Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
[
19]
20
Tomasz M.
30-03-2011, 20:16
odbijając od tematu żeby nie było tylko poważnie i smutno,
tutaj filmik jak malują D7k na różowo:
http://www.youtube.com/watch?v=7_64sDhrK0I
Kurcze wiecie co jak sie czyta ten wątek to wychodzi na to, że Ci ktorzy sa zadowoleni z D7k (tak jak ja np) sie nie znaja na sprzecie i nie potrafia robic fotek?
z gory nalezy zalozyc ze D7k jest do du..... i na pewno z kazdym będą problemu ...
kurcze moze ktos z Wawy jest chetny zeby przetestowac moją puszke? bo moze faktycznie problem jest a ja go nie widze
mikethedog
30-03-2011, 20:24
Możesz raz wcisnąć blokadę i nie trzymać przycisku :-) Tylko trzeba odpowiednie opcje w menu ustawić.
http://www.youtube.com/watch?v=Rwa1l1taiJo&hd=1 -wszystkie sekwencje z blokadą ekspozycji właśnie.....
Git, o to właśnie mi chodziło. Nie jest przynajmniej tak źle z tym nikosiem w kwestii video, jak mawiają filmujący canonami;)
Agut, jak nie widzisz problemu to się w ogóle nie przejmuj. Ciesz się nim po prostu i rób zdjęcia dla jeszcze większej radości. To Twój sprzęt, czemu chcesz koniecznie się sugerować opiniami innych ? :-)
Ja ze swojego D7k jestem bardzo zadowolony i.................. bardzo niezadowolony -czyli jest remis ;-)
Git, o to właśnie mi chodziło. Nie jest przynajmniej tak źle z tym nikosiem w kwestii video, jak mawiają filmujący canonami;)
Pewno, że nie jest -niestety niektórzy posiadacze C wiedzieli wszystko (i oczywiście że jest źle) o filmowaniu D7000 zanim zobaczyli jakikolwiek film z niego.
Zerknij na szybkie przykładowe porównanie z 5D Mk II:
http://www.youtube.com/watch?v=QiVX_YOhBwA&hd=1
Wow, nie wiedziałem, że nikon tak daje popalić piątce ;p.
mikethedog
30-03-2011, 21:18
Pewno, że nie jest -niestety niektórzy posiadacze C wiedzieli wszystko (i oczywiście że jest źle) o filmowaniu D7000 zanim zobaczyli jakikolwiek film z niego.
Zerknij na szybkie przykładowe porównanie z 5D Mk II:
http://www.youtube.com/watch?v=QiVX_YOhBwA&hd=1
A widziałem już wcześniej:). Zadanie odrobiłem i research mam za sobą.
Jeśli chodzi o same właściwości puszki w kwestii filmów, nie widzę za bardzo punktów, których można się przyczepić. Wspominali ludzie nieco o 24 klatkach, ja jednak spadku płynności nie zauważyłem. W moim przekonaniu nikon dobrze sprawdzi się jako mała kamera, dając w zamian piękny obraz.
Pozostaje mi poczekać jeszcze chwilę na ruch ze strony nikona, albo przynajmniej wyniki Twojej (waszej) walki z AF (w końcu się nie pali:)).
Fatman, pozwolę sobie na OFFtopa bo właśnie się dowiedziałem, że jednak będę miał trochę więcej siana (może FF?) na aparat który muszę kupić w połowie kwietnia, bez zbędnych dyskusji mam dwa pytania, jako, że D7000 zabił mi klina ( Miałem go kupić i czekałem na niego już od wakacji ;d) to moje pytanie jest takie:
1.Którą z tych puszek zabrałbyś na ślub i reportaż, pomijam jakiś szczególnie szybki reportaż, ale porządny af musi być (vide słaby z 5dmk2)
-60d,7d,d700 (brak filmów, tu mnie boli najbardziej, przydałoby się do klipów),5dmk2
2.Z Canonów miałem tylko 50D, jak byś porównał szybkość AF 5dmk2 do 50D
Zastanawiam się czy nie wejść w FF, skoro będę miał pieniądze...
Zdecydowanie D700. Zaraz po nim (a najlepiej razem z nim :-) ) 5D Mk II.
Rafał_Sz
30-03-2011, 22:01
Zaktualizowałem przed chwilą firmware w swoim Dk7 i zrobiłem testy z 35/1,8. Wymagana korekta AF to - 9 Na ok. 100 ostrzeń AF pomylił się 3-4 razy po 4-5 mm przy odległości 1m. Przy mniejszej odległości nie robił błędów, przy 3 m nie trafiał (mylił się o jakieś 2-3 cm) co 10 zdjęcie. Wszystkie błędy były na BF.
Identyczny test zrobiłem z D300 (korekta na -6). Częstość występowania błędów była minimalnie mniejsza niż w przypadki Dk7, jednak tu występował FF w skali podobnej do BF Dk7.
Z 18-200 i T90/2,8 obie puszki ostrzą jak w mordę strzelił.
Warunki oświetleniowe były ciężkie - 40 watowa żarówka skierowana prostopadle do tablicy testowej.
To ja już nie wiem. Mam się cieszyć czy martwić? Nr Dk7 to 60035XX.
Hmmm.
W chwili obecnej możesz się cieszyć :-)
Rafał_Sz
30-03-2011, 22:11
W chwili obecnej możesz się cieszyć :-)
Sugerujesz, że coś może tą moją radość zmienić? :)
Kto wie co pokaże jutro ?
Mnie pokazało środkowy palec, jeśli chodzi o pracę AF -dzień po aktualizacji softu ;-) Mam jednak nadzieję, że u Ciebie będzie ok. Wpadłem nawet na pomysł, czy nie robić aktualizacji za każdym razem jak mam coś ważniejszego focić........ ;-)
Rafał_Sz
30-03-2011, 22:20
No to zobaczymy, co czas pokaże. Idzie sezon na makro, a tam celność w punkt wychodzi szybciutko. ;)
ministry
30-03-2011, 22:32
Kurcze wiecie co jak sie czyta ten wątek to wychodzi na to, że Ci ktorzy sa zadowoleni z D7k (tak jak ja np) sie nie znaja na sprzecie i nie potrafia robic fotek?
z gory nalezy zalozyc ze D7k jest do du..... i na pewno z kazdym będą problemu ...
kurcze moze ktos z Wawy jest chetny zeby przetestowac moją puszke? bo moze faktycznie problem jest a ja go nie widze
nie demonizował bym, problrm moga mieć profi, którzy kupili ten aparat z mysla o zarobku. Zaawansowanym amatora sprzecik ten moze przyspozyc niezapomnianych przezyć:) Co do d700, ostatnio moj znajomy, posiadacz d700 dorwal majego 7k w rece i po krutkirj ale rzeczowej zabawie stwierdził, ze podoba mu sie ten aparat. A najbardziej mu sie podoba iso=100:), ktorego nie ma
ulmus102
30-03-2011, 22:39
qualin, jest BF niestety
cybermar
30-03-2011, 22:58
Wydaje mi sie, czy na tej focie jest lekki BF ? (ISO 800, 1/1250, f4.8)
http://img38.imageshack.us/img38/1476/dsc4097t.jpg
Celowane AF-S centralny punkt w srodek twarzy i przekadrowane.
Mam kilka tak nieostrych zdjec z dzisiejszego spaceru.
tutaj jest ewidentny BF , czas naswietlania jak najbardziej OK , ale jedno zdjęcie to za mało. Kilka tez... ile zdjęć z teg spaceru jest z BF'em / ile dobrych?
tutaj jest ewidentny BF , czas naswietlania jak najbardziej OK , ale jedno zdjęcie to za mało. Kilka tez... ile zdjęć z teg spaceru jest z BF'em / ile dobrych?
Na 57 fotek jakies 4 maja takiego wlasnei BF, pozatym mam tez kilka nieostrych mojego psiaka gdzie ciezko stwierdzic, ale wydaje mi sie, ze AF trafil dobrze, wygladaja bardziej na poruszone, chociaz ciezko o takie z wlaczonym VR i czasie 1/1250 :/ wiec to moze VR nie zdarzyl ustabilizowac jak cykalem w szybkiej serii. Martwic sei zaczne jak ponad 75% fotek bedzie neiostrych, poki co jest ok :)
Tu cos ze spacerku jeszcze:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/3120/dsc4087.jpg)
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/6487/dsc4056v.jpg)
Kurcze fajna byla ta Sigma 85 f/1.4 tylko cena juz mniej fajna
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/7038/dsc4018v.jpg)
Skoro popyt aż tak przewyższa podaż niech się cieszą w USA że cena nie urosła :mrgreen:
To u nas chyba są masowo sprzedawane, bo ceny zaczynają iść w górę;).
Ja mam inną teorię co do USA. Nikon zorientował się, że problem istnieje przed samą premierą w USA. Przefiltrował więc wadliwe puszki, stąd duże braki na rynku amerykańskim. Niestety, te odfiltrowane wrzucił na inne rynki, typu Polska :(
Rafał_Sz
31-03-2011, 08:09
Ja mam inną teorię co do USA. Nikon zorientował się, że problem istnieje przed samą premierą w USA. Przefiltrował więc wadliwe puszki, stąd duże braki na rynku amerykańskim. Niestety, te odfiltrowane wrzucił na inne rynki, typu Polska :(
A świstak siedział i zawijał te wadliwe puszki w sreberka.
DominikGSI
31-03-2011, 08:54
Jezu jak czytam takie brednie to chyba się potnę plastikowym bagnetem od 18-105 :lol:
Jakbyś się trochę zagłębił w temat to byś zobaczył, że numeracja puszek dla USA jest zupełnie inna i żadnej z tych puszek nie kupisz w europejskiej dystrybucji, a poza tym we wszystkich pierwszych testach D7000 amerykanie zachwycali się pierwszymi egzemplarzami tego sprzętu.
Po co mieszać ludziom w w głowach takimi teoriami?
Jezu jak czytam takie brednie to chyba się potnę plastikowym bagnetem od 18-105 :lol:
Jakbyś się trochę zagłębił w temat to byś zobaczył, że numeracja puszek dla USA jest zupełnie inna i żadnej z tych puszek nie kupisz w europejskiej dystrybucji, a poza tym we wszystkich pierwszych testach D7000 amerykanie zachwycali się pierwszymi egzemplarzami tego sprzętu.
Bo teorie spiskowe to nasza specjalność ;-)
sam nie wiem czy to FF czy BF takie zdjęcia wczoraj wszystkie miałem zero trafionych , kurcze jak wstawić tu zdjęcie bez żadnych URL?
Patrzę na te kolory skóry z Nikonów i widzę, że nic się nie poprawia. Dla mnie niestrawialne.
piotr_wojcik
31-03-2011, 10:03
Po updacie softu przez 2 dni było ok, po przełączeniu się w LV aparat znów gubi ostrość (BF) jedna na 7 klatek ostra reszta przestrzelone, chyba się potnę :(
MariuszJ
31-03-2011, 10:04
Patrzę na te kolory skóry z Nikonów i widzę, że nic się nie poprawia. Dla mnie niestrawialne.
To że ustawienie balansu bieli boli, to plotki - da się nawet w Canonie ;)
fotouśmieszek
31-03-2011, 11:06
nie kupisz w europejskiej dystrybucji, a poza tym we wszystkich pierwszych testach D7000 amerykanie zachwycali się pierwszymi egzemplarzami tego sprzętu.
Dlugi ma racje. Sprzedawca na Manhattanie mi powiedzial,ze zwalone puszki poszly do naprawy. Stad braki na rynku.A poza tym w Polsce we wszystkich testach tez sie d7k zachwycano.Nie tylko w Polsce.Nie bede spekulowal dlaczego bo nie wiem.
Bo teorie spiskowe to nasza specjalność
taa,idzie pijany Polak,cuchną mu nogi,czka,wlasnie wlamuje sie do samochodu gęsto spiskując teoretycznie:-) A Holendra albo Albańczyka poznasz po tym,że zupełnie nie spiskują:-)
jacek.ok
31-03-2011, 12:49
Po updacie softu przez 2 dni było ok, po przełączeniu się w LV aparat znów gubi ostrość (BF) jedna na 7 klatek ostra reszta przestrzelone, chyba się potnę :(
Tak z ciekawosci..Kiedy kupiles aparat i w jakim sklepie?
jacek.ok
31-03-2011, 12:50
Dlugi ma racje. Sprzedawca na Manhattanie mi powiedzial,ze zwalone puszki poszly do naprawy. Stad braki na rynku.A poza tym w Polsce we wszystkich testach tez sie d7k zachwycano.Nie tylko w Polsce.Nie bede spekulowal dlaczego bo nie wiem.
taa,idzie pijany Polak,cuchną mu nogi,czka,wlasnie wlamuje sie do samochodu gęsto spiskując teoretycznie:-) A Holendra albo Albańczyka poznasz po tym,że zupełnie nie spiskują:-)
Sprzedawca na manhattanie powiadasz..? W jakim sklepie dokladnie ci to powiedzial..? Bo wciskasz taka sciema, ze az przykro czytac....
Sendilkelm
31-03-2011, 12:59
Tak z ciekawości. Na której półce leżał i obok czego?
