Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

jony
08-08-2018, 12:22
Co nie zmienia faktu, że do tej matrycy musiałby od nowa zrobić komplet optyki i to na nowy jeszcze inny bagnet.

Przy zakrzywionej matrycy można stosować słownie jeden obiektyw i tylko o jednej ogniskowej dostosowanej do krzywizny matrycy! Żaden bagnet nie jest potrzebny.

Podstawowy problem to prostopadłe ustawienie osi optycznej microsoczewek i fotodiód w stosunku do zakrzywionej powierzchni matrycy.

W tym artykule mamy opis pomysłu zakrzywiania płaskiej matrycy:

https://www.chip.pl/2017/06/swiatloczula-wklesla-matryca-wzorowana-naturze/

Jeśli to połączymy z pomysłem wielu aparatów fotograficznych w smartfonie to zaczyna być to interesujący pomysł na poprawę ostrości poza centrum kadru i zmniejszenie winietowania.

Jacek_Z
08-08-2018, 12:26
..akurat imho w przypadku sony wizjer jest o kant tylka, .Zarzekają się że w A9 i A7RIII jest już super.
Mi tam w sumie nie przeszkadza wizjer EVF, choć wolę optyczny.

..problem w tym ze to nie pro generuja zyski :) OK, ale to czego używają ( c i N) powoduje, że kupowane są tanie body tych właśnie systemów czyli pośrednio to to decyduje o zyskach. Las białych luf na olimpiadzie robi swoje, nawet jeśli niewielu amatorów kupuje 400/2.8

jony
08-08-2018, 12:29
I to jest sedno, wygodnie byłoby mieć jeden super uniwersalny zestaw ale to się niestety nie da. Mnie wychodzą 4 aparaty - dwa lustra (do studia i reportaż i backup), bezlustro - tam gdzie mogę zrobić dość ważne zdjęcia ale na pewno nie chcę targać (głównie rower) i kompakt tam gdzie bezlustro jest zbyt duże (skialp). Mój główny problem to ile jest warto wydać na te dwa ostatnie aparaty a szczególnie czy warto kupić 10-18 do bezlustra.
Traktowałbym bezlustro w 50% jako uzupełnienie posiadanego zestawu do bardzo określonych zastosowań. Identyko jak w rowerach - znam ludzi co mają parę sztuk (policzcie kasę). Jestem spokojny o dalszy rozwój tego segmentu a ta firma co potrafi jeszcze DX znacząco zminimalizować (choćby przez wygiętą matrycę) moim zdaniem wygra. Aparat wielkości dużego kompaktu z zakresem 14-40 (razy crop) i wizjerem, w wadze wsio 300 g. I może dwa obiektywy (szerszy i lekkie tele) na niektóre wyjazdy. Tylko tyle oczekuję.

Pozdro
Wiesiek

Pomysł zakrzywionej matrycy jest bardzo mało realny marketingowo i produkcyjnie w segmencie APS-C (DX) z prostego powodu. Ludziska chcą korzystać z używanego sprzętu tj. obiektywów, które zostały zaprojektowane do płaskiej matrycy.

Jacek_Z
08-08-2018, 12:30
Przy zakrzywionej matrycy można stosować słownie jeden obiektyw i tylko o jednej ogniskowej dostosowanej do krzywizny matrycy! Żaden bagnet nie jest potrzebny.No to masy fotografów pro czekają na to by kupić sobie 5 kompaktów, każdy ze stałką o innej ogniskowej. Rewelacja.

Są pomysły na wyginanie matrycy, które by ją dostosowywały do używanej ogniskowej. Po to by stworzyć system, wymienną optykę itd. itd. Dajmy sobie luz z tymi rozważaniami.

cz4rnuch
08-08-2018, 12:31
Wydaje mi się, że zdecydowana większość z tych, którzy kupują tanią lustrzankę z kitem, nie ma pojęcia czym się foci na olimpiadzie, nie ma też rozeznania ile to kosztuje ani do czego to służy. Zapewne nie wiedzą też, że te wielkie obiektywy to zazwyczaj nie są nawet zumy. Idą do sklepu, dzień dobry, poproszę lustrzankę. Najlepiej Canona, albo Nikona, bo chyba dobre? O, oczywiście, bardzo dobre, proszę bardzo. Karta czy gotówka?

jony
08-08-2018, 12:32
No to masy fotografów pro czekają na to by kupić sobie 5 kompaktów, każdy ze stałką o innej ogniskowej. Rewelacja.

Są pomysły na wyginanie matrycy, które by ją dostosowywały do używanej ogniskowej. Po to by stworzyć system, wymienną optykę itd. itd. Dajmy sobie luz z tymi rozważaniami.

Chętnie zobaczę taki pomysł opisany poza literaturą s-f. Proszę o link.

Jacek_Z
08-08-2018, 12:33
.Najlepiej Canona, albo Nikona, bo chyba dobre? ?Skąd przekonanie że dobre to Canon i Nikon? Chodzi mi o pierwotną przyczynę. Sąsiad ma - a dlaczego sąsiad to wybrał?

cz4rnuch
08-08-2018, 12:34
Bo reklamowali, że dobre.

Jacek_Z
08-08-2018, 12:34
Chętnie zobaczę taki pomysł opisany poza literaturą s-f. Proszę o link.Atrykuł w necie i to ze 3 lata temu.

jony
08-08-2018, 12:36
Wydaje mi się, że zdecydowana większość z tych, którzy kupują tanią lustrzankę z kitem, nie ma pojęcia czym się foci na olimpiadzie, nie ma też rozeznania ile to kosztuje ani do czego to służy. Zapewne nie wiedzą też, że te wielkie obiektywy to zazwyczaj nie są nawet zumy. Idą do sklepu, dzień dobry, poproszę lustrzankę. Najlepiej Canona, albo Nikona, bo chyba dobre? O, oczywiście, bardzo dobre, proszę bardzo. Karta czy gotówka?

Podoba mi się Twój celny komentarz. Dodałbym jeszcze kilka słów o wpływie motywacji premią sprzedawcy w sklepie foto, który sprzeda prawie wszystko.

sailor
08-08-2018, 12:39
Zarzekają się że w A9 i A7RIII jest już super.

poczekam az troche stanieja zeby sprawdzic :) choc przyznam ze gdyby r3 wsadzili w opakowanie z ergonomia nikona to bym sie nie zastanawial

OK, ale to czego używają ( c i N) powoduje, że kupowane są tanie body tych właśnie systemów czyli pośrednio to to decyduje o zyskach. Las białych luf na olimpiadzie robi swoje, nawet jeśli niewielu amatorów kupuje 400/2.8

mysle ze nie do konca. kiedys tak bylo, teraz liczy sie to co pan w markecie powie i jaki ma dar przekonywania. reklamy tez nadal robia swoje. na las bialych luf zaczynaja zwracac uwage juz w maire swiadomie odrozniajac dekielek od spustu migawki.
pare razy zdarzylo mi sie niechcacy zniszczyc plan sprzedazowy bo nie moglem sie powstrzymac slyszac glupoty jakie sprzedawca wmawial potencjalnym klientom :D

jony
08-08-2018, 12:44
Atrykuł w necie i to ze 3 lata temu.

Z ciekawości czekam na link:) o matrycy o zmiennej krzywiźnie. Przypuszczam, że to był artykuł z 1 kwietnia:):):) Można wyginać matrycę jako powierzchnie walca ale producentom zależy na otrzymaniu matrycy o zmiennej krzywiźnie sferycznej.

TOP67
08-08-2018, 13:15
Mnie bardziej interesuje geometria pikseli na takiej matrycy i sposób odwzorowania potem zdjęcia na papier/monitor. Nie da się zrobić jednakowych, kwadratowych pixelków. W rogach muszą być mniejsze (gorsze szumy itp), albo musi być ich mniej i nie w liniach prostych. Przy matrycy do obiektywu o kącie widzenia 180 stopni, linie pionowe i poziome się połączą.

ksh
08-08-2018, 13:17
Oczekiwania są wielkie u ludzi wiedzących ciut więcej od strony technicznej i możliwości wykorzystania wszystkiego co oferuje sprzęt foto, ale to zwykły przeciętny klient nabija kasę firmie co pokazało sony.
Wielu ludzi kupuje obecnie w promocjach pierwsze A7 bo kosztuje śmiesznie, jest tańsze od wielu modeli aps-c, taki klient ma kit plus czasami kupi 1.8/50 i tyle.
Zatem jeśli Nikon czy Canon chce osiągnąć sukces to nie może skupić się tylko na modelach spełniających oczekiwania forumowych dyskutantów tylko ma zrobić dobry marketing i szybko obniżać ceny podstawowego modelu, nie ma tu być żadna rywalizacja z lustrzankami na szybkość serii, wydajność af itd.

jony
08-08-2018, 13:21
Zarząd Nikona podjął bardzo dobrą decyzje o utworzeniu zespołu projektowania matryc w celu uniezależnienia się od matryc Soniego. Możemy spodziewać się nowej matrycy w nowym wynalazku MILC Nikona. Sony produkuje matryce Nikonowi ale według projektu Nikona.

ksh
08-08-2018, 14:06
Ale oni ten zespół mieli od dawna, przecież robiła te matryca fabryka Toshiby, którą kupiło Sony i robią im matryce, to że na matrycy jest logo i symbole Sony nie oznacza że Nikon kupuje tak zwyczajnie te matryce u nich, sporo jest też na temat TowerJazz, który przygotowuje się do produkcji matryc pełno klatkowych, można tylko zadać pytanie dla kogo ?

jony
08-08-2018, 14:14
Ale oni ten zespół mieli od dawna, przecież robiła te matryca fabryka Toshiby, którą kupiło Sony i robią im matryce, to że na matrycy jest logo i symbole Sony nie oznacza że Nikon kupuje tak zwyczajnie te matryce u nich, sporo jest też na temat TowerJazz, który przygotowuje się do produkcji matryc pełno klatkowych, można tylko zadać pytanie dla kogo ?

Producent Pentaxa też potrzebuje matryc FF, myślę, że Panasonic też ma aspiracje produkcji MILC w formacie FF. Przypuszczam, że Nikon robi nowego MILC FF we współpracy z Fuji.

PS. Wielu dojrzałych fotoamatorów wybiera świadomie MILC z uwagi na możliwości i cenę:

https://www.fotopolis.pl/opinie/analizy/30771-10-dobrych-aparatow-ktore-rekordowo-potanialy-to-swietny-moment-aby-je-kupic

jarzon
08-08-2018, 14:45
Zarząd Nikona podjął bardzo dobrą decyzje o utworzeniu zespołu projektowania matryc w celu uniezależnienia się od matryc Soniego. Możemy spodziewać się nowej matrycy w nowym wynalazku MILC Nikona. Sony produkuje matryce Nikonowi ale według projektu Nikona.

Fajne tylko po co? ;)
Śmieszy mnie taki matrycowy nacjonalizm. Skoro sony produkuje najlepsze w tej chwili matryce na rynku to dlaczego nikon nie miał by z nich korzystać.

ksh
08-08-2018, 14:53
Świadomość często kończy się na późniejszych pytaniach o obiektywy i rozczarowaniu że cena i ten tego...
Wybory często są dokonywane ze względu na cenę, wielkość/wagę, wygląd sprzętu, do tego internety podpowiadają co jest dobre ( przykładowo wklejany tu poradnik dla ślubniaka z dwoma manualnymi obiektywami ), wielu kupuje bo to canon albo nikon i nie ważne nic więcej.
Sama sprzedaż podawana ostatnio była ciekawa bo dobre premiery luster nikona dały pierwsze miejsca i przegoniły bezlustra.

- - - - kolejny post - - - - - -

Fajne tylko po co? ;)
Śmieszy mnie taki matrycowy nacjonalizm. Skoro sony produkuje najlepsze w tej chwili matryce na rynku to dlaczego nikon nie miał by z nich korzystać.

Sony produkuje najlepsze matryce ale nie oznacza to że sami je stworzyli i używają, a wielu producentów w fabrykach sony ma wykonywane dla nich matryce, podobnie jak to się dzieje w procesorach, kartach graficznych, pamięciach itd, kwestia też co oznacza że najlepsza matryca, czy taka jak jest w A7III lub A7rIII, a może taka jak w D500 lub D850 ?

jony
08-08-2018, 15:18
Fajne tylko po co? ;)

Mnie śmieszy pisanie o matrycowym nacjonalizmie, gdyż świadczy to o braku wiedzy technicznej. Kto projektuje matrycę ten ma wpływ na wiele parametrów matrycy, które mają wpływ na jakość zdjęć.

nikoniarz
08-08-2018, 15:28
Z ciekawości czekam na link:)

Ja również od dwóch dni. Tyle, że od Ciebie. Być może nie był z 1 kwietnia ale duże szanse, że z jakiegoś "Poradnika Domowego", "Pani Domu" bądź innego równie obiektywnego źródła...

jony
08-08-2018, 15:45
Ja również od dwóch dni. Tyle, że od Ciebie. Być może nie był z 1 kwietnia ale duże szanse, że z jakiegoś "Poradnika Domowego", "Pani Domu" bądź innego równie obiektywnego źródła...

Niektóre Panie inżynier, czytelniczki "Pani domu" mogłoby ośmieszyć poziom wiedzy fotograficznej Pana "nikoniarza"i nie tylko wiedzy fotograficznej:):):)

ksh
08-08-2018, 15:53
Nie chodzi o czytelników tylko o poziom wszystko wiedzących "redaktorów", którzy chcą dorzucić swoje pięć groszy obok poradnika jak mocować obrazki na ścianie.

Robienie wielkiego halo po zobaczeniu projektu jednego z tysięcy patentów i dorabianie do tego teorii jest słabe, poziom informacji jest mocno rozrzedzony bo przecież jeśli każdy potrafi robić zdjęcia to każdy tez potrafi napisać artykuł czy poradnik.

nikoniarz
08-08-2018, 15:58
Było do przewidzenia, że jak poda źródło to będzie troszkę śmiechu z tego rankingu.

jony
08-08-2018, 16:08
Było do przewidzenia, że jak poda źródło to będzie troszkę śmiechu z tego rankingu.

Czekam na link z wiarygodnego źródła o sprzedaży obiektywów do lustrzanek cyfrowych z podziałem na producentów, na modele, na obszary sprzedaży.

jarzon
08-08-2018, 16:45
Sony produkuje najlepsze matryce ale nie oznacza to że sami je stworzyli i używają, a wielu producentów w fabrykach sony ma wykonywane dla nich matryce, podobnie jak to się dzieje w procesorach, kartach graficznych, pamięciach itd, kwestia też co oznacza że najlepsza matryca, czy taka jak jest w A7III lub A7rIII, a może taka jak w D500 lub D850 ?

Dobrze, że Nikon im powiedział jak mają je zaprojektować bo by nie umieli :)
Podejrzewam, że po prostu zamówili matrycę o zadanych parametrach i według swoich wymogów co do dalszego przetwarzania sygnału.
Nikon z resztą zawsze potrafił wyciągnąć więcej z matrycy jak chociażby w przypadku D3x vs sony a900. Matryca ta sama ale w Nikosiu lepsze przetwarzanie sygnału zaowocowało dużo lepszą jakością obrazu.

pawl_s
08-08-2018, 16:48
Mnie śmieszy pisanie o matrycowym nacjonalizmie, gdyż świadczy to o braku wiedzy technicznej. Kto projektuje matrycę ten ma wpływ na wiele parametrów matrycy, które mają wpływ na jakość zdjęć.

Jeśli Nikon zleca Sony wyprodukowanie matrycy. To inżynierowie Nikona siadają z inżynierami Sony i uzgadniają co i w jakiej cenie jest możliwe. Sony nie może zmienić parametrów matrycy zamówionej przez klienta. Wiec, teoretycznie, tylko Nikon ma wpływ na jakość tej matrycy po uwzględnieniu technologii i kosztów Sony.

sailor
08-08-2018, 17:25

ale przeciez sony produkuje matryce wg projektu nikona od czasow d70 o ile nie wczesniej. czyli niemal od zawsze. co w tym zlego?

ja osobiscie mam w glebokim powazaniu czy matryca bedzie z samsunga z sony czy z drewna tekowego. interesuje mnie efekt wyjsciowy obrazka. jak dla mnie to moga ta wsadzic uzdolnionego chomika ukladajacego puzle z pikseli byle bylo dobrze.

ksh
08-08-2018, 18:09
Dobrze, że Nikon im powiedział jak mają je zaprojektować bo by nie umieli :)

Dam ci inny przykład, AMD tworzy nową architekturę o nazwie ZEN, projektuje pierwsze swoje procesory o nazwie Ryzen, na etapie tworzenia musi znaleźć fabrykę, która im to zrobi, padło na GlobalFoundries ( były też plotki o Samsungu ) ponieważ ta fabryka to potrafi wykonać, ta fabryka im nie wymyśliła architektury ani procesora, ona im go produkuje.
Tak samo masz z matrycami Nikon, to że matryce takie same jak w aparacie nikon trafiały się w pentax czy aparatach sony nic tu nie zmienia, jest to wielkie przedsięwzięcie z ruszeniem linii produkcyjnej, wielkie koszty i są w różne porozumienia kto może i za ile z tego korzystać.
Matryca w D850 jest Nikona ale wyprodukowana w Sony, sporo się mówiło o fabryce TowerJazz ale okazało się że oni dopiero ruszają z pełną klatką z globalną migawką ale kto im to zlecił czy kto to u nich wyprodukuje nie mam pojęcia.

cdc
08-08-2018, 19:08
https://nikonrumors.com/2018/08/08/new-nikon-mirrorless-camera-leak-from-china-is-it-a-mockup-or-a-real-picture.aspx/
Było już?

pysson
08-08-2018, 20:01
Chyba nie :)

Znajdź 5 szczegółów, którymi różnią się te obiektywy:

1.
12476

2.
12477

Będzie od razu jakaś stałka, czy mam zwidy? :)

0KM
08-08-2018, 20:58
Dam ci inny przykład, AMD tworzy nową architekturę o nazwie ZEN, projektuje pierwsze swoje procesory o nazwie Ryzen, na etapie tworzenia musi znaleźć fabrykę, która im to zrobi, padło na GlobalFoundries ( były też plotki o Samsungu ) ponieważ ta fabryka to potrafi wykonać, ta fabryka im nie wymyśliła architektury ani procesora, ona im go produkuje.
Tak samo masz z matrycami Nikon, to że matryce takie same jak w aparacie nikon trafiały się w pentax czy aparatach sony nic tu nie zmienia, jest to wielkie przedsięwzięcie z ruszeniem linii produkcyjnej, wielkie koszty i są w różne porozumienia kto może i za ile z tego korzystać.
Matryca w D850 jest Nikona ale wyprodukowana w Sony, sporo się mówiło o fabryce TowerJazz ale okazało się że oni dopiero ruszają z pełną klatką z globalną migawką ale kto im to zlecił czy kto to u nich wyprodukuje nie mam pojęcia.

może ta nowa pełnoklatkowa matryca z globalną migawką jest do nowego bezlustra nikona :0

ksh
08-08-2018, 20:59
Raczej nie ponieważ bezlustro już gotowe, a matrycy jeszcze nie produkują.

cdc
08-08-2018, 22:11
Z jednym obiektywem na start to by było trochę łyso.

