PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16

madnessmilo
08-09-2020, 17:40
Coś takiego na alledrogo kupiłem. Łatwy montaż i dobre dopasowanie.4296142962

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

marcin255
13-09-2020, 07:36
Takie coś , zakładam nd64 na 24-70 f4 i mam włączone D8 i do czasu 3 s w dól obraz w wizjerze reaguje na zmiany a powyżej 3s tylko wskaźnik ekspozycji a obraz w wizjerze i na tylnym wyświetlaczu jest bez zmian tak jest tak ma być ?

TOP67
13-09-2020, 16:52
Odświerzanie ekranu jest dużo szybsze niż czas, który zadajesz. Czyli czas na zarejestrowanie obrazu również. Załóżmy, że jest to 1/30 s. Aby zasymulować obraz, jaki uzyskasz przy 3 s, musi on być sztucznie podbity o prawie 7EV. Zostaje już niewiele bitów informacji. Dalsze podbijanie oznaczało by uzyskanie jednolitych placków z nałożonym szumem.

marcin255
13-09-2020, 20:37
Ok , jasne czyli tak ma być ?

ksh
13-09-2020, 20:58
Musisz zrozumieć jakie są ograniczenia wyświetlacza i sensora, ilość klatek jest powiązana z czasem ekspozycji każdej z nich i jeśli masz mieć bp 30 klatek na sekundę to niestety przy kiepskich warunkach oświetleniowych nie ma na to czasu i trzeba posiłkować się czułości czyli ISO i tu w pewnym momencie pojawia się ściana...podsumowują tak ma być i ciesz się że to Z6 gdzie ta ściana jest dość daleko ustawiona.

marcin255
13-09-2020, 22:45
Na iso reaguje bodajże do 3200

notdot
22-09-2020, 16:13
gdzie w Z6 można zablokować wybór pola AF?
w d7100 i innych jest taki przełącznik wokół wybieraka a w Z6?

https://i.imgur.com/ualuVUW.png

madebyzosiek
22-09-2020, 17:41
gdzie w Z6 można zablokować wybór pola AF?
w d7100 i innych jest taki przełącznik wokół wybieraka a w Z6?

https://i.imgur.com/ualuVUW.pngNo właśnie nie można :/

notdot
22-09-2020, 18:43
No właśnie nie można :/

dranie
dlaczego?

madebyzosiek
22-09-2020, 20:52
dranie
dlaczego?Sam chciałbym się dowiedzieć... Ale jakoś tak za łatwo nie idzie go przestawić przez przypadek. Natomiast i tak w większości będziesz używał trybu AF-C z wykrywaniem twarzy i oka lub trackingiem, a to raczej nie zmusza do używania blokady wybieraka.

ksh
22-09-2020, 21:05
Można też używać śledzenie w AF-S... tak tylko dla przypomnienia, nie żeby to było lekarstwo na brak wihajstra :)

_Pawel
22-09-2020, 21:07
Sam chciałbym się dowiedzieć... Ale jakoś tak za łatwo nie idzie go przestawić przez przypadek. Natomiast i tak w większości będziesz używał trybu AF-C z wykrywaniem twarzy i oka lub trackingiem, a to raczej nie zmusza do używania blokady wybieraka.

A mogę od razu popytać, jak Z6 radzi sobie w automacie? Takie sytuacje fotograficzne na sesji (głównie dziecięce, ale nie powinno to mieć znaczenia):
- model patrzy w bok
- model ma na głowie kapelusz, wianek
- model trzyma przed sobą coś w rękach (siedzące dziecko z samochodzikiem - tutaj Sony A7II się gubił)
- dziecko macha rączkami (np. lata sobie samolotem)
Czasami próbowałem używać auto w D750, ale łapie zbyt często źle - ucho, ramię.

madebyzosiek
22-09-2020, 21:14
A mogę od razu popytać, jak Z6 radzi sobie w automacie? Takie sytuacje fotograficzne na sesji (głównie dziecięce, ale nie powinno to mieć znaczenia):
- model patrzy w bok
- model ma na głowie kapelusz, wianek
- model trzyma przed sobą coś w rękach (siedzące dziecko z samochodzikiem - tutaj Sony A7II się gubił)
- dziecko macha rączkami (np. lata sobie samolotem)
Czasami próbowałem używać auto w D750, ale łapie zbyt często źle - ucho, ramię.Generalnie automaty lepiej sobie radzą z dorosłymi, najlepiej jak nic nie ma na głowie, włosy nie zasłaniają oczu, a twarz nie jest bardzo daleko. Ale biegnące dziecko potrafi być złapane i AF trzyma się twarzy, a bliżej oka dość stabilnie. Jak głowa się odwróci, to kwadrat raczej czeka tam, gdzie była twarz. Gorzej z przeszkodami, bo jak się AF zgubi, to dość trudno go zmusić do powrotu na właściwe tory ;) Mam może mało rzeczowe, bo dość krótkie, porównywalnie do A7III i tam w sytuacjach nieprzewidywalnych jest pewniej, ale w normalnych warunkach i zwykłej sesji tak samo. Ostatecznie zawsze zostaje tracking, który ma jedną wadę - za duży kwadrat do śledzenia. Ale jak złapie obiekt, to go trzyma cały czas.
Ps. Nie wiem jak D750, ale D850 w 3D z wykrywaniem twarzy działa tak samo dobrze jak wykrywanie twarzy i oka w Z6.

_Pawel
22-09-2020, 21:43
Dzięki za wyczerpujące podsumowanie. Nie wiedziałem, że D850 ma takie skuteczne wykrywanie. Poczytam jeszcze o tym. Szkoda, że nie ma stabilizacji matrycy.

madebyzosiek
22-09-2020, 22:28
Dzięki za wyczerpujące podsumowanie. Nie wiedziałem, że D850 ma takie skuteczne wykrywanie. Poczytam jeszcze o tym. Szkoda, że nie ma stabilizacji matrycy.No fakt, przydałoby się czasem ;) Jest to zdecydowanie jedno z lepszych luster jakie miałem w ręce. Jest to też aparat, którego za żadne skarby nie chcę się pozbywać. Ale Zetkę też lubię, przy czym cały czas twierdzę, że każdy z nich na swoje przeznaczenie, a najlepiej mieć oba :)

notdot
23-09-2020, 12:32
Sam chciałbym się dowiedzieć... Ale jakoś tak za łatwo nie idzie go przestawić przez przypadek. Natomiast i tak w większości będziesz używał trybu AF-C z wykrywaniem twarzy i oka lub trackingiem, a to raczej nie zmusza do używania blokady wybieraka.

dzięki, ale automat mi jakoś nie pasuje, przynajmniej na razie, zobaczymy podczas dalszych testów, bo w niedzielę pstrykałem i zamiast wykrywać twarz to gdzieś na bok uciekało (pies, gołębie, itp) i miałem problem, żeby ustawić z powrotem na twarz
ale i tak bym wolał mieć blokadę, szczególnie, że jednak przestawić pole AF jest moim zdaniem łatwo, szczególnie tym pomocniczym (górnym) wybierakiem

madebyzosiek
23-09-2020, 13:11
notdot sprawdź sobie działanie trackingu, aktywujesz przyciskiem ok. Jest pewnie, szybko, łatwo go zresetować jak się pogubi i nie trzeba przestawiać punktów :) Polub się z automatami, na prawdę potrafią załatwić kawał dobrej roboty.
Mi się nie udało przypadkowo przestawić punktu, choć oczywiście wolałbym mieć blokadę. Do dodatkowego wybieraka przyzwyczaiłem się w D4, D500, D850, może dlatego nie widzę takiego problemu. Generalnie w lustrach też prawie nie używam tego blokowania.

madnessmilo
23-09-2020, 13:12
Brałem teraz Z6 na wypad w Bieszczady. Świetny sprzęt, coraz bardziej mi się podoba.
Zauważyłem, że zdecydowanie najlepszym sposobem na zdjęcia krajobrazów podczas zwykłego spaceru jest ustawienie na najmniejszy punkt AF (pin). Dużo zdjęć na wiekszym punkcie wychodziło nieostrych. Znaczy miałem ostry pierwszy plan mimo potwierdzenia ostrości (zielony kwadracik).
Za to pin do takich zdjęć spisywał się idealnie.

madebyzosiek
23-09-2020, 14:06
No ale ten pin jest tylko w AF-S, którego ja na przykład prawie nie używam ;)
Nie ma żadnych problemów z celnością AFu. Jedynie kwadrat od trackingu powinien być sporo mniejszy.

ksh
23-09-2020, 15:27
Brałem teraz Z6 na wypad w Bieszczady. Świetny sprzęt, coraz bardziej mi się podoba.
Zauważyłem, że zdecydowanie najlepszym sposobem na zdjęcia krajobrazów podczas zwykłego spaceru jest ustawienie na najmniejszy punkt AF (pin). Dużo zdjęć na wiekszym punkcie wychodziło nieostrych. Znaczy miałem ostry pierwszy plan mimo potwierdzenia ostrości (zielony kwadracik).
Za to pin do takich zdjęć spisywał się idealnie.

Ja do spacerowych używam AF-S i śledzenie punktu, ustawiam punkt gdzie chcę przesuwam aparat, kadruje sobie jak chę, szybko i wygodnie bez machania wybierakami punktu, na ~3000 zdjęć nie miałem ani jednego pudła z winy aparatu, a co ciekawe to nawet lepiej się sprawdza w złych warunkach oświetleniowych, punkt jest tak dobrze przyklejony że jest większa pewność że nie będzie przypadkowego pudła bo af poleciał gdzieś w inne miejsce ( tak bywało dośc często w sony A7II ).

madnessmilo
23-09-2020, 15:43
Ja do spacerowych używam AF-S i śledzenie punktu, ustawiam punkt gdzie chcę przesuwam aparat, kadruje sobie jak chę, szybko i wygodnie bez machania wybierakami punktu, na ~3000 zdjęć nie miałem ani jednego pudła z winy aparatu, a co ciekawe to nawet lepiej się sprawdza w złych warunkach oświetleniowych, punkt jest tak dobrze przyklejony że jest większa pewność że nie będzie przypadkowego pudła bo af poleciał gdzieś w inne miejsce ( tak bywało dośc często w sony A7II ).Mi chodzi o tego typu zdjęcie (to akurat komórką robione).
Z obiektywem 28mm potwierdzał ostrość na drzewach w oddali (cały kwadrat na drzewach) a mimo to wiele nie było ostrych. Nawet jak był w samym centrum i nic nie kadrowane. Pierwszy plan wychodził ostry.
Przed zdjęciem sprawdzałem lupą + i na powiększeniu było lekkie mydełko mimo zielonego kwadraciku.
Dopiero pin robił idealnie.
Podejrzewam, że tak mógłby mydlić też na afc i ze śledzeniem obiektu.
43445

notdot
23-09-2020, 16:11
notdot sprawdź sobie działanie trackingu, aktywujesz przyciskiem ok. Jest pewnie, szybko, łatwo go zresetować jak się pogubi i nie trzeba przestawiać punktów :) Polub się z automatami, na prawdę potrafią załatwić kawał dobrej roboty.
Mi się nie udało przypadkowo przestawić punktu, choć oczywiście wolałbym mieć blokadę. Do dodatkowego wybieraka przyzwyczaiłem się w D4, D500, D850, może dlatego nie widzę takiego problemu. Generalnie w lustrach też prawie nie używam tego blokowania.

sprawdzę, sprawdzę, chociaż zawsze wolałem af-s
ale mam z6 dopiero 2 dni, to jeszcze się "uczę"

madebyzosiek
23-09-2020, 16:36
sprawdzę, sprawdzę, chociaż zawsze wolałem af-s
ale mam z6 dopiero 2 dni, to jeszcze się "uczę"Bardziej przyzwyczajasz się ;)

ksh
23-09-2020, 17:39
Mi chodzi o tego typu zdjęcie (to akurat komórką robione).
Z obiektywem 28mm potwierdzał ostrość na drzewach w oddali (cały kwadrat na drzewach) a mimo to wiele nie było ostrych. Nawet jak był w samym centrum i nic nie kadrowane. Pierwszy plan wychodził ostry.
Przed zdjęciem sprawdzałem lupą + i na powiększeniu było lekkie mydełko mimo zielonego kwadraciku.
Dopiero pin robił idealnie.
Podejrzewam, że tak mógłby mydlić też na afc i ze śledzeniem obiektu.

Dlatego wygodnie jest AF-S z śledzeniem punktu, zaznaczasz punkt w miejscu gdzie głębia obejmie całość, kadrujesz i już.
Jak chcesz zobaczyć rozkład głębi ostrości przy 28mm i przymkniętej przysłonie to wbij na jakiś focal kalkulator i zobaczysz że nie ustawia się na odległych drzewach.

Ja nie używam AF-C to takich rzeczy.

madnessmilo
23-09-2020, 18:00
43450

O zobacz tego rawka. Ostrzyłem z ręki na odległy plan.

ksh
23-09-2020, 18:33
Wygląda jak wyostrzone pod nogami tylko, dziwne bo nawet na f/4 przy 28mm to hoho jaka głębia jest spora.

madnessmilo
23-09-2020, 19:01
Wygląda jak wyostrzone pod nogami tylko, dziwne bo nawet na f/4 przy 28mm to hoho jaka głębia jest spora.No właśnie. Robiłem też na 5,6 i efekt był podobny na wielu zdjęciach, ostro pod nogami.
A skumałem po dwóch dniach, że coś jest nie halo.
Później zmieniłem na pin i było ok.

TOP67
23-09-2020, 19:29
Złapał ostrość na muchę, która przelatywała przed obiektywem ;)

paparapa
23-09-2020, 19:40
No właśnie. Robiłem też na 5,6 i efekt był podobny na wielu zdjęciach, ostro pod nogami.
A skumałem po dwóch dniach, że coś jest nie halo.
Później zmieniłem na pin i było ok.

Spróbuj następnym razem ustawić marker ostrości na jakimś zdecydowanie kontrastowym miejscu kadru. Np. linia pomiędzy lasem a polem czy niebem i zobacz czy AF trafi czy nie.

Ketchup
23-09-2020, 19:54
No ale ten pin jest tylko w AF-S, którego ja na przykład prawie nie używam ;)
Nie ma żadnych problemów z celnością AFu. Jedynie kwadrat od trackingu powinien być sporo mniejszy.