Więcej tu chyba paranoików niż fotografów. Tak swoją drogą, żeby nie było zupełnego OT, to po tych wszystkich dywagacjach czemu AF tak wariuje ja potrafię wyciągnąć tylko jeden wniosek i chyba trzeba się z tym pogodzić. Piszecie, że w innych amatorskich puszkach nie było problemów. Owszem, może i nie, ale mechanizm AF inny, konstrukcja inna, coś tam jeszcze inne. Podejrzewam, że nikon po kryjomu wprowadził coś innowacyjnego do puszki. Nie sprawdziło się to w wyższym segmencie, albo powrócą, albo naprawią i będzie wszystko grało. Później zajmą się za poprawienie d7000. Jeśli okaże się, że problem leży faktycznie w konstrukcji puszki to nie sposób będzie naprawić wszystkie wydane puszki. W dużych firmach często, żeby zmienić coś potrzeba np miesiąca, bo po decyzji trzeba zebrać podpisy ludzi z coraz to wyższych stanowisk. Takie rzeczy trwają. Drugą sprawą jest to, że jeśli faktycznie konstrukcja jest zła, to istnieje prawdopodobieństwo, że nigdy już nie kupilibyście nikona i to nie ze względu, że ma wadliwy AF, ale dlatego, że Nikon straciłby na produkcji d7000 tyle, że przez kilka lat nie udałoby mu się powrócić na rynek. Moim zdaniem lepiej jak D7000 się sprzedają, a ci co wiedzą, że są problemy kupią co innego lub poprawiony model d7000.
piotr_wojcik
31-03-2011, 13:03
Koniec grudnia Fotojoker. Wziąłem u nich wtedy też 105mm f2.8 macro i okazało się, że z paprochem za tylnią soczewką. Kupowała żona nie zauważyła. Oczywiście w FJ nic się nie da wymienić więc "pełnia szczęścia". Miejsce zakupu Galeria Krakowska.
Zauważyłem również, że gdy aparat nie chce dobrze ostrzyć na dalsze dystanse można przeostrzyć go na czymś bliskim i wtedy (nie zawsze) trafia, gdy znów ostrzymy na dalsze odległości.
Zakręcona ta puszka. Nie wspominając o innych wadach, jak ciągłe wyskakiwanie gumki u dołu gripu i wariacje z obiektywami sigma (na mojej 20mm f1.8 aparat się wogóle nie włącza).
Po niedzieli wysyłam do serwisu, ale jeśli testują w taki sposób, że to wyklucza stwierdzenie wady to pewne że wróci bez naprawy.
Sprzedawca na manhattanie powiadasz..? W jakim sklepie dokladnie ci to powiedzial..? Bo wciskasz taka sciema, ze az przykro czytac....No właśnie, nie wal ściemy, że siedzisz w NY :D
noo i sie zarzekała żaba... wrrr
dzis na spacer wzielam 35 f/1,8 nooo i mam na 30 fotek moze jakies 5 ostrych! wrrrrrrrr
weźcie no sami zerknijcie - czy mi sie juz na oczy rzuca? aaa i foty byle jakie - chodzilo o przetestowanie
ISO 125, f 2, 1/2000
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_6PWVwngBso4/TZRmMX09VOI/AAAAAAAAAuU/a2CmwRTGFbs/s512/DSC_1195_032.JPG)
ISO 125, 1/1000, f2
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/_6PWVwngBso4/TZRmToc7CoI/AAAAAAAAAuY/8bFSIdNeb-w/s720/DSC_1216_033.JPG)
ISO 125, f2, 1/2500s
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/_6PWVwngBso4/TZRmU_W-79I/AAAAAAAAAuc/WFs4Qr_GzQE/s720/DSC_1206_034.JPG)
ISO125, 1/1250s, f2
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/_6PWVwngBso4/TZRmW3CJ1TI/AAAAAAAAAug/7j-fyQ1TWP0/s720/DSC_1193_031.JPG)
mam wrazenie ze z bliska moja pucha nie ma klopotow ale z daleka.. pojawiaja sie problemy :(
Edit: ojjj widze ze z fotosa jakosc do d...... wgram do galerii i zaraz dam nowe linki - no chyba teraz lepiej !
aaa i za kazdym razem ostrzone na glowe - twarz dziecka
jacek.ok
31-03-2011, 13:33
Koniec grudnia Fotojoker. Wziąłem u nich wtedy też 105mm f2.8 macro i okazało się, że z paprochem za tylnią soczewką. Kupowała żona nie zauważyła. Oczywiście w FJ nic się nie da wymienić więc "pełnia szczęścia". Miejsce zakupu Galeria Krakowska.
Zauważyłem również, że gdy aparat nie chce dobrze ostrzyć na dalsze dystanse można przeostrzyć go na czymś bliskim i wtedy (nie zawsze) trafia, gdy znów ostrzymy na dalsze odległości.
Zakręcona ta puszka. Nie wspominając o innych wadach, jak ciągłe wyskakiwanie gumki u dołu gripu i wariacje z obiektywami sigma (na mojej 20mm f1.8 aparat się wogóle nie włącza).
Po niedzieli wysyłam do serwisu, ale jeśli testują w taki sposób, że to wyklucza stwierdzenie wady to pewne że wróci bez naprawy.
Biore wlasnie pod uwage kupno w tej sieci ale wylacznie z odbiorem osobistym..Obiektyw coz...Mozna najwyzej przejrzec czy nie ma rys czy jak u Ciebie 'dodatkow' ale puszki z tymi problemami z AF sie nie sprawdzi...Bo jak tu piszecie to raz jest dobrze a raz zle....Znaczy sie wada czysto losowa i nie regularna....
Przelecialem wszelkie mozliwe fora i bardziej tam marudza, ze sa problemy z kreceniem filmow w HD (dla mnie ta funkcje jest wogole zbedna w aparatach), bad pixels...Problemy z AF sa mozna powiedziec marginalne...Mozna by wiec sie pokusic, ze albo do PL trafila jakas wadliwa seria ( szczerze w to watpie) albo osoby z tych odsetek procentowych nie zadowolonych uzytkownikow sa wlasnie tutaj na tym forum....Generalnie gdyby nie test w Optyczni i dopiski w komentarzach z przekierowaniem problemu na tym forum to nikt by nie wiedzial, ze takowy wogole wystapuje.... A aparat sprzedal sie pewnie w setkach tysiecy sztuk do tej pory......W zwazku z tym czy mozna decyzje o nie zakupie podpierac kilkoma osobami to juz pozostawiam chyba do wlasnego przemyslenia i wlasnej konkluzji...
Mario__S
31-03-2011, 13:34
@Agut
I koniecznie dodaj exif albo dopisz parametry jakie były użyte.
@Agut
I koniecznie dodaj exif albo dopisz parametry jakie były użyte.
Juz :) poprzedni post edytowany
Agut wstaw lepiej linki do pelnych rozdzielczosci bo na tak malych obrazkach ciezko jest mowic o ostrosci obiektow na zdjeciu.
Agut wstaw lepiej linki do pelnych rozdzielczosci bo na tak malych obrazkach ciezko jest mowic o ostrosci obiektow na zdjeciu.
https://picasaweb.google.com/afredyk/Szymek#5590205650401478226 pierwsza fota, kolejne strzalka w lewo :)
Wg mnie nie ma tragedii, raczej czasem sie FF pojawia, BF nie zauwazylem. W jakim trybie masz AF ustawiony ?
Wg mnie nie ma tragedii, raczej czasem sie FF pojawia, BF nie zauwazylem. W jakim trybie masz AF ustawiony ?
taa no wlasnie mi sie tez wydaje ze sie FF pojawia.
AF-S
taa no wlasnie mi sie tez wydaje ze sie FF pojawia.
AF-S
Chciałem już napisać coś takiego, ale widzę, że sama znalazłaś błąd.
Agut, a często robisz plakaty 1,2x1,7m? Bo jak tak to masz wielki problem.
Ale mi się wydaje, że raczej ustawiłaś aparat w Af S i dzieciak uciekał z pola ostrości, bo jasny obiektyw=mała głębia ostrości. Spróbuj ustawić w takich sytuacjach AF dynamiczny, po to on w D7000 jest.
Np na zdjeciu z murem, ostrosc jest ewidentnie na samym poczatku muru po prawej.
Moze faktycznie za dlugo sie czaisz z docisnieciem spustu do konca :D
Chciałem już napisać coś takiego, ale widzę, że sama znalazłaś błąd.
Agut, a często robisz plakaty 1,2x1,7m? Bo jak tak to masz wielki problem.
Ale mi się wydaje, że raczej ustawiłaś aparat w Af S i dzieciak uciekał z pola ostrości, bo jasny obiektyw=mała głębia ostrości. Spróbuj ustawić w takich sytuacjach AF dynamiczny, po to on w D7000 jest.
tiaaaaaa, pewnie tu leży problem....
plakatow nie robie wcale :) najwikesze odbitki jakie robie to 30x45 ale na ogol 20x30 :)
Np na zdjeciu z murem, ostrosc jest ewidentnie na samym poczatku muru po prawej.
Moze faktycznie za dlugo sie czaisz z docisnieciem spustu do konca :D
nie :)
tu ewidentnie jest FF
wlasnie po tej focie zauwazylam ze jest cos nie tak ...
pawelpiotrm
31-03-2011, 14:51
a może jednak, bo w tym wypadku FF jest duży
a może jednak, bo w tym wypadku FF jest duży
Uwierz mi ze bym chciala.... ale az tak bym sie nie machnela... chyba :)
Wlasnie na tej focie ewidentnie wyglada jakby maly uciekl Tobie poza GO. pewnie jak lapalas ostrosc byl na rowni z tym slupkiem od muru, zanim wykadrowalas i docisnelas zdarzyl juz przemiescic sie. szczegolnie przy przyslonie 2.
Wlasnie na tej focie ewidentnie wyglada jakby maly uciekl Tobie poza GO. pewnie jak lapalas ostrosc byl na rowni z tym slupkiem od muru, zanim wykadrowalas i docisnelas zdarzyl juz przemiescic sie. szczegolnie przy przyslonie 2.
Dobra! ja heheh przyjmuje faktycznie taka wersje i sie ciesze w pelni sprawną puszka :) zamiast siedziec na forum i szukac bledow ide cieszyc sie pstrykaniem :)
hehe jak widac wiec na polski rynek trafily nie tylko odpady z USA :) aa i moj ma serie 608...
Agut zdjęcia są dobre . Ostre. Przestań czytać ten wątek :)
fotouśmieszek
31-03-2011, 16:39
Sprzedawca na manhattanie powiadasz..? W jakim sklepie dokladnie ci to powiedzial..? Bo wciskasz taka sciema, ze az przykro czytac....
hej,wyluzuj...ano powiedzial.dodal jeszcze,ze badaja pare puszek z transportu i rezygnuja z zaakceptowania calosci. Taka maja procedure.Adresu i nazwiska nie bede podawal,wersja oficjalna jest zupełnie inna.mozesz przecież nie wierzyc:-) mnie to lotto:-)dla mnie tez bylo niewytlumaczalne dlaczego nie moge kupic w US.bylo to po swietach a przed n.rokiem.do dzis ciesze sie,ze nie kupilem.a moglem w Kanadzie,tam jakos mieli;) teraz uwazam,ze pół roku to za dlugo,zeby czekac az mina choroby wieku dzieciecego.Kupie cos innego w kraju;p
fotouśmieszek
31-03-2011, 16:41
Sprzedawca na manhattanie powiadasz..? W jakim sklepie dokladnie ci to powiedzial..? ....
heeehhh:-) pamietaj,ze kazdy pisze co uwaza za stosowne.Zarowno Twoje jak i moje posty warte sa tyle samo.nie musisz ich oceniac bo nie jestes autorytetem.mozesz czytac/nie czytac,przyjac do wiadomosci/lub nie itepe tak samo jak ja Twoje posty.
Niedługo wszyscy się zbyt wrażliwi zrobią od czytania tego tasiemca.
Sam już zacząłem widzieć dziury w calym...
Z moich doświadczeń z D7000:
Na samym początku też miałem problemy z 35/1.8 - wyraźny BF. Po mikrokolrekcie na -5 zaczął działć na małe odległości ale już na duże totalny FF. Nie pasowała mu żadna wartość kalibracji od -20 do +20. Ten sam obiektyw z D3100 działał bardzo powtarzalnie ale jak się później przypatrzyłem też miał lekki BF.
Po oddaniu szkła do serwisu i jego powrocie z opisem "kalibracja według wzorca" wszystko zaczęło z D7000 grać idealnie i bez mikrokorekty.
Na tym zdjęciu :https://picasaweb.google.com/afredyk/Szymek#5590214393540697714 ostrość jest na lewe oko dziecka(czyli te z prawej). Tak samo wyraźny jest kołnierz, który jest dalej niż twarz. W tym przypadku dziecko nie mogło uciec z GO -znam ten wyraz twarzy, moja córka ma też takie chwile zamyślenia :)
Przy takiej głębi ostrości i niewielkiej odległości wystarczy lekkie pochylenie fotografującego do przodu i mamy pudło... Ogólnie, AF-S świetnie nadaje się do fotografowania dzieci, ale śpiących ;)
http://www.facebook.com/topic.php?uid=177221768037&topic=15184
No, problemu nie ma :mrgreen: Nic nie chlapie
To ze D7k posiada pewne przypadlosci jest kwestia bezdyskusyjna. Najbardziej powazna kwestia jest skutecznosc nowego ukladu AF, oraz zagadkowa kwestia ostrosci zdjec pionowych.
Nie zapominajmy o pasku, który potrafi przydusić.
Zastanawiam się właśnie nad serią testów, które pokażą związek między chlapaniem olejem, badfokusem a samoistnym podduszaniem przez pasek, które to wydaje mi się mocno niedoceniane. Moim zdaniem to właśnie jest ta niewiadoma x, która połączy całe równanie w całość. Rzetelne testy powinny to pokazać czarno na białym. Jeśli ktoś jest z okolicy, to proszę o udostępnienie n7k do testów duszenia paskiem. Nie obiecuję, że oddam.
woytec60
01-04-2011, 04:37
W specjalnym numerze pisma "Fotografia i aparaty cyfrowe" 02/2011, w dziale "przegląd / aparaty" znalazł się opis Nikona D7000 wraz z kilkoma fotkami przykładowymi. Opis jest raczej entuzjastyczny, aparat dostał pięć gwiazdek, znaczek "Wybór redakcji" itp.
Jednak w w werdykcie jako minus napisali:
- sporadycznie zawodny autofokus...
Szkoda, że tak mało o problemie jednak coś tam musiało być na rzeczy z tym egzemplarzem skoro padło takie sformułowanie.
evilseed
01-04-2011, 07:39
Też czytają ten wątek a że nie przeczytali całego to tylko tyle napisali ;)
Na stronie Nikon.com jest informacja o stwierdzeniu usterki AF w D7000. Obiecali, ze w niedlugim czasie problem zostanie rozwiazany.
