PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16

marcin255
04-12-2019, 17:16
No ale u Ciebie dioda świeci . Może power bank walnięty .

Fraglesso
04-12-2019, 18:05
No ale u Ciebie dioda świeci . Może power bank walnięty .No ale telefony się ładują na obu portach, więc PB raczej OK.

Ja generalnie przyjąłem zasadę jak na obrazku powyżej... PB+ ładowarka USB. Sprawdza się i na tym poprzestałem.

A u Ciebie na porcie 1A ładuje czy nie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

marcin255
04-12-2019, 18:48
Na żadnym nie ładuje z PB.

Eljot
04-12-2019, 20:02
Witam, pisałem poprzednio na wątku sony. Z racji tego ze od 3 godzin jestem posiadaczem nikon z6 pisze teraz tutaj:smile: Nosilem sie z zamiarem zakupienia sony a7iii, ale koledzy na forum podpowiedzieli, ze szkła które posiadam nie bardzo będą działać z sony, a są to,; T 15-30/2,8 T24-70/2,8 G2
T70-200/ 2,8 i nikkor 50/1,4 G, do tego mam nikon d750. I teraz do sedna T15-30 kiepsko ale dziala, T70-200 jak wyzej, natomiast T24-70 G2 na ktorym mi najbardziej zalezy niestety nie:sad: Nadmienie ze fotografia to moje hobby.
Co moze byc tego przyczyna? Oprogramowanie 2.01
Prosze o pomoc

Cichy
04-12-2019, 20:10
A oprogramowanie Tamrona aktualne? Według strony Tamrona powinien działać. https://www.tamron.eu/service/compatibility-nikon-z-and-canon-eos-r/

Jacek_Z
04-12-2019, 20:11
Masz Tap console do Tamronow G2 to wgraj w obiektywy nowy soft. Jest na stronie Tamrona.

Eljot
04-12-2019, 20:14
Lepiej kupic Mad Tap, czy ewentualnie wyslac do aktualizacji?

ksh
04-12-2019, 20:19
Wszystkie Tamrony, które są na liście że powinny działać wymagają aktualizacji oprogramowania konsolą usb albo w serwisie.

Cichy
04-12-2019, 20:28
Potwierdzam organoleptycznie, działa 24-70 G2 przez FTZ na Z6 fw. 2.01.

Ligo
04-12-2019, 20:52
Z ciekawości - szybkość AF jest porównywalna do Nikkorów F na FTZ?

Cichy
04-12-2019, 20:54
Jeśli o mnie chodzi to nie wiem, nie podpinałem jeszcze wiele. W ogóle mam zagwostkę, czy w ogóle będę ten aparat chciał zostawić, adapter z Sony jednak nie działa najlepiej a jednak bez duetu Samyang 45 + 85 chyba nie dam rady żyć :)

Jacek_Z
04-12-2019, 21:00
Co za czasy. Samyang marką nr 1.

Nikkor 24-70/2.8 to jedno z najszybszych szkieł. Tamron G2 jest wolniejszy wiec niby jak ma dorównywać Nikkorowi po zamontowaniu na Z?

Ligo
04-12-2019, 21:04
Dochodzi element obcy, czyli FTZ. A wtedy nic już nie jest oczywiste.;-)

ksh
04-12-2019, 21:07
J...adapter z Sony jednak nie działa najlepiej.Jakie objawy są, ludzie dość dobrze po testach opisują tego TechArt ale fakt że samyanga nikt nie podpinał, najnowszy soft tam masz ? ( soft w adapterze ? )

- - - - kolejny post - - - - - -

Co za czasy. Samyang marką nr 1.

Nikkor 24-70/2.8 to jedno z najszybszych szkieł. Tamron G2 jest wolniejszy wiec niby jak ma dorównywać Nikkorowi po zamontowaniu na Z?

Są opinie z testów że jakieś tam szkła lepiej działają na FTZ niż na lustrzance, jednak system AF na matrycy i cały algorytm kontrastu plus szybszy chip mogą dawać lepsze rezultaty.

cybulski
04-12-2019, 22:12
Jeśli o mnie chodzi to nie wiem, nie podpinałem jeszcze wiele. W ogóle mam zagwostkę, czy w ogóle będę ten aparat chciał zostawić, adapter z Sony jednak nie działa najlepiej a jednak bez duetu Samyang 45 + 85 chyba nie dam rady żyć :)

Mnie się wydaje że na dzień dzisiejszy nie ma powodów do wchodzenia w ten system, jedyne wytłumaczenie to jeśli ktoś ma szkła F i chce je trzymać i mieć lustro do tego cały czas. Samyang zrobił dobrą robotę, może śmiało konkurować z artami i Gmasterami, a jeśli ustępuje to niewiele.

cz4rnuch
04-12-2019, 22:16
45 i 85 od Samy niszczą GM 85 i Sony 50 1.8 choć pokonać 50kę od Sony to nie jest wielki wyczyn :)

Ligo
04-12-2019, 22:22
W sensie orają? Super!
To jeszcze niech zrobią 35 i 100 bez dupek.

kurczeblade
04-12-2019, 22:37
kurczeblade Nie wiem co Cię tak dziwi? Ty piszesz o swoich odczuciach a ja o swoich. Między innym na podstawie Twoich zdjęć. Malarskość, bajkowość czy anologowość to są takie słowa wytrychy. Każdy może chlapnąć czymś takim odnośnie dowolnego szkła i właściwie nie ma o czym dyskutować bo i za bardzo nie wiadomo o co chodzi. Każdy może sobie to dowolnie interpretować. Szczególnie analogowość mi się podoba. I szczególnie gdy pada to z ust ludzi, którzy niewiele mieli do czynienia z tym mitycznym analogiem, ktory dodaje 10 punktów do fejmu. Bajkowe i analogowe to są szkła z czasów analoga, a ta analogowa bajkowość bierze się głównie z ich niedoskonałości czyli błędów przy projektowaniu. Współczesne szkła są niemal bezbłednie skorygowane i dlatego wypluwają podobne obrazki. Choć oczywiście nie odbieram Ci prawa do twierdzenia, że Tamron jest pod tym wzgledem wyjątkowy. Dla mnie to po prostu kontrastowe i ostre szkło z zwartej obudowie. O niskiej wadze to Ty wspomniałeś, ja jedynie dodałem, że pod tym względem Tamron odstaje jednak in minus. A odnośnie vc to przecież zaznaczyłem, że chodzi mi o bezlustro gdzie argument wbudowanej stabilizacji mocno traci na znaczeniu. W lustrzankach rzecz jasna jest to duży plus.

Powiem Ci tak, mocno zapędziłeś się z oceną, a dokładniej z twierdzeniem że nie miałem styczności z fotografią analogową, i ze szkłami z tamtejszych czasów. Na tym raczej zakończę dyskusję, bo jesteś w błędzie i mało o mnie wiesz.
Co do samego szkła, nie tylko ja tak uważam. Ale bardziej wartościowe będą sample od słów, a sample z tego szkła można przykładowo zobaczyć u mnie: https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/

Dla mnie, to szkło ma najlepszy obrazek ze wszystkich 85 które używałem. Nie musisz się z tym zgadzać.

PS Jakiś czas temu Darek Breś wrzucił tu porównanie 85 S i 85 G. Szkła dzieli kilka lat, niewątpliwie eSka w testach jest dużo ostrzejsza, szmery bajery, fikuśne listki przysłony, drogie szkło, powłoki itd. Ale potem są sample i oba szkła trudno od siebie odróżnić. Podobnie jak i inne 85. Jeden pies. Bardziej się już liczy af, wspomniana stabilizacja czy uszczelnienia.

Tak się składa, że przez długi czas miałem jednocześnie Nikkora 85 1.8G i Tamrona 85 1.8. I było gołym okiem widać różnice w obrazku pomiędzy tymi szkłami.
Swoją drogą, testując na Z6 Nikkora 85 1.8S w Tamronie 85 1.8 AF jest dużo szybszy, od tego Nikkora.

Cichy
04-12-2019, 22:44
W sensie orają? Super!
To jeszcze niech zrobią 35 i 100 bez dupek.

35 są nawet dwie !

Ligo
04-12-2019, 22:47
F1.4 ma dupkę, a f2.8 mnie nie interesuje.

cz4rnuch
04-12-2019, 22:50
Kurcze, to były uwagi ogólne. Nie jesteś jedynym, który używa tak kwiecistych określeń. Ty może faktycznie masz doświadczenie z analogami, ale jeśli tak to tym bardziej mnie dziwi porównanie obrazowania szkieł z tamtej epoki do Twojego Tamrona. Twoje sample fajne, ale właściwie to tylko potwierdzają, że szkło ma niewiele wspólnego ze starymi analogami.

ksh
04-12-2019, 22:52
Mnie się wydaje że na dzień dzisiejszy nie ma powodów do wchodzenia w ten system, jedyne wytłumaczenie to jeśli ktoś ma szkła F i chce je trzymać i mieć lustro do tego cały czas. Samyang zrobił dobrą robotę, może śmiało konkurować z artami i Gmasterami, a jeśli ustępuje to niewiele.

Spokojnie spokojnie, znudził ci się fuji... znudzi się i sony ;)
A tak serio to jestem ciekaw problemów z działaniem bo adaptery tanieją cały czas i techart za 800zł jest do kupienia.

cz4rnuch
04-12-2019, 22:56
F1.4 ma dupkę, a f2.8 mnie nie interesuje.1.4 ma dupkę? To jest szkło zaprojektowane specjalnie pod bezlustro. Kształt może sugeruje coś innego, ale GM wygląda tak samo a Sigma 35/1.2 jeszcze gorzej. Widocznie inaczej się nie da przy tak jasnych szkłach.

Ligo
04-12-2019, 22:59
Właśnie o ten kształt chodzi i wyważenie.
Dziękuję, poczekam na coś mniejszego, może być klasy f/2.0.

cz4rnuch
04-12-2019, 23:05
Nikon, Canon, Sony, wszystkie te firmy mają już 35/1.8-2 do bezluster. Na Samy pewnie długo poczekasz, bo robią już dwie 35 z afem i dodatkowo 45/1.8

Cichy
04-12-2019, 23:07
F1.4 ma dupkę.

Nie, 1.4 AF to natywna konstrukcja do Sony. https://www.optyczne.pl/445.3-Test_obiektywu-Samyang_AF_35_mm_f_1.4_FE_Budowa_i_jakość_wykona nia.html

cybulski
04-12-2019, 23:11
Nie, 1.4 AF to natywna konstrukcja do Sony. https://www.optyczne.pl/445.3-Test_obiektywu-Samyang_AF_35_mm_f_1.4_FE_Budowa_i_jakość_wykona nia.html

Wg mnie jest bdb.

Ligo
04-12-2019, 23:14
Nikon, Canon, Sony, wszystkie te firmy mają już 35/1.8-2 do bezluster. Na Samy pewnie długo poczekasz, bo robią już dwie 35 z afem i dodatkowo 45/1.8
Ale to nie o to chodzi, że czekam specjalnie na Samyanga.:-) 35/2 mam od dawna, tyle że EF.
Prędzej poczekam na bezlustro Canona z bagnetem EF, albo Nikona z bagnetem F, bo gdzieś mi się parę szkieł na F też poniewiera.:-)

cz4rnuch
04-12-2019, 23:28
Jaki jest sens bezlustra z bagnetem ef? Czym to się bedzie różnić od bezlustra rf z darmową przelotką? Poza tym były już takie próby od Sigmy i Pentaxa i skończyło sie to tragicznie.

ksh
04-12-2019, 23:33
Canon chce zrobić jakąś hybrydę, może coś jak Nikon patentował ale nie zrobił czyli adapter do bezlustra z własnym lustrem i moduł wizjera optycznego, po co takie komplikacje nie wiem, jaki to ma dać zysk tez nie wiem no może poza wizjerem optycznym, no i na koniec koszty takiej kombinacji ?

Ligo
04-12-2019, 23:38
Jaki jest sens bezlustra z bagnetem ef? Czym to się bedzie różnić od bezlustra rf z darmową przelotką? Poza tym były już takie próby od Sigmy i Pentaxa i skończyło sie to tragicznie.
Ojtam, zaraz tragicznie...
Weźmy takiego 6D, gdyby przerobić go na bezlustro i jeszcze wstawić normalną migawkę, to biorę bez zająknienia. Nie musi być maleńki, bo cierpi ergonomia, a waga się zgadza, dzisiejsze bezlustra z dobrym uchwytem ważą podobnie.
Żadnych przelotek nie akceptuję, dochodzą niepotrzebne styki, ale przede wszystkim siada wyważenie i ergonomia.

cz4rnuch
04-12-2019, 23:42
Tragicznie bez dwóch zdań :)

Ligo
04-12-2019, 23:43
Oprócz 6D dotyczy również D750.:-)

Jacek_Z
05-12-2019, 00:39
Żadnych przelotek nie akceptuję, dochodzą niepotrzebne styki, ale przede wszystkim siada wyważenie i ergonomia.
Celowo usunąłem autora wpisu, bo to częste stwierdzenie. Dla mnie mocno naciągane. Bo co to znaczy? Że lustrzanka bez przejsciówki to jest zawsze dobrze wyważona? Jest wyważona z czym? Z N 35/2D czy z 500/4? Wsio ryba? No to weźmy bezlustro z FTZ i bez. I znowu - wezmę małe szkło i wezmę tele - wyważenie jest inne. Każdy obiektyw daje inne wyważenie. I każdy z przelotką inne.
Jeśli ktos uzywa tylko małych szkiełek to tak sobie może pisać. Dla mnie WSZYSTKIE wpisy mówiące o trzymaniu sprzetu są mocno watpliwe, jedyne co uznaje za jakos tam istotniejsze od zera to wyprofilowanie gripa. A nawet to zalezy czy ktos ma duże czy małe dłonie to napisze inne wrażenia.
Każdy się przyzwyczaja po tygodniu do trzymanie kolejnego obiektywu.
Wpisy mówiące - idż do sklepu, weź do ręki body i kup te co lepiej leży sa kuriozalne. Sprzęt jaki jest taki jest. Kropka. Patrzy się na to co on daje. Oczywiście, że ma być wygodny, ja nie przeczę. Ale tez nie zaprzeczajcie, że producenci chcą robić sprzęt wygodny. A że 500/4 waży ile waży, no cóż.

Komentarz do innych wpisów.
Chciałbym zauważyć, że wszyscy się jarają Sigmami ART, a wyszukujecie dziur marudząc, że Samyangi nie chodzą OK.
Nie musicie kochac systemu Nikon Z, ale argumentacja czasami mnie zwala z nóg.
Chcecie super sprzętu, Sony jest super, ale optyka ma być Samyanga. To co w końcu "robi" obraz? Myślałem że obiektyw. Sigmy ART nagle są be? Tak, wiem, są duże i ciężkie. No ale sa lepsze od Nikkorów to są super.
Zastanówcie się czy chcecie w końcu bezkompromisowej jakości, czy chcecie po taniości. Jak po taniości to nie marudźcie na Nikona. Normalnie zgromadzenie malkontentów.
Podróżniczo - kupcie Z z 15-30/4. Przecież bezlustro powstało bo wg was miało dawac wygodę w podróży. A tu nagle chcecie kilka małych stałek. To kilka szkieł jest wygodnym rozwiązaniem i jest sumarycznie lekkie i małe??? Kombinujecie z jakimiś bardzo indywidualnymi dziwnymi konfiguracjami sprzętowymi, byle nie wyszło na to, że Nikon Z jest OK bo ...

cz4rnuch
05-12-2019, 00:52
Jacku, może lepiej tak nie uogólniaj, bo to także brzmi niezbyt elegancko. Wszyscy jarają się Sigmami Art? Mocno naciągane. Narzekacie na to, że nie działają Ciamciangi. Jedna osoba narzeka. Przy okazji potwierdza to o czym użytkownicy innych systemów wiedzą od dawna. Że chińskie przelotki nie zawsze działają tak jak należy. A przecież sam piszesz w ten sposób jakby szkła przez te przelotki miały działać jak "systemówki". Niestety, ale to jest myślenie życzeniowe. I zauważyłem, że nadal powielasz kalki z wcześniejszych dyskusji sugerując, że Samyang robi słabą optykę. A nie jest to prawda. Niektóre z ich obiektywów są kompromisowe, ale ten kompromis jest czymś podyktowany. Inne są bardzo dobre i akurat te o których wspomniał Cichy należą do tej drugiej kategorii.

PS Ja robię zdjęcia niemal wyłącznie w podróży i zasadniczo nie mam pojęcia po co miałbym w podroż brać obiektyw typu 15-30/4. Nie dlatego, że jest słaby optycznie albo, że to Nikon. Po prostu nie wszyscy podróżnicy to lanszafciarze i architekturowcy. Znowu uogólniasz.

J1
05-12-2019, 00:59
... Normalnie zgromadzenie malkontentów.
...

Trafione w punkt. To sie tyczy tego co zacytowalem powyzej oraz reszty Twojej wypowiedzi.

PS.
Jakby co to ja zawsze mowilem ze Nikon Z jest OK. ;-)

cz4rnuch
05-12-2019, 01:14
Cichy nie napisał, że Nikon nie jest ok. Z tego co czytam to raczej chwali aparat. Problem dotyczy chińskiej przelotki a w zasadzie jedynie jej współpracy z 2 obiektywami Samyanga, które kolega lubi. No, ale niektórzy malkontenci wszędzie węszą spisek wrogów Nikona ;) Nawet wśród tych, którzy są w systemie Nikona :)

marcin255
05-12-2019, 08:15
Nikon z6 jest spoko , sigmy art też są spoko i ostre i ciężkie dlatego ja na co dzień postanowiłem poświęcić jakość obrazu na rzecz wagi . Teraz z6 z 24-70 2,8 jest lekkim i poręcznym zestawem. Z6 z Sigmą art 40 czy 14-24 już mocno czuję w ręku nie wspomnę o 70-200 Sport . Jak nowa Z 70-200 będzie tak ostra jak sigma i będzie ważyć 1200 to tą sigmę też pożegnam . Takie moje przemyślenia i działania .
Zaczynałem z Nikonem dopiero od D5000 i znawcą nie jestem ale Z6 to dla mnie bajka .

kurczeblade
05-12-2019, 08:30
Wiecie co?
Ja od momentu posiadania takiego duetu jak Z6 + D750 + zestaw jasnych stałek.
24,35,50,85
Przestałem się juz rozglądać za sprzętem, i nowościami. Tak mi to pasuję, że średnio mnie obchodzi jakoś Samyang, czy kolejny Sony z 60MPX matrycą. I pisanie z kimś kto twierdzi że taka Z6 nie ma sensu, to walenie grochem o ścianę, bo to co dla niego nie ma sensu, nie oznacza że dla wszystkich też. Mimo tego że jakoś nie miałem zaufania do ML a w szczególności do Nikona, to dzięki temu że zakupiłem Z6 to jeden z tych momentów w którym jestem spełniony sprzętowo, i dawno tak nie miałem że to co teraz mam i używam, daje mi bardzo tak wiele że całkowicie przestałem zwracać uwagę na sprzęt, a dzięki temu skupiam się tylko na fotografowaniu.

