PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Sztolcman
20-12-2018, 00:22
Mniejsze punkty af są tylko na AFS, w ciągłym jakieś 4x większe, wybierałem podstawowe, szeroki, auto (mega bezużyteczny tryb).

Dariusz, najmniejsze punkty (PIN) w trybie AF-S działają na zasadzie detekcji kontrastu i mogą być zawodne. Te większe już wykorzystują fazę i u mnie działają szybko i pewnie w tym trybie. Fazowe punkty AF nie są krzyżowe i są ustawione poziomo więc mogły mieć problem z poziomymi liniami w centrum tej świeczki, trzeba brać na to poprawkę. AF-C to już inna kwestia i zapewne nie działa to na razie tak dobrze jak w lustrzankach - fajnie jakby to poprawili w firmware.

Dariusz Breś
20-12-2018, 00:29
Dariusz, najmniejsze punkty (PIN) w trybie AF-S działają na zasadzie detekcji kontrastu i mogą być zawodne. Te większe już wykorzystują fazę i u mnie działają szybko i pewnie w tym trybie. Fazowe punkty AF nie są krzyżowe i są ustawione poziomo więc mogły mieć problem z poziomymi liniami w centrum tej świeczki, trzeba brać na to poprawkę. AF-C to już inna kwestia i zapewne nie działa to na razie tak dobrze jak w lustrzankach - fajnie jakby to poprawili w firmware.

Sęk w tym że ja tę świeczkę próbowałem wszystkimi nastawami AFU zetki, na auto wogóle nie dał rady. Na single po 2 sekundach, na ciągłym po 15.

Ale spokojnie panowie, miejcie poprawkę że nie jestem jakimś wybitnym celowniczym, może w innych rękach będzie skuteczniejszy.

Parę zdjęć z ręki, typowe szoty ze spacerku. 35+50 1,8S, podobają mi się te szkła 1,8 S.

https://c1.staticflickr.com/5/4865/32514212248_b346b1470a_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4890/31446968777_b352405a14_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4915/31446968077_e4921c0ab3_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4895/32514211838_e6433bf28c_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4857/32514209098_636a184c02_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4917/31446967657_f49730b445_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4903/32514210258_58fa56500b_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4898/32514209768_a58034240d_b.jpg

- - - - kolejny post - - - - - -

Wobec ekstremalnie negatywnej recenzji Dariusza,

Nieeeee, bez przesady. To fajna puszeczka i sam kupię kolejną wersję.
Ma fajne ficzery i przede wszystkim wagę i wielkość która do podróży czy luźnych spacerów pasuje idealnie.
A że af ma taki se do przełknięcia. Bardziej mnie wizjer wnerwia i to że mi rawy w lr ustawia sam se.

badtorro
20-12-2018, 01:51
A tak te rawy to i mnie wkurzają

krzysztofz24
20-12-2018, 02:00
Dariusz Breś naprawde dziwne to (tylko to bron Boze zarzut do ciebie). Pokazujesz zdjecia gdzie AF nie trafil a najtansza lustrzanka by trafila.
A na tych zdjeciach z nocnego spaceru wszystko gra. No chyba, ze to wyselekcjonowane 25% trafionych;-).
Ogolnie jestem zwolennikiem, ze aparat ma dzialac. I na auto i jak poustawiamy sobie. A juz najbardziej AF. Wyjmujesz z pudelka, ostrzysz i trafiasz. Przynjamniej tak bylo z kazdym aparatem, ktory mialem w rece.

Bardzo jestem ciekaw twojego testu/recenzji.
Kiedy bedzie?

Dariusz Breś
20-12-2018, 02:29
Dariusz Breś naprawde dziwne to (tylko to bron Boze zarzut do ciebie). Pokazujesz zdjecia gdzie AF nie trafil a najtansza lustrzanka by trafila.
A na tych zdjeciach z nocnego spaceru wszystko gra. No chyba, ze to wyselekcjonowane 25% trafionych;-).
Ogolnie jestem zwolennikiem, ze aparat ma dzialac. I na auto i jak poustawiamy sobie. A juz najbardziej AF. Wyjmujesz z pudelka, ostrzysz i trafiasz. Przynjamniej tak bylo z kazdym aparatem, ktory mialem w rece.

Bardzo jestem ciekaw twojego testu/recenzji.
Kiedy bedzie?

Bo to są stillsy nie ruch, autobusy łapałem i samochody i lipa była. Też były odrzuty ale tak jak pisałem krajobraz spokojnie.
Może zimno miało wpływ na tę świeczkę nie wiem. Na tym zdjęciu poniżej z suszi wcelowane na suszi i myślał kilka sekund zanim załapał:
Nie wiem jak to wytłumaczyć po prostu. Dla mnie to był szok i kupa śmiechu więc siedziałem niejadłem i czekałem aż złapie. Zagadam jutro w nps.

https://c1.staticflickr.com/5/4917/45663100354_d46d38b2b7_h.jpg

18891

[MENTION=79573]Bardzo jestem ciekaw twojego testu/recenzji.
Kiedy bedzie?

Pewnie przed świetami jak się wyrobię, klienci przede wszystkim.

Kubki po kawie, znaczy szkła do Zetek 35 i 50 to wg. mnie ogromny skok nikona.
Są potwornie proste, plastykowe, lekkie, a mimo to łupią nikorrowskie 1,4 z 2x wyższą cenę, mało chyba ktoś to zauważył, owszem to tylko 1,8 ale ale.

Stabilizacja matrycy na tych szkłach też mało kto zauważył ale trzeba wspomnieć, bo to jest killer.
To 1 zdjęcie było na czasie 1/6.... z ręki.

https://c1.staticflickr.com/5/4865/32514212248_b346b1470a_h.jpg

krzysztofz24
20-12-2018, 02:31
My tu na forum, tez jestesmy twoimi klientami:-);-).
Niestety nie placimy, ale szacunek jest:-).

Kolekcjoner
20-12-2018, 03:21
W przypadku Z6 znalazłem nową definicję robienia zdjęć, na czas.
Na przykład poniższe foto robiłem 15 sekund, tyle zajęło af aby złapał. Ja nie żartuję.

18881
18882
Masz dostęp do innej puszki? Przecież na takim motywie gówniane M100 ostrzy w ułamkach sekund - coś jest IMHO nie tak z puszką.

Dariusz Breś
20-12-2018, 03:33
Masz dostęp do innej puszki? Przecież na takim motywie gówniane M100 ostrzy w ułamkach sekund - coś jest IMHO nie tak z puszką.

Siur, ale nie każ mi iść ponownie do tej restauracji mają marne suszi ;)
Z7 wezmę.

Frodo
20-12-2018, 10:21
Cześć,

miałem na pół godziny w łapach Z6.
Kurcze, nie potwierdzam takich kłopotów z ostrzeniem jak u Darka. AF trafiał praktycznie za każdym razem.
Testowałem zarówno na szkłach dedykowanych jak i na 70-200 FL przez przejściówkę FTZ.
Aparat miałem w galerii handlowej, więc warunki oświetleniowe nie były ekstremalnie trudne

JK
20-12-2018, 10:34
My tu na forum, tez jestesmy twoimi klientami:smile::wink:.
Niestety nie placimy, ale szacunek jest:smile:.

To zmień sobie dostawcę tych usług, bo ten wydaje się jednak mało profesjonalny. :wink:

Niech zgadnę. Gość ma zapewne ustawiony AF-C z priorytetem migawki, ale nie doczytał (bo po co - szkoda czasu), nie sprawdził (bo i tak wie swoje - jak większość naszych rodaków) i usiłuje używać tego tak, jak w lustrzankach. Tyle że to działa zupełnie inaczej.

W lustrzankach AF-C był powiązany ze śledzeniem obiektu. Naciskałeś AF-ON, albo spust do połowy i aparat zaczynał śledzenie od wybranego punktu AF. Można było wypuścić obiekt z pola ostrości, przekadrować i nadal zrobić ostre zdjęcie, bo aparat śledził wybrany obiekt. Tak było w lustrzankach, ale w Z-kach tak nie jest. AF-C ustawia ostrość w sposób ciągły, ale na to, co znajduje w wybranym punkcie AF (niczego przy tym nie śledzi). Jeśli przekadrujesz lub obiekt "ucieknie" ci z wybranego pola AF (jadący samochód, czy tańczące ludziki), to aparat ustawia ostrość od nowa - na to co w danej chwili znajduje się w wybranym polu AF. Jeśli warunki są "trudne", a obiekt "ucieka" lub fotograf "macha" aparatem, to nigdy nie ustawi ostrości w tym trybie. Jeśli operator tej maszynki ustawił priorytet migawki i dociśnie spust w chwili, gdy aparat ponownie ustawia ostrość to dostanie właśnie to, co prezentuje nasz "specjalista od testowania". Jedynym drobnym wyjątkiem jest AF z dynamicznym wyborem pola, ale on działa tylko w oparciu o kilka najbliższych punktów AF i tylko wtedy, gdy obiekt opuści wybrane pole AF na krótki czas. To nie jest to samo co było w lustrzankach. Na dodatek małe punkty AF bardziej tu przeszkadzają, niż pomagają - łatwiej "zgubić" obiekt i rozpocząć ustawianie ostrości od nowa w przypadkowym miejscu. Jeśli jednak ktoś chce automatycznie śledzić obiekt, to musi wybrać i aktywować tryb śledzenia - w instrukcji to zostało opisane. Działa to dużo lepiej niż w lustrzankach, ale trzeba to zrozumieć i nauczyć się, jak takie coś robić. Niby proste, ale bez instrukcji nie wymyślisz.

AF-S działa praktycznie tak samo jak w lustrzankach i zapewne dlatego jest dobry i pewny - nie trzeba czytać instrukcji.

KrzysztofKozicki
20-12-2018, 11:09
Nie byłem w klubie, ale na kręgielni gdzie nie licząc miejsca z torami było dość ciemno. Podpieta sigma art 105 i nie miałem problemów z trafianiem. Ok af nie był jakiś mega szybki, ale sobie radził. Oczywiście nie wszystkie trafił. Tylko ja nie oczekuje od tego aparatu, że tak będzie. Po to jest D4 i wyżej.

kurczeblade
20-12-2018, 11:16
JK masz możliwość przetestowania aparatu w "klubowych" warunkach?
Ja chciałbym powrócić do filmu z YT, gdzie AF w Z7 działa bardzo dobrze w takich warunkach, na weselnych, bardzo podobnych do "klubowych" warunków radzi sobie spokojnie AF z Z7, a w Z6 jest ten AF czulszy. Więc sam nie wiem, bo jeśli jest tak źle, to ten aparat ma gorszego AF od amatorskich lustrzanek, ale kurcze, obejrzyjcie dokładnie ten film.

https://www.youtube.com/watch?v=JWp5bDMwf54&t=187s

Miodek2
20-12-2018, 11:40
W lustrzankach AF-C był powiązany ze śledzeniem obiektu. Naciskałeś AF-ON, albo spust do połowy i aparat zaczynał śledzenie od wybranego punktu AF. Można było wypuścić obiekt z pola ostrości, przekadrować i nadal zrobić ostre zdjęcie, bo aparat śledził wybrany obiekt. Tak było w lustrzankach, ale w Z-kach tak nie jest. AF-C ustawia ostrość w sposób ciągły, ale na to, co znajduje w wybranym punkcie AF (niczego przy tym nie śledzi). Jeśli przekadrujesz lub obiekt "ucieknie" ci z wybranego pola AF (jadący samochód, czy tańczące ludziki), to aparat ustawia ostrość od nowa - na to co w danej chwili znajduje się w wybranym polu AF. Jeśli warunki są "trudne", a obiekt "ucieka" lub fotograf "macha" aparatem, to nigdy nie ustawi ostrości w tym trybie. Jeśli operator tej maszynki ustawił priorytet migawki i dociśnie spust w chwili, gdy aparat ponownie ustawia ostrość to dostanie właśnie to, co prezentuje nasz "specjalista od testowania". Jedynym drobnym wyjątkiem jest AF z dynamicznym wyborem pola, ale on działa tylko w oparciu o kilka najbliższych punktów AF i tylko wtedy, gdy obiekt opuści wybrane pole AF na krótki czas. To nie jest to samo co było w lustrzankach. Na dodatek małe punkty AF bardziej tu przeszkadzają, niż pomagają - łatwiej "zgubić" obiekt i rozpocząć ustawianie ostrości od nowa w przypadkowym miejscu. Jeśli jednak ktoś chce automatycznie śledzić obiekt, to musi wybrać i aktywować tryb śledzenia - w instrukcji to zostało opisane. Działa to dużo lepiej niż w lustrzankach, ale trzeba to zrozumieć i nauczyć się, jak takie coś robić. Niby proste, ale bez instrukcji nie wymyślisz.

AF-S działa praktycznie tak samo jak w lustrzankach i zapewne dlatego jest dobry i pewny - nie trzeba czytać instrukcji.

ale...Ty piszesz o AF-C zwykłym czyli ostrzy na to co jest w polu af-a , a jak wyjedzie z pola to nie śledzi - zgoda. Natomiast kolega któremu to nie trafiało pisał o innym trybie chyba, także af-c ale o..ŚLEDZENIU obiektu gdzie punkty podążają same za poruszającym się obiektem po ekranie (chyba że źle zrozumiałem)...Musiałby kolega Dariusz się wypowiedzieć.

JK
20-12-2018, 15:14
ale...Ty piszesz o AF-C zwykłym czyli ostrzy na to co jest w polu af-a , a jak wyjedzie z pola to nie śledzi - zgoda. Natomiast kolega któremu to nie trafiało pisał o innym trybie chyba, także af-c ale o..ŚLEDZENIU obiektu gdzie punkty podążają same za poruszającym się obiektem po ekranie (chyba że źle zrozumiałem)...Musiałby kolega Dariusz się wypowiedzieć.

A masz tam jakiś "niezwykły" tryb AF-C? Nie masz. Zresztą instrukcje obsługi Z6 i Z7 są dostępne na stronie Nikona, bezpłatnie. Można pobrać i poczytać. Zapewniam, że to nie boli.

Dariusz Breś
20-12-2018, 16:38
Ok panowie, wiem już prawie wszystko, porozmawiałem z technikiem nikona.

AF Zetki normalnie pracuje od -1 EV, od -4 EV też potrafi ale spowalnia znacznie, to oznacza że jeśli warunki są słabe ciągły autofocus będzie zbyt wolny aby uchwycić poruszający się obiekt.

Co do problemów AF na świeczce, ogólnie AF ma problem na highlits, z prostej przyczyny, wszystko zczytywane jest z matrycy i jeśli traficie na obiekt który jest prześwietlony bądź ma krawędzie prześwietlone af zwyczajnie nic tam nie widzi tak jakbyście fotografowali białą kartkę.
To by potwierdzało dlaczego miałem problem ze świeczką i highlitsami, jak i też w klubie.

Z6, tak jak Z7 nie są przeznaczone do ruchu w słabych warunkach. To są puchy do spacerów, krajobrazu, studia, owszem na koncercie też trafi szot ale będzie większy odrzut aniżeli np. D5 czy D4s.

Znając te ograniczenia i nie używając AF w takich sytuacjach puszka wydaje się TIP TOP.

Dziś jeszcze potestowałem na autach, efekt jak widać, nikkor 70-200 2,8 VR2

18917

18916

Niech zgadnę. Gość ma zapewne ustawiony AF-C z priorytetem migawki, ale nie doczytał (bo po co - szkoda czasu), nie sprawdził (bo i tak wie swoje - jak większość naszych rodaków) i usiłuje używać tego tak, jak w lustrzankach. Tyle że to działa zupełnie inaczej.

Nie zgadłeś, używałem i ostrość i spust migawki :) To podstawa do sprawdzenia coś jak podpięcie obiektywu lub włączenie aparatu aby focić. Nie zastanawia cię dlaczego nikon podaje pracę af na -1?

R
20-12-2018, 16:55
super. czyli trzeba zaplacic 9k za puszke w ktorej nie dziala AF i jeszcze z usmiechem to akceptowac. ;) trzeba przyznac ze uzytkownicy N maja duzo samozaparcia. ale z drugiej strony... kazdy sprzedany z6 zmniejsza ryzyko zawalu, chorob wiencowych itp. wszyscy teraz beda spacerowac i fotografowac... nieruchome obiekty :)

Dariusz Breś
20-12-2018, 17:00
super. czyli trzeba zaplacic 9k za puszke w ktorej nie dziala AF i jeszcze z usmiechem to akceptowac. ;) trzeba przyznac ze uzytkownicy N maja duzo samozaparcia. ale z drugiej strony... kazdy sprzedany z6 zmniejsza ryzyko zawalu, chorob wiencowych itp. wszyscy teraz beda spacerowac i fotografowac... nieruchome obiekty :)

Nie przesadzaj, działa AF, przecież D5 też nie zrobi foto jak będzie ciemniej niż jego osiągi.
Tak czy siak chyba zdecyduję się na Z7, mimo ograniczeń AF ;)

badtorro
20-12-2018, 17:01
Dariusz co cię finalnie przekonało? Te obiektywy są aż takie dobre? Wciąż czekam na twoje wpisy w odpowiednich wątkach ;-)

Dariusz Breś
20-12-2018, 17:06
Dariusz co cię finalnie przekonało? Te obiektywy są aż takie dobre? Wciąż czekam na twoje wpisy w odpowiednich wątkach ;-)

Te 35 i 50 S są naprawdę dobre. Ale ja wolę jednak 1,4.

Stabilizacja matrycy i poręczność przyciąga. 1/6 z ręki to kosmos jest.

Mam zdjęcia porównawcze z artami, wrzucę jak skończę.

badtorro
20-12-2018, 17:11
Gdybys miał wybrać jeden 35 lub 50 to który byś wybrał i dlaczego?

Dariusz Breś
20-12-2018, 17:31
Gdybys miał wybrać jeden 35 lub 50 to który byś wybrał i dlaczego?

Obydwa zastąpiłbym 40 art 1,4, to szkło jest wybitne, te S-ki są rewelacyjne ale 40 nie dały rady.

Prawy dolny róg, Z6, Nikkory na 1,8, Sigma Art na 1,4

https://c1.staticflickr.com/5/4882/46395148201_6ab1559798_o.jpg

cz4rnuch
20-12-2018, 18:02
super. czyli trzeba zaplacic 9k za puszke w ktorej nie dziala AF i jeszcze z usmiechem to akceptowac. ;)A czym tu się przejmować? Sam dałeś więcej za przycisk do papieru a humor też Ci dopisuje :)

czupacabra
20-12-2018, 18:16
Noo to te nikkory są naprawdę fajne

Wysłane za pomocą Tapatalk

R
20-12-2018, 18:57
A czym tu się przejmować? Sam dałeś więcej za przycisk do papieru a humor też Ci dopisuje :)

zgoda. ale co innego robic to swiadomie a co innego nieswiadomie. z6 to jak z tym gosciem co se walil mlotkiem w przyrodzenie. i pytali go czy czerpie z tego jakas przyjemnosc. powiedzial ze owszem - jak nie trafi. ;)

cz4rnuch
20-12-2018, 19:05
zgoda. ale co innego robic to swiadomie a co innego nieswiadomie...No, ale jak to świadomie? Ludzie kupili i dopiero teraz od Darka dowiadujemy się, że Z6 nie działa :)

R
20-12-2018, 19:17
to sie miesci w kategoriach nieswiadomie. ale jesli po tym co napisal Dariusz ktos sie zdecyduje, to musi sie liczyc z tym ze bedzie musial duzo spacerowac. aparat dla listonoszy :mrgreen:

Dariusz Breś
20-12-2018, 19:25
cz4rnuch @R Panowie przestańcie szydzić z mojej przyszłej puchy no!
a tak w ogóle to kłamałem, zetki są mega bo właśnie jedną zamówiłem i nie pozwolę źle pisać o niej!

więc dość już o marginalnych i nieistotnych rzeczach ;)
parę fociszy jeszcze, to pierwsze na czasie 0,5 sek z ręki

https://c1.staticflickr.com/5/4867/32524052878_92c58ba891_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/5/4872/32514212918_0407f8e35e_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/5/4889/46396264941_37cf277f63_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/5/4879/32514211408_c659c50581_b.jpg

R
20-12-2018, 19:27
ok, poszerzymy zastosowanie. idealny aparat do fotografowania Krakowskiego Przedmiescia + przypadlosci. ;) ja powtarzam co napisalem wczesniej... podzieli los poprzedniego bezlusterkowego systemu N. ;) niestety pod zadnym wzgledem nie jest konkurencja dla Sony. szkoda, bo byla szansa.

Dariusz Breś
20-12-2018, 19:29
ok, poszerzymy zastosowanie. idealny aparat do fotografowania Krakowskiego Przedmiescia + przypadlosci. ;) ja powtarzam co napisalem wczesniej... podzieli los poprzedniego bezlusterkowego systemu N. ;)

A jeśli zdradzę ci w tajemnicy że nikon pracuje nad szkłem o świetle 0,65 dla zetki?...
przy okazji D6 będzie w 2020 roku dopiero

badtorro
20-12-2018, 19:41
Najwiecej ma do powiedzenia kolega który sprzętu nie ma. Widać skąd się bierze ten licznik postów :-)

R
20-12-2018, 19:43
A jeśli zdradzę ci w tajemnicy że nikon pracuje nad szkłem o świetle 0,65 dla zetki?...
przy okazji D6 będzie w 2020 roku dopiero

super, tylko kupi go 5 osob ze wzgledu na cene, wiec game changerem raczej nie bedzie.

Dariusz Breś
20-12-2018, 19:47
super, tylko kupi go 5 osob ze wzgledu na cene, wiec game changerem raczej nie bedzie.

A może i masz rację, widać mało teraz zakupów ludzie robią.

No dobrze jak coś to wołajcie, zmykam z wątku do czasu skończenia recenzji.
"dziura" na pożegnanie ;)

18926

gast
21-12-2018, 10:05
serio jest taki słaby AF? aż dziwne, bo tyle recenzji oglądałem i w każdej AF chwalili. Przecież to jest niemożliwe żeby ostrzył gorzej niż entry level :D
już chciałem sobie brać jako drugie do d750 ale jak ma tam być taki af to ja dziękuje - kompletny bezsens, zwłaszcza w połączeniu z takim dobrym użytecznym ISO
na d750 mam może z 5% nietrafionych fot, jak tu ma większość iść do kosza to chyba ich głowa boli :D

badtorro
21-12-2018, 10:47
Obydwa zastąpiłbym 40 art 1,4, to szkło jest wybitne, te S-ki są rewelacyjne ale 40 nie dały rady.

