Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
cybulski
10-03-2021, 09:00
No właśnie nawet brzydszy. :lol:
Zwłaszcza to ścięcie przy kontrolkach pionowego uchwytu.
Mnie się podoba https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Z9-professional-mirrorless-camera.jpg
Myszowor
10-03-2021, 09:49
Wygląda ładnie, do tego nowy wizjer.
Mnie się podoba https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Z9-professional-mirrorless-camera.jpg
W porównaniu z tym renderem (a do niego się odnosiłem, pisząc, że brzydki):
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2020/06/Nikon-Z9-mirrorlress-camera-mockup-7.jpg
wygląda elegancko.
Myszowor
10-03-2021, 14:58
Ale z przodu ładny.
49376
Ciekawe, jak będzie w rzeczywistości od tyłu wyglądał.
cz4rnuch
10-03-2021, 17:08
A od przodu nie ciekawi?
A od przodu nie ciekawi?
Fotograf widzi zawsze tył. Chyba, że u konkurencji. ;)
Ciekawe przemyślenia na temat przyszłych Zetek od Thoma Hogana: https://www.zsystemuser.com/nikon-z-system-news-and/so-what-would-a-z8-be-like.html
Z50II/Z30? (https://nikonrumors.com/2021/04/29/another-confirmation-for-the-rumored-nikon-z-aps-c-mirrorless-camera-n2016.aspx/)
Nie wiem czy bardziej oczekiwane jest coś bardziej zaawansowanego niż Z50, a zwłaszcza obiektywy bo bez tych premiery kolejnej puszki to tak troszkę durnota.
Z30 bez wizjera ? może miałoby sens ale to musi byc zgrabne.
Z70 z sensorem większym od 24Mpix ? to by było coś ciekawego w aps-c, do tego łatwiejsze do wykonania dobre video 4K.
Ubili lustra z linii D3x00 i D5x00, to może wypuszczą bezlustro, jako zastępcę. Standard i tele na Z DX już są, więc może jeszcze jakiegoś małego UWA zrobią i jechane, kit-zestawy puszka + 3 szkła.
18-105mm muszą wypuścić, no i te 2-3 kompaktowe stałki.
Plotka: Bezlusterkowiec wróżony na pierwszą połowę tego roku, zostanie pokazany w pierwszych tygodniach czerwca. Mówi się o korpusie DX o wyglądzie zbliżonym do... Df. ¯\_(ツ)_/¯
Chodzi o tego: https://nikonrumors.com/2021/05/24/very-interesting-the-next-nikon-mirrorless-could-be-retro-inspired-and-df-like-camera.aspx/
Tylko czemu DX? Nawet by mogli zrobić Z6 w retro obudowie plus 35mm i 50mm ze zmienionym delikatnie wyglądem.
Dodadzą elektroniczny dźwięk kłapiącego lustra? ;)
Tylko czemu DX?
Pytanie za 1000 Yenów. :mrgreen:
Ewentualnie będą dwa nowe bezlustra, tylko plotki się w jedno zlały.
Nawet by mogli zrobić Z6 w retro obudowie plus 35mm i 50mm ze zmienionym delikatnie wyglądem.
Ciekawy pomysł, tylko żeby nie odjechali z ceną, jak było z Df.
Dodadzą elektroniczny dźwięk kłapiącego lustra? ;)
Mogą. Mogą też dodać dźwięk przewijanego filmu. :lol:
Jak oldschool-feel to na całego. Hahaha.
Ojaciebaton! Bezlustro z trzmaniem Df? To by było coś! Choć jak wiadomo, jeśli coś wygląda na stare to trzeba cenę odpowiednio podnieść...
Df to było szkaradne paskudztwo i oby nie zrobili znowu takiego czegoś.
Zresztą te retro style jak Fuji to już lekko tandetnie wygląda.
Nawet lepiej że DX ale niech się ogarną wreszcie i wrzucają te obiektywy wszystkie zapowiedziane plus tego szkaradnego retro niech wyposażą w 2-3 obiektywy w tym samym stylu.
Pytanie za 1000 Yenów. :mrgreen:
Ewentualnie będą dwa nowe bezlustra, tylko plotki się w jedno zlały.
Ciekawy pomysł, tylko żeby nie odjechali z ceną, jak było z Df.
Mogą. Mogą też dodać dźwięk przewijanego filmu. :lol:
Jak oldschool-feel to na całego. Hahaha.
Mi osobiście w wyglądzie Df bardzo gryzła się tylna ścianka, nie pasowała do reszty. Oby teraz to miało ręce i nogi.
Nawet Z5 mogli zrobić w takiej obudowie, po co kolejna linia produkcyjna ;) Lepiej by się skupili na zrobieniu 28/1.2, 35/1.2 i 105/1.2 :D
cybulski
25-05-2021, 15:30
Df to było szkaradne paskudztwo i oby nie zrobili znowu takiego czegoś.
Zresztą te retro style jak Fuji to już lekko tandetnie wygląda.
.....
zatem popatrzmy na trochę tandety z Fuji :D
https://live.staticflickr.com/65535/51202428778_fd1e2492c6_z.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/51202227301_5c916f857d_z.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/51203001609_a2b183b8e6_z.jpg
Serio GFX100 Ci się podoba?
cybulski
25-05-2021, 15:55
Serio GFX100 Ci się podoba?
Miała być inna fota z xpro3 ale coś mi się omyliło :)
Mi osobiście w wyglądzie Df bardzo gryzła się tylna ścianka, nie pasowała do reszty. Oby teraz to miało ręce i nogi.
Nawet Z5 mogli zrobić w takiej obudowie, po co kolejna linia produkcyjna ;) Lepiej by się skupili na zrobieniu 28/1.2, 35/1.2 i 105/1.2 :D
Kto tam Nikona zrozumie. :lol:
Jeśli plotki o gibańcu się potwierdzą, to dopiero tylna ścianka się będzie gryzła. ;)
zatem popatrzmy na trochę tandety z Fuji :D
Ale mamy dyskutować o gustach ? :)
Dla mnie retro udawanka jest obecnie kiczowata, trafia to nadal do pewnej grupy klientów tak samo jak długo modne były trampki do marynarki.
zatem popatrzmy na trochę tandety z Fuji :DAle co to ma do "Spekulacji o bezlustrach Nikon Z"? Mnie osobiście nie podobają się te Fuji ale dla mnie wygląd jest bardzo mało znaczący. Ważniejsza jest ergonomia a najważniejsza jakość zdjęć.
cybulski
26-05-2021, 10:35
Ale mamy dyskutować o gustach ? :)
Dla mnie retro udawanka jest obecnie kiczowata, trafia to nadal do pewnej grupy klientów tak samo jak długo modne były trampki do marynarki.
Trampki to są w Nikonie, szczególnie te szkła :D
Plotki, ploteczki, odcinek xyz (bo kto by to zliczył): Nikon pokaże coś nowego w okolicy 2-3 czerwiec. Możliwe, że to będzie ten nowy EVIL i Z100-400 oraz Z makro.
Garstka luźnych plotek:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-Zfc-Z-mount-APS-C-mirrorless-camera-mockup-5.jpg
UWAGA! NIE JEST to oficjalna grafika. Fan-art na bazie przecieków.
Nazwa: Zfc, Z-Fc albo Zf.
Matryca: APS-C (błeee).
Specyfikacja zbliżona do Z50 - jest możliwość, że to ta puszka, która wcześniej była spekulowana jako Z30.
Mówi się coś o trzech kolorach: czarny, srebrny i brąz (skóra?).
Brak uchwytu na palce (jak na grafice) + gibany ekran.
Spekulowana cena: 999$ za kit. Przy czym nie wiadomo, jaki to miałby być kit. Mówi się coś o 28/2.8 i/lub 35/1.8. Nowe szkła DX mają mieć jakoby oznaczenie "SE" i najprawdopodobniej nie będą stylizowane na retro.
Daty? 28 czerwiec (prezentacja?) oraz 31 lipiec (dostępność w sklepach?).
Źródło NR, oczywiście. ¯\_(ツ)_/¯
Z podczepionym naleśnikiem 28/2.8 lub 40/2 powinno prezentować się zgrabnie. Od biedy ten 16-50.
krzysztofz24
15-06-2021, 00:19
Zenic stylistyke retro z gibanym ekranikiem...to troche jakby swini siodlo zakladac;-).
Teoretycznie dało by się całkiem pozbyć tylnego ekraniku. Podgląd jest możliwy w wizjerze. Trudniej tam się obsługuje menu, ale prawie wszystko jest na pokrętłach.
krzysztofz24
15-06-2021, 01:40
Hmm, aż takiego tradycyjnego podejścia bym nie brał pod uwagę;-).
Byłby szok w erze cyfry. Jak u mojego młodszego brata, któremu dalem analoga żeby mi zrobił fotę.
-A gdzie tu widać zdjęcie?
-Nie ma, bo to na klisze.
I szok:-D.
Tak jak mówię, jak już robimy tradycyjnie, to bez nowoczesnych "ekstrawagancji".
A gdyby tak producent, robiąc taki aparat pomyślal np; że jak już daje ta imitacje wielkiego wizjera jak z manualnych analogów (w sensie obudowa na górze), to może by tak jakiś wypasiony i duży ekranik dać i jakieś rozbudowane funkcje ręcznego ostrzenia.
Taaa, akurat tak będzie;-).
Zejdźmy na ziemię i zastanówmy się czy to ma być sprzęt do pokazania czy ma się dobrze sprzedawać, nie wiem w jakim kierunku idzie Nikon ale jeśli to drugie to wątpię żeby na nowo zaczęli wymyślać koło.
Jeśli nie byłoby tylnego ekranu to marketing musiałby być mocny żeby ludziom wciskać kit o tym że takie retro sprzęta warto kupić, a jak wiemy marketing w Nikonie leży i kwiczy od dawna.
Bez tylnego ekranu da się wszystko zrobić ale zawęzi grupę docelową klientów bardzo, więc sprzęt nie do zarabiania tylko do marketingu, zobaczymy.
krzysztofz24
15-06-2021, 09:49
Tylny ekran tak, ale bez gibania. Retro i gibania....nie.
To się nie dodaje.
cz4rnuch
15-06-2021, 10:16
Jeśli to będzie aparat mocno nacechowany na wygląd i ergonomię retro to będzie to oznaczać, że nie będzie on dla dużej grupy odbiorców. Bo za to pewnie Nikon policzy sobie ekstra. I wbrew pozorom nie musi to oznaczać, że jest to taktyczny błąd. Nawet brak ekranu da się przekuć w zaletę. Zresztą na rynku pojawiały się już podobne aparaty, nawet całkiem niedawno. Jedno co mnie dziwi to, że ponoć to ma być aparat z matrycą apsc. Taki cyfrowy "kliszak" moim zdaniem mógłby zdobyć serca tych, którzy rzeźbili w małym obrazku i raczej tam bym szukał potencjalnych odbiorców. Z drugiej strony aparaty fuji też mają matryce apsc a sprzedają się dobrze.
Myszowor
15-06-2021, 10:54
Jeśli tylko ta matryca będzie ze stabilizacją to będzie sukces.
Wątpliwe żeby zrobili stabilizacje, a jakby to zrobili to by oznaczało że szybko pojawi się wyższy model od Z50.
aps-c może mieć sens i może nie mieć, decydująca jest cena.
Z50+16-50 w USA właśnie tego 1k$ kosztował na dzień-dobry. Może ten cały Zfcxyz tyle samo w takim samym zestawie będzie?
Trzy dźwigienki
pierwsza to PASM
druga ISO 100-51200 + H1 i H2, no i bardzo zastanawia brak Auto ISO :(
trzecia? czyżby tryb filmowania, bracketing, zdjęcia seryjne i pojedyncze, wielokrotna ekspozycja?
52582
52583
Tylny ekran obracany jak w D5600?
52584
Tę koło "100" raczej bym chyba nazwał nie tyle dźwigienką, co wskaźnikiem, raczej tarczą wygodniej kręcić niż wypustką wciśniętą koło "pryzmatu". Podobnie jak ta koło wyboru trybu wygląda mi bardziej na wskaźnik, który będzie się przesuwać dźwigienką od strony tyłu aparatu, inaczej byłoby to skrajnie nieergonomiczne...
Moim zdaniem dźwigienka jest jedna. Dwa pozostałe wypustki to wskaźniki. Jeden połączony z dźwigienką. Drugi wskazuje ISO, a kręci się kółkiem.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-Z-fc-retro-styled-APS-C-Z-mount-mirrorless-camera-2.jpg
Ciekawa muszla. No i widać tą dźwigienkę oraz pokrętło ISO.
Ktoś w komentarzach na NR zauważył, że na grafice korpus ma założony dekielek z bagnetu F.
Moim zdaniem dźwigienka jest jedna. Dwa pozostałe wypustki to wskaźniki. Jeden połączony z dźwigienką. Drugi wskazuje ISO, a kręci się kółkiem.