Nawet FTZ na którą narzekałem kiedyś, że duże i w ogóle lipa, teraz mi nie przeszkadza, po zrobieniu dużej ilości materiałów, wiem że takie FTZ to ogromna cecha tego systemu, dlatego że mogę pracować na tych samych szkłach DSLR + ML i nie zwracam na dupkę uwagi, bo daje mi ona bardzo dużo. Tak jak micha się cieszy, że niedługo będę mógł podpiąć do takiego Z6 , Nikkora 58 1.4- który już do mnie leci. No i w końcu będzie można z takim szkłem wykręcać fajne obrazki, bez zmartwień że jest zła mikroregulacja.

Swoją drogą, sprzęt jest ponad niż wystarczający, jest zainteresowanie, PF jako tako jest. Więc po co sobie takimi bzdurami zawracać głowę jak to że w innym systemie jest 85 innej firmy?! No po co? No po nic, zostaje czas na skupienie się na reklamie, szlifowaniu umietnosci rozmów z klientem - bo to jest teraz bardzo ważne.

Aaa próbuje powiedzieć, kupujcie Z6 bo to ********e aparaty. ********y system!

Cichy
05-12-2019, 09:29
Cichy nie napisał, że Nikon nie jest ok. Z tego co czytam to raczej chwali aparat. Problem dotyczy chińskiej przelotki a w zasadzie jedynie jej współpracy z 2 obiektywami Samyanga, które kolega lubi. No, ale niektórzy malkontenci wszędzie węszą spisek wrogów Nikona ;) Nawet wśród tych, którzy są w systemie Nikona :)

Dokładnie tak, poza tym (nie) działanie z Techartem jest dla mnie zaskoczeniem, bo jednak w testach na YT działało to z 85 i 35/1.4 a u mnie nie chce nie wiedzieć czemu. Na dodatek Chińczycy chyba porzucili aktualizację softu, bo ich strona z firmware nawet nie działa a ostatnia poprawka była ładnych kilka miesięcy temu. Puszka jest super, ładny wyraźny wizjer, precyzyjniejsze ostrzenie MF, świetny DR, ale Nikkorów Z nie będę kupował bo nie ma tam dla mnie nic ciekawego.

cybulski
05-12-2019, 10:00
Jacek, pisząc tyle że znasz systemy. Miałem SY 35/1.4 w maju, trzeba było wziąć i porównać ze swoim artem 35. Zapewne tych nowych szkieł SY nie miałeś w ręku a już samo wykonanie mogłoby nauczyć co nieco Nikona jak robić szkła do Zetki i to w normalnej cenie z jasnością 1.4.

cz4rnuch
05-12-2019, 10:10
(nie) działanie z Techartem jest dla mnie zaskoczeniem, bo jednak w testach na YT działało to z 85 i 35/1.4 a u mnie nie chce nie wiedzieć czemu. Na dodatek Chińczycy chyba porzucili aktualizację softu...Może problemy pojawiły się wraz z najnowszą aktualizacją Nikona? Ktoś tu wcześniej pisał o chińskiej przelotce innej firmy do ef, która też zaczęła mieć problemy po wgraniu nowego softu do zetek. A sam techart jest dość znany, robią sporo sprzętu. Myślę, że problemy na stronce to jakaś chwilowa awaria.

madebyzosiek
05-12-2019, 10:11
Ja znam SY 35 1.4 i w porównaniu z Sigmą Art jest tylko pewniejszy AF i podobnie "szybki" w duecie z A7III, bo dźwięk silniczka wskazuje na raczkowanie w dziale szkieł AF... Ostrość na 1.4 jest akceptowana, też ma się nijak do Arta, jakość SY już od dawna jest taka sama (dobra). Jest to obiektyw dobrze wyceniony, oferujący to za co płacimy... Tyle moim zdaniem. Osobiście wolę Arta.

Cichy
05-12-2019, 10:19
Może problemy pojawiły się wraz z najnowszą aktualizacją Nikona? Ktoś tu wcześniej pisał o chińskiej przelotce innej firmy do ef, która też zaczęła mieć problemy po wgraniu nowego softu do zetek. A sam techart jest dość znany, robią sporo sprzętu. Myślę, że problemy na stronce to jakaś chwilowa awaria.

Nie aktualizowałem do 2.1, mam cały czas 2.01.

cz4rnuch
05-12-2019, 10:22
Każda aktualizacja może zmienić coś co spowoduje problemy z działaniem takich przelotek. Te firmy zgadują jak działa komunikacja z bagnetem. Czy na klipach, które widziałeś jest wzmianka o sofcie?

cybulski
05-12-2019, 10:50
Ja znam SY 35 1.4 i w porównaniu z Sigmą Art jest tylko pewniejszy AF i podobnie "szybki" w duecie z A7III, bo dźwięk silniczka wskazuje na raczkowanie w dziale szkieł AF... Ostrość na 1.4 jest akceptowana, też ma się nijak do Arta, jakość SY już od dawna jest taka sama (dobra). Jest to obiektyw dobrze wyceniony, oferujący to za co płacimy... Tyle moim zdaniem. Osobiście wolę Arta.

Nowa Sigma 35tka 1.2 do Sony to bajka, zarówno design, wykonanie, szybkość AF. Jakości obrazu nie ma już co porównywać bo są porównania na yt i robią to na codzień.
Miałem przyjemność tylko godzinę z tym szkłem, ale to jest coś co powinien robić Nikon a nie trzecia firma.

Cichy
05-12-2019, 11:24
Każda aktualizacja może zmienić coś co spowoduje problemy z działaniem takich przelotek. Te firmy zgadują jak działa komunikacja z bagnetem. Czy na klipach, które widziałeś jest wzmianka o sofcie?

Tak, czytałem też na forum FM że soft w aparacie 2.01, Techart zaktualizowany do 2.0. Udało się Techarta zaktualizować, ale bez zmian.

Nowa Sigma 35tka 1.2 do Sony to bajka, zarówno design, wykonanie, szybkość AF. Jakości obrazu nie ma już co porównywać bo są porównania na yt i robią to na codzień.
Miałem przyjemność tylko godzinę z tym szkłem, ale to jest coś co powinien robić Nikon a nie trzecia firma.

Lepiej niech zrobią lżejszą wersję 1.4 ;)

cybulski
05-12-2019, 11:51
Ja nauczyłem sie jednej rzeczy, wybierać szkła ktore chcę mieć w danym roku, puszka to sprawa drugorzędna, biorę tą do której te szkła można podpiąć. I gdy to zrozumiałem jakiś czas temu życie stało sie prostsze ;)

nikoniarz
05-12-2019, 11:57
Ja nauczyłem sie jednej rzeczy, wybierać szkła ktore chcę mieć w danym roku, puszka to sprawa drugorzędna, biorę tą do której te szkła można podpiąć. I gdy to zrozumiałem jakiś czas temu życie stało sie prostsze ;)

Są jeszcze lepsze sposoby na prostsze życie. Ale nie każdy chce je stosować : D

cybulski
05-12-2019, 12:17
Są jeszcze lepsze sposoby na prostsze życie. Ale nie każdy chce je stosować : D

Ciągle czekam na szkło od Nikona które chciałbym podpiąć ...... a tak poważniej, Nikon ma bdb dobre zoomy. Dla kogoś kto tego potrzebuje ciężko chyba znaleźć coś lepszego, takie moje zdanie.
Niby jest Sigma, Tamron ale albo za ciężkie, abo coś nie trafia jak trzeba, albo nie chce działać na Z, itp itd. Oczywiście zadowoleni użytkownicy tych szkieł powiedzą że jestem w błędzie bo Sigma mu działa ;)

nikoniarz
05-12-2019, 12:39
Fakty są takie, że jak ktoś szuka problemu to zawsze go sobie znajdzie. Zawsze.

cybulski
05-12-2019, 12:43
Fakty są takie, że jak ktoś szuka problemu to zawsze go sobie znajdzie. Zawsze.

Gdy byłem użytkwonikiem d610 to najbardziej mi pasował 70-200/4 VR. NIe przeszkadzała mi chlapiąca olejem matryca bo po porstu nauczyłem sie ją czyścić. I tak sobie myślę że te zoomy 70-200 canona to nie dorastają do pięt temu nikonowskiemu .... ale głośno tego dotąd nie powiedziałem ;)

Jacek_Z
05-12-2019, 21:49
Jacku, może lepiej tak nie uogólniaj, bo to także brzmi niezbyt elegancko. Wszyscy jarają się Sigmami Art? Mocno naciągane.

PS Ja robię zdjęcia niemal wyłącznie w podróży i zasadniczo nie mam pojęcia po co miałbym w podroż brać obiektyw typu 15-30/4. Nie dlatego, że jest słaby optycznie albo, że to Nikon. Po prostu nie wszyscy podróżnicy to lanszafciarze i architekturowcy. Znowu uogólniasz.
Cz4rnuch, oczywiscie, że uogólniam, bo teraz to już chyba żądasz niemożliwego. Podróżników mam dzielic na streetowców, krajobrazowców, tych co robią architekture i tych co po prostu chcą robić wszystko uwieczniając swoje podróże/spacery po miastach (TOP67). I jeszcze to wszystko w kategorii tych co lubią stałki i tych co lubią wygodę zooma. I tych co chca to robić pełnoklatkowcami vs tych co chcą małe body. I tych co będą sie katowali noszeniem Sigm ART bo nad rozmiar i wagę przedkładają ostrość (tu tez uprosciłem). No i fotografia na podróżniczych zdjęciach się nie kończy. konfiguracje posostałych dziedzin foto tez tak mam rozdrabniac by nie było zarzutu uogólniania?
Z tego co piszesz to lubisz stałki. Lubisz małe szkła, z charakterem. Masz wątek o podrózy do Chile i Boliwii https://forum.nikoniarze.pl/threads/300646-Widzia%C5%82em-na-ulicy-gaz-Chile-i-boliwijskie-Altiplano Zabrałeś 2 stałki. Wszystko ostre (pomijając zwierzątka), jaki charakter szkieł tu widać? I się pytasz po co zabrać Nikkor Z 15-30/4??? Do tego jakiś 70-200/4. To sa 2 szkła na podróże. (zakres 30-70 uważam za zbędny).

Dokładnie tak, poza tym (nie) działanie z Techartem jest dla mnie zaskoczeniem, bo jednak w testach na YT działało to z 85 i 35/1.4 a u mnie nie chce nie wiedzieć czemu. Na dodatek Chińczycy chyba porzucili aktualizację softu, bo ich strona z firmware nawet nie działa a ostatnia poprawka była ładnych kilka miesięcy temu. Puszka jest super, ładny wyraźny wizjer, precyzyjniejsze ostrzenie MF, świetny DR, ale Nikkorów Z nie będę kupował bo nie ma tam dla mnie nic ciekawego.

Jacek, pisząc tyle że znasz systemy. Miałem SY 35/1.4 w maju, trzeba było wziąć i porównać ze swoim artem 35. Zapewne tych nowych szkieł SY nie miałeś w ręku a już samo wykonanie mogłoby nauczyć co nieco Nikona jak robić szkła do Zetki i to w normalnej cenie z jasnością 1.4.
Nie mam żadnego szkła 35 mm. Ja nie mam problemu z tym, by używać produktów innych niż Nikon i Nikkor. Nie musze patrzeć czy Samyang zawstydza Nikkora, bo zdecydowałem się mieć Sigmę ART 85 i te portretówke miec najostrzejszą. Bo mam inne portretówki - np 135/2DC mam "malującą", a kolejna ogniskowa - N 200/2 znowu ostra. Taki przekładaniec.

Nowa Sigma 35tka 1.2 do Sony to bajka, zarówno design, wykonanie, szybkość AF. Jakości obrazu nie ma już co porównywać
A niech sobie to robi kto inny. Dla mnie jest ważne, czy da się to podpiąć pod moje body nr1. Z przejściówką czy bez - bez różnicy.

Ja nauczyłem sie jednej rzeczy, wybierać szkła ktore chcę mieć w danym roku, puszka to sprawa drugorzędna, biorę tą do której te szkła można podpiąć. I gdy to zrozumiałem jakiś czas temu życie stało sie prostsze ;)Drugorzędna, jak da się radę podpiąć. Szkieł do Nikona Z nie podepniesz nigdzie indziej. Więc jak Nikon wypuści fajną 50 1.2 i 85 1.2 to do czego to podepniesz?
Masz Canon 85/1.2L, masz coś na bezlustro Sony i juz problem, bo by używać różnych bagnetów to trzeba się podpinac przez przejściwki. Tzn jak dla mnie to nie problem, ale tu się kłaniają wasze podwójne standardy oceny systemów. Bo jak wszyscy poszli do Sony, to było och, ach, mogę wszystko podpiąć przez przejściówki. Szkła od Leicy, Limitedy, Trioplany, L-ki i Nikkory czy Heliosy na M42. I teraz posiadacze Sony zrobili woltę. Jak jest sporo szkieł natywnych z bagnetem E to nagle ach, do Nikona Z trzeba użyć FTZ by podpiąć Nikkory a przejściówka to zuo. Niech ludzie sie zdecydują czy to dobrodzejstwo czy zło.
Jeśli dobrze to System Nikon Z jest aktualnie największym na świecie. Już teraz. Można podpiąć wszystkie Nikkory F, Można wszystkie Canony EF, mozna wszystkie Sony E (bezlusterkowe!). Żaden system nie będzie większy. Do Canona R nie będzie szło podpinac optyki Sony E, a tam jest trochę Zeissów, więc jest się nad czym pochylić.
Stąd jak sądzę wybór Cichego.

cybulski
05-12-2019, 22:00
Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Na razie nie jest.

Ligo
05-12-2019, 22:12
I teraz posiadacze Sony zrobili woltę..
Wolta, jak wolta... To było w czasach, kiedy Sony nie miało konkurencji, optyki do niego też specjalnie nie było i trzeba było kombinować. Teraz jest trochę inaczej.

cz4rnuch
05-12-2019, 22:29
Cz4rnuch, oczywiscie, że uogólniam, bo teraz to już chyba żądasz niemożliwego. Podróżników mam dzielic na streetowców, krajobrazowców, tych co robią architekture i tych co po prostu chcą robić wszystko uwieczniając swoje podróże/spacery po miastach (TOP67)...Jacku, serio nie pamiętasz już z kim dyskutujesz? Skoro piszesz coś do tych kilku osób, którym coś "nie pasuje" to nie piszesz do wszystkich tylko do tych kilku osób. Więc wtedy nie uogólniaj, ale pisz konkretnie. Tylko tyle. I skoro sam potwierdzasz, że temat podróże jest tak rozległy to pisanie, że mamy sobie kupić 15-30 jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. 15-30 to pewnie jedno z przynajmniej kilkunastu lub kilkudziesięciu szkieł, które mogłoby się przydać w podróży. W żadnym razie to szkło nie zamyka tematu i Nikon potrzebuje jeszcze wielu innych, by można było powiedzieć, że jego oferta jest wyczerpująca.

Z tego co piszesz to lubisz stałki. Lubisz małe szkła, z charakterem...Nie, zasadniczo nie lubię szkieł z charakterem i często o tym piszę. Nie podobają mi się wszelkiego typu memłańce pierścionki i inne tego typu zabawy. Niektóre szkła lubię bardziej niż inne, ale nigdy bym siebie nie nazwał fanem charakterystycznych szkieł. Lubię szkła ostre, które mają też odpowiednią dawkę kontrastu. Lubię też gdy są małe i mają celny af, bo nie umiem szybko ustawiać ostrości manualami. A jeśli piszę, że dzisiejsze szkła są bez charakteru to dlatego, że większość z nich taka właśnie jest. To w zasadzie nawet nie jest zarzut tylko stwierdzenie faktu. Są ostre po brzeg klatki, mają miękki bokeh, kontrastowe. Dobrze je zaprojektowano i dlatego nie mają tej "duszy" (czyli w zasadzie niedoskonałości, które powodują, że stają się charakterystyczne). Co prawda nie jestem fanem ultra aksamitnego bokehu, ale też nie nazwałbym się wyznawcą jakiegoś cudowania w tle. Dla mnie wystarczy jak szkło jest małe, ostre i kontrastowe.

...masz wątek https://forum.nikoniarze.pl/threads/300646-Widzia%C5%82em-na-ulicy-gaz-Chile-i-boliwijskie-Altiplano
Zabrałeś 2 stałki. Wszystko ostre, jaki charakter szkieł tu widać? I się pytasz po co zabrać Nikkor Z 15-30/4??? Do tego jakiś 70-200/4. To sa 2 szkła na podróże...Po pierwsze fotki wrzuciłem do działu turystycznego a nie do krajobrazu czy reportażu, bo to są fotki turystyczne a nie pokazujące jakieś możliwości szkieł. Po drugie dlaczego na tych foćkach miałby być charakter skoro w 99% robiłem na przysłonach 5,6-11? Po trzecie napisałem w tym wątku, że 28mm nie zrobiłem prawie żadnych fotek, bo było za szeroko a Ty mi polecasz 15-30? Pewnie dla zakresu 29-30mm :) Po czwarte w tym samym wątku napisałem, że brakowało mi tele, ale i tak nie mogłem go wziąć. A po piąte serio uważasz, że Sony 85/1.8, oczywiście jak na swoje światło, produkuje miekki bokeh, w sensie, że nie ma on tego "charakteru" (czy się on podoba czy nie to już inna sprawa)? Chyba nie znasz zbyt dobrze tego szkła. W wątku o Sony masz wiele opinii osób, które uważają, że jest on zbyt mocny i agresywny. Z czym po części się zgadzam. Dlatego między innymi to szkło ma zarówno zwolenników jak i wielu przeciwników.

