Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
6fps aby był postep i matryca bsi by był DR "po staremu"... :grin:
Ewentualnie się potwierdzą ploty, że będzie to Zf, w normalnej obudowie.
Zf w normalnej obudowie jest blisko Z6 III :)
W sumie to Z5II i Z6 III mogą być zbliżonymi aparatami. Technologia matrycy - wsio ryba, starsza daje nawet lepsze DR. Z5 mniej fps niż Z6 - to ok, niższa półka, różnica w cenie musi coś oznaczać.
Nie ma Z7 III, gdyby był to różnica między nim a Z8 mogła by być większa. No chyba, że Z7 też będzie bez migawki i będzie miał dużo fps, ale nawet wtedy byłby mały i sie gorzej trzymał.
Moim zdaniem nie ma szans, żeby Z5II był blisko Z6III. Będzie tak tak samo blisko, jak Z5 do Z6, czyli raczej tylko z logo, a nie specyfikacją.
Wystarczy lepszy AF, żeby to był bardzo fajny aparat. Wymieniłem Z5 na Z6II i w tym zakresie nie odczułem żadnej zmiany.
KadryZpodróży
26-03-2025, 22:08
Moim zdaniem nie ma szans, żeby Z5II był blisko Z6III. Będzie tak tak samo blisko, jak Z5 do Z6, czyli raczej tylko z logo, a nie specyfikacją.
Czas pokaże, czas pokaże :D
Kusi mnie zakup jako kolejnego body Z5II właśnie. Poczekam na premierę i pomyślę.
Wystarczy lepszy AF, żeby to był bardzo fajny aparat. Wymieniłem Z5 na Z6II i w tym zakresie nie odczułem żadnej zmiany.
No pewnie. Brak CFexpress, gorszy wizjer niż w Z6III, mniej FPS, tańsza i wolniejsza matryca - to wszystko jest do zaakceptowania przy niższej cenie. Niech jednak sztucznie nie zwalniają możliwości Expeed 7 co do AF.
Dobry AF to w bezlustrach must have.... smiesznie było,że tani Canon r10 miał lepszy af niż taka z6ii.... niech tną fps,matryca ta "wolna" bsi ,ale dobrym dr,kurtyna dla ochrony matrycy... i AF nie gorszy niz z6iii... i w cenie Canona R8 ;) i byłoby dobrze.
Prezentacja (nie premiera) Z5II 2/3 kwietnia (wiadomo, różnica czasu).
Iiii:
The new Nikon Z5II camera will be based on the Nikon Zf and will have some of the tech from the Nikon Z6III.
Ciekawe, co to za tech z Z6III?
Dobry AF to w bezlustrach must have.... smiesznie było,że tani Canon r10 miał lepszy af niż taka z6ii....
Zapewne zauważasz, że AF jest ciągle poprawiany. Canon R10 został wypuszczony 2 lata po Nikonie Z6 II. To istotne.
Tak przy okazji często aparaty z fizycznie mniejszymi (w mm) matrycami miały lepszy AF, albo po prostu częściej dawały ostro to co chce fotograf ze względu na większą GO. A Canon R10 ma właśnie mniejszą matrycę.
Tylko żeby N czasem nie zaczął gmyrać przy stopce, jak C z R50... :roll:
Tylko żeby N czasem nie zaczął gmyrać przy stopce, jak C z R50... :roll:
To już jest ku .. Prowadzę warsztaty i wieki temu był problem z ludźmi robiącymi Minoltami i kontynuacją dziwnej stopki we wcześniejszych modelach Sony.
Canon już mi to utrudniał w modelach lustrzanek takich jak 2000D. Ja miałem 7 Pocket Wizardów (tych podstawowych) z centralnym stykiem, rozdawałem uczestnikom i ... problem.
W R50 jest "zabawniej". Nie ma styków stopki w ogóle.
Cała komunikacja idzie przez styki MI.
Widziałem gdzies zdjęcie zrobione tak pod kątem, że było widać. Styków jest dużo, pewnie przekazują więcej info i mogą użyć tego do innych funkcji w body klasy profesjonalnej.
Canon to z R3 wypuścił. Tylko że R3 i inne dalej klasyczne styki mają. Tylko w R50 je wywalili.
Swoją ścieżką, ciekawe czy i kiedy N zacznie stopki MI stosować...
swiatlocieniz9
27-03-2025, 23:43
Myślę, że więcej ludzi czeka na z7 III niż z5 II :smile:
W sumie nie wiadomo...
Z7III był obstawiany na drugą w tym roku, ale pojawiły się ploty o tej vlogerskiej, więc kto wie, jak to będzie...
Nie wiem jak wcisną coś pomiędzy Z7 II a Z8. Bo chyba Z7 III będzie niżej pozycjonowany niż Z8.
To, że będzie mniejszy i lżejszy? Brak osłony matrycy przy wymianie szkieł?
Może dadzą korpus rozmiarów Z serii Z6/Z7, migawkę szczelinową, czasy jedynie do 1/8000, matrycę 61 Mpx, 10-15 fps. To by miało sens.
Ale ja bym kupił wtedy Z8.
Ewentualnie Z7III jako wspólny następca mkII i Z8, a Z8II albo out, albo całkiem inny typ matrycy (GS? Cyfrowy średni format?). Można gdybać. ¯\_(ツ)_/¯
Z7III z matrycą 45Mpix nie ma sensu. Myślę też, że o wiele większy wolumen sprzedaży zrobią na Z5II
Schwefel
28-03-2025, 03:43
Zapewne zauważasz, że AF jest ciągle poprawiany. Canon R10 został wypuszczony 2 lata po Nikonie Z6 II. To istotne.
Ale AF nie wymyślili na nowo tylko przejęli z R3, który miał premierę rok wcześniej, więc jaki problem żeby Nikon zrobił to samo w Z50II albo innym DXie?
Pawel Pawlak
28-03-2025, 13:12
Żeby w nowym z5 dać postęp w af muszą raczej wsadzić szybką matryce - min jak w Zf. A lepiej jak w z6 III. Ograniczenia mogą być ergonomii, funkcjach, szybkostrzelności, wielości, budowie.
Z7III ma wg mnie sens jako następca obecnej wersji tylko jeśli dadzą matryce 90-100mpix żeby specyfikacyjnie konkurował z średnim obrazkiem. 61mpix dziś tego nie daje, poza tym za mały progres wobec 45mpix.45mpix ma mega uniwersalny Z8.
Ale AF nie wymyślili na nowo tylko przejęli z R3, który miał premierę rok wcześniej, więc jaki problem żeby Nikon zrobił to samo w Z50II albo innym DXie?
To Z50 II ma zły AF? Mówiłeś o Z6 II.
Nie sądzę by Z6 III miał żywcem przejęty AF z Z9, choć wyszedł po nim. Czujnikiem jest matryca, a matryce te maja inne ilości Mpx, więc oprogramowanie musi być inne. Pomijam już kwestię lepszego zasilania w Z9.
- - - - kolejny post - - - - - -
Z7III ma wg mnie sens jako następca obecnej wersji tylko jeśli dadzą matryce 90-100mpix żeby specyfikacyjnie konkurował z średnim obrazkiem. 61mpix dziś tego nie daje, poza tym za mały progres wobec 45mpix.45mpix ma mega uniwersalny Z8.
Też sądzę, że dadzą matryce mającą więcej Mpx. Natomiast wątpię w te 100 Mpx. Wyjdzie problem rozdzielczości jaką mogą dobrze obsłużyć obiektywy.
Schwefel
28-03-2025, 13:39
To Z50 II ma zły AF? Mówiłeś o Z6 II.
Nie sądzę by Z6 III miał żywcem przejęty AF z Z9, choć wyszedł po nim. Czujnikiem jest matryca, a matryce te maja inne ilości Mpx, więc oprogramowanie musi być inne. Pomijam już kwestię lepszego zasilania w Z9.
Też sądzę, że dadzą matryce mającą więcej Mpx. Natomiast wątpię w te 100 Mpx. Wyjdzie problem rozdzielczości jaką mogą dobrze obsłużyć obiektywy.
A R10 ma zasilanie jak R3?
Mowa jest o sofcie a nie matrycy. Jeżeli ograniczeniem była by matryca to dlaczego włączali nowe funkcje w aktualizacji firmware?
A R10 ma taki sam (skuteczność) AF jak R3? (przy okazji R10 jest nowszy od R3 i ma mniejszą matrycę, APS-C, to są pewne przewagi)
Zrozum, że sporo czynników ma znaczenie.
Nikon Z50II ma dobre opinie jeśli chodzi o AF, lepsze niż Z6 II. Sugeruję odpuścić sobie krytykę AF w bezlustrach Nikona bo w ostatnich czterech modelach Nikon Z jest on świetny bądź wręcz fantastyczny.
Schwefel
29-03-2025, 04:02
A R10 ma taki sam (skuteczność) AF jak R3? (przy okazji R10 jest nowszy od R3 i ma mniejszą matrycę, APS-C, to są pewne przewagi)
Zrozum, że sporo czynników ma znaczenie.
Nikon Z50II ma dobre opinie jeśli chodzi o AF, lepsze niż Z6 II. Sugeruję odpuścić sobie krytykę AF w bezlustrach Nikona bo w ostatnich czterech modelach Nikon Z jest on świetny bądź wręcz fantastyczny.
Czyli jednak APS-C jest przewagą? A jak ludzie pytają o DXa to jakoś dziwnym trafem na tym forum jest chór polecaczy pełnej klatki.
A co cenzurę na forum przywracasz? Mam własne zdanie na ten temat i nie będziesz mi narzucał jedynego właściwego poglądu. Na moje amatorskie oko R10 ma lepszy AF niż Z50/II.
Polecaczy pełnej klatki jest tłum i co z tego? Tylko z jakiego powodu polecają? Nikt nie skupia sie na AF w tym przypadku ale na zespole cech danego aparatu.
Na moje amatorskie oko R10 ma lepszy AF niż Z50/II.
Całkiem możliwe. Czy gdzieś napisałem inaczej? Z Canonów mam do dyspozycji R5 i R8, z Nikonów też wyłącznie pełnoklatkowce, od Z5 po Z8.
To R3 ma serio taki słaby AF?
https://www.reddit.com/r/canon/comments/1cctfax/autofocus_struggling_at_long_end_of_zoom_on_r10/
https://www.reddit.com/r/canon/comments/1i3rub4/canon_r10_often_refusing_to_find_a_focal_point/
W temacie plotek: Z5II ma mieć dedykowany przycisk PC.
87053
Ciekawe, czy programowalny?
I możliwa specka (ostatni przeciek najpewniej, skoro niedługo ma zostać pokazany.):
No top display
Size and weight are almost identical to the current Nikon Z5
14 fps RAW, 30 fps JPEG shooting
Dual SD card slots
Pixel shift
Selfie mode
Internal N-RAW 12-bit video: uncropped 4K at 30 fps, DX crop 4K at 60 fps in 10-bit
Upgraded AF capabilities from the Nikon Z8, including birds AF
EVF and LCD also from the Nikon Zf
Nikon Z5II is basically Zf internals in Z6III-designed body
The Nikon Z5II has almost all the features of Zf, but it will also introduce some new features and capabilities
Nie ma jakiejś wtyczki do Lightrooma, żeby widzieć zdjęcie z ustawieniami picture controle w RAWach, nie?
Celeborn
31-03-2025, 15:15
Czyżby inspiracja Fuji? Nie wiem czy ten przycisk jest aż tak istotny i potrzebny.
Dla mnie te 14fps, obok nowego AF, to największe zmiany. Aparat wydaje się lepszy niż Z6II.
Ciekawe, czy programowalny?
