Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony NEX
5R z kitem 18-55 + wizjer + 35/1.8.
Przymierzałem się do NEX 6, ale mam dziwne nawyki z Rolleicorda i lubię landszafty kadrować patrząc w wizjer w dół, albo pod kątem 45 st.
Taki minimax to chyba e10-18+e50/1.8+e55-210 ale to same szkła już za 5k. Ewentualnie z UWA e16+konwerter na 12mm, może starczy i w budżecie masz zaoszczędzone 2k na aparata;) Nie wiem jak inne nexy ale 5N znam i moge polecić;)
Przykro że udzielam Ci takiej odpowiedzi w tym właśnie wątku, ale trzy sprawy
- rezygnujesz z lustrzanki
- nie piszesz o gabarycie
wpychają Cię w trwającą jeszcze kilka dni tylko promocję Fuji. X-E1 z 18-55 i 35. Nie ma wszystkiego czego potrzebujesz, ale jest to dobra oferta.
gabaryt? hmmm wszystko jest mniejsze od tego co miałem i o to chodzi, w sumie to mi się "styl retro" najbardziej podoba w bezlusterkowcach - właśnie takich jak wspomniany X-E1 :)
gibber - w sumie, czemu nie ale w stosunku do Fuji X-e1 to chyba ten drugi?
ikit - j.w. i 50/1.8 to już chyba raczej mało uniwersalne szkło ;(
dzięki za podpowiedzi
Miałem X100 i podziękuję za Fuji.
Problemy z nim są znane.
Miałem X100 i podziękuję za Fuji.
Problemy z nim są znane.
masz na myśli AF?
Czy jeszcze coś - myśląc o X-E1?
Niektórzy twierdzą, że nowe softy zdecydowanie pomogły :)
Witam,
wyprzedaje system lustrzany (FF) i chce wejść w bezlusterkowce :)
W związku z tym zapytam tych co wiedzą:
jak byście mieli 5 000 zł na wydanie (wiem, wiem ... niewiele) to co byście kupili - body + szkiełko/szkiełka?
spokojnie już pisze jakie mam wymagania:
- nie mam awersji do zoomów,
- ale 3 stałki też mogą być byle mieć coś szerokiego do lanszaftów (dobrze pracujące pod słońce), standard (jak najjaśniejszy), i tele (rzadko, bo rzadko ale się przyda)
- fajnie gdyby był wizjer
- robię głównie krajobrazy
- super-hiper jakość obrazka
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam!
Nex6+PZ+E35. Czyli 3380zł + 1538zł. Wydajesz więc 4918zł. Mieścisz się.
A teraz wersja agresywniejsza. PZ sprzedajesz od razu (pewnie z 900zł dostaniesz spokojnie, za co ewentualnie możesz kupić jakiś 2-3 fajne maunale) zbierasz kilka miesięcy (chwilo używając fajnej stałki E35), sprzedajesz maunale, kupujesz Zeissa który właśnie wychodzi: 16-70 i masz zestaw marzeń;)
dzięki frytek - ale za dużo kombinacji, cała moja rodzina zawsze na handlu kiepsko wychodziła ;(
Nex 6 - fajny, macałem ;)
a le ten Zess ma kosztować, ktoś wie?
i co to jest PZ?
PZ - używane tu skrótowe określenie zooma 16-50, wyposażonego w Power Zoom.
Michel71
27-08-2013, 22:48
Dzięki za miłe słowa o "zdzisiu" :-)
PZ - używane tu skrótowe określenie zooma 16-50, wyposażonego w Power Zoom.
Już niedługo trzeba będzie precyzować, który PZ (wiem, że już są dwa, ale 18-200 nie jest jakoś szczególnie popularny).
masz na myśli AF?
Czy jeszcze coś - myśląc o X-E1?
Nie ufam tej firmie. X100 zaliczał masowo SAB, sklejone listki przesłony, przecierały się mocowania od paska, wizjer łapał kurz, obiektyw łapał kurz, matryca łapała kurz.
Co do X-E1. Odkochałem się po wzięciu tego do ręki. Mam Leikę, nie muszę kupować coś, co ją udaje.
stachmuszel
28-08-2013, 07:45
Tez cos o tym wiem. Z jakoscia u Fuji bywa roznie, choc obrazek przedni.
Marcin Jakubowski
28-08-2013, 07:53
zygmunt 30, niestety w tych warunkach za ciemny
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img854/3835/6iax.jpg)
...przecierały się mocowania od paska, wizjer łapał kurz, obiektyw łapał kurz, matryca łapała kurz...
Przypomina to przygody z M(240)...:wink:
Swoje, czy wyśnione?
M240 miał z mocowaniem inny problem, bo odkręcały się od środka śruby trzymające zaczep. Pracownik montażu nie zabezpieczył tych śrub Loctitem.
Trzeba jednak przyznać, że jak na Leikę, firma stanęła na wysokości zadania. Klienci z krajów odległych od Europy, jak USA, Chiny dostawali naprawione aparaty w przeciągu 7 dni. 7 dni, uwzględniając transport, naprawę! Dodatkowo, gdy ta usterka spowodowała uszkodzenie aparatu, bo wypiął się z paska, był wymieniany na nowy, jak również uszkodzone podpięte szkło.
Fuji natomiast temat olało, jak to opisywał tutaj Jakub (qbic).
Nie ma tu co porównywać.
E, lustro jednak nie jest takim zupełnym archaizmem. Parę dni temu robiłem zdjęcia nocne, z okna. Jak to w mieście, trochę światła jednak było. W celowniku lustrzanki widziałem, w co celuję, mogłem ustawić ostrość, itd. W celowniku (czy na tylnym ekranie) Samsunga NX11 widziałem... noc. Widoczne były wyłącznie punkty światła. Więc tym celownikom elektronicznym chyba jeszcze trochę brakuje do doskonałości.
Mogę się pod tym podpisać. W nocy wizjer elektroniczny bardziej przeszkadza niż pomaga. Praktycznie mogłoby go nie być. W kiepskich warunkach nic nie zastąpi lustrzanki.
Sapphiron
28-08-2013, 09:37
Tak wracając do nexów...
Słuchajcie, potrzebuję aparatu do kręcenia wideo w studio oraz z w zamkniętych lokacjach. Światło z Kinoflo, w większości statyczne ujęcia typu wywiady itp. Potrzebna jest niestety taka funkcja jak możliwość podczepienia mikrofonu zewnętrznego typu kudeł (taki wiszący nad z wielkim kudłakiem na sobie) i/lub jakiejś pchełki.
Pomożecie?
Mogę się pod tym podpisać. W nocy wizjer elektroniczny bardziej przeszkadza niż pomaga. Praktycznie mogłoby go nie być. W kiepskich warunkach nic nie zastąpi lustrzanki.
Raczej na odwrót. W nocy w wizjerze lustrzanki ledwo co widać, w przeciwieństwie do wizjera elektronicznego, który podbija ekspozycję.
Swoje, czy wyśnione?
M240 miał z mocowaniem inny problem, bo odkręcały się od środka śruby trzymające zaczep. Pracownik montażu nie zabezpieczył tych śrub Loctitem.
Trzeba jednak przyznać, że jak na Leikę, firma stanęła na wysokości zadania. Klienci z krajów odległych od Europy, jak USA, Chiny dostawali naprawione aparaty w przeciągu 7 dni. 7 dni, uwzględniając transport, naprawę! Dodatkowo, gdy ta usterka spowodowała uszkodzenie aparatu, bo wypiął się z paska, był wymieniany na nowy, jak również uszkodzone podpięte szkło.
Fuji natomiast temat olało, jak to opisywał tutaj Jakub (qbic).
Nie ma tu co porównywać.
Swoje: nie. Wyśnione: niestety równiez nie.
Nie bronię Fuji, bo niby dlaczego, ale daj spokój, ludzie czytaja i niektórzy moga uwierzyc, że u Leiki to prawdziwy raj panuje. Wystarczy tylko zaplacić :mrgreen:
mateo912
28-08-2013, 09:55
Raczej na odwrót. W nocy w wizjerze lustrzanki ledwo co widać, w przeciwieństwie do wizjera elektronicznego, który podbija ekspozycję.
chyba nie bardzo.
robiłem ostatnio nocne foty swoim d700 i dziewczyny nexf3 i jak w d700 w większości przypadków mogłem normalnie ustalić kadr to w nexie nic nie było widać poza kolorowym szumem.
doktorzasty
28-08-2013, 10:23
a gdzie w nexf3 masz wizjer ? :D
No właśnie. Być może NIEKTÓRE wizjery elektroniczne podbijają jasność i działają jak noktowizor (i jeśli tak robią, to chwała im), ale chyba nie wszystkie, w każdym razie nie te, z którymi miałem styczność. W ciemności "ciemność, widzę ciemność" w tych elektronicznych wizjerach - ani nie można porządnie skadrować, ani ustawić ostrości, o ile nie wyceluje się w jakiś punkt światła, o ile taki jest.
I dotyczy to zarówno wizjerów w sensie dosłownym, jak i tylnych ekranów. Po prostu mało co na nich widać w słabym oświetleniu.
Przeszkadza mi też w nich to, że w bardzo kontrastowym oświetleniu nie "spłaszczają krzywej", tak, żeby zniwelować kontrast i wszystko było dobrze widać, tylko widać kompletnie wypalone światła i czarne, zaszumione cienie. Ktoś może argumentować, że wizjer w ten sposób pokazuje, jakie będzie zdjęcie - ale przecież przy odrobinie doświadczenia wiadomo, że taki kontrast jest nie do pokonania na zdjęciu, natomiast przydałoby się dobrze widzieć to, w co się celuje. Celownik lustrzany daje to bez problemu.
Nie jestem ortodoksem w żadnym kierunku - doceniam zalety jednych i drugich celowników, i znam ich wady - i w moim odczuciu dobry celownik lustrzany nadal ma przewagę - w ogólnie większej liczbie sytuacji zdjęciowych - nad celownikiem elektronicznym. W wizjerach elektronicznych bardzo przeszkadza mi rozmazywanie się obrazu, jeśli poruszy się aparatem, np. śledząc poruszający się obiekt. Z jakiegoś powodu efekt ten jest znacznie silniejszy w wizjerach Samsungów NX10/11 niż na ich tylnych ekranach - może dlatego, że wizjer jest LCD, a tylny ekran - AMOLED? Nie wiem, ale przy patrzeniu w wizjer efekt ten wywołuje u mnie nieprzyjemne uczucie, jakby zawroty głowy, i dlatego za tymi wizjerami nie przepadam. Miałem w ręku kilka SLT Sony, i również to zauważyłem i odczułem nieprzyjemnie.
mateo912
28-08-2013, 10:32
a gdzie w nexf3 masz wizjer ? :D
a od kiedy to wizjer działa inaczej niż lv w ekranie? czy może po prostu wizjer elektroniczny to taki mały ekran w czymś co imituje wizjer? ;)
Tam gdzie jedni widzą problem, inni widzą rozwiązanie - i robią zdjęcia...
http://500px.com/photo/31003405
MariuszJ
28-08-2013, 10:45
Ostatnie (ostatnio obrabiam kadr na dzień :p) - "4 kolory chęchów"
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/4025/oey4.jpg)
radekone
28-08-2013, 10:46
Cześć wszystkim
Przelecieć cały ten temat to szaleństwo, ale może akurat komuś zechce się odpowiedzieć..
Planuję zakup NEXa - na 5R czekać mi się nie chce, 5N nadal ma to nagrywanie filmów skrochmalone z tego co czytałem.
Czy taki F3 bardzo odstaje od piątki? Można go dostać znacznie taniej, a jakoś ze specyfikacji nie wynika, aby była taka różnica pomiędzy nimi.
Sprawdzałeś czy tylko tak teoretycznie piszesz? Ja ostatnio kilka razy naświetlałem podobne kadry d700 i nex6. Po pierwszej próbie kupiłem od Mariusza doczepiany wizjer do nex6. W nocy nie ma szans na ustawienie kadry w wizjerze elektronicznym. NIC nie widać. Ekran cały czarny, ewentualnie punktowe źródła światła. Każda lustrzanka daje większy komfort w nocy wizjer elektroniczny. I mówię tu zarówno o nocy bezksiężycowej jak i o pełni, gdzie jest tak jasno, ze nie jest potrzebna latarka i widać swój cień od Księżyca.
a od kiedy to wizjer działa inaczej niż lv w ekranie? czy może po prostu wizjer elektroniczny to taki mały ekran w czymś co imituje wizjer? ;)
No ale jednak nie mówimy o lcd tylko o wizjerze, mają inne parametry.
