PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

gadzeciarz
19-11-2010, 23:20
Mnie osobiście przeraża tylko fakt że AF ma kłopoty z celnością.
Mam nadzieję że ten problem już nie istnieje -MAM NADZIEJĘ !!!
Czwartkowa próba wykorzystania Tamrona 18-270mm napawa mnie optymizmem choć czytając wątek składam HOŁD sami wiecie komu a reklamy robić nie bede ;-)
FATMAN wielki szacun!!!
Ponoć jutro mam odebrać swojego cóż inaczej być nie mogło
Gadżeciarskiegio D7000 lub jak się w KURFIE to wymiana na D300 s mniej bajerów LECZ patrząc z pozycji -"roku prawie 2011"-
a tak wcześniej pisałem
Jakość-niezawodność-wytrzymałość-cena!

cybermar
19-11-2010, 23:34
to moze by po prostu kwestia braku regulacji af

jesli robisz z reki, to ciezko jest czasem stanac jak slup i nie ruszyc ani reka ani cialem miedzy zlapaniem ostrosci a strzalem
dlatego czesto wydaje ci sie ze aparat raz lapie ostrosc a raz nie

najlepiej od razu strzelac i naciskac spust do konca, bez opoznien

hmm jesli zlapie ostrosc a potem lekko rusze reka to chyba caly czas dziala blokada ostrosci - wiec jesli troche poruszymy w takim momencie aparatem to nie wplynie to na celność AF ,tylko zdjecie lekko przekradruje się (pomijam problem dlugich czasow i wynikajacego rozmycia obrazu poprzez poruszenie, chodzi mi tylko o celnosc) , czy ma to znaczenie jesli chodzi o FF BF - czy źle rozumuje

gadzeciarz
19-11-2010, 23:39
Małe pytanko ale sam nie wiem jak odpowiadać...
Czy w trakcie filmowania można robić dodatkowo zdjęcia???
Ja jak na razie odpowiadam że NIE-tak mi się wydaje i tu jestem zupełnie głupi ???

AsKier
20-11-2010, 00:24
A tak poważnie - myślę, że przypadek Fatmana jest wyjątkiem (choć takie problemy są sygnalizowane przez użytkowników D7000), bo jak nie to będzie niezła wtopa Nikona.

jak patrzę na to zdjęcie to nie jestem pewien czy to wyjątek

http://files.fotopolis.pl/download/d7000_1_DSC_0472.JPG

ja również mam nadzieję, że to wszystko sen i d7k działa znakomicie ! :)

jak jutro uda mi się dostać w łapki inne d7k to dam znać co i jak

Goku
20-11-2010, 00:51
jak patrzę na to zdjęcie to nie jestem pewien czy to wyjątek

http://files.fotopolis.pl/download/d7000_1_DSC_0472.JPG
To zdjęcie nie wygląda mydlasto, tylko jak poruszone, bo wyraźnie widać kierunek 'ruchu'.
Dziwne to ..

Winston
20-11-2010, 01:09
byłem dzisiaj w FJ pooglądać trochę nowości... jestem bardzo mile zaskoczony. szczególnie trybem Q. w porównaniu z moim d300 dźwięk migawki i lustra to muzyka.

jestem w stanie sobie wyobrazić porzucenie d300 na rzecz d7000, zakładając że będę miał d700 do ślubów.
d7000 na co dzień do torby z CV 20/3.5.. na wyjazdy w mniej bezpieczne miejsca..
aż nadmiar szczęścia :)

jpyt
20-11-2010, 01:22
To zdjęcie nie wygląda mydlasto, tylko jak poruszone, bo wyraźnie widać kierunek 'ruchu'.
Dziwne to ..

Dokładnie tak - widać, że przesunięcie nastąpiło dokładnie w osi pionowej. Podchodząc do tematu racjonalnie zastanówmy się dlaczego. Zdjęcie z fotopolis zrobione było na czasie 1/80 sek przy 99 mm czyli teoretycznie ma pełne prawno być poruszone - to czy działał VR nie wiemy. Natomiast jeśli przyjąć, że na pewno fotograf nie miał parkinsona i odpowiednio utrzymał aparat, a VR był włączony to .... to pozostaje tylko możliwość taka, że rozmycie nastąpiło w wyniku wewnętrznego przesunięcia soczewek w obiektywie - konkretnie soczewek od VR. Na 100% tego typu mydło nie może powstać z powodu jakiejś własnośći samej matrycy czy filtra AA.

Fatman wiem, że uciebie te nieostrości wyglądały trochę inaczej, ale żeby mieć całkowitą pewność (i ewentualnie możliwość reklamowania w serwisie konkretnej rzeczy) nie pokusiłby się o przeprowadzenie jeszcze kilku testów typowo z wyłączonym VR i z czasami przy których jesteś pewny swojego chwytu? (testy na czymś innym niż 35/1.8, które w zasadzie już słynie z niestabilnej pracy).

Fatman
20-11-2010, 01:45
Spoko do zrobienia -ale jak już pisałem to rzeczywiście stabilizacja (przynajmniej w moim Tamronie) od czasu do czasu coś mocno kaszani....... dzisiaj (ups, już wczoraj) zrobiłem kilka zdjęć z stabilizacją on/off -wszystkie były ostre, jednak te bez stabilizacji ostrzejsze ;-)

buzdygan
20-11-2010, 10:01
byłem dzisiaj w FJ pooglądać trochę nowości... jestem bardzo mile zaskoczony. szczególnie trybem Q. w porównaniu z moim d300 dźwięk migawki i lustra to muzyka.

jestem w stanie sobie wyobrazić porzucenie d300 na rzecz d7000, zakładając że będę miał d700 do ślubów.
d7000 na co dzień do torby z CV 20/3.5.. na wyjazdy w mniej bezpieczne miejsca..
aż nadmiar szczęścia :)

Jestem ciekaw ile nikon płaci za takie posty Przecież po lekturze tego wątku wychodzi jasno że coś jest nie tak!

darkiz
20-11-2010, 11:58
Miał być d7000 a od trzech dni w plecaku leży Nikon D300s-efekt powyższej lektury :smile:

lesiuc
20-11-2010, 12:28
Fotki na fotopolis były robione 18-105.
Nie wiem czy tylko ten, czy wszystkie z VR tak mają ale na 100% jestem pewien że to wina wciśnięcia spustu
zanim stabilizacja "załapała".
Miałem kilka identycznych zdjęć z pierwszej wycieczki w góry z właśnie 18-105.
Na czasach rzędu 1/200 -1/500 przy którch zdawać by się mogło nie ma opcji poruszenia właśnie taki
był efekt nie odczekania 1-2s zanim stabiliazcja nie " załapała".
To moje pierwsze i jedyne szkiełko z vr więc początkowo myślałem że coś z nim nie tak
-105mm przy 1/15 brzytwa a przy 1/500 mydło...
Dopiero jak zakminiłem że trzeba ten momencik odczekać aż obraz zacznie pływać a nie drgać problem sam się rozwiązał.
Fotka na fotopolis wygląda dokładnie w ten sposób i jestem pewien że w tym
wypadku to nie wina sprzętu a tego co go trzymał.

vvilk
20-11-2010, 12:32
Miał być d7000 a od trzech dni w plecaku leży Nikon D300s-efekt powyższej lektury :smile:

U mnie miał być D7000 ale narazie został D3100. Czekam jak się rozwinie sprawa AF...

Winston
20-11-2010, 13:41
Jestem ciekaw ile nikon płaci za takie posty Przecież po lekturze tego wątku wychodzi jasno że coś jest nie tak!

wypraszam sobie.
wątku całego nie przeczytałem(większość), ale z tego co widzę, jest problem z jednym egzemplarzem i nie są to problemy których nie da się naprawić nowym firmware.
ja mówię o moich osobistych wrażeniach i to tylko odnoście ergonomii.

buzdygan
20-11-2010, 13:45
Ja zostaje przy d 90 to w tej sytuacji najlepszy wybór dla amatora 8-)

feat
20-11-2010, 17:57
Hej ja dziś zakupiłem D7k :) Niestety mili panowie z FJ zapomnieli mi do kartonika włożyć instrukcję :( Czy ktoś może wie skąd można pobrać instrukcję w PDFie ewentualnie ma takową i mógłby podesłać :)

Jako że jestem puki co totalnym amatorem mam dwa proste pytania
1) Coś gdzieś kliknąłem i po zrobieniu zdjęcia nie wyświetla mi się ("na chwilę") na wyświetlaczu :( Gdzie to mogę zmienić?? :)
2) Jak podłączam aparat poprzez port USB komp go nie wykrywa. Czy muszę zainstalować jakieś oprogramowanie czy trzeba może coś w aparacie przestawić?

ikar39
20-11-2010, 18:47
Hej ja dziś zakupiłem D7k :) Niestety mili panowie z FJ zapomnieli mi do kartonika włożyć instrukcję :( Czy ktoś może wie skąd można pobrać instrukcję w PDFie ewentualnie ma takową i mógłby podesłać :)

1) Coś gdzieś kliknąłem i po zrobieniu zdjęcia nie wyświetla mi się ("na chwilę") na wyświetlaczu :( Gdzie to mogę zmienić?? :)
2) Jak podłączam aparat poprzez port USB komp go nie wykrywa. Czy muszę zainstalować jakieś oprogramowanie czy trzeba może coś w aparacie przestawić?
Menu ustaw.osobistych-c-zegary/blokada AE
kop powinien wykryć aparat,chyba że masz XP to sterowniki musisz zainstalować

bodzio239
20-11-2010, 20:10

Instrukcję pobierzesz ze strony firmowej nikona . Tam znajdziesz info jak to zrobić.

ayu
20-11-2010, 20:11

W instrukcji piszą o instalacji ViewNX (jest na CD z body) i funkcji Nikon Transfer

ikar39
20-11-2010, 20:12
Instrukcję pobierzesz ze strony firmowej nikona . Tam znajdziesz info jak to zrobić.
tylko trzeba się zarejestrować na Nikon Polska

piotrze
20-11-2010, 20:12
Menu ustaw.osobistych-c-zegary/blokada AE

Hmmm.. a co ma blokada AE, do podgladu zdjecia? :) Chyba chodzi o "Menu ustaw.osobistych->podglad zjec" (tak przynajmniej jest w d40x)

kop powinien wykryć aparat,chyba że masz XP to sterowniki musisz zainstalować

Hmm.. a mnie sie wydaje, ze w trybie MSC zadnych sterownikow nie potrzeba :) Tylko, ze podlaczanie lustrzanki do kompa to bad idea, feat zainwestuj w czytnik, a instrukcje w pdf mozesz sciagnac ze strony Nikona, dzial support, tylko trzeba sie wczesniej zarejestrowac.

bodzio239
20-11-2010, 20:16
Ja zostaje przy d 90 to w tej sytuacji najlepszy wybór dla amatora 8-)

To jest na tyle ciekawe, że można przeczytać - http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/

ikar39
20-11-2010, 20:21
Hmmm.. a co ma blokada AE, do podgladu zdjecia? :) Chyba chodzi o "Menu ustaw.osobistych->podglad zjec" (tak przynajmniej jest w d40x)

Hmm.. a mnie sie wydaje, ze w trybie MSC zadnych sterownikow nie potrzeba :) Tylko, ze podlaczanie lustrzanki do kompa to bad idea, feat zainwestuj w czytnik, a instrukcje w pdf mozesz sciagnac ze strony Nikona, dzial support, tylko trzeba sie wczesniej zarejestrowac.
czas wyłączania monitora ,zapomniałem dopisać-podgląd zdjęć

stoprocent
20-11-2010, 21:00
Jakiś czas mnie nie było, ale mam pare newsów :)

1. Aparat wyslalem na wzelki wypadek do serwisu. Co sie okazało to że moja 50mm jest lekko rozregulowana.
2. Aparat od paru dni działa idealnie dużo lepiej niż d80
3. Jestem meega zadowolony :D
4. Filmy poprostu miazga.

Demonek
20-11-2010, 21:29
To może jakieś przykłady tej idealnej pracy? :) Szczególnie jeśli chodzi o AF i ostrość zdjęć, bo o tym teraz głównie trwa dyskusja.

Fatman
20-11-2010, 21:33
stoprocent, ej czy ja dobrze zrozumiałem -w tym krótkim czasie wysłałeś D7000 do serwisu, naprawili go, zdążyli odesłać i zdążyłeś już wejść w stan zadowolenia ? Albo cuda, albo przedawkowałem maślankę i nie zrozumiałem tekstu.....

Seeth
20-11-2010, 22:33
Witam, mam takie pytanie z innej beczki, czytam trochę o tych wszystkich aparatach z funkcją nagrywania filmów i się zastanawiam, który z tych aparatów ma najlepszą jakość nagrywanego obrazu i jak na tle innych wygląda nikon d7000? Porównywał ktoś jakość filmów z d7000 np. do Canona 5d mk2 lub canona 1d mk4?

Fatman
20-11-2010, 22:38
W kiepskim świetle najlepszy jest D3s, a ogólnie najlepszy z całości (pod każdym względem z wyjątkiem szumu) to 1D Mk IV.
D7000 niebawem porównam do 7D i 5D Mk II (niech tylko kumpel znajdzie czas i pogoda się poprawi).

ikar39
20-11-2010, 22:39
Sprawdzałem w moim egzemplarzu BF/FF i chyba jest wszystko ok.
mały przykładzik

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img638.imageshack.us/img638/4960/przechwytywanieoh.jpg)

Seeth
20-11-2010, 22:56
W kiepskim świetle najlepszy jest D3s, a ogólnie najlepszy z całości (pod każdym względem z wyjątkiem szumu) to 1D Mk IV.
D7000 niebawem porównam do 7D i 5D Mk II (niech tylko kumpel znajdzie czas i pogoda się poprawi).

Czyli jak chciałbym kupić kamerę która nagrywa z podobną jakością do 1D mk4 to musiałbym wydać kilka razy więcej pieniędzy jak za samego 1D mk4?

W sumie zastanawiam się nad D7000 bo chyba pod względem nagrywania nie jest źle, na pewno jest lepiej z jakością jak w kamerach w podobnym przedziale cenowym.

Fatman
20-11-2010, 23:10
Czyli jak chciałbym kupić kamerę która nagrywa z podobną jakością do 1D mk4 to musiałbym wydać kilka razy więcej pieniędzy jak za samego 1D mk4?

Zgadza się.

W sumie zastanawiam się nad D7000 bo chyba pod względem nagrywania nie jest źle, na pewno jest lepiej z jakością jak w kamerach w podobnym przedziale cenowym.

Jest nawet lepiej niż w kamerach dwa razy droższych od D7000. Jednak pamiętaj o upierdliwości filmowania lustrzanką (ergonomia, potrzeba zakupu wizjera na LCD, sporym efekcie jello itd).

Seeth
20-11-2010, 23:25
Zgadza się.

Jest nawet lepiej niż w kamerach dwa razy droższych od D7000. Jednak pamiętaj o upierdliwości filmowania lustrzanką (ergonomia, potrzeba zakupu wizjera na LCD, sporym efekcie jello itd).

Fatman dziękuję za odpowiedź, a mam takie proste pytanie czy Ty jesteś zadowolony z materiału jaki można uzyskać nagrywając D7000? Z tym efektem jello to w zwykłych kamerach też występuje chyba? Czy ten efekt uniemożliwia nagrywanie szybkich akcji, typu jakieś pościgi, gonitwa itp.?