Sądzę, że tak. Leży w dobrym miejscu, wielu chętnie go przeprogramuje.
Nie ma jakiejś wtyczki do Lightrooma, żeby widzieć zdjęcie z ustawieniami picture controle w RAWach, nie?
Do tego stosuj Nikon NX Studio
Mówimy ostatnio o Z5. Niedocenianym aparacie, podstawa wyposażenia u nas w szkole. I niczego nam w nim nie brakuje.
Ktoś się zorientował ;) po czasie, że to dobry aparat https://www.youtube.com/watch?v=MhpGHmE2QNs
Do tego stosuj Nikon NX Studio
A sam korzystasz? Ja próbowałem, UX jest fatalny, posługiwanie się suwakami beznadziejne, a to przecież podstawa obrobki. Szybko kupiłem licencję na LR i chyba jedyne, czego mi brakuje to właśnie otrzymywanie RAWa z nakładką wybraną w puszce. Do tego kupiłem sobie Loupedecka, który oczywiście nie wspiera NX Studio. Szkoda, że Nikon nie odpuści sobie tworzenia samodzielnego oprogramowania, które na poziomie elementarnym jest niedopracowane, zamiast stworzenia zestawu wtyczek do wyspecjalizowanego istniejącego softu.
Mówimy ostatnio o Z5. Niedocenianym aparacie, podstawa wyposażenia u nas w szkole. I niczego nam w nim nie brakuje.
Gripa ze spustem :)
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/04/Nikon-Z9II-camera-rumors-4.jpg (https://nikonrumors.com/2025/04/01/nikon-z9ii-camera-leaked-details.aspx/)
Klik w obrazek po więcej.
Ciekawe, czy to prawda, czy ktoś z palca wyssał?
W końcu pierwszy kwietnia.
Za szybko spaliłeś. :mrgreen:
Najciekawsze w tym żarcie, że w sumie ten EXPEED AI jest całkiem możliwy...
Oj, niechcący mi się wypsnęło 8-)
Wind Mill
01-04-2025, 13:01
Unlimited buffer. :mrgreen:
Dysk M.2 NVMe Gen5x4 zamiast kart i nie takie rzeczy ujdą. :mrgreen:
Wtedy "unlimited" byłby "limited" do pojemności dysku, ale to szczególik. ;)
paparapa
01-04-2025, 19:41
Dysk M.2 NVMe Gen5x4 zamiast kart i nie takie rzeczy ujdą. :mrgreen:
Wtedy "unlimited" byłby "limited" do pojemności dysku, ale to szczególik. ;)
Tak tak...
A chłodzenie dysku M2 w cenie czy za dopłatą. :)
KadryZpodróży
01-04-2025, 19:45
Dziś już tyle premier zapowiedziano...chciałbym aby chociaż kilka procent z tego się spełniło :grin:
Tak tak...
A chłodzenie dysku M2 w cenie czy za dopłatą. :)
Wentylatorek jak w Panasach i jechane. ;)
paparapa
01-04-2025, 22:06
Wentylatorek jak w Panasach i jechane. ;)
Obawiam się że w nowym Panasiu S1rII potrzebne będą ze dwa. A może i trzy jak w wypasionej "grafice". :)
Dziś już tyle premier zapowiedziano...chciałbym aby chociaż kilka procent z tego się spełniło :grin:
I po co?
Żebyś musiał sprzedać nerki swoje, żony i dzieci ...:wink:
To też nie ma lustra, więc się łapie. Chociaż przy aplikowaniu, lustro by się przydało
https://nikonrumors.com/2025/04/01/nikon-introduces-nikzon-an-advanced-hemorrhoidal-cream-marking-a-strategic-expansion-into-pharmaceutical-relief-solutions.aspx/
A teraz czekamy na odwołanie żartów
A sam korzystasz? Ja próbowałem, UX jest fatalny, posługiwanie się suwakami beznadziejne, a to przecież podstawa obrobki.
Gripa ze spustem :)
Korzystam bardzo często. Wsadowo zmieniając WB na wszystkich zdjęciach i ekspozycję na niektórych. I gdy robię BW to sprawdzam który z presetów najbardziej mi podchodzi. Dalsza obróbka w PS, a mam zamiar nauczyć się Capture One, kupionego dla tetheringu, ale jak widzę fajnie się w nim zaznacza obszary itp. Mam go kilka dni i nie mam czasu.
Co do Z5 w szkole. Brak gripa. Jak myślisz, co weźmie do ręki uczennica (na 32 uczniów jest 4 chłopaków, dziewczyny to większość) mając w szafie 12 Nikonów? Z5 z kitowy zoomem czy Z8 z jasnym szkłem? Odpowiedź - to pierwsze, bo jest lżejsze (a grip dodaje wagi). Takie to są dziwne kryteria. Przy okazji - wolą D7500 od każdego z bezluster (i od D850, bo ciężki). Ja kiedyś przyniosłem na zajęcia swojego Z7 z gripem by pokazać o co chodzi z gripem. Szybko przekazywały aparat kolejnej osobie. To faceci jarają się sprzętem, dziewczyny tego nie kumają ;)
Korzystam bardzo często. Wsadowo zmieniając WB na wszystkich zdjęciach i ekspozycję na niektórych. I gdy robię BW to sprawdzam który z presetów najbardziej mi podchodzi. Dalsza obróbka w PS czy dobrze rozumiem, że jeśli wybiorę sobie dany preset Image Control w NX Studio, to później otworzę RAWa z tymi ustawieniami w oprogramowaniu Adobe?
dlatego grip ma tę fajną zaletę, że można go odkręcić, można nie używać, ba nawet nie kupować. Ale nie zmienia to faktu, że to, iż nie można go kupić jest już wadą. Do przeżycia oczywiście
Skoro wybierasz preset w NX to otwierasz w NX. Możesz go otworzyć i zapisać jako TIFF 16 bitów, potem otworzyć ten plik w PS.
Co do gripa - oczywiście. To był powód dla którego ja nie kupiłem Z7, czekałem na pojawienie się Z7II, kupiłem go natychmiast i mam grip do niego. Natomiast różne grupy użytkowników mają różne potrzeby.
Hmm w sumie jest to jakieś rozwiązanie, tylko że to już dwa duże pliki, których 99.9% nigdy powtórnie nie wykorzystam. Poza tym zasoby sprzętowe na takich fikołkach zajadę zupełnie. Niestety, to nie dla mnie
paparapa
02-04-2025, 18:02
To też nie ma lustra, więc się łapie. Chociaż przy aplikowaniu, lustro by się przydało
https://nikonrumors.com/2025/04/01/nikon-introduces-nikzon-an-advanced-hemorrhoidal-cream-marking-a-strategic-expansion-into-pharmaceutical-relief-solutions.aspx/
Po roku aplikacji lustro staje się chyba zbędne... :)
Korzystam bardzo często. Wsadowo zmieniając WB na wszystkich zdjęciach i ekspozycję na niektórych. I gdy robię BW to sprawdzam który z presetów najbardziej mi podchodzi. Dalsza obróbka w PS, a mam zamiar nauczyć się Capture One, kupionego dla tetheringu, ale jak widzę fajnie się w nim zaznacza obszary itp. Mam go kilka dni i nie mam czasu.
Co do Z5 w szkole. Brak gripa. Jak myślisz, co weźmie do ręki uczennica (na 32 uczniów jest 4 chłopaków, dziewczyny to większość) mając w szafie 12 Nikonów? Z5 z kitowy zoomem czy Z8 z jasnym szkłem? Odpowiedź - to pierwsze, bo jest lżejsze (a grip dodaje wagi). Takie to są dziwne kryteria. Przy okazji - wolą D7500 od każdego z bezluster (i od D850, bo ciężki). Ja kiedyś przyniosłem na zajęcia swojego Z7 z gripem by pokazać o co chodzi z gripem. Szybko przekazywały aparat kolejnej osobie. To faceci jarają się sprzętem, dziewczyny tego nie kumają ;)
C1 nie jest skomplikowany i jest w miarę fajny. Ale będziesz musiał się przestawić. Lr to inna bajka.
Hmm w sumie jest to jakieś rozwiązanie, tylko że to już dwa duże pliki, których 99.9% nigdy powtórnie nie wykorzystam. Poza tym zasoby sprzętowe na takich fikołkach zajadę zupełnie. Niestety, to nie dla mnie
Możesz po edycji wykasować Tiffa i po kłopocie
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/04/Nikon-camera-model-N2410-registered-in-China-1.jpg
Z7III? APS-C poziom wyżej? Puszka pod filmy?
Schwefel
30-04-2025, 23:42
Stawiam na następcę Z30 pod YT, tiktok itp.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/05/Nikon-ME-D10-shotgun-microphone.png
Co prawda to nie puszka, ale mikrofon. Ploty: wyjdzie razem z puszką pod filmy później w tym roku. Jednocześnie owa puszka ma być pierwszą z linii Z wyposażoną w stopkę MI.
Z7 III
W sieci pojawiła się nieoficjalna specyfikacja Nikona Z7 III. Oto ona:
sensor 67-megapikseli (BSI) produkcji TowerJazz, (???)
493-polowy AF, z wykrywaniem obiektów wspieranym algorytmami AI,
tryb seryjny 20 kl/s,
filmowanie 8K 30p, 4K 60p, 10-bit, ProRes RAW,
dotykowy wyświetlacz 3.2 cala, odchylany,
podwójny slot kart SD UHS-II, (?!?!?)
Wi-Fi i Bluetooth.
BambusZMikronezji
11-05-2025, 14:44
Z7 III
W sieci pojawiła się nieoficjalna specyfikacja Nikona Z7 III. Oto ona:
Cyferkami przebija z8 i z9. Węszę nowy procesor lub dwa obecnie produkowane na PCB. Karty SD wyglądają raczej słabo.
Tower jazz do firma należąca do Eskimosów… albo jak to woli Izraelczyków. Marka należy do Tower Semiconductors.
https://www.ansys.com/partner-ecosystem/foundry-partners/towerjazz
Mnie ta cała specka wygląda na ściemę/życzenia. Ale może się mylę.
BambusZMikronezji
11-05-2025, 14:54
Brzmi dość mało wiarygodnie bo taka specyfikacja może zjeść obecne flagowce. Jeżeli inne parametry będą na podobnym poziomie. No i te karty SD….dziwny mariaż prędkości (20kl/s) i mułowatości kart SD
2 karty SD są absolutnie nieprawdopodobne. Po tym gdy każde body ze średniej półki, czyli od od pierwszego Z6 posiadają CFexpress. Tylko Z5 nie mają takich kart, co już w modelu Z5 II uważam za błąd.
Jest też szansa, że N pójdzie w ślady Sony i te 2 sloty SD będą hybrydowe, kompatybilne z CFe A.
Niewielka, ale jest.
Nikon ma z REDami stoisko na BildExpo w czerwcu. Może do tego czasu coś więcej będzie wiadomo?
Jest też szansa, że N pójdzie w ślady Sony i te 2 sloty SD będą hybrydowe, kompatybilne z CFe A.
Czyli jak ktoś ma karty CFexpress typ B to może je wyrzucić. I kupować wiele droższe i o połowę wolniejsze karty CFe A. Bez sensu. Mają sobie strzelać w stopy i kolano?
Dlatego napisałem, że szansa jest niewielka.
A jeszcze wcześniej, że specka mi na ściemę wygląda. ¯\_(ツ)_/¯
Dużo więcej sensu by to miało, jakby był slot CFe B i drugi hybrydowy SD/CFe A.