W nocy ustawiałem aparat na statywie, waliłem fotkę na iso6200 żeby mieć w miarę krótkie naświetlanie, dokadrowywałem bo na lcd nie wszystko było widać, zmniejszałem iso na 100 i dopiero cykałem. Z wizjerem optycznym natomiast bym czasem NIC nie zrobił bo akurat potrzebowałem UWA w kącie z maksymalnym polem widzenia czy z poziomu ziemi a ruchome lcd mi to umożliwiało. Czasem trzeba po prostu zacisnąć poślady, znaleźć rozwiązanie naokoło i focić.
Sapphiron
28-08-2013, 11:03
ot jak zwykle doczekałem się odpowiedzi na pytanie ;)
Poczekaj... lub spytaj fatmana, on też się w tym specjalizuje. Mamy tu jeszcze superkomornika. Może napisz PM'ki
mateo912
28-08-2013, 11:30
Tak wracając do nexów...
Słuchajcie, potrzebuję aparatu do kręcenia wideo w studio oraz z w zamkniętych lokacjach. Światło z Kinoflo, w większości statyczne ujęcia typu wywiady itp. Potrzebna jest niestety taka funkcja jak możliwość podczepienia mikrofonu zewnętrznego typu kudeł (taki wiszący nad z wielkim kudłakiem na sobie) i/lub jakiejś pchełki.
Pomożecie?
Poczekaj... lub spytaj fatmana, on też się w tym specjalizuje. Mamy tu jeszcze superkomornika. Może napisz PM'ki
z tego co gadałem z Damianem (superkomornikiem) jak brałem od niego f3 to do nexów nie da się (przynajmniej do tej poprzedniej serii) podłączyć mikrofonu zew innego niż tych są są jako "akcesoria" od sonego. dlatego on wszystko nagrywa osobno i później synchronizuje.
No tak "se" teraz pomyślałem, że skoro nie ma limitu cenowego, to a99 jest warte rozważenia... ;) Co ty na to?
Sapphiron
28-08-2013, 11:34
no właśnie chciałbym pominąć nagrywanie zewnętrznymi rejestratorami...
no właśnie chciałbym pominąć nagrywanie zewnętrznymi rejestratorami...
To może jakiegoś NEXoCamcodera VG ileśtam?
Jak napisałem wyżej, różnica może jednak być - wizjer LCD w Samsungach NX10/11 w moim odczuciu znacznie bardziej rozmazuje wszystko to, co się rusza, niż ich tylne ekrany AMOLED. Może to wynikać z technologii, z rozdzielczości, częstotliwości odświeżania, i czego tam jeszcze. Jeśli chodzi o pracę w ciemności, są podobnie do kitu - nic w nich nie widać. Jeśli chodzi o wyświetlanie tego, co się porusza - AMOLED z tyłu jest dużo lepszy.
Jeśli mam tak kombinować z bezlusterkowcem, to wolę - w takich sytuacjach - robić zdjęcia lustrzanką, która sprawdza się w tym lepiej. Każdy typ aparatu do odpowiedniego zastosowania.
Tylko po jakiego grzyba te bezlusterkowce mogą więc odmierzać czasy naświetlania do 30 sekund, a granicą dla B jest 8 minut, jeśli praktycznie nie da się tego wykorzystać, bo w takiej ciemności nie ma jak celować ani ustawić ostrości?
Uczciwiej byłoby ograniczyć do 1 s i wyrzucić B. ;-)
Chyba Cię już fantazja lekko ponosi :) Robiłem fajerwerki na 30s Nexem3 i wszystko grało pięknie!
Tylko po jakiego grzyba te bezlusterkowce mogą więc odmierzać czasy naświetlania do 30 sekund, a granicą dla B jest 8 minut, jeśli praktycznie nie da się tego wykorzystać, bo w takiej ciemności nie ma jak celować ani ustawić ostrości?
Uczciwiej byłoby ograniczyć do 1 s i wyrzucić B. ;-)
Spokojnie :) Inaczej nie powstał by taki fot: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3200555&postcount=6093
Jako przerywnik...
5n +fujian [jpg z aparatu]
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/DSC098242520res-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-VGnQ8i6ubiA/Uh3XV9rgHGI/AAAAAAAAFFY/rBheM6AzxEE/s800/DSC09824%2520res.jpg)
Jest nowy firmware do NEX 5R ,ale moja kamer niechce sie z Nexsem polaczyc
Sprawdzałeś czy tylko tak teoretycznie piszesz?
Oczywiście, że sprawdziłem. Nawet więcej, sprawdzam na co dzień. Aparaty często mają w menu funkcję, która rozjaśnia wizjer w słabym oświetleniu, tylko trzeba ją włączyć (np. "nocne kadry" w Olympusach). Inne mają tę funkcję włączoną z automaty (Fuji). Nie wiem, jak NEXy, ale zdaje się, że też coś takiego mają.
Sapphiron
28-08-2013, 13:39
To może jakiegoś NEXoCamcodera VG ileśtam?
Jakbym miał na wydanie powyżej 3k bo od tylu się zaczynają ceny to bym już kupił 5dmk2... a że nie mam tyle to szukam czegoś tańszego
To chyba lepiej kup analog na miniDV, wymaga więcej roboty, ale zapewne mniej kosztuje...
Sapphiron
28-08-2013, 13:54
a masz gdzieś miniDV z fullHD?
Chyba Cię już fantazja lekko ponosi :) Robiłem fajerwerki na 30s Nexem3 i wszystko grało pięknie!
Fajerwerki, jeśli się nie mylę, mają chyba coś wspólnego z emisją światła? Czy jednak się mylę?
Mnie chodziło o sytuacje, w których światła jest bardzo mało!
W wizjerze lustrzanym coś widać, w wizjerze elektronicznym widać ciemność.
To, co pisałem o czasach naświetlania, było oczywiście ironią/sarkazmem.
Oczywiście, że sprawdziłem. Nawet więcej, sprawdzam na co dzień. Aparaty często mają w menu funkcję, która rozjaśnia wizjer w słabym oświetleniu, tylko trzeba ją włączyć (np. "nocne kadry" w Olympusach). Inne mają tę funkcję włączoną z automaty (Fuji). Nie wiem, jak NEXy, ale zdaje się, że też coś takiego mają.
No więc Samsungi NX10/11/100 nie mają takiej funkcji. Nie można dodatkowo, w ciemności, rozjaśnić ekranu czy wizjera, poza po prostu zwiększeniem jasności podświetlenia ekranu - ale to tylko zmienia podświetlenie ekranu, a nie to, co jest na nim wyświetlane - po prostu jest wtedy "jaśniejsza czerń". Oczywiście ktoś może powiedzieć, że Samsung jest do d..., i powinienem kupić Sony czy Fuji czy co tam jeszcze jest, ale przecież nie o to chodzi.
Fotograficznie się mylisz, bo aparat ustawia się jak jest ciemno, a nie jak już wybuchają.
Jak pisałem, iso na maxa, przysłona na minimum, cyknij, dokadruj, cyknij znowu żeby sprawdzić i jak ok to iso i przysłona na jakie chcesz i jedziesz...
Przypomina mi to wciąganie majtek przez głowę. Nie lepiej normalnie?
Nie lepiej skadrować normalnie w wizjerze, w którym coś widać, niż tak kombinować?
Nie lubię, jak mi aparat staje okoniem, w poprzek tego, co chcę zrobić, i to w dość podstawowych kwestiach, jak celowanie i ustawianie ostrości.
Bezlusterkowce mają wiele zalet (i dla nich je mam), ale w wielu przypadkach lustrzanka jest po prostu lepsza, i już. I dopóki tego nie poprawią, nie będę "na siłę" entuzjazmował się bezlusterkowcami i twierdził, że ich wady są w rzeczywistości ich zaletami. Mają inne zalety. Ale elektroniczny celownik ciągle raczej jest dla mnie ich wadą, mimo pewnych zalet. Uważam, że wady tego rozwiązania nadal przeważają nad zaletami, przynajmniej w pewnych sytuacjach.
W końcu, przecież gdyby mi aż tak przeszkadzały, gdybym uważał, że są w ogóle do bani, nie miałbym ich, i to aż trzech!
coś jak tutaj? -> http://www.youtube.com/watch?v=zf-8NYaQ9XQ
Kwestia że ten wizjer optyczny przyda się 1-2 razy w roku, można wtedy pokombinować zamiast kupować lustrzankę. Nexy mają poważniejsze problemy;P
A od bidy można dokupić wizjer optyczny do e16:D
Sapphiron
28-08-2013, 14:24
Tak odnośnie wizjerów w lustrzankach to nie wiem gdzie problem. Używałem go na koncertach kameralnych i imprezach w klubach tam gdzie trzeba było używać iso 5000 wzwyż i zero problemów z widocznością... za to jak np testowałem x-pro1 to kląłem jak tylko się dało bo prawie nic nie widziałem.
Pisząc powyżej "wizjer", miałem na myśli wizjer lustrzanki, a nie doczepny wizjer optyczny do bezlusterkowców.
Zresztą, jakby co, to mam uniwersalny "rewolwerowy" wizjer optyczny do Zorki/Kijewa, którego można używać, przeliczając ogniskowe (tyle, że nie ustawi się ostrości).
Gavin, czy A77 rzeczywiście daje aż tak silne wzmocnienie obrazu w słabym świetle? Jeśli tak, to czapki z głów!
Niestety, moje Samsungi NX tego nie potrafią. Tyle, że jest "mała" różnica w cenie...
NX10 nie potrafi, ale NX11 już raczej tak.
To nie o to chodzi. NX10, w przeciwieństwie do NX11 i NX100, nie ma w menu funkcji "Framing Mode", która po nastawieniu na On utrzymuje stałą jasność wyświetlacza niezależnie od parametrów ekspozycji (w trybie M) i nastawionej korekcji ekspozycji w trybach PAS. NX10 po prostu zawsze "symuluje" na ekranie efekt przyjętych parametrów naświetlania, tzn. przyciemnia ekran, jeśli ustawia się korekcję ujemną, rozjaśnia gdy ustawia się dodatnią, i jasnością ekranu "udaje" efekt zdjęciowy, jaki uzyska się przy danych ustawieniach w trybie M. I nie można tego wyłączyć. Jest to irytujące np. przy fotografowaniu w ciemnym wnętrzu z niesystemową lampą błyskową (bez dedykacji). Aparat nie wie wtedy, że błyśnie lampa, i w wizjerze (czy na ekranie) symuluje, jakie wyjdzie zdjęcie przy ustawionych parametrach, np. 1/180s i przysłonie 8. Jak nietrudno się domyślić, widzi się wtedy tyle, co gruziński proktolog. W NX11 i NX100 (i pewnie w nowszych też) można to na szczęście wyłączyć.
Ale, niestety, nie wpływa to w ogóle na wzmocnienie obrazu przy fotografowaniu naprawdę po ciemku, np. w nocy. Aparaty te nie potrafią wzmocnić słabego sygnału z matrycy choćby na tyle, żeby było widać cokolwiek poza punktami światła. Wszystkie trzy zachowują się tak samo - sprawdzałem.
Zdjęcia byście dali...
źródło (http://imageshack.us/a/img27/6567/p43v.jpg)
Może być takie? To właśnie robione, jak (prawie) nic nie było widać w wizjerze. W tym zdjęciu wykorzystałem światła okien do ustawienia ostrości (automat złapał bez problemu), i przekomponowałem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9607354141_b31bb3b776_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9607354141/)
2013-08-25_23-50-19_08250602_NX11 (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9607354141/) by MaciejLK (http://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
Ale tu już było gorzej, bo w obrazie brak jakichkolwiek jasnych punktów światła. W wizjerze (ani na tylnym ekranie) nie było widać kompletnie NIC! Ostrość ustawiłem na punkt światła w tej samej odległości i przekomponowałem "na czuja".
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9607376209_878d340e52_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9607376209/)
2013-08-26_01-09-36_08260609_NX11 (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9607376209/) by MaciejLK (http://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
Da się?
Da się!
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/7586/4hqe.jpg)
Da się, ale nadal jest to wciąganie majtek przez głowę, a można by było prościej...
MariuszJ
28-08-2013, 20:01
Dzisiaj u Michela potwierdziłem, stety/niestety, software bug na linii 5n - PZ, Trochę irytujący, szczególnie w momencie (jak u mnie to często występuje) gdy nex-operator wali zdjęcia "na małpę".
Opisywałem go już, ale powtórzę: przy próbie złapania focusu na 16mm bez przygotowania (prefocusingu), np. bezpośrednio po szybkim przejściu z 50mm na 16mm, gdy przysłona jest ustawiona (ręcznie bądź automatycznie) na ciemniej niż f6.3, ostrzenie zatrzymuje się na chwilę (1-1.5 sek) z obrazem zogniskowanym na MFD (prawdopodobnie), po czym już wyostrza normalnie. Tryb A z przysłonami do f6.3 albo tryb sceny Portret załatwiają sprawę, tym niemniej w moim przypadku nie są to niestety w 100% dobre rozwiązania. Podobnie apelowanie do operatora, żeby dał prefocusingowi najpierw tę sekundę zapracować ;)
Obawiam się o to, że Sony nie wypuści już kolejnego update firmware tak archaicznego aparatu jak 5n, jak również nie uzna tego za wadę godną reklamacji (aparat mam nadal na gwarancji, nie wiem czy nie spróbuję - widzicie jakieś szanse?), a nawet jeżeli uzna - nie sądzę żeby mogli coś z tym zrobić. To ewidentnie błąd w procedurze ostrzenia, przysłona graniczna f6.3 sugeruje zaplątanie się tam kodu z jakiegoś nowszego PDAF-owego korpusu. Zgłosiłem sprawę do Sony PL, byli bardzo mili, skierowali ponoć sprawę gdzie trzeba, ale...
