Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Ale mam stary soft. Jak wgrać nowy to napiszę czy coś się zmieniło. Teraz póki co, jakoś nie wyobrażam sobie że ktoś kto pracował D4/D5 albo D850 robiąc często AFC - zmienił na Z6/7 i jest lepiej w trybie AFC. Trochę bajki, bo te opinie pojawiały się przed aktualizacją - tu pod tym względem D850 zjada Z6, a nawet jest lepiej na d750. No ale jeszcze protestuje, wgram soft i dam znać.
Niby nie Twoja puszka, a będziesz wgrywał nowy soft? hehehe... ciekawe, ciekawe... ;) :D
Było mnóstwo wpisów, ludzi którzy mają Z6 co do ustawień AF. Ileż można...
kurczeblade
11-06-2019, 18:43
Nie jest normalne że z 35 art myszkuje, bo na D850 tego efektu nie ma. Nie trzęsą mi się ręce, więc mało trafiona uwaga. Wcześniej pisałem że próbowałem różnych ustawień. No i oczywiście że robię zdjęcia. Jestem na spacerze z żoną i dzieckiem. Sprawdzam AFa na wszelkie możliwe sposoby w ustawieniach. I nie ma bata żeby było lepiej od D850. W D850 jest zdecydowanie lepiej, AFC jest pewniejszy.
Ale poczekam z wyrokowaniem, do aktualizacji.
AF w ML działa inaczej niż w DSLR. Ile można to samo wałkować po milion razy? Szkła S w AF-C także, jak to nazwałeś - myszkują. I co? Skoro prawie wszystko jest trafione...
kurczeblade
11-06-2019, 19:04
Właśnie w tym rzecz że nie jest wszystko trafione. Więcej mam trafione w 850. W serii z AFC D850 sobie duuuzo lepiej radzi. Piszę to na podstawie używania również szkła 50 1.8 S. 35 Sigmy trafia i działa pewniej na 850 niz Z z 50 S.
Ale to moja opinia z pierwszych takich testów. Sprawdzę na ślubie, w akcji jutro na plenerze i po aktualizacji. Jak dłużej popracuje to może jakimś "cudem" się poprawi.
Nie miałem D850, więc się oceniam. Mam jedynie porównanie do D700/750.
Właśnie w tym rzecz że nie jest wszystko trafione. Więcej mam trafione w 850. W serii z AFC D850 sobie duuuzo lepiej radzi. Piszę to na podstawie używania również szkła 50 1.8 S. 35 Sigmy trafia i działa pewniej na 850 niz Z z 50 S.
Ale to moja opinia z pierwszych takich testów. Sprawdzę na ślubie, w akcji jutro na plenerze i po aktualizacji. Jak dłużej popracuje to może jakimś "cudem" się poprawi.
Zostaw sobie D850, bo cały świat wstrzymuje oddech co wybierze wreszcie kurczeblade.
kurczeblade
11-06-2019, 19:24
Jeszcze porownam sobie z d750. Ale dawno nie robiłem d750 jako 1- body ;) więc ciężko mi teraz określić z pamięci.
Pytanko, jak rozwiązać szybkie przestawienie trybów AF. To pod tymi przyciskami przy obiektywie dość mało wygodna sprawa. Baterię na razie wszystkie kaput, zjadł mi Z6. Więc nie mogę pogrzebać już. Myślałem o tym żeby czerwonego RECA zaprogramować do ustawienia AF,a. Jak filmu nie używam. Można tak ?
Nie jest normalne że z 35 art myszkuje, bo na D850 tego efektu nie ma. Nie trzęsą mi się ręce, więc mało trafiona uwaga. Wcześniej pisałem że próbowałem różnych ustawień. No i oczywiście że robię zdjęcia. Jestem na spacerze z żoną i dzieckiem. Sprawdzam AFa na wszelkie możliwe sposoby w ustawieniach. I nie ma bata żeby było lepiej od D850. W D850 jest zdecydowanie lepiej, AFC jest pewniejszy.
Ale poczekam z wyrokowaniem, do aktualizacji.
Czytaj ze zrozumieniem zanim ocenisz czy uwaga jest trafiona, napisalem ze na TYM body (z6) sigma myszkuje i ze to nie przeszkadza jej robic ostre zdjecia, nic nie pisalem o dslr. Tak pracuje na z6 i juz ale nie ma to wplywu na jej trafnosc, trafnosc jest co najmniej taka jak w takich samych warunkach na d750 (to tak ostroznie mowiac, bo jest lepsza). Po drugie czytaj ze zrozumieniem raz jeszcze, ja pisalem ze jest co najmniej tak jak na d750 o d850 nic nie pisalem bo go nie mam i nie bede sie wypowiadal na ten temat.
kurczeblade
11-06-2019, 20:46
Niby nie Twoja puszka, a będziesz wgrywał nowy soft? hehehe... ciekawe, ciekawe...
WTF? Miejsce w którym wypożyczałem, z góry uprzedziło że nie ma EAF i żebym sobie zrobił aktualizacje jeśli chcę z tego korzystać. Nawet nie pytałem.
Czytaj ze zrozumieniem zanim ocenisz czy uwaga jest trafiona, napisalem ze na TYM body (z6) sigma myszkuje i ze to nie przeszkadza jej robic ostre zdjecia, nic nie pisalem o dslr. Tak pracuje na z6 i juz ale nie ma to wplywu na jej trafnosc, trafnosc jest co najmniej taka jak w takich samych warunkach na d750 (to tak ostroznie mowiac, bo jest lepsza). Po drugie czytaj ze zrozumieniem raz jeszcze, ja pisalem ze jest co najmniej tak jak na d750 o d850 nic nie pisalem bo go nie mam i nie bede sie wypowiadal na ten temat.
Ojapied... to nie forum, to jakiś spęd nerwusów. Myślę że już dość. Czas zawijać się z tego miejsca.
Chciałem się podzielić moimi wrażeniami, i porównaniami z D750/D850 ale mam to jednak gdzieś.
krzysztofz24
11-06-2019, 20:55
(......)
Chciałem się podzielić moimi wrażeniami, i porównaniami z D750/D850 ale mam to jednak gdzieś.
A ja bym bardzo chetnie poczytal, choc mam poglady ze od EVF dostaje sie raka oka;-).
Tutaj w tym watku sa zasadniczo dwa rodzaje wpisow;
-kupilem Z6 albo Z7 i jest the best, zreszta musi byc the best bo wydalem tyle kasy i to najnowszy aparat i w ogole. No i smierc lustrzanek, to musi byc kozak body. Zero obiektywizmu. Na palcach jednej reki mozna podzielic rzetelne i obiektywne opinie posiadaczy.
-hejt osob ktore nie maja, raczej nie beda mialy, ale juz wiedza ze wszystko jest zle.
A twoja opinia bylaby ciekawa. Bo niby chcesz bezlustro a jednak "szukasz dziury w calym" i caly czas drazysz temat;-). Moze nawet czasem nieco za bardzo:-).
Wiec z czystej technicznej ciekawosci ja bym z checia poczytal twoje uwagi i wrazenia.
Takze, nie przejmuj sie;-)
WTF? Miejsce w którym wypożyczałem, z góry uprzedziło że nie ma EAF i żebym sobie zrobił aktualizacje jeśli chcę z tego korzystać. Nawet nie pytałem.
Ojapied... to nie forum, to jakiś spęd nerwusów. Myślę że już dość. Czas zawijać się z tego miejsca.
Zabawne kto to napisał, ten co najwiecej mąci i prowokuje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
david555
11-06-2019, 21:12
Jacek_Z
To w końcu jak działa Eye AF na Z7 z Sigmą 85/1.4 Art ?
Może ze dwa zdania chociaż.
Myślałem o tym żeby czerwonego RECA zaprogramować do ustawienia AF,a. Jak filmu nie używam. Można tak ?
Niestety nie, bo też chciałem to zrobić.
No to wam teraz przypomnę co pisałem w tym wątku (między innymi) jakieś pół roku temu. Napisałem wtedy, że Z-ki, że to świetny sprzęt, że mają bardzo dobry AF, WB, pomiar, ...., ...., a D4s trafił do mojej torby jako zapas, bo odstawał. Pamiętacie? Jeśli nie pamiętacie, to sobie przypomnijcie. I jeszcze przypomnijcie sobie jakie głupoty pisaliście pół roku temu na temat moich opinii. Te wasze głupawe komentarze. Nie będę leciał po nickach - i tak sami wiecie co kto pisał. Nie żebym oczekiwał przeprosin. Na to nie liczę, bo to przecież tylko forum i każdy głupek dowolną głupotę możne tu napisać - nawet jeśli jest moderatorem. Tylko tak się zastanawiam, jak dużo czasu zabrało wam to, żeby uwierzyć w to co wtedy pisałem. Żeby dojść do spraw oczywistych. No ale to przecież jeszcze nie koniec. Dopiero odkrywacie, że Z-ki to dobry sprzęt, a bardzo często lepszy niż topowe lustra. Jeszcze nie wszyscy do tego doszli, ale może za jakieś kolejne pół roku? Może za rok? Pożyjemy zobaczymy. Powodzenia życzę. ;-)
Może trzeba Ci pomnik postawić?
Jeśli sumienie Cię gryzie i uważasz, że powinieneś, to stawiaj. :wink:
Ale wolałbym, żebyście w przyszłości mniej bredni na forum wypisywali. Wszystkim wyjdzie na dobre.
Ja w piątek powinienem mieć sesje Z6+ Art 105/1.4 zobaczymy jak sobie Z6 poradzi i przynajmniej będę mógł zdjęcia pokazać :)
KrzysztofKozicki
12-06-2019, 09:05
Dziwnie się taki zestaw trzyma. Mi najwygodniej za mocowanie do statywu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ostatnio na wycieczce odkryłem dla mnie fajną funkcje. Jak mam bardzo kontrastowy widoczek to robię zdjęcie HDR. W lustrach czasami to się nie udawało, bo z ręki nie zawsze to proste. W Z6 pomaga stabilizacja i jest opcja zapisania po za gotowym HDR też zdjęć z których je składa. Więc zawsze coś z tego będzie.
Ja się już oduczyłem trzymania zestawu z dłuższym szkłem (24-70 to już jest dłuższe szkło) prawą ręką za body. Wolę położyć obiektyw na lewej dłoni i tak to trzymać. Jak dla mnie jest wygodniej i grip nie jest potrzebny. Ale każdy ma swoje patenty.
U mnie wyważenie 24-35/2 + ftz jest takie se - sam obiektyw jest dość duży i ciężki, z lustrzanką jeszcze w miarę się to trzyma, z Zetką mniej. Myślę, że ten mały grip Meike może pomóc w stabilności trzymania - akurat palce będą miały pewniejszy chwyt. A podpierania obiektywu też bym się chciał nauczyć, ale to pewnie chwilę potrwa, bo ciężko czasem odzwyczaić się od wieloletnich nawyków. Chociaż przy 70-200 jakoś tak naturalniej mi to wychodziło.
Ja od zawsze 80% siły wkładam w lewą rękę trzymająca obiektyw, przyzwyczajenie z Pentaxa gdzie też body raczej były małe :)
Stąd Z6 z 70-200 oprócz tego że wygląda dziwnie, to pracuje mi się dobrze ;)
kurczeblade
12-06-2019, 09:53
Tak na szybko pytanie. Czy mogę wyłączyć LCD, tak żeby nie święcił po oderwaniu od oka od wizjera? Nie ma możliwości odpalania go przez przycisk? Jak wyłączam w menu, to całkowicie jest wyłączony, i nawet podglądu zdjęć nie można odpalić na LCD.
No i cholernie dużo przycisków brakuje w tym aparacie. Chociaż jeden przycisk więcej, dostęp do swojego szybkiego menu.
Ja nie znalazłem takiej opcji ale LCD ciągnie mniej prądu niż wizjer więc przywyklem że świeci...
Co do przycisków zgoda, ale musieli zostawić coś na Z8 :) ja w niego celuje jako docelowy bezlusterkowiec :)
Tak na szybko pytanie. Czy mogę wyłączyć LCD, tak żeby nie święcił po oderwaniu od oka od wizjera? Nie ma możliwości odpalania go przez przycisk? Jak wyłączam w menu, to całkowicie jest wyłączony, i nawet podglądu zdjęć nie można odpalić na LCD.
Jest do tego dedykowany przycisk po lewej stronie pryzmatu (tzn tego garba na wizjer, bo pryzmatu to tam ni ma już :P) - masz kilka trybów.
Ale chyba kurczeblade miał na myśli coś pomiędzy tymi trybami - czyli stałe wizjer, ale jak mamy daleko oko to wciśnięcie menu lub odtwarzania włączy tylny LCD, po chwili ekran gaśnie i znowu mamy tylko wizjer.
cz4rnuch
12-06-2019, 10:15
A który bezpośredni konkurent Z6 ma lepszy EVF?
Z bezpośrednich to chyba tylko S1. Ale co do odświeżania to przynajmniej kilka aparatów ma opcję odświeżania 120Hz, a w Nikonie jeśli dobrze zrozumiałem, nie ma możliwości zwiększenia odświeżania nawet kosztem jakości wyświetlanego w wizjerze obrazu. A może jest i nie doczytałem?
Ale chyba kurczeblade miał na myśli coś pomiędzy tymi trybami - czyli stałe wizjer, ale jak mamy daleko oko to wciśnięcie menu lub odtwarzania włączy tylny LCD, po chwili ekran gaśnie i znowu mamy tylko wizjer.
Trzeba w/w przyciskiem ustawić "Prioritize viewfinder". Wówczas po odsunięciu od oka NIE aktywuje się monitor, natomiast jeśli naciśniesz Odtwarzanie lub Menu daleko od oka - włączy się ekran.
Ale chyba @kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) miał na myśli coś pomiędzy tymi trybami - czyli stałe wizjer, ale jak mamy daleko oko to wciśnięcie menu lub odtwarzania włączy tylny LCD, po chwili ekran gaśnie i znowu mamy tylko wizjer.
Dokładnie tak to działa. Trzeba tylko poustawiać w menu.
Działa [emoji16] ile to się człowiek nauczy na forum :)
No nie. Chyba zbyt merytorycznie się zrobiło. Kurczak, nie masz jakiegoś idiotycznego testu z YT. :twisted:
kurczeblade
12-06-2019, 11:29
O to chodziło ;) nie zauważyłem tego małego przycisku. Dzięki. Dziala jak chciałem. Jak ktoś korzysta tylko z wizjera, to pewnie można zaoszczędzić sobie trochę energii, wyłączając auto przełączenie na LCD.
david555
12-06-2019, 11:55
O to chodziło ;) nie zauważyłem tego małego przycisku. Dzięki. Dziala jak chciałem. Jak ktoś korzysta tylko z wizjera, to pewnie można zaoszczędzić sobie trochę energii, wyłączając auto przełączenie na LCD.
Działa abo jedno, albo drugie, więc z oszczędności raczej nici.
Swoją drogą, instrukcja chyba nie gryzie, więc wszystko da się doczytać.
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale trzy swoje indywidualne ustawienia możesz zapisać jako U1, U2, U3, które błyskawicznie wywołasz obracając
lewe pokrętło w odpowiednią pozycję. Sporo fotografuję w makro i zależało mi by funkcję "focus bracketing" wywoływać jednym przyciskiem nie
odrywając oka od wizjera. Rozwiązałem to w ten sposób, że przypisałem dolny przycisk Fn2 do aktywowania pierwszego elementu w "Moim Menu"
Oczywiście jako pierwszym elementem jest wspomniana wcześniej funkcja. Szkoda tylko, że start nie można zrobić spustem czy za pomocą wężyka tylko
poprzez przyciśnięcie przycisku OK. Może w ten sposób uda Ci się skonfigurować aparat do swoich potrzeb.
kurczeblade
12-06-2019, 12:32
No nie. Chyba zbyt merytorycznie się zrobiło. Kurczak, nie masz jakiegoś idiotycznego testu z YT. :twisted:
Jak przejdzie niektórym nerwica, to napiszę może kilka słów. Dzisiaj udało mi się wyciągnąć parę młodą na plener (szkoda tylko że taki upał) i wrzucę może jakieś zdjęcia. Generalnie spoko aparat, ale pod już dwóch sesjach, i rodzinnym fotografowaniu, uważam że porównywanie Z6/Z7 do D850 albo jednocyfrowek totalnie nie ma sensu, i pisanie który jest lepszy. To są zwyczajnie inne sprzęty. D850 i jednocyfrowki raczej bardziej są PRO. Ale pomijając pewne kwestie i funkcje z takiego d850 mógłbym robić Z. Chociaż jestem przekonany że wiele opcji z d850 mogło by mi brakować, brakuje. Tu dodam że jeśli ktoś ma problemy z mikroregulacja w DSLR to warto zastanowić sie nad Z choćby z tego powodu. Podpinam każde szkło i nie muszę robić mikroregulacji, bo wszystko w punkt. Ja natomiast nigdy nie miałem problemu z kalibracja szkieł pod DSLR, więc dla mnie taka ciekawostka.
D850 u mnie zostaję, wystawiłem bo potrzebowałem zastrzyku gotówki, ale na szczęście nie muszę już sprzedawać. Gdybym miał kupić Z, a zaczynam się coraz mocniej zastanawiać, to z pewnością z obiektywami serii S. Dla mnie ten aparat dopiero "dostaje skrzydeł" jak podpinam 50S. Sigmy i Tamron, przez przejściówke trafiają w punkt, to trzeba przyznać, ale 50S to zupełnie inna kultura pracy szkła. I denerwuje mnie mocno przepinanie adaptera, pracując na zmianę różnymi szkłami F i jednym S. Generalnie z tym adapterem mało wygodnie jest. Aparat robi się ciężki, przez długie "wydłużone" szkło, i tragicznie się trzyma taka Ztke z Sigmą 35. Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie Z jak się chce używać samych szkieł F. Ale to moje odczucia, u każdego może być inaczej.
