PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14

nikoniarz
09-04-2019, 12:37
Od każdej zasady są wyjątki. Ja nie mogę znaleźć gravela z napędem pomiędzy szosowym a MTB i bardzo mnie to wkurza ;)

To sobie wymień napęd i tyle.

cz4rnuch
09-04-2019, 12:41
...Przykłądowo w sony 4/24-120... serio musiał być jakiś super G, który po tylu latach kosztuje nadal ponad 5000zł ?Co to znaczy po tylu latach? Obiektyw (o ile piszemy o tym samym czyli o 24-105/4) miał premierę pod koniec 2017 a w sklepach pojawił się w 2018 :) Poza tym optyka to nie to samo co aparaty. Tu nie zawsze sprzęt tanieje jak przeterminowana kiełbasa grillowa, przeważnie stoi w miejscu, lekko tanieje a nierzadko nawet cena rośnie.

Kolekcjoner
09-04-2019, 13:15
Firmy ukrywające swoje protokoły komunikacji body-szkło myślały do tej pory, że na tym będą wygrywać. Jednak w ostatecznym rozrachunku to przestało działać za sprawą niezależnych producentów. Podasz jakieś konkretne przykłady?

cybulski
09-04-2019, 14:39
Podasz jakieś konkretne przykłady?

Było na poprzedniej stronie podane w linku przez cz4rnuch

ksh
09-04-2019, 15:36
Mnie sie wydaje że Sony wyprzedziło ten trend drogiej optyki. Teraz dołączają pozostali widząc, że kurczący sie rynek foto nie da zarobić na tanim sprzęcie.
Dla mnie to oczywiste, że czasy tanich systemowych szkieł kończą się właśnie teraz na naszych oczach.

Ale to na własną prośbę "kończy się" bo ludzie migrują z lustrzanek, jak bym chciał bardzo bardzo znowu mieć zestaw świetnych obiektywów za przystępną cenę to kupuje lustrzankę i już :)
Ja marudzę na parę rzeczy odnośnie optyki ale zaznaczam że system buduje się długo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Co to znaczy po tylu latach?
Tak jak napisałem że zrobili bardzo istotne szkło w wersji G i wyceni może dobrze nie wiem ale to nadal za drogo, Nikkor 4/24-120 szybko potaniał i w zestawach miał zawsze sensowną cenę, a to też niby ze złotym paskiem :)

cybulski
09-04-2019, 16:03
Tak jak napisałem że zrobili bardzo istotne szkło w wersji G i wyceni może dobrze nie wiem ale to nadal za drogo, Nikkor 4/24-120 szybko potaniał i w zestawach miał zawsze sensowną cenę, a to też niby ze złotym paskiem :)

Może ten G jest aż tak dobry żę nie ma potrzeby obniżania ceny a Nikor nie ? Raczej zawsze są jakieś powody obniżania cen.

cz4rnuch
09-04-2019, 16:13
...Tak jak napisałem że zrobili bardzo istotne szkło w wersji G i wyceni może dobrze nie wiem ale to nadal za drogo...Ja się pytałem o to dlaczego się dziwisz, że 24-105/4 po tylu latach mocno nie potaniał, z akcentem na "po tylu", skoro szkło jest na rynku od roku? :) Dziwi to tym bardziej, że dobre szkła rzadko mocno tanieją a często nawet drożeją i chyba o tym wiesz, bo rynek jak mi się wydaje obserwujesz. Z mojego doświadczenia taniej obiektyw da się kupić niemal wyłącznie na jakichś akcjach promocyjnych lub używkę, a obiektywy które mocno tanieją zazwyczaj są po prostu słabe.

ksh
09-04-2019, 16:27
Może ten G jest aż tak dobry żę nie ma potrzeby obniżania ceny a Nikor nie ? Raczej zawsze są jakieś powody obniżania cen.

No i dochodzimy do sedna, po co zrobili tak istotne szkło dla amatora w wersji G w tak wysokiej cenie ?

Z drugiej strony wspaniały tamron ledwo wymęczył jednego zooma i tez nie wrzucił czegoś mega taniego np 24-70 f4 czy 24-120 f4, tylko f/2.8 28-75 gdzie to dolne 28mm np dla mnie jest przekreślające użyteczność, mały też ten obiektyw nie jest.

PiKa
09-04-2019, 16:51
To sobie wymień napęd i tyle.Nie ma takich napędów

nikoniarz
09-04-2019, 16:54
Nie ma takich napędów

Ale jakich? I tutaj przenoszę dyskusję na PW, żeby nie było OT. Jak chcesz to zacznij dyskusję w wątku rowerowym, jeśli nie chcesz PW.

cz4rnuch
09-04-2019, 16:59
No i dochodzimy do sedna, po co zrobili tak istotne szkło dla amatora w wersji G w tak wysokiej cenie ?Pewnie po to by jak najbardziej złupić tych, którzy takiego szkła potrzebują. Pod koniec 2017 Sony było jeszcze na tym rynku monopolistą. Do listy grzechów zaliczyłbym również 35/2.8 i 55/1.8, ciemne szkiełka dla "amatora" w absurdalnych jak na tamte czasy cenach. A i teraz, choć powoli przyzwyczajamy się do tego, że szkiełka drożeją, ceny za te "ciemniaczki" mrożą krew w żyłach :)

Z drugiej strony wspaniały tamron ledwo wymęczył jednego zooma...Piszesz o bezlusterkowcach FF? Jeśli tak to dwa zoomy, a trzeci jest w drodze.

...i tez nie wrzucił czegoś mega taniego np 24-70 f4 czy 24-120 f4, tylko f/2.8 28-75 gdzie to dolne 28mm np dla mnie jest przekreślające użyteczność, mały też ten obiektyw nie jest.Mega taniość. Łatwo powiedzieć. Zrób jeśli potrafisz :) Czasy mega taniej szklarni już minęły. A ten 28-75 zapewne nie jest dla Ciebie, ale w necie jest bardzo popularny, ostatnio to chyba najlepiej sprzedające się szkło do systemu FE. Dostało też nagrodę za najlepszy w zeszłym roku standard do bezluster. Tak to już jest z tymi firmami, że często nie sugerują się tym czego najbardziej by sobie życzył cz4rnuch (albo koesh) ;)

ksh
09-04-2019, 19:08
Tak to już jest z tymi firmami, że często nie sugerują się tym czego najbardziej by sobie życzył cz4rnuch (albo koesh) ;)No widzisz masz racje :)

Jacek_Z
09-04-2019, 20:37
.. A ten 28-75 zapewne nie jest dla Ciebie, ale w necie jest bardzo popularny, ostatnio to chyba najlepiej sprzedające się szkło do systemu FE. Dostało też nagrodę za najlepszy w zeszłym roku standard do bezluster.Nie jestem w temacie. Jest jakis okołostandardowy zoom na bezlustro FF, 2.8 tańszy od tego Tamrona? Jeśli nie, to w moim pytaniu jest odpowiedź ;)

ksh
09-04-2019, 20:55
Ten tamron do sony nie jest przecież odpowiednikiem 24-70, raczej jest to taki obiektyw (https://www.ceneo.pl/128895) ale do bezlustra, fakt że wypada bardzo dobrze w testach i przy cenach natywnych obiektywów wychodzi tanio jak barszcz :)

cybulski
09-04-2019, 21:05
Ten tamron do sony nie jest przecież odpowiednikiem 24-70, raczej jest to taki obiektyw (https://www.ceneo.pl/128895) ale do bezlustra, fakt że wypada bardzo dobrze w testach i przy cenach natywnych obiektywów wychodzi tanio jak barszcz :)

Tutaj nie rozumiem koesh, do Sony masz duży wybór używanych 24-70 Canona w wersji 2.8 oraz w wersji f4 IS i z macro. I działa to na pewno dobrze przez sensowną przejściówkę skoro dziala to w Fuji to również i w Sony. Bo już nie kumam - jeśli biedzisz na brak wyboru w Sony to nie zgodzę się z Tobą. Do Sony jest większy wybór przejściówek i wszystkie Lki Canona. W czym problem?

ksh
09-04-2019, 21:16
Ale z adapterem to koszmarny zestaw, zresztą dobry adapter to tysiak, dobry chiński 400zł, działa jako tako ale nie jest to marzenie dla posiadacza bezlustra, przy takich komplikacjach to wolę lustrzankę bo wyjdzie taniej zestaw body+standard obiektyw 2.8 niż sam obiektyw do sony, zresztą w bezlustrach canon/nikon chyba podobnie jest/będzie.

cybulski
09-04-2019, 21:18
Zamiast biedzic spróbuj. 24-70 f4 is masz używke za 1.5tys i raz kupisz dobrą przelotkę i działa af, stabilizacja, są aktualizacje. Ja nie widzę problemu. Szkieł C masz wtedy duzy wybór a ceny miodzio używek.

ksh
09-04-2019, 21:28
Ale to nie ma sensu jak masz sony 4/24-70 za ~2000zł używane, a adapterów nie używam bo to dla mnie nie ma sensu takie dziwolągi armatopodobne nosić.
Jakby tamron był 24-70 2.8 to już kupiłbym dawno ale nie ma i raczej nie będzie i tu się zastanawiałem nad pierwszym tamronem do canona ale działa tragicznie.

cybulski
09-04-2019, 21:34
Szukasz problemu na siłę. Masz z tego wniosek: 24-70/4 za 2tys,tamrona 28-75/2.8 za 3.coś i g Mastera 24-70/2.8. No sorry w nikonie mogą pomarzyć o takim wyborze :) no i jeszcze g Mastera 24-105/4... Wymyslasz problemy. Kup Zetke. Sobie wybierzesz jeden z jednego :)

Myszowor
09-04-2019, 22:14
W Z nie ma problemu bo jest 24-70 f4 tani w zestawie, niedługo 2,8, i starsze wersje pracują bdb przez FTZ.

Jacek_Z
09-04-2019, 23:55
Dokładnie. Skoro z FTZ to się ma też do wyboru Tamrona 24-70/2.8 VC, ma sie Nikkora 24-120/4 VR.

cybulski
10-04-2019, 00:30
Też mi się wydaje, że wybór jest gdy bierze się pod uwagę przejściówki. No co innego gdy tak jak koesh szuka dziury w całym. Jeśli on nie może znaleźć opcji dla siebie zooma w Sony to już nie wiem gdzie znajdzie większy wybór.

cz4rnuch
10-04-2019, 06:22
W Z nie ma problemu...
Kolega koesh problem by znalazł :)

ksh
10-04-2019, 09:29
Podobno nie ma problemu ale co do działania tamronów to w ciemno bym nie napisał :)

Dobrym rozwiązaniem do soniacza jest adapter sigma, obiektywy canona ale i rzadko spotykane z adapterem sigma ( niby mocowanie sigma i canon jest zgodne ale czy chińskie adaptery radzą sobie z tym ? ), brałem też pod uwagę fajne obiektywy sony A jednak to działa tragicznie.

Wracając do tematu, jakieś tam plotki o dwóch modelach Zetek przeciekają, ciekawe czy faktycznie pod koniec tego roku wrzucą nowe modele, zastanawia mnie tylko jaką będą musieli zrobić cenę tańszej Zetki jak Z6 tanieje, no i wyższy model, który byłby droższy od Z7 ?

cybulski
10-04-2019, 09:55
Z7 to tak podobną ma speckę do A7R3, że nie wiem czy przypadkiem bebechy nie są te same w tych puszkach i tylko inne opakowanie no i oprogramowanie. Wcale bym sie nie zdziwił.

cz4rnuch
10-04-2019, 10:32
W sensie te same bebechy w Z7 i A7RIII? :)
To w Z7 musieli drugi slot zapchać pakułami :)

ksh
10-04-2019, 10:39
Z7 to tak podobną ma speckę do A7R3, że nie wiem czy przypadkiem bebechy nie są te same w tych puszkach i tylko inne opakowanie no i oprogramowanie. Wcale bym sie nie zdziwił.

Przecież już przed premierą mieli rozkręcone wszystko i matryca jak pisano wcześniej jest nikona wykonana przez sony, elektronika autorska jak zawsze.
Sony ma swoje matryce, których nie udostępnia natychmiast, całkowicie inną elektronikę, a póki co trzy firmy robią matryce pełną klatkę BSI ( sony, panas, nikon ).

cybulski
10-04-2019, 12:04
W sensie te same bebechy w Z7 i A7RIII? :)
To w Z7 musieli drugi slot zapchać pakułami :)

Może się okazać że upgrade będzie i wyjąć trzeba kawałek plastiku z boku, no i potem te pakuły, i ujawni się cudownie drugi slot.

ksh
10-04-2019, 12:42
Jeśli kogoś interesują techniczne sprawy to w większości aparatów obecnie procesor obrazu to ARM Cortex-A5, Fujitsu robi dla Nikon, Pentax i Leica, Panas dla siebie i Olympusa, Texas Instrument dla Canona, a Sony oczywiście robi sobie samo.
Ta technologia rozwija się dzięki rewolucji urządzeń mobilnych, czyli wydajność aparatów foto jest uzależniona od postępu w fonach :)

cybulski
10-04-2019, 13:53
Jeśli kogoś interesują techniczne sprawy to w większości aparatów obecnie procesor obrazu to ARM Cortex-A5, Fujitsu robi dla Nikon, Pentax i Leica, Panas dla siebie i Olympusa, Texas Instrument dla Canona, a Sony oczywiście robi sobie samo.
Ta technologia rozwija się dzięki rewolucji urządzeń mobilnych, czyli wydajność aparatów foto jest uzależniona od postępu w fonach :)

Płytka do której jest wkładana matryca tak naprawdę mogłaby mieć gniazdo jak przy procesorach i moglibyśmy tylko wymieniać matryce w gniazach oraz procesor główny ..... zamiast kupowania nowych puszek.
Aktualizacja samego sytemu byłaby jak w kompie no tylko wtedy nie mogliby z nas zdzierać pieniędzy za puszki. Przecież te presety czy co tam możnaby wgrywać i z puszki mógłby wychodzić gotowy obraz plus raw jak ktoś potrzebuje.
TO żę to tak nie wygląda świadczy tylko o tym jak mało inowacyjna jest ta branża. I jeszcze każdy z nich ukrywa swój protokół komunikacji między płytką z matrycą a płytką w obiektywie ... to jest po prostu wszsytko trochę archaiczne w 21 wieku. No ale coż ... kiedyś zapewne przyjdzie jakiś producent telefonów i zrobi dołączany FF do swego telefonu :) i będzie to zapewne wielkość dodatkowej małej wymiennej baterii zamiast standardowej. I tak zostanie pozamiatany ten rynek na własne życzenie - to takie spekulacje o przyszłości tego rynku.

krzysztofz24
10-04-2019, 14:03
(.....)No ale coż ... kiedyś zapewne przyjdzie jakiś producent telefonów i zrobi dołączany FF do swego telefonu :)

A na obudowie tego super foto smartfona bedzie duzo slicznych plastikowych "obiektywow". Bo teraz juz zaczynaja dawac po kilka na wypasie.
Tylko gdzie tu logika i sens:-).

cybulski
10-04-2019, 14:11
A na obudowie tego super foto smartfona bedzie duzo slicznych plastikowych "obiektywow". Bo teraz juz zaczynaja dawac po kilka na wypasie.
Tylko gdzie tu logika i sens:-).

Takim torem rozumowania możnaby powiedzieć, że telefony komórkowe nie mają szansy być takie małe jakie dzisiaj są, powinny być takie jak na początku - duże ciężkie z długą na pół metra anteną bo tylko wtedy jest "jakość rozmowy" :mrgreen:
Raz na ileś lat następuje przełom technologiczny i zmienia to o 180 stopni całą branżę.

krzysztofz24
10-04-2019, 14:22
Takim torem rozumowania możnaby powiedzieć, że telefony komórkowe nie mają szansy być takie małe jakie dzisiaj są, powinny być takie jak na początku - duże ciężkie z długą na pół metra anteną bo tylko wtedy jest "jakość rozmowy" :mrgreen:
Raz na ileś lat następuje przełom technologiczny i zmienia to o 180 stopni całą branżę.