Kontynuuję moje skojarzenia
12479
https://www.dpreview.com/files/p/articles/5509944965/images/allroundview2.jpeg z https://www.dpreview.com/reviews/sonydscd700/3
[chodzi o układ pokręteł na górze + wyświetlacz + "pryzmat"]

jony
09-08-2018, 11:25
Raczej nie ponieważ bezlustro już gotowe, a matrycy jeszcze nie produkują.

Niektórzy mają inne zdanie niż redaktorzy tej stronki:

https://nikonrumors.com/2017/03/31/the-nikon-d5-and-d500-sensors-are-both-made-by-sony.aspx/

https://nikonrumors.com/2015/12/16/list-of-all-nikon-dslr-cameras-and-their-sensor-manufacturerdesigner.aspx/

ksh
09-08-2018, 12:10
Przecież napisałem że podejrzewano że producentem matrycy Nikona w D850 był TowerJazz ale okazało się że jednak Sony.

MstrG
09-08-2018, 17:18
Z tym obiektywem 0,95 nie jest już taki mały ;)
12503

jony
09-08-2018, 18:54
[QUOTE=MstrG;3975738]

Coś takiego w sam raz do MILC. Tylko 15 sztuk Nikon wyprodukował:)

MF Nikkor 1200–1700mm f/5.6~8.0s P ED IF

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/zoomsMF/12001700mm.htm

Ligo
09-08-2018, 18:57
Już trochę wiadomo o migawce - synchro 1/60s, więc wstawili płócienną poziomą, być może z zapasów magazynowych po Minolcie X-300.

ksh
09-08-2018, 19:14
Podobno matryca nie będzie rejestrowała koloru zielonego, który będzie uzupełniany programowo, a to wszystko dlatego że brakło zielonej farby.

Ligo
09-08-2018, 19:17
Na filmie promocyjnym pokazana jest również wajcha naciągu służąca niewątpliwie jako dynamo dla padniętej baterii.

jony
09-08-2018, 20:50
Na filmie promocyjnym pokazana jest również wajcha naciągu służąca niewątpliwie jako dynamo dla padniętej baterii.

Kolego ta wajcha służy do zmiany ogniskowej bo bateria się sama ładuje się podczas noszenia aparatu:)

cdc
09-08-2018, 21:01
1/60 to nie synchro tylko czas na którym migawka działa bez baterii.
12508
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Nikon_F3_2.JPG/1920px-Nikon_F3_2.JPG

cdc
09-08-2018, 22:08
https://uploads.disquscdn.com/images/ac0e3ae8e08046e018bd64614fdd1e8d1d269f52a7c64ac0db 2d09b89bd6ac2b.jpg
MASP?

-Amatorka ;)
https://camerasize.com/compact/#179,711,648,ha,t

jony
09-08-2018, 22:50
D5 is the best:) dla prawdziwych mężczyzn:)

https://camerasize.com/compact/#711.454,648.699,649,ha,f

maxtor
14-08-2018, 05:40
No i kolejne doniesienia. Zapowiada się ciekawie :)

https://nikonrumors.com

ksh
14-08-2018, 09:51
Wkurzają mnie te newsy wymyślane przez blogera X albo youtubera Y, ktoś coś narysuje i już hejt bo guziki takie, a nie takie, albo że już we wrześniu będą zakupy robić, a przecież od prezentacji do półki sklepowej jest daleka droga.
23 sierpnia prezentacja Nikona, a 26 sierpnia Canona, Sony pewnie już szykuje nowy cashback :)

cz4rnuch
14-08-2018, 10:02
Jak Cię te "newsy" wkurzają to nie czytaj :) Ja z kolei wertując te ploteczki dochodzę do wniosku, że aparatem dla mnie będzie chyba dopiero seria Z9 (lub Z3, zależy od tego w którą stronę idzie numeracja w stronę PRO) czyli coś prostszego, lżejszego, mniejszego, tańszego. Za to pozytywnie zdziwiłbym się gdyby potwierdziło się to co zapowiadają odnośnie linii stałek f/1.8. 50/1.8 na start a potem 35/1.8 i 28/1.8 to moim zdaniem byłby strzał w dziesiątkę. Ja na 35/1.8 w Sony czekam już 100 lat i nawet plotek się nie doczekałem :(

ksh
14-08-2018, 10:09
Przecieki prawdziwe są fajne ale dywagacje bo ktoś zrobił model z papieru to zwykłe trollowanie i tyle.
Stałki jak napisałeś 28, 35, 50 wszystkie f/1.8 to by było zbyt piękne i oznaczałoby że Nikon wchodzi na poważnie z nowym systemem, a takie wejście zapewne wygeneruje gigantyczny hejt obecnych użytkowników lustrzanek :)
Mnie ciekawi czy obok zapewne drogiego 24-70 2.8 pojawi się jakiś ciemny zoom z większym zakresem albo w sensownej cenie coś jak 24-120 f/4 i do tego czy będzie ciemny 70-300 i 18-35.

prz3mo
14-08-2018, 10:40
https://www.dailycameranews.com/2018/08/confirmed-nikon-z6-and-z7-full-frame-mirrorless-cameras-coming-on-august-23rd/

Pawel92
14-08-2018, 11:00
Jeżeli rzeczywiście wypuszczą 58mm/0.95, to dla samego obiektywu będzie warto wejść w Z Nikosia. taki obiektyw przypomni dobre czasy Nikona starym klientom i pewnie zaciekawi cześć nowych. Puszka + szkło powinno wyjść taniej niż Noctilux, a do tego dostaniemy jeszcze AF :grin:

cz4rnuch
14-08-2018, 11:02
Przecieki prawdziwe są fajne ale dywagacje bo ktoś zrobił model z papieru to zwykłe trollowanie i tyle.
Stałki jak napisałeś 28, 35, 50 wszystkie f/1.8 to by było zbyt piękne i oznaczałoby że Nikon wchodzi na poważnie z nowym systemem, a takie wejście zapewne wygeneruje gigantyczny hejt obecnych użytkowników lustrzanek :)Niby dlaczego? Lustrzankowcy mają kompletną linię f/1.8 już od jakiegoś czasu. Raczej obawiałbym się hejtu, że f/1.8 to za słabe światło, że mają być Nocty f/0.95 (oczywiście gdy pojawią się Nocty to będzie hejt, że za duże i za drogie :))

Mnie ciekawi czy obok zapewne drogiego 24-70 2.8 pojawi się jakiś ciemny zoom z większym zakresem albo w sensownej cenie coś jak 24-120 f/4 i do tego czy będzie ciemny 70-300 i 18-35.No niby na dzień dobry ma być właśnie ciemniejsza wersja f/4 zamiast f/2.8 o której piszesz. Jeśli okaże się to prawdą to na 24-120 można będzie liczyć chyba tylko przez przejściówkę. Nikon będzie miał na starcie zbyt wiele dziur, by aż tak dublować ogniskowe. To szansa dla niezależnych, by zmajstrować coś przed Nikonem i zgarnąć trochę kaski. Oczywiście pod warunkiem, że będzie to jakoś działało, bo nie spodziewam się, że Nikon podzieli się swoją wiedzą odnośnie bagnetu i AFu z niezależnymi.

Jeżeli rzeczywiście wypuszczą 58mm/0.95, to dla samego obiektywu będzie warto wejść w Z Nikosia
To będzie zależne od jego wartości (np w PLNach) :)

ksh
14-08-2018, 11:13
Może też być kit powiązany z premierą konkretnego body, jeśli wrzucą pro zestaw to pewnie będą chcieli pokazać się z f/2.8 lub ostatecznie f/4, a jak wrzucą coś tańszego to ciemny kit albo coś bardziej uniwersalnego, nie zdziwiłby mnie ciemny 24-120 albo 24-85, może coś ze światłem f/2.8-4 ?
Ciekaw jestem cen obiektywów, ile może kosztować stałka 35 i 85mm i zoomy, ciekawe czy ugadali się z canonem już :)

TOP67
14-08-2018, 11:22
nie zdziwiłby mnie ciemny 24-120 albo 24-85, może coś ze światłem f/2.8-4?

Przecież jest zapowiadany 24-70/4. To po co 24-85?
Na 24-120 też bym na razie nie liczył ze względu na wielkość.

ksh
14-08-2018, 11:26
Tak jak napisałem, do taniego modelu ciemne tanie kity musza być.

cz4rnuch
14-08-2018, 11:32
Przecież jest zapowiadany 24-70/4. To po co 24-85?...Większy zasięg :) A tego 24-70/4 to tak po prawdzie na razie oficjalnie nie ma.

PS Mnie ciekawi cena 58/0.95. Nie żebym miał kupować, ale tak po prostu. Zerknąłem sobie przed chwilą ile obecnie kosztuje (podobno) przeciętny optycznie 58/1.4 i w przeglądarce stoi, że można go wyhaczyć za okazyjne 6999. To ile mogą sobie zażyczyć za 58/0.95? Coś w połowie drogi między nim a Noctem od Leiki? :)

Tak jak napisałem, do taniego modelu ciemne tanie kity musza być.Taka gra słów, ale jest duża różnica między "tani" a "tańszy od...".

Pawel92
14-08-2018, 11:36
Myślę, ze jakieś 3000-3500 zorros jeżeli miałby się sprzedawać w większych niż śladowe ilości. Moga tez zrobić szkło na pokaz i dać zaporowa cenę. Zobaczymy. Co by nie było, to jest to interesujący pomysł. Przypomni nam kto jest kto w branży optycznej.

cz4rnuch
14-08-2018, 11:43
Zaporowa cena i ograniczona dostępność. Będą wrzucać do sklepów jak kiedyś kubańskie pomarańcze, na święta. Albo co 10 lat, na okrągłe rocznice Nikona.

Pawel92
14-08-2018, 11:47
Kto wie co im strzeli do głowy. Po nową Leike dalej się trzeba zapisywać do kolejki.

Wind Mill
14-08-2018, 12:10
...oczywiście gdy pojawią się Nocty to będzie hejt, że za duże i za drogie :)...
I za ciężkie, przecież bezlustra i osprzęt do nich powinny być z puchu. :)

Jacek_Z
14-08-2018, 12:23
Nikkora 6 mm tez nie robią zbyt dużo ;) Chodzi czasami to, by obiektyw był i pokazał światu kto przoduje.

cz4rnuch
14-08-2018, 12:35
Osobiście wolałbym, by firma przodowała w ilości obiektywów, które można normalnie kupić i używać na co dzień :) Chiron czy LaFerrari świetnie pokazują światu kto przoduje, ale potem trzeba wsiąść do Golfa czy Punto i zamiast na Lazurowe Wybrzeże jechać po zakupy do Biedry :) Nikon na początek będzie miał dramatycznie mało szkieł więc to chyba nie jest najlepszy moment, żeby pokazywać światu kto jest debeściak. Tzn pokazać można, ale fajnie żeby za tym szło też coś dla ludu, bo jeśli ma to być system dla wybrańców to w sumie mnie (i chyba nie tylko mnie) to nie interesuje.

Pawel92
14-08-2018, 13:10
Musi być coś dla każdego: jakieś kity, normalne obiektywy i coś na zachętę (np. 58mm) :grin: Gabaryty puszek Z nie wydaja się być z tych miniaturowych, cena tez pewnie nie będzie, wiec próba przyciągnięcia ludzi za pomocą ciemnego kita może nie odnieść spodziewanego sukcesu.

cdc
14-08-2018, 13:30
Z-NIKKOR 24mm f/1.8 w cenie Batisa 25/2 :p

ksh
14-08-2018, 13:33
Musi być coś dla każdego... Tak ale żeby to zrobić jednym pstryknięciem palców to nawet im nie pomogą wszystkie kamienie ;) to wymaga czasu co można zaobserwować w sony.

Pawel92
14-08-2018, 13:39
Można robić szkła tak jak to robi Sony, można tez tak jak to robi np. Fuji.

maxtor
14-08-2018, 14:44
A mnie poza standardowym zestawem marzy się "cienki naleśnik" 35-40/1,8-2,0 "na ulicę".

pysson
14-08-2018, 17:01
Nikkora 6 mm tez nie robią zbyt dużo ;) Chodzi czasami to, by obiektyw był i pokazał światu kto przoduje.

Już chyba wogóle nie robią.
Szkiełko za pół miliona pln.

https://youtu.be/zIDbw4gjunY

Nikon F był gratis. :)
Skrzynka też.

Jacek_Z
14-08-2018, 18:29
Nie robią Nawet jak go robili to po kilka sztuk, jak zebrali zamówienia. Zresztą tak samo było w przypadku kilku innych unikatów.

badtorro
14-08-2018, 18:32
Wkurzają mnie te newsy wymyślane przez blogera X albo youtubera Y, ktoś coś narysuje i już hejt bo guziki takie, a nie takie, albo że już we wrześniu będą zakupy robić, a przecież od prezentacji do półki sklepowej jest daleka droga.
23 sierpnia prezentacja Nikona, a 26 sierpnia Canona, Sony pewnie już szykuje nowy cashback :)

Nie bardzo rozumiem, dlaczego ktoś chciałby mieć guzik AF-ON w miejscu gdzie planowany jest playback.
Dla mnie to kompletny bezsens, bo wymuszało by trzymanie aparatu obiema rękami, zamiast prawą aparat i lewą za obiektyw.
Chyba w każdym Nikonie tak było, w A7III też tak jest.

0KM
14-08-2018, 19:17
Nie bardzo rozumiem, dlaczego ktoś chciałby mieć guzik AF-ON w miejscu gdzie planowany jest playback.
Dla mnie to kompletny bezsens, bo wymuszało by trzymanie aparatu obiema rękami, zamiast prawą aparat i lewą za obiektyw.
na tym obrazku https://www.dailycameranews.com/2018/08/confirmed-nikon-z6-and-z7-full-frame-mirrorless-cameras-coming-on-august-23rd/ widac że przycisk playbacku jest tam gdzie taki D500/D850 mają AF-ON

ksh
14-08-2018, 19:25

Ale to gdzie guzik będzie dowiemy się za ponad osiem dni, a nie że ktoś coś narysował sobie na rumorsach.

Pawel92
16-08-2018, 07:30
Stary jest do nabycia np. za 2k€

https://forum.nikonpassion.com/index.php?topic=152905.0

a nowy, niedługo się dowiemy

https://m.youtube.com/watch?v=KHK1PjZZ1TI#

cz4rnuch
16-08-2018, 08:04
Eee, na tym klipie to tylko jakiś ciemny zoom majaczy :( Oczywiście obok starej szklarni więc to może być plan Nikona, czyli przejściówka do AISów i chwalenie się, że na start mają kilkadziesiąt szkieł :) Żartowałem.

cdc
16-08-2018, 11:04
Uff...

czyli f/0,9 będzie jednak do bezlustra Canona. ;)

12768
https://global.canon/en/c-museum/product/s43.html

Pawel92
16-08-2018, 11:27
Eh ben voilà: dobrze jest sobie przypomnieć, która firma czym się zajmowała (i zajmuje) :mrgreen:

sailor
16-08-2018, 12:41

mysle ze sony szykuje a6700, bo rynek FF na razie ma niemal zmonopolizowany i to sprzetem ktoremu ciezko cos zarzucic. Cashbacka lepiej niech Sony nie robi bo z poprzednim strzelili sobie w kolano jesli chodiz o jego obsluge do tego stopnia ze znam 2 osoby ktore zrezygnowaly z zakupow i poszukaly po prostu tanszego sprzedawcy

cz4rnuch
16-08-2018, 12:52
A6700 pewnie także jest w drodze, ale możliwe, że na bezlustra Canona i Nikona szykują odpowiedź z nieco większą niż aps-c matrycą <<klik>> (https://www.sonyalpharumors.com/sony-is-absolutely-ready-to-fight-back-on-canon-and-nikons-new-ff-mirrorless-offerings/)

sailor
16-08-2018, 13:39
A6700 pewnie także jest w drodze, ale możliwe, że na bezlustra Canona i Nikona szykują odpowiedź z nieco większą niż aps-c matrycą

przyznam ze nie bardzo rozumiem tu ruch nikona z wypuszczeniem 2 puszek FF. mialoby to sens przy zachowaniu bagnetu ale po dolozeniu adaptera do i tak juz wielkiej puszki zaczyna byc bezsensu idea bezlustra - malego lekkiego kompaktowego urzadzenia.
Natomiast to ze sony wyprzedza C i N i narzuca zasady podoba mi sie coraz bardziej, dzieki temu ciagnie innowacje w branzy

jony
16-08-2018, 14:07
przyznam ze nie bardzo rozumiem tu ruch nikona z wypuszczeniem 2 puszek FF. mialoby to sens przy zachowaniu bagnetu ale po dolozeniu adaptera do i tak juz wielkiej puszki zaczyna byc bezsensu idea bezlustra - malego lekkiego kompaktowego urzadzenia.
Natomiast to ze sony wyprzedza C i N i narzuca zasady podoba mi sie coraz bardziej, dzieki temu ciagnie innowacje w branzy

Sony ma dużo kasy na R&D (na badania i rozwój) a cisza u Nikona w zakresie informacji o adapterze.