Wolta, jak wolta... To było w czasach, kiedy Sony nie miało konkurencji, optyki do niego też specjalnie nie było i trzeba było kombinować. Teraz jest trochę inaczej.

Jacek chyba tego nie widzi. Gdy Sony startowało nie było żadnych szkieł i ludzie ratowali się czym popadnie. To były głównie szkła do zabawy, tzw chwilówki. Większości szybko się to znudziło i zaczęli upominać się o natywną szklarnię, ale to już niestety niektórym umyka. Wolą coś pisać o wolcie i podwójnych standardach choć rzeczywistość jest jednak inna.

PS A tak w ogóle to nie rozumiem Jacka. Pisał nie raz, że trzeba robić porządek a wg mnie to właśnie Jacek prowokuje do tego typu dyskusji OT. Ktoś szczerze napisał o chińskiej przelotce a Jacek jak zwykle zaczyna coś o Sony, wrogach Nikona itd. Jaki w tym ma cel to nie mam pojęcia, ale dla mnie to po prostu podburzanie do kolejnych kłótni i OT.

J1
05-12-2019, 22:30
Jezeli mozna cos zgodnego z tematem watku... ;-)

Zastanawia mnie bardzo ostatnia aktualizacja firmware 2.10 do Z6. Niby na liscie poprawek nie ma nic zwiazanego z AF jednak mam pewne przeczucia ze cos poprawili. Wspominalem juz o tym wczesniej przy okazji zdjec ptakow w locie tyle ze to bylo w sloneczny dzien. Dzisiaj pogoda byla pochmurna a na dodatek zostalem w lesie do calkiem pozna. Bylo juz po zachodzie slonca i faktycznie swiatla malo, prawie ciemno. Pokusilo mnie zeby sprawdzic jak dziala AF-C w tych warunkach. Generalnie to nie biore sie za robienie zdjec ptakom w locie w takich warunkach jednak bylem ciekawy rezultatu. Nawet nie bede mial odniesienia do lustrzanki bo nigdy nie fotografowalem ptakow w locie w takich warunkach.

Aparat Z6 z FW 2.10 N300 f4 PF VR tryb AF: AF-C Wide Area S - bylem zaskoczony ze praktycznie kazde zdjecie trafione, robilem tez seriami i tez trafione. Aparat lapal ostrosc bardzo szybko i sledzil obiekt bez wiekszego problemu. Zdjecia nie wygladaja moze rewelacyjnie bo czasy zbyt dlugie jak na ptaki w locie 1/800 a ISO od 5000 do 10000. Jednak chodzi o sam fakt ze aparat byl w stanie ustawic ostrosc i sledzic obiekt. Dodam ze mam ustawiony priorytet ostrosci rowniez dla AF-C.

Czy ktos z uzytkownikow Z6 rowniez ma podobne odczucia ze cichaczem zostaly wprowadzone jakies poprawki do pracy AF?

Ligo
05-12-2019, 23:30
Wpisy mówiące - idż do sklepu, weź do ręki body i kup te co lepiej leży sa kuriozalne.
Jacku, Ty masz już chyba trochę wypaczone spojrzenie.
Nie, to nie jest kuriozalne, być może takie jest dla Ciebie i dla części innych profi, ale nie dla większości fotografujących. Bo dla nich jest to racjonalne.

Kiedy kupowałem w Stodole swoją pierwszą lustrzankę z AF, wybrałem, ale po dokładnym obmacaniu różnych sprzętów, Nikona F70. Właśnie dlatego, że najlepiej mi w ręce leżał. I to był strzał w dziesiątkę.

A wracając do tematu - uważam Z-kę za świetny sprzęt, z ergonomią o lata świetlne do mojej A7-ki.
Co nie znaczy, że będzie moim następnym, ponieważ w czasach po D80 uzbierałem zbyt dużo szkieł EF. Zobaczymy...

kurczeblade
06-12-2019, 08:21
Jaack w sumie wcześniej niczego nie brakowało w tym afie, ale faktycznie tez mam wrażenie ze AF po aktualizacji jest pewniejszy.
Ale trzeba czekać na większa aktualizacje. Myśle ze Nikon czeka aż się więcej aparatów sprzeda i wtedy wypuści coś ciekawego w sofcie.

!AGresT
06-12-2019, 09:56
Jestem ciekaw, czy ktoś już używał obiektywów PC-E z Zetką, przez przejściówkę? Nie mam problemów?

Jacek_Z
06-12-2019, 13:03
Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Na razie nie jest.
Jest. Skoro możesz podpiąć szkła dające się podpinać do Sony to znaczy, że oferta do Nikona jest większa, bo dochodzą szkła Nikon Z. I cokolwiek zostanie wypuszczone da Sony powiększy tez pulę szkieł do Nikona Z. To jest logika. Szkieł dających się podpiąć do Nikona ZAWSZE będzie więcej. To kwestia bagnetu, krótszego rejestru.

Wolta, jak wolta... To było w czasach, kiedy Sony nie miało konkurencji, optyki do niego też specjalnie nie było i trzeba było kombinować. Teraz jest trochę inaczej.No włąśnie. Potwierdzasz to co piszę, choć niby to ma być kontrargument.
Z jakiego powodu kupowano Sony, skoro nie było do niego optyki? Ktoś zmuszał ludzi do zakupu Sony? Nie. Uważali, że to fajne, ta mozliwość podpinania optyki. Teraz nagle bagatelizują te zalete, bo dla nich to norma, a chcą "więcej". tzn chcą szkieł natywnych. Przy czym zarazem deprecjonują te samą ścieżkę w przypadku Nikona. I co śmieszniejsze krytykują podpinanie przez przejściówki, co sami kiedyś praktykowali.

I skoro sam potwierdzasz, że temat podróże jest tak rozległy to pisanie, że mamy sobie kupić 15-30 jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. 15-30 to pewnie jedno z przynajmniej kilkunastu lub kilkudziesięciu szkieł, które mogłoby się przydać w podróży. W żadnym razie to szkło nie zamyka tematu i Nikon potrzebuje jeszcze wielu innych, by można było powiedzieć, że jego oferta jest wyczerpująca.Wiesz, szkieł do podróży może być setki. Umówmy się, że jak ktoś chce UWA, małe, chce mieć mało bagażu itd to to szkło jest jednym z nr 1 do podróży.

Jacek chyba tego nie widzi. Gdy Sony startowało nie było żadnych szkieł i ludzie ratowali się czym popadnie. To były głównie szkła do zabawy, tzw chwilówki. Większości szybko się to znudziło i zaczęli upominać się o natywną szklarnię, ale to już niestety niektórym umyka. Wolą coś pisać o wolcie i podwójnych standardach choć rzeczywistość jest jednak inna.
Kto zmuszał wtedy ludzi do kupowania body Sony i ratowania się czym popadnie? To musiało być straszne! (ironia). Akceptowano przejściówki, uważano za zaletę systemu podpinanie innych szkieł. No nie mów, że tak nie było. Nie widzisz wolty poglądów to nie, jak juz kolejny raz nie będę argumentował, możecie pisać i mieć ostatnie słowo, kończę OT.

Ktoś szczerze napisał o chińskiej przelotce a Jacek jak zwykle zaczyna coś o Sony, wrogach Nikona itd..
Nie, wkurza mnie tylko jak coś powiększa asortyment na Nikona i ktos od razu sie doczepia pisząc, że lepiej w Sony. Tak, wiemy, że w Sony jest więcej szkieł bez przelotek, naprawdę nie trzeba tego tu uświadamiać, załóżmy, że ludzie tutaj są ogarnięci.

Kiedy kupowałem w Stodole swoją pierwszą lustrzankę z AF, wybrałem, ale po dokładnym obmacaniu różnych sprzętów, Nikona F70. Właśnie dlatego, że najlepiej mi w ręce leżał. I to był strzał w dziesiątkę.
Wymień mi aparaty, których wtedy nie kupiłeś, bo leżały gorzej. Zapewne jednak patrzyłeś na cenę i na funkcje aparatu. Nie kupiłeś F50 bo leżał gorzej? A może był zbyt okrojony z funkcji? A F90 dlaczego nie? Gorzej leżał? Juz zbyt drogi. Jak dla mnie to psychologia, tłumaczenie sobie dlaczego nie kupujemy tego czegoś, tylko co innego.

poste
06-12-2019, 13:16
Z jakiego powodu kupowano Sony, skoro nie było do niego optyki?

Zupełnie nietrafiony argument. Jakie bezlustro wtedy (kilka lat temu) miało natywną szklarnię? Dziś sytuacja rynkowa jest totalnie inna a argument historyczny nijak ma się do dzisiejszej oferty. Za kilka lat rzecz jasna może być jeszcze inaczej, Nikon włoży do Z podwójny slot SD a Samyang wypuści tanie szkła z bagnetem Z:lol:, to kogo będzie interesowała sytuacja na rynku z końca 2019 roku?

cz4rnuch
06-12-2019, 13:22
Wiesz, szkieł do podróży może być setki. Umówmy się, że jak ktoś chce UWA, małe, chce mieć mało bagażu itd to to szkło jest jednym z nr 1 do podróży...Nie mogę się na to umówić. Mogę się umówić, że jest jednym z wielu szkieł, które mogą się przydać i tyle. Z Twojego punku widzenia jest ono must have, z mojego i nie tylko z mojego do niczego się ono nie przyda, bo podróże to jest rozległy temat i nie są to tylko widoczki. Z resztą nawet jeśli chodzi o widoczki to mitem jest, że do tego potrzeba UWA. Owszem może się przydać, ale wcale nie musi. Zależy od tematu.

Kto zmuszał wtedy ludzi do kupowania body Sony i ratowania się czym popadnie? To musiało być straszne! (ironia). Akceptowano przejściówki, uważano za zaletę systemu podpinanie innych szkieł. No nie mów, że tak nie było...Problem w dyskusji z Tobą polega na tym, że Ty często nie "słuchasz" tego co się do Ciebie pisze a potem odnosisz się do kwestii, których nikt nie napisał. Albo przekręcasz. Jacku, napisano Ci, że ludzie na początku używali przelotek i je akceptowali lub nadal akceptują i używają. Ale daleka jest droga od tego do chwalenia systemu, że zamiast szkieł systemowych ma przelotki. Tak nigdy nie było. To Ty twierdzisz, że nie ma różnicy ogólnie, bo dla Ciebie to jest nieistotne.

Nie, wkurza mnie tylko jak coś powiększa asortyment na Nikona i ktos od razu sie doczepia pisząc, że lepiej w Sony. Tak, wiemy, że w Sony jest więcej szkieł bez przelotek, naprawdę nie trzeba tego tu uświadamiać, załóżmy, że ludzie tutaj są ogarnięci...No nie trzeba. Ja się odnoszę do innej kwestii. Ty już nawet jak nikt nic nie napisze o Sony to sam o tym Sony piszesz. I to jest bardzo niezdrowe, bo tylko tym skłócasz ludzi. Zrobisz jak chcesz, ale może spróbuj przez jakiś czas co chwilę nie pisać o tym, że Sony to albo Sony tamto, że użytkownicy Sony to są tacy albo inni oraz o tym jak to zewsząd wypełzają wrogowie systemów Nikona. Może samo się poprawi?

Myszowor
06-12-2019, 13:46
Bardzo ładne te kaczki, muszę upgradować Z-kę bo jeszcze tego nie zrobiłem do najnowszej wersji.

J1
06-12-2019, 14:11
Jaack w sumie wcześniej niczego nie brakowało w tym afie, ale faktycznie tez mam wrażenie ze AF po aktualizacji jest pewniejszy.
Ale trzeba czekać na większa aktualizacje. Myśle ze Nikon czeka aż się więcej aparatów sprzeda i wtedy wypuści coś ciekawego w sofcie.

Tak zgoda... juz wczesniej AF byl OK. Jednak wczorajsze zdjecia o zmroku byly dla mnie duzym pozytywnym zaskoczeniem. A juz wczesniej mialem jakies subiektywne wrazenia ze cos poprawili w sofcie 2.10. Kiedy tak na spokojnie pomysle to chyba wiem gdzie jest poprawa. Przy AF-C uzywam glownie Wide Area (czasami S a czasami L) wg materialow Nikona algorytm tej ramki AF nadaje priorytet obiektowi z przodu. W sensie jezeli w polu ramki sa dwa obiekty albo obiekt i kontrastowe tlo to priorytet ma ten blizej aparatu. Wydaje mi sie ze wlasnie to zostalo poprawione. Moje wczesniejsze proby na FW2.10 odbywaly sie w sloneczny dzien jednak warunki byly inne (tlo bylo mocno kontrastowe i ptaki byly blizej tla niz aparatu) i prawdopodobnie usprawniony algorytm zapobiegal przeskokowi AF z ptaka na tlo ktore swoja droga bylo o wiele bardziej kontrastowe niz ptak.

Jezeli tez masz podobne wrazenie po aktualizacji FW2.10 to przynajmniej nie jestem sam z takimi odczuciami.

Byc moze faktycznie dadza jakies wieksze usprawnienie. Musze jeszcze sprawdzic ten ich nowy odpowiednik starego 3D Tracking, moze tam tez cos poprawili ale jezeli nie to wlasnie tam bym oczekiwal najwiekszych zmian.

Bardzo ładne te kaczki, muszę upgradować Z-kę bo jeszcze tego nie zrobiłem do najnowszej wersji.

To zaladuj to najnowsze oprogramowanie, bedziemy mieli wiecej glosow w temacie czy Nikon cichaczem polepsza dzialanie AF.

KrzysztofKozicki
06-12-2019, 14:54
Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy ma wyjść 100-400 do z i jaką może być przybliżona cena? Obecnie mam 14-30 i 24-70. I o ile do nagrywania i chodzenia po mieście te ogniskowa są ok. To co raz częściej będę bliżej natury i tam by się przydało coś dłuższego, by czasami jakiegoś zwierzaka ustrzelić. Mam jeszcze 70-200 na bagnet f, ale nie chce mi się go nosić. Chyba, że macie jakieś inne propozycje. Na super jakość i mi nie zależy, bo to fotki dla mnie a nie na zarobek. Więc miłe widziany w miarę lekki i tani obiektyw.

J1
06-12-2019, 15:20
Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy ma wyjść 100-400 do z i jaką może być przybliżona cena? Obecnie mam 14-30 i 24-70. I o ile do nagrywania i chodzenia po mieście te ogniskowa są ok. To co raz częściej będę bliżej natury i tam by się przydało coś dłuższego, by czasami jakiegoś zwierzaka ustrzelić. Mam jeszcze 70-200 na bagnet f, ale nie chce mi się go nosić. Chyba, że macie jakieś inne propozycje. Na super jakość i mi nie zależy, bo to fotki dla mnie a nie na zarobek. Więc miłe widziany w miarę lekki i tani obiektyw.

Ja uzywam Z7 i N300mm f4 PF VR. Mam 2 ogniskowe w jednym obiektywie 300/450mm (przelaczajac sie z FX na DX) a dodatkowo swiatlo F4. Zestaw jest maly i lekki. Bywa tez ze zamiast Z7 biore Z6 (zazwyczaj w pochmurne dni albo kiedy wiem ze nie bede potrzebowal dluzszej ogniskowej niz 300mm lub tez bede fotografowal ptaki w locie). Zerknij na moje wczesniejsze posty odnosnie Z6 i N300 w tym watku.

Odnosnie 100-400 S raczej nie ma zadnych plotek na jego temat. Zgaduje ze pojawi sie oficjalna zapowiedz nie predzej niz 2 polowa 2020 albo pierwsza polowa 2021. Poki co Nikon ogarnal stalki 1.8 S 24/35/50/85. Co wazne zostaly wciaz do zaprezentowania dwa zoomy f2.8 S 70-200 i 14-24. Zgadujac dalej mysle ze taki 100-400 S bedzie zaprezentowany dopiero kiedy pojawi sie podstawowy zestaw obiektywow Z. Zreszta nie sadze zeby cena byla przyjazna dla uzytkowika ;-)

Wiec jezeli ma byc lekko to N300 f4 PF VR... czy to jest tanio... pojecie wzgledne.

Tanio do przyrody to jest N200-500 f5.6 VR tyle ze to nie jest male i lekkie. Jednak ja daje rade spacerowac z tym zestawem przez kilka godzin. Kwestia zamocowania paska bezposrednio do obiektywu i noszenie tego przez ramie a nie na szyi ;-)

KrzysztofKozicki
06-12-2019, 18:23
Jaack. Mam już Z6, bo ma przewagę nad Z7 w filmowaniu. Drugie body nie wchodzi w grę, bo to tylko dla mnie. Do pracy mam jeszcze dwa ?. Jama 300 też nie, bo zbyt duży przeskok z 70. Ja nie mam ciśnienia, bo od biedy zawsze mogę 70-200 zabierać. Ale nie bardzo chce że względu na wagę. 14-30 I 24-70 pokrywają 100% moich potrzeb filmowych i z 90% fotograficznych. Te 10% to jakieś ptaszki, wiewiórki itp. Choć dzisiaj spacerując po ogrodzie botanicznym w Edynburgu bez problemów dało radę fotografować wiewiórki nawet telefonem, bo tak blisko pochodziły. Od wiosny mam w planie trochę wycieczek rowerowych z namiotem po swoich Kaszubach, Borach Tucholskich i wszędzie gdzie mnie poniesie. I myślałem, by się dorobić jakiejś większej ogniskowej, by czasami coś tam złapać. Nie liczę, że wiewiórki będą same podłaziły jak w parku.
A co do kwoty to owszem nie chce wydać za dużo, ale na pewno nie chce kupić czegoś co nie będzie spełniało w pełni moich założeń. To już wolę dołożyć, bo z doświadczenia wiem że i tak bym sprzedał i kupił co należy ?

Cichy
06-12-2019, 19:22
Jest. Skoro możesz podpiąć szkła dające się podpinać do Sony to znaczy, że oferta do Nikona jest większa, bo dochodzą szkła Nikon Z.

Można podpiąć się okazuje, że nie oznacza poprawnego działania. Poza tym adapter jedyny jak na razie ma sporą wadę, o której nie będę tu teraz się rozwodził, ale nie będę ryzykował jego używania bo istnieje ryzyko uwalenia korpusu lub obiektywu.

