PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Herhor
27-04-2019, 20:44
Wszystko cacy, tylko chodzi o wagę "podręcznego" w samolocie...

cz4rnuch
27-04-2019, 20:48
Bywam i będę bywał w miejscach gdzie trudno nawet złapać oddech więc ogranicza się ekwipunek do niezbędnego minimum. Czasami nie mam miejsca w plecaku nawet na dodatkowe 0,5kg, bo to może sporo kosztować przy większej liczbie lotów. W takich sytuacjach przydaje się lżejszy, mniejszy sprzęt. A czasami mniejszy sprzęt po prostu mniej rzuca się w oczy.

ksh
27-04-2019, 20:56
Zawodowcy od kotleta ( tak tak... mocno ironicznie bo i tak temat rozwalony trolowaniem ) niech latają z dwoma zestawami po 2-3kg bo resztę tygodnia na siłce sobie podciągnął kondycje i jest sporo argumentów za, a amator jak ja wiem że zestaw o 0,5kg cięższy potrafi mocno zmniejszyć komfort i przyjemność z np zwiedzania od rana do nocy gdzie zdjęcia robi się dla przyjemności przy okazji.
Z drugiej strony nie mam nadal problemu żeby używać D5100 z 35-tką bo to lekkie i tanie.

Herhor
29-04-2019, 12:43
I to jest sedno tematu. :mrgreen:

kurczeblade
01-05-2019, 10:59
Czy aktualizacja Tamronów coś zmienia w tamacie działania AF przez FTZ?

https://www.youtube.com/watch?v=0dG3EUYWAWg

Lu
01-05-2019, 11:32
A ja cały czas nie mogę pojąć jak rosłe chłopy mogą narzekać na jakieś drobne zmiany wagi w aparatach.

Nie chodzę na siłownię, ale zupełnie mi nie przeszkadzało fotografowanie D3 wraz z 24-70/2.8 przez 8 godzin. Baaa, moja żona ma 160 i jest drobnej budowy i ona też takim aparatem gania po parę godzin i nigdy nie mówiła że ciężko. Po przesiadce na Z6 zauważyłem że jest mniejszy i lżejszy ale to chyba dwukrotna różnica w wadze. Nie wiem jak czułe rączki ma ktoś, kto mówi że kupi Canona czy Sony bo są o parę gramów do przodu...

Michał Jędrak A polataj cały dzień po sklepach w poszukiwaniu bezglutenowych pierożków to zobaczysz jak bardzo wyczerpujące to zajęcie. Wtedy docenisz każde 12,5g mniej do noszenia...:))))

rpromin
01-05-2019, 11:40
Czy aktualizacja Tamronów coś zmienia w tamacie działania AF przez FTZ?

https://www.youtube.com/watch?v=0dG3EUYWAWg

Pierwsza generacja tamronow tu pokazana nie umożliwia aktualizacji przez dock-a.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

kurczeblade
01-05-2019, 11:48
Nie wiem która generacja. Głównie chodzi mi o Tamrona 85 VC?

rpromin
01-05-2019, 12:06

Co do tego sie nie wypowiem bo nie wiem, ale zaciekawil mnie ten filmik i moze potestuje 24-70 pokazany na filmiku i sprawdze czy faktycznie sa takie problemy z ostrzeniem, bo nie podpinalem tego szkla pod zetke jeszcze.

To co widac to ze nie ma nowego firmware-u po wypuszczeniu Ztek dla 85tki

24287

wiec zakladam ze dziala, skoro nic nie wypuscili, dla starych tamronow wypuscic nie moga bo nie sa kompatybilne z tap-in console.

ksh
01-05-2019, 13:20

Nie możesz porównywać starego tamrona pierwszej genearcji, który też nie działa na adapterze canon-sony do nowej generacji obiektywów tamrona.

JK
01-05-2019, 13:51
Porównywać może. Czemu nie. Tylko te porównania są tyle warte, co ta cała jego paplanina. ;-)

kurczeblade
01-05-2019, 14:46
Inaczej, ma ktoś doświadczenie z FTZ i Tamronami 2 generacji?

Porównywać może. Czemu nie. Tylko te porównania są tyle warte, co ta cała jego paplanina. ;-)

Udało Ci się w końcu zrobić w koncu jakieś
konkretne zdjęcia. Czy dalej kwiatki w mieszkaniu fotografowane?;)

ksh
01-05-2019, 15:03
Kwiatki są gorsze od kotleta ? ;)

rpromin
01-05-2019, 16:45
Inaczej, ma ktoś doświadczenie z FTZ i Tamronami

Tak, z 70-200 G2, ale nie wiem dlaczego pytasz skoro AF w zetkach nie działa to niezależnie jakie podepniesz szkło będzie słabo, to chyba oczywiste.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kurczeblade
01-05-2019, 16:59
Tak, z 70-200 G2, ale nie wiem dlaczego pytasz skoro AF w zetkach nie działa to niezależnie jakie podepniesz szkło będzie słabo, to chyba oczywiste.

Tym sposobem chcesz zachęcić do poważnej rozmowy ? Zadałem proste pytanie. Ale widzę że użytkownicy Z są bardzo wrażliwi. ;)

rpromin
01-05-2019, 17:30
Tym sposobem chcesz zachęcić do poważnej rozmowy ? Zadałem proste pytanie. Ale widzę że użytkownicy Z są bardzo wrażliwi. ;)

Odpowiedziałem na zadane pytanie, odpowiedz brzmi: TAK, są tu użytkownicy którzy maja doświadczenie z tamronami G2.

I tu nie chodzi o wrażliwość, poprostu Ciebie nie rozumiem, kilkakrotnie negowałeś działanie AF w Zetkach niezależnie od tego co piszą użytkownicy, po co zatem pytasz jak jest z Tamronem, przecież wiesz? Tym bardziej że miałeś (podobno) wypożyczone Z6 i był z Tobą na reportażu, to na pewno podpinałeś swojego Tamrona prawda? Przestałem Cie traktować poważnie po tym jak napisałeś że porównywałeś na reportażu z sonką a nie pokazałeś ani jednego zdjęcia, potem że musisz je obrobić (naprawde?). A teraz pytasz jak to działa z Tamronem, pewnie zaraz wymyślisz ze nie miałeś FTZ? To po co wypożyczać taki aparat :P skoro interesowała Cie współpraca z sigma i tamronem. Kręcisz i tyle...

ksh
01-05-2019, 17:57
Według mnie to była wrzutka z trolowaniem ( załączony yt ) bo nie trudno sprawdzić jak działają tamrony pierwszej generacji przez adapter i to nawet z bagnetem canon podpięte do sony gdzie adaptacja jest bardzo dobra ale niestety takie obiektywy nie nadają się do tego i z Zetką będzie podobnie bo to te same ograniczenia.

Herhor
01-05-2019, 18:53

Tak mam 150-600 G2. Po aktualizacji TAP-in Console, AF działa poprawnie i szybko.

Myszowor
01-05-2019, 19:01
U mnie z T150-600 G2 działa bez większych problemów, czasem się AF-C zgubi, ale większość fotek mam trafionych (ten tomron z Nikonem D7500 też nie zawsze trafiał bo nie jest demonem szybkości).
24309

kurczeblade
01-05-2019, 19:49
rpromin wybacz, ale przeczytałem do pewnego momentu... i dalej mi się nie chciało tego "cierpienia" czytać.

U mnie z T150-600 G2 działa bez większych problemów, czasem się AF-C zgubi, ale większość fotek mam trafionych (ten tomron z Nikonem D7500 też nie zawsze trafiał bo nie jest demonem szybkości.

Dzięki za odpowiedź.

Jakby ktoś miał Tamrona i Z to prosiłbym o podrzucenie kilku zdań na temat działania AF'a. Ja niestety nie miałem okazji podpinać Tamrona, a szkło jako 85 jest szybkie i zależy mi na dobrej współpracy.

hostman22
01-05-2019, 20:12
Testowałem Z6 z sigmami w tym z 100-400 z TC i bez i..., już z d600 miałem lepiej więc Z6 odpuszczam jako aparat do wszystkiego ;).

kurczeblade
01-05-2019, 20:24
Testowałem Z6 z sigmami w tym z 100-400 z TC i bez i..., już z d600 miałem lepiej więc Z6 odpuszczam jako aparat do wszystkiego ;).

Możesz opisać jak to wyglądało ?

jarek5555
01-05-2019, 21:49
rpromin wybacz, ale przeczytałem do pewnego momentu... i dalej mi się nie chciało tego "cierpienia" czytać.

Dzięki za odpowiedź.

Jakby ktoś miał Tamrona i Z to prosiłbym o podrzucenie kilku zdań na temat działania AF'a. Ja niestety nie miałem okazji podpinać Tamrona, a szkło jako 85 jest szybkie i zależy mi na dobrej współpracy.

Z6 i tamron 70-200 G2 24317

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki za odpowiedź.

kolejne Z6 i tamron 70-200 G2 24319

nikoniarz
01-05-2019, 22:01
Przeciętnie to się prezentuje. Chyba ze względu na obróbkę/wywołanie.

hostman22
01-05-2019, 22:28
Możesz opisać jak to wyglądało ?

apart lubi wchodzić w uśpienie chyba po to, aby oszczędzać baterię (chociaż też dziwne bo przy różnych ustawieniach górny wyświetlacz świeci jaśniej) przy wzbudzeniu każda sigma potrzebowała chwili do startu, a z TC to już była masakra (cała seria w kosz). Zdjęcia da się robić, ale chyba nie tego szukam... ;)

24321
sigma 100-400 z TC1.4

psychotech
03-05-2019, 18:46

U mnie z T 24-70 2.8 G2 działa całkiem nieźle ale dopiero po aktualizacji softu. W porównaniu do natywnej 24-70 f4 jest oczywiście trochę (ale nie wiele) gorzej w szczególności w wideo, tu też tamrona odrobinę słychać a natywny obiektyw Z już nie.
W ciemniejszych warunkach i tak wolę tamrona.

Natomiast wielkość i waga zestawu adapter i tamron ... no cóż ;)

Podpinałem też T70-300 f/4.0-f/5.6 VC USD działa choć raczej średnio dobrze, potrafi się zacinać. Stabilizacja się dziwnie załącza, z dźwiękami jakich nie słyszałem na D600.

Ma ktoś tamrona macro 90 nowszą lub starszą wersję, czy to połączenie ma szanse zadziałać z Z6 ?

Po przesiadce z D600 na Z6 jestem pozytywnie zaskoczony AF.

U mnie z T 24-70 2.8 G2 działa całkiem nieźle ale dopiero po aktualizacji softu. W porównaniu do natywnej 24-70 f4 jest oczywiście trochę (ale nie wiele) gorzej w szczególności w wideo, tu też tamrona odrobinę słychać a natywny obiektyw Z już nie.
W ciemniejszych warunkach i tak wolę tamrona.

Natomiast wielkość i waga zestawu adapter i tamron ... no cóż ;)

Podpinałem też T70-300 f/4.0-f/5.6 VC USD działa choć raczej średnio dobrze, potrafi się zacinać. Stabilizacja się dziwnie załącza, z dźwiękami jakich nie słyszałem na D600.

Ma ktoś tamrona macro 90 nowszą lub starszą wersję, czy to połączenie ma szanse zadziałać z Z6 ?

Po przesiadce z D600 na Z6 jestem pozytywnie zaskoczony AF.

https://youtu.be/FV0xGhAH_xQ

Myszowor
03-05-2019, 19:04
U mnie AF działa podobnie w T150-600 G2 po aktualizacji, szybko ustawia bez pompowania itd.
Nie ma czego takiego jak uśpienie, mogę trzymać non stop na stabilizacji i czekać na właściwy moment do zdjęcia.
Aparat wybudza się szybko, zaraz po włączeniu, pół sekundy i można robić zdjęcia.

monochromatic
16-05-2019, 11:13
https://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/press.tag/news/bv-pr-wwa1905-nikon-releases-firmware-version-2.0-for-the-nikon-z7-and-nikon-z6.dcr no to zaczynamy dyskusję od nowa , jest aktualizacja af

monochromatic
16-05-2019, 18:47
https://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/press.tag/news/bv-pr-wwa1905-nikon-releases-firmware-version-2.0-for-the-nikon-z7-and-nikon-z6.dcr no to zaczynamy dyskusję od nowa , jest aktualizacja af

No i po skrócie , af z wykrywaniem twarzy i oka działa w trybie automatyczny w af C i S . Teraz robiąc zdjęcia portretowe używamy tego trybu nie ma chyba sensu używać inaczej. Działa fajnie -ale prawdę powiem wam w sobotę bo w piątek mam weselę ,ciekaw jestem jak AF C poradzi sobie na ciemnej sali ślubnej.

morzon
16-05-2019, 18:53
Działa fajnie -ale prawdę powiem wam w sobotę bo w piątek mam weselę ,ciekaw jestem jak AF C poradzi sobie na ciemnej sali ślubnej.

Dawaj znac koniecznie, nie zapomnij napisac jak bedziesz juz mial jakies spostrzezenia.

Mathis
16-05-2019, 19:23
Update zrobiony!
Nie odczuwam aby AF-C działał szybciej, może minimalnie, ale ja na AF nie narzekałem od początku.
EyeAF - mogło być super, a jest dobrze - widać, że jest mega potencjał w tej opcji, ale punkt AF za szybko się powiększa, wykrywa oko gdy punkt af jest połowy wielkości normalnego punku, więc do portretu super, jednak w miarę zbliżania się do twarzy punkt się powiększa, aż nadto i znowu na 1.4 często się trafi w rzęsy, a nie idealnie w źrenicę, a wystarczyło aby punkt nie powiększał się aż tak.
Sądzę, że będzie jeszcze jedna aktualizacja EyeAF w tym roku która właśnie poprawi wielkość punktu z bliższych odległości.

Myszowor
16-05-2019, 23:07
Wrażenia po update 2.0 - jest poprawa w AF-C zarówno w Tamronie 150-600G2 jak i Sigmie 50 1,4 Art, ostrzy szybciej, EyeAF przetestowałem bez modelek i działa bardzo dobrze na Sigmie 50 Art i na kitowym 24-70 f4 (wykrywa szybko łapie i trzyma) wada trzeba być blisko portretowanej osoby, przy 50mm nie dalej jak 2m aby pojawiło się EyeAF. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, widać że to przydatne narzędzie działa całkiem fajnie.

dinus
17-05-2019, 20:07
Ile bateria wytrzymuje Wam w Z6?

Mathis
17-05-2019, 20:42
800-900 zdjęć na wizjerze.
Dodam, że zamiennik Duracell wydaje się być wydajniejsza od oryginału i potrafi wyciągnąć ponad 1200 zdjęć.

T&T
17-05-2019, 21:22
W nowej instrukcji obsługi (wydanej dla wersji nowego oprogramowania 2.0) na str. 256 w dziale dot. ustawień osobistych podana jest funkcja a13 - pierścień ręcznego ogniskowania w trybie AF. U mnie po wgraniu nowego softu nie w menu tego punktu. Sprawdzałem z różnymi ustawieniami AF. czy ktoś to może sprawdzić u siebie (Z6).

Miodek2
17-05-2019, 21:48
Update zrobiony!
Nie odczuwam aby AF-C działał szybciej, może minimalnie, ale ja na AF nie narzekałem od początku.
EyeAF - mogło być super, a jest dobrze - widać, że jest mega potencjał w tej opcji, ale punkt AF za szybko się powiększa, wykrywa oko gdy punkt af jest połowy wielkości normalnego punku, więc do portretu super, jednak w miarę zbliżania się do twarzy punkt się powiększa, aż nadto i znowu na 1.4 często się trafi w rzęsy, a nie idealnie w źrenicę, a wystarczyło aby punkt nie powiększał się aż tak.
Sądzę, że będzie jeszcze jedna aktualizacja EyeAF w tym roku która właśnie poprawi wielkość punktu z bliższych odległości.

kiedy czytam takie posty to zastanawiam się jak ta biedna fotografia funkcjonowała przez te wszystkie lata skoro problem dzisiejszym sprzętem fotkę zrobić nawet z eye af bo może na rzęse się przesunąc, kupa śmiechu. Serio myślicie że jak komus fotke zrobicie to z lupa będzie powiększał czy aby 15 włosek rzęsy sie nie załapał ? jak zdjęcie jest dobre to i na nosie może być ale chyba wiekszość o tym zapomina. Te aptekarskie przepychanki robią się już komiczne. Ręcznie ludzie ostrzą na 1.4 i mniej przeżywaja niż Wy którzy Bog wie jaki sprzet macie a af to musi w centrum źrenicy trafić...komedia. Tyczy się to wszystkich przeżywaczy, zamiast robić zdjęcia to licza włosy które na rzęsach załapały sie na GO - masakra.

kurczeblade
17-05-2019, 21:53
kiedy czytam takie posty to zastanawiam się jak ta biedna fotografia funkcjonowała przez te wszystkie lata skoro problem dzisiejszym sprzętem fotkę zrobić nawet z eye af bo może na rzęse się przesunąc, kupa śmiechu. Serio myślicie że jak komus fotke zrobicie to z lupa będzie powiększał czy aby 15 włosek rzęsy sie nie załapał ? jak zdjęcie jest dobre to i na nosie może być ale chyba wiekszość o tym zapomina. Te aptekarskie przepychanki robią się już komiczne. Ręcznie ludzie ostrzą na 1.4 i mniej przeżywaja niż Wy którzy Bog wie jaki sprzet macie a af to musi w centrum źrenicy trafić...komedia. Tyczy się to wszystkich przeżywaczy, zamiast robić zdjęcia to licza włosy które na rzęsach załapały sie na GO - masakra.

Myślę że komedia to Twój komentarz. ;)

cz4rnuch
17-05-2019, 22:10

Taaa, a w innym wątku się podniecacie przejściami tonalnymi tak jakby to miało jakieś większe znaczenie dla zdjęcia. A przecież dobrą foćkę można zrobić i coolpixem. Przeżywacze :)

dinus
17-05-2019, 22:48
800-900 zdjęć na wizjerze.
Dodam, że zamiennik Duracell wydaje się być wydajniejsza od oryginału i potrafi wyciągnąć ponad 1200 zdjęć.

Dziękuję

Myszowor
17-05-2019, 22:51
U mnie bateria wystarcza na 400 fot bez oszczędzania (podglądam zdjęcia, zmieniam ustawienia, zdjęcia robię przez kilka dni).
Temat trafiania w rzęsy jest rozdmuchiwany do gigantycznych rozmiarów, prawie zawsze głębia ostrości obejmuje całe oko nawet na 1,4, portrety samego oka to rzadkość ;)
AF trafia w rzęsy również w innych aparatach i trybach, zależy jak się celuje i jakie się ma szczęście.

ksh
18-05-2019, 11:03
Niedługo strach będzie się pochwalić że się posiada Z6 albo napisać że ma dobry AF bo zaraz go zjedzą wszyscy teoretycy.

fuberutsu
18-05-2019, 11:26
czy nie mając czytnika kart XQD mogę wrzucić plik .bin z nowym firmwarem na kartę podłączając aparat z włożoną kartą pod kompa?