Nareszcie!
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Niedługo wszyscy się zbyt wrażliwi zrobią od czytania tego tasiemca.
Sam już zacząłem widzieć dziury w calym...
Właśnie. Co raz więcej użytkowników D7000 i coraz więcej wpisów o złym działaniu autofokusa, a instrukcji to nawet nie chce się przejrzeć. Straszne lenistwo się teraz rozpleniło, po co mysleć, lepiej zadać pytanie na forum (siejąc panikę) niż szukać własnych błędów.
Jestem przekonany, że większość narzekań na D7000 to wynik niewiedzy i błędów fotografującego, a nie rzeczywiste wady sprzętu. No ale panika się udziela i teraz to już mamy efekt kuli śnieżnej.
Na stronie Nikon.com jest informacja o stwierdzeniu usterki AF w D7000. Obiecali, ze w niedlugim czasie problem zostanie rozwiazany.
Nareszcie!
A dzisiaj 1 kwietnia:)
Nareszcie!
a juz przez chwile prawie uwierzylam.... :)
prima aprilis :)
Nareszcie!
Kiepski dowcip dla użytkowników borykających się z problemami w d7k :wink:
Właśnie. Co raz więcej użytkowników D7000 i coraz więcej wpisów o złym działaniu autofokusa, a instrukcji to nawet nie chce się przejrzeć. Straszne lenistwo się teraz rozpleniło, po co mysleć, lepiej zadać pytanie na forum (siejąc panikę) niż szukać własnych błędów.
Jestem przekonany, że większość narzekań na D7000 to wynik niewiedzy i błędów fotografującego, a nie rzeczywiste wady sprzętu. No ale panika się udziela i teraz to już mamy efekt kuli śnieżnej.
A dzisiaj 1 kwietnia:)
swięte slowa!
skonczylem na poscie 3840. Fatman i inni - z tego co piszecie, to powinniscie poslac D7000 z przynajmniej jednym obiektywem do serwisu. Wyglada to na typowy blad lustrzanek. Taki sam problem mialem w D90 - na AV backfocus, na LV miodzio. Poslalem do Köln sam aparat - wyczyscili. wyregulowali i nic... wciaz ten sam problem, poslalem 2 raz z oboma stalkami, i teraz miodzio - ostro i przyjemnie.
skonczylem na poscie 3840. Fatman i inni - z tego co piszecie, to powinniscie poslac D7000 z przynajmniej jednym obiektywem do serwisu. .
To poczytaj dalej, albo poczytaj dokładniej :)
Co wysłana stałka zmieni jeżeli serwis nie widzi problemu - stałki chyba tez ma ;)
Przesiadłem się z Praktiki TL1000 Super na D7000. Żeby sprawdzić jakość matrycy odkręciłem obiektyw. Ciężko szło bo chyba był zapieczony ale się udało. W środku było dużo paprochów, jakieś kawałki i pył, ale jak dmuchnąłem to wszystko wyleciało i widać było jakieś mokre plamy. Wyglądało jak olej więc przetarłem watą moczoną w benzynie ekstakcyjnej i jest sucho. Nie mogę zorbić zdjęć bo gwint chyba zupełnie się rozleciał - te kitowe obiektywy Nikona są słabe i nie nadają się do normalnego użytku (i tak planowałem go wymienić więc mi nie żal). Poza tym pucha świetna i jestem zadowolony ;)
skonczylem na poscie 3840. Fatman i inni - z tego co piszecie, to powinniscie poslac D7000 z przynajmniej jednym obiektywem do serwisu. Wyglada to na typowy blad lustrzanek. Taki sam problem mialem w D90 - na AV backfocus, na LV miodzio. Poslalem do Köln sam aparat - wyczyscili. wyregulowali i nic... wciaz ten sam problem, poslalem 2 raz z oboma stalkami, i teraz miodzio - ostro i przyjemnie.
Gdyby BF (lub FF) był stały to bym sobie sam go wyregulował za pomocą dostępnej w menu opcji "precyzyjna korekta AF". Niestety nie jest stały, większą część czasu podczas którego fotografuję jest ok, aż tu nagle pojawia się BF na kilka, kilkadziesiąt zdjęć. Po czym wszystko wraca do normy.
Nie jest to też problem szkieł ponieważ wszystkie 6 (słownie: sześć) szkieł, za pomocą których testowałem/testuję/używam Nikona D7000, działają idealnie na innych korpusach (posiadanym D3/D300s/D90, pożyczonym D700/D300/D300s/D90 x2/D50..........).
.............kolejny raz to opisuję, 15-ty, może 16-ty ?
Może sobie to w podpis wstawię ?
.............kolejny raz to opisuję, 15-ty, może 16-ty ?
Może sobie to w podpis wstawię ?
Podziwiam Twoją cierpliwość.
Dobra, Rafał, przyznaj się że jaja sobie robiłeś i że twoja wspaniała pucha D7000 jest cool. Dzisiaj możesz to zrobić :)
Prawda jest taka, że po dzisiejszej rozmowie na GG z deepem postanowiliśmy zamienić się sprzętem -on bierze moje D7000 a ja jego D700.
Od dziś on będzie zajmował się testami D7000 :-)
Rafał_Sz
01-04-2011, 11:16
Prawda jest taka, że po dzisiejszej rozmowie na GG z deepem postanowiliśmy zamienić się sprzętem -on bierze moje D7000 a ja jego D700.
Od dziś on będzie zajmował się testami D7000 :-)
Nie boisz się trochę, że teraz Dk7 zacznie działać ja malina? ;)
Bardziej się boję, że 8 klatek na sekundę to będzie ciut za mało na uzyskanie płynności w filmach z D700 :-(
;-)
Dobra, Rafał, przyznaj się że jaja sobie robiłeś i że twoja wspaniała pucha D7000 jest cool. Dzisiaj możesz to zrobić :)
Tak! To napewno wszystko zeby zniechęcić jak największa liczbe ludzi do zakupu D7k by być jednym z nielicznych posiadaczy :mrgreen: ;)
ulmus102
01-04-2011, 11:52
heh, a ja nawet zacząłem szukać tego njusa na nikon.com :D
Za dwa tygodnie targi, ciekawe co nikon powie, jak na stoisku zapytam co robią w sprawie BF w d7000?
Sendilkelm
01-04-2011, 12:01
Za dwa tygodnie targi, ciekawe co nikon powie, jak na stoisku zapytam co robią w sprawie BF w d7000?
Powiedzą, że wyjdzie nowy d5100 z dobrym AF i możesz dokupić ;p
Założę się, że usłyszych, że informacja o BF w D7000 "jest po prostu nieprawdziwa" :(
Założę się, że usłyszych, że informacja o BF w D7000 "jest po prostu nieprawdziwa" :(
albo że fotograf du..a:)
Rafał_Sz
01-04-2011, 12:23
Powiedzą, że są dumni ze swojego BeautiFul aparatu. :)
albo że fotograf du..a:)
Nikon mówiąc, że nie ma problemu, właśnie oględnie wskazuje, iż "fotograf du..a".
Chciałem Was poinformować, że skontaktował się ze mną pracownik Biura Prasowego Nikon Polska z propozycją wykonania ekspertyzy w serwisie. Są bardzo zainteresowani wyjaśnieniem i pomocą w sprawie problemu AF z jakim borykam się w swojej sztuce D7k. Tak więc do czasu zakończenia całej sprawy, prosił bym Was o nie wyrokowanie "co na to Nikon".
W przyszłym tygodniu będę w serwisie (jestem już wstępnie umówiony) z dwoma sprawiającymi problemy puszkami.
Jest nadzieja, że będzie dobrze :-)
Jakub365
07-10-2013, 22:05
Witam,
Na forum jest mnóstwo tematów odnośnie wadliwego działania AF. Więc sobie pomyślałem niech piszą osoby, które mają lub mieli d7000. Wystarczy pisać nr. seryjny, a bok czy problem występował czy też nie. W ten sposób przyszłym kupującym będzie łatwiej zakupić sprzęt używany na allegro:)
FullMaverick
07-10-2013, 22:42
Wydaje mi się, że problem z AF występuje globalnie i jest niezależny od serii produkcyjnej.
Na forum jest mnóstwo tematów odnośnie wadliwego działania AF...
Więc załóżmy jeszcze jeden i bijmy pianę dalej ;)
Moderatorze! Widzisz i nie grzmisz?
Alcatraz
07-10-2013, 23:11
Witam,
Na forum jest mnóstwo tematów odnośnie wadliwego działania AF. Więc sobie pomyślałem niech piszą osoby, które mają lub mieli d7000. Wystarczy pisać nr. seryjny, a bok czy problem występował czy też nie. W ten sposób przyszłym kupującym będzie łatwiej zakupić sprzęt używany na allegro:)
Wielu już wpisywało swoje numery seryjne ale nikt nie znalazł "klucza" więc jest to pozbawione sensu...
Wielu już wpisywało swoje numery seryjne ale nikt nie znalazł "klucza" więc jest to pozbawione sensu...
Amen...
Jakub365
10-10-2013, 22:29
A kupując nowe body d7000 z walniętym AF wysyłam do serwisu oni to robią i już wszystko ładnie śmiga? czy odeślą podziała tydzien,miesiąc rok i znowu to samo? Bo tak się zastanawiam czy nie kupić nowego body z 2 letnią gwarancją ponieważ przeglądam tyle puszek i nei wiem na co się zdecydować;/ a d7000 ma to wszystko czego oczekuje oraz szum jak d5100:)
Mam małe pytanko jak sprawuje się obiektyw 18-55vr z tym aparatem? Czy jest mydlany, jak wygląda w porównaniu z 18-105 (może ktoś wie)?
Przymierzam się do zakupu za jakiś czas i się zastanawiam czy przy tej matrycy szkło da radę. Nie ukrywam że bardzo lubię ten obiektyw i chciałbym go zostawić jeszcze przez jakiś czas. Ostetecznie zamienię na 18-105 jesli jest lepszy.
A kupując nowe body d7000 z walniętym AF wysyłam do serwisu oni to robią i już wszystko ładnie śmiga? czy odeślą podziała tydzien,miesiąc rok i znowu to samo? Bo tak się zastanawiam czy nie kupić nowego body z 2 letnią gwarancją ponieważ przeglądam tyle puszek i nei wiem na co się zdecydować;/ a d7000 ma to wszystko czego oczekuje oraz szum jak d5100:)
Po kalibracji jest trochę lepiej, ale np u mnie nadal w świetle żarowym jest loteria.
Uznałem, że tak już musi być, olałem to i robię zdjęcia :)
siwyozzman
11-10-2013, 14:02
Po kalibracji w świetle dziennym bez zastrzeżeń, w żarowym korekta "-3" załatwia sprawę. Generalnie szybko i celnie - dużo lepiej niż w D90 - tryb AF-C 3D tracking nareszcie używalny w amatorskiej puszce nikona....
Sławomir
11-10-2013, 14:06
Ja po kalibracji w serwisie nie zauważyłem błędów.
Jakub365
11-10-2013, 22:54
To czegoś tu nie rozumiem, w takim razie co zepsuł nikon, że podpinając obiektyw działa wszystko w miarę dobrze po kalibracji?
Sławomir
12-10-2013, 18:45
Dobre pytanie do Nikona. Ja sam wysłałem korpus + obiektyw bo były również błędy zapisu na kartę. Poprosiłem o kalibrację. Poczekałem dwa tygodnie i jak na razie wszystko "pasi".
Witam. To mój pierwszy post na Waszym forum, więc jeśli ten dział jest nieodpowiedni to proszę adminów o przeniesienie.
Zapoznałem się z grubsza z tematami (a jest tego...) i mam pytanie do użytkowników D7000.
Aparat posiadam ponad rok i prócz smaru na matrycy(?!) aparat sprawował się dobrze...do airshow w Radomiu. Kilka tysięcy zdjęć przestrzelonych (BF puszki). Szkła: Sigma 150-500, Nikkor 70-300 VR i Nikkor 70-200 2,8 VR. Puszka była dwukrotnie w kalibracji i niby trafia idealnie. Problem z AF pojawia się tylko podczas fotografowania obiektów zbliżających się i oddalających (w moim przypadku-samoloty). Jakby nie nadążał... Z racji dynamiki obiektów najczęściej używam preselekcji przysłony (odrzutowce) lub migawki (śmiglaki), AF-C punktowy-centralny.
Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem lub ma jakieś przypuszczenia co do problemu to proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Darek
siwyozzman
15-10-2013, 14:56
Dużo zależy od obiektywów... jako referencyjny wziąłbym N70-20/2.8 Z ilością pól to chyba nie za dobrze wybrałeś... spróbuj zaangażować większą ilość lub zastosuj śledzenie 3D
Do tej pory nie miałem z tym problemu, a tego 3D jeszcze nie próbowałem. Zobaczymy.
Dzięki. O efektach powiadomię.
j.w. zmień tryb AF. Punktowy przy śledzeniu kiepsko wypada. Raczej już dynamiczny (np. 9 pól), albo śledzenie 3D, choć to nigdy mi nie chciało dobrze działać.
