Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
Jest jeszcze marketing, gdzie łatwiej przekonać klienta do zakupu 30 czy 33 Mpix, niż kolejnej przełomowej matrycy 24, bo 24 to on ma od 10 lat.
..
Na dodatek jest pixel shift, co też zaspokaja apetyty na rozdzielczość pewnej grupy fotografów.
Dokładnie. Z tym piksel shift to nie zawsze jest możliwe, jeżeli fotografuje sie ruch, ale ... nie zapominajmy o Ai i gdy ktoś potrzebuje większego rozmiaru np do wydruku zdjęcia to przeskalowanie daje dobry efekt.
Sam sie będe zastanawiał przy kupnie następnego body czy muszę mieć 45 Mpx, psychologicznie jak to wywodzisz 30 Mpx mi by wystarczyło. Gorzej, że lubie mieć dużo fps a tu nagle zmiana w stosunku do lustrzanek, najszybszy aparat (Z9) nie ma mało Mpx (jak D6), wręcz odwrotnie, dali radę dać Z9 maxa.
Pawłowe ;) 100 Mpx by mnie przeraziło, RAW w okolicach 100 MB przydatny raz na kilkanście tysięcy zdjęć. No nie.
.. Dla mnie, jako użytkownika aparatu nie ma kompletnie znaczenia w jakiej fabryce zostały wyprodukowane i na jaką licencję firmy się dogadały. Liczy się finalny efekt, a ten pod względem obrazowania w Nikonie jest b.dobry..
Dokładnie. Te wojny mnie nie interesują. Ja nawet nie wiem kto robi migawki. Copal, Seiko czy Nikon samemu? Co mnie obchodzi kto robi podzespoły. Ważne by były dobre i niezawodne.
Poste, zapamiętaj, zgodziłem się z Tobą w 100% w dwóch postach ;)
Sam sie będe zastanawiał przy kupnie następnego body czy muszę mieć 45 Mpx,
Moim zdaniem rozdzielczość w okolicach 40÷50Mpix na matrycy formatu 36x24mm to optimum z kilku względów.
Po pierwsze przy tej gęstości nie ma potrzeby stosować filtra antyaliazingowego. Przy matrycy 24Mpix musi być stosowany jeśli mora ma się nie pojawiać, a taki filtr zawsze negatywnie wpływa na ostrość zdjęcia.
Po drugie szumy po przeskalowaniu do 24Mpix są takie same jak z matrycy 24Mpix. Jak ktoś nie wierzy to sam możecie sobie sprawdzić.
Po trzecie rozdzielczość całkowita jest na tyle duża że można stosować kadrowanie zdjęć nawet do cropa 2x, albo prostowanie bez istotnego wpływu na jakość zdjęć po obróbce i ryzyka że końcowa rozdzielczość będzie za mała . Można wrzucać na papier nawet formatu 40x60cm bez widocznej pikselozy.
Po czwarte rozmiar pliku jest już dość spory ale "do udźwignięcia" przez większość komputerów o przeciętnych specyfikacjach. 100Mpix będzie już dużym obciążeniem, przynajmniej na razie.
Pawel Pawlak
02-07-2024, 17:59
Jacek czyli idealne body dla Ciebie to z8 albo z9 :) - rozdzielczość duża a biorąc pod uwagę obecne skalowanie AI jak sam zauważyłeś wystarczająca praktycznie do wszystkiego, szybkostrzelne i z ISO64 kiedy potrzeba.
Po prostu pytanie czy jest sens w lukę 10-12tys za z6mk3 a 15-16tys za z8 wstawiać coś co będzie miało podobną ilość pikseli jak z8 (tak widzę 61mpix) i resztę parametrów gorszych.
Sorry Zbyszek - Ty widzisz pikselozę z 24MPxl matryc w wydruku 40x60?
Kilka lat temu zrobiłem eksperyment - wydrukowałem foty z 16 i 36 MPxl aparatów w formacie 60x90 i zawiozłem na zgrupowanie fotograficzne (PPD). w ślepym teście nikt nie był w stanie powiedzieć, jaki wydruk pochodził z jakiego aparatu.
Także tego...
Sorry Zbyszek - Ty widzisz pikselozę z 24MPxl matryc w wydruku 40x60?
Czytaj uważnie. Jak zrobisz cropa 2x to zostanie 6MPix. Wtedy na tym formacie może być widać bo wyjdzie coś około 120 DPI. ;-)
...
Po prostu pytanie czy jest sens w lukę 10-12tys za z6mk3 a 15-16tys za z8 wstawiać coś co będzie miało podobną ilość pikseli jak z8 (tak widzę 61mpix) i resztę parametrów gorszych.
Też się zastanawiam. Teoretycznie ma to niewielki sens, w sensie niewielu fotografów rzeczywiście potrzebuje tak dużo pixeli, ale
- jest grupa, która skusi się na 80-100 Mpix;
- tylko że nie wiemy, czy Nikon dysponuje takim sensorem (w sensie rzeczywistej dostępności, bez dywagacji kto komu projektuje i od kogo kupuje);
- dlatego te 61 Mpix może być takim etapem przejściowym, jeśli ewentualnie nie ma fizycznie dostępnego większego sensora;
- pixel shift przy przy 61 Mpix to już robi wrażenie ;)
Z drugiej strony, faktycznie ta różnica 47 a 61 Mpix nie jest znacząco istotna, Z6III ma pixel shift a ponadto trójka urosła w stosunku do dwójki, więc szukający mniejszej puszki (wiem, nie wszyscy) mają trochę gorzej
https://camerasize.com/compact/#907,925,861,ha,f
Są argumenty za, są przeciw, może będzie z7III, a może zostawią miejsce na rozwój z8. Wtedy taki hipotetyczny z8III będzie miał te 80-100 Mpix, żeby biznes się kręcił.
Dokładnie. Z tym piksel shift to nie zawsze jest możliwe, jeżeli fotografuje sie ruch,
(...)
Poste, zapamiętaj, zgodziłem się z Tobą w 100% w dwóch postach ;)
Tak, to oczywiste, natomiast jak dla mnie zaleta dużej ilości Mpix kusi głównie fotografów krajobrazu, czyli statyw, dłuższe czasy, finalnie większe wydruki.
:lol::lol:
Jeśli chodzi o rozdielczość matrycy, to obecnie bardzo istotne są kryteria filmowe. Topowe body musi mieć 8K, co wymaga 40Mix.
A co do hipotetycznego Z&III, to faktycznie ma sens jedynie przy matrycy przynajmniej 61Mpix.
Wg. admina NR, kolejna Ztka na ten rok, to następca Z50/nowy korpus DX.
(drugim z listy może być następca P1000, ale to nie Z. ;)).
Schwefel
10-07-2024, 20:24
W końcu.
Nie cieszyłbym się jeszcze. ;)
Pierwsze, nie wiadomo nawet, czy w tym roku wyrobią.
Drugie, nie wiadomo nawet, co z nim zrobią - lekko podkręcony następca, bez większych zmian? Body DX półkę wyżej, ze stabilizacją, nową matrycą (zwykła? stacked? semi-stacked?), nowym wizjerem i możliwością doczepienia gripa?
Będzie kosztował, tyle co kilo cebuli czy kilo wiśni na wiosnę? ;)
Trzecie, nie wiadomo jeszcze, co tym razem spierniczą. :lol:
No i szklarnia. 4 ciemne zoomy, 3 Sigmy i worek stałek Vitka to ciut tak se...
Wind Mill
10-07-2024, 21:04
Z70 lub Z90 a nie Z50II by dali. :mrgreen:
Z70? A na grzyba DX z dużą ilością mpix, jak dobrej szklarni nie ma? xD
Oznaczenie w sumie nie jest ważne, ważne, co do środka wpakują....
No i może się okazać, że to odpowiednik ZV-E10II będzie, taki Z30II (brrrr....)...
Wind Mill
10-07-2024, 21:08
Kij z pikselami, lepsiejszy ma być. W rumorsach krążyły Z70 lub Z90 i przestały. ;)
Rumorsy to rumorsy, choć co było...
Oczywiście N może wyjechać z grubej rury, prezentując puszkę DX z matrycą stacked i resztą podzespołów z Z6III.
Do tego 11-20/2.8 i 17-70/2.8, w atrakcyjnej cenie 17.999PLNów za zestaw. :lol:
Wind Mill
10-07-2024, 21:23
18k bez złotówki? Optymista.
Na promocji, oczywiście. ;)
Schwefel
11-07-2024, 01:26
Matryca z D500/D7500/Z50/Z30/ZFC w zupełności wystarczy, wystarczy naprawić to co w Z50 nie działa czyli wizjer, AF i dać normalną baterię EN-EL15 + slot CF Express. Na stabilizację nie liczę, grip przy gabarytach zbliżonych do Z50 to przerost formy nad treścią chyba, że będzie to body wielkości D500.
Ze szklarnią to jest tak, że wolę ciemne a lekkie i małe, które mam przy sobie niż jasne, ciężkie i wielkie, które mam w domu. Jakby poszli w stronę jasnych stałek naleśników to by był optymalny ruch pod podróżnicze body APS-C, coś jak śp. system NX albo Pentax.
paparapa
11-07-2024, 08:42
Faktycznie akumulator to koszmar w tym wynalazku. Stabilizacja mz jest konieczna.
Wolałbym też nowszą wersję matrycy.
Ale jeśli będzie, to raczej poprzednika zbyt mocno nie przebije.
..... dać normalną baterię EN-EL15 + slot CF Express. Na stabilizację nie liczę, grip przy gabarytach zbliżonych do Z50 to przerost formy nad treścią chyba...
Grip - wątpię, CFexpress - bardzo wątpię (m.in. za drogie karty), bateria EN-EL15 też niestety wątpię, choć to by sie przydało (też gabaryty), natomiast sądzę, że stabilizację powinni dać (choć wiem, że rozmiar nieco sie powiększy).
Konkurencja udowodniła, że można dodać stabilizację bez powiększania gabarytów.
paparapa
11-07-2024, 11:28
Grip - wątpię, CFexpress - bardzo wątpię (m.in. za drogie karty), bateria EN-EL15 też niestety wątpię, choć to by sie przydało (też gabaryty), natomiast sądzę, że stabilizację powinni dać (choć wiem, że rozmiar nieco sie powiększy).
"Powiększy się"...
Przecież rozmiar to podstawa.
Ale w sumie po co nikon ma robić tą puszkę?
Albo coś się nie mieści, albo za "drogie".
A jak już by było możliwe, to puszka wielkości Z8. :)
To na jakiego czorta potrzebne takie "cóś", jak Z8 ma wszystko? :mrgreen:
Wind Mill
11-07-2024, 13:28
Cóż, taki na przykład EN-EL15 to był w D7500, nie trzeba sięgać aż do Z8.
Matryca z D7500 w kolejnej Zetce? Nieśmiało przypominam, iż D7500 i D500 miały osobne czujniki / moduły AF.
Z ML trza dodać fazowe czujniki na matrycy.
Zatem jeśli mówimy o znaczącej aktualizacji AF'a - to bez nowej matrycy się nie obejdzie.
Wcale nie musi mieć lepszego obrazowania - za to musi być szybsza od tej z Z50 i pochodnych. :)
Z50 ma matrycę z D500. Tylko z czujnikami naniesionymi.
Nie wiem, czy wiecie, ale SSC oferuje matryce w 3 wersjach:
z Bayerem;
z Bayerem i czujnikami AF;
gołą, monochrom.
Czyli mogą robić matryce pod zamówienia, jak klientowi pasuje.
N kupił pierwszą wersję do D500 i D7500, a później drugą do Z50/Zfc/Z30.
I choć to pewnie dalej dobra matryca, ma 10 lat już praktycznie. Coś nowego by się przydało...
PS. Jakaś szyszka N w wywiadzie twierdziła, że na razie nie planują odpowiednika D500 w Ztkach, ale obserwują sytuację na rynku... Więc pewnie ta nowa Z DX to nic super-wypas nie będzie...
paparapa
11-07-2024, 18:28
Z50 ma matrycę z D500. Tylko z czujnikami naniesionymi.
Nie wiem, czy wiecie, ale SSC oferuje matryce w 3 wersjach:
z Bayerem;
z Bayerem i czujnikami AF;
gołą, monochrom.
Czyli mogą robić matryce pod zamówienia, jak klientowi pasuje.
N kupił pierwszą wersję do D500 i D7500, a później drugą do Z50/Zfc/Z30.
I choć to pewnie dalej dobra matryca, ma 10 lat już praktycznie. Coś nowego by się przydało...
PS. Jakaś szyszka N w wywiadzie twierdziła, że na razie nie planują odpowiednika D500 w Ztkach, ale obserwują sytuację na rynku... Więc pewnie ta nowa Z DX to nic super-wypas nie będzie...
Tłumacząc na nasz. Mamy chętnych na lepsze nikonowe DX gdzieś. Jak sobie chcą to niech kupią gdzie indziej. :)
Raz to już zrobiłem, i sobie bardzo chwalę. I patrząc na to co się dzieje, zrobię to jeszcze co najmniej raz. :mrgreen:
Panas (czy ogólnie L-mount) też lepiej w DX nie stoją... xD
"Powiększy się"...
Ale w sumie po co nikon ma robić tą puszkę?
Albo coś się nie mieści, albo za "drogie".
A jak już by było możliwe, to puszka wielkości Z8. :)
Mam cie traktowac jako trolla?
Szkoda, że nie walnąłeś z jeszcze grubszej rury mówiąc o puszcze rozmiaru Z9.
Przypomnę, że Z5 mający stabilizację jest mniejszy od Z8. Mówiąc o większym miałem na myśli coś pomiędzy Z50 a Z5.
Hm, ciekawe, jakby N zrobił Z9 w wersji DX ilu by to chętnych miało?