Przymierzam się do kupna czegoś dobrego do nagrywania a też nie chciałbym wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy :)

Fatman
20-11-2010, 23:30
Przyznam, że jestem bardzo zadowolony z tego co "wypluwa" z siebie D7000 pod postacią filmów. Szkoda tylko, że jak w Canonie nie ma trybu 25 klatek na sekundę w 1080p i 50 klatek na sekundę w 720p -no ale da się żyć ;-)

Problem Rolling Shutter dotyczy każdego sprzętu z matrycą CMOS, jednak soft do jego redukcji jest coraz lepszy i coraz bardziej dostępny: http://philipbloom.net/2010/10/31/imovie11/

Seeth
20-11-2010, 23:51
Dziękuję za odpowiedź ;)

tylko dziwna sprawa z tą licencją z nikona d7000 jeśli chodzi o nagrywanie, no ale skoro nie można nagrywać materiałów do komercyjnego użytku, to jestem ciekawy jak powstał film promocyjny z nikona d7000 ;)

Fatman
20-11-2010, 23:55
Troszkę wcześniej w wątku już było o licencji. Dotyczy ona także Canonów oraz wielu innych kamer/aparatów. Z tego co było na ten temat napisane, można jednak robić komercyjne filmy, bez potrzeby kupowania licencji -jakies pokręcone to wszystko, na razie jednak bym się tym nie martwił ;-)

Seeth
21-11-2010, 00:07
No i tak zrobię, nie potrzebnie sobie chyba tą licencją głowę zawracałem ;)
No to się przekonałem do D7000, tym bardziej, że już jestem związany z systemem nikona od dłuższego czasu (obiektywy, lampy itp.), a kupować np. Canona do nagrywania filmów nie miałoby raczej sensu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za informacje ;)

feat
21-11-2010, 01:25
czas wyłączania monitora ,zapomniałem dopisać-podgląd zdjęć
Hmm ja to znalazłem tutaj:
menu odtwarzania > podgląd zdjęć (tu było OFF)

Na nikon.pl się już zarejestrowałem ale za bardzo nie mogę namierzyć tych PDFów (lookałem też na nikon.com :?)

Co do zgrywania na kompa to zapomniałem dodać że mam Ubuntu 10.10 (ma ktoś może jakiś sposób na zgrywanie zdjęć po kablu na linuchu) :D Zgrałem już co prawda foty na drugim kompie z win 7 ale jeśli ktoś ma jakiś złoty sposób to chętnie poznam :) Info dla miłośników pingwina filmiki pod linem robione na D7k tną się niemiłosiernie (nie znalazłem kodeka który radzi sobie lepiej niż ten co mam domyślnie w systemie :() Za to programik do obróbki NEFów pod Ubuntu całkiem nieźle daje sobie radę :)

Co do celności AF to oglądałem/testowałem dwie puszki D7k w sklepie i wydawało mi się że ostrzyły nieco inaczej
Jedna ta którą kupiłem trafiała w punkt za każdym razem druga tak jakby chorowała na "chorobę Fatmana" ;)
Jako że jestem amatorem i to moja pierwsza tego typu puszeczka w testach pomagał mi kumpel który od lat trudni się tym fachem :)

Co do osób "amatorów" którzy dopiero planują zająć się robieniem zdjęć to gorąco polecam ten aparacik. Ma przejrzyste intuicyjne menu (puki co daję jakoś radę bez instrukcji) a fotki które wypluwa nawet z trybu Auto robią niesamowite wrażenie :) // jak tylko pojawi się jakieś leprze światło to ruszam w plener po testować AF który puki co przy świetle żarówek daje radę :)

Piotr_
21-11-2010, 06:21
Na nikon.pl się już zarejestrowałem ale za bardzo nie mogę namierzyć tych PDFów (lookałem też na nikon.com :?)

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL

Zakładka po prawej "Instrukcje obsługi"

evilseed
21-11-2010, 08:25
Co do zgrywania na kompa to zapomniałem dodać że mam Ubuntu 10.10 (ma ktoś może jakiś sposób na zgrywanie zdjęć po kablu na linuchu) :D Zgrałem już co prawda foty na drugim kompie z win 7 ale jeśli ktoś ma jakiś złoty sposób to chętnie poznam :) Info dla miłośników pingwina filmiki pod linem robione na D7k tną się niemiłosiernie (nie znalazłem kodeka który radzi sobie lepiej niż ten co mam domyślnie w systemie :() Za to programik do obróbki NEFów pod Ubuntu całkiem nieźle daje sobie radę :)

Co prawda nie mam Ubuntu (wolę Fedorę :p ) ale najlepszym sposobem na zgrywanie zdjęć z aparatu, i to w każdym systemie, to inwestycja w czytnik kart :smile: Co do kodeków, to muszę przetestować jak tylko kupię swojego d7k (co wkrótce nastąpi ;) )

feat
21-11-2010, 10:58
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL

Zakładka po prawej "Instrukcje obsługi"

Wielkie dzięki :) wow 348 stron widzę że jest co czytać :)

feat
21-11-2010, 11:04
Co prawda nie mam Ubuntu (wolę Fedorę :p ) ale najlepszym sposobem na zgrywanie zdjęć z aparatu, i to w każdym systemie, to inwestycja w czytnik kart :smile: Co do kodeków, to muszę przetestować jak tylko kupię swojego d7k (co wkrótce nastąpi ;) )

Hehe no właśnie mój czytnik w lapku (sprzęt nie nowy) nie wiedzieć czemu nie podjął walki z nową kartą SD :(
A tak z innej beczki próbowałeś może instalować ViewNX 2 pod Wine??

ebstein
21-11-2010, 12:02
Może Twój czytnik czyta tylko karty SD, a Twoja karta jest SD HC?

velaskez
21-11-2010, 12:13
Wielkie dzięki :) wow 348 stron widzę że jest co czytać :)

U mnie tylko 27... :-P

michalus
21-11-2010, 12:18

Spróbuj otworzyć w VLC.

Do zgrywania zdjęć najnowsza wersja gThumb działa bardzo sprawnie. Szybciej niż F-Spot. Do tego w 10.10 masz Shotwell - powinien ci się automatycznie włączyć po włożeniu kabla od aparatu do komputera.

ikar39
21-11-2010, 12:19
jakoś fotki troszeczkę odbiega od testu fatmana "corsa"

źródło (http://img28.imageshack.us/img28/3/przechwytywanienz.jpg)

źródło (http://img72.imageshack.us/img72/4774/przechwytywanie1.jpg)

sorka za krajobraz ale sąsiad się nie dawno wybudował

feat
21-11-2010, 13:10
Spróbuj otworzyć w VLC.

Do zgrywania zdjęć najnowsza wersja gThumb działa bardzo sprawnie. Szybciej niż F-Spot. Do tego w 10.10 masz Shotwell - powinien ci się automatycznie włączyć po włożeniu kabla od aparatu do komputera.

Co właśnie się nic się nie włączyło po włożeniu kabla od aparatu do komputera (ku mojemu ogromnemu zdziwieniu :P) Wieczorkiem sprawdzę tego gThumb'a :) zobaczymy co to za cudo :D

Spróbuj otworzyć w VLC.

Sprawdziłem Shotwell'a jak mam włączony program to po podłączeniu widzi urządzenie ale dostaje komunikat na twarz "Aparat jest zablokowany przez inny program. Program Shotwell może uzyskać dostęp do aparatu tylko wtedy, kiedy nie jest zablokowany. Proszę zamknąć wszystkie pozostałe programy używające aparatu i spróbować ponownie."

Rafał_Sz
21-11-2010, 13:45
Obiecane testy. Wszystkie zdjęcia zrobione na największym możliwym otworze przysłony.

Tu zrobione D7000

(crop, bez korekty)

1. N 35/1.8 odległość 40 cm

źródło (http://img442.imageshack.us/img442/1843/351840cm.jpg)

2. N 35/1.8 odległość 105 cm

źródło (http://img593.imageshack.us/img593/7930/3518105cm.jpg)

3. N 35/1.8 cm, odległość 200 cm

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/4782/3518200cm.jpg)

4. Tamron 90 Di Macro, odległość 43 cm

źródło (http://img571.imageshack.us/img571/3363/tamron90dimacro43cm.jpg)

5. Tamron 90 Di Macro, odległość ok. 200 cm

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/8072/tamron90dimacro200cm.jpg)

6. N 70-300 vr, ogniskowa 300, odległość 200 cm

źródło (http://img130.imageshack.us/img130/3752/n70300200cm.jpg)

7. 18-200 vr, ogniskowa 200, odległość 200 cm

źródło (http://img690.imageshack.us/img690/2377/n18200vr200cm.jpg)

8. 18-200 vr, ogniskowa 200, odległość 80 cm

źródło (http://img815.imageshack.us/img815/8107/n18200vr80cm.jpg)

A tu dla porównania zrobione D300

(crop, bez korekty)

9. D300, 35/1.8, odległość 40 cm

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/8180/d300351840cm.jpg)

12. D300, 35/1.8, odległość 105 cm

źródło (http://img99.imageshack.us/img99/29/d3003518105cm.jpg)

Jak widać, 35/1.8 ma w głębokim poważaniu ostrzenie w punkt, zarówno z D7000 jak i z D300. Dobrze jest tylko przy małych odległościach. Co ciekawe, Dk7 perfekcyjnie sprawuje się z wszystkimi innymi szkłami - dla przykładu pokazałem jak to wychodzi z 18-200 vr i 70-300 vr oraz T90/2.8 .

Nie miałem wyboru i zrobiłem korektę obiektywu 35/1.8 z D7000. Oto wyniki:

D7000, 35/1,8, korekta -8

13. odległość 40 cm

źródło (http://img201.imageshack.us/img201/2608/dk7korekta8351840cm.jpg)

14. odległość 100 cm

źródło (http://img29.imageshack.us/img29/2339/dk7korekta83518100cm.jpg)

15. odległość 200 cm

źródło (http://img99.imageshack.us/img99/5029/dk7korekta83518200cm.jpg)

AF w moim D7000 działa idealnie. Przed wykonaniem korekty, jak i po niej ostrzy zawsze w ten sam punkt. Porażką można nazwać ostrość 35/1.8. 18-200 vr kopie mu dupsko dość wyraźnie, o ostrości Tamrona 90 Di Macro nie wspominając.

Wnioski wyciągnijcie sobie sami. Dla mnie moje D7000 nie jest bublem, wszystko jest OK. Bublem można nazwać 35/1.8. Przynajmniej mój egzemplarz (chyba, że ten typ tak ma).

velaskez
21-11-2010, 13:50
Raczej Twój egzemplarz. A jaka przesłona? Bo na tych fotach to on nigdzie powyżej 100cm nie jest ostry:twsited:

Rafał_Sz
21-11-2010, 13:53
Raczej Twój egzemplarz. A jaka przesłona? Bo na tych fotach to on nigdzie powyżej 100cm nie jest ostry:twsited:
Napisałem na wstępie, że:

Obiecane testy. Wszystkie zdjęcia zrobione na największym możliwym otworze przysłony.

zotornik
21-11-2010, 14:00
Skoro tak się znęcacie nad FF i BF to może to się komuś przyda http://focustestchart.com/focus10.pdf
Przypomnę tylko, że testy takie robimy ze statywu i z wyłączonym VR-em !

buzdygan
21-11-2010, 14:34
może i af działa poprawnie tylko dlaczego kreski na tej kartce są fioletowe a nie czarne z d 300 tego nie widać?

HN70
21-11-2010, 14:37
ehhh.... czasy kiedy do sprzedaży wszedł pierwszy korpus z matrycą pamiętają chyba jedynie najstarsi klubowicze. Od tamtej pory nic się nie zmieniło. Ciągle nad współpracą korpusów i szkieł ciąży klątwa BF/FF. Nie tylko w nikonie! Nie pomogły nowe serie szkieł wypuszczanych specjalnie pod nowe korpusy, nie pomogły mikroregulacje....
Jedyna nadzieja w porzuceniu detekcji fazy, na rzecz detekcji kontrastu.... i znaczne przyspieszenie tej drugiej.
Olympus jest pierwszy, który postanowił ostatecznie zrezygnować z lustra. Ciekawe kiedy taką decyzję podejmą inni gracze?

A na razie, tym którym obiektyw ostrzy tam gdzie chce, pozostaje fotografia w stylu zombi na LV.

Fatman
21-11-2010, 15:01
może i af działa poprawnie tylko dlaczego kreski na tej kartce są fioletowe a nie czarne z d 300 tego nie widać?

Bo "widoczność" aberracji chromatycznej zależy też od samego trafienia -w punkt, mniej jej widać, ciut poza -więcej.

Fatman
21-11-2010, 15:32
Małe porównanie pracy matrycowego pomiaru światła (mimo wszystko warto brać delikatną poprawkę w rogach ze względu na lekką winietę w przypadku D3) oraz Automatycznego Balansu bieli.
Zawodnicy to D3 oraz D7000.
Na pierwszym założony Nikkor 35 1.8, przymknięty do f2.8.
Na drugim Tamron 17-50 2.8 VC na 2.8 i ustawiony w okolicy 24mm.
Reszta w exifach, warto zerknąć bo są ciekawe :-)

D3-1:

źródło (http://img717.imageshack.us/img717/238/d31.jpg)

D7000-1:

źródło (http://img152.imageshack.us/img152/2662/d70001.jpg)

D3-2:

źródło (http://img508.imageshack.us/img508/7981/d32b.jpg)

D7000-2:

źródło (http://img593.imageshack.us/img593/3029/d70002.jpg)

D3-3:

źródło (http://img191.imageshack.us/img191/4651/d33f.jpg)

D7000-3:

źródło (http://img203.imageshack.us/img203/5575/d70003.jpg)

Bartekolo
21-11-2010, 15:50
No cóż... D7000 lepiej naświetla i kolory są znacznie naturalniejsze przy tym. I to nie są kurcze takie małe różnice. Nawet taki ślepak jak ja to widzi:p

nokinnikon
21-11-2010, 16:09
Na D3 lampa błyskowa 0 a na D7000 16 czy to coś oznacza.

Fatman
21-11-2010, 16:13
Hmmm raczej nic to nie oznacza -no może magicznie jakoś D7000 wyczuł, że ma "dekielek" na sankach lampy założony..........

AsKier
21-11-2010, 16:27
no tak Rafał - teraz jest ostro :) a jak tam dalsze walki z powtarzalnością AF? jest jak było czy coś nowego udało Ci się zaobserwować?

co do zdjęć - mamy trochę inne czasy na nich i może stąd jaśniejsze zdjęcia w d7k ?

Fatman
21-11-2010, 16:31
no tak Rafał - teraz jest ostro :) a jak tam dalsze walki z powtarzalnością AF? jest jak było czy coś nowego udało Ci się zaobserwować?

Bez zamian, czyli raz cacy, drugi raz beeeee ;-)

co do zdjęć - mamy trochę inne czasy na nich i może stąd jaśniejsze zdjęcia w d7k ?

No właśnie to część testu -praca światłomierza. One mają bardzo różne czasy i to jest właśnie ciekawe :-)

nokinnikon
21-11-2010, 16:32
Mam pytanie czy zdjęcie jaśniejsze to to samo co lepiej naświetlone.

Fatman
21-11-2010, 16:37
Hmmmm, trudne pytanie :-) Może raczej zdjęcie poprawnie naświetlone to takie, które naszym subiektywnym zdaniem jest ładniejsze, nie ma przepaleń, nie ma zbyt ciemnych (niedoświetlonych) obszarów.
Na moich przykładach jeden i drugi aparat zmierzył światło w miarę przyzwoicie moim zdaniem. D3 ciemniej jak widać, mam nadzieję że przy tak małej odległości od fotografowanego obiektu, oraz przymknięciu do 2.8 nie było to wpływem 35ki, czyli szkła DXowego na FX (winieta....).

Bartekolo
21-11-2010, 16:38
Mam pytanie czy zdjęcie jaśniejsze to to samo co lepiej naświetlone.
Na to już chyba musisz sobie sam odpowiedzieć.

AsKier
21-11-2010, 16:39
wiesz co sprawdzimy w tygodniu? pracę światłomierza D300s vs D7000 :) oczywiście się odezwę, wczoraj nie było sensu przez tą pogodę..

Fatman
21-11-2010, 16:40
No dokładnie -oby w tygodniu dopisała :-)

bodzio239
21-11-2010, 16:49
No cóż... D7000 lepiej naświetla i kolory są znacznie naturalniejsze przy tym. I to nie są kurcze takie małe różnice. Nawet taki ślepak jak ja to widzi:p

Ja również jako całkowity amator i ignorant w temacie stwierdzam, iż mnie osobiście czym jestem zaskoczony i mile rozczarowany wydaje się że zdjęcia z Pro D3 są gorsze od zdjęć z amatorskiego D7000 .