Za to w internecie krążą plotki o nowej serii obiektywów do MILC:
Z-NIKKOR 24-70mm f/4 lens
Z-NIKKOR 50mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 35mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 28mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 24mm f/1.8 lens

cz4rnuch
16-08-2018, 14:10
Adapter jest opcjonalny. Z czasem pewnie stanie się zbędny, ale do tego czasu będzie remedium na brak szkieł z natywnym mocowaniem. Sony swego czasu zrobiło podobnie czyli wypuściło od razu dwa rodzaje bezluster FF (golasa oraz ze znaczkiem R) a potem dorzuciło jeszcze filmujące S. Wtedy nikt nie wiedział czy bezlustra wypalą a firma miała w swojej ofercie lustrzanki. Adapter na bagnet A (i to wcale nie taki mały) też zrobili.

PS Nie wszyscy są zgodni co do tego, że bezlustro musi być małe. Potencjalnie mniejszy rozmiar to nie jest jedyny atut tego rozwiązania.

...Za to w internecie krążą plotki o nowej koncepcji serii obiektywów do MILC:
Z-NIKKOR 24-70mm f/4 lens
Z-NIKKOR 50mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 35mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 28mm f/1.8 lens
Z-NIKKOR 24mm f/1.8 lensTo, że takie obiektywy powstaną wydaje się być logicznym, ale pozostaje jeszcze kwestia ile czasu zajmie Nikonowi wypuszczenie tej serii. No i zabrakło 85/1.8, który pewnie też się w niej znajdzie.

sosnowy
16-08-2018, 14:13
zaczyna byc bezsensu idea bezlustra - malego lekkiego kompaktowego urzadzenia.

No ale idea bezlustra może być rozumiana inaczej: "Nie trzeba już lustra, by przez wizjer widzieć dokładnie to co obiektyw, więc wywalamy lustro, bo po co nam ono"...

EDIT: o, widzę, że przedmówca ubiegł mnie z tym komentarzem :)

Pawel92
16-08-2018, 14:16
A dla mnie ruch Nikona wydaje się być jasny: przechodzą całkowicie na bezlusterkowce i tworzą nowa linie produktów. Nowy bagnet był niezbędny, F to już dzisiaj technologiczna droga donikąd.
Tak jak mówisz, dobrze ze Sony obudziło dwóch dziadków. Z drugiej strony nic pewnego jak to się dla Sony skończy.

jony
16-08-2018, 14:17
Nikon aktualnie testuje pomysły na nazwy dla MILC:
Z300 lub Z6 z matrycą 24 MPix
Z500 lub Z7 z matrycą 45 MPix

sosnowy
16-08-2018, 14:22
MILF - wersja z bagnetem F

Pawel92
16-08-2018, 14:24
...PS Nie wszyscy są zgodni co do tego, że bezlustro musi być małe. Potencjalnie mniejszy rozmiar to nie jest jedyny atut tego rozwiązania...
Ba, dla niektórych, to mały rozmiar bezlustra jest nawet wadą.

pysson
16-08-2018, 14:37
przyznam ze nie bardzo rozumiem tu ruch nikona z wypuszczeniem 2 puszek FF.

Prawdopodobnie procesor i matryca, które na dzień dzisiejszy mają, dają alternatywę:
1. wysoka czułość i szybkostrzelność
albo
2. wysoka rozdzielczość

Jest D850 i jest D5, a Sony też ma trzy typy A7
Na dzień dzisiejszy, prawdopodobnie, nie da się mieć wszystkiego w jednym body.

Aparat ma być wygodny w obsłudze, czyli jest jakaś granica miniaturyzacji, bo później już będzie problem z ergonomią.

Mnie w tej chwili najbardziej ciekawi, ile waży 1.8/35

jony
16-08-2018, 14:42
Prawdopodobnie procesor i matryca, które na dzień dzisiejszy mają, dają alternatywę:
1. wysoka czułość i szybkostrzelność
albo
2. wysoka rozdzielczość

Jest D850 i jest D5, a Sony też ma trzy typy A7
Na dzień dzisiejszy, prawdopodobnie, nie da się mieć wszystkiego w jednym body.

Aparat ma być wygodny w obsłudze, czyli jest jakaś granica miniaturyzacji, bo później już będzie problem z ergonomią.

Trudno każdego zadowolić:):):)
Według przecieków w internecie sugerowana cena za Z300 (24 MPix) to 2000 $, za Z500 (45 MPix) 3000$ a zoomik 24-70/f4 za 999 $

cz4rnuch
16-08-2018, 14:45
Nikon aktualnie testuje pomysły na nazwy dla MILC:
Z300 lub Z6 z matrycą 24 MPix
Z500 lub Z7 z matrycą 45 MPixZa tydzień premiera a oni testują pomysły na nazwy? :) Myślę, że wszelkie materiały prasowe, reklamowe oraz obudowy są już gotowe od jakiegoś czasu więc z tym wymyślaniem nazw to było aktualne może z pół roku temu :)

pysson
16-08-2018, 14:50
Jeśli te "plotkarskie" ceny się potwierdzą, to sytuacja będzie odwrotna niż w Sony.
Tam wysoka rozdzielczość jest tańsza niż szybkostrzelność.

ksh
16-08-2018, 14:53
Pewnie zastanawiają się też nad kolorem obudowy i jaki kolor ma mieć logo ;)

jony
16-08-2018, 14:55
Za tydzień premiera a oni testują pomysły na nazwy? :) Myślę, że wszelkie materiały prasowe, reklamowe oraz obudowy są już gotowe od jakiegoś czasu więc z tym wymyślaniem nazw to było aktualne może z pół roku temu :)

Żartuje oczywiście:) cz4rnuch myślałem, że znasz się na dżojkach:)

cz4rnuch
16-08-2018, 15:06
Znam się, ale po dżołku musisz dopisać, że żartowałeś oraz dać ze dwa emoty.

Jeśli te "plotkarskie" ceny się potwierdzą, to sytuacja będzie odwrotna niż w Sony.
Tam wysoka rozdzielczość jest tańsza niż szybkostrzelność.

Myślę, że ta szybkostrzelność jednak nie będzie na poziomie A9. Wydaje mi się, że szybsze body będzie miało około 9-10fps.

pysson
16-08-2018, 15:15
Moja lista życzeń:
9 fps, użyteczne ISO 12800, obiektyw 1,8/35 400g, cena body z gripem i adapterem do bagnetu F 2500 EUR

Ciekawe, czego nie dostanę. :)

Pawel92
16-08-2018, 15:16
Moze lepiej się zapytać, co dostaniesz? :wink:

pysson
16-08-2018, 15:22
Jeśli moje oczekiwania bardzo rozminą się z rzeczywistością, to skorzystam pod koniec roku z promocji na D850. :)

Rycerz
16-08-2018, 15:50
Pierwszy model będzie full wypas. A potem tradycyjnie w każdym następnym odejma dwie funkcje pożyteczne a dodadzą jedną średnio użyteczną.

Dariusz Breś
16-08-2018, 15:55
Nie wiem czy ktoś już pisał. Obydwa modele będą posiadały xqd ze wsparciem dla CFexpress, przy okazji: takie wsparcie uzyskają D5 i D850 poprzez update firmware.

Pawel92
16-08-2018, 16:15
Pierwszy model będzie full wypas. A potem tradycyjnie w każdym następnym odejma dwie funkcje pożyteczne a dodadzą jedną średnio użyteczną.
To trzeba będzie kupić ten pierwszy :mrgreen:

Borat1979
16-08-2018, 18:02
Nie wiem czy ktoś już pisał. Obydwa modele będą posiadały xqd ze wsparciem dla CFexpress, przy okazji: takie wsparcie uzyskają D5 i D850 poprzez update firmware.

To XQD ktoś jeszcze wykorzystuje w apratach poza Nikonem? Jakoś słabo jest z popularnością tego formatu i co dziwne nie stosuje go Sony mimo, że jest jednym z głównych producentów tych kart.

Dariusz Breś
16-08-2018, 18:15
To XQD ktoś jeszcze wykorzystuje w apratach poza Nikonem? Jakoś słabo jest z popularnością tego formatu i co dziwne nie stosuje go Sony mimo, że jest jednym z głównych producentów tych kart.

Szczerze nie mam pojęcia. Ale to jest mega irytujące...
podobne do usunięcia slotu na karty sd w macboku pro albo w iphone jacka...

Jacek_Z
16-08-2018, 19:39
A dla mnie ruch Nikona wydaje się być jasny: przechodzą całkowicie na bezlusterkowce i....
Nowy bagnet był niezbędny, F to już dzisiaj technologiczna droga donikąd.
A do takich wniosków doszedłeś na jakich podstawach?
Jeśli przez kilka lat nie pokażą lustrzanki to tak możesz napisać. Dzisiaj - nie.
Bagnet F umożliwia wszystko, jedynie komplikuje (nie uniemożliwia) konstruowanie dobrych jasnych szkieł.
Marketingowo - super mieć 1.0, ale .. Canon takie robił i gdzie one są? Dziś powinien je wznowić, czasy się zmieniły. I ma sens zrobienie przez Nikona 0,95 do promowania nowego systemu.
Nie ma sprzeczności w tym co piszę.

OjTam
16-08-2018, 20:15
xqd ze wsparciem dla CFexpress, przy okazji: takie wsparcie uzyskają D5 i D850 poprzez update firmware.

Skąd takie info? No i co z D500?
Ciekawe, czy starsze puszki też aktualizację dostaną.

szandor
16-08-2018, 21:27
Nowy przeciek z nikonrumors:

https://nikonrumors.com/2018/08/16/first-nikon-z-mirrorless-camera-report-from-somebody-who-actually-used-the-camera.aspx/

jony
16-08-2018, 22:13
Nowy przeciek z nikonrumors:

https://nikonrumors.com/2018/08/16/first-nikon-z-mirrorless-camera-report-from-somebody-who-actually-used-the-camera.aspx/

Czytając ten news, przypuszczam, że Nikon zamierza przygotować w ekspresowym tempie serie obiektywów z bagnetem Z zanim udostępni adapter.

Zastanawiam się czy posiadacze szklarni od lustra oznaczonej nazwą zaczynającą na N będą zadowoleni?

Pawel92
16-08-2018, 22:53
A do takich wniosków doszedłeś na jakich podstawach?
Jeśli przez kilka lat nie pokażą lustrzanki to tak możesz napisać. Dzisiaj - nie.
Bagnet F umożliwia wszystko, jedynie komplikuje (nie uniemożliwia) konstruowanie dobrych jasnych szkieł.
Marketingowo - super mieć 1.0, ale .. Canon takie robił i gdzie one są? Dziś powinien je wznowić, czasy się zmieniły. I ma sens zrobienie przez Nikona 0,95 do promowania nowego systemu.
Nie ma sprzeczności w tym co piszę.
Moje rozumowanie jest następujące:
- Nikon, jak sam mówi w spotach, przygotowuje się na następne 100 lat działalności
- zakładam, ze tej firmy nie stać na rozwój dwóch linii produktów Pro/semi-Pro: DSLR i MILC
- amatorom, zwłaszcza młodym wiekiem, OVF jest dokładnie obojętny. Wychowali się na smartfonach i używanie EVF nie jest dla nich problemem
- posiadaczom lustrzanek i szkieł Nikona, przynajmniej tym swiadomym (pro ?) posiadany sprzęt dalej bedzie robił zdjęcia i się amortyzowal. Przesiada się na MILC jak produkty dojrzeją i Nikoz zbuduje nowy system. OVF, czy nam się to podoba czy nie, zostanie technologia śladową.
- jeżeli nie będzie wpadki technicznej, to hobbyści i geekowie (coś to nie po polsku:wink:) wejdą w w nowy system od razu, bo to ich cel i przyjemność
- niestety bagnet F nie umożliwia wszystkiego, a choćby produkcji jasnych szkieł AF. Nie umożliwia tez praktycznie innej rzeczy: podpięcia innych szkieł niż F, co jest nader popularne u właścicieli np. serii A7 Sony, ale i innych również. A to pozwala nowym klientom ograniczyć wstępne wydatki i doczekać rozbudowy nowej szklarni Nikona (bądź innych producentów). Popatrz jak było z Leiką SL. Duża cześć właścicieli przekonywala wszystkich dookoła, ze ta puszka była im właśnie potrzebna do lepszego wykorzystania szkieł M.
- Jeżeli założymy, iż Sony nieco zmusił Nikona (i Canona) do przyspieszenia ruchu w kierunku MILC FF, to pewnie te firmy maja jeszcze w swoich R&D projekty lustrzanek. Te ostatnie mogą się nawet pojawić w sprzedaży. Ale nie muszą. To będzie zależeć od ewentualnego sukcesu serii Z oraz MILC Canona.

Zobaczymy, jak to się dalej potoczy. Mnie ta pobudka Nikona i Canona nader się podoba. Mam nadzieje, ze prz....bią z grubej rury i na półkach pokażą się nowe super aparaty i szkła. Dla wszystkich, choć raczej może nie być tanio.

Jacek_Z
16-08-2018, 23:46
Moje rozumowanie jest następujące:
- Nikon, jak sam mówi w spotach, przygotowuje się na następne 100 lat działalności Tylko 100? ;) lustrzanki z bagnetem F robi niecałe 60 lat, dlaczego bezlustra ma robić aż 100?

- zakładam, ze tej firmy nie stać na rozwój dwóch linii produktów Pro/semi-Pro: DSLR i MILCrozwija teraz kilka linii DX (D3xxx, D5xxx, D7xxx, D5xx), kilka linii FX - D610, D750, D850, Df, D5, obiektywy DX i FX, trochę kompaktów. Coś z tego okroi, zależy od tego jak się przyjmą bezlustra. Ma spore pole manewru.
Reszta z tego co piszesz przyjmuje założenia fanów bezluster - że EVF jest lepsza technologią i wyprze ona starszą. Tylko, że to nie jest oczywiste. Często gorsze technologie wypierają lepsze, bo sa np. tańsze. Nie uważam EVF za technologię lepszą tylko za inną odmianę aparatu. Więc nawet jeśli ona wyprze lustrzanki to za ileś tam lat, a nie natychmiast. I niekoniecznie powodem będzie to, że jest to lepsze, tylko że będą to kupowali ludzie.
Bagnet F umozliwia produkcję jasnych szkieł AF. Nikon ma dostatecznie dużą ofertę (w odróżnieniu od Sony) własnych szkieł z bagnetem F, że nie musi się opierać na szkłach z innych systemów (podpinanych do Sony A7).

0KM
16-08-2018, 23:48
to jest nie prawda, do F da się z sukcesem podpiąć szkła M42 , ja sam ma podpięty aparat do telskopu, a teleskop nie jest zoptymalizowany do pracy z lustrzanką z mocowaniem F

Pawel92
17-08-2018, 00:20
Tylko 100? ;) lustrzanki z bagnetem F robi niecałe 60 lat, dlaczego bezlustra ma robić aż 100?...
100 lat, to brzmi dumnie. Życzę Nikonowi, by im sie to ich życzenie spełniło. Z drugiej strony, myśle że aparat foto w obecnej formie zniknie nieco wcześnie.

...Reszta z tego co piszesz przyjmuje założenia fanów bezluster - że EVF jest lepsza technologią i wyprze ona starszą. Tylko, że to nie jest oczywiste. Często gorsze technologie wypierają lepsze, bo sa np. tańsze. Nie uważam EVF za technologię lepszą tylko za inną odmianę aparatu. Więc nawet jeśli ona wyprze lustrzanki to za ileś tam lat, a nie natychmiast. I niekoniecznie powodem będzie to, że jest to lepsze, tylko że będą to kupowali ludzie...
Jacek, nie napisałem, ze EVF jest lepszy. Dla mnie nie jest, przynajmniej nie te modele, które są obecnie w sprzedaży. Ale EVF ma „wiatr w żagle”, a jego jakość może się tylko poprawić. OVF zostaną w aparatach dla nostalgików, tak jak dalmierz. Jest jeszcze jeden problem z OVF, im bardziej będzie się podkręcać FPS, tym bardziej będzie występowało zaciemnienie, to samo zaciemnienie, które było i nadaj jest wada większości obecnych EVF przy zdjęciach seryjnych. Tak jak ze wszystkim, zależy który OVF porównujesz do którego EVF. Lubisz te OVF w lustrzankach z najniższej półki?

