PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20

R
22-03-2011, 14:16
prawdziwy film drogi nakreciles... :mrgreen: czesto go ogladasz?

Fatman
22-03-2011, 14:28
Ale to chyba bardzo dobrze, że jest czuły.

Raczej źle -lubisz jak w kadrze (dla oka statycznym) co chwilę jest jaśniej/ciemniej, bo w 5% kadru, gdzieś z boku listki ustawiły się tak, że odbiły ciut więcej światła ?

Dzięki temu można np. kręcić film ze zmieniającą się głębią ostrości zmieniając przysłonę. Gdyby nie był tak czuły, ekspozycja by wariowała.

W Canonie jakoś nie wariuje. Po prostu zmiany jasności są płynne, i nie następują po tak delikatnej zmianie jasności w kadrze, jak w Nikonie.

A w trybie automatycznym bezwładność ma, co choćby widać jak pociąg wyjeżdża z tunelu http://www.youtube.com/watch?v=6lawZdNBeag

Ma, ale jak już pisałem w wielu przypadkach zbyt małą.

andzin
22-03-2011, 22:36
Do tej pory tylko czytałem ten wątek, przez co najadłem się strachu jak i nabrałem chęci na zakup D7k. Dziś jednak ostatecznie kurier zapukał do drzwi i dostarczył mój egzemplarz wraz z Tamronem 17-50 VC. Jak na razie żądnych problemów nie zauważyłem (choć jeszcze dekla nie fotografowałem :D) AF wydaje się działać dobrze, wszystko jednym słowem gra.
Nr. serii 613... zakupiony w jednym z bardziej chyba znanych foto-sklepów internetowych.
Aaa i tak na koniec. Martwił mnie "problem" z brakiem skoku pośredniego przycisku wyzwalającego migawkę... jednak jak dla mnie ten problem nie występuje. Próbowałem sobie jakoś wytłumaczyć że ktoś mógł mieć z tym problem, ale choć ja mam na prawdę dość mocno "zdegradowane" z racji wykonywanej pracy dłonie to nie ma problemu z wyczuciem spustu.;)
pozdrawiam i życzę udanego zakupu tym, którzy jeszcze się nie zdecydowali...

Goku
22-03-2011, 22:45
Aaa i tak na koniec. Martwił mnie "problem" z brakiem skoku pośredniego przycisku wyzwalającego migawkę... jednak jak dla mnie ten problem nie występuje. Próbowałem sobie jakoś wytłumaczyć że ktoś mógł mieć z tym problem, ale choć ja mam na prawdę dość mocno "zdegradowane" z racji wykonywanej pracy dłonie to nie ma problemu z wyczuciem spustu.;)
Mnie też martwił, ale ktoś wszystkich wprowadził w błąd. Spust jest tak samo wyczuwalny jak w innych aparatach, brakuje tylko takiego charakterystycznego 'klik'.

MarioDeCampes
23-03-2011, 11:46
Witam,
... szukam jak najwiecej materialow z D7000 wlasnie z 18-105 VR...
Prosz... <KLIK> (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=13020&camera=1496&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)

Fatman
23-03-2011, 16:16
Własnie dostałem pesymistyczną wiadomość.............. nie wiem już co robić, bo najchętniej bym wył, bluźnił -i lał po ryju, niestety pozostaje tylko żal i bezsilność.

Część historii znacie -D7000, który na czujniku fazowym najczęściej trafiał za obiekt. Na nieskończoność w ogóle nie mógł trafić. Regulacja AF w body nie pomagała. Problem dotyczył wszystkich podpinanych szkieł -jednocześnie nie była to wina tych szkieł bo na innych body działały idealnie).
Polski serwis (w którym aparat przebywał miesiąc) stwierdził brak usterki (nota serwisowa: Aparat poddano długotrwałym testo. Wszystkie funkcje działają poprawnie).
Te długotrwałe testy jak się okazało, polegały na wykonaniu 25 zdjęć. Nie wiem w jakich warunkach, podejrzewam, ze ze statywu z podpiętą 50ką ustawioną na f2.8 -a za cel służyła oddalona może o 2m tablica testowa.

Ok, do następnej walki z serwisem postanowiłem się lepiej przygotować. Zrobiłem dokładny opis usterki. Wymieniłem jakich obiektywów używałem, przy okazji informując, że wszystkie one działają poprawnie na body D3, D300s i D90, które mogłem w tej samej chili przetestować. Zaznaczyłem, że wszystkie te obiektywy trafiają idealnie w trybie LV Nikona D7000, czyli że nie jest to ich problem. Problemem jest źle działający AF fazowy, w moim Nikonie D7000. Wydrukowałem przykładowe zdjęcia. Na płytę nagrałem przykładowe zdjęcia obrazujące problem. żeby nie być posądzonym o wybranie tylko nietrafionych zdjęć, wykonałem serię około 20 zdjęć pod rząd, na których tylko dwa można było uznać za trafione -reszta to mniejszy lub większy (skandaliczny wręcz) back focus.

Jednocześnie napisałem też troszkę o sobie, ze fotografuję od wielu lat (obecnie już zawodowo) głównie lustrzankami Nikona. Wspomniałem także, że używałem też aparatów firm konkurencyjnych -wymieniłem wszystkie korpusy jakie miałem i jakie miałem przyjemność używać, zaznaczając że dotychczas absolutnie w ŻADNYM nie miałem takich problemów z AF jak w moim egzemplarzu D7000.

Aparat tym razem trafił do serwisu w Niemczech. Po tygodniu zadzwonili do sklepu przez który załatwiałem reklamację z pytaniem, co to za opis drobnym maczkiem na A4, wydrukowane zdjęcia oraz nagrana płyta. Kiedy dowiedzieli się, że jest to opis usterki (też ciekawa sprawa, wystarczyło przeczytać...) to stwierdzili, ze w sumie niepotrzebnie bo wystarczyła by im informacja o problemie z AF w D7000 -bo takowy problem jest im dobrze znany.

Tydzień temu kiedy odwiedziłem sklep, w którym D7000 kupiłem, właściciel sklepu osobiście dzwonił do serwisu z pytaniem o mojego Nikona -dostał informację, że będzie odesłany jeszcze w tym samym tygodniu.

I dziś po ponad pięciu tygodniach od wysłania aparatu do serwisu, zadzwonił do mnie właściciel sklepu........... a jego słowa "nie wiem nawet jak ci to powiedzieć" spowodowały, ze szlag mnie trafił.
Nasi kochani serwisanci z Niemiec dzisiaj zadzwonili do niego z informacją, że aparat jest sprawny i nie ma powodu do reklamacji. Stwierdzili, że problem leży po stronie użytkownika, który zapewne nie potrafi używać odpowiednio aparatu. W tym miejscu powinny być moje bluzgi.
Sprzedawca stwierdził, że to nie wina użytkownika, i że dostali przecież dokładny opis z przykładami, że na 100% problemem jest aparat. Na co serwisanci stwierdzili: to może szkło uszkodzone podpinał ?

Wyraźnie widać, że w serwisie Niemieckim także olali opis usterki. Nawet go nie przeczytali. Bo gdyby to zrobili, nie zadawali by tak idiotycznych pytań.

Aparat, niestety nie naprawiony wróci do sklepu za około 3-4 dni, czyli nie w tym, a w przyszłym tygodniu. Sprzedawca podpowiedział mi, ze mamy dwa wyjścia -pojadę do serwisu w Warszawie i osobiście, wytłumaczę serwisantom o co chodzi (.. tu też powinny być bluzgi) albo wymieni mi aparat na taki z nowej serii -niestety będzie mnie to pewną kwotę kosztować, bo mój aparat jest już sporo używany (no i ma ok. 5 miesięcy już). Szkoda, że większość zdjęć jakie nim zrobiłem to testy, żeby sprawdzić czy ta franca w końcu dobrze działa.

Co mam zrobić ? Macie jakiś pomysł ? Najbliżej jestem oddania aparatu do sklepu, z dużą nawet stratą finansową. I całkowicie odechciewa mi się kupowania następnego Nikona.

elgreen
23-03-2011, 16:27
Fatman - nie wiem co ci poradzic. Sam zamowilem D300s zaraz po tym, jak stwierdzilem, ze jest gigantyczny BF w moim D7000 i wymaga serwisowania. D300s dojechal wczoraj i.... ma rozwalony autofocus - jezdzi szklo w obie strony, z trudem lapie ostrosc, doostrza nawet 4 razy, a czasem wogole sie poddaje. Dzisiaj bede go odsylal spowrotem do sklepu. To jest 3 puszka Nikona, ktora kupuje i nie dziala poprawnie (pierwszy D7000 ogromny (-18 ) i duza wrazliwosc na rozne rodz. swiatla., hotpixele, drugi D7000, ktory mam obecnie - ogromny bf (-20) i lekka wrazliwosc na rozne rodz. swiatla. No i teraz D300s z AF dzialajacym 2-3x wolniej od tego z D7000 na tym samym szkle...

Nikon sie stoczyl i brakuje kogos(serwis foto?), kto by to wyraznie i publicznie napisal...

Fatman
23-03-2011, 16:37
Gdyby 1D MkIV był tańszy................ gdyby K-5 miał manual przy filmowaniu.........

Ręce opadają :-(

W tym wątku padło pytanie czy nie żałuję sprzedaży D300s i zakupu D7000. Teraz z czystym sumieniem mogę odpowiedzieć: tak żałuję. Bardzo.

RavC
23-03-2011, 17:02
Brak mi słów. Wierzyłem, że puszka Rafała wróci z niemieckiego serwisu "uzdrowiona" i wyregulowana z "niemiecką precyzją". Przecież ta jakiś absurd, żeby mając takie rzetelnie wykonane testy zaprzeczać, że body jest uszkodzone. Serwis robi sobie po porostu jaja. Jak w takiej sytuacji domagać się wymiany sprzętu na wolny od wad, których "przecież nie posiada?". Zwrot do sklepu ze stratą kasy to dla mnie rozwiązanie nie do pomyślenia. Trochę przewrotnie i z jajem stwierdzam, że skoro Nikon nie widzi wad swoich produktów, to powinien przyjąć model sprzedaży i zwrotów podobny do Castoramy, gdzie oddaje się wiertarkę po remoncie i wszyscy zadowoleni. Wybaczcie sarkazm, ale sam kupiłem D7000 z drżeniem rąk i już nie doszukuję się jego wad, bo włos się jeży czytając jaki Nikon ma serwis.

deep
23-03-2011, 17:14
Rafał, więc jest tak jak myślałem, przykre to.

pentacon
23-03-2011, 17:15
Fat Man - tak nazywała się bomba zrzucona na Nagasaki. Chyba z taką siłą trzeba zaatakować serwis w Warszawie..

Fatman
23-03-2011, 17:19
Na płycie, która trafiła do Niemieckiego serwisu były miedzy innymi te dwa zdjęcia:

http://img853.imageshack.us/img853/9227/dsc0698.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/3608/dsc0699.jpg

...gdyby szanowni serwisanci raczyli choć na nie zerknąć, to może jednak stwierdzili by, że na prawdę coś jest nie tak....

Kiedy te zdjęcia robiłem, to prób trafienia z AF fazowym zrobiłem kilkanaście -niestety wszystkie to pudła.

burz
23-03-2011, 17:20
I tak upadł mit niemieckiego serwisu Nikona (jakoby lepszego od naszego).
Tak się zastanawiam, może ich po prostu przytłoczyłeś informacjami i zdjęciami - dałeś tego tyle, że nie chciało im się zagłębiać? Może wystarczyłyby te dwa zdjęcia i skondensowane pisemne wyjaśnienie?
Tak sobie gdybam.
ps. Byłem dziś na Postępu wymienić matówkę, "operacja" trwała 15 minut. Jakby kogoś interesowało, to matówka do d300s kosztuje z wymianą niecałe 37 zł.

Michal_C
23-03-2011, 17:38
Rafał, strasznie współczuję. Jedyne co ci pozostaje to, moim zdaniem, pojechać do wawy razem z D3. Pokazać im kawę na ławę i zostawić te materiały, które wysłałeś do Niemiec. Ja bym tak zrobił, mimo, że mnie szlag by trafiła tak jak i Ciebie teraz.
Swoją drogą. Nie możesz żądać wymiany aparatu na wolny od wad?

Pozdrawiam

Fatman
23-03-2011, 17:48
Swoją drogą. Nie możesz żądać wymiany aparatu na wolny od wad?

Pozdrawiam

Nie. Bo to nie wina sprzedawcy -tylko Nikona, że buble sprzedaje. A niestety wtedy problem będzie miał sprzedawca -z mojej strony było by to nieuczciwe.

Michu
23-03-2011, 18:03
Jedź osobiście do serwisu. Tego typu wizyty przynoszą zaskakujący skutek.
Na miejscu pokaż serwisantowi wadę, daj mu do ręki aparat, niech sam zrobi zdjęcie (skoro Ty nie potrafisz go obsługiwać).

gro
23-03-2011, 18:17
Czytając ten wątek, jako posiadacz D7k, miałem nadzieję na pozytywne rozwiązanie sprawy. Szkoda, bo jednak autoryzowane serwisy Nikona umywają ręce, a nawet patrząc tylko na same zdjęcia widać że autofokus fazowy sobie nie radzi. Zastanawia mnie inna rzecz, na ile sam Nikon zdaje sobie sprawę z takiej wady niektórych D7k.

Fatman
23-03-2011, 18:20
Jeszcze sprawdzę jakiegoś D7000 z najnowszej serii. Porównam do mojego. I wtedy w razie czego wezmę oba i cały mój sprzęt -i pojadę na Podstępu......

http://img827.imageshack.us/img827/5210/dsc1513y.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/9853/dsc1514t.jpg

jak myślicie, które zdjęcie było ostrzone na Fazowym, a które na LV ?

woytec60
23-03-2011, 18:25
Jeszcze sprawdzę jakiegoś D7000 z najnowszej serii. Porównam do mojego. I wtedy w razie czego wezmę oba i cały mój sprzęt -i pojadę na Podstępu......

http://img225.imageshack.us/img225/9853/dsc1514t.jpg

jak myślicie, które zdjęcie było ostrzone na Fazowym, a które na LV ?

Dolne (drugie) na LV a pierwsze (górne) na detekcji.

Rafał, a tak broniłeś tej puszki...
Przykro mi z powodu Twoich kłopotów.
Myślę, że teraz już nie odpuszczaj, pojedź do Warszawy i spróbuj wytłumaczyć problem, co Ci w końcu pozostaje?
Albo dopłać, wymień i miej swięty spokój.

qualin
23-03-2011, 18:37
Masakra jakas normalnie. Jutro wezme swoja puszke na spacer i z ciekawosci porobie pare fotek porownawczych na lv i fazowym.

Fatman
23-03-2011, 18:57
Masakra jakas normalnie. Jutro wezme swoja puszke na spacer i z ciekawosci porobie pare fotek porownawczych na lv i fazowym.

Lepiej nie......... a jak już to podepnij jakieś jasne szkło, bo na 18-105 niekoniecznie coś złego wyjdzie.

Rafał, a tak broniłeś tej puszki...

Bo obrazek z niej piękny...

Przykro mi z powodu Twoich kłopotów.
Myślę, że teraz już nie odpuszczaj, pojedź do Warszawy i spróbuj wytłumaczyć problem, co Ci w końcu pozostaje?

To będzie jakieś -150 pln dodatkowo :-(

Albo dopłać, wymień i miej swięty spokój.

To wchodzi w grę, ale najpierw sprawdzę czy w ogóle istnieje sztuka, która da mi święty spokój.

Goku
23-03-2011, 19:10
Mojemu zdarzają się niestety podobnie nietrafione zdjęcia.

Fatman
23-03-2011, 19:13
Goku, wszystko zależy jak często -mój potrafi robić tylko takie.......... i to jest poważny problem :-( Niestety nie dla serwisantów.....

23-03-2011, 19:18
masakra Rafał, ja bym wysłał zamiast do Niemiec do serwisu w UK do Fixation-znajomy sprawdzał i wszystko zrobione jak nówka w d700.

SHOX!
23-03-2011, 19:19
Fatman przykro mi to czytać, wychodzi na to, że aparat jest uszkodzony, serwis umywa ręce i twierdzi, że wina leży po stronie użytkownika, to chamska taktyka Nikona która na pewno nie przysporzy mu nowych wielbicieli. Teoretycznie pozostaje ci złożenie sprawy w sądzie cywilnym, i udowodnienie win oskarżonemu. Sprawa już jest nagłośniona trochę poprzez forum, a Nikon sobie z tego nic nie robi... najlepszym wyjście będzie wymiana aparatu za tą dopłatą, oczywiście jeżeli ta dopłata będzie w jakichś tam do przyjęcia granicach...

23-03-2011, 19:22
Rafał opisz wszystko na "Żółtym serwisie fotograficznym"
ja bym walczył do skutku ale tez wiem , że już tuz tuz sezon się rozpoczyna i samego mnie ciśnie na coś z logiem N ale chyba się nowości nie doczekam echh

ikar39
23-03-2011, 19:40
cholerka chyba trzeba bedzie przejsc do stajni C bo za dobra puchą 7k przyjdzie nam jeszcze poczekać

fafniak
23-03-2011, 19:49
Zapewniam was że niemiecki serwis pentaxa nie jest lepszy...Dla nich "kwadratowy" banding jest normalny w aparacie :)

rattler
23-03-2011, 19:55
Współczuję sytuacji. Nie rozumiem jak można (sorry za słownictwo) zlewać osobę o dużym doświadczeniu na dodatek z ewidentnymi dowodami na istniejącą wadę! Ba zlewać osobę, która posiada niejeden produkt marki Nikon. Aż strach się bać oddawać sprzęt na serwis skoro "on tam tylko przeleży 4 tygodnie". Może sprawę trzeba nagłośnić by w końcu Nikon zareagował.

Kali_69
23-03-2011, 19:57
Fatman ja już mówiłem, co będzie najlepsze:http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2276487& postcount=2930. Jednak, jeżeli sprzedawca to Twój znajomy to nie wiem co Ci poradzic. Kasę muszą Ci oddac lub wymienic na nowy. Zauważ, że w Twoim opisie serwis nie ustosunkował się co do naprawy w ciągu dwóch tygodni, a to jest jednoznaczne z uznaniem reklamacji. Myśmy mieli coś takiego, że sprzedawca dał nam wniosek z odmową przyjęcia reklamacji i zaproponował, żebyśmy reklamowali ponownie. Przy czym użył tego samego formularza. Po kolejnych dwóch tygodniach wniosek został ponownie odrzucony.Rzecznik stwierdził jednak, że z tego dokumentu wynika, że czas odpowiedzi na wniosek był dłuższy niż dwa tygodnie i sklep szybko oddał pieniążki. Odwiedź rzecznika praw konsumenta- taniej niż jechac do Warszawy :)

rattler
23-03-2011, 20:05
Tylko z tego co ja rozumiem Fatman nie dał pisma sprzedawcy tylko sprzęt został wysłany na serwis (z opisem usterki). 2 tygodnie na odpowiedź zobowiązuje sprzedawce nie serwis.

Fatman
23-03-2011, 20:36
Spoko -w poniedziałek, wtorek będę miał okazję przetestować (a że mam już doświadczenie to zajmie mi to chwilkę i wystarczy z 30 zdjęć na puszkę) z dwie sztuki D7000 z nowej serii -mam nadzieję, że będą sprawne.
Wtedy w zależności od humoru albo pojadę do Wawy i załatwię sprawę osobiście, albo wymienię na nowy, a serwisem zajmie się już sklep.......... bo szkoda mojego zdrowia.