Problem z adaptowanymi ciężkimi szkłami jest taki, że adapter zmienia środek ciężkości układu. Zestaw robi się dość ciężki przodem - nie jest to super optymalne. Dlatego milszym okiem patrzę na obiektywy natywne.

serio jest taki słaby AF? aż dziwne, bo tyle recenzji oglądałem i w każdej AF chwalili. Przecież to jest niemożliwe żeby ostrzył gorzej niż entry level :D
już chciałem sobie brać jako drugie do d750 ale jak ma tam być taki af to ja dziękuje - kompletny bezsens, zwłaszcza w połączeniu z takim dobrym użytecznym ISO
na d750 mam może z 5% nietrafionych fot, jak tu ma większość iść do kosza to chyba ich głowa boli :D

chyba jednak nie jest najgorzej, skoro tester zdecydował się na zakup sztuki dla siebie

R
21-12-2018, 10:55
chyba jednak nie jest najgorzej, skoro tester zdecydował się na zakup sztuki dla siebie

Dariusz sporo spaceruje...

cz4rnuch
21-12-2018, 11:49
...aparat dla listonoszy :mrgreen:I filmujących listonoszy.

Najwiecej ma do powiedzenia kolega który sprzętu nie ma...Irytujące, prawda? ;)

...No dobrze jak coś to wołajcie, zmykam z wątku do czasu skończenia recenzji...No jestem ciekaw tej recenzji i przede wszystkim tego czy te zdjęcia w ciemnicy i z samochodami to wypadek przy pracy czy po prostu się to powtarza. Bo w sumie nie daje mi to spokoju. Niby w testach dpreview też wspominali o tym, że śledzenie mogłoby być lepsze (a raz nawet mieli taką kaszanę jak u Ciebie, z rowerzystą), ale mimo to bardzo słabo to wygląda na Twoich samplach. Z ciekawości zrobiłem dziś kilkanaście serii na samochodach (łącznie około 150 fotek) sześcioletnim bezlustrem, które podobno nie ma AFu, w AF-C i AF-S i tylko kilka fotek miałem przestrzelonych. Ale nie zupełnie przestrzelonych jak na zdjęciach powyżej. Ciekaw jestem dokładnych ustawień. Czy do tych sampli są całe exify, bo nie mam softu nikosia i nie widzę a chętnie bym sobie pooglądał jak to było ustawione? W serii z samochodami exifów nie sprawdzę a to mnie w sumie najbardziej interesuje.

Dariusz sporo spaceruje...10 tys. kroków dziennie to zdrowa norma.

Jacek_Z
21-12-2018, 12:53
Problem z adaptowanymi ciężkimi szkłami jest taki, że adapter zmienia środek ciężkości układu. Zestaw robi się dość ciężki przodem - nie jest to super optymalne. Dlatego milszym okiem patrzę na obiektywy natywne.natywne. 35 i 50 1.8 - co tu ma być ciężkiego. Nawet nikkory F na przejściówce by się trzymało OK. Natywny 50/0.95 jest ciężki z przodu. To nie problem w natywności. To kwestia body i dlatego wielu zawodowców nie chce by bezlustra były przesadnie małe i lekkie. Co innego jak to jest body nr 2 albo body na podróże.

T&T
21-12-2018, 13:05
W każdym razie wyważenie Z6 + 200-500 na gimbalu (na długiej ogniskowej) nie wychodzi najlepiej. Będę musiał kupić bardzo długą płytkę. No ale tego się w sumie spodziewałem.

cz4rnuch
21-12-2018, 13:07
natywne. 35 i 50 1.8 - co tu ma być ciężkiego. Nawet nikkory F na przejściówce by się trzymało OK. Natywny 50/0.95 jest ciężki z przodu. To nie problem w natywności. To kwestia body i dlatego wielu zawodowców nie chce by bezlustra były przesadnie małe i lekkie. Co innego jak to jest body nr 2 albo body na podróże.
No, ale kolega pisze o konkretnym bezlustrze i o tym jak to dla niego wygląda. Jest jakie jest i ma racje, że przejściówka sama waży a dodatkowo większość szkieł projektowana jest tak (tutaj strzelam, ale tak mi się wydaje), że najcięższe elementy znajdują się przy przedniej soczewce w związku z czym taki pierścień dystansowy, który odsuwa te najcięższe elementy może powodować, że gorzej się to trzyma niż natywne szkła. Oczywiście w przypadku niezbyt ciężkich szkieł nie ma dramatu, ale dodatkowo powoduje to, że zestaw trochę "rośnie" i ciężej go upchnąć w kieszeni lub w małej torbie, plecaku. Z tego powodu też wolę natywne szkła, nawet jeśli te byłyby odrobinę mniej ostre od tej Sigmy. Z resztą akurat 40/1.4 podpięta pod bezlustro wielkości Z6 wygląda kuriozalnie :)

https://youtu.be/CZrjDXbev88?t=36

Jacek_Z
21-12-2018, 13:26
No, ale kolega pisze o konkretnym bezlustrze i o tym jak to dla niego wygląda. Jest jakie jest i ma racje, że przejściówka sama waży a dodatkowo większość szkieł projektowana jest tak (tutaj strzelam, ale tak mi się wydaje), że najcięższe elementy znajdują się przy przedniej soczewce w związku z czym taki pierścień dystansowy, który odsuwa te najcięższe elementy może powodować, że gorzej się to trzyma niż natywne szkła. Ciągle wszystko rozpatrujecie pod swoim kątem. czyli np małe lekkie do podróży. Sugeruję dla równowgi myśleć o tych co używają diametralnie innego zestawu i dopiero wtedy można uogólniać. Bo jak wygląda generalizowanie, gdy się np jako obiekt do porównań weźmie natywny supertele (jak kiedys taki będzie). Będzie ciągnęło do przodu. To nie w natywności problem. Podepnij pleśniaka z przejściówką. Będzie OK. Na razie nie ma natywnych długich i ciężkich obiektywów i dlatego to co piszecie ma potwierdzenia, ale .... no chyba na ten bagnet będą potem wszelakie szkła, skoro lustrzanki mają umrzeć ;)

cz4rnuch
21-12-2018, 13:35
Przestań Jacku czytać mi w myślach, bo Ci to nie wychodzi :) Ja tylko Ci tłumaczę o co chodziło koledze. Pisał o własnych oczekiwaniach więc to chyba normalne, że rozpatruje pod swoim kątem. Twój komentarz jest w tym przypadku zupełnie nietrafiony. A pleśniaki mam i je podpinam i wiem, że gdyby nie przejściówka to nawet taki niewielki zestaw trzymałby się w ręku jeszcze lepiej. Wiem to, bo mam też małe i lekkie natywne szkła i różnica jest spora nawet w przypadku niewielkich szkieł. Oczywiście nie jest tak, że nie potrafię unieść szkła z przelotką. Po prostu stwierdzam fakt. A co do ciężkich obiektywów to w Nikonie na razie takiego nie ma, ale w Sony jest, zaprojektowane tak by środek ciężkości przenieść bliżej bagnetu. I dzięki temu ponoć (bo samemu nigdy mi nie będzie dane tego sprawdzić) trzyma się o wiele lepiej.

R
21-12-2018, 13:48
Jacek_Z... ten system podzieli los systemu V. musialby byc przelomowy zeby obecnie wybic sie narynku. a jest... taki sobie. poza tym troche tak jakby sie dwa lata na studniowke spoznic. ten rynek jest juz zapelniony. kto mial wybrac system bezlusterkowy zrobil to juz dawno temu. czym mialby sie kierowac zeby zmeinic go teraz na system Z? ewentualnie kto stojac przed wyborem N /S wybierze N? pytam powaznie, naprawde nie chodzi mi o wywolywanie wojen albo przepychanki. kontkretnie - 5 powodow dla ktorych mam wybraz system Z zamiast np Sony?

cz4rnuch
21-12-2018, 13:59
Co to jest system V? Nie słyszałem o takim. Rynek chyba nie jest aż tak zapełniony skoro ponoć Nikon nie nadąża z dostawami. Ja powodów za wyborem N w miejsce S nie widzę, ale dla niektórych istotna może być właśnie ta przejściówka, która umożliwia przypinanie lustrzankowych Nikkorów. To jest też dobre wyjście dla dwusystemowóców stojących okrakiem między lustrzankami i bezlustrami. Do tego wystarczy (niektórym) jeden zestaw szkieł czyli dochodzi argument cenowy. Dla tych dla których liczy się ergonomia możliwe, że Z6 czy Z7 okażą się ogólnie lepszym wyjściem, choć to oczywiście sprawa indywidualna i nie ma co generalizować. Jest też 10-bitowe video 4K z pełnej klatki. W tych pieniądzach ma to tylko Nikon.

docxxx
21-12-2018, 14:32
Jacek_Z... ten system podzieli los systemu V. musialby byc przelomowy zeby obecnie wybic sie narynku. a jest... taki sobie. poza tym troche tak jakby sie dwa lata na studniowke spoznic. ten rynek jest juz zapelniony. kto mial wybrac system bezlusterkowy zrobil to juz dawno temu. czym mialby sie kierowac zeby zmeinic go teraz na system Z? ewentualnie kto stojac przed wyborem N /S wybierze N? pytam powaznie, naprawde nie chodzi mi o wywolywanie wojen albo przepychanki. kontkretnie - 5 powodow dla ktorych mam wybraz system Z zamiast np Sony?

Grubo przesadzasz. Sam narzekam na Zetkę, ale tylko ze względu na to, że ceną i ulotką celują w segment Pro, a wyszło im co najwyzniej "trochę brakuje".
Twoja opinia to jakies nieporozumienie.

badtorro
21-12-2018, 14:45
No, ale kolega pisze o konkretnym bezlustrze i o tym jak to dla niego wygląda. Jest jakie jest i ma racje, że przejściówka sama waży a dodatkowo większość szkieł projektowana jest tak (tutaj strzelam, ale tak mi się wydaje), że najcięższe elementy znajdują się przy przedniej soczewce w związku z czym taki pierścień dystansowy, który odsuwa te najcięższe elementy może powodować, że gorzej się to trzyma niż natywne szkła. Oczywiście w przypadku niezbyt ciężkich szkieł nie ma dramatu, ale dodatkowo powoduje to, że zestaw trochę "rośnie" i ciężej go upchnąć w kieszeni lub w małej torbie, plecaku. Z tego powodu też wolę natywne szkła, nawet jeśli te byłyby odrobinę mniej ostre od tej Sigmy. Z resztą akurat 40/1.4 podpięta pod bezlustro wielkości Z6 wygląda kuriozalnie :)

Dokładnie tak jest i właśnie z tego powodu wolałbym natywne S-ki niż S40/1.4 na przelotce.

Ciągle wszystko rozpatrujecie pod swoim kątem. czyli np małe lekkie do podróży.

Ja pytałem o porównanie Z35 oraz Z50 do S40/1.4 i wypowiadałem się o szkłach z podobnego zakresu

Powód pierwszy i najważniejszy - obiektywy Nikona już mam. Wystarczy kupić nowe body i zakupy zakończone.

Mógłbym odwrócić pytanie - wymień 5 powodów dla których miałbym kupić body Sony? Niby co takiego ma Sony czego Nikon nie ma i nie będzie miał? Jeśli chodzi o obiektywy to sprawa jest prosta - Sony nie ma nic czego nie miałby Nikon. Natomiast Nikon sporo ma obiektywów których nie ma Sony.

Jacek_Z
21-12-2018, 14:55
Przestań Jacku czytać mi w myślach, bo Ci to nie wychodzi :) Ja tylko Ci tłumaczę o co chodziło koledze. Pisał o własnych oczekiwaniach więc to chyba normalne, że rozpatruje pod swoim kątem. Twój komentarz jest w tym przypadku zupełnie nietrafiony. .Jest trafiony, bo pisałem o tym dlaczego takie wnioski jakie on wysnuł sa nieprawdziwe. Ja bardzo czesto przechodzę do tłumaczenia dlaczego coś sie tak a nie inaczej dzieje. Więc ja juz pisałem o zasadach dotyczących całej optyki, a ty się zacząłeś odnosić do mojego wpisu.
On był o całej optyce, a nie tylko o optyce jaką chce kolega. Tym bardziej, że on pisał o szkłach ciężkich:

Problem z adaptowanymi ciężkimi szkłami jest taki, że adapter zmienia środek ciężkości układu. Zestaw robi się dość ciężki przodem - nie jest to super optymalne. Dlatego milszym okiem patrzę na obiektywy natywne.
Sens mojego wpisu był taki - niech mi pokaże natywne ciężkie szkła, które dają dobre wyważenie układu body-obiektyw. Bo na razie to ja tu widze niemal oczywistą oczywistość, że lekkie natywne leżą lepiej niż ciężkie z bagnetem F z przejściówką. Tego to nawet nie trzeba pisać.

Jacek_Z... ten system podzieli los systemu V.
pytam powaznie, naprawde nie chodzi mi o wywolywanie wojen albo przepychanki. kontkretnie - 5 powodow dla ktorych mam wybraz system Z zamiast np Sony?System 1. Pamiętasz co wszędzie pisano że jest on bzdurny? Bo ma za małą matryce by zainteresować powazniej fotografujących.
Nie chodzi ci o wywołanie wojen? W wątku o D4 pytasz dlaczego nie fotografujemy Canonem 1Dx, w wątku o zetkach piszesz że powinniśmy Sony. Ten nikon to ci jakąś krzywdę zrobił? Zmień system, strasznie zrzędzisz.
Nie wymienię ani jednego powody dla którego TY nie masz fotografować Sony. Wręcz przeciwnie, powiem, że ty powinieneś kupić Sony.
Ja mogę napisać dlaczego JA nie mogę wybrać Sony. Jedn powód zamykający jakiekolwiek myślenie o Sony. Mam kilkanaście Nikkorów, a zależy mi by mieć dobry AF. Drastyczną wymianę szklarni wykluczam, poza ogromnymi stratami finansowymi to NIE MA w systemie Sony niektórych szkieł jakie mam i uzywam. Mam kupić Sony i do niego L-kę Canona, tylko pod żadnym pozorem nie wolno mi kupić Nikona Z?
Ja pisałem, że pierwszej wersji nie kupię, pisałem, że AF na dużej matrycy to inna bajka, Nikon tego nie praktykował (brak AF fazowego w LV w lustrzankach) i ma zaległości. Bez macania Z wiedziałem, że te body nie będą pod tym względem zwalały z nóg. Te wpisy sa na forum.
Co do przyszłości Z mam totalnie odmienne zdanie niż Ty, ten system sie przyjmie i powoli będzie wypirał lustrzanki. Pytanie brzmi czy Nikon będzie kontynuował wpuszczanie zaawansowanych lustrzanek w roku np 2030 czy juz nie. Nikt nie zna odpowiedzi, zaraz sie pojawią spekulacje.

Ja pytałem o porównanie Z35 oraz Z50 do S40/1.4 i wypowiadałem się o szkłach z podobnego zakresuJesli to przyjmiemy to weź pod uwagę jasność szkieł. 1,4 jest jednak ciżęsze. Sigma w ARTach przesadza, porównaj wagę np nikkora 1.4 i arta 1.4 - jakiegokolwiek.

R
21-12-2018, 15:01
fajnie. czyli wszyscy napisali ze pisze bzdury jednoczesnie wszyscy napisali ze Z ma wiele wad. ok. i to ma byc forum dyskusyjne? chyba juz nie. ;)

prz3mo
21-12-2018, 15:01
Nie pamiętam by przy jakiejkolwiek puszce, nawet innej niż Nikon, były tak rozbieżne i niejednoznaczne opinie o AF. Tym bardziej, że chwilę na rynku już jest.

J1
21-12-2018, 15:06

Jak dla mnie na dzisiaj Nikon Z to dobre uzupelnienie dla uzytkownikow lustrzanek i obiektywow Nikona. Z jednej strony wzglednie maly aparat wakacyjny z drugiej strony filmowanie Nikonem Z jest "lepsze" niz D750. Zapewne zatrzyma to czesc uzytkownikow lustrzanek N od przejscia na bezlusterkowce konkurencji. Jednym z argumentow tego rozwiazania jest mozliwosc zamiennego uzywania obiektywow, systemu oswietleniowego. Z czasem jezeli system zostanie rozbudowany o kolejne obiektywy zapewne wiecej nowych (nie zwiazanych wczesniej z N) uzytkownikow wejdzie w system.

Sam dosyc powaznie rozwazalem zakup Nikona Z wlasnie z powyzszych powodow. Jednak od 2 lat mam rowniez system Fuji X z genialnymi stalkami i tylko dlatego wstrzymalem sie czasowo z tym posunieciem.

Smiem watpic aby nowy system Nikona podzielil los nieszczesnego Nikon 1. Tamten system to byla faktycznie slepa uliczka. Zbyt mocno okrojony aby nie kanibalizowac lustrzanek. Wciaz nie moge zrozumiec dlaczego w V1 nie mozna bylo wylaczyc podgladu zdjecia po jego zrobieniu.

Poczekajmy na wiecej nowych systemowych obiektywow. Zapewne po czasie pojawia sie nowsze body. Jest takie powiedzenie ze ostatni beda pierwszymi. Kto wie ;-) Swoja droga wraz z postepem w bezlusterkowcach tradycyjne lustrzanki beda stawaly sie produktami mniej lub bardziej niszowymi do specyficznych zastosowan.

Generalnie rzecz biorac bylbym bardzo ostrozny we wrozeniu klapy nowemu systemowi Nikon Z.

cz4rnuch
21-12-2018, 15:29
Jest trafiony, bo pisałem o tym dlaczego takie wnioski jakie on wysnuł sa nieprawdziwe...Nie jest trafiony, bo zarzucasz komuś, że zamiast się oglądać na innych pisze o własnych oczekiwaniach :) Pisze o własnych i to zaznaczył a Ty na to piszesz to co zawsze przy okazji dyskusji o wielkości i wadze, że są też tacy, którzy lubią większe. Oczywiście, że są, ale co to ma wspólnego z oczekiwaniami kolegi, który woli natywne 35 od 40 od Sigmy, bo jest lepiej wyważone?

Nie pamiętam by przy jakiejkolwiek puszce, nawet innej niż Nikon, były tak rozbieżne i niejednoznaczne opinie o AF. Tym bardziej, że chwilę na rynku już jest.I to jest bardzo dziwne. Też nie przypominam sobie aż tak rozbieżnych opinii.

...Jeśli chodzi o obiektywy to sprawa jest prosta - Sony nie ma nic czego nie miałby Nikon...Ma szkła z natywnym mocowaniem a przecież takie preferujesz :)

fajnie. czyli wszyscy napisali ze pisze bzdury jednoczesnie wszyscy napisali ze Z ma wiele wad. ok. i to ma byc forum dyskusyjne? chyba juz nie. ;)Znasz system bez wad :) To, że Zetki mają wady nie oznacza, że musimy się zgadzać z Twoją argumentacją. Albo w ogóle to co piszesz uznawać za argumenty. Kiedyś rzuciłeś nazwiskiem Matti Haapoja jako argument za tym, że Nikon się nie nadaje do filmowania a Canon już tak, bo ten pan właśnie Canona używa. Obejrzałem sobie kilka ostatnich blogasków kolegi. Nie dość, że w jednym z klipów umieszcza on Z6 jako jeden z najciekawszych sprzętów do filmowania w roku 2018 (choć uczciwie przyznaje, że go nie używał) to w innym kilkunastominutowym klipie dosłownie miażdży Canona R. Ciekawa recenzja, niemal przez 3/4 filmu chłop wymienia same wady Canona R a na końcu stwierdza, że i tak go kupuje i że jest z niego zadowolony. Jak widać pewne wady wcale nie muszą przysłaniać zalet. Ten sam pan w innym klipie zaznacza, że sprzęt, którego używa to jego osobisty wybór i, że to czego on używa wcale nie musi się okazać najlepsze dla kogoś innego.

poste
21-12-2018, 15:38
Sens mojego wpisu był taki - niech mi pokaże natywne ciężkie szkła, które dają dobre wyważenie układu body-obiektyw. Bo na razie to ja tu widze niemal oczywistą oczywistość, że lekkie natywne leżą lepiej niż ciężkie z bagnetem F z przejściówką.

Mając w ręku Z z 24-70 ważącym 500g i 24-85 mm f/2.8-4D przez FTZ ważącym 545 g różnica była bardzo wyraźna w ergonomii. Na pewno większa niż wynika to z tych +/- 100g. To nie tylko kwestia mały-duży obiektyw, FTZ wyraźnie przesuwa środek ciężkości.

Jacek_Z
21-12-2018, 16:22
.. wszyscy napisali ze Z ma wiele wad.
Każdy sprzet ma wady. Jakie body/system nie ma wad? Co do Z to jakich wiele wad? Niedopracowany AF w niektórych trybach/warunkach oświetleniowych, brak 2 slotów i jak na razie mała oferta szkieł natywnych (co chyba jest oczywistością). Cena.
Tyle wad to ja mogę wymienić przy każdym z body/systemie jaki podasz. Od razu powiem że mi się nie chce, ale proszę pożongluj sobie takimi wadami jak: za duży, za cięzki (jednocyfrowce), brak bocznych punktów AF (lustrzanki), cena (jednocyfrowce).

badtorro
21-12-2018, 17:31
Ma szkła z natywnym mocowaniem a przecież takie preferujesz :)

Chyba sam przyznasz że to słaby argument do zmiany systemu
Tymbardziej, że za rok wszystkie obiektywy które mam będą dostępne z mocowaniem Z (z wyjątkiem 70-200/4 ale za to będzie wersja f2.8)

cz4rnuch
21-12-2018, 22:33
Chyba sam przyznasz że to słaby argument do zmiany systemu...Przyznać nie mogę, bo to dla mnie to jeden z najważniejszych argumentów. Oczywiście wszystko zależy od punktu siedzenia. Ci co robią szpagat pomiędzy lustrzankami i bezlustrami Nikona oraz im powiewają wady przelotek, zapewne się ze mną nie zgodzą (i wcale im się nie dziwię), ale Ci którym zależy na natywnej szklarni pewnie czują o co chodzi. Oczywiście wszystko płynie, za dwa lata Nikon Z będzie miał podstawowe szkła a za 4-5 latek pewnie będzie konkurencyjny nawet dla bardziej wymagającyej klienteli, ale na tę chwilę nie ma się czym pochwalić. I pewnie Zetki mark II będą już miały fajne szkiełka, dwa sloty, wypasiony AF itd, ale niewiadomą pozostanie cena, bo pewnie trochę to podrożeje. A wracając do tego co napisałeś to ja pisałem to raczej odnośnie wyboru systemu a nie zmiany. Na razie system Z jest tak ubogi, że ciężko go nazwać systemem. To się zmieni, możliwe, że dość szybko, ale na tę chwilę są tylko dwie stałki (które na dodatek są blisko siebie) oraz ciemniaczek. To nie jest system. A Ci, którzy przechodzą z lustrzanek nie zostają w systemie tylko go zmieniają więc mój argument nie jest za zmianą a po prostu za wyborem najlepszej opcji. Wybierasz przelotkę to Nikon Z jest opcją dla Ciebie, a jeśli wolisz szkła z oryginalnym mocowaniem bez tubusów i innych wynalazków to na tę chwilę lepsze jest Sony. Tak w miarę obiektywnie, bez wojenek i niepotrzebnych złośliwości. To odnośnie szklarni, bo aparaty to na inną dyskusję.