Myslalem ze zartujesz...ale ty widze na powaznie.
Wiec poprosze o rozwiniecie tego jakby wygladal smartfon z matryca FF i do tego zamocowany obiektyw oblugujacy ta matryce.
Takie np 24-70.
Troche juz to by bylo nie smart style tylko nieporeczna cegla style:-). Nawet jakby tam zgrabne szkla od Leiki pod FF mocowac.
No chyba ze damy malutki plastikowy obiektywik, tylko nie wiem czy sie da cos poprawic w technologi tych plastikowych obiektywow, bo na razie obsluguja matryce wielkosci lebka od zapalki. To przy FF moze nie starczyc technologi plastikowych obiektywow;-).

cybulski
10-04-2019, 14:25
Myslalem ze zartujesz...ale ty widze na powaznie;-).
Wiec poprosze o rozwiniecie tego jakby wygladal smartfon z matryca FF i do tego zamocowany obiektyw oblugujacy ta matryce.
Takie np 24-70.
Troche juz to by bylo nie smart style tylko nieporeczna cegla style:-). Nawet jakby tam zgrabne szkla od Leiki pod FF mocowac.
No chyba ze damy malutki plastikowy obiektywik, tylko nie wiem czy sie da cos poprawic w technologi tych plastikowych obiektywow, bo na razie obsluguja matryce wielkosci lebka od zapalki. To przy FF moze nie starczyc technologi plastikowych obiektywow;-).

Popuścić wodze fantazji zawsze można. No chyba że tu tylko sami twardogłowi mocno osadzeni w dzisiejszych realiach. Wnioskuję że nie byłeś fanem fantastyki w latach młodości :)

krzysztofz24
10-04-2019, 14:28
A tu sie mylisz:-)
Bo bylem i jestem fanem fantastyki oraz science-fiction.

Ale nie bajeczek dla dzieci;-).

cybulski
10-04-2019, 15:06
A tu sie mylisz:-)
Bo bylem i jestem fanem fantastyki oraz science-fiction.

Ale nie bajeczek dla dzieci;-).

Przyszłość będzie taka że bedzie czip wszczepuany a fotę zrobisz "oczami" a mózg ją obrobi zgodnie z wyobraźnią.

Bajki to o krasnoludkach i czerwonym kapturku a fantastyka to o przyszłości, nie mieszaj :)

krzysztofz24
10-04-2019, 15:23
Ale ten czip to bedzie pracowal w ukladzie lustrzankowym czy bezlustrzankowym:-)?
Raczej lustrzanka, bo oko to "przyrzad optyczny" a nie elektroniczny evf.
Czyli smierc bezluster;-).

Dobra koniec OT w watku, ktory jest samym OT:-).

cybulski
10-04-2019, 15:28
Ja wiem, gdyby Nikon to zrobił to też OT :)?

Kolekcjoner
10-04-2019, 15:46
Wszystko jest od siebie zależne. Teraz już nie ma wysp. Pamięci też ktoś robi i dzięki czemuś rozwija. Tak samo nie byłoby kompozytowych body gdyby nie rozwój technologii materiałowej w innych dziedzinach itd. Normalna sprawa. Sztuka polega na połączeniu wszystkiego w jedną sensowną całość, a to umieją nieliczni.

MstrG
18-04-2019, 10:48
Rumorsi podają, że mają być 2-3 bezlustra DX Nikona.
Nie wiem czy to jest dobry ruch Nikona, znowu natrzepią tych modeli ;) chyba lepiej robić 3-4 dopracowane korpusy. Ten bagnet i tak nie sprawi, że body będzie małe, bo obstawiam, ze jednak będzie Z-mount.

W 2020 ma się pojawić model wyżej klasyfikowany od Z6 i Z7. Ciekawe czy to będzie odpowiednik A9?

kurczeblade
18-04-2019, 12:21
Nie wiem czy to jest dobry ruch Nikona, znowu natrzepią tych modeli ;) chyba lepiej robić 3-4 dopracowane korpusy. Ten bagnet i tak nie sprawi, że body będzie małe, bo obstawiam, ze jednak będzie Z-mount.

W 2020 ma się pojawić model wyżej klasyfikowany od Z6 i Z7. Ciekawe czy to będzie odpowiednik A9?

Dodadzą drugi slot kart, polepszą odrobine AFC i będzie odpowiednik obecnej A7III. Wrzuca w świat swoje magiczne reklamy "JA JESTEM NIKON, ja być profesjonal" wrzuca 2 krotnie większą cenę od Z7.

I widząc poczynania firmy, nie zdziwiłbym się gdyby tak zrobili.

TOP67
18-04-2019, 12:37
No właśnie. Przy bagnecie Z zysk ana wielkości będzie niewielki. Albo body będzie wyglądać pokracznie, jak niektóre NEX z o wiele przecież mniejszym bagnetem. Ale obiektywy DX będą już sporo mniejsze.

MstrG
18-04-2019, 13:12
Dodadzą drugi slot kart, polepszą odrobine AFC i będzie odpowiednik obecnej A7III. Wrzuca w świat swoje magiczne reklamy "JA JESTEM NIKON, ja być profesjonal" wrzuca 2 krotnie większą cenę od Z7.

I widząc poczynania firmy, nie zdziwiłbym się gdyby tak zrobili.

Nie wiem który model Nikona tak Cię rozczarował, że w prawie każdym poście ironizujesz i ukazujesz Sony jako wzór, system idealny.
W moim odczuciu ostatnie premiery Nikona były bardzo dobre - D750 (pomijając akcje serwisowe), D500, D850 - każdy z nich wyprzedzał konkurencję. Z6 i Z7 całkiem nieźle konkurują z liderem rynku FF ML - Sony, oczywiście technicznie, nie mówię o słupkach sprzedażowych. W niektórych kwestiach są lepsze, w niektórych gorsze. Idzie nowy soft, zobaczymy co przyniesie.
Tak, dla mnie Z6 jest odpowiednikiem A7III, a Z7 - A7RIII.

kurczeblade
18-04-2019, 14:12
Nie wiem który model Nikona tak Cię rozczarował, że w prawie każdym poście ironizujesz i ukazujesz Sony jako wzór, system idealny.
W moim odczuciu ostatnie premiery Nikona były bardzo dobre - D750 (pomijając akcje serwisowe), D500, D850 - każdy z nich wyprzedzał konkurencję. Z6 i Z7 całkiem nieźle konkurują z liderem rynku FF ML - Sony, oczywiście technicznie, nie mówię o słupkach sprzedażowych. W niektórych kwestiach są lepsze, w niektórych gorsze. Idzie nowy soft, zobaczymy co przyniesie.
Tak, dla mnie Z6 jest odpowiednikiem A7III, a Z7 - A7RIII.

Oczywiście zgadzam się D750 D500 D850 to bardzo udane aparaty, natomiast do Z miałem większe oczekiwania. Z6 nie jest odpowiednikiem A7III. Parametrami i możliwościami to są różne aparaty.

JK
18-04-2019, 14:37
A na jakiej podstawie te osądy? Skąd to wiesz? Przecież nie miałeś ani jednego, ani drugiego.
Taka niby wartościowa opinia. ;-)

kurczeblade
18-04-2019, 15:09
A na jakiej podstawie te osądy? Skąd to wiesz? Przecież nie miałeś ani jednego, ani drugiego.
Taka niby wartościowa opinia. ;-)

W prawdzie, tutaj wszyscy się zaczynają zastanawiać czy Ty masz Z. Bo dużo szumu, dużo obietnic że coś pokażesz a do tej pory cisza. ;) Gdzie te tysiące zdjęcie które zrobiłeś, może jakieś jedno ? ;)

HYPER
18-04-2019, 15:11
Z6 nie jest odpowiednikiem A7III. Parametrami i możliwościami to są różne aparaty.
Byc moze gdzis mi umknelo (jesli tak to mnie tylko odeslij), ktore konkretnie funkcjonalosci Cie rozczarowaly podczas Twoich testow Z6 i Z7. Wrzuc prosze przyklady i takie same z Sony, ktore podolalo Twoim testom. Bardzo chetnie sie zapoznam.

kurczeblade
18-04-2019, 16:17
Byc moze gdzis mi umknelo (jesli tak to mnie tylko odeslij), ktore konkretnie funkcjonalosci Cie rozczarowaly podczas Twoich testow Z6 i Z7. Wrzuc prosze przyklady i takie same z Sony, ktore podolalo Twoim testom. Bardzo chetnie sie zapoznam.

Chyba testów nie trzeba przedstawiać.
1. 1slot kart vs 2 sloty
2. Brak gripa vs grip
3. Mniejsze EV pracy AF w ciemnościach vs większe lepsza czułość
4. Większe punkty AF vs więcej i mniejsze punkty AF
5. Mniej dopracowany AF vs bardziej dopracowany AF
To między innymi tak wygląda, ale można jeszcze znaleźć wiecej.

Chyba nie twierdzisz że brak drugiego slota, brak gripa, ogromne pkt AF to przypadkowe zabiegi Nikona ? W czym Ztka jest lepsza, no ergonomia, ale w tym nie może być lepsza bo to subiektywne odczucia. No i A7III to starszy aparat, ale ciągle parametrami lepszy od Z6. Hmmm...

To jest moje zdanie, Nikon mógł się bardziej postarać, miał na to dużo czasu.

Niestety wg. mnie Z6 nie jest odpowiednikiem a7III.

HYPER
18-04-2019, 16:23
Chyba testów nie trzeba przedstawiać.
1. 1slot kart vs 2 sloty
2. Brak gripa vs grip
3. Mniejsze EV pracy AF w ciemnościach vs większe lepsza czułość
4. Większe punkty AF vs więcej i większe punkty AF
5. Mniej dopracowany AF vs bardziej dopracowany AF
To między innymi tak wygląda, ale można jeszcze znaleźć wiecej.

Chyba nie twierdzisz że brak drugiego slota, brak gripa, ogromne pkt AF to przypadkowe zabiegi Nikona ? W czym Ztka jest lepsza, no ergonomia, ale w tym nie może być lepsza bo to subiektywne odczucia. No i A7III to starszy aparat, ale ciągle parametrami lepszy od Z6. Hmmm...

To jest moje zdanie, Nikon mógł się bardziej postarać, miał na to dużo czasu.

Niestety nie przeczytales uwaznie mojego pytania. Ja zapytalem o Twoje testy obu systemow i podanie Twoich przykladow, gdzie Z6/Z7 polegl a Sony dalo rade. Katalogowy belkot marketingowcow znam doskonale. Bardziej sobie cenie zdanie paktykow jak Ty. Bylbym, wiec wdzieczny za Twoje wrazenia z uzywania obu systemow. Oczywiscie poparte przykladami.

Myszowor
18-04-2019, 16:24
Ja myślę że kurczeblade szuka ideału i się rozczarował przy testach Z6, teraz wychwala Sony chociaż go nie posiada, zacząłem pomijać jego posty na forum bo jego nie trzeba przekonywać, on już wie swoje, mimo przykładów które się pojawiają, testów i pochlebnych opinii użytkowników Zetek.

cybulski
18-04-2019, 17:45

Osobiście wolałbym aby skupiali się bardziej na szkłach niż na puszkach. Albo przynajmniej mogliby mieć jakiś alians z dobrym producentem szkieł, tak jak robią to Sony, Panasonik.
Dzisiaj tylko Canon może sobie pozwolić na brak aliansów. Nikona może zgubić ten brak. Mówcie co chcecie ale dla mnie to mało ważne tak naprawdę czy jest 1ev więcej czy mniej jakiejś dynamiki, czy puszka ma to czy tamto.
Jeśli w szkłach jest słabo to ogólnie system przesuwa się w miejsce gdzie dziś stoi Pentax. A zapomniałem dodać żę Pentax K1 jest całkiem chyba niezły prawda ? No i co ma to znaczenie ?

kurczeblade
18-04-2019, 18:06
Niestety nie przeczytales uwaznie mojego pytania. Ja zapytalem o Twoje testy obu systemow i podanie Twoich przykladow, gdzie Z6/Z7 polegl a Sony dalo rade. Katalogowy belkot marketingowcow znam doskonale. Bardziej sobie cenie zdanie paktykow jak Ty. Bylbym, wiec wdzieczny za Twoje wrazenia z uzywania obu systemow. Oczywiscie poparte przykladami.

Już Ci mówię, co mnie bardziej przekonało do A7III mając oba te aparaty w rękach. Do A7III przekonał mnie pewniej działający AFC, mniejsze punkty AF. W A7III AFC jest bardziej "zdecydowany" pewniejszy, punkty AF są mniejsze przez co ostrzenie jest precyzyjniejsze. Mówię o przygaszonych warunkach, gdzie jest mniej światła od światła zastanego w dzień. Pominąłem kwestie tego że wszystkie automatyczne tryby w A7III są mega ********e(bo sam czekam na aktualizacje, chociaz wątpię że AFC zostanie poprawiony) i wszystkie bardzo działają, tam nie ma czegoś takiego że AFS działa bardzo dobrze, a AFC jest tylko "wystarczający". Każdy tryb AFu w A7III ma swoje zastosowanie, i każdy z tych trybów świetnie działa. Dla mnie to mega istotne żeby AFC działał dobrze, bardzo dobrze, a nie tylko wystarczająco. AFC jest dla mnie ważniejsze niż EyeAF. Wiem że będzie aktualizacja, ale taki EAF lepiej i precyzyjniej działa od takiego face AF w Z6.

Nie mówię że Z6 jest zła, bo to spoko aparat, sam ciągle się nad nim zastanawiam, czekając na aktualizacje, ale uważam że Nikon mógł sprężyć swoje siły i przydusić swoje marketingowe zapędy i zrobić z tego aparatu, sprzęt który podgoni takiego gracza jakim jest Sony, ale woleli posciemniac ludzi i napisać że się lepiej nie dało, że nie było miejsca na drugi slot. Ja polecam pobawić się A7III. Gdybym teraz miał wymieniać D850 zastanawiałbym się mocno nad a7III.

Jacek_Z
18-04-2019, 18:30
Jaki alias? Do Nikona robią szkła wszyscy. To drugi co do wielkości system, druga największa liczba potencjalnych nabywców. Mając adapter FTZ nie musza się martwić.
Do Pentaxa oferta producentów jest .. mikroskopijna. Poszukaj Artów na Pentaxa. Tokina? brak. Tamron - najfajniejszych G2 nie ma (bo są sprzedawane za wyższą cenę jako szkła firmowane przez Pantaxa).

Przyznam, że wg mnie zwolennicy sprzetu do podróży mają wykrzywiony obraz rynku foto. Szczególnie, że wysokojakościowe FF (szkła) będa duże i nie wiem po co na siłe szukaja przydatnosci FF Canona i Nikona w tym zastosowaniu. Marzy się sprzęt uniwersalny. No sorry. Nie wiem czy tylko ja tak mam, że nie próbuję szukać sprzetu do wszystkiego. Zawsze miałem średni format, zawsze miałem cos kompaktowego.
Szukanie ideału w bezlustrach FF Canona i Nikona ? Tez nie. No chyba, że wypuszczą DX, ale to nie będzie FF.
Sony wykrzywiło ten obraz, bo ma malutki bagnecik, dawało się podpiąć wszystko co wymyślono od stworzenia świata we wszystkich systemach. Także naleśniki itp wynalazki.
To co jest zaletą dla podróżników spowoduje jednak, ze Sony nie będzie systemem dla wielu profi.
Myślę, że obraz przewag Sony jest mocno wyolbrzymiony, przez posiadaczy Sony oczywiście. I to sie daje stosunkowo łatwo wytłumaczyć. Sony miało lepsze filmowanie, więc filmy na YT są w większości kręcone przez posiadaczy no .. ? Dopiszcie sobie odpowiedź. To powód dla których na YT jest mnóstwo filmow mówiących o przewadze Sony. Jak ktoś się przesiadał na Sony to sobie musiał jakoś to wytłumaczyć. Że to lepszy system. Psychologia. Może i do filmu wtenczas tak. A co będzie za dwa lata? Niech ci z Sony się pieszą kręcić te filmy, bo za rok - dwa będę filmy gdzie będą ludzie tłumaczyli dlaczego sie przesiadali na Canona czyt Nikona.
Czytałem sobie czyjegos bloga, dlaczego się gościu przesiadł na Sony. Stwierdził, że A7MKIII ma leszy AF niż D600. No eureka, po prostu. Epokowe odkrycie. Nie mógł znaleźć lepszego body Nikona? Dalej wyszło na to, że chodziło o filmowanie. Inny z kolei zrobił dużą analizę na YT. No co i co tam usłyszymy? Ze z kolei A7III jest lepszy od 6D (Canona). Czyi w sumie analogiczna motywacja co u tego przesiadkowicza z Nikona. No i najważniejsze. Jeden i drugi pisza o obiektywach - jeden z nich ma kitowego okołostandardowego zooma, drugi zooma 2.8, jeden ma jedną stałkę, drugi dwie i im to na razie wystarcza. Czyli sprzedali systemy (N i C ze szkłami) pewnie za coś w okolicach 10 tys, a kupili Sony i 2-3 szkła za 15 tys. Tak się można przesiadać. Oni mogą się znowu przesiąść za dwa lata na to co im będzie pasowało i znowu nagrac o tym film, napisać na blogu. I znowu będą mieli rację.
Każdy ma inna sytuację na starcie, inną ilość sprzetu, inne priorytety (np rozmiary), inne możliwości finansowe i różne charaktery. Jedni są przywiązani do marki, inni skacza po nowościach albo sa po prostu podatni na reklamę. Jedni patrzą na tu i teraz, drudzy na kilka lat do przodu.
Jesli szukacie jedynie wymiernych argumentów za tym czy za innym to to bardzo niepełna ocena systemów/motywacji zmian.

nikoniarz
18-04-2019, 18:42
@Jacek_Z (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637) ma sporo racji. A czemu? Bo odnoszę wrażenie, że ma chłodne podejście do sprzętu. Bez emocjonalne, czego wielu forumowiczom brakuje. Ja już wielokrotnie pisałem, że w obecnych czasach sprzęt to sztuka kompromisu- coś kosztem czegoś. Jeśli ktoś potrzebuje do podróżowania matrycy FF i jak najmniejszych rozmiarów całości sprzętu to tylko bezlustro i to w parze z ciemniejszym szkłem. Lub jaśniejszą stałką. Manualną. Bo ta z AF niekoniecznie będzie mała. Przechodziłem przez FX, DX, i do podróżowania wybrałem M4/3.

