PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 w praktyce

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Fatman
13-11-2010, 00:18
Kto wie. Biorąc pod uwagę poprawę szybkości pracy AF w LV pomiędzy D3 a D7000 to jeszcze 2-3 generacje puszek i AF w LV będzie prawie tak samo szybki jak fazowy. Zresztą Panasonic już to prawie osiągnął (tylko nie wiem jak sobie w ciągłym AF radzi...).

HN70
13-11-2010, 00:22
AF w GH2:
http://www.youtube.com/watch?v=k2eBL4LXsxU&feature=player_embedded

Fatman
13-11-2010, 00:24
Widziałem, widziałem ;-) Tylko to jest przykład miłego statycznego łapania AF. Zupełnie inaczej może być jak fotografowany obiekt będzie się poruszał w naszą stronę......... a takiego testu jeszcze nie widziałem niestety.

Jacek_Z
13-11-2010, 00:38
powiedzcie mi jak na forum wrzuca się fotki
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132468

vit
13-11-2010, 00:45
Oglądałem dzisiaj w sklepie D7000, nie chciałem się nim bawić dłużej bo sprzedawcy patrzyli na mnie jakby "miał go kupić" :) rozumiecie... ale ten grip, kurde, szkoda, że nie jest głębszy, w D90 chyba rzeczywiście ergonomia była na trochę wyższym poziomie, jeszcze przed zakupem to dokładnie obadam i porównam z D300S i D90 ale, jakby mi czegoś brakowało, gdyby był trochę głębszy i większy, a muszę powiedzieć, że nie mam łap rolnika... Fatman, obadałeś już coś może z tym Nikkorem 85? :)

Też dzisiaj byłem w FJ i miałem w rękach d300s i d7000. d7000 faktycznie ma węższy uchwyt od - w moim przypadku - d80. d300s trzyma się dużo lepiej i jeśli to miałby być kluczowy argument za zmianą to tylko d300s, ale niestety nie jest i dylemat nadal zostaje ...

jm
13-11-2010, 01:02
Byłem dzisiaj w FJ i oglądałem D7000 i D300s. W wyniku oględzin zapadła decyzja że .... D300s. Ta puszka do mnie bardziej przemawia i nie ma sensu przechodzić z D90 na D7000. W takiej sytuacji czekam na jeszcze obniżkę cen ii D300s będzie MÓJ ! :)

A nie mówiłam...:lol:

Demonek
13-11-2010, 01:18
Ja dzisiaj odebrałem swoja puchę D7000 na razie zagłębiam się w instrukcje,kupiłem w Niemczech D7000+18-105 1000eurasów
Do fatmana jaka masz wersje oprogramowania

A mógłbyś sprawdzić jak sprawuje się w twoim egzemplarzu AF? U Fatmana z tym jest tak sobie, a u ciebie?

Umbra
13-11-2010, 03:26
Wydaje się, że korekcja na -3 jest najbardziej optymalna, bo wtedy najczęściej jestem w stanie zrobić ostre zdjęcie na małą odległość (bez tej korekty częściej mam BFa). Niestety wraz z wzrostem odległości od fotografowanego obiektu, rośnie wada FF. I najgorsze jest to, że dotyczy to stałki, dokładnie Nikkora 35 1.8.

Dla Tamrona najlepszym ustawieniem jest korekta na około -6, niestety problem jest podobny jak w przypadku Nikkora 35 1.8. Na 17mm w ogóle jest totalny FF i mydło.

A jak się to dokładnie sprawdza? Mam to szkiełko i o wiele tańszą puchę, ale nie wiem, czy mam FF/BF. :P

_QMAN_
13-11-2010, 08:20
Jak nie wiesz, to nie masz :)

onia
13-11-2010, 10:04
Dobra powiem wam tak ... po przejrzeniu tego wątku dogłębnie wczoraj zagościł u mnie w domu nowy aparat ... i nie jest to d7000
Pompowanie balona i nakręcanie trwało całkiem długo niestety takie czytanie nic nie daje ... aparat trzeba wziasc do ręki i samemu się odrobinę pobawić.
I szczerze powiem ze w porównaniu chociażby do d90 trzyma się go o wiele gorzej. Chociaż samo wykonanie jest moim zdaniem trochę lepsze.

Nie rozumiem tez dlaczego tutaj na forum wszyscy patrzycie na to jakie są szumy i można by dojść do wniosku ze to najważniejsza kwestia przy wyborze aparatu.
czy obrazek z iso 6400 jest akceptowalny a czy z iso milion pierdylion używalny. Na szczęście iso to nie wszystko. Tak samo filmy.
I żeby nie było nie pisze tego żeby się dowartościować czy coś w ten deseń bo mogłem wczoraj kupić d7000 ale jednak podjąłem inna decyzje.

Ahas, bo zapominałbym sztuka która się wczoraj bawiłem na 35 f1.8 miała przy ostrzeniu na odległość powyżej 4-5 m podobna przypadłość jak zaobserwował Fatman.
na 35 totalny około metrowy FF który wraz ze wzrostem odległości zamieniał się w w coraz wiekszy FF albo co dziwne delikatny BF .
Moje 35 jest ostre od 1,8 i sprzedając już jakiś czas temu d90 koledze z forum zostawiłem je sobie ponieważ trafiła mi się naprawdę super sztuka ...
Podpiąłem później 35 do d300s i .... co by nie pisać ... różnica jest tak zauważalna w celności autofocusa ze nawet nie ma co się zagłębiać w jakakolwiek dyskusje.

gadzeciarz
13-11-2010, 10:21
_"Dobra powiem wam tak ... ..."-
Czyli kolejny głos za D300s ,cholera zapewne wielu w tym i ja mają taki dylemat lecz co raz bardziej w stronę 300s.
Szybkość,niezawodność i jakość. tym bardziej że ceny póki co podobne.

Vider
13-11-2010, 10:28
Czytam ten i poprzedni watek od samego poczatku i chyba czas zebym dorzucil swoje 2 grosze...
Tez mam D7000 od tygodnia, probowalem go tak jak Fatman z N35 1.8, no i takich cyrkow z AF nie zauwazylem, aczkolwiek rewelacji nie ma i ten obiektyw nie jest dla mnie jakims wyznacznikiem.
Z Tamronem 28-300 VC, jest podobnie jak bylo z D90, choc minimalnie na korzysc d7k, AF czesciej trafia w cel i tak nie bladzi ja w d90; na LV znaczna poprawa, wrecz masakryczna na korzysc mlodszego brata.
Najlepiej natomiast jest z N85 1.8 ten zawsze i w kazdych prawie warunkach blyskawicznie trafia w punkt bez zadnych problemow z FF lub BF.
Podobnie jest z N105 micro, tutaj tez nie ma najmniejszych problemow na dystanse dluzsze jak 0.5m. Natomiast w trybie macro to jest juz ciutke gorzej (wiadomo dlaczego), czasem bladzi i jezdzi tam i z powrotem, w LV znacznie lepiej, szybciej trafia w cel.
Niedawno jeszcze kupilem Samyanga 8mm i bardzo podoba mi sie wspolpraca puchy z tym szkielkiem, wpisujesz ogniskowa, max otwor i wszystko dziala jak nalezy.

Co do ergonomii puchy to faktycznie uchwyt jest troche za plytki, ale kupilem cos takiego
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220690913984&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
i moje problemy zniknely. Swietnie trzyma sie w dloni. Idealna pucha dla mnie. Super ze ma tryby uzytkownika, brakowalo mi tego jak przesiadlem sie z Canon'a. Teraz moge np pracowac jednoczesnie z lastolite hilite i nie bac sie ze ucieknie mi jakas akcja w backstag'u, wystarczy tylko przekrecic pokretlo i juz foce w innych warunkach, bez tracenia cennych sekund na zmieniane ustawien.

Kolejne plusy dla mnie w porownianiu z d90:
- sync time teraz krotszy 1/250s
- raw'y 14 bitow
- dwie karty sd
- uszczelniona pucha, niewiele ciezsza a solidniej zbudowana
- wysokie ISO
- no i opcjonalnie filmy lepsze z wieksza kontrola w manualu, ale AF-F tez nie polecam i obowiazkowo zewnetrzny mic.

Reszta ma juz mniejsze znaczenie dla mnie.
Pozdrawiam

ayu
13-11-2010, 10:49
Właśnie wszedłem na skąpca i co zobaczyłem? Sami zobaczcie D300s - 4099 (http://time2buy.pl/aparat-nikon-d300s-body.html) tylko o co do końca chodzi i co to za sklep :-).
Acha i sam wczoraj macałem D7K i puszka to samo co D90 w uchwycie nie wdając się w szczegóły ale już te nowe pokrętło do zmiany trybów moim zdaniem dużo lepsze niż w D300S (wolę tradycyjne pokrętła niż guziki elektroniczne ogólnie rzecz biorąc) i guzik zmiany trybu AF bardzo dobry pomysł bo to była pięta Ahillesa i ciężko się zmieniało w D90.

krolik112
13-11-2010, 11:04
Sami zobaczcie D300s - 4099 (http://time2buy.pl/aparat-nikon-d300s-body.html) tylko o co do końca chodzi i co to za sklep :-).
Chyba mi wzrok siada... bo maja tam napisane "producent: CANON"
jak dla mnie to jakaś ściema

Blasius.G
13-11-2010, 11:14
Właśnie wszedłem na skąpca i co zobaczyłem? Sami zobaczcie D300s - 4099 (http://time2buy.pl/aparat-nikon-d300s-body.html) tylko o co do końca chodzi i co to za sklep :-).
Acha i sam wczoraj macałem D7K i puszka to samo co D90 w uchwycie nie wdając się w szczegóły ale już te nowe pokrętło do zmiany trybów moim zdaniem dużo lepsze niż w D300S (wolę tradycyjne pokrętła niż guziki elektroniczne ogólnie rzecz biorąc) i guzik zmiany trybu AF bardzo dobry pomysł bo to była pięta Ahillesa i ciężko się zmieniało w D90.

"to pokrętło", a nie "te pokrętło".
Nie rozumiem w jakim sensie zmiana trybu AF jest pietą achillesową w D90? Naciskasz, przekręcasz i zmieniony. Tak samo jak i wiele innych funkcji w wielu innych aparatach.

ayu
13-11-2010, 11:15
Czytałem opinie klientów o sklepie i są skrajne ale chyba wszystko zależne jest od długiego czasu dostawy o czym chyba nie wszyscy wiedzą nawet do 20 dni. Przy zapłacie podczas odbioru towaru myślę, że warto zakupić.

Przepraszam za błąd. Jeżeli chodzi o zmianę trybu AF w D90 to mnie brakowało właśnie czegoś takiego jak w D7K, aby nie trzeba było odrywać wzroku od wizjera i tyle.

MarioDeCampes
13-11-2010, 11:24
... Sami zobaczcie D300s - 4099 (http://time2buy.pl/aparat-nikon-d300s-body.html) tylko o co do końca chodzi i co to za sklep ...
Zalecam WYSOCE idącą ostrożność. W sieci mnóstwa miejsca poświęcono spółce Time2buy vel OTC_Poznan vel Panu D.O.

piotrze
13-11-2010, 11:42
Zalecam WYSOCE idącą ostrożność. W sieci mnóstwa miejsca poświęcono spółce Time2buy vel OTC_Poznan vel Panu D.O.

Jak kupowac, to szybko, poki jeszcze piramidka sie rozkreca :)

zotornik
13-11-2010, 11:44

Schemat działania zapewne podobny jaki prezentowało kilku sprzedawców na Allegro i nie tylko. Opiera się on na długim terminie dostawy !!!
A działa to tak - najpierw sprzedaż kilku sztuk sprzętu po bardzo atrakcyjnej cenie /wcześniej zakupionego nawet w zwykłym sklepie/- zebranie pozytywnych wpisów i wyrobienie sobie "marki". Nnastępnie zbieranie zamówień z jednoczesna grzeczna uwagą iż niestety ze względu na wyjątkowość ofert czas dostawy to 2-3 tygodnie. To wystarczy na znalezienie sporego grona napalonych zanim się ludziska połapią, że coś jest nie tak. I po za tymi kilkoma pierwszymi sztukami, nikt nic więcej już nie dostał.

Przepraszam za OT-a, ale wydaje mi się że watro o tym napisać.

ayu
13-11-2010, 11:53
zotornik myślę , że to są bardzo ważne informacje i trzeba je często przypominać żeby ludziska nie dały się oszukiwać.

Fatman
13-11-2010, 11:58
Wczoraj po południu / dziś rano sprzęt został tak jakby uleczony.........
Dla 35ki korekcja -8, trafia idealnie z bliska i daleka (no może na nieskończoność ma największy problem)
Dla 14-24 korekcja -6 i jest żyleta
Podobnie dla Tamrona -6 jest super, tylko na 17mm niestety jest tak sobie (w D300s też było średnio)
180 2.8 zostawiłem bez korekcji, trafia idealnie.

I teraz się modlę, żeby aparat nie "zeswirował" tak jak zrobił to np. wczoraj -kiedy w ogóle nie brał pod uwagę korekcji.

Na razie jest dobrze............ ;-) Niestety zaczęło znowu padać, więc odpowiednich przykładów na razie nie zrobię :-(

fotouśmieszek
13-11-2010, 12:00
IMO d7K musi sie "uleżeć".Z tej dyskusji ewidentnie widać,że nie ma co sie spieszyc.Nikon ma to do siebie,ze czasem nie przyznaje sie do blędów ale...naprawia je po cichu;)przyklady powszechnie znane,nie będę nudził.No i im poźniej,tym taniej....gdyby nie VAT, ktory wejdzie po NowymRoku:-(Nie wiem jak szanowne koleżeństwo,ale ja zdecydowalem: czekać.To jest jednak nowa generacja w odrożnieniu od reszty nikonow na rynku.

fafniak
13-11-2010, 12:04
Fatman a możesz sprawdzić jak tryb filmowania zachowuje się gdy podepniesz manualne szkło - tak żeby body nie mogło zmieniać przysłony? Czy aparat w tym wypadku sam zmieni wartosć migawki czy będzie to manual?

Fatman
13-11-2010, 12:06
Oczywiście. Zaraz podpinam Zenitara, ale myślę że będzie zmieniał sobie migawkę po prostu :-)

Rafał_Sz
13-11-2010, 12:13
Fatman, po pobieżnym teście AF mogę napisać, że w moim D7000 z 35/1.8 wszystko jest prawie idealnie. Prawie, bo błędy można porównać do tych z D300, ale ja tym się nigdy nie przejmowałem. Najmniejsze pomyłki występują u mnie z 18-200VR, zwłaszcza na dłuższych ogniskowych. Tamron 90 Di, także z pierścieniami pośrednimi trafia idealnie. Jeśli chodzi o szybkość AF, to wydaje mi się, że D300 jest szybszy, bardziej zdecydowany - ale to moje subiektywne odczucia.

