PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16

Radek Radziszewski
30-08-2019, 15:18
A7iii jest słabym aparatem dla mnie w porównaniu do z6 dla mnie liczy się kolor, afs, lcd, wizjer ergonomię pominę bo to kwestia przyzwyczajenia. Rozumiem że dla kogoś innego te rzeczy mogą nie być istotne. Wykrywanie oka w afc to bzdura w reportażu a do tego potrzebuje aparat. Wiele osób się tym cieszy ale w praktyce to działa z jedną osobą w plenerze a to tu sony ma przewagę mocna nad nikonem czy eos.

cz4rnuch
30-08-2019, 15:37
...Wykrywanie oka w afc to bzdura w reportażu a do tego potrzebuje aparat. Wiele osób się tym cieszy ale w praktyce to działa z jedną osobą w plenerze a to tu sony ma przewagę mocna nad nikonem czy eos.Ale wiesz, że w niektórych aparatach wykrywania oka bardzo dobrze działa także w połączeniu ze strefami lub z punktami? Szczególnie po ostatnich poprawkach.

wywar
01-09-2019, 11:53
No ja na 99% skuszę się na z6. Za dużo mam gratów Nikona aby szukać szczęścia u Sony. Chcę zakupić z6 z adapterem i szkłem 24-70/4 - gdzie taki zestaw dostanę teraz najkorzystniej? Zrobiłem przegląd sklepów to narazie najtaniej znalazłem za 9900 zł. Jak ktoś coś ma to proszę o info na priv żeby nie łamać regulaminu.

ZbyszekS
01-09-2019, 17:32
No ja na 99% skuszę się na z6. Za dużo mam gratów Nikona aby szukać szczęścia u Sony. Chcę zakupić z6 z adapterem i szkłem 24-70/4 - gdzie taki zestaw dostanę teraz najkorzystniej? Zrobiłem przegląd sklepów to narazie najtaniej znalazłem za 9900 zł. Jak ktoś coś ma to proszę o info na priv żeby nie łamać regulaminu.

Poczekaj trochę. Do 15.08 od ceny 9999 był oficjalny rabat 1720 co podciągnęło sprzedaż. W jakiejś formie rabat/cash back jesienią wróci, chyba że Z6 ma się przestać sprzedawać...

Jacek_Z
01-09-2019, 23:32
Przepraszam, usunąłem 41 postów. OT. Ludzie się skarżą na to, że za dużo tu o Sony i za dużo przepychanek. No i wiemy, że tak było. Nie wracajmy do tego.

wywar
02-09-2019, 09:43
Poczekaj trochę. Do 15.08 od ceny 9999 był oficjalny rabat 1720 co podciągnęło sprzedaż. W jakiejś formie rabat/cash back jesienią wróci, chyba że Z6 ma się przestać sprzedawać...

Zbyszku a te cashbacki obowiązywały też w przypadku kupna na firmę ? Czy tylko indywidualnie ?

kaja45
02-09-2019, 10:32
Zbyszku a te cashbacki obowiązywały też w przypadku kupna na firmę ? Czy tylko indywidualnie ?
Również na firmę, ja swoja Z6 zakupiłem w sklepie abfoto.pl, polecam można też się targować

ZbyszekS
02-09-2019, 10:39
Potwierdzam, również w abfoto kupowałem, co prawda na osobę fizyczną, ale rabat był niezależnie od kupującego - nazywało się to "natychmiastowy rabat" i bez żadnego cash backu cena była od razu niższa o 1720PLN. Co ciekawsze wcześniej w tej cenie była jeszcze karta xqd 32Gb (przynajmniej w fotojokerze) ale trochę się spóźniłem. Wniosek moim zdaniem taki, że przestrzeń do obniżki ceny jest - tylko trochę cierpliwości.

wywar
02-09-2019, 10:49
Historia cen z6 24-70/4 FTZ
30041

ZbyszekS
02-09-2019, 11:10
Ja na początku sierpnia miałem zamówionego Nikona Z7 z 24-70mm f4, FTZ, XQD64GB za 13 280 zł w fotojokerze ale jednak stosunek możliwości/cena wypadł lepiej przy Z6 i na niego się zdecydowałem - ceny spadają i akcje mające podnieść sprzedaż też się pojawiają. Czekaj :smile:

marcin255
02-09-2019, 11:19
Kupiłem 15.07 w Fotojoker Z6 z ftz i kartą za 7460 zł , także trzeba polować

prz3mo
02-09-2019, 11:37
Wie ktoś czy jest możliwość ograniczenia wyboru trybu tylko do AF-S i AF-C? Tak żeby kręcąc kółkiem tylko między tymi dwoma trybami operować?

marcin255
02-09-2019, 11:59
Mam przypisane do fn1 i zmienia mi af-s , af-c

prz3mo
02-09-2019, 12:04
Mam przypisane do fn1 i zmienia mi af-s , af-c

I jak kręcisz to nie masz tam również MF? Bo mi chodzi właśnie o to by było TYLKO AF-S i AF-C.

marcin255
02-09-2019, 13:22
Jest MF ale jakoś mi to nie przeszkadza tak ,że nawet nie zauważyłem

themadablues
13-09-2019, 10:39
Myślałem o kupieniu a7III, ale jest znacznie droższy i jakoś gorzej mi leży w ręku niż Z6. Do tego szkła od nikona mi w sumie pasują, mam obecnie 35, 50 i 85 mm, więc nic bym nie musiał zmieniać. I teraz pytanie, gdzie obecnie najlepiej kupić Z6 z FTZ ? I drugie pytanie, czy jest w ogóle sens rozważać używkę, w sensie czy się one w ogóle pojawiają ?

themadablues
13-09-2019, 11:16
W fotostradzie z tym rabatem natychmiastowym wychodzi 6639, więc w sumie całkiem spoko

morzon
13-09-2019, 11:41
A ten natychmiastowy rabat nie skończył się miesiąc temu? No i to cena bez FTZ i karty, tak?

themadablues
13-09-2019, 11:52
Na stronie wyskakuje że rabat aktywny. Cena bez FTZ i karty

morzon
13-09-2019, 12:27
Obawiam się, że sklep nie zaktualizował tego na stronie po prostu. W żadnym innym (które też są jako oficjalne sklepy nikona) nie ma już info o tym rabacie. Lepiej zadzwoń i dopytaj.

marcin255
16-09-2019, 08:12
Nie mogę dogadać się z baterią , wczoraj 231 zdjęć w słoneczny dzień z Sigmą sport 70-200 i poziom naładowania baterii 34 % , włączony tryb samolotowy , bateria oryginał .

TOP67
16-09-2019, 08:28
To zależy jak długo kadrujesz. Lustrzanka wtedy nie pobiera prądu, a Z6 tak.

marcin255
16-09-2019, 08:46
Racja- ale to i tak jakaś masakra. Kieszenie wypełnione bateriami i do przodu.

Fraglesso
16-09-2019, 09:12
Nie mogę dogadać się z baterią , wczoraj 231 zdjęć w słoneczny dzień z Sigmą sport 70-200 i poziom naładowania baterii 34 % , włączony tryb samolotowy , bateria oryginał .Jak masz możliwość to spróbuj naładować akumulator na innej ładowarce (ja mam newell), mam wrażenie że coś z ładowarkami od Z jest kiepsko, bo jak ładowałem oryginalna ładowarka, to po 200-250 zdjęć (aku oryginał, jak i newell). Później ładowałem te same akumulatory ładowarką nowell i zdjęć zrobiłem 700+ (dwa korpusy Z6 i 4 akumulatory)

Może przypadek...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

marcin255
16-09-2019, 09:38
Własnie teraz chyba sprawdzę - bateria do zera i naładuje ładowarką nowell .

Dariusz Breś
16-09-2019, 16:41
Nie mogę dogadać się z baterią , wczoraj 231 zdjęć w słoneczny dzień z Sigmą sport 70-200 i poziom naładowania baterii 34 % , włączony tryb samolotowy , bateria oryginał .

Jeśli masz podgląd zdjęć zjedzie ci szybko, standard dla zetek to ponad 300 zdjęć.
Trzeba też pamiętać że 70-200, sport, czy FL drenuje baterię mocno w porównaniu do natywnego 50 1.8 S.

kurczeblade
17-09-2019, 14:20
Może na początek napiszę trochę o AF - bo to najbardziej hot temat. Nie będę rozpływał się nad długimi wiadomościami. AF w tym aparacie jest w zupełności wystarczający do pracy przy ślubach, a tym bardziej do sesji plenerowych, w studio itp. Więc jeśli ktoś nie robi jakiejś mega szybkiej reporterki, to nie musi się obawiać pracy AF'a w tym aparacie. Czasami mam wrażenie że nie lubi ostrzyć pod ostre kontrastowe światło (jakieś światła od DJ) i DSLR sobie w tym przypadku lepiej radzi. Co mnie drażni? Drażni mnie szybka praca tym aparatem, jednak przy reportażu lepiej mi się kadruje przez optyczny wizjer, optyczny wizjer daje mi realny obraz i i łatwiej przy szybkiej akcji skomponować mi kadr - nie ma tego "cyfrowego" efektu, i tu nie wyobrażam sobie pracy na A7III/A9 (chociaż doceniam te aparaty) gdzie wizjer jest dużo słabszy. Czasami daję się złapać na opóźnienie po włączeniu aparatu, jest jakaś ciekawa scena, włączam aparat, przykładam do oka, i dopiero po chwili pojawia się obraz, gdzie niestety jest już za późno. Generalnie bardzo dobrze mi się pracuję hybrydowo, Z6 + DSLR i tutaj daje dużego plusa Nikonowi że nie rezygnuje z DSLR. ML + DSLR świetnie się uzupełniają, przykładowo jak robię ślubne przygotowania, kościół to sięgam po Z6, natomiast jak mam sale weselną gdzie jest ciemno i dużo światła od DJ to sięgam po DSLR, w którym lepiej widać przez wizier optyczny, i jest w takich warunkach pewniejszy AF. Ale tak czy inaczej, Z6 mimo swoich wad (na które można przymrużyć oko) jest obecnie u mnie jako główny- pierwszy aparat, którym praktycznie wszystko robię. Bateria styka mi na 1000-1300 zdjęć, robię na 1 baterii przygotowania, ślub, pierwszy taniec na weselu, ale często to zależy od ślubu, bo czasami trzeba zmienić przed pierwszym tańcem, bo wcześniej więcej się działo, ale w zupełności bateria jest wystarczająca. Na sesjach plenerowych często używam EYE-AF, moim zdaniem dobrze to działa, ostatnio zrobiłem całą sesję zdjęciową tym trybem AF 50 1.8S i Tamronem 85VC - praktycznie wszystko trafione. Podoba mi się że można sobie zmieniać które oko ma być śledzone. Ergonomia Z6 jest spoko, no ale D850 to nie jest, czasami nawet D750 lepiej mi się trzyma, ale Z6 w połączeniu z taką 50 1.8 wybacza te wszystkie braki ergonomii. Ztki to świetny sprzęt, mimo wielkiej fali hejtu, uważam że to obecnie najlepszy ML na rynku, i jako system ze szkłami S świetnie się zapowiada. Ja również podchodziłem do tego aparatu jak pies do jeża, ale po aktualizacji, po zabawie szkłami S, jestem na TAK! z tym że, nie jestem jeszcze gotów żeby pozbywać się całkowicie DSLR, uważam że przed ML sporo drogi... ML to trochę takie trochę fajne zabawki, którymi można zrobić dużo, ale mają pewne niedociągnięcia. Dla mnie ML + DSLR uzupełniają się, i gdybym miał wybierać system gdzie nie ma lustrzanek, to nie wybrałbym takiego systemu, dla samego ML. :)

myrele
17-09-2019, 15:18
kurczeblade uzywasz w kosciele i na plenerze af-s czy af-c?

J1
17-09-2019, 15:29
Nie wiem gdzie byles jak Cie nie bylo... ;-)

... Ztki to świetny sprzęt, mimo wielkiej fali hejtu, uważam że to obecnie najlepszy ML na rynku,

Za ten fragment moga Cie tutaj ukamieniowac wirtualnie. Aczkolwiek prywatnie sie zgadzam. Stawiam tylko jeden warunek... to idealny system dla kogos kto ma szklarnie Nikon F i powoli dokonuje zakupow obiektywow Nikon Z.

... z tym że, nie jestem jeszcze gotów żeby pozbywać się całkowicie DSLR,

Nie boj sie... do odwaznych swiat nalezy... mowie to jako osoba ktora porzucila lustro tego lata.

kurczeblade
17-09-2019, 16:32
Nie wiem gdzie byles jak Cie nie bylo...
Dużo obowiązków - brak czasu ...

Nie boj sie... do odwaznych swiat nalezy... mowie to jako osoba ktora porzucila lustro tego lata.
Z pewnością nie w tej generacji. Jak już mówiłem, ML to świetna sprawa, ale żebym mógł całkowicie DSLR zamienić na ML to muszą zostać podciągnięte niektóre kwestie technologiczne. Między innymi jeszcze lepsze elektroniczne wizjery.
myrele Tak, używam czasami, generalnie w większości takich przypadków jak Para Młoda wchodzi do kościoła. Jakieś zdjęcia spacerowe na plenerze - spokojnie AF-C daje radę.
Ostatnio nawet na weselu używałem E-AF i trafiało to, czasami ostrość uciekała na kogoś innego, ale wybierakiem można było to przestawić. Jak uciekała ostrość z oka, bo cięższe warunki to śledziło głowę. Na następnej imprezie, zrobię film pokazowy jak sobie to radzi.

Powiem tak, jeśli chodzi o efekty końcowe "zdjęcia" tu raczej nie ma znaczenia czy się zrobi Z6 fote czy takim D750. W takiej fotografii jaką ja wykonuje to taka Z6 będzie tak samo dobra jak D750. Mając "jakieś tam" umiejętności, jednym i drugim aparatem można uzyskać takie same efekty. Różnica taka, że dla kogoś kto nigdy nie miał ML, przejście na ML z DSLR da dużo frajdy podczas fotografowania. Bo to taka nowość. Dlatego jak ktoś lubi ficzery, takie bajery to może dopłacać do Z6. Ale jeśli ktoś się skupia tylko na efektach końcowych i nie potrzebuję dopłacać do "bajerów" w narzędziach, to taki D750 w zupełności wystarczy - przy fotografii podobnej do mojej.

Mikis525
17-09-2019, 18:51
Nie wiem gdzie byles jak Cie nie bylo... ;-)

Za ten fragment moga Cie tutaj ukamieniowac wirtualnie. Aczkolwiek prywatnie sie zgadzam. Stawiam tylko jeden warunek... to idealny system dla kogos kto ma szklarnie Nikon F i powoli dokonuje zakupow obiektywow Nikon Z.

Tym bardziej, że kolega był pierwszy w wylewaniu hejtu i syfu na te aparaty... ;)

kurczeblade
17-09-2019, 19:46
Tym bardziej, że kolega był pierwszy w wylewaniu hejtu i syfu na te aparaty... ;)

Jak wspomniałeś o koledze, to kolega wciąż utrzymuję swoje poprzednie zdanie na temat tego aparatu. I nie był to syf ani hejt. Dlatego w powyższym poście napisałem, że jeżeli przymknie się oko na pewne "niedociągnięcia" to jest to spoko aparat.
Takich "niedociągnięć" nie ma przykładowo D850 bo w mojej ocenie D850 to ideał. Chociaż trochę paradoks, bo wole na główne body Ztkę, bo to bardziej gadżeciarski aparat który sprawia mi radochę podczas fotografowania i dzięki temu, można przymknąć oko na niektóre "niedociągnięcia".

Myszowor
17-09-2019, 22:21
No proszę, trochę człowiek poużywa i zmienia zdanie na temat Zetek.

madebyzosiek
17-09-2019, 22:22
Eee tam, Łukasz D850 też rypał, aż wreszcie kupił i pokochał :) Tak czasem jest, że trzeba coś sprawdzić samemu. Szczególnie, że jakieś pół roku temu z opinii posiadaczy Z6 czy Z7 niczego nie można było się dowiedzieć... Niby wspaniałe aparaty, ale zdjęć nie pokażę, kup czy wypożyczni sprawdź sam... Przy takim podejściu ciężko stwierdzić czy sprzęt sobie w określonych warunkach radzi czy też nie...

