Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony NEX
marcus777
05-08-2012, 02:52
Chodzi mi o to, ze robiac zdjecia w nocy, nie musze uzywac statywu, zeby mi dobre zdjecie wyszlo, a w Nikonie chcac miec lepsze zdjecie, trzeba bylo by uzyc statyw..
to jakiś tryb NOCNY? Jak to dokładnie wygląda?
@P.R.P.
OMD 5 ma coś podobnego ?
to jakiś tryb NOCNY? Jak to dokładnie wygląda?
@P.R.P.
OMD 5 ma coś podobnego ?
Chyba nie wiem o co chodzi? Omd ma u mnie statyw, ISO 200, f16-22 do takich zdjęć.. Ale cieszy mnie fakt, że ma świetną stabilizację, która potrafi utrzymać moje łapy na 1/4s. Ale bardziej mi się podoba przy kręceniu video (czysta zabawa, nic więcej). Do zdjęć i tak mam w bagażniku statyw..
<| MICHAŁ |>
05-08-2012, 06:06
Mekano (o ile sie nie myle) ma na mysli program Z ręki o zmierzchu: Do ujęć nocnych bez użycia statywu przy mniejszym poziomie szumu i rozmyć. Wykonywana jest seria zdjęć, które są później poddawane obróbce w celu ograniczenia rozmycia obrazu, widocznych poruszeń i szumów.
Zdjecia nakladane sa na siebie, eliminowane sa poruszenia i szum. Pomysl jest nieglupi - jesli ktos jest w sytuacji podbramkowej - lepiej miec taka mozliwosc, niz jej nie miec.
A rozumiem teraz. No to tu muszę powiedzieć, że do tej pory nie użyłem/włączyłem ani razu trybu Scena, gdzie pewnie coś w miarę podobnego choćby z nazwy było.. Lecę tylko na M, A lub S gdy jest potrzeba.. :(
robert4you
05-08-2012, 09:19
Ten tryb nocny działa naprawdę zacnie.
Nie, nie uzywam trybow tematycznych, ale dzis w takim razie wyprobuje w nocy i zobacze jak dziala, uzywam glownie A lub P, bo tutaj na M jest ciezko z przestawianiem, w Nikonie glownie na M, ale tam jest wygoda dwoch kolek, tutaj niestety nie ma tego, ale jakos szczegolnie mi nie brakuje, bo jak ustawie raz, to staram sie nie grzebac w menu zeby znowu cos zmieniac, chociaz szczegolnie brakuje mi +- zmieniania ekspozycji, zeby rozjasnic scene, gdy juz mam ustawiona najnizsza przyslone i nadal mam ciemno to niestety, musze wchodzic w menu zeby dac wieksza jasnosc zdjecia..
MariuszJ
05-08-2012, 23:44
Nie przyłączę się do zachwytów nad trybem "z ręki o zmierzchu" - działa, ale podobne efekty można uzyskać ze "zwykłej" obróbki zaszumionego rawa z pojedynczej ekspozycji. Dość ciekawe efekty może natomiast ten tryb dać w zastosowaniach kiepsko klasyfikowalnych jako "z ręki o zmierzchu": ponieważ czas między pierwszą a ostatnią ekspozycją jest dużo dłuższy niż czas pojedynczej, poprawnie naświetlonej ekspozycji, powinno sprawdzić się to zarówno przy fajerwerkach jak i rozmaitych "motion blurach".
Jak na razie podróba gorillapodu za dwie dychy sprawuje mi się całkiem przyzwoicie, więc chwilowo tematem długich ekspozycji z ręki się nie interesuję.
Ktoś wcześniej pytał o to, w czym nosić nexa, osobliwie z dwoma obiektywami, z czego jeden to E16, a drugi jest rozmiaru E18-55 (CZ24, E30, E50, jakiś mały pleśniak). Jestem bardzo zadowolony z zakupu, którego dokonałem tuż przed wyjazdem wakacyjnym - NG 4568 http://www.geographicbags.com/product/0/NG%2B4568/_/Small_Sling_Bag_For_Point-and-Shoot_Camera (poprzednia wersja, NG 4567 jest równie dobra). W mniejszą sakwę wchodzi mi nex z E16 (w pozycji "klasycznej"), w większą - nex z E50 (uchwytem albo LCD w górę), albo dwa obiektywy tego gabarytu. Chyba zmieści się w niej też E55-210, ale nieprzypięty do aparatu - także tracimy możliwość przenoszenia aparatu w stanie "bojowym".
Sling ten jest dość drogi, ale fajny i bardzo wygodny. Dużo przegródek, kieszenie na smartfony, podwójne zapięcia zip+rzep. Ktoś pomyślał praktycznie.
Ostatnie moje negatywne doświadczenia z nexem 5n - każdy tryb AF o dużych polach (czyli nie "klikany" czy punktowy) ma spore tendencje do wybrania nie tego elementu do maksymalizacji kontrastu, na którym zależało nam. Ponieważ zazwyczaj próbujemy zogniskować pierwszy plan, rezultatem w warunkach powiedzmy szybkiego reportażu, robionego z wielopunktowym AF jest ostrość na drugim. Jest to szczególnie bolesne z E50, ale doskwiera również z E16. Jeżeli taki reportaż robimy w dobrych warunkach świetlnych, a szczególnie wtedy, gdy robimy "z biodra szpiega z Krainy Deszczowców", sensowniej jest ustawić z E16 MF na hiperfokalną. Nie ma niestety w E-obiektywach skal odległości. Bardzo przydało by się (ale pewnie już po ptokach) wzbogacenie komunikacji przez bagnet E o raportowanie odległości ogniskowania obiektywu.
Chciałbym kupić przejściówkę na obiektywy Nikkor. Czy macie jakieś doświadczenie co kupić i gdzie? Podobno czasami są problemy z jakością - stąd moje pytanie.
Mam w planie sprzedać niektóre Nikkory, ale przedtem chciałbym przetestować na NEX'ie ( być może któryś zostawię ).
124miko czekam na przesyłkę, kupiłem dokładnie coś takiego:
http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=380443288918&ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160
coś podobnego na naszym allegro ponad 100zł jak nie lepiej, jak tylko dojdzie zdam relację jak działa z obiektywami od nikona
A.n.d.r.e.V
06-08-2012, 13:16
To jak z tymi UWA?
używał ktoś sigmy 10-20?
MariuszJ
06-08-2012, 13:38
Warto dla większego funu zamiast prostej przejściówki, zafundować sobie taką z przechyłem np. http://www.ebay.com/itm/Fotga-Tilt-Adapter-for-Nikon-to-Sony-NEX3-NEX5-NEX-5N-NEX-VG10-E-mount-NEX-DSLR-/260904020653?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cbf176aad#ht_3381wt_1163
Co do szkieł wpinanych przez przelotki - w gruncie rzeczy temat nie jest jakoś specjalnie intrygujący, obrazują w końcu tak samo jak wpięte do cropowego lustra. Niestety, nie ma na rynku poza pentaxowymi dedykowanych pod APS-C (więc małych) stałek UWA (cropowe 16mm i mniej) więc musimy podpinać kobyły.
:D http://www.sonyalpharumors.com/sr5-new-35mm-f1-8-lens-for-nex-coming/
<| MICHAŁ |>
06-08-2012, 21:01
ci to potrafia pocieszyc czlowieka
moze by cos powysleli wreszcie o zakresie 10-16...
5N w fajerwerkach nie wyszedl specjalnie dobrze.. za wolny...
Tak samo tryb tematyczny o zmierzchu z reki, koszmarnie wolny... nie nadaje sie do scen dynamicznych.
A jaki program polecicie do obrobki video z Nexa?
Zeby przekonwertowac .MTS na format .avi, lub mp4? albo jakis inny w najlepszej jakosci, zeby film w HD 1080p nie stracil na jakosci? Czym to przerobic to .mts?
Moge pokazac w HD film video, jak ktos chce.
:D http://www.sonyalpharumors.com/sr5-new-35mm-f1-8-lens-for-nex-coming/
o to we wrzesniu bedzie nowy NEX-5R i NEX-6, ale fajnie.. :]
a na dodatek fajne szkla.... 11 -18 do architektury super, bedzie moj.. jak cena nie bedzie z kosmosu..
Stalki juz chyba nie chce, 35mm, to fajne szklo w Nikonie ale mnie ogranicza niestety..
MariuszJ
07-08-2012, 00:00
5N w fajerwerkach nie wyszedl specjalnie dobrze.. za wolny...
Tak samo tryb tematyczny o zmierzchu z reki, koszmarnie wolny... nie nadaje sie do scen dynamicznych.
Fizykę się przeskakuje jedynie w reklamach :)
Nie mam fajerwerków, może coś takiego?
[email protected], ISO3200, 1/15s
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/6631/03532.jpg)
A jaki program polecicie do obrobki video z Nexa?
Zeby przekonwertowac .MTS na format .avi, lub mp4? albo jakis inny w najlepszej jakosci, zeby film w HD 1080p nie stracil na jakosci? Czym to przerobic to .mts?
FormatFactory
O, byles w Maroko? Fajnie klimaty tam co, Nexem mozna fotografowac cos takiego.. ladnie wyszlo na iso 3200
A program "FormatFactory", zobacze, dzieki, a na co lepiej przekonwertowywac na .avi, czy mp4? Czy cos innego? Chodzi mi o to, zeby to byl najbardziej popularny format w najlepszej mozliwej jakosci HD
ci to potrafia pocieszyc czlowieka
moze by cos powysleli wreszcie o zakresie 10-16...
Ten jeden mm w (hipotetycznym) 11-18 robi wielką różnicę?
<| MICHAŁ |>
07-08-2012, 11:00
1mm nie robi, ale "hipotetyczny" robi wielką....
Do Photokiny zostało niewiele sekund. W razie czego będę, potestuję, dam cynk ;)
<| MICHAŁ |>
07-08-2012, 11:43
z drugiej strony, przy tak szerokich kątach, jednak 1mm robi roznice.... niewielka, ale jednak :)
dla 10mm i odleglosci 10m
kąt po przekatnej: 109,69*
pole widzenia: 23,6 x 15,8m
dla 11mm i odleglosci 10m
kąt po przekatnej: 104,48*
pole widzenia: 21,45 x 14,36m
niby róznica jest niewielka, ale... moze w pewnych warunkach moze miec znaczenie
testuj, testuj i podziel sie jakimis samplami
FormatFactory
Ten program zapisuje w najlepszej jakosci HD 1280x720 MPEG4
wiec video po takim przeskalowaniu z 1080p wyglada koszmarnie, szkoda ze nie mozna przekonwertowac nim na MPEG4 w wersji orginalnej full hd 1080p
Ktos wie czy oprocz Sony Vegas, jest jakis darmowy, ktory mi orginal zapisze na ktorys z tych formatow:
.mpeg, mpg, mp4, .avi w full hd 1080p, bez straty jakosci orginalu ?
Pojawił się wizjer w redcoon
https://www.redcoon.pl/B325933-Sony-FDA-EV1S_Wizjery-do-aparat%C3%B3w-z-wymienn%C4%85-optyk%C4%85
2 tygodnie czas realizacji :)
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 08:24
wlasnie wczoraj odebralem
nie ma nawet miesiaca - jest praktycznie nowy i nieuzywany
i jednym slowem..... rewelacyjny
dawno nie mialem takiego zjazdu szczeki, jak wczoraj po podpięciu.
ciesze sie jak male dziecko i dobrze, ze mozna manualnie wylaczyc na stale wyswietlacz. i zjednej jeszcze rzeczy sie ciesze - ze po zakotwiczeniu aparatu na oku, znaczaco wydluzyl sie czas ekspozycji bez poruszonych zdjec :)
Mikie_001 a najważniejsze pytanie jak Ci się patrzy przez ten wizjer w okularach?:)
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 08:49
bardzo dobrze, nawet udaje mi sie ogarniac caly kadr, ale tylko prawym okiem, gdzie mam ciensza soczewke. Dopasowalem jedynie dioptrie i jest OK
zawsze uzywalem prawego oka do kadrowania, wiec nie stanowi to dla mnie problemu :)
Dziękuję Ci za szczegółowy opis, najważniejszy temat z widzeniem przez okulary :) z tego co piszesz jest dobrze, teraz tylko cierpliwie wyczekać te 2 tygodnie :)
Ciekaw jestem ile lepiej wyjdzie celowanie przez wizjer przy obiektywach manualnych, przez ekranik to celność mam mizerną.
<| MICHAŁ |>
09-08-2012, 09:48
celowanie przez wizjer jest rewelacyjne - sprawdzalem to wczoraj na takumarach (50 i 135) oraz na canonie (fd28 )
jedyny minus tego rozwiazania jest taki, ze gdy powiekszam obraz do ustawiania ostrosci, to zawsze powieksza mi centrum, a nie tak jak przy ekraniku miejsce, ktore dotykam palcem
nie mniej mozna to przeskrolowac w bok poprzez naciskanie kolka nastaw (w dowolnym kierunku)
a sam obraz jest rewelacyjny - wyswietlacz niech sie schowa i juz nigdy nie wlącza ;)
celowanie przez wizjer jest rewelacyjne - sprawdzalem to wczoraj na takumarach (50 i 135) oraz na canonie (fd28 )
jedyny minus tego rozwiazania jest taki, ze gdy powiekszam obraz do ustawiania ostrosci, to zawsze powieksza mi centrum, a nie tak jak przy ekraniku miejsce, ktore dotykam palcem
nie mniej mozna to przeskrolowac w bok poprzez naciskanie kolka nastaw (w dowolnym kierunku)
a sam obraz jest rewelacyjny - wyswietlacz niech sie schowa i juz nigdy nie wlącza ;)
A ja odnosnie wizjera, bardzo mnie bolalo, to ze Nex nie posiada wizjera, tylko glownie ze wzgledu na ten wizjer mialam dosc duzy dylemat, czy wybrac takiego kastrata, ale.. po dwoch miesiacach uzywania stwierdzam, ze przydal by sie, ale mozna sie obejsc, bo swietnie sie robi zdjecia manualnie Nexem kadrujac poprzez LCD, ostatnio ze wzgledu na wyczerpana baterie w Nexie (zapomnialam zaladowac) zmuszona bylam wziac Nikona.. BOL, BOL... kadrujac przez wizjer, sugerujac sie tylko drabinka, to nie to samo co na LCD wszystko ladnie widac, z kolorami... od razu widac czy zdjecie jest dobrze naswietlone, czy przeswietlone.. no ja mysle, ze to kwestia przyzwyczajenia i uzaleznienia, ze przez dlugie lata uzywalo sie tylko wizjer...
Nex jest wspanialy, a Nikon moze sie schowac.. i gdyby nie reportaze uliczne, ktore fotografuje, juz bym Nikona nie miala.. jedynie co brakuje mi w Nexie to zeby byl tak szybki jak Nikon, i tylko to..... bo do calej reszty mozna sie przyzwyczaic..