...Bagnet F umozliwia produkcję jasnych szkieł AF. Nikon ma dostatecznie dużą ofertę (w odróżnieniu od Sony) własnych szkieł z bagnetem F, że nie musi się opierać na szkłach z innych systemów (podpinanych do Sony A7).
Myslę, że Nikon wprowadza nowy bagnet, bo doszedł do wniosku, że to „teraz albo nigdy”. Myśle i wierze, ze nie chcą podzielić losu wielu firm, będących gigantami w swojej dziedzinie i które życie niemile zaskoczyło.
Jezeli MILC FF Nikona okażą się sukcesem, to, jeżeli nie będzie zbytnich problemów technicznych i prawnych, producenci szkieł z bagnetem Z znajdą się sami.

to jest nie prawda, do F da się z sukcesem podpiąć szkła M42 , ja sam ma podpięty aparat do telskopu, a teleskop nie jest zoptymalizowany do pracy z lustrzanką z mocowaniem F
Dlatego napisałem „praktycznie”.

Jacek_Z
17-08-2018, 00:28
Myslę, że Nikon wprowadza nowy bagnet, bo doszedł do wniosku, że to „teraz albo nigdy”. ..
Wprowadza bo MUSI. Zmienia się odległość rejestrowa więc MUSI się zmienić bagnet. Zmienili na większy rozmiar pamietając o nauczce jaką dał kiedyś Canon.
Pewnie nie pomyśleli o MF, mogli powiększyć go jeszcze bardziej, szkoda. A może myśleli, tylko stwierdzili, że body będą za duże? Nie wiem. Ciekawe to.

Jezeli MILC FF Nikona okażą się sukcesem, to, jeżeli nie będzie zbytnich problemów technicznych i prawnych, producenci szkieł z bagnetem Z znajdą się sami..To oczywiste.

Pawel92
17-08-2018, 00:39
Wprowadza bo MUSI...Ważne, że wprowadza. A to niestety zaprowadzi bagnet F do lamusa. Tak jak zaprowadził FD.
Zresztą cały ten ich bezlusterkowiec jest wymuszny przez życie (wymawiaj „rynek” :wink:). Pewnie dalej by sobie z lubością coś tam od czasu do czasu poprawili, jakieś nowe szkiełko wypuścili i życie by było piękne. Dobrze, ze się ocknęli. Może coś z tego będzie :D

badtorro
17-08-2018, 01:14
Moja lista życzeń:
9 fps, użyteczne ISO 12800, obiektyw 1,8/35 400g, cena body z gripem i adapterem do bagnetu F 2500 EUR

Ciekawe, czego nie dostanę. :)

35/1.8G ED waży 305g. Dlaczego sądzisz, że to jest nieosiągalne?
Akurat też byłbym zainteresowany takim combo Z6/7 +35mm. Do tego 85mm i na początek da radę.

rozwija teraz [...] obiektywy DX

teraz to pojechałeś Jacku xD

Jacek_Z
17-08-2018, 01:36
Ważne, że wprowadza. A to niestety zaprowadzi bagnet F do lamusa. Tak jak zaprowadził FD.Co wy ciagle z tym bagnetem, jakby to on był jakakolwiek przyczyną.
Jeśli lustrzanki przejdą do lamusa to z nimi bagnet F. To nie bagnet będzie tego powodem, tylko usunięcie lustra.
Nie ma tu absolutnie analogii do bagnetu FD. Z FD na EF przeszli z lustrznaki na lustrzankę. Ale to mało ważne. Ważne, że nie dali opcji łagodnego przejścia z systemu na system.
Bagnet F w niczym nie ogranicza. Bagnet to tylko połączenie. Dokładając kolejne styki nie było problemu zrobić AF-S, dodać VR, mieć przysłonę E itd. Na tym samym bagnecie. Wymiana informacji nie odbywa się poprzez bagnet, tylko poprzez styki.
Wymianę bagnetu wymusza zmiana rejestru. Żaden inżynier nie zrobi aparatu z innym rejestrem a tym samym bagnetem. Podstawowa zasada - sprzęt musi być głupotoodporny. Nie może ktoś nieobeznany móc podpiąć aktualnie robionych Nikkorów bezpośrednio do bezlustra z innym rejestrem. Wiadomo dlaczego. Tylko nie mam pojęcia, że wiedząc o tym ludzie bagatelizują sprawęi w ogóle rozmawiają o kontynuowaniu bagnetu (szczególnie w obozie Canona - wielu liczy na zachowanie EF). Pogadajcie z inżynierem czy zaprojektuje urządzenie, które będzie z założenia mogło źle działać. Nikt się pod czyms takim nie podpisze.

Zresztą cały ten ich bezlusterkowiec jest wymuszny przez życie (wymawiaj „rynek” :wink:). Owszem.

Ligo
17-08-2018, 01:46
Tylko nie mam pojęcia, że wiedząc o tym ludzie bagatelizują sprawęi w ogóle rozmawiają o kontynuowaniu bagnetu (szczególnie w obozie Canona - wielu liczy na zachowanie EF).
Nie bardzo wiem, co ma lustro, lub jego brak do rejestru.
Sigma zachowała bagnet SA, więc Canon teoretycznie może zachować EF.

Jacek_Z
17-08-2018, 01:48
teraz to pojechałeś Jacku xDjedne z najnowszych obiektywów to AF-P DX 70-300 czy 18-55. Napiszesz, że tylko odświeżają. A z FX sa jakieś wielkie nowości, poza 105/1.4? 200-400/4 zmienili na 180-400, 70-300 pełnoklatkowy - był, 70-200/2.8 - był, 500 i 600 mm - były.

więc Canon teoretycznie może zachować EF.Jeśli zachowa odległość to tak. Jeśli nie - to nie. Praktycznie.

Ligo
17-08-2018, 02:01
Jeśli zachowa odległość to tak. Jeśli nie - to nie. Praktycznie.
Praktycznie szanse są małe, chyba, że wepchną matrycę pod samą tylną ściankę.
Ale byłoby szkoda, bo każda przelotka to utrapienie.

Jacek_Z
17-08-2018, 02:06
Praktycznie szanse są małe, chyba, że wepchną matrycę pod samą tylną ściankę.
Ale byłoby szkoda, bo każda przelotka to utrapienie.
Powiedz to tym, którzy cisną na miniaturyzację aparatów.

pysson
17-08-2018, 03:06
35/1.8G ED waży 305g. Dlaczego sądzisz, że to jest nieosiągalne?

Ten obiektyw będzie dla mnie wskazówką, w którą stronę Nikon chce iść z nowym bagnetem.
Czy będą ścigać się z ARTami na osiągi, czy może zaoferują bardzo dobry optycznie obiektyw w skromnym rozmiarze.

Mam nadzieję na to drugie.
Jeśli nie, zainteresuję się ponownie tym systemem w okolicach Z6/7 Mk IV.
Na pocieszenie do D850 dołożę sobie 4/19 PC. :)

sailor
17-08-2018, 03:13
Bagnet F w niczym nie ogranicza. Bagnet to tylko połączenie.

ale polaczenie jedyne w swoim rodzaju a przejsciowki jak na razie chodza tak se i sa calkiem duze (la4 od sony jest wielkosci malego kompaktu)
fajnie by bylo gdyby Nikon zrobil nowy bagnet z odkrecanym bagnetem F, nie jako wystajaca dokrecana opcje tylko jako wbudowany standard. daloby to szanse na lagodne przejscie pomiedzy systemami i pelna kompatybilnosc. No ale takie rzeczy to tylko w erze :)

Powiedz to tym, którzy cisną na miniaturyzację aparatów.

dalo sie za pomoca kalkulatora wyslac czlowieka w kosmos to da sie zrobic taki aparat jak trzeba. problem w tym ze potrzeb tyle co uzytkownikow a i tak sa one rozne od potrzeb projektantow i ksiegowych :)

Pawel92
17-08-2018, 08:13
...Bagnet F w niczym nie ogranicza. Bagnet to tylko połączenie. Dokładając kolejne styki nie było problemu zrobić AF-S, dodać VR, mieć przysłonę E itd. Na tym samym bagnecie. Wymiana informacji nie odbywa się poprzez bagnet, tylko poprzez styki...
OK, mnie już przekonałeś. Teraz trzeba przekonać Nikona, ze nie ma najmniejszego sensu produkować szkieł z bagnetem Z. Trzeba wszystkie siły rzucić na opracowanie superinteligentnej przelotki na F i zalać rynek cała masa nowych konstrukcji Ai, Ai-S, Ai-P, AF, AF-S, AF-P, bo przecież bagnet F nie tylko ze nie ogranicza, ale wręcz dodaje skrzydeł upraszczając konstrukcje obiektywów.

TOP67
17-08-2018, 08:41
OK, mnie już przekonałeś. Teraz trzeba przekonać Nikona, ze nie ma najmniejszego sensu produkować szkieł z bagnetem Z. Trzeba wszystkie siły rzucić na opracowanie superinteligentnej przelotki na F i zalać rynek cała masa nowych konstrukcji Ai, Ai-S, Ai-P, AF, AF-S, AF-P, bo przecież bagnet F nie tylko ze nie ogranicza, ale wręcz dodaje skrzydeł upraszczając konstrukcje obiektywów.

Czy wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem?
Nowy bagnet w bezlusterkowcu nie ma nic wspólnego z wadami lub zaletami bagnetu F. Po prostu nie ma sensu w bezlusterkowcu umieszczać bagnetu 47 mm od matrycy i pogrubiać korpus. W lustrzance taka odległość jest konieczna, żeby zmieścić lustro. Ale powoduje to problemy z konstruowaniem krótkich szkieł. Po co więc to powielać w bezlusterkowcu?

Pawel92
17-08-2018, 09:56
Nikt się do mnie przez "wy" nie zwracał od czasów PRL-u :D. Nie jestem pewien, kto nie umie czytać ze zrozumieniem. Napisałem, iż wprowadzenie MILC FF przez Nikona, przełoży się na zaprzestanie rozwoju ichniejszych lustrzanek ( i szkieł do nich). Potem padła teza, ze F w niczym nie ogranicza. Ty piszesz, ze F przynajmniej nie pomaga w zrobieniu optymalnego bezlusterkowca. No to jak jest w końcu: nie ogranicza, ale ogranicza?

Teu
17-08-2018, 10:03
wprowadzenie MILC FF przez Nikona, przełoży się na zaprzestanie rozwoju ichniejszych lustrzanek ( i szkieł do nich).

Lubię takie stwierdzenia- wprowadzenie bezlustra= śmieć dslr.

Nikon jeszcze wiele lat będzie rozwijał swój segment DSLR- bezlustra są w chwili obecnej bardzo zaawansowaną. ale wciąż ciekawostką jak chodzi o sprzedaż.
Produkuje się to. na czym zarabiasz, a zmiana mentalności i przyzwyczajeń jest procesem długim, a gdy dodać do tego perfekcję technologiczną obecnych dslr do bezluster to tutaj jest jeszcze wiele do zrobienia, bo segment pro też dyktuje tutaj warunki.

Dodaj do tego ogrom szkieł pod F i brak szkieł do Z, a obraz sytuacji powinien się wyklarować.

Pawel92
17-08-2018, 10:11
Lubię takie stwierdzenia- wprowadzenie bezlustra= śmieć dslr.

Nikon jeszcze wiele lat będzie rozwijał swój segment DSLR- bezlustra są w chwili obecnej bardzo zaawansowaną. ale wciąż ciekawostką jak chodzi o sprzedaż.
Produkuje się to. na czym zarabiasz, a zmiana mentalności i przyzwyczajeń jest procesem długim, a gdy dodać do tego perfekcję technologiczną obecnych dslr do bezluster to tutaj jest jeszcze wiele do zrobienia, bo segment pro też dyktuje tutaj warunki.

Dodaj do tego ogrom szkieł pod F i brak szkieł do Z, a obraz sytuacji powinien się wyklarować.
Przeczytaj to, co napisałem wcześniej. Otóż, według mnie, Nikona nie stać na rozwój dwóch linii produktów: dlsr i milc. Dlatego tez zaprzestanie rozwijać swoje dlsr i szkła do nich.

Jacek_Z
17-08-2018, 10:26
Potem padła teza, ze F w niczym nie ogranicza. Ty piszesz, ze F przynajmniej nie pomaga w zrobieniu optymalnego bezlusterkowca. No to jak jest w końcu: nie ogranicza, ale ogranicza?
Pisano tutaj, że nikon robi nowy bagnet do bezlusterkowca bo bagnet F jest zły. Nie, robi dlatego że musi zrobić bagnet inny choćby o milimetr (większy, mniejszy - nieistotne - inny po prostu) by obiektywy F nie pasowały. Musi zmienić, bo zmienia się rejestr. Nie dlatego, że F jest zły. Nie wiem na ile sposobów trzeba to pisać.
Poszli w stronę większej dziury bo łatwiej będzie robić jasne szkła. Zwolennicy miniaturyzacji nie sa chyba najszczęśliwsi, na szczęście nikon sobie przypomniał, że jest firmą dla zawodowców.
Zwolennicy małych body mają mikro 4/3, Fuji itd. itd

jony
17-08-2018, 10:30
Przeczytaj to, co napisałem wcześniej. Otóż, według mnie, Nikona nie stać na rozwój dwóch linii produktów: dlsr i milc. Dlatego tez zaprzestanie rozwijać swoje dlsr i szkła do nich.

Napiszę, że jest wręcz odwrotnie Nikon zarabia na segmencie lustrzanek amatorskich. Nikon wiele razy pozytywnie zaskakiwał klientów. Myślę, że Nikon jeszcze długo będzie produkował lustrzanki wbrew pseudo-prorokom nowego świata MILC!

Pawel92
17-08-2018, 11:11
No to niech to będzie ostatnia wypowiedz w kwestii bagnetu F z mojej strony.
Jacku, piszesz:

Pisano tutaj, że nikon robi nowy bagnet do bezlusterkowca bo bagnet F jest zły. Nie, robi dlatego że musi zrobić bagnet inny choćby o milimetr (większy, mniejszy - nieistotne - inny po prostu) by obiektywy F nie pasowały. Musi zmienić, bo zmienia się rejestr. Nie dlatego, że F jest zły. Nie wiem na ile sposobów trzeba to pisać.
Poszli w stronę większej dziury bo łatwiej będzie robić jasne szkła....
Czyli, że F w niczym nie ogranicza, ale jakby miał większa średnicę, to by Nikonowi łatwiej było szkła projektować/produkować ? OK, już przestaje się czepiać :D

sailor
17-08-2018, 11:14
Zwolennicy miniaturyzacji nie sa chyba najszczęśliwsi, na szczęście nikon sobie przypomniał, że jest firmą dla zawodowców.

Jacku no offence - ale to chyba jeden z najglupszych tekstow w tej dyskusji swiadczacy o patrzeniu wylacznie przez pryzmat swoich potrzeb i jakis dziwnych schematach. Troche na zasadzie zachwytu "ale pan ma wielki obiektyw" :)
W obecnych czasach "zawodowiec" to juz bardzo rzadko gosc biegajacy z wiekimi lufami i walizka sprzetu. Dziedzina dosc waska i ograniczona do sportu oraz bedacego chyba wszedzie w pogardzie zawodu paparazzi. Bo zakladam ze fotografowie przyrody nie pogardza o polowe lzejszym sprzetem bez halasujacego lustra
Coraz czesciej zawodowiec to czlowiek pracujacy w zmiennych warunkach, czesto podrozujacy, wymagajacy od sprzetu zarowno foto jak i video (z ktorym w nikonie niestety kiepsko) dla ktorego miniaturyzacja jest dobrym wyborem lub zlem koniecznym (wybrac walsciwa opcje).
ja tez lubie duze puszki bo przy nienajmniejszych paluchach fajnie leza w lapie. Jednak poza studio do pracy w terenie w wiekszosci przypadkow wezme bezlustro, bo mi sie w kieszen lub maly plecak zmiesci. To znaczy ze wychodzac ze studio przestaje byc zawodowcem? A taki Krzysiu Gonciarz, ktory dopiero co malym bezlusterkowcem zrobil reklame Intela i od paru lat zarabia wiecej niz my w tej dyskusji razem wzieci to jest zawodowiec czy przez uzycie malego aparatu nie ma prawa sie tak nazwac?
Sorry Jacku ale pojechales takim schematem ze az ciezko to czytac. No ale jesli Nikon pojdize za twoimi priorytetami ze aparat musi byc wielki i ciezki bo tylko wtedy bedize profesjonalny to podejrzewam ze bardzo szybko podzieli los kodaka. Mozna ludzi trzymac szklarnia .. pytanie jak dlugo

cdc
17-08-2018, 11:46
Wciąż liczę na to ze któryś producent wprowadzi obiektyw 35-135/2.8 ...albo chociaż do 105mm.
Byłby idealnym uzupełnieniem dla 16-35mm do pstrykania dwoma aparatami.

Zestaw 18-45 i 45-135 -tez mógłby być.

Jacek_Z
17-08-2018, 11:59
Czyli, że F w niczym nie ogranicza, ale jakby miał większa średnicę, to by Nikonowi łatwiej było szkła projektować/produkować ? Dokładnie tak. Jasne szkła.

Jacku no offence - ale to chyba jeden z najglupszych tekstow w tej dyskusji swiadczacy o patrzeniu wylacznie przez pryzmat swoich potrzeb i jakis dziwnych schematach. ..

