Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony NEX
krystiano77
04-03-2016, 18:49
A co sądzi o tym sama koleżanka Justyna, która jak rozumiem użytkuje 16-70?
Justyna się tutaj nie udziela już jakiś czas. przeskoczyła na A7, a cajsa ja kupiłem od niej ;)
A6k + Sigma 60/2.8 DN na pełnej dziurze. Ustawienia standardowe, przeskalowane bez wyostrzania.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/c23c371d92d97cd1-1.jpg
źródło (http://images71.fotosik.pl/299/c23c371d92d97cd1.jpg)
Bo ja, porównując testy - w sensie obrazki konkretnie zrobione kitem pezetowym i cajsem złotolistnym, różnicy nie widzę lub widzę na korzyść PZ.
Bo PZ to całkiem fajne szkło. Opinie że nadaje się od razu do śmietnika wzięły się z tego że obraz jeszcze przed RAW jest korygowany z bardzo dużej beczki na prosty - jak w kompaktach. A w praktyce w niczym to nie przeszkadza, tylko porównując z innymi szkłami trzeba mieć na uwadze że to nie obraz surowy :)
Ooo... Remolowa Sigma! A już miałem psioczyć, że sama gadanina, a wrzucać nie ma kto.;-)
To dwa z kontrowersyjnego Vario Tessara:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/TthzLNl-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/TthzLNl.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2gdx3t9-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/2gdx3t9.jpg)
A3000, 16-70
Remol
Dzieki bardzo !!!
Super !
Sigma tło spokojnie bełta. :)
Tak mi trzeba wlasnie :) bo tania jest a ja sie napalam na nią coraz bardziej :) a że skąpy jestem, pewność miec musze zanim kase wydam :)
Masz jakies cuś, z krzakami w tle może ? Jesli nie portret to pies albo kociak jakis ? Tak w ciut szerszym planie...
Mozna poprosić ?
Zeby było widac rozkład ostrości i wlasnie ten bokeh :)
Ps.
Ja nic nie dam, bo mam wieśkowatego (hehe i lubie go) kita, m42 i nikona szkła tylko. A te szkła wszyscy znają...bo sa popularne bardzo. A no o Fujian jeszcze zapomniałem.
Ale to juz ligo zapodaje z niego fajne fotki. I mi sie podobają !!!
A nexa z miesiac mam wiec i fotek mało.
:)
Więc teges...
Jest jakiś spis szkieł z AF, innych producentów niż sony, a posiadających bagnet E? Bo w sumie wiem tylko o sigmach 30 i 60/2.8. Samyangi chyba bez AF wszystkie? Wyżej był link, ktoś ładnie zestawił szkła sony, przydałoby sie cos takiego ale obcych firm:) Jest juz cos jasnego na 1.8-2.0 i pomiędzy 20-30mm, bliżej 20?
Albo włączasz optyczne, dajesz na 'obiektywy', dajesz 'typ mocowania' który Cię interesuje i masz wszystko natywne:)
Stabilizacja nie ma wpływu na go, nie zatrzyma też ruchomych obiektów.
Żeby utrzymać 200mm potrzebujesz 1/300-1/400s, stabilizacja dająca 2 działki wydłuża czasy do 1/75-1/100s, starczy na zamrożenie większości ruchów. Szybszych rzeczy flintą i tak nie złapiesz bo to wolne szkło, natomiast e55-210 nawet ładnie śmiga na a6k:) Do tego LAEA2 zżera dodatkowe pół działki światła z tego f4 i podnosi ISO...
Czyli przy 200/6.3 mając parametry powiedzmy:
f6.3, 1/75s, ISO3200 + stabilizacja 2działkowa
To dla tej samej ekspozycji na 200/4 bez stabilizacji na LAEA2 musi mieć:
f4, 1/300s, ISO(ok.)5000
Jesteśmy 2/3działki w plecy jeśli dobrze liczę.
GO to inna sprawa choć z e55-210 też się da uzyskać fajne rezultaty;)
ikit, mi się już odechciało jemu to tłumaczyć ;-) On chyba tego nie zrozumie.
rozumiem, ze to do mnie. no to Ci wyjaśnię. 50-tka ma za uszami to, ze na 1.8 nie jest najostrzejsza. a być powinna. ale nie dlatego jest dla mnie nie teges jak to nazwałeś i nie dlatego chcę się pozbyć. po prostu odkąd mam zeissa, nie zapinam jej, bo raz, ze nie specjalnie lubuję się w portretach, a dwa, ma tylko troszeczkę mniejszą głębie niż zeiss i nie widzę sensu jej trzymać. za to chcę kupić sel 35, który bardziej mi się przyda przy kotlecie. fotki testowe jakieś tam pokazywałem, teraz nie mam żadnych nowych, bo pogoda nie nastraja do wychodzenia z domu z aparatem. jak pojade w góry, to coś może zrobię.
A Ty dużo gadasz i krytykujesz, ale fotkami też nie siejesz
Moja jest bardzo ostra na 1.8. Ostrzejsza niż Nikkor 50/1.8G, niż N 35/1.8 i od Tamrona 60/2.
A to z Rokkora 58/1.4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/untitled1-1.png
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2016/03/untitled-1.png)
Tak trudno zrozumieć że żaden z tych obiektywów nie jest jednoznacznie lepszy? Ja np mogę napisać że ta flinta zadziała na fe i stabilizacja chyba też będzie (o ile działa z laea4) a ten e55-210 to nawet nie wiem czy zachowa stabilizację po podpieciu do fe.
Ustawia się wysokie ISO aby obraz był w miarę płynny i żeby wyostrzyć, a potem obniża. Z drugiej strony to są często takie warunki że wizjer optyczny już też mało daje... A i widzi się cały czas to co będzie zdjęciem - zarówno aktualnie ustawioną przysłonę, balans bieli który można od razu skorygować czy filtry typu czarnobiel, gdzie się zaczyna zupełnie inaczej kadrować niż widząc w kolorze, jest pokrycie 100% kadru, jest dość duży w stosunku do niektórych lustrzanek, w nocy nie trzeba zatykać wizjera przez który dostaje się światło do matrycy, ma różne siatki bez wymiany matówki, nie ma ciężkich do usunięcia paprochów, można powiększać w nim wycinek kadru...
Elektroniczny czasem trochę skacze w gorszych warunkach ale mi to nie przeszkadza. Pojawiać się też może delikatny lag który można ograniczyć wyłączeniem korekty obrazu (np. wyłączeniem zmiany na czarobiel czy innych filtrów/ustawień).
Są plusy, są minusy. Dla mnie zdecydowanie wygrywa z optycznym, jest tak dużo lepszy i wygodniejszy że chyba już nie ma z niego powrotu;)
Tak więc jak już pisałem - nie będzie tak samo jak w nikonie, na pewno będzie inaczej:p
Jak cokolwiek widać na ekranie lub w wizjerze to już komfortowa sytuacja :)
Ja używam "wizjera" wsadzanego w sanki jak ten elektroniczny pokazuje tylko ciemność i kompletnie nic nie widać. Nawet przy najwyższym iso. Wiesz noc, ciemne miejsce itd. Wtedy w tym nakładanym widać przynajmniej zarys horyzontu. Można się z grubsza zorientować w co się celuje :) Minus to tylko jedna ogniskowa tego wizjera, ok. 24 mm. W takich warunkach lepiej od lustrzanki wypada na razie tylko A7s. Minus jest taki, że wizjer jak i ekran świecą wpływając niekorzystnie na adaptację oczu do ciemności.
To tak w skrócie mój, dość specyficzny punkt widzenia.
Wizjer elektroniczny generalnie daję radę. Nie ma się go co obawiać.
Ale co porównujesz? FE 55 kryje pełną klatkę, a fuji nie... A w cenie nowszego fuji jest portretowy batis 85/1.8, nie dość że stabilizowany to jeszcze PEŁNOKLATKOWY... Chcesz dobre szkła to musisz zapłacić. A płaci się dodatkowo za bezlustra i dodatkowo za pełną klatkę bezlustrową (choć nowości FE mają podobne ceny do nikonowych/canonowych). Wszyscy producenci upadli na głowę, nie tylko sony.
A czemu mam nie porównywać? To samo z Batisem. W czym on niby jest lepszy od Nikonowskiego 85/1.8G, że kosztuje ponad 2 razy więcej?
Tak trudno zrozumieć że żaden z tych obiektywów nie jest jednoznacznie lepszy? Ja np mogę napisać że ta flinta zadziała na fe i stabilizacja chyba też będzie (o ile działa z laea4) a ten e55-210 to nawet nie wiem czy zachowa stabilizację po podpieciu do fe.
Na A7 flinta to zupełnie inna sprawa z racji stabilizacji matrycy (na części aparatów) dla każdego szkła czy pełnego krycia klatki... Ale jesteśmy w wątku NEXÓW.
A ten e55-210 to wiesz że nie ma stabilizacji bo pisałem o tym na KKM w wątku który komentujesz...:roll: A i jak zakładasz już że flinta dostanie stabilizacją matrycową to przecież e55-210 również...
Poza tym nikt nie stwierdza że e55-210 jest jednoznacznie lepszy. Na nexy jest po prostu dużo lepszym wyborem. I tańszym bo używka jest pod 600zł gdy dobra flinta z LAEA2 ze dwa razy tyle... Flinta (która musi być z LAEA) jest TRZY razy cięższa, a jej genialna pełnoklatkowość nic tu nie daje. Do tego to masakrycznie stara (wytyrane konstrukcje, rozjechane, na pograniczu śmierci), wielka i ciężka, z koszmarnymi powłokami, kosmiczną aberracją i szybkością ślimaka. I możesz sobie zaklinać rzeczywistość ale tego nie zmienisz. Możesz się nawet pomęczyć z flintą, akurat Post to dobry czas na umartwianie się:p A i muszę przyznać że mnie też sprawi sadystyczną satysfakcję jak sobie kupisz flintę z LAEA i jej będziesz używać na nexie:D Tylko nie lepiej zostać na taniutkiej lustrzance sonego ze stabilizacją matrycy jak a6000+LAEA ważą i są wielkościowo podobne a kosztują kilka razy więcej?
A czemu mam nie porównywać? To samo z Batisem. W czym on niby jest lepszy od Nikonowskiego 85/1.8G, że kosztuje ponad 2 razy więcej?
Bo porównujesz szkło pełnoklatkowe do niepełnoklatkowego, pełnoklatkowe muszą spełniać bardziej wygórowane normy, mają więcej szkła, są często w wyższym standardzie, są na wyższej półce więc firmy sobie za nie liczą więcej, oferują większe możliwości niż szkła apsc (bo można ich używać na FF i na apsc)... Naprawdę muszę tłumaczyć takie podstawowe rzeczy na forum fotograficznym?
Nie wiem czym batis jest optycznie lepszy od nikonowskiego 85mm bo nie miałem żadnego z nich a i nie widziałem testów porównawczych. Natomiast batis ma stabilizację za którą zawsze się płaci extra i która jest sporo warta. I jest 3 lata młodszą konstrukcją więc pewnie spełnia wyższe normy. Jest uszczelniony. Jest na jedyny pełnoklatkowy system bezluster gdzie nie ma konkurencji jak ktoś chce mieć natywne szkła. Za to wszystko się płaci. Ale to też już pisałem... Ciężko się tak z Wami dyskutuje...:???:
Jak cokolwiek widać na ekranie lub w wizjerze to już komfortowa sytuacja :)
Ja używam "wizjera" wsadzanego w sanki jak ten elektroniczny pokazuje tylko ciemność i kompletnie nic nie widać. Nawet przy najwyższym iso. Wiesz noc, ciemne miejsce itd. Wtedy w tym nakładanym widać przynajmniej zarys horyzontu. Można się z grubsza zorientować w co się celuje :) Minus to tylko jedna ogniskowa tego wizjera, ok. 24 mm. W takich warunkach lepiej od lustrzanki wypada na razie tylko A7s. Minus jest taki, że wizjer jak i ekran świecą wpływając niekorzystnie na adaptację oczu do ciemności.
To tak w skrócie mój, dość specyficzny punkt widzenia.
Wizjer elektroniczny generalnie daję radę. Nie ma się go co obawiać.
To rzeczywiście ekstremalne warunki, mi się cały raz zdarzyło że akurat miałem coś sfotografować w sporych ciemnościach, z własnej woli bym tego nie robił bo nie widzę potencjału, a gwiazd nie tykam:D No i wtedy chyba bardziej niż dobry wizjer ważna jest znajomość obiektywu kiedy ma nieskończoność/hiperfokalną. Przydała by się zresztą opcja w aparatach które mają focus-by-wire pt. 'ustaw hiperfokalną'/'ustaw nieskończoność'. Byłby jakiś atut tego ostrzenia...
Ikit ja to wszystko wiem, flinte i lale mam i używam. Jest duże prawdopodobieństwo że obiektywy e padna (np elektronika czy stabilizacja) a flinta będzie działać.
I nie lepiej zostać na lustrzance a bo jak potrzebuje aparat do kieszeni to zmieniam obiektyw i mam.
Jeśli nawet, to było, minęło. Dziś nie są. Zresztą trudno wyobrazić sobie sytuację, aby Sony sprzedawało zestaw A6300 z 16-70 w tej samej cenie, co A7II z 28-70. Bo w obu przypadkach jest to kwota 2000 dolarów.
Choć nie była to popularna kombinacja to zarówno A6000 i jaki A6300 moża kupić z Zeissem w komplecie...
Nawet u nas http://digital24.pl/produkt/aparat-cyfrowy-sony-alpha-6000-czarny-ob-sony-carl-zeiss-vario-tessar-te-16-70-m.html
A to cytat z oficjalnej notki prasowej dotyczącej A6300 Sony w Europie
"The α6300 will be available in Europe from March 2016 priced at approximately €1,250 body only and €1,400 with SELP1650 lens. The α6300 will also be available as a kit with the SEL1670Z lens in April 2016, priced at approximately €2,250. "
http://presscentre.sony.eu/pressreleases/sony-introduces-new-a6300-camera-with-world-s-fastest-autofocus-1308294
Choć ja też nie nazwałbym SEL1670 obiektywem kitowym...
Te zestawy z 16-70 są kuriozalne... Wychodzą drożej, niż aparat i obiektyw osobno.
Te zestawy z 16-70 są kuriozalne... Wychodzą drożej, niż aparat i obiektyw osobno.
To jakieś kosmiczne kuriozum...ale to Polsza.
A jak powiem, że A3k daje lepszy obrazek od A6k, to co Wy na to ?
Że to prowokacja.
Nie, żartuję.;-) Taki wspominek z wakacji - jpeg z puszki na zero, w PSE tylko zmniejszane.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/tRVCl94-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/tRVCl94.jpg)
A3000, 18-55
Ale to juz ligo zapodaje z niego fajne fotki. I mi sie podobają !!!