No i rozwiewając wszelkie wątpliwości o AFie. Generalnie internet trochę przesadził z oceną. AF w tym aparacie jest bardzo dobry. AFS spokojnie sobie radzi w ciemnych warunkach. Generalnie AFS jak na taki mały aparacie to sztos. AFC uważam że jest troszeczkę gorzej od mojego D850. Ale gorzej bo inaczej, w D850 jednak to jest szybsze, wydaję się być pewniejsze, lepiej się pracuje mając przycisk zmiany trybu AF przy bagnecie, dla mnie lepiej jest ułożony przycisk AF-ON i spust migawki pod palcem, wiem że to tylko przyciski, ale właśnie to czyni takiego D850 że "szybciej" się nim pracuje. Ale jak pisałem wcześniej, to są inne sprzęty, mysle że jak ktoś decyduje się na takiego D850 albo jednocyfrowke, to wie dokładnie do czego i po co mu ten sprzęt.
Przejdę do aktualizacji, i do EAF. Udało mi się ogarnąć 11 miesięcznego synka do małej sesji. Powiem tak, w Sony faktycznie jest to lepiej rozwiązane. Ale tu to dział, działa dość dobrze żeby ogarnąć sobie całą sesje z modelką w plenerze. Generalnie na moim młodym ciężko było bo ciągle się odwracał, ale jak już gdzieś zerkał prosto w aparat i nie chodził z prędkością światła, to oko fajnie było śledzone, i praktycznie zawsze trafiało ostrością. Eyelash nie zauważyłem, ale robiłem na 50 1.8 S nie na jakiejś 105 1.4 ;) i to tylko testowałem na szkle S - nie wiem jak działa przez FTZ. Myślę że mógłbym często tego używać przy sesjach.
No i mój taki osobisty minus d850. Po 12-15h chodzenia z D850 zaczynam czuć zmęczenie na nadgarstku. Tutaj po 5h sesji w ogóle nie czułem że miałem aparat ze sobą. Nawet aparat jak wisi na szelkach z takim 50 1.8 S to tego nie czuć. I to właściwie głównie zaczyna mnie ciągnąć do Ztki.
No i na koniec, faktycznie testy, i YT w słabym zwierciadle pokazywali ten sprzęt. Z pewnością nie jest taki słaby jak niektórzy to opisywali. Jeśli ktoś ma wątpliwości przez różne recenzje, to można pominąć ten shit w internecie i kupować. Bo aparat bardzo fajny. Aaa i jeszcze jedno, wczoraj też byłem ze znajomym który ma a7III i sam był bardzo zaskoczony jakością wyświetlacza i LCD ;)
Działa abo jedno, albo drugie, więc z oszczędności raczej nici.
Swoją drogą, instrukcja chyba nie gryzie, więc wszystko da się doczytać.
Masz dwie opcje
1 odrywając oko od wizjera, wizjer się zaciemnia. Automatycznie przełącza się na LCD.
2 odrywając oko od wizjera, wizjer się zaciemnia. LCD się nie włącza.
Ktora myślisz opcja więcej baterii zjada ? Czy tak samo.
Nie miałem czasu na instrukcje.
david555
12-06-2019, 13:04
...
Masz dwie opcje
1 odrywając oko od wizjera, wizjer się zaciemnia. Automatycznie przełącza się na LCD.
2 odrywając oko od wizjera, wizjer się zaciemnia. LCD się nie włącza.
Ktora myślisz opcja więcej baterii zjada ? Czy tak samo.
Zgodnie z tym co napisałeś, druga opcja oszczędza accu.
No właśnie. Nie czytałeś. Ale już wszystko wiesz. Wiesz, że Z7 (którego w ręku nie miałeś) jest gorszy od D850, czy jednocyfrówek (miałeś kiedyś D4/D5?). Dotąd wiedziałeś z YT, że Z-ki są kiepskie i że to najwyżej poziom D600. Teraz już wiesz, że tak nie jest, że są dużo lepsze, a ci "eksperci" z YT działali tak jak ty teraz - po łebkach, bo czasu na czytane instrukcji nie ma, czasu na poznanie sprzętu też nie ma. Przeczytaj uważnie instrukcję. Pomyśl chwilę, to znajdziesz wiele funkcji, których w lustrach nie ma, bo być nie może. Znajdziesz też takie funkcje, o których nawet nie pomyślałeś, że mogą być. No, ale jak na razie masz kłopot z zauważeniem przycisku, czyli jesteś jeszcze na początku tej drogi.
Jeśli chcesz porównywać Z-ki z D850, to zapomnij o Z6. Wypożycz Z7, zrób trochę zdjęć (także na papierze - w dużych formatach, na przykład 100x70) i wtedy porównuj to do D850, D4/D5. Do D750 nawet nie warto tego porównywać. Masz rację, że jednocyfrówki to zupełnie inne aparaty. Nie da się porównywać 16/20 Mpix i 45 Mpix. Tu jednocyfrówki nie mają żadnych szans już na starcie. O wbijaniu gwoździ nie mówimy, bo to dla mnie inna konkurencja. :wink:
kurczeblade
12-06-2019, 15:52
Nie chce mi się drążyć tematu. Bo wiem że i tak będziesz chciał postawić na swoje. Instrukcja tu jakimś magicznym sposobem nie zamontuję przycisków których brakuje w Z, i które ułatwiają pracę na DSLR. Nie wiem co focisz, nie chce oceniać, nie wiedząc. Ale może D4 był na wyrost? Bo po co komuś D4, jak fotografował kaczki w jeziorze, czy jakieś rodzinne pamiątki (nie mówię o Tobie, nie znam Twojej fotografii) i oczywiście dla takich osób będzie lepsze Z. Ale przykładowo naszemu forumowemu koledze Zelber który fotografuje sport lepiej będzie używać D4/D5. No ja sportu nie fotografuje, ale nie wyobrażam sobie żeby kolega Zelber nagle zmienił swojego D4 na Z6 i chodził z nim focic piłkę. Więc tak jak pisałem, żaden z tych aparatów nie jest lepszy, bezsensu robić porównania lepszy/gorszy, jeśli każdy ma inne preferencje. To jest inny aparat. Fajny, ale jak pisałem, nie wszyscy mogą się pogodzić z pewnymi brakami Z. I z pewnością to nie jest PRO body, tym bardziej nie nazwę Z7 pro body, dlatego że ma więcej megpixelufff od Z6. Ja wolę wybrać Z6 z czulszym AFem, niż 7 z większą ilością MPX. ;)
Nie chce porównywać Z7 wiem jaka jest matryca 24mpx i wiem jaka jest 46MPX - wypożyczenie Z7 niczego więcej nie wniesie. Tak samo jak wkucie na blaszkę instrukcji obsługi.
No to po co wydajesz takie opinie? Rób zdjęcia Z6 i daj sobie spokój z ocenami tego, czego nie masz.
david555
12-06-2019, 16:01
...
Nie chce porównywać Z7 wiem jaka jest matryca 24mpx i wiem jaka jest 46MPX - wypożyczenie Z7 niczego więcej nie wniesie. Tak samo jak wkucie na blaszkę instrukcji obsługi.
Zmieni, jeżeli zechcesz wymienić D850 na Z7, a nie jedynie D750 na Z6.
Co do instrukcji, to co by nie gadać, warto ją jednak przeczytać, jeszcze przed wypożyczeniem/zakupem, uwierz.
....
D850 u mnie zostaję, wystawiłem bo potrzebowałem zastrzyku gotówki, ale na szczęście nie muszę już sprzedawać. Gdybym miał kupić Z, a zaczynam się coraz mocniej zastanawiać, to z pewnością z obiektywami serii S. Dla mnie ten aparat dopiero "dostaje skrzydeł" jak podpinam 50S. Sigmy i Tamron, przez przejściówke trafiają w punkt, to trzeba przyznać, ale 50S to zupełnie inna kultura pracy szkła. I denerwuje mnie mocno przepinanie adaptera, pracując na zmianę różnymi szkłami F i jednym S. Generalnie z tym adapterem mało wygodnie jest. Aparat robi się ciężki, przez długie "wydłużone" szkło, i tragicznie się trzyma taka Ztke z Sigmą 35. Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie Z jak się chce używać samych szkieł F. Ale to moje odczucia, u każdego może być inaczej.
...
Zgadzam się z Tobą z tym w 100%. Z-etki i szkiełka S to inna bajka. Po krótkiej pracy tym zestawem szkiełko przepięcie się na szkiełka F + FTZ + Z6 było dla mnie troszeczkę nie komfortowe. :)
Jeszcze porownam sobie z d750. Ale dawno nie robiłem d750 jako 1- body ;) więc ciężko mi teraz określić z pamięci.
Pytanko, jak rozwiązać szybkie przestawienie trybów AF. To pod tymi przyciskami przy obiektywie dość mało wygodna sprawa. Baterię na razie wszystkie kaput, zjadł mi Z6. Więc nie mogę pogrzebać już. Myślałem o tym żeby czerwonego RECA zaprogramować do ustawienia AF,a. Jak filmu nie używam. Można tak ?
Można . Menu Ustawień osobistych - f2 osobisty przydział sterowania, znajdujemy reca i dla niego wybieramy AF/{+}Tryb ustawiania ostrości.Pozdrawiam
Nie chce mi się drążyć tematu. Bo wiem że i tak będziesz chciał postawić na swoje. Instrukcja tu jakimś magicznym sposobem nie zamontuję przycisków których brakuje w Z, i które ułatwiają pracę na DSLR. Nie wiem co focisz, nie chce oceniać, nie wiedząc. Ale może D4 był na wyrost? Bo po co komuś D4, jak fotografował kaczki w jeziorze, czy jakieś rodzinne pamiątki (nie mówię o Tobie, nie znam Twojej fotografii) i oczywiście dla takich osób będzie lepsze Z. Ale przykładowo naszemu forumowemu koledze Zelber który fotografuje sport lepiej będzie używać D4/D5. No ja sportu nie fotografuje, ale nie wyobrażam sobie żeby kolega Zelber nagle zmienił swojego D4 na Z6 i chodził z nim focic piłkę. Więc tak jak pisałem, żaden z tych aparatów nie jest lepszy, bezsensu robić porównania lepszy/gorszy, jeśli każdy ma inne preferencje. To jest inny aparat. Fajny, ale jak pisałem, nie wszyscy mogą się pogodzić z pewnymi brakami Z. I z pewnością to nie jest PRO body, tym bardziej nie nazwę Z7 pro body, dlatego że ma więcej megpixelufff od Z6. Ja wolę wybrać Z6 z czulszym AFem, niż 7 z większą ilością MPX. ;)
A wiesz, że jakiś czas temu zaczęły mi przechodzić przez głowę myśli o tym, że Z6 by mi się fajnie wpasowała właśnie pod... między innymi sport? :D Co prawda nie jako główne body, a jako remote stawiany za bramką.
Jako główne body po macaniu i gadaniu z ludźmi z nikona raczej nie zapowiada się aby Z6 mi leżała(1 slot na kartę, 5.5 fps z AF i automatyką, wierne pokazywanie ekspozycji w wizjerze(Tutaj pytanie jak to będzie działało z ADL i czy pomiar światła w Z6 sobie poradzi sobie znacząco lepiej niż w DSLR)).
Ale... z wyłączoną automatyką wyciąga 12fps za 7800 zł, stosunek cena/fpsy genialny, czyli do stawiania za bramkę nadawałby się idealnie. Matryca wygląda dobrze, gdyby jeszcze AF w ciemnicy(takie okolice ISO 12800, 1/50s, f/2.0) i np na sali tanecznej działał lepiej niż w D750, to i w reporterce by u mnie znalazł miejsce.
No a poza tym coraz więcej ostatnio się bawię w astrofoto i krajobraz, a tam zestaw Z6+14-30 4.0(pod warunkiem, że ten na 4.0 spisywałby się podobnie jak 14-24 2.8 przymknięty do 4.0) naprawdę fajnie by leżał... może nawet przerobiony pod full spectrum(znowu stosunek cena/matryca jest naprawdę super).
Samo body jako body jest naprawdę fajne, leży mi w ręce znacznie lepiej niż lustrzanki. No nie ukrywam, że to body jest w kręgu moich zainteresowań ;)
kurczeblade
12-06-2019, 20:59
No to po co wydajesz takie opinie? Rób zdjęcia Z6 i daj sobie spokój z ocenami tego, czego nie masz.
Ale o co ci chodzi,napinaczu internetowy ?
Dla Twojego przypomnienia, jesteś na forum publicznym, więc daruj sobie te zakazy, rozkazy.
Zelber jako drugie body tak, ale wyobrażasz sobie zastąpić całkowicie swoją D4 - Z6/Z7 - nieeee. Jak chcesz to wpadaj do mnie, na test Z. Bo u mnie zostanie ;)
Ps. Wróciłem ze ślubnego pleneru. Dwie rzeczy mnie doprowadzają do Szewskiej pasji. Te przyciski przy bagnecie (do programowania) to koszmar dla mnie. Ciężko mi się palcami do nich dostać, a jeszcze ciężej jak mam wciśnięty ten przycisk , kręcić przednia rolka żeby coś zmieniać. A już drugi dzień, więc normalnie powinienem się przyzwyczaić, no ale nie idzie bo jest niewygodne to rozwiązanie. W konsekwencji przestałem korzystać i AFa zmieniam przez szybkie menu w LCD na dotyk.
No i bateria. Moim zdaniem słabo, w porównaniu do DSLR to wręcz w oczach ginie ... D850 na 1 baterii robię 2 no nawet 3 plenery. Tutaj musiałem pojechać na 2 bateriach. Więc na dłuższe sesje kieszenie zapchane bateriami to konieczność. Trzeba tego pilnować, nie ma miejsca na zapomninajki o dodatkowych bat.
Myszowor
12-06-2019, 21:12
Nie no jak kurczeblade się przekonał do Z6 to chyba już nie ma o czym pisać, wszyscy są przekonani.
Za kilka miesięcy i tak zmieni D850 na Z-kę mogę przyjmować zakłady ;)
david555
12-06-2019, 21:16
...
Zelber jako drugie body tak, ale wyobrażasz sobie zastąpić całkowicie swoją D4 Z6/Z7 - nieeee.
Z tego co mi wiadomo, to Zelber cyka D850, więc targają nim podobne dylematy do Twoich. :-)
Ale o co ci chodzi,napinaczu internetowy ?
Dla Twojego przypomnienia, jesteś na forum publicznym, więc daruj sobie te zakazy, rozkazy.
Zelber jako drugie body tak, ale wyobrażasz sobie zastąpić całkowicie swoją D4 - Z6/Z7 - nieeee. Jak chcesz to wpadaj do mnie, na test Z. Bo u mnie zostanie ;)
Ps. Wróciłem ze ślubnego pleneru. Dwie rzeczy mnie doprowadzają do Szewskiej pasji. Te przyciski przy bagnecie (do programowania) to koszmar dla mnie. Ciężko mi się palcami do nich dostać, a jeszcze ciężej jak mam wciśnięty ten przycisk , kręcić przednia rolka żeby coś zmieniać. A już drugi dzień, więc normalnie powinienem się przyzwyczaić, no ale nie idzie bo jest niewygodne to rozwiązanie. W konsekwencji przestałem korzystać i AFa zmieniam przez szybkie menu w LCD na dotyk.
No i bateria. Moim zdaniem słabo, w porównaniu do DSLR to wręcz w oczach ginie ... D850 na 1 baterii robię 2 no nawet 3 plenery. Tutaj musiałem pojechać na 2 bateriach. Więc na dłuższe sesje kieszenie zapchane bateriami to konieczność. Trzeba tego pilnować, nie ma miejsca na zapomninajki o dodatkowych bat.
Można gdzieś ustawić że naciskasz przycisk FN, puszczasz i dopiero kręcisz, nie trzymając paluchem FN. Dla mnie wygodniej.
Z tego co mi wiadomo, to Zelber cyka D850, więc targają nim podobne dylematy do Twoich. :-)
Owszem zdarzyło mi się robić trochę zdjęć D850, ale ostatecznie na nią nie przeszedłem. Z jednej strony to najlepsze obecnie body, ale z drugiej różnica nie jest tak duża, aby zrekompensować koszt+utratę wartości nowego body w przypadku takiej wymiany. Nie ukrywam też, że jednak nie chcę już za bardzo inwestować w lustrzanki, z których niedługo trzeba się będzie ewakuować.
kurczeblade
12-06-2019, 21:35
W tym rzecz że wciskanie/szukanie ich jest mało wygodne. W lustrze to rozwiązanie jest to bardzo intuicyjne, tu już nie. Niby mała rzecz, ale ... To dość istotne , jak ktoś często zmienia tryby AF.
A wiesz, że jakiś czas temu zaczęły mi przechodzić przez głowę myśli o tym, że Z6 by mi się fajnie wpasowała właśnie pod... między innymi sport? :D Co prawda nie jako główne body, a jako remote stawiany za bramką.
Jako główne body po macaniu i gadaniu z ludźmi z nikona raczej nie zapowiada się aby Z6 mi leżała(1 slot na kartę, 5.5 fps z AF i automatyką, wierne pokazywanie ekspozycji w wizjerze(Tutaj pytanie jak to będzie działało z ADL i czy pomiar światła w Z6 sobie poradzi sobie znacząco lepiej niż w DSLR)).