PS. Podsumowanie admina NR:
Every few months, I have to debunk some obvious Nikon BS clickbait rumors spread online. This time we have a Nikon Z7III camera with a… 67MP sensor from TowerJazz. Quoting a non-existent company as the sensor manufacturer is all you need to know about the validity of the specs (TowerJazz was rebranded to Tower Semiconductor 5 years ago). Normally, I would not even bother to post this online, but I had several readers asking me about it, so here it is:
BambusZMikronezji
11-05-2025, 21:39
Dlatego napisałem, że szansa jest niewielka.
A jeszcze wcześniej, że specka mi na ściemę wygląda. ¯\_(ツ)_/¯
Dużo więcej sensu by to miało, jakby był slot CFe B i drugi hybrydowy SD/CFe A.
PS. Podsumowanie admina NR:
Ale ta firma istnieje i produkuje matryce BSI….. zobacz link który zamieściłem kilka postów wyżej
Ale ta firma istnieje i produkuje matryce BSI….. zobacz link który zamieściłem kilka postów wyżej
Ale od 5 lat pod inną nazwą
Plota:
Nikon Zr/ZR.
Kształt będący czymś pomiędzy Z30 a kamerami REDów (R w nazwie właśnie od REDów);
Matryca z Z6III;
Dużo technologii filmowej od REDów;
Duży ekran, brak EVF;
Premiera/pokazówka jeszcze w tym roku, 3-4 kwartał.
Świeżynka z NR, wystawiona przez Chińskie źródło, potwierdzone z poprzednich lat: oprócz Zr i Z9II, N kręci jeszcze jedną puszkę.
NIE jest to Z8II.
Może ten dalmierz, co była mowa jakiś czas temu?
Żeby nie zapomnieli o dziedzictwie.
https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/58e7646c3e00be081c92c968/1542311787428-T19M3KFY0ARYQHJ6MYV0/cameraville_nikon_35_ti_camera_6.JPG?format=2500w
Świeżynka z NR, wystawiona przez Chińskie źródło, potwierdzone z poprzednich lat: oprócz Zr i Z9II, N kręci jeszcze jedną puszkę.
NIE jest to Z8II.
Może ten dalmierz, co była mowa jakiś czas temu?
Jeżeli ten obrazek to nowy aparat, to sylwetka odpowiada dokładnie rozmiarom Z6/Z7 więc pewnie nareszcie uaktualniony Z7.
88333
88334
Admin NR twierdzi, że ten 3ci aparat, to srebrny/chromowany Zf. I wyjdzie przed Zr.
Jako, że użytkuję Z7 II to ta seria Nikona mnie interesuje.
Ploty takie sobie, ale jak są to daję
https://www.youtube.com/watch?v=1UNZGejptEc
Wychodzi na to, że to będzie po prostu tańszy Z8, z mniejszą ilością fps. Bez sensu.
A tymczasem na Nikonrumors pokazano piękne rendery jak mógłby wyglądać kompaktowy Nikon FF, ale niestety to tylko rendery...
89609
89610
Za coś takiego dałbym się pokroić...
Mnie tam ani ziębią, ani grzeją... ¯\_(ツ)_/¯
Ale pewnie chętni by byli, więc czemu nie?
Mogli by od razu w kilku wersjach zrobić: srebrną i czarną do tego z różnymi matrycami.
nie znam sie na plotkarzach ale ciekawe na na ile to poniżej to plotki a na ile prawdziwe.
Ktoryś z omawianych tam modeli ma miec elektroniczny filtr szary. Cikawe czy NIkon nie małpkuje po OM Systems... :-D
https://www.youtube.com/watch?v=Q_7BSUhZKh4
Zauwazylem że wpisalem to do złego wątku plotkarskiego. Więc proszę o wybaczenie i przeniesienie gdzie trzeba...
Miniaturka wygenerowana przez AI. Lektor AI. Hm, czyli pewnie ploty też wygenerowane przez AI. :mrgreen:
Niestety, sporo tego w sieci, liczą "autorzy" na kliknięcia...
PS. Od 8 sierpnia targi w Hong Kongu. Kolejne we wrześniu, w Holandii, jak mnie pamięć nie myli... Jeśli N serio "Zr" chce we wrześniu wypuścić, to może na tych w HK go pokażą?
Jutro niby premiera. 24MP, 6k, IBIS, karty SD + microSD.
90199
90200
90201
Kamera Canon też https://www.canonrumors.com/canon-cinema-eos-c50-full-specifications/
ZR chyba bez chłodzenia.
Wygląda super, niech jeszcze wydadzą wersję zbliżoną do Z5 tylko do zdjęć.
To dołączony wizjer czy mikrofon?
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2025/09/Nikon-ZR-4.jpeg
Duża ta zaślepka na sanki.
Ciekawe, co pod nią chowają?
Czyżby faktycznie stopka MI?
paparapa
09-09-2025, 13:21
Jaki duży wyświetlacz ma ta puszka...
A pod górną klapką jest ukryty drugi. :)
Specka na ostatnią chwilę:
24MP partially stacked sensor
Dynamic range: +15 stops (RED system)
Very large LCD screen: 4″ LCD screen, 3.07m dots, 1000nits
6K (intra-frame compression)
Many features and tech from RED will be incorporated inside
RED internal up to 6K 60p
N-Raw/Prores Raw/Prores 422hq
Smart hot shoe (for external EVF I assume, based on the leaked pictures)
Image stabilization
1 CFexpress Type B and 1 microSD card slots
Dimensions: 133 x 80 x 48 mm
Weight: 540g
Pricing based on Euro conversions should be around $2,600-$3,750 – keep in mind that this range also includes some lens kit options
Brick-shaped, video-oriented design, without pentaprism and EVF – a combination of the current RED models design, the Sony FX3, and the Nikon Z30 (we already know that from the leaked pictures)
Jedna firma po premierach C50 i ZR
https://youtube.com/clip/UgkxcdTl8xaMKbvQtPlMX96d_M1BaulGkUtI?si=-ddQdaQ6W5prKEdO
To dołączony wizjer czy mikrofon?
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2025/09/Nikon-ZR-4.jpeg
https://nij-nikon-com.translate.goog/products/lineup/z_cinema/zr/features05.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1920141-REG/nikon_27245_me_d10_shotgun_microphone_for.html
https://petapixel.com/assets/uploads/2025/11/Canon-nikon-sony-compared-1536x924.jpg
:arrow: https://petapixel.com/2025/11/17/looking-at-nikons-line-and-the-competition-the-z7-iii-should-exist/
Czy Nikonowi potrzebny jest nowy Z7 III -za 2500-3000$ :?:
Oczywiście że jest potrzebny, to już nawet nie chodzi o ceny, na co klientom którzy chcą 45MP do zdjęć krajobrazowych wielki i ciężki Z8? Mój docelowy, idealny zestaw w Nikonie to Z7 III z ulepszonym AF rodem z Z6 III ale z dobrą do zdjęć matrycą 45MP i do tego mały Nikon ZR z 24MP. To wszystko czego chcę od Nikona. Jak wyjdzie nowy Z7 III, sprzedaję Z6 II i przechodzę na niego, a jednocześnie zbieram na ZR jako drugie body. Czemu nie mam teraz Z7 II? Bo jest prawie 2x droższy od Z6 II nie oferując absolutnie niczego poza większą rozdzielczością, a jednocześnie jest tak samo przestarzały jak Z6 II i też trzeba go będzie wymienić.
Mpix 45 czy 60 [jak w A7RIV i V] :?:
Albo i więcej. :p
Tu chyba lepiej pasuje, niż do Z7II. (ale przenoszenie to masarka. Co do cholery się z tym forum dzieje...).
Nikon będzie musiał pokazać następcę Z7II (i Zfc), albo w końcu te linie wygasi. Expeed6 w nieskończoność tłuc nie będą...
Mpix 45 czy 60 [jak w A7RIV i V] :?:
60 to jeszcze lepiej, ale nie sądzę żeby Nikon skanibalizował Z8. Z7 z 45MP w cenie gdzieś około 10000 zł (po standardowym rabacie oczywiście) to taki sweet spot pomiędzy linią Z6 i Z8.
paparapa
18-11-2025, 21:11
60 to jeszcze lepiej, ale nie sądzę żeby Nikon skanibalizował Z8. Z7 z 45MP w cenie gdzieś około 10000 zł (po standardowym rabacie oczywiście) to taki sweet spot pomiędzy linią Z6 i Z8.
Ja bym nie oczekiwał od następcy Z7II niskiej ceny. Pytaniem najważniejszym jest jak matryca mogłaby w nim być.
Mogą wcisnąć coś około 60 Mpx albo więcej i wysoko wycenić puszkę. Np. jak Z8. :)
I dopiero będą mieć niektórzy dylemat.
Mogą wcisnąć coś około 60 Mpx albo więcej i wysoko wycenić puszkę. Np. jak Z8. :)
Hipotetyczny Z7 III -w cenie poniżej Z8 nie ma szans być droższy od konkurencji Canona i Sony.
Sony A7R V kosztuje u nas 15000 [po cashbacku -1500]
Canon R5 II: 18000,
a Nikon Z8: 15000 -po rabacie 1300.
Wind Mill
18-11-2025, 21:35
...Expeed6 w nieskończoność tłuc nie będą...
To tylko gdybanie z mojej strony, ale nie zdziwiłbym się, gdyby jechali na naprodukowanych zapasach EX 6.
Skończą się zapasy (może minus jakaś serwisowa) i wejdzie nowy model. ;)
Może tak być.
Cóż, co rok N wydaje 2-3 nowe puszki, na 2026 jedyny w miarę pewniak to Z9II. Coś będą musieli wcisnąć. :mrgreen:
Ivy Mike
18-11-2025, 22:27
Oj tak, też jestem nowego Zfc ciekaw, ale podejrzewam że czeka mnie spore rozczarowanie, bo wątpię czy można liczyć na nieco lepszy wizjer.
paparapa
18-11-2025, 23:43
Hipotetyczny Z7 III -w cenie poniżej Z8 nie ma szans być droższy od konkurencji Canona i Sony.
Sony A7R V kosztuje u nas 15000 [po cashbacku -1500]
Canon R5 II: 18000,
a Nikon Z8: 15000 -po rabacie 1300.
Ja wiem, że tu panuje alergia na Panasa.
Sir2 kosztuje u mnie 3400 Euro. W Polandii ca. 19000 PLN. :lol:
A z Sigmą 20-200 kosztuje 4000 Euro.
Może tak być.
Cóż, co rok N wydaje 2-3 nowe puszki, na 2026 jedyny w miarę pewniak to Z9II. Coś będą musieli wcisnąć. :mrgreen:
Oby nie kit. :)
W Polandii ca. 19000 PLN. :lol:
Tyle to z kitem 24-105/4. Sam S1R2 to 14.4k. Co i tak za dużo. Pewnie dynksy filmowe cenę podnoszą...
Oby nie kit. :)
Ale tona silikonu może być. ;)
Ja wiem, że tu panuje alergia na Panasa.
Sir2 kosztuje u mnie 3400 Euro. W Polandii ca. 19000 PLN. :lol:
Bez ceny 19000 PLN za Lumix S1R II
Panasonic się nie sprzedaje...
-może dlatego że bardziej się ZWIJA :arrow: https://www.optyczne.pl/21628-news-Koniec_us%C5%82ugi_Lumix_Pro_w_Europie.html
niż rozwija...- :?:
paparapa
19-11-2025, 01:10
Tyle to z kitem 24-105/4. Sam S1R2 to 14.4k. Co i tak za dużo. Pewnie dynksy filmowe cenę podnoszą...
Ale tona silikonu może być. ;)
Faktycznie przesoliłem z tą ceną. Zobaczyłem pierwszą z brzegu i niestety złą.
