Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
krzysztofz24
06-10-2019, 22:25
Czy Ty na serio myślisz, że na powyższym przykładzie nic nie widać tylko przez 1/640sek?
Masz racje. Troche niescisle to napisalem. Bo jeszcze dochodzi sam ruch lustra, poczatek i potem powrot "troche" trwa oprocz tego samego czasu naswietlania 1/640 sek.
Ale nadal przy tak krotkich czasach (i bardziej) jest to praktycznie poza mozliwoscia zauwazenia.
To sie tyczy lustrzanek i przepraszam ze potraktowalem je jak bezlustra:-). Biorac pod uwage tylko niejako czas otwarcia migawki.
Ale zwroc uwage ze w bezlustrach nie ma lustra;-), jest sama migawka. I jakiekolwiek odswiezanie w wizjerze nie nadazy z wyswietlaniem czegokolowiek przy takich czasach.
cz4rnuch
06-10-2019, 22:53
...Nie widzisz tu pewnej sprzecznosci, bo tele to tez obiektywy? Wiem, ze jej pewnie nie zauwazysz;-), ale dla mnie troche tutaj przeczysz samemu sobie...Nie ma tu żadnej sprzeczności. Co więcej od dawna ja oraz kilka innych osób próbujemy Ci uzmysłowić, że aparat, obiektyw i system to są różne pojęcia. A ponieważ ja pisałem o tym, że sam aparat jest bardzo dobry oraz pisałem Ci o tym, że do niedawna w systemie brakowało podstawowych obiektywów do focenia np sportu to nie tylko niczemu nie przeczę, ale właśnie ja od dawna próbuję Ci uzmysłowić dlaczego mimo tego, że sam aparat jest konkurencyjnym narzędziem to nie było do tej pory szans by ten aparat zdobył większe uznanie w szeregach pro zajmujących się na przykład sportem. Pisałem Ci już o tym tyle razy, że mocno się dziwię, że do tej pory tego nie wyłapałeś.
...I co sie tak przyczepiles do tego zaciemnienia obrazu w wizjertze lustrzanki przez lustro:-)?...Nie przyczepiłem się, ale piszę o faktach. Tak jak prosiłeś we wcześniejszym poście. Zwracam Ci jedynie uwagę, że to co napisałeś nijak ma się to rzeczywistości. Być może na aparatkach takich jak Fuji pro czy D90 cieżko to wyłapać, sam miałem D90 i też mi to za bardzo nie przeszkadzało, ale w aparatach, które strzelają kilkanaście klatek na sekunde obraz w wizjerze przez dłuższy czas jest zaciemniony przez zasłaniające go lustro. Niektórym to być może nie przeszkadza, ale na tym forum na szczęście są też właściciele nikonowskich jedynek, którzy potrafili być krytyczni i szczerze pisali o tym, że przy maksymalnej serii kadrowanie przez klapiące lustro jest mocno utrudnione.
...Chcialem zauwazyc ze mowimy tu o fotografi (np mecz) czy przyroda (np ptaki drapiezne) gdzie uzywa sie krotkich czasow i wysokiego ISO zeby zamrozic ruch.
Sony A9 jak napisales ma odswiezanie wizjera na poziomie max 120kl/s czy 60kl/s w seri. Czy myslisz, ze to odswiezanie nadazy za czasem powiedzmy 1/640 sek albo jeszcze szybszym? No prosta matematyka; 60kl/sek vs 1/640sek...Jakieś różne matematyki chyba znamy skoro nie odróżniasz czasu naświetlania od czasu odświeżania :)
...Przypominam ze non stop sie spieramy ktory aparat nada sie lepiej do ekstremalnego pro a nie o fotografie u cioci na imieninach z czasem 1/60 sek i lampa blyskowa...Może Ty się z kimś o to spierasz, ale mnie chodziło tylko o odróżnienie dwóch sytuacji o kórych wspominał Darek. Jest ogromna różnica między tym, że coś się do czegoś nie nadaje a tym, że coś jest gorsze (lub lepsze, bo tego nie rozstrzygam) od czegoś, ale nadal się do czegoś nadaje.
..To ze jacys ludzie uzywajac bezluster zdobyli powszechnie uznane nagrody, to nie znaczy ze te sprzety do tego sie idelanie nadaja i nie ma lepszych...I nie pisałem o tym, że nie ma lepszych, tylko właśnie o tym, że wbrew temu co napisał Darek się do czegoś nadają. Gdybyś uważniej przeczytał to co napisałem to byś nie musiał mnie cytować.
PS Mimo, że Ty odniosłeś się ponoć do 75% mojej wypowiedzi to ja poprzestanę na tym co na szybko zauważyłem. Resztę, jeśli sobie tego życzysz, dopiszę za kilka tygodni, bo to mój ostatni dzień w ojczyźnie i wrócę tu dopiero za jakiś czas. Także nie jest to lekceważenie czy coś w tym stylu Pozdrawiam.
krzysztofz24
06-10-2019, 23:46
Nie ma tu żadnej sprzeczności. Co więcej od dawna ja oraz kilka innych osób próbujemy Ci uzmysłowić, że aparat, obiektyw i system to są różne pojęcia
Wiedzialem, ze napiszesz ze nie ma sprzecznosci:-). Daruj sobie to powolywanie sie na "ja i kilka osob". Zapewne kilka osob sie z toba zgodzi a kilka nie zgodzi. Pisz za siebie pls.
Może Ty się z kimś o to spierasz, ale mnie chodziło tylko o odróżnienie dwóch sytuacji o kórych wspominał Darek. Jest ogromna różnica między tym, że coś się do czegoś nie nadaje a tym, że coś jest gorsze (lub lepsze, bo tego nie rozstrzygam) od czegoś, ale nadal się do czegoś nadaje.
Ale jak cos jest gorsze w danym zastosowaniu to gorzej do tego zastosowania sie nadaje. Jest poziom max i pelno nizszych. Na najnizszym mozna by sobie smartfona wrzucic nawet i tez twierdzic ze sie nadaje. Ale to chyba nie o to chodzi...
I wogole stwierdzenie ze sie nadaje, tylko gorzej to mozna by rozciagac jak gume od majtek;-).
Bo co jesli w bezlustrze przez wieksza pradozernosc skonczy sie bateria a lustro nadal dziala. To co z tego, ze to bezlutro sie troche nadaje.
PS Mimo, że Ty odniosłeś się ponoć do 75% mojej wypowiedzi to ja poprzestanę na tym co na szybko zauważyłem. Resztę, jeśli sobie tego życzysz, dopiszę za kilka tygodni, bo to mój ostatni dzień w ojczyźnie i wrócę tu dopiero za jakiś czas. Także nie jest to lekceważenie czy coś w tym stylu Pozdrawiam.
Wydaje mi sie, ze jestesmy na siebie skazani i robienie tego zawsze...jak Batman i Joker:-D. Bo jesli niepohamowana sila napotyka obiekt nie do poruszenia, to bedzie to trwac i trwac;-).
Milego wyjazdu i udanych zdjec. Moze bez wchodzenia w technikalia i czy sprzet da rade czy nie;-). Po prostu wazniejsze sa dobre kadry.
Kolekcjoner
07-10-2019, 00:09
Resztę, jeśli sobie tego życzysz, dopiszę za kilka tygodni, bo to mój ostatni dzień w ojczyźnie i wrócę tu dopiero za jakiś czas. Także nie jest to lekceważenie czy coś w tym stylu Pozdrawiam.
Na Antarktydę wyjeżdżasz? ;)
Nikon Z50 body: $856.95
Nikon Z50 lens kit: $996.95
Nikon Z50 double lens kit: $1,346.95
Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR lens: $296.95
Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR lens: $349.95
Nikon MB-N10 battery grip: $196.95
Ceny w USA, za NR.
tbogdanowicz
08-10-2019, 06:29
Rozsądniej niż przy pierwszych plotkach.
Ciekawe jakie będą opinie, gdy się faktycznie pojawi na rynku.
Myszowor
08-10-2019, 06:54
Z tych nowości najbardziej cieszy baterry grip, tego kita za krótkiego zrobili , wystarczyło by 16-55 i już by było lepiej marketingowo przy porównaniu z 18-55.
Czyli Z50 w cenie lustrzankowej serii D5xxx, bardzo dobrze.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-Z50-mirrorless-APS-C-camera.jpg
Kolekcjoner
08-10-2019, 23:35
Trochę bezsens takie ogóry do małej puszki...
tbogdanowicz
09-10-2019, 06:36
Trochę bezsens takie ogóry do małej puszki...
Przecież będą:
Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR oraz Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR.
Później pewnie i inne mniejsze obiektywy.
Dla mnie ważniejsze, że nie trzeba kadrować na zombi.
Od razu lepiej.
To na zdjęciu to właśnie ten 16-50 DX.
Wysłane chomikiem z napędem gumkoodmajtkowym.[emoji38]
Ma być podobno 16-60/2.8-4.0. Ale zapowiadany brak stabilizacji matrycy trochę smuci.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-Z50-leaks-1.jpeg
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-Z50-leaks-2.jpeg
Nawet tulipana nie ma, tylko nakręcaną osłonę
Lubie To!
kurczeblade
09-10-2019, 13:36
Świetny ten aparat. Pytanie,to m bagnet S ?
cybulski
09-10-2019, 13:49
A po co komu dzisiaj takie ciemne zoomy jak ten kit do Z50 :) i jaki jest sens dziś takich zestawów w ogóle ?
To może dla odmiany taka specka z telefonu, nie wiem czy w takim obliczu to nie lepiej po prostu wziąć telefon na pstryki
"Tylny aparat:
Poczwórny aparat Leica
40 MP (szeroki obiektyw, przysłona f/1.6, OIS) + 20 MP (bardzo szeroki obiektyw, przysłona f/2.2) + 8 MP (telefotograficzny, przysłona f/3.4, OIS)
Aparat HUAWEI Time-of-Flight (TOF)
obsługuje autofokus (fokus laserowy, fokus fazowy, fokus kontrastowy), obsługuje AIS (HUAWEI AI Image Stabilization).
Uwaga: W różnych trybach fotograficznych liczba pikseli może się nieznacznie różnić.
Aparat przedni:
32 MP, przysłona f/2.0"
dżejpegi z tego są już na tyle dobre, że na wydrukowanych fotkach w fotoksiążce z podróży ciężko zapewne rozpoznać czy to pstryk z p30 pro czy z jakiegoś aparatu ze zwykłym zoomem.
krzysztofz24
09-10-2019, 13:53
To jeszcze podaj rozmiar matrycy w tym telefonie:-).
Czy to DX czy juz od razu FX?
Z, tak. Bo jaki by inny?
cybulski
09-10-2019, 14:00
A jakie to ma znaczenie i kogo to w ogóle dziś obchodzi. Do takich akcji jak potrzeba tego z50 to taki telefon sprawdzi sie równie dobrze albo nawet lepiej bo zawsze jest pod ręką.
Nikt z tego nie strzela i nie patrzy w piksele a co najwyżej wydrukuje w małej fotoksiążce formatu zeszytu. Do tego już nie potrzeba takich aparatów dla ludu.
madebyzosiek
09-10-2019, 14:18
P30 Pro ma ponad 1 calową matrycę, więc do DXa już mu sporo nie brakuje. Po zakupie tego telefonu i jeszcze kilku innych czynnikach też całkowicie zrezygnowałem z DXowych aparatów. Po pierwsze i tak z FX mam lepsze rezultaty, a tam gdzie zabierałbym DXa, ten telefon daje porównywalne efekty. Ostatnim sensownym zestawem DX jaki miał u mnie sens był D500 z Sigmą 50-100 Art, no ale i tak przegrywał obrazkiem z FX.
Też nie do końca łapię po co Nikon robi takie aparaty i to z tak ciemnymi szkłami... Raczej widzę powtórkę Nikon 1... Kto ma byc grupą docelowa? Ci co maja lustra DX z Sigmą 17-50 2.8? Wątpię...
Też nie do końca łapię po co Nikon robi takie aparaty i to z tak ciemnymi szkłami... Raczej widzę powtórkę Nikon 1... Kto ma byc grupą docelowa? Ci co maja lustra DX z Sigmą 17-50 2.8? Wątpię...
Po co? Wystarczy, że linie D3x00 i D5x00 ubiją, a Z50 w zbliżonej cenie będzie.
Nie. Ma bagnet Z
40 MP (szeroki obiektyw, przysłona f/1.6, OIS) + 20 MP (bardzo szeroki obiektyw, przysłona f/2.2) + 8 MP (telefotograficzny, przysłona f/3.4, OIS)
Taaa. W sam raz do sportu i przyrody ;)
A jakie to ma znaczenie i kogo to w ogóle dziś obchodzi. Do takich akcji jak potrzeba tego z50 to taki telefon sprawdzi sie równie dobrze albo nawet lepiej bo zawsze jest pod ręką.
Nikt z tego nie strzela i nie patrzy w piksele a co najwyżej wydrukuje w małej fotoksiążce formatu zeszytu. Do tego już nie potrzeba takich aparatów dla ludu.
Ale po co to znowu męczyć, fona każdy ma w kieszeni, a jak chce aparat to kupuje, nudzisz troszkę.
- - - - kolejny post - - - - - -
P30 Pro ma ponad 1 calową matrycę...
Rozmiar matrycy 7.3mm x 5.47mm, przekątna 0.46 cala.
madebyzosiek
09-10-2019, 14:46
Rozmiar matrycy 7.3mm x 5.47mm, przekątna 0.46 cala.
Za pierwszym z brzegu opisem na fotopolis.pl:
"W przypadku modelu P30 Pro otrzymujemy standardowy 40-megapikselowy aparat (matryca 1/1.7”) z obiektywem o ogniskowej 27 mm i świetle f/1.7, 20-megalikselowy moduł szerokokątny (1/2,7”,16 mm, f/2.2) oraz peryskopowy moduł tele (1/4”, 125 mm, f/3.4) o rozdzielczości 8 Mp. Warto też dodać, że zarówno moduł standardowy, jak i teleobiektyw wyposażone zostały w system optycznej stabilizacji obrazu."
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/mobile/31960-huawei-p30-i-p30-pro-nowa-era-mobilnej-fotografii
Sciema? ;) Nie jest to też dla mnie ważne, w warunkach do których wybierałbym dzisiaj aparat DX, ten telefon daje takie same albo lepsze rezultaty. W sytuacjach w których D500 z 50-100 robił świetną robotę, FXy wypadają znacznie lepiej. Dla siebie nie widzę miejsca na DXa za taką kasę... Ty może widzisz sens takiego zakupu, masz prawo.
koesh sorki, już skumałem, masz rację. Nie zmienia to faktu, że moje przekonania przez ten telefon znacząco się zmieniły ;)
nikoniarz
09-10-2019, 15:01
Nie sugerował bym się pierwszym opisem. Ma matrycę 1/1.7"
cybulski
09-10-2019, 15:24
Chciałem tylko zauważyć, że mały jest dziś już sens robienia ciemnych podstawowych zoomów. Droga do nikąd i skazana na porażkę.
Skoro taki np. Z50 to apsc ma być, ma taki świetny szeroki bagnet, to minimum taki zum jak ma np. od lat fuji czyli 18-55/2.8-4.
Nie rozumiem w czym znowu NIkon nie daje rady.
Chciałem tylko zauważyć, że mały jest dziś już sens robienia ciemnych podstawowych zoomów. Droga do nikąd i skazana na porażkę.
Skoro taki np. Z50 to apsc ma być, ma taki świetny szeroki bagnet, to minimum taki zum jak ma np. od lat fuji czyli 18-55/2.8-4.
