak do tematu wątku...
to się nazywa dopiero odjazd od tematu;P
Witam. A ja się podzielę porównaniem D90+18-200VRII z D3100+18-55VR. Może i D3100 mam krótko ale już widzę zmiany. Jestem po pierwsze amatorem i nim zostanę. Po drugie to będę miał 1 szkło, no może że kiedyś jakieś powyżej 55mm, więc silnik mi nie potrzebny w body. Narazie patrząc po fotkach wystarcza mi przedział 18-55mm przydało by mi się coś szerszego ale tak od 10mm ale cóż. Różnice na + dla D3100
<----------------------------------->
reasumując patrząc na fotki z tego szkła KITOWEGO jak go nazywają to 18-200 jest słabszy optycznie. mam lepsze makro z tego 18-55 bo od 28cm, 18-200 od 45cm. jestem w pełni zadowolony. Aha ten 18-55 ma szybszy AF i trafia znacznie dokładniej niż tego 18-200
Kula w plot z tematem:D
A to co piszesz jest zabawne:D Zwlaszcza jezeli chodzi o porownanie obiektywow......18-200 jest zdecydowanie lepszym obiektywem od 18-55 (choc oba to spacerniaki), ale czytajac co piszesz o puszkach to nie masz zadnych wymagan i wszystko ci pasuje w D3100.....i zastanawiam sie czy nie wystarczyl by Tobie coolpix
fotouśmieszek
24-12-2010, 16:20
Czy ktos może używa d7k z sigmą 10-20 mmm starszy model? Podobno są kłopoty.A jezeli piszemy o warunkach zakupu to w jednym z bardziej znanych i renomowanych sklepow B&H na Manhattanie ciągle jest <czasowo niedostępny> Czy czekają na "dobre" serie?
Bartekolo
24-12-2010, 16:20
A prosze bardzo, d7000+35/1.8 ;-)
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0481.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0514.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0531.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0528.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0499.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0501.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0502.JPG
http://dl.dropbox.com/u/10769850/D7000/DSC_0532.JPG
Dzięki wielkie:) Fajne fotki. A masz może coś bardziej portretowego?:wink:
Kula w plot z tematem:D
A to co piszesz jest zabawne:D Zwlaszcza jezeli chodzi o porownanie obiektywow......18-200 jest zdecydowanie lepszym obiektywem od 18-55 (choc oba to spacerniaki), ale czytajac co piszesz o puszkach to nie masz zadnych wymagan i wszystko ci pasuje w D3100.....i zastanawiam sie czy nie wystarczyl by Tobie coolpix
Po co te złośliwości w Wigilię?
Produkcja faktycznie może być w jednym miejscu lecz kontrola jakości to już zupełnie inna sprawa i na niektóre rynki mogą wysyłać egzemplaże nie do końca dopracowane
Głupie gadanie. Sprzęt jest produkowany w fabryce Nikona, lub w innej farbyce dla Nikona z dostarczonych części wg. jednego schematu i wytycznych zapewne w 90% przez maszyny, nie sądzę aby egzemplarze czymkolwiek się różniły. Kontrola jakości też działa wg. pewnych wyznaczonych kryteriów, które muszą być spełnione lub nie. Jeśli aparat nie spełnia jakichś kryteriów, to nie przejdzie kontroli w każdej fabryce Nikona na świecie bez względu na kontynent na jakim się znajduje. Aparat nie może trochę działać, lub trochę nie działać, pomyśl logicznie. Póki co nie ma outletów z aparatami Nikona gdzie są wyprzedawana egzemplarze z jakąś mniejszą lub większą wadą.
panoramix
24-12-2010, 16:57
Po co te złośliwości w Wigilię?
To żadne złośliwości. A z Wigilią ma tyle wspólnego, że Gość urwał się z choinki, wypisując raz, że dyrdymały, dwa w wątku na inny temat. ;)
MarioDeCampes
24-12-2010, 17:14
To nie jest teoria, tylko praktyka.
Najprawdopodobniej ...
...zamiast ustalić czy dane zjawisko faktycznie wystepuje czy nie, zaczynają snuć pseudointelektualne wywody...
No więc krótko, albo twarde dowody, albo najprawdopodobniej
MarioDeCampes
24-12-2010, 17:18
Czy ktos może używa d7k z sigmą 10-20 mmm starszy model? Podobno są kłopoty.A jezeli piszemy o warunkach zakupu to w jednym z bardziej znanych i renomowanych sklepow B&H na Manhattanie ciągle jest <czasowo niedostępny> Czy czekają na "dobre" serie?
Nie, najpewniej wszystko sprzedali, wszak sezon świąteczny w pełni.
Głupie gadanie...
Nie przypominam sobie byśmy sie znali osobiście, wiec konfabulacje na temat mojego gadania są co najmniej nia na miejscu.
Są ludzie, którzy myślą iż poznali całość dostępnej i niedostępnej wiedzy, mam nadzieję iż nie myślisz tak o sobie!
fotouśmieszek
24-12-2010, 20:42
Nie, najpewniej wszystko sprzedali, wszak sezon świąteczny w pełni.
OCZYwiscie,tylko d7k "zabraklo" w B&H po 2 tyg. od wprowadzenia puszki do sprzedazy.Od tego czasu nie sprzedaja,chyba ze pod ladą:D:roll:
Hehe Greg77. 18-200 jest lepszy optycznie - hehe ty nie wiesz co Ty mówisz. posłuchaj 18-200 zrobiłem 5000 fotek. poczytaj testy tego szkłą 18-200 - winety, dystorsji, odblasków i tych innych. Odnośnie coolpixa - to nikon d3100 jest dla mnie coolpixem. tylko ze to takie DX da ładniejszy obrazek i wysokie ISO
wolfdeus
24-12-2010, 22:27
Niestety mam ten sam problem, kupiłem d7000 trzy dni temu. Przez ten czas strzeliłem ponad 500 fotek, wszystkie z 35 1.8. AF działa u mnie pakietowo. Na początku wszystko działało jak trzeba, po kilkudziesięciu zdjęciach pojawił się FF, po korekcie na +20, wraca do normy, kilkadziesiąt kolejnych strzałów i pojawia się BF (wraca do pierwotnego stanu, czyli trafia bez kalibracji). I tak mi skacze cholera.
wolfdeus
24-12-2010, 22:39
Zresetowałem ustawienia i znów hula jak trzeba, ciekawe jak długo...
Niestety mam ten sam problem, kupiłem d7000 trzy dni temu. Przez ten czas strzeliłem ponad 500 fotek, wszystkie z 35 1.8. AF działa u mnie pakietowo. Na początku wszystko działało jak trzeba, po kilkudziesięciu zdjęciach pojawił się FF, po korekcie na +20, wraca do normy, kilkadziesiąt kolejnych strzałów i pojawia się BF (wraca do pierwotnego stanu, czyli trafia bez kalibracji). I tak mi skacze cholera. w jakich warunkach są te różnice?
No więc krótko, albo twarde dowody, albo najprawdopodobniej
Ale czego oczekujesz? Dokumentu z pieczątką?
To żadne złośliwości. A z Wigilią ma tyle wspólnego, że Gość urwał się z choinki, wypisując raz, że dyrdymały, dwa w wątku na inny temat. ;)
Właśnie o to mi chodzi: ODPUŚĆ SOBIE DZISIAJ
wolfdeus
24-12-2010, 22:46
Warunki domowe, ostrzenie na choinkę, bratanicę itp. Dystans do 5 metrów.
Warunki domowe, ostrzenie na choinkę, bratanicę itp. Dystans do 5 metrów.
Czyli te różnice są między sztucznym a dziennym światłem tak?
wolfdeus
24-12-2010, 23:18
Niestety w podobnych...
wolfdeus jak rozpoczyna się nr. seryjny twojego d7000?
wolfdeus
24-12-2010, 23:32
605...
Są ludzie, którzy myślą iż poznali całość dostępnej i niedostępnej wiedzy, mam nadzieję iż nie myślisz tak o sobie!
Nie, nie myślę. Żeby dojść do takich wniosków wystarczy odrobina logicznego myślenia. Czy jeśli byłbyś prezesem Nikona pozwoliłbyś na to, aby w części wypuszczonych korpusów na rynek przykładowo d90, wbudowaną lampą można by było sterować innymi lampami w clsie, a winnej partii tych samych d90, ta funkcja by była niedostępna. Będąc prezesem Forda pozwoliłbyś na to, aby w Fordzie Mondeo 2.0 TDCI 130KM, w części samochodów działałoby wszystkie 6 biegów, a w pozostałej części skierowanej np. do Polski 6 bieg byłby niedostępny, uszkodzony?
A może po prostu oprzyjmy się na faktach, a one są takie, że absolutnie pierwsze partie D7000 trafiły na rynek amerykański i na tym że rynku tak samo jak u nas nie brakuje zarówno niezadowolonych jak i zadowolonych użytkowników nowej puszki. Wystarczy poczytać trochę fora zagraniczne, żeby jasno stwierdzić, że w tym konkretnym przypadku to akurat nie jesteśmy narodem wybranym :wink:.
Nie, nie myślę. Żeby dojść do takich wniosków wystarczy odrobina logicznego myślenia. Czy jeśli byłbyś prezesem Nikona pozwoliłbyś na to, aby w części wypuszczonych korpusów na rynek przykładowo d90, wbudowaną lampą można by było sterować innymi lampami w clsie, a winnej partii tych samych d90, ta funkcja by była niedostępna. Będąc prezesem Forda pozwoliłbyś na to, aby w Fordzie Mondeo 2.0 TDCI 130KM, w części samochodów działałoby wszystkie 6 biegów, a w pozostałej części skierowanej np. do Polski 6 bieg byłby niedostępny, uszkodzony?
I tutaj nie trafiłeś auta na rynek amerykański są dużo lepiej wyposażone oraz dużo tańsze i nie jest to żadną tajemnicą.
A wracając do nikona to wydaje mi się że rynek polski on olewa świadczy o tym chociaż to że stoiska nikona nie było na targach video foto które odbywały się w Łodzi.
Bartekolo
25-12-2010, 00:12
Możecie skończyć ten temat o produkcji aparatów itd bo nie idzie się w wątku połapać przez to. Jak macie coś konkretnego o D7000 to piszcie albo zdjęcia wrzucajcie a nie "pierdzielenie o szopenie".
fotouśmieszek
25-12-2010, 00:23
hmmmm..no znajdzie sie uzytkownik d7k , ktory przypina sigmę 10-20 f/4-5,6 ??? czy wspólpracują bez problemu?
Możecie skończyć ten temat o produkcji aparatów itd bo nie idzie się w wątku połapać przez to. Jak macie coś konkretnego o D7000 to piszcie albo zdjęcia wrzucajcie a nie "pierdzielenie o szopenie".
