Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

marcin255
19-07-2019, 14:22
Działa z tymi co w podpisie

david555
19-07-2019, 17:12
Mam z6 i 2 sigmy art , każdy af działa bez zarzutu.

Również w AF-C w trybie jednopolowego AF ?

marcin255
20-07-2019, 09:06
Po 4 dniach intensywnej zabawy Z6 zauważyłem ,że przybywa poziomu naładowania baterii . Wieczorem wyłączyłem 78 % rano 85 % :grin:

Ryw
20-07-2019, 09:21
Również w AF-C w trybie jednopolowego AF ?

Na mojej S35 działa dobrze także w tym trybie . Całkiem nieźle też daje radę EyeAF pod warunkiem, że twarz to co najmniej 1/4 kadru.

Walle
21-07-2019, 16:01
Bardzo podoba mi się praca Z-tki z obiektywami manualnymi.

black70
21-07-2019, 17:05

A efekt tej pracy też?

Ryw
21-07-2019, 18:28
Proszę nie krytykować modelki, bo to moja kobieta.
Z6+Nikkor 105/2.5

Używasz powiększania przy ostrzeniu? Czy oznaczania obszaru ostrości też? Pytam, bo nie używałem dotychczas manuali, a po kupnie Z6 zastanawiam się.

Walle
21-07-2019, 20:53
black70 black70
...piiiii...

Używam powiększenia i oznaczenia obszaru ostrości jednocześnie.
Z-etka ładnie też działa z obiektywami Nikona serii D. Używając takich obiektywów masz dodatkowo potwierdzenie ostrości zmieniającym kolor z czerwonego na zielony punktem ostrości.

Ryw
21-07-2019, 21:08
Dzięki. Będę miał w sierpniu do zabawy na kilka dni N105/2 DC - zobaczymy efekty.

black70
21-07-2019, 21:15
Wybacz, ale ja tej ostrości nie widzę. Przynajmniej tam, gdzie być powinna. Stąd moje pytanie.

fotolabmarcin
23-07-2019, 09:42
Cześć wszystkim.

Mam 3 oryginalne aku
Ale podejrzewam, że nie wystarczą na jeden ślub. (około 3500 zdjęć)

Jaki zamiennik się nada jako czwarta bateria?

Miodek2
23-07-2019, 09:45
Cześć wszystkim.

Mam 3 oryginalne aku

No popatrz a mój wujek chodził na śluby z 3 rolkami po 24 klatki...
Jak się strzela 5 tys fotek jak z karabinu a potem wybiera kadr, bo może któryś wyszedł to nie starczy. Jak się robi przemyślane kadry i przebitki po 2-3 fotki dla pewności to wystarczy zrobić 1/5 tego co napisałeś a i tak materiału będzie nadstan.

fotolabmarcin
23-07-2019, 09:46
świetna odpowiedź na temat. Gratki

nikoniarz
23-07-2019, 10:07
Jak się strzela 5 tys fotek jak z karabinu a potem wybiera kadr, bo może któryś wyszedł to nie starczy. Jak się robi przemyślane kadry i przebitki po 2-3 fotki dla pewności to wystarczy zrobić 1/5 tego co napisałeś a i tak materiału będzie nadstan.

Przecież może chodzić nawet z jedną rolką :mrgreen: Nikt mu tego nie zabroni. Tak samo jak nikt nikomu nie zabrania robienia 5.000 tys. zdjęć. To, że wujek zabierał 3 rolki o niczym nie świadczy. Tzn. świadczy że musiał się dostosować do ograniczeń. Przecież mógł zabrać 30 rolek... Zresztą nieistotne, bo po pierwsze- wujek nie jest żadnym wyznacznikiem, po drugie- pytanie dotyczyło co wybrać a nie ile robić zdjęć.

Cześć wszystkim.

Mam 3 oryginalne aku

Czemu chciałbyś zamiennik skoro posiadasz 3 oryginały? Ja bym szedł w oryginał, bo dopłata nie jest duża.

TOP67
23-07-2019, 10:10
Czemu chciałbyś zamiennik skoro posiadasz 3 oryginały? Ja bym szedł w oryginał, bo dopłata nie jest duża.

Jeszcze zależy jaki to oryginał. Jeśli najstarsze EN-EL15, to podobno Durecell jest lepszy. Ale zamienników EN-EL15b chyba jeszcze nie ma.

fotolabmarcin
23-07-2019, 10:22
Mam z D810 x2 i nową z Z6. NIe upieram się przy ,,b". Czytałem własnie o tych Duracellach, jakoś Nowelli się obawiam.

TOP67
23-07-2019, 10:29
Jeden "b" warto mieć, żeby awaryjnie podładować przez USB. Ale ten z kompletu powinien wystarczyć.

fotolabmarcin
23-07-2019, 10:33
,,b" mam więc co, najlepszym zamiennikiem będzie Duracell ?

poste
23-07-2019, 10:35
Prosty sposób kolegi marcin255 działa (#1486). Właśnie wypróbowałem, 120 zdjęć z d500 poszło na kartę w telefonie w ok.2 min (raczej poniżej, odczucie- szybko). Przejściówka za ~20 zł. Telefon widzi normalnie RAW, można obejrzeć zdjęcie. Teraz się zastanawiam, czy to ewentualne rozwiązanie backupu z 1 kartą w Zetkach, czy odważyłbym się wykasować zdjęcia i zostawić tylko w telefonie. Rozmyślania pod kątem podróży oczywiście ;)

david555
23-07-2019, 10:38
...
...

Uchylisz rąbka tajemnicy, ile kasujesz za taką imprezkę ? ;-)

Fraglesso
23-07-2019, 10:38
Jeden "b" warto mieć, żeby awaryjnie podładować przez USB. Ale ten z kompletu powinien wystarczyć.No właśnie, jakie jeszcze firmy robią zamienniki?

Apropo B:
https://www.fotoamigo.pl/akumulator-newell-zamiennik-en-el15b-nikon-z6-z7-p-3796.html?gclid=CjwKCAjw4NrpBRBsEiwAUcLcDFvbANiJ-a7txmmuvt0-u41mDrz8ipWn5dSJjvYFksc5wdx4Z4NrtxoCwWIQAvD_BwE

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

fotolabmarcin
23-07-2019, 10:46
Uchylisz rąbka tajemnicy, ile kasujesz za taką imprezkę ? ;-)

3500 to materiał. Pózniej selekcja i dostają młodzi znacznie mniej. Co w tym dziwnego ?

morzon
23-07-2019, 10:54
Przecież taka ilość to absolutny standard w branży. Ja zazwyczaj robię między 2,5 a 3,5, ale pracujemy w duecie więc finalnie zdjęć jest 5-6k.

"No ale wujek w 82 miał 3 rolki filmu i do tego practike (to bylo coś!), a nie to co teraz te fotografy, nie potrafio robić zdjęć, myślo ze nacykajo a później sie wybierze, kurłaaaa, kiedyś to było, kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów"

Newelle sporo osób poleca, kosztuje to ok 100zł, więc cena dość atrakcyjna. Ewentualnie Pattona (też B), ale już droższe:

https://sklepbeznazwy.com.pl/zasilanie/23472-akumulator-patona-platinum-en-el15b-do-nikon-seria-z-3-lata-gw-4055655206198.html?fbclid=IwAR2MZZprHyrsaVK2qs19lr BlFsx_m_QWSxi1j7_x9KNtgByYRUaXM8r09C0

Ja mam w sumie 4 aku oryginalne, dla D750 + Z6, ale po wejściu na sale od razu ten z Z6 wrzucam do ładowania i później wymieniam w trakcie jak się zużywa to od razu do ładowarki. Niby mi styka z marginesem jednego aku, ale chyba też dokupię jakiś zamiennik dla świętego spokoju.

david555
23-07-2019, 10:58
3500 to materiał. Pózniej selekcja i dostają młodzi znacznie mniej. Co w tym dziwnego ?

Nie znam podobnie pracującego fotografa, więc dla mnie jest to dosyć kuriozalne, ale zważywszy na trudy, musisz solidnie łoić klientów.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przecież taka ilość to absolutny standard w branży. Ja zazwyczaj robię między 2,5 a 3,5, ale pracujemy w duecie więc finalnie zdjęć jest 5-6k.
...

Przy takich standardach, lepiej jednak robić filmy, niż zdjęcia.

nikoniarz
23-07-2019, 11:00
Nie znam podobnie pracującego fotografa, więc dla mnie jest to dosyć kuriozalne

Więc musisz poznać trochę ludzi a nie żyć wąskim myśleniem. Otwórz się na świata a zobaczysz jak mało wiesz... :)

morzon
23-07-2019, 11:01
Przy takich standardach, lepiej jednak robić filmy, niż zdjęcia.

Jak zrobisz 500 zdjęć i oddasz taki materiał jak my oddajemy to przyznam Ci rację. Póki co jednak pozostanę przy swojej wiedzy i doświadczeniu ;)

david555
23-07-2019, 11:05
Więc musisz poznać trochę ludzi a nie żyć wąskim myśleniem. Otwórz się na świata a zobaczysz jak mało wiesz... :)

Może zabrzmi to okrutnie, ale ta część fotograficznego świata niech lepiej więc pozostanie dla mnie zagadką. :-)

Fraglesso
23-07-2019, 11:06
Znajomy jak porównywał akumulatory duracell i newell w D750 to twierdzi że durecelle duuuuużo lepsze.

madebyzosiek
23-07-2019, 11:07

Ten sam wujek pewnie nie wiedział, że będzie istniał internet i dzięki temu nie pisał bezsensownych postów... Może weź przykład...?

Miodek2
23-07-2019, 12:19
Taki jest standard (3-4 tys) bo nie potraficie robić zdjęć. Zdjęcia to nie tylko obróbka, która robicie dobrze bo widziałem tu ładne zdjęcia, ale tez umiejętność wyboru kadru już na miejscu. Jak można z kilkugodzinnej imprezy na której się tylko tańczy robić 4 tyś zdjęć ??? przecież to blamaż dla fotografa. Nie ma innego wytłumaczenia jak robienie zdjęć przypadkowych, serią jak z karabinu i wybieranie na pałę tych, które wyszły. Przecież zrobienie kilkaset to już dużo, skoro młodzi dostają potem w albumie 20-30 kartkowym je. Tworzycie chyba na nowo jakiś trend. Na to wychodzi że póki nie było cyfrówek to z kilkoma rolkami filmu wesela były niemożliwe. A jednak do tej pory jak poszukacie w necie to robią analogami i kadry mają nie gorsze. Nie trzeba do tego celu robić 5 tyś zdjęc i po kilku weselach mieć migawkę do wymiany.

Ten sam wujek pewnie nie wiedział, że będzie istniał internet i dzięki temu nie pisał bezsensownych postów... Może weź przykład...?

To nie jest bezsensowne, tylko prawdziwe. Kilka tysięcy zdjęć z paru godzin imprezy ?? Co trzeba Zośku robić aby tyle materiału przytargać ? serią z kałasznikowa robić ? Spójrz w net na kilku tuzów fotografii, którzy także i analogiem robią i mając kliszę 24 klatkową przynosza kadry nie gorsze niż ktoś kto zrobi ich 5 tyś.
Rozumiem, że w ruchu aby lepsze i ciekawsze ujęcie zrobic puści się serię, ale to w przypadku kiedy się coś ciekawego wyszuka, znajdzie kadr, a przy 5 tyś to chyba trzeba chodzić po sali z palcem na spuście wciśniętym. Wszystko jest takie ciekawe na weselu ? raczej brak umiejętności wyszukania takich kadrów, wali się wszystko co popadnie a potem w domu szuka co wyszło, ot takie dziś zdjęcia sa.

nikoniarz
23-07-2019, 12:21
A Ty w ogóle robisz jakieś zdjęcia?

Miodek2
23-07-2019, 12:26
A Ty w ogóle robisz jakieś zdjęcia?

A jak na skoczni wszyscy skaczą po 130m a Stoch skoczy 110 i powiesz że popsuł skok to co ? zapyta Cię ktoś czy skaczesz ? Nie trzeba skakac aby widziec czy ktoś cos robi dobrze czy nie. Przeglądam net, galerie tych znakomitości których tak polecacie często i nie raz materiał jest z analoga, lepszy od tego co wrzucacie a raczej 1000 rolek ze soba nie wział..
Krótko mówiąc dziś takie czasy że sprzętu kupa a talentu dupa....90% fotografów strzela co popadnie i może jakieś wyjdzie....taka prawda.

nikoniarz
23-07-2019, 12:29
A jak na skoczni wszyscy skaczą po 130m a Stoch skoczy 110 i powiesz że popsuł skok to co ? zapyta Cię ktoś czy skaczesz ? Nie trzeba skakac aby widziec czy ktoś cos robi dobrze czy nie. Przeglądam net, galerie tych znakomitości których tak polecacie często i nie raz materiał jest z analoga, lepszy od tego co wrzucacie a raczej 1000 rolek ze soba nie wział..

Interesujące :shock: Nie ma to jak twierdzić, że ktoś kto robi 3000 tys zdj jest "gorszy" (czy też nie potrafi robić zdjęć) od tego co robi 100 :mrgreen:
Analogia Stocha nietrafna- bo widzisz jak skoczył czy ile skoczył. A tutaj komentujesz ilość zdjęć nawet ich nie widząc.

fotolabmarcin
23-07-2019, 12:36
Po pierwsze, ślub to nie kilka godzi a kilkanaście.
Po drugie, jak masz 200 osób na weselu to jest komu te zdjęcia robić.
... nie każdy robi albumy na 20 rozkładówek, niektórzy wolą foto książki na 200 stron.
.... zdjęcia grupowe to już minimum 50 gotowych ( w tym że robię po 3 bo zawsze ktoś mrugnie)
robisz wesela? klienci zadowoleni? jeśli tak to najważniejsze!
Każdy robi jak chce i jak mu wygodniej. Brak podstaw by krytykować. Są perfekcjoniści, którzy robią dużo, by mieć możliwość wyselekcjonowania naj.
Wolisz siedzieć przy stole i chlać z zespołem ?
Płacą Ci za zaangażowanie i trud.

morzon
23-07-2019, 12:48
Taki jest standard (3-4 tys) bo nie potraficie robić zdjęć. Zdjęcia to nie tylko obróbka, która robicie dobrze bo widziałem tu ładne zdjęcia, ale tez umiejętność wyboru kadru już na miejscu. Jak można z kilkugodzinnej imprezy na której się tylko tańczy robić 4 tyś zdjęć ??? przecież to blamaż dla fotografa. Nie ma innego wytłumaczenia jak robienie zdjęć przypadkowych, serią jak z karabinu i wybieranie na pałę tych, które wyszły. Przecież zrobienie kilkaset to już dużo, skoro młodzi dostają potem w albumie 20-30 kartkowym je. Tworzycie chyba na nowo jakiś trend. Na to wychodzi że póki nie było cyfrówek to z kilkoma rolkami filmu wesela były niemożliwe. A jednak do tej pory jak poszukacie w necie to robią analogami i kadry mają nie gorsze. Nie trzeba do tego celu robić 5 tyś zdjęc i po kilku weselach mieć migawkę do wymiany.

To nie jest bezsensowne, tylko prawdziwe. Kilka tysięcy zdjęć z paru godzin imprezy ?? Co trzeba Zośku robić aby tyle materiału przytargać ? serią z kałasznikowa robić ? Spójrz w net na kilku tuzów fotografii, którzy także i analogiem robią i mając kliszę 24 klatkową przynosza kadry nie gorsze niż ktoś kto zrobi ich 5 tyś.
Rozumiem, że w ruchu aby lepsze i ciekawsze ujęcie zrobic puści się serię, ale to w przypadku kiedy się coś ciekawego wyszuka, znajdzie kadr, a przy 5 tyś to chyba trzeba chodzić po sali z palcem na spuście wciśniętym. Wszystko jest takie ciekawe na weselu ? raczej brak umiejętności wyszukania takich kadrów, wali się wszystko co popadnie a potem w domu szuka co wyszło, ot takie dziś zdjęcia sa.

Widać, że kompletnie jesteś oderwany od rzeczywistości i tego jak wygląda taka fotografia. Nawet nie wiesz jak wygląda fotografowanie dnia ślubu i ile to jest godzin. Nawet nie wiesz ile oddaje się zdjęć, ile jest rynkowym standardem. Rozumiem, nie trzeba się znać, nie masz styczności, może zatrzymałeś się w czasie 20 lat temu i nie zauważyłeś, że taka fotografią trochę poszła do przodu i robi się zdjęcia o których można było kiedyś jedynie pomarzyć. To serio nie jest nic złego i poważnie to piszę, bez złośliwości. Ale jak próbujesz zabłysnąć takimi mądrościami jak powyżej to już po prostu pokaz ignorancji i wąskich klapek.

Przeglądam net, galerie tych znakomitości których tak polecacie często i nie raz materiał jest z analoga, lepszy od tego co wrzucacie a raczej 1000 rolek ze soba nie wział..
Krótko mówiąc dziś takie czasy że sprzętu kupa a talentu dupa....90% fotografów strzela co popadnie i może jakieś wyjdzie....taka prawda.

Mam jeden przykład do przemyślenia. Tak, żeby podsumować Twoje teorie o tych analogowcach, którzy na 24 zdjęcia przynoszą 24 genialne kadry i wszystkie są mega przemyślane i to, że kiedyś to się nie strzelało po ileś tam zdjęć blablabla itd

Znasz to zdjęcie? Pewnie znasz. Autora też? Powinieneś. Myślę, że może posłużyć jako autorytet i przykład dla tych nowych, gupich fotograferów co nie umiejo nic.

28044

Poniżej jest stykówka (nie znalazłem większego rozmiaru, w albumie jest większe, ale na necie nic nie widzę). Jak widać, Eliot nie dałby rady na jednej rolce 24 zdjęciowej, zrobił 30 fot. Czy jest to wystarczający przykład na absurdalność Twoich teorii? Czy uważasz, że ten gość też pstrykał co popadnie a później w domu wybierał co wyszło?

28046

W razie czego służę jeszcze jednym, jeśli chodzi o kadrowanie. Czerwoną ramką jest zaznaczony kadr który znamy.

28045

nikoniarz
23-07-2019, 12:55
@morzon (https://forum.nikoniarze.pl/members/19938-morzon), świetne obnażenie "wiedzy" dyskutanta teoretyka. Szkoda, że cała ta dyskusja być może poleci do kosza ze względu na OT :(

Miodek2
23-07-2019, 12:58
A tutaj komentujesz ilość zdjęć nawet ich nie widząc.

To podobnie do wielu z Was, kiedy w wątkach wypowiadacie się na temat nikona Z, alfy IV a połowa komentujących aparatu tego nie miała w ręku, więc jak widzisz trochę hipokryzji jest :)

Saint, ja nie napisałem ze ktoś z 24 klatkowa kliszą przynosi 24 genialne kadry. To że podlinkowałeś kogoś kto analogiem mając mniejszą ilośc ujęc nic nie zrobił nie znaczy że każdy. Jakoś zyła fotografia ślubna przed 50 laty i nikt nie trzepał 5 tyś zdjęc, a kazdy wcale nie były gorsze jeśli chodzi o koppozycję. Napisałem tylko że 5 tyś fotek to trochę przesada i przypomina to trochę strzelanie na oślep z karabinu bo można...najwyżej włoży się drugą kartę. A czy jest to standardem ? Oczywiście ! Masz rację takie standardy sa ale to wynik właśnie tego że skoro ma się tyle miejsca na karcie to nie trzeba myślec nad kadrem jak kiedyś, można strzelac i coś tam wyjdzie :) Nic dziwnego że na rynku w tej branży jest coraz ciaśniej, bo tych genialnych zdjęc jest coraz mniej, a te które wyjda w serii jedno na 100 to i Kazia lat 19 puszczając serię zrobi, kupując używkę d5300 za tysiaka i stałkę 1.8
Nie mówię oczywiście o wszystkich i nikogo tutaj nie próbuję obrazić , ale 90% zdjęc ze ślubów tak wygląda, są właśnie takie jakie zrobi ta Kazia w serii. :)

cybulski
23-07-2019, 13:01
Są np chwytliwe teorie o decydującym monencie .... a okazuje się że są dziesiatki zdjęć na stykówce i wybór tego jednego ....
Są potem tacy maniacy 36 klatek latajacy z analogiem po mieście ubrani oczywiście po hipstersku, z obowiązkową brodą i strzyżeniem u barbera ....
Pytanie jest czy mówimy o tym jak sie naprawdę robi zdjęcia czy o niesprawdzonych bajkach

w 100% zgadzam sie z @morzon (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=19938) i @nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) ... bo to faktycznie tak wygląda i nie chce być inaczej choćbyśmy się zapierali że jest

nikoniarz
23-07-2019, 13:01
To podobnie do wielu z Was, kiedy w wątkach wypowiadacie się na temat nikona Z, alfy IV a połowa komentujących aparatu tego nie miała w ręku, więc jak widzisz trochę hipokryzji jest :smile:

Jak ty to ująłeś? Niech no sobie przypomnę...