I tego 2.8-4 mają dawać w kicie? Ma być podobno jeszcze 16-60/2.8-4.0
Fuji ma 16-50 mm f/3.5-5.6 - po co im to? Przecież tego nikt nie kupuje według Ciebie.
cybulski
09-10-2019, 15:57
Tak 18-55/2,8-4 to lepszy kit Fuji za 1200 zł w zestawie bo ten 16-50 jest za 600 zł
Nikon chce robić taki szmelc gorszy od konkurencji i nawet od kita apsc Sony ?
Kilka lat temu fuji robiąc swoje apsc bezlusterkowe dało trzy pierwsze szkła 18/2 35/1,4 i 60/2,4 To był rok 2012.
Czy dziś w 2019 Nikon nie jest w stanie nawet tego zrobić do swego bezlusterkowego apsc bo o ff to już widać co oferują. Podobno Nikon chwalił się że będzie przełom jak wejdzie w bezlusta.
No to gdzie ten przełom ?
Tak 18-55/2,8-4 to lepszy kit Fuji za 1200 zł w zestawie bo ten 16-50 jest za 600 zł
Nikon chce robić taki szmelc gorszy od konkurencji i nawet od kita apsc Sony ?
Kilka lat temu fuji robiąc swoje apsc bezlusterkowe dało trzy pierwsze szkła 18/2 35/1,4 i 60/2,4 To był rok 2012.
Czy dziś w 2019 Nikon nie jest w stanie nawet tego zrobić do swego bezlusterkowego apsc bo o ff to już widać co oferują. Podobno Nikon chwalił się że będzie przełom jak wejdzie w bezlusta.
Z tym 1200zł to żartujesz? Na start 18-55mm kosztowało 2800zł, gdzie generalnie wtedy sprzęt był tańszy. W zestawie wychodził 2000zł.
Poczekajmy chwilę co Nikon pokaże, przecież jak na razie to nic nie wiadomo.
W sumie temat DX mnie jakoś mało interesuje ;)
Ciemny kit na aps-c da ci więcej niż te "jasne" w fonie, fizyka panie.
cybulski
09-10-2019, 16:19
DX jest o tyle dobry gdy są dobre szkła.
Przecież do FF kiepskie szkła również niewiele wnoszą, nie widać wtedy specjalnie sensu lepszych matryc jeśli nie ma dobrych szkieł.
Za pierwszym z brzegu opisem na fotopolis.pl:
"W przypadku modelu P30 Pro otrzymujemy standardowy 40-megapikselowy aparat (matryca 1/1.7”)
Ale pisałeś że ma ponad jeden cal.
https://assets.newatlas.com/dims4/default/5312787/2147483647/strip/true/crop/2000x1484+0+0/resize/1294x960!/quality/90/?url=https%3A%2F%2Fassets.newatlas.com%2Farchive%2 Fcamera-sensor-size-12.jpg
cybulski
09-10-2019, 16:21
Ciemny kit na aps-c da ci więcej niż te "jasne" w fonie, fizyka panie.
Z tą fizyką to powiedzenie częściowo słuszne, bowiem chińczycy próbują ją przeskoczyć i im się częsciowo udaje. Wot tiechnika.
Matryca 1" nie oznacza, że przekątna ma 25mm. To jest zaszłość z czasów lampowych. Oznacza rozstaw otworów na śruby mocujące lampę obrazową (i kineskopy).
31882
DX jest o tyle dobry gdy są dobre szkła.
Przecież do FF kiepskie szkła również niewiele wnoszą, nie widać wtedy specjalnie sensu lepszych matryc jeśli nie ma dobrych szkieł.
Ale że obiektyw jest ciemny nie oznacza że jest kiepski, coś ty się tak uparł na wiązanie jasności obiektywu z jego jakością ?
cybulski
09-10-2019, 16:27
Ale dla kogo będzie to apsc Nikona? Przecież Fuji ma wszystko w apsc lepsze nawet można zaryzykować lepsze niż Sony w apsc. Więc po co to Nikon robi?
Będzie dla vloggerów, ma mieć ekran do selfie.
Kolekcjoner
09-10-2019, 16:30
Ja mam ciemny zoom w eMce i bardzo mi się sprawdza, to samo w Soniaczu. Nie wiem o czym piszesz?
Ale dla kogo będzie to apsc Nikona? Przecież Fuji ma wszystko w apsc lepsze nawet można zaryzykować lepsze niż Sony w apsc. Więc po co to Nikon robi?
I każe sobie słono za to płacić. To ma być dla ludu. Mimo tego, że BMW robi lepsze samochody, to ludzie wciąż kupują Fiaty.
Kolekcjoner
09-10-2019, 16:37
I każe sobie słono za to płacić. To ma być dla ludu. Mimo tego, że BMW robi lepsze samochody, to ludzie wciąż kupują Fiaty.
Obawiam się że z prognozowaną ceną zbliżoną do 4 kzł Nikon też z "ludem" nie zaszaleje ;).
I tu by się przydał przycisk "Lubię to".
Zakładając, że ten przyszły Z 100-300/4 nie będzie kosztował nie wiadomo ile, to taki Z50+ 100-300/4 może być ciekawą alternatywą dla ptasiarzy z małym budżetem.
cybulski
09-10-2019, 17:38
W apsc jest tyle dobrych szkieł u konkurencji, że nikon nie nadrobi tego nawet w dekadę :) już nie mówiąc że nie ma szans zrobić lepsze puszki niż seria X-T jednocyfrowa Fuji. Nikon startuje z motyką na księżyc :) z jednej strony apsc Fuji które wymiata wszystko co ma Nikon w apsc w lustrze łącznie z puszkami i szkłami a z drugiej średni format. Z motyką na księżyc Nikon leci :)
Osobiście uważam że pchanie się w aps-c teraz nie jest rozsądne jeśli sie nie ma sprzętu zgrabnego, lekkiego z małymi obiektywami, jasność obiektywu tu najmniej istotna, cena na poziomie serii D5xxx to max, konkurencja jest na rynku dłużej, a Nikon teraz raczej na końcu peletonu lepiej niech sie męczy z pełna klatką bo tam bida aż piszczy.
Jedyna zaleta to możliwość podpięcia bezproblemowo szkieł z lustrzanek i tyle.
tbogdanowicz
09-10-2019, 17:44
I on jest mały.
I on jest mały.
Ale za to dość gruby.
W apsc jest tyle dobrych szkieł u konkurencji, że nikon nie nadrobi tego nawet w dekadę :) już nie mówiąc że nie ma szans zrobić lepsze puszki niż seria X-T jednocyfrowa Fuji. Nikon startuje z motyką na księżyc :) z jednej strony apsc Fuji które wymiata wszystko co ma Nikon w apsc w lustrze łącznie z puszkami i szkłami a z drugiej średni format. Z motyką na księżyc Nikon leci :)
Dlatego Canon i Nikon powinni już ogłosić upadłość. Tylko Fufu i P30 Pro!
//edit
Będzie zmiana nazwy forum jak już wszyscy się przesiądziemy na jedyny właściwy system - fufuniarze ;) czerwone forum, jako bardziej konserwatywne, może dłużej poddawać się presji. Fufu-board jednak jest nieuniknione :D
cybulski
09-10-2019, 17:50
Osobiście uważam że pchanie się w aps-c teraz nie jest rozsądne jeśli sie nie ma sprzętu zgrabnego, lekkiego z małymi obiektywami, jasność obiektywu tu najmniej istotna, cena na poziomie serii D5xxx to max, konkurencja jest na rynku dłużej, a Nikon teraz raczej na końcu peletonu lepiej niech sie męczy z pełna klatką bo tam bida aż piszczy.
Jedyna zaleta to możliwość podpięcia bezproblemowo szkieł z lustrzanek i tyle.
Konkurencja zjada apsc Nikona już od dawna. Przecież Fuji się chwali że jego apsc jest prawie tak dobre jak ff konkurencji. No to prawie to trochę na wyrost ale jest zdecydowanie lepsze niż wszystko co Nikon do tej pory miał w apsc. Nie rozumiem ruchów Nikona, naprawdę.
To sam o można było powiedzieć przed wprowadzeniem Canona M. A zdaje się, że to on jest liderem sprzedaży, a nie Fuji.
Canon dobrze wyczuł dominujący target bezlusterkowców APS-C i wie, skąd ten target czerpie informacje na temat tego, jaki sprzęt kupić - z YouTube. Wyprodukował więc serię tanich i w miarę dobrych puszek dla vloggerów, która się wśród nich dobrze przyjęła (nie bez powodu), a oni wyprodukowali tysiące godzin materiałów, w których te puszki pokazują, budując świadomość marki u potencjalnych klientów.
Canon dobrze wyczuł dominujący target bezlusterkowców APS-C i wie, skąd ten target czerpie informacje na temat tego, jaki sprzęt kupić - z YouTube. Wyprodukował więc serię tanich i w miarę dobrych puszek dla vloggerów, która się wśród nich dobrze przyjęła (nie bez powodu), a oni wyprodukowali tysiące godzin materiałów, w których te puszki pokazują, budując świadomość marki u potencjalnych klientów.
Duża część YouTuberów używa Panasoników i telefonów (serio). Potrzeba czegoś więcej w sumie?
Kolekcjoner
09-10-2019, 18:50
To sam o można było powiedzieć przed wprowadzeniem Canona M. A zdaje się, że to on jest liderem sprzedaży, a nie Fuji.
Jak popatrzysz na ceny jednego i drugiego to nie będziesz miał najmniejszych wątpliwości dlaczego tak jest ;)....
...
-Tak, Fuji dało ?
do aparatu który miał Pro w nazwie, spieprzony AF i kosztował 7000 [korpus].
Przełom wg Fuji.
Ale za to dość gruby.
Bo jakby nie był to by wpadł do aparatu przez ten duży bagnet.?
Duża część YouTuberów używa Panasoników i telefonów (serio). Potrzeba czegoś więcej w sumie?
Nie ważne, czego potrzeba, tylko czego ludzie chcą używać. Zresztą część z tych youtuberów potrafi stworzyć całkiem niezłe produkcje od strony technicznej. To już nie te czasy, kiedy można było podbić sieć siedząc na kanapie i gadając do kamerki internetowej.
Skopiuję to co niedawno pisałem gdzie indziej o EOS M. To samo się tyczy tego Nikona.
Pewnie więcej niż 3/4 nabywców aparatów z wymienną optyką poprzestaje na obiektywie kitowym.
Tyle samo z pozostałych kończy na dokupieniu 1-2 obiektywów.
Parę procent "kolekcjonuje" więcej obiektywów [i jeszcze mniej zabiera głos na takich forach jak nikoniarze ?]
Producenci [nie tylko Canon] o tym wiedzą.
Brak stałki za 5500 https://www.ceneo.pl/47393051
zoomów za 7000 https://www.ceneo.pl/43464135
czy tele za 20000 https://www.ceneo.pl/70998772
nie wpływa na popularność systemu, bo takie cuda to kupi ułamek z tych paru procent co będzie miało więcej niż 3 obiektywy.
System Canon EOS M świetnie odpowiada na potrzeby większości
i wcale nie ma ambicji robić np. takich 200/2 dla garstki.
Wcale też chyba nie chcą być najlepsi.
Żeby prowadzić w rankingach sprzedaży wystarczy oferować aparaty i obiektywy odpowiadające zapotrzebowaniu większości i po przystępnej dla niej cenie.
......
Będą plastikowe bagnety ? https://nikonrumors.com/2019/10/09/nikon-z50-everything-we-know-so-far.aspx/
cybulski
09-10-2019, 19:10
Wystarczy spojrzeć w zestaw szkieł jaki są do apsc na bagnet X, tylko systemowe: pisze z głowy więc mogę się machnąć :)
8-16/2.8
14/2.8
10-24/4
16/1.4
16/2.8
18/2
23/1.4
23/2
27/2.8
35/1.4
35/2
50/2
56/1.2 normalny i apd
60/2.4 macro
80/2.8 macro
90/2
16-50/3.5-5.6
18-55/2.8-4
16-55/2.8
50-140/2.8
55-200/3.5-4.5
50-230/kit
100-400/..
200/2
Pewnie czegos tam jesxze nie wymieniłem, oraz niesstemowych....
Dariusz Breś
09-10-2019, 19:13
wow, plastikowe bagnety wchodzą na zety?
będzie tanio, youtuberzy będą zachwyceni :)
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-DX-16-50mm.jpg
cybulski
09-10-2019, 19:17
Jeszcze kitowy 15-45 :D
I tak pewnie lepszy kity niż ten nowy kit do Z :)
To też mity bo jak się przeglądnie sensownych twórców na yt to często pojawia się A7sII, panas faktycznie był popularny bo to owczy pęd, kilku dostało sprzęt ( była akcja panasa dla yt ) i poszło że tylko panas ale zmienia się to bo jest parcie na dobrą jakość 4K, a to nie jest standard.
wow, plastikowe bagnety wchodzą na zety?
będzie tanio, youtuberzy będą zachwyceni :)
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-DX-16-50mm.jpg
plus za wielkość i drugi plus za 16mm, teraz kwestia ceny u nas.
I tak pewnie lepszy kity niż ten nowy kit do Z :)
Nie wiem, ale w kicie Nikona widzę jedną lepszą rzecz: manualny pierścień ogniskowych.
[edit]
I drugą rzecz: manualne rozkładanie obiektywu.
Plus też za 250 na końcu tele.
Może szybko zrobią konkurenta dla Sony E 70-350mm. Choć pewnie się nie doczekam i kupię S.
Ktoś robi filtry 46 mm?
31897
krzysztofz24
09-10-2019, 20:09
A jakie to ma znaczenie i kogo to w ogóle dziś obchodzi. Do takich akcji jak potrzeba tego z50 to taki telefon sprawdzi sie równie dobrze albo nawet lepiej bo zawsze jest pod ręką(.....)
Rozmiar matrycy ma duze znaczenie i mysle ze kazdy srednio ambitny amator fotografi zwraca na to uwage. Telefon?
To czemu miales system Fuji i piales nad nim z zachwytu jak mogles miales telefon przeciez?:-)
P30 Pro ma ponad 1 calową matrycę, więc do DXa już mu sporo nie brakuje. Po zakupie tego telefonu i jeszcze kilku innych czynnikach też całkowicie zrezygnowałem z DXowych aparatów. Po pierwsze i tak z FX mam lepsze rezultaty, a tam gdzie zabierałbym DXa, ten telefon daje porównywalne efekty. Ostatnim sensownym zestawem DX jaki miał u mnie sens był D500 z Sigmą 50-100 Art, no ale i tak przegrywał obrazkiem z FX.
Patrz post nr 1535 od koesh czy 1537 od TOP67, tam masz rozmiary matryc. (akurat to samo chcialem wstawic co TOP67).
Szybkie przypomnienie powierzchni tych matryc w centymetrach kwadratowych.
-1 cal - 1,16
-APS-C - 3,73
-FF 8,6.
Jak widzisz jest wieksza roznica miedzy APS-C a matryca 1 cal, niz miedzy APS-C a FF.
Wiec jesli dla ciebie Fx jest lepsze w porownaniu z DX i to widzisz, a nie widzisz roznic miedzy APS-C a 1 cal gdzie telefon ci daje porownywalne efekty...to cos wybiorczo widzisz;-).
A i tak ogolnie juz bez zwracania sie do kogos bezposrednio poprzez cytat, to o czym my tu mowimy. Aparat vs idioten opcja z telefonem. Gdzie ergonomia, szkla, AF itp, itd.
W koncu to forum fotograficzne i jestsmy w dziale sprzetowym a tu wyjazd z telefonami, rly?
Co teraz bedziemy walkowac? Telefony zabojcy bezlusterkowcow, ktore jeszcze nie zdazyly zabic lustrzanek:-)?