Nie wiem jakiego typu zdjęcia robisz ale w niedziele robiłem maraton w lesie i po raz kolejny automat nie dawał rady - zanim wykrył nadbiegającego i się ustawił to biegacz wybiegał z kadru i nie tylko ja mam takie problemy (natywne szkło 24-70 i Sigma Sport 70-200). Po 20 km obiekty się szybko nie poruszały do tego w sposób przewidywalny bo po przekątnej nadbiegali - jedynie co to miejscami cień. Tracking też można potraktować jak ciekawostkę w porównaniu do D750 czy D850, szybszy ruch, większa różnica kontrastu i twarz obiektu jest mylona ze ścianą. Po przełączeniu na AF-C bez żadnego problemu obskoczyłem maraton a nawet później mecz do którego Z6 teoretycznie słabo się nadaje. Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami jeśli coś się dzieje a nie statyka to mało kto ufa wykrywaniu i używają najczęściej pól wide małych albo szerokich, ewentualnie sąsiadujących.

Tak na marginesie punktowy AF-S w Z6 jest bardzo ostry z tego co pamiętam i nic nie pokręciłem są tam używane obie detekcje ( fazy i kontrastu).

madebyzosiek
23-09-2020, 21:20
Biegające dziecko, nawet między drzewami, tańczące pary na weselu, nawet w ciemnościach i pod ostre światło zespołu... Tracking nie ma żadnego problemu. Potrafi trafiać w tło, ale to raczej wynika z wielości tego kwadratu śledzącego. Jasne, jak chcę mieć pewność, to włączam sobie d9, ale w większości sytuacji automat radzi sobie dobrze. Choć pewniej sprawuje się automat wykrywania twarzy w D850. Może pewniej nie... Jest bardziej przewidywalny.
Biegaczy tracking powinien ogarnąć bez problemu. Większym problemem jest szybkość odświeżania obrazu w wizjerze. Przy dużej rozpiętości tonalnej bywa tak, że zanim zobaczę obraz w wizjerze, to sceny już nie ma... ;)

notdot
23-09-2020, 21:21
Bardziej przyzwyczajasz się ;)

wiadomo, aczkolwiek człowiek uczy się całe życie (a i tak umiera głupi)
stąd będę próbował af-c i wykrywanie oka/twarzy, itp

ksh
23-09-2020, 22:08
Tak na marginesie punktowy AF-S w Z6 jest bardzo ostry z tego co pamiętam i nic nie pokręciłem są tam używane obie detekcje ( fazy i kontrastu).
Tak jest i ponownie dodam bo wielu o tym zapomina że zarówno AF-S i AF-C mają śledzenie punktu ostrości.

Po przełączeniu na AF-C bez żadnego problemu obskoczyłem maraton a nawet później mecz do którego Z6 teoretycznie słabo się nadaje.
Nigdy by mi nie przyszło do głowy biegacza łapać w AF-S.
Dlaczego niby się nie nadaje, pewnie jakieś fejsowe legendy ?

Ketchup
27-09-2020, 09:42
Tak jest i ponownie dodam bo wielu o tym zapomina że zarówno AF-S i AF-C mają śledzenie punktu ostrości.

Nigdy by mi nie przyszło do głowy biegacza łapać w AF-S.
Dlaczego niby się nie nadaje, pewnie jakieś fejsowe legendy ?

A gdzie napisałem że pracowałem w AF-S - chodziło mi że wyłączyłem "awtomatu" wykrywania twarzy :) .

Dlatego choćby że przy szybkich seryjnych zdjęciach elektroniczny wizjer nie nadąża i w szybszych akcjach trzeba być tego świadomy i starać kompensować to. O ile na meczu jeszcze nie są to duże prędkości o tyle np. na lotnisku (przykład z ostatniego piątku ) prowadzisz na drugie oko chyba że lubisz robić zdjęcia kawałka ogona albo pustego nie ma - wtedy lustro pokazuje pazurki chyba że masz jak sąsiad z boku A9 II i 20 kl/s a to zupełnie inna klasa sprzętu.

Obrazek2000
03-10-2020, 10:49
https://nikonrumors.com/2020/10/02/do-not-install-the-latest-nikon-z5-z6-z7-firmware-update.aspx/

Piszą, żeby nie instalować...

ksh
03-10-2020, 11:06
Błąd dotyczy precyzyjnej korekty, nie zapisuje ustawień, nie wiem czy ktoś z tego korzysta.

madebyzosiek
04-10-2020, 00:04
Mam zainstalowany ten soft i wszystko działa ;)
Dziś sprawdziłem sobie działanie wykrywania zwierzaka. Muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem tej opcji. Wydaje mi się, że działa to znacznie pewniej niż wykrywanie twarzy i oka u człowieka. No i jednak nadąża za biegnącym psem, choć niedawno twierdzono, że nie ma szans... Pewnie dlatego, że dość szybkie szkło było na FTZcie, a nie 85 1.8G...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/w2xp65ry40y73d8/FX2_7749-Edit.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/ft52odcg4fbea6f/FX3_3716-Edit-Edit.jpg

garnus
04-10-2020, 08:50
Mam zainstalowany ten soft i wszystko działa ;)
Dziś sprawdziłem sobie działanie wykrywania zwierzaka. Muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem tej opcji. Wydaje mi się, że działa to znacznie pewniej niż wykrywanie twarzy i oka u człowieka. No i jednak nadąża za biegnącym psem, choć niedawno twierdzono, że nie ma szans... Pewnie dlatego, że dość szybkie szkło było na FTZcie, a nie 85 1.8G...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/w2xp65ry40y73d8/FX2_7749-Edit.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/s/ft52odcg4fbea6f/FX3_3716-Edit-Edit.jpg

Ten to chyba człapie a nie biegnie.
Uczepiłeś się tej 85g jakby to było jedyne szkło o którym pisałem.
A to mnie i trollowanie posądzasz.

madebyzosiek
04-10-2020, 12:33
Ten to chyba człapie a nie biegnie.

Nie wydaje mi się, żeby pies mający dwie przednie łapy podkulone "człapał". Ale mogę się nie znać. Pozdrawiam...

poste
04-10-2020, 13:11
Ten biegnący to akurat z d850 :???:, przynajmniej tak pokazuje exif. Pewnie znajdziesz coś podobnego z Z6... osobiście uważam, że aparaty od wielu, wielu lat mają co najmniej zadowalający af, którym da się zrobić zdjęcie niemal w każdych sensownych warunkach, tak gdzieś w 98% przypadków. Ale trzeba gonić króliczka, bo przy tych 2% sytuacji przecież może uciec zdjęcie życia:mrgreen:

madebyzosiek
04-10-2020, 20:39
Ten biegnący to akurat z d850 :???:, przynajmniej tak pokazuje exif. Pewnie znajdziesz coś podobnego z Z6... osobiście uważam, że aparaty od wielu, wielu lat mają co najmniej zadowalający af, którym da się zrobić zdjęcie niemal w każdych sensownych warunkach, tak gdzieś w 98% przypadków. Ale trzeba gonić króliczka, bo przy tych 2% sytuacji przecież może uciec zdjęcie życia:mrgreen:

O kurcze, masz rację, co za wtopa ;) Ale już się tłumaczę. W Z6 miałem ustawione autoiso na czas 1/200 i przy iso 100 aparat dobrał czas 1/400, co przy biegnącym psie i 300 mm z wyłączoną stabilizacją skończyło się poruszeniem... Ale dosłownie zmieniłem sobie aparat jedno zdjęcie później ;) Nie zmienia to faktu, że kwadracik bez problemu rozpoznał mordkę, a zaraz później oko. Lepiej mu poszło niż z człowiekiem ;) Jak będę miał następnym razem więcej czasu, to sobie sprawdzę dokładnie jak Z6 sobie radzi z szybkim biegiem psa. Na razie nie mam zastrzeżeń, choć co zawsze będę podkreślał, wolę pracować D850 przy tym temacie.

lacov
05-10-2020, 10:14
Mam prośbę do posiadaczy Z6
Czy możecie mi powiedzieć jak Wasz aparat nagrywa dźwięk w filmach?

Chodzi mi o jego jakość.
Mam wrażenie, że jest po prostu tragiczna.
Szumy, trzaski itp.

Powiedzialbyn, że jest gorzej niż ze smartfona.

cybulski
05-10-2020, 11:15

należy mieć wyśrubowaną do granic możliwości speckę bo może przejść zdjęcie życia albo co gorzej zdjecie życia będzie letko nieostre bądź też za dużo będzie w nim szumu czy też DR będzie za mały o 0,5 ....
biegające psy, portet niuni czy też małe dziecko to nie są błahe sprawy, af musi być najwyższej próby a bohej rozmaziany ale musi być maks ostro...

Jacek_Z
05-10-2020, 12:00
Ty się śmiej, ale takie zdjęcia mogą być do albumu rodzinnego, ale i też jako fotografia do reklamy jakiegoś produktu.
W reklamie 99% żywe osobniki na zdjęciach to ludzie, nie zwierzęta, dlatego do śledzenia oka zwierząt podchodzę z dystansem. Mogą to producenci zrobić to niech robią. Ważne jest śledzenie oczu ludzi.
Jestem ciekawy co sie dzieje w najbardziej wymagającym temacie - pokaz mody, oświetlony "bajerancko" (czyli fatalnie) kolorowymi lampami. Ruch modelki nie jest absolutnie jednostajny no i w kadrze głowa lata góra - dół. Lustrzanką (D3s, D800 z Nikkorem 70-200/2.8 ) musiałem stosować f 4 - 5,6 by nie mieć zbyt wielu odpadów. F 1.4 czy 2.0 - nie ma mowy.

JK
05-10-2020, 13:58
No to jeszcze dopisz, że takie oko na pokazie mody może być bajerancko na kolorowo pomalowane i na dodatek przysłonięte dziwacznymi rzęsami z tworzywa sztucznego. I już masz gotowy problem z wykrywaniem takiego"oka". Albo się uda, albo się nie uda.

cybulski
05-10-2020, 14:03
Ręce mi opadają bo moją Żona, która dostała iphona 11 pro, raptem chce znów prawdziwy aparat, a jej a7 juz sprzedałem. Od nowa się zacznie, ten za duży, ten nie ma zooma, a ten nieładny ... a Wy tu Panowie jakieś "wyimaginowane" problemy :D

poste
05-10-2020, 14:21
A w czym jest wymagający pokaz mody? Przecież te zdjęcia trafiają na jakieś strony internetowe, góra do pisemka, to wszystko. Po co tu af na oko? Raczej nikt nie robi na pokazie portretów glamour. Nikt nie robi z tego banerów (na baner zaaranżuje się coś a'la pokaz). Ale może się nie znam, chętnie poczytam, dlaczego na pokazach mody eye-af jest niezbędny i bez tego się nie da ;).

Ps. Wykrywanie oka i twarzy uważam za bardzo przydatną funkcję.

Jacek_Z
06-10-2020, 20:40
Ale argument. Nie ważne gdzie takie zdjęcia trafiają. Zdjęcia ze ślubów trafiają tylko do albumu pary młodej.
Ja nie wiem czy eyefocus da rade. Wiem że AF C z lustrzanki sie wkłada dając mniej niz 30% trafionych zdjęć. Bardzo wiele póz jest nieatrakcyjnych i nawet ostre ida do kosza. W efekcie ma sie z calej imprezy kilka dobrych zdjęć. A powinno się mieć jedno z każdej kreacji.
Ja foce bardzo różne rzeczy. I jak do tej pory to (sam się dziwie) właśnie pokazy mody stanowily największy problem gdy sie chce pracować na f 1.4 - 2.8. Łatwiejsze było fotografowanie bardzo szybkiej akcji sportowej i to z dokladnie takimi samymi body i obiektywami. Na hali (siatkówka) jest wiele więcej światła niż na pokazie. Samoloty -prościzna dla AF. Wiele szybkich ruchów okazuje się prostych, łatwych dla AF. A niby stosunkowo wolny ruch - szybki krok, ale z bliska, z głupim oświetleniem (to ma chyba duże znaczenie) to wyzwanie. Jestem ciekawy jak tu sobie poradzi eyefocus. Nie miałem okazji fotografować pokazu bezlusterkowcem.

poste
06-10-2020, 21:20
Chodzi mi o to, że zdjęcie zmniejszone do kilkuset pikseli po dłuższym boku będzie maskowało większość błędów af.

Jacek_Z
06-10-2020, 22:36
Dlaczego kilkaset pikseli? Czy ktokolwiek jest usatysfakcjonowany jak ma ostrą jedynie miniaturę. Przecież teraz sie rozkminia ostrość per piksel porównując jakiekolwiek topowe szkiełka.
Nie piszmy że coś jest mało ważne to może być słabe. Bo to dla jednego jest nieistotne dla drugiego jest czasami nawet podstawą. I nie piszę w tym momencie tylko o ostrości.

poste
06-10-2020, 23:30
Dwie rzeczy. Satysfakcja fotografa, ok, mogę zrozumieć oglądanie 200% powiększenia i szukanie ostrości. Natomiast do publikacji internetowej to nie ma większego znaczenia (stąd napisałem kilkaset pikseli). Podobnie jak miniaturka w prasie. Moim zdaniem zdjęcia z pokazów nie są wykorzystywane w większych formatach, no bo gdzie? I nie piszę o Victoria Secret 8). Może się mylę... może zamawiający chce mieć takie zdjęcia z gęstej matrycy FX trafione w oko, a wrzuca je na insta, fb czy stronę. Klient płaci, klient wymaga.
Chętnie poznam jak taka fotografia wygląda od kuchni, bo może mam niewłaściwe wyobrażenie. Kiedyś przyglądałem się sesji Sports Illustrated, z tego co pamiętam mieli Canony z 70-200, duże blendy i to podstawa... oczywiście oprócz modelek ;) Nawet błyskali rzadko. W każdym razie żadnych obiektywów bijących rekordy ostrości na f1.4 nie zauważyłem. Kilka innych sesji obserwowałem od strony klienta, na jednej z nich np. cyfrowy Hassel może i miał jakiś sens, bo zdjęcie szło na banery, ale dziś to już niezbyt częste. Wtedy też był to moim zdaniem przerost formy, ale skoro mogli to wynajęli fotografa z takim sprzętem. Mam ogólne wrażenie, że agencje przesadzają z wymogami technicznymi albo to raczej wymówka, żeby trochę skubnąć klienta ;)
Dobra, EOT.

ksh
07-10-2020, 00:46
Od skrajności do skrajności, a przecież to jest proste w przypadku ostrości ale i ogólnie szczegółowości ( czyli optymalnej kombinacji sensora i optyki ) że jak masz materiał super to możesz zrobić bilbord albo miniaturkę, a jak masz pudło to pozostaje tylko miniaturka.

