Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Ciekawe jak Z7 będzie się prezentował z gripem
cz4rnuch
22-08-2018, 07:32
...A co do aparatów, to ciekawi mnie czy zastosują baterię EN-EL15. Jakoś do Nikona V1 ją zmieścili, to tu też powinni.
EN-EL15 to byłby ukłon w stronę obecnych użytkowników lustrzanek i ogólnie dobry krok, ale bezlustra potrzebują energii znacznie bardziej niż lustrzanki więc osobiście wolałbym nową i jeszcze bardziej pojemną baterię. Grip jest spory więc skoro w A7 mieści się z battery o większej pojemności to fajnie byłoby gdyby Nikon na maksa wykorzystał miejsce i dał bardzo dużą baterię.
PS Mam nadzieję, że po prezentacji zdjęć body, które dziś wyciekły choć na chwilę ucichnie temat future-proof medium format mount :)
Dziwnie ten ekran wygląda, z tą grubą czarna obwódką... Ciekawe skąd to się wzięło
cz4rnuch
22-08-2018, 09:32
Gdy nie było widać ramki wyglądało to znacznie lepiej. Były zachwyty nad największym ekranem w dziejach itd. No, ale pewnie ten największy żarłby sporo prądu więc może to nie tak źle.
PS Ktoś pamięta na ile wyliczyli długość tego 24-70/4? Pytam, bo 50 i 35 wyglądają przy nim na podobnych rozmiarów i chyba są nawet bardziej pękate.
Dziwnie ten ekran wygląda, z tą grubą czarna obwódką... Ciekawe skąd to się wzięło
Przypuszczam że przy konstruowaniu wygrały kwestie solidności mocowania, trwałości ekranu, a mniej moda na bezramkowość, która po lekkim uderzeniu się wylewa.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam nadzieję, że po prezentacji zdjęć body, które dziś wyciekły choć na chwilę ucichnie temat future-proof medium format mount :)
Dlaczego, przecież nadal jest możliwość upchania czegoś większego jak to zrobiło sony w bagnecie zrobionym do aps-c czego nie ukrywali przy wrzucaniu pierwszego A7.
Zobacz jak wygląda pełna klatka w sony i co można upchać jeszcze w nikonie, jest to przyszłościowy bagnet, sony zapewne zmieni bagnet kiedyś.
https://i.imgur.com/s0zZeXY.jpg
źródło (https://i.imgur.com/s0zZeXY.jpg)
sony zapewne zmieni bagnet kiedyś. Zapomnij. Zmiana bagnetu to zmiana systemu, Kolejny raz w Sony? I tak podkopali zaufanie do siebie (SLT - i co z ty dalej?), mają to powtórzyć?
Ode mnie:
Nikon - Bezlusterkowy System Z
Myslę, że to.
Sony to jedyna firma, której klient wszystko wybaczy łącznie ze zmianą bagnetu "dla dobra klienta" :)
Ja bym zrobił zwyczajnie i prosto
Nikon Z
póki nie znamy przyszłych premier i jak będą wyglądały półki produktów, jaki będzie podział na amatorski i pro sprzęt, jeden dział szybko się zapełni pewnie.
cz4rnuch
22-08-2018, 10:20
...Dlaczego, przecież nadal jest możliwość upchania czegoś większego jak to zrobiło sony w bagnecie zrobionym do aps-c czego nie ukrywali przy wrzucaniu pierwszego A7...Moim zdaniem to zwykłe urban legends. Pokaż gdzie Sony do czegoś takiego się przyznało. Czytałem o tym wiele razy, ale chyba nigdy nie widziałem jakiegoś oficjalnego komunikatu. A co do MF to oczywiście można śnić dalej, nikomu nie bronię :)
...Zobacz jak wygląda pełna klatka w sony i co można upchać jeszcze w nikonie, jest to przyszłościowy bagnet...A to nie był przypadkiem jeden z Twoich argumentów przeciw mocowaniu Sony, że już na starcie nie jest przyszłościowe i ogranicza? Jeśli tak co co takiego przyszłościowego jest w mocowaniu Nikona gdzie tak samo będzie trzeba na siłę upychać matrycę? :) I zapytam jeszcze jaki profit będzie z tego? Co zyskają użytkownicy FF i MF na wspólnym bagnecie?
Sony to jedyna firma, której klient wszystko wybaczy łącznie ze zmianą bagnetu "dla dobra klienta" :)Canonowi też to wybaczono. Na tyle, że w tej chwili przoduje na rynku. I trochę bez sensu jest to co napisałeś. Bagnet Z Nikona to chyba też jest nowy bagnet, co? Podobnie jak Nikon 1. Bezlustro = nowy bagnet (pomijając potworki od Pentaxa i Sigmy, które pewnie kupiło łącznie z kilkadziesiąt osób). To raczej logiczne.
Japończyki dziś napisali:
https://www.nokishita-camera.com/2018/08/z6z7.html
badtorro
22-08-2018, 12:57
Dziwna ta gruba obwódka na ekranie. I dziwnie mały ekranik na górze body, swobodnie mógłby być większy, energii prawie nie żre. Dziwi również kółeczko PASM zamiast koniczyny guzików. To zapewne ma być miejsce na wyższe modele.
Na szczęście to nie ekrany robią zdjęcia, a wszystko wskazuje że to co jest prawdziwie istotne dla zdjęć będzie genialnie dobre.
Wygląda na to, że mój D700 wreszcie znajdzie następcę :-)
Moim zdaniem to zwykłe urban legends. Pokaż gdzie Sony do czegoś takiego się przyznało. Czytałem o tym wiele razy, ale chyba nigdy nie widziałem jakiegoś oficjalnego komunikatu. A co do MF to oczywiście można śnić dalej, nikomu nie bronię :)
Może i tak też być ale przyznasz że robienie bagnetu do aps-c NEX bez brania pod uwagę że potem matryca ff będzie problemem do umieszczenia jest dziwne ?
A to nie był przypadkiem jeden z Twoich argumentów przeciw mocowaniu Sony, że już na starcie nie jest przyszłościowe i ogranicza? Jeśli tak co co takiego przyszłościowego jest w mocowaniu Nikona gdzie tak samo będzie trzeba na siłę upychać matrycę? :) I zapytam jeszcze jaki profit będzie z tego? Co zyskają użytkownicy FF i MF na wspólnym bagnecie?
Lepiej przemyślana kwestia odległości i średnicy daje ułatwienia w konstrukcji obiektywów z czym ma problem sony.
Ascetyczny nowoczesny design. Nikon wyczuł trend. O wielkości sukcesu zadecyduje stosunek jakości obiektywów do ceny.
https://imaging.nikon.com/lineup/acil/lenses/mount_adapter_ft1/restrictions.htm :wink:
Opis dotyczy adaptera FT1 do serii Nikon 1 a nie nowego adaptera!
Spodziewasz się większej kompatybilności nowego adaptera
poza może przymykaniem mechanicznej przysłony?
cz4rnuch
22-08-2018, 13:35
Może i tak też być ale przyznasz że robienie bagnetu do aps-c NEX bez brania pod uwagę że potem matryca ff będzie problemem do umieszczenia jest dziwne ?A skąd wiesz, że nie wzięto tego pod uwagę? Albo, że dla inżynierów Sony stanowi to jakiś problem, który nie wpisuje się w ich strategię? No i ponawiam pytanie. Skoro wpychanie na siłę matrycy FF w mocowanie APS-C, jak twierdzisz, jest dziwne, to dlaczego uważasz, że wpychanie na siłę matrycy MF w mocowanie FF jest takie przyszłościowe?
Lepiej przemyślana kwestia odległości i średnicy daje ułatwienia w konstrukcji obiektywów z czym ma problem sony.To co napisałeś nie odpowiada na moje pytanie. Sytuacja Nikon FF - Nikon MF jest analogiczna do Sony APS-C - Sony FF. Problemy podobne, w czym różnica? Rozumiem, że trzymasz się swojej teorii, nie mam z tym problemu, ale w sumie pytam o proste rzeczy a ty tylko kluczysz i rozsiewasz sentencje typu "lepiej przemyślana kwestia odległości..." :) Choć raz odpowiedz konkretnie.
A skąd wiesz, że nie wzięto tego pod uwagę? Albo, że dla inżynierów Sony stanowi to jakiś problem, który nie wpisuje się w ich strategię? No i ponawiam pytanie. Skoro wpychanie na siłę matrycy FF w mocowanie APS-C, jak twierdzisz, jest dziwne, to dlaczego uważasz, że wpychanie na siłę matrycy MF w mocowanie FF jest takie przyszłościowe?
To co napisałeś nie odpowiada na moje pytanie. Sytuacja Nikon FF - Nikon MF jest analogiczna do Sony APS-C - Sony FF. Problemy podobne, w czym różnica? Rozumiem, że trzymasz się swojej teorii, nie mam z tym problemu, ale w sumie pytam o proste rzeczy a ty tylko kluczysz i rozsiewasz sentencje typu "lepiej przemyślana kwestia odległości..." :) Choć raz odpowiedz konkretnie.
Nikon wybrał format FF w swoim MILC świadomie, bo era lustrzanek z matrycą APS-C powoli kończy się.
Czy zrobienie Z8 typu MF (Medium Frame) jest ponad możliwości Nikona we współpracy z Fuji?:):):)
cz4rnuch
22-08-2018, 13:55
A co to ma wspólnego z tym co napisałem. Przecież nic takiego nie sugeruję. Czy może znowu nie załapałem żartu? :)
Myślę, że ta dyskusja to jest dzielenie włosa na czworo. Mogło być tak, że ktoś w Sony nie przemyślał do końca tematu rozmiaru bagnetów a było ogromne parcie na miniaturyzację aparatów:) Poza tym bezlustra FF Sony sprzedają się bardzo dobrze:)
A skąd wiesz, że nie wzięto tego pod uwagę? Albo, że dla inżynierów Sony stanowi to jakiś problem, który nie wpisuje się w ich strategię? No i ponawiam pytanie. Skoro wpychanie na siłę matrycy FF w mocowanie APS-C, jak twierdzisz, jest dziwne, to dlaczego uważasz, że wpychanie na siłę matrycy MF w mocowanie FF jest takie przyszłościowe?
To co napisałeś nie odpowiada na moje pytanie. Sytuacja Nikon FF - Nikon MF jest analogiczna do Sony APS-C - Sony FF. Problemy podobne, w czym różnica? Rozumiem, że trzymasz się swojej teorii, nie mam z tym problemu, ale w sumie pytam o proste rzeczy a ty tylko kluczysz i rozsiewasz sentencje typu "lepiej przemyślana kwestia odległości..." :) Choć raz odpowiedz konkretnie.
Masz rację, sony może w swoim bagnecie dać aps-c, ff ale może też dać m4/3 i 1/2" :)
Nikon może to wszystko plus coś większego od ff, tyle i nie chcę niczego udowadniać ponad to co widać na zdjęciach i można spokojnie wyciągnąć wnioski jakie się chce.
Problem nie jest samo upchanie czy też nie tylko jakie daje to możliwości w konstruowaniu obiektywów, czy Nikon zrobił nowy bagnet rzucając monetą czy też z rozmysłem to nie wiem ale mozłiwości daje większe i ponownie napiszę że tylko o to mi chodzi.
Może i tak też być ale przyznasz że robienie bagnetu do aps-c NEX bez brania pod uwagę że potem matryca ff będzie problemem do umieszczenia jest dziwne ?
Mogło być tak, że ktoś w Sony nie przemyślał do końca tematu rozmiaru bagnetów a było ogromne parcie na miniaturyzację aparatów:)
Widzieliście ten za duży bagnet w pierwszych Nex?
12930
cz4rnuch
22-08-2018, 14:29
Z tym, że większy bagnet daje nowe możliwości w projektowaniu się zgadzam i o tym od początku piszę. Stwarza też nowe problemy o czym chyba nikt z tu obecnych nie wspominał. Odnośnie sensu czy bezsensu wciskania matryc tam gdzie się ledwie mieszczą to tylko przytaczam Twoje słowa koeshu i liczyłem na konkretną dyskusję. Podobnie z resztą odnośnie zasadności tworzenia takiego "uniwersalnego" bagnetu. Tu też można podyskutować na poważnie zamiast przerzucać się ogólnikami. Nic to, trzeba poczekać do jutra na oficjalne hands-ony od ambasadorów Nikona, przynajmniej zamiast o historiach zza siedmiu rzek i mórz będzie można porozmawiać o tym co jest :)
12930
Zapewne został zaprojektowany pod aps-c gdy im się jeszcze ff nawet nie śniło, tylko jednemu z inżynierów się suwmiarka przesunęła o 3 cm :)
Coś się nie zgadza na tych ostatnich zdjęciach.
Gdzie jest przełącznik trybu AF?
Trochę też to nie pasuje do oficjalnego filmiku o korpusie, tam przy włączniku były nieco inne przyciski.
^
i przez tą luźną suwmiarkę musieli zrobić wyższego Nexa ;)
cz4rnuch
22-08-2018, 14:34
I wtedy powstał pomysł na FF. Teraz wszystko jasne.
https://nikonrumors.com/2018/08/22/nikon-d850-vs-nikon-z6-vs-nikon-z7-specifications-comparison.aspx/
no to juz wiemy troche co siedzi w srodku
Pokaż kotku, co masz w środku?
Wygląda fajnie. Czyli co? Z6 na start niecałe 10000 pln, a Z7 jakieś 15000?
cz4rnuch
22-08-2018, 14:46
12fps powinno starczyć prawie dla każdego, 9 w body o dużej rozdzielczości też (o ile to nie są jakieś dane z zablokowaną ostrością lub coś podobnego). Wagę podali chyba bez baterii więc o ile to prawda to w praktyce mamy ciężkie bezlustro o wadze zbliżonej do lustrzanki :( Oprócz tego i być może rozmiarów reszta moim zdaniem na plus.
Jakich klientów na rynku Nikon chce zadowolić swoim nowym sprzętem? Myślę, że Nikon chce odebrać klientów firmie na literkę C a dopiero potem na literkę S. Dodawanie bezpłatnego adaptera to bardzo dobra decyzja:)
12fps powinno starczyć prawie dla każdego, 9 w body o dużej rozdzielczości też (o ile to nie są jakieś dane z zablokowaną ostrością lub coś podobnego). Wagę podali chyba bez baterii więc o ile to prawda to w praktyce mamy ciężkie bezlustro o wadze zbliżonej do lustrzanki :( Oprócz tego i być może rozmiarów reszta moim zdaniem na plus.
Spekulowane ceny są bez VAT-u.
Darmowy adapter F-Z to bardzo dobra decyzja Nikona:) Ukłon Nikona w stronę posiadaczy obiektywów AF-S:)
Przecież podana waga jest taka sama jak soniaków, ty masz jakąś obsesje.
cz4rnuch
22-08-2018, 15:02
Przecież podana waga jest taka sama jak soniaków, ty masz jakąś obsesje.
Kto ma obsesję? Ja? W tym zestawieniu waga D850 jest podana bez baterii, jeśli nie wierzysz to sprawdź, więc całkiem możliwe, że waga bezluster też nie uwzględnia baterii. Nie piszę, że tak jest, ale to chyba możliwe, inaczej jaki sens byłoby porównywać wagę aparatu bez baterii z aparatami z baterią?
Ciekawe jak będzie działać stabilizacja 5-osiowa u Nikonów Z?
cz4rnuch
22-08-2018, 15:36
Spekulowane ceny są bez VAT-u.
Nie wiem jakie ceny podawano bez vatu, ale widziałem te bez podatków stanowych w USA (oczywiście chodzi mi spekulacje). Jeśli się potwierdzą to będzie bardzo dobrze, bo na start spodziewałem się cen wyższych o 500-600 dolków od Sonaczy.
Ciekawe czy w tej szufladce Z7 na gripie mieszczą się dwa sloty na kartę?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/NikonD850vsNikonZ7-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-D850-vs-Nikon-Z7.jpg)
Na żywo (w sensie na zdjęciu a nie na renderze) moim zdaniem wygląda lepiej, a przynajmniej na sprzęt, który jest porządnie wykonany.
badtorro
22-08-2018, 15:36
Nie wiem jakie ceny podawano bez vatu, ale widziałem te bez podatków stanowych w USA (oczywiście chodzi mi spekulacje). Jeśli się potwierdzą to będzie bardzo dobrze, bo na start spodziewałem się cen wyższych o 500-600 dolków od Sonaczy.
Nikon chyba nie bardzo może sobie na to pozwolić, jeśli chce rzucić rękawice Sony
Czekam z utęsknieniem na premierę nowych Nikonów.
