Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wpisu Kena Rockwella, który mocno nie lubi Z6:
The Z5, Z7 II and Z6 II all have much better autofocus than the awful autofocus of the old Z7 and Z6. The Z5, Z7 II and Z6 II have surprisingly good tracking autofocus for action.
Myślicie, że gość po prostu nie zaktualizował softu dla Z6 i dlatego tak go ciągle jedzie, czy rzeczywiście Z5 ma lepszy AF?
paparapa
07-12-2020, 13:38
No popatrz... Musisz kupić nową wersję. Na pewno ta nowa wersja puszki musi być lepsza co najmniej o trzy długości rozumku tego pana...
cybulski
07-12-2020, 13:54
ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wpisu Kena Rockwella, który mocno nie lubi Z6:
Myślicie, że gość po prostu nie zaktualizował softu dla Z6 i dlatego tak go ciągle jedzie, czy rzeczywiście Z5 ma lepszy AF?
Cięzko powiedzieć, czy Ken Rockwell opiera się na zaktualizowanym sofcie Z6 czy też nie, jednak przy cenach za Z6 z rynku wtórnego na poziomie 5tys to myślę, że jest to aktualnie chyba najlepszy stosunek jakości do ceny wśród dostępnych bezlusterkowych modeli pełnoklatkowych.
Poprawcie mnie jeśli się mylę :)
Faktycznie,ceny używek sa bardzo korzystne,co aż podejrzane może się wydawać,że jest tego tyle w takich cenach w porównaniu to już starszego a7iii... co powoduje takie ceny...? Drogie karty? Wybór szkieł? AF?
Pojawienie się wersji drugiej, poczekaj ile będzie A7III jak wreszcie sony wprowadzi czwórkę, miała być na wiosnę ale pandemia...
paparapa
07-12-2020, 19:06
To już świecka tradycja, że jak pojawia się nowa puszka to ceny starej spadają. To dobry moment do zakupu.
I nie dzieje się tak tylko w N :).
No popatrz... Musisz kupić nową wersję. Na pewno ta nowa wersja puszki musi być lepsza co najmniej o trzy długości rozumku tego pana...
Nie rozumiem do czego ta ironia. Czy za ilość wklepanych postów na forum jest nagroda?
jestem na bieżąco z rynkiem wtórnym, niestety ciągle bardziej opłaca się kupić nowy sprzęt na działalność z odliczeniem VATu niż używyki. A jednak wolałbym kupić tańszą używkę dla amatora 6 klocków za aparat to ciągle spory wydatek.
odzio
Kwestia zakupu na firmę to też dwie możliwości, albo faktura vat i odpisanie samego vat albo odpisujesz całą kwotę jako koszty ( obecnie jeśli nie zwiększono to chyba 10tyś na pojedynczy zakup ), nie musisz się teraz bawić przy takich kwotach w środki trwałe itd.
Sporo ludzi ma ciśnienie na nowości, zawsze tak było i będzie.
paparapa
08-12-2020, 00:34
Nie rozumiem do czego ta ironia. Czy za ilość wklepanych postów na forum jest nagroda?
jestem na bieżąco z rynkiem wtórnym, niestety ciągle bardziej opłaca się kupić nowy sprzęt na działalność z odliczeniem VATu niż używyki. A jednak wolałbym kupić tańszą używkę dla amatora 6 klocków za aparat to ciągle spory wydatek.
odzio To nie ironia. Jeśli tak to odebrałeś , to przepraszam. :). Bawią mnie już takie opiniotwórcze persony jak ten pan i sobie żartuję. Równie dobrze mogę na YT przekonywać wyznawców, że fiat Panda 1.1 jest o wiele lepsza od fiata Pandy 1.2..... Szkoda czasu na słuchanie takiego bełkotu. Sam sprawdź i tyle.
Ja osobiście staram się nie kupuję używek. Nigdy nie wiadomo co się działo wcześniej ze sprzętem Wolę kupić nowy i mieć kilka lat spokoju. Sprzęt się jednak psuje.
Ja z kolei D700 kupiłem z przebiegem ~120k klepnięć kupę lat temu i poza tym, że wymaga gruntownego czyszczenia nic się z nim nie dzieje. Podejrzewam, że jeśli któraś Z ma się zepsuć to i tak stanie się to po gwarancji, zwłaszcza przy ilości zdjęć które robię. Jakbym miał katować sprzęt, to wiadomo, lepiej kupić nówkę, ale w moim przypadku wolę przycebulić, aparat nigdy na siebie nie zarobi, więc ta kwota jest dość znacząca :) z drugiej strony, przy cenach używek bardzo możliwe, że skończę z nowym sprzętem, bo po prostu wychodzi taniej
Co do Kena Rockwella - nie jest dla mnie żadną wyrocznią, ale chcę się przesiąść na ML głównie z powodu AF, więc jest to dla mnie istotny aspekt, biorąc pod uwagę ceny Z5 i Z6, jeśli by się miało okazać, że piątka rzeczywiście jest lepsza pod tym względem to bym ją brał, pomimo niedorzecznej ceny względem szóstki :)
paparapa
08-12-2020, 12:17
Ja z kolei D700 kupiłem z przebiegem ~120k klepnięć kupę lat temu i poza tym, że wymaga gruntownego czyszczenia nic się z nim nie dzieje. Podejrzewam, że jeśli któraś Z ma się zepsuć to i tak stanie się to po gwarancji, zwłaszcza przy ilości zdjęć które robię. Jakbym miał katować sprzęt, to wiadomo, lepiej kupić nówkę, ale w moim przypadku wolę przycebulić, aparat nigdy na siebie nie zarobi, więc ta kwota jest dość znacząca :) z drugiej strony, przy cenach używek bardzo możliwe, że skończę z nowym sprzętem, bo po prostu wychodzi taniej
Co do Kena Rockwella - nie jest dla mnie żadną wyrocznią, ale chcę się przesiąść na ML głównie z powodu AF, więc jest to dla mnie istotny aspekt, biorąc pod uwagę ceny Z5 i Z6, jeśli by się miało okazać, że piątka rzeczywiście jest lepsza pod tym względem to bym ją brał, pomimo niedorzecznej ceny względem szóstki :)
To magiczne słowo "lepsza" nie zawsze się sprawdza w realu. Ciekawe ile osób byłoby w stanie rozpoznać , który RAW jest z której puszki gdyby miały usunięte exify :). Piszę oZ5 i Z6. . Ponoć D300s był lepszy od poprzednika, zresztą tak jak D610 odD600 :). Najlepiej sam zrób po kilka zdjęć nawet w sklepie i sobie porównaj w domu osobiście. Bez pomagierów z YT.
Co do trwałości sprzętów... D700 to była puszka którą można by porównać do obecnej D850. Wykonanie było naprawdę świetne. Obawiam się, że aby mieć coś adekwatnego do D700 musiałbyś celować w D850.
Ja uciekłem z luster i jestem zadowolony. Skończyły się właściwie problemy z nietrafioną ostrością, i dużo łatwiej mi się edytuje fotki z zetek. Ale to ja, jak Ty to odbierzesz to ju z inna sprawa :).
Co do RAWów - jestem przeokonany, że nie zauważę róznicy. Często oglądając zestawione zdjęcia pod względem zaszumienia, szczegółowości w cieniach, etc. zastanawiam się o czym pisze/mówi recenzent, że jeden model jest lepszy od drugiego - dla mnie często wyglądają tak samo :P Jak pisałem, chciałbym Z ze względu na AF. D700 jest dla mnie wspaniałą maszyną ale od czasu narodzin córki przeżywam ciągłe frustracje z powodu nienadążającego za nią AF, brakiem umiejętności wycelowania punktem AF na jej twarz i ciągłym zażenowaniem przy pytaniu: "po ch** ci ta kolubryna, skoro bierzesz telefon, ustawiasz dziecko, żeby było na ekranie i cyk, gotowe?" :)
W innych przypadkach D700 jest dla mnie w zupełności ok. Wiadomo, często brakuje ISO jak rodzina chce mieć pamiątkę ze spotkania w pomieszczeniu ale z tym idzie żyć, i tak poza jednokrotnym rzutem oka przy przekazaniu fotek nikt tego więcej nie ogląda ;)
paparapa
09-12-2020, 10:56
i ciągłym zażenowaniem przy pytaniu: "po ch** ci ta kolubryna, skoro bierzesz telefon, ustawiasz dziecko, żeby było na ekranie i cyk, gotowe?" :)
A to już jest całkiem inny problem.... Coś mi się wydaje, że stoisz na przegranej pozycji...
Jeśli kupisz nową puszkę, a nie będziesz miał szkła, które nadąży za Twoja pociechą, to dalej będzie to samo i marne Twoje widoki :).
Może zacznij od kupienia szkła i D700 okaże się dobrym body i Ci wystarczy.
D700 i słodzenie af dzieciaka to nie jest najlepszy pomysł :)
Ale może lepiej zmienić na śmiesznie taniutkie obecnie D750 plus sensowne obiektywy ?
Co do RAWów - jestem przeokonany, że nie zauważę róznicy. Często oglądając zestawione zdjęcia pod względem zaszumienia, szczegółowości w cieniach, etc. zastanawiam się o czym pisze/mówi recenzent, że jeden model jest lepszy od drugiego - dla mnie często wyglądają tak samo [emoji14] Jak pisałem, chciałbym Z ze względu na AF. D700 jest dla mnie wspaniałą maszyną ale od czasu narodzin córki przeżywam ciągłe frustracje z powodu nienadążającego za nią AF, brakiem umiejętności wycelowania punktem AF na jej twarz i ciągłym zażenowaniem przy pytaniu: "po ch** ci ta kolubryna, skoro bierzesz telefon, ustawiasz dziecko, żeby było na ekranie i cyk, gotowe?" :)
W innych przypadkach D700 jest dla mnie w zupełności ok. Wiadomo, często brakuje ISO jak rodzina chce mieć pamiątkę ze spotkania w pomieszczeniu ale z tym idzie żyć, i tak poza jednokrotnym rzutem oka przy przekazaniu fotek nikt tego więcej nie ogląda ;)AF w D700 jest bardzo dobry, nie ma szans aby nie nadążył za córka, szukałbym winy obiektywie - co zapinasz? Taki sam 24-70/2.8 musi nadążyć.
A to już jest całkiem inny problem.... Coś mi się wydaje, że stoisz na przegranej pozycji...
Jeśli kupisz nową puszkę, a nie będziesz miał szkła, które nadąży za Twoja pociechą, to dalej będzie to samo i marne Twoje widoki :).
Może zacznij od kupienia szkła i D700 okaże się dobrym body i Ci wystarczy.
O tym, że komórka zawsze wygra niestety wiem. Niezmiernie mnie dziwi jak zawodowcy z rynku fotograficznego przez dekady bez skargi dają się dymać ukochanym firmom, które nie mają ochoty wprowadzać żadnych innowacyjnych rozwiązań, ciągle trzymając użytkowników w zacofanym bagienku i dojąc ich na korpusy o wartości samochodów :P
Nie mam takich kozackich szkieł, zdaję sobie sprawę z ich powolności, niestety dotychczas zupełnie mi wystarczały, sęk w tym, że AF jako taki (fakt, że bardzo dobry) nie jest kłopotem ile ciągła konieczność przekadrowywania, zmiana ogniskowej, orientacji kazdru, dlatego miałbym ogromną chęć na coś, co potrafi wykrywać twarz i pozwolić mi się skupić na samym kadrze. Dynamiczna zmiana pola AF jest niestety koszmarna :) Oczywiście wiem, że główny problem leży w moich umiejętnościach,Jzdjęcia dzieci robi się od zawsze, a kiedyś nie było nawet AF, po prostu chciałbym korzystać z wygody technologii.
Jeśli chodzi o D750, a właściwie 850 - też rozważałem, ale krótko. LV do mnie nie przemawia niestety...
Jeśli chodzi o D750, a właściwie 850 - też rozważałem, ale krótko. LV do mnie nie przemawia niestety...
To są lustrzanki. Nikt nie każe używać LV.
Ale właśnie LV w wizjerze czyli bezlusterkowce pozwalają na śledzenie oka.
To są lustrzanki. Nikt nie każe używać LV.
Ale właśnie LV w wizjerze czyli bezlusterkowce pozwalają na śledzenie oka.
wpis chyba pisany gdzieś na kolanie w autobusie albo myśl jakaś ucięta :P Oczywiście wiem na czym polega różnica pomięcy DSLR a ML, a pomimo mojego zupełnie laickiego podejścia do sprzętu znam też mniej-więcej system nazewnictwa modeli Nikona. Wiem, też że bezlustra oferują wyłącznie LV co mi w zupełności odpowiada (zawszę mnie irytowała ciemnica w wizjerze D700 jak tylko się wejdzie w półmrok) i wiem, że 850 potrafi wykrywać twarz i oko, ale tylko na głównym wyświetlaczu, co mi już nie odpowiada, przynajmniej nie za cenę 850 :)
odzio Idąc tym tropem to po co ci ogólnie pełna klatka dla zaawansowanego użytkownika albo nawet zawodowca, spokojnie aps-c znajdziesz sporo taniej z dobrym af, dobrym śledzeniem, z ciekawymi automatami, tu system fuji się kłania, nie ma się tez co bać m4/3 olympusa.
Jak chcesz ekstremalnie skuteczny AF to bierzesz D850 bo to obecnie kozak cena/jakość i nie ma co zaklinac rzeczywistości że jakimś tam Z5, Z6 czy A7III zrobisz to samo.
Płacz w kwestii kalibracji na lustrzankach w 2020 roku jest słabiutki, mimo wałkowania tematu przez 15 lat czy nawet więcej nadal temat żywy i wielu nie ogarnia tak prostej kwestii, miałem i mam nadal lustrzanki, kwestia bf/ff nie jest i nie była problemem.
Kolejna sprawa to "ładny obrazek" i wieczne opowieści że raw z systemu A lub modelu X jest lepszy od systemu B lub modelu Y, kolejny powód żeby się pośmiać że ktoś nie ogarnia tak banalnej rzeczy.
Wracając do twoich ale i nawet moich dylematów sprzętowych to uwierz mi jak i wielu innym, którzy polecają skupić się na obiektywie.
Jeśli sprzęt za duży to idź w aps-c, tu Z50 ze swoją matrycą.
Mam Z6, chodzi mi po głowie zmiana na Z7, mam obecnie tamrona 17-35 i 35-150, ten drugi już sprzedany i skłaniam się żeby zmienić pierwszego na N14-30 S ze względu na jeszcze większą szerokość i skorzystać z tego że gabaryt/waga mniejsza, wtedy uzupełniłbym zestaw albo o 85mm albo używałbym swoich manualnych 135-tek.
Jak widzisz dylematy sprzętowe ale koniec końców czy one wniosą coś pozytywnego do moich zdjęć ?
paparapa
09-12-2020, 20:09
odzio Idąc tym tropem to po co ci ogólnie pełna klatka dla zaawansowanego użytkownika albo nawet zawodowca, spokojnie aps-c znajdziesz sporo taniej z dobrym af, dobrym śledzeniem, z ciekawymi automatami, tu system fuji się kłania, nie ma się tez co bać m4/3 olympusa.
Jak chcesz ekstremalnie skuteczny AF to bierzesz D850 bo to obecnie kozak cena/jakość i nie ma co zaklinac rzeczywistości że jakimś tam Z5, Z6 czy A7III zrobisz to samo.
Płacz w kwestii kalibracji na lustrzankach w 2020 roku jest słabiutki, mimo wałkowania tematu przez 15 lat czy nawet więcej nadal temat żywy i wielu nie ogarnia tak prostej kwestii, miałem i mam nadal lustrzanki, kwestia bf/ff nie jest i nie była problemem.
Kolejna sprawa to "ładny obrazek" i wieczne opowieści że raw z systemu A lub modelu X jest lepszy od systemu B lub modelu Y, kolejny powód żeby się pośmiać że ktoś nie ogarnia tak banalnej rzeczy.
Wracając do twoich ale i nawet moich dylematów sprzętowych to uwierz mi jak i wielu innym, którzy polecają skupić się na obiektywie.
Mam Z6, chodzi mi po głowie zmiana na Z7, mam obecnie tamrona 17-35 i 35-150, ten drugi już sprzedany i skłaniam się żeby zmienić pierwszego na N14-30 S ze względu na jeszcze większą szerokość i skorzystać z tego że gabaryt/waga mniejsza, wtedy uzupełniłbym zestaw albo o 85mm albo używałbym swoich manualnych 135-tek.
Jak widzisz dylematy sprzętowe ale koniec końców czy one wniosą coś pozytywnego do moich zdjęć ?
Widzę że 14-30 nie daje ci spokoju.... 1000 euro to trochę przegięta cena za to szkło.
Widziałem sample z tego szkła, ale z wyłączonymi wszystkimi korekcjami.... inie chcę go :). A i uważaj bo sporo jest tych szkieł niecentrycznych i rogi (nie wszystkie) są w takim wypadku rozmemłane. Teraz pytanie, czy to przypadkiem nie mechanizm "składania" tego nie powoduje.
eee nie, nie będę się wracać do małych matryc, sprzęt zmieniam raz na... nie wiem ile, nie pamiętam kiedy kupiłem D700 ale myślę, że jakies 7 lat temu. I po prostu przyszła pora na kolejny przeskok. Założenia mam proste: FF, przydatny AF, wygodne użytkowanie. Ostatni warunek wyklucza soniacze i ich ergonomię nieprzystosowaną do istot człekokształtnych. Gdybym się kierował wyłącznie rozsądkiem to bym zakupił A7III, będzie teraz na to świetny moment w obliczu premiery następcy, ale bawiłem się kilka tygodni A9 i miałem w rękach A7 i po prostu są koszmarne :) Byłem nastawiony na canona i eRki, ale nie podoba mi się ich stosunek ceny do tego co oferują w zestawieniu Z6. Po prostu lata temu zakochałem się w pełnej klatce, zdjęcia zawsze robię w RAW + JPG, choć nie wiem jakie to ma znaczenie skoro teraz nawet telefony oferują RAWy :) moja decyzja jest efektem wielotygodniowych rozkmin wielomiesięcznych frustracji ustawianiem ostrości w D700, nie jakieś tam życzenie od czapy, bo nie mam na co przewalić kasy
A7III ma aptekarsko lepszy EyeAF i tyle, Z6 oferuje ciut więcej odnośnie ergonomii i funkcjonalności, wiele rzeczy wychodzi po czasi jak personalizacja, użytkowy w pełni ekran, jakieś przyciski inaczej rozmieszczone, a parę rzeczy brakuje z rozwiązań sony.
Jeśli nie widzisz różnicy miedzy fonem, a aparatem to bierz Huawei P40 Pro.