Kolekcjoner
22-12-2018, 00:33
Myślę że są całe chmary posiadaczy szkieł F /tak samo w systemie Canona/. I to jest powód zasadniczy. Ja znam kilku użytkowników eRki, którzy nie mają póki co nawet zamiaru kupować szkieł "natywnych".
Z Sony EFy jakoś tam działają jedne gorzej inne lepiej ale słowo "jakoś" jest tu kluczowe. Z eR EFy działają bez kłopotów, mało tego działają też nieźle kundle i to jeszcze pozbawaiając użytkownika wiecznych problemów z BF/FF (przynajmniej na tę chwilę użytkownicy nie zgłaszają takich problemów)... Ogólnie pisząc zakup takiego body w obu systemach ma sens jeśli ktoś ma ochotę używać bezlustra, a w Canonie ma też pewne dodatkowe zalety w stosunku do dslr (jeśli chodzi o wspomniane problemy z AFem).
System szkieł to jest rzecz zupełnie podstawowa, stawiająca inne kwestie na dużo dalszym planie.
Mało tego są tu i ówdzie sygnały że ludzie którzy się przesiedli na Soniacze, spoglądają łakomym wzrokiem na ostatnie premiery Canikona. Niektórzy nie sprzedali jeszcze swoich szkieł tylko używali je z Sony (przynajmniej takich znam ze szklarnią C).

jarek5555
22-12-2018, 14:23
Mam Z6 i tamrona 70-200 G2. Aby to współpracowało potrzebna aktualizacja tamrona. Może jest ktoś z kujawsko-pomorskiego lub mazowieckiego kto posiada taptain i poaratowałby, oczywiście za opłatą.

grizz
22-12-2018, 14:32
Innej opcji nie ma.

W przeciwieństwie do lustrzanek, bezlusterkowce firmy Nikon wyposażono w stabilizowany moduł matrycy, niwelujący drgania w 5 osiach i deklarowanej skuteczności 5 EV. Funkcja VR działa w dwóch trybach: normalnym i sportowym, przeznaczonym do fotografowania dynamicznych scen. Gdy przez adapter FTZ podłączymy obiektyw z mocowaniem Nikon F, dysponujemy 3-osiową redukcją drgań, niezależnie czy obiektyw jest wyposażony we własny system VR, czy nie.
Z testu optyczne.pl

Dlatego jestem zwolennikiem stabilizacji dopasowanej do konkretnego szkla i umieszczonej w tym szkle. A nie "uniwersalnej" na matrycy.

Po pierwsze konkurencvja jakoś nie ma problemów ze stabilizowaniem na matrycy.
Po drugie konkurencja jakoś nie ma problemu ze stabilizowaniem wykorzystującym jednocześnie obiektyw i matrycę.

cz4rnuch
22-12-2018, 16:07
Po pierwsze konkurencvja jakoś nie ma problemów ze stabilizowaniem na matrycy.
Po drugie konkurencja jakoś nie ma problemu ze stabilizowaniem wykorzystującym jednocześnie obiektyw i matrycę.Dla Z6 i Z7 konkurencją są w zasadzie tylko Sony A7/9 i Canon R. Ten drugi nie ma stabilizacji matrycy w ogóle a pierwszy ma podobną wydajność i wydaje mi się, że też nie potrafi korzystać z kombinacji stabilizacji matrycy w połączeniu z tą w obiektywie. Potrafią to chyba jedynie Oly i Panas, ale te firmy małą za małe matryce i nie są konkurencją dla Zetek. Dopiero gdy na rynku pojawi się Panas S1 będzie można powiedzieć, że konkurencja (a w zasadzie jej mały wycinek) nie ma z tym problemu.

PiKa
22-12-2018, 16:26
Fuji x-h1 ma stabilizację matrycy, ale nie wiem jak współdziała że stabilizacją w obiektywie. Ma matryce apsc, ale moim zdaniem to jest konkurencja dla fx

cz4rnuch
22-12-2018, 16:48
No dla niektórych pewnie jest. Uogólniam. Inna sprawa, że mniejszą matrycę po prostu łatwiej stabilizować i w tej materii jak najbardziej konkurencją dla Zetek są jedynie Sonacze i Canon R (choć ten w sumie też nie :)). No i w niedalekiej przyszłości Panas S1.

grizz
22-12-2018, 17:16
Pentax też stabilizuje FF.

I to wszystko już od lat. Tak więc po prostu Nikon nie umie, albo nie chce dawać odpowiedniej jakości. Po co go tłumaczyć? I to słowami, canona, że w obiektywie jest lepiej ;)

cz4rnuch
22-12-2018, 17:29
Pentax też stabilizuje FF.

I to wszystko już od lat. Tak więc po prostu Nikon nie umie, albo nie chce dawać odpowiedniej jakości. Po co go tłumaczyć? I to słowami, canona, że w obiektywie jest lepiej ;)

Nie korzystałem z Pentaxa, ale po testach widzę, że jego pełnoklatkowe K-1 ma wydolność stabilizacji nie lepszą od Zetek :) I jego stabilizacja chyba też nie potrafi współpracować z tą z obiektywów więc gdzie ta "gorszość" Nikona? Jedynie Panasy i Oly to potrafią, ale też i chyba nie przez przejściówki (a może się mylę, bo nie sprawdzałem) tylko przy podpięciu optyki z natywnym mocowaniem.

Dariusz Breś
22-12-2018, 17:44
Problem z adaptowanymi ciężkimi szkłami jest taki, że adapter zmienia środek ciężkości układu. Zestaw robi się dość ciężki przodem - nie jest to super optymalne.

No tak ale cóż poradzisz panie, życie :)

Jak dla mnie na dzisiaj Nikon Z to dobre uzupelnienie dla uzytkownikow lustrzanek i obiektywow Nikona.

Dokładnie też tak myślę, jeśli ktoś chce zamienić D850 czy D750 na Z może się rozczarować, zwłaszcza w cięższej pracy.

Gdyby kogoś interesowało, przy podłączeniu szkła z VR wyłącza się stabilizacja matrycy.

Tam ktoś chyba pytał jakie ustawienia na autach były.
W mega ubogim AF menu zetki: AFC single, priorytet ostrości, opóźnienie af min.
1/2000 F2,8 iso 1000, 200 mm (70-200 2,8 VR2)

nordwind
22-12-2018, 18:04
...Potrafią to chyba jedynie Oly i Panas, ale te firmy małą za małe matryce i nie są konkurencją dla Zetek. Dopiero gdy na rynku pojawi się Panas S1 będzie można powiedzieć, że konkurencja (a w zasadzie jej mały wycinek) nie ma z tym problemu.

Sony również potrafi i działa to podobno tak :

"Prawdą jest, że stabilizacja OSS obiektywu Sony przejmie stabilizację pochylenia-odchylenia (2-osi), podczas gdy body będzie używać stabilizacji xy i roll stabilizacji (3-osiowej) i tym samym całkowicie uzyska stabilizację 5-osiową. Jeśli jednak używasz natywnego obiektywu z mocowaniem E bez OSS (lub większości obiektywów z mocowaniem A z pełną kontrolą elektroniczną), aparat będzie korzystać z 5-osiowej stabilizacji całego ciała. Więc teoretycznie nie stracisz żadnej korzyści, chociaż niektórzy mogą stwierdzić, że soczewki OSS mają nieco lepszą stabilizację pochylenia, zaprojektowaną specjalnie dla tego obiektywu."

cz4rnuch
22-12-2018, 18:19
A, to sorki. Myślałem, że takie rzeczy to tylko w m43. Ale przez przelotki też to działa?

nordwind
22-12-2018, 18:38
Manualne szkło przez przelotkę jest stabilizowane tylko w 3osiach z 5ciu.
W przypadku obcego szkła AF typu Canon EF z własną stabilizacją/lub bez, obraz jest stabilizowany
w 5ciu osiach jedynie przez body.

cz4rnuch
22-12-2018, 18:47
A ze szkłami z bagnetem A i własną stabilizacją, bo właśnie takie kombo odpowiadałoby Zetkom z podpiętym Nikkorami F?

nordwind
22-12-2018, 18:56
Szkła z mocowaniem A Sony DSLR będą stabilizowane w 5ciu osiach z body.
Ale ta opcja była uwzględniona w cytacie.

JK
22-12-2018, 19:54
cz4rnuch (https://forum.nikoniarze.pl/members/38380-cz4rnuch), Przecież wiadomo co jest lepsze.
Jeśli szkło ma dobry VR, jak NIKKOR 200-500, to na Z7 skuteczność tego VR to ponad 7EV. Gdyby skuteczność tego VR spadła do 5EV, o których piszą w dokumentacji, jako o skuteczności VR matrycy, albo do tych około 3.5EV, o których piszą różni "testerzy", to bym raczej nie był zadowolony. A tak mam dobry VR dla obiektywów z VR i przyzwoity VR dla całej reszty. I o to chyba chodzi.

PiKa
22-12-2018, 22:22
7ev czyli zamiast 1/64 da się trzymać 2s ?
Trudno mi w to uwierzyć (ale żadnych testów nie robiłem)

Dopisek : albo dla 200mm zamiast 1/256 będzie 1/2?

Kolekcjoner
22-12-2018, 22:26
Sony pracuje (chyba nawet już wdrażają w którejś z kamer) elektroniczny gimbal więc kto wie pewnie niedługo będzie się dało i 30s z ręki utrzymać ;)....

cz4rnuch
22-12-2018, 22:30
cz4rnuch (https://forum.nikoniarze.pl/members/38380-cz4rnuch), Przecież wiadomo co jest lepsze...No ja nie wiem. Słyszałem, że niektóre szkła mają bardzo dobrą stabilizację. Miałem kiedyś takiego tamrona, którym mogłem wydłużyć czas o około 5EV i taką stabilizację chętnie bym przytulił. Ale miałem też szkła, które tą stabilizację miały znacznie słabszą. Gdyby w kamerze można było wybrać co wolę to wtedy odpowiedź byłaby jednoznaczna, a tak to podejrzewam, że po prostu w przypadku niektórych szkieł lepiej byłoby gdyby działała 5-osiowa stabilizacja w matrycy. Oczywiście i tak jest dobrze, że stabilizacja jest i działa, nawet gdy nie robi tego pełną parą. No i z tego co kiedyś tam gdzieś wyczytałem to stabilizacja matrycy lepiej działa z krótszymi ogniskowymi, z dłuższymi nieco gorzej sobie radzi. Nie wiem niestety ile w tym prawdy.

JK
22-12-2018, 22:58
7ev czyli zamiast 1/64 da się trzymać 2s ?
Trudno mi w to uwierzyć (ale żadnych testów nie robiłem)

Dopisek : albo dla 200mm zamiast 1/256 będzie 1/2?

Na przykład, dla 500mm (NIKKOR 200-500) zamiast 1/500s robisz na 1/4s, a zdjęcia są ostre i nie są poruszone. Da się też zrobić takie zdjęcie na 1/3s, ale tu już trzeba się trochę przyłożyć. Wiem, że niektórym trudno w to uwierzyć, ale się da.

JK
22-12-2018, 23:46
Przy tak długich czasach podstawowym problemem nie jest stabilizacja, tylko to, że w wizjerze jest ciemno i bardzo łatwo można nieświadomie zmienić kadr podczas robienia zdjęcia. Dotyczy to chyba wszystkiego co robi zdjęcia, i luster, i bezluster. Zapewne każdy ma jakieś swoje indywidualne ograniczenia. Dla mnie jest to około 1/4s. Dla takiego czasu jestem w stanie nie zmienić kadru pomimo braku podglądu w wizjerze. No i oczywiście potrzebny jest bardzo statyczny model. :smile:

docxxx
23-12-2018, 11:52
Bardzo fajnie przeprowadzony "plebiscyt" na naj.... kamerę/obiektyw:

https://www.youtube.com/watch?v=HgBCINPV1u8

Z ciekawostek
- Z6 na pudle, ale ze wspomnieniem na gorszy od innych AF
- "zetkowy" 50/1.8 jako najgorszy obiektyw
- Fuji ze swoim 4K/15fps. Tak, 15 klatek. Aż parskłem :D

ATnet
24-12-2018, 13:39
Bardzo fajnie przeprowadzony "plebiscyt" na naj.... kamerę/obiektyw:

https://www.youtube.com/watch?v=HgBCINPV1u8

Z ciekawostek
- Z6 na pudle, ale ze wspomnieniem na gorszy od innych AF
- "zetkowy" 50/1.8 jako najgorszy obiektyw
- Fuji ze swoim 4K/15fps. Tak, 15 klatek. Aż parskłem :D

Dawno przestałem uważać co oni tam piszą, tyle że patrze sobie na testy szumów matryc i zdjęcia nowinek. Opinie mają jakieś takie czasem dziwnie "Stronnicze"...

Pawel92
24-12-2018, 14:41
...- Fuji ze swoim 4K/15fps. Tak, 15 klatek. Aż parskłem :D
Fuji X-T100 wideo

Movie recording
4K 3840 x 2160 15P,

HYPER
25-12-2018, 14:48
czy komus udalo sie odtworzyc filmy z Z6 4k30fps na LG OLED? U mnie filmy wrzucone na NAS sa niewidoczne. TV jakby ich nie widzial.

Jacek_Z
25-12-2018, 15:17
Pierwsze pytanie czy ten sprzęt obsługuje 4K i kodek.

HYPER
25-12-2018, 16:13
4k obsluguje. format pliku niby tez. nie wiem tylko czy bitrate nie jest za duzy. w sumie nie usmiecha mi sie konwertowanie filmow do innego formatu

TOP67
25-12-2018, 19:39
Format pliku ma niewiele wspólnego z kodekiem.
Ale w body masz chyba do wyboru dwa formaty.

docxxx
26-12-2018, 17:03
czy komus udalo sie odtworzyc filmy z Z6 4k30fps na LG OLED? U mnie filmy wrzucone na NAS sa niewidoczne. TV jakby ich nie widzial.

Jak masz tv z androidem to zainstaluj VLC.
Ja i kolega mamy podobne TV sony. Ja z Androidem, on bez. On nie moze otworzyc niektorych formatow (nawet niektore mp4), ja tez, z tym, ze zainstalowalem VLC, a on zostal z niczym.

ksh
26-12-2018, 19:10
4k obsluguje. format pliku niby tez. nie wiem tylko czy bitrate nie jest za duzy. w sumie nie usmiecha mi sie konwertowanie filmow do innego formatu

Zapewne nie rozpoznaje kontenera, jeśli na androidzie to zainstalujesz inną appke i będzie działało, jeśli na jakimś zamkniętym smart os to pomaga na takie rzeczy Video Container Changer , to tylko przekonwertuje informacje o kontenerze i robi zgodność wsteczną, duży film np ~10GB przerabia w 20 sekund.

monochromatic
31-12-2018, 00:48
Nikon Z6 w praktyce. Wczoraj miałem ślub na którym użyłem Nikona D750 i Z6 z obiektywami Sigma art 35 i 50 mm. Kolega miał sony a7 III z 28-75 F 2.8 Tamron do filmowania. Różnica między Sony, a Nikonem w obudowie jest na plus dla Nikona lepiej się trzyma oraz wrażenie Sony jest takie jak by to była zabawka plastikowa. Sony ma gorszy wyświetlacz i wizjer. Ale ma na zewnątrz na kółku korektę prześwietlenia i niedoświetlenia nie trzeba jak w Nikonie od góry przytrzymywać przycisku -+ Af w sony nie testowałem za wiele, ale C działa i widać to w wizjerze. Jest szybki i działa choć obiektyw ma f 2.8 więc przy moich stałkach może być trudniej z trafieniem gdyż mogę robić na 1.8 -2.2. W warunkach słabych oświetleniowych Nikon Z wypada słabo na trybie AF-C w zasadzie nie działa pomimo lampy na aparacie. Na szczęście Af S szerokie pole M czyli kwadracik działa bardzo dobrze. Oczywiście są wpadki, ale o dziwo mniejsze niż na d750 ( plus te same sigmy ) Af C w d750 wiece jak działa nie jest super, zdarza się nie trafić, ale w sumie wiemy,że można na niego liczyć. W Z6 na C nie. Więc większość tańców robiłem na AF-S szerokie pole. I powiem wam,że na niego mogę liczyć nawet w tańcu , mniej nie trafionych zdjęć niż na D750 ...no wczoraj robiłem znacznie więcej na Z niż 750. Af w bezlusterkowcu trzeba wyczuć oraz nauczyć się go. No jest gorszy od Sony, ale daje radę. Było kilka wpadek na sali weselnej seria zdjęć ,para stoi w miejscu -nie trafione. Ale wesele to nie tylko sala. Przygotowania, kościół, rodzinne to tu Af Nikona daje mega radę.
Generalnie wiadomo. W jasnych warunkach większość aparatów da radę- ale jest naprawdę dobrze. Piszę dalej o Af-S ;) Af -C - automatyczny , czyli tu pojawiają się twarze ...do życzeń -nieprzydatny . Nikon tu ściemnił ,że ma na twarz i to taka rewelacja, w sonym lepiej to działa. Na plus w Nikonie to fakt ,że jak znajdzie twarz to wskazuje ci inną i można przejść na inną Sony tego nie ma, ale przy życzeniach to bez różnicy jaki system bo znajdzie ci wszystkie osoby ,ale nie koniecznie tą którą potrzebujesz.
Pomiar matrycowy: W Z6 rewelacja w przeciwieństwie do 750 której trafiają się wpadki.
Rawy: Na wyświetlaczu zdjęcie wygląda super. Raw z Z6 i D750 wyglądają podobnie w LR, ale jeśli obrobisz plik z D750 i dasz te same ustawienia do Z6 mimo ,że robiłem w tym samym pomieszczeniu, sali , kościele to niestety ...trzeba osobno obrabiać. Niewielkie ruchy suwaków robią szybko zmiany. Czy skóra lepiej wygląda w Z6 od d 750 -nie wiem ,Nikon ma z nią problemy. Na JPEG z balansem -zachowanie bieli to fajnie. Można polubić ten aparat - nie jest tylko na wycieczki ;) Kolejny plus to stabilizacja, działa dużo mniej poruszonych zdjęć.
Dla filmowców info - af przy filmowaniu daje spokojnie radę. Obrazek FH i 4K bardzo ładnie. FH podobne do Nikona D750 choć wydaje mi się nawet lepsze.
Już pisałem wcześniej ,masz dwa fajne body ( lustrzanki) -rób dalej zdjęcia. A jak musisz to porób 2-3 dni i daj sobie sam odpowiedz. Pamiętajcie ludzie, którzy robią testy i pokazują na YT -to nie WY.

kurczeblade
01-01-2019, 11:17
Co do problemów z kolorem twarzy, jak komuś zależy na dobrym kolorze, i nie chce robić korekt na LR to polecam zerknąć w stronę d850 ;)

HYPER
01-01-2019, 13:33
Co do problemów z kolorem twarzy, jak komuś zależy na dobrym kolorze, i nie chce robić korekt na LR to polecam zerknąć w stronę d850 ;)
Z6 nie ma problemu z kolorem ("dobrym" rowniez).

Boleczek
02-01-2019, 23:51
A ja chyba jednak zaryzykuję i przejdę z D750 na Z6. Nie mogę już na 750 patrzeć :) Zobaczymy, czy nie pożałuję. Uważam, że ten aparat ma większy PRO potencjał niż 750ka.

kurczeblade
03-01-2019, 01:12
Wątpię żeby Z6 była bardziej "pro" od d750.

Ligo
03-01-2019, 01:17
W zakresie migawki - jest.

Teu
03-01-2019, 01:40
W zakresie migawki - jest.

Może i tak, ale za to brak 3D AF boli.

prz3mo
03-01-2019, 14:01
Może i tak, ale za to brak 3D AF boli.A po co jeszcze 3d af skoro af-c działa dość słabo według użytkowników?

Teu
03-01-2019, 14:13
A po co jeszcze 3d af skoro af-c działa dość słabo według użytkowników?

Nie należę do tej grupy użytkowników - może wszystko zależy od tego jakie szkło masz założone.
Dla mnie AF 3D -c jest świetnym trybem w połączeniu z AF w tylnym guziku - to rozwiązanie łączy w sobie śledzenie, af-c i af-s.

prz3mo
03-01-2019, 14:49
Wyżej użytkownik monochromatic opisał swoje wrażenia z używania AF-C w słabszym świetle.

kurczeblade
06-01-2019, 13:34
Ja mam nadzieje że w kolejnej wersji Ztki AF-C będzie chociaż na poziomie A7III. Ale pewnie wtedy będzie już A7IIII.

motoko
06-01-2019, 19:15
Ja mam nadzieje że w kolejnej wersji Ztki AF-C będzie chociaż na poziomie A7III. Ale pewnie wtedy będzie już A7IIII.A może nawet A7IV ;-)

ksh
06-01-2019, 19:46
Czyli co... Zetki mają af-c na poziomie pierwszego A7 ?
Bo między dwójką i trójką af-c mi osobiście wydaje się podobne.

kurczeblade
06-01-2019, 20:53
A może nawet A7IV ;-)

No w sumie :D

Ligo
06-01-2019, 23:11
W takiej pisowni A7IIII lepiej widać progres.;-)

Dariusz Breś
07-01-2019, 04:04
Nie należę do tej grupy użytkowników - może wszystko zależy od tego jakie szkło masz założone.
Dla mnie AF 3D -c jest świetnym trybem w połączeniu z AF w tylnym guziku - to rozwiązanie łączy w sobie śledzenie, af-c i af-s.