Jestem za bo faktycznie się śmietnik Fatmanowi robi a ta kwestia celowego wpuszczania na nasz rynek padliny to równie namacalna na razie co ślady wody na Marsie niby wiadomo że chyba była ale chyba nie ma.
hmmmm..no znajdzie sie uzytkownik d7k , ktory przypina sigmę 10-20 f/4-5,6 ??? czy wspólpracują bez problemu?
Własnie przed chwilą podpiąłem D7k do takiej Sigmy i nie zauważyłem żadnych problemów. Generalnie jak na razie mój egzemlarz nie wykazuje jakichś niedomagań, jeśli chodzi o ostrzenie z różnymi obiektywami - podpinałem rzeczoną Sigmę, Nikkora 18-105, 50 1.8 i moją ulubioną Tokinę 50-135 2.8. Tokina tak samo jak w przypadku D90 wykazuje lekki BF, ale po skorygowaniu mikroregulacją jest ok.
Czytam ten wątek i widzę, że sporo problemów dotyczy współpracy D7k z N 35 1,8. Miałem ten obiektyw, podpinałem go do d60 i D80... i czym prędzej sprzedałem. Ustawiał ostrość według własnego widzimisię, mniej więcej 30_40% fotek byo trafionych w punkt. Co dziwne, pozyczyłem go kiedyś kumplowi, który miał D80 i u niego był tylko niewielki odsetek nietrafionych zdjęć, tak więc według mnie problem może być nie tylko po stronie aparatu ale i tej 35.
MarioDeCampes
25-12-2010, 13:08
Ale czego oczekujesz? Dokumentu z pieczątką?
Ja nie oczekuję od ciebie niczego, sam piszesz o dowodach...
wolfdeus
25-12-2010, 17:11
Przestrzeliłem dziś d7000 z 35-ką, po wczorajszym przywróceniu ustawień fabrycznych wszystko działa jak trzeba. Wygląda na to, że za szybko dobrałem się do mikroregulacji, której mi tak brakowało w d60...
witam
zadam nudne pytanie :P
stoje przed wyborem body i mam 5 tys
D300s czy d7000?
aparat do repoterki (wesela itp)
z gory dzieki za pomoc :)
zapewne jak każdy kto wydaje 5tys zł myślisz , że sprzęt Ci się zwróci w pracy ... ludzie zmieńcie podejście ! co druga osoba która kupuje lustrzanke kupuje ją z myslą o tym... czy to D60 czy D300 . Ale jeśli już mam odpowiedziec to D300s większy ,a to przecież też się liczy...
zapewne jak każdy kto wydaje 5tys zł myślisz , że sprzęt Ci się zwróci w pracy ... ludzie zmieńcie podejście ! co druga osoba która kupuje lustrzanke kupuje ją z myslą o tym... czy to D60 czy D300 . Ale jeśli już mam odpowiedziec to D300s większy ,a to przecież też się liczy...
lustrzanka zwraca się po kilku zleceniach :]
co do wyboru między 300s, a d7k; wybrałbym sprawdzoną 3setke..
Ooooo gratulacje w takim razie :-) Dobrze, że udało się przed świętami :-) W takim razie czekam na info jak będzie z Twoją sztuką.
No więc wygląda na to, że generalnie chłopaki z ulicy Podstępu się postarali i jedyne co im mogę zarzucić to to, że na nowo zamontowanej matrycy zostawili dwa śmiecie widzoczne tak od przysłony o wartości 16 i więcej (w zasadzie to wyglądają one jak przysnięte kółka po środku do czyszczenia matrycy).
Zaraz po za kupie miałem niewiele możliwości pobawienia się zanim aparat poszedł do serwisu i w związku z tym nie za bardzo wiem jak wówczas np. działał AF, ale po jego powrocie z serwisu z całą pewnością mogę powiedzieć, że:
* Aparat serwis lepiej złożył - nic mi już nie trzeszczy podczas jego mocniejszego chwytu
* Matryca działa bardzo dobrze i nie wiem czy to zasługa "tej nowej" czy nowego firmware ale produkuje wielokrotnie mniejsze szumy i wielokrotnie mniej hot-ów na wysokich ISO niż ta stara
* AF narazie przetestowałem z kit-owym 18-105, z 50/1.8 i z manualnym Pentacon 135/2.8 - Kitowy wymagał korekty -5, pięćdziesiątka wymagała +3, Pentacon żadnej.
* Wszystkie obiektywy działają tak samo przy ostrzeniu na daleko jak i na blisko
Jednym słowem po pstryknięciu tych 400 pierwszych zdjęć trudno jest się do czegoś doczepić - mam nadzieję, że nie zmieni mu się to magicznie w późniejszym okresie eskploatacji :razz:
D7000 vs D90 w konkurencji wysokie iso (6400) ;-)
Parametry te same + obróbka ograniczona do ustawiania jak najbardziej zbliżonego WB (dla koloru skóry). Widoczna na zdjęciu sukienka powinna być czarna, włosy mocno czerwone.
D7000:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/1379/dsc42332s.jpg)
http://img607.imageshack.us/img607/7351/dsc42332.jpg <----duże
D90:
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/8345/dsc00032sli.jpg)
http://img267.imageshack.us/img267/452/dsc00032y.jpg <----duże
Różnica wydaje się niewielka, w samplu z d90 kolory mniej nasycone i sukienka wpada w granat :)
Różnica wydaje się niewielka, w samplu z d90 kolory mniej nasycone i sukienka wpada w granat :)
Witam
W D7K więcej uśmiechu, a i kolory jakby bardziej pasują do opisu niż D90, ale o ile pamiętam włosy na innych zdjęciach były BARDZO czerwone a tutaj jakby mniej. Jedynie czerwień pozostała na koralach ;) w D7k. Ziarno też się troche różni. Ogólnie - mam D90 i pewnie jeszcze przez jakiś czas przy nim pozostanę ;) chyba że D700 wpadnie mi w łapki po dzisiejszej wygranej w lotto :) :) :)
Pozdrawiam
fotouśmieszek
25-12-2010, 22:17
nie no widze wyrazną roznice w szumie na korzysc d7k .
D7000 zostawia wiecej detalu (wlosy) przy mniejszym szumie i lepszym nasyceniu.
hmm, czytam i czytam i nie wiem na co wydać premii
podpinał może ktoś pod d7000 sigmę 70-200 II sprawdzał jak one gadają ze sobą?
D7000 zostawia wiecej detalu (wlosy)
Trudno to jednoznacznie określić bo np. brwi bardziej detaliczne są na zdjęciu z d90. Przy ostrzeniu na modelkę płaszczyzna ostrości może się nieco inaczej rozchodzić na tych dwóch samplach. Wiem czepiam się i dodam że nie posiadam ani d90 ani tym bardziej d7000 :razz:
Prawda, ale sample porownawcze publikujemy chyba z zalozeniem maksymalnie zblizonych warunkow.
Niestety aparaty nie złapały ostrości w tym samym miejscu. Dla iso 6400 lepiej trafił D90, dla iso 1600 -D90 trafił "w kosmos" tak bardzo, że zdjęcie nie nadawało się nawet do porównania z tym z D7000.
Witam!
Jestem stałym czytelnikiem tego forum lecz dopiero dzis sie zarejestrowalem poniewaz nosze sie z kupnem nikona d7000 i to co widze w tym temacie mnie przeraza. Wierzyc mi sie nie chce, ze nikon wypuscil az taki bubel. W zwiazku z tym mam pytanie. Czy dobrym pomysłem bedzie kupno aparatu w FJ w krakowie i sprawdzenie go na miejscu z paroma moimi szklami? Jest jakis szybki niezawodny sposob na test d7000? A może nie spinac sie na d7000 i pomyslec o czyms innym oczywiscie mowie o marce nikon.
Z czytaniem Forum jest jak z paleniem tytoniu, może być przyczyną wielu groźnych chorób. Możesz czytać Forum, możesz robić zdjęcia. Wybór należy do Ciebie.
czytam bo chcialbym wyciagnac jakies ciekawe wnioski prowadzace mnie ku decyzji kupna lub nie d7000
czytam bo chcialbym wyciagnac jakies ciekawe wnioski prowadzace mnie ku decyzji kupna lub nie d7000
Nie da się niestety. Sam musisz zdecydować.
Lento Violento
26-12-2010, 14:01
Swego czasu z tego samego powodu niemal nie porzuciłem decyzji o kupnie D90. Na forum roiło się wtedy od wątków w których opisywane były problemy z wyskakującymi błędami E--. Od tego czasu przez moje ręce przyszły już trzy dedziewiędziesiątki i żadnych tego typu problemów nie miałem. Decyzja oczywiście należy do Ciebie ;)
MarioDeCampes
26-12-2010, 14:06
Bierz ten sprzęt i nie przejmuj się opiniami innych. To jest aparat dla Ciebie, a nie dla nich. To ty się nim będziesz cieszył.
Zauważ ile jest tu wypowiedzi w stylu mam mojego starego D90 i w życiu nie kupię takiego padłą jak D7000. A kogo to obchodzi co autor tej wypowiedzi chowa w szafie. To jest wątek poświęcony nowemu aparatowi D7000, a nie frustracjom życiowym.
i tego sie bede trzymał:) dzieki! mysle ze juz jutro wieczorem ewentualnie we wtorek opisze pierwsze wrazenia, przesiadam sie z d60 wiec bedzie zapewne sporo ochow i achow...
Niestety aparaty nie złapały ostrości w tym samym miejscu. Dla iso 6400 lepiej trafił D90, dla iso 1600 -D90 trafił "w kosmos" tak bardzo, że zdjęcie nie nadawało się nawet do porównania z tym z D7000.
Witam
czasami to samo mam w D90 ;) ale jakoś z tym żyje :) . Czy to trafianie w D7k jest bardziej dokładne, częste czy to wypadek przy pracy? w porównaniu z D90?
Z drugiej strony po tym co tu czytam o "ciałkach" i szkiełkach to całe szczęście ze koszta wykonania, odszukania i "wywołania" dobrego zdjęcia w porównaniu do analogów spadły :) - to tak na marginesie.
Życzę dalej udanego wypoczynku. W Warszawie za oknem sypie ale na spacer zabieram "90"kę ;) i psa :):):)
Pozdrawiam
Z użyciem Nikkora 35 1.8, do 2m od fotografowanego obiektu znacznie częściej trafiał D7000. Najprawdopodobniej jutro będę miał ciut więcej czasu na sprawdzenie jak sobie radzi D7000 i D90 z innymi szkłami.
Z użyciem Nikkora 35 1.8, do 2m od fotografowanego obiektu znacznie częściej trafiał D7000. Najprawdopodobniej jutro będę miał ciut więcej czasu na sprawdzenie jak sobie radzi D7000 i D90 z innymi szkłami.