Nie trzeba skakac aby widziec

Tylko różnica polega, że w Twoim przypadku to nie wiedza, a domysły.

Miodek2
23-07-2019, 13:12
Jak ty to ująłeś? Niech no sobie przypomnę...

Tylko różnica polega, że w Twoim przypadku to nie wiedza, a domysły.

Żadna róznica, bo Twoja wiedza duża zapewne w jednej sprawie, jest akurat zerowa w wątku o aparacie którego w ręku nie miałeś. Jeszcze się w sprzedaży nie ukazał pamiętam a połowa już wiedziała wszystko :)
Dlatego te wątki budzą politowanie i w innych działach obrosły już legendą, ba nawet na innych forach :)

w 100% zgadzam sie z @morzon (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=19938) i @nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) ... bo to faktycznie tak wygląda i nie chce być inaczej choćbyśmy się zapierali że jest

Ja nie twierdzę że tak nie jest, bo jest, pytanie tylko czy standard robienia 5 tyś zdjęc jest "normalny", skoro potem 4678 zdjęc ląduje w koszu....
Robi sie tak bo jest łatwiej, bo akurat może ktoś jakąs poze złapię lub minę i bedzie fajnie..a nie dlatego że widzę w tej scenie coś fajnego godnego rejestracji. Ot takie szukanie na siłę momentów...

morzon
23-07-2019, 13:19
Saint, ja nie napisałem ze ktoś z 24 klatkowa kliszą przynosi 24 genialne kadry. To że podlinkowałeś kogoś kto analogiem mając mniejszą ilośc ujęc nic nie zrobił nie znaczy że każdy.

Czyli nie znasz autora? Pomogę. Eliot Erwitt. Resztę sam znajdziesz. Jeśli to nie jest autorytet na który się można powoływać i stawiać jako przykład to podaj innych. Poza tym wujkiem od 3 rolek. Ew podrzuć ten jego materiał.

Jakoś zyła fotografia ślubna przed 50 laty i nikt nie trzepał 5 tyś zdjęc, a kazdy wcale nie były gorsze jeśli chodzi o koppozycję. Napisałem tylko że 5 tyś fotek to trochę przesada i przypomina to trochę strzelanie na oślep z karabinu bo można...najwyżej włoży się drugą kartę.

Tak o tym dużo piszesz, a zalinkuj jakiś materiał sprzed 30-40 lat, chętnie obejrzę, będzie materia do porównania i dyskutowania. Bo na razie rozmawiamy o jakichś mitycznych super materiałach ze ślubów sprzed pół wieku, a obejrzeć nie ma co. O zdjęciach jakoś tak łatwiej jednak na przykładach, jak zrobiłem wyżej.

A czy jest to standardem ? Oczywiście ! Masz rację takie standardy sa ale to wynik właśnie tego że skoro ma się tyle miejsca na karcie to nie trzeba myślec nad kadrem jak kiedyś, można strzelac i coś tam wyjdzie :) Nic dziwnego że na rynku w tej branży jest coraz ciaśniej, bo tych genialnych zdjęc jest coraz mniej, a te które wyjda w serii jedno na 100 to i Kazia lat 19 puszczając serię zrobi, kupując używkę d5300 za tysiaka i stałkę 1.8
Nie mówię oczywiście o wszystkich i nikogo tutaj nie próbuję obrazić , ale 90% zdjęc ze ślubów tak wygląda, są właśnie takie jakie zrobi ta Kazia w serii. :)

Nie masz pojęcia o czym piszesz i to tak kompletnie :D Jak tu z tym dyskutować? Albo jesteś trollem i dałem się wkręcić, albo...

Mathis
23-07-2019, 13:20
Tema o Z6 a rozmowa o tym ile kto robi zdjęć na reportażu i ile leci do kosza ;)

Wracając do głównego wątku - czy też widzicie opóźnienie w wyzwoleniu migawki przy używaniu radiowego błysku od Quadralite? Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem, ale w sobotę miałem tak jasno że czasem wylaczalem lampy i po włączeniu błysku czuć że jest minimalne opóźnienie...

nikoniarz
23-07-2019, 13:25
Żadna róznica, bo Twoja wiedza duża zapewne w jednej sprawie, jest akurat zerowa w wątku o aparacie którego w ręku nie miałeś. Jeszcze się w sprzedaży nie ukazał pamiętam a połowa już wiedziała wszystko :)
Dlatego te wątki budzą politowanie i w innych działach obrosły już legendą, ba nawet na innych forach :)

Mam w tym wątku około 30 postów i w żadnym się nie odnoszę do Z7 więc znów Twoje domysły są nietrafne.

cz4rnuch
23-07-2019, 13:28
Żadna róznica, bo Twoja wiedza duża zapewne w jednej sprawie, jest akurat zerowa w wątku o aparacie którego w ręku nie miałeś. ...

Z tego co pamiętam to swego czasu regularnie nawiedzałeś wątek o A7 ze swoją "ewangelią fuji". Nie było to ani na temat ani też nie miałeś wiedzy o alfach, ale jakoś Ci to nie przeszkadzało :)

prz3mo
23-07-2019, 13:44
Cześć wszystkim.

Mam 3 oryginalne aku

Jaki zamiennik się nada jako czwarta bateria?Wystarczą.

PRS
23-07-2019, 13:45
morzon - touche :)

Fajnie, gdyby Twój wpis zakończył już te smutne, śmierdzące formaliną zarzuty, że "jak robi 3 500 zdjęć na weselu to dupa nie fotograf", "bo mój wujek to trzy rolki ..." itd. i tym podobne rozliczanie fotografów ze sposobu, w jaki pracują i użytkują sprzęt. Tym bardziej, że przykładów takich jak ten z Erwittem jest dużo więcej - profesorowi Miodkowi można polecić książkę Magnum Contact Sheets, z której pochodzi ww. stykówka.

Przykładowo w biografii Zdzisława Beksińskiego czytamy, że potrafił on "zmarnować" 3 rolki filmu zanim osiągnął pożądane ujęcie (piszę z pamięci z "Beksińscy. Portret podwójny" Grzebałkowskiej).

Co do Z6, to czasami podczas robienia zdjęć po wykonaniu pierwszego w serii np. 3 (:)) wyraźnie czuć takiego dłuższego laga przy zapisywaniu, czy coś. Aparat cały czas włączony, po chwili robię kolejne zdjęcia i znowu lag przy pierwszym, kolejne zdjęcia już ok. Czasem się to pojawia, czasem nie. Na pewno dzieje się to w trybie AF-C z eyeAF, ale nieregularnie...

david555
23-07-2019, 14:03
...

Kotleciarstwo nie jest wymysłem epoki cyfrowych aparatów foto, rusz zatem wyobraźnią i spróbuj wyobrazić sobie realia czasów SLR. ;-)
I choćbyś tupał nogami, klaskał i popierał kolegów, których wymieniłeś, to i tak to nic nie zmienia.

Miodek2
23-07-2019, 14:09
Z tego co pamiętam to swego czasu regularnie nawiedzałeś wątek o A7 ze swoją "ewangelią fuji". Nie było to ani na temat ani też nie miałeś wiedzy o alfach, ale jakoś Ci to nie przeszkadzało :)

Na temat alf nie dyskutowałem na tematy techniczne. Tylko na temat zdjęc, ktore niczym nie odskakiwały na plus od tych z innych systemów (przynajmniej te ktore były wstawiane), a w szczególności od tych z fuji, które miałem w ręku, stąd zdziwienie po co płacić 4x tyle skoro zdjęcia na tym samym poziomie. Wszyscy zachwalali jaki to cudowny sprzęt po czym wrzucali fotkę która jakościowo była gorsza od tych wstawianych w innych wątkach (innych systemów) Więc jak już kolega przytacza to trzeba przytoczyć prawdę. Bo przytaczając tylko część można inne wnioski wyciągnąć. To tak jakby któremuś posłowi ukradli z auta radio, a nagłówek w gazecie brzmiałby "Poseł zamieszany w kradzież radia.." niby zamieszany, ale całkiem o co innego chodzi prawda ?

Kotleciarstwo nie jest wymysłem epoki cyfrowych aparatów foto, rusz zatem wyobraźnią i spróbuj wyobrazić sobie realia czasów SLR. ;-)
I choćbyś tupał nogami, klaskał i popierał kolegów, których wymieniłeś, to i tak to nic nie zmienia.

głos rozsądku :)

madebyzosiek
23-07-2019, 15:04
Kilka tysięcy zdjęć z paru godzin imprezy ?? Co trzeba Zośku robić aby tyle materiału przytargać ? serią z kałasznikowa robić ? Spójrz w net na kilku tuzów fotografii, którzy także i analogiem robią i mając kliszę 24 klatkową przynosza kadry nie gorsze niż ktoś kto zrobi ich 5 tyś.

Może i 5000 zdjęć do selekcji z wesela to sporo, ale nie jest to nadzwyczajne. Zrób 108 klatek (trzy filmy) na śląskim weselu - od 9 masz przygotowania młodego, młodej, błogosławieństwo, ślub w kościele, wujek czyta, ciocia śpiewa, kuzyn gra na organach, konfetti na wyjście, przejazd wystrojoną limuzyną, oczywiście detale w domach młodych, w kościele, na sali. Ślub był o 12, sala 13, pierwszy taniec, ciężki dym, wiele świateł. Później tort, kilka bardziej lub mniej mądrych zabaw, wierszyki i blok dla dzieci, zdjęcie grupowe i z gośćmi indywidualne, a jeszcze drużbowie. Kolacja płonąca, dedykacja dla babci i dziadka, podziękowania dla rodziców, buziaki z zimnymi ogniami, podrzucanie młodego i młodej, oczepiny i robi się 1 w nocy. Masz za sobą 16 godzin robienia zdjęć, nie masz zlecenia na artyzm, tylko na fotorelację z wesela, więc każdy gość z 200 ma być na zdjęciach... Teraz opisz szybko każdą z tych 108 klatek z trzech filmów, co na której byś dał zgodnie z własnymi przemyśleniami i doświadczeniem... A może david555? Opisz szybko - kl. 1 suknia młodej, kl. 2... itd.
Dobrze jest dyskutować, jak nie ma się pojęcia o czym się dyskutuje... Proponuję skończyć OT...

nikoniarz
23-07-2019, 15:11
Dobrze jest dyskutować, jak nie ma się pojęcia o czym się dyskutuje... Proponuję skończyć OT...
A najbardziej kategorycznie wypowiadają się osoby które nie mają nic na poparcie swoich dyrdymałów. Potrafią jedynie skwitować, że niczego nie muszą udowadniac :D

Miodek2
23-07-2019, 15:16
A najbardziej kategorycznie wypowiadają się osoby które nie mają nic na poparcie swoich dyrdymałów. Potrafią jedynie skwitować, że niczego nie muszą udowadniac :D

To dokładnie tak jak 90% piszących tu i w innych wątkach, każdy wypowiada się na temat sprzętu którego nie mieli w rękach i jakoś nikt im niczego nie każe udowadniać...

Zelber
23-07-2019, 15:20
To dokładnie tak jak 90% piszących tu i w innych wątkach, każdy wypowiada się na temat sprzętu którego nie mieli w rękach i jakoś nikt im niczego nie każe udowadniać...
Zdanie osoby mającej pojęcie o fotografii nawet w oparciu o suche dane charakteryzujące dany sprzęt jest warte znacznie więcej niż zdanie osoby nie mającej żadnego pojęcia o fotografii, która miała dany aparat w rękach.

nikoniarz
23-07-2019, 15:25
Zdanie osoby mającej pojęcie o fotografii nawet w oparciu o suche dane charakteryzujące dany sprzęt jest warte znacznie więcej niż zdanie osoby nie mającej żadnego pojęcia o fotografii, która miała dany aparat w rękach.

Sęk w tym, że wcześniej trzeba zdobyć doświadczenie na jakimś sprzęcie. Bo samo czytanie nic nie da.

Miodek2
23-07-2019, 15:31
Zdanie osoby mającej pojęcie o fotografii nawet w oparciu o suche dane charakteryzujące dany sprzęt jest warte znacznie więcej

czyżby ? czyli jak ktoś miał D4, i zdobył super doświadczenie na nim to znaczy że ma pojęcie jak działa af w Zetce nie mając go w ręku bo przeczytał marketingowy bełkot że af jest super sprawny....
raczysz chyba żartować....

madebyzosiek
23-07-2019, 15:39
czyżby ? czyli jak ktoś miał D4, i zdobył super doświadczenie na nim to znaczy że ma pojęcie jak działa af w Zetce nie mając go w ręku bo przeczytał marketingowy bełkot że af jest super sprawny....
raczysz chyba żartować....Chyba Ci umknął temat, który sam zacząłeś w tym wątku... A szkoda, bo chętnie bym zobaczył pomysł na 108 klatek... A może jak już dyskutujesz z kolegą Zelber to jemu też zdradź pomysł na 108 klatek z meczu? Każdą przemyślaną i idealną. Bo pewnie on też bezmyślnie 11 kl/s klepie zamiast pomyśleć...

Zelber
23-07-2019, 15:56
Sęk w tym, że wcześniej trzeba zdobyć doświadczenie na jakimś sprzęcie. Bo samo czytanie nic nie da.
I tak i nie.

Zdanie na temat sprzętu osoby nie mającej pojęcia o fotografii jest nic nie warte.

Zdanie osoby mającej pojęcie o fotografii na podstawie suchych parametrów sprzętu i zdjęć przykładowych już jakąś wartość może mieć, bo pozwoli poprawnie wskazać pewne zakresy właściwości sprzętu, w których w danych dziedzinach ten sprzęt się sprawdzi lub nie.
Oczywiście nie wszystkich, bo zdalnie nie da się ocenić tego jak działa AF, ale można w ciemno powiedzieć, że chociażby aparat m4/3 ze szkłem f/2.8 nie sprawdzi się w warunkach wymagających ISO 51200.

nikoniarz
23-07-2019, 15:59
Maćku, sam wielokrotnie pisałeś, że ciężko dyskutować z kimś kto nie ma niczego na poparcie swoich wypowiedzi. Zmiana zdania?

Miodek2
23-07-2019, 16:00
Chyba Ci umknął temat, który sam zacząłeś w tym wątku... A szkoda, bo chętnie bym zobaczył pomysł na 108 klatek... A może jak już dyskutujesz z kolegą Zelber to jemu też zdradź pomysł na 108 klatek z meczu? Każdą przemyślaną i idealną. Bo pewnie on też bezmyślnie 11 kl/s klepie zamiast pomyśleć...

Zośku:
Po pierwsze:
Czy ja napisałem że ktos robi na 3 rolkach i ma same genialne kadry ??? napisałem ze kiedyś tak się robiło, wuja szedł na wesele i na kilku rolkach przynosil materiał. Inne sa wesela teraz ? więcej ludzi ? Okej, zrób 200, 300 ale 5 tys ???? nie wiem czytam wątki z ciekaości nie tlyko u nas na forum ale ten
https://www.canon-board.info/threads/50869-Ile-zdj%C4%99%C4%87-na-%C5%9Blubie/page3
i rzadko kto wychodzi powyzej 1000 oddaje 100, 150 , czasem 200 klatek. Mozna ? najwidoczniej się nie znają.

cz4rnuch
23-07-2019, 16:07
Na temat alf nie dyskutowałem na tematy techniczne...Nic takiego nie napisałem. Zarzucam koledzie tylko trollowanie w tematach o których nie ma bladego pojęcia. Czyli właśnie pisanie nie na temat. Łącznie z bezkrytycznym wychwalaniem systemu, którego elementów przypadkiem jest właścicielem.

Tylko na temat zdjęc, ktore niczym nie odskakiwały na plus od tych z innych systemów (przynajmniej te ktore były wstawiane), a w szczególności od tych z fuji, które miałem w ręku, stąd zdziwienie po co płacić 4x tyle skoro zdjęcia na tym samym poziomie. Wszyscy zachwalali jaki to cudowny sprzęt po czym wrzucali fotkę która jakościowo była gorsza od tych wstawianych w innych wątkach (innych systemów) Po pierwsze dobre i złe fotki można zrobić każdym systemem. To, że ktoś nie potrafi się posługiwać jakimś narzędziem świadczy o operatorze a nie o sprzęcie. To odnośnie samych fotek, a co do jakości technicznej to niejednokrotnie pokazywano koledze też przykłady znacznie bardziej udane, ale to już nie było w smak więc do tego nie było cywilnej odwagi się odnieść. Niestety, ale takie podejście to zwykłe trollowanie. Mało gniotów jest w wątkach o Fuji? Nawet sami użytkownicy się tam ścierają i wytykają błędy. Czy to oznacza, że jak część z przykładów zadu nie urywa to i sam system jest do zadu? Jeśli tak to każdy system jest do bani.

...Więc jak już kolega przytacza to trzeba przytoczyć prawdę. Bo przytaczając tylko część można inne wnioski wyciągnąć...No właśnie mijanie się z prawdą to mogę co najwyżej zarzucić koledze, bo tak jak wspomniałem wcześniej nie miał kolega odwagi odnieść się do dowodów, które jasno wskazywały, że kolega się myli. Dyskutuje kolega do czasu gdy ktoś ponad wszelka wątpliwość wykaże kolegi błędy po czym bez słowa się wycofuje. Na jakiś czas oczywiście. Tak jak w przypadku dyskusji o kotleciarskich fotkach. Rzuci kolega jakimś przykładem z dziadkiem lub jakimś niby dowodem od czapy, a gdy ktoś jak kolega wyżej na spokojnie pokaże koledze w czym rzecz to dyskusja się ucina lub zmienia kolega temat. I tak w koło Macieju.

To tak jakby któremuś posłowi ukradli z auta radio, a nagłówek w gazecie brzmiałby "Poseł zamieszany w kradzież radia.." niby zamieszany, ale całkiem o co innego chodzi prawda ?...Błyskotliwe choć nieprawdziwe. Gdyby nie chęć mieszania trudno byłoby w ogóle wychwycić kolegi bytność na tym forum. Taka jest smutna prawda.

madebyzosiek
23-07-2019, 16:12
...
i rzadko kto wychodzi powyzej 1000 oddaje 100, 150 , czasem 200 klatek. Mozna ? najwidoczniej się nie znają.

Nie się znają lub nie... Takie mają zlecenia. Bywają inne, tylko to zrozum. To nie jest kwestia przekonań czy wspomnień wujka, tylko tego na co się umówiłeś z kimś, kto za to płaci. Tyle.

nikoniarz
23-07-2019, 16:27
Nie się znają lub nie... Takie mają zlecenia. Bywają inne, tylko to zrozum. To nie jest kwestia przekonań czy wspomnień wujka, tylko tego na co się umówiłeś z kimś, kto za to płaci. Tyle.

Tomku, myślę, że to tłumaczenie nic nie da... Nie zrozumie. Padło już tu tyle treściwych argumentów których nie zrozumiał, więc niewielkie szanse by zrozumiał kolejne.

morzon
23-07-2019, 18:28

Oczywiście, że nie jest, ale kolejny raz proszę o pokazanie tych kotleciarskich reportaży sprzed 40 lat dla porównania z tym co jest teraz robione. Wtedy możemy porównać jak wyglądały te zdjęcia z realiów analogowych na 3 rolkach z tym co oddaje się teraz z 5k zdjęć.

Liczy się tylko i wyłącznie efekt końcowy, nikogo nie interesuje czy robiłeś na analogu 30 zdjęć i oddałeś 10 czy zrobiłeś w tym samym czasie 1000 i też oddałeś 10. Klienta to nie obchodzi, praktycznie nikogo to nie obchodzi - bo i czemu by miało? Istotne jest tylko to co otrzymasz na końcu, a nie jak trudno miałeś - nie ma za to dodatkowych punktów, zdjęcie też nagle więcej nie przekazuje, nie mówi. W pewnych kręgach pewnie taka hipsterka robi wrażenie. Choć najczęściej do momentu kiedy trzeba pokazać foty.

david555
23-07-2019, 20:00
Oczywiście, że nie jest, ale kolejny raz proszę o pokazanie tych kotleciarskich reportaży sprzed 40 lat dla porównania z tym co jest teraz robione. Wtedy możemy porównać jak wyglądały te zdjęcia z realiów analogowych na 3 rolkach z tym co oddaje się teraz z 5k zdjęć.