Teu nieeee, AFC 3D to śledzenie z algorytmem liczącym przewidywany ruch obiektu.
Nikon to nazywa overlap servo - gdy ty robisz zdjęcie on już liczy gdzie będzie obiekt i przygotowuje się do ostrzenia.

AFS to inna historia, ustawia ostrość w konkretny punkt i "nic więcej" :)

kurczeblade
07-01-2019, 09:07
W takiej pisowni A7IIII lepiej widać progres.;-)

Masz 4 patyki, masz! Widzisz że jest 4, widzisz. Więc czego chcesz więcej :)

pepey
07-01-2019, 09:25
W rzymskiej pisowni cyfr zarówno IIII jak i IV są poprawne. Najpierw było IIII.
http://www.cozadzien.pl/historia/iv-czy-iiii-co-z-ta-tarcza-nowego-zegara-na-dworcu/27651

MROZ_
10-01-2019, 19:01
Witam,
Ma ktoś może z6 z Tamronem 70-200 di vs USD? Korzystam z takiego połączenia i niestety nie działa dobrze szczególnie przy af-c. Nie wiem czy jest to wina mojego obiektywu czy z każdym Tamronem jest tak samo.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

pepey
10-01-2019, 19:12
Z moim T150-600 G1 też źle współpracuje.
Bałem się nawet że zwaliłem aparat bo mi się wyłączył
po kilku fotkach.
Tamron pisze że T 70-200 G2 dobrze współpracuje,
nie wspomina o pierwszej wersji
https://www.dpreview.com/news/8057785936/tamrom-firmware-updates-brings-nikon-z6-z7-compatibility

MROZ_
11-01-2019, 13:21
Ciekawe czy zaktualizują starsze obiektywy. Jak nie to będę musiał wymienić na Nikona 70-200.

Rossi_PL
11-01-2019, 14:01
Ciekawe czy zaktualizują starsze obiektywy. Jak nie to będę musiał wymienić na Nikona 70-200.

Zrobisz tak jak szefostwo nikona sobie zaplanowało;-)

ksh
11-01-2019, 14:25
Witam,
Ma ktoś może z6 z Tamronem 70-200 di vs USD? Korzystam z takiego połączenia i niestety nie działa dobrze szczególnie przy af-c. Nie wiem czy jest to wina mojego obiektywu czy z każdym Tamronem jest tak samo.
Pozdrawiam

Wersje nazywane G1 z żadnymi adapterami ( w sony bagnetem canon jak i nikon jest tak samo jak w nikonie Z ) nie działają poprawnie, dopiero G2.

MROZ_
11-01-2019, 14:49
Na af-s i punkcie pin działa dobrze. Ale tylko na tym....

Mikis525
11-01-2019, 15:23
Ja z ciekawości zrobiłem małe porównanie 50 1.8 G z FTZ z kupionym dziś 50 1.8 S.

Oba szkła ten sam czas, czysty JPEG z aparatu (cropy w LR, wszystko 800x600), w pełnej rozdzielczości różnica jest jeszcze większa.

https://i.postimg.cc/htgsrf5t/DSC-0189-2.jpg (https://postimages.org/)

https://i.postimg.cc/hGZ0cMPX/DSC-0190-2.jpg (https://postimages.org/)

https://i.postimg.cc/9M4YMTrJ/DSC-0189.jpg (https://postimages.org/)

https://i.postimg.cc/nz6YQzmZ/DSC-0190.jpg (https://postimages.org/)

Nic tu profesjonalnego czy odkrywczego, ale nawet w takim pstryku trochę różnic można odnaleźć. O szybkości, celności i wygodzie użytkowania nie trzeba nawet nic wspominać :)

badtorro
11-01-2019, 15:34
Co tu dużo pisać. 21x15 800x600 różnice widać gołym okiem. Z zdjęciem w pełnej rozdzielczość jest pewnie przepaść.
Może wrzuć tu jeszcze pliki z ptakimi samymi kadrami w pełnej rozdzielczości, jeśli to nie problem.

Dlaczego zdjęcie u góry wydaje się lepiej naświetlone?

Mikis525
11-01-2019, 16:45
Właśnie sam się zastanawiam czemu więcej światła wyszło w nowym. Czasy te same, wszystko na M robione.

Dorzucę pełne rozdziałki tych zdjęć, ale to muszę dostać się do komputera. Więcej porównań nie strzelę, bo 50 i FTZ spakowane już na sprzedaż :)

badtorro
11-01-2019, 16:47
może masz auto iso albo AD-L?

dinus
11-01-2019, 16:52
Czy punkt ostrości nie jest w różnych miejscach? Delikatnie innych?

Mikis525
11-01-2019, 17:11
Nie, oba na prawe oko, AFS I recznie wybrany. Nie mam żadnych dodatków, wszystko wyłączone, ISO 100 w obu przypadkach :)

Rossi_PL
11-01-2019, 17:31
Różnica na korzyść nowej 50tki jest widoczna gołym okiem:-) Lubie zawsze przypomnieć z czym mamy dokładnie do czynienia a więc 700zl vs 2800zl;-)

badtorro
11-01-2019, 17:33
Różnica na korzyść nowej 50tki jest widoczna gołym okiem:-) Lubie zawsze przypomnieć z czym mamy dokładnie do czynienia a więc 700zl vs 2800zl;-)

Do niedawna w systemie Nikona jedyna porządna 50tka to była Sigma ART, która i tak wciąż jest droższa od Z50/1.8. Szkoda ze o tym nie przypominasz

TOP67
11-01-2019, 17:35
Właśnie sam się zastanawiam czemu więcej światła wyszło w nowym. Czasy te same, wszystko na M robione.

Różnica może być w transmisji oraz mechanizmie przysłony. To było na pełnej dziurze? Czy obiektyw mimo to się nie przymyka?

Rossi_PL
11-01-2019, 18:01
Do niedawna w systemie Nikona jedyna porządna 50tka to była Sigma ART, która i tak wciąż jest droższa od Z50/1.8. Szkoda ze o tym nie przypominasz
S50 Art nie jest żadną konkurencją dla nikkorowskich rozwiązań... Inżynierowie nikona mieli za zadanie zrobić małą, lekką, tanią konstrukcje dającą akceptowalną jakość obrazu i tak właśnie było. S50 Art to prawie obiektyw kolekcjonerski;-)

madebyzosiek
11-01-2019, 18:30
S50 Art to prawie obiektyw kolekcjonerski;-)

Jestem kolekcjonerem :D Po przerobieniu Nikkora 50 1.8D, 1.4D i 1.8G stwierdzam, że Sigma Art faktycznie nie jest konkurencją dla Nikonowskich rozwiązań... A może to jednak Nikkory nie są żadną konkurencją? Są po prostu adekwatne do ceny... czyli takie dobre, jak tanie ;) Ja w każdym bądź razie lubię przymykać 50 tylko po to, żeby zwiększyć GO. Po nic innego nie muszę. Chciałbym, żeby Nikon zrobił 50 na takim poziomie, w cenie mniej kosmicznej niż 58 1.4. Może właśnie N50 S takie jest? Dobre, a nie akceptowalne na pełnej dziurze?

ksh
11-01-2019, 18:34
Ja jestem ciekaw czy do Zetek będą obiektywy jakieś inne niż S czy jednak pozostaną przy tej jakości bez oferowania tańszych obiektywów ale gorzej radzących sobie z tymi matrycami jak można wykorzystać to co jest czyli adapter i lustrzankowe obiektywy ?

Mikis525
12-01-2019, 23:38
Ja wolę jednak zapłacić te 2700 zamiast 920 zł (rynkowo obecnie) i cieszyć oko perfekcyjną ostrością już od 1.8 :) Tak, oba F1.8 były strzelane.

Robiłem tez próby ostrzenia 50tką przy pełnej dziurze na twarz ruszającego się noworodka i muszę przyznać, że ilość udanych zdjęć mnie pozytywnie zaskoczyła. Zarówno AFS i AFC przy ostrzeniu na twarz trafione 9/10 klatek. Zarówno statycznie siedzące dziecko, jak i pełzające w stronę obiektywu. Miło się zaskoczyłem :)

badtorro
13-01-2019, 16:02
Zarówno AFS i AFC przy ostrzeniu na twarz trafione 9/10 klatek. Zarówno statycznie siedzące dziecko, jak i pełzające w stronę obiektywu. Miło się zaskoczyłem :)

I to jest gigantyczna zaleta tych nowych szkieł S.
W 50/1.4G jest taki focus shift, że trafienie czegokolwiek w okolicach pełnej dziury to czysta loteria jest.

KrzysztofKozicki
14-01-2019, 00:05
I to jest gigantyczna zaleta tych nowych szkieł S.
W 50/1.4G jest taki focus shift, że trafienie czegokolwiek w okolicach pełnej dziury to czysta loteria jest.

Aż tak źle? Na artach jakie mam głównie robię na 1.4 i nie narzekam

badtorro
14-01-2019, 01:39
Aż tak źle? Na artach jakie mam głównie robię na 1.4 i nie narzekam

Takie jest moje doświadczenie. Może miałem kiepska sztukę, może nie umiem robić zdjęć, ale z tego co czytam to nie tylko ja mam taki pogląd. Dla mnie to szkło to kompletna porażka i plama na marce Nikon.

Byłem z nim w znanym serwisie S5s. Miły pan potwierdził ze trafiłem kiepska sztukę, ze widział lepsze, ale ogólnie ten typ tak ma i nic nie dało się z tym zrobić.

Dlatego jak mi ktoś pisze o 50tkach serii G na bagnet F, ze takie wspaniałe bo tanie i małe to tylko się uśmiecham i zgadzam z kolega wyżej. Lepiej zapłacić 2900 za rewelacyjnie działające 50/1.8S niż 1500 za szrot 50/1.4G.

Jacek_Z
14-01-2019, 02:20
Ale to nie na 1.4. By okazał się shift musi byc on przymknięty.

karolt
20-01-2019, 15:25
Takie jest moje doświadczenie.
Co prawda jeszcze nie mam doświadczenia z Z6, ale 50/1.4G parę ładnych lat temu zamieniłem na 50/1.8G, którego mam nawet dwie sztuki teraz.
1.4 wolny muł w AF. 1.8 o wiele sprawniejszy. Za tę cenę - ideał.

Mikis525
20-01-2019, 15:55
Tez miałem 50 1.4 G. Powiedziałbym, że 58 ma AF między 1.4 a 1.8 G, a między 1.8 G a nowym s jest większa różnica niż między 1.4 i 1.8 :)

JK
25-01-2019, 13:12
...... ja nie widzę sensu pchania tego w amatorskie puszki jakimi są zetki na dzień dzisiejszy, .....

Tyko że to nie są puszki amatorskie. Nikon zaliczył je do sprzętu zawodowego w NPS - no ale w Nikonie podobno same barany pracują i się nie znają :wink:. Mam możliwość porównywania na co dzień D4s z Z7 i z taką opinią zgodzić się nie mogę. Moim zdaniem Z7 to korpus, który powinien być lokowany gdzieś pomiędzy D850, a serią jednocyfrowa. Wszystkie one są bardzo dobrze uszczelnione, wszystkie dają obrazek na bardzo wysokim poziomie, wszystkie mogą pracować z tymi samymi obiektywami (o prehistorii tu nie piszą), ale w wielu zastosowaniach Z7 bije na głowę zarówno D850, jak też serię jednocyfrową. CISZA - to jest coś, co wyraźnie wyróżnia Z-ki od całej reszty. Odgłos lustrzanek jest może przyjemny dla niektórych uszu, ale dyskwalifikuje je w wielu miejscach: w teatrze, w kościele, podczas koncertu pianisty, czy podczas meczu szachowego. Tam zawodowymi korpusami są właśnie Z-ki, a nie "klekoty" typu D5, czy D850.

Dla kogoś przyzwyczajonego do wielkiej i ciężkiej "cegły" jaką jest korpus jednocyfrowy, obsługa Z-ki może być pewnym wyzwaniem. Sam to miałem, bo wszystko działa niby podobnie, ale jednak trochę inaczej lub zupełnie inaczej, bo małe przyciski, bo można sobie palcem "oko wydłubać", bo gripa nie ma. To wszystko prawda, ale po miesiącu intensywnego użytkowania, po zrobieniu kilku tysięcy zdjęć w różnych warunkach: w ciemnicy, w deszczu, na mrozie, ......, w większości na tym podobno "niedopracowanym" AF-C, hierarchia się trochę zmienia. Już nie mam problemu z trafianiem w te małe przyciski, już potrafię świadomie przypisać do przycisków i wykorzystywać funkcje, których w lustrzankach nie ma, bo ich tam być nie może. Dziś, idąc robić zdjęcia zabieram oba D4s i Z7, ale ostatnio to D4s coraz częściej pełni rolę zapasu bezpieczeństwa i leży w torbie. Po dokładnym poznaniu specyfiki Z7, po ustawieniu menu tak jak trzeba (to jest kluczowa sprawa - szczególnie w przypadku AF), Z-ka stała się dla mnie wygodniejsza i w tym roku zrobiłem nią dużo więcej zdjęć, niż lustrzankami. Jedno czego czasem brakuje to grip. Nie powiem, że lustrzanek już nie używam, bo to nie jest prawda, ale pisanie o Z-kach, że to sprzęt amatorski zakrawa na kompletną ignorancję.

Czytając Twoje opinie czasem mam wrażenie, że ta "amatorskość" Z-ek wynika głównie z poziomu obsługi tego sprzętu przez fotografa i przywiązania do tego co było dawniej. Niektórzy myślą, że jeśli w jakiś sposób kiedyś obsługiwało sie serię jednocyfrową, to w Z-kach musi być tak samo. Jak jest inaczej to Z-ki działają źle i są co najwyżej amatorskie, bo nadają się do cioci na imieniny, albo na wycieczkę. Ale tak nie jest. To są inne aparaty i trzeba to zrozumieć. Trzeba nabrać wprawy i wtedy te pozorne zalety lustrzanek, nawet serii jednocyfrowej, nie są już tak oczywiste.

JK
25-01-2019, 13:36
..... Brak gripa z dodatkowym spustem w wygodnym miejscu dyskwalifikuje (dla mnie) ten aparat. .....

Moja Z-ka już niedługo będzie miała taki pionowy spust, w wygodnym miejscu, bo każdy sam może to miejsce wybrać. Na dodatek jest jeszcze seria o zmiennej prędkości, jako mały bonus.
Prototyp już jest i działa, ale jeszcze to trzeba trochę ogarnąć. :wink:

cz4rnuch
25-01-2019, 13:43
Twoje dzieło czy jakiś starup?

JK
25-01-2019, 13:45
Moje. I w pewnej części także Pawła Pawlaka.

cz4rnuch
25-01-2019, 13:49
Ciekawe. Skoro wam się udało to zapewne Chińczycy też już nad tym pracują a jeśli tak to niedługo odejdzie jeden argument przeciw. Przynajmniej u tych, który nie brzydzą się niefirmowych akcesoriów.

Dariusz Breś
26-01-2019, 02:06
Tyko że to nie są puszki amatorskie. Nikon zaliczył je do sprzętu zawodowego w NPS - no ale w Nikonie podobno same barany pracują i się nie znają :wink:.

Musisz brać poprawkę na marketing.Nikon zrobi wszystko teraz aby sprzedać swoje zetki, zobacz co się dzieje z ambasadorami jak promują je.
Mnie pracownik NPS powiedział wyraźnie że nie jest to sprzęt zawodowy i zdziwił się że używałem go do focenia w klubie.
Wytłumaczył dokładnie dlaczego af ciągły się gubił i dlaczego nominalnie pracuje od -1 ev a w nawiasie podają od -4 ev :)

Z prostej przyczyny, ograniczona guzikologia i przede wszystkim bardzo słaby ciągły AF, waraz z marnymi jego nastawami. To fajne aparaty, szczególnie Z7 ale do zawodowej pracy się nie nadają.
Aby je podpiąć pod te ramy muszą dawać to co aktualnie dają top lustra, sęk w tym że nie dają a wręcz odbierają.

JK
26-01-2019, 11:19
... Z prostej przyczyny, ograniczona guzikologia i przede wszystkim bardzo słaby ciągły AF, waraz z marnymi jego nastawami. To fajne aparaty, szczególnie Z7 ale do zawodowej pracy się nie nadają.
Aby je podpiąć pod te ramy muszą dawać to co aktualnie dają top lustra, sęk w tym że nie dają a wręcz odbierają.

No i tu się różnimy. Może dlatego, że ty chcesz używać Z-kę dokładnie tak jak jednocyfrowe lustro, a ja poczytałem instrukcję, nikogo o nic pytać nie musiałem (bo wszystko jest oczywiste, tylko trzeba to zrozumieć), poustawiałem jak trzeba i działa bardzo dobrze. I przestań pisać, że AF-C jest słaby. Napisz, że nie potrafisz go używać, bo to jest zapewne źródło problemu. Zobacz jak różne są opinie w sieci. Jedni piszą, że jest bardzo dobrze (ja też tak to oceniam), a inni piszą, że jest bardzo słabo (zamiast napisać - nie umiem, nie rozumiem - to twoja wersja). Gdyby te Z-ki miały gripa z pionowym spustem, to sprzedałbym D4s i zapomniał o lustrach na zawsze. Ten grip jest, moim zdaniem jedynym istotnym ograniczeniem, ale to ograniczenie z nawiązką równoważy możliwość cichego fotografowania. No chyba, że ktoś jeździ na wojnę, albo fotografuje ustawki kiboli i wtedy nie ma to żadnego znaczenia. :smile:

I jeszcze zapytam - ten pracownik NPS zrobił samodzielnie jakieś zdjęcia w trudnych warunkach, czy tylko tak mu się wydaje?

PiKa
26-01-2019, 11:57
A skąd wiesz, że ty nie powinieneś napisać "w warunkach 'x' w których robiłem jest wystarczająco dobrze, porównując do zestawu 'y' z którym miałem przedtem styczność"?

Xavier80
26-01-2019, 12:19
No i tu się różnimy. Może dlatego, że ty chcesz używać Z-kę dokładnie tak jak jednocyfrowe lustro, a ja poczytałem instrukcję, nikogo o nic pytać nie musiałem (bo wszystko jest oczywiste, tylko trzeba to zrozumieć), poustawiałem jak trzeba i działa bardzo dobrze. I przestań pisać, że AF-C jest słaby. Napisz, że nie potrafisz go używać, bo to jest zapewne źródło problemu. Zobacz jak różne są opinie w sieci. Jedni piszą, że jest bardzo dobrze (ja też tak to oceniam), a inni piszą, że jest bardzo słabo (zamiast napisać - nie umiem, nie rozumiem - to twoja wersja). Gdyby te Z-ki miały gripa z pionowym spustem, to sprzedałbym D4s i zapomniał o lustrach na zawsze. Ten grip jest, moim zdaniem jedynym istotnym ograniczeniem, ale to ograniczenie z nawiązką równoważy możliwość cichego fotografowania. No chyba, że ktoś jeździ na wojnę, albo fotografuje ustawki kiboli i wtedy nie ma to żadnego znaczenia. :smile:

I jeszcze zapytam - ten pracownik NPS zrobił samodzielnie jakieś zdjęcia w trudnych warunkach, czy tylko tak mu się wydaje?

Porównywałem z6 (z7 przyznam, że nie miałem w ręku) do D850 i D750 i przyznam, że af-c w z faktycznie nie jest słaby, jest beznadziejny. Gubi się losowo nawet w przypadku przewidywalnie poruszającego się obiektu

JK
26-01-2019, 12:49
Porównywałem z6 (z7 przyznam, że nie miałem w ręku) do D850 i D750 i przyznam, że af-c w z faktycznie nie jest słaby, jest beznadziejny. Gubi się losowo nawet w przypadku przewidywalnie poruszającego się obiektu

No widzisz. A może tylko nie potrafisz, nie potrafiłeś, tego sensownie ustawić? Ja mam prawie 100% trafionych zdjęć na tym "badziewnym" AF-C. A błędy się oczywiście czasem trafiają, ale to są moje błędy, a nie błędy AF. Widzę, że nie ma tu o czym dyskutować. Bo "tester": tego nie ma, to miał kiedyś i coś tam pamięta, o tym czytał, o tamtym słyszał, ale wie, że ....... było lepiej, a AF-C w Z-kach jest do bani. Ponownie zapytam. Czytałeś instrukcję? Uważnie czytałeś? Zrozumiałeś wszystko? Może zacznij od tego. Masz Z-kę i jednocześnie lustro jednocyfrowe? To sobie kup - będzie łatwiej porównywać.

Ja nosze w torbie zarówno Z7 z FTZ, jak też D4s. Stosuje te same obiektywy. Wybieram ten, który wydaje mi się lepszy w danych warunkach (coraz częściej D4S leży w torbie). To nie są aparaty, które można stosować zamiennie. Każdy z nich ma wady i zalety. Kilka przykładów:
- o bezgłośnych zdjęciach już była mowa.
- ustaw sobie w D4, D4s, D5, D850 pole AF dokładnie w lewym dolnym rogu kadru i zrób zdjęcie na AF-C - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
- powiększ sobie w lustrzance w wizjerze podczas kadrowania pole AF do 50%, 100% lub 200%, żeby być pewnym trafienia - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
- wprowadź jednym przyciskiem korektę pomiaru ekspozycji, tak żeby nie było żadnych przepaleń w całym kadrze - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
Tych "bo się nie da" jest więcej, ale nie chodzi tu o wymienianie różnic - to można wyczytać w instrukcjach.