Ligo
06-12-2019, 21:06
Z jakiego powodu kupowano Sony, skoro nie było do niego optyki? Ktoś zmuszał ludzi do zakupu Sony?
Z powodu takiego, że był to pierwszy mały aparat z pełną klatką, a dziurę na bagnecie dało się zapchać czymkolwiek.

Wymień mi aparaty, których wtedy nie kupiłeś, bo leżały gorzej. Zapewne jednak patrzyłeś na cenę i na funkcje aparatu. Nie kupiłeś F50 bo leżał gorzej? A może był zbyt okrojony z funkcji? A F90 dlaczego nie? Gorzej leżał? Juz zbyt drogi. Jak dla mnie to psychologia, tłumaczenie sobie dlaczego nie kupujemy tego czegoś, tylko co innego.
Nie mieszaj proszę, psychologii z portfelem.;-)
Użytkowałem X700 i wtedy było mi obojętne, jaki będzie następny bagnet z AF. Oczywiście kasa, więc porównywałem wszystkie w podobnym zakresie cenowym, no i Nikon pod względem ergonomii, ale też spasowania wypadł najlepiej. Czemu nie F50? No bo nie.:-) A F90X i tak kupiłem parę miesięcy później, z innych powodów, jak ergonomia. Chociaż i tak miał ją znacznie lepszą.

Bo nie ma bokow ;-)
Tym sposobem łatwo dojdziemy do 1000mm z dowolnego obiektywu.;-)

TOP67
06-12-2019, 23:19
Ja pierdzielę. Jak można nie rozumieć tak prostej rzeczy jak crop?

Włączenie trybu DX to nic innego jak wycięcie ze środka matrycy fragmentu obrazu. Jedyna różnica w stosunku do lustrzanki jest taka, że w wizjerze obraz się powiększa (stąd złudzenie większej ogniskowej), a na matówce pokazuje się ramka. Ale w trybie LV na lustrzance obraz tak samo się powiększa.

Dwa zdjęcia zrobione z tego samego miejsca w trybie DX i FX będą miały inny kadr, ale ten z DX będzie wycinkiem FX. Po powiększeniu 1:1 będą identyczne we wspólnym zakresie.

Ponieważ namieszaliście okrutnie, wycinam prawie całą dzisiejszą dyskusję na ten temat

KrzysztofKozicki
06-12-2019, 23:31
Ja się tylko zapytałem o obiektyw na wycieczki ?. Jaack próbował mi pomóc i wyszło jak zawsze u nas. A w temacie mojego obiektywu to 70-300 wydaje mi się sensowne. Dość lekki, zakres wystarczający i cena nie powala. Jestem tylko ciekaw czy cichy, bo może czasami przy nagrywaniu bym użył. Inne moje szkła na f się nie nadają, bo bardzo hałasują.

J1
06-12-2019, 23:39
Ja się tylko zapytałem o obiektyw na wycieczki. Jaack próbował mi pomóc i wyszło jak zawsze u nas. A w temacie mojego obiektywu to 70-300 wydaje mi się sensowne. Dość lekki, zakres wystarczający i cena nie powala. Jestem tylko ciekaw czy cichy, bo może czasami przy nagrywaniu bym użył. Inne moje szkła na f się nie nadają, bo bardzo hałasują.

No widzisz. Ja nie pamietalem czy masz Z6 i D850 czy moze masz Z7. U mnie jeden z powodow zakupu N300mm F4 PF VR byla wlasnie jego waga i rozmiar. W przyszlym roku przenosze sie w inne okolice i bede mial wiecej ciekawych szlakow do chodzenia. Dlatego malutka i lekka stalka tele jest wybawieniem. A z matrycy 45MP zawsze mozna sporo wyciac (niewazne na jakim etapie) a finalne zdjecie bedzie wciaz dobrze wygladalo. Tak jak generalnie staram sie aby zdjec nie wycinac tak w turystyce sa inne priorytety: waga i wielkosc. Jezeli faktycznie myslisz jeszcze o filmowaniu to moze faktycznie poczekaj na tego Nikona 100-400. Bo zakres bedzie fajny a silnik AF powinien byc cichy jak to w innych obiektywach natywnych pod Zetke. Tylko obawiam sie ze tanie to nie bedzie.

Myszowor
07-12-2019, 00:40
Ja używam czasami z Z6 Nikkora AF-P 70-300 4,5-5,6E i jest lekki, cichy i szybki, jeśli nie potrzeba większego zasięgu to polecam.

KrzysztofKozicki
07-12-2019, 10:51
Cichy na tyle, że nie słychać bo w nagrywaniu? Wszystkie moje obiektywy na f są słyszalne. Mówię o trójcy Nikona, ale poprzednie generację (może po za 14-24, bo tego nie wiem czy odświeżyli). Dla mnie ogniskowa ponad 70 to bardziej dodatek niż przymus ?

ksh
07-12-2019, 18:40
Zaintrygowany różnicami w testach że przy migawce elektronicznej i mechanicznej matryca inaczej sobie radzi, zrobiłem tak na szybko test i nie widać jednak tego jakoś bardzo, a nawet może elektroniczna daje więcej szumu ale i więcej detalu?, AF na manualu.

Z6 Tamron 17-35 @24mm 1/5000s f/4 ISO100 migawka mechaniczna
+5EV
34536

Z6 Tamron 17-35 @24mm 1/5000s f/4 ISO100 migawka elektroniczna
+5EV
34537

Druga sprawa, tak sobie dzisiaj testowałem AF w totalnej ciemnicy i problemu z celnością AF nie ma co mnie zaskoczyło w obu obiektywach co mam ( Sony S 4/24-70 i Tamron 17-35 ), nawet nie ma charakterystycznego pompowania, przed ostatnią aktualizacją wydawało mi się że tak dobrze nie było, ktoś wiecej fotografował już na 2.10 w słabych warunkach ?

Myszowor
07-12-2019, 22:29
Odnośnie tego Nikkora AF-P 70-300 4,5-5,6E z Z6 jest bardzo cichy, nadaje się do filmów, jak dla mnie to w skali od 1 do 10 to będzie 1, praktycznie nie słychać silnika i ostrzenia.

Ligo
07-12-2019, 22:37
Pytanie za 100 punktów: gdzie się podział @Jaack i kto teraz będzie zdjęcia wrzucał?

Jacek_Z
07-12-2019, 22:42
Jaack zrezygnował z udzielania się na forach. Nie chodzi o nasze, wpierw się wypisał też gdzie indziej.

paparapa
08-12-2019, 02:33
Wygląda że na elektronicznej jest bardziej kontrastowo i czarne linie napisów są o drobinę mniej rozmyte. Za to bardziej widoczne szumy.

A jak spisuje się powyższy tamron ? widzę że AF działa ... no no

ksh
08-12-2019, 10:52
Bardzo jestem zadowolony z tego Tamrona ale to pierwsze wrażenia tylko, szybko i celnie, ostro w rogach, mało pokrzywiony szeroki zakres, mimo zapewnień że soft najnowszy jednak trzeba było zrobić aktualizacje przez usb tap console, którą wystawiłem na forum do sprzedania.
Coś czuję że wiele ze mną zwiedzi :)

sabur
08-12-2019, 11:04
Nie ukrywam, czekałem na Twoją opinię jak sprawuje się Tamron z Z6, bo to mój cel na szeroki kąt do tego bezlustra. Co najważniejsze, kosztuje ludzkie pieniądze bo 1900-2000zł co jest do przełknięcia w odniesieniu do ok 3700-4000zł za 17-28 do sony :)

Cichy
08-12-2019, 11:08
17-28 przede wszystkim ma 2.8 w całym zakresie i szybszy AF.

paparapa
08-12-2019, 11:25
17-28 przede wszystkim ma 2.8 w całym zakresie i szybszy AF.

Panie to szkło właściwie głównie do landszftów....
i 2.8 fajne ale czy w takim wypadku potrzebne? Super szybki AF również średnio potrzebny :)
Zalety tego szkła to waga, gabaryty, "normalne" filtry i obrazek :)

ksh
08-12-2019, 11:27
W takim zakresie f/2.8 to lekko naciągana potrzeba, a 17-28 też lekki ale to spory koszt i do tego jeszcze adapter też drogi, FTZ kupisz za 500zł, techart 900zł, bonus dla mnie to zakres 28-35mm, wydaje się idealnie dla mnie na wyjazdy.

paparapa
08-12-2019, 11:28
[QUOTE=Jacek_Z;4093454]Jaack zrezygnował z udzielania się na forach. Nie chodzi o nasze, wpierw się wypisał też gdzie indziej.[/QUOTN]

No popatrz .... "wypalił" się chłopak. Teraz tylko robienie fotek pozostało :)

sabur
08-12-2019, 11:44
i 2.8 fajne ale czy w takim wypadku potrzebne? Super szybki AF również średnio potrzebny :)

Otóż to! Idąc za 2.8 oraz szerokością jest jeszcze droższa ale i bezkompromisowa sigma 14-24 art.
M.in. ten tamron był/jest powodem wyboru z6 - mogę taniej zaspokoić swoje szklarniowe potrzeby.

ksh
08-12-2019, 11:56
Nikkor 24-70 f/4 @35mm
34565

Tamron 17-35 + FTZ @35mm
34566

Canon 17-40 + Altson @35mm
34567

Cichy
08-12-2019, 12:16

Mi w reportażu przeszkadza powolność 17-35 i brak 2.8.

ksh
08-12-2019, 12:39
Powolność 17-35 ? Przecież to ma szybkie AF aż się zdziwiłem, jedyny minus to słychać piskanie AF, jak brakuje f/2.8 to nie masz wyjścia.

Cichy
08-12-2019, 19:00
Niestety nie umywa się do 16-35, mówię o Canonie i tak samo do T17-28 Sony. Na dodatek wkurza mnie ten kręcący się pierścień. Jak pisałem w recenzji - szkło jest genialne optycznie ale mechanicznie to sobie zażartowali chyba z użytkowników.

furtian
08-12-2019, 19:46
Jaack zrezygnował z udzielania się na forach. Nie chodzi o nasze, wpierw się wypisał też gdzie indziej.

nie dziwię się, bo tu trochę wygląda na spółdzielnię "sami swoi"
szkoda, bo dużo konkretnych informacji było w Jego postach i nie bał się dawać zdjęcia,
jedni są wycinani inni jak święte krowy, mogą bredzić bez sensu
przepraszam, ale przeglądam to forum 10 lat, więc co nieco zauważam
pozdrawiam
też z bydgoszczy

Jacek_Z
08-12-2019, 19:52
On sam zrezygnował z kilku forów. Nie został wycięty. Kazał zamknąć 2 swoje watki co zrobiłem, kazał usunąć zdjęcia (żałuję), co zrobiłem. Posty zostały, wiedział że tak będzie. Prowadziłem z nim korespondencję na PW.

ksh
08-12-2019, 19:54
Niestety nie umywa się do 16-35, mówię o Canonie i tak samo do T17-28 Sony. Na dodatek wkurza mnie ten kręcący się pierścień. Jak pisałem w recenzji - szkło jest genialne optycznie ale mechanicznie to sobie zażartowali chyba z użytkowników.

Ale jako ktoś z branży powinieneś bardziej brać pod uwagę że nowy obiektyw za 1900zł nie może być porównywany z obiektywem za 4000zł czy więcej.
Za to przy takiej cenie można napisać że światło od f/2.8 w zakresie 17-21mm to rewelacja zwłaszcza że jest ostro w całym kadrze, obiektyw jest lekki mimo że trzeba użyć FTZ, AF nie wiem jak się sprawuje na lustrzankach ale przez FTZ na Z6 moim zdaniem jest bardzo szybki.
Obracający się pierścień nawet nie zauważyłem, pewnie dlatego że nie trzymam ręki na końcu obiektywu, a tym bardziej jak jest FTZ założony.

furtian
08-12-2019, 20:02
On sam zrezygnował z kilku forów. Nie został wycięty. Kazał zamknąć 2 swoje watki co zrobiłem, kazał usunąć zdjęcia (żałuję), co zrobiłem. Posty zostały, wiedział że tak będzie. Prowadziłem z nim korespondencję na PW.

warto byłoby dowiedzieć się dlaczego.
Jeden z pierwszych testował zetki i wtedy wielu było bardziej kompetentnych "ze słyszenia".
Mam inne podejście, lubię słuchać tych, którzy praktykują od "teoretyków". Myślę, że wiele takich uwag było nieprzyjemnych w odbiorze, i w końcu było za dużo. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Jego opinie i oeny zetek były dla mie bardzo istotne przy decyzji lustro/z7. Miałem na myśli wycięcie dyskusji, w której brał udział w tym wątku.
Oczekiwałem dalszych ciekawych doświadczeń z zetkami od Niego. W końcu wszyscy uczymy się bezlustra od początku. Niby to samo, ale inaczej.
Jeśli masz kontakt, spróbuj porozmawiać.
Pozdrawiam

Jacek_Z
08-12-2019, 20:42
Prowadziłem długą wymianę PW. Znam przyczyny. Napisał mi tłumaczenie na 1 stronę A4. To prywatna korespondencja, więc nie zacytuje.
Mam z nim kontakt, na fejsie. On sie przeprowadza, więc i tak ma mniej czasu na udzielanie sie w necie.

Wyczyszczę potem ten OT.

Myszowor
08-12-2019, 22:49
Szkoda Jaack a bardzo ładne fotki wstawiał z Z6 i Z7, mam nadzieję że się nie zraził przez jakiegoś bałwana z sieci, trzeba mieć nerwy w dzisiejszych czasach i dystans do komentarzy.
Ja tak ładnych zdjęć nie robię, szkoda wartościowego Nikoniarza.

Obrazek2000
08-12-2019, 23:23
Powiem szczerze - nie rozumiem takiego postępowania. Żeby zabierać ze sobą posty i zdjęcia... To co, nie chce już innym pomagać? Ja bardzo chętnie czytałem Jaacka, pisał to czego doświadczał i dzielił się chętnie swoją wiedzą i spostrzeżeniami; jak "zabrał" posty, to wiele osób nie skorzysta z jego pomocy. Może kiedyś i ja...
No ale to jego sprawa; nie znam powodów, ale jego wiedzy szkoda.

cybulski
09-12-2019, 00:00
Ja kilka razy usłyszałem, że przeze mnie wyniósł się ten czy tamten. Nawet podobno ktoś mnie tam gdzieś na fb obsmarowuje na grupie. Tam na grupie na fb to nie piszcie o mnie za dużo bo jesxze się okaże że tam cos zepsuje mimo że mnie tam nie ma ;)

paparapa
09-12-2019, 01:33
Ale jako ktoś z branży powinieneś bardziej brać pod uwagę że nowy obiektyw za 1900zł nie może być porównywany z obiektywem za 4000zł czy więcej.
Za to przy takiej cenie można napisać że światło od f/2.8 w zakresie 17-21mm to rewelacja zwłaszcza że jest ostro w całym kadrze, obiektyw jest lekki mimo że trzeba użyć FTZ, AF nie wiem jak się sprawuje na lustrzankach ale przez FTZ na Z6 moim zdaniem jest bardzo szybki.
Obracający się pierścień nawet nie zauważyłem, pewnie dlatego że nie trzymam ręki na końcu obiektywu, a tym bardziej jak jest FTZ założony.

Mi z lustrami działa ... czy to szybko czy wolno ,nie wiem? Ja jestem zadowolony. Mam tokinę 16-28/2.8. Dużo cięższa i problem z filtrami. Z tamronem sprawa bajecznie prosta.
Też nie zauważyłem, ze pierścień się obraca :)

cz4rnuch
09-12-2019, 10:42
Ale jako ktoś z branży powinieneś bardziej brać pod uwagę że nowy obiektyw za 1900zł nie może być porównywany z obiektywem za 4000zł czy więcej...Od wielu lat porównuje się Sigmy i Tampony z dwa razy droższymi Nikkorami i Canonami :)

ksh
09-12-2019, 10:46
A to jednak co innego bo tu bierzemy poprawki zawsze na ceny systemowych obiektywów producenta, to jest oczywiste że SOny, Canon czy Nikon ma ceny wyższe i można kupić taniej Tamrona, Sigme, Tokine itd.
To jest tak jakbyś porównywał AF-P 70-300 do 70-200 i zaznaczał że ten ten drugi lepszy bo ma f/2.8 i jednocześnie unikając kwestie ceny i wagi.

cz4rnuch
09-12-2019, 10:51
Bez sensu jest pisanina, że nie można ze sobą zestawiać sprzętów droższych z tańszymi. Można, ale trzeba wziąć przy tym jeszcze pod uwagę kolejny parametr jakim jest cena. Co do twojego przykładu to 70-200 jest lepszy, nie mam problemu z porównaniem, ale i droższy więc trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto do tej "lepsiejszości" dopłacić.

Cichy
09-12-2019, 10:52
Od wielu lat porównuje się Sigmy i Tampony z dwa razy droższymi Nikkorami i Canonami :)

Przede wszystkim ten obiektyw nie kosztuje 1900 zł tylko 2500, po drugie, 17-28 też można ładnie zrabatować i już będzie różnica mniejsza.

ksh
09-12-2019, 10:57
Przede wszystkim ten obiektyw nie kosztuje 1900 zł tylko 2500, po drugie, 17-28 też można ładnie zrabatować i już będzie różnica mniejsza.

1900zł to stała cena w amazon i mediaexpert też tak miał ale to byłą promocja, zagraniczne sklepy zjechały miesiąc temu na stałe z ceną do poziomu 1900zł.

trzeba wziąć przy tym jeszcze pod uwagę kolejny parametr jakim jest cenaO tym napisałem.

cz4rnuch
09-12-2019, 11:00
Napisałeś też, że nie można tych obiektywów porównywać, a cenę można porównać jak każdy inny parametr ;)

Cichy
09-12-2019, 11:24
1900zł to stała cena w amazon i mediaexpert też tak miał ale to byłą promocja, zagraniczne sklepy zjechały miesiąc temu na stałe z ceną do poziomu 1900zł.

No czyli porównujesz cenę promocyjną w PL której już nie ma zresztą jednego obiektywu z ceną regularną drugiego obiektywu.