Sprawdzę w sobotę na lotnisku i podzielę się uwagami. Najczęściej używam z 70-300. Też jest w kalibracji. Większość postów dotyczy baaaardzo krótkich szkieł a moje obiekty tak blisko nie pozują. Ba, nawet poruszają się dość szybko. Dobrze że chociaż są przewidywalne :) Zobaczymy
Jakub365
18-10-2013, 22:23
a ja mam pytanie odnośnie kolorystyki zdjęć z d7000, dlaczego w tym modelu postać na zdjęciu jest taka żółta? w d3100 już jest ok, a w d300s jeszcze lepiej http://www.optyczne.pl/150.7-Test_aparatu-Nikon_D7000_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW. html natomiast w canonie 50d jest jeszcze lepiej http://www.optyczne.pl/88.7-Test_aparatu-Canon_EOS_50D_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
I o co chodzi w tym teście, że w d7000 szum pojawia się już na iso 400? Podobno ta puszka to jedna z najmniej szumiących tak jak d5100, a tu coś wspominają o szumie 400? To w Canonie 50d niby nie widać go na iso 1000 gdzie ta puszka słynna jest z dużego szumu??
siwyozzman
18-10-2013, 23:00
Zarówno pod względem szumu jaki i kolorystyki D7000 w swojej klasie to absolutnie ścisła czołówka. Nie sugeruj się tym co przeczytasz na optycznych - przynajmniej nie traktuj tego jak wyrocznie... Jak trzeba używam iso 6400 i nie jest źle...
Jakub365
18-10-2013, 23:33
no właśnie to mnie zdziwiło, bo podobno taka sama matryca co w d5100 i czasami jadę 3200 i szumu nie widzę:D a możesz mi jeszcze powiedzieć co z tymi kolorami żółtymi kolorami w tym modelu? czy to też optyczne coś namieszało?
siwyozzman
19-10-2013, 19:15
Właśnie że kolorystyka to ostatnia rzecz do której bym się przyczepił w D7000 :) W porównaniu z np. D300 to jest o całe piekło lepiej :) Przynajmniej dla mnie praca z plikami D7000 jest dużo łatwiejsza niż z wcześniejszymi Nikonami a miałem ich kilka począwszy od ery D50,D70 poprzez D200 na D90 i D300 skończywszy... Jest zapas zarówno w cieniach i światłach a kolory są naturalne... Na PM wysyłam link ze zdjęciami zrobionymi D7000
Co do kolorów to może balans bieli inny, a co do szumów to jest podstawowa różnica jak się robi na wysokim iso jak jest ciemnica a jak jest więcej światła (celem uzyskania krótszego czasu) przykład: mój d40 w domu w ciemnym pokoju iso 1600,ciemna ściana, szumi niemiłosiernie, to samo iso na zewnatrz gdy jest jaśniej, szum jest znikomy.
Michał44
21-10-2013, 14:57
Czy spotkał się ktoś może z front focusem przy zdjęciach z lampą w CLS?
Do ostatniej niedzieli D7000 nie sprawiał mi żadnych niespodzianek z AF-em do momentu, gdy zachciałem pobawić się zdalną lampą.
Obiektyw 85 1.8G (trafiający w punkt bez lampy jak i z lampą na aparacie) i lampa SB-600 wyzwalana wbudowaną w trybie commander, na każdym zdjęciu paru centymetrowy front focus, który pewnie załatwiła by mikroregulacja, ale niestety zauważyłem dopiero na kompie po sesji.
Testowałem potem celność z wyłączoną SB-600 i na tych samych ustawieniach wbudowanej lampy (commander) zawsze trafnie, gdy włączy się zewnętrzną od razu front focus.
Czy spotkał się ktoś może z front focusem przy zdjęciach z lampą w CLS?
Do ostatniej niedzieli D7000 nie sprawiał mi żadnych niespodzianek z AF-em do momentu, gdy zachciałem pobawić się zdalną lampą.
Obiektyw 85 1.8G (trafiający w punkt bez lampy jak i z lampą na aparacie) i lampa SB-600 wyzwalana wbudowaną w trybie commander, na każdym zdjęciu paru centymetrowy front focus, który pewnie załatwiła by mikroregulacja, ale niestety zauważyłem dopiero na kompie po sesji.
Testowałem potem celność z wyłączoną SB-600 i na tych samych ustawieniach wbudowanej lampy (commander) zawsze trafnie, gdy włączy się zewnętrzną od razu front focus.
Przy używaniu wbudowanej lampy nie mam żadnych przesunięć AF.
Natomiast przy używaniu zewnętrznej, jeśli działa jej wspomaganie AF, to tak.
Wynika to z tego, że wspomaganie AF w lampie zewnętrznej powoduje korektę AF dla światła czerwonego.
Przy dużej ilości światła zastanego i włączającym się wspomaganiu AF możliwe jest występowanie błędów AF.
Michał44
21-10-2013, 15:15
Wydawało mi się, że gdy lampa nie jest na sankach to nie działa jej wspomaganie AF (przynajmniej czerwona "krateczka" się nie wyświetlała)? Do tego robiłem w AF-C.
siwyozzman
21-10-2013, 15:35
Dobrze Ci się wydawało...wspomaganie przy zdalnej lampie nie działa więc błąd nie wynika z tego... Inna sprawa że teorii na tematy bliskie twojego zapytania jest dużo... co ciekawe często lampa na sankach z włączonym wspomaganiem + zasłonięcie ręką wzorka też powoduje błędy AF- zazwyczaj duży BF. Sprawdź ponownie - jeżeli błąd jest niewielki i się powtarza to skorzystaj z mikrokalibracji... niestety do tego że nowe korpusy nie działają jak powinny trzeba podejść na luzie i jakoś z tym żyć :) Nie bronię Nikona jako producenta - chowanie głowy w piasek niczego nie załatwia... Z drugiej strony mój D200 z lampą na korpusie i włączoną AF assisti miał ogromny BF z N35/1.8 - dokładnie to samo szkło i ta sama lampa zapięte na D7000 trafia perfekcyjnie - te same warunki - na przemian za każdym razem to samo... a przecież jest kult D200 :) Nie powiem że D7000 jest idealne... ten AF nie jest tak pewny jak by się chciało, w świetle żarowym wymaga zazwyczaj korekty, ale D90 jeżeli chodzi o AF zostawia w tyle... o samym obrazku nie będę wspominał bo dopóki nie przekonałem się sam nie wierzyłem :) Jeżeli nie robisz co tydzień ślubu lub na co dzień sportu to jest to body wystarczające dla każdego amatora nawet dorabiającego fotografią od czasu do czasu... nie jest wołem roboczym to fakt...
Jakub365
21-10-2013, 22:00
a co temu body brakuje, aby robić śluby co tydzień?:) Dobra ergonomia, matryca super(jakość obrazka, szumy) jedynie co mu brakuje to FF;)
siwyozzman
22-10-2013, 08:13
Szczerze? Śluby to specyficzna robota - częsta praca w mieszanym nieraz bardzo dziwnym oświetleniu...D7000 jest jednak dosyć kapryśne przy żarówkach... Nie miał bym nerwów zdawać się co tydzień na taką niepewność...czy wprowadzać korektę AF czy nie... trafia nie trafia... Nie mam takich problemów jak miał Fatman ale potwierdzam że nie można działaniu AF zaufać tak jak np. w D300. Pisałem już o tym że "ciemnicy" przy włączonej AF assist z SB800 trafia bardzo dobrze bez korekty AFu. Przy lampce z body muszę dać korektę "-5 " - bez wspomagania kiepsko - to nie D2X :) Zabiera to trochę radości fotografowania... Czy ktoś potwierdza podobne zachowanie jego D7000 z włączonym wspomaganiem z lampy błyskowej? Wtedy AF działa praktycznie bezbłędnie...bez tego przy żarówkach niezbędna korekta... Inne korpusy mają raczej na odwrót... z AF assist trafiają jak kulą w płot :)
Krys86tian
22-10-2013, 09:33
Ja tak może z innnej beczki, koledzy zaktualizowali soft? Moim zdaniem aż milej się pracuje z puszką.
U mnie przy wspomaganiu AF z lampy również w większości przypadków bez problemów. Jedyna sytuacja, w której zauważyłem problemy (BF), to wtedy gdy zastane jest światłem bardzo zimnym lub niebieskim, ale jest go za mało, aby AF dobrze działał. Ale w takiej sytuacji sprawdzałem również D5100, D90, D300s, C: 600D, 650D, 50D, 60D oraz 7D i wszystkie miały problemy z poprawnym ustawieniem ostrości.
W innych sytuacjach większych problemów nie stwierdzam. Nie ma też różnicy przy lampce w body czy wspomaganiu z lampy. Natomiast jest pewna niedokładność działania AF.
A czy można nim robić śluby - moim egzemplarzem bym nie zaryzykował, ale wiem, że są tacy, którzy z powodzeniem używają D7k do ślubów.
Ja tak może z innnej beczki, koledzy zaktualizowali soft? Moim zdaniem aż milej się pracuje z puszką.
A co ma korekta dystorsji i zasilanie AF w N800/5.6 do działania aparatu ??
Nowy soft nie ma żadnego wpływy na działanie, a ta poprawa siedzi u ciebie w głowie.
Identycznie było z poprzednimi aktualizacjami - też sporo osób zgłaszało cudowną naprawę AF.... do czasu aż im efekt placebo nie przeszedł.
Co masz na myśli milej?
Są jakieś faktyczne zmiany bo z tego co pamiętam pierwsza aktualizacja dokładała tylko współpracę z kilkoma obiektywami.
A co ma korekta dystorsji i zasilanie AF w N800/5.6 do działania aparatu ??
Tego nie mozesz byc w 100%, moze producent po cichu przemycil poprawke, pod pretekstem tych dwoch spraw o ktorych pisales.
Wiec gdybac to sobie mozna, no chyba ze masz dostep do zrodel kodu i wiesz dokladnie linijka po linijce co tam w rzeczywistosci zaszyto.
p.s. Ja po wrzuceniu aktualizacji, niczego nie odczulem, ani nie jest lepiej, ani gorzej. Dzialal tak jak dziala i niech tak juz zostanie :)
pozdro
Tego nie mozesz byc w 100%, moze producent po cichu przemycil poprawke, pod pretekstem tych dwoch spraw o ktorych pisales.
Wiec gdybac to sobie mozna, no chyba ze masz dostep do zrodel kodu i wiesz dokladnie linijka po linijce co tam w rzeczywistosci zaszyto.
p.s. Ja po wrzuceniu aktualizacji, niczego nie odczulem, ani nie jest lepiej, ani gorzej. Dzialal tak jak dziala i niech tak juz zostanie :)
pozdro
Przecież ta aktualizacja jest dla większości modeli, nikt jej nie robił pod D7000, więc poza dodaniem nowych obiektywów na pewno nie wpływa na poprawę pracy AF w D7000.
Przecież ta aktualizacja jest dla większości modeli, nikt jej nie robił pod D7000, więc poza dodaniem nowych obiektywów na pewno nie wpływa na poprawę pracy AF w D7000.
Ta aktualizacja dotyczy tego konkretnego modelu czyli wersja 1.4, nie mozesz jej sobie zapodac do byle jakiego korpusu to raz.
Zreszta zrodlo:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/56059
I dwa, ja nie pisze, ze jest na pewno tak ze po cichu przemycili, ja poddaje watpliwosc stanowcze stwierdzenia kolegow, bez podania konkretow.
pozdro
Witam.
Zauważyłem coś takiego. Obraz z wizjera jest dużo gorszy niz z LV . a nie wspomnę już o ile lepszy jest obrazek z D80
http://fotoo.pl/show.php?img=647333_pora-sup3-wnanie-na-obiektyw-1-5m.jpg.html
http://fotoo.pl/show.php?img=647332_pora-sup3-wnanie-na-obiektyw-1m-lvvs-wizjer.jpg.html
zbyszekD7000
31-10-2013, 15:47
A co to jest obraz z wizjera ? ;-)
Jak są problemy z AF to zawsze obrazek z LV będzie lepszy a przy takim świetle jak są zrobione te foty to na bank AF ma problem, choć tu wygląda na poruszone
Archibald6803
31-10-2013, 15:49
Witam.
Zauważyłem coś takiego. Obraz z wizjera jest dużo gorszy niz z LV . a nie wspomnę już o ile lepszy jest obrazek z D80
http://fotoo.pl/show.php?img=647333_pora-sup3-wnanie-na-obiektyw-1-5m.jpg.html
http://fotoo.pl/show.php?img=647332_pora-sup3-wnanie-na-obiektyw-1m-lvvs-wizjer.jpg.html
Trzeba wykonać mikrokalibrację w puszce d7000 pod konkretny obiektyw.
Witam. Mam pytanko. Wiem że gdzieś już jest niejedna odpowiedz. Jak mi ostrzy lekko poza obiektem (BF) na pełnej dziurze, to korektę w body mam ustawić na ,,+'' czy ,,-'' danego obiektywu ?
zbyszekD7000
31-10-2013, 17:52
Na " - "
Na " - "
Podziękował
Czyli - Zapisana wartość na ,,-''
I - Domyślna wartość też na takie same ustawienie ?
Domyślna wartość będzie przypisana do wszystkich obiektywów, s konkretne wartości dla konkretnych sztuk.
Domyślna wartość będzie przypisana do wszystkich obiektywów, s konkretne wartości dla konkretnych sztuk.
Ustawiłem - Zapisana wartość na ,,-10'' a Domyślna wartość wyświetlała się ,,0''. To też ręcznie zmieniłem (domyślną) na ,,-10''. Chyba dobrze ? Chociaż tylko N 85 1,8 G ma BF na N 7k.
siwyozzman
31-10-2013, 18:41
Nie dobrze... Domyślna na "0" a dla konkretnego obiektywu zapisana wartość. Domyślną stosujesz jeżeli chcesz mieć stałą wartość dla wszystkich szkieł... oczywiście możesz w każdej chwili wyłączyć funkcję a wartość zostanie... wtedy możesz szybko ponownie włączyć... BF w D7000? Standard.
zbyszekD7000
31-10-2013, 18:45
mikrokalibrację musisz przypisać do konkretnego obiektywu, bo inaczej zmiany będą dotyczyć wszystkich które podepniesz a raczej nie o to ci chodzi tylko o ten który ma BF
Aparat sam rozpozna obiektyw dla którego przypisałeś mikrokalibrację po jego zmianie (obiektywu)
Nie dobrze... Domyślna na "0" a dla konkretnego obiektywu zapisana wartość. Domyślną stosujesz jeżeli chcesz mieć stałą wartość dla wszystkich szkieł... oczywiście możesz w każdej chwili wyłączyć funkcję a wartość zostanie... wtedy możesz szybko ponownie włączyć... BF w D7000? Standard.