Niestety, żeby wykonać testy "laboratoryjne" AF, musiałbym mieć lepszą pogodę. A w Jeleniej wieje nadal jak cholera.

Fatman
13-11-2010, 12:26
http://www.youtube.com/watch?v=VlKTuKWefSs

Zmienia migawkę oraz ISO.

rsz, jednym słowem pogoda nas nie rozpieszcza ;-)

Dzięki za test, w sumie po obecnej kalibracji mogę powiedzieć, że u mnie też jest ok. I gdyby nie wczorajszy dzień cudów, to bym nie miał żadnych wątpliwości......... a teraz tylko czekam aż moja pucha znowu pokaże fochy ;-)

fafniak
13-11-2010, 12:36
po cholerę produkuje się coś bez nastaw manualnych
przecież prościej jest zrobić tryb M niż wsadzać tam dodatkowe linijki kodu który ma zmieniać ekspozycję

Fatman
13-11-2010, 12:38
Nie zrozumiałeś (albo ja źle odczytałem, co chciałeś żebym sprawdził) -ja go testowałem w priorytecie przysłony. Jak przestawię na Manual, to mam pełny manual. Włącznie z zmianą przysłony.

fafniak
13-11-2010, 12:43
chodzi mi o to czy jest możliwość używania d7000 jak normalnego narzędzia do filmowania czyli w pełnym manualu
ustawiam sobie 1/250 przesłonę f4 a aparat nie zmienia NIC według jakiegoś własnego widzimisię
(faktycznie nie jasno wcześniej napisałem)

Fatman
13-11-2010, 12:57
Możesz. Jest pełny manual. Gdyby go nie było to bym nie zmieniał D300s na D7000 :-)

fafniak
13-11-2010, 13:08
A dziękuję bardzo - jeżeli jest pełny manual i zostanie wyjaśniona sprawa używania D7000 do prac zarobkowych - to chyba się zdecyduję.

hullander
13-11-2010, 13:28
Witam, jestem nowy na forum, mam pytanie dotyczące kolorystyki zdjęć. Kilka osób skomentowało zamieszczony wcześniej link (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp) w odniesieniu do szumów. Chyba nikt natomiast nie odniósł się do kolorów. Moim zdaniem, w porównaniu do Canona, Nikon daje wyblakłe, nienaturalne kolory, czerwony wychodzi pomarańczowy, czarny jest szary, a do tego wszystko lekko mydlane. Jako totalny amator, strzelający foty dla przyjemności nie mam ochoty poprawiania każdego zrobionego zdjęcia w programie, po prostu mnie to nie bawi. Jeśli więc puszka za tyle kasy daje zdjęcia z takimi kolorami, a do tego zbyt miękkie (a kolory i ostrość dla amatora są chyba najważniejsze), to może to przyprawić człowieka o frustrację. Naprawdę psuje to całą radość z fotografowania, a chyba to jest jednak najważniejsze, niezależnie od tego jakich dodatkowych opcji i nowych technologii ten aparat by nie posiadał.

wlopis
13-11-2010, 13:39
Dobra powiem wam tak ... po przejrzeniu tego wątku dogłębnie wczoraj zagościł u mnie w domu nowy aparat ... i nie jest to d7000

Podpiąłem później 35 do d300s i .... co by nie pisać ... różnica jest tak zauważalna w celności autofocusa ze nawet nie ma co się zagłębiać w jakakolwiek dyskusje.

Gratuluję, jeżeli nie potrzebujesz funkcji filmowania, w DX-sie to najlepszy wybór.

fafniak
13-11-2010, 14:10
Witam, jestem nowy na forum, mam pytanie dotyczące kolorystyki zdjęć. Kilka osób skomentowało zamieszczony wcześniej link (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp) w odniesieniu do szumów. Chyba nikt natomiast nie odniósł się do kolorów. Moim zdaniem, w porównaniu do Canona, Nikon daje wyblakłe, nienaturalne kolory, czerwony wychodzi pomarańczowy, czarny jest szary, a do tego wszystko lekko mydlane. Jako totalny amator, strzelający foty dla przyjemności nie mam ochoty poprawiania każdego zrobionego zdjęcia w programie, po prostu mnie to nie bawi. Jeśli więc puszka za tyle kasy daje zdjęcia z takimi kolorami, a do tego zbyt miękkie (a kolory i ostrość dla amatora są chyba najważniejsze), to może to przyprawić człowieka o frustrację. Naprawdę psuje to całą radość z fotografowania, a chyba to jest jednak najważniejsze, niezależnie od tego jakich dodatkowych opcji i nowych technologii ten aparat by nie posiadał.

kup aparat taki jak ci pasuje i już - to naprawdę nie ma znaczenia dla nikogo oprócz ciebie
Chodzi o to żebyś cieszył się sprzętem który daje ci najwięcej satysfakcji.Idź do miejskiej macalni i kup aparat który ci się najbardziej podoba i ma dobrą cenę. Przy takim podejściu jak twoje NIE MA ZNACZENIA CO KUPISZ - byleby obrazek był kolorowy i ostry a to sprawdzisz sobie sam

bartwal
13-11-2010, 14:15

Sam to przejrzałem i nie zobaczyłem takiego czegoś. Masz skalibrowany monitor?

hullander
13-11-2010, 14:41
Sam to przejrzałem i nie zobaczyłem takiego czegoś. Masz skalibrowany monitor?

Tak, i widzę wyraźne różnice między 60D a nikonem, no ale jeśli nikt inny u siebie tego nie dostrzega, może więc z moim kompem jest coś nie tak.

Athlon
13-11-2010, 15:26
Witam Panów . Prześledziłem cały ten temat od deski do deski . Pstrykałem Sony teraz postanowiłem zmienić system na Nikona wahałem się między 300s a tą nowością 7000 . Naczytałem się tu że 7000 lepiej kręci i mniej szumi na wysokich czułościach . Odwiedziłem dzisiaj FJ bohaterów do ręki , jestem już zdecydowany .
D 300s jest masywniejszy , o wiele lepiej leży w dłoni czuć w ręce ten aparat !!! Jest droższy o 500 zł ale moim zdaniem warto dołożyć za masywność i ergonomie !!!

onia
13-11-2010, 15:35
Gratuluję, jeżeli nie potrzebujesz funkcji filmowania, w DX-sie to najlepszy wybór.

na szczęście traktuje to jako gadżet bez którego przeżyje i z powodu jego braku płakać nie będę :)

ikar39
13-11-2010, 15:40
Ja miałem wcześniej D300s i dla mnie był za ciężki kloc,może jak ktoś używa w celach zarobkowych to jest ok
a co do fotek to nie ma żadnej różnicy,ewentualnie przy D7000 na wyższym iso jest lepiej niż w d300s

burz
13-11-2010, 15:41
(...)D 300s jest masywniejszy , o wiele lepiej leży w dłoni czuć w ręce ten aparat !!! Jest droższy o 500 zł ale moim zdaniem warto dołożyć za masywność i ergonomie !!!

... poza tym ma także szybki, 51-polowy af i do 8 kl/s. I nie przepala na matrycowym:)
Ja w każdym razie też wybrałem i z początkiem tego tygodnia zagościło u mnie nowiutkie body z "s" w nazwie i stanem licznika zero. Dziś jest już kilkaset klatek, niestety pogoda nie sprzyja plenerkom.

Rascal
13-11-2010, 16:01
Witam, jestem nowy na forum, mam pytanie dotyczące kolorystyki zdjęć. Kilka osób skomentowało zamieszczony wcześniej link (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp) w odniesieniu do szumów. Chyba nikt natomiast nie odniósł się do kolorów. Moim zdaniem, w porównaniu do Canona, Nikon daje wyblakłe, nienaturalne kolory, czerwony wychodzi pomarańczowy, czarny jest szary, a do tego wszystko lekko mydlane.

1. JPEG

Nie ma nic wspolnego z tym co daje matryca, poniewaz jest on juz wstepnie przetworzony jako wynikowy plik. Kontrast, nasycenie kolorow i ich odcien jest wg. danych preferownych ustawien producenta, ktore wyznacznikiem nie sa :)

Reasumujac, piszac ze dane zdjecie w jpeg jest do D***, bo jest wyblakle, to wynik niewiedzy :)

2. RAW

Interpretacja surowego zrzutu z matrycy jest szeroka i gleboka jak... nie wazne :) w kazdym badz razie, chodzi o to ze rozne algorytmy wywolywania tego surowego zrzutu, sa rozne np. ACR a NX.

U mnie np. szary 60D RAW wpada w zielen :) Natomiast JPEG 60D i D7k rownie podobnie wpadaja w zielen, jesli chodzi o szary kolor (sprawdzone optycznie + wartosciami RGB)

R0bert
13-11-2010, 16:15
A dziękuję bardzo - jeżeli jest pełny manual i zostanie wyjaśniona sprawa używania D7000 do prac zarobkowych - to chyba się zdecyduję.

fafniak, cytowałem gdzies ostatnio wypowiedz kogos z MPEG-LA, i nikt Cie nie skasuje, za wykorzystywanie kodeka przy kreceniu reklam, ani przy ogladaniu przy uzyciu tegoż. Przynajmniej do 2015, ale mamy czas.

hullander
13-11-2010, 16:40
1. JPEG

Nie ma nic wspolnego z tym co daje matryca, poniewaz jest on juz wstepnie przetworzony jako wynikowy plik. Kontrast, nasycenie kolorow i ich odcien jest wg. danych preferownych ustawien producenta, ktore wyznacznikiem ni........

Dzięki wielkie, liczyłem właśnie na taką odpowiedź:) Muszę się jeszcze mocno doedukować w tej dziedzinie:)

fafniak
13-11-2010, 16:51
fafniak, cytowałem gdzies ostatnio wypowiedz kogos z MPEG-LA, i nikt Cie nie skasuje, za wykorzystywanie kodeka przy kreceniu reklam, ani przy ogladaniu przy uzyciu tegoż. Przynajmniej do 2015, ale mamy czas.

w takim razie coś mi umknęło...
ale dzięki za informacje

fotouśmieszek
13-11-2010, 17:43
w takim razie coś mi umknęło...
ale dzięki za informacje

a tu znowu taka wersja:

Per the users manual, Nikon has not licensed AVC video coding from its owner, MPEGLA.com for commercial use, implying that you may not use video shot with a D7000 for any commercial purpose, other than private personal use. Sorry, buy a real camcorder! What's going on here is that patented algorithms used to encode video have to be licensed from their owners in order to use them legally for any purpose, and Nikon hasn't paid to license the algorithms used by the D7000's video section for you or I to be able to use these files for any commercial use. You pro shooters had better look into this before shooting anything serious with this camera. Since you click no licenses to use the D7000, I don't know that you are liable for any of this, and if you make commercial use of the files and get caught, I'd go sue Nikon directly. Here are the licence rates, and here's Nilay Patel's take on it.

I never could figure out why other Nikons added an Artist or Copyright field to the Image Comment. The D7000 merely has one long line, IMAGE COMMENT, into which I have it record © KenRockwell.com and my phone number into every file's EXIF data, instead of using two fields called Artist and Copyright instead. Good riddance.

stąd: http://www.kenrockwell.com/nikon/d7000.htm

grzehuu
13-11-2010, 18:04
... poza tym ma także szybki, 51-polowy af i do 8 kl/s. I nie przepala na matrycowym:)
Ja w każdym razie też wybrałem i z początkiem tego tygodnia zagościło u mnie nowiutkie body z "s" w nazwie i stanem licznika zero. Dziś jest już kilkaset klatek, niestety pogoda nie sprzyja plenerkom.

czyżby to było "S"ony?? :PPP

a ja wam powiem tyle, ze za nowość trzeba płacić, a takim jest d7000

czas pokaże, i to w nie dalekiej przyszłości cena baaardzo spadnie na pysk.....

na razie za tą cenę nie ma co kupować d7000 - lepiej kupić d300s - moje subiektywne wrażenie

Michu.
13-11-2010, 18:37
A miałby ktoś instrukcję po polsku od d7k?? chętnie bym ją sobie poprzeglądał

stoprocent
13-11-2010, 18:44
Witam dziś wymieniłem moją d80 bardzo wysłużoną na d7000 i mam pewien problem na szkle Nikkor 50mm 1.4 AF-S. FF to mój problem. ale chciałbym się upewnić jako że nie należę do najznakomitszych fotografów. Zrobiłem kilka zdjęć testowych tylko po to żeby zobaczyć gdzie jest problem i poprosić o pomoc. Jako że moja d80 nie miała korekcji w body i nigdy tego nie robiłem łaskawie proszę o rade.

http://snowheads.pl/d7000/1.png
http://snowheads.pl/d7000/2.png
http://snowheads.pl/d7000/3.png
http://snowheads.pl/d7000/4.png
http://snowheads.pl/d7000/5.png
http://snowheads.pl/d7000/6.png
http://snowheads.pl/d7000/7.png
http://snowheads.pl/d7000/8.png

Fatman
13-11-2010, 18:46
Wada jest tak malutka, że prawie nie istotna. W manu korekcji ustaw sobie -1 i będzie cacy. Mam nadzieję :-)

stoprocent
13-11-2010, 18:49
1. A gdzie ją znajde w menu
2. Czy to jest malutka wada ? : http://snowheads.pl/d7000/7.png

Edit:

Czy ktoś wie czemu te nefy nie działają ani w aperture ani w light roomie ?

jm
13-11-2010, 18:52
2. Czy to jest malutka wada ? : http://snowheads.pl/d7000/7.png

Przecież to zdjęcie jest zupełnie nieostre.... zatem nie można mówić ani o FF ani BF!

Fatman
13-11-2010, 18:54
Nie, to jest po prostu totalne pudło.

Czy ktoś wie czemu te nefy nie działają ani w aperture ani w light roomie ?

Zaktualizuj sobie LR do wersji 3.3.

stoprocent
13-11-2010, 18:54
Wiem że jest nie ostre, ale nie jest jedyne takie i teraz się zastanwiam czy to wada AF bo jesli trafiło by się jedno to ok ale kilka jest takich pod rząd

stoprocent
13-11-2010, 18:55
Fatman: możesz mnie nakierować gdzie znajde korekte w menu?

Fatman
13-11-2010, 18:55
To sprawdź ile mniej więcej takich jest. Zrób powiedzmy 20 i sprawdź ile będzie tak totalnie nietrafionych.

Menu z kluczem ---> Precyzyjna korekta AF.