Mi bardzo podoba się stabilizacja w tej puszce i to co wypluwa zdjęciowo też.
A czy cena Z8 nie jest za wysoka? :)
O każdej puszce można tak napisać.
Bez ceny 19000 PLN za Lumix S1R II
Panasonic się nie sprzedaje...
-może dlatego że bardziej się ZWIJA :arrow: https://www.optyczne.pl/21628-news-Koniec_us%C5%82ugi_Lumix_Pro_w_Europie.html
niż rozwija...- :?:
A po czorta mieli utrzymywać tą funkcjonalność jak na czas naprawy można dostać puszkę zastępczą....
Co ma to wspólnego z rozwijaniem / zwijaniem. :)
A po czorta mieli utrzymywać tą funkcjonalność jak na czas naprawy można dostać puszkę zastępczą....
Co ma to wspólnego z rozwijaniem / zwijaniem. :)
Panasonic daje nieodpłatnie aparat zastępczy na czas naprawy :?:
Obiektywy zastępcze też :?:
Ja jestem najbardziej ciekaw nowej matrycy w aparatach aps-c
[bo nowej matrycy i stabilizacji to one raczej jednocześnie nie dostaną]
-26Mpix BSI byłaby spoko.
A może Nikon pokaże Z60 -z 26Mpix i stabilizacją -bo już ma zooma standardowego DX f/2.8 -?
Ja bym nie oczekiwał od następcy Z7II niskiej ceny. Pytaniem najważniejszym jest jak matryca mogłaby w nim być.
I dopiero będą mieć niektórzy dylemat.
Mogą się "szarpnąć" na matrycę ok.60 Mpx albo inną, większą niż 45. Taka linia dedykowana pod landszaft, studio itd. Cena lekko poniżej Z8. To by miało chyba największe uzasadnienie i odpowiednie pozycjonowanie w całej gamie puszek Nikona. Ja osobiście zadowoliłbym się obecną matrycą, lepszym prockiem/, F z Z6 III i ekranem z Z8 :D I mogą wywalić wszystkie funkcje pod film!
Ja chyba czekam na następcę Z8 (bardziej niż Z7 III) bo bym chciał RAW 30 fps i migawkę globalną (czyli krótkie czasy synchronizacji z błyskiem).
Kup A9III, nie będziesz musiał czekać nie wiadomo ile. :roll:
A biorąc pod uwagę, jak N podchodzi do niektórych spraw, może to być naprawdę długo...
grissley
23-11-2025, 02:11
A biorąc pod uwagę, jak N podchodzi do niektórych spraw, może to być naprawdę długo...
Coś jak MLU w Canonie...? :roll:
Może. Nie wiem. Nie interesowałem się C. ¯\_(ツ)_/¯
I do niego adapter by podpinać Nikkory AF-S? Ergonomia Sony (i menu) mi nie lezy. Lampy błyskowe Nikon SB, Navigatory do Godoxów, wszystko do zmiany. Karty CF typ A. To jeszcze pikuś.
Minimalne ISO 250, gorsze DR i coś co go skreśla czyli 24 Mpx. No i nie wiem czy do pominięcia jest cena A9 III. Ja więcej stracę niż zyskam na przesiadce i nie tylko finanse mam na myśli.
Aha, z obcymi szkłami będę miał 15 fps a chcę minimum 30. Czyli mam wymienić Nikkora 105/1.4 i 200/2 na ... no nie ma na co. To samo z Sigmą 135, też nie będę miał 30 fps. Nikkory Z też do zmiany bo bagnet nie pasuje.
To co ja zyskuje po przesiadce? Zamiast 10 fps będę miał 15 i synchronizacja z błyskiem - zysk. Finansowo na wymianie optyki i korpusu masakra, gorsza matryca, mniej Mpx. Czyli totalnie bez sensu, bo te sesje gdzie zyskam 5 fps to zdecydowana mniejszość, a tam gdzie codzienność to stracę i za to mam dołożyć mnóstwo kasy???
Czyli chcesz Nikona z GS, mającego więcej niż 24mpix?
Jeśli pójdzie to tak samo szybko, jak ze stackedami...
A9 - pierwsza generacja stackedów - 2017.
A1 - druga generacja stackedów, 50mpix - 2021.
Z9 - pół roku później.
A9III - pierwsza generacja GS - 2024.
Czyli koło 2029...
A może i dłużej. A9III sprzedaje się gorzej, niż Sony obstawiało. Mogą chcieć przeznaczyć mniejsze kwoty na rozwój.
Z ceną 30 tys. to nic dziwnego. Można zmienić system na Nikona Z9 czy Canona R1.
Zresztą jak popatrzyłeś co jak chcę to ze stajni Sony bym wybrał prędzej A1 II niż A9 (Mpx).
Canon też ma problemy ze sprzedażą R1.
A co do Sony... Winowajcą jest właśnie A1II. Cena ta sama, puszka dużo bardziej uniwersalna.
Czyli chcesz Nikona z GS, mającego więcej niż 24mpix?
Jeśli pójdzie to tak samo szybko, jak ze stackedami...
A9 - pierwsza generacja stackedów - 2017.
A1 - druga generacja stackedów, 50mpix - 2021.
A9III - pierwsza generacja GS - 2024.
I każda nowa matryca w Sony i Nikon musiała na ogól starczyć na na dwie generacje modelu aparatu.
A7-A7 II, A7 III, A7 IV
A7R, A7R II-A7RIII, A7RIV-A7RV
A9-A9II, A9III
A1-A1II
Z6-Z6II, Z6III
Z7-Z7II
Co tylko podpiera teorię, że N z GS będzie koło 29r.
Matrycę GS mkII z większą ilością mpix dostanie A1III, a później Z9III. Jak było ze stackedami. ¯\_(ツ)_/¯
Oczywiście to wszystko gdybanie. I może dostać wcześniej albo wcale.
Do tego... do szybkiego odczytu i synchro z lampą GS nie jest konieczny.
Patenty na 3 warstwowe stackedy to ma N/C/S każdy swój.
No i był patent na matrycę semi-GS, chyba nawet Nikona...
Czas sczytywania zdjęć -rodzaj matrycy
45-50Mpix
Nikon Z8, Z9: 3,7 ms -stacked
Sony A1, A1II: 3,9 ms -stacked
Canon R5: 16,39 ms -stacked
Panasonic S1RII: 37,5ms (14-bit), 20,2ms (12-bit) -BSI
Sony A7R III: 69,7 ms -BSI
Nikon Z7, Z7 II: 65,6 ms -BSI
Sony A7R II: 78,8 ms -BSI
33Mpix
Canon R6 III: 13,5ms (12-bit) -FSI
Sony A7 IV: 67,6 ms (14-bit) -BSI
~24Mpix
Canon R1: 2,8ms -stacked
Canon 1D X III: <4ms with mech shutter -FSI
Canon R3: 4,8 ms -stacked
Sony A9: 6,6 ms -stacked
Nikon Z6 III: 14,4 ms (14-bit) -semi stacked BSI
Panasonic S1II: 14,5 ms -semi stacked BSI
Canon R6II: 14,7 ms (12-bit) -FSI
Canon R6: 19,4 ms -FSI
Nikon Zf: 50,5 ms -BSI
Panasonic S5 IIx: 50,7 ms (14-bit) -BSI
Nikon Z6, Z6II: 50,8 ms (14-bit) -BSI
Nikon Z5: 111,8 ms -FSI
Jak widać czasy sczytywania mogą się znacznie różnić mimo takiej samej technologii matrycy.
Sony A9/A9 II mają stacked BSI
Nie ma stacked FSI, więc... Na jedno wychodzi.
Sony A9/A9 II mają stacked BSI
Z8, Z9, A1, A1II -też.
Już nie dopiszę.
a tak BTW to chętnie bym zobaczył matryce ok 30-36Mpx w Nikonie. Strasznie mi pasowała taka wielkość w D810 i teraz na Z5 czasami brakuje... ;) Może Z6 IV?
Z5 - 24 Mpx
Z6 - 3X Mpix
Z8/Z9 - 45 Mpx
Z7 - 6X Mpx
Pawel Pawlak
23-11-2025, 23:09
I każda nowa matryca w Sony i Nikon musiała na ogól starczyć na na dwie generacje modelu aparatu.
Z6-Z6II, Z6III
O ile pamiętam, Z6III nie ma matrycy Sony, tylko rozdzielczość się zgadza
Ale może jeszcze będzie musiała obsłużyć Z6 IV.
Dawno nic tu nie pisano. Przypadkiem trafiłem na film. S-F?
https://www.youtube.com/watch?v=zQk3LNBNugg
Chyba trochę ich poniosło.
cz4rnuch
29-12-2025, 09:18
Ten kanał wygląda na taką śmietniczkę na treści generowane przez AI. Zobacz z jaką częstotliwością wypluwają te klipy. Kogo byłoby stać na utrzymanie takiego kanału, wykonywanie prawdziwej dziennikarskiej roboty, z taką częstotliwością przy tak skromnej widowni?
92603
przeciez tam jest obiektyw z czerwonym paskiem... :mrgreen: no nie nada, nie lzia tak...
cz4rnuch
29-12-2025, 13:48
przeciez tam jest obiektyw z czerwonym paskiem... :mrgreen: no nie nada, nie lzia tak...
Może przy okazji premiery Z9II szykują jeszcze nowego megadapa RF - Z? :) Ten malutki paseczek to i tak tylko mały grzeszek. Już na samej miniaturce widać coś co przypomina bardziej Z5 tyle, że z jakimś mikroskopijnym ekranikiem i hieroglifami zamiast prawilnej post łaciny w niektórych miejscach. Zresztą ten aparat i obiektywy w różnych miejscach tego klipu wyglądają diametralnie różnie. Ja nie o tym, bo chyba każdy tu widzi, że warstwa wizualna została wykreowana przez AI. Tak dziś już robią nawet twórcy z krwi i kości. Przynajmniej niektórzy (jak pan z SARa). Ale ten cały kanał wygląda jak wygenerowany jednym promptem, łącznie z treściami. Widać z resztą po tytułach czemu ma to służyć.
N kupił C, stąd Lka na bagnecie. :mrgreen:
I ekranik też w złą stronę otwarty...
Co do samego Z9II, wszystkie w miarę sensowne ploty (licząc nawet z tym żartem na ostatnie PA) wskazywały na tą samą matrycę 45mpix. Do tego EVF z Z6III, stopka MI, nowy proc i podkręcona ogólna prędkość.
O matrycy 60+ mpix było wspominane przy Z7III, ale to też raczej wróżenie z fusów.
Wind Mill
29-12-2025, 14:30
...Co do samego Z9II...nowy proc...
O, to hipotetycznego Z90 (czy jak mu tam będzie) można się spodziewać z nowym procem. Dopiero. ;)
Jeśli w ogóle. :mrgreen:
Coś też chodzą ploty, że i w 2026 może być nowy DX, ale co i jak... ¯\_(ツ)_/¯
Pawel Pawlak
29-12-2025, 15:35
Myślę że na Z90 jest na rynku miejsce jak było na D500 przy premierze D5. Liczę na to że w końcu nikon coś takiego pokaże i że matryca DXowa będzie jednak trochę niższej rozdzielczości niż w Z9 ;)
Co do Z9mk2 myślę że matryca powinna być jednak trochę zmieniona - oczekiwania względem krótszych czasów synchronizacji z fleszem czy PreCapture w RAW są chyba większe i bardziej uzasadnione niż wzrost rozdzielczości (61mpix to raptem ok 15% liniowo więcej niż obecny Z9 - w miarę zauważalny przyrost to 30-50% liniowo, ale wtedy już dyfrakcja będzie silnym ograniczeniem z poza tym rozdzielczości pokroju 80-100mpix to nie do body uniwersalnego - a takim jest Z9). Poza tym myślę że stokowy układ matrycy można by na niskich iso (np. zamienię z prędkością) do zwiększenia DR.