Dodatkowo, podotykałem znów Nexa 6, spojrzałem w jego wizjer, przypomniałem sobie wizjer mojego Fuji i chyba zapragnąłem go mieć... :p
Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie;)) i uciekają ładne widoczki;) To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat:)
Mariusz,
To być może rozumiem już teraz, co Samsung miał na myśli, opisując poprawki w jednym z firmware'ów jako: "Improve AF error when closing aperture". Może to był podobny problem?
Obawiam się jednak, że przekonanie serwisu, że to defekt zasługujący na naprawę gwarancyjną będzie trudne. Podobnie, raczej wątpię, czy pojawi się nowy firmware, poprawiający ten defekt. Przeważnie jest tak, że nowy firmware jest wypuszczany nie dłużej, niż przez jakiś rok. Choć np. Samsung wypuszcza nowy firmware, także do starych NX-ów, po wypuszczeniu nowych obiektywów - wygląda na to, że rozwiązali system w taki sposób, że aparat musi móc rozpoznać obiektyw, musi go mieć w swojej "bazie". Dziwne.
Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
mateo912
28-08-2013, 21:32
Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
tylko że Twoje testy zdały się na nic ;) w mieście nie ma ciemności ;)
MariuszJ
28-08-2013, 21:37
tylko że Twoje testy zdały się na nic ;) w mieście nie ma ciemności ;)
Zawsze myślałem że fotografuje się światło... :(
mateo912
28-08-2013, 21:40
Zawsze myślałem że fotografuje się światło... :(
no tak, ale nocne foty w mieście to nie są prawdziwe "nocne foty" bo po prostu w mieście jest za jasno.
To zależy, w co się wyceluje. Jeśli robi się zdjęcia teleobiektywem, i dość późno w nocy, bez trudu można wycelować w miejsce, w którym nie ma żadnych bezpośrednich źródeł światła, jak to było w przypadku tego drugiego zdjęcia, które zamieściłem. Gdy robiłem to zdjęcie, naprawdę NIC nie widziałem w wizjerze ani na ekranie NX11.
Być może NEXy są lepsze pod tym względem. NXy (przynajmniej 10/11/100) są tu do bani.
Michel71
28-08-2013, 22:15
Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie;)) i uciekają ładne widoczki;) To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat:)Jakość zdjęć powinna być lepsza, bo NEX-5R ma lepszą matrycę, niż D80. Kit (18-55) jest niezły, manuale to wiadomo, jakie wybierzesz, takie będą.
AF będzie słabszy i to wyraźnie, szczególnie w kiepskim świetle.
Natomiast z podłączeniem wyzwalacza, jak pewnie już wiesz, trzeba trochę pokombinować. Ale jak to przejdziesz, to i z fotami studyjnymi nie powinno być problemu.
Nie będziesz miał wizjera - to należy przemyśleć, nie wiem, jak bardzo jesteś przyzwyczajony.
Fotografia kreatywna jak najbardziej jest możliwa, w sumie niemal każdym aparatem się da ;-)
A czy to jest dobry krok...
Ja praktycznie zrezygnowałem z lustrzanek na rzecz NEX-a i jestem zadowolony. Ale ja odczuwam wielką radochę z fotografowania różnymi egzotycznymi pleśniakami, do czego NEX-y są jakby stworzone.
AF wkurza, kudy mu tam do lustrzankowego, nawet tego z poziomu podstawowego.
Jakość obrazka z dobrym szkłem wynagradza.
Ceny obiektywów systemowych są dość wysokie, warto szukać używek, ale rynek jest duuuuużo mniejszy, niż w bagnecie F.
EDIT: warto przemyśleć Sigmy (19/2.8, 30/2.8, 60/2.8 )
Mi po przejściu z D7k na 5R jeśli chodzi o jakość obrazka to najbardziej brakuje View NX ... świetnie mi tam wychodziły RAWy, a ten Image Converter od Sony jest do niczego.
Witam,
W przeciągu paru dni bedę kupował Nexa, a właściwie to będzie przesiadka z 5r.
Obiektywy już mam 35/1.8 & 18-200 i bedę kupował samo body.
Planowałem zakup 6, ale może trochę dołożyć do 7?
W zwiazku z powyższym mam parę pytań:
- Czy ktoś porównywał bezpośrednio oba modele?
- chodzi mi o jakość zdjęć
- czułość iso (który bedzie się lepiej sprawował w zdjęciach nocnych)
Pozdrawiam,
Michal
radekone
29-08-2013, 07:54
Zamiast pytać, wystarczyło przejrzeć zdjęcia.. Ten NEX jest niesamowity i głównie ze starymi manualami będę go używać, bo leży tego trochę w domu, wliczając Micro-Nikkora 55m. Jak się domyślam, właściwie wszystko da się pod niego podpiąć.
Nie mogę tylko doczytać, czy już w tym 5N poprawili to klikanie w czasie filmów. Ale znalazłem nówkę F3+kit za około 1250zł (5R+kit za 2000zł), więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać.
Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie;)) i uciekają ładne widoczki;) To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat:)
Widzę w stopce, że masz N85.. jeżeli dużo używasz tego szkła to w systemie E nie będziesz miał go czym zastąpić. Od 2 lat pojawiają się plotki o E85, ale nic konkretnego z tego nie wynika. Najbliżej jest Sigma 60/F2.8 ale to nie to samo.
Poza tym jak już Ci odpisali wyżej.. warto.
stachmuszel
29-08-2013, 10:44
...
Dodatkowo, podotykałem znów Nexa 6, spojrzałem w jego wizjer, przypomniałem sobie wizjer mojego Fuji i chyba zapragnąłem go mieć... :p
Mariusz, a gdzie Twoje przyzwyczajenie do dotykowego i uchylnego LCD? NEX-6 chyba ich nie posiada.
Uchylny posiada, ale dotykowy nie. To mnie przekonało do 5R.
MariuszJ
29-08-2013, 11:09
Mariusz, a gdzie Twoje przyzwyczajenie do dotykowego i uchylnego LCD? NEX-6 chyba ich nie posiada.
Uchylny posiada. Dotyk, wiadomo, komplementarny z wizjerem - albo rybki albo pi. Jest też wyraźnie większy - a ja, choć to zakrawa na jakąś nerwicę, kupuję aparaty pod torby i kieszenie.
Stachu, ja nawet bym nie myślał o 6, gdyby nie ten bug z E16-50. Masz ten sam zestaw, a pewnie go nawet nie zauważyłeś. Ja sam spokojnie bym sobie dał z nim radę i zapomniałbym o sprawie. Problem jest w tym, że Moja zaczęła narzekać... ta kombinacja nie jest po prostu "małpa-friendly". Do tego stopnia, że prócz 6-stki chodzi mi po głowie nawet 5R, tymbardziej, że ergonomia względem 5N została w nim znacząco poprawiona.
Tylko cholera, wydawać kupę kasy mi się nie uśmiecha. W tej chwili biorę sprawę na przetrzymanie, może się ulitują i tę kilka linijek kodu poprawią. Tyle że przy okazji debiutu 5T będą mieli co do tego coraz mniej motywacji...
...
Planowałem zakup 6, ale może trochę dołożyć do 7?
Osobiście nie kupiłbym nex'a 7 przy takiej szklarni (głównie chodzi o 18-200). Moim zdaniem ten duet nie zadziała właściwie. Matryca jest zbyt wymagająca, a dokładniej szkło musi być ostre do nex'a 7. Poszukaj wątku 18-200 w dziale inne systemy.
Jeżeli miałbyś samo 35/1.8, to jeszcze bym to przemyślał...
stachmuszel
29-08-2013, 11:55
Uchylny posiada. Dotyk, wiadomo, komplementarny z wizjerem - albo rybki albo pi. Jest też wyraźnie większy - a ja, choć to zakrawa na jakąś nerwicę, kupuję aparaty pod torby i kieszenie.
Stachu, ja nawet bym nie myślał o 6, gdyby nie ten bug z E16-50. Masz ten sam zestaw, a pewnie go nawet nie zauważyłeś. Ja sam spokojnie bym sobie dał z nim radę i zapomniałbym o sprawie. Problem jest w tym, że Moja zaczęła narzekać... ta kombinacja nie jest po prostu "małpa-friendly". Do tego stopnia, że prócz 6-stki chodzi mi po głowie nawet 5R, tymbardziej, że ergonomia względem 5N została w nim znacząco poprawiona.
Tylko cholera, wydawać kupę kasy mi się nie uśmiecha. W tej chwili biorę sprawę na przetrzymanie, może się ulitują i tę kilka linijek kodu poprawią. Tyle że przy okazji debiutu 5T będą mieli co do tego coraz mniej motywacji...
Masz racje Mariusz, nie zauwazylem tego buga. Nie wiem tez co to jest "klapanie przy filmowaniu". Moze jestem za malo wnikliwy ;-)
Klepanie podobno zniknelo z jakims update'm. Chociaż może go i tak nie ma w połączeniu z 16-50 ;), bo to chyba tyczyło się starego kita...
Projekt 365 z NEX 7. Myślę, że autor fajnie pokazuje na co stać tego NEXa.
LINK (http://www.flickr.com/photos/7metersundersea/sets/72157629275087557/)
Projekt 365 z NEX 7. Myślę, że autor fajnie pokazuje na co stać tego NEXa.
LINK (http://www.flickr.com/photos/7metersundersea/sets/72157629275087557/)
TO chyba ten sam gościu co promował Nexa-6? Wyjazd na Alaske czy gdzieś tam?
Taaa, dokładnie ten sam miś.... link video (http://youtu.be/o9U5wp_DmbM)
MariuszJ
29-08-2013, 13:38
Wreszcie trochę czyichś zdjęć z ficiamcianga i to jakby z powszechnie znanych okolic ;)
http://photoluminaire.co.uk/wp/samyang-8mm-fisheye-lens-on-sony-nex-5r-photos-from-gdansk/
Przyjemne zdjecia, wrażenie robi możliwość matrycy w zakresie wyciągania z cieni. Lr rozpoznaje ten obiektyw ? Pytam, bo jak miałem fisha zooma 10-17 do Pentaxa to można go było odrybić jednym kliknięciem.
MariuszJ
29-08-2013, 14:02
Rozpoznać go nie rozpozna - brak sprzężenia elektronicznego. Profil natomiast, do ręcznego kliknięcia czy wsadzenia sobie w preset, można urobić z Pelenga (jest w bazie Adobe Lens Profile Downloadera). Problem w tym że dobre odrybienie ciężko przeprowadzić bezobsługowo.
Właśnie odrybiłem se dla sportu jedno z jego zdjęć profilem canona 7d + samć 8/3.5. Jako punkt wyjścia, może być: http://img6.imageshack.us/img6/7764/ezzg.jpg
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwym" posiadaczem NEX-a 6.
W odniesieniu do jego obsługi mam krótkie pytanie. Czy ktoś z Was ma włączoną opcję "Obszar AF z wykrywaniem fazy" ?
Jeżeli tak to w jakim przypadku jej zastosowanie ma jakiekolwiek uzasadnienie ?
Mnie do tej pory nie udało się znaleźć jej sensownego zastosowania.
Wspomniane nocne
źródło (http://imageshack.us/a/img9/5089/kzak.jpg)
Mocno wyciągane, muszę nexa wyprowadzić na jakieś nocne naświetlania, dobrze mu to wychodzi.
i bonus
źródło (http://imageshack.us/a/img541/2198/25ur.jpg)
Michel71
29-08-2013, 17:20
Hule, ta funkcja służy tylko pokazaniu w którym miejscu kadru masz AF oparty na wykrywaniu fazy, a nie kontrastu.
Jak nocne to i ja coś wstawię.
5r + 18-200 + statyw i pilot.
Jpg z puszki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9610523226_b6d6ef501b_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/100822396@N05/9610523226/)
Untitled (http://www.flickr.com/photos/100822396@N05/9610523226/) by michall77 (http://www.flickr.com/people/100822396@N05/), on Flickr
Hule, ta funkcja służy tylko pokazaniu w którym miejscu kadru masz AF oparty na wykrywaniu fazy, a nie kontrastu.
Pytanie, czy w praktyce do czegoś może się przydać ?
Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia lub przemyślenia ?
stachmuszel
29-08-2013, 18:18
Rozpoznać go nie rozpozna - brak sprzężenia elektronicznego. Profil natomiast, do ręcznego kliknięcia czy wsadzenia sobie w preset, można urobić z Pelenga (jest w bazie Adobe Lens Profile Downloadera). Problem w tym że dobre odrybienie ciężko przeprowadzić bezobsługowo.
Właśnie odrybiłem se dla sportu jedno z jego zdjęć profilem canona 7d + samć 8/3.5. Jako punkt wyjścia, może być: http://img6.imageshack.us/img6/7764/ezzg.jpg
Kurcza felek, Mariusz jak oni "robią" te kolorki? Bardzo mi sie podobaja.
Coś w pionie dzisiaj ;-)
źródło (http://imageshack.us/a/img541/9179/dpdj.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img844/6258/doeq.jpg)
Pytanie, czy w praktyce do czegoś może się przydać ?
Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia lub przemyślenia ?
Sam podgląd moim zdaniem do niczego nie służy i tylko zasłania widok ;)
Natomiast AF fazowy działa z obiektywami, które tę funkcję wspomagają. Niektórzy nie widzą różnicy.
AF fazowy działa tylko do f/6.3. Żeby działał fazowy przy ustawieniu f>6.3 musisz w ustawieniach wyłączyć "Wyśw. podgląd na żywo"
Zwróć uwagę na film: przy wspomaganiu kontrastowym AF od razu jedzie w odpowiednią stronę. Przy f/7.1 czasem zaczyna od ruchu w dobrą stronę, zazwyczaj jednak jedzie najpierw bliżej a potem dalej.
Na filmie masz AF fazowy i kontrastowy na zmianę z samym kontrastowym. Wspomaganie naprawdę widać.
http://www.youtube.com/watch?v=TYlldSH9l_0
Chyba się spóźniłem na serię ale też wrzucę nocne z Budapesztu:D
e55-210
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/DSC02133JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-K254y4nt51k/UcbiiAOCG1I/AAAAAAAAL_g/BGwT6iPbxe4/w900-h900-no/DSC02133.JPG)
e24
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/DSC02159JPG-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-MiMwG5pINOI/UcbijCAjeqI/AAAAAAAAL_o/3dvIopcAci4/w900-h900-no/DSC02159.JPG)
Właśnie odrybiłem se dla sportu
Do odrybiania polecam Hemi - http://www.imagetrendsinc.com/products/prodpage_hemi.asp
MariuszJ
29-08-2013, 19:53
ToTom, dziękuję że racjonalizujesz moje bezsensowne ruchy, do których dojrzewam. Ruchy, których motorem jest przysłona f7.1... :(
Ikit - czyli co, możemy dla Mekano skonkludować, że E55-210 jest nieużywalny przynajmniej za dnia ;)
Witek.K - dzięki, choć to chyba drogie jest, nieprawdaż?
Gupi szlaczek wkleję, bo nic nie mam i nigdzie nie byłem ostatnio :(
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/2248/jyf6.jpg)
E55-210 jest nieużywalny przynajmniej za dnia ;)
Te zdjęcia nocne, które wstawiłem, robiłem Samsungiem NX 50-210...
Warsztaty z nocnej fotografii tele-zoomami? ;-)
Dzięki ToTom
Jak zwykle fachowo, rzeczowo i na temat !
Ikit - czyli co, możemy dla Mekano skonkludować, że E55-210 jest nieużywalny przynajmniej za dnia ;)
Co ja tam moge wiedzieć, mówią że to 'ciemny telezoom' to chyba logiczne że się najlepiej sprawdza w nocy??:mrgreen:
Swoją drogą to fotka z f8, ok. 135mm, oparcie o balustradę+stabilizacja szkiełka i jakoś wyszło choć nie wykluczone że nie za pierwszym razem:) Mi tam szkiełko starcza.
Dzieki za odpowiedź. Jestem już zdecydowany na 90% na Nex-6, miał być 5r z kitem, ale chyb brak wizjera i stopki jest zbyt dużym minusem, jak już zmieniać d80, to na coś bez takich znaczących wad. Teraz tak, kupię najpewniej samo body, i zostanie mi może jeszcze 1000zł na resztę, musze kupić radyjko o lampy i na sanki (YN) i jakieś szkło uniwersalne z AF, najlepiej jasne i jak coś zostanie to jakiś portretowy manual np. 55 (lub więcej jak jest?) f/1.4. Jako uniwersalneo-widoczkowo-wakacyjny lepiej kit czy sigme 19/2.8? A może 30/2.8? Jak one ostrzy z Nex-6? Myślałem kupić naleśnik 16mm, ale on strasznie lipny jest poniżej f/8 lol, fajny bo mały ale tylko tyle. No chyba, że test na optycznych łgał? Co kupić, żeby się nie zrazić na samym początku jakością i całością?
Z ciemnym telezoomem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9625969144_94f2067363_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9625969144/)
2013-08-29_23-38-45_08290754_NX11 (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9625969144/) by MaciejLK (http://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9622734465_9281ecc281_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9622734465/)
2013-08-29_23-37-12_08290752_NX11 (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9622734465/) by MaciejLK (http://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
Początek dnia...
źródło (http://imageshack.us/a/img825/4455/vi85.jpg)
Dzieki za odpowiedź. Jestem już zdecydowany na 90% na Nex-6, miał być 5r z kitem, ale chyb brak wizjera i stopki jest zbyt dużym minusem, jak już zmieniać d80, to na coś bez takich znaczących wad. Teraz tak, kupię najpewniej samo body, i zostanie mi może jeszcze 1000zł na resztę, musze kupić radyjko o lampy i na sanki (YN) i jakieś szkło uniwersalne z AF, najlepiej jasne i jak coś zostanie to jakiś portretowy manual np. 55 (lub więcej jak jest?) f/1.4. Jako uniwersalneo-widoczkowo-wakacyjny lepiej kit czy sigme 19/2.8? A może 30/2.8? Jak one ostrzy z Nex-6? Myślałem kupić naleśnik 16mm, ale on strasznie lipny jest poniżej f/8 lol, fajny bo mały ale tylko tyle. No chyba, że test na optycznych łgał? Co kupić, żeby się nie zrazić na samym początku jakością i całością?
Mam Nex 6 z kitem 18-55, Sigmą 30, Fujanem oraz Heliosem 44-2.
Na 1500 zdjęć jakie zrobiłem podczas trzy tygodniowej podróży po Bałkanach [Albania, Bośnia, te rejony], jakieś 98% jest z kita, z czego 3/4 na 18mm. I jestem zadowolony. Pojedyncze kadry gdzieś tam w wątku wrzucałem z niego. Dodam, że założeniem wyjazdu było zrobienie filmu - więc stabilizacja obrazu oraz normalna średnica filtrów była priorytetem.
Co do Sigmy, AF jest wystarczająco dobry - subiektywnie.
Acha, dodam - przesiadałem się z D300 + 17-55/2.8
Wniosek dla mnie jeden, gdyby RX100 miał wizjer, kupiłbym natychmiast ;)
rmn1,
W tym wątku pokazano trochę zdjęć z obiektywu E 16, które dowodzą, że jak najbardziej można nim robić zdjęcia, mimo tego, co mówią testy. Zanim go skreślisz, zobacz zdjęcia.
Michel71
30-08-2013, 09:19
rmn1, jeśli chodzi o 16/2.8 to jest spoko, jeśli trafisz dobry egzemplarz. Ja ostatnio miałem taki, który akceptowalnie ostry w centrum na miniaturkach internetowych (900px) był dopiero od f/4.
Mogę polecić Sigmę 30/2.8, porównywałem ją z E35/1.8 i wypadła bardzo dobrze: http://per-analogia.blogspot.com/2013/04/pojedynek-standardow-do-nexaa-duel-of.html?m=1
Na drugie śniadanie...
źródło (http://imageshack.us/a/img194/997/68yc.jpg)
Kit dodawany do NEX jest ok (chodzi o 18-55), porównywalny do tego co daje Pentax do K-5.
Dla mnie szkła docelowe do 5R to 24/1.8 i 16-70/4.
Myślałem kupić naleśnik 16mm, ale on strasznie lipny jest poniżej f/8 lol, fajny bo mały ale tylko tyle. No chyba, że test na optycznych łgał? Co kupić, żeby się nie zrazić na samym początku jakością i całością?
Po pierwsze żeby nie zrazić się jakością trzeba poznać mocne i słabe strony sprzętu i umieć to wykorzystywać:) Obecnie (przynajmniej z sonego) wszystko się moim zdaniem nadaje do focenia (przy 16MP).
Z tego co pamiętam to e16 jest najlepszy na f6.3. I warto go domknąć bo daje ok obrazek:) Na matrycy 16MP nie powinno być z nim dużych problemów, a kosztuje niedużo, można podpiąć adaptery które o dziwo nie pogarszają obrazu i zawsze wszędzie wejdzie:D Test nie łgał ale po prostu ludzie za dużo wymagają od obiektywów a zazwyczaj poza uczuciem zadowolenia z 'jakości' (której poza właścicielem nikt nie zauważy jak zobaczy na rozdzielczości kompowej bez powiększania narożników do 200% lub odbitce 10x15cm) nie wykorzysta się tych super cech. No chyba że robisz (ale nie ZAMIERZASZ robić;) ) profesjonalne zdjęcia na których zarabiasz...
Swoją drogą 16-50 pewnie też nie byłby złym wyborem, w komplecie wyjdzie taniej a jest również kompaktowy i nadaje się do robienia zdjęć;]
MariuszJ
30-08-2013, 10:11
Rafiki z KKM czyli Rafał Wylegała wkleił porno z 16-70: http://klubkm.pl/forum/showpost.php?p=1564756&postcount=32
Powiem tak: porównując z 18-55, uwzględniając zakres i otwór na długim - postarali się. Klocek, ale akceptowalny.
A co do E16... testy nie łgają, tylko co one mają do robienia zdjęć? Stanowczo warto uwolnić się od tej nerwicy natręctw ;) W tym wątku E16 jest po E18-55 (a być może nawet go wyprzedza) najczęściej prezentowanym narzędziem.
Pomyśleli, to fakt. Dobry kompromis maksymalnego f, zakresu ogniskowych, jakość też pewnie będzie godna znaczka Zeiss.
To prawda, szkoda, że nie śpię na kasie ;)
Czyli wybierając miedzy sigma 19, a Sony 16 co byście wzięli?
Czyli wybierając miedzy sigma 19, a Sony 16 co byście wzięli?
16. Ale z powodu takiego, że pewnie za jakiś czas dokupisz ECU1;) Optycznie SIGMA ostrzejsza.
Ale to zależy od Ciebie czy chcesz szeroki kąt z możliwością poszerzenia na 12mm albo 10mm-fish czy jaśniejszy i ostrzejszy początek zooma 18-55.
Nigdy nie miałem w sumie nic szerszego niż N35/1.8...najbardziej mnie martwi konieczność przymykania obiektywu f/2.8 na f/5 zeby było ostro.
No już nie przesadzaj - przy otworze 5 czy 5,6 daje się robić zdjęcia! Twój telezoom nikonowski przecież nie jest jaśniejszy!
Po prostu traktuj ten obiektyw f2.8 jako obiektyw f6.3 z możliwością okazjonalnej możliwości zrobienia zdjęcia w słabych warunkach kiedy jest tak ciemno że i tak narożników nie widać:P Przy tak krótkiej ogniskowej przy dobrej technice udaje się zrobić ostre zdjęcia na czasie 0.5s, to nie 35-85mm...
puch24
No i uzywalem go tylko do makro dawno temu z raynoxem:p
No to moze sie słyszę na tego nalesnika, najlepiej to by było pożyczyć i wypróbować:)
no dobra, ale przez makro i raynoxa nie zrobił się z niego 2,8! ;-) Czyli można!
Ale w makro jechałem itak na wysokiej przesłanie bo GO papierowa:p
Wczoraj robiłem sobie te nocne zdjęcia Samsungiem NX 50-200, w pewnym momencie AF (kontrastowy) złapał ostrość (!), a ponieważ trochę za mocno wcisnąłem spust na wyzwalaczu przewodowym, to od razu zrobił takie oto zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9630475224_0fe9e4ab69_b-2.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9630475224/)
2013-08-29_23-31-49_08290748a_NX11 (http://www.flickr.com/photos/99229681@N04/9630475224/) by MaciejLK (http://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
(wycinek).
No i teraz zastanawiam się, dlaczego w obiektywie żyją mi jakieś pantofelki czy zgoła ameby? ;-)
Mitochondria. Najpewniej pyłki na tylnej soczewce, było już o tym. Powinno wystarczyć delikatne przetarcie, byle jej nie porysować.