:) z góry dziękuję za opis spostrzeżeń ;). Całkiem ciekawe rzeczy wychodzą na Twoich porównaniach tak jak w przypadku kolorystyki itp . Nawet nie spodziewałem się że może być tak duża różnica przy zastosowaniu w sumie sprzętu "podobnego" w klasie zastosowania - amatorskie "ciałka"
Pozdrawiam
Jestem tu pierwszy raz, tak wiec Witam Wszystkich Serdecznie! W tym roku pod choinke dostalem d7000 i tak od wczoraj trafilem na ten temat i troszke sie zmartwilem tym wszytkim co przeczytalem. Jest to moja pierwsza lustrzanka i jestem totalnym amatorem, czy ktos moze mi podac sposob w jaki najlepiej sprawdzic czy moj aparat jest ok? Jak sprawdzic nieszczesny AF? obiektyw jaki posiadam to 18-105. Pozdrawiam Wszystkim!
Jestem tu pierwszy raz, tak wiec Witam Wszystkich Serdecznie! W tym roku pod choinke dostalem d7000 i tak od wczoraj trafilem na ten temat i troszke sie zmartwilem tym wszytkim co przeczytalem. Jest to moja pierwsza lustrzanka i jestem totalnym amatorem, czy ktos moze mi podac sposob w jaki najlepiej sprawdzic czy moj aparat jest ok? Jak sprawdzic nieszczesny AF? obiektyw jaki posiadam to 18-105. Pozdrawiam Wszystkim!
Witam
jeśli już przeczytałeś dokładnie cały ten wątek to pewnie zauważyłeś. Chyba jak pamiętam dwa razy jest opisany "teścik" aparatu i zabawa z poszczególnymi szkłami co źle wychodzi przy ostrzeniu itp... pokombinuj na różnych ustawieniach i jak zauważysz że coś Ci nie pasuje wklej zdjęcie i zobaczymy czy t o przewrażliwienie czy .... wada. Ale wiem że Mikołaj sprawdzał przed zakupem puchy żeby nie trzeba było czytać tego forum :)
Udanej przygody z D7k i opowiadaj co i jak .... pewnie będzie wszystko ok
Pozdrawiam
Zauważ że to wątek o jednej sztuce aparatu. Jeśli wcześniej nie czytałeś forum to podpowiem że tak jest jechany na poczatku każdy aparat każdej firmy na kazdym forum. Rób zdjęcia.
Nie jednej. Moj pierwszy tez mial AF z Lotto.
Jestem zielony w tym temacie, do tej pory robilem zdjecia kompaktami. Chcialbym potestowac swoj prezent, ale nie zabardzo wiem jak. Jaki tryb AF wybrac do testu? Z jakiej odleglosci fotografowac?
Jestem zielony w tym temacie, do tej pory robilem zdjecia kompaktami. Chcialbym potestowac swoj prezent, ale nie zabardzo wiem jak. Jaki tryb AF wybrac do testu? Z jakiej odleglosci fotografowac?
Witam
kilka słów
http://focustestchart.com/focus10.pdf
oraz
http://focustestchart.com/chart.html
tylko "nie czytaj zbyt dokładnie" ;).
Miłej zabawy ....
a poważnie to rób zdjęcia a nie testuj :). Z chęcią popatrzymy na Twoją rodzinkę, choinkę z lampkami, karpika na stole, widok z okna itp.... Masz super sprzęt
Pozdrawiam
Witam
kilka słów
http://focustestchart.com/focus10.pdf
oraz
http://focustestchart.com/chart.html
tylko "nie czytaj zbyt dokładnie" ;).
Miłej zabawy ....
a poważnie to rób zdjęcia a nie testuj :). Z chęcią popatrzymy na Twoją rodzinkę, choinkę z lampkami, karpika na stole, widok z okna itp.... Masz super sprzęt
Pozdrawiam
Dzieki za pomoc! Postaram sie pozniej pochwalic swoimi fotkami.
wydrukuje sobie to z pdf i bede sprawdzal w sklepie:) poprzednio jak bralem nikkora 35 mm to linijeczka i kluczyk od zapiecia do roweru aby ustawic ostrosc
Cześć, od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu tego body i nie rozkminiłem jak działają te tryby U1 i U2, a przekopanie sie przez 180 stron topicu uznałem za nie wykonalne, a wyszukiwaraka mi nie pomogła. Wchodze na U1 to mam priorytet przysłony i nie mogę tego nigdzie zmienić.. Napiszcie mi coś więcej prosze o tych trybach i jak to się ustawia
Lento Violento
26-12-2010, 21:06
A czasami na 75 stronie instrukcji obsługi tego nie ma? :D
instrukcje mam po szwabsku i hiszpansku ;] liczylem na wasza jakas skrócona odpowiedz, ale widocznie bede musial sciagac z neta instrukcje
skrócona odpowiedź:
ustawiasz sobie wszystko co trzeba np:
manual, 1/50, iso 500, funkcja picture control, itd -i zapisujesz to jako ustawienia użytkownika U1
albo, ustawiasz priorytet przysłony, autoiso, jpg basic itd -i zapisujesz to jako ustawienia użytkownika U2
wtedy w U1 masz manuala a w U2 priorytet przysłony :-)
rozumiesz ?
tylko gdzie mam opcje zeby to zapisac jako to U1
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/5448/dsc1277gi.jpg)
[IMG]http://img522.imageshack.us/img522/4032/dsc1281h.jpg[/IMGD
Do oceny. Obiektyw 18-105.
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/4032/dsc1281h.jpg)
kostek-brasil
26-12-2010, 22:50
BWBW, zapisz to w menu > "kluczyk" ( ustawienia ) > Zapisz ustawienia użytkownika > U1 lub U2... :smile:
tylko gdzie mam opcje zeby to zapisac jako to U1
Menu -> Menu ustawień (kluczyk) -> Zapisz ustawienia użytkownika -> U1 lub U2 -> OK
Bartekolo
26-12-2010, 23:57
Proszę o szybką odpowiedz. Licytuje Falcona 85/1.4 IF wersje bez chipa i czy D7000 będzie mi z nim potwierdzać ostrość i dawał graficzne wskazanie <o> ??
no raczej nie, bo czip własnie daje te mozliwosci czyli potwierdzenie ostrosci i pomiar swiatła, ale nie sugeruj sie lepiej moja opinia, poczekaj na kogos z gruntowna wiedza
Każdy cyfrowy nikon ma potwierdzenie ostrości nawet z przysłowiowym słoikiem po ogórkach. W D7000 masz jeszcze pomiar światła w szkłach bez chipu, także się nie bój, wszystko masz.
Bartekolo oczywiście że będziesz miał potwierdzenie ostrości łącznie ze wskazaniem w wizjerze. BWBW sam używasz CZ, Heliosa i nie wiesz czy masz potwierdzenie ostrości?
Bartekolo
27-12-2010, 12:48
Dzieki za odpowiedz. To w sumie po co zrobili specjalnie wersje z chipem pod Nikona??
Kurcze przelicytowali mnie:(
Bartekolo
27-12-2010, 13:00
Mam prośbę do Fatmana. Mógłbyś wrzucić trochę zdjęć z cropami "portretowych" z D7000 i 35/1.8?? Będę bardzo wdzięczny.
Spoko, za 20 min spadam na większy spacer, to się troszkę zdjęć zrobi ;-)
krzysztofz24
27-12-2010, 14:18
Dzieki za odpowiedz. To w sumie po co zrobili specjalnie wersje z chipem pod Nikona??
Kurcze przelicytowali mnie:(
Zeby posiadacze puszek ktore nie maja pomiaru ze starymi manualami, tez go mieli. Np D80.
Proszę o szybką odpowiedz. Licytuje Falcona 85/1.4 IF wersje bez chipa i czy D7000 będzie mi z nim potwierdzać ostrość i dawał graficzne wskazanie <o> ??Bedzie, ale mikrokorekta ("precyzyjna korekta AF") bedzie niedostepna. Tako rzecze instrukcja obslugi. Sprawdz jak juz kupisz.
Bartekolo
27-12-2010, 14:27
Spoko, za 20 min spadam na większy spacer, to się troszkę zdjęć zrobi ;-)
Kurcze... Powinniśmy się wszyscy zrzucić normalnie na jakiś upominek za takie testowanie:smile:;-)
Jaki adapter do m42 dla D7000 byście polecili?? Kupić ten najtańszy czy zainwestować w coś konkretnego?? Leżą u mnie stare obiektywy pod Zenita więc może dostaną drugie życie:).
D7000 zamówiony w Euro. Trzymam kciuki za szybką realizację, a jeszcze bardziej, żeby wszystko było z nim OK :) Jak się doczekam, nie omieszkam się podzielić informacjami.
No i wróciłem ze spacerku :-) Dzisiejsze zdjęcia sponsorowała "korekcja AF na -20". Trochę dziwne, bo zazwyczaj sponsorem była "korekcja AF na -4". Cóż, widać coś się w międzyczasie zmieniło ;-)
Zdjęcia za jakieś 20-30 min.....
sam nie wiem co myśleć o D7000,chciałoby się zakupić ,ale rozsądek mówi narazie inaczej....
czekać na jakiś nowy magiczny soft?czy na poprawę na etapie produkcji...
...a może nie bawić się w to wogóle i postąpić za głosem wielu osób że jednak D300s....
Nie mam tego aparatu ale jak czytam o jego nieprzewidywalności aż mnie głowa boli...
Po takich rewelacjach jakie występują u kolegi Fatman`a ja bym chyba nie miał cierpliwości do tej puchy.
No i troszkę mam w pamięci:
D300s jako podstawowy wół roboczy, D7000 jako backup i dodatkowo kamera, żeby dodać smaczku.I szkła jakieś jaśniejsze niż 18-135/16-85. Polecam Nikkora 35 1.8, Nikkora 85 1.8 oraz Tamrona 17-50 2.8 VC.
W dziale D100-D700 masz watek o nieprzewidywalnie dzialajacej mikrokalibracji w trzycyfrowych puszkach, jak widac nie jest to problem tylko i wylacznie swiezego D7000, ale i tzw. "sprawdzonych puszek".
Bartekolo
27-12-2010, 15:46
No i wróciłem ze spacerku :-) Dzisiejsze zdjęcia sponsorowała "korekcja AF na -20". Trochę dziwne, bo zazwyczaj sponsorem była "korekcja AF na -4". Cóż, widać coś się w międzyczasie zmieniło ;-)
Zdjęcia za jakieś 20-30 min.....