Liczy się tylko i wyłącznie efekt końcowy, nikogo nie interesuje czy robiłeś na analogu 30 zdjęć i oddałeś 10 czy zrobiłeś w tym samym czasie 1000 i też oddałeś 10. Klienta to nie obchodzi, praktycznie nikogo to nie obchodzi - bo i czemu by miało? Istotne jest tylko to co otrzymasz na końcu, a nie jak trudno miałeś - nie ma za to dodatkowych punktów, zdjęcie też nagle więcej nie przekazuje, nie mówi. W pewnych kręgach pewnie taka hipsterka robi wrażenie. Choć najczęściej do momentu kiedy trzeba pokazać foty.

Trzy kasetki filmu, to oczywiście gruba przesada, ale takie imprezy robiło się na góra 8-10 rolkach 36 klatkowych i wystarczało.
Wówczas wybrane klatki przenosiło się na papier i tylko w takiej formie klienci otrzymywali produkt końcowy.
Były też pary, fotograf plus operator kamery, zatem jeżeli komuś zależało na przebiegu imprezy, to otrzymywał kasetę/y VHS.

Natomiast obecnie, fotografujący zapisują tysiące obrazków, bo to ich nic nie kosztuje, oprócz straty czasu podczas tagowania tego bałaganu, ale absolutnie nie da się takiego stylu pracy nazwać profesjonalizmem.

PS. Komu by się chciało skanować negatywy sprzed lat, żeby teraz coś komuś udowadniać ? :-)

morzon
23-07-2019, 20:06
Natomiast obecnie, fotografujący zapisują tysiące obrazków, bo to ich nic nie kosztuje, oprócz straty czasu podczas tagowania tego bałaganu, ale absolutnie nie da się takiego stylu pracy nazwać profesjonalizmem.

Ale co jest złego w tym zapisywaniu tysięcy obrazków? Myślisz, że ci co wtedy robili na 10 rolkach nie korzystali by z możliwości robienia bez ograniczeń? Że stwierdzili by, że to mało profesjonalne i oni jednak wolą mieć mocne ograniczenie ilościowe?
Rozumiem, że fotografów sportowych strzelający tysiące zdjęć na meczach czy zawodach też ciężko nazwać profesjonalistami? :D Przecież kiedyś robiło się to wielkim formatem i pstrykało jakieś 10 zdjęć i też wystarczało...

cz4rnuch
23-07-2019, 20:19
Drogi dawny S4incie. Tak z doświadczenia Ci napisze, że jeśli lubisz dyskusje na wyższym poziomie ogólności (takie siabadaba) to znalazłeś sobie świetnego partnera, ale jeśli chodzi Ci o konkrety to bardzo źle trafiłeś :)

david555
23-07-2019, 20:21
Ale co jest złego w tym zapisywaniu tysięcy obrazków? Myślisz, że ci co wtedy robili na 10 rolkach nie korzystali by z możliwości robienia bez ograniczeń? Że stwierdzili by, że to mało profesjonalne i oni jednak wolą mieć mocne ograniczenie ilościowe?
Rozumiem, że fotografów sportowych strzelający tysiące zdjęć na meczach czy zawodach też ciężko nazwać profesjonalistami? :D Przecież kiedyś robiło się to wielkim formatem i pstrykało jakieś 10 zdjęć i też wystarczało...

Podaj mi definicję profesjonalisty.

Czy wg. Ciebie, profesjonalistą jest ten, kto kupił drogi sprzęt i zarejestrował działalność gospodarczą, czy raczej ktoś, kto ukończył konkretne szkoły zawodowe i ma w szufladzie glejty, że potrafi robić rzetelną fotografię ?

W tej chwili śmiem twierdzić, że rynek jest tak zepsuty przez samouków, że to woła o pomstę do Boga Fotografii.
... ale co tam, mnie to już nie dotyczy, zatem nie mój cyrk i nie moje małpy.

leighadams
23-07-2019, 20:47
Zośku:
Po pierwsze:
Czy ja napisałem że ktos robi na 3 rolkach i ma same genialne kadry ??? napisałem ze kiedyś tak się robiło, wuja szedł na wesele i na kilku rolkach przynosil materiał. Inne sa wesela teraz ? więcej ludzi ? Okej, zrób 200, 300 ale 5 tys ???? nie wiem czytam wątki z ciekaości nie tlyko u nas na forum ale ten
https://www.canon-board.info/threads/50869-Ile-zdj%C4%99%C4%87-na-%C5%9Blubie/page3

Achhhhh te canony:-P

Jacek_Z
23-07-2019, 21:15
Znowu OT. Fajnie, że dyskutujecie, gorzej, że bez sensu ;) Jedni powiedzą, że forum zyje, inni, że tego sie nie da czytać. Jak ukrucić OT bez narażania się na krytykę za zamordyzm administracji i brak wolnosci wypowiedzi. Którą chce szanować, ale .. nie można przesadzać w drugą stronę.

Trzy kasetki filmu, to oczywiście gruba przesada, ale takie imprezy robiło się na góra 8-10 rolkach 36 klatkowych i wystarczało.
Przedstawię zatem swoje doświadczenie i spuentuję pojednawczo. I zakończmy ten OT.
Jakie 8-10 filmów? Lata 90-te. Kolega miał najlepszy punkt na zakład foto w mieście, bo przy Urzędzie Stanu Cywilnego. Konkordatu nie było, każdy musiał mieć ślub cywilny. Kumpel miał tak dużo zleceń, ze często kilku fotografów jakich zatrudniał na etacie mu nie wystarczało, bo miał zlecenia na dajmy na to 6 ślubów w dany weekend. Dzwonił do mnie, dawał namiary i kazał naświetlać JEDNĄ rolkę filmu 36 klatkowego na ślub cywilny i kościelny ŁĄCZNIE. Czyli jakieś 15 na cywilny i 20 na kościelny, w albumie zamieszczał do 30 zdjęć (wesel nie obstawiałem, to dawał swoim ludziom, ale wtedy na to szły kolejne 2 rolki). Oddawałem mu swoją rolkę filmu, nawet jej nie wywoływałem, nie wiem jakie zdjęcia robiłem, nie widziałem ich nigdy!!! Odpalał mi parę stów. Chyba nie dawałem plamy, bo brał mnie do tej roboty niejeden raz.
Tak było, z faktami się nie dyskutuje. Ale to, że wtedy były takie (lub podobne) standardy nie znaczy, że dziś standardy nie sa mocno inne. Jestem dosyć pewien tego, że dobrze naświetle materiał, spokojny o kwestie techniczne i na ślubie (z weselem) robię teraz w okolicach tysiąca zdjęć (całe 2x w roku robię śluby :mrgreen: no ale .. robię), plener 200-300-400. Wiem, że robię "oszczędnie". Nie dziwi mnie to, że inni robią i 2 tys zdjęć, a także to, że ludzie idą w stronę jeszcze większych ilości.

Tak by skręcić z rozmową w stronę Z6 to nie wiem, czy większa pewność trafienia AFu, mniej odpadów zmniejszy ilość powstających zdjęć. Wątpię. Faza ruchu, zamknięte oczy itp - to prowokuje by robić więcej. A cicha migawka by szaleć w kościele. Znam małżeństwo, obsługują śluby wyłącznie w duecie, oni robią sporo zdjęć. Nigdy nie miałem zamiaru podejmowac z nimi polemiki i pytac po co to robią. Mają renomę, mają potrzebę robienia tysięcy zdjęć - to robią. Ingerować komuś w warsztat, gdy ma dobre efekty jest bez sensu.

Wróćmy do rozmów o Z6, bo ludzie z krzykiem stąd uciekają.

black70
23-07-2019, 21:33
Podaj mi definicję profesjonalisty.

Czy wg. Ciebie, profesjonalistą jest ten, kto kupił drogi sprzęt i zarejestrował działalność gospodarczą, czy raczej ktoś, kto ukończył konkretne szkoły zawodowe i ma w szufladzie glejty, że potrafi robić rzetelną fotografię ?

W tej chwili śmiem twierdzić, że rynek jest tak zepsuty przez samouków, że to woła o pomstę do Boga Fotografii.
... ale co tam, mnie to już nie dotyczy, zatem nie mój cyrk i nie moje małpy.

Założenie DG i zakup pro sprzętu nie uczynią z nikogo profesjonalisty. Nawet ukończenie szkół i glejt nic tu nie da. Jeśli z tego żyjesz i utrzymujesz się na rynku, to jesteś PRO. A rzetelna fotografia... no cóż.... może nie mieć z tym nic wspólnego, niestety. Nie wrzucaj proszę samouków do jednego worka.
edit: sorry za OT

david555
24-07-2019, 09:40
...
Jakie 8-10 filmów? Lata 90-te.
...

Jestem ciut starszy, zatem moje najlepsze lata, przypadają na lata 80-te. ;-)
A co do użytych materiałów, to w moim środowisku, reportaże z imprez rodzinnych nie były niczym szczególnym już w tamtym okresie.

PS. Poruszane tu kwestie nie są błahe, zatem może przenieś wybrane posty do innego wątku.

ksh
24-07-2019, 09:51
"Zdjęcia robić każdy potrafi", a nowe sprzęta teraz nawet oko same ostrzą, no i "student zrobi taniej" ;)

Jak ja otrzymuje paczkę zdjęć do obróbki z imprezy to już po selekcji i mam wtedy jakieś ~1200 zdjęć, po numeracji widzę że ktoś ma natłuczone nawet 2x tyle, czym nowszy sprzęt tym paczki zdjęć puchną, jakieś 4-5 lat temu standardowo było to po selekcji połowę z tego, 600-700 max, więc jest coś na rzeczy z tym trzaskaniem bezmyślnym.
Zauważyłem też że olewa się kadrowanie bo "na kompie się zrobi", podobnie kwestia specyficznych ustawień, mało kto przejmuje się przepaleniami czy ciemnicą bo się powyciąga wszystko :(

marcin255
24-07-2019, 12:33
Nie można tych wyznań, narzekań i przemyśleń o niczym wywalić z tego wątku?
Zróbcie jakiś " nic nam się nie podoba"
Kilka dni z z6 i powiem fajny sprzęt, ergonomia, mnogość dopasowań jakość obrazka miód. Nowe życie zyskała s 100_400 poprawa w celność i stabilizacji i o dziwo w szybkości AF.

black70
24-07-2019, 14:57
Cenna uwaga z 100-400. A jakie miałeś wcześniej body, że zyskała nowe życie? Bo po przejściu z cropa tracę na ogniskowej (wiadomo, że chodzi o kąt widzenia), więc w tym przypadku będzie na niekorzyść. Dlatego myślałem, aby do tele zostawić sobie cropa. Powiedz, jak wygląda ergonomia Z6 z tą 100-400.

morzon
24-07-2019, 17:42
Dobra, jestem współodpowiedzialny za ten ostatni duży OT to w ramach pokuty ( :D ) wstawię w końcu jakieś zdjęcia do tego wątku, bo w sumie mało się tu pojawia.

Z6 w duecie z 50 1.8 - uwielbiam ten zestawik, sprawdza mi się po prostu rewelacyjnie. Oduczyłem się sprawdzania czy zdjęcie jest ostre, bo praktycznie każde takie jest. Jeśli był jakiś fakap, to na tyle duży, że w wizjerze w momencie naciskania spustu już widziałem, że coś poszło nie tak. Szkło ostre jak żyleta i przyjemnie kontrastowe, ładnie separuje. Czekam mocno na 85 1.8.

28099
.
.
28100
.
.
28101
.
.
28102

cybulski
24-07-2019, 20:14
Sorry, że się wtracam że czy Nikon ma już jakieś 85 do Zetki? A jeśli tak to jak to się ma do RF 85tek Canona, SY 85 1.4 do Sony i Sigmy 85 art lub ewentualnie GMastera?

A morzon mnie ubiegł, czyli jeszcze nie ma?

dinus
24-07-2019, 20:25
jeszcze nie ma, jest w planach ma ten rok :/
czekamy

marcin255
24-07-2019, 21:01
Cenna uwaga z 100-400. A jakie miałeś wcześniej body, że zyskała nowe życie? Bo po przejściu z cropa tracę na ogniskowej (wiadomo, że chodzi o kąt widzenia), więc w tym przypadku będzie na niekorzyść. Dlatego myślałem, aby do tele zostawić sobie cropa. Powiedz, jak wygląda ergonomia Z6 z tą 100-400.
Miałem z 7500, 750, ftz mi nie przeszkadza a na jakość pracy 100_400 ma pewnie też wpływ aktualizacja sigmy. Generalnie z 40. 24_105, 100_400 dla mnie wygodnie i poręczenie.

Urlopowe pstryki z s 40 wywołane w puszce i tyle
28110

KrzysztofKozicki
25-07-2019, 00:14
Do D4 mam oryginalne aku i duracella i uważam, że duracell lepszy. Co do iliści zdjęć na reportażu weselnym, to 3500 to wcale nie dużo. Co z tego jak ustawię ładnie kadr itp jak lata światło dj i mam raz żółtą, niebieską, zieloną itp plamę na twarzy panny młodej. Sory, ale czasami robię z 10 zdjęć jednego kadru by być w miarę pewny, że te cholerne światła nie zepsują ujęcia :) Zrób zdjęcia z podziękowania dla rodziców i bądź pewny że z kilku osób nikt nie ma zamkniętych oczu. Jeżeli Ci się wydaje, że duża ilość zdjęć jest oznaką, że ktoś ich nie umie robić to nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.

prz3mo
25-07-2019, 00:17
Sorry, że się wtracam że czy Nikon ma już jakieś 85 do Zetki? A jeśli tak to jak to się ma do RF 85tek Canona, SY 85 1.4 do Sony i Sigmy 85 art lub ewentualnie GMastera?

A morzon mnie ubiegł, czyli jeszcze nie ma?https://nikonrumors.com/2019/07/24/rumors-nikon-nikkor-z-85mm-f-1-8-s-lens-coming-next-week.aspx/?fbclid=IwAR374RZtHDMRj7gLLNJm9LmXSxB2o53VdmoVSjdX bbxqwskN_ekh4Yu2xWo

david555
25-07-2019, 08:10
https://nikonrumors.com/2019/07/24/rumors-nikon-nikkor-z-85mm-f-1-8-s-lens-coming-next-week.aspx/?fbclid=IwAR374RZtHDMRj7gLLNJm9LmXSxB2o53VdmoVSjdX bbxqwskN_ekh4Yu2xWo

Nareszcie, ile można czekać ?
Niemniej jeżeli będzie mniej ostry od Z50/1.8S, to z bólem serca zamiast Z7, kupię jednak A7R3.
Sony ma jednak w tym zakresie piękne i ostre jak brzytwa szkła.

prz3mo
25-07-2019, 09:56
Ostre to będzie na pewno. Bardziej jestem ciekaw rozmycia, od tym względem nie podoba mi się za bardzo 35S, którego mam.

grafo
26-07-2019, 10:54
morzon świetne sample, super to wygląda. Jak możesz to napisz jakie parametry, interesuje mnie głównie ISO.

morzon
26-07-2019, 12:00
morzon świetne sample, super to wygląda. Jak możesz to napisz jakie parametry, interesuje mnie głównie ISO.

Dzięki Grzegorz :)

1. 1/200, f/1.8, iso100
2. 1/200, f/1.8, iso100
3. 1/60, f/2, iso320
4. 1/160, f1.8, iso 200

Zdjęcia są błyskane (1-3 lampy), więc iso też nie było jakoś mocno wyciągane.

Fraglesso
26-07-2019, 12:13
Czy ktoś może mi wytłumaczyć...
Z6 + FTZ + Tamron 70-200/2.8 VC.

1. Jak to jest ze stabilizacją.

- jeśli włączona na obiektywie, to nie działa w aparacie?

- jeśli wyłączona na obiektywie, to nie działa w ogole, czy włącza się w aparacie? (Ikonka stabilizacji nieaktywna)

2. Jak to jest z AF (czy też tak macie)

- na AF-S najlepiej działa na precyzyjnym punkcie AF (najmniej myszkuje)

- Na AF-C bardzo myszkuje (nawet jak obiekt jest nieruchomy)

- jak jest ciemno (trudne warunki oświetleniowe), to aparat przymyka kilka razy przysłonę zanim wyostrzy, a ustawione ma 2.8 (dość głośno to się odbywa, do tego aparat kompensuje to przymknięcie i przez chwilę wszystko się gwałtownie zmienia)
Czy w nikkorze 70-200 jest tak samo?

Ryw
26-07-2019, 12:35
Czy ktoś może mi wytłumaczyć...
Z6 + FTZ + Tamron 70-200/2.8 VC.

1. Jak to jest ze stabilizacją.

- jeśli włączona na obiektywie, to nie działa w aparacie?

- jeśli wyłączona na obiektywie, to nie działa w ogole, czy włącza się w aparacie? (Ikonka stabilizacji nieaktywna)

2. Jak to jest z AF (czy też tak macie)

- na AF-S najlepiej działa na precyzyjnym punkcie AF (najmniej myszkuje)

- jak jest ciemno (trudne warunki oświetleniowe), to aparat przymyka kilka razy przysłonę zanim wyostrzy, a ustawione ma 2.8 (dość głośno to się odbywa, do tego aparat kompensuje to przymknięcie i przez chwilę wszystko się gwałtownie zmienia)
Czy w nikkorze 70-200 jest tak samo?

Mam Nikkora 70-200/F4 i z nim jest tak

1. Włączenie/wyłączenie na obiektywie nie ma wpływu na stabilizację w aparacie. Nie zauważyłem różnicy w stabilizacji w tych sytuacjach, ale nie testowałem intensywnie. Na statywie wyłączam obie.
2. Nie używam precyzyjnego, tylko zwykłego AF-S. Ostrzy bardzo dobrze, mało myszkuje.
3. Na AF-C trochę tak, ale bez przesady, nie odczuwam efektu długiego "wstrzeliwania się"
4. Aż sprawdziłem teraz w pokoju (ciemno raczej) , czy przymyka przysłonę w trakcie ustawiania ostrości - ale nie. Ustawiona na max. czyli 4.0. Stabilizacja włączona - jakby co.

prz3mo
26-07-2019, 12:46

Z moich obserwacji najlepiej działa ten czerwony kwadrat z małymi punkcikami wokół. Co do myszkowania nawet nieruchomych obiektów... tak, zgadza się. Nie działa to jak w DLSR, że złapie i trzyma.

Fraglesso
26-07-2019, 12:52
Z moich obserwacji najlepiej działa ten czerwony kwadrat z małymi punkcikami wokół. Co do myszkowania nawet nieruchomych obiektów... tak, zgadza się. Nie działa to jak w DLSR, że złapie i trzyma.A na jakim szkle?

prz3mo
26-07-2019, 12:53
A na jakim szkle?

Co na jakim szkle?

Fraglesso
26-07-2019, 13:17
Co na jakim szkle?No na jakimś konkretnym szkle, czy na wszystkich przez FTZ?

Bo na nikkorze 24-70/4s wszystko działa dużo sprawniej, stąd pytanie o szkło.

prz3mo
26-07-2019, 14:21
No na jakimś konkretnym szkle, czy na wszystkich przez FTZ?

Bo na nikkorze 24-70/4s wszystko działa dużo sprawniej, stąd pytanie o szkło.

No to raczej nie powinno dziwić, że szkła S będą działać lepiej.
Ja pisałem o ogólnych odczuciach, zarówno szkieł przez FTZ jak i tych S (mam 35/1.8S i 24-70/4S).