Ale... z wyłączoną automatyką wyciąga 12fps za 7800 zł, stosunek cena/fpsy genialny, czyli do stawiania za bramkę nadawałby się idealnie.
Nikon zapowiedział z tego co pamietam dodanie automatyki ekspozycji dla 12 fps dla z6 przez firmeware update.
o znalazłem, w sumie nie sprawdzałem czy to weszło z majowym updatem tak jak było planowane:
„AE (auto exposure) tracking will be newly possible in continuous high-speed (extended) mode”
david555
12-06-2019, 21:47
Owszem zdarzyło mi się robić trochę zdjęć D850, ale ostatecznie na nią nie przeszedłem. Z jednej strony to najlepsze obecnie body, ale z drugiej różnica nie jest tak duża, aby zrekompensować koszt+utratę wartości nowego body w przypadku takiej wymiany. Nie ukrywam też, że jednak nie chcę już za bardzo inwestować w lustrzanki, z których niedługo trzeba się będzie ewakuować.
W D850, brakuje mi w zasadzie tylko Eye AF (bo latka lecą), dlatego chcę czy nie chcę i tak muszę nabyć jakiś korpus MILC, dla mnie zatem nie jest to ewolucja, tylko zwykła konieczność.
Gdyby jeszcze ktoś mnie upewnił, że Eye AF w Z7, działa w parze z Sigmami Art bez zarzutu, ale jakoś nie widać chętnych, aby pomóc zrzucić ten garb z pleców. :D
Jacek_Z
To w końcu jak działa Eye AF na Z7 z Sigmą 85/1.4 Art ?
Może ze dwa zdania chociaż.
Sam o to tu kiedyś pytałem, ja uzywałem jeszcze przed wypuszczeniem nowego softu. Więcej się bawiłem trybie, AF-S, ale serie AF-C też próbowałem.
Z innej beczki. Kurczeblade powinien dostac permbana w momencie jak kupi Z6. Ja broniłem wolności wypowiedzi, ale zastanawiam się czy nie robiłem źle, bo w sumie za trolowanie powinno się karać.
david555
12-06-2019, 21:56
Sam o to tu kiedyś pytałem, ja uzywałem jeszcze przed wypuszczeniem nowego softu. Więcej się bawiłem trybie, AF-S, ale serie AF-C też próbowałem.
...
A jaki miałeś odsetek trafień w trybie AF-C ?
Z innej beczki. Kurczeblade powinien dostac permbana w momencie jak kupi Z6. Ja broniłem wolności wypowiedzi, ale zastanawiam się czy nie robiłem źle, bo w sumie za trolowanie powinno się karać.
Prawda obroniła się sama, na szczęście, ale co mi krwi napsuł jak starałem się wrzucać rzeczowe wypowiedzi i przykłady a on hejtowal na podstawie filmików z internetow...
Jedynie na plus muszę przyznać ze finalnie napisał rzeczowa oponie jak już się zapoznał ze sprzętem.
Ja akurat tutaj rozumiem kurczeblade.
Z jednej strony sprzęt prawie dziesięcioletni(D3S) dalej robi dobre zdjęcia, z drugiej jednak wszyscy szukają czegoś, co do zauważalny skok w jakości, czy to zdjęć czy AF, czy też komfortu pracy, co koniec końców kończy się takim miotaniem się pomiędzy:
D850, D5, Z6, Z7, Sony czy może zostaniem ze starym sprzętem, którym dalej się da robić zdjęcia. Można w przeciągu 2 dni głosić 2 skrajne opinie i jeszcze za każdym razem mieć rację :D
kurczeblade
12-06-2019, 22:07
W D850, brakuje mi w zasadzie tylko Eye AF (bo latka lecą), dlatego chcę czy nie chcę i tak muszę nabyć jakiś korpus MILC, dla mnie zatem nie jest to ewolucja, tylko zwykła konieczność.
Gdyby jeszcze ktoś mnie upewnił, że Eye AF w Z7, działa w parze z Sigmami Art bez zarzutu, ale jakoś nie widać chętnych, aby pomóc zrzucić ten garb z pleców. :D
Jak chcesz to Ci zrobię film z EAF. Ale Z6 + 35 art.
Jeśli robisz portrety w plenerze, to myślę że EAF z Z6 spokojnie Ci styknie.
david555
12-06-2019, 22:07
Ja akurat tutaj rozumiem kurczeblade.
Z jednej strony sprzęt prawie dziesięcioletni(D3S) dalej robi dobre zdjęcia, z drugiej jednak wszyscy szukają czegoś, co do zauważalny skok w jakości, czy to zdjęć czy AF, czy też komfortu pracy, co koniec końców kończy się takim miotaniem się pomiędzy:
D850, D5, Z6, Z7, Sony czy może zostaniem ze starym sprzętem, którym dalej się da robić zdjęcia. Można w przeciągu 2 dni głosić 2 skrajne opinie i jeszcze za każdym razem mieć rację :D
Święte słowa. :D :D :D
kurczeblade
12-06-2019, 22:09
A rób se bana. Myślisz że płakać będę ?
Banuj wszystkich, i ustawiaj, aż zostaniesz sam na tym forum.
Od merytorycznych dyskusji są też grypy na FP.
Zelber jak chcesz to wpadaj na piwko, albo na jakąś sesję do mnie.Będziesz mógł bardziej protestować. Ale pisz na msg ;)
david555
12-06-2019, 22:14
Jak chcesz to Ci zrobię film z EAF. Ale Z6 + 35 art.
Jeśli robisz portrety w plenerze, to myślę że EAF z Z6 spokojnie Ci styknie.
W obrazku z Z6 jest za mało detalu na odbitkach w rozmiarze plakatu (70×100), poza tym 35-ka do portretu średnio się nadaje.
... ale dzięki za dobre chęci. :)
kurczeblade
12-06-2019, 22:31
No sumie 35 do portretu średnio się nadaje ;)))
26269
26270
26271
26272
26273
26274
26275
Działanie EAF chyba takie same w Z6 i 7 ale jak chcesz ;)
david555
12-06-2019, 22:46
No sumie 35 do portretu średnio się nadaje ;)))
Działanie EAF chyba takie same w Z6 i 7 ale jak chcesz ;)
Mam też S35/1.4A, ale u mnie to szkiełko jest do innych zastosowań, niż buźki.
Raczej reportaż, niż portret. ;-)
A wrzuć tak z ciekawości kilka obrazków ostrzonych Eye AF.
nie zapowiada się aby Z6 mi leżała(1 slot na kartę, 5.5 fps z AF i automatyką, wierne pokazywanie ekspozycji w wizjerze.
Ale... z wyłączoną automatyką wyciąga 12fps za 7800 zł, stosunek cena/fpsy genialny, czyli do stawiania za bramkę nadawałby się idealnie.
Hmm, nie jestem pewien, ale ostatni update FW do 2.0 miał zmienić to, że będzie 12fpsów z pomiarem i AF. Nie śledziłem info czy faktycznie to weszło, bo nigdy mnie to nie interesowało, a z kolei wszyscy "testerzy" rzucili się na EyeAF i to był temat numer 1. Gdzieś mi mignęło po wypuszczeniu update, że ktoś właśnie pisał, że dla niego to 10x bardziej istotne niż jakiś EAF. Nie wiem na ile to dla Ciebie istotne, ale może sprawdź to info, bo możliwe, że już to jest z Z6.
Faktycznie, Z6 przy 12FPS mierzy ekspozycję i "działa" AF - bo stara się ustawić ostrość, ale w domowych warunkach tylko na staraniach się kończy, idący kot na 16 zdjęć jakie mu zrobiłem, w ostrości jest na 3... Może w dzień bedzie lepiej, jutro na sesji sprawdzę to z ciekawości.
Tak z ciekawości, podpinacie jakieś manuale pod swoje zetki? Jak to w ogóle wygląda w przypadku tego mocowania - są już dostępne jakieś adaptery firm trzecich? Zgłębiał ktoś temat?
david555
14-06-2019, 21:14
Tak z ciekawości, podpinacie jakieś manuale pod swoje zetki? Jak to w ogóle wygląda w przypadku tego mocowania - są już dostępne jakieś adaptery firm trzecich? Zgłębiał ktoś temat?
Jakie manu, M42 ?
Podpinałem 105/2.5 Nikkora, ale to wiadomo przez FTZ, uzywa się tego o niebo wygodniej niż na lustrach, mam skrót do powiększenia 100% pod AF-ON i wtedy ostrzy się przyjemnie i precyzyjnie, oczywiście dopóki obiekt się nie porusza :)
Mam przejściówki i obiektywy do manualnych systemów Olympusa, Pentaxa, M42, Canona FD. Adaptery dostępne są w https://www.systembank.pl/, http://primefoto.pl/. Ceny do 200zł trochę wygórowane ale chęć wypróbowania obiektywów z innych systemów, niedostępnych bez przeróbek dla bagnetu Nikon F przeważyła. Najlepsze efekty mam gdy ostrzenie odbywa się przy powiększeniu 100%. Focus peaking jest mniej dokładny.
Fotofun, domyślam się, że stosujesz najpierw przejściówkę do F, potem FTZ... Tak?
https://youtu.be/vozavexe9-g
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Fotofun, domyślam się, że stosujesz najpierw przejściówkę do F, potem FTZ... Tak?
Przecież w ten sposób nie da się podłączyć nic poza średnim formatem. Po to jest nowy bagnet, żeby w końcu móc podłączyć M42 i mieć nieskończoność.
Ooo, nie wiedziałam. Dzięki
Po to jest nowy bagnet, żeby w końcu móc podłączyć M42 i mieć nieskończoność.
No nie tylko po co ;) ma też inne zalety ;)
Nie. Do każdego systemu jest jedna dedykowana przejściówka bez pośrednictwa FTZ.
Wczoraj na spacerze postanowiłem porobić trochę zdjęć pod światło i zdecydowanie nie rozumiem narzekania na af. Okolo 95% trafionych zdjęć na eye-af. Co prawda moze i statyczna scenka ale np moje wcześniejsze d600 nie bylo w stanie złapać af w takich warunkach. Wrzucam 1 foto zeby nie byc gołosłownym.26411
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
kurczeblade
17-06-2019, 13:50
Nie rozumiem w sumie, jakie body mogłoby mieć problem z trafieniem w takich warunkach ;)
Każda lustrzanka Nikona gdyby był do niej podpięty Nikkor 85/1.4D. Myślę, że to nie jedyne szkło które by nieciekawie zapracowało (tzn często nie trafiało przy takim świetle).
Po prostu przy takich zdjęciach można sobie pomóc, przekadrowując. Jak promień słońca naparza w szkło, to oczywiście, że af może świrować.
Bez promienia też 84/1.4D by nie dał rady. Nie lubił mocnego światła z tyłu, szczególnie jeśli w tle była jasna duża plama. W kadrze wcale nie musiało być źródła światła.
Gdzieś niedawno pisałem, że taki był u mnie powód wymiany 1.4D na Arta.
Wczoraj na spacerze postanowiłem porobić trochę zdjęć pod światło i zdecydowanie nie rozumiem narzekania na af. Okolo 95% trafionych zdjęć na eye-af. Co prawda moze i statyczna scenka ale np moje wcześniejsze d600 nie bylo w stanie złapać af w takich warunkach. Wrzucam 1 foto zeby nie byc gołosłownym.26411
Przecież to zdjęcie to mydło pierwsza klasa.
Xavier80
17-06-2019, 21:03
Jeżeli to jest zadowalająca jakość, to ja nie mam pytań
Jeżeli to jest zadowalająca jakość, to ja nie mam pytańNie wiem czy zdjęcia przez taptalka wrzucone tracą na jakości ale u mnie ostrość jest na poziomie takim ze widze odbicia w źrenicy. A co do samego zdjęcia to tak tu akurat światło nie wypada do obiektywu jednak w większości słońce centralnie świeciło przez co flary były tak mocne ze zdjęcia sa nie do użytku jednak af nawet wtedy dawał rade. Ostatnio tez mialem sprawdziłem tryb 12fps i af działa na poziomie 12 z 16 zdjęć trafiony przy biegnącej na mnie dziewczynie. 4 zdjęcia zgubione po drodze to chyba nie jest zły wynik jak na aparat za te pieniądze.
Jeżeli to jest zadowalająca jakość, to ja nie mam pytań
przeciez to widac ze zdjecie jest zjedzone przez kompresje pewnie wrzucane przez telefon i pomniejszone z automatu przez tapatalk, dziwie sie ze zamiast to zauwacyc i poprosic o wrzucenie w pelnej jakosci to tylko wrzucasz prowokujace komentarze.
matt wrzuc to zdjecie z komputera w normalnej jakosci przy okazji poprosze.
Nawet na tym zmasakrowanym przez kompresję zdjęciu widać, że jest trafione.
kurczeblade
18-06-2019, 00:15
Dość dziwna sytuacja.
Pykam sobie zdjęcia na tych samych parametrach, jest dobrze naświetlone, i nagle kolejne zdjęcia mocno niedoświetlone, a parametry takie same. 2 x dzisiaj mi się tak zrobiło. Może ktoś miał podobną sytuację z Z?
Dość dziwna sytuacja.
Pykam sobie zdjęcia na tych samych parametrach, jest dobrze naświetlone, i nagle kolejne zdjęcia mocno niedoświetlone, a parametry takie same. 2 x dzisiaj mi się tak zrobiło. Może ktoś miał podobną sytuację z Z?
Wewnątrz czy na zewnątrz? Może światło sztuczne "mrugało" i czas naświetlania za krótki? Mam na niektórych salach taką sieczke, że seria 3zdjęć i każde wygląda inaczej kompletnie przez to mruganie.
kurczeblade
18-06-2019, 00:54
Plener. Światło dzienne.
Dość dziwna sytuacja.
a pokaż pliki.
kurczeblade
18-06-2019, 08:50
a pokaż pliki.
26515
26516
kurczeblade
18-06-2019, 10:37
Dzisiaj mam kolejną sesje. Generalnie jeśli coś jest z aparatem. To bym miał 3 ******e body na etapie produkcji od Nikona. D600/D750/Z6.
Generalnie sytuacja się powtarzała na Tamronie 85 VC - ale tym szkłem robiłem głównie zdjęcia. Nie miałem czasu na sesji wnikać co to jest i zastanawiać się nad tym, szybko resetowałem aparat i robiłem foty dalej. Dzisiaj będę miał luźniejszą sesje, więc postaram się na spokojnie zobaczyć co się dzieje.
Aktualizacja Tamrona i Nikona Z6 jest najnowsza.
cybulski
18-06-2019, 10:44
@kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208)
Tu nie ma zbyt wiele do rozumienia, bo niestety Nikon wytwarza słabszą optykę od Sony, a nawet od Canona, dlatego przegrywa najpierw na cyferki, a później na generowany obrazek.
O obrazkach z MILC Sony, mówi się nawet, że są przeostrzone, tak jest potężna różnica między optyką Sony, Zeissa, a optyką Nikona.
Troszkę ratuje Nikona optyka Sigmy, ale w sumie nie wygląda to zbyt poważnie.
W serii "S" do Zetek, na razie w praktyce wyróżnia się tylko Z 50/1.8 S, a i tak odstaje osiągami od szkieł Sigmy, czy Sony.
Tu kolega @Krzysztof_G (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65590) może coś o Zeisach pwiedzieć ponieważ długo używał tego z d610 a obecnie z Sony. W końcu Krzysztof przyznał że dupka NIKONa nie jest potrzebna do Zeissów bo to Zeissy są tym o co chodzi a nie body i szkła Nikona.
Jeśli mam rację to Krzysztof to może potwierdzić. Ja osobiście nigdy nie miałem ani Sigmy ani Zeissa ale mam obecnie kilka eLek Canona i już nie chcę wracać do NIkona :) nie widzę ani takiej potrzeby ani sensu a DRy i tabełki to ściema, szkła są ważniejsze.
kurczeblade
18-06-2019, 13:02
Dzisiaj mam kolejną sesje. Generalnie jeśli coś jest z aparatem. To bym miał 3 ******e body na etapie produkcji od Nikona. D600/D750/Z6.
Generalnie sytuacja się powtarzała na Tamronie 85 VC - ale tym szkłem robiłem głównie zdjęcia. Nie miałem czasu na sesji wnikać co to jest i zastanawiać się nad tym, szybko resetowałem aparat i robiłem foty dalej. Dzisiaj będę miał luźniejszą sesje, więc postaram się na spokojnie zobaczyć co się dzieje.
Aktualizacja Tamrona i Nikona Z6 jest najnowsza.
Na grupie Ztek wyjaśniło się. Okazało się że Ztki tak mają z Tamronami i już. Lipa straszna!
Słuchajcie, mimo tego że wszystko mam wyłączone z body, to po zgraniu zdjęcia mam noisa reduction na + 11?
26523
voyager1000
18-06-2019, 13:33
Zastanawiałem się na Z6 ale niestety w tej chwili aparat odpowiednią szybkość działania zapewnia jedynie ze szkłami systemu Z. Do tego praktycznie nie współpracuje ze starymi sigmami systemu Nikon i z artami też ma problemy. Nie posiada mozliwości podpięcia gripu z obsługą Af i kóleczek (ergonomiczna dyskwalifikacja ). Jako kamera równiez nie spełnia swojej roli bo dostęp do ustawienia parametrów obrazu w takim mikroskopijnym sprzęcie to koszmar. Stabilizacja pomimo, że niezła w pro i tak nie zastąpi glidecama z kamizelką lub gimbala. Same minusy.
Osobiście największą dla mnie wadą jest brak dedykowanego gripa to jako aparat jako kamera obsługa nie akceptowalna w tych mikrorozmiarach..