I zaraz bedzie o wynikach sprzedazy i kurczacym sie rynku foto, bo przeciez miliony much nie moga sie mylic i smartfony to przyszlosc fotografi.
Dziekuje za taka rozmowe. Moze pogadajmy o mozliwosciach tego aparatu, co on tam ma a czego nie ma itp.
Ale tak sobie pomyślałem, że taki obiektyw do Z7 na wakacje to wcale nie jest głupi pomysł. Nie ma problemu kadrowania na części matrycy, jak w lustrzankach. A w kieszeń się zmieści.
31898
Ktoś robi filtry 46 mm?
https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=2347&fct=fct_circular-sizes_27%7c46mm&N=4026728335
111 https://www.bhphotovideo.com/c/search?setNs=p_PRICE_2%7c0&Ns=p_PRICE_2%7c0&sortType=default&ci=132&fct=fct_circular-sizes_27%7c46mm&srtclk=sort&ipp=100&N=4026728359
81 https://www.bhphotovideo.com/c/search?setNs=p_PRICE_2%7c0&Ns=p_PRICE_2%7c0&sortType=default&ci=16773&fct=fct_circular-sizes_27%7c46mm&srtclk=sort&N=4026728351&
50 https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=16772&fct=fct_circular-sizes_27%7c46mm&N=4026728356
Ktoś robi filtry 46 mm?
Hoya, Kenko, Marumi, Olympus, B+W, C-Z. Pełen wybór.
krzysztofz24
09-10-2019, 20:16
Ktoś robi filtry 46 mm?
31897
Lubie to:-)!
To moze byc maly i zgrabny aparacik. Jeszcze fajnie by bylo jakby byl z tych "wszystkomajacych".
Jest jakosc ze wzgledu na duza matryce, sa male i zgrabne szkla. Jeszcze jakby zrobili jakies nalesniki z 1.8. Dali pelno takich funkcji istotnych dla poczatkujacych jak np tryb panoramy, jakies bajery przy filmach, wi-fi, gps i facebook i instagram friendly;-).
To moglby byc atrakcyjny aparat dla osob chcacych wejsc w jakis system.
TOP67 a masz mozew ymiary i wage tego aparatu albo zdjecie jak ktos go trzyma w dloni?
P.S Ofc ja go nie kupie, bo ja to tylko wizjer optyczny:-D, ale sa ludzie dla ktorych wizjer jest pomijalny albo nie zwracaja uwagi czy to OVF czy EVF.
I zaraz bedzie o wynikach sprzedazy i kurczacym sie rynku foto, bo przeciez miliony much nie moga sie mylic i smartfony to przyszlosc fotografi.
Dziekuje za taka rozmowe.
Prowokujesz tę rozmowę jeszcze zanim się zaczęła i mimo tego, że nie chcesz w niej uczestniczyć :D
A co do przyszłości fotografii z całą pewnością można powiedzieć, że nie będzie nią Nikon Z50.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/10/Nikon-Z50-mirrorless-APS-C-camera.jpg
krzysztofz24
09-10-2019, 20:21
31898
Super.
Moje 16-85 pod DX czy nastepca 16-80 to wielkie kloce w porownaniu z takim. I to czasam ijest fajne, ale im wiecej sie porzejdzie ty mmnie jfajne sie robi;-).
Chyba rozumiem czemu on jest 6.3 na koncu, chyba przy tych rozmiarach nie dalo rady zrobic jasniej.
Ciekaw jestem bardzo osiagow tego obiektywu.
https://twitter.com/nokishita_c/status/1181733678361169920
krzysztofz24
09-10-2019, 20:22
31898
Super.
Moje 16-85 pod DX czy nastepca 16-80 to wielkie kloce w porownaniu z takim. I to czasami jest fajne, ale im wiecej sie porzejdzie ty mmniej fajne sie robi;-).
Chyba rozumiem czemu on jest 6.3 na koncu, chyba przy tych rozmiarach nie dalo rady zrobic jasniej.
Ciekaw jestem bardzo osiagow tego obiektywu.
Ale ten plastikowy bagnet mnie troche odrzuca...
16-50mm nie ma jednak stabilizacji :)
16-50mm nie ma jednak stabilizacji :)
Ma stabilizację. Ale niestety puszka nie ma.
Takie jeszcze
https://pbs.twimg.com/media/EGZcc5kUcAAzpTs.jpg
krzysztofz24
09-10-2019, 20:27
Prowokujesz tę rozmowę jeszcze zanim się zaczęła i mimo tego, że nie chcesz w niej uczestniczyć :D
A co do przyszłości fotografii z całą pewnością można powiedzieć, że nie będzie nią Nikon Z50.
Sie tylko odezwalem jak mnie zacytowali.
To nie prowokowanie, ktos zobaczy ten wpis co napisalem a ty zacytowales. I nie bedzie chcial robic siary i zaczynac takiej rozmwowy...i bedziemy tu sobie spokojnie i merytorycznie dyskutowac:-).
Takie mi szczytne cele przyswiecaly, to piszac.
Dzieki za zdjecia @cappo-di_tutti-cappi. To moze byc zgrabny userfriendly aparacik, akurat dla vlogerow (nie lubie tego zjawiska, ale ksztaltuje niestety swiadomosc o marce w pewnym stopniu).
Taki dla mlodej osoby, dla nastolatka, dla dziewczyny do torebki, do kieszeni na wakacje dla kazdego.
cybulski
09-10-2019, 20:31
16-50 z jasnością 6.3 z jednego końca :) konkurs kto zrobi większy shit bo takiego g.jescze nie bylo. :D
Jak pisałem rok temu czemu Nikon nie ma naleśnika takiego jak w canonie 40/2.8 stm to mnie wysmiano. A tera mówicie że ten shit jest fajny..... Jprdl :)
krzysztofz24
09-10-2019, 20:36
16-50 z jasnością 6.3 z jednego końca :) konkurs kto zrobi większy shit bo takiego g.jescze nie bylo. :D
Jak pisałem rok temu czemu Nikon nie ma naleśnika takiego jak w canonie 40/2.8 stm to mnie wysmiano. A tera mówicie że ten shit jest fajny..... Jprdl :)
Jak ty saczysz jad i nienawidzisz Nikona:-);-)
A co to ma za znaczenie czy 5.6 na koncu czy 6.3 w takim kitowym szkle?
To nie stalka gdzie sie mozna spierac czy 1,4 czy 1,8 i dywagowac nad kompromisem bokeh czy waga.
On i tak pewnie bedzie przymykany. Zwroc uwage ze masz 16mm na poczatku zamiast 18mm. To bardzo duza roznica, ktora pozwala juz na zabawe z dynamiczna perspektywa.
I jest do tylnej kieszeni spodni.
Były już kity z takim światłem, choćby konkurencyjny 15-45 Canona :)
Wielu vlogerów używa Gorillapod tak
https://i1.adis.ws/i/canon/G7%20II%20pic%20v2?w=1199&sm=aspect&aspect=16:9&qlt=80&fmt=jpg&fmt.options=interlaced&bg=rgb(255,255,255)
albo gimbali
wiec wyświetlacz odwraca się tu w najgorszą możliwą stronę.
Jak ty saczysz jad i nienawidzisz Nikona:-);-)
A co to ma za znaczenie czy 5.6 na koncu czy 6.3 w takim kitowym szkle?
Bo to nie FuFu z 5.6 na końcu za 1,7k. xD
Licząc po cenach w USA, u nas Z16-50 będzie poniżej 1k, ale to takie wróżenie z fusów.
W zestawie pewnie taniej.
cybulski
09-10-2019, 20:42
Zrobimy konkurs czy lepszy Pz 16-50.sony czy ten Nikona. Pewnie Nikon będzie gdzieś miał.ostrzej i można będzie ogłosić zwycięstwo. Potem wszyscy go kupią na wakacje po czym zrobią zdjęcia fonami.
Różnica miedzy f/6.3 a f/5.6 to marne 1/3EV [tak jak pomiędzy f/2 i f/1.8 lub f/4.5 i f/4]
A różnica miedzy f/1.8 a f/1.4 to 2/3 EV...
Bo to nie FuFu z 5.6 na końcu za 1,7k. xD
Jeśli FuFu to Fujifilm, to odpowiadający tym obiektywom kit, faktycznie ze światłem f/5,6 na długim końcu, kosztuje 350 zł.
Chyba, że masz na myśli bezlusterkowce FF. Tutaj f/5,6 może i kosztuje 1,7k, ale bardziej mowa o dolarach, niż złotówkach xD
Jeśli FuFu to Fujifilm, to odpowiadający tym obiektywom kit, faktycznie ze światłem f/5,6 na długim końcu, kosztuje 350 zł.
Chyba, że masz na myśli bezlusterkowce FF. Tutaj f/5,6 może i kosztuje 1,7k, ale bardziej mowa o dolarach, niż złotówkach xD
Mam na myśli Fuji 16-50 z 5.6 na końcu. Nowy na cyfrowych właśnie 1,7k (bez paru zeta).
Nikt przecież nie kupuje takich obiektywów osobno. One są warte tyle, ile wynosi różnica w cenie między samą puszką a puszką w zestawie z danym obiektywem.
Sprzedaż takich szkieł osobno to polowanie na łosia.
Pewnie tak, ale to i tak gdybanie, gdyż ponieważ Zetki jeszcze nie ma.
No ale posiadacze Z6/7 będą musieli kupić luzem ...lub z Z50.
cybulski
09-10-2019, 20:55
Pewnie tak, ale to i tak gdybanie, gdyż ponieważ Zetki jeszcze nie ma.
A jak będzie to ten kit powinni dodawać za symbolicznego dolara.
https://www.ceneo.pl/67153220
No ale posiadacze Z6/7 będą musieli kupić luzem ...lub z Z50.
A na co on posiadaczom Z6/7? Przecież to jest obiektyw pod APS-C.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/290186-Spekulacje-o-bezlustrach-Nikon-Z/page157?p=4079839&viewfull=1#post4079839
krzysztofz24
09-10-2019, 21:14
A jak będzie to ten kit powinni dodawać za symbolicznego dolara.
A Fuji czy Sony tak robilo?
Rozumiem ze ta kolosalna roznica w jasnosci 5,6 vs 6,3 to powod tego ,ze powinien kosztowac dolara:-D?
-Kit Nikona 16-55 pod bagnet Z 1 dolar czyl ikolo 4zl.
-Kit Fuji 16-55 z poteznym jasnym 5,6 1000zl.
Dobrze, ze producenci foto cie nie sluchaja. Bo az sie boje pomyslec jakby wyceniali popularne 50-tki z lepszym swiatlem 1,4 wzgledem tych 1,8;-).
Nikogo chyba nie bylo by stac na 50mm f1,4:mrgreen:
A na co on posiadaczom Z6/7? Przecież to jest obiektyw pod APS-C.
Bo w trybie DX z Z7 zostaje 20Mpix. A aparat zmieści się w kieszeni.
-Kit Fuji 16-55 z poteznym jasnym 5,6 1000zl.
1000 to w jakichś ściemnianych sklepach https://www.ceneo.pl/28396127
Jak kogoś stać na Z7 i ma taką fanaberię, żeby sobie z niego zrobić cropa, to stać go też będzie na zakup Z50 w kicie. Puszkę zawsze może zostawić w domu jako przycisk do papieru ;)
Kolekcjoner
09-10-2019, 21:26
Skopiuję to co niedawno pisałem gdzie indziej o EOS M. To samo się tyczy tego Nikona.
Pewnie więcej niż 3/4 nabywców aparatów z wymienną optyką poprzestaje na obiektywie kitowym.
Tyle samo z pozostałych kończy na dokupieniu 1-2 obiektywów.
Parę procent "kolekcjonuje" więcej obiektywów [i jeszcze mniej zabiera głos na takich forach jak nikoniarze ������]
Producenci [nie tylko Canon] o tym wiedzą.
Brak stałki za 5500 https://www.ceneo.pl/47393051
zoomów za 7000 https://www.ceneo.pl/43464135
czy tele za 20000 https://www.ceneo.pl/70998772
nie wpływa na popularność systemu, bo takie cuda to kupi ułamek z tych paru procent co będzie miało więcej niż 3 obiektywy.
System Canon EOS M świetnie odpowiada na potrzeby większości
i wcale nie ma ambicji robić np. takich 200/2 dla garstki.
Wcale też chyba nie chcą być najlepsi.
Żeby prowadzić w rankingach sprzedaży wystarczy oferować aparaty i obiektywy odpowiadające zapotrzebowaniu większości i po przystępnej dla niej cenie.
Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, możliwość podpięcia setki szkieł EF i EFS - dla mnie to był powód przesiadki w bezlustrach z Sony.
Dokładnie - to całkiem przyzwoite szkło i wystarcza w wielu przypadkach. Problemy zaczynają się jeśli chodzi o AF w ciemnych pomieszczeniach tu przydają się jaśniejsze szkła.
Obrazek2000
09-10-2019, 21:28
Ale jak Sony A7 ma „tragiczną ergonomię”, to jak można będzie robić zdjęcia takim maluchem jak Z50? ;-)
Szczerze? Po co mi kupować obiektywy od nowa? A jak mam używać adaptera i starych szkieł to taki aparat będzie za mały do zachowania jakiegokolwiek komfortu. Właśnie się żegnam z A7 i zostaje z tym co mam w Nikonie i A6000 z kitem „do kieszeni”.
Ten Z50 jest raczej dla nowych klientów i/lub kitowcòw, także nie dla nas Panie i Panowie; bez spiny ;-)
Myszowor
09-10-2019, 21:55
31897
Muszę przyznać że całkiem ładna puszka im wyszła, fajnie że są klawisze funkcyjne, pokrętło z przodu i te lepsze mocowania na pasek, jestem mile zaskoczony
Moim zdaniem ten Z50 wygląda bardziej profesjonalnie (technicznie?) od Canonów https://camerasize.com/compact/#829,684,776,ha,b
https://camerasize.com/compact/#829,684,776,ha,t
https://camerasize.com/compact/#829,684,776,ha,f
Cena korpusu ma być taka sama jak Canon EOS M6 Mark II [który nie ma wizjera] i 70$ wyższa od Canon EOS M50 [na starcie],
a zestawu z 16-50mm o 100$ niższa niż M6 II z 15-45mm i dodatkowym wizjerem i 100$ wyższa niż M50 z 15-45mm.
Chyba będzie wydrążony w "plastiku' -czyli tym nikonoskim Sereebo carbon fibre reinforced thermoplastic.
To Z50 powinno być pełną klatką żeby coś zawojować na rynku, a nie wygłupiać się z aps-c :(
To Z50 powinno być pełną klatką żeby coś zawojować na rynku, a nie wygłupiać się z aps-c :(
Skończyły się już podboje na rynku foto, bo tu już nie ma o co walczyć, chyba że o przetrwanie. Nikon będzie szczęśliwy, jeśli będzie miał jakikolwiek zysk i przynajmniej w większości zrealizuje ostrożne prognozowany sprzedaży. Na rynku bezlusterkowców FF już się powoli robi ciasno, najnowszej generacji puszki można już dostać za 5-6 tys. zł. Nikon dużo by tutaj nie zdziałał, no bo ile poniżej tej ceny mógłby zejść, aby mu się to w ogóle opłacało? Moim zdaniem lepiej iść w ilość, bo ludzi, którzy nie chcą wydawać kilkunastu tysięcy na aparat z podstawowymi szkłami (już nie mówiąc o lepszych obiektywach), jest mimo wszystko dużo więcej. Ilość da się zrobić w APS-C. Gdyby było inaczej, to cena Z6 poszybowałaby w dół tak, żeby ludzie stali w kolejkach pod sklepami. No ale nie staną, nawet gdy cena spadnie.
madebyzosiek
09-10-2019, 22:25
...to cos wybiorczo widzisz;-).