Oki. Teraz jestem oświecony ;-) Tak BF. Ale na razie odkryłem w N 85 1,8 G :-)
Dzięki i pozdrawiam :-)
Trzeba wykonać mikrokalibrację w puszce d7000 pod konkretny obiektyw.
odesłali z serwisu . zdjęcia bez zmian ;/
Archibald6803
04-11-2013, 11:34
odesłali z serwisu . zdjęcia bez zmian ;/
Mikrokalibrację wykonujesz sam . Serwis tego nie robi. Serwis ustawia puchę pod nastawy referencyjne.
Jeżeli AF w Twoim d7000 jest ok , pucha ustawiona ok, obiektyw nie ma wady optycznej - to mikrokalibracją w zakresie -20 do +20 dopracujesz sobie właściwy obrazek ....
Jak to zrobić ? Jeżeli nie wiesz to pisz ; podpowiem.
zbyszekD7000
04-11-2013, 21:59
A mnie się coś wydaje że serwis bardzo często odsyła puszkę nic w niej nie robiąc, tak można wnioskować po wielu wypowiedziach ludzi, być może dopiero coś robią jak się reklamuje wcześniejszy brak zmian, jest to o tyle dziwne że sami za pierwszym razem kwalifikują puszkę na podstawie przesłanych zdjęć do kalibracji a po odesłaniu powrotnym okazuje się że jest to samo. Może to jest metoda na przesianie owczego pędu wysyłanych do nich body "zajmujemy się tylko tymi upierdliwymi"
Bo normalnemu człowiekowi się wydaje że jak puszka ma problem i serwis to potwierdza i poleca przysłać do kalibracji , to taki spodziewa się że wróci zrobiona i raczej nie zakłada wysyłania powtórnego, albo wręcz mu się już nie chce, a tylko nieliczni posyłają do skutku.
Ja jak zareklamowałem robioną wcześniej kalibrację przez serwis to dopiero się przejęli i wtedy to oni sami do mnie dzwonili.
A mnie się coś wydaje że serwis bardzo często odsyła puszkę nic w niej nie robiąc, tak można wnioskować po wielu wypowiedziach ludzi, być może dopiero coś robią jak się reklamuje wcześniejszy brak zmian, jest to o tyle dziwne że sami za pierwszym razem kwalifikują puszkę na podstawie przesłanych zdjęć do kalibracji a po odesłaniu powrotnym okazuje się że jest to samo. Może to jest metoda na przesianie owczego pędu wysyłanych do nich body "zajmujemy się tylko tymi upierdliwymi"
Bo normalnemu człowiekowi się wydaje że jak puszka ma problem i serwis to potwierdza i poleca przysłać do kalibracji , to taki spodziewa się że wróci zrobiona i raczej nie zakłada wysyłania powtórnego, albo wręcz mu się już nie chce, a tylko nieliczni posyłają do skutku.
Ja jak zareklamowałem robioną wcześniej kalibrację przez serwis to dopiero się przejęli i wtedy to oni sami do mnie dzwonili.
A próbowałeś jak Archibald6803 radzi ? Ja w swoim D7k zrobiłem kalibrację pod swoje słoiki i ostrzy b.dobrze.
mam takie same odczucia
zbyszekD7000
05-11-2013, 18:07
A próbowałeś jak Archibald6803 radzi ? Ja w swoim D7k zrobiłem kalibrację pod swoje słoiki i ostrzy b.dobrze.
Oczywiście, kalibracja w puszcze to podstawa i nie byłoby problemu gdyby była stała.
Ktoś bardzo fajnie wypowiedział się ostatnio w dziale serwis gdzie kazał sobie w serwisie skalibrować pod siebie co okazało się że nie było to zgodne z wzorcem serwisu i dopiero teraz jest zadowolony (tak w skrócie, jak ktoś chce poczytać to zapraszam do tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3245173&postcount=517)
jak dla mnei nie jest tak oczywiste gdyż jak widac na zdjęciach róznica jest tez w samym aparacie między zdjęciami zdrobionymi "przez wizjer" i LV . Wiem że jest inny system detekcji AF ale żeby była aż taka różnica ? zresztą widac to na zdjęciu. czy może się myle i nie powinno mieć to wpływu ?
A co to jest obraz z wizjera ? ;-)
choć tu wygląda na poruszone
1/200 i statyw . nie mam mowy o poruszeniu
jak dla mnei nie jest tak oczywiste gdyż jak widac na zdjęciach róznica jest tez w samym aparacie między zdjęciami zdrobionymi "przez wizjer" i LV . Wiem że jest inny system detekcji AF ale żeby była aż taka różnica ? zresztą widac to na zdjęciu. czy może się myle i nie powinno mieć to wpływu ?
Ostrząc za pomocą "fazy" możesz mieć problem FF/BF. Ostrząc za pomocą "kontrastu" nie. Spróbuj najpierw skorygować ustawienia AF dla tego obiektywu, którym fotografowałeś (przykładowe zdjęcia Fisha) -z tego co widzę jest lekki BF. Ustawienie -5 powinno być właściwe tak na oko.
http://zapodaj.net/534a39bbca2c7.jpg.html
http://zapodaj.net/ad628b76b1792.jpg.html
http://zapodaj.net/91a46586408b5.jpg.html
Udało się ale widać, że dopiero -20 daje rade .
warunki
słabe swiatło sztuczne, po kilka zdjęć z każdym ustawieniem, statyw
ISO 400, 1/20, f1,8, red.szum WYŁ, D-Lightning - WYŁ.
Również robiłem micro-kalibracje ( co prawda w D7100, testy na papierowym "focal" ) i zauważyłem, że jak w ustawieniach jest ona włączona i ustawiona z 0 to jest gorzej niż jak jest ona wyłączona off. Dziwne.
siwyozzman
11-11-2013, 13:03
Również robiłem micro-kalibracje ( co prawda w D7100, testy na papierowym "focal" ) i zauważyłem, że jak w ustawieniach jest ona włączona i ustawiona z 0 to jest gorzej niż jak jest ona wyłączona off. Dziwne.
To już wieki temu zauważył kolega robin102 ! Doszedł dokładnie do takich samych wniosków...z tego co pamiętam to jemu nie domagały korpusy D300 z pierwszych partii produkcyjnych... też zalecał nie używać wcale mikrokalibracji.
Kolego maniekf - sprawdź czy w świetle dziennym masz tak samo bo z mojego doświadczenia wynika że D7000 prawidłowo kalibrowany i ostrzący w dziennym świetle przy żarówkach wymaga korekty na"-" ale niewielkiej max 5
Jakub365
26-11-2013, 17:48
Jest mozliwosc rozbudowy interwalometru w d7k? Aby byl taki jak w d5100? Niby *******ka, ale czasami sie przydaje, jak np mi w Chorwacji podczas zareczyn:-D ustawilem 100 zdjec i wszystko udokumentowane;-)
Jest mozliwosc rozbudowy interwalometru w d7k? Aby byl taki jak w d5100? Niby *******ka, ale czasami sie przydaje, jak np mi w Chorwacji podczas zareczyn:-D ustawilem 100 zdjec i wszystko udokumentowane;-)
Rozbudowy nie ma, ale nie wiem czego ten w D7000 nie ma, a co takiego jest w D5100... bo ja wiem, że ten w D5100 jest uproszczoną wersją tego z D7000.
Jakub365
26-11-2013, 19:04
W d7000 z funkcja interwalometru mozna wykonac tylko 9 zdjec, w d5100 chyba 99 jesli dobrze pamietam, albo i jeszcze wiecej.
W d7000 z funkcja interwalometru mozna wykonac tylko 9 zdjec, w d5100 chyba 99 jesli dobrze pamietam, albo i jeszcze wiecej.
1. To sprawdź raz jeszcze, albo chociaż przeczytaj instrukcję, czy nawet wciśnij guzik pomocy.
2. Czytaj co jest napisane na górze ekranu.
dla przypomnienia:
Liczba interwałów * liczba zdjęć
D7000 pozwala na zrobienia 8991 zdjęć za pomocą interwałometru.
Jakub365
26-11-2013, 23:09
ok, przepraszam i dziękuje;) zmyliło mnie na optycznych jak przeczytałem 9 interwalometrow.
Dlatego jakiś czas temu przestałem czytać optycznye.pl. W sumie to sprawdzam, czy jest informacja o nowym sofcie do aparatu albo aktualizacja ViewNX ;)
speedfreak
30-11-2013, 17:53
Witam wszystkich :)
Od nieco ponad roku używam D5100. Ogólnie jestem zadowolony z aparatu, choć przeszkadza troche toporny AF w słabym oświetleniu. Niedawno pojawił się pomysł przejścia na D7000. Obrazek niby ten sam, ale za D7k przemawia znacznie lepsza ergonomia i bardziej zaawansowany AF.
Czy ktoś z Was miał okazję porównać skuteczność AF D5100 i D7000 w trudnych warunkach oświetleniowych? Który z nich ostrzy szybciej i celniej (liczba punktów AF nie jest dla mnie aż tak istotna).
Przeczytałem dużą część tego wątku i mam mieszane uczucia. Czy AF tego aparatu jest aż tak niepewny? Czy problem dotyczy także egzemplarzy znajdujących się obecnie w sprzedaży?
Wyrwiząb
30-11-2013, 20:28
Od nieco ponad roku używam D5100. Ogólnie jestem zadowolony z aparatu, choć przeszkadza troche toporny AF w słabym oświetleniu. Niedawno pojawił się pomysł przejścia na D7000. Obrazek niby ten sam, ale za D7k przemawia znacznie lepsza ergonomia i bardziej zaawansowany AF.
Czy ktoś z Was miał okazję porównać skuteczność AF D5100 i D7000 w trudnych warunkach oświetleniowych? Który z nich ostrzy szybciej i celniej (liczba punktów AF nie jest dla mnie aż tak istotna).
Przeczytałem dużą część tego wątku i mam mieszane uczucia. Czy AF tego aparatu jest aż tak niepewny? Czy problem dotyczy także egzemplarzy znajdujących się obecnie w sprzedaży?
W święta będę u szwagra, on ma 5100 to porównam. Natomiast mój 7000 na razie nie wykazuje żadnych objawów niecelnego AF i działa moim zdaniem lepiej jak w poprzednim d80. Jeden obiektyw nikkor wymagał korekty mikroregulacją na -5 i jest elegancko za każdym razem. Aparat kupiłem około 2 miesiące temu, chyba za 2750 oczywiście nowy. Jak chcesz to Ci na priv prześlę nr seryjny, gdzieś chyba tutaj wyczytałem o zależności numerów i ewentualnych wad AF. Ktoś pokusił się o takie zestawienie, ale nie pamiętam jaka była puenta.
Jak chcesz dobrze działającego AF w gorszych warunkach, to tylko D300s, D700, D800, D3, D4.
AF w D7000 i D7100 nie działa wiele lepiej niż ten z D5100 - jeśli chodzi o małą ilość światła.
Raczej zastanów się nad lepszym szkłem - T17-50/2.8 nie sprawuje się najlepiej przy małej ilości światła. Sigma 17-50/2.8 jest wyraźnie lepsza, a o Nikkorze 17-55/2.8 nie wspominając.
Archibald6803
30-11-2013, 21:35
...............skuteczność AF D5100 i D7000 w trudnych warunkach oświetleniowych.................
jest taka sama (zbliżona) ; MZ sporo gorsza niż w d7100
speedfreak
01-12-2013, 17:24
Dzięki za wszystkie informacje.
W takim razie chyba zostane przy D5100, doskładam troche kasy i przeskocze od razu na FF, kupowanie body APSC za ~4000 PLN jakoś średnio mi sie widzi ;)
Raczej zastanów się nad lepszym szkłem - T17-50/2.8 nie sprawuje się najlepiej przy małej ilości światła. Sigma 17-50/2.8 jest wyraźnie lepsza, a o Nikkorze 17-55/2.8 nie wspominając.
Może dotychczas żyłem w błędzie, ale zawsze zdawało mi się, że silnik AF w obiektywie ma wpływ na prędkość ustawiania ostrości a nie na samą ostrość, za którą odpowiada czujnik AF aparatu (zakładam w tym momencie, że szkło jest prawidłowo skalibrowane). Tamron jest stosunkowo wolny i głośny, ale jeżeli podmienie go na np. Sigme zyskam coś więcej niż szybsze ostrzenie i cichszą pracę?
Jakub365
07-12-2013, 10:01
Mam pytanko, co trzeba ustawic w aparacie, aby miec podglad w lv na zmieniajacy sie obraz ustawiajac przyslone i migawke? Przywrocilem aparat do ustawien fabrycznych i teraz nie wiem jak to wlaczyc:-\ chodzi mi o taki efekt jak ma sony slt.
Mam pytanko, co trzeba ustawic w aparacie, aby miec podglad w lv na zmieniajacy sie obraz ustawiajac przyslone i migawke? Przywrocilem aparat do ustawien fabrycznych i teraz nie wiem jak to wlaczyc:-\ chodzi mi o taki efekt jak ma sony slt.
Włączyć ręczne ustawienia filmów w menu fotografowania.
Jakub365
08-12-2013, 19:34
ok dzięki;) A powiedz mi jeszcze jak ustawić korektę AF, bo w książce za wiele o tym nie napisali:/ Jeśli mi łapie ostrość za obiektem to mam dawać + czy -??
zbyszekD7000
08-12-2013, 22:47
minus
ok dzięki;) A powiedz mi jeszcze jak ustawić korektę AF, bo w książce za wiele o tym nie napisali:/ Jeśli mi łapie ostrość za obiektem to mam dawać + czy -??