R0bert
13-11-2010, 19:00
a tu znowu taka wersja:

stąd: http://www.kenrockwell.com/nikon/d7000.htm
ta, tylko praktycznie żadna kamera nie ma takiej licencji, nawet Canona pro modele, nie mowie o DSLR.

http://www.engadget.com/2010/05/04/know-your-rights-h-264-patent-licensing-and-you/

"First off, we've directly asked MPEG-LA whether or not using an H.264 camera simply to shoot video for a commercial purpose requires a license, and the answer is no. We've also asked whether an end user watching H.264 videos would ever have to pay or be licensed, and the answer to that question is also no. Yes, the license terms are worded poorly, but those are the answers straight from the patent horse's mouth. "
Nie potrzeba licencji, zeby nakrecic film w celu zarobkowym, ani nie potrzeba licencji dla ogladajacego. I nie jest to odpowiedz jednostkowa, tylko całej firmy. Wiadomo, ze jakby sie nakreciło film, ktory zdobyl by oscary, a nie zaplacilo licencji, to zapewne panowie by sobie szybko przypomnieli i chcieli pieniadze, ale na naszym lokalnym rynku predzej bałbym sie ZAiKSu i innych instytucji.

ikar39
13-11-2010, 19:08
Ja mam pytanko do fatmana czy jest jakaś opcja żeby iso ustawiać na manual lub auto bez wchodzenia do menu bo nigdzie nie mogę tego znależć

Fatman
13-11-2010, 19:17
Ja mam pytanko do fatmana czy jest jakaś opcja żeby iso ustawiać na manual lub auto bez wchodzenia do menu bo nigdzie nie mogę tego znależć

Niestety nie da się tego zrobić, ale można sobie troszkę ułatwić/przyspieszyć włączanie Auto ISO.
Najpierw do "Moje menu" dodajesz na pierwszą pozycję opcję Auto Iso.
Potem w elementach sterujących, podpisujesz pod przycisk funkcyjny opcję "pierwsza pozycja z mojego menu".
Po naciśnięciu przycisku funkcyjnego od razu wskoczysz do menu włączenia/wyłączenia Autoiso.

feat
13-11-2010, 19:24

Hej w pierwszej chwili też mi się tak wydawało (kolory itd) ale przelącz sobie tam na RAWy i wszystko się zmienia :)

stoprocent
13-11-2010, 19:44
Fatman: Porobiłem parę zdjęć teraz i cały czas mam wrażenie jakby były nie ostre. Część z korektą -1, część z -2. Zmieniałem głównie ISO czas w granicach 1/500.
Zerknij proszę i powiedz czy jest ok bo może dla mnie przejście z d80 w oczach mi namieszało albo faktycznie jest coś nie tak. Wrzuciłem też kilka zdjęć z d80 na tym samym obiektywie. w podobnym oświetleniu.

d7000
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0628.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0633.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0636.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0637.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0638.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0639.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0640.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0654.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0657.NEF

d80:
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0207.jpg
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0211.jpg

Fatman
13-11-2010, 19:45
Wiesz co, ale proszę Cię bardzo przekonwertuj to odrazu do JPGa, bo w chwili obecnej mam urwanie łba i kilka procesorożernych procesów w tle :-)

ikar39
13-11-2010, 20:23
18-105
fota z palnikiem

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/7339/13001489.jpg)

jeszcze mam pytanie czy jest opcja zrobienia fotki 16/9 w D7000

Fatman
13-11-2010, 21:40
http://www.youtube.com/watch?v=fnqIivIzE40

ayu
13-11-2010, 22:01
źródło (http://images45.fotosik.pl/382/db1b919ea226b86f.jpg) Zamieszczam cropa 100% z fotki zrobionej przez ikar39 - jest EXIF.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/128f828b138ad619med-1.jpg
źródło (http://images50.fotosik.pl/381/128f828b138ad619med.jpg) I jeszcze fotka poglądowa

fotouśmieszek
13-11-2010, 22:08
ale ta jest nieostra nawet "w całości" a co dopiero na cropie;( jakaś miękka;p

ayu
13-11-2010, 22:12
Nie jest chyba tak źle. Żyleta to nie jest ale ISO z pierwszej fotki można wyczytać - 900 więc sporo. Choć jak się tak bliżej przyglądam to chyba leciutko z przodu jest ostrość przed oczami.

stoprocent
13-11-2010, 22:26
Ja testuje testuje testuje i nic z flashem bez flasha iso duzo male dlugi czas krotki czas korekcje af i nic dalej mam wrazenie ze cos jest nie tak. Podejde chyba do sklepu w pon i zobacze jaki inny egzemplarz d7000 albo wymienie na 300s bo jest to dla mnie ********** denerwujace

ikar39
13-11-2010, 22:31
żyleta będzie jak do kupie porządny obiektyw,ale jak na kita to myślę że jest dobrze
zależy kto jak na to patrzy,ja zdjęcia zgrywam jako film w full hd i wychodzą wyśmienicie na moim tele 50 cali i to mi wystarczy,a co do ideału puchy można czekać w nieskończoność może się taka kiedyś na półkach sklepowych pokaże

Ja testuje testuje testuje i nic z flashem bez flasha iso duzo male dlugi czas krotki czas korekcje af i nic dalej mam wrazenie ze cos jest nie tak. Podejde chyba do sklepu w pon i zobacze jaki inny egzemplarz d7000 albo wymienie na 300s bo jest to dla mnie ********** denerwujace
miałem D300s i szału nie było

maly5
13-11-2010, 22:43
miałem D300s i szału nie było
a teraz jest ?

HN70
13-11-2010, 23:36
nooo cóż... chyba nigdy nie pozbędziemy się problemów z bf/ff dopóki nikon w końcu nie zrezygnuje z lustra w swoich lustrzankach... ;-). Jest jednak wielce irytujące, że kupując sprzęt za ileś tam ciężko zarobionych złociszy, nadal kupujemy kota w worku. Nikt nam nie zagwarantuje, że szkła które posiadamy, lub te które zakupimy dogadają się z puszką. Niby mikro-regulacja miała rozwiązać ten problem, ale nie rozwiązała (przykładów co nie miara - nawet w tym wątku).

Zastanawiam się jakie są rozwiązania....
Przesiadka na m4/3 czy nex-y ? AF, szumy, kadrowanie na zombi - nie.
Przesiadka na FF ? Czy w D700 nie ma problemów z bf/ff ?
Kupno u tipa, który wcześniej sprawdzi, czy dane szkło dogaduje się z puszką? Może to jest rozwiązanie, ale tylko pod warunkiem, że w tym samym czasie kupuje się szkła i puszkę...

Nie cierpię hazardu, nie grywam nawet w totolotka, a myśl o zakupie D7000 i dwóch stałek (35/1.8 i 24/2.8) zaczyna mnie dołować.... help

Rascal
13-11-2010, 23:41
Wszyscy majacy problem z ostroscia na zdjeciach, powinni sprawdzic czy tak sie dzieje w innym pomieszczeniu, przy roznym typie oswietlenia.

Jakis czas temu wraz z kumplem wykonywalismy zdjecia na pewnej uroczystosci, w pomieszczeniu ktore mialo dziwne swietlowki. Jakie bylo nasze zdziwienie kiedy sie okazalo, ze wieksza czesc zdjec, z roznych puszek (D90 oraz druga pucha D90 wspomagana przy AF SB-900), miala nie trafiona ostrosc. Byc moze u was systuacja jest podobna.

ikar39
13-11-2010, 23:47
jak się ustawia micro regulacje w d7000

feat
13-11-2010, 23:49
Hehe właśnie oglądając filmik Fatmana i zauważyłem że widać w lustrze i samego operatora :) http://www.youtube.com/user/HalfForce#p/a/u/1/VlKTuKWefSs
Cały czas tę piękną żonę kreci w końcu chciał sam zaistnieć ;)

Fatman
13-11-2010, 23:49
ikar39, już pisałem wcześniej :-)

wciskasz Menu----->menu z kluczykiem----->Precyzyjna korekta AF

Ustawiasz na minus, aparat ostrzy bliżej Ciebie, ustawiasz na plus ostrzy dalej od Ciebie.

Rascal, spoko problem znany. Tylko niestety nie to było powodem wariującego AF.

Hehe właśnie oglądając filmik Fatmana i zauważyłem że widać w lustrze i samego operatora :) http://www.youtube.com/user/HalfForce#p/a/u/1/VlKTuKWefSs
Cały czas tę piękną żonę kreci w końcu chciał sam zaistnieć ;)

Taaaa jak się zobaczyłem, to aż się przestraszyłem ;-) Cud, że lustro nie pękło.

stoprocent
13-11-2010, 23:53
Ok pobawiłem się + reset ustawień fabrycznych i mam to:

źródło (http://snowheads.pl/d7000/a.png)

źródło (http://snowheads.pl/d7000/b.png)

źródło (http://snowheads.pl/d7000/c.png)

źródło (http://snowheads.pl/d7000/d.png)

Rascal
13-11-2010, 23:53
spoko problem znany.

Fatman Czy to faktycznie byla wina swietlowek, ze nam AF nie trafial?

fotouśmieszek
14-11-2010, 00:10
[QUOTE stoprocentpisze;2153351]Ok pobawiłem się + reset ustawień fabrycznych i mam to:

no!!! dla mnie rewelacja.Ostre i definicja skóry super:-) ale "reset ustawien" t.zn.Twoje ustawienia czy fabryczne?Bo juz jestem skołowany;(
ile dokladnie ustawiles przesłonę? 1.8??

stoprocent
14-11-2010, 00:17
Zrobilem reset do fabrycznych bo po 1. nie mam 100% pewności czy nikt w sklepie nie biegał po menu. Po 2. troche zmienialem i dlatego chcialem wyczyscic i zaczac od poczatku.
Przesłone ustawiłem na 2,8 - 3,5.
Ustawienia jednego ze zdjec:

źródło (http://snowheads.pl/d7000/e.png)

fotouśmieszek
14-11-2010, 00:21
Zrobilem reset do fabrycznych bo po 1. nie mam 100% pewności czy nikt w sklepie nie biegał po menu. Po 2. troche zmienialem i dlatego chcialem wyczyscic i zaczac od poczatku.
Przesłone ustawiłem na 2,8 - 3,5.
[/IMG]

Rozumiem:-) dzięki:-)))) to chyba dobra puszka FOTO,nie tylko do kręcenia filmow:-) ??

Fatman
14-11-2010, 00:23
Fatman Czy to faktycznie byla wina swietlowek, ze nam AF nie trafial?

W moim przypadku jeśli chodzi o D7000 to raczej nie, bo miałem problem też ze słońcem ;-)
Niemniej owszem, przy sztucznym świetle pewnego rodzaju łatwiej o kapryśny AF.

W przypadku mojego D7k to problem kalibracji szkieł (jak je skalibrowałem, to mogę napisać, że AF działa w 99% skutecznie przy odpowiedniej ilości światła), oraz to że sama kalibracja czasem po prostu jakby nie działa.

Nie wiem od czego zależy jej działanie lub nie. Dziś działało wszystko cały dzień i aparat trafiał jak D3, D300s czy tam inne ustrojstwo z dobrym AFem.

Rascal
14-11-2010, 00:29
Jestem ciekawy czy ewentualne bledy w firmware, beda tak chetnie updatowane, jak w przypadku D90. Stair step buf dzis w D90 siedzi, i nie zapowiada sie na nowy firmware, poprawiajacy jedna z przypadlosci tej puszki. Canon jest zdecydowanie lepszy w tej materii, nawet niskie modele dostaja update.

bogdi64
14-11-2010, 00:57
Wszyscy majacy problem z ostroscia na zdjeciach, powinni sprawdzic czy tak sie dzieje w innym pomieszczeniu, przy roznym typie oswietlenia.

Jakis czas temu wraz z kumplem wykonywalismy zdjecia na pewnej uroczystosci, w pomieszczeniu ktore mialo dziwne swietlowki. Jakie bylo nasze zdziwienie kiedy sie okazalo, ze wieksza czesc zdjec, z roznych puszek (D90 oraz druga pucha D90 wspomagana przy AF SB-900), miala nie trafiona ostrosc. Byc moze u was systuacja jest podobna.

już kiedyś o tym pisałem, że przy "specyficznym" oświetleniu jarzeniowym, trafiały się problemy z AF (przerobione na własnej skórze - przepraszam, matrycy) ale było to też uzależnione od obiektywy (35-70, 2,8 i chyba tokina 28-70, 2,6-2,8 nikkor 24mm i nikkor 20mm - te szkła miałem i były problemy z AF) za to 50 trafiała w miarę celnie

Rascal
14-11-2010, 01:21
U nas akurat wystapilo to na 35 1.8. Ale jak dotad, byl to jeden przypadek.

feat
14-11-2010, 01:51
Hej Fatman przyjrzałem się bliżej tym zdjęciom porównawczym (D7k vs D300) co robiłeś wieczorem 2010-11-10 i zauważyłem że oba aparaty nie były ustawione tak samo.
Były zupełnie inaczej ustawione tryby pomiaru ekspozycji oraz program naświetlania :? Dałbyś radę powtórzyć testy przy identycznych ustawieniach aparatów.

maly5
14-11-2010, 02:04
Hej Fatman przyjrzałem się bliżej tym zdjęciom porównawczym (D7k vs D300) co robiłeś wieczorem 2010-11-10 i zauważyłem że oba aparaty nie były ustawione tak samo.
Były zupełnie inaczej ustawione tryby pomiaru ekspozycji oraz program naświetlania :? Dałbyś radę powtórzyć testy przy identycznych ustawieniach aparatów.
ale co Ci za roznica skoro na d300 byl manual i zostaly skopiowane ustawienia przes/czas/iso z d7k ?

feat
14-11-2010, 02:10
Tak sobie też myślałem o tym wariującym ostrzeniu (raz ostrzy raz nie) może winę ponosi ten nowy czujnik pomiaru ekspozycji może jest zbyt czuły lub po prostu źle skalibrowany to by tłumaczyło bark reakcji na mikroregulacje szkieł.

Tak o nim piszą na stronie nikona "Czujnik RGB z 2016 pikselami zapewnia wyjątkowo precyzyjne wyniki pomiaru ekspozycji i dostarcza dokładne dane do systemu rozpoznawania scenerii, który optymalizuje ustawienia ekspozycji, autofokusa i balansu bieli bezpośrednio przed zwolnieniem migawki, co umożliwia wykonywanie ostrych zdjęć." hehe może przekombinowali :)

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie (nie jestem pro) ale wyczytałem że niektóre obiektywy nie obsługują niektórych metod pomiaru ekspozycji. Może po prostu niektóre szkła wariują (te z prockami) lub nie nadążają dostając info. z "czujnika/aparatu" Co o tym myślicie??

ale co Ci za roznica skoro na d300 byl manual i zostaly skopiowane ustawienia przes/czas/iso z d7k ?

Hmm nie jestem znawcą ale uważasz ze metoda pomiaru ekspozycji i metoda naświetlania nie ma znaczenia :? na to jakie zdjęcie wychodzi?

Fatman
14-11-2010, 02:21

Były ustawione tak samo. D7k zmierzył wszystko (seria zdjęć), i powtórzyliśmy te ustawienia na D300. Ta sama przysłona (f3.2), czasy, szkło, iso.

feat
14-11-2010, 02:30
Były ustawione tak samo. D7k zmierzył wszystko (seria zdjęć), i powtórzyliśmy te ustawienia na D300. Ta sama przysłona (f3.2), czasy, szkło, iso.