Podobnie jak Ty wybiórczo odnosisz się do mojej wypowiedzi ;)
Dla mnie telefon w tej chwili zastąpił całkowicie potrzebę posiadania DXa. Dla mnie podkreślam. Jedynym polem do popisu dla DXa dla mnie jest poziom D500 z Sigmą 50-100 Art, ale tracę właściwie wszystkie zalety DX (waga i wielość), a FX w podobnych gabarytach oraz ogniskowych i tak daje mi więcej. Stąd z bólem, ale po mocnym przeanalizowaniu pozbyłem się aparatów i szkieł DX, nawet tych do których miałem wielki sentyment. Dlatego sens wprowadzania na rynek aparatu DX z tak ciemnymi szkłami jest dla mnie niezrozumiały. Lustra z S17-50 będą lepsze bo łatwiej znaleźć dobre i jasne szkła, a tam gdzie poradzi sobie obiektyw 3.5-6.3 prowadzi sobie współczesny aparat w dobrym smartfonie.
krzysztofz24
09-10-2019, 22:37
Podobnie jak Ty wybiórczo odnosisz się do mojej wypowiedzi ;)
Dla mnie telefon w tej chwili zastąpił całkowicie potrzebę posiadania DXa. Dla mnie podkreślam. Jedynym polem do popisu dla DXa dla mnie jest poziom D500 z Sigmą 50-100 Art, ale tracę właściwie wszystkie zalety DX (waga i wielość), a FX w podobnych gabarytach oraz ogniskowych i tak daje mi więcej. Stąd z bólem, ale po mocnym przeanalizowaniu pozbyłem się aparatów i szkieł DX, nawet tych do których miałem wielki sentyment. Dlatego sens wprowadzania na rynek aparatu DX z tak ciemnymi szkłami jest dla mnie niezrozumiały. Lustra z S17-50 będą lepsze bo łatwiej znaleźć dobre i jasne szkła, a tam gdzie poradzi sobie obiektyw 3.5-6.3 prowadzi sobie współczesny aparat w dobrym smartfonie.
Prawie cala ja zacytowalem, wiec raczej nie bylo to wybiorczo.
Roznica miedzy 1 cal a APS-C jest wieksza niz miedzy APS-C a FF.
W pierwszym przypadku nie widzisz, w drugim (tym obiektywnie mniej widocznym z mniejsza roznica) widzisz...hmm;-).
A na marginesie to ja osobiscie tez nie widze potrzeby i sensu posiadania DX i FX jednoczesnie. Albo-albo. (ofc niektorzy tak chca i niech maja, wolny wybor).
Wiec w sumie pozbyles sie DX i zastapiles go komorka, bo jako "prawdziwy" aparat zostal FX. I tak ci pasuje - spoko.
Ale twoja wypowiedz mozna tez odczytac ze komorki/smartfony moga w pelni zastapic format DX i sa od niego w sumie lepsze.
A na to juz sie nie moge zgodzic, bo tak po prostu nie jest. I jest bardzo duzo argumentow na to. (wielkosc matrycy a co za tym idzie jakosc, dostepne szkla*, AF, ergonomia itp, itd).
I kurcze, aparat to aparat a nie idioten-kamera pod postacia smartfona do miziania ekraniku.
*zwracam uwage na sformulowanie szkla a nie plastikowe cos udajace obiektyw.
Roznica miedzy 1 cal a APS-C jest wieksza niz miedzy APS-C a FF.
Iloraz jest większy, ale nie różnica :)
madebyzosiek
09-10-2019, 22:44
Został mi jeszcze żony Soniak A6000 z PZetem i Sigmą 30 1.4 i uwierz mi, że tymi dwoma szkłami matryca APS-C w Sony nie potrafi pokonać chińskiej zarazy ;) Jego jedyną przewagą jest już tylko możliwość podpięcia dowolnego szkła, ale też pewnie opuści pokład, bo żona mając P30 zapomniała o nim całkiem...
Ps. W tym Nikonie też będziesz musiał głaskać ekran, żeby punkt AF wybrać ;)
Dla mnie ten aparat jest bez sensu, ale wiem że będą na niego klienci i Nikon też to wie.
krzysztofz24
09-10-2019, 22:57
Został mi jeszcze żony Soniak A6000 z PZetem i Sigmą 30 1.4 i uwierz mi, że tymi dwoma szkłami matryca APS-C w Sony nie potrafi pokonać chińskiej zarazy ;) Jego jedyną przewagą jest już tylko możliwość podpięcia dowolnego szkła, ale też pewnie opuści pokład, bo żona mając P30 zapomniała o nim całkiem...
(...).
Nie uwierze i tak nie jest. Mozemy tutaj wylac moze atramentu i dywagowac co kto uwaza i jak lubi. Ale no nie:-). Wielkie obiektywne i oparte na faktach "Nie". 1 cal i plastikowe cos vs APS-C i prawdziwe obiektywy. No chyba ze mowimy o slitasnych JPG i ktore urzadzenie go bardziej "upiekszy" swoim softem i da np sztuczny bokeh.
To tutaj aparat nie ma szans;-).
Nie chce tutaj rozwijac sporu robiac OT. Ale jesli ty nie widzisz roznicy miedzy smartfonem z okolo 1 calowa matryca a APS-C, to jak ludzie zauwazaja roznice miedzy DX a FX, (w niektorych zastosowaniach) przeciez tam powierzchnie matrycy dzieli mniejsza roznica w wielkosci.
Jak ty to zauwzyles?:-);-)
Kolekcjoner
09-10-2019, 23:15
Ale jak Sony A7 ma „tragiczną ergonomię”, to jak można będzie robić zdjęcia takim maluchem jak Z50? ;-)
A7 ma tragiczną ergonomię nie ze względu na rozmiary.
Szczerze? Po co mi kupować obiektywy od nowa? A jak mam używać adaptera i starych szkieł to taki aparat będzie za mały do zachowania jakiegokolwiek komfortu.
Komfort może i jest mały ale są sytuacje kiedy da się tego używać i nie trzeba nic kupować poza jednorazowym wydatkiem na adapter - to prawdziwie duża zaleta.
Nie uwierze i tak nie jest. Mozemy tutaj wylac moze atramentu i dywagowac co kto uwaza i jak lubi. Ale no nie:-). Wielkie obiektywne i oparte na faktach "Nie". 1 cal i plastikowe cos vs APS-C i prawdziwe obiektywy. No chyba ze mowimy o slitasnych JPG i ktore urzadzenie go bardziej "upiekszy" swoim softem i da np sztuczny bokeh.
To tutaj aparat nie ma szans;-).
Nie chce tutaj rozwijac sporu robiac OT. Ale jesli ty nie widzisz roznicy miedzy smartfonem z okolo 1 calowa matryca a APS-C, to jak ludzie zauwazaja roznice miedzy DX a FX, (w niektorych zastosowaniach) przeciez tam powierzchnie matrycy dzieli mniejsza roznica w wielkosci.
Jak ty to zauwzyles?:-);-)
Weź sobie takie Hyuawei P30 porób zdjęcia nim i A6000 - jestem ciekaw w ilu sytuacjach będziesz w stanie odróżnić zdjęcia - które czym były robione - i proszę bez pie..... o dobrych warunkach, słonecznej pogodzie itd ;).....
To co zostało zrobione przez programistów smartfonów w ostatnich latach to zupełny odlot....
Napisaliście wiele stron, nie będę cytował i odniosił się do konkretnych wypowiedzi (choc miałbym chęć, ale mi sie nie chce polemizować)
Bardzo logiczny, spodziewany i przyszłościowy ruch Nikona. Kolekcjoner mi świadkiem, że spodziewam się zamknięcia linii M u Canona. Bo powinni zrobić APS-C w Canonie R. To canon sie skazuje na konkurowanie z Fuji, utrzymanie kolejnego mocowania, kłopotliwość migracji z formatu na format itd.
Nikon zaoferował Z50 z tym samym bagnetem co Z6 i 7. I super. Szkoda, że nie ma czarnego, pewnie by nie ganił mniejszego body i mniejszej optyki.
Przypomnę, że nikt nie krytykuje DX w linii lustrzankowej z bagnetem F. Są tam takie aparaty jak D500 ale i D3xxx, D5xxx, D7xxx. Logiczne było, że będzie bezlustro DX. Wypuscili jeden model, odpowiednik czegoś pewnie pokroju serii D5xxx. Kiedyś wypuszczą odpowiednik D500, kiedyś będzie optyka do "małego Z" lepszej jakości. Domaganie się natychmiast dużej oferty jasnych szkiełek DX jest niepoważne wręcz. Skoro takich szkiełek nie ma w lustrzankach. Nie dał takich ani Canon, ani Nikon.
Proszę zauważyć, że do DX można podpinać szkła FX. Chcesz jakości - kup szkła pełnoklatkowe. Jasne jest, że skoro dają małą matrycę w Z50 by było tanio to dadzą tam tanie szkła, a nie jakiś full-wypas. To by był dopiero bezsens. Porównywanie z Fuji też jest z czapki, bo Fuji nie ma pełnoklatkowych szkieł. Fuji musi robić wszystko na mały format. Nikon nie, bo można podpinać szkła FX.
Kolejna sprawa - przy tak krótkim rejestrze będzie można podpinać szkła innych producentów. Także szkła Fuji, Sony. Kwestia czasu, kiedy chińczyki zrobią redukcje.
Ostatnia sprawa - do Z50 tez mozna przypiąć FTZ i stosować optykę z bagnetem F. I optykę z górnej półki i te małą, ciemną. Oczywiście przejściowo, bo mniejsze gabaryty się osiągnie ze szkłami natywnymi.
Jestem po tygodniowym pstrykaniu na wyjeździe i fon też się przydał ale to na szybkie wygodne udostępnienie, a opowieści że nie widać różnicy itd można sobie w buty schować, znajomy pstrykał wyłącznie szajsungiem S9 gdzie jakości aparatku nie da się odmówić i jakoś entuzjazmu u niego nie widzę jak to zrzucił na kompa do poprawek.
Fon nadal kuleje w wielu sytuacjach, a sama wygoda czasami jest koszmarnie wkurzająca, różne algorytmy poprawiające i przerabiające degradują obrazek.
Fony każdy ma i są wygodne ale jak biorę aparat to nie widzę sensu dla aps-c jako głównego sprzętu zwłaszcza patrząc na ceny sony A7/A7II, a nawet D600/D750, oczywiście kwestia obiektywów pozostaje bo to robi czasami potworny zestaw ale zamiast dużego bidona można brać mniejszy i waga się wyrówna.
Takie porównanie wielkości
31912
https://uploads.disquscdn.com/images/22d94ea95c1b373ce7772f88c61fdf311a6e7f1ac85691182a ac7625ffc12bc7.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/fd49de8dac603c662c9bed2b6c52a311f15bfd5c7f7c6c7e54 73ed327f18bed6.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/db7620f1dfed79994043c7f31aeebde537a38987437712060e 5a6e7d3782e0c5.gif
krzysztofz24
10-10-2019, 00:30
Weź sobie takie Hyuawei P30 porób zdjęcia nim i A6000 - jestem ciekaw w ilu sytuacjach będziesz w stanie odróżnić zdjęcia - które czym były robione - i proszę bez pie..... o dobrych warunkach, słonecznej pogodzie itd ;).....
To co zostało zrobione przez programistów smartfonów w ostatnich latach to zupełny odlot....
Ale tu nie chodzi o konkretne urzadzenia, tylko czyste porownanie matryc 1 cal vs APS-C i co to ze soba niesie. (Bo juz nie bede wspominal co mozna podpiac a co nie, ergonomi, dzialniu itp).
Co ty piszesz, zachwycasz sie tym co zrobili z oprogramowaniem producenci smartfonow? Jedyna dobra rzecz ktora zrobili to lepsze odszumianie. Ale te slitasne tryby, ten sztuczny bokeh...Boszszsz, czy ty to widzisz.
Smartfon jako aparat to taka typowa idioten kamera z czasow analogowych sprzedawana od razu z filmem w srodku.
A jeszcze oddzielnym tematem jest ile zdjec zrobionych smartfonami laduje na kompie i jest ogladanych na monitorze. Raczej marny procent. Bo nie wygladaja tak slicznie jak na ekranie smartfona z ultra hdr i wyzartymi kolorami.
Dziekuje za taka "fotografie".
A w temacie.
Ciekawe jaki wizjer bedzie mial ten Z50, chodzi mi o wielkosc a nie rozdzielczosc. W lustrzankach to wiadomo, jak to wyglada. Bardzo upraszczajac to mniejszy aparat rowna sie mniejszy wizjer.
A tu sama elektronika przeca. To chyba nic nie stoi na przeszkodzie zeby Z50 dzielil wizjer z Z6?
Kolekcjoner
10-10-2019, 00:49
Ale tu nie chodzi o konkretne urzadzenia, tylko czyste porownanie matryc 1 cal vs APS-C i co to ze soba niesie. (Bo juz nie bede wspominal co mozna podpiac a co nie, ergonomi, dzialniu itp).
Co do kwestii porównywania matryc to ja nie umiem tego robić inaczej niż tylko używając ich w konkretnych urządzeniach. Nie wiem jak mogę porównać efekty ich działania inaczej?
Co ty piszesz, zachwycasz sie tym co zrobili z oprogramowaniem producenci smartfonow? Jedyna dobra rzecz ktora zrobili to lepsze odszumianie. Ale te slitasne tryby, ten sztuczny bokeh...Boszszsz, czy ty to widzisz.
Smartfon jako aparat to taka typowa idioten kamera z czasow analogowych sprzedawana od razu z filmem w srodku.
A jeszcze oddzielnym tematem jest ile zdjec zrobionych smartfonami laduje na kompie i jest ogladanych na monitorze. Raczej marny procent. Bo nie wygladaja tak slicznie jak na ekranie smartfona z ultra hdr i wyzartymi kolorami.
Dziekuje za taka "fotografie".
Oczywiście można użyć jeszcze więcej epitetów w stylu "idioten kamera", a można też poużywać. Zrobić praktyczne porównania (jak np. działa stabilizacja) i wtedy pisać :). I brak ergonomii nie jest tu żadnym argumentem, bo co mi po najlepszej jak nie mam tego przy sobie.
krzysztofz24
10-10-2019, 01:31
Co do kwestii porównywania matryc to ja nie umiem tego robić inaczej niż tylko używając ich w konkretnych urządzeniach. Nie wiem jak mogę porównać efekty ich działania inaczej?
W jakichkolwiek urzadzeniach wyposazonych w dana matryce:-).
Wiesz ja nie kupie specjalnie Sony z matrca APS-C do porownia jak mam na obecna chwile 2 inne aparaty z taka matryca;-).
Oczywiście można użyć jeszcze więcej epitetów w stylu "idioten kamera", a można też poużywać. Zrobić praktyczne porównania (jak np. działa stabilizacja) i wtedy pisać :). I brak ergonomii nie jest tu żadnym argumentem, bo co mi po najlepszej jak nie mam tego przy sobie.
Brak ergonomi jest mz bardzo dobrym argumentem.
A to czy sie komus chce wziasc aparat czy nie to juz mocno subiektywna i indywidualna kwestia. Moze nawet psychologiczna.
Chce czy nie chce...;-).
A taki Z50 akurat do kieszonki, mniejszy niz niektore wypasione wielkoekranikowe smartfony. I ma lepsza wieksza matryce.
To moze jednak sie niektorym bedzie chcialo go wziasc;-).
Kolekcjoner
10-10-2019, 01:51
Ale tu nie chodzi o konkretne urzadzenia, tylko czyste porownanie matryc 1 cal vs APS-C i co to ze soba niesie.
W jakichkolwiek urzadzeniach wyposazonych w dana matryce:-).