W obecnych czasach "zawodowiec" to juz bardzo rzadko gosc biegajacy z wiekimi lufami i walizka sprzetu. Dziedzina dosc waska i ograniczona do sportu oraz bedacego chyba wszedzie w pogardzie zawodu paparazzi. Bo zakladam ze fotografowie przyrody nie pogardza o polowe lzejszym sprzetem bez halasujacego lustra
Coraz czesciej zawodowiec to czlowiek pracujacy w zmiennych warunkach, czesto podrozujacy, wymagajacy od sprzetu zarowno foto jak i video (z ktorym w nikonie niestety kiepsko) dla ktorego miniaturyzacja jest dobrym wyborem lub zlem koniecznym (wybrac walsciwa opcje).
ja tez lubie duze puszki bo przy nienajmniejszych paluchach fajnie leza w lapie. Jednak poza studio do pracy w terenie w wiekszosci przypadkow wezme bezlustro, bo mi sie w kieszen lub maly plecak zmiesci. To znaczy ze wychodzac ze studio przestaje byc zawodowcem? A taki Krzysiu Gonciarz, ktory dopiero co malym bezlusterkowcem zrobil reklame Intela i od paru lat zarabia wiecej niz my w tej dyskusji razem wzieci to jest zawodowiec czy przez uzycie malego aparatu nie ma prawa sie tak nazwac?
Sorry Jacku ale pojechales takim schematem ze az ciezko to czytac. No ale jesli Nikon pojdize za twoimi priorytetami ze aparat musi byc wielki i ciezki bo tylko wtedy bedize profesjonalny to podejrzewam ze bardzo szybko podzieli los kodaka. Nie chodzi o moje priorytety to raz.
Dwa - przyznajesz mi racje. Bo do różnych zastosowań bierze się różny sprzet. Piszesz o tym. Skąd więc pomysł, że to co zrobi nikon będzie najlepsze do wszystkiego? Nie będzie. Jest hasel i MF, są FX, DX, jest mikro 4/3.
Robiąc FX można zrobić je "duże" (jak się zapowiada nowy nikon) i małe - jak Sony A7. Fotograf ma pole manewru. Nie wiem, czy ktoś tu zdał sobie sprawę, że duża dziura i duża tylna soczewka oznacza droższe w produkcji szkła.
Ja nie napisałem, że nikon musi być wielki i cięzki. Myślę, że będzie produkował takie i takie modele. Pewnie też DX - mniejsze szkła.
Ja się cieszę, że nikon nie dał się zwariować miniaturyzacji. Duże nie oznacza ciężkie. Nowoczesne materiały sa lekkie, a 100 g to żadna róznica. Ważny jest każdy gram - kupuje się mikro 4/3 a nie nikona!
Amatorzy się odwrócą od nikona? Totalni amatorzy i tak przejdą w przyszłości na smartfony, a pasjonaci jak Paweł Pawlak itp. będą zadowoleni. Nie da się zadowolić wszystkich. Nie w jednym modelu, jednej serii. Jeśli zawodowcy dostaną mały wypierdek a Canon pokazałby duże bezlustro to ludzie by poszli do Canona. Tego nikon nie mógł zrobić. Nie mógł stracić zawodowców. Różnie dobrze mógłby zacząć produkować telefony.
Nikon nadal (w 2019) będzie robił lustrzanki DX i FX i bezlusterkowce. Wybór będzie większy niż dotychczas - dlaczego ludzie mają uciekać? Raczej przybędą niektórzy z Sony.

pysson
17-08-2018, 12:02
Piotrze,

Jacek przesadził ze swoim uogólnieniem, ale patrząc jak zmieniają się korpusy bezlusterkowe trochę racji ma.
Olympus, Fuji, Sony - ich najbardziej zaawansowane aparaty z generacji na generację robią się coraz większe i te zmiany chyba wynikają właśnie z zainteresowania tym segmentem zawodowców.
Nikon startuje z pułapu A7R III / A9, a kolejne korpusy prawdopodobnie będą mniejsze.

jony
17-08-2018, 12:20
Piotrze,

Jacek przesadził ze swoim uogólnieniem, ale patrząc jak zmieniają się korpusy bezlusterkowe trochę racji ma.
Olympus, Fuji, Sony - ich najbardziej zaawansowane aparaty z generacji na generację robią się coraz większe i te zmiany chyba wynikają właśnie z zainteresowania tym segmentem zawodowców.
Nikon startuje z pułapu A7R III / A9, a kolejne korpusy prawdopodobnie będą mniejsze.

Większa konkurencja w dziedzinie sprzętu przyda się nam zawodowcom. Jeśli lubisz fotografować lustrzanką kupujesz lustrzankę, jeśli lubisz fotografować bezlusterkowcem kupujesz bezlusterkowca, jeśli pasuje Tobie zaawansowany kompakt to kupujesz zaawansowany kompakt o jasnym zoomie.

Trzymam kciuki aby Nikonowi się udało. Nikon może zaskoczyć nas pozytywnie serią stałek z bagnetem Z. Podobno Canon zaprezentuje bezlusterkowca z matrycą 28 MPix przed targami w Kolonii. Pytanie po co Canon zaprojektował taką matrycę o dziwnej rozdzielczości?

Rafał_Sz
17-08-2018, 12:50
Totalni amatorzy i tak przejdą w przyszłości na smartfonOni juz przeszli. Pojeździłem ostatnio trochę po Europie i we wszystkich miejscach typowo turystycznych 95% ludzi uzywa do robienia zdjęć smartfonów, nawet Japończycy. Reszta to ludzie z kompaktami i bezlustrami. Natomiast posiadaczy lustrzanek, nawet tych amatorskich, można już traktować jako błąd statystyczny.

Jacek_Z
17-08-2018, 12:59
Może przejść więcej. kilka obiektywów, różne ogniskowe, składanie zdjęć, powiększanie bokeh cyfrowo itd. itd. To kwestia czasu aż smartfony fotograficznie będą proponowały więcej. Bo teraz na razie to rosną matryce. Jak smartfony się zwiększają to się więcej w nich zmieści (matryce, obiektywy).

Borat1979
17-08-2018, 13:07
Jeśli zawodowcy dostaną mały wypierdek a Canon pokazałby duże bezlustro to ludzie by poszli do Canona.
Chyba fotoziutki z kompleksem małego penisa.

jony
17-08-2018, 13:21
Może przejść więcej. kilka obiektywów, różne ogniskowe, składanie zdjęć, powiększanie bokeh cyfrowo itd. itd. To kwestia czasu aż smartfony fotograficznie będą proponowały więcej. Bo teraz na razie to rosną matryce. Jak smartfony się zwiększają to się więcej w nich zmieści (matryce, obiektywy).

Dzisiaj smartfony są dużo większą konkurencją dla lustrzanek niż w czasie fotografii analogowej aparaty kompaktowe dla lustrzanek. Dzisiaj w cenie kilkuset zł można kupić smartfon, który robi wystarczająco dobre (dla amatora) zdjęcia turystyczne i rodzinne.

sailor
17-08-2018, 14:08
Dwa - przyznajesz mi racje.

nie przyznaje ci racji. po prostu nie jestem onanista sprzetowym. w sumie chyba nigdy nie bylem.

Bo do różnych zastosowań bierze się różny sprzet. Piszesz o tym.

bierze sie rozne szkla. dlatego jak na razie bierze sie rozny sprzet. przy A7IIIR nie widze sensu uzywania lustra. a jest sporo mniejsza od zapowiadanego nikona.

Skąd więc pomysł, że to co zrobi nikon będzie najlepsze do wszystkiego? Nie będzie. Jest hasel i MF, są FX, DX, jest mikro 4/3.

ale ja nie chce kupowac hasella nikona i olympusa bo nie mam zamiaru trzymac 3 kompletow szkiel.
chce dwoch body w tym samym systemie i szkiel pasujacych do OBU. Do sony moge podlaczyc kazde szklo canona i oba systemy sony. niewielkim kosztem.

Robiąc FX można zrobić je "duże" (jak się zapowiada nowy nikon) i małe - jak Sony A7.
sony a7 nie jest male. jest wystarczajaco duze do pracy. owszem o kwestie osobistych preferencji, ale nadal twierdzenie ze najlepszy bylby bezlusterkowiec w obudowie od D5 jest jak dla mnie przedluzaniem fiuta

100 g to żadna róznica.
dla cebie 100g to zadna roznica, dla kogos lecacego samolotem, nurkujacego, uprawiajacego rafting, fotografujacego sporty ekstremalne juz niekoniecznie

Ważny jest każdy gram - kupuje się mikro 4/3 a nie nikona!

jzu to kiedys slyszalem - nie podoba ci sie ze sie gumy odklejaja? zmien system. nie podoba ci sie ze ma BF/FF? zmien system. nie podoba ci sie ze serwis kiepsko dziala? zmien system.
brzmi znajomo? ja rozumiem przywiazanie do marki bo sam jestem jej zwolennikiem od blisko 20 lat, ale przydaloby sie troche obiektywizmu :)

pasjonaci jak Paweł Pawlak itp. będą zadowoleni.

tu akurat zapytalbym Pawla czy woli lekki i mniejszy sprzet czy woli dzwigac 5 razy ciezsza torbe. nie bylbym taki pewny odpowiedzi, bo jakos nie widze uzasadnienia. zreszta, zaglada jeszcze czasem na forum Jakub Kaczmarczyk, fotograf PAPu - zapytaj go czym na codzien fotografuje.
przejdz sie po pracujacych zawodowcach (ale zawodowcach zyajcych ze zdjec a nie tych ktorzy kupuja sprzet dla podbudowania ego) i popatrz ilu z nich jeszcze fotografuje duzymi lustrzankami.

Nie da się zadowolić wszystkich. Nie w jednym modelu, jednej serii.

da sie. onanistom trzeba wsadzic cokolwiek do body po D5 i sprzedac za 10k. a dla calej reszty zrobic 2-3 porzadne puszki :)

Jeśli zawodowcy dostaną mały wypierdek a Canon pokazałby duże bezlustro to ludzie by poszli do Canona. Tego nikon nie mógł zrobić. Nie mógł stracić zawodowców.

czyli nadal teoria o wiekszym szpadelku w piaskownicy. serio?

Wybór będzie większy niż dotychczas - dlaczego ludzie mają uciekać? Raczej przybędą niektórzy z Sony.

parametry prawie takie jak sony, nowy bagnet, brak kompatyblnosci ze starymi szklami, nowe obiektywy zapewne beda w odrealnionych cenach, wszekie choroby wieku dzieciecego, brak doswiadczen z bezlustrami - naprawde uwazasz ze ludzie zostawia sprawdzone od kilku lat sony ktore z kazda nowa puszka jest coraz lepsze i daje nowe mozliwosci? bardzo watpie.

Chyba fotoziutki z kompleksem małego penisa.

na forum takich nie brakuje ;)

Rycerz
17-08-2018, 14:53
Przecież to bezlustro nie powstaje dla szczęścia fotografow. ;-) Tylko dla kasy. No co wy? Na czym zarobilaby firma gdyby można było do bezlusterkowca wkręcić każdy dotychczasowy obiektyw.???
A tak cenysie wysrubuje. I zysk podwójny.

Mnostwo świetnych fotografow robiących dokumenty i reportaże robi małymi bezlusterkowcami. Często chodzi o to by nie wyglądać jak profesjonalista.

krzysztofz24
17-08-2018, 15:01
Za kazdym razem kiedy wychodzi nowy aparat to niszczy pod kazdym wzgledem poprzednika, ktory automatycznie przestaje robic zdjecia:-)
Widze, ze chwile przed premiera bezluster Nikona niektorzy juz nie wytrzymuja i teraz wszystkie lustrzanki zostan zniszczone, sa bez sensu. Wogole bagnet F przestanie istniec;-).
Innej opcji nie ma:-)

Dla mnie idea bezlustra jako milosnika fotografi czy ambitnego amatora jest w mniejszym rozmiarze. Po prostu zgrabny aparacik ze zgrabnym szklem, lzejszy z taka sama jakoscia.
Ale ze wzgledu na wizjer optyczny pozostane na 99% przy lustrzankach. Bo cyfrowe odwzorowanie to zawsze bedzie odwzorowanie a nie to co widac naprawde. I nie mam tu na mysli tylko rozdzielczosci a zdolnosc rejestrowania rozpietosci tonalnej sceny. A to co oferuja wspolczesne matryce a co za tym idzie wizjerki elektroniczne jet nadal namiastka tego co widac golym okiem. I jeszcze niestety dlugo tak pozostanie.
A pozycja ala japonski turysta fotografujacy "na zombie" z wyciagnietymi rekami za pomoca glownego ekranu, jakos mnie nie przekonuje;-)

Jacek_Z
17-08-2018, 15:02
Całym problemem dyskutujacych o FX i DX jest to że ludzie oczekują po nich wszystkiego. Natomiast nie spodziewałem się że zawodowcy też tak uważają.
Zapomnijmy więc chwilowo o firmie Nikon i o formatach FX i DX bezlustrach czy lustrzankach. Nie ma ich :) . Są tylko rozmary matryc MF i 4/3.
Czy w takiej sytuacji nadal fotografowie myślą, że 4/3 jest do wszystkiego i MF jest do wszystkiego? Czy ktoś może zaczyna zauwaźac różnicę?; )

Pawel92
17-08-2018, 15:08
...cyfrowe odwzorowanie to zawsze bedzie odwzorowanie a nie to co widac naprawde. I nie mam tu na mysli tylko rozdzielczosci a zdolnosc rejestrowania rozpietosci tonalnej sceny. A to co oferuja wspolczesne matryce a co za tym idzie wizjerki elektroniczne jet nadal namiastka tego co widac golym okiem. I jeszcze niestety dlugo tak pozostanie...
A miało być tak pięknie... Nic innego nie pozostaje, jak się powiesić.

cz4rnuch
17-08-2018, 15:28
...A to co oferuja wspolczesne matryce a co za tym idzie wizjerki elektroniczne jet nadal namiastka tego co widac golym okiem...Wizjer to takie ustrojstwo, które zasadniczo ma służyć do kadrowania a nie do oglądania. Tzn. nikomu nie zabraniam korzystać z lustrzanki jak z lunetki, ale fotografa z reguły bardziej interesuje to co potem będzie na zdjęciu. A w wizjerze elektronicznym jest to co potem znajdzie się w pliku. Poza tym gołym okiem (a szczęśliwcy nawet parą oczu) na świat spoglądają inaczej niż przez wizjer ;) Ja osobiście bardzo lubiłem optyczne wizjery, ale bym już do nich raczej nie wrócił, bo EVF jak dla mnie stanowi większe ułatwienie w kadrowaniu niż analogowe okienko. A jeszcze chętniej focę na japońskiego turystę-zombie, bo często daje mi to ciekawsze efekty.

Pawel92
17-08-2018, 15:39
Bambo (jeżeli pozwolisz; łatwiej się pisze), podziwiam Cię. Masz zdrowie i cierpliwość. Tylko się uczyć i naśladować.

krzysztofz24
17-08-2018, 15:57
Wizjer to takie ustrojstwo, które zasadniczo ma służyć do kadrowania a nie do oglądania. Tzn. nikomu nie zabraniam korzystać z lustrzanki jak z lunetki, ale fotografa z reguły bardziej interesuje to co potem będzie na zdjęciu. A w wizjerze elektronicznym jest to co potem znajdzie się w pliku. Poza tym gołym okiem (a szczęśliwcy nawet parą oczu) na świat spoglądają inaczej niż przez wizjer ;) Ja osobiście bardzo lubiłem optyczne wizjery, ale bym już do nich raczej nie wrócił, bo EVF jak dla mnie stanowi większe ułatwienie w kadrowaniu niż analogowe okienko. A jeszcze chętniej focę na japońskiego turystę-zombie, bo często daje mi to ciekawsze efekty.

Piszesz ze wizjer ma sluzyc do ogladania a nie kadrowania. Wiesz, dla mnie to jedno i to samo. Ogladanie kadru:-). To istotny etap powstawania zdjecia.
Jesli wizjer elektroniczny lepiej owdzorowuje to co znajdzie sie w pliku...to masz racje. Tylko, ze matryce swoja rozpietoscia tonalna jeszcze daleko za "realem" sa. Ja wole lepiej widziec dany kadr wizjerem optycznym i uzywajac swojej wiedzy foto oraz mozliwosci matrycy, aparatu, tak zarejestrowac scene zebym mogl w obrobce wyciagnac wiecej niz da na gotowo matryca. Czyli jakby rownamy do stanu rzeczywistego a nie to co moze dac matryca.
Tez w elektronicznym wizjerze mozesz np naswietlac na swiatla i pozniej wyciagac w PP. Ale ja bym jednak wolal ta scene co fotografuje widziec "optycznie" bo jet to wygodniejsze i daje lepsza ocene sytuacji.

Analogowe okienko?...hmmm, przewaznie EVF to byly okienka jak sie do paru przymierzalem.
Ja po prostu nie moge;-), co wezme od kogos bezlustro i zajrze w wizjer to pierwsze co mi przychodzi na mysl "jakie to sztuczne"...

A miało być tak pięknie... Nic innego nie pozostaje, jak się powiesić.

Nie przejumuj sie:-).. Troche dystansu do nowinek technicznych i trzezwej oceny., mniej wiary w marketing i nie trzeba sie wieszac;-).

cz4rnuch
17-08-2018, 16:17
Piszesz ze wizjer ma sluzyc do ogladania a nie kadrowania...Nie, nie napisałem tak :) I nie piszę, że to co widzę w wizjerze optycznym nie jest bardziej naturalne, bo to się rozumie samo przez się, ale o tym, że wizjer elektroniczny daje nowe możliwości. Mogę dzięki niemu łatwiej ustawić ostrość manualnie, i to na kilka sposobów, mogę korzystać z niego w czasie filmowania, mogę z niego korzystać gdy w wizjerze optycznym już mało co widać, mam większą kontrolę nad tym co znajdzie się ostatecznie w pliku, mogę nawet przeglądać w nim zdjęcia i korzystać z menu. A jak kto ma szczęście i stać go na A9 to w wizjerze nawet nie ma zaciemnienia. Itd itp.