Wreszcie ludzie przestaną narzekać, że system SONY jest drogi, bo Nikon wyznaczy nowe standardy :) Może wreszcie ludzie przestaną porównywać ceny starych "strucli" Nikkora z Allegro za kilka stówek do nowoczesnych szkieł do bezlusterkowców. Tutaj porównanie będzie proste i szybkie.
Pomijam, że SONY będzie miało dużo lepszą pozycję ze względu na ogrom szkieł systemowych, ZEISS-ów, Samyangów, Voigtlanderów, itd... Do wyboru, do koloru...
Swoją drogą Nikon będzie musiał być na prawdę ultra-super-rewelacyjny, skoro cenowo będą celowali w A7m3 i A7r3.
Jeżeli tutaj i teraz się nie przebiją, i w ciągu dwóch lat nie zaprezentują całej gamy dobrych szkieł do bezluster... To będzie początek końca Nikona.
cz4rnuch
22-08-2018, 17:14
...Wreszcie ludzie przestaną narzekać, że system SONY jest drogi, bo Nikon wyznaczy nowe standardy :)...Dziś na SARze pisali, że zdobyli brytyjskie ceny nowych Nikonów i Z6 ma kosztować dokładnie tyle samo co A7III, co jest akurat zaskakujące, in plus. Z7 ma podobno być o 500 funtów droższy od A7RIII. Większą niewiadomą będą raczej ceny obiektywów, tych które już czekają na prezentację i tych, które są dopiero w planach. Na tym się zarabia i to najbardziej drenuje kieszenie. Puszki może nie są tanie, ale za rok czy dwa pewnie mocno potanieją. A nadal będą robić zdjęcia.
Kto ma obsesję? Ja? W tym zestawieniu waga D850 jest podana bez baterii, jeśli nie wierzysz to sprawdź, więc całkiem możliwe, że waga bezluster też nie uwzględnia baterii. Nie piszę, że tak jest, ale to chyba możliwe, inaczej jaki sens byłoby porównywać wagę aparatu bez baterii z aparatami z baterią?
No jaka jest waga A7mkIII bez bateryjki, a jaka jest tych Z6/Z7 tez bez bateryjki ?
cz4rnuch
22-08-2018, 17:26
No jaka jest waga A7mkIII bez bateryjki, a jaka jest tych Z6/Z7 tez bez bateryjki ?
Nie umiesz sam sprawdzić? A7III waży 650g z baterią i kartą pamięci (nie ważyłem, ale tak stoi w specyfikacji). W tabelce porównawczej Z6 i Z7 z D850 podane są wagi 670g i 915g (i nie jest napisane czy to z baterią i kartą), ale waga D850 w tym porównaniu to waga bez baterii i karty więc istnieje możliwość, że i wagi Zetek nie uwzględniają baterii i karty. Czy teraz jest jaśniej czy dalej nie rozumiesz tego co napisałem? Przy okazji zaznaczyłem, że wcale tak nie musi być, ale ty w swoim zwyczaju chyba nie doczytałeś do końca zanim coś skomentowałeś. Dodam też, że 650g A7III dla mnie to też nie jest wymarzona waga więc Z6 i Z7 tym bardziej nie jest, niezależnie od tego czy te 670g to z baterią czy bez.
Dziś na SARze pisali, że zdobyli brytyjskie ceny nowych Nikonów i Z6 ma kosztować dokładnie tyle samo co A7III, co jest akurat zaskakujące, in plus. Z7 ma podobno być o 500 funtów droższy od A7RIII. Większą niewiadomą będą raczej ceny obiektywów, tych które już czekają na prezentację i tych, które są dopiero w planach. Na tym się zarabia i to najbardziej drenuje kieszenie. Puszki może nie są tanie, ale za rok czy dwa pewnie mocno potanieją. A nadal będą robić zdjęcia.
No tak, ceny puszek będą porównywalne...
Co do szkieł - cudów się nie spodziewam. Dobre, jasne obiektywy będą w cenach Sony G-Master, czyli od ok. 10.000 PLN-ów będzie otwierał się cennik czegokolwiek. Z resztą już teraz tak jest, bo nowe 70-200 czy 24-70 w sklepie tyle kosztują. Ale nie, wszyscy powtarzają, że "sony drogie".
Bawiłem się ostatnio Sony 24- 70 i 70-200 G-Master. Rewelacja, jakość samego obiektywu rewelacyjna, co do jakości optycznej też wątpliwości nie ma. Z nowymi body, czyli A7III i A7R3 bajka. Drogo, ale bajka.
Co do puszek - SONY robi czasem numery w stylu "cashback" i wtedy ceny drogich zabawek są fajniejsze. Nikon ma mniejszą skłonność do robienia promocji. Tu zobaczymy jak będzie.
Czekam z utęsknieniem na premierę nowych Nikonów.
Wreszcie ludzie przestaną narzekać, że system SONY jest drogi, bo Nikon wyznaczy nowe standardy :) Może wreszcie ludzie przestaną porównywać ceny starych "strucli" Nikkora z Allegro za kilka stówek do nowoczesnych szkieł do bezlusterkowców. Tutaj porównanie będzie proste i szybkie.
Pomijam, że SONY będzie miało dużo lepszą pozycję ze względu na ogrom szkieł systemowych, ZEISS-ów, Samyangów, Voigtlanderów, itd... Do wyboru, do koloru...
Swoją drogą Nikon będzie musiał być na prawdę ultra-super-rewelacyjny, skoro cenowo będą celowali w A7m3 i A7r3.
Jeżeli tutaj i teraz się nie przebiją, i w ciągu dwóch lat nie zaprezentują całej gamy dobrych szkieł do bezluster... To będzie początek końca Nikona.
Fotografia zmienia się i sprzęt też się zmieniają. Moim zdaniem początkiem końca Nikona była jakość serwisu i wysokie ceny obiektywów na rynku pierwotnym i wtórnym. Kolejny problem to brak dobrego trybu filmowania w Nikonie. Kolejny problem to działanie autofocusa podczas filmowania. Myślę, że Nikon zobaczył, że ich lustrzanki i obiektywy nie sprzedają się. Cena zooma 24-70/2,8 z VR wnerwia fotografów nawet na rynku amerykańskim.
cz4rnuch
22-08-2018, 17:40
...Co do puszek - SONY robi czasem numery w stylu "cashback" i wtedy ceny drogich zabawek są fajniejsze...Nikon też dość często robi cashback, nie są one może tak spektakularne, ale to dobry moment na zakupy. Pod warunkiem, że Janusze biznesu wcześniej nie podniosą cen o równowartość promocyjnego zwrotu. Przy okazji odnośnie podanych brytyjskich cen. Z tego co widzę to przelotka w kicie ma kosztować 100 funtów a 24-70/4 kupowany w zestawie ma kosztować 600 funtów.
Te szkła to przez adapter chyba. Przecież Sony pisało coś o nowym bagnecie, więc nie rób zakupów na zapas.
Może taniej będzie można kupić w Turcji:)
Te szkła to przez adapter chyba. Przecież Sony pisało coś o nowym bagnecie, więc nie rób zakupów na zapas.
Może kolega chce coś zachomikować w spiżarni obok słoików:) Alfa 6300 plus kilka stałek od Sigmy i można bawić się amatorsko zarówno w fotografię jak i w filmowanie. Działania marketingowe Sony czkawką się odbiły nawet Panasonicowi i Fuji.
cz4rnuch ok ok ale chodzi o potwierdzone dane i twoje
... w praktyce mamy ciężkie bezlustro o wadze zbliżonej do lustrzanki
Sony tez puchnie na wadze od czasów jedynki, to jest nie uchronne, można przypuszczać że te ~650g z baterią w sony utrzyma się, w nikonie będzie ~750g ?
Fotografia zmienia się i sprzęt też się zmieniają. Moim zdaniem początkiem końca Nikona była jakość serwisu i wysokie ceny obiektywów na rynku pierwotnym i wtórnym. Kolejny problem to brak dobrego trybu filmowania w Nikonie. Kolejny problem to działanie autofocusa podczas filmowania. Myślę, że Nikon zobaczył, że ich lustrzanki i obiektywy nie sprzedają się. Cena zooma 24-70/2,8 z VR wnerwia fotografów nawet na rynku amerykańskim.
Pierwsze półrocze na rumorsach z japoniii pokazało że w top10 modeli lustra/bezlustra przoduje w sprzedaży nikon, potem sony, canon ale z bezlustrami i olympus.
badtorro
22-08-2018, 17:54
Co do szkieł - cudów się nie spodziewam. Dobre, jasne obiektywy będą w cenach Sony G-Master, czyli od ok. 10.000 PLN-ów będzie otwierał się cennik czegokolwiek. Z resztą już teraz tak jest, bo nowe 70-200 czy 24-70 w sklepie tyle kosztują. Ale nie, wszyscy powtarzają, że "sony drogie".
Bawiłem się ostatnio Sony 24- 70 i 70-200 G-Master. Rewelacja, jakość samego obiektywu rewelacyjna, co do jakości optycznej też wątpliwości nie ma. Z nowymi body, czyli A7III i A7R3 bajka. Drogo, ale bajka.
To zerknij jeszcze raz na ceny Sony np klasyka 50mm.
SEL50/1.8 jest 2x droższy niż Nikon 50/1.8G i zdecydowanie gorszy.
Zeiss 55/1.8, który ledwie dorównuje jakością 50/1.8G, ledwie 1000€, czyli 5x droższy.
Planar 50/1.4 1500€, gdzie Nikkor 50/1.4G 400€, różnica 4x.
i to Nikon jest drogi? :grin:
Co do szkieł profesjonalnych, jak słusznie zauważyłeś w 14-24/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8 w każdym systemie są drogie. A nie, czekaj, przecież Sony nie ma odpowiednika "strucla" 14-24... :grin:
Poza tym to są szkłą dla zawodowców, dla których nie jest problemem wrzucić ten koszt w leasing. I tak spokojnie na siebie zarobią. Te ceny robią wrażenie tylko na amatorach.
Nikon Z7
British pricing:
body:£3399,
lens kit:£3499,
24-70mm kit:£3999,
24-70mm + FTZ:£4099
https://nikonrumors.com/2018/08/22/nikon-z7-mirrorless-cameras-specifications-and-uk-pricing.aspx/#ixzz5OvKOw0Mg
lens kit:£3499 -To 50/1.8 tylko 100£?
ciekawe jak ceny premier UK maja sie do cen startowych w PL. Przyznam, ze cena miemal 20kzl za body plus kitowe szklo f4 jest dosc wygorowana. Sadzilem, ze Z7 + kit to bedzie max 16kzl.
https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-7rm3
https://www.sony.co.uk/electronics/camera-lenses/sel2470z
Jutro dowiemy się co Nikon wymyślił. Moim zdaniem nasz rynek raczej ryneczek dla Nikona pomijalnie mały. Liczyłem, że sprzęt Nikon będzie tańszy jeśli Nikon zamierza konkurować z Canonem i Sony.
ciekawe jak ta stabilizacja będzie działać, ciekawe czy zrezygnują w związku z tym z VR w szkłach, oraz jaki to ma EVF, zastanwia mnie matryca Z7 vs D850, mają takie same parametry z tą różnicą ze w Z7 są czujniki fazowe w matrycy, ciekawe czy w D850 też są tylko że ukryte softowo??? szczególnie że D850 ma taką funkcję jak auto kalibracja AF:grin:
ciekawe jak ta stabilizacja będzie działać, ciekawe czy zrezygnują w związku z tym z VR w szkłach, oraz jaki to ma EVF, zastanwia mnie matryca Z7 vs D850, mają takie same parametry z tą różnicą ze w Z7 są czujniki fazowe w matrycy, ciekawe czy w D850 też są tylko że ukryte softowo??? szczególnie że D850 ma taką funkcję jak auto kalibracja AF:grin:
Obiektywy Z-Nikkor według zapowiedzi będą bez stabilizacji.
Niektórzy słusznie pisali, że emocje opadną, kiedy Nikon poda ceny. Na razie pojawiła się prawdopodobna cena Z7. Ciekawe ile trzeba będzie zapłacić za Z6. Sony a7mk3 kosztuje ok. 10 tys. zł. Zastanawia mnie, jak będzie kształtował się rynek. Obecnie dość tanio można nabyć nowe a7 i a7mk2. W DSLR tani jest D610. Trochę więcej trzeba wydać na Canona 6D i 6Dmk2. Tuż za nimi jest D750, który uważam za bardzo ciekawą propozycję w naprawdę atrakcyjnej cenie. Domyślam się, że Z6, a szczególnie Z7, kierowane są do zupełnie innej grupy fotografów, jednak fajnie byłoby, gdyby pojawił się tani bezlusterkowiec FF jako konkurencja dla Sony FF poprzednich generacji. Ciekawi mnie jeszcze, czy Nikon pracuje/będzie pracował nad bezlusterkowcami z mniejszą matrycą.
Niektórzy słusznie pisali, że emocje opadną, kiedy Nikon poda ceny. Na razie pojawiła się prawdopodobna cena Z7. Ciekawe ile trzeba będzie zapłacić za Z6. Sony a7mk3 kosztuje ok. 10 tys. zł. Zastanawia mnie, jak będzie kształtował się rynek. Obecnie dość tanio można nabyć nowe a7 i a7mk2. W DSLR tani jest D610. Trochę więcej trzeba wydać na Canona 6D i 6Dmk2. Tuż za nimi jest D750, który uważam za bardzo ciekawą propozycję w naprawdę atrakcyjnej cenie. Domyślam się, że Z6, a szczególnie Z7, kierowane są do zupełnie innej grupy fotografów, jednak fajnie byłoby, gdyby pojawił się tani bezlusterkowiec FF jako konkurencja dla Sony FF poprzednich generacji. Ciekawi mnie jeszcze, czy Nikon pracuje/będzie pracował nad bezlusterkowcami z mniejszą matrycą.
Zapytam do kogo adresowana jest oferta Sony Alfa 7-emek?
Nikon jest za mały na takie numery.
Mają tylko 4 modele lustrzanek aps-c, gdy Canon ma ich aż 7.
Konkurencja w bezlusterkowcach aps-c większa -choć uważam że akurat przy tej wielkości matrycy bezlusterkowce mają więcej atutów by wyprzeć lustrzanki. ...Żeby były do nich obiektywy: uwa, 17-50, 50-135 ///2.8 (/2.8-4) i więcej jasnych stałoogniskowych z AF od niezależnych producentów -to by lustrzanki aps-c miały zaorane.
Fuji próbuje swoimi bezlusterkowcami konkurować z lustrzankami i słabo im idzie pomimo na rynku, pomimo, że sprzęt Fuji ma wiele zalet.
Zapytam a do kogo adresowana jest oferta Sony Alfa 7-demek?
Do tych, którzy potrzebują punktów AF na prawie całej matrycy. Albo dla filmowców ;) Chodzi mi o to, że poza Sony nie ma obecnie konkurencji w segmencie bezlusterkowca FF entry-level. Wiadomo, że to są poprzednie generacje korpusów, ale przynajmniej można je kupić tanio. Nikon i Canon do dziś nie miały/nie mają bezlusterkowca FF, stąd też niczego - jak można przypuszczać po cenie Z7 - atrakcyjnego cenowo od nich nie dostaniemy. Wydaje mi się, że szybkiego odchodzenia - wbrew temu, co piszą niektórzy na forum - od DSLR po prostu nie będzie. Przynajmniej nie w polskiej rzeczywistości.
cz4rnuch
22-08-2018, 19:44
cz4rnuch ok ok ale chodzi o potwierdzone dane i twojeTy się koesh chyba nigdy nie nauczysz. Całe zdanie brzmiało:
...Wagę podali chyba bez baterii więc o ile to prawda to w praktyce mamy ciężkie bezlustro o wadze zbliżonej do lustrzanki :( Serio tak trudno przeczytać całe zdanie? Jeśli tak to na wszelki wypadek wytłuściłem to co pominąłeś w cytacie a co zasadniczo zmienia wydźwięk wypowiedzi. Więc proszę Cię nie baw się w takie manipulacje, bo to szkodzi dyskusji. Poza tym potwierdzonych danych tu nie ma więc spekuluję, z resztą zgodnie z tematem wątku, a spekuluję tak a nie inaczej, bo w porównaniu podali wagę lustrzanki bez baterii.
...i to Nikon jest drogi? :grin:Zdaje się, że kolega spekuluje nie na temat obiektywów lustrzankowych (bo i w sumie nie ma o czym, ich ceny są znane) a tych, które mają się dopiero pojawić w bezlustrach. A jak będzie to zobaczymy.