To pewnie przez ten mróz:wink:. Zapewne poprzednio było tylko -4C a dzisiaj mróz aż piszczy :)
MarioDeCampes
27-12-2010, 16:13
instrukcje mam po szwabsku i hiszpansku ;] liczylem na wasza jakas skrócona odpowiedz, ale widocznie bede musial sciagac z neta instrukcje
Zarejestruj się na stronie Nikona i ściągnij ją sobie po polsku
W dziale D100-D700 masz watek o nieprzewidywalnie dzialajacej mikrokalibracji w trzycyfrowych puszkach, jak widac nie jest to problem tylko i wylacznie swiezego D7000, ale i tzw. "sprawdzonych puszek".
tutaj nie jest to moze problem stricte mikrokalibracji a samego mylącego się AF....
Myślę że na problem z AF w D7000 trzeba też spojrzeć z tej drugiej strony, na którą np. ja osobiście nie zwracałem na początku uwagi, a która jest logiczna i oczywista (chyba :D).
Tzn. aparat z pewnością nieźle im się sprzedaje i jest wiele więcej egzemplarzy działających poprawnie niż źle i myślę, że na forum zazwyczaj pojawiają się osoby / piszą osoby, którym trafił się wadliwy egzemplarz i szukają pomocy "co z tym zrobić". A w tle jest sobie całkiem spore grono użytkowników, którzy dostali to, za co zapłacili, bangla, robią sobie fotki i mają w nosie nikoniarzy ;). Oczywiście działa to pewnie też w drugą stronę, tzn. ludzie z wadliwym sprzętem, których tutaj nie ma...
W każdym bądź razie uważam, że przez to właśnie pojawia się to (być może) mylne wrażenie, że odsetek niezadowolonych użytkowników jest tak duży i generalnie D7000 to kupa.
@Fatman, ja mam zamówienie inne: dałbyś radę cyknąć na ISO 100-200 dwie fotografie na D7K i D90? I wrzucić takie duże? Ciekaw jestem nasycenia koloru i szczegółów w tej nowej matrycy, czy rzeczywiście obrazowanie jest tak bardzo inne jak np. w Fuji S5 Pro
Przed samym wyjściem z domu postanowiłem sprawdzić jak w dniu dzisiejszym trafia AF:
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/7209/dsc4246s.jpg)
http://img829.imageshack.us/img829/8316/dsc4246v.jpg
tam gdzie trzeba trafił, czyli na nieskończoność -co troszkę wcześniej było prawie niemożliwe...
zaraz po wyjściu z domu, cyknąłem pierwsze zdjęcia:
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/5799/dsc4254s.jpg)
http://img10.imageshack.us/img10/4380/dsc4254b.jpg
źródło (http://img143.imageshack.us/img143/2047/dsc4263s.jpg)
http://img403.imageshack.us/img403/9848/dsc4263c.jpg
niestety wystarczyło zrobić zdjęcie na większą odległość żeby mój D7000 raczył wrócić do trybu "głupiejącego AF"
źródło (http://img218.imageshack.us/img218/1918/dsc4276s.jpg)
http://img840.imageshack.us/img840/4188/dsc4276.jpg
po parunastu próbach w połączeniu z wyłączeniem/włączeniem aparatu, odłączeniem/podłączeniem obiektywu, rezultat był ten sam.....
...w końcu postanowiłem zmienić korekcję AF z -4 na -20. No i poprawiło się....
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/9533/dsc4339s.jpg)
http://img341.imageshack.us/img341/1114/dsc4339.jpg
ciąg dalszy nastąpi............ ;-)
@Fatman, ja mam zamówienie inne: dałbyś radę cyknąć na ISO 100-200 dwie fotografie na D7K i D90? I wrzucić takie duże? Ciekaw jestem nasycenia koloru i szczegółów w tej nowej matrycy, czy rzeczywiście obrazowanie jest tak bardzo inne jak np. w Fuji S5 Pro
Nie ma problemu, tylko znowu pożyczę od brata D90 (postaram się przed nowym rokiem to zrobić).
różowe okulary...fiu fiu :)
No ba, też takie muszę sobie sprawić ;-)
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/4749/dsc4333s.jpg)
http://img138.imageshack.us/img138/5266/dsc4333j.jpg
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/8493/dsc4336s.jpg)
http://img547.imageshack.us/img547/6008/dsc4336.jpg
i coś pod światło:
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/8919/dsc4362s.jpg)
http://img152.imageshack.us/img152/5595/dsc4362.jpg
i w ruchu -w sumie zrobiłem pięc zdjęć w serii, każde ostre, co mnie nawet zdziwiło:
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/3176/dsc4412s.jpg)
http://img51.imageshack.us/img51/3461/dsc4412c.jpg
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/1257/dsc4414s.jpg)
http://img574.imageshack.us/img574/5046/dsc4414.jpg
Czytam i czytam i jestem tak wrobiony w temat ze mysle o tym Body ze wysza ty lko
Wielka wtopa?!
Mam go 4 tygodnie i im wiecej czyam tym jestem bardziej zdegustowany wszystkimi
Co pisza !!! Panowie robimy fotki i sie cieszymy nowym Body!!!
Pewnie ma swoje niedoskonalosci ale>>>>
Teraz kiedy czytam o D90 to ON jest TRAGEDIA!
Jestesmy amatorami i czekamy jak firma poprawi niedoskonalosci i tyle
Pewnie jeszcze dlugo bedziemy niezadowoleni!!!
Oczekiwania ,wydatek, to jedno ale czy na prawde jest tak zle???
Pewnie zostane pobity za ten post!!!
Moje zdanie jest takie ze Firma poprawi to co jest ZLE bo tak MUSI BYC!
Jak czytam te wszystkie posty to wydaje mi sie ze gro posiada D7000 mysli ze ma ATRAPE
A Nie APARAT czy to jest prawda?
Wiem ze wydalismy kupe kasy!!!!
Wiem ze cos jest nie TEGES!!!
Badzmy OPTYMISTAMI Ja osobiscie takim jestem, mimo jakiegos ALE!!!
Pozdrawiam OPTYMISTYCZNIE!!!
część 3-cia, ostatnie........
słup też był wyjątkowo fajny, więc na nim też postanowiłem sprawdzić D7000 + 35 1.8
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/7885/dsc4403s.jpg)
http://img6.imageshack.us/img6/8162/dsc4403i.jpg
doszło nawet do ekstremalnego przymknięcia przysłony -aż do f6.3
źródło (http://img52.imageshack.us/img52/5388/dsc4445s.jpg)
http://img140.imageshack.us/img140/6859/dsc4445w.jpg
i ponownie 35 1.8 na 1.8 w zastosowaniu portretowym:
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/7848/dsc4455s.jpg)
http://img46.imageshack.us/img46/3328/dsc4455f.jpg
pod ostre światło:
źródło (http://img547.imageshack.us/img547/1465/dsc4483s.jpg)
http://img718.imageshack.us/img718/1048/dsc4483.jpg
Dzieki Fatman za tyle Twojej Pracy aby Przedstawic nowy aparat!!!
Nikogo do tej tak niie zrobil!!
Fajnie ze jestes z NAMI!!!
Pozdrawiam Mirek :lol:
Bartekolo
27-12-2010, 17:18
Fatman...szacunek. Co za foty. Aż mi gały wyszły. Dobrze że zamówiłem 35/1.8. Zdjęcia w ruchy były robione na śledzeniu 3D??
Nie, pojedynczy punkt, AF-C -tylko to :-)
mirek, dzięki -pozdrawiam także optymistycznie i zaraz spadam, bo obiecałem dziecku pokazać fajne światełka w centrum miasta ;-)
camaxtli85
27-12-2010, 17:27
Badzmy OPTYMISTAMI Ja osobiscie takim jestem, mimo jakiegos ALE!!!
Optymistami można być jeśli się robi zdjęcia dla siebie, do szuflady i dla zabawy, a kiedy sprzęt ma na siebie zarobić to trzeba znać zaplecze problemów, Nikon słynie z solidności reporterskiej, więc AF powinien walić w pomalowane, a nie jeździć na długościach ogniskowej.
Sam się zamierzam na d7k i każda uwaga anty mnie o wiele bardziej interesuje, niż sygnały, że wszystko tito.
Także nie krępujcie się i jeśli puszka ciągnie rzepę w familiadzie to proszę uprzedzić;)
Cieszy mnie ze jestes OPTYMISTA :)
camaxtli85 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=19346) To masz PROBLEM!!!
Fatman, kiedy obiecane porównanie d7000 z 5d II?;)
Niestety znajomi z 5D II pojechali w świat na Święta/Sylwestra, więc dopiero w styczniu coś się w tym temacie urodzi....
Hej jako że w wątku przewija się dość często problem z źle działającym AF postanowiłem wrzucić link z opisem działania AF wykorzystującym detekcję fazy (taka jak D7k) i opisującym powody złego działania.
http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334
@Fatman mam kilka pytań do Ciebie :)
1) Czy u Ciebie AF pudłuje również na punktach krzyżowych?
2) Czy możesz sprawdzić czy AF pudłuje na konkretnym/ych punktach (czujnikach). Tłumaczyło by to losowość tego zjawiska :)
3) Czy zauważyłeś by ilość nie trafionych AF była zależna od wielkości otworu przesłony?
1) Czy u Ciebie AF pudłuje również na punktach krzyżowych?
czasem mam wrażenie, że na krzyżowych to nawet częściej..... ale to już może być moja wyobraźnia tylko.
2) Czy możesz sprawdzić czy AF pudłuje na konkretnym/ych punktach (czujnikach). Tłumaczyło by to losowość tego zjawiska :)
no dosyć losowo jest, ale biorąc pod uwagę dłuższy czas focenia, choć jak trafia środkowym to reszta zazwyczaj też trafia
3) Czy zauważyłeś by ilość nie trafionych AF była zależna od wielkości otworu przesłony?
oczywiście, jest to uzależnione od otworu przysłony, ale nie tak jak myślisz (tzn. nie to miałeś na myśli zadając pytanie) ;-) Po prostu GO się zwiększa i trudniej wyłapać czy jest coś nie tak.
Deser -ISO25600, odszumione podczas wywoływania NEFa w LR 3.3 (a więc bez specjalistycznego softu do tego stworzonego), zeskalowane do 6Mpix (czyli da się z tego zrobić przyzwoity wydruk A4):
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/6605/256006mpixs.jpg)
http://img837.imageshack.us/img837/4953/256006mpix.jpg
Obiektywnie wyszło poprawnie, choć szczegóły się już pogubiły na wargach i we włosach. Skóra też taka rozmemłana jakaś. Ale oczy nawet ok :) Pewnie tam była ostrość ustawiona.
Natomiast wygląda świetnie, jeśli się weźmie pod uwagę, że do niedawna taki mniej więcej obrazek był z iso 3200.
Treakeya
27-12-2010, 23:55
Fatman, czy miałeś problemy z zachowaniem AF w D300?