Zastanawiałem się na Z6 ale niestety w tej chwili aparat odpowiednią szybkość działania zapewnia jedynie ze szkłami systemu Z. Do tego praktycznie nie współpracuje ze starymi sigmami systemu Nikon i z artami też ma problemy. Nie posiada mozliwości podpięcia gripu z obsługą Af i kóleczek (ergonomiczna dyskwalifikacja ). Jako kamera równiez nie spełnia swojej roli bo dostęp do ustawienia parametrów obrazu w takim mikroskopijnym sprzęcie to koszmar. Stabilizacja pomimo, że niezła w pro i tak nie zastąpi glidecama z kamizelką lub gimbala. Same minusy.
Osobiście największą dla mnie wadą jest brak dedykowanego gripa to jako aparat jako kamera obsługa nie akceptowalna w tych mikrorozmiarach..
no to masz problem z glowy. nie musisz sobie Z6 glowy zawracac :)
zeby tak w kazdej dziedzinie zycia dalo sie tak jednoznacznie przekonac wlasna osobe, ze cos jest do kitu...
voyager1000
18-06-2019, 13:50
Nie powiedziałem, że jest do kitu. Powiedziałem, że do profesjonalego zastosowania się nie nadaje. Chociaż wydaje się, że bezlusterkowce zastąpią niedługo lustrzanki to w dzisiejszej formie nie są narzędziami dla profesjonalistów. Wyeliminowanie układu lustra z aparatu powoduje sporą oszczędność podczas produkcji. Jednak obecnie nie odzwierciedla się to w cenie sprzętu. Jeśli zaś bezlusterkowce wyprą lustrzanki to i tak te tańsze modele będą wykastrowane z większości funkcji pro. Zaś odpowiedniki dzisiejszych D5 czy D850 z ich funcjonalnością będą kosztować nie mniej. podobna sytuacja jest ze szkłami. Podobno szkła pod bezlusterkowce są znacznie prostsze w produkcji. Niestety ich cena nie ustępuje szkłom lustrzankowym. i to sie nie zmieni.
Ale co do autofocusa przy filmowaniu to oczywiście d750 nie ma szans. Jednak w profesjonalnych filmowych zastosowaniach tylko follow focus ma sens. Więc jakość AF nie ma żadnego znaczenia.
...odpowiednią szybkość działania zapewnia jedynie ze szkłami systemu Z, ...praktycznie nie współpracuje ze starymi sigmami systemu Nikon i z artami też ma problemy, ...Nie posiada mozliwości podpięcia gripu z obsługą Af i kóleczek (ergonomiczna dyskwalifikacja ),... nie spełnia swojej roli bo dostęp do ustawienia parametrów obrazu w takim mikroskopijnym sprzęcie to koszmar, ...Stabilizacja (...) i tak nie zastąpi glidecama z kamizelką lub gimbala, ...Same minusy, ...aparat jako kamera obsługa nie akceptowalna...
Nie no rzeczywiscie nie powiedziales, ze do kitu ;)
kurczeblade
18-06-2019, 14:27
Powiem tak. Piszę z doskoku to za mocno się nie będę mógł rozpisać. Ale trochę już udało mi się zapoznać z aparatem.
Zrobiłem Z6 już 3 sesje ślubne. Dzisiaj będzie sesja "narzeczeńska" ale już po ślubie :D Czeka na mnie też lookbook na początku lipca.
Pierwsze wrażenia, są dość pozytywne, ale czasami się motam i brakuję mi funkcjonalności, dużego optycznego wizjera z D850 - ale zapominając o D850, robi się całkiem fajnie, przyjemnie. Pierwsze co mogę powiedzieć, to praca przez adapter FTZ - to nie jest to co mi się podoba, zdecydowanie AF dopiero zaczyna dobrze działać z natywnymi szkłami. No i u mnie jeszcze ten problem z Tamronem 85 1.8 VC - to szkło jest genialne, i lipa będzie jeśli tego nie naprawiają jakimś softem. Ergonomia ciągle mi doskwiera, przyciski od zmiany trybów AF - ciągle nie mogę się do tego przyzwyczaić. No i brakuję przycisków na obudowie, chociaż dwa takie do zaprogramowania. No i wkurza ta zmiana baterii. Nie jest to aparat idealny. Ale wiem że będę nim często robił, wczoraj miałem sesje w górach - aparat na szelkach ważył tyle co nic, czasami musiałem robić zdjęcia z mało wygodnych miejsc, i tu kłania się praca na LCD - to jest genialne moim zdaniem - 80% sesji w ciężkim terenie zrobiłem za pomocą LCD. I ręka nie boli od noszenia sprzętu :D No i pomijając te wszystkie kwestie techniczne, fajne "doznania" z fotografowania, taka nowość, jest inaczej niż na lustrzance, nowe doświadczenie. :)
aha - na upartego, można korzystać z PIN-AF. Jak robiłem jakieś detale, obrączki małe, to spokojnie to działa. Nie ma tragedii jak to niektórzy opisywali... można nawet portrety robić.
No i to co mnie mocno drażni to EAF, bo mogłoby to być bardzo spoko, jakby działało jeszcze lepiej. Albo muszę jeszcze ogarnąć EYE-AF - wciąć kogoś na luźniejsze zdjęcia. Bo jak jest para, albo kilka osób, zaczyna wariować, skacze po oczach, gdzieś ucieka- generalnie nie trzyma się kupy. Szkoda bo ten punkt można sobie ustawić na jedno oko, ale co z tego skoro jest tak chaotycznie że w dobrym świetle nie potrafi się utrzymać na 1 oku. Jak jest jedna osoba, to bardziej się skupia. Mam nadzieję że to zostanie poprawione z kolejną aktualizacją.
Może uda mi się później napisać więcej, bo to tak po łebkach. Wiem że zaraz JK będzie sobie robił hihyhahy i aniemówiłem. Ale nie w tym rzecz, ja uważam że, jako sprzęt do roboty, to taki D850 jest zdecydowanie lepszy, bardziej profesjonalny i nigdy bym Z6/Z7 nie postawił przed D850. Będzie można porównywać ML Nikona jak wyjdzie Ztka na poziomie D850 - wtedy to będzie miało sens. Dla mnie to są dwa różne aparaty, dwa różne sprzęty. D850 jest tu kompletną profesjonalną lustrzanką. Z6 jest takim powiewem świeżości :D
Ogólnie, fajny aparat. Nie żałuje. Dzisiaj lecę na sesje z samą Z6. 50 1.8 S i 85mm - lustrzanki zostają w domu będzie leciutko. :))))
voyager1000
18-06-2019, 14:34
Zawodowo robię zdjęcia i filmuję. Potrzebuję uchwytu pionowego. I tak Nikonowi należą się wielkie pochwały za wyświetlacz lcd na górze Z6 i Z7. Bez tego ani rusz. Osobiście ciekawy jestem jakości AF szczególnie w ciemnych pomieszczeniach i w ruchu. Nikon deklaruje AF skuteczny do -4EV. To mogłoby być ciekawe gdyby tak rzeczywiście było. Nie widziałem jeszcze dobrego porównania np d750 z Z6.
Z natywnymi szkłami więc trza kupić kilka a co z 70-200 2.8 którą uwielbiam ?
Mam nadzieję, że Nikon nie posłucha tych narzekań. Nie chciałbym, żeby moja ulubiona firma skończyła jak Nokia produkując wygodne telefony z dużymi przyciskami dla seniorow 8)
cybulski
18-06-2019, 15:09
Ogólnie, fajny aparat. Nie żałuje. Dzisiaj lecę na sesje z samą Z6. 50 1.8 S i 85mm - lustrzanki zostają w domu będzie leciutko. :))))
Hehe w canunie RF to byś miał przynajmniej eReFy 50 1.2 i 85 1.2 a tak lipę jakąś podpinasz Panie Łukaszu :mrgreen:
Słyszałem że odkąd wyszły 1.2 Canona to już inne dziury portretów nie robią.
cz4rnuch
18-06-2019, 15:12
W przyszłym roku ma być 50/1.2 od Nikkora do zetek. Oczywiście jak nic się nie zmieni. Jestem też ciekawy czy Techart jest w stanie zrobić/pokusi się o podobną przelotkę jak ta od Sony E do Nikona Z, bo jeśli by im się to udało to wtedy byłoby to bardzo ciekawe połączenie.
https://www.youtube.com/watch?v=fcwjpAXJt6Q
kurczeblade
18-06-2019, 15:28
Hehe w canunie RF to byś miał przynajmniej eReFy 50 1.2 i 85 1.2 a tak lipę jakąś podpinasz Panie Łukaszu :mrgreen:
Słyszałem że odkąd wyszły 1.2 Canona to już inne dziury portretów nie robią.
No i pewnie musiałbym sprzedać żonę arabom ... żeby kupić obiektyw :D
Ja Ztke kupiłem bo seria szkieł S - idealnie trafia pod mój budżet.
No i nie ma co się jarać Canonem - pamiętaj że w Z jest dużo większy bagnet, także są większe możliwości w produkowaniu jasnych szkieł.
cybulski
18-06-2019, 15:31
Ale najepsze jest to że nikt nie potrzebuje przelotki z Nikona do Sony .... bo i po co :)
No i pewnie musiałbym sprzedać żonę arabom ... żeby kupić obiektyw :D
Ja Ztke kupiłem bo seria szkieł S - idealnie trafia pod mój budżet.
No i nie ma co się jarać Canonem - pamiętaj że w Z jest dużo większy bagnet, także są większe możliwości w produkowaniu jasnych szkieł.
Różnica jest taka żę Nikon ma potencjalne możliwości a Canon i Sony po prostu ma te szkła co trzeba.
Podczas gdy Nikon potencjalnie będzie cały czas najpepszy .... Zeissa z natywnym AF i tak pewnie nie będzie ... więc to taka lepszość tylko na papierze.
A nie od dziś wiadomo że papier wszystko zniesie.
nikoniarz
18-06-2019, 15:37
aparat na szelkach ważył tyle co nic,
A to tylko 200g mniej :)
cz4rnuch
18-06-2019, 15:39
...No i nie ma co się jarać Canonem - pamiętaj że w Z jest dużo większy bagnet, także są większe możliwości w produkowaniu jasnych szkieł.Nie ma dużo większego bagnetu a dwa, że jak sam pokazał Nikon ultra jasne szkła stwarzają mu problem z wciśnięciem AFu do zwykłej 50tki, bo jak tłumaczy firma soczewki są za ciężkie by mógł je z powodzeniem obsługiwać silniczek AFu. A co do cen to sam to przecież przyznałeś. Ultrajasne kosztuje i tyle. Byś kupił od Canona to byś musiał sprzedać arabskim szejkom a gdy Ci się zamarzy to samo od Nikona to pewnie będziesz musiał żonę opylić jakiemuś afrykańskiemu watażce.
cybulski
18-06-2019, 15:46
Myślę że bez szelek mógłby nawet odfrunąć.
https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez kurczeblade https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/buttons/viewpost-right.png (https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4056948#post4056948)
aparat na szelkach ważył tyle co nic,
No ale skoro już kupiłeś tęę Zetkę to my ci teraz trochę ją poobrzydzamy, żeby sobie deko odbić to co pisałeś wcześniej :mrgreen:
kurczeblade
18-06-2019, 16:09
Nie no bez jaj. Porównajmy bez tych wszystkich przejściówek.
D850 +35 art zamiast tego zestawu wezmę Z6 + 50 S bo taka 50 dziś na sesję mi styknie. I mogę odfrunoońć ;)
Te szkła RF f/1.2 po 11 tysiaków to długo będą tylko w rękach tych co je dostali albo im zrobili specjalne zniżki, przeciętny ulubieniec pasków z logo canona raczej tego nie będzie miał.
Pytanie do technicznych (np. TOP67) - możliwe jest, że na matrycy tej samej wielkości tzn. FX, to samo szkło winietuje bardziej niż na innej FX? Bo jakaś duża winieta mi się wydaje z 85/1.8G z Z6, w por. do zestawienia z D700/750...
Pytanie do technicznych (np. TOP67) - możliwe jest, że na matrycy tej samej wielkości tzn. FX, to samo szkło winietuje bardziej niż na innej FX? Bo jakaś duża winieta mi się wydaje z 85/1.8G z Z6, w por. do zestawienia z D700/750...
Tak. W Zetkach mikrosoczewki są skierowane bardziej do środka, żeby szkła blisko matrycy nie winietowały. Może ma to odwrotny wpływ na stare szkła.
Hehe w canunie RF to byś miał przynajmniej eReFy 50 1.2 i 85 1.2
I miałby taką skuteczność AF
https://www.optyczne.pl/423.3-Test_aparatu-Canon_EOS_RP_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Krzysztof_G
18-06-2019, 23:39
Tu kolega @Krzysztof_G (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65590) może coś o Zeisach pwiedzieć ponieważ długo używał tego z d610 a obecnie z Sony. W końcu Krzysztof przyznał że dupka NIKONa nie jest potrzebna do Zeissów bo to Zeissy są tym o co chodzi a nie body i szkła Nikona.
Jeśli mam rację to Krzysztof to może potwierdzić. Ja osobiście nigdy nie miałem ani Sigmy ani Zeissa ale mam obecnie kilka eLek Canona i już nie chcę wracać do NIkona :) nie widzę ani takiej potrzeby ani sensu a DRy i tabełki to ściema, szkła są ważniejsze.
eh mnie cybulski wywołałeś do tablicy. jeśli komus zależy na obrazku to rzeczywiście Zeiss ma sporo fajnych szkieł. Inni producenci też mają .. tylko jest ich mniej (szkieł). Nie wszystkie obiektywy Zeissa czy Voigtlandera są perfekcyjne. Moja miłość do 85mm 1.4 Planara była często wystawiana na ciężką próbę, ponieważ szkło ma swoje wady (i piękny obrazek).
jest na forum wątek ze zdjęciami z nowego Nikona 105 f1.4 - i wiele osób się zachwyca obrazkiem. Nie wiem czy tam jest jakaś obróbka robiona ale mój D610 z Zeissem 135 f2 dawał praktycznie taki surowy obrazek po otworzeniu w LR bez praktycznie żadnej korekty. Jak się porozmawia z ludźmi, którzy używają naprawdę dobrych szkieł wychodzi że czas który poświęcają na obróbkę jest minimalny (pod warunkiem dobrej ekspozycji, no i jeśli to nie ma być jakiś fine art bo te z założenia wymagają ingerencji).
Mikrokontrast, kolory, ostrość - bardzo wysoki poziom. A jeśli chodzi o BW no to ... w ogółe nie ma tematu.
Zeiss do Nikona są manualne i tak już zostanie (do Canona też). Jedynie do Sony oferują linię Batis z AF i trochę szkieł koprodukowanych z Sony . Batis - linia która powstała już jakiś czas temu, obecnie niektóre obiektywy z serii GM są podobno nawet lepsze (i wyraźnie droższe).
Dobre szkła są drogie bo są dobre. W kraju nad Wisła ważna jest puszka - co wynika moim zdaniem z elementarnego braku wiedzy na temat używania sprzętu fotograficznego. Tak, są obszary gdzię mega szybki AF jest ważny i wtedy używa się zoomów jak 24-70 czy 70-200 bo te są szybkie i dają przyzwoity obrazek i zaden stały ART tego nie zmieni bo z nikkorem 24-70 2.8 nie ma szans w szybkości i celności AF.
O lufach high-end powyżej 200mm ogniskowej nie wspominam bo kosztują tyle że nawet nie czytam recenzji :-)
Jest też grupa ludzi która się nie chce 'zmuzdrzać' nad techniką tylko robić przyzwoite zdjęcia małym kosztem i to jest OK. Tylko wkurza mnie jak tacy ludzie sprzedają innym opowieści dziwnych treści, jakie to ich najlepszejsze.
Ja nikogo na nic nie namawiam. Moje zdjęcia - przynajmniej część - wiadomo jak znaleźć w necie. 95% zrobione Zeiss lub Voigtlander - albo się podoba albo nie. Niektóre obrabiane, inne nie. Dziękuję za uwagę.
nikoniarz
18-06-2019, 23:44
W kraju nad Wisła ważna jest puszka - co wynika moim zdaniem z elementarnego braku wiedzy na temat używania sprzętu fotograficznego.
99% opinii jakie czytam sugeruje, że to optyka najważniejsza. I nie piszę tego jako zarzut dla Twojej opinii, ale jako własne odczucie.
Dariusz Breś
19-06-2019, 00:47
Tak, są obszary gdzię mega szybki AF jest ważny i wtedy używa się zoomów jak 24-70 czy 70-200 bo te są szybkie i dają przyzwoity obrazek i zaden stały ART tego nie zmieni bo z nikkorem 24-70 2.8 nie ma szans w szybkości i celności AF.
Jako że użytkuję i nikkory i arty sprostuję Twoją wypowiedź, zależnie od czystości puchy (czujniki af i lustro, puszka D5).
art 28 vs 24-70 2.8 G nikon - więcej trafień na sigmie
art 135 vs 24-70 2.8 G nikon - szybsza i pewniejsza sigma
Zresztą jakby porównywać tylko pracę faktyczną, czyli pracę w obrębie kilku metrów między obiektami to szybkosć nie ma żadnego znaczenia, bo ruch soczewki jest minimalny
ważniejsza jest technika, bo jeśli jej brak to nawet najszybsze szkło w nikonie 70-200 2.8 FL będzie pudłować.