Chyba tak jest. Dźwigienka na dole ustawia PASM i to wskazuje to górny lewy wihajster-wskaźnik a ISO ustawia się górną tarczą po wciśnięciu przycisku u góry i prawy górny wihajster to właśnie wskaźnik ustawionego ISO. Brak Auto ISO mnie nieco rozczarowuje. Być może tryb AUTO - to auto wszystkiego łącznie z ISO ;)
Auto ISO jest włączane osobno, a zawsze można zmienić dolną wartość.
Ciekawa muszla. No i widać tą dźwigienkę oraz pokrętło ISO.
Fajnie, że przenieśli czujnik zbliżeniowy na dół. W Z5 irytująco często się czymś go przysłania przy fotografowaniu w niewygodnej pozycji, zwłaszcza paskiem.
robcio.m
15-06-2021, 17:52
Nikon takie trochę Fuji chce zrobić/zrobił … ciekawa sprawa
Plotki, ploteczki.
Z fc może zostać pokazany 28.06. Razem z naleśnikami 28/2.8 i 40/2. Do tego chodzą głosy, że te naleśniki będą tanie. Mówi się o poziomie 200-300$
Nikon dał ciała, że w odpowiednim czasie zamiast/oprócz Df nie wypuścił właśnie takiego aparatu, ale z FF i bagnetem F. Byłbym pierwszy w kolejce do zanabycia. Teraz to może być "po ptokach".
Hm, jakby wypuścili taką puszkę obok Df, to czym by się różniła od Df?
Chyba nie myślisz o bezlustrze z bagnetem F? Przecież to kicha by była.
Hm, jakby wypuścili taką puszkę obok Df, to czym by się różniła od Df?
Grubością. Albo inaczej - zawsze mi się marzyła puszka FM2 z matrycą zamiast filmu. Ale już się pewnie nie doczekam.
Nikon dał ciała, że w odpowiednim czasie zamiast/oprócz Df nie wypuścił właśnie takiego aparatu, ale z FF i bagnetem F. Byłbym pierwszy w kolejce do zanabycia. Teraz to może być "po ptokach".
Dał ciała wypuszczając Df bo to szkaradne jest :)
Ciekaw jestem wyglądy tego nowego bo między czymś stylistycznie ładnym, a tandetą jest cieniutka granica, a znudzenie retro kiczem jest u wielu klientów.
Grubością. Albo inaczej - zawsze mi się marzyła puszka FM2 z matrycą zamiast filmu. Ale już się pewnie nie doczekam.
A, takie coś. Z ciekawości, jak się taką puszkę bez uchwytu trzymało?
Normalnie, lewą ręką pod obiektyw. Prawa służyła do ustabilizowania aparatu i wciskania spustu.
W pen f jest gibany ekran i można go zamknąć z efektem imitacji analoga.
W praktyce wyglada bdb.
52775
Chętnie bym kupił taki aparat pod warunkiem, że będzie miał matrycę ff
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-Z-fc-retro-styled-APS-C-mirrorless-Z-mount-camera-1-copy.jpeg
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-Z-fc-retro-styled-APS-C-mirrorless-Z-mount-camera.jpeg
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Nikon-Z-fc-retro-styled-APS-C-mirrorless-Z-mount-camera-2.jpeg
https://twitter.com/nokishita_c/status/1409505163275014153
https://drive.google.com/drive/folders/1XoVmEbAI9jCJWfI9SantLbDBeETsnZSu
53042
53043
53044
Ekran obracany tak jak w serii D5xxx, więc będzie go można obrócić i ukryć
Na zdjęciach bardzo mi się podoba ten aparacik. Świetnie wyglądałby z taką 24/2 AiS albo z 50 e-series czy podobnymi antykami.
Na szczęście wygląda na mały, bo DF też mi się podobał na zdjęciach, ale jak zobaczyłem tego klocka na żywo to natychmiast się odpodobał ;)
Wizjer tylko duży, trochę się gryzie z resztą, ale ogólnie fajnie wygląda.
Na zdjęciach bardzo mi się podoba ten aparacik. Świetnie wyglądałby z taką 24/2 AiS albo z 50 e-series czy podobnymi antykami.
Wyglądał by koszmarnie z FTZ
Czyli Olympusowaty. W Fuji dopiero od X-T4 jest obracany ekran. Swoją drogą wygląda faktycznie jak plagiat Fuji. Ciekawe jakie będą odczucia na żywo. Ze zdjęć nie wygląda na pancerny.
1.3k € za zestaw Z fc + 28/2.8. 1k funciaków za zestaw z 16-50. Takie ceny się pojawiają.
Specka:
Nikon Z fc key features:
Retro styling including shutter speed dial, exposure compensation dial, ISO sensitivity dial
Electronic Viewfinder
Eye-Detection AF for stills and video
Animal-Detection AF for stills and video
SnapBridge app can be used to transfer photos and videos recorded with the camera to a smart device
Great in low light with ISO sensitivity up to 51200
Vari-angle touch-screen monitor for low-level, vertical or selfie shooting
Supports USB power delivery with the camera turned on as well as USB charging
Supports Webcam Utility, software that enables the Nikon Z fc to be used as a web camera
Video recording supporting 4K UHD without crop using the DX-based movie image area
Supports Full-time AF (AF-F) dedicated for video recording
Slow-motion video shooting is made easy by simply selecting an image size and frame rate
Może się mylę, ale to chyba Z50 w obudowie retro.
Wyglądał by koszmarnie z FTZ
Nawet mi przez myśl nie przeszedł FTZ ;) Raczej jakiś najprostszy manualny adapter, ale chyba faktycznie popsułby urok tego aparatu. To już lepiej wyglądałby jakiś Voigtlander LM.
Kilka fajnych szkiełek pod Zfc by się znalazło ;)
TTArtisan 50mm F1.2 APS-C Nikon Z Mount za 449 zł https://f43.pl/ttartisan/5780-ttartisan-50mm-f12-aps-c-nikon-z-mount-6973251730320.html
7Artisans 35mm F1.2 II Nikon Z za 699 zł https://f43.pl/7artisans-obiektywy/5535-7artisans-35mm-f12-ii-nikon-z-mount-6971835480869.html
Myszowor
29-06-2021, 07:12
Może być strzał w dziesiątkę, bo kolorki dali, dla kobiet jak znalazł ;)
cybulski
29-06-2021, 07:39
Czyli Olympusowaty. W Fuji dopiero od X-T4 jest obracany ekran. Swoją drogą wygląda faktycznie jak plagiat Fuji. Ciekawe jakie będą odczucia na żywo. Ze zdjęć nie wygląda na pancerny.
Na żywo wyłącznie można ocenić na ile uda im się odtworzyć ten analogowy styl pracy. Fuji robi to z sukcesem od lat, gdzie każdy znajduje pod siebie to czego oczekuje. W zasadzie jest to trudno przebić gdzie oferta szkieł na dziś już jest bardzo rozbudowana.dodatkowo te Fujikowe niby analogowe symulacje filmów w puszce. Raczej nie sądzę aby zabrali klientelę Fujikom :)
Dla mnie z wyglądu ten zfc też bardziej xt30 lub Olka przypomina niż rasowy np xt3/xt2.
Skoro już jest, to nie piszmy o Z fc w spekulacjach. Wydzieliłem do nowego wątku https://forum.nikoniarze.pl/threads/306891-Nikon-Z-fc-oficjalnie
Nikon zarejestrował nową ładowarkę, MH-33. Ludki twierdzą, że to do Z9. Choć osobiście obstawiam niższą serię. Jakiś mini-akumulatorek do Z30, czy coś w tym guście.
Skoro MH-32 był do Z50, to trudno uwierzyć, żeby MH-33 był do Z9.
Plotka, ploteczka:
N pracuje nad tanim DXem z rozbudowanymi funkcjami filmowymi (Z30?).
Plotka, ploteczka, wróżenie z fusów, lvl hard:
Podobno dobra sprzedaż Zfc przyśpieszy powstanie wersji pełnoklatkowej, bazującej na Z5.
Ja trzymam kciuki żeby szybko Fuji wypuściło zapowiadane aps-c z mocno upakowanym sensorem bo o ile pełna klatka ma rozwój to aps-c leży na etapie sensorów sprzed 10 lat, może to skłoni resztę do wypuszczenia czegoś z matrycami ~40Mpix w nowych technologiach gdzie szum jest na przyzwoitym poziomie.
Taki ruch spowoduje że może skończą się wieczne głupie plotki że aps-c umiera itd, o ile Canon w to brnie, a Nikon chyba dał się też ponieść tym głupotom, o tyle Fuji odwala kawał dobrej roboty.
Na grzyba N ma iść w upakowane matryce DX, jak nawet na Ztkę szkieł DX nie mają?
Fuji zlało pełną klatkę, większość mocy przerobowych w APS-C kierując, szkła są.
Sony dopuściło Sigmę i Tamrona, szkła im klepią. Jak i inni producenci zewnętrzni.
Canon, jak sam napisałeś, coś tam gmyra.
A N? A N zachowuje się, jakby chcieli, ale nie mogli.
Ale przecież mają mają, bez przesady, już jest wybór obiektywów całkiem fajny, wrzucą jednego 18-140mm i praktycznie nic więcej nie potrzeba, przeciez nikt się nie bedzie szarpał z zoomami f/2.8 do aps-c, to nie te czasy, takie obiektywy niech sobie robią tamrony i sigmy.
Całkiem fajny? Dwa obiektywy DX to fajny wybór? Aha...
No i gdzie UWA?
A, no i właśnie te zoomy f/2.8 mogą nakręcić sprzedaż.
Zoomy f/2.8 zwłaszcza w aps-c nakręcały sprzedaż, a raczej tak się nam wydaje, a praktyka była inna, sporo w tym temacie mogą powiedzieć sprzedający.
Obiektywy DX tak ale przecież do tego podepniesz wszystkie Zetki, wiec jest sporo, a kompaktowe już też masz modele i tu będzie się powiększała dostępność.
UWA faktycznie brak, 10-20mm kompaktowe byłoby strzałem w dziesiątkę.
Zestawy jakie mamy tu na forum za fajne standardy to już przeszłość, ci co pakują się teraz w taki sprzęt szybko rezygnują ze męczenia się tym, to nie są czasy kiedy każdy targał ze sobą torbę sprzętu foto, teraz jest fon w kieszeni, a pstryki robią tylko niszowi pasjonaci, którzy też wolą sprzęt na pasku/szelce i nie targać ze sobą nic dużego.
Nasze porady często wyglądają jak tłumaczenie dinozaurom że ta kometa na niebie nie ma znaczenia ;)
Ztki owszem, podepniesz. Ale... Dalej brak UWA DX.
Zoomy f/2.8 na DX to obecnie może być i faktycznie nisza. Ale... Może ktoś tą niszę zajmie. No i mogą być f/4. ;)
cz4rnuch
27-09-2021, 17:51
No to w końcu jak? Jasne zumy dla pasjonatów (tych do apsc nie ma) a dla reszty fony? To gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla Nikona? Fonów nie robi, porządnej szklarni do apsc też nie. A to co ma ciemne i na palcach jednej ręki (stolarza) policzysz. Niektóre fony mają więcej obiektywów (w tym uwa) niż całe bezlustrzane apsc od N.
Idąc tym tropem to Sony z fonami przegrało na rynku, a Canon tym bardziej, no i Fuji podobnie ;)
Nie ma się co upierać że to co było fajne i soczyście komentowane och ach też tu na forum 10 lat temu teraz nadal jest aktualne, nie jest i tego nie zmieni żaden producent foto, rynek się zmienił.
Nie jestem wyrocznią ale widzę po sobie, po znajomych czy patrząc na wyjazdach co ludzie używają.
..Podobno dobra sprzedaż Zfc przyśpieszy powstanie wersji pełnoklatkowej, bazującej na Z5.
Nosz k.. "popularność" Df niczego ich nie nauczyła? Niech bazują na Z7II.
Albo coś gadżeciarskiego, taniego (Zfc) albo coś full wypas, w cenie Leiki choćby, ale niech nie ogranicza fotografa.
cz4rnuch
27-09-2021, 20:58
Cóż, nie pociągnąłeś mojego toku. Nie chodzi mnie o komórki tylko o to, że bezlustrzanego apsc od Nikona obiektywnie nie da się nazwać fajnym, dobrym, kompletnym czy choćby do tego aspirującym. I nie ma tu znaczenia co się opłaca Nikonowi ani co wystarcza większości na którą się powołujesz. Tu nie ma większości, to forum dla pasjonatów, ewentualnie sprzętowych maniaków, w mniejszym stopniu także tych, którzy robią zdjęcia. Fajny, kompletny w apsc to jest system Fuji, głównie za sprawą masy stałek i z wieloma ciekawymi modelami aparatów. Mniej fajne są Canon, bo troszku już szklarni ma oraz Sony, które ma także jasne zumy i kundelki. Fajne są także lustrzankowe systemy Nikona i Canona, bo są w zasadzie komletne. Ale bezlusta apsc Nikona nie mają tych zalet. Szkieł nie ma a i sama aparatka, jedna i ta sama, ale odziana także w retro łaszki, w przeciwieństwie do np. pełnej klatki od Nikona, nie daje efektu wow. Widać po prostu, że to apsc w porównaniu do pełnej klatki od N. jest traktowane po macoszemu.