Myszowor
17-09-2019, 22:34
No nie do końca, bo jak ktoś wstawił fotki to tak go zjechali że strach było coś wstawiać na forum, a jak pisał pochlebnie to "zaślepiony Nikoniarz", było minęło na szczęście.
Fotki ze ślubów bardzo fajne szczególnie te z Z6+50mm1,8 S.

madebyzosiek
17-09-2019, 22:43
No nie do końca, bo jak ktoś wstawił fotki to tak go zjechali że strach było coś wstawiać na forum...

Ale te fotki nie zachęcały do zakupu Zetek, raczej pełniły odwrotną rolę ;) Nieważne, cieszę się, że pojawiają się normalne zdjęcia.

J1
17-09-2019, 22:48
Eee tam, Łukasz D850 też rypał, aż wreszcie kupił i pokochał :) Tak czasem jest, że trzeba coś sprawdzić samemu. Szczególnie, że jakieś pół roku temu z opinii posiadaczy Z6 czy Z7 niczego nie można było się dowiedzieć... Niby wspaniałe aparaty, ale zdjęć nie pokażę, kup czy wypożyczni sprawdź sam... Przy takim podejściu ciężko stwierdzić czy sprzęt sobie w określonych warunkach radzi czy też nie...

Powiedzmy tak... emocje po premierze opadly. Nowa wersja firmware sporo zmienila. Duzo ludzi uzywa te aparaty do codziennej pracy. Dlatego teraz sa normalne opinie. Opinie normalnych uzytkownikow... nie blogerow od 7 bolesci.

Ja mam swiadomosc ze zarowno Z6 jak i Z7 nie sa aparatami idealnymi. Jednak jest w nich cos takiego ze uwielbiam nimi robic zdjecia. Jak narazie to najprzyjemniejsze w uzyciu aparaty jakimi fotografowalem. Od razu uprzedze ze mialem juz bezlusterkowce wczesniej. Szczerze mowiac to zapomnialem juz ze mialem D750 i ze prawie kupowalem D850.

KrzysztofKozicki
17-09-2019, 23:31
W pełni się zgadzam z Łukaszem i mam podobne zdanie, że Z6 to bardzo fajny aparat dający dużo radości z robienia zdjęć. Ale też jeszcze daleko mi do zrezygnowania z DSLR. Choć jak pojawi się nowa generacja to może zamienię swoje D4, bo trudniej mi uzyskać taki fajny obrazek jak z nowych matryc Nikona na ML. A z drugiej strony mam od 3 tygodni D850 z NPS i mega mi się podoba ten aparat. Obecnie połączenie ML i DSLR to coś wspaniałego

myrele
19-09-2019, 10:50
Za pomoca jakiej aplikacji mozna zrobic automatyczny backup w czasie rzeczywistym na androida?
Z tym, zeby przesylalo jotpegi w pelnej rozdzielczosci

manfred
19-09-2019, 11:22
bo trudniej mi uzyskać taki fajny obrazek jak z nowych matryc Nikona na ML

Nie masz czasem obrazka z D4 i nowej zetki w tych samych warunkach oświetleniowych. Chętnie bym sobie pogmerał jak to sie ma do starego dziada D4 :-)

KrzysztofKozicki
19-09-2019, 15:49
Mogę Ci zrobić wieczorem jak będę w studio fotki z Z6, D4 i D850 (D810 jeszcze w NPS, wiec dorobię później) z colorchecker i jakimiś pierdołami. Będę też dzisiaj na reportażu z imprezy firmowej to zrobię podobny zestaw.

wywar
19-09-2019, 15:53
Krzysztof czekam na z6 vs D4 [emoji109]

manfred
19-09-2019, 15:55
Krzysztof było by super. Tylko zależy mi na wysokim iso jesli to nie problem.

madebyzosiek
19-09-2019, 16:07
Krzysztof było by super. Tylko zależy mi na wysokim iso jesli to nie problem.Z6 na wysokim iso (powyżej 6400) daje lepszy obrazek od D4 i to nie powinno być zaskoczeniem. Ma też mniejsze szumy niż D850, nawet po przeskalowaniu. Lepsze iso jest chyba tylko w D5.

KrzysztofKozicki
19-09-2019, 22:34
Dopiero wracam z imprezy a jutro cały dzień w biegu. W niedzielę będę dopiero w studio to wrzucę zdjęcia. Wszystko na jednym obiektywie, czy dla z dac s?

myrele
21-09-2019, 08:27
Panowie da sie zrobic backup Z6 w czasie rzeczywistym na telefon, tablet z androidem?
Naczytalem sie ze XQD to sa niezawodne wspaniale karty, ale jednak lepiej bym sie czul z kopia bezpieczenstwa

Fraglesso
21-09-2019, 08:50
Panowie da sie zrobic backup Z6 w czasie rzeczywistym na telefon, tablet z androidem?
Naczytalem sie ze XQD to sa niezawodne wspaniale karty, ale jednak lepiej bym sie czul z kopia bezpieczenstwaNa razie tylko jpg o wielkości 2Mpix (tak mocno na siłę wywołasz z tego 21x15)

Aplikacja Snapbridge.

myrele
21-09-2019, 09:10
Tak probowalem tego.
Przeslane zdjecia maja rozdzielczosc 1620x1080 i wielkosc tak 500-600 KB

Fraglesso
21-09-2019, 10:32
Tak probowalem tego.
Przeslane zdjecia maja rozdzielczosc 1620x1080 i wielkosc tak 500-600 KBNo niestety, ale nie dziw się, przesyłanie dużych plików przez BT trwało by godzinami no i bateria zniknęła by moment.

Jakby te zdjęcie dałby się pobierać z automatu tak 4Mpix to już byłoby nieźle.

Z drugiej strony te 1620x1080 ratuje Ci dupę w razie W.

myrele
21-09-2019, 12:55
Masz racje lepiej miec to niz nic, ale tyle naczytalem sie co koesh wypisywal o przewadze XQD i jednego slot, ze myslaelm ze backup po wifi bedzie szybszy niz druga karta w aparacie :)

ksh
21-09-2019, 13:36
Przy wifi 5GHz transmisja jest bardzo szybka i było to tworzone też po to żeby wymagało mniej od zasilania, podobnie działa najnowsze BT ale trzeba to zrobić wszystko dobrze, a nie byle było.

Co do przewagi XQD to już ostatnio pisałem że mój entuzjazm znikł jak po roku czasu Nikon olał temat inwestowania w ten nośnik i ceny sa zamrożone mimo że same kostki pamięci teraz kosztują 20-25% tego co rok temu.

myrele
21-09-2019, 14:30
koesh ja sie ciebie nie czepiam to byl zart.
Z drugiej strony tyle razy czytalem roznych ludzi, ze to przyszlosc, ze backup na fona/ laptopa po wifi to norma, ze bylem przekonany, ze to bede mial.

poste
21-09-2019, 14:46
Backup to najprościej i w sumie najszybciej zrobisz podpinając czytnik z XQD do fona.

Co do przewagi XQD to już ostatnio pisałem że mój entuzjazm znikł jak po roku czasu Nikon olał temat inwestowania w ten nośnik i ceny sa zamrożone mimo że same kostki pamięci teraz kosztują 20-25% tego co rok temu.

To chyba jako jeden z nielicznych na forum na to liczyłeś, swoje oczekiwania traktowałeś jak fakty ;). Oczywiste jest, że XQD (CFExp. póki co też) to nisza. Mały popyt*, mała podaż, brak konkurencji, to niby dlaczego miałyby być tanie? To przeczyłoby podstawowym prawom ekonomii. Po to tworzy się nisze, żeby na nich zarabiać, nie uszczęśliwiać klientów. Będzie tanio jak Chińczycy zrobią adapter na microSD ;), ale czy takie rozwiązanie będzie w ogóle poważne?

* porównując do SD

ksh
21-09-2019, 17:38
Wystarczyłoby żeby Nikon podszedł do tematu poważnie i zainwestował w ten nośnik, całe szczęście że CFE jest zgodne wstecznie z XQD bo by ludzie zostali na lodzie.

Jacek_Z
22-09-2019, 00:41
Wystarczyłoby żeby Nikon podszedł do tematu poważnie i zainwestował w ten nośnik,.
Co przez to rozumiesz? ma go produkowac i sprzedawac tanio, dotując?
Tanio będzie, jak będzie masowo używany. Jak będzie stosowany w wielu produktach. Sony wpusciło Nikona na minę. Sami go prawie nigdzie nie stosują.

bryk77
23-09-2019, 13:06
Backup to najprościej i w sumie najszybciej zrobisz podpinając czytnik z XQD do fona.

To chyba jako jeden z nielicznych na forum na to liczyłeś, swoje oczekiwania traktowałeś jak fakty ;). Oczywiste jest, że XQD (CFExp. póki co też) to nisza. Mały popyt*, mała podaż, brak konkurencji, to niby dlaczego miałyby być tanie? To przeczyłoby podstawowym prawom ekonomii. Po to tworzy się nisze, żeby na nich zarabiać, nie uszczęśliwiać klientów. Będzie tanio jak Chińczycy zrobią adapter na microSD ;), ale czy takie rozwiązanie będzie w ogóle poważne?

* porównując do SD

Szybka karta SD, która nota bene i tak jest wolniejsza od szybkiej XQD kosztuje niemal tyle samo co ta druga. SD są ZAWODNE. O XQD póki co złego słowa nie powiem.

Jedyna "przewaga" SD to możliwość kupna taniej karty tego typu co oczywiście niesie za sobą wolną prędkość zapisu. Mam w D850 Sony 120GB 400MB/s i jako back up Sandisk SD 128GB 90MB/s.

ksh
23-09-2019, 13:16
Co przez to rozumiesz? ma go produkowac i sprzedawac tanio, dotując?
Tanio będzie, jak będzie masowo używany. Jak będzie stosowany w wielu produktach. Sony wpusciło Nikona na minę. Sami go prawie nigdzie nie stosują.

Np naklejać na pamięci swoje naklejki i dokładać do zestawu, koszty przypuszczam były by na poziomie max 30% ceny sklepowej.

morzon
23-09-2019, 13:57
Przecież dokładali, nawet bez swoich naklejek :D

poste
23-09-2019, 15:06
Szybka karta SD, która nota bene i tak jest wolniejsza od szybkiej XQD kosztuje niemal tyle samo co ta druga. SD są ZAWODNE. O XQD póki co złego słowa nie powiem.

Jedyna "przewaga" SD to możliwość kupna taniej karty tego typu co oczywiście niesie za sobą wolną prędkość zapisu. Mam w D850 Sony 120GB 400MB/s i jako back up Sandisk SD 128GB 90MB/s.

Nikt chyba nie powie złego słowa o XQD pod względem technicznym. Chodzi o cenę. Przecież kartę SD UDS-I, która jest zupełnie wystarczająca do większości zastosowań, kupisz za ułamek tego, co kosztuje XQD. Wyobraź sobie, że potrzebujesz pojemnych kart, tak 3-4 x 128 GB. O to chodzi, że do Z-tki nie wepniesz taniej karty SD. Jeśli nie potrzebujesz takich pojemności (z różnych względów) to XQD mają same zalety, faktycznie na jedną można się szarpnąć.

PS. SD UHS-II to gadżet, zwłaszcza jako druga, szkoda się rozpisywać, bo maniaka i tak się nie przekona, że jej nie potrzebuje. Argument, że kosztuje tyle co XQD jest nietrafny, bo UHS-I jest dobrą alternatywą.

Np naklejać na pamięci swoje naklejki i dokładać do zestawu, koszty przypuszczam były by na poziomie max 30% ceny sklepowej.

Praktyka pokazuje, ze po naklejeniu logo Nikona stara cena to 30% nowej, nie odwrotnie :evil:

Pps. Dużo osób ma oczekiwania co do CFExpress, ale dla mnie wcale nie jest oczywiste, czy te karty znajdą w przyszłości szersze zastosowanie a tym samym stanieją.

OjTam
23-09-2019, 15:14
Pps. Dużo osób ma oczekiwania co do CFExpress, ale dla mnie wcale nie jest oczywiste, czy te karty znajdą w przyszłości szersze zastosowanie a tym samym stanieją.

XQD robi tylko Sony, używa tylko Nikon.
CFE robi wielu producentów, no i wg plotek nowy C 1D ma mieć podwójny slot CFE.
Więc pewnie z czasem ceny CFE spadną.

PS. Karty CFE są ze slotem XQD po aktualizacji softu tego drugiego kompatybilne. A w drugą stronę? Orientuje się ktoś? Na logikę powinny być. Ale logika a rzeczywistość nie zawsze idą w parze. ;)

poste
23-09-2019, 18:21
Dlatego nie przesądzam czy się przyjmą. Zobaczymy. Sony chyba nie będzie takie chętne na nowe, inne niż SD karty po porażce z Memory Stick.

Ps. XQD też ceny miały spaść. Na razie jak dla mnie to powtórka z rozrywki ;)

Jacek_Z
23-09-2019, 18:51
Bardzo dziwne, że Sony mając serię A7, zachwalaną do filmowania nie ma w niej własnych kart XQD.
Czy kłopot z popularyzowaniem fajnego nowego standardu nie powinien dac producentom do myslenia? Czy szefowie Canona, Nikona, Sony nie mogą do siebie zadzwonić, nie znają swoich nr telefonów? :) :) :) I ustalają - do nowych modeli body semipro od roku 2020 wsadzamy CFast? Bo tak to tylko u Nikona złorzeczymy na karty, Canon z Sony nie ryzykują. A standard fajny. Gdyby fotografowie nie mieli innego wyjścia niż XQD CFast (czy co tam ustalą) to by wcale nie było źle. A ilość kart by się zwiększyła, ceny pospadały itd.

ksh
23-09-2019, 18:57
XQD to konsorcjum, które wpakowało się w jakieś problemy z licencjami, CFexpress jest to z tego co widze otwarty standard i wszyscy już zapowiedzieli karty, więc jest to całkowicie inna sytuacja, kwestia jeszcze cen bo póki co są kosmiczne.
Sony przecież ma kamery posiadajcie sloty XQD/CFE, Panasonici S mają drugi slot XQD/CFE, Nikon zrobił błąd nie dając drugiego zwykłego slotu w Z6/Z7 ale ogólnie decyzja o popularyzowaniu XQD/CFE jest dobra tylko że trzeba w to jakoś zainwestować też.

cz4rnuch
23-09-2019, 18:57
..Gdyby fotografowie nie mieli innego wyjścia niż XQD CFast (czy co tam ustalą) to by wcale nie było źle...
A co w tym braku alternatywy jest takiego dobrego? Mnie to XQD nie jest potrzebne więc wybieram to co mnie zadowala a jak ktoś tego potrzebuje to też ma wybór i wchodzi w Nikona lub Panasa.

ksh
23-09-2019, 19:00
Sensowna jakość video w 4K wymaga dużych szybkości zapisu i jeśli ma być wewnętrzny zapis to SD nawet w najnowszej rewizji odpada bo się ugotują, a przeciez jesteśmy przed premierami sprzętu do video 6K i 8K, poczekajmy i zobaczymy.

cz4rnuch
23-09-2019, 19:08
Gadasz o tym 8K już od dwóch lat i od dwóch lat już to wszystko za chwilę wchodzi i jakoś nie wchodzi. I nawet Panas ostatnio gadal, że przekładają plany na później. W najnowszym Panasie do filmowania dali dwie karty SD bo więcej nie trzeba. Nowy SD express pewnie na długo będzie jeszcze aż za bardzo przyszłościowy a o gotowaniu to aż się dziwię, że Ty piszesz, bo jeszcze ze dwa dni temu chcialeś z bezluster zrobić płaskie naleśniki i wtedy jakoś uważałeś to za świetny pomysł :)

PS Sensowną jakość 4K mam w swojej aparatce. Na karty SD.

