Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Z tych trzech które mam, KIT-a nie używam prawie wcale, od ponad 6 miesięcy nie wyjmuję go z plecaka ;) Pozostałe dwa na razie mi wystarczają. Onanistą sprzętowym nie jestem, ale w obecnym body (D5000) brakuje mi kilku rzeczy, stąd myśl o zmianie :)
Pozdrawiam.
A czego ?
DonArturo
16-11-2010, 14:09
A czego ?
w D5000 brakuje np. manipulatorów ustawień na wierzchu - prawie wszystko w menu. Dlatego zmieniłem :)
Ja tam nie mam nic przeciwko porządnym puszkom i za rok/dwa -jak opadnie kurz i ceny -D7000 zawita w mojej torbie, ale ... No właśnie.
Obserwując ten wątek widzę jak niektórzy szanowni koledzy "nakręcają się" na zamianę d90 lub d300 na d7000 jakby zapominali,
że za jakieś 2,5 roku także to body będzie "starym gratem". A dobre szkło zawsze będzie dobre.
Ja tam nie mam nic przeciwko porządnym puszkom i za rok/dwa -jak opadnie kurz i ceny -D7000 zawita w mojej torbie, ale ... No właśnie.
Obserwując ten wątek widzę jak niektórzy szanowni koledzy "nakręcają się" na zamianę d90 lub d300 na d7000 jakby zapominali,
że za jakieś 2,5 roku także to body będzie "starym gratem". A dobre szkło zawsze będzie dobre.
pozwol ludziom na troche radosci, nic w tym zlego ze zmienia body - same plusy: dla sprzedawcow, dla rynku wtornego, dla samych kupujacych itd :)
Ja widzę 4988 ;) Swoją drogą D300s z 18-105 kosztuje tam 5459zł...
łoł to ci dopiero front focus ;-)
a ja o godzinie 15:53 nadal widzę 4999 http://www.fotojoker.pl/
Minął już tydzień odkąd mam Nikona D7000, więc czas na małe podsumowanie tego co zdążyłem się o tej puszce dowiedzieć.
Kolory, WB
Wydaje się, że tym razem inżynierowie Nikona wprowadzili pewne zmiany w sposobie oddawania kolorów przez matrycę. Kolory są jakby bardziej zbliżone do naturalnych, prosto z puszki łatwiej uzyskać przyjemny dla oka odcień skóry. Oczywiście jest to bardzo subiektywne odczucie, każdy może postrzegać to inaczej, jednak porównuję to co widzę z wcześniej posiadanymi Nikonami oraz D3, którego mam nadal.
Na 100% znacznie lepiej działa Auto WB zarówno w świetle naturalnym jak i sztucznym, co mnie bardzo cieszy.
AF
Niestety AF w D7000 stanowi dla mnie nadal zagadkę. Początek moich testów jak zapewne pamiętacie, był dosyć pesymistyczny.
Pierwsze bezpośrednie porównanie do D90 oraz D300s wypadło dla D7000 wręcz fatalnie jeśli chodzi o ostrość zdjęć.
Nie bardzo pomagała precyzyjna korekta szkieł w samym body, właściwie w pewnym momencie stwierdziłem, że funkcja ta nie działa w ogóle.
Do tego aparat potrafił trafiać gdzie popadnie, raz był FF, a następnym razem BF.
Jednak kiedy zrobiłem reset ustawień kalibracji szkieł, wyłączyłem/włączyłem aparat i ponownie skalibrowałem wszystkie szkła z osobna, aparat zaczął trafiać w cel jak trzeba.
Niestety nie wiem co spowodowało ten „wariujący AF”, od momentu resetu i ponownej kalibracji mija kilka dni i aparat trafia tak jak trzeba. Mam nadzieję, że nie dostanie znowu „wariacji” :-)
Porównując szybkość AF można chyba uznać, że jest on praktycznie taki sam jak w D90, może ciut szybszy w kiepskich warunkach.
Szczerze mówiąc to spodziewałem się czegoś znacznie lepszego, może nawet niż to do czego przyzwyczaił mnie D300s. Widać pod tym względem miałem za duże nadzieje odnośnie nowego systemu AF.
Pozostaje mi jeszcze sprawdzić czy w warunkach słabego światła i dynamicznych scen będzie poprawa w stosunku do tego co dawał D90.
W serii (skompresowany bezstratnie NEF) można wykonać 10 zdjęć, zanim zapcha się bufor i aparat zwolni.
LV i AF
Live View czyli podgląd na żywo, to chyba trzecia albo czwarta generacja tego trybu w lustrzankach Nikona.
Jeśli chodzi o pracę AF w tym trybie to postęp jest ogromny. Zarówno jeśli chodzi o precyzję jak i szybkość jego pracy.
Mogę śmiało stwierdzić, że jest to pierwsza znana mi (prawdopodobnie w D3100 jest tak samo) lustrzanka Nikona, w której śmiało można tego trybu używać, nie narażając się na atak nerwicy.
Uchwyt, ergonomia
Tutaj wszystko jest bardzo subiektywne. Osoby z małymi dłońmi będą zadowolone.
W stosunku do D300s mamy mniejszą wagę, więc ręka mniej się męczy.
Jednak jeśli dłoń mamy odpowiednio dużą, to mniejsza waga D7000 w stosunku do D300s niewiele da. Szybciej odczujemy nieprzyjemne skurcze, ból i zmęczenie, bo uchwyt będzie dla nas zbyt płytki.
Rozmieszczenie przycisków na body jest dosyć wygodne i każdy posiadacz dowolnego Nikona powinien szybko się do niego przyzwyczaić. Małym wyjątkiem jest jak dla mnie zbyt mała różnica w dotyku pomiędzy przyciskiem włącznie/wyłączenia rejestracji filmów a przyciskiem AE-L/AF-L. Podczas filmowania, często zamiast nacisnąć przycisk włączenia/wyłączenia nagrywania, zdarzało mi się wcisnąć ten od blokady ekspozycji/ostrości. Myślę, że to jednak kwestia wprawy i będzie można to opanować z czasem.
Filmy
W chwili obecnej D7000 to najbardziej zaawansowany Nikon jeśli chodzi o rejestrację filmów.
Parametry chyba każdy zna, ale przypomnę:
-fullHD czyli 1920x1080 pikseli przy 24 klatkach na sekundę
-HDReady czyli 1280x720 pikseli przy 24, 25 i 30 klatkach na sekundę
-kodek h.264
-tryb ciągłego ustawiania ostrości podczas filmowania (AF-F)
Czas maksymalnej sekwencji filmowej jaką można zarejestrować za pomocą D7000 wynosi 20 minut.
O osiem minut więcej niż to co oferują konkurencyjne Canony takie jak 7D i 60D, przy tej samej wielkości pliku.
Ma to swoje plusy oraz minusy. Plusy łatwo sobie wyobrazić, ale co z minusami ?
Minusem jest oczywiście większa kompresja materiału z Nikona D7000.
Z obliczeń wynika, że bitrate w D7000 jest na poziomie mniej więcej 26Mbit/s natomiast w Canonach jest sporo większy, bo wynosi około 44Mbit/s.
Jednak Nikon zastosował w D7000 (oraz D3100) wydajniejszą kompresję, mianowicie używa tzw. B-Frames, dzięki czemu pomimo większej kompresji materiału, obraz nie traci wyraźnie na jakości w stosunku do tego co oferuje Canon.
Pełny manual podczas filmowania(z wyjątkiem braku możliwości zmiany przysłony -ustawia się ją przed wejściem w tryb LV). To co Nikon dał dotychczas jedynie w modelu D3s. To taki Święty Graal dla każdego, kto zajmuje się filmowaniem, troszkę bardziej na poważnie.
Wreszcie możemy sami ustawić czułość z jaką ma być rejestrowany materiał, wreszcie możemy ustawić 1/50s i cieszyć się bardziej naturalnym dla oka obrazem filmowym (koniec z przymusową szybką migawką jak ze scen lądowania na plaży w Szeregowcu Ryanie :-) ).
No i koniec z upierdliwą walką z migającym sztucznym oświetleniem :-)
Tryb ciągłego ustawiania ostrości podczas filmowania, był bardzo reklamowany przez Nikona. Niestety rzeczywistość jest bardzo brutalna, trybu tego praktycznie nie da się używać. Z dwóch względów: reakcji AF i jego trybu pracy.
AF na zmiany ostrości w kadrze reaguje z zbyt dużym opóźnieniem. Oczywiście jak już zacznie ustawiać ostrość to robi to błyskawicznie, ale jak wspomniałem zanim to zrobi....... mija czasem nawet sekunda.
Sam tryb jego pracy też jest niestety mało „ładny”. Tak jak w wcześniejszych Nikonach aparat ustawia ostrość aż do momentu kiedy wypada ona za miejscem, w którym jest największa. Wtedy cofa soczewkę ustawiając ostrość już tam gdzie powinna być. Bardzo nieprzyjemny dla oka efekt.
Niestety inżynierowie Nikona nadal nie poprawili bardzo irytującej podczas filmowania pracy światłomierza. Reaguje on nawet na najdrobniejsze zmiany oświetlenia, filmowanej sceny. Skutkuje to delikatnym rozjaśnieniem lub ściemnieniem filmowanej sceny, w krótkich odstępach czasu, przypominający efekt migotania. Brakuje pewnej bezwładności pracy światłomierza, który na tak subtelne zmiany oświetlenia nie powinien w ogóle reagować.
Jakość obrazu
Na ten temat napisano już dosyć dużo. Wszelkie znaki na niebie i ziemi (czyli porównawcze zdjęcia testowe) ukazują przewagę w mniejszej ilości szumu (o około 0.5-1EV) w stosunku do Nikonów D90/D300s oraz większą rozpiętość tonalną.
Zwłaszcza w bardzo wysokim ISO widać sporą poprawę jakości obrazu (pomiędzy 6400 a 25600).
Co ciekawe, przy czułości ISO sięgającej wartości 12800 ilość artefaktów (taki brzydki „poszarpany” szum, czarne, białe, niebieskie kropki) na zdjęciach z D7000 jest mniejsza, niż na tych z pełnoklatkowego Nikona D3 !!!!
W stosunku do Nikona D90 i D300s widać także poprawę w kwestii odseparowania matrycy od źródeł ciepła (czyli grzejącej się elektroniki aparatu), zdjęcie z założonym na obiektyw dekielkiem pokazuje o wiele bardziej równomierne rozłożenie szumu niż w przypadku wspomnianych Nikonów.
Plusy i minusy nowego D7000 w stosunku do starszych braci można na podstawie tego krótkiego opisu wypisać bez problemu -opierając się także na własnych potrzebach.
Na PW często dostaję pytania co wybrać: D300s czy D7000 ?
Odpowiedź niestety nie jest prosta, bo zależy od wielu osobistych czynników. Postaram się jednak odpowiedzieć na to pytanie w dosyć ogólny, ale mam nadzieję logiczny sposób.
Jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia wielkość i waga aparatu, chcesz zajmować się fotografią nie tylko dla przyjemności, ale także w celach zarobkowych, kup D300s.
To koń roboczy o bardzo dobrych jak na obecne czasy parametrach. Sprawdzona „w boju” konstrukcja, która zazwyczaj nie zawodzi.
Różnice w obrazowaniu w stosunku do D7000 nie są aż tak wielkie, żeby spokojnie powiedzieć: D7000 kopie D300s w zad.
Jeśli waga i wielkość aparatu są dla Ciebie istotne (bo masz np. małą dłoń, często podróżujesz i masz dosyć noszenia klamotów), chcesz cieszyć się fotografią i niekoniecznie myślisz o tym aby zajmować się głównie komercją, rajcują Cię nowości, podnieca filmowanie, kup D7000.
Zwłaszcza filmowanie jest znacznie lepsze niż w D300s.
D7000 w pewnym momencie przestał być nazywany następcą D90, bo parametrami bliżej mu było do D300s.
Ja jednak twierdzę, że D7000 to właśnie wspaniały następca D90. A Nikon D300s zostanie dopiero zastąpiony kolejną DXową puszką Nikona. I na pewno czymś pozytywnym nas zaskoczy.
łoł to ci dopiero front focus ;-)
a ja o godzinie 15:53 nadal widzę 4999 http://www.fotojoker.pl/ (http://www.fotojoker.pl/)
qooba pisze o cenie w e-fotojoker 4988zł
HN70 o cenie tego samego zestawu w stacjonarnym FJ - 4999zł.
FATMAN - wspaniałe podsumowanie.
brawo.
Jako człowiek sledzacy ten watek z czystej ciekawosci, bez zamiaru kupowania D7000, chciałbym podziekowac Fatmanowi, za to co tu robi: są to napisane bardzo dobrym jezykiem, bardzo fachowe oceny i porady. Dzieki Fatman, doceniam czas jaki włożyłes ku zadowoleniu innych ;)
Pawel Pawlak
16-11-2010, 17:52
Dzięki Fatman ! :)
Panie i Panowie, przyznajmy szczerze - on jest nikonoholikiem ... ;)
Ja Fatman mam podobne odczucia chociaż AF od początku mi nie świrował i trafiał w punkt,ja ogólnie jestem zadowolony choć wcześniej miałem D300s to różnić żadnych nie odczułem ,no chyba że w wadze i filmach na korzyść D7000
panoramix
16-11-2010, 18:34
AsKier sprzedałeś swojego d300s ?
moze kogos zainteresuje - chyba nie bylo
http://basedigitalphotography.com/nikon-d7000-vs-canon-7d-compare-two-big-powerful-digital-camera/#more-1072
Bardzo solidne podsumowanie
Bartekolo
16-11-2010, 18:59
AF
Porównując szybkość AF można chyba uznać, że jest on praktycznie taki sam jak w D90, może ciut szybszy w kiepskich warunkach.
Szczerze mówiąc to spodziewałem się czegoś znacznie lepszego, może nawet niż to do czego przyzwyczaił mnie D300s. Widać pod tym względem miałem za duże nadzieje odnośnie nowego systemu AF.
Pozostaje mi jeszcze sprawdzić czy w warunkach słabego światła i dynamicznych scen będzie poprawa w stosunku do tego co dawał D90.
W serii (skompresowany bezstratnie NEF) można wykonać 10 zdjęć, zanim zapcha się bufor i aparat zwolni.
Czyli można powiedzieć że zachwyty nad AF (pisałeś że jest znacznie lepszy i szybszy niż z D90,) na początku tego tematu wynikały jedynie z początkowej euforii spowodowanej kupnem nowego aparatu?:(.
Zachwyt nad AF spowodowany był nietrzeźwą oceną faktów ;-)
A tak na serio, na samym początku Tamron trafiał z D7000 lepiej niż z D300s. Niestety potem zaczęło się "wariowanie". Na spokojnie już, nie widzę zbytnich różnic w ostrzeniu pomiędzy D7000 a D90.
Jak tylko mój brat wróci z delegacji, pożyczę od niego D90 na 2-3 dni -wtedy będzie można zrobić już 100% pewne porównanie naszych egzemplarzy Nikona :-)
Bartekolo
16-11-2010, 20:07
A tak na serio, na samym początku Tamron trafiał z D7000 lepiej niż z D300s. Niestety potem zaczęło się "wariowanie". Na spokojnie już, nie widzę zbytnich różnic w ostrzeniu pomiędzy D7000 a D90.
Jak tylko mój brat wróci z delegacji, pożyczę od niego D90 na 2-3 dni -wtedy będzie można zrobić już 100% pewne porównanie naszych egzemplarzy Nikona :-)
Co najwyżej pewa przewaga będzie płynąć z większego pokrycie punktów AF przy dynamicznym śledzeniu i z bocznych punktów krzyżowych (w D90 tylko środkowy). Mógłbyś sprawdzić czy boczne krzyżowe sprawują się lepiej? Bo w D90 w zasadzie używałem tylko środkowego na pojedynczym. Na bocznych była loteria (zwłaszcza w słabszym świetle).