:lol:
Sorry ale ja wymiękam. Wybacz ale dyskusja z Tobą to jednak strata czasu.
krzysztofz24
10-10-2019, 03:09
Czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu o porownaniu matryc?
Bierzesz sobie dowolne body DX i np porownujesz z dowolnym body FX pod wzgledem tego jak sie zachowuje matryca. Dobrze by bylo zeby nie dzielilo je przyslowiowe "100lat" w produkcji. Ten sam albo zblizony okres.
Np D750 vs D7200. Albo D610 vs D5xxx. Albo co ci sie tam podoba i pod reka jest.
Mozna np wysnuc wniosek ze FX mniej szumi ze wzgledu na rozmiar przetwornika.
To teraz wez sobie dowolnego smartfona z matryca okolo 1 cala i porownaj do dowolnego body z matryca APS-C.
Tez da sie wysnuc pewne wnioski. APS-C ma przewage np w szumach i ogolnej jakosci obrazka. Bo ma wieksza matryce. Wieksza matryca daje lepsze osiagi pod pewnymi wzgledami (w niektorych sytuacjach, szczegolnie takich z brakiem swiatla i pozniejsza obrobka np). To jest oczywiste.
Widze, ze z Toba chyba nie da sie normalnie rozmawiac.
Bardzo przepraszam, ze moj poglad jest sprzeczny z twoim. Widze ze taki stan rzeczy cie uraza.
Wywal focha jak ci to pomoze;-).
madebyzosiek
10-10-2019, 05:12
Czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu o porownaniu matryc?
Ja myślę, że najgorsze jest to, że Ty czegoś nie rozumiesz, bo nie próbowałeś porównać, tylko snujesz teorie...
Bierzesz sobie dowolne body DX i np porownujesz z dowolnym body FX pod wzgledem tego jak sie zachowuje matryca. Dobrze by bylo zeby nie dzielilo je przyslowiowe "100lat" w produkcji. Ten sam albo zblizony okres.
Np D750 vs D7200. Albo D610 vs D5xxx. Albo co ci sie tam podoba i pod reka jest.
Mozna np wysnuc wniosek ze FX mniej szumi ze wzgledu na rozmiar przetwornika.
Oczywiście, że FX da lepsze rezultaty, szczególnie tam gdzie porównujemy szumy, czy detal na zdjęciu.
To teraz wez sobie dowolnego smartfona z matryca okolo 1 cala i porownaj do dowolnego body z matryca APS-C.
Tez da sie wysnuc pewne wnioski. APS-C ma przewage np w szumach i ogolnej jakosci obrazka. Bo ma wieksza matryce. Wieksza matryca daje lepsze osiagi pod pewnymi wzgledami (w niektorych sytuacjach, szczegolnie takich z brakiem swiatla i pozniejsza obrobka np). To jest oczywiste.
To jest oczywiste, ale ja też Ci pisałem, że tam gdzie DX dałoby przewagę, czyli tam gdzie trzeba było wejść na wyższe czułości lub mieć świetną optykę, FX spisywał się lepiej, nawet taki, którego w dacie produkcji dzieli epoka od topowego DXa. Więc wiedząc i mogąc wybierać co muszę zabrać, zawsze brałem FXa. W końcu sprzedałem topowy sprzęt DX, zostawiłem tylko DXa na spacery, tzw mały zestaw. Ale okazuje się, że zdjęcie zrobione w warunkach spaceru nie różni się od tego zrobionego głaskfonem i to nawet na monitorze. Albo inaczej, żebyś zrozumiał... W warunkach dobrego światła różnice są kosmetyczne. Przewaga FX jest zawsze widoczna, więc wolę do pstrykania fona, a do fotografii FXa, szczególnie że przykładowo D610 z 35 Art jest takim zestawem małym spacerowym. Nie widzę u siebie miejsca na DXa odkąd zmieniłem telefon. Nie wiem też czemu zakładasz, że cieszyć się możemy z tego co wypluwa soft telefonu (choć to co wypluwa jest całkiem ok), skoro ja mogę sobie zrobić rawy i je obrobić dowolnie w LR. Jestem też pewien, że gdyby dać Ci dwa zdjęcia w takiej samej rozdzielczości z A6000 i PZet oraz P30 Pro, to nie wiedziałbyś które jest z czego (w pewnych warunkach zdjęcia z DX i FX też nie rozpoznasz).
Teraz Ty napisz czego nie rozumiesz... Może zamiast tak klepać posty wypróbuj coś sam? Rozmowa będzie miała większy sens, kiedy sam będziesz miał własne wnioski, a nie będziesz pisał o wyobrażeniach?
Ps. Wierzę, że w przyszłości Nikon da do tego dobrą optykę, ale nadal nie wiem jak to ma konkurować z D5xxx plus kit... Trochę gabarytami, trochę cechami bezlustra... Wydaje mi się, że za mało. A szkła lepsze będą kosztowały raczej sporo ;)
Już zapowiedziano DX 18-140 i to w zupełności wystarczy większości chętnych
I jeszcze jakiś UWA zoom.
Ponieważ nastąpiła oficjalna prezentacja, to zapraszam do nowych wątków
Z50 https://forum.nikoniarze.pl/threads/300174-Nikon-Z50-oficjalnie
16-50 https://forum.nikoniarze.pl/threads/300175-NIKKOR-Z-DX-16-50mm-f-3-5-6-3-VR
50-250 https://forum.nikoniarze.pl/threads/300176-NIKKOR-Z-DX-50-250mm-f-4-5-6-3-VR
Wind Mill
10-10-2019, 10:42
...to ma konkurować z D5xxx plus kit... Trochę gabarytami, trochę cechami bezlustra...
Dwa kółka, U1 i U2, ISO i korekcja ekspozycji na guziczkach, 2xFN - to jednak co nieco więcej niż 5xxx? ;)
Wygląda to jak kompromis połączenia lustrzankowego D5xxx z D7xxx, cena mocna jak za taki sprzęt, moim zdaniem przestrzelona o tysiaka.
Czyli coś mniejszego pewnie będzie bo jakoś muszą zastąpić nadal dobrze sprzedające sie maleństwa D3xxx w cenie za zestaw poniżej 2000zł.
krzysztofz24
10-10-2019, 11:03
Wydaje mi sie (jestem wrecz pewien;-) ), ze napisalem dosyc jasno i przejrzyscie i kompletnie na temat pewnego zagadnienia.
(....)Może zamiast tak klepać posty(.....)
+1 dla ciebie.
No coz, przychyle sie do prosby.
I przepraszam na wszelki wypadek;-).
cena mocna jak za taki sprzęt, moim zdaniem przestrzelona o tysiaka.
Tez tak mysle.
Ale moze stanieje niedlugo po premierze.
Ostatnio cos Nikon zbyt optymistycznie wycenia swoje produkty a rynek im to weryfikuje;-).
Dariusz Breś
11-10-2019, 03:15
nie wiem czy było ale chyba wygląda na fejkowy szkrin :)
31960
AnuBezsenny
11-10-2019, 03:20
Czytam co piszesz o telefonach vs bezlustro takie jak choćby Z50. Zaczynam rozumieć, że nawet jeśli ktoś kocha fotografię, to nie oznacza, że wymaga od niej zbyt wiele.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nie wiem czy było ale chyba wygląda na fejkowy szkrin :)
Wynika z tego ze jestem Pro Enthusiast FF ;-)
cybulski
11-10-2019, 18:37
Czytam co piszesz o telefonach vs bezlustro takie jak choćby Z50. Zaczynam rozumieć, że nawet jeśli ktoś kocha fotografię, to nie oznacza, że wymaga od niej zbyt wiele.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mozesz rozwinąć bo ciężko skupić się na takich zagadkowych wpisach w piątek wieczorem :) a nie chciałbym abyś poczul się zawiedziony nie uzyskując odpowiedzi.
Dariusz Breś
11-10-2019, 19:46
I co ja wam pisałem niewierni tomasze? o zetce na cropie nie wspomnę...
Nikon:
Our strategy is to run both systems (DSLR & Mirrorless) alongside each other.
Mirrorless isn’t going to be for everybody. Not everyone likes EVF’s, a lot of people really still like using optical viewfinders. Some people very much like the feel, weight and button sizes on a DSLR. Our strategy is all about giving the best of both worlds, so if users want great DSLRs they can go down that route, or if they want great mirrorless cameras they can go down that route as well. We expect to be investing in DSLR and mirrorless for the future.
krzysztofz24
11-10-2019, 20:36
I co ja wam pisałem niewierni tomasze? o zetce na cropie nie wspomnę...
Nikon:
Our strategy is to run both systems (DSLR & Mirrorless) alongside each other.
Mirrorless isn’t going to be for everybody. Not everyone likes EVF’s, a lot of people really still like using optical viewfinders. Some people very much like the feel, weight and button sizes on a DSLR. Our strategy is all about giving the best of both worlds, so if users want great DSLRs they can go down that route, or if they want great mirrorless cameras they can go down that route as well. We expect to be investing in DSLR and mirrorless for the future.
Pozwole sobie wykorzystac ten wpis.
Bo chcialem zauwazyc, ze tez to pisalem wielokrotnie co w tym komunikacie. Szczegolnie to co dalem kolorem.
Ze znjadzie sie miejsce na rynku dla obu rozwiazan, ze niektorzy moga chciec tak a inni tak.
Ale niektorzy sie mocno temu sprzeciwiali.
To teraz macie oficjalne stanowisko Nikona:smile:
(Podejrzewam ze Canon tez ten poglad reprezentuje).
Yes. yes, yes;-) Oficjalne stanowisko Nikona.
31998
Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze moja radosc jest przedwczesna i znajda sie glosy (nie jeden!) ze takim oswiadczeniem Nikon podpisal na siebie wyrok smierci:lol:
I jeszcze przyjdzie cybulski ( cybulski spokojnie, to niewinny zarcik) i powie ze skoro tak, to Sony zgarnia caly rynek i bierze wszystko bo i tak ma najlepsze aparaty na swiecie. Ale tylko czekalo na takie potniecie Nikona;-).
P.s
A i gdzie jest cz4rnuch? Bo sobie wyjechal na inny kontynent i mysli ze mu nie pokaze tego oswiadczenia Nikona;-).
Ależ ten Nikon jest przejęty faktem, że ktoś jeszcze lubi wizjery optyczne. Jak tylko przestanie im się opłacać je produkować, bo na bezlusterkowcach będą zarabiać więcej (a tak będzie), to nawet chwili się nie zawahają, żeby zaorać lustrzanki. Na razie sobie robią przestrzeń ku temu i gadają rzeczy, które ludzie chcą usłyszeć.
Borat1979
11-10-2019, 20:54
To Z50 powinno być pełną klatką żeby coś zawojować na rynku, a nie wygłupiać się z aps-c :(Z taką specyfikacją to z czym ten Z50 miałby wojować w tej pełnej klatce?
cybulski
11-10-2019, 20:57
Ja tam bym wolał aby była zażarta konkurencja między firmami a mam wrażenie ze oni mają jakieś ciche porozumienie, podzielili kto co robi i czeszą nam ceny że hej.
krzysztofz24
11-10-2019, 21:10
Ależ ten Nikon jest przejęty faktem, że ktoś jeszcze lubi wizjery optyczne. Jak tylko przestanie im się opłacać je produkować, bo na bezlusterkowcach będą zarabiać więcej (a tak będzie), to nawet chwili się nie zawahają, żeby zaorać lustrzanki. Na razie sobie robią przestrzeń ku temu i gadają rzeczy, które ludzie chcą usłyszeć.
Bo fantazja jest od tego, aby bawic sie, bawic sie na calego;-)
Tak piosenka byla jak bylem maly.
Dlugo jestes na forum. Jak bedzie nadal istnialo (fajnie by bylo), to pogadamy za 5 lat;-).
Ja tam bym wolał aby była zażarta konkurencja między firmami a mam wrażenie ze oni mają jakieś ciche porozumienie, podzielili kto co robi i czeszą nam ceny że hej.
Oooo, bardzo madre slowa kolego;-)
Ja osobiscie niezbyt lubie Sony za to co oferuje w dziale foto. Ale ciesze sie ze jest i troche daje bodzca N i C do dzialania.
Konkurencja zdrowa rzecz:-).
Wy powaznie wierzycie w te paplaninę marketingową?A co mają napisać? Kupujcie d850 czy inne d6 a za 5 lat obudzicie sie z ręką w nocniku? Owszem lustro to dziś rozsądny zakup, będzie sporo tanich używanych szkieł F, które jeszcze dziś trudno kupić bez zakładania hipoteki:lol:
Wy powaznie wierzycie w te paplaninę marketingową?A co mają napisać? Kupujcie d850 czy inne d6 a za 5 lat obudzicie sie z ręką w nocniku?
Ale czemu w nocniku? Te sprzęty zarobią na siebie przez 5 lat.
A powiedziałbym nawet, że w pół roku. A potem zobaczymy.:-)
Tyle że ich wartość na rynku wtórnym będzie taka jak każdego wygaszonego systemu, z 10-20% dzisiejszej ceny. Tylko o kwestie finansowe mi chodzi, jakość zdjęć będzie z pewnością nadal więcej niż zadowalająca.
madebyzosiek
12-10-2019, 07:05
Tyle że ich wartość na rynku wtórnym będzie taka jak każdego wygaszonego systemu, z 10-20% dzisiejszej ceny.
Ooooo, na ten moment czekam. Wtedy kupię sobie 105/1.4, 200/2, 400/2.8, zamienię 70-200 VR II na FL, wszystko za śmieszne grosze, bo przecież 20% za 70-200 FL to będzie 2500 zł... Serio wierzysz w to co piszesz? ;)
cybulski
12-10-2019, 07:30
To ja też, to ja też, sobie kupię za20% 105/1.4 do zabawy i jakieś body. Też nie mogę się doczekać na ten moment.
To ja też, to ja też, sobie kupię za20% 105/1.4 do zabawy i jakieś body. Też nie mogę się doczekać na ten moment.
A ja nie sprzedam :shock:
Pomyślcie jak tanie będą też Arty. 135mm zamiast 5000 będą po 1000...
Odpuściłem już temat 200/2, ale za 20% to też biorę :)
Taki kawał mi się przypomniał:
Przy wspólnym obiedzie rozmawiają katolik, protestant, muzułmanin i żyd.
Katolik:
- Jestem tak bogaty, że zamierzam kupić CitiBank.
Protestant:
- Ja jestem bardzo bogaty i kupię sobie General Motors.
Muzułmanin:
- Ja jestem bajecznie bogatym księciem... Kupię Microsoft
Zapadła cisza, wszyscy czekają co odpowie żyd. Ten spokojnie zamieszał kawę, oblizał łyżeczkę i odłożył ją na spodek. Następnie popatrzył na pozostałych biesiadników i mówi:
- A ja nie sprzedaję.
Bardziej miałem na myśli body niż szkła. Zapytajcie o to nawet dziś właścicieli d800 czy d800e. Oczywiste jest, że szkła taniej wolniej Nawet jak system się skończy. Kupisz za te 20% zapewniam, tylko nie będą już takie sexy. Obiekty pożądania się zmienią:grin:
madebyzosiek
12-10-2019, 10:39
Bardziej miałem na myśli body niż szkła. Zapytajcie o to nawet dziś właścicieli d800 czy d800e.
No cóż, też nie bardzo... Jak mówimy o wadach produkcyjnych D800, czy niszowych D800e, to może i masz rację, ale spróbuj kupić D4, D4s, DF za 10-20% ceny. Jak znajdziesz, to podeślij linka. Oczywiście nie mówię o przebiegu 500k zdjęć (na marginesie ciekawe która dzisiejszą zabawka wytrzyma taki przebieg).