W plener zabieram, tylko Nex-a i jestem szczesliwa z niego..
wczoraj tak jak pisalam zmuszona bylam wziac Nikona, upal 40 stopni.. ciezkie to, niewygodne i zdjecia niestety technicznie, to juz nie to samo co Nex.
stachmuszel
16-08-2012, 17:49
O jakim Nikonie piszesz?
O jakim Nikonie piszesz?
D90, moze zamiana na d3200 poprawila by jakosc uzyskanego obrazka z nowszej technologii, nie wiem...
Bo jak tak dalej bedzie, to nie ma sensu trzymac Nikona, skoro i tak zawsze zabieram ze soba Nex-a
stachmuszel
16-08-2012, 18:20
D90, moze zamiana na d3200 poprawila by jakosc uzyskanego obrazka z nowszej technologii, nie wiem...
Bo jak tak dalej bedzie, to nie ma sensu trzymac Nikona, skoro i tak zawsze zabieram ze soba Nex-a
Sorki, ale chyba lekko przesadzasz z tą "techniczną lepszością" obrazka NEX-5n vs D90. No chyba, że w D90 masz ustawione na "zielone auto" i używasz hiper wysokiego ISO. Zdaję sobie sprawę, że JPG z NEX-a może być bardziej "gotowy" z puszki niż z D90, ale przy odrobinie chęci obrazki będą zdecydowanie porównywalne. Obie matryce pochodzą od Sony, a to że dzieli je jakiś czas nie musi oznaczać, że coś jest lepsze lub gorsze. W D90 matryca dostała naprawdę dobry software. A co o tym sądzi dxomark poniżej.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/737|0/%28brand%29/Sony/%28appareil2%29/439|0/%28brand2%29/Nikon
<| MICHAŁ |>
16-08-2012, 19:22
dxo nie jest wyrocznia
oprocz wartosci mierzalnych licza sie rowniez te bardziej percepcyjne.
mi na przykld jpg z nikona zupelnie nie pasowal, a pisze to na podstawie jpg'u z d300 - wybralem ten model specjalnie do zobrazowania mojego zniesmaczenia :):):) bo to w sumie dosc blizniacza konstrukcja dla d90. nie powiem - d700 sprawowal sie duuuuzo lepiej, ale i tak jpg z nexa uwazam za lepszy.
d300 mial ta, zupelnie dla mnie nieogadniona wlasciwosc, ze strasznie zażółcał - jesli ktos lubi hipercieple obrazki, to posze bardzo - ja jednak wole obrazowanie velvii niz ektara.
DXO nie mierzy misiępodobalności jpegów, gdyż ex definiendi jest to kategoria niemierzalna.
Tak czy owak nie ma się jednak co czarować - matryca 5N ma nieco więszy potencjał niż D90, postęp nie jest może powalający, ale jest.
stachmuszel
16-08-2012, 19:54
dxo nie jest wyrocznia
oprocz wartosci mierzalnych licza sie rowniez te bardziej percepcyjne.
mi na przykld jpg z nikona zupelnie nie pasowal, a pisze to na podstawie jpg'u z d300 - wybralem ten model specjalnie do zobrazowania mojego zniesmaczenia :):):) bo to w sumie dosc blizniacza konstrukcja dla d90. nie powiem - d700 sprawowal sie duuuuzo lepiej, ale i tak jpg z nexa uwazam za lepszy.
d300 mial ta, zupelnie dla mnie nieogadniona wlasciwosc, ze strasznie zażółcał - jesli ktos lubi hipercieple obrazki, to posze bardzo - ja jednak wole obrazowanie velvii niz ektara.
Oczywiście Michale, że dxo nie jest wyrocznią.
Apropos D90 i D300, to silniki jpg w tych korpusach są zgoła odmienne. Częścią wspólną jest kawałek sprzętu, czyli matryca, oprogramowana zupełnie inaczej pod innego odbiorcę. Pstrykałem kiedyś troszkę jednym i drugim.
Napisałem koleżance Mekano te kilka słów, aby tak ortodoksyjnie nie podchodziła do tematu, bo różnice napewno są, ale nie jakieś dramatyczne. Sam będąc kiedyś w FJ (notabene pod wpływem tegoż postu :-), głównie wpisów Twoich i Czornyj-a), miałem w ręku NEX-a 5n. Pstryknąłem sobie kilkanaście fotek na swoją kartą, aby mieć materiał do przemyśleń. Pomijając zupełnie nie przyswajalną dla mnie ergonomię (coż stary jestem i niereformowalny :-)), jakość fotek jest bardzo dobra, ale nie dystansująca tak naprawdę nic z czym miałem do czynienia. Może w innych warunkach oświetleniowych? Dużo pstrykam D7000 (ta sama matryca co w NEX5n) i przyznam, że fotki z pleneru bardziej podobają mi się z mojego D200. Bardziej podoba mi się kolor i subtelność obrazka. Matryca jest sprzed 6 lat!
Ale może ja już się nie wypowiadam, bo Wy piszecie o jpg a ja robię w RAW, choć nie traktuję go jak religię :-)
<| MICHAŁ |>
16-08-2012, 20:06
cholibcia... kurcze, troche sie tych aparatow przez moje lapy przwinelo i najbardziej zaluje sprzedazy d200
swietny sprzet, troche szumy powyzej 400 za duze, ale ponizej - miodzio
i ten rzeczywiscie robil zdjecia lepsze niz d300 (subiektywnie ofkors)
d90 ne mialem, ale naczytalem sie sporo na forum o d90 wlasnie i z tego co pamietam, zbyt wielkich roznic w obrazowaniu nie bylo, a przynajmniej uzyszkodnicy nie raportowali :)
a z innej beczki - Mekano to by sie do ETA nadawala :)
stachmuszel
16-08-2012, 20:35
...d90 ne mialem, ale naczytalem sie sporo na forum o d90 wlasnie i z tego co pamietam, zbyt wielkich roznic w obrazowaniu nie bylo, a przynajmniej uzyszkodnicy nie raportowali :)...
Małe OT robię, ale napiszę. W RAW D90 i D300/s obrazują prawie identycznie. W jpg różnicę są.
Koniec OT :-)
<| MICHAŁ |>
16-08-2012, 20:44
no chyba, ze w jpg'ach, ale prawdziwe kiziory robią tylko w RAW'ach. jpg'i sa dla leszczy (jak ja)
Mikie_001 y.. ja do ETA, "porque"? :P
Robilam w RAW-ach, ale ten czas... W dzisiejszym zyciu, trzeba miec wszystko gotowe, tak najlepiej, a nie zeby sie jeszcze z tym drugi raz cackac..
Miedzy d90 a Nexem, widze roznice..
MariuszJ
20-08-2012, 18:34
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2669_Kostka-do-Sony-NEX-FreePower.html
Działa. Sprawdzane z Phottix Strato II (więc pójdzie i z prostszymi radiówkami nikonowskimi bez żadnego zaklejania styków), kablem synchro oraz bezpośrednio z lampą (oczywiście bez próby łażenia z nią w stopce).
porównując tylko JPG z NEXa i D90, to NEX jest lepszy, mam porównanie na co dzień :)
porównując tylko JPG z NEXa i D90, to NEX jest lepszy, mam porównanie na co dzień :)
To akurat jest bezdyskusyjne. Jezeli ktos nie widzi roznicy w tych obrazkach i przekonuje ze d90 jest porownywalne, to nie bede sie z nim sprzeczac, ja twierdze co innego, pierwsze nex, nizej d90
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3082)
stachmuszel
22-08-2012, 18:44
Tylko, ze to sa prawdopodobnie cropy z calego obrazka. Obie fotki zrobione tym samym szklem? Jesli nie, to dajmy sobie spokoj z takimi porownaniami. Daj linki do pelmych plikow, poczytamy Exif-y.
Kupiłem dziś Nexa-5N ze sklepu,przychodzę do domu zadowolony wkładam akumulator chcę zrobić zdjęcie a tu zonk,aparat ostrzy prawidłowo ale nie zrobi zdjęcia i wyświetla komunikat "błąd bazy danych obrazu" długo sie nie nacieszyłem,wie ktoś jaka może być tego przyczyna?
MariuszJ
22-08-2012, 20:09
Sformatowales karte?
(chociaz po przemysleniu sprawy, nie powinno miec to wiele do rzeczy)
Sprobuj wrocic szybko do sklepu i zaczarowac sprzedawce, zeby dal Ci inny egzemplarz.
Nie sformatowałem,może to jest przyczyna zaraz sprawdzę,dzięki.
Wielkie dzięki Mariusz,sformatowałem karte i jest ok,aparacik robi zdjęcia:-P a już sie bałem że jest coś nie tak,kupiłem kiedyś D5100 i kartę pamięci w tym samym sklepie,wkładam do aparatu nieformatowaną cyk i jest zdjęcie a w Nexie takie coś no nic, Mariusz jesteś wielki.
MariuszJ
22-08-2012, 20:58
Chyba zagram w totka, moja rada była kompletnie z czapy... :)
Mariusz ty się spiesz,bo jutro jest kumulacja w totku,10.000 jest do wzięcia ;-)
Kurde żle napisałem,chodzi oczywiście o 10 milionów.
Nie wiem czy wolno (to nie moja aukcja ani zadnego znajomego) ale jakby ktoś szukał to wizjer jest w miarę sensownej kwocie: http://allegro.pl/wizjer-elektroniczny-sony-fda-ev1s-do-nex-i2588816856.html
<| MICHAŁ |>
28-08-2012, 07:33
po tygodniowym pobycie w gorach moge potwierdzic, ze wizjer jest wart kazdych pieniedzy.
druga rzecz - zona, ktora nie dotykala se wczesniej do nikona, odkryla w sobie dusze japonskiego turysty - nex jej wyjatkowo podpasowal :mrgreen:
Nex jest wspanialy, jeszcze raz moge podziekowac wszystkim tym, ktorzy mi go doradzali.. zakochalam sie w nim, wszedzie z nim chodze.. Nikon niestety poszedl do kąta.. - ciekawe kiedy z tamtad wyjdzie..
MariuszJ
28-08-2012, 15:19
5N E16 1/60s f2.8 ISO3200. Postprocess: LR process 2012, +1EV, highlights -50, shadows +50, NR luminance 40.
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/3821/04323.jpg)
crop 1:1
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/3898/crop04323.jpg)
koniecpolska
29-08-2012, 09:06
5N E16 1/60s f2.8 ISO3200.Po co 1/60sek dla ekwiwalentu 24mm? Automat tak ustawił?
Wystarczyło by 1/30 i ISO 1600, lub nawet 1/15 i ISO 800.
Dobrze trzymany aparat i niższe ISO na 100% dałoby lepszy obrazek niż to co jest na cropie.
marcus777
29-08-2012, 11:15
Po co 1/60sek dla ekwiwalentu 24mm? Automat tak ustawił?
żona ? ;)
MariuszJ
29-08-2012, 11:41
Dobrze trzymany aparat i niższe ISO na 100% dałoby lepszy obrazek niż to co jest na cropie.
A może tak coś mniej trywialnego?
żona ? ;)
Możliwe :)
Intencja wklejenia tego zdjęcia okazała się mniej oczywista niż myślałem, przepraszam :D
koniecpolska
29-08-2012, 12:51
Intencja wklejenia tego zdjęcia okazała się mniej oczywista niż myślałem, przepraszam Nie przepraszaj, przynajmniej wątek żyje... Idąc dalej tropem ustawień "5N E16 1/60s f2.8 ISO3200" można wysnuć wniosek:
LX5, ekw. 24mm, f=2.0, ISO 400, 1/15sek (b. wydajna stabilizacja) i mamy nie gorszy (o ile nie lepszy) obrazek ;-) ....
PS
Dla LX7 będzie ISO 200 ... i tu obrazek będzie zdecydowanie lepszy ;-)
MariuszJ
29-08-2012, 13:33
Nie przepraszaj, przynajmniej wątek żyje... Idąc dalej tropem ustawień "5N E16 1/60s f2.8 ISO3200" można wysnuć wniosek:
LX5, ekw. 24mm, f=2.0, ISO 400, 1/15sek (b. wydajna stabilizacja) i mamy nie gorszy (o ile nie lepszy) obrazek ;-) ....
PS
Dla LX7 będzie ISO 200 ... i tu obrazek będzie zdecydowanie lepszy ;-)
Oczywiście! Ja tak bez kozery powiem - znacznie lepsiejszy niż lepszy!
Crop 1:1 z 12mpix
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/1725/201011140009331010525.jpg)
http://www.dpreview.com/news/2012/08/29/Sony-announces-Alpha-NEX-5R-Wi-Fi-capable-mirrorless-camera-with-hybrid-AF-and-in-camera-apps
Hmm.. wyglada na dobry update:
-hybrid af,
-dodatko FN na gorze,
-dodatkowe kolko (ale pisza ze niesetty nie wykorzystane oprocz trybu M .. moze poprawia
kwestia ceny, ale dla hybrid AF moze byc warty wymiany..
Trzeba poczekać aż 5R trafi na półki sklepowe i wtedy ... kupić 5N po atrakcyjnej cenie :)
MariuszJ
29-08-2012, 22:48
http://www.dpreview.com/news/2012/08/29/Sony-announces-Alpha-NEX-5R-Wi-Fi-capable-mirrorless-camera-with-hybrid-AF-and-in-camera-apps
Hmm.. wyglada na dobry update:
-hybrid af,
-dodatko FN na gorze,
-dodatkowe kolko (ale pisza ze niesetty nie wykorzystane oprocz trybu M .. moze poprawia
kwestia ceny, ale dla hybrid AF moze byc warty wymiany..
Na ocenę hybrid AF w działaniu trochę poczekamy. Faktycznie, poprawa AF względem poprzednika by się przydała. Szkła nie przyspieszą, ale miejmy nadzieję rzadziej będą następowały powtórki, nie będzie bezproduktywnych nawrotów i lepiej będą działały algorytmy znane z fazowego AF typu "closest subject priority".
Z dodatkowymi FN moje zdanie jest może nieco dziwne - sprawa jest nie liczby guziczków, kółeczek i wichajsterków, a braku ograniczeń w ich oprogramowaniu. Jedną z najbardziej drażniących niedoróbek 5N jest mała elastyczność w dostosowaniu aparatu do swoich potrzeb przez bezsensowne limity w firmware. Wymienię tu przede wszystkim dolny FN, który w zależności od kontekstu traci swoje przypisanie kosztem włączania opcji dodatkowych danego trybu AF. Do prawego i centralnego przycisku wybieraka można przypisać bardzo ograniczoną listę funkcji, i to w większości niewymagających szybkiej czy łatwej aktywacji. W końcu nieprogramowalny przycisk włączający filmowanie, który naciska się mi zawsze wtedy, gdy nie trzeba. Jednym zdaniem - lepszy firmware w 5N i wichajsterków starczy. Ponoć już zhakowali, zobaczymy co z tego będzie.