W międzyczasie poszedłem z rodzinką na spacer, zrobiłem kilka zdjęć na poprawę humoru -wyszło coś takiego:

Tato, co zrobiłeś ? Wysłałeś aparat do serwisu Nikona ? Na głowę chyba upadłeś Tatusiu :-) :-) :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/7974/sigma138.jpg)
(niestety z D3........ no ale on trafia)

23-03-2011, 20:40
oj ten dziadek (d3) dostaje takie baty psychiczne od Ciebie bo ciągle na niego psioczysz a on w dalszym ciągu udowadnia wyższość i doświadczenie nad młodzikami ;-)

Długi
23-03-2011, 21:09
Współczuję Fatman, to niestety ja się pytałem, czy nie żałujesz wymiany d300s na d7k. Czasami, po prostu musimy sobie realnie popatrzeć, czy nie walczymy z wiatrakami. Możesz jechać do wawy, ale jak sam powiedziałeś, to kolejne 150zł i nikt Ci tego na pewno nie zwróci. Dobrze by było tą sprawę wygrać ale jakim kosztem? Swojego czasu, pieniędzy, nerw i zdrowia? Czasami niestety choć to mało budujące, lepiej odpuścić i mieć święty spokój. Odpuścić, na zasadzie, że jest jakieś rozwiązanie, nie koniecznie idealne ale na zasadzie mniejszego zła. Nie wiem jaką masz propozycję ze sklepu ale rozważ, czy warto nadal walczyć z serwisem, czy wybrać to mniejsze zło.
Wiem, że to mało budujące ale taka nasza zas....na rzeczywistość. Pozdrówko.

ulmus102
23-03-2011, 21:36
Kurde Fatman, przyłącze się do chóru, także miałem pewność, że dostaniesz naprawioną puszkę. Bardzo mi przykro. Przykro mi także z tego powodu, że kiedyś miałem analogową lustrzankę Canona w której brakowało mi kilku bajerków jakie miał Nikon i tak sobie teraz wymarzyłem, że kupię sobie lustrzankę właśnie Nikona. A tymczasem taki kwach.
Przetestuj te nowe puszki i olej dalszą walkę z wiatrakami. Zdrowie ważniejsze od użerania się z serwisem, który, jak podejrzewam, ponownie olałby Twoją reklamację.
Ja nadal uważam, że d7000 jest dobrą puszką, choć trafiają się wadliwe egzemplarze zdecydowanie zbyt często.

ministry
23-03-2011, 21:46
witam,
cosik mam podejrzenie, że problem ten może dytyczyć wszystkich d7000.
Detekcja widocznie nie daje sobie rady w specyficznych warunkach oświetleniowych. Ja mam też nieraz dziwne uczucie, że u mnie LV działa celniej niż detekcja. Zacząłem juz po malutku zglębiać temat manualnych stałek:).
A tak na poważnie to chyba też wyskoczę na nocny plener przetestować LV i detekcję

deep
23-03-2011, 21:49
Ale to koniecznie trzeba sprawdzać u nas w Łodzi w Manufakturze :)
W Warszawie nie macie takich lamp przy których wariuje AF D7000 :)

fafniak
23-03-2011, 21:54
podziękujcie ekologom za te żarówki "eko" ;)

pxl666
23-03-2011, 21:56
czy jest na pokladzie prawnik? kolega ma podobny problem...i zastanawiamy sie czy jest sens slac do serwisu czy od razu do sadu??

Długi
23-03-2011, 22:00
czy jest na pokladzie prawnik? kolega ma podobny problem...i zastanawiamy sie czy jest sens slac do serwisu czy od razu do sadu??
Prawnikiem nie jestem ale do czynienia miałem z sądem. Zanim wyznaczą Ci sprawę, to już dawno minie Ci gwarancja, jeśli papugi Cię nie zjedzą, to zeżrą Cię koszty ekspertyz, odwołań itp. Jeśli już to Federacja konsumentów itp. Najlepiej jednak zawsze dojść do jakiegoś kompromisu. Lepiej stracić trochę i dostać jakiś inny egzemplarz, czy nawet model, ale sprawny niż stracić wszystko.

deep
23-03-2011, 22:01
podziękujcie ekologom za te żarówki "eko" ;)

Aaaa to już wiadomo kogo winić i sądzić :)

To tak jak serwisowanie np. sigmy i nikona, będą na wzajem zwalać winę co w konsekwencji skutkuje brakiem rozwiązania dla użytkownika. Smutna rzeczywistość.

Bengi
23-03-2011, 22:13
Fatman, szczerze współczuję... byłem pewien, że sprawa twojej puszki zakończy się pozytywnie do tego stopnia, że kupiłem ten aparat tydzień temu nie czekając na finał twojej sprawy. Zwykły a nawet niezwykły user startuje z pozycji przegranej w starciu z serwisem... Aż trudno w to uwierzyć. Jestem za nagłośnieniem tej sprawy jak i gdzie tylko się da.

Długi
23-03-2011, 22:22
Zwykły a nawet niezwykły user startuje z pozycji przegranej w starciu z serwisem... Aż trudno w to uwierzyć. Jestem za nagłośnieniem tej sprawy jak i gdzie tylko się da.
To nawet nie tyle z serwisem, bo jeśli serwis ma takie wytyczne od producenta, to co tu nawet winić serwis.
Dziwi mnie trochę jedno: podobno serwis niemiecki powiedział, że sprawa wadliwego af jest im znana i co... chyba na tym się kończy. Sprawa jest znana, bo nie tylko Fatman ma problem z AF w swoim d7k ale odpowiedź jest ta sama - wina użytkownika. Współczuję wszystkim, którzy mają, będą mieli taki problem, bo raczej nikt tu nie wyjmuje 4000PLN z tylnej kieszeni spodni niczym chusteczkę do nosa.

pxl666
23-03-2011, 22:22
Prawnikiem nie jestem ale do czynienia miałem z sądem. Zanim wyznaczą Ci sprawę, to już dawno minie Ci gwarancja, jeśli papugi Cię nie zjedzą, to zeżrą Cię koszty ekspertyz, odwołań itp. Jeśli już to Federacja konsumentów itp. Najlepiej jednak zawsze dojść do jakiegoś kompromisu. Lepiej stracić trochę i dostać jakiś inny egzemplarz, czy nawet model, ale sprawny niż stracić wszystko.

zara zara - tak jak na czas serwisowania bieg terminu gwarancji zostaje wstrzymany, tak samo gdy kwestionujesz niezgodnosc towaru z umowa kupna/sprzedazy - bo WADA jest owa niezgodnoscia, rowniez wstrzymuje uplyw gwarancji - inaczej KAZDY sprzedawca by olewal jakosc produktu bo KAZDA sprawa wtedy ulegalaby automatycznej kasacji...

dlategoz to pytam o prawnika - ekspertem nie jestem a taki by nam sie przydal...
fat - odzaluj 50 zeta i idz sie poradz do prawnika - biegly sadowy raczej stwierdzi na twoja korzysc aczkolwiek zastanawiam sie kogo nalezy sadzic w pierwszym rzedzie i wychodzi mi ze sprzedawce lub dystrybutora, wada rzeczona zostala stwierdzona juz w dniu czy tez niedlugo po nabyciu?

jakby nie bylo - nalezy walczyc o swoje - w innym wypadku beda nas coraz bardziej ozynac

Zasady dotyczące odpowiedzialności sprzedawcy za wady towaru w stosunku do konsumenta zostały szczegółowo uregulowane w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 141 poz. 1176). Ustawa ma na celu zabezpieczenie szeroko pojętego interesu konsumenta w przypadku, gdy sprzedany towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest wadliwy.
W pierwszej kolejności należy podkreślić, że ustawa ma zastosowanie do dokonywanej w zakresie przedsiębiorstwa sprzedawcy sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa rzecz w celu nie związanym z działalnością zawodową lub gospodarczą, zatem znajdzie ona zastosowanie wyłącznie w stosunku do konsumentów.

Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową, a w przypadku stwierdzenia tej niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona już w chwili wydania. Przez niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową należy rozumieć sytuację, w której sprzedany towar nie nadaje się do celu do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości nie odpowiadają właściwościom ce****ącym towar tego rodzaju. Ponadto towar może być uznany za niezgodny z umową, gdy nie odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela (np. właściwości wskazane w oznakowaniu czy zapewnienia składane w reklamach).

W przypadku wystąpienia jednej z powyżej opisanych przesłanek, osoba która nabyła wadliwy towar dysponuje szeregiem uprawnień przeciwko sprzedawcy. W pierwszej kolejności może ona żądać doprowadzenia zakupionego towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę lub wymianę na nowy. Nieodpłatność naprawy i wymiany oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu poniesionych przez kupującego kosztów. Sprzedawca ma tylko 14 dni na ustosunkowanie się do powyższych roszczeń. W przypadku braku odpowiedzi sprzedawcy w tym terminie uznaje się, że uznał on roszczenia kupującego za uzasadnione.

W sytuacji, gdy kupujący nie może żądać naprawy lub wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny, a w przypadku, gdy niezgodność towaru z umową jest istotna może on nawet odstąpić od umowy.

Uprawnienia kupującego przeciwko sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową zostały jednak poddane pewnym ograniczeniom czasowym. Kupujący traci uprawnienia przewidziane powyżej, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od wykrycia wady towaru nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Dodatkowo roszczenia kupującego przedawniają się z upływem roku od stwierdzenie przez kupującego niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową (wykrycia wady). W celu zachowania powyższych terminów wystarczy wysłanie przed ich upływem zawiadomienia o wadliwości towaru, które to przerywa bieg przedawnienia. Przedawnienie nie biegnie również w czasie wykonywania naprawy lub wymiany oraz prowadzenia przez strony, nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące, rokowań w celu ugodowego załatwienia sprawy.

Niezależnie od powyższego sprzedawca odpowiada za wady towaru jedynie w przypadku ich wykrycia przed upływem lat 2 od wydania towaru kupującemu. Po upływie tego okresu nie będzie można żądać naprawy lub wymiany towaru na nowy. Jednakże należy nadmienić, że upływ powyższych terminów nie wyłącza uprawnień przysługujących kupującemu przeciwko sprzedawcy w sytuacji, gdy sprzedawca w chwili dokonania sprzedaży wiedział o wadliwości towaru i nie zwrócił na to uwagi kupującego.

Długi
23-03-2011, 22:33
zara zara - tak jak na czas serwisowania bieg terminu gwarancji zostaje wstrzymany, tak samo gdy kwestionujesz niezgodnosc towaru z umowa kupna/sprzedazy - bo WADA jest owa niezgodnoscia, rowniez wstrzymuje uplyw gwarancji - inaczej KAZDY sprzedawca by olewal jakosc produktu bo KAZDA sprawa wtedy ulegalaby automatycznej kasacji...

Tak masz rację, może nie ściśle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że wnosząc pozew musisz udowodnić swoją rację, czyli dać aparat do ekspertyzy (zaplombować), producent-sprzedawca (zależy kogo pozwiesz), może powołać swojego eksperta. Aparat pójdzie w depozyt, a zanim dojdzie do rozprawy, nie mówiąc o orzeczeniu, to minie więcej niż rok, przez który z aparatu nie będziesz korzystał. Jeśli przegrasz szlag trafi i ten okres i gwarancję, nie mówiąc o kosztach. Niestety, to nie jest wszystko takie proste i szybkie. Dużo ryzykujesz. Ja też jestem za walką z nieuczciwością producentów ale uważam, ze w tym względzie lepiej iść do Federacji Konsumentów, czy podobnym instytucjom, bo mają większe możliwości, lepszy oddźwięk i więcej potrafią wskórać niż pojedynczy człowiek.

pxl666
23-03-2011, 22:56
Tak masz rację, może nie ściśle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że wnosząc pozew musisz udowodnić swoją rację, czyli dać aparat do ekspertyzy (zaplombować), producent-sprzedawca (zależy kogo pozwiesz), może powołać swojego eksperta. Aparat pójdzie w depozyt, a zanim dojdzie do rozprawy, nie mówiąc o orzeczeniu, to minie więcej niż rok, przez który z aparatu nie będziesz korzystał. Jeśli przegrasz szlag trafi i ten okres i gwarancję, nie mówiąc o kosztach. Niestety, to nie jest wszystko takie proste i szybkie. Dużo ryzykujesz. Ja też jestem za walką z nieuczciwością producentów ale uważam, ze w tym względzie lepiej iść do Federacji Konsumentów, czy podobnym instytucjom, bo mają większe możliwości, lepszy oddźwięk i więcej potrafią wskórać niż pojedynczy człowiek.

skad info o plombowaniu? imho zakladasz sprawe i sad na pierwszej rozprawie powola bieglego ktory dokona ekspertyzy.
sad a nie serwis...serwis sobie moze - ktokolwiek wyznaczony przez serwis bedzie stronniczy i wykluczony z procesu
rownie dobrze mozna od razu zalozyc sprawe o odszkodowanie - sprzet ktory ma na siebie zarabiac - NIE zarabia - wskutek tego nabywca stracil od tego do tego dnia taka a taka kwote (odwolane sluby np) - mysle ze szybciutko dostaniesz wniosek o polubowne zalatwienie sprawy

pytanie tylko czy sadzic sprzedawce czy dystrybutora, czy serwis?

ikar39
23-03-2011, 22:57
Nie długo serwisy będą używać sformułowania w piśmie:aparat sprawny wada użytkownika:mad:a sądami wiadomo jak to jest,można się na nich przejechać,szary człowieczek nie ma szans na uczciwy wyrok a sprawy z powództwa cywilnego mogą ciągnąć się latami

Kali_69
23-03-2011, 22:57
Tym bardziej, że rzecznik praw konsumenta nie pobiera żadnych opłat, a zna się na na swoim fachu i potrafi doradzic i pokierowac.
Sorry, ale gdzieś mi wsysło c z kreską.

ministry
23-03-2011, 23:01
ok, wróciłem i zamieszczam cropy,

http://img51.imageshack.us/i/dscdetekcja.jpg/ //tamron 17-50/VC >>> 50mm/2.8 i 1/100 VC - AF-S centralny

http://img696.imageshack.us/i/dsclv.jpg/ //tamron 15-50/VC >>>50mm/2.8 i 1/60 VC - LV

jak widać, LV górą i to przy duższym czasie naświetlania, nie ma mowy o poruszeniu zdjęciu, wykonalem po trzy zdjęcia tej scenerii.
Ciekawi mnie gdzie ten centralny łapał ostrość, może przeniknął przez szybę i złapał ostrość na ścianie:)

Ponadto dlaczego na LV przy takich samych warunkach uzyskuje dłuższe czasy naświetlenia.
Tylko co na to serwis, myślę, że mogę sułyszeć, że muszę kupić Nikkor 17-55 lub 24-70 bo ten tamron to nie jest systemowe szkło i tych testów nie można traktować powaźnie. Oczywiście mam jeszcze 35 ale wiem, że będzie tak samo.

oczywiście to był ten sam tamron, wkradl sie błąd, iso 1600

chyba jutro wykoanm zdjęcie tej scenerii D70s i tamronem - ciekawe co uzyskam

jm
23-03-2011, 23:16
Czy obywatel Polski może prosić rzeczoznawcę o sporządzenie ekspertyzy (odpłatnie) bez zakładania sprawy sądowej?

PS Coś mi się wydaje, że ekspertyza dla wszystkich puszek D7k byłaby taka sama....:(

Gdyby to była moja historia, poszłabym na ugodę ze sprzedawcą i wymieniłabym d7k na inny model.

ministry
23-03-2011, 23:20
tylko co da wymiana na inny model d7000.

Mam pytanie kto z Warszawy jest chętny na przeprowadzenie zbiorowego testu D7000 im więce jtym lepiej i wedy może być pozew zbiorowy:)

jm
23-03-2011, 23:23
Inny model - nie inny egzemplarz tego samego modelu.
Może nawet model innej marki? Na D7000 świat się nie kończy. Szkoda nerwów.

Długi
23-03-2011, 23:23
skad info o plombowaniu? imho zakladasz sprawe i sad na pierwszej rozprawie powola bieglego ktory dokona ekspertyzy.

I Ty w to wierzysz, że na pierwszej rozprawie sąd powoła biegłego? No sorry, rzeczywiście, na pierwszej rozprawie może to zrobić, tylko weź pod uwagę, że jeśli do tej pierwszej rozprawy dojdzie po roku czasu od pozwu, a biegły zrobi ekspertyzę po następnych paru miesiącach, to ktokolwiek, kogo pozwałeś wykpi się, że jeśli nawet jakaś wada istnieje, to nie można orzec, ze była ona w dniu pozwu, a tym bardziej w dniu zakupu. Dlatego w Twoim interesie byłoby dokonać na własną rękę ekspertyzy (oczywiście płatnej z Twojej kieszeni) i dołączyć do pozwu.
O czym tu w ogóle dyskutować, przez Federację, czy Rzecznika jeszcze możesz się o coś ubiegać, ugoda itd. Jak będziesz działał w pojedynkę, to cie zjedzą, chyba, że masz tyle kasy na prawników, że... skórka za wyprawkę niewarta.

Fatman
23-03-2011, 23:25
Inny model - nie inny egzemplarz tego samego modelu.
Może nawet model innej marki? Na D7000 świat się nie kończy. Szkoda nerwów.

Właśnie cały pic polega na tym, że to nie takie proste -jeśli przynajmniej o mnie chodzi i o moje wymagania....

deep
23-03-2011, 23:27
Pomyśl sobie że cofasz się w czasie o te 6 miesięcy (powiedzmy bo nie znam dokładnej daty premiery) gdzie nie było jeszcze D7000. Wymień to badziewie na coś co ci serca nie wykończy.

jm
23-03-2011, 23:29
Fatman,
wierzę, że masz sprecyzowane co Ci potrzeba.
Tym bardziej D7000 wydaje się nie spełniać tych kryteriów.

Nie pamiętam już - czy kiedykolwiek doszło do porównania 2 puszek D7k w jednym miejscu i czasie - np Twoja puszka i puszka kogoś innego w tym samym oświetleniu i czasie, obie obsługiwane przez jednego "operatora".
Miałeś w rękach puszkę (kogoś innego, sklepową, pożyczoną itp), która działała prawidłowo w każdych warunkach?

Fatman
23-03-2011, 23:32
D7000 spełnia moje oczekiwania -o ile jest sprawne :-)

Miałem do czynienia z 3 innymi D7k, które podczas moich testów sprawiały wrażenie w pełni sprawnych. Jednak nie dam sobie głowy uciąć, że takie na prawdę były........... może gdyby dłużej potestować.... teraz mam większe doświadczenie w tej materii (testowania D7k).

Pomyśl sobie że cofasz się w czasie o te 6 miesięcy (powiedzmy bo nie znam dokładnej daty premiery) gdzie nie było jeszcze D7000. Wymień to badziewie na coś co ci serca nie wykończy.

Na D3s ? :-)

Bengi
23-03-2011, 23:32
Mam pytanie: Ten BF wyłazi w szczególnych warunkach oświetlenia (noc itp.)? Czy nie ma w tym żadnej prawidłowości?

Fatman
23-03-2011, 23:34
Wyłazi w każdych (jednak w dziennym-dobrym czasem nawet 2-3 dni jest ok), ale przy sztucznym i słabym świetle, wyłazi o wiele chętniej.

[dopisane]

łatwiej to dostrzec przy jasnym szkle, gdzie GO jest mniejsza.

burz
23-03-2011, 23:37

Miałem do czynienia z 3 innymi D7k, które podczas moich testów sprawiały wrażenie w pełni sprawnych. Jednak nie dam sobie głowy uciąć, że takie na prawdę były........... może gdyby dłużej potestować.... teraz mam większe doświadczenie w tej materii (testowania D7k).

Na D3s ? :-)

A dlaczego nie? Kasa ze sprzedaży d3 plus kasa z d7k i chyba niewiele dołożysz...

jm
23-03-2011, 23:38

To nie pozostaje nic innego jak spotkać się z kilkoma użytkownikami, którzy mają w pełni sprawne puszki i przetestować w kilku różnych ustawieniach świetlnych.
Z tym, że należałoby podejść do problemu poważnie i odpowiednio dobrać metodologię "badań".
Pewnie w Łodzi jest kilku innych właścicieli tego body - tylko... kto się odważy?;) Po takim testowaniu... różnie może być;)
Wiem, że to Twojej puszki nie uleczy, ale może sporo wnieść do sprawy.

Fatman
23-03-2011, 23:38
Ale ja muszę mieć 2 puchy :-) Bez zapasu ani rusz....