Bardziej miałem na myśli body niż szkła. Zapytajcie o to nawet dziś właścicieli d800 czy d800e. Oczywiste jest, że szkła taniej wolniej Nawet jak system się skończy. Kupisz za te 20% zapewniam, tylko nie będą już takie sexy. Obiekty pożądania się zmienią:grin:
200/2 jest sexy od 2004 ;)
Jeśli chodzi o body - tak samo można zapytać właścicieli każdego innego body. A7 na początku kosztowało 6500zł, teraz można kupić nowe za 2250zł. X-T1 na początku kosztowało 5000zł, a ile kosztuje używka teraz? A są to aparaty młodsze od D800.
200/2 to dość niszowe szkiełko. Nie ma następcy, być może nie będzie miało. W owym 2004r kosztowało te 20k i dziś tyle kosztuje. Tyle że jakby inna wartość tych 20k. Oczywiście można znaleźć inne wyjatki, chodzi mi o zasadę. Dziś Nikon pisze że lustra będą dalej itp.za chwilę się skończy produkcja. Już potrzeba stosunkowo niewielkiego postępu. Oczywiście mając zabawki za parę :wink: tysi można się łudzić. Naturalne.
madebyzosiek
12-10-2019, 11:11
Dziś Nikon pisze że lustra będą dalej itp.za chwilę się skończy produkcja. Już potrzeba stosunkowo niewielkiego postępu. Oczywiście mając zabawki za parę :wink: tysi można się łudzić. Naturalne.
Czyli co, znów śmierć luster? To już chyba czwarta od ostatnich 6 lat... Nawet pewna grupa wyznaniowa tak często nie ogłasza końca świata :)
Ps. D800e też jest mocno niszowy ;)
Czyli co, znów śmierć luster? To już chyba czwarta od ostatnich 6 lat... Nawet pewna grupa wyznaniowa tak często nie ogłasza końca świata :)
...
Na ostatni koniec swiata to nawet jakies kredyty pobrali bo liczyli ze nie bedzie trzeba ich splacac ;-)
U mnie lustro juz odeszlo... czy umarlo to nie wiem bo nie mam kontaktu z nowym wlascicielem ;-)
200/2 to dość niszowe szkiełko. Nie ma następcy, być może nie będzie miało. W owym 2004r kosztowało te 20k i dziś tyle kosztuje. Tyle że jakby inna wartość tych 20k. Oczywiście można znaleźć inne wyjatki, chodzi mi o zasadę. Dziś Nikon pisze że lustra będą dalej itp.za chwilę się skończy produkcja. Już potrzeba stosunkowo niewielkiego postępu. Oczywiście mając zabawki za parę :wink: tysi można się łudzić. Naturalne.
Zapewne beda produkowali profesjonalne lustrzanki dla zawodowcow i to przez dugi czas. Natomiast wszystko ponizej bedzie z czasem stopniowo wygaszane i proporcje beda sie zmienialy na korzysc bezlusterkowcow. Mozliwe ze pierwsze znikna typowo amatorskie lustrzanki. Dluzej uchowaja sie modele dla zaawansowanego uzytkownika i czesciowo pro. Zreszta w roznych branzach chyba wlasnie tak to szlo.
Jeszcze w kwestii cen... mialem kiedys Olympusa E-3, z ciekawosci sprawdzilem po ile dzisiaj chodza obiektywy do tego martwego juz systemu 4/3 i o dziwo taki uzywany Zuiko 50mm f2 Makro jest do nabycia za okolo 200£ na ebay. Ceny za ktore faktycznie sie sprzedal sa rozne ale znalazlem aukcje na ktorej cena osiagnela faktycznie 200£ a byla i taka gdzie obiektyw sie sprzedal za 60£. Ja pamietam ze kupowalem go w okolicach 2010 czy moze 2011 roku w granicach 1000-1200 pln za uzywke w idealnym stanie. Dla mnie wniosek jest taki ze jezeli niszowy system jakim byl 4/3 nadal wzglednie trzyma ceny uzywanych obiektywow to nie sadze zeby obiektywy Nikona z bagnetem F mozna bylo kupic za grosze (czy tez 20-30% ich realnej wartosci) w najblizszym czasie.
madebyzosiek
12-10-2019, 12:38
Wydaje mi się, że jeszcze długo lustra pro, szczególnie jednocyfrowe, będą sprzedawały się równie dobrze jak bezlustra. Po pierwsze, nie ma bezlustra tak Pro, żeby zastąpić jednocyfrowe body, w miarę blisko jest A9, no ale jeszcze świata nie zwojował od lat. Po drugie użytkownik pro często ma zacne szkła, które albo nie istnieją u konkurencji, albo jak istnieją, to kosztują tyle co nerki. Po trzecie trwałość tego sprzętu, nawet topowych bezluster, jest niewiadomą. Czy jakieś bezlustro zanotowało już przebieg pół miliona? Pewnie nie. A czy jakieś bezlustro działa sprawnie i pewnie mając dziesięć lat? Też nie. A czy jakieś szkła o wartości nerek przetrwały ciężkie warunki i nadal pracują mimo upływu lat? Też nie... No to jak taki pro z całym kompletnym systemem ma teraz wszystko sprzedać i wejść w bezlustro? Ja bym nie ryzykował z taką stratą kasy. Wiem, w Nikonie FTZ załatwia temat, no ale kupić body na eksperyment można zawsze. Sam sobie kupię, jak wyjdzie takie z normalnym gripem i drugą kartą ;)
Tyle że ich wartość na rynku wtórnym będzie taka jak każdego wygaszonego systemu, z 10-20% dzisiejszej ceny. Dalej napisałeś, że myślałes o body.
Bardziej miałem na myśli body niż szkła. Zapytajcie o to nawet dziś właścicieli d800 czy d800e. Gdy nie było bezluster to ceny nie spadaja mocno? Co miałem z Nikona? Kompakt Cooolpix 5000 - kupiony za około 6 tys, sprzedany za 1,5 tys. D70 kupiony za 7 tys, sprzedany za niecały 1 tys. D200 kupiony za chyba 8 tys, mam do teraz - wartość ze 400 zł? D700 kupiony za 7 tys sprzedany wyjątkowo dobrze, za 4,5 tys (z gripem) bo zanim D800 były dostępne w sprzedaży. D800 kupiony za 12 tys, wartość poniżej 3 tys. Naprawdę masz nadzieję, ze kilkuletnie bezlustro będzie trzymało cenę? Zobacz na cenę Sony A7 mk1, używanych.
Ależ ten Nikon jest przejęty faktem, że ktoś jeszcze lubi wizjery optyczne. Jak tylko przestanie im się opłacać je produkować, bo na bezlusterkowcach będą zarabiać więcej (a tak będzie), to nawet chwili się nie zawahają, żeby zaorać lustrzanki. Na razie sobie robią przestrzeń ku temu i gadają rzeczy, które ludzie chcą usłyszeć.Zauważę, że Ty i wielu innych nie chcecie słyszeć o tym, że lustrzanki przetrwają. Przy okazji może popatrzmy na sprzęt jaki lubisz. A Leica z dalmierzami przetrwała? W epoce lustrzanek to nie miało prawa istnieć! istnieją dzisiaj?
Wizjery optyczne sa tańsze w produkcji niż elektroniczne ;)
nikoniarz
12-10-2019, 13:37
No cóż, też nie bardzo... Jak mówimy o wadach produkcyjnych D800, czy niszowych D800e, to może i masz rację, ale spróbuj kupić D4, D4s, DF za 10-20% ceny. Jak znajdziesz, to podeślij linka. Oczywiście nie mówię o przebiegu 500k zdjęć (na marginesie ciekawe która dzisiejszą zabawka wytrzyma taki przebieg).
Za 10% to nawet i 500 tys. przebiegu mi nie przeszkadza :D
Są dwa, a może nawet trzy światy użytkowników sprzętu foto.
Jedni co nadal używają lustrzanek najtańszych z kitem i wkurzają sie często że fon daje lepsze zdjęcia, taki klient jeśli ma wydac kasę to raczej posłucha "specjalisty" w markecie niż będzie dywagował nad wyższością optycznego wizjera nad elektroniczym albo czy ma lustro czy go nie ma w puszce.
Druga grupa to zawodowcy zarabiający na foto, szeroko od ptasiarzy, sportowców po kotleciki czy produktówkę, potrzeby różne ale zazwyczaj klient wie co chce i sięga po sprzęt konkretny, tu Z6/Z7 moim zdaniem święci triumf bo udaje sprzęt pro.
Między tymi grupami jest spora grupa ludzi co wie że fon jest ok, wie że sprzęt pro jest drogi, wie też ile waży dobry sprzęt optyczny itd, taki klient sięga po sprzęt w konkretnej kwocie i sugeruje się często upodobaniami, trendem, modą i często sprzęt przewyższa jego potrzeby, tu moim zdaniem zarówno lustrzanka jak i bezlustro długo będzie obecne i trudno wróżyć jak długo lustro będzie odchodziło w zapomnienie.
Borat1979
12-10-2019, 13:50
A Leica z dalmierzami przetrwała? W epoce lustrzanek to nie miało prawa istnieć! istnieją dzisiaj?
Wizjery optyczne sa tańsze w produkcji niż elektroniczne ;)Tylko jakie są ceny i poziom sprzedaży. Apatyty Leica to bardziej gadżety dla kolekcjonerów niż sprzed fotograficzny. Gdyby poziom sprzedaży lustrzanek był taki jak aparatów dalmierzowych Leica to Canon i Nikon już dawno zawinęli by swój biznes fotograficzny.
nikoniarz
12-10-2019, 13:58
Tylko jakie są ceny i poziom sprzedaży. Apatyty Leica to bardziej gadżety dla kolekcjonerów niż sprzed fotograficzny. Gdyby poziom sprzedaży lustrzanek był taki jak aparatów dalmierzowych Leica to Canon i Nikon już dawno zawinęli by swój biznes fotograficzny.
Więc czemu Leica się nie zwinęła?
Borat1979
12-10-2019, 14:19
Więc czemu Leica się nie zwinęła?Bo aparat to tylko niewielka cześć produkcji firmy Leica a sama firma to niewielka manufaktura z porównaniu z koncernami jak Canon czy Nikon. Poza tym ceny tych śmiesznych limitowanych edycji pozwalają na tym zarobić. Za Nikona czy Canona nikt nie zapłacić takich kwot jak za jakąś limitowaną Leicę M. Kupiłbyś jakiś Z6 czy D750 za ponad 20 koła bo jest w edycji limitowanej z okładziną ze skórki pytona?
nikoniarz
12-10-2019, 14:32
W przypadku Nikona aparaty też nie są dużą częścią sprzedaży.
Zauważę, że Ty i wielu innych nie chcecie słyszeć o tym, że lustrzanki przetrwają.
Nic podobnego, mogę słuchać o tym godzinami :D
A Leica z dalmierzami przetrwała? W epoce lustrzanek to nie miało prawa istnieć! istnieją dzisiaj?
Wciąż istnieje jeszcze fotografia analogowa, która w erze cyfrowej powinna wyginąć, a jednak jakoś jeszcze dyszy ostatkiem sił. Lustrzanki nie przestaną istnieć, nigdy tak nie twierdziłem. Zejdą jednak na margines.
Wizjery optyczne sa tańsze w produkcji niż elektroniczne ;)
Tego to akurat nikt z nas nie wie.
W dyskusji pojawił się cytat z marketingowej sieczki Nikona, że lustra będą równolegle rozwijać. No nie będą moim zdaniem, ale dalej je sprzedają, więc co ma mówić? Sorry Panowie, uwalamy DSLR?
Każdy sprzęt tanieje, ML też będzie, to oczywiste. Tylko że obniżki systemu F przyspieszą , w miarę jak Z stanie się bardziej kompletny.
madebyzosiek
12-10-2019, 16:17
Ja od lat nie mogę pojąć dlaczego kolejna generalnie dobra premiera bezlustra budzi wśród części użytkowników przekonanie, że lustra i bezlustra nie mogą żyć razem a rynku. Od razu umierają, schodzą na margines... A nie może być tak, że po prostu mają inne grupy odbiorców? Że ktoś chce świadomie wybrać lustro, albo bezlustro, albo nawet oba? Nie... Lustra umierają, lepiej kupić Fuji, a najlepiej jest u Sony ;) Oj panowie... Będziemy wspominać tą dyskusję za kolejne 5 lat ;)
Ps. Producent bryczek też się dziś jeszcze znajdzie, ale to nie dowód, że samochody nie wyparły koni.
madebyzosiek
12-10-2019, 16:26
Ps. Producent bryczek też się dziś jeszcze znajdzie, ale to nie dowód, że samochody nie wyparły koni.A koparki wyparły łopaty?
Kiedyś tablety miały wyprzeć laptopy, nawet był taki trend, a wyszło ciut inaczej.
nikoniarz
12-10-2019, 16:38
Forumowe proroctwa najlepiej traktować z dużym dystansem i przymrużeniem oka...
krzysztofz24
12-10-2019, 16:41
Ja od lat nie mogę pojąć dlaczego kolejna generalnie dobra premiera bezlustra budzi wśród części użytkowników przekonanie, że lustra i bezlustra nie mogą żyć razem a rynku. Od razu umierają, schodzą na margines... A nie może być tak, że po prostu mają inne grupy odbiorców? Że ktoś chce świadomie wybrać lustro, albo bezlustro, albo nawet oba? Nie... Lustra umierają, lepiej kupić Fuji, a najlepiej jest u Sony ;) Oj panowie... Będziemy wspominać tą dyskusję za kolejne 5 lat ;)
Podpisze sie rekami i nogami;-).
Naprawde to jest dziwne, ze pewna grupa ludzi nie moze zrozumiec, ze inna grupa ludzi moze po prostu chciec/wolec lustrzanke zamiast bezlustra.
Jak to dobrze ze Nikon nie slucha "opini i prognoz rynkowych" z forow internetowych:-).
Tylko chce zaspokajac potrzeby klientow foto.
Chcesz bezlustro - masz bezlustro.
Chcesz lustro i optyczny wizjer - prosze bardzo.
I to jest ok mz.
Forumowe proroctwa najlepiej traktować z dużym dystansem i przymrużeniem oka...
To taka rozrywka ;-)
PS.
Ciekawi mnie jakie produkty moglibysmy kupic gdyby firma Nikon zarzadzali nasi forumowicze ;-)
Ktos ma jakies propozycje ? ;-)
10-300mm/f1.2
I bezlustro z lustrem.
Chociaż nie, to już było.
10-300mm/f1.2
I bezlustro z lustrem.
Chociaż nie, to już było.
No dobra... Prezes sie wypowiedzial. ;-) Teraz potrzeba jakiegos inzyniera albo kumatego czlowieka ktory odpowie czy wyprodukowanie takiego cuda jest mozliwe. Ja bym jeszcze chetnie poznal przyblizone wymiary takiego obiektywu.
nikoniarz
12-10-2019, 17:09
Teraz potrzeba jakiegos inzyniera.
koesh :D
W sumie jako koorynator projektu dodam cos od siebie.
Stalki f1.4 w cenie i gabarycie obecnych kubeczkow f1.8 S. No i pelnoprawny grip do Zetek... tyle ze te moje pomysly jakies takie banalne sa... nuda ;-) Moze tez slot na dwie karty XQD... tak dla jaj zeby marudzacy mogli marudzic ze przeciez 2 karty XQD kosztuja krocie ;-)
koesh :D
Inzynierze... przybywaj ;-)
10-300mm/f1.2 potrzebujemy info czy taki obiektyw jest mozliwy do wyprodukowania i jak duzy moglby byc. Koszta i tym podobne bzdury nas nie interesuja.