To ~waga D7500. Czy to dużo?
badtorro
22-08-2018, 19:56
To ~waga D7500. Czy to dużo?
W por do D700 to o 40% mniej. Patrząc po samym body, przepaść. Parząc na zawartość plecaka, to różnica jednej stałki - czyli nieduża.
W ręku z małym kitem 35, 50 lub 24-70/4 będzie czuć lekkość zestawu.
cz4rnuch
22-08-2018, 20:00
To już każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć. Ja w sumie dlatego zrezygnowałem z lustrzanki by mieć mały i lekki sprzęt. Wiem, że czasy pierwszej A7 minęły bezpowrotnie, ale jeśli założymy, na chwilę, tylko dla potrzeb dyskusji, że Nikon Z6 bez baterii waży 675g a z baterią i kartą powiedzmy 750g to tyle mniej więcej waży moje A7 z kartą, baterią i dwoma obiektywami FE (28/2 i 35/2.8). I dla mnie to jest benchmark, bo na tym mi zależy. Oczywiście A7III też mocno przytyło i dlatego to dla mnie tak samo jest negatywna cecha tego korpusu. Tyle, że w Nikonie co najwyżej będzie tak samo, a jak się sprawdzi mój czarny scenariusz to będzie pod względem wagi jeszcze gorzej. A dla innych może lepiej i może to właśnie o nich myśli Nikon, tyle, że mnie obchodzą własne oczekiwania.
...
no i 100 gramów mniej niż Leica SL (Typ 601) [która nie ma stabilizacji i uchylnego wyświetlacza].
Ciekawe ile ta 50-tka będzie kosztowała, 250$ ?
cz4rnuch
Taki D7500 waży 120 gramów mniej od D500....
Trudno nie brać pod uwagę solidności obudowy. A7 -bez stabilizacji i więcej plastiku (w porównaniu z II)
cz4rnuch
22-08-2018, 20:11
...
no i 100 gramów mniej niż Leica SL...Lejki w to nie mieszajmy. To jest inny świat, który rządzi się własnymi prawami :)
Czy zrobienie Z8 typu MF (Medium Frame) jest ponad możliwości Nikona we współpracy z Fuji?:):):)Niestety dziura jest za mała na MF. Chyba, że ten MF będzie rzędu 26x39 mm ;)
12930No i gdyby taki był "nadmiar" to by można spekulować o MF w Nikonie.
Ja żałuję.
.. Moim zdaniem początkiem końca Nikona była jakość serwisu i wysokie ceny obiektywów na rynku pierwotnym i wtórnym.
Narzekanie na wtórny rynek szkieł nikona to gruba przesada. Bardzo gruba. Ponarzekaj sobie w towarzystwie ludzi z Pentaxa, Sony, Olka itp. Albo popatrz na allegro. Albo popatrz do jakich innych systemów robi szkła (i ile modeli) Sigma, Tamron, Tokina. Ceny nikona też nie są złe, absolutnie. Porównując do cen Sony, Pentaxa, Fuji, Leiki ;) itd. I Canona - często Nikon ma taniej. Najtaniej z całej stawki.
Kolejny problem to brak dobrego trybu filmowania w Nikonie. Kolejny problem to działanie autofocusa podczas filmowania.
Tu zgoda. Pytanie dla ilu fotografów filmowanie jest istotną funkcją aparatu.
Myślę, że Nikon zobaczył, że ich lustrzanki i obiektywy nie sprzedają się.
Tu spekulujesz, nie wiesz tego. Spadek jest na całym rynku.
ciekawe jak ta stabilizacja będzie działać, ciekawe czy zrezygnują w związku z tym z VR w szkłach, oraz jaki to ma EVF, zastanwia mnie matryca Z7 vs D850, mają takie same parametry z tą różnicą ze w Z7 są czujniki fazowe w matrycy, I to są ciekawe pytania.
Punktów AF jest dużo, czy będzie eyefocus, jeśli tak to czy sprawny? Od jakiego poziomu oświetlenia będzie używalny?
Co z Nikkorami F ze stabilizacją? Będą działały naraz oba systemy?
Nikon raczej nie zrobi takiego badziewia jak sony z pierwszym A7 tylko musi trzymać poziom dójki i trójki, w nikonie zaczeto używac węglowe elementy zamiast metalu i plastiku chyba już od D5300, nie wiem jak to poszło dalej ale D7500 już ma tego sporo, a jak jest w tych bezlustrach nie wiem ale waga nie jest mała biorąc pod uwagę zmniejszenie konstrukcji w stosunku do lustrzanek.
Z drugiej strony na rynku powinni mieć też właśnie taki badziew jak jedynka, czyli lekkie i małe, sam nie wiem.
To kompozyt węglowy, a nie plastik!
https://www.insidecomposites.com/sereebo-cfrtp-in-nikon-d5300-digital-slr/
cz4rnuch
22-08-2018, 20:22
cz4rnuch
Taki D7500 waży 120 gramów mniej od D500....
Trudno nie brać pod uwagę solidności obudowy. A7 -bez stabilizacji i więcej plastiku (w porównaniu z II)
Wiem o tym, z resztą w nowych aparatach nie ma opcji bez stabilizacji więc chcąc nie chcąc i tak będę w przyszłości zmuszony kupić coś cięższego. Jeśli chodzi o solidność to nawet starszym modelom nic nie brakuje, przynajmniej nie w porównaniu z modelami typu D7100, którego wcześniej miałem. Ja ogólnie rozumiem, że większe body, większy grip, większy wizjer, większa bateria, więc żeliwa obudowie, więcej guzików, większy ekran i inne bajery się przekładają na wagę. Tylko, że moim zdaniem idzie to w złą stronę.
Przeniosłem dyskusję do nowo załozonego działu.
Jak się pojawią to oczywiście poproszę zakładać wątki o bezlustrach Z tutaj.
Jak się pojawią to oczywiście poproszę zakładać wątki o bezlustrach Z tutaj.
A wątki o szklarni do nich i lampach? Też tu?
New monocoque structure compact and lightweight body
The D5300 employs a newly developed monocoque structure with carbon fiber reinforced plastic material for its camera body. By eliminating the conventional metal chassis and adopting a monocoque structure for the outer frame, a compact and durable body is realized.
12942
https://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5300/features07.htm
Narzekanie na wtórny rynek szkieł nikona to gruba przesada. Bardzo gruba. Ponarzekaj sobie w towarzystwie ludzi z Pentaxa, Sony, Olka itp. Albo popatrz na allegro. Albo popatrz do jakich innych systemów robi szkła (i ile modeli) Sigma, Tamron, Tokina. Ceny nikona też nie są złe, absolutnie. Porównując do cen Sony, Pentaxa, Fuji, Leiki ;) itd. I Canona - często Nikon ma taniej. Najtaniej z całej stawki.
Narzekasz na drożyznę u innych producentów. Fakty są zupełnie inne. Nie można porównywać ceny styranych szkieł Nikona do praktycznie nieużywanych szkieł do Fuji, Panasa czy Olka. Nie wspominam już o dużo niższych cenach używanych szkieł Canona. Porównajmy ceny obiektywów w podobnym stanie technicznym.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&biw=1842&bih=955&tbm=isch&sa=1&ei=v6t9W8bJO46QmwXc-5_ICw&q=Teijin+Sereebo&oq=Teijin+Sereebo&gs_l=img.3...23413.26363.0.26915.3.3.0.0.0.0.53.15 5.3.3.0....0...1c.2.64.img..0.0.0....0.65-gqyFr6A4
Narzekasz na drożyznę u innych producentów. Fakty są zupełnie inne. Nie można porównywać ceny styranych szkieł Nikona do praktycznie nieużywanych szkieł do Fuji, Panasa czy Olka. Nie wspominam już o dużo niższych cenach używanych szkieł Canona. Porównajmy ceny obiektywów w podobnym stanie technicznym.
Chyba chodzi o porównanie sprzętu używanego w podobnym stanie, nie sugeruje się nikt styranym szmelcem, coś ty się tak uparł że używany sprzęt to tylko szmelc ?
Chyba chodzi o porównanie sprzętu używanego w podobnym stanie, nie sugeruje się nikt styranym szmelcem, coś ty się tak uparł że używany sprzęt to tylko szmelc ?
Chłopie włącz sobie allegro i porównaj stan i ceny obiektywów Olka, Panasa, Fuji i Nikona. Myślenie naprawdę nie boli.
A wątki o szklarni do nich i lampach? Też tu?Nie, zaraz założę dział o szklarni do Z.
Zastanawiam się czy dzielić na szerokie, standard i tele. Chyba nie.
Prędzej na nikkory i "obce" na przejściówkach. Ale tez nie.
Co do lamp - zobaczymy czy będzie to coś nowego, niekompatybilnego. Ale raczej zostawię jak jest, najwyżej w tytułach się będzie zaznaczało że lampa do bezlustra.
Chłopie włącz sobie allegro i porównaj stan i ceny obiektywów Olka, Panasa, Fuji i Nikona. Myślenie naprawdę nie boli.
Ale co ty chcesz porównywać konkretnie bo nie rozumiem twojej krucjaty, wrzuć jakiś przykład bo zawsze dajesz puste argumenty, może masz rację wcale tego nie neguję.
Chłopie włącz sobie allegro i porównaj stan i ceny obiektywów Olka, Panasa, Fuji i Nikona. Myślenie naprawdę nie boli.Czyli cropowych ze szkłami FX?
Nie chcesz porównywac styranych - porównuj nówki. Canona, Pentaxa, SOny FF.
Co do styranych - wiele osób nie ma kasy i liczy się cena. Nawet jeśli styrane. Nawet jeśli to M42 na przejściówkach itp.
Nie, zaraz założę dział o szklarni do Z.
Zastanawiam się czy dzielić na szerokie, standard i tele. Chyba nie.
Prędzej na nikkory i "obce" na przejściówkach. Ale tez nie.
Co do lamp - zobaczymy czy będzie to coś nowego, niekompatybilnego. Ale raczej zostawię jak jest, najwyżej w tytułach się będzie zaznaczało że lampa do bezlustra.
Nie rozdrabniałbym tego aż tak bardzo zwłaszcza przy starcie systemu.
aparaty
szklarnia
akcesoria
Założyłem, na razie tutaj jako podforum.
Wszystkie obiektywy razem.
Na akcesoria nie zakładam. Na razie. Zobaczymy czym nas uraczą.
Pewnie na początek będzie to adapter, grip, lampa, nie wiem co tam jeszcze będzie potem ale że temat bezlusterkowy wiąże się mocno też z zasilaniem to wszelkie zasilacze i baterie tam tez trafią.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/NikonD5vsD850vsD750vsD500Z7vsZ6vsSonya7r-1.png
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-D5-vs-D850-vs-D750-vs-D500-Z7-vs-Z6-vs-Sony-a7rIII-vs-a7III.png)
cz4rnuch
22-08-2018, 21:23
W tej tabelce są błędy :(
krzysztofz24
22-08-2018, 21:28
Chcialem tak w kwesti formalnej-orgaznizacyjnej. Jacek_Z tak bez sensu jest wrzucac dzial bezlusterkowcow miedzy dzialy lustrzankowe.
Naprawde nie wyglada to dobrze...
A dac go prawie na koniec, po wszelkich dzialach lustrzankowych.
Niech bedzie przedostatni, zaraz po "Serwis".
Apeluje do elemntarnego poczucia estetyki:-);-)
Ostatni bedzie Nikon system 1 gdzie nikt chyba nie bedzie zagladal;-)
P.s To Panowie o ktorej ta premiera, bo jak bedzie o 00:01 to sie nie bede kladl:grin:
cz4rnuch
22-08-2018, 21:41
Jeśli siedzisz w Polszy to ustaw sobie budzik na 6 rano.
Tak na marginesie tej dyskusji - patrzę na bagnet i nie widzę śrubokręta... :-/
Napisz do Nikona to może w wersji Z9 zamontują śrubokręt:-/
Dziwna jest tutaj kolejność w Sprzęt i akcesoria.
Nikon DSLR - D40-D90 i D3000-D7500
Nikon DSLR - D100 - D850, Df
Nikon DSLR - D1 - D5
Nikon - System Z - bezlusterkowce
Nikon - System 1
Nikon - aparaty analogowe
Aparaty cyfrowe kompaktowe - Coolpix
Optyka
Lampy błyskowe
Systemy zasilania aparatów
Pozostałe akcesoria
Video - sprzęt i edycja
Studio - sprzęt i akcesoria
Inne systemy
Serwis
A po co w nowym bagnecie by miał być śrubokręt?
krzysztofz24
22-08-2018, 22:11
Jeśli siedzisz w Polszy to ustaw sobie budzik na 6 rano.
Eee, to juz wole wstac normalnie, zajrzec na Forum i miec niespodzianke co tam wspolforumowicze zdazyli juz natworzyc.
Czy bedzie WOW czy hejt i narzekania;-).
Chyba tylko nieliczni się go tu spodziewali.
Pewnie na początek będzie to adapter, grip, lampa, nie wiem co tam jeszcze będzie potem ale że temat bezlusterkowy wiąże się mocno też z zasilaniem to wszelkie zasilacze i baterie tam tez trafią.
Adapter może być w optyce.
Skąd wiesz jaki będzie akku i zasilanie?
Nie chcę mnożyć działów to raz, a dwa - będą one miały mało postów. Na razie piszmy o wszystkim tutaj.
jak się pojawi tu kilka tematów o np. zasilaniu to może wtedy się utworzy subforum na ten temat. Ale sądzę, że o zasilaniu będą mówili głównie przy omawianiu body.
Chcialem tak w kwesti formalnej-orgaznizacyjnej. Jacek_Z tak bez sensu jest wrzucac dzial bezlusterkowcow miedzy dzialy lustrzankowe.
Naprawde nie wyglada to dobrze...
A dac go prawie na koniec, po wszelkich dzialach lustrzankowych.
Niech bedzie przedostatni, zaraz po "Serwis".
Apeluje do elemntarnego poczucia estetyki:-);-)
Estetyka na razie przegra z czytelnictwem ;) dlatego jest to wysoko na forum. W sumie to Nikon Z jest blisko lustrzanek FX czyli działu DSLR z D850 itp.
Kiedyś obiektywy Z tez wyprowadzę z tego miejsca do "normalnej" optyki
Eee, to juz wole wstac normalnie, zajrzec na Forum i miec niespodzianke co tam wspolforumowicze zdazyli juz natworzyc.
Czy bedzie WOW czy hejt i narzekania;-).Zgadnij?
Jedno i drugie :)
Dział jest w bardzo dobrym miejscu. Tylko nie wiem po co te bezlusterkowce? System 1 też jest bezlusterkowy. Ja bym dał tylko System Z.
krzysztofz24
22-08-2018, 22:54
Dział jest w bardzo dobrym miejscu. Tylko nie wiem po co te bezlusterkowce? System 1 też jest bezlusterkowy. Ja bym dał tylko System Z.
Chyba zartujesz.
Na gorze dzialu bezluster sa lustrzanki i ponizej tez sa lustrzanki.
Lustra - D40...itp
Bezlustra
Lustra D300...itp
Lustra D4...itp
Jest jakis logiczny powod zeby pozycjonowac bezlustra miedzy amatorskimi aparatami a powiedzmy polprofi?
Gruszka
Ananas
Gruszka
Gruszka
Czy tylko ja tutaj widze pewien logiczny/stylistyczny zgrzyt i niekonsekwencje;-)
Pytanie za milion punktow, ktory wyraz tu nie pasuje i powinien byc na koncu zeby nie rozbijac spojnej calosci;-)...
P.s Teraz to tak wyglada jak pieknie i rowniutko zapisana strona w zeszycie i nagle po srodku mamy wyjscie poza margines.
Tak ja odbieram wcisniecie dzialu bezluster MIEDZY dzialy lustrzankowe.
badtorro
22-08-2018, 22:56
"System Z" +1
Wiedząc już wszystko ciekaw jestem ile osób kupi Z6 a ile Z7. 24 vs 46mpx. ISO100-512k vs ISO64vs256k.
Nie śledziłem zbyt blisko porównań D750 vs D850, bo to chyba te same matryce będą? Jakieś wnioski?
Ewidentnie dział jest w złym miejscu ale w sumie nie ma to znaczenia.
dla mnie ( i zaznaczam, ze to tylko dla mnie ) pojawienie sie systemu Z to jest pozostanie przy fotografii sensu stricto. juz od dluzszego czasu brakowalo mi aparatu spelniajacego moje oczekiwania, czyli bezlusterkowca mogacego konkurowac z wiekowym i niedoscignionym Samsungiem NX1. Poki co zaden Sony czy inny nie zblizyl sie jakoscia do tego wiekowego juz aparatu.