Zero. AF w moim D300s trafiał wzorowo.
Mam pytanie dotyczące funkcji Picture Control. A dokładniej różnić miedzy opcjami Standard i Portret. Jak wchodzę w ustawienia obu opcji wyglądają identycznie (na siatce są również w tym samym miejscu).
Hmm zastanawiam się czy czegoś nie popsułem :) jak przywracałem domyślne ustawienia opcji Portret.
Zero. AF w moim D300s trafiał wzorowo.
i to nadal mnie boli w moim d300s - gdyby losowość af była większa zmieniłbym na d7k ze względu na ciągoty do filmowania...jednak porządny af jest mi potrzebny dlatego zmiana na tą chwilę nie wchodzi w grę...
po pierwszej mini sesji jestem bardzo zadowolony
link
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2207225#post2207225
Troszkę innych fotek niż zwykle -takich jeszcze w tym wątku nie było, chyba przydadzą.......
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/9424/dsc4530s.jpg)
http://img821.imageshack.us/img821/2462/dsc4530i.jpg
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/4109/dsc4533s.jpg)
http://img337.imageshack.us/img337/7637/dsc4533w.jpg
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/479/dsc4542s.jpg)
http://img697.imageshack.us/img697/2123/dsc4542k.jpg
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/7428/dsc4548s.jpg)
http://img715.imageshack.us/img715/5705/dsc4548t.jpg
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/5465/dsc4568s.jpg)
http://img89.imageshack.us/img89/1719/dsc4568.jpg
fotouśmieszek
28-12-2010, 12:01
A czy był czyszczony czujnik AF? Bo objawy są podobne jak przy zabrudzonym czujniku.Przypomnialem sobie,ze mialem to kiedys przy d200.Przeczyscili mi na poczekaniu na Postepu i byl tam facio z d90.Mial to samo.Czekalismy 10 min:-)
pozdrawiam
s.
Nie czyściłem, ale bardzo wątpię żeby doszło do zabrudzenia. Chyba, że firmowo był upaprany......... w sumie jest taka możliwość -już szukam gruchy, dzięki za podpowiedź :-)
i przy okazji jeszcze jedna fotka:
źródło (http://img109.imageshack.us/img109/2801/dsc4651s.jpg)
http://img256.imageshack.us/img256/6003/dsc4651q.jpg
Peccarus
28-12-2010, 12:17
Witam serdecznie drodzy Nikoniarze!!:)
Chciałbym prosić Was drodzy mili, którzy mieliście w swoich rękach model d7000 (i inne), o konkretne podsumowanie i pomoc w podjęciu przeze mnie decyzji. Przeczytałem połowę wszystkich postów w tym temacie i nadal nie jestem pewien co powinienem zrobić. Mianowicie, chciałbym przesiąść się wreszcie na własne lustro. Do tej pory bawiłem się zwykłą cyfrą albo C 500d znajomego, ale na szczęście uzbierałem już prawie zadowalającą ilość złociszy na swoją własną machinę. Dlatego powiedzcie mi... Czy dla kogoś takiego jak ja lepszym wyborem jest kupno d7000 czy d300s? Wiem, że istnieje jeszcze bardzo dobry d90 ale nie chciałbym inwestować w model, który w tej chwili ma do zaoferowania mniej niż te wymienione poprzednio. Jak już kupuję to naprawdę chciałbym mieć porządny sprzęt, który będzie trzymał poziom:) Niestety w d7000 martwi mnie słaba celność AF przy większych odległościach ( o czym wspominał Fatman i spółka ), zaś przed zakupem d300s powstrzymuje mnie fakt, że może on być zbyt pro dla mnie.
Dlatego ponawiając główne pytanie:
Czy dla amatora, który dopiero wchodzi w świat lustrzanek lepsze będzie kupienie d7000, czy też d300s (który jest już bardziej profesjonalny)?
Odpowiedź na to pytanie będzie również swoistym określeniem przeznaczenia i podsumowaniem modelu d7000, dlatego umieściłem ten post w tym temacie:)
Z góry dziękuję i liczę na pomoc z Waszej strony:)
Pozdrawiam,
Pecc
Niestety w d7000 martwi mnie słaba celność AF przy większych odległościach ( o czym wspominał Fatman i spółka )
To zależy od sztuki. Bywają takie, które nie maja problemu z celnością (nawet mój uwalony D7000, czasem ma chwile 100% celności ;-) ).
zaś przed zakupem d300s powstrzymuje mnie fakt, że może on być zbyt pro dla mnie.
Etam, nie ma czegoś takiego, że sprzęt jest zbyt pro. Ten bardziej zaawansowany jest zazwyczaj prostszy w użyciu od luster EL.
Doradzę jedno -idź do najbliższej macalni (chyba w FJ będzie najłatwiej) i przymierz do dłoni oba aparaty. Który będzie bardziej pasował, ten Twój ;-)
Mario__S
28-12-2010, 12:40
Mam i ja, zaryzykowałem i było warto :)
Żeby nie było w wątku ciągłego narzekania napiszę, że mój egzemplarz ma idealny focus ale za to całe stado hot pixeli.
Zamówiony w e-fotojoker, odbiór w sklepie i uwaga czas realizacji 1 dzień. Boję się trochę robić upgrade firmware'u w obawie o AF :)
Daję kilka zdjęć wprost z karty, które miały na celu sprawdzenie ostrzenia blisko jak i daleko. Uwierzcie mi, nic ciekawszego w tej okolicy nie ma :)
Obiektyw najpopularniejszy w tym wątku, Nikkor 35 f/
[email protected]
Zrobione przez szybę czołową samochodu. Odległość do muru około 20m
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/1706/dsc0138resize.jpg)
Odległość do słupka około 2-3m
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/8266/dsc0137resize.jpg)
I ciut bliżej około 1m
Na AIRBAG
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/6069/dsc0151resizeq.jpg)
Na dźwignię kratki
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/3789/dsc0152resize.jpg)
Zgadnijcie na jaką literkę było ostrzone? Odległość około 30cm
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/1771/dsc0158resize.jpg)
Dodam jeszcze, że nie wykonałem żadnej mikro regulacji AF w body, tak samo dla Tamrona 17-50 i trafiają jak dla mnie idealnie. Poza tym, mój Tamron jest bez silnika i działa doskonale w trybie LV a czytałem, że mają problemy. AF działa prawidłowo również w kiepskim oświetleniu. Postaram się coś pstryknąć jeszcze wieczorem. Serial body zaczyna się od 6031***
fotouśmieszek
28-12-2010, 13:13
Witam serdecznie drodzy Nikoniarze!!:)
Dlatego ponawiając główne pytanie:
Czy dla amatora, który dopiero wchodzi w świat lustrzanek lepsze będzie kupienie d7000, czy też d300s (który jest już bardziej profesjonalny)?
Pozdrawiam,
Pecc
Ciekawe dlaczego nie bierzesz pod uwage d90? Obrazowanie ma nawet lepsze od d300 (zdaniem wielu focistow) a kasa 2x mniejsza.Pozdro:-)
a z ciekawości zapytam-są juz jakieś zamienniki MB-D11 ? ja na takowy narazie nie trafiłem...
DominikGSI
28-12-2010, 13:34
a z ciekawości zapytam-są juz jakieś zamienniki MB-D11 ? ja na takowy narazie nie trafiłem...
Raczej nie ma, ale oryginał jest naprawdę świetny. Wcześniej miałem oryginał MB-D80 (do D90) i powiem, że MB-D11 bije go na głowę jakością wykonania i wygodą użytkowania.
Co do gripów to zamienniki np.Alpha poza tym że nie są magnezowe to chyba wiele nie ustępują...
DominikGSI
28-12-2010, 13:42
Co do gripów to zamienniki np.Alpha poza tym że nie są magnezowe to chyba wiele nie ustępują...
Nie wiem, nigdy nie używałem zamienników. Co do MB-D11 to dodam, że guma na nim jest dużo lepsza od tej na D7000, która i tak jest o niebo lepsza od tego "czegoś" na D90.
Komfort użytkowania D7000 z MB-D11 poprawia się ogromnie.
Tylko cena mogła by być nieco niższa :P
fotousmieszek, w ogole sie zastanawiam, czy dla początkującego to jest właściwy sprzęt. Początkującego również d90 przerośnie. Taki aparat przyda się wyłącznie amatorom fotografii z pasją. Dla niektórych - źle ulokowane pieniądze. Znam trzy osoby z d90 które robią na programie A nie używając w ogóle dostępnych funkcji... Aparat leży gdzieś tam w torbie... wyjmują go od wielkiego dzwonu z grymasem, że ciężki, duży, skomplikowany itp. Pasjonatom nie ciąży te 800 g, ale warto się zastanowić czy dla niektórych to nie będzie zbędny balast, serio.
Fatman dzieki za testy! Zastanawiam się nad tym modelem. Czytając opinie tu i tam dochodzę do wniosku, że trafił Ci się felerny egzemplarz po prostu.
P.S. Masz urocze modelki do fotografowania :)
fotousmieszek, w ogole sie zastanawiam, czy dla początkującego to jest właściwy sprzęt. Początkującego również d90 przerośnie. Taki aparat przyda się wyłącznie amatorom fotografii z pasją. Dla niektórych - źle ulokowane pieniądze. Znam trzy osoby z d90 które robią na programie A nie używając w ogóle dostępnych funkcji... Aparat leży gdzieś tam w torbie... wyjmują go od wielkiego dzwonu z grymasem, że ciężki, duży, skomplikowany itp. Pasjonatom nie ciąży te 800 g, ale warto się zastanowić czy dla niektórych to nie będzie zbędny balast, serio.
Fatman dzieki za testy! Zastanawiam się nad tym modelem. Czytając opinie tu i tam dochodzę do wniosku, że trafił Ci się felerny egzemplarz po prostu.
P.S. Masz urocze modelki do fotografowania :)
Co jest złego w trybie A ?? Dlaczego D90 ma kogokolwiek przerosnąć ? Aparat jak aparat. Do lokowania pieniędzy to są dzieła sztuki.
Marcin Borkowski
28-12-2010, 14:05
Dlaczego D90 ma kogokolwiek przerosnąć ? Aparat jak aparat. Do lokowania pieniędzy to są dzieła sztuki.
bo się przepłaca za opcje których nie będzie się używać?
przyjęło się ze d90 to aparat dla amatora, na początek, a tek naprawdę jest to świetny sprzęt który wiele osób przerasta, zresztą wystarczy poczytać o nim wątki na forum..