AsKier
21-11-2010, 16:52
nie są gorsze

Bartekolo
21-11-2010, 17:08
Ja również jako całkowity amator i ignorant w temacie stwierdzam, iż mnie osobiście czym jestem zaskoczony i mile rozczarowany wydaje się że zdjęcia z Pro D3 są gorsze od zdjęć z amatorskiego D7000 .
Gorsze to raczej złe słowo. Moim zdaniem D7000 po prostu poprawniej naświetlił.

ikar39
21-11-2010, 17:15
A ja dzisiaj trochę popstrykałem i muszę powiedzieć że na dalszych odległościach jest mydełko na fotkach,przy ogniskowej 50mm 10metrów od obiektu fotki mydlane
z bliska wszystkie fotki są ostre i AF trafia w punkt,ale z dalszej odległości już nie w środę będę miał D300s to zanim go sprzedam przetestuję dwie puszki przy tych samych ustawieniach.Może to wina oprogramowania puchy:roll:

evilseed
21-11-2010, 17:18
Hehe no właśnie mój czytnik w lapku (sprzęt nie nowy) nie wiedzieć czemu nie podjął walki z nową kartą SD :(
A tak z innej beczki próbowałeś może instalować ViewNX 2 pod Wine??
Nie zmienia to faktu, że warto zainwestować w nowy czytnik ;)
ViewNX2 da się zainstalować pod Wine i nawet działa, tylko troszkę wolniej niż pod windowsem :smile:

Fenek
21-11-2010, 17:43
Śledziłem wątek od dłuższego czasu i koniec końców stwierdziłem że do moich zdjęć (koncerty) potrzebuję puszki przede wszystkim niezawodnej i sprawdzonej. Jakość obrazu na wysokich ISO w przypadku D7k nie jest na tyle lepsza by miało mi to spędzać sen z powiek. Skok w porównaniu do D200 i tak jest ogromny. :)
Tak więc dołączyłem do posiadaczy trzysetek. :)

gadzeciarz
21-11-2010, 18:59
Już nie pamiętam,ale chyba tego nie widziałem?
http://www.ephotozine.com/article/Nikon-D7000-14988

ayu
21-11-2010, 19:28
Panowie z tym nietrafiającym AF może być jeszcze jedna zależność a mianowicie taka, że przeogniskowując z jednego końca szkiełka AF trafia w punkt a z drugiego nie trafia. Sam spotkałem się już z tym problemem. Może warto sprawdzić też taką ewentualność ?

AsKier
21-11-2010, 19:47
z Fatmanem sprawdzaliśmy na dwóch szkłach i było mydło - nie zawsze ale w większości...

teraz jak drugi kolega potwierdza mydełko na dłuższych ogniskowych to zaczynam się martwić...

czy to zdjęcie jest poruszone? 1/125s ?

klik (http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG)

bo dalszy plan wygląda imho nie za ciekawie

ayu
21-11-2010, 20:03
Pod tym klikiem nic nie ma , a przynajmniej żadnego zdjęcia.

burz
21-11-2010, 20:33
wrócę jeszcze do ostatniej serii zdjęć z fatmanową żoną, a konkretnie ich naświetlenia:)
Jak widać, z D3 są kapkę ciemniejsze - identyczną "przygodę" przeżywam aktualnie. Jestem po zmianie d90 na 300s i pierwsze, co mi się rzuciło w oczy, to ciemniejsze zdjęcia z eski. Po roku przyzwyczaiłem się do jasnych z d90 (jak wiadomo, przepala...) i przez pierwsze dni nie mogłem sobie z tym poradzić, nawet zrobiłem korekcję na matrycowym +0,7EV. Jednak po kilkunastu dniach obcowania z nowym nabytkiem uznałem, że eska po prostu z większą pieczołowitością traktuje światła - zdecydowanie rzadziej je przepala niż robiła to 90.
Sądzę, że wychodzi to i w porównaniach Fatmana (ostatnia seria) - może topowe puszki Nikona są tak skalibrowane na matrycowym, żeby chronić światła?

ikar39
21-11-2010, 20:52
ja mam takie pytanko czy w programie viewNX 2 wyświetli mi AF 9 i 21 polowy na zdjęciu, jak ustawie np AF-A bo tylko mi wyświetla jednopolowy i automatyczny 9-21 polowy pokazuje jako pojedynczy czy to normalne, oczywiście przy naciśniętej migawce do połowy
Dodam że w wizjerze pokazuje tak samo jak w programie,w instrukcji nie mogę się tego doszukać

Przykład:

źródło (http://img823.imageshack.us/img823/7492/beznazwy1dr.jpg)
TROCHĘ MOJE PYTANIE TO BEŁKOT ALE MOŻE KTOŚ ZROZUMIE:lol:
w instrukcji znalazłem tylko coś takiego

źródło (http://img230.imageshack.us/img230/2929/przechwytywanie2y.jpg)

Rafał_Sz
21-11-2010, 22:18
Tak dla rozluźnienia po tych wszystkich testach AF.

Mój Miki już wie, że są ciekawsze zajęcia niż studiowanie instrukcji. :)

źródło (http://img683.imageshack.us/img683/1625/mikiyl.jpg)

AsKier
21-11-2010, 22:30
z Fatmanem sprawdzaliśmy na dwóch szkłach i było mydło - nie zawsze ale w większości...

teraz jak drugi kolega potwierdza mydełko na dłuższych ogniskowych to zaczynam się martwić...

czy to zdjęcie jest poruszone? 1/125s ?

klik (http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG)

bo dalszy plan wygląda imho nie za ciekawie

poprawiam link

teraz mi działa :) (http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG)

m@riusz
21-11-2010, 22:39
poprawiam link

teraz mi działa :) (http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG)

No niestety ciągle nie działa , przynajmniej u mnie :sad:

ayu
21-11-2010, 22:46
U mnie też dalej nie działa.

piotrze
21-11-2010, 22:56
U mnie też dalej nie działa.

Skopiuj link, zamiast klikac.

ikar39
21-11-2010, 23:22
Skopiuj link, zamiast klikac.
skopiowałem ten link i nadal nie działa

Pawel Pawlak
21-11-2010, 23:25
litości !! jeden jest "mile rozczarowany", drugiemu najwyraźniej myli się przynajmniej z bynajmniej... To jakaś nowomoda czy co ?

piotrze
21-11-2010, 23:37

To mozesz jeszcze wejsc na strone recenzji D7000 na ephotozine i wyszukac tekst:

"Some examples of the results achieved with the in-camera editing options can be seen below.

Nikon D7000 In camera editing"

Zdjecie o ktorym mowa jest zaraz pod nim.

pioter m
21-11-2010, 23:46
Probuj dalej. Klikasz prawym i wybierasz kopiowanie adresu odnosnika.

Niewiele jednak tracisz. Fotka ma slaby kontrast, ale nie jest poruszona, jak ta Fatmana. Ja tez mam wrazenie, ze VR nie zdazyl zadzialac, kiedy aparat wyzwolil migawke, bo rozmycie wydaje sie byc nieco inne niz przy rozdygotanych rekach.
To nie jest wielki problem i powinno sie dac go gladko poprawic w nowym firmware.

piotrze
21-11-2010, 23:51
Niewiele jednak tracisz. Fotka ma slaby kontrast, ale nie jest poruszona, jak ta Fatmana. Ja tez mam wrazenie, ze VR nie zdazyl zadzialac, kiedy aparat wyzwolil migawke, bo rozmycie wydaje sie byc nieco inne niz przy rozdygotanych rekach.
To nie jest wielki problem i powinno sie dac go gladko poprawic w nowym firmware.

Pytanie tylko kiedy i czy wogole wyjdzie ten poprawiony firmware..

BTW: linki do recenzji D7000, ktore sie do tej pory ukazaly na sieci:

http://www.pocket-lint.com/review/5147/nikon-d7000-dslr-camera-review
http://www.whatdigitalcamera.com/equipment/reviews/digitalslr/128760/1/nikon-d7000-review.html
http://reviews.photographyreview.com/blog/nikon-d7000-featured-user-review/
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/
http://www.photoradar.com/reviews/product/nikon-d7000-review-0
http://www.amateurphotographer.co.uk/equipment/review/Nikon_D7000_Review_12158.php
http://www.kenrockwell.com/nikon/d7000.htm
http://www.ephotozine.com/article/Nikon-D7000-14988

Fatman
21-11-2010, 23:53
Moja nie była poruszona........ ile razy mam to pisać ? :-) Gwarantuję swoją głową, że poruszyć nie mogłem -jedyne do czego mogło dojść to "popitolenie się" stabilizacji........

Aha i takie pytanie ciekawostka -jak to się cholera dzieje, że w przypadku D300s to całe VR/VC/OC zawsze jakoś magicznie zdążyło zadziałać zanim cyknąłem fotkę ? -nie jest to zastanawiające ? :-)

Dzisiaj sprawdzałem jak się filmuje z założonym na szkło filtrem FaderND -fajnie całkiem, nie widać dużego pogorszenia ostrości, ciut tylko na kolor wpływa.

http://www.youtube.com/watch?v=sJk4tMfznZY&hd=1

ikar39
21-11-2010, 23:54
Probuj dalej. Klikasz prawym i wybierasz kopiowanie adresu odnosnika.

mam taką nadzieję bo w mojej puszce też zauważyłem taką przypadłość jak robię foty z dalszej odległości,to są takie mydlane,ale nie ma co się dołować tylko czekać na nowe firmware
Tak jak napisałeś:-)

AsKier
22-11-2010, 00:03
Aha i takie pytanie ciekawostka -jak to się cholera dzieje, że w przypadku D300s to całe VR/VC/OC zawsze jakoś magicznie zdążyło zadziałać zanim cyknąłem fotkę ? -nie jest to zastanawiające ? :-)

Rafał ale dziwne to wszystko niby wytłumaczeniem walnięta stabilizacja - ale zamieniliśmy szkła i u mnie Twoje szkło działało znakomicie - moje u Ciebie znowu kaszana...i fakt może d300s lubi wszystkie szkła a d7000 jest wybredny???

są chwile, że walnięte body u Ciebie bym wykluczył bo pokazujesz foty, ze jest naprawdę OK. Natomiast martwią mnie głosy, że u kol. ikara też nie jest tak jak być powinno. Tak samo jak oglądam sample z innych stron - martwi mnie losowość.

scottbiker
22-11-2010, 00:12
Co do sprawdzenia poprawności af na nieco dalszych odległościach można dać aparat na statyw i raz zrobić zdjęcie normalnie z detekcją fazową - tak z 5 zdjęć i za każdym razem przeogniskować, oraz przejść na LV i ustawić ostrość na bazie kontrastu. Jeżeli opcja numer dwa będzie żyletą do pocięcia się to może oznaczać problem z działaniem af - ustawia poprawnie z bliska, ale ma FF jak jest obiekt daleko. A jeśli w obu przypadkach mydło to pewnie tak zwane właściwości matrycy to będą. No i warunki też powinny być odpowiednie, bez zamglenia etc.

A z innej bajki to na digitalrev już popsuli d7000 i pomalowali na różowo (http://www.digitalrev.com/en/guide-on-how-to-paint-your-d7000-pink-7181-article). Co jak co można sobie zobaczyć z czego to to jest zrobione bez otwierania.

kymaj
22-11-2010, 00:17
poprawiam link

link nie działał, dałem linka, żeby leniuchom ;) było łatwiej
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG

ale dziwne, na co dawałeś ostrość?

ikar39
22-11-2010, 00:19
U mnie jest tak że jak robię z 3 metrów fotkę jest ok ale dzisiaj po fociłem samochód z 8 metrów ogniskowa od 18-105 i prawie na wszystkich było mydło lub poruszenie
migawkę miałem 1/250 iso 200-400 więc coś jest nie tak,w środę będę miał D300s to porównam jeszcze fotki

bikeart
22-11-2010, 00:27
Rozmawiałem z Fatmanem przy okazji publikacji kilku zdjęć z D7000 i mam te same odczucia z 70-200 vr2 trafia zawsze i wszędzie idealnie, a z 18-105 czy 85 1.4D to pewna loteria im dalej tym gorzej. Nie mam czasu po prostu teraz przyjrzeć się problemowi z bliska bo to żony body, więc nie mam noża na gardle, i tak uczciwie nie testowałem problemu, wziąłem natomiast na jakiś nieistotny dla mnie koncert to body i gdy był z 70-200 to po prostu rewelacja, ale z 85 ką tragedia, z 5 na 50 zdjęć jest ok...

Pod pierwszym linkiem w stopce na blogu trochę zdjęć z tej imprezy, ale to raczej nic Wam nie powie bo małe, chciałem tylko zaznaczyć, że mam d7000 i też widzę problem.

AsKier
22-11-2010, 00:30
link nie działał, dałem linka, żeby leniuchom ;) było łatwiej
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d7000-14988/images/Nikon_D7000_Filters000original_image.JPG

ale dziwne, na co dawałeś ostrość?

to nie ja robiłem tylko ephotozine w trakcie testu :/

Fatman
22-11-2010, 00:46
Rafał ale dziwne to wszystko niby wytłumaczeniem walnięta stabilizacja - ale zamieniliśmy szkła i u mnie Twoje szkło działało znakomicie - moje u Ciebie znowu kaszana...i fakt może d300s lubi wszystkie szkła a d7000 jest wybredny???

No właśnie o to mi chodzi -to nie jest problem szkła, tylko D7000 i tyle.

W chwili obecnej spokojnie już możemy napisać to oficjalnie -pewna partia egzemplarzy D7000 ma uwalony AF. Nie licząc mojej sztuki, znam już dwa inne przypadki gdzie AF w D7000 wariuje....

Co do sprawdzenia poprawności af na nieco dalszych odległościach można dać aparat na statyw i raz zrobić zdjęcie normalnie z detekcją fazową - tak z 5 zdjęć i za każdym razem przeogniskować, oraz przejść na LV i ustawić ostrość na bazie kontrastu.

Zgadza się, ale naprawdę nie ma takiej potrzeby, skoro obok stoi ktoś z D300 i każdą fotę ma ostrą na fazie -a z D7000 każda jest nieostra (na LV jak już wcześniej pisałem trafia w punkt).

Nie ma już co kombinować i wymyślać kolejne teorie............
Testy zostały już zrobione......

scottbiker
22-11-2010, 01:05
Pozostaje sprawdzić jak zachowa się body po ustawieniu korekty dla af. A jak nie to albo czekać na firmware, albo serwis, tylko nie ten nasz bo będą się uczyć i spier...

Fatman
22-11-2010, 01:13
Pozostaje sprawdzić jak zachowa się body po ustawieniu korekty dla af.

To też już zostało sprawdzone ;-) (strzelam -ok. 50 strony wątku ? -ale napiszę: różnie, zależne od jego humoru.....)

A jak nie to albo czekać na firmware

najprawdopodobniej pod postacią D8000 -znając Nikona ;-)

albo serwis, tylko nie ten nasz bo będą się uczyć i spier...

a, to święte słowa.............. niestety :-(

ayu
22-11-2010, 01:21
Czyli wychodzi na to , że ten nowy moduł AF to jakaś kaszanka. Wychodzi na to, że lepiej było już okroić AF z D300s i włożyć do D7K i puszka byłaby cud malina a tak niewiadomo co z tym zrobią. Bo poprawiać softu to Nikon nie lubi.

