Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kwbmwfn - Klub Właścicieli BMW Forum Nikoniarze

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20

Rafał_Sz
03-10-2012, 11:48
To była pierwsza wymiana oleju w tej skrzyni czy wymieniałeś już wcześniej?
W/g tego co wyniuchałem w BMW, pierwsza była robiona przy 120 000 przez poprzedniego właściciela, więc moja była druga.

freefly
03-10-2012, 11:57
To w takim razie jak traktować to? http://www.midparts.pl/conwe.php

Jak to jak? świadczą usługi w tym zakresie.
Napisałem, że sprzęgło hydrokinetyczne jest praktycznie niezniszczalne w trakcie normalnego użytkowania.
Nieprawidłowa praca skrzyni biegów, może przyczynić się do uszkodzenia takiego sprzęgła. W końcu do sprzęgła musi być podawany cały czas olej. Zaburzenie obiegu oleju najczęściej doprowadza do uszkodzenia sprzęgła.

Rafał_Sz
03-10-2012, 12:19
No to zobaczymy w sobotę co mi wstępnie zdiagnozują.

sabur
03-10-2012, 13:47
Wreszcie po programie:

...........

ale jest jeszcze zapas na więcej :)

Silnik to 177km 2.0d co nie? Jeżeli mam być szczery...dowalili koksu aż z przesadą jeśli masz wszystko seryjne...

na bmw klub jest wątek tasiemiec na temat chipów w e9x i mało kto ma więcej niż 20x km i ok 400-410Nm... Oby turbo nie powiedziało zbyc szybko papa ;)

seler
03-10-2012, 14:23
Silnik to 177km 2.0d co nie? Jeżeli mam być szczery...dowalili koksu aż z przesadą jeśli masz wszystko seryjne...

na bmw klub jest wątek tasiemiec na temat chipów w e9x i mało kto ma więcej niż 20x km i ok 400-410Nm... Oby turbo nie powiedziało zbyc szybko papa ;)

Dali tyle ile chciałem. Z chłopakami z Ecu znam się już od dawna a i nie jest to pierwsze auto które modyfikowałem a turbo potrafi powiedzieć papa i bez modyfikacji więc każdy użytkownik gnojowozu powinien to mieć uwzględnione w budżecie.
Ten motor wytrzymuje fabryczne 450Nm w Alpinie, więc nie przejmuję się zbytnio, po prostu trzeba wiedzieć jak tym jeździć. Nie jest to wóz do upalania, ale te parę kucy więcej potrafi czasem pomóc.

sabur
03-10-2012, 16:20
Tak inaczej. Gdy jesteś bardzo świadomym użytkownikiem wiesz jak zadbać. Jak dbać o turbo było dla mnie oczywiste, że wiesz. Co innego przy takim sofcie ( nie znam detali modyfikacji) musieli podbić ciśnienie doładowania o znaczną wartość i obawiam się o wytrzymałość łożysk.

Z drugiej strony jeśli turbo poleci np 10 tys km wcześniej za cenę ciągłego banana na twarzy, warto martwić się o nie? Zdecydowane nieee ;)

O słupek silnika nie martwie się. W wersji biturbo ludzie wyciągają po 270koni z 2litrów pojemności diesla.

seler
03-10-2012, 16:24
Tak inaczej. Gdy jesteś bardzo świadomym użytkownikiem wiesz jak zadbać. Jak dbać o turbo było dla mnie oczywiste, że wiesz. Co innego przy takim sofcie ( nie znam detali modyfikacji) musieli podbić ciśnienie doładowania o znaczną wartość i obawiam się o wytrzymałość łożysk.

Ciśnienie ruszone jest nieznacznie, od 3tys obr jest dolane paliwo.

seler
05-10-2012, 09:28
No i jestem po zabiegu.
Zmieniłem jednak wersję i nie robiłem na razie drzwi, tylko maska, nadkola i bagażnik.
Nie miałem szansy jeszcze przelecieć autostradą ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Ciągle nie mogę się pozbyć uczucia jakby mi się uszy zatkały
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.bmw-klub.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif)
Motor w środku jest cichszy o jakieś 500-800rpm, ale to co dla mnie ważniejsze czyli szum od kół znacznie się wytłumił i przejazd po kocich łbach nie powoduje braku możliwości usłyszenia własnych myśli.

Ale ciekawostka, gdy odstawiłem swojego do warsztatu to jechałem taksówką E-klasą i stwierdziłem że beemka bez wygłuszenia jest duużo cichsza, więc chyba po prostu tolerancja na hałas mi się przesunęła

Jutro sprawdzę jak się zmienił efekt na autobanie.

Boryszuk
05-10-2012, 10:44
Pojeździj z bagażnikiem dachowym to docenisz ciszę :D Ja wczoraj musiałem założyć i jestem w szoku jak to wyje...

M_B
06-10-2012, 11:13
Amatorzy. Pojeździjcie autem typu Kangoo. :mrgreen:

BugsBunny
06-10-2012, 11:41
No i jestem po zabiegu.
Zmieniłem jednak wersję i nie robiłem na razie drzwi, tylko maska, nadkola i bagażnik.
Nie miałem szansy jeszcze przelecieć autostradą ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Ciągle nie mogę się pozbyć uczucia jakby mi się uszy zatkały
Motor w środku jest cichszy o jakieś 500-800rpm, ale to co dla mnie ważniejsze czyli szum od kół znacznie się wytłumił i przejazd po kocich łbach nie powoduje braku możliwości usłyszenia własnych myśli.

Jaki jest koszt takiej usługi? Nie mogę otworzyć ich strony.
Zastanawiam się nad wizytą w Ecu ale ja mam automat, i chyba nie zmieniałbym osprzętu silnika - to pewnie niewiele można zrobić.

Rafał_Sz
06-10-2012, 18:25
Wstępna diagnoza skrzyni: problem z czujnikiem obrotów, sterownik skrzyni dostaje błędne dane. I w sumie była by to dobra wiadomość, bo owy czujnik kosztuje 84 zł. Jednak jest inaczej, bo siedzi on sobie gdzie? Tak, zgadliście. W samym środku skrzyni. :)

Sprzęgło hydrokinetyczne ok, olej czyściutki itp. Tylko ten cholerny czujnik... :evil:

Wezmę i zezłomuję ten złom. :mrgreen:

Boryszuk
06-10-2012, 18:40
Czy ktoś spotkał się ze swapem z 540i E39 do E90? Jaka skrzynia do tego? Póki co zbieram informacje bo wiem gdzie niedługo będzie taki silnik do wzięcia tylko bez skrzyni...

Rafał_Sz
06-10-2012, 18:56
A skrzynia gdzie? Bo jak coś, to chętnie przygarnę sprawne 5HP24. ;)

Boryszuk
06-10-2012, 18:57
Rafał... Ja Twój silnik chciałem wkładać! ;)

Rafał_Sz
06-10-2012, 18:59
Wariat. :)

ALF
06-10-2012, 20:52
Wezmę i zezłomuję ten złom. :mrgreen:

Mowa oczywiście o czujniku ;)
Plusem tego wszystkiego jest fakt, że będziesz miał wiedzę wizualną o stanie skrzyni :)

Rafał_Sz
06-10-2012, 21:03
Ja nie chcę wiedzieć, ja chcę jeździć. ;) Na razie zlewam temat, olej jest całkowicie klarowny więc to nie mechanika. Będę we Wrocławiu to podjadę do magików. :)

seler
06-10-2012, 22:32
Jaki jest koszt takiej usługi? Nie mogę otworzyć ich strony.
Zastanawiam się nad wizytą w Ecu ale ja mam automat, i chyba nie zmieniałbym osprzętu silnika - to pewnie niewiele można zrobić.

Pytasz o ECUprojekt czy o 4ohmy ?? W pierwszym robiłem program, w drugim wygłuszenie (nota bene - bajka, na autobanie słychac tylko szum wiatru, motoru prawie w ogóle i szum od kół i asfaltu niesłyszalny)

Dorian
08-10-2012, 08:37
Ja nie chcę wiedzieć, ja chcę jeździć. ;) Na razie zlewam temat, olej jest całkowicie klarowny więc to nie mechanika. Będę we Wrocławiu to podjadę do magików. :)

Gdzie chcesz jechać we Wrocławiu? Radzę szerokim łukiem omijać Mielnika na Rakowej. ;)

Rafał_Sz
08-10-2012, 09:17
Gdzie chcesz jechać we Wrocławiu? Radzę szerokim łukiem omijać Mielnika na Rakowej. ;)Nie wiem jeszcze, a dlaczego ci z Rakowej nie?

grzegorzant
08-10-2012, 16:25
To jak z tymi Bilsteinami ?
Ma ktoś ? Jeśli tak, to jak długo dają radę na naszych wstęgach ?

ALF
08-10-2012, 16:27
Ja mam. 5 rok w E34, a wymieniałem same wkłady.

grzegorzant
08-10-2012, 16:29
o man ! No to u mnie po roku wyszło 57 % sprawności :(

Dorian
08-10-2012, 17:43
Nie wiem jeszcze, a dlaczego ci z Rakowej nie?

Miałem u nich przeboje ze zwykłą skrzynią automatyczną od Passata B5. Zrobili, dojechałem do Złotego Potoku pod Gryfowem i skrzynia padła. Kłótnie przez telefon, przyjechali lawetą. Stwierdzili, że mam im jeszcze raz zapłacić za naprawę, a jeśli nie to sobie mogę iść do sądu. Nie odpuścili nawet, gdy przyszedłem z rzeczoznawcą i dostałem opinię, że skrzynia została źle naprawiona i najprawdopodobniej nie wymienili oleju (co miało być zrobione ;)). Sąd odpuściłem po konsultacji z prawnikiem, jak usłyszałem, że takie sprawy trwają latami i muszę być gotowy, że tym razem będzie podobnie.
Później znalazłem kilka opinii, że nie tylko ja miałem z nimi przeboje. ;)

BugsBunny
08-10-2012, 20:58
Pytasz o ECUprojekt czy o 4ohmy ?? W pierwszym robiłem program, w drugim wygłuszenie (nota bene - bajka, na autobanie słychac tylko szum wiatru, motoru prawie w ogóle i szum od kół i asfaltu niesłyszalny)
Pytałem o wygłuszenie, ale jak możesz napisać ile kosztuje taka modyfikacja w Ecu to też chętnie - ja za program do poprzedniej dałem 1500zł, żadnych części, ale byłem średnio zadowolony ( dalej słaby dół a potem nagły kop ).