Przez lata obroslem w obiektywy i akcesoria Nikona. Z tym wieksza radoscia pozbede sie tego wszystkiego i kupie jedno body i ze 2,3 szkielka. Jedyne co zaprzata moja uwage na chwile obecna to jakosc EVF, migawka elektroniczna, ktora jest dla mnie priorytetem i super AF w trybie foto i video. Spelnienie tych 3 warunkow oznacza, ze z wielka checia pozbede sie mojego D810, ktorego uzywam z raz na miesiac i od 2014 'natrzaskalem' mim chyba z 4k zdjec :D
Ciesze sie tez, ze jest to bodziec dla mnie zeby moje szkla i lampy znalazly nowych nabywcow, bo niektore od nowosci nie byly wyjete z pudelka :)
Coś się nie zgadza na tych ostatnich zdjęciach.
(...)
Trochę też to nie pasuje do oficjalnego filmiku o korpusie, tam przy włączniku były nieco inne przyciski.
I chyba więcej ich było. Poza tym na pierścieniu włącznika był symbol wskazujący na możliwość podświetlenia wyświetlacza...
Łudziłem się, że za Z6 z 8.. może 9k pln max... a ponoć ma być ponad 10k.
cz4rnuch
22-08-2018, 23:41
Możliwe, że Z6 i Z7 będą miały tylko po jednym slocie na kartę. <<klik>> (https://nikonrumors.com/2018/08/22/here-is-the-bad-news-both-the-nikon-z6-and-z7-mirrorless-cameras-will-have-only-one-xqd-memory-card-slot.aspx/)
Teraz się xacznie.
Standard.
Za drogo.
Kiepsko.
A tamci mają lepsze.
Chyba zartujesz.
Zasugerowałem się tym co wypisał capo-di...
System Z powinien być przed Nikon 1, a po liustrzankach cyfrowych.
Teraz się xacznie.
Standard.
Za drogo.
Kiepsko.
A tamci mają lepsze.
I ten dział w złym miejscu na dodatek.
Aparaty cyfrowe dla fotografów dzielimy na nowe, nowsze i najnowsze:)
Nie.
Na tanie.
Za drogie.
I FF.
Tylko jeden slot na kartę pamięci. Dla wielu pro dwa sloty to prawdziwy deal breaker.
https://nikonrumors.com/2018/08/22/here-is-the-bad-news-both-the-nikon-z6-and-z7-mirrorless-cameras-will-have-only-one-xqd-memory-card-slot.aspx/
Na gorze dzialu bezluster sa lustrzanki i ponizej tez sa lustrzanki.
Jest jakis logiczny powod zeby pozycjonowac bezlustra miedzy amatorskimi aparatami a powiedzmy polprofi?
Powody są dwa.
1. Najczęściej czytany dział to dział D40-D7500. Chcę by bezlustra przynajmniej chwilowo były obok, by po prostu zauważono ten dział.
2. Zapewne będą bezlustra DX więc te aparaty powinny się znaleźć włąsnie tam, gdzie są. Między DX a semipro.
Ewidentnie dział jest w złym miejscu ale w sumie nie ma to znaczenia.Dokładnie tak.
Kieruję się może i pokrętną logiką, ale jednak logiką. :)
Nic nie trwa wiecznie, Dział można przenieść. Kiedyś. Teraz nie mam zamiaru.
Przeniesiony zostanie też dział dotyczący obiektywów Z. Kiedyś. Zapewne szybciej niż ten dotyczący body. Koniec tematu.
Przez lata obroslem w obiektywy i akcesoria Nikona. Z tym wieksza radoscia pozbede sie tego wszystkiego i kupie jedno body i ze 2,3 szkielka. Zdradź mi dlaczego nie mogłeś się pozbyć tych szkieł już teraz? Jedno i drugie to aparat FX. Dlaczego w obu przypadkach potrzeby jest ci inny zestaw szkieł?
I ten dział w złym miejscu na dodatek.
Masakra ;)
Ale ten 1 slot to większy problem ;) (nie dla mnie, zawsze pisałem że nie stosuje zapisu równoległego).
krzysztofz24
23-08-2018, 00:53
Zasugerowałem się tym co wypisał capo-di...
System Z powinien być przed Nikon 1, a po liustrzankach cyfrowych.
Widocznie zle cie zrozumialem, bo dokladnie tak samo mysle. Byloby po prostu...logicznie i jakos tak po polskiemu.
Jacek_Z zgoda ze jest przy dziale, ktory jest najczesciej czytany, zgoda ze druga linijka od gory jakos tak wpada od razu w oko.
Ale jest to po prostu nie po polskiemu, jakby wsadzic pomidora miedzy pilki tenisowe. I to okragle i to okragle ale jednak nie to samo;-).
Argument o przyszlych bezlustrach DX, ze powinny byc pod lustrami DX nie bardzo:-)
Bezlusterkowce obok bezlusterkowcow.
45.7 MP
493 AF Point
9 fps
EVF: 3.6M QVGA
2.1M touchscreen
5-axis stabilization
Hybrid PDAF
FullHD 120p, 4K UHD 30p Video, 8K time lapse, N-LOG profile (4: 2: 2 10-bit HDMI output), focus peaking, Zebra
EN-EL15b battery
Wi-Fi, Bluetooth
Weather sealed body
Price: Nikon Z7 + FTZ around 3600EUR, Z7 + FTZ + 24-70 around 4200EUR
Hmm, XQD.
9 fps - OK. Czy będzie mRAW i sRAW? No chyba tak.
dla Z6:
24.5MP
273 AF points
11 fps
EVF: 3.6M QVGA
2.1M touchscreen
5-axis stabilization
Hybrid PDAF
FullHD 120p, 4K UHD 30p Video, N-LOG profile (4: 2: 2 10-bit HDMI output), focus peaking, Zebra
EN-EL15b battery
Wi-Fi, Bluetooth
Weather sealed body
Price: Nikon Z6 + FTZ adapter around 2400 EUR, Z6 + FTZ + 24-70mm around 2900 EUR
Nadal nie widzę przełącznika trybów AF :)
Miłego poranka
meliszipak
23-08-2018, 02:43
Wydaje się, że jest dobrze a nawet lepiej.
Ciekawe jak szkiełka 35 i 50 :)
Nasim Mansurov (https://photographylife.com/nikon-z-vs-nikon-f) o korzyściach nowego bagnetu.
w skrócie:
- stabilniejsze mocowanie obiektywów
- lepsza, prostsza, tańsza optyka
- lepsza stabilizacja matrycy
- możliwy pixel shift i star tracking
meliszipak
23-08-2018, 02:48
Ja już wypiłem kadarkę i trzy browary, a tu dopiero 3 rano.
Chyba się poddam i pójdę spać:)
Oglądacie transmisję?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Oglądacie transmisję?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
12961 Jestem na 57 min. . ;p
Zamykam czasowo wątek o spekulacjach. Oficjalny wątek jest tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=290931
Minęły 3 miesiące, otworzyłem. Może ktoś chce popitolić ;) o Z8 :)
Oczywiście o Z6 i Z7 piszemy tam gdzie trzeba.
Minęły 3 miesiące, otworzyłem. Może ktoś chce popitolić ;) o Z8 :)
Oczywiście o Z6 i Z7 piszemy tam gdzie trzeba.
Ciekawe czy będzie Z8 czy Z7 II :).
Wyszło ostatnio kilka newsów od Sony gdzie zapowiedzieli nowy sensor 60 Mpx i ma być montowany też do innych producentów i teraz pytanie czy Nikon odważy się znów brać od nich czy jednak będą dalej robić swoje jak to zaczęli choć i tak produkcja była przez Sony :)
60 Mpx to już nie przelewki.
Według mnie Nikon powinien szybko wypuścić następce i poprawić rzeczy, które przeszkadzają klientom aczkolwiek z tym bywa różnie.
Wczoraj czytałem ciekawy wywiad z menadżerem Sony, który mówił o konkurencji i ogólnie zarzutach no i powiedział, że rozmiar bagnetu ich bardzo nie ogranicza bo są w stanie zrobić obiektywy ze światłem 1.0 ale biznesowo to nie ma sensu i jak coś to zrobią 1.2
Do tego zapytani o konkurencję powiedzieli, że nie patrzą na nich tylko na potrzeby klientów i słuchają co przeszkadza i to poprawiają.
I tu muszę przyznać Sony rację bo byłem ogromnie zaskoczony jak biorą pod uwagę wszystko co piszą ludzie i z czym mają problem. Między A7RII a III było dużo poprawek zgłoszonych przez ludzi.
Chciałbym aby Nikon tak działał i słuchał głosu ludzi i nie ściemniał, że w gripie nie ma miejsca na 2 sloty tylko po prostu to zrobił w 2 odsłonie Z-etek. Życzę Nikonowi jak najlepiej.
cz4rnuch
28-11-2018, 09:34
Do tego co co mówią włodarze firm trzeba podchodzić z rezerwą. Być może III i RIII to wynik słuchania klientów a być może jest to właśnie atak uprzedzający ze strony Sony. Przecież doskonale wiedzieli, że Nikon i Canon nadchodzą. Gdyby zrobili sprzęt gorszy byłby on po prostu gorszy od Zetek. I całe 6 lat pracy poszłoby na marne, bo w świecie mówiłoby się tylko o tym, że mimo lat doświadczeń w Sony to Nikon pierwszymi Zetkami rozwalił system. O tym czy rozmiar bagnetu nie przeszkadza przekonamy się gdy już pokażą jakieś f/1.2. Bo oczywiście da się o czym przekonują Mitakony, ale czy Sony się o to pokusi to nie jestem pewny. Pewne jest, że bez problemu da się robić f/1.4. Na Z7 II aż tak szybko bym nie liczył. No chyba, że wyjdzie jakaś wada fabryczna to może wtedy zastosują strategię znaną z D600.
PS Gdyby Sony aż tak bardzo słuchało swoich klientów to już ze 4 lata temu daliby 35/1.8 ;)
Do tego co co mówią włodarze firm trzeba podchodzić z rezerwą. Być może III i RIII to wynik słuchania klientów a być może jest to właśnie atak uprzedzający ze strony Sony. Przecież doskonale wiedzieli, że Nikon i Canon nadchodzą. Gdyby zrobili sprzęt gorszy byłby on po prostu gorszy od Zetek. I całe 6 lat pracy poszłoby na marne, bo w świecie mówiłoby się tylko o tym, że mimo lat doświadczeń w Sony to Nikon pierwszymi Zetkami rozwalił system. O tym czy rozmiar bagnetu nie przeszkadza przekonamy się gdy już pokażą jakieś f/1.2. Bo oczywiście da się o czym przekonują Mitakony, ale czy Sony się o to pokusi to nie jestem pewny. Pewne jest, że bez problemu da się robić f/1.4. Na Z7 II aż tak szybko bym nie liczył. No chyba, że wyjdzie jakaś wada fabryczna to może wtedy zastosują strategię znaną z D600.
PS Gdyby Sony aż tak bardzo słuchało swoich klientów to już ze 4 lata temu daliby 35/1.8 ;)
Może być jak mówisz :) Oficjele lubią mówić co chcą usłyszeć klienci.
Mi natomiast się wydaje, że Nikon może całkiem szybko wypuścić następców aczkolwiek z drugiej strony sporo wysiłku ich kosztowało stworzenie nowej platformy. Poza tym chyba czas teraz zająć się lustrzankami i to jest problem Nikona bo to stosunkowo mała firma i nie może rozdzielać się na różne projekty i zapewne teraz pracują nad Nikonem D6 albo czymś pokroju d760 albo czegoś innego w tym rejonie i pewnie bezlustra muszą poczekać potem zapewne pomyślą o następcy Z6/7.
Taki Canon czy Sony mają o wiele większe zasoby ludzi i kasy i tam zapewne mogą jednocześnie nad kilkoma projektami pracować aczkolwiek czy tak jest też nie wiadomo :)
Nie można działać globalnie bez nazwijmy to cichego porozumienia, przecież takie korporacje ze sobą współpracują, przykład jak to apple z samsungiem walczyło/walczy, a wymieniają się rozwiązaniami i produkują dla siebie różne elementy.
Canon o Nikon zawsze robili tak żeby nie robić za dużych kroków przed szereg, jak coś Nikon fajnego dodał do sprzętu to Canon coś od siebie, była i jest równowaga, reszta to marketing i gusta klienta.
Sony tu też nie będzie sie wychylać, ma potencjał ale nie będą sobie strzelać w kolano, zasada że przy premierze ma się przygotowanego następce i rozpoczęte prace nad następnym modelem są myślę pilnowane nadal.
Nikon wypuści flagowe lustro, będzie wtedy mógł zrobić flagowe bezlustro, następca obecnych modeli może za 2-3 lata.
Sony musi wypuścić następce A9, czwórki A7 w 2020 podobno, canon nie wiem co tam wymyśli ale przypuszczam że przynajmniej jeden niższy model i jeden wyższy będzie szybko.
Do tego mamy panasa, który wejdzie na rynek w pierwszym kwartale 2019
Wczoraj czytałem ciekawy wywiad z menadżerem Sony, który mówił o konkurencji ..
Do tego zapytani o konkurencję powiedzieli, że nie patrzą na nich tylko na potrzeby klientów i słuchają co przeszkadza i to poprawiają..Gwarantuję ci, że marketingowcy C i N mówia tak samo. Ale kłamią, patrza na konkurencję, zapewniam :) Tzn trzeba patrzeć i na konkurencje i na to co chcą klienci. Przecież konkurencja tez patrzy na to co chcą klienci innych systemów. Więc jak coś chcą w Canonie, to w Sony to też sie przyda i vice versa.
Po ostatniej premierze canona pytanie nie „czy” tylko „kiedy” Nikon zaprezentuje z5.
Z5 za jakieś 6000zł i do tego niech zrobią jakieś ciemne 24-85mm.
Najważniejsze, żeby zrobili gniazdo SD
Albo niech im jakaś fabryka chińska natłucze tanich XQD bo jak się wprowadza na siłę nowy standard to trzeba inwestować w produkcję, a nie liczyć że inni wyprodukują, sandisk siedzi w konsorcjum XQD i nigdy nawet nie zrobili takich kart.
Ciekaw jestem jak mocno wykastrują takiego Z5 ale pewnie na styl canona.
Ja bym chetnie takiego kastrata za niewielkie pieniadze przytulil. Byle byl maly, lekki, okrojony z wodotryskow, nawet AF moze byc taki se. Chcialbym taka puszke miec na wyjazdy - wtedy mi potrzeba tylko dobrej matrycy i w zasadzie tyle. Takie d600 tylko w malym opakowaniu.
Dokładnie.
Waga do 500g za body
Szkiełka 1.8s ważą ok 400g
czupacabra
16-02-2019, 15:41
No LeicaM10-tego szukacie [emoji3]
Wysłane za pomocą Tapatalk
Za 5kzl ?
Biorę od ręki ;)
No LeicaM10-tego szukacie [emoji3]
Zumów nie ma, ani AF - nawet za 5k bym tego nie wziął ;)
czupacabra
16-02-2019, 16:01
No to zaraz będzie Q2/45Mpx,28.1.7 Af, wirtualne ogniskowe 35/50/75.[emoji3]
wirtualne ogniskowe 35/50/75.[emoji3]
I wirtualna jakość? ;) bo brzmi jak zum cyfrowy w kompakcie. Nie mogę się zatem doczekać folderów reklamowych, które będą próbowały to sprzedać jako coś amejzingowego :D
I wirtualna jakość? ;) bo brzmi jak zum cyfrowy w kompakcie. Nie mogę się zatem doczekać folderów reklamowych, które będą próbowały to sprzedać jako coś amejzingowego :D
Chodzi zapewne (tak zakładam) o cropa uruchamianego przyciskiem. Działa. WIelu znajomych używa w Sony i Leikach. Po uprzednim przekalkulowaniu, czy rozdzielczości wystarczy.
czupacabra
16-02-2019, 16:26
Wypożycz sobie z leicastore (pewnie na koniec marca będą mieli) za darmo na kilka dni do testów i sam wyrobisz sobie opinię.[emoji3]
Jaką to może mieć rozdzielczość przy 75mm?
Jaką to może mieć rozdzielczość przy 75mm?
6,3 Mpix
Szału nie ma .
Zależy, co nazywasz szałem. Z 6 MPx drukuje się billbordy bez żadnego problemu.