1. jest dobrze opisane w instrukcji
2. to czy na + czy - nie wiem, zawsze patrzyłem na ikonografię podczas ustawiania -> ustawiasz w kierunku korekty.
zbyszekD7000
08-12-2013, 23:13
jak ktoś to robi po raz pierwszy to z instrukcji faktycznie mądry może nie być ;-)
Instrukcję warto przeczytać, choć nie zawsze wiadomo o co autorowi chodzi ;) Przykład: Wielokrotna ekspozycja str.152 (a tu: http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/d7000_pl_06.pdf str.172), a tu krótkie i treściwe wyjaśnienie kolegi TOP67: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125431&page=3 Moim zdaniem widać różnice, a przynajmniej szybciej można zrozumieć do czego to naprawdę służy :)
JohnnyBravo
11-12-2013, 11:54
Witam, powoli zaczynam poszukiwania tego cuda ;)
Oczywiście dane katalogowe są mi doskonale znane, ciekawi mnie natomiast jak to jest z tym AF. Przyznam że jak wcześniej kupowałem nowe d40, używane D70, potem D200 to nawet nie brałem pod uwagę że może trafić mi się felerny egzemplarz. Według Was jakiego % egzemplarzy może dotyczyć ten problem? Może były jakieś trefne partie które można rozpoznać po numerze seryjnym? Czy jest to realne zagrożenie czy może sprawa rozdmuchana przez internet (wiadomo jak się coś komuś popsuje to pierwsze co trzeba się wyżalić w necie) :-P
Przyznam że model byłby dla mnie optymalny, jednak gdybym po zakupie musiał go wysyłać po serwisach byłoby to dla mnie bardzo rozczarowujące :-( tym bardziej że do chwili obecnej sprzęty nikona te prehistoryczne i XXI wieczne okazały się w pełni bezawaryjne
zbyszekD7000
11-12-2013, 11:59
To zależy jakie będziesz miał wymagania, ale od tej chwili serwis będzie twoim najlepszym przyjacielem ;-)
Jednak to nie wątek o tym, jak chcesz poczytać to wejdź do działu
opinie o serwisie Nikon (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120181)
JohnnyBravo
11-12-2013, 12:14
Dzięki za linka ;-) już kiedyś zapoznawałem się z tym przepastnym wątkiem... wnioski są... ciekawe
Wymagania mam dość standardowe, sprzęt ma być sprawny i działać jak należy. Jak widać w stopce szkieł z AF-em mam trzy i to niezbyt wyrafinowane, jednak do tej pory przez kilka lat nie było problemów. Wizja kupna nadal dość drogiego (biorąc pod uwagę cenę nowych egzemplarzy) D7000 i potem wysyłania go do serwisu (płacenie za kuriera, usługę, stracony czas) wcale mi się nie widzi. Dlatego jestem ciekaw czy problem jest realny czy rozdmuchany przez internet? U mnie w mieście nie mam nawet gdzie wymienić palnika w nissinie, a co dopiero serwisować D7000.... :-(
Wątek miał być o zachwalaniu, więc nie powinienem tu smucić :p
zbyszekD7000
11-12-2013, 12:27
są inne wątki o D7000 więc może tam, bo tu koledzy mogą zakrzyczeć jeśli się wypowie inaczej niż dobrze, to co czytasz o problemach to nie przesada ale poczytaj w innych wątkach, największa loteria to AF, ale poza tym puszka bardzo fajna, niestety wiele opisywanych problemów to prawda. Choć wielu twierdzi że z ostatnimi egzemplarzami jest lepiej, jednak to tylko takie gadanie, po coś Nikon wypuścił następcę czyli 7100, pomyśl ;-)
proponuję poczytać żeby potem nie być zdziwionym
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219369
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228109
Wątki o D7000 już jakiś czas temu umarły :-(
Z wysyłaniem do serwisu nie musisz się martwić, jak aparat na gwarancji, to wysyłasz na ich koszt - wszystko masz opisane w zamieszczonych linkach
trystero
11-12-2013, 14:29
Choć wielu twierdzi że z ostatnimi egzemplarzami jest lepiej, jednak to tylko takie gadanie, po coś Nikon wypuścił następcę czyli 7100, pomyśl ;-)
Wypuścił d71000 ponieważ taka jest kolej rzeczy, konkurencja nie śpi... dlatego zapewne w przyszłości zobaczymy d7200 , d7300 itd
Instrukcję warto przeczytać, choć nie zawsze wiadomo o co autorowi chodzi ;) Przykład: Wielokrotna ekspozycja str.152 (a tu: http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/d7000_pl_06.pdf str.172), a tu krótkie i treściwe wyjaśnienie kolegi TOP67: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125431&page=3 Moim zdaniem widać różnice, a przynajmniej szybciej można zrozumieć do czego to naprawdę służy :)
problemy ze zrozumieniem instrukcji Nikona biorą się głównie z tego, że to tłumaczenie. A tłumaczeniami zajmują się nie inżynierowie a lingwiści:)
zbyszekD7000
11-12-2013, 16:49
Wypuścił d71000 ponieważ taka jest kolej rzeczy, konkurencja nie śpi... dlatego zapewne w przyszłości zobaczymy d7200 , d7300 itd
Tak sądzisz ?
A po co wypuścił D610 ?
Poczytaj o D600 a potem o D610 to będziesz wiedział jak trudno formie przyznać się do.błędu, po prostu byłoby to kosztowne, a tak to się wypuszcza, może poprawiony, kolejny model, a naiwni niech płacą
Witam, powoli zaczynam poszukiwania tego cuda ;)
Oczywiście dane katalogowe są mi doskonale znane, ciekawi mnie natomiast jak to jest z tym AF. Przyznam że jak wcześniej kupowałem nowe d40, używane D70, potem D200 to nawet nie brałem pod uwagę że może trafić mi się felerny egzemplarz. Według Was jakiego % egzemplarzy może dotyczyć ten problem? Może były jakieś trefne partie które można rozpoznać po numerze seryjnym? Czy jest to realne zagrożenie czy może sprawa rozdmuchana przez internet (wiadomo jak się coś komuś popsuje to pierwsze co trzeba się wyżalić w necie) :-P
Przyznam że model byłby dla mnie optymalny, jednak gdybym po zakupie musiał go wysyłać po serwisach byłoby to dla mnie bardzo rozczarowujące :-( tym bardziej że do chwili obecnej sprzęty nikona te prehistoryczne i XXI wieczne okazały się w pełni bezawaryjne
Coraz bardziej dociera do mnie, że kupno lustra cyfrowego to coraz mniej przyjemności a coraz więcej kłopotów. Faktycznie, te wczesniejsze modele były jakieś bardziej dopracowane. Technika poszła do przodu a jakość pełza do tyłu. Trochę to przez tych osławionych księgowych a trochę też i zabiegi marketingowców, ale przede wszystkim brak szacunku dla klienta i traktowanie go jak bezosobowe/statystyczne źródło maksymalizacji zysku. Wpływa na to również rosnąca konkurencja jakościowo niedojrzałych gospodarek azjatyckich, które dyktują globalne warunki masowej produkcji, głównie jakościowe.
Ale po co to wszystko piszę?:) po to, żeby powiedzieć, że coraz bardziej nie chce mi się cyfry a coraz więcej robię na analogu do czego i Ciebie namawiam, amen:)
Tak sądzisz ?
A po co wypuścił D610 ?
Poczytaj o D600 a potem o D610 to będziesz wiedział jak trudno formie przyznać się do.błędu, po prostu byłoby to kosztowne, a tak to się wypuszcza, może poprawiony, kolejny model, a naiwni niech płacą
D90 też nie był udany, bo wypuścili D7000?
D90 też nie był udany, bo wypuścili D7000?
D90 był udany bo nie wypuścili D91 a nieudany był D6900 bo wypuścili D7000
sory ale nie moglem się powstrzymać
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
Cześć. Mam pytanie czy to normalne zjawisko, że robiąc zdjęcia ze statywu na niedługich czasach bez VR obraz jest poruszony? Dopiero VR na statywie ratuje sytuację. Czy ruch podnoszącego lustra wywołuje tak duże wibracje? Nie mówię tu o czasach rzędu sekundy tylko krótszych. Film do obejrzenia:
http://www.youtube.com/watch?v=gVdS8SO3cEs&feature=youtu.be
Sławomir
11-12-2013, 19:43
wyrażnie widać błąd pomiaru. Wyzwalanie migawki ręcznie, bez wężyka czy innego bezprzewodowego "ustrojstwa".
Wyrwiząb
11-12-2013, 19:47
Cześć. Mam pytanie czy to normalne zjawisko, że robiąc zdjęcia ze statywu na niedługich czasach bez VR obraz jest poruszony? Dopiero VR na statywie ratuje sytuację. Czy ruch podnoszącego lustra wywołuje tak duże wibracje? Nie mówię tu o czasach rzędu sekundy tylko krótszych. Film do obejrzenia:
http://www.youtube.com/watch?v=gVdS8SO3cEs&feature=youtu.be
Tak. Miałem kiedyś bardzo kiepski statyw i notorycznie zdjęcia z D80 na krótkim czasie były poruszone. Po to z resztą jest teraz u mnie ta funkcja podnoszenia wstępnego, chyba że się mylę.
Sławomir dobrze pisze, wężyk to podstawa, albo chociaż samowyzwalacz. Jak wduszasz palcem guzik to niszczysz wszystko.
Zdjęcia robione z samowyzwalacza oraz z pilota.
Przy kiepskim statywie lustro powoduje drgania, które najbardziej są widoczne przy czasach rzędu 1/10-1/2 s. Przy dłuższych czasach zanikają i większość obrazu jest rejestrowana bez drgań.
Dokładnie. Właśnie porobiłem zdjęcia z dłuższymi czasami i wszystko jest ok. Dzięki za rady!
Wyrwiząb
11-12-2013, 22:20
Dokładnie. Właśnie porobiłem zdjęcia z dłuższymi czasami i wszystko jest ok. Dzięki za rady!
Niech moc będzie z Tobą :)
Popatrz sobie na statywy digipod model 2841p i głowica kulowa ph-15n. Niedawno kupiłem, tani i moim zdaniem dla mnie rewelacyjny. Ze wszystkich w tym przedziale cenowym, ten najbardziej przypadł mi do gustu. Ostrzegam, że 2541 jest wyjątkowo tandetny, jakby robił to zupełnie inny Chińczyk w innym kantonie.
Jakub365
13-12-2013, 00:37
Mam prośbę możecie zerknąć czy dobrze łapie mi ostrość? Prze kalibracją łapiąc ostrość na postaci była tragedia, cala postać była rozmyta, a za nią idealnie wszystko ostre. Ustawiłem kalibrację na -15 i poniżej efekt.
źródło (http://naforum.zapodaj.net/35b49ad3305f.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/e02654652817.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/d31080d9d654.jpg.html)
Wcześniej wspominałem o lepszej jakości zdjęć i mniejszych szumach niż na d5100, po paru dniach użytkowania stwierdzam teraz, że d5100 zdecydowanie mniej szumi. Tam mogłem używać iso 3200 i szum był delikatny, a tu użyję 1250-1600 i już jest dość spory(mowa o JPG).
Najlepiej jest tam gdzie celowałeś. Ale z ostrością i tak lipa.
siwyozzman
13-12-2013, 01:08
Mam prośbę możecie zerknąć czy dobrze łapie mi ostrość? Prze kalibracją łapiąc ostrość na postaci była tragedia, cala postać była rozmyta, a za nią idealnie wszystko ostre. Ustawiłem kalibrację na -15 i poniżej efekt.
źródło (http://naforum.zapodaj.net/35b49ad3305f.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/e02654652817.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/d31080d9d654.jpg.html)
Wcześniej wspominałem o lepszej jakości zdjęć i mniejszych szumach niż na d5100, po paru dniach użytkowania stwierdzam teraz, że d5100 zdecydowanie mniej szumi. Tam mogłem używać iso 3200 i szum był delikatny, a tu użyję 1250-1600 i już jest dość spory(mowa o JPG).
Przy ustawieniu -15 jest całkiem dobrze zważywszy że kolega używa obiektywu 50.1.8D na otwartej przysłonie... Komentarz że z ostrością lipa jest nie na miejscu bo ten obiektyw na otwartej przysłonie żylety nie daje :) Ustaw aparat na statywie lub np. na stole i zrób porównawcze zdjęcie na LV - zadbaj aby były przedmioty porównawcze przed i za obiektem na który ostrzysz... te bateryjki to średni pomysł - lepsze są kartony z nadrukiem po sokach lub lekarstwach - mają płaskie a nie obłe powierzchnie... zobacz na rozkład głębi - może się okazać że da się ustawić dokładniej mikrokalibrację...Z mojego doświadczenia wynika że walka z D7000 jest trudna w tym temacie bo nie jest powtarzalny... Zrób 10 zdjęć w tych samych warunkach przeostrzając i identycznych będzie kilka... zrób to samo D300s - trudno znaleźć takie które odbiega od reszty... to jest dla mnie główna różnica pomiędzy DXXX a D7XXX :) oczywiście zdjęcia z tych drugich lepsze/jak se trafi.../
Co jeszcze... a to że zakładam się że w świetle dziennym korekta właściwa będzie w tym wypadku na poziomie -10 tzn BF będzie mniejszy...
Kolega sie chyba zastanawiał nad D7000 i kupił używany z tego co widzę po przebiegu... powodzenia - mój kolega który ode mnie kupił D7000 przesiadając sie z D300 twierdzi że D7000 jest pod każdym względem lepszy od D300 - uprzedzałem Go jakie AF ma fanaberie w zależności od koloru światła ale kolega robi śluby - zarabia na fotografii i takie szczegóły go nie interesują...twierdzi że D700 i D300 też się myli... zobaczymy po sezonie :)
Jakub365
13-12-2013, 22:25
wrzucam jeszcze raz, jak dla mnie chyba coś nie tak:(
1. ostrość na multifruit
źródło (http://naforum.zapodaj.net/7f64f18dbe48.jpg.html)
2. mlekowita
źródło (http://naforum.zapodaj.net/4ede6c5d207f.jpg.html)
3. uht 3.2%
źródło (http://naforum.zapodaj.net/d04a0b4a38ba.jpg.html)
4. saguaro
źródło (http://naforum.zapodaj.net/02a82ae27132.jpg.html)
knopers1
13-12-2013, 22:35
Cykales te foty na 1/25 sek przy 50mm, jestes pewny ze foty sa nieporuszone? Takie testy robi sie ze statywu jak juz co.