Jak bym miał teraz kupować to albo bym czekał i na promocje lepsze Z5 albo brał Z6 bo ani canon ani sony nie oferuje tu tak dobrego sprzętu w tej cenie, a braki obiektywów załatwia FTZ, nad XQD też nie ma co płakać bo kupisz jedną sztukę i masz z głowy jakieś zmartwienia czy padnie, że backup itd.
cybulski
10-12-2020, 16:30
Mam Z6, chodzi mi po głowie zmiana na Z7, mam obecnie tamrona 17-35 i 35-150, ten drugi już sprzedany ...
koesh sprzedany 35-150 ? nie sprawdzał sie ?
Sprzedany, kupiony pod wyjazd ale bardzo sporadycznie używany był, wystarczają mi moje manualne 135-tki, no i szkoda pakować kasę w coś co leży.
Co do samego obiektywu to uważam że jest świetny, można go spokojnie używać jako spacerniak jeśli ktoś mniej używa UWA albo uzupełnić go jakąś szeroką stałką.
Jedyna wada to jednak dość powolny AF, optycznie świetny w całym zakresie.
Jeśli nie widzisz różnicy miedzy fonem, a aparatem to bierz Huawei P40 Pro.
tego nigdzie nie napisałem :)
cybulski
10-12-2020, 18:43
Sprzedany, kupiony pod wyjazd ale bardzo sporadycznie używany był, wystarczają mi moje manualne 135-tki, no i szkoda pakować kasę w coś co leży.
Co do samego obiektywu to uważam że jest świetny, można go spokojnie używać jako spacerniak jeśli ktoś mniej używa UWA albo uzupełnić go jakąś szeroką stałką.
Jedyna wada to jednak dość powolny AF, optycznie świetny w całym zakresie.
A nie bardziej by się sprawdzał 24-70/4s i szersza stałka?
Zdecydowanie nie u mnie, zoom uwa dla mnie jest idealnym rozwiązaniem.
paparapa
10-12-2020, 21:11
A nie bardziej by się sprawdzał 24-70/4s i szersza stałka?
Mi pasowałoby ca. 20-90mm . :)
Ja bym chciał taki zoom 12-40mm i przełącznik na dodatkowe ~100mm :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Mi pasowałoby ca. 20-90mm . :)
A może taki by wystarczył ? :)
https://www.optyczne.pl/upload2/246958_panasonic20-60-cover.jpg
Myszowor
10-12-2020, 22:41
60 za krótko, nie ma ideałów do wszystkiego.
paparapa
10-12-2020, 23:36
Ja bym chciał taki zoom 12-40mm i przełącznik na dodatkowe ~100mm :)
A może taki by wystarczył ? :)
https://www.optyczne.pl/upload2/246958_panasonic20-60-cover.jpg
Faktycznie trochę za krótki. I chciałbym przesłonę max 4.
Gdybym miał takie szkło ca. 20-90 to wystarczyłby mi na wypady w góry :). Ewentualnie dodatkowo jakieś tele do plecaka na wszelki wypadek.
No i odkąd zacząłem robić dużo zdjęć stałkami, to coraz rzadziej sięgam po zoomy....
spiritus
12-12-2020, 20:43
Focus peaking to poezja :D
Z6+pentacon 50/1.8 MC
46202
Ale coś tam zmasakrowało ci DR w tle.
Pentacon 50mm to bardzo słaby obiektyw.
helios
46214
a tu pentacon 135 2.8 ten z 15 listkami
46215
Wind Mill
13-12-2020, 01:03
Ale coś tam zmasakrowało ci DR w tle...
Być może ISO 8000? ;)
spiritus
Nie lepiej było dać podbicie EXP i ISO w dół, i wyciągnąć cienie? Chyba mnie szumów by było? ;)
spiritus
13-12-2020, 01:08
Być może ISO 8000? ;)
spiritus
Nie lepiej było dać podbicie EXP i ISO w dół, i wyciągnąć cienie? Chyba mnie szumów by było? ;)
Nie przykładałem się do tego za bardzo :D
Chciałem zobaczyć jak pentacon rozmyje tło ;)
Wind Mill
13-12-2020, 01:14
Nie przykładałem się do tego za bardzo :D...
UTFT! Taki odpowiednik RTFM!
Use that f-word tripod! ;) :mrgreen:
czy takie menu wyboru AF pod przyciskiem i da się zrobić w z6 czy tylko w z6 II
https://i.imgur.com/k9kXqoe.png
marcin255
13-12-2020, 15:32
Nie widzę w Z6
Wind Mill
13-12-2020, 16:20
Podejrzewam iż przypuszczam, że owe dwa procesory w ZII będą w nowym modelu w sposób jak najbardziej zauważalny różnicowały funkcjonalność w stosunku do Z.
Wszystkie te wymyślne tryby AF to tylko i wyłącznie technika obliczeniowa (przy dobrze działających czujnikach AF z pełnym pokryciem kadru).
czy takie menu wyboru AF pod przyciskiem i da się zrobić w z6 czy tylko w z6 II
https://i.imgur.com/k9kXqoe.png
Da się ale z wersji okrojonej o nową funkcjonalność Z6II czyli wykrywanie w strefie.
czy takie menu wyboru AF pod przyciskiem i da się zrobić w z6 czy tylko w z6 IIZ6 wersji 3.12 nie ma czegoś takiego.
Można podpiąć pod "i" i wówczas jest dostęp do takiego menu ale wymaga jeszcze zatwierdzenia czyli najpierw i a następnie jeżeli ostatnio był używany ten tryb to nacisnąć ok. Da się ale w z6 i tak masz tam 4 opcje do wyboru więc już lepiej i wygodniej mieć podpięte pod jeden z fn i kręcisz kółkiem.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Firmware 3.20
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/380.html
Zmiany w wersji 3.20 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 3.12
• Obsługa wysyłania sygnału wideo RAW jest dostępna poprzez aktualizację na zasadzie opłaty za usługę, * a wersja oprogramowania sprzętowego 3.20, w ramach tej usługi, dodaje obsługę zewnętrznych nagrywarek wideo Blackmagic Design (obecnie obejmuje to modele Video Assist 5″ 12G HDR oraz Video Assist 7″ 12G HDR). Jeśli już zakupiłeś aktualizację zapewniającą obsługę wysyłania sygnału wideo RAW dla swojego aparatu, aktualizacja oprogramowania sprzętowego do wersji 3.20 spowoduje automatyczne dodanie obsługi zewnętrznych nagrywarek wideo Blackmagic Design.
• Użytkownicy programu Apple’s Final Cut Pro X (w wersji 10.4.9 lub nowszej) mogą teraz regulować czułość ISO (oraz wyświetlać i regulować temperaturę barwową) w celu wysyłania materiału wideo ProRes RAW do zewnętrznych nagrywarek ATOMOS NINJA V za pomocą aktualizacji wysyłania sygnału wideo RAW na zasadzie opłaty za usługę. *
< Wybieranie typu wysyłania RAW >
Przed rozpoczęciem nagrywania filmu w formacie RAW, wybierz opcję dla HDMI > Zaawansowane > RAW output options > RAW output type w MENU USTAWIEŃ w zależności od typu podłączonej nagrywarki: wybierz Type A dla nagrywarek NINJA V lub Type B dla nagrywarek Video Assist.
• Dodano obsługę obiektywów NIKKOR Z 50mm f/1.2 S.
• Rozwiązano następujące problemy:
- Obracanie pierścieniem ostrości lub (jeśli Ostrość (M/A) było przypisane do pierścienia sterującego) pierścieniem sterującym czasami nie włączało ręcznego ustawiania ostrości podczas fotografowania seryjnego, kiedy podłączony był obiektyw NIKKOR Z.
- Wskaźnik ekspozycji nie był wyświetlany w trybie M, kiedy obiektyw bez procesora był podłączony za pośrednictwem adaptera do mocowania FTZ.
- Pewne wartości przysłony nie były wybierane podczas obracania pierścieni sterujących obiektywów podanych poniżej w celu przymknięcia przysłony w trybie filmowania:
▹ NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3
▹ NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR
▹ NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
▹ NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR
• Nieoczekiwane wartości przysłony były czasami wyświetlane podczas braketingu w trybie M, jeśli opcja braketingu zmieniająca przysłonę była wybrana, kiedy podłączony był obiektyw NIKKOR Z.
• Elementy sterujące przysłoną sterowaną elektrycznie czasami przestawały reagować po tym, jak licznik czasu czuwania był włączony przez długi okres w trybie filmowania.
* Aktualizacja wysyłania sygnału wideo RAW jest dostępna na zasadzie opłaty za usługę. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z autoryzowanym serwisem firmy Nikon.
dodek200
23-12-2020, 21:15
mialem taką sytuację
prawdopodobnie przy zmianie obiektywu w upale i przy wysokiej wilgotności do aparatu dostała się para. Zaraz po zmianie, jechałem samochodem z klimą i gdy wysiadlem i ponownie fotografowałem obraz był zamglony. Zdjęcie obiektywu dość szybko zmniejszyło zaparowanie na matrycy do 30 % i dalej po 5 min pracy ustąpiło. Natomiast za ekranem, po rozłożeniu widać było nawet krople wody na korpusie.
Sprzęt oczywiście działa
Ale zastanawiam się czy dla dobra 'wnętrzności" powinienem był dalej fotografować ? Czy może odpiąć obiektyw na dłużej i dać czas na odparowanie i potem chyba najpierw wyczyścić matrycę
Jak postępować ?
Miałem kiedyś podobną akcję z lustrzanką. Nic się finalnie nie stało. Obawiam się, że w warunkach polowych odpinanie obiektywu na dłużej ma taki sobie sens. Raczej trzeba odczekać na wyrównanie wilgotności (klima osusza oczywiście, to jest przyczyna), wytrzeć zestaw z zewnątrz i powinno być ok.
spiritus
11-01-2021, 10:56
Pierwsza nieprzyjemna sytuacja spotkała mnie z Z6 w sobotę. Fotografowałem dość ważną firmową uroczystość i w pewnej chwili aparat jakby zgasł, zaciął się... przymulił.
Przycisk był na ON a nie działało nic, ani wizjer, ani wyświetlacz ani migawka. Wyłączyłem go, poczekałem minutę i ponownie go włączyłem. Zadziałał i później było już bez zarzutu.
Na szczęście nie było to w jednym z kulminacyjnych momentów.
Miał ktoś tak lub wie co mogło być przyczyną?
Myszowor
11-01-2021, 11:59
Z jakim obiektywem miałeś Z-kę podpiętą, bo Sigma Art 50 zawieszała czasami aparat (przed update'm).
spiritus
11-01-2021, 13:12
Z jakim obiektywem miałeś Z-kę podpiętą, bo Sigma Art 50 zawieszała czasami aparat (przed update'm).
Tamron 24-70/2.8 G2 przez FTZ
Akumulatory bez a/b/c jak mają już jakieś tam zużycie mimo że w lustrzance pokazują że są super mogą przy minimalnym stanie naładowania powodować braki w zasilaniu, dlatego mimo że działają wszystkie akumulatory to używać raczej tych sugerowanych czyli wersja b.
Ja nie miałem żadnych problemów ale było coś podobnego w sony, akumulator dzwonił że zero, poszedł do kieszeni po podgrzaniu trafił do aparatu i zrobił dwa zdjęcia i zawieszał aparat.
spiritus
11-01-2021, 14:31
Akumulatory bez a/b/c jak mają już jakieś tam zużycie mimo że w lustrzance pokazują że są super mogą przy minimalnym stanie naładowania powodować braki w zasilaniu, dlatego mimo że działają wszystkie akumulatory to używać raczej tych sugerowanych czyli wersja b.
Ja nie miałem żadnych problemów ale było coś podobnego w sony, akumulator dzwonił że zero, poszedł do kieszeni po podgrzaniu trafił do aparatu i zrobił dwa zdjęcia i zawieszał aparat.
Zerknę po powrocie na mieszkanie jaki miałem w aparacie. Jednak aparat pokazywał 3 kreski naładowania z tego co pamiętam. Po całej imprezie zostały dwie.
Odpukać ale w moim Z6 nie miałem żadnych problemów mimo podpinania różnych adapterów z AF czy to do sony czy canona, FTZ podobnie nic tu nie powoduje jakiś problemów, odpinanie/podpinanie na włączymy aparacie tez działa poprawnie, aparat rozłącz komunikacje itd co jest oczywiste ponieważ rozwiązano inaczej styki w Zetkach.
spiritus
12-01-2021, 09:21
Sprawdziłem aku. Podpięty był ten z literką b... tak więc dalej nie wiem o co chodzi.
Tamron 24-70/2.8 G2 przez FTZ
Nie szukaj winy w aparacie, czy też w bateriach. Najsłabsze ogniwo w tym przypadku - to komunikacja aparat z obiektywem. I to w obiektywie może tkwić problem z wieszaniem aparatu. Miałem Fuji i Samyangi to wiem jak niefirmowe szkła mogą wieszać korpus. To samo jest z korpusami Fiji i niektórymi Viltroxami. Winne było oprogramowanie szkła.
Załóż, że może być to wina obiektywu. Znajomy ma tego tamrona i razu pewnego nie mógł wykonać żadnego zdjęcia. Obiektyw po od/zapięciu przez pewien czas działał i potem znowu nic. Winowajcą był flex od przysłony. Typowe objawy: obraz w wizjerze staje się bardzo ciemny, albo jasny, autofocus nie działa lub działa bardzo niepewnie.
spiritus
13-01-2021, 09:47
Nie szukaj winy w aparacie, czy też w bateriach. Najsłabsze ogniwo w tym przypadku - to komunikacja aparat z obiektywem. I to w obiektywie może tkwić problem z wieszaniem aparatu. Miałem Fuji i Samyangi to wiem jak niefirmowe szkła mogą wieszać korpus. To samo jest z korpusami Fiji i niektórymi Viltroxami. Winne było oprogramowanie szkła.
Załóż, że może być to wina obiektywu. Znajomy ma tego tamrona i razu pewnego nie mógł wykonać żadnego zdjęcia. Obiektyw po od/zapięciu przez pewien czas działał i potem znowu nic. Winowajcą był flex od przysłony. Typowe objawy: obraz w wizjerze staje się bardzo ciemny, albo jasny, autofocus nie działa lub działa bardzo niepewnie.
O widzisz... w sumie przypomniało mi się, że sigma 17-50/2.8 jaką miałem potrafiła zawiesić D500. Nie dało rady go wyłączyć.
Czy używa ktoś Z6 I lub II z 24-70A?
madebyzosiek
30-01-2021, 21:25
Czy używa ktoś Z6 I lub II z 24-70A?Ja przez chwilę używałem z 70-200 Sport i 14-24 Art, 50 Art, a teraz czasem 24 Art. Żadnych problemów, choć wolę szkła natywne. Soft w szkłach musi być najnowszy, wtedy wszystko działa jak należy.
Dzięki, a czemu wolisz natywne? AF jednak nie pewny czy przeszkadza ftz?
madebyzosiek
30-01-2021, 22:02
Dzięki, a czemu wolisz natywne? AF jednak nie pewny czy przeszkadza ftz?Jedno i drugie. FTZ jest dla mnie mega niewygodny, natomiast AF jest jakby mniej przewidywalny i powtarzalny przy odpowiedniku natywnym. W rezultacie kupiłem sobie 20, 35, 50 i 85 1.8S, a z FTZ używam czasem 70-200 lub 300.
Obiektywy natywne teoretycznie powinny być zawsze lepsze i to nie dlatego że jakiś kawałek metalu zastępuje komorę lustra tylko zwyczajnie dlatego że sa nowsze, nowa elektronika, silniki af, optyka itd. jeśli mamy kompromis polegający na zmniejszaniu gabarytów i wagi to nie koniecznie.
Trzeba też brać pod uwagę że w szklarni lustrzankowej są konstrukcje np sprzed 10 czy 15 lat, a te najnowsze mogą nawet nie różnić się od natywnych.
Przy jakiś porównaniach trzeba być ostrożnym.
spiritus
30-01-2021, 22:28
Też się zastanawiam czy się nie przerzucić na natywne obiektywy, jednak potrzebuję jasnego zooma i na nikkora 24-70/2.8 mogę nie nazbierać. Może przez rok się wstrzymam jeszcze i może ceny pójdą coś w dół (lub pojawią się alternatywy innych producentów).
Neewer i Mcoplus mają takie ustrojstwo do Z6/Z7
49015
ciekawe czy ktoś kiedyś wpadnie na pomysł, żeby ogarnąć w takim szajsogripie blutacza i normalnych dodanie pokręteł do sterowania aparatem, przy okazji można by się było pozbyć kabelka...
spiritus
01-03-2021, 19:11
Jeszcze co prawda się nie bawiłem ale czy mając telefon z androidem i Z6 jestem w stanie wysłać w wygodny sposób kilkanaście jpg do kogoś na maila?
Np jestem na jakiejś uroczystości i w jej trakcie chciałbym wysłać kilka zdjęć do kogoś na maila.
Telefonem nie zrobię bo mam aparat słabej jakości.
Przecież to jest możliwe od lat. Wcześniej przez WMU wymagało trochę zachodu, przez Snapbridge robi się samo.
spiritus
01-03-2021, 19:23
To się będę musiał pobawić z tym bo w sumie miałem tą aplikację do zdalnego wyzwalania jak miałem D500.
Dzięki Tomku ;)
Snapbridge używam często na wyjazdach do:
1. Geotagowania zdjęć
2. Wysyłania zdjęć znajomym i na FB
3. Do zdalnego wyzwalania, np. stawiając aparat w jakimś kącie do którego sam bym nie wlazł
astalavista
03-03-2021, 11:57
Ale ja nie myślę tego obiektywu kupować prywatnie bo trochę drogi :D
Dumam nad tamronem 24-70/2.8 G2
Jak wrażenia z użytkowania T24-70/2.8 G2? Zastanawiam się nad nim choć z 24-70/4 S będzie ciężko się rozstać ze względu na jego gabaryty i dobrą jakość obrazka. Jedynie światła czasem brakuje stąd moje poszukiwania czegoś jaśniejszego.
Jest jakiś sposób na sprawdzenie przebiegu migawki?
Wind Mill
10-03-2021, 18:27
Jest jakiś sposób na sprawdzenie przebiegu migawki?
W dziale sprzętowym jest przyklejony wątek na temat.
Wybacz staremu ale za pierona nie mogę znaleźć
Wind Mill
10-03-2021, 19:15
https://forum.nikoniarze.pl/threads/49800-Jak-sprawdzi%C4%87-przebieg-lustrzanki
Dzięki serdeczne a ja szukałem w dziale Z6
kot.paskowy
16-03-2021, 01:21
Czym wyzwalać zdalnie to ustrojstwo? Wiem, że można telefonem, ale telefon za duży, nieporęczny i świeci w ciemności, tęsknię za tym malutkim lustrzankowyn pilotem.