Nie wiem jeszcze, a dlaczego ci z Rakowej nie?

A jakieś opinie o zakładzie w Radwanicach? Czy Łoboda?

seler
09-10-2012, 09:41
Pytałem o wygłuszenie, ale jak możesz napisać ile kosztuje taka modyfikacja w Ecu to też chętnie - ja za program do poprzedniej dałem 1500zł, żadnych części, ale byłem średnio zadowolony ( dalej słaby dół a potem nagły kop ).

Bo jeździ się górą a nie dołem, kop od dołu to jest w vag-ach :) bmw zaczyna ciągnąć tam gdzie vagi przestają :)

Koszt wygłuszenia to kwestia bardzo indywidualna, najlepiej zadzwoń i porozmawiaj. Opcja max zdaje się 3tys, ale można robić po kawałku by zaobserwować jakie zmiany. Ja zrobiłem maskę, nadkola i bagażnik i różnica jest bardzo wyraźna. Przy 160km/h silnika praktycznie nie słychać (jest zagłuszany przez szum powietrza) szumu od kół i podwozia właściwie zero, można spokojnie rozmawiać i cicho słuchać muzyki. Różnica między 160 a 180km/h praktycznie niesłyszalna, tylko szum powietrza trochę głośniejszy, ale myślę że jak zrobię jeszcze drzwi to będzie jeszcze lepiej.

grzegorzant
09-10-2012, 10:44
w sprawie moda może zerknijcie tu : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=179080

jarek76
10-10-2012, 14:05

Według mnie najlepszy serwis BMW we Wrocławiu to Janusz Beben na Legnickiej. ( Tym samym wjazdem co do Magnolii )

Boryszuk
14-10-2012, 09:50
Pojawiła mi się wczoraj informacja o przebitej oponie i nie potrafię jej skasować. Pojawia się kod CC-ID63. Nie mam już runflatów

shaolin
14-10-2012, 10:42
A w Kitaju... (http://img12.imageshack.us/img12/2978/kitajbejca.jpg) ;)

Borsuk masz odpowiednio duzo powietrza w kapciach?

Boryszuk
14-10-2012, 10:57
Mam, dopomopowalem na najblizszej stacji do 32psi.
Z tego co doczytalem to u mnie informcja o przebitej oponie bierze sie z czujnika ABS (wylicza roznice w obwodzie poszczegolnych kol). Probowalem zresetowac system ale to wszystko robilem w trasie wiec nie mialme czasu zajrzec do instrukcji...

BugsBunny
15-10-2012, 18:41
Mam, dopomopowalem na najblizszej stacji do 32psi.
Z tego co doczytalem to u mnie informcja o przebitej oponie bierze sie z czujnika ABS (wylicza roznice w obwodzie poszczegolnych kol). Probowalem zresetowac system ale to wszystko robilem w trasie wiec nie mialme czasu zajrzec do instrukcji...

No bo jak byś zajrzał to byś wyczytał, że w czasie jazdy się nie da :D :
1. na postoju dopstrykać wajchą w lewej dźwigni do komunikatu RESET z ikonką opony
2. potwierdzić wybór krótko bocznym klawiszem
3. wcisnąć boczny klawisz i trzymać, aż pojawi się komunikat RESET OK ( ptaszek )
4. teraz można jechać, system skończy kalibrację w trakcie jazdy

jeżeli opony i ciśnienie były ok, to pewnie wcześniej nie było kalibracji układu

adamtg
30-10-2012, 00:17
Jakby ktoś chciał prawdziwie sportowe BMW, niech uderza tutaj (http://www.hexagonclassics.com/car_sales/BMW-M1/6201.htm). Takie jak tutaj wszyscy lubią, nie pierwszej młodości. :D

seler
30-10-2012, 11:50
a mnie coraz bardziej korci m5 e39 jako drugie auto w rodzinie :) tylko że zadbany egzemplarz to tylko z Niemiec....

Robert_P
30-10-2012, 11:58
Ja w przyszłym roku zamierzam kupić E60 lub E90 ( już się nie mogę doczekać :) ), na wielkości zbytnio mi nie zależy ale komfort chyba jednak lepszy w większym aucie, motor oczywiście 2 litrowy diselek :)

ps.
E60 czy E90... oto jest pytanie :)

Boryszuk
30-10-2012, 12:05
Jeśli 'oczywiście dwulitrowy dizelek' to ja bym brał E90.

Robert_P
30-10-2012, 12:09
Jeśli 'oczywiście dwulitrowy dizelek' to ja bym brał E90.

Cóż ja bardziej za 5-ką się skłaniam tym bardziej że różnica w cenie nie jest aż tak znaczna ale trochę czasu jeszcze jest na przemyślenia :)
Choć zapewne stosunek mocy do masy 3-ka ma zdecydowanie lepszy, oczywiście porównując te same silniki...

Czornyj
30-10-2012, 12:10
E90 to 3er :D

Boryszuk
30-10-2012, 12:11
E90 to trójka. Jeździłem chwilę E61 2.0d, na codzień jeżdżę E90 2.0d i uważam, że trójka lepiej się zbiera.

shaolin
30-10-2012, 12:14
Trudno, zeby sie zbierala gorzej skoro E61 jest troche ciezsza ;)

Boryszuk
30-10-2012, 12:15
No co Ty, Marian...

Robert_P
30-10-2012, 12:18
Tak, tak wiem, wcześniej pokręciłem cyferki :) myślę jedno, piszę drugie , tak to jest jak emocje biorą górę hihihi.

Boryszuk
30-10-2012, 12:22
Wiesz co? Ja też chciałem kupować większe auto, chciałem E61. Potem pomyślałem, że E91 wystarczy ale jednocześnie to najmniejsze co kupię. Teraz myślę, że następnym autem będzie E92.

Robert_P
30-10-2012, 12:26
Obecnie nie potrzebuję dużego auta no może poza wakacjami gdzie duży kufer się przydaje. Dlatego przez chwilę (krótką chwilę :))zerknąłem nawet na jedynkę bo zgrabne autko ale szybko się z tego wyleczyłem - trójka to minimum !

ALF
30-10-2012, 14:10
Kufer w sedanach to porażka. Nawet kół do niego nie wyrzucisz.

Boryszuk
30-10-2012, 14:11
A jak często wozisz koła w bagażniku? ;)

stig
30-10-2012, 14:21
A jak często wozisz koła w bagażniku? ;)Wystarczy, że będziesz chciał przewieźć jeden raz. :)

Robert_P
30-10-2012, 14:22
Kufer w sedanach to porażka. Nawet kół do niego nie wyrzucisz.

Akurat o koła się nie martwię, bardziej może doskwierać brak przestrzeni na bagaże turystyczne a tej będę potrzebował sporo podczas objazdów europejskich, a takie planuję. No i w kombi od biedy można się w miarę wyspać :) ...tylko że sedany ładniejsze :p
Obecnie mając Octavię nie mam takich dylematów :mrgreen:

seler
30-10-2012, 14:24
Akurat o koła się nie martwię, bardziej może doskwierać brak przestrzeni na bagaże turystyczne a tej będę potrzebował sporo podczas objazdów europejskich, a takie planuję. No i w kombi od biedy można się w miarę wyspać :) ...tylko że sedany ładniejsze :p
Obecnie mając Octavię nie mam takich dylematów :mrgreen:

Do E91 z trudnością ładują się dwa dwuosobowe zespoły wspinaczkowe na kilkudniowy wyjazd górski, zwłaszcza zimowy. O wyspaniu się też możesz zapomnieć to nie passat.

ALF
30-10-2012, 14:26
A jak często wozisz koła w bagażniku? ;)

2 razy w roku :) Do tego wyjazdy na wakacje czy dłuższe ykendy. Do tego grubsze zakupy itp.
Sedana mam do jazdy wokół komina, kombi do pozostałych.
E34 i E39 są bardzo ładne również w kombi :D

Robert_P
30-10-2012, 14:54
Kombi oczywiście jest również brane pod uwagę, człowiek do dobrego(duża przestrzeń) szybko się przyzwyczaja ...

Czornyj
30-10-2012, 20:43
Miałem mnóstwo kombi, ew, hatchbacki. Następne na 100% będzie coupe. E92 jest 100x ładniejszy od E90, nie wspominając przez litość o E60 - do tego jeszcze diesel R6 3l i nie ma ch... we wsi.

sibelio
30-10-2012, 20:51
Ja bym wziął E90. E60 jest najpiękniejszym BMW w historii marki, ale koszty utrzymania są niewiarygodnie wysokie.

R
30-10-2012, 20:57
Miałem mnóstwo kombi, ew, hatchbacki. Następne na 100% będzie coupe. E92 jest 100x ładniejszy od E90, nie wspominając przez litość o E60 - do tego jeszcze diesel R6 3l i nie ma ch... we wsi.

no Ciebie przyjacielu to o diesla nie podejrzewalem... siebie tez nie, czlowiek uczy sie na bledach...

ALF
30-10-2012, 21:08
Ja bym wziął E90. E60 jest najpiękniejszym BMW w historii marki, ale koszty utrzymania są niewiarygodnie wysokie.

Najpiękniejsze są E30/E34 :D

Rafał_Sz
30-10-2012, 21:14
Poczekaj na 3er z trzylitrowym ropniakiem z tri turbo z M550d. :) (jeśli się na to odważą)

stig
30-10-2012, 23:12
E60 jest najpiękniejszym BMW w historii markNo trzymajcie mnie! :D Przód jak chińska podróbka BMW, z profilu jak Lanos, i ogólnie zachwiane proporcje. Przedostatnie BMKi, to jakis stylistyczny koszmar! Nowe i starsze – w większości jak najbardziej ok.

sibelio
30-10-2012, 23:42
No trzymajcie mnie! :D Przód jak chińska podróbka BMW, z profilu jak Lanos, i ogólnie zachwiane proporcje. Przedostatnie BMKi, to jakis stylistyczny koszmar! Nowe i starsze – w większości jak najbardziej ok.

Okulista zalecany ;)
I Lanosa na oczy chyba nie widziałeś.
Nie ma piękniejszej limuzyny w historii motoryzacji niż E60.
I są stylistycznie BOSKIE a nie koszmarne.

stig
31-10-2012, 01:14
Okulista zalecany ;)
I Lanosa na oczy chyba nie widziałeś.No taaa…

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/9817/lanosbmw.jpg)

Widziałeś jakieś inne nowoczesne auto tej klasy, które bardziej przypomina to azjatyckie badziewie z ubiegłego wieku? Nie sądzę… :D

Zolty
31-10-2012, 01:20
Dla mnie lanosem to tracil tyl przedliftowej E90, a zawsze kiedy mysle BMW to oczyma wyobrazni widze poliftowa E46.