W innym wypadku wyglada to slabiutko i kwalifikuje sie na kalibracje szkla na puche.
Jakub365
13-12-2013, 23:07
Robilem na statywie z wyzwalaczem, nie ma szans ze cos moglo zostac poruszone. Kalibracja czyli wysylka do serwisu? Czy kombinowac w aparacie? Mam ustawione teraz -17. Jak to jest, ze majac kiedys kxa, d5100 nie bylo opcji mikroregulacji i zdjecia wychodzily prawie zawsze ostre, a tu w modelach bardziej zaawansowanych, podpinasz szklo i jest lipa.
zbyszekD7000
13-12-2013, 23:22
jak już tak bardzo chcesz testować to zrób wydruk 18 strony z tego http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf i przynajmniej będziesz wiedział w którą stronę ustawiać mikrokalibrację - oczywiście stosując się do tego jak to zrobić, jest w opisie
Jeżeli dobrze widzę, to robiłeś te testy w kiepskich warunkach oświetleniowych.
Spróbuj to samo zrobić przy świetle dziennym. Mój d7000 (który ma 2 miesiące) w świetle dziennym ostrzy idealnie w zasadzie z każdym moim obiektywem, ale wieczorem przy oświetleniu sztucznym już tak dobrze nie ma. Ale kilka dni temu odkryłem że na ustawieniu AF na auto AF-S w 90% ostrzy bezbłędnie nawet w takich warunkach i nawet z moją Sigmą 17-50 na przysłonie 2.8. Wcześniej robiłem testy ustawiając tylko centralny punkt i niestety miałem ostrzenie losowe, raz trafiał dobrze, raz miał FF raz BF i to nie tylko z Sigmą ale z N 35 f/1.8.
Jest lekki BF. Poza tym mydlany obiektyw.
Jakub365
14-12-2013, 17:05
TOP67 chodzi Ci ogólnie o 50, że jest mydlana czy mi trafił się taki egzemplarz?
Ten typ tak ma (wersja D). Może nie tyle mydlane, co cierpi na mocny spadek kontrastu (te rozjaśnienia czarnych krawędzi).
Popieram. U mnie 50 D ostry jest dopiero od F2.2, a przy 2.5 już jest brzytwa.
Pozdrawiam
MarioDeCampes
15-12-2013, 09:17
Jak wyżej, ale przy portrecie traktuję to jako zaletę bardziej niż wadę :-)
Jakub365
30-12-2013, 21:39
a w jaki sposób mogę włączyć na stałe wyświetlacz? bo jedynie działa po naciśnięciu przycisku info, lecz gdy nacisnę lekko spust migawki znowu się wyłącza:/ W ustawieniach mam, włączanie po 5min, a i tak nici z tego:/
A do czego to ma służyć? Masz przecież wyświetlacz u góry.
stachmuszel
30-12-2013, 21:45
a w jaki sposób mogę włączyć na stałe wyświetlacz? bo jedynie działa po naciśnięciu przycisku info, lecz gdy nacisnę lekko spust migawki znowu się wyłącza:/ W ustawieniach mam, włączanie po 5min, a i tak nici z tego:/
Tak ma być, inaczej nie będzie.
Jakub365
30-12-2013, 21:48
przyzwyczajenie jeszcze z d5100:D ok, rozumiem
Na stałe raczej się nie da, możesz go jedynie przypisać do dźwigni podświetlania, podświetlenie górnego włączy główny, ustawienia osobiste f1.
przyzwyczajenie jeszcze z d5100:D ok, rozumiem
Ja w D5100 wyłączyłem na stałe bo mi świeci po oczach.
Jakub365
31-12-2013, 00:13
ooo już lepiej:D dzięki wielkie
Witam Was. Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego chciałem się przywitać a przy okazji mam pytanie dotyczące D7000. Jako, iż zamierzam się przesiąść z sony a500 na to właśnie body - mam pytanie, czy ktoś ostatnio nabywał ten właśnie model i zauważył w nim te wady, o których pisane jest w tym wątku?
Witam Was. Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego chciałem się przywitać a przy okazji mam pytanie dotyczące D7000. Jako, iż zamierzam się przesiąść z sony a500 na to właśnie body - mam pytanie, czy ktoś ostatnio nabywał ten właśnie model i zauważył w nim te wady, o których pisane jest w tym wątku?
Ja nie zauważyłem. AF nie do szybkiego sportu, ale jest Oki :-) Oleju na koszuli nie mam ;-)
Mam od października tamtego roku. Body było na czyszczeniu piegów ale serwis nie do końca ogarnął temat (prawie wyczyścił). Kitowy 18-105 wymagał korekcji AF -11 i trafia tam gdzie chce. Właśnie oglądałem fotki robione przy iso 6400 prosto z aparatu rozmiar 10x15 i nie mam zastrzeżeń. Zawsze coś tam w LR odszumiałem, poprawiałem, nasycałem(druki a4 czasem a3) a tu prosto z puszki i miłe zaskoczenie. Gdyby d7k mi zdechł to drugi raz go nie kupie. Dołożyłbym do d7100.
AF demonem szybkości nie jest :), ogólnie jak na razie zero problemów z D7000
(...) AF nie do szybkiego sportu, ale jest Oki :-) (...)
AF demonem szybkości nie jest :) (...)
Jak się zapnie porządny obiektyw to i jest szybki... jak się ma same ślimaki, to i D4 demenem szybkości nie będzie.
Czy ja wiem czy taki wolny AF.
Ja tam w tym wzgledzie, jakiegos mocnego dyskomfortu nie odczuwam...
pozdro
siwyozzman
10-01-2014, 22:43
Co do szybkości AF to potwierdzę wypowiedź GonzoG - jest szybki! W porównaniu do np.D90 wyraźnie szybszy! Wiadomo że w ciemnicy jest wolniej ale na pewno pod tym względem nie można na ten aparat narzekać - tak maja wszystkie korpusy... Dużo zależy od tego czy zamierzasz kupić z obiektywem kitowym i to wszystko czy będziesz się bawił w jasne stałki.... Wtedy kalibracja w serwisie bardzo prawdopodobna bo bez doświadczenia samemu trudno zrobić to dobrze tzn. prawidłowo użyć mikrokalibracji...Szansa że będzie ostrzył od początku idealnie jest ale... mój nie ostrzył celnie, wielu kolegom również, zresztą na tę przypadłość cierpią obecnie wszystkie systemy...po kalibracji w serwisie dużo lepiej. Co jeszcze? Nie czytaj forum - rób zdjęcia :) D7000 to świetny aparat - pozbyłem się go bo miałem duże wymagania co do AF - zamieniłem na D300s ale wcale nie jestem pewien czy na pewno dobrze zrobiłem... Obraz z D7000 jest naprawdę pierwsza klasa a obsługa niewiele ustępuje aparatom semi-pro. Można powiedzieć że jest "wszystkomający " i na pewno wart swojej ceny...
Kupiłem. Zamiast obiektywu kitowego zabrałem 50 1.8 :)
D7000 to świetny aparat - pozbyłem się go bo miałem duże wymagania co do AF - zamieniłem na D300s ale wcale nie jestem pewien czy na pewno dobrze zrobiłem... Obraz z D7000 jest naprawdę pierwsza klasa a obsługa niewiele ustępuje aparatom semi-pro. Można powiedzieć że jest "wszystkomający " i na pewno wart swojej ceny...
Jak porównasz obrazek z D7000 z D300s?
Przepasc :)
p.s. Troche podkoloryzowalem, ale roznica jest spora na plus D7k.
pozdro
siwyozzman
13-01-2014, 11:25
Wbrew temu co na początku pisano tu na forum - różnica w obrazie jest wyraźna na korzyść D7000. Przynajmniej dla mnie pliki z D7000 prawie nie wymagają ingerencji - doskonale działa AWB - nawet w świetle żarowym potrafi dobrze ustawić co w ŻADNEJ wcześniejszej puszce nikona się nie zdarzało... Wszyscy piszą o szumie ale to nie wszystko... Pliki z D7000 "trzymają" kolor nawet na bardzo wysokim iso... Generalnie jak ktoś rzadko używa wyższych czułości niż iso 1600 - zdjęcia nie drukuje w formatach większych niż powiedzmy A4 to wielkiej różnicy w końcowym efekcie nie będzie / praca w RAW w D300s będzie konieczna - w D7000 jpg są znacznie lepsze - dla mnie to bez znaczenia bo zawsze fotografuję w RAW/ Jeżeli ktoś potrzebuje budżetowego korpusu do pracy w świetle zastanym w nie zawsze sprzyjających warunkach to D7000 jest dobrym wyborem.
Archibald6803
13-01-2014, 14:09
Wbrew temu co na początku pisano tu na forum - różnica w obrazie jest wyraźna na korzyść D7000. Przynajmniej dla mnie pliki z D7000 prawie nie wymagają ingerencji - doskonale działa AWB - nawet w świetle żarowym potrafi dobrze ustawić co w ŻADNEJ wcześniejszej puszce nikona się nie zdarzało... Wszyscy piszą o szumie ale to nie wszystko... Pliki z D7000 "trzymają" kolor nawet na bardzo wysokim iso... Generalnie jak ktoś rzadko używa wyższych czułości niż iso 1600 - zdjęcia nie drukuje w formatach większych niż powiedzmy A4 to wielkiej różnicy w końcowym efekcie nie będzie / praca w RAW w D300s będzie konieczna - w D7000 jpg są znacznie lepsze - dla mnie to bez znaczenia bo zawsze fotografuję w RAW/ Jeżeli ktoś potrzebuje budżetowego korpusu do pracy w świetle zastanym w nie zawsze sprzyjających warunkach to D7000 jest dobrym wyborem.
No i ślicznie ...... A dlaczego zamieniłeś tak dobry w obrazowaniu d7000 na sporo gorszy d300s ? Czyżbyś lubił się umartwiać ?
siwyozzman
13-01-2014, 14:57
No i ślicznie ...... A dlaczego zamieniłeś tak dobry w obrazowaniu d7000 na sporo gorszy d300s ? Czyżbyś lubił się umartwiać ?
Odpowiedziałem dokładnie na pytanie... dotyczyło samego obrazowania....
Archibald6803
13-01-2014, 16:59
Odpowiedziałem dokładnie na pytanie... dotyczyło samego obrazowania....
Wiem , dlatego zadałem pytanie DODATKOWE.
siwyozzman
14-01-2014, 10:03
Wiem , dlatego zadałem pytanie DODATKOWE.
Dla mnie samo fotografowanie ma być przyjemnością a do tego potrzebuję powtarzalnego sprzętu. Pod tym względem D300s jest znacznie lepszy, układ AF działa tak samo w świetle dziennym i żarowym. Mój D7000 wymagał kalibracji w zależności od rodzaju oświetlenia co mnie bardzo denerwowało/delikatnie mówiąc :) / Z drugiej strony pewnie dało się z tym jakoś żyć - bo działanie było przewidywalne...ale mi się nie chciało... Co do moich wymagań w jakości obrazu - długo miałem D70s i byłem zadowolony - ba po roku użytkowania D90 sprzedałem go ze względu na działanie AF z 35tką i wróciłem do D70s - bo to też aparat który niezależnie od oświetlenia trafia z każdym szkłem. kolega który ma moje D7000 jest zadowolony bo dla niego priorytetem są możliwości na wysokim iso. Po pierwszych testach jest zachwycony jakością jaką daje D7000 w połączeniu np. z N85/1.4D - to samo szkło na D300 dawało dużo gorsze rezultaty. Ostatnio nie udziela się na forum ale po sezonie ślubnym poproszę go o garść refleksji z użytkowania D7000 w boju. Pomimo że sprzedałem D7000 nie skreślam go - wiadomo jest specyficzny ale jak się okazuje również np D600 też miewają problemy ze światłem żarowym. To była częsta przypadłość innych systemów, jak widać Nikon równa w dół...
Archibald6803
14-01-2014, 13:19
Dziękuję za rzetelną wypowiedź ;
Włączam się w ten "wieczny" wątek z pytaniem: czy w D7000 szybkie karty pamięci np. 90 MB/s, 45MB/s mają wpływ na szybkość opróżniania bufora przy zdjęciach seryjnych ? Czyli, czy ten aparat potrafi wykorzystać takie szybkości pamięci ?
Przepraszam jeżeli temat gdzieś był, ale szukam od kilku dni i bez "szukajki" nie udało mi się nic znaleźć, a wiem, że w D7100 wpływ jest spory.
Włączam się w ten "wieczny" wątek z pytaniem: czy w D7000 szybkie karty pamięci np. 90 MB/s, 45MB/s mają wpływ na szybkość opróżniania bufora przy zdjęciach seryjnych ? Czyli, czy ten aparat potrafi wykorzystać takie szybkości pamięci ?
Przepraszam jeżeli temat gdzieś był, ale szukam od kilku dni i bez "szukajki" nie udało mi się nic znaleźć, a wiem, że w D7100 wpływ jest spory.
Kompletna odpowiedź na twoje pytanie:
http://www.robgalbraith.com/camera_wb_multi_page8e34.html?cid=6007-12454
Dzięki GonzoG, jesteś jak skarbnica wiedzy! Tego szukałem.
poszukuje swojej pierwszej lustrzanki....
budzet 3500zł.
prosba o pomoc bo od forum to mozna juz zwariowac.
zastanawiam sie pomiedzy d5300/200 a d7000. Optyka to tradycyjnie 18-105. przeznaczenie ...krajobraz/wakacje/codziennosc
prosze o wsparcie doswiadczeniem :)
poszukuje swojej pierwszej lustrzanki....
budzet 3500zł.
prosba o pomoc bo od forum to mozna juz zwariowac.
zastanawiam sie pomiedzy d5300/200 a d7000. Optyka to tradycyjnie 18-105. przeznaczenie ...krajobraz/wakacje/codziennosc
prosze o wsparcie doswiadczeniem :)
Doświadczenie nie ma tu żadnego znaczenia. A forum trzeba czytać ze zrozumieniem.