Wracając do AF - dla mnie to jest przepaść. Tu jest filmik, proponuję podbić dźwięk żeby było słychać pracę AF w jednym i bezgłośność drugiego.

https://www.youtube.com/watch?v=2-o7LDXamHw&feature=youtu.be

cybulski
09-12-2019, 11:43
Bez sensu jest pisanina, że nie można ze sobą zestawiać sprzętów droższych z tańszymi. Można, ale trzeba wziąć przy tym jeszcze pod uwagę kolejny parametr jakim jest cena. Co do twojego przykładu to 70-200 jest lepszy, nie mam problemu z porównaniem, ale i droższy więc trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto do tej "lepsiejszości" dopłacić.

Można a nawet trzeba porównywać. Można porównywać nie tylko to co w jednym systemie ale też między systemami. Inaczej to na co te dyskusje o sprzęcie :)
Że niby "można" ale tylko w jedynie słusznym systemie ?

ksh
09-12-2019, 12:05
No czyli porównujesz cenę promocyjną w PL której już nie ma zresztą jednego obiektywu z ceną regularną drugiego obiektywu.

Nie, porównuję do ceny regularnej na amazon z dystrybucji PL z 5 lat gwarancji naszym serwisie, cena ta jest juz od dawna i przecena to tylko 4 euro, nie sugeruje się tym co u nas oferują sklepy bo to zawsze ceny z du... :)

Wracając do AF - dla mnie to jest przepaść. Tu jest filmik, proponuję podbić dźwięk żeby było słychać pracę AF w jednym i bezgłośność drugiego.Wszystko się zgadza.
Sugeruję robić porównania na Z6 przez FTZ, zdziwisz się że jest lepiej niż na sony i adapterze bagnetu canona?

Cichy
09-12-2019, 12:12
Nie, porĂłwnujÄ™ do ceny regularnej na amazon z dystrybucji PL z 5 lat gwarancji naszym serwisie, cena ta jest juz od dawna i przecena to tylko 4 euro, nie sugeruje siÄ™ tym co u nas oferujÄ… sklepy bo to zawsze ceny z du...

A nie mają na tym cudownym Amazonie 17-28 ? Bo to nadal porównywanie jest bez sensu.

Sugeruję robić porównania na Z6 przez FTZ, zdziwisz się że jest lepiej niż na sony i adapterze bagnetu canona?

Jest identycznie. Ba, nawet na Nikonie bez adaptera. Rozumiem, Że u Ciebie jest 2 razy lepiej.

paparapa
09-12-2019, 12:14

O tym napisałem.

Ja już od dawna w Polsce nie kupuję :), za biedny jestem :mrgreen:
Za ten obiektyw zapłaciłem w sklepie w Niemczech 405 E :)

cybulski
09-12-2019, 12:19
Nikkor 24-70 f/4 @35mm
34565

Tamron 17-35 + FTZ @35mm
34566

Canon 17-40 + Altson @35mm
34567

Canonowski 17-40 to szkło bodajże z 2003 roku i ogólnie jest uważane za dość słabą eLę.
Jednak poza może jakimiś niuansami, jako tanie szerokie szkło ujdzie. Ceny używek od 1200 do 1500 w bdb stanie.

Patrząc na te trzy kadry widzę natomiast coś innego, jak rozmywa korę każde szkło. Tam gdzie jest ostro to kwestia tego że od 2003 na pewno jakiś postęp poczyniono ale wg mnie ze szkodą dla rozmyć bliskich strefom ostrości. Ale to tylko moje zdanie bo każdy będzie to odbierał zapewne inaczej i na nic się zdadzą tabelki.

ksh
09-12-2019, 13:17
A nie mają na tym cudownym Amazonie 17-28 ? Bo to nadal porównywanie jest bez sensu.
Pewnie mają.
Ale ty piszesz o tym do Sony ? ten chyba 3900zł wychodzi.

Jest identycznie. Ba, nawet na Nikonie bez adaptera. Rozumiem, Że u Ciebie jest 2 razy lepiej.
Nie mam obiektywów żeby porównywać, to i tak cud że mi się udało porównać canona 17-40 z tym tamronem 17-35 i kitem 24-70, canona już sprzedany bo to nie jest jakość obrazka jaką bym chciał mieć, jest fatalnie bo ostrość tylko centralnie i nawet przymykanie nie daje poprawy, tamron za to moim zdaniem jest super i to tam gdzie dla mnie najważniejsze czyli 17-24mm.
Co do szybkości AF, nie odczuwam różnicy miedzy kitem i tamronem,, AF słychac co może sprawiać wrażenie że jest powolny bo słyszysz jego pracę ale w tragicznych warunkach z czasem chyba coś koło 1/10s i ISO 12800 trafiał w twarz powolutku poruszającą się postać, nie ma tego charakterystycznego pompowania przy kontraście jeśli warunki słabe.

ksh
09-12-2019, 14:31
Ja już od dawna w Polsce nie kupuję :), za biedny jestem :mrgreen:Niestety takie są realia, to jest takie koło samonapędzające się, nie kupujemy u naszych handlowców bo drogo, a jak oni nie mają obrotów to nie mogą mieć tanio, tylko jak tu rywalizować z zagranicznymi gigantami jak klient szuka zawsze żeby było taniej ?
Teraz nawet parę razy mi się przytrafiło że dostałem maile od klienta, który mimo że zadowolony to jednak mocno krytykuje że wysyłka nie jest darmowa i musiał zapłacić 5,90zł za paczkę albo 10zł za kuriera :(

paparapa
10-12-2019, 02:22
Niestety takie są realia, to jest takie koło samonapędzające się, nie kupujemy u naszych handlowców bo drogo, a jak oni nie mają obrotów to nie mogą mieć tanio, tylko jak tu rywalizować z zagranicznymi gigantami jak klient szuka zawsze żeby było taniej ?
Teraz nawet parę razy mi się przytrafiło że dostałem maile od klienta, który mimo że zadowolony to jednak mocno krytykuje że wysyłka nie jest darmowa i musiał zapłacić 5,90zł za paczkę albo 10zł za kuriera :(

Wiesz, jak kiedyś Zenita kupowało się to u nas było taniej niż w rajchu :). Teraz jest rewanż, bo my zapewne kupujemy z hurtowni w rajchu :).

Wracając do szkieł. To uważasz że ten tamron Twoim zdaniem jest całkiem ok ?
Ja chce kupować zetkę ale bez kita, bo mam szkła na bagnet F.

rupi
10-12-2019, 08:21
Nie do Z6, a do D750 mam Tamrony dwa, 17-35 i 35-150 i są spoko. Z D750 trafiają bez kalibracji, AF jak na moje potrzeby wystarcza, nie zauważyłem by się gubił, nawet przy słabym świetle.

HYPER
12-12-2019, 17:14
Nie pamietam zebym widzial info w tym watku. Co potrzebuje zeby miec podglad live na monitorze komputera? Jaki kabel i jaki soft jest konieczny?
Monitor mam 1920x1200 ze zlaczem sygnalowym DVI-I.

może teraz ktoś z forumowiczów już to wie?

kurczeblade
12-12-2019, 22:59
Ja niedawno zacząłem robić zakupy przez Amazonia, i powiem ze chyba zacznę częściej robić w taki sposób zakupy. Już mnie w naszych sklepach w uja zrobili jak sprzęt powystawowy lub ze zwrotu wcisnęli. Na Amazonię, prosto, szybko, bezpiecznie i często taniej. Wiec co tu się dziwić ze ludzie coraz częściej korzystaj z takich opcji zakupów.

ksh
12-12-2019, 23:35
Niestety ale tak jak napisałem wcześniej, to się samo napędza przez ceny i podejście do klienta, do tego dochodzą spore wpadki jak np wciskanie sprzętu wymacanego w cenie nowego albo sprzedawanie wirtualnego towaru, na który czeka się np dwa tygodnie.
Zero podejścia do klienta jak to jest obecnie w większości na zachodzie że klienta, który chce kupić ale mu nie pasuje cena bo gdzieś jest taniej itp nie wypuszcza się ze sklepu bez zrobionych zakupów, u nas nadal pracownik ma to w du... bo za minimalną pensje nie będzie się starał.

Arta
14-12-2019, 13:51
Również stałem się szczęśliwym z posiadania z6 przechodząc z d700

'Z' ma ogromny magnetyzm w sobie ze az się chce nim fotografować, zupełnie nie jest nudnym korpusem.
Kolega ma d750 i zachorował na z6 po tym jak się pobawił moim, jakość obrazka jest lepsza niż z d750
Z każdym nowszym softem będzie dostawał większych skrzydeł to jest potencjal tej technologi

AF-S rewelacja AF-C brak negatywnych spostrzeżeń, wizjer jest majstersztykiem inżynierii, dotyk wyświetlacza pracuje wyśmienicie, AWB działa swietnie.

Mam ftz z obiektywem 24-70 2.8G ED bardzo sobie chwale prace z tym adapterem
Kupiłem baterie duracel, 30-50% więcej wykonuje zdjęć w stosunku do oryginalnej.

Negatywny mam stosunek do zarejestrowanego dźwięku przy rejestracji video, nie jest czysty, myśle ze układ audio jest biedny, a dokładnie przedwzmacniacz audio tzw preamp dlatego niepomoże zastosowanie zewnętrznego mikrofonu, w A7iii audio ma o wiele wyższy poziom no ale sony jako firma to urodziła się z dźwiękiem w dloni.

ksh
14-12-2019, 14:45
Z każdym nowszym softem będzie dostawał większych skrzydeł to jest potencjal tej technologi
Nie liczyłbym na nic więcej niż to co już jest, możliwe nawet że nas zostawią bez wsparcia CFE, nie ma też dodawania tego co brakuje jak np zebra w trybie foto.

Kupiłem baterie duracel, 30-50% więcej wykonuje zdjęć w stosunku do oryginalnej.
Jaka wersja dokładnie ( pojemność ) bo też chyba oleje te wszystkie chińczyki i kupie duracell.

nikoniarz
14-12-2019, 15:00
nie ma też dodawania tego co brakuje jak np zebra w trybie foto.

A jest jakakolwiek informacja (pomijając histogram) o prześwietleniach?

cz4rnuch
14-12-2019, 15:05
Nie liczyłbym na nic więcej niż to co już jest, możliwe nawet że nas zostawią bez wsparcia CFE...Było chyba oficjalnie zapowiedziane więc pewnie będzie, kwestia kiedy. Zapowiedziano też oficjalnie RAW video jeśli dobrze pamiętam. Zapewne będą też poprawki błędów. Aparat ma niewiele ponad rok, do następcy jeszcze z rok czy dwa.

Jacek_Z
14-12-2019, 15:12
.. do następcy jeszcze z rok czy dwa.
Nie pocieszasz mnie. Co prawda czekam na następcę Z7, o ile będzie miał grip ze spustem, ale tu data premiery jest podobna, więc pewnie też rok poczekam... jak nie dwa.

ksh
14-12-2019, 15:12
A o co chodziło z raw video i odsyłaniem do serwisu ?

cz4rnuch
14-12-2019, 15:53
Ponoć o to, że da się to zrobić właśnie tylko w serwisie a sam upgrade ma być płatny. Tylko nie wiadomo kiedy ta usługa ma wejść oraz ile to będzie kosztować. U Panasa tego typu sofcik kosztuje około 200 zielonych/ojro.

ksh
14-12-2019, 17:49
Czyli robimy aparat z jednym slotem XQD ale i tak nie można na niego nagrać raw video :twisted:

Wersja bardziej realna to że wypuścili niedorobioną rzecz na rynek i trzeba w serwisie naprawić żeby działał taki zapis.
Druga możliwość to jakieś nieznane umowy z sony wynikające z tego zacieśnienia współpracy sprzed paru lat i że może Sony im blokuje wypuszczenie tak taniego sprzętu, który mógłby na dzień dobry mieć zapis raw video ?

A jest jakakolwiek informacja (pomijając histogram) o prześwietleniach?

Nie ma, a przydaje się przy jakiś fotkach wnętrz ciemnych kościołów bo widać natychmiast przepalone okna czy witraże, przydaje się też na szybko to produktów i przepalenia tła, taki drobiazg ale używam od wielu lat i się przyzwyczaiłem.

-----------

Na rynek EU wracają oficjalnie karty XQD brandowane przez Nikon, cena ciut niższa bo 490zł za 64GB na start.

Arta
14-12-2019, 18:02
Duracell 7.4V 1600mAh

black70
14-12-2019, 18:13
Czy mam rozumieć, że mowa o informacji o prześwietleniach jeszcze przed zrobieniem zdjęcia?

nikoniarz
14-12-2019, 18:16
Nie ma

Dzięki za info.

Czy mam rozumieć, że mowa o informacji o prześwietleniach jeszcze przed zrobieniem zdjęcia?

Tak, dokładnie o to pytałem.

ksh
14-12-2019, 18:20
Duracell 7.4V 1600mAh

Dzięki, pytam bo są na rynku jeszcze duracell 1400mAh co wydaje się mało jak na te bateryjki.

black70
14-12-2019, 18:24
OK. Więc jeśli to miałoby działać na podobnej zasadzie, co na podglądzie na zrobionej już focie (czyli miniaturze w jpg), to jest to mało wiarygodna informacja i nijak ma się do pliku RAW. Jeśli migają mi przepały na takim podglądzie, to w RAWku może być zawarta pełna informacja bez utraty szczegółów. To taki pic na wodę trochę i może wprowadzać w błąd. Trzeba brać na to dużą poprawkę.

ksh
14-12-2019, 18:29
OK. Więc jeśli to miałoby działać na podobnej zasadzie, co na podglądzie na zrobionej już focie (czyli miniaturze w jpg), to jest to mało wiarygodna informacja i nijak ma się do pliku RAW. Jeśli migają mi przepały na takim podglądzie, to w RAWku może być zawarta pełna informacja bez utraty szczegółów. To taki pic na wodę trochę i może wprowadzać w błąd. Trzeba brać na to dużą poprawkę.

Czyli nie miałeś z tym doczynienia jeszcze ?
Czyli nie wiesz jak działa, jak się konfiguruje i po co się używa :)

Tak... trzeba brać na to poprawkę ale i tak tego nie ma w Zetkach w trybie foto mimo że wszyscy od wielu lat to mają.

black70
14-12-2019, 18:30
No popatrz, pewnie coś mnie ominęło ;)

cz4rnuch
14-12-2019, 18:34
Zebra właśnie informuje o takim poziomie jasności, który jest bardzo bliski przepaleniu lub takim gdzie pewna granica została już przekroczona i nie odzyskasz już info nawet z RAWa. Nie zawsze oznacza to, że na "zazebrzonym" obszarze nie ma żadnych informacji, ale z takiego pliku i tak nie ukręcisz już czegoś konkretnego. To narzędzie ma na celu ostrzegać przed wpadką i bywa bardzo przydatne. Nie zapominajmy też, że nie wszyscy robią w RAWach.

Arta
14-12-2019, 18:36
Tak to prawda, ja kupowalem na amazonie i byla opisana jako 1400mAh a okozalo sie ze jest 1600mAh
Laduje ja ladowarka: Nitecore UNK2 EN-EL15 Dual Slot

nikoniarz
14-12-2019, 18:39
Żeby "zebra" była miarodajna trzeba się jej też mimo wszystko troszkę nauczyć. To dość praktyczna "pomoc", i jestem zaskoczony, że mają ją znacznie tańsze korpusy, a tutaj jej zabrakło.

ksh
14-12-2019, 18:43
Mi brakuje do pełni szczęścia w Z6 takich rzeczy:
- zebra w trybie foto
- możliwość oprogramowania klasycznego wybieraka
- dodanie do personalizacji trybu wyzwalacza
- wyższy bitrate video 4K

Przeszkadza mi jeszcze że FTZ nie ma możliwości odkręcenia stopki tylko jest zintegrowany.

maxwawa
14-12-2019, 20:20
...
Mam ftz z obiektywem 24-70 2.8G ED bardzo sobie chwale prace z tym adapterem
Kupiłem baterie duracel, 30-50% więcej wykonuje zdjęć w stosunku do oryginalnej...

Mówisz ze ten Duracell o pojemności 1600mAh jest wydajniejszy od oryginalnego akumulatora Nikona 1900mAh?
jakoś w to nie wierzę.

Arta
14-12-2019, 22:40
A wiadomo czy te baterie nie sa produkowane u chinczyka pod tym samym dachem, z napisem nikon do godz 17.00 a od 17.00 rusza produkcja z napisem duracell
Jeszcze nieraz usłyszysz ze w samochodzie akumulator o większej pojemności według producenta szybciej się rozładował niż innej firmy o mniejszej pojemnosci

Mazurphotography
14-12-2019, 22:45
Mam nadzieje ze wolno mi w tym temacie:
co to ikonka oznacza ?
posiadam z6+ftz+50/1.4G w trybie af-c wydaje mi sie ze aparat nie radzi sobie z ostrzeniem(porownoje do poprzedniego sprzetu d750) i ze ta ikonka mnie o tym informuje :P
34836

ksh
14-12-2019, 23:29
Ta ikonka to oznaczenie odnośnie wysyłania pliku po połączeniu wifi, ikonka ma różne kolory oznaczenia, do przesyłania, przesyłanie, przesłany.

KrzysztofKozicki
15-12-2019, 01:07
Mówisz ze ten Duracell o pojemności 1600mAh jest wydajniejszy od oryginalnego akumulatora Nikona 1900mAh?
jakoś w to nie wierzę.

Ja używam atomowej do D4 i D810. Mam oryginalną i Duracell i ta druga wyciąga więcej

maxwawa
15-12-2019, 08:27
Za kilka dni (około 17 grudnia) ma podobno wyjść nowy firmware do Z6/Z7.Najbardziej prawdopodobne zmiany to poprawa AF i wprowadzenie Pro Res RAW video i ta opcja raczej powinna z automatu wprowadzić wsparcie dla CFExpress ale...
Wsparcie CF Express dalej pod znakiem zapytania. Mógłby Nikon zrobić prezent na święta z tymi kartami CF ? choć cenowo to też tanio nie jest z tymi kartami.

kurczeblade
15-12-2019, 11:30
Ja się zastanawiam czy dla mnie jest sens kupowania kolejnej karty , ale CF. Obecna prędkość w zupełności mi wystarcza. 120gb mi styka. Dlatego mam nadzieje ze XQD pójdzie mocno w dół. No i używanie innego czytnika nie widzi mi się. Czy oprócz większych prędkości i większych pojemności CF będzie się czymś wyróżniało ?