MariuszJ
30-08-2013, 19:48
1. No i chyba jednak 85/1.8, i to sygnowany logiem Zeissa (co może oznaczać niestety, że będzie jeszcze więcej niż $1000).
2. Byłem dzisiaj z nexoperatorem na Saturnie:
Nex6: "po co?"
Fuj X-E1: "spadaj"
RX100: fajne cacko.
Dwie fotki z szuflady, z nieużywalnego na f2.8 E16.
źródło (http://img38.imageshack.us/i/pidz.jpg/)
źródło (http://img801.imageshack.us/i/rvea.jpg/)
1. No i chyba jednak 85/1.8, i to sygnowany logiem Zeissa (co może oznaczać niestety, że będzie jeszcze więcej niż $1000).
Lepszy Zenek niż nic.. w końcu coś zaczyna się dziać.
Zenka to ja mam w torbie i on nic wspólnego z Zeiss nie ma :-)
Widzę że cierpienia za konsekwentne siedzenie w bagnecie E zaczynają być wynagradzane:) W ostatnim i najbliższym czasie - e10-18, e12, e20, e16-70, (e18-105, w nawiasie bo kloc i raczej pod kamerki), e85... Jeszcze tylko brak lepszego telezooma, dłuższej makrówki i bardziej budżetowych rozwiązań (choć tu są w przeciwieństwie do innych bagnetów masy stałeczek) :)
Pewnie trzeba będzie zmienić front narzekań na wielkość szkiełek:D
...i jakieś fuchy porobić żeby sobie popozwalać...
Mało ludzi fotografuję ale wrzucę dla urozmaicenia:)
e50
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/DSC05804dJPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-s95nprNiWLQ/UiDx64ttsOI/AAAAAAAAMqA/jXoJwCpKXHU/w800-h800-no/DSC05804d.JPG)
Oprócz E16-70mm f4 i E18-105mm f4 pojawił sie także w sprzedaży E50mm f1.8 w wersji Black .
źródło (http://imageshack.us/a/img12/6271/zv7l.jpg)
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/141/vgwi.jpg)
Rumorsy piszą, że pojawi się wkrótce pierwszy obiektyw do FF na bagnecie E. Zeiss 35/2.8, czyli klasyczna 35tka bazująca na C-Biogonie 35 pod bagnet ZM.
Będzie dobrze, miałem Biogona 35/2 i był to "killer lens".
@gibber, ciekawe zdjęcie. Z resztą wszyscy wcześniej też... mitochondria mnie ubawiły.
Zapowiedzieli tez dziś E70-400.
Z dzisiejszego spaceru po porannej kawie. Czuć idącą jesień. Cieszy, bo kolory i mgły się zaczną.
źródło (http://imageshack.us/a/img542/3456/1l9c.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img20/8894/ra62.jpg)
Dwa wakacyjne z E16 + ECU
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/al1_zpsd422a8e1-2.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/al1_zpsd422a8e1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/al2_zps71c16106-2.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/al2_zps71c16106.jpg)
ECU to ten konwerter co robi z 16mm 12mm ?
Opinie są różne, jak wyglądają narożniki zdjęcia przy f/8 ?
Tak, to ten konwerter. Generalnie jestem zadowolony, ECU nie "psuje" jakości gołego E16, niektórzy w tym wątku wręcz doszukiwali się poprawy jakości w rogach. Wszystkie foty robię nim na f/8 (sporadycznie, jak nie ma światła, schodzę nawet do f/2.8, ale wtedy wybieram tylko kadry z głównym motywem w centrum). Poniżej linki do pełnej rozdzielczości zdjęć, oceń sam. :) Według mnie w pełni akceptowalnie. Foty przepuszczone przez LR, jak chcesz, mogę wrzucić prosto z aparatu.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/12514386/DSC08225.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/12514386/DSC07619.jpg
MariuszJ
01-09-2013, 12:43
Sprzedaż zestawu E16+ECU była jedną z najgłupszych rzeczy, które zrobiłem w fotobyznesach.
stachmuszel
01-09-2013, 13:19
Sprzedaż zestawu E16+ECU była jedną z najgłupszych rzeczy, które zrobiłem w fotobyznesach.
Mariusz! Zawsze mozna zrobic powrot do przeszlosci ;-)
Hm liczyłem że pełnoklatkowce na E zapełnią ten brak f1.4... Ale nie powinno być źle, 35/2.8 na ff to w zasadzie odpowiednik 24/1.8 ale z połową rozmiaru:)
Piszą że 70-400 na E będzie remakiem tego z bagnetu A więc niemałe (1.5kg, 10x20cm...)... Za to jak w podobnej cenie to ponad tysiaczek na LAEA można by oszczędzić jeśli ktoś bardzo chce takie szkiełko podłączać zamiast kupować lustrzankowe body:)
Ech, i jeszcze zapowiadają aparat z ruchomą matrycą jako AF w obiektywach... Będzie ubaw:)
e50/1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC05991bJPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-G9DxenSFMTA/UiMjrCBxZ9I/AAAAAAAAMrA/tmNhxjD8COs/w800-h800-no/DSC05991b.JPG)
Nie rozumiem dlaczego się tak podniecacie tym FF? Mam wrażenie, że przyniesie więcej wad niż zalet. W końcu odległość bagnetu od matrycy się nie zmieni wiec wszystko wskazuje, że brzegi będą mocno problematyczne. No i aparaty stracą na swojej kompaktowości. Seria NEX to najlepsze co sony zrobiło od czasu Walkmanna poprawianie tego na siłę to moim zdaniem nie najlepszy pomysł.
siona, ale co Ci przeszkadza mieć inne, rozwojowe opcje? Przecież nexowy ff nie zastąpi aps-c. Zawsze można zostać przy rozwiązaniu które bardziej pasuje, a dla niektórych taki aparat (np. podróżniczo z niewielkim UWA) będzie spełnieniem marzeń.
NEX 5R, 18-55
źródło (http://imageshack.us/a/img443/543/2ai3.jpg)
Na wakacjach w Gdyni w końcu miałem okazję porządnie przetestować moje F3 z kitem i jestem zadowolony z rezultatów. Największy minus zestawu to waga (choć to nie doskwierało aż tak bardzo) i wkurzające przeciążanie aparatu do przodu przy noszeniu na szyji (a to już bardzo). AF w większości przypadków dawał radę a jedynie poległ kompletnie w oceanarium co jest normalne ale za to świetnie się sprawdził peaking i manual tak samo jak wieczorem na plaży i tylko kilka razy peaking zawiódł. Jestem też mile zaskoczony osiągami matrycy wieczorem przy wysokich ISO ale wtedy używam tylko B&W. Teraz do pełni szczęscia brakuje mi tylko mniejszego i jaśniejszego obiektywu szkoda, że kosztem zooma ale PZ nie chcę więc wybiorę albo E16 2,8 albo Sigmę 30 2,8 bo z aparatu jestem strasznie zadowolony i na pewno będę się nim jeszcze długo cieszył
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9645656436_059045792a_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5327/9645656436_059045792a_b.jpg)
4 sec ƒ/13 ISO 200 55 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9642433275_5d0e56d9b0_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3823/9642433275_5d0e56d9b0_b.jpg)
1/1000 ƒ/8 ISO 200 18 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9642430385_7385483ef0_b-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7344/9642430385_7385483ef0_b.jpg)
1/1250 ƒ/9 ISO 200 55 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9645662714_46474e86ec_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5529/9645662714_46474e86ec_b.jpg)
1/13 ƒ/3.5 ISO 3200 18 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9645676410_58abf42921_b-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7427/9645676410_58abf42921_b.jpg)
1/160 ƒ/6.3 ISO 200 18 mm
Kurcze, to przedostatnie cz-b jest naprawdę świetne.
Nie żartuj, że przeszkadzał Ci ciężar zestawu ;-)
Rok temu nad morzem latałem za dzieciakiem z D700, 50/1.4, 85/1.8, 20/2.8
Wracając do tematu i AF w nocnym środowisku. Zauważyłem, że pomaga wyłączenie wspomagania AF diodą doświetlającą. Irracjonalne, ale prawdziwe. Ostrzy szybciej i bez pudła.
Owszem, wbrew logice wspomaganie AF to pierwsza rzecz jaką należy wyłączyć w nexach:D
Z tym wspomaganiem potestuję chętnie :)
A co do ciężaru to fajnie się nosi go tylko mega wnerwia mnie te przeciążanie do przodu aparatu na szyji. Z pozytywów jeszcze to bateria na duży plus wytrzymała 2 dni intensywnego fotografowania ale w zapasie była druga jak by co.
Balans bieli spisuje się świetnie i nawet w pomieszczeniu nie wariował oddając naturalne kolorki. Uwielbiam efekt aparatu zabawki ale czasem w słoneczny dzień ten efekt paskudnie psuje fotki a niestety starałem się robić jak najwięcej jpegów a tylko jak było coś mega ciekawego to RAW+jpg.
Wracając do tematu i AF w nocnym środowisku. Zauważyłem, że pomaga wyłączenie wspomagania AF diodą doświetlającą. Irracjonalne, ale prawdziwe. Ostrzy szybciej i bez pudła.
Tzn. mozna wylaczyc calkowicie ta czerwona diode?
moze glupie, ja ja zakleilam czarna tasma, bo w nocy razaca draznila np. na koncertach czy gdzies wsrod duzej ilosci ludzi.. :mrgreen:
Owszem, wbrew logice wspomaganie AF to pierwsza rzecz jaką należy wyłączyć w nexach:D
A gdzie? Bede musiala popatrzec i tez wylaczyc skoro sie da..
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9646749634_c1e46ac7ee_b-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7381/9646749634_c1e46ac7ee_b.jpg)
1/80 ƒ/5.6 ISO 3200 55 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9646744240_c35f4e40aa_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3756/9646744240_c35f4e40aa_b.jpg)
1/1000 ƒ/9 ISO 200 45 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9643508383_7d5d6e11ab_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5475/9643508383_7d5d6e11ab_b.jpg)
1/100 ƒ/5.6 ISO 640 55 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9642446293_1ae44c8245_b-2.jpg
źródło (http://farm3.staticflickr.com/2805/9642446293_1ae44c8245_b.jpg)
1/100 ƒ/5.6 ISO 320 55 mm
radekone
01-09-2013, 17:23
Trafiłem na wyprzedaży zalakowaną nówkę F3 z kitem w przezabawnej cenie (1250) i w sumie to jestm pozytywnie zaskoczony.
Przede wszystkim dostaję zdjęcia w takim stanie, że niespecjalnie trzeba już przy nich siedzieć, i to robione na A (najczęściej nie lubię interesować się ustawieniami innymi niż przysłona). Tego szukałem.
Teraz jeszcze adaptery z Hong-Kongu na stare szkła i C41 idzie w odstawkę (w sumie już poszło).. :-)
A gdzie? Bede musiala popatrzec i tez wylaczyc skoro sie da..
Pierwsza opcja w 'ustawienia';) (wspomaganie AF)
E tam... było: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2959620&postcount=1567
A znacie jakiś tani sklep z Nexem-6, same body mnie interesuje, coś tańszego niż Allegro da się znaleść?
I jeszcze jedno, ten Fisz konwerter pasuje do 16-50?
MariuszJ
01-09-2013, 19:37
A znacie jakiś tani sklep z Nexem-6, same body mnie interesuje, coś tańszego niż Allegro da się znaleść?
Też (trochę) szukam, obawiam się że taniej niż to 2750 z polskiej dystrybucji nie znajdziesz. Przynajmniej na razie.
I jeszcze jedno, ten Fisz konwerter pasuje do 16-50?
Nie.
mateo912
01-09-2013, 19:48
przyłącze się do pytania ale z modelem 5r. na allegro nawet używek nie ma :|
MariuszJ
01-09-2013, 19:51
przyłącze się do pytania ale z modelem 5r. na allegro nawet używek nie ma :|
Amazon właśnie zrobił obniżkę przed premierą 5T http://www.sonyalpharumors.com/nex-5r-for-429-rx100ii-with-extras-for-731-amaozn-selling-out-a-mount-cameras/ , poczekaj chwilkę jeszcze, może i Europa zatrybi.
mateo912
01-09-2013, 20:08
Amazon właśnie zrobił obniżkę przed premierą 5T http://www.sonyalpharumors.com/nex-5r-for-429-rx100ii-with-extras-for-731-amaozn-selling-out-a-mount-cameras/ , poczekaj chwilkę jeszcze, może i Europa zatrybi.
będę śledził, 1400 za 5r z 18-55 to całkiem fajna cena.
a najlepsze jest to że samo body w tym sklepie kosztuje 648$ ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9648397298_08db3c894f_b-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5448/9648397298_08db3c894f_b.jpg)
1/320 ƒ/6.3 ISO 200 55 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/9648394482_607b600cf2_b-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3678/9648394482_607b600cf2_b.jpg)
1/640 ƒ/8 ISO 200 19 mm
ale forum ślimaczy po 2 razy posty mi dodaje
Primo, jest od wczoraj problem z forum. Myślałem, że to przez mój upgrade pakietu z 1 Mbit na 30 Mbit, ale nie.