Myślę że na Z90 jest na rynku miejsce jak było na D500 przy premierze D5.
D5 nie miał 45mpix. ;)
Dla takiego Z90 (czy jak by mu tam było) obecnie jest sufit w postaci Z8 w trybie DX.
Taki flagowy DX musiałby być albo sporo lepszy, albo tańszy.
Liczę na to że w końcu nikon coś takiego pokaże i że matryca DXowa będzie jednak trochę niższej rozdzielczości niż w Z9 ;)
Myślę, że pokażą, pytanie tylko kiedy. I czy nie będzie znowu jakiejś grandy z nadmuchiwaniem bańki przez ludków z neta.
Co do Z9mk2 myślę że matryca powinna być jednak trochę zmieniona - oczekiwania względem krótszych czasów synchronizacji z fleszem czy PreCapture w RAW są chyba większe i bardziej uzasadnione niż wzrost rozdzielczości (61mpix to raptem ok 15% liniowo więcej niż obecny Z9 - w miarę zauważalny przyrost to 30-50% liniowo, ale wtedy już dyfrakcja będzie silnym ograniczeniem z poza tym rozdzielczości pokroju 80-100mpix to nie do body uniwersalnego - a takim jest Z9). Poza tym myślę że stokowy układ matrycy można by na niskich iso (np. zamienię z prędkością) do zwiększenia DR.
PreCap w RAWkach to chyba obecnie najbardziej wyczekiwana funkcja do dodania przez N. Już tylko N został bez takiej funkcji.
Była też dziwna plota, że Nikon może wrócić do migawki mechanicznej przy Z9II, właśnie w celu poprawy pracy na lampach i zastosowania tego myka, co używa A7V, żeby DR zwiększyć.
O ile pamiętam, Z6III nie ma matrycy Sony, tylko rozdzielczość się zgadza
Ciekawe gdzie widziałeś taki info, bo poza kompletnie niepotwierdzonym spekulacjami o współpracy z TowerJazz/Tower Semiconductor oraz dawno temu z matrycą od Toshiby wszystkie sensory Nikon kupuje u Sony (pomijam kwestie projektowania, itd.) Dokładnie to dostawcą Nikona jest Sony Semiconductor Solutions, podobnie ta firma jest dostawcą matryc dla Sony Imaging Products & Solutions i wielu innych firm produkujących nie tylko aparaty fotograficzne (matryce do aparatów są raczej marginesem produkcji).
Z6III raczej nie jest wyjątkiem ( Sony IMX820AQJ)
https://www.techinsights.com/blog/sony-imx820-partially-stacked-image-sensor-device-essentials
poza kompletnie niepotwierdzonym spekulacjami o współpracy z TowerJazz/Tower Semiconductor
Są jakieś potwierdzone informacje, że matryce 20.9Mpix aps-c dla Nikona
robi Sony :?:
https://nikonrumors.com/2020/06/04/nikon-z50-and-d7500-sensors-made-by-tower-semiconductor-former-towerjazz.aspx/
Do Nikonów 1 [One] 1-calowe matryce też robiło Sony?
Ta z D500 ma oznaczenie Sony IMX321. ¯\_(ツ)_/¯
W Z50 różne źródła jako producenta matrycy podają faktycznie Tower.
Można więc przyjąć, że obie matryce to projekt Nikona, tylko u różnych dostawców klepane.
...
W Z50 różne źródła jako producenta matrycy podają faktycznie Tower.
Można więc przyjąć, że obie matryce to projekt Nikona, tylko u różnych dostawców klepane.
Co ciekawe nigdy nie było jakiegokolwiek potwierdzenia o produkowaniu sensorów dla Nikona przez TJ/TS. Same plotki, i to takie z d... wzięte. Nie wiem po co to komu. Z6III ktoś rozebrał i wykreślili
https://nikonrumors.com/2025/09/28/who-produces-the-sensors-for-nikons-mirrorless-cameras.aspx/?utm_source=chatgpt.com
Ps. Akurat dla mnie matryce Sony w Nikonie to była zaleta. Raz poszli w Toshibę i wyszło słabo. Poza tym ważniejsze jest oprogramowanie, zarządzanie kolorem itp. Tu dla mnie Nikon był zawsze w czołówce.
Na Toshibę spuśćmy zasłonę milczenia. Niech spoczywa w spokoju. ;)
Przy D850 też było o Tower mówione, a później... zdziwko. xD
Nie wiem, co niektórzy mają do tego, że S robi matryce N. Na sprzęcie od N, dodajmy.
I trochę ten... Biorąc pod uwagę, czyj jest Tower, Nikonowi lepiej by wyszło wizerunkowo, jakby matryce faktycznie S im robił, MSZ.
PS. Wracając do plotek o Z9II. Do ZIO miesiąc z hakiem. Gdyby faktycznie miał zostać zaprezentowany tuż przed, nie było by już więcej plotek?
O Z6III było już całkiem sporo na 2 miechy przed LIO...
PS. Wracając do plotek o Z9II. Do ZIO miesiąc z hakiem. Gdyby faktycznie miał zostać zaprezentowany tuż przed, nie było by już więcej plotek?...
By było. M.in. dlatego wątpiłem w realizm tego co na filmiku. Ale go wrzuciłem by rozruszać temat.
Na ZIO tylko wybrańcy będą ewentualnie testować Z9II, zobaczymy co będzie po igrzyskach.
No tak... Mogą przed samymi ZIO zapowiedzieć, na ZIO testować. Do tego zaraz potem jest CP+, mogą mieć egzemplarz pokazowy. A premiera na wiosnę.
grissley
30-12-2025, 22:41
D5 nie miał 45mpix. ;)
Dla takiego Z90 (czy jak by mu tam było) obecnie jest sufit w postaci Z8 w trybie DX.
Taki flagowy DX musiałby być albo sporo lepszy, albo tańszy.
Albo mniejszy?
Mały flagowiec?
Małe to masz Z50II i ZFc. ¯\_(ツ)_/¯
Ktoś w Nikonie powinien się zastanowić jakiej marki brakuje na tej liście:
https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams¶mSpecsCoreParamsBodyType=Compact%2CLargeSensor Compact
Przydałby się kompakcik w stylu Canona V1. Ale i przydałby się konkurent dla Fuji X100. Nikon jest kompletnie nieobecny na tym rynku.
^
Decyzja o nieobecności w tym segmencie rynku
zapadła niedługo po:
https://www.optyczne.pl/9450-news-Nowe_kompakty_premium_Nikona_z_serii_DL.html
a "sukces" Nikon One wbił gwoździa do trumny
[daty premier -z góry] https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=5&add0=1737&add1=1875&add2=1881&add3=1888&add4=1986
Ktoś w Nikonie powinien się zastanowić jakiej marki brakuje na tej liście:
https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams¶mSpecsCoreParam sBodyType=Compact%2CLargeSensorCompact
Przydałby się kompakcik w stylu Canona V1. Ale i przydałby się konkurent dla Fuji X100. Nikon jest kompletnie nieobecny na tym rynku.
Małych nie robi, za to robi duże ;) czyli Coolpixy P1100, P950, 900. Znam dwie dziewczyny które fotografują tym ptaki czyli ktoś te aparaty kupuje.
grissley
31-12-2025, 03:35
Mały flagowiec?
Małe to masz Z50II i ZFc.
Ani to małe, ani flagowe :D
BambusZMikronezji
21-01-2026, 09:30
Jak myślicie. Czy i kiedy pojawi się puszka z wbudowanym AI lub podłączonym przez telefon na stałe zdalnie i obiektyw oraz umiejętności przestaną mieć znaczenie? W ogole wszystko przestanie mieć znaczenie
Widzisz potrzebę pojawienia się czegoś takiego? :mrgreen:
Już to masz w każdym telefonie.
W telefonie samo się nic nie zrobi. Trzeba wybrać pewne opcje i tu skala trudności dla wielu staje się ekstremalnym wyzwaniem. :-D
Jak myślicie. Czy i kiedy pojawi się puszka z wbudowanym AI lub podłączonym przez telefon na stałe zdalnie i obiektyw oraz umiejętności przestaną mieć znaczenie? W ogole wszystko przestanie mieć znaczenie
Jak kiedy się pojawi? Paragraphica (https://bjoernkarmann.dk/project/paragraphica), czyli "aparat" bez obiektywu już jest. Za grubo? To zostaje aparat z AI przez telefon - Caira (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320369-Caira-aparat-Mikro-Cztery-Trzecie-z-Nano-Banana).
paparapa
21-01-2026, 12:05
W telefonie samo się nic nie zrobi. Trzeba wybrać pewne opcje i tu skala trudności dla wielu staje się ekstremalnym wyzwaniem. :-D
I jeszcze trzeba go zabrać ze sobą z domu.... :)
Ale po co w ogóle nosić aparat jak jest nanobanana?
paparapa
21-01-2026, 12:44
Ale po co w ogóle nosić aparat jak jest nanobanana?
Miałem na myśli tych bardziej ambitnych.... :)
BambusZMikronezji
21-01-2026, 19:27
Już to masz w każdym telefonie.
I teraz zastanawiam się kiedy będzie w każdym aparacie.
Następne generacje obiektywów będą totalnie badziewne a wszystko załatwi AI ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=W4zl5UhkTds
https://www.youtube.com/watch?v=6kPSquCr_tY
:arrow: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7rFIenkbyuWcRPxMBIzUkiOpH4K0uVQR
BambusZMikronezji
21-01-2026, 20:06
https://www.youtube.com/watch?v=W4zl5UhkTds
https://www.youtube.com/watch?v=6kPSquCr_tY
:arrow: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7rFIenkbyuWcRPxMBIzUkiOpH4K0uVQR
Zaklinanie rzeczywistości :-)
Były kiedyś takie małe książki o sztuce
-z tej serii https://allegro.pl/oferta/sztuka-syrii-afryki-ameryki-indii-bizantynska-rzymska-futuryzm-17981964902
Tam było mało ilustracji.
Czytanie opisów mocno pobudzało wyobraźnię.
BambusZMikronezji
25-01-2026, 23:11
Waszym zdaniem jest szansa na prawdziwe pre capture w rawach w z8 i z9? A może w z6iii? Cz trzeba czekać na kolejne generacje?
chemik74
25-01-2026, 23:29
Gdyby miało wejść - to albo teraz, przed olimpiadą, albo przed mistrzostwami w piłkę kopaną. Z drugiej strony, podobno (hipotetyczny) z 9II ma być dopiero w drugim kwartale br., to jeżeli nie teraz, to raczej wcale (zakładając, że z 9II pre-capture z prawdziwego zdarzenia będzie mieć).
Podobno sama specyfikacja EXPEED7 utrudnia pre-cap w rawach (choć niby się da w tych najbardziej skompresowanych), niedopatrzenie ze strony N.
Ale czy tak serio jest... Nic za to nie dam.