Co do aktualizacji , Nikon szybko idzie z tematem. Obecnie jest bardzo dobrze. Af działa bardzo dobrze a jeszcze zapowiedź tej aktualizacji i poprawy AF,a. Oj byłem o krok kupna Sony, i na początku do Ztki podchodziłem sceptycznie, ale jestem mega zadowolony ze sprzętu i z tego ze jednak nie wpakowałem się w A7III.

Co do cen kart, wiadomo na początku będzie drogo, bo będzie podatek od nowości, ale tutaj trzeba brać podsuwane ze CF będą produkowane przez wielu producentów, rynek szybko się nasyci, podatek od nowości pójdzie w zapomnienie i producenci będą między sobą walczyć cenami, wiec naturalnie będzie lecieć cena w dół. W XQD nie było specjalnie konkurencji, wiec cena mogła być sztucznie zwiekszona. Bo klient musiał kupić.

paparapa
15-12-2019, 12:39
Za kilka dni (około 17 grudnia) ma podobno wyjść nowy firmware do Z6/Z7.Najbardziej prawdopodobne zmiany to poprawa AF i wprowadzenie Pro Res RAW video i ta opcja raczej powinna z automatu wprowadzić wsparcie dla CFExpress ale...
Wsparcie CF Express dalej pod znakiem zapytania. Mógłby Nikon zrobić prezent na święta z tymi kartami CF ? choć cenowo to też tanio nie jest z tymi kartami.

Prezent na święta, to w pierwszej kolejności dla akcjonariuszy ....:)

Ja się zastanawiam czy dla mnie jest sens kupowania kolejnej karty , ale CF. Obecna prędkość w zupełności mi wystarcza. 120gb mi styka. Dlatego mam nadzieje ze XQD pójdzie mocno w dół. No i używanie innego czytnika nie widzi mi się. Czy oprócz większych prędkości i większych pojemności CF będzie się czymś wyróżniało ?

Co do aktualizacji , Nikon szybko idzie z tematem. Obecnie jest bardzo dobrze. Af działa bardzo dobrze a jeszcze zapowiedź tej aktualizacji i poprawy AF,a. Oj byłem o krok kupna Sony, i na początku do Ztki podchodziłem sceptycznie, ale jestem mega zadowolony ze sprzętu i z tego ze jednak nie wpakowałem się w A7III.

Co do cen kart, wiadomo na początku będzie drogo, bo będzie podatek od nowości, ale tutaj trzeba brać podsuwane ze CF będą produkowane przez wielu producentów, rynek szybko się nasyci, podatek od nowości pójdzie w zapomnienie i producenci będą między sobą walczyć cenami, wiec naturalnie będzie lecieć cena w dół. W XQD nie było specjalnie konkurencji, wiec cena mogła być sztucznie zwiekszona. Bo klient musiał kupić.

Obyś sie nie mylił, Bo jednak pamięci nigdy za dużo. A gdyby byly po cztery stówki, to nie zastanawiałbyś się.

Arta
15-12-2019, 13:16
Jeśli by na święta wypuścili kolejny upgrade w tym roku to wielkie brawa dla firmy

To te częste upgrade będzie należało 'wkalkulować' jako dodatkowa wyśmienitą funkcje aparatu

ksh
15-12-2019, 13:35

CFexpress jest zgodne wstecznie z XQD.

Jeśli by na święta wypuścili kolejny upgrade w tym roku to wielkie brawa dla firmy

To te częste upgrade będzie należało 'wkalkulować' jako dodatkowa wyśmienitą funkcje aparatu

Jakby Sony pozostało przy sofcie premierowym to by nikt tego nie kupił, to Sony pokazało ile można wycisnąć ze sprzętu, jakby nie sztuczna i zamierzona blokada możliwości w A7II też byłoby dużo lepiej ale nie mogą uderzać w nowsze konstrukcje, dlatego też Z6 mk2 jeśli jest w planie to pierwsze Z6 nie może dostać wszystkiego co sie da zrobić z tym sprzetem :)

Arta
15-12-2019, 14:37
Tak to prawda co mówisz, czysty marketing
Niemogą wszystkimi potrawami nas raczyc, bo musza być podane na kolejny posiłek Z6II

Myszowor
15-12-2019, 14:47
Wątpię żeby dali kolejne Z6, mają za dużo projektów w szufladzie np Z8, Z5 lub może porzadnego Z DXa...

paparapa
15-12-2019, 15:06
CFexpress jest zgodne wstecznie z XQD.

Jakby Sony pozostało przy sofcie premierowym to by nikt tego nie kupił, to Sony pokazało ile można wycisnąć ze sprzętu, jakby nie sztuczna i zamierzona blokada możliwości w A7II też byłoby dużo lepiej ale nie mogą uderzać w nowsze konstrukcje, dlatego też Z6 mk2 jeśli jest w planie to pierwsze Z6 nie może dostać wszystkiego co sie da zrobić z tym sprzetem :)

Tu widać wyraźnie wyższość bezluster nad lustrzankami. W źle zaprojektowanej lustrzance kończy się na akcji naprawczej,choćby D750. Albo feler już zostaje na wieki.

W bezlustrach jeśli producent pozostawi sobie "margines" na poprawki może skorygować i "naparwić" sprzęt nowszym softem.

ksh
15-12-2019, 15:13
Albo można to potraktować jako że wypuszcza niedopracowany sprzęt i go potem poprawia żeby np AF sensownie działało albo poprawia jakieś błędy, który zrobili.
Inna sprawa że bezlustra mają więcej funkcjonalności opartej na oprogramowaniu co powoduje że są takie niedoróbki.

fader_audio
16-12-2019, 18:18
Mam pytanko, czy komuś udało się znaleźć osłony na wyświetlacz, ale również ten górny. Larmor daje tylko na główny wyswietlacz

Arta
16-12-2019, 18:26
maly- https://pl.aliexpress.com/item/32996576369.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.65cf5c0fMUf 4XW wczoraj kupilem

duzy- https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07N375DW5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o09_s00?ie=UTF8&psc=1

ksh
16-12-2019, 18:30
PULUZ ma dobre, założyłem na tylny wyświetlacz, górny to nie wiem czy jest szansa jakoś zarysować.

tomgol
17-12-2019, 07:50
Mam pytanko, czy komuś udało się znaleźć osłony na wyświetlacz, ale również ten górny. Larmor daje tylko na główny wyswietlacz

a to :
https://www.rbl24.pl/akcesoria-fotograficzne/oslona-lcd-ggs-larmor-nikon-z6-z7
https://fotoforma.pl/oslona-lcd-ggs-larmor-do-nikon-z6-z7

?

fader_audio
17-12-2019, 10:29
maly- https://pl.aliexpress.com/item/32996576369.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.65cf5c0fMUf 4XW wczoraj kupilem

duzy- https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07N375DW5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o09_s00?ie=UTF8&psc=1

duzy kupiłem - larmor, dziwne że nie dali małego do kompletu.

mały pewnie dokupię, dzięki za namiar.

PULUZ ma dobre, założyłem na tylny wyświetlacz, górny to nie wiem czy jest szansa jakoś zarysować.

przy małych dzieciach taka szansa jest dosc realna. Dbam o sprzęt i wolę mieć tam coś naklejoe na wszelki. W d7100 od pierwszego dnia sa szybki na dyżum i małym ekraniku.

dziękuję panowie za namiary, skorzystam. jeszcze się rozglądam za czytnikiem, mam oprogramowanie 2.01, i chyba warto wgrać 2.1. Chyba że ktoś jest z okolic Katowic i byłby chętny udustępnić na czytnik na żeby wgrac. oczywiście nie za free.

ksh
17-12-2019, 10:30
a to :
https://www.rbl24.pl/akcesoria-fotograficzne/oslona-lcd-ggs-larmor-nikon-z6-z7
https://fotoforma.pl/oslona-lcd-ggs-larmor-do-nikon-z6-z7

?

ahahaha... jakie fajne ceny :)

Arta
17-12-2019, 14:42
Panowie mamy od 30 minut nowy soft: Ver.2.20

mamy TOO - CFexpress

• Dodano obsługę kart pamięci Sony CFexpress typu B.
Aby uzyskać informacje na temat licencji na oprogramowanie typu open-source zawarte w sterowniku NVM Express aparatu, patrz „BSD License (NVM Express Driver)”.

• Usunięto problem, który powodował pojawianie się kolorowych linii na dole ekranu podczas wyświetlania zdjęć zrobionych w trybie demonstracyjnym z FX (36x24) wybranym dla obszaru zdjęcia ze współczynnikiem powiększenia powyżej 100%.

https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/493/Z_6.html

paparapa
17-12-2019, 21:07
ahahaha... jakie fajne ceny :)
Dobre czy złe ?
Jeśli złe, to jakie są dobre? :)

pepey
18-12-2019, 05:24
No i stało się, czego oczekiwano. Piękny podarunek świąteczny.....za 200$ :wink:

Nikon Z6/Z7 Raw video upgrade available starting today for $200; new firmware adds CFexpress support.
https://www.dpreview.com/news/3228623333/nikon-announces-z6-z7-raw-video-output-upgrade-new-firmware-adds-cfexpress-support

nikoniarz
18-12-2019, 09:38
http://blog.cyfrowe.pl/nikon-z6-na-stadionie-narodowym-i-na-lidze-mistrzow-czy-dal-rade/

fader_audio
19-12-2019, 00:21
Witam
Pojawił mi się problem w moim z6, mam hot piksela na wyświetlaczu, czy da się to jakoś sprawdzić na 100%??? Czy stuknięcie wvekranik może pomóc, kiedyś ta metoda działała w laptopach. Może ktoś się orientuje czy to jest podstawą do wymiany sprzętu. Mam go od niedzieli.
Przy okazji mam pytanie, czy macie też wrażenie jakby niedoswietlal zdjęć, czy to też zależy od egzemplarza. Narazie ustawiłem w menu korekt na 0,5.
Pozdrawiam

Sprawdziłem jeszcze i w wizjerze też jest taki czerwony, więc to będzie na matrycy. W tym przypadku mam chyba prawo reklamacji czy jeszcze nie? Jest jakiś program żeby sprawdzić ten piksel, pamiętam kiedyś były takie programy

maxwawa
19-12-2019, 03:10
To nie piksel. Bez przesady po co tyle dramatu ? to tylko jakiś mikro- pyłek.
Wystarczy włączyć czyszczenie matrycy w menu aparatu i po kłopocie.
W lustrzankach takie mikro- pyłki są do zobaczenia, nawet byś nie wiedział ze masz taki pyłek kurzu.

Jacek_Z
19-12-2019, 08:41
Kurz nie świeci na czerwono.

fader_audio
19-12-2019, 08:45
Też mi przeszło przez myśl że może jakiś syf na matrycy. Widoczny jest tylko na ciemnych obszarach. Muszę sprawdzić na zdjęciach czy jest, chyba że soft aparatu usuwa takie coś.

Jacek jeśli byłby to piksel, to podlega to gwarancji? Kiedyś pamiętam że musiały być 3 i to jeszcze w pobliżu siebie.

maxwawa
19-12-2019, 09:04
No ale po czyszczeniu masz dalej tę kropkę czy nie ?

TOP67
19-12-2019, 09:18
To nie piksel. Bez przesady po co tyle dramatu ������ to tylko jakiś mikro- pyłek.

Też mi przeszło przez myśl że może jakiś syf na matrycy. Widoczny jest tylko na ciemnych obszarach.

Jak napisał Jacek, kurz nie świeci na czerwono. Jest widoczny tylko na jasnych partiach. Tu to ewidentnie hot pixel.

Jacek jeśli byłby to piksel, to podlega to gwarancji? Kiedyś pamiętam że musiały być 3 i to jeszcze w pobliżu siebie.

To dotyczy wyświetlaczy. Na matrycy nie ma prawa tak być, ale usuwa się to programowo poprzez mapowanie. Możesz jednak próbować dochodzić praw konsumenta od sklepu.

maxwawa
19-12-2019, 09:50
ale poczyszczeniu matrycy, opcja dostępna z menu aparatu kropka zniknie więc...

sabur
19-12-2019, 09:55
To nie kurz, w czasie czyszczenia mapują się piksele. W wielu miejscach na forum było to opisane, sam mialem kilka dni po kupnie aparatu taką sytuację, ba, więkoszość miała. Typowy hot pixel ale znika i więcej się nie pojawiło.

maxwawa
19-12-2019, 10:15
czasami jest kurz a przeważnie hot piksel ale problem powinien zniknąć po czyszczeniu.
Natomiast to jest normalne zjawisko w matrycach że czasami poświeci piksel najczęściej widoczne przy dłuższych ekspozycjach.

Ciekawe że widać to na podglądzie (ale to dobrze) być może poprzez coraz większą rozdzielczość wizjerów i ekranów LCD ?

fader_audio
19-12-2019, 10:55
Na wyświetlaczu widać taki delikatny czerwony punkcik, natomiast w wizjerze jest bardziej widoczny ale jakby mniej ostry.
Wieczorem puszczę czyszczenie matrycy i zobaczymy. Pamiętam, kiedys szedłem reklamować laptop, miał hota takiego zielonego, sprzedawca załączył i pstryknął paznokciem w to miejsce i piksel zaczął działać normalnie. Więc to może będzie podobnie. Oby

sabur
19-12-2019, 11:11
Zniknie, spokojnie, zniknie. Więcej osób miało taki problem. W moim przypadku było podobnie, chciałem reklamować ale poczytałem o tym i wystarczy włączyć czyszczenie matrycy po czym problem znika.

fader_audio
19-12-2019, 11:32
Zniknie, spokojnie, zniknie. Więcej osób miało taki problem. W moim przypadku było podobnie, chciałem reklamować ale poczytałem o tym i wystarczy włączyć czyszczenie matrycy po czym problem znika.

a jak nie zniknie to wtedy rzut o ścianę/podłogę wtedy napewno, może nawet wypadnie :-)

Wieczorem będę w domu to załącze czyszczenie matrycy i dam znać, jeszcze przed tym zrobię zdjęcie i zobacze czy jest na zdjęciu, bo coś mi się kojarzy, że nie ma.

Arta
19-12-2019, 13:03
https://kolarivision.com/nikon-z6-disassembly-teardown/

maxwawa
19-12-2019, 21:44
gdzieś ktoś napisał że zdjęcia z Z6 to poziom D750
wywołałem RAWy i powiem że poziom zdjęć z tej matrycy jest naprawdę świetny i na pewno lepiej wypada od D750
poniżej
A7 III D750 Z6 i X-T3
34994

Mazurphotography
19-12-2019, 22:18
Mam pytanie mam nadzieje, że to po prostu błąd wynikający z niewiedzy o aparacie, ale spotykam się z tym pierwszy raz:
nikon z6 w trybie H Picture Control A zdjecia w Rawach Seryjnych szybkich i taki bład
349953499634997
Czy jest sie Czym martwic ?

morzon
19-12-2019, 22:26
To raczej kwestia migającego oświetlenia, a nie aparatu.

ksh
20-12-2019, 00:23
Żeby pytający zrozumiał to chodzi o to że światło miga z częstotliwością mniejszą niż czas ekspozycji co powoduje że wstrzelasz się w te zmiany światła, jak dasz czas 1/50s problem zniknie.

TOP67
20-12-2019, 00:37
I nie z migawką elektroniczną

Mazurphotography
20-12-2019, 07:56
Dziękuje za odpowiedz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

fader_audio
20-12-2019, 09:33
witam,

Wczoraj wieczorem przyszedłem do domu, aparat do ręki no i jest czerwony punkcik, choć znależieni go ajęło trochę czasu. gdybym nie wiedział w którym miejscu jest to pewnie bym go nie znalazł. Czyszczenie matrycy, punkcik nadal jest, no to jeszcze raz czyszczenie i punktu nie zauważyłem. Wziąłem aparat na trening wieczorem i po treningu w ciemnym miejscu sprawdzam jeszcze raz i punktu nie widzę. Więc wygląda na to że Wasze porady pomogły. Dzięki za pomoc - jestem teraz spokojniejszy i można myśleć nad czasem do robienia zdjęć.

sabur
20-12-2019, 09:51
Dokup dokładkę meike a zwiększych zauważalnie komfort pracy z aparatem i za jakiś czas będziesz gardził posiadanymi lustrzankami ;)

fader_audio
20-12-2019, 10:33
Dokup dokładkę meike a zwiększych zauważalnie komfort pracy z aparatem i za jakiś czas będziesz gardził posiadanymi lustrzankami ;)

narazie o trzymaniu się nie wypowiem, bo zbyt długo nie fotografowałem. z tego co na chwile obecną to chwilowe fotografowanie to ok, aparat dobrze leży w reku, chociaż na moje łapy jest za mały, nawet 7100 miał za krótki uchwyt. Przypuszczam, że przy całodziennym użytkowaniu jednak lustra dla mnie będa wygodniejsze.

Ja jestem z tych co mają sentyment do poprzednich/starych sprzetów wiec gardzić pewnie nie będę. Zawsze mi ciężko przychodzi rozstawac się z jakimś sprzętem do którego się przyzwyczaiłem. Oficjalnie ten aparat to prezent pod choinkę hehe, który częściowo sobie sam opłaciłem.

Przedwczoraj testowałem na jasełkach w przedszkolu, zauważyłem na zdjeciu jakby był back focus, ale raczej jesli jest to z mojej winy, gdyż kwadracik af wystaje tez poza obiekt fotografowany. AF w ruchu na nauki od nowa niestety, musze pamiętać żeby zawsze właczać af-c w takich sytuacjach. Naświetlanie moim zdaniem zbyt ciemnę, podniosłem sobie na stałe i zobaczymy jak wyjdzie. Na razie nie robiłem ąadnych zdjęć w świetle dziennym wiec to może się zmienić. Mam też wrażenie jakby zdjęcia były przekontrastowane, ale to chyba kwestia już ustawień picture control, narazie robiłem na auto picture control.

ksh
20-12-2019, 13:12
Przedwczoraj testowałem na jasełkach w przedszkolu, zauważyłem na zdjeciu jakby był back focus,
Mała szansa że to wina aparat/obiektyw.

AF w ruchu na nauki od nowa niestety, musze pamiętać żeby zawsze właczać af-c w takich sytuacjach.
Możesz uzywac przycisku pod kciukiem do af.