De gustibus.... jak mowia - sa tacy ktorym podobaja sie nawet wspolczesne Rollsy ;)

grzegorzant
31-10-2012, 11:12
Marcin, ale Ty w bagażniku wozisz tylko laptopika - nie to co my wyrobnicy :)

grzegorzant
31-10-2012, 11:18
Dla mnie tak drastyczna zmiana stylistyczna bemek to wielka trauma, z którą walczę do dzisiaj. Powoli przegrywam tę walkę ;)

Rafał_Sz
31-10-2012, 11:31
No taaa…

źródło (http://img31.imageshack.us/img31/9817/lanosbmw.jpg)

Widziałeś jakieś inne nowoczesne auto tej klasy, które bardziej przypomina to azjatyckie badziewie z ubiegłego wieku? Nie sądzę… :D
Stig, nie załamuj mnie :). Ta bejca to jedno z najpiękniejszych aut na świecie. Porównywanie tego do Lanosa to prowokacja i profanacja :). To tak, jakby porównać piękny kobiecy tyłek z pryszczatą dupą pana Kazia. Teoretycznie jedno i drugie służy do tego samego i ma podobne założenia co do "konstrukcji", ale litości! :)

stig
31-10-2012, 11:50
Stig, nie załamuj mnie :). Ta bejca to jedno z najpiękniejszych aut na świecie.Każdy ma swoje skojarzenia… :) Nic nie poradzę, że ta paskuda kojarzy mi się z Lanosem.
A skoro już mowa o najpiękniejszych autach… Jezusicku… Prawie dowolne ze stajni Astona, Porsche, czy nawet niektóre Infiniti, ale nie ta pokraka!

źródło (http://img404.imageshack.us/img404/3598/57434435.jpg)

Z nowszych jedyne ładne, to nowe eMki lub Gran Coupe.

ALF
31-10-2012, 11:53
Najpiękniejsze? Rafał nie załamuj mnie. To skośnooki Azjata, nie klasyczne biemdablju ;) Toż to tragedia stylistyczna w porównaniu z poprzednimi modelami.
W moim rankingu jest kolejność taka:
1 - E34
2 - E30
3 - E39 i E46

Rafał_Sz
31-10-2012, 11:55
Najpiękniejsze? Rafał nie załamuj mnie. No cóż, podoba mi się i tego nie zmienię. E34, podobnie jak E39 trąci już trupem. :)

Każdy ma swoje skojarzenia… :) Nic nie poradzę, że ta paskuda kojarzy mi się z Lanosem.
A skoro już mowa o najpiękniejszych autach… Jezusicku… Prawie dowolne ze stajni Astona, Porsche, czy nawet niektóre Infiniti, ale nie ta pokraka!

Z nowszych jedyne ładne, to nowe eMki lub Gran Coupe.
Porsche, a zwłaszcza 911, to nie auto, to dzieło sztuki. Aston spoko, ale to nie to. :)

A co do BMW, gdyby mnie było tylko stać na codzienne użytkowanie tego poniżej, to już bym to miał. To jest esencja piękna tej marki. :)

źródło (http://allworldcars.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/2008_bmw_m5_g_power_2.jpg)

ALF
31-10-2012, 11:59
No cóż, podoba mi się i tego nie zmienię. E34, podobnie jak E39 trąci już trupem. :)

To tak, jak byś napisał, że Panteon trąci trupem. Wiadomo, że stare... ale jakie piękne :D

Rafał_Sz
31-10-2012, 12:01
To tak, jak byś napisał, że Panteon trąci trupem. Wiadomo, że stare... ale jakie piękne :DA nie trąci? ;) E34 to już klasyk. E39 prawie też. Jak mam na myśli auta współczesne. ;)

Dyziek
31-10-2012, 12:02
Rafał chłopaki jednak mają rację to coś nie pasuje do BMW;)

1 - E34
2 - E30
3 - E39 i E46

U mnie było by:
1. E92
2. E46
3. E30

Pozycje 2 i 3 już w rodzinie mamy obie w coupe, teraz czas popracować nad 1:)

Rafał_Sz
31-10-2012, 12:04
Trudno, jakoś przeżyję, że moje następne auto nie będzie pasowało do towarzystwa. ;):)

R
31-10-2012, 12:11
U mnie było by:
1. E92
2. E46
3. E30

zgadzam sie, przy czym miedzy 2 a 3 postawilbym znak rownosci...

e60 to wypierdek mamuta.

Rafał_Sz
31-10-2012, 12:20
To ja w takim razie strzelam focha, idę sobie i przestaję robić zdjęcia.

;):)

Boryszuk
31-10-2012, 12:33
Jeszcze nogą tupnij!

Rafał_Sz
31-10-2012, 12:41
Mogę, ale grzywką nie zarzucę. :)

R
31-10-2012, 12:48
Mogę, ale grzywką nie zarzucę. :)

zafunduj se taka na przyssawke :mrgreen:

Rafał_Sz
31-10-2012, 12:59
zafunduj se taka na przyssawke :mrgreen:Wtedy nie tupnę. :p:)

ALF
31-10-2012, 13:02
Najpiękniejsze? Rafał nie załamuj mnie. To skośnooki Azjata, nie klasyczne biemdablju ;) Toż to tragedia stylistyczna w porównaniu z poprzednimi modelami.
1 - E34
2 - E30
3 - E39 i E46

Oczywiście jeżeli pominę E31 :mrgreen:

hackermuz
05-11-2012, 21:27
Mam do was pytanie ile kosztuje ramka tablicy rejestracyjnej BMW? :) Bo wczoraj jakiemuś kolesiowi na parkingu ułamałem kawałek i zgłasza szkodę z mojego OC bo chciał 150zł :D

ALF
05-11-2012, 21:29
Ja dostałem za friko w warsztacie :D

hackermuz
05-11-2012, 21:34
Chciałem mu dać 20zł ale jego ramka była z napisem "gran turismo 5" a argument, że mu ubezpieczyciel wyceni standardową nie przemówił i mnie ciekawość zżera na ile mu szkodę wycenią

ALF
05-11-2012, 21:49
Taką ramkę dodawali kiedyś gratis do gry ;)

stig
05-11-2012, 22:16
No nie mogę! :lol:

sibelio
05-11-2012, 22:51
w auchan 7 czy 5zł uniwersalna czy jakoś tak
a Das Oryginal BMW to nie wiem, pewnie ze 20 jak tu piszą koledzy

stig
05-11-2012, 22:59
w auchan 7 czy 5zł uniwersalna czy jakoś tak
a Das Oryginal BMW to nie wiem, pewnie ze 20 jak tu piszą koledzyW sklepiku przy ASO, może być i po 99,90. ;)

Rafał_Sz
06-11-2012, 00:05
W sklepiku przy ASO, może być i po 99,90. ;)

Oryginał kosztuje ok. 35 dolarów za sztuke. Czyli bingo ! :)

shaolin
06-11-2012, 03:16
http://allegro.pl/ramka-pod-tablice-rejestracyjna-gt5-gran-turismo5-i2767071109.html
I job done ;)

Rafał_Sz
06-11-2012, 08:33
http://allegro.pl/ramka-pod-tablice-rejestracyjna-gt5-gran-turismo5-i2767071109.html
I job done ;)
O nie, nie. Koleś zapewne był z tą ramką związany emocjonalnie, więc dojdą koszty naprawy strat moralnych. Do tego jak wysiadł z auta i kiwał głową z niedowierzaniem nad tą ofiarą kompletnego braku wyobraźni innych kierowców, to uszkodził mu się kark. Dochodzi także koszt wymiany tej ramki - razem z dojazdem przez Sharm El Sheikh (All inclusive, albo chociaż żeby drinki były blisko i za darmo) wyjdzie to razem kwota niemała.

Ktoś tu jest w ciemnej d*pie.

;)

hackermuz
06-11-2012, 13:30
Znalazłem taką taniej za 15zł, już szkodę zgłosili bo mi proama przysłała dokumenty do wypełnienia :)

BugsBunny
11-11-2012, 12:34
Oryginał kosztuje ok. 35 dolarów za sztuke. Czyli bingo ! :)

ASO daje ramkę za darmo, przynajmniej wrocławskie, przy okazji jakiejś roboty przy aucie. Mają gest :grin:

shaolin
11-11-2012, 13:03
Ale to nie jest ramka z napisem Gran Turismo 5! Taka ramka daje +100 do prowadzenia auta ;)

BugsBunny
11-11-2012, 13:41
Ale to nie jest ramka z napisem Gran Turismo 5! Taka ramka daje +100 do prowadzenia auta ;)

No jak nie jest jak jest :-D

ALF
11-11-2012, 17:10
W E34 padła (a raczej się zdziurawiła) mi nagrzewnica i jak zwykle muszę mieć tą rzadziej występującą ;) Ale udało się kupić i w czwartek wymiana :)

freefly
19-11-2012, 21:36
ziAs4lLhnqE

Rafał_Sz
19-11-2012, 22:40
Ech.. :(

Ale muza fajna. :)

seler
19-11-2012, 23:18
No nie w każdym wypadku była wina beemy... ale nie da się ukryć że jeszcze jest wielu takich którym biało-niebieska szachownica dodaje +10do fantazji...
swoją drogą miałem niezłe zdarzenie ostatnio, jechałem ulicą Strzegomską na wys bunkra (dwupasmówka) lewym pasem bo tak wystartowałem ze świateł, przede mną jakiś inny wóz, słychać gdzieś sygnały, wóz przede mną zjeżdża na prawy pas i widzę przed sobą pędzący w moją stronę po moim pasie nieoznakowany wóz na sygnale, bez koguta. Jedyne na co miałem czas to ostry zjazd na prawo... malutko zabrakło...

freefly
20-11-2012, 00:03
Ech.. :(

Ale muza fajna. :)

Leningrad. Moją kilka fajnych kawałków.

BugsBunny
20-11-2012, 13:41
U nas buractwo przesiadło się już do Audi, oni jeszcze do tego nie doszli.

coroner
21-11-2012, 01:18
U nas buractwo przesiadło się już do Audi, oni jeszcze do tego nie doszli.