Chociaż jeden z mniej wrażliwymi oczętami.;-)
To z podziękowaniem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/pikmWj7-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/pikmWj7.jpg)
Nex6, 35/1.7
To ja coś z taniego kita;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/Wroc25C52582aw2Bfrom2BSkyTower2Bs-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-oNgmQ-pxrXI/Vtsle-I2BXI/AAAAAAAACbA/iCO7qvQYTag/s1600/Wroc%25C5%2582aw%2Bfrom%2BSkyTower%2Bs.jpg)
i większa wersja:
http://rmn1.pl/wp-content/uploads/2016/03/Wroc%C5%82aw-from-SkyTower.jpg
Pierwszy raz robiłem coś takiego, 70% zdjęć (pierwsze sztuki) poszły ze stabilizacją, potem pomyślałem "hmmm, a czy tego się nie wyłącza przy długich czasach?" Do windy już wołali ale zdążyłem...
krystiano77
05-03-2016, 20:50
to jest Wrocław?
Zdecydowanie się nie wyłącza, chyba, że na statywie. Istotą stabilizacji są długie czasy.
Tak. No chyba się wyłącza, bo czasy były 25 i 30s. Oczywiście że statywu.
Bo porównujesz szkło pełnoklatkowe do niepełnoklatkowego, pełnoklatkowe muszą spełniać bardziej wygórowane normy, mają więcej szkła, są często w wyższym standardzie, są na wyższej półce więc firmy sobie za nie liczą więcej, oferują większe możliwości niż szkła apsc (bo można ich używać na FF i na apsc)... Naprawdę muszę tłumaczyć takie podstawowe rzeczy na forum fotograficznym?
Nie wiem czym batis jest optycznie lepszy od nikonowskiego 85mm bo nie miałem żadnego z nich a i nie widziałem testów porównawczych. Natomiast batis ma stabilizację za którą zawsze się płaci extra i która jest sporo warta. I jest 3 lata młodszą konstrukcją więc pewnie spełnia wyższe normy. Jest uszczelniony. Jest na jedyny pełnoklatkowy system bezluster gdzie nie ma konkurencji jak ktoś chce mieć natywne szkła. Za to wszystko się płaci. Ale to też już pisałem... Ciężko się tak z Wami dyskutuje...
To powiedz mi, dlaczego pełnoklatkowy Nikkor 50/1.8G kosztuje 700 zł, a pełnoklatkowy Sony 55/1.8 3700 zł! To jest stałka 1.8!!!
Stabilizacja w Batisie nie wiem do czego. Przecież to portretówka. W portrecie nie potrzeba stabilizacji. Uszczelnień też raczej nie. Tak samo jak i ekranika.
Nikkor 50 1.8g jest kiepski jakościowo. Dlatego taki tani :)
To jakieś kosmiczne kuriozum...ale to Polsza.
Come on, tu nie chodzi o polskie ceny, które zresztą nie należą do najwyższych. Wszędzie 16-70 w "zestawie" kosztuje co najmniej tyle samo, co korpus i obiektyw osobno, tylko że z czasem korpus tanieje, a ten zestaw - prawie w ogóle.
<| MICHAŁ |>
06-03-2016, 10:48
Nie wiem jak a6000, bo nie mam, ale na pewno lepszy niż a5100, a w zasadzie nie tyle lepszy, co inny. O tym, czy jest lepszy, czy gorszy w zasadzie ciężko się wypowiadać, bo to kwestia gustu, ale moim zdaniem a3000 daje dużo lepszy obrazek, a co więcej - przynajmniej 18-55 zachowuje się na nim też znacznie lepiej - chociażby dlatego, że wydaje mi się ostrzejszy i ma mniejsze aberracje. Niestety nie wiem jak sel20, bo nigdy nie podpinałem pod a3000.
Moim zdaniem (oglądam na sprofilowanym sprzęcie), a5100 daje lekko żółtawo-zelonkawy zafarb, gdy kolory w a3000 były dość naturalne, choć na niektórych zdjęciach można zauważyć delikatne ocieplenie, ale bardziej przyjemne dla oka i idące nieco w kierunku kolorów ze starej 5ki canona.
Ale to wszystko jest mocno subiektywne iw dużej mierze zależy od monitora i preferencji oglądającego (o ile zauważy takie niuanse)
Szkła
Szkła
Szkła
Podpinalem pare systemowych. Roznie bywało. Ale w sklepach.
Jeden fajny, inny mniej fajny...ale kilkanaście dni temu zapiąłem
sel28/2.
Powiem, ze obrazek z jpg wylazł mi gotowy do druku. Nie trzeba nic dłubać. Nawet sonowy balans bieli, zawsze za chłodny dla mnie, jest oki.
W systemowych, to szkło mz wysunęło sie na sam poczatek stawki.
A majac na względzie ze pasi tez do ff, to juz kosmos :) af też mz bardzo ok. W sklepie ciemnawo było, a śmigał aż miło.
Mam racje co do tego szkła, czy mi sie tylko wydaje Waszym zdaniem ?
Bo ja nowy w sony, może iluzji jakiejś uległem, ale mi to wyglada na szkło z zakresu must have.
?
To powiedz mi, dlaczego pełnoklatkowy Nikkor 50/1.8G kosztuje 700 zł, a pełnoklatkowy Sony 55/1.8 3700 zł! To jest stałka 1.8!!!
Stabilizacja w Batisie nie wiem do czego. Przecież to portretówka. W portrecie nie potrzeba stabilizacji. Uszczelnień też raczej nie. Tak samo jak i ekranika.
Co ja Ci mam napisać? Kolejny raz że jest spora różnica między słabą plastikową stałką, a sygnowaną przez niejeden portal testowy najlepszą (niemanualną) 50tką na rynku? Nie czytałem na żadnym forum żeby FE55 nie był wart swojej ceny, wszyscy zgodnie piszą że jest warte każdego (zazwyczaj) centa.
Batis jest też przegenialny, a 85tką przecież można robić nie tylko portrety... Świadomym użytkownikom zalety szkła się na pewno przydadzą, to że nie widzisz dla nich zastosowania nie znaczy że ich nie ma i że się za nie nie płaci. Nawet głupie uszczelnienia dają chociażby poczucie większego bezpieczeństwa podczas robienia zdjęć w gorszych warunkach. A np. na 36MP jesteś pewien że 1/85s starczy na nieporuszone zdjęcie z 85mm? Jesteś taki pewien że ta stabilizacja nawet w portrecie nie ma sensu?
Ceny są znane, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jak ktoś nie potrzebuje tego co oferują to ich nie kupuje. Jak ktoś się boi drogich rzeczy to nie wchodzi w pełnoklatkowy system a już na pewno nie w bezlustrowy.
Sam mam na A7 sporo obiektywów przez LAEA i to są protezy. Nie ma 'ostrzenia na oko', zestaw jest wielki, ciężki i rzadko chce mi się to nosić, są problemy z BF/FF przy jasnych czy długich szkłach, nie da się ostrzyć w dowolnym miejscu kadru... To wszystko wnerwia i sprawia że irytuje używanie tych zestawów. Ale jak fundusze pozwolą to się kiedyś pewnie szarpnę na FE55 (choć ostatnio mnie łapie faza na manuale i myślę nad nie tańszymi loxiami:p). I wyczekuję natywnego mniejszego tele mimo że na pewno nie będzie tanie jeśli wyjdzie. Batisa 85 nie potrzebuję ale jak bym potrzebował to bym i w niego zainwestował. Byłem w stanie dużo wydać na dobre szkło na apsc to tym bardziej na pełną klatkę. I cenię sobie zalety bezluster na tyle by jak potrzebuję danego szkła to zapłacić za określone cechy systemu. I robię na tyle dużo zdjęć że lepsze szkła mają dla mnie sens (co nie znaczy że mnie na nie stać i że je kupię).
Poza tym nowego fe55 z ebaya można ściągnąć za ok 3000zł jak ktoś chce taniej albo poczekać na używkę. No i to nie jest utopiona kasa bo szkło można odsprzedać po 1-2 latach ze stratą kilku stówek, taka opłata za wypożyczenie;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Szkła
Szkła
Szkła
Podpinalem pare systemowych. Roznie bywało. Ale w sklepach.
Jeden fajny, inny mniej fajny...ale kilkanaście dni temu zapiąłem
sel28/2.
Powiem, ze obrazek z jpg wylazł mi gotowy do druku. Nie trzeba nic dłubać. Nawet sonowy balans bieli, zawsze za chłodny dla mnie, jest oki.
W systemowych, to szkło mz wysunęło sie na sam poczatek stawki.
A majac na względzie ze pasi tez do ff, to juz kosmos :) af też mz bardzo ok. W sklepie ciemnawo było, a śmigał aż miło.
Mam racje co do tego szkła, czy mi sie tylko wydaje Waszym zdaniem ?
Bo ja nowy w sony, może iluzji jakiejś uległem, ale mi to wyglada na szkło z zakresu must have.
?
NA FF must have, na apsc lepiej dopłacić do używanego e24/1.8:)
Na dx 24/1.8 bo. ?
Serio pytam.
Mam ciągłe dejavu w tym wątku...:p pisałem tu już o tym. Lepsza jakość zdjęć (lepsza ostrość szczególnie na otwartym szkle, prawie brak dystorsji w przeciwieństwie do ogromnej w fe28 ), lepsza MFD, lepsze bebłanie, uniwersalniejsza ogniskowa i coś tam pewnie jeszcze by się znalazło;]
Spoko.
Dzieki za info.
Jednak cena jest na tyle wieksza, ze zniechęca. 50mm na ff bardzo lubie. 42 nigdy nie miałem.
Ustawie se kita na 28mm i lukne co i jak. I jesli bedzie oki, zaczne polowanie na okazje :)
A7 wczesniej czy pozniej i tak bedzie w moich rękach. Tylko ceny jeszcze w dół polecieć muszą. Wiec bedzie jak piszesz idealnie pasować :)
Dzienks
Kupując od razu fe28 z zamiarem przesiadki na A7 ominiesz żal po utracie e24:D
Natomiast (jeśli jest taka możliwość) jestem raczej zwolennikiem kupowania szkieł apsc pod apsc a ff dopiero pod ff:) Ile to osób przewinęło się przez fora co nakupowali dużych szkieł FF do tego często z nieciekawymi zakresami na apsc którzy się nigdy nie przesiedli na tą FF albo zmienili system:p
I masz pewnie racje.
Tyle ze fajnie jest miec i dx i fx.
Mozna spokojnie szkła zmieniać i jednocześnie ogniskowe.
A7 jest w moim targecie. Ale najpierw powolutku szkła ktore i na dx moge zapiac.
Z reszta...mi 35mm (coś ewentualnie koło tego) oraz moze jakas 50-tka (60 sigma pewnie) jest potrzebna. Na dwóch formatach beda zupełnie inne ogniskowe dla 50mm (mam pare i tak manualnych) a 180 mam z nikona i lubie :)
Wiec sprawdze to 28, wyprzedaż zrobie zalegających klamotow znowu i bede pewnie szukał okazji.
Ale najpierw sprawdze, bo to ciut jak dla mnie szeroko na dx bedzie. Choc jak pisałem, obrazek mi sie bardzo podoba.
krystiano77
06-03-2016, 16:19
Małe porównanie
sel 50f4
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://images76.fotosik.pl/396/b0d0ede276fc11cbmed.jpg]źródło (
zeiss f4
http://images76.fotosik.pl/396/b9d409e7860f8408med.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl/zdjecie/b9d409e7860f8408)
ps. ikit. za ile sprzedałeś sel24? tak z ciekawości pytam, bo teraz jest za 2600 używka. chyba troche drogo?
Adaptery to sie u chińczyka kupuje za $8.
Nie ma o czy dyskutować zbytnio, to jest najnowsza i najlepsza wersja tego szkała, nie jest to FN S.S.C. (nie zagłębiam się, z nazwy to co innego) i ceny są inne, mówicie że sztucznie podbijane? To sprawdźcie na ebay... no chyba, że to globalny spisek. Wole nie wnikać tylko sprzedać szkiełko po cenie rynkowej, lub zbliżonej jeśli przez forum, też kiedy go kupowałem sporo za niego zapłaciłem. Adapter Fotga, więc w jakieś 70zł.
Widzi ktoś różnicę, miedzy tymi Ferrari?
krystiano77
06-03-2016, 19:43
no własnie wstawiłem, zeby sie dowiedzieć co sądzą inni. ja swoje zdanie mam, ale poczekam, może ktoś coś napisze
Ferrari... No OK, ale co z De Tomaso?
Kiedy nic nie widać... Weź to zrób porządnie: 1024px na dłuższym boku i opis ustawień obu obiektywów.
krystiano77
06-03-2016, 20:32
co sie mam rozpisywać. klikasz na zdjęcie, to Cię przeniesie do większego rozmiaru i wszystkich ustawień
Ale wiesz, ile roboty z tym klikaniem? A jak mnie przeniesie do innego wymiaru? ;-)
Ty już jesteś w innym wymiarze... :)
Muszę zmienić forum.:twisted:
....
Tak. Jeden ma próg robiony :D
Muszę zmienić forum.:twisted:
Nie.
"Marsz opóźniają pedikiurzystki"? - bądź ponad i bądź z nami.
no własnie wstawiłem, zeby sie dowiedzieć co sądzą inni. ja swoje zdanie mam, ale poczekam, może ktoś coś napisze
Tło zabełtane całkiem inaczej.
Któreś szkło na f oszukuje chyba.
Klikać na zdjecie sie bałem. Bo jesli ma mnie gdzies przenieść, jak piszecie, to ja nie chce...
krystiano77
06-03-2016, 21:31
na takich miniaturach rozróżniasz tło? to ja mam chyba coś z oczami, bo jak dla mnie jest identycznie. dopiero w 50tce na 1.8 jest lekko inaczej.
a co masz na myśli z oszukiwaniem?
Bo jesli ma mnie gdzies przenieść, jak piszecie, to ja nie chce...
W tym właśnie problem.
Panowie, lekceważycie go i w konsekwencji słabo się staracie, dając się wkręcać i działając na szkodę nie tylko sobie, ale i pozostałym. Wstyd.
ps. ikit. za ile sprzedałeś sel24? tak z ciekawości pytam, bo teraz jest za 2600 używka. chyba troche drogo?
2200zł.
PS. ja tez nie widzę różnicy w zalinkowanych zdjęciach ale one raczej nic nie dowodzą;)
2200zł.
za tyle bym kupił ;). Na alle jest wystawiona sztuka za 2600. Ogólnie miałem już kupować SEL 35, ale znowu mam zagwozdkę, czy nie warto byłoby ten 1000 zł dołożyć i wziąć tego zeissa. Na plus: bardziej uniwersalna ogniskowa (pewnie na 70% czasu byłby w zamontowany w aparacie), super ostrość już od f1.8, zeissowe kolory, pseudo makro; na minus - cena i brak stabilizacji (no i w tym przypadku też brak gwarancji - ale to raczej solidne obiektywy, więc tutaj chyba nie ma się czego obawiać).