Hmm mi tu pokazuje tak:

Na D300
Tryb pomiaru ...: średnia centralnie ważona
Program naświetlania: ręcznie ustawiany

Na D7k
Tryb pomiaru ...: Wzorzec (cokolwiek to znaczy :))
Program naświetlania: priorytet przesłony

Spojrzałem jeszcze na te zdjęcia co robiłeś w FJ (D300 vs D90 vs D7k)

Tam wszędzie był Tryb pomiaru: Wzorzec
D90 i D300 Program naświetlania: ręcznie ustawiany
D7k Program naświetlania: priorytet przesłony
Jeśli to nie ma znaczenia i się wygłupiłem to się nie śmiać głośno (uczę się:))

e=mc2
14-11-2010, 03:11
Ja to rozumiem tak: najpierw była seria z D7000 z priorytetem przysłony na f=3.2.
Potem ustawiono D300 w trybie manualnym dokładnie tak samo, jak to zmierzył chwilę wcześniej D7000 (czyli f=3.2, a czas, czułość itd wprowadzono ręcznie, aby było zgodne z tym, co wcześniej dobrał D7000) i zrobiono drugą serię zdjęć. Wtedy ustawienia pomiaru światła w D300 nie mają znaczenia, gdyż wszystko jest i tak wprowadzane z ręki.

vvilk
14-11-2010, 10:49
Wczoraj też zrobiłem kilka fotek 35/1.8f.
Jak widać na zdjęciu mi też czasem wychodzi delikatne mydełko...
Myslicie, ze to wina obiektywu czy puszki? ;)

http://picasaweb.google.com/MAXWWA/Test#5539324307749946018

waldek
14-11-2010, 11:31
Szanowne Koleżanki i Koledzy.
Tytuł wątki brzmi - Nikon D7000 w praktyce

Pozwolić innym pisać o wadach i zaletach D7000.
Dopuszczalne są porównania z D300s i D90.

Cała reszta jest z b ę d n a.

feat
14-11-2010, 11:31
Wczoraj też zrobiłem kilka fotek 35/1.8f.
Jak widać na zdjęciu mi też czasem wychodzi delikatne mydełko...
Myslicie, ze to wina obiektywu czy puszki? ;)

http://picasaweb.google.com/MAXWWA/Test#5539324307749946018

Na moje to zdecydowanie żółw zawinił ... :) na dodatek jeszcze się z nas wszystkich śmieje ;)

Szanowne Koleżanki i Koledzy.
Tytuł wątki brzmi - Nikon D7000 w praktyce

Proponuję przestać pisać o tym jaki sobie kupiliście aparat lub jaki chcecie kupić.
Pozwolić innym pisać o wadach i zaletach D7000.
Dopuszczalne są porównania z D300s i D90.
Cała reszta jest z b ę d n a.

Wydaję mi się, że do końca nie masz racji. Takie info (pozornie nie mające znaczenia) też jest pośrednio przydatne. Jako, że to nowa puszka takie informacje dają mniej zdecydowanym (bojącym się nowości) amatorom sygnał do tego, że warto kupić ten produkt lub nie. Ludzie czytają i oceniają cechy sprzętu ale i ryzyko kupna.
Wiadomo nie od dziś że warto kupić sprzęt który mieści się w jakichś ramach popularności bo zwiększa to ewentualne wsparcie producenta (wypuszczane poprawki) oraz posiadających sprzęt użytkowników którzy w razie problemów pomogą (mając wcześniej podobny problem). Reasumując takie posty często pomagają niezdecydowanym amatorom podjąć ostateczną decyzję. :P Napędzając przy tym sprzedaż co jak wiadomo ma przełożenie na szybkość spadania ceny produktu :)

feat
14-11-2010, 12:01
Ja to rozumiem tak: najpierw była seria z D7000 z priorytetem przysłony na f=3.2.
Potem ustawiono D300 w trybie manualnym dokładnie tak samo, jak to zmierzył chwilę wcześniej D7000 (czyli f=3.2, a czas, czułość itd wprowadzono ręcznie, aby było zgodne z tym, co wcześniej dobrał D7000) i zrobiono drugą serię zdjęć. Wtedy ustawienia pomiaru światła w D300 nie mają znaczenia, gdyż wszystko jest i tak wprowadzane z ręki.

Hmm czyli jeśli dobrze rozumiem to D7k pstrykał na pół auto a następnie to co on tam sam sobie poustawiał (ekspozycja, naświetlanie...) zostało wprowadzone manualnie do D300? :)

Ark
14-11-2010, 12:10
Hmm czyli jeśli dobrze rozumiem to D7k pstrykał na pół auto a następnie to co on tam sam sobie poustawiał (ekspozycja, naświetlanie...) zostało wprowadzone manualnie do D300? :)

Dokładnie tak :-)

ikar39
14-11-2010, 12:55
Odnośnie ostrości,jest dobrze czy źle:idea:

źródło (http://img84.imageshack.us/img84/8473/przechwytywaniec.png)

źródło (http://img607.imageshack.us/img607/9678/przechwytywanieh.png)

ayu
14-11-2010, 13:12
Dla mnie w punkt :-).
Co to za soft na tych screen'ach ?

ikar39
14-11-2010, 13:20
Dla mnie w punkt :-).
Co to za soft na tych screen'ach ?
Program dołączony z puchą
ViewNX2

sebod
14-11-2010, 13:23
Słuchajcie mam pytanie w kontekscie przytaczanego już wczesniej testu na http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp . Przełączcie test na pliki typu RAW i Iso 3200 i zróbcie zbliżenie na czerwone spodenki myszki miki. Szum generowany przez D7000 to jest jakiś koszmar w porównaniu z chociażby D300s nie wspominając już o 60D. Jakieś okrutne plamy. W 60D jest drobne ziarno i wygląda to zdecydowanie lepiej. Podobna sytuacja jest na zbliżeniu serduszka z damy kier. Możecie mi powiedzieć co to oznacza? Bo nie wygląda to dobrze.

jpyt
14-11-2010, 13:44
Wygląda na to, że na dpreview coś dali ciała i w jakiś dziwny sposób wywołali te RAW-y. Jeśli ściągnie się cały plik NEF-a i otworzy w ViewNX2 (tryb podlądu RAW) to wygląda on totalnie inaczej z tendencją do ZNACZNIE lepiej. I na 100% nie ma żadnych plam na kolorze czerwonym.

Pawel Pawlak
14-11-2010, 14:04
NX2 (ViwNX2) w mojej opini znacznie lepiej radzi sobie z plikami RAW d7000 - silniejsze detale i ostrzejsze zdęcia, lepsza tnalność, inna charakterystyka szumów. O ile plików D300 już dawan wywołuję tylko ACRem, o tyle sample z d7000 wywoływane w LR3.0 totalnie mi nie podchodzą a w NX2 są świetne :)

HN70
14-11-2010, 14:22
Słuchajcie mam pytanie w kontekscie przytaczanego już w czesniej testu na http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp . Coś faktycznie im nie wyszło. Pentax K-5, który ma IDENTYCZNĄ matrycę do tej z D7000 ma ZNACZNIE lepszy obraz. Oznacza to, że albo dpreview skopał zdjęcia z D7000, albo inżynierowie z pentaxa znacznie lepiej dopracowali soft do tej matrycy...

p.s.
albo mają bf/ff na szkle, bo zdjęcie z K-5 jest również znacznie ostrzejsze od tego z D7000.... czyżby dpreview miał ten sam problem co Fatman?

Pawel Pawlak
14-11-2010, 15:56
powiedz mi proszę, na jakiej czułoście w tyście na DP, RAWy z k-5 są ostrzejsze niż te z d7000 ??
Ja widzę w całym zakresie przewagę ostrości d7000 nad K5.

ikar39
14-11-2010, 16:04
Dzisiaj trochę popstrykałem juniora i nie wiem czy ostrość jest ok czy do d....y:shock:
http://img577.imageshack.us/img577/5689/56027167.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/4513/12262141.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/7691/27079298.jpg
http://img607.imageshack.us/img607/9241/85932575.jpg
http://img181.imageshack.us/img181/2325/81481951.jpg
Crop
http://img255.imageshack.us/img255/6843/przechwytywaniegd.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/4774/przechwytywanie1.jpg
http://img403.imageshack.us/img403/1423/przechwytywanie2q.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/6096/przechwytywanie3.jpg
http://img529.imageshack.us/img529/9821/przechwytywanie4.jpg

Henio Jawa
14-11-2010, 16:06
Pytania do mających D7000

1. Bracketing z samowyzwalaczem.
Czy jest możliwość ustawienia aparatu tak aby po wyzwoleniu z samowyzwalacza zrobił trzy zdjęcia z bracketingiem ekspozycji za jednym zamachem (czyli trzy klatki z korekcją jedna po drugiej bez wciskanian niczego więcej).
Z instrukcji wynika, że jest taka szansa ale nie wiem czy dobrze kombinuję. Tam jest coś o opóźnieniach między zdjęciam (min. 0,5sek). Jak to jest w praktyce?

2. Pilot
Czy po przejściu w tryb wyzwalania z pilota (ML3?) jest aktywny spust migawki (czy tylko pilot ja to w moim popsutym D80)?

R0bert
14-11-2010, 16:26
Ja mam pytanie dotyczace bracketingu i interwałomierza. Czy można ustawic w menu, zeby robil zdjecia interwałem, i jednoczesnie bracketing?

Bartekolo
14-11-2010, 16:28
Dzisiaj trochę popstrykałem juniora i nie wiem czy ostrość jest ok czy do d....y:shock:
http://img577.imageshack.us/img577/5689/56027167.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/4513/12262141.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/7691/27079298.jpg
http://img607.imageshack.us/img607/9241/85932575.jpg
http://img181.imageshack.us/img181/2325/81481951.jpg
Crop
http://img255.imageshack.us/img255/6843/przechwytywaniegd.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/4774/przechwytywanie1.jpg
http://img403.imageshack.us/img403/1423/przechwytywanie2q.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/6096/przechwytywanie3.jpg
http://img529.imageshack.us/img529/9821/przechwytywanie4.jpg

Ostrość ostrością ale do **** to raczej jest fotograf. Robisz zdjęcia na F10 1/50s i pytasz się czy wszystko ok z ostrością?:shock::razz:. Sprzedaj lepiej D7000 i kup sobie kompakt...albo do-edukuj się trochę z fotografii zamiast siedzieć ciągle na forum sprzętowym i szukać sobie sam problemów.

rlat
14-11-2010, 16:33
Wczoraj po południu / dziś rano sprzęt został tak jakby uleczony.........
Dla 35ki korekcja -8, trafia idealnie z bliska i daleka (no może na nieskończoność ma największy problem)
Dla 14-24 korekcja -6 i jest żyleta
Podobnie dla Tamrona -6 jest super, tylko na 17mm niestety jest tak sobie (w D300s też było średnio)
180 2.8 zostawiłem bez korekcji, trafia idealnie.

I teraz się modlę, żeby aparat nie "zeswirował" tak jak zrobił to np. wczoraj -kiedy w ogóle nie brał pod uwagę korekcji.

Na razie jest dobrze............ ;-) Niestety zaczęło znowu padać, więc odpowiednich przykładów na razie nie zrobię :-(

Jak jest z tą korekcją. Czy on zapamiętuje wartość korekcji dla konkretnego obiektywu, czy po każdej zmianie obiektywu trzeba wprowadzać na nowo korekty?

Fatman
14-11-2010, 16:41
rlat, zapamiętuje.

nokinnikon
14-11-2010, 17:12
Przepraszam za OT ale niektórym nabywcom D7000 to się nawet nie chce przeczytać instrukcji. Ja byłem przekonany, że nasze forum ma pomagać a nie wyręczać.

Fatman
14-11-2010, 17:17
Dzisiaj pogoda dopisała, dzięki czemu wybrałem się z rodzinką na spacerek. Tym razem używałem głównie Nikkora 180 2.8 i Tamrona 17-50 2.8 VC, choć na trochę podpiąłem też Nikkora 35 1.8.
I przyznam szczerze, że AF mnie nie zawiódł :) Po wprowadzeniu wszystkich korekcji (dla Tamrona zostawiłem w końcu ustawienie na zero) aparat trafiał tam gdzie trzeba, nawet na nieskończoność było ostro.
Miałem okazję sprawdzić jak AF zachowuje się fotografując pod silne światło. W przypadku 180ki było super, niestety Tamron poddał się szybciej. Założony na D3 (crop) też nie dał rady.
Bezproblemowo za to można było ostrzyć na LV. Wreszcie można bezstresowo tej funkcji używać w Nikonie. Różnica szybkości jak i precyzji ostrzenia po LV pomiędzy D90/300s a D7000 jest jak już chyba kilka razy wspominałem ogromna.
Dotychczas ani razu mi się nie zdarzyło, żeby ostrząc w tym trybie aparat nie trafił z ostrością (a D90/300s potrafił potwierdzić ostrość kiedy obraz był całkowicie rozmazany -jednym słowem pokazywał bokeh).

Wraca mi dobry humor :-D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_7-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_7.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_8-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_8.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_9-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_9.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_10-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_10.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/D7000_11-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/D7000_11.jpg)

ikar39
14-11-2010, 17:52
Ja 18-105 ustawiłem korektę AF na -10 i jest bardzo dobrze jutro będę miał 35/1.8 i 70-300VR i 18-200VRII zobaczę co z nimi da się zrobić,pewnie nie ominie mnie kupno jakiegoś jasnego szkła,mam możliwość kupienia 17-35/2.8D ED za 3700złociszy ale nie wiem czy to dobry obiektyw

stoprocent
14-11-2010, 18:00
hmmm... Ja już sam nie wiem, może to mój egzemplarz, może to moje szkło ale widać ewidentną różnicę w porównaniu z d80. Przysięgam nie trafić AF w d80 to był cud, tutaj co 2-3 zdjęcie jest do kosza
Zmieniałem korekcje af bawiłem się z ustawieniami i cały czas to samo :( Zraziłem się mega do tego modelu bo brałem go z bardzo dużą nadzieją.
Liczyłem na dobre działanie na dużym iso ze względu na to że wiekszość zdjęć robię na imprezach, ale po co mi jasne fotki które są nie ostre.