Moja proba AF na bliskiej odleglosci
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/4030/dsc1246q.jpg)
http://img683.imageshack.us/img683/3724/dsc1246u.jpg
Hej ja też wcześniej jechałem na kompaktach i obawiałem się przesiadki na lustrzankę ze "średniej półki". Wszyscy mnie straszyli że długo nie będę potrafił wykorzystywać jej opcji i to zakup robiony na wyrost. Hmm po miesiącu pstrykania D7K mogę podsumować tak ich wypowiedzi.
Aparat jest tak prosty w obsłudze że ostatnio w 20 min mój 80 letni dziadek opanował fotografowanie w trybie manualnym (on dawno dawno temu robił amatorskie fotki analogowymi aparatami).
Intuicyjność tego sprzętu oraz możliwość dostosowania go do własnych potrzeb jest ogromna (prostota menu, z możliwością definiowania swojego, definiowanie działania części przycisków, tryby U1 i U2 ...)
@Szauna zgodzę się z tobą że trzeba mieć do tego sporo chęci i pasji bez tego nie ma co się zabierać za takie hobby.
Reasumując jeśli ktoś wie że chce pstrykać fotki (dłużej niż 5 min) to uważam że ten aparacik (D7K) jest jak najbardziej dobry na początek (prosty w obsłudze / jakość zdjęć zachęca do rozwoju).
PS podlicz sobie i weź pod uwagę koszty szkieł, lampy, torby itd. I na koniec sam będziesz wiedxział na jakie body Cię stać :)
Bartekolo
28-12-2010, 14:28
Ma może ktoś możliwość przestrzelania D7000 z klasykiem 85/1.8D?? Ciekawe jak takie szkło radzi sobie na tak upakowanej matrycy na przysłonach od 1.8 do 2.8.
Raczej nie ma, ale oryginał jest naprawdę świetny. Wcześniej miałem oryginał MB-D80 (do D90) i powiem, że MB-D11 bije go na głowę jakością wykonania i wygodą użytkowania.
potwierdzam, bateria wytrzymała prawie 4 godziny fot z ciągle włączonym lv
a ma ktoś dostęp do instrukcji pl w pdf? bo mi dali niemiecką:(
Instrukcje mozesz pobrac ze strony nikona po zarejestrowaniu aparatu. Niestety nie mozna jej wydrukowac.
DominikGSI
28-12-2010, 15:39
A nie masz czasem wielojęzykowej? Bo moja jest chyba w 20 językach, w tym w polskim :-)
A nie masz czasem wielojęzykowej? Bo moja jest chyba w 20 językach, w tym w polskim :-)
cała niemiecka:(
Instrukcje mozesz pobrac ze strony nikona po zarejestrowaniu aparatu. Niestety nie mozna jej wydrukowac.
Dzięki zaraz to zrobię
Jest tu juz link do polskiej wersji instrukcji - sam pobieralem. Ktos sie zarejestrowal i udostepnil bezposredni link.
feat - mocny jestes, ze ten aparat jest dla ciebie "prosty w obsludze" i ma "proste menu" - podziwiam :D
Ze dwa 2dni uczylem sie rozkladu menu, by obsluga stala sie chodz troche "prosta" :D
elgreen, po prostu nie jesteś przyzwyczajony do Nikona ;-)
DominikGSI
28-12-2010, 17:37
cała niemiecka:(
To chyba Cię źle zrozumiałem, bo myślałem, że szukasz instrukcji do MB-D11, a ona jest wielojęzykowa :grin:
Bartekolo
28-12-2010, 18:22
Jest tu juz link do polskiej wersji instrukcji - sam pobieralem. Ktos sie zarejestrowal i udostepnil bezposredni link.
feat - mocny jestes, ze ten aparat jest dla ciebie "prosty w obsludze" i ma "proste menu" - podziwiam :D
Ze dwa 2dni uczylem sie rozkladu menu, by obsluga stala sie chodz troche "prosta" :D
Hm... Kurcze ja się przesiadam z Canona i po kilku wskazówkach z netu nie miałem problemu do podstawowej obsługi. Wszytko intuicyjnie zmieniasz, wciskasz dedykowany przycisk i przewijasz rolka, prawie wszytko wyciągnięte na wierzch, nawet tryb AFu zmieniasz bez grzebania w menu... Dla kogoś kto używał kompaktów i ma podstawową wiedzę, o ekspozycji itd to przesiadka na takiego D7000 dała na pewno dużo jeśli chodzi o łatwość obsługi, szybkość i możliwości zmian beż zbędnego kombinowania....
Mi panowie z FJ nie dali instrukcji do niego i z początku bałem się w nim grzebać (pierwsze 20 min:)). Ale jak przejrzałem całe menu (nie jest tego dużo) i "poklikałem" wszystkie przyciski (sprawdzając co się dzieje) to się zorientowałem że prostota tego urządzenia aż bije. Kiedyś robiłem trochę fotek na pożyczonym Canonku 450 (z nim się nieco motałem szukając co i jak ...) w D7k wyglądało to mniej więcej tak "... hmm gdzie to może być ... a tu jest pod palcem ;)" Jeśli chodzi o ergonomię to tak jak by go robili pod moje palce :)
Info dla tych co się zastanawiają i porównują w necie filmy i foty zrobione na Canonach i Nikonach (np. Canon 7D vs Nikon D7k). Testy zazwyczaj pokazują że fotki/filmy z nikona są "zimniejsze" bardziej "szare" (ja prawie się dałem nabrać). Prawda jest taka że dzięki opcji Picture control (która działa również podczas filmowania) obraz/zdjęcie może być równie "kolorowe" jak fotki z Canona.
Jeden z testów które mnie niepokoił. Teraz wiem że różnica w kolorystyce jeśli jest wynika z nieco inaczej zdefiniowanych ustawień standardowych w obu aparatach.
http://www.youtube.com/watch?v=GpQ8s4nNQSE&feature=related
Prawda jest taka że dzięki opcji Picture control (która działa również podczas filmowania) obraz/zdjęcie może być równie "kolorowe" jak fotki z Canona.
Jeden z testów które mnie niepokoił. Teraz wiem że różnica w kolorystyce jeśli jest wynika z nieco inaczej zdefiniowanych ustawień standardowych w obu aparatach.
http://www.youtube.com/watch?v=GpQ8s4nNQSE&feature=related
Witam
akurat w tym przypadku kolorystyka kolorystyką ale trochę "skrzypi" ostrzenie ;) a może się mylę - chyba lewe oko mi się "zemgliło" ;)
Jak na razie nie wpadłem w trans na filmowanie moim D90 ale wiem że nie jest tak ślicznie wyglądające jak w D7k - patrz kilka wstawek na YT Fatmana :). Tam kolorystyka aż tryska żywiołem ;) czerwieni i pochodnych. Uważam że jest spoko. Natomiast bardziej czytam tą forumonowelę z ciekawości co ktoś powynajduje :) lub rzetelnie zdiagnozuje zdarzenie FF czy BF itp..
Wszystkim gratuluje zakupów D7k-ów i życzę fajnej przygody.
Fatman czy oddałeś do serwisowania - wymiany swoje "ciałko" ?
Pozdrawiam
Nie -jak pisałem już kilka razy, puchę odeślę do serwisu dopiero w styczniu :-)
feat, właśnie po to zrobiłem taki filmik/teścik:
http://www.youtube.com/watch?v=035tt9Iz2Fw&hd=1
No ja z AF nie miałem problemów no chyba że podczas filmowania (długo ostrzy/często jedzie przez cały zakres). Pomogło nieco skrócenie czasów blokady śledzenia ostrości opcja a3 w menu i przestawienie na 30 klatel/s.
U mnie był mały problem z fotkami ze statywu przy długich czasach ale odkąd serwis poradził mi włączanie opcji d11 w połączeniu z samowyzwalaczem wychodzą ostre fotki nawet przy słabym światełku :)
Co do testów to na moje oko to jak puszkę chce się w nie korzystnym świetle pokazać to zawsze można troszkę "po manipulować" tu i tam ;)
Co do filmów i fotek Fatmana to one przelały kielich mojej niepewności i mimo problemów z AF w jego egzemplarzu zaryzykowałem kupno swojego aparaciku (za co koledze Fatmanowi i jego uroczej rodzinie jestem bardzo wdzięczny :)) :p
Orientuje się może ktoś czy funkcje Picure Control działają identycznie w puszce i w Capture NXsie??
MarioDeCampes
28-12-2010, 20:12
Zgadnijcie na jaką literkę było ostrzone? Odległość około 30cm
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/1771/dsc0158resize.jpg)
Jeżeli na "V" to masz straszny BF :)
Nie -jak pisałem już kilka razy, puchę odeślę do serwisu dopiero w styczniu :-)
Przepraszam widocznie niedokładnie przeczytałem :).
Dziękuję
Awaryjności na taką skalę to chyba jeszcze nie było skoro właściwie co drugi aparat się sypie:).Ale popłynąłeś... :p
fotouśmieszek
28-12-2010, 21:10
elgreen, po prostu nie jesteś przyzwyczajony do Nikona ;-)
Ciekaw jestem ale pewnie czyszczenie czujnika AF nic nie dalo?:-(Dlatego o tym wspomnialem,bo tamten d90 to byla nówka i czujnik wymagal czyszczenia...
Niestety nic -nadal świruje (np. dzisiaj dla 35ki najodpowiedniejszą korekcją AF było -10 ;-) ). Spoko, zaraz po Sylwku, puszeczka leci do Niemieckiego serwisu ;-) Jak wróci to zdam relację co i jak :-)
No jak tam chłopaki, jak się spisują D7000...? Ja już jestem po przesiadce na Canona, także D7000 dla mnie definitywnie umarł :), teraz życie nabrało koloru, Nikon Polska możecie mnie pocałować :) hehe
No jak tam chłopaki, jak się spisują D7000...? Ja już jestem po przesiadce na Canona, także D7000 dla mnie definitywnie umarł :), teraz życie nabrało koloru, Nikon Polska możecie mnie pocałować :) hehe
No popatrz, a ja w trakcie przesiadki (po kilku latach) z Canona 5D na Nikona (jeszcze nie wiem, którego), więc jak widać równowaga w przyrodzie musi być :p
A na poważnie, to aparat jest dla mnie tyko i wyłącznie narzędziem, a dla tych najbardziej narzekających chyba wręcz religią... i tu tkwi ich błąd.