Najgorsze, że w przypadku wyboru zeissa i tak SEL35 by się przydał, bo wydaje się to świetne szkło na różnego rodzaju spotkania w klubach itp. W tej chwili używam sigmy 30, ale jednak między f2.8 a 1.8 jest 1 i 1/3 działki, co już robi niezłą różnicę, plus do tego stabilizacja. Nie wiem czy dobrze liczę, ale jeśli w sigmie mam czasy rzędu 1/60s f2.8 ISO 3200, to przy SEL35 miałbym 1/60s f1.8 ISO ISO 1250 + do tego fajnie rozmyte tło i stabilizacje - przy takich warunkach wydaje się to sporą różnicą.
W tym właśnie problem.
Panowie, lekceważycie go i w konsekwencji słabo się staracie, dając się wkręcać i działając na szkodę nie tylko sobie, ale i pozostałym. Wstyd.
Znaczy sie, jestem winny ?
Co zrobiłem tym razem ?
Ps.
Wasze zdrowie !!!
NEX-7 z "jakimś" obiektywem - "August Moon", sierpień 2012:
http://wpkx.pl/_DSC1026C%20August%20Moon.jpg
źródło (http://wpkx.pl/_DSC1026C%20August%20Moon.jpg)
krystiano77
06-03-2016, 23:35
za tyle bym kupił ;). Na alle jest wystawiona sztuka za 2600. Ogólnie miałem już kupować SEL 35, ale znowu mam zagwozdkę, czy nie warto byłoby ten 1000 zł dołożyć i wziąć tego zeissa. Na plus: bardziej uniwersalna ogniskowa (pewnie na 70% czasu byłby w zamontowany w aparacie), super ostrość już od f1.8, zeissowe kolory, pseudo makro; na minus - cena i brak stabilizacji ..........
mam tesame przemyślenia, co Ty...
ale na różnych forach i testach piszą, że e24 na 1.8 super ostry nie jest i ma sporą aberrację i winietowanie, a dobra rozdzielczość jest dopiero od f4. ciekawe co o tym myśleć?
aczkolwiek ikit zachwala, więc chyba nie jest tak zle
"Marsz opóźniają pedikiurzystki"?
Pedikiurzystkom mówimy stanowcze nie!
A poza tym kota dawno nie było.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/AFdSeEo-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/AFdSeEo.jpg)
A3000, 16-70
Qurka, ten a3000 fajne serio jpg daje. Chyba ze to zasługa szkła tylko...
Kolory ma jednak super fajne jak patrzę na Wasze fotki.
W sumie to karte mozna chyba od razu do labu zanosić, drukować i siadać i wspominać :)
Dla młodszych hobbystów fotografi idealna puszka wyglada. Do tego tania jak barszcz.
Jakie to ma iso użyteczne ?
stachmuszel
07-03-2016, 09:58
Moim zdaniem ISO1600-2000, w porywach ISO3200.
Szkoda, że Sony nie kontynuuje tej serii aparatów, bo chyba zrobiłbym downgrade z A6000. Miałem A3000 i podkusiło mnie na bezcelowe wydanie pieniędzy. Przeszkadzała mi wielkość A3000.
mam tesame przemyślenia, co Ty...
ale na różnych forach i testach piszą, że e24 na 1.8 super ostry nie jest i ma sporą aberrację i winietowanie, a dobra rozdzielczość jest dopiero od f4. ciekawe co o tym myśleć?
aczkolwiek ikit zachwala, więc chyba nie jest tak zle
Otwarty rzeczywiście aberruje ale nie było to jakoś dokuczliwe, a i soft sobie z tym spokojnie radzi, to dużo mniejszy problem niż interpolacja, przesuwanie pikseli i zmiana ogólnej ostrości całego kadru przy korekcie dystorsji;)
Winieta przy otwartym szkle nie przeszkadza, widoczki na f1.8 się rzadko robi;) A przy wyrywaniu z tła na f1.8 nawet poprawia odbiór. Dużo gorsze winiety widziałem i to w szkłach gdzie są one istotne.
Z testów które robiłem z tego co pamiętam wychodziło że na f1.8 był już tak ostry jak domknięte kity:) Nie chce mi się szukać tych testów aby podać dokładne dane ale nigdy nie byłem zawiedziony ostrością tego szkła nawet w narożnikach, zawsze mnie pod tym względem rozpieszczało.
Brak stabilizacji w tym szkle nie jest specjalnie dokuczliwy bo 24mm na standardowo dobieranych 1/60s się spokojnie utrzymuje. Przy 35mm (na cropie) się bardziej przyda, już nie mówiąc o 50mm. Natomiast zeiss długo nie miał stabilizacji w swoich szkłach tłumacząc to otrzymywaniem najlepszej jakości zdjęć. Może coś w tym jest, znają się na rzeczy:) A rzeczywiście nie miewałem podejrzanych nieostrości na zdjęciach jak przy paru stabilizowanych szkłach... Stabilizacja to też jakaś automatyka za którą nie odpowiadamy i w większości wypadków działa dobrze ale czasem coś może schrzanić.
Nie tłumaczę nie wstawiania stabilizacji jako zaletę bo to przydatna sprawa ale w tym szkle nie jest niezbędna a i mam wrażenie że ogólnie wpływa na bardziej przewidywalną pracę tego szkła.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/michalinakawiarniamac582e-2.jpg
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2016/03/michalina-kawiarnia-mac582e.jpg)
krystiano77
08-03-2016, 14:25
ładnie, ostro, ale w porównaniu do xf 56, to tutaj jest cienko
ikit dzięki za twórczą wypowiedż. ja się chyba wstrzymam narazie ze szkłami, tym bardziej tak drogimi, a wezmę za robienie zdjęć tym co mam.
GaijinPawel
09-03-2016, 09:31
Bardzo ładne ujęcie. Interesujące odbicie modelki w blacie biurka. Szkoda że widać tło tak ostro.
Kilka jpegów przykładowych z A3000 i Venus Laowa 15/4. Bez obróbki, tylko zmniejszone w PSE.
Z podpiętym Mitakon Lens Turbo, czyli kąt widzenia 15mm:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/ZmbXCKv-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ZmbXCKv.jpg)
Bez LT, na zwykłym adapterze:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/VmPHCjK-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/VmPHCjK.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/IHzID9a-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/IHzID9a.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/ufzujbT-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ufzujbT.jpg)
krystiano77
12-03-2016, 11:20
Ładne kolory i ostro. ciekawe szkło
@Ligo
Masz lensa turbo ?
Ja sie czaję na niego, ale nie moge sie zdecydować czy mi go faktycznie potrzeba...szkła z N wersji G da rade podpiąć ? I przysloną kręcić ? Chyba raczej nie. Choc na zdjeciach w necie nic nie widac.
A to 15/4 - da rade cyknac jakis detal i ostre tło miec do tego ? Niby pisza ze sie da, ale ...
Mozesz jakies cos, jak np klucze sfocić ale z tłem ostrym, to da nam obraz jakie sa mozliwosci szkielka :)
Poza tym,
ten dziadek (a3000) wymiata kolorami.
Super :)
stachmuszel
12-03-2016, 20:06
A3000 dziadek? ;-)
A3000 dziadek, D90 wnuczek - paradoks bliźniąt...
A3000 dziadek, D90 wnuczek - paradoks bliźniąt...
Kanał lewy - Doxa Jędrusia, kanał prawy - Doxa Maniusia
a teraz stereo - ParaDox. :)
@Ligo
Masz lensa turbo ?
Ja sie czaję na niego, ale nie moge sie zdecydować czy mi go faktycznie potrzeba...szkła z N wersji G da rade podpiąć ?
Jeśli korzystasz z G, to chyba nie bardzo, bo jak chcesz kręcić przysłoną?
Przy zakupie nowych stałek, dla mnie sprzętem referencyjnym pozostaje Nikon FM2, dlatego obiektywy bez pierścienia przysłony uważam za niepełnosprawne.8)
Zrobię jakieś makro w tym guście, ale jak pogoda się poprawi, bo dzisiaj szaroburo.
No to masz przechlapane, bo ostatni nowy obiektyw z pierścieniem przysłon Nikon wypuścił pewnie z 5 lat temu albo więcej...
Ponadto, najnowszym trendem są obiektywy E - z elektronicznym sterowaniem przysłoną, i jest ich coraz więcej. Już nawet starsze cyfrówki z nimi nie współpracują.
Śmiać mi się chce, gdy Nikon jako wielką zaletę swojemu systemu podkreśla, że bagnet nie zmienił się od 1959 roku...
Ja tam nie lubię tego elektronicznego sterowania przysłoną.
Są jakieś adaptery pod Nikona G też.
No to masz przechlapane
Ja? Nie. Ja sobie poradzę. Są Zeissy, Voitki, Sigmy, coraz to nowe chińczyki, które jakością już zaczęły rywalizować z czołówką. A że Nikon przestał robić? Ich strata, bo ja takiego obiektywu nie kupię. Zresztą te, które już mam, wystarczą mi do końca życia, więc nie mam jakiegoś ciśnienia na nowości. A już zupełnie na niepełnosprawne.;-)
Umbra,
ale masz elektroniczne sterowanie przysłony we wszystkich bezlusterkowcach... Pierwszy był oczywiście Canon EOS, ale teraz robi się to standardem. Nowe Nikkory E nie mają mechanicznej dźwigienki i żaden adapter do G nie pomoże.
Tu też się bezczelnie pochwalę, skoro mam czym. :razz:
Oto nowa wersja strony firmowej: http://eltrakon.pl (http://eltrakon.pl/#start/1)/.
I na wszelki wypadek uprzedzam - nikogo do klikania nie namawiam, ani tym bardziej nie zmuszam. :mrgreen::razz:;)
Jaką maksymalnie pojemną kardę SD mogę użyć w nex-6?
Wg sony 64gb zadziała, ale może wieksze też pójdą.
Ten sam motyw, co poprzednio, ale z ubiegłego roku i z innego szkła.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/Ib7W43c-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Ib7W43c.jpg)
Nex6, Zeiss Planar 50/1.4 ZF
Tu też się bezczelnie pochwalę, skoro mam czym. :razz:
Oto nowa wersja strony firmowej: http://eltrakon.pl (http://eltrakon.pl/#start/1)/.
I na wszelki wypadek uprzedzam - nikogo do klikania nie namawiam, ani tym bardziej nie zmuszam. :mrgreen::razz:;)
Właściciel brzmi dumnie! :)
A nie myślałeś aby siebie jako Ahaba wstawić? Właśnie z tego zdjęcia Ciem wycinałem na Ahaba;P
Ligo, podoba mi się, ale ten rozmyw taki nerwowy, znaczy rozmyty ale zbyt kontrastowy. Ale to kwestia gustu, tak jak wina lubię bardziej maślane po przełyku niż te drapieżnie ostrawe:)
EDYTA: A może ostrzone dodatkowo, czy po prostu to szkło tak ma?
Ten Planar jest nerwowy. Mnie też to się niezbyt podoba, ale co zrobić? Ten typ tak ma.
Nie dawno dawałem juz taki przykład. I mam znowu. Widze to drugi raz w zyciu.
Jpg z aparatu, dałem HDR na snapseed. I takie coś ...
Co to ?
Ktoś coś ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/mbspas-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/mbspas.jpg)
Ściana była "zwykła".
Może włączyłeś "napisy" ? :P
krystiano77
14-03-2016, 16:24
skąd można zassać tego ''snapseeda''? bo znalezc nie moge
Ja chyba w Apple Store znalazłem...
Ps.
I co Wy na to ? Matryca ? Soft ?
O ssoo chodzi ?
Ja zgłupiałem...
<| MICHAŁ |>
15-03-2016, 07:48
Nie używaj, to Ci się problem rozwiąże.
Stawiam na soft. Ne wiadomo co on robi ze zdjęciem, więc chyba niepotrzebnie się stresujesz.
A najlepiej wrzuć gdzieś plik źródłowy, to pewnie znajdzie się ktoś, kto z czystej ciekawości się pobawi jakimś innym oprogramowaniem do HDR i będzie wiadomo, bo inaczej to wróżenie z fusów
Nie dawno dawałem juz taki przykład. I mam znowu. Widze to drugi raz w zyciu.
Jpg z aparatu, dałem HDR na snapseed. I takie coś ...
Co to ?
Ktoś coś ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/mbspas-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/mbspas.jpg)
Ściana była "zwykła".
Może włączyłeś "napisy" ? :P
Chyba Braillem.
Popłakałem się. Leci do srebrnych. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
krystiano77
15-03-2016, 20:21
Jest nowy FW 3.10 dla A6000.
Jak dla mnie niewiele wnosi, ale zainstalowałem i widać poprawę szybkości uruchamiania się aparatu. ponoć ma też brać mniej prądu przy aplikacjach smart...
Jest nowy FW 3.10 dla A6000.
Jak dla mnie niewiele wnosi, ale zainstalowałem i widać poprawę szybkości uruchamiania się aparatu. ponoć ma też brać mniej prądu przy aplikacjach smart...
Niewiele? Wiec co - spodziewałeś się trybu "Fontanna HDR z ostrością na lewe oko amorka"?
krystiano77
15-03-2016, 21:32
niewiele, bo wnosi głównie poprawe współpracy z obiektywami, których i tak miał nie będę. więc napisałem- jak dla mnie niewiele. dla kogoś innego może być sporo
Było?
http://www.mirrorlessrumors.com/matt-granger-shows-us-the-weakest-point-of-the-sony-mirrorless-system-poor-service/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/mini1-1.png
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2016/03/mini1.png)
Czy przy użyciu takiego adaptera podepnę szkła Nikona? W opisie napisali Nikon G, a wydaje mi się, że nowe szkła to Nikon F. Podepnę tym Nikkora 85/1.8D do a6000?
http://allegro.pl/adapter-bagnetowy-fotga-sony-nex-e-nikon-ai-g-i6051388593.html
Mz tak.
To adapter (tak pisza i tak wyglada) do wersji G. Wiec z pierścieniem tez da rade.
Wszystkie lustrzanki Nikona mają bagnet, nazwany przez Nikona F. Jego różne modyfikacje to AI, AI-S, AF, itd.
To jako nie siedzący w bagnecie nikona podłączę się pod temat bo może kiedyś mi się przyda ta wiedza - na który system potrzeba adapter aby podłączać nowoczesne 'voigtlandery nikonowe' typu 58/1.4?
dareksad
17-03-2016, 21:28
Mam dokładnie taki sam adapter jak w linku.
Do body pasuje idealnie, luzu brak.
Niestety ze szkłami Nikona już fajnie nie jest, wyczuwalny luz trochę denerwuje.
ikit,
Adaptery do wszelkich bezlusterkowców (NEX, Fuji, Samsung, m4/3) do obiektywów Nikona występują w dwóch wersjach - proste bez żadnych mechanizmów, i bardziej złożone, z obrotowym pierścieniem, pozwalającym sterować przysłoną w obiektywie. Wic w tym, że nowsze obiektywy Nikona, opisywane jako G, nie mają pierścienia przysłon, i przysłona jest sterowana, co prawda mechanicznie, ale z korpusu aparatu (tak, jak w systemie Minolta/Sony AF). Żeby móc skorzystać z takich obiektywów w bezlusterkowcu, konieczny jest jakiś sposób na otwieranie i domykanie przysłony. Obrotowy pierścień na takim adapterze porusza bolcem, który zaczepia o dźwignię sterowania przysłony obiektywu. Sterowanie przysłoną jest dość iluzoryczne (bardzo niewielki ruch pierścienia znacząco zmienia wartość przysłony, i oczywiście nie wiadomo, jaką wartość przysłony się ustawiło - zupełnie na oko.