Krzysztof_G
19-06-2019, 08:56
Jako że użytkuję i nikkory i arty sprostuję Twoją wypowiedź, zależnie od czystości puchy (czujniki af i lustro, puszka D5).
art 28 vs 24-70 2.8 G nikon - więcej trafień na sigmie
art 135 vs 24-70 2.8 G nikon - szybsza i pewniejsza sigma
Zresztą jakby porównywać tylko pracę faktyczną, czyli pracę w obrębie kilku metrów między obiektami to szybkosć nie ma żadnego znaczenia, bo ruch soczewki jest minimalny
ważniejsza jest technika, bo jeśli jej brak to nawet najszybsze szkło w nikonie 70-200 2.8 FL będzie pudłować.
Dariusz Breś przyznaję, że w mojej subiektywnej wypowiedzi uogólniłem parę rzeczy, i mogę się mylić. Moja wypowiedź miała na celu przedstawienie opinii, że w ogólności optyka ważniejsza niż body.
I tutaj :
a) mogłaby się wywiązać dyskusja merytoryczna dlaczego uważamy że to stwierdzenie jest prawdziwe lub fałszywe i dlaczego. Chętnie poznałbym Twoją opinię (tzw. corner case odpuszczamy w dyskusji, wystarczy chyba powiedzieć że w 9 na 10 przypadków to stwierdzenie jest prawdziwe lub nie);
b) Dariusz Breś jestem ciekaw Twojego zdania czy w ogólności do reporterki bardziej nadają się zoomy czy stałki bazując na swoim doświadczeniu. Moje zdanie znasz - uogólniając - wydaje mi się że zoomy oprócz elastyczności zooma są z reguły 'szybsze' (ale świat idzie do przodu, więc może coś mnie ominęło);
c) wspomniałeś o technice i to jest bardzo interesujący temat. Chyba sporo osób chciałoby dowiedzieć się czegoś więcej. Nie każdy dysponuje budżetem na topowe szkła więc pożyteczne uwagi jak 'wycisnąć' z tego co się ma jak najwięcej mogło być pchnąć to forum w zupełnie nowy wymia;.
pozdrawiam
kurczeblade
19-06-2019, 10:02
Wczoraj skupiłem się na EAF. Po krótkiej zabawie, zrobiłem praktycznie całą sesje EAF. Bardzo dobrze działa z Tamronem 85 1.8 VC, a z Nikkorem 50 1.8 to bajka. Czasami jak są dwie osoby w kadrze to gubi się ten punkt i przeskakuję, ale można to opanować. Bardzo mi się podoba że można tak kadrować. Dzięki temu można mieć jeszcze lepszy "kontakt" z parami, modelką, w sensie robi się zdjęcia przez LCD, a w tym czasie można sobie zerkać na parę, obserwować ich i bezpośrednio twarzą w twarz się komunikować.
Wrzucam dwie fotki z 50 1.8 S. Zdjęć praktycznie nie obrabiałem (delikatnie podpita ekspozycja, i kontrast) także można sobie zobaczyć przy okazji kolor. Wywołane w LR na profilu AdobeColor. Generalnie podoba mi się z tej puszki kolor. Z pewnością nie jest tak jak w D750. Nie trzeba tak kombinować z suwakami, bo obrazek wyjściowy jest ładny. Jedyne co mnie ciągle drażni, to to że baaateria zjeżdża szybko w dół.
https://live.staticflickr.com/65535/48090918533_1cb6cd2308_b.jpg (https://flic.kr/p/2ggCwBP)DSC_5498-2 (https://flic.kr/p/2ggCwBP) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
https://live.staticflickr.com/65535/48090885741_f9af2ed41a_b.jpg (https://flic.kr/p/2ggCmSr)DSC_5491-2 (https://flic.kr/p/2ggCmSr) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
A nie mówiłem? ;-) :-D
Warto było tyle bzdur tu wypisywać? Gdybyś potrafił uwierzyć w to ci ludzie piszą i zostawił tych z YT w spokoju, byłoby prościej. Prawda. ;-)
kurczeblade
19-06-2019, 10:45
A nie mówiłem? ;-) :-D
Warto było tyle bzdur tu wypisywać? Gdybyś potrafił uwierzyć w to ci ludzie piszą i zostawił tych z YT w spokoju, byłoby prościej. Prawda. ;-)
Nie rozumiem, ja bzdur? Opisałem działanie EAF a przecież ty pisałeś że ten aparat jest "najlepszy na świecie" gdy nie było jeszcze EAF.
To że kupiłem aparat i opisałem działanie. Nie oznacza że się zgodzę z tym co tu pisałeś, że to najlepszy sprzęt na świecie, który może zastąpić D4/D5/D850.
Nie rozumiem. Przecież ty pisałeś że ten aparat jest "najlepszy na świecie" gdy nie było jeszcze EAF.
To że kupiłem aparat i opisałem działanie. Nie oznacza że się zgodzę z tym co tu pisałeś, że to najlepszy sprzęt na świecie, który może zastąpić D5/D850.
Chyba chodziło o D4, z drugiej strony pisałeś że jest wszystko do dupy... i nikon nas dyma:/
Łukaszu zerknij proszę na wiadomość priv ;)
...
Wrzucam dwie fotki z 50 1.8 S. Zdjęć praktycznie nie obrabiałem (delikatnie podpita ekspozycja, i kontrast) także można sobie zobaczyć przy okazji kolor. Wywołane w LR na profilu AdobeColor. Generalnie podoba mi się z tej puszki kolor. Z pewnością nie jest tak jak w D750. Nie trzeba tak kombinować z suwakami, bo obrazek wyjściowy jest ładny. Jedyne co mnie ciągle drażni, to to że baaateria zjeżdża szybko w dół.
...
Jak miałeś ustawione Picture Control?
kurczeblade
19-06-2019, 11:45
Chyba chodziło o D4, z drugiej strony pisałeś że jest wszystko do dupy... i nikon nas dyma:/
drugiej strony pisałeś że jest wszystko do dupy... i nikon nas dyma:/
Bo dyma. Dalej uważam że robienie dowgrejdów z przykładowo 1slotem to dymanie użytkowników. I nie pisałem że jest WSZYSTKO do dupy, próbowałem też wyciągnąć pewne wnioski z cech które nie są tylko pozytywne. Nie lubię, jak ktoś opisuję coś robiąc "ahy ohy love love" pomijając celowo pewne "wady" - o które człowiek się pyta. To samo widzę że mają w Sony, tam na grupach piszą o A7III OCHHHHAHHHHH orgazmy, a jak zapytasz się o rozdzielczość LCD, wizjera to neverminde, ważne że OCHHH EAF działa cudownie. Ale przymykając oko na pewne cechy które mogą być "wadami" ale mimo wszystko, to jest bardzo fajny aparat. :)
Jak miałeś ustawione Picture Control?
Standardowe.
Wyostrzenie na + 3
Przejrzystość + 1
Reszta 0
Ale przymykając oko na pewne cechy które mnie drażnią dalej, to jest bardzo fajny aparat. :)
Podpisuję się.
Dalej uważam że robienie dowgrejdów z przykładowo 1slotem to dymanie użytkowników.Jakby poprzednik Z6/Z7 istniały to można by płakać, tak jak w przypadku D7500, który niby jest następcą D7200 i tu można krytykować.
Z6 i Z7 to środeczek nowego systemu, tak sobie wymyślili i tak zrobili, klient spokojnie może się powstrzymać od zakupu jeśli mu ten sprzęt nie odpowiada i niech wtedy Nikon się zastanawia co skopał, a jak klient kupuje i płacze że to czy tamto to cóż poradzić.
Pytanie do praktyków od znajomego co się napalił na Z6 i też płacze że slot, że grip że to i tamto.
1. Czy cichy tryb czyli z elektroniczną migawką ma jakieś ograniczenia albo odbija się coś na jakości w specyficznych warunkach ?
2. Jak jest z reakcją przy dotykowym AF na ekranie, czy da się odczuć jakieś opożnienia ?
3. W warunkach załóżmy gdzie trzeba użyć ISO 6400 jak działa wizjer, mocno klatkuje i ma opóźnienia spore ?
Dariusz Breś
19-06-2019, 13:28
Dariusz Breś przyznaję, że w mojej subiektywnej wypowiedzi uogólniłem parę rzeczy, i mogę się mylić. Moja wypowiedź miała na celu przedstawienie opinii, że w ogólności optyka ważniejsza niż body.
I tutaj :
b) Dariusz Breś jestem ciekaw Twojego zdania czy w ogólności do reporterki bardziej nadają się zoomy czy stałki bazując na swoim doświadczeniu. Moje zdanie znasz - uogólniając - wydaje mi się że zoomy oprócz elastyczności zooma są z reguły 'szybsze' (ale świat idzie do przodu, więc może coś mnie ominęło);
To tak offtop i nie ciągnijmy tego w tym wątku.
I jedno i drugie sie nadaje. To jest kwestia jaki to reportaż. Ślubniak, chrzest, komunia, event typu woodstock czy mtv awards, to jest wolne repo. Masz czas na wszystko, zmienić szkło, zmienić body.
Jest też szybsze repo, jak mecz, wośp w studiu. Tutaj przydaje się szybkość, ale nie samego AFU szkła (bo ona jest już od dawna na wysokim poziomie, 200-500 jest wolny jak diabli a mimo to daje radę na boisku) ale wynikająca z elastyczności, czyli zmiany ogniskowej.
Stojąc w miejscu zrobię grupę osób (70 mm) i za chwilę machnę zbliżenie na postać za nimi (200 mm) bez zmiany aparatu/szkła. Takie coś jest nieosiągalne na stałych.
Dla przykładu, studio Wośp. Jurek potrafi przemieszczać się w mgnieniu oka a za nim podąża cała ekipa, filmowa, ochrona. I nie ma możliwości zmienić miejsca.
W przypadku podpiętej stałki, np. 35 mm, mogę być za blisko, okej, łapię za 20 mm, podpinam… tyle że Jurka już dawno nie ma, jest kilka kroków dalej i teraz już nie potrzebuję 20 mm, ale 70
Mając zoom 24-70 jestem szybszy i szybciej dopasowuję się do takich warunków.
Na meczu to samo, mam główną stałkę 500 mm dającą rewelacyjną jakość, ale problem robi się gdy akcja jest blisko ciebie, w takim przypadku na drugim body 70-200 załatwia sprawę. Gdyby tam była podpięta stałka np. 85 mm, mogłoby być np. za daleko, nikt nie jest w stanie tego przewidzieć dlatego oprócz tele standardem jest trójca 2.8.
c) wspomniałeś o technice i to jest bardzo interesujący temat. Chyba sporo osób chciałoby dowiedzieć się czegoś więcej. Nie każdy dysponuje budżetem na topowe szkła więc pożyteczne uwagi jak 'wycisnąć' z tego co się ma jak najwięcej mogło być pchnąć to forum w zupełnie nowy wymia;.
Myślę każdy zna takie techniki, np. ustawienie focusa na punkt w którym ma być za chwilę bardzo szybki obiekt i przestawienie na manual. To raczej na osobny wątek.
cybulski
19-06-2019, 13:33
Darusz Breś a czy istnieje jakaś opcja aby śledzić wszsytkie Twoje wpisy tutaj, może ktoś wie ... z nich więcej się człowiek konkretów dowie niż z 300 stron innych wpisów :)
Wczoraj skupiłem się na EAF. Po krótkiej zabawie, zrobiłem praktycznie całą sesje EAF. Bardzo dobrze działa z Tamronem 85 1.8 VC, a z Nikkorem 50 1.8 to bajka. Czasami jak są dwie osoby w kadrze to gubi się ten punkt i przeskakuję, ale można to opanować. Bardzo mi się podoba że można tak kadrować. Dzięki temu można mieć jeszcze lepszy "kontakt" z parami, modelką, w sensie robi się zdjęcia przez LCD, a w tym czasie można sobie zerkać na parę, obserwować ich i bezpośrednio twarzą w twarz się komunikować.
https://live.staticflickr.com/65535/48090918533_1cb6cd2308_b.jpg (https://flic.kr/p/2ggCwBP)DSC_5498-2 (https://flic.kr/p/2ggCwBP) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
https://live.staticflickr.com/65535/48090885741_f9af2ed41a_b.jpg (https://flic.kr/p/2ggCmSr)DSC_5491-2 (https://flic.kr/p/2ggCmSr) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Jeśli uważasz, że ten obraz jest lepszy od tego, jaki można uzyskać z D750 czy D850 to sądzę, że wcześniej korzystałeś z niesprawnego sprzętu.:lol: Nie wiem jak odnieść się do pokazanego tu EAF bo głębokie cienie w okolicach oczu całkowicie ukryły tą superrrr ostrość.:lol:
kurczeblade
19-06-2019, 16:17
Gdzie ja uważam że obrazek jest lepszy od czegokolwiek ? Trochę latek na karku, a poziom gimbazy level hard. Może pokażesz swoje lokomotywy i jakość z d850 ?
Co do cieni pod oczami, *******isz jak potłuczony. I ciężko się do tego odnieść.
Jeśli uważasz, że ten obraz jest lepszy od tego, jaki można uzyskać z D750 czy D850 to sądzę, że wcześniej korzystałeś z niesprawnego sprzętu.:lol: Nie wiem jak odnieść się do pokazanego tu EAF bo głębokie cienie w okolicach oczu całkowicie ukryły tą superrrr ostrość.:lol:
Trochę dziwny komentarz, przecież kurczak nigdzie nie pisał, że jest lepszy, tylko łatwiej (mniejszym nakładem pracy w PP) osiągna to co chce (a nie, że wcześniej się tego nie dało). Przecież to jest napisane dość wyraźnie - chciałeś się koniecznie przyczepić czy co?
EAF i cienie - wtf? :lol:
Pytanie do praktyków od znajomego co się napalił na Z6 i też płacze że slot, że grip że to i tamto.
1. Czy cichy tryb czyli z elektroniczną migawką ma jakieś ograniczenia albo odbija się coś na jakości w specyficznych warunkach ?
2. Jak jest z reakcją przy dotykowym AF na ekranie, czy da się odczuć jakieś opożnienia ?
3. W warunkach załóżmy gdzie trzeba użyć ISO 6400 jak działa wizjer, mocno klatkuje i ma opóźnienia spore ?
coś ktoś ?
kurczeblade
19-06-2019, 19:33
1. Testowałem wczoraj podczas pleneru, w plenerze zupełnie nie słychać, ale działa bez zarzutów. Ciemny, noc i jakieś światło z TV - ostrzenie na butelkę z wodą i trafia bez problemu. Zależy jakie specyficzne warunki chodzi... U mnie ta opcja już siedzi pod przyciskiem I - bo fajnie to działa.
2. Opóźnień nie zauważyłem. Dotykasz na ekran, szkło ostrzy i jest zdjęcie.
3. Robiąc wieczorem zdjęcie, raczej nie jest tak źle. Jeśli ja "uczulony" na takie rzeczy aż tego tak nie zauważyłem, to musi być dość ok. Generalnie musiałbym jeszcze raz sprawdzić, z pewnością nie jest to takie klatkowanie które mogłoby się rzucać w oczy.
Ad1 to działa to bardzo dobrze i jeszcze nie miałem z tym problemu przynajmniej w świetle dziennym, bo tylko w takim na razie testowałem
Ad2 to działa szybko
Ad3 Smużenie na ekranie i widoczne wkurzające odświeżanie pojawia się przy kiepskich źródłach światła, bardzo to widać w biurach przy świetlówkach, nie zauważyłem aby wartość iso tutaj miała jakiekolwiek znaczenie, jedynie rodzaj-charakter źródła światła, przy stosunkowo liniowych źródłach swiatla nie ma problemu. Jak jest mocno poszarpane spectrum światła to duża szansa ze będzie to widać
poglądowo:
26574
Ledy ze słabym CRI tez mogą być problemem. A światło dzienne nigdy.
Co do wizjera, mam A7II, coś tam z A7III też wiem i tu jest cały czas kwestia że jeśli mamy ekspozycje przykładowo ISO 3200 1/10s to w wizjerze będzie już tragedia z szumem jeśli ma nie być sieczki z klatkowaniem, przy jeszcze gorszych warunkach wizjer zaczyna "pływać" bo matryca sięga granic mozłiwości żeby coś pokazac w wizjerze.
Dlatego jestem ciekaw czy tak samo jest w Zetkach bo to raczej techniczna sprawa trudna do przeskoczenia, cudów nie ma i nie da się zrobić więcej fps jeśli są warunki tragiczne, czyli chyba sam sobie odpowiedziałem.
Co do wizjera, mam A7II, coś tam z A7III też wiem i tu jest cały czas kwestia że jeśli mamy ekspozycje przykładowo ISO 3200 1/10s to w wizjerze będzie już tragedia z szumem jeśli ma nie być sieczki z klatkowaniem, przy jeszcze gorszych warunkach wizjer zaczyna "pływać" bo matryca sięga granic mozłiwości żeby coś pokazac w wizjerze.
Dlatego jestem ciekaw czy tak samo jest w Zetkach bo to raczej techniczna sprawa trudna do przeskoczenia, cudów nie ma i nie da się zrobić więcej fps jeśli są warunki tragiczne, czyli chyba sam sobie odpowiedziałem.
A7III mimo ze świetny to akurat wizjer ma moim zdaniem dużo gorszy i nie tylko moim. W kategorii wizjer z6 go raczej deklasuje.
[Edit]
Specjalnie sprawdziłem, ustawiłem iso 3200 i 1/10 sekundy w salonie gdzie mam dobre ledy nie ma najmniejszego problemu z wizjerem, jest naprawdę bardzo dobrze.
W innym pomieszczeniu gdzie mam ledy najtańsze z niskim CRI widać migotanie całego obrazu w wizjerze, jakbyś widział odświeżanie słabe. Także to co pisałem o charakterze światła można doświadczalnie sprawdzić przy pomocy aparatu. Z6 to detektor złych źródeł światła, tanie ledy widać od razu.