Fraglesso
26-07-2019, 14:55
Z moich obserwacji najlepiej działa ten czerwony kwadrat z małymi punkcikami wokół. Co do myszkowania nawet nieruchomych obiektów... tak, zgadza się. Nie działa to jak w DLSR, że złapie i trzyma.Rzeczywiście jest lepiej na tym kwadracie z punkcikami.

grafo
26-07-2019, 15:27
morzon dzięki. Jak wg Ciebie wypada wysokie ISO w z6?
Chętnie podpiąłbym pod niego 500Sports, może kiedyś wyciągnę Cię na browara i potestujemy ;)

morzon
26-07-2019, 15:38
morzon dzięki. Jak wg Ciebie wypada wysokie ISO w z6?
Chętnie podpiąłbym pod niego 500Sports, może kiedyś wyciągnę Cię na browara i potestujemy ;)

Hmm, ciężko mi powiedzieć, bo rzadko tak naprawdę używam jakiegoś wyższego iso (zwykle nie wychodzę powyżej 1600). Ostatnio nawet jeszcze mniej, bo mając statyczne sceny ochoczo korzystam ze stabilizacji i schodzę z czasami naświetlania dzięki czemu iso też obniżam. Ostatnio w kościołach zdarza mi się robić nawet na iso 200 :D Zresztą ja nie jestem specjalnie dobry w takich testach, nie sprawdzam raczej i nie porównuję - zakładam, że nie jest gorzej (bo gdyby było to pewnie by trąbiły wszystkie trolle), a nawet jeśli to jak muszę użyć to i tak użyję ;)

Browarek i testy - nie ma problemu, bardzo chętnie :) odezwij się na priv albo znajdz mnie na fejsie i się zgadamy :)

cybulski
26-07-2019, 15:49
Hmm, ciężko mi powiedzieć, bo rzadko tak naprawdę używam jakiegoś wyższego iso (zwykle nie wychodzę powyżej 1600). Ostatnio nawet jeszcze mniej, bo mając statyczne sceny ochoczo korzystam ze stabilizacji i schodzę z czasami naświetlania dzięki czemu iso też obniżam. Ostatnio w kościołach zdarza mi się robić nawet na iso 200 :D Zresztą ja nie jestem specjalnie dobry w takich testach, nie sprawdzam raczej i nie porównuję - zakładam, że nie jest gorzej (bo gdyby było to pewnie by trąbiły wszystkie trolle), a nawet jeśli to jak muszę użyć to i tak użyję ;)

Browarek i testy - nie ma problemu, bardzo chętnie :) odezwij się na priv albo znajdz mnie na fejsie i się zgadamy :)

Przy 50tce do jakiego czasu można zejść tak realnie wg Twoich doświadczeń z Ztką ?

morzon
26-07-2019, 15:54
Jak się bawiłem to do 1/8s schodziłem i miałem powtarzalnie ostre foty prawie wszystkie. Na dłuższych też mi się udawało zrobić, ale tego już nie trakuję jako pewniak. Graniczna to chyba tak 1/3-1/4s i wtedy już loteria. Oczywiście na zleceniach aż tak nie przeginam i nie ryzukuję, ale spokojnie do 1/15 używam, jak wiem, że jest naprawdę statycznie.

cybulski
26-07-2019, 15:56
Jak się bawiłem to do 1/8s schodziłem i miałem powtarzalnie ostre foty prawie wszystkie. Na dłuższych też mi się udawało zrobić, ale tego już nie trakuję jako pewniak. Graniczna to chyba tak 1/3-1/4s i wtedy już loteria. Oczywiście na zleceniach aż tak nie przeginam i nie ryzukuję, ale spokojnie do 1/15 używam, jak wiem, że jest naprawdę statycznie.

Nieźle, czytałem o tym że to podobno najlepsza stabilizacja aktualnie na rynku. Tak faktycznie w realu to działa dobrze ?

prz3mo
26-07-2019, 16:00
W kwestii wysokiego ISO, jeśli ktoś używał wcześniej np. d750, to progresu w Z6 w tej kwestii raczej nie ma.

marcin255
26-07-2019, 16:05
Jest i to dość spory jak patrzę na swoje fotki

cybulski
26-07-2019, 16:14
Jest i to dość spory jak patrzę na swoje fotki

No własnie, jeśli wierzyć dxomark to Z6 jest w ścisłej czołówce i jest lepsze od d750 (punktacja 3299 vs 2956, im wyżej tym lepiej)
Mnie się wydaje że dxomark mimo narzekań jednak pokazuje w tym zakresie prawdziwą sytuację.

Ryw
26-07-2019, 16:16
W ramach testu sprawdzałem sobie na 70mm (obiektyw 24-70/F4s) Na 1/10 wszystko ok.28193

cybulski
26-07-2019, 16:20
Optyczne podają, że w realu Z6 daje 3,5EV czyli to samo co A7III co chyba jest dobrym wynikiem w FF.

dinus
26-07-2019, 17:54
W kwestii wysokiego ISO, jeśli ktoś używał wcześniej np. d750, to progresu w Z6 w tej kwestii raczej nie ma.

Wg tego co miałem i zauważyłem to wg mnie Z6 jest sporo lepsze od D750. Miałem D7200 i w nim mogłem sporo podziałać na wysokim ISO. Przejście na D750 nie było dla mnie skokiem pod tym kontem. Z6 zrobiłem kilka strzałów w trudnych warunkach oświetleniowych na jakiś tam wypadach wycieczkowych i miałem wrażenie że jest sporo lepiej na wysokim ISO w stosunku do D750.

ksh
26-07-2019, 17:59
No własnie, jeśli wierzyć dxomark to Z6 jest w ścisłej czołówce i jest lepsze od d750 (punktacja 3299 vs 2956, im wyżej tym lepiej)
Mnie się wydaje że dxomark mimo narzekań jednak pokazuje w tym zakresie prawdziwą sytuację.

A co jeśli ISO 1600 w tym lepszym na dxo ma brzydszy szum albo ogólnie łatwiejszy/gorszy do redukcji ?
dxo jest pomocne ale trzeba podchodzić z dystansem.

cz4rnuch
26-07-2019, 20:57
A co jeśli ISO 1600 w tym lepszym na dxo ma brzydszy szum albo ogólnie łatwiejszy/gorszy do redukcji ?.

Dlatego dxo pisze o rzeczach mierzalnych a ładniejsze czy brzydsze to są już opinie i kwestie indywidualne.

ksh
26-07-2019, 21:31
Nie do końca o to mi chodzi, pomiar pomiarami ale jak obrabiam materiał to szum szumowi nie równy i nie chodzi o jego wymierną ilość tylko łatwość usunięcie z jak najmniejszą stratą dla szczegółów.

marcin255
26-07-2019, 22:43
Ale z tą baterią to przegięcie, wyszedłem na spacer a tu akcja ratunkowa, bateria 80% kilkadziesiąt pstryków i zostało 12% w sumie na oryginale 181 zdjęć, masakra. Strach wychodzić z domu bez kieszeni pełnych en_el 15b

jarek5555
27-07-2019, 11:14
Ja nie zauważyłem problemu z baterią, tydzień w górach i trochę u czechów. Miałem w zapasie baterię z D500 ale nie było potrzeby podmiany a dziennie robiłem w zależności od 300 do 700 fot i kilka krótkich filmików.

Fraglesso
27-07-2019, 11:47
Ja nie zauważyłem problemu z baterią, tydzień w górach i trochę u czechów. Miałem w zapasie baterię z D500 ale nie było potrzeby podmiany a dziennie robiłem w zależności od 300 do 700 fot i kilka krótkich filmików.Możliwe że baterie mają taki rozrzut jakościowy?

nikoniarz
27-07-2019, 12:00
Możliwe że baterie mają taki rozrzut jakościowy?

Bardziej możliwe, że masz poustawiane wszystko tak, by intensywnie ssało baterię.

Fraglesso
27-07-2019, 12:10
Bardziej możliwe, że masz poustawiane wszystko tak, by intensywnie ssało baterię.Możliwe, zatem co można pozmieniać żeby nie żarło...

Na pewno mam już priorytet wizjera i backup zdjęć na urządzenie Smart.

Ryw
27-07-2019, 12:12
Ale z tą baterią to przegięcie, wyszedłem na spacer a tu akcja ratunkowa, bateria 80% kilkadziesiąt pstryków i zostało 12% w sumie na oryginale 181 zdjęć, masakra. Strach wychodzić z domu bez kieszeni pełnych en_el 15b

Sprawdź ustawienie aparatu (włącz tryb samolotowy, jeśli WiFi Ci niepotrzebne). Nie udało mi się zrobić mniej, niż 800 na oryginale, średnio powyżej 1000 na naładowanej baterii.

cz4rnuch
27-07-2019, 12:17
...Na pewno mam już priorytet wizjera i backup zdjęć na urządzenie Smart...Użytkownicy pewnie potwierdzą lub zaprzeczą, ale teoretycznie właśnie te dwie opcje mogą mocniej drenować baterię.

JK
27-07-2019, 12:21
Wyłącz te wszystkie WiFi i inne Bluetooth'y - to działa także w trybie czuwania. Sprawdź jaki masz ustawiony czas przechodzenia w tryb czuwania. Im krótszy, tym mniej energii żre, ale trzeba go co jakiś czas "wybudzać". I jeszcze jedno - wizjer żre więcej energii, niż wyświetlacz LCD.

Fraglesso
27-07-2019, 12:40
Wyłącz te wszystkie WiFi i inne Bluetooth'y - to działa także w trybie czuwania. Sprawdź jaki masz ustawiony czas przechodzenia w tryb czuwania. Im krótszy, tym mniej energii żre, ale trzeba go co jakiś czas "wybudzać". I jeszcze jedno - wizjer żre więcej energii, niż wyświetlacz LCD.Tylko akurat z połączenia BT korzystam [emoji55]
Chyba że jest inna metoda robienia backup'u niż przez BT na urządzenie Smart.

nikoniarz
27-07-2019, 12:41
Chyba że jest inna metoda robienia backup'u niż przez BT na urządzenie Smart.

Ręcznie po kablu jest najmniej energożerne.

marcin255
27-07-2019, 16:46
Wszystką wyłączone , priorytet wizjera i to wszystko , czasy mam najkrótsze

marcin255
28-07-2019, 08:47
Dodatkowo zauważyłem ,że nie zawsze aparat przechodzi w stan uśpienia i co jeszcze pomimo wył bt telefon widzi aparat jako urz. dostępne

JK
29-07-2019, 08:44
Dodatkowo zauważyłem ,że nie zawsze aparat przechodzi w stan uśpienia i co jeszcze pomimo wył bt telefon widzi aparat jako urz. dostępne
No to masz odpowiedź na swoje pytanie. Wyłącz to wszystko, to nie będzie tak żarło akumulatora.

marcin255
29-07-2019, 08:53
jest wyłączone wszystko a telefon i tak widzi aparat

JK
29-07-2019, 09:06
Czyli wszystko nie jest wyłączone.

david555
29-07-2019, 09:25
Czyli wszystko nie jest wyłączone.

A mógłbyś nam to wyłożyć, jasno i wyraźnie, jak dziad krowie na granicy, tak, żeby wszyscy zrozumieli ?

Po kolei w punktach.

JK
29-07-2019, 09:35
Aż o taki brak inteligencji nigdy cię nie posądzałem. :wink:

Jeśli smartfon widzi aparat, to znaczy, że ten aparat musi wysyłać komunikaty pozwalające na to, żeby ten smarfon go zobaczył - czyli jakiś moduł komunikacji musi być włączony. Teraz rozumiesz, czy nadal zbyt trudne? Jeśli uważasz, że bez włączonego nadajnika smartfon może coś "zobaczyć", to spróbuj wykryć smartfonem pudełko zapałek. :wink:

david555
29-07-2019, 09:45
Aż o taki brak inteligencji nigdy cię nie posądzałem. :wink:

Jeśli smartfon widzi aparat, to znaczy, że ten aparat musi wysyłać komunikaty pozwalające na to, żeby ten smarfon go zobaczył - czyli jakiś moduł komunikacji musi być włączony. Teraz rozumiesz, czy nadal zbyt trudne? Jeśli uważasz, że bez włączonego nadajnika smartfon może coś "zobaczyć", to spróbuj wykryć smartfonem pudełko zapałek. :wink:

Masz taką przypadłość, że komplikujesz najprostsze sprawy, a prośba była jasna, żebyś podał konkretny przepis na wyłączenie BT w Z6, skoro włączenie trybu samolotowego nie wystarcza.

I tyle.

JK
29-07-2019, 09:59
Proponuję przywrócenie ustawień fabrycznych - będzie skuteczne i na pewno pomoże. Tylko po co ci ta wiedza. Przecież nie masz Z-ki. :wink:
A może tylko udajesz, jak kurczak-blady miesiąc temu. :wink:

david555
29-07-2019, 10:03
Proponuję przywrócenie ustawień fabrycznych - będzie skuteczne i na pewno pomoże. Tylko po co ci ta wiedza. Przecież nie masz Z-ki. :wink:

Ty piszesz tylko do mnie, czy do wszystkich ?

Poza tym pytanie po co mi wiedza, jest co najmniej absurdalne.
Owszem, chwilowo nie mam Zetki, ale za to mam D500 i D850, a tych korpusów również dotyczy ta kwestia.

marcin255
29-07-2019, 10:06
wyłączone poł . inteligentne , wył poł. z komputerem , włączony tryb samolotowy i smartfon nadal widzi w BT Z6 a co dodatkowo za nic nie da się tego sparować wywala cały czas błędne hasło lub coś tam , choć nawet nie ma opcji wpisania hasła

TOP67
29-07-2019, 11:01
wyłączone poł . inteligentne , wył poł. z komputerem , włączony tryb samolotowy i smartfon nadal widzi w BT Z6 a co dodatkowo za nic nie da się tego sparować wywala cały czas błędne hasło lub coś tam , choć nawet nie ma opcji wpisania hasła

A jak wyjmiesz baterię z Z6, to przestaje widzieć? Może to telefon ma coś zapamiętane?

jurkarol
29-07-2019, 12:38
jest wyłączone wszystko a telefon i tak widzi aparat
Telefon zapamiętał aparat. Spróbuj usunąć go z telefonu

marcin255
29-07-2019, 13:22
Ok, trochę mnie ta bateria irytuje

KrzysztofKozicki
29-07-2019, 22:18
Mój D810 ostatnio zaliczył małą kąpiel w morzu i niestety jest w trakcie wycieczki do NPS. Z tego powodu ostatnio w studio robiłem zdjęcia Z6. Łącznie 11 sesji po około 30 minut (szybkie sesje dla agencji reklamowej). W czasie tych sesji Z6 zawiesił mi się trzy razy. Zawsze tak samo, przestaje reagować na co cokolwiek, nawet na OFF. Pomaga dopiero wyjęcie baterii. Po włożeniu nic nie widać na górnym wyświetlaczu, ale pierwsze zdjęcie i wszystko wraca do normy. Obiektyw to kitowy 24-70. Miał ktoś podobny przypadek?

TOP67
29-07-2019, 23:29
Jeden z moich klientów też narzekał na sporadyczne zawieszanie się Z6. Ale od razu dodał, że nie wróci z powrotem do D810. Fot ślubna.

Myszowor
30-07-2019, 07:09
Mi się to zdarzyło z Sigmą 50 Artem, powolne klatkowanie w wizjerze i zawieszenie się, po pewnej chwili aparat sam pisze komunikat aby przycisnąć spust migawki i wraca do robienia zdjęć, bez wyłączania i wyciągania baterii.
Zastanawiałem się czy to wina obiektywu ale widzę że to jaki błąd programowy aparatu.

Fraglesso
30-07-2019, 08:52
Jeszcze w kwestii zasilania...
Włożyłem wczoraj do Z6 akumulator en-el15 firmy newell i aparat oznajmił, że nie może się z nim prawidłowo skomunikować i że nie będzie możliwa praca na tym akumulatorze.

Pytam, bo chcę kupić akumulatory newell en-el15b, rozumiem że zgodnie z opisem będą one kompatybilne z aparatem?

Oryginalne en-el15 (wersja 1 i wersja 2) normalnie pracuje.

KrzysztofKozicki
30-07-2019, 09:22
Ciekawi mnie opinia dla czego nie wroci do D810 na weselach. Ja pracuje na nim i D4. Ostatnio po odczepinach przesiadłem się na Z6, ale było mi dziwnie. Wciąż mam blokadę psychiczną ?. Choć w planie jest zamiana D4 na coś bez lustra jak się pojawi odpowiednik.

marcin255
30-07-2019, 12:22
Mam zamiennik bez "b" i działa, coś z tym zasilaniem nie teges w z6

Fraglesso
30-07-2019, 12:33
Mam zamiennik bez "b" i działa, coś z tym zasilaniem nie teges w z6No właśnie zamawiam en-el15b newell'a, zobaczymy czy będzie banglać.

arkadiuszarek
30-07-2019, 13:59
Tak się zastanawiam , czy w Z6 przy podpiętym FTZ i szkle niesystemowym wpada mniej światła na matrycę niż przy szkle dedykowanym? Macie jakieś spostrzeżenia?

TOP67
30-07-2019, 14:10
Tak się zastanawiam , czy w Z6 przy podpiętym FTZ i szkle niesystemowym wpada mniej światła na matrycę niż przy szkle dedykowanym? Macie jakieś spostrzeżenia?

A gdzie to światło miało by ginąć?

arkadiuszarek
30-07-2019, 14:25
A gdzie to światło miało by ginąć?

A bagnet Z nie jest przypadkiem większy niż systemowy Nikona? o tą różnicę w wielkości mi chodziło , chyba że idę w złą stronę........

TOP67
30-07-2019, 15:20
A bagnet Z nie jest przypadkiem większy niż systemowy Nikona? o tą różnicę w wielkości mi chodziło , chyba że idę w złą stronę........

To nie Sony, w którym bagnet jest mniejszy od matrycy. Duży bagnet Z pozwoli na skonstruowanie jaśniejszych obiektywów niż było to możliwe na bagnecie F. Ale podpięcie obiektywu z bagnetem F pod szerszy bagnet w żaden sposób nie wpłynie na jego pracę.

J1
30-07-2019, 16:56
Jutro powinienem dolaczyc do szczesliwych lub nie uzytkownikow Z6 ;-) Jedzie do mnie zestaw z kitem i adapterem FTZ.

Poki co bedzie to trzeci system oprocz lustrzankowego Nikona i Fuji. Jakos tak sie uzbieralo... i pora to uporzadkowac. Moja idea to lustrzankowy i bezlusterkowy Nikon z opcja aby sukcesywnie przechodzic na system bezlusterkowy w miare pojawiania sie kolejnych obiektywow i kolejnej generacji aparatow. Zakladam ze obecnie Z6 da rade zastapic bez problemu D750 w wiekszosci sytuacji oprocz wymagajacego AF-C w polaczeniu z N200-500. Byc moze rowniez zamiast D850 wybiore Z7 w przyszlosci. Wtedy moje D750 moglo by byc moja ostatnia lustrzanka ;-)

Generalnie to zmeczylo mnie czytanie co "internety" maja do powiedzenia na temat nowego systemu Z. Przyszedl czas aby przekonac sie na wlasnej skorze. Juz sie boje ;-)

Mialbym prosbe do osob ktore uzywaja Z6 od jakiegos czasu (byc moze tez maja D750 lub zblizony) jakich ustawien najlepiej uzyc dla AF-S a jakich dla AF-C tak aby niejako z marszu uzyskac max mozliwosci. Oczywiscie aktualizacje oprogamowania aparatu zrobie jako pierwsze. Z czasem wypracuje sobie wlasne ustawienia. Poki co chodzi mi o to czego unikac i po czym nie spodziewac sie przyslowiowych "cudow" na poczatku uzytkowania zanim poznam ten aparat lepiej.

JK
30-07-2019, 21:02
...... Zakladam ze obecnie Z6 da rade zastapic bez problemu D750 w wiekszosci sytuacji oprocz wymagajacego AF-C w polaczeniu z N200-500. ......
Po co tworzysz tu jakieś kolejne teorie spiskowe? Mam Z7, mam 200-500, robię tym zdjęcia i nie widzę żadnych problemów, z AF-C również. Z7 w niczym tu nie odstaje.

rpromin
30-07-2019, 22:20
Jutro powinienem dolaczyc do szczesliwych lub nie uzytkownikow Z6 ;-) Jedzie do mnie zestaw z kitem i adapterem FTZ.