Ale taki pierścień do obiektywów G przydaje się nawet z obiektywami, które mają pierścień przysłon, bo można wtedy korzystać z tego jakby obiektyw miał przysłonę preselekcyjną - na obiektywie nastawia się przysłonę np. 8, a pierścieniem na adapterze otwiera się ją do celowania i ustawiania ostrości, a potem zamyka się, przekręcając pierścień do oporu. Ale przysłona domknie się tylko do wartości nastawionej na obiektywie.
Tak samo jest w przypadku adapterów do obiektywów Pentax. Nowe obiektywy Pentaxa do cyfrówek też nie mają pierścienia przysłon, i żeby użyć ich na bezlusterkowacach potrzebny jest adapter z pierścieniem sterującym przysłoną.
Ale uwaga: Widziałem na Allegro adaptery opisane jako do Nikon G, które nie wyglądały, jakby miały ten obrotowy pierścień z bolcem do przysłony. Może to być jakieś przekłamanie. Radziłbym przed zakupem zapytać sprzedającego i upewnić się, czy adapter ma ten pierścień.
W sumie to nawet nie chciałem kupować szkła G, tylko D, więc pierścień nie byłby mi do niczego potrzebny. Albo sobie kupię D i kiedyś FF Nikona, albo może Samyanga.
ikit,
Adaptery do wszelkich bezlusterkowców (NEX, Fuji, Samsung, m4/3) do obiektywów Nikona występują w dwóch wersjach - proste bez żadnych mechanizmów, i bardziej złożone, z obrotowym pierścieniem, pozwalającym sterować przysłoną w obiektywie. Wic w tym, że nowsze obiektywy Nikona, opisywane jako G, nie mają pierścienia przysłon, i przysłona jest sterowana, co prawda mechanicznie, ale z korpusu aparatu (tak, jak w systemie Minolta/Sony AF). Żeby móc skorzystać z takich obiektywów w bezlusterkowcu, konieczny jest jakiś sposób na otwieranie i domykanie przysłony. Obrotowy pierścień na takim adapterze porusza bolcem, który zaczepia o dźwignię sterowania przysłony obiektywu. Sterowanie przysłoną jest dość iluzoryczne (bardzo niewielki ruch pierścienia znacząco zmienia wartość przysłony, i oczywiście nie wiadomo, jaką wartość przysłony się ustawiło - zupełnie na oko.
Ale taki pierścień do obiektywów G przydaje się nawet z obiektywami, które mają pierścień przysłon, bo można wtedy korzystać z tego jakby obiektyw miał przysłonę preselekcyjną - na obiektywie nastawia się przysłonę np. 8, a pierścieniem na adapterze otwiera się ją do celowania i ustawiania ostrości, a potem zamyka się, przekręcając pierścień do oporu. Ale przysłona domknie się tylko do wartości nastawionej na obiektywie.
Tak samo jest w przypadku adapterów do obiektywów Pentax. Nowe obiektywy Pentaxa do cyfrówek też nie mają pierścienia przysłon, i żeby użyć ich na bezlusterkowacach potrzebny jest adapter z pierścieniem sterującym przysłoną.
Ale uwaga: Widziałem na Allegro adaptery opisane jako do Nikon G, które nie wyglądały, jakby miały ten obrotowy pierścień z bolcem do przysłony. Może to być jakieś przekłamanie. Radziłbym przed zakupem zapytać sprzedającego i upewnić się, czy adapter ma ten pierścień.
Miałem taki adapter z pierścieniem do sony A. Natomiast właśnie nie wiedziałem co się stanie z manualnym szkłem które ma przysłonę ręczną, dzięki:)
SEL50
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/mich_biac582epng-1.png
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2016/03/mich_biac582epng.png)
Bardzo ładne. 50-siatka Sonego niezła. Wiem, bo sam taką posiadam :)
To chyba najostrzejsze szkło jakie miałem.
To już nie masz ? Dlaczego ?
Miałem taki adapter z pierścieniem do sony A. Natomiast właśnie nie wiedziałem co się stanie z manualnym szkłem które ma przysłonę ręczną, dzięki:)
Adapter do obiektywów Minolty/Sony A musi z definicji mieć taki pierścień, bo te obiektywy od początku nie miały własnego pierścienia przysłon. Ale, jak zauważyłem, te pierścienie miały oznaczone stopnie przymknięcia obiektywu, co pozwalało lepiej nad tym panować. W przypadku Nikona i Pentaxa niestety tak nie jest.
No ale przecież wystarczy patrzeć na czas naswietlania. Przykładowo czas 1/60. Krecimy pierścieniem, czas sie zrobbil 1/30 to wiadomo, że przymknelismy o 1ev. itd..
Gorzej jak zmieni się światło czy przekadrujesz, co chwilę trzeba 'zerować' a jak się człowiek porusza po paru przysłonach to już w ogóle... Zresztą i tak najgorsze jest w tym adapterze że to oznacza ręczne ostrzenie szkłami do AFu które się często do tego nie nadają.
<| MICHAŁ |>
19-03-2016, 08:33
cześć,
nie wiem, czy dyskusja na ten temat już się odbywała, albo czy padło stricte takie pytanie...
Jeśli kupujemy jakieś aplikacje do aparatu, to czy można je przenieść po zakupie nowego? A jeśli można, to co się dzieje, jeśli robimy hipotetyczny downgrade - powiedzmy z a5100 do nex-6, który może nie być kompatybilny?
cześć,
nie wiem, czy dyskusja na ten temat już się odbywała, albo czy padło stricte takie pytanie...
Jeśli kupujemy jakieś aplikacje do aparatu, to czy można je przenieść po zakupie nowego? A jeśli można, to co się dzieje, jeśli robimy hipotetyczny downgrade - powiedzmy z a5100 do nex-6, który może nie być kompatybilny?
Kupując aplikację można ją zainstalować na 10 aparatach. Tak przynajmniej jest w przypadku apki do timelapsów. Ostatnio zrobiłem test i udało mi się ją zainstalować na aparacie kolegi. Tak że można się składać w kilka osób na aplikacje :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/michschodypng-1.png
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2016/03/michschodypng.png)
<| MICHAŁ |>
19-03-2016, 14:26
Kupując aplikację można ją zainstalować na 10 aparatach. Tak przynajmniej jest w przypadku apki do timelapsów. Ostatnio zrobiłem test i udało mi się ją zainstalować na aparacie kolegi. Tak że można się składać w kilka osób na aplikacje :)
super, dzięki za odpowiedź!
Jaką polecacie przejściówkę pod szkła nikona G (bez pierścienia przysłony)? Kupować na allegro czy opłaca się ściągać z alliexpres?
krystiano77
21-03-2016, 11:00
super, dzięki za odpowiedź!
Zmieniasz puszkę? ;)
<| MICHAŁ |>
21-03-2016, 15:04
Na razie nie.
Wysłałem do Tomka (zdyboo) pytanie, ale przepadł gdzieś i nie odpowiada.
Mam pewne wątpliwości i zastrzeżenia odnośnie współpracy 5100 z 20ką
Wkleję to i tutaj (minimalnie zedytowane), bo może ktoś się odniesie...
Mam prośbę i pytanie.
Zacznę od tego, że zaczął mnie mocno irytować mój sprzęt
kadr:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/20151220_112634_DSC05135_ILCE51002-2.jpg
źródło (http://vpx.pl/i/2016/03/19/2015-12-20_11-26-34_DSC05135_ILCE-51002.jpg)
wycinek z niego LG 1:1
źródło (http://vpx.pl/i/2016/03/19/2015-12-20_11-26-34_DSC05135_ILCE-51001.jpg)
zdjęcie z 20ki
czy to szklo współpracując z nex6 też tak aberruje?
To powyższe to jpg po korekcjach!!!!
Mam wrażenie, że cofnąłem się o 12 lat i znów przeżywam młodość z d70 i jakimś tanim plastikowym zoomem.
Wiem, że skorygowanie tego to pikuś - jeden suwaczek w ACR i fiolet znika, ale kurczę, chyba nie o to chodzi....
Już się zastanawiam nad tym, czy 24mp matryca nie stanowi wyzwania dla tego szkla i dlatego wychodzą takie dziadostwa. Może downgrade do 16mp pomoże?
no właśnie... tak to wygląda....
ktoś? coś?
Czego tu się spodziewać po szerokokątnym naleśniku. Już to kiedyś pisałem, 16 i 20 nie mają zbyt wielu zalet nad zwykłym pz'tem.
<| MICHAŁ |>
21-03-2016, 15:37
Akurat dwudziestka jest dość mocno chwalona i optycznie jest o niebo lepsza od 16ki (mimo, że moja 16ka była bardzo dobra... jak na 16ke od sony).
Korygowanie aberracji jakimś specjalnym problemem nie jest (przynajmniej na etapie PP), ale mówiąc szczerze, to spodziewałem się nieco więcej po tym szkle.
Generalnie biorę to na miękko, choć pewien niesmak pozostaje
Krzysztof_BB
21-03-2016, 15:54
Mam prośbę i pytanie.
Zacznę od tego, że zaczął mnie mocno irytować mój sprzęt
Wiem, że skorygowanie tego to pikuś - jeden suwaczek w ACR i fiolet znika, ale kurczę, chyba nie o to chodzi....
Już się zastanawiam nad tym, czy 24mp matryca nie stanowi wyzwania dla tego szkla i dlatego wychodzą takie dziadostwa. Może downgrade do 16mp pomoże?
no właśnie... tak to wygląda....
ktoś? coś?
Downgrade i tak się robi pod format odbitki lub ekranu ale i tak to nie pomoże co widać już tutaj w małej skali bo zaniebieszczenia w lewym górnym rogu są wyraźne.
Nie ma co tragizować. Preset w ACR załatwi sprawę. Ważne że szkło wygląda na ostre.
Czasem to kwestia pojedynczego egzemplarza bywają lepsze i gorsze.
krystiano77
21-03-2016, 16:19
PZ w tym względzie wcale lepszy nie jest.
jak kiedyś pisałem, ze jestem zniesmaczony tym szkłem to się wszyscy dziwili. ale te osoby używały własnie 20-tki na 16mpx
<| MICHAŁ |>
21-03-2016, 17:28
Stąd moje pytanie do Tomka, bo on nie dopina 20ki od nex'a 6 i chwali to szkło na każdym kroku.
Jest ostre, nie ma specjalnie dużych zniekształceń, jest kontrastowe i moim zdaniem neutralne kolorystycznie, a jedynym mankamentem jest aberracja.
Pytanie jest takie - czy ta aberracja wychodzi jedynie na 24mp, czy też jest i na 16tu, a najzwyczajniej w świecie jest usuwana w PP w acr. Z mojego punktu widzenia, to nie jest problem - mogę sobie zrobić xmp'ka i gotowe.
Ale jeśli aberracji nie ma na 16mp, to jest to temat do zastanowienia. Czyż nie?
Downgrade i tak się robi pod format odbitki lub ekranu ale i tak to nie pomoże co widać już tutaj w małej skali bo zaniebieszczenia w lewym górnym rogu są wyraźne.
Tylko ten obiektyw może nieco inaczej pracować na 16mp - przynajmniej tak mi się wydaje.
Miałem kiedyś plasticzanego 28-80D - taki megatani kit nikna.
Leżał latami w szufladzie, bo na DX'ie, którego miałem przez lata sprawował się.... słabo to raczej mało powiedziane
Któregoś razu poniosła mnie fantazja i podpiąłem go pod D700. długo szczękę z ziemi zbierałem. Tak zwany efekt WOW :)
stachmuszel
21-03-2016, 17:44
Michale, ten wycinek kadru to jego brzeg. W tym miejscu soft aparatu najbardziej koryguje dystorsje i winetowanie, które przy nalesnikach są zawsze bardzo duże. Nie ma dziwne, że CA takie będą. Czy w centrum kadru też tak jest?
<| MICHAŁ |>
21-03-2016, 18:00
Absolutnie.
Centrum kadru to miód malina.
To co, sugerujesz, żeby wyłączyć korekcję?
Się odnalazłem, jak już dojadę do domu to będą odpowiedzi, będą zdjęcia, wizyty w zakładach pracy i kwiaty i takie tam.
Się odnalazłem, jak już dojadę do domu to będą odpowiedzi, będą zdjęcia, wizyty w zakładach pracy i kwiaty i takie tam.
A pogadanki? A monologi?
<| MICHAŁ |>
21-03-2016, 18:49
Mógłbym powiedzieć, że chyba z Tajlandii wracałeś :):):)
Żartuję of kors
Ale mój kumpel też mi zniknął z widnokręgu mniej więcej w tym czasie co Ty i dziś mi SMSem obwieścił, że właśnie drimlajnerem wylądował :)
Mógłbym powiedzieć, że chyba z Tajlandii wracałeś :):):)
Żartuję of kors
Ale mój kumpel też mi zniknął z widnokręgu mniej więcej w tym czasie co Ty i dziś mi SMSem obwieścił, że właśnie drimlajnerem wylądował :)
No prawie, ale nie z Tajlandii, tylko z Irlandii i nie drimlajnerem, tylko rajanerem.
http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC07986.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC07986.jpg)
Forum, forem, ale piwo i whiskey się samo nie wypije, zatem sami rozumicie.
mariand12
21-03-2016, 20:28
Zdziś z lasu - Nex-6; e35
1)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC02873-2.jpg
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-a_Gc8ZQlVLc/VvA52I-jouI/AAAAAAAAN4s/Syp2daoNpyEXeyKFh7LeRzQ6OPy8arPyg/s1000/DSC02873.jpg)
2)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC02883-2.jpg
źródło (https://1.bp.blogspot.com/-3Wq9G0skNWY/VvA53VYBN4I/AAAAAAAAN4s/8fEjnApDxrIFmZyug8Co6xp2ZWfrSccxQ/s1000/DSC02883.jpg)
krystiano77
21-03-2016, 21:24
pokaż coś w kolorze z 35-ki
mariand12
21-03-2016, 21:32
pokaż coś w kolorze z 35-ki
Na mojej stronie znajdziesz zdjęcia po tagach w kolorze z e35.
stachmuszel
22-03-2016, 07:16
Absolutnie.
Centrum kadru to miód malina.
To co, sugerujesz, żeby wyłączyć korekcję?
To nic nie da, bo i tak będziesz musiał je wyprostować w pp. To taki urok naleśników, coś za coś.
<| MICHAŁ |>
22-03-2016, 08:08
no cóż - zawsze pozostaje zamiana 20ki na 19kę, albo korekcja w SW.
do przemyślenia.
edit
wracając jeszcze na sekundę do współpracy 16mp + sel20, to zdjęcie z tego linku rozwiewa moje wątpliwości
Sony 20/2.8 vs Sigma 19/2.8 (https://www.talkemount.com/threads/sony-20-2-8-vs-sigma-19-2-8.6260/#post-56822)
stachmuszel
22-03-2016, 08:25
No widzisz, miałeś 5n, A3000 a zachciało Ci się A5100;-) Ja niestety poszedłem tą samą drogą, ach gadżeciarze z nas Michale ;-)
Sigma 19 jest znacząco większa niż E20, a to stety (lepszy obrazek) i niestety (rozmiary) ma swoje konsekwencje.
