Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
możecie pisać na temat? Ja wiem że przeboje ze zwrotem aparatu są ciekawe, ale może w innym wątku?
Moj D7000 z 35/1.8 dziala tragicznie. Pelna losowosc z przewaga BF. :(
Nosił wilk razy kilka, ponieśli i vvilka
A tak poważnie to masakra... jak nie urok to .... :-?
Zanim kupie swoją sztukę pójdę chyba dać na mszę.
Jak Ci się to body zachowuje z kitem... ostrzy dobrze, czy też padaka? Być może to jednak wina 35-tki.
Sprawdze wieczorem. 35 z D3100 dziala idealnie.
DominikGSI
09-12-2010, 15:15
vvilk dawaj jakiś przykład bo aż nie mogę uwierzyć. Wczoraj mialem drugie, oprócz swojego D7000 przez cały dzień i z całą moją szklarnią również nie miał problemów. Albo ja już ślepawy jestem.
Teraz jestem poza domem. Opisowo: jesli z okolo 1 metra ustawiam AF na oko to wychodza ostre uszy. :)
To ty może do ustawiania ostrości użyj normalnie AF-a a nie ustawiaj "na oko" :)
marcin_03
09-12-2010, 15:55
Teraz jestem poza domem. Opisowo: jesli z okolo 1 metra ustawiam AF na oko to wychodza ostre uszy. :)
Zamienił stryjek D3100 na D7000.
Ja poczekam z pół roku, może nikon dopracuje tę puszkę.
ja może z innej beczki...jako świeżak na forum zapytam, gdzie można zdobyć instrukcje obsługi do D7000 w języku polskim, nie pogardzę ''pdf-em";)
Rafał_Sz
09-12-2010, 16:30
ja może z innej beczki...jako świeżak na forum zapytam, gdzie można zdobyć instrukcje obsługi do D7000 w języku polskim, nie pogardzę ''pdf-em";)
Na stronie Nikon.pl - wsparcie techniczne. Musisz się wcześniej tam zarejestrować.
Pawel Pawlak
09-12-2010, 16:30
A czytałeś ten wątek ?
Moj D7000 z 35/1.8 dziala tragicznie. Pelna losowosc z przewaga BF. :(To jak juz sprawdzasz dokladnie co i jak, to sprawdz czy puszka reaguje na zmiane swiatla z dziennego na zarowe. Bardzo bym chcial to definitywnie ustalic, bo jak wszystkie tak maja jak moja - to chetnie zamienie na D300s. Widze, ze wiele puszek (d7000) ma BF - moja rowniez.
Na stronie Nikon.pl - wsparcie techniczne. Musisz się wcześniej tam zarejestrować.
właśnie czekam na odpowiedz już ponad dwa tygodnie...telefony wiecznie zajęte albo wyłączone:-| masakra!
Rafał_Sz
09-12-2010, 17:38
właśnie czekam na odpowiedz już ponad dwa tygodnie...telefony wiecznie zajęte albo wyłączone:-| masakra! Ale po co Ty dzwonisz?
Wejdź tu: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/utils/login_form/redirect/answers%252Flist%252Fc%252F650%252Fp%252F19%252C82 4/p/19%2C824/c/650/r_id/150293
Utwórz konto (zarejestruj się), a po zalogowaniu wybierz D7000 w zakładce instrukcje. Minuta roboty i zasysasz PDF.
Ale po co Ty dzwonisz?
Wejdź tu: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/utils/login_form/redirect/answers%252Flist%252Fc%252F650%252Fp%252F19%252C82 4/p/19%2C824/c/650/r_id/150293
Utwórz konto (zarejestruj się), a po zalogowaniu wybierz D7000 w zakładce instrukcje. Minuta roboty i zasysasz PDF.
przyjacielu!!!, uratowałeś mi życie!!!, browar Ci się należy:mrgreen:
dzięki wielkie:-D
MarioDeCampes
09-12-2010, 17:47
silwuple (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/D7000_Pl_01.pdf) :)
silwuple (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/D7000_Pl_01.pdf) :)
na allegro wystarczy wpisać d7000 instrukcja
drukowany oryginał w folii - sam kupiłem
pozdrawiam
MarioDeCampes
09-12-2010, 19:47
na allegro wystarczy wpisać d7000 instrukcja
drukowany oryginał w folii - sam kupiłem
pozdrawiam
Sądząc po sygnaturze MASZ już D7000, po co więc kupiłeś kolejną instrukcję ??
Sądząc po sygnaturze MASZ już D7000, po co więc kupiłeś kolejną instrukcję ??zgaduję, że kolega zakupił sprzęt w kraju Wielkiego Brata.
fredik33
09-12-2010, 21:03
Jestem zainteresowany kupnem d7000. Aparat jest już troche na rynku. Możecie napisać z perspektywy czasu jak to jest z tym AF, jedni mówią że kicha, jedni że działa dobrze. To jak w koncu jest ?
gadzeciarz
09-12-2010, 21:38
Ano jest tak trochę jednak jeszcze loteria,choć mój wydaje się stabilny w temacie AF i z moimi szkłami daje radę bazuje na fotach robionych tymi samymi szkłami na d90.
kupiony rtvadg już chyba trzeci tydzień leci ...
generalnie ja jestem zadowolony z zakupu,mi pasi ;-)
Jestem zainteresowany kupnem d7000. Aparat jest już troche na rynku. Możecie napisać z perspektywy czasu jak to jest z tym AF, jedni mówią że kicha, jedni że działa dobrze. To jak w koncu jest ?
U mnie wszystko działo ok zakup w Niemczech:mrgreen:
Niestety nie mam możliwości wrzucić zdjęć ale z moim egzemplarzem jest dokładnie to co z tym Fatmana.
Jak skalibruję AF (-16) tak, że z metra łapie w punkt to już z dwóch metrów znów AF łapie gdzieś obok... :(
Z 18-105 dokładnie to samo ale w mniejszym stopniu. Pewnie przez F3,5.
W środę mam wolne to oddaję aparat na Postępu. Z tego co czytałem to komuś pomogło.
Najbardziej mnie wkurza, że dwa razy tańszy D3100 bez żadnej kalibracji trafia idealnie. :)
PS.
"Warto dodać, że korpus podłączaliśmy do kilku systemowych obiektywów oraz optyki niezależnych producentów i w żadnym przypadku nie była konieczna mikroregulacja AF."
Dla mnie ten tekst jest odpowiedzią Nikona na wpisy forumowiczów o problemach z AF, tak żeby przed świętami jednak sprzedać kilka sztuk.
W środę mam wolne to oddaję aparat na Postępu.
.A do sklepu oddać nie łaska? Szmelc powinien tam wracać, kupiłeś zwalony to oddawaj i bierze pieniądze...
Tez o tym myslalem ale oddanie z tytulu niezgodnosci z umowa nie gwarantuje mi tego, ze dostane zwrot lub wymiane.
fredik33
09-12-2010, 22:30
Idzie zwariować ! Chciałem przejść z systemu Pentaxa na Nikona ze względu na AF i CLS. A tu okazuje się że to co Nikon miał najlepsze ( Autofocus) zawalił w tak fajnej puszcze.
A do sklepu oddać nie łaska? Szmelc powinien tam wracać, kupiłeś zwalony to oddawaj i bierze pieniądze...
Daj Ty SHOX spokój i generalnie dajcie ludzie spokój z takimi hasłami bo to jest jakieś porypane nakręcanie się, po którym co niektórym (tak jak mnie jeszcze miesiąc temu) wydaje się, że faktycznie jest to możliwe. Temat był poruszany już wielokrotnie w tym wątku i w wątkach okolicznych - w Polsce praktycznie NIE MA MOŻLWIOŚCI ŻEBY ODDAĆ WADLIWY SPRZĘT DO SKLEPU I UZYSKAĆ WYMIANĘ NA NOWY ALBO ZWROT PIENIĘDZY, a przynajmniej nie ma takiej możliwości w rozsądnie szybkim czasie i przy zakupie ze sklepu stacjonarnego. Ja aktualnie po miesiącu rozpatrywania przez sklep sprawy dopiero mam szansę cokolwiek zrobić bo to jest minimum okresu gdzie Rzecznik praw konsumenta może zająć się sprawą a sądy do niej przychylić.
Więc proszę o prostą zasadę - nie wiem, nie przerabiałem tego sam - nie odzywam się!
PS. SHOX - proszę nie traktuj tego jako atak personalny bo nie o to jest moją intencją. Po prostu co chwila trafia się tu jakoś Pomysłowy Dobromił z taką radą jak Twoja i jest to już wkurzające.
Masz rację. Pracuję w handu/usługach i wiem jak to wygląda.
Zastanawiam się właśnie czy nie lepiej wyjdzie mi oddać sprzęt do kalibracji, czy co oni tam z nim zrobią...
Co o tym sądzicie?
Widzę, że jesteś z Warszawy - według mnie zdecydowanie spróbuj iść i na początek choćby porozmawiać z serwisem. Prawdę mówiąc jestem w kontakcie z serwisem od kilku tygodni i jak narazie mogę powiedzieć że zaszły tam SPORE ZMIANY - przynajmniej w kontekście obsługi klienta - o fachowości napraw się nie wypowiadam bo nie mam takiego doświadczenia jeszcze.
jpyt jak coś piszesz to staraj się używać takiego koloru tektsu aby był on widoczny dla wszystkich, rozumiem twoje rozgoryczenie, ale wiem jak to wygląda także od mojej strony, niekiedy miałem do czynienia z wymianą sprzętu w ciągu kilku dni na nowy bądź zwrotem gotówki u mnie w mieście w sklepach stacjonarnych, bo kupując wysyłkowo nigdy z tym nei ma problemu, jeżeli chodzi o szczegóły zaczerpnięte z mojego życia i moich znajomych, to np. Wymiana po 3 dniach laptopa za kilka tysięcy, oddawanie nie pasującego sprzętu komputerowego, oddanie telewizora za ponad 5 tysięcy... weźmy taki np MM albo Saturn, albo inne większe placówki, gdy kupujesz sprzęt to masz kilka dni na sprawdzenie, dlatego między innymi karty gwarancyjne nie są od razu podbijane, aby nie było żadnego problemu z wymianą wadliwego urządzenia na drugi dzień i to nie są rady kolejnego "Pomysłowego Dobromiła" tylko fakty, jedne sklepy mogą robić trudności inne nie, życie, ale jeżeli coś nie działa tak jak powinno po przyjściu do domu, to pierwsza rzecz jaką się powinno zrobić to wrócić z tym do sklepu, tego samego dnia bądź nazajutrz i to jest chyba normalne i większość się ze mną zgodzi.
Wiem, przerabiałem i zabieram głos.
Z pauzujcie na razie z zakupem D7000 do czasu aż będzie sprawa wyjaśniona oficjalnie przez Nikona i koniec w temacie.
jpyt jak coś piszesz to staraj się używać takiego koloru tektsu aby był on widoczny dla wszystkich
Eeee... tego nie nie kapuje. Nie zmieniałem koloru czcionki - jest standardowa czarna.
PS. OK - przełączyłem forum na czarny i teraz już kumam. Sorki za kolor - nie zmieniałem go - nie mam pojęcia dlaczego tak wyszedł.
Daj Ty SHOX spokój i generalnie dajcie ludzie spokój z takimi hasłami bo to jest jakieś porypane nakręcanie się, po którym co niektórym (tak jak mnie jeszcze miesiąc temu) wydaje się, że faktycznie jest to możliwe. Temat był poruszany już wielokrotnie w tym wątku i w wątkach okolicznych - w Polsce praktycznie NIE MA MOŻLWIOŚCI ŻEBY ODDAĆ WADLIWY SPRZĘT DO SKLEPU I UZYSKAĆ WYMIANĘ NA NOWY ALBO ZWROT PIENIĘDZY, a przynajmniej nie ma takiej możliwości w rozsądnie szybkim czasie i przy zakupie ze sklepu stacjonarnego. Ja aktualnie po miesiącu rozpatrywania przez sklep sprawy dopiero mam szansę cokolwiek zrobić bo to jest minimum okresu gdzie Rzecznik praw konsumenta może zająć się sprawą a sądy do niej przychylić.[/COLOR]
Więc proszę o prostą zasadę - nie wiem, nie przerabiałem tego sam - nie odzywam się![/COLOR]
PS. SHOX - proszę nie traktuj tego jako atak personalny bo nie o to jest moją intencją. Po prostu co chwila trafia się tu jakoś Pomysłowy Dobromił z taką radą jak Twoja i jest to już wkurzające.[/COLOR]
W sieci sklepów stacjonarnych, konkretnie w Vobisie jest tak, że jeżeli towar okaże się wadliwy to do 7 dni od daty zakupu jest wymiana od ręki bez żadnej dyskusji. Natomiast towary do 200zł wymienanie od ręki są przez cały okres gwarancyjny urządzenia.
Hej kupiłem mojego D7K kilka tygodni temu i zrobiłem jakieś 1400 zdjęć testując go przy okazji na wszelkie możliwe sposoby oraz ucząc się robić zdjęcia przy okazji. Mogę z pewnością stwierdzić że moja puszka nie ma żadnych problemów z AF. Jedyne rozmyte zdjęcia wyszły mi tylko jak mi się łapa porządnie na mrozie trzęsła :P. Jeśli ktoś ma problem z lekko rozmytymi detalami proponuję zmienić sobie ostrzenie w puszcze z domyślnego 3 na 6 (max jest 9). Działa rewelacyjnie :)
Jak dla mnie ten aparat jest genialny i im dłużej go używam tym bardziej mnie zadziwia.
Co do porównań do D300s które jakiś czas temu pojawiały się w wątku i wypowiedzi o lepszym ostrzeniu zdjęć czy kolorach którejś z puszek to uważam że D7k można za każdym razem ustawić tak by zrobić równie dobre zdjęcia co D300s!! Kolory można płynnie zmieniać ustawiając sobie takie jakie nam się podobają (naturalne, żywe, itd)
Co do detali to po tym co widzę robiąc zdjęcia D7k i biorąc pod uwagę że robi on zdjęcia o wyższej rozdzielczości niż D300s uważam (jako grafik) że można uzyskać sporo lepszy materiał niż z D300s. Co do wielkości puszki i wygodnego trzymania. Mam spore dłonie i powiem tak obie puszki trzymają się nieco inaczej ale równie dobrze :)
nawet d40 można zrobić równie dobre zdjęcia co w d300s i d7000 ;) ważne kto je robi i czy potrafi :)
W sieci sklepów stacjonarnych, konkretnie w Vobisie jest tak, że jeżeli towar okaże się wadliwy to do 7 dni od daty zakupu jest wymiana od ręki bez żadnej dyskusji. Natomiast towary do 200zł wymienanie od ręki są przez cały okres gwarancyjny urządzenia.
Tu się zgadza, kiedyś kupiłem u nich laptopa i okazało się że jest jeden hot pixel, wymienili na nowy model bez większych problemów ale dopiero wtedy jak powiedziałem że jak mi nie wymienią na nowy model to oddam go z powrotem i odbiorę kasę. Oczywiście bez bajerów typu producent dopuszcza itp... się nie obyło ale się nie ugiąłem i nie dałem sobie kitu wcisnąć. Kupowałem w sklepie stacjonarnym, nie przez internet.
Jakoś w niedługim czasie po tym kupiłem pralkę, która po przywiezieniu przez sklep okazała się popsuta, tak więc telefon trochę krzyku i na następny dzień była nowa pralka a popsutą zabrali:) W tym przypadku kierowali mnie do serwisu oczywiście byłem nie ugięty...
Ogólnie konkluzja jest taka: jeżeli coś się kupuje za ciężko zarobione pieniądze musi to być sprawne technicznie inaczej niech sklep zabiera bubla i wymienia na nową sztukę wolną od wad albo zwrot kasy...
Niestety często tak jest, że jak się nie zadzwoni i trzech chu..w nie pośle to ciężko się dogadać, choć zdarzają się wyjątki.
Trzeba walczyć o swoje!!! Jakby każdy miał pewne zasady to i producent zanim by bubel wypuścił to by się zastanowił, że prędzej czy później to do niego wróci, jakość przede wszystkim.
Skoro są problemy z af w d7000, to chyba najprościej zamówić aparat w Internecie z możliwością odbioru w sklepie (fotojoker, euro rtv czy inne vobisy), potestować przez weekend i w razie problemów oddać sprzęt w sklepie i odebrać gotówkę.
arturherda
10-12-2010, 13:40
Całkiem przypadkiem poczytałem wątek o D7K i po obejrzeniu wielu zdjęć z niego przychodzi mi na myśl jedno - obrazowanie bardzo przypomina mi to z S5Pro, jednym się ono podoba innym nie, ja miałem dość długo S5Pro i już do niego nie chciałbym wrócić a jednym z powodów jest właśnie obrazowanie, dokładniej mówiąc tak zjechany kontrast, że często trudno go odzyskać było nawet w Hyper Utylity gdyż po odzyskaniu kontrastu cały urok rozpiętości matrycy brał w łeb. Czy tak jest w D7K nie wiem ale widzę, że zdjęcia są pozbawione kontrastu przez co kilka osób tu pisało o "zamglonych" fotach, ja również tak je odbieram.