Treakeya
23-03-2011, 23:40
Właśnie cały pic polega na tym, że to nie takie proste -jeśli przynajmniej o mnie chodzi i o moje wymagania....
Jeśli chodzi Ci o filmy, to Canon 550d jest lepszy od Nikona D7000.

burz
23-03-2011, 23:40
to dokup używane d90, a nawet d40 - to i tak zapas tylko dla spokoju ducha:)

Fatman
23-03-2011, 23:41
Chodzi mi o filmy i zdjęcia. A to co produkuje 550D w cieniach nawet na iso 100, woła o pomstę do nieba..........

ministry
24-03-2011, 00:02
dodałem cropa z d70s, myślę, że jest ostrzejszy niż z d7k w tych samych warunkach

http://img51.imageshack.us/i/dscdetekcja.jpg/ //D7k, tamron 17-50/VC >>> 50mm/2.8 i 1/100 VC - AF-S centralny

http://img696.imageshack.us/i/dsclv.jpg/ //D7k, tamron 17-50/VC >>>50mm/2.8 i 1/60 VC - LV

http://img850.imageshack.us/i/dscd70s.jpg/ //D70s, tamron 17-50/VC >>> 50mm/2.8 i 1/100 VC - AF-S centralny

fotouśmieszek
24-03-2011, 00:34

Ponura sprawa,jest mi bardzo przykro.Jeżeli moge swoje 2 grosze,to uwazam,ze straciles tyle energii,ze nie warto tego zmarnowac.Na Postepu warto ich odwiedzic.Bezposrednio,tęczówka w teczowke są nawet przyjaźni.Tylko odradzam Ci zabierac dodatkowe puszki i czestowac ich obszernymi opisami.Oni łykają sprawe opowiedzianą zwięźle i popartą ewidentnymi dowodami.Ja wlazlem do nich do srodka i pokazalem jak pracuje AF,na poczatku sami stwierdzili, ze jest OK.Wadliwe działanie sam demonstrowalem i sie okazalo,ze jest zabrudzony.Ten pomysl z rzecznikiem konsumenckim jest swietny w ostatecznosci,ale ,niestety jesteś zaprzyjazniony ze sklepem:(
Ja dla odmiany chcialem kupic 60d,lepsza opcja filmowa.Niestety,foty jakies kontrastowe. Ty juz tyle "zainwestowałeś",że nie powinienes odpuszczać.Powodzenia!:-) a przede wszystkim dobrej formy;) przyda Ci się:-)

rattler
24-03-2011, 00:38
dodałem cropa z d70s, myślę, że jest ostrzejszy niż z d7k w tych samych warunkach

http://img51.imageshack.us/i/dscdetekcja.jpg/ //D7k, tamron 17-50/VC >>> 50mm/2.8 i 1/100 VC - AF-S centralny

http://img696.imageshack.us/i/dsclv.jpg/ //D7k, tamron 17-50/VC >>>50mm/2.8 i 1/60 VC - LV

http://img850.imageshack.us/i/dscd70s.jpg/ //D70s, tamron 17-50/VC >>> 50mm/2.8 i 1/100 VC - AF-S centralny

Ja na mojej puszcze tez miałem nieostro na początku. Po małej korekcie AF na -8 ostrość jest przepiękna.

Pawel Pawlak
24-03-2011, 00:38
sad a nie serwis...serwis sobie moze - ktokolwiek wyznaczony przez serwis bedzie stronniczy i wykluczony z procesu
rownie dobrze mozna od razu zalozyc sprawe o odszkodowanie - sprzet ktory ma na siebie zarabiac - NIE zarabia - wskutek tego nabywca stracil od tego do tego dnia taka a taka kwote (odwolane sluby np) - mysle ze szybciutko dostaniesz wniosek o polubowne zalatwienie sprawy

pytanie tylko czy sadzic sprzedawce czy dystrybutora, czy serwis?

No to jak ? konsument czy przedsiębiorca ? bo jeśli przedsiębiorca który traci na niesprawności narzędzia to raczej nie podlega pod ochronę konsumencką.
Jak czytam Twoje wypowiedzi jakie to proste to odnoszę wrażenie że żyjemy w innej rzeczywistości.
Optymistą jesteś... serwis polski i niemiecki nie zauważył wady sprzętu, a wszyscy biegli zauważą ? proszę cię... na każdego biegłego orzekającego wadę sprzętu serwis/sprzedawca powoła kolejnego który to podważy.

Rafał, współczuję szczerze :( Ja bym pogodził się z tym że muszę dopłacić - i albo wybrał sprawny model z dopłatą, albo pojechał na Postępu. Tak czy inaczej to będzie kosztowało, albo stracisz na sprzęcie, albo na prawnikach + na sprzęcie :(

ministry
24-03-2011, 00:54
Ja na mojej puszcze tez miałem nieostro na początku. Po małej korekcie AF na -8 ostrość jest przepiękna.

podpinaleś jaśniejsze szkła, i w jakich warunkach oświetleniowych robileś zdjęcia. Z mojej puszki za dnia też wychodzą super zdjęcia a testy tablicy też wychodzą ok. Problemy wychodza w slabym swietle.

prz3mo
24-03-2011, 01:31
Czy na forach zagranicznych też wiara ma problemy z tym AF w D7k? Korpus nie jest tani, jest w rękach zaawansowanych użytkowników, którzy też pewnie by to wychwycili, jeśli ta usterka się często zdarza. Śledził ktoś zagraniczne fora pod tym kątem?

stroop
24-03-2011, 01:31
Skoro serwis niemiecki mówi że puszka jest OK, to może niech Ci przyśle serię ostrych zdjęć?

rattler
24-03-2011, 01:37
podpinaleś jaśniejsze szkła, i w jakich warunkach oświetleniowych robileś zdjęcia. Z mojej puszki za dnia też wychodzą super zdjęcia a testy tablicy też wychodzą ok. Problemy wychodza w slabym swietle.

http://img855.imageshack.us/i/dsc1540c.jpg/

Zerknijcie czy trafia. Sam już zgłupiałem.

Nikkor 105 f2.8

Sorry za dubel

Fatman
24-03-2011, 01:53
Czy na forach zagranicznych też wiara ma problemy z tym AF w D7k? Korpus nie jest tani, jest w rękach zaawansowanych użytkowników, którzy też pewnie by to wychwycili, jeśli ta usterka się często zdarza. Śledził ktoś zagraniczne fora pod tym kątem?

Owszem zgłaszają takie problemy dosyć często -zwłaszcza na forum DPR, gdzie w opisach problemu AF, najczęściej pojawia się informacja o BF -tak na szybko:

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=38043908
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=37010954
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=37978504&q=d7000+focus&qf=m
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=37784720&q=d7000+focus&qf=m

ogólnie jest tego sporo i to bardziej sensownych, ale z racji na porę, nie chce mi się teraz szukać ;-)

Skoro serwis niemiecki mówi że puszka jest OK, to może niech Ci przyśle serię ostrych zdjęć?

Ale to akurat trudne do zrobienia nie jest. Sam mogę wykonać nawet kilkanaście pod rząd, które będą ostre. Wszystko zależy od procedury testowej.

Jednak wystarczy zrobić np. 20 zdjęć z odległości większej niż 3m, przy słabszym tylko trochę, sztucznym świetle (które to warunki zupełnie nie stanowią problemu dla D80/90/300/3), żeby 80% zdjęć było nie trafionych (z back focusem).

Tomasz M.
24-03-2011, 02:15
Witam...,
Bardzo Mi Przykro Rafale i szczerze współczuje, przykro mi z powodu podejścia do Klienta tak Wielkiej i Bogatej Firmy jaką jest Nikon, Nikon był zawsze Produktem którego Logo było kojarzone ze sprzętem Profesjonalnym przez duże "P", niestety ostatnio coraz więcej się słyszy o takich przypadkach, gdzie wszyscy wiedzą iż jest źle, ale nikt nie może nic z tym zrobić. Szary Prosty Człowiek jest "olewany" w tym szybkim i jakże chorym świecie. Do Czego zmierzam, napisałeś:

Rafał...,
Jeśli chcesz pożyczę Ci moją puszkę D7000 na weekend, pobaw sie, popstrykaj, zrób testy jednej i drugiej (mojej i twojej), będziesz miał pewność jak się sprawa przedstawia. W ten weekend wyjeżdzam na drugi koniec Polski więc gdybyś chciał to proszę daj znać do jutra, a w piątek sie gdzieś umówimy i przekaże Ci mojego Nikonka. Dla Mnie to żaden problem a wiem że choć trochę będe mógł Ci pomóc !! ;)
Rafale, Gdybyś sie zdecydował to masz do Mnie maila i preferuje głównie ten kontakt, mam BlackBerry wiec odbiorę natychmiastowo twoją wiadomość ;)

Władca Pixeli
24-03-2011, 05:42
Chyba nadszedł czas aby zacząć wstawiać nieostre zdjęcia na stronie Nikona na facebook z dopiskiem "czy tak wyglądają ostre zdjęcia?" i zacząć wpisywać skargi.

gadzeciarz
24-03-2011, 05:49
Fatman - nie wiem co ci poradzic. Sam zamowilem D300s zaraz po tym, jak stwierdzilem, ze jest gigantyczny BF w moim D7000 i wymaga serwisowania. D300s dojechal wczoraj i.... ma rozwalony autofocus - jezdzi szklo w obie strony, z trudem lapie ostrosc, doostrza nawet 4 razy, a czasem wogole sie poddaje. Dzisiaj bede go odsylal spowrotem do sklepu. To jest 3 puszka Nikona, ktora kupuje i nie dziala poprawnie (pierwszy D7000 ogromny (-18 ) i duza wrazliwosc na rozne rodz. swiatla., hotpixele, drugi D7000, ktory mam obecnie - ogromny bf (-20) i lekka wrazliwosc na rozne rodz. swiatla. No i teraz D300s z AF dzialajacym 2-3x wolniej od tego z D7000 na tym samym szkle...

Nikon sie stoczyl i brakuje kogos(serwis foto?), kto by to wyraznie i publicznie napisal...

D300s i Af wolniej działający na tym samym szkle to nie takie odosobnione jak widzę bo jak już na początku opisywałem przed zakupem D7000 miałem okazję pobawić się jednym i drugim aparatem z obiektywami tamrona bo akurat ich najczęściej używam i właśnie D300s w dwóch przypadkach bo z dwoma body miałem do czynienia rozczarował mnie co do szybkości działania gdzie D7000 poradził sobie błyskawicznie. ???
D7000 jeszcze działa i dalej ostrzy prawidłowo lecz AV to już jak mu się chce raz działa raz wcale?

prz3mo
24-03-2011, 07:32
ogólnie jest tego sporo i to bardziej sensownych, ale z racji na porę, nie chce mi się teraz szukać ;-)

Czyli Nikon dał nieźle d.... ehh... najgorsze jest to, że nikt do tego nie chce się przyznać i pewnie zostanie to poprawione.. w kolejnym modelu.

fafniak
24-03-2011, 08:31
No właśnie....
Czasem jest to bardzo dziwne, mała firma pentax potrafi przyznać się do tego że z fabryki wyszły aparaty z brudnymi matrycami (niezależnie od tego czy to wina sony czy pentaxa) i potrafi zrobić akcję wymiany korpusów.
Potrafi przyznać się do wadliwego działania AF i zrobić firmware poprawiający działanie.
A firma słynąca z tego niby profesjonalizmu działa jakby tam rządziła banda dzieciaków, które na wieść o tym że coś sknociły chowają głowy pod koc udając że ich nie ma i sprawa ich nie dotyczy.

D7000 ciężko na coś wymienić innego bo tego typu matrycy nie ma w innych produktach. A podejrzewam że Fatman nei zdecyduje się na zakup pentaxa K-5 i zestawu stałeczek ;)

Przymierzałem się do kupna d7000, ale na dłuższy czas dam sobie spokój.

prz3mo
24-03-2011, 09:01
W przypadku Nikona też niby zdarzało się, że przyznawał się do jakiejś usterki w danym modelu (pamiętam w tamtym roku jakąś akcję z kompaktem Nikona bodajże).
Aczkolwiek faktem jest, że mniejsze firmy bardziej starają się być przyjazne użytkownikom i przyznają się do błędów niż takie molochy jak Nikon.
Chodzi tu pewnie o to, by za wszelką cenę bronić wizerunku firmy jako produkującej niezawodny sprzęt. Takie oficjalne info idzie w świat i dowiadują się o tym wszyscy, także przyszli klienci. O takich usterkach jak ta w D7k wiedzą tylko ci co mieli pecha i trafili na tego bubla i grupa ludzi, która może się o tym dowiedzieć z takiego forum jak np. nasze.
Czy może sobie ktoś wyobrazić by Nikon wstrzymał produkcję szkła i podał do wiadomości publicznej, że jednak jeszcze się wstrzymają i poprawią, bo testerzy wykryli jakieś tam niedoskonałości... ? :) Tak było w przypadku Samyanga.
Oczywiście mogła to być zagrywka pod publikę, ale faktem jest, że miło się takie coś czyta i zostaje w pamięci.

elarco
24-03-2011, 09:18
W przypadku Nikona też niby zdarzało się, że przyznawał się do jakiejś usterki w danym modelu (pamiętam w tamtym roku jakąś akcję z kompaktem Nikona bodajże).

Ale w przypadku d7000 nie ma żadnej usterki ;) to przecież użytkownicy z wieloletnimi stażami w fotografii coś robią nie tak ;)

fafniak
24-03-2011, 09:20
Budowanie marki to także właśnie dbanie o klienta w sposób jaki działają też firmy motoryzacyjne - najczęściej PO fakcie wypuszczenia iluś tam setek czy tysięcy aut coś tam sie wymienia.

docxxx
24-03-2011, 09:24
Kropla drazy skale. Jesli w nastepnej puszce bedzie taki babok, to Nikona mocno zaboli spadek sprzedazy. Canon tez czul sie niezagrozony, a dostal po pysku Nikonem D300 i D3.

elarco
24-03-2011, 09:30
I własnei firmy które potrafią się przyznać do błędu i dbają o klienta zasługują na uznanie i szacun, a takie chowanie głowy w piasek jakie serwuje nam N ostatnimi czasy to w dłuższej perspektywie chyba droga donikąd.
Ale z tym chyba nic nie da się zrobić, takie już mamy ekologiczne czasy, że wszyscy na wszystkim oszczędzają i liczą zyski zamiast liczyć się z klientem ;)

pil74
24-03-2011, 09:32
Niezła jazda z ta puchą :(
Obstawiałem, że ją wyleczą i będzie ok. Mocno się zastanawiałem nad tą puchą i jednak wybór padł na D300s.
Bez filmowania żyłem tyle czasu i nie brakowało mi tego, natomiast pewność AF jest znacznie bardziej ważna niż wyłażące szumy przy ISO3200.
Co mi po super matrycy, skoro w warunkach przy których matryca może pokazać pazur AF okazuje się zawodny i pucha wypluwa zdjęcia jakością zbliżone do zdjęć z komórki.
W przypadku tej puchy chyba trzeba będzie poczekać jeszcze trochę czasu. Patrząc na to co ostatnio przytrafiło się Japonii to chyba jeszcze nieco dłużej niestety.
Przypadek Fatmana nie napawa optymizmem. Wywala człowiek kupę kasy na aparat, oddaje do serwisu i dostaje odpowiedź, że w wyniku długotrwałych testów - wykonania 25 zdjęć!! wszystko jest ok i fotograf dupa zdjęć nie potrafi robić.
Do d... z takim produktem i firmą posiadającą taki serwis. :(

prz3mo
24-03-2011, 10:23
Przy okazji, ma ktoś może jakieś porównanie szumów na wysokich ISO - D7k vs D300s?
Być może było, ale przebicie się przez te kilkaset stron będzie trwaaaaaało ;)

ulmus102
24-03-2011, 10:25
Chyba nadszedł czas aby zacząć wstawiać nieostre zdjęcia na stronie Nikona na facebook z dopiskiem "czy tak wyglądają ostre zdjęcia?" i zacząć wpisywać skargi.
wg mnie świetny pomysł, kilka wpisów na facebooku mogłoby zachęcić Nikona do jakiejś reakcji.

Chciałem też, żebyście zwrócili uwagę na jedną sprawę. Z linku zapodanego przez Fatmana na dpreview.com jest tam coś takiego:

Users indicating a Positive D7000 experiance

6fingers Aborigene aldante Alexandro AlvinLeyva Anker amatorb4 Andrew antoineb Anders Agerskov Aristoc asaf v BergSonne BackInTheGame Bigassbike Birdkai Birdmanstudios Blindman blistered_paws bluenoser23 bick1 BillD7000 Bob in Baltimore boblug Brad BradM73 Brian S T Davis brucet cabello cactusklaw5schel CarlosNunezUSA CFynn CherryO chris nolan clivef compulsive Congo1 Cope crankerchick Danel Dave dkearl dbbarron Dave Thompson Courtenay Dean DEEWUN digitography digitalmisty dnorth12 Dusty72 GMack Gunzorro dgc4rter Dominique Dierick dougietee EchoCharlie EricBellens emveezee Grig FMPhoto harri Hazemhaddad heinzguderian hiro_pro Hotphotons InnerDemon IeraseU Imagination4 Jan De Luyck James7000 Jaybar Jeff4500 JeffD7000 jfk Jlow34 Joe0928 John_I Jonathan Gill jongjong jonikon j_photo juan_cruz garyking gregp701 guyfromtor Kandy10 kay4401 kbarni Kevy knightmelodic Lance B Larold Lars Fosdal leighton w leebee Lelitsch Lifer Logge lorange MadManAce madecov mandp manni malabito MarkJH Mariano Marianne Oelund Matt Mc mdiphoto me2000 McCouchie miguelyn Mr C from England mguttman Mofongo neulee newphotogall Nikguy Nikobean Nizmoh NowBlue omaha PaulTheBuilder PESL PhotoChuck photojohne poliscijustin Psonicfan Randy Z Reilly Diefenbach RonAnnArbor Russmosis SaltLakeGuy scarper86 scokill Scud49 Shmuel sirrajf skeen smacznykonsek spiral69 songeun7 Steve Bingham Stephen Brenner Steffen Rasmussen Stepan Spinka str8pipe sudirdjo tashley TDoc TF442 Thaddius tyb Danton The Big One Tom Ferguson TOR8472 tr4driver tribefan4u1 Tyr-Sog UTAH DAVE Urban K vb_engr vagtanklan Wah WIZZARD0003 wlad Chan XLTimbo yycguy Zane Paxton zzzzzzzzzzz

Users indicating a Negative D7000 experiance

ActArtPhotog Angry-pixel Chutterman crismicro itatorro jasjas Jever68 jimofcan JonTav KatelynS lipper Looleylaylow michelsan mugupo nikstr ocean76 RadarK SG09 Swedish Hambern Timothy SY wizardtwo

Jak widać wady dotyczą małej grupy, pewnie inne modele Nikona lub innych producentów generują podobną ilość negatywnych opinii. Przykro mi Fatman, że na Ciebie trafiło, ale nie wierzę, że ta puszka jest zwalona systemowo. Oglądam sporo filmów z d7000 w roli głównej i w zasadzie nie trafiłem na opis jakiejś wady.

Seeth
24-03-2011, 10:32
Może Nikon powinien pomyśleć nad nowym logo ;)

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/5595/logooed.jpg)

Michal_C
24-03-2011, 10:34
Seeth bomba :) esencja AF w D7000 :) !!!!!!!!!!!!!!!

elarco
24-03-2011, 10:37
Może Nikon powinien pomyśleć nad nowym logo ;)...
:lol:
"ostro" pojechałeś ;)

Seeth
24-03-2011, 10:40
Takie małe podsumowanie problemów z Nikonem D7000 :D

ulmus102
24-03-2011, 10:41
haha Seeth wal z tym na Facebooka Nikona :D

Seeth
24-03-2011, 10:49
Myślałem jeszcze nad taką wersją ;)

źródło (http://img222.imageshack.us/img222/551/logo2skz.jpg)

prz3mo
24-03-2011, 10:52
Myślałem jeszcze nad taką wersją ;)

źródło (http://img222.imageshack.us/img222/551/logo2skz.jpg)

Prawie dobrze, ale te syfki muszą wyglądać tak specyficznie jak plamy oleju, a nie kurz itp. ;)

stroop
24-03-2011, 10:54
Pierwsza dobitniejsza. Naprawdę warto ją podsunąć Nikonowi przed oczy :)

elarco
24-03-2011, 10:55
obie są super,ale ja bym dorzucił jeszcze parę dead/hot pikseli dla pikanterii ;)

docxxx
24-03-2011, 11:01
Pisząc całkiem poważnie, to warto założyć stronę o problemach w D7000 i przetłumaczyć ją na kilka języków. Mamy przecież i takich speców od języka obcego na forum.
Pamiętajcie, wpisy na forach i grupach to jak krzyk w tłumie. Strona www to zajeb... baner na skrzyżowaniu, przez które przechodzą i przejeżdżają miliony osób.