<| MICHAŁ |>
22-03-2016, 10:57
Trochę się wpuściłem w maliny, ale chyba nic z tym specjalnie nie będę robić - szkoda mi kasy na kolejne zmiany.
Po prostu ciut więcej będę musiał pogrzebać w zdjęciach, aby zawalczyć z CA. I tak chyba najbardziej jetem uczulony na ostrość i zafarby, a tu jakiegoś dramatu nie ma, więc da się z tym żyć.
Ostatnio nawet nie chce mi się wyjmować aparatu z szuflady, więc wszelkie zmiany nie są ekonomicznie uzasadnione :)
Kurde... Popatrzyłem na te obrazki z 20stki i chyba w takim razie moja jest skopana
<| MICHAŁ |>
22-03-2016, 12:13
Kurde... Popatrzyłem na te obrazki z 20stki i chyba w takim razie moja jest skopana
w sensie? "skopana" czy skopana?
krystiano77
22-03-2016, 13:38
no cóż - zawsze pozostaje zamiana 20ki na 19kę,
własnie się nad tym zastanawiam. nie orientujesz się, czy są jakieś znaczące różnice między pierwszą wersją EX DN, a tą nowszą Art?
Fajniej wykonana i dorzucają osłonę psłoneczną. Stara 19stka chyba jej nie ma na na wyposażeniu.
krystiano77
22-03-2016, 14:54
po zdjęciach w sieci widzę, że stara ma osłonę. ale bardziej mi chodzi o jakośc zdjęc
Trochę się wpuściłem w maliny, ale chyba nic z tym specjalnie nie będę robić - szkoda mi kasy na kolejne zmiany.
Po prostu ciut więcej będę musiał pogrzebać w zdjęciach, aby zawalczyć z CA. I tak chyba najbardziej jetem uczulony na ostrość i zafarby, a tu jakiegoś dramatu nie ma, więc da się z tym żyć.
Ostatnio nawet nie chce mi się wyjmować aparatu z szuflady, więc wszelkie zmiany nie są ekonomicznie uzasadnione :)
Mam wrażenie że na zeissa 24 też byś narzekał:D
Dziwią mnie narzekania na malutkie, niedrogie szkiełko, to chyba dość oczywiste że gdzieś muszą być kompromisy? Myślę że powinieneś dać drugą szansę szkłom do których masz taki sentyment ale na 24MP:twisted: Zresztą mój fe24-70 chyba też tak aberruje w narożnikach przy prawie białym niebie z gałęziami.
Downgrade z 24MP na 16MP polepszy odbiór tylko w powiększeniu 100% bo jak aberracja miała wcześniej ze 3 piksele grubości to po zmianie będzie miała ze 2 bo wszystko będzie zajmować odpowiednio mniejszą powierzchnię. Ale to tylko w podglądaniu 100%. Przy obrazku tej samej wielkości nie będzie znaczenia. No może poza tym że z 24Mp nowszej matrycy więcej wyciągniesz, czy obrobisz z mniejszą stratą te aberracje. Więc downgrade to raczej placebo. Wątpię żeby jakaś specyfikacja w danej matrycy odgrywała większą rolę jak między A7 a nowszymi wersjami gdzie bawili się grubościami filtrów.
Próbowałeś go jeszcze domknąć? Może na f8-11 będzie lepiej?
<| MICHAŁ |>
22-03-2016, 21:59
Dziwią mnie narzekania na malutkie, niedrogie szkiełko, to chyba dość oczywiste że gdzieś muszą być kompromisy?
plastikowe szkiełko o którym pisałem ciut wcześniej - nikkor 28-80d. za stówkę
zdjęcie 1 (http://vpx.pl/i/2016/03/22/700_0893.jpg) i zdjęcie 2 (http://vpx.pl/i/2016/03/22/700_0906.jpg)
można? można!
ale sony albo nie chce, albo nie umie.
mam też inny sposób na CA - trochę czasochłonny, ale powinien się sprawdzić - za niedługo liście będą na drzewach i gałązek nie będzie widać na tle jasnego nieba, to i CA zniknie....
plastikowe szkiełko o którym pisałem ciut wcześniej - nikkor 28-80d. za stówkę
zdjęcie 1 (http://vpx.pl/i/2016/03/22/700_0893.jpg) i zdjęcie 2 (http://vpx.pl/i/2016/03/22/700_0906.jpg)
można? można!
ale sony albo nie chce, albo nie umie.
mam też inny sposób na CA - trochę czasochłonny, ale powinien się sprawdzić - za niedługo liście będą na drzewach i gałązek nie będzie widać na tle jasnego nieba, to i CA zniknie....
Ale próbowałeś na tych 24MP?
Sorry że cisnę temat ale większość osób porównuje swoje wspomnienia z 12MP puszek z bardziej wymagającymi matrycami;) Sam tak zresztą robiłem i odkąd się na tym złapałem to przestałem się tak zadręczać że kiedyś było tak niby lepiej:D
Inna sprawa że na drugim zdjęciu nawet w tej rozdzielczości widać że PG narożnik jest maślany. A w podobnym powiększeniu aberracji e20 też nie będzie widać. Nie ma się co męczyć psychicznie. No i ulga fizyczna w noszeniu małego sprzętu jest nieoceniona;)
A na aberrujące narożniki są jeszcze inne patenty niż liście - czarnobiel, mocne winiety, lepsze warunki świetlne;)
Przepaczałem swoje zdjęcia i faktycznie czasem CA wyłazi w rogach, ale w zasadzie tylko z ECU. W przypadku gołego szkła nie ma problemu.
<| MICHAŁ |>
23-03-2016, 00:31
Dzięki Tomek za sprawdzenie!
Ale próbowałeś na tych 24MP?
Sorry że cisnę temat ale większość osób porównuje swoje wspomnienia z 12MP puszek z bardziej wymagającymi matrycami;) Sam tak zresztą robiłem i odkąd się na tym złapałem to przestałem się tak zadręczać że kiedyś było tak niby lepiej:D
Już kiedyś prowadziliśmy bardzo podobną rozmowę - rzekłbym nawet, że niemalże identyczną, a to dlatego, że akurat o 18-70.
Wtedy też pisałeś o tym, że porównuję 6mp i 16, czy jakoś tak.
Porównałem sobie wtedy jak się sprawuje taki 18-70 z różnymi puszkami i wg dxomark na 24 całkiem nawet lepiej...
nie zadręczam się :)
dzięki za troskę :)
Dzięki Tomek za sprawdzenie!
Już kiedyś prowadziliśmy bardzo podobną rozmowę - rzekłbym nawet, że niemalże identyczną, a to dlatego, że akurat o 18-70.
Wtedy też pisałeś o tym, że porównuję 6mp i 16, czy jakoś tak.
Porównałem sobie wtedy jak się sprawuje taki 18-70 z różnymi puszkami i wg dxomark na 24 całkiem nawet lepiej...
nie zadręczam się :)
dzięki za troskę :)
No właśnie, tak podejrzewałem że znowu porównujesz małe rozdzielczości z dużymi i wychodzi sentyment do tych 'genialnych' starych szkiełek;)
Wtedy gadaliśmy z tego co pamiętam bardziej o ostrości. A z tego co patrzyłem to aberracje przy tej samej wielkości matrycy mimo zmian ilości pikseli mają te same wartości w mikrometrach na dxo.
Nie wiem czy jest taka możliwość ale może gorsza sztuka szkiełka może mieć większe aberracje przez jakieś zdecentrowanie czy coś?
Natomiast aberracja w e20 na dxo wykazuje dość spore wartości nawet w porównaniu z niektórymi kitami. Pewnie kompromis kompaktowości. Natomiast sam nie rozumiem czemu aparatowa korekta aberracji tak kijowo działa że rzadko widać żeby coś było pousuwane:/
Inna sprawa że z tabelek dxo wynika że domykanie przysłony (przynajmniej w paru szkłach które teraz sprawdzałem) nie ma w zasadzie wpływu na aberracje. I niby jałowa rozmowa a się czegoś dowiedziałem:D
<| MICHAŁ |>
23-03-2016, 11:37
Ikit, ale to nie ja porównuję, a dxomark :)
wejdz sobie na ich strone, popatrz jak wygląda ostrość dla 18-70 dla d70, d300, d7000 i d5500
sprawdz sobie na której puszce to szklo jest najostrzejsze :)
ale wracając do sony
zrobilem przed chwilą zdjęcia raw+jpg fine z korekcja wad obiektywu
nie ma żadnej różnicy pomiedzy raw a jpg - CA ma się dobrze. Być może tak jak piszesz, a wcześniej napisał "stachmuszel" - ten typ tak ma i trzeba go zaakceptować takim jak jest, tylko po co w takim razie jest opcja korekcji, skoro nie przynosi ona ani oczekiwanych, ani właściwie żadnych rezultatów.
Dzisiaj są bardzo duże kontrasty - słońce pali jak szalone, wiec zauważyłem jeszcze jedną rzecz - DRO działa bardzo agresywnie - moim zdaniem dużo bardziej niż w przypadku 5N. Wyłączyłem i jest znacznie lepiej. Mało tym 5100 robiłem w zeszłym roku - on bardziej leżakował, a w użyciu były 5N i a3000, więc teraz wychodzą mi takie kwiatki i przemyślenia :)
nordwind
23-03-2016, 20:27
Jak wyłączyć zieloną maskę wyostrzającą dla rawów w Capture One dla sony ?
Mam ją prawdopodobnie ustawioną domyślnie dla miniatur i w głównym oknie.
Przejrzałem net i widzę chyba taką opcje w zakładce view/widok. W swojej wersji C1 nie mam jej.
Nietypowo jak dla mnie bo E35
http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC08221.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC08221.jpg)
No to pytanie mam. Ostatnio z lenistwa i postępu technicznego Sony robię tylko jpegi. Czy lepiej kupić Sony 20 mm i korzystać z puszkowego automatu do korekcji, czy kupic Sigmę 19 mm lepszą optycznie, ale jak wiadomo bez wsparcia puszkowego automatu ? Oto jest pytanie. Puszki to NEX-3n, A3000, A6000 (ale się nazbierało).
<| MICHAŁ |>
24-03-2016, 08:42
nie wiem, czy czytałeś moją wypowiedź ciut powyżej.
pewnie nie.
Jeśli chodzi o a5100 i a 20kę, to nie ma zasadniczo różnicy pomiędzy jpgiem a rawem - aberracja jest tak samo widoczna, a automat korygujący po prostu się nie sprawdza.
Bardzo ładnie natomiast działa acr - usuwa się fioletowy zafarb z CA jednym suwaczkiem.
Samo porównanie szkieł - pewnie już widziałeś ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=vq1uU_ztDvE
Jeśli wielkość ma znaczenie, to bierz sony (szczególnie w zestawie z 3N), jeśli natomiast walory optyczne, to bierz sigmę.
Nie wiem niestety co jest dla Ciebie ważne....
krystiano77
24-03-2016, 09:05
Samo porównanie szkieł - pewnie już widziałeś ten filmik
szkoda, że nie po Polskiemu ;( widze, ze porównuje ex do dn. oprócz wyglądu, różnią się od siebie te 19tki?
<| MICHAŁ |>
24-03-2016, 09:21
W zasadzie znajomość języka nie jest specjalnie potrzebna - ustaw max rozdzielczość filmu, wrzuć na pełen ekran i obserwuj porównanie zdjęć.
Do taki wniosków co on, to sam dojdziesz na podstawie własnych obserwacji.
krystiano77
24-03-2016, 10:59
no niby tak- widac, ze sigma ostrzejsza. jednak najbardziej mnie interesują różnice między starą i nową wersją. nie mogę znależc nic po naszemu
<| MICHAŁ |>
24-03-2016, 11:49
I'm not very experienced but that was a question I had and it seems that the general consensus is that the optics are identical with quite a few people actually preferring the older version due to the grip on the focus ring. I think you'd be safe getting the older version and that's probably what I'll try and do when some pop up used in my area.
I agree that the old one is better. I have the old one(got it when it was on clearance) and bought the new one but don't like the focus ring of the new one. And the finish of the new one might easily got scratched if you are not careful. Image quality is the same. I sold the new one and keep the old one.
polecam http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie-tekstu - zakładka tłumaczenie tekstu
generalnie: jakość obrazu jest taka sama, ale ludzie narzekają na wykończenie wersji art - nie ma "chwytliwego" pierścienia ostrości i łatwo ją porysować
Puch24, chcesz coś dodać?
<| MICHAŁ |>
24-03-2016, 14:46
no i git :D
krystiano77
24-03-2016, 18:10
Michał, dzięki
<| MICHAŁ |>
24-03-2016, 21:12
do usług :)
mariand12
24-03-2016, 21:19
Proszę Państwa, google zrobiło coś miłego :
https://www.google.com/intl/en-GB/nikcollection/
Google Nik Collection jest darmowy
Wklejam.
Nadal E35
http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC07915.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC07915.jpg)
krystiano77
24-03-2016, 21:50
ostrośc fajna. ciekawe czy na a6k tez tak ładnie by było?
Na forumowym ok. 1 megapixelu nie zauważymy różnicy czy to będzie z aparatu 5MP, 24MP czy 100MP;)
No właśnie, przymierzam się co raz bardziej do 35tki, ktoś coś jakieś swoje subiektywne oceny na matrycy 24mp? Słyszałem że od 2.8 bo na pełnej dziurze to nie teges, ale to mogą być plotki i pomówienia!;)
<| MICHAŁ |>
25-03-2016, 08:10
Proszę Państwa, google zrobiło coś miłego :
https://www.google.com/intl/en-GB/nikcollection/
Google Nik Collection jest darmowy.
Obawiam się, że to wieszczy powolny koniec tej wtyczki.
Za chwilę google dojdzie do wniosku, że kontynuowanie rozwijania tego oprogramowania jest nieopłacalne, albo już doszli do wniosku, że niczego nowego nie wymyślą i pozostawią je w takiej formie, w której znajduje się obecnie.
Ale z drugiej strony nie ma co marudzić - kawał świetnego softu na darmo.
Nadal E35
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC07915-1.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC07915.jpg)
Super. Wyobrażam sobie jak by ten motyw zfocić ogniskową np. 12 mm.
Obawiam się, że to wieszczy powolny koniec tej wtyczki.
Za chwilę google dojdzie do wniosku, że kontynuowanie rozwijania tego oprogramowania jest nieopłacalne, albo już doszli do wniosku, że niczego nowego nie wymyślą i pozostawią je w takiej formie, w której znajduje się obecnie.
Ale z drugiej strony nie ma co marudzić - kawał świetnego softu na darmo.
Raczej przekierują działania w stronę mobilną / przeglądarkową, ta ekipa tworzy też Snapseed.