Wszystkie zdjęcia są na tej samej korekcji af

Raz jest tak:
http://snowheads.pl/d7000/01.png - Ostro

a raz tak:
http://snowheads.pl/d7000/02.png - Mała różnica
http://snowheads.pl/d7000/03.png - Dramat

HN70
14-11-2010, 18:02
powiedz mi proszę, na jakiej czułoście w tyście na DP, RAWy z k-5 są ostrzejsze niż te z d7000 ??
Ja widzę w całym zakresie przewagę ostrości d7000 nad K5.
Porównywałem twarz damy kier na 1600. Widać różnicę na korzyść pentaxa. ALE to są takie same matryce, więc nie może być między nimi aż tak dużych różnic. Śledzę info o D7000, bo jestem żywotnie zainteresowany jego zakupem, a że na razie niewiele informacji jest dostępnych to sprawdzam też info o K-5, właśnie dlatego, że to TA SAMA matryca.

stoprocent
14-11-2010, 18:05
@ikar39: robiłes fotki na kicie po co ustawiasz korekcje ? Jak bedziesz miał 35 1.8 to po co Ci 17-35 za 4000!! Jak chcesz wiekszy kąt to kup sobie Tokine 11-16/2.8 - Kozak obiektyw za duuuuużo mniej

wrocek
14-11-2010, 18:17
stoprocent, sprawdź czy dokładność AF nie zależy od tego czy obiektyw zaczyna ostrzenie z ustawienia na nieskończoność, czy z minimalnej odległości. Czyli z jakiego położenia początkowego startuje silnik obiektywu.
Ja mam coś takiego przy D90 + 16-85: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162993.

wlopis
14-11-2010, 18:31
Ostrość ostrością ale do **** to raczej jest fotograf. Robisz zdjęcia na F10 1/50s i pytasz się czy wszystko ok z ostrością?:shock::razz:. Sprzedaj lepiej D7000 i kup sobie kompakt...albo do-edukuj się trochę z fotografii zamiast siedzieć ciągle na forum sprzętowym i szukać sobie sam problemów.
Tylko dlatego zarejestrowałeś się zeby kogoś zje...ć ?

stoprocent
14-11-2010, 18:31
wrocek: Ja robiłem same zbliżenia nie odjezdzal obiektyw na nieskonczonosc. Jutro pojde do sklepu gdzie kupilem d7000 i sie dowiem bo nie ma szans zeby zostal przy takim aparacie

Vider
14-11-2010, 19:01
Pytania do mających D7000

1. Bracketing z samowyzwalaczem.
Czy jest możliwość ustawienia aparatu tak aby po wyzwoleniu z samowyzwalacza zrobił trzy zdjęcia z bracketingiem ekspozycji za jednym zamachem (czyli trzy klatki z korekcją jedna po drugiej bez wciskanian niczego więcej).
Z instrukcji wynika, że jest taka szansa ale nie wiem czy dobrze kombinuję. Tam jest coś o opóźnieniach między zdjęciam (min. 0,5sek). Jak to jest w praktyce?

W ustawieniach uzytkownika f5 masz mozliwosc przypisania sobie Bracketing burst "BKT", wtedy naciskajac ten przycisk i spust migawki aparat robi 3 foty z rzedu.

kostek-brasil
14-11-2010, 19:19
Fatman, masz talent do zdjęć i filmów. Gratuluję. Inna sprawa, że 2 śliczne i chętne do współpracy modelki wydatnie pomagają w testach. :smile:

Przed chwilą znalazłem kilka fot. D7000 w parze z 300/4 AF-S i 35/1,8. Gdyby kogoś interesowało, podaję odnośnik:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/952751/0

R0bert
14-11-2010, 19:24
fatman, moglbys powrzucac kilka RAWow z EV na - i + ? Rawy z EV na minusie widziałem, ale interesuje mnie jak duzo informacji mozna z highlitow uratowac.
I pytanie, na które padła odpowiedz, ale nie moge znalezc, jak duze sa pliki w 1080/720p?

stoprocent
14-11-2010, 19:30
R0bert

źródło (http://snowheads.pl/d7000/screen.png)

R0bert
14-11-2010, 19:41
Dzięki, limit czasowy to jest ok 20 minut, przynajmniej tak mi wyszło z obliczen z powodu rozmiaru plikow, chyba, ze sie przegrzeje, ktoś potwierdzi/zaprzeczy?

docxxx
14-11-2010, 19:58
Nie chce marudzic, ale niepotrzebnie sie tak podpalacie. Ktos kupil aparat, zrobil w ciagu 2 dni mase testow i zaczyna sie jazda, jaki to zly aparat. Idac tym tropem, kazdy aparat/telewizor/auto ma takie wady. Wyluzujcie.

Pawel Pawlak
14-11-2010, 20:01
Porównywałem twarz damy kier na 1600. Widać różnicę na korzyść pentaxa. ALE to są takie same matryce, więc nie może być między nimi aż tak dużych różnic. Śledzę info o D7000, bo jestem żywotnie zainteresowany jego zakupem, a że na razie niewiele informacji jest dostępnych to sprawdzam też info o K-5, właśnie dlatego, że to TA SAMA matryca.

zwracam honor - rzeczywiscie w tym miejscu wygrywa k-5. Jeśli sprawdzić inne fragmenty, wygrywa D7000. Wygląda to na ewidentnie gdzie indziej ustawianą ostrość. Czy matryce k-5 i d7000 są naprawde identyczne, pewności nie ma; są przypuszczenia.

stoprocent
14-11-2010, 20:23
@docxxx: Nie chodzi oto, ale robilem zdjecia 3 dni temu d80 a 2 dni temu d7000 polowa zdjec jest do smieci bo łapie ostrosc losowo. Ten sam obiektyw to samo oko, powiedz mi gdzie sie podpalilem ?

Fatman
14-11-2010, 20:33
stoprocent, obiektyw ten sam jak piszesz, ale to nic nie znaczy. To, że świetnie "gadał" z D80 nie znaczy, że z D7000 nie ma problemu FF/BF.
W przypadku mojego D7000 po zresetowaniu ustawień korekcji i ponownym wyjustowaniu w body wszystkich obiektywów, AF działa stabilnie i celnie. Jak na razie nie widzę różnicy pomiędzy D300s a D7000 i mam nadzieję, że tak pozostanie.

jm
14-11-2010, 20:44
Wszystkie zdjęcia są na tej samej korekcji af

Raz jest tak:
http://snowheads.pl/d7000/01.png - Ostro

a raz tak:
http://snowheads.pl/d7000/02.png - Mała różnica
http://snowheads.pl/d7000/03.png - Dramat

czy mozna prosić o zdjecia z oryginalnym exifem?

stoprocent
14-11-2010, 20:49
Fatman: Ja raozumiem, ale on działa losowo. Robie 2 zdjecia w odstepie minuty warunki praktycznie te same i raz jest ok raz nie.
jm:
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0826.NEF
http://snowheads.pl/d7000/DSC_0837.NEF

Fatman
14-11-2010, 20:54
I u mnie było tak samo, nawet o tym pisałem w wątku. Po resecie ustawień korekty AF i ponownym ustawieniu dla każdego obiektywu z osobna, aparat zaczął trafiać z bardzo dużą powtarzalnością i skutecznością. Sprawdź to, bo możliwe, że masz taki sam problem jaki miałem ja.
Teraz tylko mam nadzieję, że to dziwne zachowanie mojej puchy nie wróci.........

lesiuc
14-11-2010, 21:04
Fatman: Ja raozumiem, ale on działa losowo. Robie 2 zdjecia w odstepie minuty warunki praktycznie te same i raz jest ok raz nie.
jm:

Zauważyłem w EXIF'ie że masz ustawione AF-Area Mode na Dynamic a Focus Mode na auto...

jm
14-11-2010, 21:12
jm:

Hmmm nie wiem czemu ale exif nie jest pełny??

Czy możesz pokazać jpga wprost z aparatu, takiego w którym AF totalnie zbłądził.

Fatman
14-11-2010, 21:22
Przypadkowe odkrycie, ale bardzo ciekawe :-) Zobaczcie jak się rozkłada szum w kadrze na zdjęciu z dekielkiem -poproszono mnie o zrobienie takiego, ostatni raz takie robiłem jak miałem D80, czyli baaaardzo dawno :-)

źródło (http://img833.imageshack.us/img833/9540/dsc1520s.jpg)

exif jest.... podciągnąłem jasność podczas obróbki, żeby było lepiej widać.

Ciekawe jak mam w D3 ? :-)

stoprocent
14-11-2010, 21:28
jm: nie mam jpgow tylko nefy i to byl prosto z puszki

Rafał_Sz
14-11-2010, 21:34
Przypadkowe odkrycie, ale bardzo ciekawe :-) Zobaczcie jak się rozkłada szum w kadrze na zdjęciu z dekielkiem -poproszono mnie o zrobienie takiego, ostatni raz takie robiłem jak miałem D80, czyli baaaardzo dawno :-)

Widać gdzie się matryca grzeje bardziej.

Jacek_Z
14-11-2010, 21:37
.. Pentax K-5, który ma IDENTYCZNĄ matrycę do tej z D7000 ma

Czy matryce k-5 i d7000 są naprawde identyczne, pewności nie ma; są przypuszczenia.
Sugerując sie rozmiarem pojedyńczego piksela wg dxomark - to nie są te same matryce, bo piksele sa różnej wielkości. 4.73 µm w D700 i 4.75 µm w K5
Tylko pytanie czy dxo to sobie samo wyliczyło z rozdzielczości całego sensora, czy ma dane fabryczne.

Pawel Pawlak
14-11-2010, 21:39

Rafale, właśnie dlaczego pliki z d7000, pomimo tego że teoretycznie nie są zdecydowanie lepsze niż te z d300; znacznie lepiej wyglądają. Bo szum jest bardzo jednorodny bez charakterystycznych dla D300 a nawet D3 (na najwyższych iso) "pików" niebieskich i czerownych, które to potem tudno się filtrują i kiepsko wyglądają np. w bokehu. Druga zaleta to inna domyślna krzywa kontrastu - cienie są ładnie wyciągnięte - dlatego nie musimy ich potem wyciągać i razem ze wzmacnianiem szumów które się tam kryją.

Pawel Pawlak
14-11-2010, 21:42
Sugerując sie rozmiarem pojedyńczego piksela wg dxomark - to nie są te same matryce, bo piksele sa różnej wielkości. 4.73 µm w D700 i 4.75 µm w K5
Tylko pytanie czy dxo to sobie samo wyliczyło z rozdzielczości całego sensora, czy ma dane fabryczne.
też mi się wdaje że to nie są identyczne matryce, ale nie znów na okrągło o tym pisać (jak było z a55 i d3100, d90 i d300, d80 i d200 ;) )

stoprocent
14-11-2010, 21:48
I u mnie było tak samo, nawet o tym pisałem w wątku. Po resecie ustawień korekty AF i ponownym ustawieniu dla każdego obiektywu z osobna, aparat zaczął trafiać z bardzo dużą powtarzalnością i skutecznością. Sprawdź to, bo możliwe, że masz taki sam problem jaki miałem ja.
Teraz tylko mam nadzieję, że to dziwne zachowanie mojej puchy nie wróci.........

Ja nie widze roznicy robilem korekte i jest to samo albo wystarczy ze zmienie 1.4 na 1.6-1.8 i cała korekta o dupe rozbic bo dzieje sie to samo. Pozatym czasem tak jak u Ciebie korekta jakby nie dziala. Jutro przejde sie do sklepu i moze zobacze zachowanie na innym body. Tak jak juz pisalem na samym poczatku nie jestem mega fotografem i szczerze jedyne czego chce to dobry af.

KECIF
14-11-2010, 22:05
No i jaja są większe niż się spodziewałem ;-)

KECIF, AF w trybie filmowania jest kiepski. Zrobię test w wolnej chwili, ale nie spodziewaj się czegoś dobrego :-(

Jakbyś znalazł chwilkę to podeślij jakieś filmiki bo na sieci krucho z działaniem AF a bardzo mnie to interesuje :-)
Dzięki.

jpyt
14-11-2010, 22:12
No to ujawniam się.
To ja poprosiłem Fatman-a o zrobienie testu "dekielkowego" ponieważ tak się stało, że w dniu dzisiejszym zostałem pierwszym posiadaczem D7000 z walniętą matrycą (a przynajmniej walniętą w jakimś tam stopniu).

Generalnie problem odkryłem całkowicie przypadkowo dopiero po 3-4 godzinach testów w domu. I kiedy wydawało mi się, że cud miód i jeszcze więcej (AF działa u mnie perfekcyjnie z wszystkimi szkłami) to okazało się, że na jednym zdjęciu mojej córki, w zacienionym koncie pokoju pojawiły się jakieś niebiesko-czerwone pasy. Test dekielkowy tylko potwierdził to. Zresztą zobaczcie sami - polecam oględziny prawej-górnej ćwiartki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DSC_0264-1.jpg
źródło (http://www.dane.pixel-tech.pl/jpytportfolio/DSC_0264.jpg)

Jutro idę wymieniać sprzęta albo przynajmniej spróbować to zrobić (realia) :/

wa12
14-11-2010, 22:18
Ken Rockwell właśnie napisał swoją recenzję D7000: http://www.kenrockwell.com/nikon/d7000.htm

Fatman
14-11-2010, 22:21
KECIF, właśnie robię upload odpowiedniego filmu na YT. 10-15 min i będzie. Niestety jak już wspominałem AF-F działa tragicznie.

[dopisane]

http://www.youtube.com/watch?v=3VpkMHaniEU

focus69
14-11-2010, 22:46
A ja mam szybkie pytanie. Nagrywałem dziś filmy w D7000 i w aparacie odtwarzanie jest z dźwiękiem, a w PC już tylko obraz. Czego najlepiej używać do odtwarzania formatu .mov ?

Fatman
14-11-2010, 22:48
Zainstaluj sobie może zestaw kodeków ffdshow, powinno pomóc.

Ja odtwarzam filmy z D7000 za pomocą systemowego Windows Media Player, lub po prostu odtwarzacza Quicktime.

focus69
14-11-2010, 22:48
dzieki :-)

KECIF
14-11-2010, 22:52
KECIF, właśnie robię upload odpowiedniego filmu na YT. 10-15 min i będzie. Niestety jak już wspominałem AF-F działa tragicznie.

[dopisane]

http://www.youtube.com/watch?v=3VpkMHaniEU

I to z modelką, wielkie dzięki :-)

ale faktycznie nie radzi sobie za dobrze, czy jakaś lustrzanka daje radę lepiej ?
(szukam argumentów za kupnem nowego body i sprzedaniem kamery)

Fatman
14-11-2010, 22:56
Sony A33/A55 -oczywiście jeśli chodzi o pracę AF. Bo kompresję ma większą i nie ma manuala podczas filmowania. Przynajmniej na razie...

piotrze
14-11-2010, 23:03
ale faktycznie nie radzi sobie za dobrze, czy jakaś lustrzanka daje radę lepiej ?
(szukam argumentów za kupnem nowego body i sprzedaniem kamery)

Hmm, Canon 550D, Sony A55?

Fatman
14-11-2010, 23:05
Canon 550D ma dużo gorszy AF podczas filmowania od Nikona D90. D7000 zjada go na śniadanie ;-)

piotrze
14-11-2010, 23:19
Canon 550D ma dużo gorszy AF podczas filmowania od Nikona D90. D7000 zjada go na śniadanie ;-)

Jesli chodzi o Canona, to zasugerowalem sie tylko tym filmikiem: http://www.youtube.com/watch?v=khrtaGfIdMs
ale ze filmowanie to nie moja dzialka, to nie bede sie spieral :)

lothar345
14-11-2010, 23:20

Ma af podczas filmowania?