Raczej mało. Przełączenie się w tryb DX jest w Z9 komfortowe, bo wizjer pokazuje kadr na całej powierzchni, a nie w ramce jak w lustrzankach. Nikon nie ma matrycy DX o większej rozdzielczości niż crop z 45Mpix. Zysk żaden. A takie body na pewno kosztowało by dużo ponad połowę ceny Z9.
Przypuszczam, że masz rację. Fuji H2s (jedyny obecnie aparat APS-C z matrycą stacked) kosztuje więcej, niż 50% ceny Z9. Nikonowi musiałby się rozwój takiej matrycy zwrócić, więc cena... Cóż...
Taka luźna myśl...
Fuji H2s (jedyny obecnie aparat APS-C z matrycą stacked) kosztuje więcej, niż 50% ceny Z9.
I nie ma obudowy ze zintegrowanym gripem
paparapa
11-07-2024, 20:48
Mam cie traktowac jako trolla?
Szkoda, że nie walnąłeś z jeszcze grubszej rury mówiąc o puszcze rozmiaru Z9.
Przypomnę, że Z5 mający stabilizację jest mniejszy od Z8. Mówiąc o większym miałem na myśli coś pomiędzy Z50 a Z5.
A to żeś mnie rozbawił. Trolla? Poważnie.
Przypominam że jesteśmy na forum DYSKUSYJNYM.
W wątku "spekulacje o bezlustrach nikon Z"
Sam powyżej pojechałeś "niewiarą" w stosunku do "słoneczka Nikon" Cytat- " wątpię... bardzo wątpię ...też niestety wątpię, choć to by sie przydało"
Może trzeba cię posądzić o defetyzm?
A co mi po Z5? Aparat do wszystkiego, jak niemal każdy inny. Troszkę lepszy od Z50.
Celowo porównałem do Z8, bo ma taką funkcjonalność jaką powinna mieć dobra puszka DX i jaką bym chciał mieć.
Móc podpiąć duże i ciężkie tele i wygodnie pracować. Wielkość obudowy wynika tylko z "widzimisie" projektanta.
Zadowoleni byliby koledzy od fotoloto, ptasiarze i paru innych potrzebujących serii i dobrego AFu.
Wynalazek Z50 to spacerowa popierdółka nie mająca nic wspólnego ze sprzętem pokroju d500.
Oczywiście poza matrycą.
Schwefel
11-07-2024, 21:09
CFexpress - bardzo wątpię (m.in. za drogie karty)
Ale karty kupuje się raz, więc jak ktoś wszedł w system Z to ma już takie karty i może przekładać pomiędzy aparatami. SD w serii powyżej 10kl/s to porażka jakiej by szybkości nie były, a raczej będzie więcej niż 10kl/s skoro taki taniutki R10 ma 23kl/s na elektronicznej i 15kl/s na mechanicznej.
Ale karty kupuje się raz, więc jak ktoś wszedł w system Z to ma już takie karty i może przekładać pomiędzy aparatami. SD w serii powyżej 10kl/s to porażka jakiej by szybkości nie były, a raczej będzie więcej niż 10kl/s skoro taki taniutki R10 ma 23kl/s na elektronicznej i 15kl/s na mechanicznej.
Niekoniecznie. Jak wszedł w system Z z body Z50 itp to nie ma kart CFexpress, tylko SD.
To nie jest czas na następcę D500, co najwyżej na następcę D7500 lub D5600.
..A co mi po Z5? Aparat do wszystkiego, jak niemal każdy inny. Troszkę lepszy od Z50.
Celowo porównałem do Z8, bo ma taką funkcjonalność jaką powinna mieć dobra puszka DX i jaką bym chciał mieć.
Pisałeś o rozmiarze, a nie o funkcjonalności. Ja też pisałem o rozmiarze.
I tu się można zastanowić, dlaczego N, stosując dwa różne sloty, zamiast SD nie używa CFe-A, który jest wstecznie kompatybilny z SD?
Jeśli dobrze pamiętam, CFe to otwarty standard, więc raczej nie jest tak, że Sony taką opcję zatrzymało dla siebie...
paparapa
11-07-2024, 23:07
Pisałeś o rozmiarze, a nie o funkcjonalności. Ja też pisałem o rozmiarze.
Sekwencja wypowiedzi była nieco inna...
Dla uściślenia, moje wejście na temat wielkości było odpowiedzią na , -" (choć wiem, że rozmiar nieco sie powiększy)"
W pewnym sensie rozmiar też można uznać za funkcjonalność. A przynajmniej jej atrybut.
Zresztą sam wielokrotnie to podkreślasz kiedy tylko możesz.
Wind Mill
12-07-2024, 00:59
...W pewnym sensie rozmiar też można uznać za funkcjonalność. A przynajmniej jej atrybut. ...
Ino dla jednych musi być mały, a dla innych wręcz przeciwnie. ;)
paparapa
12-07-2024, 09:00
Ino dla jednych musi być mały, a dla innych wręcz przeciwnie. ;)
Znowu temat wielkości, a potem będzie na mnie. :wink:
Widomo że oczekiwania są różne.
No bo po podpięciu do Z50 długiego i ciężkiego tele nie byłem zadowolony. :)
Owszem da się robić zdjęcia. Jakie i jak wiadomo. I chyba to nie jest szczyt wygody i ergonomii.
Zwłaszcza te klawisze do powiększania i pomniejszania obrazu.
Za to do wakacyjnych czy okolicznościowych "pstryków" , gdzie nie ma presji czasowej. Albo że fotki muszą być "pierwsza klasa", z 16-50 jest ok.
Moja żona zaanektowała go sobie i robi fajne zdjęcia. A ja nie mam szansy na jego odzyskanie... :)
... z czego bardzo się niezmiernie cieszę.. :mrgreen:
Nie za bardzo rozumiem po co miałaby "przyjść" kolejna puszka, której różnice pomiędzy nią a Z50 byłyby ca. takie jak różnice pomiędzy Z30 a Z50.
Ja osobiście wolałbym przejść na FF, bo używam długich szkieł. A to daje większą wygodę.
Liczyłem po cichu na to, że Z6III dostanie większą matrycę i uzupełni ona mój sprzęt. I wyszło z tym liczeniem, jak z liczeniem na nowego "lepszego" DX.
I nie jest prawdą że teraz nie jest dobry czas na wypasiona puszkę DX. A kiedy on będzie? :) Jak ktoś ma ochotę to może czekać jeszcze ze 20 lat. :) Powodzenia;
Na dobry wyrób zawsze jest dobry czas. Czy to aparat , auto czy inne dziadostwo.
Dobry towar się sprzeda. Rynek go bezbłędnie zweryfikuje. Panowie z YT nie są do tego potrzebni.
A "przebierańce" będą przez kolejne lata zamieniać się w "półkowników" .
Wiadomo, że pewna grupa by się ucieszyła z body wielkości Z6III, z procesorem expeed 7 i idącymi za tym korzyściami. Matryca nawet może być 26MPx BSI. Na ile byście takie body wycenili? Powiedzmy, że to Z60.
Później wchodzi killer DX - Z80, obudowa Z8, matryca stacked ;)
Sporo osób przeszło z DX DSLR na Z8 i Z9 w fotoloto. Sam znam kilku takich. Czy taki pro DX z matrycą ~20Mpx ma jeszcze sens?
Znowu temat wielkości, a potem będzie na mnie. :wink:
Widomo że oczekiwania są różne.
No bo po podpięciu do Z50 długiego i ciężkiego tele nie byłem zadowolony. :)
Owszem da się robić zdjęcia. Jakie i jak wiadomo. I chyba to nie jest szczyt wygody i ergonomii.
Zwłaszcza te klawisze do powiększania i pomniejszania obrazu.
Za to do wakacyjnych czy okolicznościowych "pstryków" , gdzie nie ma presji czasowej. Albo że fotki muszą być "pierwsza klasa", z 16-50 jest ok.
Moja żona zaanektowała go sobie i robi fajne zdjęcia. A ja nie mam szansy na jego odzyskanie... :)
... z czego bardzo się niezmiernie cieszę.. :mrgreen:
Nie za bardzo rozumiem po co miałaby "przyjść" kolejna puszka, której różnice pomiędzy nią a Z50 byłyby ca. takie jak różnice pomiędzy Z30 a Z50.
Ja osobiście wolałbym przejść na FF, bo używam długich szkieł. A to daje większą wygodę.
Liczyłem po cichu na to, że Z6III dostanie większą matrycę i uzupełni ona mój sprzęt. I wyszło z tym liczeniem, jak z liczeniem na nowego "lepszego" DX.
I nie jest prawdą że teraz nie jest dobry czas na wypasiona puszkę DX. A kiedy on będzie? :) Jak ktoś ma ochotę to może czekać jeszcze ze 20 lat. :) Powodzenia;
Na dobry wyrób zawsze jest dobry czas. Czy to aparat , auto czy inne dziadostwo.
Dobry towar się sprzeda. Rynek go bezbłędnie zweryfikuje. Panowie z YT nie są do tego potrzebni.
A "przebierańce" będą przez kolejne lata zamieniać się w "półkowników" .
Gdyby wszystko było takie proste...
Na dobry wyrób zawsze jest czas? To dlaczego Panasonic ma kłopoty w dziale foto?
Wind Mill
12-07-2024, 17:42
...Sporo osób przeszło z DX DSLR na Z8 i Z9 w fotoloto. Sam znam kilku takich. Czy taki pro DX z matrycą ~20Mpx ma jeszcze sens?...
Sens zależy tylko od ceny. Czy owi znajomi przeszli na FX, czy na lepszy AF? ;)
W Z8 (9) można robić to samo nawet przy założeniu używania trybu DX (ten sam zasięg / kąt widzenia co na DX, zbliżona liczba pikseli), co wcześniej się robiło aparatem DX.
Pawel Pawlak
12-07-2024, 18:01
Myślę że odpowiednik d500 w serii z, mający choćby takie parametry jak z9 w DX, za 50-55% ceny flagowca zyskałby popularność d500tki.
Zwlaszcza że pewnie ze względu na mniejszą matryce zyskałby w kilku miejscach - np. obrazek mogły zyskać "na piksel".
Matryca 24-26mpix zamiast 21mpix też spowodowałaby że niektórzy, korzystający z długich ogniskowych jeszcze łatwiej wybieraliby go zamiast z8/z9 albo jako drugie body.
No ok, ale w praktyce te 3MPx to żadna różnica.
Jedyne czym by takie body wygrywało to cena. Z8 zrobi to samo, a z 45MPx jest jak cropować, nie trzeba zawsze do wielkości DX - oczywiście dużo zależy od tego jakie ma się na stanie obiektywy.
Jest kilka fajnych małych szkieł pod DX (niestety w większości nie są produkcji Nikona), z którymi Zfc staje się fajnym aparatem właściwie do wszystkiego, ale szczególnie na ulicę albo w podróż. Stabilizacja w korpusie otworzyłaby tutaj nowe możliwości. Ja bym chętnie wymienił Zf na Zfc II, bo w ofercie małych szkieł pod FX nie ma nic, co by mnie jakoś szczególnie kręciło.
Kojocisko
12-07-2024, 18:44
......Ja bym chętnie wymienił Zf na Zfc II, bo w ofercie małych szkieł pod FX nie ma nic, co by mnie jakoś szczególnie kręciło.
Polecam coś z tego: https://www.voigtlaender.de/z-mount/?lang=en (i jest jeszcze 75/1.5, nad którym się intensywnie zastanawiam). Kolega patronat bardzo poleca Nikkora 26mm
paparapa
12-07-2024, 19:06
Myślę że odpowiednik d500 w serii z, mający choćby takie parametry jak z9 w DX, za 50-55% ceny flagowca zyskałby popularność d500tki.
Zwlaszcza że pewnie ze względu na mniejszą matryce zyskałby w kilku miejscach - np. obrazek mogły zyskać "na piksel".
Matryca 24-26mpix zamiast 21mpix też spowodowałaby że niektórzy, korzystający z długich ogniskowych jeszcze łatwiej wybieraliby go zamiast z8/z9 albo jako drugie body.
Wielu ludków czeka(ło) na taką puszkę. Nawet tu na forum. Sam chciałem takiej drugiej puszki właśnie do długich szkieł. A z obiektywami PF to się robi bajecznie lekko. :)
Tylko z taką wypasioną puszką DX chyba byłoby nie na rękę Nikonowi, bo woli sprzedawać Z8 i Z9.
Ilu ludzi wybrałoby DXowy tańszy wariant?..
Kojocisko
12-07-2024, 19:15
Faktem jest, że DX 25mpx w korpusie klasy Z8 byłoby unikalną ofertą. Przy nikonowskiej ofercie teleobiektywów, to byłby fajny ruch.
Czy by kanibalizowało sprzedaż Z8 i Z9? Pewnie trochę tak. Ale być może z racji tej unikalności, zyski byłyby większe niż straty?
Pojęcia nie mam. Nikon ostatnio pokazuje, że wie jak zarabiać na rynku foto.
paparapa
12-07-2024, 19:49
Faktem jest, że DX 25mpx w korpusie klasy Z8 byłoby unikalną ofertą. Przy nikonowskiej ofercie teleobiektywów, to byłby fajny ruch.
Czy by kanibalizowało sprzedaż Z8 i Z9? Pewnie trochę tak. Ale być może z racji tej unikalności, zyski byłyby większe niż straty?
Pojęcia nie mam. Nikon ostatnio pokazuje, że wie jak zarabiać na rynku foto.
Myślę że taka pucha przyciągnęła by paru ludków z innych systemów. Nie mówiąc o miłośnikach marki.
Ale pewnie zostanie mi zaraz wytłumaczone, że to nie takie proste i takie tam... :mrgreen:
To rozpieprzanie "układu"
to chyba nikonowska strategia.
-Z8 za ~połowę kasy Sony A1.
-Z6 III - w szybkości tuż za Sony A9 III, a w wideo znacznie go przeganiający
za 1/4.
Tylko czy w tej strategii jest bąblowanie aps-c [poza Fuji na niego srają]
:?:
-Z6 III - w szybkości tuż za Sony A9 III, a w wideo znacznie go przeganiający
za 1/4.