Podejrzewam, że będą się skupiać na przeniesieniu tej funkcjonalności w chmurę :>
Super. Wyobrażam sobie jak by ten motyw zfocić ogniskową np. 12 mm.
Dziękuję. Jak bym miał akredytację to bym stał po drugiej stronie barierek i mógłbym sobie zmieniać szkło. Jednak z pozycji zwykłego turysty wolałem zostać przy sprawdzonej już ogniskowej. Dwunastka została w torbie.
Ale nie zawsze dwunastka zostawała w torbie.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08048.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08048.jpg)
<| MICHAŁ |>
26-03-2016, 03:10
ja pewnie jestem 100 lat za afroamerykanami, ale dziś ktoś to zlajkował na pejsbuku i dlatego zobaczyłem.
http://techartpro.com/product/techart-pro-leica-m-sony-e-autofocus-adapter/
wow, wow, wow
krystiano77
26-03-2016, 09:42
hehe. i tak nie wykorzystasz ze swoim sprzętem ;)
ja pewnie jestem 100 lat za afroamerykanami, ale dziś ktoś to zlajkował na pejsbuku i dlatego zobaczyłem.
http://techartpro.com/product/techart-pro-leica-m-sony-e-autofocus-adapter/
wow, wow, wow
No, piękne czasy dla fotografów:)
Natomiast ten niestety z mało czym działa:
''Techart PRO is only compatible with Sony A7ii, Sony A7Rii & A6300.''
Z12
http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08028.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08028.jpg)
krystiano77
26-03-2016, 10:56
jak w horrorze. ale podoba mi sie
Chyba się lubicie z tym zeissem;)
W ogóle patrząc z perspektywy na system to fajne zestawy szkieł można sobie porobić typu: Z12+Z24+e50 (albo touit 50 macro, szkoda że tak mało rozpowszechniony bo to super szkiełko z tego co widziałem i czytałem) - wszystkie one ostrzą z całkiem bliska i są ogólnie super jakościowo... Do tego 16-70 i 55-210, może jakiś fikuśny manual i chyba nic innego do szczęścia nie trzeba:) Może mi kiedyś przejdzie pełna klatka to z przyjemnością wrócę... W ogóle mi dobrze było w E to musieli zrobić FE i zdestabilizowali szczęście;p
Dzięki Panowie. Zeiss ma jedną wadę, zwykle używam ostrzenia w trybie DMF. Zeiss ma tak czuły pierścień, że nawet delikatne dotknięcie uruchamia powiększenie obrazu. Muszę wyrobić sobie odruch chwytania za podstawę szkła i bagnet aparatu.
Horrowatego klimatu ciąg dalszy. Choć ogólnie pogoda dopisała, nie padało, wiatr nie spychał z klifów, nawet dwa dni względnego słońca było. Było cieplej niż wtedy w Polsce.
http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC08034.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/cyfra/DSC08034.jpg)
Nie wiem czy mam po prostu takiego dola tfurczego, ale jakoś tobie te zwykłe plenerki wychodzą jakoś ciekawie.
Dziękuję, może dlatego, że fotografia nie jest na pierwszym miejscu. Lubię jeździć tu i tam, a że zwykle mam aparat to i zdjęcia robię, ale nie mam ciśnienia na zdjęcia czy na konkretny materiał.
Na przykład w tym roku w Dzień Świętego Patryka nie zrobiłem za bardzo zdjęć w tłumie na Temple Bar. Może przez to, że Garda odgrodziła uliczki i nie wpuszczała ludzi. A może nie miałem nastroju.
Dubliński klasyk, Most im. Samuela Becketta i świątecznie podświetlony Dyson.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08135.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08135.jpg)
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08138.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08138.jpg)
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08143.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08143.jpg)
Drugi raz od prawie trzech lat postawiłem NEXa na statywie.
Drugi raz od prawie trzech lat postawiłem NEXa na statywie.
W Dzień Św. Patryka to zrozumiałe.
pioterkow
26-03-2016, 12:00
Horrowatego klimatu ciąg dalszy. Choć ogólnie pogoda dopisała, nie padało, wiatr nie spychał z klifów, nawet dwa dni względnego słońca było. Było cieplej niż wtedy w Polsce.
Klimat idealnie jak w horrorze "Mgła" - tym o statku. Też było takie mroczne wybrzeże i chmury.
Fajny klimat zdjęcia. Bardzo mi się podoba. :)
Mam pewne podejrzenia: może Tomek po prostu "łumi" fotografować? ;-)
<| MICHAŁ |>
26-03-2016, 13:05
to, że łumi, to jedno.
a że ma gdzie, to drugie.
bo jak sie łumi, a się nie ma gdzie, to jak w tym przysłowiu - na pochyłe drzewo, to i Salomon nie naleje...
tomek_jj
26-03-2016, 13:22
to, że łumi, to jedno.
a że ma gdzie, to drugie.
bo jak sie łumi, a się nie ma gdzie, to jak w tym przysłowiu - na pochyłe drzewo, to i Salomon nie naleje...
To ja powiem inaczej. Jeżeli ktoś nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia w najbliższej swojej okolicy, to i nie zrobi go w miejscach uznawanych za atrakcyjne. Ludzie jadą na wakacje w piękne miejsca i przywożą takie nędzne fotki, ze żal patrzeć. Po prostu trzeba łumić, a żeby łumic trzeba ćwiczyć wszędzie gdzie się da. A da się wszędzie.
<| MICHAŁ |>
26-03-2016, 16:59
Ale na całe szczęście, akurat w przypadku Tomka ten scenariusz nie ma zastosowania.
Śmiga sobie to tu, to tam i przy okazji przywozi fajne foty, bo ma pojęcie o tym co robi.
krystiano77
26-03-2016, 17:29
W ogóle patrząc z perspektywy na system to fajne zestawy szkieł można sobie porobić typu: Z12+Z24+e50
a podobno w tym systemie, nie ma wyboru, nie? ;)
ja pare dni temu sprzedałem e50 i chyba sprzedam e20, bo odkąd mam cajsa, to nie ma sensu przepinac. marzy mi sie tylko Z24 do kotleta, ale za drogi jest. 35 jest tania, ale troche za szeroka. no ale wybór jest ;)
mariand12
26-03-2016, 17:44
a podobno w tym systemie, nie ma wyboru, nie? ;)
ja pare dni temu sprzedałem e50 i chyba sprzedam e20, bo odkąd mam cajsa, to nie ma sensu przepinac. marzy mi sie tylko Z24 do kotleta, ale za drogi jest. 35 jest tania, ale troche za szeroka. no ale wybór jest ;)
Z24 jest szersza od e35, coś Ci się pomieszało [emoji6]
Bardzo dziękuję za miłe słowa.
E20
http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08203.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08203.jpg)
krystiano77
26-03-2016, 22:57
Z24 jest szersza od e35, coś Ci się pomieszało [emoji6]
dokładnie tak- pomieszało mi się ;)
mariand12
27-03-2016, 14:53
Nex-6; e20
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC02905-1.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-f0a6Z8EtfdI/VvfVwS0NqoI/AAAAAAAAN5w/3EK2Ba-wt2ooUZfKBaN-FFePXw1OIrBKA/s1000/DSC02905.jpg)
Wiosna !!! :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2e3zgb9-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2e3zgb9.jpg)
N180/2.8 a6k jpg + snapseed
Pubowo,
E35
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08054.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08054.jpg)
E20
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08222.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08222.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/28rl7kp-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/28rl7kp.jpg)
Klamoty jak wczesniej :)
Ropuchy wiosnę poczuły, randkują i amory amory amory hehe
Ładne. Który z nich jest księciem z bajki?;-)
Samiec podobno na plecach samicy...tak słyszałem :)
Wiosna pikna jest !!! :)
Juz motylki widziałem dwa razy, ale zwialy ...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/21b3slg-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/21b3slg.jpg)
i jeszcze krop ogromny taki...
Ładne. Który z nich jest księciem z bajki?;-)
Bez pocałunku się nie dowiesz.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC07974.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC07974.jpg)
Lepiej nie ryzykować chyba
hehe :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/5b1pnr-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/5b1pnr.jpg)
sam w sumie nie wiem...
Ps.
Jak sie nazywa ten program darmowy do raw z sony ? Chwila jest, bym se zobaczył :)
Chyba to się łódka na morzu.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08191.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_land/DSC08191.jpg)
d90 - z którego słoika to ostatnie foto? Chyba nie 55-210?
Na morzu ?
Byłem. Nie było łutki żadnej. Ludziów tylko dużo.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2z4yf82-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/2z4yf82.jpg)
(niestety fotka niekoszerna, sorki)
@ikit - ktora fotka ?
Ostatnio wrzucona - kaczka.
Kaczucha to mega krop z N180/2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2s8r3tc-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/2s8r3tc.jpg)
jednak racja, łutka była...zapomniałem.
Ps.
(znowu niekoszerna, ale sony mam dopiero chwilke, wiec teges)
Byłem. Nie było łutki żadnej.
Nie łutki, tylko utki. Nazwa od miasta Oci pochodzi. Nie wierzysz, zapytaj Pucha.:-)
Kaczka, czyli utka po radzieckiemu. ;-) Czyli wszystko się zgadzywa.
A ta duża wieś w centrum Polski to Uć. Nie łutka, utka, ótka, itp.
A w Ući dawno dawno nie byłem, wiec prosze pomyłki se do serca nie brać.
Ale w miescie byłem ostatnio :) żeby nie było :) w samej stolicy !!! Juz ze sony w kieszeni.
Tylko ciemno jak cholera było jakoś...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/aaub9e-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/aaub9e.jpg)
Ps.
To jak sie nazywa ten soft darmowy do sony ? Pamięta ktoś ?
To w stolicy chociaż motoryzacja nowoczesna, nie tak jak na prowincji:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DD9mjXX-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/DD9mjXX.jpg)
A3000,16-70
Mambo & Calypso - nienawidzą się ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC06604editbwforum-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/fht71ozsk185nd8/DSC06604editbwforum.jpg)
mariand12
28-03-2016, 08:22
Ps.
To jak sie nazywa ten soft darmowy do sony ? Pamięta ktoś ?
Capture One Express for Sony
Capture One Express for Sony
Dzienks :)
<| MICHAŁ |>
28-03-2016, 10:58
sel20
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/20160328_093303_DSC06112_ILCE5100copy-1.jpg
źródło (http://vpx.pl/i/2016/03/28/2016-03-28_09-33-03_DSC06112_ILCE-5100-copy.jpg)
krystiano77
28-03-2016, 11:34
fajny sierściuch ;)
Piękne futra!
http://www.mirrorlessrumors.com/sigma-qa-talks-about-f1-8-zoom-and-mirrorless-strategy/
mariand12
28-03-2016, 14:34
Nex-6; e20
1)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC02926-1.jpg
źródło (https://2.bp.blogspot.com/-_5f2yu3HHaM/Vvkio0ZJeAI/AAAAAAAAN8I/68vR_p06yr04Bpk7IFNgQh4QI282MX23w/s1000/DSC02926.jpg)
2)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/DSC02925-1.jpg
źródło (https://3.bp.blogspot.com/-KTddtjP_O7w/VvkinXGacbI/AAAAAAAAN8A/DYHpVxo8XLkbPjFpUVqpVI03wij0n47oQ/s1000/DSC02925.jpg)
Żabol znowu. :)
N180/2.8 ED.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2udxgs5-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/2udxgs5.jpg)
Fajne foto:) A i obiektyw super bokehuje:) Natomiast aberrator z niego kosmiczny co już było widać przy kaczce, warto to usunąć bo jednak bardzo mocno widać;)
Dublińskie stritowe migawki rowerowe.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08075.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08075.jpg)
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08091.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08091.jpg)
Fajne foto:) A i obiektyw super bokehuje:) Natomiast aberrator z niego kosmiczny co już było widać przy kaczce, warto to usunąć bo jednak bardzo mocno widać;)
Dzieki bardzo.
Szkło jest super. Polecam zawsze, wszedzie i kazdemu. Z af cudo. Ale i na sony daje spokojnie rade.
Z reszta...ten moj a6k to dokładnie chyba to, czego chciałem. Mały, lekki. Idealny zamiennik kochanego f301.
Niebawem sprawdze tą puszkę w ciut bardziej zaawansowany sposob. Oczywiscie wiem, ze da rade :) a problemy moge tylko ja sprawić :) aparat na pewno da rade.
Wracając do aberracji...BW znowu zaczne robic, to chyba widac nie bedzie :)
Jest jeszcze do zdecydowania sprawa szkieł. Bo małe chce, lekkie. Nie bardzo wiem jeszcze co i jak bedzie. Na teraz N35-70/2.8, N50/1.8E, m42 135/2.8, N180/2.8, kita, fujiana i tyle co mam do zapięcia na sony.
Kombinuje zeby 35-70 (bo ciężkie dla mnie) na 100/2.8E zamienić, dodać jakies 24 lub 28 lub 35mm?
W sumie ja i tak portretowo tylko...wiec dluzej lubie...a N85/1.8G sprzedać moze w koncu bo i tak normalnie lezy od nowości w sumie.
Szykuje sobie sesje pod nowe moje zabawki. Męskie fashion bedzie. Wybrałem juz modela. Trzeba tylko poczekać, az sie czasem dogramy. Zabiorę pewnie i tak tylko 180, 135 i 50mm. Wiec moze szerzej mi serio nie potrzeba jednak ?
Takie tak dylematy :)
Pzdr
Wracając do aberracji...BW znowu zaczne robic, to chyba widac nie bedzie :)
Jak abberacja jest gruba na palec, to będzie ją widać nawet w czerni i bieli, jako szara poświatę. LR, a podejrzewam, że i ACR bardzo wydajnie sobie z nią radzi. Często wystarczy samo zaptaszkowanie odpowiedzialnej za to opcji. Jeżeli jednak nie wystarczy to suwaki robią robotę.
Jest jeszcze do zdecydowania sprawa szkieł. Bo małe chce, lekkie. Nie bardzo wiem jeszcze co i jak bedzie.
Ja wiem, będzie systemowo. Co prawda wszystko zależy od tego co i jak się fotografuje, ale jak nie chodzi o jakiś szczególną cechę obrazowania, to nie ma co upośledzać NEXa szklarnią MF zwłaszcza przez przelotki.
Grand Canal Dock za dnia.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08111.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08111.jpg)
I w nocy
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08123.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08123.jpg)
W obu przypadkach Z12.
A dla tych co zaspali - właśnie wyszło do FE 50/1.8 za 250$ i 70-300/4.5-5.6 G OSS... za 1200$. Mają być od maja więc może przed wakacjami się u nas znajdą:)
stachmuszel
29-03-2016, 21:51
Cenowa masakra za tak ciemne tele.
No, pod E chyba bez sensu. Ale z drugiej strony skali jest paruletni, większy, cięższy, z gorszą MFD 70-300/4-5.6L canona w podobnej cenie. Więc jak tylko obrazek z G będzie dobry to pewnie znajdzie chętnych:) Ja czekam na testy i bokehy. Może wróci moja miłość do tele jak będę miał dobre narzędzie? Od e55-210 trochę przygasła;p
Jesli faktycznie bedzie za tysiaka 50/1.8 ostre, szybkie, itd to bedzie super.