Poki co bedzie to trzeci system oprocz lustrzankowego Nikona i Fuji. Jakos tak sie uzbieralo... i pora to uporzadkowac. Moja idea to lustrzankowy i bezlusterkowy Nikon z opcja aby sukcesywnie przechodzic na system bezlusterkowy w miare pojawiania sie kolejnych obiektywow i kolejnej generacji aparatow. Zakladam ze obecnie Z6 da rade zastapic bez problemu D750 w wiekszosci sytuacji oprocz wymagajacego AF-C w polaczeniu z N200-500. Byc moze rowniez zamiast D850 wybiore Z7 w przyszlosci. Wtedy moje D750 moglo by byc moja ostatnia lustrzanka ;-)

Generalnie to zmeczylo mnie czytanie co "internety" maja do powiedzenia na temat nowego systemu Z. Przyszedl czas aby przekonac sie na wlasnej skorze. Juz sie boje ;-)

Mialbym prosbe do osob ktore uzywaja Z6 od jakiegos czasu (byc moze tez maja D750 lub zblizony) jakich ustawien najlepiej uzyc dla AF-S a jakich dla AF-C tak aby niejako z marszu uzyskac max mozliwosci. Oczywiscie aktualizacje oprogamowania aparatu zrobie jako pierwsze. Z czasem wypracuje sobie wlasne ustawienia. Poki co chodzi mi o to czego unikac i po czym nie spodziewac sie przyslowiowych "cudow" na poczatku uzytkowania zanim poznam ten aparat lepiej.

Jacek weź aparat wgraj firmware i po prostu używaj wszystkiego w sposób naturalny, ten aparat jest bardzo dobry out of the box, potem sobie sam wyrobisz opinie co Tobie działa najlepiej. Tam nie ma czarnej magi ani trybu który nie działa.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

marcin255
30-07-2019, 22:23
Ot i mądre słowa

J1
30-07-2019, 22:42
Po co tworzysz tu jakieś kolejne teorie spiskowe? Mam Z7, mam 200-500, robię tym zdjęcia i nie widzę żadnych problemów, z AF-C również. Z7 w niczym tu nie odstaje.

Czy dasz rade fotografowac ptaki w locie, samoloty i dla przykladu mecz pilki noznej ? Moj D750 i 200-500 daje rade. Z kolei opinie o Z6 w tym temacie sa podzielone. Moje testy zaczne jutro i dopiero za czas jakis wyrobie sobie wlasne zdanie na temat AF-C. Jednak przyjalem zalozenie (byc moze bledne) ze AF-S sprawdzi sie lepiej niz AF-C. Wlasnie dlatego zamowilem Z6 aby to sprawdzic ;-)

Jacek weź aparat wgraj firmware i po prostu używaj wszystkiego w sposób naturalny, ten aparat jest bardzo dobry out of the box, potem sobie sam wyrobisz opinie co Tobie działa najlepiej. Tam nie ma czarnej magi ani trybu który nie działa.

Z grubsza taki jest plan ;-)

Bylem ciekawy odnosnie ustawien AF-C. Spotkalem sie z opiniami gdzie ludzie narzekali wlasnie na AF-C i padaly sugestie aby odpowiednio go skonfigurowac. Bardzo mozliwe ze duza czesc opini z netu pochodzi od osob ktore mialy krotka stycznosc z tym aparatem i nie zadaly sobie trudu aby poznac nowy system AF i dobrac odpowiednie opcje do sytuacji. Z kolei osoby ktore maja ten aparat dluzej bardzo go chwala...

Fraglesso
31-07-2019, 00:07
Ja mam takie drobne spostrzeżenie odnośnie AF-C na szkłach podpiętych przez FTZ... Nikkory działają jakoś sprawniej i szybciej (np. N85/1.8G) niż Tamrony (T24-70/2.8VC) chociaż w D750 wydaje mi się, że Tamron był dużo szybszy i pewniejszy.

Tak jakby szkła "reszty świata" były gorzej wspierane przez Z.

Co ciekawe Sigma 35/1.4 art działa szybko i sprawnie.

Myszowor
31-07-2019, 07:26
Odnośnie ustawień AF-C nic nie zmieniaj a będziesz zadowolony tylko update z wykrywaniem twarzy wgraj i to wszystko.

JK
31-07-2019, 09:40
Czy dasz rade fotografowac ptaki w locie, samoloty i dla przykladu mecz pilki noznej ? Moj D750 i 200-500 daje rade. Z kolei opinie o Z6 w tym temacie sa podzielone. Moje testy zaczne jutro i dopiero za czas jakis wyrobie sobie wlasne zdanie na temat AF-C. Jednak przyjalem zalozenie (byc moze bledne) ze AF-S sprawdzi sie lepiej niz AF-C. Wlasnie dlatego zamowilem Z6 aby to sprawdzic :wink: .....
Wiesz. Ja mam teraz zarówno D4s, jak też Z7, mam też N200-500 i kilkanaście innych słoików. Myślisz, że nie mam porównania, co czym można focić? I ptaki, i samoloty, i sport - piłki kopanej nie robię, bo mnie na tych "sportowców" obrzydzenie bierze, ale na przykład takie MTB, czy lekkoatletykę zrobisz bez problemu. Że da się to robić D4s, to chyba nie ma wątpliwości, a u mnie Z7 go zastąpił, czyli też się da, bo inaczej bym go nie zabierał na sport. Wiem to nie z "internetowych testów", tylko z własnych doświadczeń, w które możesz wierzyć lub nie, dopóki sam nie sprawdzisz. AF-C działa trochę inaczej, trzeba się do niego przyzwyczaić, ale później problemy z AF się kończą.

morzon
31-07-2019, 09:53
Jest nowy firmware do Z6:

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/332.html?fbclid=IwAR14bO9umsuuFjqU4wGlNm5QQrC2w-9zdI4FatR3fdVsmm-WqAgyR1Cx8K0

marcin255
31-07-2019, 09:58
Pojawiło się firmware 2.1?

morzon
31-07-2019, 09:59
No przecież wrzuciłem link.

marcin255
31-07-2019, 10:00
No nie zauważyłem

fafniak
31-07-2019, 10:19
Wiesz. Wiem to nie z "internetowych testów", tylko z własnych doświadczeń, w które możesz wierzyć lub nie, dopóki sam nie sprawdzisz. AF-C działa trochę inaczej, trzeba się do niego przyzwyczaić, ale później problemy z AF się kończą.
Możesz to opisać ?

Myszowor
31-07-2019, 11:36
Prawdopodobnie naprawili to sporadyczne zawieszanie się aparatu.
"
Zmiany w wersji 2.01 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.00
Rozwiązano następujące problemy:
• Jeśli aparat wykrył twarze podczas robienia zdjęć lub nagrywania filmów z ustawieniami wymienionymi poniżej, w bardzo rzadkich przypadkach zaczynał reagować wolniej, wyświetlał błąd lub całkowicie przestawał reagować na polecenia.
Zdjęcia
- Automatycz. wybór pola AF wybrane dla Tryb pola AF w MENU FOTOGRAFOWANIA
- Włącz wykrywanie twarzy i oczu lub Włącz wykrywanie twarzy wybrane dla ustawienia osobistego a4 (Wykr. tw./oczu z aut. wyb. AF) w MENU USTAW. OSOBISTYCH
Nagrywanie filmów
- Automatycz. wybór pola AF wybrane dla Tryb pola AF w MENU NAGRYWANIA FILMÓW
- Włącz wykrywanie twarzy i oczu lub Włącz wykrywanie twarzy wybrane dla ustawienia osobistego a4 (Wykr. tw./oczu z aut. wyb. AF) w MENU USTAW. OSOBISTYCH
• W bardzo rzadkich przypadkach dolne części zdjęć zrobionych z wybranymi wszystkimi poniższymi ustawieniami nie wyglądały zgodnie z oczekiwaniami:
- Pokrętło trybu pracy obrócone w położenie AUTO, P lub A
- Opcja NEF (RAW) wybrana dla Jakość zdjęcia w MENU FOTOGRAFOWANIA
- 14-bitowa wybrane dla Zapisywanie NEF (RAW) > Głębia kolorów NEF (RAW) w MENU FOTOGRAFOWANIA
- Automatyczna wybrane dla ustawienia osobistego d5 (Typ migawki) w MENU USTAW. OSOBISTYCH
- Tryb wyzwalania migawki Seryjne szybkie (rozszerzone) wybrany przyciskiem trybu wyzwalania migawki/samowyzwalacza"

J1
31-07-2019, 12:49
Wiesz. Ja mam teraz zarówno D4s, jak też Z7, mam też N200-500 i kilkanaście innych słoików. Myślisz, że nie mam porównania, co czym można focić? I ptaki, i samoloty, i sport - piłki kopanej nie robię, bo mnie na tych "sportowców" obrzydzenie bierze, ale na przykład takie MTB, czy lekkoatletykę zrobisz bez problemu. Że da się to robić D4s, to chyba nie ma wątpliwości, a u mnie Z7 go zastąpił, czyli też się da, bo inaczej bym go nie zabierał na sport. Wiem to nie z "internetowych testów", tylko z własnych doświadczeń, w które możesz wierzyć lub nie, dopóki sam nie sprawdzisz. AF-C działa trochę inaczej, trzeba się do niego przyzwyczaić, ale później problemy z AF się kończą.

Nie mam problemu zeby uwierzyc w to co mowisz. Porownanie D4s i Z7 jest dla mnie interesujace. No wlasnie pytajac o AF-C mialem na mysli ta innosc w dzialaniu. Czy mozesz cos na ten temat napisac.

PS.
Dojechal Z6 z kitowym obiektywem. Niestety nie dojechala karta pamieci... na pocieszenie mam czytnik kart ;-)

Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne. Mam tylko nadzieje ze sprawdza sie plotki o szybkim wypuszczeniu gripa bo komfort uchwytu samego body jest dla mnie gorszy niz D750 czy X-H1 z gripem. Poczatkowo dziwne wydawalo mi sie ustawienie priorytetu pomiedzy wizjerem a ekranem. Finalnie po konfiguracji stwierdzam ze wole Nikonowe ustawienie niz Fuji. Priorytet ma wizjer a ekran wlacza sie tylko w momencie wcisnienia przycisku (czy to podglad zdjecia czy menu itp.) Jednak nie moge zrozumiec dlaczego w Z6 nie mozna wyprowadzic do menu podreczengo czasu migawki dla Auto ISO. Moge to zrobic w D750 i w X-H1. Poki co w Z6 nie moge.

Poczatkowe testy robilem na starszej baterii od D750 i aparat po dluzszej chwili byl bardzo cieply. Byc moze z nowsza bateria bedzie lepiej.

Wstepnie moge powiedziec ze podoba mi sie praca AF. Prawdopodobnie jutro zabiore aparat na miasto aby sprawdzic to dokladniej.

Co do jakosci zdjec to nie powiem nic bo nie mam karty... co ciekawe mozna zrobic jedno zdjecie i je podgladnac. Warto chyba zablokowac mozliwosc robienia zdjec bez karty zeby pozniej sie nie zdziwic ;-)

TOP67
31-07-2019, 13:11
Co do jakosci zdjec to nie powiem nic bo nie mam karty... co ciekawe mozna zrobic jedno zdjecie i je podgladnac. Warto chyba zablokowac mozliwosc robienia zdjec bez karty zeby pozniej sie nie zdziwic ;-)

Od zawsze była taka możliwość. W menu ustaw "Bez karty - LOCK"

J1
31-07-2019, 13:26
Od zawsze była taka możliwość. W menu ustaw "Bez karty - LOCK"

Masz racje. Wlasnie sprawdzilem D750 i po zmianie ustawienia F7 z menu i po wyjeciu kart da sie zrobic zdjecie i je podgladnac. Z6 jest pierwszym aparatem ktory dojechal do mnie wczesniej niz karta pamieci stad to zdziwienie. Ja mam ta opcje zablokowana w kazdym aparacie... (chwilowo odblokowana w Z6) na wypadek gdybym zapomnial wlozyc karte pamiec ;-)

J1
31-07-2019, 16:33
... Jednak nie moge zrozumiec dlaczego w Z6 nie mozna wyprowadzic do menu podreczengo czasu migawki dla Auto ISO. Moge to zrobic w D750 i w X-H1. Poki co w Z6 nie moge.

Poczatkowe testy robilem na starszej baterii od D750 i aparat po dluzszej chwili byl bardzo cieply. Byc moze z nowsza bateria bedzie lepiej.

Po czasie ogarnalem na spokojnie wyprowadzenie Auto ISO pod przycisk funkcyjny. Mam dostep do mininalnego czasu migawki.

Zmienilem tez baterie na ta oryginalna... niestety aparat po dluzszym czasie rowniez jest cieply chociaz byc moze odrobine mniej (okreslenie malo precyzyjne bo pomiarow robic nie bede). Kiedys mialem X-T2 i on rowniez byl cieply po dluzszym uzytkowaniu, na tyle ile pamietam to raczej byl cieplejszy od Z6. Z kolei nie zauwazam aby X-H1 nagrzewal sie jakos zauwazalnie.

Zaskoczyl mnie i to negatywnie tryb seryjny. Mam na mysli blackout. Przy opcji menu D11 ustawionej na Off po wcisnieciu spustu robi sie czarno ;-) Kiedy zmienic ja na On widac kolejne klatki ale blackout wydaje sie byc mocniejszy niz w D750 (wrazenie subiektywne, nie robilem i nie planuje robic dokladnych pomiarow). O tyle jestem zaskoczony ze X-H1 wyswietla w trybie ciaglym kolejne klatki bez zaciemnienia. Obraz nie jest idealnie plynny i widac spowolnienie ale nie robi sie czarno ;-)

Generalnie fotografowanie w trybie ciaglym nie jest przyjemne z Z6. Szczegolnie dluzsze serie moga byc nieprzyjemne z uwagi na mocne migotanie obrazu w wizjerze.

No i wspominalem juz ze dla mnie brak gripa jest problemem. Oby ostatnie plotki okazaly sie prawda i grip czy pojemnik na baterie pojawi sie niebawem.

J1
31-07-2019, 17:49
...

Zaskoczyl mnie i to negatywnie tryb seryjny. Mam na mysli blackout. Przy opcji menu D11 ustawionej na Off po wcisnieciu spustu robi sie czarno ;-) Kiedy zmienic ja na On widac kolejne klatki ale blackout wydaje sie byc mocniejszy niz w D750 (wrazenie subiektywne, nie robilem i nie planuje robic dokladnych pomiarow). O tyle jestem zaskoczony ze X-H1 wyswietla w trybie ciaglym kolejne klatki bez zaciemnienia. Obraz nie jest idealnie plynny i widac spowolnienie ale nie robi sie czarno ;-)

Ufff ;-)

Continuous Extended rozwiazalo problem... ;-)

J1
01-08-2019, 15:35
Dzien drugi zapoznawania sie z Z6. Dzisiaj dojechala karta pamieci. Jedyny obiektyw systemowy Z jaki mam to 24-70 f4 S. Bardziej bylem ciekawy obiektywow Nikon F podlaczonych przez adapter.

Na pierwszy ogien poszly zoomy. Odnosze wrazenie ze jakosc obrazka jest lepsza niz z D750. Zapewne z racji innego ustawiania ostrosci niz w lustrzance. Dotychczas mikrokalibracja AF dla zoomow byla pewnego rodzaju kompromisem pomiedzy roznymi ogniskowymi (rowniez odleglosciami do celu) i wartosciami korekty. Z6 ustawia ostrosc szybko i pewnie. Jezeli aparat potwierdzi ze ustawil ostrosc to faktycznie tak jest i nie ma sensu sprawdzac. To jest wielka zaleta. Robisz zdjecie i wiesz ze jest trafione nie sprawdzasz i robisz kolejne.

Nikon 200-500 5.6 dziala z TC 2.0 III. Normalnie ustawia ostrosc jak gdyby nigdy nic. Bylem w stanie zrobic nieporuszone zdjecia z reki na czasach 1/200s na ogniskowej 1000mm.
Tutaj jedna uwaga. VR w obiektywie dziala ciagle kiedy pracujemy z Z6. Czyli z chwila kiedy wlaczymy aparat a wlacznik VR jest ustawiony na On to stabilizacja dziala ciagle.
Nikon 70-200 VR II zadnego zaskoczenia, szybko i sprawnie. Znowu rzuca sie w oczy poprawa ostrosci na F2.8. Zreszta to samo odnosnie 24-70 F2.8. Niezaleznie od ogniskowej ostrosc w punkt i to idealnie.
Nikon 14-24 F2.8 to samo co powyzej. Robilem kilka eksperymentow na minimalnym dystansie ustawiania ostrosci i wszystko idealnie w punkt niezaleznie od ogniskowej.

Teraz stalki. Mialem problem z N 24mm F1.8 podlaczonego do D750. Mikrokalibracja w granicach +14, 15 a i tak wydawalo mi sie ze powinno byc wiecej. Z Z6... trafia idealnie. Jezeli chodzi o pozostale czyli 35/50/85 1.8G tam nie mialem problemow z D750 tym bardziej z Z6 jest OK. W wiekszosci przypadkow ostrosc ustawiona za pierwszym podejsciem i trafiona idealnie. Zauwazam pewna poprawe jakosci obrazka na F1.8 w stosunku do D750. Zgaduje ze to kwestia sprawniejszego AF. Jednak poprawa Z6 wzgledem D750 nie jest tak spektakularna jak w przypadku zoomow gdzie powinny byc inne wartosci mikrokalibracji dla roznych ogniskowych a w Nikonie mozna to ustawic tylko jako jedna wartosc (mam na mysli samodzielna mikrokalibracje AF).

Poki co po domowych testach AF-S powiem ze Z6 jest najprzyjemniejszym aparatem Nikona jaki mialem. Zadnego ustawiania mikrokalibracji... podlaczasz dowolny obiektyw i jest ostrosc w punkt.

Probowalem rowniez ustawienia ostrosci w slabszych warunkach oswietleniowych. W ekstremalnej sytuacji wlaczyla sie funkcja ustawiania ostrosci przy niskim poziomie swiatla. Ustawianie ostrosci trwalo dluzej ale bylo w punkt. Dodam ze bylo naprawde bardzo ciemno i aparat widzial wiecej niz ja golym okiem.

Wlasciwie to pozostaje mi tylko sprawdzic jak dziala AF-C.

PS.
N200-500 F5.6 z podlaczonym TC 2.0 III oraz FTZ i zoomem ustawionym na 500mm wyglada zabawnie kiedy na koncu zobaczyc to male Z6. Obawialem sie ze bedzie bardzo zle jezeli chodzi o utrzymanie tego zestawu a nie jest az tak zle. Chyba w tej chwili najlepsza wiadomosc dla mnie to dzien w ktorym Nikon oglosi grip do Z6 ;-)

dranio
01-08-2019, 15:44
To nic dziwnego, że w bezlusterkowcach obiektywy trafiają w punkt, bo w przeciwieństwie do lustrzanek czujniki AF leżą w płaszczyźnie matrycy. :)

J1
01-08-2019, 15:50
To nic dziwnego, że w bezlusterkowcach obiektywy trafiają w punkt, bo w przeciwieństwie do lustrzanek czujniki AF leżą w płaszczyźnie matrycy. :)

Ja to wiem i mnie to nie dziwi... jednak jak cudownie tego zasmakowac osobiscie ;-)

PS.
Niestety mam tez Fuji X-H1 i obiektyw XF 50-140 2.8 ustawial ostrosc przed celem. Dopiero druga wizyta w serwisie rozwiazala problem. Niby bezlusterkowiec a problemy rodem z lustrzanki ;-)
Zreszta to juz bez znaczenia bo Fuji bedzie szukalo nowego wlasciciela.

Lu
01-08-2019, 16:02
Jaack to tak w temacie Twojego PS. :)

5:29

https://www.youtube.com/watch?v=nMH2N_3lcDM

furtian
01-08-2019, 16:06
czy jest ktoś z bydgoszczy "mający" zetkę? prosiłbym o kontakt na priva,

ksh
01-08-2019, 18:04

Ale jak nie trafisz to obojętne czy lustro czy bez, chodzi chyba o to że w bezlustrach nie występuje problem rozkalibrowania AF co w lustrzance wymaga kalibracji, no i bywają też problemy z celnością AF w bezlustrze z winy napędu AF w obiektywie, dlatego czasami jest to pompowanie af bo obiektyw swoje, a aparat swoje :)

J1
02-08-2019, 00:58
Udalo mi sie wyjsc dzisiaj na spacer z Z6. Glowny cel to sprawdzenie AF-C w polaczeniu z N 70-200 VR II. Cwiczylem na samolotach. Zrobilem jakies 400 zdjec i nietrafione mialem 2 moze 4. Uzywalem AF grupowego i punktowego. Postaram sie na dniach podeslac jakies zdjecia. Co ciekawe Z6 poradzil sobie bardzo dobrze podczas fotografowania samolotu odrzutowego od tylu. AF nie dal sie oglupic przez gorace powietrze wydobywajace sie z silnikow. Niestety Fuji X-H1 nie dawal rady zarowno z XF 50-140 2.8 jak i XF 100-400. Natomiast D750 byl w miare poprawny ale tez nie idealny.