Jacek_Z
23-09-2019, 23:21
Sony przecież ma kamery posiadajcie sloty XQD/CFE, Panasonici S mają drugi slot XQD/CFE, .
Taaaaak. To co wymieniłeś sprzedaje się w ilosciach mniejszych niż Nikon D5. To musi być w sprzęcie dosyć masowym.

poste
23-09-2019, 23:30
Wbudowana pamięć mogła by być sensownym rozwiązaniem tych dylematów.

cz4rnuch
24-09-2019, 07:32
Taaaaak. To co wymieniłeś sprzedaje się w ilosciach mniejszych niż Nikon D5. To musi być w sprzęcie dosyć masowym.A w sprzęcie masowym jeszcze długo nie będzie potrzeby stosowania tak zaawansowanych kart z tak wyśrubowanymi parametrami i kółko się zamyka. D5, 1D, Panasy czy pro kamery to są nisze. Tutaj faktycznie takie karty mogą się przydać, ale jednocześnie popyt na taki sprzęt jest zbyt mały by mogło to jakoś diametralnie wpłynąć na cenę. W dodatku XQD czy CF express to są spore karty więc nie wszędzie da się je wcisnąć. Na szczęście nowe CFki będą też wyatępować w mniejszej wersji,będą też wolniejsze, i te mogą być tańsze.

czomolungma
24-09-2019, 09:18
Czy szefowie Canona, Nikona, Sony nie mogą do siebie zadzwonić, nie znają swoich nr telefonów? :) :) :) I ustalają - do nowych modeli body semipro od roku 2020 wsadzamy CFast?

Mają pewnie numery, ale to jest karalne i nazywa się KARTEL.

!AGresT
24-09-2019, 09:48
Mają pewnie numery, ale to jest karalne i nazywa się KARTEL.

Nie, jeżeli rozmowy prowadzą oficjalnie z udziałem/nadzorem jakiejś państwowej/międzynarodowej organizacji/urzędu normalizującego.
Jak niby firmy umówiły się na używanie USB czy znormalizowanych gniazd dysków twardych?

wywar
24-09-2019, 10:04
Używa ktoś zamienników aku GreenCell?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

cz4rnuch
24-09-2019, 10:07
Tyle, że tamto było podyktowane dobrem klienta a jakie dobro dla klienta płynie z zastosowania drogich kart, których potencjału nie wykorzysta i nie potrzebuje. Oczywiście znajdą się także plusy ze stosowania niewątpliwie lepszych kart typu CF express, ale te zainteresują głównie pro i zaawansowanych użytkowników, którzy będą w stanie za to dopłacić.

La
24-09-2019, 20:30
Używa ktoś zamienników aku GreenCell?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aku nie mam, ale wymienialem w macbooku baterie na greencela - szału nie ma. Pojemnosc szybko spadla do 85% wyjsciowych i tak sie utrzymuje od jakiegos czasu. Poza tym była tania, co tłumaczy jakosc.

HYPER
27-09-2019, 09:32
Wybieram sie na dluzszy wyjazd i pojawia sie problem zapisu zdjec i filmow. Mam duzo kart SD i CF i jedna XQD 64GB, ktore chce uzyc jako magazyn na material podczas wyjazdu.
Czy znacie jakis poreczniejszy sposob (lapka nie biore, tylko tablet na androidzie bez USB) na zapis zdjec niz: kopiowanie czytnikiem XQD na karte microSD w telefonie i stamtad ponowne kopiowanie na karty SD i CF w czytniku?

wywar
27-09-2019, 09:45
Aku nie mam, ale wymienialem w macbooku baterie na greencela - szału nie ma. Pojemnosc szybko spadla do 85% wyjsciowych i tak sie utrzymuje od jakiegos czasu. Poza tym była tania, co tłumaczy jakosc.

No ja w iPhone wymieniałem i jest spoko. Teraz kupiłem dwie do d4 - zobaczymy jak będzie. Narazie spoko.

garnus
27-09-2019, 09:45
Wybieram sie na dluzszy wyjazd i pojawia sie problem zapisu zdjec i filmow. Mam duzo kart SD i CF i jedna XQD 64GB, ktore chce uzyc jako magazyn na material podczas wyjazdu.
Czy znacie jakis poreczniejszy sposob (lapka nie biore, tylko tablet na androidzie bez USB) na zapis zdjec niz: kopiowanie czytnikiem XQD na karte microSD w telefonie i stamtad ponowne kopiowanie na karty SD i CF w czytniku?

Ostatnio kopiowałem ~50 RAW'ów przez SnapBridge na telefon. Działało nawet szybko, jedyny problem, że kopiowanie trzeba wymusić ręcznie w aplikacji.

poste
27-09-2019, 10:39
50 rawow to może nie problem, ale tysiąc już tak.
Dokup karty microSD do telefonu, moim zdaniem to jedyny sensowny sposób w takim wypadku. Tylko czy bezpieczny?
Kopiowanie 2x zdjęć może uprzyjemnić każdy wyjad:twisted:

KrzysztofKozicki
27-09-2019, 10:41
Nie wiem czy będzie działać, ale końcówka otg do telefonu. Do tego hub USB i czytniki z kartami. Coś w stylu Total comander i jest szansa, że przyniesiesz z karty na kartę. Ja w środę jadę na dwa tygodnie do Rumuni i mam podobny problem. Ale mam jeszcze kartę 128 i zabieram surfaca i dwa dyski ssd 1t. Szkoda mi czasu na siedzenie wieczorem i czekanie godzinami, aż się coś skopiuje

garnus
27-09-2019, 10:45
50 rawow to może nie problem, ale tysiąc już tak.
Dokup karty microSD do telefonu, moim zdaniem to jedyny sensowny sposób w takim wypadku. Tylko czy bezpieczny?
Kopiowanie 2x zdjęć może uprzyjemnić każdy wyjad:twisted:

Jeżeli dziennie robi tysiąc zdjęć to chyba te kilka kart sd to za mało:)

poste
27-09-2019, 10:59
Zakładasz codzienne siedzenie nad kopiowaniem kart? Miłego spędzania czasu na wyjazdach:D

garnus
27-09-2019, 11:04
Zakładasz codzienne siedzenie nad kopiowaniem kart? Miłego spędzania czasu na wyjazdach:D

Odnoszę wrażenie, że zakłada skoro bierze karty. Włączenie kopiowania to jakieś 10s i możesz iść nawet spać.

poste
27-09-2019, 11:44
Jeśli uważasz, że to prosty, szybki i niezawodny sposób na kopiowanie zdjęć, to ok, masz do tego prawo. Alternatywą jest podpięcie czytnika z XQD do telefonu, to działa, więc każdy wybierze, to co dla niego wygodniejsze.
Tak czy inaczej, pozostaje kwestia na co to kopiować. Dla mnie byłoby mega upierdliwe kopiowanie każdego zdjęcia 2 razy, na zewnętrzny nośnik. Karty microSD są niedrogie, co więcej, można je wykorzystywać w różnych urządzeniach. Całkowite przeciwieństwo XQD ;)

Ps. Upewniam się, że aparat z pojedynczym slotem XQD jest nie dla mnie.

HYPER
27-09-2019, 11:44
pytam o najbardziej komfortowe magazynowanie materialu.
jak mam opcje nie przywiezc zjec i filmow z wyjazdu lub poswiecic dziennie 10 minut na wlaczenie dwoch kopiowan (na tel i z tel na karty) to wybieram druga opcje. w czasie gdy bedzie leciec kopiowanie moge spokojnie isc na piwo albo kolacje. nie trzeba kazdego pliku recznie przerzucac jak wegiel do piwnicy :)

poste
27-09-2019, 11:55
Komfort jest wtedy, jak masz odpowiedniej pojemności karty i nic nie musisz kopiować ;) Po prostu wyciągasz zapełnioną, wkładasz pustą.

Napisałem zdanie, które zacytowałeś, w kontekście przerzucania zdjęć przez Snapbridge. Jeśli codziennie chcesz i możesz poświęcać na to czas, ok. Moim zdaniem wygodniej jest co kilka dni podpiąć czytnik i opróżnić kartę w aparacie. A bezprzewodowo przerzucenie np. tysiąca zdjęć to wedle moich skromnych doświadczeń z apkami Nikona nie jest ani szybkie, ani niezawodne.

HYPER
27-09-2019, 12:16
Komfort jest wtedy, jak masz odpowiedniej pojemności karty i nic nie musisz kopiować ;) Po prostu wyciągasz zapełnioną, wkładasz pustą.

Napisałem zdanie, które zacytowałeś, w kontekście przerzucania zdjęć przez Snapbridge.

No ba. Tez bym wolal miec 5 kart XQD i zapomniec o temacie.
Co do Snapbridge to zgoda. Ja bralem pod uwage czytnik + OTG + telefon. Jedyna upierdliwosc jest taka, ze dodatkowo musze z tel na czytnik z kartami SD i CF ponownie przenosic material. No, ale jak nie ma sprytniejszego sposobu to musze tak zadzialac.

KrzysztofKozicki
27-09-2019, 12:19
Dokładnie. Do tego kilka filmów w 4k i może to trwać godzinami. Później sie okaże, że telefon się rozładował i tyle z kopiowania. Ja zabieram mały laptop czytnik i 2 ssd. Nie widzę dla siebie innego rozwiązania, zwłaszcza, że głównym celem po za zwiedzaniem jest zrobić z tego materiał na yt.

- - - - kolejny post - - - - - -

A dla czego nie chcesz użyć huba USB i z karty na kartę?

HYPER
27-09-2019, 12:34
A dla czego nie chcesz użyć huba USB i z karty na kartę?
Testowales ten sposob? Dziala?

poste
27-09-2019, 13:09
Już dwa razy napisałem. Dokup kartę/karty microSD, oszczędzisz czas i nerwy na drugim kopiowaniu, z fona na karty zewnętrzne.

KrzysztofKozicki
27-09-2019, 19:03
Testowales ten sposob? Dziala?
Nie, bo mi się nie chce bawić w takie rozwiązania. Ale cena huba jest na tyle niska, ze warto zainwestować i sprawdzić. Pytanie jakie jeszcze masz USB w telefonie. Sporo ma nadal 2.0 więc na takim powodzenia

nikoniarz
27-09-2019, 19:45

Napisałem zdanie, które zacytowałeś, w kontekście przerzucania zdjęć przez Snapbridge. Jeśli codziennie chcesz i możesz poświęcać na to czas, ok. Moim zdaniem wygodniej jest co kilka dni podpiąć czytnik i opróżnić kartę w aparacie. A bezprzewodowo przerzucenie np. tysiąca zdjęć to wedle moich skromnych doświadczeń z apkami Nikona nie jest ani szybkie, ani niezawodne.

Komfort jest wtedy, gdy nie trzeba w ogóle zmieniać karty... I wygodniej jest nie podpinać na wyjeździe niczego, tylko zgrać wszystko po powrocie. To tylko tak w ramach tego, że "wygoda" jest przez różne osoby różnie interpretowana.

HYPER
27-09-2019, 20:28
Sporo ma nadal 2.0 więc na takim powodzenia
Ja mam akurat USB3.1 wiec bedzie szybki transfer

nonnatus
05-10-2019, 15:27
dobrnąłem byłem do 17 strony wątku, bo dowiedzieć się czegoś o Z6, ale dowiedziałem się tylko kto z kim się tu nie lubi.

Kupiłem aparat i powiem tak:
ergonomia jest po prostu zarąbista. Wszystko pod palcami. Tu przewaga nad D750. Świetnie leży w dłoni i wszystko jest do poustawiania. Przyciski chodzą pewnie i twardo.
ISO wyciągnięte pod palec obok migawki. Intuicyjne menu. Wszystko chodzi znakomicie. Pewnie i nie za miękko (pamiętne D300 eghh - gdzie to było mega słabo rozwiązane).
Ergonomicznie zdecydowana przewaga nad D750.

Filmowanie z dedykowanym 24-70 to po prostu bajka. Cicho i pewnie. Raczej nie gubi ostrości, a jak zgubi to znajdzie.
Inne obiektywy przez FTZ chodzą jak czołg T-34 (jeśli chodzi o głośność), co właściwie wyklucza je z nagrywania, gdy chcemy mieć dźwięk z aparatu. Dlatego warto kupić z dedykowanym obiektywem.
Nie wiedziałem że 14-24 i 70-200 są takie hałaśliwe !!!

Gdy idzie o zdjęcia, to już nie jest takie wow.
Podpiąłem 14-24 2.8 (ustawione na 24 i f4) i dedykowany 24-70/4 - jakość obrazka niewiele się różni, choć widać przy cropie przewagę 14-24 (co zrozumiałe), ale myslałem, że jakość będzie lepsza.
Rawy są duże, średnie i małe, ale tylko te duże można zrobić w 14bit.
Trochę irytujące jest wyłączanie się panelu przy zbliżeniu oka, palca, czegokolwiek do wizjera.
Wizjer bajka. Możliwe regulowanie jasności. Trochę dziwne (trzeba sięnauczyć) jest wyświetlanie zrobionego zdjęcia w wizjerze. Dziwne uczucie :)
ISO używalne nawet do 12800, więc używanie lampy "zbędnieje".

Jutro porobię trochę zdjęć na zewnątrz i zobaczę jak wygląda obrazek z out-u, ale w domu to jest tak se. Dodam, że nie jest źle, ale sądziłem że będzie lepiej. Tu raczej D750 radzi sobie lepiej IMO.
Wada: absolutnie nie polecam zmieniać obiektywów na tzw. out-cie, bo matryca jest odkryta 1:1 i łatwo zapewne o jakieś brudy i pyłki. Także zestaw raczej ze stale podpiętymi obiektywami, z pewnością nie nadaje siędo dynamicznej reporterki, gdzie obiektywy są co chwilę zmieniane.

Reasume:
znakomity aparat, świetna ergonomia, świetne wysokie iso, świetne filmowanie, obrazek dobry.
kilka drobiazgów do których trzeba się przyzwyczaić.

J1
05-10-2019, 16:19
...Także zestaw raczej ze stale podpiętymi obiektywami, z pewnością nie nadaje siędo dynamicznej reporterki, gdzie obiektywy są co chwilę zmieniane.

...

W takiej sytuacji uzywa sie 2 aparatow. Juz od konkretnej sytuacji zalezy czy beda podpiete 2 zoomy czy stalki albo kombinacja zoom i stalka.

Swoja droga nie zauwazylem zeby matryca Zetki zbierala kurz szybciej niz D750. Generalnie nie mam problemu z brudzeniem sie matrycy w Zetkach. Pomaga zwyczaj obracania aparatu bagnetem w dol kiedy zmienia sie obiektyw. Dla mnie latwiej przedmuchac gruszka komore Zetki niz takiego D750. W lustrzance od czasu do czasu pojawialy sie tez pojedyncze male plamki oleju w narozniku matrycy. Dotyczy to glownie okresu kiedy aparat byl nowy. Wtedy tylko czyszczenie na mokro. Poki co w Zetce nie zauwazylem niczego czego nie mozna by zdmuchnac gruszka. Uzywam glownie migawki elektronicznej... mechaniczna tylko wtedy kiedy oswietlenie jest nieprzyjazne migawce elektronicznej. Wiec w wiekszosci sytuacji w aparacie nie pracuje nic mechanicznego w okolicach matrycy. Ja uwazam to za zalete a nie wade.

Mikis525
05-10-2019, 20:36
Zbliżanie do wizjera to kwestia ustawienia, tak samo jak wyświetlanie zrobionego zdjęcia ;)

absolus
07-10-2019, 23:39
Czy ktoś używa programów do theteringu z aparatem Z6.

Mam Capture One i Lightoom - niestety na Macbook jest problem z USB - programy nie widzą aparatu a w systemie jest widoczny, co jakiś czas pojawia się ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa i co ma na to wpływ - nagle bez zmiany ustawień jest widoczny, za chwilę po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu już nie.

Będę wdzięczny za rady

Myszowor
08-10-2019, 06:57
Sprawdź czy masz najnowszą wersję Lr.

morzon
08-10-2019, 08:37
Capture One działa idealnie. Tethering w LR to wieczna udręka...

La
08-10-2019, 09:10
Nie mam żadnego problemu z tetheringiem w LR. Jedyne co zmieniłem to kabel pośredni na jakiś "lepszy".

morzon
08-10-2019, 09:42
Zazdroszczę. Mi wiecznie LR albo nie widzi w ogóle aparatu, albo rozłącza z niewiadomych przyczyn... Macbook Pro + kabel Tether Tools.

La
08-10-2019, 10:51
Problem zniknął po wymianie kabla jakiś czas temu. Kupiłem "przedłużacz usb" w x-komie, do tego mam z jednej strony przejsciowke do aparatu ( z7 d750 ) a z drugiej silver monkey na miękkim kablu wpiętą do usb c makbooka. Działa perfekcyjnie.