Nosz k.. "popularność" Df niczego ich nie nauczyła? Niech bazują na Z7II.
Albo coś gadżeciarskiego, taniego (Zfc) albo coś full wypas, w cenie Leiki choćby, ale niech nie ogranicza fotografa.
Obawiam się, że retro Z7ii byłby dopiero strzałem w stopę. Ile by to kosztowało? 13k?
Df był D610 z matrycą od D4, z dużo za wysoką ceną. Co nie było dobrym pomysłem.
W przypadku Zf (tak go chwilowo nazwijmy), można bazować na modelu, który nie jest świeży, więc nie podgryzie sprzedaży. Więc robimy jak w przypadku Z50 -> Zfc: bierzemy wnętrzności, dodajemy kilka ficzerów (w Zfc to był zasilanie via USB-C, dodatkowy tryb AF i gibaniec. Z5 zasilanie z USB-C już ma.), ładujemy to w retro korpus, ustawiamy cenę startową na cenę startową Z5 + $50 i gra muzyka. Dwie pieczenie na jednym ogniu: zarobimy na ludkach sentymentalnych, takich co lubią retro (w tym hipsterach), no i nie będziemy musieć myśleć co wcisnąć w Z5II.
A jakby zrobili na Z7ii? Niby większość to samo, ale... Cena by mogła już być za duża na sentymentalizm. No i 3cia puszka 45mpix w 3-4 lata?
Co do full-wypas... Czekaj na Z9.
Z9, potem szybko pojawić musi się Z8, zależnie od tego "jak bardzo flagowy" będzie Z9, jeśli Canon twierdzi że R3 to nie flagowiec to Nikon nie może sobie wrzucać Z9, który będzie czymś konkurującym z R3, nie wiem nie mam pojęcia.
Mam nadzieję że Z5 będzie najniższym modelem z pełną klatką, jest sporo miejsca na obniżanie ceny, a między Z5 i Z6II ( Z6 schodzi z magazynów i zniknie szybko ) nie ma miejsca na nic nowego.
Z7/Z7II to duża matryca, sprzęt dla entuzjasty ale nadal amatora, na siłę wpychanie w sprzęt dla zawodowca, dlatego tu upatruję sprzętu prawdziwego dla zawodowca w postaci Z8 i Z9.
Mam nadzieję że Nikon rozbuduje aps-c bo okazuje się że taki rynek jak Japonia chłonie aps-c w dużych ilościach co widać po sprzedaży, więc aż prosi się o małą rewolucje i wypuszczenie sensora z duża rodzielczością, dlatego wspominałem o Fuji i moze to skłoni resztę do pujścia w tym keirunku.
Z60, Z70 można zrobić na różne sposoby, dodać fajerwerki itd.
Nikon Zfc to chyba badanie rynku i jak widać po sprzedaży bardzo trafiony, sentyment przemówił, więc "duży" Zfc ma sporą szansę na pojawienie się i mam nadzieję że nie zrobią głupstwa z wypuszczeniem tego na bazie drogiego modelu Z7II, oby to było coś jak Z5/Z6II z potencjałem do dobrych cen.
Na tym forum nie działa wybiórcze cytowanie, a ciąć i łatać mi się nie chce, więc...
Z9 jako konkurencja do R3 - ok, tu by mogło faktycznie słabo być, jeśli się okaże, że będzie R1. Ale co w przypadku, jeśli N tak wyżyłuje Z9, że to będzie konkurent/odpowiednik A1?
Między Z5/Z6II jest miejsce. Na Zf. :lol: Czyli, jak pisałem: Z5II w obudowie retro.
Z5 jako najniższy model... Nie. Jest jeszcze miejsce na dwa (powiedzmy): jeden to taki kastrat, coś w stylu A7c, bez wizjera. Ale to dopiero za x lat, jak Z5 zejdzie z linii, a następca miałby lepszą specyfikację. A drugi? Jakiś totalnie mały kastrat, z rozbudowanymi funkcjami wideo.
Z8 i Z9. No, pożyjemy, zobaczymy.
APS-C. Mogą rozbudować, tylko ciekawe, w którą stronę pójdą? ProDX, następcy D500? Musieliby też szklarnie podgonić. Łatwiej by im było iść w stronę następców puszek dla amatorów i średniozaawansowanych. Ale znowu wracamy do tematu szklarni... I tego UWA, co go nie mogą zrobić. ;)
Do DX wystarczy zrobić kilka szkieł, żeby zadowolić 99% kupujących.
Zapowiadany 18-140
UWA pokroju 10-20
ultra zoom typu 16-200 lub 18-300
Dobry standard klasy 16-80
cz4rnuch
27-09-2021, 22:00
Skąd takie wnioski? Dlaczego w Fuji tak dobrze sprzedają się stałki i to o różnej jasności? To samo z kundelkami Sigmy. Także w Canonie te nowe, może już nie takie nowe, tanie stałki zostały bardzo dobrze przyjęte. To nie jest żadna prehistoria a oba systemy dobrze się sprzedają. Te 99% to moim zdaniem zmyślone dane. Równie dobrze można napisać 80-70 albo 65%. A przy kurczącym się rynku i popularności komórek tym bardziej będzie trudno utrzymać klienta ciemnymi standardowymi zumami.
MSZ, jeśli N chce rozbudować Ztki DX, to takie szkiełka jakie TOP wymienił, mogą być dobrym startem. Stałki od biedy da się podpiąć FXowe. Albo Viltroxy. ;)
Skąd takie wnioski? Dlaczego w Fuji tak dobrze sprzedają się stałki i to o różnej jasności? To samo z kundelkami Sigmy. Także w Canonie te nowe, może już nie takie nowe, tanie stałki zostały bardzo dobrze przyjęte. To nie jest żadna prehistoria a oba systemy dobrze się sprzedają. Te 99% to moim zdaniem zmyślone dane. Równie dobrze można napisać 80-70 albo 65%. A przy kurczącym się rynku i popularności komórek tym bardziej będzie trudno utrzymać klienta ciemnymi standardowymi zumami.
Bo Fuji nie ma pełnej klatki i musi robić wszystkie obiektywy. Tak samo jak Canon M.
Nikon za to nie ma body DX, które by zainteresowało zaawansowanych fotografów, więc nie ma sensu robienia pod to szkieł. Ma za to pasujące stałki FX, w tym dwie małe.
Na razie do żadnej komórki nie da się podłączyć dobrego tele.
Możemy sobie spekulować tylko bo nie znamy jak to się dobrze sprzedaje, aps-c ma swoje ograniczenia w grupie odbiorców, Fuji jako jedyny zrobił wiele obiektywów, które można śmiało nazwać jako pro, chwała mu za to, nie koniecznie musi to być dobra droga dla Nikona, który na własną prośbę jest daleko za Fuji ale ma szklarnie także do pełnej klatki, którą można sobie podpinać do aps-c, więc serio porównywanie słabe cz4rnuch.
cz4rnuch
27-09-2021, 22:24
Bo Fuji nie ma pełnej klatki i musi robić wszystkie obiektywy.
Ale po co je robi skoro jak twierdzisz nikt ich nie potrzebuje? I po co ludzie je kupują skoro ich nie potrzebują? Stałki Nikona są duże nawet jak na ff. Poza tym są drogie. Szkła pod apsc mogą być mniejsze i tańsze. I ja rozumiem politykę Nikona i dlaczego skupia się bardziej na pełnej klatce. Nie za bardzo rozumiem jednak za co firmę chwalić w kwestii bezlustrzanego apsc albo udawać, że to taki fajny system?
Koesh, ja tu tylko porównuję systemy apsc z czego tylko jeden ma prawie wszystko czego potrzeba. Raczej uczciwe podejście. Słabe to jest raczej pisanie, że do apsc można sobie podpiąć pełną klatkę, bo ja o apsc pisałem. I owszem do Nikona można, ale po co kupować apsc i podpinać do tego wielką i drogą szklarnię? Do apsc można zrobić coś mniejszego i tańszego. I jeśli Nikon się na to kiedyś zdecyduje to wtedy będzie fajnym systemem dla tych, którzy chcą pełnoprawny system apsc a nie dupkę do podłączania obiektywów z pełnej klatki.
Ale jest fajny, nie każdy chce chodzić z kiczowatym Fuji :)
Wałkowanie tematu że nikon przespał, ze ma jeden aps-c że nie ma obiektywów jest serio nudne.
Ale po co je robi skoro jak twierdzisz nikt ich nie potrzebuje?
Nikt nie potrzebuje lepszych szkieł do tak kiepskiego body jak Z50. Gdyby chociaż miał stabilizację matrycy. Ale z tym wielkim bagnetem i tak nigdy nie będzie zgrabny.
I po co ludzie je kupują skoro ich nie potrzebują?
Kupują, bo nie mają alternatywy w FX.
cz4rnuch
27-09-2021, 22:42
Ale jest fajny, nie każdy chce chodzić z kiczowatym Fuji :)
Wałkowanie tematu że nikon przespał, ze ma jeden aps-c że nie ma obiektywów jest serio nudne.No fakt. Dlatego Nikon zrobił "kiczowatą" wersję niezbyt ciekawego body. To faktycznie atut systemu. Poza tym wcale tu nie wspominam o tym, że Nikon coś przespał, coś Ci się pomyliło. Ja jedynie stwierdziłem, że w tym bezlustrzanym apsc niewiele jest więc bez sensu jest pisać, że to ciekawy system.
cz4rnuch
27-09-2021, 22:46
Nikt nie potrzebuje lepszych szkieł do tak kiepskiego body jak Z50. Gdyby chociaż miał stabilizację matrycy. Ale z tym wielkim bagnetem i tak nigdy nie będzie zgrabny.
Kupują, bo nie mają alternatywy w FX.
Sorry, ale nic z tego nie zrozumiałem. Skoro z50 nie jest ciekawy i nie ma sensu do niego robić ciekawej szklarni to jest to tylko potwierdzenie tego co wyżej napisałem. I twierdzisz, że ludzie kupują w fuji coś czego nie potrzebują, bo nie mają alternatywy w postaci ff? :)
Obawiam się, że retro Z7ii byłby dopiero strzałem w stopę. Ile by to kosztowało? 13k?
Df był D610 z matrycą od D4, z dużo za wysoką ceną. Co nie było dobrym pomysłem.
Czyli Df miał mało Mpx i przedwczorajszy system AF, migawkę tez nie topową itp. Dlatego poległ, nie przez cenę. Ja byłem chętny na Df, ale co, miałem przejść z D800 na body z takimi parametrami???
Retro Z7II za 13 K? Natychmiast zamieniam ze swoim. 15-16K to byłaby dobra, niska cena.
Df poległ, bo był kanciastym klocem. Wielki, niezgrabny, nie takiego koszmarka oczekują ludzie od aparatu w stylu retro, jak sądzę. Mam pewien sentyment do takiego designu, w domu od zawsze był Zorkij z jakichś pierwszych serii. Pomacać to od czasu do czasu to sama przyjemność. Na Df zerkałem od czasu do czasu, pixeli może i mało ale co do af to nie jestem szczególnie wymagający. Na zdjęciu fajnie wyglądał... niestety na żywo tragedia:shock:
Wielki bagnet Z jest niestety obciążeniem w aps-c. Trudno zaprojektować coś naprawdę zgrabnego, aparat czy obiektyw.
Nie wiem dlaczego część forumowiczów na siłę chce porównywać Nikona za sprawą Z fc do Fuji? Przecież to nie ma sensu. Kiczowata Zetaka sztuk 1 kontra przemyślany i kompletny system Fuji z mnogością aparatów i obiektywów. Mamy wszystko od szerokiego kąta po tele. Część stałek jest w różnych wersjach jasności i ceny. Drogo? Nie drożej niż nowe wypusty konkurencji. Dajmy na to taka 35 mm. mamy ze światłem 1,4 i 2,0 których z kolei są dwie wersje. Jedna porządna, jak na Fuji przystało, druga klasy Nikona Z. Prosta i plastikowa, ale za to poniżej tysiaka. Fuji nie jest żadną alternatywą, tylko, jak wcześniej wspomniałem kompletnym systemem, chyba najbardziej kompletnym wśród bezlusterkowców. Czy się komuś podoba, czy nie, wizualnie, to inna sprawa. Jak zawsze rzecz gustu, o którym się nie dyskutuje, chociaż niektórzy usilnie i na tym polu próbują. Poza śmiesznością takowych wywodów nic nie wnoszą do tematu. Fuji ma swoją wizję i albo komuś z taką po drodze, albo nie. Nie mają FF, ale mają średni format, do tego najtańszy obecnie na rynku. Nie ma co patrzeć na konkurencję, negować ją zaklinając rzeczywistość. Najlepiej przy braku szkieł do Zetek APS-C powiedzieć, że tych szkieł nie potrzeba... Poważnie? :grin:
Nie raz pisałem, że marzy mi się taki FM2 z matrycą. Df nie zdobył popularności, bo raz że cena, a dwa że nieforemny i paskuda.