AsKier
22-11-2010, 01:34
tylko dlaczego portale testujące tego nie widzą? dostają idealne egzemplarze?

qwerty44
22-11-2010, 01:45
Przypomnę jeszcze raz:
Autor tego testu D7000:
http://robertbromfield.com/nikon-d70...d-impressions/
skarży się również na problemy z ostrością zdjęć z D7000
Cytat:
Now the bad. At this point I am generally not satisfied with the sharpness of the images from the D7000, the files tend to be mushy when looking at the details up close. In order to get files that are acceptably sharp, you need really good technique with fast shutter speeds. I think a lot of people will be complaining about this very soon. The slightest shift will become obvious when reviewing your files, you do not need to zoom into 100% to see these imperfections. A mystery to me is; I put the D7000 on a tripod using the self timer, exposure delay mode, manual mode, all noise reduction off and I shot from ISO 100 up to 6400. Even at ISO 100 I didn’t feel I was getting the proper sharpness. Keep in mind I was using the Standard Picture Control with sharpening increase to 5 out of 9. I just found the details to not be acceptably sharp as I am used to with the D700 or D90.

MarcinKonrad
22-11-2010, 01:57
Czy jest się o co martwić? Przykładowe dwie foty - albo z dużą liczbą czerwieni albo ostrzone na czerwień (w myśl podejrzeń Fatmana).
Zrzucam to co widać 2NX.

źródło (http://img600.imageshack.us/my.php?image=zrzut002002.jpg)

źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=zrzut001001.jpg)

źródło (http://img440.imageshack.us/my.php?image=zrzut003004.jpg)

źródło (http://img227.imageshack.us/my.php?image=zrzut004005.jpg)

Fatman
22-11-2010, 02:23
Czyli wychodzi na to , że ten nowy moduł AF to jakaś kaszanka.

Nie. Po prostu wtopa z jakąś ilością egzemplarzy D7000. To samo przytrafiło się Canonowi z 7D, czego ja i paru moich kumpli doświadczyło osobiście (to znaczy problemy z AF).

Piotr_
22-11-2010, 07:45
Nie. Po prostu wtopa z jakąś ilością egzemplarzy D7000. To samo przytrafiło się Canonowi z 7D, czego ja i paru moich kumpli doświadczyło osobiście (to znaczy problemy z AF).

Wychodzi na to, że Nikon kontynuuje tradycję sprawdzania sprzętu przez użytkowników. Były errory w D90 i padające zasilanie w D5000 a teraz mamy kapryśny AF w D7000. Jednak nie należy sie dziwić. Sytuacja w której betatesterzy płacą spore pieniądze za możliwość sprawdzania sprzętu to marzenie każdego księgowego.
Konkluzja jest taka, że aparaty Nikona należy kupować nie wcześnie niż rok po premierze kiedy już firma po cichu usunie wszystkie błędy a pierwsze wadliwe serie znikną z półek i magazynów sklepowych.

Remol71
22-11-2010, 09:19
Moja nie była poruszona........ ile razy mam to pisać ? :-)

Może rusza się matryca ?? Może jest błąd softu i w pewnych warunkach odpala sie trzepaczka ?

ljmedia
22-11-2010, 09:43
A czy możecie sprawdzić jak wygląda sprawa mocowania obiektywu do korpusu ?. Bo mam problem jak na razie z nikorem 60 micro. Nie zawsze coś kontaktuje na stykach i mam wtedy "pełny manual". Jest lekki luz, i muszę lekko obiektyw poruszyć i wtedy załapuje autofokus ( lub nie :( ). Taki sam luzik występuje z moją 35 1.8 ale AF sie nie wyłącza i może tutaj jest przyczyna z wariacjami na tamat AF.

DominikGSI
22-11-2010, 10:13
Konkluzja jest taka, że aparaty Nikona należy kupować nie wcześnie niż rok po premierze kiedy już firma po cichu usunie wszystkie błędy a pierwsze wadliwe serie znikną z półek i magazynów sklepowych.

Przesada, kupiłem D90 dosłownie kilka dni po tym jak pojawił się w 2008 roku w polskich sklepach i nigdy nie doświadczyłem problemów, o których potem rozpisywali się użytkownicy tego modelu, a użytkowałem go ponad dwa lata.

jpyt
22-11-2010, 10:45
Przesada, kupiłem D90 dosłownie kilka dni po tym jak pojawił się w 2008 roku w polskich sklepach i nigdy nie doświadczyłem problemów, o których potem rozpisywali się użytkownicy tego modelu, a użytkowałem go ponad dwa lata.

Też mogę dołączyć do tego głosu. Mojego D90 kupiłem chyba w grudniu 2008. Nigdy nie miałem żadnych z nich problemów ani od strony kontaktu z obiektywem jak również nigdy mi nie prześwietlał na matrycowym. Nie wiem od czego to zależy, ale trudno w takim przypadku o stwierdzenie "ten typ tak ma".

Piotr_
22-11-2010, 10:51

Nie przesada tylko zdrowy rozsądek poparty doświadczeniem. Mój D300 też był kupiony zaraz po premierze i wszystko było w porządku ale już D5000 żony zaliczył serwis z powodu padającego modułu zasilania. Gdybym w jego przypadku poczekał 3-4 miesiące to nie miał bym problemów z wykłócaniem się o zwrot kosztów wysyłki do serwisu (na szczęście UOKiK naprostował Nikon Polska).

Dodatkowo nie płaci się "podatku" od nowości. :smile:

borni
22-11-2010, 16:50
Również mogę potwierdzić opinie DominikGSI oraz jpyt na temat D90.
Kupiłem go na początku grudnia 2008 i użytkuję do dziś bez najmniejszych problemów. Jedyne jakie stwierdziłem to czasami podkreślam że czasami problemy AWB-u ze zmianą oświetlenia z jednego zdjęcia na drugie.

Bartekolo
22-11-2010, 18:39
Mam niesamowite ... Déjà vu:!:. Jakieś półtora roku (albo i dłużej) wstecz na forum Canona był podobny temat... na temat C50D. W pewnym momencie zaczęło pisać mnóstwo osób z podobnymi problemami AF. Do paru metrów AF dobrze ostrzył a na dalsze odległości było lekkie mydełko dlatego wielu myślało że to matryca jakaś do dupy. Były też przypadki że po ustawieniu kalibracji aparat był totalną loterią. Ciągnęło się to przez kilkadziesiąt stron albo i więcej. Ja osobiście znam dwóch posiadaczy 50D. Jeden sprzedał jakiś czas temu na rzecz 5d mkII a drugi śmiga do tej pory. Żaden nie miał problemów z AF. Jednak coś na rzeczy musiało być pomimo tego że 50D raczej ma ogólnie opinię aparatu o dobrym AFie.
Osobiście skłaniam się do teorii że po po prostu cześć partii D7000 po prostu ma skaszaniony AF i zdarzało się to już wcześniej innym producentom zwłaszcza przy aparatach z mikroregulacją AF. Postaram się poszukać linka do tego tematu na canonboard...
Ja na razie wstrzymuję się z kupnem. Kolejne partie D7000 powinny mieć już mniej błędów...

ikar39
22-11-2010, 18:47
Mam niesamowite ... Déjà vu:!:. Jakieś półtora roku (albo i dłużej) wstecz na forum Canona był podobny temat... na temat C50D. W pewnym momencie zaczęło pisać mnóstwo osób z podobnymi problemami AF. Do paru metrów AF dobrze ostrzył a na dalsze odległości było lekkie mydełko dlatego wielu myślało że to matryca jakaś do dupy. Były też przypadki że po ustawieniu kalibracji aparat był totalną loterią. Ciągnęło się to przez kilkadziesiąt stron albo i więcej. Ja osobiście znam dwóch posiadaczy 50D. Jeden sprzedał jakiś czas temu na rzecz 5d mkII a drugi śmiga do tej pory. Żaden nie miał problemów z AF. Jednak coś na rzeczy musiało być pomimo tego że 50D raczej ma ogólnie opinię aparatu o dobrym AFie.
Osobiście skłaniam się do teorii że po po prostu cześć partii D7000 po prostu ma skaszaniony AF i zdarzało się to już wcześniej innym producentom zwłaszcza przy aparatach z mikroregulacją AF. Postaram się poszukać linka do tego tematu na canonboard...
Ja na razie wstrzymuję się z kupnem. Kolejne partie D7000 powinny mieć już mniej błędów...

Albo będą miały inne błędy,nawet najstarsi górale nie wiedzą jak to będzie z D7000:wink:
ale może coś w tym jest bo jak włączę OFF przy microregulacji to już w ogóle jest do tyłka

Albo będą miały inne błędy,nawet najstarsi górale nie wiedzą jak to będzie z D7000:wink:
ale może coś w tym jest bo jak włączę OFF przy microregulacji to już w ogóle jest do tyłka
Z ciekawości byłem dzisiaj W FJ i powiedziałem sprzedawcy o problemie z af był bardzo zdziwiony i zadzwonił gdzieś nie wiem gdzie bo nie pytałem,ale po tym telefonie powiedział mi że nie ma takiej możliwości że puszki są trafione ewentualnie soft nie funkcjonuje dobrze z elektroniką aparatu ,ale miałem wrażenie jak by o tym doskonale wiedział.

Pawel Pawlak
22-11-2010, 20:21
najwazniejsze że się autorowi taki minimalny retusz podoba ;) choć nie wiem po co deliberacja co lepsze; D7000 czy d300s i w czym za słabe było sony alfa skoro taki "minimalny retusz" dostaje się w gratisie, prost z puszki, z najprostszej cyfrowej"małpki"

krzall
22-11-2010, 20:52
Z ciekawości byłem dzisiaj W FJ i powiedziałem sprzedawcy o problemie z af był bardzo zdziwiony i zadzwonił gdzieś nie wiem gdzie bo nie pytałem,ale po tym telefonie powiedział mi że nie ma takiej możliwości że puszki są trafione ewentualnie soft nie funkcjonuje dobrze z elektroniką aparatu ,ale miałem wrażenie jak by o tym doskonale wiedział.

Witam
a jak myślisz skąd sprzedawcy w FJ biorą wiedzę jak nie z "Nikoniarzy" i "Canonboardu" :)
Oczywiście że wiedzą, trudno nie zauważyć wątku który ma ponad setkę stron. W serwisie Nikona też pewnie sobie podczytują jaka akcja serwisowa ich czeka - na marginesie pozdrawiamy :) i życzymy szybkiego przyswajania wiedzy :).
Wracając do tematu, trochę focę sobie 90-ką, bardzooo amatorsko i jak sobie tak czytam o tych perypetiach to jedno jest pewne że fora dają bardzo porządną wiedzę i przygotowanie do zakupu. NIe będę zmieniał na razie mojego pudełeczka, choć nie powiem że nie patrzę z zainteresowaniem na d300s jako na profesjonalny przedmiot. Ale do d7000 nie zamierzam się dosiadać. Poszukam pewnie jakiejś 300ki.
Dzięki za pomoc w ogarnięciu nowości ;)
Pozdrawiam

Kundzior
22-11-2010, 21:00
Witam
a jak myślisz skąd sprzedawcy w FJ biorą wiedzę jak nie z "Nikoniarzy" i "Canonboardu" :)

Zapomniałeś że są jeszcze bardzo częste szkolenia w FJach. Poza tym wszystkim wielu z Nich jest czynnymi fotografami.

Wracając do tematu, trochę focę sobie 90-ką, bardzooo amatorsko i jak sobie tak czytam o tych perypetiach to jedno jest pewne że fora dają bardzo porządną wiedzę i przygotowanie do zakupu...

Jasne, widziałeś watek o 90siątce, jakie to "padło". Forum nie jest obiektywnym źródłem wiedzy nt. sprzętu, ale za to na temat fotografii, obróbki i innych pokrewnych jak najbardziej.

ayu
22-11-2010, 23:19
Ja mam takie pytanie. Czy ktoś z forumowiczów macał już D7000 z gripem (a może ma w domu przy body). Jeśli już to jak z uchwytem i ergonomią tego tandemu.

stoprocent
23-11-2010, 00:32
stoprocent, ej czy ja dobrze zrozumiałem -w tym krótkim czasie wysłałeś D7000 do serwisu, naprawili go, zdążyli odesłać i zdążyłeś już wejść w stan zadowolenia ? Albo cuda, albo przedawkowałem maślankę i nie zrozumiałem tekstu.....

Sorry ze dopiero teraz ale tak wysłałem aparat w pon a w czwartek był już u mnie. Zaliczylem pózniej 3 dni zdjęć na firmowej imprezie w dzień i w nocy i efekt bomba jak bede u siebie na komp to wrzuca cropy.

Jedno co zauważyłem to robi się mydło i gubi ostrosc przy słabym świetle używając lampy albo wysokiego iso na d80 szum był większy ale ostrość lepsza

A no i napisali ze z aparatem wszystko ok ale jest różnica przy słabym świetle na korzyść d80

ikar39
23-11-2010, 00:37
Sorry ze dopiero teraz ale tak wysłałem aparat w pon a w czwartek był już u mnie. Zaliczylem pózniej 3 dni zdjęć na firmowej imprezie w dzień i w nocy i efekt bomba jak bede u siebie na komp to wrzuca cropy.

Jedno co zauważyłem to robi się mydło i gubi ostrosc przy słabym świetle używając lampy albo wysokiego iso na d80 szum był większy ale ostrość lepsza
A co ci się w nim zepsuł jeśli mogę zapytać

DominikGSI
23-11-2010, 11:00
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada instrukcję do D7000 w pdfie, ale z odbezpieczonym drukowaniem? Niestety te ze strony oficjalnej są zabezpieczone, a chciałem sobie druknąć kopię co by oryginału zupą nie zalać :D

bodzio239
23-11-2010, 11:22
http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topics&forum=329 - jak widać problem zatacza jednak szersze kręgi.

AsKier
23-11-2010, 12:03
problem widać będzie wychodził na światło dzienne

qooba
23-11-2010, 12:15
Wczoraj podpiąłem do D7000 w fotojokerze 50 1.4, 35 1.8, 70-200, 24-70 i 16-35. Wszystkie poza 35 1.8 trafiały powtarzalnie w punkt. W jakość tamrona nie wierzę, więc 17-50VC używane przez fatmana odstawiam na bok jeśli chodzi o narzędzie do sprawdzania AF.
Ktoś tu podał linka przed chwilą do nieostrej foty na nikonians. Czas 1/125s, obiektyw 80-400... jakiś komentarz potrzebny?
NPS jest na urlopie, więc nie mam teraz jak wypożyczyć puszki na dłużej, ale się postaram. Poużywam z nikkorami od 70-200 w górę i się wypowiem. Nie wierzę w teorię spiskową o zwalonym AF...

AsKier
23-11-2010, 12:20
gooba, ale to nie jest tylko z tamronem 17-50VC - poza tym sprawdziliśmy 2 egzemplarze i o dziwo oby dwa z d300s trafiało IDEALNIE a z D7000 było nieciekawie. Poza tym Rafał ma też inne szkła i nie tylko tamron knocił.

qooba
23-11-2010, 12:26
O ile pamiętam to używaliście 14-24 i 180, 180 działał super. Nie pamiętam jak 14-24. Generalnie uważam, że żadne sigmy, tamrony i tokiny nie nadają się do testowania AF. Podepnijcie jakieś 24-70, 70-200, czy jakieś 85mm. Reset puszki i wyłączcie korektę AF.

ps. nie gooba a qooba ;)

AsKier
23-11-2010, 12:33
tak tak qooba ;) niech się Rafał wypowie bo z 35mm też nie było rewelacji na dalszych odległościach. Poza tym to nie argument, ze tamrony się nie nadają skoro z jedną puszką działa a z drugą kaszani.

Fatman
23-11-2010, 12:58
Jedynie z Nikkorem 180 2.8 nie mam problemów. Reszta losowa, resety puszki, z korektą/bez -ja już naprawdę to wszystko przerabiałem (i opisywałem :-)). Ostrząc w LV zero problemu -trafia tam gdzie ja chcę i trafia powtarzalnie.