Arta
07-10-2020, 13:02
Iacov> Preampy Audio w z6 sa niskiej jakosci, poprostu szumia, w Sony sa znacznie lepszej jakosci

czomolungma
07-10-2020, 20:27
Ręce mi opadają bo moją Żona, która dostała iphona 11 pro, raptem chce znów prawdziwy aparat, a jej a7 juz sprzedałem. Od nowa się zacznie, ten za duży, ten nie ma zooma, a ten nieładny ... a Wy tu Panowie jakieś "wyimaginowane" problemy :D

U mnie to samo, ale ja w takich przypadkach robię tak: z wielką, ale to wielką "niechęcią" oddaje żonie mój obecny sprzęt, który jest tak dobry że oczywiście w życiu bym go nie zmienił. No ale żona chce to się poświęcę. Oczywiście marudząc ileż to teraz czasu i pracy będzie mnie to kosztowało aby sobie nowy aparat wyszukać...i tym sposobem zmieniam sprzęt i jeszcze żona jest wdzięczna :D

robank
10-10-2020, 10:34
Nie wiem czy pisać tutaj czy założyć nowy wątek ale skoro to o z6 więc mam pytanie czy ktoś z Was podpina po z6 Sigmę 105 1.4 art ? Jak współpracują ze sobą przez FTZ? A może wrzuciłby ktoś jakieś sample ?

witboy
11-10-2020, 22:53
ja akurat nie mam 105 ale mam 24 1.4 35 1.4 i 85 1.4 arty i wszystkie śmigają jak złoto

notdot
12-10-2020, 12:49
a ktoś już testował nikkora F 14-24/2,8 lub sigmę 14-24/2,8 art?

madnessmilo
12-10-2020, 13:08
Sigma 28mm Art też ładnie i szybko.

Mathis
12-10-2020, 13:24
Nie wiem czy pisać tutaj czy założyć nowy wątek ale skoro to o z6 więc mam pytanie czy ktoś z Was podpina po z6 Sigmę 105 1.4 art ? Jak współpracują ze sobą przez FTZ? A może wrzuciłby ktoś jakieś sample ?Mój podstawowy zestaw do sesji Z6+105 1.4 Sigmy - zestaw pracuje bez problemowo, 90% zdjęć trafionych tam gdzie chcę, nawet modelka idącą w moja stronę nie stanowi wielkiego wyzwania :)

0KM
12-10-2020, 21:02
Sprawdzał ktoś jak Z6/7 sprawdzają się w sporcie/ptakach/ samolotach?,

robank
13-10-2020, 20:52
Mój podstawowy zestaw do sesji Z6+105 1.4 Sigmy - zestaw pracuje bez problemowo, 90% zdjęć trafionych tam gdzie chcę, nawet modelka idącą w moja stronę nie stanowi wielkiego wyzwania :)

Dzięki, a możesz wrzucić jakieś sample ?

kamieniacz
13-10-2020, 22:46
a ktoś już testował nikkora F 14-24/2,8 lub sigmę 14-24/2,8 art?

Mam Sigmę 14-24mm F2.8 Art i działa jak złoto, autofocus właściwie tak jak na natywnym Nikkorze 24-70S.

notdot
14-10-2020, 09:40
Mam Sigmę 14-24mm F2.8 Art i działa jak złoto, autofocus właściwie tak jak na natywnym Nikkorze 24-70S.

dzięki, możesz wrzucić jakiś sampelek, rozumiem też, że jeśli działa jak złoto to nie ma żadnego myszkowania z ostrością, działa cała komunikacja aparat <-> obiektyw
no i czy miałeś okazję porównać do nikkora 14-24
bo się będzie trzeba zastanowić nad zakupem (na natywną zetkę 14-24 mnie nie stać na razie ;))

candar
14-10-2020, 09:48
W pierwszych słowach podziękowanie dla Jacek_Z za bardzo rzeczowe i pomocne informacje na temat systemu Z oraz Nikona Z6. Albowiem od dawna szukałem godnego zastępcy świetnego Canona 5D III (w swoim czasie).

Reasumując! Canon 5D III poszedł pod młotek a jego miejsce zajął używany Nikon Z6 z przebiegiem 13.036 zdjęć (stan idealny) kupiony za równo 5.000 zł w zestawie z kartą Sony XQD G 64GB 440 mb/s, czytnikiem kart, bateriami, ładowarką i paskiem Peak Design (trochę się naszukałem , ale naprawdę było warto!). Do kompletu systemowe szkiełko Z 50 1.8 S za 1.800 zł. Pozostałe potrzeby załatwi Techart TZE-01 Adapter bagnetowy Sony E / Nikon Z przez którego podpinać będę szklarnię od Sony i Canona.

Czyli powrót do źródeł, bo przeszłości używałem kilku Nikonów. Pierwsze wrażenia rewelacyjne, muszę porobić testy w plenerze i wtedy może coś więcej napiszę. Jak na razie to za kwotę 5.000 zł za profi korpus pełnoklatowy w całym ww. zestawie to MZ genialny stosunek jakości do ceny. W tej cenie raczej nie znajdzie się na rynku nic godnego uwagi.

Po wgraniu najnowszego softu Eye AF i w ogóle AF zasadniczo moim zdaniem nie odstaje od Sony A7 III, tak więc oba aparaty są pod tym względem porównywalne. Jakość obrazka podobna (w końcu w środku jest ta sama świetna matryca 24.5 megapiksela z 5-osiowym systemem stabilizacji drgań), ale ergonomia , wizjer EVF i menu, dotykowy i używalny LCD - brawa dla Nikona, tu Sony leży i kwiczy.

W bezpośrednim porównaniu do Nikona Z6 - to w przypadku Canona 5D III widzę tylko jedną zaletę: żywotność baterii. Nigdy nie byłem zwolennikiem OVF, tak więc EVF dla mnie to gwarancja doskonałych zdjęć, bo niczego tak nie lubię, jak miotania się pomiędzy OVF a LCD celem sprawdzenia ostrości i kadru.

Co do dzisiejszej premiery nowych wersji Z6 II i Z7 II mogę napisać, że zmiany kosmetyczne, ale i nie było za bardzo czego poprawiać
https://www.fotopolis.pl/testy/apara...rwsze-wrazenia

cybulski
14-10-2020, 09:59
@candar (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362) xD najfajniejszy obrazek dla odbiorcy na miałeś z fuji 56/1.2 XD a późniejsze zmiany sprzętu w obrazie nie mają już pozytywnego przełożenia, wiec czy to sony sigmy czy cokolwiek nie ma już bajki i tym miłym akcentem podumować należy zmiany i pogoń za królikiem.
Obserwowałem Twoje krucjaty na CB - trochę chciało mi się z tego śmiać bo też miałem taki "okres" tylko że tutaj.
Musiałem :)

candar
14-10-2020, 10:20
@candar (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362) xD najfajniejszy obrazek dla odbiorcy na miałeś z fuji 56/1.2 XD a późniejsze zmiany sprzętu w obrazie nie mają już pozytywnego przełożenia, wiec czy to sony sigmy czy cokolwiek nie ma już bajki i tym miłym akcentem podumować należy zmiany i pogoń za królikiem.
Obserwowałem Twoje krucjaty na CB - trochę chciało mi się z tego śmiać bo też miałem taki "okres" tylko że tutaj.

Nie ma sprawy :grin:

Fuji było miodne, ale tylko do ISO 800, później był już dramat. Zdarzało się, że musiałem robić foty na wysokich ISO i tutaj musiałem zrezygnować z Fuji, choć zawsze go polecam osobom pracującym w dobrym świetle z jasnymi stałkami (ceny szkieł Fuji to też mały dramat).

Tak więc szukając swego "Pacanowa" skończyłem w Sony i powróciłem do Nikona 8-) I jest mi całkiem dobrze ;)

ps.
To nie pogoń za króliczkiem, ale zmiana 5D III na aparat, który podobnie wytrzyma ze mną kolejne 8 lat w chłodzie i głodzie ;)

aldam
14-10-2020, 10:34
Z Nikonem Z6 jak z dobrym winem. Czym starszy tym lepszy. Były aktualizacje softu teraz widać ruch na cenach tego body.
Poza tym za cenę takiego RF50 1.2 można mieć naręcze szkieł Z od szerokiego po krótkie tele. Dla większości amatorów, nawet tych bardzo ambitnych to już w tym momencie kompletny system.

Btw poczytam o tym adapterze do sony e, ciekawa rzecz.

MstrG
14-10-2020, 13:34
W pierwszych słowach podziękowanie dla Jacek_Z za bardzo rzeczowe i pomocne informacje na temat systemu Z oraz Nikona Z6. Albowiem od dawna szukałem godnego zastępcy świetnego Canona 5D III (w swoim czasie).

Reasumując! Canon 5D III poszedł pod młotek a jego miejsce zajął używany Nikon Z6 z przebiegiem 13.036 zdjęć (stan idealny) kupiony za równo 5.000 zł w zestawie z kartą Sony XQD G 64GB 440 mb/s, czytnikiem kart, bateriami, ładowarką i paskiem Peak Design (trochę się naszukałem , ale naprawdę było warto!). Do kompletu systemowe szkiełko Z 50 1.8 S za 1.800 zł. Pozostałe potrzeby załatwi Techart TZE-01 Adapter bagnetowy Sony E / Nikon Z przez którego podpinać będę szklarnię od Sony i Canona.

Czyli powrót do źródeł, bo przeszłości używałem kilku Nikonów. Pierwsze wrażenia rewelacyjne, muszę porobić testy w plenerze i wtedy może coś więcej napiszę. Jak na razie to za kwotę 5.000 zł za profi korpus pełnoklatowy w całym ww. zestawie to MZ genialny stosunek jakości do ceny. W tej cenie raczej nie znajdzie się na rynku nic godnego uwagi.

Po wgraniu najnowszego softu Eye AF i w ogóle AF zasadniczo moim zdaniem nie odstaje od Sony A7 III, tak więc oba aparaty są pod tym względem porównywalne. Jakość obrazka podobna (w końcu w środku jest ta sama świetna matryca 24.5 megapiksela z 5-osiowym systemem stabilizacji drgań), ale ergonomia , wizjer EVF i menu, dotykowy i używalny LCD - brawa dla Nikona, tu Sony leży i kwiczy.

W bezpośrednim porównaniu do Nikona Z6 - to w przypadku Canona 5D III widzę tylko jedną zaletę: żywotność baterii. Nigdy nie byłem zwolennikiem OVF, tak więc EVF dla mnie to gwarancja doskonałych zdjęć, bo niczego tak nie lubię, jak miotania się pomiędzy OVF a LCD celem sprawdzenia ostrości i kadru.

Co do dzisiejszej premiery nowych wersji Z6 II i Z7 II mogę napisać, że zmiany kosmetyczne, ale i nie było za bardzo czego poprawiać
https://www.fotopolis.pl/testy/apara...rwsze-wrazenia

Miło Cię widzieć znowu wśród nikoniarzy :)
Ja miałem na testach A7III krótko, więc nie upubliczniam swoim doznań, ale przyzwyczajenia i ergonomia wygrały - w torbie jest Z6.
Za taką kwotę też bym z chęcią kupił jako drugie body. Szukałeś i kupiłeś na naszym rynku czy za granicą?

odzio
14-10-2020, 15:36
Ja również czytałem posty @candar (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362) na CB, gdzie regularnie był oblewany szlamem przez kilku pozbawionych intelektu i godności użytkowników (o moderatorach nie będę wspominać, żeby na dzień dobry i tutaj bana nie wyłapać...), niestety z racji tego, że byli uczestnikami kółeczka wzajemnej adoracji z tamtejsza moderacja nie dotyczyły ich żadne zasady, w przeciwieństwie do Candara nie musieli pisać postów merytorycznych lub wnoszących coś do tematu, a do tego mogli obrażać na lewo i prawo...

Ale wróćmy do wątku bo na temat patologii CB można by eseje pisać. Parę miesięcy stałem na krawędzi zamiany mojego D700 na rzecz EOSa RP, wiedziony ceną i dość zbliżonymi parametrami oraz co dla mnie obecnie najważniejsze: autofokusem (główny czynnik decydujący o porzuceniu tego aparatu). Na szczęście czekając na spadek ceny lub pojawienie się używek na rynku nikon się wybudził z letargu i po zaprezentowaniu kolejnych puszek te pierwsze tanieją. To, co napisał Candar powyżej jest dla mnie ugruntowaniem decyzji, żeby polować na Z6, albo Z5 gdy w końcu i jego cena znajdzie się tam, gdzie być powinna.

Natomiast mój przydługawy post sprowadza się do prostego pytania. Czy orientujecie się, czy pierwsza wersja Z6 albo Z5 doczeka się pełnoprawnego gripa? Chodzi mi o kółka nastawcze, nie zasobnik na baterie ze spustem łączonym przez gniazdo wężyka. D700 z gripem w moich wielkich łapach ociera się o ergonomiczny ideał i bardzo bym chciał mieć ten sam komfort w ewentualnej Z-ce. Po szybkim przewertowaniu internetu nie widzę do nich żadnych sensownych uchwytów. Czyżby producent nawet ich nie wyposażył w styki do grpia?

Ryw
14-10-2020, 15:45
Czyżby producent nawet ich nie wyposażył w styki do grpia?
Nie wyposażył :-(
Przez spust nie przeniesiesz kółek, teoretycznie można sobie wyobrazić połączenie po WiFi, ale nie wydaje mi się, żeby którykolwiek z niezależnych pchał się w takie rozwiązanie.

Jednak z gripem do wersji II chyba trochę przesadzili, patrząc na jego rozmiar.

notdot
14-10-2020, 16:12
Natomiast mój przydługawy post sprowadza się do prostego pytania. Czy orientujecie się, czy pierwsza wersja Z6 albo Z5 doczeka się pełnoprawnego gripa? Chodzi mi o kółka nastawcze, nie zasobnik na baterie ze spustem łączonym przez gniazdo wężyka. D700 z gripem w moich wielkich łapach ociera się o ergonomiczny ideał i bardzo bym chciał mieć ten sam komfort w ewentualnej Z-ce. Po szybkim przewertowaniu internetu nie widzę do nich żadnych sensownych uchwytów. Czyżby producent nawet ich nie wyposażył w styki do grpia?pierwsza wersja nie
druga wersja body jest dla Z6 i Z7, nie ma Z5 II
i grip z kółkami wygląda tak
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/mirrorless-power/power-battery-pack-mb-n11-for-specific-z-series-cameras

OjTam
14-10-2020, 16:23
Ale paskud. :D
Cóż, chyba ciężko było by zrobić grip mieszczący 2 akumulatory, który nie wyglądałby jak pustak.

odzio
14-10-2020, 16:46
jak dla mnie spoko... większy pewnie poręczniejszy... ale brak gripa do I generacji jest dość podłym rozwiązaniem...

candar
14-10-2020, 18:20
Miło Cię widzieć znowu wśród nikoniarzy :)
Ja miałem na testach A7III krótko, więc nie upubliczniam swoim doznań, ale przyzwyczajenia i ergonomia wygrały - w torbie jest Z6.
Za taką kwotę też bym z chęcią kupił jako drugie body. Szukałeś i kupiłeś na naszym rynku czy za granicą?