Brak gripa jest na minus - tu nie ma dyskusji, ale grip nie wpływa na jakość zdjęć i na możliwość zrobienia tych zdjęć. To tylko większa lub mniejsza wygoda. Ale trzeba też zauważyć, że z Z7 mam ponad 45Mpix, a z D4s tylko 16Mpix (z D5 nieco więcej, ale też niczego nie urywa). Taki drobiazg, a cieszy. I wszędzie piszę MOIM ZDANIEM. Nie opieram się na "zasłyszanych opiniach", czy "szybkich testach", ale na praktycznym porównaniu Z7 z D4s. Może to nie ma znaczenia, ale może jednak ma.

Xavier80
26-01-2019, 14:01
No widzisz. A może tylko nie potrafisz, nie potrafiłeś, tego sensownie ustawić? Ja mam prawie 100% trafionych zdjęć na tym "badziewnym" AF-C. A błędy się oczywiście czasem trafiają, ale to są moje błędy, a nie błędy AF. Widzę, że nie ma tu o czym dyskutować. Bo "tester": tego nie ma, to miał kiedyś i coś tam pamięta, o tym czytał, o tamtym słyszał, ale wie, że ....... było lepiej, a AF-C w Z-kach jest do bani. Ponownie zapytam. Czytałeś instrukcję? Uważnie czytałeś? Zrozumiałeś wszystko? Może zacznij od tego. Masz Z-kę i jednocześnie lustro jednocyfrowe? To sobie kup - będzie łatwiej porównywać.

Ja nosze w torbie zarówno Z7 z FTZ, jak też D4s. Stosuje te same obiektywy. Wybieram ten, który wydaje mi się lepszy w danych warunkach (coraz częściej D4S leży w torbie). To nie są aparaty, które można stosować zamiennie. Każdy z nich ma wady i zalety. Kilka przykładów:
- ustaw sobie w D4, D4s, D5, D850 pole AF dokładnie w lewym dolnym rogu kadru i zrób zdjęcie na AF-C - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
- powiększ sobie w lustrzance w wizjerze podczas kadrowania pole AF do 50%, 100% lub 200%, żeby być pewnym trafienia - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
- wprowadź jednym przyciskiem korektę pomiaru ekspozycji, tak żeby nie było żadnych przepaleń w całym kadrze - umiesz? Nie umiesz, bo się nie da.
Tych "bo się nie da" jest więcej, ale nie chodzi tu o wymienianie różnic - to można wyczytać w instrukcjach.

Brak gripa jest na minus - tu nie ma dyskusji, ale grip nie wpływa na jakość zdjęć i na możliwość zrobienia tych zdjęć. To tylko większa lub mniejsza wygoda. Ale trzeba też zauważyć, że z Z7 mam ponad 45Mpix, a z D4s tylko 16Mpix (z D5 nieco więcej, ale też niczego nie urywa). Taki drobiazg, a cieszy. I wszędzie piszę MOIM ZDANIEM. Nie opieram się na "zasłyszanych opiniach", czy "szybkich testach", ale na praktycznym porównaniu Z7 z D4s. Może to nie ma znaczenia, ale może jednak ma.

Masz rację, może tylko ja nie potrafię. Ok, Z6 ma bardzo dobry AF-C, tylko ja nie potrafię go obsługiwać. W słabym ergonomicznie A7iii (którym również pstrykałem bo zastanawiałem się nad zakupem) potrafiłem i działał świetnie, w Z6 nie potrafię

badtorro
26-01-2019, 14:42
Masz rację, może tylko ja nie potrafię. Ok, Z6 ma bardzo dobry AF-C, tylko ja nie potrafię go obsługiwać. W słabym ergonomicznie A7iii (którym również pstrykałem bo zastanawiałem się nad zakupem) potrafiłem i działał świetnie, w Z6 nie potrafię

ale to, że potrafisz obsługiwać sony jak się ma do obsługi Nikona... ? Kolega argumentuje, że nawet znajomość D4s nie gwarantuje umiejętności obsługi Z6. Ma oba więc chyba coś jest na rzeczy?

PiKa
26-01-2019, 17:38
Że obsługa z6 jest do niczego/skomplikowana? ;)

madebyzosiek
26-01-2019, 18:28
Że obsługa z6 jest do niczego/skomplikowana? ;)Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że Z6 może być bardziej skomplikowany niż A7... Znając menu w Sony ostatnią rzeczą jaką bym napisał jest to, że jest ono intuicyjne ;)

kurczeblade
26-01-2019, 20:18

To chyba jakiś przypadek. Bo ja doświadczyłem tego samego. Mając pierwszy raz w życiu w rękach bezlustro od Sony (a7III) nie znając kompletnie ergonomii Sony, AF śmigał należycie. Znając ergonomie Nikona, i mając Z6 ostatnio w rękach nie potrafiłem ogarnąć tego AF-C - po prostu nie trafiał, i w porównaniu z moją D750 i D850 było kiepsko na AFC. Ale nie wiem co tam jeszcze bardziej ustawić, może moja wina... ?

Mikis525
26-01-2019, 23:22
Ja używam 850 i z6, moim zdaniem AFC jest mocno porównywalne. Tyle tylko, że u mnie 80% zdjęć to AFS, także nie jestem do końca obiektywny. Z wykrywaniem twarzy Z6 trafia praktycznie w większości przypadków.

cz4rnuch
27-01-2019, 09:03
Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że Z6 może być bardziej skomplikowany niż A7... Znając menu w Sony ostatnią rzeczą jaką bym napisał jest to, że jest ono intuicyjne ;)Myślę, że chodziło konkretnie o AF. A z nowym softem w Sony już chyba łatwiej być nie może.

Myszowor
27-01-2019, 14:40
JK napisz jak używasz AF w Z6, bo czytam instrukcję i jest tam bardzo mało informacji...

Mathis
27-01-2019, 15:13
Wg mnie, jeżeli Ztki faktycznie wymagają specyficznego podejście do pracy AF to po pierwsze Nikon spaprał coś, a po drugie powinni wypuścić od startu dokładną instrukcję jak poprawnie używać systemu AF w Zetkach, a nie że ludzie na forach to rozszyfrowują.

Rossi_PL
27-01-2019, 20:24
(...)Każdy z nich ma wady i zalety. Kilka przykładów:

Zrobiłem w swoim życiu już trochę zdjęć kilkoma korpusami, też mam jakieś swoje wymagania co do współpracy z korpusem ale nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło aby swoje wysublimowane, wyśrubowane, wyjątkowe, unikatowe potrzeby przypisać chęci wydania dodatkowych 15000zl na nowy korpus. Mogę się dowiedzieć jaka to tematyka zdjęć definiuje te wyżej przedstawione wymagania? Bezglośne zdjęcia potrafię przypisać to teatru, koncertu itd. Ale powiększenie kadru przy tak dobrze działającym af? Ekstremalne AFC tak skrajnym punktem jest możliwe i skuteczne...w 10/10 strzałów?

rpromin
29-01-2019, 19:07
Zrobiłem w swoim życiu już trochę zdjęć kilkoma korpusami, też mam jakieś swoje wymagania co do współpracy z korpusem ale nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło aby swoje wysublimowane, wyśrubowane, wyjątkowe, unikatowe potrzeby przypisać chęci wydania dodatkowych 15000zl na nowy korpus. Mogę się dowiedzieć jaka to tematyka zdjęć definiuje te wyżej przedstawione wymagania? Bezglośne zdjęcia potrafię przypisać to teatru, koncertu itd. Ale powiększenie kadru przy tak dobrze działającym af? Ekstremalne AFC tak skrajnym punktem jest możliwe i skuteczne...w 10/10 strzałów?

Kupilem Z6, czysta zajawka, wlczyl mi sie GAS i sie zdecydowalem

Jakie widze plusy

- mozliwosc wyboru punktu AF na skraju to mega plus, nie zawsze jest czas na przekadrowywanie, czasem jak czekam na jakies emocje to juz moge miec skomponowany kadr i wciskam spust jak widze emocje, anie musze liczyc na to ze zdąże zlapac fokus i przekadrować. Fotografujac syna na pilce noznej czesto musialem wybierac gorsze kadry ze wzgledu na wasko rozstawione punkty AF.

- Z6 ma dla mnie pewniejszy AF niz d750 - wiem ze to kontrowersyjne ale w normalnych warunkach strzelam jedno zdjecie i wiem ze jest ostre, w d750 czesciej zdarzaly mi sie pudla, lekkie pudla, nie do konca trafione itd, czesto robilem kilka fotek na wszelki wypadek.

- ocena ekspozycji live to jest bardzo wygodne i niezaleznie od tego ze ogolnie czesto umiem w miare trafic z ekspozycja patrzac na scene (glownie fotografuje w Manualu) to nadal uwazam ze to jest mega i daje duzy komfort.

- rozpoznawanie twarzy super, przy poruszajacych sie dzieciach, ustawiam sledzenie i skupiam sie na kadrze, dziecko sie porusza a AF daje rade i sledzi, moze nie dziala to jeszcze idealnie, ale jest duuuzo lepiej niz myslalem ze bedzie

Ogolnie czytajac forum z pelna swiadomoscia kupilem aparat i spodziewalem sie sporych problemow z AF, zdecydowalem sie na zakup bo trafilem dobra promocje a Nikon oglosil ze wypusci update dodajacy eye-AF i to mnie przekonalo, miedzy innymi dlatego ze potega bezluster polega miedzy innymi na tym ze nowy firmware moze zmienic wszystko i wierze ze Nikonowi zalezy na tym aby gonic za Sony.

Ogolnie jestem pozytywnie zaskoczony AF po tym jak przygotowywalem sie na gorsze.

Na minus widze kolorystyke prosto z puszki, jakos mi nie lezy ale tym sie nie przejmuje za bardzo bo i tak zdjecia obrabiam.

rpromin
29-01-2019, 20:16
. Ale powiększenie kadru przy tak dobrze działającym af?

To akurat jest mega jak podepniesz manualne szkło, wybierasz punkt AF tak żebyś miał kadr jaki chcesz, włączasz powiększenie 100% jednym przyciskiem i ostrzysz ręcznie, wciskasz spust migawki i zrobione. Ostrzenie na manualnych szkłach w porównaniu do lustrzanek to jest inny świat, lepszy swiat.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jacek_Z
30-01-2019, 17:05
Przeniosłem tu sporo postów, które napisaliscie w wątku o obiektywie 50/1.8, a jak widać to nie sa wpisy o szkle, tylko o aparatach. Proszę, zwracajcie uwagę gdzie piszecie.

Tak w temacie. Byłem na prezentacji Nikon Z6 i Z7. Ciężko to nazwać testowaniem. Bawiłem się, podpinając rózne obiektywy. Najwięcej swoją Sigmę 85/1.4 ART, przez FTZ oczywiście. Ale też z 24-70/4 czy 50/1.8.
Aparaty niestety nie miały wgranego nowego softu z wykrywaniem oka, bo pan stwierdził, że to niepotrzebny, rozdmuchany marketingowo bajer. Jestem innego zdania, no ale nic na to nie poradzę, że nie mogłem tego sprawdzić. Mogłem więc jedynie używac tak jak lustrzanki, czyli w trybie AF-S, pojedyńcze pole. Miałem też swojego leciwego D800. Warunki oświetleniowe kiepskie, sztuczne oświetlenie w galerii handlowej. Bardzo dobrze oceniam AWB przy mieszanym świetle. AF taki jak w D800, szybki. Aparaciki są małe, szkła też male, podróżnicze ;) (24-70/4) i pracują bezgłosnie.
Z Sigmą 85 to raczej się trzyma obiektyw niż aparat ;) Nie miałem swojej karty XQD więc nie miałem jak zabrać plików.

Mikis525
30-01-2019, 17:23
Bo softu z wykrywaniem oka jeszcze nie ma ;)

cz4rnuch
30-01-2019, 17:48
Ale Pan ze stoiska już wie, że będzie do zadu :)

rpromin
30-01-2019, 18:44
Bo softu z wykrywaniem oka jeszcze nie ma ;)

Ale jest z wykrywaniem twarzy i to dziala całkiem niezle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mikis525
30-01-2019, 18:58
Mam, wiem, pisałem już o tym całą stronę wcześniej ;)

JK
30-01-2019, 19:10
Eeee tam. Nie znacie się chłopaki na prawidłowym działaniu :twisted:.
Jak wam "ważne internetowe eksperty" piszą, że nie działa, bo tak słyszeli, to nie działa i już.
Posypać głowy popiołem i przyznać się do błędów (i wypaczeń) :lol:.

Jacek_Z
30-01-2019, 19:31
Ja go nie pytałem o te funkcje, po prostu w trakcie rozmowy z nim widocznie go podrażniłem uwagą, że na coś takiego czekam by kupić kolejny model. Na co on, że to jest w nowszym firmware, ale on go nie wgrał bo to zbędna funkcja (upraszczam).
Czyli on nie wie czy działa dobrze czy źle, a ja nie wiem co dokładnie zrobiono w tym oprogramowaniu. Nie wyciagajcie więc za daleko idących wniosków.
Całkiem możliwe, że jest działające wykrywanie twarzy i nic więcej.

JK
30-01-2019, 21:23
Jacku. Moim zdaniem próbujesz być takim "internetowym pseudo ekspertem". Przeczytaj spokojnie co napisałeś:

"on nie wie czy działa dobrze czy źle"

"ja nie wiem co dokładnie zrobiono w tym oprogramowaniu"

To po co to napisałeś? Co sensownego wniosłeś do tej dyskusji? Jeśli nie wiesz, to nie pisz, tylko się najpierw dowiedz. Kup lub wypożycz sprzęt. Może poczekaj na nowy soft. Sprawdź dokładnie co jak działa i dopiero wtedy pisz. Pisz, kiedy o czymś wiesz coś sensownego. W przeciwnym wypadku tworzy się tu jakaś wirtualna rzeczywistość, w której najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nie wiedzą nic. I taki bełkot ignorantów mamy w wątkach o Z-kach (z resztą w innych wątkach sprzętowych także). Pełno tu różnych mądrali, którzy nie wiedzą nic o sprzęcie, tylko piszą jakieś brednie, bo im się coś wydaje, albo coś gdzieś słyszeli. Popatrz jakie są proporcje wypowiedzi tych, którzy maja Z-ki i mogą coś sensownego opowiedzieć, do tych, którzy nie mają i tylko konfabulują. Na dodatek, ci którzy mają Z-ki piszą, że jest dobrze lub bardzo dobrze, bo wiedzą że tak jest, ale są zakrzykiwani przez różnych "pseudo ekspertów", którzy wiedzą lepiej, że dobrze być nie może.

Widzisz tu jakiś sens? Sam nie prowokujesz takich idiotycznych wpisów? Ty jako moderator powinieneś dbać o poziom tej dyskusji, ale sam jesteś tu prowokatorem i wzorem dla tych, którzy nic nie wiedzą, ale coś tam sobie bez sensu piszą. Zaraz będzie że to forum i każdy może pisać co chce. OK. Tak też można. I tylko nie dziwcie się, że ci którzy mają te aparaty, mają z nimi doświadczenia praktycznie, mogli by się podzielić wiedzą, ale piszą tu coraz mniej. Na prawdę ciężko się dyskutuje z kupą ignorantów, którzy nie wiele wiedzą na temat Z-ek, ale którym coś się wydaje i czują, że muszą podzielić się ze światem swoją niewiedzą.

To jest najlepsza droga do tego, żeby ludzie, którzy coś wiedzą i mogliby się swoja wiedzą podzielić, omijali to forum. To tak do przemyślenia.

kurczeblade
30-01-2019, 21:27
Ja ciągle wierze że Ztki to bardzo dobre aparaty. Ciągle dopinguje tej serii. Może faktycznie za krótko używałem tego aparatu, i coś nie pykło w ustawieniach AF'u. Albo miałem stary soft. JK mimo mojego sceptycznego podejścia, wierze że jest dobrze w Ztce i wierze że będzie lepiej jak będzie soft ze śledzeniem oka. Chociaż mam wątpliwości, i przed kupnem musiałbym wypożyczyć na dłużej.

Trevor
30-01-2019, 21:28
A moim zdaniem, mówiąc że czegoś nie wie skreślił się jako "eksperta internetowego", oni wiedzą wszystko. Z jego wypowiedzi wynika, że zatrudniono ignoranta do opieki nad prezentacją. Jak ja uwielbiam jak czegoś chcę a ktoś mi mówi że nie jest mi to potrzebne :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

JK
30-01-2019, 21:29
kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/members/62208-kurczeblade) .To zrób to. W przeciwnym razie tylko piszesz bzdury.

Jacek_Z
30-01-2019, 22:32
Jacku. Moim zdaniem próbujesz być takim "internetowym pseudo ekspertem". Przeczytaj spokojnie co napisałeś:

"on nie wie czy działa dobrze czy źle"

"ja nie wiem co dokładnie zrobiono w tym oprogramowaniu"

To po co to napisałeś? Co sensownego wniosłeś do tej dyskusji? Jeśli nie wiesz, to nie pisz, tylko się najpierw dowiedz. Kup lub wypożycz sprzęt.
Nie jestem pseudo, więc nie napisałem że tak jest, tylko opisałem sytuacje na prezentacji. Celowo napisałem, że bawiłem sie aparatem, to nie był test. Tyle.
Przeczytaj więc co napisałem jeszcze raz. Że nie wiem. Pseudo ekspertem bym był, gdybym napisał że wiem, o działaniu jakiego nie znam.
Nie mam zamiaru wydawać X tysięcy by kupić aparat jakiego nie chcę i napisać post na forum.
Nie denerwuj sie więc i nie czytaj dalej ;)
Canonem R i Nikonami Z się jedynie bawiłem. Nikon Z (6 i 7) ustawiał ostrość podobnie szybko jak D800. Aha, nie było ludzi i miałem te aparaty dla siebie na jakieś 2 godziny. Canon R ze szkłem 1.2 był "sprawdzany" w większych ciemnościach niz te 2 nikony (1 żarówka modelująca lampy studyjnej vs oswietlenie galerii handlowej) i ustawiał ostrość trochę szybciej niż D800, który dla mnie jest takim odnośnikiem dobrze mi znanym, robię nim 6 lat (zabierałem go ze sobą i robiłem równolegle zdjęcia). Canon był mi mały, a Nikony już w ogóle jakies mikrusie. Mówię o wrażeniach, bo niby w mm te różnice nie sa wielkie, ale są. Na pewno jak ktoś ma kompakty czy aparaty z innych małych systemów to nie ma takiego wrażenia. Ale ja używam ciągle zagripionego D800. Dla mnie takie optimunm to rozmiar/trzymanie D750 z grpiem. Zapewne Z7 z gripem by bardziej mi odpowiadał.

kurczeblade
30-01-2019, 22:42
kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/members/62208-kurczeblade) .To zrób to. W przeciwnym razie tylko piszesz bzdury.

W tym rzecz, że raz to zrobiłem, i generalnie tak jak opisywałem wyżej, nie było najlepiej. JK może napiszesz co robisz że AF-C tak doskonale Ci działa w Z6. Może faktycznie mamy pewne przyzwyczajenia z lustra, i trzeba od innej strony podejść do Ztek. Ja chętnie wysłucham, i poszukam we Wrocławiu kogoś kto będzie mógł na troszkę dłużej udostępnić Ztke.

ArekR
31-01-2019, 14:27
Tak w temacie. Byłem na prezentacji Nikon Z6 i Z7. Ciężko to nazwać testowaniem.

Jacek - byłem też w tej galerii i powiem szczerze, że chyba gorszego miejsca niż tamto trafić się nie mogło. Wcześniej byłem na prezentacji A7iii w Poznaniu i warunki w porównaniu do tych były fantastyczne - studio, lampy, modelka, a tu nie dość że światło galeryjne, to można było praktycznie tylko pomacać. Może mam leciwy sprzęcik N w porównaniu z Wami, jednak mam też fajnego kompakta HX sonego i powiem szczerze Z6-ka jaj nie urwała. To taki kompakcik z uchwytem i chyba tak to należy rozważać. Do podróży to się nie nada, bo nie ma się tu lekkiego tele, a klasyczne focenie w mojej opinii to można by zrobić nawet i choćby galaxy S8 (bo ma się go przy sobie w kieszeni).

Jakoś nie porwało mnie to Z6/Z7, tym bardziej, że aby zrobić foty ze zdalną lampą trzeba założyć albo SU albo kolejną lampkę jako Mastera, co w moim odczuciu jest nie halo, bo to jak powrót do przeszłości bez lampy w korpusie. Teraz pewnie wszyscy się odezwą że to mało profi, bo po co komu lampa w korpusie przy takich czułościach? Ano po to żeby doświetlić cienie, wyrównać ekspozycje itp, czy wreszcie wyzwolić zdalną lampkę bez podnoszenia i targania kolejnych 400-700gram na korpusie.

Co do samego AF to próbowałem na wielu ustawieniach i pracował tak sobie mimo mocnego światła w galerii. 50 1.8 mimo tak dobrego światła raz łapał, a raz nie :( Zdjęcia trafiał w 8 na 10 przypadków (mowa o zdjęciu od razu po wciśnięciu spustu, bez oczekiwania na przemyślenia). Co wydaje się małą paranoją w sprzęcie wycenianym na ponad 9kpln. Natomiast co do tego jakie materiały użyte do budowy to zdecydowanie pierwsza liga, sprawiał o wiele lepsze wrażenie niż A7III, lepiej leżał w dłoni, choć brak wysokiego gripa to mała niedogodność bo mały palec potrafił mi uciekać (na głębokość ok).

Wyświetlacze super, odpowiedzi ze strony menu również. Szkiełka nie porwały mnie jakoś, nie było efektu WOW, choć przyznam że są praktycznie bezgłośne. Chyba tyle.

rpromin
31-01-2019, 15:54
Jacek - byłem też w tej galerii i powiem szczerze, że chyba gorszego miejsca niż tamto trafić się nie mogło. Wcześniej byłem na prezentacji A7iii w Poznaniu i warunki w porównaniu do tych były fantastyczne - studio, lampy, modelka, a tu nie dość że światło galeryjne, to można było praktycznie tylko pomacać. Może mam leciwy sprzęcik N w porównaniu z Wami, jednak mam też fajnego kompakta HX sonego i powiem szczerze Z6-ka jaj nie urwała. To taki kompakcik z uchwytem i chyba tak to należy rozważać. Do podróży to się nie nada, bo nie ma się tu lekkiego tele, a klasyczne focenie w mojej opinii to można by zrobić nawet i choćby galaxy S8 (bo ma się go przy sobie w kieszeni).