Pawel92
17-08-2018, 16:25
...Nie przejumuj sie:-).. Troche dystansu do nowinek technicznych i trzezwej oceny., mniej wiary w marketing i nie trzeba sie wieszac;-).
No to trochę się uspokoiłem. Dobrze, ze nie znalazłem sznura. Co by sąsiedzi powiedzieli.

krzysztofz24
17-08-2018, 16:29
Nie, nie napisałem tak :) I nie piszę, że to co widzę w wizjerze optycznym nie jest bardziej naturalne, bo to się rozumie samo przez się, ale o tym, że wizjer elektroniczny daje nowe możliwości. Mogę dzięki niemu łatwiej ustawić ostrość manualnie, i to na kilka sposobów, mogę korzystać z niego w czasie filmowania, mogę z niego korzystać gdy w wizjerze optycznym już mało co widać, mam większą kontrolę nad tym co znajdzie się ostatecznie w pliku, mogę nawet przeglądać w nim zdjęcia i korzystać z menu. A jak kto ma szczęście i stać go na A9 to w wizjerze nawet nie ma zaciemnienia. Itd itp.

.
Ale to czeski blad. Mialem napisac "Piszesz ze wizjer sluzy do kadrowania a nie ogladania" reszta bez zmian. Nie moge juz edytowac tamtego wpisu.

Naprawde ogladaniue zdjec w wizjerze ma byc jedna z jego zalet?;-)

P.S Zamiast bardziej naturalnie w wizjerze opotycznym, ja bym napisal po prostu lepiej.
Moze dozyjemy tych czasow jak producenci przestan sie scigac na ISI i szybkosc w seri a zaczna scigac na rozpietosc tonalna.

cz4rnuch
17-08-2018, 16:38
Podałem Ci kilka zalet, mniej lub bardziej istotnych. Przeglądając zdjęcie mogę bez odrywania wzroku od wizjera ocenić np to czy ostrość jest tam gdzie być powinna. Dla mnie to nie jest jakieś duże udogodnienie, ale w połączeniu z resztą, o które wspomniałem składa się to na lepszą funkcjonalność. Jest to po prostu dla mnie lepsze narzędzie, które także nie jest pozbawione wad. Oczywiście dla kogoś innego te zalety mogą być pomijalne, mnie to nie przeszkadza. Ale i mnie nie trzeba do optycznego przekonywać, korzystałem z niego przez kilka latek więc wiem na czym to polega. Dla mnie EVF jest lepszy.

sailor
17-08-2018, 17:57
Nie ma ich :) . Są tylko rozmary matryc MF i 4/3.
Czy w takiej sytuacji nadal fotografowie myślą, że 4/3 jest do wszystkiego i MF jest do wszystkiego? Czy ktoś może zaczyna zauwaźac różnicę?; )

no dobra .. podyskutujmy .. uzasadnij w obecnych czasach sens sredniego formatu dla przeceitnego zawodowegi fotografa na zasadzie kosztow zakupu sprzetu i optyki (ca. 100-150tys pln) w stosunku do zlecen. zakaldajac ze przecietny zawodowy fotograf bazuje na budzetach kilka tysiecy a nie pol miliona, a 40-50MP wystarcza mu do absolutnie wszystkiego az nadto. z litosci pomijam tych do trzaskaja sesje reklamowe i slubne po 300pln bo im ciezko by bylo zarobic na dekielek do srednego formatu. Naprawde jestem ciekaw

przy okazji - nikt tu nie pisal od ladnych paru stron o DX i FX (bo to zupelnie inna bajka) tylko o fizycznych rozmiarach i wadze sprzetu FF. Naprawde nie widze uzasadnienia logicznego (poza przyzwyczajeniami) ze aparat musi byc wielki bo tak na zawodowcow przystalo. to takie myslenie troche z lat 80tych. Pare miesiecy temu na planie klient zapytal dlaczego nie uzywamy do filmowania prawdziwych kamer. Troche wyjasnien zajelo zeby zrozumial ze nikt juz nie uzywa sprzetu wielkosci starego vhsa, chyba ze jest to red dragon. ale w takim przypadku ponownie wchodzimy w budzety niedostepne dla zwyklego smiertelnika.

tak jak napisales - nie m sprzetu do wszystkiego, ale jest juz na rynku sprzet do wiekszosci zastosowan. i ta wiekszosc jest bardzo wazna, bo do reszty mozna wypozyczyc. Chodzi o to zeby wiekszosc zastosowan byla jak najszersza. czyli zeby aparat w konfiguracji z roznymi szklami u swiadomego fotopstryka sprawdzil sie w studio, w reportazu, w podrozy i na wakacjach. sa firmy ktore to zrozumialy. nikon tez powinien.

Borat1979
17-08-2018, 18:54
Troche wyjasnien zajelo zeby zrozumial ze nikt juz nie uzywa sprzetu wielkosci starego vhsa, chyba ze jest to red dragon. ale w takim przypadku ponownie wchodzimy w budzety niedostepne dla zwyklego smiertelnika.
W zasadzi RED czy Alexa Mini bez całego osprzętu i kabli to też małe pudełeczko niewiele większe od lustrzanki.

Jacek_Z
17-08-2018, 19:56
.. Naprawde nie widze uzasadnienia logicznego (poza przyzwyczajeniami) ze aparat musi byc wielki bo tak na zawodowcow przystalo. to takie myslenie troche z lat 80tych.Ktoś uzył tego argumentu? Bo nie ja. Jeśli tak zrozumiałeś to … dedykuję ci to co masz w swojej stopce ;) "Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales".
Może to sugerował Borat, ale to w takim razie dyskutujcie ze sobą ;)
Duże aparaty lepiej się trzyma przy dużych szkłach. Ja nawet nie mówię o gigantach i supertele 300, 400 czy 600 mm. Wystarczy podpiąć ARTa 85, 135 czy 105, albo nawet zwykły, popularny 70-200/2.8 jakiejkolwiek firmy.
Nie widzę podstaw by nie mając nawet danych jakiegokolwiek Nikona Z dokonywać założeń że wszystkie będą duże, albo że wszyscy chcą małe. Dla mnie jest jasne, że będą takie i takie.
Dziwi mnie egoistyczna postawa, że duże są be i że dużych nie powinno się robić, bo … powinno się robic małe? Nie. Ma być wybór.
Zauważcie, że Fuji robi bezlustro cropowe XT2 z gripem. Dlaczego? Albo raczej dla kogo?

cz4rnuch
17-08-2018, 20:50
...Zauważcie, że Fuji robi bezlustro cropowe XT2 z gripem. Dlaczego? Albo raczej dla kogo?

Np dla filmowców, bo na aparacie nie zmieściło się gniazdo jacka. Ponadto grip odblokowuje nagrywanie klipów do 30 minut i poprawia odświeżanie wizjera, znacznie przyśpiesza Af po odpaleniu boosta oraz, co najważniejsze daje w miarę normalny czas pracy na komplecie baterii ;) Skraca też opóźnienie migawki i znacznie przyspiesza serię.

ksh
17-08-2018, 21:00
Ja mając styczność sporadyczną z wizjerem elektronicznym podchodziłem do niego z wielką niechęcią, a po tych kilku miesiącach używam go w 90% pstryków jak i do podglądu zdjęć, ponieważ ekran jest praktycznie nieużywalny w dzień, tym bardziej używając obiektywy manualne.

Wielkość i waga zestawu jest bardzo istotna jeśli mamy w nogach dziesiąt kilometrów, a słoneczko wygrzewa z nas ostatki sił ale bez przesady, miałem samsungi nx z ich malutkimi obiektywami i było super ale tu znowu ręce i palce bolały od niewygodnego trzymania, a jak podpinałem coś cięższego to tym bardziej problem.
Sony A7 dwójki i trójki są optymalne, jednak duża łapa tez cierpi, jeśli wierzyć rumorsom to Nikon może być delikatnie większy, jeśli zastosują jakiś węglowy szkielet to waga może być mniejsza od sony A7 dwójek i trójek, kwestia obiektywów jeszcze zostaje ale tu wstrzymam się do prezentacji.

t0m3k
18-08-2018, 07:44
Ja przez dwa lata używałem Sony A7 II i trochę krócej A7r II i moim zdaniem wizjer elektroniczny ma same zalety:
Widać w kompletnych ciemnościach
W ostrym słońcu można swobodnie przeglądać zdjęcia w wizjerze
W trakcie fotografowania można swobodnie używać wizjera i monitora i zmieniać je bez wciskania niczego.
Od razu widać gotowe zdjęcie na żywo widać zmiany parametrów i wpływ na ekspozycję.
Widać histogram
Używanie trybu M jest dużo przyjemniejsze.
W tych nowszych przy zdjęciach seryjnych nie ma zaciemnienia obrazu, ciągle widzimy co fotografujemy w wizjerze .
Wady: Pobór baterii
Pośrednia zaleta: prostsza budowa aparatu, mniej ruchomych elementów, mniej soczewek zbierających kurz i brud oraz brak problemów z kalibracją czujników ostrości

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

popi
18-08-2018, 09:28
Nowy bezlusterkowiec Nikona zapowiada się nad wyraz ciekawie i jako, że każdy ma swoje preferencje sprzętowe, mam nadzieję, że ta nowość:

- będzie wygodnie leżała w mojej łapie (trzymałem wczoraj A9 - nie dla mnie) w tandemie z jasną stałką,
- matryca, po paru godzinach ciągłego focenia/videofilmowania (w podobnych do obecnie występujących temp.na dworze) nie będzie się grzała (m.in.szumy na wysokich iso) a sam aparat nie wyłączy się celem schłodzenia,
- nie będę musiał w terenie, co 3h, zmieniać baterii (po co mi lekki bezlusterkoweic gdy będę obciążony dodatkowymi akumulatorkami),
- af-c dogoni serię jedynek.

Jak na razie - subiektywnie - upatruję tylko jedną zaletę w nowym bezlusterkowcu N: brak upierdliwego bf/ff.

jony
18-08-2018, 11:05
Nowy bezlusterkowiec Nikona zapowiada się nad wyraz ciekawie i jako, że każdy ma swoje preferencje sprzętowe, mam nadzieję, że ta nowość:

- będzie wygodnie leżała w mojej łapie (trzymałem wczoraj A9 - nie dla mnie) w tandemie z jasną stałką,
- matryca, po paru godzinach ciągłego focenia/videofilmowania (w podobnych do obecnie występujących temp.na dworze) nie będzie się grzała (m.in.szumy na wysokich iso) a sam aparat nie wyłączy się celem schłodzenia,
- nie będę musiał w terenie, co 3h, zmieniać baterii (po co mi lekki bezlusterkoweic gdy będę obciążony dodatkowymi akumulatorkami),

Jak na razie - subiektywnie - upatruję tylko jedną zaletę w nowym bezlusterkowcu N: brak upierdliwego bf/ff.

Zaczyna się ekstremalny koncert życzeń zalet sprzętu za 3000 $ najlepiej może za 2000$. Nikon tworzy nową linię produktów, które mają inna zastosowanie, inne cechy, inne zalety i wady.
Jeżeli ktoś sprzęt do videofilmowania przez wiele godzin powinien korzystając z ogólnodostępnej wiedzy kupić sobie półprofesjonalną kamerkę video z dobrym chłodzeniem.
Jeżeli komuś przeszkadza częstsza wymiana baterii w MILC to powinien kupić sobie nowszy model lustra.
Jeśli komuś AF za wolno działa w MILC to powinien wybrać nowsze lustro z szybszym AF.

Sprawne chłodzenie matrycy pobiera dodatkową energię z baterii oraz podwyższa wagę sprzętu. MILC nie jest propozycją dla ortodoksyjnych użytkowników luster tak jak miejski samochód małolitrażowy nie jest propozycją dla miłośników limuzyn!!!

ksh
18-08-2018, 11:41
Nawet jak ten sprzęt będzie idealny to znajdzie się odpowiednia ilość hejterów żeby zapełnić wiele tematów na forach itp.

Tzn A9 za duże czy za małe, grip za mały, waga ?

Nawet najnowsze matryce nie pozwolą na to bez zwiększania gabarytów i wagi, z temperaturami jako tako radzi sobie obecnie m4/3 lub mniejsze matryce.

Albo baterie w kieszeni albo w aparacie, kwestia czego chcą klienci, inna sprawa co to znaczy trzy godziny, na imprezie sportowej czy na spacerze ?

Zapomnij o tym, w syntetycznych spreparowanych warunkach spokojnie najnowsze trójki A7 i A9 to mają, a w praktyce podejrzewam że nawet kolejne wersje nie osiągnął poziomu lustra.

Poczytaj więcej o tym problemie w sony.

Jacek_Z
18-08-2018, 12:15
Ja mając styczność sporadyczną z wizjerem elektronicznym podchodziłem do niego z wielką niechęcią, a po tych kilku miesiącach używam go w 90% pstryków jak i do podglądu zdjęć, ponieważ ekran jest praktycznie nieużywalny w dzień,.Wiesz co tu napisałeś? Że LV jest w 90% nieużyteczne, z czym się absolutnie zgadzam. I w słońcu i z cięższa optyką nie da się używać LV.
Czyli musisz używać wizjera, nie LV. Ja też. Tylko gdzie tu rozróżnienie wizjera elektronicznego od lustra?
Ja w 100% fot używam wizjera. LV dla mnie nie istnieje.

ksh
18-08-2018, 12:46
Lv używam tylko przy fotkach wymagających tego czyli jakieś zdjęcia z nad ziemi czy z nad głowy itp. uważam też że Lv nabiera na użyteczności mając dotykowe af ale nadal jest problem z widocznością na ekranie, jest tragiczna, a nie będę przyczepiał osłon itp dziwadeł.
Różnica jest taka że w optycznym nie oglądnę zdjęcia, nie będę miał powiększenia, dokładnej ekspozycji, wspomagania przy manualnych, zebry, czy nawet podświetlenia w warunkach kiepskiego oświetlenia itd.
Wizjer optyczny ma swoje zalety i nadal uważam go za lepszy ale...

sailor
18-08-2018, 12:54
.........

6868
18-08-2018, 13:02
.........Zaszyfrowanypost?

pysson
18-08-2018, 13:03
Na rumorsach :
Nikon Z Speedlight - 2019

tbogdanowicz
18-08-2018, 13:07
Zaraz się okaże, że lampa ma inne mocowanie lub rozmieszczenie styków i wszystkie dotychczasowe SB, można sobie darować :-(.

0KM
18-08-2018, 13:12
będzie przejściówka do lampy:-o

tbogdanowicz
18-08-2018, 13:19
Co Ci z przejściówki, jeśli sterowanie nie będzie się "dogadywać".

Jacek_Z
18-08-2018, 14:25
Lampy z d-TTL tez sobie trzeba bylo darować jak zrobili iTTL. Choc byl czas lamp i aparatow dwusystemowych. Teraz zrobili radiową (i optyczną teź) SB5000. Styki wciąż te same. Moga zrobić cos nie w pełni kompatybilnego na tych samych stykach.
Myślę ze zrobią wyłącznie radiową komunikację i wtedy będzie działała tylko SB5000 i ta nowa - pewnie prostsza tańsza i mniejsza.

pysson
18-08-2018, 14:54
A może wypadnie coś z dotychczasowej funkcjonalności.
Synchronizacja na tylną kurtynę migawki?
I żeby znowu działała potrzebna jest nowa lampa.
Podstawowe funkcje będą.

Ktoś wie, czym różni się canonowska lampa do M50 od standardowych?

jony
18-08-2018, 16:57
Duży grip miał Nikon F3:)

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/index.htm

Fotoreporterzy z lat 80 i 90 nie narzekali na duże gripy:) Dzisiaj ludziska narzekają, że body waży 100 gramów więcej:):):)

Borat1979
18-08-2018, 17:04
Fajny grip miał Nikon F3:)

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/index.htm

Fotoreporterzy z lat 80 i 90 nie narzekali na duże gripy:) Dzisiaj ludziska narzekają, że body waży 100 gramów więcej:)Kiedyś komputer to było kilka szaf a dzisiaj mieści się w kieszeni. Kogo obchodzi co było w latach osiemdziesiątych?

ksh
18-08-2018, 17:26
Różnie bywa z tym większy-mniejszy np tak:

https://easytechnow.com/wp-content/uploads/2016/02/mobile-phones-evolution-6.jpg
źródło (https://easytechnow.com/wp-content/uploads/2016/02/mobile-phones-evolution-6.jpg)

:)

jony
18-08-2018, 17:33
Kiedyś komputer to było kilka szaf a dzisiaj mieści się w kieszeni. Kogo obchodzi co było w latach osiemdziesiątych?

Śmiesznie jest gdy czyta się posty kogoś kto stosuje zasadę nie wiem ale się wypowiem. Co drugi młody człowiek w Polsce to "znafca" komputerów, bo kupił sobie smartfona:) w promocji operatora GSM:)

Jacek_Z
18-08-2018, 17:48
Kogo obchodzi co było w latach osiemdziesiątych?OK. Dzisiaj flagowe body to 1DXmkII i Nikon D5. Są małe i lekkie?
Nie podoba mi się to jak się odnosisz do osób o innych poglądach. Więc napisze tak. A co nas obchodzi co się tobie podoba? Miło ci?
Przepraszam pozostałych zwolenników małych body.

jony
18-08-2018, 18:46
Adam Nurkiewicz - ambasador Nikona fotografuje sport Nikonami D5 oraz zoomami AF-S:
Nikkor 14–24/2.8G ED,
Nikkor 24–70/2.8E ED VR,
Nikkor 70–200/2,8G ED VR II
i stałką:
Nikkor 400/2.8E FL ED VR

Mógłby używać coś mniejszego i lżejszego, ale pewnie wybrał to co mu najbardziej pasuje:)

nikoniarz
18-08-2018, 18:50
Lub to co mu dają :mrgreen::mrgreen:

pokos
18-08-2018, 19:23
Lub to co mu dają :mrgreen::mrgreen: A może po prostu dali to co najbardziej potrzebował?.

nikoniarz
18-08-2018, 19:24
A może po prostu dali to co najbardziej potrzebował?.