Dziekuję! Kupiłem przez Allegro lokalnie , bo na normalnym jakoś te ogłoszenia się nie pojawiają. Śledziłem również nowe oferty na Z6 w OLX i Allego i trafiłem :) Można czasem coś upolować :) https://www.olx.pl/elektronika/fotografia/q-nikon-z6/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc

madebyzosiek
14-10-2020, 18:35
jak dla mnie spoko... większy pewnie poręczniejszy... ale brak gripa do I generacji jest dość podłym rozwiązaniem...Jest grip, a właściwie pojemnik na baterie ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/5ieo1kvbcdzagih/grip.JPG

Poprawia to wygodę chwytu, ale niestety sterowania nie ma.

kamieniacz
14-10-2020, 19:56
dzięki, możesz wrzucić jakiś sampelek, rozumiem też, że jeśli działa jak złoto to nie ma żadnego myszkowania z ostrością, działa cała komunikacja aparat <-> obiektyw
no i czy miałeś okazję porównać do nikkora 14-24
bo się będzie trzeba zastanowić nad zakupem (na natywną zetkę 14-24 mnie nie stać na razie ;))

Nie wiem jakie sampelki Cię interesują dlatego zrobiłem dziś na szybko kilka zdjęć z okna i udostępniam tutaj RAWy (może komuś się przyda),
gdybyś potrzebował więcej odezwij się na priv to poszukam ale z zastrzeżeniem że będą to już obrobione i w formacie JPG ;)

Myszkowania ostrości nie ma, jedynie słychać silnik w AF-C ale to normalne, ostrość łapie szybko i potem już trzyma.
Niestety nie miałem okazji porównywać jej z żądnym innym 14-24 ;)

https://1drv.ms/u/s!AgK4oYOL-Z7zgpdXtexq-G3fKHVg4w?e=A9O2Tc

Sprawdzał ktoś jak Z6/7 sprawdzają się w sporcie/ptakach/ samolotach?,

Fotografuję trochę samoloty i czasem zwierzaki, sprawdza się fajnie, chociaż trochę sporo trafiło mi się nieostrych zdjęć, szczególnie w ruchu, ale może to wynik braku umiejętności i doświadczenia :D
Na pewno jest spory lag w EVF, przy lądującym/startującym samolocie może Ci sporo obiektu zginąć z kadru jeżeli przy celowaniu nie uwzględnisz "poprawki" na to, ale to z kolei to raczej kwestia bezlustro vs lustrzanka.

notdot
14-10-2020, 21:35
dzięki jutro zobaczę na te rawy

notdot
15-10-2020, 10:25
kamieniacz
popatrzyłem na szybko na te zdjęcia, pytanie, czy obrabiasz w LR, bo ja mam trochę starszą wersję ale widzę, że profilu obiektywu nie wgrało, więc nie mam korekty m.in. winietowania i beczki
wiec pytanie czy przez ftz są przenoszone te informacje i z6 zapisuje to w nefie?

madebyzosiek
15-10-2020, 10:56
kamieniacz
popatrzyłem na szybko na te zdjęcia, pytanie, czy obrabiasz w LR, bo ja mam trochę starszą wersję ale widzę, że profilu obiektywu nie wgrało, więc nie mam korekty m.in. winietowania i beczki
wiec pytanie czy przez ftz są przenoszone te informacje i z6 zapisuje to w nefie?Tak, ale musisz sobie wybrać producenta Nikon i wskoczy profil.

candar
15-10-2020, 12:09
Nie wiem , czy było. Dostępny jest DARMOWY najnowszy Capture One Express dla firmy Nikon https://account.captureone.com/en/download-nikon-express Wskakują od razu profile aparatu po wczytaniu zdjęć.
Nawiasem pisząc nie wyobrażam sobie już innej "wołarki" RAWów niż C1

kamieniacz
15-10-2020, 12:32
notdot

Dokładnie tak jak pisze madebyzosiek z tym, że musisz wybrać producenta obiektywu, czyli Sigma ;)
Wszystkie informacje są jak najbardziej przekazywane z obiektywu do aparatu tj w przypadku mocowania natywnego.

notdot
15-10-2020, 14:05
kamieniacz madebyzosiek
dzięki panowie, no właśnie jak wybieram w LR sigma to w ogóle nie mam na tej rozwijanej liście tego obiektywu, wstawia mi się jakiś 120-300 albo inne przypadkowe
a jak wybiorę nikon to wtedy wybiera się 14-24 ale nikkorowski, ale nie wiem na ile to jest poprawne, chyba w ogóle

madebyzosiek
15-10-2020, 14:09
notdot a jakiego masz Lightrooma?

kamieniacz
15-10-2020, 14:18
kamieniacz madebyzosiek
dzięki panowie, no właśnie jak wybieram w LR sigma to w ogóle nie mam na tej rozwijanej liście tego obiektywu, wstawia mi się jakiś 120-300 albo inne przypadkowe
a jak wybiorę nikon to wtedy wybiera się 14-24 ale nikkorowski, ale nie wiem na ile to jest poprawne, chyba w ogóle

A zatem musisz mieć aż tak starą wersje LR, że nie ma profilu dla Arta 14-24. Która to wersja i czy w ogóle na liście po wybraniu producenta widnieje ten model?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

candar
15-10-2020, 17:44
FIRMA NIKON WYDAŁA NOWE AKTUALIZACJE OPROGRAMOWANIA SPRZĘTOWEGO DLA Z6, Z7 I Z50
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/373.html

notdot
15-10-2020, 19:08
kamieniacz madebyzosiek
2015.7 Release
camera raw 9.7
a teraz też się zorientowałem że przerabiam nefy na dng, najnowszą wersją adobe dng convertera pobraną z ich strony, ale to chyba nie ma wpływu

ale i tak najważniejsze dla mnie jest to że obiektyw w pełni współpracuje z Z6 przez FTZ, o to mi chodziło

madebyzosiek
15-10-2020, 19:40
2015.7 Release

Chyba za stara na Sigmę 14-24 Art.

tomeekm
15-10-2020, 19:59
Na zagranicznym forum znalazłem informację, że ta Sigma wspierana była od wersji LR Classic 7.3.

notdot
15-10-2020, 22:36
ehhh chyba trzeba będzie zrobić aktualizację LR ale jak słyszę że jakieś abonamenty i inne cuda to mi się odechciewa

robcio.m
16-10-2020, 14:24
Model abonamentowy LR skłonił mnie do zapoznania się z ofertą Capture One :) co i Tobie polecam. Zwłaszcza, że dla Nikona z tego co kojarzę podobnie jak dla Fuji jest edycja specjalna Darmowej wersji express. Do spróbowania jak znalazł. Niestety nie podpowiem czy jest tam profil korekcyjny do rozpatrywanej sigmy.

notdot
16-10-2020, 16:17
dzięki ale ciężko mi walczyć z przyzwyczajeniami, do tego wszystkie wcześniejsze zdjęcia mam skatalogowane w LR, teraz mając drugi program miałbym rozgardiasz co gdzie jest

madebyzosiek
16-10-2020, 17:10
Ja płacę ten abonament już nawet nie wiem który rok. Da się żyć, polecam, a i PS się przydaje :)

notdot
18-10-2020, 09:24
Czy da się zaktualizować Z6 przez WiFi bluetootha albo kablem usb podłączonym pod komputer?

cybulski
18-10-2020, 09:26
..........

TOP67
18-10-2020, 09:27
Nie da się. Dopiero Z6II ma mieć taką możliwość.

notdot
18-10-2020, 11:16
czyli musisz kupić drogą kartę xqd oraz czytnik do tej karty
ehhhhh ku*

a z6 II ma karty SD więc luzik, każdy ma takie karty z poprzednich aparatów, więc taniej i lepiej a też wiele laptopów ma czytnik kart SD

Pokson
18-10-2020, 20:12
Apropo firmware, jest już nowa wersja 3.12 i update tylko przez kartę XQD.

paparapa
19-10-2020, 12:28
ehhhhh ku*

a z6 II ma karty SD więc luzik, każdy ma takie karty z poprzednich aparatów, więc taniej i lepiej a też wiele laptopów ma czytnik kart SD

Swego czasu żartowałem sobie, że Nikon pozostawi możliwość aktualizacji tylko z kart XQD :).
Ale można przecież pożyczyć kartę do zaktualizowania softu.

morzon
20-10-2020, 10:52
ehhhhh ku*

Jak coś to możemy sie kiedyś zgadać w Krk i podjade z czytnikiem i kartą ;)

notdot
20-10-2020, 12:20
morzon dzięki, ale już się rozglądam za czytnikiem :D

kamieniacz
20-10-2020, 18:21
Ja kupiłem taki, bodajże za 60 zł.
I sprawuje się... no jest użyteczny - czasem trzeba kilka razy włożyć kartę zanim nawiąże z nią stabilne połączenie.

29,87 zł 44% zniżki | Rocketek typ c USB 3.0 SD XQD działa jednocześnie czytnik kart pamięci Transfer Sony seria M/G dla komputera z systemem Windows/Mac OS
https://a.aliexpress.com/_mOA9JGZ

marcin255
20-10-2020, 19:07
Tak popstrykałem z nowym firmware i jak af szybszy .

madebyzosiek
20-10-2020, 21:28
Tak popstrykałem z nowym firmware i jak af szybszy .To chyba placebo, nie czuję różnicy ;)

marcin255
20-10-2020, 21:51
To może masz postrzeganie zmysłów upośledzone ;-)

paparapa
21-10-2020, 00:11
Tak popstrykałem z nowym firmware i jak af szybszy .

A o ile i z czym szybszy?

ksh
21-10-2020, 01:11
Ja kupiłem taki, bodajże za 60 zł.
I sprawuje się... no jest użyteczny - czasem trzeba kilka razy włożyć kartę zanim nawiąże z nią stabilne połączenie.

29,87 zł 44% zniżki | Rocketek typ c USB 3.0 SD XQD działa jednocześnie czytnik kart pamięci Transfer Sony seria M/G dla komputera z systemem Windows/Mac OS
https://a.aliexpress.com/_mOA9JGZ

Dokładnie to 65zł obecnie, skąd ci się wzięła taka cena jak napisałeś ?
Druga sprawa to jest noname, a nie Rocketek.

notdot
24-10-2020, 10:28
Panowie, dlaczego jak przełączę na filmowanie, ale jeszcze nie nagrywając, to wciskając przycisk iso nie mogę zmienić iso, tak jak to jest przy zdjęciach?
coś źle ustawiłem w menu? i chyba cały czas jest auto-iso włączone

ksh
24-10-2020, 15:22
Teraz sprawdzałem, działa normalnie, ja mam ustawione bez przytrzymywania, więc naciskam i mam oba pokrętła do regulacji ISO, wciskam drugi raz wychodzę z ustawiania ISO.

notdot
24-10-2020, 16:24
no to dziwne, ja nie mogę nic zmienić, cały czas jest auto-iso, tryb A, filmowanie, itp

TOP67
24-10-2020, 17:56
Ustawienia dla zdjęć i filmów są rozdzielne.

ksh
24-10-2020, 18:19
Nie wszystkie, np ustawienie trybu działania przycisku jest wspólne, personalizacja jest osobna.

notdot
25-10-2020, 10:57
Ustawienia dla zdjęć i filmów są rozdzielne.

wiem, ale co to ma do sprawy?
przełączam się na tryb filmowania, wciskam guzik ISO i nie mogę pokrętłami zmienić iso, cały czas jest auto-iso ustawione

marcin255
25-10-2020, 11:30
U mnie działa na pokrętle .

TOP67
25-10-2020, 13:41
wiem, ale co to ma do sprawy?
przełączam się na tryb filmowania, wciskam guzik ISO i nie mogę pokrętłami zmienić iso, cały czas jest auto-iso ustawione

Ano to, że w tym trybie ISO ustawia się inaczej. Więcej na stronie 238

44496

notdot
25-10-2020, 17:24
kurde czyli wychodzi na to, że w trybie filmowania dla trybów A,P,S jest auto iso i nie da się go zmieniać pokrętłem, a zmieniać iso możesz dopiero w trybie M

bezsensu

ksh
25-10-2020, 18:00
No tak, przecież ilość klatek jest mocno powiązana z czasem naświetlania każdej z nich, więc algorytm powstaje sam i nie możesz tego sobie regulować bo nie wyjdzie ci video z tego, to jest matematyka, a mieszanie tym zostaje w trybie M ale też jest ograniczone to wyliczenia ilości czasu naświetlania każdej klatki itd.

notdot
25-10-2020, 21:19
no niby jasne, ale jednak w pewnych granicach chciałbym tym sterować, bo tak w menu masz tylko ograniczenie dla max iso

ksh
25-10-2020, 22:59
Tak ponieważ wynika to z tego co napisałem, jakbyś mógł ustawiać ISO jak w foto żeby ustawić odpowiednio czas i przysłonę to doszłoby do absurdów i sprzeczności technicznych, przykładowo mógłbyś ustawić czas 1/10s i zjechać ISO jednocześnie oczekując że będzie nadal 60fps, a to nie jest możliwe technicznie, video ma swoje założenia techniczne jak i ograniczenia.

notdot
26-10-2020, 18:58
ok, rozumiem

candar
30-10-2020, 16:04
Pierwsze wrażenie znakomite. Nikon Z6 + Sony FE 70 – 200 mm F4 G OSS tworzy kompaktowy zestaw do wszystkiego. No i jest możliwość żonglowania różnymi szkłami między puszkami. AF i Eye AF działa.

https://i.imgur.com/Cvy9Lpq.jpg

aldam
30-10-2020, 20:07
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać to polecam
https://alikgriffin.com/category/blog/

Autor używa z6 i szkieł 1.8s
Wcześniej fuji x. Są również testy dwóch szkieł RF i Canona R.