Porównanie spod ogona... Dwie całkiem inne technologie. Już lepiej z A9II porównać, co i tak daje ciut powyżej 50% ceny. xD
Pawel Pawlak
12-07-2024, 20:23
Zapewnie taki "z80" czy "z90" DX trochę pociął by zyski z drogich z8/z9 ale z powodu matrycy DXowej która kosztuje zdecydowanie mniej niż FX owa, marzą kwotowa na aparacie byłaby podobna, a biorąc pod uwagę większy volumen sprzedaży zysk łączny większy. Ale to tylko takie sobie rozmyślania - Nikon na pewno monitoruje rynek i wie jak zarabiać kasę :)
Przy całym moim sentymencie do d500, to obawiam się że jego następca ML za 11-12k raczej nie znalazłby zbyt szerokiego grona nabywców. Dwie kwestie. Topowe puszki aps-c konkurencji Canona i Sony kosztują 6-7k, te niewiele odstające to bliżej 5k. Druga rzecz. Dziwię się, ale ciągle widzę na forach anglojęzycznych, że ludzie kupują ff z upakowaną matrycą i do tego szkła aps-c. Crop z 61 Mpix to zdaje się coś około 26, czyli takie 2w1. Zaawansowany fotoamator raczej wybierze choćby z8 lub następcę z większą ilością pixeli niż DX raptem 30-40% taniej. Niech Nikon nas zaskoczy tak jak z d500, ale najlepiej też ceną :)
Po prostu DX powyżej 10k to raczej słabo widzę na tle konkurencji, Fuji za bardzo nie biorę pod uwagę bo ta firma ma jednak specyficzną strategię marketingową.
Crop z 61 Mpix to zdaje się coś około 26, czyli takie 2w1.
-Złudne 2w1, bo A7R IV i V w trybie aps-c mają nędzny klatkarz (kl/s).
Po prostu DX powyżej 10k to raczej słabo widzę na tle konkurencji, Fuji za bardzo nie biorę pod uwagę bo ta firma ma jednak specyficzną strategię marketingową.
Do Nikona jest więcej tele do działań kropowych.
https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%2Cfct_lens-mount_3442%3Afujifilm-x-mount%2Cfct_lens-type_3446%3Asuper-telephoto%7Csuper-telephoto-zoom%2Cfct_zoom-focal-lengths_2206%3A100-400mm%7C150-500mm%7C150-600mm
vs
https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%2Cfct_lens-mount_3442%3Anikon-z-mount%2Cfct_lens-type_3446%3Asuper-telephoto%7Csuper-telephoto-zoom
-Złudne 2w1, bo A7R IV i V w trybie aps-c mają nędzny klatkarz (kl/s).
Do Nikona jest więcej tele do działań kropowych.
Nie do końca rozumiem, o co ci chodzi z tymi fps, ale prawdopodobnie ludziom wystarcza to co jest. Ja po prostu piszę o tym, co widzę na dpreview. Sporo osób kupuje a7RIV/V żeby go głównie używać w trybie cropa, wcale niekoniecznie z tele. Też mnie to dziwi, może czas weryfikuje plany tych osób, z tym że trudno nie zgodzić się z korzyściami z 61 Mpix przy cropowaniu.
Jest jeszcze kwestia wielkości zestawu, tak wiem, dla wielu nieistotna. Jednak ludzie głosują portfelami, nie wypocinami na forum:) Ja akurat trochę rozumiem tych, którzy kupują takie So70-350 żeby użyć sporadycznie w podróży i mieć znacząco mniejsze i lżejsze tele niż np. So100-400. Choć sam tak bym nie zrobił. Natomiast zaleta używanie jednej stałki, np. 24 czy 35 mm zamiast zooma i cropowanie to już bardzo do mnie przemawia.
Moim zdaniem siła Nikona w tele nie tkwi w zoomach, szczególnie wypuszczonych przez Tamrona, ale w tych ciemniejszych 400/600/800 na które może sobie pozwolić amator, a które nie zabijają ceną i wielkością. Pewnie, że z większym DX a'la d500 ergonomia byłaby fajna, pytanie jest tylko jak firma oceni potencjał rynku na takie body. Swoje argumenty wątpiące wymieniłem, ale naprawdę trzymam kciuki. Niech nawet wypuszczą za te 11-12k, rynek prędko zweryfikuje cenę, body zostanie ;)
Ps. Osobiście najczęściej mam w trybie seryjnym ustawioną prędkość LO i dostaję to co chcę bez zapychania kart i dysków. Zależy co się fotografuje i jaki ma na to pomysł.
N2318. Kolejny rejestr, Chiny, data z wczoraj.
Na pokładzie WiFi (2.4Ghz i 5Ghz).
Wind Mill
13-07-2024, 11:01
A ja nie do końca rozumiem, czemu wypasione DX Nikona miało by kosztować 12 000 kzł. :)
Całkiem sensowny Zf ile kosztował w dniu premiery, 10, 11 tysi?
Wypasiona puszka- wypasiona matryca (stacked?). Czyli koszty, koszty i raz jeszcze koszty. xD
paparapa
13-07-2024, 11:31
Wypasiona puszka- wypasiona matryca (stacked?). Czyli koszty, koszty i raz jeszcze koszty. xD
A matryce nikon kupuje na wagę, powierzchnie czy ilość użytych do produkcji elementów?
Bo jeśli któryś z tych parametrów jest istotny, to cena powinna być znacząco niższa. :)
I tak na marginesie, szybki i sprawny AF chyba nie wymaga najnowszej i najdroższej matrycy...
Ale może się mylę.
Dostaje razem z frytkami. :mrgreen:
Nie wymaga, ale skoro była mowa o fullwypas DX, to... ;)
A schodząc na ziemię. Z50IIczyjakmutam pewnie jedną taką 26mpix dostanie...
I wracając jeszcze raz do cen...
Sony A6700 ze swoją "zabawną" specyfikacją (do 11fps, 1/4000 na mechanicznej, 1/160 z lampą, jedno gniazdo SD, słaby EVF) kosztuje 7k+, to dlaczego N miałby być tańszy?
A ja nie do końca rozumiem, czemu wypasione DX Nikona miało by kosztować 12 000 kzł. :)
Całkiem sensowny Zf ile kosztował w dniu premiery, 10, 11 tysi?
W sumie to ja odniosłem się tylko do sugestii
Myślę że odpowiednik d500 w serii z, mający choćby takie parametry jak z9 w DX, za 50-55% ceny flagowca (...)
Dla mnie też taka cena nie ma dużego sensu, nie chcę się powtarzać. Z drugiej strony słabo widzę następcę d500 za 7-8k z cechami flagowca.
...
Sony A6700 ze swoją "zabawną" specyfikacją (do 11fps, 1/4000 na mechanicznej, 1/160 z lampą, jedno gniazdo SD, słaby EVF) kosztuje 7k+, to dlaczego N miałby być tańszy?
Nie chcę bronić polityki cenowej Sony, bo też uważam że przesadzają i gdyby nie regularne promocje to ceny byłyby już całkiem od czapy. Warto tylko zauważyć, że a6700 wprowadzono ledwie rok temu, natomiast znajdujący się ciągle w sprzedaży a6600 kosztuje ok.5k. Te puchy nie zostały zaprojektowane do sportu czy przyrody, co jest bardzo widoczne. Może to jest nisza dla Nikona ;)
Ps. Konkurencja jest dobra :)
Konkurencja jest zawsze dobra.
A co z plot wyjdzie, się z czasem zobaczy.
PS. A skoro teraz N ma już 3 puszki zarejestrowane a nie wydane... plot będzie sporo.
paparapa
13-07-2024, 13:16
Dostaje razem z frytkami. :mrgreen:
Nie wymaga, ale skoro była mowa o fullwypas DX, to... ;)
A schodząc na ziemię. Z50IIczyjakmutam pewnie jedną taką 26mpix dostanie...
Przeboleję te wygięte skrzydła od czasu do czasu. Niech AF będzie taki jak w ZF. Taka matryca też wystarczy. I jakaś "umiarkowana" seria.
Tylko niech będzie. :)
A flagowe FFy niech zamienią się w "Vulcana", jak komuś to potrzebne i będzie git.
A potem skonsumujemy te frytki ...z popcornem. :mrgreen:
Te puchy nie zostały zaprojektowane do sportu czy przyrody, co jest bardzo widoczne. Może to jest nisza dla Nikona ;)
To raczej sport i przyroda jest niszą. Większość amatorskiej fotografii zamyka się pewnie w gatunku rodzinno-turystyczno-istagramowo-spacerowym, a większość profesjonalnej w portretowo-ślubno-produktowo-lajfstajlowym.
Schwefel
13-07-2024, 14:01
OM-1 MkII też jest powyżej 10k. Pytanie tylko czy Nikon celuje w topowe korpusy czy wypuści coś co sprzedaje się dobrze typu R10/A6xx na promocji.
To raczej sport i przyroda jest niszą. Większość amatorskiej fotografii zamyka się pewnie w gatunku rodzinno-turystyczno-istagramowo-spacerowym, a większość profesjonalnej w portretowo-ślubno-produktowo-lajfstajlowym.
No właśnie to napisałem :) Niech Nikon drąży niszę DX z topową puszką do akcji.
OM-1 MkII też jest powyżej 10k. Pytanie tylko czy Nikon celuje w topowe korpusy czy wypuści coś co sprzedaje się dobrze typu R10/A6xx na promocji.
Olympus to podobny przypadek do Fuji. Też nie mają ff, które mógłby kanibalizować zbyt dobry aps-c, z drugiej strony ff nie ogranicza ceny m3/4. Trudno stwierdzić w co celuje Nikon, w tej chwili jedynie zastanawiamy się jak sądzę nad możliwym następcą d500. Natomiast bardziej prawdopodobny wydaje się po prostu następca z50, który ma już prawie 5 lat i czas najwyższy na odświeżenie modelu. I nie myśle tu o nowych kolorach puszki :)
Nie wierzę za bardzo w topowe APS-C od Nikona. Systemy, które ciągną jednocześnie dwa formaty matryc na tym samym bagnecie zwyczajnie olewają ten mniejszy. Ale liczę, że będą ciekawe cropowe korpusy dla amatorów: solidne, uszczelnione, małe, dające frajdę i bez tych wszystkich kosmicznych fps-ów, globalnych migawek, 8K czy pierdyliardów megapikseli.
cz4rnuch
13-07-2024, 15:13
W sumie w D500 pod koniec to już też nikt nie wierzył :) I startował w cenie 10 klocków. A było to z 8 lat temu.
paparapa
13-07-2024, 17:47
Olympus to podobny przypadek do Fuji. Też nie mają ff, które mógłby kanibalizować zbyt dobry aps-c, z drugiej strony ff nie ogranicza ceny m3/4. Trudno stwierdzić w co celuje Nikon, w tej chwili jedynie zastanawiamy się jak sądzę nad możliwym następcą d500. Natomiast bardziej prawdopodobny wydaje się po prostu następca z50, który ma już prawie 5 lat i czas najwyższy na odświeżenie modelu. I nie myśle tu o nowych kolorach puszki :)
Jak to w co celuje Nikon? Jak każda firma w jak największy zysk. Nasze zadowolenie nie ma tu żadnego znaczenia.
I faktycznie niech wypuszczą kolejnego Z50 II....
Kolejka po niego zapewne osiągnie 2 km.
Przynajmniej będą mogli powiedzieć. A nie mówiliśmy DXowe puszki nie idą. :)
Ale liczę, że będą ciekawe cropowe korpusy dla amatorów: solidne, uszczelnione, małe, dające frajdę i bez tych wszystkich kosmicznych fps-ów, globalnych migawek, 8K czy pierdyliardów megapikseli.
Też jestem za tym. :)
Niech te super wypasione puszki w cenie.... przygarniają "fascynaci" nowinek technologicznych.
A my chcemy aparaciki raczej do robienia zdjęć. :)
Z50 II....
Oznaczenie samo w sobie jest nie ważne. Ważne, co w środku.
Mam nadzieję, że będzie miał dwa sloty, IBIS i możliwość podpięcia BP.
Nikt nie powiedział, że musi być rozmiaru Z8...
I będzie jak z Sigmą na N/Z? Zdziwko, że nikt nie chce brać. :mrgreen:
26Mpix i 20 fps też by było miło przyjęte.
-jak X-T4 z 2020.
Czyli nie musiałby być: topowy i za 12 tys. https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=fujifilm_xt4&products=fujifilm_xh2s
...
Niech te super wypasione puszki w cenie.... przygarniają "fascynaci" nowinek technologicznych.
A my chcemy aparaciki raczej do robienia zdjęć. :)
To się nie może udać ;) Zbyt dużo jest już takich puszek na rynku :)
Fan Nikona i tak zostanie z Nikonem, najwyżej trochę ponarzeka, ale nowego klienta trzeba na coś skusić.
Aparat z 2020 roku nie kosztuje 10 czy 12k, bo... jest z 2020 roku. Za nowość klienci chcą płacić, to czemu im zabraniać? :mrgreen:
Myślę że taka pucha przyciągnęła by paru ludków z innych systemów. Nie mówiąc o miłośnikach marki.
Ale pewnie zostanie mi zaraz wytłumaczone, że to nie takie proste i takie tam... :mrgreen:
Pijesz znowu do mnie, więc odpowiem.
Masz receptę na sukces, wiesz dokładnie czego chce lud i na czym zarobi producent krocie - dlaczego jeszcze nie pracujesz dla choćby wszystkomającego Panasonica? Może wyciągniesz z tarapatów Pentaxa? Oni robili dobre puszki i obiektywy pod wildlife, przecież to taka nisza na której można zbijać kokosy, co poszło nie tak nawet jeszcze za czasów DSLR?