SHOX!
24-03-2011, 11:20
Pisząc całkiem poważnie, to warto założyć stronę o problemach w D7000 i przetłumaczyć ją na kilka języków. Mamy przecież i takich speców od języka obcego na forum.
Pamiętajcie, wpisy na forach i grupach to jak krzyk w tłumie. Strona www to zajeb... baner na skrzyżowaniu, przez które przechodzą i przejeżdżają miliony osób.Chcecie to mogę udostępnić kilka domen ;d

Seeth
24-03-2011, 11:20
Tak, przydało by się zrobić coś takiego, łącznie z obrazkami i szczegółowym opisem wszystkich problemów, nie może być tak że wydajemy nie małe pieniądze na sprzęt tej firmy w który wliczony jest koszt naprawy w serwisie (mając gwarancje) - a okazuje się że serwis nie naprawia problemów z aparatem, to w takim razie po co nam gwarancja i po co serwis?

P.S wersja 3 ;)

źródło (http://img156.imageshack.us/img156/3791/logo3wd.jpg)

ulmus102
24-03-2011, 11:32
tylko ciekawe kto to zrobi. Ja się na tym nie znam, a reszta też będzie czekała, aż ktoś odwali czarną robotę.

Seeth ostatnia jest najfajniejsza, zawiera w sobie wszystko hehe :D

SHOX!
24-03-2011, 11:33
Taki zmasowany atak to dobra rzecz, ale trzeba przed taką decyzją zrobić badanie rynku i sprawdzić, jaki jest procent uwalonych puszek, bo jeżeli jedna na 100? to nie będzie to miało sensu, powiedzmy od 20% można chyba startować z taką większą akcją, logo ok, widać olej i pixele xD

stroop
24-03-2011, 11:33
Logo strony już jest :)

prz3mo
24-03-2011, 11:42
P.S wersja 3 ;)

hehe... extra !!! :)

tylko ciekawe kto to zrobi. Ja się na tym nie znam, a reszta też będzie czekała, aż ktoś odwali czarną robotę.

Może warto by podpiąć taką podstronę pod istnieją już stronę o zółtym serwisie. Gadajcie z docxxx :)

ulmus102
24-03-2011, 11:49
no ja to jestem zdziwiony, że jeszcze nikt tam nie obsmarował ani Nikona, ani jego serwisu

docxxx
24-03-2011, 11:53
no ja to jestem zdziwiony, że jeszcze nikt tam nie obsmarował ani Nikona, ani jego serwisu

Mało wiesz ;)

ps. Koledzy, znowu zaczyna się: "Tak, tak! Trzeba zrobić!"

Fatman, wyczysc skrzynke, albo podeslij mi poprawnego maila.

pil74
24-03-2011, 12:15
p.s wersja 3 ;)

rewelacja!!! :)

ulmus102
24-03-2011, 12:22
Właśnie zajrzałem na stronę Nikon Polska w facebooku. Fatman czemu nie opiszesz tam swojego problemu?

docxxx prawdą jest że nie zaglądałem od miesiąca na Twoją stronę, ale tam też nie widziałem wpisu z problemem AF. Masz w ogóle jakieś sygnały, że gdy zostanie tam obsmarowany Nikon to jest jakakolwiek reakcja?

Długi
24-03-2011, 12:23
Taki zmasowany atak to dobra rzecz, ale trzeba przed taką decyzją zrobić badanie rynku i sprawdzić, jaki jest procent uwalonych puszek, bo jeżeli jedna na 100? to nie będzie to miało sensu, powiedzmy od 20% można chyba startować z taką większą akcją, logo ok, widać olej i pixele xD

Jest ankieta na ten temat, ok 33% wpisywało jakieś problemy, w tym całkiem sporo problemy z af.
Na pewno te osoby mogą udostępnić swoje zdjęcia testowe z opisem. Można wtedy zrobić specyficzną galerię :mrgreen:

Fatman
24-03-2011, 12:31
Spokojnie wszystko opiszę. Tutaj, na profilu Nikona na FB, na ZSF, Cyberfoto, Olympusclub, na swoim blogu. Tylko muszę się do tego dobrze przygotować, nie chcę wyjść po prostu na krzykacza. A to wymaga jeszcze odrobiny czasu, zebrania większej ilości materiałów, zdjęć, numerów seryjnych puszek itd. Obecnie np. szukam pierwszego kwitka jaki dostałem z serwisu rodzimego -bo gdzieś go cholera wcięło :-(

Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za wsparcie :-)

cz4rnuch
24-03-2011, 13:16
Sorry, ale gdzieś mi wsysło c z kreską. Jeśli masz kartę Radeona, to usuń ptaszka w CCC, w zakładce Hotkey.

cybermar
24-03-2011, 16:29
Spokojnie wszystko opiszę. Tutaj, na profilu Nikona na FB, na ZSF, Cyberfoto, Olympusclub, na swoim blogu. Tylko muszę się do tego dobrze przygotować, nie chcę wyjść po prostu na krzykacza. A to wymaga jeszcze odrobiny czasu, zebrania większej ilości materiałów, zdjęć, numerów seryjnych puszek itd. Obecnie np. szukam pierwszego kwitka jaki dostałem z serwisu rodzimego -bo gdzieś go cholera wcięło :-(

Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za wsparcie :-)

NIkon powinien wydac ci mailowo duplikat takiego kwitka.Maja przeciez w systemie wszystko. Jako kolejna osobna lacze sie w bolu z Tobą i kibicuje abys im "ostro" ;) "pojechał "....

Fatman
24-03-2011, 16:36
NIkon powinien wydac ci mailowo duplikat takiego kwitka.

O, to miłe -możliwe, że odbiorę osobiście, bo trafia mi się darmowy transport do WaWy w przyszłym tygodniu :-) Dzięki za info :-)

Fajnie będzie -zadzwonię i poproszę o duplikat, bo jest on mi potrzebny do lepszego udokumentowania ich pracy na stronie ZSE. To się ucieszą :twisted:

Rafał_Sz
24-03-2011, 16:41
O, to miłe -możliwe, że odbiorę osobiście, bo trafia mi się darmowy transport do WaWy w przyszłym tygodniu :-) Dzięki za info :-)

Fajnie będzie -zadzwonię i poproszę o duplikat, bo jest on mi potrzebny do lepszego udokumentowania ich pracy na stronie ZSE. To się ucieszą :twisted:
To niech ich radość będzie pełna - podrzuć im projekt nowego logo. ;)

ulmus102
24-03-2011, 16:59
zadałem pytanie na FB co Nikon powie o problemach z AF w D7000. Spodziewam się odpowiedzi typu "nie zajmujemy się plotkami" :/

SHOX!
24-03-2011, 17:34
Panie i Panowie, szanowni użytkownicy Nikona D7000, ci zadowoleni też, zapraszam...

... http://www.d7k.pl ...

Cenne źródło informacji o aparacie cyfrowym Nikon D7000,
opinie i problemy przedstawiane przez użytkowników,
wejdź i napisz sam, co sądzisz o tej lustrzance cyfrowej.

źródło (http://d7k.pl/d7klogotop.jpg)

Mam nadzieje, że to pomoże zdegustowanym użytkownikom D7000, którym sam po części jestem, bo niedoszłym, to też się liczy :)

fotouśmieszek
24-03-2011, 18:01
hej,przed "i" nie stawia sie przecinka SHOX! heeheeeh....naprawde:-)

SHOX!
24-03-2011, 18:03
A no fakt, dobrze, że jeszcze psa nie zamknąłem :)

Kali_69
24-03-2011, 18:31
cz4rnuch dzięki. Wygooglowałem ten problem i już jest "ć".

pxl666
24-03-2011, 20:13
na dzien dzisiejszy mysle ze akcja na "fejsie" bedzie miala wiekszy odzew

qualin
24-03-2011, 20:19
Widzieliscie reklame d7000 na fb:

źródło (http://platform.ak.fbcdn.net/www/app_full_proxy.php?app=7146470109&v=1&size=o&cksum=5cbaea451d7d89b45b18eaebfc9f83bf&src=http%3A%2F%2Fthenextstep.pl%2Fpliki%2Fnikon%2F lp112010%2Fbignews.jpg)

Naprawde mozna uzywac go w dowolnej sytuacji, szczegolnie przy slabym oswietleniu ;)

Don_Sulco
24-03-2011, 20:22
Czołem!
Mam fundusze żeby zamienić D90 na coś nowszego, lepszego:)
Nowa puszka musi mieć szybszy AF i mniejsze szumy.
Zastanawiam się nad D300s lub D7000.
I tu koledzy pytanie, czy D7000 które są obecnie w sklepach to modele bardziej doskonałe niż te z początku produkcji czy nie ma żadnej reguły i dalej można trafić na bubel?

qualin
24-03-2011, 20:23
I tu koledzy pytanie, czy D7000 które są obecnie w sklepach to modele bardziej doskonałe niż te z początku produkcji czy nie ma żadnej reguły i dalej można trafić na bubel?

Trudno jednoznacznie odpowiedziec, bo to loteria jest z trafieniem w sprawny egzemplarz. Musisz sprawdzic puszke przed zakupem, innej rady nie ma. chociaz ja nei sprawdzalem i nie narzekam :P

SHOX!
24-03-2011, 20:29
Czołem!
I tu koledzy pytanie, czy D7000 które są obecnie w sklepach to modele bardziej doskonałe niż te z początku produkcji czy nie ma żadnej reguły i dalej można trafić na bubel?Moga być buble jak były, bo zauważ, że u nas w PL mało schodzi, więc sklepy i poszczególni sprzedawcy mogą mieć jeszcze pierwsze partie towaru, jak już to brać w UK, albo w USA ;d

cz4rnuch
24-03-2011, 20:57
Czołem!

Jeśli chcesz mniej szumiącą puchę, to z tych dwóch, które wymieniłeś w grze pozostaje tylko d7000 :)

Bengi
24-03-2011, 20:59
Nie wydaje mi się żeby były wyraźne różnice w zależności od kraju. Sygnały o pojawianiu się tych samych problemów docierają z różnych stron świata. Również trudno określić czy występują "lepsze" czy "gorsze" numery seryjne. Mój ma nr. 605xxx i póki co nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów z AF po za gorszą skutecznością AF na polach innych niż centralne - ale to ponoć normalne. Centralne pole ostrzy w punkt przy minimalnym świetle i kontraście i to bez wspomagania diodą, do tego bardzo szybko. Testowałem przy świetle z lampach sodowych na ulicy i w domu przy świetlówce energooszczędnej (z kitowym 18-105). Kilka zdjęć testowych przed zakupem pomoże zwiększyć szanse na sukces, ale gwarancji i tak nie ma, bo zdarzało się że AF w puszce zaczął wariować po pewnym czasie, lub może raczej w jakichś szczególnych warunkach oświetleniowych. Krople oleju na matrycy niestety również mogą pojawić się po pewnym czasie. Ja póki co jestem naprawdę zadowolony z osiągów i jakości obrazka...
pozdrawiam

ministry
24-03-2011, 21:02
LV w d7k jest ok, nie mogę narzekać, może gdyby jeszcze wyciągał seryjnie 6k/s to by było rewelacyjnie. Co do AF to w moim przypadku trudno jednoznaczie powiedzieć, gdzie jest problem, wina body, szkieł?. W sobotę wpadnę na Postępu i poproszę o kalibracje body z moją szklarnią. Jeśłi po tym zabiegu nadal bede miał wrażenie, że D70s lepiej otrzy zacznę się naprawd martwić.
Mam prośbę czy ktoś z grupowiczów może umieścić przykład akceptowalnego cropa z D7k. Może za dużo wymagam od tej puszki i to co ona wypluwa jest po prostu normą.

Bengi
24-03-2011, 21:05
...
Mam prośbę czy ktoś z grupowiczów może umieścić przykład akceptowalnego cropa z D7k. Może za dużo wymagam od tej puszki i to co ona wypluwa jest po prostu normą.

Chcesz jakieś konkretne zdjęcie? światło? ISO? odległość?

Agut
24-03-2011, 21:13
Kurcze do wczoraj bylam szczesliwą posiadaczka D7k. Wrrr do dzis oczywiscie. Mam go od 2tyg. AF wydaje mi sie ze dziala poprawnie. Czasami miewam klopoty przy gorszym oświetleniu ale generalnie jest OK.
Matryca - w tescie dekielkowym jest OK. raz mi sie pojawiy dwa punkty, ale juz drugi raz tego nie powtórzylam :)

Noooo i nieszczesna LV- AF nie dziala wrrr co dopiero dzis zauwazylam.
Da sie cos z tym zrobic?
Kurcze nooo ma radosc z zakupu sie skonczyla... szkoda ze dopiero dzis zajelam sie lektura tego wątku.
mam ochote juz dzis sie pozbyc D7000 ......

Fatman
24-03-2011, 21:28
ministry, jeśli AF w D7000 trafi tam gdzie powinien, to zdjęcia z tej puszki są ostre jak brzytwa. Na początku tego tasiemca wstawiałem takie fotki -nie wiem, max 10-15 stron od początku do przejrzenia :-)

Agut, napisz z jakim szkłem i w jakich warunkach sprawdzasz pracę AF w LV.

MarioDeCampes
24-03-2011, 21:31
Wyraźnie widać, że w serwisie Niemieckim także olali opis usterki. Nawet go nie przeczytali. Bo gdyby to zrobili, nie zadawali by tak idiotycznych pytań.
Ciekawe gdzie są teraz osoby tak namiętnie ze mną polemizujący i starający się uzmysłowić mi wyższość zachodu nad wschodem...

Odwiedź rzecznika praw konsumenta- taniej niż jechac do Warszawy :)
No i co ? Popatrzą sobie w oczy i tyle. Z tego co pamiętam aparat pochodzi z importu wewnętrznego, obowiązują więc przepisy prawa właściwe dla miejsca nabycia. Polski rzecznik nie może zrobić NIC.

Agut
24-03-2011, 21:36
Fatman teraz Kit'em 18-105, przed chwilą znow probowalam i kurcze raz jest OK, a raz sie gubi totalnie. AF mi sam przeskakuje... hmmm ... prosze niech z moim wszystko bedzie OK . moze faktycznie jest za ciemno.... jutro w dzien potestuje jeszcze.
hmm jeszcze podlacze 35 f1/8 - moze byc ze bedzie lepiej?

Na co jeszcze zwrocić uwage? co jeszcze przetestowac co by miec pewnosc ze jest wszystko OK?

MarioDeCampes
24-03-2011, 21:40

Tasujesz trochę pojęciami. Raz używasz terminu gwarancja, a innym razem niezgodność.
W ten sposób lutujesz na oślep i nie kierujesz żądań do konkretnej strony. Gwarancją obdarowuje Cię producent (gest dobrej woli), natomiast sprzedawca (musowo) odpowiada za niezgodność, tzw rękojmia.

BEnDix
24-03-2011, 21:59
Tutaj fota robiona z mojego D7000 z LV w slabym swietle (latarnia)

http://img689.imageshack.us/img689/9062/dsc1600x.jpg

a tutaj takze LV ale z lampa

http://img692.imageshack.us/img692/9682/dsc1598k.jpg

gadzeciarz
24-03-2011, 22:05
-"Noooo i nieszczesna LV- AF nie dziala wrrr co dopiero dzis zauwazylam."-

-w moim D7000 właśnie z tym nieszczęsnym LV -af mam problem bo działa kiedy chce a nie kiedy ja chcę
Czasem działa czasem nie działa lecz obiektywy nikkor nie sprawiają problemu dotyczy to tamrona i sigmy.
Tak jak pisałem niby to dla mnie nie problem bo tego trybu nie używam prawie wcale ale jak się czyta wątek to czasem coś tam się jeszcze chce sprawdzić czy aby u mnie też.....
To jak na razie jedyna wada.
nikkor 18-200 i 50mm 1.8
Tamron 90mm 2.8 i 18-270
Sigma 70-300 ten zupełny brak reakcji w obydwu trybach

ministry
24-03-2011, 22:13
Chcesz jakieś konkretne zdjęcie? światło? ISO? odległość?

zwykły domowy portrecik przy świetle zastanym, powiedzy iso=1600, f=2.8, jpg F-L, wyostrzenie na 0

ministry
24-03-2011, 22:14
jedno ok 1-1,5 m a drugie powiedzmy 2,5-3m

DominikGSI
24-03-2011, 22:15
Mam prośbę czy ktoś z grupowiczów może umieścić przykład akceptowalnego cropa z D7k.

Może być?

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/6092/dsc0038crop.jpg)

Nikkor 85 1.8 @ 1.8 1/400 ISO200

DominikGSI
24-03-2011, 22:23
Miało być światło zastane, no to może tak :

źródło (http://img225.imageshack.us/img225/5227/dsc0191crop.jpg)

N85 1.8 @ 1.8 1/160s ISO 5000 bez odszumiania

ministry
24-03-2011, 22:24
ministry, jeśli AF w D7000 trafi tam gdzie powinien, to zdjęcia z tej puszki są ostre jak brzytwa. Na początku tego tasiemca wstawiałem takie fotki -nie wiem, max 10-15 stron od początku do przejrzenia :-)

Agut, napisz z jakim szkłem i w jakich warunkach sprawdzasz pracę AF w LV.

Fatman, mam pytanie, czy możesz mi podesłać twój email priv, chciałbym podesłać ci z 2-3 zdjęcia do oceny

ministry
24-03-2011, 22:27
Może być?

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/6092/dsc0038crop.jpg)

Nikkor 85 1.8 @ 1.8 1/400 ISO200

może być, pytanie jak miałeś ustawione wyostrzenie w body, 0?

DominikGSI
24-03-2011, 22:30
może być, pytanie jak miałeś ustawione wyostrzenie w body, 0?

Nigdy nie miałem ustawionego w body wyostrzenia na 0, ani w D90, ani w D80, ani w D7K, to jest wywołane z rawa dla ustawienia profilu standard, ostrość na 6 tak jak używałem w D90

Wywołać Ci na 0? Tylko po co?

ministry
24-03-2011, 22:34
widze odtrość na +7, dużo!

DominikGSI
24-03-2011, 22:37
widze odtrość na +7, dużo!

Ale co to znaczy dużo? Nie lubisz ostrości ustawiać w apracie?? Bo nie bardzo rozumiem?
Ale wedle życzenia, to samo wywołane dla ustawienia 0.

źródło (http://img151.imageshack.us/img151/9885/dsc0038crop0.jpg)

ministry
24-03-2011, 22:41
ok, dzięki za zdjęcie, teraz widzę, że móje cropy przy tych samych ustawieniach są równie ostre jak z twojego d7k. Czyli ta lekka mgiełka na cropie jest dopuszczalna.

vega30
24-03-2011, 22:46
Może troszkę z innej beczki. Posidam D700 i kilka dobrych szkiełek i jestem happy... ale niestety 700-tka + 24-70 to nie jest zbyt podręczny zestawik :). Lubie aparat nosic przy sobie ale nie specjalnie lubie kompakty i bezlusterkowce więc zakupilem D7000 +16-85vr(gabaryty) +35mm jako zestaw który zabieram wszędzie. Powiem szczerze że (o zgrozo) coraz rzadziej sięgam po 700-ke :).D7000 zakupiłem w łódzkim Fotokliku bez żadnych testów ot poprostu zamówiłem,odebrałem,mam.Do tej pory nie stwierdziłem żadnych usterek i jestem pod wrazeniem tej puchy. Więc kochani jest nadzieja!!!

Staff
24-03-2011, 23:19
Od dłuższego czasu myślę nad zmianą mojego D90. Jednym z priorytetów jest celny i pewny AF. Dla mnie subiektywnie D300s nie jest rozwiązaniem, jego zalety względem D90 dla mnie amatora nie są tak istotne, a dopłacać drugie tyle za AF...no właśnie...
Myślałem, że D7000 będzie moim ukochanym body na następne parę lat, taka wspaniała specyfikacja. Czytam wątek od początku, pierwsze zniechęcenie spowodowane problemami użytkowników, nic to, myślę, dogłębnie przetestuję body przed zakupem. Przecież są też zadowoleni użytkownicy...nie wszystkie body mają wady, dam radę. Później wątpliwości, a co jak wada ujawni się w trakcie, nie po drodze mi z serwisem jeszcze w W-wie, mnie - krakusowi :) . Dobra, myślę, raz kozie śmierć bo inaczej nigdy nic nie kupię. Body trochę staniało, można nim zrobić piękne zdiątka, szkoda czasu - kadry uciekają. Miałem kupić w tym tygodniu... Ale po tym jak potraktowali Kolegę Fatmana odpuszczam, nie stać mnie na loterię za 4 tysie... Nie mam czasu, ani nerwów na użeranie się z serwisem i walkę o coś co mi się należy! A i tak by mnie pewnie olali, co tam, jeszcze jeden amatorek nie będzie IM mówił jak się porządnie wykonuje swoją prace... w ICH przypadku raczej robotę...
Zaczynam poważnie myśleć o kupnie D700, tu nie powinienem mieć niespodzianek. Tylko po co taka wypasiona pucha mnie - amatorowi... I to jest właśnie marketing w/g Nikona...