ksh
02-11-2020, 22:17
Moje obserwacje bo przeglądnięciu zdjęć, obrobieniu i po przeglądnięciu gotowej foto książki.
Na 950 zdjęć spudłowanych mam 3, poruszone 12 wynikające z mojego błędu.
Bardzo dużo zdjęć robionych pomiarem z ochroną przepalenia, tu ponownie sensory i ich oprogramowanie Nikon dają bonus dla ciemnych partii kadru pozostawiając świetne DR w jasnych.
Mając UWA zoom bez stabilizacji własnej dzięki tej w body mogłem sobie pozwolić na komfort nie wchodzenia w długie czasy i/lub wysokie ISO.
Max używałem ISO 12800 ale to w sytuacjach gdzie chciałem np mieć szerokie ujęcie wnętrza ciemnego klasztoru i wyraźne witraże, tu też pomocny jest pomiar z ochroną.
Zasilanie rewelacja, zapasowy akumulator nie był potrzebny.
Ekran główny używam już sporadycznie, wyświetlacz górny pomocny ale szkoda że nie można mu ustawić co ma wyświetlać.
Zdjęcia paluchem na ekranie to bardzo przydatna opcja zwłaszcza jak w rękach osoby trzeciej :)

Nikon Z6
Tamron 17-35
Tamron 35-150

Kolejny raz nie chcę zmieniać sprzętu i bije rekordy w długości posiadania jednego body :)

notdot
04-11-2020, 14:08
Takie pytanie czy warto telekonwerter 2x0 sobie kupić jak się ma 24-70/2,8? Czasami brakuje mi "zbliżenia" a nie stać mnie na razie na dłuższe szkło i tak sobie myślę, czy nie warto by było wydać mniej, wagowo też mniej nosić w plecaku, oczywiście mając świadomość, że jakość zdjęcia lekko ucierpi ale aż takim purystom ostrości i jakości nie jestem a nie wiem czy zauważę ten spadek jakości przy robieniu fot krajobrazu
Ktoś używa telekonwerterów (również przy lustrach i obiektywach F) i może się podzielić doświadczeniami?
Inna sprawa, że znów Nikon ma problem z dostępnością takowych

TOP67
04-11-2020, 14:20
Takie pytanie czy warto telekonwerter 2x0 sobie kupić jak się ma 24-70/2,8?

Do lustrzankowego 24-70 nie dało się podłączyć TC Nikona. Nie wiem jak w Z, ale nie sądzę, aby coś się zmieniło.

TOP67
04-11-2020, 14:59
Obejrzyj sobie jak wygląda TC 2.0x i wszystko będzie jasne.

Cichy
04-11-2020, 15:44
Z6 - pytania laika :)
1. Da się włączyć stabilizację z obiektywami manualnymi ? (update już wiem)
2. Korzystając z powiększenia przy ostrzeniu manualnych obraz "klatkuje" - da się to poprawić ?
3. Bateria się ładuje w aparacie po podpięciu USB ?

ksh
04-11-2020, 16:57
1. TAK
2. Klatkuje i jest to niestety bariera technologii, nie technologiczna.
3. TAK ale nie podczas robienia zdjęć.

robcio.m
04-11-2020, 18:38
ad 2 koesh masz o tym może jakieś bliższe informacje dlaczego tak się dzieje?

Cichy
04-11-2020, 19:49
2. Klatkuje i jest to niestety bariera technologii, nie technologiczna.

A jak jest w Z7, ew. Z6 II / Z5 ?

notdot
04-11-2020, 20:16
Obejrzyj sobie jak wygląda TC 2.0x i wszystko będzie jasne.

no tak wystaje mu soczekwa
no to bez sensu to jest w sumie

ksh
04-11-2020, 20:44
ad 2 koesh masz o tym może jakieś bliższe informacje dlaczego tak się dzieje?
To jest raczej dyskusja matematyczna, wizjer elektroniczny to nic innego jak transmisja na żywo tego co "widzi" sensor czyli video, a video technicznie składa się w klatek, a każda klatka wymaga czasu ekspozycji, wiec jesli mamy np 30 klatek na sekundę co zapewnia płynność to łątwo policzyć że bez kombinacji z ISO da nam to czas 1/30s dla kazdej klatki ( pod warunkiem 1.idealnie działającej transmisji danych 2.mocy obliczeniowej w sprzęcie 3.braku opóźnień ), jeśli trzeba zastosować czas 1/10s to zostaje nam już tylko 10fps co daje sieczkę w wizjerze.
Podnosząc ISO można ratować sytuację i zapewnić odpowiednią jakość w EVF ale to ma właśnie już swoje ograniczenia technologiczne, patrzmy jak z tym poradzono sobie w Sony A9II.

Druga sprawa to klatkowanie podczas powiększenia, tu moc obliczeniowa jest wystarczająca ale brakuje czasu na przetworzenie danych w czasie rzeczywistym i mamy co mamy.

JK
04-11-2020, 21:01
A jak jest w Z7, ew. Z6 II / Z5 ?
Ale o co chodzi z tym "klatkowaniem"?
Jeśli masz włączony VR i delikatnie przekadrujesz (choćby z powodu trzęsącej się ręki) to w wizjerze co chwilę musi być wyświetlony nowy obraz. To chyba oczywiste, bo inaczej się nie da. Może się wtedy wydawać, że obraz w wizjerze lub na LCD "drży". Wystarczy jednak zamocować aparat na statywie i już nic się nie dzieje z powiększonym obrazem. Trzeba pamiętać o tym, że powiększenie (szczególnie 100% w Z7) jest duże i w wizjerze widać nawet minimalne ruchy aparatu lub modela.

robcio.m
04-11-2020, 21:58
To jest raczej dyskusja matematyczna, wizjer elektroniczny to nic innego jak transmisja na żywo tego co "widzi" sensor czyli video, a video technicznie składa się w klatek, a każda klatka wymaga czasu ekspozycji, wiec jesli mamy np 30 klatek na sekundę co zapewnia płynność to łątwo policzyć że bez kombinacji z ISO da nam to czas 1/30s dla kazdej klatki ( pod warunkiem 1.idealnie działającej transmisji danych 2.mocy obliczeniowej w sprzęcie 3.braku opóźnień ), jeśli trzeba zastosować czas 1/10s to zostaje nam już tylko 10fps co daje sieczkę w wizjerze.
Podnosząc ISO można ratować sytuację i zapewnić odpowiednią jakość w EVF ale to ma właśnie już swoje ograniczenia technologiczne, patrzmy jak z tym poradzono sobie w Sony A9II.

Druga sprawa to klatkowanie podczas powiększenia, tu moc obliczeniowa jest wystarczająca ale brakuje czasu na przetworzenie danych w czasie rzeczywistym i mamy co mamy.

Dzięki za wyjaśnienie

Cichy
04-11-2020, 22:21
Ale o co chodzi z tym "klatkowaniem"?
Jeśli masz włączony VR i delikatnie przekadrujesz (choćby z powodu trzęsącej się ręki) to w wizjerze co chwilę musi być wyświetlony nowy obraz. To chyba oczywiste, bo inaczej się nie da. Może się wtedy wydawać, że obraz w wizjerze lub na LCD "drży". Wystarczy jednak zamocować aparat na statywie i już nic się nie dzieje z powiększonym obrazem. Trzeba pamiętać o tym, że powiększenie (szczególnie 100% w Z7) jest duże i w wizjerze widać nawet minimalne ruchy aparatu lub modela.

Nie, po prostu chodzi o fakt, że fps spada z 60 fps do ok 25. W Sony tak nie jest.

cybulski
04-11-2020, 22:58
"2. Korzystając z powiększenia przy ostrzeniu manualnych obraz "klatkuje" - da się to poprawić ?"

Korzystałem z manualnego ostrzenia na aparatach Fuji, Sony, lustra Canona 6d/5dmk4 LV - nic takiego nie występuje nawet na max powiększeniach chyba, że nie zwróciłem uwagi ale nie sądze. Z ciekawości jakiś filmik jak to wygląda ?

Cichy
04-11-2020, 23:27
Wyżej napisałem o co chodzi . Ja też nigdy się z tym nie spotkałem, ale mój D5300 przy LV i powiększeniu to klatkuje chyba z 5 fps, dramat.

ksh
04-11-2020, 23:53
Nie, po prostu chodzi o fakt, że fps spada z 60 fps do ok 25. W Sony tak nie jest.

hmm... ale w czym dokładnie tak jest ?
Jak podpinam 135mm manualne bez stabilizacji matrycy podczas przybliżenia mam roztrzęsiony ekran ale to nie jest klatkowanie ponieważ jak włączę stabilizacje jest ok.
Problem dotyczy innych sytuacji i obojętne jakiej marki sprzęt.

Myszowor
05-11-2020, 17:30
Pewnie chodzi o funkcję zoomowania która powiększa elektronicznie obraz w wizjerze, niestety jest klatkowanie w Z6 i Z7, ale da się do tego przyzwyczaić, nie jest tragicznie i funkcja przydaje się szczególnie przy manualnym ostrzeniu.

ksh
05-11-2020, 19:03
Nie ma klatkowania spowodowanego włączeniem zooma.

Cichy
05-11-2020, 20:35
Nie ma klatkowania spowodowanego włączeniem zooma.

No właśnie jest. Serio, muszę nagrać filmik, żeby pokazać różnice ?

ksh
05-11-2020, 21:06
Co rozumiesz przez "klatkowanie" spadek ilości fps do tego stopnia że odczuwa się to czy latający obraz w wizjerze, który to efekt znika po włączeniu stabilizacji ?

Cichy
05-11-2020, 23:20
Już pisałem - spadek fps przy powiększeniu ostrząc w MF.

aldam
06-11-2020, 00:46
https://youtu.be/xcNaqu1Eufc

And the winner is ...

Pokson
06-11-2020, 01:23
https://youtu.be/xcNaqu1Eufc

And the winner is ...

Ci testerzy z YT powinni przed każdym takim filmem GŁOŚNO i WYRAŹNIE mówić że dostali pieniądze od firmy której sprzęt wychwalają.

aldam
06-11-2020, 10:12
Obejrzałem całość.
On nie twierdzi, że jeden sprzęt jest lepszy od drugiego, tylko uzasadnia wybór z punktu widzenia fotografa ślubnego.

ksh
06-11-2020, 11:00
Ci testerzy z YT powinni przed każdym takim filmem GŁOŚNO i WYRAŹNIE mówić że dostali pieniądze od firmy której sprzęt wychwalają.

Najbardziej żałosne są w ich wykonaniu "zmiany systemu" i udowadnianie że zajmują się czymś więcej niż tylko youtubem zwłaszcza w czasach pandemii :)

witboy
17-11-2020, 11:04
ja sie wk...jak zobaczylem cene nowej 50 1.8 pod canona a z pre testow wynika ze fajne szkiełko za mega cene a nie to co zrobił nikon z zetka ...

MstrG
17-11-2020, 11:34
ja sie wk...jak zobaczylem cene nowej 50 1.8 pod canona a z pre testow wynika ze fajne szkiełko za mega cene a nie to co zrobił nikon z zetka ...

Możesz rozwinąć? Nie jestem w temacie 50mm, szczególnie tak ciemnych ;)

notdot
17-11-2020, 11:41

to nie może być prawda, taka cena i takie małe szkło?
faktycznie nikon jedzie po bandzie i to ze złej strony
o ile to się okaże faktem z tym canonem

cz4rnuch
17-11-2020, 11:41
Obejrzałem całość.
On nie twierdzi, że jeden sprzęt jest lepszy od drugiego, tylko uzasadnia wybór z punktu widzenia fotografa ślubnego.

Też nie za bardzo widzę tu jakieś opłacone treści. Za to kolorki na dużej części z prezentowanych zdjęć jakieś takie bardzo odrzucające choć to akurat nie wina aparatu a głównie obróbka czyli gust fotografa.

cybulski
17-11-2020, 12:50

My w canonie też nie rozumiemy tej ceny RF50/1,8 ... jest dwa razy drożej niż wersja EF ale przynajmniej rozmiar zachowali :)

ksh
17-11-2020, 13:42
to nie może być prawda, taka cena i takie małe szkło?
faktycznie nikon jedzie po bandzie i to ze złej strony
o ile to się okaże faktem z tym canonem

Ja liczę że Nikon tez zacznie robić takie kompromisowe stołki czyli nie tylko ekstremalnie świetne optycznie, wielu woli małe i tańsze, nie koniecznie każdy chce mieć super jakość co widać po obiektywach samyanga.

cz4rnuch
17-11-2020, 15:17
My w canonie też nie rozumiemy tej ceny RF50/1,8 ... jest dwa razy drożej niż wersja EF ale przynajmniej rozmiar zachowali :)
Myślę, że jeszcze jakieś przewagi nad EFem się znajdą, bo to szkło to nie jest mistrzostwo świata :)

witboy
17-11-2020, 15:54
Myślę, że jeszcze jakieś przewagi nad EFem się znajdą, bo to szkło to nie jest mistrzostwo świata :)

podobno duzooo lepsza optycznie wiadomo cyferki rozdzielczości zdj nie robią ale systemowe szkło za 1000 a nie za 2500 - to trochę spora różnica

morzon
17-11-2020, 17:19
Ja z Zetkowe 50 1.8 płaciłem 1600zł - były takie promocje w zeszłym roku. Uważam, że absolutnie jest warte takiej kwoty.

paparapa
17-11-2020, 18:42
Ale jaki problem nabyć RF50/1.8 z pasującą puszką i cieszyć się po całości taniością i interesem życia.
Nikt nikogo nie zmusza do kupowania nikona Z, zwłaszcza ze taki drogi i kiepski :lol:

witboy
17-11-2020, 19:39
Ale jaki problem nabyć RF50/1.8 z pasującą puszką i cieszyć się po całości taniością i interesem życia.
Nikt nikogo nie zmusza do kupowania nikona Z, zwłaszcza ze taki drogi i kiepski :lol:

ja akurat mam obiektywy sigmy arty i nie narzekam ale fajnie by było mieć cos małego na wyjazdy nie koniecznie ciężką sigmę :) dla mnie coś koło 1000 do tego naleśnik to by było cos nie koniecznie 1.8 nawet 2.5-2.8 na wyjścia ale małe i lekkie i ostre :)

ksh
17-11-2020, 19:56
Ogólnie zakup 50-tki do pełnej klatki to takie na siłę uszczęśliwianie się bo jak chcesz coś fajnego to sobie Heliosa podepniesz czyli 58mm f/2 :)
Raczej skupiłbym się nad dyskusją jaka 85-tka.

aldam
17-11-2020, 21:59
To włożyłeś kij w mrowisko ;)
Rf85 f2 mam wrażenie, że to szkło do wszystkiego. Brakuje tylko możliwości parzenia kawy.
Szkoda, że inżynierowie canona nie zadbali o to do czego powinno być uzywane czyli do portretu.
W efekcie bokeh taki sobie. Szczerze mówiąc ef85 1.8 ładniej rysuje nieostrosci.
Ale za to mamy macro, is i inne tego typu bajery. Na 26 sampli na Flickr same kwiatki i kilka figurek na cmentarzu.