JK
18-05-2019, 11:43
Czasem tak sobie myślę, ile w tych "kotletowych" produkcjach bladego kurczaka jest takich ideałów ostrzonych na źrenicę na pełnej dziurze i trafionych na mikrometry w 100% powiekszeniu. Myślę, że gdyby gość zastosował te same kryteria, o których pisze w wątkach o Z-kach, do swoich "kotletowych" wytworów, to by się okazało, że zdjęć mu brakuje na album, bo te idealnie trafione (oczywiście przez przypadek) można policzyć na palcach jednej ręki. No, ale zawsze można pomarudzić, zawsze można przymknąć, przeskalować, wyostrzyć i będzie OK. Przecież nikt tego z lupą nie będzie oglądał w 100% powiększeniu. Zresztą i tak większości zdjęć nie robi się na pełnej dziurze, bo to wygląda dość obciachowo, jeśli wszystkie zdjęcia są takie same i nic na nich nie widać. Szczególnie fajnie muszą wyglądać te zbiorowe robione na f1.4 z papierową głębią ostrości. Ale nie ma się czym przejmować, na jakieś oko zawsze trafi w takim tłumie. A jeśli nawet nie trafi, to przecież klient się nie zna. Fotograf się zna i wie jak powinno być. :wink:

soho
18-05-2019, 11:44
Pozdrawiam.
https://www.youtube.com/watch?v=UABbWVNlJMk

robank
18-05-2019, 12:00
czy nie mając czytnika kart XQD mogę wrzucić plik .bin z nowym firmwarem na kartę podłączając aparat z włożoną kartą pod kompa?

Niestety nie, musisz mieć czytnik

garnus
18-05-2019, 13:20
Pozdrawiam.
https://www.youtube.com/watch?v=UABbWVNlJMk

To test afs, nie afc.

Myszowor
18-05-2019, 14:20
Dzisiaj robiłem dzieciakom z przedszkola portrety, AFEYE działał bardzo sprawnie, portrety z tym trybem to przyjemność, na AF-C przełączałem tylko przy dynamicznych zabawach i Z6 nie zawodzi.

ksh
18-05-2019, 14:46
EyeAF działa tylko w AF-S ?
W A7III też nie działa w AF-C ?

morzon
18-05-2019, 14:48
EyeAF działa tylko w AF-S ?

Działa w AF-C.

rpromin
18-05-2019, 17:08
Hyper, a jak szybkość AF szkieł przez przelotkę? Masz np. Nikkora 85/1.8G?

Jest podobnie do d750 ostrzy szybko, ogólnie 85 1.8G działa tak samo jak na lustrzance, N105 1.4 tez, sigma 35 podobnie, sigma 85 1.4art działa szybko i sprawnie na AF-S ale już na AF-C jest głośna, choć sprawna i szybka, ma mniejsza kulturę pracy niż na lustrzance.

kolumb
18-05-2019, 18:25
Posiadam Z6 od kilku miesięcy. O dziwo aparat robi zdjęcia które mi odpowiadają. Gdybym miał polegać na autorytetach z tego forum do dziś dnia czytałbym wypociny onanistów sprzętowych o tym kto ma większego fiuta. To forum powoli schodzi na psy. Pozdrawiam

Xavier80
18-05-2019, 18:41
Posiadam Z6 od kilku miesięcy. O dziwo aparat robi zdjęcia które mi odpowiadają. Gdybym miał polegać na autorytetach z tego forum do dziś dnia czytałbym wypociny onanistów sprzętowych o tym kto ma większego fiuta. To forum powoli schodzi na psy. Pozdrawiam

Gdyby aparat za takie pieniądze nie robił zdjęć, które Tobie odpowiadają to byłoby naprawdę dziwne :) Na tym forum, drogi kolego, nie o autorytety chodzi a o subiektywne opinie, do których każdy ma prawo. To, że nie każde zawierają peany na cześć posiadanego przez Ciebie sprzętu to już musisz się z tym pogodzić. I pamiętaj, schodzenie na psy to jest proces, do którego przyczyniasz się takimi komentarzami.

Jak już zostanie założony wątek: "Nikon Z6 - same zachwyty", ewentualnie " Nikon Z6 w praktyce użytkowników posiadających ten sprzęt na własność", to bądź pewny, że się z niego wyłączę

cz4rnuch
18-05-2019, 18:49
...Jak już zostanie założony wątek: "Nikon Z6 - same zachwyty", ewentualnie " Nikon Z6 w praktyce użytkowników posiadających ten sprzęt na własność", to bądź pewny, że się z niego wyłączę
Nie dało się bardziej zawęzić?

ksh
18-05-2019, 18:58
Xavier80 Ty masz Zetke czy nie masz bo strasznie aktywny jesteś w wstawianiu różnych tez i tłumaczeniu nawet tym co posiadają że jest tak czy siak.
Zrób sobie jakiś kanał na youtube to może nawet zarobisz na tym co tu kręcisz :)

Xavier80
18-05-2019, 19:03
Xavier80 Ty masz Zetke czy nie masz bo strasznie aktywny jesteś w wstawianiu różnych tez i tłumaczeniu nawet tym co posiadają że jest tak czy siak.
Zrób sobie jakiś kanał na youtube to może nawet zarobisz na tym co tu kręcisz :)

Nie mam, aczkolwiek sporo ją testowałem, bo chciałem kupić ze względu na posiadaną szklarnię. Przepraszam koesh, czy to jest wątek dla posiadających aparat na własność? Bo jeżeli tak to oczywiście usunę się z niego

ksh
18-05-2019, 19:12
...czy to jest wątek dla posiadających aparat na własność? Bo jeżeli tak to oczywiście usunę się z niegoJa też nie mam ale... trzymałem już dwa razy w rękach Z6 :) co raczej nie pozwala na to żeby udzielać się w tym temacie jako praktyk i rozpisywać się że jest tak czy siak, zostaw to tym co posiadają sprzęt i niech się dzielą informacjami np z tobą.

cz4rnuch
18-05-2019, 19:44
No, ale o swoich testach na kafelkach nie raz już pisałeś. I z tego co pamiętam na tej podstawie nawet pokusiłeś się o recenzję AFu pewnej puszki ;)

JK
18-05-2019, 19:59
......Jak już zostanie założony wątek: "Nikon Z6 - same zachwyty", ewentualnie " Nikon Z6 w praktyce użytkowników posiadających ten sprzęt na własność", to bądź pewny, że się z niego wyłączę
Mam lepszy pomysł. Załóż sobie wątek:

"Nie mam, nie miałem, nie rozumiem, nie umiem, ale i tak wszystko wiem - czyli indycze jaja Xaviera".

Będziesz sobie tam pisał, co ci ślina na język przyniesie, a my będziemy mogli się trochę pośmiać.

Xavier80
18-05-2019, 20:09
Mam lepszy pomysł. Załóż sobie wątek:

"Nie mam, nie miałem, nie rozumiem, nie umiem, ale i tak wszystko wiem - czyli indycze jaja Xaviera".

Będziesz sobie tam pisał, co ci ślina na język przyniesie, a my będziemy mogli się trochę pośmiać.

O, świetnie, że jesteś kolego. Pamiętasz co obiecałeś? Zamieściłeś kiedyś zdjęcia ze swojej zetki pokazujących celność i sprawność af, po czym po usłyszeniu paru słów krytyki je usunąłeś. Postawiłeś przy tym warunek, że w momencie wstawienia zdjęć przy analogicznych parametrach wstawisz je ponownie. I widzisz drogi Panie, ja Twój warunek spełniłem i owe zdjęcia wstawiłem, Twoich niestety do dzisiaj nie możemy się doczekać. Myślę, że skoro już piszesz tak górnolotnie, to jest to doskonała okazja abyś zrealizował swoją obietnicę

JK
18-05-2019, 20:15
Na to też mam pomysł. Idź chłopie do sklepu. Kup sobie aparat - oczywiście za własną kasę. Będziesz mógł wtedy robić tyle testów, ile ci tylko do głowy przyjdzie.

Xavier80
18-05-2019, 20:20
Na to też mam pomysł. Idź chłopie do sklepu. Kup sobie aparat - oczywiście za własną kasę. Będziesz mógł wtedy robić tyle testów, ile ci tylko do głowy przyjdzie.

Dobrze, tak zrobię, a co z Twoją obietnicą?

JK
18-05-2019, 20:23
Jak to zrobisz, to moje fotki nie będą ci potrzebne. Sam sobie wszystko sprawdzisz.
Tylko jak tu tyle kasy wykombinować? :wink:

Xavier80
18-05-2019, 20:28
Jak to zrobisz, to moje fotki nie będą ci potrzebne. Sam sobie wszystko sprawdzisz.
Tylko jak tu tyle kasy wykombinować? :wink:

Otóż to. I w oparciu o naszą krótką konwersację niech każdy użytkownik wyrobi sobie opinię

JK
18-05-2019, 20:33
Przed chwilą kilka osób delikatnie ci napisało, co sadzą o twoim trollowaniu. Jeszcze ci mało?

ksh
18-05-2019, 20:39
No, ale o swoich testach na kafelkach nie raz już pisałeś. I z tego co pamiętam na tej podstawie nawet pokusiłeś się o recenzję AFu pewnej puszki ;)

Ale to było raczej jako żart pokazujący ogólnie działanie AF w bezlustrach, że trzeba nauczyć się i zrozumieć różnice.

cz4rnuch
18-05-2019, 20:44
Ale to było raczej jako żart pokazujący ogólnie działanie AF w bezlustrach, że trzeba nauczyć się i zrozumieć różnice.Nie o tym piszę. Też pomacałeś w sklepie sprzęt a potem całkiem na serio porównywałeś jego af do swojej A7ki i mówiłeś, że różnica jest niewielka. Przy czym trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że nawet nie miałeś tego jak sprawdzić.

Xavier80
18-05-2019, 20:48
Przed chwilą kilka osób delikatnie ci napisało, co sadzą o twoim trollowaniu. Jeszcze ci mało?

Ooo, a to ciekawe. Podrzucisz cytat?

jarek5555
18-05-2019, 21:03
Wiem że macie ciekawsze tematy do omawiania a ja tylko dwa pytania. Używa ktoś zetki z obiektywem irix 15mm, jeśli tak to jak to się sprawuje.

rpromin
19-05-2019, 08:28
Nie mam, aczkolwiek sporo ją testowałem, bo chciałem kupić ze względu na posiadaną szklarnię. Przepraszam koesh, czy to jest wątek dla posiadających aparat na własność? Bo jeżeli tak to oczywiście usunę się z niego

O to Twoje doświadczenie z zetka rośnie bo wcześniej pisałeś ze podjechałes na chwile do kolegi :) lol i wykonałeś kilka bzdurnych testów z poruszaniem ręka i czasem 1/125s.

kurczeblade
19-05-2019, 09:45
Słuchajcie, czy znajdzie się osoba, która z przekonaniem i zdecydowanie może opisać działanie AFC, przykładowo w warunkach klubowych, weselnych. Szukam po forach, już nawet zagranicznych i wszystkie komentarze kończą się na opinii "jest ok, jest wystarczający" czy znajdzie się ktoś i z przekonaniem opiszę tego AF?

Wczoraj przykładowo miałem sale weselną, ciemno, i bardzo duzo różnorodnych świateł od DJ. Wszystko przydymione delikatnym dymem. D750 troszeczkę zaczęła się przyduszać, pompować, ale D850 radził sobie wyśmienicie. W d850 AF ustawiony na AF-ON, AF bez zająknięcia śledzi w bardzo dynamicznie poruszających się ludzi, w ciężkich warunkach oświetleniowych, i tylko naciska się migawkę żeby złapać moment i praktycznie zawsze jest ostrość.

Czy znajdzie się tu osoba która wyrazi taką opinię? Bo jeśli ten aparat jest taki szybki jak przykładowo D850 to może podejmę decyzję w zakupie.

Nawet na grupie ślubnej ostatnio pytałem, są już użytkownicy, wszyscy mówią że AFS działa świetnie, a jak leci pytanie AFC, to jest "ok" albo "nie używamy AFC"

Ciężki orzech do zgryzienia. Nigdzie nie mogę znaleźć takich opinii, może za wcześnie jeszcze? Chociaż aparat jest dość wystarczająco żeby jakiś slubniak coś napisał, lub ktoś kto w klubach robi zdjęcia.

morzon
19-05-2019, 10:17
A Ty nie miales go miec juz z miesiac temu na jakis slub? Zreszta jak Ci tak zalezy to czemu go nie wypozyczysz i przetestujesz w warunkach jakie Ci odpowiadaja? Serio po opini jakiegos randoma z sieci chcesz podjac decyzje o zakupie aparatu za prawie 10k?:D

Nie mam i nie bawilem sie d850, ale raczej nie spotkalem sie opinia zeby z6 mu dorownywal, wiec jesli szukasz czegos tak samo szybkiego, nowszego i kilka tysi tanszego to raczej mam zla wiadomosc :p

ksh
19-05-2019, 10:26
Jak ktoś dawniej używał D600 zawodowo do kotleta i mu coś nie wyszło to był hejt że zarabia i nie ma porządnego sprzętu, jak ktoś filmował D750 to mu się oberwało że dziaduje itd, a teraz Z6 niby do pracy wybierać ?
Z6 to amatorski sprzęt i nie pomoże tu zaklinanie rzeczywistości marketingiem czy wpisaniem na listę NPS.
Zetki dla zawodowca to dopiero będą.

Mikis525
19-05-2019, 10:32
A Ty nie miales go miec juz z miesiac temu na jakis slub? Zreszta jak Ci tak zalezy to czemu go nie wypozyczysz i przetestujesz w warunkach jakie Ci odpowiadaja? Serio po opini jakiegos randoma z sieci chcesz podjac decyzje o zakupie aparatu za prawie 10k?:D

Nie mam i nie bawilem sie d850, ale raczej nie spotkalem sie opinia zeby z6 mu dorownywal, wiec jesli szukasz czegos tak samo szybkiego, nowszego i kilka tysi tanszego to raczej mam zla wiadomosc :p

Ja miałem 850tke. Zmieniłem na Z6, potem dokupiłem Z7. Pisałem już o tym wielokrotnie w tym temacie, ale coz. Bicie postów to chyba dobre zajęcie :D

JK
19-05-2019, 10:46
Słuchajcie, czy znajdzie się osoba, która z przekonaniem i zdecydowanie może opisać działanie AFC, przykładowo w warunkach klubowych, weselnych. Szukam po forach, już nawet zagranicznych i wszystkie komentarze kończą się na opinii "jest ok, jest wystarczający" czy znajdzie się ktoś i z przekonaniem opiszę tego AF?

Wczoraj przykładowo miałem sale weselną, ciemno, i bardzo duzo różnorodnych świateł od DJ. Wszystko przydymione delikatnym dymem. D750 troszeczkę zaczęła się przyduszać, pompować, ale D850 radził sobie wyśmienicie. W d850 AF ustawiony na AF-ON, AF bez zająknięcia śledzi w bardzo dynamicznie poruszających się ludzi, w ciężkich warunkach oświetleniowych, i tylko naciska się migawkę żeby złapać moment i praktycznie zawsze jest ostrość.

Czy znajdzie się tu osoba która wyrazi taką opinię? Bo jeśli ten aparat jest taki szybki jak przykładowo D850 to może podejmę decyzję w zakupie.

Nawet na grupie ślubnej ostatnio pytałem, są już użytkownicy, wszyscy mówią że AFS działa świetnie, a jak leci pytanie AFC, to jest "ok" albo "nie używamy AFC"

Ciężki orzech do zgryzienia. Nigdzie nie mogę znaleźć takich opinii, może za wcześnie jeszcze? Chociaż aparat jest dość wystarczająco żeby jakiś slubniak coś napisał, lub ktoś kto w klubach robi zdjęcia.
Z ciebie to taki drobny kombinator, żeby nie powiedzieć cwaniaczek. Chcesz żeby ktoś wydał swoją kasę, kupił sprzęt, nauczył się go używać, a później robił dla ciebie jakieś "wyszukane" testy, w które i tak nie uwierzysz. Sam nie wiesz czy warto wydać swoją własną kasę, czy nie i podpuszczasz innych, żeby zrobili to za ciebie. Już ci tu wielokrotnie napisano, że AF jest OK, ale ty ciągle swoje. Ciągle masz tego węża w kieszeni i od ponad pół roku zwracasz nam głowę jakimiś duperelami. Zachowaj się wreszcie jak facet, nie jak baba, podejmij wreszcie decyzję, kup Z-kę i sobie sam sprawdź, a nie zwracaj nam głowy tymi kretyńskimi "kotletami". W końcu podobno jesteś wziętym "kotleciarzem", czyli na brak kasy nie powinieneś narzekać - mówią, że dla dobrych fotografów to jest żyła złota, a ty przecież jesteś najlepszy. :wink:

monochromatic
19-05-2019, 10:48
Rzeczywiście z tym forum jest coś nie tak. Temat brzmi Nikon Z6 w praktyce , czyli piszą ci co mają taki sprzęt lub chcą pokazać jakiś test z sieci. Powtarzanie bredni oraz blogerów , którzy mieli na 1 dzień aparat na test nie wiele wnosi.
Do rzeczy. Po aktualizacji byłem na weselu i jestem bardzo zadowolony ,af C działa bardzo dobrze - piszę tak ponieważ kolega ma sony 7 i po aktualizacji twierdzi ,że jest rewelacyjnie .

Porówna do d750 którego mam, szybkość af jest taka sama -ale precyzja jest duuuużo lepsza -czasem są wpadki w prostych sytuacjach, należy puścić spust migawki i jeszcze raz przytrzymać i już koryguje . Całe wesele zrobił w sumie na C , bawiłem się również automatem z wykrywaniem oka i twarzy
o dziwo działa i trafia, ale przypadkowość gdzie trafi zależy, która twarz jest przez niego wykrywalna w tańcu raczej nie do użycia. Mój kolega w Sonym z tego korzysta. W Sonym punkty wykrywania oka są malutkie i trzymają bardzo sprawnie dużo lepiej od Nikona .
Natomiast przy robienie zdjęć portretowych af na oko jest oki. Rzeczywiście potrafi trafić w rzęsę , bo ... no właśnie cały Nikon . Za to możemy sobie wybierać lewo prawo ,góra dół oko twarz w sonym dalej nie ma .
Chętnie miał bym drugie body Z6 w torbie.

Mam nadzieję,że Samyang wypuści szkła do Z6 jak to zrobił dla Sonego.

kurczeblade
19-05-2019, 11:13
nie mam i nie bawilem sie d850, ale raczej nie spotkalem sie opinia zeby z6 mu dorownywal, wiec jesli szukasz czegos tak samo szybkiego, nowszego i kilka tysi tanszego to raczej mam zla wiadomosc

Szukam drugiego body, ale w tym rzecz, że kupując teraz coś nowego, chciałbym jednak sprzęt popchnąć technologicznie dalej.

Jak ktoś dawniej używał D600 zawodowo do kotleta

"Kurła, kiedyś to było"

Ja miałem 850tke. Zmieniłem na Z6, potem dokupiłem Z7. Pisałem już o tym wielokrotnie w tym temacie, ale coz. Bicie postów to chyba dobre zajęcie
Możesz mnie naprowadzić do fragmentu w którym opisujesz działanie AFC w klubowych warunkach ?

JK może zacznij od Ciebie, Cie. jak już do kogoś się zwracasz. Jeśli masz problem z emocjami, to poproś kogoś o wylanie zimnej wody na głowę, albo zwyczajnie odpuść sobie te emocjonalne wypowiedzi.

Panowie zadałem proste pytanie, odnośnie pracy AF-C w klubowych warunkach, o co chodzi? skąd taka agresja?

monochromatic dzięki za odpowiedź.