W sumie więcej aparatów nie potrzebuję, ale taki Zf chciałbym mieć dla samego miecia. Do tego jakiś 35/2. Nie musi mieć żadnych wodotrysków, filmowania, ani serii. Wystarczą podstawowe funkcje fotograficzne i rozsądna cena. No i teraz w końcu zaczyna coś się klarować.:-)
cz4rnuch
28-09-2021, 07:19
Liguś, 35/2 jest Ci niepotrzebny a poza tym go nie chcesz :) Kup sobie ciemniaczka zuma standardowego. Tam też jest 35mm.
Myszowor
28-09-2021, 07:51
APS-C jest niszą dla amatorów wg Nikona i dlatego amatorskie szkła do niego, nie będą tego rozwijać, skupiają się na FF, szkoda że nie wypuścili jakiegoś Z70 - odpowiednika D7200, ale może za kilka lat coś dorzucą.
Dlatego apsc Fuji jest obecnie pierwszym wyborem jesli ktoś mysli o tym rozmiarze matrycy,potem Sony..?
Dokładnie tak, Fuji nawet tu jest polecane często, sam o tym wspominam, jest tez natarczywe wciskanie Fuji wszędzie gdzie popadnie w każdym temacie ale zejdźmy na ziemię i zacznijmy od początku.
Przeglądasz w systemie obiektywy jakie ciebie interesują, waga, gabaryty, jakość ale i cena oczywiście.
Do tego dobierasz aparat też sugerując się ceną, gabarytami ale i wyglądem.
Na koniec masz detale ale może istotne, obiektywy firm trzecich, adaptery, akcesoria.
W czasach jak Nikon ma pełną klatkę często tańszą od aps-c nie dziw się że aps-c jest traktowane po macoszemu.
Z9 nie ma trybu auto, nie ma kółka wyboru trybów PASM tak jak to było w D700, D800, D810, D850 i jednocyfrowcach. Do tego ma chyba okrągły wizjer. Czyli teraz Z6 i Z7 to amatorskie sprzęty ;)
Z aparatów PRO, chyba tylko D750 miał tryb zielony, kółko wyboru i prostokątny wizjer. D300 miał prostokątny wizjer, ale reszta jak D700 i wyżej.
Z5, Z6 i Z7 ale i D780 to są amatorskie sprzęty, tak samo jak D600/610 i D750, to że sobie wrzucał Nikon do programu pro itd to nie bardzo ma znaczenie, sprzęt pro to przecież D700, D800, D850, jedno cyfrowce oczywiście, więc teraz pora na sprzęt w Zetkach, który będzie faktycznie pro, czyli Z8 i Z9.
https://photorumors.com/2021/11/05/sigma-rumored-to-start-making-mirrorless-lenses-for-canon-eos-r-and-nikon-z-cameras/
Czyżby Sigma w 2022 wypuści obiektywy do zetek?
Taaa. A linijkę niżej jest taki sam przeciek dotyczący 2021 roku.
Z9 nie ma trybu auto, nie ma kółka wyboru trybów PASM tak jak to było w D700, D800, D810, D850 i jednocyfrowcach. Do tego ma chyba okrągły wizjer. Czyli teraz Z6 i Z7 to amatorskie sprzęty ;)
Dokładnie tak jest, Z6 i Z7 to projekty dla zaawansowanych amatorów. Oczywiście w Z9 jest okrągły wizjer.
Nie do końca. Z7 II jest równorzędny D850. Pod pewnym względem lepszy, stąd taki mój wybor. (eyefocus)
Można lekko odkurzyć.
N2120: aparat cyfrowy;
N2121: aparat cyfrowy z WiFi i BT.
N2123: karta pamięci (pewnie jakiś rebrand CFe).
To ten, chce się ktoś pobawić w zgadywanie, co i jak?
Można lekko odkurzyć.
N2120: aparat cyfrowy;
N2121: aparat cyfrowy z WiFi i BT.
N2123: karta pamięci (pewnie jakiś rebrand CFe).
To ten, chce się ktoś pobawić w zgadywanie, co i jak?
2120? 2121? Nie wiem czy dożyję ;)
2120? 2121? Nie wiem czy dożyję ;)
Za te 100 lat ludki równie dobrze będą mogli robić zdjęcia Holo3D wszczepami w siatkówkę, jak i wrócić do malowania naściennego w jaskiniach, barwnikami roślinnymi. ¯\_(ツ)_/¯
Jakbym miał się bawić w zgadywanie, to 3 sugestie:
Zf, czyli Zfc z matrycą FF, na podzespołach z Z5/6/7
Zx0, czyli DX półkę wyżej, może następca D500? Matryca z Z50 tylko podkręcona, stabilizacja w korpusie.
Jakieś body z tą słynną już matrycą 60mpix, o której mowa od paru lat.
Jak widać, nic totalnie nowego, a już zwłaszcza nie Z8 z bebachmi Z9 ale w małej obudowie. Bo jak, skoro N ma problemy z produkcją Z9?
Za te 100 lat ludki równie dobrze będą mogli robić zdjęcia Holo3D wszczepami w siatkówkę
Ciekawe czy będzie adapter FTE lub ZTE (E od bagnetu "eye" ;) ).
Obiektywy się będzie montowało na wcisk. ;)
Obiektywy się będzie montowało na wcisk. ;)
Na wcisk to tylko cyclopa ;)
Po odpowiednim wciśnięciu każdy będzie cyklopem. ¯\_(ツ)_/¯
Może ktoś chce sobie poczytać o planach Nikona na kolejne kilka lat:
https://www.nikon.com/about/ir/management/midtermbusiness/pdf/2022/0407e_all.pdf
(https://www.nikon.com/about/ir/management/midtermbusiness/pdf/2022/0407e_all.pdf)Tanio raczej nie będzie.
Plan is worthless, planning is everything.
;)
Niech realizują, a nie planują.
Niech realizują, a nie planują.
Ale ten wzrost ceny o średnio 20% to może niech w planach zostanie. ;)
Jaaaasne. Ale to jest o wzroście cen światowych. Wiesz. Jeny. Dolary. Euro. I takie tam. A u nas jeszcze trzeba do tego doliczyć dwucyfrową inflację i podatek na tych naszych "jaszczembi" od waluty i gospodarki.
Ale ten wzrost ceny o średnio 20% to może niech w planach zostanie. ;)
To pójdzie na pierwszy ogień, a resztę się zobaczy ;)
W 2022 roku spodziewany jest jeden nowy aparat Nikon – może to być tylko zapowiedź rozwoju ( dwa nowe aparaty Nikon zostały niedawno zarejestrowane online ).
Read more: https://nikonrumors.com/#ixzz7UTQRddef
Z50 II ?
Myszowor
27-05-2022, 10:16
Może Z70 w odpowiedzi na Canona?
Jeśli się bawimy w zgadywanie, to się powtórzę:
Z70, a ten drugi to Zf (czyli Z5 w obudowie retro). ;)
To ma być coś w rozwinięciu a nic nowego więc do rozwoju kwalifikują się dwa najstarsze Z50 i Z5 ciekawe co z tego wyniknie.
Swoją drogą na razie mam jeszcze dwie lustrzanki mające koło 5-6 lat robią dalej zdjęcia ale trzeba się rozglądać za następcami a jak na razie w Nikonie nie widzę przyszłości dla mnie jako amatora niedzielnego pstrykacza. ;)
Zaawansowany aps-c jest bardzo potrzebny ale czy obecnie 24Mpix ma sens, tzn dla wielu ma sens bo na co więcej zwłaszcza na aps-c ale marketingowo aż się prosi o więcej pikselków.
Zfc to strzał w dziesiątkę, masa klientów zagranicą to wybiera ponieważ alternatywne aparaty Fuji przy nim wyglądają jak zabaweczki z odpustu.
Ja bym chciał Zf ale z sensorem Z7.
...ponieważ alternatywne aparaty Fuji przy nim wyglądają jak zabaweczki z odpustu...
:lol:
To taki życzeniowy rewers faktów, jak mniemam...
Wyglądem zdjęć się nie robi co najwyżej dobre wrażenie na molo w Sopot ;), FF mi nie potrzebne wystarczy dobre Z APS-C z wszystkimi aspektami nowej technologii bezlustra i funkcjonalnością jaką daje D7500/7200/D500 z wypełni gibanym ekranem LCD jak w D5600 ot takie marzenie :)
ps. za rozsądne pieniądze ;)
Tak się zastanawiam... Jak wydajna mogłaby być stabilizacja w DX Ztce ze stabilizacją matrycy i obiektywem VR FX?
:lol:
To taki życzeniowy rewers faktów, jak mniemam...
Raczej nieobiektywne opinie i własne gusta, a jak wiemy z tym się nie dyskutuje :)
A tak na poważnie, Fuji bardzo długo męczy styl retro ale w dość specyficznym stylu i zwyczajnie dla wielu opatrzyło się to już.
Z tym się mogę zgodzić, jednak organoleptycznie seria X-T jednocyfrowa sprawia lepsze jakościowo wrażenie. O natywnych obiektywach lepiej nie wspominać.
Te modele akurat są bardzo podobne do Zfc ( albo odwrotnie ) ale detal w Nikonie na plus, okładziny na "pryzmacie" i obudowie imitują bardzo dobrze styl Nikona z dawnych czasów i bez odczucia że to kiepska jakość.
Fuji oczywiście wygrywa w kwestii obiektywów ale moim zdaniem jest pewien niedosyt w kwestii samych zdjęć, można zrobić fajne symulacje, profile itd ale jak wjedziemy w kiepskie warunki to sieczka wychodzi dość spora i po odszukiwaniu w puszce mamy mocno zdegradowany detal, w Nikon Zfc ta kwestia jest dużo lepsza.
No i cena tez na plus dla Nikona, a jak wybierzemy to co nam Nikon podsuwa w kwestii obiektywów to też wyjdzie fajnie, 28mm i 40mm może dać finalny zestaw bez potrzeby innych zakupów.
Mnie tam sieczka nigdy nie wyszła. Jak są trudne warunki, to kto robi w symulacjach i jpg? RAW i po temacie. Stałem przed wyborem Z50 czy X-T20. Przez obiektywy wybrałem Fuji, na próbę, żeby zobaczyć jak będzie się sprawdzał na żywo. No i skończyło się wyprzedażą sprzętu Nikona. Zostawiłem sobie tylko D610 i szkła do niego pasujące. Doszedłem w sumie do tego, że FF potrzebuję wyłącznie do portretu. Chociaż ostatni raz używałem go może ze 7 miesięcy temu. Obiektyw 56 1.2 na Fuji również załatwia temat. Iść wyżej, to chyba tylko zadowoliłby mnie GFX. No ale cena...
Pytanie raczej kto robi w RAW kupują Nikona Zfc jak tak fajne i ładne jpg wypluwa ?
Dla mnie pełna klatka z 24Mpix powoli staje się zbędna, telefon zrobi wszystko podobnie z dużą głębią i w dobrych warunkach, a reszta dla Z7 bo ten aparat daje opad szczęki, mam nadzieję że Nikon pójdzie o krok dalej i zaoferuje większe matryce w ff i apsc z zachowaniem przyzwoitych parametrów w szumach i DR.
Przez obiektywy wybrałem Fuji, na próbę, żeby zobaczyć jak będzie się sprawdzał na żywo. No i skończyło się wyprzedażą sprzętu Nikona.
Miałem Fuji jakiś czas, ale z tego co widzę tu na forum, to jednak sporo ludzi wyszło z niego po pierwszej fascynacji.
System niby fajny, jednak potrafi się szybko znudzić. O co chodzi - nie wiem. Temat może dla jakiegoś psychologa...;-)
Canon w zeszłym tygodniu zaprezentował dwa ciekawe korpusy z APS-C, ciekawe czy Nikon zrobi coś podobnego w najbliższym czasie?
Nikon zrobił to 2 lata temu.
Tylko że Z50/Zfc to poziom ciut niżej, niż R10, co dopiero R7.
Niestety Z50 mocno wykastrowali. Szkoda zwłaszcza stabilizacji matrycy.
Tu pocieszenie, że R10 też nie ma. :lol:
Cóż, pożyjemy, zobaczymy. Może N jakąś odpowiedź da. Tylko czasy teraz (nawet nie o wojnę chodzi, dalej problemy z elektroniką czy transportem są) są jakie są, więc różne plany w łeb biorą.
Do tego R7 dołożyli by dodatkowy wyświetlacz to "R" przemalowali na 'Z70" i było by jak dla mnie cacy :)
W apsc póki co to u Nikona i nowego Canona R bieda szklarniowa,chyba tylko tele z pełnej klatki dla szukających zasięgu by mieć profity z takich matryc.
1650 euro za R7 i 1080 euro za R10
Canon wypuszcza sprzęt zdecydowanie dla fanatyków marki, nawet jeśli będzie to sprzęt bardzo dobry to i tak przecież 90% użytkowników będzie tym pstrykać na AUTO.