Ps
Ta 50ka 1.8 rf od canona nawet nawet patrząc na sample.
Nikon może droższy ale obrazek piękny.

Jacek_Z
17-11-2020, 22:30
Rf85 f2 mam wrażenie, że to szkło do wszystkiego. Brakuje tylko możliwości parzenia kawy.
Szkoda, że inżynierowie canona nie zadbali o to do czego powinno być uzywane czyli do portretu.
Czyli sarkazm, jak dobrze łapie sens :)
W sumie nie wiem czy zakładali, że ono będzie do portretu. Rasowy portrecista będzie jednak szukał jasniejszego szkła.
Oni liczą na amatora, który będzie chciał 2 w 1 i jeszcze się nie specjalizuje w fotografii portretowej.
Początkujący to kupią. Jak sie nie ma worka pieniędzy to też da sie tym robić.
Portrety studyjne (sporo światła np z beautdish) często sie przymyka do większych przysłon i wtedy to szkło będzie jak znalazł.

paparapa
17-11-2020, 22:37
ja akurat mam obiektywy sigmy arty i nie narzekam ale fajnie by było mieć coś małego na wyjazdy nie koniecznie ciężką sigmę :) dla mnie coś koło 1000 do tego naleśnik to by było cos nie koniecznie 1.8 nawet 2.5-2.8 na wyjścia ale małe i lekkie i ostre :)

Nie wydaje mi się, aby było możliwe mały, lekki i ostry. Jest albo tak, albo siak. Małe obiektywy nie dość że mają sporą winietę, to zawsze mają bardzo miękkie rogi. Po zrobieniu paru kfotek wolę więcej dźwigać w plecaku, niż potem żałować, że przywiozłem kaszanę. :)

A tak na marginesie, to nie rozumiem dlaczego potrzebujący małych lekkich wyjazdowych aparatów. Kupują zetki z kobylastymi obiektywami. :) Przecież teraz za 2kPLN można kupić komplet MFT.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ogólnie zakup 50-tki do pełnej klatki to takie na siłę uszczęśliwianie się bo jak chcesz coś fajnego to sobie Heliosa podepniesz czyli 58mm f/2 :)
Raczej skupiłbym się nad dyskusją jaka 85-tka.

Mi bardzo pasuje 50 mm, zwłaszcza do pejzażu w górach

spiritus
18-11-2020, 11:53
Czy fotografując/filmując Z6 przez adapter FTZ są jakieś straty w działaniu AF?
Spotkałem się z takim stwierdzeniem od znajomego, że AF działa szybciej gdy obiektyw jest podpięty do body a nie przez adapter. Czy tą są raczej znikome różnice?

ksh
18-11-2020, 12:03
Tak jak ci pisałem wcześniej, kawałek metalu zastępujący komorę lustra nie wpływa na nic, dyskutować jedynie można czy jakaś stara konstrukcja silnika poradzi sobie z szybkim/dynamicznym do ostrzeniem na bezlustrze, wszystko co nowsze raczej zyskuje.
Ludzie opowiadają wiele rzeczy, dla wielu lustrzanki już przestały robić ostre zdjęcia, dla innych bezlustra to zło :)

TOP67
18-11-2020, 13:16
Spotkałem się z takim stwierdzeniem od znajomego, że AF działa szybciej gdy obiektyw jest podpięty do body a nie przez adapter. Czy tą są raczej znikome różnice?

A co znajomy miał na myśli?

Jeśli porównywał AF obiektywu S z jakimkolwiek podpiętym przez FTZ, to porównywał inne obiektywy.
Jeśli porównywał ten sam obiektyw podpięty do lustrzanki i Z, to w jakim trybie? Przez wizjer czy w LV? Przez wizjer nie da się filmować, więc porównanie może dotyczyć tylko trybu LV, a tu Z są bezkonkurencyjne.

ksh
18-11-2020, 20:27
Z6 + T17-35 @f/5.6 1/10s ISO 100

Surowe zdjęcie
45381

Po obróbce
45382

Surowy crop 1:1
45383

Po obróbce 1:1
45384

candar
19-11-2020, 08:39
ja akurat mam obiektywy sigmy arty i nie narzekam ale fajnie by było mieć cos małego na wyjazdy nie koniecznie ciężką sigmę :) dla mnie coś koło 1000 do tego naleśnik to by było cos nie koniecznie 1.8 nawet 2.5-2.8 na wyjścia ale małe i lekkie i ostre :)

Odnośnie Sigm Art :) Mam Techart adapter bagnetowy TZE-01 - Sony E do Nikon Z i podpinam nową mała/kompaktową Sigmę Art 85 mm F1.4 DG DN Art Sony E https://spidersweb.pl/2020/10/sigma-art-85-mm-dg-dn-sony-opinie.html do Nikona Z6. Działa bardzo dobrze :) A Z-tka 50 1.8 S to znakomity obiektyw w cenie używki 1.6k zł.

Nie widzę też specjalnie powodu , aby podniecać się "nowym" (środek - to konstrukcja z 2015 roku) Canonem RF 50 1,8 STM, za którego trzeba zapłacić za ten sam środek co EF 50 mm f/1.8 STM kwotę 1000 zł (dwukrotna cena EF 50 1,8 STM) . Dodatkowo RF 50 1.8 STM ma tylko 7 listków przysłony a Nikon Z 50 1.8 S ma ich 9 (dziewięć).

45393

cz4rnuch
19-11-2020, 09:43
Nie jest prawdą, że do 50ki RFa wsadzono formułę optyczną EFa. Zgadza się jedynie liczba soczewek, ale całość została przeprojektowana na tyle dobrze, że RF jest po prostu ostrzejszy na pełnej dziurze w centrum i w szczególności na brzegu. Nie ma też tych dziwnych duszków i jest bardziej kontrastowy. Kwestią otwartą jest jedynie to czy komuś kto używa eRek to potrzebne i czy chce tyle dopłacić również dla komfortu, kompaktowości, video czy tego fikuśnego pierścienia. Co do porównania cenowego z Nikkorem to tu mamy dokładnie to samo czyli kwestię czy ktoś potrzebuje czegoś więcej i jest w stanie za to zapłacić. Dla uczciwości nie powinno się jednak porównywać ceny nowego, premierowego obiektywu z używką dostępnego już od jakiegoś czasu. Takie porównanie ma sens jedynie w przypadku gdy potrzebujemy obiektywu na gwałt. I wtedy zgoda, o ile komuś nie zależy jeszcze np. na dłuższej gwarancji. Cena RFa też spadnie, pojawią się też używki i wtedy będzie można uczciwie napisać kto jest królem w kategorii cena/jakość.

ksh
19-11-2020, 11:09
Moim zdaniem taki obiektyw to super sprawa jak ktoś kupi na promocji Rp nawet poniżej 4000zł to ma zestaw rewelacje.

candar
19-11-2020, 11:23
Nie jest prawdą, że do 50ki RFa wsadzono formułę optyczną EFa. Zgadza się jedynie liczba soczewek, ale całość została przeprojektowana na tyle dobrze, że RF jest po prostu ostrzejszy na pełnej dziurze w centrum i w szczególności na brzegu. Nie ma też tych dziwnych duszków i jest bardziej kontrastowy. Kwestią otwartą jest jedynie to czy komuś kto używa eRek to potrzebne i czy chce tyle dopłacić również dla komfortu, kompaktowości, video czy tego fikuśnego pierścienia. Co do porównania cenowego z Nikkorem to tu mamy dokładnie to samo czyli kwestię czy ktoś potrzebuje czegoś więcej i jest w stanie za to zapłacić. Dla uczciwości nie powinno się jednak porównywać ceny nowego, premierowego obiektywu z używką dostępnego już od jakiegoś czasu. Takie porównanie ma sens jedynie w przypadku gdy potrzebujemy obiektywu na gwałt. I wtedy zgoda, o ile komuś nie zależy jeszcze np. na dłuższej gwarancji. Cena RFa też spadnie, pojawią się też używki i wtedy będzie można uczciwie napisać kto jest królem w kategorii cena/jakość.

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie "królem w kategorii cena/jakość" jest Canon FD 50mm f/1.4 "reference" lens (osiem lisków przysłony, Konstrukcja 6 grup, 7 elementów) https://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/fdlenses/50mm.htm , którego używam od czasów analoga (kilka dekad będzie) i nawet obecnie można go kupić za 300-400 zł. Krótko pisząc metal i szkło zamknięte w małej zgrabnej obudowie. Nawet jak cena tego RFa spadnie do ceny EF 50 1.8 nie będzie dla mnie żadnym "królem". To oczywiście moje zdanie - byłego użytkownika 50-tek canona EF 1,8 / 1,4 i 1,2. A drugim moim "królem w kategorii cena/jakość" jest Pentacon 50 1.8 (bokeh).

Dla amatora używającego RP taki RF 50 1.8 STM zapewne będzie cudownym szkiełkiem za "grosze" (w odniesieniu do cen innych RF-owych szkieł bezdyskusyjnie) na stałe przyspawanym do aparatu. Każdemu według potrzeb.

cz4rnuch
19-11-2020, 11:33
Też miałem Canona FD 50/1.4 a później kupiłem wersję nFD ze względu na wagę i rozmiar. Pierwszego sprzedałem, drugi leży i się kurzy. Oba nie są dla mnie żadnymi królami, królewiczami ani nawet księciuniami :) I chodziło mi jednak o wybór między tymi dwoma obiektywami o których pisałem zarówno ja jak i Ty. Umówmy się, że jak komuś nie potrzeba dobrego AFu to wtedy faktycznie wybór jest ogromny w każdym systemie bezlusterkowym i dla kogoś takiego polecany przez Ciebie Z 50/1.8 może się okazać jeszcze mniej kuszący jako przydrogi, za duży, za ciemny itd.

candar
19-11-2020, 11:41
Też miałem Canona FD 50/1.4 a później kupiłem wersję nFD ze względu na wagę i rozmiar. Pierwszego sprzedałem, drugi leży i się kurzy. Oba nie są dla mnie żadnymi królami, królewiczami ani nawet księciuniami :) I chodziło mi jednak o wybór między tymi dwoma obiektywami o których pisałem zarówno ja jak i Ty. Umówmy się, że jak komuś nie potrzeba dobrego AFu to wtedy faktycznie wybór jest ogromny w każdym systemie bezlusterkowym i dla kogoś takiego polecany przez Ciebie Z 50/1.8 może się okazać jeszcze mniej kuszący jako przydrogi, za duży, za ciemny itd.

Dokładnie. Chociażby znakomite szkła Voigtlandera https://www.cameraquest.com/voigtlen.htm Praktycznie większość spokojnie może tu "królować".

aldam
19-11-2020, 14:06
Możesz podesłać zdjęcie nikona z założoną sigma art dn85?

Ps jeszcze zapytam w sprawie tego adaptera
Rozumiem, że żadnych korekt optyki w body nie będzie.
Czyli podpinając pod sony mamy korekcje jak sadze dystorsji, winiety itp
W Nikonie otrzymujemy nieskorygowane zdjęcie .

cz4rnuch
19-11-2020, 14:36
Na aparatkach Nikona obiektywy Sigmy serii DN DG nie mają automatycznej korekcji, nie można też na nie samodzielnie przez aparat wgrać nowego softu. Na Fredmiranda jest temat dotyczący tego adaptera i są tam przykłady zdjęciowe sigmowych dystorsji na Zetkach. Nie wiem tylko jak to wygląda z programowalnymi przyciskami.

aldam
19-11-2020, 17:49
Masz może link pod ręką ?

Jacek_Z
19-11-2020, 18:57
Na aparatkach Nikona obiektywy Sigmy serii DN DG nie mają automatycznej korekcji, nie można też na nie samodzielnie przez aparat wgrać nowego softu. Na Fredmiranda jest temat dotyczący tego adaptera i są tam przykłady zdjęciowe sigmowych dystorsji na Zetkach. Nie wiem tylko jak to wygląda z programowalnymi przyciskami.
I dzięki temu można zrobić rzetelne porównanie Sigmy ART lustrzankowej vs wersja na Sony. Która jest lepsza bez polepszaczy ;) (winieta dystorsja ostrość).
Niestety nie znalazłem takiego porównania obu Sigm.

poste
19-11-2020, 19:06
A mógłbym zapytać po co robić takie porównanie? Chyba nikt nie podpina już takiej Sigmy do analoga. Więc to taka sztuka dla sztuki, czy się mylę i jest jakiś wyższy cel?

candar
19-11-2020, 20:02
Możesz podesłać zdjęcie nikona z założoną sigma art dn85?

Ps jeszcze zapytam w sprawie tego adaptera
Rozumiem, że żadnych korekt optyki w body nie będzie.
Czyli podpinając pod sony mamy korekcje jak sadze dystorsji, winiety itp
W Nikonie otrzymujemy nieskorygowane zdjęcie .

Już daję:

45405

Jedyna wada w Z6 to dystorsja poduszkowata - do usunięcia jednym ruchem w PS/LR (Sony A7 mają programowe korekty winiety , podobnie jak C1 , który korygują ją w locie).

45406

Wielkość i waga robi różnicę

45407

Jacek_Z
19-11-2020, 20:18
A mógłbym zapytać po co robić takie porównanie? Chyba nikt nie podpina już takiej Sigmy do analoga. Więc to taka sztuka dla sztuki, czy się mylę i jest jakiś wyższy cel?

Do analoga to się nawet nie da jej podpiąć. Rejestr za krótki. Chodzi o co innego. Poprawianie obiektywu lepszego, choćby ręczne a nie z automatu da efekt lepszy niż poprawianie obiektywu gorszego.
Porównywanie surowego obrazka z obrazkiem poprawionym jest po prostu nieprawidłowe.

candar
19-11-2020, 20:53
Zdjęcie monitora aparatem Z6 + Sigma Art 85 1.4 DG DN

45408

Jeden ruch suwakiem w PS - korekta zniekształceń na -9

45409

poste
19-11-2020, 21:27
Do analoga to się nawet nie da jej podpiąć. Rejestr za krótki. Chodzi o co innego. Poprawianie obiektywu lepszego, choćby ręczne a nie z automatu da efekt lepszy niż poprawianie obiektywu gorszego.
Porównywanie surowego obrazka z obrazkiem poprawionym jest po prostu nieprawidłowe.