Mam wyzwalacz do lampy Yongnuo RF-603, ponoć w duecie mogą robić za wyzwalacz migawki. Testował ktoś to rozwiązanie? Czy generalnie wyzwalacz + nadajnik to jest najlepsza opcja, czy jednak istnieje jakiś cudowny mały, lekki i niebateriożerny pilot?
Wszystkie ze złączem N2.
A nie n3? ;)
kot.paskowy
16-03-2021, 23:42
Ej, no! A jakieś konkrety? Telefony już skutecznie wyeliminowały pilotopodobne wynalazki i nikt już tego nie używa?
Proszsz:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/newell-wezyk-spustowy-rs3-n3-do-nikon-zam-mc-dc2.html
Wg nikon.pl DC2 jest kompatybilny z Z6/Z7. A skoro to zamiennik. Za 19 zeta chyba można sprawdzić.
kot.paskowy
17-03-2021, 00:10
Proszsz:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/newell-wezyk-spustowy-rs3-n3-do-nikon-zam-mc-dc2.html
Wg nikon.pl DC2 jest kompatybilny z Z6/Z7. A skoro to zamiennik. Za 19 zeta chyba można sprawdzić.
Kompatybilny, potwierdzam. Ale potrzebny mi zdalny, ten ma za krótki kabel :P
To kup drugiego YN z odpowiednim kabelkiem i lecisz. ¯\_(ツ)_/¯
kot.paskowy
17-03-2021, 01:25
To kup drugiego YN z odpowiednim kabelkiem i lecisz. ¯\_(ツ)_/¯
Tak zrobię ^^
W końcu i i ja dołaczylem do grona użytkowników. Choć póki co więcej mam z radości duetu lx100&gp9. Poprostu odwykłem od dźwigania kloców i na swoje D700 i D4 spoglądam niechętnie. Ale do rzeczy jest oprócz tego wątku typowy z ustawieniami tipami bez zbędnej dyskusji albo może ktoś zna osobę lub kanał na yt gdzie jest taki opis? A post ten w wolnych chwilach i tak muszę cały przerobić
Zetki oferują tak dużą personalizacje że raczej powoli dodawaj sobie to co dla ciebie jest ergonomiczne, używane często i będzie intuicyjne.
Ja po przesiadce z Z6 na Z7 dopiero po ustawieniu wszystkiego tak samo mogłem używać aparatu normalnie, standardowe ustawienia upierdliwe bo schowane wiele rzeczy w menu.
Tak informacyjnie jeśli ktoś kupuje Z6/Z7 gdzie jak wiemy aktualizacja oprogramowania może być robiona tylko z karty to bierzmy pod uwagę że jeśli jest soft wcześniejszy jak 2.2 to aparat zobaczy nam tylko karty XQD i możemy sobie naszą kartę CFexpress wsadzić w... :)
Jaki polecacie najprostszy pilot do Z6 do wyzwalania migawki i włączenia nagrywania z większej odległości powiedzmy w okolicy 100 metrów.
RolkaKarolka
24-03-2021, 11:50
Dzień dobry, szukam informacji odnośnie nikona z6, ftz i podlaczenia obiektywów typu nikkon af-s GII i stałki 50 mm 1.8. Niestety nie ostrzą. Proszę doradźcie w czym problem. Dziękuję.
spiritus
24-03-2021, 11:56
Jaki polecacie najprostszy pilot do Z6 do wyzwalania migawki i włączenia nagrywania z większej odległości powiedzmy w okolicy 100 metrów.
Jak znajdziesz to daj znać proszę :)
Dzień dobry, szukam informacji odnośnie nikona z6, ftz i podlaczenia obiektywów typu nikkon af-s GII i stałki 50 mm 1.8. Niestety nie ostrzą. Proszę doradźcie w czym problem. Dziękuję.
Napisz dokładnie jakie to obiektywy albo nawet zrób zdjęcie jeśli nie rozumiesz tych oznaczeń.
RolkaKarolka
24-03-2021, 13:28
Dokładnie chodzi mi o obiektywy:
AF Nikkor 50 mm 1.8 D
AF-S Nikkor 18-55mm DX VR GII
Pierwszy obiektyw do muzeum napędzane z silnika w aparacie tzw "śrubokręt", a FTZ nie ma napędu AF i wątpię żeby ktoś takie coś zrobił.
Drugi to obiektyw DX czyli nie do pełnej klatki ale powinien zostać rozpoznany i działać jeśli na obiektywie włączone AF.
Dokładnie chodzi mi o obiektywy:
AF Nikkor 50 mm 1.8 D
AF-S Nikkor 18-55mm DX VR GII
I jeszcze uwaga - jeśli rozpozna DX to ZTCW automatycznie zmniejszy odwzorowanie w z6 do odpowiednika Dx - o ile pamietam to ok. 10.1 mpix...
Część. Czy znajdę na forum osobę która wykorzystuje Z6 do produkcji video? Mam kilka pytań bo rozważam zakup Z6 lub a7III i trzyma mnie w tym wypadku szklarnia Nikona.
Pytaj postaram się odpowiedzieć, a najlepiej zadzwoń.
czesiek85
20-04-2021, 22:11
Mam kilka pytań związanych z Nikonem z6
1. Jakiego trybu AF-C używacie w przypadku gdy model idzie/biegnie w kierunku fotografa ?? Powiedzmy Para Młoda wychodząca z kościoła, bądź biegnące dziecko w kierunku aparatu. (ustawiacie priorytet migawki czy ostrości)
2. Czy jeśli w powyższej sytuacji (tj. para idzie w kierunku obiektywu) fotograf również się przesunie - do tyłu lub do przodu.. To aparat może miec problem z wycelowaniem ?
3. Jaki program odtworzy mi wszystkie dane z rawa - nie chodzi mi o wartosc ekspozycji - ale jaki tryb Af zostal uzyty i w jakim miejscu
AF zostaly wycelowany ??
1. Wykrywanie twarzy i EyeAF w tym przypadku powinien najlepiej sobie poradzić ale trzeba ustawiać, które oczy itd.
2. Nie powinno to mieć znaczenia jeśłi zastosujesz pkt1
3. Nawet online stronki to zrobią ale masz różne exif info programiki, kwestia przetestowania co wygodne.
Firmware 3.30:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/400.html
Zmiany w wersji 3.30 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 3.20
• Opcja Zapisz pozycję ostrości została dodana do MENU USTAWIEŃ. Jeśli wybrane jest Włącz, pozycja ostrości aktywna w momencie wyłączenia aparatu zostanie przywrócona po ponownym włączeniu aparatu. Ta opcja ma zastosowanie tylko wtedy, gdy aparat jest używany w połączeniu z obiektywem z autofokusem i mocowaniem Z.
• Opcja Notatka głosowa została dodana do funkcji, które można przypisać do elementu Przycisk nagrywania filmu z użyciem ustawienia osobistego f2 (Osobisty przydział sterowania). Jeśli do przycisku nagrywania filmu przypisano funkcję Notatka głosowa, tego przycisku można używać do nagrywania i odtwarzania notatek głosowych o długości do około 60 sekund podczas wyświetlania zdjęcia.
• Usunięto problem, który czasami powodował, że aparat przestawał reagować po przerwaniu nagrywania filmu poklatkowego.
astalavista
26-04-2021, 13:09
Podzielcie się wrażeniami jak przetestujecie najnowszy soft. Wygląda na kosmetykę, choć widziałem już komentarze, że AF odczuwalnie lepszy tylko Nikon o takich poprawkach nic nie wspomina więc to raczej efekt placebo.
spiritus
05-05-2021, 10:21
I jak tam z tym AF-em po nowej aktualizacji? Lepiej czy jednak tak samo?
A ja mam takie pytanie: w której wersji oprogramowania dodali śledzenie oka w trybie AF-S bo zauważyłem to dopiero niedawno
Adam_S_Maj
10-05-2021, 21:57
Witam
Tak się złożyło, że niedawno zakupiłem puszkę Z6+ FTZ , jeśli ktoś wie jaką zakupić do niego kartę i czytnik, żeby to zadziałało bezproblemowo to proszę o podpowiedź. Dodam, że chciałbym kupić kartę 64 GB.
XQD 64 gb Sony są na Amazon.pl po 465 zł.
Nie wiem czy kupisz taniej obecnie niż na amazon:
pl - https://www.amazon.pl/gp/product/B081295B2Y/
de - https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B081295B2Y/
Najlepszy pewny wybór, karty świetne, a gwarancja/ochrona na amazon jak coś w tym przypadku świetna.
A ja mam takie pytanie: w której wersji oprogramowania dodali śledzenie oka w trybie AF-S bo zauważyłem to dopiero niedawno
Chyba w 3.2 dodano, ogólnie AF-S w Nikonie od 3.0 ma śledzenie punktu, a potem dodano EyeAF, teraz pytanie jakie są różnice i plusy minusy korzystania z tego.
Adam_S_Maj
10-05-2021, 22:21
Dzięki za podpowiedzi, choć trochę jestem niepewny amazona, czy ktoś z was tam coś kupił i było nie tylko taniej, ale i dobrze ?
Albo na miejscu CFexpress 128GB https://www.morele.net/karta-agfaphoto-professional-high-speed-cfexpress-128-gb-10440-8254682/
Dzięki za podpowiedzi, choć trochę jestem niepewny amazona, czy ktoś z was tam coś kupił i było nie tylko taniej, ale i dobrze ?
Tak, ze sprzętu foto kupiłem tam, D750, Sony A7II, Z6, Z7, 14-30, T17-35, T35-150, SY24, SY35, karty ProGrade CFe 128gb które używam, ostatnio płytę główną, dwa ssd, zasilacz i kosiarkę akumulatorową :)
Adam_S_Maj
10-05-2021, 22:32
Koesh dzięki jeszcze raz, no to teraz się odważę :)
Aha, jeśli masz w aparacie soft 2.20 lub nowszy to kupuj CFexpress bo większe pojemności wychodzą taniej, np masz 256gb https://www.morele.net/karta-agfaphoto-professional-high-speed-cfexpress-256-gb-10441-8254680/
ZbyszekS
11-05-2021, 09:04
XQD 64GB Sony, brałem miesiąc temu z amazon.pl, w 3 dni doszła do Paczkomatu, bez najmniejszych problemów.
Czekałem, czekałem na promocję na tę kartę aż... w końcu wziąłem po cenie ww., w sumie to i tak promocja w porównaniu do cen naszych rodzimych sklepów ;-)
Adam_S_Maj
13-05-2021, 22:15
No to odetchnąłem :) - sprawdziłem na stronie serwisowej Nikona , czy niedawno zakupiona przeze mnie Z6 ma problem z pełnym wykorzystaniem mechanizmu niwelowania drgań przez aparat, wpisałem nr seryjny i okazało się wszystko ok.
Wiem, że Nikon usuwa tę usterkę w ramach bezpłatnego serwisu, ale wtedy sprzęt trzeba do nich oddać :( na jakiś czas. Powiem, że jak się o tym dowiedziałem no to , byłem trochę wkurzony - nowe body a tu taki numer ech nikon, nikon ...
Niestety sfot jest C - 3.12; MA - 1.1 :( To i karty raczej XQD tu zagrają tylko, chyba :?
Adam_S_Maj - gdzie to można sprawdzić? w ogóle jakoś mnie ominęła ta informacja
marcin255
14-05-2021, 08:19
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?lang=pl&articleNo=000042596
Niestety sfot jest C - 3.12; MA - 1.1 :( To i karty raczej XQD tu zagrają tylko, chyba :?
Od 2.20 CFE ma wsparcie, więc jak nowsze to nie ma problemu, ja miałem po zakupie Z7 z wersją 2.0 i trzeba było szukać ponownie karty i czytnika, dopiero dwójki można aktualizować przez snapa.
Pojawiły się ProGrade CFE 128GB ponownie w magazynie EU/PL https://www.amazon.de/-/pl/dp/B08632GFW2/
Adam_S_Maj
14-05-2021, 14:45
Od 2.20 CFE ma wsparcie, więc jak nowsze to nie ma problemu, ja miałem po zakupie Z7 z wersją 2.0 i trzeba było szukać ponownie karty i czytnika, dopiero dwójki można aktualizować przez snapa.
To znaczy, że na tej puszce co mam karty CFE będą działały, bo nie do końca wiem czy chodzi o MA-1.1 czy C -3.12 ?
Tak chodzi o główne oprogramowanie czyli masz 3.12 i będzie działać CFE ( oficjalne oznaczenie chyba CFx :) ).
Amazon jest najlepszym sklemem na swiecie, od lat robie zakupy glownie na amazonie, mozesz w ciemno kupowac maja dobre zabezpieczenia i pewne zwroty gotowki
Można polemizować ponieważ sam chwalę ale jak zawsze, jak jest dobrze to jest dobrze, a przy jakiś problemach i błędach ludzkich masakra jak trudno przebić się przed ich standardowe procedury, odbijasz się jak od ściany betonowej.
Adam_S_Maj
14-05-2021, 18:48
Tak chodzi o główne oprogramowanie czyli masz 3.12 i będzie działać CFE ( oficjalne oznaczenie chyba CFx :) ).
XQD już w drodze to drugą zamówię CFE(CFX) dzięki za uświadomienie na temat tego oprogramowania ;)
XQD już w drodze to drugą zamówię CFE(CFX) dzięki za uświadomienie na temat tego oprogramowania ;)
Jeżeli korzystasz z zewnętrznego czytnika to jest problem. Niestety byś musiał mieć dwa czytniki. Osobny do CFe i inny do XQD.
Próbowałem używać "na krzyż" i się nie dawało.
Karta Nikon XQD nie chodzi na czytniku CFexpress Rocketek, a z kolei karta CFexpr Agfa nie jest widziana przez czytnik XQD Delock.
Adam_S_Maj
15-05-2021, 13:36
Jacek_Z a ja jak się nie mylę, to widziałem w sieci ofertę czytnika sony, który obsługuje oba standardy kart XQD i CFE, chyba, że mam pomoroczność i się po prostu sam zakiwałem ?
Może takie są.
Ja sobie XQD odpuściłem, to umrze. Nie przyjęło się, stosował to tylko Nikon, od wielu lat i nikt inny. CFexpress stosują także inni (Canon).
dark__jedi
16-05-2021, 14:30
Witam
Tak się złożyło, że niedawno zakupiłem puszkę Z6+ FTZ , jeśli ktoś wie jaką zakupić do niego kartę i czytnik, żeby to zadziałało bezproblemowo to proszę o podpowiedź. Dodam, że chciałbym kupić kartę 64 GB.
Czytnik kupiłem na alli i działa bardzo dobrze.
Czy jest dostępny pilot do Z6 który wyzwoli nagrywanie z większej odległości powiedzmy 50 metrów?
Jacek_Z a ja jak się nie mylę, to widziałem w sieci ofertę czytnika sony, który obsługuje oba standardy kart XQD i CFE, chyba, że mam pomoroczność i się po prostu sam zakiwałem ?
Jest i działa poprawnie ale cena ciut przegięta Sony MRW-G1.
Na amazon mają takie karty, niby to zgodne z Sony/Nikon XQD, cena atrakcyjna https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B093PZ5BHX/
Czy ktoś z właścicieli jest w stanie powiedzieć czy z6 da się pracować cały dzień na ślubie np. z podpiętym 24-70 przez ftz i lampą błyskową na aparacie? Czy to jest w ogóle w jakikolwiek sposób wygodne czy po godzinie ma się dość i człowiek marzy o powrocie do lustrzanki. I też jak wizjer cyfrowy po tylu godzinach pracy?
pestek94
21-05-2021, 22:03
Jakiś czas temu kalibrowałem obiektywy pod body d750. Między innymi sigmę 35 1.4. czy z z6 sigma będzie śmigać bez problemu czy trzeba wyzerować kalibrację?
Nic nie musisz robić, nawet zezowaty obiektyw będzie działał :)
pestek94
22-05-2021, 07:40
Nic nie musisz robić, nawet zezowaty obiektyw będzie działał :)
Dzięki :)
spiritus
03-06-2021, 17:43
Czy Z-ki mają jakiś inny wyłącznik ekranu głównego?
Coś mi się spsulo i widzę zdjecia i menu tylko w wizjerze.
Przełącznik ten po lewej stronie od miejsca gdzie przeważnie jest lampa błyskowa nic nie uruchamia.
Wszelkie menu, galeria zdjęć uruchamia się tylko w wizjerze.
Nie mam Ztki, ale mam deja vu. ;)
Gdzieś już takie pytanie widziałem, i zdaje się, że tam był czujnik przyłożenia oka (czy jak się to cholerstwo nazywa) usyfiony. Sprawdzałeś?
spiritus
03-06-2021, 18:10
Też mi to do głowy przyszło i próbowałem papierem... może nie było dokładnie. Spróbuje później patyczkiem.
Kurde, doczyściłem się. Faktycznie paproch.
Wcześniej próbowałem wyczyścić i musiałem to zrobić niedokładnie.
A ja mam inny problem a mianowicie doprowadza mnie do pasji brak zapamiętywania przez aparat ustawień samowyzwalacza. Za każdym razem gdy aparat przechodzi w stan uśpienia albo gdy sie go wyłączy gdy wymieniam obiektyw, ustawienie samowyzwalacza sie kasuje. Jest to denerwujące, nie chce mi sie czasami albo zapomnę wężyka spustowego i ustawiam samowyzwalacz gdy fotografuje na statywie i często zapominam po wymianie obiektywu albo o zgrozo gdy aparat sie tylko uśpi i cyk fotka przeważnie poruszona. i znowu trzeba ustawić samowyzwalacz. Jest jakaś opcja którą przeoczyłem i niweluje tą przypadłość?
Po co używasz samowyzwalacza na statywie? Od tego jest opóźnienie migawki (DLY).
Maciek N
11-06-2021, 08:34
Przez pomyłkę włożyłem do Z6 akumulator od D750. Kształt ma identyczny więc pasował. Aparat włączyłem bez problemu. Czy grozi to jakimś uszkodzeniem lub nieprawidłową pracą?
Nie. Jest to całkowicie dopuszczalne. Nie będzie jednak działało ładowanie przez USB.
Maciek N
11-06-2021, 09:19
Ooo, to bardzo dobra wiadomość:) Mam sporo starych akumulatorów.
astalavista
12-06-2021, 09:49
Nie wiem czy mogę skorzystać z tego wątku, jeśli nie to proszę o przeniesienie do technicznego. Mam problem przy Z6 z ostrzeniem na oko. Bardzo dużo niecelnych strzałów. Nieważne czy to 24-70 4, czy 50 1.8G czy 35 1.8s. Na 10 strzałów czasem tylko jedno uda się trafić. Wrzucam przykład.
ISO 100, F 1.8, 1/800S
Tutaj akurat 35 1.8S. Wygląda jak FF, ale na każdym obiektywie?
52425
Soft najnowszy. Wątpię też żeby ten typ tak miał, bo bardzo dużo osób chwali AF i jego celność.