Jacek_Z
08-10-2019, 19:47
Nie mam żadnego problemu z tetheringiem w LR. Jedyne co zmieniłem to kabel pośredni na jakiś "lepszy".
Jakiej długości w sumie są Twoje kable?

.. wpiętą do usb c makbooka. Działa perfekcyjnie.Może to, że to Mac daje dobry efekt?

La
09-10-2019, 11:40
Gembrid 3m niebieski + 40cm + przejsciowka
na 2x gemrid tez działa, czyli 6m

HYPER
10-10-2019, 13:44
Nie pamietam zebym widzial info w tym watku. Co potrzebuje zeby miec podglad live na monitorze komputera? Jaki kabel i jaki soft jest konieczny?
Monitor mam 1920x1200 ze zlaczem sygnalowym DVI-I.

marcin255
11-10-2019, 09:03
MB-N10 Battery Pack i chyba rozwiązany problem z bateriami jedyne 999 zł.
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/mirrorless-power/mb-n10-battery-pack-for-z-7-z-6

morzon
11-10-2019, 09:30
Obrzydliwy... Wygląda jak takie pierwsze chińskie, tandetne zamienniki do gripów z czasów D200, zanim chinole zrozumieli, że te produkty powinny też jakoś wyglądać, a nie tylko być tanie.
I ten wielki biały napis na froncie :(

ZbyszekS
11-10-2019, 09:39
999 zł za "rozwiązanie problemu z bateriami" to jednak lekka przesada. Nie wiem zresztą, co to za problem? Że częściej trzeba wymienić baterię a wyjęta spokojnie ładuje się w torbie na ładowarce USB? Czy że można wymienić baterię nie przerywając filmowania?
Ja jednak podziękuję i w razie potrzeby zaoszczędzone środki przeznaczę na dodatkowe baterie ewentualnie inne przyjemności....

madebyzosiek
11-10-2019, 09:40
Czyli tak jak myślałem, absurdalnie drogie pudełko na dwie baterie z wyświetlaczem LCD... Ech... Poczekam na prawdziwy grip do kolejnych Z, a na razie pokłapię lustrami ;)

prz3mo
11-10-2019, 10:04
No z wyglądem tego to polecieli :D Może po sake ktoś to projektował ;)
A dlaczego nie ma dodatkowego spustu do zdjęć pionowych?

ZbyszekS
11-10-2019, 10:17
Dedykowanego złącza do gripa w Z-kach nie ma... Więc jeśli w komorze baterii nie ma styków do sterowania to o spuście, kółkach czy joystiku na "pudełku do baterii" raczej zapomnijmy.

myrele
11-10-2019, 10:27
Kiedyś ktoś linkował takiego małego gripa że skóry. Tylko nie mogę znaleźć. Mógłbym prosić o linka gdyby ktoś miał?

ZbyszekS
11-10-2019, 11:01
Tu znajdziesz wszystko:

https://forum.nikoniarze.pl/threads/296702-Uchwyt-Grip-do-Nikon-Z6-Z7

Myszowor
11-10-2019, 14:39
Uwielbiam jak marudzicie, brak gripa - żle, jest grip - żle bo nie ma guziczka, jest brzydki i ma napisy ;)

OjTam
11-10-2019, 14:41
Czy że można wymienić baterię nie przerywając filmowania?

Można. BP umożliwia "hot-swap" akumulatorków.
Inna sprawa, 197$ nawet po doliczeniu vatu i cła nijak 999zł nie wychodzi. Znów golenie jeleni.

Dariusz Breś
17-10-2019, 23:41
Ten grip współpracuje z ftz?

J1
17-10-2019, 23:51
Ten grip współpracuje z ftz?

W pierwszej chwili pytanie wydalo mi sie dziwne... po kilku sekundach... poczulem niepokoj... czyzby faktycznie cos spie...ili ;-)

Wydaje sie jednak ze bedzie OK.

32257

Dariusz Breś
18-10-2019, 00:02
W pierwszej chwili pytanie wydalo mi sie dziwne... po kilku sekundach... poczulem niepokoj... czyzby faktycznie cos spie...ili ;-)

Wydaje sie jednak ze bedzie OK.

32257

No jeśli nie będzie współpracował to będzie fail roku.
Swoją drogą niezły bałagan mają w nikonie, zeby nie przygotować zetki pod grip i później na siłę dorabiać bo ludzie narzekają....
Normalnie jak jakaś podwarszawska fabryka.

J1
18-10-2019, 00:07
No jeśli nie będzie współpracował to będzie fail roku.
Swoją drogą niezły bałagan mają w nikonie, zeby nie przygotować zetki pod grip i później na siłę dorabiać bo ludzie narzekają....
Normalnie jak jakaś podwarszawska fabryka.

No niby masz racje... ale zobacz jaka badzie radosc jak Zetka MK II bedzie miala normalnego gripa. No powiedz ze nie kupisz tej nowszej Zetki z normalnym gripem ? ;-)

PS.
Nikon juz kiedys zaliczyl wpadke z gripem... obiecywali gripa do Nikona DF i finalnie go nie dali. (Nie do konca jestem pewien tej informacji ale cos mi swita ze o tym czytalem wlasnie przy okazji gripa do Zetki)

PS. MK II

Dzisiaj sobie uswiadomilem na ile Zetka zmienila moj sposob fotografowania. Dwie sprawy jako pierwsze... a wlasciwie to 2w1. Praktycznie nie sprawdzam zdjecia po zrobieniu. Robilem to kiedy fotografowalem lustrzanka (oczywiscie nie zawsze). Obecnie... ekspozycji jestem pewien na 100% zanim wcisne spust migawki i tak samo jest z ostroscia. Jezeli czasami zdazy sie ze chce sprawdzic zdjecie to bywa ze robie to w wizjerze.

Dariusz Breś
18-10-2019, 00:11
No niby masz racje... ale zobacz jaka badzie radosc jak Zetka MK II bedzie miala normalnego gripa. No powiedz ze nie kupisz tej nowszej Zetki z normalnym gripem ? ;-)

PS.
Nikon juz kiedys zaliczyl wpadke z gripem... obiecywali gripa do Nikona DF i finalnie go nie dali. (Nie do konca jestem pewien tej informacji ale cos mi swita ze o tym czytalem wlasnie przy okazji gripa do Zetki)

Zanim nikon wypuści poprawioną zetę to ja już bezlusterkowego sony będę kompletował, wszystko zależy od sigmy, jeśli wypuści kolejne 1.2 nic mnie nie zatrzyma przy zetach, za słabe szkła ma ten system.

cybulski
18-10-2019, 06:25
Zanim nikon wypuści poprawioną zetę to ja już bezlusterkowego sony będę kompletował, wszystko zależy od sigmy, jeśli wypuści kolejne 1.2 nic mnie nie zatrzyma przy zetach, za słabe szkła ma ten system.

Tak.....

Myszowor
18-10-2019, 07:08
Dariusz przecież podłączałeś tą sigmę 1,2 do Z7 i robiłeś fotki, aż tak źle pracowała przez tą przejściówkę?

TOP67
18-10-2019, 07:15
Myślicie, że Sigma nie zrobi wersja na wszystkie bezlusterkowce?

prz3mo
18-10-2019, 12:44

A Sigma w ogóle zapowiedziała, że ma zamiar zrobić szkła pod Z? Bo ja takiem informacji nigdy nie widziałem. Samyang też milczy czy będą ich szkła do Z z AF.

TOP67
18-10-2019, 12:50
Myślisz, że odpuszczą sobie kawałek tortu?

J1
18-10-2019, 12:53

Hmm... nie jestem wyznawca papierowej GO a obiektywy Sigmy f1.4 i f1.2 znam tylko z folderow reklamowych ale zeby powiedziec ze nowy system Nikon Z ma slabe szkla ? ;-) Nikon 24-78 f2.8 S tez jest slaby ? ;-)

Zakladam tez ze nowe 14-24 S i 70-200 S bedza rewelacyjne. Poczekajmy tez az Nikon zaprezentuje stalki f1.2 i wtedy bedzie mozna cos powiedziec jakosci obiektywow. Mnie w Nikonie skutecznie zatrzymuje N200-500 f5.6 VR i N300 f4 PF VR. A ta mala 300tke uwielbiam. ;-)

ksh
18-10-2019, 15:07
A Sigma w ogóle zapowiedziała, że ma zamiar zrobić szkła pod Z? Bo ja takiem informacji nigdy nie widziałem. Samyang też milczy czy będą ich szkła do Z z AF.

Było coś o zoomie 2.8/24-70 ale od roku cisza.

Dariusz Breś
18-10-2019, 15:41
Dariusz przecież podłączałeś tą sigmę 1,2 do Z7 i robiłeś fotki, aż tak źle pracowała przez tą przejściówkę?

Przejściówka jest mała ale wymaga dopracowania, czy dopracują a raczej kiedy, tego nikt nie wie.
Poza tym nie będzie to zawsze 100% tego co można wyciągnąć bez.

Dariusz Breś
18-10-2019, 16:13
Hmm... nie jestem wyznawca papierowej GO a obiektywy Sigmy f1.4 i f1.2 znam tylko z folderow reklamowych ale zeby powiedziec ze nowy system Nikon Z ma slabe szkla ? ;-) Nikon 24-78 f2.8 S tez jest slaby ? ;-)

Zakladam tez ze nowe 14-24 S i 70-200 S bedza rewelacyjne. Poczekajmy tez az Nikon zaprezentuje stalki f1.2 i wtedy bedzie mozna cos powiedziec jakosci obiektywow. Mnie w Nikonie skutecznie zatrzymuje N200-500 f5.6 VR i N300 f4 PF VR. A ta mala 300tke uwielbiam. ;-)

Nikon i 1.2 to urban legend póki co, miały być 3, zeszło na 1, zaraz się dowiemy że wcale.
Całe to nikonowe reklamowanie że otwór wejściowy duży, że jasne szkła, a tymczasem....wszystko już jest, JEST 1.8, 2.8 i cała masa 4, 5.6 i to za psie pieniądze.
Gdzie jest 1, 1.2, 2 ???

aaaa tam nie wiem, może mam okres załamania szklarniowego albo co, może przez tą 35 1.2 mnie tak wzięło

cybulski
18-10-2019, 16:20
Od roku to piszę że f1.2 będzie nowym standardem, którego Nikon raczej prędko mieć nie będzie ale wszyscy się na mnie rzucają jak "wściekłe psy", że się czepiam i nie lubię Nikona :mrgreen:

A dziś wiadomo Sigma f1.2 już jest do L i do FE, oraz f1.2 są do EF i RF. A nawet w bagnecie X jest 56/1.2 od lat.

OjTam
18-10-2019, 16:34
Nikon miał szkła z f/1.2 zanim ktokolwiek o cyfrowych bezlustrach zaczął marzyć.
Powstaje tylko pytanie, dlaczego ich nie unowocześnili.

Dariusz Breś
18-10-2019, 16:47
Nikon miał szkła z f/1.2 zanim ktokolwiek o cyfrowych bezlustrach zaczął marzyć.
Powstaje tylko pytanie, dlaczego ich nie unowocześnili.

Z tej samej przyczyny dlaczego nie poprawił 1.4: 24, 35, 50, 85...
a póżniej szok i wojna z sigmą

łojezu zobaczcie na fanpage nikona jak po nim jadą w temacie o gripie i noct, uuuuuuu

Zelber
18-10-2019, 17:02
łojezu zobaczcie na fanpage nikona jak po nim jadą w temacie o gripie i noct, uuuuuuu
Tak z perspektywy wyzywania się... znaczy się "dyskusji" :P z ludźmi w internecie coraz bardziej skłaniam się ku temu, że pewne firmy dosyć intensywnie działają na polu marketingu szeptanego i wychwalania swoich produktów oraz deprecjonowaniu innych ;)

OjTam
18-10-2019, 17:04
Tak z perspektywy wyzywania się... znaczy się "dyskusji" :P z ludźmi w internecie coraz bardziej skłaniam się ku temu, że pewne firmy dosyć intensywnie działają na polu marketingu szeptanego i wychwalania swoich produktów oraz deprecjonowaniu innych ;)

https://joemonster.org/art/48165/Media_spolecznosciowe_ewoluuja_a_wraz_z_nimi_ich_u zytkownicy_oto_6_nowych_wkurzajacych_typow_ludzi_n a_Facebooku
Pkt 1. ;)

J1
18-10-2019, 19:31
...

aaaa tam nie wiem, może mam okres załamania szklarniowego albo co, może przez tą 35 1.2 mnie tak wzięło

Mysle ze tak ;-) Sugeruje kolejne 1000 zdjec zrobic na f2.8 ;-) Jezeli to nie wystarczy to kolejne 10000 na f4. ;-)

Fakture za moja konsultacje wysle poczta... musze w koncu jakos zarobic na te nowe obiektywy Sigmy f1.2 ;-)

Dariusz Breś
18-10-2019, 19:45
Mysle ze tak ;-) Sugeruje kolejne 1000 zdjec zrobic na f2.8 ;-) Jezeli to nie wystarczy to kolejne 10000 na f4. ;-)

Fakture za moja konsultacje wysle poczta... musze w koncu jakos zarobic na te nowe obiektywy Sigmy f1.2 ;-)

Drogie to forum jak diabli no...

J1
18-10-2019, 19:47
Drogie to forum jak diabli no...

Bo... Elitarne ;-) No... ;-)

Dariusz Breś
20-10-2019, 01:53
Ja p... zobaczcie grip do A7IVR, oj nikon nikon

https://static.bhphoto.com/images/multiple_images/images500x500/1563274890_IMG_1218104.jpg
https://static.bhphoto.com/images/multiple_images/images500x500/1563274890_IMG_1218109.jpg

krzysztofz24
20-10-2019, 02:15
A tu dla porownania grip do Z-ek
Filmik bardzo dobrej jakosci i widac wszystko z kazdej strony plus, omówienie.

https://youtu.be/udPfiqWs784

No comment...

Dariusz Breś
20-10-2019, 02:26
A tu dla porownania grip do Z-ek
Filmik bardzo dobrej jakosci i widac wszystko z kazdej strony plus, omówienie.

https://youtu.be/udPfiqWs784

No comment...

omg, jak zrobić film o "gównie" to ja już wiem....
"jak wcisnę check to podświetlą się panele informujące że są dwie baterie" ten kolo naćpał się czy to jakiś przedstawiciel handlowy nikona?
niech mnie ktoś uszczypnie a przy okazji da w mordę... bo ja to zamówiłem...

krzysztofz24
20-10-2019, 02:41
O co ci chodzi;-).
Na filmie jest pokazane ze mozna raz z jednej raz z drugiej strony wyjac jedna baterie, a aparat nadal dziala.
To musi byc przycisk sprawdzajacy czy sa obie:-).

A te diody pokazujace stan bateri...so cute;-).

Dobra, dosyc znecania.
Jedyna zaleta tego "gripu" jest to ze poprawi chwyt z ciezszymi szklami, tym co tego potrzebuja. I nic innego niestety. Bo druga baterie to mozna miec w torbie czy kieszeni, niz w tym batterypacku.

kurczeblade
20-10-2019, 08:56
Pamiętacie jak kiedyś mówiłem, że Nikon w leci w uja, coraz bardziej krojąc sprzęt. Wtedy dużo osob mocno się ze mną nie zgadzało, a niektórzy nawet mi robili pojazd... ;)
Powiem tak, albo Nikon ma inżynierów/marketingowców totalnych idiotów, albo celowo z nas robi idiotów. Jeszcze trochę i ta firma będzie robić aparaty bez spustu migawki, która będzie trzeba dodatkowo dokupić. To wszystko troche nasza wina, bo właśnie kupujemy ten sprzęt.

Dużo bardziej lubię Z6 niż takiego a7III z prehistorycznym wizjerem. Ale polityka Nikona...hmm. Ja dam Nikonowi jeszcze jedna szanse, poczekam na następne generacje bezlusterkowcow w Sony i Nikonie, i jeśli Nikon dalej będzie tak robić to faktycznie ucieknę(jeśli Sony nie obierze z nowymi aparatami takiej polityki jak ma Nikon) Bo to nie są małe pieniądze, żeby firma w której taka kasę się zostawia robiła nas w balona.