Chyba że ktoś liczy na ciasne kadrowanie podczas obróbki, albo na reprodukcję obrazów w skali 1:1, to niech kupi aparat 50 MPx
lub robi mozaiki. Do reportażu w zupełności wystarczy.
Zależy, co nazywasz szałem. Z 6 MPx drukuje się billbordy bez żadnego problemu.
Fizyczny wydruk niewiele ma do rzeczy - liczy się DPI. Dla billboardu to i nawet 12 dpi starczy czasami.
Co nie zmienia fakty, że 6mpx niekiedy starcza. Dla mnie to byłoby za mało, bo mistrzem kadrowania nie jestem i lubię cropowac. ;)
Dużo pikseli ułatwia i pozwala na bylejakość bo się przytnie bo się naprawi itd, sam biorę to pod uwagę i dlatego ostatnio 24mm na 24Mpix daje spory margines na późniejszą obróbkę :)
Mam porównanie wydruków z Pentaxa kx czyli 12mpx i d7100 24mpx
Zdjęcia format A3 .
Także jeżeli to ma być 6mpx przy 75mm to nie dla mnie .
entry-level Nikon Z1 https://nikonrumors.com/2019/03/10/is-this-the-new-entry-level-nikon-z1-mirrorless-camera.aspx/
entry-level Nikon Z1 https://nikonrumors.com/2019/03/10/is-this-the-new-entry-level-nikon-z1-mirrorless-camera.aspx/
Dziwnie wygląda ten bagnet. Ogromny pierścień dookoła, a przecież powinni raczej zmniejszyć body. A do tego ograniczenie średnicy wewnątrz
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/03/Nikon-Z1-mirrorless-camera-rumors.jpg
22092
https://www.nikon.com/about/technology/design/works/z7_z6.htm
cz4rnuch
11-03-2019, 10:03
Wydaje mi się, że pierścień wokół mocowania Z6/Z7 też jest dość duży tylko samo body jest nieco grubsze więc chowa się w jego wnętrzu. To Z1 wygląda na chudsze i węższe więc może stąd ten efekt. Gdyby nie ten znaczek FX na bagnecie (dziwnie to wygląda) to bym pomyślał, że to jakieś apsc.
22092
https://www.nikon.com/about/technology/design/works/z7_z6.htm
To są prototypy do badania ergonomii itp. Nie ma styków. Podejrzewam, że ten przeciek to jeden z nich.
cz4rnuch
11-03-2019, 10:14
Na to wygląda. Ale i tak zdziwiłbym się gdyby Nikon nie pokazał w najbliższym czasie czegoś tańszego (o ile coś takiego w ogóle mieli w planach). Moim zdaniem tanie i małe Z przyciągnie do tego systemu znacznie więcej chętnych niż wszystkie przelotki świata do spółki z 8K i super ergonomią.
Trzeci ma identyczny napis wokół bagnetu.
Widzę, że w tych prototypach pojawia się okrągły okular, jak w profesjonalnych Nikonach.
W dwóch jest, w dwóch nie. Poza tym to są raczej prototypy sprzed Z6 i Z7. Ostatecznie kółko nastaw dali z lewej.
.. zdziwiłbym się gdyby Nikon nie pokazał w najbliższym czasie czegoś tańszego (o ile coś takiego w ogóle mieli w planach). Moim zdaniem tanie i małe Z przyciągnie do tego systemu znacznie więcej chętnych niż wszystkie przelotki świata do spółki z 8K i super ergonomią.
Też widzę taką konieczność, powód podałeś. Trzeba teraz ugryźć duzo tortu. Potem będzie za późno.
Jestem pesymistą i obawiam się, że Canon zdławił Nikona. Szkła ciekawsze, body w cenie ~6k, pozamiatali.
Canon się obudził z letargu i leci jak wiewiórka na kofeinie, a Nikon jedno oko jakby nadal spało.
Na forum Canona wielka bitwa Canon - Sony. Ja jedyny czasami wtrącam uwagę, że to nie wszystkie alternatywy.
Wygra ten co generuje więcej szumu, nie ten kto lepszy.
Jestem pesymistą i obawiam się, że Canon zdławił Nikona. Szkła ciekawsze, body w cenie ~6k, pozamiatali.
Canon się obudził z letargu i leci jak wiewiórka na kofeinie, a Nikon jedno oko jakby nadal spało.
Ja tam widzę na razie cztery szkła, w tym trzy dostępne w sprzedaży, a ten niedostępny, 24-70/2, w cenie nie dla każdego - 15 K zł. Nie wiem ile kosztuje sama puszka R, bo na razie dostępna jest w zestawach, w cenie wyższej od podobnego zestawu Nikona. Uwzględniając Nikonowski rabat, trzeba zapłacić za podobny zestaw Canona z obiektywem o nieco szerszym zakresie ok. 3 K zł więcej. Fakt, że plastikowa puszka Canona RP jest tańsza, ale raczej jakością wykonania odbiega od Nikonowskich Zetek. Myślę, że w najbliższym czasie Nikon odpowie podobnym plastikowym body.
Każdy producent coś chce pokazać i robi skoki w boki, a to jakiś manual f/0.95 albo zoom f/2 ale to nie są rzeczy skierowane do klienta, który będzie im robił obroty, tu potrzeba zestawu stałek f/1.8 ze względu na cenę, zestawu zoomów f/2.8 i może małych naleśników f/2.8, których jednak nie chcą robić, UWA ciemny i jasny, no i jeszcze jakieś potworki w stylu Sony 24-240 i ciemne tele 70-300, do tego obiektywy f/4 przynajmniej 24-70 i 70-200, które będą miały niskie ceny.
Trzeba mieć coś topowego - flagowe body i szkło (np 0.95) i duzo taniego, dobrego.
By system Z był popularny musi mieć tani model body, nie odrzucający np kartami XQD ;) i z tanim kitem plus przejsciówką gratis. Wtedy będzie masowe przechodzeni ena nowy system.
To (wg mnie) wiadomo, ale co to zarazem oznacza? Zarzynanie lustrzanek. Czy tego chcą w nikonie? Powątpiewam. Więc możemy tego nie dostać. Ale to zarazem źle wróży na przyszłość, bo jak Nikon Z będzie w tyle, to cięzko będzie mu wyjść z pozycji nr 3.
Właśnie to cały czas jest póki co kulą u nogi producentów, Canon i Nikon nie może zrobić jak Sony i wypiąć się na swoich klientów, których zawsze starannie pilnowali żeby nie poczuli że nowy model sprzętu to taka rewolucja że mają staroć sprzed paru lat.
Jeśli teraz wrzucają Z6 i Z7, które praktycznie są amatorskim sprzętem ( może zaawansowanym i jest NPS jak widzimy ) to nadal nie jest sprzęt, który ma konkurować z D850 czy D5, więc jest ok, ale obniżki ceny Z6 powodują że D750 na magazynie może pokryć spory kurz, a znowu robić mega wyprzedaż to strzał w kolano bo może zmniejszyć się ilość chętnych na drogiego nadal D850 mimo że dużo lepszego.
Wpuszczając na rynek jakąś tańszą Zetke uwala się całkowicie sens zakupu resztek D610 i zamyka się dzrwi dla najtańszej lustrzanki, która juz teraz przy obniżkach Z6 nie ma się gdzie wcisnąć.
Czyli podsumowując albo czeka nas rewolucja że pojawi się pierwszy raz w historii lustrzanka z pełną klatką poniżej 2000$ i wtedy też wykastrowane bezlustro albo Nikon oleje temat tanich lustrzanek co mogłoby być chyba sensowniejsze bo nadal może wyprzedawać D610 i D750, które przecież jeszcze wiele lat będą świetnym sprzętem.
cybulski
13-03-2019, 08:19
Obecnie coraz mniej jest powodów do wypuszczania nowych luster. No chyba że będą to jakieś hybrydy bezlusterkowe z długim flange. Czy mechanizm lustra tak naprawdę jest dziś już potrzebny poza starymi przyzwyczajeniami ?
Osobiście nie widzę powodów, tylko stare przyzwyczajenia i tyle. Sentyment jak do analoga.
krzysztofz24
13-03-2019, 09:19
Obecnie coraz mniej jest powodów do wypuszczania nowych luster. No chyba że będą to jakieś hybrydy bezlusterkowe z długim flange. Czy mechanizm lustra tak naprawdę jest dziś już potrzebny poza starymi przyzwyczajeniami ?
Osobiście nie widzę powodów, tylko stare przyzwyczajenia i tyle. Sentyment jak do analoga.
Tak mechanizm lustra jest potrzebny, bo jest polaczony z wizjerem optycznym.
Czesc osob chce taki wizjer i uwaza go za potrzebny.
koesh
Ze zdumieniem czytam kolejne Twoje teorie. Pewnie i tak tego nie przeczytasz albo nie zauważysz żadnych argumentów, ale mimo wszystko. Z7 i Z6 to wedle Twojej teorii sprzęt amatorski w odróżnieniu od d850. Pomyślmy.... Z7 ma tę samą matrycę co d850, kosztuje 3-4 k więcej, jest w NPS.... hmmm, no tak, to amatorska puszka bo? Mniejsza od d850? :) A d750 to jest wedle Ciebie amatorski, czy zawodowy? Postawiłbym nawet jakieś pieniądze, że statystycznie rzecz biorąc, najwięcej Nikonów w rękach osób zarabiających na fotografii to jest właśnie d750 (tzw. ślubniaki). No to jest to sprzęt profesjonalny czy amatorski? I najważniejsze pytanie, co z tego wynika?
Kolejne przeświadczenie, że jak obniżą cenę d750 to marketing Nikona się załamie, bo nikt nie kupi d850, zamiast tego pobiegnie natychmiast do sklepu po 2xd750 ;) To jest tak kuriozalna teoria, że nawet trudno z tym dyskutować.
cybulski
13-03-2019, 09:59
Tak mechanizm lustra jest potrzebny, bo jest polaczony z wizjerem optycznym.
Czesc osob chce taki wizjer i uwaza go za potrzebny.
Tak i to jest dobry powód. Też lubię z tego powodu sięgnąć czasem do lustra. Dlatego stawiałbym może na jakieś hybrydy lusterko bezlusterkowe na długim flange, body dla zawodowców. Nie wiem czy jest taki pomysł w nikonie ale wydaje mi się że dla pro byłby najlepszy.
poste
Zgadza się, Z7 to moim zdaniem wypadek przy pracy ekipy od marketingu, ustalona cena jest kosmiczna, sprzęt nie dorównuje niczym D850, jest to zwyczajnie tylko większa matryca od Z6 ( i nie jest to matryca z D850 ), Z6 cena ( katalogowa, premierowa ) jest taka jak D600/610, wymyślili sobie rywalizacje Z7 z Sony A7rIII ? czyli błąd i to spory.
Zgodnie z tym co przeciekali ludzie z zarządu Nikona to Z8 i Z9 będą flagowcami czyli odpowiedniki D850 i D5.
Każdy niższy model to będzie kastrat, którego na rynku do tej pory w pełnej klatce nie było, będą konkurować z canonem i ze starymi modelemai A7.
To że ślubniacy tłuką D750 to każdy wie, sprzęt świetny obecnie w cenie nowych DX, a nawet tańszy od premier różnych fuji, panasów, olków itd, obecnie tańszy w sklepie niż nie dawno D610.
D750 u nas dołączono do NPS po pewnym czasie, w otoczce skandalu ponownego z problemami sprzętowymi i wprowadzaniem kolejnej akcji serwisowej, według mnie D750 to świetny sprzęt dla zaawansowanego amatora, kosztował coś 2300$ czyli ciut więcej od D600/610 i więcej niż Z6.
Jak nie dostrzegasz problemu jaki ma Nikon to trudno, ja widzę i jest to głównie świetny D750, który swoją ceną rozwala układankę bo możesz kupić świetny sprzęt w obecnie niższej cenie niż np Z6, który i tak szybko jest przeceniany w dół co jest właśnie efektem gonienia zaległości.
Ile w takim razie mógłby według ciebie teraz kosztować w dniu premiery następca D750, następca D610 i np jakiś kastrat Z5 ?
No, jeśli głównym problemem Nikona według Ciebie jest świetny d750, to faktycznie, Nikon normalnie padnie za chwilę a sprzedaż pozostałych aparatów stanie :)
Jeśli nie dostrzegasz, że kilkuletnia konstrukcja pt. d750 nie jest jednak aż taką konkurencją dla Z6, żeby ludzie nie chcieli go kupować, to jednak z faktami nie ma to wiele wspólnego. Patrzysz na to wszystko bardzo wąsko, i głównym wyznacznikiem jest jak widzę magiczna matryca FX. Wszystko, co ma taką matrycę do jednego wora i tylko cena jest wyróżnikiem. Myślę, że to błędne przekonanie, a marketing zrobi bardzo dużo, żeby przekonać nabywców że nowe bezlustra są im niezbędne ;)
Szczerze mówiąc, to w ogóle nie interesują mnie ceny w dniu premiery. Ja twierdzę, że teraz będzie taniej i czasy darcia z klientów po prostu się kończą. Oczywiście będą aparaty typu Z7 z kosmicznymi dla zwykłego amatora cenami, ale w kategorii sprzętu dla zaawansowanego amatora zrobiło się tłoczno i historyczne ceny d600 są tylko historią.
Jednak coraz bardziej dochodzę do przekonania, że lustrzanki staną się historią (w sensie oferty producenta), szybciej niż nam się wydaje.
cybulski
13-03-2019, 10:54
Jednak coraz bardziej dochodzę do przekonania, że lustrzanki staną się historią (w sensie oferty producenta), szybciej niż nam się wydaje.
I ja tak czuję przez skórę. Canon widać podszedł do tego bardziej poważnie niż Nikon. Widać to po szkłach które wypuszcza i zapowiada. Nikon tak jakby z niedowierzaniem maca temat a Canon jedzie ostro do przodu.
Dlatego średnio wierzę w powodzenie tego co robi Nikon. Chcąc ratować własny rynek luster, może umoczyć w obu segmentach.
Od siebie dodam - kiedy brałem pod uwagę co kupić czy lustro czy Zetkę wybrałem własnie Z6 przede wszystkim ze względu na wielkość body. Wielkość puszki była dla mnie kluczowa a poza tym napaliłem się na potencjał jaki drzemie w bezlusterkowcach (to one będą się przede wszystkim rozwijały) no pewnie wziąłem pod uwagę stabilizacje samego aparatu.
Szkłami się nie martwiłem ze względu na świetny adapter/przejściówkę.
I ja tak czuję przez skórę. Canon widać podszedł do tego bardziej poważnie niż Nikon. Widać to po szkłach które wypuszcza i zapowiada. Nikon tak jakby z niedowierzaniem maca temat a Canon jedzie ostro do przodu.
Co to znaczy bardziej poważnie? Bo pokazał bardzo niszowe 14-21mm f/1.4?
Podejrzewam, że będzie więcej klientów na Nikona 20mm / 35mm / 50mm / 85mm 1.8S, ale mogę się mylić ;)
Dlatego średnio wierzę w powodzenie tego co robi Nikon. Chcąc ratować własny rynek luster, może umoczyć w obu segmentach.
Ja lubię wałkować jakiś temat, uczepiłem się np XQD/CFE :) ale ty znowu wałkujesz że "Canon widać podszedł do tego bardziej poważnie niż Nikon" ale po czym to wnioskujesz, po zoomie f/2, którego większość klientów nawet nie dotknie w zamkniętej gablocie ? :)
Canon niby odcina się od lustrzanek ?
Planowane szkła u obu wyglądają dobrze, cenowo póki co Nikon wygrywa bo amazon czy nawet nasze sieciówki robią rewelacyjne ceny coi chwilę za zestawy, tu jedynie kastratem canon może coś ugrać tylko czy wtedy to nadal "Canon widać podszedł do tego bardziej poważnie niż Nikon" ?
cybulski
13-03-2019, 11:26
Podejrzewam, że będzie więcej klientów na Nikona 20mm / 35mm / 50mm / 85mm 1.8S, ale mogę się mylić ;)
Dla mnie jako amatora, zdecydowanie lepszym wyborem jest RF 24-105/4 niż S 24-70/4.
To taki przykład pierwszy z brzegu. Nie wiem czy Nikon przemyślał sobie te szkła ale mam wrażenie że Canon zrobił to lepiej, po prostu.
Dla mnie jako amatora, zdecydowanie lepszym wyborem jest RF 24-105/4 niż S 24-70/4.
To taki przykład pierwszy z brzegu. Nie wiem czy Nikon przemyślał sobie te szkła ale mam wrażenie że Canon zrobił to lepiej, po prostu.