Co do samego body D7000 jest to bardzo wypasiona kontynuacja D90. A ze wszystko idzie do przodu to mamy taki postęp. Gdy cena spadnie można będzie mówić naprawdę o świetnym aparacie w swojej klasie cenowej. Na chwile obecną "nakręcona" cena D7000 jest dla mnie (pomimo nowości) zbyt wygórowana. No ale nie ulega wątpliwości że D7000 jest dla mnie "odpowiednim" aparatem i po jego kupnie raczej nie rozstanę się z nim przez parę lat tylko będę rozbudowywał szklarnie pod niego (no chyba że założę jakiś biznes hehe:razz:).
Blasius.G
16-11-2010, 20:24
Tak liczycie na ten spadek ceny, a mnie sie wydaje, ze o ile nie wzrosnie, to niewiele sie zmieni w przyszlym roku. Pamietajcie o nowych podatkach: 23% VAT i nowy podatek od aparatow fotograficznych (pieniadze dla artystow) 1%. Nie mowiac o mozliwym zalamaniu gospodarczym i znacznym wzroscie cen takiego sprzetu jak bylo rok temu.
Oby nie. Tfu tfu:)
Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Z testu na: http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/
Czyli 5 czy 20 minut?
"The maximum size of a single video clip is 2 gigabytes which, given that movies occupy about 100 megabytes of storage space per minute, would theoretically translate into about 20 minutes of continuous recording, but – apparently because of certain legal regulations in the EU –, Nikon decided to limit the clip length to 5 minutes for high-definition movies."
Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Z testu na: http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/
Czyli 5 czy 20 minut?
"The maximum size of a single video clip is 2 gigabytes which, given that movies occupy about 100 megabytes of storage space per minute, would theoretically translate into about 20 minutes of continuous recording, but – apparently because of certain legal regulations in the EU –, Nikon decided to limit the clip length to 5 minutes for high-definition movies."
20minut nagrywania jak na razie najwięcej z wszystkich puszek
5minut nagrywa D300s o ile pamiętam
przed chwileczką sprawdzałem 17minut i i szło dalej.
Moje doświadczenia są skromniejsze od Fatmana - mam na koncie 4 godziny zabawy nowym nabytkiem, a aktualnie jest on w drodze do serwisu - polskie realia.
Generalnie jestem nadal bardzo na TAK za D7000 i do świetnego podsumowania Fatmana mogę tylko jeszcze dodać trzy punkty:
Na duży PLUS:
Trójstanowy wskaźnik wyostrzenia ( obrazkowo: < * > ) czyli coś co kiedyś miałem w F70, a o czym inżynierowie Nikona zapomnieli potem tak skutecznie, że z tego co wiem nawet D300 tego nie posiada.
Jeśli ktoś ma szkła manualne jest to po prostu coś rewelacyjnego. Przez ten krótki czas posiadania D7000 strzeliłem parę zdjęć moim Pentacon 135/2.8 i muszę powiedzieć, że jeszcze nigdy nie miałem takiej ilości i tak ostrych zdjęć z tego szkła. Po prostu nie ma kręcenia na czuja, dzięki wskaźnikowi < > dokładnie wiemy co mamy zrobić, naciskamy spust migawki i mamy super ostre zdjęcia.
Na lekki MINUS:
Z przykrością stwierdzam, że jakoś obudowy D7000 musze ocenić troszeczkę niżej niż D90. Jest ona jakoś bardziej śliska (mniejszy baranek), ma mniejszą gumę z tyłu, brak wstawki z przodu pod palcami, jest miększa (denerwująco ugina się pod palcami jeśli mocniej złapiemy aparat). Czemu tak jest nie wiem. D90 był cały z tworzywa sztucznego ale było to bardzo porządne wykonanie. Tu mam wrażenie że przez część korpusu magnezowego wzrosła masa i żeby zachować ogólną wagę to jakoś zaoszczędzono na grubości i jakości materiałów z tworzywa sztucznego.
Tylko żeby mnie wszyscy dobrze zrozumieli - to jest tak naprawdę tylko troszeczkę gorzej niż D90.
Ani na PLUS ani na MINUS ale po prostu ku przestrodze:
Kupując D7000 zróbcie test dekielkowy na wysokim ISO i przy trochę dłuższym czasie (np. ISO 6400, czas 1").
U mnie okazało się, że jest walnięta matryca i zamiast super sprzętu mam tymczasowo kwitek reklamacyjny.
Generalnie matryca w D7000 wydaje mi się bardziej "delikatna" w tym sensie, że produkcyjnie bardziej narażona (więcej przypadków) na Hot Pixel-e itp. niż to było w D90/D300. Dlatego polecam baaaardzo dokładne testy w sklepie.
Co sądzicie o zakupie D7000 w sklepie internetowym i odesłanie sprzętu w ciągu ustawowych 10 dni jeśli podczas testowania w domu odkryje się walniętą matrycę, warujący AF, czy coś innego? Czy to ktoś z was ćwiczył? Czy sklepy internetowe (np: e-fotojoker) nie robią problemów (np: ilość zdjęć wykonana aparatem) ?
To na pewno dobry pomysł tylko jest jedno ALE. Jeśli ktoś kupuje na firmę to zakup taki nie jest zakupem konsumenckim i tych 10 dni się nie ma. Przerabiałem taki zwrot parę razy i czasem po wielkich przemowach i uświadamianiach mnie, że kupiłem na fakture, jednak przyjęli zwrot, a czasem po prostu było "nie i już".
A co to za różnica gdzie kupowałeś, liczy się podbita gwarancja i paragon,wysyłasz puszkę do servisu Nikon Polska do Warszawy na ich koszt,opisujesz wadę i to wszystko,i czekasz na naprawę lub nową puchę,przerabiałem to
ikar39 tu nie chodzi o gwarancję tylko o to, że kupujesz sprzęt, który odrazu na wstępie jest walnięty i nie masz ochoty go serwisować i czekać na niego minimum 2 tygodnie. Oczekujesz po prostu, że zostanie natychmiast wymieniony na egzemplarz pozbawiony wady fabrycznej (coś co pewnie jest standardem we wszystkich zachodznich krajach).
ikar39 tu nie chodzi o gwarancję tylko o to, że kupujesz sprzęt, który odrazu na wstępie jest walnięty i nie masz ochoty go serwisować i czekać na niego minimum 2 tygodnie. Oczekujesz po prostu, że zostanie natychmiast wymieniony na egzemplarz pozbawiony wady fabrycznej (coś co pewnie jest standardem we wszystkich zachodznich krajach).
Nie to raczej w Polsce nie możliwe"brak poszanowania klienta":?
Nie to raczej w Polsce nie możliwe"brak poszanowania klienta":?
Mozliwe, oddawalem w ten sposob notebook'a z hotpixelem na samym srodku ekranu w duzej sieci na litere M, ale faktycznie latwo nie bylo (pomimo, ze zakup nie byl na firme).
Inna sprawa, ze na zachodzie jest zdaje sie tak, ze nie potrzebujesz do tego wcale transakcji internetowej, po prostu idziesz do sklepu, kupujesz, wracasz do domu, stwierdzasz, ze to jednak nie jest sprzet dla Ciebie, wiec odnosisz i dostajesz zwrot kasy bez szemrania.
Pawel Pawlak
16-11-2010, 23:18
Sorki za OT:
szanowni, nieposzanowani klienci, zamiast pi..ć na okragło jacy to jesteście niedopieszczeni w tym naszym pięknym kaju, weźcie sprawy w swoje ręce; otwórzcie swoje biznesy i zajmijcie się handlem detalicznym. Zacznijcie dopieszczać się wzajemnie. Albo przynajniej zatrudnijcie się w już isteniejących sklepach i pokazcie tym nieudacznikom i nieżyczliwym chamom, którzy obecnie Was obsługują, jak nalezy obsługiwać klientów. A jeśli nic z tego Wam nie odpowiada można jeszcze prościj ! Cały świat na Was czeka, wszędzie poza granicami naszego kraju handlowcy przescigają się żeby Wam zrobić dobrze. Nie każcie im czekać.
Właśnie o to chodzi, aby nie wysyłać do serwisu, tylko odesłać do sklepu internetowego w ciągu 10 dni od daty zakupu. Interesuje mnie, czy wykonanie załóżmy 50 zdjęć pozwala na oddanie sprzętu (jakoś muszę go przetestować)?
Niektóre sklepy internetowe zastrzegają sobie, że "Odesłany towar nie może nosić śladów eksploatacji (nie może być używany)", ale czy to jest zgodne z prawem? Czy ktoś odsyłał już w ten sposób aparat, lub obiektyw?
a w czwartek zrobimy konfrontację d300s vs d7000 pod względem AF... :) tak dla uzupełnienia...
te same warunki, to samo szkło...myślę, że to rozwieje kolejne wątpliwości bo będzie komplet D90 vs D7000 vs D300s
lothar345
16-11-2010, 23:59
Na duży PLUS:
Trójstanowy wskaźnik wyostrzenia ( obrazkowo: < * > )
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w d5k też jest 3 stanowy wskaźnik (dalmierz) przy manualnym ostrzeniu - oprócz kropy pojawiają się strzałki.
Właśnie o to chodzi, aby nie wysyłać do serwisu, tylko odesłać do sklepu internetowego w ciągu 10 dni od daty zakupu. Interesuje mnie, czy wykonanie załóżmy 50 zdjęć pozwala na oddanie sprzętu (jakoś muszę go przetestować)?
Niektóre sklepy internetowe zastrzegają sobie, że "Odesłany towar nie może nosić śladów eksploatacji (nie może być używany)", ale czy to jest zgodne z prawem? Czy ktoś odsyłał już w ten sposób aparat, lub obiektyw?
odesłać możesz ale kasy ci nikt nie zwróci tylko dostaniesz taki sam sprzęt jaki oddałeś tylko sprawny
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w d5k też jest 3 stanowy wskaźnik (dalmierz) przy manualnym ostrzeniu - oprócz kropy pojawiają się strzałki.
wow - nie wiedziałem tego. Przez długi czas Nikon rezerwował taką funkcjonalność tylko dla absolutnie najwyższych puszek (D3X) i np. w D90 czy D300/D300s była tylko pojedyncza kropka.
odesłać możesz ale kasy ci nikt nie zwróci tylko dostaniesz taki sam sprzęt jaki oddałeś tylko sprawny
Co innego zwrot, ktory mozesz dokonac do 10 dni, a co innego wymiana wynikajaca z rekojmi - ale proponuje zalozyc inny watek na tego typu rozwazania.
wow - nie wiedziałem tego. Przez długi czas Nikon rezerwował taką funkcjonalność tylko dla absolutnie najwyższych puszek (D3X) i np. w D90 czy D300/D300s była tylko pojedyncza kropka.
Z ciekawosci sprawdzilem w instrukcji do D5000 - jest tam mowa tylko o dwoch stanach: kropa miga, kropa swieci, ale moze gdzies glebiej jest to opisane.
Tez nie bardzo widze miejsca w wizjerze, gdzie by sie to mialo wyswietlac. lothar345 mozesz powiedziec, gdzie te strzalki mozna zobaczyc?
D60 miał "Electronic Rangefinder"
http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page5.asp
TristisAnima
17-11-2010, 01:00
Ha, miałem D40 i czegoś takiego tam nie było. Poza tym wielkie s........stwo, że wsadzili tak fajną opcję do D60 a w swojej 90 muszę się z jakąś kropą męczyć :-x
to fakt - rezygnują czasami z naprawdę przydatnych rzeczy - co mogliby spokojnie zostawić w każdej z puszek bo koszt zapewnie żaden.
Bajer! To chyba nawet lepsze niz to co jest w D7000 :), szkoda, ze D300s nie ma ani jednego, ani drugiego :(
W D3100 tez jest to dostepne
Bajer! To chyba nawet lepsze niz to co jest w D7000 :), szkoda, ze D300s nie ma ani jednego, ani drugiego :(
W D3100 tez jest to dostepne
Pewnie tak specjalnie, w każdej puszce coś żeby manualne szkła były mało użyteczne. W D60 czy D3100 brak pomiaru z manualami a w D300 gorsze potwierdzenie ostrości.
TristisAnima
17-11-2010, 02:48
Pewnie tak specjalnie, w każdej puszce coś żeby manualne szkła były mało użyteczne. W D60 czy D3100 brak pomiaru z manualami a w D300 gorsze potwierdzenie ostrości.
To wychodzi na to, że D90 to w ogóle jakiś szajs, bo ani pomiaru z manualami nie ma, ani porządnego potwierdzenia ostrości :-P.
na jednej aukcji jest foto d7000 z ruchomym lcd, ale on chyba nie ma takiego?
hydra_nt
17-11-2010, 09:29
a w czwartek zrobimy konfrontację d300s vs d7000 pod względem AF... :) tak dla uzupełnienia...
te same warunki, to samo szkło...myślę, że to rozwieje kolejne wątpliwości bo będzie komplet D90 vs D7000 vs D300s
A do pełni szczęścia, brakuje w tej konfrontacji jeszcze :
50D, 60D i 7D :P
skrzypol
17-11-2010, 09:31
Czas wyskoczyć już z subskrypcji tego wątku, w plecaku zagościł wczoraj D300s. Wielkie dzięki dla Fatmana oraz innych userów za fachową dyskusję.
Kundzior
17-11-2010, 10:51
Po wielu przemyśleniach, kilku dniach obcowania z D7tysi, doszedłem do wniosku: Aparat bardzo fajny, AF o niebo lepszy od mego D90, nie wspominając o 6400 ISO, które ma minimalny szumek (prawie go nie słychać :)), w tej cenie zdecydowanie, z premedytacją, zakupił bym D300, pomimo słabszych osiągów na wyższych czułościach.
jeszcze mnie tak wzielo na przemyslenie tej dyskusji o oddawaniu aparatu do sklepu i wymianie na inny....
Jak myslicie, co sie dzieje pozniej z tymi aparatami? są złomowane? hahahah
Wniosek jest taki - lepiej kupowac aparaty tam, gdzie nie mozna ich oddac - wtedy jest szansa na to , że dostanie sie nowy, a nie jakis "walnięty" albo "przetestowany" po kims.......
chyba nikt nie wierzy w to ze te aparaty po raz kolejny nie trafiaja do ludzi jako nowe.....?
Po wielu przemyśleniach, kilku dniach obcowania z D7tysi, doszedłem do wniosku: Aparat bardzo fajny, AF o niebo lepszy od mego D90, nie wspominając o 6400 ISO, które ma minimalny szumek (prawie go nie słychać :)), w tej cenie zdecydowanie, z premedytacją, zakupił bym D300, pomimo słabszych osiągów na wyższych czułościach.
kolejny głos z d300s...
ludzie będą mieli mętlik w głowie i chyba nikon tego chciał - d300s nadal będzie gościł na półkach sklepowych i znajdował nowych nabywców...
A za pol roku wszyscy, ktorzy kupili d300s beda kupowali d400 :)
Ja zdecydowalem sie na kupno D7000. Mam nadzieje, ze lada dzien bede go testowal. Oczywiscie postaram sie napisac jak wyglada u mnie sprawa z AF.
Pozostaje tylko D3100 sprzedac... :)
Kundzior
17-11-2010, 11:26
jeszcze mnie tak wzielo na przemyslenie tej dyskusji o oddawaniu aparatu do sklepu i wymianie na inny....
Jak myslicie, co sie dzieje pozniej z tymi aparatami? są złomowane? hahahah
Wniosek jest taki - lepiej kupowac aparaty tam, gdzie nie mozna ich oddac - wtedy jest szansa na to , że dostanie sie nowy, a nie jakis "walnięty" albo "przetestowany" po kims.......
chyba nikt nie wierzy w to ze te aparaty po raz kolejny nie trafiaja do ludzi jako nowe.....?