Dariusz Breś może coś udało się w klubie ustrzelić Ztką?

KrzysztofKozicki
19-05-2019, 12:13
Kurczeblade o ile pamiętam to byłeś na etapie obrabiania zdjęć z wesela robionych z6. Chętnie bym je obejrzał, bo narzekałeś tyle na af. Chcesz drugie body i skok jakości. Jak dla mnie w wielu kwestiach między d750 a Z6 jest przepaść. Oczywiście nie w wszystkim, ale postęp jest większy lub mniejszy w każdym detalu

Xavier80
19-05-2019, 12:44
O to Twoje doświadczenie z zetka rośnie bo wcześniej pisałeś ze podjechałes na chwile do kolegi :) lol i wykonałeś kilka bzdurnych testów z poruszaniem ręka i czasem 1/125s.

o jakim bzdurnym teście z poruszaniem ręką piszesz? Non stop o tym wspominasz, więc rad byłbym gdybyś doprecyzował o co Ci chodzi kolego :) Chodzi o to bardzo ciemne zdjęcie książki, które zamieściłem? Czego nie rozumiesz z tym czasem? I skąd wziąłeś kolejną fantazję o tym, ze pojechałem na chwilę do kolegi? :) Niestety, ja mogę odpowiadać tylko za to co napisałem, a nie za to co Ty z tego zrozumiałeś

prz3mo
19-05-2019, 12:45
Jak dla mnie w wielu kwestiach między d750 a Z6 jest przepaść. Oczywiście nie w wszystkim, ale postęp jest większy lub mniejszy w każdym detalu

Mógłbyś rozwinąć?

kurczeblade
19-05-2019, 12:57
Nie miałem okazji robić Ztka w warunkach, jakie opisałem w poprzednim poście. I nie wiem w jaki sposób tu zadać pytanie, tak żeby taki JK i inni do gardła się nie rzucali Myślę że mój wcześniejszy post dokładnie opisał w jakich warunkach i w jakim trybie interesuje mnie praca na Z, i nie, nie kupię Z bo ktoś ma takie aroganckie podejście do prostego pytania. Myślalem że od tego jest forum,żeby rozmawiać na takie tematy, jeśli się mylę to przepraszam, nie pytam.

KrzysztofKozicki
19-05-2019, 13:46
Mógłbyś rozwinąć?

Ja kożystam z Z6 głównie do filmowania i tu jest przepaść. Do tego dodaj stabilizację i dla przykładu zdjęcie jakie zrobiłem wczoraj o 22:38 fotografując Chatkę Puchatka w Bieszczadach. Zdjęcie bez statywu, idąc od Zwartnicy do Brzegów górnych nie miałem ochoty go nosić.
25092

prz3mo
19-05-2019, 14:57
Aaaa, czyli pisałeś w odniesieniu do video. Ok.

Jacek_Z
19-05-2019, 15:56
..dla przykładu zdjęcie jakie zrobiłem wczoraj o 22:38 fotografując Chatkę Puchatka w Bieszczadach. ??? Tak wysoko słońce o 22.38? Przecież to już po zachodzie.

morzon
19-05-2019, 17:29
To chyba ksiezyc swiecil, bo widze jakies gwiazdki na niebie :D

KrzysztofKozicki
19-05-2019, 17:39
Księżyc a reszta to 4s naświetlania, stabilizacja o płot ?.

rpromin
20-05-2019, 07:58
A Ty nie miales go miec juz z miesiac temu na jakis slub? Zreszta jak Ci tak zalezy to czemu go nie wypozyczysz i przetestujesz w warunkach jakie Ci odpowiadaja?

Kurczak mógłbyś się już przyznać ze nie miałeś na ślubie tego aparatu i Cię poniosło z tym komentarzem?

AF-C z sigma 35art na sali działa wystarczająco dobrze, cała imprezę nim zrobiłem, a d750 był jako backup. AF-C dziala OK ale nie rewelacyjnie, na poziomie d750 jeśli uzywa się 9punktowego AF-C. Ale tak jak pisałem dla mnie d750 to tez tylko OK, wcale nie uważam aby ten aparat miał rewelacyjny AF.
Roznica jest taka ze na d750 miałem więcej zdjec prawie idealnie trafionych, które wyglądały bardzo dobrze, ale na 100% było widać ze to nie jest idealnie w punkt, Z6 częściej trafia idealnie w punkt w tańcu, bo w bardziej statycznych scenach praktycznie zawsze w punkt.

I mam wrażenie ze ograniczeniem jest sigma 35art, jak założyłem art 50 bylo wyraźnie lepiej, tyle ze ta ogniskowa mi nie odpowiada na sali.

Mój wniosek jest taki ze Z6 z Nikkorem 35S to dopiero może być zestaw idealny, szybki cichy i celny i zacząłem o tym myśleć...

Art35 jest po prostu pod względem AF taka sobie.

monochromatic
20-05-2019, 12:15
"I mam wrażenie ze ograniczeniem jest sigma 35art, jak założyłem art 50 było wyraźnie lepiej, tyle ze ta ogniskowa mi nie odpowiada na sali. "

Może 35 tka potrzebuje kalibracji -ja mam wolną od wad kupioną 2 lata temu i działa taka samo jak 50 art z Z6

rpromin
20-05-2019, 13:38
"I mam wrażenie ze ograniczeniem jest sigma 35art, jak założyłem art 50 było wyraźnie lepiej, tyle ze ta ogniskowa mi nie odpowiada na sali. "

Może 35 tka potrzebuje kalibracji -ja mam wolną od wad kupioną 2 lata temu i działa taka samo jak 50 art z Z6

Tu nie chodzi o kalibracje tylko o to ze wolniej łapie focus i przy dynamicznej akcji w ciemnych warunkach jest poprostu słabsza.

Pisze tu konkretnie o dynamicznym tańcu na sali w słabych warunkach oświetleniowych. Przy normalnym użytkowaniu poza sala tej różnicy nie widać.

ksh
20-05-2019, 14:34
Nie będę się wymądrzał ale kalibracja może to poprawić.

rpromin
20-05-2019, 14:37

Dla mnie kalibracja na bezlustrze to jakiś absurd.

gast
20-05-2019, 14:37

ale po co chcesz ją kalibrować skoro z6 ustawia ostrość na podstawie kontrastu i bf i ff jej nie dotyczy?

rpromin
20-05-2019, 14:40
ale po co chcesz ją kalibrować skoro z6 ustawia ostrość na podstawie kontrastu i bf i ff jej nie dotyczy?

Z6 nie ustawia na podstawie kontrastu ale ma czujniki fazowe dokładnie w tej samej odległości co matryca bo tam są umiejscowione. Wiec klasyczny problem innej odległości czujnika fazowego i innej odległości do matrycy tutaj nie występuje.

Do tego dodam ze skoro trafia w statycznych scenach to co przepraszam kalibracja miałaby pomoc nawet na lustrzance?

gast
20-05-2019, 15:42
Z6 nie ustawia na podstawie kontrastu ale ma czujniki fazowe dokładnie w tej samej odległości co matryca bo tam są umiejscowione. Wiec klasyczny problem innej odległości czujnika fazowego i innej odległości do matrycy tutaj nie występuje.

Do tego dodam ze skoro trafia w statycznych scenach to co przepraszam kalibracja miałaby pomoc nawet na lustrzance?

nie prawda.
ustawia wstępnie ostrość na podstawie czujników fazowych a kończy kontrastem.

rpromin
20-05-2019, 15:52
nie prawda.
ustawia wstępnie ostrość na podstawie czujników fazowych a kończy kontrastem.

Zgoda tak działa hybrydowy AF w z6, tak czy siak czujniki fazowe sa na matrycy, wiec wstępne ustalanie ostrości jest już dość dokładne a precyzyjne kończenie kontrastem dopełnia całości. Gdyby czujniki fazowe nie były na matrycy kalibracja mogłaby mieć sens bo wstępne ustalenie odległości mógłby być mniej dokładne i kontrastowy miałby więcej roboty, ale są na matrycy wiec kalibracja nic nie zmienia.

gast
20-05-2019, 17:54
o tym wlasnie mówie ;)

ksh
20-05-2019, 18:20

Żeby ustawiając kontrastem i fazą wyszło to samo i AF nie musiał sie bujać w poszukiwaniu "złotego środka" :)

TOP67
20-05-2019, 19:43
Niestety problem BF/FF w AF fazowym nie jest spowodowany inną odległością czujników i matrycy. Gdyby tak było, to wszystkie szkła by pudłowały identycznie. A w praktyce jedno może mieć BF, drugie FF, a nawet obydwa przypadki w jednym szkle na różnych ogniskowych.

robank
20-05-2019, 20:27
Dzisiaj kalibrowałem z6 i N70-200 2.8 za pomocą Reican FoCal i przy ogniskowych 70 i 200 wyszło 0 gdzie kalibracja D610 z tym samym obiektywem wyszła 70mm -8 a 200 -10 jak znajdę trochę więcej czasu to sprawdzę N24-70 2.8 i N50 1.4

TOP67
20-05-2019, 20:38
Ten sam obiektyw na różnych body może inaczej działać. Skoro w Z6 jest możliwość mikrokalibracji, to sam producent dopuszcza istnienie BF/FF

gast
20-05-2019, 20:47
Żeby ustawiając kontrastem i fazą wyszło to samo i AF nie musiał sie bujać w poszukiwaniu "złotego środka" :)

...ale on tak nie ustawia ostrości. NAJPIERW ustawia na podstawie detekcji fazy a kończy kontrastem. Tam jest hybrydowy AF.
Aparat sobie nie wybiera metody i nie zmienia jej jak rękawiczki.
Zresztą nie ma o czym gadać, ja tam różnicy w trafianiu AF nie widzię, a jeśli już to na plus.

J1
20-05-2019, 20:54
Ten sam obiektyw na różnych body może inaczej działać. Skoro w Z6 jest możliwość mikrokalibracji, to sam producent dopuszcza istnienie BF/FF

Zastanawia mnie dlaczego w niektorych bezlusterkowcach jest opcja mikrokalibracji AF. Nie ma lustra i lustra pomocniczego a czujniki AF sa na matrycy a nie w osobnym module jak w lustrzankach.

Mam bezlusterkowca z natywnym obiektywem i wlasnie problem albo FF albo Focus Shift jak zwal tak zwal. Na f2.8 jest wzglednie OK a przymykany przesuwa GO do przodu. W skrajnym przypadku GO ledwo pokrywa obiekt a jej olbrzymia czesc jest przed obiektem. Bujam sie z problemem juz jakis czas i wlasnie szykuje ponowna wysylke na serwis. Oczywiscie z innymi obiektywami jest OK.

Jak w Nikonie D750 ogarnalem kalibracje AF to mam zero problemow.

badtorro
20-05-2019, 20:57
[...]ja tam różnicy w trafianiu AF nie widzię, a jeśli już to na plus

a ja widzę gigantyczny plus
w lustrzance często bywało tak, że ustawiał ostrość trochę za celem, potem przed, żeby dopiero w trzecim kroku ustawić dobrze

W Z6 trafia od razu bez "pompowania". Do tego szybciej i ciszej. np 50/1.4G vs 50/1.8S. Nie wspominając o śledzeniu twarzy / oka oraz pokryciu punktami AF oraz możliwość "dziobania" ekranu żeby wybrać punkt AF.

Porównywanie AF w lustrzankach do AF w bezlustrach na podstawie jednego scenariusza (AF-C w ciemnych warunkach sali weselnej) to jest gigantyczne nieporozumienie.

cz4rnuch
20-05-2019, 23:21
Zastanawia mnie dlaczego w niektorych bezlusterkowcach jest opcja mikrokalibracji AF. Nie ma lustra i lustra pomocniczego a czujniki AF sa na matrycy a nie w osobnym module jak w lustrzankach.Sony twierdzi, żw to narzędzie może się przydać gdy używa się adapterów. Z resztą akurat oni mają adapter z własnym lustrem i specjalnym modułem AF. Olympus chyba też ma podobne ustrojstwo.

Wind Mill
21-05-2019, 00:50
...Na f2.8 jest wzglednie OK a przymykany przesuwa GO do przodu. W skrajnym przypadku GO ledwo pokrywa obiekt a jej olbrzymia czesc jest przed obiektem...
Może ten współczesny obiektyw ma jakieś zabytkowe cechy? ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/269297-Pare-slow-na-temat-ostrzenia-starymi-obiektywami-manualnym
http://spherapan.vot.pl/flog/Siodlo.pdf

kurczeblade
21-05-2019, 11:01
https://www.youtube.com/watch?v=GPLyDybiuM8

J1
21-05-2019, 11:53
Sony twierdzi, żw to narzędzie może się przydać gdy używa się adapterów. Z resztą akurat oni mają adapter z własnym lustrem i specjalnym modułem AF. Olympus chyba też ma podobne ustrojstwo.

Dziekuje za informacje.

Może ten współczesny obiektyw ma jakieś zabytkowe cechy? ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/269297-Pare-slow-na-temat-ostrzenia-starymi-obiektywami-manualnym
http://spherapan.vot.pl/flog/Siodlo.pdf

Dziekuje za informacje. Tymi zabytkowymi cechami niech sie martwi serwis ;-)

garnus
21-05-2019, 11:56
https://www.youtube.com/watch?v=GPLyDybiuM8

Ciekawe co się zadziało, że 4/10 tylko trafione. W jednym z wcześniejszych filmików gdzie koleś biegał przed nikonem i sonym padło stwierdzenie, że tyle samo zdjęć było trafionych w obu aparatach.

kurczeblade
21-05-2019, 12:21
Ciekawe co się zadziało, że 4/10 tylko trafione. W jednym z wcześniejszych filmików gdzie koleś biegał przed nikonem i sonym padło stwierdzenie, że tyle samo zdjęć było trafionych w obu aparatach.

Ciężko stwierdzić. Ale raczej ten jutuber nie hejtuje nikona. Może to jest właśnie ten "duży" punkt AF przy szkłach 1.4.

garnus
21-05-2019, 13:09
Ciężko stwierdzić. Ale raczej ten jutuber nie hejtuje nikona. Może to jest właśnie ten "duży" punkt AF przy szkłach 1.4.

W pierwszym filmiku gość używał natywnej 50, tu przez adapter. Pytanie czy to powtarzalne.
Nie wiem czy punkt ma znaczenie, widać na filmiku, że twarz dziewczyny jest kompletnie rozmazana. AF popłyną...

EDIT: Chyba, że faktycznie liczył tylko to co w oko nie trafiło.

Wind Mill
21-05-2019, 14:29
...Tymi zabytkowymi cechami niech sie martwi serwis ;-)
To akurat uroda konstrukcji, serwis nie poprawi. ;)

J1
21-05-2019, 14:32
To akurat uroda konstrukcji, serwis nie poprawi. ;)

W takim razie przyszly uzytkownik bedzie mial frajde ;-)

OBcY
21-05-2019, 19:48
AF Z6 + FTZ + Sigma Art 35 f1.4:
https://www.facebook.com/groups/341302919903263/permalink/341474519886103/

kurczeblade
21-05-2019, 22:46
AF Z6 + FTZ + Sigma Art 35 f1.4:
https://www.facebook.com/groups/341302919903263/permalink/341474519886103/

Tak samo działał mój D600 w takich warunkach :)

OBcY
21-05-2019, 23:30
Tak samo działał mój D600 w takich warunkach :)
Chyba nie po całym kadrze?

kurczeblade
21-05-2019, 23:45
Chyba nie po całym kadrze?

No ale to wszyscy wiedzą jak są punkty AF rozstawione w Z6. Co ten test ma na celu?

OBcY
22-05-2019, 14:14
No ale to wszyscy wiedzą jak są punkty AF rozstawione w Z6. Co ten test ma na celu?
Pokazać jak pracuje adaptowany obiektyw z Z6tką

garnus
22-05-2019, 14:30
Pokazać jak pracuje adaptowany obiektyw z Z6tką

Lepszy taki test niż większość dyskusji w tym wątku.

Matt.
25-05-2019, 00:12
Czesc, używał już ktoś może nikona 24-70 f2.8 przez adapter ftz i mógł by opisać współprace obiektu ponieważ słyszałem ze AF jest głośny przez co dzwiek e video jest nie do użytku.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

garnus
25-05-2019, 00:21
Czesc, używał już ktoś może nikona 24-70 f2.8 przez adapter ftz i mógł by opisać współprace obiektu ponieważ słyszałem ze AF jest głośny przez co dzwiek e video jest nie do użytku.

Chyba wszystkie obiektywy podpięte przez ftz wydają straszne dźwięki. Mam nikorra 85 1.8 i słychać wyraźnie jak ostrzy.

KrzysztofKozicki
25-05-2019, 17:33
Mogę Ci wieczorem nagrać taki zestaw i wstawię na YT

Myszowor
25-05-2019, 19:15
Używałem przez jakiś czas N24-70 2,8 i nie był przesadnie głośny.
Czy zewnętrzny mikrofon nie załatwi problemu?

Matt.
25-05-2019, 20:42
KrzysztofKozick Był bym bardzo wdzięczny :)
Myszowor mam właśnie nadzieje ze mikrofon na goracej stopce rozwiąże problem.

KrzysztofKozicki
26-05-2019, 19:29
Przepraszam, ale wczoraj zabrakło mi czasu :(
Dźwięk nie był w żaden sposób korygowany. Jest tak jak nagrał aparat. Szum który słychać w tle to Fomei oświetlający scenkę. Na temat różnicy w głośności obiektywów myślę, że nie ma co pisać, bo słychać to doskonale na filmie. Co do samego mikrofonu w aparacie to uważam, że nie nadaję się do niczego. Zbiera wszystko do okoła, a jakoś wybitnie oddech osoby nagrywającej. Nie bardzo też rozumiem dla czego chcesz używać 24-70 n? Całość staję się mało wygodna. Jeżeli chcesz używać Z6 do nagrywania to dla mnie obiektywy s to obowiązek.
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem. Jak byś miał jeszcze jakieś pytania pisz.

https://youtu.be/YE1g3vYdkzU

Matt.
26-05-2019, 21:54
Przepraszam, ale wczoraj zabrakło mi czasu :(
Dźwięk nie był w żaden sposób korygowany. Jest tak jak nagrał aparat. Szum który słychać w tle to Fomei oświetlający scenkę. Na temat różnicy w głośności obiektywów myślę, że nie ma co pisać, bo słychać to doskonale na filmie. Co do samego mikrofonu w aparacie to uważam, że nie nadaję się do niczego. Zbiera wszystko do okoła, a jakoś wybitnie oddech osoby nagrywającej. Nie bardzo też rozumiem dla czego chcesz używać 24-70 n? Całość staję się mało wygodna. Jeżeli chcesz używać Z6 do nagrywania to dla mnie obiektywy s to obowiązek.
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem. Jak byś miał jeszcze jakieś pytania pisz.

https://youtu.be/YE1g3vYdkzUDzięki wielkie za filmik, planuje używać 24-70n ze względu na to że już go posiadam i nigdy mnie nie zawiódł. Widzę jednak ze przesiadka na stałki jest nieunikniona :) Ale to wszystko w swoim czasie.

Robert W
27-05-2019, 09:36
Czy ktoś z Was podpinał może Nikkora 17-35mm f2.8D AF-S IF-ED do Z6? Ciekawi mnie jak się ten obiektyw zachowuje z tym body.

kaugustyn
28-05-2019, 14:40
Witam po dłuższej przerwie.