Z innej beczki -praca AWB w sztucznym (i ohydnym) świetle świetlówki energooszczędnej. D7000 vs D3, parametry iso, czas, przysłona te same:

źródło (http://img401.imageshack.us/img401/582/awbtest.jpg)

AsKier
23-11-2010, 13:09
poprawili kolor skóry ;) canonowcy wreszcie przestaną gadać :P

ocean
23-11-2010, 13:18
Ło matko! Sekta jakaś czy co? Najpierw jechali po D90, potem problemy z D5000, teraz D7000... Chyba trzeba założyć nowy temat na forum: "WYZNAWCY USZKODZONYCH NIKONÓW". A było rozstawać się, czy zamieniać stary dobry sprzęt na nowsze cacko napakowane elektroniką? Zobaczy taki nowy sprzęt i odrazu myśli że to co ma jest do d..py. Zresztą i tak pewno 80% z Was obrabia foty w programach graficznych i sprzęt z jakiego wychodzi fotka ma niewielkie znaczenie, bo z każdego można uzyskać praktycznie taki sam efekt. Oczywiście są pewne ograniczenia takie jak użyteczne ISO, ale w ostatnich modelach Nikona różnice są praktycznie żadne w tym aspekcie. Dlatego nie mogę pojąć jaki sens ma zamiana D90 / D300 na D7000 skoro różnice są między nimi tak minimalne że można je zredukować do zera za pomocą np. Photoshopa. Mam nadzieję że ci co teraz psioczą na nowy model Nikona zrozumieją że nowe nie zawsze oznacza lepsze. Twierdzę nawet że będzie coraz gorzej, współczesna konsumpcja zbliża się do poziomu krytycznego. Producenci mają coraz to mniej pomysłów by wprowadzić jakieś znaczące zmiany i zaczynają się wyścigi na pixeliozę itp., a co za tym idzie przybywa kolejna cyferka do określonego modelu i mamy nowy aparat... Oczywiście konkurencja nie śpi i na szybko wymyślają coś co pobije nowy model konkurencji. Oczywiście wszystkie są reklamowane jako super sprzęt, z tym że jak on wypadnie w praniu nie wiedzą chyba nawet sami jego stwórcy, bo czasu na testowanie było niewiele, a konkurencję trzeba gonić by nie zostać w tyle. Jak to się skończy nie wiem, ale aparat powoli przestaje być aparatem, coraz to w nim więcej procesorów, elektroniki, jednym słowem więcej rzeczy które może się nam spieprzyć. Koniec końców dostaniemy do ręki pudełeczko z jednym przyciskiem które wypluwa z siebie super zdjęcia, ale czy będziemy wtedy z niego zadowoleni? Ludzie trochę rozwagi, przeraża mnie to jak wiele osób zmienia szybko świerzy sprzęt na nowy. Każdy aparat trzeba poznać, a każdy ma swoje dobre, jak i złe strony. D90 prześwietla na matrycowym ok, ale od czego mamy korektę ekspozycji, albo pomiar punktowy - łapiemy średnią wartość tonalną, blokada ekspozycji i jest poprawnie naświetlone zdjęcie. Naprawdę, poznajcie możliwości swojego aparatu zanim pomyślicie o zamianie go na nowszy model, a kasę przeznaczcie na super szkła do niego. Pomijam tych co zawodowo zarabiają na fotografi - ok., tu wskazany jest najlepszy sprzęt, ale więkrzość amatorów przestrzegam przed takimi działaniami bo po prostu nie zauważą różnicy w zdjęciach, tylko w ergonomi użytkowania. To tyle, wiem że rozpętam tu burzę, ale chciałem napisać to co o tym myślę, być może więkrzość może się ze mną nie zgodzić - ok. niech każdy wyrazi swoje zdanie na ten temat. Na wszelkie ataki postaram się odpowiedzieć wieczorem, a teraz idę do pracy - drugie zmiany niestety...

DominikGSI
23-11-2010, 13:20
To ja tylko dodam głos 'ZA' dla D7000. Wczoraj nabyłem swój egzemplarz z polskiej dystrybucji (gwarancja 1+1) i nie mam powodów do narzekania. Na razie zdążyłem pstryknąć tylko parę klatek i z 18-105 i 35 1.8 nie mam problemów. Jak dla mnie ostrość jest podobna do tej jaką otrzymywałem z D90. Nie ślęczę jednak nad cropami, choć kilka przed zakupem sprawdziłem w sklepie na laptopie i jak dla mnie jest ok.
To co mnie tylko rozbawiło, w D7000 to dźwięk kłapiącego lustra. w D90 było głośne jak klapa od śmietnika i to mi się podobało, w D7000 jest takie jakieś zabawkowe i brzmi jak nagrany dźwięk w kompakcie :D

R
23-11-2010, 13:20
poprawili kolor skóry ;) canonowcy wreszcie przestaną gadać :P

no tak... poprawa zapierajaca dech w piersiach...

jak byla kicha tak jest kicha, tylko bardziej czerwona niz wczesniej...

Fatman
23-11-2010, 13:21
R, 7D w tych warunkach robił podobną kichę niestety. To są naprawdę trudne warunki dla AWB :-)

qooba
23-11-2010, 13:24
Z innej beczki -praca AWB w sztucznym (i ohydnym) świetle świetlówki energooszczędnej. D7000 vs D3, parametry iso, czas, przysłona te same:

no to teraz trzeba zajrzeć do instrukcji obu aparatów i zobaczyć w jakim zakresie pracuje AutoWB. To światło pewnie ma 2000-2500K, a auto WB zaczyna pracę pewnie w okolicach 3000K

R
23-11-2010, 13:39
czy w d7000 jet mozliwosc ustawiania WB w K? mozesz powtorzyc ten test w obu aparatach dla 2700K?

Fatman
23-11-2010, 14:07
Jasne, że mogę -nie ma problemu :-)

[dopisane] przy okazji info, że przy poprzednim teście różniły się niestety czasy naświetlania (moja wina)

źródło (http://img249.imageshack.us/img249/6598/awbtest2.jpg)

rav4
23-11-2010, 14:38
we wczesniejszych samplach d7k jasniej naswietlał a tu prosze d3 jasniej naswietlił.....

Fatman
23-11-2010, 14:50
Bo w tym przypadku obie foty są robione na pełnym manualu -bez pomocy światłomierza.

rav4
23-11-2010, 14:54
czy to znaczy ze realne iso w d3 jesty wyzsze niz w d7k?

Fatman
23-11-2010, 14:57
Możliwe....

ayu
23-11-2010, 15:23
Fatman przepraszam , że pytam ale dlaczego w czterech ostatnich fotkach w EXIF-ie jako model aparatu widnieje D7000 a nie ma tam D3 ?

Sejsmolog
23-11-2010, 15:23
Ło matko! Sekta jakaś czy co?
(...) sprzęt i odrazu myśli że (...)
(...) szybko świerzy sprzęt (...)
(...) zarabiają na fotografi (...)
(...) ale więkrzość amatorów (...)
(...) ergonomi użytkowania (...)
(...) może więkrzość może (...)

No właśnie, ŁO MATKO ...

(...) a teraz idę do pracy - drugie zmiany niestety...

To wszystko tłumaczy ...

Natomiast, żeby nie być posądzonym o "czepialstwo" i/lub nabijanie postów, chciałbym wyrazić swoje zdanie. Otóż uważam, że forum służy właśnie wymianie doświadczeń. I tych dobrych i tych złych. Jeżeli ktoś sygnalizuje problem, nie można zarzucać mu sekciarstwa. Wydał niemałe pieniądze na sprzęt i oczekuje poprawnego działania. I nie trafia do mnie argument, że zbyt szybko ktoś zamienił sprzęt na nowy. Wybacz drogi forumowiczu, ale każdy ma prawo zmieniać aparaty jak często ma na to ochotę i nie czyni go to ... amatorem.

marusek
23-11-2010, 15:37
No bo to są sklejone dwa obrazki - chyba
o naciąganie nie posądzam

a interesuje mnie, które kolory są bardziej naturalne (czerwień korali i sweter)

gadzeciarz
23-11-2010, 17:25
I ja mam swojego d7000 od soboty lecz próby focenia z kilkoma obiektywami wydawały mi się ok.
nikkor 50mm1.8,tamron 90mm oraz mój nieszczęsny choć ulubiony tamron 18-270mm
Dwa pierwsze wydają się działać poprawnie lecz 18-270 jest kapryśny tak jak był choć nie zamiera w bezruchu tak jak w d90.
Próbowałem ten obiektyw przed zakupem także z d300s lecz w tym korpusie też przy trudnych warunkach oświetlenia zamarł w bezruchu?
W d7000 żyje non stop a jak jest kłopot z ostrzeniem to zaczyna pompować,wpada w drgania a sprawdzałem podpinając do 7000 w trzech różnych sklepach.
Po takim zachowaniu wystarczy lekko zmienić ogniskową i trafia już do celu.
Ja traktuję fotografię jako hobby i specjalnie mnie te opisywane kłopoty nie zrażają do tego body,choć postaram się w wolnym czasie sprawdzić co nie co idąc za przykładem innych kolegów.
I tak sobie myślę że porównywać ten korpus będę tylko z D90 bo d300 to już inna klasa sprzętu a ja mam świadomość iż kupiłem lustrzankę dla amatora-fakt że ponoć wypasiona lecz to sprzęt amatorski a puki co w porównaniu z D90 ten 7000 o wiele bardziej mi się podoba.
Połączenie małpki z programami dla leniwych z pełnym rozbudowanym manualem.
Do tego o wiele szybszy od D90 i mi bardzo pasuje do łapy.

Fatman
23-11-2010, 18:01
Exif od D7000, bo zdjęcia zostały sklejone -obszar roboczy pierwszego (z D7000) został powiększony, drugie zostało do niego wklejone.

fotouśmieszek
23-11-2010, 19:04
I ja mam swojego d7000 od soboty lecz próby focenia z kilkoma obiektywami wydawały mi się ok.
nikkor 50mm1.8,tamron 90mm oraz mój nieszczęsny choć ulubiony tamron 18-270mm
Dwa pierwsze wydają się działać poprawnie lecz 18-270 jest kapryśny tak jak był choć nie zamiera w bezruchu tak jak w d90.
Próbowałem ten obiektyw przed zakupem także z d300s lecz w tym korpusie też przy trudnych warunkach oświetlenia zamarł w bezruchu?.

Zamiera bez ruchu....bo brudny czujnik AF:smile:.Czyszczą u Nikona za free na poczekaniu.sorry za OT

23-11-2010, 19:39
W ten sposób możesz oddawać aparat w nieskończoność. Był tu już taki jeden ;)
Mój d7k oddałem do sklepu po 24h. Przy czasach 5 i więcej sekund NR OFF, iso 100 jest grad hot pikseli.
Zdaje się że jestem w potrzebie. Gdzie jest ten taki co tu był już z tym mapowaniem i robił to wkółko, bo ciekaw jestem jak się to skończyło i czym to pachnie ?

ikar39
23-11-2010, 20:25
Fatman to jakie testy najlepiej zrobić na AF żeby stwierdzić czy jest wszystko oki, mam na razie kita 18-105,w przyszłym tygodniu będę miał resztę szkiełek

Fatman
23-11-2010, 20:37
Obecnie do około 2m u mnie z każdym szkłem zdjęcia są ostre a powtarzalność trafień AF jest taka jak w D3. Powyżej 2m (np. 5 lub 10m) wszystko zaczyna się rypać, AF szaleje, czasem "upiera się" na BF, żeby kilka godzin później na tym samym ustawieniu i kadrze robić co zdjęcie BF. Bywa, że ostrość w ogóle jest "w kosmosie" bo w kadrze wszystko jest nieostre i wygląda na poruszone.
Największym problemem jest zrobienie zdjęcie z ostrością na nieskończoność. Jedyne szkło z którym mój D7000 trafia zawsze i niezależnie od odległości jest Nikkor 180 2.8.

Tak więc jak chcesz potestować sobie bardziej swoją puchę, to zapnij na nią coś jaśniejszego niż 3.5-5.6 i poceluj w coś co stoi od Ciebie w odległości około 10m.

ikar39
23-11-2010, 20:49
Obecnie do około 2m u mnie z każdym szkłem zdjęcia są ostre a powtarzalność trafień AF jest taka jak w D3. Powyżej 2m (np. 5 lub 10m) wszystko zaczyna się rypać, AF szaleje, czasem "upiera się" na BF, żeby kilka godzin później na tym samym ustawieniu i kadrze robić co zdjęcie BF. Bywa, że ostrość w ogóle jest "w kosmosie" bo w kadrze wszystko jest nieostre i wygląda na poruszone.
Największym problemem jest zrobienie zdjęcie z ostrością na nieskończoność. Jedyne szkło z którym mój D7000 trafia zawsze i niezależnie od odległości jest Nikkor 180 2.8.

Tak więc jak chcesz potestować sobie bardziej swoją puchę, to zapnij na nią coś jaśniejszego niż 3.5-5.6 i poceluj w coś co stoi od Ciebie w odległości około 10m.
po niedzieli będę miał Tokine 11-16/2.8 to zrobię testy ale wydaję mi się że trochę za krótki

Fatman
23-11-2010, 21:30
Nie no luz mój 14-24 2.8 też pokazuje fochy, więc Tokina w razie czego też się nada ;)

flyski
23-11-2010, 21:40
A powiedzcie mi kledzy dla czego właśnie z jasnymi słoikami jest większy kłopot?
Zawsze myślałem że im szkło jaśniejsze tym lepiej, także dla układów pomiarowych aparatu.

piotrze
23-11-2010, 21:50
A powiedzcie mi kledzy dla czego właśnie z jasnymi słoikami jest większy kłopot?
Zawsze myślałem że im szkło jaśniejsze tym lepiej, także dla układów pomiarowych aparatu.

Zdaje sie, ze bardziej chodzi o to, zeby bylo lepiej widac efekt BF/FF, bo glebia mniejsza na jasniejszych szklach.

A co do samych problemow z AF, to obstawial bym, ze puszka gorzej sobie radzi z bardziej szerokokatnym obiektywem, ale to tylko moje domysly.

Fatman
23-11-2010, 21:59
Zdaje sie, ze bardziej chodzi o to, zeby bylo lepiej widac efekt BF/FF, bo glebia mniejsza na jasniejszych szklach.

Dokładnie. Przy ciemnym szkle, GO może być tak duża, że nie zobaczymy nawet, że aparat nie trafia.

czarens
23-11-2010, 22:06
a ja zauważyłem coś ciekawego bardzo - chociaż może jest to standard. otóż pstrykając sobie teraz w domu z nudów bawiłem się trafieniami AF oraz AF Fine Tune (dla ob. 18-105 czyli kit). No i jak nastawiłem dobrze dla zdjęć bez lampy, to jak zacząłem pstrykać z lampą okazało się, że przy tym samym AF Fine Tune (-4 bodajże), pokazał się całkiem niezły BF :) i tego to ja już nie rozumiem

Krychaj
23-11-2010, 23:21
Dzisiaj z "głupia franc" wszedłem do AB Foto w Poznańskiej Malcie, chciałem zobaczyć cenę D300s. Sam sprzedawca po krótkiej rozmowie stwierdził że coś nie tak jest z AF w D7000. Podobno parę osób się skarżyło :(

R0bert
23-11-2010, 23:58
Fatman, miales moze okazje potestowac 50/1.8 z D7000? Bo 180/2.8 jest świetne, ale 50tki częsciej używam

DominikGSI
24-11-2010, 10:14
Dzisiaj z "głupia franc" wszedłem do AB Foto w Poznańskiej Malcie, chciałem zobaczyć cenę D300s. Sam sprzedawca po krótkiej rozmowie stwierdził że coś nie tak jest z AF w D7000. Podobno parę osób się skarżyło :(

Podobno, to chłop w szpitalu na oko umarł :D

Ja myślę, że doszukiwanie się na siłę usterek przez osoby nie posiadające tego korpusu, a gdzieś coś słyszały to już z lekka przesada.

Tak samo jak uważam, że 'zieloni' użytkownicy D7000 powinni naprawdę odpuścić sobie zabawy z precyzyjnym strojeniem AF. D80 i D90 nie pozwalały użytkownikowi na strojenie AF i nie było z tym problemu :D

Rozumiem Fatmana, który ma wyraźnie uszkodzony korpus, ale niektóre głosy właścicieli, dla których D7000 jest pierwszą lustrzanką, a którzy "testują AF" tylko sieją zamęt.