Lento Violento
10-12-2010, 14:21
Skoro są problemy z af w d7000, to chyba najprościej zamówić aparat w Internecie z możliwością odbioru w sklepie (fotojoker, euro rtv czy inne vobisy), potestować przez weekend i w razie problemów oddać sprzęt w sklepie i odebrać gotówkę.
W fotojokerze na pewno nie ma takiej możliwości - jeżeli wyjdziesz ze sprzętem ze sklepu pozostaje Ci już tylko tryb reklamacyjny/serwisowy.
Pawel Pawlak
10-12-2010, 14:29
Ale o ile wiem, to już nie jest traktowane jako transakcja internetowa i 10dni na zwrot towaru odpadają.
nawet jeśli to będzie przez net i będzie te 10 dni to aparat nie może nosić śladów użytkowania - przebieg aparatu to jakby nie było ślad użytkowania...dziwię się, że nie ma plomb gwarancyjnych na folii jak to robiło Fuji wtedy temat jest jasny.
Lento Violento
10-12-2010, 15:44
.dziwię się, że nie ma plomb gwarancyjnych na folii jak to robiło Fuji wtedy temat jest jasny.
Fuji do tej pory tak robi, jak kupowałem z pół roku temu kompakta Fuji F200exr na folii miałem plombę, nie trzeba się więc zastanawiać czy aparat jest aby na pewno nowy.
Czytając forum mam jednak inne spostrzeżenie co do oczekiwań kupujących, które w sposób oczywisty stoją ze sobą w sprzeczności. Podczas zakupu sprzętu każdy chciałby mieć możliwość pełnego przetestowania sprzętu, najlepiej jak byłby to wybór z kilku dostępnych sztuk. Jednocześnie nikt jednak nie dopuszcza możliwości zakupu sprzętu, który byłby wcześniej już przez kogoś testowany, musi być zerowy przebieg, brak śladów używania, etc... Na wprost chyba nie da się tych dwóch oczekiwań pogodzić ...
Jeśli jest możliwość przetestowania i okazuje się sprawny to go kupuję.
Natomiast jeśli nie jest sprawny to oczekuję, że będzie odesłany do producenta na przedsprzedaż a nie wciskany kolejnemu klientowi.
Fuji do tej pory tak robi, jak kupowałem z pół roku temu kompakta Fuji F200exr na folii miałem plombę, nie trzeba się więc zastanawiać czy aparat jest aby na pewno nowy.
Czytając forum mam jednak inne spostrzeżenie co do oczekiwań kupujących, które w sposób oczywisty stoją ze sobą w sprzeczności. Podczas zakupu sprzętu każdy chciałby mieć możliwość pełnego przetestowania sprzętu, najlepiej jak byłby to wybór z kilku dostępnych sztuk. Jednocześnie nikt jednak nie dopuszcza możliwości zakupu sprzętu, który byłby wcześniej już przez kogoś testowany, musi być zerowy przebieg, brak śladów używania, etc... Na wprost chyba nie da się tych dwóch oczekiwań pogodzić ...
dokładnie mam takie samo wrażenie...natomiast nie da się tych dwóch rzeczy pogodzić i racją jest, że sprzęt wadliwy powinien być przeceniany o x zł
Zadam proste pytanie:
CO WOLISZ:
- kupić w ciemno aparat, który okaże się bublem i czekać miesiącami na łaskawość serwisu nikona, który być może naprawi, a być może nie.
czy
- kupić aparat, który ma na liczniku (ach co tam) 200 klapnięć, ale mieć pewność (po testach), że nie kupujesz bubla, który będzie miesiącami leżał w serwisie czekając na łaskawość serwisu nikona ?
Trudny wybór, nieprawdaż ;-)
p.s. współczuję laikom, którzy nie są w stanie przeprowadzić chociażby testu na BF/FF w sklepie. Mogą liczyć tylko na szczęście.
p.s.2 oczywiście sama fabryka nie powinna wypuszczać bubli, ale jeśli ona tego nie robi, to niestety klient musi się sam zatroszczyć, aby sprzęt za parę tysięcy złotych służył do tego do czego został stworzony.
p.s. współczuję laikom, którzy nie są w stanie przeprowadzić chociażby testu na BF/FF w sklepie. Mogą liczyć tylko na szczęście.
a ja im zazdroszczę :p bo niewiedza czasem to błogosławieństwo, kupują aparat i trzaskają foty co któraś nie wychodzi - trudno cieszą się sprzętem i już :)
:-D
Taka odmiana Rosyjskiej Ruletki :-)
Czemu nie? Można by tą zasadę rozciągnąć nie tylko na cały sprzęt foto (lampa- raz błyśnie, a raz nie, raz mocniej, a raz słabiej, a raz tak jak została nastawiona), ale również na sprzęt agd (pralka raz wypierze, a raz nie włączy wirowania, a innym razem będzie wirować dwa razy szybciej niż została nastawiona) tudzież .... inne propozycje ? Z pewnością producenci sprzętu byliby zachwyceni.
Ja natomiast zazdroszczę tym "pro", którzy są w stanie stwierdzić BF/FF bez zrobienia fotek w sklepie.
Ciekawe jak to się robi? Na dotyk, słuch a może telepatia?
- kupić aparat, który ma na liczniku (ach co tam) 200 klapnięć, ale mieć pewność (po testach), że nie kupujesz bubla, który będzie miesiącami leżał w serwisie czekając na łaskawość serwisu nikona ?
raczysz żartować? skoro ileś osób naklepało 200 zdjęć podczas testowania i oddało puszkę do sklepu znaczy że coś poszło nie tak ! i sory ale w takim wypadku wolałbym kupić zapakowany aparat z plombą na folii.
Ja kupiłem zaplombowany. :)
Na szczęście, dzięki uprzejmości Kierownika w Euro RTV, uda mi się wymienić puszkę.
Pawel Pawlak
10-12-2010, 17:15
Już dawno rzuciło mi się to w oczy ;) Ale niestety, nie obrażając nikogo, działania ludzi (teoretycznie podmiotów racjonalnych) w większości wcale nie są racjonalne. Nie dość że w większość drzemie taka wewnętrzna świadomość "siły wyższej" która to sprawi cuda - np. że w jakimś sklepie można przetestować dokładnie 100 aparatów które były oczywiście dziewicze ( no i oczywiście zostaną, bo przecież po nas przyjdzie na testy następny chętny) albo że kupując aparat w którym można go bez podania przyczyny oddać i który nie porawdzi sprzedaży sprzętu używanego, musi dostać nówkę nigdy nie śmiganą. Poza tym logika na którą się wszyscy powołują jest niestety dla większości wiedzą tajemną - wystarczy przeanalizować statystykę podejść do podstaw logiki na jakiejkolwiek uczelni - porażka 90% podchodzi kilka razy żeby dostać marne zaliczenie (zresztą podobnie jest z egzaminem ze wspomnianej statystyki).
dokładnie mam takie samo wrażenie...natomiast nie da się tych dwóch rzeczy pogodzić i racją jest, że sprzęt wadliwy powinien być przeceniany o x zł
tak i nie. Wadliwy powinien być naprawiony i w zalezności od tego wg jakiej procedury i przez kogo, trafić z powrotem na półkę jako w pełni sprawny, albo przeceniony, chyba że wada jest "mało istotna" (np. rysa na obudowie itp)wtedy można mówić o przecenie bez reazliacji naprawy.
a ja im zazdroszczę :p bo niewiedza czasem to błogosławieństwo, kupują aparat i trzaskają foty co któraś nie wychodzi - trudno cieszą się sprzętem i już :)
święte słowa - nieświadomość pozwala im cieszyć się zdjęciamie a nie fotografować w kółko bateryjki, nawet nie wiedząc po co (np. na F10) i odszukiwać się nie wiedomo czego mając i tak do dyspozycji tylko ciemnego kita a zdjęcia robiąc na zielonym programie, gdzie AF i tak złapie co zeachce.
:-D
Taka odmiana Rosyjskiej Ruletki :-)
Czemu nie? Można by tą zasadę rozciągnąć nie tylko na cały sprzęt foto (lampa- raz błyśnie, a raz nie, raz mocniej, a raz słabiej, a raz tak jak została nastawiona), ale również na sprzęt agd (pralka raz wypierze, a raz nie włączy wirowania, a innym razem będzie wirować dwa razy szybciej niż została nastawiona) tudzież .... inne propozycje ? Z pewnością producenci sprzętu byliby zachwyceni.
nie mniej niż 80% sprzętu (który jest wykorzystywany zgodnie ze swoim przeznaczneniem) wykorzystywane jest w nie więcj niż 20% swoich możliwości. Można założyć że zdecydowana większość nie zauważyłaby nawet więjszej awdy niż mały ff/bf gdyby nie trafiła np. na takie forum. I myślisz, że byłaby mniej szczęsliwa ? Ja sądzę żę wręcz przeciwnie...
Sendilkelm
10-12-2010, 17:26
Może trochę OT, ale opowiem krótką historię. To a propos oddawania zepsutych puszek i zamiany na sprawne.
Kiedyś, bardzo dawno temu rodzice kupili pralkę. Wszyscy mówili, że firmowa, że takie to działają długo, że z wyższej półki i w ogóle. Urządzenie jak urządzenie, coś się zepsuło (15 dni po zakupie). Mówili, że usterka poważna, naprawa trwała 3-4 tygodnie, ale zamiast wymieniać na nową, dobrą sprawną, oddaliśmy ja na gwarancji. Naprawili co mieli naprawić i pralka działała 15 lat bez zarzutu, żadnych napraw, została wymieniona na nową tylko dlatego, że poszła jako pralka na działkę i działa do teraz.
Morał z tej historii taki, że wymieniając coś co nie działa jak powinno, bo mi się należy, może się okazać, ze 1 dzień po upływie gwarancji taka rzecz padnie. Z kolei naprawiając coś zepsutego w 10 dni po zakupie może służyć do końca życia.
Zresztą podobną sytuację mieliśmy z lodówką Bosch'a około 15 lat temu. W serwisie to jeszcze wtedy się dziwili, że po 2-3 miesiącach coś tam padło. Lodówka więcej nie była naprawiana i działa do tej pory, też już stoi na działce.
Zresztą nikt nie wie czy np. jeśli AF źle działa to nikon po prostu do 10 dniowego produktu nie wkłada nowego modułu AF. Mało tego, skoro tylko AF wam źle działa, dostaniecie nowy moduł, a wymieniając na nową puszkę może się okazać, że AF jest perfekcyjny, ale z kolei migawka wam padnie po 20 000. :)
raczysz żartować? skoro ileś osób naklepało 200 zdjęć podczas testowania i oddało puszkę do sklepu znaczy że coś poszło nie tak ! i sory ale w takim wypadku wolałbym kupić zapakowany aparat z plombą na folii.
A nie pomyślałeś, że taka puszka odrzucona przez kilka osób poszła do serwisu i wróciła jako naprawiona? ...
Mało tego, skoro tylko AF wam źle działa, dostaniecie nowy moduł, a wymieniając na nową puszkę może się okazać, że AF jest perfekcyjny, ale z kolei migawka wam padnie po 20 000. :)
Gorzej jak będę miał walnięty moduł AF a potem mi jeszcze się migawka zepsuje.
W takim wypadku wolę chociaż na początku mieć dobry aparat. :)
Tutaj trochę zbaczamy z tematu... Co innego jest jak aparat popsuje się w trakcie użytkowania, a co innego jest jak już kupujemy uszkodzony.
Kolejną sprawą jest aparat po testach... Jeżeli idę do sklepu i testuję aparat to po to żeby go kupić, a nie zrobić 200 zdjęć i poprosić kolejną sztukę! Jeżeli podczas tych testów okaże się, że aparat jest uszkodzony to niech nim się serwis zajmie przed sprzedażą, a nie martwi klient po zakupie.
Kolejna sprawa to jeżeli aparat ma 200 klapnięć na liczniku jako nowa sztuka zawsze można zapytać sprzedawcę dlaczego i poprosić o egzemplarz nie używany, tylko nowy. A z drugiej strony to z takim przebiegiem jeżeli by wszystko było z aparatem ok wziąłbym bez wahania.
1.Kupując rzecz przez internet i odbierając w osobiście w sklepie nie traci się uprawnienia do oddania rzeczy w ciągu 10 dni od dnia odbioru
2. trzeba pamiętać jednak, że to uprawnienie przysługuje tylko konsumentom, a nie osobom, kupującym rzecz w ramach prowadzonej działalności gospodarczej
3. każdą rzecz można używać więcej może ona nosić ślady użytkowania, normalne, typowe ślady zużycia, nie można jednak zwrócić rzeczy uszkodzonej
4. kupując na przykład aparat fotograficzny pamiętać należy by nie otwierać zamkniętych oryginalnie płyt DVD bo wówczas taka rzecz nie podlega zwrotowi, generalnie jest sporo wyłączeń np. zakup na aukcji ale już nie przez opcję "kup teraz" i wiele innych
Jasne...
Kolejny prawnik :)
Cytat ze strony Euro:
"Przy sprzedaży internetowej (z wyłączeniem rezerwacji w sklepie internetowym i odbioru sprzętu w sklepie stacjonarnym RTV EURO AGD) możesz zrezygnować z zakupionego produktu bez podania przyczyny i otrzymasz zwrot zapłaty*, zgodnie z poniższymi zasadami..."
Jasne...
Kolejny prawnik :)
Cytat ze strony Euro:
"Przy sprzedaży internetowej (z wyłączeniem rezerwacji w sklepie internetowym i odbioru sprzętu w sklepie stacjonarnym RTV EURO AGD) możesz zrezygnować z zakupionego produktu bez podania przyczyny i otrzymasz zwrot zapłaty*, zgodnie z poniższymi zasadami..."
A i pewnie, że prawnik. Przepisy o sprzedaży konsumenckiej nie mogą być wyłączone, a już z pewnością nie jednostronnie przez sprzedawcę. Równie dobrze mogą sobie napisać, iż decydując się na kupno w ich sklepie zrzekasz się praw konstytucyjnych.
Zakup przez internet i rezerwacja przez internet z zakupem w sklepie to niestety już co innego.
Ustawa traktująca o zakupach przez internet...
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0271.htm
Czyli jak wspomniałem, wszędzie zwrot "umowa zawierana poza lokalem".
zakup nie odbywa się w chwili odbioru rzeczy w sklepie czy też zapłaty w sklepie, liczy się chwila złożenia oświadczenia woli o kupnie, a ta następuje przez internet gdy klikamy "kupuję" fachowo określa się to, że umowa sprzedaży jest umową konsensualną, nie dajcie się zwieść sprzedawcom bardzo często wprowadzają kupujących w błąd, a przez ich ( sprzedawców ) nieznajomość prawa bardzo często otwiera się droga do dłuższego używania zakupionej rzeczy... ale o tym w następnym odcinku
MarioDeCampes
10-12-2010, 19:53
1.Kupując rzecz przez internet i odbierając w osobiście w sklepie nie traci się uprawnienia do oddania rzeczy w ciągu 10 dni od dnia odbioru
Owszem, pod jednym jednak warunkiem: paragon (faktura, dowód zakupu...) musi pochodzić ze sklepu internetowe właśnie. W przypadku gdyby zakup dokonany był w sieci, natomiast odbiór przedmiotu zakupu nastąpi w punkcie stacjonarnym, to paragon wystawiony w tymże sklepie odbiera konsumentowi w/w uprawnienia.
Owszem, pod jednym jednak warunkiem: paragon (faktura, dowód zakupu...) musi pochodzić ze sklepu internetowe właśnie. W przypadku gdyby zakup dokonany był w sieci, natomiast odbiór przedmiotu zakupu nastąpi w punkcie stacjonarnym, to paragon wystawiony w tymże sklepie odbiera konsumentowi w/w uprawnienia.
czym innym jest odbiór rzeczy a czym innym sprzedaż ta następuje w chwili gdy kupujący wyrazi oświadczenie woli o kupnie rzeczy np. kilkinie " kupuję
sklep nie musi mieć kategorii sklepu internetowego ( faktura, paragon itp ) nie są umową
fotouśmieszek
10-12-2010, 20:09
Całkiem przypadkiem poczytałem wątek o D7K i po obejrzeniu wielu zdjęć z niego przychodzi mi na myśl jedno - obrazowanie bardzo przypomina mi to z S5Pro, jednym się ono podoba innym nie, ja miałem dość długo S5Pro i już do niego nie chciałbym wrócić a jednym z powodów jest właśnie obrazowanie, dokładniej mówiąc tak zjechany kontrast, że często trudno go odzyskać było nawet w Hyper Utylity gdyż po odzyskaniu kontrastu cały urok rozpiętości matrycy brał w łeb. Czy tak jest w D7K nie wiem ale widzę, że zdjęcia są pozbawione kontrastu przez co kilka osób tu pisało o "zamglonych" fotach, ja również tak je odbieram.
Bardzo mnie zaniepokoił ten post w kontekście planowanego przeze mnie zakupu.To wygląda na wadę strukturalna puszki.Caly projekt tej nówki byłby skopany jeśli chodzi o koncepcję matrycy.Czy ktoś o szerszej wiedzy przedmiotu mógł by to skomentować? Mam nadzieje,ze jak to są userzy d7k którzy maja wyrobione zdanie na ten temat.
ciekawe jest to, iż recenzje w sieci d7000 ma bardzo dobre, a użytkownicy narzekają
Ja już swoje zdanie na temat recenzji wyraziłem.
ciekawe jest to, iż recenzje w sieci d7000 ma bardzo dobre, a użytkownicy narzekają
Może dostali selekcjonowane sztuki i obiektywy do testów 8-)
Może dostali selekcjonowane sztuki i obiektywy do testów 8-)Tak było w 99% przypadków na 100% :)
czyli wniosek z tego taki, że d7000 ma poruszone w tym wątku wady, a recenzje opisywały modele pozbawione tych wad
Bardzo mnie zaniepokoił ten post w kontekście planowanego przeze mnie zakupu.To wygląda na wadę strukturalna puszki.Caly projekt tej nówki byłby skopany jeśli chodzi o koncepcję matrycy.Czy ktoś o szerszej wiedzy przedmiotu mógł by to skomentować? Mam nadzieje,ze jak to są userzy d7k którzy maja wyrobione zdanie na ten temat.
To wstawię jeszcze raz przykładowe zdjęcie (przy dosyć ekstremalnym ustawieniu ISO) gdzie będzie można ocenić kontrast oraz ostrość:
http://img683.imageshack.us/img683/8856/dsc2215s.jpg
Zdjęcie jest po prostu wywołane w LR na defaultowych ustawianiach, bez podbijania kontrastu, koloru itd. Jeśli ktoś wymaga większej ostrości, lepszego/mocniejszego kontrastu to............. nie wiem jaki aparat i szkło mu zaproponować ;-)
No właśnie. d7000 ze specyfikacji i testów sieciowych to puszka marzenie. Jestem gotów zmienić Canona 5d II na tego Nikona, ale trochę mnie przerażają doświadczenia pierwszych użytkowników d7000. Może ktoś pokusiłby się jednak o zrobienie paru zdjęć porównawczych głównie w kwestii największej zalety nowej matrycy, czyli zakresu tonalnego (np. wilk d3100 vs d7000). d3100 też ma piękną specyfikację i jeszcze lepszą cenę. Czy gdyby jedynym kryterium była matryca, to warto dopłacać do d7000? Niech ci którzy kupili już tę puszkę pomogą innym i niezdecydowanym;)
W sieci krążą nawet porównania do d700, w których d7000 lepiej wypada pod względem ostrości i dużo nie ustępuje w iso, choć też można zauważyć, że te testy porównawcze są bardzo korzystne dla d7000, a większość zdjęć "zwykłych" użytkowników to przysłowiowa "kaszana", w przypadku d700 jest raczej odwrotnie
i jeszcze jeden przykład (choć tym razem ciutek obrobiony):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/7735/portret2s.jpg)
i crop:
źródło (http://img529.imageshack.us/img529/5353/portret2crop.jpg)
No właśnie. d7000 ze specyfikacji i testów sieciowych to puszka marzenie. Jestem gotów zmienić Canona 5d II na tego Nikona, ale trochę mnie przerażają doświadczenia pierwszych użytkowników d7000. Może ktoś pokusiłby się jednak o zrobienie paru zdjęć porównawczych głównie w kwestii największej zalety nowej matrycy, czyli zakresu tonalnego (np. wilk d3100 vs d7000). d3100 też ma piękną specyfikację i jeszcze lepszą cenę. Czy gdyby jedynym kryterium była matryca, to warto dopłacać do d7000? Niech ci którzy kupili już tę puszkę pomogą innym i niezdecydowanym;)
Oczekujesz skoku jakości przesiadając się z 5d mk II na D7000 :shock:
W czym Cię 5-tka ogranicza?
pozdr
Oczekujesz skoku jakości przesiadając się z 5d mk II na D7000 :shock:
W czym Cię 5-tka ogranicza?
pozdr
Piątka mnie nie ogranicza. Fotografuję czysto amatorsko, głównie krajobraz. Na 5d przesiadłem się z 40d i w kwestii zakresu tonalnego nie zyskałem nic. Jeśli d7000 da mi dodatkowe 1-2 ev to będę bardzo zadowolony. Dodatkowo u Nikonia kusi mnie active d-lighting. Rawy obrabiam tylko wywołarkami producentów sprzętu i tu także capture nx2 daje dużo więcej możliwości pod względem wyciągania cieni/ratowania świateł niż canonowskie dpp. Inna sprawa jest taka, że waga 5d z elkami delikatnie mówiąc źle wpływa na mój kręgosłup.
Fatman, czym obrabiasz zdjęcia? Mógłbyś pokazać coś z krajobrazu z mocnym kontrastem (najlepiej coś ciemnego na tle nieba; iso 100, jpg prosto z puchy, adl off i drugie ujęcie z adl extra high)?
Do fatmana w twoim exifie widzę odległość od przedmiotu podaną w mm a w moich fotkach brak możesz i to wyjaśnić dla czemu u mnie tego niet:roll:
gadzeciarz
10-12-2010, 23:59
W sieci krążą nawet porównania do d700, w których d7000 lepiej wypada pod względem ostrości i dużo nie ustępuje w iso, choć też można zauważyć, że te testy porównawcze są bardzo korzystne dla d7000, a większość zdjęć "zwykłych" użytkowników to przysłowiowa "kaszana", w przypadku d700 jest raczej odwrotnie
Cholera jeszcze wczoraj bym to wyśmiał lecz dziś po pstrykałem trochę w manualu -P-S-M-
I ostrość jak brzytwa w mej skromnej ocenie,jak zrzucę do kompa to zapodam foty i cropy. D7000+nikkor 18-200mm. i to porównywałem do zdjęć z D90.
A nie pomyślałeś, że taka puszka odrzucona przez kilka osób poszła do serwisu i wróciła jako naprawiona? ...
:mrgreen: w Polsce ? hahaha :)
Cholera jeszcze wczoraj bym to wyśmiał lecz dziś po pstrykałem trochę w manualu -P-S-M-
I ostrość jak brzytwa w mej skromnej ocenie,jak zrzucę do kompa to zapodam foty i cropy. D7000+nikkor 18-200mm. i to porównywałem do zdjęć z D90.
czekamy na sample...może w końcu ktoś mnie przekona do tej puszki, bo zdjęcia fatmana niestety nie są w stanie
fotouśmieszek
11-12-2010, 00:25
Przypominam ten post,bo Arturowi chodziło o KONTRAST .Ostrosci NIE KWESTIONOWAL.Tymczasem widze szereg przykładow na idealna ostrość:-)Z drugiej strony nie jest tak zle,bo w tym watku jest link z porownaniem 60d z d7k w konkurencji VIDEO,gdzie d7000 masakruje 60d jesli chodzi o rozpiętość tonalna w kazdym kadrze.Artur rownież wspominal o tonalności.Jaka jest prawda wiedzą tylko wlasciciele puszek a my zdani jestesmy na ichuprzejmość/uczynność;)Pozdr;)
czekamy na sample...może w końcu ktoś mnie przekona do tej puszki, bo zdjęcia fatmana niestety nie są w stanie
Jeśli te zdjęcia nie są w stanie to nie umiem sobie wyobrazić takich, które by były ...
siwyozzman
11-12-2010, 00:38
Do fatmana w twoim exifie widzę odległość od przedmiotu podaną w mm a w moich fotkach brak możesz i to wyjaśnić dla czemu u mnie tego niet:roll:
Nie wiem czy Fatman zna odpowiedź... :) Z mojego doświadczenia wynika, że przeglądarki internetowe pokazują odległość ostrzenia w Nikonie D90 (zapewne też D7000...) wówczas kiedy plik RAW jest zapisany do jpga w Lightroomie (nie wiem jak z innymi wywołarkami). Jpg z aparatu tej odległości nie pokazuje... Wrzucałem sobie pliki na serwer i porównywałem exify... O tej właściwości pewnie niewielu użytkowników wie... Ciekawi mnie czy jakiś "stacjonarny" program do exifów pokazuje tę odległość? Sprawdzałem w wielu programach i tylko plugin do Firefoxa po wcześniejszym wrzuceniu na swój serwer okazał się pomocny....
Pawel Pawlak
11-12-2010, 00:39
bo zdjęcia fatmana niestety nie są w stanie
A co z nimi jest nie tak ?
może dla ułatwienia, napisz co cię może przekonać, bo obawiam się że nikt może nie trafić z samplami ?
Bartekolo
11-12-2010, 00:52
Jeśli te zdjęcia nie są w stanie to nie umiem sobie wyobrazić takich, które by były ...
Kurcze.... ja bym większość z was chyba wysłał na obserwacje i terapie bo to zaczyna być zbiorowa paranoja. Jeszcze parę stron i też mi się chyba udzieli.
Co do samego D7000 to sobie już go obadałem i nie czekam na zdanie innych ... Jedyną dla mnie wada tego aparatu jest cena. Pomijając tych, którzy trafili faktycznie na buble to tym którym taki aparat nie odpowiada proponuje znaleźć inne hobby bo nawet D4turbo będzie "kiepski"... Ludzie nie każdy musi być fotografem tak jak nie każdy może być muzykiem. Bez urazy...
Kurcze.... ja bym większość z was chyba wysłał na obserwacje i terapie bo to zaczyna być zbiorowa paranoja. Jeszcze parę stron i też mi się chyba udzieli.
Nie rozumiem dlaczego mnie cytujesz. Wg mnie zdjęcia Fatmana są na tyle dobre, że lepsze są niepotrzebne. I to nazywasz paranoją?
gadzeciarz
11-12-2010, 01:00
Takie dziś zupełnie przypadkowe pstryki podczas zabawy z d7000,fotki prosto z puszki tylko wymiar dostosowany do forum,zdjęcia od tak sobie od niechcenia ;-)
1.
źródło (http://www.iv.pl/)
2.
3.
4.
Specjalnie napisałem że to zdjęcia zupełnie przypadkowe i do tego po spożyciu gdyż zaufałem swojemu urządzeniu w postaci D7000
Odległość około 2m,światło żarówki i lampa sb600+ promile ;-)
nikkor 18-200mm
fotouśmieszek
11-12-2010, 01:20
swietny wizaż i puszka:-)
fotouśmieszek, w przykładach które dałem jest jakiś problem z kontrastem ?
ikar39, niestety nie mam pojęcia od czego to zależy :-(
Jacula, obrabiam LR 3.3. Postaram się zrobić zdjęcia, o które prosisz -możliwe że nawet dzisiaj.
danielo, napisz o jakie zdjęcia Ci chodzi (te od przekonywania), może będę w stanie dostarczyć.
znachor33
11-12-2010, 06:26
pytanie do tych co mają doświadczenie z d90 ,a teraz mają d7000 czy widzą dużą różnice w obrazkach,czy warto się przesiąść ?
Bartekolo
11-12-2010, 11:04
Nie rozumiem dlaczego mnie cytujesz. Wg mnie zdjęcia Fatmana są na tyle dobre, że lepsze są niepotrzebne. I to nazywasz paranoją?
Sorki ale chciałem zacytować "czekamy na sample...może w końcu ktoś mnie przekona do tej puszki, bo zdjęcia Fatmana niestety nie są w stanie". Chyba łatwo się było domyśleć że to nie do kolegi pisałem i zgadzam się z Tobą w 100%..... Nie wiem czy macie tu jakiegoś admina ale ja bym zostawił tylko posty Fatmana i parę innych a resztę wywalił bo to bełkot. Tytuł wątku "Nikon D7000 w praktyce".. dobre sobie...
PS. Ludzie myślcie sami, wyciągajcie własne wnioski a nie liczycie że ktoś was na silę wyśle do sklepu. Jak się nie podoba to nie kupuj, sprawa prosta. Nic na silę!!!
Bartekolo
11-12-2010, 11:07
pytanie do tych co mają doświadczenie z d90 ,a teraz mają d7000 czy widzą dużą różnice w obrazkach,czy warto się przesiąść ?
Zdjęć w necie są setki z obydwu aparatów, NEFy JPGi .. Pościągaj i sobie porównaj.
znachor33
11-12-2010, 11:28
Zdjęć w necie są setki z obydwu aparatów, NEFy JPGi .. Pościągaj i sobie porównaj.
Ale ja chciałem żebyście napisali o odczuciach osobistych, z praktyki:)
Takich odczuć też jest w necie masa.
Poza tym co to Ci da :?:
Jak kolega wyżej napisał- nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.
Sorki ale chciałem zacytować "czekamy na sample...może w końcu ktoś mnie przekona do tej puszki, bo zdjęcia Fatmana niestety nie są w stanie". Chyba łatwo się było domyśleć że to nie do kolegi pisałem i zgadzam się z Tobą w 100%..... Nie wiem czy macie tu jakiegoś admina ale ja bym zostawił tylko posty Fatmana i parę innych a resztę wywalił bo to bełkot. Tytuł wątku "Nikon D7000 w praktyce".. dobre sobie...
PS. Ludzie myślcie sami, wyciągajcie własne wnioski a nie liczycie że ktoś was na silę wyśle do sklepu. Jak się nie podoba to nie kupuj, sprawa prosta. Nic na silę!!!
i kto tu bełkocze
ps, ludzie myślą sami, a jak myślisz, że jakość zdjęć sprawdzisz w sklepie to sam nie myślisz ( bez urazy ) ale nie lubię jak ktoś obraża innych na forum, jest ono otwarte i kazdy może wypowiadać swoje myśli
znachor33
11-12-2010, 12:40
bo przecież to wątek pt,, Nikon D7000 w praktyce" co nie ?:)
Od 2 dni jestem posiadaczem D7k i muszę powiedzieć że to jest najlepsza puszka jaką miałem do tej pory (wcześniej d70/f80/d200/d90)
Jest idealna pod każdym względem, ostrzy w punkt z każdym moim szkłem (narazie testowany w domowych warunkach przy raczej kiepskim świetle)
Kupiła mi go żona:) i dzięki uprzejmości pana sprzedawcy z FJ w zabrzu mogłem przetestować puchę z ich dowolnym szkłem (wybrałem N35 1.8) Pan ze sklepu prosił żeby zrobić maksymalnie 5 zdjęć;) mnie to wystarczyło żeby stwierdzić czy puszka ma problemy z AF.
W domu przy testowaniu sprzętu odkryłem dziwną sprawę z moją sigmą 18-50 2.8 puszka ostrzy w punkt, ale już przy podglądzie na żywo nie ma możliwości ostrzenie wcale, wygląda to tak że af szuka punktu ostrości po czym cofa dystans w kierunku obiektywu, za każdym wciśnięciem spustu przybliża coraz bardziej... dziwne trochę:)
jest jeszcze problem z lampą błyskową sigma która dziłała tylko z d70, d200, d90 tylko na manual...
Czasem świeci idealnie na TTL po czym lamapa zaczyna migać i wali pełną mocą (podobnie jak w przypadku d200,d90) teraz nie wiem czy jest możliwe że d7000 współpracuje ze starą lampa sigmy EF-500 DG super?
Generalnie jestem mile zaskoczony i szczerze polecam puszkę!
Treakeya
11-12-2010, 14:14
Bartekolo z Konina, jak kolega na forum "Nikon D7000 w praktyce" ma
"pytanie do tych co mają doświadczenie z d90 ,a teraz mają d7000, czy widzą dużą różnice w obrazkach, czy warto się przesiąść ?"
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx (kolego - proszę bez jechania po innych i nieuprzejmości - Zbigniew)
To forum jest po to, żeby sobie pomagać !!!
Tak na szybko porównanie ADL na max i ADL na off. Niestety warunki niezbyt sprzyjające takim testom (ślicznie rozproszone światło i do tego opady śniegu), ale coś tam widać ;-) Jak znajdę pewnego NEFa na dysku, to podeślę znacznie ciekawszy przykład, ale do własnoręcznej obróbki, najlepiej w sofcie Nikona.
http://img827.imageshack.us/img827/3064/dsc3194.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/3742/dsc3195l.jpg
[dopisane]
ok znalazłem RAWa i przy okazji wywołałem go w LR 3.3:
bez korekcji:
http://img683.imageshack.us/img683/3746/dsc15082.jpg
z korekcją Fill Light ustawioną na 50:
http://img249.imageshack.us/img249/9541/dsc15083.jpg
RAW do pobrania:
http://rapidshare.com/files/436275462/DSC_1508.NEF
Jeśli ktoś z Was ma dostęp do darmowego serwera, na którym może tego RAWa umieścić, to by było super, bo jak wiadomo Rapid ma pewne ograniczenia..... ;-)
Kupiłem wczoraj D7000 po wcześniejszym częstym korzystaniu z D90, różnica jest spora, lepsza ergonomia, wyraźnie szybszy focus, choć dużej różnicy w jakości zdjęć nie ma, za to jeśli chodzi o wideo to rożnica jest ogromna.
Wszystko byłoby idealnie gdyby nie fakt że po pstryknięciu ok. 40 zdjęć pojawił się problem.
Otóż na wyświetlaczu pojawił się kod błędu "Err" po czym aparat przestał zapisywać zdjęcia.
Pierwsze wciśnięcie spustu powoduje złapanie ostrości, jednak nie zwalnia migawki, dopiero drugie wciśnięcie zwalnia migawkę, jednak nie zapisują się żadne zdjęcia.
Problem rozwiązuje czasami przejście w tryb LV, w którym aparat działa prawidłowo, jednak nie dzieje się tak zawsze, czasami po prostu nie daje się przejść do LV, wtedy pomaga tylko wyłączenie aparatu i odłożenie go na półkę na jakiś czas.
Po takim odłożeniu lub przejściu do LV a potem na wizjer aparat znów robi 30-50 prawidłowych zdjęć po czym problem się ponawia, niezależnie od programu i ustawień. Wydaje mi się że problem pojawia się częściej przy użyciu trybu cichego wyzwalania migawki, chociaż może to być zbieg okoliczności. Próbowałem z kitowym 18-105 i 18-55 bo takie akurat miałem, próbowałem też różnych kart pamięci, ale nie było różnicy.
Jeśli ktoś ma pomysł co może być nie tak, proszę o pomoc !!!
Przeczyść styki bagnetu, możliwe że to "klątwa" plastikowego bagnetu (głównie w 18-105 -przy D90 znajomych zawsze pomagało przeczyszczenie styków bagnetu).
Przeczyściłem izopropylem, niestety nie pomogło, ale zaobserwowałem, że problem przy LV właściwie nie występuje Err pojawia się (przynajmniej ostatnio) tylko przy podglądzie przez wizjer.
Zresztą aparat i obiektyw wczoraj po raz pierwszy wyjęte z pudła, więc raczej czyste, tym bardziej rozczarowałem się, bo nigdy nie zdarzyło się mi ani moim znajomym żeby nowy Nikon miał takie problemy.
Fatman ogromne dzięki za pomoc.
mialem d90 dwa lata i co moge powiedziec to
roznicy w obrazkach nie ma AŻ tak duzej, na plus white balance i pomiar swiatla (po ustawieniu -2/6 na matrycowym), wysokie iso, filmy, af w live view, itd....
na minus problemy z back focusem przy niektorych szklach (mimo regulacji) i brak focusa w live view z moim T28-300VC
Ale mam nadzieje ze to naprawia w nowym firmware.
Poza tym olbrzymi PLUS w porownaniu z d90 jesli chodzi o funkcjonalnosc nowej puszki, mam teraz wszystko czego mi brakowalo w d90.
W domu przy testowaniu sprzętu odkryłem dziwną sprawę z moją sigmą 18-50 2.8 puszka ostrzy w punkt, ale już przy podglądzie na żywo nie ma możliwości ostrzenie wcale, wygląda to tak że af szuka punktu ostrości po czym cofa dystans w kierunku obiektywu, za każdym wciśnięciem spustu przybliża coraz bardziej... dziwne trochę:)
No to ja mam dokladnie taki sam problem z T28-300VC.
Tutaj pisza ze S10-20 moze miec to samo
http://www.fotografuj.pl/Article/Nikon_D7000_lustrzanka_to_system/id/258
kostek-brasil
11-12-2010, 17:04
Dla tych, którzy za dużo narzekają na AF w D7000 dodam, że w moim D300s w parze 50/1,8 też odnotowałem spory ff, ale korekta to naprawiła. :grin: Na pozostałych obiektywach od początku idealnie. Pozostał mi lekki niedosyt, bo D7000 oferuje więcej filmującym, ale chyba miałem jakiegoś pecha, bo ten, który testowałem w sklepie działał fatalnie jeśli chodzi o AF. Jeśli chodzi o celność, to już dużo lepiej radzi sobie D50, aczkolwiek ogólnie AF działał szybko. W dodatku raz było trafione sporo przed celem, innym razem poza... Czasem w ogóle przestawał ostrzyć i ruszał dopiero po wyłączeniu/włączeniu. Tragicznie było AF-C. Krótko mówiąc chyba trafił mi się egzemplarz wadliwy i warto to sprawdzać przy zakupie - o ile jest taka możliwość. Za to nie zauważyłem, żadnych "niegrzecznych pikseli" w obu aparatach. ;)
Nie wierzę jednak, że wszystkie D7000 mają problemy z AF. Osobiście trochę mnie także irytował "zbyt wrażliwy" przycisk wyzwalania migawki. Chyba miałbym na początku z tym niemały problem, zwłaszcza w terenie z rękawiczkami. Tym niemniej, na pewno aparat bardzo fajny i zrobi piękne zdjęcia i filmy po lekkim zapoznaniu.
Widzialem test pewnego niemieckiego fotografa. I wynika z niego ,ze d90 jest lepszy bo ma lepsza jakosc obrazu od d7000.
Pozdrawiam
Widzialem test pewnego niemieckiego fotografa. I wynika z niego ,ze d90 jest lepszy bo ma lepsza jakosc obrazu od d7000.
Pozdrawiam
:)
podziel się tym testem
Pozdrawiam
niemców to Ty się chłopie nie słuchaj...:)
bierzcie przykład z Fatmana ma zwaloną puszkę a robi świetne zdjęcia
ja robiłem testy z moimi szkiełkami i tylko 35/1.8 trochę szwankuję z celnością AF ale da się do tego przyzwyczaić,tokina ostrzy idealnie i af działa rewelacja tak samo jest z nikkorem 70-300, ja z puchy jestem zadowolony
Zdjęcia wykonane D7000 rożnymi szkiełkami
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1496
Fatman, jesli jest do Ciebie inny kontak niz forumowe PM (ktore jest przepelnione), bede wdzieczny za info, moze byc PM, oczyscilem swoja skrzynke skrzynke :)
Lepsze zdjęcia na D7000? chyba sobie jaja robicie, możliwa lepsza ergonomia i kultura pracy ale nie jakość zdjęć ona jest taka sama, co to niby jest poniżej? mydlowate te fotki a zbiorowa histeria nastąpiła jakaś
źródło (http://img547.imageshack.us/img547/7322/35ka.jpg)
No czytam ochy i achy nad nowym marketingiem a foto dalej takie same.
Poza tym co to za text: "Kolejny raz pozytywne zaskoczenie, zestaw D7000 + Nikkor 35 1.8 radził sobie o wiele lepiej niż w przypadku kiedy 35 1.8 podpinałem do D90."
znaczy jakie pozytywne zaskoczenie? szkiełko zaczęło śpiewać? no bez jaj, placebo wydania gotówki, nic więcej.
znaczy jakie pozytywne zaskoczenie? szkiełko zaczęło śpiewać? no bez jaj, placebo wydania gotówki, nic więcej.
Wystarczy lepszy AF i tyle :>
Wiesz... wszystko rozchodzi sie o detale :) W 1996 roku kiedy pierwszy raz zobaczylem grafike na 3dfx VooDoo, stwierdzilem razem z znajomym ze widac dziwne pasy i dithering. Wszyscy uznali nas za nawiedzone osoby :)
Te detale to placebo nic więcej, przy pracy zgodzę się ale nie przy jakości zdjęć.
Wystarczy lepszy AF i tyle :>
Lepszy autofocus? jezusie, setne sekundy? to warte jest 2000 zł? nie. Już lepiej patrzeć przez pryzmat magnezowego szkieletu i dodatkowych funkcji.
Dla mnie to powyższe zdjęcie jest mało ostre.
Kolejny test potwierdza problemy d7000.
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D7000/verdict.shtml
No czytam ochy i achy nad nowym marketingiem a foto dalej takie same.
Poza tym co to za text: "Kolejny raz pozytywne zaskoczenie, zestaw D7000 + Nikkor 35 1.8 radził sobie o wiele lepiej niż w przypadku kiedy 35 1.8 podpinałem do D90."
Fiod, jesli zrobie tak samo dobre zdjecie swoja D40, co Ty przy pomocy D90, to odpowiesz mi na pytanie, czemu ludzie przeplacaja, decydujac sie na D90 ? ;)
BTW: takie zdjecia jak ponizej tez uwazacie za mydlane?
źródło (http://www.outdoorstudios.net/userfiles/d7000-sample/D7000_DSC_0240.jpg)
źródło (http://www.outdoorstudios.net/userfiles/d7000-sample/D7000_DSC_0240A.jpg)
Bartekolo
12-12-2010, 11:31
Lepsze zdjęcia na D7000? chyba sobie jaja robicie, możliwa lepsza ergonomia i kultura pracy ale nie jakość zdjęć ona jest taka sama, co to niby jest poniżej? mydlowate te fotki a zbiorowa histeria nastąpiła jakaś
Nie no ja wymiękam... Zlot kretynów. Inaczej się nie da tego opisać. Masz w ogóle jakiś aparat czy tylko patrzysz na cudze fotki i testy czytasz?
Bartekolo
12-12-2010, 11:33
Dla mnie to powyższe zdjęcie jest mało ostre.
Kolejny test potwierdza problemy d7000.
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D7000/verdict.shtml
Tu juz było było po stokroć było:evil:
MarioDeCampes
12-12-2010, 11:40
ja tak
OK, zapodaj w takim razie swój ideał.
W ostatnim czasie bardzo się uaktywniłeś w krytykowaniu nadsyłanych zdjęć, nie precyzując jednocześnie swych oczekiwań.
Bardzo proszę (zapewne działając w imieniu innych forumowiczów) o jakieś naprowadzenie nas wszystkich.
Fiod, a może był byś uprzejmy podzielić się z nami swoimi przemyśleniami na temat osobistego (bo zakładam, że masz dostęp na co dzień do D90 i D7000) porównania tych aparatów co ? Czy tylko walisz tekstami ot tak sobie, dla jajec ? :-)
danielo, jednak fajnie by było jak byś napisał jakie zdjęcia ewentualnie Cię przekonają do D7000, no chyba, że też sobie ot tak piszesz dla zabicia czasu -bo poprzednią moją prośbę po prostu zignorowałeś.
Niestety widzę, że zdjęcie powyżej uznałeś za mydlane, więc raczej D7000 jest dla Ciebie kiepski "bo jest kiepski i już", więc żebym nie wiem jak się starał to i tak Cię nie przekonam.
Nie zrozumiesz. Nie ma szans......... Więc nawet nie będę tłumaczył :-)
Rascal:
[email protected] ;-) Zerknę też co namieszałem w skrzynce PW....
Pawel Pawlak
12-12-2010, 11:55
Fatman, podziwiam Twoją cierpliwość ;)
Niezupelnie - osobiscie tez nie przepadam za tym, ze ludzie wrzucaja linki do recek, ktore pojawiaja sie np. strona wczesniej w watku, ale akurat ta recenzja jest dostepna na sieci od dzis, a dokladniej to od 4:30 :) [wczesniej bylo tylko porownanie kilku sampli]
Fatman, podziwiam Twoją cierpliwość ;)
doświadczenie zdobywam od 2003 roku ;-)
Recenzja jest dostępna od dzisiejszego poranka więc nie za bardzo wiem skąd ta złośliwa mina.
gadzeciarz
12-12-2010, 12:48
Ja z tego co zauważyłem to tak jak i w D90 tak i tu w D7000 dużo zależy od światła,na moich szkłach które używałem z D40x i D90 też często miały miejsce zdjęcia po prostu miękkie lub poruszone. Statywu nie używam bo mi się nie chce go ze sobą nosić.
Po paru tygodniach zabawy z nowym sprzętem też mogę powiedzieć że światło rządzi a sama celność AF specjalnie nie odbiega od wymienionych aparatów,rzecz dotyczy słabego oświetlenia.
Przy świetle dziennym D7000 ostrzy szybciej ,takie jest moje odczucie.
Natomiast dziś mój nowy sprzęt zgłupiał po podpięciu 50mm 1.8 nikkora. Wcześniej było ok. a dziś dupa zbita.
Reszta szkieł widzi normalnie.
Poprawka softu chyba się przyda,mam nadzieję że poprawią tą wadę.
P.s. podłączyłem jeszcze raz i wszystko zaczęło działać 50mm odzyskał moc a d7000 zdolność ostrzenia ???
Nie no ja wymiękam... Zlot kretynów. Inaczej się nie da tego opisać. Masz w ogóle jakiś aparat czy tylko patrzysz na cudze fotki i testy czytasz?
czy ty potrafisz nie obrażać ludzi? jestem drugą osobą, która zwraca Ci uwagę - NIE PODOBA SIĘ TO ZNAJDŹ FORUM GDZIE OBRAŻANIE SIĘ JEST NA PORZĄDKU DZIENNYM
Bartekolo
12-12-2010, 13:07
Recenzja jest dostępna od dzisiejszego poranka więc nie za bardzo wiem skąd ta złośliwa mina.
moja wina. Parę razy widziałem już ten link po prostu i to mnie zmyliło.
PS. Bardzo podobają mi się zdjęcia kolegi Fatmana z obiektywem Tamron 17-50. I prosze o więcej;). Po nowym roku właśnie D7000 kupię chyba z tym obiektywem. Mam tylko jedno pytanie. Jak ten obiektyw ostrzy w trybie 3D. Chodzi mi o średnio dynamiczne sceny. Nie ukrywam ze to dosyć ważne dla mnie. Oczywiście nie chodzi mi o 100% celność ale czy idzie robić tym zestawem "reporterkę"?? Aha.. i jeszcze jak działa wspomaganie ostrości w słabym świetle. Lampka załącza się czy aparat "głupieje"??
Dzięki z góry za odpowiedz
gadzeciarz
12-12-2010, 13:18
50mm 1.8 nikkor prosto z puszki
moonrage
12-12-2010, 14:09
A ja próbuje go kupić gdzieś na Podkarpaciu i wszędzie go nie ma :/
Wolałbym osobiście niż żeby mi kurier dostarczał no ale pewnie nie ma innej opcji, chyba, że ktoś widział gdzieś np. w Rzeszowie samo body do kupienia
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/2914/dsc0287l.jpg)
jeden z szybkich testów celności af sigmy 18-50 2.8
z NEFa przekonwertowane do jpg programem Lightroom 3.3 bez żadnych zmian, zmiejszony w cs3
http://img814.imageshack.us/img814/5470/dsc0287crop.jpg a tu crop 1:1
zotornik
12-12-2010, 15:26
A ja próbuje go kupić gdzieś na Podkarpaciu i wszędzie go nie ma :/
Wolałbym osobiście niż żeby mi kurier dostarczał no ale pewnie nie ma innej opcji, chyba, że ktoś widział gdzieś np. w Rzeszowie samo body do kupienia
Kogo-co ? chcesz kupić ? ;)
Bo jeżeli pytasz o D7000, to zadzwoń i porozmawiaj z Accord-Foto /Rzeszów/. To internetowy sklep z małym salonem i możliwością wykonania w mini studio ewentualnych testów /czy akurat puszki tego nie powiem/.
Mają zdaje się D7000 w zestawie, ale może "rozepną" go.
A żeby nie było, że w ogóle nie w temacie. Czytam wątek od początku, gdyż mocno zastanawiałem się nad przesiadką z D90 na D7000. Nie powiem żeby sygnalizowane problemy mnie nie wystopowały. Mam nadzieję że pojawiają się odpowiednie poprawki, bo puszka naprawdę oferuje chyba wszystko co nawet wymagającemu fotografowi /amatorowi/ jest potrzebne. Zdaje się też mieć już wszystko, czego brakowało D90 w zestawieniu z D300/300s.
Fatman - pełen szacunek dla Ciebie za cierpliwości z jaką pomagasz i tłumaczysz, czytającym uważnie ten wątek
moonrage
12-12-2010, 15:38
Kogo-co ? chcesz kupić ? ;)
Bo jeżeli pytasz o D7000, to zadzwoń i porozmawiaj z Accord-Foto /Rzeszów/. To internetowy sklep z małym salonem i możliwością wykonania w mini studio ewentualnych testów /czy akurat puszki tego nie powiem/.
Mają zdaje się D7000 w zestawie, ale może "rozepną" go.
A żeby nie było, że w ogóle nie w temacie. Czytam wątek od początku, gdyż mocno zastanawiałem się nad przesiadką z D90 na D7000. Nie powiem żeby sygnalizowane problemy mnie nie wystopowały. Mam nadzieję że pojawiają się odpowiednie poprawki, bo puszka naprawdę oferuje chyba wszystko co nawet wymagającemu fotografowi /amatorowi/ jest potrzebne. Zdaje się też mieć już wszystko, czego brakowało D90 w zestawieniu z D300/300s.
Fatman - pełen szacunek dla Ciebie za cierpliwości z jaką pomagasz i tłumaczysz, czytającym uważnie ten wątek
skoro wątek jest o D7000 to chyba nie sądzisz, że chcę kupić Opla.... ;)
Accord-foto znam dobrze i polecam wszystkim. Chciałem kupić dziś, już, teraz, do Fotojokera w Tesco się nie dodzwoniłem przez 2h ciągle telefon zajęty, a w drugim nie mają. Kupiłem (zamówiłem w EURO RTV) jutro odbieram i mam nadzieję, że wszystko będzie O.K.
MarioDeCampes
12-12-2010, 15:41
Jak na mój gust, bardzo przyzwoite foty, a ostrość i kontrast wg mnie wzorcowe, na ale pewnie "niektórym" będzie za miękko :)
Fatman, dzięki za zaangażowanie w tym wątku i przeprowadzone testy! Widzę, że inni też powoli zaczynają pokazywać jakieś zdjęcia:) Wciąż brakuje jednak bezpośrednich porównań do konkurencji (to co można znaleźć w sieci jest raczej niewiele warte). Dla mnie najważniejszą cechą matrycy jest nie ostrość (o której tu się tyle dyskutuje) a zakres tonalny, bo im większy, tym bardziej zdjęcie przypomina to, co widzi ludzkie oko.
Dlatego jeszcze jedna prośba do tych którzy mają dostęp do d7000 i jakiegoś canona (najlepiej 5d I/II lub 550d/60d/7d): zróbcie jakieś porównanie pod względem DR:) Udowodnijcie, że d7000 ma najlepszą matrycę;P
Bartekolo
12-12-2010, 16:27
Fatman, dzięki za zaangażowanie w tym wątku i przeprowadzone testy! Widzę, że inni też powoli zaczynają pokazywać jakieś zdjęcia:) Wciąż brakuje jednak bezpośrednich porównań do konkurencji (to co można znaleźć w sieci jest raczej niewiele warte). Dla mnie najważniejszą cechą matrycy jest nie ostrość (o której tu się tyle dyskutuje) a zakres tonalny, bo im większy, tym bardziej zdjęcie przypomina to, co widzi ludzkie oko.
Dlatego jeszcze jedna prośba do tych którzy mają dostęp do d7000 i jakiegoś canona (najlepiej 5d I/II lub 550d/60d/7d): zróbcie jakieś porównanie pod względem DR:) Udowodnijcie, że d7000 ma najlepszą matrycę;P
No wiesz. Ogólnie jakości obrazka 5dmkII to raczej ciężko dorównać. Ale jeśli chodzi o DR to spróbuj "wyciągnąć" o 10EV taka czarną fote jak z linka na swoim 5D.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=36806297
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12600&postdays=0&postorder=asc&start=195
Linki tycza sie K-5 ale to ta sama matryca i praktycznie ten sam DR i jakość.
Postaram się zrobić jakies sample z d90/d7k, narazie szaro buro...
Bartekolo
12-12-2010, 17:05
No wiesz. Ogólnie jakości obrazka 5dmkII to raczej ciężko dorównać. Ale jeśli chodzi o DR to spróbuj "wyciągnąć" o 10EV taka czarną fote jak z linka na swoim 5D.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=36806297
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12600&postdays=0&postorder=asc&start=195
Linki tycza sie K-5 ale to ta sama matryca i praktycznie ten sam DR i jakość.
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/483|0/%28appareil2%29/680|0/%28appareil3%29/619|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Canon/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Canon
Zobacz zakładkę Dynamic Range
Atmosfera się zagęściła ....
A PRAWDA jest taka, że oceniając zdjęcia wykonane lustrzanką trzeba brać poprawkę, że fotografujemy właśnie LUSTRZANKĄ, a co za tym idzie ZAWSZE może się zdarzyć, że któreś zdjęcie będzie mniej ostre, bo tak było, jest i będzie :-) Po prostu AF może trafić w inne miejsce niż byśmy sobie tego życzyli, może pojawić się BF, lub FF.
Testy Fatmana to doskonale ilustrują.
Gdyby oceniać zdjęcie z wyraźnym BF-em i twierdzić, że D7000 produkuje bardziej mydlane fotki od D80/D90/D3 to było by to niesprawiedliwe. Inna sprawa, że coś jest nie tak z AF w niektórych egzemplarzach z pierwszej serii D7000...
FatmanDla mnie najważniejszą cechą matrycy jest nie ostrość (o której tu się tyle dyskutuje) a zakres tonalny, bo im większy, tym bardziej zdjęcie przypomina to, co widzi ludzkie oko.
Rozumiem, ze z tych testow zakresu dynamicznego, kolega sobie bedzie dedukowal, ze zakres tonalny, tez jest wysoki, tak? :)
Zastanawia mnie jedna rzecz. Na stronie FotoJoker jest informacja, że chwilowo brak D7000. Jak rozmawiałem w Euro o wymianie mojego egzemplarza poinformowano mnie, że wymienią mi jak tylko dostaną go od Nikona...
moonrage
12-12-2010, 17:43
Zastanawia mnie jedna rzecz. Na stronie FotoJoker jest informacja, że chwilowo brak D7000. Jak rozmawiałem w Euro o wymianie mojego egzemplarza poinformowano mnie, że wymienią mi jak tylko dostaną go od Nikona...
vvilku, ja dziś jak sprawdzałem to na stronie było, że joker ma dostępne, zarówno body jak i zestawy, dzwoniąc do jednego ze sklepów okazało się, że na stanie są jedynie zestawy. Za to Euro podobno ma ich sporo, zobaczmy czy odbiorę jutro o 14 mojego...
gadzeciarz, mozesz dać jakas opinie jak D7k z 50tka sie zachowuje? Bo to moje głownie uzywane szkło i jestem ciekawe czy sa jakies problemy czy nie ma.
Rozumiem, ze z tych testow zakresu dynamicznego, kolega sobie bedzie dedukowal, ze zakres tonalny, tez jest wysoki, tak? :)
dxo podaje dr dla d7000 o ponad 2 ev większy niż ma 5d II, którego obecnie używam. Chętnie zobaczę porównanie tych dwóch aparatów, jeśli d7000 będzie w rzeczywistości (czyt. w jpg, pomijając adl) dawał o 2ev więcej szczegółów w światłach i cieniach, to zmieniam system:)
W tesco bawiłem się tym D7000, różnicy w ergonomii pomiędzy D90 - żadnej, obydwa tak samo się trzymają i są takiej samej wielkości, przynajmniej czuciowo, mniej przycisków na obudowie - wolniejszy dostęp, zamiast tego gałka, ta gałka to jakieś fiubździu, gałka na gałce, zdecydowanie lepiej to wygląda od modelu D300s.
Szybkość autofocusa, taka sama jak D90, sprawdzane na 18-105, osobiście wolałbym D300s lub D700.
D7000 to następca D90 ale czy warte ceny? wg. mnie nie, cena z 18-105 to 4500 za tę kwotę mamy D300s body - a różnica między tymi modelami warta tego 18-105.
No i kolejna zagwozdka, dopiero co wyszedł a już poprawki firmware, to świadczy o tym że seria (przynajmniej pierwsze egzemplarze) będą sprawiały problemy, D90 - zero poprawek firmware do dziś, czyli wszystko tip top.
Nie zrozumiesz. Nie ma szans......... Więc nawet nie będę tłumaczył :-)
Wiesz możesz czarować że jest jakies drugie dno lub coś ponadprzeciętnego nieosiągalnego dla zwykłego zjadacza chleba, tymczasem to proste jak drut, wciskasz do połowy łapie szybko i tam gdzie chcesz lub nie, ot cała filozofia. D90 i D7000 robią to tak samo, wizjer inny, akurat tu bardziej pasuje mi D7000. Chcę foto wciskam - pyk, jest, co tu kurdelebele rozumieć stary.
No może to rozumieć, że układ AF nie jest ten sam. Akurat w przypadku D90 i mojej sztuki 35 1.8 wciskałem, pstryk i zdjęcie miałem delikatnie mówiąc średnio ostre. Z D7000 jest o wiele lepiej (pomijając wadę mojej puszki na większą odległość ostrzenia), zdjęcia są o wiele ostrzejsze, częściej trafione. Wybacz, ale raczej nie wiesz lepiej ode mnie jak się zachowywał mój D90 z 35ka a jak mój D7000 i 35ka. Mam nadzieję, że się z tym zgodzisz :-)
Tak więc bez czarowania, drugiego dna itd -po prostu realia i tyle.
W tesco bawiłem się tym D7000, różnicy w ergonomii pomiędzy D90 - żadnej, obydwa tak samo się trzymają i są takiej samej wielkości, przynajmniej czuciowo.
No widzisz, czyli doświadczenie masz niewielkie w stosunku do mojego w tym temacie. Ja się nie bawię w tesco, mam obecnie oba korpusy w domu u siebie. Różnica w chwycie jest, delikatna ale jest -zapewne wyczuwalna nie przez wszystkich -ten kto ma ciut dłuższe palce rozpozna czy trzyma D90 czy D7000.
Szybkość autofocusa, taka sama jak D90, sprawdzane na 18-105
Na 18-105 to praktycznie każda puszka nikona daje podobny wynik -różnice mogą być tak niewielkie, że praktycznie nie do wyłapania.
D90 - zero poprawek firmware do dziś, czyli wszystko tip top.
Błąd nie wszystko tip-top, można wspomnieć choćby o stair-step bugu podczas filmowania.
porównanie d90 vs d7000
http://img189.imageshack.us/img189/3958/222xk.jpg
zakres tonalny
http://img524.imageshack.us/img524/8191/dsc07363y.jpg
expo +4
http://img404.imageshack.us/img404/6339/dsc07365h.jpg
Przepisane z tablicy Nikoniarzy na FB, więc część z Was już to zna:
Nuda i katar, a za firewallem taka piękna pogoda :-(
Jeśli ktoś z Was nudzi się tak jak ja, to może będzie miał ochotę zerknąć na porównanko D3 z D7000 przy ISO 100 i 3200 ;-)
Przy okazji mam okazję pochwalić się nowym kolorem ścian w pokoju :-D
Wywołane w LR 3.3 bez odszumiania.
D3 ISO100:
http://img153.imageshack.us/img153/9853/d3iso100.jpg
D7000 ISO100:
http://img146.imageshack.us/img146/6406/d7000iso100.jpg
D3 ISO3200:
http://img263.imageshack.us/img263/417/d3iso3200.jpg
D7000 ISO3200:
http://img822.imageshack.us/img822/9990/d7000iso3200.jpg
W międzyczasie wyczytałem, że LR 3.3 może błędnie wywoływać RAWy z D7000 (daje zbyt duży kontrast) dlatego najlepiej będzie jak sami sobie wywołacie NEFy:
http://rapidshare.com/files/437998758/D3_D7000-ISO100_3200.ZIP
[dopisane]
nadal czekam na chwilkę wolnego czasu mojego kolegi od Canona 5D Mk II -mam nadzieję, że jeszcze przed świętami uda się cyknąć kilka zdjęć........
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/2914/dsc0287l.jpg)
Uwazam, ze modelka przesadzila z makijazem i wyszla jakas taka plastikowa :(
;)
gadzeciarz, mozesz dać jakas opinie jak D7k z 50tka sie zachowuje? Bo to moje głownie uzywane szkło i jestem ciekawe czy sa jakies problemy czy nie ma.
Ostatnio miałem okazje przetestować 50kę podpiętą do D7k z lampą SB600 (bo dość ciemno było) na moje oko działa rewelacyjnie (zdjeć nie mogę wrzucić bo kumpela się nie zgodziła :) ponoć dość intymne :))
moja modelka też nie wyraziła zgody, ale co tam...;)
gadzeciarz
18-12-2010, 22:13
Teraz miałem kilka dni 50mm 1.8 mm i jest jak na razie bardzo dobrze. Raz miałem na nim taki motyw że d7000 nie widział tego szkiełka lecz podobnie było z 18-200mm ,taka sytuacja była tylko raz
w jednym i drugim przypadku.
Tamron 90mm i 18-270mm działają bez zarzutu i choć AF jest wolniejszy od nikkorów to dają radę.
No może to rozumieć, że układ AF nie jest ten sam. Akurat w przypadku D90 i mojej sztuki 35 1.8 wciskałem, pstryk i zdjęcie miałem delikatnie mówiąc średnio ostre. Z D7000 jest o wiele lepiej (pomijając wadę mojej puszki na większą odległość ostrzenia), zdjęcia są o wiele ostrzejsze, częściej trafione. Wybacz, ale raczej nie wiesz lepiej ode mnie jak się zachowywał mój D90 z 35ka a jak mój D7000 i 35ka. Mam nadzieję, że się z tym zgodzisz :-)
Tak więc bez czarowania, drugiego dna itd -po prostu realia i tyle.
Może ci się to D90 zdezelowało czy co? moja nie ma żadnych problemów z tym, celuje wciskam jest ostre tam gdzie chcę, dokladnie tak samo jak D7000.
No widzisz, czyli doświadczenie masz niewielkie w stosunku do mojego w tym temacie. Ja się nie bawię w tesco, mam obecnie oba korpusy w domu u siebie. Różnica w chwycie jest, delikatna ale jest -zapewne wyczuwalna nie przez wszystkich -ten kto ma ciut dłuższe palce rozpozna czy trzyma D90 czy D7000.
Wystarczające aby stwierdzić że różnic żadnych, taka przesiadka to czyste szaleństwo. Tym bardziej wydatek 4700 (z 18-105) zł to kupa śmiechu, za tę cenę mam D300s (sama puszka) który stoi na dużo wyższym poziomie, od korpusu po obsługę.
Na 18-105 to praktycznie każda puszka nikona daje podobny wynik -różnice mogą być tak niewielkie, że praktycznie nie do wyłapania.
Moje na wierzchu.
Błąd nie wszystko tip-top, można wspomnieć choćby o stair-step bugu podczas filmowania.
Sory ten bug dla mnie nie istnieje, bo filmowanie aparatem u mnie nie istnieje.
Fiod, nie zdezelował mi się, tylko używałem go do pracy w trochę trudniejszych warunkach. Wybacz ale w to nie uwierzę: celuje wciskam jest ostre tam gdzie chcę, bo jeszcze nie widziałem takiego aparatu, a troszkę ich przeszło przez moje ręce. Jeszcze raz wspomnę, że są różnice w AF i w warunkach gdzie D90 się poddawało, D7000 radzi sobie właściwie jak D300s.
Wystarczające aby stwierdzić że różnic żadnych, taka przesiadka to czyste szaleństwo.
No jeśli ewentualną przesiadkę rozpatrujemy tylko pod kątem chwytu, to przyznaję jest to szaleństwo. Jednak jest tam kilka takich mało znaczących dupereli jak znacznie lepszy AF (oczywiście dla Ciebie taki sam), znacznie lepsza praca AutoWB (pewno dla Ciebie takie samo lub bez znaczenia), większa rozdzielczość dająca więcej detali (oczywiście z tym też się nie zgadzasz zapewne), większa rozpietośc tonalna (zgaduję: nie ma róznicy pomiędzy D90 a D7000 ? ), szybsza seria (hmmmm......), znacznie lepszy tryb filmowania (no ale przecież Sory ten bug dla mnie nie istnieje, bo filmowanie aparatem u mnie nie istnieje., a skoro Ty nie używasz to na cholerę to komu innemu ? ), trochę lepszą ergonomię w stosunku do D90 (zapewne U1 i U2 na kółku zmiany trybów, łatwiejsze przełączanie trybów AF też nieistotne), trochę mniejsze szumy (pewno za mało mniejsze, żebyś Ty w ogóle uznał to za różnicę).
Tym bardziej wydatek 4700 (z 18-105) zł to kupa śmiechu, za tę cenę mam D300s (sama puszka) który stoi na dużo wyższym poziomie, od korpusu po obsługę.
Nie martw się o nie swoją kasę :-)
Moje na wierzchu.
Podepnij 14-24 2.8 (tylko cholera nie wiem czy mają w Tesco). Moje na wierzchu.
I jeszcze raz:
Sory ten bug dla mnie nie istnieje, bo filmowanie aparatem u mnie nie istnieje.
Reszta ewentualnych bugów zapewne też dla Ciebie nie istnieje, bo czegoś tam nie używasz, lub to akurat nie istotne......... no D90 jest idealny i koniec.
Jeszcze raz zachęcam do podzielenia się swoim zapewne bogatym doświadczeniem w kwestii porównania puszek D300s, D90 z D7000. Ciekaw jestem Twoich odczuć np. jak się te korpusy sprawdzają podczas pracy w trudnych warunkach oświetleniowych itd.
Tak jak patrzę na waszą rozmowę to mam Déjà vu :) Taką samą rozmowę miałem z kumplem który ma D90 i jeszcze w sklepie jak był ze mną testować i kupować moją puszkę D7k przekonywał mnie żarliwie bym kupił D90 bo tańszy i dużej różnicy nie ma (ponoć). Zdanie zmienił o 180 stopni po kilku sesjach w plenerze jak miał okazję porobić fotki moim D7k i porównać efekty z obu puszek. Jak to mówią lepsze wrogiem dobrego :)
kris1986
20-12-2010, 15:33
witam
zadam nudne pytanie :P
stoje przed wyborem body i mam 5 tys
D300s czy d7000?
aparat do repoterki (wesela itp)
z gory dzieki za pomoc :)
login_87
20-12-2010, 15:48
witam
zadam nudne pytanie :P
stoje przed wyborem body i mam 5 tys
D300s czy d7000?
aparat do repoterki (wesela itp)
z gory dzieki za pomoc :)
Zaraz Cie tutaj wszyscy zjedza :D Masz 160 stron o d7000 poczytaj, popatrz na testy. Fatman odwalil kawal dobrej roboty testujac to body. A tak poza tym to polowa Ci powie zebys dozbieral 2k zl i kupil d700:) pozdrawiam
ps. No i wszystko zalezy jakie masz szkla.. Jesli nie za wiele to lepiej wez d7000 bo tanszy i jakies szkla kombinuj.
ps2. a tak poza tym to przeczytaj ten watek D300s vs. D7000 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165435Ą
kris1986
20-12-2010, 16:00
d700 nie wchodzi w gre ;) szkla to 18-135 i 16-85, w zamiarze mam natomiast 17-55 ;) wiem ze jest 160 stron ale ja potrzebuje krotkiego bilansu tych dwoch body, chcialem wlasnie napisac priva do Fatmana ale pisze ze skrzynka jest pelna :( Fatman jesli mnie slyszysz to prosze to kontakt bo potrzebuje Twojej porady ;)
login_87
20-12-2010, 16:35
hmm ale kupujac 17-55 ktorys z nich bedziesz sprzedawal (16-85?) bo to troche powielanie ogniskowych. W sumie to by sie jakas stalka przydala -50 1.8 tanio jasno i do portretu sie nada..
Tak jak patrzę na waszą rozmowę to mam Déjà vu :) Taką samą rozmowę miałem z kumplem który ma D90 i jeszcze w sklepie jak był ze mną testować i kupować moją puszkę D7k przekonywał mnie żarliwie bym kupił D90 bo tańszy i dużej różnicy nie ma (ponoć). Zdanie zmienił o 180 stopni po kilku sesjach w plenerze jak miał okazję porobić fotki moim D7k i porównać efekty z obu puszek. Jak to mówią leprze wrogiem dobrego :)
10 do 1 że pozazdrościł ci nowego zakupu. Takie polskie, jezu on ma nowy to i ja, albo straszliwa łajza co nie potrafi ustawić aparatu.
kris1986, proszę bardzo: D300s jako podstawowy wół roboczy, D7000 jako backup i dodatkowo kamera, żeby dodać smaczku.
I szkła jakieś jaśniejsze niż 18-135/16-85. Polecam Nikkora 35 1.8, Nikkora 85 1.8 oraz Tamrona 17-50 2.8 VC.
Fiod, nie zdezelował mi się, tylko używałem go do pracy w trochę trudniejszych warunkach. Wybacz ale w to nie uwierzę: celuje wciskam jest ostre tam gdzie chcę, bo jeszcze nie widziałem takiego aparatu, a troszkę ich przeszło przez moje ręce. Jeszcze raz wspomnę, że są różnice w AF i w warunkach gdzie D90 się poddawało, D7000 radzi sobie właściwie jak D300s.
Wiesz dużo piszesz o szybkości autofocusa, różnicy itp. Patrzę w twoje portfolio i nie widzę nic czego nie można byłoby zrobić na D5000. Dodatkowo coś ten sprzęt fiksuje lub obróbka:
Na tym foto bluza dżinsowa jest bardziej nasycona, nienaturalna:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/jesien201019-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/jesien2010-19.jpg)
niż na tych:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/jesien201015-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/jesien2010-15.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/jesien201016-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/jesien2010-16.jpg)
przecież to ta sama sesja, piszesz o różnicy której ja nie wykryję, ty nie wykrywasz dużo większej, twoje treści nie pokrywają się efektem prac
Fiod, ja wiem że teraz to wszystkie moje zdjęcia będą się Tobie bardzo nie podobać, będą miały złe nasycenie, skopaną obróbkę itd :-) Norma, trzeba pokąsać troszkę jak się inaczej nie można wyżyć.........
Oczywiście wiesz dobrze jakie były warunki w których zdjęcia były wykonywane, wiesz dobrze (dużo lepiej niż ja i właścicielka kurtki) jak mocno jest ona nasycona w rzeczywistości, lub że jest mniej nasycona na następnych zdjęciach, oczywiście wiesz też lepiej niż ja jaki efekt chciałem uzyskać na zdjęciach itd itp :-)
Zdjęcia, które raczyłeś wybrać są robione dla przyjemności, dla mnie, dla mojej rodziny -więc nie pitol mi o wykrywaniu różnic, bo po prostu zaczynasz gonić własny ogon :-)
Może przestańmy dyskutować -ja mam swoje zdanie, Ty masz swoje. Ja twierdzę, że AF w D7000 jest o wiele skuteczniejszy niż w D90, Ty że nie ma różnic.
Ocenę, kto ma racje pozostawmy zainteresowanym userom forum, sami zdecydują komu zaufać.
Mało mnie interesują userzy, w większości klakierzy (zaraz się zlecą i będą ci lizać stópki), z tobą rozmawiam bo masz wiedzę i wcale nie twierdzę że twoje wszystkie foto są skopane i ze złą obróbką, są tip top i podobają mi się. Ja się czepiam różnicy którą widać wyraźnie między tymi zdjęciami które przedstawiłem, oświetlenie jest przecież takie same, nie muszę znać koloru kurtki - wystarczy że jest różne na fotach, więc co jest nie tak?
10 do 1 że pozazdrościł ci nowego zakupu. Takie polskie, jezu on ma nowy to i ja, albo straszliwa łajza co nie potrafi ustawić aparatu.
No to już twoja opinia :) Hmm zazdrosny to on na pewno nie jest :) to nie ten typ człowieka. Najbardziej to go przekonały chyba zdjęcia ośnieżonego zamarzniętego jeziora (o wschodzie słońca) gdzie BW w D7k radził sobie dużo lepiej niż D90. No i jak podłączyliśmy SB600 z 50tką do D7k i zrobiliśmy testy fotografując biegającą córkę po salonie to stwierdził że też taką puszkę kupi :)
Co tu dużo mówić macając puszkę w Tesco dużej różnicy to na pewno nie będziesz widział (tak jak kumpel nie widział w FJ) przy pstrykaniu to co innego :) No ale to tylko moja skromna opinia :P
Ale co Ty (pardon, "ty" z małej litery, bo widzę że w stosunku do mnie zmieniłeś tryb pisania) wyjeżdżasz z jakimiś moimi rodzinnymi zdjęciami, jak rozmawiamy o pracy AF w dwóch puszkach. Nie sprowadzaj tematu na boczne tory, ja go nie będę podejmował :-)
Mało mnie interesują userzy, w większości klakierzy (zaraz się zlecą i będą ci lizać stópki).
Fajnie się obraża innych ludzi zza klawiatury nie ? Pokaz odwagi i kultury, że hoho.......
Nie zamierzam już z tobą dyskutować, bo widzę że do niczego to nie prowadzi, gubisz się już w tym wszystkim.
Podważyłeś w niezbyt elegancki sposób moje słowa. Więc jeszcze raz -twoje słowo przeciw mojemu. Zobaczymy komu zaufają userzy, czy tobie na podstawie macania D7000 w Tesco, czy mnie, posiadaczowi D7000 -z dostępem do D300s i D90 w każdej chwili. Czy bardziej zaufają tobie, i twojemu zupełnie nieznanemu doświadczeniu, czy mnie, z łatwym do sprawdzenia doświadczeniem.
Tylko proszę o jedno, nie obrażaj ludzi, którzy uznają, że moje zdanie na ten temat jest dla nich bardziej wiarygodne -bo to brzydko bardzo........
No to już twoja opinia :) Hmm zazdrosny to on na pewno nie jest :) to nie ten typ człowieka. Najbardziej to go przekonały chyba zdjęcia ośnieżonego zamarzniętego jeziora (o wschodzie słońca) gdzie BW w D7k radził sobie dużo lepiej niż D90. No i jak podłączyliśmy SB600 z 50tką do D7k i zrobiliśmy testy fotografując biegającą córkę po salonie to stwierdził że też taką puszkę kupi :)
Co tu dużo mówić macając puszkę w Tesco dużej różnicy to na pewno nie będziesz widział (tak jak kumpel nie widział w FJ) przy pstrykaniu to co innego :) No ale to tylko moja skromna opinia :P
Macałem i fotografowałem (wykonalem 30 zdjęć), czasem się gubił, nie mógł załapać ostrości bo tło zlane tak samo jak D90, też ma takie schizy, jeśli takie coś występuje wystarczy manualne ostrzenie.
BW rozumiem czarnobiałe? chyba sobie jaja robisz obróbka w aparacie? I gdzie jego wiedza odnośnie ustawienia ostrości 3D w D90, cały czas auto ma?
Tylko proszę o jedno, nie obrażaj ludzi, którzy uznają, że moje zdanie na ten temat jest dla nich bardziej wiarygodne -bo to brzydko bardzo........
Mogą wszyscy ci klakierować a mnie zrugać, tak mnie to będzie obchodziło że chyba się potnę...
Porównianie twojej pracy jest efektem zarzucenia mi braku zauważenia różnic, to samo zrobiłem ja, przecież to proste a nie jakieś "boczne tory". Ja nie widzę różnicy w obydwu aparatach, ty nie wiedzisz różnicy w swoich zdjęciach.
tak mnie to będzie obchodziło że chyba się potnę...
no gdybyś był uprzejmy, to by było miło....
ty nie wiedzisz różnicy w swoich zdjęciach.
eee, wskażesz mi miejsce gdzie napisałem, że nie widzę w nich różnicy ? -śmiało :-)
no gdybyś był uprzejmy, to by było miło....
Namawiasz mnie do samobójstwa? jednak jesteś kiepski a myślałem że ty dorosły facet jesteś
eee, wskażesz mi miejsce gdzie napisałem, że nie widzę w nich różnicy ? -śmiało :-)
Twoje foto które zamieściłem są przykładem, puściłeś babola a teraz ględzisz o oswietleniu, itp.
Oczywiście wiesz dobrze jakie były warunki w których zdjęcia były wykonywane, wiesz dobrze (dużo lepiej niż ja i właścicielka kurtki) jak mocno jest ona nasycona w rzeczywistości, lub że jest mniej nasycona na następnych zdjęciach, oczywiście wiesz też lepiej niż ja jaki efekt chciałem uzyskać na zdjęciach itd itp
Zdjęcia, które raczyłeś wybrać są robione dla przyjemności, dla mnie, dla mojej rodziny -więc nie pitol mi o wykrywaniu różnic, bo po prostu zaczynasz gonić własny ogon :-)
Jeśli ty piszesz zdanie "Oczywiście wiesz dobrze jakie były warunki w których zdjęcia były wykonywane, wiesz dobrze (dużo lepiej niż ja i właścicielka kurtki) jak mocno jest ona nasycona w rzeczywistości, lub że jest mniej nasycona na następnych zdjęciach" to znaczy że masz niską wiedzę, NIE MA żadnego znaczenia czy kolor kurtki w realu jest niebieski, czerwony czy różowy, jest różny przy tych samych warunkach oświetleniowych, nie możliwe aby puszka taki babol wypychała, obstawiam twoją obróbkę.
Ja gonię własny ogon? być może, ty nadal NIE WIDZISZ różnicy na zdjęciach. Gdybyś był wiarygodny odpisał byś:
rzeczywiście jest różnica, ciekawe skąd ona? a ty dumny i pyszny z naruszonym ego z zajebistym portfolio zrobionym przez pivko trąbisz o realnych kolorach.
Za to mi bardzo podobają się zdjęcia Fioda...
Zaraz, zaraz... jakie zdjęcia?
PS. Wymieniłem już D7000 i nowa sztuka robi wreszcie ostre zdjęcia.
Przynajmniej mi się tak wydaje ale co ja tam mogę wiedzieć o ich jakości... :)
Nie namawiam cię do samobójstwa, sam pisałeś że się potniesz -zapewne zajęło by to trochę czasu, nie pisał byś jakiś bzdur na forum, z korzyścią dla nas wszystkich :-)
Twoje foto które zamieściłem są przykładem, puściłeś babola a teraz ględzisz o oswietleniu, itp.
Moje foto, mogłem sobie zrobić nawet w sepii, zapewne też byś się czepiał :-)
z zajebistym portfolio zrobionym przez pivko
Twierdzisz, że nie ja jestem autorem zdjęć na mojej stronie, tylko Łukasz Piwiński ? No chyba, że nie rozumiesz znaczenia słowa "portfolio" -ku temu się skłaniam :-)
Kończę "dyskusję", zostałeś zignorowany :-) (ale w sumie fajnie, że w ostatnich postach tak się ośmieszyłeś).
Twierdzisz, że nie ja jestem autorem zdjęć na mojej stronie, tylko Łukasz Piwiński ? No chyba, że nie rozumiesz znaczenia słowa "portfolio" -ku temu się skłaniam :-)
hahahhahaha, odstaw te piguły co bierzesz, o kurcze....
Macałem i fotografowałem (wykonalem 30 zdjęć), czasem się gubił, nie mógł załapać ostrości bo tło zlane tak samo jak D90, też ma takie schizy, jeśli takie coś występuje wystarczy manualne ostrzenie.
BW rozumiem czarnobiałe? chyba sobie jaja robisz obróbka w aparacie? I gdzie jego wiedza odnośnie ustawienia ostrości 3D w D90, cały czas auto ma?
Miało być WB (balans bieli). No ale widzę że Fatman ma rację nie ma co z tobą gadać reprezentujesz nieco inny (odmienny) poziom intelektualny. Wątpię ktoś jeszcze będzie wchodził z tobą w polemikę na tym forum gdyż pławisz się w zbyt płytkim brodziku intelektualnym co koliduje z naszymi szeroko rozwiniętymi horyzontami umysłowymi :P
.... Gdybyś był wiarygodny odpisał byś:
rzeczywiście jest różnica, ciekawe skąd ona? a ty dumny i pyszny z naruszonym ego z zajebistym portfolio zrobionym przez pivko trąbisz o realnych kolorach.
Ale ty pusty jesteś :(
Sendilkelm
20-12-2010, 17:53
NIE MA żadnego znaczenia czy kolor kurtki w realu jest niebieski, czerwony czy różowy, jest różny przy tych samych warunkach oświetleniowych, nie możliwe aby puszka taki babol wypychała, obstawiam twoją obróbkę. .
Hmm .... Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ja jestem ciemną masą w fotografii, ale zapamiętałem jak mnie uczyli, że światło w ciągu 10 minut to może się ocieplić lub ochłodzić nawet o 200 K, a to jest duża różnica. Z EXIFa widać, że WB było ustawione na AWB!
Za to mi bardzo podobają się zdjęcia Fioda...
Zaraz, zaraz... jakie zdjęcia?
PS. Wymieniłem już D7000 i nowa sztuka robi wreszcie ostre zdjęcia.
Przynajmniej mi się tak wydaje ale co ja tam mogę wiedzieć o ich jakości... :)
Moje placki znajdziesz w turystyce fotograficznej, nie zajmuje się ślubami, jestem grafikiem od 18 lat i foto robię albo turystycznie albo produkty klienta, np to:
Aparat coolpix P90 manualne ostrzenie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/4398529884_5e0cf26e85_o-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4045/4398529884_5e0cf26e85_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/4397763327_6d35757081_o-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4058/4397763327_6d35757081_o.jpg)
Hmm .... Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ja jestem ciemną masą w fotografii, ale zapamiętałem jak mnie uczyli, że światło w ciągu 10 minut to może się ocieplić lub ochłodzić nawet o 200 K, a to jest duża różnica. Z EXIFa widać, że WB było ustawione na AWB!
A to dziwne że koszula, włosy, głowa, cała reszta jest zgodna, cud jakiś.
kris1986
20-12-2010, 17:59
ja jako pierwszy z userow oddaje glos na fatmana :)
czytalem jego posty odnosnie D7000 i porownania z innymi korpusami poparte przede wszystkim praktyka a nie macanskiem w TESCO ;)Fatman jest mozliwosc zebys przeslal mi swoj nr tel bo chcialem zamienic slowo ;)
Sendilkelm
20-12-2010, 18:02
A to dziwne że koszula, włosy, głowa, cała reszta jest zgodna, cud jakiś.
Nie pisałem o różnicy na zdjęciach, tylko o Twojej wypowiedzi, że warunki były takie same, a tego nie możesz wiedzieć. Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie były takie same, bo:
a) zdjęcie zrobione 12 minut później - słońce jest bardzo w innym miejscu
b) 95%, że niebo nie było bezchmurne
c) słońce padało pod innym kątem na obiekt w innymi miejscu (zupełnie inny kadr)
Czemu mi piszesz o kurtce skoro ja dementuję plotkę o takich samych warunkach, tego nie rozumiem.
To nieistotne, że warunki oświetleniowe były trochę inne (bo były) -nasyciłem sobie to zdjęcie ciut bardziej bo tak mi się bardziej podobało. Istotne, jest to że Fiod sprytnie manipulując, sprowadza rozmowę na inny temat. Nie dajcie się w to wciągnąć, lepiej zignorować.
Czemu mi piszesz o kurtce skoro ja dementuję plotkę o takich samych warunkach, tego nie rozumiem.
Kurtka jest tu sednem, gdyby były inne warunki zmieniła by się cała reszta też. Nie che mi sie wierzyć że D3 robi taki schiz, być może szkło ma problem.
To nieistotne, że warunki oświetleniowe były trochę inne (bo były) -nasyciłem sobie to zdjęcie ciut bardziej bo tak mi się bardziej podobało. Istotne, jest to że Fiod sprytnie manipulując, sprowadza rozmowę na inny temat. Nie dajcie się w to wciągnąć, lepiej zignorować.
Ano właśnie, linia obrony się zmieniła, tak myślałem że nasyciłeś ty, ja nie manipuluję, stwierdzam że NIE WIDZISZ RÓŻNICY, nawet jak sam obrobisz...
Już mnie w wątku nie ma.
Jak bym nie widział różnicy, to bym bardziej nie nasycał jednego zdjęcia -to logiczne, ale ty niestety nie kierujesz się logiką, tylko prostackimi, dziecięcymi wręcz instynktami.
Aha, ja się nie bronię, coś dziwnego ci się przywidziało.
Już mnie w wątku nie ma.
Nie wierzę :-)
No, namawiam żeby ignorować, a sam znowu się dałem złapać.............. ahhh ;-) Z ręką na sercu obiecuję, zero OT, tylko konkrety. Poparte testami, nie macaniem (30 zdjęć) w Tesco ;-)
kris1986
20-12-2010, 18:12
Fiod szklo jak szklo, ale to chyba Ty masz najwiekszy problem ZE SOBA :)
Nie obrazaj sie i nie zasmiecaj forum bo ludzie chca rzetelnego INFO a nie PARODII
MarcinKonrad
20-12-2010, 18:20
Moje placki znajdziesz w turystyce fotograficznej, nie zajmuje się ślubami, jestem grafikiem od 18 lat i foto robię albo turystycznie albo produkty klienta, np to:
Aparat coolpix P90 manualne ostrzenie:
...
Do takiej fotografii faktycznie, nie ma różnicy między D90 a D7000.
EOT
Ano właśnie, linia obrony się zmieniła, tak myślałem że nasyciłeś ty, ja nie manipuluję, stwierdzam że NIE WIDZISZ RÓŻNICY, nawet jak sam obrobisz...
Już mnie w wątku nie ma.
Tak sobie pomyślałem (czytając Twoje wypowiedzi), że może ty jesteś genialnym fotografem z wybitnym wyczuciem barw oraz mistrzem kompozycji (czytaj artystą) i pokusiłem się o przejrzenie Twoich fotek które zamieściłeś w kilku wątkach (Brazylia, Warszawa, Paris). Powiem Ci tak wstydził bym się na Twoim miejscu zamieszczać takie fotki gdziekolwiek. Nasycenie kolorów (buahaha), Kompozycja (moja ciocia na imieninach robi ciekawsze zwykłą małpką), generalnie bieda panie bieda. Do zdjęć Fatmana to ci bardzo bardzo daleko. Nawet tych robionych przez niego od niechcenia. Trochę pokory kolego (czytaj jak się nie znasz to nie udawaj geniusza bo Ci to słabo wychodzi)
Treakeya
20-12-2010, 20:38
FATMAN, bardzo cenię Twoją wiedzę, doświadczenie i przykłady na tym forum.
Jesteś The Best!
Jeśli możesz nie wdawaj się w prostacki bełkot Fioda - szkoda Twojej energii!
Przy okazji:
Miłych, rodzinnych Świąt i dużo radości fotograficznych przez cały rok 2011!
fotouśmieszek
20-12-2010, 22:08
Moze to OT to sorry ale mam prośbe i pytanie do wszystkich szczesliwych :/ SWIEŻYCH nabywcow:czy te usterki ,o ktorych tyle w wątku nadal wystepuja? Naleze do tych,ktorzy czekają az Nikon skoryguje nówkę.Mysle ze nowych userow juz jest tyle,ze statystycznie mozna sie pokusic o ocenę tych serii,ktore sie teraz sprzedaje. Nie bede tu rozwijal watku o rzekomym poprawianiu d7K nie zatrzymujac sprzedazy.Ale faktem jest ze renomowany sklep w NYC B&H ma puszke i kit d7K <czasowo niedostepną>.Pozdrawiam Wszystkich swiatecznie i nie zawracam głowy:-)
Moze to OT to sorry ale mam prośbe i pytanie do wszystkich szczesliwych :/ SWIEŻYCH nabywcow:czy te usterki ,o ktorych tyle w wątku nadal wystepuja?
Mam korpus z numerem 6003XXX, chyba wczesny. Ze wszystkimi moimi obiektywami jest mały BF, kit 18-105 wymagał korekcji -3, 50 1,8 -6, a 24-50 -9. Po korekcji wszystkie obiektywy ostrzą celnie.
Czasami z 18-105 zdarzało się , że przechodził sam w manualne ustawianie ostrości (chyba styki, bo po przeczyszczeniu przestało).
Więcej usterek nie stwierdziłem.
Reszta to same zalety.
Super wizjer, 16 mega i pomimo takiej liczby pikseli b. małe szumy na wysokich czułościach, dwa sloty na karty, wspomniana możliwość korekty af, no i długo jeszcze wymieniać, ale każdy doceni co innego.
A co do filmów to miły dodatek, czasami się przydaje, ja robię głównie zdjęcia.
Kolejne sample (głównie testowałem celność af)
http://img709.imageshack.us/gal.php?g=dsc1382e.jpg
Różne sampelki : video+foto
http://www.dphotojournal.com/nikon-d7000-reviews-sample-photos/
Witam mam takie spostrzeżenie co do rozmytych (nieostrych) zdjęć robionych D7k dalszym obiektom. Dziś z samego rana pojechałem ze znajomymi robić zdjęcia/widoczki. Po powrocie okazało się że większość zdjęć z tej puszki jest nie ostra/rozmydlona :( Wk***iłem się trochę i zacząłem testować puszkę robiąc zdjęcia z okna ostrząc na tablicy zaparkowanego samochodu (odległość ok 30-40 m) okazało się że fotki robione ze statywu (przetestowałem na trzech różnych) są bardziej lub mniej poruszone (w osi pionowej) testowałem przy różnych konfiguracjach puszki z włączonym/wyłączonym VRem, z ustawionym samowyzwalaczem itd. najczyściej zdjęcie było delikatnie poruszone, co pozornie wygląda jak by było nieostre :( Co ciekawe jak robiłem zdjęcia z łapki (nie przykładając się specjalnie by pstrykać w bezruchu) tego samego obiektu aparat zaczął robić prawie idealnie ostre zdjęcia (czas ustawiony był na 1/80). Zdjęcia i opis testu wysłałem do Nikona (czekam na odpowiedź).
Prośba do tych którzy mają D7k co by po testowali swoje puszki robiąc fotki ze statywu przy nieco gorszym świetle i oddalonych obiektach...
Pawel Pawlak
21-12-2010, 17:18
takie testowanie przez okno nie ma sensu. Ruch powietrze spowodowany róznicą tremperatur, być może nie jest rejestrowany przez Twoje oczęta, ale w większości przypadków będzie widoczny na zdjęciach w postaci rozmycia. Jeśli chcesz potestować fotografowanie widoczków to nie przez okno.
Mario__S
21-12-2010, 17:34
Już byłem przekonany do zakupu D7000, aż tu nagle co raz więcej informacji o kłopotach z focusem. Na razie jeszcze się wstrzymuję z zakupem.
http://nikonrumors.com/forum/topic.php?id=2834&page=3
fotouśmieszek
21-12-2010, 17:59
Już byłem przekonany do zakupu D7000, aż tu nagle co raz więcej informacji o kłopotach z focusem. Narazie jeszcze się wstrzymuję z zakupem.
http://nikonrumors.com/forum/topic.php?id=2834&page=3
Uwaga!! ten link sieje trojanami!
Uwaga!! ten link sieje trojanami!
Od 2 dni mają podczepionego trojana.......... myślałem, że coś już z tym zrobili :-(
fotouśmieszek
21-12-2010, 19:36
ooo..Fatman,witam,czy w Twojej opinii, n7K <ewoluuje> tzn Nikon eliminuje usterki o ktorych byla tu najczesciej mowa.Sorry,ze zawracam Ci glowe,ale siedzisz "po uszy" w problemie i masz wczesny model.Myslisz/wiesz ,ze juz cos poprawili,jak to ta firma ma w zwyczaju robić? I jeszcze jedno:czy brak regulacji glosnosci nagrywanego dzwieku stanowi jaklis problem? Pozdrawiam swiatecznie:-)
Regulacja nagrywanego dźwięku jest -są 3 poziomy czułości, oraz automatyka do wyboru.
Co do problemów z AF w D7k, to niestety w mojej puszce nic się nie poprawiło -nadal do 2m jest idealnie, powyżej zaczyna się loteria, z najczęściej widocznym BFem. Nie ma znaczenia, czy oświetlenie jest dobre czy słabe (oczywiście w słabym częściej zdarzają się pomyłki, jednak jest lepiej niż w D90) naturalne czy żarowe.
Bawiłem się już innym D7k z podobnym problemem i jedną sztuką, która była go chyba pozbawiona (piszę chyba, bo zrobiłem zbyt mało zdjęć, aby mieć pewność -w końcu mój D7k też czasem się "naprawia" na jakiś czas).
Witam mam takie spostrzeżenie co do rozmytych (nieostrych) zdjęć robionych D7k dalszym obiektom. [...] okazało się że fotki robione ze statywu (przetestowałem na trzech różnych) są bardziej lub mniej poruszone (w osi pionowej) testowałem przy różnych konfiguracjach puszki z włączonym/wyłączonym VRem, z ustawionym samowyzwalaczem itd. Co ciekawe jak robiłem zdjęcia z łapki (nie przykładając się specjalnie by pstrykać w bezruchu) tego samego obiektu aparat zaczął robić prawie idealnie ostre zdjęcia (czas ustawiony był na 1/80). Zdjęcia i opis testu wysłałem do Nikona (czekam na odpowiedź).
Prośba do tych którzy mają D7k co by po testowali swoje puszki robiąc fotki ze statywu przy nieco gorszym świetle i oddalonych obiektach...A masz wezyk spustowy? Sprobuj porobic zdjecia z blokada lustra. Moze to byc efekt konstrukcji migawki/lustra. Tj. poruszenie wywolane dzialaniem migawki ;-) zachodzace w najwiekszym stopniu w przedziale czasow "1/160 s – 1/40 s (±1 stop around 1/80 s)".
http://www.falklumo.com/lumolabs/articles/k5shutter/
elgreen, no własnie czytałem o tym -o ile pamiętam w przypadku K-7 był ten problem bardziej widoczny niż w jego młodszym bracie K-5. Możliwe, ze D7000 też na to cierpi.........
takie testowanie przez okno nie ma sensu. Ruch powietrze spowodowany róznicą tremperatur, być może nie jest rejestrowany przez Twoje oczęta, ale w większości przypadków będzie widoczny na zdjęciach w postaci rozmycia. Jeśli chcesz potestować fotografowanie widoczków to nie przez okno.
Paweł ale to nie jest rozmycie to jest poruszenie co wyraźnie widać na tablicy pojazdu i występuje tylko jak ze statywu robię (wygląda to mniej wiecej troche tak że im bardziej nieruchomo jest aparat tym poruszenie większe). jak wyłączam VR to mniej trochę. Dziś rano robiłem zdjęcia nad rzeką i było to samo. U mnie to nie problem z AF bo ten póki co działa prawie bez zarzutu :/ Jak tu się foty wrzuca?? Jak chcecie to mogę podesłać fotki.
gadzeciarz
21-12-2010, 20:35
A masz wezyk spustowy? Sprobuj porobic zdjecia z blokada lustra. Moze to byc efekt konstrukcji migawki/lustra. Tj. poruszenie wywolane dzialaniem migawki ;-) zachodzace w najwiekszym stopniu w przedziale czasow "1/160 s – 1/40 s (±1 stop around 1/80 s)".
http://www.falklumo.com/lumolabs/articles/k5shutter/
A może to właśnie powoduje poruszone zdjęcia z ręki a nie AF,też mam czasem wrażenie jak by klapnięcie chciało mi aparat z ręki wyrwać.
Migawka jest szybka lecz z przytupem i staram się mocno trzymać w dłoni swój aparacik.???
AF u mnie działa dobrze :) Zrobiłem np taki test ustawiłem aparat na statywie wycelowałem przez wizjer (AF potwierdził trafienie dźwiękiem pik :)) na pudełko z małymi napisami (czcionka 4 pt arial) znajdującym się w słabo oświetlonym pokoju (odległość około 8 m) następnie przełączyłem się w tryb Live View i powiększyłem sobie ostrzony obszar (oczywiście na LV nie ostrzyłem ponownie) ostrość była idealna :) Następnie wyłączyłem LV i zrobiłem zdjęcie w trybie samowyzwalacza jak się można domyśleć lekko poruszone :(
Oczywiście VR był wyłączony!!
Hmm dostałem odp. od serwisu Nikona. Miły pan stwierdził że to niewątpliwie nie jest wina AF i że przesłane mu zdjęcia są niewątpliwie poruszone :( (hmm jak bym mu tego nie napisał :/) Zaproponował mi bym unosił lustro przy robieniu zdjęć (opisując mi szczegółowo mechanizm działania :() Mój błąd nie napisałem mu że tego już próbowałem :( Teraz pewnie dostanę info żebym nie robił zdjęć ze statywów koloru czarnego robiąc zdjęcia obiektów na śniegu ;)
Ponawiam prośbę o przetestowanie puszek ze statywami, słabym oświetleniu i sporej odległości do obiektu :(
panoramix
21-12-2010, 22:49
feat, zdjęcia ze statywu robimy bez VR. Statyw robi za stabilizację, a VR wówczas tworzy poruszenie. Stąd Twoje zdjęcia bez użycia VR są mniej (!) poruszone niż z włączoną stabilizacją obrazu w przypadku aparatu na statywie. Pokrętne nie ? ;) Ale taka prawda - albo statyw, albo VR.
Hmm wiem chciałem przetestować wszelkie możliwości :) Z tego co czytałem o VR wnioskować można również że jeśli założymy że ktoś będzie trzymał nieruchomo puszkę podczas robienia fotki to wystąpi takie samo "poruszenie/przesuniecie" jak by aparat był na statywie co będzie na pewno bardziej widoczne przy większej ogniskowej.
Fatman za dobrze trzymasz swoją puszkę (nieruchomo) dlatego ona tak fiksuje ;)
Hmm czyli mogę założyć że za minimalne poruszenie (wyglądające pozornie jak mydło) z wyłączonym VRem odpowiada lustro?
nadal czekam na chwilkę wolnego czasu mojego kolegi od Canona 5D Mk II -mam nadzieję, że jeszcze przed świętami uda się cyknąć kilka zdjęć........
Czekam z niecierpliwością na to porównanie, zwłaszcza w kwestii DR na niskich iso:) Wielkie uznanie dla Ciebie Fatman za zaangażowanie w tym wątku!
wygląda to mniejwiecej troche tak że im bardziej nieruchomo jest aparat tym poruszenie większe). jak wyłączam VR to mniej trochę.
Dzieje sie tak, poniewaz VR zaczyna stabilizowac drgania ktorych nie ma. Dlatego ogolna zasada mowi, wylaczac VR kiedy aparat jest na statywie.
D7000 w robocie.............
http://www.youtube.com/watch?v=cH2ovkaLPV8&hd=1
Fatman, mogłbyś może wrzucac na vimeo więcej niz na YT? Bo na YT kompresja ( nawet pomimo wybrani trybu 720/1080) zjada film.
gadzeciarz
22-12-2010, 08:49
To ja tylko tak od siebie w sprawie tego co serwis napisał a domyślam się że mają u siebie instrukcję obsługi D7000 i stąd taka opinia co do ewentualnej usterki AF ;-)
-"Jak uzyskać dobre zdjęcia z utofokusem
W warunkach wymienionych poniżej autofokus może nie działać dobrze.Spust migawki może zostać wyłączony,jeśli aparat nie może ustawić ostrości w takich warunkach,lub może zostać wyświetlony wskaźnik ostrości (O) i włączony sygnał dźwiękowy,pozwalający na wyzwolenie migawki,pomimo tego że fotografowany obiekt jest nieostry.
w takim przypadku ustaw ostrość manualnie (= 97).....)-"
i tu standardowe przykłady jak w każdej instrukcji
A tak z życia jeszcze dodam że robiąc zdjęcia z ręki przy słabym oświetleniu czy to d40x czy d90 to zawsze starałem się szybko wykonać kilka zdjęć raz po razie tego samego obiektu i wybierałem te najmniej poruszone (70-200mm 5.6f)w tym zakresie ciężko o ostre zdjęcia "live" lub podpinam lampę i po kłopocie.
D 7000 daje mi większe możliwości udanego zdjęcia.
Mario__S
22-12-2010, 10:21
Przepraszam wszystkich za ten link z trojanami ale mój linux nic takiego nie widzi :)
Dla tych co się boją tam zaglądać w skrócie napiszę, że problemy z AF zgłaszają głównie posiadacze serii zaczynających się od 3004, 3001, 3021. Po drugie, nieoczekiwane przerwanie komunikacji z obiektywami innymi niż Nikkor, głównie Tamron (wyłączenie i włączenie pomaga oraz przełączenie na MF i powrót do AF). I po trzecie, brak calkowitego ostrzenia w trybie LV na Tamronie 17-50 ale w wersji na śrubokręt. Czy ktoś widzi lub widział u siebie takie problemy, może też przydałaby się lista z nr serii wadliwych i wolnych od wad puszek ?
Fatman, mogłbyś może wrzucac na vimeo więcej niz na YT? Bo na YT kompresja ( nawet pomimo wybrani trybu 720/1080) zjada film.
Niestety na Vimeo nie mam konta "Plus", dlatego mam ograniczenie co do długości pliku, no i kompresja w sumie jest taka sama jak na YT :-(
Zgodnie z zapowiedzią Nikona pojawił się nowy firmware.
Pewien zawód spotka jednak tych co oczekiwali jakiś większych poprawek :) - firmware nosi numer 1.01 i jak głosi oficjalny komunikat redukuje problem jasnych pikseli występujących czasem podczas filmowania i Live View.
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17108/kw/d7000/r_id/116678
fotouśmieszek
22-12-2010, 11:44
Przepraszam wszystkich za ten link z trojanami ale mój linux nic takiego nie widzi :)
?
to nie system operacyjny,to widzi trojana avast antivirus:-) na moim kompie. Sa tez inne programy OCZYwiscie;) A Twoj linux infekuje dalej:-)
[QUOTE=jpyt
Nowy firmware
Zgodnie z zapowiedzią Nikona pojawił się nowy firmware.
Pewien zawód spotka jednak tych co oczekiwali jakiś większych poprawek - firmware nosi numer 1.01 i jak głosi oficjalny komunikat redukuje problem jasnych pikseli występujących czasem podczas filmowania i Live View.[/QUOTE]
to co Nikon pisze o firmware a to co rzeczywiscie "w nim jest" to dwie zupelnie inne bajki.Trzeba organoleptycznie sprawdzić co może nowy firmware załadowany w puszce.jestem pewien,ze zrobili duzo wiecej,niz napisali.
pozdrawiam
s.
Bartekolo
22-12-2010, 12:37
to nie system operacyjny,to widzi trojana avast antivirus:-) na moim kompie. Sa tez inne programy OCZYwiscie;) A Twoj linux infekuje dalej:-)
s.
Jersteś pewny?? Niestety my użytkownicy Windowsa musimy sie męczyć z całym tym ustrojstwem. A taki plus Linuksa, że choć darmowy to o wirusach w takiej postaci jak myślisz można zapomnieć;).
jestem pewien,ze zrobili duzo wiecej,niz napisali.
pozdrawiam
s.
Ciekawe czy im się chciało (opłacało) robić coś więcej niż ta kosmetyczna poprawka.
U mnie kosmetyczna poprawka nie poprawiła problemu z HOT pixelami. Są jak były.
Za to możliwe, że coś innego się poprawiło, ale to sprawdzam......
[dopisane]
hmmmmm, wgrałem nowy firmware, sprawdziłem HOTy -były nadal, porobiłem trochę zdjęć, kilka razy wyłączyłem/włączyłem aparat, znowu sprawdzam HOTY, nie ma ich...........
sprawdzam dalej (i tak do końca dnia, wtedy będą wnioski) ;-)
Fatman sprawdź jak możesz jak aparat się spisuje z wyłączonym VRem (ostrzenie na dalsze odległości) //przy zdjęciach robionych z ręki!
Dostałem kolejną odpowiedź od Nikona na temat poruszonych zdjęć robionych ze statywu z wyłączonym VR...
Miły pan zalecił bym użył tryb opóźnienia ekspozycji (d11 w menu..). Tryb ten zniwelował znacznie poruszenie (teraz jest prawie niewidoczne) :) //wieczorkiem sprawdzę jak będzie przy gorszym światełku
Wgrałem nowy firmware zdjęcia robione samowyzwalaczem (czas 10s) są nadal lekko poruszone :(
Fatman sprawdź jak możesz jak aparat się spisuje z wyłączonym VRem (ostrzenie na dalsze odległości) //przy zdjęciach robionych z ręki!
No (jak pisałem wcześniej) u mnie było różnie. Czasem bez stabilizacji było lepiej. Trafiły się przypadki ewidentnego poruszenia foty (z włączoną stabilizacją), które wydawało by się nie miały prawa się zdarzyć........ a jednak.
[dopisane]
każdy właściciel D7000, który ma problemy z AF niech w pierwszej kolejności sprawdzi, czy w tej kwestii coś się nie poprawiło -za wcześnie żebym miał 100% pewności, ale jak na razie jestem baaaardzo zadowolony z wyników ;-)
A zauważyłeś że przy włączonym VR aparat w momencie wciśnięcia spustu do połowy zmienia minimalnie pozycję pola AF :( i ostrzenie odbywa się w innym miejscu niż celujesz wcześniej wizjerem. Po zrobieniu zdjęcia pole wraca na swoje miejsce :/ To jest normalne? Przecież przy dużej ogniskowej to może mieć chyba wpływ na ostrość.
U mnie hotów wcześniej nie było wcale, nawet przy robieniu filmów w trybie M. Miałem nadzieję że poprawi się praca z moim obiektywem sigmą 18-50 2.8 który to nie pracuje w podglądzie na żywo wcale.
Nie widzę żadnych dodatkowych różnic między orginalnym softem a nowym.
Co mnie cieszy to to że d7k pracuje z moją starą lampą błyskową sigmy gdzie pełna praca była tylko z d70. D200, d90 działał tylko w trybie manualnym.
Za te wszystkie testy i odpowiedzi w tym i podobnych wątkach życzę Ci, żeby ten AF z Twojego D7000 trafiał w punkt w każdej fotce :)
fotouśmieszek
22-12-2010, 18:14
każdy właściciel D7000, który ma problemy z AF niech w pierwszej kolejności sprawdzi, czy w tej kwestii coś się nie poprawiło -za wcześnie żebym miał 100% pewności, ale jak na razie jestem baaaardzo zadowolony z wyników ;-)
A nie mówilem... w tej sytuacji kiedy na glowie maja 60d i obłęd swiateczny OPŁACA sie firmie wyeliminowac narzekania userow bo przegraja na starcie z k5 i canonem.Zmiany kosmetyczne to nie przy takiej konkurencji.Cos musieli pogrzebać nie tylko w AFie i <pikselach> Natomiast im mniej napiszą o firmware tym /marketingowo/ lepiej.
Fatman dzięki za info teraz i przedtem.
Ehhhhhh........ już się nie podniecam, jest do d...... i tyle :-(
Tak na szybko opiszę, w sumie nie wiem czy jest sens, ale...........
"doszła nowa funkcja AF" -trafianie na nieskończoność. I tyle. Pół dnia było ok, zrobiłem ponad 200 "niesamowicie ciekawych zdjęć" zaparkowanych samochodów, balkonów w bloku naprzeciwko -może z 15 było lekko nietrafionych. Czyli na 100% była wyraźna poprawa.
Test na ludziach ( :-) ) także pomyślnie, około 90% fot trafionych -odległość od 1m do około 15m.
A potem nagle przy foceniu ludzi (z około 3-4m) BF, tak na 50cm około. Korekta AF na -20 poprawiła sytuację, ale nieskończoność już ucierpiała i była mydlana jak diabli. 30 min później FF na każdym zdjęciu, niezależnie od odległości.
Korekta AF na -5 (jak miałem rano kiedy zaczynałem testy) i nagle magia, trafia idealnie na nieskończoność, 10m, 5m 1m -jednym słowem taki D3 się z niego zrobił.... wieczorek już był i ściemniało się.
Dojechałem do domu i dupa blada na całej linii, nie trafia nawet z 50cm.
Koniec testowania, koniec pitolenia się. W styczniu pucha jedzie do serwisu, do naszych miłujących pokój sąsiadów.
Oo... Nikon rozsyła mail-e do posiadaczy d7k;)
fotouśmieszek
22-12-2010, 18:41
Ehhhhhh........ już się nie podniecam, jest do d...... i tyle :-(
koniec testowania, koniec pitolenia się. W styczniu pucha jedzie do serwisu, do naszych miłujących pokój sąsiadów.
spoko,moze sie ustabilizuje jak z hot pixelami.....chyba ze one tez wrocily???
Nie, one przepadły na szczęście ;-)
W każdym razie kiepsko jest, myślałem że nagle stanie się cud (jak w przypadku mojego D3 i Sigmy 70-200, która po wgraniu w puchę nowego firmware nagle zaczęła trafiać idealnie -wcześniej miała FF na 70mm i BF na 200mm) i będę miał dla wszystkich dobre wieści................ no ale tak dobrze nie ma :-(
fotouśmieszek
22-12-2010, 19:00
a do sasiadow wysylasz kurierem czy sam jedziesz? Co prawda ja nie trace nadziei.Piksele tez nie odrazu znikęły;p
Oddaję do sklepu, w którym D7k kupiłem :-)
fotouśmieszek
22-12-2010, 19:09
nie wymieniasz? zniecheciles sie do puszki? Wybacz pytania ale zgadalo sie:-)
Co zrobi serwis to mnie w sumie nie interesuje -może naprawić, wymienić....... byle AF działał tak jak działać powinien. Do puszki się nie zniechęciłem, tylko wkurzyłem diabelnie, bo powstała nadzieja. Jeszcze raz przeglądam zdjęcia które zrobiłem od momentu wgrania nowego FW i do pewnego momentu praktycznie wszystkie są trafione tak, że byłem zadowolony. Niestety teraz absolutnie ŻADNA fota zrobiona przy ostrzeniu fazą, nie jest ostra. Tak źle to jeszcze z moim D7k nie było.
Halo halo, kto zamawiał w Euro przez internet i odbierał w sklepie? Ile czasu czekaliście? Bo przeraża mnie informacja, że można na niego czekać nawet do 28 dni roboczych (czyt. koszmar).
Ja zamawiałem. Za każdym razem był na drugi dzień roboczy.
DominikGSI
22-12-2010, 21:15
Halo halo, kto zamawiał w Euro przez internet i odbierał w sklepie? Ile czasu czekaliście? Bo przeraża mnie informacja, że można na niego czekać nawet do 28 dni roboczych (czyt. koszmar).
Jeśli szukasz z kitem, to dostępny jest na drugi dzień, samo body jednak tylko w opcji na zamówienie.
Znowu coś niedobrego dzieje się z dostawami z Nikon Polska. Jak dzwoniłem pytać o grip MB-D11 to twierdzili, że jest dostępny od ręki ale niestety wszystkie sklepy twierdzą, że jest niedostępny. Całe szczęście jeden się postarał i jakimś cudem kupiłem, ale to raczej nie była polska dystrybucja :smile:
moonrage
22-12-2010, 21:21
Ja też, zamawiałem tydzień temu w niedzielę, w poniedziałek odebrałem, wszystko cacy, polecam sklep.
Bartekolo
22-12-2010, 21:30
Można wiedzieć co takiego jest niesamowitego w tym sklepie że aż przepłacacie 800zł??
cz4rnuch
22-12-2010, 21:36
Można wiedzieć co takiego jest niesamowitego w tym sklepie że aż przepłacacie 800zł??
Dlaczego piszesz, że aż 800 złociszy. Ja sprawdziłem w skąp*u i wychodzi 60 zł drożej niż najtańsza oferta, odebrać można w sklepie więc odchodzi przesyłka.
Zazwyczaj raty 30x0%. Choć w przypadku D7000 niestety można go brać tylko na 10 rat.
ZGADZA SIĘ !!! - Ja postanowiłem nie przepłacać i kupiłem w ABFoto (świetne ceny) - kupiłem 1,5 miesiąca temu, okazało się, że uszkodzony, reklamowałem następnego dnia w sklepie i do teraz toczę z nimi walki żeby mi wymienili na sprawny. Mija 1,5 miesiąca jak mam -5 tys. na koncie i nadal nie mam aparatu.
Kolega vvilk kupował w EURO, też niestety uszkodzony mu się trafił, ale z tego co pisał nie miał żadnych problemów ze sprzedawcą i już się cieszy sprawną sztuką.
Dlaczego przepłacamy? Ja akurat chcę wziąć na raty, a Euro sprzedaje na raty 0%. Przy zamówieniu przez internet i odbiorze w sklepie aparat kosztuje niecałe 4100, dzisiaj pytałem w FotoJokerze i chcą 4333 (bezpośrednio w sklepie), razem z ratami (zakładając wpłatę własną i raty na kwotę 3000) wychodzi im ~4800. Żart ogólnie. Oczywiście cały czas mówię o samym body.
Ale mniejsza o to. Generalnie w związku z tym co tutaj piszecie, postanowiłem się wstrzymać z zakupem D7000 i poczekam na rozwój wypadków... Może ktoś kompetentny w tym wątku mógłby zrobić jakieś małe podsumowanie problemów - co się sypie, w ilu na ile przypadkach itd...?
Czy ktoś ma egzemplarz, kupiony za pierwszym razem, nie wymieniany, bez kombinowania z ustawieniami w aparacie jeśli chodzi o BF/FF, który działa sprawnie, dobrze, nie ma problemów z AF? Niezależnie od firmware'u?
DominikGSI
22-12-2010, 22:51
Czy ktoś ma egzemplarz, kupiony za pierwszym razem, nie wymieniany, bez kombinowania z ustawieniami w aparacie jeśli chodzi o BF/FF, który działa sprawnie, dobrze, nie ma problemów z AF? Niezależnie od firmware'u?
Tak, ja :smile: Mikroregulacji AF jeszcze nie używałem, firmware`u nie aktualizowałem i jak na razie nie mam powodów do narzekań. Zdarzają się sytuacje kiedy AF nie trafi np: w mojego rocznego syna, ale biorąc pod uwagę jego szybkość to raczej nie wina AF tylko operatora :smile:
Witam.
Po mój pierwszy wpis na tym Forum więc pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy!
Chciałbym zapytać czy może ktoś sie orientuje czy na rynek USA modele d7000 są lepiej wykonane czy też trafiają sie takie wpadki jak na naszym rynku? Pytam bo mam mozliwość by mi znajomy go kupił i przesłał z za "wielkiej wody", bo cena jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna niż u nas (1k $ z kitem!)
Bartekolo
22-12-2010, 23:42
ZGADZA SIĘ !!! - Ja postanowiłem nie przepłacać i kupiłem w ABFoto (świetne ceny) - kupiłem 1,5 miesiąca temu, okazało się, że uszkodzony, reklamowałem następnego dnia w sklepie i do teraz toczę z nimi walki żeby mi wymienili na sprawny. Mija 1,5 miesiąca jak mam -5 tys. na koncie i nadal nie mam aparatu.
Kolega vvilk kupował w EURO, też niestety uszkodzony mu się trafił, ale z tego co pisał nie miał żadnych problemów ze sprzedawcą i już się cieszy sprawną sztuką.
Są jakieś sprawne??. Co chwile słyszę że uszkodzony. Awaryjności na taką skalę to chyba jeszcze nie było skoro właściwie co drugi aparat się sypie:). Nie chce mi się w to wszytko wierzyć ale chyba byście sobie tak po prostu nie pisali bajek?:p
moonrage
22-12-2010, 23:43
Witam.
Po mój pierwszy wpis na tym Forum więc pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy!
Chciałbym zapytać czy może ktoś sie orientuje czy na rynek USA modele d7000 są lepiej wykonane czy też trafiają sie takie wpadki jak na naszym rynku? Pytam bo mam mozliwość by mi znajomy go kupił i przesłał z za "wielkiej wody", bo cena jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna niż u nas (1k $ z kitem!)
Sczerze...wątpię abyśmy otrzymywali "felerne" egzemplarze. Z całego świata słyszałem pogłoski o problemowych egzemplarzach. Wg. mnie lepiej kupić w kraju, mieć gwarancję i święty spokój.
Mój d7k też hula aż miło. AF w każdym trybie działa jak należy, niema żadnych BF/FF. Używam go od ponad miesiąca i jestem bardzo zadowolony. Jedyną rzeczą której mógłbym się czepić to praca AF w trybie ciągłym podczas filmowania (często się myli), ale tej funkcji i tak nie używam. Body kupowałem w UK i zaczyna się od nr.7401***, może komuś to pomoże w ewentualnym wyborze. Według mojej oceny to porządny i solidnie wykonany korpus.