Secundo, 1500 za 5R z kitem to b.dobra cena
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/2995/8e7u.jpg)
Tak z ciekawości ile chcesz za EVF ?
Pierwsza opcja w 'ustawienia':wink: (wspomaganie AF)
Dzieki. :D
E tam... było: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2959620&postcount=1567
ale to bylo tak dawno, ze kiedys mi nie przeszkadzala ta czerwona dioda.. albo nie zwracalam na to uwagi..
tasma sciagnieta.. :mrgreen:
Michel71
02-09-2013, 00:05
Jesień z E55-210:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/e5521001m-2.jpg
źródło (http://bez-lustra.pl/sample/e55210/e5521001m.jpg)
MariuszJ
02-09-2013, 00:32
Jesień z E55-210:
To się nazywa kambek :) Urocza klatka.
Cena 430$ to w US, w Europie będzie drożej, jak zwykle. Na Amazonie w UK już jest przeceniony 5RL o 100 GBP ale nadal to jest 470 GBP. Swoją drogą na ostatnich wakacjach strasznie mi brakowało wizjera czasami (na wycieczkach wiele zdjęć robiłem na czuja). Lampki też czasem używałem i chyba wolałbym mieć wbudowaną. Właśnie się zastanawiam na sprzedażą 5R i przesiadką na 6.
Co do szkieł to ostatnio miałem okazję poużywać Hexanona 40/1.8, którego ostatnio kupiłem. Na 1.8 strasznie miękko a kolejny krok przysłony to 2.8, gdzie jest dobrze. Tak, więc to szkło jest używalne od 2.8. Znacie jakieś pleśniaki, które by były używalne od 1.8 lub 2 albo miały regulację przysłony co 1/3 lub 1/2
A przy okazji w jakim trybie robicie zdjęcia po podpięciu manualnej stałki?
Jestem coraz bliżej zakupu, sprzedałem juz wszystko, został tylko N85/1.8d ale mam nadziej, ze to kwestia kilku dni. Muszę skompletować zestaw na start, narazie stanęło na nex-6 + e16 + koncertem fisz + plus cctv 35/1.7 + wyzwalacz radiowy YN. Chciałbym sie z tym zmieścić w 3200zl, to co ze sklepu na 99% odpisze sobie VAT. Więc moze sie udać zmieścić, jak nie to cos poczeka do wiosny;) jak by cos zostało to chciałbym jakiegoś portretowca jasnego najszybciej dokupić.
Co myślicie o takim zestawie?
mateo912
02-09-2013, 12:43
Cena 430$ to w US, w Europie będzie drożej, jak zwykle. Na Amazonie w UK już jest przeceniony 5RL o 100 GBP ale nadal to jest 470 GBP. Swoją drogą na ostatnich wakacjach strasznie mi brakowało wizjera czasami (na wycieczkach wiele zdjęć robiłem na czuja). Lampki też czasem używałem i chyba wolałbym mieć wbudowaną. Właśnie się zastanawiam na sprzedażą 5R i przesiadką na 6.
Co do szkieł to ostatnio miałem okazję poużywać Hexanona 40/1.8, którego ostatnio kupiłem. Na 1.8 strasznie miękko a kolejny krok przysłony to 2.8, gdzie jest dobrze. Tak, więc to szkło jest używalne od 2.8. Znacie jakieś pleśniaki, które by były używalne od 1.8 lub 2 albo miały regulację przysłony co 1/3 lub 1/2
jakbyś miał sprzedawać 5r daj proszę znać na pw ok? ;)
No właśnie kiedyś o tym pisałem w kontekście tego szkła, dodać można, że specyficzny kształt przysłony na 2.8 psuje bokeh. Lepszy jest Hexanon 50 1.4, nie dość że ostry od 1.4 to ma skok co 1/3 ev.
<| MICHAŁ |>
02-09-2013, 14:29
kolejny weekend na Mazurach...
Wszystkie z kita
Sorry za wielkosc, ale nie mam jak tego teraz zmniejszyc...
źródło (http://imageshack.us/a/img593/1498/ev6y.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img837/3165/pzte.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img31/1528/0v0z.jpg)
NEX 5R, 18-55.
źródło (http://imageshack.us/a/img94/9099/h4kh.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img823/460/44u5.jpg)
Co da mniejszą GO 30mm 2,8 czy 55mm 5,6 powiedzmy, że z tej samej odległości te same warunki.
stachmuszel
02-09-2013, 20:38
Zapytaj Pana googla o "kalkulator glebi ostrosci". On prawde Ci powie ;-)
MariuszJ
02-09-2013, 20:41
Co da mniejszą GO 30mm 2,8 czy 55mm 5,6 powiedzmy, że z tej samej odległości te same warunki.
[email protected]. Ale będziesz miał w kadrze dwa razy mniej, licząc przekątną kadru.
http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41
http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_katow_i_pola_widzenia_obiektywu/id/68
Dla zainteresowanych (jeśli jeszcze nie wiedzą) jest update (http://www.sony.pl/support/pl/product/NEX-7/downloads/FW_NEX7_V103_WIN) do nex 7...
Z ciekawostek dodano w końcu włączanie/wylączanie przycisku nagrywaj...
Szkoda tylko, że nie w z opcją programowania i że tylko dla 7ki
Andrzeju, ta ciekawostka była już w 1.02. ;)
Mariusz, zauważyłem, że poczyniłeś pewne kroki w celu wymiany 5N na 6. Ostrzegam, że u mnie poszło to równocześnie z pozbyciem się niestystemowych obiektywów. Z tym że ja, po namyśle, takie zrobiłem założenie. Sprzedaż 5N była równoznaczna ze sprzedażą obiektywów bez AFa.
<| MICHAŁ |>
02-09-2013, 21:32
nie mi oceniac decyzje Mariusza, ale 8 stowek to nie jest kasa warta wyzbycia sie nexa 5n
ropusz, ale w obiektywach ze skokiem przysłony co 1 EV zwykle można bez problemu ustawiać pierścień w pozycjach pośrednich, tyle, że bez zaskoku. Np. Nikon tradycyjnie nie stosował zaskoków pośrednich, co wbrew pozorom pozwalało precyzyjniej ustawiać wartości pośrednie (jeśli ktoś bardzo musiał), niż gdyby były zaskoki.
MariuszJ
02-09-2013, 21:36
Mariusz, zauważyłem, że poczyniłeś pewne kroki w celu wymiany 5N na 6. Ostrzegam, że u mnie poszło to równocześnie z pozbyciem się niestystemowych obiektywów. Z tym że ja, po namyśle, takie zrobiłem założenie. Sprzedaż 5N była równoznaczna ze sprzedażą obiektywów bez AFa.
Zdaję sobie z tego sprawę. Jeżeli zrealizuję ten pomysł, szanse na rychłą podróż mojego Fujiana do Buska mocno wzrosną.
Ja przekornie napiszę, że po niecałym roku widzę sens każdej złotówki dołożonej do 6. Nawet, jeśli jest ich aż 800 ;)
Ale używam tylko obiektywów E.
Obiektywów ci u nas dostatek, ale i ten przyjmiemy na znak przyjaźni. :D
A dlaczego z przejściem na Nex-6 powiązane jest wyprzedanie manualnych szkieł? Źle to ze sobą gra?
MariuszJ
02-09-2013, 21:56
A dlaczego z przejściem na Nex-6 powiązane jest wyprzedanie manualnych szkieł? Źle to ze sobą gra?
"Gra" tak samo. Ale "dotyk" jest potężnym i uzależniającym pomocnikiem w ostrzeniu ręcznym.
Czyli ja nie znając 5r nie będę cierpiał z manualami bez dotyku? Da sie powiększać w 6 jakimś guzikiem?
MariuszJ
02-09-2013, 22:05
Czyli ja nie znając 5r nie będę cierpiał z manualami bez dotyku? Da sie powiększać w 6 jakimś guzikiem?
Da się spokojnie. Jak nie miałeś wcześniej 5n(r, t), dużo nie ucierpisz. Człowiek do wszystkiego przywyknie.
Po prostu przy dotykowym ekranie po prostu wskazujesz punkt gdzie ma być ostro i dostajesz od razu powiększenie tego obszaru. W 6 będziesz musiał najechać tam kursorem, jak masz wprawę z gier komputerowych - będzie ok ;)
Da się żyć, manualami przecież sportu się nie foci. Ja na C3 bez dotyku daję radę. Domyślnie powiększasz środek kadru, ale powiększenie możesz przesunąć wybierakiem w dowolną stronę. Jak nie focisz fujianem ani innym wynalazkiem, to możesz sobie śmiało lekko przekadrować zdjęcie (czyli ostrość ustawiasz na środku żeby było szybciej, po czym lekko przekadrowujesz). W fujianie niestety taki skrót nie zawsze działa, bo ten chińczyk nie zna pojęcia "płaszczyzna ostrości" :)
manualami przecież sportu się nie foci. Czy aby na pewno?;)
"Gra" tak samo. Ale "dotyk" jest potężnym i uzależniającym pomocnikiem w ostrzeniu ręcznym.
Używałem przez półtora roku siódemki, przebieg jak sprzedawałem 78.000 tys. klatek, porządna maszyna. Myślę że i 6 jest podobna jak nie lepsza, bo wyszła później i kilka rzeczy ma na plus. Teraz muszę na szybko coś odkupić bo zwariuję, i chyba będzie to nex6. Czytając posty dochodzę do wniosku że dotyk jest bardzo fajną rzeczą w nexach. Szkoda żę 6 i 7 jest tego pozbawiona.... Choć kursor nie należy do niewygodnych, tylko bardziej czasochłonnych niż ruch palcem.....
Czy aby na pewno?;)
Są różne zboczenia ;)
Żeby nie było, że cała strona bez zdjęć, to ode mnie trochę Zigmy Czydzieści.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC07740_zpse34f0317-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC07740_zpse34f0317.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC07722_zpse247355d-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC07722_zpse247355d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC07724_zps15d3879d-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC07724_zps15d3879d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC07738_zps9a69f3cc-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC07738_zps9a69f3cc.jpg)
Z uwagi na topniejące ceny w systemie nikon 1 zastanawiałem się, czy nie wziąć takiego 1v z kitem za mniej niż 1 tys zł, ale... porównałem wymiarowo z nexem bez wizjera, i chyba zamarzył mi się zestaw kieszeniowy - nex i dwie sigmy. Powyższe zdjęcia zachęcają.
Jesień z E55-210:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/e5521001m-1.jpg
źródło (http://bez-lustra.pl/sample/e55210/e5521001m.jpg)
Fajny kolor wyszedl i piekna jarzebina.
kolejny weekend na Mazurach...
Wszystkie z kita
Sorry za wielkosc, ale nie mam jak tego teraz zmniejszyc...
Polskie lasy maja niesamowity klimat, swietne!
<| MICHAŁ |> juz chyba niedlugo jakies grzyby? ;)
stachmuszel
03-09-2013, 07:10
Ja przekornie napiszę, że po niecałym roku widzę sens każdej złotówki dołożonej do 6. Nawet, jeśli jest ich aż 800 ;)
Ale używam tylko obiektywów E.
TomTom! Uzasadnij prosze w kilku zdaniach tę wypowiedz. Mnie interesuje aspekt stricte fotograficzny. EVF mnie nie interesuje. Matryce te same co w 5N. We wszystkich periodykach testujacych oceny za foto sa bardzo podobne, ze wskazaniem na 5N za high ISO. Ergonomia na pewno lepsza w nex6, ale niestety wiaze sie to z wiekszymi rozmiarami. Jestem ciekaw Tom Twojej opinii. Dzieki i pozdr.
TomTom! Uzasadnij prosze w kilku zdaniach tę wypowiedz. Mnie interesuje aspekt stricte fotograficzny. EVF mnie nie interesuje. Matryce te same co w 5N. We wszystkich periodykach testujacych oceny za foto sa bardzo podobne, ze wskazaniem na 5N za high ISO. Ergonomia na pewno lepsza w nex6, ale niestety wiaze sie to z wiekszymi rozmiarami. Jestem ciekaw Tom Twojej opinii. Dzieki i pozdr.
Spójrz na to pod kątem osobistych preferencji.
Dla mnie np. wizjer miał wyższy priorytet nad wysokim iso czy czymś tam innym, więc mimo pięknego obrazka produkowanego przez NEXa, kupy przejściówek i szkieł manualnych sprzedałem go.
I jak fundusze pozwolą to zakupię znowu... ale właśnie nexa 6/7.