HN70
24-11-2010, 10:37
No i jak nastawiłem dobrze dla zdjęć bez lampy, to jak zacząłem pstrykać z lampą okazało się, że przy tym samym AF Fine Tune (-4 bodajże), pokazał się całkiem niezły BF :) i tego to ja już nie rozumiem Niektórzy mają też problemy fotografując przy świetle zastanym - ok, a w świetle żarowym = BF/FF (i to w dodatku w zależności od typu żarówki). Taki urok lustrzanek :-(
Dopiero EVIL od Nikona definitywnie rozwiąże problem z BF/FF !

Motospart
24-11-2010, 11:54
Jakiś problem jest z D7000 to pewne, Nikon Italia (Nital) oficjalny dystrybutor na Italie dający gwarancje na corpo 3 lata i na obiektywy 4 lata gwaranci wstrzymał dystrybucje, jest możliwy zakup D7000 z gwarancja europejska 2 lata

bodzio239
24-11-2010, 12:18
Jakiś problem jest z D7000 to pewne, Nikon Italia (Nital) oficjalny dystrybutor na Italie dający gwarancje na corpo 3 lata i na obiektywy 4 lata gwaranci wstrzymał dystrybucje, jest możliwy zakup D7000 z gwarancja europejska 2 lata

Potwierdzam, a oto konkrety a nie jakieś domysły i gdybania :

--- Original Message -----
From: [email protected]
To: [email protected]
Sent: Tuesday, November 23, 2010 7:55 PM
Subject: Pytanie o przedmiot: FOTO-CYFRA NIKON D7000 BODY NOWY GWARANCJA F.V. (Numery ofert 1326006244)

Wiadomość od: bodzio239, wysłana z komputera o numerze IP: 878.42.437.10
Strona z przedmiotem: FOTO-CYFRA NIKON D7000 BODY NOWY GWARANCJA F.V.
Treść wiadomości:
Witam.
Kupił bym chętnie taki aparat lecz ostatnie doniesienia o wadliwie działającym autofokusie skutecznie mnie przed podjęciem tej decyzji powstrzymują . Jest o tym coraz głośniej na forach internetowych polskich i zagranicznych . Z racji,iż jestem amatorem bez fachowej wiedzy fotograficznej nie jestem w stanie przetestować aparatu tak aby było pewne, że wolny jest od wyżej wymienionej wady. Aparat miałby być prezentem gwiazdkowym dla bliskiej osoby. W związku z tym proszę o informację czy Państwo jako fachowcy w temacie mogliby takowy aparat przetestować i dokładnie sprawdzić przed ewentualną wysyłką do mnie . Pozdrawiam Bogdan Homka

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
witam
tak faktycznie zdarzają sie takie problemy. To znaczy mieliśmy jedną sztukę wadliwą, serwis bez problemu realizuje taką usługę. Trudno mi taki aparat testować, subiektywne może być odczucie co do ostrości. Dodatkowo każdy klient chce mieć nowy aparat bez klapnięć lustra i później ktos mi będzie zarzucał ze sprzedaje używany jako nowy. Zasada jest taka że każdy aparat jest orginalnie zapakowany .
pozdrawiam

DominikGSI
24-11-2010, 12:37
witam
tak faktycznie zdarzają sie takie problemy. To znaczy mieliśmy jedną sztukę wadliwą,

No i po raz kolejny potwierdzenie skali problemu :D

czarens
24-11-2010, 13:06
mnie ciekawi co innego. mianowicie, co oznacza "serwis bez problemu realizuje taką usługę"? chodzi o usługę sprawdzenia problemów z AF czy o usługę usunięcia usterki? :)

Fatman
24-11-2010, 13:12
No i po raz kolejny potwierdzenie skali problemu :D

Taki OT, ale jak zaczniesz pracować właściwie w dowolnym serwisie/sklepie, to szybko Cię tam nauczą, że jak jest problem to zwykle właśnie z jedną, góra dwoma sztukami ;-) A tak poza tym to sprzęt miód malina -faktura czy paragon ? ;-)

DominikGSI
24-11-2010, 13:19
Taki OT, ale jak zaczniesz pracować właściwie w dowolnym serwisie/sklepie, to szybko Cię tam nauczą, że jak jest problem to zwykle właśnie z jedną, góra dwoma sztukami ;-) A tak poza tym to sprzęt miód malina -faktura czy paragon ? ;-)

W ogóle nie wierzysz w uczciwych sprzedawców?? :lol:

Fatman
24-11-2010, 13:32
No trochę wierzę, sam byłem sprzedawcą kilka lat ;-)

deimon
24-11-2010, 13:39
Maly OT. Mam pytanie do ludzi kupujacych sprzet w Uk. Czy jak stwierdze problemy w nowo zakupionym d7k to moge od reki wymienic w sklepie na nowy albo dostac zwrot kasy i kupic np. d300s ?:)

jpyt
24-11-2010, 13:39
Lekki OT w stosunku do problemów AF czyli kilka słów o serwisie.

Jak już mówiłem jakieś 1,5 tygodnia temu nabyłem a następnie odrazu straciłem swojego D7000 (coś nie tak z matrycą - robii linie). Właśnie dzwoniłem i dowiedziałem się, że jeszcze "wisi" na stanie przyjęcia do serwisu i jak już się zapoznają z problemem to 2 góra 3 tygodnie i będę go miał spowrotem.

Tak więc ze swojej strony czekam do poniedziałku i atakuje ABFoto, że im się skończyło 14 dni na rozpatrzenie mojej reklamacji, którą zgłosiłem z tytułu rękojmi. Zobaczymy co z tego wyniknie dalej - jak nie będą chcieli po dobroci to po raz pierwszy spróbuje przećwiczyć słynny Charge Back na karcie VISA, którą płaciłem.

messer
24-11-2010, 14:05
O żesz!
Zapałałem chęcią poczytania o tym nowym cudownym wynalazku o którym tyle słyszę (d7k). Myślę - zaglądnę tu do tego działu, na pewno jest jakiś wątek.
No i co? No i jest! 117 stron... czy można prosić "Wątek o d7k na nikoniarzach w pigułce?" :-)

Fatman
24-11-2010, 14:14
Wątek o d7k na nikoniarzach w pigułce

Nowa pucha od Nikona, trzyma się gorzej niż D300s jak masz duże dłonie, trzyma się lepiej od D300s jak masz małe dłonie, lepiej działa AWB, jak na razie nie przepala na matrycowym, trafiają się puchy z uwalonym AF, LV działa o wiele szybciej i precyzyjniej niż w starszych Nikonach, AF-F jest przereklamowany, filmy z manualną kontrolą parametrów rewelacyjne, bezproblemowo radzi sobie z szkłami bez CPU..........

messer
24-11-2010, 14:22
Wątek o d7k na nikoniarzach w pigułce

Osz Ty! I o tym gadacie na wcześniejszych stronach?
:D

Dzięki za tą relację; Dokłdnie o to mi chodziło!
Szkoda AF-F, łudziłem się, że będzie używalne :( (bo o d7k rozumowałem właśnie głównie w kategorii filmowania)

Fatman
24-11-2010, 14:25
No niestety AF-S nie jest taki rewelacyjny jak to Nikon zapowiadał ;-) Lepiej "jechać na ręcznym" :-D

krzysztof 2297
24-11-2010, 20:12
No niestety AF-S nie jest taki rewelacyjny jak to Nikon zapowiadał ;-) Lepiej "jechać na ręcznym" :-D

Ja tam rozumiem milosci , ale z puszka ???????

Vider
24-11-2010, 20:28
Maly OT. Mam pytanie do ludzi kupujacych sprzet w Uk. Czy jak stwierdze problemy w nowo zakupionym d7k to moge od reki wymienic w sklepie na nowy albo dostac zwrot kasy i kupic np. d300s ?:)

W Jessopsie mozesz ale tam placisz za puche Ł1100.
Ja kupilem od DigitalRev, oszczedzilem Ł120 ale teraz trzeba by sprawdzic jak dziala ich gwarancja... Customer service do najlepszych nie nalezy, przynajmniej na maila maja straszne opoznienia w odpowiedzi, najlepiej dzwonic, wtedy zalatwiaja wszystko od reki.

Po zagorzalych testach wychodzi na to ze moja pucha nie jest wcale lepsza od Fatmana.
Mikroregulacja na niektorych szklach jeszcze bardziej kaszani AF niz bez jej dotykania.
Przed kalibracja tylko N35 1.8 mial BF, a jak sie wzialem do powaznych testow to wychodzi na to ze wszedzie jest BF:
Z N105 jest najlepiej po zmianie na -7,
N85 1.8 na to szklo mikroregulacja jakby w ogole nie dzialala, dopiero jak zmienilem na -20 to widac lekka roznice
N35 1.8 mam ustawione na -17 i poki co jest ok, trzeba pojsc w teren i tam zrobic wiecej testow by sprawdzic czy jest zawsze w punkt, w domu jest ok
Tamron 28-300 vc tu byly jaja podczas regulacji, ale ostatecznie mam ustawione na 0 i jest dobrze, minus taki ze ciagle LV nie dziala mi z tym szklem
Porzyczylem sobie tez Tamrona 17-50 2.8 vc, tego tez musialem ustawic na -20 zeby bylo dobrze. Tutaj LV bez problemu.

Trzeba bedzie poczekac na nowy firmware, ale sprobowac uderzyc do serwisu...

krzysztof 2297
24-11-2010, 20:35
W kazdym sklepie w UK dostajesz natychmiast nowa puszke , to nie polska ... Do ilus tam dni ( zaley od sklepu ) mozesz oddac sprzet bez podania przyczyny , w kwesti wadliwego sprzetu to wogole nie ma gadania ....

Vider
24-11-2010, 21:04
W kazdym sklepie w UK dostajesz natychmiast nowa puszke , to nie polska ... Do ilus tam dni ( zaley od sklepu ) mozesz oddac sprzet bez podania przyczyny , w kwesti wadliwego sprzetu to wogole nie ma gadania ....

Nie w kazdym... Niektore, jak np Argos, zastrzegly sobie prawo że zwrotow nie przyjmuja jesli pucha nie jest wadliwa. Jesli jest wada to nie slyszalem jeszcze zeby ktos stwarzal problemy z reklamacja...
Raz kupowalem obiektyw w jessopsie, tuz przed wyjazdem na wakacje, po powrocie stwierdzilem ze jest beznadziejny i go oddalem, koles nawet nie pytal o szczegoly, po prostu przyjal zwrot i oddal kase.

krzysztof 2297
24-11-2010, 21:23
mozliwe , tyle tylko ze w argosie przynosisz sprzet - mowisz ze nie dziala to i to ... i mila pani natychmiast przynosi nowy ( bez sprawdzania starego ) .... W argosie akurat pracuja najwieksze ciolki i jak by im kazali sprawdzac sprzet ... to byloby jak na postepu ... heheheh

DominikGSI
24-11-2010, 21:50
Wracając do funkcjonalności D7000, to skąd się wzięła plotka, że bracketing jest tylko w zakresie -1 do +1 EV?? Skoro jest tak samo jak w D90 czyli -2 do +2 EV??

Goku
24-11-2010, 23:01
U nas to by od razu było narzekanie, że w sklepach nie ma nowego, tylko używane / po serwisie i że sprzedawcy robią w ch*** klientów. Już widziałem taki komentarz na temat media markt / saturna.
Bo to oczywiste, że ten oddany sprzęt nie idzie do kosza.

Kosher
25-11-2010, 02:11
Co do zwrotów i oddawania / wymiany.

Jak dystrybutor a od niego pewnie sam Nikon będzie odbierał spowrotem takie puszki i zwracał kaskę to ja pierwszy wychodzę na przeciw wszystkim foto-testerom!

Co ja zrebię z oddaną przez Klienta puszką z powodu "widzi mi się"..?

Władca Pixeli
25-11-2010, 04:06
Właśnie przeglądałem dpreview. W ciągu ostatnich kilkunastu godzin co chwilę post o problemie z ostrością.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36939639
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36878158
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36993640
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37004195
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36969585
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37008351
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37009273
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=37010954
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36994049

Do tego wszystkiego Nikon wycofał ze swojego firmowego sklepu D7000
http://shop.nikonusa.com/store/nikonusa/en_US/list/Digital_SLR_Cameras/parentCategoryID.43886700/categoryID.43886800/?results=200&sortBy=high

krzall
25-11-2010, 06:44
Właśnie przeglądałem dpreview. W ciągu ostatnich kilkunastu godzin co chwilę post o problemie z ostrością.

http://shop.nikonusa.com/store/nikonusa/en_US/list/Digital_SLR_Cameras/parentCategoryID.43886700/categoryID.43886800/?results=200&sortBy=high

Witam
D3100 też wycofał :) ???
a może ich nie było ? ;)
Pozdrawiam

ikar39
25-11-2010, 09:19
Fatman oddajesz swoją puchę do serwisu d7k czy czekasz jeszcze na jakieś oficjalne stanowisko Nikona.
A może ktoś napisze do serwisu Nikon Polska co o tym sądzą może mają już jakieś informacje co do d7k.
Chyba zostanę przy D300s,chociaż szkoda filmów
A co do af to faktycznie na LV nie ma żadnego problemu,ale przez wizjer już tak,fotki są trochę nie wyraźne i poruszone,oczywiście tylko wtedy jak robię z ok-8-10metrów,przy powiększeniu widać błąd AF:(

miacho
25-11-2010, 09:40

Witam
Z drugiej strony, na tym samym forum, wielu użytkowników chwali sobie ten sprzęt. Np.:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36975545

Z tego wątku natomiast można wnioskować, że problemy z fokusem dotyczyły partii o niskich numerach seryjnych.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=37010954&changemode=1
Ciekaw jestem jakie są te numery (w przybliżeniu) u naszych kolegów z forum.

ikar39
25-11-2010, 09:48
Witam
Z drugiej strony, na tym samym forum, wielu użytkowników chwali sobie ten sprzęt. Np.:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36975545

Z tego wątku natomiast można wnioskować, że problemy z fokusem dotyczyły partii o niskich numerach seryjnych.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=37010954&changemode=1
Ciekaw jestem jakie są te numery (w przybliżeniu) u naszych kolegów z forum.
Nikon D7000-Numer 60107XX:-) czy mam się martwić.

miacho
25-11-2010, 09:57
Hm...
Czyli jednak nie koniecznie...
Może dopiszesz się do wątku na dpr? :)

piotrze
25-11-2010, 10:11
Witam
D3100 też wycofał :) ???
a może ich nie było ? ;)
Pozdrawiam

Nikon nie wystawia niesprawdzonych puszek w swoim sklepie - skoncza sie beta testy, to sie pojawia :)

flyski
25-11-2010, 10:20
Czy ktoś posiada info od Nikona albo coś słyszał, czy możliwe że w przyszłości będzie firmware poprawiający...

Nie posiadam info od Nikona ale mogę Ci z dużą pewnością powiedzieć -zapomnij. Bazując na dotychczasowej polityce firmy widać "zapał" w dogadzaniu takim życzeniom konsumentów jak Twoje. W dodatku powstanie takiego softu w pewnym stopniu torpedowało by kamerę D7k.

p.s UWAGA ROBOT! kurka siwa odpowiedziałem robotowi :twisted: !!!!

Fatman
25-11-2010, 10:53
Fatman oddajesz swoją puchę do serwisu d7k czy czekasz jeszcze na jakieś oficjalne stanowisko Nikona.

Nie czekam na oficjalne stanowisko Nikona -D7k oddam do serwisu dopiero jak mi się trochę znudzi, obecnie za dużą radochę mi sprawia ;-)

AMI
25-11-2010, 13:12
To zaczyna być regułą czterocyfroców Nikona. W D5000 padał moduł zasilania. Żadne tam numery seryjne nie pomagały ( mimo, że takowe podał sam NIKON ). Padały i te nie z listy, co lepsze o ile mi wiadomo chyba nigdy tego nie poprawili. Opłacało się serwisowanie wszystkich wadliwych sztuk. Mam nadzieje, ze to problem tylko z firmware.