Mocno pojechałeś porównując to do kompakta i galaxy. Ja nie twierdze ze to aparat który cokolwiek urywa. Zadam takie pytanie porownywales tego kompakta do Z6 w tych konkretnie warunkach?

Ja w niedziele robiłem zdjęcia na chrzcie, kościół i zdjęcia w miejscu przyjęcia. D750 robiło jako backup, AF dzialal bez zastrzeżeń i tyle mam do powiedzenia :).

Używałem af-s i przy dzieciach na sali śledzenie twarzy, celność bdb.

80% czasu zapięta była sigma 35 art.

Przypomina mi się jak kupiłem d750 i na tym forum wyłamało się tu wtedy na niego pomyje...

KrzysztofKozicki
31-01-2019, 16:34
Może nie urywa, ale filmuje się nim naprawdę przyjemnie. Kolega ma A7s i af działa gorzej w filmowani. Za dużo okazji nie mieliśmy do porównania, ale tak na szybko razem wysnuliśmy taki wniosek. Co do samego af, to od jakiegoś czasu przestałem go oceniać po samym body. Mając najpierw D810 i trójce nikona, nie zawsze byłem zadowolony z pracy af. D810 czasami uznał za ciekawszą ścianę za osobą. Nawet znalazłem filmiki z D850 z podobną przypadłością. Kupiłem D4 i poczułem różnicę i pewność, że zawsze mam zdjęcie dobre technicznie. Sytuację odmieniły arty. Nie zależnie którą podepnę do D810 aparat zachowuje się inaczej niż z nikorami. Af stał się pewniejszy a obrazek bardziej magiczny. Teraz jest tak, że na jednej szelce D810 z jakąś art a na drugiej D4 z nikorem. To wszystko dało mi do myślenia na tyle, by nie oceniać samego body a zestaw body i obiektyw. Wracając do z6 to nie zabrałbym go jako jedynego aparatu na płatne zlecenie, ale nie dlatego, że sobie nie poradzi a że ja sobie nie poradzę. Za mało wykonałem nim zdjęć, by wiedzieć co potrafi i jak nim pracować. Z aparatem trzeba trochę pobyć, zaprzyjaźnić się. Pochodzić na różne zlecenia, by móc coś o nim powiedzieć. Ja tak zachwalałem na początku swoje D4 aż przyszło mi fotografować tańczące dziewczyny, gdzie jedynym oświetleniem były jakieś błyski lamp. Zero światła stałego i może D4 mnie nie zawiódł, ale skuteczność miałem na poziomie 10-20 % (i tylko dla tego aż tyle, bo po jakimś czasie nauczyłem się rytmu błysków i strzelałem wraz z nimi). D810 poddał się całkowicie w tych warunkach :). Z6 jest fajnym aparatem, ale nie do wszystkiego. Jak poznamy go na tyle i będziemy korzystać w warunkach w jakich ma szanse pracować to będziemy z niego zadowoleni. Jakiś czas temu rozmawiałem z jednym z forumowiczów, który zastanawiał się nad wymianą D4 ma Z6 na reportaże ślubne. Trochę bylem zaskoczony pomysłem. Nie wymieniłbym, ale dokupił. Każdy z nich pracuje inaczej i daje inne możliwości które się fajnie uzupełniają. Jak moje D4 i D810. Dla mnie to zestaw wraz z z6 do filmowania idealny.

ArekR
02-02-2019, 12:56
Za mało wykonałem nim zdjęć, by wiedzieć co potrafi i jak nim pracować.
Krzysztof ja również nie zrobiłem nim tam niewiadomo ile zdjęć, czy minut filmu, ale ja tu piję nie tyle do samego Z6/Z7 co do formy prezentacji N tego typu sprzętu. Kupując auto spotykasz się ze sprzedawcą, który zna od podstaw każdy element i niemal każde rozwiązanie w nim. A kupując aparat co się okazuje?? Że samodzielnie tej wiedzy i umiejętności musisz się nauczyć, bo nie masz warunków takich jakie można by chcieć. Oczywiście jak już kupisz "kota w worku" to siłą rzeczy go opanujesz, ale te niuanse jak np. 1/200 podczas synchronizacji czy poziom współpracy z Artami na chwile przed zakupem zostają niewiadome. Marketing zdaje się idzie w zupełnie inną stronę niż zarówno ja jak i Ty życzylibyśmy sobie.

Z aparatem trzeba trochę pobyć, zaprzyjaźnić się.
Oczywiście pełna zgoda - samo "macanie" mimo przybycia Ambasadora marki takiego sprzętu przed zakupem wydało mi się jak oglądanie pączka zza szyby - przyznasz mi rację...

Co do pierwszej serii A7 to oczywiście pełna zgoda tam AF był z czapy, ale trzecia gen to w filmie inny lepszy świat zaczerpnięty z kamer.

Nie mniej jednak leży w dłoni o wiele wiele lepiej niż A7 i ja nie wykluczam, że będę jego posiadaczem.

poste
02-02-2019, 13:07
No, wymagania... powinni na tydzień dawać Zetkę z instruktorem, czy jak? Napisz, czego oczekujesz od sprzedawcy, bo to bardzo ciekawe.

cz4rnuch
02-02-2019, 13:20
Trudno, żeby sprzedawca Nikona na prezentacji Nikona rozprawiał o współpracy z Sigmami.

MstrG
02-02-2019, 14:59
Trudno, żeby sprzedawca Nikona na prezentacji Nikona rozprawiał o współpracy z Sigmami.

Dobry sprzedawca (nieważne, czy to FJ czy tam jakieś Euro) powinien dokładnie z pamięci po numerze seryjnym odpowiedzieć, czy D750 łapie się na akcję serwisową ;)
Więcej, powinien informować jakie zamienniki baterii, gripów działają poprawnie.

Kupując auto spotykasz się ze sprzedawcą, który zna od podstaw każdy element i niemal każde rozwiązanie w nim.

Od podstaw każdy element i rozwiązanie :D

karolt
02-02-2019, 15:28
Dobry sprzedawca (nieważne, czy to FJ czy tam jakieś Euro) (...) powinien informować jakie zamienniki baterii, gripów działają poprawnie.

To akurat jest loteria. No i przedmówca napisał o sprzedawcy Nikona na prezentacji Nikona, a nie sprzedawcy "wszystkiego" w markecie.

nikoniarz
02-02-2019, 15:38
Mamy takie czasy, że to zainteresowany powinien być obeznany w temacie. Coś wedle zasady "nieznajomość prawa szkodzi", czyli nieznajomość wszystkiego szkodzi. Większość osób (chyba większość, nie mam statystyk, mam jedynie własne odczucia przeglądając sieć, rozmawiając z ludźmi) chciałaby, aby sprzedawca "myślał" za nich. Żeby każdy sprzedawca był ekspertem w swojej dziedzinie. Ilu z Was jest ekspertem w swojej branży?

poste
02-02-2019, 16:04
Era kompetentnych sprzedawców skończyła się. Są zbyt drodzy w erze handlu internetowego, bo to chyba oczywiste, że aparat nie mógłby w takim sklepie kosztować tyle, co w necie. Powiedzmy, że taką rolę powinny pełnić sklepy firmowe producenta, ale jak widać dla wielu producentów sprzętu foto też są zbyt drogie.

Oczywiście widzę ironię MstrG . Może nie powinniśmy przyzwyczajać się do byle jakiej obsługi? Tyle, że co można zrobić poza ponarzekaniem w necie?

nikoniarz
02-02-2019, 16:34
Świadomy klient idzie po świadomy zakup. Kupuje co chce. Nieświadomy klient idzie polegać na sprzedawcy. Skoro sprzedawca doradza mu jakiś produkt, a tenże produkt później nie spełnia jego oczekiwań to dziwne, że miałby mieć później żal do sprzedawcy. Sprzedawca nie czyta w myślach, a skoro klient nie do końca wie czego potrzebuje, to powinien się liczyć z ryzykiem, że nawet jak sam wybierze, to nie do końca będzie to odpowiedni zakup. Nie bronię tutaj sprzedawców, bo każdy powinien być jak najbardziej kompetentny, ale skoro to co doradził sprzedawca nie spełnia oczekiwań klienta, no to sorry- czemu powierzał jemu wybór? Mógł wybrać sam. Każdy nieświadomy wybór- czy przez klienta, czy przez sprzedawcę- może okazać się niewypałem. Dlatego przed zakupem warto zasięgnąć jak najszerszej opinii i do sklepu wybrać się zdecydowanym. Problemem jest nie to, że sprzedawca nam coś wcisnął, a to, że daliśmy to sobie wcisnąć- mamy swój rozum, ostateczna decyzja należy do nas.

rpromin
03-02-2019, 08:33
Za mało cukru w cukrze w tym wątku jest, za dużo odbiegamy od głównego tematu. Proponuje zostawić sprzedawców i skupmy się na Z6 w praktyce.

krzysztofz24
04-02-2019, 00:05
Eeee tam. Nie znacie się chłopaki na prawidłowym działaniu :twisted:.
Jak wam "ważne internetowe eksperty" piszą, że nie działa, bo tak słyszeli, to nie działa i już.
Posypać głowy popiołem i przyznać się do błędów (i wypaczeń) :lol:.

Tak mysle kolego, ze troche hmm...malo wiarygodnie piszesz;-). Wiele osob na testach, recenzjach, pierwszych wrazeniach, serwisant z Nikona z sie zalapal itp (czesc z tych osob ma duze doswiadczenie) twierdzi o AF-C jedno a ty zgola co innego.
I odsylasz wszystkich (rowniez uzytkownikow) do instrukcji i zeby sie nauczyli jak konfigurowac aparat.

Ale na kilkukrotnie powtorzone pytanie o to jak ty ta instrukcje rozumiesz i jak konfigurujesz aparat- nie udzielasz zadnej odpowiedzi.
W zwiazku z tym, twoje slowa maja zerowe pokrycie i przypominaja lekko taka postawe "wydalem hajs na najnowszy sprzet to musi byc de best, a jak ktos ma zastrzezenia to sie nie zna".

To jak, podzielisz sie to tajemna wiedza do ktorej doszedles, jak skonfigurowac AF czy zachowasz dla siebie i bedziesz odsylal do instrukcji?
Osobiscie, to mnie to malo interesuje bo nie zamierzam miec raczej bezlustra. Ale kilka osob w watku pytalo i sporo osob by pewnie chetnie poczytalo...

JK
04-02-2019, 00:54
Cóż by tu powiedzieć. Nie tylko ja napisałem, że AF-C jest w porządku i że działa bardzo dobrze. Kilku innych użytkowników Z-ek też tak uważa i oczywiście mają rację. W sieci też można znaleźć wiele pozytywnych opinii. No, ale niedowiarków zawsze będzie wielu, szczególnie tych "niezainteresowanych", jak sam o sobie piszesz. Takich, którzy najpierw naśmiewają się z tzw. frajerów -"beta testerów", a później chcieliby skorzystać z ich wiedzy i doświadczeń. Ale dziś wiedza kosztuje. Jak chcesz sobie o tym poczytać, to możesz pobrać instrukcję Z-ki i sobie trochę postudiować. Ciężko ci będzie, bo trzeba by jeszcze Z-kę sobie kupić, żeby trochę poćwiczyć. Oczywiście, wzorem kilku naszych kolegów ślubniaków (choć tym się nie zajmuję) mógłbym zaproponować ci płatne szkolenie za kupę kasy, ale takiego szkolenia nie będzie, bo uważam, że to nie byłoby zbyt uczciwe. Recepta jest prosta. Jak już pisałem - trzeba uważnie przeczytać instrukcję, zrozumieć co tam napisano, niczego nie pomijać (na zasadzie: po co się trudzić, jeśli wiadomo, że AF musi działać tak jak w lustrach), zapomnieć na chwilę o przyzwyczajeniach z luster i co najważniejsze, nie próbować czytać między wierszami i domyślać się, czego tam nie napisano i gdzie jest pułapka. Nie ma tam pułapek, napisano tam wszystko co jest potrzebne. Zapewniam. Problem polega tylko na tym, że AF w Z-kach nie działa ta samo, jak w lustrach, choć niektórzy specjaliści od luster nie chcą tego przyjąć do wiadomości. AF działa inaczej i trzeba to zaakceptować. Reszta została opisana w instrukcji.

Jacek_Z
04-02-2019, 01:44
Zrozumienie działania czy zapoznanie sie z opcjami konfiguracji (zawartymi w instrukcji) to nie to samo co praktyka.

krzysztofz24
04-02-2019, 03:34
Cóż by tu powiedzieć. Nie tylko ja napisałem, że AF-C jest w porządku i że działa bardzo dobrze. Kilku innych użytkowników Z-ek też tak uważa i oczywiście mają rację. W sieci też można znaleźć wiele pozytywnych opinii. No, ale niedowiarków zawsze będzie wielu, szczególnie tych "niezainteresowanych", jak sam o sobie piszesz. Takich, którzy najpierw naśmiewają się z tzw. frajerów -"beta testerów", a później chcieliby skorzystać z ich wiedzy i doświadczeń. Ale dziś wiedza kosztuje. Jak chcesz sobie o tym poczytać, to możesz pobrać instrukcję Z-ki i sobie trochę postudiować. Ciężko ci będzie, bo trzeba by jeszcze Z-kę sobie kupić, żeby trochę poćwiczyć. Oczywiście, wzorem kilku naszych kolegów ślubniaków (choć tym się nie zajmuję) mógłbym zaproponować ci płatne szkolenie za kupę kasy, ale takiego szkolenia nie będzie, bo uważam, że to nie byłoby zbyt uczciwe. Recepta jest prosta. Jak już pisałem - trzeba uważnie przeczytać instrukcję, zrozumieć co tam napisano, niczego nie pomijać (na zasadzie: po co się trudzić, jeśli wiadomo, że AF musi działać tak jak w lustrach), zapomnieć na chwilę o przyzwyczajeniach z luster i co najważniejsze, nie próbować czytać między wierszami i domyślać się, czego tam nie napisano i gdzie jest pułapka. Nie ma tam pułapek, napisano tam wszystko co jest potrzebne. Zapewniam. Problem polega tylko na tym, że AF w Z-kach nie działa ta samo, jak w lustrach, choć niektórzy specjaliści od luster nie chcą tego przyjąć do wiadomości. AF działa inaczej i trzeba to zaakceptować. Reszta została opisana w instrukcji.

No nie jest to konkretna odpowiedz na proste "sprawdzam";-).
Mozna by dac taki przyklad analogiczny.
Fizyk oglasza jakas teorie...grono naukowcow zada wyjasnien i udowodnienia.
A on im "poczytajcie ksiazki":-)

P.s Z tym uwazaniem kogos za frajera i nie ma nic za darmo, to juz nie bede komentowal...

Myszowor
04-02-2019, 08:29
JK ale ściemę walisz, szkoda gadać, w tej instrukcji zbawiennej nic nie ma, a autofocus jest słaby tak jak większość recenzentów pisze.

JK
04-02-2019, 09:09
Zrozumienie działania czy zapoznanie sie z opcjami konfiguracji (zawartymi w instrukcji) to nie to samo co praktyka.

Pełna zgoda. Tylko dlaczego oczekujecie, że ktoś wam to da za darmo?

Uczyć się fachu panowie. A zacząć od zakupu sprzętu - wtedy łatwiej się uczyć.

krzysztofz24
04-02-2019, 09:34
Mysle, ze nikt tutaj sie nie zrzuci na twoje "teorie".

Tak podsumowujac twoje wpisy to duzo napisales. Bez przykladow, bez dowodow, bez konkretow, w opozycji do wiekszosci opini.

Koncz Wasc, wstydu sobie oszczedz;-)

kurczeblade
04-02-2019, 09:52
JK zadaliśmy proste pytanie, ja wcześniej też prosilem Cię o to, żebyś napisał na co zwrócić uwagę przy używaniu AFC. Nie piszę tego żeby negować Twoich słów, tylko zastanawiam się nad kupnem tego aparatu. O jakich kursach mówisz. Obsługi AF w Z6? Zostawiasz bardzo długie wypowiedzi, nie lepiej będzie jeśli napiszesz coś konkretnego, zamiast się denerwować, i kazać sobie płacić za kurs obsługi Z6? W końcu jesteś na forum, to normalne że ludzie tu dzielą się wiedzą.

JK
04-02-2019, 10:19
...... O jakich kursach mówisz. Obsługi AF w Z6? ......

A o czym? O kursach gotowania? :lol:

Jak sami nie potraficie się tego nauczyć to trzeba iść do szkoły. ;)

krzysztofz24
04-02-2019, 10:41
Zanim zaczniesz trzepac hajs na tych kursach konfiguracji AF-C to jeszcze przedtem moglbys prowadzic kursy nt czytania instrukcji ze zrozumieniem.
Tylu klientow bys mial, testerzy z YT, znane portale foto, polskie i zagraniczne ktore testowaly Z-ki;-).
Nikt tego nie rozkminil, tylko TY:-).

JK
04-02-2019, 10:49
Zanim zaczniesz trzepac hajs na tych kursach konfigiracji AF-C to jeszcze przedtem moglbys prowadzic kursy nt czytania instrukcji ze zrozumieniem.
Tylu klientow bys mial, testerzy z YT, znane portale foto, polskie i zagraniczne ktore testowaly Z-ki;-).
Nikt tego nie rozkminil, tylko TY:-).

Pełna racja. Ta umiejętność coraz bardziej zanika. Teraz się już tylko "rozkminia". :lol: A po wielkim sukcesie smartfonów umiejętność czytania za zrozumieniem jest dla większości ludzi praktycznie zbędna. Jak się czegoś nie obsłuży "intuicyjnie" (czytaj - bez instrukcji) i na dodatek jednym paluchem, to trzeba to coś wyrzucić do śmietnika, bo się nie nadaje. Ja jestem chłopcze z innej epoki. Mnie kiedyś uczono, myślę że skutecznie, jak się uczyć.

rpromin
04-02-2019, 11:16
Panowie nie robiłem jeszcze prawdziwych testów AF-C poza dziećmi bawiącymi się na sali i używaniem rozpoznania twarzy i to działało wystarczająco dobrze.

Ale zrobię w weekend porównanie AF-C z6 i d750 i napisze moje wnioski. Jak dla mnie w normalnej pracy AF spisywał się bardzo dobrze, ale tak jaki pisałem w zasadzie używałem 90% czasu AF-S.

Dla mnie AF-C w d750 tez nie jest idealny wystarczy potestować na obiektach poruszających się w kierunku obiektywu.

Ciekaw jestem na ile często używacie AF-C w reportażu? Bo AF-S działa bardzo dobrze i jest pewniejszy niż w d750, przynajmniej takie jest ogólne poczucie, wiesz ze jak złapał ostrość to będzie ostro.

Kojocisko
04-02-2019, 11:26
Myślę, że to "chłopcze" mówi o tobie wszystko...

kurczeblade
04-02-2019, 12:01
Dobra nie ma co naciskać. Wciąż jesteśmy przy mieszanych wnioskach. Jedni twierdzą że AF-C jest średni, wręcz słabi. W tym nasz forumowy kolega Dariusz określił to argumentami. Drudzy twierdzą że, jednak AFC jest zacny, tylko trzeba go ogarnąć, ewentualnie pójść na kurs gotowania do JK żeby nauczyć się czytania instrukcji obsługi, po tym AF ma magicznie zmienić swoje działanie ;)

Czyli jesteśmy na samym początku, gdzie zdania były mocno podzielone. Nie wiem od czego to zależy. Wiem jedno, że co do AF przykładowo takiego d750 czy d850 wszyscy się zgadzali i nie było takiej rozbieżności.

Aaaa i żeby nie było, jako osoba która planowała kupić Ztke, nie jestem hejterem tego aparatu. Bardzo kibicuje Z.

JK
04-02-2019, 12:07
Myślę, że to "chłopcze" mówi o tobie wszystko...

Mówi tylko tyle, że mógłbym być jego ojcem (o ile ta data ur. jest prawdziwa).

Dobra nie ma co naciskać. Wciąż jesteśmy przy mieszanych wnioskach. Jedni twierdzą że AF-C jest średni, wręcz słabi. W tym nasz forumowy kolega Dariusz określił to argumentami. Drudzy twierdzą że, jednak AFC jest zacny, tylko trzeba go ogarnąć, ewentualnie pójść na kurs gotowania do @JK (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2387) żeby nauczyć się czytania instrukcji obsługi, po tym AF ma magicznie zmienić swoje działanie :wink:

Czyli jesteśmy na samym początku, gdzie zdania były mocno podzielone. Nie wiem od czego to zależy. Wiem jedno, że co do AF przykładowo takiego d750 czy d850 wszyscy się zgadzali i nie było takiej rozbieżności.

Aaaa i żeby nie było, jako osoba która planowała kupić Ztke, nie jestem hejterem tego aparatu. Bardzo kibicuje Z.

No to na co czekasz? Kup. Będzie łatwiej się nauczyć. Ludzie ci piszą, że jest dobrze, a ty nie wierzysz. Ma to jakiś sens?
Tak można w nieskończoność.

kurczeblade
04-02-2019, 12:23
Ciekaw jestem na ile często używacie AF-C w reportażu?

Większości przypadków kiedy obiekt się porusza. Przykładowo na przyjęciu weselnym, 80 % to AFC. Chyba że warunki mega ciemne to AFS. Teraz mając d850 częściej używam AFC niż to miało miejsce w d750 w którym z resztą też często był ten tryb używany. Dlatego dla wielu osob informacja o działaniu AFC jest bardzo istotna.

Mówi tylko tyle, że mógłbym być jego ojcem (o ile ta data ur. jest prawdziwa).

No to na co czekasz? Kup. Będzie łatwiej się nauczyć. Ludzie ci piszą, że jest dobrze, a ty nie wierzysz. Ma to jakiś sens?
Tak można w nieskończoność.

Tobie mam wierzysz? ;)))) Przeczytaj swoje wypowiedzi, i napisz nam która część jest wiarygodna. Prosilem Cię o argumenty (jak inni) to zbywasz temat, kursami gotowania- mimo tego doceniam poczucie humoru, lubię. ;) Ale w bajki dawno przestałem wierzyć.