Ciekawa sprawa wyszla podczas panoramowania. Zdjecia robilem z czasami rzedu 1/40s oraz 1/80s przy ogniskowej okolo 135mm. W Fuji rezultaty mialem beznadziejne. Z kolei D750 nie bylo zle o ile wykonalem bardzo precyzyjny ruch panoramujacy. Jednak nie bylo to latwe. Oczywiscie do panoramowania uzywalem stabilizacji i trzymalem aparat w rece. Zaskoczyl mnie mega pozytywnie Z6. Prawdopodobnie maja fajne algorytmy wykrywajace panoramowanie a na dodatek wizjer elektroniczny ulatwial mi wychwycenie momentu kiedy przestaje dzialac stabilizacja w poziomie. Bylo to widac po charakterystycznym szarpaniu obrazu w lini poziomej. Mozna wiec powiedziec ze dostawalem od aparatu informacje zwrotna na temat jak dobre jest moje panoramowanie. Dzieki temu po zaledwie kilku probach mialem bardziej niz zadowalajace efekty. Oczywiscie przy czasie 1/40s mniej bylo udanych natomiast pod koniec na czasie 1/80s wiekszosc byla bardzo dobra technicznie.

Pozniej sprawdzilem jak zachowuje sie AF-S podczas fotografowania miasta po zmroku. Praktycznie zero problemu.

Generalnie na jakies 500 zdjec roznego typu pudla zaliczylem moze 2 no niech bedzie ze 4 jakby zaokraglic w gore ;-)

PS.
Wciaz brakuje mi gripa i uwazam ze cierpi na tym stabilnosc chwytu. Jednak pomimo tej niedogodnosci jestem bardzo zadowolony z dzisiejszych rezultatow.

Fraglesso
02-08-2019, 16:55
Jakby co, rozwiązanie na szybko znikająca baterię w Z6 działa spoko.

Dziękuję tym co podpowiedzieli[emoji854]28586

morzon
02-08-2019, 17:22
Ile zajmuje naładowanie takiego aku w ten sposób?

czomolungma
02-08-2019, 19:49
Ile zajmuje naładowanie takiego aku w ten sposób?

"w ten sposób" to mało precyzyjne określenie. Są powerbanki które mają na wyjściu 1A, 2 A a nawet 3 A więc czas będzie rózny dla każdego z nich. Tu można zapytac ile trwa ładowanie tym konkretnym powerbankiem a nie tym sposobem :)

lukas_78
03-08-2019, 09:33
a ja mam zapytanie w kwestii transferu danych po bluetooth lub wifi w z6.
Jakie są Wasze doświadczenia w użytkowaniu Snap Bridge, lub WMU. Czy zdarza się rozłączenie w nieuzasadniony sposób. Nie kopiuje bezprzewodowo w moim wypadku zdjęć aby pokazać sobie je sobie w social media ale po to by np dysponować choćby jpeg w dużej rozdzielczości jakby karta padła w nieoczekiwanym momencie. A może są lepsze programy stworzone do tego celu.
Chętnie wymienię doświadczenia w tej kwestii

Fraglesso
03-08-2019, 09:47
"w ten sposób" to mało precyzyjne określenie. Są powerbanki które mają na wyjściu 1A, 2 A a nawet 3 A więc czas będzie rózny dla każdego z nich. Tu można zapytac ile trwa ładowanie tym konkretnym powerbankiem a nie tym sposobem :)Dokładnie, ale...
Sama ładowarka zaleca nie mniej niż 2.1A na wejściu, ów power bank takim wyjściem dysponuje. (Podobno większy prąd na wejściu ładowarki nie przyspieszy ładowania... elektronika chroni akumulator przed przegrzaniem)

Przy takich parametrach prądu na wyjściu ładowarka ładuje 1 akumulator prądem 700mA, a dwa jednocześnie po 500mA na każdy akumulator.

Mniej więcej 1 akumulator ładuje się 2,5-3 godziny, a 2 akumulatory jednoczenie około 4 godzin.

Plus taki, że kończy się Aku, zmieniasz na świeży, a rozładowany możesz już w torbie ładować.

Niby dość wolno, ale mając 3 akumulatory powinno na przygotowania, ślub i wesele starczyć. (W moim przypadku 2 osoby, dwie Z6 i 6 akumulatorów)

W przyszłą sobotę sprawdzę, niemniej jednak wezmę dodatkowo ładowarkę sieciową.

ksh
03-08-2019, 09:53
A to mnie zastanawia teraz bo wielu twierdzi że akku w Z6 wystarcza spokojnie na ~1000 zdjęć, a ty bierzesz na ślub i wesele bierzesz trzy ? Jak to jest faktycznie z tą ilością zdjęć na jednym akku?
Chyba że trzaskach na reportażu całym kilka tysięcy zdjęć?

Co do ładowarek i powerbanków to bym się tak mocno nie sugerował tym co napisali chińczyki, polecam tez dobry krótki kabel usb bo to on często ogranicza wydajność ładowania.

Fraglesso
03-08-2019, 10:05
A to mnie zastanawia teraz bo wielu twierdzi że akku w Z6 wystarcza spokojnie na ~1000 zdjęć, a ty bierzesz na ślub i wesele bierzesz trzy ? Jak to jest faktycznie z tą ilością zdjęć na jednym akku?
Chyba że trzaskach na reportażu całym kilka tysięcy zdjęć?

Co do ładowarek i powerbanków to bym się tak mocno nie sugerował tym co napisali chińczyki, polecam tez dobry krótki kabel usb bo to on często ogranicza wydajność ładowania.

Z wydajnością akumulatorów tak mówią, ale ja na razie robiłem tylko jakieś zaległe plenery i tępo znikania energii mnie trochę zaniepokoiło, mi bliżej było do tych sugerowanych 220 zdjęć niż do 1000... stąd wolę miło się "zawieść" jak ogarnę wszystko jednym akumulatorem niż niemiło rozczarować jak po 200 fotkach będę szukał gniazdka i gorączkowo patrzył na wskaźnik ładowania.

Z tym ładowaniem i czasami... sprawdziłem już organoleptycznie. Przewód jest krótki, dodatkowo ładowarka ma możliwość podpięcia mikroUSB lub USB-C (a tu już kawałek solidnego przewodu jest w zestawie z Z6).

Fraglesso
03-08-2019, 10:39
a ja mam zapytanie w kwestii transferu danych po bluetooth lub wifi w z6.
Jakie są Wasze doświadczenia w użytkowaniu Snap Bridge, lub WMU. Czy zdarza się rozłączenie w nieuzasadniony sposób. Nie kopiuje bezprzewodowo w moim wypadku zdjęć aby pokazać sobie je sobie w social media ale po to by np dysponować choćby jpeg w dużej rozdzielczości jakby karta padła w nieoczekiwanym momencie. A może są lepsze programy stworzone do tego celu.
Chętnie wymienię doświadczenia w tej kwestiiUżywam Snap Bridge, mam połączony z telefonem (S8).
Ustawione mam domyślnie, że aparat sam zgrywa pliki JPG 2Mpix na kartę w telefonie. (Zawsze to jakiś backup... od biedy da się wywołać 15x21 z takiego pliku)

Szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak ogarnąć lepiej backup. Ktoś zasugerował, żeby raz na jakiś czas podpiąć czytnik kart przez OTG do telefonu i zgrać pliki RAW. (No tylko minus że w tym czasie nie focisz, lub wrzucasz druga kartę, a z pierwszej się zgrywają zdjecia - później przy zgrywaniu zdjęć na komputer masz trochę więcej zabawy)

Co to jest WMU?

ksh
03-08-2019, 10:44
WMU (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/apps_software/wireless-mobile-utility)
WTU (https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/168/Wireless_Transmitter_Utility.html)
.....

marcin255
03-08-2019, 11:47
co dziwne WMU można przez Wifi przesyłać rawki

Fraglesso
03-08-2019, 12:04
co dziwne WMU można przez Wifi przesyłać rawkiNie mam teraz aparatu, żeby sprawdzić, ale da się WMU przesyłać JPG o jakimś konkretnym (regulowanym) rozmiarze?

Ciekawe jak z prędkością transferu i zużyciem energii?

J1
03-08-2019, 12:26
Z wydajnością akumulatorów tak mówią, ale ja na razie robiłem tylko jakieś zaległe plenery i tępo znikania energii mnie trochę zaniepokoiło, mi bliżej było do tych sugerowanych 220 zdjęć niż do 1000... stąd wolę miło się "zawieść" jak ogarnę wszystko jednym akumulatorem niż niemiło rozczarować jak po 200 fotkach będę szukał gniazdka i gorączkowo patrzył na wskaźnik ładowania.

Z tym ładowaniem i czasami... sprawdziłem już organoleptycznie. Przewód jest krótki, dodatkowo ładowarka ma możliwość podpięcia mikroUSB lub USB-C (a tu już kawałek solidnego przewodu jest w zestawie z Z6).

U mnie Z6 po 2 dniach uzytkowania i zrobieniu 891 zdjec wciaz pokazuje ze zostalo 24%. Bateria EN-EL15B Li-ion20.

Z tego co pamietam to byl opisany problem szybkiego rozladowywania sie baterii (tylko ze dotyczylo to chyba Nikona D500). Trzeba poszukac w necie dokladniejsze informacje. Jednak z tego co pamietam to dotyczylo to baterii EN-EL15 Li-ion01. I chyba w mniejszym stopniu EN-EL15 Li-ion20.

Zreszta jest tez afera z podrabianymi i/lub wadliwymi EN-EL15B i podrobki pojawialy sie nawet w oficjalnej sieci sprzedazy (mam na mysli normalne sklepy a nie ebay itp.)

ksh
03-08-2019, 12:37
Co do podróbek to ebay, aliexpress i allegro to tak na oko 98% to podróbki, wiec uwaga, lepiej brać jakieś zamienniki firm trzecich niż śmieci zapakowane w pudełko nikon.
Dziwi mnie że nie wpadli na pomysł żeby wpakować w podróbki dobre ogniwa.
Jest tez proceder u mniej uczciwych sprzedawców aparatów że podmieniają akumulatory na podróbki, a oryginałem sobie "zwiększają zarobek", tak robią np na eglobal i w naszych rodzimych "tanich" sklepach.
To samo dotyczy filtrów na obiektywy markowych.

Fraglesso
03-08-2019, 12:44
U mnie Z6 po 2 dniach uzytkowania i zrobieniu 891 zdjec wciaz pokazuje ze zostalo 24%. Bateria EN-EL15B Li-ion20.

Z tego co pamietam to byl opisany problem szybkiego rozladowywania sie baterii (tylko ze dotyczylo to chyba Nikona D500). Trzeba poszukac w necie dokladniejsze informacje. Jednak z tego co pamietam to dotyczylo to baterii EN-EL15 Li-ion01. I chyba w mniejszym stopniu EN-EL15 Li-ion20.

Zreszta jest tez afera z podrabianymi i/lub wadliwymi EN-EL15B i podrobki pojawialy sie nawet w oficjalnej sieci sprzedazy (mam na mysli normalne sklepy a nie ebay itp.)No ale jest jakaś notą serwisową co do tych EN-EL15B? Bo mam dwa aparaty Z6 kupione w odstępie 3 tygodni u tego samego dystrybutora i w obu bateria znika...

J1
03-08-2019, 12:59
No ale jest jakaś notą serwisową co do tych EN-EL15B? Bo mam dwa aparaty Z6 kupione w odstępie 3 tygodni u tego samego dystrybutora i w obu bateria znika...

Nie wiem jak to wyglada w PL. Czytalem tylko ze na zachodzie sklepy kontaktuja sie z klientami ktorzy kupili niedawno EN-EL15B i wymieniaja je na nowe.

https://www.diyphotography.net/bh-offers-free-replacements-for-subpar-fake-nikon-en-el15b-batteries/

tutaj jak rozpoznac podrobke od oryginalu

https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=000001701&configured=1&lang=en_US#15

PS.
Tylko czy Ty masz na mysli baterie ktore byly dolaczone do aparatu czy baterie ktore kupiles dodatkowo ? Zakladam ze lacznosc bezprzewodowa masz wylaczona w aparacie i ustawiles krotki czas usypiania aparatu.

Fraglesso
03-08-2019, 13:08
Nie wiem jak to wyglada w PL. Czytalem tylko ze na zachodzie sklepy kontaktuja sie z klientami ktorzy kupili niedawno EN-EL15B i wymieniaja je na nowe.

https://www.diyphotography.net/bh-offers-free-replacements-for-subpar-fake-nikon-en-el15b-batteries/

tutaj jak rozpoznac podrobke od oryginalu

https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=000001701&configured=1&lang=en_US#15

PS.
Tylko czy Ty masz na mysli baterie ktore byly dolaczone do aparatu czy baterie ktore kupiles dodatkowo ? Zakladam ze lacznosc bezprzewodowa masz wylaczona w aparacie i ustawiles krotki czas usypiania aparatu.Baterie dołączone w zestawie z Z6.

Łączność mam prze BT ze smartfonem (backup). Priorytet wizjera (na razie mam włączony podgląd zrobionego zdjęcia - nie przywykłem że jest ostro na każdym zdjęciu [emoji6]).

Czasy usypiania (domyślne jak były)

Co mogę jeszcze pozmieniać żeby ograniczyć zużycie, ale też żeby jeszcze komfortowo pracować?

J1
03-08-2019, 13:19
Baterie dołączone w zestawie z Z6.

Łączność mam prze BT ze smartfonem (backup). Priorytet wizjera (na razie mam włączony podgląd zrobionego zdjęcia - nie przywykłem że jest ostro na każdym zdjęciu [emoji6]).

Czasy usypiania (domyślne jak były)

Co mogę jeszcze pozmieniać żeby ograniczyć zużycie, ale też żeby jeszcze komfortowo pracować?

No czyli to raczej nie problem baterii. Ja u siebie mam BT i WiFi wylaczone. Skonfigurowalem wizjer/ekran nastepujaco. Wizjer wlacza sie tylko po zblizeniu oka a ekran tylko wtedy kiedy wcisne jakis z przyciskow. Czy to bedzie menu czy podglad zdjecia itp. Zdjecia po zrobieniu nie sprawdzam bo ekspozycje i ostrosc widze przed zrobieniem zdjecia. Wiec normalnie pracuje tylko wizjer. Czas usypiania mam ustawiony chyba na 30 albo 20 sekund. Wyrobilem sobie nawyk ze podnoszac aparat do zrobienia zdjecia juz siegajac po niego wciskam przycisk AF i kiedy aparat juz jest przy oku jest wybudzony i dziala.

Moze byc tak ze duzy rozrzut pomiedzy wynikiem na jednym ladowaniu baterii wynika z tego jak uzywamy aparat.

prz3mo
03-08-2019, 13:36
To oczywiste, że jak jest włączone wifi i bt, to będzie żarło baterię. Niestety, albo rybki, albo akwarium ;)

Fraglesso
03-08-2019, 13:44
To oczywiste, że jak jest włączone wifi i bt, to będzie żarło baterię. Niestety, albo rybki, albo akwarium ;)Znaczy włączony mam tylko BT. Z tym oczywiste to bym nie przesadzał, poczytałem trochę na temat specyfikacji technicznej BT LE i owszem jakoś wpływ na pewno ma, ale nie aż tak drenujący baterię.

Obawiam się jednak, że główne zużycie generuje T70-200/2.8 VC (jakoś dziwnie rozwiązana jest stabilizacją tego tandemu). Sprawdzę jeszcze czy fotografując bez użycia owego szkła uzyskam znacząco lepsze wyniki.

J1
03-08-2019, 14:15
Znaczy włączony mam tylko BT. Z tym oczywiste to bym nie przesadzał, poczytałem trochę na temat specyfikacji technicznej BT LE i owszem jakoś wpływ na pewno ma, ale nie aż tak drenujący baterię.

Obawiam się jednak, że główne zużycie generuje T70-200/2.8 VC (jakoś dziwnie rozwiązana jest stabilizacją tego tandemu). Sprawdzę jeszcze czy fotografując bez użycia owego szkła uzyskam znacząco lepsze wyniki.

To nie chodzi o dziwne rozwiazanie z tym obiektywem. Jak podlaczasz dowolny obiektyw z VR to pod warunkiem ze VR w obiektywie jest wlaczone to bedzie dzialalo caly czas. Czyli inaczej niz z lustrzanka Nikona gdzie VR dzialal dopiero po uruchomieniu AF i po chwili kiedy przestales uzywac AF to VR sie wylaczal. To ja ze swojej strony dodam ze robiac ten prawie 900 zdjec jakas polowa byla zrobiona z Nikonem 70-200 2.8 VR II z czego dalsza polowa z VR ON. Jeszcze uwaga ze uzywam pierwszej elektronicznej kurtyny migawki (to dziala do czasow 1/2000s) a sporadycznie migawki elektronicznej. Czyli migawka mechaniczna w moim przypadku pracuje tylko dla czasow krotszych niz 1/2000s.

W kazdym razie poki co jestem pozytywnie zaskoczony wydajnoscia na 1 ladowaniu baterii. Zupelnie inny swiat w porownaniu do Fuji X-H1. Tam faktycznie 200 zdjec albo mniej przy wlaczonej stabilizacji i Boost.

Fraglesso
03-08-2019, 14:24
To nie chodzi o dziwne rozwiazanie z tym obiektywem. Jak podlaczasz dowolny obiektyw z VR to pod warunkiem ze VR w obiektywie jest wlaczone to bedzie dzialalo caly czas. Czyli inaczej niz z lustrzanka Nikona gdzie VR dzialal dopiero po uruchomieniu AF i po chwili kiedy przestales uzywac AF to VR sie wylaczal. To ja ze swojej strony dodam ze robiac ten prawie 900 zdjec jakas polowa byla zrobiona z Nikonem 70-200 2.8 VR II z czego dalsza polowa z VR ON. Jeszcze uwaga ze uzywam pierwszej elektronicznej kurtyny migawki (to dziala do czasow 1/2000s) a sporadycznie migawki elektronicznej. Czyli migawka mechaniczna w moim przypadku pracuje tylko dla czasow krotszych niz 1/2000s.

W kazdym razie poki co jestem pozytywnie zaskoczony wydajnoscia na 1 ladowaniu baterii. Zupelnie inny swiat w porownaniu do Fuji X-H1. Tam faktycznie 200 zdjec albo mniej przy wlaczonej stabilizacji i Boost.Czyli jak wyłączę VR, to nie działa w obiektywie, ale stabilizacją w aparacie również nie działa?

A jeśli chodzi o migawkę, to przy ustawieniu rodzaju na auto aparat do 1/2000 używa mechanicznej, a powyżej elektronicznej

W trybie cichym jest zawsze migawka jest elektroniczna?
A co wydaje dźwięk przy wybudzaniu aparatu i wygaszaniu?

J1
03-08-2019, 14:37
Czyli jak wyłączę VR, to nie działa w obiektywie, ale stabilizacją w aparacie również nie działa?

A jeśli chodzi o migawkę, to przy ustawieniu rodzaju na auto aparat do 1/2000 używa mechanicznej, a powyżej elektronicznej

W trybie cichym jest zawsze migawka jest elektroniczna?
A co wydaje dźwięk przy wybudzaniu aparatu i wygaszaniu?

Jezeli chodzi o stabilizacje z obiektywami Nikon F wyposazonymi w VR to dziala to tak. Kontrola wlaczenia VR dziala tylko na obiektywie. Zwroc uwage ze opcja w menu aparatu VR ON pozostaje szara (nie jest aktywna). No i teraz 2 osie stabilizacji dzialaja w obiektywie a jedna w aparacie. Wiec dziala i tu i tu jako jeden system. Tak jak wspomnialem wczesniej z chwila wlaczenia VR dziala ciagle. Z kolei jak podepniesz obiekyw Nikon F ale bez VR to dzialaja 3 osie stabilizacji w aparacie i kontrolujesz wlaczanie z menu aparatu.

Jezeli pytasz o dzwiek przy wybudzaniu i wygaszaniu aparatu zgaduje ze masz na mysli sytuacje z podlaczonym obiektywem VR. To zapewne aktywacja i deaktywacja stabilizacji.