Na Audi w ostatnich latach zrobił się jakiś dziwny trend. Zapanowała moda na te samochody, ale ma to też swoje uzasadnienie, bo trzeba przyznać, że i na przestrzeni ostatnich lat mocno wypiękniały. Problem tylko w tym, że różnice między modelami sprowadzają się niemalże tylko do długości poszczególnych pojazdów (mowa o A4, A6, A8 )

Rafał_Sz
28-11-2012, 22:27
Ale mnie korci... ;)
http://allegro.pl/felgi-bmw-5x120-8jx17-et20-czarne-perly-i2757686785.html

Dorian
29-11-2012, 01:16
Ładna felga i w sumie nie taka droga... :)

shaolin
29-11-2012, 06:20
Problem tylko w tym, że różnice między modelami sprowadzają się niemalże tylko do długości poszczególnych pojazdów (mowa o A4, A6, A8 )

I to jest dobre, bo jak Cie nie stac na A8L W12 to bierzesz A4 1.8T, zmieniasz znaczki i nikt nie pozna ;)

Rafal jak Cie korci to kup, bo fela ok.

Czornyj
29-11-2012, 09:37
Ale mnie korci... ;)
http://allegro.pl/felgi-bmw-5x120-8jx17-et20-czarne-perly-i2757686785.html

A jaki kolor ma twój bolid?

Dyziek
29-11-2012, 10:05
Ładna fela:) Tylko ta cena jakaś taka niska jak na ORI.

ps. E30 w sobotę wypada z lakierni...miały być tylko poprawki na masce a deczko się zapomnieliśmy i poszedł po całości:)

jarek76
29-11-2012, 10:44
A mnie wtryski padły:( niestety wszystkie 4, regeneracja 370zł za sztukę.

grzegorzant
29-11-2012, 10:54
Ładna fela:) Tylko ta cena jakaś taka niska jak na ORI.

ps. E30 w sobotę wypada z lakierni...miały być tylko poprawki na masce a deczko się zapomnieliśmy i poszedł po całości:)

Dyziek a ile ta całość u Ciebie ?
U mnie stwierdzili 13 części po 350

ALF
29-11-2012, 11:09
A jaki kolor ma twój bolid?

źródło (http://img571.imageshack.us/img571/6379/bokl.jpg)

A tu obie nasze bunie. V16 na jednym z plenerów :D. Pierwsza Rafała, druga moja.

źródło (http://images48.fotosik.pl/297/de37ca1156bb40ac.jpg)

ALF
29-11-2012, 11:15
E30 w sobotę wypada z lakierni...miały być tylko poprawki na masce a deczko się zapomnieliśmy i poszedł po całości:)

Fotki będą? :D

A mnie wtryski padły:( niestety wszystkie 4, regeneracja 370zł za sztukę.

Było traktora kupować? ;) Cóś mało jak na wtryski... czyszczą szczotką do zębów? :D

Czornyj
29-11-2012, 11:39
Do czarnej Beemki czarne fele kompletnie nie pasują - będzie wyglądała jak samochód przedsiębiorcy pogrzebowego. Czarne alu ładnie pasują z budami białymi, czerwonymi, żółtymi ogólnie jasnymi lub żywymi kolorami (acz np. w przypadku niebieskiego mam wątpliwości), ew. znośnie wyglądają w grafitowych.

Czarny z czarnym stanowczo nie, tym bardziej że masz jeszcze przyciemniane szyby. Pierwszym odruchem wielu miszczuf tjuningu optycznego jest robienie z auta cichociemnego pojazdu stelth - oklejamy czarną matową folią, wymieniamy/malujemy wszystkie ramki na czarno, zakładamy czarne felgi, przyciemniamy szyby i światła. Jest to najlepszy sposób na skuteczne zamaskowanie formy i stylistyki auta, więc jeśli mamy szpetny i nudny dupowóz (powiedzmy MB A-classe, Astra I, Civic VII lub inna niewydarzona pokraka) tego typu postępowanie jest wcale niegłupie. Natomiast klasycznemu E39 o mocno zachowawczej, spokojnej i ugrzecznionej acz niebrzydkiej formie bym przed tego typu zabiegów oszczędził.

Boryszuk
29-11-2012, 11:44
Niebieskie neony wstawi i równowaga będzie zachowana :mrgreen:

Czornyj
29-11-2012, 12:13
Niebieskie neony wstawi i równowaga będzie zachowana :mrgreen:

Fioletowe lepiej podkreślą funebralny sznyt takiej stylizacji.

Najwybitniejsi styliści po kompletnym zaczernieniu przyklejają na tylnej szybie ornamenty wycięte ze złotej folii samoprzylepnej. Do ideału brakuje im jedynie napisu "Ostatnie Pożegnanie".

Boryszuk
29-11-2012, 12:16
brakuje im jedynie napisu

Ápropos. Po moim osiedlu, dawno dawno temu, jeździł przerdzewiały Polonez z wielkim napisem 'Memento mori' na tylnej szybie... Cóż za ironia... ;)

Rafał_Sz
29-11-2012, 12:33
Do czarnej Beemki czarne fele kompletnie nie pasują - będzie wyglądała jak samochód przedsiębiorcy pogrzebowego. Czarne alu ładnie pasują z budami białymi, czerwonymi, żółtymi ogólnie jasnymi lub żywymi kolorami (acz np. w przypadku niebieskiego mam wątpliwości), ew. znośnie wyglądają w grafitowych.

Marcin, moje autko nie jest czarne, tylko granatowe. Zwróciłem na te fele uwagę, bo uwielbiam czarny kolor we wszystkim, jeśli czarny można w ogóle uznać za kolor. :)

Tak czy owak, na wiosnę beta będzie odziana w nowe siedemnastki. I muszą to być albo pięcioramienne gwiazdy z ładnym rantem, albo oryginał z M5 E39, takie jak te: (zdjęcie ukradzione komuś z sieci ;))

źródło (http://www.m5board.com/vbulletin/attachments/parts-other-sale-wanted/80117d1237531683-e39-m5-wheels-picture-001.jpg)

ALF
29-11-2012, 12:45
Też nad takimi się zastanawiałem, ale utrzymanie ich w czystości, w codziennej eksploatacji to fikcja. Zwłaszcza przy pylących klockach.

grzegorzant
29-11-2012, 12:47
U mnie też granat i też nie widzę jej na czarnych felach. W przyszłym roku wchodzę w 17, mam tylko obawy o swoje zęby :)
podpowiedzcie czy idzie na naszych ...drogach jeździć na 17? Wiem wiem hardcore i 19 nie pogardzi ;)

źródło (http://img812.imageshack.us/img812/3104/dsc0607vj.jpg)

ALF
29-11-2012, 14:14
Da się :) To wręcz idealne zestawienie wygody z bezpieczeństwem.

Idę pakować zimówki na bryki :D

Dyziek
29-11-2012, 15:14
Spokojnie ja też e E46 mam 17 i jest OK:)
Malowanko deko taniej bo ziomki robią ale średnio ceny w Mińsku to 300-320zł za element.

jarek76
30-11-2012, 19:14
Fotki będą? :D

Było traktora kupować? ;) Cóś mało jak na wtryski... czyszczą szczotką do zębów? :D

Trzeba było ;) przy moich przebiegach taka regeneracja zwróci się po kilku miesiącach
To jest cena po znajomości :)
Poza tym nie wszystkie wtryski kosztują majątek, nowe do mnie mogę kupić za 1200zł / sztuka

BugsBunny
01-12-2012, 09:44
U mnie też granat i też nie widzę jej na czarnych felach. W przyszłym roku wchodzę w 17, mam tylko obawy o swoje zęby :)
podpowiedzcie czy idzie na naszych ...drogach jeździć na 17? Wiem wiem hardcore i 19 nie pogardzi ;)

Cały czas na lato mam rozmiar 225/45/17, w E46 na tyle było nawet 245/40 i jeździ się zupełnie OK, chociaż przesiadka na zimówki jest wyraźnie odczuwalna pod względem komfortu. Bardziej niż rozmiar dają mi popalić runflaty. Na szerszych - większe zwykle są też szersze - auto troszkę więcej pali, ale też odczuwalnie lepiej hamuje. Coś za coś.

Jarek76, ile już wylatałeś do tej awarii wtrysków? Jak wszystkie naraz to chyba zatankowałeś jakieś gluty. Usuwałeś klapki z kolektora?

jarek76
01-12-2012, 10:16
Cały czas na lato mam rozmiar 225/45/17, w E46 na tyle było nawet 245/40 i jeździ się zupełnie OK, chociaż przesiadka na zimówki jest wyraźnie odczuwalna pod względem komfortu. Bardziej niż rozmiar dają mi popalić runflaty. Na szerszych - większe zwykle są też szersze - auto troszkę więcej pali, ale też odczuwalnie lepiej hamuje. Coś za coś.

Jarek76, ile już wylatałeś do tej awarii wtrysków? Jak wszystkie naraz to chyba zatankowałeś jakieś gluty. Usuwałeś klapki z kolektora?

Mechanior mówił ze są oryginalne nie regenerowane wiec przeżyły pewnie 280tys, miały prawo nawalić ;)
Tak klapki mam wywalone

marki
01-12-2012, 12:41
witam
kolega ma problem z e46 320d po lifcie. Otóż na zimnym silniku auto pali w miarę ok, ale na ciepłym trzeba kręcić i kręcić, czasem zaskakuje czasem za 2 albo 3 razem. Aku jest nowy myślę ze max 2 miesięczny, jak pojawił się problem to zaczął szukać rozwiązania i na razie skończyło to się na wymianie świec, ale sytuacja w sumie się nie poprawiła, na zimnym jest trochę lepiej. Macie jakieś pomysły co to może być?

Rafał_Sz
01-12-2012, 13:08
A co na to komputer serwisowy po podłączeniu do auta?

1. Niech zmierzy kompresję, ciepły diesel i problem z odpaleniem niestety często świadczy o zużytych gładziach lub wypalonych zaworach. Komputer serwisowy może to pokazywać jako problem z określeniem dawkowania/składu mieszanki.

2. Jeśli w końcu ciepły silnik zaskakuje, to czy pojawia się czarna chmura z wydechu? Jeśli tak, bardzo prawdopodobne są "lejące" wtryskiwacze lub zbyt niskie ciśnienie na listwie.

3. Zamulone turbo/zawór - czyszczenie, kontrola przepustowości katalizatora.

marki
01-12-2012, 15:38
Na kompie nie wyskakują żadne błędy, co do chmury to szczerze nie wiem, nie zwracaliśmy na to uwagi, postaram się to z nim sprawdzić.