890 euro za Z50 i 1000 euro za Zfc ( ceny premierowe dwa lata temu )
Do tego Nikon zrobił dobre zestawy i wrzucił tanie zgrabne dwie stałki, a obecnie ceny są bardzo atrakcyjne takich zestawów, polecam zakupy na wycieczkach sprzętu bo u nas sklepy foto nadal tkwią w wirtualnej rzeczywistości w cennikami.
4800 R10 z adapterem. Czyli 500 zeta taniej, niż obecnie Z50 z FTZII. Przy czym R10 jakoś tak ciut lepszy, niż Z50. Zfc coś taniej, jakąś specjalną promkę dostał.
Idźmy dalej: Z50 + 18-140 jest 300 zeta droższy, niż R10 + 18-140 + adapter.
I to niby Canon ma sprzęt pod fanatyków marki, co?
Ciekawe czy zrobią adapter z bagnetu M? Nie sprawdzałem, czy jest to fizycznie możliwe.
Bagnet M jest 2mm krótszy, niż RF. Więc nic z tego. Ewentualnie z soczewką. ;)
EF-M na Z możliwy; adapter miałby grubość jak te z Sony.
Co tam w tym R10 tak fajnego że na forum Nikon ludzie chcą się posikać ? :)
Sensor padaka jak to w Canonie aps-c zawsze było i jest, AF to tylko lekko zmodyfikowany system z lustrzanki, nie spodziewałbym się tam wielkich cudów, body z wyglądu jakby się zatrzymali w dziale designu jakieś 20 lat temu.
Optyka pewnie jak u Canona zawsze, fanatycy będą wspominali w dyskusjach o jakiś L-kach f/1.2 i będą wychwalać jakie to tańsze od Nikona i super, a jak potem to się zaczyna używać to przeciętność pogania przeciętność zwłaszcza w ich tanich zoomach.
Wielu Canoniarzy wzdychało nad takimi obiektywami tanimi jak 18-105, 18-140, czy świetna na koniec lustrzankowe przychody obiektywy AF-P, to samo dotyczy plastikowców w stylu 50mm och ach, a przecież jest obiektyw wart tyle ile kosztuje czy mało.
No i na koniec warto mocno zaakcentować kwestię że Canon ponownie olał klientów, tworzenie kolejnego bagnetu i wymuszanie na klientach znowu wywalania kasy od zera.
Ja rozumiem że to jest biznes ale klient traci, a w przypadku Nikona to firma straciła i to fortunę chcąc tworzyć sprzęt bez strat klienta i utrzymywać za wszelką cenę bagnet F, pozwalając ludziom nawet teraz używać obiektywy muzealne na śrubokręt, a jak Nikon Z nie ma obsługi to było hejtowanie Nikona za to.
Behaviour
02-06-2022, 20:56
W apsc póki co to u Nikona i nowego Canona R bieda szklarniowa,chyba tylko tele z pełnej klatki dla szukających zasięgu by mieć profity z takich matryc.
Brakuje Zetkowego długiego tele bo wydawanie ~14k zł na 100-400 do mojego Z50 mimo że byłoby super, to jednak czuję że to trochę przerost formy nad treścią (chyba że chcecie mnie przekonać że jest inaczej;)). A nie wiadomo ile czekać trzeba będzie na 200-600, który niestety na pewno będzie większy niż 100-400.
andystar
02-06-2022, 21:26
Ja rozumiem że to jest biznes ale klient traci, a w przypadku Nikona to firma straciła i to fortunę chcąc tworzyć sprzęt bez strat klienta i utrzymywać za wszelką cenę bagnet F, pozwalając ludziom nawet teraz używać obiektywy muzealne na śrubokręt.
Wersji bagnetu F jest kilka i nie są kompatybilne. Nawet czasami fizycznie nie da się starego obiektywu założyć do nowego aparatu. A zakładanie obiektywu non-AI np. do D610 , D750 uszkadza aparat.
Wersji bagnetu F jest kilka i nie są kompatybilne. Nawet czasami fizycznie nie da się starego obiektywu założyć do nowego aparatu. A zakładanie obiektywu non-AI np. do D610 , D750 uszkadza aparat.
Nikon F od 1977 (bo wtedy AI wprowadzili) jest mechanicznie kompatybilny z DSLRami i FTZ. Mechanicznie, bo elektronika to już inna sprawa.
Do tego preAI można zakładać na DSLRy D3x00, D5x00, D7500 czy Df. I via FTZ do EVILi.
To tak dla uściślenia.
Jak wszyscy wchodzi w cyfrową fotografię to Canon powiedziała klientom pocałujcie się w... a Nikon był na tyle naiwny że utrzymał bagnet i całą szklarnię, wtedy tą nowoczesną, nie dyskutujemy o aż takich antycznych modelach.
andystar
02-06-2022, 22:31
Podział rynku jest taki, że w 2021 47% rynku należało do Canona a do Nikona 13%
Tak, jest to efekt błędów Nikona jakie zrobił, zostawienie na rynku całej optyki od analogów i nie zmuszanie ludzi do nowych zakupów dało z czasem takie proporcje.
Co tam w tym R10 tak fajnego że na forum Nikon ludzie chcą się posikać ? :)
Sensor padaka jak to w Canonie aps-c zawsze było i jest, AF to tylko lekko zmodyfikowany system z lustrzanki, nie spodziewałbym się tam wielkich cudów, body z wyglądu jakby się zatrzymali w dziale designu jakieś 20 lat temu..
Ojtam, ojtam, zaraz posikać...
Ja tam jestem starym nikoniarzem, ale ergonomię Canona też potrafię opanować. Sensory "padaki" dalej robią zdjęcia i to całkiem sensowne. Design od czasów T90 Luigi Colani'ego taki, że innym ciężko nadążyć. Nie ma co się znęcać na Canonem, bo to dobry system jest.;-)
Kolekcjoner
02-06-2022, 23:09
Ojtam, ojtam, zaraz posikać...
Ja tam jestem starym nikoniarzem, ale ergonomię Canona też potrafię opanować. Sensory "padaki" dalej robią zdjęcia i to całkiem sensowne. Design od czasów T90 Luigi Colani'ego taki, że innym ciężko nadążyć. Nie ma co się znęcać na Canonem, bo to dobry system jest.;-)
Dobrze gada... polać mu :D...
A co do Fuji to chyba nie ma systemu, który by miał takiego fajnego gotowca prosto z puszki. Przynajmniej dla mnie ale wiem że nie jestem odosobniony w tej opinii :).
Popieram :) i dodam,że chyba każdy pasjonat fotografii powinien dobrze zyczyc każdej firmie,która pozwala te pasje rozwijać. Im wieksza konkurencja,tym lepiej dla klientów. Każdy system ma lepsze i gorsze momenty jak i produkty.
Jak wszyscy wchodzi w cyfrową fotografię to Canon powiedziała klientom pocałujcie się w... a Nikon był na tyle naiwny że utrzymał bagnet i całą szklarnię
Czekaj, pomału, bo nie kumam...
O ile dobrze pamiętam, to pierwszym sensownym cyfrakiem na rynku była AGFA 1680 z sensorem 1 Mpix i dostępna od połowy 1998 roku. Na którego miałem chrapkę zresztą...;-)
Natomiast Canon wyszedł z bagnetu FD w 1987 roku i wprowadził EOS (Electro-Optical System) do modelu EOS 650.
Czyli dobrą dekadę wcześniej.
Nie patrz na to co było na półce sklepowej, prototypy Canon miał już w 1988 roku i mineło wiele lat zanim coś zrobili sensownego jak i konkurencja, zresztą tworzenie optyki EOS tez trwało więcej niż ten wyścig jaki obserwowaliśmy obecnie w systemach R czy Z, a wcześniej w Sony.
Nikon opublikował materiały prezentacyjne Investor Relations Day.
Oczekuje że przychody z lustrzanek zostaną zmniejszone do 2025 r z 30% do 4%,
a przychody z bezlusterkowców wzrosną z ponad 50% obecnie do 80%.
63428
Nikon spodziewa się, że rynek będzie się powoli kurczył, z większym naciskiem na aparaty z wyższej półki, co oznacza, że średnia cena sprzedaży prawdopodobnie wzrośnie w wyniku sprzedaży droższych modeli (i prawdopodobnie wyższych cen).
https://petapixel.com/2022/05/26/nikon-plans-to-basically-abandon-dslrs-by-2025/
Nikon nie chce, aby aparaty były już jego podstawową działalnością https://petapixel.com/2022/04/14/nikon-doesnt-want-cameras-to-be-its-core-business-anymore/
Z30 ? w czerwcu ?
https://nikonrumors.com/2022/06/06/nikon-is-rumored-to-announce-a-new-nikon-z30-aps-c-mirrorless-camera-soon.aspx/#more-170726
Prawda czy żart:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/06/black-Nikon-Zf-camera.jpeg
Oto jest pytanie.
Z30 ? w czerwcu ?
https://nikonrumors.com/2022/06/06/nikon-is-rumored-to-announce-a-new-nikon-z30-aps-c-mirrorless-camera-soon.aspx/#more-170726
Wracając do tematu Z30... NR podaje MSRP ~860$. Tylko... To było MSRP Z50. Raczej nikt nie kupi body półka niżej za większą cenę.
I teraz pytanie: NR pomyliło się z cenami, czy to będzie Z50II?
Behaviour
29-06-2022, 08:56
Na stronie Nikona podali cenę - 3699,00 zł. Dość wysoka, za tyle kupiłem w styczniu Z50, które u nich obecnie kosztuje 4199zł....
Cena katalogowa, zaraz będzie pewnie taniej, a za to Z50 może nie otrzymać promocji żadnych tak jak było po premierze Z5 i braku promocji dla Z6 do dzisiaj.
Potworek bez wizjera. Ale pewnie i tak znajdzie nabywców. Widzę próby napotkanych turystów, których proszę o fotę moim Z5.
Myślę że bardziej trafi do klienta Z30 niż Z50, które miało dobrą sprzedaż, wielu przecież nie korzysta z wizjerów, chce mieć obracany ekran do tyłu, może będzie to też alternatywa do video blogów itp, nie mam pojęcia.
Patrząc na premiery "małych" bezluster ostatnio to ciekawe co przedstawi Sony nowego, Canon wygłupił się tym potworkiem R10, a Fuji jak widać szaleje z cenami.
Ja byłem bardzo zdziwiony że w ABfoto dali mi do ręki Nikona Zfc i Z50, Sony w gablocie, Fuji w większości na zamówienie i brak info kiedy realizacja, a cenowo patrząc na dostępny sprzęt w sklepie to wygrywa Nikon, może to lokalne anomalie ?
może będzie to też alternatywa do video blogów itp, nie mam
z tego co można zobaczyć na materiałach promocyjnych tak to właśnie wygląda, że ma być do filmów i blogów, mały, z obracanym ekranikiem, akcesoriami do mikrofonu, mini gimbalem/pilotem, wiec wizjer - a po co to komu,
dlatego może skoro jest klient na takie rozwiązania to trzeba zrobić (i sprzedać) taki sprzęt ;)
We wrześniu podobno będzie zaprezentowany jakiś Nikon Z, cały czas w plotkach pojawia się sensor 61Mpix, teraz pytanie czy będzie to coś co zastąpi w jak w lustrach przestrzeń między amatorskimi, a jednocyfrowymi jak D850 ?
Teraz wielu porównuje że Z7/Z7II do jak D850 ale przecież tak nie jest, więc może to będzie Z8 ?
Na przełomie roku, a raczej w 2023r będzie Z6III z 30Mpix sensorem i może dalej Z5II lub Z3/Z4 zrobią w stylu Z30 w DX ?
Zf obstawiam. Czyli podkręcone bebechy Z5 w retro-korpusie.
Z6III i Z7III to najpewniej razem wyjdą.
Może ceny pierwszej wersji spadną, trochę na to liczę.
Spadną. Oczywiście, że spadną. Przy inflacji powyżej 15% i ciągle spadającym kursie złotego. Bez wątpienia spadną i to wyraźnie. :lol: No, ale pomarzyć można. ;)
Cosnkowi akurat kurs złotego nie przeszkadza.
Co do spadku... Nikon USA już zapowiedział podwyżki, na razie szkieł, ale prędzej czy później puszek też. EU długo w tyle nie zostanie.
Nie ma cen w Polsce w dystrybucji, które mają korekty związane z inflacją, za to mamy zmiany cen globalne, przykładowo Nikkor S 14-30mm, bywał dwa lata temu nawet po 850 euro, potem super promocje to było 1050 euro, teraz 1200 euro w promocji, a nowa cena od sierpnia to 1349 euro.
Największe znaczenie ma tu osłabienie euro względem dolara, który dla producentów elektroniki jest wykładnikiem w tworzeniu cen.
Ciekawe czy Nikon pójdzie o krok dalej i zrobi pełną klatkę bez wizjera takie większe Z30, z dobrym video miałoby to sens.
Nikon China na SNSach opublikował zdjęcie mające 67mpix:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/08/Nikon-China-feeds-Z8-camera-rumors-by-posting-a-67MP-picture-on-social-media-2.jpg
Przeciek? Czy żart?