Migawka na auto do czasow 1/2000s uzywa pierwszej elektronicznej kurtyny migawki (cos pomiedzy elektroniczna a mechaniczna z mniejszym rolling shutter). Czasy krotsze niz 1/2000s to migawka mechaniczna. Z kolei jak wlaczasz tryb cichy to dziala tylko migawka elektroniczna (pelen efekt rolling shutter) i dziala ona w pelnym zakresie do 1/8000s. Akurat to wolalem w Fuji bo migawka elektroniczna dzialala do 1/32000s.

Co ciekawe Nikon ma fajne algorytmy wykrywania panoramowania. Pomaga w tym tez wizjer elektroniczny. Jak zaczniesz panoramowac to latwo mozna zauwazyc kiedy obraz w wizjerze przestaje szarpac w lini poziomej. Widac wtedy ze stabilizacja w poziomie nie dziala albo dziala tak aby nie przeszkadzac w panoramowaniu. Jak dla mnie latwiej panoramowac Z6 niz D750 oczywiscie z uzyciem VR i trzymajac aparat w rece.

Fraglesso
03-08-2019, 14:58
Kurcze, coś z działaniem tej migawki nie kumam:

A... zawsze przy każdym czasie lameli się poruszają - przy każdym czasie.
M jak wyżej
E jak wyżej ale czas max 1/2000

Czy aparat sam wykrywa migotanie światła i dlatego lamelki pracują?

J1
03-08-2019, 15:10
Kurcze, coś z działaniem tej migawki nie kumam:

A... zawsze przy każdym czasie lameli się poruszają - przy każdym czasie.
M jak wyżej
E jak wyżej ale czas max 1/2000

Czy aparat sam wykrywa migotanie światła i dlatego lamelki pracują?

Nie eksperymentowalem z wykrywaniem migotania swiatla. Nie do konca rozumiem co masz na mysli z tymi lamelkami.

1. Migawka mechaniczna dzialaja obie kurtyny migawki przednia i tylna.

2. Migawka elektroniczna nie dziala zadna i aparat robi zdjecia bez wydawania zadnych dzwiekow.

3. Elektroniczna pierwsza kurtyna migawki. Jak nazwa wskazuje role pierwszej kurtyny migawki przejmuje migawka elektroniczna a migawka mechaniczna a konkretnie tylna kurtyna zamyka ekspozycje. Slychac tylko dzwiek tylnej migawki.

Na tyle ile ja to rozumiem tak to dziala. Jezeli jestem w bledzie prosze niech mnie ktos poprawi.

Zreszta zrob prosty eksperyment. Ustaw M i czas ekspozycji 2 sekundy. I teraz zrob zdjecia po kolei

1. Migawka mechaniczna (bedziesz slyszal dwa nazwijmy to klikniecia aczkolwiek to nie brzmi jak klikniecie a bardziej praca silnika, w kazdym razie jedno bedzie na rozpoczecie ekspozycji a drugie na zamkniecie)
2. Elektroniczna pierwsza kurtyna migawki (bedzie tylko jedno klikniecie na zakonczenie ekspozycji)
3. Migawka elektroniczna... Cisza ;-)

Fraglesso
03-08-2019, 15:27
Nie eksperymentowalem z wykrywaniem migotania swiatla. Nie do konca rozumiem co masz na mysli z tymi lamelkami.

1. Migawka mechaniczna dzialaja obie kurtyny migawki przednia i tylna.

2. Migawka elektroniczna nie dziala zadna i aparat robi zdjecia bez wydawania zadnych dzwiekow.

3. Elektroniczna pierwsza kurtyna migawki. Jak nazwa wskazuje role pierwszej kurtyny migawki przejmuje migawka elektroniczna a migawka mechaniczna a konkretnie tylna kurtyna zamyka ekspozycje. Slychac tylko dzwiek tylnej migawki.

Na tyle ile ja to rozumiem tak to dziala. Jezeli jestem w bledzie prosze niech mnie ktos poprawi.

Zreszta zrob prosty eksperyment. Ustaw M i czas ekspozycji 2 sekundy. I teraz zrob zdjecia po kolei

1. Migawka mechaniczna (bedziesz slyszal dwa nazwijmy to klikniecia aczkolwiek to nie brzmi jak klikniecie a bardziej praca silnika, w kazdym razie jedno bedzie na rozpoczecie ekspozycji a drugie na zamkniecie)
2. Elektroniczna pierwsza kurtyna migawki (bedzie tylko jedno klikniecie na zakonczenie ekspozycji)
3. Migawka elektroniczna... Cisza ;-)Dobra, już kumam
W samym menu wyboru migawki mam:
A - auto (aparat sam decyduje czy trym M, czy E)
M - mechaniczna
E - elektroniczna przednia kurtyna migawki

W innych opcjach jest bezgłośne fotografowanie SL i to jest elektroniczna migawka?

To jeszcze w 2 zdaniach... Rozumiem że przy lampie błyskowej w grę wchodzi tylko tryb M

W takim razie jakie niedogodności niesie za sobą używanie migawki elektronicznej?

Pytam, bo po przesiadce z lustrzanki już jednak głowa boli od tego przybytku [emoji854]

J1
03-08-2019, 15:40
Dobra, już kumam
W samym menu wyboru migawki mam:
A - auto (aparat sam decyduje czy trym M, czy E)
M - mechaniczna
E - elektroniczna przednia kurtyna migawki

W innych opcjach jest bezgłośne fotografowanie SL i to jest elektroniczna migawka?

To jeszcze w 2 zdaniach... Rozumiem że przy lampie błyskowej w grę wchodzi tylko tryb M

W takim razie jakie niedogodności niesie za sobą używanie migawki elektronicznej?

Pytam, bo po przesiadce z lustrzanki już jednak głowa boli od tego przybytku [emoji854]

Tak bezglosne fotografowanie to wlasnie migawka elektroniczna. Co do lampy blyskowej to jeszcze nie sprawdzalem z Zetka ani nie doczytalem instrukcji. Migawka mechaniczna musi dzialac ale nie wiem jak elektroniczna (chyba lampa nie dziala) i nie wiem jak pierwsza elektroniczna pierwsza kurtyna migawki.

Migawka elektroniczna to problem z rolling shutter. Zrob zdjecie obracajacego sie wentylatora. Z kolei pierwsza elektroniczna kurtyna migawki to cos pomiedzy migawka mechaniczna a elektroniczna i powinna miec mniejszy problem z rolling shutter aczkolwiek problem wciaz istnieje. Zaleta tej nazwijmy to hybrydowej migawki jest zerowy Shutter Shock czyli wibracje spowodowane praca migawki. Dlatego ze rozpoczecie ekspozycji rozpoczyna sie z migawka elektroniczna wiec nic mechanicznego w aparacie nie powoduje wibracji natomiast zakonczenie ekspozycji odbywa sie przy pomocy migawki mechanicznej ale zdjecie jest juz naswietlone wiec wstrzas pracy migawki zmykajacej ekspozycje nie ma wplywu na jakosc zdjecia.

ksh
03-08-2019, 15:41
W takim razie jakie niedogodności niesie za sobą używanie migawki elektronicznej?Póki nie pojawią się matryce z globalną migawką ( nikon, sony i panas zapowiedzieli takie sensory ), które przesyłają dane w jednym czasie z całej matrycy z każdego piksela lub przynajmniej grupowo to elektroniczna migawka działa tak że dane z pierwszego piksela są wcześniej, a z ostatniego później i to mikroskopijne czasowe opóźnienie powoduje pewne wady obrazu w specyficznych sytuacjach, dokładnie i z angielskimi określeniami tego problemu polecam szukać na dpreview itp portalach.

lukas_78
03-08-2019, 19:36
wróćmy jeszcze do backupu

Kto korzysta az obrogramowania na androida WMU od nikona i z powodzeniem zgrywa rawy na smartfona ? Czy macie stabilność połaczenia, mnie rozłacza zaraz kiedy uzyska połaczenie..

Fraglesso - nie musisz zgrywać jped 2mb - możesz zaznaczyć funkcje original, a wtedy to pełnowymiarowy jpeg. W snap bridge mam problem z połaczeniem ponieważ udało mi sie sparować zacał działac własciwie,potem skorzystałem z innego smartfona i kiedy chciałem wrócić z powrotem do osobistego okazuje się, że nie moze sie połaczyć żadajac dodatkowego uwierzytelnienia ( nigdzie go nie podajac)

KrzysztofKozicki
04-08-2019, 19:00
Mam wrażeniem, że Nikon naprawił problem z wieszaniem się Z6 w ostatniej aktualizacji. Dzisiaj 4 sesje w studio i nie było żadnych problemów.

TOP67
04-08-2019, 19:39
Mam wrażeniem, że Nikon naprawił problem z wieszaniem się Z6 w ostatniej aktualizacji. Dzisiaj 4 sesje w studio i nie było żadnych problemów.

Mam dokładnie takie same informacje od znajomego.

miro60
05-08-2019, 12:18
W sobotę na weselu zero problemów z zawieszaniem, aku 1 oryginalny i 2 zamienniki zobaczymy jak dalej będzie.

--Arkadia--
05-08-2019, 12:31
Hej, możecie podzielic się informacją ile u Was wytrzymuje bateria -ile robicie ujęć na 1 baterii?

J1
05-08-2019, 12:52
Hej, możecie podzielic się informacją ile u Was wytrzymuje bateria -ile robicie ujęć na 1 baterii?

Jednym udaje sie zrobic okolo 1000 zdjec a innym blizej do 200. Ilosc czynnikow wplywajaca na wynik jest spora.

marcin255
05-08-2019, 13:40
Ja mam nadal bliżej 200 :(

J1
05-08-2019, 14:04

28721

Zobaczymy jaka u mnie wyjdzie srednia po dluzszym uzytkowaniu. Jak narazie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

PS.
Porownujac do Fuji X-H1 to jest to zupelnie inny swiat. Tam mialem 6 oryginalnych baterii. Tutaj 3. W Fuji sredni wynik mialem okolo 200 zdjec na ladowaniu przy wlaczonym trybie Boost. Bez Boost moze niecale 300 udalo mi sie zrobic.

morzon
05-08-2019, 14:08
U mnie między 500-1300. Ale dopiero ostatnio wlączyłem tryb samolotowy, może to jeszcze wydłuży prace. Te najwyższe liczby to raczej tak na jakichś weselach gdzie dość intensywnie to idzie i ciągle serie po 2-3 foty strzelam.

Fraglesso
05-08-2019, 14:08
Ja mam nadal bliżej 200 :(No u mnie też, zastanawiam się czy jakaś felerna partia akumulatorów nie wyszła...

A gdzie kupiłeś aparat?

J1
05-08-2019, 14:12
U mnie między 500-1300. Ale dopiero ostatnio wlączyłem tryb samolotowy, może to jeszcze wydłuży prace. Te najwyższe liczby to raczej tak na jakichś weselach gdzie dość intensywnie to idzie i ciągle serie po 2-3 foty strzelam.

No wlasnie... co daje oprocz wylaczenia BT i WiFi dodatkowe wlaczenie trybu samolotowego ? Poki co nie laczylem aparatu bezprzewodowo z niczym. Wiec wydaje mi sie ze wystarczy samo wylaczenie komunikacji bezprzewodowej.

Mikis525
05-08-2019, 15:19
Ja osiągam około 700-800 zawsze, ale dużo zrzucam przez SnapBridge i ogólnie przeglądam na ekranie.

rpromin
05-08-2019, 16:14

Na oryginalnym aku z wyłączonym wi-fi?

Kościół + wesele zużyłem 2 akumulatorki.

marcin255
05-08-2019, 17:09
No u mnie też, zastanawiam się czy jakaś felerna partia akumulatorów nie wyszła...

A gdzie kupiłeś aparat?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Fotojoker , oryginalny aku , wszystko wył . nawet włączony tryb samolotowy

KrzysztofKozicki
05-08-2019, 18:56
To teraz ja trochę mało na temat.
Mój D810 miał bardzo bliskie spotkanie z morzem i NPS wycenił naprawę na 2100 i teraz:
1 Płacę i jestem w tym samym miejscu, bogatszy o doświadczenie, biedniejszy o 2100
2 Olewam naprawę, sprzedaje D4 i kupuje Z7. Mam wtedy Z7 i Z6. Niby fajnie, ale cena Z7 mnie odstrasza.
3 Olewam naprawę, sprzedaje D4 i kupuje Z6. Mam dwa Z6.
4 Olewam naprawę i czekam na nowe Z bardziej reporterskie i z gripem. Będzie niestety mega drogie.

Ogólnie miałem zamiar przejść na Z, ale jeszcze nie teraz. Chciałem zamienić D4 na jego odpowiednik jak by się w końcu pojawił. Nie sprzedam też obecnie moich sigm, bo maja około rok i mi po prostu szkoda. Dwa nie bardzo jest na co zamienić. Nikory już prędzej, zwłaszcza ze już dwa na Z mam. Co prawda 4.0 a nie 2.8, ale mając Sigmy to mi tak nie robi.

Wiem, że decyzję i tak muszę sam podjąć, ale jakieś podpowiedzi i argumenty mile widziane :)

cz4rnuch
05-08-2019, 19:37
A co zamierzasz zrobić z nienaprawionym D810? Jeśli ma leżeć i robić za przycisk do papieru to w sumie też nie odzyskasz ani złotówki a naprawiony sprzeda się chyba drożej niż wycena NPSu.

KrzysztofKozicki
05-08-2019, 20:05
Raczej sprzedał z opisem kosztu naprawy z NPS. Mam jeszcze grip i atomową baterię do niego. Na chłodno myślę, że raczej naprawię go i zostawię jak jest. Przejdę na Z przy kolejnej generacji. Nie mógłbym teraz też kupić kolejnego Z6, bo po za aparatem utopiłem osmo acion i telefon, wiec kosztów mi się nazbierało.

Fraglesso
06-08-2019, 10:27
Ja kupiłem 2 sztuki w ABFoto w odstępie około 3 tygodni i oba zachowują się podobnie...
W sobotę sprawdzę co i jak, mam tez alternatywne akumulatory, więc sprawdzę czy na nich jest lepiej.

Jakie wg. Was jest maksymalne użytkowe ISO dla Z6.

Znaczy wiem że to ciężko określić... bo zależy kto co lubi, ale fotografując D750 maksymalne ISO dla mnie to było 3200 (już w mega skrajnych przypadkach do 5000)

W Z6 robiąc zdjęcia w domu (np. dziecku) całkiem podoba mi się nawet ISO12800.

Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie... pytam, bo nie chcę się rozczarować... [emoji854][emoji6]

Odnośnie akumulatorów do Z6

Wczoraj na oryginalnym akumulatorze zrobiłem ~700 fotek. Żona na drugim aparacie bardzo podobnie. Wcześniej było 200-250 fotek.

Jest jednak jedna zasadnicza różnica, wcześniej ładowałem akumulatory oryginalna ładowarka Nikona, teraz naładowałem ładowarka newell (ta podwójna na USB).

Możliwe że mam wadliwą oryginalną ładowarkę, która nie doładowuje akumulatora.

Na akumulatorze Newell żona zrobił jeszcze 490 fotek i ma 63% naładowania.

marcin255
11-08-2019, 19:34
Też mam ładowarkę Nowell i co ciekawe po wyjęciu baterii z oryg ładowarki- naładowane i włożeniu do Nowell ta dalej ładuje

ZbyszekS
11-08-2019, 19:48
Przyglądam się tym ładowarkom Newell i widzę, że mają 2 piny (+,-) - oryginalna tak jak akumulator ma 5 pinów... po co? Nie zastanawia Was to?

Fraglesso
11-08-2019, 20:41
Przyglądam się tym ładowarkom Newell i widzę, że mają 2 piny (+,-) - oryginalna tak jak akumulator ma 5 pinów... po co? Nie zastanawia Was to?Jeden dodatkowy pin to na pewno balancer. Jako że bateria ma dwa ogniwa, to ładowarka powinna ładować je każde z osobna.

Newell ładuje jako całą baterie. Na pewno ma to jakieś znaczenie co do żywotności całego akumulatora... ale balansowanie ogniw powinno się robić raz na 5-10 ładowań.

lord_nikon
11-08-2019, 21:02
Możecie podać nazwę, linka lub napisać na priva, jakie ładowarki Newell używacie?

Mathis
11-08-2019, 22:13
Właśnie wróciłem z sesji plenerowej z modelką... sesja pół dnia, kilka stylizacji, kilka miejscówek, łącznie 1393 zdjęcia... zdjęcia w 90% przez wizjer, AF-C, wykrywanie twarzy lub czasem grupowy, osiem razy z powodu "pozy" w ruchu włączony tryb szybki seryjny, więc pewnie około 100-120 zdjęć poszło w ten sposób... Jak dla mnie Nikon powinien się dogadać z Duracellem, markować ich akumulatory i sprzedawać jako swoje. Na oryginalnym nigdy nie przekroczyłem 1200 zdjęć, a tutaj jeszcze mi sporo zostało!

Jeżeli to ma znaczenie to zdjęcia robione w 85% Sigmą 105/1.4 i 15% 50/1.8S.

Fraglesso
11-08-2019, 23:14
Możecie podać nazwę, linka lub napisać na priva, jakie ładowarki Newell używacie?newell EN-EL15 DL-USB-C

Tylko koniecznie pod EN-EL15 [emoji854]

koper_dg
12-08-2019, 08:51
Nie wiem czy już ktoś o tym pisał, ale są dwa szybkie sposoby na wydłużenie pracy na akumulatorze:
1. włączyć tryb samolotowy (wyłącza w większości przypadków zbędną komunikację np. WIFI i BT)
2. śmiało korzystać z migawki elektronicznej która nie pobiera tyle energii.
(uwaga przy fotografowaniu w pomieszczeniach ze sztucznym światłem laserowym oraz przy fotografowaniu szybkich obiektów tj. śmigła czy ptaki z rodziny kolibrów bo wtedy elektroniczna migawka pokazuje swoją wadę)

marcin255
14-08-2019, 23:40
err 14 na górnym wyświetlaczu i aparat zablokowany co to , ktoś miał ?
Ok już wiem , tryb cichy sie włączył automatycznie -zdjęcie się robi

genghiskhan
15-08-2019, 09:00
mi na ślubie raz udało się przekroczyć 2000 fot na jednym ładowaniu oryginalnego akumulatora :)
a taka norma na starych en-el15 (czarne) to 1200-1300 fot
Nowy oryginał i zamiennik newella (en-el15b) to tak 1300-1600 fot
Nowy soft naprawił już wieszanie sie aparatu, więc generalnie puszka teraz nie do zdarcia :)
Czekać tylko na obsługę cfexpress i nowe karty

J1
16-08-2019, 00:37
Widze ze temat baterii wciaz popularny. U mnie wychodzi srednio 800-1000 zdjec na jednej baterii. Dosyc czesto zmieniam tez baterie kiedy poziom spada w okolice 20%. Generalnie jezeli chodzi o zasilanie to jestem bardzo zadowolony. Szczegolnie po przesiadce z Fuji X-H1 na ktorym udawalo mi sie zrobic 200 zdjec na jednej baterii.

Dzisiaj zdobylem sie na testy Z6 w polaczeniu z N200-500 f5.6. Padlo na fotografie przyrodnicza. Troche ptakow w locie, ptaki stacjonarne, jelenie, sarny.

Jezeli chodzi o AF-S to latwizna. Z6 nie ma problemu z ustawieniem ostrosci na jeleniach i sarnach, generalnie na ciemnej szarej czy brazowej siersci.

Z kolei AF-C i ptaki w locie... jestem pozytywnie zaskoczony. Brakuje mi 3D Tracking z lustrzanek. Co prawda Z6 posiada namiastke tego trybu... jednak poki co bardziej z nim eksperymentuje niz uzywam w sytuacjach krytycznych. Uzywalem glownie Wide Area L i eksperymentowalem z opoznieniem sledzenia. Poki co mam ustawione na 4. Z6 jest bardziej czuly na stabilnosc uchwytu podczas sledzenia obiektu. Poki co robilem zdjecia z reki. Jednak podejrzewam ze statyw i gimbal moga mocno poprawic sytuacje.

Z6 dawal rade z mewami ktore sa malo kontrastowe. Tutaj bylo moje pierwsze pozytywne zaskoczenie. Z kolei czaple w locie to bylo zadanie latwiejsze o tyle ze ptak wiekszy i bardziej kontrastowy. Problemem bylo duze pole AF i zdazalo mi sie ze zamiast na oko mialem ostrosc na ogon. Z jednej strony duze pole ulatwia prowadzenie sledzenia z reki z drugiej nalezy sie liczyc z tego typu sytuacjami.