A jakie macie firmware?
Gdzies pisaliscie, ze przy video cos skrzeczy, mi nic nie przeszkadza, bo nie slysze, zeby cos huczalo, no poza tym, przycisk dziala jak loteria, nie wiadomo kiedy cos sam nagra.. :)
MariuszJ, zdjecie mi sie podoba.. ciekawie ujety kadr..
...
Z dodatkowymi FN moje zdanie jest może nieco dziwne - sprawa jest nie liczby guziczków, kółeczek i wichajsterków, a braku ograniczeń w ich oprogramowaniu. Jedną z najbardziej drażniących niedoróbek 5N jest mała elastyczność w dostosowaniu aparatu do swoich potrzeb przez bezsensowne limity w firmware. Wymienię tu przede wszystkim dolny FN, który w zależności od kontekstu traci swoje przypisanie kosztem włączania opcji dodatkowych danego trybu AF. Do prawego i centralnego przycisku wybieraka można przypisać bardzo ograniczoną listę funkcji, i to w większości niewymagających szybkiej czy łatwej aktywacji. W końcu nieprogramowalny przycisk włączający filmowanie, który naciska się mi zawsze wtedy, gdy nie trzeba. Jednym zdaniem - lepszy firmware w 5N i wichajsterków starczy. Ponoć już zhakowali, zobaczymy co z tego będzie.
Zgoda ale gdyby powyższą filozofie rozszerzyć na dodatkowy Fn i drugie kółko to już byłby szał (ale chyba padloby za blisko nex-7 ... )
Chyba już dojrzałem do zakupu 5N. Myślicie, że po wejściu 5R ceny 5N spadną czy nie ma co czekać?
A czy ta roznica warta jest czekania? Jesli spadnie, to niewiele..
Jedynie ten AF może być lepszy.
MariuszJ
31-08-2012, 22:20
Chyba już dojrzałem do zakupu 5N. Myślicie, że po wejściu 5R ceny 5N spadną czy nie ma co czekać?
Oczywiście że spadnie, po wejściu 5W będzie już naprawdę tanio... ;)
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/8100/04145.jpg)
A jakie polecicie tanie szkło manualne do NEXa, żeby się trochę pobawić? Voigtlandery są dla mnie za drogie :) 35mm Nikona jest dla mnie za wąsko, więc najlepiej jakby była jakaś krótsza ogniskowa. Ewentualnie jakaś dłuższa, żeby makro porobić?
MariuszJ
01-09-2012, 12:00
A jakie polecicie tanie szkło manualne do NEXa, żeby się trochę pobawić? Voigtlandery są dla mnie za drogie :) 35mm Nikona jest dla mnie za wąsko, więc najlepiej jakby była jakaś krótsza ogniskowa. Ewentualnie jakaś dłuższa, żeby makro porobić?
Najbezpieczniejszym wyborem będą tanie 50-tki. 35-tki są już trudniejsze w złapaniu ostrości ze względu na dużo łagodniejsze przejścia ostre-nieostre na typowych odległościach roboczych, chyba że są jasne, ostre i nieaberrujące na pełnym otworze. Ale wtedy już nie są tanie. Idealnym szkłem było by tu nikkorowskie 35/1.8DX, niestety - fatalne mechanicznie (bardzo nieprecyzyjny MF).
Jeżeli chodzi o wow-efekt, krótkie (jeszcze względnie tanie) portretówki (80-105mm) będą idealne. Problemem dla pewnych zastosowań może być tu duża, zwykle metrowa, minimalna odległość ostrzenia. Możesz spróbować ożenić dwie rzeczy naraz, tzn. spróbować jakiegoś szkła makra z tego zakresu - i to chyba polecałbym na początek. Tamron Adaptall 90/2.5?
Ze swojej strony polecam niektóre szkła tamrona Adaptall.
W miarę uniwersalne ,tanie i w większości przypadków bardzo fajne optycznie i mechanicznie.
Przy kilku szkłach tego typu potrzebujesz tak naprawdę jeden pierscień adaptujący i tylko i jedną przejściówkę do nexa.
Mam Tamrona 28 f2,5 ,135 f2,5 do tego adaptall MD i przejściówka NEX-MD.Przy okazji podpinam Rokkora MD 50 f1,4 i tym sposobem przy niewielkim w sumie nakładzie kosztów mam całkiem fajny komplecik manuali pod Nexa.
Oczywiście nie musi to być MD.Może być pierscień nikona,pentaxa,M42 i do tego adekwatna przejsciówka.Możliwości kombinacji systemu mocowania bagnetowego duże a szkła cały czas te same:)
Paprycjusz
02-09-2012, 16:51
Pytanie mało fotograficzne, czy mieliście kiedyś problemy z wejściem na jakąś imprezę masową z NEXem? Mi się wczoraj już drugi raz zdarzyło, że zostałem zatrzymany na bramce i został on uznany za aparat profesjonalny...
Druga sprawa, niedawno przyszedł do mnie obiektyw Fujian 35/1.7 C-mount, kosztował całe 25$:
źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/483137_496401293710215_361283382_n.jpg)
I daje takie efekty:
źródło (http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/531064_513625355321142_485574183_n.jpg)
źródło (http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313601_510542208962790_1853057448_n.jpg)
źródło (http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/580113_521836071166737_1957111061_n.jpg)
źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547743_507000529316958_881839842_n.jpg)
Teraz mam dostęp do kilku szkiełek C-mount, postaram się zrobić jakieś porównanie. Z pierwszych spostrzeżeń to 50/1.8 jest malutki i świetny a 16/1.6 i 24/1.4 nie kryją całej matrycy...
Ciekawy bokeh:) Od jakiej odległości pojawiają się czarne rogi?
Paprycjusz
02-09-2012, 17:47
Czarne rogi się nie pojawiają, ciągle jest spore winietowanie jak na przedostatnim zdjęciu, ale to akurat najmniejszy problem. Gorsze jest to, że głębia ostrości nie jest płaszczyzną tylko hmmm... paraboloidą? :D
MariuszJ
02-09-2012, 19:59
Czarne rogi się nie pojawiają, ciągle jest spore winietowanie jak na przedostatnim zdjęciu, ale to akurat najmniejszy problem. Gorsze jest to, że głębia ostrości nie jest płaszczyzną tylko hmmm... paraboloidą? :D
Niby toy lens, ale przecież o zabawę tu chodzi.
A.n.d.r.e.V
02-09-2012, 21:06
Fajny bokeh z tego Fujiana :-)
A ja mam pytanie do NEXowych wyjadaczy - czy Nikkor 50mm podpięty przez taką (http://allegro.pl/adapter-sony-nex-c3-nex-5n-nex-5d-nikon-ai-ais-af-i2563375845.html) przejściówkę da mi ten sam kąt widzenia, co w body DX? Matryca w NEXie też ma mnożnik x1,5, wiadomo, ale czy zachowana będzie też taka sama odległość od obiektywu do matrycy jak w Nikonach?
MariuszJ
02-09-2012, 23:15
A ja mam pytanie do NEXowych wyjadaczy - czy Nikkor 50mm podpięty przez taką (http://allegro.pl/adapter-sony-nex-c3-nex-5n-nex-5d-nikon-ai-ais-af-i2563375845.html) przejściówkę da mi ten sam kąt widzenia, co w body DX? Matryca w NEXie też ma mnożnik x1,5, wiadomo, ale czy zachowana będzie też taka sama odległość od obiektywu do matrycy jak w Nikonach?
Tak, bo podepniesz go przez adapter zapewniający odpowiedni dystans.
Ze szkłami Canona masz jeszcze lepiej, bo zamiast cropa 1.6 dostajesz 1.5. Niby nic, a jednak.
Dzięki, to dobrze wiedzieć. A jak jest ze szkłami innych firm niż C/N? W Pentaxie domyślam się, że tak samo, a co ze szkiełkami lajkowymi? Tam w końcu nie ma lustra, więc przejściówka na NEXie generuje dodatkowy dystans.
MariuszJ
02-09-2012, 23:35
Dzięki, to dobrze wiedzieć. A jak jest ze szkłami innych firm niż C/N? W Pentaxie domyślam się, że tak samo, a co ze szkiełkami lajkowymi? Tam w końcu nie ma lustra, więc przejściówka na NEXie generuje dodatkowy dystans.
Za każdym systemem jest tak samo.
Nex ma po prostu najmniejszą z wszystkich systemów odległość przedmiotową - dlatego każdy system obiektywowy (kryjący APS-C, rzecz jasna) jest bezstratnie adaptowalny przez zwykłe dystanse.
A.n.d.r.e.V
02-09-2012, 23:39
Chyba raczej w canonie jest 1,6 a w nikonie 1,5
MariuszJ
02-09-2012, 23:43
Chyba raczej w canonie jest 1,6 a w nikonie 1,5
Coś innego napisałem? ;)
Canoniarze są stratni przez elektroniczne sterowanie przysłoną w bagnecie EF - ich przejściówki nie mogą być li tylko prostymi dystansami czy dystansami z popychaczem. Są już rozwiązania, ale rzecz jasna drogie, no i siłą rzeczy, jako bardziej skomplikowane - podatniejsze na wszystko co złe.
a ja powiem tak, kazdego dnia jak biore ze soba Nex-a jestem z niego super zadowolona.. dzis pierwszy raz baterii mi nie starczylo, ale bol... hehehehe
Za każdym systemem jest tak samo.
Nex ma po prostu najmniejszą z wszystkich systemów odległość przedmiotową - dlatego każdy system obiektywowy (kryjący APS-C, rzecz jasna) jest bezstratnie adaptowalny przez zwykłe dystanse.
not true
Pentax Q mount 9.2 mm[1] No reflex mirror 2011- 4 5
D mount (8mm movie cameras) 12.29 mm
Nikon 1 (CX) mount 17 mm[2] No reflex mirror 2011–
C-mount (Bolex, Eclair and Bell & Howell) 17.52 mm
Fujifilm X-mount 17.7 mm No reflex mirror 2012– 3 0
Canon EF-M mount 18 mm No reflex mirror 2012– 1 1
Sony E-mount 18 mm No reflex mirror 2010– 4+2 4
MariuszJ
03-09-2012, 08:26
not true
Pentax Q mount 9.2 mm[1] No reflex mirror 2011- 4 5
D mount (8mm movie cameras) 12.29 mm
Nikon 1 (CX) mount 17 mm[2] No reflex mirror 2011–
C-mount (Bolex, Eclair and Bell & Howell) 17.52 mm
Fujifilm X-mount 17.7 mm No reflex mirror 2012– 3 0
Canon EF-M mount 18 mm No reflex mirror 2012– 1 1
Sony E-mount 18 mm No reflex mirror 2010– 4+2 4
Fakt, wyraziłem się nieprecyzyjnie.
X-mount i EF-M mają dokładnie tę samą zaletę co E-mount - zdolność (potencjalną) do adaptacji dystansem systemów obiektywowych począwszy od Leica-M, a nie ma jej np. bagnet Samsunga NX.
Oczywiste jest, że szkła między systemami E-mount, X-mount i EF-M wymienne nie będą. Dotyczy to również systemów o minimalnie większej odległości (Samsung, u4/3). Z C-mount jest trochę inna historia ze względu na małą średnicę bagnetu i możliwość "zapuszczenia się wgłąb".
Chodziło mi o podkreślenie faktu, że ta mała odległość przedmiotowa, choć ma również wady, uniwersalnością na pewno zyskuje. Jesteśmy na forum Nikona, czym skutkuje większa odległość przedmiotowa niż u konkurencji ludzie tu dobrze wiedzą i nie chcą po raz kolejny wdepnąć w jakiś syf.
O pokemonach (Pentax Q, Nikon 1) rozprawiać oczywiście nie warto.
Zmieniając temat: z plotek
Sony 10-18 f/4 OSS: available in November 2012 for $850.
Sony 35mm f/1.8 OSS: available in December 2012 for $450.
Sony 16-50 f/3.5-5.6 OSS (kit lens): available in January 2013 for $350.
(...)
Teraz mam dostęp do kilku szkiełek C-mount, postaram się zrobić jakieś porównanie. Z pierwszych spostrzeżeń to 50/1.8 jest malutki i świetny a 16/1.6 i 24/1.4 nie kryją całej matrycy...
Jakbyś miał więcej zdjęć z tych C-mountów to nie krepuj się tu wystawić :)
Mogli sobie darować ten OSS w 35 .. cena już mało przyjemna za taki lens(liczylem na max 800 pln)
MariuszJ
03-09-2012, 11:27
ja też, ehhhh
Ceny niestety panasonikowe, nie samsungowe. Zobaczymy jak jakość - Panasonic wysoko zawiesił poprzeczkę i przy zoomie UWA i przy standardzie.
Ceny niestety panasonikowe, nie samsungowe.
Z Panasa to chyba zostanie tylko cena, reszta raczej SONY(nie to żebym narzekał ale przy tej cenie) ...
Jestem w stanie zaakceptować jakość i właściwości optyki jak z kita ale przy cenie do 800 ..
Lepsza jakość za większą cenę mnie średnio interesi...
wyrwiflak
03-09-2012, 12:21
Z Panasa to chyba zostanie tylko cena, reszta raczej SONY(nie to żebym narzekał ale przy tej cenie) ...
Jestem w stanie zaakceptować jakość i właściwości optyki jak z kita ale przy cenie do 800 ..
Lepsza jakość za większą cenę mnie średnio interesi...
Za większą cenę średnio interesuje Cie lepsza jakość? hm...
Pierwsze dwie pozycję wydają się ok, ale te 16-50 od biedy mogło by mieć chociaż f4.
A któryś z Kolegów posiada 18-200? Jak on się prezentuje w użytkowaniu i w obrazku?
Sampli w necie sporo ale bardziej zależy mi na opiniach takich z codziennego użytkowania.
wyrwiflak
03-09-2012, 12:48
Pierwsze dwie pozycję wydają się ok, ale te 16-50 od biedy mogło by mieć chociaż f4.
A któryś z Kolegów posiada 18-200? Jak on się prezentuje w użytkowaniu i w obrazku?
Sampli w necie sporo ale bardziej zależy mi na opiniach takich z codziennego użytkowania.
16-50/4 to już by było na granicy wiarygodności na malutkiego pancake zooma ze stabilizacją optyczną
Za większą cenę średnio interesuje Cie lepsza jakość? hm...
A jesteś w stanie zrozumieć że cena przekracza moje maksimum przeznaczone na dany lens a byłbym w stanie zaakceptować gorasza jakość (optyczna, wykonanie, brak oss) za mniejsza cene?
wyrwiflak
03-09-2012, 13:08
A jesteś w stanie zrozumieć że cena przekracza moje maksimum przeznaczone na dany lens a byłbym w stanie zaakceptować gorasza jakość (optyczna, wykonanie, brak oss) za mniejsza cene?
Pomyślę nad tym i może podołam.