Trudno się z tym nie zgodzić. Tylko po co głowić się nad tym poprawianiem, szukać wersji obiektywu, która będzie łatwiejsza do ręcznego poprawienia, skoro to wszystko można mieć z automatu po wgraniu zdjęcia do LR?
Zgaduję, że ta nowsza Sigma do Sony musi być bardziej korygowana (a przynajmniej na logikę powinna być) bo założono zmniejszenie wymiarów. W przypadku wielu obiektywów idzie za tym właśnie korekta cyfrowa, pozwalająca cieszyć się jakością w mniejszym opakowaniu. Wielka szkoda, że Nikon i Canon nie umożliwiają tego z automatu w przypadku szkieł nie firmowych. Generalnie jak widzę klienci to akceptują (w sensie korektę cyfrową zamiast kilogramów szkła) bo miniaturyzacja jest faktem i często producenci stawiają wielkość na pierwszym miejscu reklamując nowy obiektyw. To jest fakt, oczywiście nie każdemu mniejszy rozmiar obiektywu jest potrzebny, mogę to zrozumieć, choć często opinia zmienia się po krótkim czy dłuższym używaniu.
Choć akurat przy 85 mm brak korekty nie powinien za bardzo przeszkadzać.

ksh
19-11-2020, 21:33
Ale nie musisz korekcji robić za każdym razem ręcznie, bez przesady, a kto sprytniejszy zrobi sobie żeby szło z automatu.

jurkarol
19-11-2020, 22:42
Nikon Z bez wielkiego obiektywu wygląda lepiej

https://www.kenrockwell.com/nikon/mirrorless/with-adapted-rangefinder-lenses.htm

https://www.kenrockwell.com/nikon/images1/z7/D3S_4168-with-35mm-f18-rangefinder-lens.jpg

cz4rnuch
19-11-2020, 22:47
...Poprawianie obiektywu lepszego, choćby ręczne a nie z automatu da efekt lepszy niż poprawianie obiektywu gorszego.
Porównywanie surowego obrazka z obrazkiem poprawionym jest po prostu nieprawidłowe.W przypadku 85 art oba obiektywy zaprojektowała ta sama firma, ale dla trochę innego klienta i dlatego w obu przypadkach musiała iść na inny kompromis. Albo ogromy rozmiar i waga, albo korekcja systemowa. Tyle, że nie ma co z góry zakładać, że ten drugi obiektyw jest gorszy. Ma większą beczkę, ale został tak zaprojektowany, by po zaaplikowaniu profilu na wyjściu obrazek był jeszcze lepszy niż w przypadku starego arta. Tak po prawdzie na różnych testach różnie to wypadało, ale generalnie chyba jednak jest tak jak twierdzi prezio Sigmy, który uważa, że nowa 85ka jest lepsza. I nie chodziło mu tylko o ostrość.

...Zgaduję, że ta nowsza Sigma do Sony musi być bardziej korygowana (a przynajmniej na logikę powinna być) bo założono zmniejszenie wymiarów...Nawet nie trzeba zgadywać, bo na premierze prezes Sigmy z godzinę się produkował i wyjaśniał jak projektowano i dlaczego ta Sigma potrzebuje specjalnego profilu. Bez profilu beczka jest bardzo duża jak na obiektyw 85.

...Choć akurat przy 85 mm brak korekty nie powinien za bardzo przeszkadzać.Na zdjęciach od kolegi widać, że dystorsja jest dużą, pewnie dochodzi jeszcze winieta. W przypadku tej stałki może faktycznie jest to prostsze, ale dla zumów (np. 14-24 też potrzebuje wspomagania softowego) może z tym być ciężej.

poste
19-11-2020, 22:56
Teraz popatrzyłem na większym ekranie, faktycznie nie doceniłem inżynierów z Sigmy;) Poducha jak się patrzy.

JK
19-11-2020, 23:12
Nikon Z bez wielkiego obiektywu wygląda lepiej
Dobre. Jak ktoś kupuje taki sprzęt, żeby robił za biżuterię, to nawet bardzo dobre. Może rzeczywiście jest tak, ze celebryta z takim czymś wygląda lepiej, niż bez tego. :???:

candar
19-11-2020, 23:59
Trudno się z tym nie zgodzić. Tylko po co głowić się nad tym poprawianiem, szukać wersji obiektywu, która będzie łatwiejsza do ręcznego poprawienia, skoro to wszystko można mieć z automatu po wgraniu zdjęcia do LR?
Zgaduję, że ta nowsza Sigma do Sony musi być bardziej korygowana (a przynajmniej na logikę powinna być) bo założono zmniejszenie wymiarów. W przypadku wielu obiektywów idzie za tym właśnie korekta cyfrowa, pozwalająca cieszyć się jakością w mniejszym opakowaniu. Wielka szkoda, że Nikon i Canon nie umożliwiają tego z automatu w przypadku szkieł nie firmowych. Generalnie jak widzę klienci to akceptują (w sensie korektę cyfrową zamiast kilogramów szkła) bo miniaturyzacja jest faktem i często producenci stawiają wielkość na pierwszym miejscu reklamując nowy obiektyw. To jest fakt, oczywiście nie każdemu mniejszy rozmiar obiektywu jest potrzebny, mogę to zrozumieć, choć często opinia zmienia się po krótkim czy dłuższym używaniu.
Choć akurat przy 85 mm brak korekty nie powinien za bardzo przeszkadzać.

Od chwili wejścia na rynek robię foty tą Sigmą https://35photo.pro/photo_5212150/ i praktycznie chciałbym w każdym systemie widzieć taką alternatywę. Pozbyłem się Canona EF 85mm f/1.2L II USM i nie żałuję ani złotówki wydanej na Sigmę.

Jeśli ktoś widzi sens używania starszej wersji tego szkła , jego prywatna sprawa. Ja już się nanosiłem gargantuiczne Arty Sigmy i wolę te mniejsze ;) W Soniaczach i C1 jest już z automatu korekta dystorsji i zakładam, że zaniedługo takie profile pojawią się w C1 dla innych aparatów również. W C1 dla Nikona jeszcze nie ma korekty, ale i tak wolę jednym ruchem dokonać korekty i dźwigać mniej ;)

poste
20-11-2020, 00:39
Akurat mnie nie musisz przekonywać o wyższości mniejszych szkieł nad większymi:idea:
A także nad korzyściami korekty w body i dlaczego jest to lepsze od czekania na profile, płacenia abonamentu za programy do RAW czy tworzenia sobie samemu profili. Ale decyzja wyboru Nikona (lub Canona) niesie pewne konsekwencje i nie mnie to oceniać.

marcin255
20-11-2020, 15:11
Jak wygląda praca i jakość fotek z Tamronem 70-200 G2 ?

witboy
20-11-2020, 21:00
looo ile bym chciał by moj art był tak mały :D a duza roznica w wadze? no i jeszcze adapter ftz nie jest mały, ja na sprzet nie narzekam ale czekam az sigma zrobi cos pod zetki i sprzedaje backup i dopukuje 6v2

candar
20-11-2020, 22:47
looo ile bym chciał by moj art był tak mały :D a duza roznica w wadze? no i jeszcze adapter ftz nie jest mały, ja na sprzet nie narzekam ale czekam az sigma zrobi cos pod zetki i sprzedaje backup i dopukuje 6v2

stara Sigma vs nowa

45447

witboy
21-11-2020, 16:35
stara Sigma vs nowa

45447

o paaaaanieeee jak tylko bedzie natywna to kupuje ! tak samo licze na 35 1.2 mimo ze uwielbiam swoja 1.4 to jednak parametrami chyba duzooo lepszy obrazek daje 1.2 ostrosc zwłaszcza w rogach do 2.0

candar
22-11-2020, 08:33
o paaaaanieeee jak tylko będzie natywna to kupuje ! tak samo liczę na 35 1.2 mimo ze uwielbiam swoja 1.4 to jednak parametrami chyba duzooo lepszy obrazek daje 1.2 ostrosc zwłaszcza w rogach do 2.0

To tak na dobry apetyt zapodam fotę z wczoraj z Sigmą Art 85 1.8 DG DN na przysłonie f/1.4

Cały kadr
45490

i wycinek kadru
45491

Przy okazji mogę zapodać też jak rysuje nowa Sigma Art 35 mm f/1.2 DG Dn na przysłonie 1.2 (genialne szkło, użyczone na chwilę przez Adasia, który jest na zdjęciu)
45492

ksh
22-11-2020, 11:03
candar jako użytkownik różnych systemów pewnie masz spostrzeżenia w użytkowaniu, ergonomii, funkcjonalności, a to w tym temacie razem ze zdjęciami byłoby bardzo pomocne.

candar
22-11-2020, 11:26
candar jako użytkownik różnych systemów pewnie masz spostrzeżenia w użytkowaniu, ergonomii, funkcjonalności, a to w tym temacie razem ze zdjęciami byłoby bardzo pomocne.

Ergonomia Z6 bije na głowę A7 III. Do Z6 dokupiłem grip Meike Meike MK-Z7G (dla Nikon Z5 Z6 Z7 Z6II Z7II) https://pl.aliexpress.com/item/33030990561.html?src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Gploogle_7_shopping&aff_atform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459787116&albag=77066918093&trgt=883147839819&crea=pl33030990561&netw=u&device=c&albpg=883147839819&albpd=pl33030990561&gclid=CjwKCAiAtej9BRAvEiwA0UAWXhE3GU9qJktKbx2clOof sIeY1gjfNpCPeYRksBBy8Ik0dq5EJNGUNRoCkJwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Polecam ten grip.

Z drugiej strony pod względem ilości zdjęć na jednym akumulatorze Sony A7 III bije na głowę Z6, ale to akurat nie problem zabrać więcej baterii ze sobą. Aye AF wiadomo , że lepiej działa w A7 III, ale Z6 jakoś specjalnie mocno po aktualizacjach już nie odstaje.

https://www.youtube.com/watch?v=dRAOZ0FCHao&ab_channel=RichardWong

Na przycisku funkcyjnym F1 z przodu (ten górny) https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7_z6/pl/02_getting_to_know_the_camera_02.html ustawiłem tryby pracy AF (przednie kółko - wybór wielkości ramki Af-a i tylne kółko - wybór AF-S, AF-C i M)
Na przycisku funkcyjnym F2 z przodu (ten niżej) ustawiłem tryby balansu bieli WB (przednie kółko wybór "klimatu" zdjęć przy świetle sztucznym A0, A1, A2 i tylne kółko - wybór balansu bieli dla różnych źródeł światła.

Na tylnym pokrętle ustawiłem tzw. łatwą korektę ekspozycji https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7_z6/pl/09_menu_guide_05_b02.html , aby nie trzeba było naciskać równocześnie i trzymać guzika przy spuście (fabryczne rozwiązanie jest pozbawione sensu, bo zmieniając ekspozycję przed tą zmianą trzeba było jeden palec trzymać na spuście, drugi na przycisku zmiany ekspozycji a trzeci na kółku zmiany ekspozycji z tyłu).

Pewnie o tym wszystkim wiecie, ale zawsze wolę tak zorganizować menu, aby mieć wszystko od razu pod ręką bez potrzeby odrywania się od EVF.

ksh
22-11-2020, 11:42
Na tylnym pokrętle ustawiłem tzw. łatwą korektę ekspozycji https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7_z6/pl/09_menu_guide_05_b02.html , aby nie trzeba było naciskać równocześnie i trzymać guzika przy spuście (fabryczne rozwiązanie jest pozbawione sensu, bo zmieniając ekspozycję przed tą zmianą trzeba było jeden palec trzymać na spuście, drugi na przycisku zmiany ekspozycji a trzeci na kółku zmiany ekspozycji z tyłu).
To jest rewelacyjna opcja, która moim zdaniem jest lepsza od starego ( brak w Zetkach ) "łatwego iso", odkryłem to dopiero wracając z ostatniego wyjazdu z nudów podczas lotu i wiem że to jest genialna opcja.
Do tego używam opcji f6 ON żeby nie trzeba przytrzymywać przycisku, w moim przypadku chodzi o ISO żeby np szybko wyjść z trybu AutoISO itd.

Wiele rzeczy wydaje się oczywistych ale idę o zakład że sporo użytkowników Zetek nie zna takich rzeczy ułatwiających funkcjonalność i ergonomie, warto o tym wspominać.

notdot
22-11-2020, 12:29
( brak w Zetkach ) "łatwego iso",

co to jest "łatwe iso"

madebyzosiek
22-11-2020, 12:44
co to jest "łatwe iso"Takie ustawienie jak w D7xxx i D610 i D750, że w trybie priorytetu przysłony kręcąc tylnym kółkiem możesz zmieniać sobie iso bez wciskania żadnego przycisku. Bardzo to lubiłem, ale szybko przyzwyczaiłem się do miejsca, w którym jest przycisk, już jak miałem D500, a w tej chwili właściwie wolę AutoISO mieć dobrze ustawione. Ale cała seria pro nie ma łatwego iso, nigdy nie rozumiałem czemu...

notdot
22-11-2020, 12:57
dzięki, za wyjaśnienie, ja zawsze jakoś wolałem iso na stałe albo auto-iso albo właśnie korekta ekspozycji
przy czym w zetkach iso można przypisać do pierścienia obiektywu (jeśli jest)

ksh
22-11-2020, 13:55
Konfiguracja Auto ISO też dla wielu nie jest oczywista, sam to początkowo przeoczyłem, a przecież wszystko jest w instrukcji :) ( chodzi o kwestie ustawienia czasu migawki )

Jakby na wybieraku klasycznym było jeszcze kółko jak w Sony to hoho... albo to co zawsze wspominam czyli programowanie klasycznego wybieraka, który dałby cztery wygodne przyciski, a nowy wybierak byłby do punktu AF.

kot.paskowy
27-11-2020, 21:12
Jakie są w tym momencie najtańsze opcje na kartę pamięci do Z6? Wciąż XQD? Potrzebuję drugiej. Czy XQD od Nikona jest OK?

Cichy
28-11-2020, 01:51
Ergonomia Z6 bije na głowę A7 III.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Robiłem ostatnio równolegle sesję obydwoma, Sony jakoś było bardziej ergonomiczne. Bicie na głowę to raczej subiektywne odczucie, a nie prawda objawiona.

ksh
28-11-2020, 12:20
Jakie są w tym momencie najtańsze opcje na kartę pamięci do Z6? Wciąż XQD? Potrzebuję drugiej. Czy XQD od Nikona jest OK?