Za NR (https://nikonrumors.com/2022/08/27/nikon-china-feeds-z8-camera-rumors-by-posting-a-67mp-photo-on-social-media.aspx/).
Ale to zdjęcie jest przeskalowane.
marek1960
01-09-2022, 09:38
Witam,
Nie wiem, czy to dobre miejsce... Od dzisiaj można kupić nikkora Z 24-70 2.8 w cenie 8666,19 w promocji!
Kojocisko
01-09-2022, 11:01
Miejsce złe, ale cena rewelacyjna. Rok temu kupiłem za 8900 i była to tzw. dobra cena.
ZbyszekS
01-09-2022, 11:09
Witam,
Nie wiem, czy to dobre miejsce... Od dzisiaj można kupić nikkora Z 24-70 2.8 w cenie 8666,19 w promocji!
Do 14.09 jest -10%.... ale kto sprzedaje za 8 666,19 ??
ZbyszekS
01-09-2022, 11:49
Do 14.09 jest -10%.... ale kto sprzedaje za 8 666,19 ??
ok, jest w ME jak się złoży rabaty!
Mapka przeciekowo-snonajawowa (;)):
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/09/Nikon-Z-cameras-rumored-roadmap.jpeg
czyli czekamy teraz na III dla Z6/Z7 a potem Z8 i Z90 (DX)
ciekawie, zobaczymy
Z90 jako nowa odsłona d500?
Wind Mill
14-09-2022, 20:15
Stacked CMOS, to może Z9 w DX? Kij z wbudowanym gripem, ale brak migawki mechanicznej, szybkość, AF, osłona matrycy? :rolleyes:
Wiem, wiem, pomarzyć dobra rzecz, ponapychać ficzerów w pstrykoaparat, kwestia kto za to zapłaci? ;)
Stacked CMOS, to może Z9 w DX? Kij z wbudowanym gripem, ale brak migawki mechanicznej, szybkość, AF, osłona matrycy? :rolleyes:
Wiem, wiem, pomarzyć dobra rzecz, ponapychać ficzerów w pstrykoaparat, kwestia kto za to zapłaci? ;)
Fujik X-H2s. ¯\_(ツ)_/¯
No, prawie, bo Fujik jeszcze migawkę mechaniczną ma.
Wind Mill
14-09-2022, 21:17
Ale X-Trans w Nikonie?
Nie. Chodziło mi o to, że Fujik (teraz już właściwie Fujiki, bo dwa są) X-H2 były pierwszymi APS-C z matrycami warstwowymi.
Optyczne w teście X-H2s nazwało mini Z9/A1, więc...
lukasz_kk
14-09-2022, 23:08
Ale w Z5 to chyba nie ma matrycy BSI?
Wind Mill
15-09-2022, 07:26
lukasz_kk
Bo to tabelka z rumorsów. Nikt nie zabrania, by niedokładności plotki nie dotyczyły także przeszłości / teraźniejszości. ;)
cz4rnuch
15-09-2022, 10:57
Nie. Chodziło mi o to, że Fujik (teraz już właściwie Fujiki, bo dwa są) X-H2 były pierwszymi APS-C z matrycami warstwowymi...Z tych dwóch tylko eSka może pochwalić się matrycą typu stack.
Z tych dwóch tylko eSka może pochwalić się matrycą typu stack.
Wszystkie źródła PL podają, że oba mają matryce stackowane. Fuji podaje czas synchro lampy błyskowej na migawce elektronicznej dla obu. Da się zsynchronizować lampę z migawką elektroniczną bez matrycy warstwowej?
cz4rnuch
15-09-2022, 11:30
Wszystkie źródła PL podają, że oba mają matryce stackowane...Ja tam jednak bardziej wierzę źródłom, które miały ten aparat w ręku ;)
https://www.youtube.com/watch?v=BOtKGp-SSVo&t=474s
Ja tam jednak bardziej wierzę źródłom, które miały ten aparat w ręku ;)
Fuji Guys też twierdzą, że to nie jest stackowany sensor. To by wyjaśniało, dlaczego X-H2 jest tańszy, niż H2s. ;)
No ok. Czyli tylko jedna puszka APS-C ma sensor stackowany. A synchro z lampą pewnie przez szybki odczyt migawki elektronicznej załatwili.
Z8 może mieć matrycę powyżej 60 MP. "Spekulant" z Rumors twierdzi, że ta sama matryca co w Z9 jest mało sensowna. Gdyby jednak tabelka mówiła prawdę, to byłby to powrót do schematu D3/D700.
Dokładnie.
Tak samo z Z6/Z7III, co to jeszcze w tym roku mają niby być. Od dawna się mówi, że N miał 2 puszki na ten rok zaplanowane. Jedną z nich był Z30.
Cóż, dlatego napisałem snonajawie, jak wstawiałem. ;)
Pawel Pawlak
18-09-2022, 11:09
Pasowała by mi Z8 (mini Z9 - nawet jeśli będzie minimalnie "słabszy" niż Z9 - jak D700 wv d3 to będzie wystarczający do repo) i Z90 jako DXowa wersja Z9 do przyrody (jak teraz D500 który ma dla mnie większy sens niż d6/d5/d4s w przyrodzie).
Byleby tylko Z8 dawał gwarancję tak spokojnej pracy jak seria jednocyfrowa ;)
Gdyby rzeczywiście pojawił się Zf z matrycą ff to nie miałbym nic przeciwko ;) Mało tego pewnie bym kupił taki model.
https://nikonrumors.com/2022/09/19/this-is-not-real-nikon-z-roadmap.aspx/
No kto by się spodziewał...
Przy obecnym kursie to się już boję ile będzie kosztować taki Z6III czy Z8.
Ledwo co się szarpnąłem na wymianę 14-24/2.8 na wersję zetkową. Całe szczęście załapałem się jeszcze na ten natychmiastowy rabat Nikona, bo 11000 trochę boli ;)
I tak znowu goni się tego króliczka...
Lukasz_85
20-09-2022, 15:27
https://nikonrumors.com/2022/09/19/this-is-not-real-nikon-z-roadmap.aspx/
No kto by się spodziewał...
Dobry clickbait :) nie jest zły. Info poszło w świat. Rozgrzewało fantazje fanbojów :)
Mapka przeciekowo-snonajawowa (;)):
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2022/09/Nikon-Z-cameras-rumored-roadmap.jpeg
Czyli jak rozumiem Z70 wypadł z planów produkcji?
Wszyscy widzą że króliczek od lat w tych samych majtkach i szpilkach.
A Nikon liczy zyski.
;-)
Ze strony TetherTools (https://tethertools.com/camera/nikon-z-d/?port=usbc):
https://i.imgur.com/HBtj1hD.png
Ciekawe, błąd? Czy może jakiś przeciek? ;)
Zastanawia mnie ten Z8. Co to będzie (ploty znam, ale nie muszą się sprawdzić w 100%). Z9 bez gripa, czy też okrojony nieco bardziej, by nie kanibalizować Z9? Będzie miał migawkę szczelinową? Zakres czasów (1/32.000) i fps? To wszystko ma przełożenie na wycenę Z8.
Zastanawia mnie ten Z8. Co to będzie (ploty znam, ale nie muszą się sprawdzić w 100%). Z9 bez gripa, czy też okrojony nieco bardziej, by nie kanibalizować Z9? Będzie miał migawkę szczelinową? Zakres czasów (1/32.000) i fps? To wszystko ma przełożenie na wycenę Z8.
Z6III ma mieć 33MP, Z7III 67MP, Z8 ma mieć matrycę 45MP z Z9 i to w sumie tyle z przecieków lub domysłów. Pierwsze dwa miały ukazać się we wrześniu tego roku, Z8 ma być na wiosnę z tego co pamiętam. Później się okazało, że ten roadmap nie jest prawdziwy.
W sumie zaraz z Z8 będzie 5 pełnoklatkowych modeli, jeszcze jak zrobią retro FX Zf to będzie 6 ;)
Spójrzmy jaki los przewiduje Thom Hogan dla przyszłości Nikona i innych marek fotograficznych (https://www.bythom.com/newsviews/outlandish-predictions.html):
- Nikon skupi się tylko na aparatach pełnoklatkowych (FX) i zrezygnuje z DX (zgadzam się z tym, a IMO Nikon może spróbuje czegoś z matrycą prawie średnioformatową, np. 36 x 36 mm w Z8, w końcu obiektywy i bagnet Z pozwalają na taka możliwość),
- Sony zaprzestanie inwestycji w aparaty i zajmie się tylko wideo (blady strach pada na zwolenników Sony),
- Pentax zniknie, gdy podstarzali projektanci przejdą na emeryturę (całkiem prawdopodobne)
- itd.
- Nikon skupi się tylko na aparatach pełnoklatkowych (FX) i zrezygnuje z DX (zgadzam się z tym, a IMO Nikon może spróbuje czegoś z matrycą prawie średnioformatową, np. 36 x 36 mm w Z8, w końcu obiektywy i bagnet Z pozwalają na taka możliwość),
Wydaje się dobrą rozkminą. Widać wyraźnie, że Nikon nie ma pomysłu na DX (1 puszka w 3 odsłonach i 3 obiektywy? Tiaaa), ani nie chce wpuścić producentów niezależnych. Sigma, Tamron, Tokina... Wszyscy mają jakieś ciekawe szkło na EVILe DX, ale nie dla Nikona. Tylko Vitki.
O „średnioformatowcach" mówiło się, jak N wprowadzał Ztki na rynek. I jak już to zrobią, dadzą matryce znane z Fujika czy Hasiaka ostatnio. Ile by musieli sprzedać puszek, żeby opłacało im się rozwijać i produkować nowe matryce?
- Sony zaprzestanie inwestycji w aparaty i zajmie się tylko wideo (blady strach pada na zwolenników Sony),
Może nie całkiem. A9III mają niedługo wypuścić (niby ;)), do tego w plotach mocno rozbudowany DX.
Raczej mogą przenieść większy nacisk na wideo, a pstrykoaparaty rozwijać powoli.
- Pentax zniknie, gdy podstarzali projektanci przejdą na emeryturę (całkiem prawdopodobne)
Możliwe, choć pewnie całkiem nie zniknie. Zajmą jakąś niszę (coś jak ostatnio ten analogowy DSLR) i tam będą siedzieć. A jeśli zniknie? Trudno, nie oni pierwsi, nie ostatni.
Cóż, pogdybać każdy może.
Wind Mill
16-01-2023, 15:31
...ani nie chce wpuścić producentów niezależnych. Sigma, Tamron, Tokina... Wszyscy mają jakieś ciekawe szkło na EVILe DX, ale nie dla Nikona. Tylko Vitki...
No właśnie. Skoro Vitki całkiem dobrze działają, to kto nie chce? Nikon czy inni producenci optyki? ;)
analogowy DSLR
analogowy Digital Single Lens Reflex (Camera)
Dobre :twisted:
Odruch. :D
Oczywiście SLR.
A może, kto wie? ;)
Spójrzmy jaki los przewiduje Thom Hogan dla przyszłości Nikona i innych marek fotograficznych (https://www.bythom.com/newsviews/outlandish-predictions.html):
- itd.
Sporo chyba trafnych prognoz. W kilku przypadkach bym napisał podobnie.
Canon - nie wiem, tu się nie wypowiem.
Fuji, Leica - zgoda.
Nikon chyba też zgoda. W kwestii tego co napisał markB - wątpię czy wejdą w MF mieszczący się w bagnecie Z. Gdyby tak planowali od początku to dawno powinni wypuścić choć 1 - 2 aparaty. To by pozwoliło powiększyć grono użytkowników FF (!). Niestety za aparatami powinna pójść optyka do MF. Oni powinni to zrobić, dawno temu, ale Nikon jakoś od pewnego czasu nie ma wyczucia. Może wypuszczą MF, jeśli będą tonęli. Czyli za późno.
OM - wątpię by weszli w FF, a to oznacza, że Panasonic nie wyjdzie z 4/3 jak on prognozuje. 4/3 będzie na coraz większym marginesie. Panasonic może traktować system L jak Fuji APS-C. Bo to tak mała działka w tej firmie, że czy będą to dalej ciągnęli czy nie zależy od "humoru" firmy.
Pentax - zapewne podzieli los Olympusa, czyli będzie się kurczył, aż chyba zniknie.
Sigmę chyba nie powinien rozpatrywać jako producenta aparatów. Moja uwaga - jak szef może wpływać na to co firma robi. Sigma nie jest wielką firmą, jego słowo jest pewnie decydujące. U Nikona, Canona, Pentaxa czy Sony decyzja zależy od większej ilości czynników. Ze szkodą dla Nikona, bo tam się zachowują jakby przestali tam decydować "fotografowie" i wykonują złe ruchy.
Najciekawsza jest jego opinia o Sony. Baardzo ciekawa. Z pierwszą częścią się zgadzam - jeśli chodzi o działkę dla fotografów to postępowała i postępuje najrozsądniej. Nieco dziwi mnie dalsza część opinii. Że zejdzie mi parcie z foto na rzecz filmowania. Zwiększają udział i sobie odpuszczą? Uważają, że fotografia aż tak bardzo nie ma przyszłości? Widać, że dbają o filmowanie i mogą dbać o to bardziej niż o fotografów. Nie wierzę w wycofanie. To na tyle duża firma, że może ciągnąć oba działy. No chyba,że fotografia sie tak zmarginalizuje, że pozycja nr 2 jaką ta firma aktualnie zajmuje nie zapewni zysku.