Czy ten nowy kit 16-50 będzie chociaż mniejszy niż obecny?
sokolnik
03-09-2012, 14:19
nadchodzi następca NEX5N,
! NEX5R ! moim zdaniem zastosowano super poprawki
http://www.optyczne.pl/5121-nowość-Sony_NEX-5R.html
http://www.optyczne.pl/5126-nowość-Sony_NEX-5R_-_pierwsze_zdjęcia.html
wow
Chce wszystkie.. :D
Jaką torbę możecie polecić do noszenia 5n z 18-55?
sokolnik
03-09-2012, 15:51
dobre pytanie :) ostatnio widziałem jak ludzie wkładali nexa 5 do takiej torby
źródło (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRufksoaRBygWO000RwYRDZOvi_8rs8q oun_9AGfBGDgD6d-IiDOQ&t=1)
i byli przekonani że taka duża torba to najlepsze rozwiązanie :)
Widziałem coś takiego na forum KKM http://img836.imageshack.us/img836/1807/img4956bp.jpg
Ktoś to sprzedaję na ichniejszej giełdzie.
MariuszJ
03-09-2012, 16:53
Widziałem coś takiego na forum KKM http://img836.imageshack.us/img836/1807/img4956bp.jpg
Ktoś to sprzedaję na ichniejszej giełdzie.
Przerażające to jest jak przykręcanie gripa do małej luszczanki, co by winkszą udawała.
Ja nieustająco polecam sling National Geografic 4567 lub 4568. W górną kieszeń wchodzi nex z naleśnikiem, w dolną nex z czymś w rozmiarach kita. Kieszeń nieobsadzoną nexem wykorzystujemy wedle uznania.
Jeżeli kit ma być Twoim podstawowym narzędziem proponuję http://www.digitaltoyshop.co.uk/Camera_bag_Apex_100_AW_Lowepro_Sony_NEX-5_t2152_6242
A jeżeli nie przeraża Cię wyglądać jak wędkarz w środku miasta, proponuję takie coś co nie wiem jak się nazywa, a widziałem dzisiaj u Fripersów - kurtka bez rękawów, z dużymi kieszeniami.
Dlaczego przerażające? Przecież to jest dopasowane pod wymiar nexa z kitem. Ta kabura jest znacznie mniejsza niż proponowane przez Ciebie torby.
MariuszJ
03-09-2012, 17:10
Dlaczego przerażające? Przecież to jest dopasowane pod wymiar nexa z kitem. Ta kabura jest znacznie mniejsza niż proponowane przez Ciebie torby.
Okrutnie niewygodnie wyciągnąć aparat. Nosisz jako samotną - od razu widać że masz aparat i to nie z Biedronki. Wkładasz razem z aparatem do innej, bo potrzebujesz czegoś więcej (np. dodatkowego aku czy filtra) - przelatuje Ci przez głowę, po grzyba ją kupowałeś? I podstawowe pytanie - co robisz z "górą" jak ją już zdjąłeś i chcesz robić zdjęcia?
Jeżeli kit ma być Twoim podstawowym narzędziem proponuję http://www.digitaltoyshop.co.uk/Camera_bag_Apex_100_AW_Lowepro_Sony_NEX-5_t2152_6242
Fajna, ale dla dziewczyny to chyba nie pasuje? :)
Ja swojego nosze w torebce, albo malutkim czarnym plecaku.. :D
Mam takie LowePro tylko nieco większe na D40 z 18-70. Ogólnie nie jest złe tylko duże i średnio wygodnie się wyciąga aparat i chowa.
Paprycjusz
03-09-2012, 17:51
Jakbyś miał więcej zdjęć z tych C-mountów to nie krepuj się tu wystawić :)
No to leci, po kolei.
16/1.4 - maluteńki, śliczny, ale niestety bezużyteczny...
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/6082/1614oh.jpg)
Carl Zeiss 35/1.9 - świetny kawał obiektywu, ale jest ogromny i ciężki.
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/7559/3519x.jpg)
i crop 100%
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/3562/3519crop.jpg)
50/1.8 Made in Japan, ten mi się bardzo podoba, daje ładny obrazek a jest bardzo kompaktowy.
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/5581/5018o.jpg)
crop 100%
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/4295/5018crop.jpg)
75/1.8 - mały i bardzo dobry, ale winietowanie zabójcze i nie jest to wina przejściówki.
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/3631/7518g.jpg)
crop 100%
źródło (http://img52.imageshack.us/img52/4148/7518crop.jpg)
Wszystkie zdjęcia robione w jpg bez wyostrzania, iso800 i ciężkie warunki oświetleniowe.
Miałem jeszcze w rękach micro 50/1.4 (ale producenta nie pamiętam) z zepsutą przysłoną. Jak naprawię to i z niego wrzucę zdjęcia.
Mam jeszcze pytanie o baterię w C3 - na ile strzałów bez lampy wystarcza? Chodzi mi o faktyczne wrażenia "z terenu", nie deklaracje producenta.
(Wiem, że wątek o 5N, ale już nie będę zakładał nowego tematu, tutaj i tak jest sporo o innych nexach)
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy RX100 daje porównywalną jakość zdjęć do NEX-5N z kitem? Gdybym miał poprzestać tylko na kitowym obiektywie w NEX-5N to nie lepszy byłby RX100?
sokolnik
04-09-2012, 13:46
RX100 ma światło 1.8 a kit w nex 3,5 a to znaczna różnica.
RX100 ma światło 1.8 a kit w nex 3,5 a to znaczna różnica.
tyle że matryca ma 1"
No właśnie jak to porównać, o ile działek jaśniejszy jest 1.8 od 3.5? Do tego można dorzucić użyteczne ISO i będzie wiadomo co jaśniejsze. Zakładam, że głębia ostrości nie będzie dla mnie bardzo istotna.
W takim razie nie powinno być dużej różnicy bo pewnie w NEX-5N można spokojnie ustawić ISO dwukrotnie wyższe.
MariuszJ
04-09-2012, 15:06
W takim razie nie powinno być dużej różnicy bo pewnie w NEX-5N można spokojnie ustawić ISO dwukrotnie wyższe.
Wystrzegałbym się takich uproszczeń. Ja nie czuję się kompetentny w doradzaniu w temacie nex vs rx100, przed przestrzeleniem tego ostatniego.
Na papierze wychodzi ze masz racje:
1. Wg testu http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx100/12
Nex ma ok. 2EV lepsze ISO od RX100.
2. Wg jasnosci obiektywow na szerokim koncu 2EV na korzyść RX100.
Wiec wychodzi ze to samo .. (na papierze).
ale co wy porownujecie 5N do RX100? Przeciez obraz z Nex-a zawsze bedzie lepszy i czystszy, obraz z 5N jest na takim poziomie gdzie wiele lustrzanek moze miec klopot w dorownaniu detali..
obraz w rx100 na iso 400 moze sie schowac, przy tym co pokaze Nex-5N. W nex5N mozna wszystkie wlosy na glowie policzyc na palcach, w rx100 ciapka. (wlosow juz nie policzysz..)
ale RX100, niewatpliwie to swietny aparat, gdy nie potrzebujemy wysokiego iso.
Amen.
MariuszJ
04-09-2012, 16:39
ale co wy porownujecie 5N do RX100? Przeciez obraz z Nex-a zawsze bedzie lepszy i czystszy, obraz z 5N jest na takim poziomie gdzie wiele lustrzanek moze miec klopot w dorownaniu detali..
obraz w rx100 na iso 400 moze sie schowac, przy tym co pokaze Nex-5N. W nex5N mozna wszystkie wlosy policzyc na palcach, w rx100 ciapka. (wlosow juz nie policzysz..)
Amen.
Ja nie mam takiej wiedzy i nie forował bym z góry żadnych wyroków.
Ja nie mam takiej wiedzy i nie forował bym z góry żadnych wyroków.
a ja sie opieram na porownywaniu testow, ogladalam te same obrazki na tych samych iso i dla mnie rx100 przy iso 400 juz jest malo co akceptowalne.
Obrazek na iso 3200 z 5N wole, niz ten z rx100 na iso 400.
Bo na iso 1600 w 5N i iso 400 w rx100, - dla mnie nie ma o czym rozmawiac..
Tyle detali co Nex, ma, dla mnie miazdzy rx - ale to tylko moje zdanie..
ale jeszcze raz powtarzam, na najnizszym iso rx wypada bardzo dobrze, ale i tak obrazek z 5N pokaze wiecej detali.
I reasumujac 5N jak dla mnie, jest dla bardziej wymagajacych, a rx, nieco nizej..
I nie mowie tego, ze wzgledu, ze posiadam Nex-a, tylko opinia moja, bo ja Nex-a porownywalam chyba do wszystkich mozliwych aparatow.. :)
MariuszJ
04-09-2012, 18:05
a ja sie opieram na porownywaniu testow, ogladalam te same obrazki na tych samych iso i dla mnie rx100 przy iso 400 juz jest malo co akceptowalne.
Obrazek na iso 3200 z 5N wole, niz ten z rx100 na iso 400.
Bo na iso 1600 w 5N i iso 400 w rx100, - dla mnie nie ma o czym rozmawiac..
Tyle detali co Nex, ma, dla mnie miazdzy rx - ale to tylko moje zdanie..
ale jeszcze raz powtarzam, na najnizszym iso rx wypada bardzo dobrze, ale i tak obrazek z 5N pokaze wiecej detali.
I reasumujac 5N jak dla mnie, jest dla bardziej wymagajacych, a rx, nieco nizej..
I nie mowie tego, ze wzgledu, ze posiadam Nex-a, tylko opinia moja, bo ja Nex-a porownywalam chyba do wszystkich mozliwych aparatow.. :)
Uważam że trudno sobie wyrobić zdanie na podstawie sampli z internetu. Dopóki nie zaprzęgniemy aparatu do pracy w naszym środowisku fotograficznym, nie możemy wiele powiedzieć.
W dobrym świetle różnice między kitowym nexem a dowolnym, przyzwoitym małomatrycowym kompaktem będą żadne. Różnice w DR pojawią się moim zdaniem dopiero przy forsownej obróbce, gaszeniu świateł, wyciąganiu cieni o nieułamkowe EV. Różnice będą w kolorach jpegów.
Kiedy światła mniej, różnice robią się wyraźne. I wcale nie chodzi tu o zdjęcia w piwnicach - dotychczasowe, znane mi aparaty z matrycą 1/1.7" w warunkach które określiłbym jako "pochmurny las" (ISO800 dla 1/60s i f5.6) nie mają właściwie ŻADNEGO użytecznego ISO i nic nie da obiektyw f1.4 (jako użyteczne ISO traktuję zawsze takie, przy którym twarz zajmująca pi razy oko dziesiątą część przekątnej kadru nie wygląda na odbitce 15x21 jak rozjechana przez ciężarówkę). Jak zachowuje się w takiej sytuacji rx100 (czy g1x) - nie wiem. Przeczucie mi mówi, że znacznie lepiej niż to, co na półce "enthusiast pocket camera with zoom" mogliśmy znaleźć do tej pory. Ale tylko przeczucie.
Największy zysk z nexa pojawia się jednak wraz z możliwością zmiany go w narzędzie o możliwościach całkowicie niedostępnych dla mniejszych matryc - przez zmianę optyki. Jeżeli tego nie przewidujemy - ponawiam sugestię nieferowania pochopnych wyroków.
koniecpolska
04-09-2012, 18:36
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy RX100 daje porównywalną jakość zdjęć do NEX-5N z kitem? Gdybym miał poprzestać tylko na kitowym obiektywie w NEX-5N to nie lepszy byłby RX100?Na krótkim końcu może być nawet lepiej niż w NEX+kit i nawet GO powinna być mniejsza. Niestety RX100 ciemnieje bardzo szybko.
Żeby było śmiesznie to NEXowi+kit nieźle może namieszać kompakt typu LX7 czy EX2. Lepiej nie będzie, ale dużo gorzej też nie.
NEX-5n faktycznie rejestruje więcej detali od RX100, choć teoretycznie powinno być na odwrót, tyle że nie wiem czy rozdzielczość NEXa była badana z kitem czy też z lepszym szkłem.
MariuszJ
04-09-2012, 18:53
Żeby było śmiesznie to NEXowi+kit nieźle może namieszać kompakt typu LX7 czy EX2. Lepiej nie będzie, ale dużo gorzej też nie.
Ja akurat w tym przypadku mam pewność. Drugi raz w to nie wdepnę i nikomu nie radzę. I nie chce mi się po raz kolejny wklejać sampli.
Chcesz kupić 1/1.7" z obiektywem Axiom Liposom? Kup 1/2.3" z większym zoomem, przynajmniej sobie jakiego ptaka (nie swojego...) w słońcu sfotografujesz.
koniecpolska
04-09-2012, 19:04
I wcale nie chodzi tu o zdjęcia w piwnicach - dotychczasowe, znane mi aparaty z matrycą 1/1.7" w warunkach które określiłbym jako "pochmurny las" (ISO800 dla 1/60s i f5.6) nie mają właściwie ŻADNEGO użytecznego ISO i nic nie da obiektyw f1.4 (jako użyteczne ISO traktuję zawsze takie, przy którym twarz zajmująca pi razy oko dziesiątą część przekątnej kadru nie wygląda na odbitce 15x21 jak rozjechana przez ciężarówkę). Czyli ten ciemny las to f=1,4, Iso=50, t=1/60 (przy iso=80 nawet f=2 wystarczy). Gdybym miał do wyboru np. LX7 vs. jakiekolwiek bezlustro z kitem f=3.5/5,6, to ze względu na gabaryty wybrałbym LX7, a w przypadku NEX-5n dodatkowo ze względu na stopkę pod zewnętrzną lampę. Na obrazku wiele bym nie stracił.
Wiem to z autopsji, bo mam LX5 i NEXa-3 na co dzień.
Które z LX5, a które z NEX?
1.
http://i.minus.com/iEThUYeBfk4Aw.JPG
2.
http://i.minus.com/ioifIfrg6ZiCv.jpg
Jak robię dziecku zdjęcie to nie po to, żeby mu włosy na głowie liczyć. GO też w NEX większa ale mi to nie przeszkadza. Na moje wycieczkowe potrzeby XZ-1 byłby wystarczający gdyby nie mizerne video i wyświetlacz AMOLED.
koniecpolska
04-09-2012, 19:25
Jak dziecko to dziecko, który NEX, który LX5?
1. http://www.fotoszok.pl/upload/a7d9817c.jpg
2. http://www.fotoszok.pl/upload/58ad69a7.jpg
MariuszJ
04-09-2012, 19:29
). Czyli ten ciemny las to f=1,4, Iso=50, t=1/60 (przy iso=80 nawet f=2 wystarczy).
Powtarzam: w takich warunkach LX5 nie ma ŻADNEGO użytecznego ISO, przy moich warunkach. I nie wymyślaj równorzędnych ekspozycji - wszystkie gwarantują zupę, której już mi się wklejać nie chce.
Które z LX5, a które z NEX?