35mm nie znam ale ludzie chwalą i powinno być nie gorzej jak na 50mm, który jest rewelacyjnie ostry, szybki i w zestawie niesamowicie celny, u mnie przy testowaniu problemów żadnych nie dostrzegałem, jak się punkt EyeAF przykleił to znikał tylko przy dużym dystansie albo zasłonięciu ręką.
Na tym zdjęciu nawet nie działa rozpoznawanie twarzy, pudło z głębią przed nosem.
Zrób testy na zadrukowanej kartce papieru pod kątem tak 45 stopni lub mniej ciut i czy trafia idealnie głębia w celowany wiersz, potem zrób sobie test na telewizorze, np na jakiś wiadomościach łap oko prowadzącego.
Czy jakaś wada sprzętu, kto to wie, jakbyś się decydował na serwis to dobrze byłoby im dać takie przykłady pudłowania, jeśli wina w EyeAF to zdjęcia twarzy, jeśli ogólnie problem AF to na kartce można.
astalavista
12-06-2021, 12:05
Zapomniałem dodać istotną kwestię a mianowicie - problem występuje tylko w trybie AFC. Przy AFS + pin, oko ostre.
Jak masz ustawioną stabilizacje i tryb migawkę ?
W kwesti poprawnego czasu chyba nie muszę pytać ?
astalavista
12-06-2021, 12:54
Jak masz ustawioną stabilizacje i tryb migawkę ?
W kwesti poprawnego czasu chyba nie muszę pytać ?
Stabilizacja włączona na normal. Tryb migawki auto. Co do czasu, to zdjęcia robione w różnych warunkach i z różnymi czasami. Niestety, ale bez znaczenia czy 1/80 czy też 1/800, tak jak na załączonym powyżej zdjęciu, efekt ten sam.
Wyłącz stabilizacje i testu AF-C, napisz co się zmieniło.
A w AF-C masz wyzwolenie migawki: priorytet ostrości, czy zdjęcia?
astalavista
12-06-2021, 14:00
A w AF-C masz wyzwolenie migawki: priorytet ostrości, czy zdjęcia?
Priorytet ostrości.
Chyba masz coś nie tak z korpusem.
Niedawno robiłem zdjęcia na urodzinowym grillu. Ostatnie po godzinie 22-giej, kiedy było już dosyć ciemno i wszystkie miałem trafione w punkt.
Moje ustawienia to AF-C, wykrywanie oka, priorytet ostrości, stabilizacja włączona na normal, czasy 1/60; 1/80 s.
astalavista
12-06-2021, 15:27
Chyba masz coś nie tak z korpusem.
Niedawno robiłem zdjęcia na urodzinowym grillu. Ostatnie po godzinie 22-giej, kiedy było już dosyć ciemno i wszystkie miałem trafione w punkt.
Moje ustawienia to AF-C, wykrywanie oka, priorytet ostrości, stabilizacja włączona na normal, czasy 1/60; 1/80 s.
Też tak mi się wydaje... Od początku mam ten problem, tylko wtedy robiłem zdjęcia głównie wewnątrz (zima) z czasami na poziomie 1/80 i obiektywami 50 1.8G i 24-70 4. Wtedy stwierdziłem, że może czas zbyt długi, może obiektywy nie tak dobre... Teraz kiedy mam 35 1.8S zacząłem utwierdzać się w przekonaniu, że coś tu nie gra.
Po co używasz samowyzwalacza na statywie? Od tego jest opóźnienie migawki (DLY).
Dzieki, działa i nie przestawia się po wyłączeniu czy uśpieniu.
Dzieki, działa i nie przestawia się po wyłączeniu czy uśpieniu.
A jakie najdłuższe opóźnienie migawki można ustawić?
Czy ktoś używał geotagowania po bluetooth na fona z snapbridge intensywniej np cały dzień i ma jakieś spostrzeżenia odnośnie zużywania akku w aparacie jak i w fonie ?
Używam od czasu D7500. Nie widać wpływu na akku w body.
Ale praktyczna uwaga. Jeśli przemieszczasz się gdzieś samochodem, stajesz i od razu roisz foty, to może się zapisać poprzednia pozycja. Trzeba dać mu trochę czasu.
Działa to oczywiście tylko do tych mini jpg ściągniętych na fona.
Działa to oczywiście tylko do tych mini jpg ściągniętych na fona.
Nie. Działa dla NEF w body. Pobieranie nie musi być włączone.
Krzysztofh
14-06-2021, 09:54
Czy aby na pewno nie ma to wpływu na zużycie aku?
Przecież aktywny bluetooth w aparacie zużywa aku. Taki sposób geotagowania jest wygodny ale musi zużywać aku, co szczególnie istotne przy bezlusterkowcach.
Moja opaska ma akumulator 50mAh i trzyma połączenie BT przez 2 tygodnie
Bluetooth w tej wersji jaka jest w Zetkach to śladowe zużycie dla aparatu, bardziej mnie interesuje jak w fonie to zje baterie ale widzę że też mam jakieś najnowsze, więc będzie ok.
Przecież większość telefonów jest teraz na stałe połączona z różnymi zegarkami czy opaskami, a często i słuchawkami.
Tak ale stare wersje bt potrafiły drenować mocno baterie, tu podejrzewam że jest ok.
scarface49
24-06-2021, 23:10
Cześć, właśnie stałem się posiadaczem Z6. W mojej głowie do tej pory zrodziło się parę pytań, lecz jedno z nich dręczy mnie szczególnie.
Czy opłacalnym jest ustawienie głębi kolorów 14 bit w rawach, czy 12 jest wystarczająca? Różnica jest faktycznie zauważalna, czy też kompletnie niewspółmierna do wzrostu rozmiaru pliku (i przy okazji spowolnienia serii)?
Miał ktoś z Was poza tym jakieś doświadczenia z ładowania en-el15b przez powerbanka albo ładowarkę z telefonu?
Cześć, mam dwie ładowarki aku napędzane przez usb (ładowarkę telefoniczną). Jedną od Newella (USB-C i micro, czytelna, mały rozmiar, na 2 aku) i jedną jakąś chińską (USB-C, micro, USB-A, większa, ze wskaźnikiem LCD, wbudowanym kablem i może pełnić rolę power banka - wykorzystuje aku EN-EL do zasilania innych urządzeń). Obie obsługują szybkie ładowanie do 2.1A i mają złącze usb-c. Z ładowarki Nikona skorzystałem tylko kilka razy... Zamienniki działają równie szybko, a potrafią ładować 2 aku jednocześnie i zajmują mniej miejsca (zwłaszcza ładowarka Newella jest bardzo kompaktowa i to mój numer 1 na wyjazdy). Jako ładowarki używam Baseusa 5V 5A, która ma dwa porty: USB-C i USB-A. Aha, próbowałem też używać aku EN-EL15 i nie polecam. EN-EL15b są znacząco ręcznie. Z mojego doświadczenia w Z6, to wersja b radzi sobie dwa razy lepiej...
Cześć, właśnie stałem się posiadaczem Z6. W mojej głowie do tej pory zrodziło się parę pytań, lecz jedno z nich dręczy mnie szczególnie.
Czy opłacalnym jest ustawienie głębi kolorów 14 bit w rawach, czy 12 jest wystarczająca? Różnica jest faktycznie zauważalna, czy też kompletnie niewspółmierna do wzrostu rozmiaru pliku (i przy okazji spowolnienia serii)?
Miał ktoś z Was poza tym jakieś doświadczenia z ładowania en-el15b przez powerbanka albo ładowarkę z telefonu?
Jeśli potrzebujesz serii to 12bit, normalnie 14bit, nie ma coś się zastanawiać.
Poprzednik podał dobry sposób na ładowarkę wielofunkcyjną, sam takich używałem w sony, które miało wielki apatyty na prąd, a w Z6 jeden zapas wystarczał na cały dzień i pół nocy, więc zostałem przy oryginalnej ładowarce.
Ja w zestawie do Z7 mam ładowarkę Nikona
52903
Porównując do ładowarek chińskich dobrych 30-35W to ta Nikona jest stabilniejsza i szybsza w ładowaniu o jakieś 100%, a niby to tylko 3A i 15W, chińczych dobry opisany 5A i 35W to faktycznie bajeczki.
spiritus
08-07-2021, 22:44
Jest jakiś trick aby Z6 po podłączeniu przez FTZ obiektywu DX aparat nie przełączał się w tryb dx?
a czemu miałby się nie przełączać? skoro miałbyś winietę od obiektywu, więc i tak byś to zapewne kadrował, stąd lepiej, żeby aparat od razu ograniczył pole widzenia,
spiritus
09-07-2021, 08:11
a czemu miałby się nie przełączać? skoro miałbyś winietę od obiektywu, więc i tak byś to zapewne kadrował, stąd lepiej, żeby aparat od razu ograniczył pole widzenia,
Niekoniecznie. Są obiektywy, że ta winieta jest niewielka, którą można skorygować (np niegdyś ulubiona przez wielu 35/1.8dx podpięta na fx).
Kiedyś też miałem nikkora 10-24. Gdy podpiąłem go do D700 winieta znikała chyba przy 16mm.
W tym przypadku jestem skazany na z góry narzucone ograniczenie.
Niestety nie da się w obiektywach Nikkora. Podobno w niektórych innych firm tak.
Ale samo używanie obiektywów DX jest o wiele wygodniejsze w Zetkach, bo obraz wypełnia cały wizjer.
Niekoniecznie. Są obiektywy, że ta winieta jest niewielka.
niewielka lub po przymknięciu właśnie, a tak masz od razu obrazek DX, nie musisz pamiętać o przymykaniu, kadrowaniu, itp
Tak, ale masz 2,25x mniej Mpx. Po takim cropie z 25 Mpx zostaje trochę mało.
no cóż, coś za coś, nie da się uszczęśliwić wszystkich ;)
Ależ można, D700 to potrafił. Po prostu to użytkownik mógłby zdecydować czy chce mieć automatyczny czy ręczny dobór obszaru zdjęcia....
Tak, a potem pytania na fejsie dlaczego naokoło jest czarne tło albo jak wyłączyć efekt otoczki czarnej na zdjęciu.
Na fejsie się pytają o jeszcze większe bzdety. To nie jest wyznacznik czegokolwiek.
Taka opcja była we wszystkich chyba lustrzankach, nie wiem po co to nam zabrali.
Ps. Nie mam ani jednego szkła DX.
Ja z kolei kilka razy użyłem cropa na FX, żeby w domu nie przycinać. Choć i mnie nie boli mnie to bardzo, Nikon okradł Zetki z dużo fajniejszych rzeczy :(
TOP67 czy to nie przypadkiem z powodu tego, że na bezlustrze czujniki af są na matrycy i duża winieta obiektywu DX mogłaby powodować pogorszenie celności?
Czy to możliwe, że w lustrach oddzielny moduł af lepiej ogarniał sprawę?
Tam gdzie jest winieta nie ma obrazu, więc AF i tak by nie działał. A nawet jak nie ma winiety, to jakość jest dużo gorsza i wtedy AF mógłby mieć problemy. Generalnie nie rozumiem używania zooma DX jako stałki, bo na najdłuższej ogniskowej nie winietuje.
Ukradł lustro :)
Szkoda, że dopiero w II wpadli na pomysł umieszczenia styków do gripa w innym miejscu niż lustro, nie pomyśleli żeby nie montować w nim wiertarki ani flesza... Cóż inżynierowie mają swoją logikę ;)
A na huk wiertarka w nowym bagnecie? A jeśli o FTZ chodzi, cóż... Kto ich tam zrozumie, cholibka.
Co do kukułki. W dobie powszechnie dostępnych wyzwalaczy radiowych trochę straciła na znaczeniu.
Choć, jak to mówią, lepiej mieć i nie potrzebować, niż na odwrót.
A na huk wiertarka w nowym bagnecie? A jeśli o FTZ chodzi, cóż... Kto ich tam zrozumie, cholibka.
Co do kukułki. W dobie powszechnie dostępnych wyzwalaczy radiowych trochę straciła na znaczeniu.
Choć, jak to mówią, lepiej mieć i nie potrzebować, niż na odwrót.
To samo z wiertarką. Lepiej mieć niż nie mieć. Czy 180/2.8 nie byłby jeszcze fajniejszy z AF? Ile kosztowały w wersji AF-S? 3500 za używkę? Widziałeś różnicę w cenie 300/4 AF i AF-S? O 300/2.8 nie wspomnę. Ale to jest tylko jedna strona medalu. Druga jest mniej wymierna ale będąca kolejną cegiełką w mojej ścianie frustracji: zerwanie z tradycją podłączania każdego obiektywu od epoki dalmierzy i korzystania z ich funkcjonalności z dobrodziejstwami nowych korpusów. Tyle czasu F było ofiarą wielgachnej komory lustra, która nie pozwala nawet M42 po ludzku podpiąć, aż wreszcie jest szansa: przejście z największego dystansu od elementu światłoczułego do najmniejszego na rynku! Możesz podpinać co tylko chcesz. Stare szkła canona ponoć działają rewelacyjne na Zetkach, Leiki i co tam tylko chcesz, tylko nikonowskie AFy zostały odrzucone. Wiertarkowy system, który z nikonowskim uporem imbecyla ciągnęli (bo przecież ten autofokus to fanaberia jakąś dla amatorów), a teraz wszystko w kosz. Nie, bo nie. Zacytuję kolegę: "fajny ten Z7 ale nie wyobrażam sobie wymiany 7 obiektywów AF na AF-S, albo Z".
Podobnie przecież wygląda sprawa z lampą. Twórz system CLS, promuj, pozwól użytkownikowi z jednym fleszem zdjętym z sanek robić cuda (nie, żeby ją, ja nie potrafię cudów robić). A potem: zaoraj wszystko. Czemu? Bo tak. Pewnie mogliby wsadzić radio do korpusu w miejsce kukułki i pozwolić zdalnie wyzwalać moją sabinke, pewnie mogliby wsadzić tam moduł GPS, ale po co, skoro można wyprodukować za niedorzeczne pieniądze zewnętrzny, durnowaty odbiornik GPS (ewentualnie zrobić beznadziejna apke do pobierania koordynatów), można zrobić zewnętrzne sterowniki radiowe za kolejne cebuliony, bo jest dość frajerów, którzy lubią chędożenie bez smarowania...
"Kradnąc nam lustro" Nikon w żałosny sposób pozbył się dziedzictwa. Pewnie większość ma to w nosie, ja w główej mierze też, tak sobie mówię sobie. Przecież zawsze mogę zmienić system, tak sobie mówię, ale... Przez chwilę rozważałem canona i pomyśleć, że w podobnym stopniu jak ceny sprzętu (ustalane przez rzut kością 40-stościenną i dopisanie trzech zer), zniechęciła mnie do niego banda półgłówków na canonboardzie i faworyzujący ich nieudolni moderatorzy. Z perspektywy czasu wiem, że po prostu nie chciałem systemu zmieniać. I cieszę się z Z5, jest rewelacyjny, natomiast politykę firmy uważam za tak samo przykrą, jak skandaliczną.
zniechęciła mnie do niego banda półgłówków na canonboardzie i faworyzujący ich nieudolni moderatorzy.
Koledzy na CB mają perspektywę często zawężoną do jedynie słusznej marki, ale tak ich nazywać, to nie jest w porządku.
Odzio nie w kosz, nadal wszystko możesz podpiąć. Nie przesadzaj. Jedynie brak AF przy śrubokrętach. Ktoś ma jeszcze 7 śrubokrętów? Naiwny nie wiedział na co sie zanosi? Ja mam 3, ale mi ich nie żal, zostały do starych analogów.
180/2.8 to chyba jedyne wartościowe szkło ze śrubokrętem, które nie ma następcy.
Pierw piszesz, że ciagneli śrubokręt z uporem imbecyla, a potem ci żal że go dalej nie ciągną. Zresztą nie pierwszy raz piszesz rzeczy niespójne.
Nie wiąż bagnetu F z śrubokrętowym AF. Bagnet F był przed śrubokrętowym AF i był (jest) po nim.
CLS - wiele lustrzanek tez nie sterowało CLS. Modele najprostsze nie sterowały i te z najwyższej półki też nie sterują. D500, D850 i jednocyfrowe D1 - D6 nie mają wbudowanej lampy. Przedbłysków to chyba już tylko najwięksi masochisci używają ;) bo to jest zawodne. Kupuje się zestaw YN622 albo Navigatora albo jeden z bardzo wielu innych systemów radiowych.
Politykę Nikona mozna krytykować, sam to robię, ale to co wygaszają to nic zaskakującego, wszyscy się tego spodziewali.
To samo z wiertarką. Lepiej mieć niż nie mieć.
Jak wyobrażasz sobie zamontowania wiertarki do bagnetu Z? Przecież nie ma ani jednego obiektywu, który to obsługuje.
To jest całkiem nowy bagnet, a więc na dobrą sprawę system.
Ale za to FTZ z wiertarką byłby super. [emoji6]
85 1.4D [emoji3531]
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
85/1.4 D miałem, jest OK, ale nie wyjątkowy.
Zupełnie zapomniałem o 2 innych szkłach, aż dziwne, bo jedno z nich do niedawna miałem.
Czyli wyjątkowe szkła śrubokrętowe to 180/2.8, 105 i 135/2DC i szkło którego nikt nie zna, a jest fajne i bardzo praktyczne, wyjątkowe, micro-nikkor 70-180.
Oczywiście żadne z nich nie jest już produkowane, choć oba szkła DC wygasili całkiem niedawno.
Może mi sie jeszcze jakieś przypomni to dopiszę.
Micro 200 mm nie był kontynuowany w wersji AF-S, ale to chyba brak popytu.
Miałem 135 f/2 DC - faktycznie magiczne szkło. [emoji106] Fajnie by grało z z6/z7.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
Szkoda, że dopiero w II wpadli na pomysł umieszczenia styków do gripa w innym miejscu niż lustro, nie pomyśleli żeby nie montować w nim wiertarki ani flesza... Cóż inżynierowie mają swoją logikę ;)
Ale jest wybór, ja nie używam gripów, więc obojętne, a ktoś używa to ma dwójki.
Napęd śrubokręta do muzealnych obiektywów dobrze że sobie darowali, Nikon zapłacił za zgodność bagnetu F i tak bardzo dużo, Canon odcinał się bez problemu od starych i zmuszał ludzi do zmiany optyki, a w Nikonie płacz o muzealne obiektywy.
Lampa błyskowa w aparacie ? Na co to komu, żeby dalej straszyć ludzi potworkami oświetleniowymi z tego ?
Kojocisko
12-07-2021, 10:07
Ja się z Koesh'em w 100% zgadzam. Do portretu focus peak w wizjerze jest więcej niż znakomity, więc używać śrubokrętów można spokojnie. Do szybkiej akcji w 2021 używanie obiektywu ze śrubokrętem jest ... mocno hobbistyczne moim zdaniem, jak się już przeszło na bezlustro.