Sztolcman
24-03-2011, 23:52
Może troszkę z innej beczki. Posidam D700 i kilka dobrych szkiełek i jestem happy... ale niestety 700-tka + 24-70 to nie jest zbyt podręczny zestawik :). Lubie aparat nosic przy sobie ale nie specjalnie lubie kompakty i bezlusterkowce więc zakupilem D7000 +16-85vr(gabaryty) +35mm jako zestaw który zabieram wszędzie. Powiem szczerze że (o zgrozo) coraz rzadziej sięgam po 700-ke :).D7000 zakupiłem w łódzkim Fotokliku bez żadnych testów ot poprostu zamówiłem,odebrałem,mam.Do tej pory nie stwierdziłem żadnych usterek i jestem pod wrazeniem tej puchy. Więc kochani jest nadzieja!!!

Generalnie zakupy przez internet to niegłupia sprawa. Pomimo kupowania kota w worku prawo stoi po stronie klienta i do 10 dni jest możliwość zwrotu bez podania przyczyny. Sam dzisiaj z tego skorzystałem oddając (tu zmartwię kolegę Staff :) )do sklepu D700, które doskonale łapało ostrość w świetle dziennym. Nawet przy minimalnej jego ilości. Wystarczyło jednak włączyć żarówkę i dupa blada... FF z każdym jasnym szkłem. Nie po to się wydaje tyle kasy na aparat, żeby się męczyć i myśleć o włączaniu korekcji przy każdej zmianie oświetlenia na żarowe. Przy ślubach, wejściach-wyjściach z kościoła to padaka.

Fatman jak masz możliwość pojawienia się w serwisie osobiście to próbuj powalczyć. W umiejętność poprawnej regulacji układu AF przez serwis nie wierzę. W przypadku bardziej skomplikowanych wad niż korekcja +/- nie dają sobie rady (sprawdzone na dwukrotnie wysyłanym do nich D300), dlatego pozostaje udowodnić im wadę osobiście i wymusić zmianę całego układu Multicam. Możliwe, że u Ciebie też AF rozjeżdża się w świetle sztucznym, a tego zwykła korekcja nie poprawi. Jak to się nie uda to chyba bym zwrócił aparat do sklepu lub wymienił na inny (tylko koniecznie przetestuj AF w świetle żarowym), choćby z tą dopłatą. Nie ma co męczyć siebie i migawki. Trzymam kciuki i łączę się w "bulu i nadzieji" ;)

Mam wrażenie, że albo ja mam statystycznego pecha, albo Nikon ostatnio daje ciała z AF w swoich korpusach, o kompetencji serwisu w tej materii już nie wspominam...

ikar39
25-03-2011, 00:03
Ja chyba przejdę do stajni C chciałem kupić D700 a kolega vega30 tak zachwala D7k że sam już nie wiem co kupować:lol:

vega30
25-03-2011, 00:11
Ja chyba przejdę do stajni C chciałem kupić D700 a kolega vega30 tak zachwala D7k że sam już nie wiem co kupować:lol:

No d700 to klasa sama w sobie(na pewno go nie sprzedam) tylko coś ostatnio nie chce się dźwigać :) .D7000 w torbie siedzi idealnie w ten oto sposób codziennie mam wyprawę foto - a już myślałem że z DX-em rozstałem się na dobre:)

qualin
25-03-2011, 00:12
To dorzuce i cos od siebie. 4 fotki zrobione przy oswietleniu zarowym. AF-S centralny, 1/40, ISO 1600, f4.2, pomiar matrycowy. chyba jest ok:

http://img816.imageshack.us/img816/9742/dsc3812b.jpg
http://img831.imageshack.us/img831/6748/dsc3813b.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/7629/dsc3810i.jpg
http://img339.imageshack.us/img339/5966/dsc3811q.jpg

Ostrosc za kazdym razem lapana od nowa.

Staff
25-03-2011, 00:15
chciałem kupić D700 a kolega vega30 tak zachwala D7k że sam już nie wiem co kupować:lol:

Mam tak samo...

Tomasz M.
25-03-2011, 02:46
Kolego qualin jak dla Mnie Żyleta, a w ogóle zajebiaszczy Piesek !!

To Może ja coś dodam od Siebie
mam nadzieje że zamieszam u tych co już zrezygnowali z zakupu D7000.
A więc miałem D5000 i postanowiłem go sprzedać, zainwestować w D7000, ten aparat sam sie błagał o zakup po tych wszystkich Recenzjach i Samplach z możliwościami D7000. Zanim go zakupiłem, postanowiłem odwiedzić forum mi już znane a mianowicie "forum nikoniarze", pomyślałem: najpierw przeczytam czy chłopaki o nim coś piszą a jak będzie ok to go sobie kupię. Zdziwienie było moje ogromne czytając głównie wypowiedzi Fatmana, że aparat nie działa jak trzeba, później już bardzo dużo złego naczytałem sie o D7000, wiele opinii od osób które pewnie nie miały styczności z tym aparatem, ale słyszały bo jego kolegi kolega miał taki aparat, albo czytały gdzieś opinie na Ceneo że aparat to totalna kaszanka. Hmmmm, tak naprawdę Fatman i nie wiele osób poza nim pisalo konkretnie pokrywając wszystko bezwzględnymi dowodami. Chciałbym od razu zaznaczyć że nie bronie tutaj Nikona, ani nie neguje żadnej inne Firmy, uważam osobiście iż Nikon, Firma pewnie o milionowych, jak nie miliardowych zarobkach rocznie, powinna iść w stronę Klienta i wymienić egzemplarz Rafała na nowy, ale tak byłoby w idealnym świecie, niestety to co sie dzieje w dzisiejszych czasach jest daleko a nawet bardzo daleko od Świata Idealnego. Sam miałem Wielki Dylemat, kupować, nie kupować D7000, czy będe miał to szczęście i trafię na sprawny egzemplarz ? nie jestem hazardzistą a zagrałem w 50% na 50% i stawką było 4500pln, co nie jest wcale dla mnie sumą o której mógłbym tak łatwo zapomnieć. Na szczęscię pomocą służył Rafał który był dla Mnie wtedy zbawieniem, bo czułem sie spokojniejszy, czułem że idę dobrze przygotowany na te wojnę, tak więc go zakupiłem. Ale zanim to się stało przez pewien czas myślałem poważnie o zakupie Canona EOS 60D, mój przyjaciel takiego niedawno zakupił więc mogłem sie nim pobawić, było to dla Mnie cholerne trudne gdyż moim pierwszym aparatem był Nikon i zupełnie Nie odnajdywałem sie w Menu i obsłudze Canona. Tak czy tak, moja Kobieta powiedziała bierz D7000, tak więc sie stało, szczerze na dzień dzisiejszy nie żałuje, jestem bardzo zadowolony, oczywiście przez to że czytam Forum codziennie to sie doszukuje nowych wad, bo czytając te wszystkie wypowiedzi jak kolega wyżej napisał: " a sprawdzę czy u mnie to nie występuje " też mam ochotę przetestować. Ostatnio na forum było bardzo dużo stron o laniu oleju na matryce, tak wiec jak tylko wróciłem do domu postanowiłem to sprawdzić i zrobić kilka zdjęc które miały mi pokazać czy chlapie olejem. Niestety i mój model został tym dotknięty :( Najpierw sie zaniepokoiłem, ale później pomyślałem że przecież można to wyczyścić i to nic poważnego. O ile to olej a nie jakieś paprochy z tytułu użytkowania. Nikon D7000 ma wady, ale w dzisiejszych czasach nie ma rzeczy idealnych, wszystko sie psuje a nawet często na starcie kupując nowy produkt otrzymujemy coś niesprawnego. Oczywiście nie uważam że tak powinno być, ale niestety nie napawam się na tyle optymizmem aby myśleć iż to sie jeszcze zmieni. Dziś jest nacisk na produktywność firmy/ pracownika a nie na JAKOŚĆ, nie ma co sie później dziwić że wszystko sie psuje, że nie jest doskonałe.
Z tego tytułu że mój egzemplarz chyba chlapie olejem poprosiłem kolege o to aby przyniósł do pracy swojego Canona EOS 60D w celu przetestowania , i co sie okazało ? że jego Puszka to dopiero chlapie olejem, fakt że jego licznik pewnie pokazuje ze dwa razy tyle, ale chodzi o sam fakt, to że na forum Canona nie pisze sie o jakimś problemie to nie znaczy od razu że takiego nie ma, może po prostu użytkownicy nie są na tyle wymagający aby to zauważyć, oczywiście nie obrażając nikogo ani żadnego posiadacza Canona. Ale wiecie co mam na myśli, nie dajcie sie zwariować, Nie ma tak że Canon czy Nikon jest lepszy, żadna stajnia nie da wam bezpieczeństwa takiego iż jak kupicie ich nowy produkt to będzie on wolny od wad. W każdym przypadku może być coś niesprawnego.
Na koniec dodaje zdjęcia wykonane Nikonem D7000 i Canonem EOS 60D, zdjęcia robione pod kątem sprawdzenia "chlapania oleju". Nikonem było zrobione z 2000-2500zdjęc a Canonem około 5000 tysięcy, ale różnica w czystości zdjęcia też jest bardzo duża. Oba aparaty zakupione całkiem niedawno.
A i może dodam że ostrość owego Canona który współpracuje z Tamronem 17-50 VC też mnie szczególnie nie porywa porywa i stawia wiele do życzenia. (niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości zdjęc bo kurcze program który niby miał mi to pokazywać nie pokazuje :( )
Zdjęcia zrobione oryginalnie w JPG, umieszczone na stronie bezpośrednio z puszek

NIKON
1: http://img801.imageshack.us/img801/9273/34492207.jpg
Model : Nikon D7000
Przysłona: f22
Czas: 40s
ISO: 100
Długość Ogniskowej: 32mm

NIKON
2: http://img23.imageshack.us/img23/4674/48568922.jpg
Model: Nikon D7000
Przysłona: f36
Czas: 30s
ISO: 250
Długość Ogniskowej: 105mm

CANON
3: http://img546.imageshack.us/img546/7899/333gy.jpg
Model: Canon EOS 60D
Przysłona: f20
Czas: 50s
ISO: 100
Długość Ogniskowej: 38mm

CANON
4: http://img340.imageshack.us/img340/15/444si.jpg
Model : Canon EOS 60D
Przysłona: f32
Czas: 50s
ISO: 250
Długość Ogniskowej: 38mm

Pamiętajmy proszę że kupujemy aparaty po to aby robić nimi fotki a nie doszukiwać sie wiecznie wad. Fotografia to sztuka, a nie mechanika cyfrowa, czytając to forum często sie o tym zapomina. Oczywiście szczerze współczuje tym którzy mają wadliwy model, ja też nie mam pewności iż takiego nie mam, ale moje testy potwierdzają tylko to że nie ma to znaczenia czy Nikon czy Canon, zawsze możesz trafić na coś niesprawnego, tak więc nie ma co demonizować tylko Nikona, Canon też nie jest Profesjonalistą przez duże "P", piszę to szczególnie do osób które sie wahają pomiędzy tymi Producentami. Musicie ustalić kompromis pomiędzy tym za co płacicie a czego oczekujecie, są tacy którym nie opłaca sie płacić drugie tyle ze coś niepewnego, ale są też i tacy co sie cięszą że płacą tylko tyle a nie więcej

Władca Pixeli
25-03-2011, 03:11
Widzieliscie reklame d7000 na fb:

źródło (http://platform.ak.fbcdn.net/www/app_full_proxy.php?app=7146470109&v=1&size=o&cksum=5cbaea451d7d89b45b18eaebfc9f83bf&src=http%3A%2F%2Fthenextstep.pl%2Fpliki%2Fnikon%2F lp112010%2Fbignews.jpg)

Naprawde mozna uzywac go w dowolnej sytuacji, szczegolnie przy slabym oswietleniu ;)
Do wszystkich udających się do serwisu z problemami D7000 proponuję wydrukować reklamę Nikona i podkreślić "a jego zaawansowane funkcje spełnią oczekiwania wszystkich fotografów gotowych rozwijać swoje umiejętności"

Być może forumowicze nie są gotowi rozwijać swoje umiejętności i dlatego mają problemy z D7000 :mrgreen:

fafniak
25-03-2011, 08:32
Wszystkim zachwyconym swoja puszką po przeprowadzonym "teście" (tak jak qualin) proponuję zacząć czytać posty ze zrozumieniem.
Chodziło o testowanie na jasnych szkłach i na różnych odległościach przedmiotowych w tym powyżej 2-4m.
A jasne szkło to mniej niż 2.8.Test na f4 i 30mm nie świadczy niestety o niczym.
Przykre może być rozczarowanie po podłaczeniu jasnego szkła :( - choć z całego serca życzę aby było odwrotnie, bo sam wiem co znaczy walka z serwisem

wa12
25-03-2011, 09:01
... Ale wiecie co mam na myśli, nie dajcie sie zwariować.....Pamiętajmy proszę że kupujemy aparaty po to aby robić nimi fotki a nie doszukiwać sie wiecznie wad. Fotografia to sztuka, a nie mechanika cyfrowa, czytając to forum często sie o tym zapomina. Oczywiście szczerze współczuje tym którzy mają wadliwy model, ja też nie mam pewności iż takiego nie mam, ale moje testy potwierdzają tylko to że nie ma to znaczenia czy Nikon czy Canon, zawsze możesz trafić na coś niesprawnego, tak więc nie ma co demonizować tylko Nikona, Canon też nie jest Profesjonalistą przez duże "P", piszę to szczególnie do osób które sie wahają pomiędzy tymi Producentami. Musicie ustalić kompromis pomiędzy tym za co płacicie a czego oczekujecie, są tacy którym nie opłaca sie płacić drugie tyle ze coś niepewnego, ale są też i tacy co sie cięszą że płacą tylko tyle a nie więcej

Nic dodać, nic ująć. Zamiast robić zdjęcia większość na tym forum narzeka i genaralizuje na podstawie jednego czy dwóch przypadków niesprawnego aparatu i dodam, że ta większość to jeśli miała D7000 w ręku, to co najwyżej w sklepie.
A co do wad to dodam od siebie, że AF w LV wariuje na kicie w słabym oświetleniu. Czy już mam go reklamować?

pil74
25-03-2011, 09:31
Nic dodać, nic ująć. Zamiast robić zdjęcia większość na tym forum narzeka i genaralizuje na podstawie jednego czy dwóch przypadków niesprawnego aparatu i dodam, że ta większość to jeśli miała D7000 w ręku,
Poszukaj na forach zagranicznych.

jm
25-03-2011, 09:38
Chodziło o testowanie na jasnych szkłach i na różnych odległościach przedmiotowych w tym powyżej 2-4m.
A jasne szkło to mniej niż 2.8.Test na f4 i 30mm nie świadczy niestety o niczym.

Też jestem ciekawa takiego testowania - jasne szkło i większa odległość.

Walle
25-03-2011, 09:47
Sory, ale takie pisanie, że "nic na tym świecie nie jest idealne" jest śmieszne.
Jeśli ktoś sprzedaje towar lub usługę, to odpowiada za jego/jej jakość, bo kupujący płaci mu za to!
Jeśli produkt -w tym przypadku body- zachowuje się nieprzewidywanie, to wypadałoby przynajmniej spróbować rozwiązać ten problem, a nie udawać, że go nie ma.

W sprawie Fatman-a zastanawia mnie dlaczego niemiecki serwis najpierw stwierdził, ze zna problem, a potem ... stwierdził nie problemu nie ma?

pil74
25-03-2011, 09:50
W sprawie Fatman-a zastanawia mnie dlaczego niemiecki serwis najpierw stwierdził, ze zna problem, a potem ... stwierdził nie problemu nie ma?
Może to bardziej poważny problem, którego nie rozwiąże kalibracja czy soft.

Fatman
25-03-2011, 10:35

Najbardziej logiczne wyjaśnienie jest takie:

Aparat wraz z opisem trafił do osoby przyjmującej zgłoszenia. Ta zdziwiona ilością materiałów opisujących usterkę zadzwoniła do reklamującego, z pytaniem co to jest (co już martwi, bo wystarczyło przeczytać pierwsze zdanie opisu, gdzie widnieje słowo "problem"). Kiedy dostała odpowiedź, że to dokładny opis usterki, to potwierdziła problemy tego typu związane z AF w D7000.

Następnie aparat trafił na półkę w magazynie, oczekując na naprawę. Gdzie przeleżał miesiąc. I najprawdopodobniej sam -już bez opisu usterki, który został u osoby przyjmującej zgłoszenie (czyli najprawdopodobniej wylądował w śmieciach).

Aparat trafił po tym czasie do techników, którzy mieli już tylko informację o źle działającym AF, bez dokładnego opisu który dla nich zrobiłem. Przeprowadzili standardowy test, w trakcie którego niemożliwe jest wykrycie usterki (czyli tak jak w naszym serwisie). I koniec.

Drugie wytłumaczenie jest prostsze: są debilami niepotrafiącymi czytać (o czytaniu ze zrozumieniem nawet nie wspomnę).

Seeth
25-03-2011, 10:44
Fatman, czyli w jakich warunkach najlepiej sprawdzić czy występuje problem z AF?

prz3mo
25-03-2011, 10:46
Wszystkim zachwyconym swoja puszką po przeprowadzonym "teście" (tak jak qualin) proponuję zacząć czytać posty ze zrozumieniem.

Otóż to.
Proszę dokładniej poczytać o problemie Fatmana i nie zawalać forum nic nie wnoszącymi zdjęciami, na których nawet jeśli puszka byłaby walnięta, i tak tego defektu nie zobaczymy.

frogi4
25-03-2011, 10:47
Mnie osobiście już zaczyna coś brać od testowania tego aparatu, bo jakby nie było wydając tyle kasy myślałem że to będzie sprzęt
jakościowo idealny w porównaniu do niższych półek a tu wychodzi chyba odwrotnie. Przecież Nikona można by porównać do
Toyoty jakiś czas temu. Ile oni wymienili tych pedałów od gazu :-) i co? Firma raczej zyskała niż straciła a tu ciszaaaa.
Mam więc 3 pytanka do użytkowników nikona:
1. Czy mikroregulacja BF/FF wpływa na AF w trybie LV?
2. Jeśli na kicie 18-105 zdjęcia budynków robione w dzień przez wizjer
są mniej ostre niż te przez LV to powinienem zacząć się martwić co będzie przy lepszym szkle?
3. Czy programy tematyczne np. sport nie powinny ustawiać automatycznie jakiegoś krótkiego czasu
otwarcia migawki np 1/400s i dlaczego wtedy automatyczne ISO to max 1600?

Pawel Pawlak
25-03-2011, 11:08
Otóż to.
Proszę dokładniej poczytać o problemie Fatmana i nie zawalać forum nic nie wnoszącymi zdjęciami, na których nawet jeśli puszka byłaby walnięta, i tak tego defektu nie zobaczymy.

Generalnie to należałoby wywali 95% tego co jest w tym wątku żeby było merytorycznie :/
Przecież najwięcej tu wpisów osób które nie mają pojęcia o niczym co związane z fotografią. F4 to za wysoka przysłona ? "kilka" postów wcześniej fotograf co to mu już wszystkie nikony za słabe, sony też, testował bf/ff na F10. Ale kilka stron dalej jest już specjalistą.
I te teksty o tym jak ktoś wywala tyle kasy to powienie otrzymać sprzęt najwyższej jakości. No bewnie że powienien. Ale może najpierw zanim wywali tyle kasy powinien zastanowić się do czegu mu ta zabawka skoro nie ma zielonego pojęcia o fotografii ? przy tak potężnej wiedzy w temacie jak prezentują niektórzy, to nawet zalety sprzętu mogą się wydawać wadą. Było kupić tańszy aparat a za resztę tej kasy się edukować; nabycie samolotu jeszcze z nikogo nie zrobiło pilota... a to dopiero wydatek

Agut
25-03-2011, 11:39
Fatman jak mozesz PLS wyczysc skrzynke :) bo sie nie moge do Ciebie dopchac na PW

Nooo a u mnie testow dzien II. Poki co sprawdzam z N 35, f/1,8 i odpukac problemow nie ma. Na LV tez AF sparwuje sie bez zastrzeżeń. Moze bedzie dobrze. :)

Fatman
25-03-2011, 11:46
Ok, dostaję na PW (jak akurat jest miejsce w skrzynce), email, GG prośby o opis jak sprawdzić swojego D7k, dlatego tak na szybko:

Do testu AF potrzebne nam będzie jasne szkło. Najlepiej stałka, 35 1.8 lub 50 1.8. Ważne, żeby to szkło było w 100% sprawne, żebyście mieli pewność, że ewentualne problemy z AF nie są spowodowane przez szkło. Oczywiście obiektyw musi dawać wystarczająco ostre zdjęcia przy maksymalnie otwartej przysłonie, czyli 1.8
Przed założeniem szkła do D7k możemy sprawdzić tylną soczewkę, czy nie ma na niej jakiegoś brudu (do ewentualnego późniejszego sprawdzenia, czy nasz aparat nie chlapie olejem).
Przyda się jeszcze pomocnik, na którym sprawdzimy działanie AF naszego aparatu.