I po tym jednym szkle stwierdzasz, ze Canon jest lepszy?
Linia 20mm / 35mm / 50mm / 85mm 1.8S nie jest przemyślana? Jak dla mnie to rewelacja właśnie dla amatora.
cybulski
13-03-2019, 11:40
I po tym jednym szkle stwierdzasz, ze Canon jest lepszy?
Linia 20mm / 35mm / 50mm / 85mm 1.8S nie jest przemyślana? Jak dla mnie to rewelacja właśnie dla amatora.
Wiesz każdy patrzy pod siebie. Fuji od lat nie może wyprodukować sensownego 16-80 czyli szkło podróżne. Niby ma 18-135 ale no cóż ... trochę im nie wyszło.
Zakres 24-105 na podróż jest świętną opcją, jedno szkło i koniec. Jesli nie musimy mieć więcej. Nikon wystartował na początek z zakresem 24-70 ... hmm
Z jednej strony amatorska seria 1.8 a zoom 24-70/4 to jednak dla amatora za mały zakres. Przy jasności 2.8 ok ale seria 2.8 umówmy się nie jest już amatorska.
Z drugiej strony karta pamięci. Że niby to dla amatora jest OK ? Dla pro może tak ale rynek amatorski ?
Więc ja widzę brak jakiejś prostej konsekwencji w działaniach Nikona w wielu płaszczyznach. Moje zdanie jest takie że marketingowo pogubili się. Bo nie wiadomo dla kogo ten system dla pro czy dla amatorów ?
Zresztą zagłosowałem już na początku roku. Nikona u mnie zero.
I
Linia 20mm / 35mm / 50mm / 85mm 1.8S nie jest przemyślana?
...i 24mm 1.8S.
No popatrz, a dla mnie jako dla amatora zdecydowanie lepszym wyborem jest S 24-70/4 .
Miałem obydwa szkła w rękach oczywiście podpięte do odpowiednich aparatów. To jest moje zdanie i nie wydaje mi sie, że można na tym oprzeć wyższość któregoś systemu.
cybulski
13-03-2019, 11:48
Miałem obydwa szkła w rękach oczywiście podpięte do odpowiednich aparatów. To jest moje zdanie i nie wydaje mi sie, że można na tym oprzeć wyższość któregoś systemu.
Sample widział z obu szkieł ? Sample z S 50 też ? I jest OK ?
Pewnie wystarczy że ostro :) i tyle ... no nie wystarczy.
Już kiedyś pisałeś, że jest ogromna różnica w zdjęciach na korzyść Canona. Pokaż proszę jakieś konkretne przykłady.
Wiesz każdy patrzy pod siebie.
No właśnie, więc skąd takie kategoryczne stwierdzenia w wielu wątkach, że Canon wszedł poważniej od Nikona w bezlustra? Bo zrobił podobające się Tobie 24-105mm
Eos R + 24-105mm + adapter to prawie 14k zł, Z6 + 24-70mm + FTZ + XQD 64GB to aktualnie poniżej 10k zl.
Dla mnie f/4 to ciemnica i pewnie nie kupię takiego obiektywu. Zdecydowanie wolę zestaw stalek 20 + 35 + 85mm.
cybulski
13-03-2019, 12:08
No właśnie, więc skąd takie kategoryczne stwierdzenia w wielu wątkach, że Canon wszedł poważniej od Nikona w bezlustra? Bo zrobił podobające się Tobie 24-105mm
Eos R + 24-105mm + adapter to prawie 14k zł, Z6 + 24-70mm + FTZ + XQD 64GB to aktualnie poniżej 10k zl.
Dla mnie f/4 to ciemnica i pewnie nie kupię takiego obiektywu. Zdecydowanie wolę zestaw stalek 20 + 35 + 85mm.
Systemy bezlusterkowe Nikona i Canona to zupełnie nowe systemy i tak nalezy je traktować.
Zadaj sobie pytanie inaczej - gdyby zamienić loga na szkłach i apatarach między Ci N , co byś wybrał ? Rozumiem, że tu tylko stajnia Nikon great love.
Ja już sobie 3 lata temu opdowiedziałem na to pytanie. Stałki wolę z Fuji, są mniejsze, tańsze bo jest już rynek wtórny, i są co najmniej 5 lat a nie od wczoraj.
Systemy bezlusterkowe Nikona i Canona to zupełnie nowe systemy i tak nalezy je traktować.
Zadaj sobie pytanie inaczej - gdyby zamienić loga na szkłach i apatarach między Ci N , co byś wybrał ? Rozumiem, że tu tylko stajnia Nikon great love.
Ja już sobie 3 lata temu opdowiedziałem na to pytanie. Stałki wolę z Fuji, są mniejsze, tańsze bo jest już rynek wtórny, i są co najmniej 5 lat a nie od wczoraj.
No napisałem przecież, że bym wybrał na dzień dzisiejszy 20 + 35 + 85mm. Mówimy o racjonalnym wyborze.
Ja jestem spełniony jeśli chodzi o sprzęt. Mam trójcę Nikona, do tego komplet stałek, w tym ostatnio uwielbiane przeze mnie 105mm f/1.4. No może bym mógł sobie dokupić S 20mm Art, a S 35mm Art wymienić na 28mm (czy to Nikkor czy Sigma) ;)
RF 50mm f/1.2 jest fajnym szkłem, ale nie za 11k zł.
cybulski
13-03-2019, 12:24
Nikkor 105/1,4 jest świetny.
Ty tak serio ?
Już dwa razy pytałem o jakieś porównanie bo ja tam nic nie widzę ale pewnie moje oczy już stare i tej "plastyki" nie dostrzegają :)
cybulski
13-03-2019, 12:53
Ty tak serio ?
Już dwa razy pytałem o jakieś porównanie bo ja tam nic nie widzę ale pewnie moje oczy już stare i tej "plastyki" nie dostrzegają :)
Tak, na serio. https://www.dpreview.com/sample-galleries/9560366311/nikon-z-50mm-f1-8-s-sample-gallery/2787709401
Zero powodów aby wejść w ten system na ten moment skoro wg Was ta stałka jest "tak dobra" bo na obrazkach widać średnie szkło, średni zaszumiony obraz.
ISO 450 już tak naprawdę słabo bardzo. No nie wiem, stare fuji XT1 chyba jest już lepsze z 35 1.4 :) z tego co tu widzę. I to chyba nawet o wiele lepsze.
Na tych samplach ja widzę same problemy jakie ma ten nowy system Z, WB od czapy, problem z kolorem skóry, kolory niby chcieli zrobić Fujikowe ale czasem coś im nie wychodzi, niektóre sample pokazują problem z autofokusem.
No nie wiem koesh co jeszcze mam Ci napisać. Czy tylko ja widzę te wszsytkie mankamenty ? W mojej ocenie jest naprawdę słabo. Spodziewałem się czegoś wiecej, dużo więcej.
cybulski
13-03-2019, 13:30
Nie wiem też jak mają się te testy dxomark do tego co widać bo testy dxomark niby dobrze a na samplach po porstu słabo. Jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia. Te jpgi z puszki są po prostu zbyt słabe na to co aktualnie daje konkurencja z jpgów.
Jak tak po samplach patrzysz... GFX 50r to dopiero kaszana za takie pieniądze:
https://www.dpreview.com/sample-galleries/4438995370/fujifilm-gfx-50r-sample-gallery/2350457672
Aby być choć trochę obiektywnym to trzeba postawić oba aparaty koło siebie i wtedy porównywać, a nie wyszukując najsłabsze sample.
cybulski
13-03-2019, 14:06
Jak tak po samplach patrzysz... GFX 50r to dopiero kaszana za takie pieniądze:
https://www.dpreview.com/sample-galleries/4438995370/fujifilm-gfx-50r-sample-gallery/2350457672
Aby być choć trochę obiektywnym to trzeba postawić oba aparaty koło siebie i wtedy porównywać, a nie wyszukując najsłabsze sample.
No to po co w to wchodzić w ogóle? Sample jak sample pierwsze z brzegu. dpreview daje co wychodzi z puchy i tyle, ni mniej ni więcej.
Ale to co :) naprawdę nie widzisz różnicy, weźmy z tego linka co podałeś np. https://2.img-dpreview.com/files/p/sample_galleries/4438995370/2350457672.jpg
Przy tym samplu Nikon Z i 50 wygląda jak jakaś pomyłka.
Można też oglądać sample JPG z optycznych (dziwne ze tych nie zalinkowałeś ;) ), co kto lubi, ale wyciągać na podstawie tego jakiekolwiek wnioski to trochę niemądre.
cybulski
13-03-2019, 14:13
Można też oglądać sample JPG z optycznych (dziwne ze tych nie zalinkowałeś ;) ), co kto lubi, ale wyciągać na podstawie tego jakiekolwiek wnioski to trochę niemądre.
To na podstawie czego je wyciagnąć ? Na podstawie testów dxomark ..... które mają się nijak potem do jakości generowanego obrazka ?
Jasne jest że przed potencjalnym zakupem sprawdza się tu i tam .... i albo kupuje albo rezygnuje.
Ja zrezygnowałem.
Ale to co :) naprawdę nie widzisz różnicy, weźmy z tego linka co podałeś np. https://2.img-dpreview.com/files/p/sample_galleries/4438995370/2350457672.jpg
Przy tym samplu Nikon Z i 50 wygląda jak jakaś pomyłka.
No jak to zdjęcie Ci się podoba, to ten zestaw chyba faktycznie jest warty plus minus 28k zł ;) W cenie tego GFX 50r + 45mm 2.8 JA bym wybrał D850 + 28mm 1.4E + 105mm 1.4E (może troszkę na niego zabraknie ;) )
Nie chcę za bardzo wchodzić w taką wymianę osobistych odczuć w tym wątku. Każdy ma swoje preferencje i oczekiwania.
Dla mnie 50mm pod Ztkę jest bardzo poprawne:
https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-50mm-f1.8-Sample-Image-1.jpg
i crop z powyższego:
https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-50mm-f1.8-sample-crop.jpg
Ja zrezygnowałem.
Całe szczęście. Może, "geniuszu wszelakich teorii optycznych", pójdziesz teraz trollować do innego działu forum.
Tak tylko się rozmarzyłem. ;-)
Też się obawiam, że Nikon (Canon w sumie też) ma kulę u nogi w postaci rynku lustrzanek.
One już są martwe, bo wizjer elektroniczny jest pod niemal każdym względem lepszy i nie ma się co oglądać na tych, którzy twierdzą inaczej
z sentymentu bądź przyzwyczajeń (i to jest oczywista przewaga np. Z7 nad D850, pomijając inne rzeczy, którymi D850 nadrabia).
Ale nawet jak pominiemy przeciwników wizjera elektronicznego, których podejrzewam jest promil, to
problem pozostaje, bo tych lustrzanek jest naprodukowane i nasprzedawane tak dużo, że nie będzie łatwo
"ruszyć" ludzi od luster do bezluster. To jest przecież de facto nowy system, co z tego, że pod tą samą marką.
Koszty wymiany starych gratów i tak będą duże, przelotka FTZ tylko nieco ułatwia ten proces.
I w ten sposób Nikon pewnie będzie się miotał pomiędzy chęcią wprowadzenia bezluster z prawdziwego zdarzenia (albo będą bardzo drogie)
a niechęcią do brutalnego olania użytkowników lustrzanek.
Z tego punktu widzenia Sony może jeszcze mieć trochę luzu, bo jest daleko do przodu i ma swobodę działania.
Fuji i Olympus mają swoje nisze, których użytkownicy nie boją się mniejszych matryc, a w zamian otrzymują topowe ficzery.
I w ten sposób powstał Z6/Z7, który jest takim pokazem kierunku, ale który dla wielu nie jest zadowalający (ja się np. rozczarowałem, zwłaszcza szkłami, które są potwornie drogie i bardzo niezgrabne, już pomijam taki sobie AF i pojedynczy slot na bardzo drogie karty).
Jeszcze nie zdążyłem się przyjrzeć Canonowi RP, ale jeśli on jest tak dobry jak podejrzewam że jest i Nikon wprowadziłby coś podobnego, to się sytuacja rozrusza.
Choć też nie podejrzewam, żeby nagle był tam AF na jakimś pro-poziomie i tu Sony nadal będzie wygrywał w przedbiegach.
Ale problemem pozostaną bardzo drogie i niezgrabne szkła, tego nie zmienimy (mam na myśli stałki zwłaszcza, które pokazano niedawno).
Mam wielką ochotę porzucić lustrzanki, ale Nikon jeszcze nie pokazał czegoś "wow". Na razie pozostaję jedną nogą w lustrach Nikona i bezlustrach Fuji, czekając na rozwój sytuacji.
cybulski
13-03-2019, 14:39
Całe szczęście. Może, "geniuszu wszelakich teorii optycznych", pójdziesz teraz trollować do innego działu forum.
Tak tylko się rozmarzyłem. ;-)
Wydaje mi się że piszę bardziej na temat, snując jakieś spekulacje, niż Ty JK :mrgreen:
cz4rnuch
13-03-2019, 14:50
No napisałem przecież, że bym wybrał na dzień dzisiejszy 20 + 35 + 85mm. Mówimy o racjonalnym wyborze..Na dzień dzisiejszy to z tego trio w Nikonie Z jest tylko 35 ;) Canon też ma 35, w dodatku z niezłym makro, mniejsze, lżejsze i tańsze.
Też się obawiam, że Nikon (Canon w sumie też) ma kulę u nogi w postaci rynku lustrzanek.
One już są martwe
To jak z silnikami spalinowymi w świecie samochodów elektrycznych ;)
Pięknie brzmiące V8 są już martwe, tylko o tym jeszcze nie wiedzą. Tu jednak wygra niestety eko terroryzm i odgórne przepisy ;)
miotał pomiędzy chęcią wprowadzenia bezluster z prawdziwego zdarzenia (albo będą bardzo drogie)
No tak, Z6 i Z7 nie są bezlustrami z prawdziwego zdarzenia.
Jak na pierwsze modele w mojej ocenie są bardzo konkurencyjne.
Jeszcze nie zdążyłem się przyjrzeć Canonowi RP, ale jeśli on jest tak dobry jak podejrzewam że jest i Nikon wprowadziłby coś podobnego, to się sytuacja rozrusza.
Choć też nie podejrzewam, żeby nagle był tam AF na jakimś pro-poziomie i tu Sony nadal będzie wygrywał w przedbiegach.
Ale problemem pozostaną bardzo drogie i niezgrabne szkła, tego nie zmienimy (mam na myśli stałki zwłaszcza, które pokazano niedawno).
Rp to przecież wykastrowany R, więc jak ma być "tak dobry jak podejrzewasz"?
Bardzo drogie - to pojęcie względne. Jak porównujesz cenę 50mm 1.8S do 50mm 1.8G to faktycznie jest drożej.
Na dzień dzisiejszy to z tego trio w Nikonie Z jest tylko 35 ;) Canon też ma 35, w dodatku z niezłym makro, mniejsze, lżejsze i tańsze.
Tyż prawda :) jednak 20mm i 85mm ma się pojawić w tym roku jeszcze.
Wolę jednak stabilizację w body i używać jej też ze szkłami, które jej nie posiadają. Używając planara 50mm czy nawet 85mm 1.4 Art lub 105mm 1.4E często mam czas na granicy poruszenia.
Ja tam generalnie czekam na rozwój sytuacji i kibicuję każdemu, nawet Panasonicowi ;)
Ewentualnie jedno D750 zamienię na Z6 z ciekawości.
cybulski Przesadzasz mocno, jesteś fanatykiem fuji ale ok bo często inaczej spogląda się na to co się posiada, odnośnie tego krytykowania obrazka z nikona Z to obsesja chyba, obiektywy najnowsze muszą być super na wielkich matrycach i taki ich cel jest, a jak masz ostro jeszcze w rogach na pełnej dziurze to ło panie...
cybulski
13-03-2019, 15:20
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) Przesadzasz mocno, jesteś fanatykiem fuji ale ok bo często inaczej spogląda się na to co się posiada, odnośnie tego krytykowania obrazka z nikona Z to obsesja chyba, obiektywy najnowsze muszą być super na wielkich matrycach i taki ich cel jest, a jak masz ostro jeszcze w rogach na pełnej dziurze to ło panie...
No i co z tego, jestem fanatykiem dopóki przestanę nim być, równie dobrze mogę być fanatykiem Nikona Z gdyby był tak dobry jak trzeba. Ale wszystko wskazuje na to, że nie jest.
Bez nerwów bo tylko dyskutujemy i każdy na jakieś swoje zdanie ale...