ALF
01-12-2012, 16:17
Cholercia, mam problem z felami. Okazało się, że 16" po wymianie klocków już nie wchodzą. Sprawdzam na realoem, a tu różności. Większość felg 8Jx17, 5x120, ET:20, nie ma nic o otworze centrycznym. Są też wersje 7JX16 ET:20 też bez podanego otworu centrycznego. Nie pamiętam jaki u mnie jest otwór centryczny.

marki
01-12-2012, 17:19
Na kompie nie wyskakują żadne błędy, co do chmury to szczerze nie wiem, nie zwracaliśmy na to uwagi, postaram się to z nim sprawdzić.

Jednak źle napisałem. Po podłączeniu do komputera pokazało błąd 4B90 - Kontrola ciśnienia szyny paliwowej przy uruchamianiu.

Rafał_Sz
01-12-2012, 21:47
Cholercia, mam problem z felami. Okazało się, że 16" po wymianie klocków już nie wchodzą. Sprawdzam na realoem, a tu różności. Większość felg 8Jx17, 5x120, ET:20, nie ma nic o otworze centrycznym. Są też wersje 7JX16 ET:20 też bez podanego otworu centrycznego. Nie pamiętam jaki u mnie jest otwór centryczny.Jacku, to klocki czy jarzmo przeszkadza?

Kontrola ciśnienia szyny paliwowej przy uruchamianiu.

zbyt niskie ciśnienie na listwie.

Czyli albo pompa wysokiego ciśnienia, albo czujnik samego ciśnienia, ew. zawór. Nic strasznego, ale samemu tego się nie zrobi ze względu na specyfikę samej listwy (bardzo wysokie ciśnienie). Dobry warsztat od traktorów trzaśnie to raz dwa.

ALF
01-12-2012, 21:58
Klocki spowodowały, że zacisk jest szerzej... i to wystarczyło.

Rafał_Sz
01-12-2012, 22:07
A może to te tarcze co je ostatnio zakładałeś są za cienkie w miejscu, gdzie pośredniczą między felgą a piastą i koło zbyt przysunęło się do zacisku?

ALF
01-12-2012, 22:16
Raczej nie, już poprzednio było na styk. Masz może zapas na tej 16"? Przymierzyłbym, może będą pasować? Bo jak nie, to zostaje zakup 17"

Rafał_Sz
01-12-2012, 22:26
Mam zapas na takiej samej 16, jak zimówki na których teraz beta stoi. Jak chcesz, to się jakoś umówimy na przymiarkę, nie ma problemu.

Inna sprawa, że jak masz docisk, tarcze i klocki o nominalnym rozmiarze, to musi pasować. Ty też chyba masz zawias M-Technik?

ALF
01-12-2012, 23:28
Tyż :)

M_J
02-12-2012, 20:45
Prawie się stałem właścicielem e46 ;)
Ale przy oględzinach okazało się, że niemal każdy element nadaje się do lakierowania, silnik skacze przy półsprzęgle i gaszeniu po wymianie koła dwumasowego niby, a sprężarka też wymieniona gwiżdże jak kos. Nie mówiąc już o pleśni pod dywanikami...
Patafian jeden oszczędziłby podróży 200 kilometrowej :/

ALF
02-12-2012, 23:55
Przeżyłem to samo kupując Sierrę RS. Na szczęście to było tylko 70km :D
Teraz dzwonię i mówię: Jutro przyjadę ze szpecem od bumier i pojedziemy do ASO. Zapłacę za badanie jeżeli będzie zgodne z Pańskim opisem auta... mam przyjeżdżać, czy sobie odpuścić - szczerze? :D

coroner
03-12-2012, 19:13
Przeżyłem to samo kupując Sierrę RS. Na szczęście to było tylko 70km :D
Teraz dzwonię i mówię: Jutro przyjadę ze szpecem od bumier i pojedziemy do ASO. Zapłacę za badanie jeżeli będzie zgodne z Pańskim opisem auta... mam przyjeżdżać, czy sobie odpuścić - szczerze? :D

I co, jak mają coś na sumieniu to odpuszczają, czy idą w zaparte ??

Pytam, bo przymierzam się do zakupu samochodu na wiosnę, a waham się między E46 '98 a Volvo S40 2002.

photojeremy
03-12-2012, 19:41
witam
kolega ma problem z e46 320d po lifcie. Otóż na zimnym silniku auto pali w miarę ok, ale na ciepłym trzeba kręcić i kręcić, czasem zaskakuje czasem za 2 albo 3 razem. Aku jest nowy myślę ze max 2 miesięczny, jak pojawił się problem to zaczął szukać rozwiązania i na razie skończyło to się na wymianie świec, ale sytuacja w sumie się nie poprawiła, na zimnym jest trochę lepiej. Macie jakieś pomysły co to może być?

miałem to samo, niestety pompa wtryskowa do regeneracji, tam jest taki zawór który przestawia na dawkę startową i on właśnie się zaciera

ALF
03-12-2012, 21:21
I co, jak mają coś na sumieniu to odpuszczają, czy idą w zaparte ??

Jeden odpuścił, drugie kupiłem :)

M_J
03-12-2012, 23:45
A nie macie gdzieś w okolicy zadbanej, nieskatowanej e46 lub e39 1999-2001?

photojeremy
04-12-2012, 00:00
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/3909/dsc2575e.jpg)

a to moje okiem fischa ;p...pierwsze próby..bez linczu i oceniania zbędnego;)

Rafał_Sz
04-12-2012, 09:06
Chrum, chrum. :)

ALF
04-12-2012, 14:39
Jakieś takie obłe ;)

kessey
04-12-2012, 16:06
miałem to samo, niestety pompa wtryskowa do regeneracji, tam jest taki zawór który przestawia na dawkę startową i on właśnie się zaciera

ja miałem taka przypadłość w E39 M57D25, padł mi czujnik położenia wału i sądząc po symptomach to jestem skłonny zaryzykować, że to jest powód takiego zachowania.

marki
04-12-2012, 19:04
W tym wypadku mechanik stwierdził 2 wtryski do regeneracji.

Boryszuk
05-12-2012, 19:54
Seria 4? (http://www.pistonheads.com/news/default.asp?storyId=26785.htm)

Jeździłbym.

Czornyj
05-12-2012, 20:49

Ja chcę takie z triturbokaszlakiem!!! Już sobie wizualizuję jak zasysa asfalt...

Natomiast mocno mnie niepokoi wnętrze - wygląda jak pokoik w teksańskim burdelu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/4SeriesLeakedPics_01L-2.jpg
źródło (http://images.pistonheads.com/nimg/26785/4SeriesLeakedPics_01-L.jpg)

Mam nadzieję, że będzie opcja bez boazerii i z uczciwym kubłem w alcantarze.

sibelio
05-12-2012, 21:14
Śliczna,

Czornyj,
nie od dziś wiadomo że prawdziwe auto to drewno i skóra a nie mysie pipki na siedzeniach i swiecaca alu listwa na środku
chociaż to jest przekombinowane

Ale i tak najładniejszy samochód teraz do kupienia do 6 w sedanie, tylko czemu takie drogie

Boryszuk
05-12-2012, 21:26
Ale i tak najładniejszy samochód teraz do kupienia do 6 w sedanie, tylko czemu takie drogie

6 w sedanie?

Edit: wygóglałem i odechciało mi się żyć.

Czornyj
05-12-2012, 22:36
nie od dziś wiadomo że prawdziwe auto to drewno i skóra a nie mysie pipki na siedzeniach i swiecaca alu listwa na środku
chociaż to jest przekombinowane

Nie od dziś wiadomo, że prawdziwe auto to drewno i skóra, a prawdziwy Polak słucha bogobojnych rozgłośni, czyta gazety ostrzegające przed spiskami żydomasonerii i chodzi palić znicze pod pałac prezydencki.

Ja jednak nie jestem prawdziwkiem i w swych osądach kieruję się wyłącznie swym egoistycznym widzimisiem.

Nie lubię jak mi się tyłek ślizga po zimnych, skórzanych kanapach podczas wychodzenia z zakrętu bokiem z nieprawomyślną prędkością. Komuna do cna zohydziła mi boazerie, a do tego absolutnie nie zamierzam spędzać upojnych godzin we wnętrzu swego bolidu jadąc na szmacie z sidoluxem.

Pominąwszy skórę i drewno - sraczkowatej podsufitce, rzemieniom w siedziskach i cup-holderom wyglądającym jak utensylium dla onanistów mówię stanowcze nie - ogólnie cały ten sado-masochistyczny entourage do mnie nie przemawia i liczyłbym na bardziej ascetyczny wariant.

Na kryzys wieku średniego chcę lekką, małą smukłą, coupetę o urywającej d... mocy, którą będę szaleć sam, a w najgorszym wypadku z żoną - 6-tka w sedanie to dla mnie zbędny balast i niepotrzebne miejsca do wożenia powietrza.

shaolin
06-12-2012, 04:36

Jeździłbym.

3jka z przodu, 6tka z tylu, nawet niezle. Chociaz srodek faktycznie troche za bardzo zalatuje kowbojami na ranczo ;)

Moze ktos chce taka M3? (http://www.mototok.pl/BMW-M3-DTM-Champion-Edition-wersja-specjalna-z-okazji-triumfu-w-slynnej-serii-wyscigowej-g2602-22965) ;)

Rafał_Sz
06-12-2012, 08:38
Nie od dziś wiadomo, że prawdziwe auto to drewno i skóra, a prawdziwy Polak słucha bogobojnych rozgłośni, czyta gazety ostrzegające przed spiskami żydomasonerii i chodzi palić znicze pod pałac prezydencki.

Ja jednak nie jestem prawdziwkiem i w swych osądach kieruję się wyłącznie swym egoistycznym widzimisiem.

Nie lubię jak mi się tyłek ślizga po zimnych, skórzanych kanapach podczas wychodzenia z zakrętu bokiem z nieprawomyślną prędkością. Komuna do cna zochydziła mi boazerie, a do tego absolutnie nie zamierzam spędzać upojnych godzin we wnętrzu swego bolidu jadąc na szmacie z sidoluxem.

Pominąwszy skórę i drewno - sraczkowatej podsufitce, rzemieniom w siedziskach i cup-holderom wyglądającym jak utensylium dla onanistów mówię stanowcze nie - ogólnie cały ten sado-masochistyczny entourage do mnie nie przemawia i liczyłbym na bardziej ascetyczny wariant.