Pawel Pawlak
27-01-2026, 08:08
Skoro mamy tryb video raw 8.3k 60p w 12 bitach to expped raczej wyrabia -ale na jakimś etapie pewnie musi być problem. Hogan wspominał o ile pamiętam o innym trybie pracy video i foto w przypadku matrycy i problemy z synchronizację wizjera u być może problemem jest matryca. Z drugiej strony w z6mk3 jest tak samo jak w z8/z9 a matryca jednak młodsza -tyle że nie wiemy kiedy i z jakimi założeniami zaczęto ja przygotowywać. Body Sony i canona z tak taka typowa implementacja -tzn że dostajemy po prostu normalne RAWy takie same jak w czasie fotografii w klasycznym trybie, zaprezentowano też stosunkowo niedawno - więc być może na etapie rozpoczęcia projektów przetwornika do z9 nie było takiej możliwości technicznej (obiektywnej/w rozsądnych ramach finansowych/cokolwiek innego). To tylko gdybanie - gdzieś przez myśl mi przechodzień że skoro Nikon nadal utrzymuje z9 na szczycie listy body, i nadal pracuje nad aktualizacjami wnoszącymi konkretne korzyści dla użytkowników to jeśli będzie jakąkolwiek sensowną opcja dodania tej funkcjonalności to ja jeszcze zobaczymy. (Nawet z ograniczeniami do głębokości bitowej plików, FPS, itp)Jeśli nie tzn że faktycznie sprzęt blokuje te funkcję
NR (https://nikonrumors.com/2026/02/02/here-is-a-new-set-of-rumored-nikon-z9-ii-camera-specifications.aspx/) podało przypuszczalną speckę Z9II. Oczywiście traktujemy z przymrużeniem oka.
46MP stacked CMOS image sensor: instead of using a global shutter, it uses a new stacked sensor that is 3.5x faster than the Z9, with X-sync speed up to 1/720 second (bringing it close to a global-shutter camera).
New EXPEED processor.
A low native ISO of 32 can deliver “medium-format-like” image quality.
New AF system with significantly improved tracking performance and focusing accuracy.
RAW continuous shooting up to 60fps at full resolution, and 120fps at DX format.
Support for 12-bit R3DNE RAW video up to 8.3K 3:2 OpenGate 60p.
Nikon will also introduce multiple new film simulation LUTs for the Z9 II and legacy cameras with more natural and appealing visuals in both photos and videos.
The Z9II will have many new RED video features (already reported).
5760k dot EVF from the Nikon Z6III (old rumor).
Content credentials .
Expected in 2026-2027
I oczywiście ani mru-mru o pre-capach w rawkach. :lol:
new stacked sensor that is 3.5x faster than the Z9
Nikon Z9 ma czas odczytu matrycy 3,73 ms.
https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/?displayFormat=ms&sortasc=Photo
To by wychodziło ~2.5x. Chyba, że coś w filmach podkręcili. Albo to ściema po prostu.
Te pre-capy mogą się zawierać w New AF system.
Ciekawe co da się realnie wycisnąć z tego ISO32 w porównaniu z matrycami 24MP... Może odwrócą trend coraz gorszego DR nowych matryc?
Wind Mill
04-02-2026, 17:27
NR (https://nikonrumors.com/2026/02/02/here-is-a-new-set-of-rumored-nikon-z9-ii-camera-specifications.aspx/) podało przypuszczalną speckę Z9II. Oczywiście traktujemy z przymrużeniem oka.
I oczywiście ani mru-mru o pre-capach w rawkach. :lol:
"New EXPEED processor" - jest nadzieja na niespodziewankę. ;)
Raczej dziwne by było gdyby wydali nową - topową puszkę bez tej dość popularnej już funkcji.
"New EXPEED processor" - jest nadzieja na niespodziewankę. ;)
Dalej na następcę D500 w Z liczysz? :D
Raczej dziwne by było gdyby wydali nową - topową puszkę bez tej dość popularnej już funkcji.
A no, bardzo.
I kolejna specka, z innego plotkarskiego, tym razem dotycząca filmów. Oczywiście traktujemy z przymrużeniem oka.
Extended Recording Times: Support for up to 360 minutes of continuous recording.
Advanced Thermal Management: Significantly improved heat dissipation and power handling for long-form video.
RED R3D NE 12-bit RAW: Integration of RED’s proprietary RAW codec and color science directly into the hybrid flagship.
Professional Monitoring Tools: Addition of waveform monitors, vector scopes, and false color displays.
Highlight Clipping Warnings: Real-time safety nets tied to histogram and waveform data while shooting in RAW.
Production-Grade Metadata: Adoption of RED-style file naming (reel number, clip number, and date) for easier NLE organization.
LTC Time Code: Built-in support for LTC time code sync via the audio jack for multi-camera production.
Nikon Imaging Cloud Integration: Direct access to RED-engineered imaging recipes and cinematic color profiles.
Advanced Exposure Standards: New log formats and exposure controls designed to align with professional cinema workflows.
chemik74
04-02-2026, 18:41
Kiedy się czyta te wszystkie domniemane specyfikacje, to brakuje jeszcze: "a to wszystko za jedyne 25 tysięcy plus VAT; a dodatkowo otrzymujesz w prezencie kabel USB umożliwiający bezproblemowe ładowanie telefonu i gustowny pasek do aparatu zaprojektowany przez czołowego projektanta mody".
Wind Mill
04-02-2026, 23:08
Dalej na następcę D500 w Z liczysz? :D...
Tak w ogóle to tak, a tak w szczególe to a propos następcy Z9 i pre capture. ;)
Dobrze że autor tego zdjęcia nie widział, że Nikon Z9 ma taki do bani Pre-Release Burst
https://www.worldsportsphotographyawards.com/press-release/golden-moment-wins-world-sports-photography-awards
He was on one of the two media boats alongside six fellow photographers and was taking pictures in bursts, as usual in sports photography. He took between 4-6 pictures of Medina in the air and immediately saw the potential of the particular shot which went viral
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Moment
https://www.nikon.pl/pl_PL/learn-and-explore/magazine/inspiration/how-i-got-the-shot-olympic-sports-photographers-on-composition-and-entering-the-industry?srsltid=AfmBOoqCsnTCnUd7TTmsqCfaaLDj4jYc1 Kj6NumWjSAxJcL_4DBmUHwF
grissley
05-02-2026, 01:18
Ciekawe, czy Z9II dalej będzie w cenie "dumpingowej", czy wyrównają do flagowców konkurencji...
Tak. ISO 32 i jak średni format? Mają na myśli 16 bitów? Na razie to szybsze matryce mają gorszy DR. Tu mi coś nie gra.
Tu chodzi (chyba) o podniesienie DR kosztem odczytu, jak w Panasie S1II. Czy coś w stylu DGO z A7V.
Pawel Pawlak
05-02-2026, 17:52
Pewnie tak. Panas i Sony już z tego korzystają, Nikon jeszcze nie więc pewnie w z9II zobaczymy takie rozwiązanie jako jedna z opcji.
Będą musieć dodać PC. Tylko oni bez tego zostali.
Ciekawa plota dla miłośników małych puszek.
No EVF
Full-frame camera
Similar to the ZR but designed for photography (not video)
Small, slim body (22-25mm thickness)
PS. Z9II może dopiero w przyszłym roku się pojawić.
Może jednak na jesieni 26, podobno są kłopoty z częściami.
paparapa
06-02-2026, 20:23
Będą musieć dodać PC. Tylko oni bez tego zostali.
Ciekawa plota dla miłośników małych puszek.
Pewnie dopiero po Z7 III... :lol:
Z9II będzie taki chudy.
;-)
Jak już zrobili najmniejszy obiektyw 16-50/2.8 https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=2280&add1=2176&add2=1643&add3=1890
to niech zrobią mały i lekki aparat aps-c.
Pawel Pawlak
07-02-2026, 18:24
Jeśli do przyszłego roku każą czekać na Z9II, to może wymyślą w międzyczasie jak zrobić prę captur w RAWach w Z9. Może być nawet jakiś skromne, kompresowany 12bitowy RAW. i ograniczone do czasu poniżej 1s. W końcu czasem ktoś nie wie że się "nie da" i w swojej niewiedzy tego dokona uważanego za niemożliwe. (pamiętam jak swego czasu jakiś Magic w canonie tak poprawił optymalizację softu 7D, że pomimo braku interwencji sprzętowe bufor powiększył się kilkakrotnie ;) - postę trudny do uwierzenia). Więc może w nikonie się akurat taki spec nieświadomy znajdzie ;)
Mam nadzieję że każą jeszcze czekać - im dłużej, tym jest większa szansa że nadal będą tak pięknie jak obecnie wzbogacać Z9 nowymi funkcjami i poprawą pracy aktualnych poprzez wydawanie nowych FW ;) A nie wiem co by musiało się pojawić w Z9II żebym chciał dopłacić kasę do wymiany jednego z moich aparatów na nowego flagowca (ale na pewno nikon pokaże coś takiego że będę czuł taką potrzebę ;) ).
W DR z matryc powyżej 40Mpix ten schodek jest u wszystkich.
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R5%20Mark%20II,Nikon%20Z%209 ,Panasonic%20Lumix%20DC-S1RM2,Sony%20ILCE-1
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R5%20Mark%20II,Sony%20ILCE-1
-to nie 24-33Mpix
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Panasonic%20Lumix%20DC-S1,Panasonic%20Lumix%20DC-S1M2
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Sony%20ILCE-7M4,Sony%20ILCE-7M5
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20Z%206II,Nikon%20Z%206III
grissley
08-02-2026, 01:39
Jakoś nie zwracałem na to dotychczas uwagi, aaale czy to znaczy, że jak ISO 320 mi mało, to powinienem od razu przełączać na 800, bo wartości pomiędzy są bez sensu (upraszczam, ale wiadomo o co chodzi)?
Pawel Pawlak
08-02-2026, 10:37
Najlepiej zrób sobie test wyciągania cieni z raw-a na ISO 400, 500, 640 i 800 wtedy sam zobaczysz czy są to różnice istotne czy nie.
Ja na z9 jeśli nam możliwość to wybieram ISO 640 zamiast 400 czy nawet 320, jeśli wiem że światła jest mniej niż więcej to przy auto ISO też włączam startowe iso640.
Taki oto bardzo skomplikowany (przynajmniej na pierwszy rzut oka ;) ) patencik na aparat fotograficzny wyposażony w wentylator chłodzący powietrzem:
[Numer publikacji] P2026053524
[Data wydania] 2026-03-25
[Tytuł wynalazku] Urządzenie obrazowe
[Data złożenia wniosku] 2025-12-22
[Informacje o podziale] Podział P 2023559554
[Pierwotna data złożenia] 2022-10-28
[Wnioskodawca]
[Numer identyfikacyjny] 000004112
[Nazwa lub nazwa firmy] Nikon Corporation
[Problem] Zapewnić urządzenie do obrazowania wyposażone w sekcję rozpraszania ciepła z wentylatorem i możliwe do trzymania w ręce podczas robienia zdjęć.
[Rozwiązanie] Urządzenie obrazujące zawiera jednostkę rozpraszającą ciepło, która zasysa powietrze od dołu i odprowadza je od góry, gdy urządzenie obrazujące jest trzymane poziomo, pierwszy element przenoszący ciepło, który przekazuje ciepło generowane przez jednostkę przetwarzającą do górnej części przedniej pokrywy, oraz mocowanie obiektywu, do którego można mocować i odłączać jednostkę obiektywu. Jednostka rozpraszająca ciepło jest przymocowana do części, której użytkownik nie dotyka podczas robienia zdjęć, a część elementu przenoszącego ciepło jest umieszczona wzdłuż płaszczyzny prostopadłej do jednej z głównych powierzchni jednostki przetwarzającej.
94584
94584
94585
To raczej patent systemu chłodzenia, niż puszki z nim.
Hm, kroi się wyższa wersja ZR? Czy N zaszaleje z przemiałem danych w którymś kolejnym flagowcu?
Albo nic nie zrobią, bo i tak bywało.
grissley
26-03-2026, 00:17
Puszka z wentylatorem...
Co się może nie udać...
paparapa
26-03-2026, 00:24
Puszka z wentylatorem...