Jestem aktualnie po pierwszym, dłuższym teście praktycznym Z6 przy fotografowaniu dynamicznych kadrów (taniec ludowy). Główny zestaw jaki używałem to Z6 + FTZ + Sigma 70-200 S. Warunki oświetleniowe były bardzo różne - w zależności od momentu - ale powiedzmy że w 80% dobre.
To co wstępnie mogę napisać :
1. AF - większość robione na AF-C + detekcja/śledzenie. Automat czasami potrafi się pogubić, przy najmniej widok w wizjerze. Jaki to ma wpływ na kadry zobaczę jak przejrzę cały set.
2. Głośność zestawu - cisza przy ostrzeniu z obiektywem Sigmy w odróżnieniu od obiektywów Nikkor F VR. Natywne obiektywy S pracują bajecznie cicho.
2. Obsługa - generalnie na plus, jestem przyzwyczajony do układu Nikona i pasuje mi on, więc przesiadka DSLR / ML jest gładka
3. AF -EYE - fajna przydatna funkcja, ale faktycznie przy 1.4 bywa różnie, ewidentnie pole detekcji trochę za duże

Więcej będę mógł napisać jak przejrzę to, co udało się utrwalić. Jedno co trochę śmiesznie wygląda to wielkość korpusu w porównaniu do Sigmy 70-200 i 85 1.4 :) ale to już kwestia gustu

Maro66.
28-05-2019, 16:49
A jak z wygodą używania Zetki (przerośniętej paczki papierosów) z Sigmą 70-200 + proteza, znaczy FTZ?

kaugustyn
28-05-2019, 23:53
A jak z wygodą używania Zetki (przerośniętej paczki papierosów) z Sigmą 70-200 + proteza, znaczy FTZ?

No tu jest trochę "śmiesznie", a porównanie do paczki papierosów jest jak najbardziej na miejscu - przynajmniej w połączeniu FTZ + Sigma 70-200. Jeszcze bardziej to widać z 150-600. Taki D500 z gripem równoważy cały zestaw, przy Z-tce wyraźnie ciężar zostaje przy szkle.
Ale idzie się przyzwyczaić, ja w sumie nie miałem problemu. Po bardzo wstępnym przeglądzie zdjęć, jakieś 2-3% ma nietrafiony focus, ale to tak bardzo konkretnie, natomiast nie pokrywa mi się to z sytuacjami związanymi z dziwnym wyświetlaniem w wizjerze, więc to raczej wina operatora :)
Dla mnie Z-tka to uzupełnienie dla DX + wstęp do FX i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Ale to ja, amator - to co dla mnie nie jest przeszkodą dla pro może już być wyzwaniem.

Maro66.
29-05-2019, 16:19
Dzięki. Zawsze coś za coś. D500 - rewelacyjna ergonomia, ale wielkość może być uciążliwa. Zetka odwrotnie. Oczywiście dużo zależy od szkieł, jakie podpinamy.

QubaKpl
30-05-2019, 07:01
Czy u Was też po podpięciu lampy do sanek, wyłącza się symulacja ekspozycji ?Jest możliwość jej włączenia przy podpiętej lampie ?

rpromin
30-05-2019, 08:23
Czy u Was też po podpięciu lampy do sanek, wyłącza się symulacja ekspozycji ?Jest możliwość jej włączenia przy podpiętej lampie ?

Tak wyłącza się symulacja, nie wiem czy można to wylaczyc. Najwyraźniej aparat zakłada ze doświetlisz lampa do poprawnego poziomu. Juz się przyzwyczaiłem, jak potrzebuje to wyłączam lampe/wyzwalacz na chwile nie ściągając lampy/wyzwalacza z sanek i patrzę jak to wyglada po czym włączam i doświetlam.

QubaKpl
30-05-2019, 08:57
No to trochę do kitu :/

Matt.
30-05-2019, 17:50
Czy u Was też po podpięciu lampy do sanek, wyłącza się symulacja ekspozycji ?Jest możliwość jej włączenia przy podpiętej lampie ?https://youtu.be/DaAx3XtUgy4

adziia13
30-05-2019, 19:31
Dzisiaj jakaś dziwna historia. Robiłam pierwsza sesje Z6 i po jakimś czasie w podglądzie na żywo obraz zaczął klatkowac. Wyłączyłam aparat, włączyłam ponownie i wyskoczył jakiś błąd na ekranie. Niestety w pośpiechu nie do końca zrozumiałam o co chodzi. Po chwili aparat chodził już sprawnie. Dodam ze miałam na przejściówce obiektyw sigma art 35 mm. Powiem szczerze ze jak na pierwszy raz taka historia to zlękłam się na całego bo trochę nie możliwe ze nowy sprzęt a takie dziwne rzeczy się dzieją. Miał ktoś podobnie ? Czy to może jakiś zgrzyt z adapterem i sigma ?

Myszowor
30-05-2019, 20:03
Ja tego nie miałem, chociaż często przypinam Sigmę 50mm Art, ale ktoś na forum pisał że miał coś podobnego chyba z Nikkorem 105 przez FTZ.

adziia13
30-05-2019, 20:37
Ja tego nie miałem, chociaż często przypinam Sigmę 50mm Art, ale ktoś na forum pisał że miał coś podobnego chyba z Nikkorem 105 przez FTZ.
Czyli raczej to kwestia adaptera i innego obiektywu niż „dedykowanego” ? Chociaż i tak mam niesmak po tej akcji. W sumie póki co przejście z D610 na Z6 jest dla mnie dużym zakończeniem na plus ale jednak wolałabym oszczędzić sobie takich niespodzianek bo to nie sprzęt za małe pieniądze żeby takie rzeczy się działy .

QubaKpl
30-05-2019, 22:30
https://youtu.be/DaAx3XtUgy4

Dzięki :)

dinus
31-05-2019, 07:31
Wydaje mi się, że mogę opisać swoje spostrzeżenia po dwóch dniach krótkiej zabawy Z6-ką:
+ Body troszeczkę waży co mnie zdziwiło, jak wziąłem pierwszy raz do ręki. Bałem się, że będzie to większa wydmuszka.
+ Praca z obiektywem 24-70/4S bajeczna, autofokus niesłyszalny, bardzo bardzo szybki, teraz Sigma 30/1.4 Art i Nikkor 20/1.8 to takie małe traktorki. Bawiłem się wyłącznie na AF-S. Chodzi mi po głowie wymiana całej szklarni F na to co jest z eSką.
+ Bezgłośne fotografowanie, to jest to czego mi brakowało w DSLR po krótkiej przygodzie z X100s/t. Klapanie lustra w D750 dobijało mnie.

- Wg mnie wyważenie zestawu body Z6 + N24-70/4 nie jest idealne. Wydaje mi się, że body Z6+FTZ+sigma 35/1.4 czy N20/1.8 leży zdecydowanie lepiej w dłoni.
- Mam małą dłoń i dla mnie grip jest ciut zbyt głęboki lub niewłaściwie wyprofilowany.

* Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić do blokowania tego N24-70/4, może to kwestia czasu.

To tak na szybko. Mam nadzieję, że pogoda dopiszę i w niedzielę będę mógł popracować tym zestawem w plenerze. Teraz mam jeszcze jeden dylemat czym obrabiać raw-y z Z6. Do tej pory używałem wyłącznie C NX-2 i dla mnie było to idealne narzędzie, C NX-D już nie koniecznie, chociaż bawiłem się nim tylko w momencie wejścia na rynek.

dinus
31-05-2019, 09:14
Zapomniałem jeszcze o dwóch rzeczach:
+++++ Stabilizacja, druga bajka tego systemu, nawet nie trzeba komentować

* Mieszana uczucia w stosunku do uchylanego ekranu. Dlaczego mieszane? Wg mnie ramka wokół ekranu jest gorzej wykonana niż w D750, natomiast mechanizm odchylania tego ekranu dużo pewniejszy, bardziej precyzyjny.

morzon
31-05-2019, 09:55
Zapomniałem jeszcze o dwóch rzeczach:
+++++ Stabilizacja, druga bajka tego systemu, nawet nie trzeba komentować

Potwierdzam, rewelacja. Na 24-70/4 bawiłem się i spokojnie powtarzalne były ostre zdjęcia na 1/8s na 70mm. Dla mnie miazga.

Myszowor
31-05-2019, 14:12
adziia13 - tak sądzę że to jakiś błąd spowodowany FTZ, do Sigmy 50 Art był upgrade robiony bo podobno się zacinał AF.
Jeśli problem będzie się powtarzał na obiektywie Nikona zawsze pozostaje serwis/gwarancja.

Wyluzowany
31-05-2019, 15:14
Witam, czy ktoś z was używał Z6 z sigmą 85mm art lub słyszał o problemie z szybkością działania AF przy większych wartościach przysłony? mam oprócz 85mm jeszcze arty 20, 35 , 50-100 i wszystkie nie maja problemu przy większych wartościach f, natomiast na 85mm przy f 1.4 i 2.0 jest szybko ale na 2.8 już czuć opóźnienie a na f 4 i 5.6 jest już mocno nieciekawie. Obiektyw i aparat zaktualizowane do najnowszej wersji.

kaugustyn
31-05-2019, 15:19
Witam, czy ktoś z was używał Z6 z sigmą 85mm art lub słyszał o problemie z szybkością działania AF przy większych wartościach przysłony?

Mam, używałem i u mnie jest ok, nie widzę żadnej zmiany w normalnych warunkach oświetleniowych. W ciemnicy nie testowałem :) Chociaż faktycznie przy N70-300 który też posiadam, widać różnicę w zachowaniu między F 5,6 a F 11 - AF wyraźnie "pompuje", czego nie ma na D500

Wyluzowany
31-05-2019, 15:35
dziękuję za odpowiedź, nie dopisałem że test robiony w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych i celowane na kontrastowym obiekcie.

Kaugustyn podsunięto mi pomysł, że to może być związane z konfiguracją body. Masz może jakiś pomysł co by mogło mieć wpływ? Próbowałem ze stabilizacja i bez, tak samo z cichą migawką i jak na razie brak poprawy.

KrzysztofKozicki
31-05-2019, 22:57
Wyluzowany sprawdzę w wolnej chwili i powiem jak jest u mnie.

kaugustyn
31-05-2019, 23:37
Kaugustyn podsunięto mi pomysł, że to może być związane z konfiguracją body. Masz może jakiś pomysł co by mogło mieć wpływ? Próbowałem ze stabilizacja i bez, tak samo z cichą migawką i jak na razie brak poprawy.

Tak na szybko nic mi nie przychodzi do głowy, chociaż ja bym zaczął od sprawdzania ustawień AF - tutaj może coś być ustawione "alternatywnie". Ew. spróbuj reset do domyślnych i zobacz co i jak

Wyluzowany
01-06-2019, 08:58
Zresetowałem ustawienia na fabryczne, popróbowałem różne konfiguracje ustawień AF i niestety nie pomogło.
Powiedziano mi też, że przysłona w tym obiektywie jest sterowana elektronicznie i może to mieć wpływ na nieprawidłowe
działanie. To też popróbowałem i przysłona zmienia swój fizyczny rozmiar tak jak to ma miejsce w obiektywach,
które sterują nią mechanicznie, jest tak samo otwarta w trakcie działania AF.

kaugustyn
01-06-2019, 23:45
Wyluzowany - postaram się jakoś rano jeszcze pomęczyć to połączenie i dam znać. Generalnie na prawdę nie miałem żadnych problemów, ale może coś jeszcze wyjdzie

Matt.
02-06-2019, 10:52
Mam pytanie do innych posiadaczy z6 czy udało sie wam zapisać 3 własne ustawienia dla foto i 3 osobne dla video ? U mnie po przyspisaniu ustawień do U1,U2,U3 dla foto po przełączeniu w tryb video i próbie zapisania osobnych ustawień na tryby U nadpisując one ustawienia z foto.

KrzysztofKozicki
02-06-2019, 18:32
Ja mam inne. Zmieniasz tryb video-foto?

Matt.
02-06-2019, 19:55
Ja mam inne. Zmieniasz tryb video-foto?Tak

kaja45
03-06-2019, 14:12
Z6 + FTZ + 24-70 f/4 w cenie 8600 zł to chyba dobry zakup, w każdym razie jutro już będzie u mnie. Zastanawiam się tylko nad stałką Z 35 czy Z 50. Aktualnie 50 jest do wyrwania za 1639 zł, a 35 mogę mieć za 2700 zł

prz3mo
03-06-2019, 14:20
Z6 + FTZ + 24-70 f/4 w cenie 8600 zł to chyba dobry zakup, w każdym razie jutro już będzie u mnie. Zastanawiam się tylko nad stałką Z 35 czy Z 50. Aktualnie 50 jest do wyrwania za 1639 zł, a 35 mogę mieć za 2700 złGdzie jest taka cena za ten zestaw?

kaja45
03-06-2019, 15:10
Gdzie jest taka cena za ten zestaw?
W AB Foto była promocja weekendowa, można się z nimi dogadać

https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/bezlusterkowce/aparaty-bezlusterkowce-nikon/aparat-bezlusterkowy-nikon-z6-24-70mm-f-4-s-adapter-ftz

prz3mo
03-06-2019, 16:33
Dzięki ;)

prz3mo
05-06-2019, 10:34
Ok, "mam i ja" -cytując słowa reklamy ;)
Niestety, kartę wysłali z innego magazynu i będę miał dopiero jutro...

kaja45
05-06-2019, 11:34
Ok, "mam i ja" -cytując słowa reklamy ;)
Niestety, kartę wysłali z innego magazynu i będę miał dopiero jutro...
Ja swoją kartę XQD 128 GB Lexar zakupiłem na OLX za 600 zł

prz3mo
05-06-2019, 11:56
Na szybko pierwsze wrażenia... niestety tylko z obsługi, pstrykając kilka zdjęć tylko do bufora.
Wykonanie na plus, sprawie wrażenie naprawdę solidnego. Znajome MENU, po przesiadce z innego Nikona - czujemy się jak "u siebie", wiadomo. Wizjer i LCD duuużo lapszej jakości niż w przypadku konkurenta tj. Sony A7III.
Po kolei podpinałem sobie to co mam ze szkieł... N85/1.8G śmiga ładnie, szybkość AF na podobnym poziomie jak w D750 (czy D700), N20/1.8G podobnie.
N24-70/2.8 - tu zaskoczenie, w moim odczuciu AF (także AFC) działa szybciej niż w połączeniu z D750 czy D700. Mój ukochany Nikkor 35/1.8DX - niestety nie można wymusić działania w trybie FX, szkoda. Chyba, że w tym nowym FW 3.0 to zmienili? Choć pewnie nie.... Stara Sigma 70-200/2.8 HSMII - niestety AF nie działa, liczyłem się z tym, choć łudziłem się, że zadziała ;) Póki co, to odczucia z AF w dość dobrym świetle, w pokoju, oraz zza okna. Wiadomo, że słabe warunki dopiero pokażą co i jak...

Szkło 24-70/4 S - AF popitala bardzo szybko, wydaje się naprawdę dobre optycznie (po tym co mogę póki co ocenić na LCD), choć myślałem, że będzie ciutkę lżejszy.

Wyluzowany
05-06-2019, 14:02
Odnośnie działania Sigmy 85mm art na wyższych wartościach przysłony Sigma Japan wypowiedziała się następująco: „.. jest to działanie intencjonalne - tak zostało to
zaprojektowane tj. zoptymalizowano firmware obiektywu odpowiedzialny z kontrolę AF pod kątem poprawy celności AF oraz stabilności pracy. Wg Sigmy nie stanowi ono wady,
a tym samym nie jest planowane wdrożenie rozwiązania programowego mającego na celu zmianę zgłaszanego działania”.

TOP67
05-06-2019, 18:02
Jakieś durne tłumaczenie. To na pełnej dziurze należało by poprawić celność, bo GO jest papierowa. A po przymknięciu problem staje się coraz mniejszy.

Wyluzowany
05-06-2019, 18:25
Jak dla mnie to beznadzieja bo na np. f5.6 AF to już tragedia. Pozostaje mi jedynie używać przysłony od f1.4 do f2.0, bo w tych granicach AF dla mnie działa szybko. Śmieszne bo Sigma 50-100mm z cropa śmiga jak ta lala niezależnie od przysłony. Niech wpadną jeszcze na pomysł by ją tak wspaniale zoptymalizować jak to zrobili w przypadku 85mm ;)

prz3mo
05-06-2019, 22:19
Do tych, którzy boją się dużego punktu AF... Niepotrzebnie. Dziś zrobiłem testy, mimo, że ten punkt jest w wizjerze duży, to w rzeczywistości ostrość łapie jego część. Sprawdziłem to ostrzac np. na cienką łodygę kwiata i tuż obok. Można bez problemu precyzyjnie ostrzyc (nie mówię tu o tym małym klinie). Do portretu moim zdaniem jest także ok.
To co bardzo mnie ciekawiło to oddanie kolorów w Z6. Cały czas jestem zakochany w kolorystyce D700, i nienawidzę w tej materii D750, którego także mam, a używam tylko do zleceń bez ludzi.
Jak pisałem wcześniej nie mam jeszcze karty (dopiero jutro), ale jeśli LCD nie kłamie to w tej kwestii jest dużo lepiej dla mnie niż w d750. W tym ostatnim już na LCD jest dramat, ziemista skóra, "brudna biel".... Bleee...
Jest szansa, że w Z jest Ok. Ale to sprawdzę jak już będę miał kartę i pobawię się z nefem.

kurczeblade
06-06-2019, 12:04
Do tych, którzy boją się dużego punktu AF... Niepotrzebnie. Dziś zrobiłem testy, mimo, że ten punkt jest w wizjerze duży, to w rzeczywistości ostrość łapie jego część. Sprawdziłem to ostrzac np. na cienką łodygę kwiata i tuż obok. Można bez problemu precyzyjnie ostrzyc (nie mówię tu o tym małym klinie). Do portretu moim zdaniem jest także ok.
To co bardzo mnie ciekawiło to oddanie kolorów w Z6. Cały czas jestem zakochany w kolorystyce D700, i nienawidzę w tej materii D750, którego także mam, a używam tylko do zleceń bez ludzi.
Jak pisałem wcześniej nie mam jeszcze karty (dopiero jutro), ale jeśli LCD nie kłamie to w tej kwestii jest dużo lepiej dla mnie niż w d750. W tym ostatnim już na LCD jest dramat, ziemista skóra, "brudna biel".... Bleee...
Jest szansa, że w Z jest Ok. Ale to sprawdzę jak już będę miał kartę i pobawię się z nefem.

prz3mo daj znać jak AFC w porównaniu do D750 :)

rpromin
06-06-2019, 16:03

Dawno już tu pisałem ze duży punkt nie jest problemem i ze można spokojnie robić portrety nawet na 105 1.4 tyle ze nie używać Eye-AF a AF-S. Inni tez już to pisali, co nie zmienia faktu ze ludzie którzy tego nie używali nadal będą obstawiać przy swoim zdaniu.