Fatman
14-11-2010, 23:20
Spoko, po prostu autor filmu ostrzył ręcznie :-)

Ma af podczas filmowania?

Ma jak naciśniesz AF-ON. Wtedy zmienia się ekspozycja (i to bardzo) co objawia się nagłym rozjaśnieniem kadru, i ślicznie tyr-tyr-tyr lub szt-szt-szt skokowo ustawia się ostrość. Dosyć wolno, mniej więcej jak w D90.
Przewaga D90 jest taka, że nie ma tego paskudnego efektu zmiany ekspozycji po naciśnięciu AF-ON.

robert4you
14-11-2010, 23:23
Do filmów królem jest a55

stoprocent
14-11-2010, 23:24
Mam pytanie bo wlasnie się skapnałem że cały czas mialem af-a. Czy AF-S w nazwie obiektywu ma zwiazek z AF w aparacie bo juz glupieje. Czy przestawienie na AF-S w aparacie moze cos zmienic?

Fatman
14-11-2010, 23:26
Do filmów królem jest a55

Tylko jeśli chodzi o AF. Jak wcześniej pisałem, pod względem jakości ustępuje Canonowi i Nikonowi.
A brak pełnego manuala podczas filmowania jest najbardziej upierdliwy w tym aparacie.

stoprocent, AF-S na obiektywie oznacza, że zastosowano w nim szybki (nie zawsze ;-) ), cichy silnik.

W puszce oznacza to ustawienia trybu pracy AF:

AF-C -tryb autofocusa ciągły, przydatny przy fotografowaniu obiektów w ruchu.
AF-S -pojedynczy tryb, gdzie ostrość ustawiana jest dla pierwszego zdjęcia, każde następne w serii (czyli trzymamy spust wciśnięty) ma ostrość ustawioną w takiej samej odległości od aparatu jak pierwsze zdjęcie.
AF-F -ciągłe ustawianie ostrości w Nikonie D7000, działające tylko w trybie LV.

robert4you
14-11-2010, 23:26
Mam wrażenie że dźwięk też ma lepszy

Fatman
14-11-2010, 23:32
A tego akurat nie sprawdzałem/nie czytałem o tym. Z drugiej strony, wrażenie a pewność stanowi pewną różnicę ;-) Z trzeciej, jak się na poważnie myśli o dźwięku do filmów to i tak warto zainwestować w zewnętrzny mikrofon, lub sprzęt rejestrujący dźwięk oddzielnie.

piotrze
Mam pytanie bo wlasnie się skapnałem że cały czas mialem af-a. Czy AF-S w nazwie obiektywu ma zwiazek z AF w aparacie bo juz glupieje. Czy przestawienie na AF-S w aparacie moze cos zmienic?

Czytac instrukcje! ;)

AF-A oznaczy, ze puszka bedzie sobie sama kombinowala, czy w danej chwili robic w AF-C, czy w AF-S. Raczej sie Twoja sytuacja nie poprawi jak to zmienisz, chyba ze zrypany jest wlasnie AF-A.

lothar345
Spoko, po prostu autor filmu ostrzył ręcznie :-)

Ma jak naciśniesz AF-ON. Wtedy zmienia się ekspozycja (i to bardzo) co objawia się nagłym rozjaśnieniem kadru, i ślicznie tyr-tyr-tyr lub szt-szt-szt skokowo ustawia się ostrość. Dosyć wolno, mniej więcej jak w D90.
Przewaga D90 jest taka, że nie ma tego paskudnego efektu zmiany ekspozycji po naciśnięciu AF-ON.

Już zgłupiałęm - wydawało mi się że d90/d5k nie mają af podczas filmowania i trzeba ostrzyć ręcznie :/

Fatman
14-11-2010, 23:37
No mam nadzieję, że mi się nic nie popitoliło i D300s z D90 nie pomyliłem. Całkiem możliwe, że D90 ma AF tylko w LV, a po załączeniu nagrywania filmu już nie. Wybaczcie jakby co, stary już jestem i za dużo masełka (pamięć już nie ta.....) ;-)

Ktoś może sprawdzić ?

robert4you
14-11-2010, 23:40
A tego akurat nie sprawdzałem/nie czytałem o tym. Z drugiej strony, wrażenie a pewność stanowi pewną różnicę ;-) Z trzeciej, jak się na poważnie myśli o dźwięku do filmów to i tak warto zainwestować w zewnętrzny mikrofon, lub sprzęt rejestrujący dźwięk oddzielnie.

a55 - stereo i naprawdę brzmi miodzio

e=mc2
14-11-2010, 23:54
D90 nie ma AF w żadnym trybie podczas filmowania.

jpyt
14-11-2010, 23:54
No mam nadzieję, że mi się nic nie popitoliło i D300s z D90 nie pomyliłem. Całkiem możliwe, że D90 ma AF tylko w LV, a po załączeniu nagrywania filmu już nie. Wybaczcie jakby co, stary już jestem i za dużo masełka (pamięć już nie ta.....) ;-)

Ktoś może sprawdzić ?

D90 z całą pewnością NIE MA AF podczas fimowania.
O ile dobrze pamiętam możliwość wymuszenia ustawienia ostrości podczas filmu ma D300s (było to nowością w wersji "s")

Fatman
14-11-2010, 23:56
Ups, to oznacza, że czas łyknąć lecytynę :-)

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd :-(

ayu
15-11-2010, 00:22
Przeczytałem właśnie to co napisał Ken Rockwell o D7K. I według niego ergonomia obsługi stoi na b.wysokim poziomie (nie mylić z trzymaniem). Najbardziej podobają mu się te dwa ustawienia U1 i U2. Czy tam faktycznie można prawie wszystko zaprogramować ??? Ken pisze, że jest to nawet lepiej rozwiązane niż w Canonie. Ciekawe. Po tym wszystkim co tu czytam coraz bardziej ciekawy jestem następcy D300s. Na razie jednak jest D7000 !

jm
15-11-2010, 01:26

I to najprawdopodobniej wyjaśnia czemu "aparat robił" nieostre fotki...
Tej informacji brakowąło mi w exifach:)

marcin_03
15-11-2010, 10:37
jm:

dlaczego nie mogę otworzyć NEF z D7000 w PS CS4 ??

ayu
15-11-2010, 10:49
Musisz pobrać ACR 6.3 i powinno być OK.
Link ACR 6.3rc (http://labs.adobe.com/technologies/cameraraw6-3/)

Michal_C
15-11-2010, 11:09
marcin_03 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28732) nie otworzysz w CS4 tylko w CS5/LR3. Możesz jedynie ściągnąć DNG converter i przekonwertować do DNG.

Pozdr

marcin_03
15-11-2010, 11:17
marcin_03 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28732) nie otworzysz w CS4 tylko w CS5/LR3. Możesz jedynie ściągnąć DNG converter i przekonwertować do DNG.

Pozdr

szkoda :(

Michal_C
15-11-2010, 11:26
marcin_03 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28732) polityka produktwa ADOBE. "Zachęca" Cię do kupna upgradu do CS5!

krolik112
15-11-2010, 11:38
polityka produktwa ADOBE. "Zachęca" Cię do kupna upgradu do CS5!
a nie wystarczy tylko update Camera Raw do wersji 6.3?

marcin_03
15-11-2010, 11:38
na razie podziękuję za propozycję firmy ADOBE, no chyba że wymienię d90 na d7000, ale po przeczytaniu wątku, chyba się wstrzymam :)

marcin_03
15-11-2010, 11:39
a nie wystarczy tylko update Camera Raw do wersji 6.3?
niestety nie wystarczy, trzeba zaktualizować do CS5.

Pawel Pawlak
15-11-2010, 11:41
ale można zrobić konwersję plików i powinno być ok.

marcin_03
15-11-2010, 11:42
ale można zrobić konwersję plików i powinno być ok.

a mogę prosić o instrukcję jak to zrobić :)

Ark
15-11-2010, 11:50
marcin_03, tak na szybko bez wdawania się w szczegółowe opcje ustawień DNG Converter: pobierasz ze strony Adobe DNG Converter, instalujesz, uruchamiasz, a następnie wskazujesz plik do konwersji i miejsce, w którym ma zostać zapisany plik po konwersji...DNG Converter jest w polskiej wersji językowej.

marcin_03
15-11-2010, 11:55
marcin_03, tak na szybko bez wdawania się w szczegółowe opcje ustawień DNG Converter: pobierasz ze strony Adobe DNG Converter, instalujesz, uruchamiasz, a następnie wskazujesz plik do konwersji i miejsce, w którym ma zostać zapisany plik po konwersji...DNG Converter jest w polskiej wersji językowej.
Wielkie dzięki.

Michal_C
15-11-2010, 11:58
krolik112 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=42338) adobe rozwijając produkty upgraduje je do do pewnego momentu. Na ich stronie przeczytasz jaki jest ostatni CR do CS4 i na tym koniec. Następnie adobe wprowadza nowszy model CS'a. Rozwija go dalej "zapominając" i użytkownik starszej wersji. Albo będziemy korzystać z DNG convertera albo wysupłamy kwotę na upgrade. Proste? Proste - oczywiście z ich punktu widzenia. Pozdrawiam

marcin_03
15-11-2010, 12:46

wiem że marudzę ale zainstalowałem DNG 6.2.028 i nie mogę otworzyć, dlaczego??

Woland
15-11-2010, 12:54
oki sprzedaję d90 i kupuję d7000

Michal_C
15-11-2010, 13:15
marcin_03 no to źle zainstalowałeś. Miałeś zainstalować wersję 6.3 RC1 z linku który podał Ci kolega. Jak to zrobisz i dalej Ci nie będzie chciał się uruchomić to wróć na forum. Pozdr

marcin_03
15-11-2010, 13:35
marcin_03 no to źle zainstalowałeś. Miałeś zainstalować wersję 6.3 RC1 z linku który podał Ci kolega. Jak to zrobisz i dalej Ci nie będzie chciał się uruchomić to wróć na forum. Pozdr
Przeszukałem stronę ADOBE, jest Camara RaW 6.3, ale nigdzie nie ma DNG Converter o tym numerze.

Michal_C
15-11-2010, 13:47
Marcinie, łala DNG (http://labs.adobe.com/downloads/cameraraw6-3.html). I wczytaj jak się strona otworzy.

Pozdr

marcin_03
15-11-2010, 13:58
Marcinie, łala DNG (http://labs.adobe.com/downloads/cameraraw6-3.html). I wczytaj jak się strona otworzy.

Pozdr

działa :) wielkie dzięki !!

hydra_nt
15-11-2010, 13:59

Pozdr

Lub Lightroom 3.3 RC (http://labs.adobe.com/downloads/lightroom3-3.html)

stoprocent
15-11-2010, 14:09
Ja dziś testowałem na 3 różnych obiektywach i losowość dalej występuje. Dzwoniłem do nikona w warszawie i powiedzieli żeby wysłać im aparat, także może mi się uda.

3 ostatnie fotki jedna po drugiej i efekt widać :(

http://filesbook.pl/d7000/DSC_0923.JPG - Nie ostre

http://filesbook.pl/d7000/DSC_0941.JPG
http://filesbook.pl/d7000/DSC_0942.JPG
http://filesbook.pl/d7000/DSC_0943.JPG

erbe
15-11-2010, 14:14
Wiem jestem leniwy i nie chce mi się przegladać 69 stron aby dojść do pewnych wniosków...
ale czy ktoś śledzący wątek może zrobić sumaryczne zestawienie +/- D7000 vs. D300s ?
dziękuję

zuto
15-11-2010, 14:41
Wiem jestem leniwy i nie chce mi się przegladać 69 stron aby dojść do pewnych wniosków...
ale czy ktoś śledzący wątek może zrobić sumaryczne zestawienie +/- D7000 vs. D300s ?
dziękuję

Sumaryczne zestawienie +/- dla kogo? Dla fotoamatora, dla profesjonalisty, dla cioci, dla wujka?
Sorry kolego ale rzeczywiście jesteś leniwy. Już nie mówię o tym że nie chce Ci się czytać tego co inni napisali, ale nawet wniosków nie chce Ci się wyciągnąć. Szczyt lenistwa...

erbe
15-11-2010, 14:48
Sumaryczne zestawienie +/- dla kogo? Dla fotoamatora, dla profesjonalisty, dla cioci, dla wujka?
Sorry kolego ale rzeczywiście jesteś leniwy. Już nie mówię o tym że nie chce Ci się czytać tego co inni napisali, ale nawet wniosków nie chce Ci się wyciągnąć. Szczyt lenistwa...

Chyba oczywiste że dla mnie (ale jak chcesz może być i dla cioci)
Jest tego 70 stron. przejrzenie takiej ilości zajmie z pół dnia.
Nikt nie zrobił podumowania więc o nie proszę osobę która jest wstanie odpisać na to pytanie-
przyda się napewno nie tylko mi

peace ;)

zuto
15-11-2010, 14:52
Chyba oczywiste że dla mnie (ale jak chcesz może być i dla cioci)
Jest tego 70 stron. przejrzenie takiej ilości zajmie z pół dnia.
Nikt nie zrobił podumowania więc o nie proszę osobę która jest wstanie odpisać na to pytanie-
przyda się napewno nie tylko mi

peace ;)

Dla Ciebie się nie nadaje, powód? Nie jest odporny na zanurzenia poniżej 10 m.

Może być?

Ark
15-11-2010, 15:07
erbe, przejrzyj wątek po "łebkach", któryś z kolegów w jednej ze swoich wypowiedzi próbował zrobić takie podsumowanie w wersji mini, może trafisz na jego wypowiedź.

fotofun
15-11-2010, 15:18
Ja dziś testowałem na 3 różnych obiektywach i losowość dalej występuje. Dzwoniłem do nikona w warszawie i powiedzieli żeby wysłać im aparat, także może mi się uda.