Potrafisz głosić puste hasła typu "Na dobry wyrób zawsze jest dobry czas. Czy to aparat , auto czy inne dziadostwo. Dobry towar się sprzeda. Rynek go bezbłędnie zweryfikuje. Panowie z YT nie są do tego potrzebni.", to odpowiedz mi skąd te problemy Panasonica. Rynek go bezbłędnie zweryfikował pomimo dobrych opinii panów z YT (złych nie może przecież być, bo tego Panasonic nie lubi - dokładnie wiesz o jakim wątku mówię)? Czemu oni nie pójdą w tę niszę? Z Sigmą i ich teleobiektywami to murowany sukces. Co może pójść nie tak?
Czemu Sony robi tylko takie a6700 za ponad 7 koła, które nie wpisuje się w tę niszę?
Czemu Canon z R10 i R7 się nie nadaje? Warto poczytać wątek atsf na czerwonym forum.
Tak szczerze to na sprzęcie klasy D500 najbardziej powinno zależeć Fujifilm. Fakt, mają ten "średni format", ale właśnie on nie jest bezpośrednią konkurencją dla takiego aparatu.
Padło wiele firm, które robiły dobre produkty, wliczając w to wymienione przez Ciebie aparaty czy samochody.
Przy całym moim sentymencie do d500, to obawiam się że jego następca ML za 11-12k raczej nie znalazłby zbyt szerokiego grona nabywców. Dwie kwestie. Topowe puszki aps-c konkurencji Canona i Sony kosztują 6-7k, te niewiele odstające to bliżej 5k. Druga rzecz. Dziwię się, ale ciągle widzę na forach anglojęzycznych, że ludzie kupują ff z upakowaną matrycą i do tego szkła aps-c. Crop z 61 Mpix to zdaje się coś około 26, czyli takie 2w1. Zaawansowany fotoamator raczej wybierze choćby z8 lub następcę z większą ilością pixeli niż DX raptem 30-40% taniej. Niech Nikon nas zaskoczy tak jak z d500, ale najlepiej też ceną :)
Tak samo myślę. Fakt, że te topowe puszki DX u konkurencji to nie są odpowiedniki D500, mimo wszystko i tak ja bym wołał dopłacić do Z8 i mieć boosta w postaci matrycy FF - o ile zakładamy cenę tego potwora DX na poziomie 12k.
Ale jak to? Przecież tam są pieniądze i pewny zysk. Panie, bierzemy puszkę Z8, matrycę obcinamy do formatu DX i sukces! To takie proste - jak można przeczytać w pierwszym moim cytacie.
Pytanie raczej czy celuje w topowe korpusy DX, bo FX są.
OM-1 MkII wychodził z ceną 11k. Ile powinien kosztować odpowiednik DX od Nikona?
Znowu się podpiszę.
Nie wierzę za bardzo w topowe APS-C od Nikona. Systemy, które ciągną jednocześnie dwa formaty matryc na tym samym bagnecie zwyczajnie olewają ten mniejszy. Ale liczę, że będą ciekawe cropowe korpusy dla amatorów: solidne, uszczelnione, małe, dające frajdę i bez tych wszystkich kosmicznych fps-ów, globalnych migawek, 8K czy pierdyliardów megapikseli.
Tak samo myślę.
Chciałbym jednak pozytywnie się zaskoczyć i życzę wszystkim następcy D500 w ML.
W sumie w D500 pod koniec to już też nikt nie wierzył :) I startował w cenie 10 klocków. A było to z 8 lat temu.
Czy to cena by była nadal do utrzymania? D500 kosztował na start 9900, a D750 8000 (pamięć może jednak płatać figla), ile kosztuje teraz Z6III (taki D750 w ML) wszyscy wiemy.
Jak to w co celuje Nikon? Jak każda firma w jak największy zysk. Nasze zadowolenie nie ma tu żadnego znaczenia.
Sami niezadowoleni klienci w tym Nikonie... Akurat uważam Nikona za jedną z niewielu firm, która patrzy na klienta, sztandarowym na to dowodem było zachowanie starego bagnetu przy przejściu na obiektywy z wbudowanym silnikiem.
I faktycznie niech wypuszczą kolejnego Z50 II....
Ależ idą. Kto Cię tak oszukał? Nawet taki wyśmiewany przez niektórych Zfc bardzo dobrze się sprzedawał.
Inna sprawa, że w Nikonie puszki DX będą coraz mniejszym rynkiem zbytu, bo telefony zabierają co roku coraz większy kawałek rynku foto. Oby jednak ciągnęli to jak najdłużej.
DWA korpusy jednak.
N2312 to grip, MB-N14
https://i.imgur.com/DdAXeJc.png
Upsss... :mrgreen:
No i ciekawe czy stabilizacja matrycy trafi do aps-c Nikona.
Wind Mill
13-07-2024, 21:06
Jest jeszcze jeden aspekt rozwijania (bądź nie) linii aparatów DX.
Nie znam danych ale wydaje mi się, że biorąc pod uwagę udział w zyskach, Nikon jest bardziej producentem obiektywów niż aparatów.
Z tego prostego powodu sensowniejsze jest "promowanie" FX, gdzie szkła są dużo droższe, niż DX.
Stąd może wynikać traktowanie po macoszemu tego segmentu ryku (i dopuszczenie niezależnych producentów optyki).
No i ciekawe czy stabilizacja matrycy trafi do aps-c Nikona.
Po prostu musi.
Klienci by N zagryźli, gdyby wypuścił body bez.
Chyba, że będzie jakoś bardzo niedrogie. ;)
Jest jeszcze jeden aspekt rozwijania (bądź nie) linii aparatów DX.
Nie znam danych ale wydaje mi się, że biorąc pod uwagę udział w zyskach, Nikon jest bardziej producentem obiektywów niż aparatów.
Z tego prostego powodu sensowniejsze jest "promowanie" FX, gdzie szkła są dużo droższe, niż DX.
Stąd może wynikać traktowanie po macoszemu tego segmentu ryku (i dopuszczenie niezależnych producentów optyki).
Obecnie chyba już tylko Fuji nie traktuje APS-C "po macoszemu". A i to się może zmienić...
Tylko dlaczego N nie chce wpuścić zoomów f/2.8 od S czy T?
Wind Mill
13-07-2024, 21:31
A wiemy czy N nie wpuszcza, czy S i T niekoniecznie chcą (widzą mocny sens)? ;)
Kiedyś szef S twierdził, że im niespieszno do Z, bo koncentrują zasoby na innych segmentach. Może to wcale nie była gadka-szmatka?
A wiemy czy N nie wpuszcza, czy S i T niekoniecznie chcą (widzą mocny sens)? ;)
Kiedyś szef S twierdził, że im niespieszno do Z, bo koncentrują zasoby na innych segmentach. Może to wcale nie była gadka-szmatka?
Wtedy pewnie jeszcze wierzyli w wielki sukces L-Mount Alliance.
Jeśli S opłacało się wejść w APS-C Canona, to i w DX N też by się opłaciło.
Ceny bezlusterkowców aps-c z IBIS zaczynają się od 1300-1400$ / 6000 zł.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/FUJIFILM_X-S20_vs_Sony_A6700_vs_FUJIFILM_X-T50_vs_Canon_R7/BHitems/1765968-REG_1776281-REG_1827209-REG_1707911-REG
Sony w Polsce zaszalało https://cenowarka.pl/sony-alpha-6700-body-ilce-6700b-a2985049.html#offerlist
Wiem, że nie pasuje do tezy, ale na złość wciąż jest w sprzedaży i ma stabilizację. Na dodatek niedawno była spora promocja i było jeszcze taniej
https://www.ceneo.pl/85542883;pla?se=XBzkPT1G4haoyBp-6UYNb2WnsAqEsNg5&shop=147424444&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwy8i0BhAkEiwAdFaeGMGupTpWxQ2o9JVeLwvA z36rg8tQO-aqqOawIKrNra6g5I3cMzfq1hoCw7QQAvD_BwE
Wind Mill
13-07-2024, 22:37
Jeśli S opłacało się wejść w APS-C Canona, to i w DX N też by się opłaciło.
Ciekawe, ile się sprzedaje C a ile N w DX? ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
DWA korpusy jednak.
N2312 to grip, MB-N14
https://i.imgur.com/DdAXeJc.png
Upsss... :mrgreen:
Będą jaja, jak się okaże iż wszystkie trzy patenty to jakieś akcesoria. :mrgreen:
Ceny bezlusterkowców aps-c z IBIS zaczynają się od 1300-1400$ / 6000 zł.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/FUJIFILM_X-S20_vs_Sony_A6700_vs_FUJIFILM_X-T50_vs_Canon_R7/BHitems/1765968-REG_1776281-REG_1827209-REG_1707911-REG
Sony w Polsce zaszalało https://cenowarka.pl/sony-alpha-6700-body-ilce-6700b-a2985049.html#offerlist
Fuji X-S10 jest poniżej 4,5 tys.
Wiem, że nie pasuje do tezy, ale na złość wciąż jest w sprzedaży i ma stabilizację. Na dodatek niedawno była spora promocja i było jeszcze taniej
https://www.ceneo.pl/85542883;pla?se=XBzkPT1G4haoyBp-6UYNb2WnsAqEsNg5&shop=147424444&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwy8i0BhAkEiwAdFaeGMGupTpWxQ2o9JVeLwvA z36rg8tQO-aqqOawIKrNra6g5I3cMzfq1hoCw7QQAvD_BwE
Co spore promocje na model sprzed 5 lat, który od roku [2023-07-12] ma następcę
mogą mieć wspólnego z ceną nowego Nikona ze stabilizacją?
Pewnie coś mają, z tym że nie o tym napisałeś. Twoje uogólnienie o cenie aps-c ze stabilizacją nie do końca odpowiada rzeczywistości. Tylko tyle.
Jakie to uogólnienie, jak podałem modele nie mające następców
i napisałem "Ceny zaczynają się od".
Fujifilm X-S20: 1300$ / 6150 zł
Canon EOS R7: 1400$ / 6000 zł
FUJIFILM X-T50: 1400$ / 6800 zł
Sony A6700: 1400$ / 7900 zł
Po prostu nie ma co sugerować się złodziejską ceną Sony A6700 w Polsce https://scentre.pl/produkt/sony/4548736146624/aparat-sony-alfa-6700-ilce6700b-aps-c-z-af-1.html
bo jak widać na tle europejskich https://cenowarka.pl/sony-alpha-6700-body-ilce-6700b-a2985049.html
https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/203008666_-alpha-6700-body-sony.html
jest zawyżona.
Nie chcę już łapać za słówka... a6600 kosztuje 5k. Nowy, ze stabilizacją matrycy, wciąż jest w sprzedaży. Kto chce to widzi.
https://cenowarka.pl/sony-alpha-6600-body-ilce-6600b-a2122940.html
https://www.ceneo.pl/85542883
Na Black Friday pewnie będzie za 3500 od Niemca.
Nie chcę już łapać za słówka... a6600 kosztuje 5k. Nowy, ze stabilizacją matrycy, wciąż jest w sprzedaży. Kto chce to widzi.
A jaki jest sens porównywania (hipotetycznego) nowego modelu z takim, co na rynku jest 5 lat?
A jaki jest sens porównywania (hipotetycznego) nowego modelu z takim, co na rynku jest 5 lat?
i ma od roku następcę.
I tak w ogóle jest discontinued. ¯\_(ツ)_/¯
Swoją drogą, ile oni tego naklepali, że dalej da się nowe kupić...
W 2022 doklepali
po wcześniejszym wstrzymaniu produkcji https://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=36589&Title=Sony-Suspends-Production-of-a6600-and-a7C-a7-II-and-a6100-Reach-End-of-Life
Wiele wskazuje na to że doklepali za dużo nie tylko A6600.
2 generacje wstecz https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_camera-model_4022%3Asony-a7-ii%7Csony-a7r-iii
Jedna generacja wstecz https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_camera-model_4022%3Asony-a7-iii%7Csony-a7c%7Csony-a7r-iv%7Csony-a9-ii%7Csony-a6600%7Csony-zv-e10
Też zadaję sobie pytanie, jaki sens ma porównywanie hipotetycznego modelu z jakimkolwiek istniejącym i będącym w sprzedaży ;). Jedyne, co przychodzi mi do głowy to luźny temat tego wątku, gdzie każdy pisze co mu w głowie zaświta :)
Ps. To zawieszanie produkcji to stare, covidowe dzieje.
Ps. To zawieszanie produkcji to stare, covidowe dzieje.
Sierpień zeszłego roku to stare, covidowe dzieje? I nie zawieszenie...
https://sonyaddict.com/2023/08/17/sony-a6600-discounted-and-discontinued-abroad/
PS. Podobno flagowce w N/Z mają być w cyklu 4-5 lat, więc na Z9II jeszcze nie czas.
Ale jak wycofany ze sprzedaży, skoro jest oficjalnie do kupienia na polskiej stronie Sony. Może na jakichś rynkach wycofali, ale rozmowa jest o tym co u nas można kupić, ewentualnie mieć nadzieję na zakup w przyszłości ;)
https://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami/ilce-6600
Covidowe dzieje dotyczyły tego linku, potem wznowiono produkcję
https://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=36589&Title=Sony-Suspends-Production-of-a6600-and-a7C-a7-II-and-a6100-Reach-End-of-Life
Tu jest oś czasu
https://sonyaddict.com/2022/09/30/sony-a6600-production-resumes/
-23 grudnia 2021 Zaprzestanie przyjmowania zamówień na A6600 -To było w zasadzie po covid
-29 września 2022 r. wznowienie przyjmowania zamówień
Ale jak wycofany ze sprzedaży, skoro jest oficjalnie do kupienia na polskiej stronie Sony. Może na jakichś rynkach wycofali
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/35458-sony-zawiesza-produkcje-aparatow-a7c-i-a6600-i-wycofuje-modele-a7-ii-oraz-a6100-czego-spodziewac-sie-po-kolejnych-premierach
https://fotoblogia.pl/potwierdzil-sie-czarny-scenariusz-sony-wycofuje-2-aparaty-i-wstrzymuje-kolejne,6794347636160129a
https://www.optyczne.pl/17178-nowo%C5%9B%C4%87-Ograniczona_dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87_aparat%C3%B3 w_Sony.html
https://www.optyczne.pl/17675-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_A6400_zn%C3%B3w_w_produkcji.html
No i co z tego wynika wedlug ciebie? Oprócz tego że pokazałeś informacje o wstrzymaniu produkcji spowodowanej kryzysem podażowym i przerwaniem łańcucha dostaw wywołanego przez covid? Potem produkcję wznowiono i dziś możesz iść do sklepu i kupić ten aparat ze stabilizacja matrycy za nieco ponad 5k a nie od 6k jak napisałeś. Szczerze nie wiem co chcesz udowodnić.