Może... ;)

Zelber
18-08-2018, 19:35
Kiedyś komputer to było kilka szaf a dzisiaj mieści się w kieszeni. Kogo obchodzi co było w latach osiemdziesiątych?
Widzę, że nie tylko jajec brakuje, ale z myśleniem też nie jest zbyt dobrze. Sprzęt foto znacząco mniejszy nie będzie, bo prostu fizycznie mniejszy być nie może.
W takiej przykładowo 200 2.0 przednia soczewka nie może mieć 5 cm średnicy, tak po prostu działa świat i fizyka. To samo tyczy się samego korpusu. Gdzieś trzeba upchnąć matrycę, jej stabilizację, cały hardware do obróbki i zarządzania tym wszystkim, baterie w sensownym rozmiarze, która starczy na te 1-1.5k zdjęć oraz odprowadzić ciepło, żeby wszystko się nie usmażyło(z czym podobno był problem we wczesnych bezlustrach Sony). Pewny i wygodny chwyt to także podstawa, jeżeli ludzie się mają przesiąść z lustrzanek. Nie twierdzę oczywiście, że każde body ma być wielkości D5, ale rozmiar D750 to jak najbardziej sensowny kompromis.

Jacek_Z
18-08-2018, 20:17
Adam Nurkiewicz - ambasador Nikona fotografuje sport Nikonami D5 oraz zoomami AF-S:
Nikkor 14–24/2.8G ED,
Nikkor 24–70/2.8E ED VR,
Nikkor 70–200/2,8G ED VR II
i stałką:
Nikkor 400/2.8E FL ED VR

Mógłby używać coś mniejszego i lżejszego, ale pewnie wybrał to co mu najbardziej pasuje:)Skoro ma od Nikona to pole manewru na razie ma takie (oprócz D5) - D500 lub D850. Zyska ze 400g, ale przy tej wadze szkieł to nie robi różnicy.
Ciekawe co wybiorą zawodowcy gdy będą bezlustra i nowe szkla.
Jesli zaoszczedza kilogramy - to OK. Tylko ze kilogram sie nie zaoszczedzi na body tylko na 400/2.8 itp. Choć mam wątpliwości. Bo te szkła beda lżejsze nie na bezlustra, ale dzieki np soczewkom fresnela itp. nowym technologiom w optyce.

dannywrocek
18-08-2018, 21:19
Ale po co ta kłótnia? Nikon wypuści swoje body i jeśli dla kogoś będą odpowiednie, to je kupi, a każdy nimi rozczarowany ma nadal na rynku aparaty innych firm. Ja chciałem mniejsze body, poszedłem do Sony. Mnie, przy wielkości moich dłoni oraz wadze szkieł, które mam i które planuję zakupić, A7 pasuje dobrze. Ale rozumiem, że każdy ma swoje potrzeby i preferencje. Nie bardzo zatem rozumiem, po co się spierać, czy to dobrze, że body jest małe, czy lepiej jeśli jest duże. Najlepiej, kiedy można wybrać i każdy znajdzie takie, które mu pasuje. Nikon zdaje się teraz wychodzić naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy potrzebują "czuć", że coś w rękach trzymają. I super. Ja tam się tylko cieszę :)

ksh
18-08-2018, 21:38
Ale to normalne że jest gorąco w temacie na kilka dni przed prezentacją bezluster nikona i canona, wielu znajdzie sie takich co będą w panice zastanawiać się że trzeba wyprzedać lustrzankowy system.
Oczekiwania są gigantyczne, nie jeden już napisał że ten droższy model wykosi z rynku nie tylko całe A7 czy nawet A9 ale i D5 czy D850.
Pora spaść na ziemię i podejść do realiów jakie sa przy tworzeniu nowego systemu, to musi trwać, żadna firma nie podoła żeby w pierwszym trzech latach zaoferować pełny zestaw szkieł, koszty rozwaliłyby pozycje firmy na giełdzie itp.
Na początku bezlustra będą kupowali ci, którym adapter pozwoli na podpięcie szklarni, będzie to też często drugi aparat, zapas albo uzupełnienie bo bezlustro oferuje parę rzeczy jakich nie ma lustrzanka.
Kupią też amatorzy z zasobnym porfelem ale im wystarczy na dłuższy czas nawet ciemny kit i będą się ratować jakimiś stałkami od ciamciangów lub pleśniakami z adapterami.

Canon i Nikon ma przed sobą pare ciężkich lat walki z rynkiem, konkurencja czyli Sony nie odpuści i wykorzysta swoje doświadczenie żeby ostudzić euforie po każdej premierze, a u nich każdy nowy obiektyw będzie uzupełnieniem, obniżaniem cen i zachęcaniem niezdecydowanych.

Borat1979
18-08-2018, 22:21

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/mobilephonesevolution6-1.jpg
źródło (https://easytechnow.com/wp-content/uploads/2016/02/mobile-phones-evolution-6.jpg)

:)postaw obok te dwa telefony to może zauważysz różnicę

nikoniarz
18-08-2018, 22:25
postaw obok te dwa telefony to może zauważysz różnicę

Postaw obok możliwości obu to może zauważysz różnicę...

Borat1979
18-08-2018, 22:46
Postaw obok możliwości obu to może zauważysz różnicę...
Różnica jest taka, że ta 2 kg cegła ma 1/100 możliwości najtańszego ważącego 150 g smartfona.

nikoniarz
18-08-2018, 22:53
Różnica jest taka, że ta 2 kg cegła ma 1/100 możliwości najtańszego ważącego 150 g smartfona.
Taaa... Przełóż to na D5 vs A9... Oczywiście pomijam fakt, że wspominałeś o wielkości:

Kiedyś komputer to było kilka szaf a dzisiaj mieści się w kieszeni

Borat1979
19-08-2018, 09:52
Taaa... Przełóż to na D5 vs A9... Oczywiście pomijam fakt, że wspominałeś o wielkości:

I masz podobne możliwości w 3 trzy razy mniejszej i 3 razy lżejszej obudowie.

ksh
19-08-2018, 10:48
Coś ty się tak uparł na te dziwne porównania i krucjatę odnośnie wagi/wielkości ?
Pamiętam jak znajomy się uparł dawno temu że opel tigra to sportowy samochód nadający się też na zakupy i wycieczki, bronił tej tezy zażarcie bardzo długo aż do sprzedaży po pół roku.
Porównanie nie jest może trafne bo A9 to rewelacyjny sprzęt, szczyt możliwości konstrukcyjnych i technicznych w Sony ale po co to porównywać do D5 opierając się wyłącznie na wadze i wielkości ?

maxtor
19-08-2018, 21:42
Szkła OK :)

https://nikonrumors.com

cz4rnuch
19-08-2018, 23:43
Podajesz linka do strony a nie do posta, ale domyślam się, że chodzi o ostatni wpis z którego wynika też, że adapter będzie banglał ze wszystkimi szkłami co jest trochę zaskakujące. No, ale jeśli to prawda to tym lepiej dla przyszłych użytkowników bezluster Nikona.

TOP67
20-08-2018, 07:16
Nie wszystkie. Śrubokrętu nie będzie miał. Jest tylko sterowanie przysłoną.
Ale ma być dodawany za darmo do każdego body. Przynajmniej na początku.

cz4rnuch
20-08-2018, 07:27
Na razie Nikon nie podał oficjalnego info więc wypowiedziałem się na temat tego co było w linku. Nie chce mi się wierzyć w to, że adapter zadziała ze śrubokrętowymi, ale w linku była mowa o blisko 400 szkłach, które będzie można podpiąć za pomocą nowego adaptera.

pawl_s
20-08-2018, 07:37
My tu gadu gadu, a właśnie na FB był post Nikona jakie to użytkownicy testowi nowego pełnoklatkowego systemu bezluster wrażenia mają. Oryginalna informacja na stronie Nikona z 25 lipca.

jony
20-08-2018, 07:58
Nie wszystkie. Śrubokrętu nie będzie miał. Jest tylko sterowanie przysłoną.
Ale ma być dodawany za darmo do każdego body. Przynajmniej na początku.

Adaptera z silniczkiem do autofocusa raczej za darmo nie będą dodawać:) Adapter być może będzie przenosił automatykę przysłony do 400 szkieł Nikona ale autofocus będzie działał tylko z obiektywami z silniczkiem AF:) Ciekawe kto zapłaci za tę akcje promocyjną Nikona? Nabywcy szklarni do MILC?

ksh
20-08-2018, 09:21
Ciekaw jestem działania af przez adapter.

badtorro
20-08-2018, 09:29
d5500 też działa z AIS ;-)

Jacek_Z
20-08-2018, 12:47
.. była mowa o blisko 400 szkłach, które będzie można podpiąć za pomocą nowego adaptera.Podpiąc to nie znaczy że wszystkie funkcje będą działały. Skoro piszą o 400 tzn że maja na myśli także manualne. Czyli mówią o podpięciu i używaniu.
Z tego wniosek, że przysłona będzie chodziła, bo chyba nie myśla o tym by starsze szkła miały działać jedynie na np. pełnych dziurach.

Ja liczę jedynie na AF-S. Tylko czy to okroi w funkcjonalności AF to co umożliwi bezlustro ze szkłami "natywnymi"?

Pawel Pawlak
20-08-2018, 13:01
Też jestem ciekaw jak będzie działać AF w "starych" szkłach przez przejściówkę ? być może zastosują jeden ze swoich patentów w postaci lustra półprzepuszczalnego i klasycznego, znanego nam z obecnych modeli AFa przy pracy ze szkłami F natomiast nowego AF bazującego na sensorach w matrycy przy pracy nowymi obiektywami ? Niedługo się dowiemy.

cz4rnuch
20-08-2018, 13:04
Ciekaw jestem działania af przez adapter.

Ma być jedwabisty. Sprawdzone info.

TOP67
20-08-2018, 13:08
Też jestem ciekaw jak będzie działać AF w "starych" szkłach przez przejściówkę ? być może zastosują jeden ze swoich patentów w postaci lustra półprzepuszczalnego i klasycznego, znanego nam z obecnych modeli AFa przy pracy ze szkłami F natomiast nowego AF bazującego na sensorach w matrycy przy pracy nowymi obiektywami ? Niedługo się dowiemy.

Lustro w adapterze miało by sens gdyby matryca nie miała czujników fazowych, a takie raczej się znajdą.

krzysztofz24
20-08-2018, 13:27
"Bezlusterkowiec z adapterem z lustrem"
Czy tylko dla mnie brzmi to conajmniej dziwnie:-)?

ksh
20-08-2018, 13:43
Brzmi jak patenty nikona czyli adapter z podnoszonym lustrem ale nikt nie wie czy takie cudo będzie i czy jest potrzebne.

badtorro
20-08-2018, 14:15
Na nikonrumors plotkują, że pierwsze trzy obiektywy to będą 35/1.8, 50/1.8 i zoom.
Bardzo jestem ciekaw cen tych stałek. Czy 50/1.8 będzie kosztować 1000€ tak jak u Sony, czy to będzie jednak budżetowe rozwiązanie.

cz4rnuch
20-08-2018, 14:26
Masz chyba na myśli Zeissa 55, bo Sony 50/1.8 kosztuje około 200 euro? 50 i 35 to trochę blisko siebie. Nie wiem czy nie rozważniej byłoby zaraz po 50ce wypuścić jakieś 28 lub 24.

badtorro
20-08-2018, 14:41
Tak, to mam na myśli. Plotkują ze 24mm ma być w przyszłym roku. Mi styknelo by combo 35+85

prz3mo
20-08-2018, 15:18
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/30884-fotografowie-opisuja-pierwsze-wrazenia-z-uzytkowania-nadchodzacego-bezlusterkowca-nikona

sailor
20-08-2018, 15:21
Zaszyfrowanypost?

zaden szyfr. po prostu po napisaniu elaboratu stweirdzilem ze nie chce mi sie kopac z koniem :)

https://easytechnow.com/wp-content/uploads/2016/02/mobile-phones-evolution-6.jpg

:)

a zauwazyles przy okazji jak zmienilo sie zastosowanie telefonu? :) po dolozeniu obslugiwanych funkcji bedzie dosc jasne uzasadnienie zmiany rozmiarow na wiekszy
pomijam fakt ze waga i wielkosc sprzetu gsm w latach 90tych byla troche inna niz w 2015 :) wiec "troche" ta grafika przeklamuje.

A
Pora spaść na ziemię i podejść do realiów jakie sa przy tworzeniu nowego systemu, to musi trwać, żadna firma nie podoła żeby w pierwszym trzech latach zaoferować pełny zestaw szkieł

nie zebym sie jakos strasznie czepial ale jesli dobrze pamietam to w dyskusjach sprzed paru tygodni to byl twoj glowny arguemnt przeciwko sony. I wielokrotnie pisales ze to karygodne ze w sony nie ma kompletu szkiel (mimo iz od 2-3 lat jest)
zreszta strasznie sie z ta argumentacja platales bo z jednej storny domagales sie tanich ciemnych szkiel a z drugiej tweirdziles ze nic powyzej 2.8 sie dla ciebie nie liczy. Tak tylko dla przypomnienia i zwizualizowania ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i cos co bylo dla ciebie karygodna wada sony nagle jest zupelnie normalne w nikonie :)

ksh
20-08-2018, 15:33
Ale nic się nie zmieniło, czy sony miało jakieś premiery obiektywów dla ludu w ostatnim czasie ?
Nadal dla mnie zoom f/4 sie nie liczy zwłaszcza w takich cenach, a domagam sie nadal ciemnych zoomów jak nikkor 18-35G czy 70-300 AF-S w cenie podobnej, dla mnie standard zoom czyli ~24-70 to tylko f/2.8 i to jest moje zdanie.

Mam nadal Nikona i Sony z czego wątpię żebym w najbliższych dwóch latach kupił bezlustro kolejne, a tym bardziej nikona nawet jak będzie fajny adapter ale kwestia ceny bo te niskie za body nie będą, pierwsze promocje może za dwa lata jak wejdą kolejne modele ?
Prędzej kupię coś taniego z pełnej klatki nikona jak D750 jak dojdą cenowo do obecnych D610.

badtorro
20-08-2018, 16:14
Sony zapowiada batisa 40mm f/2 na fotokinę. to może być bardzo fajne szkiełko.
Po 10 latach używania d700 mam apetyt na nowe body i takie Z6 idealnie by mi przypasowało, jeśli faktycznie będzie takie jak zapowiadają +sensowna obsługa obiektywów F

ksh
20-08-2018, 17:16
To mi się właśnie nie podoba w sony, zamiast dać normalne 35mm f/1.8 w przystępnej cenie to będzie batis sratis, liczę że canon i nikon wymusi na nich sensowne premiery obiektywów.

Rycerz
20-08-2018, 17:41
18 lat tu Nikon wypuścił pierwsza cyfrowa lustrzankę D1. Jakieś 10 lat temu przestał produkować F6. Alenjescze 10 lat temu spieraliśmy się tu na tym forum co jest lepsze - aparaty cyfrowe czy analogowe. Tak.bTo było tak niedawno.
Myślicie że za 10 lat bezlustro opanuje i wykosi lustrzanki ? W końcu forma dx a nawet FX to był najmniej profesjonalny format. Więc czy trzeba na siłę go trzymać?
Jedna myśl mnie naszła. Marketing wcisnął nam bajer że bezlusterkowiec to mega fajna rzecz. A to w sumie kompakt jest tylko z wymiennymi obiektywami ;-) wiem, wiem.
Jak patrzę na ceny Fuji i Sony to wiem że w Nikonie tanio nie będzie.

cz4rnuch
20-08-2018, 17:55
To mi się właśnie nie podoba w sony, zamiast dać normalne 35mm f/1.8 w przystępnej cenie to będzie batis sratis...A mnie w Nikonach nie podobają się białe eLki Canona :) Batis będzie drogi i wielki jak na f/1.8-2, ale pretensje o to można mieć co najwyżej do firmy Zeiss.

jony
20-08-2018, 18:35
18 lat tu Nikon wypuścił pierwsza cyfrowa lustrzankę D1. Jakieś 10 lat temu przestał produkować F6. Alenjescze 10 lat temu spieraliśmy się tu na tym forum co jest lepsze - aparaty cyfrowe czy analogowe. Tak.bTo było tak niedawno.
Myślicie że za 10 lat bezlustro opanuje i wykosi lustrzanki ? W końcu forma dx a nawet FX to był najmniej profesjonalny format. Więc czy trzeba na siłę go trzymać?
Jedna myśl mnie naszła. Marketing wcisnął nam bajer że bezlusterkowiec to mega fajna rzecz. A to w sumie kompakt jest tylko z wymiennymi obiektywami ;-) wiem, wiem.

Historia lustrzanek cyfrowych jest dłuższa i inna. Pierwszym lustrzankami cyfrowymi Nikona były Nikon E2 i E2s wyprodukowane we współpracy z Fuji (1994-1996). Pierwszym aparatem cyfrowym u Nikona był sprzęt o oznaczeniu Nikon Video Still Camera Model 1 z mocowaniem obiektywów QV.