Co się może nie udać...
Znając życie wszystko może pójść nie tak...
Ale skoro Panas zrobił takie cudo to chyba Nikonowi też się uda. ;-)
Szkoda, miałem nadzieję, że to będzie aktywny (pneumatyczny) system przytrzymywania gum przy korpusie żeby nie odłaziły... ;-)
paparapa
26-03-2026, 08:29
Szkoda, miałem nadzieję, że to będzie aktywny (pneumatyczny) system przytrzymywania gum przy korpusie żeby nie odłaziły... ;-)
Chyba próżniowy, znaczy na podciśnienie....:)
Puszka z wentylatorem...
Co się może nie udać...
S1H to nie był pierwszy ML FF z wentylatorkiem jakieś 7 lat temu? Dużo fajniej to zrobili w S5II/S5IIX, a później chyba to samo rozwiązanie wykorzystali w S1II i S1IIE. Canon ma aktywne chłodzenie w R5C, Sony w FX3 oraz FX30.
Podobnie jak OjTam stawiam na puszkę typowo filmową. O ile w ogóle to wykorzystają.
W Zetkach jeszcze żaden korpus nie nie spuchł. W Z6 tylko zaślepka od gniazd po jakimś czasie (chyba po gorącym lecie) zaczęła żyć swoim życiem. Zamówiłem, wymieniłem, zapomniałem.
S1RII też ma chłodzenie. A co do Zetek, to jest trochę zdjęć w necie jak puchną gumy z Z9, Z7 i odłażą w Z6III. Mając lustra Nikona, też mi się nie zdarzyło, no ale wielu już tak. Myślę, że kwestia użytkowania, jakichś substancji w pocie. W Nikonach chyba bardziej odłażą gumy niż u innych producentów.
paparapa
26-03-2026, 10:58
Na samym początku gdy weszły zetki to pojawiały się wpisy ze gumy puchną. Potem się uspokoiło.
Można nie smarować "łapiszczy" przed foceniem żadnym kremikiem. :)
Michaelius
26-03-2026, 11:24
U mnie dopiero w D7200 zaczęły się gumy odklejać - wcześniej D40 i D5100 nic przez lata
Wind Mill
26-03-2026, 12:52
Moje D5100 i D7500 bezpieczne, gumy na miejscu.
O Z50 się nie wypowiadam, bo mało w łapkach był...
Puszka z wentylatorem...
Co się może nie udać...
Biorąc pod uwagę, że już całkiem sporo bezluster Nikona miało akcje serwisowe...
Coś czuję, że przynajmniej jedna wtopa by była. ¯\_(ツ)_/¯
grissley
26-03-2026, 23:55
Z tymi gumami to już dawno się pisze o tym, że jednym puchną od samego patrzenia, a innym wcale. Wygląda na to, że zależy czym ktoś się poci. Mi nigdy żadna guma nie spuchła. S5Pro kupiłem z minimalnie spuchniętą w jednym miejscu i przez 10 lat ponad nic się nie zmieniło. Jest jak było, nie spuchło choćby o mikrometr bardziej.
Najstarszy D90 - chyba 16 lat użytkowania w końcowym okresie przez 3 różne osoby nic się nie odkleja jedynie padła migawka 2 lata temu po około 300 tyś wyzwoleń, jak i młodsze D5100, D7200, D5600 żadnych problemów z gumą czy odklejaniem się czegokolwiek.
Wracając do tematu cały czas marzy się nowy DX taki np. na bazie body Z6III lub w gorszym wypadku Z5II ;)
Michaelius
27-03-2026, 12:22
No mają tyle fajnych długich teleobiektywów dla ptasiarzy i lotników, że aż dziwne że nie chcą zrobić odpowiednika D500
Wind Mill
27-03-2026, 12:54
D500 żyje w Z50 i Z50II
Kolega raczy żartować. :)
paparapa
27-03-2026, 13:13
Kolega raczy żartować. :)
On nie żartuje.
W nich też są "5"...;-)
Wind Mill
27-03-2026, 14:27
Taaa, bliźniacze matryce.
To czemu w sofcie Nikona na plikach z Z50 odszumianie to bieda z nędzą w porównaniu do plików z D7500?
To przecież bliźniacze matryce. :D
Chciałem załadować obrazek ze screenshotami, ale forum znowu czka...
Co prawda mam d7200 i d5600, tam matryca 24 mpx inna jak w d7500 to jednak wolę obrazek i zabawę z nef 20 mpx jaką mam w Z fc, odnoszę wrażenie że jak by była inaczej oprogramowana, ale na takich technikaliach znam się słabo.
Taaa, bliźniacze matryce.
To czemu w sofcie Nikona na plikach z Z50 odszumianie to bieda z nędzą w porównaniu do plików z D7500?
To przecież bliźniacze matryce. :D
Chciałem załadować obrazek ze screenshotami, ale forum znowu czka...
Klasyk: ktoś coś zjepsuł po drodze. :mrgreen:
E: Faktyczne czka... :roll:
Pawel Pawlak
27-03-2026, 15:16
Co prawda mam d7200 i d5600, tam matryca 24 mpx inna jak w d7500 to jednak wolę obrazek i zabawę z nef 20 mpx jaką mam w Z fc, odnoszę wrażenie że jak by była inaczej oprogramowana, ale na takich technikaliach znam się słabo.
Dla mnie najlepsze matryca DX w nikonie to D500 (21mpix w wersji z Z nie znam wystarczająco dobrze). Ziarno z D500 może większe niż z innych, ale obrazek po odszumieniu wychodzi świetnie w bardzo szerokim zakresie iso. U mnie D500 szedł na zlecenie razem z d5 albo d4s i bez problemu sobie radził w każdym świetle. Swoją drogą gdyby powstał taki odpowiednik d500 (czyli Z8 aps-c) w systemie Z to miałbym kłopot żeby się opanować i go nie kupić ;)
Wind Mill
27-03-2026, 15:36
...Chciałem załadować obrazek ze screenshotami, ale forum znowu czka...
Tą razą poszło.
Ja tego odszumiania w D7500 (a wcześniej w D5100) używam nie tylko do usuwania szumu, ale też do wyostrzania - efekt lepszy niż Sharpening w Picture Control a bywa że i lepiej niż w Unsharp Mask. ¯\_(ツ)_/¯
Mowa ofkoz o Capture NX-D.
Brakuje mi tej opcji dla Z50.
Edyta:
Po lewej Z50, po prawej D7500.
94696
Pawel Pawlak
27-03-2026, 18:36
BetterQuality 2013 to była ulubiona redukcja szumów w CaptureNX . To były czasy... niestety nikon uśmiercił ten fantastyczny program oferując darmową wydmuszkę.
Ale jeśli jej używasz i chcesz spróbować wykorzystać ten algorytm w plikach z Z50, możesz spróbować zamienić nazwę body z pliku NEF z Z50 na D500, albo D7500, Być może, jeśli profile prawne się zgadzają a filtry w aparatach są fizycznie podobne to wywołasz plik z Z6 jak plik z d7500/d500 czyli z BetterQuality 2013. Kiedyś takie cudaki robiłem i w wielu przypadkach, przy nawet różniej rozkzilczosic plików to przechodziło. A w przypadku z50 i d7500 rozdzielczość jest ta sama.
Coś drgnęło...
94922
Z9II? Z7III? APS-C?
cybulski
07-04-2026, 21:44
BetterQuality 2013 to była ulubiona redukcja szumów w CaptureNX . To były czasy... niestety nikon uśmiercił ten fantastyczny program oferując darmową wydmuszkę.
Ale jeśli jej używasz i chcesz spróbować wykorzystać ten algorytm w plikach z Z50, możesz spróbować zamienić nazwę body z pliku NEF z Z50 na D500, albo D7500, Być może, jeśli profile prawne się zgadzają a filtry w aparatach są fizycznie podobne to wywołasz plik z Z6 jak plik z d7500/d500 czyli z BetterQuality 2013. Kiedyś takie cudaki robiłem i w wielu przypadkach, przy nawet różniej rozkzilczosic plików to przechodziło. A w przypadku z50 i d7500 rozdzielczość jest ta sama.
Z momentem gdy Nikon usmiercił ten program, stwierdziłem, że pozbyli się najlepszego elementu w systemie i nic mnie już nie trzyma. Ten program naprawdę robił robotę na nefach, inne w tamtym czasie nie dorownywały.
To nie Nikon uśmiercił ten program, tylko Google wykupiło Nik Software i kontynuacja U-Pointów stała się niemożliwa.
NX-D to współpraca z inną firmą z przymusu.
Tylko że w NX Studio są U-pointy. I jest wiele więcej niż kiedykolwiek było w Capture NX. (astro noise, skóra, dodawanie analogowego ziarna itd.)
Lubię i używam tego programu. Choć ostatnio to tak 1/3 NX Studio, 1/3 EVOTO, 1/3 PS beta. Zależy co chcę zrobić.
Ja nadal używam Capture NX2 do obróbki, ale inaczej - przerabiam na tif w NX Studio i potem dalej pracuję nad tifem w NX2.
Tylko że w NX Studio są U-pointy. I jest wiele więcej niż kiedykolwiek było w Capture NX. (astro noise, skóra, dodawanie analogowego ziarna itd.)
Lubię i używam tego programu. Choć ostatnio to tak 1/3 NX Studio, 1/3 EVOTO, 1/3 PS beta. Zależy co chcę zrobić.
A gdzie są te "powiększone" u-pointy w NX Studio? U mnie wyglądają tak samo jak NX 2. Owszem, jest tam możliwość customisation, ale dotyczy to całej bocznej listwy, a nie u-pointów.
Wind Mill
08-04-2026, 16:48
Ja nadal używam Capture NX2 do obróbki, ale inaczej - przerabiam na tif w NX Studio i potem dalej pracuję nad tifem w NX2....
Me 2.
Fun fact: gdy niemal rok temu zdecydowałem się na zakup nowego kompa (z Win 11) to chwilę po dokonaniu zamówienia naszła mnie refleksja: "kur..... zapiał z cichutka, przecież jak googlałem czy CNX2 działa na W11, to pisali że nie, że trza jakiś wpis w pliku instalacyjnym edytować by myślał że to stary łindołs, by dało radę na W11"
Gdy komputerek dotarł, to okazało się, że soft jednak ładzia. :) "A u mnie działa?" ;)
A gdzie są te "powiększone" u-pointy w NX Studio? U mnie wyglądają tak samo jak NX 2.
Nie napisałem "powiększone". Wydźwięk zdania miał byc taki, że NX Studio oferuje więcej niż Capture NX w sensie, że ma (inne, nowe) funkcje jakich stary program nie miał.
Pawel Pawlak
09-04-2026, 07:32
Ale Stary program miał warstwy, szybciej działał , miał profil odszumiania 2013, kazda warstwa mogła być stosowana oddzielnie do luminancji , chrominancji, łączeni. Dużo by wymieniać.
Coś drgnęło...
94922
Z9II? Z7III? APS-C?
Tłumaczenie powyższych krzaczków niewiele wyjaśnia:
Certificate Number: 2026‑5961
Device Name: 5.1 GHz Wireless LAN / Bluetooth Device
Device Model: N2324
Applicant: Nikon Corporation, Japan
Remarks: This device complies with the requirements of MIIT Document No. [2021] 129. The specific spurious‑emission limits comply with MIIT Document No. [2021] 129.
Validity Period: Five years
Frequency Tolerance: ≤ 20 ppm; ≤ 20 ppm
Frequency Range: 5150–5350 MHz; 2400–2483.5 MHz
Transmit Power: ≤ 20/23 dBm (e.i.r.p.) (TPC not supported); ≤ 20 dBm (e.i.r.p.)