Koledzy na CB mają perspektywę często zawężoną do jedynie słusznej marki, ale tak ich nazywać, to nie jest w porządku.
Faktycznie nieładnie napisałem, mój błąd. Chodziło mi o kilku użytkowników, wazelinowych pupilków moderacji, reszta społeczności jest tak zacietrzewiona jak i my, to normalne :)
Odzio nie w kosz, nadal wszystko możesz podpiąć. Nie przesadzaj. Jedynie brak AF przy śrubokrętach. Ktoś ma jeszcze 7 śrubokrętów? Naiwny nie wiedział na co sie zanosi? Ja mam 3, ale mi ich nie żal, zostały do starych analogów.
180/2.8 to chyba jedyne wartościowe szkło ze śrubokrętem, które nie ma następcy.
Możesz podpiąć ale już nie będzie działać. Ludzie kupowali AFy, żeby mieć autofokus, a nie "móc sobie podpiąć". Ciekawe czy kupiłbyś Z, gdyby się okazało, że AF-Sy "możesz sobie podpiąć"... Poza szkłami, które zostały wymienione w kolejnych postach, zostają jeszcze obiektywy makro, które wciąż są rewelacyjne i "trzysetki", które dalej są świetne optyczne, może nie tak doskonałe jak nowsze wersje, ale na matrycy tworzą magię. Czy tamronwskie makro 90mm nie było też na śrubokręcie? Daję głowę, że jest sporo bardzo dobrych szkieł, które można wymienić, także pośród kundelków. AF-S jest lepsze? W wielu przypadkach na pewno, ale czy ktoś z Was patrzy jeszcze na cenę? Czy w ciemno bulicie tyle ile sobie Nikon zażyczy? Mój sprzęt nie zarabia, więc byłbym debilem, gdybym kupował szkła za tysiące złotych, mając niewiele gorsze optycznie do wyboru za połowę tej ceny. Taka cena wolnego AF, dla mnie fair. Dziwi mnie też nazywanie naiwnym osobę, która kupuje AFy, skoro ciągle niektóre można (lub do niedawna można było) kupić nowe, a marka słynęła z tego, że się nie wypięła na użytkowników starych szkieł.
Pierw piszesz, że ciagneli śrubokręt z uporem imbecyla, a potem ci żal że go dalej nie ciągną. Zresztą nie pierwszy raz piszesz rzeczy niespójne.
Nie wiąż bagnetu F z śrubokrętowym AF. Bagnet F był przed śrubokrętowym AF i był (jest) po nim. Jedyne co tu jest niespójne to logika nikona. Po co uparcie brnąć w AF napędzany przez body, produkować uparcie te obiektywy przez 30 lat, a później nagle się od niego odciąć? Jakoś dla mnie jest logiczne, że jeśli produkuje się obiektywy na wiertarkę przez dekady, wciąż się je sprzedaje to znaczy, że chcę, żeby ludzie to kupowali. Zwłaszcza, że zainwestowane pieniądze już się nie odinwestują. Później wypuszcza się nowy system, bardzo prędko, bo zaspane. Nie ma czasu na przestawienie sensownej palety obiektywów. Więc daje się FTZ, żeby użytkownik miał substytut. Ale wypinając się na tych, którzy chcieliby przejść, ale zaufali producentowi o wieloletniej tradycji i cieszyli się fajnymi, tańszymi szkłami. Mogli sobie odpuścić wiertarkę w dobie AF-S albo być konsekwentnym do końca.
CLS - wiele lustrzanek tez nie sterowało CLS. Modele najprostsze nie sterowały i te z najwyższej półki też nie sterują. D500, D850 i jednocyfrowe D1 - D6 nie mają wbudowanej lampy. Przedbłysków to chyba już tylko najwięksi masochisci używają ;) bo to jest zawodne. Kupuje się zestaw YN622 albo Navigatora albo jeden z bardzo wielu innych systemów radiowych.
Politykę Nikona mozna krytykować, sam to robię, ale to co wygaszają to nic zaskakującego, wszyscy się tego spodziewali.
Mogłeś kupić body z CLS albo bez niego. Miałeś wybór. Możesz kupić Z z FTZ albo bez niego, wszystko sensownie. Pakowanie CLS w D1-6 jest trochę bez sensu, bo to raczej nie jest rozwiązanie dla zawodowca. Zresztą któreś jednocyfrowce miały wbudowany przecież sterownik lamp, ale nikonowi się zapomniało o tej ultranowoczesnej technologii kiedy wiedzą, że ludzi mogą osobno kupić wspominany przez Ciebie zewnętrzny radiowy sterownik. Ale ja nie chcę nic na sankach montować, nie chcę kupować YN. Mam sabinę i miałem kukułkę z CLS, poręczny zestaw do zdalnego wyzwalania dla amatora. Zawodny? Może, u mnie działa w słońcu bez problemu, a w ciemnych pomieszczeniach nawet przez niewielkie przeszkody. Od biedy miałem 2 lampy za cenę aparatu i sabiny. A teraz do tego dochodzi wyzwalacz, albo drugi flesz. Najlepiej od chińczyka, bardzo rozsądne posunięcie. Rozwój tej technologii kosztował. Była użyteczna i gotowa, po co z niej rezygnować? Bo inne MLki nie mają lampy? Więc nikon robi to samo i pokornie staje na końcu kolejki ledwo wiążąc koniec z końcem.
Co do polityki, nawet jak wyszedł FTZ to musiałem doczytać, czy rzeczywiście Nikon był na tyle durny, żeby nie wsadzić tam napędu. Nie wszyscy się spodziewali, ja do teraz nie dowierzam. Bo właśnie polityka nikona to kompatybilność wstecz od zarania dziejów.
Jak wyobrażasz sobie zamontowania wiertarki do bagnetu Z? Przecież nie ma ani jednego obiektywu, który to obsługuje.
To jest całkiem nowy bagnet, a więc na dobrą sprawę system.
FTZ-D, proste. Po co pchać napęd w body?
Ale jest wybór, ja nie używam gripów, więc obojętne, a ktoś używa to ma dwójki.
Napęd śrubokręta do muzealnych obiektywów dobrze że sobie darowali, Nikon zapłacił za zgodność bagnetu F i tak bardzo dużo, Canon odcinał się bez problemu od starych i zmuszał ludzi do zmiany optyki, a w Nikonie płacz o muzealne obiektywy.
Lampa błyskowa w aparacie ? Na co to komu, żeby dalej straszyć ludzi potworkami oświetleniowymi z tego ?
Ja chciałbym używać gripa ale nie mogę i nie mam wyboru.
Dziwne, że to mnie ciągle się zarzuca brak logiki. Ale rozumowanie "dobrze, że sobie darowali bo dużo w niego zainwestowali" jest w pełni normalną logiką na naszym forum.
O Canonie się nie wypowiadam, bo mnie nie interesuje, ale nie zdziwiłbym się, gdyby R z bez problemu przyjął szkła sprzed EF.
Dziwi określenie "muzealne obiektywy". Co jest muzealnego w obiektywie, który jest ma bardzo fajną optykę, do niedawna był sprzedawany, wiele z nich równolegle z AF-S. Cena?
Wiem, że ciągle marudzę, to miłe, że chce się Wam jeszcze dyskutować z moim zaparciem. Ale ufam, że to forum czytają ludzie, którym firma za to płaci, pewnie nic to nie zmieni, liczę na to, że komuś się przynajmniej na górze przykro zrobi ;)
ale czy ktoś z Was patrzy jeszcze na cenę? Czy w ciemno bulicie tyle ile sobie Nikon zażyczy? Mój sprzęt nie zarabia, więc byłbym debilem, gdybym kupował szkła za tysiące złotych, mając niewiele gorsze optycznie do wyboru za połowę tej ceny. Taka cena wolnego AF, dla mnie fair. Dziwi mnie też nazywanie naiwnym osobę, która kupuje AFy, skoro ciągle niektóre można (lub do niedawna można było) kupić nowe, a marka słynęła z tego, że się nie wypięła na użytkowników starych szkieł.
Mogłeś kupić body z CLS albo bez niego. Miałeś wybór. Możesz kupić Z z FTZ albo bez niego, wszystko sensownie. Pakowanie CLS w D1-6 jest trochę bez sensu, bo to raczej nie jest rozwiązanie dla zawodowca. Zresztą któreś jednocyfrowce miały wbudowany przecież sterownik lamp, ale nikonowi się zapomniało o tej ultranowoczesnej technologii kiedy wiedzą, że ludzi mogą osobno kupić wspominany przez Ciebie zewnętrzny radiowy sterownik. Ale ja nie chcę nic na sankach montować, nie chcę kupować YN. Mam sabinę i miałem kukułkę z CLS, poręczny zestaw do zdalnego wyzwalania dla amatora. Zawodny? Może, u mnie działa w słońcu bez problemu, a w ciemnych pomieszczeniach nawet przez niewielkie przeszkody. Od biedy miałem 2 lampy za cenę aparatu i sabiny. A teraz do tego dochodzi wyzwalacz, albo drugi flesz. Najlepiej od chińczyka, bardzo rozsądne posunięcie. Rozwój tej technologii kosztował. Była użyteczna i gotowa, po co z niej rezygnować? Bo inne MLki nie mają lampy?
Co do polityki, nawet jak wyszedł FTZ to musiałem doczytać, czy rzeczywiście Nikon był na tyle durny, żeby nie wsadzić tam napędu. Nie wszyscy się spodziewali, ja do teraz nie dowierzam. Bo właśnie polityka nikona to kompatybilność wstecz od zarania dziejów.
Ja chciałbym używać gripa ale nie mogę i nie mam wyboru.
Dziwne, że to mnie ciągle się zarzuca brak logiki. Ale rozumowanie "dobrze, że sobie darowali bo dużo w niego zainwestowali" jest w pełni normalną logiką na naszym forum.
O Canonie się nie wypowiadam, bo mnie nie interesuje, ale nie zdziwiłbym się, gdyby R z bez problemu przyjął szkła sprzed EF.
Dziwi określenie "muzealne obiektywy". Co jest muzealnego w obiektywie, który jest ma bardzo fajną optykę, do niedawna był sprzedawany, wiele z nich równolegle z AF-S. Cena?
Odzio, w sumie wychodzi na to, że marudzisz na to, że z małymi zasobami finansowymi nie da się bezboleśnie przesiąść na bezlustra i korzystać ze wszystkich funkcji jakie miałeś w lustrzankach.
Niestety producenci wykorzystują przejście na bezlustra jako okazję do wyciągniecia kasy od fotografów. Rynek sie kurczy, a ceny idą w górę.
Tanio możesz się poruszać w systemach lustrzankowych. W bezlustrach jest zasada płać i płacz. Nie ma sensu (dla producenta, bo nie zarabia na tym) dbać o kompatybilność z AF z śrubokrętowymi szkłami, mniej precyzyjnymi, wolniejszymi. W lustrzankach też sie odciął od AFu tej szklarni w niższych modelach juz dawno temu. Seria D3xxx czy D5xxx. Kiedyś się trzeba od tego odciąć. To, że w bezlustrach się odcięto od napędu typu śrubokręt zaskoczyło chyba tylko Ciebie.
Kolejna sprawa. D1-D6 mają CLS, bezlustra też mają CLS, Nikon z tej technologii nie zrezygnował!!! Nie myl wbudowanej lampki błyskowej z CLS. Lampka to tylko element dający przedbłyski, do zastąpienia innymi lampami (ale takimi mogącymi być sterownikami CLS!) nasuwanymi na sanki. Aha, niskie modele lustrzanek mają wbudowane lampki, ale nie sterują one lampami zewnętrznymi! Być może cie to zdziwi, ale te aparaty (z niskich serii) po prostu nie mają CLS, choć mają lampę i sanki, w którą nawet możesz wpiąc najlepszy sterownik, a to i tak nie zadziała, bo CLS musi być wspierany przez aparat.
Zawsze tak było, że za lepszą funkcjonalność sie płaci. Dziwi cie, że niższy model odróżnia coś od wyższego, albo że wyższy model kosztuje więcej. Chyba nie. Sa ku temu powody. Nie płacz, że tanie rozwiązania nie są wspierane w bezlustrach, bo w lustrzankach tez nie było tak, że wszystko działa ze wszystkim. Zdaje sie że nie masz pełnej wiedzy o systemie i może stąd zaskoczenie i wkurzenie.
Aha, u Canona mieli by przypinać szkła przed EF? To znaczy manuale!? Przecież w bezlustrach Nikona też możesz podpinać manuale. Ba, możesz podpinać manuale wszystkich firm, też Canona i możesz przypinać wiele obiektywów innych systemów, z zachowaniem AFu. Np możesz do Nikona Z podpiąć szkła Canon EF zachowując AF, możesz podpiąć optykę do bezluster Sony, zachowując AF. Plus wszystko co manualne ze wszystkich prawie systemów. Ja mam np przejściówkę od jednego ze średnich formatów.
Ideą bezluster jest rezygnacja z mechaniki. Rezygnacja z lustra, które się podnosi i opada, rezygnacja z silnika śrubokręta. Została jeszcze migawka szczelinowa, ale i na nią przyjdzie czas gdy wejdzie migawka globalna. Zresztą już teraz domyślnie używa się migawki z pierwszą kurtyną elektroniczną.
Muzealna optyka to taka, która została zaprojektowana dość dawno temu, załóżmy, że w XX wieku. Nikt nie zabrania jej używać, wiele ze starych obiektywów jest nawet poszukiwanych, bo np mają fajny bokeh.
Grip - niektóre lustrzanki tez nie miały gripa, popatrz na niskie serie. Dlaczego utożsamiasz problemy z bezlustrami? Nikony Z6 i 7 maja grip, Z6II i Z7II mają w pełni funkcjonalny grip. Masz kasę - masz wybór. Nie masz kasy - nie ma opcji. W lustrzankach też! W bezlustrach jest wyższy próg wejścia. Musisz mieć bezlustro?
I to nie logika tego forum, tylko logika, po prostu.
Odzio, w sumie wychodzi na to, że marudzisz na to, że z małymi zasobami finansowymi nie da się bezboleśnie przesiąść na bezlustra i korzystać ze wszystkich funkcji jakie miałeś w lustrzankach.
Niestety producenci wykorzystują przejście na bezlustra jako okazję do wyciągniecia kasy od fotografów. Rynek sie kurczy, a ceny idą w górę.
Tanio możesz się poruszać w systemach lustrzankowych. W bezlustrach jest zasada płać i płacz.
Z małymi finansami nie odnajdziesz w prawie żadnym hobby/pasji opartym na ekwipunku. Tak już jest i się z tym godzę (w końcu trochę szmelcu kupiłem), nie to jest powodem mich bobrzych łez. Zrzędzę, ponieważ odcięto mnie od tego co już było, a co mi odebrano bez żadnego wyboru - choćby "dopłać". Też bym się pienił, ale miałbym wybór (powiedzmy, że można pod to podciągnąć gripa, gdyby istniał Z5 II to miałbym opcję dopłacenia za możliwość korzystania z niego). Akurat ja bardzo mocno kojarzyłem nikon ze wspieraniem wszystkiego wstecz, robił to konsekwentnie i ciągle uznaję, że zmiana tego kierunku jest jak ulubiony artysta zmieniający twórczość z rock'a na disko z pola, bo zarobi. Może to zrobić, ale wielu fanów to zaboli. Sama przesiadka na bezlustro jest już szeregiem kompromisów, na które się godzę ale nietrafiona jest dla mnie teza, że z założenia ma być drożej. Ile kosztowała najtańsza pełnoklatkowa lustrzanka? Nie przypominam sobie, żeby jakąś dało się kupić poniżej 5000zł. Obiektywy co innego, Zetkowe są rekordowo drogie, ale mają też niebywałe parametry - dla mnie uczciwie, jednym z kompromisów była praca z FTZ i to akceptuję.
Nie ma sensu (dla producenta, bo nie zarabia na tym) dbać o kompatybilność z AF z śrubokrętowymi szkłami, mniej precyzyjnymi, wolniejszymi. W lustrzankach też sie odciął od AFu tej szklarni w niższych modelach juz dawno temu. Seria D3xxx czy D5xxx. Kiedyś się trzeba od tego odciąć. To, że w bezlustrach się odcięto od napędu typu śrubokręt zaskoczyło chyba tylko Ciebie. Tak się odciął, że w sprzęcie pól- i w pełni profesjonalnym zostawił wiertarkę. Logiczne. Akurat zawodowiec, który ma dostawać wszystko co najlepsze i ekstremalnie doskonałe jako jedyny ma możliwość w pracy z bezskutecznymi szkłami. Może po prostu te szkła nie są aż tak słabe jak bardzo macie ochotę w to wierzyć, nie wiem czy dla usprawiedliwienia grubej forsy wydawanej na optykę, czy z innego powodu. Kolejny logiczny argument: ile znasz osób, które stwierdziły: "pier***ę, kupuję tego Nikona Z, żeby wreszcie się porządnie odciąć od muzealnych szkieł! Nie będzie mnie kusić jakieś gówno!". Ja z kolei znam już przynajmniej jedną osobę, która nie da się Nikonowi wydoić przez to, że nie zabierze ze sobą autofokusa w szkłach AF. Nie widzę uzasadnienia tej chęci rżnięcia naszych portfeli, tylko kolejny błąd. Sam też bym pałał większą miłością do marki, gdyby mi dała wybór. Zresztą, czy sam byś nie wolał, żeby Twoje 3 AFy potrafiły też automatycznie ostrzyć z Zetką? Tak, tak, pewnie nie potrzebujesz, świetnie się robi to ręcznie. Ale lepiej nie mieć niż mieć?
Kolejna sprawa. D1-D6 mają CLS, bezlustra też mają CLS, Nikon z tej technologii nie zrezygnował!!! Nie myl wbudowanej lampki błyskowej z CLS. Lampka to tylko element dający przedbłyski, do zastąpienia innymi lampami (ale takimi mogącymi być sterownikami CLS!) nasuwanymi na sanki. Aha, niskie modele lustrzanek mają wbudowane lampki, ale nie sterują one lampami zewnętrznymi! Być może cie to zdziwi, ale te aparaty (z niskich serii) po prostu nie mają CLS, choć mają lampę i sanki, w którą nawet możesz wpiąc najlepszy sterownik, a to i tak nie zadziała, bo CLS musi być wspierany przez aparat. Racja, zawężyłem użyteczność do sposobu w jaki ten system mi się przydaje. Ale konekwetnie się będę trzymać tego co napisałem wcześniej: nie chcę zakładać na sanki sterownika radiowego, tym bardziej drugiego flesza (który pewnie obsłgując CLS będzie potrafił też po prostu gadać przez radio). Po raz kolejny wszystko bardzo logiczne. Zróbmy system komunikacji błyskami, który następnie sprowadzimy do używalności wyłącznie przez użycie 2 lamp błyskowych, które potrafią znacznie lepiej dogadać się przez fale radiowe. No nie razi Cię to w oczy? Może są jakieś lampy bez radia, które potrafią w CLS, nie wiem, mnie to nie obchodzi, bo nie chcę nosić w plecaku 2 lamp.