Prognoza dla Sony jest bardzo niepokojąca. Jak mają rację to firmy (nie firmy, ale działy foto) Pentax, OM upadną szybko, Panasonic zostanie ale z filmowaniem. Nikon - diabli wiedzą.
Plotki...
-Nikon planuje jakieś spore wydarzenie koniec kwietnia/początek maja. Zainteresowani już wiedzą, co ale... NDA.
-Coś ma zostać pokazane w Nikon Plaza Tokio 23.III.
-Rok 2023 ma być dobry dla produktów Nikona.
NR, jak zwykle.
Cóż...
PS. Pojawiło się zdjęcie Nikon Z 'XX', ale jak sami admini NR twierdzą, najprawdopodobniej jest to fałszywka.
PS.2: Wg ostatnich plotek, Z8 NIE będzie mini-Z9: 61mpix (co ciekawe, Nikon ma taką matrycę), non-stacked, BSI; AF zbliżony do Z9, 20FPS, dobre funkcje wideo.
Nie licz na 20 fps, chyba Nikon nie zamierza wypuścić konkurencji dla Z9. Raczej 10 fps, a jeśli 20 fps, to w okrojonym trybie (DX lub bez AF).
Wiesz, że to tylko ploty, nie? :D
Też mi się te 20FPS wydaje wątpliwe. Chyba że faktycznie crop albo inne ograniczenia, w stylu .jpg.
PS.2: Wg ostatnich plotek, Z8 NIE będzie mini-Z9Wiem że to plotki ale logika tego zdania jest mocno niejasna. Możesz uściślić czy Z8 nie będzie, czy nie będzie mini-Z9? :-o
robcio.m
25-02-2023, 22:25
Jak donosi serwis plotkarski ( https://nikonrumors.com/2023/02/25/nikon-philippines-save-the-date-03-25-23.aspx/) jeden z profili na portalu FB związanych z Nikonem, a konkretniej Nikon Filipiny opublikował informacje, że 25.03.2023 wydarzy się coś istotnego.
Póki co brak bliższych szczegółów co to za premiera Nikona jeśli w ogóle premiera ale fala spekulacji z pewnością przybierze na sile.
Przez miesiąc? Nadmuchają bańkę, a później znowu będzie coś w stylu Z6 movie kit. :lol:
Ciekawie pierwszy komentarz wygląda: Zf bazowany na Z5.
Hm, ciut późnawo, już chwilę temu ploty były.
robcio.m
25-02-2023, 22:41
Nie mogę wykluczyć, że nadmuchają i oczekiwania przewyższą istotę sprawy ale zobaczymy, jeśli to nowy aparat to pewnie zaczną się pojawiać teasery, jeśli to obiektyw to pewnie zaczną się pojawiać filmiki gdzie już ktoś tego używa z z9 ;)
Testerzy i ambasadorzy mają NDA. Wcześniej niż okolice 25/03 nic (albo bardzo niewiele) się nie pojawi.
robcio.m
25-02-2023, 22:55
Istnieje też coś takiego jak kontrolowany przeciek ;)
Ta technika już została wykorzystana całkiem niedawno przy premierze (przed premiera) chyba 400 f4.5, gdzie internet z filmiku próbował rozszyfrować, ze zdjęcia robione są obiektywem którego jeszcze nie ma na rynku.
Nie znamy zapisów tych NDA, ich zakresu.
Wiadomo, że nie mogą miesiąc przed premierą czegokolwiek nagrać filmu w którym postawią na biurku nowy sprzęt i obwieszczą, że oni już mają i są fajni.
Tak samo było przy Z9. Też pokazali go z 100-400. Tylko co z tego?
Nawet jeśli zrobią kontrolowany przeciek, to i tak niewiele będzie z tego wiadomo. Co najwyżej kształt i rozmiary szkła/puszki.
robcio.m
26-02-2023, 09:11
Dla mnie sama informacje czy pokażą obiektyw czy nowy aparat jednak coś daje ale to bardzo indywidualna kwestia silnie związana z prywatnymi oczekiwaniami wobec rozwoju systemu (w tym wypadku Nikon Z).
Dla mnie sama informacje czy pokażą obiektyw czy nowy aparat jednak coś daje ale to bardzo indywidualna kwestia silnie związana z prywatnymi oczekiwaniami wobec rozwoju systemu (w tym wypadku Nikon Z).
Zgodze sie z tym. Road coś daje jeśli chodzi o decyzje zakupowe. Gdyby więcej firm zaczęło obsługiwać bagnet Z to stało by się jeszcze ważniejsze.
Ostatnio oglądałem wywiad z jednym z dyrektorów w Nikonie i padła informacja, że może wyjdzie taki df w wersji na bezlustro.
Było o tym wspominane od czasu premiery Zfc.
Uzależniali od sprzedaży w/w aparatu.
Jeśli się zdecydują, ciekawe, jak to zrobią? Bebechy z Z5 w retro obudowie? Może Z6?
Raczej nie poszaleją, chyba się czegoś nauczyli po wtopie z Df.
Właśnie jak nie poszaleją to zaliczą kolejną wtopę. Jak można było dać Df antyczny czujnik AF, malutko Mpx?
Teraz tłumaczyli, że Z fc nie mogło mieć matrycy FF by byłby za duży, a on ma być podobny do FM2. Dla wyglądu to sobie można kupować sprzęt na półkę, a nie do pracy. Jak będę chciał aparatu podobnego do FM2 to kupię .. FM2 albo FM3A czy coś w tym stylu.
Bezlustra i tak sa malutkie, wsadzając stabilizowana matrycę FF i tak się ma mały aparat. Niech to będzie funkcjonalnie Z 7II, 30 - 45 Mpx, a AF leszy niż model sprzed kilku lat, czyli taki z Z9.
W sumie jakby teraz wypuścili Zf bazującego na Z5... to będzie wtopa, chyba że go tanio wycenią, w co wątpię.
Z AF też nie poszaleją, raczej zostawią na mkIII. Choć Zfc miał poprawiony AF w stosunku do Z50.
No i czy w takim wąskim body wejdą dwie karty?
IMHO bebechy z Z6II wydają w retro obudowie, przy cenie na poziomie Z6II + 100$ wydają się najsensowniejsze. To granie na sentymentach (albo hipsterce ;)), więc jak za dużo zawołają, to kicha. Nie sprzedadzą.
PS. Skoro to o plotkach i spekulacjach...
Naszła mnie taka myśl... Powiedzmy, że Nikon serio robi Z8, ale to nie będzie ani mini-Z9, ani odpowiednik A7RV (to to raczej kolejny Z7 powinien być), ale...
Taki ciąg mi się kojarzy:
A1-R1-Z9
A9(II)-R3-Z8?
Czyli mini-flagowiec, z mniej gęstą matrycą?
Wady Df to mały pikuś w porównaniu z jego klocowatością. Nie sądzę, aby dziś taki kuriozalny rozmiar interesował poszukujących stylowego FX-a.
Niech zrobią ff w obudowie mniej więcej Z fc, ewentualnie dodadzą jakiś grip, żeby zmieścić większą baterię i tyle. Pewna firma na S zmieściła ff w obudowie aps-c, inna też na S ma nawet jeszcze mniejsze body ;)
Z fc jest sporym apratem, nonsensem byłoby jego powiększanie.
https://camerasize.com/compact/#858,877,825,ha,f
Dokładnie. Ciut grubszy korpus, żeby matryca się nie spociła (;)) i jechane.
Nie licząc chwytu, Z6 czy Z5 jakoś sporo grubsze niż Zfc nie są.
Cóż, zobaczymy. Albo i nie. ¯\_(ツ)_/¯
Dodałem jeszcze najnowsze dziecko Canona
Rzeczywiście Nikon powinien utrzymać wymiary Zfc
https://camerasize.com/compact/#825,858,903,877,ha,f
Wady Df to mały pikuś w porównaniu z jego klocowatością. Nie sądzę, aby dziś taki kuriozalny rozmiar interesował poszukujących stylowego FX-a.
Niech zrobią ff w obudowie mniej więcej Z fc, ewentualnie dodadzą jakiś grip, żeby zmieścić większą baterię i tyle. Pewna firma na S zmieściła ff w obudowie aps-c, inna też na S ma nawet jeszcze mniejsze body ;)
Z fc jest sporym apratem, nonsensem byłoby jego powiększanie.
https://camerasize.com/compact/#858,877,825,ha,f
Z fc spore?????
Nie wiem czy ty i kolejni piszecie to serio czy żartujecie?
Ja wiem, że fani Sony lubia małe body, to był częsty powód przesiadki, ale nie wszyscy fotografowie kochają małe rozmiary.
FM2 nie było świetnym aparatem ze względu na rozmiar, bo było rozmiarów ówczesnej przeciętnej lustrzanki. Był super ze względu na niezawodność, działanie mechanizmów itd. Rozmiar miał wynikający z tego co w sobie mieścił. Nie miał silników do nawijania filmów, nie miał stabilizacji ;) itd.
Wymiary malutkiej lustrzanki Nikon FM2n - szerokość 142,5 mm - tymczasem Nikon Z fc oraz Z7 - 134 mm, są 8 mm mniejsze!!! Trzyma sie to fatalnie. A kiedyś szkła były mniejsze, lżejsze, ciemniejsze, podpinane do większych, lepiej się trzymających body.
Wysokość Z fc - 93 mm, FM2 - 90 mm. Grubość - FM2n jest chudszy, ale to głównie "zasługa" braku gripa.
Wymiary najdoskonalszej lustrzanki cyfrowej (bezgripowej) czyli D850 - szerokość 146 mm (tylko 4 mm więcej niż FM2n), fakt, jest wiele wyższy bo ma 124 mm, ponad 3 cm więcej. Grubości nie podaję, bo znowu uchwyt zmienia sytuację. Ale pamiętajcie, że przez większą wysokość D850 trzyma sie lepiej niż FM2. Zwróćcie uwagę, że reporterzy często mieli FM2 z gripem z winderem, to poprawiało chwyt. A późniejszy FA ma dokręcany uchwyt, bo FM2 też sie nie trzymał dobrze, szczególnie z większymi szkłami.
Jak stylowość ma być jedyną zaletą to sukcesu nie będzie! Z kilku powodów. Pierwszy to taki, że to body cyfrowe, musi mieć wyświetlacz, sporo guzików itd. Jak je zrobią ascetyczne to aparat z taką ilością funkcji będzie się źle obsługiwało. Czego najlepszym dowodem Df. Df to był i tak kompromis, z którego nikt nie był zadowolony. Bo nie "wyglądał" stylowo przez to co miał na sobie upakowane, ani nie był wygodny w użyciu przez to czego na obudowie zabrakło. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. Dobrze by było gdyby sobie ludzie z tego zdali sprawę.
Obsługa na gałkach nie będzie atrakcją dla zdecydowanej wielkości fotografów. Mniejsza produkcja "analogowego" bezlustra FF = wyższa cena, to jasne. Tylko ten aparat musi mieć wszystko co oferuje technologia Nikona na dziś, być wygodny w obsłudze kosztem wyglądu, którego po prostu nie da się zrobić tak, by zadowolić malkontentów. Jako bezgripowy będzie tańszy od Z9, dla mnie oczywiste, że powinien być droższy od Z7 II albo Z7 III. Ludzie mają pieniądze, Z9 nieźle schodzi. Tani kiepski "analog" zainteresuje bardzo ograniczoną grupę osób, co udowodnił Df. Właściwie ie wiem kto by miał go kupować po to by go używać. W gablocie kolekcjonera tez nie ma sensu.
Cóż, na tę chwilę, pewniejsze jest to, że Zfc dostanie nowe kolory:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/02/Nikon-at-the-2023-CP-show-in-Japan-13.jpg
Srebrny z kombinacjami kolorów z czarnej wersji.
Oraz to, że N najpewniej przestaje produkować własne lampy, skoro na oficjalnym stoisku jest coś takiego:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/02/Phototrend-CP-interview-with-Nikon-1.jpg
Nissin i Profoto, jakby ktoś nie mógł odczytać.
¯\_(ツ)_/¯
O współpracy z Profoto już informowano wcześniej.
Tanio juz było ...
Wg mnie słusznie, że odpuszczono sobie lampy. Coraz lepsze wysokie ISO, coraz mniej ludzi kupuje lampy. Albo kupują Strobosy, YN itd. Sabinki stały się za drogie. Niech Nikon sie skupi na aparatach i obiektywach.
Z fc spore?????
Nie wiem czy ty i kolejni piszecie to serio czy żartujecie?
Ja wiem, że fani Sony lubia małe body, to był częsty powód przesiadki, ale nie wszyscy fotografowie kochają małe rozmiary.
...