Na kryzys wieku średniego chcę lekką, małą smukłą, coupetę o urywającej d... mocy, którą będę szaleć sam, a w najgorszym wypadku z żoną - 6-tka w sedanie to dla mnie zbędny balast i niepotrzebne miejsca do wożenia powietrza.Więc pozostaje Ci tylko 650i wykończone w środku polerowanym albo anodowanym aluminium zamiast drewna, skóra może być, bo fotele są rewelacyjnie wyprofilowane. ;)

ALF
06-12-2012, 11:01
Jeździłbym.

Czemu nie. Wygląda całkiem, całkiem. Tylko pytanie: na ile ma ustawioną usterkowość? ;)

stig
06-12-2012, 11:07
Mówta co chceta – 4ka ładna, ale do roboty, to jednak wolałbym to: http://moto.pl/MotoPL/1,88389,12987010,Audi_RS6_Avant___superauto_w_nadw oziu_kombi.html
Albo jeszcze bardziej – to samo, ale jako AllRoad. :D

EDIT: Sorry Panowie… Zapomniało mi się, że to wątek o bumierach. ;)

Rafał_Sz
06-12-2012, 11:25
Tylko pytanie: na ile ma ustawioną usterkowość? ;)Na miesiąc przed upływem gwarancji. ;)

ALF
06-12-2012, 11:37
W takim razie rezygnuję :D

grzegorzant
06-12-2012, 12:02
ajnfach tlitna :)
a co do wnętrza to przecież można konfigurować

kris013
06-12-2012, 23:29
Witam Kolegów!
Chciałbym się tu dopisać, gdyż chwilę temu stałem się posiadaczem D3, a od dwóch lat wożę cztery litery w e38...

ALF
07-12-2012, 01:10
Dawaj siódemeczkę fotograficznie... może być z D3 ;) Który silniczek?

kris013
07-12-2012, 08:36
Z D3 jeszcze nie będzie, ale myślę, że z równie zacnej puszki...;) Silniczek nie duży - 2.8.

źródło (http://img594.imageshack.us/img594/1141/kris6340.jpg)

źródło (http://img21.imageshack.us/img21/9140/kris6347.jpg)

źródło (http://img263.imageshack.us/img263/7023/kris6352.jpg)

źródło (http://img860.imageshack.us/img860/6208/kris6329.jpg)

źródło (http://img718.imageshack.us/img718/9823/kris6325.jpg)

źródło (http://img27.imageshack.us/img27/2516/kris6362.jpg)

źródło (http://img28.imageshack.us/img28/4066/kris6367.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img846/5880/nahamowni.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img841/7204/podczashamowania1.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img856/3420/podczashamowaniamax.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img822/8071/46731435538807375141528.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img696/9601/46648535538814175313662.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img841/3148/41352735538798574921967.jpg)

Dyziek
07-12-2012, 09:34
Ładne autko:)

ALF
07-12-2012, 10:43
Śliczna bunia :D
Imho, to jedna z najładniejszych (jeśli nie najładniejsza) wersji siódemki.
Silniczek trochi mały do ciężaru autka.

kris013
07-12-2012, 10:46
Silniczek trochi mały do ciężaru autka.

Do normalnego jeżdżenia, wbrew pozorom spokojnie daje sobie radę.

ALF
07-12-2012, 10:58
Eeee, zdaję sobie sprawę :) Na co dzień brykam E34 2.0. Od ykendów i w trasy E39 4.4 :D

wilk325
07-12-2012, 11:40
to zdecydowanie najładniejsza 7-ka :) jaka była.
Pozostaje nadal kultowa pod warunkiem, że nie jest "przerabiana na wsi" :(.

kris013
07-12-2012, 12:04
Eeee, zdaję sobie sprawę :) Na co dzień brykam E34 2.0. Od ykendów i w trasy E39 4.4 :D

Jedzie to sporo lepiej niż 520i.

M_J
07-12-2012, 20:55
Za e39 1998 2.5d wiele warto dać? W stanie dobrym niby.

Rafał_Sz
07-12-2012, 21:02
To wyjątkowo nieudana wersja silnikowa. Ja bym do tego nawet nie podchodził.

M_J
07-12-2012, 21:09
To wyjątkowo nieudana wersja silnikowa. Ja bym do tego nawet nie podchodził.
Ot, niefart - praktycznie pod nosem mi taka stoi :/

Rafał_Sz
07-12-2012, 22:23
Ot, niefart - praktycznie pod nosem mi taka stoi :/
Sorry za wprowadzenie Cię w błąd. Pierwsze co przeczytałem, to 525tds. I tego bym nie kupił. Natomiast 525d to już nieco inna bajka, warta obejrzenia. Tylko to dość słaba jednostka napędowa, ale dość ekonomiczna. Zwróć uwagę, czy to na pewno jest "d" a nie "tds".

M_J
07-12-2012, 23:37
Jutro się upewnię.

ALF
08-12-2012, 02:24
Pod nosem, nie pod nosem, ale obowiązkowo do ASO na komputer i badania - warto nawet za to zapłacić te parę stówek.

ALF
08-12-2012, 02:28
Jedzie to sporo lepiej niż 520i.

Niby 40 koników więcej, ale też więcej 350kg :)

M_J
08-12-2012, 15:06
Pod nosem, nie pod nosem, ale obowiązkowo do ASO na komputer i badania - warto nawet za to zapłacić te parę stówek.

Du$# tam, a nie ASO - zerknij gdzie mieszkam - pustynia, prowincja (niepotrzebne skreślić) ;)
Dziś oglądałem e46 2001 2.0d touring - zatyrana dźwignia zmiany biegów, od spodu uderzona chłodnica klimatyzacji, zapach stęchlizny w środku. Odpuściłem sobie z ulgą :D

Rafał_Sz
08-12-2012, 15:40
Du$# tam, a nie ASO - zerknij gdzie mieszkam - pustynia, prowincja (niepotrzebne skreślić) ;)

Marudzisz. :) Dzwoń do Karola - 604378617, warsztat na wylocie na Białogard, za górką Janiska. BMW ma w małym palcu, na dodatek fan marki. Z nim trupa nie kupisz, warto zapłać mu za pomoc.

M_J
08-12-2012, 17:40
Marudzisz. :) Dzwoń do Karola - 604378617, warsztat na wylocie na Białogard, za górką Janiska. BMW ma w małym palcu, na dodatek fan marki. Z nim trupa nie kupisz, warto zapłać mu za pomoc.
Póki co głuchy telefon ;)
A i w okolicy nic ciekawego nie widać ;) Gdzie są te piguły na cierpliwość?

jarek76
08-12-2012, 19:16
Moja 3 już po regeneracji wtrysków, i śmiga aż miło :)

M_J
08-12-2012, 19:19
Ech, wy tam macie zagłębie z ofertami :P

Rafał_Sz
08-12-2012, 19:23
Ech, wy tam macie zagłębie z ofertami :P

Ja swoją 540 kupiłem w Radomiu po półrocznych poszukiwaniach.

M_J
08-12-2012, 19:27

Ooops, moja megi skończy się raczej szybciej ;)

ALF
09-12-2012, 00:19

Ja swoją 540 kupiłem w Nowej Soli po nieco ponad miesiącu szukania. Druga do obejrzenia była koło Torunia :)

Rafał_Sz
09-12-2012, 00:32
Jacku, to wszystko przez Ciebie. ;):)

ALF
09-12-2012, 00:41
Jacku, to wszystko przez Ciebie. ;):)

Nie do końca. Musiałem kupić kombi bo w bagażnik sedana się nie mieściła rodzina z dzidzią. Więc zaczęło się od Ewy ;)

Boryszuk
09-12-2012, 00:46
Nie do końca. Musiałem kupić kombi bo w bagażnik sedana się nie mieściła rodzina z dzidzią. Więc zaczęło się od Ewy ;)

Nie zdziw się jeśli w poniedziałek rano zapuka do Twoich drzwi opieka społeczna. ;)

ALF
09-12-2012, 00:52
Mogą pukać do woli, wszyscy jesteśmy w pracy :D

Czornyj
09-12-2012, 02:04
...nie dość, że trzyma w bagażniku, to jeszcze zmusza dwuletnie dziecko do pracy! Wszędzie panoszy się patologia, znikąd nadziei :mrgreen:

ALF
09-12-2012, 03:37
Zmuszać, to tylko ja się zmuszam. Żonka idzie do pracy żeby odpocząć od dziecka. Dziecko żeby odpocząć od mamusi ;)

M_J
09-12-2012, 11:29
Namierzyłem dwie kolejne e46 w Nowej Rudzie i Dzierżoniowie - podać linki? Może właściciele znajomi?

M_J
09-12-2012, 12:49
A z innej beczki - dodzwoniłem się do owego Karola, magika od bawarek i "2.5tds to doskonałe silniki, reszta zależy od właściwej obsługi".

ALF
09-12-2012, 15:09
To dotyczy większości silników BMW :D Właściwy olej, jago systematyczna zmiana i przeglądy na czas gwarantują długowieczność silników. Moje mają przebiegi: E34 ponad pół miliona, E39 425 tys.

Squier
09-12-2012, 23:08
A z innej beczki - dodzwoniłem się do owego Karola, magika od bawarek i "2.5tds to doskonałe silniki, reszta zależy od właściwej obsługi".

Silnik dobry, tylko osprzęt jak w każdym dieslu awaryjny i kosztowny. W porównaniu do nowszych diesli za to trochę tańszy w naprawie (np. pompa wtryskowa)

sibelio
10-12-2012, 00:08
Najśmieszniejsze, że tdsy z początku produkcji kosztują po 10-12 tys PLN.... przecież to grosze za tak fenomenalny samochód...
I powiem wam, kusi mnie czasem sprzedać mojego Saaba 9-3 z 2005r. i kupić e39 530d w sedanie, niebieskiego,
z budyniowymi sportowymi fotelami, navi i sportową kierownicą... oj kusi... ma to auto w sobie jakąś taką przyciągającą urodę...

sibelio
10-12-2012, 01:06
o, dokładnie taki jak ten
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=224457502&cd=634901691710000000

ALF
10-12-2012, 09:50
To co się zastanawiasz? Ja, traktorów nie toleruję poza ciężarówkami i terenówkami :D

Rafał_Sz
10-12-2012, 09:52
Najśmieszniejsze, że tdsy z początku produkcji kosztują po 10-12 tys PLN.... przecież to grosze za tak fenomenalny samochód...