W tym trybie nie jest wyzwalana lampa błyskowa, poza tym nie zauważyłem by wpływał on w jakiś istotny sposób na zdjęcia. Używam głównie do robienia serii
zdjęć w makro w powiązaniu z focus bracketingiem.
a na nikoniarzach dalej to samo, ludzie którzy nigdy nie mieli aparatu w ręce mają najwięcej do powiedzenia :V
żenada, żenada, żenada, to forum o kilku lat jest nic nie warte i wchodzi się tu tylko dla beki
gast
wpadaj częściej, wrzucaj zdjęcia ze swojej Z6, napisz jak się sprawują nowe szkła (interesuje mnie np. Z 14-30/4), od razu zrobi się merytorycznie :mrgreen:
Dzięki za pomocne info kazzi rpromin kurczeblade
Jeszcze odnośnie wizjera, dla mnie problem zaczyna się w bardzo złych warunkach gdzie wizjer musi dodatkowo podnieść ISO na matrycy albo zmniejszyć ilość klatek, wtedy jest tragedia.
sprawują się tak samo jak na innych body.
Serio, ja nie widzę różnicy w działaniu szkieł przez FTZ, jeśli jakieś różnice są to na poziomie milisekund. Nowych szkieł nie mam, bo nie widzę sensu wymiany - ftz mi nie zawadza. Ale mam wrażenie że mam zdecydowanie więcej trafionych fot niz z d750. Zresztą, podgląd ekspozycji w wizjerze to jest bajka :D
Dzięki za pomocne info kazzi rpromin kurczeblade
Jeszcze odnośnie wizjera, dla mnie problem zaczyna się w bardzo złych warunkach gdzie wizjer musi dodatkowo podnieść ISO na matrycy albo zmniejszyć ilość klatek, wtedy jest tragedia.
tak dokładnie jest, szczególnie jak wykonujesz jakis szybki ruch. No ale coś za coś, w Z przynajmniej coś w tym wizjerze widzisz ;) Bo w normalnym to juz często czarna plama.
Wizjer elektroniczny używam od dawna ( bezlustra nie zaczęły się do Z6 ;) ) wady są, które jak widzę przez lata nie są likwidowane bo nie da się przeskoczyć ograniczeń jakie daje matryca, jest szansa że dopiero matryce z globalną migawką będą mogły przesłać obraz do wizjera bez opóźnień, zobaczymy zapewne to w najnowszych sony niedługo.
KrzysztofKozicki
22-06-2019, 21:53
Po około pół roku korzystania z z6 czas się podzielić kilkoma przemyśleniami.
Aparat kupiłem głównie do nauki filmowania i jako coś, co zabiorę na wycieczki, dla tego głównie poruszę te aspekty. Przy filmowaniu denerwuje mnie kilka kwestii i od nich zacznę. Po pierwsze nie rozumiem dlaczego nie ma płaskiego profilu przy zapisie na kartę. Nie zawsze chce mi się biegać z rejestratorem i nie zawsze mam taką możliwość (wycieczki). Jest flat, ale mimo wszystko ten mały drobiazg w postaci płaskiego, by się przydał. Kolejna sprawa to aparat może ładować i w ogólę korzystać z power banka tylko jak jest wyłączony. Czyli zrobienia długiego timmelapsa odpada, bo siądzie nam bateria. A szkoda, bo nawet moje małe dji osmo action może jako zewnętrzne zasilanie wykorzystywać power bank. Trzecia rzecz to ftz. Jest tak zaprojektowany, że schodzi po niżej linii aparatu, co sprawia, że mając Z6 na gimbalu plus zmiana szkła z s na dowolne plus ftz to przebudowa wszystkiego. Aż się odechciewa z tego korzystać. Nawet jak aparat jest na statywie to zabawa w kręcenie śrubek. Udało mi się to obejść używając jakiegoś mocowania od ronina, które jest na tyle grube, że niweluje tą różnice. Co prawda jest tak, że używać się da tylko obiektywów w trybie manualnym, bo af jest tak głośny, że nawet zewnętrzny mikrofon na aparacie z tym sobie nie radzi.
Mały test:
https://www.youtube.com/watch?v=YE1g3vYdkzU&t
Mikrofon w aparacie jest średnio kiepski, ale dorobiłem się już dwóch zewnętrznych i dwóch rejestratorów na różne potrzeby i jakość tego w aparacie nie ma dla mnie znaczenia.
Cała reszta to spore zalety. Najważniejszą dla mnie jest praca af. Wiadomo nie jest idealny, ale spokojnie na nim da się pracować.
Mój pierwszy filmik, gdzie uczyłem się pracy z Z6, gimbalem i montażu. Wszystko na raz :)
https://www.youtube.com/watch?v=ZUElJ8wjcso&t
Tryby U, to coś pięknego. Mam ustawienia na 4k, full hd w 60fps i slow motion. Mega to wygodne. Stabilizacja jest całkiem przyzwoita i można bez gimbala nagrać krótkie dość stabilne ujęcie. Słyszałem narzekania na baterię, ale mi jakoś to nie doskwiera. Spokojnie na jednej zrobię ponad godzinę nagrań (więcej w 4k nie wchodzi na kartę 64). Mam drugą w zapasie, ale mało kiedy potrzebuję ją wyjąć. Samo wykonanie aparatu jest całkiem spoko. Czuć, że wszystko jest porządne i trochę posłuży. Trzymanie i guziki jak u nikona, wygoda, wygoda.
Wycieczki.
Poza aparatem zabieram 14-30 i 24-70, dodatkową baterię i mikrofon. Aparat był już ze mną w Czarnobylu, Bieszczadach, na kajaku na mazurach a czeka go jeszcze sporo wypraw. Jest bardzo lekki w porównaniu do D4 i D810 z gripem i moimi szkłami do nich :). Nie ma najmniejszego problemu, by nosić go cały dzień na szelce reportrtera. Oryginalny pasek nikona odczepiłem po obejrzeniu aparatu. Z ciekawości zabrałem później na jakiś spacer i żałowałem. Strasznie badziewny. Aparat jest bardzo dobrze uszczelniony i pracował już w dość ciężkich warunkach.
Tak miał w Bieszczadach:
https://www.youtube.com/watch?v=sk6opQjVkQQ
Jak mega padało to chowałem do plecaka, ale mżawka i wichura mu nie straszna. Z powodu, że głównie robię materiały pod filmy z wycieczek to mam obraz tylko na wyświetlaczu. Dzięki temu opanowałem robienie zdjęć na zoombi :). Aparat bardzo pozytywnie zaskoczył mnie w Czarnobylu w teatrze. D810 + 24-70 nie potrafił złapać na niczym ostrości, bo było ciemno. Z6 dość powolnie, ale jednak sobie poradził. Ostatnio zrobiłem mały test wykrywania oka. By nie było tak prosto to zabrałem sigmę 105 i dzieciaki na hulajnogach do parku. Nie do końca byłem zadowolony z tego jak pracuję. Nie rozumiem dla czego tryb ten działa tylko w pełnym automacie. Na co dzień używam d9 i przyzwyczajony jestem, że podpowiadam gdzie aparat ma szukać ostrości. Tu czasami było tak, że aparat nie potrafił na nic wyostrzyć. Ale jak już złapał ostrość to bardzo ładnie ją utrzymywał. Zaskoczyło mnie to że trafione jest praktycznie każde zdjęcie. Na kilkanaście serii dwa razy się zgubił, ale to całkowicie i było to widać podczas robienia zdjęć. Pozostałe trafiał ładnie. Porównując do D4 i D810 to uważam, że af jest wolniejszy, ale dokładniejszy. Za to przy obróbce zdjęć spędzam mniej czasu. D4 jest taki bardzo surowy i trzeba trochę popracować nad plikami. D810 już jest lepiej, ale przy Z6 pracuje naj mniej.
Ja ten aparat traktuję tak jak napisałem: sprzęt do filmowania i na wycieczki. Można go używać jako drugie body, lub jako jedyny dość wszechstronny aparat, ale z pewnymi brakami. Dla mnie brak drugiego slotu i gria sprawia, że pozostałe dwa jeszcze nie przejdą na emeryturę. Ja osobiście maże by kiedyś przejść na dwa Z9 (czy co tam będzie). Po całym dniu reportażu ślubnego mając na sobie dwa ciężkie dsrl bolą mnie plecy i głównie nadgarstki. Młodszy się nie stanę, więc bezlustra będą milą odmianą. Ale jak dostanę pionowy uchwyt i drugi slot.
Jaki czytnik kart XQD polecacie?
Po wstępnej obserwacji widzę, że ceny rozpoczynają się od 140 do ok. 500 zł i nie wiem, czy warto dopłacać do tych droższych.
Wyluzowany
23-06-2019, 22:07
ja mam Lexar Professional XQD 2.0 USB 3.0 i śmiga elegancko
Dzięki!
A czy używał ktoś z Was czytnika; Delkin XQD Adapter 10 Gbps (USB 3.1)?
Mały i kompaktowy, a do tego dostępny od ręki w ABFOTO w przeciwieństwie do Lexar Professional XQD 2.0 USB 3.0, który by mi chyba najbardziej odpowiadał.
Edit...
Pytanie nieaktualne, już znalazłem ww Lexar-a w dobrej cenie :-)
grissley
28-06-2019, 11:01
Po około pół roku korzystania z z6 czas się podzielić kilkoma przemyśleniami.
dzięki :)
Czy tez tak macie, ze po update softu nacisniecie (w trybie podgladu zdjecia) przycisku OK (czyli maks powiekszenie) rozpoczyna od dolnego, lewego rogu zdjecia? Jestem przekonany, ze przed update bylo to centrum zdjecia i to mialo sens. teraz przewijanie na srodek zdjecia za kazdym razem jest mega irytujace. Czy mozna to jakos spersonalizowac?
Naciśnięcie ok pokazuje 100% punktu gdzie było ostrzone.
Naciśnięcie ok pokazuje 100% punktu gdzie było ostrzone.
Dokładnie.
Ja ostrze manualnie w tym przypadku. Zawsze w centrum kadru. Dlaczego zatem 'OK' przenosi mnie w lewy dolny rog? Mozna to zmienic?
Hmm... To może nie wykrywa tego w przypadku MF? A sprawdź z jakimś szkłem z AF... Będziesz miał odpowiedź.
Mam pytanie.
Po wgraniu aktualizacji 2.00 nie działa mi wykrywanie twarzy/oka. Oczywiście w menu mam tę opcję włączoną.
Próbowałem na wszystkich ustawieniach AF, z migawką elektroniczną i mechaniczną oraz na obiektywach Nikkor i Sigmach Art.
Możecie mi podpowiedzieć, co robię nie tak?
Mam pytanie.
Po wgraniu aktualizacji 2.00 nie działa mi wykrywanie twarzy/oka. Oczywiście w menu mam tę opcję włączoną.
Próbowałem na wszystkich ustawieniach AF, z migawką elektroniczną i mechaniczną oraz na obiektywach Nikkor i Sigmach Art.
Możecie mi podpowiedzieć, co robię nie tak?Włącz odpowiedni tryb AF. To działa tylko w jednym.
Hmm... To może nie wykrywa tego w przypadku MF? A sprawdź z jakimś szkłem z AF... Będziesz miał odpowiedź.
szklo jest AF i to do tego natywna 50S. Czy ktos, kto nie ma jeszcze aktualizacji moglby taki test zrobic. Jestem pewien, ze przed zmiana softu wcisniecie OK dla manualnego ostrzenia startowalo od centrum kadru.
Ok, sprawdziłem z 35S. U mnie jest w porządku. Przy manualnym ostrzeniu, i potem przy podglądzie i wciśnięciu OK pokazuje mi 100% miejsca gdzie ostrzyłem. Czyli w przypadku centrum jest centrum, przy jakimś bocznym - boczny.
Ok, sprawdziłem z 35S. U mnie jest w porządku. Przy manualnym ostrzeniu, i potem przy podglądzie i wciśnięciu OK pokazuje mi 100% miejsca gdzie ostrzyłem. Czyli w przypadku centrum jest centrum, przy jakimś bocznym - boczny.
a soft masz z eyeAF czy ten wczesniejszy ?
Najnowszy 2.00, taki już miałem po zakupie.
BTW. Trochę przeraża mnie oszczędność Nikona na materiałach. Trzy razy zetka była w torbie LowePro, gdzie bok aparatu dotykał do materiału torby. Logo wifi i bt, które się tam znajduje zniknęło, wytarło się...
Włącz odpowiedni tryb AF. To działa tylko w jednym.
Pisałem już, że próbowałem we wszystkich trybach AF tj. AF-C AF-S i MF. Chyba, że jest jakiś czwarty tryb w waszych Z-etkach ;-)
Pisałem już, że próbowałem we wszystkich trybach AF tj. AF-C AF-S i MF. Chyba, że jest jakiś czwarty tryb w waszych Z-etkach ;-)
To fajnie, że pisałeś, ale nie o te tryby chodzi. Drugim pokrętłem ustaw tę największą szeroką, czerwoną ramkę (obejmującą prawie cały kadr).
AF-C to za mało, musi być jeszcze tryb Wide, pokrywający cały kadr. Wiec żarcik Ci się nie udał :P. Sprawdź sobie wykrywanie twarzy w instrukcji, musisz mieć to samo ustawione
...
BTW. Trochę przeraża mnie oszczędność Nikona na materiałach. Trzy razy zetka była w torbie LowePro, gdzie bok aparatu dotykał do materiału torby. Logo wifi i bt, które się tam znajduje zniknęło, wytarło się...
To cos nowego. Sledze grupe Z6/Z7 na FB i sporo osob zglaszalo problem z luszczeniem sie gum pokrywajacych aparat. Zwracali uwage ze obchodzili sie z aparatem delikatnie. Wiec sytuacja podobna jak u kolegi.
Nie zeby znikanie farby i luszczenie sie gum przeszkadzalo w robieniu zdjec (bo z tym Z6/Z7 radza sobie wysmienicie) jednak zakladajac ze Nikon chcial przyoszczedzic na materialach uzytych do budowy tych aparatow to nasuwaja sie watpliwosci odnosnie trwalosci aparatu w dluzszej perspektywie czasu.
Poki co aparaty sa zbyt krotko na rynku zeby cokolwiek powiedziec odnosnie trwalosci wnetrza aparatu...
Panowie. Wielkie dzięki, już ogarnąłem temat :-)
Motam się między d850 a z6/z7 .Przeczytałem właśnie test z6 na optycznych , i tryb af-c nie napawa optymizmem ,kurcze przecież to nikon nie canon, i af-c od zawsze działał super.
Jak ustawiacie af-c do szybkich ujęć ? Ile macie nieostrych zdjęć np: na 100 ? Nie przeszkadza Mi jeden slot itd , priorytet to af i waga.
Myszowor
05-07-2019, 14:40
Będziesz zadowolony z Z6/Z7, AF-C z wykrywaniem oka/twarzy lub punktowo u mnie około 5% nietrafionych (czasami przestrzeli na dalszy plan).
Widzę że robisz ślubne zdjęcia, w innym wątku Z6 ktoś robi Wimbleon, więc dasz radę ;).
Motam się między d850 a z6/z7 .Przeczytałem właśnie test z6 na optycznych , i tryb af-c nie napawa optymizmem ,kurcze przecież to nikon nie canon, i af-c od zawsze działał super.
Jak ustawiacie af-c do szybkich ujęć ? Ile macie nieostrych zdjęć np: na 100 ? Nie przeszkadza Mi jeden slot itd , priorytet to af i waga.
Test optycznych Z6 był przed ukazaniem się nowego firmware, a który to dość mocno usprawnił działanie AF. Wiem, że trudno ufać komuś z netu, ale.... kup, będziesz zadowolony :)
Nie na się czego obawiać Z6 to bardzo dobry aparat a AF-C działa naprawdę dobrze. Czym fotografowałeś wcześniej?
Nie na się czego obawiać Z6 to bardzo dobry aparat a AF-C działa naprawdę dobrze. Czym fotografowałeś wcześniej?
Obecnie mam d3s i d700 , miałem wcześniej d750 -nie odpowiadały Mi kolory- i d610 -nie odpowiadał Mi af-.
Obecnie mam d3s i d700 , miałem wcześniej d750 -nie odpowiadały Mi kolory- i d610 -nie odpowiadał Mi af-.
Mogę śmiało napisać ze AF-C działa lepiej niż w d750, jak miałeś to wiesz do czego porównuje.
Niestety nie będziesz już miał kolorystyki z D700. W tej kwestii Z6 jest bliżej (choć lepiej) do d750, niż d700, niestety.
Xavier80
05-07-2019, 22:20
Niestety nie będziesz już miał kolorystyki z D700. W tej kwestii Z6 jest bliżej (choć lepiej) do d750, niż d700, niestety.
Mnie zastanawia, jakim trzeba być daltonistą, aby kolory z D700/D3s uznawać za poprawne? Wiem, że istnieje coś takiego jak adaptacja i człowiek przyzwyczajony do starych matryc będzie te kolory uznawał jako wzorzec, ale litości, nie róbmy z tego obiektywnego wzorca.
nikoniarz
05-07-2019, 22:29
Mnie zastanawia, jakim trzeba być daltonistą, aby kolory z D700/D3s uznawać za poprawne?
A mnie zastanawia, jak można kolorystycznie łączyć te dwa korpusy :mrgreen:
Być może trzeba być daltonistą...
Mnie zastanawia, jakim trzeba być daltonistą, aby kolory z D700/D3s uznawać za poprawne? Wiem, że istnieje coś takiego jak adaptacja i człowiek przyzwyczajony do starych matryc będzie te kolory uznawał jako wzorzec, ale litości, nie róbmy z tego obiektywnego wzorca.