W FJ nie kupisz używki, bo nie ma zwrotów.
Pawel Pawlak
17-11-2010, 11:27
raczej d800...
a dlaczego ? D800 raczej zastąpi d700 a d400 wejdzie za d300s
kolejny głos z d300s...
ludzie będą mieli mętlik w głowie i chyba nikon tego chciał - d300s nadal będzie gościł na półkach sklepowych i znajdował nowych nabywców...
A dlaczego miałby nie znajdować ? sam go kupiłem kilka dni temu :)
W FJ nie kupisz używki, bo nie ma zwrotów.
no wlasnie - chyba wole miec nawet jakis wymagajacy wizyty w serwisie ale "nie śmigany" czy tez "nie spadnięty" :)
a dlaczego ? D800 raczej zastąpi d700 a d400 wejdzie za d300s
zmiana najbardziej zaawansowanej puszki dx na kolejne nowe dx jest pozbawiona sensu - twierdze ze po d300s tylko FX
A dlaczego miałby nie znajdować ? sam go kupiłem kilka dni temu :)
nie o to chodziło. przeczytaj jeszcze raz...;)
co miło cie zaskoczyło w d7k a co zniechęciło?
Nie pisz post po poście, tylko edytuj poprzedni. Następnym razem będę częstował kartkami żółtymi ;)
prz3mo
Pawel Pawlak
17-11-2010, 12:02
zmiana najbardziej zaawansowanej puszki dx na kolejne nowe dx jest pozbawiona sensu - twierdze ze po d300s tylko FX
A dlaczego nie średni format ? a może wielki ?
ja z chęcią kupiłbym puszkę pokroju D3 z bebechami DX
marzyciel9
17-11-2010, 12:30
d2x:p
koral181
17-11-2010, 12:36
Czytam ten watek od samego początku bo zastanawiałem się nad dokupieniem rezerwowej puszki do d90 i po przeczytaniu całości doszedłem do następujących wniosków. Swojego d90 kupiłem zaraz po premierze i nie miałem z nim żadnego problemu wiec ogólnie jestem zadowolony z puszki, tylko patrząc na cenę jak zmieniła się od tego czasu uważam, że bez sensu jest kupowanie w tym momencie d7000 przy tej różnicy cenowej, zamiast tego w moim wypadku lepiej kupić drugi d90 i jakieś szkło do tego a jak cena d7000 spadnie np. za rok to wtedy pomyśleć o nim.
albo d3x :)
jasne...
puszka z wbudowanym gripem i matrycą z D7000 byłaby w sam raz. Do tego 8-10 fps i AF co najmniej taki jak w d300 i będę zadowolony :)
Pawel Pawlak
17-11-2010, 12:55
jasne...
puszka z wbudowanym gripem i matrycą z D7000 byłaby w sam raz. Do tego 8-10 fps i AF co najmniej taki jak w d300 i będę zadowolony :)
No widzisz, podobnie jak jak, zaliczasz się do grona ludzi podejmujących decyzje bez sensu :D
Z kolejnych ciekawostek:
-niestety spust nie działa jak jesteśmy w trybie wyzwalania z pilota (tak chyba było też w wcześniejszych Nikonach)
-pilot uniwersalny (oryginalny raczej też) nie pozwala na włączenie nagrywania filmów (wyłączyć można)
Pawel Pawlak
17-11-2010, 12:59
albo d3x :)
To rozwiązanie jest obecne najbliżej mojemu sercu, ale zamiana d300 na d3x jest na tyle koztowan że nie do końca wiem czy takie nakłady byłby uzasadnone. Co innego gdybym teraz wybierał sprzęt - pewnie zamiast D700 + d300 + mb-d10, wybrałbym właśnie d3x. Zresztą jednemu z moich dobrych znajomych, przechodzących z canona do nikona poleciłem taki wybór i z tego co wiem jest bardzo zadowolony.
co miło cie zaskoczyło w d7k a co zniechęciło?
Nie pisz post po poście, tylko edytuj poprzedni. Następnym razem będę częstował kartkami żółtymi ;)
prz3mo
przepraszam
nie czytałem nigdy jak cytować posty po kilka na raz - tak to przez nygustwo bo nigdy ta wiedza nie była mi potrzebna...teraz jest...
Rafał_Sz
17-11-2010, 13:38
przepraszam
nie czytałem nigdy jak cytować posty po kilka na raz - tak to przez nygustwo bo nigdy ta wiedza nie była mi potrzebna...teraz jest...
Zaznaczasz ikonkę z "+ przy postach które chcesz zacytować, o na ostatnim klikasz w cytuj.
marzyciel9
17-11-2010, 13:56
jak jest z wytrzymałością tej nowej baterii?
czy d7k jest cichsze poz względem kłapania lustrem niż d300/300s?
Własnie miałem przyjemność sprawdzić organoleptycznie D7000 w kontekście D90 i D300s. No i ze smutkiem muszę stweirdzić że w kwestii ergonomii i jakości wykonania niewielka jest rónica pomiędzy tymi dwoma pierwszymi. D300s wygrywa tu zdecydowanie. Po prostu robi wrażenie zdecydowanie solidniejszego aparatu.
Henio Jawa
17-11-2010, 15:27
-niestety spust nie działa jak jesteśmy w trybie wyzwalania z pilota (tak chyba było też w wcześniejszych Nikonach)
Dzięki za odpowiedź.
Swoją drogą dlaczego oni nie usuną tego defektu?
Może to ma jakiś ukryty sens?
Wkurzanie właścicieli ? ;-)
Wrócę jeszcze do AWB, którym jak pisałem wielokrotnie jestem zachwycony. Możemy dla tego trybu ustawić czy obraz ma być bardziej ciepły czy bardziej zimny, aż w 13 krokach oznaczonych od A6, poprzez 0 do B6.
Bardzo przyjemna sprawa :-)
jak jest z wytrzymałością tej nowej baterii?
czy d7k jest cichsze poz względem kłapania lustrem niż d300/300s?
Aku dopiero sprawdzę, natomiast głośność zbadamy jutro rano :-)
Wrócę jeszcze do AWB, którym jak pisałem wielokrotnie jestem zachwycony. Możemy dla tego trybu ustawić czy obraz ma być bardziej ciepły czy bardziej zimny, aż w 13 krokach oznaczonych od A6, poprzez 0 do B6.
Bardzo przyjemna sprawa :-)
a czy i D90 tak nie ma?
w.wobolewicz
17-11-2010, 17:43
Minął już tydzień odkąd mam Nikona D7000, więc czas na małe podsumowanie ...
Dzięki Fatman za wspaniałe podsumowanie. Dzisiaj zagościł u mnie w końcu D7k. :lol: Będę miał okazję sprawdzić go na spotkaniu Nikoniarzy w Zakopcu. :mrgreen:
Lento Violento
17-11-2010, 18:17
W Polsce w niektórych sieciach też to tak działa. W MM ma się 7 dni na ewentualny zwrot wadliwego towaru. Korzystałem z tej możliwości już dwa razy - wymiana telefonu, który miał walniętą baterię, oraz w ubiegłym tygodniu po 4 dniach użytkowania wymieniłem laptopa z uszkodzoną kartą wi-fi. Serwisanci nie robili absolutnie żadnego problemu co do wymiany sprzętu na wolny od wad. Żeby nie było z siecią MM nie mam nic wspólnego :D
Kundzior
17-11-2010, 18:45
Pracowałem w MM, sprzęt idzie do serwisu i naprawiony wraca na półkę......
Jak wygląda w praktyce kwestia wgrywania profili, np. D2Xmode, Velvia. Czy się da w D7000 to wgrać?
Dzięki za odpowiedź.
Swoją drogą dlaczego oni nie usuną tego defektu?
mówicie tu o łapaniu ostrości? że pilotem raz jest raz nie jest?
Jestem ciekawy kiedy wyjdzie zamiennik gripa do D7000,bo oryginalny strasznie drogi 900zł toż to szok
mówicie tu o łapaniu ostrości? że pilotem raz jest raz nie jest?
Nie, piszemy o tym, że jak aparat ustawiony jest na odbieranie sygnału z pilota (czyli można wtedy za jego pomocą zrobić zdjęcie) to nie da się wyzwolić migawki poprzez zwykłe naciśnięcie spustu. Aparat ustawi jedynie ostrość.
bodzio239
17-11-2010, 21:03
Jestem ciekawy kiedy wyjdzie zamiennik gripa do D7000,bo oryginalny strasznie drogi 900zł toż to szok
Z ostatniej chwili :
http://allegro.pl/nikon-d7000-body-nowy-okazja-i1326288800.html
Chciałeś D7k?
To masz Pan, płać Pan i płacz Pan :)
JOKE
Można również napisać, kiedy wyjdzie zamiennik D7000, bo oryginalny strasznie drogi 4300, toż to szok :wink:.
Mam jeszcze pytanie o - i tu się nie śmiać ;-) - ale jak działa tryb AUTO w D7K ?
Pytam ponieważ aparatu czasami używa też żona - niestety ;-) - a pamiętam że D80 miał duże przepały na Auto, zwłaszcza w gorszych warunkach a potem była robota w PSie. Ktoś testował tryb AUTO na spacerkach ?
Chciałeś D7k?
To masz Pan, płać Pan i płacz Pan :)
JOKE
Jak będzie za 700stówek to kupię będzie komplecik :smile:
Rocket Queen
17-11-2010, 23:03
Już jutro D7000 będzie mój! :):):) Korzystając z okazji - może ktoś z Was mi pomoże? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164723 :)
Pawel Pawlak
17-11-2010, 23:31
Dziś przez chwilę byłem we wrocku - w FJ. D7000 miałem wręce, zdjęć na karcie wynieść nie mogłem - "żeby nie nabijać licznika" (w związku z tym nie wiem jak wygląda temat "przestrzelania" przed zakupem, ale nie rozamawiałem na ten temat). Być może można się przyzwyczaić, ale moje łapska są za duże do tego sprzętu; niewygodniy, delikatny, mały. Jestem skazany na d300/d700 i większe puszki więc trzeba czekać na d400
Po szybkiej konfrontacji mojego D7k i D300s naszego forumowego kolegi AsKier, mogę stwierdzić, że D7k poległ. Leży i kwiczy, a to co się działo podczas testowania można wysłać do Archiwum X.
Wnioski:
-mój D7000 nie lubi znaczka Ford jeśli samochód tej marki ma kolor czerwony
-nie znasz dnia ani godziny, w której mój D7000 zacznie trafiać gdzieś (nie można określić gdzie, obraz wygląda tak jak by się matryca poluzowała)
Serwis.........
Sendilkelm
18-11-2010, 10:39
Po szybkiej konfrontacji mojego D7k i D300s naszego forumowego kolegi AsKier, mogę stwierdzić, że D7k poległ. Leży i kwiczy, a to co się działo podczas testowania można wysłać do Archiwum X.
Wnioski:
-mój D7000 nie lubi znaczka Ford jeśli samochód tej marki ma kolor czerwony
-nie znasz dnia ani godziny, w której mój D7000 zacznie trafiać gdzieś (nie można określić gdzie, obraz wygląda tak jak by się matryca poluzowała)
Serwis.........
W zawadzie to teraz mogę napisać, że mam nadzieję, że trafiłeś felerny egzemplarz, bo jeśli to są wady fabryczne, które będą się zdarzać masowo, bo ten typ tak ma to istna porażka. I do tego mam nadzieję, że tym razem trafisz lub naprawią Ci tak, że będziesz miał bestię, bo jak najbardziej należy Ci się za te testy!!!! Trzymam kciuki.
Dzięki :-) Też mam nadzieję, że to tylko problem mojej sztuki, ewentualnie jakiś trafiający się sporadycznie. Cyknąłem właśnie (już w domu) kilka fotek mojej żonie (jak stwierdziła zmienia imię na Testowa), oczywiście wszystkie idealnie w punkt.
Może mam jakieś ograniczenie i tylko żonę mogę focić ?
Jak AsKier wróci do domu, to wstawi zdjęcia (makabra).
marcin_03
18-11-2010, 10:54
Dzięki :-) Też mam nadzieję, że to tylko problem mojej sztuki, ewentualnie jakiś trafiający się sporadycznie. Cyknąłem właśnie (już w domu) kilka fotek mojej żonie (jak stwierdziła zmienia imię na Testowa), oczywiście wszystkie idealnie w punkt.
Może mam jakieś ograniczenie i tylko żonę mogę focić ?
Jak AsKier wróci do domu, to wstawi zdjęcia (makabra).
Fatman, jesteś wielki!!
Mam tylko jedno pytanie, czy jest duża, zauważalna różnica w działaniu AF pomiędzy D90 a D7K, czy jest ona minimalna?
Pomiędzy D300s a D7000 jakby co, bo te właśnie testowaliśmy ;-)
W celności przynajmniej, no i na dużą odległość -duża.
Jednak w chwili obecnej żadna. Teraz trafia idealnie. Za godzinę może już nie trafiać. Pełna przypadkowość :-)
To ja mam jeszcze jedno pytanie.
przy włączonym LV i robieniu zdjęć obiektywem z SW czy aparat wydaje jakiekolwiek odgłosy?
heh, wszystko przez tą tzw. "ekologię", producenci oszczędzają na wszystkim czym się da i później wychodzą kwiatki, że coś jest słabsze lub szybciej pada... ale żeby nowy aparat rozwalił się po kilku dniach użytkowania(?) zresztą to byłby już drugi rozwalony d7k jaki się w tym wątku pojawił.. szok.
Bardzo się napaliłem na ten aparat i mam nadzieję, że to są tylko pojedyncze przypadki, bo inaczej będę zawiedziony...
Hmmmm, właściwie to jak dla mnie nic nie słychać, ale dla pewności za parę minut zrobię filmik i zobaczymy (oczywiście mam na myśli ostrzenie ręczne, bo przy AF to słychać niestety pracę silnika).
unicode, mój D7000 nie rozwalił się po kilku dniach. On taki upośledzony był od samego początku ;-)
No i jeśli dotyczy to tylko mojej puchy (mam taką nadzieję) to wszelkie zrobione przeze mnie testy AF można spokojnie uznać za nieistotne, bo oparte na uwalonej sztuce.
nie chodzi mi o filmik
chodzi mi o ew. używanie tej puszki na planie filmowym w czasie ujęcia
fakt, losowość trafień AF w d7k sprawia, że prawdopodobnie d300s zostanie u mnie....samo filmowanie, na które się bardzo nastawiałem oraz lepsze ISO mnie nie przekonuje tym bardziej, ze d7k trzyma się po prostu źle...
imho d300s to wół roboczy - d7k świetna zaawansowana puszka ale dzieli je wg mnie zbyt wiele
rozczarowałem się - choć mam nadzieję, że Rafała body szwankuje (w co ciężko mi uwierzyć)
zdjęcia wieczorem - btw była nawet zamiana tych samych szkieł miejscami..... i :(
edit - nawet jesli to wina konkretnego egzemplarza ponownie wybrałbym trzysetkę, choć filmy mnie nęcą nadal...
AsKier, jak będziesz miał czas i ochotę to możemy się jeszcze raz spotkać i zrobić to o czym zapomniałem -czyli zobaczyć jak będzie z ostrością na LV ;-)
fafniak, no ta jak nie przyjdzie Ci ochota na używanie AF, to możesz śmiało filmować na planie podczas ujęć, bo D7k + szkło SWM jest cichutkie jak diabli :-)
no problem, zgadamy się
chetnie dam 2 szanse d7k i chcialbym aby af byl tak samo dobry jak w d300s
wtedy d7k + grip i byłoby ok.
marcin_03
18-11-2010, 11:47
Czy jest tu ktoś kto wymienił D90 na D7K?