Ja bym chciał body mocno modułowe, wymienna pamięć, matryca, migawka, procesor, wizjer itp Oprogramowanie najlepiej otwarte, może być nawet Android.
nikoniarz
12-10-2019, 17:20
Grip proponuje taki dmuchany- masa znikoma, funkcjonalność ogromną, niby jest, niby go nie ma...
Obowiązkowo z wbudowaną pompką. Może być od materaca.
cybulski
12-10-2019, 17:28
W sumie jako koorynator projektu dodam cos od siebie.
Stalki f1.4 w cenie i gabarycie obecnych kubeczkow f1.8 S. No i pelnoprawny grip do Zetek... tyle ze te moje pomysly jakies takie banalne sa... nuda ;-) Moze tez slot na dwie karty XQD... tak dla jaj zeby marudzacy mogli marudzic ze przeciez 2 karty XQD kosztuja krocie ;-)
Inzynierze... przybywaj ;-)
10-300mm/f1.2 potrzebujemy info czy taki obiektyw jest mozliwy do wyprodukowania i jak duzy moglby byc. Koszta i tym podobne bzdury nas nie interesuja.
Inżynier chyba przelicza stąd ta cisza.
Grip proponuje taki dmuchany- masa znikoma, funkcjonalność ogromną, niby jest, niby go nie ma...
Genialny pomysl. ;-) Czy ma byc wersja z przyciskami czy bez ? ;-)
cybulski
12-10-2019, 17:31
Dobra sprawa, jak aparat wpadnie do wody to przynajmniej nie utonie.
Dobra sprawa, jak aparat wpadnie do wody to przynajmniej nie utonie.
Brawo !!! Ja mysle ze bede musial przekazac ta informacje do dzialu marketingu... Niech pracuja nad haslem reklamowym...
Jsem Nikon, kamera, která se nikdy neutopí.
Tu od razu propozycja na rynek czeski.
私は二度と、れないカメラです。
Wersja japonska wyglada tak ;-)
Ja bym chciał body mocno modułowe, wymienna pamięć, matryca, migawka, procesor, wizjer itp Oprogramowanie najlepiej otwarte, może być nawet Android.
Ja mysle ze to mozemy dac do sieci sklepow DIY. Nikon... aparat ktory sam zlozysz ;-) Dodamy tez ekstra klej do podklejania gum. W sumie mozna by to tez sprzedawac jako gazete. Pierwszy numer... gumy... powiedzmy ostatni matryca.
Generalnie bardzo dobra propozycja. Dzieki niej dotrzemy do nowych grup docelowych. Ja mysle ze mozna by dolaczyc rysunki techniczne samego body... chetni moga sobie je wystrugac w drewnie. No chyba ze wypuscimy wersje ekskluzywna w jakims szlachetnym drewienku.
cybulski
12-10-2019, 17:44
Z drewna oliwnego dla slubnych obowiązkowo jeśli chcą mieć glejt z KK.
Z drewna oliwnego dla slubnych obowiązkowo jeśli chcą mieć glejt z KK.
Niezle... ale moze dla nich grip wypelniony woda swiecona... i przezroczysty ;-)
cybulski
12-10-2019, 18:30
Niezle... ale moze dla nich grip wypelniony woda swiecona... i przezroczysty ;-)
Ja myślę ze wystarczy poświęcenie obiektywów.
Ja myślę ze wystarczy poświęcenie obiektywów.
Permanentne... woda w obiektywie. ;-)
Ale to musi być obiektyw wodoszczelny.
Miałem tak w telezoomie od Sony - jak woda wleciała, to już wylecieć nie chciała...
Wszystko jest możliwe, czemu nie, prawa fizyki jakieś są, zagięcie czasoprzestrzeni i włączenie warp pozwoliłoby pewnie nawet na spore zmniejszenie takiej konstrukcji :)
Ja bym wolał do pełnej klatki 20-70mm f/4 o wymiarach typowych 24-70 f4 :)
Z ciekawostek jakiś czas temu było sporo pomysłów na soczewki dostosowujące swoje wymiary.
Ale to musi być obiektyw wodoszczelny.
Miałem tak w telezoomie od Sony - jak woda wleciała, to już wylecieć nie chciała...
To tak jak ruskie testowaly szczelnosc samochodu... wrzucali kota do srodka... jak kot byl w srodku nastepnego dnia... auto uznano za szczelne ;-)
Wszystko jest możliwe, czemu nie, prawa fizyki jakieś są, zagięcie czasoprzestrzeni i włączenie warp pozwoliłoby pewnie nawet na spore zmniejszenie takiej konstrukcji :)
...
Ja rozumiem ze weekend... ale poprosze troche wiecej szczegolow. ;-) Bo tutaj sa powazne projekty rozwazane.
Czy mozemy tez doprecyzowac slowo spore... czy mala przyczepka wystarczy ? Czy lepiej bedzie montowac to na podwoziu Toyoty terenowej ?
Wstępne obliczenia. (https://vignette2.wikia.nocookie.net/starwars/images/4/41/DSprototype_egvv.jpg)
Naprawde to jest dziwne, ze pewna grupa ludzi nie moze zrozumiec, ze inna grupa ludzi moze po prostu chciec/wolec lustrzanke zamiast bezlustra.
No ale chyba wszyscy to rozumieją, przecież tego się nie da podważyć. Ja się tylko obawiam, że za jakiś czas zaspokajanie potrzeb tej grupy ludzi będzie dla producentów sprzętu foto nieopłacalne (dla kilku firm już dawno przestało być), przez co mimo dzisiejszych zapewnień potrzeby te zostaną po prostu zignorowane.
Są jeszcze Chińczycy.
I jeszcze koesh jest.:-)
Ja bym wprowadził kompakt z line scan https://www.oneboxvision.com/blog/line-scan-cameras-how-they-work i obrotowym obiektywem jak w np. Horizon https://www.youtube.com/watch?v=kHLQ0q_XDic lub obrotowym lustrem.
A propos - koesh. Przy obliczeniach możesz wziąć pod uwagę soczewki dyfrakcyjne.;-)
madebyzosiek
12-10-2019, 20:02
No ale chyba wszyscy to rozumieją, przecież tego się nie da podważyć. Ja się tylko obawiam, że za jakiś czas zaspokajanie potrzeb tej grupy ludzi będzie dla producentów sprzętu foto nieopłacalne (dla kilku firm już dawno przestało być), przez co mimo dzisiejszych zapewnień potrzeby te zostaną po prostu zignorowane.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale te firmy którym przestało się to opłacać nie były nigdy liderami rynku w lustrach... No może Olympus zrobił jakiś dziwny krok lejąc na swoich klientów (ufff, już prawie kiedyś płaciłem za E520, ale bym na tym wyszedł...). Ale możesz się obawiać, masz prawo. Ja się nie obawiam i mój plecak foto też. A na niskie ceny sprzętu z lustrem czekam tak niecierpliwie, jak na kolejne lato... Pewnie się nie doczekam (nie mówię o lecie). Niestety prawie wszystkie drogie zabawki już kupiłem... ale może tych kilka się uda za 10% ceny :)
Wstępne obliczenia. (https://vignette2.wikia.nocookie.net/starwars/images/4/41/DSprototype_egvv.jpg)
No... w koncu. Podoba mi sie ten projekt. Widze kolejna grupe docelowa... fotografowie sportowi... pilka nozna. Zawodnicy beda grali mecze tym obiektywem... obiektyw zawsze w centrum akcji. ;-) Tylko trzeba uwazac jak ktos trafi w slupek... proponuje zrobic gumowe bramki ;-)
Nie wiem czy zauważyłeś, ale te firmy którym przestało się to opłacać nie były nigdy liderami rynku w lustrach... No może Olympus zrobił jakiś dziwny krok lejąc na swoich klientów (ufff, już prawie kiedyś płaciłem za E520, ale bym na tym wyszedł...). Ale możesz się obawiać, masz prawo. Ja się nie obawiam i mój plecak foto też. A na niskie ceny sprzętu z lustrem czekam tak niecierpliwie, jak na kolejne lato... Pewnie się nie doczekam (nie mówię o lecie). Niestety prawie wszystkie drogie zabawki już kupiłem... ale może tych kilka się uda za 10% ceny :)
To nie mogles sie wtedy odezwac do mnie... bym nie kupil mojego ;-)
Ja miałem E-510, nawet zastanawiałem się nad E-620 :D
Ja miałem E-510, nawet zastanawiałem się nad E-620 :D
Ja dobrnalem do E-3... pozniej zmienilem wiare ;-)
PS.
Roznie sie rozeszly drogi Olympusowcow... byli tacy co sie kanonizowali... jak nazwac tych co poszli do Nikona ?
10-300mm/f1.2
Tak mocno gdybając, taki "obiektyw" mógłby ważyć... nic. ;)
Choć to na tą chwilę Sci-Fi z naciskiem na Fi. ;)
krzysztofz24
12-10-2019, 21:30
PS.
Roznie sie rozeszly drogi Olympusowcow... byli tacy co sie kanonizowali... jak nazwac tych co poszli do Nikona ?
O czlowieku malej wiary. Nazywa sie ich Patriarchami. Tu jest jeden.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nikon_(patriarcha_Moskwy)
;-)
madebyzosiek
12-10-2019, 21:34
To nie mogles sie wtedy odezwac do mnie... bym nie kupil mojego ;-)
Hehe ;) Byłem nim zachwycony, zdecydowany, juz go testowałem w sklepie! Canon był taki plastikowy jak zabawka, no ale to możliwości CMOS w Nikonie wygrały... D5000/D90/D300s, wszystkie trzy po kolei. Wtedy byłem zszokowany tym, że na iso 1000 właściwie nie ma szumu ;) Olympus wymiękał już na 400...
O czlowieku malej wiary. Nazywa sie ich Patriarchami. Tu jest jeden.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nikon_(patriarcha_Moskwy)
;-)
Lo matko... Czyli jak sprzedalem Olympusa E-3 i kupilem Nikona D700 zostalem... Patriarcha ;-) Chyba jednak wole to okreslenie na tych co sie przesiedli na Canony... kanonizacja ;-) krotko i zabawnie.
Hehe ;) Byłem nim zachwycony, zdecydowany, juz go testowałem w sklepie! Canon był taki plastikowy jak zabawka, no ale to możliwości CMOS w Nikonie wygrały... D5000/D90/D300s, wszystkie trzy po kolei. Wtedy byłem zszokowany tym, że na iso 1000 właściwie nie ma szumu ;) Olympus wymiękał już na 400...
Mialem E-520 krotko... kiedy przesiadalem sie na E-3 to rozwazalem tez Canona 5D. Tyle ze kasy mialem tyle ze moze bym dal rade jakies bieda zoomy albo 1 albo 2 tanie stalki stalki kupic. W Olympusie mialem wczesniej wymienione E-3 + 12-60 i 50-200 oraz 50mm f2. Ja tym nawet jakies eventy robilem i koncerty.
Ale przyszedl dzien kiedy dotarlem do sciany i powiedzialem dosc. Nie zapomne jakiego banana mialem na gebie po tym jak przynioslem do domu D700. Moj pierwszy cyfrowy Nikon. To byl pierwszy aparat ktory naprawde dal mi ogrom radosc od samego poczatku. Drugi raz takie same uczucie mialem po zakupie Z6. Kiedy kupowalem D750 albo ktorys z Fuji to radosc byla taka sobie. Wiec dla mnie zarowno D700 jak i Z6 byly przelomowe.
Borat1979
13-10-2019, 19:45
W przypadku Nikona aparaty też nie są dużą częścią sprzedaży.W granicach 40% przychodów koncernu to niewiele?
40% to chyba łącznie z optyką i sprzętem dla medycyny i przemysłu półprzewodnikowego.
296 z 708 to będzie jakieś 40% https://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2019/19_all_e.pdf
Garść luźnych plotek:
- puszka z 60 mpix i/lub szybka ma (mają?) zostać pokazane w latach 2020-21;
- dwie linie ML APS-C jedna poniżej, druga powyżej Z50 (Z30 oraz Z70?) - wkrótce;
- w ciągu 2-3 lat, spodziewane jest, że N będzie miał całkiem solidną bazę szkieł FX oraz DX.
Jeśli chodzi o matryce to pierwsze info było w grudniu 2018 ale konkrety dopiero tu https://nikonrumors.com/2019/04/23/rumors-nikon-signed-up-to-purchase-the-new-sony-60mp-sensor-imx455.aspx/ Sony podobny sensor wpakowało w A7rIV.
paparapa
07-11-2019, 11:31
Garść luźnych plotek:
- puszka z 60 mpix i/lub szybka ma (mają?) zostać pokazane w latach 2020-21;
- dwie linie ML APS-C jedna poniżej, druga powyżej Z50 (Z30 oraz Z70?) - wkrótce;
- w ciągu 2-3 lat, spodziewane jest, że N będzie miał całkiem solidną bazę szkieł FX oraz DX.
A coś z FX ale z "normalnymi" matrycami?... Wydaje misie że ca. 30 MPiX by wystarczyło, bez dodatkowych kosztów jak np. nowy komp :)))
Plotki są cały czas że będzie para profesjonalnych Zetek, jeśli jedna z gigantyczna matrycą to pewnie druga z normalną, chyba że zwlekają i wypuszczą Z6/Z7 mk2, nie wiadomo co im do głowy przyszło.
paparapa
07-11-2019, 21:07
Plotki są cały czas że będzie para profesjonalnych Zetek, jeśli jedna z gigantyczna matrycą to pewnie druga z normalną, chyba że zwlekają i wypuszczą Z6/Z7 mk2, nie wiadomo co im do głowy przyszło.
Co miało by być w mk2?. Nie za bardzo widze miejsce na taki wariant, ale zobaczymy. Choć z drugiej strony, kiedy aparat nie musi posiadać skomplikowanej mechaniki, modeli mogą rocznie klepać bez liku :).
Co miało by być w mk2?.
Dadzą parę mpixuff więcej, +1 fps, drugi slot na kartę i voila, masz mk2 z ceną 1,49x większą na start, niż mk1. ;)
W 2018 jak były plotki o matrycy 60Mpix to było że druga to jakaś ~32Mpix.
Wypuszczenie mk2 dla Z6/Z7 powiedzmy dwa lata od premiery może mieć sens taki jak w SOny gdzie utrzymują bardzo długo obecność na rynku mk1, mk2 jednocześnie mając mk3 i niedługo premierę mk4, dzięki temu mogą "zapełniać" rynek tanim sprzętem i budować obecność systemu na rynku, pokazywac statyski sprzedaży itd.
Marketing i logika czasami szeroko się ze sobą rozmija, a jeśli to wszystko rozmija się z oczekiwaniem rynku to już zaczyna się źle.
Mało kto przypuszczał że sprzęt zaprezentowany rok temu w cenie 9500zł teraz będzie można kupić za prawie połowę tego, lustrzanki nigdy tak nie były przeceniane, więc Nikon może nie będzie dawał już żadnego kastrata, a da Z6 mk2 o jakieś 10% drożej jak to robi sony ?
Przypuszczam też że kończy sie era "standardu" dla sensora 24Mpix, canon podniósł poprzeczkę, ciekawe co wrzuci sony do A7IV.
Tylko pytanie, do czego ta ~32mpix trafi? Do ML odpowiednika D5/6? Do Z6II? A może do D6? Ewentualnie wszystkie te opcje naraz.
Co miało by być w mk2?. Nie za bardzo widzę miejsce na taki wariant, ale zobaczymy. Choć z drugiej strony, kiedy aparat nie musi posiadać skomplikowanej mechaniki, modeli mogą rocznie klepać bez liku :).
Szybsze uruchamianie, 2x SD a nie XQD, większy bufor, więcej fps w RAW przy pełnym AF i AE.