Koledze prz3mo zapewne chodzi o odbiór kolorystyki przez klienta, poprostu wszystkim się podoba ,taka lekka opalenizna .
david555
05-07-2019, 22:45
A NEFy, z którego korpusu Nikona, można wg. Ciebie uznać za wzorzec koloru ?
W praktyce, kolory surowych NEFów prosto z puszki nie mają większego znaczenia, jako że można je dowolnie modyfikować, ważniejszy jest kolor jotpegów, a tu w zasadzie prym wiodą jedynie cztery korpusy: D4s, D5, D500 i D850.
Zanabyłem z 6, i faktycznie af po pierwszych testach z nikkor 85 1.8 działa w porządku.Na AF-C jak się przyklei to ładnie trzyma i jest ostro.Jakiego programu używacie do wołania Raw-ów , najlepiej coś z camera-raw i żeby było spolszczone?
Ja ostatnio używam DXO Photolab 2 i podoba mi się cały workflow/menu w tym sofcie. Wcześniej od ery D300, poprzez D7xxx/D7xx używałem nikona Capture NX. To był ideał dla mnie. Do Caputre NX-D nie mogą się przekonać.
nikoniarz
13-07-2019, 12:49
Zanabyłem z 6, i faktycznie af po pierwszych testach z nikkor 85 1.8 działa w porządku.Na AF-C jak się przyklei to ładnie trzyma i jest ostro.Jakiego programu używacie do wołania Raw-ów , najlepiej coś z camera-raw i żeby było spolszczone?
DNG Converter i będziesz mógł używać PS lub LR.
hmm...
https://www.youtube.com/watch?v=jI1I2BN9AHI&t=39s&fbclid=IwAR3H6lAG744pYXs880946mkRZJNrqM-JGtCrNGQROU-jO-3Q6lpGbNb5Trs
Ale juz tak bez zbędnej spiny co miało udowodnić twoje zdjęcie chyba tylko to że sobie ktoś tu kupił aparat. I daruj sobie teksty z trolowaniem.
Zrób sobie z tej komórki format 100x70, oczywiście na papierze, to pogadamy.
Ale co ma podany przez ciebie wydruk wielkoformatowy do umieszczonego pstryka?
Zrób sobie z tej komórki format 100x70, oczywiście na papierze, to pogadamy.
Zalezy z jakiej odleglosci bedziemy to ogladali. Zrobic mozna wszystko
cz4rnuch
14-07-2019, 10:58
Ale juz tak bez zbędnej spiny co miało udowodnić twoje zdjęcie chyba tylko to że sobie ktoś tu kupił aparat...Skoro bez spiny to można to zdjęcie potraktować jako przerywnik w dyskusji. Czy zdjęcia zawsze muszą coś udowadniać? Jedno co jest pewne to, że za dużo do tematu nie wniósł Twój pierwszy komentarz. Oczywiście to moja prywatna opinia, bo być może kogoś właśnie olśniło, że komórką też da się robić foćki i w dobrym świetle przy małej rozdzielczości i dużej GO nie zauważymy jakiejś wielkiej różnicy nawet między Hasselem i Huawejem.
david555
14-07-2019, 12:47
Skoro bez spiny to można to zdjęcie potraktować jako przerywnik w dyskusji. Czy zdjęcia zawsze muszą coś udowadniać? Jedno co jest pewne to, że za dużo do tematu nie wniósł Twój pierwszy komentarz. Oczywiście to moja prywatna opinia, bo być może kogoś właśnie olśniło, że komórką też da się robić foćki i w dobrym świetle przy małej rozdzielczości i dużej GO nie zauważymy jakiejś wielkiej różnicy nawet między Hasselem i Huawejem.
Jeżeli już kupuje się Z6, to lepiej byłoby pokazać np. portrecik w porze zmroku, aby unaocznić przewagi tego korpusu, a nie pocztówkowy landszafcik w jasny dzień, bo taki obrazek kompletnie nic nie mówi.
Nie dziwię się zatem Góralowi, że tak tę fotkę skomentował.
PS. Z Z6, ciężko jest wycisnąć wydruk plakatu, prędzej z Z7.
cz4rnuch
14-07-2019, 12:58
Jeżeli już kupuje się Z6, to lepiej byłoby pokazać np. portrecik w porze zmroku, aby unaocznić przewagi tego korpusu...Unaocznić nad czym? Nad komórką? Tu chyba piszą świadomi ludzie i wiedzą do czego służy 24MPx na FF i ile da się z tego wycisnąć. Od wielu lat nie dokonała się w CMOS żadna rewolucja więc dla mnie takie teksty to zwykłe puszczanie bąków. I skoro mnie zacytowałeś to chyba widzisz co napisałem. Takie niezobowiązujące zdjęcia w temacie gdzie i tak są same OT to chyba nic złego? Można rzucić okiem i pójść dalej.
Panowie. Niedziela, kocyk, opalanko a tu musze biegać do raportow. Po co te spięcia?
Kilkanaście postow poszło do piachu.
PS. Z Z6, ciężko jest wycisnąć wydruk plakatu, prędzej z Z7.To jakiś ukryty sarkazm czy tak na serio ?
Do czasów wypuszczenia Z7 nikt nigdy nie zrobiła plakatu ze zdjęcia. A bilbordy wszystkie są z grafik robione. Albo malowane. Serio.
cz4rnuch
14-07-2019, 18:03
Dokładnie :) Opowiastka pana Wantucha z dedykacją dla naszego wspaniałego 555
https://m.digitalcamerapolska.pl/component/mobile/?view=article&id=62
marcin255
14-07-2019, 18:48
Mam same sigmy , jakby były skalibrowane w serwisie pod body D750 to co po zmianie na Z6 , wysyłać do " rozkalibrowania " :D
Fraglesso
15-07-2019, 23:27
Dzień dobry [emoji846]
Czy istnieje możliwość podpięcia do Z6 Nikkora 35/1.8G DX aby aparat go traktował jako FX?
Opcja przełączenia kadrowania (FX, DX, 1:1, 16:9) jest niedostępna po podpięciu tego obiektywu.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Dzień dobry [emoji846]
Czy istnieje możliwość podpięcia do Z6 Nikkora 35/1.8G DX aby aparat go traktował jako FX?
Opcja przełączenia kadrowania (FX, DX, 1:1, 16:9) jest niedostępna po podpięciu tego obiektywu.
Na puszkę starczyło, na szkła zabrakło? ;)
Ztki blokują tego typu cudowania.
Fraglesso
15-07-2019, 23:38
Na puszkę starczyło, na szkła zabrakło? ;)
Ztki blokują tego typu cudowania.Bez przesady, ale lubię to szkło i ciekawi mnie jak by pracowało jako FX w stosunku do D750.
Na celowniku jest już N 35/1.8s ale również łapczywie patrzę na Tamrona 35/1.4 (bo podejdzie i do D750).
Myszowor
16-07-2019, 08:19
"Czy istnieje możliwość podpięcia do Z6 Nikkora 35/1.8G DX aby aparat go traktował jako FX?"
Na dzień dzisiejszy nie ma takiej opcji.
https://www.youtube.com/watch?v=8vLrf1V6pm8&feature=youtu.be
Cześć,
po długich bojach zdecydowałem się zmienić moje D810 na Z6.
Już prawie przesiadłem się na Sony ... (A7III) ale mimo kilku wad wygrało przyzwyczajenie, ergonomia itd.
Cześć szkieł zostanie na adapterze, zostaną lampy itd.
Do kompletu na start myślę o nowej 35 1,8 s. To moja ulubiona ogniskowa, i na tym "kombo" zależy mi najbardziej.
Czy ktoś używa/używał?
Jakie opinie?
Z tego co czytałem będzie pasować bateria En-el15 (wersja lion20) z np. D810. Z wyjątkiem braku ładowania podobno działa tak samo. Prawda?
Przy okazji pytanie - widzę, że jest zestaw z 24-70f4. Ja raczej nie jestem zainteresowany tym szkłem, ale może ktoś chcę kupić w promocyjnej cenie nówkę? :)
Pozdr.
michał
Fraglesso
16-07-2019, 15:38
Cześć,
po długich bojach zdecydowałem się zmienić moje D810 na Z6.
Już prawie przesiadłem się na Sony ... (A7III) ale mimo kilku wad wygrało przyzwyczajenie, ergonomia itd.
Cześć szkieł zostanie na adapterze, zostaną lampy itd.
Do kompletu na start myślę o nowej 35 1,8 s. To moja ulubiona ogniskowa, i na tym "kombo" zależy mi najbardziej.
Czy ktoś używa/używał?
Jakie opinie?
Z tego co czytałem będzie pasować bateria En-el15 (wersja lion20) z np. D810. Z wyjątkiem braku ładowania podobno działa tak samo. Prawda?
Przy okazji pytanie - widzę, że jest zestaw z 24-70f4. Ja raczej nie jestem zainteresowany tym szkłem, ale może ktoś chcę kupić w promocyjnej cenie nówkę? :)
Pozdr.
michałBateria pasuje, poza funkcją ładowania,
Nawet ładowarka ta sama.
35/1.8 s podobno świetne, ale jeśli masz dwa aparat, np. D750 i Z6 to lepiej kupić coś pod bagnet F i z adapterem banglac.
Co do 24-70/4s, kupiłem ten zestaw wczoraj, jeszcze z kartą gratis. Zaskoczyło mnie to szkło niesamowicie. Z tym aparatem robi na prawdę fajne foty nawet w trudnych warunkach.
Powiem tak, po wynegocjowaniu ceny + cashback cena szkła wyszła mi na poziomie 600 zł... Warto.
marcin255
16-07-2019, 15:42
Świetny sprzęt , bajeczny . Mi wczoraj udało się kupić za 7500 zł . z ftz i kartą 64 , po 750 to jakby przeskok w inną erę
Badol, 35/1.8 daje radę, ostra, szybka, bardzo cicha. Choć w mojej opinii trochę brakuje temu szkła charakteru.
Jak chcesz więcej info o kicie, 35 itd. to dzwoń.
KrzysztofKozicki
16-07-2019, 18:38
Kup z 24-70. Będziesz miał na wycieczki fajne szkoło.
Za te cene naprawde warto to szklo kupic. Malutkie, szybkie, bardzo ostre. Kit idealny. Nie zawsze potrzebna jest mala GO, a wtedy taki zoom robi robote.
"Czy istnieje możliwość podpięcia do Z6 Nikkora 35/1.8G DX aby aparat go traktował jako FX?"
Na dzień dzisiejszy nie ma takiej opcji.
Nie wiem, mozna spróbować oszukać aparat. Pozaklejać część styków (może wystarczy jeden), by body zaczęło traktować szkło jako obce.
Świetny sprzęt , bajeczny . Mi wczoraj udało się kupić za 7500 zł . z ftz i kartą 64 , po 750 to jakby przeskok w inną erę
Możesz rozwinąć myśl. Mam dylemat, czy iść w nową puchę i szkła czy taniej w używkę D750 i stare słoiki. Byłaby to druga pucha taka spacerowo/wakacyjna,
typowo do krajobrazu, makro i wszystkiego w koło. Dylemat jest, bo różnica w cenie jest spora, a czy jakość obrazka będzie też tak duża między D750/24-70f2.8 versus Z6/24-70f2.8s , hmmm.
Nie chce mi się wierzyć, że D750 nagle "przestało" robić dobre foty :).
Za te cene naprawde warto to szklo kupic. Malutkie, szybkie, bardzo ostre. Kit idealny. Nie zawsze potrzebna jest mala GO, a wtedy taki zoom robi robote.
Z jednej strony masz absolutną rację.
Z drugiej - Nie przepadam za zoomami. Dla mnie zestaw 35 + 85 robi 80% roboty.
Do tego jakieś UWA, 50mm i mam wszystko co jest mi potrzebne :)
Fraglesso
17-07-2019, 09:19
Z jednej strony masz absolutną rację.
Z drugiej - Nie przepadam za zoomami. Dla mnie zestaw 35 + 85 robi 80% roboty.
Do tego jakieś UWA, 50mm i mam wszystko co jest mi potrzebne :)Generalnie z drugiej strony Ty masz rację, zestaw stałek, a minimum 35 i 85 robi robotę, ale zawsze możesz wziąć zestaw i zooma sprzedać. Za 1500 zł chętni się znajdą (za 2000 stoi kilka i raczej postoją).
Żal po prostu nie wziąć w takiej cenie.
cz4rnuch
17-07-2019, 10:09
Mimo, że dobry to może być problem ze sprzedażą tego zooma, bo Ci co potrzebują to dostają w zestawie prawie gratis a Ci co nie kupują w zestawie pewnie nie potrzebują.
Fraglesso
17-07-2019, 10:13
Mimo, że dobry to może być problem ze sprzedażą tego zooma, bo Ci co potrzebują to dostają w zestawie prawie gratis a Ci co nie kupują w zestawie pewnie nie potrzebują.To w sumie święta racja.
Jakby Nikon dał taki zestaw z 35/1.8s to szedłby jak ciepłe bułeczki.
To w sumie święta racja.
Jakby Nikon dał taki zestaw z 35/1.8s to szedłby jak ciepłe bułeczki.
no właśnie o to chodzi!
Wiem, że tego zoom nie będę używał. Przerobiłem to z N24-70 f2,8. Super szkło, ale co z tego, jak wolę ganiać ze stałkami :D
Na większości rynków, to jest aparat do wszystkiego (zwłaszcza do podróży) dla amatora. 24-70/4 jak najbardziej tu pasuje
Fraglesso
17-07-2019, 10:49
Na większości rynków, to jest aparat do wszystkiego (zwłaszcza do podróży) dla amatora. 24-70/4 jak najbardziej tu pasujePolska to przedziwny kraj, wielu ludzi (w tym ja) musiało sporo sobie odmawiać, żeby kupić ten aparat, chociaż relatywnie nie jest on bardzo drogi. W Polsce zestaw z 35/1.8s na pewno byłby dużo bardziej atrakcyjny, jednak wydać kolejne 2500-3500 za takie szkło to jakieś obciążenie finansowe, z drugiej strony 24-70/4s to naprawdę dobre szkło.
Moja żona nie chciała żebym kupił zestaw z tym szkłem, uznała, że jest ciemne i będzie leżało bez sensu w szufladzie... do czasu aż zrobiła kilka zdjęć tym zestawem dziecku w trudnych warunkach oświetleniowych i okazało się że jakoś gorsze od zestawu D750+T24-70/2.8VC nie jest. Oczywiście pomijając GO.
Szkło ostre, szybkie i przy możliwościach matrycy Z6 całkiem dobrze sobie radzi.
No i rozmiar jest zdecydowanie atrakcyjniejszy od Tamrona 24-70/2.8VC + FTZ.
Nie słyszałem o żadnym zestawie lustrzanki z obiektywem stałoogniskowym. Nie słyszałem też narzekania na to, że D500 sprzedają z 16-80/2.8-4.0, a D850 z 24-120/4. Nikt nie każe kupować.
Nie słyszałem o żadnym zestawie lustrzanki z obiektywem stałoogniskowym.
Były. Np Nikon Df z 50 mm, tu powodem był design.
OK - widzę, że sprowadziłem dyskusję, na inny tor przez pytanie o ewentualnie zainteresowanych 24-70.
JA osobiście zdecydowanie bardziej byłbym zainteresowany zestawem z N35 :) Tak pewnie kupię samą puszkę z adapterem i osobno właśnie 35kę.
Następne pytanie - czy ktoś ma, używa i może polecić jakiś adapter do m42?
Chcę się trochę pobawić starą szklarnią, bo na Z6 powinno się to robić łatwo i przyjemnie.
Ktoś przerobił i może się podzielić wrażeniami?
cz4rnuch
17-07-2019, 12:21
Lustrzanki ze stałkami można było kupić choćby w tzw. filmmakers kit. Za granicą Zetki sprzedają również ze stałkami więc fajnie, że jest opcja z zumem, ale na kit ze stałką również kilku chętnych by się znalazło. Tym bardziej, że niektórzy podróżnicy wolą stałki a i kilku kupujących bezlustra do amatorskiego filmowania też by się znalazło.
Fraglesso
17-07-2019, 13:02
Nie słyszałem o żadnym zestawie lustrzanki z obiektywem stałoogniskowym. Nie słyszałem też narzekania na to, że D500 sprzedają z 16-80/2.8-4.0, a D850 z 24-120/4. Nikt nie każe kupować.Ja nie narzekam, uważam, że równie fajny byłby zestaw ze stałką, bo cena 24-70/4s i 35/1.8s utrzymuje się na podobnym poziomie.
Ja kupiłem zestaw 24-70/4s i jestem zadowolony, ale jakbym miał wybór, na pewno wziąłbym 35/1.8s.
Faktem jest, że mocno rozmyślam czy teraz dokupić Nikkora 35/1.8s czy Tamrona 35/1.4 (bo mam jeszcze D750).
Mimo, że dobry to może być problem ze sprzedażą tego zooma, bo Ci co potrzebują to dostają w zestawie prawie gratis a Ci co nie kupują w zestawie pewnie nie potrzebują.
Jest problem ze sprzedażą tego zooma bo dużo osób kupilo w zestawie i wystawiło na sprzedaż myśląc ze wyjdzie zetka sporo taniej, tymczasem nie sposób tego szkła sprzedać nawet za 1900 zł przy cenie katalogowej 4300.
marcin255
17-07-2019, 16:32
Bo to średnie szkło jest
A ja uważam, że jest to genialne szkło. Cena samego szkiełka jest chora, ale w zestawie jest już OK.