Nikon przygodę z fotografią zaczął dużo wcześniej niż opracowanie lustrzanki D1 na rynek konsumencki. Myślę, że sporo nauczyli się. Przypuszczam, że nowy sprzęt Nikona wart będzie ceny. Nowe obiektywy Z-Nikkor są już projektowane pod matryce rozdzielczości ponad 50 MPix:):):)

Marketing wcisnął nam, że samochód, lustrzanka cyfrowa, telefon komórkowy, smartfon, czy laptop to też mega fajne rzeczy. Ale ten marketing jest be!!!

badtorro
20-08-2018, 18:57
Myślę, że Batis 40mm/2 będzie naleśnikiem podobnym do Voigtlander o tych samych parametrach, który zresztą uchodzi za świetny optycznie
Ogólnie zgadzam się, że w Sony brakuje klasycznych i budżetowych opcji

ksh
20-08-2018, 19:03
Nowe obiektywy Z-Nikkor są już projektowane pod matryce rozdzielczości ponad 50 MPix:):):) Ja bym się tak nie śmiał bo jednak nowe sigmy mają wielkie osiągi, wiec można się spodziewać że nowe nikkory nie będą gorsze, kwestia czy produkcja tego będzie znacząco droższa.

cz4rnuch
20-08-2018, 19:03
Myślę, że Batis 40mm/2 będzie naleśnikiem podobnym do Voigtlander o tych samych parametrach, który zresztą uchodzi za świetny optycznie
Ogólnie zgadzam się, że w Sony brakuje klasycznych i budżetowych opcji

Naleśnik powiadasz :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/ZeissBatis40mmf2CFFElens2-1.jpg
źródło (https://photorumors.com/wp-content/uploads/2018/07/Zeiss-Batis-40mm-f2-CF-FE-lens2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/ZeissBatis40mmf2CFFElens1-1.jpg
źródło (https://photorumors.com/wp-content/uploads/2018/07/Zeiss-Batis-40mm-f2-CF-FE-lens1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/ZeissBatis40mmf2CFFElens4-1.jpg
źródło (https://photorumors.com/wp-content/uploads/2018/07/Zeiss-Batis-40mm-f2-CF-FE-lens4.jpg)

Wszystkie Batisy są spore i dość ciężkie jak na parametry, którymi dysponują. No, ale firmie od Otusów po prostu nie wypada robić małych szkieł :)

badtorro
20-08-2018, 19:14

To chyba bardziej kwestia tego czego na lustrzance nigdy nie będzie a w bezlustrze jest na "dzień dobry" - np punkty AF od brzegu do brzegu itp. Do tego prostszy mechanizm bezlustra jest bardziej niezawodny niż dslr, po prostu. Brak mechanizmu lustra => brak możliwości plucia olejem na matrycę ;-) do tego młodsze pokolenie fotografów jest o wiele bardziej zaznajomione z robieniem zdjęć niczym na smartfonie, niż wpatrywanie się w wizjer czy ustawianie ekspozycji a potem sprawdzanie na podglądzie czy jest dobrze. lustrzanki wymrą śmiercią naturalną, nie dziś, nie jutro, ale za 10 lat, nowe wątki nei będą pt 'czy kupić lustrzankę czy ML' tylko 'patrzcie na mnie moja lustrzanka wciaz robi fajne zdjecia'

Naleśnik powiadasz :)

hehe, a już się rozmarzyłem nt vojtka z AF ;-)

Wszystkie Batisy są spore i dość ciężkie jak na parametry, którymi dysponują. No, ale firmie od Otusów po prostu nie wypada robić małych szkieł :)

Co by nie mówić, Zeiss świetnie uzupełnia ofertę obiektywów Sony.
Ogólnie otwarta specyfikacja protokołu komunikacji aparatu z obiektywami to największa zaleta Sony w moich oczach. Chciałbym, żeby Nikon zrobił to samo ze swoimi MILC. Płonne nadzieje, jak sądzę...

cz4rnuch
20-08-2018, 19:16
...hehe, a już się rozmarzyłem nt vojtka z AF ;-)...
No problemo :)

https://www.youtube.com/watch?v=cp48vm8dOnk

badtorro
20-08-2018, 19:18
i to jest dobry powód żeby rozważyć Sony

nikoniarz
20-08-2018, 19:27
Czyżby jednak lustrzankowa optyka "E" w pełni działała z tym nowym wynalazkiem...

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-mirrorless-camera-teaser1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-mirrorless-camera-teaser1.jpg)

cz4rnuch
20-08-2018, 19:29
i to jest dobry powód żeby rozważyć Sony
W praktyce nie jest tak różowo z tym adapterem. Nie ma też w sumie przeciwwskazań by podobny adapter zrobić właściwie do dowolnego typu bezlustra, którego bagnet dysponuje odpowiednim dystansem. Na bezlustrzanym Nikonie zapewne też by się dało o ile zależałoby im na dopuszczeniu innych firm do swojego mocowania. Ale przypadek np Zeissa, problemy Tamrona, Samyanga czy Sigmy zapowiadają raczej problemy.

jony
20-08-2018, 19:30
Jeśli udział Sony będzie miało porównywalny udział na rynku ILC z Nikonem wtedy zapewne Nikon będzie bardziej consumer-friendly i pojawią się ciekawe i tanie produkty Nikona.

grizz
20-08-2018, 19:47
Haha. Tanie produkty w foto. Haha.

ksh
20-08-2018, 20:16
Czyżby jednak lustrzankowa optyka "E" w pełni działała z tym nowym wynalazkiem... Podejrzewam że nawet ludzie w nikonie zdają sprawę że przy tak dużym opóźnieniu do sony można wskoczyć w rynek przy pełnej adaptacji obiektywów z bagnetem F. Chyba większość śledzących temat stawia to jako najważniejszą cechę nowego systemu, czy da to gwarancje sukcesu to zobaczymy.

nikoniarz
20-08-2018, 20:22
Podejrzewam że nawet ludzie w nikonie zdają sprawę że przy tak dużym opóźnieniu do sony można wskoczyć w rynek przy pełnej adaptacji obiektywów z bagnetem F. Chyba większość śledzących temat stawia to jako najważniejszą cechę nowego systemu, czy da to gwarancje sukcesu to zobaczymy.

Mam wrażenie, że będzie jedynie obsługa optyki E, gdyż body nie będzie posiadać popychacza. No chyba, że coś w wątku mi umknęło...

OjTam
20-08-2018, 20:27
Mam wrażenie, że będzie jedynie obsługa optyki E, gdyż body nie będzie posiadać popychacza. No chyba, że coś w wątku mi umknęło...

Z tego co na rumorsach piszą, ADAPTER, bo o nim mowa, ma obsługiwać szkła D, G i E.
Natywne na bagnet Z pewnie już tylko E będą.

jony
20-08-2018, 20:45
Z tego co na rumorsach piszą, ADAPTER, bo o nim mowa, ma obsługiwać szkła D, G i E.
Natywne na bagnet Z pewnie już tylko E będą.

Gdzie konkretnie napisali, że adapter będzie obsługiwał obiektywy AF z oznaczeniem D?

Czy z tej informacji wynika, że w adapterze będzie silnik AF do obiektywów typu D? Jakie rodzaje/tryby AF będzie obsługiwał ten adapter?

Nikon Z-to-F lens adapter: it will be equipped with its own nonrotatable tripod socket (similar to the Nikon 1 FT1 lens adapter) and electro-motor in order to mechanically operate aperture lever via CPU signals

źródło: https://nikonrumors.com/2018/08/19/list-of-nikon-z-nikkor-mirrorless-lenses-to-be-announced-next-week-z-to-f-lens-adapter-info.aspx/#more-124842

OjTam
20-08-2018, 20:52
Gdzie konkretnie napisali, że adapter będzie obsługiwał obiektywy AF z oznaczeniem D?

A czego miałby nie obsługiwać? Chodzi o pierścień przysłony, nie AF na wiertarkę.

hostman22
20-08-2018, 21:08
wiadomo jaki to będzie miało viewfinder (4400k)?

tbogdanowicz
20-08-2018, 21:10
Jeśli ten ML będzie obsługiwał obiektywy D, to pogrzebie sprzedaż lustrzanek z serii 7XXX.
Dla mnie to by było dobrze, bo lubię obektyw Micro-Nikkor 60mm f/2.8D.

pysson
20-08-2018, 21:18
Matrycy 50Mpix i 2/35D?
Nie sadze.

ksh
20-08-2018, 21:26
Jeśli ten ML będzie obsługiwał obiektywy D, to pogrzebie sprzedaż lustrzanek z serii 7XXX.

Myślisz że pełna klatka bez lustra będzie konkurencyjna cenowo do serii D7xxx ? Nie ma szansy przez najbliższe cztery lata.
Adapter z silnikiem musi być większy, cięższy i droższy, może będzie też i taki.

tbogdanowicz
20-08-2018, 21:30
No właśnie - cena. Ona stawia osoby pracujące w Polsce na straconej pozycji. Myślę że początkowo korpus będzie drogi, ale szybko wyjdą tańsze modele. Jako tańsze, mam na myśli za 5-6 tysięcy złotych. A to już jest w zasięgu wielu amatorów, obenie używających serii 7XXX. To dla nich dodatkowo przejście na mały obrazek, za co zapłacą.

nikoniarz
20-08-2018, 21:33
No właśnie - cena. Ona stawia osoby pracujące w Polsce na straconej pozycji. Myślę że początkowo korpus będzie drogi, ale szybko wyjdą tańsze modele. Jako tańsze, mam na myśli za 5-6 tysięcy złotych. A to już jest w zasięgu wielu amatorów, obenie używających serii 7XXX. To dla nich dodatkowo przejście na mały obrazek, za co zapłacą.

Przecież mogą kupić małoobrazkowe lustro w atrakcyjnej cenie. Bez adapterów.

TOP67
20-08-2018, 21:34

Czy z tej informacji wynika, że w adapterze będzie silnik AF do obiektywów typu D? Jakie rodzaje/tryby AF będzie obsługiwał ten adapter?

Nikon Z-to-F lens adapter: it will be equipped with its own nonrotatable tripod socket (similar to the Nikon 1 FT1 lens adapter) and electro-motor in order to mechanically operate aperture lever via CPU signals

źródło: https://nikonrumors.com/2018/08/19/list-of-nikon-z-nikkor-mirrorless-lenses-to-be-announced-next-week-z-to-f-lens-adapter-info.aspx/#more-124842

Mylicie literkę D ze śrubokrętem. To nie ma ze sobą nic wspólnego. Są obiektywy D z silnikiem, jak i obiektywy G bez silnika.

Adapter będzie miał popychacz przysłony, więc pozwoli na podłączenie każdego obiektywu z bagnetem F i stykami, a najprawdopodobniej również manuali (od AI).

madebyzosiek
20-08-2018, 21:38
Matrycy 50Mpix i 2/35D?
Nie sadze.

A 105 2.0, albo 135 2.0? :)

tbogdanowicz
20-08-2018, 21:43

Dla tego nie wierzę w takie możliwości tego adaptera. To że bym chciał by taki był, to zupełnie inna historia :-).

Sądzę, że Nikon wypuści ML + adapter, ale bez pełnej współpracy ze starymi obiektywami (czyli bez napędu do AF).

ksh
20-08-2018, 21:47
Jak będą chcieli to mogą sobie nawet programowo ustawić jaki konkretnie obiektyw ma działać, a jaki nie po to żeby robić miejsce pod obiektywy Z.

jony
20-08-2018, 21:56
Pisałem, że potrzebny jest silnik w adapterze, aby działał AF w obiektywach bez silnika AF. Podsumowując aby używać autofocusa z obiektywami z bagnetem F obiektyw powinien mieć symbol AF-S, który oznacza obiektywy z cichym silnikiem autofocusa (z ang. AutoFocus-Silent wave). Przynajmniej tak Nikon oznacza obiektywy od 1996 roku.

Michaelius
20-08-2018, 22:55

Albo pełnoklatkowe Sony za 3k PLN z hakiem - aż mnie zszokowało, że cena jeszcze spadła od zeszłego roku.

https://www.ceneo.pl/27331547

pysson
20-08-2018, 23:00
A 105 2.0, albo 135 2.0? :)

Bedzie focus peaking :)
Nie bedzie srubokreta.

jony
21-08-2018, 23:01
Spekulacji ciąg dalszy:

https://www.nikonrumors.co/nikon-z6-z7-price-will-be-same-as-a7-iii-a7r-iii/

https://www.nikonrumors.co/nikon-z7-has-better-sensor-than-d850-free-f-to-z-adapter-shipping-in-november/

HYPER
21-08-2018, 23:33
https://nikonrumors.com/2018/08/21/breaking-the-first-leaked-press-photo-of-the-nikon-z6-and-z7-mirrorless-cameras.aspx/

krzysztofz24
21-08-2018, 23:33
(...........) do tego młodsze pokolenie fotografów jest o wiele bardziej zaznajomione z robieniem zdjęć niczym na smartfonie, niż wpatrywanie się w wizjer czy ustawianie ekspozycji a potem sprawdzanie na podglądzie czy jest dobrze. lustrzanki wymrą śmiercią naturalną, nie dziś, nie jutro, ale za 10 lat, nowe wątki nei będą pt 'czy kupić lustrzankę czy ML' tylko 'patrzcie na mnie moja lustrzanka wciaz robi fajne zdjecia'

Nie nazwalbym bym osob robiacych zdjecia smatfonem (przewaznie slitfocie na medium spolecznosciowe, lub zdjecia z wakacji ktore na zawsze pozostana ogladane tylko z poziomu smarfona, pokoleniem fotografow.
Pokolenie to na pewno jakies jest, ale raczej nie fotografow.

Co do tej smierci naturalnej lustrzanek, to jest takie staropolskie powiedzenie, rownie "prawdziwe": Sraly muchy, wiosna bedzie:-);-)

P.s Zwracam uwage ze dalem emotikonki i to nie jest ad persona do ciebie skierowane. Tylko komentuje ta bzdurna teze o naturalnej smierci lustrzanek zabitych przez bezlustra.

jony
21-08-2018, 23:41
Nie nazwalbym bym osob robiacych zdjecia smatfonem (przewaznie slitfocie na medium spolecznosciowe, lub zdjecia z wakacji ktore na zawsze pozostana ogladane tylko z poziomu smarfona, pokoleniem fotografow.
Pokolenie to na pewno jakies jest, ale raczej nie fotografow.

Zapytam czy na poważnie to napisałeś?

Naprawdę zakup lustrzanki czyni człowieka fotografem?

bic44
21-08-2018, 23:44
https://nikonrumors.com/2018/08/21/breaking-the-first-leaked-press-photo-of-the-nikon-z6-and-z7-mirrorless-cameras.aspx/

Bardzo ciekawie wygląda, z chęcią przetestowałbym w praktyce. Jak czegoś solidnie nie spartolą, może być mocne wejście.

jony
21-08-2018, 23:48
Myślę, że już kilku profesjonalnych fotografów i fotoreporterów na świecie testuje ten nowy sprzęt:)

sailor
22-08-2018, 00:20
Spekulacji ciąg dalszy:

https://www.nikonrumors.co/nikon-z6-z7-price-will-be-same-as-a7-iii-a7r-iii/

https://www.nikonrumors.co/nikon-z7-has-better-sensor-than-d850-free-f-to-z-adapter-shipping-in-november/

jesli potwierdzi sie darmowy adapter Z-F i bedzie dobrze dzialal to bedzie to wyjatkowo dobry ruch nikona.

krzysztofz24
22-08-2018, 00:24
Zapytam czy na poważnie to napisałeś?

Naprawdę zakup lustrzanki czyni człowieka fotografem?

Tak, naprawde na powaznie to co mnie zacytowales.

Ale nie nadinterpretuj tego zdania tak, ze kazdy z lustrzanka to wielki fotograf.
Ale jesli ktos kupuje lustrzanke, bezlustro, zaawansowany kompakt nawet, to znaczy ze interesuje sie jednak czyms takim jak fotografia i chcialby miec jakas kontrole (mniejsza lub wieksza) nad procesem powstawania zdjecia.
Czyli wychodzi jakby nie patrzec fotograf amator;-)

Jacek_Z
22-08-2018, 02:02
Pokazali już całkiem sporo. Obiektywy 35 i 50/1.8, zooma 24-70/4, adapter :)
Szkoda, że z lewej strony LCD nie ma guzików, wszystkie sa po prawej stronie wyświetlacza i nie ma wszystkiego tego co było w lustrzankach. Zapewne będzie się ustawiało te rzeczy na dotykowym LCD.
Za to są U 1 2 3 - mam nadzieję, że to z kolei zrobili lepiej niż w lustrzankach.
Styki od lampy błyskowej wyglądają normalnie.
Jest górny LCD.
Stylistycznie brzydkie, nie retro.
Lubię minimalizm, ale te obiektywy to aż za bardzo takie ascetyczne. Taka moda (Tamrony itp.)

krzysztofz24
22-08-2018, 03:48
To moze zamiast spekulowac na tylko juz jeden dzien przed premiera, jakis konkurs na nazwe nowego dzialu rozpiszemy.
Proponuje dawac swoje propozycje;-).
A nuz cos ktos trafnego i chwytliwego wymysli.

Ode mnie:
Nikon - Bezlusterkowy System Z
Nikon - System Z
Nikon - Bezlusterkowce Systemu Z
Nikon - Bezlusterkowce

TOP67
22-08-2018, 07:11
Kitowy 24-70/4 będzie składany, jak nowe 18-55

A co do aparatów, to ciekawi mnie czy zastosują baterię EN-EL15. Jakoś do Nikona V1 ją zmieścili, to tu też powinni.