Cena mz w wysokości 1000pln za taki słoik jest bardzo fajna.
Moze poczekać trzeba az sie w sklepach znajdzie, bo jakos mi sie zdaje ze cena jednak wieksza bedzie...
Teraz brakuje 35/1.8 za dwa koła.
I system cacyki :)
$1200, czyli jakieś 5 tys. zł., to trochę drogo za ciemnawy obiektyw 4,5-5,6/70-300. Nikkor ze stabilizacją o dokładnie takich parametrach kosztuje ok. 2 tys., Tamron - ok. 1500, i są to niezłe optycznie obiektywy. Sony obiecuje, że ten nowy będzie optycznie super. Bardzo jestem ciekaw.
<| MICHAŁ |>
30-03-2016, 00:34
$1200, czyli jakieś 5 tys. zł., to trochę drogo za ciemnawy obiektyw 4,5-5,6/70-300. Nikkor ze stabilizacją o dokładnie takich parametrach kosztuje ok. 2 tys., Tamron - ok. 1500, i są to niezłe optycznie obiektywy. Sony obiecuje, że ten nowy będzie optycznie super. Bardzo jestem ciekaw.
Jak za takie szkło, to cena całkiem mocno wywindowana w rejony oparów absurdów.
dla kompletnego amatora chcącego mieć w miarę dobry optycznie zakres ogniskowych 18-300, za który nie potrzeba zapłacić tyle co za nerkę, sony zaczyna się lekko oddalać. Wystarczy sobie porównać wspomniany przez Maćka system Nikona z 18-105 i 70-300vr. Zupełnie nie przemawia do mnie, że sony to linia G.... Za różnicę w cenie obiektywów można sobie całkiem dobrą puszkę kupić :)
To chyba raczej konkurencja dla Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM niż dla Nikona.
<| MICHAŁ |>
30-03-2016, 08:18
Zobaczymy jak to szkło będzie wypadać optycznie i myślę, że dopiero wtedy będzie można mu szukać konkurencji, bo same literki G i L nic nie znaczą
Jako przykład mogę dać 28-300vr vs. 28-300L.
A swoją drogą... właśnie zrobiłem sobie krótką przerwę w pisaniu tego posta na porównanie 70-300L i 70-300VR na dxomark.
Moim zdaniem wcale takiej kolosalnej różnicy nie ma - Lka wypada lepiej na FF, a VR na cropie. Proszę - to link (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-VR-Zoom-Nikkor-70-300mm-f-4.5-5.6G-IF-ED-on-Nikon-D800E-versus-EF70-300mm-f-4-5.6L-IS-USM-on-Canon-EOS-5DS-R__262_814_368_1009)
wiem, rozumiem - jakoś wykonania, użyte materiały, ogólny feeling i handling, ale finalnie oglądam zdjęcie i przynajmniej dla mnie to jest właśnie główny wyznacznik lepsze / gorsze
Zobaczymy jak to szkło będzie wypadać optycznie i myślę, że dopiero wtedy będzie można mu szukać konkurencji, bo same literki G i L nic nie znaczą
Jako przykład mogę dać 28-300vr vs. 28-300L.
A swoją drogą... właśnie zrobiłem sobie krótką przerwę w pisaniu tego posta na porównanie 70-300L i 70-300VR na dxomark.
Moim zdaniem wcale takiej kolosalnej różnicy nie ma - Lka wypada lepiej na FF, a VR na cropie. Proszę - to link (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-VR-Zoom-Nikkor-70-300mm-f-4.5-5.6G-IF-ED-on-Nikon-D800E-versus-EF70-300mm-f-4-5.6L-IS-USM-on-Canon-EOS-5DS-R__262_814_368_1009)
wiem, rozumiem - jakoś wykonania, użyte materiały, ogólny feeling i handling, ale finalnie oglądam zdjęcie i przynajmniej dla mnie to jest właśnie główny wyznacznik lepsze / gorsze
dla kompletnego amatora chcącego mieć w miarę dobry optycznie zakres ogniskowych 18-300, za który nie potrzeba zapłacić tyle co za nerkę, sony zaczyna się lekko oddalać. Wystarczy sobie porównać wspomniany przez Maćka system Nikona z 18-105 i 70-300vr. Zupełnie nie przemawia do mnie, że sony to linia G.... Za różnicę w cenie obiektywów można sobie całkiem dobrą puszkę kupić :)
To poodwracam kota ogonem:D
Sonemu 70-200/4 wypadło rewelacyjnie więc można mieć nadzieje że ten telezoom również będzie na odpowiednim poziomie i będzie wart ceny:) Choć osobiście też bym wolał coś w granicach 3000zł, pomiędzy e55-210 a 70-200/4, nie wiem czy potrzeba aż tyle 'topowych' szkieł:/ Nie wiem, może wychodzą z założenia że średnia półka gdzie się akceptuje kompromisy to A+LAEA?
Natomiast konkurent nikona to jednak 10latek, a tamrona - 6cio... A soniak obecnie musi sobie poradzić na 42MP matrycy (a cholera wie co tam jeszcze szykują na przyszłość) a i standardy poszły w górę więc na pewno będzie cicho i elegancko pracował. Do tego pewnie jeszcze standardowe uszczelnienia od FE no i wartość dodana bezluster (brak ff/bf, ostrzenie w oko, ostrzenie w dowolnym punkcie kadru, powiększanie wycinka kadru, przyjemne [przy obiektywach lustrzankowych] manualne ostrzenie itd.). Zresztą bezlustra to nie był budżetowy system, obecnie jest trend zwiększania cen u wszystkich producentów aparatów, zawsze można wrócić do lustra z tymi tanimi szkłami czy się bawić w LAEA jak ktoś nie chce drugiego systemu a chce czasem jakieś szkło które nie musi wymiatać. A jak się nie liczy jakość wykonania tylko wyłącznie sam obrazek to można używać nawet same manuale;)
Swoją drogą wolę lepsze szkło niż lepszą puszkę;)
50 1.8 ? doh
Będzie fe55 1.8, fe50 1.8, e50 1.8 czyli co w przyszłym roku 52 1.8?
Czemu nie 35/2 50/1.4 85/2 i gra gitara? Like no other ;)
No żeby była tania 50tka FF bo obecnie w systemie albo bardzo droga albo bardzo droga manualna:p Do E ta nowa 50tka pewnie nie ma sensu przy e50OSS.
E tam, oczywiscie ze ma sens do E ta nowa. Zawsze jakby co, mozna zapodac przeciez na ff.
W moim wypadku, planując i tak uzupełnienie prawdopodobnie o a7, to ma jakas przyszlosc.
A takich jak ja, pewnie wiecej bedzie.
Poza tym, E50 używki poleca cenowo w dół :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2j42i42-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2j42i42.jpg)
bomBelki złote :)
A6k N180/2.8 snapseed
oczywiscie jpg z puszeczki :)
Nie rozumiem idei kupowania szkieł 'na przyszłość'. Są dobre szkła apsc (e50 ma np. dodatkową stabilizację) które są optymalne wielkościowo bo nie kryją kawałka którego nie potrzebujemy, często są tańsze od pełnoklatkowych, w przypadku zoomów często o optymalniejszym zakresie... Czekając ten rok-dwa na zmianę puszki na FF ceny szkieł FF też spadną... A część ludzi nigdy nie kupuje tych puszek FF i się męczą latami np. z zoomem 28-70 który miał być pod FF zamiast kupić jakiś fajny, nieduży, tańszy zoomik od 16-18mm na apsc...
Bąbelki fajne;]
A bo tu i nie ma co rozumieć :)
Sa tacy co maja i dx i FX. I lubia miec szkła uniwersalne. Wspomniane 50mm bedzie portretowką oraz jednocześnie standardem.
Po co nosić i płacić dwa razy ?
Ps.
Dzieki za miłe słowo. To zasługa w zupełności szkielka :)
Można używać szkła FF w trybie apsc na puszce FF;) Po co nosić dwa aparaty:p
@d90 masz racje, jest spoko ;)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/851793/nex_nik/DSC00934-2.jpg)
Nikt nie zabrania kupowania nawet trzy razy tej samej ogniskowej.
Lubicie ? Kupujcie :)
Ja preferuje jedno szkło do dx i FX.
Tym bardziej ze bedzie teraz stosunkowo tanio...
Zdublowane to rozumiem, jesli dla samego obrazowania czy bokeh sie kupuje. A tak...nie widze powodu. Za skąpy chyba jestem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/35m0805-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/35m0805.jpg)
Jedna z 50-tek.
Na co bym nie zapiął - bedzie spoko.
Jakby olkowe było 50mm (45 jest) to by było problemowo...a tak, cykam na wszystkim :) bo szkiełko jest ff :)
Ps.
Sorki, bo znowu nie z nexa :)
Nie rozumiem idei kupowania szkieł 'na przyszłość'. Są dobre szkła apsc (e50 ma np. dodatkową stabilizację) które są optymalne wielkościowo bo nie kryją kawałka którego nie potrzebujemy, często są tańsze od pełnoklatkowych, w przypadku zoomów często o optymalniejszym zakresie... Czekając ten rok-dwa na zmianę puszki na FF ceny szkieł FF też spadną... A część ludzi nigdy nie kupuje tych puszek FF i się męczą latami np. z zoomem 28-70 który miał być pod FF zamiast kupić jakiś fajny, nieduży, tańszy zoomik od 16-18mm na apsc...
Bąbelki fajne;]
Mnie się wydaje, że pod względem cen tendencja jest odwrotna. 50 mnie na FF jakoś nie kręci (jeśli mam bazować na podstawie doświadczeń z 35/1.8 na DX) - nie mój kąt widzenia. Mogliby zrobić jakieś 60/1.4 albo coś w ten deseń pod APS-C. 85 bez stabilizacji, ale z normalną ceną też byłoby fajne.
A tak z innej beczki:
Zeiss Touit 32 1.8 na Sony E - 3000 zł
Zeiss Touit 32 1.8 na Fuji X - 2000 zł
WTF?!
<| MICHAŁ |>
30-03-2016, 14:08
To poodwracam kota ogonem:D
a po co? - to, moim zdaniem, w miarę zdrowe podejście do pewnych kompromisów.
Oczywiście można pójść po bandzie i kupić sobie cały sprzęt z kolekcji najdroższych możliwych (może i najlepszych), a można do tematu zakupów sprzętu podchodzić w miarę, moim zdaniem, zdroworozsądkowo. Dla mnie kompromisem jest zakup sprzętu może nie z tej najdroższej półki, ale porządnego optycznie, za pieniądze, które nie powodują samozniesmaczenia. To jest pewna ewolucja podejścia do fotografii - w swoim życiu też wykładałem po kilka, kilkanaście tysięcy na stół i kupowałem różne aparaty, tyle z czasem zacząłem to postrzegać bardziej przez pryzmat kadru, a mniej przez pryzmat sprzętu. Dlatego też kilka lat temu kupiłem nex'a, aby mieć aparat wciąż ze sobą i nie przegapić dobrego kadru. Co więcej - teraz skłaniam się bardziej w kierunku zaawansowanego kompakta typu g7x czy też rx100, bo może dać mi jeszcze większą mobilność przy zachowaniu w miarę dobrych właściwości obrazu (a przynajmniej w większości sytuacji - kolejny kompromis).
Problem nex'a jest wciąż ten sam i niewiele się przez ostatnie lata zmieniło - są 3 drogi - albo obiektywy kitowe, tanie, relatywnie słabe, albo obiektywy drogie - cajsy i seria G, albo ostatnia droga - stałki. Szczerze mówiąc - żadna z nich mi do końca nie pasuje - tanie kity są słabe optycznie, drogie szkła są po prostu za drogie jak dla fotoamatora (imho brak uzasadnienia), a żonglowania stałkami po prostu nie lubię, bo ani nie jest to wygodne, ani ani w wielu przypadkach efektywne, choć pewnie efektowne :).
poszedłem więc w stronę kompromisu - jedna stałka do wszystkiego (herezja!!!!), ale prawdę mówiąc nie czuję się z tym specjalnie komfortowo.
I pewnie tak pozostanie, bo prawdopodobieństwo, że sony zrobi wreszcie porządny i przy okazji w miarę budżetowy zoom sytemu E (nie FE) jest raczej żadne...
Kaczki dawno nie było :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2qbvtbs-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/2qbvtbs.jpg)
a po co? - to, moim zdaniem, w miarę zdrowe podejście do pewnych kompromisów.
Oczywiście można pójść po bandzie i kupić sobie cały sprzęt z kolekcji najdroższych możliwych (może i najlepszych), a można do tematu zakupów sprzętu podchodzić w miarę, moim zdaniem, zdroworozsądkowo. Dla mnie kompromisem jest zakup sprzętu może nie z tej najdroższej półki, ale porządnego optycznie, za pieniądze, które nie powodują samozniesmaczenia. To jest pewna ewolucja podejścia do fotografii - w swoim życiu też wykładałem po kilka, kilkanaście tysięcy na stół i kupowałem różne aparaty, tyle z czasem zacząłem to postrzegać bardziej przez pryzmat kadru, a mniej przez pryzmat sprzętu. Dlatego też kilka lat temu kupiłem nex'a, aby mieć aparat wciąż ze sobą i nie przegapić dobrego kadru. Co więcej - teraz skłaniam się bardziej w kierunku zaawansowanego kompakta typu g7x czy też rx100, bo może dać mi jeszcze większą mobilność przy zachowaniu w miarę dobrych właściwości obrazu (a przynajmniej w większości sytuacji - kolejny kompromis).
Problem nex'a jest wciąż ten sam i niewiele się przez ostatnie lata zmieniło - są 3 drogi - albo obiektywy kitowe, tanie, relatywnie słabe, albo obiektywy drogie - cajsy i seria G, albo ostatnia droga - stałki. Szczerze mówiąc - żadna z nich mi do końca nie pasuje - tanie kity są słabe optycznie, drogie szkła są po prostu za drogie jak dla fotoamatora (imho brak uzasadnienia), a żonglowania stałkami po prostu nie lubię, bo ani nie jest to wygodne, ani ani w wielu przypadkach efektywne, choć pewnie efektowne :).
poszedłem więc w stronę kompromisu - jedna stałka do wszystkiego (herezja!!!!), ale prawdę mówiąc nie czuję się z tym specjalnie komfortowo.
I pewnie tak pozostanie, bo prawdopodobieństwo, że sony zrobi wreszcie porządny i przy okazji w miarę budżetowy zoom sytemu E (nie FE) jest raczej żadne...