Kolekcjoner
18-04-2019, 22:06
Ogólnie to uważam że Nikon jak chce się dalej liczyć na masowym rynku to musi zrobić jakieś bezlustra apsc. To jest segment z największą sprzedażą, popularyzujący markę, generator zakupów wyższych modeli i szkieł. Obecnie ten segment jest jeszcze ciągle bardzo mocny dzięki sprzedaży dslr ale będzie tylko kwestią czasu jak się skurczy na tyle, że trzeba będzie coś z tym zrobić, zwłaszcza że konkurencja nie śpi.

Jacek_Z
19-04-2019, 02:24
Owszem. Czytam sobie rózne fora, macam rózne sprzeta i nawet nie wiecie ile przewag ma Nikon. Np kwestia FX i DX. Bez problemu żonglujemy szkłami i to w obie strony. W Canonie i Sony tego nie zrobicie.

Ligo
19-04-2019, 02:59
Czego nie zrobimy?
My nie zrobimy?
To jeszcze nas nie znacie!

cz4rnuch
19-04-2019, 08:54
Jaki alias? Do Nikona robią szkła wszyscy. To drugi co do wielkości system, druga największa liczba potencjalnych nabywców. Mając adapter FTZ nie musza się martwić...No to jest właśnie największe zmartwienie. Żadna firma foto nie przeżyje sprzedając same aparatki. Nikon musi się postarać i namówić posiadaczy Zetek do porzucenia przelotek i kupowania szklarni natywnej, bo na tym zarobi najwięcej. Z resztą wiele osób porusza tu ten sam temat FTZ i że nie potrzeba nic innego itd. Ale zwróćcie uwagę na to co w większości piszą osoby, które ten sprzęt mają. Chwalą obiektywy z natywnym mocowaniem i uczciwie przyznają, że to lepsze rozwiązanie niż szkła przez przelotkę. Tak jest w każdym systemie, nie tylko w Nikonie. Oczywiście nie piszę o wszystkich, część pewnie używa przelotki i jest zadowolona. Szczególnie Ci, którzy nie chcą porzucać lustrzanek.

Przyznam, że wg mnie zwolennicy sprzetu do podróży mają wykrzywiony obraz rynku foto...Odniosę się do tego, bo po raz kolejny to piszesz i w sumie nie wiem skąd te wnioski. Z tego co czytam to ludzie, którzy chcą małego sprzętu doskonale sobie zdają sprawę, że nie reprezentują całości rynku. Po prostu piszą o własnych oczekiwaniach. Tak samo jak np Ty. I to nie znaczy, że mają jakiś wykrzywiony obraz rynku foto, to raczej jakaś nadinterpretacja.

...Marzy się sprzęt uniwersalny. No sorry. Nie wiem czy tylko ja tak mam, że nie próbuję szukać sprzetu do wszystkiego. Zawsze miałem średni format, zawsze miałem cos kompaktowego...No zapewnie nie tylko Ty tak masz, ale są też inni, którzy myślą inaczej niż Ty.

...Myślę, że obraz przewag Sony jest mocno wyolbrzymiony, przez posiadaczy Sony oczywiście. I to sie daje stosunkowo łatwo wytłumaczyć. Sony miało lepsze filmowanie, więc filmy na YT są w większości kręcone przez posiadaczy no .. ? Dopiszcie sobie odpowiedź. To powód dla których na YT jest mnóstwo filmow mówiących o przewadze Sony. Jak ktoś się przesiadał na Sony to sobie musiał jakoś to wytłumaczyć. Że to lepszy system. Psychologia...Brzmi to jak jaka naprawdę słaba psychoanaliza. Same uproszczenia stosujesz. Zdecydowana większość posiadaczy Sony oraz innych systemów bezlusterkowych zupełnie nie zna się na filmowaniu i głównie robi zdjęcia. Mało kogo też interesuje czym kręci się opiniotwórcze blogi, ale jeśli już miałbym zgadywać to zazwyczaj robi się to sprzętem z ekranikiem na przegubie a tego Sony nie i chyba nie będzie mieć. I nie mam na to twardych danych, ale idę o zakład, że nadal najwięcej ludzi kręci Canonami a tych ambitnych także Panasami. Psychologia. Raczej nie, bo jeśli tak to działa to w obie strony i zawsze można napisać, że skoro ktoś siedzi w lustrzankach to zawsze sobie to jakoś zracjonalizuje i wytłumaczy. Tego nie potrzebuję, od tego dostanę raka oka, itd. I zalety, jak to nazwałeś obiektywne, umykają. Z resztą mamy tu na tym forum dobitny przykład takiego podejścia :)

...Czytałem sobie czyjegos bloga, dlaczego się gościu przesiadł na Sony. Stwierdził, że A7MKIII ma leszy AF niż D600. No eureka, po prostu. Epokowe odkrycie. Nie mógł znaleźć lepszego body Nikona? Dalej wyszło na to, że chodziło o filmowanie. Inny z kolei zrobił dużą analizę na YT. No co i co tam usłyszymy? Ze z kolei A7III jest lepszy od 6D (Canona). Czyi w sumie analogiczna motywacja co u tego przesiadkowicza z Nikona. No i najważniejsze. Jeden i drugi pisza o obiektywach - jeden z nich ma kitowego okołostandardowego zooma, drugi zooma 2.8, jeden ma jedną stałkę, drugi dwie i im to na razie wystarcza. Czyli sprzedali systemy (N i C ze szkłami) pewnie za coś w okolicach 10 tys, a kupili Sony i 2-3 szkła za 15 tys. Tak się można przesiadać. Oni mogą się znowu przesiąść za dwa lata na to co im będzie pasowało i znowu nagrac o tym film, napisać na blogu. I znowu będą mieli rację...Jest sens czytania blogów ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia? I na tej podstawie budowania obrazu całości? Zupełnie nie ma to sensu. Poszukaj lepiej czegoś wartościowego, bo są w necie i tacy ludzie. A przykładów na głupotę jest więcej. Gdybyś był bardziej obiektywny to na pewno znajdziesz i takie w drugą stronę gdzie ludzie wracają do Canona czy Nikona i popierają to naprawdę irracjonalną argumentacją. A jak nie wierzysz to Ci podeślę.

Owszem. Czytam sobie rózne fora, macam rózne sprzeta i nawet nie wiecie ile przewag ma Nikon. Np kwestia FX i DX. Bez problemu żonglujemy szkłami i to w obie strony. W Canonie i Sony tego nie zrobicie.A czy tu Ci się przypadkiem coś nie pomyliło? Jest na rynku foto przynajmniej kilka firm, które mają wspólne bagnety do aps-c i ff i można w tych systemach stosować szkła obu formatów. W Canonie faktycznie jest to bardzo utrudnione i chyba bez przeróbek się nie da, ale w Pentaxie, Sony E i A oraz chyba w Lejce L możesz to robić bez przeszkód.

dannywrocek
19-04-2019, 08:58
Owszem. Czytam sobie rózne fora, macam rózne sprzeta i nawet nie wiecie ile przewag ma Nikon. Np kwestia FX i DX. Bez problemu żonglujemy szkłami i to w obie strony. W Canonie i Sony tego nie zrobicie.

W Sony E da się założyć "szkło" dla mniejszej matrycy na aparat z większą i odwrotnie. To wciąż ten sam bagnet. I body FF nawet automatycznie przejdą w tryb "crop". Ale pewnie ma to taki sam sens,jak zakładanie szkieł DX na FX w Nikonie.

Edit: To tylko tak dla sprostowania , bo ktoś "nieobeznany" przeczyta,że się nie da i uwierzy :-)

Kolekcjoner
19-04-2019, 10:47
W Canonie R też tak jest. Czasem to jest przydatne, np. przy tele.

cz4rnuch
19-04-2019, 10:51
Myślę, że Jackowi chodziło o wspólny bagnet i tak jest w kilku systemach, ale w Canonie tak nie jest.

Jacek_Z
20-04-2019, 00:25
No to jest właśnie największe zmartwienie. Żadna firma foto nie przeżyje sprzedając same aparatki. Nikon musi

Brzmi to jak jaka naprawdę słaba psychoanaliza. Same uproszczenia stosujesz.

Jest sens czytania blogów ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia?
1. Dlaczego Nikon musi. To tak samo dotyczy innych dużych systemów, czyli Canona i Sony. Przecież bezlustra Sony się zbudowały na podpinaniu szkieł z innych systemów. Bez tego by nie zdobyli rynku. Mówie o poczatkach bezluster. Zle na tym wyszli? Nikon i Canon sa na poczatku systemu bezluster FF. Przecież wiesz, że nie wypuszczą w rok 25 obiektywów. I sa bezbronni jeśli chodzi o zakusy producentow niezaleznych. Nikon sobie może chcieć, ale ważne co zrobią użytkownicy. To nie od Nikona będzie zależało jaką będa kupowali optykę. Szczególnie na poczatku, gdy oferta Nikona i Canona jest mikra. Bo taka byc musi.

2. Oczywiście że stosuję uproszczenia i generalizuję. Piszę co się dzieje z większością, a na 200% jednostki postępują inaczej.

3. Założyłeś, że to blogi jakiś ziutków. A nie, to całkiem sensowni faceci. Pisałem, że Oni mogą się znowu przesiąść za dwa lata na to co im będzie pasowało i znowu nagrac o tym film, napisać na blogu. I znowu będą mieli rację...

cz4rnuch
20-04-2019, 06:03
1. Dlaczego Nikon musi. To tak samo dotyczy innych dużych systemów, czyli Canona i Sony. Przecież bezlustra Sony się zbudowały na podpinaniu szkieł z innych systemów. Bez tego by nie zdobyli rynku. Mówie o poczatkach bezluster. Zle na tym wyszli? Nikon i Canon sa na poczatku systemu bezluster FF. Przecież wiesz, że nie wypuszczą w rok 25 obiektywów. I sa bezbronni jeśli chodzi o zakusy producentow niezaleznych. Nikon sobie może chcieć, ale ważne co zrobią użytkownicy. To nie od Nikona będzie zależało jaką będa kupowali optykę. Szczególnie na poczatku, gdy oferta Nikona i Canona jest mikra. Bo taka byc musi.

2. Oczywiście że stosuję uproszczenia i generalizuję. Piszę co się dzieje z większością, a na 200% jednostki postępują inaczej.

3. Założyłeś, że to blogi jakiś ziutków. A nie, to całkiem sensowni faceci. Pisałem, że Oni mogą się znowu przesiąść za dwa lata na to co im będzie pasowało i znowu nagrac o tym film, napisać na blogu. I znowu będą mieli rację...

Ad 1. Musi o ile chce na tym zarobić.

Ad 2. O jakiej większości piszesz? Większość nie ma pojęcia o filmowaniu i co najwyżej nakręci od wielkiego dzwonu jakiś spontaniczny klip. Ostatnio sprzedałem A7 i obiektyw do systemu E. Tak się składa, że oba trafiły do kanoniarzy. Oprócz tego miałem w sumie kilkadziesiąt zapytań odnośnie obu aukcji i tylko jedna osoba zapytała także o filmowanie. Nie jest to miarodajna próbka, ale mniej więcej oddaje stan mojej wiedzy na temat tego ile procent kupujących na tę chwilę w ogóle zastanawia się nad filmowaniem. Ta liczba rośnie i rośnie zapotrzebowanie na materiały wideo, ale rośnie bardzo powoli, bo ludzi odstrasza ilośc wiedzy i doświadczenia, które trzeba zdobyc by stać się "filmowcem".

Ad 3. No to jak możesz to podaj nazwy tych blogów, będzie wiadomo o czym mówimy.

Michał Jędrak
20-04-2019, 07:53
Niektóre narzekania to mnie dziwią, na serio.

Może czas po prostu zrobić jakieś zdjęcia?

Wprawny fotograf zrobi zdjęcia sportowe aparatem, który ma 4fps bez problemu
Wprawny fotograf zrobi zdjęcia nawet jak aparat ostrzy przy +2EV
Wprawny fotograf zrobi billboard matrycą 6mpx
Wprawny fotograf ostro złapie ganiające dziecko nawet na AF-S

Sony i Nikon są nie do porównania bo to inne firmy. Inna ergonomia, inna optyka, brak ciężaru tradycji (bagnet) oraz inny model marketingowy. Nie należy porównywać sprzętu pod kątem tego co ma, lecz pod kątem tego czy to co ma nam wystarcza. Ja uważam, że Nikon Z6 nie ma wad i niczego mu nie brakuje bo wszystkie jego funkcje są na nic, skoro ludzie oglądający moje zdjęcia najbardziej lubią te ze starego Hasselblada a ma on 0.3fps, jeden punkt ustawiania ostrości (coraz gorszy wraz z upływem lat), kartę pamięci na 12 zdjęć, manual focus, tylko tryb M, używalne ISO od 50 do 400...

JK
20-04-2019, 10:16
...... Wprawny fotograf zrobi zdjęcia sportowe aparatem, który ma 4fps bez problemu ....

Masz rację, ale ja jeszcze przypomnę, że kiedyś (są tu na forum tacy, którzy te czasy pamiętają i nawet robili wtedy zdjęcia sportowe) nie było AF, nie było zdjęć seryjnych, a na olimpiadach robiono świetne sportowe zdjęcia. Wystarczy się chwilę zastanowić. Człowiek (wyczynowy sportowiec) porusza się z prędkością przekraczającą 10 metrów na sekundę (nie piszę tu o piłkarzach nożnych, bo tych to raczej nie dotyczy - nie chce im się ;-)). Jeśli mamy te 10, 11, czy 12 fps, to i tak pomiędzy kolejnymi zdjęciami będą odległości około metra - nawet robiąc serią bardzo łatwo nie trafić ani jednego wartościowego kadru w takiej serii. Dawno temu uczono adeptów fotografii sportowej, że każdy sport ma swój specyficzny rytm. Taki rytm jest podstawą techniki sportowej, ale jest inny w każdej dyscyplinie sportowej, w każdej konkurencji. Jeśli ktoś to zrozumie, nauczy się wyczuwania tego rytmu, to może bez problemu zrobić zdjęcie jakie chce nawet na AF-S, czy MF. Na przykład, fotografując skok wzwyż dokładnie wiemy, gdzie jest poprzeczka, mamy możliwość przewidzenia tego, gdzie będzie głowa skoczka, podczas pokonywania poprzeczki - nastawiamy więc ostrość (nawet manualnie) i czekamy na to, co zrobi sportowiec, Jeśli wyczujemy specyficzny rytm tej konkurencji, to zrobimy idealne zdjęcie nawet na MF. Tak samo jest ze skokiem w dal, o tyczce, z rzutami, a nawet ze zdjęciami na mecie stumetrówki. No ale tego trzeba się nauczyć, włożyć w to trochę pracy i wysiłku, zrozumieć, ale o wiele prościej jest wykonać serię i później wywalić te wszystkie zdjęcia, bo ostrość niby jest, ale kadry jakieś takie do bani. To oczywiście nie dotyczy sportów takich, jak piłka kopana, bo nie da się raczej przewidzieć, kiedy jeden drugiego celowo kopnie w twarz. Tyle, że tu by się raczej jakiś film przydał, bo 12 fps to też sporo za mało na takich herosów. ;-)

Rozpieścili nas ci producenci sprzętu tak bardzo, że większość nawet nie zastanawia się nad takimi drobiazgami. Łatwiej walić serią zgodnie z zasadą: "pstrykaj ile wlezie, może coś się później wybierze". ;-)

nikoniarz
20-04-2019, 11:05
Skoro nas rozpieścili i można to korzystamy. Proste.