Całe szczęście nie podałeś jeszcze żadnego sensownego porównania co to wyższości porównywalnego zestawu bezluster canona nad nikonem, więc sobie dyskutujemy nadal, możesz sobie wpisać w stopce zdanie o tym że fuji najlepsze, a canon lepszy od nikona, nie będziesz musiał tego kopiować w każdym wątku ;)
cybulski
13-03-2019, 15:34
Bez nerwów bo tylko dyskutujemy i każdy na jakieś swoje zdanie ale...
Całe szczęście nie podałeś jeszcze żadnego sensownego porównania co to wyższości porównywalnego zestawu bezluster canona nad nikonem, więc sobie dyskutujemy nadal, możesz sobie wpisać w stopce zdanie o tym że fuji najlepsze, a canon lepszy od nikona, nie będziesz musiał tego kopiować w każdym wątku ;)
Na razie to nie widzę powodów aby zmieniać swojej bezlusterkowej stopki. Jak znajdę powód to napiszę specjalnie do Ciebie na PM. OK :) ?
kurczeblade
13-03-2019, 20:25
JK chyba na optycznych w komentarzach, ktoś Ci robi pocisk z tej instrukcji obsługi ;)
Ja się tak przyglądam z boku i trochę śmieszna ta sytuacja. Z drugiej strony człowiek oczekiwałby drugiego takiego A7III a przecież to jednak pierwszy aparat tego typu w Nikonie. Z pewnością nie byłoby tego zamieszania gdyby NikonCanon wcześniej się obudzili ;)
Kolekcjoner
14-03-2019, 17:11
Tak dla porządku to niczego takiego Canon póki co nie pokazał 8).
Abfoto robi aktualnie nikon roadshow w różnych miastach i poza możliwością zabawy aparatem maja być jakieś promocje, czy ktoś może już był i może coś powiedzieć na temat cen w trakcie tego wydarzenia? Czy faktycznie warto się wybrać na zakupy, głównie pytam pod katem szkieł 35 lub 50tki do zetki.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ja się wybieram na to w Krakowie, będzie chyba w przyszłym tygodniu, zabiorę swoje szkła i sprawdzę osobiście w końcu jak to działa...
badtorro
19-03-2019, 01:04
Tak jak na stronie, 35 i 50 są w obniżonej cenie o 300zl
Tak jak na stronie, 35 i 50 są w obniżonej cenie o 300zl
To słabo myślałem ze na roadshow będą mieli -600 tak jak niedawno na stronie, tyle ze nie mogłem się zdecydować i w końcu przegapiłem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
W czasie roadshow ceny -10% od tego co jest w sklepie, nawet jeżeli jest już po jakiejś promocji.
Roadshow był w Rzeszowie w sobotę, jak cholernie ubolewam z racji braku możliwości bycia na miejscu...
Na cały asortyment Nikona. Nie tylko na Z.
kurczeblade
19-03-2019, 09:51
Ciekawe czy Nikon ma takie ciśnienie, bo słaba sprzedaż. Czy obrali już taka stałą kampanię reklamową.
cz4rnuch
19-03-2019, 10:21
Promocja może, ale nie musi oznaczać słabej sprzedaży. D850 w przeciągu kilku ostatnich miesięcy też mocno potaniał, a przecież to jeden z hitów Nikona.
kurczeblade
19-03-2019, 12:17
Ale dopiero po jakim czasie zaczął tanieć, nie było takiego ciśnienia marketingowego na początku z ND850. Na zagranicznych forach jak była premiera D850 to co chwile ktoś się chwalił kupnem i brakiem w sklepie, a z Z6 jak ktoś się nowy pojawi to megic :D tu to samo.
Ale dopiero po jakim czasie zaczął tanieć, nie było takiego ciśnienia marketingowego na początku z ND850. Na zagranicznych forach jak była premiera D850 to co chwile ktoś się chwalił kupnem i brakiem w sklepie, a z Z6 jak ktoś się nowy pojawi to megic :D tu to samo.
Ile i w jakim czasie zeszli z ceny Z6? Nie śledziłem przyznam szczerze.
D850 po 4 miesiącach był już tańszy o 2000zł niż na starcie. Po pół roku o 3000zł.
Z7 całkiem nieźle trzyma cenę, jeśli chodzi o Z6 - tak sobie myślę - robią akcje promocyjne po to, aby potencjalny klient wszedł właśnie w nowy system Nikona, nie Canona czy Sony. To pewnie do czasu pokazania kastrata pokroju Canona Rp.
Chciałbym nieskromnie zauważyć że 30 lat temu kiedy w analogach ustawiali ostrość ręcznie robili zdjęcia biegającym dzieciom i się dało. Jak czytam takie dyrdymały że dzisiejszym sprzętem się nie da to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
kurczeblade
19-03-2019, 13:34
Chciałbym nieskromnie zauważyć że 30 lat temu kiedy w analogach ustawiali ostrość ręcznie robili zdjęcia biegającym dzieciom i się dało. Jak czytam takie dyrdymały że dzisiejszym sprzętem się nie da to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
To jest oczywiste że z biegiem czasu i postępem technologicznym zwiększają się oczekiwania. Przecież nikt Ci nie każe korzystać z nowych technologii. Nikt Ci nie zabrania robić sprzętem który był dostępny 30 lat temu :)
Kolekcjoner
19-03-2019, 16:41
Ciekawe czy Nikon ma takie ciśnienie, bo słaba sprzedaż. Czy obrali już taka stałą kampanię reklamową.
Sprzedaż ML Nikona podobno nie bryluje od początku /*, a co do obecnych obniżek to przyczyna myślę że ma w nazwie litery rp ;)....
/* - na jednym z firmowych eventów który obsługiwałem była przy zupełnie innej okazji poruszana kwestia sprzedażowa i gość twierdził, że sprzedaż od samego początku była słaba a jako przyczynę podaje się nieoficjalnie w firmie bardzo konserwatywny profil użytkowników systemu. Nowych zaś przyciągają inne firmy. Nie wiem czy to prawda ale brzmi dosyć wiarygodnie.
Myslę, że sprzedaż ruszy jak będzie tanie body. kasa, kasa, kasa. I tu Nikon ma szanse, niech wypusci gołego Nikon Z3 z matrycą APS-C z ceną 4 tys.
Do APS-C nie ma obiektywów. Ale nie pogardził bym takim zestawem z 10-20/24 i 16-80. Liczę jednak na Z5, FX z kartą SD.
Kolekcjoner
19-03-2019, 17:30
Myslę, że sprzedaż ruszy jak będzie tanie body. kasa, kasa, kasa. I tu Nikon ma szanse, niech wypusci gołego Nikon Z3 z matrycą APS-C z ceną 4 tys.
A pisałeś, że apsc to już przeżytek ;)....
cz4rnuch
19-03-2019, 17:31
W każdym razie na Amazonie za każdym razem gdy sprawdzam Z6 radzi sobie lepiej niż R (o RP lepiej nie wspominać). Z7 się nie sprzedaje.
Do APS-C nie ma obiektywów. A ile to szkieł jest do FF? Cztery? Wszystkie szkła FF są do APS-C ;) No i są szkła do DX z przejściówką FTZ.
Niech wypuszczą tanie Z3 z małym kitem 16-105 i pozamiatają.
A pisałeś, że apsc to już przeżytek ;)....Nic takiego nie pisałem.
Piałem, że zapewne Canon usmierci M, bo po co utrzymywać kolejny bagnet. To dwie różne sprawy. Do podróży, krajobrazu, macro, APS-C jak najbardziej.
W każdym razie na Amazonie za każdym razem gdy sprawdzam Z6 radzi sobie lepiej niż R (o RP lepiej nie wspominać). Z7 się nie sprzedaje.Z 7 - za drogi.
RP radzi sobie żle? Na canon -board natychmiast kupiły go 2 osoby, a na pierwszych kupców R trzeba było czekac długo.
cz4rnuch
19-03-2019, 18:16
...RP radzi sobie żle? Na canon -board natychmiast kupiły go 2 osoby, a na pierwszych kupców R trzeba było czekac długo.Te dwie osoby z kanonborda chyba nie wpłynęły zbyt mocno na sprzedaż na amerykańskim Amazonie. I oczywiście Amazon nie podaje sprzedaży całkowitej, można sobie tylko podejrzeć co sprzedaje się najlepiej w krótkim przedziale czasu. Dlatego trzeba dość często sprawdzać by wyrobić sobie jakiś obraz. Ale aż tak bardzo się to nie zmienia. Od dłuższego czasu w bezlustrach wygląda to tak, że najlepiej nadal sprzedaje się A7III, a potem peleton małych bezluster z Canon M50, Sony A6000 i jakimiś Panasami. Chwilowo dobrze sprzedaje się też A6400, ale to pewnie dlatego, że to nowość. Z6 zazwyczaj jest w trzeciej dziesiątce, w czwartej czy piątej Canon R a RP zazwyczaj na miejscach 90-100. Z7 chyba obecnie nie łapie się do setki, ale wcześniej było to około miejsca 70-80. Tak to wynika z moich obserwacji. Jak jest w rzeczywistości nie wiem, ale zazwyczaj gdy zaglądam trendy się powtarzają.
Kolekcjoner
19-03-2019, 19:02
W każdym razie na Amazonie za każdym razem gdy sprawdzam Z6 radzi sobie lepiej niż R (o RP lepiej nie wspominać). Z7 się nie sprzedaje.
Pytanie czy to wyznacznik czegokolwiek? Od razu mówię - nie neguję ale po prostu nie wiem.
Nic takiego nie pisałem.
Piałem, że zapewne Canon usmierci M, bo po co utrzymywać kolejny bagnet. To dwie różne sprawy. Do podróży, krajobrazu, macro, APS-C jak najbardziej.
Problem polega właśnie na tym że próbujesz udowadniać iż ziemia jest płaska ;). A obecnie ekonomicznie apsc ma sens tylko w konfiguracji takiej jak zrobił to Canon. Małe, świetnie ergonomicznie pomyślane aparaty z dobrym obrazkiem i niską ceną. Nie wiem co będzie w przyszłości ale na razie nic nie wskazuje na to żeby to był błąd. Natomiast robienie apsc w systemie stworzonym pod FF bez dedykowanych szkieł ma służyć czemu?
cz4rnuch
19-03-2019, 20:24
Pytanie czy to wyznacznik czegokolwiek?A skąd mnie to wiedzieć? :) Przytaczam jedynie jakieś szczątkowe dane ze sklepu, który ma naprawdę duże obroty. Jest to jakiś argumet, bo o bardziej szczegółowe dane sprzedaży (pomijając rynek japoński, ktory jest specyficzny) ogólnie trudno. Może o czymś to świadczy a może znaczy to tyle co opinia jakiegoś gościa z eventu :)
Kolekcjoner
19-03-2019, 20:33
A skąd mnie to wiedzieć? :) Przytaczam jedynie jakieś szczątkowe dane ze sklepu, który ma naprawdę duże obroty. Jest to jakiś argumet, bo o bardziej szczegółowe dane sprzedaży (pomijając rynek japoński, ktory jest specyficzny) ogólnie trudno. Może o czymś to świadczy a może znaczy to tyle co opinia jakiegoś gościa z eventu :)
No niestety dostęp do rzetelnych informacji w tej materii jest bardzo skąpy. Firmy niechętnie dzielą się takimi szczegółami. Wychylanie się z informacją że np. sprzedaż idzie źle byłoby skrajnie niekorzystne.
Problem polega właśnie na tym że próbujesz udowadniać iż ziemia jest płaska ;). A obecnie ekonomicznie apsc ma sens tylko w konfiguracji takiej jak zrobił to Canon. Małe, świetnie ergonomicznie pomyślane aparaty z dobrym obrazkiem i niską ceną. Nie wiem co będzie w przyszłości ale na razie nic nie wskazuje na to żeby to był błąd. Natomiast robienie apsc w systemie stworzonym pod FF bez dedykowanych szkieł ma służyć czemu?
Temu co w Nikonie i Sony. By na tym samym bagnecie podpinać szkła APS-C i FF. W Canonie nie jesteście do tego przyzwyczajeni, bo do FF nie szło podpinać szkieł DX, co jest normą dla reszty świata i jest czyms bardzo OK. Dzięki temu można się niemal swobodnie przemieszczać z DX do FX i na odwrót.
Ekonomicznie nie ma sensu trzymania równolegle kilku bagnetów - kilku systemów. Nawt jak Canon jest tak bogatą firmą, to nie znaczy że użytkownicy sa tak bogaci że chcą mieć 2 systemy.
No i zresztą jak Canon będzie rozwijał system R to ucierpi na tym system lustrzanek i ucierpi system M. Niech go uśmiercą zanim za dużo w niego nie włożyli. Sprzedac to co na magazynach i zapomnieć ;)
Kolekcjoner
19-03-2019, 23:07
Temu co w Nikonie i Sony. By na tym samym bagnecie podpinać szkła APS-C i FF.
Ale co Nikon ma tworzyć kolejne szkła apsc pod nowy bagnet? Przecież to szaleństwo ekonomiczne. Projektowanie szkieł i produkcja to pierońsko droga i w przypadku tych tańszych podobno mało opłacalna sprawa. Ale nawet jeśli to interes życia to to są lata inwestycji. Sony ile jest lat na rynku i nadal się nie dorobili jakiejś nadzwyczaj wielkiej oferty takich szkieł, a to nie jest biedna firma ;).
Nie upieram się ale ja zupełnie nie widzę sensu wypuszczania takich puszek pod nowy system szkieł, których póki co nie ma i to jeszcze z byczym bagnetem czyli dużych czyli zupełnie wbrew sensowi apsc. Totalnie mnie to nie przekonuje.
Ekonomicznie nie ma sensu trzymania równolegle kilku bagnetów - kilku systemów.
Skąd taki wniosek? Szczególnie jak są połączone krwioobiegiem bodaj największego systemu szkieł.
Myszowor
19-03-2019, 23:38
Z6 jest za droga jak narazie + przyklejenie łatki o beznadziejnym autofokusie = dlatego małe zainteresowanie.
A może w nowym bezlustrze APS-C Nikona pozostawią bagnet F do tego karty SD i hicior murowany.
cybulski
19-03-2019, 23:42
To jak to jest, jedni piszą, że AF dobry a inni że nie. I bądź tu mądrym :)
Ale co Nikon ma tworzyć kolejne szkła apsc pod nowy bagnet? Przecież to szaleństwo ekonomiczne. Projektowanie szkieł i produkcja to pierońsko droga i w przypadku tych tańszych podobno mało opłacalna sprawa. Ale po co Canon ma tworzyć szkła pod nowy bagnet M? Przeciez to szaleństwo ekonomiczne. Projektowanie szkieł i produkcja to pierońsko droga i w przypadku tych tańszych podobno mało opłacalna sprawa. ;)
Jakieś DX, tanie obiektywy...
Nie ukrywam, że osobiście wolałbym zupełnie odwrotny kierunek rozwoju sprzętu i obiektywy pokroju 70-200 2.0, czy też 350 f/2.0 lub 250-450 2.8... Właściwie pojawienie się w jakimś systemie tele dłuższego niż 300mm i jaśniejszego niż 2.8(ewentualnie zooma obejmującego 400mm przy f/2.8)+sprawny AF będzie dla mnie bardzo poważnym argumentem do wejścia w ten system.
Tak jak w przypadku obiektywów o bardziej standardowych ogniskowych 1.4 w przypadku stałek wystarcza i to z lekkim zapasem, tak 2.8/4.0 w stałkach tele/supertele to dla mnie dramat.
Kolekcjoner
20-03-2019, 03:21
Ale po co Canon ma tworzyć szkła pod nowy bagnet M? Przeciez to szaleństwo ekonomiczne. Projektowanie szkieł i produkcja to pierońsko droga i w przypadku tych tańszych podobno mało opłacalna sprawa. ;)No......., niech się zajmą sadzeniem ogórków to na pewno jest bardzo opłacalne :lol:....