Co ma dostępność starego Sony do bezluster Nikon Z?
Wakacje, idźcie robic zdjęcia.
Zaczęło się od spekulacji na temat ceny hipotetycznego następcy d500, stąd zeszło na ceny konkurencji.
I nawzajem :)
Ostatni tydzien to 4 dni na połfinałach Mistrzostw Polski juniorów i juniorek w siatkówce plażowej, codziennie po kilkaset zdjęć, plus obróbka i wrzucanie materiału nocą bo relacja musi być na bieżąco. (AF w Z7 II jest genialny). Ostatnie 2 dni to moja sesja plenerowa z modelką. Ja robię.
Gratuluję.
Ja za latem zdjęciowo nie przepadam, na dodatek w Alpach lało więc nie pojechałem. Ale mam dużo zdjęć, do których jeszcze nie zajrzałem, więc jest co robić. Forum to tylko przerywnik.
Pierwsza (?) partia plotek na temat Z50II:
Zaktualizowany design korpusu
Expeed 7
Gibaniec jak w Z6 III
USB-C
Akumulatorek zostanie Nikon EN-EL25
Powinien być jeszcze przed końcem roku.
Ta sama matryca 20.9MP DX CMOS co w Z50 (największa wątpliwość, jednak chyba lepsza taka, niż ~40mpix...).
Za NR.
Aktualizacja, żeby nowego postu nie pisać:
Brak gripa (błeee..);
Kompatybilność z Nikon Image Cloud (było by dziwne, jakby nie było).
Brak info.
Inne, Chińskie źródło twierdzi, że może być.
Ta sama matryca 20.9MP DX CMOS co w Z50 (największa wątpliwość, jednak chyba lepsza taka, niż ~40mpix...).
Dla Nikona na pewno lepsza, bo kto będzie chciał mieć większą rozdzielczość, ten będzie musiał kupić topowe FF. Ale nie dla użytkowników.
Dla użytkowników też.
1. Te wysokompix matryce APS-C jednak paskudnie szumią (choć tu można AI odszumianie zapodać);
2. Nikon trochę słabo ze szklarnią DX stoi, nie wiadomo, jakby się te zoomiki i jedna stałka zachowywały na takich matrycach;
3. I ostatnie, nie mniej ważne. Mowa o następcy puszki ciut-wyżej-niż-entry-lvl, która powinna kosztować w okolicach 5k, z kitem. Nie 6 czy 9 i wyżej.
Choć wiadomo, lepsza by była jakaś nowa matryca, tylko bez tony mpix. Te można zostawić na jakiś model wyżej. ;)
1. Te wysokompix matryce APS-C jednak paskudnie szumią (choć tu można AI odszumianie zapodać);
E tam, miałem już dwa korpusy z tymi matrycami - szumią tylko nieznacznie bardziej i to wyłącznie w powiększeniu 1:1. To, że matryca ma 40 mpx, nie znaczy, że trzeba zawsze wykorzystywać całą rozdzielczość. Można mieć z niej zdjęcie 20-24 mpx, które będzie zaszumione tak samo (lub nawet mniej), jak z dotychczasowych matryc poprzedniej generacji, a jeśli warunki będą sprzyjające, to mieć całe 40 mpx i więcej detalu.
Można też wrzucić fajną matrycę BSI CMOS ~26 mpix, IBIS i pixel-shift. ;)
Nic, zobaczymy, co tam N wymyśli.
Można też wrzucić fajną matrycę BSI CMOS ~26 mpix, IBIS i pixel-shift. ;)
Można :) Nie mówię, że to ma być od razu 40 mpx, ale niech to chociaż będzie trochę więcej, niż w m4/3 :D
Szanse jednak oceniam na małe. Nikon nie będzie chciał dawać do APS-C więcej, niż daje do swoich średniaków FF.
. Nikon nie będzie chciał dawać do APS-C więcej, niż daje do swoich średniaków FF.
Też tak sądzę. I D500, D7500 też mają po 20 Mpx a ludzie lubią te aparaty. Brak nawet 24 Mpx nie wadzi.
Lubią 20 mpix, bo co maja lubić? Problem bo konkurencja daje więcej pixeli, niby nie ma wojny na rozdzielczość, ale każdy producent jakoś chce nabywcę skusić. Matryca 20 mpix to ile ms lat? 8? Za chwilę będzie dycha, warto coś pokazać choćby dla marketingu.
Nieoficjalne, życzeniowe roadmap. Ale sensowne.
https://www.youtube.com/watch?v=A80U_9G-rHw
Ciekawe skąd te informacje...
Z90 possible pre august 2024 release... Aha...
Szkoda tylko, że już mamy wrzesień... :lol:
No i cena w okolicach 2k$? Ciut sporawo, chyba że coś sensownego będzie.
Z50II, Z5II i Z7III się niejako same narzucają. O Z9H poszła plota jeszcze w tamtym roku.
PS. Tylko mnie ten AI lektor wydaje się... irytujący?
Ciekawe kiedy w bezlustrach :) (DX?)
https://www.youtube.com/watch?v=Fq2iE5tSg2Y
1 inch... Malizna.
Ale może akurat wyrobią z wersją FF na premierę Z9II/Z9h? ;)
PS. Muneaki Tokunari (szyszka N), w wywiadzie dla digicame (https://digicame-info.com/2024/09/post-1770.html), twierdzi, że N będzie się teraz skupiał na rynku mid/high end. Dobrze się sprzedają na różnych azjatyckich rynkach, tam, gdzie smartfony już nie wystarczają.
Jest też info o rozbudowie fabryk optyki czy potwierdzenie, że bagnet N/Z trafi do kamer REDów.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/Nikon-lists-upcoming-model-on-website-2-550x227.png
Nikon.pl (https://www.nikon.pl/pl_PL/products/cameras/mirrorless) to samo.
Nikon całkiem sporo swoich aparatów wypuścił w październiku (głównie niska/średnia półka, ale też Z9), więc coś może być na rzeczy. No i ploty o następcy Z50... który też był w październiku pokazany zresztą.
Witam
Jak na razie, to tylko ploty, ploty...
Na YT też co kilka dni pokazuje się jakiś filmik z... plotami.
https://www.youtube.com/watch?v=CTEUUiHaJfU
PozdrawiaM.
Takie filmy służą tylko jednemu: nabiciu wejść na kanał.
Skąd oni w ogóle to Z90 wzięli? X lat temu coś o tym było, ale to tylko jako luźne myślenie jakiegoś gościa..
maniak666
24-10-2024, 19:27
O takie cóś znalazłem
https://www.youtube.com/watch?v=Q2pbD5LzrKo
O Z9H było coś po premierze Sony A9III. I w okolicach ostatnich IO, ale wtedy wyszło, że to jednak Z6III.
Jednak mam jakieś dziwne wrażenie, że i tak pojawi się coś takiego szybciej, niż Z90.
Jakbym miał obstawiać na podstawie logiki, to myślę że najprędzej pojawi się Z5II albo Z70.
Ale Nikon może zrobić coś zgodnie z logiką albo równie dobrze wręcz odwrotnie. :p
Z5II najsensowniejszy z tego. :mrgreen:
Z70? Cholera wie.
Canon podobno planuje jakiś mocno rozbudowany APS-C (z zoomami f/2.8.) na przyszły rok, czy i jak N odpowie? ¯\_(ツ)_/¯
Znając Nikona, to uwali coś całkowicie bez sensu. Obstawiam następcę Z5 bez wizjera i migawki mechanicznej....
Kojocisko
24-10-2024, 20:42
Na 100%. Z9, Z8, Z7, Z6, Z5, Z50 - totalnie bez sensu.
I tylko czemu te durne ludzie kupują i chwalą? Syndrom sztokholmski?
Patrząc na twoją stopkę - co masz na myśli "znając Nikona"? Akurat tej firmy nie znasz. Albo z gazety.
Nikona znam trochę dłużej od Ciebie. Robiłem nimi zdjęcia (D90, D7100, D610), jak Ty męczyłeś się z Canonem. Skopali następcę linii D7XXX wypuszczając kastrata D7500. A na tej linii wówczas mi zależało. Jeszcze przed wypuszczeniem pierwszych bezluster olałem i przeszedłem na Fuji, a później to już wiadomo. Na logikę skoro Z6 jest już w trzeciej wersji, to albo nie chcą zrobić tańszego nowego body, albo znowu wypuszczą kastrata, żeby coś było na niższej półce. Zapomniałeś jeszcze dodać fenomenalnego Z30.
.. Obstawiam następcę Z5 bez wizjera i migawki mechanicznej....
To odpada absolutnie. Model bez migawki byłby bardzo drogi. Bo by wymagał zaawansowanej matrycy i szybkiego procesora.
Bez wizjera to może być jakiś Z3 ale on nadal by miał migawkę mechaniczną.
Wypuszczą Zf w zwykłej obudowie za 8k i mamy Z5II. ¯\_(ツ)_/¯
Co do Z30... Jak N chciał wejść w bezlustra dla vlogerów, to powinien od razu wypuścić z PZtkami w zestawie. 12-28 wszedł prawie rok później...
To odpada absolutnie. Model bez migawki byłby bardzo drogi. Bo by wymagał zaawansowanej matrycy i szybkiego procesora.
Bez wizjera to może być jakiś Z3 ale on nadal by miał migawkę mechaniczną.
Panas S9 korzysta z tej samej matrycy, co S5II (i podobno Z6II). To zwykła matryca, nie stacked. Migawki mechanicznej brak.
Pytanie, czy N zaryzykowałby takiego kastrata, nawet jako Z3.
Z70 mógłby być możliwy. Wypasiony i drogi crop dla ptasiarzy. Jako następca D500.
Tylko co by musieli w niego wcisnąć (i za ile), żeby miał przewagę nad Z8 w cropie?
Ewentualnie ile tańszy by musiał być?
No, takim APS-C Pro Nikon mógłby namieszać. Kto wie? Ale z drugiej strony biorąc pod uwagę specyfikacje, to ostatnio w cropie rządzi Fuji. X-H2 i X-H2S nie sądzę, że ktoś przebije w najbliższym czasie. Nowa upakowana matryca, do tego nowe szkła, żeby ją wykorzystały. Canon się rozbrykał, ale to paździerz trochę, R100, R50, R10 i R7. Cztery puszki APS-C z czego dwie sensowne, tylko sensownych obiektywów nie widać. Wiadomo, tele i stałki można podpiąć z mało obrazkowych braci, ale z dobrymi jasnymi standardami kiepsko.
Canon w "dobrych jasnych standardach" na APS-C stoi lepiej, niż Nikon (jeśli o zoomy chodzi w każdym razie). Skubańce przygarnęli Sigmy C 18-50/2.8 i 10-18/2.8.
N ma lepiej pod względem stałek na DX. Głównie dzięki Viltroxowi...
No właśnie... Viltrox, Sigma, a gdzie natywne?
Z tych Z-tek nic mnie na razie nie interesuje. Co tu Nikon może wymyślić, czego już nie ma? Zrobi kolejnego Frankensteina zlepionego z części różnych już istniejących modeli i tyle.
Nikon miał kiedyś zaj*bisty pomysł na kompakt 1” z 18-50 mm ekw. i powinien do tego wrócić. Trendy się trochę zmieniły, przyszła z powrotem moda na porządne kompakty, dałoby się tę niszę jeszcze zagospodarować. To by była premiera z jajem i przytupem. Oczywiście na to nie liczę, spodziewam się nudy…
No właśnie... Viltrox, Sigma, a gdzie natywne?
W planach i plotkach. Ewentualnie w plotkach i planach...
Nikon miał kiedyś zaj*bisty pomysł na kompakt 1” z 18-50 mm ekw. i powinien do tego wrócić.
Ta, to był dość ciekawy pomysł... +1, ale co zrobisz...
Faktem jest, że wraca trochę moda na małe kanciaki. Jakby Panas wypuścił S9 z wizjerem i normalną migawką, dwoma slotami i uszczelnieniami to by nie wyrabiali z produkcją. A tak... Sądzę, że kto pierwszy wypuści taką puszkę + fajne naleśniki, będzie siedział i tylko liczył kasę.
Wystarczy zobaczyć co się dzieje na rynku używek. Panasy GX9 drogie i mało. Fuji X-E4 nie uświadczysz, a jak już, to droższe niż były nowe w sklepie. Nawet te paskudne srebrne :D
Warto dodać, że jedyne ładne FF kanciaste robi Leica. Te od Sony wyglądają jak osełka masła. Tutaj jest pole do manewru. Kto pierwszy, ten lepszy
Te "paskudne" srebrne, a nawet białe, sprzedają się na wielu rynkach równie dobrze jak jedyne prawidłowe czarne ;)
Reszta jest kwestią gustu i indywidualnego odbiory, tam gdzie widzisz "osełkę masła" inni zobaczą za bardzo wystający uchwyt :)
Ech, zabawne dywagacje8-)
Wszystko prawda, co nie zmienia faktu, że brakuje takich sensownych konstrukcji. Widzę oczami wyobraźni takiego Z5M bez gripa i z wizjerem w bryle korpusu. :grin:
Design nie załatwi sprawy o ile bebechy nie będą OK. Ja byłbym pierwszy do kupna Df, tylko wsadzili małą matrycę i AF z poprzedniej generacji. Gdyby choć dali 36 Mpx i AF 51 pól to bym kupił. Zf przynajmniej matrycę miał "normalną" 24 Mpx (dla mnie mało, dlatego nie kupiłem), ale lekcje z AF odrobili, dali co mieli najlepszego.