Zelber
20-04-2019, 13:00
Klasyka.
O fotografii sportowej zaczynaj wypowiadać się osoby nie mającego żadnego pojęcia o fotografii sportowej ;)

nikoniarz
20-04-2019, 13:33
Klasyka.
O fotografii sportowej zaczynaj wypowiadać się osoby nie mającego żadnego pojęcia o fotografii sportowej ;)

Przeglądając wątki JK akurat widać, że coś tam się fotografią sportu zajmował. Ale chyba wstydzi się rezultatów, skoro wszystkie zdjęcia pousuwał.

Jurek Ż
20-04-2019, 17:53
Klasyka.

Potwierdziłeś, że najważniejsze jest pojęcie i umiejętności.:lol:

kurczeblade
20-04-2019, 18:14
Klasyka.

A innym się dostaje za to że wypowiedzieli się o Z, za to ze go nie mają i nie śpią z tym aparatem razem pod kołdrą ... To Ci psikus ;)

Zawsze się zastanawiam, jak ktoś tak opowiada o starym sprzęcie, po co kupuję nowy, lepszy technologicznie sprzęt, no po co, skoro kiedyś kurłłła to było i też się robiło zdjecia.

ksh
20-04-2019, 19:07
Nie wszyscy kupują lepszy sprzęt, sam w pewnym momencie pozbyłem się D750 i kupiłem D600, w którym brakowało mi do szczęścia tylko gibanego ekranu.
Znajomy sprzedał A7II i kupił pierwsze A7 bo zamarzyło mu się mieć kieszonkową pełną klatkę, jeszcze jedna osoba z D800 przesiadła się na D7100 bo tańsze obiektywy.

Inna sprawa to zawodowcy, dawniej śluby robiono D300 i słabszym sprzętem, a teraz nawet Z9 nie byłby chyba przerostem formy nad treścią ;)

kurczeblade
20-04-2019, 21:23
Inna sprawa to zawodowcy, dawniej śluby robiono D300 i słabszym sprzętem, a teraz nawet Z9 nie byłby chyba przerostem formy nad treścią

No robiono kiedyś, i nie widzisz różnicy jak teraz wyglądają pełne reportaże robione nowocześniejszym sprzętem, w porównaniu do tych reportaży co kiedyś robiono D300?
Bo ja widzę ogromny skok techniczny na korzyść dzisiejszych czasów i dzisiejszego sprzętu. To się dotyczy każdej kategorii fotograficznej. Chyba nie muszę tłumaczyć że dawniej się ograniczali do Iso 400-800 i reszta płasko błyskana lampą, a teraz spokojnie ISO 6400 bez lampy i AF łapie bez pomagania?

cybulski
20-04-2019, 21:32
Nie wszyscy kupują lepszy sprzęt, sam w pewnym momencie pozbyłem się D750 i kupiłem D600, w którym brakowało mi do szczęścia tylko gibanego ekranu.
Znajomy sprzedał A7II i kupił pierwsze A7 bo zamarzyło mu się mieć kieszonkową pełną klatkę, jeszcze jedna osoba z D800 przesiadła się na D7100 bo tańsze obiektywy.

Inna sprawa to zawodowcy, dawniej śluby robiono D300 i słabszym sprzętem, a teraz nawet Z9 nie byłby chyba przerostem formy nad treścią ;)
To normalne. Nie zawsze jest potrzeba posiadania wszystko mającego aparatu. Jest wręcz czasem odwrotnie im więcej opcji tym łatwiej coś przestawić i kie wiadomo co zostało przedstawione. Mam podobnie, potrzebowałem prostoty i analogowy oldskulowy look obrazka stąd zamiana na 6d z FF Nikona :)... Aha no i gps w body bo Nikon ff nie dorobił się chyba do tej pory. ;)

ksh
20-04-2019, 21:37
kurczeblade
Serio widzisz na wydrukach albumowych itp różnicę ?
Różnica jest raczej w kadrach ( trendy i moda ), czasami bardziej kiczowato to teraz wygląda ale to inny temat, od strony technicznej/sprzętowej te same błędy robione są ale i wielu robi tak samo super, nie ma tu reguły według mnie.
Sprzęt pomaga ale i przeszkadza czasami bo jak widzę paczkę 1200 zdjęć i trudno z tego wybrać 300 dobrych bo większość strzelana jak popadnie bo się obrobi bo się przytnie itd to bardziej doceniam umiejętności tych co je mają.

kurczeblade
20-04-2019, 22:46
kurczeblade
Serio widzisz na wydrukach albumowych itp różnicę ?
Różnica jest raczej w kadrach ( trendy i moda ), czasami bardziej kiczowato to teraz wygląda ale to inny temat, od strony technicznej/sprzętowej te same błędy robione są ale i wielu robi tak samo super, nie ma tu reguły według mnie.
Sprzęt pomaga ale i przeszkadza czasami bo jak widzę paczkę 1200 zdjęć i trudno z tego wybrać 300 dobrych bo większość strzelana jak popadnie bo się obrobi bo się przytnie itd to bardziej doceniam umiejętności tych co je mają.

Tak, serio widzę. Widzę techniczną różnice w aparatach z poprzednich lat VS obecne. Mówimy tu o stronie i możliwościach technicznych sprzętu, a nie warsztacie fotografujących, więc nie rozumiem po co porównanie kadrow i mody. Gdzie widzisz te 1200zdjec? Mówisz o swoich zdjęciach ? Bo raczej żaden fotograf nie pokazuje swojego nieobrobionego materiału.

"Strzela jak popadnie" nie rozumiem, co ma być złego w robieniu zdjęć seriami, jeśli sytuacja tego wymaga to często niektórzy tak robią.

ksh
21-04-2019, 01:10
Możesz dać jakieś większe przykłady jeśli znasz jakiegoś np znanego fotografa, u którego po zakupie nowszego sprzętu widzisz coś lepszego na zdjęciach z reportażu ?

Często dostaję paczkę 1000-1200 zdjęć, w których są przygotowania, kościół, po kościele, mini plener, dom gościnny i potem impreza, nie ma tam zdjęć seryjnych ale masa właśnie strzałów jak popadnie żeby chwycić chwilę bez zastanowienia, tak powstaje masa śmieci.
Sam nie robię zdjęć zawodowo tylko obrabiam.

kurczeblade
21-04-2019, 08:00
Możesz dać jakieś większe przykłady jeśli znasz jakiegoś np znanego fotografa, u którego po zakupie nowszego sprzętu widzisz coś lepszego na zdjęciach z reportażu ?

Często dostaję paczkę 1000-1200 zdjęć, w których są przygotowania, kościół, po kościele, mini plener, dom gościnny i potem impreza, nie ma tam zdjęć seryjnych ale masa właśnie strzałów jak popadnie żeby chwycić chwilę bez zastanowienia, tak powstaje masa śmieci.
Sam nie robię zdjęć zawodowo tylko obrabiam.

Nie wiem kto oddaje swoje zdjęcia i po co aż 1200. Skoro ktoś Ci oddaje takie zdjęcia i widzisz tam mas przypadkowych. To generalnie o czym to ma świadczyć, nie rozumiem ? Wszyscy tak robia czy co ? ;)

Doskonale wiesz, że jeśli ktoś robi progress to nie pokazuje często materiału który był robiony 10-15 lat temu, stronę zmienia, portfolio zmienia. Więc co Ci mam pokazywać ? Rozumiem że jesteś fotografem, skoro często odwiedzasz tą stronę, myślę że powinieneś widziec różnicę chociaż w ISO jak stare aparaty i go generowały a jak teraz jest w nowych. Aż ciężko mi sobie wyobrazić, że interesując się tyle lat fotografią, ciężko komuś dostrzec różnicie.

Możliwe że zawiesieles się na jakimś etapie czasu, i dalej myślami jesteś tam. Nie wiem. Fakt jest taki że na etapie tego czasu sprzęt mocno się rozwinął a z tym pozwolil na wiele więcej możliwości niż było to 10-15 lat temu.

Masz forum, poszukaj sobie zdjęć ślubnych który byłby tu wystawiane 10 lat temu, i porównaj sobie z obecnymi. Chyba nie uważasz że 10-15 lat temu ktoś miał możliwość zrobienia zdjęcia bez kaszki na ISO 3200-6400.

Mnie bawią te porównania forumowe, że kiedyś to było i kiedyś to robili, od razu kojarzy mi się to z popularnymi nosaczami z neta. Kiedyś to było, kiedyś się robiło pudełkiem od zapałek zdjęcia, a ten ktoś sam ma nowoczesny sprzęt w torbie, i korzysta z jego możliwości. Niezły paradoks powiem ;)

Zabawne jest to że takie coś występuje tylko na PL forach, na zagranicznych forach nie spotkałem się z czyms takim zeby ktoś kto zajmuje się fotografią zawodowo, pisał że w obecnym czasie wystarczy miec jakiś 10letni aparat żeby działać profesjonalnie.

Ps. Fotografia to nie tylko śluby.

Wesołych ;)

cybulski
21-04-2019, 08:06
Wiadomo nie od dziś, co zresztą potwierdził Jacek, że podróżnicy fotografowie, wypaczają. Taki Bonecki. Jak on w ogóle może trzaskac na tym Fuji i to jeszcze w jpg i tym się chwalić że tak robi.... I edytować w snapseedzie bo mu się nie chce w kompie. Mało tego jak mógł w ogóle napisać książkę jak fotografować smartfonem, bo druga podróżnik fotograficzny to już można jakoś w końcu wybaczyć.

Albo taki Duchemin, podróżnik a zmienia sprzęty jak rękawiczki i jeszcze pije tequile na swoim kanale.

W ogóle ktoś może wie jak ją zamówić z Mehiko?

:):lol:

nikoniarz
21-04-2019, 08:16
Jak zdjęcie jest dobre, to szum nie ma znaczenia. A jak słabe to nawet brak szumu mu nie pomoże.

ksh
21-04-2019, 10:18
Fotografia to nie tylko śluby.Ale ty cały czas dyskutujesz nad sprzętem pod kątem swojej pracy i uważam że to co pokazujesz nie wymaga sprzętu nawet takiego jaki posiadasz, a jednak mocno dyskutujesz nad tym co ci da nowszy sprzęt, spokojnie ktoś znający się na fachu bierze D600 czy D700 i robi to samo bo jego warsztat nie wymaga posiadania sprzętu co roku nowszego.

cz4rnuch
21-04-2019, 10:59
...W ogóle ktoś może wie jak ją zamówić z Mehiko?

:)[emoji38]Zamów lepiej mezcal, tequilla jest dla gringos :)

poste
21-04-2019, 11:40
A dla żądnych mocnych wrażeń mezcal z Oaxaca 8)

Ps. Tak na szybko przejrzałem reportaż Boneckiego z Nepalu na Optycznych. Poziom cukierkowatości tych zdjęć jednak powala, efekciarstwo 100%. Pytanie czy coś więcej z tych jpg da się wyciągnąć, w sensie inna konwencja, większy format, itp.. I piszę to jako użytkownik wcale nie najnowszych DX-ów.

nikoniarz
21-04-2019, 11:51
poste, mogę prosić o bezpośredni link do tych zdjęć? Szukam, i same warsztaty mi odnajduje...

cybulski
21-04-2019, 12:01
Zamów lepiej mezcal, tequilla jest dla gringos :)

Podróże jednak kształcą. Byś pisał więcej o tych trunkach w wątku meksykańskim :) bo nie po to człowiek się telepie po świecie aby lokalnych specialite nie kosztować.

kurczeblade
21-04-2019, 12:16
Ale ty cały czas dyskutujesz nad sprzętem pod kątem swojej pracy i uważam że to co pokazujesz nie wymaga sprzętu nawet takiego jaki posiadasz, a jednak mocno dyskutujesz nad tym co ci da nowszy sprzęt, spokojnie ktoś znający się na fachu bierze D600 czy D700 i robi to samo bo jego warsztat nie wymaga posiadania sprzętu co roku nowszego.

Wejdź w moją stopkę i napisz czy widzisz tam tylko zdjęcia ślubne, że tak mnie utożsamiasz z tym ślubem ?

Nie wykorzystuje sprzętu ? To tylko Twoja teoria i przypuszczenia. Myślę że ja wiem bardziej co wykorzystuje a czego nie, i z całą pewnością Ty tego nie możesz wiedzieć.

Podam Ci kilka przykładów.
-Lepszy AF wykorzystuje do pracy w ciężkich warunkach i daje mi możliwość złapania wiekszej ilosc różnorodnych sytuacji, boczne punktu AF pomagają i ułatwiają kadrowanie, szczególnie na jasnych skłach. Mówisz o D600, miałem D600 i często w d600 dużo fajnych momentów uciekało, bo AF POM POM POM pompował i nie trafial. Dlatego na pierwsze body leciało D750 z lepszym AFem, drugie D600 którego nie zawsze mogłem użyć przez warunki.
-duzo MPX w d850 dało mi większą możliwości i wygodę w retuszu zdjęć, postprodukcja stała się duzo wygodniejsza. Wszystko mi się robi dużo precyzyjniej, d&b, retusz niedoskonałości, retusz oka, wszystko duże i łatwe do ogarnięcia, teraz nie wyobrażam sobie pracy na plikach 12mpx, mając możliwość robienia na 24mpx +.
- ruchome wyświetlacze, dały mi możliwość zrobnienia zdjęć bez czołgania się po ziemi.
-wysokie używalne ISO dało mi możliwość robienia zdjęć w trudnych oświetleniowych warunkach bez dodatkowego sztucznego oświetlenia- blyskania. W d600 też można, ale co z tym wysokim ISO , skoro AF w ciemniejszych warunkach się rozjeżdżał i nie trafial.
- dobry dr nowych matryc, elastyczność przy posprodukcji, można wyciągać więcej, można generalnie więcej.
- lepszy chwyt, lepszą ergonomia, lepsze wyświetlacze na których łatwiej ocenić zdjęcia, dotykowy wyświetlacz który często jest wykorzystywany przy robieniu detalu.

No i można tak wymieniać bez końca.

Jasne że można zrobić d600... to świetny aparat w stosunku do ceny. Ale praca tym aparatem w różnorodnych warunkach to często była loteria, wręcz czasami męczarnia w porównaniu do takiego D750 / 850. Często bywaly sytuację gdzie musiałem odkładać na bok D600 bo sobie wcale nie radził.

Aaa i jeśli jest ktoś znający się na fachu, to dlaczego ma się ograniczać takim sprzętem jak d600? Przecież jak ktoś się zna na fachu to raczej stać go na kupno lepszego narzędzia ;)

cz4rnuch
21-04-2019, 13:41
A dla żądnych mocnych wrażeń mezcal z Oaxaca 8)...Oro de Oaxaca widziałem nawet w naszych marketach, ale cena niezbyt zachęcająca :(

poste
21-04-2019, 13:50
poste, mogę prosić o bezpośredni link do tych zdjęć? Szukam, i same warsztaty mi odnajduje...

https://fotomisje.optyczne.pl/44-fotomisja-Nepal.html

Domyślam się, że to zdjęcia tego kolegi, chyba, że coś pomieszałem.

Oro de Oaxaca widziałem nawet w naszych marketach, ale cena niezbyt zachęcająca :(

To już raczej lajcik na eksport.... jak spróbowałem takiego mezcala o posmaku dymu z ogniska to trzy dni czułem pół kieliszka :roll:
Generalnie Oaxaca to trochę jak nasze Podhale, żenisz się z dziewczyną stamtąd, szykuj się na tygodniowe wesele :evil:
Się offtopik zrobił, kończę ;)

cybulski
21-04-2019, 14:07
https://fotomisje.optyczne.pl/44-fotomisja-Nepal.html

Domyślam się, że to zdjęcia tego kolegi, chyba, że coś pomieszałem.