Poprzednio wspominalem ze moje pierwsze podejscie do zestawu Z6 + N200-500 f5.6 nie bylo zadowalajace. Mam na mysli szybkosc rozpoczecia sledzenia. Dzisiaj bylo duzo lepiej. Oczywiscie tez zdazaly sie pojedyncze sytuacje na odleglych obiektach kiedy aparat chwile musial pomyslec zanim zlapal cel. Jednak rowniez z D750 mialem tego typu sytuacje.

Podsumowujac... nie czuje zeby bylo duzo gorzej niz z D750. Czy jest lepiej... dla zdjec stacjonarnych tak. Praktycznie kazde idealnie w punkt. Dla poruszajach sie... duzo zalezy od stabilnosci prowadzenia aparatu podczas procesu sledzenia.

No i jeszcze jedna sprawa... wizjer. Niestety sledzac lecacego ptaka przez wizjer elektroniczny jest trudniej niz przez optyczny. Jest lepiej niz mialem w Fuji X-H1 jednak wciaz jest lekkie opoznienie i problem z utrzymaniem pola AF na poruszajacym sie obiekcie wynikajacy wlasnie z tego opoznienia.

Jednak po dzisiejszym dniu wiem ze Z6 daje rade i to z bieda zoomem N 200-500 f5.6 ktory demonem szybkosci nie jest. Oczywiscie mialem wlaczony ogranicznik odleglosci.

Warto zerkac do watku zdjeciowego Nikon Z. W miare wolnego czasu bede pokazywal kolejne zdjecia z dzisiejszego bardzo udanego wypadu.

J1
16-08-2019, 12:35
Udalo mi sie wrzucic wiecej zdjec z wczoraj. Kolejna porcja dzisiaj wieczorem.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/298966-Zdj%C4%99cia-z-naszych-Nikonow-Z-Bez-kometarzy!/page2?p=4069175#post4069175

Ogladac mozna tam :-) komentowac tutaj ;-)

furtian
21-08-2019, 11:25
https://justynakocur.fotoblogia.pl/14232,eisa-2019-nikon-z6-aparatem-roku-fujifilm-gfx100-najwieksza-innowacja?src01=c801b
jakoś zetki przestaly robic zdjęcia, a dużo fajnych zdjęć z przyklejonego wątku pewnie konkurencja canona wymiotła (:
a już było miło

J1
22-08-2019, 00:56
Moja Zetka dziala i zdjecia robi ;-)

J1
24-08-2019, 13:17
Pierwszy event zaliczony z Zetka. Uzywalem tylko stalek 35mm i 50mm 1.8 S. Zrobilem naprawde sporo zdjec i przestrzelony AF mialem chyba na 2 albo 3. Jakie byly warunki mozna zobaczyc tutaj (https://forum.nikoniarze.pl/threads/298966-Zdj%C4%99cia-z-naszych-Nikonow-Z-Bez-kometarzy!/page3?p=4070654#post4070654). Z czasem wrzuce wiecej zdjec.

Lustrzanki pozbylem sie kilka dni temu ;-)

6868
24-08-2019, 14:00
Czy zdjecie 69 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/298966-Zdj%C4%99cia-z-naszych-Nikonow-Z-Bez-kometarzy%21?p=4070654&viewfull=1#post4070654) zostalo odszumione czy jest prosto z puszki?

J1
24-08-2019, 14:04
Czy zdjecie 69 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/298966-Zdj%C4%99cia-z-naszych-Nikonow-Z-Bez-kometarzy%21?p=4070654&viewfull=1#post4070654) zostalo odszumione czy jest prosto z puszki?

ISO 6400 lekko odszumione. Luminance 20, Color 15.

To drugie zdjecie to ISO 9000

J1
24-08-2019, 19:00
Zestaw zdjec z wczorajszego wyjscia powoli rosnie... TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/298966-Zdj%C4%99cia-z-naszych-Nikonow-Z-Bez-kometarzy!/page3?p=4070692#post4070692) A komentowac mozna tutaj ;-)

Przyznam ze jestem bardzo zadowolony z rezultatow. Mozliwosci matrycy sa bardzo dobre, AF daje rade, wizjer elektroniczny nawet w tak egzotycznych warunkach sprawowal sie na medal. Nie jestem ekspertem od rozpoznawania koloru w zaleznosci od modelu aparatu ale pliki z Z6 obrabia sie z przyjemnoscia. Poki co przetestowalem Z6 w roznych warunkach i jak narazie nie znalazlem zadania ktoremu by ten aparat nie sprostal.

wywar
24-08-2019, 19:08
Forumowicze patrzę w stronę Z6. Nie mam zbytnio czasu na lekturę wątku od deski do deski. Potrzebuję na szybko parę informacji:

- jak z baterią? Z tego co widzę to jednym starcza na 250 zdj. A innym na 1000.

- czy w terenie podczas żonglowania obiektywami nie syfi się ostro matryca?

- jak wygląda współpraca z lampami? Wszystko jak na dslr? Czy są jakieś zonki. Pocked wizard ttl śmiga jak trzeba?

- jak to się zachowuję po podpięciu obiektywu ze śrubokrętem? Jest jakaś kropa potwierdzająca ostrość?

- czy są tryby crop x1.2 x1.5?

Dzięki i pozdro

J1
24-08-2019, 19:16
Forumowicze patrzę w stronę Z6. Nie mam zbytnio czasu na lekturę wątku od deski do deski. Potrzebuję na szybko parę informacji:

- jak z baterią? Z tego co widzę to jednym starcza na 250 zdj. A innym na 1000.

- czy w terenie podczas żonglowania obiektywami nie syfi się ostro matryca?

- jak wygląda współpraca z lampami? Wszystko jak na dslr? Czy są jakieś zonki. Pocked wizard ttl śmiga jak trzeba?

- jak to się zachowuję po podpięciu obiektywu ze śrubokrętem? Jest jakaś kropa potwierdzająca ostrość?

- czy są tryby crop x1.2 x1.5?

Dzięki i pozdro

Bateria - duzo zalezy od tego czy wykorzystujesz komunikacje bezprzewodowa. Kolejna sprawa to czas usypiania aparatu. Z mojego doswiadczenia powiem ze zrobic srednio 800 zdjec na jednym ladowaniu nie jest specjalnym wyczynem.

Matryca - ja nauczylem sie trzymac aparat matryca do dolu kiedy zmieniam obiektywy i poki co jest OK. Minusem jest to ze w bezlusterkowcu matryca jest plytko schowana i faktycznie mozna niechcaco zlapac paprocha. Z drugiej strony latwo gruszka go wydmuchac.

Lamp poki co nie uzywalem. Obiektywu ze srubokretem nie posiadam.

Crop - jest DX, 1:1 i 16:9

Myszowor
24-08-2019, 19:27
- Z baterią jest gdzieś pośrodku, jak będziesz robił standardowo z podglądem i ustawianiem to 450-600 fotek, jak będziesz szybko strzelał jedno po drugim to ponad 1000 a jak włączysz wifi i nie będziesz oszczędzał to tylko 200 zrobi, ogólnie jest ok i nie przeszkadza mi te 500 totek które robię zamiast 700 przy starym lustrze.
- matryca się za bardzo nie kurzy, zwracam na to bardziej uwagę bo ją widać przy każdej zmianie szkła, łatwo ją wyczyścić
- z lampami to nie wiem, z moim Metzem działa tak jak powinien
- Dostępne rozdzielczości
• 6048 x 4024 (FX)
• 3936 x 2624 (DX)
• 4016 x 4016 (1:1)
• 6048 x 3400 (16:9)

Fraglesso
24-08-2019, 19:30
Co do baterii i matrycy jak Jaack napisał.

Lampy (mam SB800 i SB900) działają jak w lustrzance, oczywiście trzeba pamiętać, że z migawką elektroniczną nie będzie działać.

Z powodu braku wbudowanej lampy błyskowej w body nie wyzwolisz lampy zdalnie (lampa w budowana jako sterownik błysku).

Wyzwalaczy radiowych nie używałem, ale na logikę, powinny być dla systemu "przeźroczyste".

Z obiektywami jest tak, AF działa tylko ze szkłami z silnikiem. "Śrubokręty" manualnie, ale w wizjerze masz potwierdzenie ostrości kropka i do tego peaking (chyba tak to się pisze) - zaznaczanie kontrastowych przejść kropeczkami w kolorze jaki ustawisz (żółty, czerwony, niebieski i biały).

grunia99
24-08-2019, 22:14
...Wyzwalaczy radiowych nie używałem, ale na logikę, powinny być dla systemu "przeźroczyste". ...

Z logiką w przypadku produktów ukochanej marki oraz produktów innych firm bywa różnie.
Jeśli chodzi o wyzwalacze, na forum ktoś pisał, że Z6 nie działa z wyzwalaczami Yongnuo yn622n.
Używam z Yongnuo yn622n TX (body) + Yongnuo yn622n (pierwsza wersja) z lampami SB-800, Yongnuo YN-568EX i JINBEI_600V.
W trybie manualnym nie było problemu. W trybie TTL zarówno z SB jak i YN były problemy, ale po update firmware w Yongnuo yn622n TX do 1.08 problemy zniknęły.

Jedyne, co nie działa to wspomaganie autofocus przez diody w lampie. W instrukcji aparatu jest to wyraźnie napisane - brak integracji ze wspomaganiem nie zależy od tego, czy używa się lampy bezpośrednio na body czy poprzez wyzwalacz.

J1
25-08-2019, 13:48
QubaKpl

Mam pytanie odniosnie zdjec 80 i 81 z watku zdjeciowego Nikona Z.

Czy ingerowales w kolor na tych zdjeciach ? Szczegolnie 81 mi sie podoba i jestem ciekawy "przepisu gotowania".

QubaKpl
25-08-2019, 16:27
QubaKpl

Mam pytanie odniosnie zdjec 80 i 81 z watku zdjeciowego Nikona Z.

Czy ingerowales w kolor na tych zdjeciach ? Szczegolnie 81 mi sie podoba i jestem ciekawy "przepisu gotowania".

Ingerencja była mała właśnie jestem na tyle zaskoczony matrycą z zetek że na wstępie mamy obrazek z ładnym podbitym kontrastem i nasyceniem, wszystkie ,,nakładki,, obróbkowe trzeba połowę mniej stosować niż w 750. Obrazek w 750 miał bardziej surowy obrazek, trzeba się więcej napracować. Używam c1 +ps + nik + rayapro.

ksh
25-08-2019, 16:37
Ale to jpg ci podbija kontrast czy surowy raw daje niby podbity kontrast i nasycenie ponad to co widzi oko ludzkie w rzeczywistości ?

QubaKpl
25-08-2019, 16:42
Ale to jpg ci podbija kontrast czy surowy raw daje niby podbity kontrast i nasycenie ponad to co widzi oko ludzkie w rzeczywistości ?

Surowy raw w c1 jest inny niż w 750, bardziej podbity kontrast, lepiej odseparowane kolory, nasycenie ciut większe.

ksh
25-08-2019, 16:51
Czyli oprogramowanie aparatu ingeruje w raw, to chyba nie jest dobrze ?
Raczej nie widziałem żeby takie cyrki ludzie wymieniali w wadach Zetek.

QubaKpl
25-08-2019, 16:54

dla mnie to zaleta, mniej roboty w obróbce :)

J1
25-08-2019, 17:03
Ingerencja była mała właśnie jestem na tyle zaskoczony matrycą z zetek że na wstępie mamy obrazek z ładnym podbitym kontrastem i nasyceniem, wszystkie ,,nakładki,, obróbkowe trzeba połowę mniej stosować niż w 750. Obrazek w 750 miał bardziej surowy obrazek, trzeba się więcej napracować. Używam c1 +ps + nik + rayapro.

Jakiego profilu koloru uzywasz w aparacie i wolarce RAW ? U mnie w wiekszosci przypadkow Camera Neutral V2. Tych profili dla Zetek jest sporo i tylko przy ich wyborze koncowy efekt moze sie roznic diametralnie.

O matko... to chyba teraz musze wyrzucic moja Zetke na smietnik ;-)

PS.
Tak juz serio to uzywajac profilu Camera Neutral V2 zarowno w aparacie jak i oprogramowaniu Adobe widze na zdjeciach takie kolory jak w rzeczywistosci. Jest jeszcze jedna sprawa, soft Adobe odczytuje nastawy obrazu z plikow RAW zadane wczesniej w aparacie. Zreszta bylo juz o tym wspominane wczesniej. Byc moze oprogramowanie innych firm tez tak robi. Wiec jezeli w aparacie ustawisz wysokie odszumianie albo podbijesz kontrast to ACR to odczyta i zmieni domyslne ustawienia.

La
27-08-2019, 09:26
A jak sobie wybierzesz profil adobe standart będziesz miał wyjściowo to samo co w 750 czy każdym innym na tym samym profilu. To co pomiędzy wierszami to informacja, że firma się pochyliła i zrobiła "porządniejsze" profile do wywoływarek.

Radek Radziszewski
28-08-2019, 20:25
Jeśli ktoś jest zainteresowany to na blog wrzuciłem ślub z 2x Nikon Z6 oraz Nikkor28mm i Nikkor z 50mm

Tu link do zdjęć: http://www.radziszewski.eu/wesele-w-gorach/

tomgol
28-08-2019, 22:26
Jeśli ktoś jest zainteresowany to na blog wrzuciłem ślub z 2x Nikon Z6 oraz Nikkor28mm i Nikkor z 50mm

Tu link do zdjęć: http://www.radziszewski.eu/wesele-w-gorach/

Bardzo ładny album. Napisz proszę coś więcej nt. sprzętu i różnic jakie widzisz w porównaniu do poprzednich luster. Najbardziej
interesuje mnie AF, ISO, wizjer (szczególnie w szybszych akcjach na parkiecie). Z tego co pamiętam miałeś chyba też D750 i do niej
najbardziej pasowałoby porównanie :).

Myszowor
29-08-2019, 16:58
Przejrzałem ostatni reportaż i poprzedni i jak dla mnie widać poprawę w ISO, ostrości, kolorach, również jestem ciekawy jak nowe Z6 się sprawdziły.

Radek Radziszewski
29-08-2019, 20:27
Bardzo ładny album. Napisz proszę coś więcej nt. sprzętu i różnic jakie widzisz w porównaniu do poprzednich luster. Najbardziej
interesuje mnie AF, ISO, wizjer (szczególnie w szybszych akcjach na parkiecie). Z tego co pamiętam miałeś chyba też D750 i do niej
najbardziej pasowałoby porównanie :).

Więc widzę to tak - w porównaniu do D750

- AF-S celny w zasadzie chyba trafia zawsze
- Kolory na plus w Z6 jpg jest tak dobry że byłbym w stanie zrobić sesję w jpg
- ISO w z6 wydaje się być lepsze niż w D750 ale dla mnie bez znaczenia większego
- Wizjer no tutaj jest największa różnica ;) elektroniczny wizjer ma swoje zalety - fajnie w słońcu widać no i widzisz co wyjdzie przed naciśnięciem spustu ale są też wady np. dla mnie największa to oko się męczy szybciej niż w DSLR
- Bateria np tu każde lustro lepsze... u mnie maksymalnie 600 zdjęć a mam dwie sztuki w obu tak samo.
- Karta (jedna...) chyba największy minus bo niby XQD ale jedna... ale szybka ale droga...
- Szybkość działania ok pod warunkiem że aparat nie przeszedł na tryb oszczędzania energii co robi chyba po 30 sek mniej więcej, wybudzenie trwa około 2 sek na oko
- Ciężar na plus Z6 pod warunkiem że mamy szkła Z
- Adapter MZ tylko jako przejściowe rozwiązanie szka Z działają szybciej i ciszej
- AF-S jest przeciętny a wykrywanie oka czy twarzy MZ słabe i marne dla mnie nie przydatne
- Elektroniczna migawka dla mnie najlepsza sprawa chyba zaraz po wizjerze i AF-S ale trzeba uważać bo można paski złapać przy sztucznym oświetleniu
- Gdy ciemno to niestety af zwalnia i chyba tu d750 będzie lepszy (choć czy trafi to inna sprawa)

Przed zakupem testowałem też Sony A7III i tam dobry jest tylko podwójny slot i AF-C reszta to tragedia Grecka - ludzie którzy promowali A7III to chyba byli ślepi albo sony im zapłaciło.Sony ma świetny aparat bezlusterkowy ale to nie A7III tylko A9 i jeśli ktoś chce najlepsze bezlustro to oczywiście A9. Zresztą każdy z top foto który miał A7III już ma A9 ;) tak więc...

EOS R z tym slotem jednym SD to nie porozumienie MZ. Choć aparat super bo też miałem w ręku i trochę zdjęć zrobiłem. Ale robić tylko na SD... ja bym się bał bo te karty nie są porządnie wykonane jak choćby CF czy XQD

Xavier80
29-08-2019, 21:22
Przed zakupem testowałem też Sony A7III i tam dobry jest tylko podwójny slot i AF-C reszta to tragedia Grecka - ludzie którzy promowali A7III to chyba byli ślepi albo sony im zapłaciło.Sony ma świetny aparat bezlusterkowy ale to nie A7III tylko A9 i jeśli ktoś chce najlepsze bezlustro to oczywiście A9. Zresztą każdy z top foto który miał A7III już ma A9 ;) tak więc...

To ja podrążę temat, jako posiadacz A7iii i A7riii. Co konkretnie jest tragedią? EVF nie ma startu do NIkonów Z ( ale to dotyczy także A9), w A7iii taki sobie jest także wyświetlacz, natomiast reszta...serio, podziel się opinią co jest tą tragedią grecką? I jeszcze to oskarżenie o ślepotę lub promocję za kasę... litości :) Gdybym był złośliwy, napisałbym, że fanbojstwo NIkona level hard.

prz3mo
29-08-2019, 21:56
Ja przed zakupem Z6 też obawiałem się o to czy oczy przy elektronicznym wizjerze będą się szybciej męczyć. Stwierdzam jednak, że nic takiego u mnie nie ma miejsca. W mojej ocenie w dobrym i średnim świetle AFS i AFC są lepsze niż w D750. W bardzo złym świetle AFC... działa na pewno słabiej, ale czy gorzej niż w D750? Moim zdaniem nie.
Wykrywanie oka przy sesji jednej osoby działa spoko, w tłumie np. na weselu raczej bezużyteczne.

cz4rnuch
29-08-2019, 23:46
...Przed zakupem testowałem też Sony A7III i tam dobry jest tylko podwójny slot i AF-C reszta to tragedia Grecka - ludzie którzy promowali A7III to chyba byli ślepi albo sony im zapłaciło...Bardzo dobry komentarz, taki widać, że przemyślany :) Oczywiście bateria to też nic, albo rewelacyjne wysokie ISO. Ja rozumiem przywiązanie do marki albo osobiste preferencje, ale takie komentarze powodują u mnie więdnięcie oczu. Serio. Można oczywiście zapytać zaczepnie (ciągnąc po Twojemu) ile Nikon Tobie zapłacił albo w którą stronę zabronili Ci patrzeć ;)

prz3mo
30-08-2019, 00:32
cz4rnuch, jeśli już rozmówcy coś zarzucasz to... nie pisz jednocześnie o rewelacyjnym wysokim ISO w A7III w wątku o Z6 , sugerując tym samym, że jest lepsze niż w zetce. Bo nie jest.

cz4rnuch
30-08-2019, 08:01
cz4rnuch, jeśli już rozmówcy coś zarzucasz to... nie pisz jednocześnie o rewelacyjnym wysokim ISO w A7III w wątku o Z6 , sugerując tym samym, że jest lepsze niż w zetce. Bo nie jest.Odniosłem się tylko do tego, że poza drugim slotem kart i i af-c reszta jest padaką więc trzeba być ślepym lub podkupionym, pewnie przez ten słynny sonowy marketing, by to nabyć. Jeśli już to kolega Radek coś komuś zarzuca ;) Poza tym to kolega nawiązał do A7 w tym temacie a ja tylko się do jego słów ustosunkowałem. I nie, to że w A7III wysokie ISO jest rewelacyjne wcale nie oznacza, że w Z6 takie nie jest :) W sumie to są bliźniacze matryce więc i nic dziwnego, że osiągi mają bardzo zbliżone.

https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-Z6-versus-Canon-EOS-R-versus-Sony-A7-III___1269_1262_1236