Bo drugie tyle wsadzisz na początek, żeby to jakoś jeździło. Naoglądałem się już tych okazji, naoglądałem... I należy pamiętać, że "tds" to jedno, a "d" to zupełnie coś innego.

o, dokładnie taki jak ten
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=224457502&cd=634901691710000000
3 litrowy diesel BMW jest fenomenalny, pod warunkiem, że się o niego dbało od samego początku. Z tym, że te 6,7 litra w cyklu mieszanym to lekkie przegięcie. ;)

To co się zastanawiasz? Ja, traktorów nie toleruję poza ciężarówkami i terenówkami :grin:
Jacku, pojeździłbyś 530d w mocniejszej wersji to byś nieco zdanie zmienił. ;)

Czornyj
10-12-2012, 10:14
Bo drugie tyle wsadzisz na początek, żeby to jakoś jeździło. Naoglądałem się już tych okazji, naoglądałem... I należy pamiętać, że "tds" to jedno, a "d" to zupełnie coś innego.

3 litrowy diesel BMW jest fenomenalny, pod warunkiem, że się o niego dbało od samego początku. Z tym, że te 6,7 litra w cyklu mieszanym to lekkie przegięcie. ;)

Najlepiej w M550d ;) Ciekawe czy zrobią M450deczkę?

Rafał_Sz
10-12-2012, 10:16
Ciekawe czy zrobią M450deczkę?Byłoby to genialne autko.Tylko kto by wtedy chciał M3? ;)

Czornyj
10-12-2012, 10:28
etyliniarze ;)

M_B
10-12-2012, 10:46
Najlepiej w M550d ;)

Ojciec kolegi to kupił i nie skacze z radości. ;) Spodziewał się czegoś więcej.

ALF
10-12-2012, 10:56

Jakbym robił po 50 tysięcy rocznie, to może bym choć trochę przemyślał, ale nie robię, więc nie chcę. Żadnych turbotraktorów! :D

Czornyj
10-12-2012, 10:58
Ojciec kolegi to kupił i nie skacze z radości. ;) Spodziewał się czegoś więcej.

Pytanie, czego się spodziewał i czym jeździł wcześniej. Ja np. też wolałbym coś z lepszym stosunkiem mocy do masy i bardziej gokartową naturą.

Jeździłem np. mocnymi, ciężkimi MB w czteronapędzie - były piekielnie szybkie, ale nawet tnąc 200km/h polną drogą jeździ się nimi na zasadzie "Herr Czornyj - upszejmie phosze szedżecz, zhobić sobie dhinka, zapalić Cohibę, od czasu do czasu infohmować samohut o wybhanym kiehunku jasdy, fihma Mehcejdes-Benc zajmie się hesztą".

M_J
10-12-2012, 23:05
Bawarka musi poczekać, zawitała do mnie pragmatyczna Czeszka na O.

grissley
13-12-2012, 23:47
Imho, to jedna z najładniejszych (jeśli nie najładniejsza) wersji siódemki.

Jak dla mnie, najładniejsza jest e38 przedlift:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/_DSC2099-2.jpg
źródło (http://i110.photobucket.com/albums/n89/mojocoggo/OtherCars/_DSC2099.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/5vpw9c-2.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/5vpw9c.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/mm7trc-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/mm7trc.jpg)

ALF
14-12-2012, 02:37
Na 1 zdjęciu wygląda pięknie. Na 3 fatalnie.

Czornyj
14-12-2012, 10:26
Na 3 fatalnie.

Kolejny fan serialu "Sześć stóp pod ziemią". Brakuje tylko fioletowych wstążek, napisu "Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie" i złotych uchwytów do przenoszenia trumny zamiast klamek. Nekrotuning to jakaś plaga wśród nieszczęsnych beemek...

Dyziek
14-12-2012, 13:22
Czarny kolor to + 10 punktów dla mocy;)

kris013
14-12-2012, 14:09
Niby 40 koników więcej, ale też więcej 350kg :)

40 koników więcej i prawie 100 Nm więcej, a to już robi różnicę;-)

R
14-12-2012, 14:09
dla mocy;)

chyba szatana...

shaolin
14-12-2012, 14:57
E38 nie nadaje sie na Vader Stajl, tak samo jak sporo aut nie nadaje sie na rost/rat stajl, inne nie nadaja sie na VIP stajl itp. Ale wszystkie nadaja sie na bosozoku stajl :D

A tu cos z innej beczki:

http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=179312
http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=80165

grzegorzant
14-12-2012, 16:10
U mnie chłopaki też robią "cuda detailingu" , fura po paru dniach jak z salonu wyjeżdża :)

grissley
14-12-2012, 16:15
Kolejny fan serialu "Sześć stóp pod ziemią". Brakuje tylko fioletowych wstążek, napisu "Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie" i złotych uchwytów do przenoszenia trumny zamiast klamek. Nekrotuning to jakaś plaga wśród nieszczęsnych beemek...

Mi się podoba. Trochę z kloszami przesadził, ale zanim je tak przyczernił, auto było dla mnie ideałem ;)
No, może poza silnikiem - 2.8
BTW - w jakimś filmie toto ostatnio zagrało, chyba w tym o Paktofonice.

Czornyj
14-12-2012, 20:44
Mi się podoba. Trochę z kloszami przesadził, ale zanim je tak przyczernił, auto było dla mnie ideałem ;)
No, może poza silnikiem - 2.8
BTW - w jakimś filmie toto ostatnio zagrało, chyba w tym o Paktofonice.

No toć właśnie mówię o tych kloszach przyczernionych maminym tuszem do rzęs... Nie mam nic przeciwko czarnej bejcy jako-takiej, sam jakiś czas temu po zobaczeniu czarnego M3 E92 w sąsiedzkim komisie nie mogłem spać przez kilka nocy.

freefly
15-12-2012, 01:09
A tu cos z innej beczki:

http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=179312
http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=80165

Ciekawe czy swoje narządy pucują z taka pieczołowistością, albo zęby.
A tak swoją drogą jest to takie zaburzenie psychiczne. Nerwica natręctw się nazywa (zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne);-)

stig
15-12-2012, 11:22
A tak swoją drogą jest to takie zaburzenie psychiczne. Nerwica natręctw się nazywa (zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne);-)Mimo, że efekt końcowy mi się podoba, to też mam takie skojarzenia. ;) Rozumiem myjka, nawet wosk, i polerka raz na ruski rok, odkurzanie, a nawet pranie jak plamy zostały czy błoto zmieniło odcień dywaników… Ale takie cuda? Kosztuje to pewnie nie mało, a jeden przejazd w aktualnej pogodzie wystarczy, żeby „cały misterny plan w piz…u”. Dobre chyba tylko wtedy, kiedy auto warte ponad 50 tysięcy, a jutro ma przyjść po nie klient. ;)

seler
15-12-2012, 11:29
Ciekawe czy swoje narządy pucują z taka pieczołowistością, albo zęby.
A tak swoją drogą jest to takie zaburzenie psychiczne. Nerwica natręctw się nazywa (zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne);-)

kolego, jakbym miał taką m3-kę też bym o nią tak dbał :) zwłaszcza że zadbane egzemplarze to już troszeczkę kosztują...

freefly
15-12-2012, 11:31
kolego, jakbym miał taką m3-kę też bym o nią tak dbał :) zwłaszcza że zadbane egzemplarze to już troszeczkę kosztują...

Mycie i woda to największy wróg samochodu.

sibelio
15-12-2012, 13:43
Mycie i woda to największy wróg samochodu.

jak rozumiem w domu również stosujesz tą regułę w stosunku do mebli podłóg ścian itd itp.

Boryszuk
15-12-2012, 13:48

Kiedys trafilem na watek na brytyjskim forum detailingowym, w ktorym to watku gosc nowego focusa ST robil. A taki focus to raczej kiepski klasyk. Gosc sciagal kola, nadkola itp... Dla mnie to przerost formy nad trescia.

hubik
15-12-2012, 14:08
Kiedys trafilem na watek na brytyjskim forum detailingowym, w ktorym to watku gosc nowego focusa ST robil. A taki focus to raczej kiepski klasyk. Gosc sciagal kola, nadkola itp... Dla mnie to przerost formy nad trescia.

Masz na myśli coś w ten deseń?

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=7256&sid=cd95658c2671f114c450565318934e33

;-)

grzegorzant
15-12-2012, 14:19
Mimo, że efekt końcowy mi się podoba, to też mam takie skojarzenia. ;) Rozumiem myjka, nawet wosk, i polerka raz na ruski rok, odkurzanie, a nawet pranie jak plamy zostały czy błoto zmieniło odcień dywaników… Ale takie cuda? Kosztuje to pewnie nie mało, a jeden przejazd w aktualnej pogodzie wystarczy, żeby „cały misterny plan w piz…u”. Dobre chyba tylko wtedy, kiedy auto warte ponad 50 tysięcy, a jutro ma przyjść po nie klient. ;)
Cały pic polega na tym, że jeśli raz doprowadzisz lakier/wnętrze do porządku następnie dobrze zabezpieczysz, to po wjeździe na myjkę ciśnieniową brud schodzi szybko, a woda spływa jak z kaczki :) Starcza to na m/w 2lata - więc jeśli chcesz mieć furkę łatwą w utrzymaniu, a przy okazji zabezpieczoną - to mz warto.
Znajomy robił WL kę - rocznik wojenny która była wcześniej restaurowana. Więc jak chłopaki doprowadzili ją do perfekcji właściciel mało się nie przewrócił z wrażenia. No ale gwinty od wentyli czyścili szczoteczką do zębów i specjalnym płynem :)
Jak znajdę fotki to wrzucę

Boryszuk
15-12-2012, 14:48
Masz na myśli coś w ten deseń?