DominikGSI
18-11-2010, 11:49
Ja właśnie miałem to dzisiaj zrobić, ale problemy z puszką Fatmana trochę mnie stopują :-(
Ja właśnie miałem to dzisiaj zrobić, ale problemy z puszką Fatmana trochę mnie stopują :-(
nie wiadomo czy to rzeczywiście problem tylko z puszką fatmana czy po prostu d7k generuje mniej ostre obrazki aby np. przy wyższym ISO nie widać było takiego szumu...no i ten niepewnie trafiający AF - podobnie jak w D90 ;)
nie wiem nie znam się i może piszę głupoty - chciałbym się mylić
ja wymieniałem d90 na .... d300s :)
bawiłem się d7000 ... mi nie podszedł totalnie ... a tez miałem na niego chrapkę.
No ok. a jeżeli przyjdzie mi ochota na zrobienie zdjęć fotograficznych? Czy AF jest na tyle cichy zakładam że nie będzie wariował od minimum do niekończoności.
Aparat nei wydaje żadnych dźwięków? ;) ?
DominikGSI
18-11-2010, 11:57
nie wiadomo czy to rzeczywiście problem tylko z puszką fatmana czy po prostu d7k generuje mniej ostre obrazki aby np. przy wyższym ISO nie widać było takiego szumu...no i ten niepewnie trafiający AF - podobnie jak w D90 ;)
nie wiem nie znam się i może piszę głupoty - chciałbym się mylić
Poczekam na Twoje fotki z konfrontacji AF D7000 vs. D300s i zobaczymy, problem w tym, że nie mogę znaleźć nigdzie D300s za 3500netto, a faktura na max. taką kwotę to dla mnie konieczność. :smile:
ja wymieniałem d90 na .... d300s :)
bawiłem się d7000 ... mi nie podszedł totalnie ... a tez miałem na niego chrapkę.
A co Cię najbardziej zniechęciło? I w czym widzisz największą przewagę nad D90 po przesiadce na D300s?
No ok. a jeżeli przyjdzie mi ochota na zrobienie zdjęć fotograficznych? Czy AF jest na tyle cichy zakładam że nie będzie wariował od minimum do niekończoności.
Aparat nei wydaje żadnych dźwięków? ;) ?
Słychać tylko jak obiektyw raczy "obić" się o skrajne ustawienia ostrości, czyli minimalną i nieskończoność. No i oczywiście migawka + lustro ;-)
Aha, bo padło jakiś czas temu pytanie czy D7000 kłapie ciszej od D300s.
Owszem, kłapie ciszej. Trochę.
Poczekam na Twoje fotki z konfrontacji AF D7000 vs. D300s i zobaczymy
Tylko pamiętaj, że najprawdopodobniej jest to konfrontacja uwalonego D7000 z sprawnym D300s ;-)
Poczekam na Twoje fotki z konfrontacji AF D7000 vs. D300s i zobaczymy, problem w tym, że nie mogę znaleźć nigdzie D300s za 3500netto, a faktura na max. taką kwotę to dla mnie konieczność. :smile:
No nowego D300s za 3500zł to nie dostaniesz jedynie używkę i to też nie wiem czy w tej kwocie się zmieścisz.
No nowego D300s za 3500zł to nie dostaniesz jedynie używkę i to też nie wiem czy w tej kwocie się zmieścisz.
3500 netto ... to 4270 brutto. Bedzie ciężko :)
ja zapłaciłem netto 3770.
A co Cię najbardziej zniechęciło? I w czym widzisz największą przewagę nad D90 po przesiadce na D300s?
szczerze :
- problem z AF w sztuce którą się bawiłem był podobny do tego który opisuje Fatman ( na 35 1,8 )
- wykonanie wg mnie odrobinę lepsze niż d90 ale ogólnie odczucia w uchwycie gorsze bo jest jak dla mnie odrobinę płycej niż w d90
- ogólna chęć posiadania d300s :)
Zaznaczę tak jak już pisałem tutaj wcześniej. Mnie używalne ISO milion pierdylion i filmy nie są potrzebne do szczęścia.
Za to potrzebny jest mi aparat wykonany solidnie i taki który z przyjemnością trzyma się w ręce.
W tej kwestii d7000 dla mnie nie dorasta d300 do piet.
Ale ogolnie tak moglibyśmy sobie gadać pewnie przez najbliższe 100 stron.
Kazdy ma swoje oczekiwania i każdy oczekuje czegoś innego i co inne ma dla niego większe znaczenie.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to żeby zakup był świadomy i dawał to co powinien : Radość z fotografii
Bo to jest najważniejsze !
Sendilkelm
18-11-2010, 12:12
To zależy kiedy, bo ja też poluje :) Jak na razie od czasu pojawienia się d7000 cena d300s spada regularnie CODZIENNIE po 2-3 zł w e-FJ. Jestem ciekaw kiedy się ustabilizuje, na razie ociera się o granicę 4500 brutto i mam wielką nadzieję, że przekroczy :) Mi się wydaje, że właśnie ostatecznie przed wyjściem następcy zakończy się na 4300 brutto!
No i teraz, żeby rozwiać wątpliwości na temat walniętej sztuki Fatman powinien porównać 3-4 egzemplarze d7000 do swojego, ale już tak tylko subiektywnie czy zachowują się tak samo czy nie.
2 tyg temu dałem dokładnie tyle samo
To zależy kiedy, bo ja też poluje :) Jak na razie od czasu pojawienia się d7000 cena d300s spada regularnie CODZIENNIE po 2-3 zł w e-FJ. Jestem ciekaw kiedy się ustabilizuje, na razie ociera się o granicę 4500 brutto i mam wielką nadzieję, że przekroczy :) Mi się wydaje, że właśnie ostatecznie przed wyjściem następcy zakończy się na 4300 brutto!
No i teraz, żeby rozwiać wątpliwości na temat walniętej sztuki Fatman powinien porównać 3-4 egzemplarze d7000 do swojego, ale już tak tylko subiektywnie czy zachowują się tak samo czy nie.
No chyba rozmawiamy o teraz a nie gdybamy co będzie kiedyś tam.
Wiesz nie ma co gdybać ze będzie tak a tak. Wystarczy ze dolar podskoczy do powiedzmy 3 zł i cale to gdybanie można sobie w d... wsadzić.
Jakbym miał czekać aż spadnie to w życiu bym sobie nie kupił. Szkoda czasu, szkoda kadrów a patrząc na to ze zapłaciłem ~4600 brutto to czekanie nie wiem 3 tygodnie aż spadnie do 4500 jest dla mnie bezsensem.
Przy czym tak jak mowie faktyczny koszt dla mnie to te 3770 bo cena brutto mnie nie interesuje ... Vat sobie po prostu odliczę
Sendilkelm
18-11-2010, 12:25
No chyba rozmawiamy o teraz a nie gdybamy co będzie kiedyś tam.
Wiesz nie ma co gdybać ze będzie tak a tak. Wystarczy ze dolar podskoczy do powiedzmy 3 zł i cale to gdybanie można sobie w d... wsadzić.
Jakbym miał czekać aż spadnie to w życiu bym sobie nie kupił. Szkoda czasu, szkoda kadrów a patrząc na to ze zapłaciłem ~4600 brutto to czekanie nie wiem 3 tygodnie aż spadnie do 4500 jest dla mnie bezsensem.
Przy czym tak jak mowie faktyczny koszt dla mnie to te 3770 bo cena brutto mnie nie interesuje ... Vat sobie po prostu odliczę
Masz racje :) Ale cena teraz w tej chwili spada na naszych oczach, jak przestanie i nawet nieznacznie podskoczy to można kupować ;p Jakbym miał kupić tak jak chciałem to kupiłbym o 800 zł drożej, a mi do szczęścia teraz nie jest potrzebny, bo mam d90 :) Ja kupię jak przez tydzień w 3 sklepach, które obserwuje przez 1-2 tygodnie w ogóle nie spadnie cena (może wzrastać, ale nie spadnie).
Troszkę pogdybałem, bo DominikGSI napisał, że poczeka na fotki czyli mniemam, że nie musi kupić dziś.
EDIT:
No i jest 1 oferta za 3500 netto :) Na allegro, ale niby ze sklepu i można osobiście odebrać ... :) Dobra ja kończę OT o d300s, ale moim zdaniem w dużej mierze cena spada z powodu popytu na d7k.
krolik112
18-11-2010, 12:25
Mój D7K z 16-85 chyba trochę mydli :sad:
http://img261.imageshack.us/img261/8637/89752168.png
http://img209.imageshack.us/img209/6481/78048913.png
http://img801.imageshack.us/img801/4774/86664791.png
http://img571.imageshack.us/img571/3702/55819804.png
Pawel Pawlak
18-11-2010, 12:28
ale nawet jak spadnie do 4300zł to i tak jest powyżej 3500netto - a to jest granica "wyposarzenia" w kięgowości. Sądzę że przed premierą D400 cena d300s nie spadnie do tego pułapu. Raczej d7000 zacznie tanieć - im dalej od premiery tym cena będzie niższa (oczywiście też do jakiegoś rozsądnego poziomu)
użyj kalibracji obiektywu
http://img571.imageshack.us/img571/3702/55819804.png
http://img209.imageshack.us/img209/6481/78048913.png
Miałem to szkło na podobno mydlanym D200 i było piekielnie ostre :roll:
pozdr
u Fatmana mydło było mydłem a kalibracja jak zadziała to było to widoczne ale mydło zostało...
qwerty44
18-11-2010, 12:47
Autor tego testu D7000:
http://robertbromfield.com/nikon-d7000-review-and-impressions/
skarży się również na problemy z ostrością zdjęć z D7000
Cytat:
Now the bad. At this point I am generally not satisfied with the sharpness of the images from the D7000, the files tend to be mushy when looking at the details up close. In order to get files that are acceptably sharp, you need really good technique with fast shutter speeds. I think a lot of people will be complaining about this very soon. The slightest shift will become obvious when reviewing your files, you do not need to zoom into 100% to see these imperfections. A mystery to me is; I put the D7000 on a tripod using the self timer, exposure delay mode, manual mode, all noise reduction off and I shot from ISO 100 up to 6400. Even at ISO 100 I didn’t feel I was getting the proper sharpness. Keep in mind I was using the Standard Picture Control with sharpening increase to 5 out of 9. I just found the details to not be acceptably sharp as I am used to with the D700 or D90.
Teraz jest ostro ;-) Ciekawe na jak długo..........
Pawel Pawlak
18-11-2010, 12:54
u Fatmana mydło było mydłem a kalibracja jak zadziała to było to widoczne ale mydło zostało...
No tak, ale na tych zdjęciach widać że ostrość jest, tylko nie tam gdzie powinna - więc to raczej wina ff/bf.
krolik112
18-11-2010, 12:59
po lekkiej korekcie jest już zauważalna różnica:-P
może coś z tego będzie;)
--Richie--
18-11-2010, 13:02
może coś z tego będzie;)
Na tych zdjęciach co pokazałeś widać BF .
cos za duzo trzeba krecic ta regulacja...
Mam pytanie, może Fatman odpowie, bo ma lub miał D7000 i D300s. Szukam cyfrowego body Nikona, który napędzi moje obiektywy tzw. śrubokręty (80-200 2.8D, 20-35 2,8D, 35-70 2.8D i 50 1.4D) na podobnym poziomie/szybkości jak analogowy F100. Miałem D80 i niestety był jak ślimak. Kryteria dla mnie najważniejsze to: szybkość AF i jakość zdjęć w plenerze i w domowym studio - amatorsko.
Zastanawiałem się nad D700 ale nie wiem czy jest sens dopłacać 2500 zł do ceny D300s lub D7000.
Ponadto nie interesuje mnie funkcja kręcenia filmów, bo od tego mam kamerę.
krolik112
18-11-2010, 13:16
no udało mi się uzyskać coś takiego http://img822.imageshack.us/i/72802422.png/][IMG]http://img822.imageshack.us/img822/6510/72802422.png
co o tym sądzicie?
To może trochę ode mnie (zamieniłem d80 ma d7000):
- w końcu zaczął poprawnie działać mój tamron 28-70 bo na d80 niestety nie trafiał z ostrością i leżał w torbie :)
- jakoś nie widzę problemów z AF ale nie robię zdjęć bateryjek etc... choć miałem taki zamiar po przeczytaniu tego wątku. Mam słabe nerwy więc dałem sobie spokój.
i dla przykładu 35 1.8
cały kadr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dreamart.info.pl/pliki/_DSC5955.jpg)
crop:
źródło (http://dreamart.info.pl/pliki/crop.jpg)
sprawdzałem na rożnych odległościach i zdarzają się wpadki, ale d80 miał większe problemy.
Jedyna zauważona narazie przypadłość to przycisk odblokowania obiektywu ( mam nadzieję że dorze napisałem :) ). Wystarczy lekko go dotknąć ( nacisnąć przypadkiem ) aby wyłączyć AF i wtedy są cyrki. Może kiepskie mocowanie obiektywu w d7000 to wpływa na działanie AF. Ale to dotyczy u mnie jak narazie tylko Nikkora 60 2,8 micro.
Reszta obiektywów chodzi raczej dobrze - na pewno lepiej niż mój wysłużony d80.
Pozdrawiam Leszek Jarzębowski
może coś z tego będzie;)
robisz na prawie 80mm z czasem 1/60s jesli to z lapy to pewnie bedzie nieostro a jesli ze statywu podnies lustro
--Richie--
18-11-2010, 13:27
robisz na prawie 80mm z czasem 1/60s jesli to z lapy to pewnie bedzie nieostro a jesli ze statywu podnies lustro
Jeśli ma właczony VR to powinno być nieporuszone,chyba ze ktoś ma zaawansowanego Parkinsona :).
vr dziala gora dol i powiedzmy na boki ale nie dziala do przodu i do tylu a o to chodzi - wez jasne szklo i pobaw sie w portrety z czasem 1/4000 a zobaczysz o czym pisze.... minimalny ruch do przodu/tylu i wypadasz poza glebie a co dopiero z 1/60 sekundy
Mam pytanie, może Fatman odpowie, bo ma lub miał D7000 i D300s. Szukam cyfrowego body Nikona, który napędzi moje obiektywy tzw. śrubokręty (80-200 2.8D, 20-35 2,8D, 35-70 2.8D i 50 1.4D) na podobnym poziomie/szybkości jak analogowy F100. Miałem D80 i niestety był jak ślimak. Kryteria dla mnie najważniejsze to: szybkość AF i jakość zdjęć w plenerze i w domowym studio - amatorsko.
Zastanawiałem się nad D700 ale nie wiem czy jest sens dopłacać 2500 zł do ceny D300s lub D7000.
Ponadto nie interesuje mnie funkcja kręcenia filmów, bo od tego mam kamerę.
Tak szybko jak w F100 to chyba nigdy nie będzie na cyfrowym body Nikona ;-)
Śrubokręty działają na D7000 ciut wolniej niż na D3. Niestety w chwili obecnej nie mam porównania do D300s i D90.
W plenerze jest całkiem spoko, zwłaszcza jak się jakieś jasne tele szkiełko używa :-)
http://img44.imageshack.us/img44/3186/dsc1473s.jpg <----- klik ;-)
Zebrane testy, recenzje etc.. D7000:
http://fotoblogia.pl/2010/11/18/nikon-d7000-%E2%80%93-testy-recenzje-i-zdjecia
marcin_03
18-11-2010, 14:13
Panowie,
Moim zdanie porównywanie D7K do D300s to tak jak zastanawianie się nad wyborem sedana lub kombi. Nie kupię D300s bo jest dla mnie za wielki, zdjęcia robię amatorsko, dużo podróżuję z dwójką dzieci (jedno jeszcze w wózku), D90 to maks jeśli chodzi o gabaryty. W moim D90 denerwuje mnie mylący się AF w słabym świetle, liczyłem że D7K będzie przynajmniej o 50% celniejszy, ale po przeczytaniu tego wątku jestem kompletnie zdruzgotany. Pytanie do tych którzy przesiedli się z D90 na D7K, czy biorąc pod uwagę tylko AF jest sens zmiany ?
DominikGSI
18-11-2010, 14:19
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie funkcjonalności D7000 vs. D300S.
W D90 brakowało mi pomiaru światła z manualami i mikroregulacji AF, tęskniłem też za interwałometerm. Wszystkie te funkcje dostępne kiedyś tylko w DXXX są teraz w D7000. Dodatkowo pojawił się wskaźnik >.< przy ustawianiu ostrości. A czy są funkcje, których jednak z D300s nie zaimplementowano w D7000?
imho masz dobry zestaw za te 2000 kup sobie tele albo zainwestuj w inne szkło...
chyba ze kreci cie full hd...wtedy d7k
poza tym weekend z d300 w reku i ciezko byłoby wrocic do D90 :)
Tak szybko jak w F100 to chyba nigdy nie będzie na cyfrowym body Nikona ;-)
Śrubokręty działają na D7000 ciut wolniej niż na D3. Niestety w chwili obecnej nie mam porównania do D300s i D90.
W plenerze jest całkiem spoko, zwłaszcza jak się jakieś jasne tele szkiełko używa :-)
http://img44.imageshack.us/img44/3186/dsc1473s.jpg <----- klik ;-)
Dzięki za odpowiedź. Wypada zapomnieć o F100, bo jak zaczynam nim coś jeszcze robić, to mam wrażenie, że trzymam Ferrari - szybkie jak AFS ale troszeczkę głośniejsze, jak w Ferrari:) w porównaniu do D80.
To tak na marginesie.
Śrubokrętów nie zamierzam sprzedawać, bo za wszystkie mógłbym kupić, jeden nowy lub dwa używane AFS – amatorem jestem a nie wariatem:).
No i dalej pozostał dylemat czy D300s czy D7000 a może D700, bo na wyczucie myślę, że do mojej optyki byłby najlepszy – zgodność formatu a tym samym wydaje mi się, że obiektywy będą lepiej rysować. A i tak docelowy format to FX tylko nie wiem czy jeszcze teraz czy za 2-3 lata.
Dzięki za odpowiedź. Wypada zapomnieć o F100, bo jak zaczynam nim coś jeszcze robić, to mam wrażenie, że trzymam Ferrari - szybkie jak AFS ale troszeczkę głośniejsze, jak w Ferrari:) w porównaniu do D80.
To tak na marginesie.
Śrubokrętów nie zamierzam sprzedawać, bo za wszystkie mógłbym kupić, jeden nowy lub dwa używane AFS – amatorem jestem a nie wariatem:).
No i dalej pozostał dylemat czy D300s czy D7000 a może D700, bo na wyczucie myślę, że do mojej optyki byłby najlepszy – zgodność formatu a tym samym wydaje mi się, że obiektywy będą lepiej rysować. A i tak docelowy format to FX tylko nie wiem czy jeszcze teraz czy za 2-3 lata.
zaczekałbym i dopłacił
cena D700 już jest atrakcyjna a miejmy nadzieję, że spadnie jeszcze niżej po pojawieniu się D800
zaczekałbym i dopłacił
cena D700 już jest atrakcyjna a miejmy nadzieję, że spadnie jeszcze niżej po pojawieniu się D800
niestety sprzedałem jedyne swoje cyfrowe body D80 wczoraj i musiałbym przez co najmniej rok a może dwa bujać się tylko z F100, bo Nikon może wszystkich z tą premierą D800 przeciągnąć. Prędzej może w prowadzić następcę D300s.
Panowie,
Moim zdanie porównywanie D7K do D300s to tak jak zastanawianie się nad wyborem sedana lub kombi. Nie kupię D300s bo jest dla mnie za wielki, zdjęcia robię amatorsko, dużo podróżuję z dwójką dzieci (jedno jeszcze w wózku), D90 to maks jeśli chodzi o gabaryty. W moim D90 denerwuje mnie mylący się AF w słabym świetle, liczyłem że D7K będzie przynajmniej o 50% celniejszy, ale po przeczytaniu tego wątku jestem kompletnie zdruzgotany. Pytanie do tych którzy przesiedli się z D90 na D7K, czy biorąc pod uwagę tylko AF jest sens zmiany ?
Nie wyciągaj wniosków o AF w D7k na podstawie tego tematu. Przecież tak naprawdę dokładne testy wykonał tylko fatman, tyle tylko, że okazuje się, że jego sztuka jest prawd. uszkodzona.
Poczekaj aż więcej osób będzie miało tę puszkę.
Ahhh, jeszcze taka mała informacja uzupełniająca, żeby nie było że na nasz rynek trafiają gorsze egzemplarze.......... mój D7000 jest z dystrybucji niemieckiej ;-)
Sendilkelm
18-11-2010, 16:22
Ahhh, jeszcze taka mała informacja uzupełniająca, żeby nie było że na nasz rynek trafiają gorsze egzemplarze.......... mój D7000 jest z dystrybucji niemieckiej ;-)
To teraz pojechałeś po całości :) Generalnie dobrze wiedzieć ...
Fantomas-wawa
18-11-2010, 16:43
mialem taka sytuacje .. dzis kupilem z kumplem D90 + 18-105VR - wszystko ok .. tylko .. no wlasnie .. w sklepie obok nas koles kupowal D7K .. podlaczyl jedno body do swojego obiektywu .. ostrzy, nie ostrzy, przestal w ogole chodzic AF .. dali mu drugie ostrzy.. potestowal przez chwile .. kupil drugie body .. ciekawe czy to pierwsze body nie pojdzie via net :)
Odsyłałem tak obiektyw i to kupiony na firmę, ale obiektyw nie ma licznika. Kolega odsyłał aparat i też nie miał problemów. Warto w sklepie spytać e-mailem czy firma też może zwrócić w ciągu 10 dni (zwykle w regulaminie sklepu nie ma tego zastrzeżenia). Zawsze też można kupić na paragon i jak jest OK, to wymienić na fakturę (w ciągu 7 dni). Gdyby sklep nie chciał wystawić faktury, to odesłać w trybie 10 dni i poszukać takiego sklepu, który chce zarobić.
Nie uważam aby zrobienie kilkudziesięciu zdjęć powodowało problemy ze zwrotem, ważne żeby nie otwierać niepotrzebnie woreczków z instrukcją itp.
w.wobolewicz
18-11-2010, 18:48
cos za duzo trzeba krecic ta regulacja...
Sprawdziłem AF w moim. Za każdym razem ostrzy prawidłowo (tak mi się przynajmniej zdaje). Niestety nie miałem baterii, ale znalazłem słonie :).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/testAF01-1.jpg
źródło (http://wobolewicz.pl/testAF01.jpg)
To sprawdź na większą odległość (w plenerze, że tak się wyrażę) i może z czymś jaśniejszym niż f5.6 (bo tu GO robi swoje) -mój na niedużą też trafia bezproblemowo i w 100% skutecznie.
w.wobolewicz
18-11-2010, 19:25
To sprawdź na większą odległość (w plenerze, że tak się wyrażę) i może z czymś jaśniejszym niż f5.6 (bo tu GO robi swoje) -mój na niedużą też trafia bezproblemowo i w 100% skutecznie.
Spróbuję w weekend (jak mnie żona do roboty nie zagoni :))))
ta odległość ile ma wynosić 100m czy więcej,też jestem ciekaw i to sprawdzę,Fatman ja kupowałem w Niemczech i wszystko jest ok Chyba?
Rafał_Sz
18-11-2010, 19:33
Sprawdziłem AF w moim. Za każdym razem ostrzy prawidłowo (tak mi się przynajmniej zdaje). Niestety nie miałem baterii, ale znalazłem słonie :).
Zaryzykowałbym tezę, że masz lekki FF.
Zaryzykowałbym tezę, że masz lekki FF.
Przecież ta figurka nadaje się do testów BF/FF jak łom do otwierania konserwy....
Tyle było tematów jak działa AF i na jakich elementach najlepiej to sprawdzać.. ehhh...
Przecież ta figurka nadaje się do testów BF/FF jak łom do otwierania konserwy....
Tyle było tematów jak działa AF i na jakich elementach najlepiej to sprawdzać.. ehhh...
to na jakich elementach testować oświeć nas,może wspólnie zrobi test i porównamy.
Rafał_Sz
18-11-2010, 20:15
to na jakich elementach testować oświeć nas,może wspólnie zrobi test i porównamy.
Kontrastowych i odpowiednio ustawionych:
http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html
gadzeciarz
18-11-2010, 21:08
Dziś i ja trzymałem w ręku D 7000 i D300s ,oraz pozwolono mi podpiąć tamrona 18-270mm.
W moich niedużych dłoniach obydwa korpusy bardzo wygodnie leżały w dłoni. W jednym i drugim przypadku obudowa sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji ,trzymając obydwa aparaty w dole przy nodze z podpiętym obiektywem cały czas miałem wrażenie pełnej kontroli nad jego pewnym trzymaniem w mej łapce.
Pozwolono mi bez karty po celować trochę po pasażu na centralnym punkcie ostrości,wrażenie takie że i w jednym i drugim przypadku reakcja obiektywu i aparatu natychmiastowa,raz blisko raz daleko i cyk.
Cyk tyle że bez karty w środku.
D 90 z tym obiektywem po prostu zamulał a tu całkiem fajnie się wydaje.
Próbowałem też ścisnąć D7000 porządnie w ręku,żadnego trzeszczenia czy wrażenia odkształcania się obudowy.
I jeszcze jedno odnośnie przycisku migawki w D7000 jest bardzo czuły na dotyk i w porównaniu z D 90 i z D300s. W tych ostatnich tak jakby wyraźniej rozdzielone jest ostrzenie od samego pstryk.
Na koniec wrażenia słuchowe odnośnie dźwięku i szybkości działania w porównaniu z D 90 miałem wrażenie znacznego przyśpieszenia tego procesu.
A najgorsze jest to że czytać to jedno a poczuć to drugie ;-) i jest dylemat bo oba bardzo fajne.
postępowałem według opisu i wyszło mi coś takiego
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/6021/przechwytywanies.png)
Jest dobrze, IHMO delikatuśny BF, nie warto zaprzątać sobie głowy, tylko robić zdjęcia :D
jeszcze jedno chyba wyraźniejsze
robione z końca pokoju jakieś 3m
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/9246/123il.png)
jeszcze mam pytanko czy funkcje D-lighting mieć aktywną czy wyłączoną
hydra_nt
18-11-2010, 21:36
.
I jeszcze jedno odnośnie przycisku migawki w D7000 jest bardzo czuły na dotyk
Ktoś pisał już wcześniej o czułości przycisków , może tu jest jakiś problem ? Min. z AF ? Lekkie dotknięcie i wyłączamy AF ?
Ktoś pisał już wcześniej o czułości przycisków , może tu jest jakiś problem ? Min. z AF ? Lekkie dotknięcie i wyłączamy AF ?
Wcale nie jest aż taki czuły,kwestia przyzwyczjenia
Robisz ze statywu?
z łapy,nie chciało mi się rozkładać
MarcinKonrad
18-11-2010, 21:57
Dokładnie tak zrobiłem. Sprzedałem D90 i kamerę full HD Panasonica.
Chciałem mieć wszystko w jednym i udało się.
Kamera nie nadawała się kompletnie do filmowania w przeciętnym i słabym świetle (Panasonic HDC-SD9). Przy oświetleniu sztuczym w wewnątrz mieszkania powstawał taki szum, że lepsze filmy kręciła moja żona za pomocą swojego iphona. Owszem przy kręceniu filmów w słoneczną pogodę w plenerze było super - tylko jak większość z Was wie, np. najciekawsze momenty z życia 18-miesięcznej córki nie zawsze chcą odbywać się podczas urlopu na Majorce.
Po tak łączonej transakcji zostało mi funduszy na zapełnienie dodatkowego slotu SD w D7000 nową kartą 16GB. A poza tym uwielbiam nowinki sprzętowe ;-)
Na razie jestem bardzo zadowolony, gdyż mogę nagrywać szaleństwa mojej córki w nieosiągalnych dla Panasonica warunkach oświetleniowych. Filmy obrabiam w imovie więc nie muszę wspominać jakim dobrodziejstwem jest format kompresji stosowany w D7000.
Ale tyle o filmach.
Z funkcji fotograficznych jestem również zadowolony. Zgadzam się, że do zdjęć z D7K trzeba się przyzwyczajać. Są minimalnie mniej ostre od tych z D90, chociaż kiedy porównywałem ten sam motyw focony ze statywu, w tym samym świetle i tym samym szkłem to różnicy nie zauważyłem. Niestety to bezpośredniego porównania miałem jedynie pół wieczoru.
Co do pracy AF - jest szybszy i celniejszy w trudnych warunkach oświetleniowych. Przy dobrych - nie pamiętam już może ale chyba porównywalny. Nie wiem czy mam FF/BF. Poniżej próbki robione trzema różnymi obiektywami w plenerze.
Ostatni weekend spędzałem na wsi i po przeczytaniu o problemach Fatmana z AF poszedłem sprawdzić celność mojego egzemplarza. Zrobiłem ok. 60 zdjęć - na żadnym nie ma mydła i AF jest mniej lub dalej ale blisko celu. Przynajmniej w moim laickim przekonaniu. Dodam jedynie, że podczas testów cały czas siąpił deszcz co AF nie pomaga.
Celowałem w słupek z zieloną czapką.
źródło (http://img824.imageshack.us/my.php?image=d7k1431.jpg)
źródło (http://img149.imageshack.us/my.php?image=d7k1432.jpg)
źródło (http://img98.imageshack.us/my.php?image=d7k1433.jpg)
źródło (http://img413.imageshack.us/my.php?image=d7k1434.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/my.php?image=d7k1435.jpg)
źródło (http://img24.imageshack.us/my.php?image=d7k1440.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/my.php?image=d7k1442.jpg)
źródło (http://img51.imageshack.us/my.php?image=d7k1462.jpg)
większy format tutaj: http://picasaweb.google.com/114969602654808615546/CelnoscAFD7000#
Po pierwsze, nie pisz post pod postem.
Po drugie,
Wcale nie jest aż taki czuły,kwestia przyzwyczjenia
Kwestia przyzwyczajenia, kwestią przyzwyczajenia. Nie zmienia to faktu że jest dużo bardziej czuły niż we wcześniejszych modelach.
Po trzecie,
z łapy,nie chciało mi się rozkładać
IHMO testy z łapy to można se o kant d... rozbić.
Po pierwsze, nie pisz post pod postem.
Po drugie,
Kwestia przyzwyczajenia, kwestią przyzwyczajenia. Nie zmienia to faktu że jest dużo bardziej czuły niż we wcześniejszych modelach.
Po trzecie,
IHMO testy z łapy to można se o kant d... rozbić.
chodziło mi że bez statywu ale na krzesełku:smile:
A to sorry, to diametralnie zmienia postać rzeczy.
Chyba będę sprzedawał swój statyw, ponieważ w IKEA są promocje teraz na takie fajne krzesełka do Nikonów. :D
I żeby nie było to nie jestem pracownikiem IKEA :)
A mogę posiadaczy D7k poprosić o teścik AF gdy celem będzie coś czerwonego ? I niech to czerwone zajmuje choć z 20% kadru.
Aha i jak pokazujecie ostrość w miejcu gdzie celowaliście to najlepiej dawajcie cropa 1:1 -z góry dzięki :-)
hydra_nt
18-11-2010, 22:17
A mogę posiadaczy D7k poprosić o teścik AF gdy celem będzie coś czerwonego ?
Jak już Ty zadajesz takie pytania , to jest to co najmniej podejrzane :P
Zaraz pokażę dlaczego ;-)
[dopisane]
Kiedy robiliśmy rano testy/porównanko mojego D7k z D300s, to uparłem się żeby trafić w znaczek Ford. Niestety prób było z 40 chyba...... 'i choćby przyszło tysiąc atletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów" to dupa blada, każda fota była z BF na około 1.5-2m
Cały kadr:
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/3043/testforda1.jpg)
Tu celowałem:
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/2941/testforda1c1.jpg)
A tu trafiał D7000:
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/945/testforda1c2.jpg)
Wystarczyło jednak olać znaczek Forda i przycelować w lampę, żeby za każdym razem trafił bezbłędnie:
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/7455/testforda1c3.jpg)
;-)
[dopisane2]
aha, D300s o ile mnie pamięć nie myli też miał problem z czerwonym, choć nie aż taki.........
A to sorry, to diametralnie zmienia postać rzeczy.
Chyba będę sprzedawał swój statyw, ponieważ w IKEA są promocje teraz na takie fajne krzesełka do Nikonów. :D
I żeby nie było to nie jestem pracownikiem IKEA :)
Proszę bardzo,statyw użyty migawka wywołana pilotem
4U
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/5618/1234f.png)
Jest dobrze, IHMO delikatuśny BF, nie warto zaprzątać sobie głowy, tylko robić zdjęcia :D
Potwierdzam swoje wcześniejsze zdanie!
MarcinKonrad
18-11-2010, 22:41
Celowałem, w przedostatnią literę O.
50mm f1.6
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=d7k1742.jpg)
źródło (http://img20.imageshack.us/my.php?image=d7k1746.jpg)
Ok ok, tylko zapomniałem dodać, żeby z ciut większej odległości ("ciut" -najlepiej tak jak na moim przykładzie), bo z małej odległości (do 1m) to mój D7k jak już wspominałem trafia wzorcowo wręcz :-D
MarcinKonrad
18-11-2010, 22:52
No to dopiero jutro, bo nie mam w domu nic czerwonego co wypełniłoby kadr w 20% z 10 m.
Ale jutro zapoluję na jakiś samochód - tyle, że w Gdańsku siąpi i mgła :(
zaraz wrzuce zdjęcia na serwer z dzisiejszego poranka - w sobotę drugie podejście ;)
będą to wywołane NEF'y do jpeg'a
A więc na początek CROP'y z podobnych kadrów...
przepraszam za wielość - wstawiłem tak tylko ten raz do szczytnych testowych celów.
Ostrzone na CORSĘ
źródło (http://lh3.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOWl1qevQtI/AAAAAAAABMQ/h6GrcNqWLOQ/1.1.jpg)
źródło (http://lh4.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOWmJMIiuvI/AAAAAAAABMQ/OJuft8uBpGM/1.2.jpg)
Ostrzone na reflektor
źródło (http://lh3.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOWmEyOinJI/AAAAAAAABMQ/Ak02Bstvksg/2.1.jpg)
źródło (http://lh4.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOWl9OfinlI/AAAAAAAABMQ/ihL1G1nVZRc/2.2.jpg)
dodam, że przy d300s było to powtarzalne - af trafiał - aparat nie mydlił, d7k - af mylił się - aparat mydlił choć nie zawsze
zamieniliśmy się szkłami - u mnie na szkle fatmana było ok, moje szkło u niego mydliło...
Celowałem, w przedostatnią literę O.
50mm f1.6
jak dla mnie powinno być ostrzej - pobaw się mikroregulacją.
Ciekawe czy to wina oprogramowania,czy pucha skopana na amen,jutro sprawdzę swoją puszkę.Dla ścisłości z ilu metrów ostrzyliście na opla
tak to wyglądało
źródło (http://lh6.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOW0F7ydHXI/AAAAAAAABM0/UxX0koJ8w5c/DSC_1648.JPG)
a to lepszy crop z d7000 jednak nadal coś jest nie tak
źródło (http://lh6.ggpht.com/_EH76b2YX-wg/TOW0LBFADzI/AAAAAAAABM8/uRYSDninL1U/crop.jpg)
Rafał_Sz
19-11-2010, 08:17
A więc na początek CROP'y z podobnych kadrów...
przepraszam za wielość - wstawiłem tak tylko ten raz do szczytnych testowych celów.
dodam, że przy d300s było to powtarzalne - af trafiał - aparat nie mydlił, d7k - af mylił się - aparat mydlił choć nie zawsze
zamieniliśmy się szkłami - u mnie na szkle fatmana było ok, moje szkło u niego mydliło...
Czy Ty naprawdę nie widzisz poruszenia na pierwszym zdjęciu???
Ostrzysz na lampę. Ale na co? Na klosz czy odbłyśnik?
Próby robisz zapewne bez użycia statywu...
Dzięki Ci za chęci, ale takie testy są kompletnie nic nie warte (oprócz tego, że się trochę dotleniłeś ;)) i wprowadzają innych w błąd.
P.S. Tak się domyślam (bo nie mam podglądu na EXIF) D300 - iso 200, D7000 - iso 100?
joasiapierzchala
19-11-2010, 08:20
ja dowiedziałam się wczoraj od chłopaka który promuje nikona, że są niedociągnięcia w pierwszej wypuszczonej serii d7000 ponieważ nikon zamiast dopieścić puszkę to za wszelką cenę chciał wypuścić aparat na rynek przed świętami i oto mamy efekty. Mam nadzieje że niebawem na rynku będą dostępne te już dopieszczone puszki, które nie będą zawodziły właścicieli, oooo ile do tego czasu nie kupie d300s.
rsz,z d7000 to nie moje zdjęcia...robił je Rafał ale to nie ma żadnego znaczenia bo szkła były z VR więc patrząc na czas trzeba mieć parkinsona żeby je poruszyć....a o to raczej go nie posądzam
zauważyłem poruszenie i dlatego wstawiłem z d7000 drugi taki sam kadr dla porównania - lapka mam przyciemnionego jak siedze przed nim wieczorem i być może nie zauważyłem w pierwszym momencie.
drugie poruszone nie jest a również nie jest tak jak być powinno
test imho jest miarodajny bo AF w d7k myli się zdecydowanie czesciej i po to głównie się spotkaliśmy - AF po prostu nie trafiał tam gdzie trzeba...
do tego aparat potrafi mydlić..
DominikGSI
19-11-2010, 09:27
ja dowiedziałam się wczoraj od chłopaka który promuje nikona, że są niedociągnięcia w pierwszej wypuszczonej serii d7000 ponieważ nikon zamiast dopieścić puszkę to za wszelką cenę chciał wypuścić aparat na rynek przed świętami i oto mamy efekty.
Ciekawe skąd ten człowiek, miał takie informacje, bo raczej nie z centrali Nikona? :D
Poza tym pierwsze partie to polecialy do stanów, bo tam ta puszka była jednak dostępna wcześniej niż u nas.
Mnie w tych problemach z D7000 zastanawia opinia Kena Rockwella, który aż pieje z zachwytu nad tą puszką, między innymi właśnie nad AF-em, podobnie część zachodnich testów, bardzo chwali ten korpus. :???:
Katastrofa. ISO400 a Corsa w ciapki. Mydło kompletne. Coś tu nie gra, tak źle być nie może. Nigdy nie lubiłem matryc przeładowanych pikselami. Jakoś nie widze tu kosmicznego DR-a. Jak ktoś zamienił D300 na D7k to gratulacje .... ale dla marketingu Nikona:D
nadal jest opcja, ze puszka fatmana ma cos skopane...
af mylił się co Rafał sam potwierdził - nie dawałem wiary - pojechałem i potwierdzam, nie zawsze trafia tam gdzie trzeba
ja dowiedziałam się wczoraj od chłopaka który promuje nikona, że są niedociągnięcia w pierwszej wypuszczonej serii d7000 ponieważ nikon zamiast dopieścić puszkę to za wszelką cenę chciał wypuścić aparat na rynek przed świętami i oto mamy efekty. Mam nadzieje że niebawem na rynku będą dostępne te już dopieszczone puszki, które nie będą zawodziły właścicieli, oooo ile do tego czasu nie kupie d300s.
Coś jest na rzeczy, bo np. w Stanach aparat jest praktycznie nie do dostania. Ale tak już się zdarzało, że nowy model po szumniej premierze znikał ze sklepów i dopiero po kilku miesiącach wracał.
Rafał_Sz
19-11-2010, 09:40
(...)I chyba ku temu bym się skłaniał.
Coś jest na rzeczy, bo np. w Stanach aparat jest praktycznie nie do dostania.(...)
Bo do najbiedniejszych krajów taki sprzęt trafia na końcu. :D
af mylił się co Rafał sam potwierdził - nie dawałem wiary - pojechałem i potwierdzam, nie zawsze trafia tam gdzie trzeba
Prawdę mówiąc to w porównaniu z tym co tu pokazano to mój LX-3 do ISO400 poprostu wymiata. O 1d2n z 50/1.4 nie wspominam bo nie chcę załamać właściciela d7k.
weź pod uwagę bardzo marne warunki pogodowe i przejrzystość powietrza połączoną z ogólnym brudem na zewnątrz :D
weź pod uwagę bardzo marne warunki pogodowe i przejrzystość powietrza połączoną z ogólnym brudem na zewnątrz :D
Uwzględniłem wszystkie warunki z wyjątkiem błota w obiektywie :(
Fatman jaki miałeś stan naładowania aku w czasie robienia tych prób porównawczysz z AsKier?
Konkretnie to pamiętasz może np. jaki był stan aku w czasie robienia tego totalnie mydlanego zdjęcia z Corsą ?
[EDIT]
Tak swoją drogą jeśli chodzi o szumy na wysokich ISO to przez przypadek znalazłem wczoraj coś Ciekawego w instrukcji obsługi D7000 na stronie 205.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_manual_p205PNG-1.png
źródło (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/D7000_manual_p205.PNG)
Czy tak jest we wszystkich Nikonach, że redukcji szumów na wysokim ISO praktycznie nie da się wyłączyć?
[EDIT2]
Sam zadał pytanie sam znalazł odpowiedź. Poniżej ten sam fragment tylko z instrukcji do D300s
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D300s_manual_p259PNG-1.png
źródło (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/D300s_manual_p259.PNG)
Tak więc wygląda na to, że w D300s niewyłączalne odszumianie jest dopiero od ISO większego niż 3200 a w D7000 już następuje przy 1600.
Czyli wszelkie porównania tych puszek na dpreview itp. przy czułościach 1600 i więcej (czyli tam gdzie dopiero widać przewagę D7000) są robione tak na prawdę na włączonym odszumianiu po stronie nowego body.
Super - nie ?
Czy Ty naprawdę nie widzisz poruszenia na pierwszym zdjęciu???
Nie było poruszenia -sam jak pierwszy raz zobaczyłem wynik to pomyślałem "poruszone", ale po chyba 10 identycznym zdjęciu uznałem, że to inny problem. Niestety zagadka pozostała, bo na samym początku testów, zdjęcia były o wiele ostrzejsze.
Próby robisz zapewne bez użycia statywu...
Wystarczy, że zerkniesz w Exif to zobaczysz, ze czasy przy wybranej ogniskowej były wystarczające, żeby nie poruszyć zdjęcia. Dodatkowo wspomagała nas stabilizacja.
Katastrofa. ISO400 a Corsa w ciapki. Mydło kompletne. Coś tu nie gra, tak źle być nie może. Nigdy nie lubiłem matryc przeładowanych pikselami. Jakoś nie widze tu kosmicznego DR-a. Jak ktoś zamienił D300 na D7k to gratulacje .... ale dla marketingu Nikona:D
Jak w swoim Canonie podczas wywoływania w LR ustawisz odszumianie na zero to też będziesz miał ciapki. Spokojna głowa.
A w kwestii przeładowanych pikselami matryc polecam to: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=36923755
O 1d2n z 50/1.4 nie wspominam bo nie chcę załamać właściciela d7k.
Ahhh, z przyjemnością się spotkam i porównamy do Twojej Jedynki mojego D3 z 50 1.4. Jednego posiadacza Canona już załamałem :-)
Dodatkowo wspomagała nas stabilizacja.
No właśnie ja w tym temacie - a próbowałeś zrobić to samo zdjęcie bez stabilizacji?
To mydło wygląda dziwnie, nie wygląda na błąd AF tylko na ..... jakby VR postanowił się poruszyć w czasie trwania ekspozycji. Wiem, że to szalone wnioski ale było już chyba kiedyś z jakimś body tak, że przy pewnych warunkach (słaba bateria) w trakcie ekspozycji napięcie w body tak spadało, że VR "zrywał".
I z wrażenia postanowiłaś założyć sobie lipne konto i podzielić się z szerokim światem tą rewelacją? Totalna bzdura :)
Pozdrawiam (mimo wszystko ;) ).
marcin_03
19-11-2010, 10:55
Fatman, może ktoś w naszym pięknym mieście ma D7K, można by je porównać, byłoby wiadomo czy twoja jest walnięta czy poprostu ten typ tak ma.
Ściągnę z NPS to nieszczęsne D7000 i zobaczę w praniu jak jest z AF, podepnę do 300VR albo 200-400.
marcin_03
19-11-2010, 11:16
Ściągnę z NPS to nieszczęsne D7000 i zobaczę w praniu jak jest z AF, podepnę do 300VR albo 200-400.
A masz możliwaośćporównania AF do D90 ?
kiedyś miałem D90, coś tam pamiętam :)
Rafał_Sz
19-11-2010, 11:18
Czekam z wielką ciekawością na wyniki twoich prób.
Moja puszka jest na 100% uwalona, nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, bo np. dzisiaj trafiam w miejsce gdzie wczoraj stała bordowa/brązowa Corsa (ta z zdjęcia AsKier) bezproblemowo.
Niebawem będę miał możliwość przestrzelić innego D7000, więc zobaczymy co i jak. D90 będę też już wtedy miał.
Co w połączeniu z powyższym wiele wyjaśni.
Moja puszka jest na 100% uwalona, nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, bo np. dzisiaj trafiam w miejsce gdzie wczoraj stała bordowa/brązowa Corsa (ta z zdjęcia AsKier) bezproblemowo.
Niebawem będę miał możliwość przestrzelić innego D7000, więc zobaczymy co i jak. D90 będę też już wtedy miał.
Jak w swoim Canonie podczas wywoływania w LR ustawisz odszumianie na zero to też będziesz miał ciapki. Spokojna głowa.
A w kwestii przeładowanych pikselami matryc polecam to: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=36923755
Ahhh, z przyjemnością się spotkam i porównamy do Twojej Jedynki mojego D3 z 50 1.4. Jednego posiadacza Canona już załamałem :-)
Wiem jakie ciapki mam w Canonie, wiem też jakie mam w LX-3, a te na Corsie są bardzo podobne do LX-3. Co do porównania z D3 to raczej mnie nie załamiesz. Wiem do czego służy aparat. ISO 12800 w piwnicy Heńka mnie nie kręci. Wiem też do czego służy statyw. Ogólnie w jakimkolwiek cyfrowym aparacie nie lubię wychodzić poza ISO400. W plenerze lubię tylko natywne ISO100. Dźwiganie statywu mnie nie męczy. Co do formatu odbitek to robię max 25x38 i to też nieczęsto. Jak dla mnie logiczna bariera to 12mpix na dowolnej matrycy. Reszta w praktyce ne jest potrzebna, to marketingowy bełkot. Canon tę granicę rozsądku dawno przekroczył a Nikon też brnie w tym kierunku niestety. Naprawdę wolałbym rozsądne 8-10mpix w nowej technologii z dobrym DR niż tę całą pierdyliozę.
Pawel Pawlak
19-11-2010, 11:46
Masz jakieś dziwne ograniczenia Ramol71 - iso400 w Twoim 1d2n jest generalnie słabsze niż iso800 w D3 więc można domniemywać że ważniejsza dla Ceibie jest wartość którą widzisz w EXIFie w polu ISO niż rzeczywista jakość materiału. Poza tym, nie uwzględnianie ilości pikeli w odbiorze zdęcia w fomacie 25x38 też raczej trudno zrozumieć - nie piszę o detalach, ale o ziarnie/szumie który przy tym formacie odbitki jest inny przy 8 inny przy 16mpix. I ta szuminąca matryca D7000 będzie na papierze wyglądała lepiej na iso400 niż twój canon na iso100 (o iso 100w d7000 nawet nie piszę żeby Cię nie zawstydzać)
edit: no dobra, zagalopowałem się ;) D7000 będzie wyglądała lepiej nia iso200 niż 1d2n na 100 ;)
Masz jakieś dziwne ograniczenia Ramol71 - iso400 w Twoim 1d2n jest generalnie słabsze niż iso800 w D3 więc można domniemywać że ważniejsza dla Ceibie jest wartość którą widzisz w EXIFie w polu ISO niż rzeczywista jakość materiału.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Napisałem wyraźnie, że nie lubię podbijanej sztucznej czułości, wolę statyw i ISO natywne. Wolę też mniej pikseli, ale dobry zakres tonalny. Marka aparatu nie ma tu znaczenia.
Remol71, czyli że fotografujesz tylko statyczne sceny ? No w sumie można, ja fotografuję coś innego.
W każdym razie proszę Cię nie produkuj opinii o AF D7000 na podstawie zwalonego egzemplarza.
Co do szumów, to też wiem jak wyglądają w Canonie. Wcale nie jest lepiej niż w Nikonie.
proszę o osoby posiadające d7k o sprawdzenie AF pod względem powtarzalności trafień autofocusa w punkt gdyż moim zdaniem jest to jego największa bolączka - chcę się mylić i to bardzo - najlepiej aby AF był tak samo dobry jak w d300s.
tak samo zdjęcia Marlboro są wg mnie nie tak ostre jak powinny i to mnie martwi
Remol71, czyli że fotografujesz tylko statyczne sceny ? No w sumie można, ja fotografuję coś innego.
W każdym razie proszę Cię nie produkuj opinii o AF D7000 na podstawie zwalonego egzemplarza.
Co do szumów, to też wiem jak wyglądają w Canonie. Wcale nie jest lepiej niż w Nikonie.
Można powiedzieć, że statyczne sceny, landszafty, makro, martwa natura, kotlet i tzw fotografia turystyczna. Co do szumów to wypowiadałem się na temat tego co widzę na zdjęciu Corsy. O AF w D7k nigdzie nie pisałem, jeśli jest inaczej to cytat poproszę :)
Nie pisałeś bezpośrednio, jednak nawet średnio inteligentne stworzenie to wyczyta z Twoich wypowiedzi :-)
Przecież głównie chodzi o to, żeby w odpowiedni sposób napisać, że Nikon to syf, a Canon jest super. Pojawiasz się tylko jak od strony Nikona jest jakieś potknięcie i w odpowiedni sposób to opisujesz -sprytne.
Ok, więc przyjmijmy, że Nikon jest do d...., szumi bardziej od kompaktów, a Canonem to nawet świat stworzono.
Możemy teraz kontynuować temat wątka ? :-)
...Przecież głównie chodzi o to, żeby w odpowiedni sposób napisać, że Nikon to syf, a Canon jest super. ...... :-)
No teraz to pojechałeś po temacie jak małolat, ale co tam, każdy może mieć słabszy dzień. Głównie w moich postach chciałem wyrazić mój prywatny pogląd na temat bezsensu brnięcia w pierdylion pikseli. Dla jasności napiszę, że dotyczy to KAŻDEJ firmy produkującej aparaty fotograficzne. Nikon ma bardzo dobrą matrycę 12mpix i naprawdę nie rozumiem po co pcha się dalej. Canon miał dobre 8-10mpix a wszedł bez sensu w 18mpix, zakre tonalny spadł przy tym o całą dziurę. Oczywiście można dzielić włos na czworo i oglądać jaki to wspaniały detal i tak dalej, ale w praktyce nie ma to znaczenia, bo i tak nikt nie lepi plakatów z małego obrazka.
Pawel Pawlak
19-11-2010, 12:25
Ramol71, pomijając już że mam najwyraźniej tak samo jak Fatman gorszy dzień bo Twojej wypowiedzi odbieram tak jak On, to właśnie Nikon w D7000 pokazał, że można zrobić matrycę 16mpix w DX nie uwalając przy okazji DR. zassaj sobie jakiego NEFa z tej puszki z iso100 albo 200 izbacz co można wyciągnąć z cieni i świateł. Prawda jest taka, że na iso100 ona wciąga nosem także najlepsze z matryc canona 8-10mpix (muszę się z tym zgodzić - też uważam że 20D, 40D i 1dmk2 to były najlepsze matryce + oczywiście 12mpix FF)
marcin_03
19-11-2010, 12:49
Niebawem będę miał możliwość przestrzelić innego D7000, więc zobaczymy co i jak. D90 będę też już wtedy
miał.
Super!! Ciekawe jak wypadnie porównanie.
Dziwna sprawa z tym zdjeciem corsy. Faktycznie nie wyglada to jak blednie trafiona ostrosc FF/BF, ani poruszenie przy takim czasie.
Z AF jest u mnie tak że pierwszy strzał jest ostry a drugi w to samo miejsce już nie :(. Trzeba lekko zmienić ostrość i znowu celować w punkt wtedy jest dobrze. W zdjęciach seryjnych to zjawisko nie występuję, ale chyba aparat raz ustawia ostrość a potem już tylko seria. Pisze o AF-s ustawionym w aparacie. Sprawdzałem też na czerwonym tle ( samochód ) 5-6 metrów i to samo. Pierwsze zdjecie ostre a zaraz po nim drugie jakby mniej.
Pawel Pawlak
19-11-2010, 13:04
To zdjęcie corsy mnie martwi... takie same kwiatki potrafiła robić matryca z d200 przy kiepskiej przejrzystości powietrza. Niestety, nikt nigdy nie zdiagnozował przyczyny - im większa odległość od celu tym większe mydło. Być może to kwestai silnego filtra AA, sposobu interpolacji obrazu przed zapisem do NEFa ? Niepokojące, bo stawia pod znakiem zapytanie jest współpracę z długimi tele :/
nie wiem jak długie tele masz na mysli ale dysponuje ostrym tamronem 70-200 i jutro z fatmanem sprawdzimy co z tego wyjdzie.
btw wypowiedź ljmedia nie napawa mnie optymizmem pod względem trafności AF...szku..rde no!
Pawel Pawlak
19-11-2010, 13:36
nie wiem jak długie tele masz na mysli ale dysponuje ostrym tamronem 70-200 i jutro z fatmanem sprawdzimy co z tego wyjdzie.
btw wypowiedź ljmedia nie napawa mnie optymizmem pod względem trafności AF...szku..rde no!
Dłuższe ;) Ale na tym zdjęciu jest jak widzę 50mm i efekt widać jak diabli - naprawdę jakbym zobaczył d200 w takim mlecznym świetle. też wszechobecny efekt halo i wytrzesz oczu w poszukiwaniu miejsca gdzie jest cokoliwke ostrego ?! W "bliskich kadrach", ostrość na zdjęciach Rafała szokuje; tak samo było z d200. Na małych dystansach było czadowo, na daleki - dzieło przypadku. Czasem mozna się było pociąć tak było ostro, innym razem taka sieka jak to zdjęcie z corsą. I wcale nie była to kwestia AF.
Edit: Właśnie dlatego nie mogę się zgodzić z osobami które twierdzą że D200 i d300 prawi nie dizli jakość obazja - Je dzieli przepaść: w d300 przychodzę z pleneru i zawsze mam materiał, z d200 wracałem z drżeniem serca, czy mojemu D200 światło pasowało czy nie. I w sezonie jesienno zimowym w większości przypadków mu niestety nie pasowało :/
hmmmm... napisze trochę przekornie. Jak zaczynam sprawdzać testować to coś tam wychodzi, w normalnym użytkowaniu jakoś specjalnie tego nie widzę. I tez nie sprawdzałem go ze statywem etc.. etc.... Ja tam jestem b. zadowolony bo to jest niebo a ziemia w porównaniu z d80. ( chociaż dalej uważam że d80 zdjęcia robi dalej :) )
no właśnie - może za bardzo skupiamy się na testowaniu. a zapominamy, że bądź co bądź jest to puszka amatorska, w której błędy mogą się zdarzać. co nie znaczy, że musimy się z tym zgadzać - wszak wydajemy kupę kasy. ja też w swoim zauważyłem, że czasami tracę ostrość, mimo tego, że nie zauważam ani FF ani BF. w weekend porobię jakieś foteczki, to się podzielę wrażeniami (chociaż w sobotę ma padać ;()
niestety celność AF jest dla mnie b.ważna - dlatego D90 mnie na tym polu zawodził a D7000 chciałem ze względu na rozbudowany i o wiele lepszy system filmowania - niestety AF jest dla mnie na tyle istotny, że nie moze byc gorszy od d300s
Ok, minal juz drugi tydzien odkad mam d7000, zrobilem juz ponad 1000 fotek, roznymi obiektywami na roznych ustawieniach i warunkach swietlnych.
Przez ostatni tydzien czytalem wasze posty i testowalem szczegolnie AF
Tak bym to podsumowal:
- z N35, 1.8 mam BF, z bliska i daleka (ok10-50cm), dzis bede bawic sie z korekta tak jak w tym wczesniej wspomnianym tescie. Na LV za to bezblednie i powtarzalnie.
- z N85, 1.8 jest bezblednie za kazdym razem i kazdych warunkach. LV tak samo idealnie.
- z N105, 2.8 micro tez nie ma najmniejszych problemow z FF/BF. Zawsze w cel. LV jeszcze nie probowalem z tym szklem.
- Tamron 28-300VR, tutaj jest troche inaczej, AF trafia w cel w calym zakresie, bez widocznego FF/BF i jest powtarzalny, ale juz nie dziala tak dobrze w kazdych warunkach, czasami bladzi, ale mimo wszystko jest lepiej jak to bylo z D90. Natomiast jest jeden powazny problem, AF nie dziala na LV. Nie wiem dlaczego. Z kazdym nacisnieciem spustu migawki AF cofa sie do tylu o pare cm i zostaje w tej pozycji. Zrobie tak 4 razy i przestaje juz w ogole szukac. Bardzo to dziwne.
Mam jeden problem, poki co to subiektywne odczucie po przejsciu z D90, wydaje mi sie ze AF nie jest tak ostry ze 105micro jak byl z D90. Skocze do kolegi w weekend i przetestujemy z D90 i D300.
Tutaj jest kilka fot z D7000 dla porowanania z tych 4 szkiel.
http://www.flickr.com/photos/vider83
Rafał_Sz
19-11-2010, 16:00
niestety celność AF jest dla mnie b.ważna - dlatego D90 mnie na tym polu zawodził a D7000 chciałem ze względu na rozbudowany i o wiele lepszy system filmowania - niestety AF jest dla mnie na tyle istotny, że nie moze byc gorszy od d300s
Mam D300 i D7000. Porównując działanie AF w tych puszkach, mogę napisać tak:
D300 wchodzi do ciemnej knajpy i od razu daje po mordzie komu trzeba.
D7000 wchodzi do tej samej speluny i pyta grzecznie czy ew. mógłby kogoś spoliczkować.
W obu przypadkach "pacjent" zostaje trafiony i leży, ale dzieje się to w nieco innym stylu.
rsz, wrzuć kilka podobnych fotek do tych, które robiliśmy z Fatmanem. Jesli Twój AF jest ok i trafia to mnie cieszy ale mamy dwie przeciwstawne puszki...
bardzo mnie ciągnie do d7k ;)
Rafał_Sz
19-11-2010, 16:05
rsz, wrzuć kilka podobnych fotek do tych, które robiliśmy z Fatmanem. Jesli Twój AF jest ok i trafia to mnie cieszy ale mamy dwie przeciwstawne puszki...
bardzo mnie ciągnie do d7k ;)
Dziś i jutro nie mam na to czasu, ale w niedzielę zrobię test na statywie z różnymi szkłami. Może i sam się czegoś w końcu doszukam. Sample oczywiście opublikuję w tym wątku.
EDIT:
Mam propozycję. Żeby wyniki były porównywalne, korzystajmy z tej samej tablicy testowej, poniżej link do pobrania:
http://streetsurfing.com.pl/focus/focus_test.pdf
Mam D300 i D7000. Porównując działanie AF w tych puszkach, mogę napisać tak:
D300 wchodzi do ciemnej knajpy i od razu daje po mordzie komu trzeba.
D7000 wchodzi do tej samej speluny i pyta grzecznie czy ew. mógłby kogoś spoliczkować.
W obu przypadkach "pacjent" zostaje trafiony i leży, ale dzieje się to w nieco innym stylu.
i to wreszczie konkretne porownania jednego z drugim...........
ja zaczekam na d800 w najgorszym wypadku d400 ;)
rsz, teraz wiemy ze róznica w af jest - nie taka duza jak w przypadku d90 vs d300 ale jednak...btw to d7k jest swietnym wyborem dla chcących mieć 2w1 film + foto - weekendowych amatorów jak i ludzi, którzy chcą rozwijać tą pasję...
jak dla mnie optymalna cena za to co oferuje d7k to 3499 - wtedy byłby to konkurent dla d300 pod względem cena+ jakość...teraz ten współczynnik nie wypada na korzyść d7k niestety
jak puszka używana spadnie do 3000 to będzie świetnym wyborem dla początkujących - film+szkła bez cpu i wiele innych przydatnych rzeczy..
Rafał_Sz
19-11-2010, 16:43
ja zaczekam na d800 w najgorszym wypadku d400 ;)
rsz, teraz wiemy ze róznica w af jest - nie taka duza jak w przypadku d90 vs d300 ale jednak...btw to d7k jest swietnym wyborem dla chcących mieć 2w1 film + foto - weekendowych amatorów jak i ludzi, którzy chcą rozwijać tą pasję...
jak dla mnie optymalna cena za to co oferuje d7k to 3499 - wtedy byłby to konkurent dla d300 pod względem cena+ jakość...teraz ten współczynnik nie wypada na korzyść d7k niestety
jak puszka używana spadnie do 3000 to będzie świetnym wyborem dla początkujących - film+szkła bez cpu i wiele innych przydatnych rzeczy..
Problem polega na tym, że sporo osób bezpodstawnie wmówiło sobie, że Dk7 jest następcą D300(s). Nie, nie i nie. Dk7 jest w/g mnie najbardziej rozbudowanym korpusem amatorskim dla mocno już uświadomionych użytkowników. Nie oczekujmy, że w puszce dla masowego odbiorcy znajdziemy moduł AF działający jak ten z segmentu aspirującego do miana półprofesjonalnego czy profesjonalnego.
Nikon ostatnimi czasy bardzo zmądrzał w kwestii "podziału klasowego" i stara się tego trzymać, powodując szczere wku..nie użytkowników Canona, który zachowuje się jak rozwydrzony bachor który dostał woreczek z cukierkami, ale zamiast je żreć kombinuje jak by je tu podzielić. Dodatkowo nie tylko N i C chcą ugrać dla siebie pozycję na rynku.