To co mnie przekonało do 6 (odnosiłem się do 5N a nie 5R/T):
- wizjer - dla mnie doskonała rzecz. Lepszy niż w jakiejkolwiek lustrzance APSC, którą miałem. Duży, z mnóstwem informacji (jeśli chcę). Zazwyczaj używam z włączoną poziomicą. Właściwie już miałem w ręce wizjer do 5N, ale po podpięciu całość robiła się nieergonomiczna, dochodził "kominek" no i niestety - albo to albo lampa.
- położenie wizjera - na skraju aparatu, nie wycieram ekranu policzkiem lub nosem, doskonale!
- lampa - niby tylko mała i słaba ale ogólnie lampy używam niewiele i taka mi wystarczy, zwłaszcza że można odchylić w górę. Lepiej mieć schowaną w aparacie niż szukać po kieszeniach, dokręcać itp.
- pokrętło trybu - za samo to udogodnienie wymieniłbym 5N na 6
- kółko pod kciukiem - doskonałe umiejscowienie! Bardzo wygodne w obsłudze.
- testami na portalach, zwłaszcza sprawdzającymi wysokie ISO nie zawracam sobie głowy. Fotografuję w dzień, zdjęcia pokazuję na FullHD, a w sieci w rozdzielczości forumowej - KAŻDY dzisiejszy aparat doskonale sobie z tym poradzi.
- generalnie pomimo dodania lampy/stopki (czekam na dostępność HVL-20) oraz wizjera wielkość aparatu nie wzrosła znacząco a mocno poprawił się (i tak w 5N wygodny) uchwyt.
Minus:
- brak dotyku - bardzo duży minus utrudniający korzystanie z manuali. Ale moja przygoda z manualami skończyła się w momencie jak:
a) pojawiły się Sigmy 19 i 30
b) E50 staniało co nieco
c) zauważyłem, że manuale i przejściówki mnożą się u mnie jak króliki, a nie o to przecież chodziło ;)
Piszę to po półtorarocznym używaniu 5 a potem 5N oraz prawie roku z 6.
Piszcie tak dalej o tym nexie 6 a skuszę się na tę ofertę z Euro.
link (http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/sony-nex-6-16-50-mm-czarny.bhtml?gclid=CLe1-dLdrrkCFYRa3godpWMAsA)
co o niej myślicie?
Stówę drożej od najtańszej oferty z Ceneo. Chyba, ze chcesz brać na raty 10x0%.
Sprawdź przed odbiorem w EuroAGD, czy nie był używany.
Przesiadając się z 5n na 6 nie miałem problemu z dotykowym ekranem, bo po prostu w 5 z niego nie korzystałem. Używałem dodatkowego wizjera, a ciężko jest trafić w ekran palcem tam, gdzie się chce, patrząc w wizjer :) Kluczowym powodem zamiany na 6 było to, że mocowanie wizjera do 5n jest zbyt delikatne i można go łatwo urwać co chwila wkładając i wyjmując aparat z torby. Drugim powodem było to, że 6 ma wbudowaną lampę i nie trzeba, jak pisze To Tom szukać jej po kieszeniach, żeby co chwila zakładać na przemian z wizjerem.
Lampę HVL-F20M mam już od dwóch miesięcy i mogę powiedzieć, że ma ograniczone zastosowania i nadaje się raczej do typowych mieszkalnych pomieszczeń niezbyt wysokich, jeśli chcemy odbijać światło od sufitu. Teraz wyszła lampa HVL-F43M do nexów i mam zamiar się na nią przesiąść, chociaż nie jest już tak kompaktowa jak 20.
W nexie 6 cenię sobie naprawdę dobrą ergonomię i możliwość sterowania różnymi parametrami nie wchodząc do menu. Jest to dużo szybsze i prostsze niż w 5n. Jeśli chodzi o obrazki w jpgach to ja z kolei czytałem, że 6 generuje je z dużo mniejszymi szumami na wysokim iso. Ja nie zauważyłem różnicy ani na lepsze, ani na gorsze niż w 5n. Fociłem kilkadziesiąt lat analogowymi lustrzankami i wielkość, obsługa i przyjemność z focenia manualami najbardziej mi przypomina właśnie nex6.
Edit: Zafascynował mnie mający się ukazać Zeiss 16-70 i jeśli będzie tak ostry jak 17-55 w nikonie to zaprzedam duszę diabłu, a będę go miał :)
Pytanie sprzętowe. Podobnie jak sporo osób w tym wątku, także i ja zastanawiam się nad kupnem Nexa 6. Szóstka sprzedawana jest z kitem 16-50, który wygląda całkiem fajnie. W związku z tym waham się czy warto wymienić zestaw E16+ECU + Sigma 30 na zestaw 16-50 + systemowe 35/1.8.
W tym wątku jest dużo mądrych głów, zatem ciekaw jestem waszych opinii. Szczególnie osób, które mają porównanie PZ16-50 do E16 (zależy mi na szerokim końcu, tele traktuję jako bonus). Jeżeli ktoś miał styczność z 35/1.8, też będę wdzięczny za opinie.
Osobiście wolałem kita 18-55. 18 i tak jest już dość szeroko, szczególnie w kadrowaniu pionowym. Nie lubię też tego powerzooma z 16-50. Wczoraj zamówiłem Zeissa 24/1.8 jako uzupełnienie 18-55. Miałem poczekać na 16-70, ale pomyślę o nim w przyszłym roku.
A ja w 5R nie używałem jeszcze "złego dotyku", większą frajdę sprawia mi kręcenie pierścieniem. W słoneczny dzień możliwość użycia wizjera i błysku jednocześnie - bezcenne i dlatego myślę o 6. A co do przesłon w pleśniakach to ja jednak wolę jak zaskakuje bo inaczej trudno wyczuć, od którego momentu będzie ostro. Mając do wyboru Hexanona 50/1.7 i 50/1.4 to którego byście polecili?
stachmuszel
03-09-2013, 13:18
Pytanie sprzętowe. Podobnie jak sporo osób w tym wątku, także i ja zastanawiam się nad kupnem Nexa 6. Szóstka sprzedawana jest z kitem 16-50, który wygląda całkiem fajnie. W związku z tym waham się czy warto wymienić zestaw E16+ECU + Sigma 30 na zestaw 16-50 + systemowe 35/1.8.
W tym wątku jest dużo mądrych głów, zatem ciekaw jestem waszych opinii. Szczególnie osób, które mają porównanie PZ16-50 do E16 (zależy mi na szerokim końcu, tele traktuję jako bonus). Jeżeli ktoś miał styczność z 35/1.8, też będę wdzięczny za opinie.
Myślę, że MariuszJ będzie tu mógł autorytatywnie wypowiedzieć się.
już marudził, że tęskni za 16+uwa :)
E16+ECU+S30 = ok. 1200zł w sprzedaży, ciężko będzie zamienić na e35+16-50 (1550+ok. 800zł w zestawie)= ok. 2350. Jak i tak chcesz dołożyć 1150 to sprzedaj tylko sigmę (za ok 400) i masz akurat 1550zł na e35 i zostaje e16 i ewentualny szerszy kąt 12mm:) Ale ja bardziej cenię UWA niż zakres 17-50mm...:p e35 ma na pewno więcej twórczych możliwości od s30, wszyscy którzy tak zamieniali i się chwalili na forach byli zadowoleni;]
e16+fish
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC03358JPG-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-zIlhn3sXITc/UiWrWF0eJVI/AAAAAAAAMs8/N9vMlxayQdI/w900-h900-no/DSC03358.JPG)
MariuszJ
03-09-2013, 14:57
W TWOIM przypadku (świadomy fotograf, któremu sprzęt nie przeszkadza i potrafi sobie radzić)
E16(gołe) na PZ - tak. PZ spokojnie zastąpi E16, który w tej rywalizacji ujawnia niewiele przewag. Po stronie PZ stabilizacja i zoomowatość, nawet jeżeli traktować ją jako ficzer dość sporadycznie wykorzystywany.
E16+ECU na PZ - nie. Zestaw E16+ECU daje frajdę nieprzeciętną, za (relatywnie) grosze.
E16+S30 na PZ - na dwoje babka. Dużo zależy od dodatkowych obwarowań: np. filmowanie składnia ku PZ-owi, albo równoległe używanie przez osoby posiadające wystarczająco dużo problemów z niefotograficzną resztą swojej aktywności życiowej ;)
S30 na E35 - nie mam zdania (ale też nie miałem żadnego z tych obiektywów); sample choćby Koniecpolskiego wyglądały bardzo dobrze, fun factor z E35 jest niezaprzeczalnie większy, ale bilans uwzględniając cenę obu narzędzi wychodzi moim zdaniem na 0.
Moja rada: zamów zestaw Nex6 + E50 albo E55-210, Rtvzew czy Fotostrada Ci taki spokojnie zeskłada ;)
E16(gołe) na PZ - tak. PZ spokojnie zastąpi E16, który w tej rywalizacji ujawnia niewiele przewag. Po stronie PZ stabilizacja i zoomowatość, nawet jeżeli traktować ją jako ficzer dość sporadycznie wykorzystywany.
E16+ECU na PZ - nie. Zestaw E16+ECU daje frajdę nieprzeciętną, za (relatywnie) grosze.
E16+S30 na PZ - na dwoje babka. Dużo zależy od dodatkowych obwarowań: np. filmowanie składnia ku PZ-owi, albo równoległe używanie przez osoby posiadające wystarczająco dużo problemów z niefotograficzną resztą swojej aktywności życiowej ;)
S30 na E35 - nie mam zdania (ale też nie miałem żadnego z tych obiektywów); sample choćby Koniecpolskiego wyglądały bardzo dobrze, fun factor z E35 jest niezaprzeczalnie większy, ale bilans uwzględniając cenę obu narzędzi wychodzi moim zdaniem na 0.
Tak też sobie właśnie kalkuluję, że ten bilans wyjdzie na 0, dlatego chciałem się zasięgnąć Waszych opinii. Chyba jednak szkoda zachodu z wymianą. Poczekam jeszcze na nowe premiery Sony (na przełomie 2013/14 ma się sporo dziać) i wtedy podejmę decyzję. Jak nie będzie fajnego nowego body, to przynajmniej Nex 6 potanieje. :) Tylko do przemyślenia sprawa, czy brać gołe body, czy z 16-50.
Dzięki za rady. A gdyby ktoś powiedział coś więcej nt. 35/1.8 (najchętniej z obrazem, co wyraża więcej niż 1000 słów), to byłoby miło :)
Zapomniałem o zdjęciach. Znów Sigma 30:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC07765_zpsbab7ed6c-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC07765_zpsbab7ed6c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC08241_zpsab7aa388-3.jpg
źródło (http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/DSC08241_zpsab7aa388.jpg)
Ostatnio było trochę wałkowane w tym temacie w naszym wątku:
link 1 (http://kurtmunger.com/sony_nex_35mm_f_1_8_ossid341.html) i link 2 (http://per-analogia.blogspot.com/2013/04/pojedynek-standardow-do-nexaa-duel-of.html)
@Michel - nie masz za złe....
W tym watku ktos pokazywal zdjecie chyba dziewczyny przy fontannie, dawno temu robione Sigma i Sony z Sony zdecydowanie na duzy plus, jak dla mnie. Z Sigmy obrazek byl troche w tyle w porownaniu do Sony.
Michel71
03-09-2013, 17:00
Ostatnio było trochę wałkowane w tym temacie w naszym wątku:
link 1 (http://kurtmunger.com/sony_nex_35mm_f_1_8_ossid341.html) i link 2 (http://per-analogia.blogspot.com/2013/04/pojedynek-standardow-do-nexaa-duel-of.html)
@Michel - nie masz za złe....Oczywiście, że nie mam - miło mi, że mój "test" może się komuś przydać :-)
No a ecu1 to nie jest adapter robiący fisza z 16mm? Bo o to mi chodziło, o ten najbardziej szeroki konwerter...
No a ecu1 to nie jest adapter robiący fisza z 16mm?
ECU = Ultra Wide
ECF = Fisheye
I ten ECU1 ma zdecydowanie więcej użytkowników. A i zdjęć z niego jest w tym wątku kilka(naście?).
MariuszJ
03-09-2013, 19:29
I ten ECU1 ma zdecydowanie więcej użytkowników. A i zdjęć z niego jest w tym wątku kilka(naście?).
I moich (czy jak to Woyt chciał - mojej piękniejszej połowy) z pięćdziesiąt :P
Odkurzyłem Noktiego:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/ktk1)
Kotów się ani nie odkurza, ani nie pierze.
Czornyj - dobre jest to zdjęcie!
Przypomniało mi się, że też mam zdjęcie z kotami:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/DSC02817-3.jpg
źródło (http://lh4.googleusercontent.com/-56nqFAyGdfg/UiYk1mKBTwI/AAAAAAAACAg/uuUH1DY4hUg/w1024-h680-no/DSC02817.jpg)
Michel71
03-09-2013, 21:13
Czornyj, ToTom - fajne kocie!