Ten batery pak to dno i wodorosty.
Kolejny dowód jak firma chcę wyciągnąć ekstra kasę z uzytknikow, robiąc ograniczone produkty, po to żeby w przyszłości kupiono kolejny produkt. Dnoooo!

Szpetny !!!wygląda jak jakaś tandeta z alipexpres! I niech mi ktoś logicznie wytłumaczy, po co ten napis?

grafo
20-10-2019, 09:02
Ciekawe ile sprzedadzą tych gripów. To jest naprawdę totalne dno, po prostu wstyd, wstyd, wstyd...
Mam nadzieje, że gripy w kolejnych generacjach będą spełniały swoją funkcję w 100%.

kurczeblade
20-10-2019, 09:09
Ciekawe ile sprzedadzą tych gripów. To jest naprawdę totalne dno, po prostu wstyd, wstyd, wstyd...
Mam nadzieje, że gripy w kolejnych generacjach będą spełniały swoją funkcję w 100%.

Pewnie mało, ale to czysty zysk. Zobacz ile ten kawałek plastiku kosztuję. A za projekt, linie produkcyjne nie wydali sporo(mało skomplikowany produkt) i materiały tego kawałka plastiku to pewnie jakiś 5-10zł ... więc marża spora.

poste
20-10-2019, 09:53
Szukajcie pozytywów w tym dizajnie. Żaden złodziej się na to nie skusi :twisted:
Czasem wygląd "lichy a durnowaty" jest bezcenny 8)

marcin255
20-10-2019, 10:01
za 100 zł bym kupił :wink:

grafo
20-10-2019, 10:04
100 zl to chyba max za to arcydzieło ;)

Myszowor
20-10-2019, 10:15
Może poszli po taniości bo będą w promocji za friko dodawać do Z-tek tego gripa.

black70
20-10-2019, 11:35
Zaraz będzie u "majfrenda" za ułamek tej ceny i na pewno bez tych szpetnych napisów ;)

ksh
20-10-2019, 12:33
Jakby to był pierwszy kwietnia to ok.

Zastanawiające są te decyzje jak np pracujemy nad sprzętem amatorskim, który ma zawojować rynek w zakresie cenowym D610 ale zrobimy psikusa i zamiast SD damy przyszłościowe XQD/CFE bo "pewnie pamieci potanieją szybko" :)
Potem przyszło im do głowy że Z6 będą nazywać sprzętem dla zawodowca no ale ten jeden slot to tak przypadkowo.
Następnie temat gripa bo przecież to sprzęt dla zawodowca to zrobimy coś śmiesznego ale w cenie jak grip dla... zawodowca :)

paparapa
20-10-2019, 12:41

Pewnie bardzo by chciała.... Tylko najpierw musi dostać "zielone świattło". :)

J1
20-10-2019, 13:10
Pamiętacie jak kiedyś mówiłem, że Nikon w leci w uja, coraz bardziej krojąc sprzęt. ...

Przekleje to co napisalem wczoraj w innym watku:

Mam wrazenie jakby Nikon chcial zjesc ciastko i miec ciastko. Jednoczesnie zaprezentowac dobry system bezlusterkowy ale z drugiej strony nie zrobic go na tyle dobrego zeby nie popsuc sprzedazy wlasnych lustrzanek. Mysle ze rynek ich wyprostuje i beda musieli zaczac walczyc na calego w kategorii bezlusterkowcow. Bo z jednej strony brak pelnoprawnego gripa w dzisiejszych czasach to troche smieszne jest. Czy powiedzmy pozycjonowanie aparatu Z7 jako profesjonalnego ale tylko 1 slot na karty pamieci. Oczywiscie da sie fotografowac z 1 slotem, da sie uzywac aparatu bez gripa. Tylko wlasnie to moim zdaniem pokazuje ze Nikon chcial dac duzo... ale musial tez cos zabrac zeby nie bylo zbyt pieknie. Z drugiej strony musza cos zostawic na kolejna generacje produktow. Ja mysle ze taka firma jak Nikon projektujac 1 generacje Zetek pomyslala co bedzie mozna dodac do generacji 2. Z jednej strony konkurencja pokaze co nowego sie pojawi i tym wymusi nowosci u Nikona. Z drugiej strony mozna zgadywac ze bedzie normalny grip i 2 sloty na karty pamieci.

Sony zachowuje sie inaczej... tylko ze oni "wygasili" juz lustrzanki jakis czas temu. Wiec sa tez w innej sytuacji i nie grozi im kanibalizacja wlasnych linii produktow.

Mysle ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. My uzytkownicy chcemy miec mozliwie najlepszy produkt w najlepszej dla nas cenie. Z kolei zarzad wielkiej firmy mysli o zysku dla akcjonariuszy. Zreszta ten swiat wielkiego biznesu jest dzisiaj totalnie skopany. Dochodzi do sytuacji ze firma z branzy X zamiast inwestowac gigantyczne zyski w opracowywanie nowych produktow ktore beda jeszcze lepsze, woli inwestowac pieniadze w rozne produkty finansowe bo to im daje lepszy zysk w krotkim czasie. Wiec jezeli dochodzi do takich dziwnych sytuacji to dlaczego sie dziwic ze Nikon zaproponowal taki produkt ktory wg nich jest na tyle dobry ze ludzie to kupia ale nie bedzie zabijal sprzedazy innych lini produktowych. Byc moze z czasem (tu zapewne zdecyduja wyniki sprzedazy poszczegolnych lini produktow i konkurencja w danej kategorii) beda musieli podjac wieksza walke o rynek i po wygaszeniu zbednych linii lustrzanek dadza lepsze produkty bezlusterkowe w 2 i kolejnych generacjach.

PS.
Ten wielki napis na gripie... totalny kaszan ;-)

Może poszli po taniości bo będą w promocji za friko dodawać do Z-tek tego gripa.

Ale nie tym co juz aparaty kupili ;-)

Szukajcie pozytywów w tym dizajnie. Żaden złodziej się na to nie skusi :twisted:
Czasem wygląd "lichy a durnowaty" jest bezcenny 8)

Jest w tym jakis sens ;-)

paparapa
20-10-2019, 13:22
Jakby to był pierwszy kwietnia to ok.

Zastanawiające są te decyzje jak np pracujemy nad sprzętem amatorskim, który ma zawojować rynek w zakresie cenowym D610 ale zrobimy psikusa i zamiast SD damy przyszłościowe XQD/CFE bo "pewnie pamieci potanieją szybko" :)
Potem przyszło im do głowy że Z6 będą nazywać sprzętem dla zawodowca no ale ten jeden slot to tak przypadkowo.
Następnie temat gripa bo przecież to sprzęt dla zawodowca to zrobimy coś śmiesznego ale w cenie jak grip dla... zawodowca :)

Cierpliwe, systematyczne i w dodatku coraz bardziej na "beszczela" dojenie "łosi" :)
Gdyby to było zaniedbanie, to ich siedziba w Tokyo świeciła by pustkami po fali masowych sepuku lub zwolnień dyscyplinarnych. :)
.....więc bez narzekań proszę, głowa do góry i brać puki jeszcze jest co kupować...
Wszystko idzie zgodnie z planem.

Ale nie tym co juz aparaty kupili ;-)

Coż to oczywiste. Tym co kupią Z6 MKII, i Z7 MKII w atrakcyjnej cenie 12000 i 18000 PLN ..... za samo body :)

ksh
20-10-2019, 21:56
Jak działa w Z6 dotykowy AF, chodzi mi o precyzje i szybkość/laga, może nawet ktoś ma porównanie do A7III ?

Jacek_Z
21-10-2019, 00:09
... po prostu wstyd, wstyd, wstyd...
Chcę kupić ML, najlepiej cos pokroju Z7. A nie mogę, bo grip nie ma pionowego spustu ani wybieraka pól AF. Wzornictwo pominę milczeniem, z litości. Zresztą obiektywy do Z tez mi się nie podobają, na szczęście nie planuję ich kupna, a body wyglądają za to całkiem OK.
Jednego klienta przez bezsensowny grip stracili. Tzn pewnie nie stracili w ogóle, bo kupię, ale zapewne dopiero Z8 czy Z7mk2.

JK
21-10-2019, 07:48
Myślisz, że w Nikonie przejmują się takim jednym co nie kupi? Nie sadzę. Zresztą od ciebie już dawno pobrali odpowiednio wysoką dolę - mogą na tym zakończyć.:wink: Niedawno byłem na imprezie plenerowej w Czechach. Kilkadziesiąt osób. I co? Najwięcej było Z-tek. Nie Sony, nie Canonów, nie lustrzanek Nikona, tylko Z-tek - 7 sztuk. Ludzie chwalili robili zdjęcia i wcale nie przejmowali się takimi opiniami jak wasze. Tylko, że oni przecież się nie znają i dlatego robią zdjęcia tym "złomem".:wink: No, ale pomarudzić zawsze można. Prawda.

madebyzosiek
21-10-2019, 08:38
Myślisz, że w Nikonie przejmują się takim jednym co nie kupi? Nie sadzę. Zresztą od ciebie już dawno pobrali odpowiednio wysoką dolę - mogą na tym zakończyć.:wink: Niedawno byłem na imprezie plenerowej w Czechach. Kilkadziesiąt osób. I co? Najwięcej było Z-tek. Nie Sony, nie Canonów, nie lustrzanek Nikona, tylko Z-tek - 7 sztuk. Ludzie chwalili robili zdjęcia i wcale nie przejmowali się takimi opiniami jak wasze. Tylko, że oni przecież się nie znają i dlatego robią zdjęcia tym "złomem".:wink: No, ale pomarudzić zawsze można. Prawda.

To, że 7 osób miało Z i robiło nimi zdjęcia świadczy tak samo o popularności tego aparatu jak to, że tutaj 7 osób będzie z niego niezadowolona z jakiegoś powodu, a 7 innych wychwalać będzie Sony ;) Ja odkupiłem D850 od znajomego, który kupił Z6. Jesteśmy oboje mega zadowoleni ze swoich zakupów. Wynika to przede wszystkim z tego, że mamy różne oczekiwania i potrzeby. Z6 miałem za krótko w rękach, żeby pisać coś miarodajnego, obsługuje się go fajnie, ISO ma rewelacyjne, AF, wykrywanie oka działa fajnie w dobrych warunkach i tyle na razie mogę określić. Mogłem zamiast D850 kupić Z7, ale jak już pisałem, nie będę zadowolony z aparatu do którego nie ma normalnego gripa ze spustem, kółkami sterującymi i wybierakiem. Już nawet kartę bym przebolał, bo mi nie szwankują posiadane XQD, ale dla komfortu w głowie wolę mieć kopię zapasową na zleceniu. Natomiast przyszłość pokaże czy wyjdzie coś, co bym nabył w miejsce któregoś lustra. Nie pasuje mi fantazyjna ergonomia Sony, więc chętnie spróbowałbym Ztki, ale tylko kiedy w konsekwencji wydania na nią kasy spełnią się wszystkie moje oczekiwania. Chyba mam do tego prawo? Czy jednak narzekam...?

JK
21-10-2019, 09:31
Więc nadal oczekuj. Twój wybór. Pamiętaj tylko o tym, że w przyrodzie ideałów nie ma. Możesz się nigdy nie doczekać na ten "ideał".

Napisałem to dlatego, żeby wam dać do zrozumienia, że wasze gderanie nie ma wpływu na wyniki finansowe Nikona. Nie ma na nie żadnego wpływu, bo ludzie te aparaty jednak chętnie kupują, a Nikon na tym nieźle zarabia i jedna, czy druga zrzęda nie ma tu znaczenia. A jak jeszcze zauważycie, że polski rynek to dla Nikona mniej niż margines, to dla wszystkich powinno być jasne, co te marudzenia są warte. Nie chcecie - nie kupujcie. Mało kogo to obchodzi.

ksh
21-10-2019, 09:48
Szkoda że nie ma wpływu bo by lepiej się w nikonie działo od strony zarabiania na sprzęcie foto.

-----------------------------

Jak działa w Z6 dotykowy AF, chodzi mi o precyzje i szybkość/laga, może nawet ktoś ma porównanie do A7III ?

madebyzosiek
21-10-2019, 10:05
Więc nadal oczekuj. Twój wybór. Pamiętaj tylko o tym, że w przyrodzie ideałów nie ma. Możesz się nigdy nie doczekać na ten "ideał".

Ale tu nie chodzi o ideał, tylko dwie karty pamięci i normalny grip... To chyba nie są zbyt wygórowane wymagania? Bedę miał okazję zapewne się przekonać, czy jest coś jeszcze innego co mi przeszkadza, czy jednak nie. Na razie Z odpada, bo nie spełnia moich oczekiwań i wcale nie marudzę. Sony jest bliższe tego "ideału", tyle że intuicyjna ergonomia A7III doprowadzała mnie do szału podczas zabawy tym aparatem, więc też odpada. Wolę dalej pracować lustrami i czekać, niczego nie tracę.

Mam wrażenie, że tak samo szybko i dobrze to działa w Z i A7III. Ale mało się bawiłem Z na razie. Mam też wrażenie, że śledzenie oka w Sony działa pewniej. Ale to wrażenia marudera tylko ;)

kurczeblade
21-10-2019, 10:48
Dlatego ML nie jest dla każdego. Ale z dwojga złego wolałbym i tak wybrać Z niż A7III - którą ostatnio często mam okazje robić coś przy reportażach, i A7III po czasie lubi się zagrzać i zamulić... dla mnie to LAG aparat. W Z nie ma takich objawów. @medyzosiek, jeśli mówisz o śledzeniu oka w Sony, to pamiętaj że tam nie możesz zmieniać osoby, której oko śledzi. W Ztce możesz EAF nawet używać tam gdzie wiele osób jest w kadrze, masz pełną kontrole nad tym którą głowę ma śledzić, i które oko. W sobotę zrobiłem na EAF cały ślub cywilny w plenerze. Mogłem sobie kontrolować EAF raz na Pannę Młodą, raz na Pana Młodego, a jak mi uciekło na kogoś z gości za parą młodą, to robiłem klik dżojem i punkt AF szybciutko wracał w wycelowane miejsce. W Sony oko wybiera Ci algorytm aparatu, i jak Ci ucieknie na osobę na której nie chcesz pkt AF to nie przestawisz tego szybko.

To też przydatne w plenerze, jak masz sesje z parami, bo możesz sobie raz przeklikać na osobę która jest bliżej, a później przekilkać na kogoś kto jest gdzieś dalej. To samo z modelkami, masz kontrole na które oko EAF ma być ustawione. Czasami automatycznie przestawi się, ale robisz klik na dżoju i wraca. Dlatego dla mnie EAF jest bardziej użyteczny w Z6 niż ten w A7III.

madebyzosiek
21-10-2019, 11:23
... A7III po czasie lubi się zagrzać i zamulić... dla mnie to LAG aparat.

Widziałem jak A7III się zresetował do ustawień fabrycznych na zleceniu... O tak sobie z zaskoczenia ;) Ale tak na prawdę najbardziej zniechęca mnie ta "intuicyjność"...

W Sony oko wybiera Ci algorytm aparatu, i jak Ci ucieknie na osobę na której nie chcesz pkt AF to nie przestawisz tego szybko.

Nie dam sobie głowy obciąć, ale Sony też ma możliwość wrócenia do pierwszego punktu, na którym zaczęło śledzenie oka, kolega miał to ustawione pod przycisk lupki albo AF-ON, już nie pamiętam. Z6 bawiłem się w dobrych warunkach oświetleniowych, A7 na weselu pod światła DJa, nie mam bezpośredniego porównania. Ale Sony nie sprawiał absolutnie żadnego problemu w warunkach pracy pod ostre światło, śledzenie twarzy, oka, czy AF-C w punkt bez problemu. Z6 może kiedyś pożyczę i zobaczę co potrafi ;)

ksh
21-10-2019, 11:29
Mam też wrażenie, że śledzenie oka w Sony działa pewniej. Ale to wrażenia marudera tylko ;)To mi akurat jest zbędne ale internety potwierdzają że w tym temacie przed nikonem jeszcze daleka droga żeby dorównać sony.
Co do dotykowego ekranu w obu aparatach, Sony ogranicza się tylko do AF, a Z6 menu i AF ale coś funkcjonalnego zrobili może? Tu chyba Canon najdalej poszedł.