Occupied Bandwidth: ≤ 80 MHz; ≤ 2 MHz
Spurious Emission Limit: ≤ –30 dBm; ≤ –30 dBm
Issue Date: 2026‑04‑07
Approval Code: 26J99NA7E001
CMIIT ID: 26J99NA7E001
Modulation Methods: BPSK / QPSK / 16QAM / 64QAM / 256QAM; GFSK, π/4‑DQPSK, 8DPSK
Technical System / Functional Modules: Wireless LAN; Bluetooth
MIIT Document No. [2021] 129 to dokument dotyczący częstotliwości pasm radiowych.
Wymagana certyfikacja urządzenia bezprzewodowego, to certyfikują.
A wyjaśnia tyle, że ma WiFi i BT, więc to nie jest akcesorium. Do tego WiFi 5.1Ghz, więc średnia/wyższa półka.
¯\_(ツ)_/¯
Wind Mill
09-04-2026, 17:31
Zapytałem Copilota czy to może być akcesorium czy raczej aparat, rynek konsumencki, zapodałem mu też obrazek z domkami i krzaczkami, i twierdzi między innymi że:
2️⃣ Dlaczego to niemal na pewno aparat, a nie akcesorium
🔹 A. Nazewnictwo modelu „Nxxxx”
Nikon konsekwentnie używa oznaczeń:
Nxxxx → korpusy aparatów / warianty regionalne
Akcesoria:
mają inne schematy (WR‑, WT‑, ML‑, MC‑, WR‑T, itp.)
rzadko dostają jednolity certyfikat Wi‑Fi + BT jako „urządzenie końcowe”
👉 N2324 pasuje do schematu aparatów, nie akcesoriów.
🔹 B. Jednoczesne Wi‑Fi 5 GHz + Bluetooth
To jest kluczowe.
Akcesoria konsumenckie Nikona zazwyczaj:
Bluetooth albo
Wi‑Fi 2.4 GHz (rzadko 5 GHz)
często tylko BLE (zdalne sterowanie)
Aparaty Nikona od kilku generacji:
Bluetooth → parowanie, standby, GPS, wybudzanie
Wi‑Fi 5 GHz → szybki transfer zdjęć + Live View
👉 Dokładnie ten zestaw.
🔹 C. Pasmo 80 MHz i 256QAM
To są cechy:
Wi‑Fi 5 / 802.11ac
nastawione na wysoki throughput
📌 Dla:
akcesorium? → przerost formy nad treścią
aparat? → logiczne i standardowe
🔹 D. Brak cech typowych dla akcesoriów
W certyfikacie nie ma:
trybu AP-only
ograniczonej mocy typowej dla pilotów
opisu „remote”, „transmitter”, „adapter”
informacji o interfejsie USB-only
Zamiast tego jest pełny stack sieciowy.
3️⃣ Czy może to być akcesorium? Teoretycznie tak — praktycznie bardzo mało prawdopodobne
Co mogłoby być wyjątkiem?
Nowy CamRanger‑like produkt Nikona
Zewnętrzny wireless hub do foto (coś, czego Nikon… nigdy nie sprzedawał konsumencko)
Problem:
Nikon nie ma historii wprowadzania takich akcesoriów dla konsumentów
Gdy już robił moduły radiowe (WT‑5, WT‑6), były:
drogie
profesjonalne
inaczej certyfikowane
inaczej nazwane
4️⃣ Bardzo ważna wskazówka czasowa
📅 Data certyfikacji: 2026‑04‑07
Z doświadczenia:
Nikon certyfikuje:
3–12 miesięcy przed premierą
często najpierw rynek chiński, potem FCC / CE
To idealnie pasuje do:
nowego korpusu
wariantu regionalnego
odświeżonej wersji istniejącego modelu
✅ Wniosek końcowy (jednoznaczny)
Ta certyfikacja z bardzo wysokim prawdopodobieństwem dotyczy:
📷 nowego aparatu Nikona (lub jego regionalnej wersji),
a nie konsumenckiego akcesorium fotograficznego.
Obie technologie (Wi‑Fi + BT) są wbudowane w jedno urządzenie, co dokładnie odpowiada nowoczesnym korpusom Nikona, a nie dodatkom.
"👉 N2324 pasuje do schematu aparatów, nie akcesoriów." - prawda to?
Nie całkiem. N2128 to MB-N12. N2312 MB-N14.
Jak widać, N używa też tego oznaczenia do akcesoriów.
Teoretycznie może to być jakaś rozbudowana wersja WT-7 i dalej.
Oznaczenia:
https://i.imgur.com/bN1HhpX.png
Tutaj sugerują, że to może być coś ze średniej półki: https://thenewcamera.com/upcoming-cameras-2026-sony-a7r-vi-fuji-x-t6-nikon-z-and-panasonic-models-get-official-cmiit-green-light/
Ivy Mike
09-04-2026, 19:07
Czy może to być akcesorium? Teoretycznie tak — praktycznie bardzo mało prawdopodobne
Całe AI, niby może, ale jednak nie może. Czyli - nic nie wiem ale o tym nie powiem :D
Tutaj sugerują, że to może być coś ze średniej półki: https://thenewcamera.com/upcoming-cameras-2026-sony-a7r-vi-fuji-x-t6-nikon-z-and-panasonic-models-get-official-cmiit-green-light/
To może zaginione Z7III?
Bo jak się okaże, że to kolejna puszka APS-C na matrycy z Z50... Łoj, będzie buba...
Całe AI, niby może, ale jednak nie może. Czyli - nic nie wiem ale o tym nie powiem :D
Ale za to wyleję litry słowotoku, żeby to ukryć. Ta, klasyk. :D
A nie mówiło się kiedyś o Z5/Z5II bez wizjera? Jeszcze przed premierą ZR? Lub coś na wzór A7C. A może faktycznie zaskoczą i zrobią Z7III lub odpowiedź na R7II, czyli turbo APS-C ;)
//edit
A może to wtedy było o Z30.
Było coś całkiem niedawno, w lutym.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/290186-Spekulacje-o-bezlustrach-Nikon-Z?p=4351163&viewfull=1#post4351163
Było coś całkiem niedawno, w lutym.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/290186-Spekulacje-o-bezlustrach-Nikon-Z?p=4351163&viewfull=1#post4351163
Czyli dobrze mi świtało. Ciekawe co tam Nikon upichci. Z5II dobrze się sprzedawał, może chcą polecieć na tej fali i małym kosztem wprowadzić takiego kastrata na bazie istniejących już podzespołów.
Z5II bez wizjera jak dla mnie z stałkami 28/40 na miasto marzenie :D ale ciekawe zobaczymy.
https://nikonrumors.com/2026/04/25/new-nikon-camera-n2527-registered-overseas.aspx
Nie jedno a dwa nowe body nadchodzą.
Tutaj twierdzą: https://thenewcamera.com/nikon-z-rc-or-z30-ii-n2527-wireless-approval-drops-as-r50v-killer/, że te obie zapowiedzi dotyczą co najwyżej średniej półki, bo: "N2324 and N2527 use the same simple 5.1/2.4 GHz module as recent affordable bodies (Z50II, Z5II, Z fc class)", natomiast Z9: "Flagships like the Z9 II use more advanced wireless (often tri-band or enterprise-grade)".
Admin NR, powołując się na swoje źródła, twierdzi, że Z9II to może zostanie zapowiedziany w tym roku, premiera wątpliwa.
Ciekawe, co wymyślą... Przydałby się jakiś korpus z pre-cap w NEF, bo trochę słabo to wygląda.
paparapa
26-04-2026, 15:17
Admin NR, powołując się na swoje źródła, twierdzi, że Z9II to może zostanie zapowiedziany w tym roku, premiera wątpliwa.
Ciekawe, co wymyślą... Przydałby się jakiś korpus z pre-cap w NEF, bo trochę słabo to wygląda.
Jeśli już to przydałby się przyzwoity korpus DX... Bo to co jest to wygląda trochę jak, .... za krzaka. ;)
Jeśli to nie Z9 II to pewnie Z30 II i ZR dla fotografów.
Jeśli już to przydałby się przyzwoity korpus DX... Bo to co jest to wygląda trochę jak, .... za krzaka. ;)
Podobno zaawansowany DX miał być po Z7III... Tylko coś tego drugiego nie widać. :mrgreen:
Jeśli to nie Z9 II to pewnie Z30 II i ZR dla fotografów.
Z30II... Jeśli to będzie proste przepakowanie Z50II... Może być wesoło...
paparapa
26-04-2026, 19:41
Podobno zaawansowany DX miał być po Z7III... Tylko coś tego drugiego nie widać. :mrgreen:
Z30II... Jeśli to będzie proste przepakowanie Z50II... Może być wesoło...
Czekaj tatka latka.:mrgreen:
Wesoło... piszesz. Zobaczymy jak bardzo.
Pojawiła się plota, że ten "ZR dla fotografów" może być...
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2026/04/Nikon-compact-full-frame-fixed-lens-camera-2026-rumors-10.png
No EVF
Optional hotshoe EVF
Two physical dials (one is dual-purpose)
High-resolution full-frame sensor
No IBIS
No video
Tilt-only OLED screen
Similar to the ZR but designed for photography (not video)
Black, champagne, and panda color options
Ivy Mike
29-04-2026, 22:44
To jest dooooobra plota!
Oj w końcu mogłyby się spełnić marzenia wielu, moje żeby Fujifilm (ale jak Nikon to wypuści to nawet wolę) zrobiło pomost między X100 a GFX 100 RF, czyli właśnie pełna klatka, i cena ~ZR czyli te 10tys z hakiem. A innych, żeby do X100, GRIV itd dołączył zgrabny kompakt Nikona, w miejsce po Nikon 1.
Dla mnie najważniejsze to ogniskowa, jak zrobią 35mm troszkę słabo. Ale, chyba jest szansa na 28mm jak GFX, z cropem na 35/50. A kto wie, może po prostu zlepią ZR z pancake 26/2.8 :-D
95531
grissley
29-04-2026, 23:15
Mogliby coś takiego z bagnetem Z zrobić... Byłoby cudo...
"High-resolution full-frame sensor"
Dobrze.
"No IBIS"
Źle.
Ivy Mike
30-04-2026, 23:25
Dobrze dobrze. Podobnie w przypadku Canona R8 - sporo jest narzekań że brak mu stabilizacji czy lepszej baterii. Ale, z nimi stałby się jego większym bratem, R6 :p
cybulski
01-05-2026, 11:02
Z kompaktami jest tak, przerabiałem, że jeśli ma być aparatem przy okazji tylko, to i tak lepiej przydaje się dobry telefon niż kompakt, na szyi plus powerbank w plecaczku czy małej nerce.
Stąd między innymi sprzedałem, ostatni kompakt, x100vi i nie zamierzam już zerkać w tę stronę.
Mam wydruki zdjęć 15x23 z telefonu, to mnie wyleczyło z kompaktów wszelkiej maści.
Na monitorze to wiadomo, z aparatu lepiej to wygląda, wydruk jeśli nie będzie większy, mija się z celem dorabianie ideologii.
Kolekcjoner
01-05-2026, 16:34
Z kompaktami jest tak, przerabiałem, że jeśli ma być aparatem przy okazji tylko, to i tak lepiej przydaje się dobry telefon niż kompakt, na szyi plus powerbank w plecaczku czy małej nerce.
Nie no dokładnie ale mały z FF już ma sens....
Michaelius
07-05-2026, 13:57
Jak myślę co bym chciał od takiego kompaktu to i na końcu tak mi wychodzi mniej więcej Panasonic S9 z 18-40 przyczepionym na stałe :grin: