Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Powierzchnia matrycy FX vs DX jest rózna 2.25-2.35 raza. Więc rozkład GO będzie się róznił o tyle samo stopni EV. Czyli f2.8 na FX odpowiadać będzie coś pomiędzy F1.3 a F1.4 na DX. Czy to jest istotne czy nie to sprawa indywidualna, ale w przeciwieństwie do kolorów, czy nawet mikrokontrastów, tego się nie nadrobić na etapie PP
Niestety nie masz racji. Matryca Fx jest faktycznie ponad 2x większa niż dx, ale różnica w rozmyciu tła będzie równa dokładnie f2,8:1,5(czyli crop)=f1.8. Na CB jest mega wątek, gdzie przykładami zostało to udowodnione;) Zresztą nawet na photozone.de jak testują jakieś szkło 4/3 lub aps, to odpowiednio przemnażają jego światło przez współczynnik cropa, odnosząc się w ten sposób do FF/FX.
Reasumując FX rozmywa tło o nieco ponad 1ev lepiej niż DX;) I to w zasadzie jedyna korzyść FF względem aps;)
Pawel Pawlak
29-12-2010, 20:06
Niestety nie masz racji. Matryca Fx jest faktycznie ponad 2x większa niż dx, ale różnica w rozmyciu tła będzie równa dokładnie f2,8:1,5(czyli crop)=f1.8. Na CB jest mega wątek, gdzie przykładami zostało to udowodnione;) Zresztą nawet na photozone.de jak testują jakieś szkło 4/3 lub aps, to odpowiednio przemnażają jego światło przez współczynnik cropa, odnosząc się w ten sposób do FF/FX.
Reasumując FX rozmywa tło o nieco ponad 1ev lepiej niż DX;) I to w zasadzie jedyna korzyść FF względem aps;)
Podaj linka jeśli możesz - z chcęcią przeczytam. Być może jest jak piszesz :)
LordYoghurt
29-12-2010, 22:02
Powierzchnia matrycy FX vs DX jest rózna 2.25-2.35 raza. Więc rozkład GO będzie się róznił o tyle samo stopni EV.
Widzę lukę w tej teorii. Skoro wedle niej wskaźnik D700 do D7000 jest jak 1:2.3 i różnica GO wynosi 2,3EV, to matryce D90 i D7000 których proporcje są 1:1 powinny różnić się w kwestii GO 1EV ;-) Dlatego różnica między D700 a D7000 może wynosić 2.3 minus 1, czyli 1.3EV. I taka uproszczona wartość brzmi dla mnie wiarygodnie (ale to tak na chłopski rozum).
Nadal szczerze i gorąco proszę o wypowiedź wszystkich którzy mogą odpowiedzieć na moje 3 wcześniejsze pytania:
1. różnice w AF, DR i ISO między D90, D7000 i D700 (oraz wszelkie inne Waszym zdaniem istotne) w generowanym obrazku z tych 3 puszek
2. D7000 vs. amatorska kamera video (w tym, czy z obiektywem VR można uzyskać satysfakcjonujacą redukcję drgań)
Pozdrawiam
Ja ze swojej strony mogę polecić taki link: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Kalkulatorem tym idealnie można sprawdzić głębie ostrości dla wszystkich możliwych kombinacji.
PS. Za pomocą tego kalkulatora można wyliczyć jeszcze jedną bardzo ważną rzecz. Potocznie przyjęło się, że głębia ostrości rozkłada się 50:50 a nie jest to do końca prawdą - rozkład głębi zależy od ogniskowej, od przysłony i od odległości od fotografowanego obiektu. Za pomozą kalkulatora z podanej przeze mnie strony można to wyliczyć dokładnie i uwzględnić później np. podczas robienia mikrokalibracji AF.
[EDIT] Hmmmm dawno tam nie wchodziłem i teraz jak podawałem Wam linka to zerknąłem jeszcze raz i nie kumam - coś chyba się było zepsuło, bo aktualnie wychodzi, że to FX ma większą głębie ostrości niż DX - czyli totalnie odwrotnie podaje niż jest w rzeczywistości :(
1. różnice w AF, DR i ISO między D90, D7000 i D700 (oraz wszelkie inne Waszym zdaniem istotne) w generowanym obrazku z tych 3 puszek
Mogę podesłać Ci RAWy z D7000 i D3 to sobie sam porównasz.
Jeśli chodzi o szumy to jest tak jak z kolejnością puszek w Twoim pytaniu: D90, D7000, D700
D7000 vs D90: od ISO 1600-3200 lekka przewaga D7000, ISO 3200-6400 wyraźniejsza przewaga D7000, ISO 6400-12800 znaczna przewaga D7000 (nie tylko szum, ale i kolor)
D7000 vs D700: do ISO 25600 lekka przewaga D700, jednak widać lekką przewagę D7000 w artefaktach (białe/czarne kropki) w cieniach od ISO 3200. Przy ISO 25600 w D700 widać banding, w D7000 nie widać. Najprawdopodobniej banding przy zimnej tonacji (WB mocno w niebieski) będzie mocniej widoczny w D700 już od ISO 6400, w D7000 praktycznie nie do zobaczenia (ale to niebawem sprawdzę).
2. D7000 vs. amatorska kamera video (w tym, czy z obiektywem VR można uzyskać satysfakcjonujacą redukcję drgań)
VR/VC/OS w bardzo znacznym stopniu redukuje drgania. Jutro zarejestruję stosowny filmik, który to pokaże. Osobiście używam do filmowania Tamrona 17-50 2.8 VC, sprawdza się rewelacyjnie.
Jastrząb
29-12-2010, 23:08
FAtman, przy okazji, wielkie dzięki za to co robisz.
No problemo, cała przyjemność po mojej stronie :-)
Niestety od 3-go stycznia nastanie z mojej strony cisza, bo D7000 pojedzie do serwisu..... :-(
AUTO WB test ISO 800, obrazowanie STANDARD. Canon mial tendencje do delikatnego mydelka, wygladalo to tak jak przypadlosc pewnych egzemplarzy D7k, ogolnie z tym szklem bylo mniej klarowne niz D7k.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/3571/abci.jpg)
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/2563/cdezt.jpg)
Ja ze swojej strony mogę polecić taki link: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Kalkulatorem tym idealnie można sprawdzić głębie ostrości dla wszystkich możliwych kombinacji.
[EDIT] Hmmmm dawno tam nie wchodziłem i teraz jak podawałem Wam linka to zerknąłem jeszcze raz i nie kumam - coś chyba się było zepsuło, bo aktualnie wychodzi, że to FX ma większą głębie ostrości niż DX - czyli totalnie odwrotnie podaje niż jest w rzeczywistości :(
W rzeczywistości też tak jest. Im mniejsza matryca tym mniejsza głębia ostrości - zmniejsza się krążek rozproszenia, tyle że przy okazji zmienia się też kąt widzenia, a biorąc to pod uwagę, różnica wychodzi w drugą stronę :)
LordYoghurt
30-12-2010, 00:13
D7000 vs D90: od ISO 1600-3200 lekka przewaga D7000, ISO 3200-6400 wyraźniejsza przewaga D7000, ISO 6400-12800 znaczna przewaga D7000 (nie tylko szum, ale i kolor)
Czyli różnicę widać dopiero koło 3200+? Jak dla mnie już 1600 w D90 jest zaledwie przyzwoite, chciałbym widzieć poprawę już od 800+
D7000 vs D700: do ISO 25600 lekka przewaga D700, jednak widać lekką przewagę D7000 w artefaktach (białe/czarne kropki) w cieniach od ISO 3200.
Czyli w całym zakresie (do 25600) D700 i D7000 idą łeb w łeb, a do tego D7000 wygrywa fakturą szumu?
VR/VC/OS w bardzo znacznym stopniu redukuje drgania. Jutro zarejestruję stosowny filmik, który to pokaże. Osobiście używam do filmowania Tamrona 17-50 2.8 VC, sprawdza się rewelacyjnie. Przeogromne dzięki! dyby efekt był bliski temu z amatorskiej kamery to by mi zdjęło kamień z serca i przesądziło ostatecznie o zmianie.
Czyli różnicę widać dopiero koło 3200+? Jak dla mnie już 1600 w D90 jest zaledwie przyzwoite, chciałbym widzieć poprawę już od 800+
Być może widać ją wcześniej, jednak jak dla mnie jest ona zbyt mała by była istotna.
Czyli w całym zakresie (do 25600) D700 i D7000 idą łeb w łeb, a do tego D7000 wygrywa fakturą szumu?
Nie, nic takiego nie napisałem, wręcz przeciwnie. Jeszcze raz :-) Do ISO 25600 mniejszy szum jest na zdjęciach z D700, jednak od ISO 3200 w ciemnych partiach obrazu (najlepiej w bokehu) widać mniej białych, pojedynczych pikseli, na zdjęciach z D7000.
Kilka stron wcześniej dawałem linki do porównanie iso 100 i 3200 z D3 i D7000 -zrobione w ciemnym pokoju. Poszukaj tego posta, są tam też linki do RAWów.
Podaję (http://canon-board.info/showthread.php?t=35157&page=68) :) Przykłady zdjęciowe wraz z wyliczeniem są gdzieś w połowie wątku.
jpyt, z dofmasterem jest wszystko ok. Podaje większą głębię dla d700 dlatego, że nie zmieniłeś odległości od fotografowanego przedmiotu, a przecież, żeby uzyskać ten sam kadr co na dx (z tej samej ogniskowej), trzeba podejść - wtedy głębia robi się mniejsza na fx;) Poza tym parametr opisujący głębię ostrości nie opisuje stopnia rozmycia tła, a to jest w zasadzie jedyna istotnaprzewaga fx nad dx. Piszę z doświadczenia - miałem kiedyś 40d, teraz mam 5d II. Lepsze kolory, dr czy jakieś mikrokontrasty w FF to dla mnie mit, ale może Nikon ma inaczej;) FF poprostu ładniej rozmywa, przez co zdjęcia są zazwyczaj przyjemniejsze w odbiorze, bardziej "profesjonalne";)
Dlatego znalazłem się w tym wątku, bo chcę wrócić do aps/dx lub nawet u4/3:)
Dlatego znalazłem się w tym wątku, bo chcę wrócić do aps/dx lub nawet u4/3:) A dlaczego?
Mnie w u4/3 pociąga głównie wielkość sprzętu. Nie martwi mnie ani crop x2 w szerokim kącie (35mm to moja ulubiona szerokość), ani większy DOF, ale martwi mnie znacznie mniejszy DR w porównaniu do D7000. Za to na plus: wielkość, waga, brak problemów z BF/FF, niezła jakość zdjęć do iso800, crop w tele... Poczekam na evila od nikona i wtedy się zastanowię :-)
A dlaczego?
Dlaczego chcę porzucić FF? Sam sobie odpowiedziałeś:
Za to na plus: wielkość, waga, brak problemów z BF/FF, niezła jakość zdjęć do iso800, crop w tele...
Przed wejściem w u43 powstrzymują mnie skutecznie bardzo wysokie ceny szkiel, gorszy dr i brak odpowiednikow szkiel, ktore posiadam. Sytuacja sie zmieni jak tylko canon i nikon pokaza swoje evile. Do tego czasu poczekam z c60d lub d7000.
jpyt, z dofmasterem jest wszystko ok. Podaje większą głębię dla d700 dlatego, że nie zmieniłeś odległości od fotografowanego przedmiotu, a przecież, żeby uzyskać ten sam kadr co na dx (z tej samej ogniskowej), trzeba podejść - wtedy głębia robi się mniejsza na fx;)
Oczywiste !!! - Wiedziałem, że o jakimś czynniku zapomniałem - no nic widocznie wczoraj dopadło mnie jakieś już wieczorne przesilenie. Dzięki za naprostowanie.
LordYoghurt
30-12-2010, 11:17
Jacula, dzięki za ten przykład! Przejrzałem ostatnie strony zalinkowanej dyskusji z CB, głównie sample i... WOW, jak dla mnie mit FF stracił sporo blasku. Zwłaszcza, że akurat w Canonach matryce APS-C i FF dzieli większy dystans od tych z D700 i D7000. Zapewne matryca D800 (mniejsza o nazwę) będzie takim samym postępem względem D700 jak D7k było względem D90 i już dziś gratuluję i zazdroszczę jego przyszłym nabywcom, tylko cena pewnie będzie ponad 10k co dla mnie, amatora, jest wartością niewyobrażalną i nie uzasadnioną przy moich potrzebach.
Skoro więc dziś AF, ISO i plastyka D7000 jest aż tak blisko tej z D700, a różnicę w GO można w istotnych dla mnie obszarach zniwelować (np. D7k + Nikkor 85 1.4D w cenie 8tys brutto jako odpowiednik D700+135 2 w cenie 12tys brutto) to nie ma dla mnie uzasadnienia pchania się w FF. Zauważmy też, że mała GO może niekiedy być przeszkodą – np. fotografując w pomieszczeniu i świetle zastanym grupkę ludzi, gdzie każdego chcę mieć ostro muszę użyć dla DX przesłony powiedzmy 5.6, co wiąże się z ISO 1600. Dla D700 byłoby to F/8 i ISO 3200 – przewaga ISO jest więc tu praktycznie zjadana przez konieczność użycia mniejszej przysłony.
Oczywiście, że D700 z punktu widzenia profesjonalisty jest lepszą puszką, natomiast dla znakomitej większości amatorów, w tym dla mnie, lepszy będzie D7000. Nawet nie wiecie jak się cieszę, że to do mnie dotarło ;-)
Fatman,
Fantastycznie by było gdybyś pokazał 3 aspekty stabilizacji obrazu:
- jak stabilizacja sprawdza się przy małych a jak przy dużych ogniskowych
- jak sprawdza się przy filmowaniu z miejsca, a jak w ruchu
- jak bardzo dźwięk pracującej stabilizacji jest wychwytywany przez mikrofon aparatu
Na koniec, raz jeszcze raz wielkie dzięki za to co robisz!
panoramix
30-12-2010, 11:21
to i ja sie pochwale , nabylem D7000 kit w Mediamarkt za 4999zl seria 605x..na moje amatorskie oko wszystko dziala prawidlowo :), po przesiadce z aparatow wbudowanych w telefony kom. jestem mega zadowolony :)
Jaka przesiadka? Ty się nie przesiadłeś, tylko wsiadłeś do tego pociągu dopiero. ;)
jak stabilizacja sprawdza się przy małych a jak przy dużych ogniskowych
Przy małych nie będzie problemu, przy dużych........ nie bardzo mam na razie jak pokazać, bo jedyne szkło z stabilizacją jakie mam to Tamron 17-50 ;-) -więc max ogniskowa jaką mogę użyć z stabilizacją to 50mm tylko.
jak sprawdza się przy filmowaniu z miejsca, a jak w ruchu
A to nie problem, zaraz podlinkuję odpowiedni filmik (ale bez porównania jak wygląda bez stabilizacji -to zrobię później ;-) )
jak bardzo dźwięk pracującej stabilizacji jest wychwytywany przez mikrofon aparatu
Słychać, niestety wyraźnie. Niezbędny jest zakup zewnętrznego mikrofonu, żeby jak najlepiej odseparować dźwięk otoczenia od aparatu.
Przykładowy filmik -całość rejestrowana z użyciem Tamrona 17-50 2.8 VC, ogniskowe od 17 do 50mm, filmowanie z miejsca, filmowanie w ruchu:
http://www.youtube.com/watch?v=cH2ovkaLPV8&hd=1
LordYoghurt
30-12-2010, 12:16
I znów wielkie dzięki Fatman. Jeszcze jedna by mnie interesowała, a mianowicie jaka jest różnica między włączoną a wyłączoną stabilizacją (może masz na tyle mocną i stabilną grabę że z i bez efekt równie dobry ;-) )
A swoją drogą jak kolega pokazał mi dziś filmik nagrany jakąś lepszą komórą Samsunga to baaardzo się zdziwiłem jak dobrej jest jakości - na bliski dystans do filmowania dzieciaków w dobrych warunkach oświetleniowych zupełnie przyzwoicie się to nadaje!
I znów wielkie dzięki Fatman. Jeszcze jedna by mnie interesowała, a mianowicie jaka jest różnica między włączoną a wyłączoną stabilizacją (może masz na tyle mocną i stabilną grabę że z i bez efekt równie dobry ;-) )
A swoją drogą jak kolega pokazał mi dziś filmik nagrany jakąś lepszą komórą Samsunga to baaardzo się zdziwiłem jak dobrej jest jakości - na bliski dystans do filmowania dzieciaków w dobrych warunkach oświetleniowych zupełnie przyzwoicie się to nadaje!
a jakiż to ja byłem zdziwiony jak zobaczyłem foty z komórki mojej żony Noki N8 12Mpx, o filmach HD nie wspomnę:O Postęp w technologii idzie tak szybko że aż strach pomyśleć co będzie za parę lat...
A czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną torbę do d7000.
Na skrzynkę, 2 obiektywy i sb700 + ewentualnie rezerwową baterię.
Cena (raczej) nieistotna
LordYoghurt
30-12-2010, 12:57
Exar,
będzie pasowało wszystko to co do D90. Przeszukaj forum i ogólnie internet.
qwerty44
30-12-2010, 13:00
Ja polecam torby firmy KATA np. taką:
http://allegro.pl/super-torba-kata-dc-445-sklep-lodz-nowosc-i1379107016.html
Oczywiście są różne modele i trzeba wybrać ten, który nam najbardziej odpowiada.
Taki "drobny bajerek" tych toreb - to wnętrza mają koloru "nikonowego".
Sam używam takiej torby - jakość jest bardzo dobra.
Za parę lat będzie rozwijana tylko technologia 3D również w fotografii ;)
Cena (raczej) nieistotna
Zobacz Tamrac PRO 8 i Lowepro, seria Nova AW (wielkosc wg. uznania 180/190/200) ale chyba model 180 jest dosc maly. Aktualnie posiadam Tamrac Aero 50 (35mm, 18-105, D90+Grip, SB-900) i miejsca brak, czeka mnie wymiana.
LordYoghurt, myślę że do tego co chcesz filmować lepiej sprawdzi się podstawowa kamerka HD. Filmowanie lustrzanką jest niestety dosyć trudne.
Działanie stabilizacji (50mm):
http://www.youtube.com/watch?v=3XF-baCC5yo&hd=1
LordYoghurt
30-12-2010, 13:52
LordYoghurt, myślę że do tego co chcesz filmować lepiej sprawdzi się podstawowa kamerka HD. Filmowanie lustrzanką jest niestety dosyć trudne.
Działanie stabilizacji (50mm):
http://www.youtube.com/watch?v=3XF-baCC5yo&hd=1
Duża różnica! Dziękuję za test! Z kamerą pomyślę, bo raczej chciałbym ograniczyć ilość urządzeń a nie ją mnożyć. Może więc D7000 + komórka z dobrym aparatem i nagrywaniem w HD załatwi mi sprawę w 100% ;-)
Cena (raczej) nieistotna
Ja mam Lowepro Nova 2 AW. Mieści aparat z dwoma obiektywami, lampę i jeszcze jest sporo miejsca na drobiazgi. Jest to stary model, teraz jest nowa numeracja, ale wielkości podobne. Na spacery kupiłem Lowepro Apex 120, D7000 z kitowym 18-105 wchodzi idealnie i jest miejsce na dodatkowe filtry i karty, a i akumulator też się zmieści.
Mario__S
30-12-2010, 14:14
Cena (raczej) nieistotna
Też szukam jakiejś torby i zdecydowałem, że będzie to http://tamrac.com/5603.htm
Mario__S
30-12-2010, 14:26
Może ktoś z użytkowników D7000 napisze czy podkręcał lub wgrywał jakieś inne profie, jeśli tak to co warto zmienić ?
LordYoghurt
30-12-2010, 14:36
Cena (raczej) nieistotna
Zobacz lowepro clessified 160 aw. Ma tą zaletę że nie wygląda jak torba fotograficzna
Może ktoś z użytkowników D7000 napisze czy podkręcał lub wgrywał jakieś inne profie, jeśli tak to co warto zmienić ?
Pytasz o profile Picture control??
Mario__S
30-12-2010, 15:55
Pytasz o profile Picture control??
Tak
Mario__S
30-12-2010, 16:46
na pewno?
Czy jest coś w tym dziwnego ?
Pytam o to co jest w menu fotografowania, "Ustaw funkcje Picture Control" oraz "Dopasuj funkcję Picture Control".
Jest tam możliwość modyfikacji oraz wgrania nowego z karty lub na kartę z aparatu profilu PC.
Czy nie do tego to służy? Oświećcie mnie bo być może jestem w błędzie.
Ja się tym trochę bawiłem i doszedłem do następujących wniosków. Używanie Picture Control w puszce innych niż stndardowe (i ewentualne wgrywania lub definiowanie nowych) ma właściwie sens tylko do filmowania. Jeśli chodzi o ustawienie Picture Control przed zrobieniem fotki (zakładam że robisz NEFy) lepiej zrobić to w Capture NX widząc dokładny efekt na większym monitorze. Przeprowadziłem masę testów mających na celu porównanie np profilu VI (żywe kolory) uzyskanego z puszki z tym który otrzymuję się za pomocą C NXa. Zdjęcia wychodzą niemal że identyczne. Zrób sobie prosty test wykonaj dwa zdjęcia (ze statywu) dokładnie tej samej sceny z tymi samymi ustawieniami puszki różniącymi się tylko ustawieniem Picture Control (np Standard i Pejzaż). Następnie przeżuć foty do kompa i w C NXsie w NEFie gdzie puszka ustawiła Standard przestaw na Pejzaż. Na koniec porównaj oba "pejzaże" różnica będzie minimalna dopiero przy powiękrzeniu 200% (spowodowana zapewnie minimalnie innym światłem). Oczywiście inaczej sprawa wygląda gdy robisz tylko JPGi w tym przypadku należy ustawić pożądany tryb przed zrobieniem foty :). Tak samo sprawa wygląda jeśli chodzi o balans bieli, D-lighting, redu. szumów i inne sztucznie/programowo dodawane efekty.
Pawel Pawlak
31-12-2010, 10:47
Ja się tym trochę bawiłem i doszedłem do następujących wniosków. Używanie Picture Control w puszce innych niż stndardowe (i ewentualne wgrywania lub definiowanie nowych) ma właściwie sens tylko do filmowania. Jeśli chodzi o ustawienie Picture Control przed zrobieniem fotki (zakładam że robisz NEFy) lepiej zrobić to w Capture NX widząc dokładny efekt na większym monitorze. Przeprowadziłem masę testów mających na celu porównanie np profilu VI (żywe kolory) uzyskanego z puszki z tym który otrzymuję się za pomocą C NXa. Zdjęcia wychodzą niemal że identyczne. Zrób sobie prosty test wykonaj dwa zdjęcia (ze statywu) dokładnie tej samej sceny z tymi samymi ustawieniami puszki różniącymi się tylko ustawieniem Picture Control (np Standard i Pejzaż). Następnie przeżuć foty do kompa i w C NXsie w NEFie gdzie puszka ustawiła Standard przestaw na Pejzaż. Na koniec porównaj oba "pejzaże" różnica będzie minimalna dopiero przy powiękrzeniu 200% (spowodowana zapewnie minimalnie innym światłem). Oczywiście inaczej sprawa wygląda gdy robisz tylko JPGi w tym przypadku należy ustawić pożądany tryb przed zrobieniem foty :). Tak samo sprawa wygląda jeśli chodzi o balans bieli, D-lighting, redu. szumów i inne sztucznie/programowo dodawane efekty.
A czego Ty się spodziewałeś ? Picture Control w aparacie jest po to żeby:
1. uzyskać JPGi jakie Ci odpowiadają prost z puszki
2. uzyskać Video jakie Ci odpowiada prosto z puszki
3. Uprościć sobie obróbkę RAWów w NX, uzyskując profiowane RAWy prosto z puszki.
A czego Ty się spodziewałeś ? Picture Control w aparacie jest po to żeby:
1. uzyskać JPGi jakie Ci odpowiadają prost z puszki
2. uzyskać Video jakie Ci odpowiada prosto z puszki
3. Uprościć sobie obróbkę RAWów w NX, uzyskując profiowane RAWy prosto z puszki.
Pawle ja się niczego nie spodziewałem bo jestem amatorem i kupując te puszkę nie miałem pojęcia o Picture Control.
Jako grafik i człowiek dociekliwy nie był bym sobą gdybym nie posprawdzał wszelkich możliwych opcji i ich zastosowania :) (taka już moja ciekawska natura). Dodać mogę że zastany stan wszelkich opcji i trybów bardzo mi odpowiada w tym aparacie :). Jako że kolega Mario__S zadał pytanie o celowość wgrywania opcji Picture Control w sposób myślę wyczerpujący mu odpowiedziałem :) Z pierwszymi dwoma punktakami twojej wypowiedzi zgadzam się w 100% co do trzeciego punktu dotyczącego obróbkę RAWów na PC to myślę że dużo wygodniej jest widzieć na bieżąco modyfikowany efekt (na większym ekranie) niż korzystać z nawet dodatkowych profili które nigdy w 100% nie będą zadowalające i tak wymagające zmian. :)
Wcześniej już dawałem tego linka, ale mógł zaginąć w gąszczu wypowiedzi :-)
Picture Control na przykładach w filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=035tt9Iz2Fw&hd=1
Bardzo wygodna sprawa, można stworzyć profil do filmowania, w którym zmniejszony jest kontrast i nasycenie koloru. Materiał jest wtedy bardziej podatny na odpowiednią obróbkę.
Mam prośbę do ludzi orientujących się w temacie ankiet. Pomyślałem sobie że fajnie by było założyć ankietę z pytaniami typu d7000, problemy af lub inne...
Ciekawi mnie ile ludzi na naszym forum ma puszkę d7k i ile jest sprawnych w 100% bez jakichkolwiek problemów. Co wy na to?
Mam prośbę do ludzi orientujących się w temacie ankiet. Pomyślałem sobie że fajnie by było założyć ankietę z pytaniami typu d7000, problemy af lub inne...
Ciekawi mnie ile ludzi na naszym forum ma puszkę d7k i ile jest sprawnych w 100% bez jakichkolwiek problemów. Co wy na to?
Jestem za, może dało by to w końcu w miarę realny pogląd sytuacji.
Pomysl dobry, ale wiesz sporo posiadaczy D7k (zielonych tak jak ja), gdzie ten aparat jest ich pierwszym lustrem moze nie widziec zadnego problemu. Ja twierdze, ze moja puszka jest ok, ale kto wie moze w rekach Fatmana, ktory ma zawodowe oko wyszlo by ze cos jest nie tak.
Pomysl dobry, ale wiesz sporo posiadaczy D7k (zielonych tak jak ja), gdzie ten aparat jest ich pierwszym lustrem moze nie widziec zadnego problemu. Ja twierdze, ze moja puszka jest ok, ale kto wie moze w rekach Fatmana, ktory ma zawodowe oko wyszlo by ze cos jest nie tak.
zapinasz jakieś jasne szkło, dajesz na af-s i celujesz na co popadnie, efekt celności sprawdzasz darmowym programem ViewNX 2.
Ja tak testowałem nawet na ruchliwych dzieciach z różnymi obiektywami... celność mojej puszki wynosi 99%
http://img132.imageshack.us/gal.php?g=83431349.jpg
siwyozzman
31-12-2010, 16:34
zapinasz jakieś jasne szkło, dajesz na af-s i celujesz na co popadnie, efekt celności sprawdzasz darmowym programem ViewNX 2.
Ja tak testowałem nawet na ruchliwych dzieciach z różnymi obiektywami... celność mojej puszki wynosi 99%
To żaden sposób...To co pokazuje program niekoniecznie musi się pokrywać z tym co widzisz na matówce i z czujnikiem w Twoim egzemplarzu korpusu. Na pierwszym zdjęciu pole "przechodzi" zarówno przez nos jak i policzek dziewczynki...Nie wiesz gdzie tak naprawdę ostrość została ustawiona. Zdjęcie jest ok ale przysłona 2.8 to jeszcze nie jest w pełni wiarygodna...Pasowałoby mieć szkło np 1.8... Piszesz,że fotografujesz też w ruchu...program nie uwzględnia prze kadrowania o tym też warto pamiętać. Jeżeli uważasz że prawie wszystkie zdjęcia są ok to nie ma potrzeby sprawdzać programem ani żadną tablicą. Jeżeli coś Cię niepokoi to sposób jaki podajesz do testowania nie jest wiarygodny...
To żaden sposób...To co pokazuje program niekoniecznie musi się pokrywać z tym co widzisz na matówce i z czujnikiem w Twoim egzemplarzu korpusu. Na pierwszym zdjęciu pole "przechodzi" zarówno przez nos jak i policzek dziewczynki...Nie wiesz gdzie tak naprawdę ostrość została ustawiona. Zdjęcie jest ok ale przysłona 2.8 to jeszcze nie jest w pełni wiarygodna...Pasowałoby mieć szkło np 1.8... Piszesz,że fotografujesz też w ruchu...program nie uwzględnia prze kadrowania o tym też warto pamiętać. Jeżeli uważasz że prawie wszystkie zdjęcia są ok to nie ma potrzeby sprawdzać programem ani żadną tablicą. Jeżeli coś Cię niepokoi to sposób jaki podajesz do testowania nie jest wiarygodny... oba zdjęcia są te same, z tym że jedeno to crop. Testowałem 50 1.8
35 1.8 przy kilkuset zdjęciach wiem czy af jest ok, a program pomógł mi pokazać punkt ostrzenia...
Niestety nie mam jasnego szkla (w planach:-D), narazie zostaje tylko mi kit 18-105, ale bawiac sie tak jak podpowiadasz u mnie jest ok. Ja w kazdym badz razie jestem zadowolony, a to chyba najwazniejsza rzecz, zeby foty sprawialy przyjemnosc autorowi.
Ja się przesiadłem na D7000 z D90 i mam to czego oczekiwałem - aparat pod każdym wględem lepszy. Najwiekszym plusem dla mnie jest właśnie AF, jest o niebo bardziej precyzyjny niż ten w D90, w którym to właściwie tylko centralny punkt się nadawał do użytku. Nie było też zbyt dobrze jesli chodzi o BF i FF, np. N 50 1,8 miał lekki FF a N 85 1,8 i Tokina 50-135 2,8 miały BF. Miałem także rozbieżność w ustawianiu ostrości w zależności czy ostrzyłem centralnym punktem czy którymś z bocznych. Z pewną nieśmiałością postanowiłem kupić D7000 i co się okazało? Żadnych problemów z AF po prostu NIE MA! Obiektywy, które wcześniej notowały jakieś BF czy FF teraz trafiają w punkt. Wydawało mi się na początku, że Tokina wymaga mikroregulacji (sprawdzałem to ja głupi na tablicy testowej z bliskiej odległości) jednak w praktyce okazało się, że nie jest ona potrzebna i obiektyw trafia tam gdzie trzeba. Nie wspomnę tutaj już o lepszym obrazowaniu czy istotnych dla mnie udogodnieniach, choćby np. trybach U1, U2.
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony z D7000
Fatman - wracajac do twoich problemow ;-)
Jesli ten parametr jest prawdziwy, to moze cos sie da na jego podstawie wydedukowac ;-)
Witam,
A może on wskazuje dokładnie na jaką odległość była ustawiona ostrość?
Mój D7000 wydaje mi się chodzi bez problemu, ale zauważyłem zdarzyło mi się dwa razy, że w trybie A i AF-S robił zdjęcia, ale ... nie ostrzył w ogóle. Zero pracy AF, ale każde naciśnięcie do końca dawało fotę. Tak jakby pracował w AF-C (a był AF-S!), albo ... wychodziło mu że jest ostro, a nie było.
Już przy pierwszym razie doszedłem do tego, co jest powodem, a drugi raz tylko to potwierdził. Przycisk zmiany obiektywu. Pisał o tym ktoś w tym fątku jakieś 100 stron wcześniej ;) Lekkie przypadkowe wciśnięcie tego przycisku ( i być może minimalne przekręcenie obiektywu) spowodowało w/w objawy, w dodatku obiektyw nie był "zwolniony" - poruszanie nim aż zaskoczy nie pomogło. Musiałem go wypiąć i wpiąć ponownie.
Gdyby hipotetycznie założyć, że to się zdarza, to może to była przyczyna problemów u innych (ale brak pracy AF, to chyba zauważyliby).
U mnie w każdym razie było ustawione akurat na prawie nieskończoność, a robiłem jakąś fotę na 2-3 m i stąd miałem mydło zauważalne gołym okiem na matówce, które nijak nie chaiało się wyostrzyć :-)
Zero problemów ze sprzętem i samych udanych zdjęć w Nowym Roku życzę.
"Dec 28 (commentary)--Just for the heck of it I've been doing a little informal study of several Internet forums. According to my latest weekly statistics, the D7000 now overexposes 78% less than it did two months ago, back focuses 70% less, and hot pixels are down an amazing 85%."
Niejaki Thom Hogan http://www.bythom.com/ twierdzi, ze D7000 przeswietla o 78% przypadkow mniej, backfokusuje o 70% przypadkow mniej, zas hot pixele spadly o zadziwiajace 85% - wszystko na przestrzeni ostatnich 2ch miesiecy, patrzac oczywiscie na statystyke ilosci postow na forach (nie podal jakich ;-) )
Stan na 28 grudnia, wiec w nowym roku mozna juz spokojnie kupowac :D
Hmmmm, ciekawe czy robił aktualizację softu ;-) Bo u mnie po aktualizacji też widać spadek backfokusowania ( czasem :D ) i niesamowity spadek hot pixeli o 100% :-)
Kolejny przykład zastosowania różnych ustawień Pictrure Control.
W obu przypadkach czas naświetlania, iso oraz przysłona są takie same. Jaśniejszą scenę (z większą ilością detalu w cieniach) udało się uzyskać, stosując odpowiedni (płaski) profil (obniżenie saturacji, kontrastu).
http://www.youtube.com/watch?v=8Q_WbIfqiPo&hd=1
oryginalny plik (mp4): http://rapidshare.com/files/440258511/Picture_Control2.mp4
........i przy okazji pytanie: czy u Was też jak po obejrzeniu filmu na YT klikniecie "jeszcze raz" to odtwarzany film jest ciemniejszy ? (i taki własnie być powinien).
Nie wiem jak YT ale u mnie (sprawdzone na kilku komputerach) Windows Media Player źle odtwarza pliki z aparatu - odtwarza mocno ścinając cienie (robią się czarne plamy). I co ciekawe tylko on, np. Window Media Center już odtwarza poprawnie, w edytorze filmów z ViewNX też jest dobrze, darmowa odtwarzarka The KMPlayer też dobrze. Tylko Window Media Player nie.
BTW. Wczoraj koło 18:00 poszedłem z córką puszczać fajerwerki - na zewnątrz ciemno już jak u przysłowiowego murzyna wiecie gdzie. Jedyne oświetlenie to jedna żółta latarnia (bardzo żółta). Zrobiłem WB na śnieg, popstrykałem kilka zdjęć na ISO 6400 - wyszły BARDZO uczciwie, ale co inne rozłożyło mnie na łopatki. W takim warunkach nakręciłem filmik (full res. 1080p) z córką i zimnymi ogniami w roli głównej i po prostu szczena mi opadała. Film jest więcej niż dobrej jakości!!! Praktycznie żadnego widocznego ziarna, żadnych hot-ów, ładne kolorki - no po prostu stwierdziłem, że w tym względzie D7000 to jakiś Turbo-Mega-Noktowizor.
Hmm u mnie na Linuksie pod każdym playerem filmy z D7k wyglądają nieco inaczej :/ Na dodatek jeśli otwieram NEFy w innych programach niż Capture NX lub View NX to po prawej stronie zdjęcia pojawia się wąski różowawy pasek (czy ktoś miał może podobnie) i zmienia się nieco rozmiar zdjęcia :/
Małe info dla świeżych użytkowników tej lustrzanki. Jako że nie znalazłem tego w instrukcji pozwalam sobie donieść o małych "chochlikach" które mogą nam nieco popsuć ekspozycje :) Sprawa wygląda tak że gdy ustawimy BKT ekspozycji i kolejność braketingu na niższy>pomiar>wyższy (wcześniej nie robiąc pomiaru światła) to dokonując pomiaru przy włączonym BKT aparat będzie nas "oszukiwał" wołając o ilość światła dla ustawienia niższy tyle co dla właściwego pomiaru :( W rezultacie uzyskujemy zdjęcie z "niższą" ekspozycją i czasem dla ekspozycji prawidłowej, zdjęcie "pomiar" i czasem dla wyższej ekspozycji oraz zdjęcie "wyższy" z czasem odpowiednio zawyżonym :(
Druga sprawa to nawet minimalne światło wpadające przez wizjer przekłamuje mi pomiar. Jak wszystkim wiadomo pomiar światła dokonywany jest za matówką i światło wpadające przez wizjer ma wpływ na odczyt światłomierza. Mam wrażenie (porównywałem z D90) że w tej puszce światłomierz jest dużo bardziej czuły (w D7k) i nawet minimalna ilość światła powoduje zmianę odczytu (minimalne wahania). Nie wiem czy to tylko moja pucha tak ma czy to może ten diabelski "super czuły" nowy czujnik wiec proszę o przetestowanie posiadaczy D7k swoich aparacików najlepiej w porównaniu z innymi aparatami nikona :/. Nadmienię że testowałem swój egzemplarz przy "stałym świetle" najpierw dokonując pomiaru na ekranie LCD (po kliknięciu info) i zasłoniętym wizjerze a następnie w klasyczny sposób patrząc przez wizjer. Pomiar oczywiście punktowy w dokładnie to samo miejsce (ze statywu). Dla podniesienia poziomu trudności można dorzucić oczywiście przed całym testem źródło światła za fotografem :)
Cześć
Prośba o waszą "zimną" opinię, pomacałem w sklepie nowego D7K i wyszło że przy ISO 6400 i czasie 3sek ma ok 20 różnokolorowych dead/hot pixeli.
Brać to body, bo taka ilość to już normalka czy szukać innego bo jest ich za dużo ?
P.S.
Testy z 35/1.8 nie wykazały problemów z AF, przynajmniej podczas zabawy w sklepie.
Mój też tak miał. Po aktualizacji firmware co do jednego znikły. Tak więc raczej nie przejmuj się tym.
Bartekolo
02-01-2011, 17:17
Cześć
i wyszło że przy ISO 6400 i czasie 3sek ma ok 20 różnokolorowych dead/hot pixeli.
P.S.
Testy z 35/1.8 nie wykazały problemów z AF, przynajmniej podczas zabawy w sklepie.
To jest mniej niż zero przy tej czułości. Brać!
PS. Podziwiam zdolność niektórych do ciągłego szukania problemów:)
Witam jestem tu nowiciuszem ,mam pytanie :chciałem aktualizować D7000 ,zgrałem program na kartę wszedłem w zakładkę aktualizacji i brak w niej polecenia aktualizuj ,jest tylko potwierdzenie obecnego stanu.Co robię nie tak?
format karty i skopiuj TYLKO jeden plik A lub B (potem oczywiscie drugi np. Jak A sie zaktualizuje, usun go z karty i wgraj B i powtórz proces) wstaw do głównego katalogu, nie DCIM tylko bezpośrednio na kartę.
To jest mniej niż zero przy tej czułości. Brać!
PS. Podziwiam zdolność niektórych do ciągłego szukania problemów:)
Dzięki
P.S. Dlatego pytam o chłodą opinię ;-)
Mój D80 nadal ma mniej niż 10 :-)
Dzięki
P.S. Dlatego pytam o chłodą opinię ;-)
Mój D80 nadal ma mniej niż 10 :-)
Mój d7k nie miał żadnych hotów, nawet przy najwyższych czułościach.
Jastrząb
02-01-2011, 21:53
Witam, Fatman mi wybaczy, że w jego wątku, kilka pstryków, naprawdę szybkich z plenerku i chałupy, w użyciu dwa lensy kit i duży kit :)
żonka też pstrykała, fotki nieodszumiane
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0337-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0337.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0351-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0351.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0424-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0424.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0439-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0439.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0445-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0445.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0450-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0450.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/DSC_0451-1.jpg
źródło (http://www.naturalink.pl/wp-content/uploads/DSC_0451.jpg)
Ja to nawet zachęcam do wstawiania swoich zdjęć i przemyśleń :-)
Jastrząb
02-01-2011, 23:34
zacnie wygląda te 3200
I robione w kiepskich warunkach, dla mnie jest bardzo dobrze, AF łapie dobrze, rurka jak widać tez daje radę :)
Robione wieczorkiem.
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/4756/dsc1557r.jpg)
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/9625/dsc1536.jpg)
Ja to nawet zachęcam do wstawiania swoich zdjęć i przemyśleń :-)
OK, kilka pstryków z dzisiejszej wycieczki. Dzikie konie z parku New Forest UK:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2359845/dziko-zyjace-konie-park-n/rozmiar/2)
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2359826/dziko-zyjace-konie-park-n/rozmiar/2)
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2359838/dziko-zyjace-konie-park-n/rozmiar/2)
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2359776/dziko-zyjace-konie-park-n/rozmiar/2)
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2359849/dziko-zyjace-konie-park-n/rozmiar/2)
Fajne fotki i fajna zima! :)
I robione w kiepskich warunkach, dla mnie jest bardzo dobrze, AF łapie dobrze, rurka jak widać tez daje radę :)
to Twoja podstawowa puszka?
edit - już widzę, że D3 i D300...czy D300 zmieniasz na D7k ?
Jastrząb
03-01-2011, 00:50
to Twoja podstawowa puszka?
edit - już widzę, że D3 i D300...czy D300 zmieniasz na D7k ?
Zamieniłem właśnie d300 na d7000 i raczej nie będę żałował :)
jak tylko egzemplarz jest ok to gitara..
Jastrząb
03-01-2011, 01:00
no właśnie jest gitara :)
dobranoc
A ja chciałbym się tylko przywitać i podziękować za pomoc w wyborze puszki :)
Śledziłem wątek od dłuższego już czasu, ale na zakup zdecydowałem się dopiero po świętach (28.12.2010)...
Niestety w tygodniu aparat oddaję na gwarancji do czyszczenia matrycy - jak się okazało na węższej przysłonie (od f8) widać na zdjęciach drobne plamki... Dopiero po zgraniu zdjęć z pierwszych testów i sylwestra zauważyłem babol. Myślałem, że to może obiektyw jaki wpiąłem (50mm f1.8) ma jakieś ryski, ale niestety - przy kicie było to samo... No i z przykrością stwierdzam, że w szczerość pana z FOTOJOKERa powątpiewam jeśli chodzi o fakt, że mam nówkę puchę bo znajomy uświadomił mi iż w wizjerze widać drobne rysy... :(
Sam nie mam zamiaru bawić się w mycie, czyszczenie itp. bo mam ten sprzęt za krótko... :(
- foto 1 (http://static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/1569909.jpg)
- foto 2 (http://static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/1569911.jpg)
- foto 3 (http://static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/1569915.jpg)
bednario
03-01-2011, 05:31
Może faktycznie źródłem wszelkich problemów z AF sa zabrudzenia układu AF? To już chyba nie pierwsza brudna matryca w nowym aparacie! Czy oni tam kichają do puszki w fabryce przed zapakowaniem w pudełko?
Niestety w tygodniu aparat oddaję na gwarancji do czyszczenia matrycy - jak się okazało na węższej przysłonie (od f8) widać na zdjęciach drobne plamki...
To sa death piksele a nie plamki
Sprobuj jak w Canonie przygotowac aparat do czyszczenia recznego przez podniesienie lustra, wyjmij obiektyw,
pomachaj paluszkiem nad matryca (tylko uwazaj !!! :)) i niech to trwa z 60sek. W Canonie jest sensor elektrostatyczny, ktory reaguje na zblizenie przewodnika do matrycy i mapuje ja. Moze i Nikon ma to.
Zdjęcie z matrycy (sory za wielkość ale tylko tak można zobaczyć ilość artefaktów)
Proszę o podpowiedź, barć czy nie brać i szukać dalej ?
:-)
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/1171/dsc1310z.jpg)
To jest tyle co nic - nie widze zadnego death piksela. Wgraj upgrade softu lub od nowa ten ktory masz i modl sie by tylko takie cos ci sie przytrafilo
pepey a co to jest ten pixel smierci? Na pewno chcesz uzywac j.angielskiego na sile?
JOUKI - to co pokazales nie wyglada na zwykle zabrudzenie matrycy (paprochy, kurz), nie sa to tez martwe pixele. Wyglada to raczej na jakas ciecz, olej? Sprobuj popatrzec w dobrym swietle na matryce przy podniesionym lustrze - najlepiej przez lupe.
( http://ricehigh.blogspot.com/2010/12/stains-on-k-5-sensors-story-continues.html )
JOUKI - to co pokazales nie wyglada na zwykle zabrudzenie matrycy (paprochy, kurz), nie sa to tez martwe pixele. Wyglada to raczej na jakas ciecz, olej? Sprobuj popatrzec w dobrym swietle na matryce przy podniesionym lustrze - najlepiej przez lupe.
To jest pozostalosc po dzialalnosci polskiego serwisu nikona, ale ponoc latwo schodzi.
Jastrząb
03-01-2011, 13:38
To jest pozostalosc po dzialalnosci polskiego serwisu nikona, ale ponoc latwo schodzi.
Wkurza mnie to ciągle psioczenie na serwis. Wyczyść sam, a swoją drogą widzisz te paprochy na fotach.?
Jastrząb możesz wstawić kilka zdjęć zrobionych 600/4 i 300/2.8 + konwertery?
Wkurza mnie to ciągle psioczenie na serwis. Wyczyść sam, a swoją drogą widzisz te paprochy na fotach.?
Ja tylko stwierdzam fakt, bo miałem styczność ostatnio z identycznym przypadkiem i to nawet w tym samym miejscu matrycy.
Uwierz mi, gdybym miał chociaż cień nadziei, że to coś zmieni, to na "psioczeniu" na nich by się nie skończyło.
Poza tym (jeśli tylko zrobisz zdjęcie z jakimś jaśniejszym fragmentem tła), to trzeba mieć solidną wadę wzroku, żeby tego nie zauważyć.
Te plamki to znajomy widok.
"Przyczyną problemu jest olej znajdujący się w komorze lustra, który w niektórych egzemplarzach lustrzanek EOS 1D Mark III i 1Ds Mark III wydostaje się i osadza na filtrze dolnoprzepustowym. Powoduje to, że na wykonanych zdjęciach widoczne są niewielkie plamki."
Notka serwisowa.
http://cpn.canon-europe.com/content/news/EOS_oil_spots.do
Tutaj (http://nikonandye.wordpress.com/cameras/digital-bodies-consumer/nikon-d7000/) sporo info o D7000. Może się komuś przyda. :D
zotornik
03-01-2011, 18:28
Tu raczej należy mieć pretensje do fabryki, a że babole widać nawet na najjaśniejszym zdjęciu to fakt :/
p.s.1 Jastrząb - od razu widać, że zdjęcia nie odszumiane, bo pierwsze dwa śnieżą że aż boli ;)
generalnie kolorki, podobają mi się na Twoich zdjęciach /np. zieleń na ostatnim/
p.s.2 Koniki takie jakby lekko nieostre ? Czy tylko ja mam takie wrażenie ?
p.s.3 po lekturze linku elgreen-a raczej nie ma wątpliwości, że to zapewne ów olej
Tutaj (http://nikonandye.wordpress.com/cameras/digital-bodies-consumer/nikon-d7000/) sporo info o D7000. Może się komuś przyda. :D
Witam
no sporo ;) i to wiele "odkryć" identycznych jak u nas na stronce w opisie Fatmana, uwagi co do ustawień wstępnych itp ... warto popatrzeć bo jakby tak trochę "ogarnięte" w jednym miejscu. No i fajne oko konia :), oraz pies w kapciach na spacerku.
Dzięki za linka przyda się do podejmowania decyzji o zakupach w 2011 roku.
Pozdrawiam
Jastrząb
03-01-2011, 21:51
Ja tylko stwierdzam fakt, bo miałem styczność ostatnio z identycznym przypadkiem i to nawet w tym samym miejscu matrycy.
Uwierz mi, gdybym miał chociaż cień nadziei, że to coś zmieni, to na "psioczeniu" na nich by się nie skończyło.
Poza tym (jeśli tylko zrobisz zdjęcie z jakimś jaśniejszym fragmentem tła), to trzeba mieć solidną wadę wzroku, żeby tego nie zauważyć.
Pewnie ze wierzę, tylko, że każdy wyjarany pixel czy paproch urasta do ogromnej wady fabrycznej, co zdjęć nie daje robić. Jądro Ciemności nie leży na Postępu :)
Spoko i pozdrawiam.
Jastrząb
03-01-2011, 21:55
Jastrząb możesz wstawić kilka zdjęć zrobionych 600/4 i 300/2.8 + konwertery?
Test 600Vr juz wkrótce, także na D7000.
Pierwsze wrażenia - jest bardzo dobrze.
Mam takie skojarzenia z wyminą 600 AFS na VR. Okazało się, chyba tak sie do mówi, że lepsze jest wrogiem dobrego.
Tak jest pod względem obrazowanie z D300 vs D7000. AF w d7000 tez wdaje się nie kiepski.
Generalnie dobrze to widzę.
nadal mam czarno jak pstrykam na liveview w manualu:(
witam
Lekko z innej beczki, ale w temacie d7000 - podpowiecie Koledzy gdzie warto teraz zakupić korpus? Rozrzut cenowy spory, jakościowy jak wynika z wątku również, podejście Sprzedawców do omawianych tutaj kwestii jak mniemam też przeróżne...
Za podpowiedzi/uwagi byłbym wdzięczny, bo zamierzam nabyć w ciągu tygodnia-dwóch.
pozdrawiam:)
@Jastrząb
Mógłbyś opisać (Twoje subiektywne odczucia) różnicę w obrazowaniu pomiędzy d7k a d300?
Pomijam bardzo wysokie iso, bo tu różnica jest oczywista.
Jeszcze jedno pytanie do wszystkich.
Jeśli ktoś miał okazję porównać szybkość AF z obiektywami na śrubokręt, to, czy d300 jest odczuwalnie szybsze?
witam
Lekko z innej beczki, ale w temacie d7000 - podpowiecie Koledzy gdzie warto teraz zakupić korpus? Rozrzut cenowy spory, jakościowy jak wynika z wątku również, podejście Sprzedawców do omawianych tutaj kwestii jak mniemam też przeróżne...
Za podpowiedzi/uwagi byłbym wdzięczny, bo zamierzam nabyć w ciągu tygodnia-dwóch.
Teraz w Saturnie jest fajna promacja, body jest co prawda za 4299 ale za każde 500zł zwracają 100zł w bonach (ważne 5 lat) więc body wychodzi po jakieś ~3500 złociszy.
Uwaga, uważaj bo jak sprawdzałem body to kilka miało sporą ilość hot pixeli różnego koloru, mi jednak udało się znaleźć jedno prawie czyste ;-)
witam
Ja mogę zdecydowanie powiedzieć, gdzie NIE kupować - czyli w ABFoto
LordYoghurt
05-01-2011, 11:01
Ja mogę zdecydowanie powiedzieć, gdzie NIE kupować - czyli w ABFoto
A czemu? Pytam z ciekawości, bo ja ani moi koledzy nigdy nie mieliśmy tam problemów. Wiem że to to samo co Fotojocker i obsługa ma często (ale nie zawsze!) dość słabe przygotowanie merytoryczne, ale jednak w porównaniu do wspomnianego Saturna, to błyszczą.
witam
Ja mogę na razie tylko podpowiedzieć, że zamówiłem w poprzednim tygodniu w poniedziałek w Euro (tylko body) i jeszcze nie ma :P.
Mnie skusiła cena - delikatnie poniżej 4100 i raty 0%. Ale ta promocja w Saturnie, o której pisze KECIF wydaje się ciekawa :)
Robione wieczorkiem.
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/4756/dsc1557r.jpg)
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/9625/dsc1536.jpg)
Super dom. Tam mieszkasz?
A czemu? Pytam z ciekawości, bo ja ani moi koledzy nigdy nie mieliśmy tam problemów. Wiem że to to samo co Fotojocker i obsługa ma często (ale nie zawsze!) dość słabe przygotowanie merytoryczne, ale jednak w porównaniu do wspomnianego Saturna, to błyszczą.
Czar pryska w momencie zapłaty. Miałem takiego pecha, że trafiło mi się D7000 z uszkodzoną matrycą (nie jakiś wymysł - aparat jest już po naprawie i Nikon w ramach gwarancji wymienił matrycę na nową). W każdym razie body było walnięte od początku, przy sprzedaży Pani nie wypełniła gwarancji bo jak tłumaczyła "jakby coś było jednak nie tak" - jak wróciłęm następnego dnia rano do sklepu no bo jednak było coś nie tak, to okazało się, że obieramy totalnie inny kierunek w relacjach klient-sklep.
Podsumowując body naprawiali przez 1,5 miesiąca, w miedzyczasie utrudniali mi dostarczenie pisma z moim stanowskiem, straszyli policją jak chciałem choćby nagrać na dyktafon ich "nie - nie przyjmiemy pisma", a centrala ma do tego taki stosunek, że ..... że oficjalnie nie zabiera głosu (nieoficjalnie piętnują działania sklepu) no i również nie poczuwa się do jakieś odpowiedzialności sprzedawcy w stosunku do klienta.
LordYoghurt
05-01-2011, 11:58
jpt, dzięki za wyjaśnienia. W pełni rozumiem Twoje rozgoryczenie. Niestety, ale ciągle mało gdzie sklepy w przypadku problemów stoją frontem do klienta.
...podpowiecie Koledzy gdzie warto teraz zakupić korpus?...
dzięki za wstępne podpowiedzi - mam ten komfort, ze nie muszę korzystać z rat - sprzedałem d80 - swoim odejściem dorobił do d7ooo. :)
tą promocje z saturna muszę obadać, choć nie mam sklepu u siebie w mieście, a cena fakt - 4300 trochę dużo...
Natomiast patrzyłem wczoraj na allegro - było korpus w cenie 3850pln, sprzedawca 'bluesklep' - 'lider24'. dziś już wystawiają 100pln drożej, ech :/
poczytałem nawet, że istnieją fizycznie w gdańsku, prowadza sklep itd...
DominikGSI
05-01-2011, 12:08
dzięki za wstępne podpowiedzi - mam ten komfort, ze nie muszę korzystać z rat - sprzedałem d80 - swoim odejściem dorobił do d7ooo. :)
tą promocje z saturna muszę obadać, choć nie mam sklepu u siebie w mieście, a cena fakt - 4300 trochę dużo...
Natomiast patrzyłem wczoraj na allegro - było korpus w cenie 3850pln, sprzedawca 'bluesklep' - 'lider24'. dziś już wystawiają 100pln drożej, ech :/
poczytałem nawet, że istnieją fizycznie w gdańsku, prowadza sklep itd...
Zastanów się jednak, czy nie warto poszukać polskiej dystrybucji, z której korpusy są objęte promocją rok gwarancji+rok ochrony. Może będzie trochę drożej, ale moim zdaniem warto.
a nie wiedziałem, ze taki fakt ma miejsce; tzn że te atrakcyjne ceny np na allegro to dystrybucje z innych krajów - zasugerowałem się opisami typu 'gwarancja nikon pl' - to ważna informacja, dziękuję.
wygląda, że oferta euroRtv jest sensowna cenowo i mam sklepy u siebie w mieście...
Bartekolo
05-01-2011, 14:10
Ktoś wspominał że zaletą kupna w EUROrtv jest to że nie robią problemów i w ciągu 10 dni można przetestować i zwrócić jak by było coś nie tak. Ja zamówiłem w tamtym tygodniu i czekam na dostawę do sklepu.
moonrage
05-01-2011, 15:17
Ktoś wspominał że zaletą kupna w EUROrtv jest to że nie robią problemów i w ciągu 10 dni można przetestować i zwrócić jak by było coś nie tak. Ja zamówiłem w tamtym tygodniu i czekam na dostawę do sklepu.
bo to prawda:)
Super dom. Tam mieszkasz?
Tez mi sie bardzo podoba, ale niestety nie mieszkam w nim.
Czar pryska w momencie zapłaty. Miałem takiego pecha, że trafiło mi się D7000 z uszkodzoną matrycą (nie jakiś wymysł - aparat jest już po naprawie i Nikon w ramach gwarancji wymienił matrycę na nową). W każdym razie body było walnięte od początku, przy sprzedaży Pani nie wypełniła gwarancji bo jak tłumaczyła "jakby coś było jednak nie tak" - jak wróciłęm następnego dnia rano do sklepu no bo jednak było coś nie tak, to okazało się, że obieramy totalnie inny kierunek w relacjach klient-sklep.
Podsumowując body naprawiali przez 1,5 miesiąca, w miedzyczasie utrudniali mi dostarczenie pisma z moim stanowskiem, straszyli policją jak chciałem choćby nagrać na dyktafon ich "nie - nie przyjmiemy pisma", a centrala ma do tego taki stosunek, że ..... że oficjalnie nie zabiera głosu (nieoficjalnie piętnują działania sklepu) no i również nie poczuwa się do jakieś odpowiedzialności sprzedawcy w stosunku do klienta.
Zależy jak trafisz kumpel kupił FJ z walniętą matrycą na trzeci dzień oddał, FJ wysłał do serwisu i po dwuch tygodniach dostał nową puszkę był to w poznaniu w FJ na Franowie i jest zadowolony z podejścia do klienta,zero stresu:smile:
BARTEKOLO W Euro można oddać, owszem - O ILE ZAMÓWIENIE DOSTARCZYŁ KURIER. Jeśli zamawiasz do sklepu, nic z tego. Owszem, wymienią na inną sztukę, jeśli jest sprzęt walnięty, ale kasy nie zwrócą. To działa tylko w stosunku do osób prywatnych i wyłącznie przy zakupie na odległość (zaostrzyli kurs już kilka miesięcy temu).
Bartekolo
05-01-2011, 16:36
BARTEKOLO W Euro można oddać, owszem - O ILE ZAMÓWIENIE DOSTARCZYŁ KURIER. Jeśli zamawiasz do sklepu, nic z tego. Owszem, wymienią na inną sztukę, jeśli jest sprzęt walnięty, ale kasy nie zwrócą. To działa tylko w stosunku do osób prywatnych i wyłącznie przy zakupie na odległość (zaostrzyli kurs już kilka miesięcy temu).
No ciekawe co opowiadasz bo na ich stronie jest napisane ze przed zakupem można przetestować w slepie (należy) i masz tez 10 na testowanie po zakupie. Może ze zwrotem pieniędzy będzie problem ale za to wymienią ci aparat na inny. To chyba lepsza opcja niż czekanie miesiąc albo dłużej na naprawę w serwisie??
No ciekawe co opowiadasz bo na ich stronie jest napisane ze przed zakupem można przetestować w slepie (należy) i masz tez 10 na testowanie po zakupie. Może ze zwrotem pieniędzy będzie problem ale za to wymienią ci aparat na inny. To chyba lepsza opcja niż czekanie miesiąc albo dłużej na naprawę w serwisie??
Ustawa dająca prawo do zwrotu dotyczy wyłącznie zakupów na odległość. Nikt EURO nie broni obejmowania tym przywilejem kupujących / odbierających towar w sklepie, ale sugerowałbym sprawdzenie jak jest u źródła.
panoramix
05-01-2011, 23:34
Czy jest w tym wątku ktoś, kto posiada jakieś kadry z d7k z jakiejś imprezy typu koncert ? Najlepiej iso od 2000 w górę. Może ktoś trzaskał sylwestra pod gwiazdami z muzyką i światełkami na scenie?
Mam pytanie odnosnie roznicy wspomagania AF w D7k, a 7d. W nikonie odbywa sie to za pomoca specjalnej diody, w canonie za pomoca lampy. Czy ktos moze przedstawic plusy i minusy tych rozwiazan?
Kolejna trafiona fotka :)
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/5687/zegarmistrzswiatlapurpu.jpg)
gadzeciarz
06-01-2011, 21:59
Z dziś robione tamronem 18-270mm
1.
źródło (http://www.iv.pl/)
2.
3.
I taka nowa sytuacja,po zrobieniu zdjęcia i zwolnieniu przycisku obiektyw dalej ustawiał ostrość-silnik pracował ??? Tak chyba ze trzy razy.
Ponowne podpięcie i efekt zniknął.
Z dziś robione tamronem 18-270mm
I taka nowa sytuacja,po zrobieniu zdjęcia i zwolnieniu przycisku obiektyw dalej ustawiał ostrość-silnik pracował ??? Tak chyba ze trzy razy.
Ponowne podpięcie i efekt zniknął.
Witam
troszkę wilgoci :)
Miałem identycznie w D90. Naprawa w identyczny sposób.
Złapałeś ostatnie dni zimy w tym tygodniu ....
Pozdrawiam
Czy ktoś miał okazję wykorzystywać D7k w fotografii ślubnej? Może podzieli się wrażeniami?
gadzeciarz
07-01-2011, 18:27
Miałem ostatnio ślub chrześniaczki mojej żony i chrzciny u kolegi,zabrałem D7k i nikkora 18-200mm jakoś najważniejsze momenty udało mi się uchwycić.
Jedyny problem miałem z lampą ale to wynika z lenistwa i ubogiej wiedzy na temat jej obsługi.
Z ostrością żadnych kłopotów nie miałem,aparat też nie sprawił żadnej niespodzianki w działaniu.
1.
2.
3.
4.
5.
Rafał_Sz
07-01-2011, 18:48
Mam pytanie odnosnie roznicy wspomagania AF w D7k, a 7d. W nikonie odbywa sie to za pomoca specjalnej diody, w canonie za pomoca lampy. Czy ktos moze przedstawic plusy i minusy tych rozwiazan?
W Nikonie także możesz wykorzystać układ wspomagania AF z zewnętrznej lampy. Diody z SB mają te zalety, że są zdecydowanie silniejsze i "rysują" coś w rodzaju siatki geometrycznej, co dla układu AF jest niezwykle przydatne.
Korzystając z okazji, że jeszcze nie oddałem swojej puchy do serwisu (fucha :-) ), zrobiłem jeszcze jedno porównanie z D3, tym razem bardziej "z życia wzięte". Chciałem zobaczyć jak zachowa się matryca na wysokim ISO, kiedy poczęstuje się ją dużą ilością niebieskiego światła.
ISO 6400, 1/100, f2.8
Wyniki poniżej:
D3:
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9874/d3c2405s.jpg)
http://img716.imageshack.us/img716/663/d3c2405.jpg
D7000:
źródło (http://img560.imageshack.us/img560/9339/dsc4884s.jpg)
http://img508.imageshack.us/img508/5018/dsc4884.jpg
nie mam pytań-nowy typ matrycy wymiata i nie ma na ten temat dyskusji-tylko czekać teraz na FF i ogień ;-)
Mariusz Lesiuk
07-01-2011, 23:23
D3 ma jakąś wadę? Chodzi mi o dwie, pionowe jasne linie na lewo i prawo od choinki. Poza tym d7000 robi wrażenie.
To się nazywa banding i niestety w odpowiednich warunkach widać go na zdjęciach z dowolnego sprzętu chyba. W jednym więcej w innym mniej.
Poza tym d7000 robi wrażenie.
rzeczywiście jest więcej niż dobrze w takim bezpośrednim porównaniu. Dzięki Fatman - bardzo dużo się dowiedziałem o nowym D7k dzięki tym testom, na pewno dają dobry obraz urządzenia i do tego pracujących z nim szkieł :)
Pozdrawiam
Kupuję. :grin:
Teraz muszę tylko zdecydować gdzie. :roll:
kacperek2004
08-01-2011, 03:34
Może w USA :smile:
Co do rynku fotograficznego w USA mam pytanie do znawców tegoż. Od przełomu października i listopada zeszłego roku zaglądam na strony tamtejszych sklepów np. Adorama czy B&H (dość popularnych na tym forum). Przyglądam się cenom D7000. Od samego początku we wszystkich sklepach jest taka sama cena tj. ok. 1200$. Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że w Adoramie i B&H cały czas nie mają tego modelu na magazynie. Piszę oczywiście o body D7000.
Pytanie co do ceny, dlaczego we wszystkich sklepach jest taka sama? Czy Nikon USA ustala im ceny?
Dlaczego nie jest dostępne samo body w tych sklepach?
Podobnie przedstawia się sprawa z SB-700 – wszędzie cena ok.330$.
http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=D7000+body&N=0&InitialSearch=yes
http://www.adorama.com/INKD7000.html
http://www.ritzcamera.com/product/RI541537239.htm?bct=%3Bcicompact-digital-cameras
Czy znacie może jakieś wyszukiwarki cenowe z rynku amerykańskiego?
Z tych mi znanych nie otrzymuję wielkiego wyboru.
http://www.best-price.com/product/nikon-d7000-body-only-digital-camera/102567770/1/
http://www.best-price.com/product/nikon-sb-700-af-speedlight-4808-18208048083-lens-filter-light/102338999/1/
http://cameras.pricegrabber.com/digital/Nikon-D7000-DSLR/m807493223.html/search=d7000+body/st=product/sv=title
http://cameras.pricegrabber.com/dedicated-flashes/Nikon-SB-700-TTL-AF-Shoe-Mount/m810626228.html/search=SB-700/st=product/sv=title
Pozdr.
Sławomir
08-01-2011, 12:23
Teraz w Saturnie jest fajna promacja, body jest co prawda za 4299 ale za każde 500zł zwracają 100zł w bonach (ważne 5 lat) więc body wychodzi po jakieś ~3500 złociszy.
Uwaga, uważaj bo jak sprawdzałem body to kilka miało sporą ilość hot pixeli różnego koloru, mi jednak udało się znaleźć jedno prawie czyste ;-)
Podpowiedz proszę, jak w warunkach sklepowych sprawdzić matrycę.
Korzystając z okazji, że jeszcze nie oddałem swojej puchy do serwisu (fucha :-) ), zrobiłem jeszcze jedno porównanie z D3, tym razem bardziej "z życia wzięte". Chciałem zobaczyć jak zachowa się matryca na wysokim ISO, kiedy poczęstuje się ją dużą ilością niebieskiego światła.[/url]
Stara pucha sie nie daje i poki co wymiata D7000 :D
nokinnikon
08-01-2011, 14:14
nie mam pytań-nowy typ matrycy wymiata i nie ma na ten temat dyskusji-tylko czekać teraz na FF i ogień ;-) Przed oceną proponuję jednak dobrze się przyjrzeć, szczególnie detalom drugiego planu
nokinnikon, niestety na detal może mieć wpływ też użyte szkło. W przypadku D3 był to Nikkor 14-24 2.8 (ogniskowa 24mm), do D7000 przypięty był Tamron 17-50 2.8 VC (ogniskowa 17mm).
Tak czy inaczej na wydruku A4 różnicy w detalu nie widać.
Mario__S
09-01-2011, 02:21
Dajcie już spokój, czy Wy zawsze wszystkie zdjęcia oglądacie przez lupę ? :)
Chciałbym sie podzielić moim krótkim doświadczniem z D7000.
Z moim body albo coś się stało albo nie widziałem problemu wcześniej. Chodzi oczywiście o AF :(
Niby zdjęcia były trafione ale nie dość ostre aby w 100% potwierdzić całkowitą sprawność. Z D70s było lepiej w tych samych sytuacjach więc zacząłem drążyć temat. Już prawie oddałem aparat do serwisu ale jeszcze dałem sobie i jemu jedną szansę. Zrobiłem upgrade firmware'u i po całym stadzie hot pixeli na matrycy pozostały może 3-5 sztuk. Nie jestem na 100% pewien ale odnoszę wrażenie, że coś się jeszcze chyba i z AF'em zmieniło. Postanowiłem jednak sprawdzić na planszy testowej jak to wygląda i wyszło, że jest ogromny back focus. Po korekcji wartości domyślnej na -20 jest fantastycznie. Obydwa moje obiektywy T17-50f/2.8 i N35/f1,8 ostrzą wręcz idealnie, za kilka dni sprawdzę z kolekcją mojego kolegi czy na innych te z jest jest dobrze. Martwi mnie natomiast aż tak duża korekcja, nie mam żadnego marginesu zapasu gdyby coś wymagało większej wartości. Zastanawiam się mimo wszystko nad oddaniem sprzętu do serwisu w celu kalibracji tak, ażeby wartość domyślna była jak najbliższa zeru. Co o tym myślicie?
Pożegnanie z choinką
Tamron 17-50@5,6 iso1600
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/5479/dsc1495k.jpg)
Moim zdaniem,to zdjęcie jest nie ostre.
berbor - jak ten krasnal jest nieostry to pokaż mi ostrzejszą fotkę z puchy
Chetnie zobaczymy Twoje ostre zdjecia. :)
Nieostre? Kpisz czy o drogę pytasz? ;)
Się dziwicie, chłop ma stary monitor i wszystko ma nie ostre.
Kupuję. :grin:
Teraz muszę tylko zdecydować gdzie. :roll:
A ja czekam na te matryce w obudowie D300/D700 (DX/FX sam nie wiem, co kupie). Mozecie mowic co chcecie, ale po ostatniej przymiarce w FJ wrocily wspomnienia z D80. Te przyciski, umiejscowienie, kombinowanie z przyciskaniem i kolkami, aby zmienic wartosci (AF -> nacisnij i krec kolkiem). W d300 mam wszystko na wierzchu.
Ok, zaraz naskoczycie, ale takie jest moje zdanie. Nie oceniam tej puszki pod wzgledem obrazowania, ale szybkosci dzialania ;)
I ciekawostka na koniec: Wlasnie przegladam archiwum zdjec z 2004 i wiecie z czego jest radocha? Z filmow, ktore nagralem malpka Canon A60 (2mpix!). Normalnie ciesze sie jak murzyn blaszka;) Juz nie moge sie doczekac nowej puszki z mozliwoscia krecenia fimow.
A ja czekam na me matryce w obudowie D300/D700 (DX/FX sam nie wiem, co kupie). Mozecie mowic co chcecie, ale po ostatniej przymiarce w FJ wrocily wspomnienia z D80. Te przyciski, umiejscowienie, kombinowanie z przyciskaniem i kolkami, aby zmienic wartosci. W d300 mam wszystko na wierzchu.
Ok, zaraz naskoczycie, ale takie jest moje zdanie. Nie oceniam tej puszki pod wzgledem obrazowania, ale szybkosci dzialania ;)
Nikt na Ciebie nie naskowczy! Jesli potrzebujesz bardziej zawodowej puszki to ok, ze wybor pada na d300 lub jego przyszlego nastepce, ale dla amatorskiego uzytku D7k jest idealne, a i nie jeden zawodowiec przezyje jego amatorskie przeznaczenie. Z drugiej strony D300 to tez nie jest sprzet idealny i bez wad.
Mario__S
09-01-2011, 13:30
Po umieszczeniu na forum zjęcia jest ono faktycznie mniej ostre :) Czy powinieniem to jakoś podkręcić jeszcze, nie mam doświadczenia z umieszczaniem zdjęć. Wrzuciłem na imageshack z pomniejszaniem od razu, proszę o wskazówki. To był jpg z aparatu a nie wywołany raw, to samo w CNX i raw wygląda naprawdę dobrze. Mimo to upieram się, że u mnie na monitorze jak i tv wyglądają ok :)
Pomniejszaj przed umieszczaniem na Imageshack i po zmniejszeniu do żądanego rozmiaru - lekko wyostrz. W tedy zdjęcie będzie OK.
Albo dawaj w pełnej rozdzielczości, bo wtedy można sensownie ocenić czy zrobione zdjęcie jest ostre czy nie.
Taki przykład -zdjęcie poniżej w pełnej rozdzielczości jest nieostre. Zmniejszone i podostrzone wydaje się być ok:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/red_one2-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/red_one2.jpg)
Taki przykład -zdjęcie poniżej w pełnej rozdzielczości jest nieostre. Zmniejszone i podostrzone wydaje się być ok:
No chyba nie dziwicie i nie trzeba tlumaczyc, dlaczego tak jest? Ew. zawolajcie stiga. On Wam mlotkiem wytlumaczy :mrgreen:
Biorąc pod uwagę to, że sporo osób ocenia ostrość patrząc na znacznie zmniejszony obrazek, to chyba warto od czasu do czasu przypominać o oczywistej oczywistości ? :-)
redwings
09-01-2011, 14:55
A czy ktoś sprawdził tę puszkę pod względem szybkości działania i oczywiście trafności AF w typowej reporterce? Zdjęcia sportowe, szybko poruszające się samochody, ptaki w locie. Jak tam wygląda AF, śledzenie 3D, czy przy 6 kl/s AF się nie gubi albo ma tylko np. 50% trafności. Jak na razie to wszyscy testują go na króciutkich zakresach, a co z Typowymi 70-200, 300 czy 400. Jeśli ktoś już próbował to może niech podzieli się jakimiś wrażeniami.
Kilka próbnych:
D7000 N70-200 VR2, 200mm:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2373018/d7000-200mm/rozmiar/2)
Crop:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2373028/d7000-200mm-crop/rozmiar/2)
Crop:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2373019/d7000-200mm-crop/rozmiar/2)
D7000, N70-200 VR2, 200mm:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2372886/d7000/rozmiar/2)
Crop:
źródło (http://fmix.pl/zdjecie/2372804/d7000-crop-100/rozmiar/2)
A przy okazji zauważyłem że mam pięknie upier.....ą matrycę olejem :-? Nie chce oddawać puchy do serwisu z tak błahego powodu, czy możecie polecić jakiś sprawdzony środek do czyszczenia matryc?
redwings
09-01-2011, 20:26
Na jakim iso był robiony samolot? i czy to sa zdjęcia z serii czy pojedyńcze klapnięcie, bo nie mogę się oprzeć wrażeniu że jakieś troszkę nie ostre (ale to tylko moje wrażenie). No i w płotku jeśli ostrość była nastawia na gwóźdź to chyba tez nie trafił?
Zrobiłem upgrade firmware'u i po całym stadzie hot pixeli na matrycy pozostały może 3-5 sztuk. Nie jestem na 100% pewien ale odnoszę wrażenie, że coś się jeszcze chyba i z AF'em zmieniło. Postanowiłem jednak sprawdzić na planszy testowej jak to wygląda i wyszło, że jest ogromny back focus. Po korekcji wartości domyślnej na -20 jest fantastycznie. Obydwa moje obiektywy T17-50f/2.8 i N35/f1,8 ostrzą wręcz idealnie, za kilka dni sprawdzę z kolekcją mojego kolegi czy na innych te z jest jest dobrze. Martwi mnie natomiast aż tak duża korekcja, nie mam żadnego marginesu zapasu gdyby coś wymagało większej wartości. Zastanawiam się mimo wszystko nad oddaniem sprzętu do serwisu w celu kalibracji tak, ażeby wartość domyślna była jak najbliższa zeru. Co o tym myślicie?[/IMG]
A ja miałem wcześniej na 18-105 mały BF (-3), teraz zauważyłem na zdjęciach, że mam chyba FF. Korektę wyzerowałem i mam znowu ostro. :)
Samolot robiłem na iso 200 (nie wiem czy to to dobrze bo się na tym nie znam :mrgreen:), pojedyncze klepnięcie, myślę że z ostrością nie jest najgorzej. Gwózdz faktycznie nieostry, ostrość ustawiałem w centralnym punkcie jakiś metr poniżej.
Mario__S
09-01-2011, 20:53
Samolot robiłem na iso 200 (nie wiem czy to to dobrze bo się na tym nie znam :mrgreen:), pojedyncze klepnięcie, myślę że z ostrością nie jest najgorzej. Gwózdz faktycznie nieostry, ostrość ustawiałem w centralnym punkcie jakiś metr poniżej.
No jakbyś trafił w ten gwóźdź z ręki to aż boję się pomyśleć co się dzieje jak idziesz na strzelnicę :)
Niedlugo bedziecie sprawdzac zdjecia pod mikroskopem! :) Powiekszacie je do wymiaru plakatow i szukacie dziury w calym.
Tico ! twój opis (D7k+18-105) wygląda tak, jakby ktoś do Mercedesa włożył silnik od Tico ...
Tico ! twój opis (D7k+18-105) wygląda tak, jakby ktoś do Mercedesa włożył silnik od Tico ...
mozesz jasniej? Wiesz natrzaskac numerkow to ja sobie tez moge!
rozchodzi się o to, że Nikon D7000 to jest najlepsza obecnie lustrzanka na świecie, a twój obiektyw ma niestety bardzo słabe parametry. Po pierwsze, to jest on zoomem, a nie stałką, a po drugie jest to obiektyw kitowy ... (tzn to nie znaczy, że do kitu, tylko tak się pisze o obiektywach standardowych, nie profesjonalnych)
rozchodzi się o to, że Nikon D7000 to jest najlepsza obecnie lustrzanka na świecie, a twój obiektyw ma niestety bardzo słabe parametry. Po pierwsze, to jest on zoomem, a nie stałką, a po drugie jest to obiektyw kitowy ... (tzn to nie znaczy, że do kitu, tylko tak się pisze o obiektywach standardowych, nie profesjonalnych)
No, dzieki ze mnie oswieciles! Czy posiadanie takiego obiektywu nie pozwala na zabieranie glosu na forum? Czy traktujesz takich uzytkownikow jak druga kategorie? Ja swojego aparatu nie bede uzywal profesjonalnie, tak wiec nawet nie mysle o drogich obiektywach, ale cos napewno dokupie :)
O boszsz... Królestwo za torpedę...
Pawel Pawlak
09-01-2011, 21:18
UBoot; jak Ty coś powiesz to już powiesz...
Lento Violento
09-01-2011, 21:18
A już myślałem, że nic w Twoich wypowiedziach nie może mnie zaskoczyć ...:D
Mario__S
09-01-2011, 21:35
Pomniejszaj przed umieszczaniem na Imageshack i po zmniejszeniu do żądanego rozmiaru - lekko wyostrz. W tedy zdjęcie będzie OK.
Lepiej ?
Tym razem mój syn, uchwycony N35f/1.8
źródło (http://img259.imageshack.us/img259/5816/bartus2x.jpg)
Witam wszystkich "nikoniarzy". Kilka dni temu stałem się posiadaczem D7000 z kitowym (niestety) 18-105. Po lekturze tematu "Nikon D7000 w praktyce" i przeglądnięciu ponad 200 stron komentarzy, zaraz po zakupie sprawdziłem słynny auto focus. Oczywiście okazało się, że trzeba mikroregulację ustawić na ok -7 i jest dopiero teraz jest w miarę ok. Przesiadłem się na Nikona z Sony A550 i powiem szczerze, że na kitowych obiektywach Sony, zdjęcia wychodziły dużo ostrzej niż na D7000 z 18-105. Nie wiem, czym to jest spowodowane, muszę trochę pobawić się D7000 - może coś poprawię - zobaczymy. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz tzn. zdjęcia z Sony A550 miały mniejsze rozmiary tzn 4952 x 3056, ale rozdzielczość była na poziomie 350dpi na 350dpi. W D7000 zdjęcie jest większe, ale dpi jest mniejsze tzn 300 x 300. Możliwe, że coś źle ustawiłem, czy moglibyście mi pomóc?
Mój ulubiony temat zdjęć to rajdy samochodowe, a wiem, że pytano w tutaj o zdjęcia w ruchu, więc poniżej wrzucam kilka fotek w ruchu tzn. WOŚP we Wrocławiu - Niskie Łąki - KJS.
Zdjęcia nie są niestety takie jakich oczekuję od D7000, ale jeszcze muszę pobawić się puszką - może coś poprawię.
http://www.fmix.pl/zdjecie/2373164/nik-9596
http://www.fmix.pl/zdjecie/2373156/nik-9505
http://www.fmix.pl/zdjecie/2373147/nik-9629
http://www.fmix.pl/zdjecie/2373140/nik-9449
http://www.fmix.pl/zdjecie/2373132/nik-9418
Nie wciskaj kitu, 18-105 to najlepszy kit na świecie. :)
Lepiej ?
Tym razem mój syn, uchwycony N35f/1.8
źródło (http://img259.imageshack.us/img259/5816/bartus2x.jpg)
Mi sie wydaje, ze jest bardzo dobrze, ale ciekawi mnie opinia ludzi ktorzy sie lepiej znaja :)
Ps.
Dobrze, ze robisz fotki lepszym szklem, a nie kitem :)
Nie wciskaj kitu, 18-105 to najlepszy kit na świecie. :)
Dajmy juz chlopakowi spokoj! Poprostu napisal co wiedzial i sie troszke dowartosciowal :)
A to i ja sie pochwale. Moj synek. Obiektyw N18-105.
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/9682/dsc1598k.jpg)
Tico czego takie niebieskie?
A to i ja sie pochwale. Moj synek. Obiektyw N18-105.
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/9682/dsc1598k.jpg)
łojejku, ale paskudnie w niebieski poszło...
Tico czego takie niebieskie?
Poprostu ucze sie! Pewnie z czyms przesadzilem. f4.8 1/125sek iso800
Lento Violento
09-01-2011, 22:41
Fatalna ta fotka, niebieskie mydło, zero ostrości ...
Fatalna ta fotka, niebieskie mydło, zero ostrości ...
mydło? łomatko, następny:)
Pewnie z 1/125 - jak dasz krótszy czas to będzie ok. tylko nie za krótki bo w pomarańcz pójdzie ;)
jeszcze masz dużo do nauki !
Mario__S
09-01-2011, 22:46
Dlatego właśnie robię zawsze RAW+JPG, gdyby coś poszło nie tak z WB to można szybko i łatwo skorygować :)
Jak na razie wszystko D7000 robię na auto WB i jeszcze do tej pory mnie zawiódł.
PS. To auto WB tak przesadził, czy coś modyfikowałeś ?
No jest do bani, faktycznie nie wiem dlaczego takie niebieskie, ale jesli chodzi o ostrosc to wydaje mi sie ze jest ok. Jesli ta fotka jest nie ostra tzn ze moj aparat tez jest walniety.
Lento Violento
09-01-2011, 22:46
mydło? łomatko, następny:)
A Tobie pod względem ostrości podoba się to zdjęcie ???
No jest do bani, faktycznie nie wiem dlaczego takie niebieskie, ale jesli chodzi o ostrosc to wydaje mi sie ze jest ok. Jesli ta fotka jest nie ostra tzn ze moj aparat tez jest walniety.
Ło matko ratunku ...
wydajesz chłopie kupę kasy na aparat a nie wiesz czemu np. zdjęcie jest niebieskie... zastanawiałeś się czasem czy nie lepiej zainwestować te pieniądze inaczej ?
Dlatego właśnie robię zawsze RAW+JPG, gdyby coś poszło nie tak z WB to można szybko i łatwo skorygować :)
Jak na razie wszystko D7000 robię na auto WB i jeszcze do tej pory mnie zawiódł.
PS. To auto WB tak przesadził, czy coś modyfikowałeś ?
Juz wiem dlaczego takie niebieskie! :) No niestety sam przestawilem WB (nie zwrocilem na to uwagi) Nie myli sie tylko ten, ktory nic nie robi.
Ło matko ratunku ...
wydajesz chłopie kupę kasy na aparat a nie wiesz czemu np. zdjęcie jest niebieskie... zastanawiałeś się czasem czy nie lepiej zainwestować te pieniądze inaczej ?
Aparat dostalem w prezencie! A nawet jak bym kupil to za swoje pieniadze! No coz widze ze tutaj jest miejsce tylko dla wszystkowiedzacych profesjonalistow!
Mario__S
09-01-2011, 22:57
Ło matko ratunku ...
Bogatemu wszystko wolno, nawet uczyć się na sprzęcie za 4500pln :)
PS. @ Tico jak AWB nie daje rady to przestaw następnym razem WB na chmurkę :) i chyba tak jak mnie poradzono, powinieneś lekko podostrzyć po zmniejszeniu :)
Ło matko ratunku ...
Co Ciebie obchodzi jak kto wydaje swoje pieniądze? Tico ustaw balans bieli na AUTO i będzie OK. ;-)
To na zakończenie dnia jeszcze kilka fot z mojej puchy ;-)
http://img638.imageshack.us/img638/9356/dsc4703c.jpg -widoczek typu "jedzie pociąg z daleka", iso 100
http://img98.imageshack.us/img98/8997/dsc4813.jpg -z serii "Manufaktura kocha fotografów", iso 800
http://img841.imageshack.us/img841/6003/dsc4843h.jpg -zaskoczenie, że jest już tak ciemno dla puszki, że ustawiła iso 2200
http://img692.imageshack.us/img692/3924/dsc4890r.jpg -noc ciemna na iso 2000
Aparat dostalem w prezencie! A nawet jak bym kupil to za swoje pieniadze! No coz widze ze tutaj jest miejsce tylko dla wszystkowiedzacych profesjonalistow!
No nie przeżywaj tak od razu ! Po prostu na początku lepiej jest przyswoić podstawową wiedzę a nie od razu rzucać się na pożarcie na forum z takimi wypowiedziami. Nie zrażaj się - powodzenia z WB :)
A Tobie pod względem ostrości podoba się to zdjęcie ???