Szybsze uruchamianie,
Z9
2x SD a nie XQD,
Serio myślisz, że się cofną? Wątpię. Raczej, jeśli już dwa sloty będą, to 2x XQD lub 1XQD/1SD
większy bufor,
Z9
więcej fps w RAW przy pełnym AF i AE.
Z9
Myszowor
07-11-2019, 23:14
I nareszcie Z9 - cena x2
D6 i Z9 pewnie w podobnych cenach będzie.
OjTam
E tam, to wszystko niech sobie będzie z większą matrycą w Z9, a nam niech poprawią Z6 żeby się D7500 na niego wymienić z czystym sumieniem :)
OjTam
E tam, to wszystko niech sobie będzie z większą matrycą w Z9, a nam niech poprawią Z6 żeby się D7500 na niego wymienić z czystym sumieniem :)
Nie łudź się, że aż taka różnica będzie między Mk1 i Mk2.
paparapa
08-11-2019, 11:09
Z9
Serio myślisz, że się cofną? Wątpię. Raczej, jeśli już dwa sloty będą, to 2x XQD lub 1XQD/1SD
Z9
Z9
Dokaladnie jak piszesz :).
Karty SD teraz będą się nadawały do starego złomu i smartfonów. Szanujący sie fotograf nawet na nie nie spojrzy :).
Moim życzeniem było by zastosowanie elektroniki w nowym procesie technologicznym o zmniejszonym poborze prądu.
Dariusz Breś
09-11-2019, 05:19
Patrząc na opublikowane wyniki finansowe to ja nie jestem pewny czy oni coś jeszcze wypuszczą poza D6 :(
Trudno się teraz dziwić sigmie i tamronowi że nie wchodzą w ten rynek.
To nie o to chodzi. Na razie za mało osób posiada te body by firmy chciały robic na nie optykę. Nie robią też na system Canon R. Canon pada? Tamron sam jest tak słaby, że nie robi na wiele bagnetów, albo robi tylko pojedyncze modele, a nie całą game. Sigma wejdzie w Canona i Nikona.
Patrząc na opublikowane wyniki finansowe to ja nie jestem pewny czy oni coś jeszcze wypuszczą poza D6 :(
Trudno się teraz dziwić sigmie i tamronowi że nie wchodzą w ten rynek.
Obecnie wszystkim slupki spadaja. Jednym mocniej innym mniej ;-)
https://nikonrumors.com/2019/11/07/nikon-revised-downward-their-financial-forecast-for-the-fy-ending-march-31-2020.aspx/
Wiec bym tak tego nie demonizowal w przypadku Nikona. Generalnie rynek sprzetu foto mocno sie zmienia bo nawyki klientow sie zmieniaja. Dzisiaj kazdy jest fotografem... i to bez posiadania dedykowanego aparatu foto. ;-)
cz4rnuch
09-11-2019, 13:05
... Canon pada?...
Canon żyje ze sprzętu biurowego więc nie pada, ale w ostatnim kwartale w segmencie foto zaliczyli chyba największy spadek w porównaniu z zeszłym rokiem. Zrobili też korektę na cały rok, bo idzie im gorzej niż przewidywali. I to mimo, że to Canon rok temu trąbił, że rynek foto się załamuje.
Paradoksalnie w najlepszej sytuacji dziś są firmy, które zajmują małą część rynku foto, a przy tym ich działy foto od lat są sponsorowane przez inne, dużo lepiej prosperujące działy. Te firmy za dużo nie stracą w przyszłości, a stać je na bardziej odważne decyzje, których Canon czy Nikon nie podejmą, bo się boją.
Paradoksalnie w najlepszej sytuacji dziś są firmy, które zajmują małą część rynku foto, a przy tym ich działy foto od lat są sponsorowane przez inne, dużo lepiej prosperujące działy. Te firmy za dużo nie stracą w przyszłości, a stać je na bardziej odważne decyzje, których Canon czy Nikon nie podejmą, bo się boją.
Fuji X-Pro 3 ;-)
Tylko że nie ma na rynku tych odważnych ruchów żadnego producenta i nie zapowiada się na to :(
Chyba że odważnym ruchem nazwiemy przecenienie przez Nikona swojego Z6 o 50%.
Tylko że nie ma na rynku tych odważnych ruchów żadnego producenta i nie zapowiada się na to :(
Chyba że odważnym ruchem nazwiemy przecenienie przez Nikona swojego Z6 o 50%.
Zobacz co Fuji zrobilo z cena X-H1... byl moment ze dawali go gratis przy zakupie drogiego obiektywu. Ja bym powiedzial ze to jednak Fuji podejmuje "odwazne" decyzje ;-)
Ja o tym aparacie dowiedziałem się jakieś 2-3 tygodnie tu na forum dlatego nie dostrzegłem tego.
Dariusz Breś
09-11-2019, 14:44
Porozmawiałem trochę z sigmą i oto czego się dowiedziałem:
Sigma przez najbliższy rok nie wejdzie w Z. Problemem są moce przerobowe jak i opłacalność.
System jest za młody aby można było powiedzieć coś o jego przyszłości.
Sony jest dla nich nr 1 jeśli chodzi o bezlustra. Sprzedają się najlepiej i mają sporą bazę aparatów.
W tej chwili natywne (bez dupek) wypuścili: 14-24 2.8, 24-70 2.8, jest 35 1.2, lada chwila wyjdzie 70-200 2.8, wszystko pod sony.
ps. jestem właśnie po ślubie cywilnym, krde zaczyna mnie ten wizjer przeszkadzać w zetkach
Xavier80
09-11-2019, 14:48
Porozmawiałem trochę z sigmą i oto czego się dowiedziałem:
Sigma przez najbliższy rok nie wejdzie w Z. Problemem są moce przerobowe jak i opłacalność.
System jest za młody aby można było powiedzieć coś o jego przyszłości.
Sony jest dla nich nr 1 jeśli chodzi o bezlustra. Sprzedają się najlepiej i mają sporą bazę aparatów.
W tej chwili natywne (bez dupek) wypuścili: 14-24 2.8, 24-70 2.8, jest 35 1.2, lada chwila wyjdzie 70-200 2.8, wszystko pod sony.
ps. jestem właśnie po ślubie cywilnym, krde zaczyna mnie ten wizjer przeszkadzać w zetkach
Ooo, a nie wiesz może, Darku, kiedy planują wypuścić 70-200 FE?
Dariusz Breś
09-11-2019, 14:53
Ooo, a nie wiesz może, Darku, kiedy planują wypuścić 70-200 FE?
Jeśli są chętni, mogę lajwa zrobić z sigmą, będziecie mogli zadawać pytania.
......
A kilka słów rozwinięcia? Jeżeli w zetce przeszkadza, co dopiero byłoby w innych korpusach..
Pytam z ciekawości rzucić groszem w stronę zetki ;)
Kolekcjoner
09-11-2019, 15:02
A jakieś ucieleśnienie tych "odważnych decyzji" można gdzieś zobaczyć ;)?
Dariusz Breś
09-11-2019, 15:05
A kilka słów rozwinięcia? Jeżeli w zetce przeszkadza, co dopiero byłoby w innych korpusach..
Pytam z ciekawości rzucić groszem w stronę zetki ;)
No lag jest, pływa obraz, a sala lekko ciemna. Wczoraj D5 fociłem i zaraz po tym jak wezmę zetę dostaje kręćka.
No lag jest, pływa obraz, a sala lekko ciemna. Wczoraj D5 fociłem i zaraz po tym jak wezmę zetę dostaje kręćka.
A nie mogles ich poprosic zeby na sali swiatlo wlaczyli ;-)
A jakieś ucieleśnienie tych "odważnych decyzji" można gdzieś zobaczyć ;)?
Oczywiście, na pierwszej lepiej witrynie sklepowej. Poszukaj tam dobrych obiektywów pod cropowe bezlustra, a będziesz wiedział, które firmy mają jaja, żeby je produkować, a które się boją wewnętrznej konkurencji.
Porozmawiałem trochę z sigmą...U nas czy w Japonii ?
U nas czy w Japonii ?
Nie wazne gdzie... wazne z ktora sigma ;-)
Dariusz Breś
09-11-2019, 15:19
A nie mogles ich poprosic zeby na sali swiatlo wlaczyli ;-)
No masz krde flak, że też na to nie wpadłem :)
Nie wazne gdzie... wazne z ktora sigma ;-)
Te szydery, bo się zamknę w sobie i nie sprzedam wam niusa.
Miejscowa sigma, osoba która wie najwięcej w pl co się dzieje i dziać będzie w sigmie japan.
http://sigma-foto.pl/inspiracja/rozmowa-z-lukaszem-jedrzejewiczem-product-managerem-sigma-polska/
Łukasz Jędrzejewicz
https://sigma-foto.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_5980-768x512.jpg
No masz krde flak, że też na to nie wpadłem :)
Nastepnym razem bedziesz wiedzial ;-) I pamietaj ze my tu na forum jestesmy po to zeby sobie pomagac. Wiec jakbys mial jakis problem to pytaj smialo ;-)
Tak juz na serio. Sa sytuacje gdzie wizjer elektroniczny moze powodowac dyskomfort. Wszystko zalezy od tego jak wypada w danej sytuacji bilans zalet i wad uzycia bezlusterkowca. Zreszta Ty masz bardzo dobra lustrzanke do kompletu wiec problemu nie masz. Masz z czego wybrac. Ja takiego wyboru nie mam ale swiadomie podjalem decyzje bazujac wlasnie na bilansie zalet i wad.
...
Te szydery, bo się zamknę w sobie i nie sprzedam wam niusa.
...
No bo ;-) Ja bym ;-) Wolal tego niusa od Nikona... czy juz zdazyli wyprodukowac te pseudo gripy do Zetki... kasa na zakup lezy i sie marnuje a kupic tego nie ma gdzie ;-( Buuuuu
PS.
Tak wiem... moglem wybrac Sony i bylbym zadowolony ;-) W sensie gripa ;-)
Dariusz Breś
09-11-2019, 15:30
Nastepnym razem bedziesz wiedzial ;-) I pamietaj ze my tu na forum jestesmy po to zeby sobie pomagac. Wiec jakbys mial jakis problem to pytaj smialo ;-)
Tak juz na serio. Sa sytuacje gdzie wizjer elektroniczny moze powodowac dyskomfort. Wszystko zalezy od tego jak wypada w danej sytuacji bilans zalet i wad uzycia bezlusterkowca. Zreszta Ty masz bardzo dobra lustrzanke do kompletu wiec problemu nie masz. Masz z czego wybrac. Ja takiego wyboru nie mam ale swiadomie podjalem decyzje bazujac wlasnie na bilansie zalet i wad.
No bo ;-) Ja bym ;-) Wolal tego niusa od Nikona... czy juz zdazyli wyprodukowac te pseudo gripy do Zetki... kasa na zakup lezy i sie marnuje a kupic tego nie ma gdzie ;-( Buuuuu
PS.
Tak wiem... moglem wybrac Sony i bylbym zadowolony ;-) W sensie gripa ;-)
A zagadam z nikonem też czy nie zechciałby lajwa u mnie zrobić.
Weź nie gadaj że to kupujesz ty głupku ;)
A zagadam z nikonem też czy nie zechciałby lajwa u mnie zrobić.
Weź nie gadaj że to kupujesz ty głupku ;)
To ja poprosze tego z Nikonem.
No kupie... taniej mi wyjdzie kupic niz czas marnowac i strugac samemu ;-) Nie zeby mi sie podobal ten produkt gripopodobny... ale ergonomia sie poprawi. Ja pionowych kadrow bardzo malo robie wiec ten brak przyciskow przezyje.
No ja nawet u Nikona UK sie zapisal ze golebia mi wysla jak tylko produkt bedzie dostepny w sprzedazy... No ale poki co nic nie widac... albo ten golab polecial nie tam gdzie mial... i go zjedli ;)
Jak fotografuje zwierzeta z Zetka i podpietym N200-500 to sie zwierzeta ze mnie smieja ;-) No musze tego gripa podpiac zeby se powiekszyc ;-) Aparat ;-)
33280
Dariusz Breś
09-11-2019, 15:43
No kupie... taniej mi wyjdzie kupic niz czas marnowac i strugac samemu ;-) Nie zeby mi sie podobal ten produkt gripopodobny... ale ergonomia sie poprawi.
OMFG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg
ok ok, przyznaję może być to poprawa ergonomii, ale i tak OMFG
...
ok ok, przyznaję może być to poprawa ergonomii, ale i tak OMFG
No i zwierzeta sie przestana ze mnie smiac ;-) A to juz jest bezcenne ;-)
Musisz przestać używać D5 i wszystko będzie dobrze :mrgreen:
No i faktycznie... najlepsze rozwiazanie. A nie mowilem... tutaj na forum jestesmy od tego aby sobie pomagac. ;-)
Dariusz Breś
09-11-2019, 16:32
No i faktycznie... najlepsze rozwiazanie. A nie mowilem... tutaj na forum jestesmy od tego aby sobie pomagac. ;-)
Na litość boską.... hehehe
Zerknijcie na mój roadmap ;)
https://dariuszbres.pl/harmonogram/
Nooo..., nie planujesz żadnych pojedynków z D5, więc nie będziesz go potrzebował :p
Kolekcjoner
09-11-2019, 17:38
Oczywiście, na pierwszej lepiej witrynie sklepowej. Poszukaj tam dobrych obiektywów pod cropowe bezlustra, a będziesz wiedział, które firmy mają jaja, żeby je produkować, a które się boją wewnętrznej konkurencji.
A Ty nie możesz podać żadnego konkretnego przykładu tej odwagi o której pisałeś wyżej?
No offence - po prostu pytam, bo dla mnie to dosyć interesujące zagadnienia :).
Dariusz Breś, te pojedynki na Twojej stronie będą odbywały się chronologicznie wg listy?
Dariusz Breś
09-11-2019, 17:57
Dariusz Breś, te pojedynki na Twojej stronie będą odbywały się chronologicznie wg listy?
Mniej więcej, część już gotowa, od nowego tygodnia będę puszczał.
Najdłużej zejdzie 40 art vs nikon, tutaj planuję wystawić wszystkie najmocniejsze szkła nikona przeciwko sigmie.
To może jeszcze a7m3 vs z6?
Miejscowa sigma, osoba która wie najwięcej w pl co się dzieje i dziać będzie w sigmie japan.hmm... to mogą być takie same bujdy marketingowe jak na portalach będą, jakby to było info bezpośrednie od sigmy japan od osoby związanej z zarządem/właścicielami to miałoby sens, przecież oni nie będą jakiemuś tam pracownikowi w PL przekazywać istotnych wiadomości.
Przypomnę że Sigma nie miała też robić zoomów żadnych do bezluster z tych samych powodów co napisałeś, a jednak do Sony robią, do Panas też ale tu pewnie będą musieli, Canon i Nikon może być postrzegany obecnie jako konkurencja.
Możliwe że tworzy się się taki podział na rynku Sony + Sigma + Panas + Leica, tylko że tu znowu sa mocne powiązania Nikona z Sony na poziomie elektroniki i sensorów, jedyny to Canon jest na tyle mocny że może sobie sam radzić.
Dariusz Breś
09-11-2019, 18:19
hmm... to mogą być takie same bujdy marketingowe jak na portalach będą.
Zaznaczę mu, albo real gadka albo no live.
To może jeszcze a7m3 vs z6?
AF, grip, 2 sloty po stronie sony, cała reszta po stronie Zety.
A7IVR mam zamiar przetestować.
Zaznaczę mu, albo real gadka albo no live.
AF, grip, 2 sloty po stronie sony, cała reszta po stronie Zety.
A7IVR mam zamiar przetestować.
Ciekawi mnie jak bardzo ten AF jest super w Sony.
A ten news to o czym? Sigma?