Znam lepsze "porównania", np. znane powszechnie 5d do małpki A-coś tam czy najnowsze RX100 do D800. Twoje więc mnie nie wzrusza specjalnie, jest w identycznym stylu :)
Jak robię dziecku zdjęcie to nie po to, żeby mu włosy na głowie liczyć. GO też w NEX większa ale mi to nie przeszkadza. Na moje wycieczkowe potrzeby XZ-1 byłby wystarczający gdyby nie mizerne video i wyświetlacz AMOLED.
Kup np. Panasonica TZ, będziesz miał co trzeba.
Stadion: 1. LX5, 2. NEX;
Dziecko: 1. NEX, 2. LX5
koniecpolska
04-09-2012, 19:36
Powtarzam: w takich warunkach LX5 nie ma ŻADNEGO użytecznego ISO, przy moich warunkach. I nie wymyślaj równorzędnych ekspozycji - wszystkie gwarantują zupę, której już mi się wklejać nie chce.Przecież jest w moim cytacie napisane że dla LX5 będzie iso=80 czyli bazowe .... czytaj uważnie.
drdln, brawo za odwagę, kto następny wytypuje co jest co?
Uważam że trudno sobie wyrobić zdanie na podstawie sampli z internetu. Dopóki nie zaprzęgniemy aparatu do pracy w naszym środowisku fotograficznym, nie możemy wiele powiedzieć.
Zgadza sie, ale jakis zarys jest i wiemy w ktora strone isc, co kupic.. co pominac i porownac go do naszego sprzetu, ktorego uzywamy na codzien..
Ja tak wlasnie porownywalam d90 do bezlusterkowcow i wyszlo dla mnie, ze aparaty, na ktore warto zwrocic uwage to wlasnie:
X100, -7, 5N, OM-D.. nx200 (kolejnosc bez znaczenia)
Nie wiem czy czegos nie pominelam...
a teraz juz mnie glowa boli, od wszelkich testow i porownan.. :D
obraz w rx100 na iso 400 moze sie schowac, przy tym co pokaze Nex-5N. W nex5N mozna wszystkie wlosy na glowie policzyc na palcach, w rx100 ciapka. (wlosow juz nie policzysz..)
Amen.
Mekano - przesiadłem się na RX-a z D5100, wcześniej miałem D90 i powiem Ci delikatnie, że piszesz głupoty.
Jeżeli chodzi o oddanie detali to do ISO800 nie widać różnicy, nie powiesz mi chyba, że matryca D5100 jest dużo gorsza od Nexa (o ile w ogóle jest)
W RX-ie na ISO 400 nie ma żadnej ciapki, nie ma jej także przy wyższych ISO
Nie feruj wyroków na podstawie sampli z sieci - weź 2 aparaty i porównaj je osobiście (najlepiej RAWy bo jpg nie są miarodajne)
Rozumiem, że dla Ciebie Nex jest najlepszym aparatem, ale wyluzuj trochę bo to już trochę ociera o fanatyzm.
Mekano - przesiadłem się na RX-a z D5100, wcześniej miałem D90 i powiem Ci delikatnie, że piszesz głupoty.
Jeżeli chodzi o oddanie detali to do ISO800 nie widać różnicy, nie powiesz mi chyba, że matryca D5100 jest dużo gorsza od Nexa (o ile w ogóle jest)
W RX-ie na ISO 400 nie ma żadnej ciapki, nie ma jej także przy wyższych ISO
Nie feruj wyroków na podstawie sampli z sieci - weź 2 aparaty i porównaj je osobiście (najlepiej RAWy bo jpg nie są miarodajne)
Rozumiem, że dla Ciebie Nex jest najlepszym aparatem, ale wyluzuj trochę bo to już trochę ociera o fanatyzm.
Nie pisze glupot, ani nie jest to fanatyzm, ja tylko wyrazam swoja opinie, a kazdy moze miec swoja wlasna.
To w takim razie po co sa testy aparatow i ich sample, skoro sa glupotami i nie warto sie na nich wzorowac?
chyba po to sa robione liczne testy, by pomogly one w wyborze..
Mi wystarczy by ocenic aparat, ktory spelni moje oczekiwanie, czy nie.
iso 800 Ty naprawde nie widziesz ciapki przy rx 100? Wspolczuje..
RX100 http://216.18.212.226/PRODS/sony-rx100/FULLRES/RX100INBI0800.JPG
Nikon 5100 http://216.18.212.226/PRODS/D5100/FULLRES/D5100INBI00800.JPG
5N http://216.18.212.226/PRODS/NEX5N/FULLRES/NEX5NINBI00800.JPG
A tutaj jest tak:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/737|0/(brand)/Sony/(appareil2)/698|0/(brand2)/Nikon
http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Sony-NEX-5N
Kolorki jakie produkuje nex to jest coś naprawdę fajnego ale ten AF względem D90 to mnie zabija, staram się jak mogę przekonać do nexa i jakoś co raz mniej mi to wychodzi.
Teraz mam tamrona 17-55 2.8, ale wcześniej D90 plus N35/1.8 to chyba najlepszy zestaw.
Chyba powrócę do tego zestawienia.
Kolorki jakie produkuje nex to jest coś naprawdę fajnego ale ten AF względem D90 to mnie zabija, staram się jak mogę przekonać do nexa i jakoś co raz mniej mi to wychodzi.
Teraz mam tamrona 17-55 2.8, ale wcześniej D90 plus N35/1.8 to chyba najlepszy zestaw.
5N i D90 + N35/1.8 takie zestawy, sa do roznych zastosowan.
Przeciez, w plenerze nie wykonujesz trybow seryjnych, ani nic w tym stylu, wiec gadanie o AF, nie ma tu najmniejszego sensu..
5N i D90 + N35/1.8 takie zestawy, sa do roznych zastosowan.
Przeciez, w plenerze nie wykonujesz trybow seryjnych, ani nic w tym stylu, wiec gadanie o AF, nie ma tu najmniejszego sensu..
malyr napisał o zastąpieniu D90 Nexem, więc mówienie o plenerze nie ma tu najmniejszego sensu..
Wybacz Mekano, ale twoje posty serio zalatują fanatyzmem. W wielu przypadkach (pewnie w większości) Nex będzie lepszym wyborem niż lustrzanka. Sam jakiemuś 'świeżakowi' polecałbym system bezlusterkowy zamiast lustra. No ale są dziedziny fotografii, w których szybki AF jest niezbędny, a tego Nex nie zapewnia.
Prosty przykład - czy zrobisz Nexem takie zdjęcie, jak na tej stronie? - http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/formulaone/9518502/F1-cock-pit-cages-may-be-answer-after-Fernando-Alonsos-near-miss-in-Spa.html
A czy ja pisalam gdzies, ze Nexem zrobisz wszystko? Nie mozna miec tylko bezlusterkowca do wszystkiego, bo Nex - nie jest do wszystkiego.
5N widoczki i plenery, a d90, gdy potrzeba szybkiego AF, to sa aparaty, wlasnie do roznych zastosowan..
Otóż to :)
wiesz, ja myslalam, ze to oczywiste..
jesli sie fotograguje rozne dziedziny fotografii, to niestety, trzeba miec Nikon-a tez.. mowie niestety, bo ciezki... a jak jeszcze lampa.. to juz w ogole.. :)
drdln, brawo za odwagę, kto następny wytypuje co jest co?
Chyba nie ma chętnych. ;-) Więc jak, wygrałem? ;)
iso 800 Ty naprawde nie widziesz ciapki przy rx 100? Wspolczuje..
RX100 http://216.18.212.226/PRODS/sony-rx100/FULLRES/RX100INBI0800.JPG
Nikon 5100 http://216.18.212.226/PRODS/D5100/FULLRES/D5100INBI00800.JPG
5N http://216.18.212.226/PRODS/NEX5N/FULLRES/NEX5NINBI00800.JPG
Dałbym sobie rękę uciąć, że zapodasz sample z Imaging Resource - tam porównują jpgi i tak jak pisałem wcześniej nie jest to miarodajne.
Ja swoje opinie opieram na własnych doświadczeniach z surowymi plikami, a nie z jpgami z sieci.
Może wysokie ISO RX-ie nie jest tak dobre jak w D5100, ale oddanie detali jest porównywalne.
koniecpolska
05-09-2012, 08:32
Chyba nie ma chętnych. ;-) Więc jak, wygrałem? ;)Niestety nie ma chętnych, ale ja się nie dziwię, bo przecież to tak różne aparaty a na cytowanych przykładach nie widać wielkich różnic ... :wink:
Tak więc brawa dla Ciebie za odwagę, ale niestety nie trafiłeś.
1. Stadion na odwrót
2. Dzieci ... w obu przypadkach LX5 (tam nie ma NEX'a) :wink: ot takie małe szelmostwo.
Dałbym sobie rękę uciąć, że zapodasz sample z Imaging Resource - tam porównują jpgi i tak jak pisałem wcześniej nie jest to miarodajne.
Ja swoje opinie opieram na własnych doświadczeniach z surowymi plikami, a nie z jpgami z sieci.
Może wysokie ISO RX-ie nie jest tak dobre jak w D5100, ale oddanie detali jest porównywalne.Poza tym z exifa winika, że do NEX'a podpięto Sigmę macro 70mm/2.8 i przymknięto do f=4, a RX100 wg. mnie ma nie najlepszy obiektyw, który mocno ogranicza możliwości matrycy, stąd taka różnica. Słowem "nec Hercules contra plures" co można przetłumaczyć na "i matryca dupa, kiedy obiektyw kupa".
Niestety nie ma chętnych, ale ja się nie dziwię, bo przecież to tak różne aparaty a na cytowanych przykładach nie widać wielkich różnic ... :wink:
Tak więc brawa dla Ciebie za odwagę, ale niestety nie trafiłeś.
1. Stadion na odwrót
2. Dzieci ... w obu przypadkach LX5 (tam nie ma NEX'a) :wink: ot takie małe szelmostwo.
...to chyba nie mam co grać w totka ;)
A jakość serio nie do odróżnienia, nie uwierzyłbym, póki bym nie zobaczył. Czyli innymi słowy, nie opłaca się kupować nexa, jeśli ma się zamiar użytkować go tylko z kitem.
Poza tym z exifa winika, że do NEX'a podpięto Sigmę macro 70mm/2.8 i przymknięto do f=4, a RX100 wg. mnie ma nie najlepszy obiektyw, który mocno ogranicza możliwości matrycy, stąd taka różnica. Słowem "nec Hercules contra plures" co można przetłumaczyć na "i matryca dupa, kiedy obiektyw kupa".
Obiektyw w Rx-ie mógłby być lepszy, ale moim zdaniem nie jest zły - widać to przy cropowaniu fotek lub używaniu tzw zoomu cyfrowego, wg moich oczu jest lepszy od 18-105 Nikona, który jest całkiem niezłym obiektywem (poza rogami na F1.8, które w Rx-ie są nieco rozmyte)
koniecpolska
05-09-2012, 11:38
A jakość serio nie do odróżnienia, nie uwierzyłbym, póki bym nie zobaczył. Czyli innymi słowy, nie opłaca się kupować nexa, jeśli ma się zamiar użytkować go tylko z kitem.Dopóki światła jest na tyle dużo, że w kompakcie nie trzeba używać wysokiego ISO (czyli ponad 400), a nie trzeba bo jest obiektyw jaśniejszy o prawie 2eV (LX5, EX1, XZ-1) lub nawet prawie 3eV (LX7, EX2) to mając bezlustrowca czy lustrzankę APS-C z kitem nie mamy jakiejś wielkiej przewagi. A jak oglądamy fotki na TV HD czy odbitkach to już wcale.
Oczywiście po podpięciu jakiegoś jaśniejszego obiektywu sytuacja się zmienia. Jak komuś zależy na kompaktowości, to zaawansowany kompakt z jasnym obiektywem warto brać pod rozwagę. Sam byłem sceptycznie nastawiony, ale po 2 latach użytkowania LX5 (vs. lustrzanka i vs. bezlustrowiec) nie dam złego słowa powiedzieć na aparat typu LX5. Obecnie zdecydowanie najwięcej fotek robię przy użyciu LX5.
Obiektyw w Rx-ie mógłby być lepszy, ale moim zdaniem nie jest zły - widać to przy cropowaniu fotek lub używaniu tzw zoomu cyfrowego, wg moich oczu jest lepszy od 18-105 Nikona, który jest całkiem niezłym obiektywem (poza rogami na F1.8, które w Rx-ie są nieco rozmyte)Obiektyw w RX100 mógłby być lepszy, bo jak wytłumaczyć fakt, że bardziej upakowana matryca RX100 uzyskuje mniejszą rozdzielczość niż mniej upakowana matryca NEX5n?
Tyle, że lepszy obiektyw w RX100 = większy obiektyw -> większy korpus ...
Słuchajcie, głupie pytanie początkującego w NEXach - jak odpiąć adapter Nex-Nikkor od obiektywu? Podłączyłem N50/1.8 do NEXa, wszystko fajnie, ale teraz nie mogę odłączyć adaptera od szkiełka. Przejściówka taka jak tu, z jakąś odkręcaną śrubeczką:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/NikonNEX-2.jpg
źródło (http://www.jackthehat.co.uk/images/user/Nikon-NEX.jpg)
EDIT - ok, już po sprawie. Śrubeczkę trzeba było przesunąć w dół, wcisnąć się nie da :)
Zrobiłem KNNTKPS! (Kolejny Nic Nie Wnoszący Test koniecpolska Style)
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_0664.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_1065.JPG
kto zgadnie? kto zgadnie? :)
(oczywiście foty dobrze zmniejszone i kompresowane)
kompakt i EOS 550d
Zrobiłem KNNTKPS! (Kolejny Nic Nie Wnoszący Test koniecpolska Style)
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_0664.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_1065.JPG
kto zgadnie? kto zgadnie? :)
(oczywiście foty dobrze zmniejszone i kompresowane)
kompakt i EOS 550d
Pierwsze canon. Na drugim charakterystyczne dla kompaktów wyostrzanie jpg-ów ;)
ps: ...wiem, że sobie "robisz jaja" ;)
koniecpolska
05-09-2012, 12:30
gavin, jak należy nazwać kogoś kto robi zgadywanki fotograficzne i nie usuwa exifa z fotki ??? hahahahahaha
gavin, jak należy nazwać kogoś kto robi zgadywanki fotograficzne i nie usuwa exifa z fotki ??? hahahahahaha
...faktycznie
prowokator? :P
btw. po co patrzeć do exif, przecież widać na pierwszy rzut oka ;)
koniecpolska
05-09-2012, 13:09
gavin, Twój test jest podobny do tysiąca innych testów robionych na dpreview, imaging resource itp. labolatoryjne warunki, ISO dopasowane do ISO, podomykane przysłony, dobre obiektywy itp ... Oczywiście, że jak weźmiesz obrazek pod lupę (100% crop) to coś tam wypatrzysz, tyle że potem następuje brutalna rzeczywistośc. Idziesz w świat ze swoim kitem, no i okazuje się, że ISO trzeba podbić, że przysłonę trzeba otworzyć ... i wychodzą kwiatki.