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=7256&sid=cd95658c2671f114c450565318934e33

;-)

Tak tylko ten focus był nowy z fabryki....

stig
15-12-2012, 19:02
Cały pic polega na tym, że jeśli raz doprowadzisz lakier/wnętrze do porządku następnie dobrze zabezpieczysz, to po wjeździe na myjkę ciśnieniową brud schodzi szybko, a woda spływa jak z kaczki :) Starcza to na m/w 2lata - więc jeśli chcesz mieć furkę łatwą w utrzymaniu, a przy okazji zabezpieczoną - to mz warto.
Znajomy robił WL kę - rocznik wojenny która była wcześniej restaurowana. Więc jak chłopaki doprowadzili ją do perfekcji właściciel mało się nie przewrócił z wrażenia. No ale gwinty od wentyli czyścili szczoteczką do zębów i specjalnym płynem :)
Jak znajdę fotki to wrzucęWrzuć też jakieś namiary na tych gości (mam nadzieję, że z Torunia), orientacyjne ceny i czas pracy. Może na wiosnę sprawię mojemu takie SPA. ;)

sibelio
15-12-2012, 20:07
Wrzuć też jakieś namiary na tych gości (mam nadzieję, że z Torunia), orientacyjne ceny i czas pracy. Może na wiosnę sprawię mojemu takie SPA. ;)

Na forum kosmetykaaut masz w zasadzie wszystkie największe studia detailingowe spisane.
mozesz tez poogladac detailingclub.pl, jako forum ma niby lepszą opinię;)

Dyziek
16-12-2012, 10:31
Żeby nie było pracujemy cały czas:) Foty nie oddają tego ale na live wygląda zacnie;)

źródło (http://img850.imageshack.us/img850/2042/dsc0255ze.jpg)

źródło (http://img822.imageshack.us/img822/3351/dsc0253qu.jpg)

źródło (http://img10.imageshack.us/img10/8329/dsc0257fa.jpg)

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/7442/dsc0259qs.jpg)

Na dniach fele leca na moc polerowanie na lusterko:) I oby do wiosny;)

ps. Jakby ktoś widział ciekawe E30 kabrio to proszę o info:)

grzegorzant
16-12-2012, 13:20
stety/niestety Włocławek http://www.showcarstudio.pl/G

Góralka
18-12-2012, 21:54
Witam,
ogarnęłam pobieżnie temat sympatyków BMW i przyznaję, że również zaliczam się do osób posiadających wozidło spod znaku biało-niebieskiego śmigiełka i przekonaniu, że BMW to jedyna słuszna marka :D
Jeśli mogę, to chciałam Wam polecić stronę na naszym forum poświęconą firmie zajmującej się detailingiem. Chłopaki skrupulatnie opisują prace wykonane przy samochodach załączając do tego foto relację. Jeśli jesteście zainteresowani odnowieniem/zabezpieczeniem lakieru, to zapraszam do lektury na: http://www.bmwfan.pl/viewtopic.php?t=1259&postdays=0&postorder=asc&start=0

PS
nie traktujcie tego jako reklamę ich usług a jedynie pokazanie co można zdziałać z naszymi "skarbonkami" - tak mój mąż nazywa nasze BMW :)

PS2
jeśli naruszyłam regulamin forum, proszę o usunięcie linka ;)

pozdrawiam

freefly
18-12-2012, 23:32
PS
nie traktujcie tego jako reklamę ich usług a jedynie pokazanie co można zdziałać z naszymi "skarbonkami" - tak mój mąż nazywa nasze BMW :)

"Skarbonka" służy do przechowywania pieniędzy w celu ich oszczędzania, a my tu mamy przypadek trwonienia.;)

ALF
19-12-2012, 11:35
"Skarbonka" służy do przechowywania pieniędzy w celu ich oszczędzania, a my tu mamy przypadek trwonienia.;)

Skarbonka służy do zbierania, do oszczędzania są banki, nie widziałeś reklamy? ;)

Nie trwonienia, ale płacenia za przyjemności. :D

freefly
19-12-2012, 12:29
Skarbonka służy do zbierania, do oszczędzania są banki, nie widziałeś reklamy? ;)

Żadna reklama nie oddaje lepiej tego, za jakich głupków mają twórcy reklam znaczną cześć społeczeństwa.:wink:

Nie trwonienia, ale płacenia za przyjemności. :D

W sumie racja. Są różne "zboczenia", które sprawiają przyjemność i za które ludzie płacą.:wink:

shaolin
19-12-2012, 16:27
Żadna reklama nie oddaje lepiej tego, za jakich głupków mają twórcy reklam znaczną cześć społeczeństwa.:wink:

To nie tworcy reklam maja spoleczenstwo za glupkow tylko klienci zamawiajacy te reklamy ;)

Dyziek ile takie malowanko? Ciekawe jak dlugo wytrzymasz z lustrem na felach, bo lustro to tak naprawde dobre tylko na zloty ;)

Dyziek
20-12-2012, 10:05
Sho tak jak pisałem to produkcja po znajomości więc nie ma dramatu...normalnie trzeba by było pewnie z 2500 wydać za całe autko:)
Czarnym będzie latał szwagier z siostrą a ja zabieram się za akcję :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/2822841-1.jpg
źródło (http://www.carandclassic.co.uk/uploads/cars/bmw/2822841.jpg)

Będzie mega ciężko ale zobaczymy co wiosna przyniesie:)

shaolin
20-12-2012, 11:03
Nawet jak 2500 to lajt bo to calkiem ok cena, w koncu nie robi sie takich rzeczy co tydzien. A co do poszukiwan to trzymam kciuki, ale jak cos to sugeruje skupic sie na dzialajacym dachu, a nie aucie bo auto latwiej naprawic niz sam dach :D

ALF
20-12-2012, 12:15
Sho tak jak pisałem to produkcja po znajomości więc nie ma dramatu...normalnie trzeba by było pewnie z 2500 wydać za całe autko:)

Będzie mega ciężko ale zobaczymy co wiosna przyniesie:)

To może jak się zdecyduję na blacharę mojej E34, to Wam podrzucę do roboty? :D

Czerwone cacuszko :D

shaolin
22-12-2012, 12:25
http://www.jimmy540i.com/bmwnightmare.htm ;)

ALF
22-12-2012, 14:22
MaSaKra... TraGeDia...Łolaboga

Rafał_Sz
22-12-2012, 18:32
http://www.jimmy540i.com/bmwnightmare.htm ;)Bardzo rzadko wymiotuję, ale to musiałem wyłączyć. ;)

Psychotrop
23-12-2012, 01:21
a ja lubię disco polo i mi się podoba :D

p.s.
żartowałem :D
ciekawe co by wyszło, gdyby połączyć wszystkie w jeden :D

sibelio
23-12-2012, 01:49
nie no nie przesadzajcie, niektóre tam są fajne (co jak co ale niektóre auta sa zadbane i to ze mają drzwi otwierane do góry nie czyni z nich wieśwozów)

R
23-12-2012, 02:15
i to ze mają drzwi otwierane do góry nie czyni z nich wieśwozów)

czyni.

shaolin
23-12-2012, 04:03
ciekawe co by wyszło, gdyby połączyć wszystkie w jeden :D

Twoja Thalia :twisted:

krzysztofz24
23-12-2012, 11:08
Nie znacie sie na designie. Ja tez mam Thalie:-).
Niedobory mocy i wogole przyspieszenia;-), rekompensuje sobie motocyklem z 2.9 sek do 100km/h.
Ale ogolnie to moja niunia/thalia jest sympatyczna i wiele razem przeszlismy i w zyciu bym jej
nie zamienil na jakiegos np wieswagena:-).

ALF
23-12-2012, 13:21
Tak tylko wspomnę, że to wątek jedynego słusznego auta dla fotografów, czyli aut z biało granatowym śmigiełkiem :D

Psychotrop
23-12-2012, 13:26
Twoja Thalia :twisted:

fafluchu jeden :D
poplułem monitorek dobrą kawką!
oddawaj kawę :D

Czornyj
23-12-2012, 13:31
jedynego słusznego auta dla fotografów, czyli aut z biało granatowym śmigiełkiem :D

To jest skandaliczny przykład potwornej, fotograficznej ignorancji niegodnej historyka. Helmut Newton przewraca się w grobie, do którego trafił swym nieśmiertelnym Cadillaciem...

ALF
23-12-2012, 13:51
Kolega widocznie nie zauważył, że świat się zmienia. Poza tym, nie mówimy o historii, ale czasach współczesnych. Na naszym forum to świetnie widać. 30% administracji jeździ bumierami, wielu świetnych fotografów (zwłaszcza reporterów) również. :D

sibelio
23-12-2012, 14:29
Kolega widocznie nie zauważył, że świat się zmienia. Poza tym, nie mówimy o historii, ale czasach współczesnych. Na naszym forum to świetnie widać. 30% administracji jeździ bumierami, wielu świetnych fotografów (zwłaszcza reporterów) również. :D

Jak również wielu wybitnych gangsterów oraz początkujących złodziejaszków :D

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :twisted:

ALF
23-12-2012, 15:01
Jak również wielu wybitnych gangsterów oraz początkujących złodziejaszków :D

To też historia. Dzisiaj buniami jeżdżą rządowcy, architekci, prawnicy, lekarze, artyści, nauczyciele - w mojej szkole kilkanaście % jeździ bumierami.

jackrabbit
23-12-2012, 15:15
To też historia. Dzisiaj buniami jeżdżą rządowcy, architekci, prawnicy, lekarze, artyści, nauczyciele - w mojej szkole kilkanaście % jeździ bumierami.

no przeciez wlasnie to kolega napisal :)

ALF
23-12-2012, 15:22
Przeczytałem coś innego.

R
23-12-2012, 16:18
wielu świetnych fotografów (zwłaszcza reporterów) również. :D

tak ;)

shaolin
23-12-2012, 18:56
Grzechu ni oddam Ci kawy :twisted: a wracajac do tematu beemek:
http://aukcje.wosp.org.pl/bmw-e30-coupe-318i-klasyk-od-bmw-klub-kielce-i670055

Moze ktos chce? Znalazlem przypadkiem przed chwila. WOSP'owa aukcja, a i fura niczego sobie (chociaz przydaloby sie V12 w srodku :mrgreen:).

Boryszuk
23-12-2012, 21:24
Poupalalem dzis wypozyczonego Nissana Pathfindera. Podobalo mi sie, choc nie udalo mu sie wjechac pod 45st. podjazd (pewnie jakbym sie rozpedzil to bym podjechal ale hamulec mi narzekal). Czy to znak, ze powinienem zaczac sie przymierzac do X5/X3 (mimo, ze jestem przeciwnikiem tej klasy samochodow)?

Czornyj
23-12-2012, 21:38

O związku między fotografią a marką samochodu można mówić wyłącznie w kontekście zdjęć, które trafiły do kanonu klasyki fotografii (ergo - w kontekście historycznym).

Cadillac stał się*fetyszem na zmysłowych fotografiach Hemuta Newtona, a jego śmierć w samochodzie tej marki urasta do rangi symbolu.

O BMW w kontekście fotografii będziemy mogli pogadać, jak jakaś fotograficzna tuza unieśmiertelni go w dziele, które stanie się klasykiem i wytrzyma próbę czasu ;)