Kanciastość aparatu nie zapewni mu zbytu.
I pewnie dlatego Sony, wypuszczając drugą generację A7C, wypuściło też wersję R z 61mpix...
Michaelius
25-10-2024, 14:24
Z5 chodzi poniżej 4k PLN - idąc tokiem myślenia korpoludków to następna który zresetowałby cenę do startowego poziomu by się przydał. Matryca z Z6 II z lekkimi ograniczeniami i gotowe.
Z5 chodzi poniżej 4k PLN - idąc tokiem myślenia korpoludków to następna który zresetowałby cenę do startowego poziomu by się przydał. Matryca z Z6 II z lekkimi ograniczeniami i gotowe.
I pewnie będzie, w przyszłym roku.
Z50 starszy, nawet USB-C nie ma, więc wcześniej się mkII pojawi.
Wind Mill
25-10-2024, 14:48
Na stronie Nikon.pl Z50 jest teraz w cenie 3699, to nie jest opust po natychmiastowym rabacie.
Może to świadczyć o przecenie modelu tuż przed premierą następcy, może i nie - tylko błąd, nie zaznaczyli iż to po natychmiastowym rabacie. ;)
Bo nie jest na obecnym rabacie.
Cena Z50 leci w dół, mniej-więcej od czasu tej promocji w lecie.
Czyli po prostu zwalniają miejsce na następcę.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/10/Nikon-camera-N2326-768x849.jpeg
I kolejne urządzonko. W przeciwieństwie do N2323, obsługa dual-band WiFi i BT, nie tylko BT.
Z5II?
A może jakaś puszka bardziej w stronę filmowania? I wypuszczą razem z 28-135/4?
Witam
Data wydania 28.10, czyli 2 dni temu. I tak nic więcej nie słychać o tym wydarzeniu? Dziwne.
PozdrawiaM.
To jest data patentu.
Zanim patent zmieni się w dostępne urządzenie (jeśli w ogóle..), trochę to trwa.
Dziękuję za wytłumaczenie tej daty.
Z50II prezentacja/zapowiedź jutro lub pojutrze (różnica czasu).
Wind Mill
14-11-2024, 12:15
IMHO bardzo celny komentarz, pod artykułem na Photography Life o premierze Z50II.
https://photographylife.com/news/nikon-z50-ii-announced-autofocus-and-video-improvements#comments
https://photographylife-com.translate.goog/news/nikon-z50-ii-announced-autofocus-and-video-improvements?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp#comments
Wytłuszczone przeze mnie, w tłustych nawiasach dodane:
Dmitry
November 9, 2024 8:41 am
The release of the Z50 ii and its criticism prompted me to reflect on the situation. Everything that will be written next is my speculation and fantasies. I am not affiliated with Nikon.
But I’ll start with the story. The year is 2017. Quote from Nikon’s Director of Development:
«If Nikon will go mirrorless it must be full frame»
That is, back in 2017, Nikon publicly announced a strategic decision to focus on the full frame. Let’s fix this moment.
Further. In 2017, there were already two APS-C systems on the market from Sony and Fujifilm. Moreover, for Fujifilm, crop cameras created the second most important cash flow after the camera with instant winding. That is, this is a very important market for them, for which they will aggressively fight. In its description, Sony is much bigger and richer than Nikon and, if desired, can also create conditions and create serious competition. Overall, Sony and Fujifilm had more models and that even more important lenses were originally created for the APS-C camera. That is, from the point of view of strategy, it is risky to spend gray resources on APS-C cameras, the market is highly pumped and strengthened. In this situation, Nikon concentrated on the podium, where the APS-C camera is a springboard for the FX camera with a Z mount.
The Z50 is coming out in October 2019, a year after the Z6 and Z7. There are very few DX optics in the lens roadmap. That is, the company clearly follows the stated strategy. The camera was assembled from the most affordable and mass-produced components on the market. And I don’t understand the expectations of some that Nikon will “change its mind” and start producing advanced APS-C cameras and DX lenses. But many people ignore words and actions and live in their own reality.
Next, Nikon releases Zfc and Z30 cameras with very similar fillings. And all of them were basic and contain a maximum of components unified with the Z50. There is logic and rationality in this. The larger the circulation, the lower the cost and the higher the profitability. As sales of cameras with the Z mount grow, the activation of third-party manufacturers begins, primarily from China, the production of cheap DX lenses. Nikon’s demand for APS-C is starting to grow.
Retreat. The development of a new camera normally takes 2-5 years. These are both purely technical and bureaucratic issues. It is important to understand this, because very often many people have the illusion that manufacturers respond promptly to competitors’ products. Unfortunately, this is not the case. That is, the Z50ii concept was approved at the latest in 2021-2022. At that point, there were still a small number of third-party autofocus lens manufacturers on the market, and all DX lenses had VR.
Digression no.2. In 2021, the Z9 is coming out, which had two serious and very expensive innovations for Nikon – a matrix and a new processor. And yes, until a new processor appears, Nikon cameras cannot pre-shoot in RAW format, do not wait for firmware updates, this mechanism is implemented at the hardware level. Accordingly. The strategy with new products is typical. We put new products on the most expensive products and with the increase in the scale of production and subsequent price reduction, we increase the coverage of products where this element can be used.
In 2021 or even earlier, it was decided to switch to a new version of the processor for the entire product line after achieving a decrease in processor prices as a result of an increase in the number of processors purchased from manufacturers and a decrease in the number of defects in their production. Fix the moment. So that the Z6i ii, Zf, Z50ii could not appear earlier at a competitive price. That is, all the talk that Nikon should have released the Z50ii earlier is meaningless. First. The Z50ii could appear only in 2021, and at the same time, due to the high cost of the new processor, it brought the company a loss, since it would reduce sales of all cameras, especially the Z9, and subsequently the Z8, which are more marginal and profitable. Second. Due to its high cost, its sales were small and at the same time they reduced sales of initial zoom optics with VR. In turn, this prevented the process of reducing the cost of all Nikon optics.
Let’s go back to the Z50. As it entered the market, it would lose its attractiveness and competitiveness in any case. And Nikon needed to update it. Accordingly, the release of the Z 50 ii was inevitable, the question was when and at what price, and in what configuration. And if the decision to install a new processor has already been made a long time ago, then other components were in question. And judging by the fact that the Z50ii has large dimensions and weight, Nikon decided to make a universal base. That is, to create a “constructor” from which you can later make several models. That is, using one case to release several products.
Accordingly, we can expect the release of new APS-C in various configurations in the coming years. Configurations will differ in the presence and absence of IBIS and matrix (sensor). But back to the Z50ii. Nikon had to abandon the installation of the IBIS and the new matrix to reduce its price. There are two reasons for this:
– exceeding the psychological limit of $ 1,000 without taxes, which will radically reduce sales;
– creating competition with the Z5, which has an IBIS and is often discounted for $1000-1200 without taxes.
Digression No. 3. In 2016, Nikon released two cameras with a Multi-CAM 20K focus module: the D500 and the D5. They had about the same number of megapixels. At the moment, among the DX matrices produced by Sony, the highest runs with high resolution are 40 megapixel matrices.
Now about the potential ZX0. They will most likely come out. Accordingly, we can expect several more cameras, conditional:
“Z60” – will add an IBIS. The case is maximally unified with the Z50ii. The goal is to reduce the cost of the new case and not to greatly harm the sales of the Z5ii. It should be expected after the release of the Z5ii.
“Z70” is 40 megapixels with IBIS. The case is maximally unified with the Z50ii. The goal is to reduce the cost of the new case and the IBIS, and at the same time not to significantly harm the sales of the Z6iii, Z8 and Z9. That is, it will be an expensive camera by the standards of APS-C systems.
The “Z90” is a stack sensor of ~40 megapixels, without a mechanical shutter, but with an IBIS. An “adult” battery will be installed and the handle size will increase accordingly. But this camera should be released after the release of the Z8ii, otherwise sales of the Z8 will drop. The price will be higher than the Z6iii on the market at that time.
The housing in this entire line will be unified as a whole, but most likely for the sake of reducing cost, increasing weather protection, improving the rating of the CIPA battery, and when installing a viewfinder with high resolution and frame refresh rate, they will abandon the flash.
In general, these are all my fantasies.
Ten psychologiczny limit ceny powinien uwzględniać takie zjawiska na rynku jak inflacja.
1000$ które trzeba było zapłacić za Nikon D90 w 2008 roku to dzisiaj 1440$
1200$ które trzeba było zapłacić za Nikon D7000 w 2010 roku to dzisiaj 1734$
1200$ które trzeba było zapłacić za Nikon D7100 w 2013 roku to dzisiaj 1632$
1200$ które trzeba było zapłacić za Nikon D7200 w 2015 roku to dzisiaj 1604$
1250$ które trzeba było zapłacić za Nikon D7500 w 2017 roku to dzisiaj 1614$
860$ które trzeba było zapłacić za Nikon Z50 w 2019 roku to dzisiaj 1055$
Wind Mill
14-11-2024, 13:38
Ten psychologiczny limit ceny powinien uwzględniać takie zjawiska na rynku jak inflacja....
Powiedz to psychice klientów. ;)
grissley
15-11-2024, 01:29
Ten psychologiczny limit ceny powinien uwzględniać takie zjawiska na rynku jak inflacja.
Wtedy nie byłby "psychologiczny"...
plotki z netu
Ale całkowicie logiczne myślenie, zdecydowałem się na opublikowanie, ponieważ krążą bardzo silne pogłoski, które pojawią się Z5 II z pełnoklatkowym czujnikiem CMOS BSI, taki jak ten, który widział w aparacie Nikon Z6 Mark II. Więc rzeczywiście będzie większa poprawa, jeśli Z5 II będzie wyposażony w 24-megapikselowy czujnik CMOS BSI z aparatu Z6 II.
Główne cechy
24,5 MP pełnoklatkowy przetwornik CMOS BSI
Procesor obrazu Expeed 7
Nagrywanie wideo 4K UHD 30p / Full HD 120p, 1,5x 60p z przycięciem
273-punktowy hybrydowy AF z detekcją oczu i zwierząt
5-osiowa stabilizacja obrazu w korpusie
Jasny wizjer elektroniczny OLED o rozdzielczości 3,69 miliona punktów
3,2-calowy odchylany ekran dotykowy LCD
Dwa gniazda na karty SD UHS-II
Wbudowany moduł Wi-Fi i Bluetooth
Obsługa zasilania i zasilania przez USB- C
Kojocisko
17-12-2024, 22:06
Matryca Z6II + Expeed 7 + obudowa Z5 = Zf w obudowie Z5.
Gdyby bylo coś takiego, pewnie bym Z6III nie kupował, choć górny ekranik naprawde sobie cenię.
Teraz znowu nie może się pojawić,
bo gdy wyprzedano Z6 [był po obniżce do 1600$ -z chwilowymi cenami 1200$]
to teraz Z6 II jest po 1500$ :!:
Z5 startował za 1400$ -teraz jest za 1000$, a bywał po 850$.
Z5 II byłby pewnie trochę na starcie droższy -1500-1600$.
-to po co on, jak Z6 II jest za tyle samo
a pewnie w czymś byłby od Z6 II gorszy [jeden slot, brak górnego wyświetlacza] :?:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1597167-REG/nikon_z_6_ii_mirrorless.html
Nikon lepiej żeby nie miał różnych modeli w tych samych cenach
i żeby wyprzedawał starocia, na których produkcję wydał,
a nie jak Panas zostawał z 10 letnim modelem i następcami https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Panasonic_G97_vs_Panasonic_G95_vs_Panasonic_G85_vs _Panasonic_G7/BHitems/1869315-REG_1717919-REG_1280824-REG_1148282-REG
"Teraz" to Z5II na pewno się nie pojawi.
Popatrzcie na daty premier bezluster N. Maj- październik, z drobnym wyjątkiem w postaci Z50II na początku listopada wypuszczonego.
Do maja (albo i października, bo wcześniej mogą Z7III dać) resztki Z6II spokojnie zejdą, więc konkurencji nie będzie.
"Teraz" to Z5II na pewno się nie pojawi.
A czy to nie metoda, aby ten sam aparat sprzedać dwa razy ?
A czy to nie metoda, aby ten sam aparat sprzedać dwa razy ?
Stara jak świat metoda, bierzemy z tego modelu coś tam z innego coś tam i leci na rynek jako wersja II albo III.Jak z samochodami, udoskonalamy,lifting itd.
Michaelius
20-12-2024, 16:20
a pewnie w czymś byłby od Z6 II gorszy [jeden slot, brak górnego wyświetlacza] :?:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1597167-REG/nikon_z_6_ii_mirrorless.html
Dwie karty są w obecnym Z5 chyba aż tak by się nie cofali.
Brak górnego wyświetlacza + ograniczenie liczby klatek na s powinno styknąć.
Wind Mill
08-01-2025, 15:36
"Kołderka" przydała by się także do "naziemnej" astrofotografii. ;)
Ciekawe tylko, ile by to mogło kosztować? :mrgreen:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/01/Artemis-Mission-Nikon-Z9-collaboration-1.jpg
https://nikonrumors.com/2025/01/07/at-ces-2025-nikon-will-showcase-thermal-blankets-designed-to-protect-cameras-and-lenses-from-lunar-dust-and-extreme-temperature-changes.aspx/
Stanley Kubrick bardziej się postarał, bo chociaż zadbali o normalne skafandry przy lądowaniu w 1969 ;)
"Kołderka" przydała by się także do "naziemnej" astrofotografii. ;)
Ciekawe tylko, ile by to mogło kosztować? :mrgreen:
1. To tylko do Z9 i szklarni.
2. Te NASA do D3 kosztowały, jak mnie pamięć nie myli, ~20k$ sztuka. :mrgreen:
PS. Czyżby Nikon w końcu zaczął wykorzystywać współpracę z NASA/ESA do reklam?