Ja mam często aparaty przy sobie i czasami robię nimi podobne ujęcia w tej konkretnej okoliczności, mam możliwość porównać i niestety (albo w ręcz przeciwnie) okazuje się że Dawid nie ustępuje Goliatowi, no ale dopóki gawiedź na własne oczy nie zobaczyła upadku Golita, to nie do wyobrażenia było to, że może go pokonać Dawid.
Mi tylko chodzi o to, że (prawie) każdymi dwoma aparatami z (prawie) dowolnymi obiektywami można zrobić w pewnych warunkach prawie identyczne zdjęcia. Tylko nie ma sobie co takimi testami głowy zawracać. Mogę zrobić setki innych porównań w których ten 550d (czy nex z kitem) zniszczy ten kompakcik czy inny panasonik Lx5 i podobne.
Kolejne pytanie o adapter NEX-Nikkor - występują u was jakieś luzy między szkłem a adapterem? U mnie jest luz, co prawda minimalny (może 1/5 mm) i nie wpływa na działanie, ale jest i mnie denerwuje. Wszystkie adaptery tak mają, czy trafiłem na jakąś felerną sztukę?
Dobre.. lol... :D
koniecpolska
05-09-2012, 15:00
Mogę zrobić setki innych porównań w których ten 550d (czy nex z kitem) zniszczy ten kompakcik czy inny panasonik Lx5 i podobne.Więc zrób a nie miel językiem w kółko ... tylko nie zapomnij o exifach :wink: tym razem dla odmiany.
koniecpolska
05-09-2012, 15:02
Kolejne pytanie o adapter NEX-Nikkor - występują u was jakieś luzy między szkłem a adapterem? U mnie jest luz, co prawda minimalny (może 1/5 mm) i nie wpływa na działanie, ale jest i mnie denerwuje. Wszystkie adaptery tak mają, czy trafiłem na jakąś felerną sztukę?Ja używam adaptera do M42 oraz bagnetu A i nic mi nie lata.
superkomornik
05-09-2012, 15:17
Kolejne pytanie o adapter NEX-Nikkor - występują u was jakieś luzy między szkłem a adapterem? U mnie jest luz, co prawda minimalny (może 1/5 mm) i nie wpływa na działanie, ale jest i mnie denerwuje. Wszystkie adaptery tak mają, czy trafiłem na jakąś felerną sztukę?
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2765521&postcount=532 ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2765521&postcount=532 ;)
I powiedzcie mi, jak to się kiedyś żyło bez tego internetu? ;)
Dzięki serdeczne!
słuchajcie a może te problemy z AF w nexach (problemy może za dużo powiedziane - szybkość, a raczej jej brak) rozwiązało już sony w nowym AF w 5R (no i 6 ale to jeszcze trochę czasu) ? Aparat już na stronie sony polska więc niedługo w sklepach no i testy powinny się pojawić wkrótce.
Jeżeli rzeczywiście będzie zauważalnie szybciej to może w końcu mnie to przekona do wyboru bezlusterkowca (teraz używam d90) jako głównego sprzętu?
MariuszJ
05-09-2012, 21:48
Kiedy czytam nawroty choroby, objawiające się przeliczaniem parametrów ekspozycji (tu se dodam 2EV bo świetna stabilizacja, a różnicę 80-100 ISO zaokrąglę do 1EV żeby się lepiej liczyło) i lansowaniem tezy, że różnice są pomijalne (pewnie że są - nie przeczę - dla każdego na innym poziomie), obiecuję sobie że nie będę jałowo trzepał piany. Słaby jestem jednak i nie dotrzymuję słowa, choć zaczynam się już sam sobą nudzić.
Znalazłem jakiś sampel próbny, zrobiony kiedyś LX5 przy około 6EV w kadrze: 1/25s, f2, ISO200. Niechlujnie spróbowałem go powtórzyć - 5n z E16 (f4, ISO800) oraz D700 z 24-70 (również f4, ISO800). Obróbka LR4 process 2012, reset settings, WB 2850K tint 0. Poniżej wyniki, cropy nie 1:1 tylko przeskalowane do wspólnej rozdzielczości. Ja nie będę tego komentował. Są exify, jak by ktoś potrzebował rawy, wystawię gdzieś.
LX5
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/8610/1020035q.jpg)
5N
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/927/04358.jpg)
D700
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/555/2453.jpg)
LX5
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/6452/10200352.jpg)
5N
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/9532/043582.jpg)
D700
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/2044/24532.jpg)
I to samo jest z rx100 na iso 100 czy 200 nie ma roznicy.. ale jak juz dac iso 800 papka..
Najlepiej D700. Z LX5 wyraźnie ciemniejsze...
Być może wystarczyłaby kompensacja ekspozycji. U mnie w XZ-1 mam na trybie A na stałe ustawione +0.7. Dla mnie wszystkie te obrazki są ok, szczególnie gdyby je dać na papier 10x15. Nie bardzo rozumiem komentarz Mekano. Przecież o to chodzi, żeby w tych maluchach nie używać wysokiego ISO.
MariuszJ
06-09-2012, 08:09
I to samo jest z rx100 na iso 100 czy 200 nie ma roznicy.. ale jak juz dac iso 800 papka..
Nie mam/nie miałem, nie wypowiadam się.
Najlepiej D700. Z LX5 wyraźnie ciemniejsze...
1EV od D700, 2/3EV od 5N.
Być może wystarczyłaby kompensacja ekspozycji.
Nie widziałem powodu, by dodatkowo pogrążać LX5. Niech ma fory, lubiłem ten aparat.
Przecież o to chodzi, żeby w tych maluchach nie używać wysokiego ISO.
Nie, chodzi o to aby forum nie przeciążyły banialuki.
koniecpolska
06-09-2012, 08:45
1. Różnice na odbitce A4 do pominięcia, nawet vs. FF body.
2. Różnice na TV HD do pominięcia, nawet vs. FF body.
3. Jak ktoś jest pixel-onanistą, to oczywiście na 100% może zobaczyć różnicę.
4. LX5 ma doskonałą stabilizację, więc tak statyczny kadr spokojnie można zrobić z czasem 1/10sek na ISO 80, pewnie różnice były by jeszcze mniejsze.
5. Sztuczne oświetlenie zawsze daje najbardziej syfiasty obrazek, więc jeśli ktoś preferuje takie warunki, to faktycznie powinien unikać LX5, tym bardziej jeśli ma pixelo-onanistyczne zapędy.
6. Teraz porównajmy ceny: LX5 - 1500zł vs. NEX-5n 2300zł (x1,5 drożej) vs. pełna klatka 10000zł body, 6000zł szkło czyli x10 drożej.
7. Czy crop NEXa jest x1,5 lepszy, czy crop z FF jest x10 lepszy od LX5?
8. Gabaryty? Chyba nie ma sensu dyskutować.
A oto co daje APS-C
Najkiepściejszy Nex-3 z kitem ok 1000zł i Canon IXUS 110 IS 1/2.3'' 1100zł.
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/1.JPG
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/2.JPG
crop
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/1_cr.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/2_cr.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/3.JPG
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/5.JPG
crop
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/3_cr.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/5_cr.jpg
koniecpolska
06-09-2012, 10:11
gavin, a czego to mają dowodzić Twoje fotki przykładowe, bo nie za bardzo rozumiem.
To że 1/2.3" na ISO 800 czy 1600 będzie nieużywalna to wie dziecko z przedszkola.
PS
Wymień tego IXUSa za 1100zł, na EX1 za 900zł, zapewniam, poczujesz różnicę :wink:
Następnym razem, przed kupnem kompakta popytaj się na jakimś forum ....
O tym czego mają dowodzić pisałem wcześniej (polecam Bilobil).
EX1 z 1/1.7 to będzie podobny syf co 1/2.3. Poczuję tylko dalszy niesmak.
Panowie, a głównie koniecpolska to jest wątek o nex5n więc przestań panoszyć się z tym lx5 gdzie popadnie. W przeciwieństwie do Twojego pitolenia o niczym i o wszystkim, bez rzeczowych dowodów, których nie masz czym poprzeć, inni pokazują fotki do oceny subiektywnej i jakoś nie pytają ciebie o zdanie. Daj na wstrzymanie i wykazuj wyższość swojego lx5 na forum panasa lub załóż forum lx5fan.pl
Pozdrawiam
koniecpolska
06-09-2012, 11:19
EX1 z 1/1.7 to będzie podobny syf co 1/2.3. Poczuję tylko dalszy niesmak.Poza rozmiarem matrycy, zwróć jeszcze łaskawie uwagę na obiektyw, nie będziesz wówczas musiał używać w kompakcie tak wysokiego ISO jak w NEXkicie.
Co do zalecanych leków, to nie podejmuję się wypisania recepty, gdyż ... Tobie chyba nic już nie pomoże. Żeby sobie nawet dobrego kompakta nie umieć kupić :wink:
Co do tych moich testów to poczytaj wczesnej o co mi chodziło. A ten canon nie jest mój. Firmowy
wyrwiflak
06-09-2012, 12:30
99% jakości obrazu Nex-5N daje Nex-C3 którego można kupić za ~1700 w kicie z 18-55OSS. To jest 200zł więcej od ceny LX5.
99% jakości obrazu Nex-5N daje Nex-C3 którego można kupić za ~1700 w kicie z 18-55OSS. To jest 200zł więcej od ceny LX5.
Wg mnie uchylny(praca jak z kominkiem) i dotykowy(wybor punktu AF, zmiana opcji) ekran jest wart doplaty tych 500 pln.
wyrwiflak
06-09-2012, 13:35
Jeśli chodzi o LCD to różnica tkwi tylko w dotyku. C3 ma tak samo uchylny. Jesli chodzi o praktyke - z tym dotykiem nie ma szału - mój brat ma 5N i niemal tego nie wykorzystuje, poza tym ekranik jest pojemnościowy.
Jeśli chodzi o LCD to różnica tkwi tylko w dotyku. C3 ma tak samo uchylny. Jesli chodzi o praktyke - z tym dotykiem nie ma szału - mój brat ma 5N i niemal tego nie wykorzystuje, poza tym ekranik jest pojemnościowy.
Rozumiem że można się bez tego obejść ale to jest naprawde duże ułatwienie w MF i AF również. Przy wyborze opcji custom (5 pozycji) szybciej przelacza mi sie na dotykowym niz wciskajac klawisze ale to moze kwestia gustu.
koniecpolska
06-09-2012, 14:07
99% jakości obrazu Nex-5N daje Nex-C3 którego można kupić za ~1700 w kicie z 18-55OSS. To jest 200zł więcej od ceny LX5.Ceną blisko, niestety gabarytami odstaje. Dobrze wiem bo mam NEX'a z E16, którego zostawiam w domu na rzecz LX5, jak mam zabrać ze sobą coś małego.
wyrwiflak
06-09-2012, 14:09
Gustu i przyzwyczajenia zapewne. Nie lubię pojemnościowych ze względu na to że nie umiem ich obsługiwać w rękawiczkach, nawet lekkich. Oporowy (naciskowy) nie ma tej wady ale za to ma inne - nawet guziki kurtki mogą go obsługiwać :)
Gdybym miał trzecią rękę to byłoby to duże udogodnienie, a tak to przeważnie jedna trzyma aparat, druga obiektyw i... nie ma czym dotykać.
Widzę ze walka na rozmiar zaczyna przechodzić do kolejnego etapu.
Teraz coś może dla rozluźnienia atmosfery testów - KIT JEST GIT.
Zdjęcia rodzinne bo do tego go kupiłem. KIT + JPG. Obróbka CS5- poprawa kontrastu, nasycenia/BW, shadows/highlights -ok 1 min na zdjecie. 2 pierwsze to RAW, przetworzone w ACR 6 proces 2010.
1:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04573-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-wEtMwZFdOPA/UEdaWeJIzII/AAAAAAAAFrY/NzsM9bQBNZc/s900/DSC04573.jpg)
2:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC03934-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-FW6odSU9-SU/UEdb0G1JZPI/AAAAAAAAFzE/LO59XmazIzk/s900/DSC03934.jpg)
3:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04010-3.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-cojbcgSjhRQ/UEdakrReXaI/AAAAAAAAFsY/aAxlJ1OxY50/s900/DSC04010.jpg)
4:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04037-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-8ICjbr_vAr8/UEdapoVdQHI/AAAAAAAAFsw/VzU9nsMMgnU/s900/DSC04037.jpg)
5:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04076-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-CvZQuV3E2Kg/UEdaxKlZ5bI/AAAAAAAAFtU/uzzUqldF6jI/s900/DSC04076.jpg)
6:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04473-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-HgteVZ3wMVw/UEda0WWGlhI/AAAAAAAAFtk/wKNMwsDe2uc/s900/DSC04473.jpg)
7:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04530-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-tLf4JJsEmq8/UEdaTv93TZI/AAAAAAAAFrI/iONoRsvlsnY/s900/DSC04530.jpg)
8:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC04578-3.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-KL6PmQ0tMQY/UEdaX-iPQsI/AAAAAAAAFrg/2axerDhMr_Q/s900/DSC04578.jpg)
9:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC03847-3.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-nBUGk4Jtk7A/UEdbk3hfa0I/AAAAAAAAFx8/EbV5fmQW2cQ/s900/DSC03847.jpg)
BONUS - HELIOS 44 - 55mm/F2 + RAW:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/DSC01297-3.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-U-Q2XxY_fLI/T6OxDRixH0I/AAAAAAAAFkg/UT3eBeFNasI/s900/DSC01297.jpg)
@ Wain. Bardzo fajne zdjęcia rodzinne. Ja też kupiłem nex-a głównie pod takim kątem i jestem jak do tej pory bardzo zadowolony z rezultatów. Lustrzanki już praktycznie nie tacham na wyjścia z rodzinką. Wcześniej miałem Canona G10 jako mały aparat, ale przy słabym świetle zdjęcia nie wyglądały za dobrze.
Ale na 7, jakby to powiedziała Mekano "papka" ;)
Zgadzam się, co do użytecznego ISO w tym (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/812%7C0/(brand)/Sony/(appareil2)/737%7C0/(brand2)/Sony/(appareil3)/688%7C0/(brand3)/Olympus) porównaniu a jeśli w RX100 i 5N też są to realne wartości to nie widzę zbytniej przewagi 5N gdyby chcieć korzystać tylko z kita.
Ale na 7, jakby to powiedziała Mekano "papka" ;)
ISO3200 niedoswietlone o ok 1.5 EV.. ciagniete z JPG. Na szczescie nie jestem Mekano ... ;)
Edit. O przepraszam to bylo iso800...
<| MICHAŁ |>
06-09-2012, 21:44
1. Różnice na odbitce A4 do pominięcia, nawet vs. FF body.
po co wydawac pieniadze bez sensu?