Zawsze tak było, że za lepszą funkcjonalność sie płaci. Dziwi cie, że niższy model odróżnia coś od wyższego, albo że wyższy model kosztuje więcej. Chyba nie. Sa ku temu powody. Nie płacz, że tanie rozwiązania nie są wspierane w bezlustrach, bo w lustrzankach tez nie było tak, że wszystko działa ze wszystkim. Zdaje sie że nie masz pełnej wiedzy o systemie i może stąd zaskoczenie i wkurzenie. Tu niestety nie potrafię rozgryźć jak to się ma do dyskusji. Domyślam się, że Z5 jest niższym modelem w stosunku do D700? Powiedzmy, że się zgodzę, a do Z7? Który ma te same braki? Czy wszystkie ML to są niższe modele? Wiem co odróżnia D7/8xx od Dx i rozumiem czemu nie mają wbudowanego flesza.
Aha, u Canona mieli by przypinać szkła przed EF? To znaczy manuale!? Przecież w bezlustrach Nikona też możesz podpinać manuale. Ba, możesz podpinać manuale wszystkich firm, też Canona i możesz przypinać wiele obiektywów innych systemów, z zachowaniem AFu. Np możesz do Nikona Z podpiąć szkła Canon EF zachowując AF, możesz podpiąć optykę do bezluster Sony, zachowując AF. Plus wszystko co manualne ze wszystkich prawie systemów. Ja mam np przejściówkę od jednego ze średnich formatów.
Ideą bezluster jest rezygnacja z mechaniki. Rezygnacja z lustra, które się podnosi i opada, rezygnacja z silnika śrubokręta. Została jeszcze migawka szczelinowa, ale i na nią przyjdzie czas gdy wejdzie migawka globalna. Zresztą już teraz domyślnie używa się migawki z pierwszą kurtyną elektroniczną. Nie mam obiektywów canona. Mam AFy i chciałbym ich mieć więcej, gdyby działały jak należy. Jest to miłe, że mogę sobie wpiąć optykę canona, tak mam możliwość, może jak trafię tani adapter to nawet zakupię (ponoć AF działa co najmniej tak samo dobrze jak w lustrzankach C). Ale ja chcę w głownej mierze podpinać szkła robione przez/pod Nikona, zwłaszcza te, które posiadam.
Muzealna optyka to taka, która została zaprojektowana dość dawno temu, załóżmy, że w XX wieku. Nikt nie zabrania jej używać, wiele ze starych obiektywów jest nawet poszukiwanych, bo np mają fajny bokeh. Ale serio uważasz, że są optycznie bezużyteczne (poza rzeczonym bokeh)? Może w laboratorium mają nieco niższą rozdzielczość, ale zostawmy fotoonanistów na boku. Dają piękne zdjęcia (jakoś częściej ta niewymierna "plastyka" w recenzjach jest łączona z leciwymi obiektywami, nie współczesnymi super-żyletami). Nasuwa mi się przykład Prosche 911 z zeszłego wieku i te nowsze. Czy pasjonat, który nie ściga się na torach zrobi głupotę kupując 2, albo 4 razy tańszy model zamiast pakować się w kredyt na lata, żeby kupić "tę wymarzoną, z przyspieszeniem do 100 w 8,2 zamiast 8,7s"?
Grip - niektóre lustrzanki tez nie miały gripa, popatrz na niskie serie. Dlaczego utożsamiasz problemy z bezlustrami? Nikony Z6 i 7 maja grip, Z6II i Z7II mają w pełni funkcjonalny grip. Masz kasę - masz wybór. Nie masz kasy - nie ma opcji. W lustrzankach też! W bezlustrach jest wyższy próg wejścia. Musisz mieć bezlustro? Mogłem kupić lustrzankę bez gripa, wiertarki, kukułki i bez CLSa. Ale miałem bardzo szeroki wybór modeli i różnorakich opcji. Długo analizowałem który model co mi daje. Padło na D700, pośród wyznaczników była właśnie wiertarka i CLS (o gripe wtedy nie myślałem, nie wiedziałem jak bajecznie się z nim pracuje, teraz to też by był must have), lista modeli oczywiścia była obcięta progiem cenowym - dlatego nie kupiłem jednocyfrówki.
Jakbym "nie musiał" mieć bezlustra to bym nie miał, to była decyzja podejmowana przez tygodnie, nie godziny. Nie bez powodu rozstałem z lustrzanką i zdecydowanie ostatnim z powodów jest idiotyczne (z punktu widzenia amatora) przejście na "system przyszłości", bo DSLR będą wygaszane i przestały robić zdjęcia i za 2 lata będą muzealne.
Zastanawiam się, jakie by było marudzenia na Nikona, jakby pod koniec lat 70. istniały fora internetowe. :lol:
Celem biznesowym FTZ było umożliwienie użycia jakichkowiek obiektywów, bo w 2018 były 3 z mocowaniem Z. Brak wsparcia AF w linii AF i AF-D był pewnie spowodowany pośpiechem, a i Nikon miał wtedy mocniejszą pozycję, mógł taki ficzer ignorować.
Nikonowskim analitykom z perspektywy roku, po prasowym i jutjubowym narzekaniu na FTZ, brak dwóch slotów i brak gripa, wyszło zapewne, że warto poprawić dwa ostatnie braki, ale tego pierwszego się nie opłaca.
Obsługa linii AF/AF-D nie służyłaby zasadniczemu celowi, ale dopieściłaby fanów marki.
Możemy się nierzeczowo spierać, czy taka taktyka była właściwa czy nie, ale do oceny efektów brakuje nam informacji, ile owych wiernych przy przesiadce na bezlustra zmieniło system oraz jaki był koszt zaprojektowania FTZ-D.
Dla porównania, Sony cały czas wspiera wsteczną kompatybilność z mocowaniem A (ba, w 2020 wypuścili LA-EA5), choć chyba więcej klientów przyniosła im Sigma MC-11.
FTZ-D.
Co wyście się tak uparli? Literka D NIE MA nic wspólnego z AF... Jak już to FTZ-AF.
Dla porównania, Sony cały czas wspiera wsteczną kompatybilność z mocowaniem A (ba, w 2020 wypuścili LA-EA5), choć chyba więcej klientów przyniosła im Sigma MC-11.
Tylko jest drobna różnica między przypadkiem Sony z bagnetem A, a Nikonem wspierającym wiertarkę na bezlustrach via adapter. Tak dokładniej to 19 lat różnicy, jakie dzieli wypuszczenie ostatniego nowego szkła AF (1997) przez N, a lustrzanką Sony z bagnetem A (2016).
I choć nie popieram decyzji Nikona, tak wcale się jej nie dziwię.
Bardziej się dziwię, że Chińczycy takiego adaptera nie zrobili.
Brak wsparcia AF w linii AF i AF-D
Nie ma takiego pojęcia jak AF-D.
Dopiero ten ostatni adapter pozwala na używanie punktów AF na matrycy i to nie przy filmowaniu. Opracowanie go zajęło Sonemu równo 10 lat, więc Nikon ma jeszcze czas.
Nie ma takiego pojęcia jak AF-D.
Co ciekawe, Wikipedia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Nikkor) też tak podaje.
53623
Cóż, skoro każdy może edytować...
Co wyście się tak uparli? Literka D NIE MA nic wspólnego z AF... Jak już to FTZ-AF.
Zgrabniej brzmi i wszyscy się uparli ;-)
Tylko jest drobna różnica między przypadkiem Sony z bagnetem A, a Nikonem wspierającym wiertarkę na bezlustrach via adapter. Tak dokładniej to 19 lat różnicy, jakie dzieli wypuszczenie ostatniego nowego szkła AF (1997) przez N, a lustrzanką Sony z bagnetem A (2016).
Nikon AF 50D jest z 2002.
Ale jeśli już porównywać, to na równych warunkach: ostatni obiektyw Minolty bez silnika z ostatnim obiektywem Nikona bez silnika.
No to może jak więcej osób poględzi, N zrobi FTZ2 z wiertarką. Skoro sony 5 wersji adaptera zrobiło...
Wypuszczą z Zf AFTZ w wersji retro i wszyscy będą zadowoleni. Do momentu zobaczenia ceny. ;)
Nikon utrzymując bagnet F wchodząc w cyfrową erę zapłacił bardzo dużą cenę i wiele stracił, Canona trzeba było kupować od zera, a obiektywy Nikona ludzie używali nadal, to był błąd ( dla klienta super ).
Nikt nie widzi jaki kapitał Canon zbił na tym że zmusił klientów do zakupu obiektywów od nowa.
FTZ to był świetny ruch, na te pierwsze 2-3 lata od wprowadzenia systemu można było zaoszczędzić na obiektywach ale i tu ponownie Nikon traci ale jednak nie o to już chodzi, raczej o to żeby okres przejściowy w budowie kompletu obiektywów można było rozciągnąć w czasie bo klient może się ratować FTZ.
FTZ ze śrubokrętem to po pierwsze pogorszenie wagi i może gabarytów zestawu, FTZ już ma przecież mechanizm przysłony dający zgodność wsteczną, druga sprawa, druga sprawa pogorszenie wydajności energetycznej zestawu, już słyszę ten płacz że z jakimś pleśniakiem na śrubokręt można zrobić tylko np 100 zdjęć.
Nie ma nic gorszego jak R&D nie potrafi samo decydować tylko słucha głosu klientów, tak już było w Nikonie w pewnym momencie lustrzankowej ery i całe szczęście projektując bezlustra odcięli się od tych "dobrych" rad.
Błędem było w Z6/Z7 brak styków do gripa i tyle, patrzac na to z czym na rynek wchodziło cztery lata wcześniej Sony albo w tym samym okresie Canon to boki zrywać, Z6 to genialny aparat, a do czasu jak nie było Z5 można było nówkę z gwarancją EU/PL kupić poniżej 5tyś zł !!
W sumie Nikon z FTZ mógł iść nawet dalej i wywalić popychacz. W pełni działałoby tylko te parę szkieł z przysłoną elektromagnetyczną. ;)
Nie ma nic gorszego jak R&D nie potrafi samo decydować tylko słucha głosu klientów, tak już było w Nikonie w pewnym momencie lustrzankowej ery i całe szczęście projektując bezlustra odcięli się od tych "dobrych" rad.
Nie ma nic gorszego niż samodzielne R&D, bo wtedy żadna linia produktów nie powstanie: każda wersja to osobny produkt niekompatybilny z linią poprzednia ani następna, budowany od zera, by uniknąć niepotrzebnych zaszłości.
Oczywiście ironizuje, takie luźne skojarzenia z tworzeniem oprogramowania.
lukasz_kk
12-07-2021, 19:28
koesh pamiętam jak zachwalałeś tutaj transfer zdjęć z aparatu do komputera przez WiFi (z wykorzystaniem routera, a nie aparatu jako hot spot). Pisałeś, że prędkości są wysokie i działa to bardzo sprawnie. Czy w takim razie Z6/Z7 obsługują WiFi 5GHz? Pytam bo w swoim Z5 mogę połączyć się z domową siecią tylko w paśmie 2,4GHz i wczoraj 100 RAWów miało się transferować przez pół godziny... Jeśli wyższe modele obsługują WiFi 5GHz to mamy chyba kolejną rzecz okrojoną przez Nikona w modelu budżetowym (nie żeby mnie to jakoś szczególnie uwierało, bo i tak uważam ten aparat za bardzo udany).
[MENTION=68301] Czy w takim razie Z6/Z7 obsługują WiFi 5GHz?
Wg specyfikacji Z6 wspiera 802.11ac
Raczej każda Zetka ma 5GHz i 2,4GHz, zdziwiłbym się jakby było inaczej, ja w routerze mam włączone obie częstotliwości, 2,4GHz lepsze jak jestem w ogrodzie, a 5GHz w domu i tu aparat łączy się bez problemu, transfery są bardzo duże, na oko szybciej leci niż z karty i czytnika XQD, raczej nie osiąga to szybkości jak na karcie CFX i na czytniku CFX, obecnie używam czytnika zamontowanego na płycie głównej na PCIe i tu mam max ile daje karta, na oko połowa tej prędkości będzie czyli i tak szybciej jak XQD.
spiritus
14-07-2021, 09:04
Pytanko na szybko.
Czy kupując 7artisansa, który jest dedykowany dla APS-C (np 35/1.2) to czy Z6 przełączy się automatycznie w tryb DX czy pozostanie na FX i zostanie winieta?
Ma ktoś wgl te obiektywy i używa z zetką?
To już losowo i może się zmieniać przy upgrade.
No to może jak więcej osób poględzi, N zrobi FTZ2 z wiertarką. Skoro sony 5 wersji adaptera zrobiło...
Wypuszczą z Zf AFTZ w wersji retro i wszyscy będą zadowoleni. Do momentu zobaczenia ceny. ;)
To ja też podpowiem :) Niech zrobią FTZxx w stylu Techart lm-ea7 do szkieł Ai/Ai-S. Stare manuale z AF, to byłoby coś:!:
postawiłem zamilknąć ale znowu wjechał mój konik :D
To ja też podpowiem :) Niech zrobią FTZxx w stylu Techart lm-ea7 do szkieł Ai/Ai-S. Stare manuale z AF, to byłoby coś:!:
To niedopuszczalne, przecież zostało ustalone, że bardzo dobrze sie stało, że nikon nam nie daje możliwości wybierać czy chcemy używać starych szkieł i nie powinien słuchać użytkowników przy projektowaniu sprzętu! Masz przyjąć ochłapy, wyłożyć 10k i pocałować dłoń, że nawet zdjęcie możesz zrobić bez dokupowania modułu spustu migawki (no chyba, że byś używał beznadziejniej apki).
Nie ma co ironizować, patrz jak robił i robi Canon, odcinał sie zawsze od starej optyki, wymuszał zakup nowej, a przy wejściu w bezlustra zrobił to samo co Nikon, to były bardzo dobre decyzje żeby podpinać stare ale działające poprawnie na bezlustrach obiektywy, nie ma co na siłę oferować staroci gdzie napęd ani nie jest precyzyjny ani nie poradzi sobie z doostrzaniem przy czujnikach na matrycy.
Pomyśl jaki byłby płacz o bf/ff z takimi obiektywami i jak to by negatywnie wpłynęło na produkt, przecież nadal internety twierdzą że Nikon Z ma słaby AF i zepsute kolory, takie banialuki powstały i zostają.
Dlaczego Canon nie ma adaptera z AF do bagnetu FD ?
odzio Polecam przejście do obozu przeciwnika Nikoniarzy, nazwy firmy nawet nie wymówię bo zaraz padną inwektywy:mrgreen:
Parę rzeczy stanie się prostszych.
No dobra, zagalopowałem się, Nikon tego nie wypuści, ale Techart czy Fotodiox mógłby. Choć zaraz zaraz, po to są aktualizacje softu u Nikona, żeby uwalać takie nieprawomyślne fanaberie:roll:
Póki co nic nie uwalają, od ponad dwóch lat spokojnie można używać adaptery z AF do Sony, Canona itd.
Nie no, przejść mogłem jeszcze przed Z5. Rozważałem Canona (byłoby to nawet z pożytkiem dla społeczności internetu, bo na CB jestem zbanowany, bezpodstawnie i bezprawnie, ale moderacja pozbawiona intelektu i godności ma swoje [własne] prawa :D), jednak ceny body i wymiana optyki mnie przerastają. Parę rzeczy by się stało prostszych, ale większość skomplikowała. To jedno. Drugie - lubię Nikona i niezmiernie szanowałem to, że tu wszystko działało wstecz. Strasznie długo ciągnęli AFy - to był błąd, zgadzam się. Ale za to konsekwentnie dodawali wiertarki do korpusów, a tobyło wspaniałe. Do tego AFy są proporcjonalnie tańsze, a tańsze i świetne (może nie doskonałe, tu zdania są różne) optycznie szkło to dla mnie idealne połączenie. Poza tym jest wybór. Przeszedłem na ML ze względu na eye-af, potrzebowałem obiektywu jasnego i szybkiego, żeby pstrykać zdjęcia córce. No i mam Z35/1.8 - drogo ale pokrywa 150% moich wymagań. Chcę mieć też wachlarz obiektywów wykorzystywanych sporadycznie. Przykładowo 105 macro, 300/4 - tym nie będę pstrykać ganiającego szkraba, powolny AF mi wystarczy ale jednak jest to AF za połowę ceny nowszych wersji. Cenom AFów jest bliżej do MFów, niż AF-Sów, czy to nie jest rewelacyjne?
Fakt, że mam słabe argumenty na to, że "byłoby dużo płaczu, że jest wolno i nieprecyzyjnie". Nie wiem jak z precyzją, ja tam z D700 nie narzekałem zbyt wiele (inna sprawa, że dopiero Z pokazał mi co to znaczy celny AF) ale odpada jeden wadliwy punkt: pomiar nie na matrycę, więc w najgorszym wypadku będzie tak samo jak w lustrzankach. Biorąc pod uwagę o ile mniej obiektywy na FTZ myszkują i przejeżdżają całą skalę ostrości w każdym kierunku, myślę, że by było dużo lepiej. Prędkości pewnie już nie ruszysz, fakt, trudno. Canon pewnie by to marketingowo przepchnął: masz dostęp do najlepszej optyki dla profesjonalistów ale możesz też pracować z dużo tańszymi nieprodukowanymi już szkłami, które były pro 10-20 lat temu. Kukułka z CLSem IMO idealnie się wpasowuje w ideologię ML - kup jedną błyskotkę i możesz zdalnie świecić bez dodatkowego sprzętu, na lekko (o wbudowaniu radiu w body nie wspomnę, bo to przecież nie smartfon, żeby używać prostych rozwiązań). No ale to marketing, z którym świat Nikona znajduje się na prostych równoległych. Poza tym: wystarczy, żeby FTZ2/AF/D/shit nie był sprzedawany w zestawie z body, tylko jako opcja. Ten kto będzie chciał go kupić, będzie wiedzieć do czego on służy i jakimi błędami jest obarczony, prawda? To by mocno ograniczyło płacz. Nie w pełni ale teraz też jest dużo lamentu, choć AF jest świetny. Nie powiem, że inteligentny, ustaliliśmy, że to nie telefon, a durnie z Nikona nie mają zamiaru tworzyć bezluster, które mają być liderami rynku, ale jest bardzo dobry.
spiritus
14-07-2021, 12:19
To już losowo i może się zmieniać przy upgrade.