Najwcześniej mają rzekomo wypuścić Z5II, ale jego raczej NASA nie będzie brała pod uwagę.
Btw. jakieś nowe wieści o następcy Z5?
Z6 II kosztuje 1600$ / 6000 zł,
a 4 lata temu Z5 startowa za 1400$ / 7000 zł
Po co w tej samej cenie wprowadzać Z5 II, który pod wieloma względami będzie ustępował już istniejącemu Z6 II?
Bo jest na wyprzedaży? Która potrwa do 27.01, a Z5II najwcześniej w marcu będzie?
Do tego czasu Z6II albo wróci do poprzedniej ceny, albo całkiem się wyprzeda.
Po co w tej samej cenie wprowadzać Z5 II, który pod wieloma względami będzie ustępował już istniejącemu Z6 II?
A skąd wiesz, że będzie?
paparapa
12-01-2025, 22:01
Stanley Kubrick bardziej się postarał, bo chociaż zadbali o normalne skafandry przy lądowaniu w 1969 ;)
Ale tła już nie dopracował..... :grin:
wystarczy poprawić rolling shutter, aby było lepiej niż w z6II i parę osób na niego się zdecyduje, jeśli jeszcze dołożą z 6 kl/s to będzie mój ;)
Bo byłby niżej pozycjonowany -z opcją obniżenia ceny na wyprzedażach poniżej 1000$ / 4000 zł.
Co miałby Z5 II mieć lepszego od Z6 II ?
A co z fazowym AF?
Rolling shutter
4K UHD (3840×2160), 25 kl/s
Z5: 29.1 ms
Z6 II: 19.9 ms
Z6 III: 8.5 ms
wystarczy poprawić rolling shutter, aby było lepiej niż w z6II i parę osób na niego się zdecyduje, jeśli jeszcze dołożą z 6 kl/s to będzie mój ;)
To Z6III kup. Bo wątpię, żeby poprawili RS.
Co miałby Z5 II mieć lepszego od Z6 II ?
EXPEED7 zamiast 6?
Reszta prawdopodobnie zostanie z Z6II.
Wrzucą 2x SD zamiast CFe/SD i wywalą grip.
Tylko pytanie, jaki gibaniec na wyświetlacz dadzą.
Wątpię żeby poprawili nowym procesorem Z6 II
i chcieliby go na starcie sprzedawać za obecną cenę Z6 II na wyprzedaży.
Chyba że chcecie Z5 II za 2000$
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z5_vs_Nikon_Z6+II_vs_Nikon_Z6+III/BHitems/1578204-REG_1597167-REG_1834803-REG
Jak Z50II dostał 7, to i Z5II dostanie.
A za ile go będą sprzedawać, to w sumie nie wiadomo.
Jak Z6III był 2.5k, zamiast 2k jak wcześniejsze modele, to i Z5II może być droższy.
Wind Mill
12-01-2025, 22:21
Wątpię żeby poprawili nowym procesorem Z6 II
i chcieliby go na starcie sprzedawać za obecną cenę Z6 II na wyprzedaży.
Przecież mowa o Z5II, literówka?
Skoro nowy SoC trafił do Z50II, to tym bardziej trafi do hipotetycznego Z5II.
Z6II się wyprzeda, i będzie luka "na dole" FF - Z6III jest za drogi na podstawową puszkę. ;)
Pytanie jaki sens byłoby kupować gorszy Z5 II za 2000$
gdy Z6 III jest za 2500 [albo nawet trochę mniej] ?
No, jakby tyle dowalili, to fakt, słabo.
Ale 1500-1600? Kto wie.
Z6II się wyprzeda, i będzie luka "na dole" FF - Z6III jest za drogi na podstawową puszkę. ;)
No to jeszcze Z5 powinno by się wyprzedać, bo w tej chwili mają na pólkach
Z5: 1300$ i Z6 II: 1600$.
Zresztą Z6 III na BF był -300$ i też kiedyś zaczną jego cenę obniżać.
No to jeszcze Z5 powinno by się wyprzedać, bo w tej chwili mają na pólkach
Z5: 1300$ i Z6 II: 1600$.
aktualne ceny Media Expert
Z 50 - 3890
Z 5 - 3780
Z 6II - 5850
Z 6III - 9900
czyli jest manewr cenowy, aktualna różnica to 2 tyś zł pomiędzy Z5 a Z6II
Z50: 857 $
Z50 II: 907 $
Zfc: 956 $ [3200 zł]
Z30: 606 $ [2700-2800 zł]
Z5: 1300 $
Z6 II: 1600 $
Z6 III: 2500 $
Zf: 2300 $ [7900 zł]
Z7 II: 2300 $ [9900 zł]
Z8: 3700 $ [15500 zł]
Z9: 5500 $ [21000 zł]
Wychodzi, że w Polsce cena Z5 jest zaniżona.
Wychodzi, że w Polsce cena Z5 jest zaniżona.
to dobry moment jeśli ktoś chce zacząć
A pod innymi będzie lepszy. Przede wszystkim AF.
No to przecież nie wprowadzą go za 1300$ -jak dzisiaj Z5
ani za 1600$ -jak dzisiaj Z6 II -po obniżeniu o 400.
Jacyś chętni na Z5 II za 1800-2000$?
1.4k $ kosztował Z5 na dzień-dobry. To Z5II pewnie 1.6-1.8k pyknie.
Z50: 857 $ [2800-2900 zł]
Z50 II: 907 $ [4050 zł]
Zfc: 956 $ [3200 zł]
Z30: 606 $ [2700-2800 zł]
Z5: 1300 $ [3800-3900 zł]
Z6 II: 1600 $ [5850-5950 zł]
Z6 III: 2500 $ [9500-10000 zł]
Zf: 2000 $ [7900 zł]
Z7 II: 2300 $ [9900 zł]
Z8: 3700 $ [15500 zł]
Z9: 5500 $ [21000 zł]
-Wyjątkowo atrakcyjne ceny są na: Z50, Zfc, Z5 :!: i Z6 II .
Z30 :???:
Michaelius
13-01-2025, 13:30
Żeby wycofać Z6 II z produkcji i zamiast niego dać tańszy w produkcji aparat o podobnej cenie do tej wyprzedażowej.
Ale najprawdopodobniej Z6 II nie jest już od dłuższego czasu produkowany
i wyprzedają zapasy.
Poczekam na Z5II i wątki "Z 5II czy Z6II" lub "Z5II czy Z6III" :)
Natomiast znając Nikona - daty premiery tak na prawdę nie zna nikt...
Wybierz sobie z zakresu marzec-koniec października. :mrgreen:
W takich terminach wszystkie EVILe Nikona były (z wyjątkiem Z50II, który się obsunął na początek listopada).
Do marca wytrzymam - zależy jeszcze jaki będzie miał system gibania ekranu. Jeśli taki, jak w Z6III, to idę w Z6II. :)
Najpewniej ten...
Nikon, niestety, dość wolno gibańce ogarnia, więc ten podwójny pewnie najwcześniej w Z6V będzie. :lol:
W takich terminach wszystkie EVILe Nikona były (z wyjątkiem Z50II, który się obsunął na początek listopada).
przypuszczam, że to będzie "lada moment", dlatego dziś kupiłem drugiego Z5 i jestem chyba pierwszy, który ma Z5 dwa ;)
thornlab
28-01-2025, 14:35
Chyba czas sprzedawać lustrzanki. Sam mam cztery i zaczynam dochodzić do wniosku, że ogarnianie takiej ilości sprzętu zaczyna być kłopotliwe. Co do bezluster - wybrałem świadomie Z6 II zamiast III. Czekam jeszcze na bezlusterkowego następcę Nikona D500. Kiedy Nikon w końcu wypuści następcę D500?!
Schwefel
29-01-2025, 04:17
Nigdy, bo według większości tutaj APS-C nie robi zdjęć, tylko FF.
Gdzieś w plotkach netowych o Z5II widziałem w specyfikacji akumulator EN-EL25a ???
Gdzieś w plotkach netowych o Z5II widziałem w specyfikacji akumulator EN-EL25a ???
No, to by był strzał w stopę...
Nigdy, bo według większości tutaj APS-C nie robi zdjęć, tylko FF.
Może jeśli ploty o nowym APS-C Canona okażą się prawdą, N się ogarnie i wypuści gdzieś w przyszłym roku. :roll:
Może jeśli ploty o nowym APS-C Canona okażą się prawdą, N się ogarnie i wypuści gdzieś w przyszłym roku. :roll:
Patrząc na najbardziej popularne modele, to Zfc i Z50 zarówno solo jak i z kitami zawsze były wysoko.
Tak, wiem, że większa sprzedana ilość nie oznacza większego zarobku. Pokazuje to jednak, że rynek nie skreślił APS-C. Może Nikon zrobi wreszcie Z60.
Pokazuje to jednak, że rynek nie skreślił APS-C.
Lista sprzedaży w Japonii na 2024, według BCN (~2/3 rynku sprzedaży):
Sony VLOGCAM ZV-E10: 16%
Canon EOS R50: 11.6%
Canon EOS R10: 6.7%
Sony A6400: 5.8%
Sony A7C II: 4.9%
Nikon Z30: 4.3%
Olympus PEN E-P7: 3.9%
Nikon Zfc: 3.4%
Sony ZV-E10 II: 3.2%
Panasonic G1000: 3.1%
Pierwszy (i jedyny) pełnoklatkowiec jest za podium.
Widać nie jest tak źle z tym APS-C. Przynajmniej w Japonii. ;)
grissley
29-01-2025, 13:59
Mogliby zrobić jakieś malutkie APS-C <dream mode on>
Lista sprzedaży w Japonii na 2024, według BCN (~2/3 rynku sprzedaży)
Nie ma żadnych dowodów, że to jest ~2/3 rynku sprzedaży.
https://www-bcnaward-jp.translate.goog/award/about/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
-Podają tam 21 sklepy współpracujące, z którymi zawarli umowy
o udostępnianie danych sprzedaży. [można poklikać]
Są tam przede wszystkim portale sprzedażowe, markety, sklepy agd i komputerowe.
Z fotograficznych tylko mitsuboshicamera i cameranonaniwa.
-To te sklepy mają robić 2/3 rynku japońskiego :?:
grissley
29-01-2025, 14:19
-Podają tam 21 sklepy współpracujące, z którymi zawarli umowy
o udostępnianie danych sprzedaży.Pytanie czy próbka jest reprezentatywna.
Wind Mill
29-01-2025, 14:20
...Może jeśli ploty o nowym APS-C Canona okażą się prawdą, N się ogarnie i wypuści gdzieś w przyszłym roku. :roll:
...Może Nikon zrobi wreszcie Z60.
Oby. Ciekawe, ile ta przyjemność będzie kosztować? :roll:
...-To te sklepy mają robić 2/3 rynku japońskiego :?:
Nie wiem jak wygląda sytuacja w kraju kwitnącej wiśni - można przypuszczać, że w Japonii sprzęt foto jest nadal popularny, co za tym idzie dobrze sprzedaje się w ichnich Media Marktach czy Mediaexpertach, ze znacznie większym wolumenem niż u specjalistów od foto.
Póki co na optycznych w plotkach, jedyne co mamy, to zapowiedź biedy w nowościach na 2025. Liczyłem na Z5II.
https://www.digitalcameraworld.com/cameras/bridge-cameras/is-a-nikon-p1100-and-z9-ii-coming-in-2025
Hm, Z9II to najwcześniej w przyszłym roku miał być.
I co z tymi przeciekniętymi aktualizacjami, co jakiś czas temu były?
N przytnie w wała i da je w Z9II, zlewając mkI całkowicie?
Mnie interesuje zapowiadany (nieoficjalnie) Nikon Z90, nowe plotki się pojawiły w tym roku, gdyby Nikon zdecydował się na taki ruch myślę że było by więcej zainteresowanych takim nowoczesnym body APS-C.
Po co Ci, jak masz H2S :mrgreen:
Po co Ci, jak masz H2S :mrgreen:
A dlaczego mam H2S? Bo Nikon nie ma dobrego body APS-C aktualnie ;-)
Taki Z90 z AF jak w Z9 i z szybką matrycą stacked to byłaby rewelacja z mojego punktu widzenia.
Zwłaszcza że Tamrony i Viltrox'y które używam w Fuji mają też wersję Z.
Może wtedy T by wypuścił 11-20 i 17-70 f/2.8 na N/Z. W końcu. :lol:
No nic, zobaczym. Choć z tego, co gdzieś widziałem, DX miał być dopiero w przyszłym roku, z następnym Z9 dopiero.
Z90 na chłopski rozum by musiał mieć body jak Z9. Już raczej Z80.
Myślę, że już niemałym sukcesem by było Z60, taki odpowiednik Z6III. Tylko przecież nie dadzą więcej jak 24Mpx. Żeby był konkurencją dla R7 by musieli mieć nową matrycę (mają?), wtedy mogą go nazwać Z70 ;)
W sumie niech ten Z70 kosztuje tyle co Z6III na starcie, D500 tanie też nie było, bo jak pamięć mnie nie myli kosztował trochę więcej niż D750.
A niech mu będzie i Z69.5. :mrgreen:
Byle by był. ;)
Mnie zaś ciekawi, kiedy N ogarnie 30fps i pre-capture w Rawach. Już tylko oni zostali bez takiego ficzera.
A niech mu będzie i Z69.5. :mrgreen:
Byle by był. ;)
Mnie zaś ciekawi, kiedy N ogarnie 30fps i pre-capture w Rawach. Już tylko oni zostali bez takiego ficzera.