2. Różnice na TV HD do pominięcia, nawet vs. FF body.
jak wyzej
5. Sztuczne oświetlenie zawsze daje najbardziej syfiasty obrazek, więc jeśli ktoś preferuje takie warunki, to faktycznie powinien unikać LX5, tym bardziej jeśli ma pixelo-onanistyczne zapędy.
aparat kupuje sie na rozne warunki...
6. Teraz porównajmy ceny: LX5 - 1500zł vs. NEX-5n 2300zł (x1,5 drożej) vs. pełna klatka 10000zł body, 6000zł szkło czyli x10 drożej.
7. Czy crop NEXa jest x1,5 lepszy, czy crop z FF jest x10 lepszy od LX5?
czy 911ka jest 10 razy szybsza od golfa?
bez sensu...
@ Wain. Bardzo fajne zdjęcia rodzinne. Ja też kupiłem nex-a głównie pod takim kątem i jestem jak do tej pory bardzo zadowolony z rezultatów. Lustrzanki już praktycznie nie tacham na wyjścia z rodzinką. Wcześniej miałem Canona G10 jako mały aparat, ale przy słabym świetle zdjęcia nie wyglądały za dobrze.
Dzieki. Tak jak piszesz, 5D z jasna L nie chce mi się nawet z torby wyjmować a bez NEXa te zdjęcia po prostu by nigdy nie powstały. Czy dałoby się je zrobić jakimś power kompaktem? Nie wiem bo nie miałem w rękach żadnego z wyżej przytaczanych (LX, EX, XZ, RX) ... hmmm ... ogólnie żadnego dwuliterowego X ;)
Swego czasu wyprzedałem wszystkie swoje duże ustrojstwa. Nexik prawie zawsze jest ze mną i służy dzielnie w różnych warunkach.Jest po prostu wygodnie dostępny i mocno uniwersalny- i do piaskownicy i do studia-jak kto woli.Mi wystarcza.
Tutaj (http://www.facebook.com/EsjotFoto/photos) zdjęcia z tego aparaciku i obiektywów kitowego,16 mm i 16 mm z nakładką fish .
Dosłownie kilka dni temu kupiłem Nex-C3 w zestawie z E16/2.8 za 1400zł (oczywiście nowy, ze sklepu). Jeśli ktoś zamierza korzystać z systemowych szkiełek, to uważam, ze lepiej dopłacić do 5N, ostrość łapana po dotknięciu wybranego miejsca na ekraniku to niezły bajer.
Ja mam zamiar korzystać głównie ze stałek Nikona na przelotce, więc tutaj AF mi nie potrzebny. Z kolei jego mydlaną wysokość E16/2.8 i tak nie ma co otwierać bardziej niż na f/5.6, więc papierowej GO z tego nie będzie = nie ma co dopłacać do fajniejszego AF-u z 5N.
Tutaj (http://www.facebook.com/EsjotFoto/photos) zdjęcia z tego aparaciku i obiektywów kitowego,16 mm i 16 mm z nakładką fish .
Znalazłem fishe tylko w albumie "Wnętrze", ale widzę, że były trudne warunki, więc ciężko mi ocenić jakość. Jak ci się sprawuje ten konwerter? E16/2.8 na f/8 jest całkiem w porządku, ale czy po zapięciu konwertera rogi się do czegoś nadają?
koniecpolska
07-09-2012, 10:20
Dzieki. Tak jak piszesz, 5D z jasna L nie chce mi się nawet z torby wyjmować a bez NEXa te zdjęcia po prostu by nigdy nie powstały. Czy dałoby się je zrobić jakimś power kompaktem? Nie wiem bo nie miałem w rękach żadnego z wyżej przytaczanych (LX, EX, XZ, RX) ... hmmm ... ogólnie żadnego dwuliterowego X ;)Dałoby się bez problemu, tym bardziej, że ze względu na gabaryty częściej zabieram LX5 niż NEX'a.
MariuszJ
07-09-2012, 10:26
Dałoby się bez problemu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/8905b569608b4009978783e597522e6d-3.jpg
źródło (http://i.chzbgr.com/completestore/2010/8/13/8905b569-608b-4009-9787-83e597522e6d.jpg)
Znalazłem fishe tylko w albumie "Wnętrze", ale widzę, że były trudne warunki, więc ciężko mi ocenić jakość. Jak ci się sprawuje ten konwerter? E16/2.8 na f/8 jest całkiem w porządku, ale czy po zapięciu konwertera rogi się do czegoś nadają?
Sa jeszcze w katalogu wystawa psów.
Co do pytania -biorąc pod uwagę koszt konwertera i ilosć zdjęć jaka przy pomocy tego ustrojstwa się robi mi całkowicie wystarcza.
Konwenter sprawuje się bardzo dobrze i rozwiązanie zaproponowane przez sonego(mocowanie na bagnet nie wkrecanie) jest moim zdaniem wygodne.Praktycznie wykonując jeden ruch mam w tym samym czasie dwa obiektywy.
Co do rogów i jakosci-przestałem sie tym przejmować:)
koniecpolska
07-09-2012, 12:13
MariuszJ, a bardzo proszę, oto kilka wakacyjnych pstryków z LX5.
http://min.us/mdd2gkbYW/4
PS
Czy mam żałować, że NEX z E16 i S30 zostały na brzegu?
Takie to smartfonem można zrobić - lżej niż LX5.
catintheflat
07-09-2012, 12:24
Koniecpolska vel Temporary
Ja rozumiem ze ci placa za trollowanie na rzecz Olympusa i Panasonica ale juz od dwoch lat masz ta sama gadke i jak chcesz byc skuteczny to popros szefa aby udostepnil ci nowsze modele to moze masz jakies szanse.
Wszscy wiedza ze jestes masochista uzywajac Nex 3 i sprawia ci to ogromny bol ze wzgledu na rozmiary obiektywu ale nie musisz tam tego przypominac przy kazdej mozliwej okazji bo nie kazdy chce wiedzec co tam prywatnie robisz z NEXem.
PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze :(
koniecpolska
07-09-2012, 12:57
Takie to smartfonem można zrobić - lżej niż LX5.Zgadam się, co więcej takie same wyjdą również z NEX'a, RX100, czy nawet jakiegoś DSLR'a.
Smartfona nie posiadam, więc użyłem LX5 :wink:
Wszscy wiedza ze jestes masochista uzywajac Nex 3 i sprawia ci to ogromny bol ze wzgledu na rozmiary obiektywu ... ... tu rozmiary nie były aż tak bardzo istotne, bardziej przeszkadzałoby mi wachlowanie obiektywami. A jeśli chodzi o użycie kita, to niestety nie ma on ekwiwalentu ogniskowej 24mm.
A jeśli chodzi o użycie kita, to niestety nie ma on ekwiwalentu ogniskowej 24mm.
To akurat boli. Zobaczymy czy ploty sie sprawdza o nowym kicie 16-50. Wtedy sens kupowania 16/2.8 wydaje sie sredni .. (wiem 2/3 EV).
wyrwiflak
07-09-2012, 13:11
To akurat boli. Zobaczymy czy ploty sie sprawdza o nowym kicie 16-50. Wtedy sens kupowania 16/2.8 wydaje sie sredni .. (wiem 2/3 EV).
Naleśniak PZ16-50OSS to nie plota tylko już oficjalny przeciek (SR5 zawsze się spełnia). Tyle że on będzie znacznie droższy od 18-55OSS. Z kolei kupić E16/2,8 niedługo będzie można tylko z drugiej ręki bo to jest "previous model".
catintheflat
07-09-2012, 13:12
To ja juz wole tez zapowiadany w plotach 11-18 ponoc nalesnikowaty.
W sumie 11-18, 35/1.8 i kit bylby dla mnie wystarczajacym zestawem.
wyrwiflak
07-09-2012, 13:18
10-18/4 nie będzie naleśnikiem
MariuszJ
07-09-2012, 13:19
To ja juz wole tez zapowiadany w plotach 11-18 ponoc nalesnikowaty.
Mało realna naleśnikowatość.
catintheflat
07-09-2012, 13:23
Jak wyjdzie i nie bedzie kosztowal tyle co Zeiss to i tak go kupie :)
Naleśniak PZ16-50OSS to nie plota tylko już oficjalny przeciek (SR5 zawsze się spełnia). Tyle że on będzie znacznie droższy od 18-55OSS. Z kolei kupić E16/2,8 niedługo będzie można tylko z drugiej ręki bo to jest "previous model".
Tzn?! Bedzie 16II ? 16-50 ma kosztowac w plot 350$/Eu .. ok 1tys. Obecny kit na alle chodzi po ok 750 - 850 wiec jakas straszna roznica to to nie jest. Co do tego 11-18/4 to cena 850$ ... skutecznie chlodzi entuzjazm. A co do 35/1.8 to powoli przekonuje się że sensowniejsza alternatywa bedzie kupono TV lensa fujiniona/SLR Magic do portretow i efektow specjalnych (po fotach Paprycjusza).
wyrwiflak
07-09-2012, 13:30
Coś będzie zamiast obecnego 16/2,8 tylko nie wiadomo co ani kiedy - w plotkach ani przeciekach się nic nie pojawiło. Wiadomo tylko że na oficjalniej stronce sony został oznaczony jako "model poprzedni". Tysiak za 16-50 to chyba po pół roku za używkę, na starcie będzie bliżej 1500zł.
MariuszJ
07-09-2012, 13:33
Jak wyjdzie i nie bedzie kosztowal tyle co Zeiss to i tak go kupie :)
Będzie kosztował niewiele mniej.
Tak jak ceny Canona są w sprzężeniu z cenami Nikona, tak i ustalając ceny swoich Sony będzie patrzyło na u43. Zobacz cenę UWA zoomu Panasonica.
catintheflat
07-09-2012, 13:36
No to chyba pozostanie 14mm od ciamcianga....bedzie wielki ale co tam :P
Czy ktoś miał możliwość porównania fisheye'a Samyanga f2.8 z nakładką fisheye ECF1 na 16mm. Zastanawiam się nad kupnem. Mam dobrą opinię zarówno o nakładce ECU1 jak i o Samyangu f3.5 dla Nikona. Pewnie nie ma bezpośredniego przełorzenia stąd pytanie.
<| MICHAŁ |>
07-09-2012, 19:43
Będzie kosztował niewiele mniej.
Tak jak ceny Canona są w sprzężeniu z cenami Nikona, tak i ustalając ceny swoich Sony będzie patrzyło na u43. Zobacz cenę UWA zoomu Panasonica.
najrozsadniejszym wiec wyborem bedzie zakup s10-20 llub t12-24, ktore mozna uchodzic w granicach 1000pln i do tego najbardziej prymitywna przejsciowka do E
przeciez UWA na 5,6 daje GO od tu az w diably.
calos powinna sie zamknc w granicach 1200pln
Wlasnie wrocilam z koncertu.. i poezja.. zaczyna mnie ogarniac fanatyzm NEX-owy... sorry, nie wstawiam fotek, bo powiedza, ze z komorki czy innego kompakta wyszly by lepsze..
Na stronie stevehuffphoto.com, w review RX100 znajdziesz zdjęcia z koncertu Seala. Dla mnie takie zdjęcia byłyby wystarczajace, ale Twoje zrobione NEXem są na pewno lepsze ;)
Nie no... nie daj sie prosic mekano... wstawiaj...
Na stronie stevehuffphoto.com, w review RX100 znajdziesz zdjęcia z koncertu Seala. Dla mnie takie zdjęcia byłyby wystarczajace, ale Twoje zrobione NEXem są na pewno lepsze ;)
Bo, zrobione NEX-em ;)
marcus777
08-09-2012, 11:32
poprosiłem ją na PW ale widać oporna jest. No cóż...
Na stronie stevehuffphoto.com, w review RX100 znajdziesz zdjęcia z koncertu Seala. Dla mnie takie zdjęcia byłyby wystarczajace, ale Twoje zrobione NEXem są na pewno lepsze :wink:
Nie moge ich porownac, gdyz warunki i odleglosc byly inne..
i tak male zdjecia... nie wiele mozna powiedziec o ich jakosci, dla mnie dobre zdjecie.. to jest te na 100% a nie na pocztowce, na ktorej malo co mozna dostrzec jakosc.
ale fakt, jak na taki kompakt, przy takiej wielkosci, wyglada calkiem niezle..
ok
Koncert Antonio Cortés
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3087)
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3088)
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3089)
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3090)
I jak na Nex-a jest dobrze, czy tragedia? I nie mowcie, ze komorka sie zrobi podobne..
poprosiłem ją na PW ale widać oporna jest. No cóż...
Na priv podalam link.. nie siedze przed komputerem 24h, sorry.
marcus777
08-09-2012, 21:10
Dzięki za linka & zdjęcia. Rozumiem, że powyższe wstawki to robiłaś kitem ?
serafin1
09-09-2012, 08:55
z Noki 808 PureView czy też z LX5 wyjdą porównywalne :)
...sorry
...I jak na Nex-a jest dobrze, czy tragedia? I nie mowcie, ze komorka sie zrobi podobne..
Jest OK. Następnym razem spróbuj przyjść trochę wcześniej i stanąć bliżej sceny, to bedzimy mieli mniej okazji do podziwiania głów fanów :wink:
marcus777
09-09-2012, 10:01
albo niech dokupi 55-210 tyle, że ciemnica. Chyba, że wyjdzie jakaś stałka 85/1.8 dla nexów
A powiedzcie mi dlaczego na manualu "M" - nie ma drabinki zeby przestawic ekspozycje? Tak jak to jest w Nikonie, ze mozna zmienic w jednej chwili czas/przyslone + ekspozycje na + i - a w Nexie zeby miec calkowicie jasno trzeba ustawic przyslone na 2.8 np. w 16 mm a potem tylko regulowac czasem, zeby miec dobrze naswietlona scene.. ale zeby dodatkowo ekspozycje? No bo w trybie A/S/P - jest drabinka, ale w M - nie ma..
MariuszJ
09-09-2012, 18:59
Nie za bardzo wiem, o co Ci chodzi. W trybie M, tak gdzie w trybach automatycznych masz kompensację ekspozycji, (na dole ekranu, po czasie i przysłonie a przed ISO) widzisz "drabinkę" w postaci wartości ile brakuje Ci do poprawnej ekspozycji wg ustawionego sposobu pomiaru. Wskazanie w zakresie +/- 2EV, jak jest więcej to miga.
Opcją która w polskim menu ma nieszczęśliwe tłumaczenie "Wyśw. podgląd na żywo" możesz ustawić czy po zmierzeniu światła na ekranie widzisz odwzorowanie kadru z uwzględnieniem swoich nastawów ekspozycji, czy też widzisz to co ustawiłby aparat by ją zrównoważyć. To drugie przydaje się np. do zdjęć z lampą zewnętrzną, aktywowaną przez radio.
albo niech dokupi 55-210 tyle, że ciemnica. Chyba, że wyjdzie jakaś stałka 85/1.8 dla nexów
Bardzo użyteczny może być w tym celu 50/1.8, ze stabilizacją.