Ciekaw jestem na jakiej zasadzie miałoby to działać. 7artisansy softu (chyba) nie mają aby je Z-ki wykrywały.
Się pochwalę... kupiłem 85 pod Z i nie mogę się doczekać przesyłki :D
Czujniki fazowe AF w lustrzankach działają inaczej, te od kontrastu mają co prawda podobne działanie ale dopiero w bezlustrach i przy szybkich precyzyjnych silnikach AF mają sens, do tego algorytmy i moc obliczeniowa dają to co masz w bezlustrach.
Canon ale i Sony próbował w erze lustrzanek robić jakieś kombinacje z AF kontrastowym ale to działało słabiutko zwłaszcza z przeciętnymi obiektywami.
Wystarczy zobaczyć jaka poprawa działania AF pojawiła się razem z wejściem taniutkich konstrukcji AF-P w Nikonie i to bez ruszania beznadziejnie działającego af kontrastowego.
Podsumowując, Nikon dla swojego dobra nie wspiera muzealnych obiektywów na śrubokręt ponieważ przyniosłoby to sporo hejtu, fejków i trollowania, dobrze że zrozumieli jaka to siłą i jak trudno przez to przebić się z prawdziwymi argumentami.
Druga sprawa, Nikon wspiera obiektywy bardzo stare ale już dające sobie radę na takim sprzęcie jak Nikon Z.
Nie jest sobie trudno wyobrazić "obiektywne" testy z jakimś obiektywem na śrubokręt, który jakimś cudem daje bf/ff i co by było u tych trolli na youtube albo na portalach foto, o fejsie nawet nie wspominam.
Jeśli nie mają styków, to jak body może rozpoznać, że to DX? Będzie obraz całej matrycy, co najwyżej z winietą.
Maciek N
17-07-2021, 11:04
Jak uaktualnić oprogramowanie w Z6 jeśli nie mam adaptera, czytnika? Zdjęcia zgrywam po kablu ale nie udaje się nagrać na kartę aktualizacji tym sposobem.
Nie ma takiej możliwości, mogę ci w Krakowie wrzucić soft na CFX albo XQD jak chcesz :)
Maciek N
17-07-2021, 12:34
Znowu po górkę:( Ktoś może polecić jakiś sprawdzony czytnik i sklep w którym go kupie? Posiadam kartę SONY XQD.
Znowu po górkę:( Ktoś może polecić jakiś sprawdzony czytnik i sklep w którym go kupie? Posiadam kartę SONY XQD.
Ja kupiłem taki (https://www.amazon.pl/gp/product/B08RK1RKD1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1) przy okazji zakupu karty, o której mówisz. Jest tani, metalowy i działa bardzo dobrze.
spiritus
18-07-2021, 17:22
Jak uaktualnić oprogramowanie w Z6 jeśli nie mam adaptera, czytnika? Zdjęcia zgrywam po kablu ale nie udaje się nagrać na kartę aktualizacji tym sposobem.
Gdybyś się kręcił w Warszawie to pisz. Mogę Ci to zrobić :)
Podsumowując, Nikon dla swojego dobra nie wspiera muzealnych obiektywów na śrubokręt ponieważ przyniosłoby to sporo hejtu, fejków i trollowania, dobrze że zrozumieli jaka to siłą i jak trudno przez to przebić się z prawdziwymi argumentami.
Druga sprawa, Nikon wspiera obiektywy bardzo stare ale już dające sobie radę na takim sprzęcie jak Nikon Z.
Nie jest sobie trudno wyobrazić "obiektywne" testy z jakimś obiektywem na śrubokręt, który jakimś cudem daje bf/ff i co by było u tych trolli na youtube albo na portalach foto, o fejsie nawet nie wspominam.
Sony zaryzykowało, hate się nie rozlał.
https://youtu.be/-V9_-PYvCHs
Polecam uwadze 18:56 i 20:22.
Jasne, filmować się tym nie da, przynajmniej nie z wbudowanym mikrofonem. Ale do fotografowania mniej dynamicznych scen?
Ale działa to tragicznie, nie ryzykowałbym w Nikonie takich eksperymentów gdzie wiadomo że trolle sony zrobiłyby makabryczny hejt.
Ale działa to tragicznie, nie ryzykowałbym w Nikonie takich eksperymentów gdzie wiadomo że trolle sony zrobiłyby makabryczny hejt.Hmm, chyba już się poruszamy jakiś czas w obszarze wyznań, wierzeń i uczuć :-)
Raczej doświadczeń z wpisami wyznawców Sony. Zawsze było najważniejsze to czego jeszcze nie miała konkurencja. Więc wychwalali wpierw bezlustra, realizm obrazu w wizjerze (to bzdura a nie prawda), podpinanie optyki innych producentów. Teraz to jest passe. Optyka musi być wg nich systemowa.
Obrazek2000
19-07-2021, 19:06
Co niektórzy tutaj są gorsi od najgorszego marketingu Sony, więc nie szydziłbym bym tak z użytkowników innych systemów...
Marketing Sony nie jest jeszcze taki najgorszy. Znacznie gorsi są systemowi ortodoksi. :razz:
To nie szydzenie, to kompleksy :(
... Optyka musi być wg nich systemowa.
Pewnie dlatego, że nie mają takiego fajnego FTZ:mrgreen:
Kwestia trolli sony jest znana na wielu portalach, jest to wyśmiewane memami i konkretnymi przykładami, nie wiem ale wydaje się że jest pewna grupa użytkowników, którzy obrażają się na innych że mają czelność używać czegoś innego, pojawiają się argumenty, które nagle odwracają się o 180 stopni.
Przykład obiektywów firm trzecich i używania adapterów, to był wielki argument za Sony, teraz nagle jest to powód do hejtu użytkowników Nikona.
W kółko wałkuje się że Nikon Z to mało obiektywów ale przecież to pierwszy system, który tak szybko wyposażył się w komplet podstawowych obiektywów i to mimo pandemii i problemów produkcyjnych elektroniki na świecie.
Hmm, chyba już się poruszamy jakiś czas w obszarze wyznań, wierzeń i uczuć :-)
I próby wytłumaczenia sobie dlaczego firma ze spóźnionym (i prawdopodobnie nie do końca przemyślanym) systemem wyciąga lagę na użytkowników...
A co sonyhejtu: czytam wyłącznie forum, które mnie interesuje i sporadycznie nurkuję w segment komentarzy na optycznych - jakoś ten hejt mnie tak bardzo nie dotyka, nie odstaje jakoś bardziej od tego, co czytam względem innych marek. Z marketingowego punktu widzenia dostrzegam natomiast, że: EOS R to system najbardziej zaawansowany wśród ML, będzie mieć 2mln natywnych słoików na przestrzeni paru lat (tak przynajmniej sugeruje ilość wniosków patentowych, które składają), natomiast Alpha jest najbardziej dojrzałym i rozwiniętym systemem, prekursor rozsądnych rozwiązań. Nikon to taka biedna pokraka ciągnąca się gdzieś z tyłu, żebrząca o ochłapy od użytkowników, którzy łaskawie nie odeszli. Jest w tym prawda? Nie. Jeśli Z9 wyjdzie jak zapowiadają to chyba będzie co najmniej tak samo dobra tak pozostałe flagowce, to że jak zwykle spóźniona to inna sprawa. Ale "stereotypy" pozostają i Nikon z tym zbytnio nic nie robi. I pewnie gdyby jakoś potrafili przebić się przez wizerunek producenta bezlusterkowców do których nie ma obiektywów z Eye-AF, który nie działa, to pewnie by nie było problemu z hejtem na to, że śrubokręt działa tak, jak zawsze działał (a może i lepiej?). Jakoś nigdy nie widziałem wylewania pomyj na to, że D6 ma wiertarkę...
I próby wytłumaczenia sobie dlaczego firma ze spóźnionym (i prawdopodobnie nie do końca przemyślanym) systemem wyciąga lagę na użytkowników...
A co sonyhejtu: czytam wyłącznie forum, które mnie interesuje i sporadycznie nurkuję w segment komentarzy na optycznych - jakoś ten hejt mnie tak bardzo nie dotyka, nie odstaje jakoś bardziej od tego, co czytam względem innych marek. Z marketingowego punktu widzenia dostrzegam natomiast, że: EOS R to system najbardziej zaawansowany wśród ML, będzie mieć 2mln natywnych słoików na przestrzeni paru lat (tak przynajmniej sugeruje ilość wniosków patentowych, które składają), natomiast Alpha jest najbardziej dojrzałym i rozwiniętym systemem, prekursor rozsądnych rozwiązań. Nikon to taka biedna pokraka ciągnąca się gdzieś z tyłu, żebrząca o ochłapy od użytkowników, którzy łaskawie nie odeszli. Jest w tym prawda? Nie. Jeśli Z9 wyjdzie jak zapowiadają to chyba będzie co najmniej tak samo dobra tak pozostałe flagowce, to że jak zwykle spóźniona to inna sprawa. Ale "stereotypy" pozostają i Nikon z tym zbytnio nic nie robi. I pewnie gdyby jakoś potrafili przebić się przez wizerunek producenta bezlusterkowców do których nie ma obiektywów z Eye-AF, który nie działa, to pewnie by nie było problemu z hejtem na to, że śrubokręt działa tak, jak zawsze działał (a może i lepiej?). Jakoś nigdy nie widziałem wylewania pomyj na to, że D6 ma wiertarkę...
Troszkę ciężko zrozumieć w pełni cały post. Wszystko co napisałeś to bardzo subiektywna opinia podparta słowami "prawdopodobnie" i "pewnie".
2 miliony obiektywów na przestrzeni paru lat? Będą czymś więcej się różnić niż numerem seryjnym? ;)
W mojej opinii sprawa FTZ ze śrubokrętem wcale nie jest taka prosta jak to się wydaje. Dokładność AF, prądożerność, głośność, wielkość i waga, droższy sam adapter. To są główne i duże minusy. Taki FTZ by musiał mieć wbudowany swój silniczek, bo tego w body przecież nie ma. Może kiedyś taki zrobią, może nie. Dla mnie jest dobrze jak jest, ostatni obiektyw tego typu w mojej stajni to był 135mm DC.
Dla mnie śmieszne są te wielkie słowa jaki to Nikon jest spóźniony. Teraz przecież DSLR już nie potrafią robić zdjęć... Rynek się zmienia, Nikon wszedł na rynek ML udanymi modelami z dobrą relacją jakość/cena.
Kolega koniecznie musi zmieniać body na ML? D780 i D850 bardzo dobrze współpracują z optyką bez własnego silnika AF.
Ogólnie brak wyczucia ironii może utrudniać odbiór :) subiektywizm jest dokładnie taki sam, jak ten, że "dobrze, że nie zrobili FTZ z korbą, bo ludzie by psy wieszali jak to działa". 2 miliony jest tu raczej parafrazą dużej ilości "planowanych", czy raczej "zgłaszanych w urzędach patentowych" obiektywów, nie znam i nieszczególnie mnie interesuje rzeczywista ilość tych obiektywów.
Każdy, kto chciałby kupić FTZ z napędem raczej by się liczył z jego ograniczeniami, raczej byłby to sprzęt dla ludzi, którzy wiedzą co kupują, ale:
- dokładność: w najgorszym wypadku by przecież była taka sama jak w DSLR, jak dla mnie tu jest spoko, a na ML pewnie by odpadło śmiganie w jedną i drugą po całym zakresie ustawień ostrości,
- głośność... może nieco głośniej (body nie tłumi pracy). Ale co z tego? Przecież wiemy, że to nie jest HSM
- waga: wiadomo, tak samo jak w DSLR.
- cena, niestety, świat gadżetów rządzi się cenami ustalaniami przez bęben maszyny losującej (z odpowiednim mnożnikiem oczywiście), ale jak widać ludzie to kupują. Popatrzmy na sam FTZ, czy markowe gripy.
- niech sobie i ten adapter będzie większy, jakby wystawał bardziej w dól to bym nie narzekał ale żyjemy w epoce miniaturyzacji w końcu, raczej by się sensownie opchnął (może i z własnym zasilaniem?),
- prądożerność: w D700 obiektywów na śrubokręt używałem głownie na wyjazdach (krajobrazy), na co dzień AF-S. I... szczerze mówiąć, biorąc pod uwagę, że na wycieczkach korzysta się z aparatu znacznie intesywniej nie zauważyłem nigdy niespodziewanego wzrostu zapotrzebowania na prąd systemu AF. AF-S też nie jest napędzany dobrymi chęciami producenta :)
Spóźnienie może być śmieszne wiadomo, czytałem kiedyś książkę o fotografii, gdzie autor wprost śmiał się z tego opisywanego wielkimi słowami autofokusa, który oducza fotografa myślenia. Każdy się śmieje z czego chce, ale spóźnienie jest wg mnie (jak i części użytkowników forum, czy autorów tekstów na portalach branżowych) raczej trudnym do podważenia faktem. W mojej subiektywnej opinii dorzuciłbym jeszcze pracę w pośpiechu zrobioną na kolanie ale znowu zaśmiecę tym wątek :P
Nie wiem kto jest "kolegą" z pytania. Jeśli ja, to tak, musi. Ilość udanych zdjęć córki wzrosła w moim przypadku kilkukrotnie. Nie jestem wielkim fanem ML, albo przeciwnikiem lustrzyc. Analizuję wszelkie za i przeciw przed każdorazowym wydatkiem powyżej kilkuset złotych, a już na pewno kilku tysięcy na nowe body. Twierdzę natomiast, że branża foto jest zacofana jak... producenci klimatyzacji do domu. Jakiś czas temu montowałem i jestem porażony jak prymitywne są rozwiązania w tym sektorze...
Ogólnie brak wyczucia ironii może utrudniać odbiór :) subiektywizm jest dokładnie taki sam, jak ten, że "dobrze, że nie zrobili FTZ z korbą, bo ludzie by psy wieszali jak to działa". 2 miliony jest tu raczej parafrazą dużej ilości "planowanych", czy raczej "zgłaszanych w urzędach patentowych" obiektywów, nie znam i nieszczególnie mnie interesuje rzeczywista ilość tych obiektywów.
Każdy, kto chciałby kupić FTZ z napędem raczej by się liczył z jego ograniczeniami, raczej byłby to sprzęt dla ludzi, którzy wiedzą co kupują, ale:
- dokładność: w najgorszym wypadku by przecież była taka sama jak w DSLR, jak dla mnie tu jest spoko, a na ML pewnie by odpadło śmiganie w jedną i drugą po całym zakresie ustawień ostrości,
- głośność... może nieco głośniej (body nie tłumi pracy). Ale co z tego? Przecież wiemy, że to nie jest HSM
- waga: wiadomo, tak samo jak w DSLR.
- cena, niestety, świat gadżetów rządzi się cenami ustalaniami przez bęben maszyny losującej (z odpowiednim mnożnikiem oczywiście), ale jak widać ludzie to kupują. Popatrzmy na sam FTZ, czy markowe gripy.
- niech sobie i ten adapter będzie większy, jakby wystawał bardziej w dól to bym nie narzekał ale żyjemy w epoce miniaturyzacji w końcu, raczej by się sensownie opchnął (może i z własnym zasilaniem?),
- prądożerność: w D700 obiektywów na śrubokręt używałem głownie na wyjazdach (krajobrazy), na co dzień AF-S. I... szczerze mówiąć, biorąc pod uwagę, że na wycieczkach korzysta się z aparatu znacznie intesywniej nie zauważyłem nigdy niespodziewanego wzrostu zapotrzebowania na prąd systemu AF. AF-S też nie jest napędzany dobrymi chęciami producenta :)
Spóźnienie może być śmieszne wiadomo, czytałem kiedyś książkę o fotografii, gdzie autor wprost śmiał się z tego opisywanego wielkimi słowami autofokusa, który oducza fotografa myślenia. Każdy się śmieje z czego chce, ale spóźnienie jest wg mnie (jak i części użytkowników forum, czy autorów tekstów na portalach branżowych) raczej trudnym do podważenia faktem. W mojej subiektywnej opinii dorzuciłbym jeszcze pracę w pośpiechu zrobioną na kolanie ale znowu zaśmiecę tym wątek :P
Ja nigdzie nie napisałem "dobrze, że nie zrobili FTZ z korbą", wręcz przeciwnie - uważam, że powinien on powstać prędzej czy później. W mojej opinii dobrze, że pierw powstał adapter mniejszy, lżejszy, tańszy do obiektywów z własnym silnikiem.
Nie wiem kto jest "kolegą" z pytania.
Ten kolega, no chyba że go jednak nie ma ;)
Zacytuję kolegę: "fajny ten Z7 ale nie wyobrażam sobie wymiany 7 obiektywów AF na AF-S, albo Z".
Widzisz, on podszedł do tego zdroworozsądkowo. Nie wyobraża sobie wymiany, więc nie wymienia. Przecież na rynku są naprawdę dwa bardzo dobre modele (D780 i D850), które będą jeszcze wiele lat robiły takie same zdjęcia jak Z6 i Z7.
Jakbym miał spora szklarnię na śrubokręt to faktycznie byłbym wkurzony że chcę kupić bezlustro, a nie ma adaptera do posiadanych obiektywów, to zmienia mocno podejście do kwestii braku takiego adaptera.
Tylko jeśli podchodzimy zdroworozsądkowo to zadajmy sobie pytanie dlaczego Nikon ma ponosić dalej straty ( albo nie zyskać ) na tym że wprowadza nowy system, jakoś Canonowi nie wytyka się że zmieniali bagnety w lustrzankach i odcinali ludziom szklarnie od nowych puszek.
FTZ to świetna sprawa na okres przejściowy, który moim zdaniem już powoli się kończy.
Kojocisko
20-07-2021, 20:31
To ja już jako bardziej praktyk niż teoretyk wtrącę dwa grosze, będąc na początku przygody z systemem Z. FTZ jeszcze pożyje, a zadecydują o długości tego żywota Sigma i Tamron.
FTZ na dłuższą metę nie ma sensu do optyki podstawowej: 14-24(30), 24-70, 70-200, 35mm czy typu turystycznego 24-200. Ale będę trzymać FTZ do Sigmy 135mm, Tamrona 100-400 czy Nikkora 105/2,5 Ai. W portrecie FTZ przy Sigmie 135 mi nie przeszkadza, a odpowiednika nie ma nawet na horyzoncie.
Ja nigdzie nie napisałem "dobrze, że nie zrobili FTZ z korbą", wręcz przeciwnie - uważam, że powinien on powstać prędzej czy później. W mojej opinii dobrze, że pierw powstał adapter mniejszy, lżejszy, tańszy do obiektywów z własnym silnikiem.
Ja też nie piszę, o tym, że to Twoje słowa, to był ukłon w stronę głosów na forum, chodzi mi o to, że tu są wyłącznie subiektywne wypowiedzi. Nikt z nas nie podejmuje decyzji w Nikonie :) Aczkolwiek pewnie też zastosowałem nietrafioną narrację z przyzwyczajenia do odbijania kontrargumentów, bo akurat z tym się w pełni zgadzam.