Coś nie odpowiada :?: Zmieniasz i tyle, po kiego diabła ludzie robią przy tym tyyyyle zamieszania :?:
Ciekaw jestem ale pewnie czyszczenie czujnika AF nic nie dalo?:-(Dlatego o tym wspomnialem,bo tamten d90 to byla nówka i czujnik wymagal czyszczenia...A jak sie taki czujnik czysci? Cos mi sie nie wydaje by dmuchniecie gruszka wystarczylo.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/1018266005_FvKA7XL-1.jpg
źródło (http://falklumo.smugmug.com/Photography/Camera-Tests/Pentax-K-5/IMGP7387/1018266005_FvKA7-XL.jpg)
[...]Coś nie odpowiada :?: Zmieniasz i tyle, po kiego diabła ludzie robią przy tym tyyyyle zamieszania :?:A jak ktos nie zmienia - tylko dokupuje? :-P
Moje fotki z dzisiejszych sportów saneczkarskich. :)
pierwsze
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/880/dsc2192.jpg)
i drugie
źródło (http://img813.imageshack.us/img813/5021/dsc2234.jpg)
A jak sie taki czujnik czysci? Cos mi sie nie wydaje by dmuchniecie gruszka wystarczylo.
Dobrze Ci się wydaje. Dmuchnięcie gruszką nie wystarcza. Ludzie mylą czyszczenie czujników AF z czyszczeniem matrycy.
Etam, dmuchnięcie gruchą też potrafi pomóc jeśli chodzi o czujniki -kumplowi pomogło, tak twierdził.
Kogoś interesuje D3 kontra D7k na ISO 25600 ? ;-)
Etam, dmuchnięcie gruchą też potrafi pomóc jeśli chodzi o czujniki -kumplowi pomogło, tak twierdził.
Kogoś interesuje D3 kontra D7k na ISO 25600 ? ;-)
poprosze linka ;)
Oki -oba zdjęcia odszumione w LR 3.3 -wartość odszumiania ustawiona na 30. WB z automatu, nie poprawiane w LR.
ISO 25600, f2.2, 1/200, szkło: Nikkor 35 1.8
D3:
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/1610/d3c2399s.jpg)
http://img844.imageshack.us/img844/9382/d3c2399.jpg
D7000:
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/7533/dsc4766s.jpg)
http://img641.imageshack.us/img641/5589/dsc4766.jpg
Bartekolo
28-12-2010, 23:03
To żeś trafił z deszczu pod rynnę że tak powiem. :-).
Pawel Pawlak
28-12-2010, 23:04
No i można się tego było spodziewać... 35tka na FX nie nadaje się do tak ciasnych portretów ;)
Względnie mała różnica jakości na tej czułości także się spodziwałem :)
No nie nadaje się ;-) Znacznie lepiej prezentuje się fota z 85 1.4, niestety jeszcze się tego szkła nie dorobiłem ;-)
Warto zwrócić uwagę, że w przypadku D3 widać banding, którego na zdjęciu z D7000 nie ma......
Oki -oba zdjęcia odszumione w LR 3.3 -wartość odszumiania ustawiona na 30. WB z automatu, nie poprawiane w LR.
ISO 25600, f2.2, 1/200, szkło: Nikkor 35 1.8
nie wiem jak Tobie ale moim oczom o tej porze wydaje się że zbyt wielkiej różnicy nie ma pomiędzy nimi :) choć d3 jest bardziej gładkie, a w D7k ziarenko wieksze ale tez mdłe kolory bardziej - pewnie ze światła inaczej "zobaczonego" przez body.
Pawel Pawlak
28-12-2010, 23:13
generalnie na tej czułości cienie są pełniejsze w D7000 niż D3, natomiast trochę gorzej chyba wypadają w d7000 światła.
Zaraz tam 85/1.4; już z 50tki byłoby mniej przerysowań ;)
No tak, niestety 50ki Nikonowe nie bardzo mi odpowiadają :-( Sprzedałem wszystkie jakie miałem.....
Przerysowan to byloby mniej gdyby nie zrobil tych zdjec z odleglosci 0,42m (D3) (0,56m D7000) (exif) ;-)
Albo jak by mi ścianę usunęli, tą która za plecami była, i doświetlili obiekt czyli żonę, żeby AF z D7000 nie miał problemu, a kto wie, może i ten z D3 miał by jakieś wątpliwości ;-)
Dlatego z bliska -nie miał być to wybitny portret, tylko porównanie zaszumienia na 25600 ;-)
Spoko, 35 1.8 na FX to moje podstawowe szkło robocze, wiem jak go używać, żeby zdjęcia nie zabijały -wystarczy ciut inny kadr, kilkanaście cm większa odległość i jest w miarę cacy ;-)
http://img46.imageshack.us/img46/3328/dsc4455f.jpg
Pawel Pawlak
29-12-2010, 00:06
no przepraszam że poruszyłem te przerysowania...:oops:
Wybaczam :D Całkowicie wybaczam :D I obiecuję poprawę jak tylko znowu wyjdę w teren ;-) (przy okazji bardzo bym chciał jakiegoś ptaszora dla Ciebie upolować na zdjęciu, niestety boją się mnie jak diabli :-( )
inny zwierz się nie boi...... ;-)
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/3223/dsc4674s.jpg)
http://img52.imageshack.us/img52/2383/dsc4674k.jpg
Aaaaa jeszcze pytanie przed snem, do posiadaczy D7000:
Czy możecie sprawdzić jak działa w Waszych puszkach pomiar światła przy ostrzeniu za pomocą detekcji fazy i chwilkę potem na tej samej scenie za pomocą detekcji kontrastu na LV ? Bo u mnie fotki zrobione w LV są widocznie jaśniejsze, bardziej naświetlone.....
Dobrejnocki :-)
fotouśmieszek
29-12-2010, 00:26
A jak sie taki czujnik czysci? Cos mi sie nie wydaje by dmuchniecie gruszka wystarczylo.
[
:-P
mnie sie tez tak wydaje.Mi czyscili na Postepu.Czekalem z 10-15 min.Nie sądze zeby tylko uzywali <dmuchawy> A objawy byly bardzo podobne;p
U mnie jest identyko - niezależnie czy jest to faza czy LV.
PS. Wiem, że żółtodziób nie jesteś, ale nie wpadło Ci jakieś światło przez "lipko" przy ostrzeniu LV? Bo to akurat mogłoby powodować różnice w ekspozycji.
fotouśmieszek
29-12-2010, 00:52
No popatrz, a ja w trakcie przesiadki (po kilku latach) z Canona 5D na Nikona (jeszcze nie wiem, którego), więc jak widać równowaga w przyrodzie musi być :p
:?:
a ja uważam,ze obydwie firmy sie...uzupełniają.od zawsze mialem nikony i kiedys wpadla mi w rece stara piątka c. i tak juz zostalo.zapewniam,znakomity backup:-) i nikkory daję sie zapinać;)
U mnie jest identyko - niezależnie czy jest to faza czy LV.
PS. Wiem, że żółtodziób nie jesteś, ale nie wpadło Ci jakieś światło przez "lipko" przy ostrzeniu LV? Bo to akurat mogłoby powodować różnice w ekspozycji.
Zasłaniałem dokładnie paluchem ;-)
Czy możecie sprawdzić jak działa w Waszych puszkach pomiar światła przy ostrzeniu za pomocą detekcji fazy i chwilkę potem na tej samej scenie za pomocą detekcji kontrastu na LV ? Bo u mnie fotki zrobione w LV są widocznie jaśniejsze, bardziej naświetlone.....
Zrobiłem kilka fotek porównawczych na różnych czułościach ISO 100, 400, 800 ...
Na wszystkich ISO zdjęcia były identyczne (wizjer vs LV)
Fatman mam takie pytanie czy sprawdzałeś/porównywałeś może jak D7k wypada w porównaniu z D3s jeśli chodzi o zakres tonalny?
/.../kiedys wpadla mi w rece stara piątka c. i tak juz zostalo/.../
Widocznie, cierpliwy jesteś :D :D :D
Fatman, czy D7k radzi sobie lepiej z WB jesli chodzi o swietlowki, w porownaniu do D300s?
bo się przepłaca za opcje których nie będzie się używać?
przyjęło się ze d90 to aparat dla amatora, na początek, a tek naprawdę jest to świetny sprzęt który wiele osób przerasta, zresztą wystarczy poczytać o nim wątki na forum..
Każdy aparat może przerastać, jeśli będziemy dochodzić do czego są jego niezliczone funkcje i szukać kwadratowych jaj. Tymczasem prawda jest taka, że ile by tych funkcji nie było, to heca tak czy siak sprowadza się do kontrolowania trzech parametrów - czasu, przysłony i ostrości, kropka. Można więc zasadniczo wszystko olać, ustawić aparat w tryb A, wybrać przysłonę w zależności od warunków i potrzeb i rąbać w RAW, nie przejmując się funkcjami.
Warto tylko od razu zainteresować się formatem RAW i jego konwerterem, które umożliwią nam wykorzystanie w pełni tego, co zarejestruje matryca - a ta w D7000 potrafi zarejestrować cholernie, cholernie dużo. Jest to jakiś nowy, ewidentnie szatański wynalazek i pozwala on eksplorować królestwo cienia na znacznie większą skalę, niż wcześniej było to możliwe...
Dzis mialem okazje zapoznac sie z dzialaniem AUTO WB d7k na tle kwanona 60d, w jednej z krakowskich galerii handlowych, na widok w tylu swietlowek i ludzi w okolo mogla przyjsc tylko jedna mysl... TEST! ;) Wynik... totalne pozytywne zaskoczenie, na korzysc d7k.
Rascal, może jakieś fotki porównawcze z tego testu zamieścisz?
Mario__S
29-12-2010, 11:10
Dobrejnocki :-)
Mam tak samo :)
feat, D3s to ja bym bardzo chciał mieć -niestety mam tylko jego starszego brata D3 ;-)
Rascal, w tej chwili mogę porównać pracę AWB tylko do D3 (no i D90). Jak dla mnie D7000 radzi sobie znacznie lepiej (kolory są bliższe rzeczywistości).
Mario__S, dzięki za info :-)
redwings
29-12-2010, 12:17
Witam Czytając całe forum na temat D7000 już sam nie wiem co zrobić. Może ktoś z szanownych nikoniarzy miał w swoich rękach przez dłuższy czas 7D i teraz ma D7000 jak wypada porównanie w pracy. Od razu mówię że interesuje mnie fotografia zlotowa, przyrodnicza szczególnie dzika zwierzyna, a więc AF musi być celny i szybki a matryca jednak z dobra jakością na wysokich czułościach. No i wychodzi mi teraz problem C szybki i pewny AF a matryca „lekko” odstaje, czy N z testów super matryca ale AF chyba do bani. Myślałem nad zakupem D7000 ale to co czytam o AF mnie coraz bardziej zniechęca. Jakiekolwiek informacje od pracujących na tych aparatach były by mile widziane.