To już raczej lajcik na eksport.... jak spróbowałem takiego mezcala o posmaku dymu z ogniska to trzy dni czułem pół kieliszka :roll:
Generalnie Oaxaca to trochę jak nasze Podhale, żenisz się z dziewczyną stamtąd, szykuj się na tygodniowe wesele :evil:
Się offtopik zrobił, kończę ;)

A tak zaczęło być miło czytać.

ksh
21-04-2019, 14:23
kurczeblade nie odczytuj mojego posta jako ataku na ciebie bo jak napisałem nie jestem zawodowym fotografem i nie potrafię robić takich zdjęć jak ty, sam też lubię techniczne rzeczy i takie zabawki jak aparaty fotograficzne.
Ja tylko napisałem że zauważam że przez ostatnie lata czym lepszy sprzęt pojawia się w rękach zawodowców tym rośnie ilość bezmyślnego robienia zdjęć, dlatego napisałem ci o tym że otrzymuję surowe paczki zdjęć do obróbki i często ledwo 300-400 zdjęć z 1200 nadaje się do dalszej obróbki, a nowości sprzętowych że hoho ile tam było użytych.
Nie ma tu sensu porównywać czasów analoga i klisz ale trend taki jest od dawna, a skok nastąpił właśnie po wejściu cyfrowej fotografii.

Zresztą to nie ja wymyśliłem pojęcie że zdjęcia potrafi robić każdy :)

Na własnej skórze odczułem to o czym piszę jak jedna ekipa przesiadła się z zestawów tanich amatorskich D600 na D850-tki, nagle paczki surówki spuchły z 800-900 do prawie 1200 i nie ma tam żadnych seryjnych, może to wina przesiadki i braku wprawy i dla pewności trzaskane są kolejne kadry, nie wiem ale pracy przybyło.

cz4rnuch
21-04-2019, 14:29
...To już raczej lajcik na eksport...Raczej tak choć na miejscu też dość popularny. I faktycznie drogi więc nie ma aż tylu koneserów co bardziej dostępne cenowo mezcale czy inne destilado de agave. W Polsce jednak do dostania więc jak kto lubi. Mezcal to ogólnie i tak jest kulturalny trunek, kac po pox jest nieziemski. Tylko jak tak wracam pamięcią to i tak najbardziej żałowałem konsumpcji pulque :)

cybulski
21-04-2019, 14:46
Testy afa powinny być obowiązkowe po spożyciu. W sumie 21 wiek więc niech sprzęt kombinuje. Ma Jan łapać OSTRO. Za to mu się płaci. Janie znów nieostro złapaleś. Dlaczego Jan pije w te same dni co ja. Ależ hrabio to nie moja wina że hrabia upija się codziennie....

kurczeblade
21-04-2019, 14:48
kurczeblade nie odczytuj mojego posta jako ataku na ciebie bo jak napisałem nie jestem zawodowym fotografem i nie potrafię robić takich zdjęć jak ty, sam też lubię techniczne rzeczy i takie zabawki jak aparaty fotograficzne.
Ja tylko napisałem że zauważam że przez ostatnie lata czym lepszy sprzęt pojawia się w rękach zawodowców tym rośnie ilość bezmyślnego robienia zdjęć, dlatego napisałem ci o tym że otrzymuję surowe paczki zdjęć do obróbki i często ledwo 300-400 zdjęć z 1200 nadaje się do dalszej obróbki, a nowości sprzętowych że hoho ile tam było użytych.
Nie ma tu sensu porównywać czasów analoga i klisz ale trend taki jest od dawna, a skok nastąpił właśnie po wejściu cyfrowej fotografii.

Zresztą to nie ja wymyśliłem pojęcie że zdjęcia potrafi robić każdy :)

Na własnej skórze odczułem to o czym piszę jak jedna ekipa przesiadła się z zestawów tanich amatorskich D600 na D850-tki, nagle paczki surówki spuchły z 800-900 do prawie 1200 i nie ma tam żadnych seryjnych, może to wina przesiadki i braku wprawy i dla pewności trzaskane są kolejne kadry, nie wiem ale pracy przybyło.

Nie czuje ataku. Pisze na szybko, gdzieś tam w wolnej chwili, bo żona zła że z telefonem w rękach ;) rozumiem o co Ci tez chodzi.

Jeśli ktoś kupi sprzęt, a poprzedniego starego
możliwości nie potrafii wykorzystać no słabo. No ale ludzie często kupują dla samych kaprysów i to też nie jest zle,chcieć mieć coś fajnego.

Natomiast z czysto technicznego punktu widzenia, sprzęt staje się coraz lepszy, i daje coraz więcej możliwości, tylko ważne żeby wiedzieć jak to wykorzystać. ;) Ja pamiętam jak biegałem z pentaxami, i modliłem się żeby nie przekraczać ISO 400- 800 i wszystko walone lampa na plasko, a teraz ISO 12800 ładniejsze niż kiedyś 400-800 ;)

Zelber
21-04-2019, 15:22
Potwierdziłeś, że najważniejsze jest pojęcie i umiejętności.:lol:
Nie do końca. Jedno i drugie jest niezbędne. Jeżeli natomiast ktoś twierdzi, że sprzęt nie ma znaczenia to znaczy także, że nie ma odpowiednich umiejętności aby ten sprzęt wykorzystać.

Wiadomo nie od dziś, co zresztą potwierdził Jacek, że podróżnicy fotografowie, wypaczają. Taki Bonecki. Jak on w ogóle może trzaskac na tym Fuji i to jeszcze w jpg i tym się chwalić że tak robi.... I edytować w snapseedzie bo mu się nie chce w kompie. Mało tego jak mógł w ogóle napisać książkę jak fotografować smartfonem, bo druga podróżnik fotograficzny to już można jakoś w końcu wybaczyć.
Pan bonecki nie jest fotografem, a sprzedajną *****, więc trochę nie widzę tutaj sensu przytaczania tego nazwiska.
Tak wiem, język nie ten, ale pewne rzeczy po prostu trzeba nazywać po imieniu.

Teraz pytanie: kto zrobi lepsze zdjęcia, ten który przyniesie 100 dobrych zdjęć z 1000 zrobionych, czy ten kto przyniesie 50 dobrych ze 100 zrobionych?
Dla mnie odpowiedź na to pytanie jest oczywista ;)

Zabawne jest to że takie coś występuje tylko na PL forach, na zagranicznych forach nie spotkałem się z czyms takim zeby ktoś kto zajmuje się fotografią zawodowo, pisał że w obecnym czasie wystarczy miec jakiś 10letni aparat żeby działać profesjonalnie.
Jeżeli chodzi o sport, to wśród ludzi zajmujących się tym profesjonalnie(i prezentujących dobry poziom), jak i od właścicieli agencji ani razu nie usłyszałem, że sprzęt nie ma znaczenia ;) A na forach jeden z drugim prezentujący poziom nisko-amatorski wie lepiej.

Do posta z 12:16 dodam jeszcze jedną rzecz: znacznie lepsze możliwości korekty błędów użytkownika. Każdemu, kto robi zdjęcia zdarzy się przestrzelić z ekspozycją, kadrem czy mocą lampy mając lepszy sprzęt łatwiej jest to skorygować,.

nikoniarz
21-04-2019, 15:27
Teraz pytanie: kto zrobi lepsze zdjęcia, ten który przyniesie 100 dobrych zdjęć z 1000 zrobionych, czy ten kto przyniesie 50 dobrych ze 100 zrobionych?

Zależy kto to ma weryfikować? Klient?

Zelber
21-04-2019, 15:50
Zależy kto to ma weryfikować? Klient?
Właściwie to... jakie to ma znaczenie? :D
W sumie nie ważne, czy będzie to klient, inny forumowicz, użytkownik instagrama czy członek rodziny. Żadnej z tych grup nie interesuje to ile zdjęć zrobiłeś, tylko efekty twojej pracy ;)
Warto też wspomnieć o takiej niby oczywistej rzeczy, która jednak umyka sporej części ludzi. Stosunek ilości dobrych zdjęć do całości nigdy nie będzie liniowy i w przypadku fotografii uprawianej w jakiś zamkniętych ramach czasowych(nie ważne czy będzie to mecz, zawody lekkoatletyczne czy ślub) zawsze będzie spadał wraz z ilością zrobionych zdjęć.

nikoniarz
21-04-2019, 16:00
Zgodzę się z większością. Zdecydowaną większością. Poza nazwaniem kogoś "ku...ą". Nie sądzisz, że nie wypada?

Zelber
21-04-2019, 16:13
Zgodzę się z większością. Zdecydowaną większością. Poza nazwaniem kogoś "ku...ą". Nie sądzisz, że nie wypada?
Jeżeli ktoś sprzedaje się za pieniądze i jest za nie w stanie zrobić i powiedzieć wszystko(i do tego przeczyć samemu sobie), to tak jak pisałem, uważam że należy to nazywać po imieniu.

cybulski
21-04-2019, 17:47
Jeżeli ktoś sprzedaje się za pieniądze i jest za nie w stanie zrobić i powiedzieć wszystko(i do tego przeczyć samemu sobie), to tak jak pisałem, uważam że należy to nazywać po imieniu.

Są różne formy zarabiania na fotografii. Bonecki robi swoje czyli wykonuje robotę za którą mu płacą. Pieniądze aż tak nie śmierdzą jak tu oceniasz tak zdecydowanie :) Jego przekaz jest do określonego odbiorcy. Myślę że jeśli chodzi o Fuji to tutaj po części jest to zgodne z jego stylem pracy i tego co robi - np. foto rajdów pustynnych Dakar.

Kolego Zelber a jaka jest definicja zawodu fotografa w 21 wieku? No nie mów że to gość z zakładu który robi fotoretusze portretowe i wywołuje filmy i odbitki. Bo klasycznie to tak można by. Dla mnie to może retuszer, asystent fotografa, a nie fotograf? Nie sądzisz? Tak zresztą jest w modzie - fotografowie nierzadko nie robią sami retuszu.

Jurek Ż
21-04-2019, 18:01

Nie tylko nie wypada. Sądzę, że jest to brak kultury i właściwego wychowania. Żenada.

Zelber
21-04-2019, 18:32
Są różne formy zarabiania na fotografii. Bonecki robi swoje czyli wykonuje robotę za którą mu płacą. Pieniądze aż tak nie śmierdzą jak tu oceniasz tak zdecydowanie :) Jego przekaz jest do określonego odbiorcy. Myślę że jeśli chodzi o Fuji to tutaj po części jest to zgodne z jego stylem pracy i tego co robi - np. foto rajdów pustynnych Dakar.

Kolego Zelber a jaka jest definicja zawodu fotografa w 21 wieku? No nie mów że to gość z zakładu który robi fotoretusze portretowe i wywołuje filmy i odbitki. Bo klasycznie to tak można by. Dla mnie to może retuszer, asystent fotografa, a nie fotograf? Nie sądzisz? Tak zresztą jest w modzie - fotografowie nierzadko nie robią sami retuszu.
Akurat nie miałem tutaj na myśli samego podejście do obróbki zdjęć i robienia w JPG'ach(które po prostu jest głupotą* i rzucaniem samemu sobie kłód pod nogi lub też próbą maskowania retoryką braków warsztatowych**), a raczej szeroko pojętą wiarygodność i poziom moralno-etyczny tego człowieka.
Płaci Sony: poleca Sony.
Płaci Olympus: poleca m4/3, bo jest świetnym systemem do podróży z powodu swoich wymiarów i wagi.
Płaci Fuji: poleca do podróży MF Fuji... no nagle cudowanie waga i rozmiary przestają mieć znacznie.
Naprawdę nie jestem w stanie inaczej ocenić człowieka, który za pieniądze powie dosłownie wszystko.

*Chociażby dlatego, że z RAW'a zawsze można odtworzyć JPG'a, w drugą stronę jest to już trudniejsze ;)
**Jak najbardziej uważam za fotografa kogoś, kto oddaje zdjęcia do retuszu komuś bardziej biegłemu w tej kwestii, bo służy to podnoszeniu jakości oddawanych prac. Czemu służy robienie w JPG'ach zdjęć, które nie muszą być natychmiastowo wysłane już niestety nie mam pojęcia.

Nie tylko nie wypada. Sądzę, że jest to brak kultury i właściwego wychowania. Żenada.
Okłamywanie ludzi za pieniądze jest już ok? ;)

cybulski
21-04-2019, 18:53
Mnie się wydaje że dzisiaj można śmiało polecić te wszystkie systemy o których wspominasz Olek Fuji Sony. Fotograf taki jak Bonecki uważa że dziś wszystko się nadaje. On naprawdę jest równym gościem. Prezentacje które robi w salonie Fuji w wawie ściągają tłumy. Wydruki z jego jpgow były wielkości chyba A2 lub A1 na wystawie i naprawdę aby dojść że to z jpg to blisko trzeba patrzeć. My tu na forum mamy trochę poje-bane w głowach przez te rozmowy o sprzęcie, rawach, 14bitach. Gubimy sens.

nikoniarz
21-04-2019, 19:06
Okłamywanie ludzi za pieniądze jest już ok? ;)

Ale czym okłamuje? Że poleca Sony? Że poleca Olympusa? Że poleca co innego?

cybulski
21-04-2019, 19:54
Zelber nie wiem co Ty sobie wymyśliłeś :) dzisiejszy sprzęt nawet z telefonu jest w stanie zrobić foty na miarę bressona a niemożliwe siedzi tylko w głowach.

Zelber
22-04-2019, 23:06
Mnie się wydaje że dzisiaj można śmiało polecić te wszystkie systemy o których wspominasz Olek Fuji Sony. Fotograf taki jak Bonecki uważa że dziś wszystko się nadaje. On naprawdę jest równym gościem. Prezentacje które robi w salonie Fuji w wawie ściągają tłumy. Wydruki z jego jpgow były wielkości chyba A2 lub A1 na wystawie i naprawdę aby dojść że to z jpg to blisko trzeba patrzeć.

Ale czym okłamuje? Że poleca Sony? Że poleca Olympusa? Że poleca co innego?
Problem jest w tym, że poleca tylko i wyłącznie to, za co mu płacą aby polecał, stosując do tego sprzeczną i wzajemnie się wykluczającą retorykę.
Najlepszym przykładem będzie tutaj polecanie do fotografii podróżniczej najpierw m4/3, a potem MF Fuji. Przecież to są sprzęty o zupełnie innej charakterystyce, które dzieli praktycznie wszystko.
Czy każdy z nich może nadać się do fotografii podróżniczej? Tak. Ale każdy z nich wymaga tak bardzo różnego podejścia do tematu, że tego po prostu nie da się pogodzić w jednej osobie, która będzie autentyczna w tym co mówi.

My tu na forum mamy trochę poje-bane w głowach przez te rozmowy o sprzęcie, rawach, 14bitach. Gubimy sens.
Mi na co dzień w obecnie dostępnym na rynku sprzęcie(jakiejkolwiek marki) brakuje... praktycznie wszystkiego:
-Jaśniejszych obiektywów supertele.
-Szybszej serii.
-Lepszego AF'u(rozumianego nie tylko jako celność, ale też jak najmniejsze spowolnienie serii).
-Lepszego wysokiego ISO.
-Mniejszego winietowania jasnych stałek.

Zelber nie wiem co Ty sobie wymyśliłeś :) dzisiejszy sprzęt nawet z telefonu jest w stanie zrobić foty na miarę bressona a niemożliwe siedzi tylko w głowach.
Bzdura powtórzona 1000 razy nie stanie się prawdą.
Gdybyś dzisiaj oddał komuś zdjęcia ze ślubu w jakości jaką prezentował Bresson w najlepszym wypadku zakończyło by to się sprawą w sądzie ;)
To, że coś sprawdzało się prawie 100 lat temu nie znaczy, że sprawdzi się dzisiaj. Możliwości techniczne Forda T na nikim dzisiaj nie zrobią wrażenia.

cybulski
22-04-2019, 23:43
Gdybyś miał wybór otrzymujesz najlepszy sprzęt za free ale całe życie będziesz tylko zwykłym rzemieslinkiem albo otrzymujesz dar bycia np Bresonem albo Scalią to co wybierasz? Sprzęt?

Zelber
23-04-2019, 00:01
Po co miałbym cofać się do poziomu Brensona?

Maro66.
23-04-2019, 00:20
:lol::lol::lol:

Kolekcjoner
23-04-2019, 00:31
Gdybyś dzisiaj oddał komuś zdjęcia ze ślubu w jakości jaką prezentował Bresson w najlepszym wypadku zakończyło by to się sprawą w sądzie ;)
To, że coś sprawdzało się prawie 100 lat temu nie znaczy, że sprawdzi się dzisiaj. Możliwości techniczne Forda T na nikim dzisiaj nie zrobią wrażenia.
Problem w tym że w fotografii ostatnią rzeczą, która dla odbioru jest ważna to jakość. Ta "jakość" została przez lata działalności for wszelakich uniesiona do rangi najwyższego bóstwa. Jakby to rzeczywiście był wyznacznik czegokolwiek. Argument że dzisiaj wybitne fotografie nie obronią się jakością w stosunku do wymagań współczesnego odbiorcy to policzek.... ale nie dla Bressona i dzieł sztuki które tworzył...