Widzisz, on podszedł do tego zdroworozsądkowo. Nie wyobraża sobie wymiany, więc nie wymienia. Przecież na rynku są naprawdę dwa bardzo dobre modele (D780 i D850), które będą jeszcze wiele lat robiły takie same zdjęcia jak Z6 i Z7.
Co do kolegi nie odważyłem się założyć, że ktoś tu jeszcze pamięta dyskusję sprzed kilku stron wątku. Ale i tu się zgadzam, temat ten przytoczyłem w kontekście tego, jak "Nikon traci" na wspieraniu starych słoików. I powtórzę, nie znam nikogo, kto by porzucił lustrzanki na rzecz ML (czyli jednak kupił nowy sprzęt i dał firmie pieniądze) dla tego, żeby się pozbyć tych nieszczęsnych śrubokrętów, a znam kogoś, kto by to (z dużym prawdopodobieństwem) zrobił, gdyby mógł śrubokręty zabrać ze sobą.
To raczej naiwne zakładać, że jeśli komuś odbierzemy dostęp do starej optyki to zaraz zacznie kupować nową. Ja mam od dłuższego czasu ochotę na 105/2.8. Czy to znaczy, że przez brak śrubokręta kupię wersję Z? Albo sklepowego AF-S? Chciałbym, ale tego nie zrobię ze względów finansowych. Prędzej zarobiłaby Sigma albo Tamron jakbym miał parcie na nówki. Ale nie mam więc pewnie kiedyś kupię używanego AF-S, choć wiem (dzięki rzeczonemu właśnie koledze), że AF jest świetny a ceną mu bliżej do MF, niż AF-S (~1100zł vs 2000zł) i to by był dla mnie optymalny wybór.
odzio Kibicuję Ci w walce z polityką Nikona, natomiast akurat co do adaptera z wiertarką to mam sceptyczne podejście, gdyż ponieważ
- przede wszystkim wcale nie ma dużo szkieł F z wiertarką, które wytrzymają próbę na nowych matrycach, szczególnie Z7 (pewnie z 1/3 nabywców)- to co było świetne z d700 traci szybko urok na gęstej matrycy;
- zdecydowana większość użytkowników po początkowych zachwytach szuka jednak szkieł systemowych, bez adaptera, po prostu taki jest fakt bez zagłębiania się w powody;
- znalazłbym jeszcze kilka argumentów za małą opłacalnością takiego adaptera, ale jednak głównym jest odstawanie starszej optyki od współczesnej, także jeśli chodzi o szybkość af.
Oczywiście nie wykluczam, że Nikon zrobi taki adapter, sukcesu rynkowego jednak nie wróżę. Paru hobbystów by się ucieszyło i tyle.
Dodam tylko, że nie mam za wiele szkieł z wiertarką, moja opinia nie wynika z testów technicznych. Natomiast podpinałem sporo różnych obiektywów do Sony z 42 Mpix, wniosek mam taki, że tani zoom (albo jakaś stałka Samyang czy Tamron) da zdecydowanie więcej niż drogi adapter i stara optyka.
Ps. Jeśli nie mam racji co do opinii o Nikkorach AF, napisz co chciałbyś podpinać.
Myszowor
21-07-2021, 10:47
A wiertarka to szukanie problemu na siłę, nowe szkła są o klasę lepsze i poręczniejsze.
Sądzę, że jest to różnica więcej niż jednej klasy ;) O ergonomii nawet nie wspomniałem, bo to jest oczywiste. Są rzecz jasna obiektywy z wiertarką b.ciekawe i wciąż dobre, ale to jest margines i nisza.
cz4rnuch
21-07-2021, 11:01
...W mojej opinii sprawa FTZ ze śrubokrętem wcale nie jest taka prosta jak to się wydaje. Dokładność AF, prądożerność, głośność, wielkość i waga, droższy sam adapter. To są główne i duże minusy. Taki FTZ by musiał mieć wbudowany swój silniczek, bo tego w body przecież nie ma. Może kiedyś taki zrobią, może nie. Dla mnie jest dobrze jak jest, ostatni obiektyw tego typu w mojej stajni to był 135mm DC...Od samej strony praktycznej. Ci, którzy zdecydowaliby się zestawić szkła ze śrubokrętem z takim hipotetycznym ftz raczej zdawaliby sobie sprawę z tego, że AF byłby gorszy. Chodzi o samą możliwość podpięcia. Wielkość i waga także niekoniecznie muszą być na minus. Przelotka sony ze śrubokrętem jest nawet mniejsza niż wcześniejsze, którego go nie miały. A kosztuje tyle samo co te wcześniejsze, które nadal są na rynku. Tylko trzeba spojrzeć kiedy się pojawiła i myślę, że wszystko będzie jasne. Nie wtedy gdy szkieł do Sony było tyle co kot napłakał i była najbardziej potrzebna, ale teraz gdy jest ich już zatrzęsienie. Myślę, że Nikon zrobi podobnie i taki adapter się pojawi. Wtedy gdy już ludzie nakupią szkieł z mocowaniem Z. I wtedy będzie można napisać, że system z nowym ftz wspiera nawet szkła z epoki brązu :)
Ja też nie piszę, o tym, że to Twoje słowa, to był ukłon w stronę głosów na forum, chodzi mi o to, że tu są wyłącznie subiektywne wypowiedzi. Nikt z nas nie podejmuje decyzji w Nikonie :) Aczkolwiek pewnie też zastosowałem nietrafioną narrację z przyzwyczajenia do odbijania kontrargumentów, bo akurat z tym się w pełni zgadzam.
Co do kolegi nie odważyłem się założyć, że ktoś tu jeszcze pamięta dyskusję sprzed kilku stron wątku. Ale i tu się zgadzam, temat ten przytoczyłem w kontekście tego, jak "Nikon traci" na wspieraniu starych słoików. I powtórzę, nie znam nikogo, kto by porzucił lustrzanki na rzecz ML (czyli jednak kupił nowy sprzęt i dał firmie pieniądze) dla tego, żeby się pozbyć tych nieszczęsnych śrubokrętów, a znam kogoś, kto by to (z dużym prawdopodobieństwem) zrobił, gdyby mógł śrubokręty zabrać ze sobą.
Rozczaruję Cie: wiele osób to zrobiło, na początku były oczywiście plany pt. System F i system Z z obiektywami F przez FTZ, a kończyło się sprzedawaniem wszystkiego z F. Reasumując, albo zostajemy w lustrzankach, gdzie mamy w zasadzie wszystko za dość rozsądne pieniądze, albo idziemy w Z i w dość krótkim czasie (klika miesięcy) mamy tylko obiektywy Z.
Ja zostałem w lustrzankach: mam w zasadzie wszystko, czego potrzebuję. Mnie potencjalnie interesują dwa obiektywy na śrubokręt: 180/2.8 ze względu na jego malarskość, i 200/4 Micro. Na razie u mnie zamiennikiem pierwszego jest Tamron 70-200/2.8 G2, który daje trochę podobne rozmycie tła na 200 mm, a zamiast drugiego mam Sigmę 150/2.8 OS i czasem stosuję do niej TC 1.4. Dlatego napisałem "potencjalnie".
odzio Kibicuję Ci w walce z polityką Nikona, natomiast akurat co do adaptera z wiertarką to mam sceptyczne podejście, gdyż ponieważ
- przede wszystkim wcale nie ma dużo szkieł F z wiertarką, które wytrzymają próbę na nowych matrycach, szczególnie Z7 (pewnie z 1/3 nabywców)- to co było świetne z d700 traci szybko urok na gęstej matrycy;
- zdecydowana większość użytkowników po początkowych zachwytach szuka jednak szkieł systemowych, bez adaptera, po prostu taki jest fakt bez zagłębiania się w powody;
- znalazłbym jeszcze kilka argumentów za małą opłacalnością takiego adaptera, ale jednak głównym jest odstawanie starszej optyki od współczesnej, także jeśli chodzi o szybkość af.
Oczywiście nie wykluczam, że Nikon zrobi taki adapter, sukcesu rynkowego jednak nie wróżę. Paru hobbystów by się ucieszyło i tyle.
Dodam tylko, że nie mam za wiele szkieł z wiertarką, moja opinia nie wynika z testów technicznych. Natomiast podpinałem sporo różnych obiektywów do Sony z 42 Mpix, wniosek mam taki, że tani zoom (albo jakaś stałka Samyang czy Tamron) da zdecydowanie więcej niż drogi adapter i stara optyka.
Ps. Jeśli nie mam racji co do opinii o Nikkorach AF, napisz co chciałbyś podpinać.
nigdy nie miałem tak wielkiej matrycy, więc nieco trudno mi się ustosunkować. Ale mamy na forum wrzutki ze 180/2.8 + Z7 - jak dla mnie ciągle wyglądają świetnie. Patrzyłem z ciekawości na 300/2.8 w internetach - rewelacja. Zakładam, że obiektywy makro (a na pewno wspomniana 105) dadzą sobie radę. Zdaję sobie sprawę, że te obiektywy mogą nie osiągnąć rozdzielczości współczesnych konstrukcji, może nawet te różnice będzie widać już na 27" ekranie. A może nie. Na pewno nie na wydrukach A4, a nie wiem ilu amatorów robi większe, o ile w ogóle. AFy dają możliwość skorzystania z bezkompromisowych (jak na tamte czasy) profesjonalnych konstrukcji za ułamek ceny współczesnych. O tej 300 wspomniałem ponieważ wisiała na ebay za niecałe 3500zł z wysyłką i zacząłem się jarać. Jakby śledzić na bieżąco Ile kosztuje ten obiektyw obecnie?
Co do nieopłacalności tego tworu, już się coraz bardziej z tym godzę - jestem w szoku jak mało osób na naszym forum patrzy na stosunek ceny do jakości, mam wrażenie, że tylko mi zależy na ostrych zdjęciach za... miałem pisać niewielkie, ale to niemożliwe - możliwie najmniejsze pieniądze
A wiertarka to szukanie problemu na siłę, nowe szkła są o klasę lepsze i poręczniejsze.
czemu na siłę? nowe szkła są doskonalsze, owszem, ale robią się w tym wszystkim dość sigmowate: poprawne aż do bólu. Tamte są tanie i są dobre. Opinie w internecie twierdzą, że spokojnie sobie radzą na Z7 i D850. Ja nie jestem dobry w podglądaniu sampli pixel po pixelu ale mnie się podobały :)
Sądzę, że jest to różnica więcej niż jednej klasy ;) O ergonomii nawet nie wspomniałem, bo to jest oczywiste. Są rzecz jasna obiektywy z wiertarką b.ciekawe i wciąż dobre, ale to jest margines i nisza.
Ergonomia ręcznego ustawienia ostrości na AF (ogromny zakres ruchu z bajecznym oporem), a AF-S plastikowy szajs trudny do wyczucia jest nieporównywalna. Wiem, nie ma AF/MF, są cięższe (choć dla mnie pomijalnie), ale trzyma się to super...
Rozczaruję Cie: wiele osób to zrobiło, na początku były oczywiście plany pt. System F i system Z z obiektywami F przez FTZ, a kończyło się sprzedawaniem wszystkiego z F. Reasumując, albo zostajemy w lustrzankach, gdzie mamy w zasadzie wszystko za dość rozsądne pieniądze, albo idziemy w Z i w dość krótkim czasie (klika miesięcy) mamy tylko obiektywy Z.
Ja zostałem w lustrzankach: mam w zasadzie wszystko, czego potrzebuję. Mnie potencjalnie interesują dwa obiektywy na śrubokręt: 180/2.8 ze względu na jego malarskość, i 200/4 Micro. Na razie u mnie zamiennikiem pierwszego jest Tamron 70-200/2.8 G2, który daje trochę podobne rozmycie tła na 200 mm, a zamiast drugiego mam Sigmę 150/2.8 OS i czasem stosuję do niej TC 1.4. Dlatego napisałem "potencjalnie".
Tu znowu jest trochę kwestia mojego niedoprecyzowania. Choć gdzieś już wspominałem na pewno, że moje gorzkie żale nie dotyczą zawodowców. Rozumiem, że ktoś, kto rżnie kasę na fotografii potrzebuje wszystkiego z górnej półki i dla niego wyłożone 30, czy 50tys. z czasem się zwróci. Ja piszę o drugim końcu, który kabzę Nikona napełnia ilością, a nie bezkompromisową jakością. Myślę, że kiedyś firmy na nich zbierały więcej siana, nie wiem jak teraz, kiedy rynek foto pędzi po równi pochyłej.
nigdy nie miałem tak wielkiej matrycy, więc nieco trudno mi się ustosunkować. Ale mamy na forum wrzutki ze 180/2.8 + Z7 - jak dla mnie ciągle wyglądają świetnie. Patrzyłem z ciekawości na 300/2.8 w internetach - rewelacja. Zakładam, że obiektywy makro (a na pewno wspomniana 105) dadzą sobie radę. Zdaję sobie sprawę, że te obiektywy mogą nie osiągnąć rozdzielczości współczesnych konstrukcji, może nawet te różnice będzie widać już na 27" ekranie. A może nie. Na pewno nie na wydrukach A4, a nie wiem ilu amatorów robi większe, o ile w ogóle. AFy dają możliwość skorzystania z bezkompromisowych (jak na tamte czasy) profesjonalnych konstrukcji za ułamek ceny współczesnych. O tej 300 wspomniałem ponieważ wisiała na ebay za niecałe 3500zł z wysyłką i zacząłem się jarać. Jakby śledzić na bieżąco Ile kosztuje ten obiektyw obecnie?
Co do nieopłacalności tego tworu, już się coraz bardziej z tym godzę - jestem w szoku jak mało osób na naszym forum patrzy na stosunek ceny do jakości, mam wrażenie, że tylko mi zależy na ostrych zdjęciach za... miałem pisać niewielkie, ale to niemożliwe - możliwie najmniejsze pieniądze
czemu na siłę? nowe szkła są doskonalsze, owszem, ale robią się w tym wszystkim dość sigmowate: poprawne aż do bólu. Tamte są tanie i są dobre. Opinie w internecie twierdzą, że spokojnie sobie radzą na Z7 i D850. Ja nie jestem dobry w podglądaniu sampli pixel po pixelu ale mnie się podobały :)
Ergonomia ręcznego ustawienia ostrości na AF (ogromny zakres ruchu z bajecznym oporem), a AF-S plastikowy szajs trudny do wyczucia jest nieporównywalna. Wiem, nie ma AF/MF, są cięższe (choć dla mnie pomijalnie), ale trzyma się to super...
Tu znowu jest trochę kwestia mojego niedoprecyzowania. Choć gdzieś już wspominałem na pewno, że moje gorzkie żale nie dotyczą zawodowców. Rozumiem, że ktoś, kto rżnie kasę na fotografii potrzebuje wszystkiego z górnej półki i dla niego wyłożone 30, czy 50tys. z czasem się zwróci. Ja piszę o drugim końcu, który kabzę Nikona napełnia ilością, a nie bezkompromisową jakością. Myślę, że kiedyś firmy na nich zbierały więcej siana, nie wiem jak teraz, kiedy rynek foto pędzi po równi pochyłej.
Mam Sigmę 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM autofocus będzie dobrze funkcjonował po podłączeniu przez FTZ do Z6?
Maciek N
18-08-2021, 22:02
Widzę w moim modelu Z6 że górny ekranik w trybie wideo lekko przygasa i rozjaśnia. Trochę to niepokojące ale poza tym przygasaniem nic się nie dzieje. Czy w Waszych modelach tez tak jest?
Dodam że mam wgraną aktualizację.
Adam_S_Maj
18-08-2021, 23:56
Co prawda nie mam tego obiektywu, ale mam sigmę 105 f/2,8 EX DG macro OS HSM i wszystko działa przez ftz na mojej Z6 - więc sądzę, że z Sigmą 70-200 też będzie ok :)
Widzę w moim modelu Z6 że górny ekranik w trybie wideo lekko przygasa i rozjaśnia. Trochę to niepokojące ale poza tym przygasaniem nic się nie dzieje. Czy w Waszych modelach tez tak jest?
Dodam że mam wgraną aktualizację.
Zauważ ze przygaszanie działa też jak zasłonisz dekielkiem obiektyw albo w ciemnych warunkach, czujnik przygasza żeby nie waliło po oczach jak jest wokoło ciemno.
Czy ładowarka do telefonu potrafi naładować baterię w Z6? Czyli nie wyciągam baterii z body, podpinam ładowarkę która jest przewidziana do szybkiego ładowania w tel samsunga. A jeśli da radę naładować to jaki czas? Bo ładowarka oryginalna od Z6 jest dość duża i nie mam ochoty jej zabierać na urlop
Tak, pisałem o tym w temacie o Z7, ostatni wyjazd to była minimalizacja sprzętu i miałem tylko jeden zapas akku plus kabelek oryginalny od Nikona plus ładowarka do fona 35W, ładowanie jest szybsze niż oryginałem.
ok, dzięki, kabelek to sobie ten cieniutki od ładowarki wezmę, no chyba że ma to jakieś znaczenie i brać ten krótki i gruby od nikona
niemniej też mam ochotę na minimalizację bagażu
Robiłem pomiary kabelków ile potrafią puścić natężenia i wyszło mi że ten od Nikona jest najwydajniejszy, warto go używać jeśli ładowarka mocniejsza jak 25W.
Ja właśnie tą minimalizacje wykonałem, aparat z obiektywem, jeden zapas akku i kabelek :)
o, to muszę też przetestować, bo kabelek od telefonu jest dość lichy ale za to giętki i dłuższy co nie będzie ograniczało podłączania aparatu do ładowarki
drugie pytanie (widziałem w wątku o Z7) miałeś tylko jeden obiektyw Nikora Z 14-30/4 ? Bo sam mam 24-70/2,8 i się zastanawiam czy albo nie dokupić tego szerokiego kąta albo może wypożyczyć,
tylko czy jechać na dwa obiektywy czy ten jeden szerszy mi wystarczy, a jadę do Włoch na Sycylię więc mam dylemat ;)
Trudno napisać co pstrykasz, ja swoje wywody odnośnie UWA zooma jako uniwersalnego obiektywu tu już wrzucałem, na Z6 miałem 17-35mm i było ok, brakowało troszkę szerokości, na Z7 14-30mm z możliwością kadrowania jest optymalne dla mnie ale i tak więcej używam zakresu 14-24mm.
Krajobraz, architektura, wnętrza to raczej UWA zoom, a jak trzeba ludziaków pstryknąć to 30mm na f/4 też jest ok.
Ja dwóch obiektywów już ze sobą nigdy raczej nie zabiorę, teraz ponad tydzień w północnych Włoszech i 14-30mm sprawdził się.