Tak, wlasnie chodzi mi o ta drabinke, (nie mam menu po polsku), tyle ze jak sie przestawi na A/P/S i nacisnie kolko na dole, by zmienic sobie ekspozycje na +- dziala bez problemu, a w trybie M, trzeba regulowac ekspozycje, tylko czasem (gdyz juz przyslona sie nie da jesli sie ustawi na tyle co sugeruje obiektyw), nie ma tej duzej drabinki z prawej strony po wcisnieciu na kolku, - dolnego przycisku, tam gdzie jest +-
Chodzi mi o te dodawanie i zmniejszanie dzialek +- EV, by miec kontrole nad ekspozycja w trybie "M", gdy juz. np. czas sie ustawi taki jaki nam pasuje.. to zeby to dzialalo jeszcze, tak jak w trybie A/P/S - jest do +-3 a w "M" tylko przyslona i czas, wiem ze przyslona i czas odpowiadaja za ekspozycje.. ale jesli chce miec ustawiony czas taki i np. przyslone ktora mi pasuje, to czemu nie moge skorzystac dodatkowo z +- ?
W nikonie jest +-5 i bardzo czesto z tego korzystalam w ciemnych pomieszczeniach, zostawiajac przyslone i czas na taki jaki sobie ustawilam, a tu w Nex-ie? Dziala to tylko na A/P/S, a "M"?
MariuszJ
09-09-2012, 19:53
Tak, wlasnie chodzi mi o ta drabinke, (nie mam menu po polsku), tyle ze jak sie przestawi na A/P/S i nacisnie kolko na dole, by zmienic sobie ekspozycje na +- dziala bez problemu, a w trybie M, trzeba regulowac ekspozycje, tylko czasem (gdyz juz przyslona sie nie da jesli sie ustawi na tyle co sugeruje obiektyw), nie ma tej duzej drabinki z prawej strony po wcisnieciu na kolku, - dolnego przycisku, tam gdzie jest +-
Kompensacja ekspozycji to zadana różnica (celowe "prześwietlenie" lub "niedoświetlenie") względem wskazań światłomierza aparatu. Sens jej więc jest tylko tam, gdzie parametry ekspozycji ustawia aparat, a nie Ty (tryb "M").
Jeżeli chcesz mieć "kompensację" -1EV w M, pstrykasz zdjęcie jak wskaźnik masz na -1EV, wszystko.
Kompensacja ekspozycji w trybie M ma sens, jeżeli jest w nim dostępne Auto-ISO, albo źródło światła pojawia się po zmierzeniu ekspozycji (lampa).
Wy tu gadu gadu, a Sony wypuszcza kompakta FF:
http://www.sonyalpharumors.com/
Ten RX1 zapowiada się interesująco, zwłaszcza z tym zeissikiem...
hm.. no to w takim razie nie ma? ja widzialam w tym sens, w trybie M i mi tego tu wlasnie brakuje.. rozjasnic lub przyciemnic scene, gdy juz z czasem, nie chce zejsc nizej czy wyzej..
Tak samo auto iso w trybie "M" tez nie dziala, chociaz w Nikonie nigdy nie uzywalam auto iso, tak w Nexie auto iso mi nie przeszkadza, ale dziala tylko w A/P/S - w "M" juz nie.. i zeby rozjasnic scene nie moge posluzyc sie dodatkowo +- bo jest niedostepne i musze zmieniac iso i grzebac w menu.. denerwujace..
wiem, czepiam sie szczegolow, ale to sa wlasnie wady kastratow.. da sie zyc.. ale ponarzekac mozna..
no i tryb "M" - w Nex-ie podoba mi sie jednak.. troche uciazliwy, tylko trzeba sie przyzwyczaic.. :)
Wy tu gadu gadu, a Sony wypuszcza kompakta FF:
http://www.sonyalpharumors.com/
hahahaha 3000$ za FF z obiektywem niewymiennym staloogniskowym?
Jak bedzie z zoomem w cenie max dzisiejszego Nex-7 mozna zwrocic uwage, a tak to tylko dla swirow ktorzy kolekcjonuja sobie drogie zabawki.. :D
Ten RX1 zapowiada się interesująco, zwłaszcza z tym zeissikiem...
Tylko te 3000$ nieco studzą zapał. Ale Sony pokazało, że się da...
Jak bedzie z zoomem w cenie max dzisiejszego Nex-7 mozna zwrocic uwage, a tak to tylko dla swirow ktorzy kolekcjonuja sobie drogie zabawki.. :D
Ciekawe, wg Ciebie używanie szkieł stałoogniskowych jest oznaką szaleństwa?
Tylko te 3000$ nieco studzą zapał. Ale Sony pokazało, że się da...
Same Zeissy czasem kosztują po kilka "patoli".
Cenę skoryguje rynek w relacji podaż-popyt.
:mrgreen:
post do usumięcia przez moda (ja nie mogę usunąć)
MariuszJ
09-09-2012, 20:52
hm.. no to w takim razie nie ma? ja widzialam w tym sens, w trybie M i mi tego tu wlasnie brakuje.. rozjasnic lub przyciemnic scene, gdy juz z czasem, nie chce zejsc nizej czy wyzej..
Światłomierz aparatu ma zadanie ustalić ekspozycję na takim poziomie, aby zarejestrować jak najwięcej za pomocą bardzo skąpej w porównaniu do możliwości oka ludzkiego rozpiętości tonalnej matrycy/filmu. "Przyciemnianie" i "rozjaśnianie" kadru to domena postprocesu. Nex jest za dobrym aparatem, aby "przyciemniać" i "rozjaśniać" a priori, za pomocą ekspozycji ;)
Rzeczywiście, trochę dużo. Sam koncept jest bardzo dobry, taki krok dalej w stosunku do Fuji X100.
No nie, nie zrozumiales? Czytaj szkla w liczbie pojedynczej, bo kupujac ten aparat, jestes przywiazany do jednego szkla staloogniskowego, a nie szkiel..
Chodzilo mi o cene, ktora nie wiem czy jest adekwatna placac za kompakt z niewymienna optyka.. Mozna miec przeciez d800 w tej cenie..
Albo Nexa + Zeiss 24 1.8 i mase innych do kompletu stalek i jeszcze Ci zostanie $$$
ja wiem ze to FF, ale.. ogranicza, ze nie mozna wymienic obiektywu.. ten aparat bedzie skierowany dla ludzi, ktorzy dzisiaj decyduja sie kupic Fuji X100, tak mysle..
No bo dla zwyklego niedzielnego amatora, odpada.. zdecydowanie, on potrzebuje identycznego, ale z zoomem..
Szkoda, że optyka nie będzie (?) wymiena
Chodzilo mi o cene, ktora nie wiem czy jest adekwatna placac za kompakt z niewymienna optyka.. Mozna miec przeciez d800 w tej cenie...
Ale za sam obiektyw ZEISS Biogon T* 2/35 ZM trzeba zapłacic ponad 3,5k
Rzeczywiście, trochę dużo. Sam koncept jest bardzo dobry, taki krok dalej w stosunku do Fuji X100.
No wlasnie, tez tak mysle.. poziom idealu jakosci, ciekawe o ile lepszej od X100 i czy w ogole..
Szkoda, że optyka nie będzie (?) wymiena
No a od kiedy w kompakcie, jest wymienna? :)
No a od kiedy w kompakcie, jest wymienna? :)
W kategorii bezlusterkowców jest ;)
W kategorii bezlusterkowców jest :wink:
No tak, mozna bylo by wydzielic watek, bo sie zamieszanie teraz robi..
Kompakt z obiektywem niewymiennym, podobny jak RX100, tyle ze ten, to mamy z zoomem, a RX1, bedzie staloogniskowy.
MariuszJ
10-09-2012, 13:33
Nie chodzę jakoś ostatnio na koncerty i mam tylko w rodzinnym albumie jakąś namiastkę tego, co mógłby zaoferować E50 w tej dziedzinie.
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/9441/03795.jpg)
Zastosowanie główne, z piszącym te słowa w roli ekshibicjonistycznego modela :)
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/2879/02681.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/Bildschirmfoto20120910um102833-1.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/Bildschirmfoto2012-09-10um102833.png)
superkomornik
10-09-2012, 13:57
nex-6 foto
Tak, tak tak - w koncu normalna stopka, wizjer i cena pewnie mniej chora niz nex-7 :)
Oby tylko matryca nie grzała sie przy wideo i wymieniam swoje 5n-ki :)
no i 16-50 prawie pancake ;)
koniecpolska
10-09-2012, 14:07
Tak, tak tak - w koncu normalna stopka, wizjer i cena pewnie mniej chora niz nex-7 :)
Oby tylko matryca nie grzała sie przy wideo i wymieniam swoje 5n-ki :)Nie byłbym tak na 100% pewien, ze ona taka normalna (w sensie że da się w nią włożyć lampę z tzw. gorącą stopką) ... ja tak podejrzewam, że można w nią będzie włożyć jedynie jakiś wynalazek Sony. Na fotkach z góry widać, że proporcej tej stopki są jakieś inne niż tej przez większość uważanej za "normalną".
MariuszJ, chyba nawet w tym wątku podawałeś swoją definicję na akceptację matrycy, czyli jakoś tak: akceptowalna jakość twarzy wielkości 1/10 kadru, nawet coś o autobusie (aucie) było w tej definicji ... obawiam się, ze Twoja pierwsza fotka nie zdała testu z tymi kryteriami ... co widać już na tak mocno pomniejszonej fotce.
MariuszJ
10-09-2012, 14:21
MariuszJ, chyba nawet w tym wątku podawałeś swoją definicję na akceptację matrycy, czyli jakoś tak: akceptowalna jakość twarzy wielkości 1/10 kadru, nawet coś o autobusie (aucie) było w tej definicji ... obawiam się, ze Twoja pierwsza fotka nie zdała testu z tymi kryteriami ... co widać już na tak mocno pomniejszonej fotce.
ISO800, 1/25s, f1.8 - to daje 4 i 2/3EV wg szarej karty. Crop 1:1, reset settings + 1EV do ekspozycji. Czyli masz światła mniej niż 4EV. Z czego pokażesz nam ekwiwalent?
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/5403/2012072722173103795.jpg)
no ekwiwalent z niesamowitego lx5, a lx7 to już w ogóle będzie miazga.
sorry, ale nie mogłem już się doczekać tej kontry... to było zbyt przewidywalne, że będzie zaczepka....
MariuszJ
10-09-2012, 14:50
Poszukałem w swoich zasobach ekwiwalentnego kadru z LX5, dla porównania.
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/8715/201108071238201030211.jpg)
Jeżeli uznamy, że to podobna jakość w cropie 1:1, policzmy światło: ISO320, f3, 1/100s = pi razy oko 9EV.
Na wszystko można machnąć ręką :D
Niniejszym zobowiązuję się do wklejania po każdym samplu z nexa ekwiwalentu z lx5 ;)
koniecpolska
10-09-2012, 14:58
ISO800, 1/25s, f1.8 - to daje 4 i 2/3EV wg szarej karty. Crop 1:1, reset settings + 1EV do ekspozycji. Czyli masz światła mniej niż 4EV. Z czego pokażesz nam ekwiwalent?
No, nie ma co ... crop wręcz kipi od detalu ....
matys, ja eV umiem przeliczać i doskonale wiem jakiego ISO musiałbym użyć w LX5, czy LX7 na 75mm.
Mi tylko chodzi o definicję MariuszaJ w kwestii akceptacji matrycy.
Co do potrzeby wykonania tej akurat fotki, to zaręczam Ci, że można znaleźć kilka sposobów na uzyskanie lepszego efektu (nawet dużo lepszego) przy użyciu LX5/7 niż to co zaprezentował MariuszJ.
koniecpolska
10-09-2012, 15:02
Poszukałem w swoich zasobach ekwiwalentnego kadru z LX5, dla porównania.
Jeżeli uznamy, że to podobna jakość w cropie 1:1, policzmy światło: ISO320, f3, 1/100s = pi razy oko 9EV.
Na wszystko można machnąć ręką :D
Niniejszym zobowiązuję się do wklejania po każdym samplu z nexa ekwiwalentu z lx5 ;)Powoli, zaczynam rozumieć, Twoją frustrację LX5, po prostu Ty nie umiałeś się nim posługiwać ...
Porównujesz zdjęca, niby mają być porównywalne, a w NEX żyłujesz czas 1/25s, a w LX używasz 1/100, chołpie jak byś ustawił czas 1/25 to miałbyś ISO 80 a nie 320.
MariuszJ
10-09-2012, 15:09
Powoli, zaczynam rozumieć, Twoją frustrację LX5, po prostu Ty nie umiałeś się nim posługiwać ...
Porównujesz zdjęca, niby mają być porównywalne, a w NEX żyłujesz czas 1/25s, a w LX używasz 1/100, chołpie jak byś ustawił czas 1/25 to miałbyś ISO 80 a nie 320.
Przykro mi za moje umiejętności. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak się nóżka obiektowi rusza to trzeba krótszy czas wrzucić, ale pewnie to była nieprawda.
Przy świetle rzędu 6-8EV, wrzucenie w LX5 czasu dłuższego o stop powyżej 1/30s niszczy detal bardziej niż wrzucenie o stop wyższego iso. Odkryłeś już ten fenomen? Po prostu LX5 NIE MA ŻADNEGO UŻYTECZNEGO ISO w takim oświetleniu.
Dokładnie, lepszy szum niż rozbabrany obraz.
Tak, tak tak - w koncu normalna stopka, wizjer
wow, z wizjerem.. :)
koniecpolska
10-09-2012, 16:03
Przykro mi za moje umiejętności. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak się nóżka obiektowi rusza to trzeba krótszy czas wrzucić, ale pewnie to była nieprawda.Raz wrzucasz, raz nie, porównujesz jedno z drugim .... nie będę gdybał po tak robisz, ale robisz bez sensu.
Przy świetle rzędu 6-8EV, wrzucenie w LX5 czasu dłuższego o stop powyżej 1/30s niszczy detal bardziej niż wrzucenie o stop wyższego iso. Odkryłeś już ten fenomen? Po prostu LX5 NIE MA ŻADNEGO UŻYTECZNEGO ISO w takim oświetleniu.Wow ... a może miałeś po prostu walniętą stabilizację w LX'sie ...
MariuszJ
10-09-2012, 16:19
Koniecpolska,
Z przykrością stwierdzam, że przekraczasz granicę śmieszności. Czynię to ze sporym ubolewaniem, bo z wieloma Twoimi innymi wypowiedziami się zgadzałem. Niestety, zacietrzewienie, mniemam że bezinteresowne, prowadzi Cię na manowce. Z mojej strony koniec tematu. Czuję się zmuszony trochę od Ciebie odpocząć.