Nie mieszajmy aparatu w stylowej obudowie, nawiązującej do lustrzanek analogowych, z narzędziami do pracy dla fotografa zawodowego. Warto czasem popatrzeć ciut dalej niż swoje studio ;)
Jeśli ktoś nie kocha małego body, to sobie kupi Z50, dokupi jakieś gripy czy uchwyty. Choć ogólnie to dziwnym trafem trudno teraz o aps-c konkretnych rozmiarów, żeby było co wziąć do łapki. Może Fuji coś takiego jeszcze ma, ale na razie nie ma Z9 z małą matrycą, mówiąc obrazowo. Zgaduję, że nie ma jednak tłumów chętnych do zakupu robiących zrzutki na kickstarterze w oczekiwaniu na następcę d500 :) Zasadniczo to jest teraz (tak od kilku dobrych lat) jednak trend do zmniejszania sprzętu, to nie jest tylko kwestia użytkowników Sony.
Jak stylowość ma być jedyną zaletą to sukcesu nie będzie! Z kilku powodów. Pierwszy to taki, że to body cyfrowe, musi mieć wyświetlacz, sporo guzików itd. Jak je zrobią ascetyczne to aparat z taką ilością funkcji będzie się źle obsługiwało. Czego najlepszym dowodem Df. Df to był i tak kompromis, z którego nikt nie był zadowolony. Bo nie "wyglądał" stylowo przez to co miał na sobie upakowane, ani nie był wygodny w użyciu przez to czego na obudowie zabrakło. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. Dobrze by było gdyby sobie ludzie z tego zdali sprawę.
Obsługa na gałkach nie będzie atrakcją dla zdecydowanej wielkości fotografów. Mniejsza produkcja "analogowego" bezlustra FF = wyższa cena, to jasne. Tylko ten aparat musi mieć wszystko co oferuje technologia Nikona na dziś, być wygodny w obsłudze kosztem wyglądu, którego po prostu nie da się zrobić tak, by zadowolić malkontentów. Jako bezgripowy będzie tańszy od Z9, dla mnie oczywiste, że powinien być droższy od Z7 II albo Z7 III. Ludzie mają pieniądze, Z9 nieźle schodzi. Tani kiepski "analog" zainteresuje bardzo ograniczoną grupę osób, co udowodnił Df. Właściwie ie wiem kto by miał go kupować po to by go używać. W gablocie kolekcjonera tez nie ma sensu.
A dlaczego? Skoro są w ofercie firmy dwa z grubsza identyczne technologicznie aparaty, czyli Z fc i Z50 to właśnie kluczową zaletą sukcesu Z fc jest j"stylowość". Tak, body musi mieć wyświetlacz, bo tylko nawiązuje do starych analogów, nie kopiuje. Najważniejsze, wszystkie psujące wygląd guziki można przenieść właśnie na ten ekran dotykowy! Mamy XXI wiek, sporo osób przyzwyczaiło się już do obsługi dotykowej, obracanych ekranów, ba... nie przeszkadza nawet brak wizjera ;)
Chyba ludzie z Nikona czegoś się nauczyli na przykładzie klockowatego Df-a nie pójdą w stronę Z9 z analogowym lookiem :)
A jak ktoś lubi starocie w dosłownym wydaniu, to bez problemu coś takiego kupi. Na półce jest co postawić.
Zerknijcie na leica q2 i ergonomię obsługi. Dużych narzekań nie słychać.
I wszyscy piszący rzucają sie kupować aparat dlatego, że jest stylowy. A że jest niewygodny w używaniu to nic?
Kupiliście Df? Mi jego stylowość wystarczała, tylko jego kiepskie parametry nie. I dlatego nie kupiłem.
Jeżeli Nikon mówi, że wzorują sie na FM2 który i tak był mały, to nie powinni robić aparatu jeszcze mniejszego niż on. Uwzięliście sie na te rozmiary, dla mnie zawsze najważniejsze były parametry.
Sprzęt wymieniam raz na ładnych pare lat, miejmy nadzieję, że nie okroją tego aparatu z najważniejszych funkcji, bo to co zrobiono z Df powinno być karalne.
aldam - Leica zawsze była ascetyczna. Nabywcą Leicy jest posiadacz wcześniejszego modelu Leicy, a nie Nikona Z 7 czy Z9.
Dfem N zaliczył strzał w stopę, oferując amatorskie body z flagową matrycą w cenie zaawansowanego średniaka.
Zfc wypuścili jako body o amatorskiej specyfikacji w cenie dla amatorów. Z Zf najpewniej zrobią tak samo.
Amatorów jest tak jakby ciut więcej...
A co do rozmiarów. Za innych się nie będę wypowiadał. Mnie chodziło o to, że Zf wcale dużo większy od Zfc być nie musi. Może ciut grubszy, żeby więcej miejsca na drugi slot czy matrycę ze stabilizacją było.
I wszyscy piszący rzucają sie kupować aparat dlatego, że jest stylowy. A że jest niewygodny w używaniu to nic?
...
Może to nie jest aparat dla piszących tu na forum. Natomiast wypuszczanie przez Nikona kolejnych wersji kolorystycznych pokazuje, jak niewiele potrzeba żeby ludzie to kupili. Czy poprawiają matrycę, DR, AF itp, itd? No nie, dają kolejne landrynkowe kolory i jak widać jakoś to sprzedaż podtrzymuje. Wygodny-niewygodny to też kwestia dość indywidualna, wyobrażam sobie, że dla kogoś niewygodny może być aparat bez dotykowego ekranu, a nie zwróci uwagi na jakieś pokrętła ;)
Jeżeli Nikon mówi, że wzorują sie na FM2 który i tak był mały, to nie powinni robić aparatu jeszcze mniejszego niż on. Uwzięliście sie na te rozmiary, dla mnie zawsze najważniejsze były parametry.
Sprzęt wymieniam raz na ładnych pare lat, miejmy nadzieję, że nie okroją tego aparatu z najważniejszych funkcji, bo to co zrobiono z Df powinno być karalne.
....
Wzorują się, albo piszą że się wzorują bo zawsze fajnie jest budować jakąś legendę. Nie robią przecież kopii z matrycą zamiast kliszy. Nikkor S 40 też nawiązuje stylistyką do szkieł z lat 80. Czy ma w związku z tym dużo wspólnego z e-series?
Jeśli ktoś szuka ergonomii, łatwo dostępnych funkcji, itd. to dla niego są zwykłe wersje. Jeśli szuka fajnego, stylowego aparatu to nie kupi klocka jak Df, na dodatek zaakceptuje jak sądzę pewne wady wynikające z tej fajności, której synonimem jest niewielki rozmiar ;)
O właśnie, co do kolorków Zfc. Szkoda, że SmallRig robi ten swój płytko-uchwyt tylko w jednym schemacie kolorystycznym. :lol:
Wracając jeszcze do wielkości Zf(c). Z jakiegoś powodu Nikon te swoje małe stałki wypuszcza, nie? ;)
Inne kolory okleiny to żadna zmiana i niewielki koszt. Nie róbmy z tego w ogóle alternatywy.
Dfem N zaliczył strzał w stopę, oferując amatorskie body z flagową matrycą w cenie zaawansowanego średniaka.
Powtarzasz coś co pisza inni, ale się z tym nie zgadzam. On miał matrycę z body jednocyfrowego. Dlaczego jednocyfrowce miały takie matryce? Bardzo dużo fps, zrzut dużej ilości danych. Tylko, że Df miał bardzo mało, 5,5 fps!!! Drugi to położenie akcentu na wysokie ISO, kosztem niskiego ISO. Naprawdę to priorytet dla nabywcy Df?
Df miał 16 Mpx, rok 2013. Od roku na rynku był D800 z 36 Mpx!!! i był wiele tańszy D600 mający 24 Mpx. Co wybierał amator? Wg Was to nabywca takich aparatów. Drogi, niewygodny w obsłudze i mający mało Mpx, czy tańszy o 650 USD, mający o 50% więcej Mpx D600?
Df cena 2750 USD, D600 - 2100 USD, D800 - 3000 USD
Zfc wypuścili jako body o amatorskiej specyfikacji w cenie dla amatorów. Z Zf najpewniej zrobią tak samo.
Amatorów jest tak jakby ciut więcej...
Amatorzy kupują modele amatorskie bo są one tańsze. Gdyby taką niską cene miały modele profi to one by schodziły. Cena, cena, cena. Zf będzie droższy, więc cena wytnie część "zainteresowanych". No i czy młodzież chce czegoś takiego dziwacznego? Aparat dla hipsterów?
Zf zainteresuje najbardziej ludzi z sentymentem do sprzętu sprzed 30 lat a oni nie będą chcieli byle czego. No i tacy ludzie mają pieniądze. Kupią te droższe.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wracając jeszcze do wielkości Zf(c). Z jakiegoś powodu Nikon te swoje małe stałki wypuszcza, nie? ;)
Masz na mysli te z designem Zfc? Jeśli chce robić aparaty dla kolekcjonerów, na półke to niech tak robi, ale to nie będzie sukces rynkowy.
Ale czego się nie zgadzasz? Rozpisałeś dokładnie to, o co mi chodziło.
Bo co by było, jakby Df miał matrycę z D6x0 i kosztował ciut więcej, niż D610? No właśnie.
I dlaczego się upierasz, że Zf ma być na prawie-TOP podzespołach, za sporą cenę?
Popatrz, co Sony z A7C zrobiło - podkręcony A7III z ceną większą o 1.3k PLNów.
Nikon najpewniej zrobi to samo.
Co do stałek, mam na myśli ogólnie te małe. 26/2.8, 28/2.8 czy 40/2.
Bo co by było, jakby Df miał matrycę z D6x0 i kosztował ciut więcej, niż D610? No właśnie..
Miałby branie. Df był droższy od D600 o 650 USD. Jaka była różnica w cenie matryc? (jeśli w Df była niby topowa?) Przecież matryca 24 Mpx była produkowana masowo, w odróżnieniu tej od 16 Mpx z D4.
Df z matrycą 24 Mpx powinie być więc tańszy od tego z matrycą 16 mpx. 16 Mpx dla wielu dyskwalifikowało zakup tego body. Np fotografowie studyjni, nie potrzebujący fps, chcący dobrego ISO 100, pracujący spokojnie - Df gdyby nie matryca byłby dla nich.
Co do stałek, mam na myśli ogólnie te małe. 26/2.8, 28/2.8 czy 40/2.
Dlaczego do Zf nie ma się przypinać dużych szkieł? Dlaczego nie 70-200/2.8 czy 85/1.2? ( i każdy inny)
Nikonie trochę odwagi, pozycjonowanie go jako zabawkowego sprzętu dla hipsterów ogranicza krąg nabywców. Dinozaury tacy jak ja mają wysokie wymagania.
Cóż, kto wie, co N zrobi z Zf, jeśli w ogóle.
Mogą zaszaleć, i zrobić Z9 w retro-korpusie. :mrgreen:
Coś w stylu F5.
Skoro pokazywali dźwięki migawki do Z9 nawiązujące do analogowych korpusów... ;)
Kolekcjoner
04-03-2023, 22:42
Dodałem jeszcze najnowsze dziecko Canona
Rzeczywiście Nikon powinien utrzymać wymiary Zfc
https://camerasize.com/compact/#825,858,903,877,ha,f
Nie zdawałem sobie sprawy, że ten R8 jest tak mały...
... i szacun dla Sony że w tym swoim maluchu upchali jeszcze wizjer ....8).
W każdym czołowym systemie znajdziesz body na podobnym poziomie.
Z8 zapowiada się o co najmniej półkę wyżej niż Z6II, czyli cenowo między Z7II a Z9.
A są już jakieś przecieki o Z8? Bo nic nowego od dawna nie czytałem, te same plotki od lat. Jestem szczerze zainteresowany body bez wbudowanego gripa za to z AF takim jak w Z9 do używania z rewelacyjnym jak dla mnie 24-120f4S.
Nie, tylko standardowe plotki i wróżenie z fusów.
Jest porównanie wielkości
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/03/Nikon-Z8-size-comparison-with-Z7-Z9-D850-cameras-2.png
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/03/Nikon-Z8-size-comparison-with-Z7-Z9-D850-cameras-1.png
To już sporo, bo np ja właśnie chce większego body. AF będzie lepszy, bo każde nowe body musi mieć lepszy. Może mieć równy temu z Z9.
W sumie niewiadoma jest ilość Mpx, bo jedni piszą o bardzo wielu (60) a inni o niewielu. Ile fps (w RAW) i ... tu się kończą sprawy istotne. Przynajmniej dla mnie. Miałbym nadzieję na większą ilość przycisków, ale odżałowałbym gdyby ich nie dano. Coś tam jednak zmieniono, bo nie ma obok pryzmatu dużego pokrętła PSAM, czyli jest przycisk Mode - tak sądzę. Mogli by dać tu też WB, tak jak dawniej w lustrzankach.
Jacek, to porównanie, to grafika w PSuju, stworzona przez jakiegoś gościa z NR, bazującego na plotkach/przeciekach. Nic oficjalnego.
Myślisz? Szkoda, jeśli body nie urośnie.