Większość CFe działa.
Najtańsze obecnie transcend robi.
XQD z naklejką Nikon to jest Sony.

kamieniacz
29-11-2020, 15:25
Czy jest możliwość wyłączenia górnego LCD? Jakiś czas temu mi „zgasł” i nie wiem czy omyłkowo wyłączyłem czy wysyłać do naprawy?

notdot
29-11-2020, 19:41
Czy jest możliwość wyłączenia górnego LCD? Jakiś czas temu mi „zgasł” i nie wiem czy omyłkowo wyłączyłem czy wysyłać do naprawy?

menu > menu ustawień > jasność panelu sterowania > off

spiritus
02-12-2020, 10:25
Używa ktoś może adapteru Z-M42 i bawi się starymi pleśniakami?
Mam kilka fajnych i bym się pobawił.

Szukam czegoś aby ostrzyło na nieskończoność i nie było to takie problematyczne jak w przypadku Nikon F.

TOP67
02-12-2020, 10:54
Wszystkie będą ostrzyły na nieskończoność. A ponieważ nie ma elektroniki, to bez znaczenia jest firma. Ważna jest tylko konstrukcja mechaniczna.

spiritus
02-12-2020, 11:41
A w takim przypadku będzie działać potwierdzenie ostrości (kropka) i pomiar ekspozycji?

TOP67
02-12-2020, 12:10
W Nikonach zawsze działało potwierdzenie ostrości. Zresztą o wiele lepsza jest zebra i zoom.
A pomiar ekspozycji zależał od body. Na Z6 raczej nie będzie problemu, bo sama zasada działania bezlusterkowców to wymusza.

spiritus
02-12-2020, 12:53
Czyli takie coś git sprawa będzie?

https://sklepbeznazwy.com.pl/bagnetowe/23037-adapter-bagnetowy-fikaz-m42-nikon-z.html

TOP67
02-12-2020, 13:04
Nie miałem w ręku. Ważne, żeby był wyczerniony i zatrzaskiwał się w bagnecie bez luzów i oporów.

poste
02-12-2020, 13:21
Kup K@F, to sprawdzone przejściówki. Niby prosty wyrób, ale wszystko potrafią spieprzyć.

ksh
02-12-2020, 13:40
Czyli takie coś git sprawa będzie?

https://sklepbeznazwy.com.pl/bagnetowe/23037-adapter-bagnetowy-fikaz-m42-nikon-z.html

Takie adaptery są po 20$, standard chiński, czy dobry kto wie, pewnie ten sprzedawca nawet nie wie czy jest mikro luz czy nie.
Ja kupuję FOTGA ale takie samej budowy są też noname i są ok.

spiritus
02-12-2020, 13:40
poste czyli takie coś?
Tylko martwi mnie trochę ten plastikowy bagnet od Zki (chyba, że to tak wygląda tylko).

https://pl.kentfaith.com/adaptery/m42/KF06.375_soczewki-m42-do-adaptera-nikon-z-mount

Akurat na mega promocji xD

ksh
02-12-2020, 13:44
Ciekawe ceny mają, 200zł za adapter, który kupują w hurcie po 10$, masakra.

poste
02-12-2020, 13:45
Mam w sumie kilka adapterów K&F i są ok. Fajnie, gdyby udało się sprawdzić przy zakupie ewentualnie zwrócić. Nie wiem, ile kosztują do Z, ale inne kupowałem bliżej stówki.

spiritus
02-12-2020, 13:51
Ciekawe ceny mają, 200zł za adapter, który kupują w hurcie po 10$, masakra.

Plus bycia pośrednikiem :D

Na allegro po ok 180 zł te adaptery chodzą więc taniej :D

cz4rnuch
02-12-2020, 14:32
Tu masz za 125. Drożej nie opłaca się płacić za kawałek tulei dystansowej.

https://allegro.pl/oferta/adapter-k-f-m42-nikon-z-9905636120?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Akcesoria+fotograficzne&gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhpvXxTZEzEgq2HrcKNfe__C3eHsTIsfU_M9yJf QT002NZEScw1uILCgaAvzbEALw_wcB

spiritus
02-12-2020, 16:19
Tu masz za 125. Drożej nie opłaca się płacić za kawałek tulei dystansowej.

https://allegro.pl/oferta/adapter-k-f-m42-nikon-z-9905636120?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Akcesoria+fotograficzne&gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhpvXxTZEzEgq2HrcKNfe__C3eHsTIsfU_M9yJf QT002NZEScw1uILCgaAvzbEALw_wcB

Ooo dzięki. Nie zauważyłem :)

Bagnet od Zki jest plastikowy czy mi się tylko wydaje i to jest metal?

cybulski
02-12-2020, 16:58
Bagnet od Zki jest plastikowy czy mi się tylko wydaje i to jest metal?

Mam analogiczny do Sony z m42, to czarny metal a był tańszy więc nie sądze ze to plastik.

spiritus
02-12-2020, 17:04
No to kupiłem ostatni z aukcji :D

JK
02-12-2020, 17:57
No to może nie kupuj zbyt szybko tego 24-70/2,8S, bo jak zobaczysz różnice w obrazku, to będziesz pierwszym sprzedającym to cudo. :mrgreen:

spiritus
02-12-2020, 18:21
Ale ja nie myślę tego obiektywu kupować prywatnie bo trochę drogi :D

Dumam nad tamronem 24-70/2.8 G2

JK
02-12-2020, 18:29
To lepiej nie dumaj, bo nie warto.

spiritus
02-12-2020, 18:53
Czemu tak sądzisz i czym byś go zamienił?
8k na obiektyw mieć nie będę.

Stary nikkor? Sigma?

ksh
02-12-2020, 20:36
Ale co wy chcecie od Tamrona G2, przecież to szybki i optycznie świetny obiektyw, cena lepsza.

spiritus
02-12-2020, 20:38
Ale co wy chcecie od Tamrona G2, przecież to szybki i optycznie świetny obiektyw, cena lepsza.

Też tak słyszałem, obejrzałem kilka zdjęć i dlatego na niego się zdecydowałem.

g69
03-12-2020, 15:26
Czy ktoś próbował większych eksperymentów z efektywnością fotografowania, wykorzystując stabilizacje w body z6? Do jakich czasów można pewnie schodzić focąc z ręki? Czy stabilizacja współpracuje dając dodatkową korzyść, jeśli jest ona również w obiektywie ,czy też to samo można osiągnąć mając stabilizowany tylko obiektyw? Olympus chyba był tu liderem w tym temacie jeśli dobrze kojarzeE ,a Canon r5 w testach optycznych mocno rozczarowała wynikiem w stosunku do deklaracji producenta. Jak z6 tu się prezentuje?

spiritus
04-12-2020, 18:48
Tak więc oficjalnie dołączam do grona posiadaczy Z6 ;)

Przy okazji malutki statyw od benro też kupiłem więc zaraz ide na miasto cos porobić ;)

Obrazek2000
04-12-2020, 20:20
To jak już porobisz, to się pochwal.
Za mną też chodzi Z6/Z5.

marcus777
05-12-2020, 00:27
Tak więc oficjalnie dołączam do grona posiadaczy Z6 ;)

Przesiadka z d500 :) ? Nie szkoda takiego woła roboczego. Tą 500-tą to można gwoździe wbijać.

ksh
05-12-2020, 00:55
Może wszystkie gwoździe już wbił ? :)

JK
05-12-2020, 10:36
Tyle, że do tego bardziej nadaje się młotek. I na dodatek tańszy, co na forum nie jest bez znaczenia.:wink:

ksh
05-12-2020, 10:46
No i ergonomia młotka jest lepsza ale jednak bardzo mała funkcjonalność bo młotkiem nie zrobisz zdjęcia :)

Wracając do Z6, czy ktoś używa dynamicznego punktu af w trybie AF-S ? Czy da się jakoś podpiąć pod inny przycisk funkcje przypisaną do przycisku OK ?

spiritus
05-12-2020, 14:51
Przesiadka z d500 :) ? Nie szkoda takiego woła roboczego. Tą 500-tą to można gwoździe wbijać.

Jeszcze D500 mam :D Co prawda do sprzedania ale jest.

W sumie to pobawiłem się nowym nabytkiem wczoraj i jestem mega zadowolony z puszki. Lustro nie kłapie, cichutko. AF działa spoko (lekko wolniej... ale kilka panoramowań udało mi się zrobić).
Do pracy piszę o Z6II więc od biedy jako drugie body będę miał swoją puszkę (gdzie teraz i tak i tak śmigam na swoich D500 i D700 i obiektywy) więc zgrywając zdjęcia będą tej samej jakości, co mnie cieszy.

Jeszcze czekam tylko na czytnik kart aby to zgrać na komputer co wczoraj porobiłem i w poniedziałek w pracy podepnę się pod duży monitor i dokładnie sobie rawy obejrzę z nowej puszki.

ksh
05-12-2020, 17:13
Na co czytnik do zrzucania zdjęć ? Ja od ponad roku nigdy do tego celu nie używałem czytnika, przecież w Zetkach masz mega szybkie wifi.

spiritus
05-12-2020, 19:26
Jakoś tak klasycznie lubię ;)
Nie narzekaj :D

No to jedno z pierwszych zdjec z Z6 i sigmy 50/1.4 art

45987

Swoją drogą podłączyłem do zetki nikkora 10-24 aby zobaczyć jak będzie z winietą. Nie było jej. Czy aparat sam się przełączył na tryb dx? Szukałem w opcjach ale przy takim obiektywie nie mogłem zmienić wielkości matrycy (przy sigmie 50 mam taką możliwość). Jeżeli przestawił się w tryb dx to z ilu Mpx korzystam?

ksh
05-12-2020, 19:26
blee... jak z fona ;)

spiritus
05-12-2020, 19:30
Bo z fb sciagniete xD

Co do mojego pytania to znalazłem odpowiedź. Przełączył sie na dx... jednak teraz inne pytanie. Czy jakiś soft pozwala na przełączenie trybu na fx?

JK
05-12-2020, 19:37
Jasne. Tylko nie soft, ale nożyk do poobcinania styków. :wink:

.... No to jedno z pierwszych zdjec z Z6 i sigmy 50/1.4 art ....
No, teraz już wiem dlaczego te Sigmy są takie super artystyczne. To pewnie przez te magiczne smugi świetlne. :grin:

ksh
05-12-2020, 19:37
Podobna jakiś styk można zasłonić żeby oszukać puszkę ale nie wiem, może coś więcej internety podpowiedzą, to automatyczne dostosowywanie do DX jest wkurzające ale co poradzić.

paparapa
05-12-2020, 21:25
Ale to nie ze wszystkimi szkłami tak się samoistnie przełącza.

JK
05-12-2020, 22:05
Ze wszystkimi, które zostaną rozpoznane przez soft aparatu jako szkła DX. Jeśli nie zostaną rozpoznane, to nic się nie przełącza.

notdot
06-12-2020, 11:42
Jakoś tak klasycznie lubię ;)

Swoją drogą podłączyłem do zetki nikkora 10-24 aby zobaczyć jak będzie z winietą. Nie było jej. Czy aparat sam się przełączył na tryb dx? Szukałem w opcjach ale przy takim obiektywie nie mogłem zmienić wielkości matrycy (przy sigmie 50 mam taką możliwość). Jeżeli przestawił się w tryb dx to z ilu Mpx korzystam?
jeśli dobrze kojarzę to tak właśnie jest, jak masz obiektyw FX to możesz wybierać obszar zdjęcia a jak podepniesz DX to masz ten wybór zablokowany oraz od razu się obszar przełącza na mniejsze pole

ksh
06-12-2020, 12:37
jeśli dobrze kojarzę to tak właśnie jest, jak masz obiektyw FX to możesz wybierać obszar zdjęcia a jak podepniesz DX to masz ten wybór zablokowany oraz od razu się obszar przełącza na mniejsze pole

Tak dokładnie jest, takie "ulepszenie" na siłę albo może jest to idiotoodporna funkcjonalność ?

spiritus
06-12-2020, 13:37
Trzeba by było do nikona pisać aby w nowej aktualizacji to odblokowali ;)

notdot
06-12-2020, 14:13
tylko po co? podpinasz szkło DX więc jak przełączysz na FX to masz winietę na około, prawda, więc i tak będzie to potem obcinał w programie jakimś

JK
06-12-2020, 14:24
Niby proste, ale drogo wychodzi, bo typowy obiektyw FX jest droższy (lub dużo droższy) od obiektywu DX, a na forum wszystko powinno być po taniości. Od wielu lat. Się trochę przytnie, się rozjaśni w PS-ie i będzie OK. No i znów uda się okpić tego pazernego producenta optyki dla FX. A tu zablokowali. :grin:

notdot
06-12-2020, 18:21
nic nie zablokowali, bo przecież nikt nie zabrania podpinania obiektywu DX do puszki FX, tylko po co "przycinać" samemu skoro puszka sama to zrobi ;)
a przy okazji od razu będziesz miał kąt widzenia jak na puszce DX więc nie będziesz czuł "dyskomfortu"

spiritus
07-12-2020, 00:15
tylko po co? podpinasz szkło DX więc jak przełączysz na FX to masz winietę na około, prawda, więc i tak będzie to potem obcinał w programie jakimś

Pamiętam kiedyś ktoś często używał 35/1.8G dx z puchą fx. Winieta była leciutka i świetnie się to zgrało jako szkło ślubne (nawet tu na forum był wątek ślubny zrobiony tym szkłem). W przypadku zetki tracę sporo Mpx w sumie bezsensownie (o ile dalej to by tam fajnie działało).

P.S.
Tamron 24-70 G2 kupiony ;)

Jacek_Z
07-12-2020, 00:44
Pamiętam kiedyś ktoś często używał 35/1.8G dx z puchą fx. Nie ktoś kiedyś, tylko pół forum ;) tak go używało. Na brzegach byłą masakra, no ale na brzegach nie ma w kadrze "ślubnym" nic ważnego, i tak jest tam rozmycie i winieta.
To chyba jedyne sensowne szkiełko DX które przymykając oko na jakość obrazka się podpinało do FX. Było kilka zoomów DX które próbowano używać na FX, ale ich podpinanie było mało sensowne, bo kryły FF dopiero w pozycji bliskiej swojej najdłuższej ogniskowej.
Czyli nie ma co sobie zawracać głowy pracą szkieł DX na FX.