Zelber
23-04-2019, 01:35
Problem w tym że w fotografii ostatnią rzeczą, która dla odbioru jest ważna to jakość. Ta "jakość" została przez lata działalności for wszelakich uniesiona do rangi najwyższego bóstwa. Jakby to rzeczywiście był wyznacznik czegokolwiek. Argument że dzisiaj wybitne fotografie nie obronią się jakością w stosunku do wymagań współczesnego odbiorcy to policzek.... ale nie dla Bressona i dzieł sztuki które tworzył...
W takim razie kto decyduje o tym co się obroni?
Fotografowie na forach? (Których odrzuciłeś)
Klienci płacący za zdjęcia?
Sam autor zdjęcia będący amatorem?
Sam autor zdjęcia będący zawodowcem z jakimś stażem?
Jury konkursów?
Kurator wystawy?
Rodzina fotografa?

Racja której z tych grup jest "ichniejsza" i dlaczego? I czy aby na pewno te kryteria oceny będą identyczne dla każdego rodzaju fotografii?

Kto też mówi, że obecnie musimy wybierać pomiędzy jakością a treścią*? Dlaczego wszyscy w tego typu dyskusjach przyjmują taką linię argumentacji? Często właśnie ta lepsza jakość i możliwości techniczne pozwalają bardziej wyeksponować treść, lub nawet pokazać to, czego wcześniej pokazać się po prostu nie dało z powodu ograniczeń technicznych. Bo brakowało ISO, klatek na filmie, możliwości zmiany czułości filmu w połowie rolki, czy możliwości ustawienia ostrości w ułamku sekundy.
Zresztą ktoś płacąc pieniądze za... właściwie cokolwiek oczekuje produktu/dzieła dobrego/zgodnego z wizją artysty, a nie wadliwego jakościowo.
Problem z Bressonem i jego uporczywym wpychaniem do rozmowy o szeroko pojętej współczesnej fotografii reportażowej jest też taki, że jego zdjęcia najczęściej nie są o niczym konkretnym i nie dotyczą jednego wydarzenia. To czy Bresson dane zdjęcie zrobiłby 23 kwietnia 1950 roku czy 29 lutego 1955 roku dla ludzi patrzących na jego twórczość z obecnej perspektywy nie ma większego znaczenia. Stety lub niestety profesjonalna fotografia w XXI wieku tak nie wygląda. Ślub to takie "większe" kilka godzin, sesja portretowa "mniejsze" kilka godzin, a mecz piłki nożnej to 1.5 godziny i z tego fotograf jest rozliczany.

*No może z wyjątkiem sytuacji wykonywania zdjęć na zlecenie z jakiegoś wydarzenia/miejsca, którego po prostu fotografować się nie da, a trzeba :P

ksh
23-04-2019, 20:19
Jakieś tam plotki poszły odnośnie profesjonalnych Zetek, jest też info że Nikon zakupił od Sony matryce 60Mpix ( Sony IMX455 )
9600×6400
11/12/14/16Bit ADC
Full Pixel 9fps/14Bit ADC
SLVS-EC 8Lane
Single ADC in Video Mode
8K video
12-ADC in Still Picture Mode
Native ISO 64

Jestem ciekaw czy będzie to jeden model czy tak jak z parą Z6/Z7 pojawi się profesjonalna para Z8/Z9 gdzie jeden będzie z tym gigantem 60Mpix.

Co do taniego modelu w Zetkach to nie mam pojęcia bo w momencie jak Z6 tanieje i musi tanieć bo to nie są już czasy lustrzanek gdzie latami trzymała się cena body tylko jest konkurencja.

Kolejna sprawa, Sony ma podobną matrycę określaną jako lepsza i niby do modelu A7rIV, a jeśli wiemy że współpraca nikon z sony jest bardzo duża to możliwe że premiery nowej Zetki i nowego A7 będą w zbliżonym okresie ?
Osobiście spodziewałbym się oficjalnej zapowiedzi w tym roku może w czwartym kwartale, dla Sony byłoby to duże przyspieszenie ale managerowie chyba wiedzą co robić.

nikoniarz
23-04-2019, 20:30
Źródło Panie, źródło...

ksh
23-04-2019, 21:04
Zebrane z rumorsów siedząc w aucie na parkingu :)

grissley
26-04-2019, 10:01
Ogólnie to uważam że Nikon jak chce się dalej liczyć na masowym rynku to musi zrobić jakieś bezlustra apsc.

Nie wiem, czy da się zrobić coś małego i zgrabnego z bagnetem F. Gdyby się dało, byłoby super...

Maro66.
26-04-2019, 10:56
Nie wydaje mi się, trzeba projektować system od nowa, albo zrobią potworka podobnego ostatnim Sigmom. Czyli teoretycznie płaskie body z którego wychodzi tuba z bagnetem. Ale to nie ma większego sensu. No chyba, że jesteśmy fanami prądożernego wizjera.

Kolekcjoner
26-04-2019, 22:31
Nie wiem, czy da się zrobić coś małego i zgrabnego z bagnetem F. Gdyby się dało, byłoby super...
Pewnie by się dało. Canon robi lustro 200/250D bardzo małe i bardzo dobrze się sprzedające. Natomiast ja miałem na myśli ml apsc a tu bagnet F nie ma sensu.

Jacek_Z
29-04-2019, 11:03
Bezlustro nie ma bagnetu F. Na bagnet F były naleśniki.

ksh
29-04-2019, 11:10
Pewnie by się dało. Canon robi lustro 200/250D bardzo małe i bardzo dobrze się sprzedające. Natomiast ja miałem na myśli ml apsc a tu bagnet F nie ma sensu.

Według ostatnich danych na rumorsach to aps-c nikona lepiej się sprzedaje w lustrzankach.

Kolekcjoner
29-04-2019, 13:29
Według ostatnich danych na rumorsach to aps-c nikona lepiej się sprzedaje w lustrzankach.
Ale względem czego się lepiej sprzedaje?

TOP67
29-04-2019, 13:53

Na pewno lepiej niż w bezlusterkowcach ;)

cz4rnuch
29-04-2019, 14:31
Faktycznie sprzedaż bezluster aps-c u Nikona ostatnio kuleje :) Kolega koesh trochę nieporadnie to napisał, ale domyślam się, że chodziło mu o sprzedaż lustrzanek aps-c Nikona względem Canona.

ksh
29-04-2019, 15:01

Przecież cytuje, lepiej się sprzedają lustra aps-c nikona niż canona.

Kolekcjoner
29-04-2019, 21:39
Przecież cytuje, lepiej się sprzedają lustra aps-c nikona niż canona.
A to nie skumałem, bo już myślałem że coś mnie ominęlo ;)....

prz3mo
01-05-2019, 16:29
A propos sprzedaży:

https://www.sonyalpharumors.com/bcn-reports-the-sony-a7iii-sells-two-times-more-than-the-competition-combined-canon-r-canon-rp-and-nikon-z6/

OjTam
29-05-2019, 19:33
Luźne ploty:
Z9? - High-end, z dwoma slotami kart - możliwa prezentacja w lecie.
Nikon Z5 w 2019: 30-32 MPix APS-C , budową zbliżony do Z6, dwa sloty (XQD oraz mSD)
Nikon Z3 w 2020: podstawowy DX, bez gibańca, 24/26 MPix, pojedynczy slot mSD, prawdopodobnie brak EVF.
Co najmniej dwa szkła DX Z na start, możliwe standard zoom + tele-zoom lub standard zoom i stałka, więcej szkieł DX w przyszłym roku.
Kolejna aktualizacja softu w lecie lub na jesień, z dodaną obsługą CFExpres i filmów RAW.

PS. Może by zmienił nazwę tematu? Bo ploty nie tylko o FX są.

HYPER
29-05-2019, 19:57
PS. Może by zmienił nazwę tematu? Bo ploty nie tylko o FX są.
Lepiej zalozyc nowy watek zeby kundle sie nie paletaly miedzy rasowymi aparatami.

TOP67
29-05-2019, 20:00
Dopisek FX miał odróżnić wątek od systemu Nikon 1, wtedy jeszcze nikt nie znał nazwy serii. Zamienię FX na Z.

OjTam
29-05-2019, 20:23
Lepiej zalozyc nowy watek zeby kundle sie nie paletaly miedzy rasowymi aparatami.
Daruję sobie komentarz.

Dopisek FX miał odróżnić wątek od systemu Nikon 1, wtedy jeszcze nikt nie znał nazwy serii. Zamienię FX na Z.

Może być. Dziękować.

HYPER
29-05-2019, 21:17
Daruję sobie komentarz.
a daruj sobie. kto Ci zabroni.

david555
13-06-2019, 10:07
Ponoć jeszcze w tym roku, ma pojawić się korpus MILC Nikona z sensorem FF, klasy mid-level w cenie ok. 900$.

Jacek_Z
13-06-2019, 11:43
Czyli pomału zarzynają średnią półkę lustrzanek. W rodzaju D7500, D610. Ciekawe co z wyższą półką. Będzie D6, ale czy będzie następca D850? Może już nie być.
Ja bym bardzo chciał body hybrydowe, ale się pewnie nie doczekam.
ML w cenach tanich luster to na razie domena Sony ze starym A7 (a nawet i ono jest droższe od takiego D3300 z kitem).

rpromin
13-06-2019, 11:48
Czyli pomału zarzynają średnią półkę lustrzanek. W rodzaju D7500, D610. Ciekawe co z wyższą półką. Będzie D6, ale czy będzie następca D850? Może już nie być.
Ja bym bardzo chciał body hybrydowe, ale się pewnie nie doczekam.
ML w cenach tanich luster to na razie domena Sony ze starym A7 (a nawet i ono jest droższe od takiego D3300 z kitem).

Sony ma A6000 które może śmiało konkurować z takim D3300.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ksh
13-06-2019, 11:56
Taa... FF za 900$ :)

Jacek_Z
13-06-2019, 12:10
Sony ma A6000 które może śmiało konkurować z takim D3300.
Ja piszę o innym zagadnieniu. Co czym zastępuje Nikon. Nikon nie zastępuje Nikonów aparatami Sony. Piszę co robi firma, o jej polityce. A nie o klientach.
Cenowo na razie (i jeszcze pewnie długo) będzie wygrywało Sony. Tym zdobywają rynek. I marketingiem.

david555
13-06-2019, 12:19
Taa... FF za 900$ :)

Już masz D750 za 5k, to niby dlaczego nie jakiś kastrat.

ksh
13-06-2019, 12:46
D750 miał cenę premierową 2200$, teraz są plotki o następcy że może kosztować tyle co D610 czyli 2000$, canon wypuścił kastrata bezlustra w cenie 1300$, przy takich spekulacjach jednak zdrowy rozsądek przydaje się i to bardzo.
To co napisałeś może dotyczyć aps-c nowego ale to póki co nikt nie wie.
Ale może będzie rewolucja, najwięcej na niej stracą ci co mają porządny sprzęt kupiony "po starych cenach".

david555
13-06-2019, 12:50
D750 miał cenę premierową 2200$, teraz są plotki o następcy że może kosztować tyle co D610 czyli 2000$, canon wypuścił kastrata bezlustra w cenie 1300$, przy takich spekulacjach jednak zdrowy rozsądek przydaje się i to bardzo.
To co napisałeś może dotyczyć aps-c nowego ale to póki co nikt nie wie.
Ale może będzie rewolucja, najwięcej na niej stracą ci co mają porządny sprzęt kupiony "po starych cenach".

Przeczytaj ploty na nikonrumors, ja z tym nie mam nic wspólnego. :-)

ksh
13-06-2019, 13:11
Czytałem dlatego wspomniałem o tym że raczej nie chodzi o pełną klatkę ale zobaczymy, inna kwestia jeśli Z6 nie ma AF, to co można wykastrować w niższym modelu ? ;)

OjTam
13-06-2019, 13:18
to co można wykastrować w niższym modelu ? ;)

Obudowa z masy papierowej, brak wizjera, ekranik cz-b VGA, brak gorącej stopki, bagnet z puszki po piwie... Jeszcze parę by się znalazło. :)

cz4rnuch
13-06-2019, 13:59
Przeczytaj ploty na nikonrumors, ja z tym nie mam nic wspólnego. :-)
Na dole tej ploteczki jest małe uaktualnienie.

Update: The Nikkei article says mid-level mirrorless will be "one one hundred thousand yen level" - so maybe between 100,000 to 190,000 yen (between $900 and $1,700).

krzysztofz24
13-06-2019, 17:18

Co zarzynaja?
A moze po prostu wzbogacaja oferte. W lustrach jest D3xxx, 5xxx oraz xxx (np D750,500,610, 850) i jednocyfrowe profi.
To dlaczego nie moga zrobic czegos takiego w bezlustrach. Poczynajac na entry level, stanach posrednich i powiedzmy pol-profi jak D850 lub D500.

I znajda sie nabywcy na lustra i zarowno bezlustra. Co kto woli.
Na palcach jednej reki niemal mozna policzyc dedykowane obiektywy do systemu Z.
To by troche Nikon niezbyt wyszedl finansowo jak by przestal robic body do szkiel F, ktore nadal produkuje.
No niby mozna i do Z przez adapter podpiac, ale wiekszosc tu przedstawia poglad ze lepszym rozwiazaniem sa szkla Z bez adaptera niz F z adapterem do bezluster przypinac.

Spokojnie;-).
Im szersza oferta roznych typow aparatow tym lepiej.

grissley
13-06-2019, 18:35
Co zarzynaja?
A moze po prostu wzbogacaja oferte. W lustrach jest D3xxx, 5xxx oraz xxx (np D750,500,610, 850) i jednocyfrowe profi.
To dlaczego nie moga zrobic czegos takiego w bezlustrach.

Bo wydaje się, że bezpośrednie odpowiedniki będą się wzajemnie kanibalizować. Dwa razy więcej kosztów i roboty, a łączna sprzedaż większa nie dwukrotnie, a np ciut. Albo pół ciuta ;)

Kolekcjoner
13-06-2019, 18:44
Co zarzynaja?
To dlaczego nie moga zrobic czegos takiego w bezlustrach. Poczynajac na entry level, stanach posrednich i powiedzmy pol-profi jak D850 lub D500.

I znajda sie nabywcy na lustra i zarowno bezlustra. Co kto woli.
Na palcach jednej reki niemal mozna policzyc dedykowane obiektywy do systemu Z.
To by troche Nikon niezbyt wyszedl finansowo jak by przestal robic body do szkiel F, ktore nadal produkuje.
No niby mozna i do Z przez adapter podpiac, ale wiekszosc tu przedstawia poglad ze lepszym rozwiazaniem sa szkla Z bez adaptera niz F z adapterem do bezluster przypinac.

Spokojnie;-).
Im szersza oferta roznych typow aparatow tym lepiej.
Szersza oferta zapewne jest dobra ale przy malejącej sprzedaży czy da się utrzymać ekonomicznie - osobiście wątpię.

poste
13-06-2019, 18:47
Rynek się kurczy, sprzedaż spada od lat. ML raczej ożywią trochę sprzedaż, a przynajmniej na to liczą producenci. Przy okazji skanibalizują DSLR-Y? To co, w ogólnym rozrachunku i tak sprzeda się trochę więcej aparatów. Jest oferta i dla konserwatystów, i dla goniących za nowinkami.

david555
13-06-2019, 18:47
Poczynajac na entry level, stanach posrednich i powiedzmy pol-profi jak D850 lub D500....

Nie mam pojęcia dlaczego używasz wobec D500 i D850, określenia "pół-profi" ?
I jeden i drugi korpus są profesjonalnymi narzędziami i każde z nich, służy do bardzo konkretnych zastosowań

D500, to konwerter x1,5 dla spottersów, a D850, to narzędzie do portretu, krajobrazu i astro.

Jednocyfrowce z kolei, specjalizowane są do zawodowej reporterki i różnią się konstrukcyjnie od wyżej wymienionych, w zasadzie tylko wbudowanym gripem.