Czemu testujesz AF na statycznym obiekcie mając włączony ciągły AF (AF-C)? Przejdź w tryb AF-S i zobacz czy się poprawiło.

qooba
15-11-2010, 15:20
Czemu testujesz AF na statycznym obiekcie mając włączony ciągły AF (AF-C)? Przejdź w tryb AF-S i zobacz czy się poprawiło.
Aa co ma piernik do wiatraka? Ja od momentu wyjęcia puszki z pudełka mam AF-C i potrafię z tym żyć, używając AF-ON :)

fotofun
15-11-2010, 15:24
Aa co ma piernik do wiatraka? Ja od momentu wyjęcia puszki z pudełka mam AF-C i potrafię z tym żyć, używając AF-ON :)

A ma to, że AF-S jest dedykowany dla statycznych obiektów a AF-C do ruchomych. Ty potrafisz z tym żyć ale może nie wszyscy.

qooba
15-11-2010, 15:28
Co to znaczy dedykowany? AF-S jest uboższy, bo nie rozpoznaje nawet minimalnego ruchu zarówno obiektu jak i fotografa. Dlatego cały czas korzystam z AF-C

Rafał_Sz
15-11-2010, 15:36
Ale AF-S jest do jednego, a AF-C do czego innego. O czym ta debata?

panoramix
15-11-2010, 15:45

Zdjęcia robiłeś jak widać 35 f/1.8 na f/1.8, z różnych odległości. Minimalnie, ale jednak nie stałych.
Po płytkach chodnikowych widać, że "najlepiej" jest na wysokości punktu ostrzenia. Przy czym jest pewna powtarzalność trafień.
Fakt, że niestety jest nieostro, ale mógłbyś spróbować pójść dalej z przysłonami i zaaplikować f/2.8 i więcej?
Dołóż do tego niższe iso i punktowy pomiar światła, no i AF w trybie S.
Pogdybamy...

stoprocent
15-11-2010, 15:50
Ja oczywiscie rozumiem ze moze sie trafic nie ostro majac af-c af-a etc. ale nie z taka czestotilwoscia. Nie wierze ze 3-4 rozne obiektywy na roznych ustawieniach maja taki problem. Rozumiem mozna nie trafic ale ratio kupy do ostrego zdjecia jest 1:1 albo nawet 2:1 i wiadomo mozna sie bawic ustawieniami ale teoretycznie jest to amatorski aparat czyz nie tak ?

fotofun
15-11-2010, 15:53
Co to znaczy dedykowany? AF-S jest uboższy, bo nie rozpoznaje nawet minimalnego ruchu zarówno obiektu jak i fotografa. Dlatego cały czas korzystam z AF-C

s.91 Instrukcji obsługi D7000
Ciągły autofokus: do fotografowania ruchomych obiektów. ... Przy ustawieniach domyślnych migawkę można wyzwolić niezależnie od tego, czy ostrość jest ustawiona czy nie (priorytet spustu migawki)

Może aparat miał problem z ustawieniem ostrości ze względu na zbyt mało kontrastowy punkt pomiaru (W wypadku tych zdjęć ViewNX nie pokazuje punktu pomiaru ostrości. Chyba właśnie dlatego, że wybrano tryb AF-C)

stoprocent
15-11-2010, 15:59
Pisałem już wcześniej na AF-S działo się dokładnie to samo

qooba
15-11-2010, 16:00
w D7000 można ustawić priorytet ostrości dla AF-C, podobnie jak w wyższych ale starszych modelach (d300, 700 itp)

panoramix
15-11-2010, 16:00
Ja oczywiscie rozumiem ze moze sie trafic nie ostro majac af-c af-a etc. ale nie z taka czestotilwoscia. Nie wierze ze 3-4 rozne obiektywy na roznych ustawieniach maja taki problem. Rozumiem mozna nie trafic ale ratio kupy do ostrego zdjecia jest 1:1 albo nawet 2:1 i wiadomo mozna sie bawic ustawieniami ale teoretycznie jest to amatorski aparat czyz nie tak ?

Przejrzałem Twoje zdjęcia (inne niż wystawione w linkach) i na niektórych pojawia się ostrość, choć w nieoczekiwanych miejscach (sic!). Jest zdjęcie pewnego dziewczątka, gdzie ostrość jest w prawym dolnym kwadracie kadru - na kurtce. Dziwne to co najmniej.
Może to przesada, ale zrób zdjęcie w trybie "zielonym" lub P. Niech aparatem posteruje automatyka.

stoprocent
15-11-2010, 16:01
fotofun: Ja widze punkty pomiaru ostrosci na nefach

@panoramix: właśnie oto mi chodzi. AF działa losowo.

fotofun
15-11-2010, 16:10
fotofun: Ja widze punkty pomiaru ostrosci na nefach

No to ja mam jeszcze tylko jedno pytanie w jakim "trybie pola" działa AF: jednopolowy, dynamiczny czy śledzenia 3D
(bo tego też nie widać w ViewNX)?

stoprocent
15-11-2010, 16:21
Nie wiem jak wyswietlic wiecej informacji o zdjeciu w ViewNX niz pare ktore sa w lewym gornym rogu

To jest do zdjecia 0942 (Program Aperture):

źródło (http://snowheads.pl/d7000/info.png)

ikar39
15-11-2010, 16:38
cztery pstryknięcia,cztery celne

źródło (http://img168.imageshack.us/img168/7097/przechwytywaniewd.png)

źródło (http://img84.imageshack.us/img84/8370/przechwytywanie1w.png)

źródło (http://img602.imageshack.us/img602/135/przechwytywanie2.png)

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/3259/przechwytywanie3.png)

fotmax
15-11-2010, 18:15
Ta ostrość o mało nie wypaliła mi dziury w matrycy - skąd Wy bierzecie takie szkła?

piotrze
15-11-2010, 18:25
Ta ostrość o mało nie wypaliła mi dziury w matrycy - skąd Wy bierzecie takie szkła?

Jesli chodzi Ci o 18-105, to ten "kit", to jedno z najostrzejszych szkiel Nikona.

HN70
15-11-2010, 19:26
test AF w D7000 tyle, że po francusku .... może ktoś z kolegów (lub koleżanek) jest w stanie przetłumaczyć na nasz język, jakie wnioski płyną z poniższego testu.

Nadal, chociaż już z nieco mniejszą pewnością, wydaje mi się, że matryca D7000 i K5 jest identyczna, lub przynajmniej bardzo, ale to bardzo podobna ...

źródło (http://uppix.net/1/d/2/413578746e3af6f74ccc8c15615fc.jpg)
(test znalazłem na forum pentaxa -w wątku dotyczącym nowego modelu K-5 (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=33444&start=360) ).

jm
15-11-2010, 19:44
stoprocent,
wszelkie zdjęcia testowe mające wykazać celnośc/niecelność AF wykonane w trybie innym niz AF-S... niestety są zupełnie niewiarygodne.

Zrób 4-5 fotek z aparatem na statywie i focus mode na AF-S i centralnym punktem ostrzenia (bez przekadrowywania) - tak jak pokazał ikar39 (choć odległości mogłyby być większe) pokaż je tutaj z pełnym exifem. wtedy mozna zacząć rozważać wade układu AF.
Mając AF-A lub AF-C... takie testowanie jest bez sensu.

PS Sprawdź także czy masz ustawiony priorytet AF:)

--Richie--
15-11-2010, 19:45
stoprocent,
wszelkie zdjęcia testowe mające wykazać celnośc/niecelność AF wykonane w trybie innym niz AF-S... niestety są zupełnie niewiarygodne.

Zrób 4-5 fotek z aparatem na statywie i focus mode na AF-S i centralnym punktem ostrzenia (bez przekadrowywania) - tak jak pokazał ikar39 (choć odległości mogłyby być większe) pokaż je tutaj z pełnym exifem. wtedy mozna zacząć rozważać wade układu AF.

W 100% popieram.

ikar39
15-11-2010, 20:11
stoprocent,

PS Sprawdź także czy masz ustawiony priorytet AF:)
Ja robiłem na AF-S i punktowy

Pisałem już wcześniej na AF-S działo się dokładnie to samo
stoprocent jaki masz do puchy obiektyw

mibartek
15-11-2010, 20:34
stoprocent jaki masz do puchy obiektyw

pewnie 35/1.8 :mrgreen:

edit : no - zajrzałem do exifu - 35tka :-P jeszcze jest jedno z 50/1.4

ikar39
15-11-2010, 20:39
pewnie 35/1.8 :mrgreen:

edit : no - zajrzałem do exifu - 35tka :-P jeszcze jest jedno z 50/1.4
Pytam bo może ustawić sobie korektę AF,może coś pomożę

feat
15-11-2010, 20:48
test AF w D7000 tyle, że po francusku .... może ktoś z kolegów (lub koleżanek) jest w stanie przetłumaczyć na nasz język, jakie wnioski płyną z poniższego testu.

Nadal, chociaż już z nieco mniejszą pewnością, wydaje mi się, że matryca D7000 i K5 jest identyczna, lub przynajmniej bardzo, ale to bardzo podobna ...

Tu jest link do PDFa z którego zostało to wyciągnięte http://multimedia.fnac.com/multimedia/editorial/labo/REFLEX_2011_v2.pdf
Można przekopiować sobie do tłumacza google i przetłumaczyć sobie samemu :) (należy oczywiście pobrać PDFa na dysk zaznaczyć interesujący nas fragment i skopiować do tłumacza goo..)

wa12
15-11-2010, 21:19
Czy już ktoś o tym pisał?
Jest już test D7000 na PhotographyBLOG: http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/
Przyjemnej lektury.

stoprocent
15-11-2010, 21:26
Jak już wcześniej pisałem wczoraj robiłem fotki na AF-S i było to samo wychodzi albo FF albo BF robilem korekte precyzjna i robiłem bez. Robilem AF-A, AF-C, oraz AF-ON korzystając z Live View. AF-A i AF-C powinny działać jeśli obiekt się porusza i tutaj też nie trafiał. Rozumiem że AF-S na punkt centralny to odpowiedni test ale jakby nie było na innych w innych warunkach też działać powinien. I jak już wcześniej pisałem rozumiem nie trafić fotki w ruchu na różnych trybach, ale ratio 1:1 - 2:1 jest stanowczo za duże z dnia na dzień po przesiadce z d80 na D7000 aparat działa zupełnie inaczej. Tutaj zaznaczam że wiem iż szkło może działać inaczej na aparacie ale liczba pomyłek AF jest kolosalna.

1. Mój główny obiektyw (50mm 1.4) jest użyty jako przykład w instrukcji co jak dla mnie wyklucze jakąkolwiek niekompatybilność.

2. Wszystkim posiadaczom d7000 polecam 35mm 1.8 nie 50mm 1.4. 35 jest żyletą w porównaniu z 50mm.

3. Napisze to jeszcze raz dla pewności wszystkich. D7000 jest teoretycznie amatorskim aparatem (zalicza się do tej kategorii). Rozumiem możliwość błędów ale nie na tą skale. Byłem dziś u znajomych w sklepie foto pobawili się aparatem na 10 stronę i odczucia są następujące: Wydaje się OK ale jednak jest coś nie tak. Mój przyjaciel jedzie jutro do WWA i jako że mam gwarancję zostawię go w serwisie żeby oni to może sprawdzili, jeśli jest ok to oddam honor jeśli nie to na pewno poinformuje forumowiczów co było nie ok. Jako posiadacz gwarancji mam do tego pełne prawo czując iż wykorzystałem moje możliwości.

4. D7000 pod względem jasności matrycy, wizjera (100% pokrycia), filmów (dziś bawiłem się nim z steadicam'em i jest miazga) oraz wszystkich innych możliwości (np. Lampa błyskowa o której chyba nikt nie pisał a różnica błysku d7000 a d80 to jak latarka vs latarnia morska) jest świetny. Nie mówię że nie trafiły się ostre fotki ale czuje jako użytkownik problem z AF.

ikar39
15-11-2010, 21:36
Jak już wcześniej pisałem wczoraj robiłem fotki na AF-S i było to samo wychodzi albo FF albo BF robilem korekte precyzjna i robiłem bez. Robilem AF-A, AF-C, oraz AF-ON korzystając z Live View. AF-A i AF-C powinny działać jeśli obiekt się porusza i tutaj też nie trafiał. Rozumiem że AF-S na punkt centralny to odpowiedni test ale jakby nie było na innych w innych warunkach też działać powinien. I jak już wcześniej pisałem rozumiem nie trafić fotki w ruchu na różnych trybach, ale ratio 1:1 - 2:1 jest stanowczo za duże z dnia na dzień po przesiadce z d80 na D7000 aparat działa zupełnie inaczej. Tutaj zaznaczam że wiem iż szkło może działać inaczej na aparacie ale liczba pomyłek AF jest kolosalna.

1. Mój główny obiektyw (50mm 1.4) jest użyty jako przykład w instrukcji co jak dla mnie wyklucze jakąkolwiek niekompatybilność.

2. Wszystkim posiadaczom d7000 polecam 35mm 1.8 nie 50mm 1.4. 35 jest żyletą w porównaniu z 50mm.

3. Napisze to jeszcze raz dla pewności wszystkich. D7000 jest teoretycznie amatorskim aparatem (zalicza się do tej kategorii). Rozumiem możliwość błędów ale nie na tą skale. Byłem dziś u znajomych w sklepie foto pobawili się aparatem na 10 stronę i odczucia są następujące: Wydaje się OK ale jednak jest coś nie tak. Mój przyjaciel jedzie jutro do WWA i jako że mam gwarancję zostawię go w serwisie żeby oni to może sprawdzili, jeśli jest ok to oddam honor jeśli nie to na pewno poinformuje forumowiczów co było nie ok. Jako posiadacz gwarancji mam do tego pełne prawo czując iż wykorzystałem moje możliwości.

4. D7000 pod względem jasności matrycy, wizjera (100% pokrycia), filmów (dziś bawiłem się nim z steadicam'em i jest miazga) oraz wszystkich innych możliwości (np. Lampa błyskowa o której chyba nikt nie pisał a różnica błysku d7000 a d80 to jak latarka vs latarnia morska) jest świetny. Nie mówię że nie trafiły się ostre fotki ale czuje jako użytkownik problem z AF.
Ja trafiłem na dobry egzemplarz,może że kupowany w Niemczech :idea:
oczywiście życzę ci żebyś jak najszybciej pozbył się problemu i cieszył się fotami z puchy

HN70
15-11-2010, 22:49
porównanie D7000 i K5 (http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http://www.dchome.net/viewthread.php%3Ftid%3D952171%26extra%3Dpage%253D1 ) - coraz bardziej zaczynam jednak wątpić, że oba aparaty mają tą samą (lub bardzo podobną) matrycę..... Zdjęcia z D7000 są lepsze :-)

prz3mo
15-11-2010, 22:57
porównanie D7000 i K5 (http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http://www.dchome.net/viewthread.php%3Ftid%3D952171%26extra%3Dpage%253D1 ) - coraz bardziej zaczynam jednak wątpić, że oba aparaty mają tą samą (lub bardzo podobną) matrycę..... Zdjęcia z D7000 są lepsze :-)

Dlaczego lepsze? Ja po tym teście wyciągnąłbym raczej odwrotny wniosek :)

Ark
15-11-2010, 23:02

Dla szumofobów na pewno ważne jest to, że do ISO 6400 K-5 mniej szumi, od 12800 zdecydowanie wygrywa D7000. Foty z D7000 zdecydowanie są ostrzejsze, ale czy lepsze? Zależy co kto lubi :-)

piotrze
15-11-2010, 23:03
Czy już ktoś o tym pisał?
Jest już test D7000 na PhotographyBLOG: http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d7000_review/
Przyjemnej lektury.

Dzieki, nikt tego jeszcze nie podawal.

Hmm, napisali tu miedzy innymi, ze:

"When in manual focus mode, you can magnify into this rectangle in five steps simply by repeatedly pressing the button marked with a loupe icon, but this magnification seems to be interpolated rather than real. This means that you cannot see detail down to the pixel level, unlike with many competing cameras, which was a disappointment given the excellent LCD screen."

A na tym filmiku widac jak ta funkcja dziala na d300s (7:46): http://www.youtube.com/watch?v=0xMCM7_A1U4, pytanko w takim razie, czy na d7000 efekt bedzie gorszy?

Pawel Pawlak
15-11-2010, 23:29
Dlaczego lepsze? Ja po tym teście wyciągnąłbym raczej odwrotny wniosek :)

Może dlatego że nie zrobił z wysokiego iso B/W ? ;)

HN70
15-11-2010, 23:44
"lepsze z D7000" + :-)

tak na prawdę, to lepsze zdjęcia są dopiero z D3...

Jak dla mnie to różnica między D7000, K5 czy 60d jest minimalna.... a w takim przypadku więcej będzie zależeć od odpowiednio dobranej szklarni, a nie jakości obrazu generowanego przez korpus. ....oczywiście pod warunkiem, że będziemy mieli szczęście i kupimy szkło bez bf/ff ;-)

jm
16-11-2010, 00:50
Jak już wcześniej pisałem wczoraj robiłem fotki na AF-S .

Pokaż, tak żeby był pełny exif.

3. Napisze to jeszcze raz dla pewności wszystkich. D7000 jest teoretycznie amatorskim aparatem (zalicza się do tej kategorii). Rozumiem możliwość błędów ale nie na tą skale. Byłem dziś u znajomych w sklepie foto pobawili się aparatem na 10 stronę i odczucia są następujące: Wydaje się OK ale jednak jest coś nie tak. Mój przyjaciel jedzie jutro do WWA i jako że mam gwarancję zostawię go w serwisie żeby oni to może sprawdzili, jeśli jest ok to oddam honor jeśli nie to na pewno poinformuje forumowiczów co było nie ok. Jako posiadacz gwarancji mam do tego pełne prawo czując iż wykorzystałem moje możliwości. .

Nikt nie twierdzi na 100%;), że puszka jest w pełni sprawna, że winny jest obsługujący. Na odległość bardzo trudno cokolwiek rzetelnie stwierdzić, ale... znając tempo pracy serwisu Nikona raczej bym się skłaniała do dogłębnego poznania aparatu własnymi metodami i dopiero jako ostateczność traktowała oddanie aparatu do serwisu (pewnie na kilka tygodni?).
Ty tego pamiętać nie możesz... ale ...jakiś czas temu;) D80 było na tym forum odsądzane od czci i wiary, niektórzy rwali włosy w głowy, inni sprzedawali, inni chcieli się (ze mną!) zamieniać, a inni bywali w serwisie kilka razy w miesiącu ( a tam się dowiadywali że wsio ...OK:))
Ach...były czasy:D

A potem... aparat się "uleżał", użytkownicy go poznali, doczytali to i owo... i dziś ten niegdysiejszy wątek jedynie służy celom ...edukacyjno-wspominkowym.

PS Trochę prywaty - pozdrowienia Zbyszku:)

MarcinKonrad
16-11-2010, 02:01
Nie wiem jak wyswietlic wiecej informacji o zdjeciu w ViewNX niz pare ktore sa w lewym gornym rogu

To jest do zdjecia 0942 (Program Aperture):

źródło (http://snowheads.pl/d7000/info.png)

Stoprocent - kliknij na symbol pokazujący pola AF pod napisem RAW. Wtedy Aperture pokaże Ci na czerwono punkt, w którym aparat ustawił ostrość.

Swoją drogą - Aperture pokazuje Ci NEF-y???? U mnie jest komunikat - Image not supported. Sprawdzałem aktualizacje i nie znalazłem updateu do D7K.

Spróbuj też ustawić priorytet ostrości zamiast przycisku migawki w sekcji a1 i a2 menu.

W moim egzemplarzu 19 na 20 strzałów ostrzy w punkt z obiektywem N 50/1.4. Jutro kolega oddaje mi N 35/1.8 więc potestuję.

stoprocent
16-11-2010, 03:28
Nie pokazuje nefów ale exif widac. A ze nigdy wczesniej nie korzystalem z ViewFX tylko albo LR and Aperture to nie wiedzialem jak zobaczyc pelne exif

onia
16-11-2010, 09:11
tak na prawdę, to lepsze zdjęcia są dopiero z D3...

Taki mały OT. Jak ktoś nie ma pojęcia to i z d3 wyjdzie mu kupa ... a jak ktoś ma pojecie to z d60 zrobi takie zdjęcie ze kopara ci opadnie.

HN70
16-11-2010, 09:22
Taki mały OT. Jak ktoś nie ma pojęcia to i z d3 wyjdzie mu kupa ... a jak ktoś ma pojecie to z d60 zrobi takie zdjęcie ze kopara ci opadnie.

święta racja :-)
Tyle tylko, że gdyby brać to na serio to można cały dział "sprzęt i akcesoria" wrzucić do kosza, bo przecież D40+kit też robi zdjęcia, więc po co przepłacać ;-)

piotrze
16-11-2010, 09:57
Tyle tylko, że gdyby brać to na serio to można cały dział "sprzęt i akcesoria" wrzucić do kosza, bo przecież D40+kit też robi zdjęcia

Bo robi i to calkiem fajne :)

więc po co przepłacać ;-)

Jak nam nie przeszkadza waga/rozmiar, to jednak w tych wiekszych puszkach znajdziesz kilka funkcji podnoszacych wygode uzytkowania.

onia
16-11-2010, 10:07
Tyle tylko, że gdyby brać to na serio to można cały dział "sprzęt i akcesoria" wrzucić do kosza, bo przecież D40+kit też robi zdjęcia, więc po co przepłacać ;-)

to ze przepłacamy to na to składa się kilka spraw :

- marketing przeróżnych firm w tym przypadku nikona. ( kupuj nowe bo jest lepsze jak stare )
- onanizm sprzętowy.
- ogólne parcie ludzkości do "miecia" czegoś lepszego niż np sąsiad / znajomy.
- z samej chęci "miecia"

wa12
16-11-2010, 10:28
Ale z tej chęci ludzi do "miecia" czegoś lepszego rodzi się postęp, bo producentom się chce i opłaca robić coś lepszego. Jak by nie było chętnych do przepłacania za nowości to nadal robilibyśmy zdjęcia analogami.

bodzio239
16-11-2010, 10:28
Witam.
Jestem nowy na forum i od razu muszę powiedzieć ,iż jestem zupełnym amatorem bez podstawowej wiedzy fotograficznej i bardzo proszę mądrzejszych od siebie o wyjaśnienie mi kwestii , która nie daje mi spokoju od dłuższego czasu, a mianowicie : czy ilość Mpix ma wpływ na jakość zdjęcia i czy amator przy maksymalnych wydrukach A4 zauważy różnicę pomiędzy zdjęciem z Nikon D7000 16.2 Mpix a Nikon D300s 12.2 Mpix.

velaskez
16-11-2010, 10:31
Nie zauważysz. Przy wydrukach większych od A0 widać, jeśli chodzi o szum. Jak będzie ten sam profil barwny, to 4,6,10,12 czy 16mpix na A4 wygada tak samo.

onia
16-11-2010, 10:34
Ale z tej chęci ludzi do "miecia" czegoś lepszego rodzi się postęp, bo producentom się chce i opłaca robić coś lepszego. Jak by nie było chętnych do przepłacania za nowości to nadal robilibyśmy zdjęcia analogami.

nie no ja rozumiem :) tylko prawda jest taka ze większości osób nie zajmujących się fotografia zarobkowo do robienia zdjęć w zupełności wystarczyło by wymienione tutaj d40 + kit :)
nie każdy potrzebuje do robienia zdjec na imieninach d7000, d300 czy d700 :)

HN70
16-11-2010, 10:40
to ze przepłacamy to na to składa się kilka spraw :

- marketing przeróżnych firm w tym przypadku nikona. ( kupuj nowe bo jest lepsze jak stare )
- onanizm sprzętowy.
- ogólne parcie ludzkości do "miecia" czegoś lepszego niż np sąsiad / znajomy.
- z samej chęci "miecia"
- chcemy skrócić czas w niekorzystnych warunkach oświetleniowych,
- potrzebna nam większa rozpiętość tonalna (żeby na matrycowym nie przepalało ;-) ),
- chcemy mieć dokładniejszy AF,
- za możliwość korekcji BF/FF w body,
- za lepszej jakości LCD,
- za lepsze pokrycie kadru i większy wizjer,
- za większą liczbę klatek w serii,
- za szybszą migawkę,
- za lepszej jakości sensor,
- za wygodniejszy uchwyt,
- za śrubokręt,
itp, itd

onia
16-11-2010, 10:41
no i nie potrzebujemy wypasionych aut zeby przebic sie przez korek i dojechac do pracy, a mamy i nimi dojezdzamy :)
fajnie jest miec dobry sprzet, niewazne ze nie zajmuje sie fotografia zawodowo

No pewnie ... sam mam aparat którego jeszcze długo nie będę w stanie pewnie w 100% wykorzystać :)
ale mam go ... o tak po prostu bo chciałem go mieć :)
Wszedłem do sklepu ... wziąłem go do reki i od razu wiedziałem ze będzie mój :)

- chcemy skrócić czas w niekorzystnych warunkach oświetleniowych,
- potrzebna nam większa rozpiętość tonalna (żeby na matrycowym nie przepalało ;-) ),
- chcemy mieć dokładniejszy AF,
- za możliwość korekcji BF/FF w body,
- za lepszej jakości LCD,
- za lepsze pokrycie kadru i większy wizjer,
- za większą liczbę klatek w serii,
- za szybszą migawkę,
- za lepszej jakości sensor,
- za wygodniejszy uchwyt,
- za śrubokręt,
itp, itd

Dobrze napisałeś : Chcemy :) ale zazwyczaj wcale nie musimy :)
Wystarczy popatrzeć na większość wątków na forum ludzie pytają o zmianę body takiego a takiego na takie ...
i w większości przypadków wychodzi na to ze sami nie są w stanie określić co ich w danym body ogranicza.

Bo fotografia jest taka dziedzina w której człowieka ogranicza najczęściej inwencja / fantazja / kreatywność ... lub po prostu jej brak

MiQ27
16-11-2010, 10:46
W lepszym body miecia... mieć możemy na ten przykład:
- pryzmat zamiast luster. Lepiej, jaśniej, więcej.
- wyświetlacz VGA zamiast QVGA. Circa 4 razy lepiej.
- silnik do AF (rzecz dyskusyjna, ja wolę jak jest cicho czyli AF-S)

Ale jeśli chodzi o robienie zdjęć, to istotnie D40 też je robi, i to całkiem fajne. Wyprodukowania D7000 nie powoduje, że D40 przestanie je robić.
Ponieważ kupienie D7k nie spowoduje, że moje zdjęcia się dramatycznie poprawią, to ja chyba jednak spasuję :)

Ark
16-11-2010, 11:12
No i nadszedł czas aby zakończyć subskrypcję tego wątku, z którego zapewne nic więcej poza tym, co już napisaliśmy ciekawego się nie dowiem.
Pozdrowienia dla Wszystkich :-)

zotornik
16-11-2010, 11:17
Dla zainteresowanych ewentualnym zakupem D7000 - jest lepiej, przynajmniej w kwestii ceny ;)

Wczoraj byłem w Fotojokerze i Pan z obsługi widząc moje "zainteresowanie" poinformował mnie z entuzjazmem, że cena już ruszyła w dół. Ta sieć sprzedaje obecnie D7000 z szkłem 18-105 w zestawie, wiec trudno wycenić samo body. Ale pierwsza cena za zestaw była jak mi powiedziano 5300, obecnie 4900 /ceny podaję na okrągło, bo tam były oczywiście końcówki typu 89 zł/

fotouśmieszek
16-11-2010, 11:26
Może ktoś z szanownych właścicieli/userów d7000 używa z tą puszką szkła 70-300 VR.Jak gada ten obiektyw z 16 mpx? Dziękuję:-)

HN70
16-11-2010, 11:43
Wczoraj byłem w Fotojokerze ... Ale pierwsza cena za zestaw była jak mi powiedziano 5300, obecnie 4900 /ceny podaję na okrągło, bo tam były oczywiście końcówki typu 89 zł/ ale zaokrąglasz w górę, czy w dół? Bo na stronie fotojokera D7000+18-105VR stoi za 4999,00zł ...

qooba
16-11-2010, 11:44
Ja widzę 4988 ;) Swoją drogą D300s z 18-105 kosztuje tam 5459zł...

MarcinKonrad
16-11-2010, 11:52
Może ktoś z szanownych właścicieli/userów d7000 używa z tą puszką szkła 70-300 VR.Jak gada ten obiektyw z 16 mpx? Dziękuję:-)

Używa tamrona 70-300 VC USD i jest bardzo zadowolony ;-)

bodzio239
16-11-2010, 11:55
A w ogóle, właśnie zauważyłem, że kolega bodzio239 bardzo nam ufa podając swój adres, tam gdzie każdy ma miasto...DOMÓWKA! ;)
Poszedłem wczoraj pomacać D7k w FJ. Kurdę, jednak D300 jest taki jakiś fajniejszy.

Dziękuję za wyjaśnienia to pomoże mi podjąć decyzję . Potwierdzam D300s jest the best(ale mi się rymło). Nawet Majka go używa. A swoją drogą Wrocław to piękne miasto i czasami bywam na Ślężnej u przyjaciół. Pozdrawiam Bogdan

Marrab
16-11-2010, 13:04
(...) Nawet Majka go używa. (...)

To zdecydowanie argument "in plus" ;)

Hmmm... o D300s myślałem, teraz mam dylemat. Postawić na lepszą ergonomię i sprawdzoną konstrukcję, czy potencjalnie lepszą matrycę?

Pozdrawiam.

Walle
16-11-2010, 13:11
To zdecydowanie argument "in plus" ;)

Hmmm... o D300s myślałem, teraz mam dylemat. Postawić na lepszą ergonomię i sprawdzoną konstrukcję, czy potencjalnie lepszą matrycę?

Pozdrawiam.

Ja bym postawił na lepsze szkło ;-)

onia
16-11-2010, 13:23
Ja bym postawił na lepsze szkło ;-)

a ja na Tolka Banana ;)

a na poważnie to tak jak kolega pisze : szkło :)

Marrab
16-11-2010, 13:32
(...) a na poważnie to tak jak kolega pisze : szkło :)

Z tych trzech które mam, KIT-a nie używam prawie wcale, od ponad 6 miesięcy nie wyjmuję go z plecaka ;) Pozostałe dwa na razie mi wystarczają. Onanistą sprzętowym nie jestem, ale w obecnym body (D5000) brakuje mi kilku rzeczy, stąd myśl o zmianie :)

Pozdrawiam.