Mój dotychczasowy D90 sprzedałem niestety brak odporności (szczelności) na warunki zewnętrzne go zdyskwalifikował, AF też zawodził, przy 30 tyś zaczęła się odklejać guma i tp.
fotouśmieszek
29-12-2010, 12:19
Widocznie, cierpliwy jesteś :D :D :D
majac nikona nie musze:-) ale jaktrzeba cos ze statywu i FX to jest bardzo OK.Jak kupie d7k kiedy ucichnie burza, to n.moze wyprze staruszka.Jednak 5d ciągle ma pare zalet;p pozdro;)
interesuje mnie fotografia zlotowa, przyrodnicza szczególnie dzika zwierzyna
Tutaj Canon ma poważną zaletę w postaci "amatorskich" szkieł takich jak 300/4L IS, 400/5.6 czy 100-400L IS, których odpowiedników u Nikona próżno szukać.
Witam Czytając całe forum na temat D7000 już sam nie wiem co zrobić. Może ktoś z szanownych nikoniarzy miał w swoich rękach przez dłuższy czas 7D i teraz ma D7000 jak wypada porównanie w pracy. Od razu mówię że interesuje mnie fotografia zlotowa, przyrodnicza szczególnie dzika zwierzyna, a więc AF musi być celny i szybki a matryca jednak z dobra jakością na wysokich czułościach. No i wychodzi mi teraz problem C szybki i pewny AF a matryca „lekko” odstaje, czy N z testów super matryca ale AF chyba do bani. Myślałem nad zakupem D7000 ale to co czytam o AF mnie coraz bardziej zniechęca. Jakiekolwiek informacje od pracujących na tych aparatach były by mile widziane.
Weź pod uwagę to, że problemy AF w D7000 nie biorą się z tego, że taki jest, tylko z pewnej serii wadliwych egzemplarzy. Dokładnie to samo przytrafiło się Canonowi własnie w modelu 7D.
Poziom szumów w 7D jest trochę większy niż w D7000, jednak sporą różnicę widać jak wyciąga się coś z cienia. Tutaj 7D wypada dużo słabiej od D7000 oraz D90.
Wyciąganie z cieni:
7D:
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/9592/canon7d.jpg)
D90:
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/7854/nikond90.jpg)
Mój dotychczasowy D90 sprzedałem niestety brak odporności (szczelności) na warunki zewnętrzne go zdyskwalifikował, AF też zawodził, przy 30 tyś zaczęła się odklejać guma i tp.
Uszczelnienia w 7D też niestety rewelacyjne nie są i raczej nie ryzykował bym focenia tym sprzętem w trudnych warunkach atmosferycznych. Prawdopodobnie to samo tyczy się D7000.
redwings
29-12-2010, 12:57
Dzięki Fatman za fotki w końcu widzę jak to w rzeczywistości wygląda a nie tylko na testach. Z tymi trudnymi warunkami to też nie planuję jakiś ekstremalnych ale kurz czy rosa lub mróz (może nie arktyczny) to chyba powinny wytrzymać.
Witam,
to mój pierwszy aparat nikona i pierwszy post. Miałem niezłą zagwozdkę po lekturze 'problemów z AF' ale pozytywne opinie i jakość prostowanych zdjęć przeważyła. Zobaczymy jakie będą wyniki testów organoleptycznych :)
Na razie wszystko wygląda ok, skrzynka 601xxx
redwings
29-12-2010, 13:18
Fatman mam jeszcze pytanie czy nie wiesz jak D7000 współpracuje ze szkłami Sigmy 100-300, 50-500 lub 120-400.
Niestety nie mam pojęcia :-(
redwings
29-12-2010, 13:42
Dzięki za pomoc i odpowiedzi, chyba jeszcze troszkę poczekam z zakupem (szkła Canona jednak kuszą). Ale czy warto wybrać puszkę z gorszą matrycą:? Pożyjemy zobaczymy
Fatman - wracajac do twoich problemow ;-)
Mam pare takich zdjec i jesli ostrosc laduje gdzies na 10metrach, to parametr "odleglosc ostrzenia" z exifa u mnie wynosi "nieskonczonosc", a na twojej fotce 3,76metra. Jest to ciekawe, u mnie korekta -5 u ciebie -4 wiec szklo ( 35/1.8 ) i puszka sa podobne niby.
źródło (http://img218.imageshack.us/img218/1918/dsc4276s.jpg)
Skad sie bierze ten parametr w exifie? W rawach go nie ma, a pojawia sie w jpg po wywolaniu w LTR3.3 :-?
Jesli ten parametr jest prawdziwy, to moze cos sie da na jego podstawie wydedukowac ;-)
Skad sie bierze ten parametr w exifie?
Ponownie nie mam pojęcia :-)
W rawach go nie ma, a pojawia sie w jpg po wywolaniu w LTR3.3 :-?
Raczej w RAW też powinien być, poszukaj może jakimś zaawansowanym narzędziem do przeglądania Exifów.
Jesli ten parametr jest prawdziwy, to moze cos sie da na jego podstawie wydedukowac ;-)
Hmmm, jak dla mnie to odległość od punktu ostrości na tym zdjęciu wynosiła około 5m. Mogę się mylić bo oceniałem na oko.
Poziom szumów w 7D jest trochę większy niż w D7000, jednak sporą różnicę widać jak wyciąga się coś z cienia. Tutaj 7D wypada dużo słabiej od D7000 oraz D90.
Wyciąganie z cieni:
7D:
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/9592/canon7d.jpg)
D90:
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/7854/nikond90.jpg)
Różnica bardzo wyraźna, ale to jest iso 100. Czy na iso 1600-3200 też jest taka przepaść?
Różnica bardzo wyraźna, ale to jest iso 100. Czy na iso 1600-3200 też jest taka przepaść?
Pewnie w d7k dojdzie ziarno przy wyciąganiu szczegółów np przy iso 1600, a co się stanie w przypadku 7d?:)
paski, kolorowe kropki i żadnych szczegółów...
LordYoghurt
29-12-2010, 16:49
Mam dwa pytania odnośnie D7000 - jedno w konfrontacji do D700 (lub D3), drugie w porównaniu do kamer cyfrowych.
Planowałem up’grade z D90 na D700, bo dzięki otwarciu działalności gospodarczej będę mógł nabyć sprzęt na bardziej przyjaznych finansowo warunkach. Ale jak policzyłem zmiana z D90+17-55 na D700+24-70 to nadal dopłata niemal 3tys złotych, gdy tymczasem zmiana D90 na D7000 to już tylko około 1tys złotych. Po zmianie oczekuję głównie lepszego wysokiego ISO, szybszego i posiadającego więcej punktów AF oraz lepszej „plastyki” dzięki szerszemu DR i wydaje się, że te cele D7000 realizuje w niemal tak dobrze jak D700. Ponadto bardzo ważna stała się też dla mnie opcja filmowania - tu wynik konfrontacji D7000 z D700 nie wymaga komentarza. Oczywiście puszki mają wiele innych unikalnych cech, z których część przekonuje mnie do D7000 a część do D700, ale są dla mnie drugoplanowe. Może jednak jest coś „magicznego” w obrazku D700+24-70, czego nie otrzymam dzięki D7000+17-55, coś co zobaczę oglądając fotki na ekranie TV, monitorze komputera lub małych i średnich wydrukach?
Zanim więc podejmę ostateczną decyzję chciałbym poznać opinię tych, którzy mieli styczność z obiema puszkami, czyli pewnie głównie do Fatmana ale może znajdą się i inni, odnośnie dwóch kwestii.
Pierwsza - na ile rzeczywiście D7000 jest „niemal tak dobre” jak D700 w przypadku AF, DR i ISO. Np. jakie noty byście dali tym parametrom w przypadku D90, D7000 i D700, bo to pozwoliłoby mi lepiej zrozumieć dystans między tymi kamerami.
Druga – na ile D7000 nadaje się do filmowania w porównaniu do dobrych amatorskich kamer HD (typu Sony HDR-CX350VE), przy założeniu że nie zależy mi na uzyskiwaniu jakiegoś efektu artystycznego czy jak z profesjonalnych filmów, ale na zwykłym i prozaicznym rejestrowaniu scenek z życia, a głównie jak rosną dzieciaki. Efekt jello czy krótki zakres zooma mnie nie martwią, ale już np. brak stabilizacji obrazu czy ręczne zoomowanie tak – na tym filmiku ładnie widać ile daje aktywna stabilizacja obrazu w tej kamerze Sony (w Canonie, Panasonicu czy JVS pewnie jest podobnie):
http://www.youtube.com/watch?v=BwA6fXmaQNE&feature=related
Czy ktoś wie, czy obiektywy z VR dałyby w lustrzance podobny efekt stabilizacji? Bo jeśli zakup np. 18-200 VR czy Sigmy 17-50 OS załatwiłby sprawę stabilizacji obrazu przy filmowaniu, to pozbyłbym się właściwie dylematów ;-)
Pawel Pawlak
29-12-2010, 16:59
generalnie "platyka" najczęsciej jest utożsamania z rozkładem GO na konkretnych ogniskowych. Więc żeby uzyskać na DX plastykę FXa Twój 17-55 powinien mieć jasnośc lepszą niż 1.4 a z tego co pamiętam ma 2.8 ;)
LordYoghurt
29-12-2010, 17:15
generalnie "platyka" najczęsciej jest utożsamania z rozkładem GO na konkretnych ogniskowych. Więc żeby uzyskać na DX plastykę FXa Twój 17-55 powinien mieć jasnośc lepszą niż 1.4 a z tego co pamiętam ma 2.8 ;)
1.4, a nie 2.0? Wydawało mi się że różnica jest DX względem FX jest 1EV. W każdym razie wyleczyłem się już z małej GO, za to ciekaw jestem raczej odwzorowania kolorów, detali, mikrokontrastów…
Bartinio
29-12-2010, 18:01
to i ja sie pochwale , nabylem D7000 kit w Mediamarkt za 4999zl seria 605x..na moje amatorskie oko wszystko dziala prawidlowo :), po przesiadce z aparatow wbudowanych w telefony kom. jestem mega zadowolony :)
Pawel Pawlak
29-12-2010, 18:05
Powierzchnia matrycy FX vs DX jest rózna 2.25-2.35 raza. Więc rozkład GO będzie się róznił o tyle samo stopni EV. Czyli f2.8 na FX odpowiadać będzie coś pomiędzy F1.3 a F1.4 na DX. Czy to jest istotne czy nie to sprawa indywidualna, ale w przeciwieństwie do kolorów, czy nawet mikrokontrastów, tego się nie nadrobić na etapie PP
gadzeciarz
29-12-2010, 18:42
to i ja sie pochwale , nabylem D7000 kit w Mediamarkt za 4999zl seria 605x..na moje amatorskie oko wszystko dziala prawidlowo :), po przesiadce z aparatow wbudowanych w telefony kom. jestem mega zadowolony :)
A mówią że rozmiar nie ma znaczenia ;-)
A mówią że rozmiar nie ma znaczenia ;-)
I kto to mówi :?: :p