Naświetlanie moim zdaniem zbyt ciemnę, podniosłem sobie na stałe i zobaczymy jak wyjdzie.
Testuj rodzaje pomiaru.

Mam też wrażenie jakby zdjęcia były przekontrastowane, ale to chyba kwestia już ustawień picture control, na razie robiłem na auto picture control.
Czyli jpg ? Ustaw sobie pod swoje gusta albo rób raw.

fader_audio
20-12-2019, 13:51
Mała szansa że to wina aparat/obiektyw.

Możesz uzywac przycisku pod kciukiem do af.

Testuj rodzaje pomiaru.

Czyli jpg ? Ustaw sobie pod swoje gusta albo rób raw.

ad1 tak jak pisałem ostrośc poszła w tym przypadku na włosy, (puknt ostrzenie wychodził poza twaz) twarz już nie miała tej ostrości chyba że to wina szkła, mam porównanie do sigmy 18-35 a tam można było liczyć rzęsy. chce sobie sprawdzić te oba szkła pod względem obrazka, ale po swojemu na z6.

ad2 Czyli jak będę robił w AF-s i trzymał pod kciukiem af to aparat bedzie ustawiał ostrośc cały czas???

ad3 - testuje pokollei, niestety tylk opóźnym wieczorem jest na to czas, ale nikt mnie nie goni.

ad4 - robie raw, ale zdjęcia zacząłęm przeglądac w nx-d - i tak mi się w oczy to rzuciło, myślę że zbyt mocny efekt picture control jest ustawiony. spróbuje zmniejszyć lub zmienie z auto na neutral lub zrównoważone.

terrago
20-12-2019, 14:02
....

Ja jestem z tych co mają sentyment do poprzednich/starych sprzetów wiec gardzić pewnie nie będę. Zawsze mi ciężko przychodzi rozstawac się z jakimś sprzętem do którego się przyzwyczaiłem. Oficjalnie ten aparat to prezent pod choinkę hehe, który częściowo sobie sam opłaciłem.

...

Podobnie jak u mnie, w obu sprawach.

Po krotkim obcowaniu z Z6 zauwazylem ze duzo latwiej o ostre zdj. W moim D800 trzeba sie mocniej przylozyc. Pewnie stabilizacja robi swoje. Mam dosyc duze dlonie ale lezy mi swietnie w dloni. Jedyny minus to pogoda nie zachwyca ale tu Zetka niczemu nie jest winna...

fader_audio
20-12-2019, 14:50
póki nie pada to spokojnie można iść, na deszcz bym nie wychodził z zetką -nowy sprzęt szkoda. pewne za jakiś czas nie bedzie problemu ,zawsze można workiem obłożyć. Taki rzeczy w moim przypadku tylk ogdzieś na wyjazdzach. D800 był dośc znany z prorusznia zdjęc. tu lepiej bo stabilizacja niezależnie od obiektywu, mniej pikseli. Ale nawet to nie zwalnia tez od odpowiednio dobranego czasu np przy foto dzieciaków,

ksh
20-12-2019, 18:11
ad2 Czyli jak będę robił w AF-s i trzymał pod kciukiem af to aparat bedzie ustawiał ostrośc cały czas???
Ale musisz uzywac af-s ?
Ustaw sobie na stale do testów af-c z priorytetem ostrości, może ci przypasuje używanie przycisku af, różnie to jest i jak tego nie używasz to nie oznacza że jestes amatorem, wielu zawodowców woli nadal spust mimo zalet jakie daje stałe af pod kciukiem.

ad3 - testuje pokollei, niestety tylk opóźnym wieczorem jest na to czas, ale nikt mnie nie goni.
Mi bardzo podoba się pomiar chroniący przed przepaleniami, jest to dla mnie nowość i użyteczna.

------------

Używam ponad miesiąc Z6, nie byłem na czymś sensownym jeszcze z nim i głównie robię sample manualnymi obiektywami, które przerabiam i tu jestem bardzo bardzo zadowolony w stosunku do poprzednika sony A7II.
Wczoraj miałem cały dzień A7III z tamronem 28-75 i muszę przyznać że kozacki zestaw, obiektyw rewelacja, ja taki zestaw chciałem ale jednak cena zestawu za duża i te nieszczęsne 28mm na dole zakresu :(
Sprawdzałem sobie co poprawiono w A7III względem poprzednika i tu widzę że personalizacja i oprogramowanie przycisków poszło w dobrym kierunku, Z6 wygrywa jednak możliwościami przypisania ustawień do spersonalizowanych trybów, przegrywa w kwestii oprogramowania przycisków, dla mnie w Z6 największe nieszczęście to tradycyjny wybierak.
Właściciel twierdził że ma ustawione wszystko najlepiej jak sie da do EyeAF bo tego używa, zrobił mi szybki kurs obsługi i porównał z moim Z6, bez dwóch zdań Sony wygrywa w EyeAF ale zwykłe af-c trzyma się rewelacyjnie w obu aparatach o ile nie wprowadza tu błędu moje 4/24-70 i jego tamron 28-75.
O ile mniej odczuwalny jest zysk z lepszego wizjera w Z6 niż tego co używałem w A7II to już patrzenie w wizjer A7III sprawiał dyskomfort.
Druga sprawa, która mi się "odwidziała" :) to że A7II wydawał mi sie świetnym kompromisem wielkości i komfortu, Z6 sprawiał wrażenie za dużego, a porównując do A7III nie mam tego wrażenia.

hostman22
20-12-2019, 23:16
Ale musisz uzywac af-s ?
Ustaw sobie na stale do testów af-c z priorytetem ostrości, może ci przypasuje używanie przycisku af, różnie to jest i jak tego nie używasz to nie oznacza że jestes amatorem, wielu zawodowców woli nadal spust mimo zalet jakie daje stałe af pod kciukiem.

Mi bardzo podoba się pomiar chroniący przed przepaleniami, jest to dla mnie nowość i użyteczna.

------------

Używam ponad miesiąc Z6, nie byłem na czymś sensownym jeszcze z nim i głównie robię sample manualnymi obiektywami, które przerabiam i tu jestem bardzo bardzo zadowolony w stosunku do poprzednika sony A7II.
Wczoraj miałem cały dzień A7III z tamronem 28-75 i muszę przyznać że kozacki zestaw, obiektyw rewelacja, ja taki zestaw chciałem ale jednak cena zestawu za duża i te nieszczęsne 28mm na dole zakresu :(
Sprawdzałem sobie co poprawiono w A7III względem poprzednika i tu widzę że personalizacja i oprogramowanie przycisków poszło w dobrym kierunku, Z6 wygrywa jednak możliwościami przypisania ustawień do spersonalizowanych trybów, przegrywa w kwestii oprogramowania przycisków, dla mnie w Z6 największe nieszczęście to tradycyjny wybierak.
Właściciel twierdził że ma ustawione wszystko najlepiej jak sie da do EyeAF bo tego używa, zrobił mi szybki kurs obsługi i porównał z moim Z6, bez dwóch zdań Sony wygrywa w EyeAF ale zwykłe af-c trzyma się rewelacyjnie w obu aparatach o ile nie wprowadza tu błędu moje 4/24-70 i jego tamron 28-75.
O ile mniej odczuwalny jest zysk z lepszego wizjera w Z6 niż tego co używałem w A7II to już patrzenie w wizjer A7III sprawiał dyskomfort.
Druga sprawa, która mi się "odwidziała" :) to że A7II wydawał mi sie świetnym kompromisem wielkości i komfortu, Z6 sprawiał wrażenie za dużego, a porównując do A7III nie mam tego wrażenia.

A7III przy braku światła chyba nie dostaje takich lagów jak ten w a7II, ale fakt Z6 ma fajny wizjer i przyciski sa tam gdzie być powinny w A7II cały czas ich "szukam" pod palcem...

ksh
20-12-2019, 23:23
Lag w słabym oświetleniu to kwestia technicznych możliwości, czyli ile czasu trwa ekspozycja jednej klatki, jeśli chcemy mieć płynnie czyli 30 klatek na sekundę to dla jednej klatki zostaje czas 1/30s i musi ISO lecieć w górę do granic, a jak tego brakuje to wydłuża się czas ekspozycji i spada ilość klatek, czyli finalnie mamy klatkowanie z lagiem.
Teraz pytanie, jak to zmienić żeby wizjer w słabym oświetleniu miał płynny obraz, wyjściem byłaby regulacja niezależna dla wizjera parametrów, przecież nie muszę mieć jasno jak w dzień w wizjerze, wystarczy lekkie podbicie żeby coś widzieć, lepiej mieć płynnie ale ciemniej.

MstrG
21-12-2019, 11:13
Karta 128GB zakupiona, aktualizacja do 2.20 zrobiona.
W Z6 będzie mi brakowało trybu zdalnego sterowania (ML-L3).

sabur
21-12-2019, 11:29
Ostatnio zorientowałem się o braku sterowania podczerwienią ale.......możesz zastąpić temat kwestią sterowania z aplikacji i będzie jeszcze lepiej bo z podglądem na żywo ;)

P.S.
Jak wygląda kwestia zgodności obecnie dostępnych czytników z CFexpress?

ksh
21-12-2019, 11:46
Co do czytników na 100% z sandisk cfe działa rocketek i sony.

MstrG
21-12-2019, 11:54
Ostatnio zorientowałem się o braku sterowania podczerwienią ale.......możesz zastąpić temat kwestią sterowania z aplikacji i będzie jeszcze lepiej bo z podglądem na żywo ;)

P.S.
Jak wygląda kwestia zgodności obecnie dostępnych czytników z CFexpress?

Wiem, że mogę to zastąpić aplikacją, ale często wystarcza samo wyzwalanie migawki i tu taki mały pilocik spisywał się znakomicie.
Do D800 kupiłem kiedyś wężyk spustowy, do D750 nie pasowało, pewnie do Z6 też nie będzie...

sabur
21-12-2019, 12:15
Miałem dokładnie tak samo z tym, że do wyzwalania wykorzystywałem telefon i port podczerwieni - wygodniej się nie dało :)

Co do czytników na 100% z sandisk cfe działa rocketek i sony.

Jak rozumiem, piszesz o tym?
https://www.ceneo.pl/51114348#tab=reviews_scroll

Bo sony ma w ofercie i na kabelku ale wraz z obsługą SD kosztują ok 400zł

T&T
21-12-2019, 12:51
"Do D800 kupiłem kiedyś wężyk spustowy, do D750 nie pasowało, pewnie do Z6 też nie będzie... "

Do Z6 jest wężyk MC-DC2 za nieco ponad stówkę a zamiennik za ok. 80 zł.

leMar
21-12-2019, 13:35
"Do D800 kupiłem kiedyś wężyk spustowy, do D750 nie pasowało, pewnie do Z6 też nie będzie... "

Do Z6 jest wężyk MC-DC2 za nieco ponad stówkę a zamiennik za ok. 80 zł.Newell rs3-n3 za 15pln dziala bez problemu.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

fader_audio
21-12-2019, 17:02
Newell rs3-n3 za 15pln dziala bez problemu.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Im bardziej brnę w obsługę to coraz bardziej jestem zdziwiony. Rozumiem że pilotem nie wyzwole migawki? To często stosowałem, taki nawell na kabelki to o kant d... Na każdym zdjęciu z wyjazdu będzie widoczny kabelek.

ksh
21-12-2019, 17:16
Przecież Zetki mają to samo wejście co D750 czy D7200, więc bierz chińczyka bezprzewodowego i już.

kazzi
21-12-2019, 18:34
Brak możliwości wyzwalania migawki przy pomocy pilota IR, i to gniazdo do podłączenia kabelka, to jedna wielka porażka w tym korpusie.
W poprzednich korpusach miałem wyzwalanie za pomocą kabla łączonego poprzez 8-mio pinowe gniazdo dokręcane nakrętką. Było niewygodne i
zawsze sprawiało problemy z dokręceniem. Jednak po zamocowaniu kabla byłem pewien,że wiszący kabel nie wypadnie lub nie uszkodzi gniazda
zaczepiając się o coś. W Zetce zastosowano takie mikro gniazdko z wieloma pinami nie wiadomo do czego potrzebnymi. Kabelek wisi na malutkiej
wtyczce i mimo niewielkiego ciężaru wtyka traci kontakt. Robię dużo zdjęć z wykorzystaniem wyzwalania poprzez kabelek, a w tej chwili to już
trzeci który zaczyna tracić kontakt. Nie chcę nawet myśleć co by się stało gdybym zaczepił kablem o jakąś gałązkę czy cokolwiek innego.
widziałem gdzieś taki specjalny zacisk do tych wszystkich wtyk, ale niestety nie pasuje do mojego L-bracketa i utrudniałby mocowanie w
pionowej pozycji.

ksh
21-12-2019, 20:00
U mnie w pudełku do Z6 jest taki zaczep wciskany i podtrzymujący kable.

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1lPuXMpXXXXXjXXXXq6xXFXXXm/Wireless-Camera-Shutter-Release-Remote-Control-for-Nikon-D3100-D3200-D5200-D5300-D5500-D7000-D7200-D750.jpg

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Rpw6LY2pK1RjSZFsq6yNlXXaJ/Pixel-RW-221-DC2-Oppilas-Wireless-Remote-Shutter-Release-For-Nikon-D7100-D7000-D90-D3100-D3200.jpg

MstrG
21-12-2019, 20:19
Do D750 miałem już zamówić Viltrox JY-710, więc teraz to tylko przyspieszyło decyzję zakupu :)

fader_audio
21-12-2019, 20:48
U mnie w pudełku do Z6 jest taki zaczep wciskany i podtrzymujący kable.

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1lPuXMpXXXXXjXXXXq6xXFXXXm/Wireless-Camera-Shutter-Release-Remote-Control-for-Nikon-D3100-D3200-D5200-D5300-D5500-D7000-D7200-D750.jpg

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Rpw6LY2pK1RjSZFsq6yNlXXaJ/Pixel-RW-221-DC2-Oppilas-Wireless-Remote-Shutter-Release-For-Nikon-D7100-D7000-D90-D3100-D3200.jpg

to już jakieś rozwiązanie ale nadal nie zastąpi to pilota, bo trzeba zakłądać na stopkę sterownik. A jak wyglada tu sytuacja z wyzwalaniem lamp, przecież nadajnik musi siedzieć w sankach. Czlłowiek kupuje nowy korpus, a trrzeba wszystko zmieniać pokolei.
Chodzi tylko aby kasy doić z klientow, pilot kosztowal mnie 18zl i był idealnym rozwiązaniem, tu na dzien dobry muszę wydac 70zł, żeby myśleć o wyzwalaniu pilotem. Może sprubuje aplikacją - jak ona się nazywa???

OjTam
21-12-2019, 20:51
przecież nadajnik musi siedzieć w sankach. .
Nie musi. Odbiornik wpina się w stopkę, żeby się nie majtał i tyle.

jak ona się nazywa???

SnapBridge.

sabur
21-12-2019, 20:55
SnapBridge - kombajn możliwości porównując do wężyka ;)

kazzi
21-12-2019, 21:09
Ten zaczep to tylko do HDMI i USB, wtyka do wyzwalacza dalej pozostaje niczym nie zabezpieczona. Wyzwalacz na radiowego pilota w niczym nie
poprawia sytuacji, nadal masz sterczący kabel i dodatkowo zajęte gniazdo do lampy błyskowej. Połączenie przez aplikację SnapBridge wyłącza
monitor i wizjer z podglądu.Pozostaje tylko obserwacja na ekranie telefonu, a samowyzwalacz ma opcje 3, 5, i 10 sekund. W moim przypadku to jest
w ogóle nie do przyjęcia. Nie wiem czym się Nikon kierował przyjmując takie rozwiązanie.

ksh
21-12-2019, 21:10
Pamiętaj że to amatorskie body, nie sugeruj się że usilnie nikon jak i użytkownicy zaklinają rzeczywistość i dodają ze to pro :)
Zbyt piękne byłoby żeby w takiej cenie kupować body, które ma wszystko co zawodowiec potrzebuje, to zobaczymy w Z8 i Z9, a wtedy uszy wam zwiędną patrząc na cenę premierową :)
Z6 to "odpowiednik" D610 i tego bym się trzymał ile zyskałem po tylu latach.

Myszowor
21-12-2019, 21:59
Dla mnie Z6 to odpowiednik D750, najtańsze FF Nikona w Zkach jeszcze zobaczymy.

Ligo
21-12-2019, 22:25
Nie do końca zgoda. O ile D600/D750 to faktycznie niezłe puszki amatorskie, to Z6 może aspirować do klasy semipro. Proszę zauważyć, że w odróżnieniu zamontowali tam porządną migawkę.

ksh
21-12-2019, 22:49
OK ale ile lat minęło od premiery D610, jakby nie poszli w bezlustra to zakładam że następca D610 musiałby mieć coś więcej niż tylko nowy numerek na obudowie, no i D610 to jest semi pro ale nikon od dawna nie robi takich podziałów, a jak nazwać aparat wrzucony do NPS i że niby dla zawodowca jak ma jeden slot i nie ma gripa z przyciskami, pracowali wiele lat nad Zetkami i tak sobie wymyślili na koniec.

Najtańsza Zetka to będzie chyba jednak Z6, jak robić coś tańszego w pełnej klatce i żeby było tańsze od Z6, wyszła by cena poniżej Z50 nawet :)
Będzie jak w sony, wrzucą mk2 i pierwsza wersja będzie do nabijania sprzedaży i popularyzowania systemu.

Ligo
21-12-2019, 22:56
nikon od dawna nie robi takich podziałów
Kiedy to jest dobry zwyczaj, bo od razu wiadomo, co jest co.:-)

fader_audio
21-12-2019, 23:04
.
Nie musi. Odbiornik wpina się w stopkę, żeby się nie majtał i tyle.