Jeśli Nikon będzie dalej szedł tym tropem, możemy się spodziewać naprawdę udanych kontynuatorów obecnie produkowanych body, także FX. Jednocześnie produktami takimi jak D7000 czy 35/1.8 dają wyraźnie do zrozumienia, że format DX jeszcze długo pożyje na rynku.
Wątek ma prawie 100 stron, ale nadal nie ma bezpośredniego porównania af d7k vs d90 (który posiadam). Kilka osób planuje powyższe, więc nie mogę się doczekać. W d90 ciśnie mnie dość losowy af z 35mm/1.8G w ciemnych pomieszczeniach (np. 2 żarówka 60W na pomieszczenie 25m kw.) Jeśli dodatkowo jest źródło światła za modelką (okno,na ten przykład), połowa zdjęć ma ff 10cm (foto z odległości 2-3m, więc dość mała go przy f=2.0). Ostrość na biuście, zamiast na oczach, na każdym pkt. af. Czy d300s da mi znacznie więcej?A d7k?A może takie warunki i to szkło skazują mnie na to błądzenie z każdym korpusem? Nadmieniam, że na zewnątrz, tudzież przy dobrym oświetleniu - w punkt - niemal zawsze i przy różnych kombinacjach odległości, trybów af i przysłon),
... Ostrość na biuście, zamiast na oczach, na każdym pkt. af. Czy d300s da mi znacznie więcej?A d7k?A może takie warunki i to szkło skazują mnie na to błądzenie z każdym korpusem? Nadmieniam, że na zewnątrz, tudzież przy dobrym oświetleniu - w punkt - niemal zawsze i przy różnych kombinacjach odległości, trybów af i przysłon),
No to już chyba zależy od wielkości biustu :D :D :D
Jerles,
d7k wypada lepiej od D90 pod wieloma względami - pod jakimi, zostało to już tutaj powiedziane a jeśli nie to podlinkowane są testy np dpreview...
iso lepsze...większa rozpiętość tonalna...łatwiej się wyciąga np. cienie... af wychodzi na to, że sprawniejszy... filmowanie udoskonalone... pomiar światła dla szkieł bez cpu dodany.... częściowo wzmocniona obudowa...uszczelnienie body...dwa sloty kart...
to tak na szybko co ja widzę na + względem D90
czy warto do tego dopłacać 2000zł wględem D90? wg mnie raczej nie - jeszcze nie teraz....jak cena spadnie do 3500zł za nowy a 3000zł za używkę to ZDECYDOWANIE
teraz wiem jedno - D300s mimo starszej konstrukcji broni się przed młodzieżą :) nikon doskonale wiedział, że D7k będzie lepszy pod względem filmowania od poprzedników - więc musieli dać nową matrycę by gonić konkurencję oraz przetestować i na tym polu wygrywa nad D90 i D300s - choć te 2 też robią świetne zdjęcia (pamiętam te zachwyty nad matrycą w D90 :) )...dodali również nowy system AF, który jednak nie daje rady trzysetce ale bije D90....przecież płacimy za to więcej...
jak to ktoś napisał...chcesz mieć woła roboczego, który cię nie zawiedzie podczas zlecenia i nie potrzebujesz filmów w FHD bierz D300s - chcesz aprat i kamerę 2w1 i będziesz rozwijał swoje zainteresowania bierz d7000...
i jeśli czytałbyś opinie, porównania i testy oraz oglądał zdjęcia to sam sprawdź jak radzi sobie D90 ze starszymi braćmi (http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/iso-3200.htm) i tutaj (http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/sharpness-comparison.htm)
MarcinPoland
19-11-2010, 17:55
Wątek ma prawie 100 stron, ale nadal nie ma bezpośredniego porównania af d7k vs d90 (który posiadam). Kilka osób planuje powyższe, więc nie mogę się doczekać. W d90 ciśnie mnie dość losowy af z 35mm/1.8G w ciemnych pomieszczeniach (np. 2 żarówka 60W na pomieszczenie 25m kw.) Jeśli dodatkowo jest źródło światła za modelką (okno,na ten przykład), połowa zdjęć ma ff 10cm (foto z odległości 2-3m, więc dość mała go przy f=2.0). Ostrość na biuście, zamiast na oczach, na każdym pkt. af. Czy d300s da mi znacznie więcej?A d7k?A może takie warunki i to szkło skazują mnie na to błądzenie z każdym korpusem? Nadmieniam, że na zewnątrz, tudzież przy dobrym oświetleniu - w punkt - niemal zawsze i przy różnych kombinacjach odległości, trybów af i przysłon),
to moze by po prostu kwestia braku regulacji af
w d7k na pewno bedzie lepiej chocby z tego wzgledu ze masz regulacje
ale nawet na d300 nie masz 100% gwarancji ze zrobisz fotke z ostroscia tam gdze chciales
zauwaz ze roznica miedzy ostroscia a nieostroscia to jest czasem tylko 5cm przy przesonach 1.8 1.4
jesli robisz z reki, to ciezko jest czasem stanac jak slup i nie ruszyc ani reka ani cialem miedzy zlapaniem ostrosci a strzalem
dlatego czesto wydaje ci sie ze aparat raz lapie ostrosc a raz nie
najlepiej od razu strzelac i naciskac spust do konca, bez opoznien
p.s.
podoba mi sie stwierdzenie ze d300 sie broni przed mlodzieza :)
to tak samo jak uzywane bmw 7 broni sie przed mlodzieza, bo oni wola kupic trojke :)
widac mentalnosc starszych i mlodszych na podstawie tych preferencji :)
wg mnie broni się i potwierdzają to osoby, które mogąc kupić d7000 kupiły d300s...a ta obrona nie jest pozbawiona sensu bo wg mnie D7000 wygrywa fullHD oraz lepszą matrycą - inne aspekty są dla mnie nieistotne i jak napisałeś zależy to od preferencji kupującego...
osoba, która chce zarabiać na zdjęciach i wie, że kupuje aparat podstawowy mając do wyboru d300 czy d7k wybierze ten pierwszy - jest pewniejszy i wygrywa przede wszystkim ergonomią...
tak mam d300s ale używam go...jak niektórzy by napisali do kotleta :P
to na jakich odległościach od obiektu mam robić te testy AF na BF/FF może ktoś mnie poinstruuje.
W niedziele będę miał d300s to protestuje puszki.
szkło 18-105 innego na razie nie mam
To zdjęcie corsy mnie martwi... takie same kwiatki potrafiła robić matryca z d200 przy kiepskiej przejrzystości powietrza. Niestety, nikt nigdy nie zdiagnozował przyczyny - im większa odległość od celu tym większe mydło. Być może to kwestai silnego filtra AA, sposobu interpolacji obrazu przed zapisem do NEFa ? Niepokojące, bo stawia pod znakiem zapytanie jest współpracę z długimi tele :/
No nie -bo dziś rano cwany D7k trafiał idealnie tam gdzie stała Corsa :-) A do tego jak już użyję tele to w ogóle trafia z zaskakująca dokładnością -zawsze :-)
I caly mistery plan legl w gruzach :)
http://img228.imageshack.us/img228/93/dsc1905s.jpg -jak Boga kocham, nie drgnąłem nawet robiąc to zdjęcie. Zresztą stabilizacja, czas i ogniskowa.......... sami zerknijcie :-)
http://img228.imageshack.us/img228/93/dsc1905s.jpg -jak Boga kocham, nie drgnąłem nawet robiąc to zdjęcie. Zresztą stabilizacja, czas i ogniskowa.......... sami zerknijcie :-)
Fatman jeszcze raz powiem - spróbuj porobić bez stabilizacji - może tu jest problem.
Bez stabilizacji czasem jest lepiej -to fakt. Niestety wczoraj podobnie "kretyniał" D7000 z podpiętą 35ką........ -no nie aż tak, ale też było to widać.
BTW: Dziś za pomocą D7000 ustrzeliłem Mandarynkę :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_19-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_19.jpg)
Bez stabilizacji czasem jest lepiej -to fakt. Niestety wczoraj podobnie "kretyniał" D7000 z podpiętą 35ką........ -no nie aż tak, ale też było to widać.
A moze to ogolnie jest problem tylko wspolpracy nowej puchy z 35tka?
U mnie wszystkie inne szkla smigaja bez problemu, tylko 35tka nie.
D90 nie mialo z nia problemu...
No to trzeba by dodać do nielubianych przez D7000, Tamrona 17-50 2.8 VC i Nikkora 14-24 2.8 (choć tego ostatniego mniej nielubi) ;-)
velaskez
19-11-2010, 19:24
No to po tym co tu piszecie wychodzi na to, że jest to po prostu aparat, który najlepiej działa bez obiektywu. Co za szajs.
Ej, no nie jest tak źle jak piszesz, bo po pierwsze z Nikkorem 180 2.8D działa idealnie, po drugie problem jak na razie (pewność na 100%) dotyczy tylko mojej puszki, i wreszcie po trzecie, ostrząc w LV jest idealnie z każdym szkłem.
Trochę optymizmu :-) (z dzisiejszej wycieczki rodzinnej, przyniosłem ok 200 idealnie ostrych zdjęć i z 20 filmów).
wolfdeus
19-11-2010, 19:38
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11851
http://files.fotopolis.pl/download/d7000_1_DSC_0472.JPG -ups, to mi przypomina zdjęcia z mojej puchy -przynajmniej niektóre.........
http://files.fotopolis.pl/download/d7000_1_DSC_0472.JPG -ups, to mi przypomina zdjęcia z mojej puchy -przynajmniej niektóre.........
faktycznie masz mydełko
No to akurat nie ja, to mydełko jest kogoś innego ;-)
Zresztą wolę ostre foty (wybaczcie wysokie iso, ale chwilkę wcześniej używałem szkła tele i próg autoiso zapomniałem przestawić): http://img683.imageshack.us/img683/8856/dsc2215s.jpg
Fatman , czytajac posty , w zasadzie wydaje mi sie jakbym sam pisal o moich problemach z AF w D300
kupilem praktycznie po premierze ,wiesz co go wyleczylo ( oczywiscie nie serwis na Podstepu ) gdzie wyladowal ze dwa razy .... pozbylem sie drania , zamienilem na D700 i ciesze sie zdjeciami :)
Podziwiam kolegi zaangażowanie w tropieniu wad AF w D7000 ale nie warto popadać w przesadę. Wskazana fotka jest wyraźnie poruszona (wystarszy spojrzeć na literę duże K w nazwie ulicy) co z działaniem AF ma niewiele wspólnego.
Fatman , czytajac posty , w zasadzie wydaje mi sie jakbym sam pisal o moich problemach z AF w D300
kupilem praktycznie po premierze ,wiesz co go wyleczylo ( oczywiscie nie serwis na Podstepu ) gdzie wyladowal ze dwa razy .... pozbylem sie drania , zamienilem na D700 i ciesze sie zdjeciami :)
No właśnie mnie często takim mydłem zniechęcił D200, problem najczęściej pojawiał się przy 35 f/1.8.
Fatman, próbowałeś przy statycznych ujęciach używać AF-C zamiast AF-S? U mnie takie ustawienie dawało lepsze efekty.
pozdr
PawelC, jak zobaczysz sobie moją fotę z postu wcześniej chyba, to dojdziesz do wniosku, że też była poruszona -a nie była, daję na to swoją głowę :-)
egoiste, spoko jak mam już łzy w oczach od nieostrości to wyjmuję D3, robię kilka fot i wszystko wraca do normy ;-)
Fatman, próbowałeś przy statycznych ujęciach używać AF-C zamiast AF-S? U mnie takie ustawienie dawało lepsze efekty.
pozdr
Próbowałem. Niestety to samo......
Podziwiam kolegi zaangażowanie w tropieniu wad AF w D7000 ale nie warto popadać w przesadę. Wskazana fotka jest wyraźnie poruszona (wystarszy spojrzeć na literę duże K w nazwie ulicy) co z działaniem AF ma niewiele wspólnego.
Fatmanowi z emocji, że ma D7000 trzęsły się ręce?
A tak na marginesie to wyglada na to, że szumofobów zastąpili autosokusofobi.
Kiedyś robiło się zdjęcia zenitem i tam fokus był tylko ręczny i zdjęcia wychodziły świetne, no ale trzeba było się dobrze zastanowić zanim naciśnie się spust, bo to kosztowało, a wynik był widoczny dopiero po wywołaniu filmu i zrobieniu powiększeń (ktoś jeszcze pamięta co to koreks i powiększalnik?).
Teraz ludzie strzelają tysiąc fotek w pół godziny i się dziwią, że nie wszystkie są doskonałe.
Fatmanowi z emocji, że ma D7000 trzęsły się ręce?
Parkinsona bym chyba musiał mieć......
Kiedyś robiło się zdjęcia zenitem i tam fokus był tylko ręczny i zdjęcia wychodziły świetne, no ale trzeba było się dobrze zastanowić zanim naciśnie się spust, bo to kosztowało, a wynik był widoczny dopiero po wywołaniu filmu i zrobieniu powiększeń (ktoś jeszcze pamięta co to koreks i powiększalnik?).
Teraz ludzie strzelają tysiąc fotek w pół godziny i się dziwią, że nie wszystkie są doskonałe.
To sobie wyobraź co musieli mówić ludzie około 4000 lat p. n. e. kiedy to ktoś wpadł na pomysł i wynalazł koło....... kiedyś to się wszystko na plecach nosiło, a teraz to jakieś koła, wozy i wszystko każdy chce mieć na już...
Kiedyś to młodzież była inna, muzyka lepsza....... ;-)
Więcej luzu, dajcie się cieszyć nowymi zabawkami szumofobom, autofocusofobom, czy po prostu onanistom sprzętowym :-)
AsKier napisał:
"d7k wypada lepiej od D90 pod wieloma względami (...)"
Oczywiście, wszystko wiem, czytam,oglądam, natomiast nie znalazłem nigdzie postu kogoś, kto stwierdziłby "ze szkłem 35mm mam znacznie więcej/mniej/tyle samo trafień w złych warunkacj oświetleniowych (np.kościół), a to właśnie chciałbym wiedzieć. No nic, poczekam. Zapowiedziane przez Kolegów testy pewnie dojdą w końcu do skutku - oby z udziałem d90 , i aby ktoś wpadł na pomysł testowania nie tylko w tzw.biały dzień.
Parkinsona bym chyba musiał mieć......
Więcej luzu, dajcie się cieszyć nowymi zabawkami szumofobom, autofocusofobom, czy po prostu onanistom sprzętowym :-)
Co do trzęsących się rąk to oczywiście żartowałem.
A zabawkami sam lubię się cieszyć i cyfrówek mam kilka.
Chodziło mi o to, jak robisz dużo fotek to z różnych przyczyn mogą one być nieudane, tu działa statystyka.
A co do D7000 to sam mam zamiar go kupić i dzięki za bardzo szczegółowy test praktyczny.
wa12, co do statystyki to owszem, jednak w tym przypadku mam pewność, że niestety jest wtopa. Trudno, zdarza się i tyle, nie martwi mnie to bardzo -gdyby martwiło to już bym się starał puszkę wymienić, lub wysyłał do serwisu. Tymczasem pomimo 100% uwalonej sztuki, nie zamierzam tego robić, przynajmniej do czasu pojawienia się D800 ;-)
A tak na marginesie to wyglada na to, że szumofobów zastąpili autofokusofobi.
Przecież zawsze musi być jakieś ale - D80 przepalał na matrycowym, D90 też przepala (na poczatku nie przepalał), D90 ma częste problemy z ErrCha i F-- to i D7000 musi coś mieć :D
A tak poważnie - myślę, że przypadek Fatmana jest wyjątkiem (choć takie problemy są sygnalizowane przez użytkowników D7000), bo jak nie to będzie niezła wtopa Nikona.