A ja uważam, że jest to genialne szkło. Cena samego szkiełka jest chora, ale w zestawie jest już OK.
Cena wysoka ale według nikona szkło ma powłoki z wysokiej półki i jest uszczelniane co tez podnosi jego cenę, tak czy siak uważam ze katalogowy powinni kosztować max 2500 PLN
marcin255
17-07-2019, 18:33
Na pewno nie zamienię na nie sigmy 24-105
Zapewne, to całkiem fajne szkło i jeśli ktoś faktycznie lubi, używa takiego zakresu, to zestaw jest naprawdę ciekawy. Cena samego szkła (nowego) to jakaś porażka...za to używki wyglądają znacznie lepiej. Szkoda, że u nas nie ma bundle'a z 35 ale co zrobić... Trzeba będzie nabyć osobno. Dobrze że przynajmniej na szkło też jest CB ;)
Jak kupiłem body z 24-70/4 i osobno 35/1.8S. Mam ją od miesiąca i na razie czeka na ciężkie warunki, bo do tej pory 24-70/4 nie zdejmowałem. Gdyby nie były CB to chyba bym dalej o nim tylko myślał.
Myszowor
17-07-2019, 19:19
24-70 f4 ma wiele zalet w porównaniu do sigmy 24-105 f4, jest lżejszy 500g vs 880g, mniejszy, lepszy optycznie, filtry 72 vs 82, sigma ma tylko 1 zaletę 105mm które ostrością nie grzeszy na f4.
marcin255
17-07-2019, 19:35
Lepszy optycznie ?
czomolungma
17-07-2019, 20:56
Lustrzanki ze stałkami można było kupić choćby w tzw. filmmakers kit. Za granicą Zetki sprzedają również ze stałkami więc fajnie, że jest opcja z zumem, ale na kit ze stałką również kilku chętnych by się znalazło. Tym bardziej, że niektórzy podróżnicy wolą stałki a i kilku kupujących bezlustra do amatorskiego filmowania też by się znalazło.
Ja w ogóle nie rozumiem polityki Nikona, w zestawie opłaca im sie sprzedać body i szkło, ale osobno w tej samej cenie już nie....Czym to się różni w sensie ekonomicznym ? Niczym, dostają tyle samo pieniędzy, a kto wie czy nie byłoby jeszcze więcej chętnych bo są tacy którzy kupią i samo szkło i tacy którzy kupią samo body, gdyby było to w cenie zestawowej.
Przecież to nie działa tak że nikon zarabia mniej czy więcej bo zestaw lub osobno, cały marketing to duże koszty i niska cena zestawu ma na celu promowanie sprzętu tak samo jak wszelkie akcje zwroty, obniżki itd.
Standard zoomy f/4 nigdy tanie nie były mimo że to taki przeciętniak odnośnie światła to jednak stał się teraz kitem, nic tylko się cieszyć, a klient ma raczej iść w drogie armaty f/2.8 bo tam jest kasa dla nikona.
czomolungma
17-07-2019, 21:29
Przecież to nie działa tak że nikon zarabia mniej czy więcej bo zestaw lub osobno, cały marketing to duże koszty i niska cena zestawu ma na celu promowanie sprzętu tak samo jak wszelkie akcje zwroty, obniżki itd.
Standard zoomy f/4 nigdy tanie nie były mimo że to taki przeciętniak odnośnie światła to jednak stał się teraz kitem, nic tylko się cieszyć, a klient ma raczej iść w drogie armaty f/2.8 bo tam jest kasa dla nikona.
Okej ale dlaczego nie może promować sprzetu sprzedając w tej samej cenie osobno elementy ? to takze promocja skoro bedzie mozna dostac albo body albo szkło taniej niz w katalogu. Zarobia tyle samo co w zestawie i wypromują tak samo jak w zestawie. To właśnie jest nielogiczne. Jak na to wpadli że tylko zestaw będzie promował a już pojedyncze podzespoły w cenie takiej jak w zestawie juz nie ?
Przecież sami po sobie wiemy ilu rzuciloby się na szkło czy body w takiej cenie. Tak długo jak chcą promować ten sprzęt na logikę powinien byc dostępny w tych samych cenach czy w zestawie czy nie, nie uwazacie ?
Następne pytanie - czy ktoś ma, używa i może polecić jakiś adapter do m42?
Chcę się trochę pobawić starą szklarnią, bo na Z6 powinno się to robić łatwo i przyjemnie.
Ktoś przerobił i może się podzielić wrażeniami?
Mam ten adapter: https://www.systembank.pl/adapter-redukcja-z-nikon-z-z6-z7-na-obiektyw-m42-p4844.html
(https://www.systembank.pl/adapter-redukcja-z-nikon-z-z6-z7-na-obiektyw-m42-p4844.html)Działa ok, brak luzów, brak zastrzeżeń z mojej strony.
Dostępny jest jeszcze firmy K&F Concept: http://primefoto.pl/adaptery-dla-nikon-z/380-m42-nikonz.html
(http://primefoto.pl/adaptery-dla-nikon-z/380-m42-nikonz.html)
Okej ale dlaczego nie może promować sprzetu sprzedając w tej samej cenie osobno elementy ? to takze promocja skoro bedzie mozna dostac albo body albo szkło taniej niz w katalogu. Zarobia tyle samo co w zestawie i wypromują tak samo jak w zestawie. To właśnie jest nielogiczne. Jak na to wpadli że tylko zestaw będzie promował a już pojedyncze podzespoły w cenie takiej jak w zestawie juz nie ?
Przecież sami po sobie wiemy ilu rzuciloby się na szkło czy body w takiej cenie. Tak długo jak chcą promować ten sprzęt na logikę powinien byc dostępny w tych samych cenach czy w zestawie czy nie, nie uwazacie ?
Troszkę pracowałem przy planach sprzedażowych, tworzeniu całego marketingu związanego z danym produktem i w każdej podobnej branży tak to działa i nie ma to nic wspólnego z logiką tylko żeby na końcu zarobić ale i zwiększyć obecność na rynku co w przyszłości procentuje.
Nie sugeruj się co by było lepsze jako klient bo to nikogo nie obchodziło nigdy :)
grunia99
17-07-2019, 22:13
Mam ten adapter: https://www.systembank.pl/adapter-redukcja-z-nikon-z-z6-z7-na-obiektyw-m42-p4844.html
(https://www.systembank.pl/adapter-redukcja-z-nikon-z-z6-z7-na-obiektyw-m42-p4844.html)Działa ok, brak luzów, brak zastrzeżeń z mojej strony.
Dostępny jest jeszcze firmy K&F Concept: http://primefoto.pl/adaptery-dla-nikon-z/380-m42-nikonz.html
Kupiłem od Chinczyków: Fikaz - identyczny jak K&F Concep (ten sam producent, inne logo).
Wykonany całkiem solidnie, trzyma obiektywy bez luzów.
Dostawa z Chin przez Paryż, z odprawą celną - 2 tygodnie cena: 93 PLN.
Dzięki za linki.
Myślałem właśnie o K&F, bo miałem tej firmy do Fuji i był bardzo fajny.
cz4rnuch
17-07-2019, 23:12
Ja w ogóle nie rozumiem polityki Nikona, w zestawie opłaca im sie sprzedać body i szkło, ale osobno w tej samej cenie już nie...Wyliczeń nie znamy i pewnie nie poznamy, ale domyślam się, że w zestawie oprócz tych, którzy tego chcą i potrzebują kupią też tacy, którzy tego nie potrzebują i potem będą się z tym bujać po oeliksach lub postawią na półeczce, bo kiedyś może się przydać. I w tym sensie gdy uda się sprzedać komuś kto tego nie potrzebował jest to dla firmy zysk.
Fraglesso
18-07-2019, 03:29
Na ile Wam starcza oryginalna bateria w Z6, bo mam wrażenie, że zniknęła mi w oczach.
Możliwe że po kolejnych ładowaniach się trochę rozbuja?
Mam wrażenie, że bateria z D750 starczyła na 2x dłużej.
marcin255
18-07-2019, 06:53
Bateria rozładowuje się od patrzenia na nią :grin: , wymyśliłem takie coś Ładowarka Newell DC-USB do EN-EL15 mam power bank 10000 Ah i pomysł coby w plecaku jedna bateria się zawsze ładowała
Mam wrażenie, że bateria z D750 starczyła na 2x dłużej.
A co w tym dziwnego? D750 na jednej baterii zrobi ponad 2 tys. zdjęć. Z6 nie ma szans nawet na połowę, chyba że timelapse bez używania wizjera i podglądu. Cz4rnuch dobrze napisał, w Z6 bateria się zjada od patrzenia.
czomolungma
18-07-2019, 09:31
w każdej podobnej branży tak to działa i nie ma to nic wspólnego z logiką
zauważyłem :)
Nie sugeruj się co by było lepsze jako klient bo to nikogo nie obchodziło nigdy :)
No właśnie w tym problem że taka opcja o której piszę byłaby lepsza też dla producenta, bo oprócz sprzedaży zestawu ( w tej samej cenie) i promocji produktu dzieki temu, sprzedałby także dodatkowo samo body i wiele samych obiektywów, nie tracąc teoretycznie (względem ceny zestawu) bo w takiej samej cenie jak zestaw. Suma sumarum nie sprzeda "szabanaście" zestawów, tylko "Szabanaście" zestawów i "Ochnaście" szkieł i body. Promocja jeszcze większa produktu bo do większej ilości dotrze a cenowo wyjdzie tak samo jakby sprzedali o kilka zestawów więcej (tyle że rozbitych na podzespoły)
Mam u siebie ustawiony tryb priorytetu wyświetlacza, średnio 1000 - 1200 zdjęć na oryginalnej i około 900 - 1000 na zamienniku Hehnel'a. Poprzednio na D600 miałem 1700 i 1500 odpowiednio, tak samo używając aparatu.
Ja w ogóle nie rozumiem polityki Nikona, w zestawie opłaca im sie sprzedać body i szkło, ale osobno w tej samej cenie już nie....Czym to się różni w sensie ekonomicznym ? Niczym, dostają tyle samo pieniędzy, a kto wie czy nie byłoby jeszcze więcej chętnych bo są tacy którzy kupią i samo szkło i tacy którzy kupią samo body, gdyby było to w cenie zestawowej.
To jest właśnie marketing, ustawili cenę na szkło 4300 która jest celowo zawyżona, potem robią cenę na kita gdzie to samo szkło kosztuje 800-1800 zł (zależy kto kiedy kupował). I jestem przekonany ze sprzedali więcej szkieł dzięki temu, bo każdy myśli ze to mega okazja i warto takie szkło w tej cenie kupić, najwyżej się sprzeda, prawda? Tym sposobem sprzedało się całkiem dużo 24-70\4, ja tez tak kupiłem a gdyby to szkło normalnie było w cenie 1800 to bym pewnie go nie kupił. Ale cena 1800 za szkło niby katalogowy warte 4300, czemu nie...
Mistrzowskie zagranie marketingowe i wierz mi ze działa i nie mówię tylko na swojej podstawie.
Fraglesso
18-07-2019, 11:25
A co w tym dziwnego? D750 na jednej baterii zrobi ponad 2 tys. zdjęć. Z6 nie ma szans nawet na połowę, chyba że timelapse bez używania wizjera i podglądu. Cz4rnuch dobrze napisał, w Z6 bateria się zjada od patrzenia.Mi chodziło że w Z6 bateria od D750 starczyła na dłużej, a to chyba taka sama pojemność.
Mi chodziło że w Z6 bateria od D750 starczyła na dłużej, a to chyba taka sama pojemność.
A to nawet dziwne, bo charakterystyka rozładowania jest inna. D750 ma baterię o dwie generacje starszą.
marcin255
18-07-2019, 12:08
Wszystko działa , podpinam czytnik xqd lexmark pod smartfona przez Przejściówkę OTG , telefon widzi kartę jako dysk , przesyłamy zawartość na komórkę ( parę minut ) i mamy kartę pustą , mój akurat obsługuje do 256 GB więc mam 64 XQD + 256 na micro sdxc .
Działa też ładowanie z power banku zapasowej baterii przez Ładowarkę Newell DC-USB do akumulatorów EN-EL15 :grin:
Rozwiązany jak dla mnie problem baterii i pojemności karty za 50 zł .
Fraglesso
18-07-2019, 12:34
Wszystko działa , podpinam czytnik xqd lexmark pod smartfona przez Przejściówkę OTG , telefon widzi kartę jako dysk , przesyłamy zawartość na komórkę ( parę minut ) i mamy kartę pustą , mój akurat obsługuje do 256 GB więc mam 64 XQD + 256 na micro sdxc .
Działa też ładowanie z power banku zapasowej baterii przez Ładowarkę Newell DC-USB do akumulatorów EN-EL15 :grin:
Rozwiązany jak dla mnie problem baterii i pojemności karty za 50 zł .Ooo i super.
A jakie akumulatory polecacie (jaka cena)?
marcin255
18-07-2019, 12:58
Ja mam zamiennik en-el 15 Nowell
czomolungma
18-07-2019, 13:22
To jest właśnie marketing, ustawili cenę na szkło 4300 która jest celowo zawyżona, potem robią cenę na kita gdzie to samo szkło kosztuje 800-1800 zł (zależy kto kiedy kupował). I jestem przekonany ze sprzedali więcej szkieł dzięki temu, bo każdy myśli ze to mega okazja i warto takie szkło w tej cenie kupić, najwyżej się sprzeda, prawda? Tym sposobem sprzedało się całkiem dużo 24-70\4, ja tez tak kupiłem a gdyby to szkło normalnie było w cenie 1800 to bym pewnie go nie kupił. Ale cena 1800 za szkło niby katalogowy warte 4300, czemu nie...
Mistrzowskie zagranie marketingowe i wierz mi ze działa i nie mówię tylko na swojej podstawie.
No tak, ale cene kształtuje rynek i już wszyscy wiedza że cieżko to sprzedać i że nie jest tyle warte szkło więc wielu nie kupi tylko dlatego ze odsprzeda. Po drugie zauważcie ilu by kupiło to szkło gdyby od razu kosztowało tyle ile w zestawie, kilka razy więcej ludzi i t by było jeszcze lepsze zagranie, ale Nikon wie lepiej....stawia na swoje genialne marketingowe metody i z roku na rok kondycja firmy i dochody spadają...jednak widac nie mają racji :)
1. Spadają wszystkim (Canon, Sony), rok do roku około 20% spadek rynku aparatów foto.
2. 24-70/4 to w akurat świetny obiektyw, kolega mający Nikkora 24-70/2.8 stawia wyżej tego do Zetki. Jest ostrzejszy.Jeynie nie ma 2.8. No ale ile kosztuje nikkor o jasności 2.8 i on to bez podatku od nowości, bo to szkło to już antyk.
cz4rnuch
18-07-2019, 15:13
...Po drugie zauważcie ilu by kupiło to szkło gdyby od razu kosztowało tyle ile w zestawie...Serio uważam, że Ci co chcą kupić tego zooma to kupią w zestawie razem z aparatką. To najlepsza opcja. A reszta nie kupi, bo nie potrzebuje. To zwykły i ciemny choć dobry optycznie zoom. Nie wiem skąd przekonanie, że w niższej cenie rzuciliby się na to Ci, którzy do tej pory nie kupili? Skoro jest bardzo dobra opcja w zestawie gdzie wychodzi to bardzo tanio więc niby po co ktoś miałby kupować oddzielnie aparat i potem oddzielnie obiektyw, który jest w super promocji w zestawie?
Rozwiązany jak dla mnie problem baterii i pojemności karty za 50 zł .I zawartość karty 64GB w jakim czasie kupiuje?
marcin255
18-07-2019, 15:23
całej nie kopiowałem 10 GB ok 6-7 minut
..... To zwykły i ciemny choć dobry optycznie zoom. Nie wiem skąd przekonanie, że w niższej cenie rzuciliby się na to Ci, którzy do tej pory nie kupili?
Tym bardziej, że jest dostępny bardzo dobry zoom 24-70/2.8 S (w promocji). Moim zdaniem wyraźnie lepszy, niż ten ciemny f/4 i odpowiadające mu stare AF-S-y. Wiem, wiem. Drogi. Cięższy. Większy. Wszystko to wiem. Ale jeśli ktoś potrzebuje dobrego jaśniejszego zooma 24-70, warto go rozważyć.
Fraglesso
18-07-2019, 15:58
całej nie kopiowałem 10 GB ok 6-7 minutA jaką aplikacja wygodnie kopiujesz, chodzi mi bardziej że co jakiś czas wyciągasz kartę, zaznaczasz wszystkie foto, a aplikacja skopiuje tylko te, których nie było na telefonie. (Bo szkoda czasu na szukanie gdzie się skończyło kopiować)
Bardziej jako backup pełnowymiarowych plików.
Rozumiem że snapbridge może tylko pliki 2Mpix przerzucić przez BT jako backup?
marcin255
18-07-2019, 16:17
snapbridge tylko 2 GB i tylko jpg , ja to raczej tak myślałem po dniu zgrać na telefon i wyczyścić kartę
Myszowor
18-07-2019, 23:20
marcin255 zapomniałem o FTZ więc waga zestawu: 500g vs 1010g
Nikkor Z 24-70 lepszy optycznie? Tak sądzę, wiem że Sigma 24-105 jest ok, ale ten mały Nikkor potrafi zaskoczyć pozytywnie, do tego szybki i cichy silnik i korekta optyki w body.
27882
marcin255
19-07-2019, 07:27
Fakt z tego porównania wygląda lepiej 24-70 Z
monochromatic
19-07-2019, 11:47
Mam z6 i 2 sigmy art , każdy af działa bez zarzutu.