Żeby ocenić te zdjęcie czy jest ostre czy nie, należy zmniejszyć i wyostrzyć... Pisał o tym Fatman parę postów wcześniej. Pewnie kolega zmniejszył fotę, a zapomniał o wyostrzeniu i stąd taki efekt.
Ja twierdzę że to zdjęcie w pełnej rozdzielczości jest ostre!
Raczej dwa niszczyciele z zestawem bomb głębinowych.
redwings
09-01-2011, 23:12
jacekzu faktycznie ja też nie byłbym w pełni zadowolony z tych fotek jakieś takie nieostre, może ten Af nie nadąża? w każdym razie jak na puszkę która kosztuje 4 tysiaki to nie najlepiej (nie zależnie czy to jest amator czy prof kwota zobowiązuje) Może i będzie robił fajne fotki statyczne ale jakoś nie widzę w fotkach dynamicznych. A miałem taką chęć kupienia tej puchy.
Mario__S
09-01-2011, 23:14
To na zakończenie dnia jeszcze kilka fot z mojej puchy ;-)
http://img841.imageshack.us/img841/6003/dsc4843h.jpg -zaskoczenie, że jest już tak ciemno dla puszki, że ustawiła iso 2200
Tak z ciekawości, jak masz ustawiona zmianę ISO względem czasu ? Bo te defaut'owe 1/30 to jakaś porażka jak dla mnie, nic nie było ostre :)
Dzień się jeszcze nie kończy, może ktoś jeszcze coś wrzuci do oceny :)
Mario__S
09-01-2011, 23:39
Zdjęcia nie są niestety takie jakich oczekuję od D7000, ale jeszcze muszę pobawić się puszką - może coś poprawię.
Zdjęcia są ostre tam gdzie trzeba, czego Ci tam brakuje ? Wyglądają trochę nieciekawe bo i aura taka szaro bura, może trochę za bardzo zamroziłeś te auta. Trochę brak dynamizmu jak na moje laickie oko :)
gadzeciarz
09-01-2011, 23:44
Dziś z WOŚP w Olsztynie,światełko słabe bo ciemno i chmury a samochody jednak szybkość demonstrowały,lecz słabo to uchwyciłem.
!8-270mm tamron oraz AF punktowy tryb C oraz tryb Sport
1.
2.
3.
4.
5.
6.
jacekzu faktycznie ja też nie byłbym w pełni zadowolony z tych fotek jakieś takie nieostre, może ten Af nie nadąża? w każdym razie jak na puszkę która kosztuje 4 tysiaki to nie najlepiej (nie zależnie czy to jest amator czy prof kwota zobowiązuje) Może i będzie robił fajne fotki statyczne ale jakoś nie widzę w fotkach dynamicznych. A miałem taką chęć kupienia tej puchy.
A zajrzałeś do EXIFów?
Mario__S
09-01-2011, 23:52
@gadzeciarz
Co modyfikujesz w swoich zdjęciach ? Coś mi w nich nie pasuje i nie wiem co, chyba są za ostre :) bo kontury jakieś takie dziwne.
gadzeciarz
09-01-2011, 23:58
Mam już chyba obsesję ostrzenia w programie i chyba brak umiaru bo już sam nie wiem gdzie jest granica między ostre a nie ostre muszę zajrzeć do definicji ostrości.
To chyba po wpływem czytania tego wątku ;-)
Mario__S
10-01-2011, 00:22
Mam już chyba obsesję ostrzenia w programie i chyba brak umiaru bo już sam nie wiem gdzie jest granica między ostre a nie ostre muszę zajrzeć do definicji ostrości.
To chyba po wpływem czytania tego wątku ;-)
No tak, to wszystko tłumaczy. Pod wpływem tego wątku można popaść też w inne obsesje :)
redwings
10-01-2011, 00:29
A zajrzałeś do EXIFów?
Zajrzałem takie fotki to z D90 mam i gdzie ta różnica w nowej matrycy?
Zajrzałem takie fotki to z D90 mam i gdzie ta różnica w nowej matrycy?
Fantazjujesz chłopie! :)
"Fatalna ta fotka, niebieskie mydło, zero ostrości ..."
Wzrok się kolegom popsuł od siedzenia przed kompem ;)
Zdjęcia były robione na 1/250, delikatne poruszenie może wystąpić zwłaszcza, gdy samochód porusza się ponad 100km/h. Z doświadczenia z A550 mogę powiedzieć, że D7000 jak najbardziej daje radę przy zdjęciach w ruchu, jednak ta rozdzielczość i dpi trochę mnie zastanawiają
panoramix
10-01-2011, 12:11
Dziś z WOŚP w Olsztynie,światełko słabe bo ciemno i chmury a samochody jednak szybkość demonstrowały,lecz słabo to uchwyciłem.
!8-270mm tamron oraz AF punktowy tryb C oraz tryb Sport
I nic dziwnego. Do fotografii tego typu nie stosuje się "trybu sport", szczególnie, jeśli chce się oddać dynamikę. Tu trzeba nastawić się na tryby M lub S, ustalając prędkość migawki c.a. 1/80 a 1/50. Do tego panoramowanie i masz piękne zdjęcia pędzących ostrych aut z wrażeniem kręcących się kół i rozmazanym z szybkości tłem.
Z wyjątkiem ujęć z rozbryzgiem wody, Twoje auta stoją...
Bartekolo
10-01-2011, 13:15
Jak fajnie że jest ten temat. Nikon D7000 w praktyce:). Obala on tezę że jest to aparat dla amatora nowicjusza. Wchodzi sobie taki "amator" i widzi jakie "mydło" "słaby" AF, kolory do dupy - jednym słowem tragedia:). Mało tego - oczekuje że do puszki za 4tysie podczepi plastikowy obiektyw i będzie miał super ostre foty na każdym zdjęciu, nawet pędzących rakiet, liczą że aparat sam robi zdjęcia.
Zasada jest prosta. Chcesz wykorzystać AF w takiej puszce jak D7000 to kup obiektyw reporterski za co najmniej tyle samo co wartość puszki.
Fajnie że jest ten temat bo dzięki niemu wiele osób zaoszczędzi parę tysiaków.
PS. Dziekuje Ci Fatman za twoje zdjęcia i testy bo to jedyny dowód na to że D7000 jest wart tych pieniędzy;-)
darkmajin
10-01-2011, 13:21
bartek to kiedy kupujesz chętnie obejrzę :D
Bartekolo
10-01-2011, 13:31
Pewnie do końca stycznia przyślą do EUROrtv. Na razie złożyłem zamówienie i czekam.
Jak fajnie że jest ten temat. Nikon D7000 w praktyce:). Obala on tezę że jest to aparat dla amatora nowicjusza. Wchodzi sobie taki "amator" i widzi jakie "mydło" "słaby" AF, kolory do dupy - jednym słowem tragedia:). Mało tego - oczekuje że do puszki za 4tysie podczepi plastikowy obiektyw i będzie miał super ostre foty na każdym zdjęciu, nawet pędzących rakiet, liczą że aparat sam robi zdjęcia.
Zasada jest prosta. Chcesz wykorzystać AF w takiej puszce jak D7000 to kup obiektyw reporterski za co najmniej tyle samo co wartość puszki.
Fajnie że jest ten temat bo dzięki niemu wiele osób zaoszczędzi parę tysiaków...
Miałem nadzieję, że jak podepnę do D7000 stałkę 35/1.8 to będę miał szansę na ostre fotki. A Ty piszesz, że musi być obiektyw za parę tysięcy. Bardzo mnie zmartwiłeś kolego. :cry: :mrgreen:
Bartekolo
10-01-2011, 13:40
Źle mnie zrozumiałeś. Ja również mam nadzieje gdy podepnę 35/1.8 czy 85/1.8 ze fotki będą ostre. Jednak nie łudzę się że jakieś super dynamiczne ujęcia da się tym zrobić (może nieraz się uda). Do tego są inne szkiełka (17-55/2.8 czy 70-200vr np.).
Pawel Pawlak
10-01-2011, 13:58
Źle mnie zrozumiałeś. Ja również mam nadzieje gdy podepnę 35/1.8 czy 85/1.8 ze fotki będą ostre. Jednak nie łudzę się że jakieś super dynamiczne ujęcia da się tym zrobić (może nieraz się uda). Do tego są inne szkiełka (17-55/2.8 czy 70-200vr np.).
O czym Ty piszesz ?? A co z 35/1.8 i 85/1.8 jest nie tak że z założenia nia można nimi zrobić dynamicznych ujęć ?
Mam wrażenie, że niektórzy piszą przez pryzmat: "kupiłem za kupę kasy, więc do cholery to ma robić super zdjęcia. Tyle kasy wydałem!". A wystarczy wziąć głęboki oddech i powiedzieć "to tylko sprzęt. Wszystko zależy ode mnie."
<| MICHAŁ |>
10-01-2011, 14:18
O czym Ty piszesz ?? A co z 35/1.8 i 85/1.8 jest nie tak że z założenia nia można nimi zrobić dynamicznych ujęć ?
Kolega ma zamiar robic zdjecia centralnie pikującym sokołom wędrownym :mrgreen:
redwings
10-01-2011, 14:20
Troszkę się trzeba wczytać w forum nikt tu nie myśli że jak to określiłeś plastikowym obiektywem będzie robił super fotki reporterskie. Ja bym powiedział lepiej że do tego typu zdjęć żeby były naprawdę dobre potrzeba lepszego obiektywu niż puszka. Tu chodzi o to czy Af tej puszki poradzi sobie w takich sytuacjach mając 9pkt krzyżowych tylko w środku, a ostrość będziesz chciał łapać na bocznych pkt.
Mario__S
10-01-2011, 14:26
Miałem nadzieję, że jak podepnę do D7000 stałkę 35/1.8 to będę miał szansę na ostre fotki. A Ty piszesz, że musi być obiektyw za parę tysięcy. Bardzo mnie zmartwiłeś kolego. :cry: :mrgreen:
Będą ostre, bez obaw. Na 216 stronie zamieściłem zdjęcie mojego syna zrobione strasznie plastikową 35f/1.8 :)
Bartekolo
10-01-2011, 14:40
Kurcze. Pewnie że można. Ale nie o to mi chodziło. Przeczytajcie jeszcze raz co napisałem.
-aparat nie zrobi zdjęć za nas
-AF w tym samym stopniu zależny od aparatu jak i obiektywu, np. AF 17-55vr a 35/1.8 dzieli przepaść
-nie polecam D7000 czy D300s osobom które nie wiedzą nawet co to jest przysłona czy bw i walą na auto. (oczywiście jak ktoś ma chęć posiadania takiego aparatu to jak najbardziej ale niech nie łudzi się że zobaczy jakąś super różnice w porównaniu do sprzętu o polowe tańszego)
PS. Używam tanich plastikowych obiektywów i to nie jest jakiś przytyk z mojej strony bo chyba o to chodziło i niektórzy poczuli się dotknięci a nie o to mi chodziło. Oczekuje od D7000 sprawnego, powtarzalnego AF i również ostrych zdjęć. Ale trochę samokrytycyzmu panowie i realnego podejścia do sprzętu.
Ciesze sie, ze poniekad dzieki mnie wpisy w tym temacie zaczely dotyczyc technicznych spraw, a nie gdzie i jak kupowac aparat. :)
W przypadku obiektywow nie zachodzi korelacja* plastik = slabe wlasnosci optyczne. obudowa to jedno, a soczewki to drugie.
*jasne, 300/2.8 nie zrobia z plastiku, ale to nie to samo co slaby silnik = wolne auto
Zdjęcia były robione na 1/250, ...
Udostępnij te zdjęcia z EXIFami - tak to nawet nie wiadomo z jakiej puszki pochodzą. :)
np. AF 17-55vr a 35/1.8 dzieli przepaść
Coś przegapiłem? :)
panoramix
10-01-2011, 15:48
Coś przegapiłem? :)
Ty nie. Koledze się coś pohuśtało ;) Zapewne zechciał porównywać 17-55 AF-S ze starym 35 na śrubokręt ;)
No to idę wywalić swoją 35.
LordYoghurt
10-01-2011, 15:57
Koledze chyba chodzi o działanie AF-S. I tu jest różnica między 35 1.8 a 17-55 2.8, na korzyść tego ostatniego, zwłaszcza w gorszych warunkach oświetleniowych.
lukaszD1x
10-01-2011, 16:08
Koledze chyba chodzi o działanie AF-S. I tu jest różnica między 35 1.8 a 17-55 2.8, na korzyść tego ostatniego, zwłaszcza w gorszych warunkach oświetleniowych.
Ale to chyba oczywiste :)
Mario__S
10-01-2011, 16:25
Wartość sprzętu do czegoś zobowiązuje, jak to ktoś napisał ze dwie strony wcześniej :)
Mario__S
10-01-2011, 16:27
Ja mam pytanie z innej beczki, kto już ma gripa i jak może i czy wogóle ocenić poprawę trzymania sprzętu.
moonrage
10-01-2011, 16:31
Ja mam pytanie z innej beczki, kto już ma gripa i jak może i czy wogóle ocenić poprawę trzymania sprzętu.
Dobre pytanie, sam zamierzam na dniach kupić gripa + baterię i chętnie poczytałbym czyjąś opinię :)
Dobre pytanie, sam zamierzam na dniach kupić gripa + baterię i chętnie poczytałbym czyjąś opinię :)
Kup ... i napisz :) będziemy się posiłkować Twoja.
gadzeciarz
10-01-2011, 17:25
Już dawno o tym pisałem wystarczy poszukać w tym wątku,chyba początek Grudnia.
Jak dla mnie trzymanie aparatu z gripem jest doskonałe.
Solidna konstrukcja i dobrana para.
moonrage
10-01-2011, 17:51
Kup ... i napisz :) będziemy się posiłkować Twoja.
Tak zrobię ;)
Jastrząb
10-01-2011, 17:59
Raczej za 3 niszczyciele i Catalinę, co by się nie wymknął :)
Mario__S
10-01-2011, 18:16
Już dawno o tym pisałem wystarczy poszukać w tym wątku,chyba początek Grudnia.
Jak dla mnie trzymanie aparatu z gripem jest doskonałe.
Solidna konstrukcja i dobrana para.