Problem tego ze eye-AF czasem łapie nie to co trzeba to jest problem niedopracowanego eye-AF.

prz3mo
07-06-2019, 19:49
Właśnie się pobawiłem w focenie moich synów, grających w piłkę.... Jako, że moja Sigma 70-200 nie bangla z Z6, to wziąłem Nikkora 85/1.8G przez ftz, który demonem prędkości z DSLR nie jest....
Powiem tak - I LOVE IT! :P

rpromin
07-06-2019, 19:52
Właśnie się pobawiłem w focenie moich synów, grających w piłkę.... Jako, że moja Sigma 70-200 nie bangla z Z6, to wziąłem Nikkora 85/1.8G przez ftz, który demonem prędkości z DSLR nie jest....
Powiem tak - I LOVE IT! :P

:) witaj w gronie zadowolonych użytkowników. W zasadzie to witaj w gronie użytkowników, bo niezadowolonego z zakupu z6 jeszcze nie widziałem ;)

Matt.
08-06-2019, 19:12
Używa ktos stalek z seri G przez ftz ? Myslalem nad tania 50 do filmu. Głównie chodzicmi o AF i jego prace bo moje 24-70 slychac nawrt przy zewnetrznym mikrofonie.

TOP67
08-06-2019, 21:53
Używa ktos stalek z seri G przez ftz ? Myslalem nad tania 50 do filmu. Głównie chodzicmi o AF i jego prace bo moje 24-70 slychac nawrt przy zewnetrznym mikrofonie.

Zapomnij o obiektywach AF-S do filmowania. Tylko AF-P (ale te są głównie DX) oraz dedykowane S.

prz3mo
09-06-2019, 23:54
Widział ktoś w jakimś polskim sklepie, w sieci ten "grip" firmy Meike?

Kikimiki83
10-06-2019, 12:23
Witam serdecznie wszystkich formumowiczów, jestem nowa na forum. Zakupiłam niedawno sobie nowego Nikona Z6, niestedy od pierwszego włączenia w lewym górnym rogu ekranu miga mi czerwony zegar.
Nie mogę znaleźć w ustatieniach jak go wyłączyć. Próbowałam na wiele sposobów od resetowania ustawień fabrycznych do wujmowania baterii.
Cieżko mi powiedzieć czy jest to normalne zjawisko, czy jest to wada ustawień. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnej informacji na ten temat. Lecz przeglądając filmiki na YT nie zauważyłam podobnego zjawiska u innych użytkowników tego modelu.
Bardzo proszę o pomoc.

david555
10-06-2019, 12:30
Ustaw datę i aktualny czas w menu, masz info na stronie 40-stej instrukcji.

morzon
10-06-2019, 12:59
Dobra, mam za sobą pierwszy weekend przefocony z Z6. Skupię się tutaj na fotografii ślubnej, bo pewnie najwięcej osób to interesuje i z tym jest najwięcej zagadek. U mnie to co prawda tylko 1/3 całej działalności foto, ale przy innych typach fotografii (reklama, portrety biznesowe, wnętrza) nie sądzę aby mogły być jakieś wyzwania przeszkadzające w pracy czy stawiające ten aparat niżej niż moje DSLR. Ogólnie - wrażenia naprawdę mega pozytywne. Na początku robił ze "drugi", używany okazyjnie, ale pod koniec wolałem focić Z6 niż D750 ;) Jestem jeszcze przed obróbką plików z Z6, więc wrażenia na podstawie pracy z aparatem, a nie plikami i postprocessem, więc o kolorze, DR etc póki co za wiele nie napiszę. Mogę jedynie podejrzewać, że gorzej niż do tej pory nie będzie, więc git.

Tak w skrócie i w punktach:
- AF: super. Trochę inaczej to działa niż w dslr, chwilę się trzeba przyzwyczaić, przestawić i ogarnąć sobie to pod siebie, ale później już jest naprawdę okej. AF-C nie jest idealny (tak samo jak w 750 zresztą), ale odsetek nietrafionych fot jest bardzo mały. Biorę jeszcze pod uwagę to, że z czasem się może zmniejszyć, bo nauczę się lepiej pracy na nim i nie będę się motał jak jeszcze teraz czasami. Co prawda nie miałem jeszcze jakichś hiper ciężkich warunków, raczej "nie najgorsze", ale szczerze mówiąc to już jest dla mnie ok, bo ja nie przypominam sobie kiedy ostatnio musiałem w jakiejś "czarnej dupie" coś focić. Działanie AF w LV na ekranie też mocno cieszy - często używałem i zawsze przeklinałem jaki to badziew jest w lustrzance. Teraz bajka.

- wizjer: rewelka. Pierwszy evf który mnie nie wkurza i nie mam dyskomfortu. Po dłuższym foceniu na weselu jak wziąłem do ręki D750 to miałem wrażenie, że nic nie widzę w OVF - mały, ciemny, nie widać ekspozycji, nie do końca widać czy AF na pewno trafił (w Z6 nie mam wątpliwości jak wcisnę spust w ciut złym momencie to od razu wiem, że nie pykło i nie muszę sprawdzać - w Dslr w ciemniejszych warunkach trzeba trafić w tło żeby było widać, że jest ewidentne pudło). Delikatnie irytuje, że po przyłożeniu oka do wizjera (po uśpieniu) jest drobna zwłoka w odpaleniu się wizjera, pare razy złapałem się na tym, że patrzę w ciemność. Myślę, że będzie się można przyzwyczaić i wyrobić sobie nawyk. Przeglądanie zdjęć w wizjerze w słońcu - przydatne. Na ekraniku często mało widać, a tu można komfortowo przejrzeć foty. W ciągu dnia też przydatna jest ta symulacja ekspozycji w wizjerze, nie muszę zerkać na ekranik po zrobieniu zdjęcia żeby sprawdzić czy na pewno nie przewaliłem z ekspozycją, albo czy aparat czegos dziwnie nie pomierzył (pracuję głównie w manualu, ale czasem też na półautomacie). Ogólnie - po dłuższej pracy nie chciało mi się wracać do OVF. Byłem wcześniej przeciwnikiem EVF, teraz się mocno przekonałem - może kwestia, że w końcu na tyle to dopracowali, że przeskoczyło u mnie ten próg akceptowalności albo po prostu jak z większością rzeczy: przyzwyczajenie.

- Face/EyeAF: chwilę się bawiłem, jeszcze nie do końca ogarniam ten system (tzn nie czuję go), pierwsze próby okej, choć podejrzewam, że nie będę za często używał (może przy portretowych sesjach albo z jednym ludzikiem). Irytuje to jak nikon to rozwiązał czyli działanie tylko w trybie Auto Area - imo to mocno zmniejsza używalność, w sony to lepiej rozkminili. Zostawiam to jako ciekawostkę, bajer, może z czasem więcej potestuję ale myślę, że dam sobie rade bez tej funkcji ;)

- ergonomia: menu i wszystkie ustawienia to stary, dobry nikon. Więc dobrze. Przy pracy na dwa body miałem momenty zastanowienia - np iso jest w zupełnie innym miejscu w d750 i w z6. Ciut drażni, ale do przeżycia. Joystick do pól AF jest super - wygodny, szybko działa, lepiej niż wybieraki we wcześniejszych lustrzankach. Natomiast bardziej mnie irytuje fakt usunięcia przełącznika do AF (tego przy bagnecie po lewej). Często tego używałem i było dla mnie idealnie pomyślane - teraz teoretycznie mogę to przypisać pod jeden z FN po drugiej stronie, ale jest to średnio wygodne. Częściej zmieniałem to klikając po ekraniku. To zdecydowany minus. Jakość samego ekranu - rewelka, nic dodać, nic ująć. Górny wyświetlacz - fajnie, że jest. Mały, niewiele informacji, ale najważniejsze jest. W sony by mi tego brakowało na pewno.
Brakuje mi też trochę podparcia pod mały palec, ale pewnie też kupię ten minigrip od meike. Widziałem cos podobnego do sony i bardzo mi się podobało, tutaj powinno być podobnie w praktyce. Niech się tylko pojawi w PL to łyknę.

- FTZ: jestem zadowolony z działania. Nie odczuwam żadnych minusów w pracy szkła w stosunku do do DSLR (no okej, ciut głośniejszy AF w sigmach, ale kompletnie mi to nie przeszkadza). Jedyną wadą jest w sumie sam fakt, że jest przejściówka i troszkę przesuwa to środek ciężkości do przodu, ale da się z tym żyć, po jakimś czasie zapomniałem o tym po prostu.

- ciche fotografowanie: mega. Wiadomo, nie wszędzie się da, ze względu na migające światło i pojawiające się pasy, ALE - nawet z pasami nie ma dramatu. Tzn robiąc serie to widać, jak światło się zmienia, ale nadal te foty są normalnie używalne, przy jednej klatce ciężko poznać że coś się w ogóle dzieje. Pewnie przy jednolitych obiektach albo ścianach w tle może to być bardziej widoczne i uciążliwe, ale w kościele, który jest zagracony cały świecidełkami i generalnie jest totalny chaos w tle - nie sądzę żeby to był problem. Może też nie trafiłem na bardzo problematyczne światło, nie wykluczam, że pewnie czasem można spotkać coś bardziej upierdliwego, co wykluczy używanie tego trybu. W drugim kościele miałem inny typ oświetlenia (halogeny?) i tam kompletnie nic nie mrugało, całą msze przejechałem w tym cichym trybie. Cudowna funkcja.

- stabilizacja: teraz nie miałem okazji jakoś specjalnie potestować, jedynie w domu robiłem jakieś proste strzały, żeby sprawdzić czy to w ogóle działa. Z 24-70/4 S - mega: na 1/8s powtarzalnie ostre zdjęcia na 70mm. Nie wiem czy jest różnica w działaniu stabilizacji przy korzystaniu ze szkieł natywnych i przez adapter? Gdzieś mi mignęło na grupach Ztkowych, że jako plus ktoś wymieniał, że ze szkłem S jest "full support IBIS", nie wiem na ile tak rzeczywiście jest. Z minusów - podpinając szkło z VR nie mogę wybrać z której stabilizacji korzystać. Mam N70-200vr1 i podejrzewam, że stabilizacja w korpusie będzie skuteczniejsza niż wiekowy VR pierwszej generacji (który nigdy nie był super szałowy). Tak samo w 16-35/4vr. Po podpięciu szkła VR opcja zmiany w menu jest niedostępna, jedynie zmieniając na szkle VR on/off w menu się też tak zmienia. Szkoda.

- błyskanie z lampami - no problemo. Działa idento jak w dslr przy moich zastosowaniach. Przy weselu ja i tak nie przymykam mocno, max do 2.8-4 więc nie wiem jak się tu będzie AF zachowywał. W sumie muszę to sprawdzić żeby na wszelki wypadek wiedzieć co i jak. Póki co - luzik.

Jedna tylko sprawa, która mi lekko psuła nerwy w trakcie fotografowania. Na początku używałem tylko AF-S i w dobrych warunkach (choć iso 640-1250), statycznych scenach miałem wrażenie, że przy powiększeniu 1:1 nie do końca zdjęcia są trafione, jakby ciut przestrzelone, bo coś mało szczegółów. Irytacja mocno, bo akurat na AF-S nikt nie narzekał, wręcz wszyscy pisali, że killer. No ale stwierdziłem, że może to ekran pokazuje jakiegoś mniejszego, skompresowanego jpg i dlatego to wygląda jak wygląda, a po zgraniu będzie lepiej. Na sali przestawiłem się w AF-C i przy błyskanych fotach jakoś miałem wrażenie, że ciut lepiej niż wcześniej (co mi się dziwne wydawało), ale może przez to, że kilka lamp i ostrzejesze, lepiej rysujące światło wydobywa szczegóły. W trakcie wesela przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl - w opcjach miałem od nowości, z defaultu zaznaczone "odszumianie zdjęć z wysokim iso - normal". Po przestawieniu tego okazało się jednak, że te zdjęcia są mega ostre i nagle pojawiły się szczegóły. Czyli wyświetlany jpg był po prostu wygłaskany przez ten debilny odszumiający soft. Na kompie sytuacja była podobna, ale zauważyłem, że LR (nie wiem czy wcześniej tak bylo już, czy to nowość) zaciąga sobie niektóre informacje z plików. Np właśnie apropo odszumiania - przy tych zdjęciach, gdzie miałem w puszce jeszcze ustawione odszumianie na Normal to LR po wczytaniu zdjęcia wbija wartości >30 w Noise Reduction. Przy późniejszych gdzie miałem na Off - wartości nie przekraczają 10. No i faktycznie jak wywalam odszumianie na zero to szczegóły (i trochę szumu) zdecydowanie wracają. Nie wiem, może to nie jest odkrycie Ameryki i dla większości to oczywista oczywistość, ale dla mnie nowość i miałem zdziwko, więc jakby co to warto zwrócić na to uwagę ;)

Jak mi się coś przypomni to jeszcze dopiszę. Jak macie pytania to dawać. Ostrzegam od razu, że "testów" nie robię i nie chce mi się na pewno porównywać czy coś szumi bardziej czy mniej, czy prędkość AF na bateryjkach jest taka czy siaka, plików 1:1 też nie będę z lupą oglądał :D

cz4rnuch
10-06-2019, 13:16
Bardzo przydatna mini recka. Myślę, że akurat to info przekona wielu tych, którzy wcześniej się wahali. Dużo konkretów, mało haseł typu rewela, 5 metrów mułu, niebo a ziemia i od razu lepiej się to czyta.

PS A jak bateria trzyma? Będziesz tym filmować?

prz3mo
10-06-2019, 13:34
Jako, że z Saintem wymieniliśmy dziś tel. kilka uwag, bo ja też jestem po pierwszych weselnych testach dodam tylko... że ja również żałuję, że Nikon wyciął fizyczną wajchę do zmiany trybu af. Było to szybkie i wygodne, w Z jest to gorzej rozwiązane. Co do zwłoki po uśpieniu aparatu, albo po jego włączeniu... Jest lag w por. do lustra bez dwóch zdań, ale na pocieszenie można dodać, że w Sony A7iii ta zwłoka jest duuuużo dłuższa niż w Z6.
Aha, jeszcze jedno... Dobłysując lampą od sufitu, w dslr spokojnie robię szybkie nawet tańce na 1/125. W Z chyba trzeba trochę ten czas skrócić. Ale to jeszcze muszę dokładniej sprawdzić.

morzon
10-06-2019, 13:54
PS A jak bateria trzyma? Będziesz tym filmować?

Zapomnialem o baterii :D Szczerze mówiąc to na razie ciężko mi się wypowiedzieć, za mało zrobiłem, żeby móc oszacować ile będzie realnie wychodziło zdjęć. Jednak to pierwszy raz, więc i sporo testów (z tym AF co niby nie trafiał, a trafiał), grzebania w menu, takiej zabawy. W każdym razie zrobiłem niezbyt długie przygotowania, kościół i wejście na salę - wtedy bateria padła. Pewnie było by dłużej gdybym nie grzebał w menu. Tak samo chyba zrezygnuję z wyświetlania podglądu zdjęcia po zrobieniu - w lustrzance było to dla mnei koniecznie, teraz przy symulacji ekspozycji w wizjerze już niekoniecznie - a to zawsze też trochę baterii zjada. Na pewno jest krócej niż dslr, ale nie ma nad czym płakać - nie jest to na pewno 300zdjęć i zmiana (bo to byłby dramat). Obstawiam, że minimum 1000 będzie, a bardziej okolice 1300-1500. Jak będzie to się okaże. Na pewno dokupię jeszcze jeden aku dla pewności (zamiennik raczej) i temat dla mnie zakończony.

W sumie nie napisałem nic o slocie, ale tu chyba wszystko w temacie jest wyjaśnione. Jeden slot to na pewno minus i nie ma nad czym dyskutować. Wolałbym dwa, ale nie będę darł szat - u mnie i tak całość jest robiona na 3-4 puszki, więc materiał zawsze złożę. Może pomyślę jeszcze o jakimś dysku do szybkiego zgrywania w trakcie wesela (ale nie, że w locie, na bieżąco tylko np 2x w ciagu dnia) - byle nie trzeba było taszczyć lapka. Muszę rozpoznać temat i pomyśleć. Wiem, że WD robi taki sprytne dyski, że wkładasz karte, jeden klik i jazda. Tyle, że na XQD tego nie ma póki co (chyba?).

Ze szkieł jakie były u mnie w użytku to ARTy: 24-35/2 (głównie), 35 1.4, 50 1.4, kilka zdjęć z 16-35/4vr i też kilka z 70-200vr1 (ale nie bardzo miałem gdzie tego użyć). Sigma 85 1.4 (hsm, nie-art) niestety nie działa AF, ale na d750 też w LV nie działał. Gdzieś mi mignęło info, że można wysłać do serwisu i robią update softu, ale nie wiem na ile to prawda. Może ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć?

Filmowanie - tak, chciałbym, ale jak wyjdzie to się okaże. Mam dużo roboty i dużo swoich projektów, które mi pochłaniają czas i nie wiem kiedy mi się uda zebrać do tego, żeby coś jeszcze w filmowanie się pobawić, ale generalnie - chciałbym :D To był zresztą jeden z argumentów za przesiadką na sony (zanim wyszlo z6).

kurczeblade
10-06-2019, 14:30
Bardzo fajnie że się pojawiają w końcu takie wypowiedzi. W końcu wytypowane plusy i minusy, które mogą pomóc w wyborze i rozwiać pewne wątpliwości. ;)

Ryw
10-06-2019, 14:37
Sigma 85 1.4 (hsm, nie-art) niestety nie działa AF, ale na d750 też w LV nie działał. Gdzieś mi mignęło info, że można wysłać do serwisu i robią update softu, ale nie wiem na ile to prawda. Może ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć?

Prawda - i to bezpłatnie, robiłem.

morzon
10-06-2019, 14:54
Bardzo fajnie że się pojawiają w końcu takie wypowiedzi. W końcu wytypowane plusy i minusy, które mogą pomóc w wyborze i rozwiać pewne wątpliwości. ;)

Wybacz, ze na PW nie odpisalem, ale jak pytales to jeszcze nie mialem zadnego doswiadczenia, a teraz wolalem napisac publicznie zeby wiecej osob skorzystalo. Jak cos wiecej potrzebujesz to napisz mi konkretnie na pw albo na fb. Albo tutaj :D

Prawda - i to bezpłatnie, robiłem.

Ooo, super, dzieki. Pamietasz ile im to zajelo? Jak AF po tym udpate?

prz3mo
10-06-2019, 15:11
Saint, przecież pasują aku od D750, którego już masz.

morzon
10-06-2019, 15:14
Saint, przecież pasują aku od D750, którego już masz.

No tak, ale dla swietego spokoju chce miec dwa do jednej i drugiej puchy. Tzn niby tak teraz mam, ale pewnie pogodnie D800 i zostana i 3 na 2 aparaty (w tym bardziej pradozernego z6).

prz3mo
10-06-2019, 15:25
Patrząc po tym jak dużo się bawię, w różne dziwne testy, bieganie po menu itd... to stwierdzam, że jest bardzo Ok. Mój koleś, który ma już dłużej Z6 wyciągnął na weselu 2100 zdjęć na jednym akumulatorze.

morzon
10-06-2019, 15:30
Ja mialem ok 1400 i 19% aku. Ale ja na sali robie troche seryjnych, nie wiem jak u innych. Ogolnie tak jak mowilem - nie jest zle :) samo focenie na pewno sporo wytrzymuje, najbardziej zjada bawienie sie (ale to nic nowego).

david555
10-06-2019, 15:43
Ja mialem ok 1400 i 19% aku. Ale ja na sali robie troche seryjnych, nie wiem jak u innych. Ogolnie tak jak mowilem - nie jest zle :) samo focenie na pewno sporo wytrzymuje, najbardziej zjada bawienie sie (ale to nic nowego).