Na razie najbardziej konstruktywną ocene zostawił tu Dariusz Breś i całe szczęście, nie kaz płacić nam za kurs gotowania ;)) i nie nakazywał kupna aparatu ;)

JK
04-02-2019, 12:27
Coś ci się posty mnożą. :lol: Ze zdenerwowania? ;-)

A swoją drogą pomyśl chwilę. Jak mam ci wiarygodnie udowodnić, że AF-C działa dobrze? Zamieścić jedno zdjęcie, czy może dwa? I co powiesz, że to przypadek. W youtuba bawić się nie będę, bo to pole dla "rozkminiarzy", a nie dla inżynierów. ;-)

kurczeblade
04-02-2019, 12:39
Dlaczego miałbym się denerwować ;) o to musiałbyś się mocno postarać.

Ale Ty chcesz nas przekonać/potwierdzić, że AFC jest bardzo dobry, piszesz ciągle tu, Tobie na tym zależy, a to co napiszesz i jak to inni odbiorą, to po dużej części zależy od Ciebie. ;)

JK
04-02-2019, 12:45
Ależ ja nikogo nie chcę przekonać. Co mnie obchodzi, co sobie myśli jeden czy drugi "rozkminiacz teoretyk". Napisałem tylko, że AF-C działa bardzo dobrze. A wy, zamiast przyjąć to do wiadomości, domagacie się dowodów, ustawień menu, itp. Zwróć uwagę na to, że z posiadaczy Z-ek na tym forum tylko Breś napisał, że to nie działa. Jemu wierzysz, a innym posiadaczom Z-ek już nie. Dlaczego? Pomyślałeś o tym?

kurczeblade
04-02-2019, 12:52
Tak, bo czytając Dariusza można logicznie zrozumieć, niestety Twoich argumentów już nie. Ale mam nadzieję że to Ty masz racje, i faktycznie potrzeba więcej czasu dla tego sprzętu. Na razie różnorodność opinii, nie zachęca do kupna(osób które stawiają duży nacisk na AFC) tak samo jak mój subiektywny(szybki) test AFC. Ale jak to się mawia, pożyjemy zobaczymy.

JK
04-02-2019, 13:00
Tak, bo czytając Dariusza można logicznie zrozumieć, ....

Bo zamieścił kilka nieostrych (lub poruszonych) zdjęć? A zapytałeś go jak te zdjęcia robił? Na jakich parametrach, ustawieniach menu, itp.? Nie zapytałeś, bo zapewne uważasz, że robił je prawidłowo, czyli tak samo jak lustrem. A może to właśnie było przyczyną problemów?

KrzysztofKozicki
04-02-2019, 14:11
Mam Z6 i uważam, że af jest całkiem spoko. Ale tu już robią się mity i legendy o jakiś ustawieniach i instrukcjach. Przeczytałem instrukcje, ale sory tam jest tyle co kot napłakał. Dalej jak mam mieć pewność, że będę miał zdjęcie w każdych warunkach to wezmę D4 a nie Z6. Co nie oznacza, że ci co uważają iż Z6 nie da się zrobić ślubu mają rację. Dla mnie w tej materii większym problemem są szkła niż body. Jakoś adapter mi nie odpowiada. Ale nie z powodu złego działania, tylko mojej estetyki i wyważenia całego zestawu. Nikon zrobił dobry krok, ale traktujmy to jako udane początki i miejmy nadzieję na więcej szkieł i kolejne wersje. Ja kupiłem obecną, ale wiedziałem do czego chce ją używać i nie żałuję. Jak miałbym mieć jeden aparat, albo robić tylko zdjęcia to mimo wszystko wybrałbym D850. Nie z powodu af-c, a za całokształt i moje nawyki i przyzwyczajenia. Rynek ma bogatą ofertę i każdy znajdzie coś dla siebie. Jak nie to niech zajmie się czymś innym.

Rafał_Sz
04-02-2019, 14:28
JK troszkę mniej emocji, a więcej merytoryki proszę.

JK
04-02-2019, 14:53
O jakich ty emocjach piszesz? Bo nie rozumiem.

Ja od lat wiem, że to forum nie jest dla użytkowników sprzętu, tylko dla różnej maści dyskutantów, często nawiedzonych. Ten wątek jest najlepszym przykładem.

Marcin Jakubowski
04-02-2019, 14:54
przywitam się w tym wątku.

Ja po 9 latach przerwy wróciłem na "łono" Nikona
Przez ten okres zaliczyłem bezlusterkowce różnego kalibru - od ep-1, przez nex -7 do fuji x-t1. Ten ostatni był ze mną przez 5 lat (razem z obiektywami 20 f2.0 i 35 f 1.4), i w zasadzie oprócz spadających gum nic mi w nim nie przeszkadzało. Na marginesie te gumy jeszcze gorsze od tych co pamiętam w d700. Jako, że zamknięto "mój" wątek o Fuji, uznałem, że czas na zmiany ;-)

Więc do rzeczy.

Teoretycznie mógłbym kupić x-t3 ale naprawdę szukałem czegoś nowego co da mi impuls do chwycenia za puszkę i odłożenia smartfona, dlatego od razu wykluczyłem wszystko co nie jest pełną klatką.

To dosyć zawęziło obszar poszukiwania nowego korpusu.

Następnie spędziłem kilka wieczorów z You tubem

Po sumiennym rozważeniu plusów i minusów wybór padł na Z6

Nikon kusi zestawem z obiektywem, adapterem i kartą pamięci. Pewnie już to tutaj poruszano, że gdyby odjąć wartość rynkową poszczególnych elementów, to cena za korpus wyjdzie poniżej 6 tyś PLN.
Czyli jakoś można sobie zakup zracjonalizować.

Pierwsze wrażenia:
1. Aparat wyraźnie cięższy od xt-1
2. wizjer bardzo na plus (chociaż ten z x-t1 uchodził kilka lat temu za wzór)
3. af -s w warunkach testów domowych ze szklem S24-70 więcej niż pewny (w porównaniu do x-t1)
4. dotyk zaskakująco pewnie działający
5. responsywność korpusu bez zastrzeżeń,
6. do ergonomii aparatu będę musiał się przyzwyczaić ;-)
7. Przyjdzie czas na testy af-c i af - f pewnie wiosną dopiero
8. Podobnie na testy trybu filmowego,
9. czekam na S50 1.8
10. cena powiem tak - do amatorskiego zastosowania - tanio nie jest, miałem jednak parcie na zmiany czyli przysłowiowy GAS.

Obiecuję od czasu do czasu coś napisać - z pkt widzenia amatora, co od razu wyklucza jakiekolwiek testy af-c przy kotlecie, imprezach klubowych czy koncertach

pozdrawiam

JK
04-02-2019, 21:35
@JK (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2387) troszkę mniej emocji, a więcej merytoryki proszę.

Trzy cropy 100% z Z7:

1) Pisałem tu o skuteczności VR w obiektywach sięgających 7EV (Z7, Nikkor 200-500, na 500mm, AF-C, f/5.6, 1/4s, ISO450, z ręki, VR w obiektywie):

http://www.jks.com.pl/foto/f1.jpg

2) Pisałem tu o zdjęciach w trudnych warunkach oświetleniowych (Z7, Nikkor AF-S 18-35, na 35mm, AF-S, f/4.5, 1/5s, ISO6400, z ręki, VR z matrycy):

http://www.jks.com.pl/foto/f2.jpg

3) Pisałem tu o skuteczności AF-C - tancerka podczas występu (Z7, Nikkor AF-S 24-70, 35mm, AF-C, f/4.0, 1/200s, ISO200, z ręki, bez VR):

http://www.jks.com.pl/foto/f3.jpg

(http://www.jks.com.pl/foto/f1.jpg)Przypominam, że są to cropy 100% z matrycy 45.7Mpix, bez obróbki.

Więcej obrazków nie będzie. Tłumaczenie, że trzeba czytać instrukcję też się już skończyło.

Jeśli nadal uważacie, że ten AF nie trafia, to chyba ktoś tu zwariował.

KrzysztofKozicki
04-02-2019, 23:01
Wypowiem się może nie na temat, ale jakość tych zdjęć jest koszmarna. Są to jakieś papki kolorystyczne, bez detalu.

Xavier80
04-02-2019, 23:12
Trzy cropy 100% z Z7:

1) Pisałem tu o skuteczności VR w obiektywach sięgających 7EV (Z7, Nikkor 200-500, na 500mm, AF-C, f/5.6, 1/4s, ISO450, z ręki, VR w obiektywie):

http://www.jks.com.pl/foto/f1.jpg

2) Pisałem tu o zdjęciach w trudnych warunkach oświetleniowych (Z7, Nikkor AF-S 18-35, na 35mm, AF-S, f/4.5, 1/5s, ISO6400, z ręki, VR z matrycy):

http://www.jks.com.pl/foto/f2.jpg

3) Pisałem tu o skuteczności AF-C - tancerka podczas występu (Z7, Nikkor AF-S 24-70, 35mm, AF-C, f/4.0, 1/200s, ISO200, z ręki, bez VR):

http://www.jks.com.pl/foto/f3.jpg (http://www.jks.com.pl/foto/f1.jpg)

Przypominam, że są to cropy 100% z matrycy 45.7Mpix, bez obróbki.

Więcej obrazków nie będzie. Tłumaczenie, że trzeba czytać instrukcję też się już skończyło.

Jeśli nadal uważacie, że ten AF nie trafia, to chyba ktoś tu zwariował.

To są jpegi, czy rawy przepuszczone przez wywoływarkę? Pytam, bo nawet przy założeniu, że są to cropy 100% z tak upakowanej matrycy, to jest to po prostu dramat ( poruszone i wyglądają na agresywnie odszumione suwakiem w lr (albo przez oprogramowanie aparatu). Jeżeli taka jakość jest wg Ciebie zadowalająca to ja nie mam pytań

slaweko
04-02-2019, 23:18
Jakość zdjęć smartfonowa :-)

JK
04-02-2019, 23:23
OK. To który z was ustawia parametry takie jak podałem (500mm na 1/4s z ręki, ISO6400, 35mm na 1/5s też z ręki, itd.), zapina zoomy i zamieszcza tu 100% cropy prosto z matrycy - bez obróbki. Chętnie to pooglądam.

morzon
04-02-2019, 23:44
Ostatnie jest na ISO200, 1/200s i 35mm... więc ciężko to uznać za jakieś ciężkie warunki. Tyle, że ostrość jest na tej ręce (?) na pierwszym planie, więc nietrafiona fota.

JK
05-02-2019, 00:01
Cropy czasowo znikają. Parametry zostają. Cropy pojawią się ponownie, gdy któryś z was zamieści tu cropy z D850 (żeby matryca była podobna). Wtedy porównamy.

morzon
05-02-2019, 00:12
Ale serio, co miało pokazać to nietrafione foto? I czemu to usunąłeś?

krzysztofz24
05-02-2019, 03:25
Ale serio, co miało pokazać to nietrafione foto? I czemu to usunąłeś?

Wlasnie chcialem napisac.
Na ostatnim ostrosc jest ewidentnie na reke, konkretnie na krawedz.
Fota jest nietrafiona.
Albo blad operatora albo AF-C sie pomylil.

Do reszty zdjec sie nie bede odnosil, bo dyskusja byla o AF-C.
JK ty tak na powaznie z tym usuwaniem zdjec na fochu;-).
To srodkowe foto calkiem niezle bylo jesli chodzi o szum, a chyba to chciales pokazac.
Juz myslalem, ze sie zreflektowales i zaczynamy konkretnie rozmawiac...
Na przyszlosc dawaj jeszcze link do zdjecia w calosci.

JK
05-02-2019, 10:39
To zdjęcie było trafione. Było trafione tam, gdzie chciałem i gdzie chciał AF-C. Tak były ustawione parametry w menu i tak został wybrany obszar dla pola AF. Chciałem wam wytłumaczyć po kolei, jak według mnie działa ten AF w Z-kach, być może się mylę, ale mam już przygotowanych kilka kolejnych przykładów, na których dokładnie widać co i jak. Ktoś tam kiedyś pisał, że AF "daje radę" na imprezie w klubie na "szerokich polach". To zdjęcie miało właśnie pokazać, jak "daje radę" i na co ostrzy. W tym przypadku AF wyostrzy na bliższy obiekt, który znajdzie się w takim "szerokim polu" AF. Znajdzie krawędź pomiędzy ręką, a twarzą i wyostrzy na bliższy obiekt, który tę krawędź tworzy, czyli na rękę. Wszystko działa prawidłowo. To jest crop 100% z matrycy 45,7Mpix, więc po zmniejszeniu np. do formatu 20x30, albo jeszcze mniej, już tego drobnego "błędu" nie zauważycie. W rozdzielczości internetowej, tym bardziej. Dlatego niektórzy uważają, że taki AF "daje radę".

Korzyści ze zmniejszenia zdjęć dotyczą również dwóch pierwszych. Zapewniam was, że oba po zmniejszeniu do 20x30 są ostre, a w rozmiarze internetowym, czy na wyświetlaczu aparatu (bez powiększania) wydają się nawet "przeostrzone". Może to tylko moja opinia, ale taka właśnie jest.

Miały być kolejne przykłady działania AF, ale wyrwali się różni "specjaliści" z głupkowatymi komentarzami. OK. Tak chcecie, niech tak będzie. Wstrzymuję temat do czasu przedstawienia tu zdjęć z D850, które pokażą jak się robi zdjęcia w warunkach, które podałem. Chętnie zobaczę, szczególnie te ze smartfona.:wink: I pogratuluję temu, kto na D850 utrzyma zdjęcie zrobione z ręki na 500mm i 1/4 sekundy, które po zmniejszeniu do formatu 20x30 nie będzie wyglądało na poruszone. Podobnie to drugie zdjęcie, zrobione w dość trudnych warunkach (wystarczy trochę policzyć, żeby zauważyć, że AF działał praktycznie na granicy czułości podawanej przez Nikona), a na dodatek tam trzeba z ręki utrzymać 1/5s na 35mm obiektywem bez VR. Powodzenia życzę i mam nadzieję, że nie będziecie oszukiwać ze statywem. :wink: Jak już przyznacie, że zrobienie takich zdjęć D850 graniczy z cudem (D5 również), to wrócimy do tematu AF.

Na razie tyle.

Rafał_Sz
05-02-2019, 14:14
O jakich ty emocjach piszesz? Bo nie rozumiem.

O emocjach jakie u Ciebie wywołuje inne zdanie użytkowników. To tylko aparat, na dodatek Nikon. ;)

nms007
05-02-2019, 14:44
Przeczytałem cały wątek o tej Z-ce i bardzo chciałbym ją przetestować (mimo tak skrajnych opinii o systemie AF).

Czy orientuje się ktoś gdzie na Podkarpaciu można "pomacać" lub (było by ideałem) potestować ten sprzęt?

sabur
05-02-2019, 19:00
Zobacz sklep foto w TESCO a jak nie mają, w Bonarce w Krakowie jest z6 i z7 na wytawie. Dobra godzina i masz aparat w swoich rękach ;)

bil78
06-02-2019, 11:33
Przeczytałem cały wątek o tej Z-ce i bardzo chciałbym ją przetestować (mimo tak skrajnych opinii o systemie AF).

Czy orientuje się ktoś gdzie na Podkarpaciu można "pomacać" lub (było by ideałem) potestować ten sprzęt?

Fotopoker na Matuszczaka , najlepsze miejsce do testowania sprzętu w Rzeszowie i w dodatku z wypożyczalnią

nms007
06-02-2019, 12:22
bil78 - znam ten sklep i korzystałem kiedyś z wypożyczenia fuji, ale sprawdzałem i nikona nie mają. Ale w wolniej chwili podejdę i podpytam ;)

Wilkk
09-02-2019, 19:49
Jestem amatorem fotografującym P900. Trafiłem tutaj przez kaczora z załączonego zdjęcia.
Pomyślałem aby kupić aparat, który pozwoli zrobić kaczorowi ostre zdjęcie w ruchu.
Wczoraj w sklepie Fotojoker zaoferowano mi Z6 w zestawie za 11 tys. - dokupię obiektyw 200-500 i Kaczor będzie ostry.
Po pilnym przeczytaniu kilkuset wpisów w tym wątku mam wątpliwości. Kilka ocen jest takich, ze na zdjęciu nie będę miał ostrego kaczora ale w ogóle
go nie będzie bo odleci zanim ustawię ostrość.
Z tym Kaczorem to oczywiście żart ale nie bardzo wiem co zrobić???
21001

ksh
09-02-2019, 19:57
Faktycznie czytając ten temat można stwierdzić że prędzej kaczor zrobi tobie zdjęcie canonem :)

Teu
09-02-2019, 20:43
Wilkk kup d750 + 200-500 - kaczory, kaczki i sąsiadki będą ostre (w kontekście zdjęć). ;)
Zostanie trochę $$$ na lotnetkę jak bateria padnie.

nikoniarz
09-02-2019, 21:10
Może nawet lepiej D500 zamiast D750...

Marcin Jakubowski
10-02-2019, 00:57
odnośnie tego czy się da:

https://youtu.be/nWAq1Ep_LFU

choć pewnie da się taniej ;-)

JK
10-02-2019, 10:27
Jestem amatorem fotografującym P900. Trafiłem tutaj przez kaczora z załączonego zdjęcia.
Pomyślałem aby kupić aparat, który pozwoli zrobić kaczorowi ostre zdjęcie w ruchu.
Wczoraj w sklepie Fotojoker zaoferowano mi Z6 w zestawie za 11 tys. - dokupię obiektyw 200-500 i Kaczor będzie ostry.
Po pilnym przeczytaniu kilkuset wpisów w tym wątku mam wątpliwości. Kilka ocen jest takich, ze na zdjęciu nie będę miał ostrego kaczora ale w ogóle
go nie będzie bo odleci zanim ustawię ostrość.
Z tym Kaczorem to oczywiście żart ale nie bardzo wiem co zrobić???

Po pierwsze nie słuchaj tych "specjalistów teoretyków", którzy nie mają tego sprzętu, nie mieli tego sprzętu, ale wszystko wiedzą z internetu. Już prawie tydzień czekam, na przykładowe zdjęcia od tych "geniuszy fotografii", którzy uważają, że D850 jest lepsze i doczekać się nie mogę. Tym zestawem z Z6 spokojnie zrobisz zdjęcia, o które pytasz. Problem jest tylko z tym, że koledzy jeszcze tego nie wiedzą - nie mieli okazji się tego dowiedzieć. Bo jak? Bez sprzętu? Teoretycznie? Wnioskuję, że nie masz starych nawyków z lustrzanek, więc nie powinieneś mieć żadnych kłopotów z obsługą Z-ki. W przeciwieństwie do tych "doświadczonych".

Wybierz, co ci lepiej pasuje.

morzon
10-02-2019, 13:46
JK a jak się spisują szkła od lustrzanek? Jak działa AF? Jest to normalnie używalne czy jednak czuć, że to przez jakąś przejściówkę i drażni? Zacząłem się przyglądać Z6, bo muszę w niedalekiej przyszłości wymienić moją drugą puszkę (D800) na coś innego i do tej pory myślałem albo o drugiej D750 (jako wersja budżetowa) albo jakiejś ładnej używanej sztuce D810, ale w zasadzie i Z6 mogłoby się cenowo łapać (bo odliczeniu cashbacku, vatu i np sprzedaniu 24-70 z kita wychodzi spoko kasa). Kluczowa jednak jest dla mnie kwestia szkieł, bo w zasadzie to co potrzebuję to mam i inwestowanie w podobne szkła tyle, że natywne mija mi się z celem i jest średnio opłacalne - pytanie na ile warto w to wchodzić myśląc o używaniu nikkorów i sigm z bagnetu F.

badtorro
10-02-2019, 14:28
Nie zaglądam do tego wątku już zbyt często -najwięcej mają do powiedzenia ci którzy nie mieli aparatu w ręku lub przysłowiowe 5 minut na prezentacji.
W sieci można znaleźć bardzo dużo przykładów trafionych zdjęć na AF-C, w tym dzikiej przyrody i sportu.

Dla tych którzy są zainteresowani aparatem -nie dajcie się zwariować, aparaty robią zdjęcia i są bardzo sprawne. AF-S nawet sprawniej niż w lustrzankach.

hejterzy będą hejtować - życzę wszystkiego dobrego

Kojocisko
10-02-2019, 14:39
Dpreview opisało (tak w skrócie) Z6 jako odpowiednik D750, ale z lepszym video.
Więc ja, nie mając Z6 w ręku, obstawiałbym, że gdzie poradzi sobie D750, to poradzi sobie Z6.
I jak czytam opinie użytkowników Z6 w sieci, to moje przekonanie się potwierdza.
Zresztą wiele wypowiedzi na forum wskazuje, że początkujący mają duży kopot ze zrozumieniem i z interpretacją opinii zamieszczonych w sieci.
Więc koledy z Z6 - do dzieła, piszcie!

cybulski
10-02-2019, 14:56
Wolę popatrzeć jak ten gość fotografuje i co sądzi niż oglądać suche testy. On Sony ale tu Nikona wziął do sesji https://youtu.be/gLuFHS1y64I.

Marcin Jakubowski
10-02-2019, 15:24
Wolę popatrzeć jak ten gość fotografuje i co sądzi niż oglądać suche testy. On Sony ale tu Nikona wziął do sesji https://youtu.be/gLuFHS1y64I.

On robi Z7 a ten aparat ma ponoć słabszy af od z6 . Ciekawe jakby sprawdziła się mniejsza zetka w rękach Jansona.

Mając świadomość obiektywnych ograniczeń tego korpusu uważam podobnie jak JK, że najwięksi krytycy Z6 nie mieli okazji przetestować aparatu albo wcale albo w okolicznościach, które pozwoliłyby na poznanie jego działania w stopniu pozwalającym wykorzystanie możliwości puszki.

Mikis525
10-02-2019, 17:32
Ja pisałem, że 24-70 F4 jest szybsze i pewniejsze niż 24-70 VR przez FTZ, ale to pare stron temu. Z6 ma taka zaletę, że nie strzelam 3-4 fotek „na zaś bo jak AF się pomyli” tylko po prostu jedna. Jeśli jest trafiona to będzie trafiona w 100%. BF/FF jest mocno męczący w lustrach jednak ;)

JK
10-02-2019, 19:23
@JK (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2387) a jak się spisują szkła od lustrzanek? Jak działa AF? Jest to normalnie używalne czy jednak czuć, że to przez jakąś przejściówkę i drażni? Zacząłem się przyglądać Z6, bo muszę w niedalekiej przyszłości wymienić moją drugą puszkę (D800) na coś innego i do tej pory myślałem albo o drugiej D750 (jako wersja budżetowa) albo jakiejś ładnej używanej sztuce D810, ale w zasadzie i Z6 mogłoby się cenowo łapać (bo odliczeniu cashbacku, vatu i np sprzedaniu 24-70 z kita wychodzi spoko kasa). Kluczowa jednak jest dla mnie kwestia szkieł, bo w zasadzie to co potrzebuję to mam i inwestowanie w podobne szkła tyle, że natywne mija mi się z celem i jest średnio opłacalne - pytanie na ile warto w to wchodzić myśląc o używaniu nikkorów i sigm z bagnetu F.
To jest stały punkt programu.