Sony też ma możliwość wrócenia do pierwszego punktu, na którym zaczęło śledzenie oka...
Tak jest i można przeskakiwać po oczach.

morzon
21-10-2019, 12:16
Co do dotykowego ekranu w obu aparatach, Sony ogranicza się tylko do AF, a Z6 menu i AF ale coś funkcjonalnego zrobili może? Tu chyba Canon najdalej poszedł.

Przeglądanie zdjęć jak na smartofonie - przesuwasz palcem, powiększasz, zmniejszasz. Czasem przydatne, zwłaszcza powiększanie - dwa razy tapniesz w określonym miejscu kadru i masz powiększone. Z plus/minus i jeżdżeniem wybierakiem po kadrze to trochę więcej czasu schodziło.
Można też szybciej przewijać większe ilości zdjęć - na dole ekranu przesuwasz palcem w jedną albo drugą stronę i całkiem szybko można przewinąć o 100 czy 200 zdjęć. Korzystam z tego.
A klikanie po menu akurat jakoś wolę przyciskami, wygodniej dla mnie - może kwestia przyzwyczajenia. AF czy klikanie na ekranie żeby zrobić foto - jeszcze nigdy nie używałem, dla mnie zbędna funkcja.

kurczeblade
21-10-2019, 12:32
Tak jest i można przeskakiwać po oczach.

Dżojem zmieniasz sobie na bieżąco które oko, której osoby chcesz żeby było śledzone ? :D

nikoniarz
21-10-2019, 12:37
Przeglądanie zdjęć jak na smartofonie - przesuwasz palcem, powiększasz, zmniejszasz. Czasem przydatne, zwłaszcza powiększanie - dwa razy tapniesz w określonym miejscu kadru i masz powiększone. Z plus/minus i jeżdżeniem wybierakiem po kadrze to trochę więcej czasu schodziło.
Można też szybciej przewijać większe ilości zdjęć - na dole ekranu przesuwasz palcem w jedną albo drugą stronę i całkiem szybko można przewinąć o 100 czy 200 zdjęć. Korzystam z tego.
A klikanie po menu akurat jakoś wolę przyciskami, wygodniej dla mnie - może kwestia przyzwyczajenia. AF czy klikanie na ekranie żeby zrobić foto - jeszcze nigdy nie używałem, dla mnie zbędna funkcja.

Normalnie jak od paru lat w Panasie. Chwali się, że nie zrobili biedy jak w Sony.

morzon
21-10-2019, 13:09
Normalnie jak od paru lat w Panasie.

Nie pisałem nigdzie, że to innowacja czy nowość. Panasa nie znam, poza moim kręgiem zainteresowań.

nikoniarz
21-10-2019, 13:32
Nie pisałem nigdzie, że to innowacja czy nowość. Panasa nie znam, poza moim kręgiem zainteresowań.

Nie musiałeś pisać, po prostu stwierdziłem. Wg. mnie jeśli producent decyduje się na implementację ekranu dotykowego to powinien zastosować pełna obsługę, łącznie z menu.

J1
21-10-2019, 13:46
Ale tu nie chodzi o ideał, tylko dwie karty pamięci i normalny grip... To chyba nie są zbyt wygórowane wymagania? ...

Nie uwazam zebys marudzil. To sa normalne oczekiwania od aparatu tej klasy. To ze jedni (miedzy innymi ja) sa w stanie zaakceptowac ta ulomnosc Nikona Z nie oznacza ze wszyscy musza. Ja podjalem swiadoma decyzje i minusy tych aparatow nie uderzaja we mnie az tak bardzo. Z kolei doceniam zalety bezlusterkowca i chcialem przesiadki juz teraz a nie za rok czy dwa. Mialem w planach zakup D850 ale stwierdzilem ze byc moze za rok albo dwa bede sie przesiadal na bezlusterkowca wiec po co etap przejsciowy i koniecznosc sprzedazy D850 z duza strata. Pominolem po prostu jeden etap i zamiast D750 i D850 mam Z6 i Z7 i jestem zadowolony. Ten pseudo grip rozwiaze problem chwytu jako takiego. Kadrow pionowych az tak duzo nie robie (wlasciwie to bardzo malo) wiec dam rade bez dodatkowego spustu migawki i przyciskow. Brak drugiego slotu kart najlatwiej zignorowac na ta chwile. D700 tez mialo slot na 1 karte i dawalem rade.

Kazdy ma inne priorytety. Ja wybralem wizjer elektroniczny, stabilizacje matrycy, punkty AF w praktycznie calym kadrze, filmowanie, migawke elektroniczna, brak wstrzasu spowodowanego lustrem oraz mozliwosc bezglosnej pracy aparatu.

Co stracilem: zapewne wiecej pieniedzy ;-) normalnego gripa, 2 sloty na karty pamieci, troche lepszy AF-C (aczkolwiek ten w Zetce robi to czego oczekuje).

Z mojego punktu widzenia jedyne czego zaluje to dlaczego nie kupilem Zetki wczesniej. ;-)

PS.
Dla mnie fotografowanie bezlusterkowcem jest po prostu szybsze, obecny wizjer w Zetce jest na tyle dobry ze nie widze juz zadnych korzysci z wizjera optycznego. Nowe nawyki to brak sprawdzania ekspozycji po zrobieniu zdjecia, tak samo nie sprawdzam czy AF trafil bo obie te sprawy mam pod kontrola zanim wcisne spust migawki. To czego musialem sie nauczyc to wybudzic aparat wcisnieciem przycisku AF-On w momencie kiedy zaczynam podnosic aparat do oka. To rozwiazuje mi problem zwiazany z opoznieniem wybudzania bezlusterkowca. Czas uspienia mam ustawiony na 30 sekund. Bywa ze czasami widzac ze bede robil nagle zdjecie to przez kilka chwil podtrzymuje aparat aktywny wciskajac AF-On od czasu do czasu. Generalnie staram sie oszczedzac baterie, jednak w okreslonych sytuacjach kiedy wymagam aby aparat dzialal natychmiast oszukuje go tym przyciskiem AF-On. Oczywiscie mozna to szybko zmienic w menu... ale zajmuje to wiecej czasu w obie strony (wydluzyc i skrocic ponownie czas uspienia) dlatego myk z przyciskiem mi pasuje.

Myszowor
21-10-2019, 16:04
Bez gripa też da się pionowe zdjęcia robić...
To takie szukanie problemu aby nie kupować nowej zabawki ;)
Gdyby Nikon zrobił guziki, pokrętło, joy, slot na kartę i wycenił to cudo na 3000zł to też byłby lament, tym razem na cenę.

ksh
21-10-2019, 16:12
Nic by się nie stało jakby sobie odpuścili robienie tego czegoś co nazywają gripem.
Grip w pełni funkcjonalny za 1200-2000zł to nic dziwnego.

Ograniczona funkcjonalność dotyku na ekranie dziwi ale jak tak sobie wymyśliło sony to trudno, nikon widzę ma ok, a canon super, nie wiem jak panas.
Śmieszne to jest jak się weźmie pod uwagę że Samsung w wielu modelach NX miał wszystko już w 2013 roku :)

morzon
21-10-2019, 16:44
Fakt, w dobie wszechobecnych smartfonów zaczynających się pewnie od jakichś 200-300zł cieszyć się w aparacie z dotykowego ekranu jako nowości jest... no nawet nie śmieszne, tylko żenujące. A jak jeszcze ma ograniczoną funkcjonalność to już w ogóle jak naplucie na klienta.
Tak samo w samochodach - jeszcze do niedawno w aucie za 50-100k zł były wyświetlacze jak z kalkulatora z lat 90. Dopiero tak naprawdę ostatnie lata nieco to zmieniły, a technologia dostępna już dawno w najtańszych urządzeniach konsumenckich. Dramat.

Swoją drogą - co w canonie jest tak super z tym dotykiem zrobione? Niezbyt interesuje się R, więc średnio mi przychodzi do głowy co tam jeszcze można zrobić z dotykiem odkrywczego. Serio pytam :)

nikoniarz
21-10-2019, 16:54
Panasonic oferuje pełną obsługę dotykową. Nie ma funkcji/opcji w menu której nie da się obsłużyć z ekranu. No poza wyborem trybu fotografowania który jest tylko na kółku...

ksh
21-10-2019, 16:55
co w canonie...

https://youtu.be/qWtFTA28T50?t=34

czomolungma
21-10-2019, 17:13
Cena Body robi się pomału normalna - 6839 zł
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-nikon-z6.html

Jeszcze żeby te wydmuszki 1.8 były w nieco rozsądniejszej cenie :)

ksh
21-10-2019, 18:47
Inne sklepy oficjalne mają o 200zł taniej.
Najtaniej póki co z oficjalnej dystrybucji Nikona w Szwajcarii zestaw Z6 + 4/24-70 + 64GB za 7800zł ale trzeba sobie zrobić tam wycieczkę :)

ZbyszekS
21-10-2019, 19:17
Cena Body robi się pomału normalna - 6839 zł
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-nikon-z6.html

Jeszcze żeby te wydmuszki 1.8 były w nieco rozsądniejszej cenie :)

Nawet 6 639 zł w kilku sklepach...

paparapa
21-10-2019, 19:26
Inne sklepy oficjalne mają o 200zł taniej.
Najtaniej póki co z oficjalnej dystrybucji Nikona w Szwajcarii zestaw Z6 + 4/24-70 + 64GB za 7800zł ale trzeba sobie zrobić tam wycieczkę :)

O fajnie :), tylko czy jest sens kupować z tym obiektywem? Mam co prawda z bagnetem F ale 2,8. Filmów nie robię więc cichy nie musi być :).
A te spadające ceny to nie z powodu umacniania się złotego?

ksh
21-10-2019, 19:38
Ceny spadły zagranicą i u nas też ale u nas raczej długo nie będą się dostosowywać do kursów waluty jak zresztą zawsze to jest.
Czy warto 4/24-70 to raczej kwestia potrzeb i zasobności portfela bo nie kupię obiektywu 5x droższego od modelu f/4 i nie będę tak dużego obiektywu ze sobą nosił :)

madebyzosiek
21-10-2019, 19:44
Bez gripa też da się pionowe zdjęcia robić...

Wszystko się da, nie da się tylko klaskać uszami ;)

To takie szukanie problemu aby nie kupować nowej zabawki ;)

No właśnie w tym problem, że do zabawy kupiłem sobie P30 Pro, a aparat ma być do konkretnej pracy. Owszem, czasem nie przyczepiam gripa do aparatu i też robię piony, ale śledzenie osoby z palcem na AF-ON z opcją zmiany parametrów kółkami, plus zaprogramowany przycisk jest wygodniejszy i to raczej nie budzi wątpliwości ;)

Gdyby Nikon zrobił guziki, pokrętło, joy, slot na kartę i wycenił to cudo na 3000zł to też byłby lament, tym razem na cenę.

Pewnie wyceniłby na 2000 jak do D850, czyli też absurdalnie dużo, ale za pudełko na baterię 1000 to jednak przegięcie.

poste
21-10-2019, 20:24
Podepnij AF pod spust, jeden palec się zwolni:mrgreen:

madebyzosiek
21-10-2019, 20:26
Podepnij AF pod spust, jeden palec się zwolni:mrgreen:Ale skuteczność spadnie ;)

poste
21-10-2019, 20:35
E tam, palec wskazujący wytrenujesz :twisted:

OjTam
21-10-2019, 20:37
Można też AF do którejś przypagnetowej FNki przypiąć. I inne palce trenować. ;)

black70
21-10-2019, 21:21
Nawet 6 639 zł w kilku sklepach...

Przecież lepsze ceny były już tu na forum parę dni temu podawane chyba przez Darka Bresia.
Po dodatkowej negocjacji w Fotopoker:

Nikon Z6 = 6440 zł brutto
Nikon Z6 + FTZ = 7040 zł brutto
Nikon Z6 + 24-70 + FTZ = 8380 zł brutto
Nikon Z6 + 24-70 = 7980 zł brutto
Nikon Z6 + 14-30 = 9980 zł brutto

O fajnie :), tylko czy jest sens kupować z tym obiektywem?
Może inaczej: A jaki sens jest nie kupować, skoro w takim zestawie to szkło kosztuje ok. 1500 zł. Niech leży. Będzie na wakacje ;)

KrzysztofKozicki
21-10-2019, 23:07
Jest sens, bo też mam 24-70 na F i podpoiłem tylko raz dla testu. Aparat staje się nie poręczny i nie daje takiej przyjemności z fotografowania. S jest dużo mniejszy i dzięki temu całość jest dobrze wyważona. Ale jak chce 2.8 to mam albo D4, albo D810 i w zasadzie to nimi fobię zdjęcia a Z6 filmy i wycieczki. Pierwotnie miałem nie kupować z obiektywem, ale zmieniłem zdanie i bardzo się cieszę, bo kupiłbym i tak nawet osobno, co wyszło by dużo drożej.

paparapa
21-10-2019, 23:54
Jest sens, bo też mam 24-70 na F i podpoiłem tylko raz dla testu. Aparat staje się nie poręczny i nie daje takiej przyjemności z fotografowania. S jest dużo mniejszy i dzięki temu całość jest dobrze wyważona. Ale jak chce 2.8 to mam albo D4, albo D810 i w zasadzie to nimi fobię zdjęcia a Z6 filmy i wycieczki. Pierwotnie miałem nie kupować z obiektywem, ale zmieniłem zdanie i bardzo się cieszę, bo kupiłbym i tak nawet osobno, co wyszło by dużo drożej.

Samo wyważenie nie stanowi dla mnie problemu. Nauczyłem sie używać długie tele i inne spore obiektywy z małym panasonikiem MFT . Do amatorskich zastosowań wystarcza mi to. Martwi mnie co innego. Obawiam się, że jak będę miał ten mały obiektyw, to w plecaku znajdą się oba :), tak na wszelki wypadek. Bo że będą w aucie to nie problem. Ale ten plecak.... :).

Można też AF do którejś przypagnetowej FNki przypiąć. I inne palce trenować. ;)

Albo zewnętrzna klawiatura do obsługi aparatu i pisania sms-ów :)))... wszystko oczywiście w celu treningu innych palców.

Myszowor
22-10-2019, 07:24
Miałem przez pewien czas oba i szybko N24-70 2,8 stał się na tyle nieporęczny że sprzedałem, jako uniwersalne szkło Nikkor S 24-70 f4 jest bdb, a do portretu itp lepsze stałki.

J1
22-10-2019, 12:12
I w takich momentach ML jest niezastąpione, gdzie są trudne warunki i można całą sesję zrobić przez LCD stojąc pewnie na prostych nogach, w niebezpiecznych miejscach. Nie trzeba kucać, zerkać do wizjera. Stajesz, wyginasz sobie LCD, kadrujesz i zdjęcie pyk.
https://live.staticflickr.com/65535/48940963231_45aaa8c880_b.jpg (https://flic.kr/p/2hyKehT)Z6 (https://flic.kr/p/2hyKehT) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr

Zdjecie wspaniale... Ale mieli oni jakies zabezpieczenie ?

madebyzosiek
22-10-2019, 12:18
Zdjecie wspaniale... Ale mieli oni jakies zabezpieczenie ?

Wieje dramaturgią, ale to schronisko na Szrenicy, choć wygląda niebezpiecznie, to jakoś strasznie niebezpiecznie tam nie jest ;) Ale zdjęcie bardzo fajne, będą zadowoleni :)

J1
22-10-2019, 12:21
Wieje dramaturgią, ale to schronisko na Szrenicy, choć wygląda niebezpiecznie, to jakoś strasznie niebezpiecznie tam nie jest ;) Ale zdjęcie bardzo fajne, będą zadowoleni :)

No wlasnie... wyglada niebezpiecznie dla kogos kto nie zna miejsca. Stad moje pytanie. Bo ciekawym jak powstaja prawdziwie niebezpieczne zdjecia. Czy ludzie sie jakos zabezpieczaja czy wszystko na zywiol.

kurczeblade
22-10-2019, 12:38

Schronisko schroniskiem faktycznie jest tam bezpiecznie, pod warunkiem że będziesz trzymać się wyznaczonych miejsc, ale wciąż to są góry więc ostrożność to istotna sprawa, a w tym przypadku zdjęcie nie było robione na szlaku dostępnym dla turystów, tylko na skałkach z zakazem wejścia dla turystów, gdzie za nimi już była przepaść. Więc jakby noga się powinęła, to raczej nie byłoby co zbierać :)

Zabezpieczenia nie mieli, tyle że byli w butach do chodzenia po górach, coby nie wywalić się na kamieniach w ślubnych butach. Młody tam się oświadczył, oni często chodzą po górach, więc raczej nie bali się jakoś specjalnie. Co do żywiołu, to raczej większość PM nie zgodziłaby się wejść w takie miejsca. Myślę że to przeważnie ludzie którzy mają dużo odwagi, albo spędzali już czas w podobnych miejscach.

Ja bardziej się bałem, ale dużym plusem jest właśnie fotografowanie z LCD w takich warunkach, nie trzeba kucać, zerkać do wizjera, zawsze można wyciągnąć gdzieś rękę, albo w bok, albo w górę, czy w dół, stojąc w tym czasie na pewniakiem na nogach.

nikoniarz
22-10-2019, 12:55
Nie róbmy latem ze Śnieżki niebezpiecznego miejsca :mrgreen:

kurczeblade
22-10-2019, 13:10
Nie róbmy latem ze Śnieżki niebezpiecznego miejsca :mrgreen:

Tooo fakt, ale niektórzy to i z krawężnika mogą się zabić. Tam tyle co było ryzyko zapłacenia grzywny, bo gdzie staliśmy to był zakaz wejścia.
No i warunki spartańskie, bo okropnie silny wiatr, i 5 stopni.

ksh
22-10-2019, 13:25
Będę pewnie skrytykowany bo większość tu z tego żyje ale te zdjęcia plenerowe trącą kiczem... góry, wydmy, tarasy widokowe, takie pierdoły inscenizowane, to samo robią chińczycy, których się wyśmiewa.

kurczeblade
22-10-2019, 13:30
Będę pewnie skrytykowany bo większość tu z tego żyje ale te zdjęcia plenerowe trącą kiczem... góry, wydmy, tarasy widokowe, takie pierdoły inscenizowane, to samo robią chińczycy, których się wyśmiewa.

Sama nazwa wskazuje że zdjęcia plenerowe, są robione w plenerze. Panie kolego, gdzie Twoje zdjecia plenerowe się odbywają? w piwnicy? Czy na tle fototapety? ?I nie rozumiem, dlaczego ciekawe miejsce ma tracić kiczem ? No co do Chińczyków, to rozumiem że ich fotografie ślubna dobrze znasz, i możesz rozwinąć myśl, dlaczego wyśmiewa się kulturę ślubu (fotografowania ślubów/plenerów ślubnych) Chińczyków, bo trochę nie w temacie...;)

madebyzosiek
22-10-2019, 13:53

Nie będziesz skrytykowany, ale zdjęcia są takie, jakie chcą klienci. Jeżeli chcą mieć pamiątkę w takiej postaci i pytają o sesję w górach, to się robi sesję w górach. To nie jest tak, że oni byli zmuszeni do stania na tej skałce przez Łukasza ;) Tacy ludzie jak Ty też mają prawo do własnego poglądu i jeżeli nie lubią takich ustawek, to nie mają takiego życzenia, albo w ogóle nie trafiają do takiego fotografa, tylko do innego, który wyraża ich wizje swoimi zdjęciami. Proste ;)

nikoniarz
22-10-2019, 14:39
Wg. mnie problemu nie ma póki taki plener jest czymś istotnym w życiu młodych a nie jedynie przemijającą modą na coś "ciekawego". "Ciekawego", bo ciężko nazwać zdjęcia ze Śnieżki czymś ciekawym bądź wyjątkowym. W dodatku zrobione w "nielegalnym" miejscu.

morzon
22-10-2019, 14:52
Też bardzo sobie cenię dobrze działającego AF i uchylanego ekraniku. Naprawdę często się to przydaje. Niby w D750 też tego używałem, ale nadal to była proteza, bo AF w LV działał... bardziej na nerwy niż tak jak powinien. Sporo częściej teraz fotografuję z bardzo niskiej perspektywy - wcześniej odpuszczałem, bo albo AF mulił/niewyrabiał (bo coś dynamicznego albo w sumie cokolwiek), albo nie chciało mi się tarzać po ziemi i brudzić.

32495

Miodek2
22-10-2019, 15:54
Też bardzo sobie cenię dobrze działającego AF i uchylanego ekraniku.

32495

Saint po jakiemu to ? :)

Cenię sobie (kogo ? co? w bierniku) dobrze działający AF i uchylny/uchylany ekranik. :)
O ile można obronić w bierniku odmieniając słowo AF (co widzę?) "dobrze działającego autofocusa" to nie można "uchylanego ekraniku" :)

Teraz możecie po mnie jechać, że się mądrze a nie mam portfolio :)

cybulski
22-10-2019, 16:08

Cenię sobie (kogo ? co? w bierniku) dobrze działający AF i uchylny/uchylany ekranik. :)
O ile można obronić w bierniku odmieniając słowo AF (co widzę?) "dobrze działającego autofocusa" to nie można "uchylanego ekraniku" :)

To że nie masz PF to h ale ze jesteś nieprawdziwy profesor Miodek to już poważne przewinienie :)

poste
22-10-2019, 16:15
Najgorsze, że innych poprawiasz, a sam sadzisz babole. Żenada.

morzon
22-10-2019, 16:30

Pisalem cos, a pozniej edytowalem, moj blad, ze nie sprawdzilem przed wyslaniem. Ale w takich przypadkach jak Twoj to najbardziej jako odpowiedz pasuje takie powiedzonko: „nie zes**j się” ;)

Dariusz Breś
22-10-2019, 16:34
AAAAleście się rozpisali o tym batery pack, na szczęście udało mi się anulować zamówienie więc nie będzie żadnego prania po pysku ;)

złapałem łosia 2 dni temu w lesie zetą + 500 4 sport

https://youtu.be/OuKMUsmAG6s

paparapa
22-10-2019, 20:29
A co on tak stoi i żuje? Zastanawia się czy brać Zetkę od Nikona?
Ostatnio też spotkałem się z łosiem, tylko nie w lesie a w restauracji :).

Dariusz Breś
22-10-2019, 20:31
A co on tak stoi i żuje? Zastanawia się czy brać Zetkę od Nikona?
Ostatnio też spotkałem się z łosiem, tylko nie w lesie a w restauracji :).

Nie stoi tylko siedzi, jakiś niebojaźliwy się trafił, naćpany pewnie ;)

https://live.staticflickr.com/65535/48942152453_1b21253d50_b.jpg

nikoniarz
22-10-2019, 20:45

Fakt, portfolio słowne masz tak słabe jakby go nie było...

J1
22-10-2019, 21:14
AAAAleście się rozpisali o tym batery pack, na szczęście udało mi się anulować zamówienie więc nie będzie żadnego prania po pysku ;)

...

Los fajny... pogratulowac szczescia... u mnie tylko sarny i jelenie dzisiaj.

PS.
Bedziesz strugal z drewna tego gripa ? ;-) Bo ja zamowie jak bedzie dostepny... tylko musze wykombinowac jak zmyc ten wielki napis z przodu... ;-)

Dariusz Breś
22-10-2019, 21:29
Los fajny... pogratulowac szczescia... u mnie tylko sarny i jelenie dzisiaj.

PS.
Bedziesz strugal z drewna tego gripa ? ;-) Bo ja zamowie jak bedzie dostepny... tylko musze wykombinowac jak zmyc ten wielki napis z przodu... ;-)

HHEHE, odpuściłem nikonowi, dokupuje soniacza A7IVR z gripem więc nie myślę już o tym gripe zwanym szrotem

pa jakie kropelki poranne
zeta + 70-200 2.8 FL

https://live.staticflickr.com/65535/48941902533_db7a016e7d_h.jpg

J1
22-10-2019, 21:36
HHEHE, odpuściłem nikonowi, dokupuje soniacza A7IVR z gripem więc nie myślę już o tym gripe zwanym szrotem

pa jakie kropelki poranne
zeta + 70-200 2.8 FL

...

Kropelki fajne... a jak bardzo poranne ? Ja dzisiaj stwierdzilem ze trzeba by sie raz do lasu wybrac o wschodzie slonca... a nie w srodku dnia i zostawac do zachodu. ;-) Ciezkie zadanie... poczekam do zmiany czasu ;-)

Kup... kup to Sony... zostaniesz naszym nadwornym krolikiem doswiadczalnym... tylko Zetke zostaw... mnie bardzo ciekawi ta oslawiona ergonomia Sony ponoc zaprojektowana przez inteligentnych inaczej. Ja nawet myslalem zeby cos z Sony zamowic na probe... ale ostatnio jak zamowilem Zetke to zrobilem rewolucje... przy okazji kilka swinek skarbonek poszlo w drobny mak. Wiec ja juz wole uniknac kolejnej rewolucji... aczkolwiek focilem dzisiaj jelenie Z7 i obok mialem goscia z A9 i jakims dlugim bialym tele od Sony. Tyle ze rozmawialismy bardziej o polskiej wodce i ludziach z Liverpool ;-)

PS.
Tego losia masz wiecej ? Bo fajny on.

Dariusz Breś
22-10-2019, 21:59
Kropelki fajne... a jak bardzo poranne ? Ja dzisiaj stwierdzilem ze trzeba by sie raz do lasu wybrac o wschodzie slonca... a nie w srodku dnia i zostawac do zachodu. ;-) Ciezkie zadanie... poczekam do zmiany czasu ;-)
7 rano

zeta + rybka nikona

https://live.staticflickr.com/65535/48942485877_3f6d8ab96b_h.jpg

Kup... kup to Sony... zostaniesz naszym nadwornym krolikiem doswiadczalnym... tylko Zetke zostaw... mnie bardzo ciekawi ta oslawiona ergonomia Sony ponoc zaprojektowana przez inteligentnych inaczej. Ja nawet myslalem zeby cos z Sony zamowic na probe... ale ostatnio jak zamowilem Zetke to zrobilem rewolucje... przy okazji kilka swinek skarbonek poszlo w drobny mak. Wiec ja juz wole uniknac kolejnej rewolucji... aczkolwiek focilem dzisiaj jelenie Z7 i obok mialem goscia z A9 i jakims dlugim bialym tele od Sony. Tyle ze rozmawialismy bardziej o polskiej wodce i ludziach z Liverpool ;-)

Musisz kr...a przypominać o tej ergonomii, aż mnie wykręciło... znowu

PS.
Tego losia masz wiecej ? Bo fajny on.

Zeta + 500 4

https://live.staticflickr.com/65535/48942751761_3eed94bfe5_h.jpg

J1
22-10-2019, 22:07
To zdjecie z rybiego oka.... zaje...ste ;-)

Los nadal fajny. Ja w przyszlym roku las zmieniam... pojawi sie tez morze. Zobaczymy co za stwory tam beda. Najlepsze ze blisko (kilka kilometrow) domu bede mial Safari Park ;-)

PS.
Odnosnie Sony... to Jacek_Z wspominal niedawno w watku o Sony ze bagnet jest nieprzyszlosciowy. Ja bym chetnie uslyszal rozwiniecie tych slow. Jednoczesnie juz kilka rozsadnych i wywazonych osob tutaj z forum wypowiadalo sie o oslawionej ergonomii Sony. Czy ktos moze cos powiedziec wiecej w tej sprawie. Jak wspomnialem musze sie powstrzymac przed kolejnymi zakupami testowymi... jednak ciekawosc mnie zjada ;-)

ksh
22-10-2019, 22:38
Nie wiem czy tu ktoś o ergonomii akurat opowiadał bo aparaty podobne, macałem ale jeszcze pomacam więcej, Sony moim zdaniem ma lepsza guzikologie i tyle.
Bagnet w Sony to chyba faktycznie był wypadek przy projektowaniu ale jak wcisnęli FF i zrobili tyle dobrych obiektywów to ta przyszłość w Sony chyba już jest.

J1
22-10-2019, 22:40
Nie wiem czy tu ktoś o ergonomii akurat opowiadał bo aparaty podobne, macałem ale jeszcze pomacam więcej, Sony moim zdaniem ma lepsza guzikologie i tyle.
Bagnet w Sony to chyba faktycznie był wypadek przy projektowaniu ale jak wcisnęli FF i zrobili tyle dobrych obiektywów to ta przyszłość w Sony chyba już jest.

Moze o menu chodzilo... albo ergonomie.

Jacek_Z
22-10-2019, 22:58
Myslę, że aparaty z niższej półki, ze słabszymi parametrami itd będą zjadane przez smartfony. Czyli najlepiej przeżyją, najdłużej wytrzymają na rynku aparaty pro. FF a może nawet i MF. No i tu będzie miało znaczenie gdzie te bezkompromisową jakość da się osiagnąć. Facet od Sigmy poszedł w ty kierunku. Bagnety o największych średnicach i najkrótszych rejestrach pozwolą na stworzenie lepszej optyki. Stąd Sony jest w gorszej sytuacji, jeśli popatrzymy parę lat do przodu.
Nie wykluczam, że Sony kiedyś wypuści MF (co oznacza nową optykę). Oni są zdolni do takich ruchów. Canon i Nikon w to nie pójdą. Choć Nikon ma tradycje robienia optyki do średniego (Zenza Bronica) i wielkiego formatu.

Dariusz Breś
23-10-2019, 00:14
Sony moim zdaniem ma lepsza guzikologie i tyle.

A moim zdaniem to jest mega słaba, pomijam już płytki chwyt i plastik zamiast pełnoprawnych gum jak w nikonie.
Ale za kółko kompensancji ekspozycji przy kółku zmiany szybkości migawki to powinni projektanta powiesić,
ja ciągle o nie zaczepiam. Menu to zaprojektował informatyk bo mega nie intuicyjne.

Informacje w wizjerze poszarpane krawędzie mają z ogromnym antyaliasingiem, nie ma tego czystego i schludnego looku, jak w zetach, jest topór jak w sklepie wiejskim ;)
Zwyczajnie są nieprzyjemne te body, a9, a7IIIR, bo nimi fociłem, tandetą zalatują.

Dlatego ilekroć wspominam to mnie mierzi. Ale co zrobisz. Podobnie jak "grip" w zetach.

ksh
23-10-2019, 01:16
Akurat gumy u nikona to raczej tandeta zawsze była i dotrzymali tradycji w zetkach jeśli wierzyć temu co tu na forum opisywano :)
Nie mam porównania póki co odnośnie tego co opisałeś, jedynie macanie jak to się trzyma, przyzwyczajenia z lustrzanek nikona na nic, a te z sony już mam i może dlatego ergonomia/guziki w Z6 nie zachęcają ale pewnie tez kwestia przyzwyczajenia.

Średnica bagnetu w Nikonie i odległość rejestrowa póki co powoduje że musza robić większe dupki niż konkurencja i przykładowo takich maleństw jak samyang zrobił do sony w zetkach nie będzie, co do innych konstrukcji to zobaczymy.

krzysztofz24
23-10-2019, 01:25
Chwilunia;-).
Gumy w Nikonach sa eleganckie. Miekkie, oferuja dobra przyczepnosc i chwyt...niezaleznie czy sa na aparacie czy juz odeszly:-).

A powazniej. To gumy sa ok, tylko ich mocowanie do body jest tandetne. Klej jakis kiepski i tyle:-).

madebyzosiek
23-10-2019, 08:40
A powazniej. To gumy sa ok, tylko ich mocowanie do body jest tandetne. Klej jakis kiepski i tyle:-).

Na gumy w Nikonie nie ma reguły... Miałem F90x, który się łuszczył, F80, który przyklejał się do rąk (dosłownie), miałem dwa F100 - z jednego spuchnięte gumy odpadły, drugiego trzymały się idealnie cały czas. Na D200, D300s, D700 gumy puchły i się odklejały, z D90, D5000, D7100, D500 nie odeszło nic, pomimo dość intensywnego używania. Nie ma reguły ;)

TOP67
23-10-2019, 08:50
wspominal niedawno w watku o Sony ze bagnet jest nieprzyszlosciowy. Ja bym chetnie uslyszal rozwiniecie tych slow.

Bagnet Sony został zaprojektowany pod format APS-C. Jak w końcu się zdecydowali na pełną klatkę, to go zostawili i efektem tego rogi matrycy nie są widoczne. Rodzi to największe problemy przy teleobiektywach. Używając tradycyjnych, gdzie ostatnia soczewka jest głęboko schowana, występuje mocne winietowanie.

J1
23-10-2019, 10:30
A moim zdaniem to jest mega słaba, pomijam już płytki chwyt i plastik zamiast pełnoprawnych gum jak w nikonie.
Ale za kółko kompensancji ekspozycji przy kółku zmiany szybkości migawki to powinni projektanta powiesić,
ja ciągle o nie zaczepiam. Menu to zaprojektował informatyk bo mega nie intuicyjne.

Informacje w wizjerze poszarpane krawędzie mają z ogromnym antyaliasingiem, nie ma tego czystego i schludnego looku, jak w zetach, jest topór jak w sklepie wiejskim ;)
Zwyczajnie są nieprzyjemne te body, a9, a7IIIR, bo nimi fociłem, tandetą zalatują.

Dlatego ilekroć wspominam to mnie mierzi. Ale co zrobisz. Podobnie jak "grip" w zetach.

Bagnet Sony został zaprojektowany pod format APS-C. Jak w końcu się zdecydowali na pełną klatkę, to go zostawili i efektem tego rogi matrycy nie są widoczne. Rodzi to największe problemy przy teleobiektywach. Używając tradycyjnych, gdzie ostatnia soczewka jest głęboko schowana, występuje mocne winietowanie.

Dziekuje za wypowiedzi. To teraz mam troche szerszy obraz tego co u konkurencji.

Dziwna sprawa z tym malym bagnetem Sony i duza matryca. Juz o tym wspominalem w kontekscie Fuji. Kiedys Fuji mowilo ze nie bedzie stabilizacji matrycy bo bagnet maja zbyt maly i podczas przesuwania pojawialoby sie spore winietowanie. Mowili ze dla nich jakosc obrazu najwazniejsza. Pozniej po czasie kiedy rynek niejako wymusil stabilizacje matrycy... problem zniknal i to co bylo kiedys niemozliwe stalo sie mozliwe. Jak zgaduje kompensuja winietowanie programowo. Przez analogie zakladam ze Sony mialo ten sam problem albo jeszcze wiekszy. Jednak w II generacji A7 dali stabilizacje.

Patrzac na to od tej strony to widze system Sony bardziej jako produky marketingowca niz inzyniera. Albo inzyniera ktory klepnal to na kolanie mowiac... jakos to bedzie ;-)

W Nikonie... inzynier zaprojektowal system Z natomiast marketingowiec zabral to i owo aby nie kanibalizowac pozostalych linii produktowych. Wiec chyba z dwojga zlego Nikon Z ma wieksze szanse na przyszlosc. Bo samo glowne zalozenie systemu jest OK a rynek wymusi aby kolejne generacje aparatow mialy to czego nie ma generacja pierwsza.

TOP67
23-10-2019, 11:21
Problem małego bagnetu nie istnieje jeśli ostatnia soczewka jest mocno cofnięta. Po prostu musi ona widzieć cała matrycę (z zapasem na stabilizację). Ale wtedy pojawia się problem telecentryczności.

kot.paskowy
23-10-2019, 12:48
Hej! Na dniach kupuję Z6 i zastanawiam się, czy potrzebuję przejściówki do moich M42. Widziałam takie specjalne, grubsze od razu do zetek, w granicach 150-200 zł, co to niby ostrzą w nieskończoność. Czy to jest najlepsza opcja? Do luster kojarzyłam, że żeby miec nieskończoność potrzebna była soczewka. Mam jakiś taki cienki bezsoczewkowy pierścień, którym mocowałam moje M42 do lustra, ale tam nieskończoności nie było. Jak to zapnę do FTZ, to będzie nieskończoność czy nie?

MstrG
23-10-2019, 12:57
Hej! Na dniach kupuję Z6 i zastanawiam się, czy potrzebuję przejściówki do moich M42. Widziałam takie specjalne, grubsze od razu do zetek, w granicach 150-200 zł, co to niby ostrzą w nieskończoność. Czy to jest najlepsza opcja? Do luster kojarzyłam, że żeby miec nieskończoność potrzebna była soczewka. Mam jakiś taki cienki bezsoczewkowy pierścień, którym mocowałam moje M42 do lustra, ale tam nieskończoności nie było. Jak to zapnę do FTZ, to będzie nieskończoność czy nie?

Poprzez FTZ będzie się zachowywać dokładnie tak samo jak z lustrem.

kot.paskowy
23-10-2019, 13:06
Poprzez FTZ będzie się zachowywać dokładnie tak samo jak z lustrem.

Ok, dziękuję za odpowiedź. A z tymi zetkowymi adapterami nieskończność będzie, pomimo tego, że nie mają soczewki? (A przynajmniej nic w opisie o soczewce nie znalazłam). Moja wyobraźnia tego nie ogarnia.

MstrG
23-10-2019, 13:19
Ok, dziękuję za odpowiedź. A z tymi zetkowymi adapterami nieskończność będzie, pomimo tego, że nie mają soczewki? (A przynajmniej nic w opisie o soczewce nie znalazłam). Moja wyobraźnia tego nie ogarnia.

Będzie :)

TOP67
23-10-2019, 13:35

Ze wszystkimi. Dlatego to taki fajny bagnet.

Xavier80
23-10-2019, 19:07

Menu jest tragiczne, ale na defaultowych ustawieniach. Tyle rzeczy co można w nim spersonalizować to olaboga :). Fakt kosztuje to trochę czasu, ale potem do menu można nawet nie zaglądać, wszystko masz pod ręką. Zmiana ISO na kółku nastaw to moment, pod C1 i C2 przypisujesz tryb i wybór pola, wedle uznania i nie musisz trzymać, wystarczy, że wciśniesz raz i zmieniasz sobie "canonowym obrotowym kółeczkiem", moment, itp itd.

kurczeblade
23-10-2019, 21:25
Menu jest tragiczne, ale na defaultowych ustawieniach. Tyle rzeczy co można w nim spersonalizować to olaboga :). Fakt kosztuje to trochę czasu, ale potem do menu można nawet nie zaglądać, wszystko masz pod ręką. Zmiana ISO na kółku nastaw to moment, pod C1 i C2 przypisujesz tryb i wybór pola, wedle uznania i nie musisz trzymać, wystarczy, że wciśniesz raz i zmieniasz sobie "canonowym obrotowym kółeczkiem", moment, itp itd.

Można sobie ustawiać, ale to nie wynagrodzi tego cyfronowego obrazu w wizjerze A7III i chwytu dla małych 12 letnich łapek :D

cz4rnuch
23-10-2019, 23:05
Chwyt możesz sobie poprawić prawdziwym gripem :)

cybulski
23-10-2019, 23:58

Zamast tego zetkowego batery paka to lepiej wsadzić powerbank 20k mAh w kieszeń i kablem podłączyć do aparatu chyba że toto nie ma takiej opcyi...

ksh
24-10-2019, 00:33
Chyba Zetki nie działają po podłączeniu ładowaniu/usb, w soniaczu tak można ale nie jestem pewien na 100%.
Chińczyki robią fajne gripy do sony z pilotami, sterowanie, programowanie, wyświetlacze na nich itd, do Zetki chyba tak sie nie da jak nie ma to żadnych styków?

J1
24-10-2019, 00:43
Chyba Zetki nie działają po podłączeniu ładowaniu/usb, w soniaczu tak można ale nie jestem pewien na 100%.
Chińczyki robią fajne gripy do sony z pilotami, sterowanie, programowanie, wyświetlacze na nich itd, do Zetki chyba tak sie nie da jak nie ma to żadnych styków?

Moze sie podlacza sie przez usb ;-) Chyba juz takie cudo kiedys widzialem. Krotki kabelek usb z wtyczka w ksztalcie L. Wystawalo to tyle o ile. Ale nie pamietam do jakiego aparatu to bylo.

paparapa
24-10-2019, 12:05
Moze sie podlacza sie przez usb ;-) Chyba juz takie cudo kiedys widzialem. Krotki kabelek usb z wtyczka w ksztalcie L. Wystawalo to tyle o ile. Ale nie pamietam do jakiego aparatu to bylo.

Nie jestem pewien, ale ładowanie akumulatora wewnątrz body wymaga wyłączenia aparatu.... Chyba tak było w instrukcji.
A jeśli tak jest faktycznie to pozostaje tylko samoróba w formie wtyczki w kształcie akumulatora i kabel do zewnętrznego zasilania :))))

ZbyszekS
24-10-2019, 12:41
15b ładuje się w body Z-ki tylko na wyłączonym aparacie.
Ale kto zabroni w czasie focenia ładować z powerbanku drugą baterię w kieszeni czy torbie np. czymś takim?
https://charger.nitecore.com/product/unk1

Mam i polecam. Szybka, z kontrolą stanu, bezproblemowa.

Do zasilania aparatu bezpośrednio z sieci można użyć czegoś takiego:
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-power/ac-adaptors/ac-adapter-connector-ep-5b
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/accessories/slr/2019/ac-adapter-eh-5b

marcin255
24-10-2019, 13:08
Jak u was w praktyce wygląda automatyczna kompensacja dyfrakcji -używacie ?

KrzysztofKozicki
24-10-2019, 13:46
Tak nie da się korzystać z Power bank jak aparat jest włączony. Idiotyzm dla filmowców.

kurczeblade
24-10-2019, 13:48

Tu akurat nie kupowałem bezlustra, po to żeby biegać z baterrypakiem i robić z tego aparatu większego kloca od DSLR.
Z resztą u mnie gripy to 2 sesje, bo podjarka czymś nowym, a później leżą w szafach i się nudzą. Dlatego tak ważny jest dla mnie wygodny chwyt w samym aparacie. D750 ma wygodny, D850 ma wygodny, Z6 ma wygodny, A7III, A9 to chyba ktoś projektował dla małych chińskich łapek, albo dzieci, bo jak ja trzymam te aparaty to, to jakieś nieporozumienie. Ale to pewnie kwestia że zrobiłem się wygodny i przyzwyczaiłem się do tego że każde moje body miało wygodne chwyty i dobrą ergonomie, łącznie z pentaxami i canonami.

Druga sprawa, te wszystkie batterypacki, jestem przekonany że duża większość osób, nie potrzebuję tu takiego zapasu baterii. Ja cisnę reportaż od 11:00 rano, przygotowania, ślub, pierwszy taniec i dopiero gdzieś później zmieniam baterie. Spokojnie styka na 1200 zdjęć w Z6. Siadasz na kawę i zmieniasz w przerwie baterie.

cz4rnuch
24-10-2019, 13:59
To jak chcesz to są też malutkie dostawki na jeden paluszek jak ktoś potrzebuje ;) Ja nie potrzebuję, ale taka opcja jest. Za to przydaje mi się podwójny slot a tego sobie nie dospawam. Dobra bateria to dla mnie też podstawa. Ergonomia kwestia indywidualna, choć tu generalnie seria zet jest chwalona, tylko chyba akurat nie z ftz? Pamiętam jak na początku sam pisałeś, że zetka z ftz to ergonomiczny i estetyczny koszmarek :) Aparatu idealnego jeszcze nie wymyślili.

cybulski
24-10-2019, 14:22
Tak nie da się korzystać z Power bank jak aparat jest włączony. Idiotyzm dla filmowców.

To niefajnie. Robią to specjalnie czy nieświadomie ? Jak można w 21 wieku robić takie gnioty, niech idą na naukę do producentów smarfonów qwa.

kurczeblade
24-10-2019, 14:29
To jak chcesz to są też malutkie dostawki na jeden paluszek jak ktoś potrzebuje ;) Ja nie potrzebuję, ale taka opcja jest. Za to przydaje mi się podwójny slot a tego sobie nie dospawam. Dobra bateria to dla mnie też podstawa. Ergonomia kwestia indywidualna, choć tu generalnie seria zet jest chwalona, tylko chyba akurat nie z ftz? Pamiętam jak na początku sam pisałeś, że zetka z ftz to ergonomiczny i estetyczny koszmarek :) Aparatu idealnego jeszcze nie wymyślili.

Obecnie pracuję na 3 slotach, no nawet na 5 - magia co?
jak ktoś potrzebuję zapasu, to zacznijmy od tego że nie robi na jednym body, co Ci po dwóch slotach, jak Ci pies ukradnie aparat i ucieknie w las i go zje razem z kartami ? :D

w Z jest dobra bateria. Chyba że ktoś jest daleko od cywilizacji, i nie stać go na zabranie drugiej baterii do kieszeni i chcę robić 5,000 zdjęć chomikom bengalskim, ukrywając się dniem i nocą w trawach - do tego będąc ubranym w obcisły strój kolarza, bez kieszeni który pozbawia możliwości wsadzenia baterii o wielkości zapalniczki ... :D No to chyba tu już żodyn bezlusterkowiec nie pomoże.
(no i nie mówcie że jak zrobicie te 200 zdjęć więcej na A7III to jakaś istna przepaść, bo micha zaczyna się śmiać od takich argumentów)

No i co tu jeszcze powiedzieć... taak faktycznie FTZ mało wygodny, ale iście praktyczna rzecz, która pozwala podpiąć moje wszystkie szkła z DSLR.
Masz racje, nie ma sprzętu idealnego, ale mówiąc tak egoistycznie o sobie, nie patrząc na zapotrzebowanie innych, to dla mnie z dwojga złego, bardziej mi specyfikacja/ergonomia/obrazek na którym pracuję/ a nawet sam wygląd aparatu pasuję z Z6 niż z takiego A7III a nawet A9. Są takie rzeczy które są MEGA ********E, ale mają pewne rzeczy które odtrącają, dla mnie właśnie taką rzeczą są aparaty Sony. I choćby tam było wsadzone EAF które wykrywa oko wśród mrówek, to nie chciałbym tego aparatu, bo jako całokształt tego produktu, nie siadł mi. Dlatego (chociaż miałem możliwość) nie przeniosłem się "zamulonego" A7III.

cz4rnuch
24-10-2019, 14:34
Nie wiem o co chodzi z tym psem, ale ja pisałem o jednym aparacie i dwóch slotach, bo taka opcja mnie interesuje w podróży. I dobrej baterii, którą ładuję raz na kilka dni i robię na niej kilka tys. zdjęć.

kurczeblade
24-10-2019, 14:37
No w sumie ja też nie wiem :D

cybulski
24-10-2019, 14:41
A jak ktoś ma tak jak ja np jeden aparat z jednym slotem a dwa psy ?

J1
24-10-2019, 14:46
Nie ma aparatow idealnych... kazdy to bedzie jakis kompromis. Jeden ma lepsze to a skopane tamto. Jezeli ktos ma kilka drogich obiektywow na bagnet F to Zetka jest dobrym wyborem.

PS.
Dzisiaj Canon zaprezentowal nowe obiektywy do bezlusterkowcow. Podoba mi sie gabaryt i waga nowego 70-200 f2.8. Nie moge tego samego powiedziec o cenie. Az sie boje kiedy Nikon zaprezentuje swoje natywne Zetkowe 70-200 f2.8 S.

To musisz uwazac na kombajny... wpadnie Ci torba do kombajnu i bedziesz mial piekny "collage" ;-) Mozesz skoczyc za torba wtedy bedzie... tatar ;-)

kurczeblade
24-10-2019, 15:31

to jak przekładasz kartę, to musisz uważać żeby XQD nie wpadło w kupe.

cybulski
24-10-2019, 16:02
to jak przekładasz kartę, to musisz uważać żeby XQD nie wpadło w kupe.

u mnie to gorzej bo to zwyklutkie SD

Zelber
24-10-2019, 16:08
SD wystarczy przetrzeć z wierzchu, a z XQD jak źle upadnie to trzeba będzie wydłubywać "treść" ze złącza ;)

J1
24-10-2019, 16:09

To masz lepiej... SD wpadnie w kupe to nie ma sie po co schylac... a taki uzyszkodnik XQD... musi wygrzebac z kupy... oczyscic... zdezynfekowac... sprawdzic... i drzaca reka wlozyc z porowotem do aparatu.

kurczeblade
24-10-2019, 16:12
SD wystarczy przetrzeć z wierzchu, a z XQD jak źle upadnie to trzeba będzie wydłubywać "treść" ze złącza ;)

Dlatego zawsze przy sobie noszę wykałaczki.

J1
24-10-2019, 16:15
Dlatego zawsze przy sobie noszę wykałaczki.

To nie wiesz ze te nowe XQD sa wodoodporne ? Ja myje z weza ;-)