Jasna chlorella, dlaczego nikt tak wyczerpująco nie opisze Z7 ? :-)

cz4rnuch
10-06-2019, 16:29
Ja mialem ok 1400 i 19% aku. Ale ja na sali robie troche seryjnych, nie wiem jak u innych. Ogolnie tak jak mowilem - nie jest zle :) samo focenie na pewno sporo wytrzymuje, najbardziej zjada bawienie sie (ale to nic nowego).Sporo zjada wizjer, co może wydawać się dziwne, więcej niż ekran z tyłu. I w sumie mam jeszcze jedno pytanie właśnie odnośnie ekranu. Wcześniej już się spotkałem z podobnymi głosami i w swoim rewju też o tym wspomniałeś, że w słoneczny dzień mało na nim widać. Z6 nie ma ustawienia ekranu w stylu "słoneczny dzień", czy może nie sprawdzałeś? A może da się podpiąć pod jakieś ustawienia użytkownika maksymalnie rozjaśniony ekran z podbitym kontrastem tak by było w miarę znośnie?

Ryw
10-06-2019, 17:31
Ooo, super, dzieki. Pamietasz ile im to zajelo? Jak AF po tym udpate?
Oddałem 50/1.4 (EX, nie ART) do ich sklepu w Warszawie w poniedziałek, odebrałem we czwartek. Działa bezbłędnie, na zleceniu napisali "naprawa gwarancyjna".
Mam wrażenie, że pewniej, niż z D600 teraz działa.

morzon
10-06-2019, 17:38
Oddałem 50/1.4 (EX, nie ART) do ich sklepu w Warszawie w poniedziałek, odebrałem we czwartek. Działa bezbłędnie, na zleceniu napisali "naprawa gwarancyjna".
Mam wrażenie, że pewniej, niż z D600 teraz działa.

Hmm, ciekawe. A nie dzialalo Ci wczesniej na z6/lv? Bo tez mam to szklo (oprocz arta) i smiga na z6/lv.

Ryw
10-06-2019, 18:15
Hmm, ciekawe. A nie dzialalo Ci wczesniej na z6/lv? Bo tez mam to szklo (oprocz arta) i smiga na z6/lv.

Nie, widocznie miałem starszą niż Ty wersję softu. Teraz na Z6 działą i trafia, aż miło.

rpromin
10-06-2019, 19:49
- wizjer: rewelka. Pierwszy evf który mnie nie wkurza i nie mam dyskomfortu. Po dłuższym foceniu na weselu jak wziąłem do ręki D750 to miałem wrażenie, że nic nie widzę w OVF - mały, ciemny, nie widać ekspozycji, nie do końca widać czy AF na pewno trafił (w Z6 nie mam wątpliwości jak wcisnę spust w ciut złym momencie to od razu wiem, że nie pykło i nie muszę sprawdzać - w Dslr w ciemniejszych warunkach trzeba trafić w tło żeby było widać, że jest ewidentne pudło). Delikatnie irytuje, że po przyłożeniu oka do wizjera (po uśpieniu) jest drobna zwłoka w odpaleniu się wizjera, pare razy złapałem się na tym, że patrzę w ciemność.

Zapewniam Cie ze obie te rzeczy beda narastac, ja fotografuje praktycznie tylko w manualu i komfort jaki daje podglad ekspozycji na zywo i brak koniecznosci upewniania sie ze sie nie przewalilo ekspozyji jest nieoceniony, szczegolnie jak robisz zdjecia w manualu a sa bardzo rozne warunki oswietleniowe, np wystarczy sie lekko obrocic i masz zupelnie inne swiatlo, cien/slonce itd. Ogolnie uwazalem ze sobie z tym dobrze radze na DSLR ale komfort teraz jest tak duzy ze mam ochote zmienic d750 na druga zetke, szczegolnie jak rzeczy dzieja sie szybko w reportażu.

Ale jesli chodzi o opóźnienie w odpaleniu wizjera to tutaj to negatywne odczucie tez jakby wzroslo, mialem tak kilka razy ze wolalbym jakby zadzialalo to szybciej, jak w DSLR, chociaz mozna troche temu przeciwdziac podtrzymujac w kluczowych momentach, aby sie nie wygasil.

Ogolnie prawda jest taka ze po kilku tygodniach uzywania mam pewnosc ze ML to jest krok we wlasciwym kierunku.

morzon
10-06-2019, 20:53
Sporo zjada wizjer, co może wydawać się dziwne, więcej niż ekran z tyłu. I w sumie mam jeszcze jedno pytanie właśnie odnośnie ekranu. Wcześniej już się spotkałem z podobnymi głosami i w swoim rewju też o tym wspomniałeś, że w słoneczny dzień mało na nim widać. Z6 nie ma ustawienia ekranu w stylu "słoneczny dzień", czy może nie sprawdzałeś? A może da się podpiąć pod jakieś ustawienia użytkownika maksymalnie rozjaśniony ekran z podbitym kontrastem tak by było w miarę znośnie?

W sumie to trochę był skrót myślowy z tym, że mało widać - nie widać mało, ale jednak nie jest to samo co w zacienionym miejscu/w budynku. Ekran jest naprawdę dobry i ciężko na niego narzekać, choć muszę następnym razem bardziej zwrócić uwagę na to jak się pracuje nim w środku dnia. Chodziło mi bardziej o to, że nawet jak jest full słońce w południe w czerwcu to możesz po prostu zerknąć do wizjera i zdecydowanie bardziej komfortowo obejrzeć zdjęcia, przybliżyć, ocenić co i jak. Na ekraniku to zawsze jednak wpatrywanie się, coś się odbija etc - a już nie mówiąc o ciemnych fotach. Co do ustawień to przyznam, że nie grzebałem jeszcze - na pewno będę musiał, bo standardem u mnie jest to, że po zgraniu foty są ciemniejsze niż teoretycznie widzialem na ekranie - w D750 musiałem ustawiać ekran na -2/-3 żeby mieć w miarę pojęcie o tym jak naświetlilem (wiem, że jest histogram, ale często nie ma czasu przeklikać żeby go oglądać, wtedy zdjęcie też jest tylko miniaturką), a nie ciągnąć w LR fote o 2EV żeby była sensownie jasna :D

Ogolnie uwazalem ze sobie z tym dobrze radze na DSLR ale komfort teraz jest tak duzy ze mam ochote zmienic d750 na druga zetke, szczegolnie jak rzeczy dzieja sie szybko w reportażu.

Ogolnie prawda jest taka ze po kilku tygodniach uzywania mam pewnosc ze ML to jest krok we wlasciwym kierunku.

Też wcześniej trochę nie rozumiałem zajawki na to, że "widać zdjęcie przed zrobieniem". Teraz już rozumiem :)
I mam podobnie - już mnie nie dziwią te posty ludzi, którzy piszą, że DSLR leży w torbie, a focą Z, albo jakieś ostre przesiadki w całości na Z. Wcześniej miałem wrażenie, że ci ludzie to jacyś gadżeciarze albo sprzętowe freaki, którzy muszą mieć każda nowość itd. A teraz jestem ich w stanie zrozumieć ;) Mimo to mając np D850 prawdopodobnie bym się go nie pozbywał dla Z7 (a przynajmniej nie teraz), tylko dokupił jakieś Z do posiadanego sprzętu (bo widzę posty na zagranicznych grupach jak ludzie robią takie dość radykalne zmiany). Osobiście jestem dość mocno ciekawy Z-pro, co tam nikon wsadzi i jak to będzie hulać. Na chwilę obecną myślę, że jak nie zmasakruje ceną, a dołoży/usprawni te kilka obecnych mankamentów/braków to będę mocno zainteresowany całkowitą przesiadką na bezlustro. Trzymam kciuki za nikona.

Btw - na największej zagranicznej grupie Z ktoś dzisiaj pisał, że posiadane D5 wykorzystuje od jakiegoś czasu głównie jako sprzęt do backupowania karty z Zetki :D Tzn wsadza zapełnione XQD w slot D5, w drugi wrzuca SD i robi kopiowanie z karty na karte :D

MstrG
10-06-2019, 21:07
Btw - na największej zagranicznej grupie Z ktoś dzisiaj pisał, że posiadane D5 wykorzystuje od jakiegoś czasu głównie jako sprzęt do backupowania karty z Zetki :D Tzn wsadza zapełnione XQD w slot D5, w drugi wrzuca SD i robi kopiowanie z karty na karte :D

Warto jednak mieć D5 jako backup dla Zetki ;)

esperal
10-06-2019, 21:16
W D5 nie ma kart SD.

morzon
10-06-2019, 21:20
W D5 nie ma kart SD.

Racja, z pomyliłem z D850. Gość pisał, że backupuje na drugą kartę i założyłem z góry że to SD.

kurczeblade
10-06-2019, 22:45
Panowie jak oddanie koloru. Pewnie coś już grzebaliscie? ;)

JK
10-06-2019, 23:37
No to wam teraz przypomnę co pisałem w tym wątku (między innymi) jakieś pół roku temu. Napisałem wtedy, że Z-ki, że to świetny sprzęt, że mają bardzo dobry AF, WB, pomiar, ...., ...., a D4s trafił do mojej torby jako zapas, bo odstawał. Pamiętacie? Jeśli nie pamiętacie, to sobie przypomnijcie. I jeszcze przypomnijcie sobie jakie głupoty pisaliście pół roku temu na temat moich opinii. Te wasze głupawe komentarze. Nie będę leciał po nickach - i tak sami wiecie co kto pisał. Nie żebym oczekiwał przeprosin. Na to nie liczę, bo to przecież tylko forum i każdy głupek dowolną głupotę możne tu napisać - nawet jeśli jest moderatorem. Tylko tak się zastanawiam, jak dużo czasu zabrało wam to, żeby uwierzyć w to co wtedy pisałem. Żeby dojść do spraw oczywistych. No ale to przecież jeszcze nie koniec. Dopiero odkrywacie, że Z-ki to dobry sprzęt, a bardzo często lepszy niż topowe lustra. Jeszcze nie wszyscy do tego doszli, ale może za jakieś kolejne pół roku? Może za rok? Pożyjemy zobaczymy. Powodzenia życzę. ;-)

HYPER
10-06-2019, 23:40
No to wam teraz przypomnę co pisałem w tym wątku (między innymi) jakieś pół roku temu. Napisałem wtedy, że Z-ki, że to świetny sprzęt, że mają bardzo dobry AF, WB, pomiar, ...., ...., a D4s trafił do mojej torby jako zapas, bo odstawał. Pamiętacie? Jeśli nie pamiętacie, to sobie przypomnijcie. I jeszcze przypomnijcie sobie jakie głupoty pisaliście pół roku temu na temat moich opinii. Te wasze głupawe komentarze. Nie będę leciał po nickach - i tak sami wiecie co kto pisał. Nie żebym oczekiwał przeprosin. Na to nie liczę, bo to przecież tylko forum i każdy głupek dowolną głupotę możne tu napisać - nawet jeśli jest moderatorem. Tylko tak się zastanawiam, jak dużo czasu zabrało wam to, żeby uwierzyć w to co wtedy pisałem. Żeby dojść do spraw oczywistych. No ale to przecież jeszcze nie koniec. Dopiero odkrywacie, że Z-ki to dobry sprzęt, a bardzo często lepszy niż topowe lustra. Jeszcze nie wszyscy do tego doszli, ale może za jakieś kolejne pół roku? Może za rok? Pożyjemy zobaczymy. ;-)

+1. moze nie we wszystkim Ztki > niz DSLR, ale jednak miliardy much nie moga sie mylic :)

harb
11-06-2019, 01:34
No to wam teraz przypomnę co pisałem w tym wątku (między innymi) jakieś pół roku temu. Napisałem wtedy, że Z-ki, że to świetny sprzęt, że mają bardzo dobry AF, WB, pomiar, ...., ...., a D4s trafił do mojej torby jako zapas, bo odstawał. Pamiętacie? Jeśli nie pamiętacie, to sobie przypomnijcie. I jeszcze przypomnijcie sobie jakie głupoty pisaliście pół roku temu na temat moich opinii. Te wasze głupawe komentarze. Nie będę leciał po nickach - i tak sami wiecie co kto pisał. Nie żebym oczekiwał przeprosin. Na to nie liczę, bo to przecież tylko forum i każdy głupek dowolną głupotę możne tu napisać - nawet jeśli jest moderatorem. Tylko tak się zastanawiam, jak dużo czasu zabrało wam to, żeby uwierzyć w to co wtedy pisałem. Żeby dojść do spraw oczywistych. No ale to przecież jeszcze nie koniec. Dopiero odkrywacie, że Z-ki to dobry sprzęt, a bardzo często lepszy niż topowe lustra. Jeszcze nie wszyscy do tego doszli, ale może za jakieś kolejne pół roku? Może za rok? Pożyjemy zobaczymy. Powodzenia życzę. ;-)

po D850 ktora była rewelacyjna, ale musiałem sprzedac z powodu powaznej operacji, kupilem Z7 ( waga ) - jest swietna

Matt.
11-06-2019, 07:50
Panowie jak oddanie koloru. Pewnie coś już grzebaliscie? ;)Nie wiem czy to pomoże ale jak dla mnie bomba. Praktyczne 0 grzebania z kolorem szczególnie widać to przy odcieniach skóry gdzie moje d600 często lubiło wpadać w zielonkawe zabarwienie.
P.s.
Jeżeli zdjęcia maja za duży rozmiar proszę o usunięcie.2623326234

Jurek Ż
11-06-2019, 08:44
Jestem w stanie zrozumieć przejście z D600 na Z6. Jednak zamiana D850 na Z6 to krok wstecz.:lol:

prz3mo
11-06-2019, 08:53
To zależy kto czego potrzebuje. Bo można by też rzec, że D850 np. w fotografii ślubnej jest na wyrost.

HYPER
11-06-2019, 08:58
Jestem w stanie zrozumieć przejście z D600 na Z6. Jednak zamiana D850 na Z6 to krok wstecz.:lol:
To zalezy, ktore cechy Z7 motywuja do zmiany aparatu. Jesli wazna jest stabilizacja matrycy, rozlozenie punktow AF czy funkcje wideo, etc. to taka zamiana oczywiscie moze miec racjonalne uzasadnienie.

JK
11-06-2019, 09:08
Bo D850 należy zmieniać na Z7, a nie na Z6. Wtedy to już nie jest krok wstecz tylko krok do przodu.

ksh
11-06-2019, 09:22
Raczej czekać na flagowce dla zawodowca czyli Z8, który zapewne będzie odpowiednikiem dla D850 i Z9 dla D5 ( D6 zapowiedzianego na ten rok ).
Z7 to cudak cenowy, którego trudno mi jakoś uszeregować zwłaszcza jak na rynku jest tańszy A7rIII.

poste
11-06-2019, 09:33
To, że tylko Ty nie potrafisz zaakceptować, że Z7 jest odpowiednikiem d850 w ML, to nie znaczy, że Nikon zaraz wypuści Z8 :roll:

Jurek Ż
11-06-2019, 09:48
To zalezy, ktore cechy Z7 motywuja do zmiany aparatu. Jesli wazna jest stabilizacja matrycy, rozlozenie punktow AF czy funkcje wideo, etc. to taka zamiana oczywiscie moze miec racjonalne uzasadnienie.

Pisałem o Z6. Nikon Z7 to inna bajka. Sądzę że jest to obecnie jeden z lepszych aparatów dostępnych na rynku.

Raczej czekać na flagowce dla zawodowca czyli Z8, który zapewne będzie odpowiednikiem dla D850 i Z9 dla D5 ( D6 zapowiedzianego na ten rok ).
Z7 to cudak cenowy, którego trudno mi jakoś uszeregować zwłaszcza jak na rynku jest tańszy A7rIII.
Długo porównywałem AF A9 z Z7 i powiem szczerze Z7 nie ma powodu do wstydu.

ksh
11-06-2019, 10:03
To, że tylko Ty nie potrafisz zaakceptować, że Z7 jest odpowiednikiem d850 w ML, to nie znaczy, że Nikon zaraz wypuści Z8 :roll:

Ale co masz w Z7 co można porównać do D850, ani tam gripa nie podepniesz, ani nie masz dwóch slotów, to że dużo pikselków nie oznacza podobieństwa do D850, który w razem z D5 i D500 jest flagowymi aparatami, Z6 i Z7 to siostrzane modele różniące się praktycznie tylko sensorem bo kwestia serii i af jest związana z modelem sensora i tyle, chyba że klient ma uwierzyć że to pro sprzęt patrząc na cenę ale chyba nie o to chodzi.

kurczeblade
11-06-2019, 10:07
Długo porównywałem AF A9 z Z7 i powiem szczerze Z7 nie ma powodu do wstydu.

Może rzucając takimi hasłami, warto przedstawić jakieś argumenty? - Czy to tylko komentarz na poziomie "pudelka" byle żeby coś napisać ...
Ja chętnie (nie tylko ja) bym poczytał o takim porównaniu AF'a Z7 VS A9 - rozwiniesz myśl ?

Dziwnę trochę, że dwa takie same aparaty, praktycznie takie same pod każdym względem. Gdzie różnica jest tylko w MPX, ktoś pozycjonujecie jako "wyższy/niższy" model.
No i pamiętajmy, no i pamiętajmy Z6 ma więcej kl/s, ma czulszego AF'a. Więc jeśli ktoś nie potrzebuję MPX - to który aparat to wtedy wyższy model.

cz4rnuch
11-06-2019, 10:11
Ale co masz w Z7 co można porównać do D850, ani tam gripa nie podepniesz, ani nie masz dwóch slotów, to że dużo pikselków nie oznacza podobieństwa do D850, który w razem z D5 i D500 jest flagowymi aparatami, Z6 i Z7 to siostrzane modele różniące się praktycznie tylko sensorem bo kwestia serii i af jest związana z modelem sensora i tyle, chyba że klient ma uwierzyć że to pro sprzęt patrząc na cenę ale chyba nie o to chodzi.A tak w ogóle to Z7 nie ma nawet lustra więc faktycznie nie da się tego porównać :) Z7 jest odpowiednikiem co nie oznacza, że jest taki sam. Nie ma gripa i podwójnego slotu a D850 nie ma stabilizacji, tylu punktów AFu o takim kryciu oraz nie jest tak mocnym zawodnikiem w kategorii wideo. To co je łączy to wysokorozdzielcza matryca i jest to w sumie najważniejsza cecha obu aparatów. I dlatego należą do tej samej kategorii. Mimo, że się w pewnych kwestiach różnią.