Też mam stare szkła od luster i na dzień dzisiejszy tylko tych używam z FTZ. Próbowałem także tych kilku dostępnych szkieł natywnych do Z-ki, ale różnica nie była na tyle duża, żeby je zaraz kupować. Poczekam na zapowiadane zoomy f/2,8 i wtedy trzeba będzie coś zdecydować, albo zostać przy szkłach AF-S i FTZ (równolegle z lustrami), albo sprzedać cały majdan lustrzankowy i kupić szkła natywne do Z-ek. Na dzień dzisiejszy z tym FTZ jest na tyle dobrze (jak już pisałem, w moim odczuciu nawet lepiej niż z D4s, a na pewno nie gorzej), że spokojnie czekam na te zapowiadane szkła. Choć nie ukrywam, że liczę się z totalną rewolucją w moim sprzęcie.

krzysztofz24
10-02-2019, 20:41
Po pierwsze nie słuchaj tych "specjalistów teoretyków", którzy nie mają tego sprzętu, nie mieli tego sprzętu, ale wszystko wiedzą z internetu. Już prawie tydzień czekam, na przykładowe zdjęcia od tych "geniuszy fotografii", którzy uważają, że D850 jest lepsze i doczekać się nie mogę. Tym zestawem z Z6 spokojnie zrobisz zdjęcia, o które pytasz. Problem jest tylko z tym, że koledzy jeszcze tego nie wiedzą - nie mieli okazji się tego dowiedzieć. Bo jak? Bez sprzętu? Teoretycznie? Wnioskuję, że nie masz starych nawyków z lustrzanek, więc nie powinieneś mieć żadnych kłopotów z obsługą Z-ki. W przeciwieństwie do tych "doświadczonych".

Chcialem tylko zauwazyc ze bardzo duzo tu teoretyzowales, odsylales do instrukcji, a na prosby o udowodnienie swoich cos pisales ze "wiedza kosztuje".
Potem jednak wrzuciles 3 zdjecia, ale jak ktos ci napisal ze "jakosc jak ze smartfona" to strzeliles focha i je usunoles:-).
A jedno z tych zdjec, to ostatnie obrazujace prace AF-C bylo NIETRAFIONE. Ostrosc na reke zamiast na twarz. Takze nie wyszedles niestety poza poziom teoretyzowania, bo nie udowodniles teori praktycznymi przykladami.

Takze, ten tego;-). Nie spodziewaj sie ze ktos z toba podejmie dyskusje.

P.s Choc troche cie rozumiem. Zawsze sie ktos znajdzie co bedzie pisal ze jakosc jak ze smartfona, ale nie zauwazy warunkow przy robieniu zdjec i tego ze to raw na defaultowych ustawiewniach a program graficzny przy nowym body jeszcze moze go "nie czytac" w pelni.
Takie cos sie powinno pomijac i nie zwracac uwagi. Jak masz teorie i chcesz ja udowodnic, to zawsze ktos bedzie "oponowal", no tak to dziala. Tylko dobrze by bylo jakby to sie kulturalnie wszystk odbywalo.
A tak to mamy, ze nikt nie wstawi zdjecia na poparcie swoich tez, np dzialania AF bo zaraz mu ktos napisze cos w stylu "z twoimi umiejestnosciami kup sobie D40 i ja robie lepsze smartfonem".
Takze jest tutaj multum teori od osob nie majacych aparatu a ci ktorzy maja aparat i mogliby jakies testy porobic i sie nimi podzielic, to tego nie zrobia bo sie boja pojazdu "jak ze smartfona".

Ech, dzieci, dzieci;-).

Xavier80
10-02-2019, 20:47

Ja zrobiłem na szybko skoro się dopominasz. Nie mam 200-500, ale podpiąłem Tamrona 70-200 przez TC 2x, 400mm, 5.6, 1/4 s z ręki, raw wyeksportowany do jpeg w pełnym rozmiarze ( pomijam już fakt sensowności robienia zdjęć z takim czasem przy takiej ogniskowej). Dodam tylko oczywistość, że D850 nie ma stabilizacji matrycy, którą posiada Z7
2102321023

a tutaj symulacja Twoich warunków dla 35mm f4, 1/5 s, iso 6400 w ciemnej garderobie
21024
i crop
21025

Zdjęcia są oczywiście poruszone, bez dwóch zdań, ale w przeciwieństwie do Twoich przykładów, bez problemu trafione

HYPER
10-02-2019, 21:00

Też mam stare szkła od luster i na dzień dzisiejszy tylko tych używam z FTZ. Próbowałem także tych kilku dostępnych szkieł natywnych do Z-ki, ale różnica nie była na tyle duża, żeby je zaraz kupować. Poczekam na zapowiadane zoomy f/2,8 i wtedy trzeba będzie coś zdecydować, albo zostać przy szkłach AF-S i FTZ (równolegle z lustrami), albo sprzedać cały majdan lustrzankowy i kupić szkła natywne do Z-ek. Na dzień dzisiejszy z tym FTZ jest na tyle dobrze (jak już pisałem, w moim odczuciu nawet lepiej niż z D4s, a na pewno nie gorzej), że spokojnie czekam na te zapowiadane szkła. Choć nie ukrywam, że liczę się z totalną rewolucją w moim sprzęcie.

Jesli chodzi o AF to roznica jest ogromna. Szkla natywne Dzialaja a szkla z bagnetem F przez TFZ tylko dzialaja.

morzon
10-02-2019, 21:09
Na dzień dzisiejszy z tym FTZ jest na tyle dobrze (jak już pisałem, w moim odczuciu nawet lepiej niż z D4s, a na pewno nie gorzej)

Jesli chodzi o AF to roznica jest ogromna. Szkla natywne Dzialaja a szkla z bagnetem F przez TFZ tylko dzialaja.

I bądź tu mądry...

Mathis
10-02-2019, 21:14
Gdyby nie te skrajne opinie już dawno Z6 by u mnie leżał, a tak czekam na chwilę czasu aby podjechać gdzieś na własne testy, choć godzina w sklepie może nie pomóc w decyzji...

JK
10-02-2019, 21:41

Nie na tyle ogromna, żeby kupować zoom f/4, jeśli na dziś mam jaśniejszy przez FTZ. Poczekam na f/2,8 i wtedy zdecyduję co dalej. Kupować dziś ciemne szkło, żeby za kilka miesięcy je sprzedawać - raczej szkoda kasy.

HYPER
10-02-2019, 22:22
Nie na tyle ogromna, żeby kupować zoom f/4, jeśli na dziś mam jaśniejszy przez FTZ. Poczekam na f/2,8 i wtedy zdecyduję co dalej. Kupować dziś ciemne szkło, żeby za kilka miesięcy je sprzedawać - raczej szkoda kasy.

Oczywiscie, ze na tyle. Wlasnie dlatego bez zadnego zalu pozbylem sie 24-70/2,8 i zakupilem f4.

rpromin
10-02-2019, 22:48
Poświeciłem dzisiaj 5 minut na testy AF-C i jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Zdjecia robione Sigma ART 85 przez FTZ na 1.4, może to przekona niedowiarków :) oraz tych którzy poprostu chcą się czegoś dowiedzieć.

Jeden z trudniejszych testów dla AF-C obiekt poruszajacy sie w kierunku obiektywu, zdjecia na 1.4.

100% zdjec wrzuconych, bez odfiltowywania i selekcji.

https://drive.google.com/open?id=1kXaChKdP275iqeX65MJDwDdfP0JEi_1g

za jaki czas skasuje te zdjecia wiec post tymczasowy

JK
10-02-2019, 23:17
Ja zrobiłem na szybko skoro się dopominasz. Nie mam 200-500, ale podpiąłem Tamrona 70-200 przez TC 2x, 400mm, 5.6, 1/4 s z ręki, raw wyeksportowany do jpeg w pełnym rozmiarze ( pomijam już fakt sensowności robienia zdjęć z takim czasem przy takiej ogniskowej). Dodam tylko oczywistość, że D850 nie ma stabilizacji matrycy, którą posiada Z7
.......
Zdjęcia są oczywiście poruszone, bez dwóch zdań, ale w przeciwieństwie do Twoich przykładów, bez problemu trafione

No widzisz. Nie da się. Te moje jednak nie były, aż tak bardzo poruszone.:wink: Dziękuję za przyznanie, że Z7 (Z6 także) jest lepsze od D850, czy D5, bo ma chociażby stabilizację matrycy. :wink:

O tym co jest trafione, a co nie, nie decyduje przeświadczenie fotografa i szczere chęci, tylko ustawione parametry, wybrany punkt ostrzenia i algorytm działania AF. Tu chyba nie ma wątpliwości. Kilka postów wyżej wyjaśniłem, dlaczego uważam, że tamto zdjęcie było trafione. Algorytmy AF tak właśnie działają, że jeśli w polu AF znajdą się dwa elementy tworzące krawędź, to ten bliższy ma priorytet i zazwyczaj to on będzie ostry. Chyba, że zostanie odpowiednio ustawiona zwłoka dla ignorowania przesłaniania, a ostrość nie zostanie ustawiona na obiekcie przesłaniającym. Prawda? Poza tym te twoje "trafione" przykłady są dość statyczne i nie wymagają AF-C. Prawda? Na dwóch pierwszych zdjęciach, które zamieściłem poruszenia były praktycznie niezauważalne w odniesieniu do twoich przykładów. To też były zdjęcia statyczne - jedno zostało zrobione na AF-C, a drugie na AF-S. Na moim trzecim zdjęciu zrobionym na AF-C była osoba w ruchu, w tańcu, której twarz została chwilowo przysłonięta przez rękę, a zwłoka ignorowania przesłaniania była zbyt krótka, bo w tym przypadku była wyłączona. świadczy to też o tym, że AF-C jest bardzo szybki i przeostrzenie następuje praktycznie natychmiast. No i chyba mamy rozwiązany problem trafienia, czy nietrafienia. Wystarczy się trochę zastanowić. Na dodatek ja zamieściłem tu tylko cropy 100%, bo uważam, że zamieszczanie zdjęć z matrycy 45,7Mpix, zmniejszonych do wymiarów internetowych nie ma żadnego sensu. Tam nie da się zauważyć drobnych poruszeń, czy drobnych błędów fotografa zwanych tu potocznie "błędami" AF. A o to przecież tu chodzi.

Xavier80
10-02-2019, 23:49
No widzisz. Nie da się. Te moje jednak nie były, aż tak bardzo poruszone.:wink: Dziękuję za przyznanie, że Z7 (Z6 także) jest lepsze od D850, czy D5, bo ma chociażby stabilizację matrycy. :wink:

O tym co jest trafione, a co nie, nie decyduje przeświadczenie fotografa i szczere chęci, tylko ustawione parametry, wybrany punkt ostrzenia i algorytm działania AF. Tu chyba nie ma wątpliwości. Kilka postów wyżej wyjaśniłem, dlaczego uważam, że tamto zdjęcie było trafione. Algorytmy AF tak właśnie działają, że jeśli w polu AF znajdą się dwa elementy tworzące krawędź, to ten bliższy ma priorytet i zazwyczaj to on będzie ostry. Chyba, że zostanie odpowiednio ustawiona zwłoka dla ignorowania przesłaniania, a ostrość nie zostanie ustawiona na obiekcie przesłaniającym. Prawda? Poza tym te twoje "trafione" przykłady są dość statyczne i nie wymagają AF-C. Prawda? Na dwóch pierwszych zdjęciach, które zamieściłem poruszenia były praktycznie niezauważalne w odniesieniu do twoich przykładów. To też były zdjęcia statyczne - jedno zostało zrobione na AF-C, a drugie na AF-S. Na moim trzecim zdjęciu zrobionym na AF-C była osoba w ruchu, w tańcu, której twarz została chwilowo przysłonięta przez rękę, a zwłoka ignorowania przesłaniania była zbyt krótka, bo w tym przypadku była wyłączona. świadczy to też o tym, że AF-C jest bardzo szybki i przeostrzenie następuje praktycznie natychmiast. No i chyba mamy rozwiązany problem trafienia, czy nietrafienia. Wystarczy się trochę zastanowić. Na dodatek ja zamieściłem tu tylko cropy 100%, bo uważam, że zamieszczanie zdjęć z matrycy 45,7Mpix, zmniejszonych do wymiarów internetowych nie ma żadnego sensu. Tam nie da się zauważyć drobnych poruszeń, czy drobnych błędów fotografa zwanych tu potocznie "błędami" AF. A o to przecież tu chodzi.

Postawiłeś warunek, ja go spełniłem. A więc zgodnie z Twoją obietnicą poproszę o ponowne zamieszczenie tamtych zdjęć dla porównamia , wtedy porównamy co i jak poruszone i trafione ?

KrzysztofKozicki
11-02-2019, 01:53

Masz D4s? Zarzucasz wszystkim teoretyzowanie nie mając aparatów, a sam co chwile podajesz przykłady typu D4s, D5, D850. Jak dla mnie D4 jest wciąż lepszy i pewniejszy niż Z6 przy użyciu tych samych szkieł.
Kolejne stwierdzenie typu, że Z7 jest lepsze od D850, bo ma stabilizowaną matrycę jest dość zabawne. Równie dobrze mogę powiedzieć, że D850 jest lepszy, bo mogę kupić do niego grip i robić wygodnie zdjęcia w pionie. Z6 i zapewne Z7 to fajne aparaty, ale tu już jest jakaś krucjata :)

kurczeblade
11-02-2019, 11:30
Nieźle. Teraz robiąc sesje portretowe,zaczniemy wszyscy ustawiać AF,a na twarz, ale system ustawi AF.a na ręce,nogi, dupę,i będziemy twierdzić że tak miało być.

A na końcu napiszemy, że tak było to opisane w instrukcji. ;)

Wybacz JK ale moim zdaniem, zamiast ten aparat pokazać w dobrym świetle, dajesz jeszcze większe wątpliwości, tymi "wysmiewczymi" tekstami.

I to twierdzenie że Z jest lepszy od wszystkiego bo ma stabilizację, a reszta nie ma, jest już śmieszne.

Jeśli nawet ten AF jest faktycznie taki nieskazitelny(mam nadzieję że taki jest) to moim zdaniem nie jesteś osobą, która potrafi go w takim świetle przedstawić. I tu zaczyna się problem,bo jestem osobą która się zastanawia nad tym aparatem, ale opinię typu nie umiecie czytać instrukcji, nie za bardzo pomagają w decyzji. Wręcz można odebrac że jest coś ukrywane.

T&T
11-02-2019, 13:37
Dla mnie te bicie piany o AF jest kompletnie bez sensu. Mam Z6 i D810. Z Z6 używam obiektywu dedykowanego 24-70/4 i obiektywów z mocowaniem F: S24-35/2, N200-500/5,6, N70-200/2,8, N14-24/28, 50/1,8G. AF jest praktycznie taki sam jak w D810, no może z obiektywami F trochę wolniejszy. Celność jest bardzo dobra. Jeśli jej nie ma to jest z danym szkłem FF albo BF, na co zresztą jest lekarstwo menu "precyzyjna korekta AF". Ja nie musiałem stosować tej korekty. Jeśli dalej AF nie trafia to już wina fotografa, która polega na niestosowaniu trybu precyzyjnego pola ostrości, po którego włączeniu ostrość można ustawić bardzo precyzyjnie np. na oko (niestety tylko przy pojedynczym AF). Ponadto obraz zawsze można powiększyć na dobrej jakości wyświetlaczu wyświetlaczu (oczywiście przy zdjęciach statycznych).
Te spostrzeżenia nie dotyczą filmowania bo generalnie mnie to nie kręci.
Co do śledzenia w trybie foto wstępnie testowałem tryb pola autofokusa "automatyczny wybór pola" i włączenie śledzenia poprzez naprowadzenie pola na obiekt i wciśnięcie "OK". Utworzony celownik podąża za obiektem bez problemu. Ja jednak wolę do moich celów tryb "AF z dynamicznym wyborem pola", przynajmniej na razie.
To moje bardzo wstępne i pobieżne spostrzeżenia. Jeszcze co się rzuca w oczy to dość duże pole AF, które może generować pojedyncze błędy, na ale mamy precyzyjne pole ostrości w AF-S jak pisałem wyżej.

kurczeblade
11-02-2019, 16:08
rpromin ooo dzięki za test. Ile miałeś klatek ustawionych ?

rpromin
11-02-2019, 18:20
rpromin ooo dzięki za test. Ile miałeś klatek ustawionych ?

Miałem ciągły AF ale strzelałem pojedyncze klatki co chwila, nie chciałem robić serii kilku na sekunde, czyli spust do połowy i pojedyncze wyzwolenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rpromin
11-02-2019, 23:27
Dla porównania ten sam test na d750 nawet 3 próby

https://drive.google.com/drive/folders/1hpfsJcb0QL1oWNkG8PiNsbYfApOGtvTd

Z6 poradziło sobie lepiej od d750 w tym teście i w tych warunkach oświetleniowych na tym samym obiektywie. D750 AF w trybie d9 i z6 w jego odpowiedniku na bezlustrze.

Nie ma mowy o tym aby AF był słaby w Z6. Pozostaje tylko jeden argument dla sceptyków czyli 1 slot na kartę :P

nms007
12-02-2019, 08:16
[...] Pozostaje tylko jeden argument dla sceptyków czyli 1 slot na kartę :P

D700 też ma jeden slot a jest puszką PRO ;) Choć w przypadku Z6 mogli dorzucić dodatkowy SD, bo jednak karty XQD są diabelnie drogie :/

badtorro
12-02-2019, 10:17
Skoro Annie Leibovitz używa Ztki, to chyba nie mogą być takie złe te aparaty jak niektórzy na tym forum uważają ;-)

21123

ksh
12-02-2019, 10:33
Ale jej nie zależy na af bo i tak sprzeda, a nietrafione zdjęcie w jej przypadku doda dramatyzmu ;)

D700 też ma jeden slot a jest puszką PRO ;) Choć w przypadku Z6 mogli dorzucić dodatkowy SD, bo jednak karty XQD są diabelnie drogie :/

Nie chcę ponownie wychwalać XQD/CFE ale można spokojnie ten nośnik nazywać dyskiem, a nie karta pamięci, a sama nazwa zmienia troszkę podejście do zawodności i trwałości :)
Ceny SD o takiej samej wydajności jak XQD kosztują tyle samo, problem jest że ludzie w szufladach mają masę SD i to dobrych i żal je wywalić jak się zmienia technologia, ale płyty cd tez już dawno wywaliliśmy jako nośnik i też wielu do tej pory żałuje, podobnie wielu już pozbywa się na stałe dysków twardych talerzowych, za parę lat nie będzie się tego już używało mimo że nadal tańsze od SSD.

morzon
12-02-2019, 11:05
Problem w tym, że mi np nie potrzeba takiej wydajności (szybkości) jaką daje XQD, a w razie chęci zakupu Z6 jestem zmuszony bulić za to ciężki hajs. Do D750 i D800 nie mam takich super szybkich kart, nie jest mi to potrzebne, do sporadycznej serii spokojnie stykają zwykłe lexary (95mb/s). Mógłby być jako drugi ten xqd, a nie jedyny - to by było takie "soft" przejście, można pomału sobie wtedy budować komplet kart przez dłuższy okres czasu.

Edit: w sumie teraz sprawdziłem ile dokładnie te karty kosztują. Wiedziałem, że są drogie, ale nie aż tak. Odechciało mi się Z6 póki co.

Marcin Jakubowski
12-02-2019, 11:12
Problem w tym, że mi np nie potrzeba takiej wydajności (szybkości) jaką daje XQD, a w razie chęci zakupu Z6 jestem zmuszony bulić za to ciężki hajs. Do D750 i D800 nie mam takich super szybkich kart, nie jest mi to potrzebne, do sporadycznej serii spokojnie stykają zwykłe lexary (95mb/s). Mógłby być jako drugi ten xqd, a nie jedyny - to by było takie "soft" przejście, można pomału sobie wtedy budować komplet kart przez dłuższy okres czasu.

Edit: w sumie teraz sprawdziłem ile dokładnie te karty kosztują. Wiedziałem, że są drogie, ale nie aż tak. Odechciało mi się Z6 póki co.

Nie da się zaprzeczyć, że karty są drogie. Na szczęście są też dokładane (w wersji 64 gb) do zestawów z obiektywem 24-70 i adapterem ftz.

cz4rnuch
12-02-2019, 11:35
Skoro Annie Leibovitz używa Ztki, to chyba nie mogą być takie złe te aparaty jak niektórzy na tym forum uważają ;-)

Skoro Annie Leibovitz używa FE 24-70/4 to chyba nie mogą one być takie złe jak wszyscy na tym forum uważają ;)

https://1.img-dpreview.com/files/p/TS940x940~forums/58490416/66c9ed8fc65e47de97a3c2f8cd6fb572

Mnie osobiście, po tym jak opadł kurz, Z6 zaczyna się podobać. A za rok czy dwa, jak cena opadnie i przybędzie szkieł, myślę, że będzie to łakomy kąsek dla tych, którzy po prostu lubią fotografować.

Jacek_Z
12-02-2019, 12:03
Skoro Annie Leibovitz używa FE 24-70/4 to chyba nie mogą one być takie złe jak wszyscy na tym forum uważają ;)Ne wszyscy. Jeden tu krytykuje, wychwalając zarazem optykę do Canona R. Nie wiem dlaczego to czyni, nie ma ani jednego, ani drugiego. Opinie o Nikkorach Z czytam pozytywne (ba, generalnie to zachwyt nad nimi).

cz4rnuch
12-02-2019, 12:04
Ne wszyscy. Jeden tu krytykuje, wychwalając zarazem optykę do Canona R...Myślimy o tym samym obiektywie? ;)