Jacek_Z
13-06-2019, 20:35
Co zarzynaja?
To dlaczego nie moga zrobic czegos takiego w bezlustrach. Poczynajac na entry level, stanach posrednich i powiedzmy pol-profi jak D850 lub D500..
Za dużo linii do utrzymania. Jesli przy obecnej modzie na bezlustra będzie w podobnej cenie bezlustro (z FTZ) i lustrzanka to ludzie będą wchodzili w bezlustra jako bardziej perspektywiczne.
Na razie Z6 jest mocno droższe od D750, ale Z6 może będzie tańsze, a miało wystarczająco dobre parametry ?

krzysztofz24
13-06-2019, 20:43
Nie mam pojęcia dlaczego używasz wobec D500 i D850, określenia "pół-profi" ?
I jeden i drugi korpus są profesjonalnymi narzędziami i każde z nich, służy do bardzo konkretnych zastosowań

Bo mz profi to tylko 1 cyfrowe puszki. Czyli takie na wojne;-). D500 i D850 to bardzo dobre aparaty, to ze u nas sa bardzo czesto uzywane zawodowo/zarobkow, to nie znaczy ze bogatsza czesc Europy tez tak robi. Ba, jesli przyjmiemy ze zarobkowe uzywanie puszki czyni ja profi-to D750 bedzie tu krolem profi;-), bo jest bardzo popularny wsrod slubniakow.

Jednocyfrowce z kolei, specjalizowane są do zawodowej reporterki i różnią się konstrukcyjnie od wyżej wymienionych, w zasadzie tylko wbudowanym gripem.
Jeszcze wiel aspektow jest o oczko wyzej. Najnizszy shutter lag, najszybszy AF, najlepsze wysokie ISO, najlepsza ergonomia, rozlozenie przyciskow, najlepsza odpornosc na warunki atmosferyczne itp, itd.

cybulski
13-06-2019, 20:43
Jak pisałem kilka mies temu że Nikon się stoczy ze sprzedażą a sony pójdzie do przodu to mnie tu ktoś pisał, że nie wiem co mówię. Wychodzi na to że coś chyba wiedziałem ;)

poste
13-06-2019, 21:00
Wiesz, takie opinie "Nikon się stoczy ze sprzedażą a sony pójdzie do przodu" to takie dość ogólne są, najdelikatniej mówiąc. Kiedy? Jutro, za rok czy dziesięć lat?
Ja nie widzę "staczania się" Nikona, jedynie kurczący się rynek, którego kolejne segmenty są przede wszystkim zjadane przez komórki. Plus ML, który wypiera DSLR oraz Canon i Nikon, który wreszcie to dojrzał. Zobaczymy, jak sobie to poukładają. Jak by popatrzeć na forum, to parę lat temu Nikon miał już, już się zwijać i gasić światło. ;)

Myszowor
13-06-2019, 21:03
Ja to widzę zupełnie odwrotnie, Sony traci rynek na rzecz innych firm.

cybulski
13-06-2019, 21:08
Linia prosta sprzedaży na spadajacym rynku to oznacza spadek. Linia wznosząca to może być też spadek ale mniejszy. Relatywnie udział sony rośnie w tym rynku raczej. Mało tego, są szkła do Sony na które trza czekać 3-4 tygodnie a i są takie których w PL już brak i nie wiadomo kiedy będą. Coś to oznacza?

Ja to widzę zupełnie odwrotnie, Sony traci rynek na rzecz innych firm.

Naprawdę? Teoria względności jest?

MstrG
13-06-2019, 21:08
Jak pisałem kilka mies temu że Nikon się stoczy ze sprzedażą a sony pójdzie do przodu to mnie tu ktoś pisał, że nie wiem co mówię. Wychodzi na to że coś chyba wiedziałem ;)

Japoński rynek:
https://nikonrumors.com/2019/06/10/japanese-camera-market-share-canon-37-3-nikon-26-7-sony-13-1.aspx/

Ciekawe jak wyglądają inne rynki w obecnym czasie.

Jacek_Z
13-06-2019, 21:11
??? Sprzedaż bezluster Sony spadła, sprzedaż Canona i Nikona wzrosła (o co nietrudno, bo przedtem wynosiła zero, pomijam niepełnoklatkowe)).
Ja pisalem o zdobywaniu doświadczenia i dawałem N i C 2 lata by zrównały swoje bezlustra z tymi od Sony. Zdaje się, ze przesadziłem, wystarczy rok.
To co robi Sony to już nie reklama, to propaganda.

ksh
13-06-2019, 21:25
Canon i Nikon korzysta póki co z impulsu na nowość, wielu posiadaczy systemów kupują sprzęt, zmieniają bo byli nazwijmy to wygłodzeni czekaniem na ten sprzęt przez te lata obecności na rynku sony.
Zobaczcie jak to się wszystko zmienia mocno przy każdej premierze, tak będzie i przy kolejnych soniaczach, nikonach i canonach, ciekaw jestem jak wyjdzie za jakiś czas Panas.

krzysztofz24
13-06-2019, 21:25
Szersza oferta zapewne jest dobra ale przy malejącej sprzedaży czy da się utrzymać ekonomicznie - osobiście wątpię.

Za dużo linii do utrzymania.(....)

Rynek aparatow foto sie skurczyl, co jest bezpornym faktem. Glownie przez smartfony.
Ja widze to tak, ze sa lustra i bezlustra jako oddzielne linie aparatow. I bez takich kombinacji, ze pozycjonowane sa na zakladke, bo to byloby bez sensu mz. Lustro APS-c entry level a juz dla bardziej ambitnego amatora bezlustro. No a co z D500, bedzier mial oodpowiednik w bezlustrach?
To bez sensu.

Dwie oddzielne linie, bo znajda sie amatorzy i na to i na to. Ja np pozostane wierny wizjerowi optycznemu, do samego konca-mojego lub jego;-).
Tylko, ze te linie powinny byc idealnie dopasowane, okrojone i od nowa przepozycjonowane i wycenione. Po kiego grzyba Nikon rozbil amatorskie lustra na dwie linie D3xxx i D5xxx. Nikt mi nie wmowi, ze roznice sa tak kolosalne ze te aparaty musza sie roznic cena znaczaco.
Zreszta klient bardziej jest wymagajacy niz byl i jak Nikon chce sprzedawac amatorskie DSLR to D3xxx out i zostaje D5xxx, potem cos juz dla bardziej ambitnych czyli D7xxx i konczace linie pol-profi D500. I ogolnie dajemy wiecej za nizsza cene. Jakos Z6 potanial bardzo i chyba ponizej kosztow produkcji go nie sprzedaja. To rynek ustala cene a nie widzimisie producenta. Producent ma sie wstrzelic w rynek z cena i oferta.

Wywalenie D6xx Fx tez by mialo sens i obnizenie ceny D760 czyli nastepcy D750. Potem pol profi D850, tylko ze ja bym tu chetnie widzial rozbicie na dwa warianty; duzo Mpx i studio a drugie body reporterka i lepsze ISO. Ale pewnie zostanei z MPx tylko, bo przeciez inni to cisna;-)
I na koniec D6.

Czyli w lustrach;
DX - D5xxx - D7xxx - D500
FX - D760 - D850 - D6.

Bezlustra;
DX - Z3 entry level, Z4 cos dla ambitniejszych. A jak ktos chce pol-profi odpowiednik D500, to zapraszamy linijke nizej;-)
FX - Z6s odpowiednik D760 i Z7s odpowiednik D850. (Juz nie chce kombinowac z nazwa wiec daje przy nastepcach literke S). Tylko ze tutaj juz koniecznie bym rozbil Z7s na takie z mpx i takie z szybkoscia i lepszym ISO. Czyli Z7sx studio i Z7s "reporterka".

Zastanawia mnie czy linia D5xxx w lustrzankach bedzie miala sens (moze ja wyprzec Z3). Bo to pierwszy aparat a amatorzy, ktorzy dopiero zaczynaja biora przewaznie "nowinki". A dopiero D7xxx i D500 sa dla bardziej swiadomych, ktorzy juz wiedza czy chca lustra czy bezlustra.

Oswiadczam, ze to jest moja "analiza rynku" pod katem potrzeb i zapotrzebowania na aparaty i na czym Nikon moze zarobic. Jestem niemal pewien ze czesc osob z watku bedzie mialo swoje wizje. I dobrze.
A juz na pewno Nikon ma swoja interpretacje rynku:-)

ksh
13-06-2019, 21:38
Można to analizować i wymyślać co powinno być ale sam po sobie wiem że nie sprawdzi się na 100% :)
Spokojnie tanie lustrzanki mają sens, w usa 300$ za zestaw na promo to standard i dobrze sie sprzedaje.
Wyższy model moim zdaniem powinien połączyć serie D5xxx i D7xxx, potem pro D500 i koniec w aps-c.
Dwa bezlustra aps-c, jedno proste, drugie zaawansowane ale... czy nikon powinien w to się pchać to ja nie wiem, chyba że są w stanie szybko zrobić szklarnie ale to błyskawicznie bo inaczej będą wąchać tyły za canonem, olympusem i sony.

david555
13-06-2019, 22:07
Bo mz profi to tylko 1 cyfrowe puszki. Czyli takie na wojne;-). D500 i D850 to bardzo dobre aparaty, to ze u nas sa bardzo czesto uzywane zawodowo/zarobkow, to nie znaczy ze bogatsza czesc Europy tez tak robi. Ba, jesli przyjmiemy ze zarobkowe uzywanie puszki czyni ja profi-to D750 bedzie tu krolem profi;-), bo jest bardzo popularny wsrod slubniakow.
...

Sorry, ale używasz argumentów zupełnie od czapy, jako że system Nikona jest systemem kompletnym i zawiera wszystkie narzędzia oprócz MF, którymi posługują się fotografowie zawodowi, tak więc zarówno D300/D300s/D500 w APS, jak cała seria D8xx, to narzędzia stricte profesjonalne.
Nie wiem też o jakim sprzęcie mówisz, którym niby to posługują się zawodowcy na legendarnym Zachodzie, bo z tego co mnie jest wiadome, używają dokładnie tego samego co my na naszym zapyziałym Wschodzie. ;-)

Jednocyfrowce muszą być wykonane solidniej, jako że wykorzystuje się je do reporterskiej młocki, ale ja np. NIGDY nie użyłbym np. D5 do pracy w studiu, bo ten aparat się do tego zupełnie nie nadaje, cokolwiek by cała rzesza mało zorientowanych o tym powiadała.

A D750 faktycznie został przez "kotleciarzy" nobilitowany do rangi pro, co potwierdza umieszczenie go w programie NPS, ale to jakby zupełnie inna historia.

krzysztofz24
13-06-2019, 22:20
Jakie od czapy, wydaje mi sie ze logicznie i spojnie swoje zdanie wylozylem.
D500 i D850 mimo, ze to swietne i wytrzymale aparaty to jednak nie ta polka co D5 i takie sa fakty.

Jesli D500 i D850 to profi to jak nazwac D5?
Uber profi, nad profi, super profi;-)

Cofnijmy sie troche do prehistori czyli sierpnia 2007 A.D kiedy to Nikon zaprezentowal swoje pierwsze body FX dla profesjonalistow czyli Nikona D3...i jednoczesnie Nikona D300 z matryca APS-C CMOS. I Ten drugi tworzyl z tym pierwszym idealna pare.
Profesjonalne body D3 i idealny buckup dla zawodowca czyli D300. Profi i polprofi. Czy moze powinienem bardziej z angielska napisac semiprofi. Osobiscie wole poloski odpowiednik teg ookreslenia.

david555
13-06-2019, 22:33
krzysztofz24

Jeżeli nie rozumiesz, to już nie zrozumiesz, ale to pewnie nie Twoja wina.

Jedynym w pełni uniwersalnym korpusem jednocyfrowym, był na dosyć krótko D3x, zresztą sam z niego korzystałem, natomiast cała reszta jednocyfrowców, to narzędzia stricte dla roboty reporterskiej i jedynie z tego powodu mają tak pancerną budowę, co ich przez to nie stawia na jakimś szczególnym piedestale.

Ode mnie, to w zasadzie tyle na ten temat.

krzysztofz24
13-06-2019, 22:45
krzysztofz24
Jeżeli nie rozumiesz, to już nie zrozumiesz, ale to pewnie nie Twoja wina.

To ze napiszesz komus ze w twoim mniemaniu nie rozumie, to nie znaczy z automatu ze masz racje;-).
D3x stracil racje bytu jak wyszlo D800, bo do studia nie trzeba takiej pancernosci. Co do tej pancernosci jednocyfrowych body i piedestalu jak piszesz. To dla mnie jednak stawia je to na topie. Bo producent pakuje tam najlepsze co tylko ma. Najlepsze uszczelnienia, najlepsza szybkosc, najlepszy AF, pancernosc, ergonomie itp, itd. Zreszta juz szerzej pisalem.

Po co to napinanie, przeciez mozemy miec rozne zdanie i sobie dyskutowac o tym.

Hmm, chyba sie OT robi lekki;-). Propnuje nie kontynuowac. EOT z mojej strony.

nikoniarz
13-06-2019, 22:51
Profesjonalne body D3 i idealny buckup dla zawodowca czyli D300.

D300 to nie było idealne body jako backup do D3. Cokolwiek by nie pisano w broszurkach czy reklamach, to minimum 1,5EV różnicy powodowało, że niechętnie sięgało się po D300. No chyba, że mowa o backupie jak padnie D3, no to wtedy lepsze cokolwiek niż zupełny brak.

cz4rnuch
13-06-2019, 23:00
Można być zawodowym kierowcą ciężarówki lub rajdowym. To inne profesje i potrzeba do tego różnego sprzętu. Tak samo D850 i D5 to są profesjonalne korpusy, ale do innych zastosowań. D5 nie będzie lepszy w portrecie a D850 nie sprawdzi się tak samo dobrze w sporcie (przyjamniej tam gdzie potrzeba ultra skutecznego AFu i szybszej serii). Ale oba są profesjonalne.

krzysztofz24
13-06-2019, 23:32
D300 to nie było idealne body jako backup do D3. Cokolwiek by nie pisano w broszurkach czy reklamach, to minimum 1,5EV różnicy powodowało, że niechętnie sięgało się po D300. No chyba, że mowa o backupie jak padnie D3, no to wtedy lepsze cokolwiek niż zupełny brak.

A jakie bylo wtedy dostepne najlepsze inne body nikona jako buckup do D3?
Odpowiedz; zadne.

D700 to dopiero byla piesn przyszlosci.

nikoniarz
13-06-2019, 23:36
A jakie bylo wtedy dostepne najlepsze inne body nikona jako buckup do D3?
Odpowiedz; zadne.

D700 to dopiero byla piesn przyszlosci.

Drugie D3 kolego ;)

krzysztofz24
13-06-2019, 23:48
Można być zawodowym kierowcą ciężarówki lub rajdowym. To inne profesje i potrzeba do tego różnego sprzętu. Tak samo D850 i D5 to są profesjonalne korpusy, ale do innych zastosowań. D5 nie będzie lepszy w portrecie a D850 nie sprawdzi się tak samo dobrze w sporcie (przyjamniej tam gdzie potrzeba ultra skutecznego AFu i szybszej serii). Ale oba są profesjonalne.

Jak juz dales przyklad z kierowca ciezarowki i rajdowym. To pierwszy lepszy gienek moze byc kierowca ciezarowki;-) a Niki Lauda to troche inna kategoria.
Kiedys Nikon mial D3 i postanowil zrobic rownie profesjonalna lustrzanke D3x. Tylko, ze jednak pozniej doszedl do wniosku (i slusznie) ze jednak w studiu to nie trzeba pancernosci i w sumie warunki swietlne sa kontrolowane i Iso nie musi byc tak wysrubowane.
I zastapil D3x seria D8xx odejmujac troche od specyfikacji jednocyfrowej, ale ofc dal tez pewne rzeczy typu lepsze przejscia tonalne do portretu wlasnie.

Jak fotografujesz D5 demostracje pod sejmem czy zamieszki w Afryce w czasie wojny domowej, to to jest sprzet do tego. Dalej juz nic nie ma bardziej profi, bardziej sie nadajacego.
Jak dzialasz w studiu np w modzie i portrecie to D850 swietnie sie nada, ale jak juz przychodzi do grubej produkcji za gruby hajs na swiatowym poziomie, to jest jeszcze Hassel np. I ty on jest tu profi pelna geba w studyjnym zastosowaniu czy fotografi mody.

Drugie D3 kolego ;)

Pozwole sie nie zgodzic
Dla mnie buckup to cos awaryjnego, cos mniejszego, cos czym mozna sie poratowac jak padnie glowne body. Cos co lezy w torbie jak nie ma sytuacji awaryjnej.
A nie ze dzialamy "stereo":-). To wtedy jest "stereo" bez buckupu.