A ja dziś znalazłem zagubionego FDn 50/1.8. Podpiąłem go przez Lens Turbo i "szczeliłem" test-focię:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/ipad01-3.jpg
źródło (http://bez-lustra.pl/kkm/ipad01.jpg)
Szkiełko tyłka nie urywa, ale też nie jest złe. Dość równe w kadrze, jeśli chodzi o ostrość, nawet z LT brzegi były akceptowalne już przy f/5.6.
Kotów się ani nie odkurza, ani nie pierze.
Owszem - jeśli dasz kotu grzędę, a on wyżej siędzie i obrośnie w piórka. Chyba, że kot jest czarny, czyli po jap. 黒 (kuro), wtedy odkurzanie może być problematyczne. Piejo kury piejo, nie majo koguta...
Nie daleko spada kotka od dłoni...
Kurcze, niemoge sie zdecydować, czy brać korpus plus śmigany e16, czy zestaw z 16-50...ten zestaw z kitem 16-50 wyszedlby mi 100zł taniej i kupiłbym na miejscu...hmmm nie moge sie zdecydować...bo w sumie ten e16 itak trzeba przymknac chcąc ostro, wiem mozna na 2.8 ale wtedy bedzie "inaczej", a tu mamy zooma i 100zł na cctv:) Jedyne co, to konwerter skłania mnie ku e16? (Chyba jednak ecu1, bo fisz za mocny) I co tu robić?
Nie mając nic brałbym kita 16-50... Takie moje zdanie, bez zbytniego rozwodzenia się w tym temacie.
Jak jednak zbraknie szerokości, można kupić później używkę.
Niby racja, ostrzejszy (tak?), prawie tak samo mały (tak?) i daje wiecej ogniskowych niż jedną;) Do tego sprzedając go kiedyś za 600zl korpus wyszedł by mi taniej niż samotnie kupiony;) Dlaczego do 16-50 nie da sie podłączyć ecu1? Fizycznie sie nie da czy jak? Nie miałem nic w rękach, przepraszam jesli pytanie jest głupie jak but.
Niby racja, ostrzejszy (tak?), prawie tak samo mały (tak?) i daje wiecej ogniskowych niż jedną;) Do tego sprzedając go kiedyś za 600zl korpus wyszedł by mi taniej niż samotnie kupiony;) Dlaczego do 16-50 nie da sie podłączyć ecu1? Fizycznie sie nie da czy jak? Nie miałem nic w rękach, przepraszam jesli pytanie jest głupie jak but.
Tak, fizycznie. Mechanicznie.
Witam
Właśnie się stałem szczęśliwym posiadaczem NEX-a6 i zacząłem go ustawiać, ale wysiadła bateria więc czeka mnie długie ładowanie. W związku z ustawieniami, czy można liczyć na podpowiedzi posiadaczy obytych już z aparatem - odnośnie ustawień podświetlenia wizjera, ekranu no i najbardziej jestem ciekaw działania focus-peakingu - jak to ustawiać. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Najlepsza z możliwych podpowiedzi:
Przeczytaj zatem instrukcję, tam jest najwięcej informacji... Mi to zajęło kilka dni, z aparatem w ręku. Potem dopiero, jak nie mogłem znaleźć informacji, pytałem.
PS
Gratuluję zakupu, dobry wybór.
Instrukcje to ja zawsze czytam, bardziej chodzi mi o osobiste doświadczenia, ale dziękuję.
Rossi_PL
04-09-2013, 21:40
doomin tutaj naprawdę bez uszczypliwości i ja proponuję lekturę instrukcji wraz z aparatem:) Osobiście zaraz po nabyciu 5R czułem się przez parę dni mooocno zagubiony, drażniło mnie parę rzeczy ale jak się okazało była to siła przyzwyczajeń do klasycznej "wielkiej" lustrzanki;) Już po kilku dniach (także zerkania w instrukcję;)) fotografowanie NEXem stało się lżejsze i przyjemniejsze do tego stopnia, że zdarza mi się kręcić kciukiem po padzie w D700... także życzę miłego poznawania nowego małego nexowego nabytku:)
doomin zdarza mi się kręcić kciukiem po padzie w D700...
Dziś miałem identyczną sytuację kiedy chciałem lekko oddalić stuprocentowe zbliżenie :D
Nie mam takich problemów, sprzedałem D700 ;-)
Nie, pół roku temu. Fajna lustrzanka, ale kolory trochę odstawały i było dużo zabawy w Lr.
Bo to problem Lr a nie D700. Ja wołam w C1Pro i to jest na razie coś czego nie mogę osiągnąć innym sprzętem (przy Lr). Nie chodzi tu nawet już o kolory podstawowe, ale przejścia tonalne na światłach. Dobra, to nie odpowiedni temat do tego, więc nie ma co zaśmiecać tak fajnego wątku o nexach.
Aaaa, myślałem, że przy leice trzymałeś, a po nexie sprzedałeś... To by była odwaga... ;)
No niestety albo kolory, albo AF ;) Mi w nexie brakuje czasem normalnego AF'a i dlatego tęskno mi za lustrem, bo ten kontrastowy jest niewystarczający....
Dzięki bogu na ręczne ostrzenie z jakimś pleśniakiem mam większy wpływ...
Mało zdjęć na ostatnich stronach, więc coś zarzucę z 5R i kita 18-55, ostatnie z Jupitera 135/4.
źródło (http://imageshack.us/a/img827/6184/4ik2.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img46/900/dghc.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img29/3345/71q6.jpg)
U mnie się pojawił chomiczy syndrom i już ze 2 tygodnie trzyma żeby kupić jakieś fajne szkiełko:P Albo napędzony przez te sonowe nowości (choć akurat na żadną z nich nie mam smaka;) ) albo jesienną pogodę... A zbieram kasę na e10-18/e12 na następny sezon (w tym było e24, chcę chociaż udawać że się jakoś kontroluję bo przecież można w to hobby wepchać dowolne fundusze:P). Po głowie chodzi mi voitek 58/1.4 albo jakaś ostrzejsza f1.2 niż mam.
Swoją drogą miał ktoś z tym voitkiem jakieś doświadczenia (w końcu ma nikonowy bagnet)? Nie wiem czy mając rokkora 58/1.4, porsta 55/1.4 czy e50/1.8 warto jeszcze (albo w zamian) się w to szkiełko pchać. Choć obrazek z niego mi się niesamowicie podoba, a i ogniskowa na APS-C idealna do portretu (a nie trzeba jak z 50mm docinać i da od niego trochę mniejszą GO i chyba równie dobrze bebła).
A dla kontrastu do chomiczego napadu prawie nie robię zdjęć (pewnie z kolei syndrom powakacyjnego wypstrykania)...
Ale zaczyna się super jesienne światło, ciekawa pogoda, fajne kolorki, krakowska półroczna smog-mgła więc pewnie coś zaraz człowieka najdzie;]
PS. To całe forum nikona się tak zacina przy pisaniu czy tylko ten wątek?
PS. To całe forum nikona się tak zacina przy pisaniu czy tylko ten wątek?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235287
Nie sprzedaje kto 55-210?
silver surfer
05-09-2013, 23:23
W media markt pojawił się ilc3000 za 1499zł cena dobra tylko ten słaby ekran i wizjer.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Oficjalnie dołączam do klubu, wypadło na zestaw z 16-50. Teraz szukam pokrowca, jak najmniejszego i najlepiej chroniącego aparat będący w plecaku, w przypadku rowerzysty przy dużej prędkości w górach;) Unikam takich sytuacji ale wiadomo, moze sie zdążyć częściej niż pieszo no i prędkość robi swoje;) Były w sklepie te Case Logic (chyba) i za ~100zł był fajny, ale nie mieścił się do plecaka. Trzeba coś małego i jak najlepiej chroniącego, moze śniadaniówke wyscielić w środku gąbką?;)
Dzisiaj pewnie pójdę na testy jak bedzie pogoda sensowna:) i jak by co mam karte na sprzedaż do nexa Sandisk ex 16gb45mb/s za 75zł z wysyłka (w FJ 99zł).
Da sie edytowac posty? Chciałbym cos co by odpowiadało mojemu dawnymu N85/1.8d albo było lepsze do portretu, ostrzejsze na pełnej, jaśniejsze? Da sie ostrzyc manualne portret na f/1.4 na takim 58mm? Jak te szkła stare jakościowo maja sie do takich n85d czy n35g?
MariuszJ
06-09-2013, 09:40
Oficjalnie dołączam do klubu, wypadło na zestaw z 16-50. Teraz szukam pokrowca, jak najmniejszego i najlepiej chroniącego aparat będący w plecaku, w przypadku rowerzysty przy dużej prędkości w górach;) Unikam takich sytuacji ale wiadomo, moze sie zdążyć częściej niż pieszo no i prędkość robi swoje;) Były w sklepie te Case Logic (chyba) i za ~100zł był fajny, ale nie mieścił się do plecaka. Trzeba coś małego i jak najlepiej chroniącego, moze śniadaniówke wyscielić w środku gąbką?;)
http://www.ebay.com/itm/300924781437?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Da sie edytowac posty? Chciałbym cos co by odpowiadało mojemu dawnymu N85/1.8d albo było lepsze do portretu, ostrzejsze na pełnej, jaśniejsze? Da sie ostrzyc manualne portret na f/1.4 na takim 58mm? Jak te szkła stare jakościowo maja sie do takich n85d czy n35g?
Samyang 85/1.4.
Dzieki za szybką odp. Ten neopren nie wyglada bezpiecznie, muszę poszukać...
A cos tańszego niż samyang, np. w okolicach 200zl? Jak te hexanony, i inne z tamtych czasów i podobnej wartości szkła maja sie do tych dzisiejszych bardziej? No i jak z ostrzeniem na tak małych GO?
Ja używam do nex 5n + sigma 30 lowepro lens case'a (http://store.lowepro.com/lens-cases/lens-case-9-x-13cm). To już było w tym wątku.
Jak chcesz niedrogie 85mm, to może jupiter 9 (http://www.flickr.com/search/?q=nex%20jupiter%209)? stal+szkło...
@Mariusz - znalazłeś pokrowiec dla siebie? Zamówiłeś już tego matin'a? Wygląda interesująco...
MariuszJ
06-09-2013, 12:03
@Mariusz - znalazłeś pokrowiec dla siebie? Zamówiłeś już tego matin'a? Wygląda interesująco...
Nabyłem go. Pod nexa 5/6 z 16-50 jest, hmm, taki sobie. Ciężko włożyć aparat, ciężko go wyjąć. Do przenoszenia w plecaku, ok, do częstego wkładania i wyjmowania chyba nie mogę polecić z czystym sumieniem. Ryj nexa nawet z 16-50 sterczy dość mocno, w futerał ten już lepiej się pakuje X100s.
Nie chciałoby Ci się zrobić kilku zdjęć tego wynalazku? Chętnie to obejrzę w praktyce...
Edit:
Jeżeli ten wynalazek działa ciasno, to szczerze mówiąc mój pokrowiec neoprenowy [S] na obiektyw, mieści ciasno nexa z sigmą... Trzeba niestety tylko wkładać, zaczynając od sigmy i wcisnąć całą resztę...
Panowie, to nie wątek o Fuji... ;)
O rzesz Ty orzeszku! Pewnie nawet Mariusz zdjęcie zrobi (o ile zechce) fujikiem...
@Mariusz - oczywiście jeżeli Ci się nie chce, to daj sobie spokój...
Ja ze swojej strony postaram się wieczorem wrzucić zdjęcie w lens case'ie i w neoprenie...
Co do idei, Fuji pakuje się w skórki, czym bardziej stylowa i retro, tym lepiej. U nas zaś nexa pakujemy w różne różności, od wspominanej przeze mnie kiedyś czapki zaczynając...
Takie z nas wieśniaki ;)
rmn1,
Chodzi Ci o odpowiednik 85 mm używanego na filmie lub pełnej klatce cyfrowej, czy też APS-C? Bo odpowiednikiem 85 mm z pełnego formatu jest w formacie APS-C obiektyw ok. 55-58-60 mm. Bo jeśli używałeś 85 mm z APS-C (DX), to w NEXie będzie dokładnie tak samo - potrzebujesz jakiegoś 85 mm. Najtańszy będzie Jupiter 9, wspomniany Samyang będzie droższy. Inne 85 mm trafiają się dość rzadko i wcale nie są tanie, na pewno nie do 200 zł - zresztą nawet Jupitera 9 za tyle raczej nie kupisz. Jeśli używałeś 85 mm na filmie albo w formacie FX, to potrzebujesz obiektywu 55-58-60 mm, i takie stare obiektywy ze światłem 1,7 czy 1,8 można kupić w cenach nawet poniżej 100 zł, ale najczęściej o ogniskowej 50 mm. Przejrzyj ofertę obiektywów M42 na Allegro. Pamiętaj jednak, że będziesz musiał jeszcze kupić adapter mocowania, który też parę zł. kosztuje.