Myszowor
20-03-2019, 09:59
Cybulski - Aparat mam 2 tygodnie i w porównaniu do D7500 autofocus z Z6 jest lepszy zarówno AF-S jak i AF-C (punktowy), w trybie wykrywania twarzy jest podobno gorszy od Sonego i dlatego wszyscy w necie mówią że AF-C jest beznadziejny bo mówią o trybie AUTO którego ja nigdy nie używałem mając DSLR, dla mnie jest - wykrywa, czasem się pogubi jak twarz model odwróci itd., podobno ma wyjść aktualizacja która ten tryb ulepsza znacząco z AF-EYE.
cz4rnuch
20-03-2019, 10:39
Temu co w Nikonie i Sony. By na tym samym bagnecie podpinać szkła APS-C i FF. W Canonie nie jesteście do tego przyzwyczajeni, bo do FF nie szło podpinać szkieł DX, co jest normą dla reszty świata i jest czyms bardzo OK. Dzięki temu można się niemal swobodnie przemieszczać z DX do FX i na odwrót...Kolekcjoner ma trochę racji, bo przy wspólnym bagnecie niemal zawsze trzeba iść na jakiś kompromis. Stosunkowo mały, jak w Sony FE i czy Nikon F, ułatwia robienie mniejszych szkieł do aps-c, ale równocześnie nie ułatwia robienia ultrajasnych. Z kolei duże bagnety niejako zamykają drogę do budowania małych szkieł do aps-c. I taką drogą poszedł Nikon Z. Tu raczej trudno będzie zbudować małe szkiełka aps-c. Można co prawda otoczyć małe szkło kołnierzem, który umożliwi zamocowanie na większym mocowaniu, ale nawet mnie, a nie jestem estetą, odstręcza takie rozwiązanie. A z tym swobodnym przemieszczaniem to taki trochę pół mit. Nawet to forum pokazuje, że użytkownicy aps-c kupują szkła kryjące aps-c a przy przesiadce zazwyczaj jest tak, że pierwsze pytanie jakie idzie w eter to czy mogę podpiąć swoje szkła aps-c pod ff, albo oświadczenie, że kupiłem ff, ale na szkła mnie nie stać to na razie będę używał na cropie. Szkła aps-c zazwyczaj są tańsze, podobnie jak puszki i cena to kolejna bariera dla swobodnego przemieszczania. W Nikonie F jest o tyle łatwiej, że zdecydowana większość stałek f/1.8 jest stosunkowo tania, więc może sobie na nią pozwolić spora część amatorów z aps-c. Nie są one też duże. Ale w bagnecie Z to co jest niestety jest też drogie. Wydaje mi się, że na tę chwilę mało kto kupi tanie bezlustro Z i dokupi do tego drogą szklarnię, która w dodatku na aps-c nie rozwinie nawet skrzydeł. Kolejna sprawa, że duży bagnet utrudni projektowanie małych bezluster aps-c. O ile w systemie pełnoklatkowym zawsze można powiedzieć, że niektórzy pro nawet potrzebują większych, bardziej ergonomicznych zabawek, to w segmentach amatorskich już takie oczywiste to nie jest. Tu tradycyjnie najlepiej sprzedają się małe lustrzanki, za to lekkie i tanie. Nawet Sony z małym bagnetem ma problem by go wcisnąć w przednią ściankę swoich aparatek z aps-c. Nikon będzie miał znacznie trudniejsze zadanie.
Ale po co Canon ma tworzyć szkła pod nowy bagnet M? Przeciez to szaleństwo ekonomiczne. Projektowanie szkieł i produkcja to pierońsko droga i w przypadku tych tańszych podobno mało opłacalna sprawa. ;)A skąd te podobno? Też napiszę, że podobno zaprojektowanie szkła kryjącego mniejszą matrycę jest sporo tańsze niż pod większą. Poza tym trzeba pamiętać, że tu działa efekt skali. Tańszych aparatów sprzeda się znacznie więcej niż droższych, a coś pod te aparaty trzeba podpiąć, w związku z czym koszt takiego projektu rozkłada się na znacznie większą ilość jednostek. Większość na tym forum skupiona jest na FF, ale na świecie to jest tylko niewielki wycinek tortu. Aparatów z mniejszymi matrycami sprzedaje się znacznie więcej. I tak po prawdzie to robiąc aparat z konkretnym bagnetem czasami nawet nie trzeba się fatygować z projektowaniem do niego obiektywów. Tu najlepszym przykładem jest Sony, które co dwa miesiące wypluwa jakieś aps-c a obiektywami się nie martwi. Tym zajmuje się Sigma, która zrobiła dla bezlustrzanego aps-c więcej niż Sony z Canonem razem wzięte. Bo niestety Canon też za bardzo się nie wyrywa do projektowania obiektywów pod własny bagnet.
cybulski
20-03-2019, 11:07
Cybulski - Aparat mam 2 tygodnie i w porównaniu do D7500 autofocus z Z6 jest lepszy zarówno AF-S jak i AF-C (punktowy), w trybie wykrywania twarzy jest podobno gorszy od Sonego i dlatego wszyscy w necie mówią że AF-C jest beznadziejny bo mówią o trybie AUTO którego ja nigdy nie używałem mając DSLR, dla mnie jest - wykrywa, czasem się pogubi jak twarz model odwróci itd., podobno ma wyjść aktualizacja która ten tryb ulepsza znacząco z AF-EYE.
@Myszowor (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68126) dziękuje za odpowiedź. To już dla mnie konkretna i przydatna informacja. Gdyby coś to pisz więcej o doświadczeniu z AF.
Też widzę że net i testy w necie to jedno a realna praca potem i używanie często odbiega od tego co się naoglądało.
Ja mogę to tylko potwierdzić w porównaniu do D7100. AF dużo lepszy. No i brak focus shifting-u na 50 f1.4 :)
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Nie ukrywam, że osobiście wolałbym zupełnie odwrotny kierunek rozwoju sprzętu i obiektywy pokroju 70-200 2.0, czy też 350 f/2.0 lub 250-450 2.8... Właściwie pojawienie się w jakimś systemie tele dłuższego niż 300mm i jaśniejszego niż 2.8(ewentualnie zooma obejmującego 400mm przy f/2.8)+sprawny AF będzie dla mnie bardzo poważnym argumentem do wejścia w ten system.
Tak jak w przypadku obiektywów o bardziej standardowych ogniskowych 1.4 w przypadku stałek wystarcza i to z lekkim zapasem, tak 2.8/4.0 w stałkach tele/supertele to dla mnie dramat.Jesteś pewien? Zdajesz sobie sprawę jakie to by były rozmiary, waga? Bo chcesz szkieł dobrych jakosciowo? Cena???
Jesli stałka 200/2 waży 3 kg, to zoom będzie ważył z 5 kg. A ty chcesz potem jeszcze dłuższe szkła, 300, 400 mm?
Zerknij na zoom Sigma 200-500/2.8 - tylko 2.8! Jak ci sie podoba waga, cena? Ile tego Sigma sprzedała?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-200-500-mm-f-28-dg-ex----nikon-i-konwerter-14x-gratis!.html - tu sa parametry i cena.
Jesli stałka 200/2 waży 3 kg, to zoom będzie ważył z 5 kg. A ty chcesz potem jeszcze dłuższe szkła, 300, 400 mm?
.
Ciekawym szkłem mogłoby być takie 300/2 z wsuwanym TC 1,4 i 2
Ale Z'ki to futurystyczny projekt który ma w przyszłości zastąpić lustrzanki. Od tego nie ma już odwrotu. APS, 3/4 pozostaną na rynku jako tańsza alternatywa, ale Nikon celuje minimum w półprofesjonalistów. Nie można mieć wszystkiego. Proszę odnosić ceny do zarobków nie polskich na których się zarabia na fotografii a nie do naszego gównianego rynku. Co do AF-C to w Z7 działa tak sobie, ale mając Canona 5mk3 nie używałem takich wynalazków. A w trybie śledzenia punktu działa naprawdę znośnie, a liczę że z 24-70 F2.8 będzie jeszcze lepiej. Bardziej mnie martwi że brakuje jeszcze do kompletu 70-200 F2.8 na który obawiam się że przyjdzie jeszcze długo poczekać.
kurczeblade
09-04-2019, 08:24
Kiedy to jest w przyszłości? Bo przyszłość końca lustrzanek zapowiadają od od kilku lat, a DSLR zamiast kończyć swoją karierę, to z roku na rok coraz bardziej się rozwija.W tym momencie do takiego stopnia się rozwinęło, że nigdy nie było takiego wysypu aparatów DSLR i obiektywów dedykowanych i firm niezależnych... a i nowe ciągle są zapowiadane. Także już przestańcie z tą przyszłością , bo się robi jakieś sejensfikszyn. ;)
cz4rnuch
09-04-2019, 08:37
Kiedy to jest w przyszłości?Być może w przyszłym roku :)
https://www.chip.pl/uploads/2019/04/cipa-dane-2-SFjmco8Z1jAZ8ZSmYQnAh0CWzkYvEjCb-702x291.jpg
Bo przyszłość końca lustrzanek zapowiadają od od kilku lat, a DSLR zamiast kończyć swoją karierę, to z roku na rok coraz bardziej się rozwija.Z roku na rok powiadasz. Czy w zeszłym roku pokazano jakąś fajną lustrzankę? Albo w tym? A to, że sprzęt ogólnie się rozwija to jest jakieś zaskoczenie? To chyba raczej normalne i wcale nie świadczy o tym, że rynek lustrzanek ma się dobrze.
...Także już przestańcie z tą przyszłością , bo się robi jakieś sejensfikszyn. ;)To jest temat spekulacyjny.
cybulski
09-04-2019, 09:29
Kiedy to jest w przyszłości? Bo przyszłość końca lustrzanek zapowiadają od od kilku lat, a DSLR zamiast kończyć swoją karierę, to z roku na rok coraz bardziej się rozwija.W tym momencie do takiego stopnia się rozwinęło, że nigdy nie było takiego wysypu aparatów DSLR i obiektywów dedykowanych i firm niezależnych... a i nowe ciągle są zapowiadane. Także już przestańcie z tą przyszłością , bo się robi jakieś sejensfikszyn. ;)
Ale np. Samyang widać jaki ma priorytet. Osobiście ciekaw jestem czy zdecydują się zrobić szkła z AF do Nikona i ewentualnie kiedy ? AF 35 i 85 w wersjach 1.4 do Sony wyszły im całkiem całkiem. W roadmapie szkieł do Z niby Nikon coś tam zapowiada no ale trochę słabo to wygląda na tle tego co już jest np. w Sony.
Ogólnie rynek foto się bardzo skurczył przez aparaty w telefonach. Tylko zapaleńcy kupują aparaty jako urządzenia dedykowane. Bezlusterkowce ponieważ się szybciej starzeją niż lustrzanki są ostatnią nadzieją producentów foto. Dla nas to coraz gorzej bo przy tak małych wolumenach sprzedaży i dużej różnorodności producentów i systemów ceny muszą nieuchronnie rosnąc....
cz4rnuch
09-04-2019, 09:34
...W roadmapie niby Nikon coś tam zapowiada no ale trochę słabo to wygląda na tle tego co już ejst np. w Sony.Przypomnij sobie co na start rzuciło Sony :) Nowe systemy zazwyczaj rodzą się w bólach.
...ceny muszą nieuchronnie rosnąc....Póki co nie rosną i raczej nie będą ceny rosły, rynek nie przyjąłby wyższych cen bo jest zawalony świetnej jakości sprzętem używanym.
cybulski
09-04-2019, 09:42
Przypomnij sobie co na start rzuciło Sony :) Nowe systemy zazwyczaj rodzą się w bólach.
Człowiek się rozpuścił, chce mieć wszystko dziś, nie czekać :D
cz4rnuch
09-04-2019, 10:05
Póki co nie rosną i raczej nie będą ceny rosły, rynek nie przyjąłby wyższych cen bo jest zawalony świetnej jakości sprzętem używanym.Rosną, rosną. Może nie samych puszek, ale obiektywów a na tym się głównie zarabia.
Człowiek się rozpuścił, chce mieć wszystko dziś, nie czekać :D
Jasna sprawa. Najlepiej żeby było tanio i dobrze :) Sam Nikon jednak temu nie podoła, przyłączyć się muszą niezależni. Kilka firm jak Samyang, Sigma czy Tamron może w tym pomóc, bo produkty mają coraz lepsze i w dodatku znacznie przyjaźniejsze dla kieszeni. Ale czy się włączą i kiedy to sprawa otwarta. Samyang robi tanie szkła, ale na razie chyba nie wspomina o adaptacji swoich obiektywów pod bagnety R i Z. Podejrzewam, że gdy tylko sprzedaż Nikonów i Canonów znajdzie się na odpowiednim poziome sprawę poważnie przemyślą. W Tamronie spore udziały ma Sony więc tu może być różnie a z kolei prezio Sigmy w ostatnim wywiadzie wspominał, że w bezlustrach skupią się na mocowaniach L, M4/3 i E <<klik>> (https://www.dpreview.com/interviews/7487852065/cp-2019-sigma-interview-optical-design-is-always-a-battle-with-the-design-constraints) I to o czym również wspomina prezio Sigmy odnośnie mocowania Fuji może być kluczowe. Rynek się kurczy, liczba bagnetów rośnie i opracowanie dla nich szkieł staje się kosztowne. Czasami trzeba wybierać a takie firmy jak Fuji, Nikon czy Canon ukrywając wiedzę o swoich bagnetach sprawy niezależnym nie ułatwiają.
cybulski
09-04-2019, 10:20
I to o czym również wspomina prezio Sigmy odnośnie mocowania Fuji może być kluczowe. Rynek się kurczy, liczba bagnetów rośnie i opracowanie dla nich szkieł staje się kosztowne. Czasami trzeba wybierać a takie firmy jak Fuji, Nikon czy Canon ukrywając wiedzę o swoich bagnetach sprawy niezależnym nie ułatwiają.
Firmy ukrywające swoje protokoły komunikacji body-szkło myślały do tej pory, że na tym będą wygrywać. Jednak w ostatecznym rozrachunku to przestało działać za sprawą niezależnych producentów. Już teraz widać iż pewne systemy, bez wspomagania niezależnych, nie są w stanie zaoferować konkurencyjnych rozwiązań we właściwym czasie. A Klient jest coraz bardziej rozpuszczony, świadomy i nie chce czekać lub iść na kompromisy. Po prostu zagłosuje pieniędzmi gdzie indziej. I ja to pochwalam, chytry dwa razy straci i dobrze, tak powinno być. W ostatecznym rozrachunku korzystamy na tym my, Klienci.
nikoniarz
09-04-2019, 10:29
A Klient jest coraz bardziej rozpuszczony, świadomy i nie chce czekać lub iść na kompromisy.
Tyle tylko, że sprzęt foto to sztuka kompromisów. Nie ma wszystkomającego.
Tyle tylko, że sprzęt foto to sztuka kompromisów. Nie ma wszystkomającego.
Bardzo trafna uwaga. Każdy z nas ma inne upodobania i oczekiwania. Porównałbym to z tak lubianym i często poruszanym na tym forum tematem dotyczącym rowerów. Pomimo takiej różnorodności każdy znajduje coś dla siebie i daje to mu niesamowitą frajdę.:D
Od każdej zasady są wyjątki. Ja nie mogę znaleźć gravela z napędem pomiędzy szosowym a MTB i bardzo mnie to wkurza ;)
Upodobania i gusta to jedno, a pełna oferta to drugie, w nowych systemach trzeba czekać, obstawiam że najszybszy w tworzeniu systemu będzie canon.
Sony po tylu latach nadal ma spore braki w optyce bo niby zakres i jakość jest ale cenowo nie koniecznie jest atrakcyjnie, do tego nie ma w ich konstrukcjach kompromisu.
Wiem wiem że nikon czy canon charytatywnie nie będzie działał ale można oferować słabsze modele i tańsze, nawet jakieś plastikowce nie radzące sobie z rozdzielczością w rogach ale tanie.
Przykłądowo w sony 4/24-120... serio musiał być jakiś super G, który po tylu latach kosztuje nadal ponad 5000zł ?
cybulski
09-04-2019, 12:33
Upodobania i gusta to jedno, a pełna oferta to drugie, w nowych systemach trzeba czekać, obstawiam że najszybszy w tworzeniu systemu będzie canon.
Sony po tylu latach nadal ma spore braki w optyce bo niby zakres i jakość jest ale cenowo nie koniecznie jest atrakcyjnie, do tego nie ma w ich konstrukcjach kompromisu.
Wiem wiem że nikon czy canon charytatywnie nie będzie działał ale można oferować słabsze modele i tańsze, nawet jakieś plastikowce nie radzące sobie z rozdzielczością w rogach ale tanie.
Przykłądowo w sony 4/24-120... serio musiał być jakiś super G, który po tylu latach kosztuje nadal ponad 5000zł ?
Mnie sie wydaje że Sony wyprzedziło ten trend drogiej optyki. Teraz dołączają pozostali widząc, że kurczący sie rynek foto nie da zarobić na tanim sprzęcie.
Dla mnie to oczywiste, że czasy tanich systemowych szkieł kończą się właśnie teraz na naszych oczach.