Może rzucając takimi hasłami, warto przedstawić jakieś argumenty? - Czy to tylko komentarz na poziomie "pudelka" byle żeby coś napisać ...
Ja chętnie (nie tylko ja) bym poczytał o takim porównaniu AF'a Z7 VS A9 - rozwiniesz myśl ?
A jak usłyszysz kolejne hasło, że AF na podobnym poziomie lub lepszy w Z7 to uwierzysz? :)

poste
11-06-2019, 10:12
Naprawdę brak 2 slotów i gripa plus obudowa z tańszego modelu powoduje, że radzisz czekać na mityczne Z8? To byłby dopiero samobój Nikona... acha, miałby kosztować mniej niż Z7 bo A7R3 jest tańszy:roll:
Najpierw sam piszesz, jaka to XQD super i 1 slot wystarczy, bo... nie będę cytował dziesiątków Twoich wpisów ;) Czyli zostaje brak gripa, hmmm. No i niepodobny do d850, mały jakiś :) Na pewno Nikon weźmie to pod uwagę i zaraz będzie "flagowiec" :shock:. Czekać!

ksh
11-06-2019, 10:20
Ja tu widzę hejt zależnie jak wiatr zawieje albo niszczycie Zetki za wszystko albo potem wychwalacie jaki do super sprzęt, od skrajności do skrajności.
Nie wiem do czego ktoś będzie używał, nie wiem jak to sobie nikon zaplanował, ja osobiscie uważam że Z6 to świetne przejście do bezlustra dla posiadacza D600/D610 i D750, cenowo jest podobnie, a nawet szybciej tanieje.

Co do nowych modeli nikona to zobaczymy bo z tego co plotki potwierdzone są to matryca Sony IMX455AQR 60MP jest już montowana, póki co testy są utajnione i nie wiadomo co to za aparat z takim gigantem pikselowym.

Jurek Ż
11-06-2019, 10:31

Dziwnę trochę, że dwa takie same aparaty, praktycznie takie same pod każdym względem. Gdzie różnica jest tylko w MPX, ktoś pozycjonujecie jako "wyższy/niższy" model.
No i pamiętajmy, no i pamiętajmy Z6 ma więcej kl/s, ma czulszego AF'a. Więc jeśli ktoś nie potrzebuję MPX - to który aparat to wtedy wyższy model.

To nie są hasła. To lata praktyki i dostęp do sprzętu. Próbuję Wam pomóc i uwierz mi, że mam rację. Zrób porównania, a jestem pewien, że potwierdzisz moje spostrzeżenia. ŁUKASZ różnica w działaniu AF Z6 i Z7 nawet dla początkującego jest łatwa do zauważenia.

kurczeblade
11-06-2019, 10:31
A jak usłyszysz kolejne hasło, że AF na podobnym poziomie lub lepszy w Z7 to uwierzysz?

Jak można wierzyć, jak ktoś zostawia opinie na poziomie.
Love Love, najlepszy na świecie, kup sobie to zobaczysz.

Dopiero dwóch kolegów rozwiało pewne wątpliwości. Zostawiając obszerne komentarze, które nie kończyły się na słowach "najlepszy na świecie, lepszy od wszystkiego" no i padły w końcu jakieś konkrety, nie tylko pozytywne, ale też zostały przedstawione minusy tego sprzętu. Takie opinie właśnie pozwalają dokonać wyboru i chwała im za to, że tak merytorycznie potrafili przedstawić sprzęt.

Ja tylko dodam, że wczoraj miałem okazję bawić się Z7 z zoomem kitem, w gorszym oświetleniu. No i najbardziej rzuciło mi się w oczy, dosłownie w oczy :) to że przy szybkim poruszaniu aparatem patrząc przez wizjer, obraz się "delikatnie" rozmywa. To rzuca się w oczy, jak się bierze lustro i za chwile ML. Ja często przy reportażu zmieniam kadr nie odrywając od oka wizjera, co może też troszeczkę dokuczać. Ale to pewnie cecha ML.

To nie są hasła. To lata praktyki i dostęp do sprzętu. Próbuję Wam pomóc i uwierz mi, że mam rację. Zrób porównania, a jestem pewien, że potwierdzisz moje spostrzeżenia. ŁUKASZ różnica w działaniu AF Z6 i Z7 nawet dla początkującego jest łatwa do zauważenia.

Spoko. Dla mnie lata praktyki nie są żadnym wyznacznikiem w fotografii, czy doświadczeniem danego fotografa. Dla mnie doświadczenie jest zawarte w portfolio, osoby fotografującej. Dlatego może mam takie podejście.

Ale podsumowując. Z6/Z7 to faktycznie dobry sprzęt, i przymykając oko na kilka rzeczy, można z nim się zaprzyjaźnić :) Gdybym miał na obecną chwile wybierać ML, ze wszystkich dostępnych firm. Wybrałbym Nikona Z. Głównie za to że idealnie trafia w moje oczekiwania z serią szkieł S. Bo chyba przez tą całą dyskusje gdzie skupiamy się tylko na porównaniach BODY vs BODY zapominamy o najważniejszym OPTYCE.

No i spójrzmy z tej perspektywy. Nikon obecnie (moim zdaniem) ma najlepsze aparaty. Ma najbardziej obszerną ofertę dobrego sprzętu. Patrząc przez pryzmat FF. D5/D850/D750/ nawet amatorskie D610 to dobry sprzęt. No i teraz Z6/Z7 - jest w czym wybierać. Tylko nie rozumiem jaki jest powód dość słabszej sprzedaży w porównaniu do konkurencji.

poste
11-06-2019, 10:43
Ja tu widzę hejt zależnie jak wiatr zawieje albo niszczycie Zetki za wszystko albo potem wychwalacie jaki do super sprzęt, od skrajności do skrajności.
Nie wiem do czego ktoś będzie używał, nie wiem jak to sobie nikon zaplanował, ja osobiscie uważam że Z6 to świetne przejście do bezlustra dla posiadacza D600/D610 i D750, cenowo jest podobnie, a nawet szybciej tanieje.

Co do nowych modeli nikona to zobaczymy bo z tego co plotki potwierdzone są to matryca Sony IMX455AQR 60MP jest już montowana, póki co testy są utajnione i nie wiadomo co to za aparat z takim gigantem pikselowym.

Dałeś pod moim wpisem, to mam pytanie, gdzie i kiedy hejtowałem Z? Tak, 1 slot XQD jest dla mnie beznadziejny, głównie z uwagi na cenę za pojemność (potrzebuję dużo). Co do zalet 2 slotów to każdy ma swoją opinię. Ty akurat broniłeś 1.
Jeśli Z6 jest świetnym następcą d6x0/d750, to dlaczego nie możesz wyobrazić sobie, że Z7 jest dla wielu osób szukających mniejszego aparatu świetną alternatywą dla d8x0? Zadziwiające.
Może po prostu przestań pisać, że Z7 to błąd Nikona i nie wiadomo co, bo chyba dla każdego interesującego się sprzętem wiadomo.

cz4rnuch
11-06-2019, 10:52
...dlaczego nie możesz wyobrazić sobie, że Z7 jest dla wielu osób szukających mniejszego aparatu świetną alternatywą dla d8x0? Zadziwiające....To proste. W D600/D750 nie ma podwójnego slotu na karty więc wszystko się zgadza :) Nie ma też do nich gripów więc się podwójnie zgadza :)

robank
11-06-2019, 11:08
Może pomyślę jeszcze o jakimś dysku do szybkiego zgrywania w trakcie wesela (ale nie, że w locie, na bieżąco tylko np 2x w ciagu dnia) - byle nie trzeba było taszczyć lapka. Muszę rozpoznać temat i pomyśleć. Wiem, że WD robi taki sprytne dyski, że wkładasz karte, jeden klik i jazda. Tyle, że na XQD tego nie ma póki co (chyba?).

Bardzo proszę :-)

https://www.dazuinfo.com/product/xfermax-x8-n/

david555
11-06-2019, 11:10
kurczeblade

Tu nie ma zbyt wiele do rozumienia, bo niestety Nikon wytwarza słabszą optykę od Sony, a nawet od Canona, dlatego przegrywa najpierw na cyferki, a później na generowany obrazek.

O obrazkach z MILC Sony, mówi się nawet, że są przeostrzone, tak jest potężna różnica między optyką Sony, Zeissa, a optyką Nikona.
Troszkę ratuje Nikona optyka Sigmy, ale w sumie nie wygląda to zbyt poważnie.

W serii "S" do Zetek, na razie w praktyce wyróżnia się tylko Z 50/1.8 S, a i tak odstaje osiągami od szkieł Sigmy, czy Sony.

grissley
11-06-2019, 11:34

Nie kojarzę w tym wątku wpisów, w których właściciele Zetek byliby z nich niezadowoleni.
Hejt nieposiadaczy to szum który należy sobie zwyczajnie jakoś odfiltrować.

david555
11-06-2019, 11:52
Nie kojarzę w tym wątku wpisów, w których właściciele Zetek byliby z nich niezadowoleni.
Hejt nieposiadaczy to szum który należy sobie zwyczajnie jakoś odfiltrować.

Jak ja nie lubię takiego gadania, to co, mam tak po prostu zaryzykować i kupić Z7, a dopiero w trakcie pracy rozstrzygać, czy spełnia moje oczekiwania, czy też nie ?
Wolne żarty.
Strzeliłem już kilkaset NEFów Nikonem Z7 na różnych eventach, ale czy można to nazwać miarodajnymi przymiarkami, jakoś nie sądzę, bo zawsze było to na warunkach firmy Nikon, albo firmy organizującej event, i jakoś zawsze odbywało się to w półmroku, co jest dla mnie szczególnie zagadkowe.
Poza tym co, miałem na te imprezy zabierać kufer swoich szkieł, czy jak ?

JK
11-06-2019, 12:14
Jak ja nie lubię takiego gadania, to co, mam tak po prostu zaryzykować i kupić Z7, a dopiero w trakcie pracy rozstrzygać, czy spełnia moje oczekiwania, czy też nie ?
Wolne żarty.
Strzeliłem już kilkaset NEFów Nikonem Z7 na różnych eventach, ale czy można to nazwać miarodajnymi przymiarkami, jakoś nie sądzę, bo zawsze było to na warunkach firmy Nikon, albo firmy organizującej event, i jakoś zawsze odbywało się to w półmroku, co jest dla mnie szczególnie zagadkowe.
Poza tym co, miałem na te imprezy zabierać kufer swoich szkieł, czy jak ?
Tylko o co ci chodzi? Ktoś inny ma zaryzykować, żebyś ty nie musiał? Myślisz, że to nie jest zwykłe cwaniactwo?

Jeśli już te kilka setek zdjęć Z7 zrobiłeś i nadal nic nie wiesz, to cała ta sytuacja nie najlepiej świadczy o twoim przygotowaniu fotograficznym. Bo co? Potrzeba ci tych testowych zdjęć tysiąc, czy może dziesięć tysięcy? Kto ci da aparat na takie fanaberie? Trzeba go kupić. Proste. A może takie skomplikowane aparaty nie są dla ciebie? I jeszcze jedno. Jeśli sam nie potrafisz ocenić i podjąć sensownej decyzji po zrobieniu setek zdjęć, to może posłuchaj mądrzejszych od siebie, bo sam chyba niczego rozsądnego już nie wykombinujesz. ;-)

david555
11-06-2019, 12:26
Tylko o co ci chodzi? Ktoś inny ma zaryzykować, żebyś ty nie musiał? Myślisz, że to nie jest zwykłe cwaniactwo?

Jeśli już te kilka setek zdjęć Z7 zrobiłeś i nadal nic nie wiesz, to cała ta sytuacja nie najlepiej świadczy o twoim przygotowaniu fotograficznym. Bo co? Potrzeba ci tych testowych zdjęć tysiąc, czy może dziesięć tysięcy? Kto ci da aparat na takie fanaberie? Trzeba go kupić. Proste. A może takie skomplikowane aparaty nie są dla ciebie? I jeszcze jedno. Jeśli sam nie potrafisz ocenić i podjąć sensownej decyzji po zrobieniu setek zdjęć, to może posłuchaj mądrzejszych od siebie, bo sam chyba niczego rozsądnego już nie wykombinujesz. ;-)

Prędzej w morzach wyschnie woda, niż między nami będzie zgoda.

Na wspomnianych imprezach były w zasadzie tylko obiektywy serii "S" i co do nich zgoda, że jest w normie, ale już kiedy założyłem N105/1.4, to miałem do pracy AF poważne zastrzeżenia.
Dlatego nie Z7 jest w sumie problemem, a FTZ, który bardzo chimerycznie współpracuje tak ze szkłami Nikona, jak i z obiektywami serii ART Sigmy, na których obecnie pracuję.
Dlatego też oczekuję, jakiejś wiarygodnej opinii kogoś, kto ma i wykorzystuje do pracy podobną konfigurację sprzętową.

Nie bardzo też poruszają mnie Twoje fochy i kac po przepłaceniu za Z7 kilku tysięcy, musisz to mężnie wziąć na klatę i oszczędzić nam jęczenia.

JK
11-06-2019, 12:40
Prędzej w morzach wyschnie woda, niż między nami będzie zgoda.

Na wspomnianych imprezach były w zasadzie tylko obiektywy serii "S" i co do nich zgoda, że jest w normie, ale już kiedy założyłem N105/1.4, to miałem do pracy AF poważne zastrzeżenia.
Dlatego nie Z7 jest w sumie problemem, a FTZ, który bardzo chimerycznie współpracuje tak ze szkłami Nikona, jak i z obiektywami serii ART Sigmy, na których obecnie pracuję.
Dlatego też oczekuję, jakiejś wiarygodnej opinii kogoś, kto ma i wykorzystuje do pracy podobną konfigurację sprzętową.

Nie bardzo też poruszają mnie Twoje fochy i kac po przepłaceniu za Z7 kilku tysięcy, musisz to mężnie wziąć na klatę i oszczędzić nam jęczenia.

Chyba coś bredzisz. Jak już ktoś schodzi na taki poziom argumentacji, to zaczyna to kiepsko wyglądać. Cóż. Fakt jest taki - to nie są zabawki dla biedoty. Nie stać cię - nie kupujesz. Jeśli chcesz wiedzieć, kupiłem Z7 z FTZ, z kartą XQD i innymi drobiazgami za sporo mniej niż ci się wydaje. A zresztą to moja kasa, a nie twoja, więc się nie kłopocz.

Różnica między nami polega chyba na tym, że ja wiele miesięcy temu potrafilem dokonać trafnej oceny, kupiłem Z7, robię zdjęcia i jestem zadowolony, a ty ciągle nie wiesz, nie rozumiesz, pytasz, testujesz i tyle z tego masz. Działaj tak dalej. Trolluj na forum. Powodzenia.

robank
11-06-2019, 12:43
Mam takie pytanie, czy da się w z-tce przypisać inny przycisk dla przycisku „ok” ? Jesli tak to jak bo przejrzałem menu instrukcje i jakoś na to nie wpadłem

grissley
11-06-2019, 12:48
Jak ja nie lubię takiego gadania, to co, mam tak po prostu zaryzykować i kupić Z7

Zacytuję samego siebie jeszcze raz:
"Nie kojarzę w tym wątku wpisów, w których właściciele Zetek byliby z nich niezadowoleni."

nikoniarz
11-06-2019, 12:53
Zacytuję samego siebie jeszcze raz:
"Nie kojarzę w tym wątku wpisów, w których właściciele Zetek byliby z nich niezadowoleni."

Co doskonale oznacza, że nie każdy musi być zadowolony...

JK
11-06-2019, 12:58
Co doskonale oznacza, że nie każdy musi być zadowolony...
Racja. Ktoś kto nie kupił Z-ki nie może być z niej zadowolony. ;-)
A dlaczego nie kupił? Może tu właśnie jest problem. ;-)

poste
11-06-2019, 13:00
To proste. W D600/D750 nie ma podwójnego slotu na karty więc wszystko się zgadza :) Nie ma też do nich gripów więc się podwójnie zgadza :)

Nie, no podwójny slot to mają, bez przesady. Ktoś to musi jeszcze kupować;)
Czas jest teraz ciekawy, lustra ewidentnie odejdą. Z drugiej strony rynek się kurczy, a wyprodukowane lustrzanki (i w produkcji) trzeba sprzedać. Czas, kiedy aparaty są oferowane, mimo następcy, ewidentnie się wydłużył. A z drugiej strony jest gimnastyka producenta, co dać do następcy, żeby się sprzedawał ale nie zabił poprzednika.

Bardzo proszę

https://www.dazuinfo.com/product/xfermax-x8-n/

No nie wiem, do czego to ma być alternatywa, ze względu na cenę. Dołóż SSD, baterie, ładowarkę, ani to tanie, ani małe. W Europie wyjdzie pewnie ze 3k zł. Prościej chyba kupić małego laptopa.

MstrG
11-06-2019, 13:02
To każdego indywidualna sprawa ile chce wydać, kiedy i na co. Jeden zamówi w preorderze, drugi będzie czekać na promocję w sklepie, trzeci woli możliwość przetestowania w warunkach w jakich pracuje najczęściej, czwarty sugeruje się opinią Kena ( ;) ;) ;) ), piąty tylko pomarzy o takim body... Każdy z nas jest inny, ale łączy nas wspólna pasja. Po co się cały czas spieracie o takie trywialne rzeczy?
Generalnie z tego co ja zdążyłem się namacać i przestrzelić Zetki - myśl o przesiadce na Sony już odrzuciłem. U nas jak zwykle jest fala hejtu, a później zachwyt.

morzon
11-06-2019, 13:05

FTZ chimeryczne? Bangla aż miło, zapominam kompletnie że to jest. Używam ARTów i dwóch zoomów nikkora (choć póki co mało testowałem). N105 1.4 nie mam.
Ktoś chyba nawet pisał (@prz3mo ?) że 85 1.8g zyskał drugie życie jeśli chodzi o prędkość na Z6 w stosunku do lustra.

JK
11-06-2019, 13:25
Coraz częściej mam wrażenie, że cały ten hejt (zresztą nie tylko na Z-ki) ma bardzo prozaiczne podłoże. Gość chciałby kupić, ale nie ma kasy, więc robi wszystko, żeby sobie samemu udowodnić, że ten sprzęt nie jest wart tej kasy, której i tak nie ma i dlatego go nie kupuje. To chyba taka specyficzna forma poprawiania sobie samopoczucia w kiepskiej sytuacji finansowej. No bo jak niby wytłumaczyć wielomiesięczne zaangażowanie tych trolli, stratę czasu na wielogodzinne pisanie o czymś, czego nie mieli, nie mają i raczej mieć nie będą, aż do czasu kiedy pojawią się tanie zdezelowane używki. Przecież takie trollowanie nie ma żadnego sensu. Nie warto przekonywać zadowolonego użytkownika, że kupił sobie jakiś kiepski sprzęt, bo on wie że to bzdury. Można oczywiście bić tę pianę, ale przecież nikogo normalnego przekonać się nie da. Można jedynie próbować poprawić swoje kiepskie samopoczucie.

david555
11-06-2019, 13:37
FTZ chimeryczne? Bangla aż miło, zapominam kompletnie że to jest. Używam ARTów i dwóch zoomów nikkora (choć póki co mało testowałem). N105 1.4 nie mam.
Ktoś chyba nawet pisał (@prz3mo ?) że 85 1.8g zyskał drugie życie jeśli chodzi o prędkość na Z6 w stosunku do lustra.

N85/1.8G nie nadaje się do pracy z D850/Z7 przez wzgląd, na rozdzielczość, ale jestem ciekaw jak zachowuje się na Z7 S85/1.4A, czy S135/1.8A.