Czyli jakieś 100 stron temu :)
Dzieki za informację o gripie. Trzeba będzie chyba pomysleć o tym.
bodzio239
10-01-2011, 18:19
Bartekolo
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Tutaj są zdjęcia z plastikowego obiektywu mającego osiągi lepsze od niektórych metalowych po 4000 tyś. i więcej (oczywiście na wybranych kombinacjach przysłon i ogniskowych) . Jeżeli robisz zdecydowanie lepsze to zaprezentuj je .
http://www.mylensdb.com/nikon-af-s-dx-nikkor-18-105mm-f3-5-5-6g-ed-vr/
gadzeciarz
10-01-2011, 18:27
Czyli jakieś 100 stron temu :)
Dzieki za informację o gripie. Trzeba będzie chyba pomysleć o tym.
Cholera to już 100 stron ???
Generalnie powtórzę raz jeszcze,Dla mnie D7000 z gripem to idealna całość. Solidna konstrukcja,nic nie trzeszczy i idealnie dopasowane do siebie i moich dłoni.
Dodam tylko że przycisk do pionowego robienia zdjęć idealnie i błyskawicznie reaguje wraz z aparatem. Działa to miodnie,w poprzednim modelu D90 i jakim tam gripe zastępczym bo tańszym tak cudownie nie było.
fotouśmieszek
10-01-2011, 19:17
w ramach OT za OT napisze cos bardzo banalnego.Zdjecia robi fotograf,KTORY UMIE WYKORZYSTAC POTENCJAL SPRZĘTU.A możliwosci np.: 'kitowego" obiektywu są prawie nieograniczone ale w rękach FOTOGRAFA a nie sprzętomana:-) Globalny dorobek fotografii jest chyba wystarczajacym na to dowodem.
redwings
10-01-2011, 19:19
Bartekolo
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Tutaj są zdjęcia z plastikowego obiektywu mającego osiągi lepsze od niektórych metalowych po 4000 tyś. i więcej (oczywiście na wybranych kombinacjach przysłon i ogniskowych) . Jeżeli robisz zdecydowanie lepsze to zaprezentuj je .
http://www.mylensdb.com/nikon-af-s-dx-nikkor-18-105mm-f3-5-5-6g-ed-vr/
A gdzież Ty tu masz zdjęcia dynamiczne w ruchu bo o takich mówimy, i naprawdę 18-105 odstaje od reporterki 70-200, nie wypisuj takich herezji.
Czy ktoś spotkał się z problemem, który ma paru forumowiczów z dpreview?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=37414049
tak jak tu: http://www.bilder-space.de/show_img.php?img=bbebe6-1293652753.jpg&size=original
Czy ktoś spotkał się z problemem, który ma paru forumowiczów z dpreview?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=37414049
tak jak tu: http://www.bilder-space.de/show_img.php?img=bbebe6-1293652753.jpg&size=original
D7000 od tygodnia, brak takich przypadłości
"Czy ktoś spotkał się z problemem, który ma paru forumowiczów z dpreview?"
Wyglada jak hotpixele, pewnie taki egzemplarz matrycy. Moze ktos w pospiechu zapomnial fabrycznie zmapowac.
MarcinKonrad
10-01-2011, 23:12
I nic dziwnego. Do fotografii tego typu nie stosuje się "trybu sport", szczególnie, jeśli chce się oddać dynamikę. Tu trzeba nastawić się na tryby M lub S, ustalając prędkość migawki c.a. 1/80 a 1/50. Do tego panoramowanie i masz piękne zdjęcia pędzących ostrych aut z wrażeniem kręcących się kół i rozmazanym z szybkości tłem.
Z wyjątkiem ujęć z rozbryzgiem wody, Twoje auta stoją...
Czy tak jak poniżej jest OK?
1.
źródło (http://img341.imageshack.us/i/d7k2529.jpg/)
2.
źródło (http://img823.imageshack.us/i/d7k2542.jpg/)
3.
źródło (http://img64.imageshack.us/i/d7k2577.jpg/)
4.
źródło (http://img145.imageshack.us/i/d7k2592.jpg/)
5.
źródło (http://img202.imageshack.us/i/d7k2704.jpg/)
3 wyszła średnio, ale reszta zgodnie z zamysłem.
MarcinKonrad
10-01-2011, 23:21
Przy 3 była kolizja i nie mogłem się zdecydować gdzie strzelać...
Faktycznie jest coś jednak z imidższakiem, na moim komputerze zdjęcia wyglądają lepiej. Muszę przejrzeć czy nie mam jakiejś stratnej kompresji jpgów ustawionej.
moonrage
10-01-2011, 23:30
cholera sprawdziłem jeszcze raz....mam hoty :/ http://cl.ly/033e2u442V0U2h3H3n2A tu linki do rawów. 10s, 1min, 2min, 4min. Na każdym zdjęciu hoty w tych samych miejscach
zotornik
10-01-2011, 23:37
cholera sprawdziłem jeszcze raz....mam hoty :/ http://cl.ly/033e2u442V0U2h3H3n2A tu linki do rawów. 10s, 1min, 2min, 4min. Na każdym zdjęciu hoty w tych samych miejscach
No to przynajmniej w jednym Nikon się wykazał. Można się nauczyć na pamięć, gdzie są i tak kadrować aby je wtopić w obraz ;)
To ma się rozumieć żart, choć ja na żadnej z moich cyferek nigdy nawet ni sprawdzałem, czy mam jakieś hoty.
p.s. Marcin - karty wyszły OK, jak dla mnie to 3-ka nie jest taka zła
może nie pasuje do reszty, ale solo coś w tym "bajzlu" jest
no i popatrzcie - prawie nieostre zdjęcia, a są fajne, czyli sama ostrość to nie najważniejsze
moonrage
10-01-2011, 23:39
No to przynajmniej w jednym Nikon się wykazał. Można się nauczyć na pamięć, gdzie są i tak kadrować aby je wtopić w obraz ;)
To ma się rozumieć żart, choć ja na żadnej z moich cyferek nigdy nawet ni sprawdzałem, czy mam jakieś hoty.
wiesz no niby to nic, ale jak to tak jak z rysą na samochodzie, niby to tylko rysa ale jak wiesz, że jest to trochę boli...
moonrage, robiłeś już aktualizację oprogramowania ?
Panowie TOTALNA ZAŁAMKA :sad:
Kupiłem dzisiaj nowy obiektyw - oczywiście pooglądałem go sobie wcześniej, sprawdziłem czy szkła czyste - no wszystko było perfekt. Założyłem do szanownego D7000, pstrykam, pstrykam - wszystko po prostu super. W pewnym momencie wracam na stary i patrzę, że na tylnej soczewce nowego jest z 10 mikrokropek - kiego licho myślę. Zrobiłem kilka testów i sprawdziłem matrycę i teraz jest już wszystko jasne i jestem pewien -
p....... przewspaniały D7000 jest masakrycznym olejo rozrzutnikiem !!!
W kropkach oleju mam całą matrycę (sprawdzałem ją 3 tygodnie temu nie miała ich) oraz tylnie soczewki każdego z używanych obiektywów !!!
Po moich wcześniejszych perturbacjach z uszkodzoną matrycą ja po prostu teraz już wysiadam :(
A najgorzej, że niebawem mam sesję, na której koniecznie potrzebuję możliwości filmowych tego cuda.
[EDIT] Czy ktoś przerabiał taki temat już kiedyś (może z innym body)? Czy polski serwis radzi sobie z takimi problemami? Proszę jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie to dajcie znać :(
bednario
11-01-2011, 00:25
własciciele D7k często mieli problemy z kropkami na matrycy... może olej dostaje się tez na czujnik AF (skoro dociera też do soczewki obiektywu)? Moze to zabrudzeniu czujnika powoduje wszelkie kłopoty z AF ... i w sumie kompletną przypadkowościa tej wady.
@ jpyt
Teraz powinieneś zanieść wszystko na Postępu i domagać się czyszczenia sprzętu ... to niedopuszczalne żeby puszka pluła olejem na wszystkie strony
Wcześniej w wątku ktoś już pokazywał zdjęcia z ewidentnie ubrudzoną matryca (kropelki oleju?)
Ups, no to już jest "trochę" niefajne :-(
U mnie szkła czyste, matryca też, zobaczymy jak będzie kiedy wróci z serwisu.......
Filmy będziesz rejestrował raczej na mocno otwartych szkłach, więc raczej nie będzie ten syf bardzo przeszkadzał, przynajmniej mam taką nadzieję.
Teraz powinieneś zanieść wszystko na Postępu i domagać się czyszczenia sprzętu ...
Problem w tym, że osobiście będzie mu ciężko, bo do przebycia ma 274km :-( A szkoda, bo na 100% twarzą w twarz było by łatwiej. No przynajmniej dokładniej.
Osobiście nie wchodzi niestety w grę - a może lepiej bo jeszcze na jakieś dożywocie bym sobie zapracował :(
Wiem, że w filmie nie będzie przeszkadzać tylko, że chciałem to jakoś załatwić teraz a jedną główną niepewnością jest oczywiście ile serwis będzie naprawiał. Zresztą ja mam już dość - cholera mam aparat teoretycznie od 2 miesięcy z czego w swoich rękach dwa tygodnie a reszta w serwisie - a teraz jeszcze to :x
bednario
11-01-2011, 01:12
@ jpyt
znam ten ból - sam kupiłem kiedyś 35/1.8 i po kilku dniach testów szkło trafiło na kilka tygodni na regulacje (duzy FF). Niestety coraz bardziej boje się kupić jakikolwiek sprzet Nikona, bo jedyny serwis gwarancyjny doprowadza mnie do szału (chociaz mam do niego niecałe 10min pieszo z pracy). Gdyby nie serwis to prawdopodobnie byłbym juz posiadaczem D7k, ale czytając o tych wszystkich problemach (nawet naprawialnych na Postepu) poprostu czekam aż sytuacja wadliwych puszek jakoś się wyklaruje. Trafirnie na felerną sztukę i oddanie jej do serwisu to jest sytuacja o której nawet nie chce mysleć
moonrage
11-01-2011, 07:48
moonrage, robiłeś już aktualizację oprogramowania ?
oczywiście jak tylko wyszło
ktoś już dorwał zamiennik dla baterii z d7000?
Pamietam ze jakis czas temu podobny problem byl z 1Ds Mark III i 1D Mark III, cieklo na matryce ;)
moonrage
11-01-2011, 09:34
Nie ma jeszcze zamienników, gdyby były ktoś by je już posiadał :)
robsonzbydzi
11-01-2011, 09:35
nie ma jeszcze, właśnie to i brak zamienników gripa powstrzymuje mnie na razie przed zakupem d7k. Nawet oryginałów za bardzo w sprzedaży nie widać, a jak są to za mniej więcej 250 PLN
oczywiście jak tylko wyszło
Dużo masz tych HOTów ? Podczas filmowania je widać ? W RAW to nie powinien być problem, bo wywoływarki zazwyczaj skutecznie HOTów się pozbywają.
Jeszcze nie ma. Nawet oryginał trudno w sumie kupić.
Pamietam ze jakis czas temu podobny problem byl z 1Ds Mark III i 1D Mark III, cieklo na matryce ;)
W D3 niestety też.
Oryginał w Fotojokerze kosztuje 199 zł, a dobry zamiennik Hahnela będzie pewnie niewiele tańszy. A jest jeszcze pytanie czy body go rozpozna, bo producent broni się przed zamiennikami.
[pquote=Fatman]W D3 niestety też. [/quote]
No odrazu mi lepiej. Nie wiedziałem, że D7000 jest tak wysoko pozycjonowany przez Nikona - no doborowe towarzystwo. Cholerka jak już się tak kitajce starają to niech napiszą to w specyfikacji będzie lepiej się sprzedawał - idąc za przykładem oryginalnej specyfikacji Nikona propnuję tak:
Glówne cechy:
* Matryca CMOS w formacie DX o rozdzielczości 16, 2 mln pikseli zapewnia wierne obrazy o żywych kolorach, niewielkiej ilości szumów i płynnych przejściach tonalnych.
*....
*Współpraca z manualnymi obiektywami
* ...
* Funkcja chlapania olejem dostępna do tej pory tylko w profesjonalnych aparatach marki Nikon oraz w najwyższych modelach konkurencji.
moonrage
11-01-2011, 10:53
[QUOTE=Fatman;2227937]Dużo masz tych HOTów ? Podczas filmowania je widać ? W RAW to nie powinien być problem, bo wywoływarki zazwyczaj skutecznie HOTów się pozbywają.
Jak dla mnie to całkiem sporo, ciągle w tych samych miejscach, wiem, że można to łatwo w postprocesie zlikwidować ale boli mnie, że jak sprawdziłem że mam to sam fakt mi przeszkadza. Mam nadzieję, że serwis pomoże.
Dam znać, jak się sprawa potoczy
panoramix
11-01-2011, 11:04
To D7k jak widzę, został dodatkowo wyposażony w spryskiwacze? Może ma też podgrzewane lustro? Ale zapomnieli inżynierowie nikona o zamontowaniu wycieraczek :D
Oryginał w Fotojokerze kosztuje 199 zł, a dobry zamiennik Hahnela będzie pewnie niewiele tańszy. A jest jeszcze pytanie czy body go rozpozna, bo producent broni się przed zamiennikami.
No jak body go nie rozpozna, to go po prostu nie będzie w sprzedaży -to chyba logiczne ? :-)
A jak się pojawi w sprzedaży to znaczy, że body go rozpoznaje.
fotouśmieszek
11-01-2011, 12:07
Te newsy mnie przerastaja.Załamka.Przed chwila odwolalem rezerwację. Jeżeli kupię to na wiosne:( Dzięki za to ponure info. Wspolczucie dla userow pechowych puszek;( acha,uwaga na zamienniki gripow.Często,kiedy są mocowane do statywow nie "trzymaja" sztywno puszki,ktora swobodnie drga.
No jak body go nie rozpozna, to go po prostu nie będzie w sprzedaży -to chyba logiczne ? :-)
A jak się pojawi w sprzedaży to znaczy, że body go rozpoznaje.
Tania chińszczyzna niesterty tak ma. Ludzie kupują bo tanie, a potem jest problem bo nie działa. Kilka osób zgłaszało takie problemy z tanimi zamiennikami do D90.
moonrage
11-01-2011, 12:30
No ale ludzie mają wybór, chcą tanio, owszem - można ale coś kosztem czegoś, cudów nie ma. Nikt przecież nie zmusza do kupowania oryginalnych produktów i odwrotnie :)