SnapBridge.

chodziło mi o nadajnik wyzwalania lamp, chyba że zmieniłbym znowu cały komplet wyzwalaczy wtedy stopka ma "przelot" jest dublowana w nadajniku/odbiorniku - chyba że przez kable do wężyka - tlyko ktoś tu pisął że to niepewne, a przy dziciakach wryzyko większe

Pamiętaj że to amatorskie body, nie sugeruj się że usilnie nikon jak i użytkownicy zaklinają rzeczywistość i dodają ze to pro :)
Zbyt piękne byłoby żeby w takiej cenie kupować body, które ma wszystko co zawodowiec potrzebuje, to zobaczymy w Z8 i Z9, a wtedy uszy wam zwiędną patrząc na cenę premierową :)
Z6 to "odpowiednik" D610 i tego bym się trzymał ile zyskałem po tylu latach.

tu to bymteż napisal, że wiele zyskałem względem 7100, ale też straciłem. więc nikon w pewnych aspektach robi krok w tył, w innych krok w przód

fader_audio
21-12-2019, 23:37
próbowałem połaczyć z6 z telefonem, wifi i bluttoth nie chcą się połaczyć/ powiązać. nie mam pojęcia o co chodzi - ale tego się spodziewałem, że tak może być. co może być powodem???

MstrG
22-12-2019, 00:10
próbowałem połaczyć z6 z telefonem, wifi i bluttoth nie chcą się połaczyć/ powiązać. nie mam pojęcia o co chodzi - ale tego się spodziewałem, że tak może być. co może być powodem???Połącz się bezpośrednio przez aplikację.

fader_audio
22-12-2019, 00:31
Połącz się bezpośrednio przez aplikację.

Tak nie probowalem, jutro sprawdze

Jacek_Z
22-12-2019, 02:02
Nie do końca zgoda. O ile D600/D750 to faktycznie niezłe puszki amatorskie, to Z6 może aspirować do klasy semipro.
Bez żartów. Ja nie wiem czy Z7 zasługuje na określenie semipro, a co dopiero Z6.

Ligo
22-12-2019, 02:06
Mówię, że aspiruje.:-)

Z7 można chyba określić takim mianem, pomijając wstydliwy, ale to już dla wszystkich, temat zasilania.

cz4rnuch
22-12-2019, 07:18
...Proszę zauważyć, że w odróżnieniu zamontowali tam porządną migawkę.Podobnie jak w D7000. Kiedyś było łatwiej, bo był srebrny spust migawki :)

OK ale ile lat minęło od premiery D610, jakby nie poszli w bezlustra to zakładam że następca D610 musiałby mieć coś więcej niż tylko nowy numerek na obudowie...Tyle, że D610 to właściwie jest D600 z przebitym numerkiem na obudowie :) D6xx to seria amatorska i wcale nie jest powiedziane, że nawet jeśli powstanie D620 to będzie się on jakoś znacząco różnił od poprzednika. Seria D5xxx czy D7500 to takie przykłady Nikona gdzie nawet pozabierano pewne funkcjonalności w nowszych modelach.

...no i D610 to jest semi pro ale nikon od dawna nie robi takich podziałów...Nikon też nigdzie nie pisze, że Zetki to są jakieś odpowiedniki więc skąd pomysł by je tak klasyfikować?

...a jak nazwać aparat wrzucony do NPS i że niby dla zawodowca jak ma jeden slot i nie ma gripa z przyciskami, pracowali wiele lat nad Zetkami i tak sobie wymyślili na koniec...To, że aparat jest w NPS to przynajmniej jakaś poszlaka. Niby nie wszystko pasuje, ale aparat jest porządnie wykonany, ma świetny wizjer, szybką serię, af z punktami od środka do brzegu klatki, świetne filmowanie, migawkę jaką trzeba itd. A co ma D600? Właśnie podwójny slot i grip, ale nikt nie nazwie go przez to aparatem pro. Zetki to nowe rozdanie, nie widać tu odpowiedników, z resztą Nikon od co jakiś czas wszystko przemeblowuje i nawet w lustrzankach czasami trudno się dopatrzeć co jest następcą czego itd.

...Najtańsza Zetka to będzie chyba jednak Z6, jak robić coś tańszego w pełnej klatce i żeby było tańsze od Z6, wyszła by cena poniżej Z50 nawet :)
Będzie jak w sony, wrzucą mk2 i pierwsza wersja będzie do nabijania sprzedaży i popularyzowania systemu.No, ale to nie świadczy o tym, że Z6 to niby jakiś odpowiednik D610. W lustrzankach ff do nabijania sprzedaży od dawna służy Nikonowi D750 a jego cena cały czas spada.

Ligo
22-12-2019, 08:07
No, teraz to żeś Waćpan dowalił...
Cztery cycaty, ale mój tylko jeden.:mrgreen:

cz4rnuch
22-12-2019, 08:20
Tak jakoś wyszło :)

Ligo
22-12-2019, 08:28
Będę musiał teraz z tym jakoś żyć.

No, ale "...no i D610 to jest semi pro", to by mi przez gardło nie przeszło...

cz4rnuch
22-12-2019, 08:44
D610, wg Ciebie (tfu kolegi koesh) jest semi pro a Z6 to amatorka. Tak to można podsumować :)

poste
22-12-2019, 10:15
Nie ma to jak wyważać otwarte drzwi ;) czyli pozycjonować coś, co marketing firmy dawno uporządkował

https://nikonrumors.com/2019/10/15/2019-nikon-camera-range-level-positioning.aspx/

Może nam się to nie podobać, można sobie stworzyć własny ranking ale... po co? Co z tego wyniknie oprócz bicia piany?

Ps. Dawno nie było o cenach z dnia premiery:mrgreen:

ksh
22-12-2019, 11:02
D610, wg Ciebie (tfu kolegi koesh) jest semi pro a Z6 to amatorka. Tak to można podsumować :)
Raczej oba sa dla zaawansowanego amatora, taką nazwę dawniej używali, potem zaczęli nazywać jak chce klient, wrzucenie puszki do NPS to tylko marketing dający może większą sprzedaż, zresztą co dostrzegacie takiego profesjonalnego w Z6 ?

fader_audio
22-12-2019, 11:11
Tak nie probowalem, jutro sprawdze

Niestety nadal nie działa, nie ma znaczenia czy bezpośrednio z aplikacji czy nie. Piszę coś o ssid, potem coś o jakiś ustawieniach. Aplikacja pewnie polskiej wersji nie ma. Jednak pilot to był pilot, szybko pewnie i bez problemów.

cz4rnuch
22-12-2019, 11:17
Koesh, np to, że zaczynają po niego sięgać profesjonaliści (o ile dla kogoś to pojęcie nie jest zarezerwowane dla artystów z agencji Magnum czy podobnych). A jeśli chodzi o video to jest to bardzo dobre narzędzie bez podziału na pro czy amator. Tak pro, semi pro, amator to tylko łatki, ale przez myśl by mi nie przeszło by takie Z6/Z7, nawet jeśli to bezlusterkowy parias w systemie Nikona, porównywać do D6xx, które poza tym, że były tanią pełną klatką nie miały niczego co by je wyróżniało. AF z amatorskich DXów i bieda migawkę. No może ten słynny kurz to był jakiś wyróżnik :)

MstrG
22-12-2019, 11:25
Jakie to ma znaczenie? :)
Dla mnie Z6 powinien być pozycjonowany tak jak D750. Przynależność do NPS jest dla mnie bardzo dużym plusem.
Nie wnikam na jakiej podstawie body jest wciągane na listę. Nie ma to żadnego znaczenia.

morzon
22-12-2019, 11:40
zresztą co dostrzegacie takiego profesjonalnego w Z6 ?

W zasadzie w wiekszosci aspektow ta puszka jest lepsza niz dowolne TRUE PRO z ostatnich lat (af, pokrycie pkt af, szybkosc serii, mozliwosci video, matryca). Poza pancernoscia (chociaz wiekszosci to i tak niepotrzebne do niczego) i drugim slotem (tu faktycznie minus) jest to puszka ktora w pelni nadaje sie do zdecydowanej wiekszosci komercyjnych zlecen. Chetnie poznam kontrargumenty :)

Jakie to ma znaczenie? :)
Dla mnie Z6 powinien być pozycjonowany tak jak D750. Przynależność do NPS jest dla mnie bardzo dużym plusem.
Nie wnikam na jakiej podstawie body jest wciągane na listę. Nie ma to żadnego znaczenia.

Dokladnie. Takie pałowanie sie nad etykietkami, kogo to w ogole obchodzi? :D

kurczeblade
22-12-2019, 11:44
Pytanie jaki to ma sens, te całe Wasze pozycjonowanie, skoro teraz amatorskie aparaty są na takim poziomie ze można je wykorzystywać do profesjonalnego, zawodowego fotografowania. A często profi aparat w rękach niektórych osiąga poziom amatorskiego sprzętu.

No i swoją droga dlaczego Z6 uznajecie jako amatorski sprzęt ? Z punktu technicznego Z6/7 sobie radzi lepiej niż taki D850. Wiec jak to pozycjonować ?

Ja bym w ogóle Z6/Z7 nie pozycjonowal w taki sposób. Ten aparat jest bardziej zrobiony „dla wszystkich” taka polka mocno uniwersalna. Można spokojnie używać amatorsko i można spokojnie używać profesjonalnie.

Jacek_Z
22-12-2019, 11:54
Do profesjonalnego fotografowania używałem Coolpixa 5000, mój pierwszy aparat cyfrowy, 5 Mpx (rok 2002). Wyparł Mamiyę RZ 67 PRO II i Nikona F100.

MstrG
22-12-2019, 12:00
Ja bym w ogóle Z6/Z7 nie pozycjonowal w taki sposób. Ten aparat jest bardziej zrobiony „dla wszystkich” taka polka mocno uniwersalna. Można spokojnie używać amatorsko i można spokojnie używać profesjonalnie.

Widziałem na budowie Lidlowskiego Parksidea, a ja totalny amator mam wkrętarkę i wkrętak Milwaukee. Nie czyni ze mnie to chyba profesjonalisty ;)

sabur
22-12-2019, 12:04
Nie, profi zaczyna się od HILTI z racji na ich 3dniowy serwis :mrgreen:

cz4rnuch
22-12-2019, 12:05
Z6/Z7 są bardzo uniwersalne, ale nie aż tak by przypasować wszystkim. Owszem mają pewne braki, które być może u niektórych skreślają je jako narzędzia "pro", ale tak jak napisał Kurczak dla wielu też nie są te braki wielką przeszkodą. Inna sprawa, że gdyby zrobili te aparat jeszcze lepsze to mogłoby to zagrozić sprzedaży wyżej pozycjonowanym Z8 cz Z9. A przecież te też trzeba będzie komuś sprzedać. Nikon odrobił lekcje po D700 :)

ksh
22-12-2019, 12:18
Koesh, np to, że zaczynają po niego sięgać profesjonaliści (o ile dla kogoś to pojęcie nie jest zarezerwowane dla artystów z agencji Magnum czy podobnych). A jeśli chodzi o video to jest to bardzo dobre narzędzie bez podziału na pro czy amator. Tak pro, semi pro, amator to tylko łatki, ale przez myśl by mi nie przeszło by takie Z6/Z7, nawet jeśli to bezlusterkowy parias w systemie Nikona, porównywać do D6xx, które poza tym, że były tanią pełną klatką nie miały niczego co by je wyróżniało. AF z amatorskich DXów i bieda migawkę. No może ten słynny kurz to był jakiś wyróżnik :)

Marzenia o D600 miało wielu zawodowców robiących zawodowo dużo droższym D300, dla nich przejście z aps-c na ff było rewolucją mimo że D600 skierowane było do amatora zaawansowanego
Można to potraktować też że teraz bezlustro to mała rewolucja ale czy Z6 jest lepszy od droższego kiedyś D750 to sprawa dyskusyjna i wiele było wojenek już o to.
Osobiście jakbym miał zawodowo pstrykać to miał bym dylemat co z tym Z6 zrobić bo D750 teraz taniutkie niesamowicie, a jakbym sie zastanawiał czy D850 czy Z7 to aż mnie głowa rozbolała na sama myśl.

Widziałem na budowie Lidlowskiego Parksidea, a ja totalny amator mam wkrętarkę i wkrętak Milwaukee. Nie czyni ze mnie to chyba profesjonalisty ;)

A ja mam zielonego bosha kupionego w 1990 roku w germanii i przeżył model pro niebieski bosha, który po gwarancji nadawał się do śmieci :)

Do profesjonalnego fotografowania używałem Coolpixa 5000, mój pierwszy aparat cyfrowy, 5 Mpx (rok 2002). Wyparł Mamiyę RZ 67 PRO II i Nikona F100.

Teraz ajfonem pro robią ;)

maxwawa
22-12-2019, 15:52
W fotografii - przecież takie rzeczy jak:
-migawka 1/8000,
-uszczelnienia,
-odporność na zachlapania/deszcz itp,
-pokrycie punktów AF,
-czułość AF,
-"szybkostrzelność" kl/s
były w aparatach Pro a teraz mamy to w Z6
niektóre te cech przewyższają niedawne aparaty serii Pro
a znaczne przewyższają w niektórych aspektach D600 i D750
a zobaczmy w jakiej cenie do możliwości mamy obecnie Z6
dodatkowo mamy 4K z całej matrycy itd.

Polecam każdemu np. podejść do salonu ( jak może) i najpierw wziąć do reki D750 a potem Z6 :) i choć trochę z nimi popracować i zobaczy co warto wybrać.

Zobaczcie że system Sony FE który jest od 2012 roku to przez wiele lat nie było co tam podłączyć. Dopiero niedawno coś się ruszyło przez niezależnych producentów jak Samyang, Tamron itp. z rożnym skutkiem ;)
System Nikon Z dopiero niby raczkuję a jak wiele można do niego podłączyć szkieł z AF.

maxwawa
22-12-2019, 22:55
https://youtu.be/73M_ARgOAKM

cz4rnuch
22-12-2019, 23:03
Reklama, reklama. Pranie mózgu już od rana.

TOP67
22-12-2019, 23:18
A baterie trzymali tam gdzie mają najcieplej ;)

cz4rnuch
22-12-2019, 23:28
W podgrzewanych skarpetkach?

Pierwsza skaza na diamencie.

https://nikonrumors.com/2019/12/22/report-sandisk-64gb-cfexpress-memory-card-not-working-with-the-nikon-z6.aspx/

Tomekk
22-12-2019, 23:48
Nikon Z6 murowany kandydat do Złotego Czekana :mrgreen:

ksh
22-12-2019, 23:48
Czyli Sandisk olewał XQD mimo że w założycielach był i jak weszli w CFe to tak żeby przyblokować używanie w Nikonie, sprytne.

poste
23-12-2019, 00:13
Uważasz że Sandisk coś popsuł w swoich kartach, żeby użytkownicy Nikona nie mogli z nich korzystać? Raczej to mało logiczne, chyba że Sandiska kupiła Korea Północna :mrgreen:
Szczerze mówiąc to mam dosyć tej telenoweli XQD, CFEkspress, upgrade, kompatybilności, itp, itd. Za rok czy dwa albo ten nowy format znormalnieje albo Nikon pójdzie po rozum do głowy i da SD. W każdym razie ja w tym cyrku nie mam zamiaru uczestniczyć.

maxwawa
23-12-2019, 00:19
Uważasz że Sandisk coś popsuł w swoich kartach, żeby użytkownicy Nikona nie mogli z nich korzystać? Raczej to mało logiczne, chyba że Sandiska kupiła Korea Północna :mrgreen:
Szczerze mówiąc to mam dosyć tej telenoweli XQD, CFEkspress, upgrade, kompatybilności, itp, itd. Za rok czy dwa albo ten nowy format znormalnieje albo Nikon pójdzie po rozum do głowy i da SD. W każdym razie ja w tym cyrku nie mam zamiaru uczestniczyć.

Chyba zapomniałeś jakie były kiedyś problemy (są i do dzisiaj) z kompatybilnością kart SD i oczywiście czytników do nich a już szczególnie to było dotkliwe w laptopach na jednych działały na drugich nie.
Zawsze będą jakieś niekompatybilności bo każdy chce mieć monopol na technologię.

cz4rnuch
23-12-2019, 00:24
A w aparatach jakieś problemy były?

ksh
23-12-2019, 00:25
SD nie ma przyszłości bo masz przecież nową rewizje PCIe 3.0 NVMe ale kosztuje tyle co XQD/CFe i jeszcze są kłopoty z odprowadzaniem temperatury bo sam slot też musi być do tej rewizji przystosowany termicznie i chyba tez są dodatkowe piny.
Inna sprawa czy takie szybkości są potrzebne, sony A9II ma SD.
XQD/CFe póki co to tylko niezawodność, karty sa na rynku już długo i raczej nie słyszy się o kłopotach, a w SD jakieś ułamanie kawałka czy uszkodzenie pina, problem z wyciąganiem, uszkodzenia plików albo szybka utrata komórek pamięci mimo że karta działa.

maxwawa
23-12-2019, 00:32
A w aparatach jakieś problemy były?

w każdym, tylko nie w Sony :)

cz4rnuch
23-12-2019, 00:33
Sam sobie odpowiedziałeś. O odprowadzaniu temperatury to tak po prawdzie nic nie wiemy, sobie jedynie spekulujesz. SD Express mają być i będą piekielnie szybkie a czy ktoś tego potrzebuje? Wątpię, na pewno nie przez najbliższe lata a może i w ogóle. A te SD, które są na rynku nie biją żadnych rekordów, ale są tanie i bardzo pojemne. Te dwa parametry plus to, że obecnie weszły one w fazę względnej niezawodności powoduję, że są bardzo popularne. A XQD i CFE to tylko nisza, prędzej one wyginą, bo nikt oprócz pro tego nie będzie potrzebował a za te kilka latek wskoczą pamięci wbudowane lub chmura :) Tak to sobie możemy z fusów powróżyć :)

w każdym, tylko nie w Sony :)

To tak na serio zarzuć linki.

poste
23-12-2019, 00:35
Chyba zapomniałeś jakie były kiedyś problemy (są i do dzisiaj) z kompatybilnością kart SD i oczywiście czytników do nich ...

Naprawdę? Ja o niczym takim nie słyszałem. Mam Sandisk SD 2GB, ma z 10 lat i czasem używam, mój czytnik czyta, w labach czyta, samochód czyta. Że może Chińczycy coś w swoich shitty czytnikach sknocili to nie znaczy, że są jakieś niekompatybilności.

ksh
23-12-2019, 00:37
Zobaczymy co producenci pokażą na olimpiadę Tokio 2020, Panas już ma slot XQD, a jeśli zrobią coś z sensownym bitrate i zapis wewnętrzny to może być potrzebny nośnik dobry, to samo Sony A7sIII, ciekaw jestem co tam będzie.