MstrG
11-06-2019, 13:38
Coraz częściej mam wrażenie, że cały ten hejt (zresztą nie tylko na Z-ki) ma bardzo prozaiczne podłoże. Gość chciałby kupić, ale nie ma kasy, więc robi wszystko, żeby sobie samemu udowodnić, że ten sprzęt nie jest wart tej kasy, której i tak nie ma i dlatego go nie kupuje. To chyba taka specyficzna forma poprawiania sobie samopoczucia w kiepskiej sytuacji finansowej. No bo jak niby wytłumaczyć wielomiesięczne zaangażowanie tych trolli, stratę czasu na wielogodzinne pisanie o czymś, czego nie mieli, nie mają i raczej mieć nie będą, aż do czasu kiedy pojawią się tanie zdezelowane używki. Przecież takie trollowanie nie ma żadnego sensu. Nie warto przekonywać zadowolonego użytkownika, że kupił sobie jakiś kiepski sprzęt, bo on wie że to bzdury. Można oczywiście bić tę pianę, ale przecież nikogo normalnego przekonać się nie da. Można jedynie próbować poprawić swoje kiepskie samopoczucie.

Wiem coś o tym. Miałem zaraz po premierach D7000, D600, D750, D800 po kilku miesiącach od premiery. Oczywiście to nie jedyne Nikony jakie posiadałem. Jak ja robiłem zdjęcia i byłem zachwycony możliwościami nowego body to na forum była zawsze fala krytyki i próba udowodnienia mi, że źle wybrałem :D
Każdego aparatu trzeba się nauczyć, pracy na nim. Nawet poszczególne modele DSLR różniły się miedzy sobą.
Z6 miałem kupić zaraz po premierze, wstrzymałem się kupując 105mm f/1.4E. Pracuję często na dwa body i akurat w maju oraz czerwcu chciałem mieć takie same pliki, z tych samych matryc. Teraz temat Zetek powoli u mnie powraca.

prz3mo
11-06-2019, 13:40

Tak, gdy tym szkłem fociłem synów gry grali w piłkę, odnosiłem wrażenie, że jest szybciej niż z d700/750. 85G z lustrem jest wolne.
Choć moim zdaniem największy dopał prędkości widać w N24-70/2.8 (pierwsza wersja). Aczkolwiek ze względu na jego masę, chyba pójdzie na sprzedaż.

Jacek_Z
11-06-2019, 13:41
jestem ciekaw jak zachowuje się na Z7 S85/1.4A, czy S135/1.8A.
A niby jak ma? Rewelacyjnie. Używałem A85. Jest głośny w porównaniu do natywnych szkieł.

david555
11-06-2019, 13:47
Wiem coś o tym. Miałem zaraz po premierach D7000, D600, D750, D800 po kilku miesiącach od premiery. Oczywiście to nie jedyne Nikony jakie posiadałem. Jak ja robiłem zdjęcia i byłem zachwycony możliwościami nowego body to na forum była zawsze fala krytyki i próba udowodnienia mi, że źle wybrałem :D
Każdego aparatu trzeba się nauczyć, pracy na nim. Nawet poszczególne modele DSLR różniły się miedzy sobą.
Z6 miałem kupić zaraz po premierze, wstrzymałem się kupując 105mm f/1.4E. Pracuję często na dwa body i akurat w maju oraz czerwcu chciałem mieć takie same pliki, z tych samych matryc. Teraz temat Zetek powoli u mnie powraca.

Potrzebuję korpusu MILC na plenery, ale ciągle nie jestem przekonany, czy to będzie Z7, czy może jednak korpus Sony, bo szale już kilka razy wahały to w jedną, to w drugą stronę, nie chcę tylko umoczyć, bo choć to nie jest mój zakup życia, to jednak Krakusy trochę inaczej liczą kasę. ;-)

A niby jak ma? Rewelacyjnie. Używałem A85. Jest głośny w porównaniu do natywnych szkieł.

... ale jak działa Eye AF z tym szkłem ???
Nie ma opóźnień ?

krzysztofz24
11-06-2019, 13:54
kurczeblade

Tu nie ma zbyt wiele do rozumienia, bo niestety Nikon wytwarza słabszą optykę od Sony, a nawet od Canona, dlatego przegrywa najpierw na cyferki, a później na generowany obrazek.

O obrazkach z MILC Sony, mówi się nawet, że są przeostrzone, tak jest potężna różnica między optyką Sony, Zeissa, a optyką Nikona.
Troszkę ratuje Nikona optyka Sigmy, ale w sumie nie wygląda to zbyt poważnie.
.

Hahahhah, coz za teoria z rodzaju tych o plaskiej Ziemi.
You made my day:-).

Jeszcze potezny wybor szkiel ze Nikon i Canon powinni sie zwinac ze wstydu z rynku i najwiekszy wybor to Sony ma w dlugich i jasnych tele.
A telewizora do drozszych obiektywow nie daja:-);-)?

david555
11-06-2019, 13:57

Jeszcze potezny wybor szkiel ze Nikon i Canon powinni sie zwinac ze wstydu z rynku i najwiekszy wybor to Sony ma w dlugich i jasnych tele.

Zajrzyj do ustaleń portalu dxomark, a szczególnie skup całą uwagę na rubryce "Sharpness".
Miłej lektury. ;-)

MstrG
11-06-2019, 14:03
Potrzebuję korpusu MILC na plenery, ale ciągle nie jestem przekonany, czy to będzie Z7, czy może jednak korpus Sony, bo szale już kilka razy wahały to w jedną, to w drugą stronę, nie chcę tylko umoczyć, bo choć to nie jest mój zakup życia, to jednak Krakusy trochę inaczej liczą kasę. ;-)

Mi nie trzeba niczego tłumaczyć. Dobrze jest mieć świadomość, że wybrało się najlepsze, najlepiej dopasowane do naszych potrzeb narzędzie.
Czy wybierzesz RIII czy Z7 - moim zdaniem będziesz zadowolony.

Troszkę nie doceniasz tego co Sony już osiągnęło w optyce do ML. Tu akurat Nikon i Canon są na starcie.

Zajrzyj do ustaleń portalu dxomark, a szczególnie skup całą uwagę na rubryce "Sharpness".
Miłej lektury. ;-)

https://briansmith.com/sony-fe-lenses-sharp-canon-nikon-glass/
Ten link pojawił się u nas, chyba nawet w rozmowie z Krzysztofem.

krzysztofz24
11-06-2019, 14:35
Miłej lektury. ;-)

Jak bede chcial rozrywki to wole dobra ksiazke w takim nurcie;-).
Zajrzyj do literatury i poczytaj troche o optyce.
Dlaczego podawanie wynikow rozdzielczosci obiektywow mpx jest chybione i niescisle a licza sie mtfy czyli linie na wysokosc kadru. A inne procedury a propo cech optyki tez troche kuleja u Dxo.
Hmm, proponuje inny portal jako zyciowa wyrocznie;-).
A najlepiej to kilka zrodel i dopiero wyrabiac sobie opinie.

W poprzednim poscie nie dodalem, ze przeciez N i C tez maja dostepna optyke Zeissa.
Wiec argument ci odpadl.

Troszkę nie doceniasz tego co Sony już osiągnęło w optyce do ML. Tu akurat Nikon i Canon są na starcie.

A to przejsciowek C i N nie daja? Czym sie rozni optyka do ML a DSLR?
Bo raczej sa te same zalozenia przy kostrukcji obiektywu.
Gdyby to zdanie brzmialo, ze nie doceniam co Sony osiagnelo w produkcji aparatow ML

Ten link pojawił się u nas, chyba nawet w rozmowie z Krzysztofem.

I juz wtedy dalem ci kontrargument o sensownosci zestawiania najnowszych szkiel jednego producenta ze starszymi modelami innego.
Tak to mozna wszystko udowodnic.
I jeszcze posalem ze ostrosc/rozdzielczosc to nie jedyny parametr dobrej optyki.
A dystorsja, aberracja, jakosc powlok, transmisja optyki itp.
Co mi po ostrosci jak kontrast wysiadzie pod swiatlo.

Pomijajac Zeissa bo robi optyke i pod mocowanie Sony oras N i C.
To zakladajac Sony vs Nikon i Canon w jakosci i dostepnej ofercie obiektywow.
To dla mnie wynik tego "starcia" na korzysc "starej gwardi" jest bezdyskusyjny.

P.s Tylko, zeby ktos nie zrozumila ze uwazam szkla Sony za totalna slabizne.
Bo tak nie mysle. Maja rowniez swoje udane konstrukcje.

MstrG
11-06-2019, 14:54
A to przejsciowek C i N nie daja? Czym sie rozni optyka do ML a DSLR?
Bo raczej sa te same zalozenia przy kostrukcji obiektywu.
Gdyby to zdanie brzmialo, ze nie doceniam co Sony osiagnelo w produkcji aparatow ML

"Dają" przejściówki, jednak to dodatkowy element.
Założenia są podobne, ale konstrukcje szerokich i standardów będą się różnić ze względu na wielkość i odległość bagnetu od matrycy.

I juz wtedy dalem ci kontrargument o sensownosci zestawiania najnowszych szkiel jednego producenta ze starszymi modelami innego.
Tak to mozna wszystko udowodnic.

Jednak na ten / tamten czas nie było nowszych odpowiedników ze stajni C i N. To z czym miało być to zestawienie?
Teraz jest nowy król 24-70mm f/2.8 - właśnie Nikkor pod Z. Będzie nowa lepsza optyka z czasem, to wiadome. Na ten moment jest jak jest.

I jeszcze posalem ze ostrosc/rozdzielczosc to nie jedyny parametr dobrej optyki.
A dystorsja, aberracja, jakosc powlok, transmisja optyki itp.
Co mi po ostrosci jak kontrast wysiadzie pod swiatlo..

Nigdzie nie napisałem, że ostrość to najważniejsza cecha.
Miałem 35mm 1.4G, 85mm 1.4G - chcesz porozmawiać o aberracjach? ;)

david555
11-06-2019, 15:30
...
Miałem 35mm 1.4G, 85mm 1.4G - chcesz porozmawiać o aberracjach? ;)

Jakby chciał romawiać o aberracjach, to mam jeszcze kufrze N24-120/4. :D

kurczeblade
11-06-2019, 15:57
Czy to normalne że te aparaty się grzeją ?
Jestem po pierwszej sesji. Generalnie jest bardzo ok. Zdjęć nie mogę pokazać bo do publikacji lecą. Później opiszę wrażenia. Ps. Nie kupiłem aparatu.

morzon
11-06-2019, 16:01
N85/1.8G nie nadaje się do pracy z D850/Z7 przez wzgląd, na rozdzielczość

Nie o tym pisałem, tylko o pracy z FTZ. Co ma rozdzielczość do tego?

Z ciekawości - robisz jakieś mega duże wydruki czy do czego potrzebujesz tej super rozdzielczości i ultra ostrości?

david555
11-06-2019, 16:08
Czy to normalne że te aparaty się grzeją ?
Jestem po pierwszej sesji. Generalnie jest bardzo ok. Zdjęć nie mogę pokazać bo do publikacji lecą. Później opiszę wrażenia. Ps. Nie kupiłem aparatu.

To niestety wada tej technologii, bo sensor cały czas pracuje dla EVF.

A nie kupiłeś dlaczego ?

...
Z ciekawości - robisz jakieś mega duże wydruki czy do czego potrzebujesz tej super rozdzielczości i ultra ostrości?

Robię i duże wydruki i czasem wycinanki, dlatego walczę o detal.

krzysztofz24
11-06-2019, 16:08
"Dają" przejściówki, jednak to dodatkowy element.
Ten element to w sumie "prad" tylko przenosi.
Nie ma elementu optycznego wplywajacego na to co oferuje obiektyw pod wzgledem wlasciwosci optycznych.
Jedyne co przejsciowka praktycznie pogarsza to ergonomie aparatu.

Jednak na ten / tamten czas nie było nowszych odpowiedników ze stajni C i N. To z czym miało być to zestawienie?

I tu wlasnie pojawia sie pytanie o zasadnosc tego porownania. No ale przyjmijmy ze bierzemy najnowszy obiektyw oferowany przez firme X i zestawiamy go z najnowszym firmy Y. A jak firma Y nie odmladzala i uaktualniala konstrukcji to jej pech.
Tylo ze tam widze wcale niejednostkowe przypadki zestawiania Sony z jakims totalnym "starociem"od C czy N a nie najnowsza wersja. Co jest troche niezbyt fair zagraniem.

P.s Co ty wiesz o zyciu i aberracji;-). Mam Nikkora 50 F1,4G:-). Potrafi czasem w pewnych warunkach zaszalec.

kurczeblade
11-06-2019, 16:15
Mam wypożyczonego. Dzisiaj zrobiłem praktycznie całego lookbooka, ale głównie na AFS. W dobrym oświetleniu, nie było czasu żeby się pobawić. Jutro może namowie jakaś PM na sesję - bo w sumie do jutra mam aparat, a nie mam nic zaplanowanego.

Pierwsze wrażenie bardzo spoko. Ale to co napisali poprzednicy, wizjer ma opóźnienie, mnie drażniło trochę to że ruszając aparatem, mając go przy oku, obraz się delikatnie rozmywa. Generalnie nie wiem czym mógłbym się przyzywycic do takiego "matrixowego" efektu. Przy reportażu często tak robię i z pewnością nie byłbym zadowolony, a tak statyczne zdjęcia to bardzo spoko. Generalnie gdybym miał kupować ten sprzęt, to nie chciałbym go mieszać z DSLR. Mam też 50 1.8 S. Która zrobiłem 90% zdjęć, i aparat genialnie wygodny z tym szkłem. A podpiąłem Sigmę 35 art przez FTZ i robi się ciężko i mało wygodnie.

I to dziwne uczucie, pracowałem w klimie, a aparat jak mały grzejniczek.

Dawid jak się zastanawiasz nad aparatem do portretu, to może być strzał w 10. Ja bym poczekał na jakąś 85S.

david555
11-06-2019, 16:26
...
Dawid jak się zastanawiasz nad aparatem do portretu, to może być strzał w 10. Ja bym poczekał na jakąś 85S.

Szkoda tylko, że na razie ma wyjść jedynie ciemniejsza wersja 85-ki, ale z pewnością ją wypróbuję.
Ponoć ma być na dniach.

Jurek Ż
11-06-2019, 16:33
Mam wypożyczonego. Dzisiaj zrobiłem praktycznie całego lookbooka, ale głównie na AFS. W dobrym oświetleniu, nie było czasu żeby się pobawić. Jutro może namowie jakaś PM na sesję - bo w sumie do jutra mam aparat, a nie mam nic zaplanowanego.

Pierwsze wrażenie bardzo spoko. Ale to co napisali poprzednicy, wizjer ma opóźnienie, mnie drażniło trochę to że ruszając aparatem, mając go przy oku, obraz się delikatnie rozmywa. Generalnie nie wiem czym mógłbym się przyzywycic do takiego "matrixowego" efektu. Przy reportażu często tak robię i z pewnością nie byłbym zadowolony, a tak statyczne zdjęcia to bardzo spoko. Generalnie gdybym miał kupować ten sprzęt, to nie chciałbym go mieszać z DSLR. Mam też 50 1.8 S. Która zrobiłem 90% zdjęć, i aparat genialnie wygodny z tym szkłem. A podpiąłem Sigmę 35 art przez FTZ i robi się ciężko i mało wygodnie.

I to dziwne uczucie, pracowałem w klimie, a aparat jak mały grzejniczek.

Tak więc D850 na obecną chwilę to znakomity wybór. :shock:

prz3mo
11-06-2019, 17:46
Ale to co napisali poprzednicy, wizjer ma opóźnienie, mnie drażniło trochę to że ruszając aparatem, mając go przy oku, obraz się delikatnie rozmywa..

A który bezpośredni konkurent Z6 ma lepszy EVF?

kurczeblade
11-06-2019, 18:03
Sprawdzałem AFC. Warunki w mieszkaniu, spuszczone do połowy zewnętrzne rolety. Generalnie Sigma na 1.4 czas 1/200 i ISO 640. Sigma 35 cały czas "myszkuje" często szuka ostrości. Na 50 1.8 S jest troszkę lepiej, ale AF jak się przechodzi z AFS na AFC to diametralnie zmienia się jakby to był inny aparat.Na AFS jest celny o szybki, włącza się tryb AFC i robi się znacznie gorzej. Nie ma porównania do D850 w tych samych warunkach. W d850 AF śledzi i nie ma tego "myszkowania" szukania ciągle ostrości, AFC jest zdecydowanie pewniejszy w d850. Trochę to dziwne , bo dość jasno w pokoju, sprawdzałem D750 i tez spokojnie sobie radzi. I próbowałem różnych ustawień AFa i jest średnio. Nie wiem czy nawet nie było lepiej w mojej starej d600.

Ale mam stary soft. Jak wgrać nowy to napiszę czy coś się zmieniło. Teraz póki co, jakoś nie wyobrażam sobie że ktoś kto pracował D4/D5 albo D850 robiąc często AFC - zmienił na Z6/7 i jest lepiej w trybie AFC. Trochę bajki, bo te opinie pojawiały się przed aktualizacją - tu pod tym względem D850 zjada Z6, a nawet jest lepiej na d750. No ale jeszcze protestuje, wgram soft i dam znać.

rpromin
11-06-2019, 18:18
Sprawdzałem AFC. Warunki w mieszkaniu, spuszczone do połowy zewnętrzne rolety. Generalnie Sigma na 1.4 czas 1/200 i ISO 640. Sigma 35 cały czas "myszkuje" często szuka ostrości. Na 50 1.8 S jest troszkę lepiej, ale AF jak się przechodzi z AFS na AFC to diametralnie zmienia się jakby to był inny aparat.Na AFS jest celny o szybki, włącza się tryb AFC i robi się znacznie gorzej. Nie ma porównania do D850 w tych samych warunkach. W d850 AF śledzi i nie ma tego "myszkowania" szukania ciągle ostrości, AFC jest zdecydowanie pewniejszy w d850. Trochę to dziwne , bo dość jasno w pokoju, sprawdzałem D750 i tez spokojnie sobie radzi. I próbowałem różnych ustawień AFa i jest średnio. Nie wiem czy nawet nie było lepiej w mojej starej d600.

Ale mam stary soft. Jak wgrać nowy to napiszę czy coś się zmieniło. Teraz póki co, jakoś nie wyobrażam sobie że ktoś kto pracował D4/D5 albo D850 robiąc często AFC - zmienił na Z6/7 i jest lepiej w trybie AFC. Trochę bajki, bo te opinie pojawiały się przed aktualizacją - tu pod tym względem D850 zjada Z6, a nawet jest lepiej na d750. No ale jeszcze protestuje, wgram soft i dam znać.

Przede wszystkim to ze myszkuje na 35 art to normalne, zrob zdjecia i zobacz. Samo myszkowanie nic nie oznacza, już dawno o tym pisałem żeby oceniać zdjecia i celność na zrobionych zdjęciach, a nie po odgłosach AF-C. Sigmy się tak zachowują na tym body ale sa celne co najmniej jak d750. I AF-C 9 punktowy najlepiej

JK
11-06-2019, 18:22
...... Teraz póki co, jakoś nie wyobrażam sobie że ktoś kto pracował D4/D5 albo D850 robiąc często AFC - zmienił na Z6/7 i jest lepiej w trybie AFC. Trochę bajki, bo te opinie pojawiały się przed aktualizacją - tu pod tym względem D850 zjada Z6, a nawet jest lepiej na d750. ......

Nie bajki, tylko jest lepiej, a na pewno nie gorzej. Trzeba parametry pracy AF sensownie poustawiać i nic nie "myszkuje". No chyba że się obiekt rusza (albo łapy ci się trzęsą ;-)), ale wtedy to chyba zaleta, a nie wada. ;-) No ale ja na Sigmach nie działam. Może tam jest jakiś problem.