Wykonujemy w sumie pięć testów głównych (i jeden, dwa pośrednie) sprawdzających poprawność działania AF (tryb AF-S lub AF-C, bez znaczenia, środkowy, lub inny krzyżowy czujnik, przy ustawionej przysłonie na f1.8 ).

Aby sprawdzić maksymalną dokładność/sprawność działania układu AF, po każdym wykonanym zdjęciu testowym, należy dokonać przeostrzenia zestawu na inny punkt -czyli najpierw celujemy np. w oko pomocnika, robimy zdjęcie, następnie ostrzymy w zupełnie inne miejsce na inną odległość, tak aby przy kolejnym zdjęciu testowym układ musiał ponownie zmienić odległość ostrzenia.

Na początku sprawdzamy działanie AF na ewentualną obecność błędów FF/BF.
Przy dobrym naturalnym świetle wykonujemy kilka (5-10) zdjęć na małą odległość celując w oko, sprawdzamy czy aparat trafił tam gdzie trzeba. W przypadku takiej odległości ostrzenia cały obszar oka powinien być ostry (tęczówka, rzęsy, nawet brwi powinny się jeszcze łapać w GO).
Jeśli punkt ostrości wypada bardziej na nosie lub uszach, dokonujemy odpowiedniej korekcji AF w naszym body -do czasu, aż na zdjęciach testowych punkt ostrości wypada dokładnie tam gdzie powinien.

Podczas robienia testów musimy zadbać o to, aby czas naświetlania był wystarczająco krótki. W przeciwnym wypadku może dojść do zafałszowania wyników przez poruszenie.
Proponuję użyć czasu nie dłuższego niż 1/160s.
Maksymalnie ISO użyte podczas testów w słabym świetle nie powinno przekraczać wartości 1600, większe może utrudnić nam ocenę ostrości zdjęć.
Zdjęcia warto wykonać w formacie RAW, dzięki czemu uzyskamy najbardziej wiarygodny materiał -format JPG jest już przetworzony (odszumiony, wyostrzony), co może wpłynąć na naszą ocenę i zafałszować ją.

Wykonujemy testy główne:

-w dobrym świetle*1, na małą odległość (1-2m), 10 zdjęć, celujemy w oko.

-w dobrym świetle, na większą odległość (5-6m), 10 zdjęć, celujemy w głowę.

-w dobrym świetle, na nieskończoność (czyli nawet od 30m w górę), wystarczy 5 zdjęć, celujemy w kontrastowy obiekt.

-w słabym sztucznym świetle*2, na małą odległość (1-2m), 10 zdjęć, celujemy w oko.

-w słabym sztucznym świetle, na większą odległość (3-6m), 10 zdjęć, celujemy w głowę.

Ilość trafionych zdjęć w dobrym świetle na małą odległość powinna wynosić 10, choć możemy przyjąć, że 1-2 zdjęcia mogą być nietrafione z naszej winy

Ilość trafionych zdjęć w dobrym świetle na dużą odległość powinna wynosić co najmniej 7.

Ilość trafionych zdjęć w w słabym świetle, na małą odległość powinna wynosić co najmniej 8, i tak jak w dobrym świetle możemy przyjąć, że dodatkowe dwa nieostre to nasza wina.

Ilość trafionych zdjęć w słabym świetle na dużą odległość powinna wynosić co najmniej 6.

W przypadku słabego sztucznego oświetlenia, jeśli trafionych zdjęć jest mniej niż 5 to mamy powody do niepokoju. Jeżeli trafionych zdjęć mamy 1-2 to niestety mamy do czynienia z równie wadliwym D7k, jak mój egzemplarz.

Testy wykonujemy z ręki, nie używamy statywu.

Po wykonaniu testów (w sumie blisko 50 zdjęć), możemy zdjąć szkło i uważnie obejrzeć tylną soczewkę obiektywu. Jeśli nasz egzemplarz D7k chlapie olejem, to mamy dużą szansę zobaczyć plamki na tylnej soczewce. Nie jest da to nam jednak 100% pewności czy takie zjawisko w naszym D7k występuje. Potwierdzić to możemy dokładnie analizując zdjęcie jednolitej jasnej powierzchni, zrobione przy małym otworze przysłony (powiedzmy f16). Pozostaje problem odróżnienia zwykłego brudu na matrycy od nieszczęsnych plam oleju.

HOTy/DEADy najłatwiej sprawdzić -można to zrobić na dwa sposoby.
Przechodzimy w tryb manualny, wyłączamy odszumienie dla długich czasów ekspozycji, oraz zwykłe odszumianie, ustawiamy ISO 6400, zakładamy dekielek (dobrze jest pomimo tego zrobić test w ciemnym pomieszczeniu) i robimy dwa, trzy zdjęcia, które potem analizujemy na komputerze w powiększeniu 1:1.

HOT/DEAD piksele objawiają się jako białe, czarne, czerwone, zielone, niebieskie piksele lub całe ich skupiska.

UWAGA -jeśli zdjęcia zrobimy w RAW to istnieje możliwość, że nasza wywoływaczka RAWów automatycznie zlikwiduje nam HOT/DEAD piksele.

Drugi sposób jest podobny, z tym że nie robimy zdjęć, a po prostu oglądamy ekran LCD w trybie LV.

*1 -dobre światło, rozumiemy jako warunki dla których uzyskujemy czas co najmniej 1/200 przy f1.8 i ISO 100

*2 -słabe sztuczne światło, rozumiemy jako warunki, dla których uzyskujemy czas co najmniej 1/160 przy f1.8 i ISO 800

docxxx
25-03-2011, 11:50
Gdybym tylko mial czas, zrobilbym taka strone o problemach Dk7, ze hej... :(

frogi4
25-03-2011, 11:52
Kolega Pawel Pawlak jak widać potwierdza tylko jak twierdzi serwis tej firmy że nikon jest tak super marką że wszystko jest w niej idealne a winny jest tylko użyszkodnik. I że może aby kupić lepszy model to trzeba by było skończyć kurs z egzaminem. Czy jak ktoś kupuje droższy samochód to musi lepiej jeździć od innych? A jeździ się nim o wiele lepiej niż tej samej firmy dużo tańszym. I tak zapewne niedługo o forum stanie się miejscem spotkań wybitnych fotografów a ci którzy dopiero zaczynają z lustrzankami to powinni kupić sobie co? używany D40 (I to może za dobry sprzęt?) i poszukać innego forum bo na tym tylko zadają głupie pytania. Poza tym nie wiedziałem że błędnie działający AF można uznać za zaletę.

SHOX!
25-03-2011, 11:53
Fatman czy można powielać twój tekst opisu testu na działanie D7000, chciałbym wrzucić na d7k.pl, ewentualnie jak cię podpisać jako autora i czy wstawić linki do twoich stron.

Jachuu
25-03-2011, 12:10
Zobaczcie na to (Facebook) klik klik (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=190846670952787&set=a.190846644286123.35822.100000823674908&ref=nf) zwłaszcza prawy górny róg zdjęcia. My chyba jesteśmy jacyś dziwni, patrząc na to zdjęcie i wpisy poniżej, ludzie są szczęśliwi, co tam brudna matryca :D

Pawel Pawlak
25-03-2011, 12:12
no to małe wyjaśnienie ogólne; z ignorancją, nierzetelnością, olwactwem spotykam się prawie na każdym kroku. I tam gdzie jestem konsumentem i tak gdzei jestem pracodawcą i w każdej innej dziedzinie. W przemyśle motoryzacyjnym, służbie zdrowia, sądownictwie, wszędzie. Osoby który podchodzą rzetelnie do sowich zajęć, do tego są fachowcami świecą jak latarnie. obdarzony jestem bardoz niezyciową cechą - perfekcjonizmem i pewnie osobie która jest skonstruowana inaczej bardzo trudno zrozumieć jak taka postawa otaczających ludzi może wq...ać. I nie uważam żeby nikon wyrózniał sięna tle innych negatywnie. Co wcale nie znaczy że nie współczuję Rafałowi i że nie rozumiem jego rozgoryczenia.

A odnośnie serwisu nikona - mam obecnie doświadczenia tylko z NPS. I pod względem szybkości i uprzejmości nie można nic zarzucić. Naprawy miały charakterł łatwiejszy do zdiagnozowania; zostały zrealizowane dobrze. Jedynie martwi mnie stawka za roboczogodzinę ;)

czarekk
25-03-2011, 12:22
masakra z tym Nikonem. A tak fajnie się zapowiadał. Na szczęście moje d300 nie robi takich jaj. Przynajmniej ja nie widzę . Ale jak tu polecać D7000

Fatman
25-03-2011, 12:25
Fatman czy można powielać twój tekst opisu testu na działanie D7000, chciałbym wrzucić na d7k.pl, ewentualnie jak cię podpisać jako autora i czy wstawić linki do twoich stron.

Można powielać dowolnie -będzie mi miło jak komuś ten opis pomoże.

Długi
25-03-2011, 12:33
Zobaczcie na to (Facebook) klik klik (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=190846670952787&set=a.190846644286123.35822.100000823674908&ref=nf) zwłaszcza prawy górny róg zdjęcia. My chyba jesteśmy jacyś dziwni, patrząc na to zdjęcie i wpisy poniżej, ludzie są szczęśliwi, co tam brudna matryca :D

Najlepszy efekt jest na fotce 17 i 18 ale widać gość się pierdołami nie przejmuje tylko cieszy się robieniem zdjęć :mrgreen:

JK
25-03-2011, 12:34
Najbardziej logiczne wyjaśnienie jest takie: ........
Wybacz, ale może też być inne "najbardziej logiczne" wyjaśnienie. I wcale nie bronię tu serwisu, ani producenta, czyli Nikona.

Jeśli już drugi serwis napisał, że puszka jest OK, to jest duże prawdopodobieństwo, że dla nich puszka jest OK. Czy nam się to podoba, czy nie, każdy taki wyrób ma swoją dokumentację serwisową i szczegółowo opisane procedury kontrolne, są do tego przewidziane specjalne urządzenia diagnostyczne i raczej nikt nie robi tego na oko. Najprawdopodobniej jest tak, że wykonanie wszystkich procedur kontrolnych twojego D7000 wykazuje, że żaden z parametrów, podczas tych sprawdzeń, nie wykracza poza tolerancję przewidzianą dla tego modelu. Jest dla mnie mało prawdopodobne, żeby w obu serwisach nikt tego aparatu nie sprawdzał, żeby w obu przypadkach zależało im na olaniu klienta. Zapewne aparat był sprawdzany i tu, i tu, ale te sprawdzenia nie wykazały odstępstw od dokumentacji. Nie oznacza to, że aparat jest idealny, że każde zdjęcie będzie idealnie ostre, ale że parametry pracy aparatu mieszczą się w tolerancji przyjętej przez producenta. Oznacza to również, że aparat jest sprawny i zgodny ze specyfikacją producenta, choć nie oznacza to, że wszystkie procedury serwisowe są doskonałe, ale z punktu widzenia serwisu aparat jest OK.

Na wykonane zdjęcie nie wpływa tylko jeden parametr, ale wiele parametrów, które sie na siebie nakładają. Jeśli one wszystkie, przez przypadek (proponuje poczytać np. o rokładzie Gaussa), będą ustawione prawie idealnie, to i zdjęcie będzie prawie idealne. Jeśli jednak, w konkretnym przypadku, wszystkie te parametry zostaną ustawione niezbyt idealnie (tak jest zazwyczaj), choć w ramach przewidzianych tolerancji, to zdjęcie wyjdzie trochę gorzej. Może też zdarzyć się tak, że w jakimś konkretnym przypadku wszystkie te parametry zostaną ustawione na granicy dopuszczalnej tolerancji i wtedy te wszystkie błędy się nałożą, a zdjęcie będzie wyraźnie gorsze (tu akurat mniej ostre) od ideału. Można się na to oburzać, ale niestety tak to działa.

Wiem, że to może być dla niektórych bolesne, ale tu właśnie może objawiać się związek ceny z klasą wyrobu. Zawsze jest tak, że im mniejsze są tolerancje pracy poszczególnych elementów składowych wyrobu, czyli im lepsza jest powtarzalność ich pracy, tym wyzsza jest cena, bo wyższe są koszty produkcji. Cudów nie ma. Tak było, jest i będzie. W przypadku D7000 cena nie wskazuje na jakąś wysoką półkę. Jest to raczej aparat amatorski, no może dla zaawansowanych amatorów, ale nie profesjonalny. I takie są między innymi konsekwencje tego, że D7000 kosztuje kilka razy mniej, niż na przykład taki D3s. Te różnice cenowe niestety nie biorę się z powietrza i trzeba to zaakceptować. One biorą się z takich spraw, jak mniejsze, czy większe tolerancje wykonania części, jak mniejsza, czy większa powtarzalność pracy urządzenia. Uszczelnienia i inne bajery są tu jedynie drobnym dodatkiem do ceny, choć pozornie może wydawać sie, że to one "robią" cenę. Jak widać z przykładów, nawet "zepsute" D7000 robi wiele dobrych i bardzo dobrych (ostrych) fotek, choć czasem robi też gorsze, a czasem kiepskie, bo nie trafi idealnie. Moim zdaniem, jest na to tylko jedna rozsądna rada: trzeba poszukać sprzętu o większej powtarzalności, czyli sprzętu wyższej klasy. Smutne, ale prawdziwe.

prz3mo
25-03-2011, 12:46
Jest dla mnie mało prawdopodobne, żeby w obu serwisach nikt tego aparatu nie sprawdzał, żeby w obu przypadkach zależało im na olaniu klienta. Zapewne aparat był sprawdzany i tu, i tu, ale te sprawdzenia nie wykazały odstępstw od dokumentacji.

Pewnie sprawdzali, tylko, ze według swoich procedur, podczas których najprawdopodobniej ta usterka nie jest wychwycona.

Dwa lata temu wysyłałem dwa razy Sigmę 70-200 do kalibracji. Opisałem dokładnie w jakim przypadku jest BF. Działo się to tylko wtedy gdy obiekt na który ostrzyłem był bardzo daleko np. kilkanaście metrów. Po pierwszej kalibracji odesłali mi, że niby jest OK. Było dalej źle, więc postanowiłem zadzwonić i porozmawiać osobiście. Dano mi namiary do kierownika serwisu, który wysłuchał tego co miałem do powiedzenia i przyznał w rozmowie, że kalibrację i testy wykonują w pomieszczeniu, a więc na niewielkich odległościach. Wtedy było OK.
Po kolejnej wysyłce przyznali, że rzeczywiście przy większych odległościach problem jest. Nie byli w stanie tego wykalibrować, więc wymienili mi obiektyw na nowy.
Mimo, że od pierwszej wysyłki do momentu aż otrzymałem nowe (sprawnie działające) szkło troche czasu wtedy minęło, bo nie mieli na stanie akurat wtedy nowego szkła, to miło wspominam tę przygodę z serwisem Sigmy, bo przyznali mi rację, co jak widać nie jest takie oczywiste choćby w przypadku Nikona.

Znam Fatmana nie tylko z tego forum i jestem pewny, że jeśli wykrył tę usterkę w swojej puszce to występuje ona rzeczywiście.

Fatman
25-03-2011, 12:47
Wybacz, ale może też być inne "najbardziej logiczne" wyjaśnienie. I wcale nie bronię tu serwisu, ani producenta, czyli Nikona.

Jeśli już drugi serwis napisał, że puszka jest OK, to jest duże prawdopodobieństwo, że dla nich puszka jest OK.

Też biorę (brałem ?) to pod uwagę, jednak jest jedna nieścisłość, skoro dostali dokładny opis usterki, opis w którym jest wyszczególnione 6 (sprawdziłem wczoraj, myślałem, że tylko 5) szkieł z którymi sprzęt był sprawdzany, opis że te szkła działają idealnie z innymi body, opis czym się zajmuję i od jak dawna -to dlaczego pierwszą odpowiedzą z ich strony było: to wina użytkownika, bo nie potrafi obsługiwać aparatu -natomiast kiedy usłyszeli od sprzedawcy wyjaśnienie, że to nie wina użytkownika, to stwierdzili, że w takim razie to na pewno wina wadliwego szkła, którego użytkownik używa.

Wniosek jest jeden: nie czytali w ogóle opisu który dla nich zrobiłem. Gdyby czytali nie doszli by do takich wniosków, nie dawali by takich odpowiedzi.

Ja się już tylko tego czepiam.........

Jest dla mnie mało prawdopodobne, żeby w obu serwisach nikt tego aparatu nie sprawdzał, żeby w obu przypadkach zależało im na olaniu klienta.

Też jest to dla mnie mało prawdopodobne.

Zapewne aparat był sprawdzany i tu, i tu, ale te sprawdzenia nie wykazały odstępstw od dokumentacji.

Pozostaje pytanie jak wygląda procedura testowa ? Ja bez najmniejszego problemu mogę przetestować dowolnego D7000 tak, że wynik będzie pozytywny. Statyw, 50 1.5 przymknięte do 2.8, wspaniałe kontrastowe elementy na tablicy testowej, odległość ostrzenia 2m. I będzie cacy.

Nie oznacza to, że aparat jest idealny, że każde zdjęcie będzie idealnie ostre, ale że parametry pracy aparatu mieszczą się w tolerancji przyjętej przez producenta. Oznacza to również, że aparat jest sprawny i zgodny ze specyfikacją producenta

Nigdy nie oczekiwałem, żeby każde zdjęcie było ostre, nie jest to przecież możliwe. Doskonałość w naszym materialnym świecie nie istnieje.
Jednak jeśli w przypadku D7k, taka tolerancja jak widzę na zdjęciach jest przez producenta przyjęta za normę -to jest to najgorzej działający AF z wszystkich aparatów jakie miałem w swoich rękach. Wypada słabiej od Canona 450D i Olympusa E-330. A to nie były orły AFu......

Nie wierzę, że AF w D7k jest tak............ kiepski. To mi się w głowie nie mieści po prostu :-(

JK
25-03-2011, 12:50
Pewnie sprawdzali, tylko, ze według swoich procedur, podczas których najprawdopodobniej ta usterka nie jest wychwycona. ......
Jeśli tak założymy, to sprawa jest przegrana, a aparat jest sprawny, bo jest zgodny z dokumentacją producenta. Jeśli komuś nie odpowiada jakość zdjęć (powtarzalność) z tego aparatu, to znaczy, że wybrał zły aparat, aparat zbyt niskiej klasy, czyli zbyt tani.

Długi
25-03-2011, 12:51
Sorry JK ale takie podejście trochę mi się kojarzy z powiedzeniem: operacja się udała ale pacjent zmarł. Rozumiem, ze są pewne procedury testowe ale to tylko świadczy w tym wypadku o niedostosowaniu procedur, a nie, ze towar jest w porządku, bo przechodzi owe procedury. Niestety świadczy też o serwisantach, ze poza procedury ich wzrok-myślenie już nie sięga. Co do jakości względem ceny, też się nie zgodzę. D7K, to nie jest tani sprzęt. Przy premierze, był prawie na poziomie d300s, a i teraz jest nie tak znowu wiele tańszy. Zresztą rozumując w ten sposób, to wychodzi na to, ze możemy mieć tylko wymagania, co do D3/s, a pozostałe modele, to już należy się pogodzić z wszelkimi wadami.
D7K ma nowy układ af , może gorszy od sprawdzonego w d300 - d3 ale nikt tu chyba nie wymaga żeby był szybszy tylko po prostu działał. Po co komu użyteczne wysokie iso skoro aparat nie radzi sobie z af przy słabym, a w zasadzie słabszym świetle?

prz3mo
25-03-2011, 12:53
Jeśli tak założymy, to sprawa jest przegrana, a aparat jest sprawny, bo jest zgodny z dokumentacją producenta. Jeśli komuś nie odpowiada jakość zdjęć (powtarzalność) z tego aparatu, to znaczy, że wybrał zły aparat, aparat zbyt niskiej klasy, czyli zbyt tani.

Czytałeś dalej mój wpis?
Bo idąc Twoim tokiem myślenia Sigma też mogła mieć olać i powiedzieć, że według ich procedur testowych jest OK. A jednak tego nie zrobili, przyznali mi rację i wymienili szkło na nowe.

Michal_C
25-03-2011, 12:53
Jacku!, przecież to nie ma nic na rzeczy.
Czemu aparaty kupione w podobnym momencie z podobnej serii mają i nie mają problemu? Bo jest wada. U jednych jest u innych nie. Czemu aparaty teraz kupowane nie mają wady? I badane są w tych samych mało powtarzalnych warunkach. Moim zdaniem nie ma nic do rzeczy czy to jest tani czy drogi aparat.

Pozdrawiam

tomek s
25-03-2011, 12:55
Fatman teraz wszyscy pobiegną by czym prędzej sprawdzić AF według Twojej procedury i okaże się jeszcze że 90% puszek jest zwalonych :mrgreen:
pozdr

JK
25-03-2011, 12:56
...... Wniosek jest jeden: nie czytali w ogóle opisu który dla nich zrobiłem. Gdyby czytali nie doszli by do takich wniosków, nie dawali by takich odpowiedzi. ......
Musisz zrozumieć jedno ważne zagadnienie. Dla serwisu, te sterty przykładowych zdjęć są jedynie drobnym elementem pomocniczym, ilustracyjnym. Wykładnikiem jest dla nich wynik wykonania procedur kontrolnych przewidzianych przez producenta (zakładam, że wykonują te procedury prawidłowo). Co oni mają Ci napisać? Że zbyt dużo wymagasz od taniego amatorskiego korpusu? Że ten korpus nie jest przeznaczony do profesjonalnych zadań? Przecież to jest oczywiste od samego początku.

To nie jest kwestia tego, co się komu wydaje. Jest taka dziedzina wiedzy, która nazywa się "technologia", która zjmuje się procesami wytwarzania wyrobów. W ramach tej dziedziny wiedzy wszystko to już dawno zostało zidentyfikowane, opisane i wyjaśnione. No, ale niektórym oczywiście może się coś wydawać. ;)

Długi
25-03-2011, 13:01
Co oni mają Ci napisać? Że zbyt dużo wymagasz od taniego amatorskiego korpusu? Że ten korpus nie jest przeznaczony do profesjonalnych zadań? Przecież to jest oczywiste od samego początku.
A, to żeby af trafiał w statycznych warunkach na odległość powyżej 3m, to trzeba profesjonalnej lustzranki? :shock: No, no to chyba nowe standardy jakości :mrgreen:

JK
25-03-2011, 13:03
Ależ on trafia. Widać to na zdjęciach. Tyle, że nie zawsze trafia idealnie. Brak mu powtarzalności, ale za powtarzalność działania się płaci. Niestety

prz3mo
25-03-2011, 13:03
dużo wymagasz od taniego amatorskiego korpusu?

Bez przesady. To nie jest wcale tak nisko pozycjonowana puszka w stajni Nikona. Jest to najwyższy model w kategorii "popularne" na stronie Nikona. Poniżej D7k są 4 inne modele.
Ja mam cały czas także D80-tkę i nie narzekam na powtarzalność AF z jasnymi szkłami.

Tomasz M.
25-03-2011, 13:05
Niestety i ja tu sie zgzadzam z kolegą "JK".

Gdyby było tak że Nikon D7000 daje takie same możliwości co D700, to kto i po co miałby przepłacać i kupować D700 ?
Za jakość sie płaci, jest to normalną sprawą, jak kolega wyżej opisał jest to model amatorski i może za dużo sie od niego oczekuje ? a to że cena nie jest mała to hmmmm, to już nie wina producenta że nie stać nas na zabawkę gdzie w idealnym kraju kosztowałaby nas połowe pensji, a przez to że często wydatek na Nikona D7000 jest naszymi niemałymi oszczędnościami to automatycznie podnosimy temu produktowi poprzeczkę i oczekujemy od niego działania idealnego i niezawodnego w każdej sytuacji jak modelu z najwyższej półki. Jeśli chcemy mieć zdjęcia ostre jak brzytwa to musimy kupić D700, jest to bez wątpienia półka profesjonalistów.

Tak jak wspomniałem na codzień mam do czynienia z ogromnymi Firmami i powiem wam tak, często otrzymujecie np.: informacje z serwisu iż czekają na jakąś część, co jest nieprawdą, mają ją na stanie ale mają też limit wymian takich części, nie mogą takiego limitu przekroczyć w skali tygodnia/ miesiąca i dlatego nie każdy może zostać obsłużony jak powinien, jest to okropne i wręcz chore ale tak jest, ani Ja ani Wy nie zmienimy tego Faktu, jest to pewna droga marketingu zachecająca do kupowania rzeczy z najwyższych półek. To nie koniecznie musi być wina pracownika Serwisu który nie przeczytał Rafała opisu, pewnie go przeczytał, baaa i może nawet sie z Nim zgodził personalnie co potwierdza pierwsza odpowiedź serwisu, ale co z tego skoro odgórnie nie może mu przyznać racji i powiedzieć że z Rafała puszką jest coś nie tak. Wiem że jest to potworne i chore, ale tak niestety też może być :(

Też bym chciał aby wszystkie "felerne" modele zostały wymienione na nowe, ale to już marzenie ....

Fatman
25-03-2011, 13:06
Musisz zrozumieć jedno ważne zagadnienie. Dla serwisu, te sterty przykładowych zdjęć są jedynie drobnym elementem pomocniczym, ilustracyjnym. Wykładnikiem jest dla nich wynik wykonania procedur kontrolnych przewidzianych przez producenta (zakładam, że wykonują te procedury prawidłowo).

Ja to rozumiem. Na dodatek jako były pracownik serwisu wiem, że ludzie różne dziwne rzeczy robią/piszą..... jednak wystarczyło, żeby zrobili jeden test, tylko 10 zdjęć w odpowiednich warunkach i sami by zobaczyli, że coś jest jednak nie tak jak być powinno.

Co oni mają Ci napisać? Że zbyt dużo wymagasz od taniego amatorskiego korpusu? Że ten korpus nie jest przeznaczony do profesjonalnych zadań? Przecież to jest oczywiste od samego początku.

Tylko wytłumacz mi w takim razie jedno -dlaczego prostsze i tańsze modele, całkowicie amatorskie (D40, D3000, D3100, D90 -te sprawdzałem) pod względem AF zachowują się lepiej (powtarzalność trafień).
Jak to jest możliwe ?

Sendilkelm
25-03-2011, 13:08
Dobrym podsumowaniem wypowiedzi JK byłoby, że:
1. Amatorzy korzystający z d7000 są zadowoleni, ze maja taki super sprzęt ze taką kasę.
2. Profesjonaliści narzekają, że d7000 ma pełno wad i nie jest warty swojej wygórowanej ceny.

Wydaje mi się, że Nikon spełnił w takim wypadku założenia co do tego, pod kogo puszka powinna być pozycjonowana. Dla profesjonalistów będą następcy innych pro puszek.

Tylko wytłumacz mi w takim razie jedno -dlaczego prostsze i tańsze modele, całkowicie amatorskie (D40, D3000, D3100, D90 -te sprawdzałem) pod względem AF zachowują się lepiej (powtarzalność trafień).
Jak to jest możliwe ?
W d7000 jest nowy moduł AF?

Fatman
25-03-2011, 13:09
Ależ on trafia. Widać to na zdjęciach. Tyle, że nie zawsze trafia idealnie. Brak mu powtarzalności, ale za powtarzalność działania się płaci. Niestety

Na 300 zdjęć wykonanych przy większej odległości niż 3m i przy słabym świetle (iso 6400 dla 1/160 i f2.8 ) trafił 5 Zdjęć.
Trafił tylko dlatego, że obiekt się poruszył w moją stronę -i wyszedł poza BF.
Wybacz, ale margines błędu wydaje mi się zbyt duży nawet na amatorską puszkę........

prz3mo
25-03-2011, 13:10
Gdyby było tak że Nikon D7000 daje takie same możliwości co D700, to kto i po co miałby przepłacać i kupować D700 ?

Bzdurą jest, że niższe modele Nikona z założenia muszą mieć mniejszą powtarzalność AF. Mam D700 i D80. W kwestii powtarzalności AF nie mogę nic zarzucić D80-tce. Jest mniej pól af, jest trochę wolniej (z niektórymi szkłami), ale powtarzalność jest równie dobra jak w wyższym modelu.

Długi
25-03-2011, 13:11
Tak, raz, dwa razy na dziesięć, w przypadku puszki Fatmana. No, to chyba dużo lepszą powtarzalność mają dużo niższe-tańsze modele. Ja rozumiem, że są nieraz dynamiczne, ekstremalne warunki, w których najlepsza-najdroższa puszka się pogubi ale tu mówimy o warunkach, w których doskonale radzą sobie niższe modele. Pytam zatem, nikon ustanawia nowe standardy jakości? Jeśli tak mają one wyglądać, to cieszę się, że zdążyłem z kupnem d300s, bo już od jego następcy pewnie za wiele nie ma co wymagać.

Rafał_Sz
JK masz całkowitą rację. Jednak w żadnej specyfikacji D7000 nie jest napisane, że ustawia on ostrość na obiekcie z dokładnością +-. A więc jeśli nie jest podana żadna tolerancja błędu pomiaru AF, to powinien on ostrzyć jak w mordę strzelił. Między sprzętem popularnym a profi można się spodziewać różnicy w szybkości działania czy "czułości" na kontrast modułu AF, ale nie jego precyzji przy spełnionych warunkach w temacie światła.

Na marginesie dodam, że podczas robienia testów AF w moim Dk7, zrobiłem także próbę celności D300. I tak wcale słodko nie było. W obu przypadkach najlepiej sprawdzały się tandetne 18-200 VR i Tamron 90/2.8. Natomiast 35/1.8 okazał się bardzo nieprecyzyjny - obie puszki wymagały z nim korekcji.

Michal_C
Jacku i jeszcze jena uwaga na temat czy body jest czy nie jest profesjonalne. Porównaj proszę specyfikację D7000 i D2xs - ten ostatni jest profesjonalnym body.

Rafał_Sz
25-03-2011, 13:13
Jacku i jeszcze jena uwaga na temat czy body jest czy nie jest profesjonalne. Porównaj proszę specyfikację D7000 i D2xs - ten ostatni jest profesjonalnym body.
Ale z innej epoki. :)

qualin
25-03-2011, 13:16
Za jakość sie płaci, jest to normalną sprawą, jak kolega wyżej opisał jest to model amatorski i może za dużo sie od niego oczekuje ? a to że cena nie jest mała to hmmmm, to już nie wina producenta że nie stać nas na zabawkę gdzie w idealnym kraju kosztowałaby nas połowe pensji, a przez to że często wydatek na Nikona D7000 jest naszymi niemałymi oszczędnościami to automatycznie podnosimy temu produktowi poprzeczkę i oczekujemy od niego działania idealnego i niezawodnego w każdej sytuacji jak modelu z najwyższej półki. Jeśli chcemy mieć zdjęcia ostre jak brzytwa to musimy kupić D700, jest to bez wątpienia półka profesjonalistów.

Idac Twoim tokiem rozumowania to pojde do salonu Alfy Romeo i kupie sobie Mito, okaze sie, ze auto nie jedzie prosto wiec musze sie z tym faktem pogodzic, bo przeciez to najtanszy model dla niedzielnych kierowcow, a dla profesjonalistow to jest przeciez 8C Competizione. I jak chce sprawnego na 100% i niezawodnego auta to musze kupic to z najwyzszej polki. Bzdura jakich malo. Kazdy zakupiony towar musi dzialac prawidlowo. To tak jakbys kupil teraz najtanszy TV i wyswietlalby obraz w odcieniach szarosci zamiast w kolorze. I co wyswietla obraz ? wyswietla, a ze nei ma koloru no to trudno, trzeba bylo kupic drozszy model to by dzialal poprawnie.

A tu cos a propo niezadowolenie z serwisu:
http://www.furious.pl/news2011/marzec/publiczne-ukamieniowanie-gallardo.htm

Fatman
25-03-2011, 13:19
Staram się kierować logiką -jeśli w modelach amatorskich typu D3000/D90 miał bym tak działający AF jak w moim obecnym D7000 (cały czas piszę o powtarzalności trafień) to w ogóle bym się nie czepiał. Tymczasem w tamtych modelach było lepiej.......

Michal_C
25-03-2011, 13:24
rsz OK postęp. Dziś puszka profesjonalna jutro ma parametry amatorskiej. Ale to co pisze Jacek nie trafia do mnie. Mam akceptować wadę bo to puszka amatorska.

Pozdrawiam

SHOX!
25-03-2011, 13:25
Idac Twoim tokiem rozumowania to pojde do salonu Alfy Romeo i kupie sobie Mito, okaze sie, ze auto nie jedzie prosto wiec musze sie z tym faktem pogodzic, bo przeciez to najtanszy model dla niedzielnych kierowcow, a dla profesjonalistow to jest przeciez 8C Competizione. No i to jest właśnie K.O tego co się działo na kilku ostatnich stronach.

Są pewne rzeczy nadrzędne które identyfikują towar jako aparat, jedną z tych rzeczy jest AF, jeżeli tego nie ma to nie ma aparatu, a na 300 zdjęć zrobionych przez fatmana w serii 5 miało tylko ostrość jest ewidentnym dowodem na to, że puszka jest zwalona.

Fotografowałem ostatnio 50D z 35mm f/2 w trudnych warunkach oświetleniowych, trochę też w nocy, zawsze trafiał w punkt.
D50, D70S, D80 które miałem, zawsze trafiały... pomijam, że w wyższych puszkach jest AF szybszy, ale tu nie chodzi o szybkość ale o celność, tej jak mówią użytkownicy niekiedy nie ma, gdyby to był 10% zdjęć, to jeszcze okej, ale jak jest 90% :x

Fatman
25-03-2011, 13:27
Właśnie dostałem tel. ze sklepu, że moja puszka wróciła z serwisu i że mają też inną sztukę na stanie -będę mógł przetestować już dziś. Dam znać po powrocie co i jak ;-)

qualin
25-03-2011, 13:29
No to czekamy z niecierpliwoscia na wynik testow.

Ggrzesiek
25-03-2011, 13:34

W 2007 roku za 99% powtarzalność AF zapłaciłem 2300 zł (korpus + dwa obiektywy kitowe + torba). Przez blisko 3 lata użytkowania tego "profesjonalnego" sprzętu, także z innymi obiektywami, nie pamiętam sytuacji, by aparat potwierdził ustawienie ostrości a następnie nie ustawił jej w ogóle, ustawił przed lub ustawił za właściwym statycznym obiektem.

Przepraszam za wtrącenie

Jacol
25-03-2011, 13:36
(...)

Po wykonaniu testów (w sumie blisko 50 zdjęć), możemy zdjąć szkło i uważnie obejrzeć tylną soczewkę obiektywu. Jeśli nasz egzemplarz D7k chlapie olejem, to mamy dużą szansę zobaczyć plamki na tylnej soczewce. Nie jest da to nam jednak 100% pewności czy takie zjawisko w naszym D7k występuje. Potwierdzić to możemy dokładnie analizując zdjęcie jednolitej jasnej powierzchni, zrobione przy małym otworze przysłony (powiedzmy f16). Pozostaje problem odróżnienia zwykłego brudu na matrycy od nieszczęsnych plam oleju.

HOTy/DEADy najłatwiej sprawdzić -można to zrobić na dwa sposoby.
Przechodzimy w tryb manualny, wyłączamy odszumienie dla długich czasów ekspozycji, oraz zwykłe odszumianie, ustawiamy ISO 6400, zakładamy dekielek (dobrze jest pomimo tego zrobić test w ciemnym pomieszczeniu) i robimy dwa, trzy zdjęcia, które potem analizujemy na komputerze w powiększeniu 1:1.

HOT/DEAD piksele objawiają się jako białe, czarne, czerwone, zielone, niebieskie piksele lub całe ich skupiska.

(...)

Witam wszystkich. 3 dni zajelo mi zapoznania sie z calym tematem od pierwszej strony az do dzisiejszej. Jestem amatorem, zafascynowany fotografia, w pracy przez rok zajmowalem sie foto "studyjnym" - namiot bezcieniowy i caly bajzel z tym zwiazany. Teraz mam od tego osobe i planuje zakup wlasnie D7000 w przyszlosci, aby miec rozbudowany sprzet na ktorym bede mogl bardzo dlugo sie uczyc zanim(jesli) go wykorzystam.

W tym momencie robie zbiorcze ctrl+c i ctrl+v z podziekowaniami Fatmanowi, oraz reszcie, ktora miala ten aparat w rekach i popelnila na jego temat dluzsze i bardziej wartosciowe posty nizli tylko "miekki guzik migawki" etc.

Moim glownym zrodlem informacji od zawsze bylo DPreview ich renczje, ktore czytalo sie nieraz i 3h z powodu rozbudowania oraz analizy zawartych tam tresci + tamtejsze forum. Po recenzji na DP, a takze przeczytaniu innych zagranicznych recek + recki video bylem napalony na D7000 jako sprzet, ktory mnie zje na sniadanie swoja profesjonalnoscia, a tym samym bedzie sprzetem, ktory starczy mi na baaaardzo dlugo i bedzie pomocny w nauce 'fotografii' (cokolwiek to znaczy). Wydaje mi sie, że po dokladnej lekturze calego tematu moge odniesc sie do kilku kwestii jako osoba, ktora chciala kupic ten model, i ktora dalej chce go kupic. Wydatek rzedu 6tys zl na lustro z obiektywem jest dla mnie bardzo spory, byc moze wchodzi w gre nawet kredyt. Jestem amatorem, a wielu z was tutaj jeszcze jest w stanie zamrotyzowac sobie koszt takiego sprzetu wykonujac zlecenia lub nawet calkowitego splacenia aparatu 2-3 sesjami na weselu. Ten fakt, mysle ze rowniez ma znaczenie w odniesieniu do calego mojego posta. No moze prawie chce kupic, ale do rzeczy:

Kwestia Hot pixeli. Z tego co wiem, mamy to rowniez w pelnej klacie 5dMk2. Sa przypadki duzej ilosci hotow, sa przypadki malej. Podobnie z D7000 - brak konkretnej zaleznosci wydaje mi sie, ze nie powinien byl czynnikiem przesadzajacym o jego wyborze. Mamy rozwiazanie w postaci firmware lub serwisu i mapowania. Przegladajac rozne fora odnosze wrazenie, ze taka juz natura gesto upakowanego i skomplikowanego przetwornika - problem do obejscia/zniwelowania. Nikon nie jest tu wyjatkiem wiec jestem w stanie to przelknac.

Shell Helix Ultra czyli olej na matrycy: na dpreview spotkalem sie z marudzeniem, ze w bodajze 7D byl ten sam problem. Dużo oleju w konstrukcji ze względu na bardziej wytrzymała migawkę - 150tys cykli. Jest w tym trochę logiki, jest w tym również trochę irytacji. Wyszedłem z założenia, ze lepiej abym częściej czyścił matryce i czekał, aż przez 3000 zdjęć się on wychlapie niż jakby miała paść szybciej migawka. Do serwisu mam za dużo, bo do Wrocławia mam prawie 80km wiec filtr na CMOS-ie będę czyścił sam. Zwłaszcza, ze nie jest to nie wiadomo jaki kosmos i w serwisie tez czyszczą ją ludzie.

Focus: i tu wydaje mi się, ze jest największy problem, który chyba jest jedynym, który w mojej ocenie decyduje o kupnie tego aparatu. Przykre doświadczenia Fatmana bardzo zniechęcają do aparatu, jednak znowu, kilka osób miało sprawne aparaty na tym forum i w generalce, sprawnych było jednak więcej niż niesprawnych. Innych nie liczę bo jest masa kupiona przez ludzi, którzy nawet tego nie zauważą, inni nie udzielają się na forum tylko od razu reklamują sprzęt. Dziwią mnie dwie sprawy, jednej czepie się na siłę: zdziwienie, dlaczego Nikon Germany tyle trzymał sprzęt: całkiem zrozumiałe jest, że tamtejszy serwis obsługuje raz, że całe Niemcy, dwa, że nie tylko D7000. Ma masę reklamacji na wszystkie aparaty, tak samo jak pewnie od zatrzęsienia ludzie znoszą im aparatów na zwykłe czyszczenie. Inne też się psują ;)

A na serio: mikroregulacja. Odnoszę wrażenie (być może się mylę), że niektórzy źle chyba interpretują istnienie w ogóle tej funkcji. Zaznaczam, że NIE CHODZI MI o to, że jeden obiektyw wpier działa na -20, a po miesiącu ostrzy tak samo przy -6. Nie o to mi chodzi. Niektórzy jednak żalili się tutaj, że w ogóle muszą używać kalibracji i zdziwieni byli, że 3 obiektywy nie ostrzą dobrze przy kalibracji domyślnej na 0. Wydaje mi się, że po to jest ta funkcja aby z niej korzystać – jaki jest sens mikrokalibracji jeśli wszystko ma działać na 0 ? Jeżeli dany obiekty wymaga -7 a inny +3 to jeśli działa to na stałe to chyba jest ok. Gorzej jak przy tym samym obiektywie trzeba kalibrować na różne wartości – wtedy ewidentnie jest coś nie halo, tak mi się wydaję.

Serie: wydaje mi się, że numerem nie ma co się sugerować. Podobnie było z nowymi procesorami Sandy Bridge, gdzie powstawały wręcz tabele serii procesorów, które mają się dobrze kręcić. A potem był płacz i zgrzytanie zębami na forum, że procesor się nie kręci na 5ghz a przecież był z dobrej serii. 380str tego tematu udowodniło, że numer puszki nie ma znaczenia – jak ma być „zepsuta” to będzie.

Miną jeszcze być może 2 a może 4 miesiące zanim kupie swoją puszkę. Być może trafi do dystrybucji świeża dostawa z service packiem, a być może, co jest bardziej realne, proces produkcyjny jest w modelu D7000 jaki jest i pozostanie loteria do końca. Wtedy będę gadał z serwisem, jak nie w kraju to w Niemczech, może w Pradze czy gdzieś tam. Być może doprowadzą mnie wszędzie do płaczu, nie wiem, ale gdybym wiedział, że się przewrócę to bym usiadł. W moim mniemaniu tylko sprawa z fokusem dyskwalifikuje puszkę i muszę to sprawdzić wg schematu Fatmana. Reszta chyba nie jest na tyle istotna, aby przesądzała o wyborze.

Tomasz M.
25-03-2011, 13:39
Rafał (Fatman) dziś wieczór zabiera moją puszkę D7000 na weekendowe testy, sprawdzi na spokojnie, na pewno ładnie opisze co i jak, będziemy wiedzieli jak sprawa wygląda. Na pewno będą porównania z tego samego oświetlenia, szkła, ustawień. Przy okazji sie dowiemy czy mój model też jest objęty tymi usterkami ...

Jachuu
25-03-2011, 13:49
Najlepszy efekt jest na fotce 17 i 18 ale widać gość się pierdołami nie przejmuje tylko cieszy się robieniem zdjęć :mrgreen:

To jednak nic, obejrzyj to: klik-klik (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=156659547728374&set=o.161902540518936&ref=nf) Przyjżyj się dokładnie, gwiazd jest tylko kilka, a reszta to osławione białe kropki przy długich czasach! Nie mam sumienia by napisać o tym autorowi :(

qualin
25-03-2011, 13:55
To jednak nic, obejrzyj to: klik-klik (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=156659547728374&set=o.161902540518936&ref=nf) Przyjżyj się dokładnie, gwiazd jest tylko kilka, a reszta to osławione białe kropki przy długich czasach! Nie mam sumienia by napisać o tym autorowi :(

Nie dziala link, znaczy sie "zawartosc chwilowo niedostepna" :/

SHOX!
25-03-2011, 13:56
Aby oglądać linki trzeba się logować na FB, nie każdy ma, tak na przyszłość.

Jachuu
25-03-2011, 13:58
Nie dziala link, znaczy sie "zawartosc chwilowo niedostepna" :/

No to sam adres obrazka: tutaj (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/189942_156659547728374_100001529902401_351876_1698 412_n.jpg)

rattler
25-03-2011, 14:00

Hehe kwadratowe gwiazdki

Długi
25-03-2011, 14:10
Autor pewnie żyje w błogiej niewiedzy ;) Ciekaw jestem ile osób tak właśnie żyje. Nie oszukujmy się, w wielu krajach cena d7k nie jest takim obciążeniem jak dla naszego przysłowiowego Kowalskiego, a że lustrzanki są w modzie i do tego d7k świetnie wpisuje się w rynek (obok zaawansowanych funkcji, programy tematyczne, zaawansowana obróbka na poziomie body), to jestem pewien, że trafiła do mnóstwa osób, które wszystko robią na automacie i nie mają zielonego pojęcia co to ff/bf.

Seeth
25-03-2011, 14:24
Przecież na zdjęciu są gwiazdy, a nie białe kropki powstające przy długich czasach, jeśli by to były kropki to widzieli byśmy je na ciemnych partiach obrazu (na ziemi) a nie tylko na niebie. :)

Kundzior
25-03-2011, 14:27
Autor pewnie żyje w błogiej niewiedzy ;) Ciekaw jestem ile osób tak właśnie żyje. Nie oszukujmy się, w wielu krajach cena d7k nie jest takim obciążeniem jak dla naszego przysłowiowego Kowalskiego, a że lustrzanki są w modzie i do tego d7k świetnie wpisuje się w rynek (obok zaawansowanych funkcji, programy tematyczne, zaawansowana obróbka na poziomie body), to jestem pewien, że trafiła do mnóstwa osób, które wszystko robią na automacie i nie mają zielonego pojęcia co to ff/bf.

Istotnie tak jest, ba mało tego nawet d700/d3/s/x często trafia do ludzi którymi kieruje żądza posiadania.

qualin
25-03-2011, 14:31
Przecież na zdjęciu są gwiazdy, a nie białe kropki powstające przy długich czasach, jeśli by to były kropki to widzieli byśmy je na ciemnych partiach obrazu (na ziemi) a nie tylko na niebie. :)

Tez mi sie tak wydaje. U mnie przy dlugich czasach naswietlania bialem plamki wylazily glownie na zolto pomaranczowych czesciach fotki, a tu sa tylko na niebie. ciezko stwierdzic cokolwiek na podstawie fotki o tak malej rozdzielczosci.

Jachuu
25-03-2011, 14:33

No to co powiecie na te, też tego samego autora: klik (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/200128_156661381061524_100001529902401_351882_7273 919_n.jpg) i drugie klik (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/195852_156661917728137_100001529902401_351883_6680 518_n.jpg) :D

Rafał_Sz
25-03-2011, 14:37
No to co powiecie na te, też tego samego autora: klik (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/200128_156661381061524_100001529902401_351882_7273 919_n.jpg) i drugie klik (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/195852_156661917728137_100001529902401_351883_6680 518_n.jpg) :D
AF walnięty jak nic. Mars wyszedł strasznie niewyraźnie.

;)

Jachuu
25-03-2011, 14:41
AF walnięty jak nic. Mars wyszedł strasznie niewyraźnie.

;)

A ja myślałem, że to same Wenus ;)

Seeth
25-03-2011, 14:41
W sumie te 2 zdjęcia też za wiele nie mówią, jeśli chodzi o te kropki niby na drzewach to są to prześwitujące gwiazdy przez luki między gałęziami ;)
Gdyby było zdjęcie gdzie te kropki występują np. na jakimś budynku, na ciemnej ścianie (powierzchni) to co innego :)

Jacol
25-03-2011, 14:42
Rafał (Fatman) dziś wieczór zabiera moją puszkę D7000 na weekendowe testy, sprawdzi na spokojnie, na pewno ładnie opisze co i jak, będziemy wiedzieli jak sprawa wygląda. Na pewno będą porównania z tego samego oświetlenia, szkła, ustawień. Przy okazji sie dowiemy czy mój model też jest objęty tymi usterkami ...

A jak sprawa wyglada z samym obiektywem ? Wiemy, że często narzeka się ogólnie na body, a jak często obiektyw jest walnięty ? Mam tu na myśli zarówno sigme/tamrona jak i kitowe nikkory.

stroop
25-03-2011, 14:51
Po zdjęciach dekielków nowa rozrywka w tym wątku :) szukanie hotów na zdjęciu nieba z gwiazdami :))

cybermar
25-03-2011, 14:53

Chyba nie zadales sobie tyle trudu aby dokladnie przeczytac wszystkie posty Fatmana odnosnie jego problemu i nie przeanalizowales dokladnie sampli ktore nam tutaj wielokrotnie prezentowal. Nijak to sie ma do jakiejkolwiek powtarzalnosci...

JK
25-03-2011, 14:58
Chyba nie zadales sobie tyle trudu aby dokladnie przeczytac wszystkie posty Fatmana odnosnie jego problemu i nie przeanalizowales dokladnie sampli ktore nam tutaj wielokrotnie prezentowal. Nijak to sie ma do jakiejkolwiek powtarzalnosci...
Gdybyś rozumiał, co czytasz, to pewnie byś wiedział, że najprawdopodobniej o brak powtarzalności tu idzie. ;)

cybermar
25-03-2011, 15:01
Gdybyś rozumiał, co czytasz, to pewnie byś wiedział, że najprawdopodobniej o brak powtarzalności tu idzie. ;)

i wg Ciebie ten zupełny brak powtarzalnosci jest normą producenta.

JK
25-03-2011, 15:03
Może jednak przeczytaj to jeszcze raz, uważnie i postaraj się zrozumieć, co tam napisałem.

cybermar
25-03-2011, 15:06

on trafia? na 300 fot przykladowo 5 trafi - ja bym to dosadniej okreslij niz "nie zawsze idealnie trafia".

wa12
25-03-2011, 15:18

Gwiazd są miliony, są jaśniejsze i ciemniejsze. To co widać, a co Twoim zdaniem to osławione białe kropki przy długich czasach, to raczej artefakty jpg powstałe przy przetwarzaniu obrazu tych ciemniejszych gwiazd.

Jachuu
25-03-2011, 15:39
Gwiazd są miliony, są jaśniejsze i ciemniejsze. To co widać, a co Twoim zdaniem to osławione białe kropki przy długich czasach, to raczej artefakty jpg powstałe przy przetwarzaniu obrazu tych ciemniejszych gwiazd.

Niech i tak będzie, nadmienię tylko, że mój egzemplarz takich fotek jednak "nie wypluwa" a są one bardzo podobne do tych jakie pokazywał jpyt ileś tam postów temu :)

wa12
25-03-2011, 15:48
Niech i tak będzie, nadmienię tylko, że mój egzemplarz takich fotek jednak "nie wypluwa" a są one bardzo podobne do tych jakie pokazywał jpyt ileś tam postów temu :)

A wiesz jak miał ustawiony aparat autor tych zdjęć (może na "zielonym" :))?
A artefakty powstają każdorazowo przy przetwarzaniu, a to raczej nie jest oryginał.

Jachuu
25-03-2011, 15:56
A wiesz jak miał ustawiony aparat autor tych zdjęć (może na "zielonym" :))?
A artefakty powstają każdorazowo przy przetwarzaniu, a to raczej nie jest oryginał.

wcale się nie upieram :) może i na zielonym :) postaram się uzyskać plik oryginalny lub test dekielka :lol:

Fatman
25-03-2011, 16:33
No i wróciłem ze sklepu..........

Zgodnie z prawami Murphy'ego mój D7k podczas testów w sklepie trafiał tak jak trzeba. Na 10 zdjęć nieostre były 2-3 (zrobiłem 3x takie serie). Inny egzemplarz dostępny w sklepie zachowywał się dokładnie tak samo -czyli na 30 zrobionych zdjęć, nieostrych było maksymalnie 6. Czyli w granicach przyjętej przeze mnie normy.

Niemiecki serwis w notce napisał znacznie więcej niż Polski. Potem wstawię skan.

W drodze powrotnej do domu sprawdziłem czy aparat polubił kolor czerwony. Nadal go niestety nie lubi. Z zielonym nie miał problemu ;-) (testy na sygnalizacji świetlnej).

To na razie tyle -katuję obecnie zestaw D7k + Sigma 85 1,4. Wieczorem dostanę D7k naszego forumowego kolegi Tomka i zrobię dokładniejsze testy ;-)

Sendilkelm
25-03-2011, 16:38
No i wróciłem ze sklepu..........

Zgodnie z prawami Murphy'ego mój D7k podczas testów w sklepie trafiał tak jak trzeba. Na 10 zdjęć nieostre były 2-3 (zrobiłem 3x takie serie). Inny egzemplarz dostępny w sklepie zachowywał się dokładnie tak samo -czyli na 30 zrobionych zdjęć, nieostrych było maksymalnie 6. Czyli w granicach przyjętej przeze mnie normy.

Niemiecki serwis w notce napisał znacznie więcej niż Polski. Potem wstawię skan.

W drodze powrotnej do domu sprawdziłem czy aparat polubił kolor czerwony. Nadal go niestety nie lubi. Z zielonym nie miał problemu ;-) (testy na sygnalizacji świetlnej).

To na razie tyle -katuję obecnie zestaw D7k + Sigma 85 1,4. Wieczorem dostanę D7k naszego forumowego kolegi Tomka i zrobię dokładniejsze testy ;-)

A może zgodnie z prawami Murphy'ego działał też na Podstępu i w Niemczech? Oni na pewno nie będą robić po 500 fotek. Może do 3 razy sztuka? :) Mam tylko nadzieję, że dla Ciebie zakończy się to sukcesem i jeszcze dostaniesz za to jakąś cichą nagrodę.

ulmus102
25-03-2011, 17:14
Fatman a powiedz, czy nieostrość zdjęcia możesz już zauważyć na wyświetlaczu puszki od razu po zrobieniu zdjęcia? Czy może dopiero po wrzuceniu do komputera?

Agut
25-03-2011, 17:15
Fatman oby dalsze testy wypadly pozytywnie! czekam na nie z niecierpliwością.

Kurcze a sama mam co raz większą ochote pozbyc sie mojego D7k......

Edit: aaa i mam pytanie czy ktorys z użytkownikow D7k testowal go z jakim szerokim kątem? myslalam ad Tokina 11-16 lub Nikkorem 10-24 ..ale pewnie nie ma co ryzykowac bo póki co pucha sprawowala sie OK tylko z oryginalnymi szkłami. czy moze sie myle?

Fatman
25-03-2011, 17:36
A może zgodnie z prawami Murphy'ego działał też na Podstępu i w Niemczech? Oni na pewno nie będą robić po 500 fotek. Może do 3 razy sztuka? :) Mam tylko nadzieję, że dla Ciebie zakończy się to sukcesem i jeszcze dostaniesz za to jakąś cichą nagrodę.

Kto wie ? Możliwe.

Fatman a powiedz, czy nieostrość zdjęcia możesz już zauważyć na wyświetlaczu puszki od razu po zrobieniu zdjęcia? Czy może dopiero po wrzuceniu do komputera?

Da się na wyświetlaczu to zobaczyć.

Goku
25-03-2011, 17:42
Kurcze a sama mam co raz większą ochote pozbyc sie mojego D7k......
Dlaczego, znudził ci się?

Fatman
25-03-2011, 18:20
Pierwsza ciekawostka: nie działa AF-F. Na razie sprawdziłem z Nikkorem 35 1.8 i z Sigmą 85 1.4.

[dopisane]

Działa ale inaczej niż działał. Zaraz po włączeniu LV, ostrzy na obiekt, jak wyostrzy to przestaje działać.

[dopisane2]

Ale jaja -myślałem, że wiem już o tej puszce wszystko a ona nadal zaskakuje :-)

AF-F ma pewne ograniczenia w działaniu. Kiedy warunki są na tyle złe, że niemożliwe (teoretycznie) będzie ustawienie AF w trybie LV, program odpowiedzialny za działanie AF-F nie próbuje nawet ostrzyć.
W chwili obecnej próbowałem sprawdzić działanie AF-F przy kiepskim świetle -iso dochodziło do wartości 6400 (przy f1.8 ) i wtedy aparat nie ostrzył. Kiedy obiektyw skierowałem na okno, wyostrzył bez problemu. Ponowne skierowanie obiektywu na ciemniejszy obszar, spowodowało jednokrotne wyostrzenie i blokadę ponownego ostrzenia w ciemnym obszarze. Oczywiście ponowne skierowanie obiektywu w stronę okna skutkuje natychmiastowym wznowieniem pracy AF-S.

qualin
25-03-2011, 18:30
AF-F ? mowisz o fazowym czy o AF w LV bo sie pogubilem teraz :P

Fatman
25-03-2011, 18:31
AF-F działa jedynie w trybie LV. To jest ten słynny Full Time AF, czyli działające ciągle ustawianie ostrości podczas filmowania.

qualin
25-03-2011, 18:37
A to nawet nei wiedzialem tego, jakos nie zglebialem nigdy trybu LV bo go nei uzywam :)
SParwdzilem wlasnie u siebie AF-F, jest tak samo jak z Twoja puszka. na oknie ostrzy bez problemu, na reszcie pokoju nie ostrzy.

Agut
25-03-2011, 18:40
Dlaczego, znudził ci się?

Wrec przeciwnie! za duzo wrazeń na raz :)

Fatman
25-03-2011, 18:42
Agut, no to tylko się cieszyć -ja lubię dużo wrażeń na raz, nawet tych negatywnych, bo sprawiają że chce mi się walczyć ;-)

Agut
25-03-2011, 18:49
Agut, no to tylko się cieszyć -ja lubię dużo wrażeń na raz, nawet tych negatywnych, bo sprawiają że chce mi się walczyć ;-)

:) mądre

jednak ja wolalam chyba życ w nieświadomosci co za cudo posiadam :)
to forum odmienilo me życie raz na zawsze ;)

Fatman
25-03-2011, 18:54
Z Sigmy -odległość niewielka, warunki średnie:

http://img192.imageshack.us/img192/259/dsc0019lc.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/3193/dsc0136x.jpg

Bengi
25-03-2011, 19:01
kurcze, ale ładny bokeh ma to szkło... Jaka to Sigma Fatman? :)

Fatman
25-03-2011, 19:11
85 1.4. Fajna :-)

Agut
25-03-2011, 19:19
Z Sigmy -odległość niewielka, warunki średnie:

http://img192.imageshack.us/img192/259/dsc0019lc.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/3193/dsc0136x.jpg

Nooo i cacy!
....czy znow czegos nie widze? :)

Fajny kolor wlosów ma Twa wybranka!

wa12
25-03-2011, 19:22
...Fajny kolor wlosów ma Twa wybranka!

A podobno AF w D7000 nie lubi koloru czerwonego:).

Fatman
25-03-2011, 19:26
Celowane w oczy -czerwień poza zasięgiem czujnika AF ;-)

Ktoś z Was zna Niemiecki i przetłumaczy notkę serwisu ?

W -GARANTIE ! Autofokussystem geprüft. Der von ihnen beschriebene Fehler war nicht feststellbar.
Bitte prüfen Sie Ihr verwendetes Zubehor bzw. Ihre Einstellungen. Gesamtprüfung des Gerätes erfolgt.
Anmerkung: Dezentrales Autofokusmessfeld war eingestellt und AF C. Kamera wurde auf AF-S und zentrales Focusfeld umgestellt.

:-)

ulmus102
25-03-2011, 19:26
dla mnie wystarczająco ostre. Masz nadal serie dobrych i kilka zwalonych, czy w miare spokojnie jest?

Agut
25-03-2011, 19:28
Celowane w oczy -czerwień poza zasięgiem czujnika AF ;-)

Ktoś z Was zna Niemiecki i przetłumaczy notkę serwisu ?

W -GARANTIE ! Autofokussystem geprüft. Der von ihnen beschriebene Fehler war nicht feststellbar.
Bitte prüfen Sie Ihr verwendetes Zubehor bzw. Ihre Einstellungen. Gesamtprüfung des Gerätes erfolgt.
Anmerkung: Dezentrales Autofokusmessfeld war eingestellt und AF C. Kamera wurde auf AF-S und zentrales Focusfeld umgestellt.

:-)

Ja nie... ale translator mowi ze błędu nie znaleźli..... i jedynie przestawili ustawienia AF

ulmus102
25-03-2011, 19:30
kiepsko pamiętam ale..
Pierwsze zdanie to że wypróbowali system AF i nie znaleźli opisanego przez ciebie błędu.
drugie zdanie że masz przetestować swoje ustawienia dodatkowego sprzętu