Nikt za ciebie nie wybierze - przeczytaj co ma D7000 a co maja aparaty D5100-D5300 i wybierz ten co ci pasuje.
Bo skoro czytałeś już na ten temat, to wiesz za co się doplaca po 700zl w D5200 i D5300.
Poza tym od marudzenia o wyborze są inne wątki.
co wybrać: d7000 + sigma 17-50/2.8 czy d7100?
d7100 bez obiektywu raczej się nie przyda więc lepszą opcją będzie d7000 z S17-50 ;-)
mam kita 18-55, 35/1.8 i 50/1.8, sb900 :)
Ja w podobnej sytuacji wybrałem D7100 i wybrałbym ponownie. W Twojej sytuacji ta Sigma niczego istotnego nie wnosi.
Andrzej1974
13-05-2014, 17:13
co wybrać: d7000 + sigma 17-50/2.8 czy d7100?
Moja odpowiedź z innego wątku jest taka sama...
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3370386&postcount=711
wg mnie faktycznie skoro zoom juz jest to tez d7100 podobno najlepszy obecnie dx na rynku i ciezko sie z tym nie zgodzic, ostatnio porownywalem zdj z d300 i d7100 te same ciezkie warunki u mnie iso 2000 i padaczka u kolegi iso duzo duzo wyzsze bo mogl sobie bez problemu wchodzic nawet na 6400 a jakosc i tak lepsza u niego...
micro.cinnamon
27-05-2014, 20:10
Witam zacnych Nikoniarzy Zmagam się z ,,życiowych problemem,, i licze na wasze opinie Całe życie fotografowałam Canonem (fotografia krajobrazowa, przyrodnicza etc) jednak coś mnie pokusiło i zastanawiam się nad Nikonem, a dokładnie Nikonem d7000. Czy jest godny polecenia ? Osoby które posiadają owy sprzet, prosze o opinie. Z gory dzieki Patrycja
nikoniarz
27-05-2014, 22:26
Odnośnie D7000 są bardzo podzielone zdania- jedni odradzają, inni polecają. To dość "kontrastowa" puszka Nikona. Wg mnie model warty uwagi.
Kosciech
28-05-2014, 00:37
Najczęściej odradzają Ci co nie zrobili nim ani jednego zdjęcia czyli go nie mają. Ja mam i polecam
Alcatraz
28-05-2014, 00:56
Najczęściej odradzają Ci co nie zrobili nim ani jednego zdjęcia czyli go nie mają.
...oraz tacy, którzy go posiadali, walczyli z nim przez bardzo długi okres w serwisach itp. jak np. Fatman - dodajmy dla pełnego obrazu.
...oraz tacy, którzy go posiadali, walczyli z nim przez bardzo długi okres w serwisach itp. jak np. Fatman - dodajmy dla pełnego obrazu.
Proszę tylko sprawdzić kiedy Fatman kupił swoją puszkę, a za raz potem który mamy teraz rok, ręki uciąć sobie nie dam, ale z tego co czytałem/ słyszałem problemy z którymi borykał się Fatman zostały wyeliminowane w kolejnych seriach produkcyjnych. Ja mam d7000 i jestem zadowolony.
Pozdrawiam.
Nie tylko fatman miał problemy. Ja też. Kupiłem zaraz po premierze i przez następne 4 miesiące puszka była w zasadzie non-stop w serwisie. W końcu Nikon wymienił mi ją na nowy egzemplarz, ten nowy był jeszcze raz na kalibracji. A teraz? No a teraz usiłowałem się przesiąść z D7000 na coś lżejszego od konkurencji i kiepsko mi idzie, po prostu w kategorii jakość obrazu jakoś nie mogę znaleźć niczego co mogłoby konkurować i jeszcze trzymało się cenowo jakiegokolwiek sensu ekonomicznego.
Zresztą zobaczcie sami porównanie D7000 z pełnoklatkowym Sony A7 z ostatniego ślubu.
Dwa pliki do pobrania: tutaj (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/TestA7.zip)
Oba ISO 2500, czas naświetlania na obu identyczny 1/250, ten sam moment, te same warunki, oba pliki wołane na domyślnych ustawieniach w LR. A7 występował z kitowym obiektywem, D7000 z tanim 70-300/3.5-5.6.
EXIF usunięty bo na forum Sonego dawałem te pliki w formie quizu, który lepszy.
Tu od razu napiszę:
- lr-DSC0082.tif - Nikon D7000
- lr-DSC00215.tif - Sony A7
mój jest ze mną od listopada 2010, dwa razy kalibracja i 2 x czyszczenie + wymiana naciągu migawki.
Od tamtej pory jest OK. Można założyć, że to były przypadłości wieku dziecięcego. Bardzo możliwe, że aktualnie będące w sprzedaży puszki nie mają już tych problemów.
ja wrocilem do D7000 bylem w serwisie na ustawieniu AV bo byl straszny BF az na -20
teraz jest cud miod malina i zostanie u mnie ten aparat na dluzej
nie zarabiam na zdjeciach aparat czysto rodzinny
Nie tylko fatman miał problemy. Ja też. Kupiłem zaraz po premierze i przez następne 4 miesiące puszka była w zasadzie non-stop w serwisie. W końcu Nikon wymienił mi ją na nowy egzemplarz, ten nowy był jeszcze raz na kalibracji.
Oczywiście nie maiłem na myśli, dotyczyło to tylko kolegi Fatmana, chodziło mi raczej o to, że głownie modele z początku produkcji miały te problemy, co zresztą pośrednio sam potwierdziłeś, bo kupiłeś za raz po premierze.:)
nikoniarz
28-05-2014, 08:46
A jaka pewnosc ze nawet teraz po latach nie trafi sie egzemplarza z pierwszych serii? Zadna. Nigdy nie wiadomo ile zlega na sklepie dany egzemplarz.
A jaka pewnosc ze nawet teraz po latach nie trafi sie egzemplarza z pierwszych serii? Zadna. Nigdy nie wiadomo ile zlega na sklepie dany egzemplarz.
To typowy przykład "filozofii" Kubusia Fatalisty. Z takim nastawieniem życie chyba jest ciężkie?
nikoniarz
28-05-2014, 09:14
Nie mam na szczescie zadnych problemow z wyborami takze musisz zapytac kogos innego :D
Edit. Mysle, ze D7000 jest warty zakupu pomimo ryzyka i chyba zagosci u mnie jako trzecie body
Wystarczy sprawdzić numer serii, jest na pudełku i wtedy masz pewność...
Alcatraz
28-05-2014, 12:09
...masz pewność, że co? Bo chyba nie to, że będzie z nim wszystko OK. Z tego co wiem nikt do tej pory nie udowodnił zależności między numerem seryjnym lub datą produkcji a występowaniem słynnych problemów. A jeśli czegoś nie doczytałem, to proszę o jakiś link do źródła.
Dino1984
28-05-2014, 12:23
Od jakiego numeru serii można spokojnie kupić D7000? Pytam, bo myślę nad kupnem używki.
zbyszekD7000
28-05-2014, 12:44
Kupując D7000 trzeba mieć świadomość jego problemów i nie wierzyć że problem wieku dziecięcego rozwiązano, kupno to nadal loteria, wystarczy poczytać dział o serwisie ;-)
Fajny aparat pod warunkiem że się trafi na nieskopany egzemplarz.
A teksty o numerach seryjnych to sobie można między bajki włożyć - teoretycy ;-)
Kupując trzeba go sobie porządnie sprawdzić co też nie gwarantuje niczego, bo problemy pojawiają się też po czasie
Alcatraz
28-05-2014, 12:46
Kupując D7000 trzeba mieć świadomość jego problemów i nie wierzyć że problem wieku dziecięcego rozwiązano, kupno to nadal loteria, wystarczy poczytać dział o serwisie ;-)
Fajny aparat pod warunkiem że się trafi na nieskopany egzemplarz.
A teksty o numerach seryjnych to sobie można między bajki włożyć - teoretycy ;-)
I tu każdy rozsądny człowiek postawi kropkę! Ten post powinien być przyklejony na pierwszej stronie ponieważ w 100% wyczerpuje temat numerów seryjnych, "wieku dziecięcego" i innych podobnych spraw dotyczących D7000.
Mój błąd, że nie zacytowałem, chodziło mi o:
Moja odpowiedź
Nie miałem na myśli, że to jest gwarancja, że problem wieku dziecięcego rozwiązano, tylko że w ten sposób można sprawdzić datę produkcji
ręki uciąć sobie nie dam, ale z tego co czytałem/ słyszałem problemy z którymi borykał się Fatman zostały wyeliminowane w kolejnych seriach produkcyjnych.
Pozdrawiam.
Lubię swoje ręce, dlatego tak napisałem.
Pozdrawiam.
zbyszekD7000
28-05-2014, 13:09
Tak uważają niektórzy, ale dowodów brak ;-)
Taka samopowielająca się plotka :-)
ja zwsze kupuje sprzet z drugiej reki
moj pierwszy D7000 byl idealny kupiony z przebiegiem 20k nie mial zadnych problemow
teraz kupilem ponownie D7000 z 8k mial potezny BF na -20 na wszystkich szklach
po regulacji w serwisie mam teraz regulacjie na 0 i jak narazie jest git ale nie omieszkam dac znac jak cos sie rozjedzie
Ja też miałem problemy z AF w swoim D7000 - niedługo po zakupie poszedł do serwisu, po powrocie śmiga bez zarzutu.
Mój też nie ma problemów ,stuknęło mu już 12k,trochę pyłków na matrycy:)
Cena za nowy egzemplarz bardzo przystępna,-można brać,jeśli chodzi o ryzyko,powiem tak : wieksze ryzyko jest kupując d 800 i trafić na zwalony af w cenie prawie 10 k.
wieksze ryzyko jest kupując d 800 i trafić na zwalony af w cenie prawie 10 k.
To prawda niestety. Smutne jest to, że Nikon zalicza ostatnio takie wpadki i to z aparatami z wyższej półki (D800, D600, na temat D7100 też bardzo podzielone opinie można znaleźć). D7000 na prawdę nie reprezentuje się tu źle, a przynajmniej serwis zaczął sobie radzić z problemami i już nie rozkłada bezradnie rąk.
Ja również mam i polecam i znam jeszcze 2 osoby, które też są zadowolone ze swoich D7000 (wszyscy cykają amatorsko żeby nie było).
Witam Wszystkich.
Mam d7000 od niedawna.
Serial 65585XX.
A 1.03
B 1.04
L 1.009
Przesiadka z d40 po 7 latach. Nowym Nikonem jestem zachwycony.
I muszę na nowo się go uczyć, bo możliwości ma ogromne i co chwila odkrywam nowe.
Na początku po przeczytaniu kilkudziesięciu postów robiłem a jakże testy bateryjno dekielkowe ;) ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Martwi mnie jednak co innego. (Oczywiście ten temat czytałem (jestem gdzieś przy 330str.) Mianowicie, (pojawiło się to na forum) lampa w trybie zielonym (auto) nie odpala za każdym razem :( na innych programach ZAWSZE. Przywracałem ustawienia fabryczne ale "problem" powraca. CO SKOPAŁEM drodzy Koledzy, lub co muszę ustawić aby lampa błyskała zawsze. Przy podpięciu lampki zewnętrznej strzela ZAWSZE na auto, wbudowana NIE ZAWSZE, szczególnie na jasne tła, które chcę doświetlić. Aha nie zachaczam nosem i niczym innym lampy nie blokuję ;)
Pozdrawiam Jakub
Człowieku, na "małpie" masz niewielką kontrolę nad aparatem. W tym trybie to aparat decyduje czy odpalić lampę.
Pytam bo w d40 w trybie auto zawsze lampa odpalała jak już była uniesiona a tu aparat na siłę ustawia czas 0,40s żeby prawidłowo naświetlić zamiast odpalić lampę. Trochę już focę i wiem, że na auto mam niewielką kontrolę jednak powtórzę, że w każdym innym trybie po podniesieniu lampy ona wypala. To samo w trybie auto z zewnętrzną lampą. Nie zauważyłem tego, bo rzadko robię w auto ale namówiłem żonę na aparat za 3 koła, więc spodziewała się (i ja) takiej samej pracy lampy w tym trybie jak w d40 (wg. mnie super aparat)
J
Może D7000 zwiększa ISO, zamiast doświetlać lampą? Spróbuj w BARDZO słabo oświetlonym pomieszczeniu.
Ja swojego D7000 zakupiłem po premierze i nikt na forum nie rozumiał moich zachwytów ta puszką.
Nawet kiedyś jadąc do PL umówiony byłem z Fatamanem na testy, aby udowodnić że naprawdę działa ten aparat ;)
Jednak nie doszło do spotkania, w obecnej chwili aparat robi wciąż zdjęcia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248758) i nie nażekam ;)
Ogólnie aparat godny polecenia, jednak chyba wciąż trzeba zdawać sobie sprawę że coś może być nie tak!
Szkoda że nie naprawiano tego na 100% po ogólnej informacji że coś poszło nie tak :/
Ja swojego D7000 zakupiłem po premierze i nikt na forum nie rozumiał moich zachwytów ta puszką.
Nawet kiedyś jadąc do PL umówiony byłem z Fatamanem na testy, aby udowodnić że naprawdę działa ten aparat ;)
Jednak nie doszło do spotkania, w obecnej chwili aparat robi wciąż zdjęcia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248758) i nie nażekam ;)
Ogólnie aparat godny polecenia, jednak chyba wciąż trzeba zdawać sobie sprawę że coś może być nie tak!
Szkoda że nie naprawiano tego na 100% po ogólnej informacji że coś poszło nie tak :/
Kolego Rafale jak oceniasz RAW z D7000 wzgledem D300 ?