Raczej staram się powalczyć z poglądem że 'jest za drogie bo ja mogę mieć taniej podobne szkło w innym systemie' bo to taniej to kompromisy;)
Podejścia zdroworozsądkowego nie atakuję bo sam doszedłem do wniosku że czasem mi starcza apsc 55-210 na FF, a czasem noszę starą M100-300 z LAEA. Ale ostatecznie niestety nie do końca mi te rozwiązania pasują, a i świadomie wszedłem w ten system... Choć po wyjściu serii GM musiałem w nim zweryfikować swoje miejsce:mrgreen:
Natomiast cieszy mnie że wydają tyle szkiełek, może uda mi się w końcu złożyć w FE swój dream team;)
<| MICHAŁ |>
30-03-2016, 16:15
Raczej staram się powalczyć z poglądem że 'jest za drogie bo ja mogę mieć taniej podobne szkło w innym systemie' bo to taniej to kompromisy;)
ale tu nie ma co walczyć z tym poglądem - to naturalna kolej rzeczy.
gdy kupowałem 5n, to sel55210 dopiero pojawiał się na rynku - stare czasy.
Chyba każdy, kto wtedy wchodził w nex'a robił to przede wszystkim dla zabawy z manualami, a po cichu też liczył na dynamiczny rozwój systemu.
Mi po pewnym czasie przeszło parcie na pleśniaki, a chciałbym wygodnie robić zdjęcia optyką systemową - systemową, czyli dedykowaną do E, a nie do FE, czy montowaną przez LAEA.
To był mój świadomy wybór, ale i pewne ryzyko, że moje plany mogą się nie ziścić i tak też się stało - zamiast porządnego, budżetowego telezooma powstało kilka wersji 18-200 - po co i dlaczego - do tej pory nie wiem, a później sony poszło w kierunku FE zapominając zupełnie o budżetowych konstrukcjach - no bo chyba do takich nie zaliczysz tego, co powstało po 55-210, wliczając w to chociażby 18-105 z jego pokrętnym powerzoomowaniem, a skończywszy na 70-200, czy 70-400.
Osobiście znajduję się w takim punkcie, w którym nie bardzo wiem co robić - zostałem z 20ką i po wielu trudach wyselekcjonowanym 18-55, ale wciąż brakuje mi tele. 55-210 nie spełnił moich oczekiwań - brak mu było powtarzalności, był nierówny optycznie - znacznie lepszy na krótkich dystansach, a słabiutki na dalekich, a i tak dopiero w miarę porządny po domknięciu do f8 - f10. Taka jest jego uroda - oczywiście można wszystko klepać na f10, ale nie tędy chyba droga. Z drugiej strony, chyba nie bardzo chcę wchodzić w A7, bo primo - nie potrzebuję FF, a secundo - to wiąże się z kolejnymi, raczej poważnymi inwestycjami, których chcę uniknąć, bo przecież nie po to się kupuje FF, aby go używać w trybie cropa, więc nowe szkła - must have.
Tym więc sposobem dochodzimy do kolejnego punktu wyboru - pozostać w E, czy też zmienić system. Jest to jakieś rozwiązanie, ale też pociągające za sobą kolejne decyzje finansowe.
Wydaje się więc najrozsądniejszym, aby jednak cieszyć się tym co się ma i po prostu robić zdjęcia, świadomie rezygnując z części kadrów, albo budować je w zupełnie inny sposób, stricte wymuszony przez posiadany sprzęt.
Może jednak któregoś dnia sony się zlituje i wypuści jakieś porządne szkło budżetowe - właśnie pokroju 70-300vr lub canonowskieg 55-250stm i wszelkie moje dylematy znikną jak mydlana bańka... oby :)
PS
mógłby to też być jakościowy odpowiednik nikonowskiego 55-200, który przez wielu uważany jest za najlepszy budżetowy telezoom dostępny do nikona dx.
krystiano77
30-03-2016, 16:22
Poza tym, E50 używki poleca cenowo w dół :)
no właśnie takie mam przeczucie. dlatego w zeszłym tygodniu udało mi się sprzedac drożej, niż zapłaciłem ;)
Spokojnie mozna powiedziec, ze poleca na pewno. Fe50mm bedzie duzo łatwiej sprzedać, uzywac mozna elastycznie, cena niezła...a sugestje z rożnych stron, jakoby do dx trzeba kupować szkła dx - sa ciut śmieszne :) bo jesli ogniskowa pasi, to sprzedać późnej jest duzo łatwiej szkło ff. Bo zainteresowanych tez bedzie wiecej.
Kto zatem kupi teraz nowy E50mm ? Niewiele chyba osob. Bardzo niewiele. Wiec używki tez poleca na łeb mz.
Ja osobiście, przy tak dużej ilości rożnych 50-tek, dac tego tysiaka za szkło dx (ktore wcale łatwo odsprzedać pozniej nie jest, bez dużej straty) bym nie dał. Ale to ja. Sa tacy co bez af słoika nie dotkną palcem.
Moze to troche dziwne, bo ostrzenie w nex to bajka jest. Nie wymaga wprawy, doswiadczenia...no po prostu sie kreci i widac gdzie ostro bedzie :)
Na koniec powiem, ze tez patrzyłem od poczatku na jakas w dobrej cenie e50/1.8. I juz nie patrzę. Poczekam. Jaka by nie była ta nowa, tragiczna nie bedzie. A e50 tez do cudownych nie nalezy przeciez.
Teraz czekać trzeba na 35/1.8 i 20/1.8 w takich samych cenach od sony.
Oby... :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/2e5703o-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/2e5703o.jpg)
180/2.8
Mnie ostatnio wciągnął portret i tu też bieda z Nexem. Zastanawiam się nad a7 i Samyangiem 85/135, ale jakby mi się zachciało AF-u, to lipa trochę. Systemowe 85/1.8 kosztuje 5000 zł, a 1.4 8000 zł. Zastanawiam się czy nie wrócić do Nikona, tylko trochę odrzucają mnie problemy z AF i nie do końca ostre zdjęcia (może właśnie kwestia AF).
Jakbym nie miał e50 to z miejsca bym go kupił, wiedząc, że na rynku jest fe50.
Spokojnie mozna powiedziec, ze poleca na pewno. Fe50mm bedzie duzo łatwiej sprzedać, uzywac mozna elastycznie, cena niezła...a sugestje z rożnych stron, jakoby do dx trzeba kupować szkła dx - sa ciut śmieszne :) bo jesli ogniskowa pasi, to sprzedać późnej jest duzo łatwiej szkło ff. Bo zainteresowanych tez bedzie wiecej.
Kto zatem kupi teraz nowy E50mm ? Niewiele chyba osob. Bardzo niewiele. Wiec używki tez poleca na łeb mz.
Ja osobiście, przy tak dużej ilości rożnych 50-tek, dac tego tysiaka za szkło dx (ktore wcale łatwo odsprzedać pozniej nie jest, bez dużej straty) bym nie dał. Ale to ja. Sa tacy co bez af słoika nie dotkną palcem.
Moze to troche dziwne, bo ostrzenie w nex to bajka jest. Nie wymaga wprawy, doswiadczenia...no po prostu sie kreci i widac gdzie ostro bedzie :)
Na koniec powiem, ze tez patrzyłem od poczatku na jakas w dobrej cenie e50/1.8. I juz nie patrzę. Poczekam. Jaka by nie była ta nowa, tragiczna nie bedzie. A e50 tez do cudownych nie nalezy przeciez.
Teraz czekać trzeba na 35/1.8 i 20/1.8 w takich samych cenach od sony.
Oby... :)
Na razie to częściowe gdybanie bo nie wiemy jeszcze jak wypadnie FE50 i sam jestem ciekaw ich konfrontacji. Natomiast miałem e50 i to była moja najlepsza 50tka, na nexy wygryzła wszystko co się dało, bokeh też miała genialny...
Śmieszne to jest kupowanie pełnoklatkowej 50tki pod apsc podczas gdy można mieć 50tkę która jest dodatkowo:
- stabilizowana,
- ostrzy z bliższa,
- jest mniejsza,
- podejrzewam że nie gorsza optycznie (jest jedną z lepszych 50tek)
- tańsza (bo są jednak używki po 600-800zł)
A nawet jak ktoś potrzebuje nową i by wyszła drożej to i tak warto dopłacić za te zalety e50 bo na apsc to szkło po prostu więcej oferuje. I dopiero w razie przesiadki na FF za jakiś czas zmienić sobie na to gorsze parametrami szkiełko którego jedyną zaletą nad e50 jest to że kryje pełną klatkę.
No i kupowanie nowego szkła FF z podatkiem za nowość mając nadzieję że przez to że jest uniwersalniejsze bo poza ff (których to użytkowników jest ułamek tego co tych z cropem...) pasuje teoretycznie na apsc (do którego jest słabsze niż natywna 50tka więc nie wiem kto to będzie kupować na nexy...) więc jest przez to lepszą inwestycją i się na nim mniej straci jest mocno naiwne;) E50 pewnie stracą trochę na wartości ale nie przeceniałbym wpływu FE50, które na pewno w pierwsze 1-2 lata mocniej spadnie bo się pojawią używki które w e50 już są od dawna w sporych ilościach (jak na szkła E). Dla porównania FE28 straciło w rok ok. 300zł wartości mimo że to też niedrogie szkiełko.
Życzę fe50 jak najlepszych wyników bo przy ff jestem go ciekaw ale trochę się boję że jako pełnoklatkowa budżetowa 50tka nie będzie wymiatać...
Eeee
no to, ze teraz to tylko domysły - to oczywiste :) ale popisac jak zawsze se mozna :)
Hehe
I tak poczekam i z ciekawością poczytam o opiniach o tej nowej.
A co do najlepszych - to mi najbardziej podoba sie N50/1.4G za fajny bokeh. Tyle ze lubie tez nerwowy hehe wiec teges :)
Umbra
Polecam do portretu N180/2.8 (z adapterem to nadal bardzo poręczny zestaw) oraz N135/2 i f2.8 te stare ...
Super szkła. Tanie. Malują pieknie. Niestety N135 nie mam :( na własność. Ale kiedys se kupie.
Jest tez taki wynalazek, o którym mało w necie, a ja w reku tez nie miałem. N100/2.8E. Małe i sprytne (chyba). Mam za to 50/1.8E i jest bardzo fajne.
Moze ktos ma i cos opowie o tym szkle.
Sam chętnie poczytam o N100/2.8E.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/ejc6lg-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/ejc6lg.jpg)
wiosenne sprzątanie skita
Polecam do portretu N180/2.8 (z adapterem to nadal bardzo poręczny zestaw) oraz N135/2 i f2.8 te stare ...
135 mm na APS-C do portretu, kiedyś jeszcze w czasach D90 miałem 105DC i raz nawet fotki takim zestawem modelce robiłem. Jak miałem ją całą w kadrze to już musiałem dosyć głośno mówić. Nie wiem co lepsze przy 135, tam-tamy czy znaki dymne, przy 180 mm, nie ma takich dylematów zestaw rac świetlnych robi robotę.
---Kolejny post---
Pink it's my new obssesion.
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08072.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08072.jpg)
http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08073.jpg
źródło (http://tomzych.com/16_03_25_irl_city/DSC08073.jpg)
Oczywiście z najlepszego szkła pod bagnet E.
135 mm na APS-C do portretu, kiedyś jeszcze w czasach D90 miałem 105DC i raz nawet fotki takim zestawem modelce robiłem. Jak miałem ją całą w kadrze to już musiałem dosyć głośno mówić. Nie wiem co lepsze przy 135, tam-tamy czy znaki dymne, przy 180 mm, nie ma takich dylematów zestaw rac świetlnych robi ...
Oczywiście z najlepszego szkła pod bagnet E.
Opinia jak opinia.
Świadczy o preferencjach.
Tak jak kazda opinia :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/23w7bme-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/23w7bme.jpg)
też mam najlepsze szkło na E :)
Da się?
http://jacekwphoto.blogspot.com/2015/10/mistrzowie-portretu-od-nikona-na-dx.html
:D
180 to za długo jak dla mnie. 135 też może być przydługi. 85 na pewno bym lubił na FF, bo bardzo lubiłem 60 na DX. 135 to trochę niewiadoma, ale zdjęcia z bloga, który podlinkowałem wydają się fajne (tyle, że to nie był Samyang).
Ech, zdyboo, gdyby nie fakt, że róż nie pasuje mi do ścian, znów bym namawiał na sprzedaż zdjęcia powyższego nr 1. GENIALNE :) Oczywiście róż w tej supozycji jest jak najbardziej ok;) Genialne, Mistrzowskie, wysmakowane, spostrzegawcze, nienachalne, kompozycyjne.... To taki niewymuszony artyzm, którego definicją jest to, że sobie to zdjęcie wyświetlam jak torcik akademicki i cieszę się jego widokiem:)
d90, zachodzik, landszafcik, ja tu nawet po pijaku podobne wrzucałem ale to jakoś chyba Ci się papierem ściernym przerysowało. Ale może to jakaś artystyczna forma wyrazu albo wysublimowany warsztat, sie nie znam, jam dziecię niewinne, poniechaj ;)
Owain
Jedni (jak Ty) zapodają takie po pijaku, (jak piszesz), czyli lekką ręką :) a inni (jak ja) pomeczyc sie muszą zeby to samo (co Ty) otrzymać :) lub choćby sie zbliżyć do poziomu...
Tak wiec teges - lusssik i bierz mnie z przymróżeniem oka :)
bo to przeciez nie wystawa, a wątek luźny o nexach :)
A żeby nie było, że teges, to ciachne takiego cudaka skita :) z pozdrowieniami :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/10867p2-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/10867p2.jpg)
(zimowe sprzątanie lasu)
cz4rnuch
31-03-2016, 11:33
Nienachalny róż? To chyba w innej czasoprzestrzeni :)
...Jedni (jak Ty) zapodają takie po pijaku, (jak piszesz), czyli lekką ręką :) a inni (jak ja) pomeczyc sie muszą zeby to samo (co Ty) otrzymać :) lub choćby sie zbliżyć do poziomu...Zmieniłbyś tego "snapsida" na jakiś normalny program. Niektóre Twoje kadry nawet mi pasują, ale ten program tak je masakruje, że aż oczy czerwienieją (albo różowieją).
Bym pewnie i zmienił, ale na fona wiecej nic fajnego nie ma... Komp jest z rożnych niezależnych przyczyn niedostępny większość czasu :) a jak juz jest dostępny z softem jakimś ludzkim, to ja mam inne sprawy do zrobienia. Wiec siedze na fonie. Do oceny fotek nie daje, bo to "gadający wątek", ale całość biore na klatę i jak coś, to mozna jechac jak po burej suce. Spoko :) hehe
A co do różowego, to qurde lubie bardzo ten kolorek !!! :)
Powiem jeszcze, ze cały czas ciekawy jestem, jak sie wspomniany juz N100/2.8E na nexie sprawuje. Ale chyba nikt nie ma...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/fctohd-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/fctohd.jpg)
...takie skita, bez kolorów:) w takim razie,
za to wbudowaną lampeczką doświetlane. Snapseed :)
Bym pewnie i zmienił, ale na fona wiecej nic fajnego nie ma... Komp jest z rożnych niezależnych przyczyn niedostępny większość czasu :)
To wyjaśnia rzecz postaci :)
kobieta z pieńkiem mi się podoba;)
Też mam róż. Albo jakiś taki... Obowiązkowo z 18-stokołowcem.:-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/aMJoCgY-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/aMJoCgY.jpg)
Nex6, Laowa 15/4