Pozdrawiam,
AMI

qwerty44
25-11-2010, 13:39
Koleiny "szumowy test".
Nikon D7000 vs Canon EOS 60D vs Nikon D90.
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D7000/noise_JPEG.shtml

krolik112
25-11-2010, 14:33
D7k oddam do serwisu dopiero jak mi się trochę znudzi
ja swojego oddałem w związku z BF był gotowy do odebrania w 24h:D

Rafał_Sz
25-11-2010, 14:36
Opowiadaj co i jak.

burz
25-11-2010, 14:37
Koleiny "szumowy test".
Nikon D7000 vs Canon EOS 60D vs Nikon D90.
http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D7000/noise_JPEG.shtml

nie wygląda, żeby 7k bił 90 w zakresie do 3200...

jpyt
25-11-2010, 14:38

Może mi powiedzieć jak to się robi ? :confused:
Mój od ponad tygodnia u nich leży i nie wyszedł jeszcze poza etap przyjęcia do serwisu :(

czarens
25-11-2010, 14:42
krolik112 powiedz czy poprawiło się coś jak już odzyskasz puszkę :)

lukiii
25-11-2010, 14:58
nie wygląda, żeby 7k bił 90 w zakresie do 3200...
Może nie miażdży, ale przynajmniej poprawnie oddaje kolor, sample na wysokich iso z d90 zmieniają się w BW :D

rav4
25-11-2010, 15:15
w zasadzie trzebaby odniesc to do d300s a nie do d90 bo to ta sama półka cenowa... a tu podejrzewam ze roznica bedzie jeszcze mniejsza.. poza tym od iso 1600 w d7k jest niewyłączalne odszumianie (byl o tym zapis wczesniej na podstawie cytatu z instrukcji obsługi d7k i d300s)

krolik112
25-11-2010, 15:51
Może mi powiedzieć jak to się robi ? :confused:
Mój od ponad tygodnia u nich leży i nie wyszedł jeszcze poza etap przyjęcia do serwisu :(
zaniosłem im osobiście bo do serwisu mam przysłowiowy rzut beretem :) naprawia miała potrwać max do końca tygodnia. Następnego dnia dzwonili ze sprzęt jest już gotowy do odbioru

krolik112 powiedz czy poprawiło się coś jak już odzyskasz puszkę :)
poprawa jest i to diametralna jak z N16-85 i N70-300 ostrość i trafianie w punkt jest jak należy

_QMAN_
25-11-2010, 16:48
Ja już czytam tylko "towarzysko", bo właśnie wróciłem ze swoim nabytkiem.
Jednak został nim D300 bez S, z dobrym przebiegiem :)

Rafał_Sz
25-11-2010, 16:54
zaniosłem im osobiście bo do serwisu mam przysłowiowy rzut beretem :) naprawia miała potrwać max do końca tygodnia. Następnego dnia dzwonili ze sprzęt jest już gotowy do odbioru
W opisie naprawy napisali naprawa, wymiana czy regulacja?

ikar39
25-11-2010, 17:16
Ja już czytam tylko "towarzysko", bo właśnie wróciłem ze swoim nabytkiem.
Jednak został nim D300 bez S, z dobrym przebiegiem :)
Gratuluje nowej puchy:lol:

krolik112
25-11-2010, 17:21
W opisie naprawy napisali naprawa, wymiana czy regulacja?

dokładnie tak "Regulacja systemu autofocusa zgodnie z specyfikacja producenta."

Rafał_Sz
25-11-2010, 18:00
dokładnie tak "Regulacja systemu autofocusa zgodnie z specyfikacja producenta."
Dzięki za odpowiedź. Czyli to nie problem softu.

ikar39
25-11-2010, 18:15

poprawa jest i to diametralna jak z N16-85 i N70-300 ostrość i trafianie w punkt jest jak należy
Może jakieś sample wrzucisz:lol:z dobrze działającego Af
szkoda że nie ma serwisu w Poznaniu:o

gadzeciarz
25-11-2010, 18:36
A tak z ciekawości jak nie wina softy to gdzie należy szukać przyczyny tego problemu z AF?
60158**taki nr puszki
i mała lecz dziwna sytuacja,podpiąłem nikkora 18-200mm i dupa zbita,nagle przy świetle żarówki żadnej fotki nie mogłem zrobić?
Tak jak by af zupełnie zdurniał zero nawet namiastki ostrości na czymkolwiek i to bez cropa było widoczne.Trwało ta zabawa dobrą godzinę i zabawa z ustawieniem precyzyjnym i nic.
Odpiąłem nikkora i wstawiłem tamrona 18-270mm i tak nagle wszystko wróciło do normy z ostrzeniem,po chwili jeszcze raz nikkor i już z nim też wszystko o.k.
Wniosek-nic z tego nie rozumiem ;-(

ikar39
25-11-2010, 18:48
A tak z ciekawości jak nie wina softy to gdzie należy szukać przyczyny tego problemu z AF?
6015***** taki nr puszki
Ja też się zastanawiam czy można AF ustawić w body bez ingerencji w podzespoły elektroniczne?

krolik112
25-11-2010, 18:49
Może jakieś sample wrzucisz:lol:z dobrze działającego Af

tylko cos takiego moglem zrobić na obecna chwile nie bardzo warunki do tego
http://img833.imageshack.us/i/86231175.jpg/
http://img255.imageshack.us/i/65698180.jpg/
http://img842.imageshack.us/i/70231115.jpg/
http://img708.imageshack.us/i/72368583.jpg/

ikar39
25-11-2010, 18:53
tylko cos takiego moglem zrobić na obecna chwile nie bardzo warunki do tego
http://img833.imageshack.us/i/86231175.jpg/
http://img255.imageshack.us/i/65698180.jpg/
http://img842.imageshack.us/i/70231115.jpg/
http://img708.imageshack.us/i/72368583.jpg/
A wcześniej rozumiem że było o wiele gorzej.
Mi też trafia bezproblemowo dopiero jak robię z większej odległości tak około 8-10m od obiektu wtedy wychodzi lekkie mydełko ale to może wina szkła jak na razie mam kita 18-105 i może z nim jest delikatny problem

krolik112
25-11-2010, 18:56
A wcześniej rozumiem że było o wiele gorzej
wcześniej mydlił z każdym obiektywem

ikar39
25-11-2010, 18:58
a spróbuj zrobić fotkę z dalszej odległości np pierwsze 35mm z 3 metrów drugie 70mm
machnięte z 3metrów,sorka za brudny kubek
http://img339.imageshack.us/img339/1333/przechwytywaniery.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/1048/przechwytywanie1r.jpg
wydaje mi się że z moją puchom też jest wszystko oki.

fotouśmieszek
25-11-2010, 19:19

ale widze,ze z 70-300 "chodzi" jak burza i to z roznych odleglosci.To moje podstawoew szkło...Widzac te sample stracilem cierpliwość:D bo postanowilem czekac do N.Roku jak przewali się pierwsza seria. Zastanawia mnie ta 16-35.Takie ostre szkło a na Twoich samplach jakby lekko miękkie.A może to złudzenie?:o

krolik112
25-11-2010, 19:21
a spróbuj zrobić fotkę z dalszej odległości np pierwsze 35mm z 3 metrów drugie 70mm
machnięte z 3metrów
http://img10.imageshack.us/img10/1622/beztytuu2zw.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/7213/beztytuu1vv.jpg
o takie coś Ci chodziło?

ale widze,ze z 70-300 "chodzi" jak burza i to z roznych odleglosci.To moje podstawoew szkło...Widzac te sample stracilem cierpliwość:D bo postanowilem czekac do N.Roku jak przewali się pierwsza seria. Zastanawia mnie ta 16-35.Takie ostre szkło a na Twoich samplach jakby lekko miękkie.A może to złudzenie?:o
jutro pójdę w plener to zobaczę co i jak

ikar39
25-11-2010, 19:31
http://img10.imageshack.us/img10/1622/beztytuu2zw.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/7213/beztytuu1vv.jpg
o takie coś Ci chodziło?
chyba w porządku,chociaż mogło być troszeczkę ostrzej

Fatman
25-11-2010, 19:56
Kolejna informacja do "bazy wiedzy o D7000" ;-)

Po HDMI leci sygnał fullHD nawet jeśli włączymy nagrywanie filmu -i to jest bardzo dobra wiadomość, dla wszystkich którzy będą chcieli kupić sobie monitorek ułatwiający ocenę ostrości podczas filmowania (np. Liliputa).

R0bert
25-11-2010, 21:51
O, to duże miłe zaskoczenie, bo w 5D2 leci tylko 480p!
Btw, bawiłem sie ostatnio w FJ, i nie mogłem podczas krecenia przyblizyc obrazu. Nie da sie, czy jakos inaczej sie to robi niż w LV?

Pawel Pawlak
26-11-2010, 17:46
Ne bardzo wiem gdzie to wrzucić ?
Porówanie JPGów 60D vs d7000 vs d90 http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D7000/noise_JPEG.shtml

fotouśmieszek
26-11-2010, 18:02
ja tez dorzuce,chyba tego nie było,b.ciekawe porownania:-) (d7k - obrazki video )

http://www.youtube.com/watch?v=GpQ8s4nNQSE&NR=1

dopisane:d7k masakruje 7d w rozpietosci tonalnej...
....i rejestracji detali

krolik112
26-11-2010, 18:58
mam pytanie czy działa u was dioda do wspomagania AF w trybie LV?

ikar39
26-11-2010, 19:01
mam pytanie czy działa u was dioda do wspomagania AF w trybie LV?
mi nie działa chyba nie ma takiej opcji.

krolik112
26-11-2010, 19:02
bo mam problem z złapaniem ostrości z LV. Przez wizje wszystko działa normalnie

piotrze
26-11-2010, 21:28
http://nikonglass.blogspot.com/2010/11/nikon-d7000.html Polecam, bardzo przyjemnie sie czyta

elgreen
26-11-2010, 23:28
Dzisiaj odebralem d7000 z 35/1.8. Wrazenia?
Puszke trzyma sie wystarczajaco dobrze (z lekkim krotkim szklem). Po zalozeniu lampy sytuacja sie pogarsza. Jedna reka ciezko utrzymac, a 35/1.8 nie bardzo nadaje sie do trzymania druga reka.
Osiem goracych pixeli widocznych podczas podgladu na zywo oraz na nagranym materiale filmowym. Duuuzo wiecej goracych pixeli podczas naswietlania 6-30sekundowego (rowniez na iso100).
Autofokus dosc szybki jak na moje oczekiwania(mam lustro Pentaxa), ale malo dokladny (1/3 GO to chyba maxymalna precyzja jakiej mozna od takiego zestawu oczekiwac)
Zestaw, ktory kupilem wymaga maxymalnej korekty na minus (-20) w swietle zarowym (w kompletnej ciemnosci przy udziale lampki AF rowniez), a wydaje sie, ze jeszcze troszke brakuje...Jutro sprawdze jak bedzie ostrzyc w swietle dziennym.

Inna sprawa - jak radzicie sobie (D300/D90/D7000) bez MLU z opoznieniem 2sekundowym? Wszyscy macie wezyki spustowe?

Podsumowanie w dwoch zdaniach:
Puszka do serwisu na kalibracje i mapowanie pixeli - a nie do sprzedazy...co to sie porobilo...Gdzie jest
jakosc i powtarzalnosc produktow? :twisted:

ps. Jeszcze mam pare obserwacji odnosnie uszczelnien. Zarowno w przedziale baterii, jak i kart pamieci nie ma ciągłości uszczelniania. Co za tym idzie nie ma tam szczelnosci. Ergo puszka jest tylko miejscami uszczelniena a miejscami co najwyzej odporna na kurz i zachlapania. Podobnie jak 7D ora 5D II Canona niestety...

elgreen
27-11-2010, 10:44
Jestes pewien? Zrob poznym wieczorem przyblizenie w LV i przejedz sie po calym ekranie.
"Jeżeli wydaje ci się, że wszystko jest w porządku – na pewno coś przeoczyłeś." :razz:

W paru miejscach instrukcja mnie przerasta, przykladowo:
Pozycja "default" w menu AF fine tune
"Choose the AF tuning value used when no previously saved value exists for the current lens (CPU lenses only)."
Co to moze znaczyc?
Moze polskie tlumaczenie jest jasniejsze...Nie mam polskiej instrukcji niestety.

piotrze
27-11-2010, 11:17
"Choose the AF tuning value used when no previously saved value exists for the current lens (CPU lenses only)."
Co to moze znaczyc?

Wybor wartosci korekty AF, ktora bedzie uzyta jesli dla danego obiektywu nie zostala wczesniej zapisana zadna wartosc (dotyczy tylko szkiel z mikroprocesorem)

Moze polskie tlumaczenie jest jasniejsze...Nie mam polskiej instrukcji niestety.

Zarejestruj sie na stronie nikona i sciagnij polska wersje - bylo juz pare razy o tym w tym watku.

BTW: tak z ciekawosci, jaki masz numer seryjny body? Bo domyslam sie, ze problemy z AF sa.

Pawel Pawlak
27-11-2010, 15:08
Ludziska, idźcie w ślady Fatmana: CIESZCIE SIĘ APARATAMI; róbcie zdjęcia, kręćcie filmy; D7000 do tego został stworzony ! Przeszkadzają wam jakieś wady tego aparatu ? no to pokazcie konkretne sytuacje, nieudane zdjęcia, zawalone sesje. Istotą fotografii nie jest uwicznianie na matrycy dekielków i bateryjek !

Vider
27-11-2010, 15:21
Jestes pewien? Zrob poznym wieczorem przyblizenie w LV i przejedz sie po calym ekranie.
"Jeżeli wydaje ci się, że wszystko jest w porządku – na pewno coś przeoczyłeś." :razz:

Co to moze znaczyc?

Ja tak naliczylem 8: 2niebieskie, 3 czerwone i 3 zielone. Ale jakos mi to nie przeszkadza

Nie do konca rozumiem czym rozni sie saved value od default?
Czy jak dla danego szkla wymagana korekcja to -20 w saved value, przy default 0,
czy to cos zmieni jak zmienie default na -10?
Sprawdze to w praktyce, ale pomyslalem ze moze ktos mi to wytlumaczy lepiej...
Bo gdzies w tych linkach co tu byly wczesniej wyczytalem ze w Canon'ie to sie sumuje, bylo by wtedy -30, o ile dobrze zrozumialem...
A jak jest w Nikon'ie?

piotrze
27-11-2010, 15:29
Ja tak naliczylem 8: 2niebieskie, 3 czerwone i 3 zielone. Ale jakos mi to nie przeszkadza

Nie do konca rozumiem czym rozni sie saved value od default?
Czy jak dla danego szkla wymagana korekcja to -20 w saved value, przy default 0,
czy to cos zmieni jak zmienie default na -10?
Sprawdze to w praktyce, ale pomyslalem ze moze ktos mi to wytlumaczy lepiej...

Znaczy moje tlumaczenie Ci sie nie podoba ? :)

Na moj gust, sprawa jest prosta, zapisujesz jaka wartosc dla danego szkla, to puszka korzysta z tego ustawienia, teraz zmieniasz obiektyw na inny, dla ktorego nic wczesniej nie ustawiales, to puszka korzysta z wartosci domyslnej.

Ale ja anglista nie jestem, wiec mozesz poczekac, az Ci ktos to jeszcze lepiej wytlumaczy.

Bo gdzies w tych linkach co tu byly wczesniej wyczytalem ze w Canon'ie to sie sumuje, bylo by wtedy -30, o ile dobrze zrozumialem...
A jak jest w Nikon'ie?

Hmm, no to by byla IMHO mocno nadinterpretacja, tego co jest w instrukcji napisane.