Ja tylko sobie gdybam. Nie jestem nawet grupą docelową dla takiego DXa. Uważam, że powinni mieć odpowiednik R7 w swojej ofercie.
nie wiem ile jest prawdy w tym, że matryce dla Nikona produkuje Sony, ale zakładając, że coś jest na rzeczy, skoro do mnie takie plotki dotarły, to może chodzi po prostu o to, że Nikon nie chce wypuścić następcy D500 bez stabilizowanej matrycy, której z kolei nie może wydębić od producenta? Może bredzę, ale nie widzę innego wytłumaczenia dla tak irracjonalnej polityki
nie wiem ile jest prawdy w tym, że matryce dla Nikona produkuje Sony,
Jest to prawda, dla N (i nie tylko) matryce tłucze Sony. A dokładniej Sony Semiconductor Manufacturing Corporation.
to może chodzi po prostu o to, że Nikon nie chce wypuścić następcy D500 bez stabilizowanej matrycy, której z kolei nie może wydębić od producenta? Może bredzę, ale nie widzę innego wytłumaczenia dla tak irracjonalnej polityki
Ale to nie jest powód. Matryca Z6III to unikat dla Nikona. Matryce z Z8/Z9 mają swoje odpowiedniki technologiczne w S, ale nie 1:1.
Oficjalne tłumaczenie N jest takie, że skupiają się na puszkach z górnej półki, bo takie najlepiej schodzą w Azji.
O flagowym DX było mówione, że będą sytuacje na rynku obserwować i nie jest wykluczone, że powstanie. Gdzieś, kiedyś.
Z9II
Z9II nie będzie sporą aktualizacją Z9. Coś w stylu D5 -> D6
Pokazany/zapowiedziany w lutym 2026, w okolicach IO.
Nowe ficzery video od REDów.
Ta sama matryca.
EVF z Nikona Z6III (5760k dot).
Uwierzytelnienie zawartości.
Hm, nie żeby coś, ale sporo z tego to chyba tylko aktualizacja softu, która powinna do mkI trafić...
Ale to nie jest powód. Matryca Z6III to unikat dla Nikona. Matryce z Z8/Z9 mają swoje odpowiedniki technologiczne w S, ale nie 1:1.
Oficjalne tłumaczenie N jest takie, że skupiają się na puszkach z górnej półki, bo takie najlepiej schodzą w Azji.
O flagowym DX było mówione, że będą sytuacje na rynku obserwować i nie jest wykluczone, że powstanie. Gdzieś, kiedyś.
A co innego mają powiedzieć? Że niedobry pan sonuś nie da?
Snując domysły dalej, to mógłbym zaryzykować myśl, że istnienie "konkurencji" Sony się opłaca, bo część ich zysków zgarnia w postaci matryc. Dlatego realizuje customowe zamówienia na sensory FF. Natomiast stabilizowane APS-C chyba u nich wygląda najsensowniej? Nie wiem czy i od kiedy Canon takie oferuje, ale może po prostu zysk z bycia liderem (mój domysł, może się mylę) segmentu aparatów z mniejszym senatorem daje więcej korzyści, niż tantiemy ze sprzedaży samych matryc...
Nie dla nas taka wiedza, a ja zdecydowanie za słabo znam sytuację na rynku i ofertę producentów, żeby wprowadzać jakieś mocne tezy, tylko się dziele luźnymi rozkminami
Tak, tak... Zły pan sonuś nie dał matryc APS-C Nikusiowi, ale dał dużo bardziej zaawansowane Fuji.
Brzmi logicznie. :roll:
Po prostu N ma (na razie?) wywalone w APS-C, skoro nawet w Z50II nie chciało im się nic nowego dać, tylko dalej walą na matrycy bazującej na D500, sprzed 10 lat.
Jak rozumiem Fuji też ma od Sony i ma stabilizowane? Orientujesz się jak choćby w przybliżeniu wygląda podział rynku APS-C? Ja nie, ale szkoda mi czasu na szukanie, więc jeśli znasz ogólniki, to dawaj, jeśli nie, to szkoda i Twojego czasu:)
Zresztą nie wiem, czy chcę mam się brnąć w takie dywagacje
Wszyscy mają stabilizowane matryce w APS-C (choć w nie każdym modelu, oczywiście). Wszyscy, oprócz Nikona.
Do tego Fuji ma, jako jedyny, APS-C 40mpix i stacked. Canon podobno ma na wiosnę coś z stackedem wypuścić. Może to da kopa N.
No i jeszcze coś. IBIS to osobna część.
RED
Dzisiaj firma RED wysłała e-mail (przypuszczam, że przez pomyłkę) oferujący użytkownikom możliwość uaktualnienia aparatu do jednego z następujących modeli :
Zestaw startowy do montażu V-RAPTOR [X] Z
V-RAPTOR [X] Z Mount Production Pack (V-Lock)
V-RAPTOR [X] Z Mount Production Pack (złoty uchwyt)
V-RAPTOR [X] 8K VV Pakiet startowy
V-RAPTOR [X] 8K VV Production Pack (V-Lock)
V-RAPTOR [X] 8K VV Production Pack (złota oprawa)
V-RAPTOR XL [X] 8K VV Pakiet produkcyjny (V-Lock)
V-RAPTOR XL [X] 8K VV Production Pack (złota oprawa)
Jak zapewne już zauważyłeś, pierwsze trzy aparaty są wymienione jako RED V-RAPTOR [X] dla Nikon Z-mount.
https://nikonrumors.com/2025/02/10/comign-soon-red-v-raptor-x-camera-with-nikon-z-mount.aspx/
O Z-mount na REDach mówiło się już od jakiegoś czasu, logiczny krok.
Ciekawe, kiedy w drugą stronę coś zrobią?
Średnioformatowa Ztka z globalną migawką brzmi ciekawie. ;)
Ale tu
nie będzie niczego. :wink:
https://www.nikon-image.com/products/nikkor/common2/pdf/nikkor_z_lineup.pdf
tak przypadkiem trafiłem https://thenewcamera.com/nikon-z5-ii-coming-in-summer-of-2025/#google_vignette
grissley
11-02-2025, 16:40
tak przypadkiem trafiłem https://thenewcamera.com/nikon-z5-ii-coming-in-summer-of-2025/#google_vignette
" it now seems that the announcement has been delayed. One of the reasons behind this delay is the huge demand for the Nikon Z50II camera in the market."
No proszę. A DX miał umierać...
Gatka, szmatka. :mrgreen: Jakby był taki olbrzymi popyt, to nie byłby tak dostępny.
A APS-C żyje i ma się dobrze, ale na pewno nie dzięki Nikonowi
Tylko Imagining Business trzyma Nikona przy życiu.
86033
A tu nie jest źle.
86034
W ciągu dziewięciu miesięcy zakończonych 31 grudnia 2024 r. (od 1 kwietnia 2024 r. do 31 grudnia 2024 r.) w Imaging Products
Business zarówno sprzedaż jednostkowa, jak i wartość sprzedaży pozostały solidne na całym rynku aparatów cyfrowych ze względu na silną sprzedaż produktów średniej i wysokiej klasy.
RED
https://nikonrumors.com/2025/02/10/comign-soon-red-v-raptor-x-camera-with-nikon-z-mount.aspx/
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/02/RED-V-RAPTOR-X-Z-Mount-and-Komodo-X-Z-mount.webp
Wstępne informacje na temat nowego Nikona Z5 II
https://nikonrumors.com/2025/02/15/here-is-s-set-of-made-up-nikon-z5ii-camera-specifications.aspx/
24.5MP BSI CMOS Sensor
Expeed 7 processor
4k UHD 30p, Full HD 120p, 1.5x 60p (crop)
273-point hybrid AF with eye and animal Detection
5-axis image stabilization
3.69M-dot OLED viewfinder
3.2″ tilting screen
Dual UHS-II SD card slots
Wi-Fi and Bluetooth connectivity
USB-C charging
KadryZpodróży
16-02-2025, 20:05
W zupełności by wystarczyły takie parametry, najważniejsze zdaje się aby miał tego nowego procka Expeed 7 ale to raczej oczywiste.
Wind Mill
16-02-2025, 20:11
Wstępne informacje..
To nie są informacje. :)
"Here is a set of made-up..." - to nawet nie plotka (mająca jakieś swoje źródło), tylko czyjaś wydumka. :)
Nikon w Japonii zapodał cash-back do 7.05. Oznacza to, że do tego czasu nowych premier może nie być, choć mogą się pojawić zapowiedzi.
Sporymi zwrotami zostały objęte Z5 i Zf. Więc plota o Z5II będącym Zf w zwykłej obudowie wydaje się sensowna.
Za NR, ofc.
Z5II to bardzo dobry ruch. Potrzebna jest najtańsza pełna klatka w bezlustrach Nikona, dorównująca (w AF) najtańszym Canonom czy Sony.
Obniżenie ceny Zf to już super okazja. Gdyby tylko była w nim matryca 45 Mpx...
Ciekawe jaki korpus będzie następny? Topowe body DX? Następca Z7? (będzie taki, skoro jest Z8?)
Po plotach o FTZ-AF, Zf2 sprzedawany z nim w kicie wydaje się całkiem możliwy.
Do tego N może obserwować sytuację z OM-3 i może zaryzykują i zrobią Zf2 na bebechach z Z8?
/gdybanie.
paparapa
18-02-2025, 08:58
Gdyby tylko była w nim matryca 45 Mpx...
No właśnie.
Gdybym miał kupić kolejną puszkę to co najmniej 45Mpx.
BambusZMikronezji
01-03-2025, 21:41
Nikon w Japonii zapodał cash-back do 7.05. Oznacza to, że do tego czasu nowych premier może nie być, choć mogą się pojawić zapowiedzi.
Sporymi zwrotami zostały objęte Z5 i Zf. Więc plota o Z5II będącym Zf w zwykłej obudowie wydaje się sensowna.
Za NR, ofc.
Na Nikonrumors kilka razy pisali że w tym roku nie będzie już od nikona nic ciekawego. Oczywiście to nic pewnego bo Nikon tradycyjnie wszystkie premiery trzyma w tajemnicy. Ja bym się spodziewał nieśmiało w tym roku jeszcze updatu FW do puszek z integracją chmurą nikona. Na znaczące ulepszania to jednak już bym nie liczył.
Z5II najpewniej będzie. Na to mogą wskazywać ostatnie obniżki, zarówno Z5 jak i Zf.
Może jeszcze Z7III, jeśli N chce zostać przy 2 puszkach/rok. Ewentualne coś innego, tylko co? Zaawansowany APS-C to raczej nie w tym roku.
Co do NIC, na 100% będzie kompatybilność z Zf, na CP+ mieli egzemplarze z beta FW2.00.
Można też gdybać, czy dodadzą do Z9/Z8/Z6III pre-capture w rawach.
w poscie 3223 nie ma info o nowej kamerze- to nawet plotka nie jest a jedynie clickbait. mało świeży- żadnej nowości.
Rumorsi plotkują, że Z5II pojawi się w maju.
//edit
W sumie wyszło trochę masło maślane z plotkującymi rumorsami ;) ale wiadomo o co chodzi.
Podejrzewam że Hitchcock był Nikoniarzem :D
Plotka:
Puszka pod filmowanie pod koniec roku.
Według NR, może to być niewielka puszka, odpowiednik Sony FX3, taki Z30 z matrycą FX.
Ma bazować na Z6III z domieszką technologii od REDów.
Ciekawe, jak go nazwą? Z3 wydaje się sensowne, jeśli by chcieli nawiązać do Z30.
Michaelius
18-03-2025, 16:35
Jak go nazwą Z3 to będzie oczekiwanie na cenę poniżej Z5
Niekoniecznie.
1. Z30 miał początkową cenę jak Z50.
2. Wypuszczą wcześniej Z5II.
Podobno Z5II zostanie pokazany w przyszłym tygodniu.
Jest określany jako mini-Z6III (który jest określany jako mini-Z8, który jest mini-Z9... Aha, ok. :mrgreen:).
Ma być dużo droższy, niż obecnie Z5.
paparapa
25-03-2025, 13:01
Podobno Z5II zostanie pokazany w przyszłym tygodniu.
Jest określany jako mini-Z6III (który jest określany jako mini-Z8, który jest mini-Z9... Aha, ok. :mrgreen:).
Ma być dużo droższy, niż obecnie Z5.
Bo "mini" sporo kosztuje. ;-)
Wind Mill
25-03-2025, 13:05
...Ma być dużo droższy, niż obecnie Z5.
Mnie to w ogóle nie dziwi, jako iż obecna cena Z5 jest wyjątkowo okazyjna, wyprzedażowa. ;)
Mowa o obecnej cenie w $, ~1k.
Z6III w dniu premiery kosztował 2.5k$.
Daje nam to dość ciekawy rozrzut możliwych cen. ;)
lukasz_kk
25-03-2025, 20:23
Z5 startowało z ceną 1400$, obstawiam że Z5II będzie za 1800$ :)
Jak za mini, mini, mini Z9, to świetna cena. :wink:
Tylko, że ceną $1800 właściwie zabiją ideę Z5, znowu nie będzie korpusu "na zachętę"
Canon R8 kosztuje 5,5 tys. Niech ten Nikon będzie tańszy. Aktualny model jest po 3,9 tys, cena nowego 5 tys. byłaby fajna.
R8 nie ma stabilizacji matrycy a byłby droższy.
Z5 w momencie premiery (2020) kosztował 1400$. Stówkę mniej, niż R8 3 lata później.
Od 2020 dużo się zmieniło... Spokojnie 1500-1800 mogą za niego zawołać.
Jeżeli będzie oferował to co Z6III ale bez video bajerów to może być całkiem ciekawa puszka.
Może i ja poczekam na premierę.
lukasz_kk
26-03-2025, 07:58
Ciekawe czy, skoro Z6III ma już matrycę „semi-stacje”, do Z5II wstawią chociaż BSI jak w Z6 i Z6II?
Powinni, bo nie zrobią chyba numeru jak z Z50II. Chociaż znając Nikona... 8-)
Nie sądzę, żeby wstawili semi-stacked. Po co, jak będzie max 5 fps?
BSI mogą dać.