Vider
27-11-2010, 15:38
Znaczy moje tlumaczenie Ci sie nie podoba ? :)

Na moj gust, sprawa jest prosta, zapisujesz jaka wartosc dla danego szkla, to puszka korzysta z tego ustawienia, teraz zmieniasz obiektyw na inny, dla ktorego nic wczesniej nie ustawiales, to puszka korzysta z wartosci domyslnej.

Ale ja anglista nie jestem, wiec mozesz poczekac, az Ci ktos to jeszcze lepiej wytlumaczy.

Hmm, no to by byla IMHO mocno nadinterpretacja, tego co jest w instrukcji napisane.

Tlumaczenie jest ok ;) ja tez tak to rozumie
ale chodzilo mi o to czy to sie bedzie sumowac czy nie... wnioskuje ze nie...

Fatman
27-11-2010, 18:40
Kolejna porcja przykładowych możliwości filmowych oraz zdjęć z D7000:

http://www.youtube.com/watch?v=kdeOg_4OfGo&hd=1

;-)

Jachu
27-11-2010, 18:50
Kolejna porcja przykładowych możliwości filmowych oraz zdjęć z D7000:

http://www.youtube.com/watch?v=kdeOg_4OfGo&hd=1

;-)

Świetny film, przedstawiający możliwości D7000. Jaki obiektyw był użyty do nakręcenia filmu?

Fatman
27-11-2010, 18:53
Tamron 17-50 2.8 VC. Zdjęcia widoczne w filmie też nim robione ;-)

Pawel Pawlak
27-11-2010, 22:05
A tak z ciekawości jak byś kupował furę w salonie to też pryszcze na lakierze by ci nie przeszkadzały? Po mojemu i nie tylko mojemu towar prosto z salonu i to za niemałą kasę , o którą w Polsce nie tak łatwo jak wam zapewne wiadomo ma być w pierwszym a nawet jak to w komunie bywało w gatunku S albo Q i nie ma to tamto jak mawia Zbychu Buczkowski .

Hmm... Trochę z racji doświadczenia życiewego, trochę z racji doswiadczenia zawodowego i trochę z racji wykształecenia, powiem Ci że to niestety tak to juz jest że najabardziej te pryszcze na lakierze liczą, najbardziej on przeszkadzają, najbardziej oczekują gruszek na wierzbie, Ci którzy kupują ponad swoje możliwości finansowe i umiejetności wykorzystania.

Edit:
Fatman, rozbrajasz tymi filmami :) Jak kupię jakieś filmujące lustro to przyjadę chyba do Ciebie na naukę :)

ikar39
28-11-2010, 00:05
Mam pytanko czy jest możliwość zrobienia fotki na czasie "bulb" przez LV na Manual wywołana migawka pilotem,przez wizjer mogę ustawić na manualu bulb ale na lv nie daje rady a chciał bym ustawić ostrzenie na lv a nie przez wizjer,było by prościej.
Na razie ustawiam ostrość na lv potem przełączam na wizjer i ustawiam bulb,ale może da się ustawić wszystko przy włączonym lv na M
trochę zamąciłem ale myślę że zrozumiecie:shock:

elgreen
28-11-2010, 01:07
Mam pytanko czy jest możliwość zrobienia fotki na czasie "bulb" przez LV na Manual ...
Wyglada na to, ze jest ograniczenie do 1/30s w LV (?)

Wybor wartosci korekty AF, ktora bedzie uzyta jesli dla danego obiektywu nie zostala wczesniej zapisana zadna wartosc (dotyczy tylko szkiel z mikroprocesorem)
[...]
BTW: tak z ciekawosci, jaki masz numer seryjny body? Bo domyslam sie, ze problemy z AF sa.
Wartosc "default" mozna nazwac globalna korekta puszki. Zapomnialem, ze pod "?" jest opis funkcji - i to znacznie klarowniejszy niz instrukcja obslugi.
Nr seryjny: 6018xxx

Motospart
28-11-2010, 10:11
X Fatman
Swietny film i super foto, pozwoliłem sobie zlinkowac film z YT na forum wloskim , mam nadzieje ze nie masz nic przeciw.

bodzio239
28-11-2010, 11:38
[QUOTE=Pawel Pawlak;2173273]Hmm... Trochę z racji doświadczenia życiewego, trochę z racji doswiadczenia zawodowego i trochę z racji wykształecenia, powiem Ci że to niestety tak to juz jest że najabardziej te pryszcze na lakierze liczą, najbardziej on przeszkadzają, najbardziej oczekują gruszek na wierzbie, Ci którzy kupują ponad swoje możliwości finansowe i umiejetności wykorzystania.

A ja z samej tylko "racji" powiem Ci , że taka postawa utwierdza tylko koncerny i to nie tylko fotograficzne, aby traktować nasz rynek i polskich klientów jak "Coś" a nie"Ktoś" a, Ty głosząc takie teorie w pewnym stopniu się do tego przyczyniasz . Zapomniałem dodać co niniejszym czynię : chylę czoła przed Twoim wykształceniem. Pozdrawiam
P.S.
Nie zaszkodziło by sprawdzać tekst przed publikacją tak aby czytającym łatwiej go było zrozumieć. Równocześnie zapewniam, iż w tym wątku z mojej strony ripostować już nie zamierzam.

docxxx
28-11-2010, 11:58
Mysle, ze Pawlowi chodzilo o to, ze my wydajac ostatnia, ciezko zarobiona kase wymagamy wrecz czasami do granic absurdu 101% skutecznosci sprzetu bez wzgledu na to, jak jest pozycjonowany.

Pawel Pawlak
28-11-2010, 14:17
[quote=Pawel Pawlak;2173273]Hmm... Trochę z racji doświadczenia życiewego, trochę z racji doswiadczenia zawodowego i trochę z racji wykształecenia, powiem Ci że to niestety tak to juz jest że najabardziej te pryszcze na lakierze liczą, najbardziej on przeszkadzają, najbardziej oczekują gruszek na wierzbie, Ci którzy kupują ponad swoje możliwości finansowe i umiejetności wykorzystania.

A ja z samej tylko "racji" powiem Ci , że taka postawa utwierdza tylko koncerny i to nie tylko fotograficzne, aby traktować nasz rynek i polskich klientów jak "Coś" a nie"Ktoś" a, Ty głosząc takie teorie w pewnym stopniu się do tego przyczyniasz . Zapomniałem dodać co niniejszym czynię : chylę czoła przed Twoim wykształceniem. Pozdrawiam
P.S.
Nie zaszkodziło by sprawdzać tekst przed publikacją tak aby czytającym łatwiej go było zrozumieć. Równocześnie zapewniam, iż w tym wątku z mojej strony ripostować już nie zamierzam.

Możesz się z tym zgadać albo nie, ale tak niestety jest. I nie dotyczy to tylko naszego kraju :)

docxxx; dokładnie - oczekiwania windowane są baaaardzo wysok, jeśli wydajemy powyżej naszych realnych możliwosci.

PS.
Przepraszam wszystkich czytających moje wypociny; staram się pisać czytelnie, ale nie zawsze mi wychdzi. Ot takie choróbsko ;)

Ps2. Bodzio239; jak myślisz który z klientów będzie bardziej rozgoryczony po zakupie samochodu w salonie, jak pojawią się pryszcze nalakierze ? ten który kupił golasa fiata pandę na 72 raty, których spłacanie będzie dla niego sporym wyrzeczeniem czy ten który kupił mercedesa C klasę, za równowartość swojej kwartalnej premii ? przejaskrawiony przypadek, wiem. Ale obrazujący to o czym napisałem.

ikar39
28-11-2010, 14:52
[quote=bodzio239;2173676]

Możesz się z tym zgadać albo nie, ale tak niestety jest. I nie dotyczy to tylko naszego kraju :)

docxxx; dokładnie - oczekiwania windowane są baaaardzo wysok, jeśli wydajemy powyżej naszych realnych możliwosci.

PS.
Przepraszam wszystkich czytających moje wypociny; staram się pisać czytelnie, ale nie zawsze mi wychdzi. Ot takie choróbsko ;)

Ps2. Bodzio239; jak myślisz który z klientów będzie bardziej rozgoryczony po zakupie samochodu w salonie, jak pojawią się pryszcze nalakierze ? ten który kupił golasa fiata pandę na 72 raty, których spłacanie będzie dla niego sporym wyrzeczeniem czy ten który kupił mercedesa C klasę, za równowartość swojej kwartalnej premii ? przejaskrawiony przypadek, wiem. Ale obrazujący to o czym napisałem.
Przeważnie jest tak że ci skromni ludzie którzy ciułają na jakiś sprzęt szybko się pogodzą z wadą np:na lakierze,ale nowobogacki będzie miał zawsze coś do powiedzenia:(ot takie jest moje zdanie

Pawel Pawlak
28-11-2010, 15:18
Ikar39, osoba która kupi pandę kosztem tylu wyrzeczeń, będzie przekonana że stała się straszna niesprawiedliość, że wydał tyle pieniędzy, kupiła tak drogi samochód, a on nie jest idealny! czy coś zrobi ? Prawdopodobnie nie, bo nie będzie miała kasy na dochodznie swoich praw. Ten nowobogacji co kupił "mesia", pewnie zrobi straszne larum bo będzie chciał pokazać jaki to on i jego pieniądze są ważne (pamięta jeszcze te czasy kiedy był za biedna żeby cokolwiek zrobić; pamięta swoją gorycz, bezsilność i złość; teraz musi pokazać sobie i i innym że "on może"), a osoba której dochody są wysokie i kupno tego mercedesa nie było w jej życiu niczym nadzwyczajnym - ot kupił środek transportu, marki która uchodzi za prestiżową, pomysli sobie: po diabła mi było kupować najtańszy model; przecież wiadomo że C klasa to nie E ani S. Za 2 albo 3 lata jak będę go zmieniał, to wybiorę lepiej. Tymczasem, tego oddam do serwisu niech coś z tym zrobią żeby jakoś wyglądał. W końcu to tylko samochód.

Władca Pixeli
28-11-2010, 17:49
Dla tych którzy myślą, że do robienia filmów wystarczy kupić tylko D7000 :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=_3tHON2H6HU
http://www.youtube.com/watch?v=Fl40AUoUOAE

unicode
28-11-2010, 18:10
Pojawił się wątek wad i tu zgadzam się w 100% z osobami które uważają, że sprzęt powinien być wolny od wad fabrycznych i to nie jest ważne czy jakaś rzecz kosztuje 100 zł czy 100 000 zł. Człowiek wydaje ciężko zarobione pieniądze lub nawet nie ciężko ale to jest bez znaczenia, bo płaci się za rzecz nową, nie uszkodzoną.

Kupując samochód z wadami lakieru, a płacąc za to jak za poprawnie wykonaną pracę tracimy tylko my, ponieważ jak później będziemy sprzedawali takie auto wszyscy, potencjalni klienci będą chcieli aby cena była niższa! Prosta sprawa towar wadliwy powinien być przeceniony, a nie sprzedawany po normalnej cenie.

R0bert
28-11-2010, 18:25
Dla tych którzy myślą, że do robienia filmów wystarczy kupić tylko D7000 :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=_3tHON2H6HU
http://www.youtube.com/watch?v=Fl40AUoUOAE

Szkoda, ze D7k nie ma BT, bo byloby idealne do follow focusa dla szkieł z AFem wbudowanym, chyba, ze jakos
mozna? Bo o ile dobrze rozumiem, to FF mechanicznie zaczepia się o obiektyw i on swoim silniczkiem kreci.

Czasami przeraża mnie fakt, ze jakbym chcial porządnie DSLrem krecic, naewt nie kupujac mattebox i FF, to rig i steady camy to jest dość duzy wydatek, ale mozna DIY zrobic zawsze. Ba, nawet FF ludzie robią z klockow lego z silniczkami.

ricinus
28-11-2010, 23:12
Witam,
gdzieś w tym wątku wyczytałem, że d7k ma pomiar światłą z manualnymi obiektywami (nie pytajcie gdzie, bo ciężko byłoby znów znaleźć). Chciałem spytać jak to faktycznie jest, bo przecież w DXXXX nie ma pomiaru światła z manualnymi?

Fatman
28-11-2010, 23:14
Tak faktycznie jest, D7000 wyłamał się z zasady, że Dxxxx nie ma pomiaru światła z manualnymi szkłami :-)

Fatman, rozbrajasz tymi filmami :) Jak kupię jakieś filmujące lustro to przyjadę chyba do Ciebie na naukę :)

Z wielką radością zapraszam :-)

X Fatman
Swietny film i super foto, pozwoliłem sobie zlinkowac film z YT na forum wloskim , mam nadzieje ze nie masz nic przeciw.

Nie ma problemu :-)

Dawno zdjęć nie było.............. 2 prosto z puchy, no prawie bo to RAW, ale wywołany "bez dotykania" :-)

źródło (http://img684.imageshack.us/img684/9131/d70004.jpg)

źródło (http://img841.imageshack.us/img841/8241/d70005.jpg)

I przyznam, że zakochałem się w ostrzeniu po LV z funkcją detekcji twarzy -jejku jakie to wspaniałe udogodnienie przy portretach jest :-)

bonusik w postaci próby slowmotion:

http://www.youtube.com/watch?v=HiY8y7JwBTQ&hd=1

ricinus
28-11-2010, 23:25
Dzięki za szybką odpowiedź:) Planuje na dniach kupić d7k oraz Samyanga 8mm Fisheye, więc pomiar się bardzo przyda. Z tego co czytam to powinienem się śpieszyć, bo najpierw święta i ceny w górę, a potem niby wpływ na ceny ma mieć nowa stawka Vat. Chociaż osobiście wątpię żeby to miało aż tak duży wpływ.

2 prosto z puchy, no prawie bo to RAW, ale wywołany "bez dotykania"
Czym wywołany RAW? Jaki profil? Bardzo ładne kolory.

EDIT:
Ok, już mam z exifu. Nie wiesz może jak LR radzi sobie z RAWmi z d7k? Pytam, bo z d80 na tych profilach które tam są dostępne w LR2 jest tragedia. Wszystko sprane w porównaniu do JPG, albo nienaturalne.

Fatman
28-11-2010, 23:35
Wgrany do LR 3.3 i po prostu wyeksportowany, bez kombinowania ;-)

Vider
28-11-2010, 23:45
A propo LR 3.3, mam nadzieje ze w finalnej wersji bedzie mozliwosc korzystania z profili, bo poki co jest tylko standard. Po vivid, landscape i inne niestety trzeba wchodzic do ViewNX a to nie ulatwia pracy niestety...

ricinus
28-11-2010, 23:55
Pytanie jak ten vivid w LR3 będzie wyglądał, bo ten z LR2 nie umywa się moim zdaniem do tego z ViewNX.

redwings
28-11-2010, 23:56
Witam
Jestem to nowy i mam pytanie czy ktoś z szanownego grona testował już D7k z takimi szkłami jak sigma 120-400 lub 150-500, Jestem ciekawy jak tak zachowuje się AF, bo z tego co tu wyczytałem to w innych szkłach może mieć problemy na dalszych odległościach.

marzyciel9
29-11-2010, 00:12
mnie interesuje czy z n 70-200 2.8 dobrze się dogaduje, bo skoro z 180 2.8 jest zawsze dobrze to może i z topowym zoomem nie będzie fochów strzelał

Vider
29-11-2010, 00:31
drobny OT dla zainteresowanych, troche nie do konca w temacie... bo chodzi o FX, ale DX jest tez wspomniany ;)
http://http://www.digitalrev.com/en/latest-news-on-nikon-d800-nikon-d400-and-nikon-d4-d4x-7209-article (http://www.digitalrev.com/en/latest-news-on-nikon-d800-nikon-d400-and-nikon-d4-d4x-7209-article)

R0bert
29-11-2010, 01:06
mnie interesuje czy z n 70-200 2.8 dobrze się dogaduje, bo skoro z 180 2.8 jest zawsze dobrze to może i z topowym zoomem nie będzie fochów strzelał
ktoś pare stron temu pisał, ze z 70-200 VR2 działał idealnie, poszukaj.