Z twoja opcja buckupu moglbym sie zgodzic jesli dodamy do tego karnet na silownie i konkretne osiagniecia na tejze silowni;-)
Jakos nie widze w twojej stopce opcji 2 razy D3, tylko mniejsze i lzejsze D700...

nikoniarz
13-06-2019, 23:56
Ale to, że Ty odbierasz D300 jako backup D3 nie oznacza, że jest ono backupem :) Bo widzisz, dla mnie awaryjne body musi zaoferować materiał na tym samym poziomie co główne. I z tego powodu D700 "wykopało" D300 na zbity pysk :)

Edit:
I to tyle, bo nie chce mi się pisać o oczywistosciach w wątku do tego nie przeznaczonym. A że Ty po raz kolejny interpretujesz coś "dziwnie", to nic na to nie poradzę. Nawet nie pomyślałeś o tym, że D700 mam z gripem przez co jest jeszcze większy od D3 ;)

krzysztofz24
14-06-2019, 01:08
Ale to, że Ty odbierasz D300 jako backup D3 nie oznacza, że jest ono backupem :) Bo widzisz, dla mnie awaryjne body musi zaoferować materiał na tym samym poziomie co główne. I z tego powodu D700 "wykopało" D300 na zbity pysk :)

Odpowiadasz mi i chyba zapominasz co pisalem (post 1163). Najpierw D300 bylo buckupem dla D3 ( i tak kto producent sugerowal nawet) bo nic innego nie bylo a potem przejelo ta "schede" D700 bo bylo FX tak jak D3.
Czyli nie zgadasz sie ze mna, odpowiadasz mi "kontrargumentami, tylko ze w sumie to to samo co ja pisalem. To w koncu sie klocisz czy zgadzasz:grin:?

Albo dobra szkoda pisac, jak juz zaczynasz rozmowcy imputowac "dziwna" interpretacje itp, to pozwolisz, nie bede kontynuowal tej rozmowy.

Jacek_Z
14-06-2019, 01:23
Canon i Nikon korzysta póki co z impulsu na nowość,

ciekaw jestem jak wyjdzie za jakiś czas Panas.Impuls za nowość - OK, ale w drugą stronę duża rezerwa większości potencjalnych chętnych - niech betatesterzy potestują nowość. Bo Z i R to nie to samo co kolejna lustrzanka, gdzie wiadomo, że firmy mają doświadczenie (a i tak potrafią wypuścic coś z wadą). Plus mała ilość szkieł nie zachęca do wejścia tak od razu w ML.
Dopiero teraz ludzie zaczną je kupować, jest coraz więcej pochlebnych opinii o Z (nasze forum jest tego przykładem), wbrew temu co próbowali nam wmówic ludzie od Sony, że tylko A7III i potem długo nic.
Cały czas piszę - system można będzie ocenic jako fajny-niefajny konkurencyjny (bądź nie) po około 2 latach od premiery. To co sobie pisze Sony to taki łabędzi spiew. Dziś jeszcze mogą się chwalić, za rok połowa argumentów im wypadnie, a za kilka lat .. się okaże, wolę nie spekulować jeśli chodzi o tak odległą perspektywę.

cz4rnuch
14-06-2019, 04:18
Jak juz dales przyklad z kierowca ciezarowki i rajdowym. To pierwszy lepszy gienek moze byc kierowca ciezarowki;-) a Niki Lauda to troche inna kategoria...Skoro już tak dokładnie przyglądamy się mojemu por ównaniu to Niki Lauda był kierowcą wyscigowym a nie rajdowym. Ale nie o to chodziło. Porównanie jest proste, bo miało na celu pokazac jedynie to, że do różnych profesji potrzebne są różne narzędzia. A profesjonalista umie wybrać takie, które jest dla niego odpowiednie.

cybulski
14-06-2019, 06:34
A już wiadomo może czy aby gumy się nie odklejają? Czy już komuś zaczęło? W sumie niektórzy już mogą mieć zrobionych wymaganą ilość klatek zetko bo z tego co pamiętam gumy lecialy szybko w każdym modelu. Obecnie nie mam takich problemów i nie tęsknię :)

madebyzosiek
14-06-2019, 06:52
A już wiadomo może czy aby gumy się nie odklejają? Czy już komuś zaczęło? W sumie niektórzy już mogą mieć zrobionych wymaganą ilość klatek zetko bo z tego co pamiętam gumy lecialy szybko w każdym modelu. Obecnie nie mam takich problemów i nie tęsknię :)W sumie to chyba Twoja fantazja jest zbyt bujna... Pomijając kolejny bezsensowny post w tym temacie, to raczej problem oklein występował tylko w niektórych aparatach, na nieszczęście głównie profesjonalnych i ostatnie lata pokazują, że już dawno nie istnieje. Zdaje się, że posiadane przez Ciebie Fuji też miało problemy na tym poziomie...
A wracając do tego co jest pro, to zdaje się że sam Nikon dokładnie określa które aparaty są amatorskie, które półprofesjonalne, a które profesjonalne... I jakoś tak wyszło, że te ostatnie to nie tylko jednocyfrówki... Można to sobie interpretować dowolnie, ale klasyfikacji producenta to nie zmieni...

cybulski
14-06-2019, 07:17
W Fuji wszsytko sie odkleja mniej więcej góra po roku więc trzeba często zmieniać niestety.
Modele które miałem, we wszystkich mi gumy leciały D70, D300, D3400, D610 więc od tej strony patrząc to fakt mam małe doświadczenie w Nikonach no tylko cztery modele. Mocno amatorski D3400 gumy po roku były już napuchnięte i się odklejały a przebieg był malutki jaieś 10-15 tysi.

Więc dla mnie to nie są "fantazje" tylko pytanie jak jest obecnie i czy już coś wiadomo czy tym razem jest już OK ?

david555
14-06-2019, 08:00
To nie z gumami, czy z klejem jest coś nie tak, tylko najczęściej z osobniczą fizjologią, jako że nie odklejają się tak często gumy użytkownikom aparatów, którym nie pocą się dłonie.

Zresztą, jeżeli ktoś ma z tym problem, to powinien kupić EasyCover i po sprawie.

Myszowor
14-06-2019, 08:11
U mnie w D800, D7500 i D3300 nic się nie odklejało, chyba zależy od trzymania i uchwytu.

rpromin
14-06-2019, 08:23
A już wiadomo może czy aby gumy się nie odklejają? Czy już komuś zaczęło? W sumie niektórzy już mogą mieć zrobionych wymaganą ilość klatek zetko bo z tego co pamiętam gumy lecialy szybko w każdym modelu. Obecnie nie mam takich problemów i nie tęsknię :)

Pewnie jak w każdym porządnym Nikonie jednym będą odchodzić innym nie :). Nie wiem na czym polega problem z gumami bo mimo przerobienia kilku różnych body nikona nigdy nie miałem tego problemu, No może raz na 7 letnim d200 lekko spuchła przy przednim pokrętle, byłem drugim użytkownikiem. To musi być chyba tez związane z konkretnym użytkownikiem, może kwestia jak mocno ściska aparat albo jak mocno się ręce pocą... albo jeszcze coś innego. W każdym razie dla mnie narzekanie na gumy to coś o czym słyszałem i nie doświadczyłem mimo około 15 lat z nikonem

Rossi_PL
14-06-2019, 09:30
Na grupie FB poświęconej Z6/Z7 są już trzy osobne wpisy ze zdjęciami i dziwnym "zmarszczeniem" gumy rękojeści... Nie wczytywałem się ale pierwsza osoba zarzekała się, że filmuje z gimbala w 85% czasu używania puszki i nie ma szans na "wypocenie";)

david555
14-06-2019, 10:06
Na grupie FB poświęconej Z6/Z7 są już trzy osobne wpisy ze zdjęciami i dziwnym "zmarszczeniem" gumy rękojeści... Nie wczytywałem się ale pierwsza osoba zarzekała się, że filmuje z gimbala w 85% czasu używania puszki i nie ma szans na "wypocenie";)

Ot i na to lekarstwo: https://easycover.eu/products/camera-cases/easycover-camera-case-nikon-z6-and-z7

Niestety, korpusy ML bardzo się nagrzewają, co może rodzić takie skutki, jak puszczanie kleju pod gumami.

cz4rnuch
14-06-2019, 10:09
W sumie to chyba Twoja fantazja jest zbyt bujna... Pomijając kolejny bezsensowny post w tym temacie, to raczej problem oklein występował tylko w niektórych aparatach, na nieszczęście głównie profesjonalnych i ostatnie lata pokazują, że już dawno nie istnieje...Nie wiem czy to prawda czy nie, ale wkleiłem gdzieś tu fragment dyskusji na forum dpreview gdzie kilku właścicieli pisało o wyciągających się gumach w Z7.

kurczeblade
14-06-2019, 10:17
Na grupie FB Z też już się pojawiają pierwsze informacje o tych gumach.

W sumie to od dłuższego czasu jest. Ale nie chciałem wspominać, bo się obawiałem ataku terrorystycznego radykalnych fanów aparatu ;)

Myszowor
14-06-2019, 12:17
U mnie trzyma się mocno i nie chce odłazić.
Cybulski widzę że sprzedajesz fuji, z ciekawości zapytam, jaki system teraz?

Kolekcjoner
14-06-2019, 12:25
To czy dany aparat jest pro to w dużym stopniu decyduje użytkownik. Ja robię zdjęcia czysto do zastosowań zawodowych eMkami :lol:.... Spełniają wtedy wszystkie wymogi aparatów pro choć pewnie nigdy by o to nikt ich nie podejrzewał ale trudno znaleźć coś lepszego do moich zastosowań.
To jest moim zdaniem sprawa mocno umowna co jest pro i naczym się zarabia. Bynajmniej nie tylko "jedynki" do tego służą i nie do wszystkich zadań zawodowych się nadają.

ksh
14-06-2019, 13:06
Raczej to nie klient decyduje bo przecież kwestia konstrukcji, użytych materiałów, zastosowanych podzespołów, parametry itd, za to klient potrafi obudować coś ciekawymi opiniami, tezami, a nawet legendami :)
Jak wsiadam do fiesty 1.25 to nie oczekuje podobnych wrażeń co Ken Block (https://www.youtube.com/watch?v=LuDN2bCIyus) w swoich gymkhana :)

Miodek2
14-06-2019, 13:15
Ot i na to lekarstwo: https://easycover.eu/products/camera-cases/easycover-camera-case-nikon-z6-and-z7

Niestety, korpusy ML bardzo się nagrzewają, co może rodzić takie skutki, jak puszczanie kleju pod gumami.

Jak mawiał Joker z "Czasu Surferów"..nie po to ktoś stworzył kawę czarną i gorzką żeby ją słodzić i zabielać...
Nie po to ktoś wymyśla, projektuje i przykleja gumy, które w zamyśle mają być trwałe aby je chronić czymś bo odejdą po kontakcie z dłońmi...
Mnie odlazły gumy i w Nikonie i w Fuji.

david555
14-06-2019, 13:27
Raczej to nie klient decyduje bo przecież kwestia konstrukcji, użytych materiałów, zastosowanych podzespołów, parametry itd, za to klient potrafi obudować coś ciekawymi opiniami, tezami, a nawet legendami :)
Jak wsiadam do fiesty 1.25 to nie oczekuje podobnych wrażeń co Ken Block (https://www.youtube.com/watch?v=LuDN2bCIyus) w swoich gymkhana :)

Tłukę od lat, różnym tłukom w warsztatach naprawy pojazdów, że do każdej czynności są specjalistyczne narzędzia, których warto używać, zamiast przysłowiowego mesla i młotka.
Jak np. wymóc na takim neandertalczyku, używanie klucza dynamometrycznego, skoro on nawet nie wie jak takie narzędzie wygląda.

W fotografii też mamy specjalizowane narzędzia, zatem warto je umieć rozróżniać i używać zgodnie z przeznaczeniem.

Jak mawiał Joker z "Czasu Surferów"..nie po to ktoś stworzył kawę czarną i gorzką żeby ją słodzić i zabielać...
Nie po to ktoś wymyśla, projektuje i przykleja gumy, które w zamyśle mają być trwałe aby je chronić czymś bo odejdą po kontakcie z dłońmi...
Mnie odlazły gumy i w Nikonie i w Fuji.

O ile mam rozeznanie, to easyCover służy do ochrony korpusu, a nie jedynie gum, ale jeżeli przy okazji uchroni gumy przed odłażeniem, to za niespełna 120 złotych mamy czysty zysk.

cybulski
14-06-2019, 13:59
U mnie trzyma się mocno i nie chce odłazić.
Cybulski widzę że sprzedajesz fuji, z ciekawości zapytam, jaki system teraz?

Lepszy ;)

JK
14-06-2019, 15:16
A nie pomyśleliście o tym, że po zwiększeniu średnicy bagnetu, Nikon może rezerwować Z8 i Z9 dla puszek z większą matrycą, na przykład z cropem 0.7 lub 0.8?

david555
14-06-2019, 15:24
A nie pomyśleliście o tym, że po zwiększeniu średnicy bagnetu, Nikon może rezerwować Z8 i Z9 dla puszek z większą matrycą, na przykład z cropem 0.7 lub 0.8?

Ależ pomyśleliśmy, nawet na dpreview robiono przymiarki prostokątów i kwadratów, czyli rozmiarów hipotetycznych sensorów do mocowania Zet, ale wg. mnie, to jest mało prawdopodobne.

ksh
14-06-2019, 15:30

Niby wchodzi tam matryca 44x33mm ale wątpię, nawet jeśli można by było podpinać szkła S i F przez adapter oddalający obiektyw od matrycy bez dodatkowego układu optycznego.

W plotkach przewija się cały czas że będzie to para jak Z6/Z7, jeden z matrycą małą drugi z tą zakupioną już od Sony 70Mpix, Z9 ma być kontrą dla A9mkII i odpowiednikiem jedno cyfrówki w lustrzankach, Z8 odpowiednik D850 ale jaka matryca to nie wiem, może taka jak w Z7 plus kilka wodotrysków pod pro sprzęt ?

OjTam
14-06-2019, 15:37
Gdzieś widziałem rysunek wskazujący na krycie formatu większego niż FX przez szkła na bagnecie F. Zresztą, istnieje przejściówka F->Fuji G. Więc to akurat chyba nie problem. Ciekawe jak z S, ale w sumie nie zdziwiłbym się, jakby też kryły cyfrowy MF. ;)

TOP67
14-06-2019, 23:36
Niby wchodzi tam matryca 44x33mm ale wątpię, nawet jeśli można by było podpinać szkła S i F przez adapter oddalający obiektyw od matrycy bez dodatkowego układu optycznego.

A co by to miało dać, poza trybem makro? Tak się nie powiększy pola obrazowego.

ksh
14-06-2019, 23:50
Nie wiem, różne fantasmagorie można zobaczyć na tych rumorsach, było coś tam nabazgrane o tym.

david555
15-06-2019, 00:08
A co by to miało dać, poza trybem makro? Tak się nie powiększy pola obrazowego.

A jaką średnicę mają tylne soczewki obiektywów serii "S" ?

A jaką z kolei obiektywy F ?

Kolekcjoner
15-06-2019, 01:23
Ale co biznesowo niby miałaby dać taka matryca? Przecież taki aparat będzie od bardzo drogi do mega drogi ;).... Ile tego sprzedadzą? Trzeba tak czy tak do tego szkieł, też nietanich. To jest moim zdaniem brnięcie w ślepy zaułek. Obecnie nie widzę w tym większego sensu. Moim zdaniem jak Nikon nie chce się sprowadzić do roli niszowej firmy dla entuzjastów i pro musi dać sensowną ofertę w DX i to szybko.

TOP67
15-06-2019, 09:00
A jaką średnicę mają tylne soczewki obiektywów serii "S" ?

A jaką z kolei obiektywy F ?

A jaki to ma związek z pomysłem użycia pierścieni pośrednich na większym formacie? W ten sposób przesuwa się płaszczyznę ostrości.

cybulski
15-06-2019, 09:54

Czyli ten problem ciągle istnieje? Kurde, no mi się ręce pocą chyba bardziej niż średnia i stąd zawsze problemy z gumami czy to Nikon czy Fuji. Stąd tak bardzo dbam czyszczę często aby gumy trwaly ale body gorzej reaguje niż szkła.

JK
15-06-2019, 10:08
A może ręce ci się pocą ze strachu, że ci gumy odlezą. Może spróbuj o tym nie myśleć. O tych odłażących gumach. :wink:

MstrG
15-06-2019, 10:27
A może ręce ci się pocą ze strachu, że ci gumy odlezą. Może spróbuj o tym nie myśleć. O tych odłażących gumach. :wink:

:grin:
Z tymi gumami coś jest. W D200 mi nie odchodziły, gdzie każdy na to narzekał. W D600 tylko guma pod kciukiem się rozciągnęła. W jednym D750 jest idealnie, drugi troszkę spuchł :)
Spuchł ten, który pracował przez dwa dni na dużym słońcu, temperatura powyżej 35st. C.

cybulski
15-06-2019, 11:49

Się śmiejta a ja na poważnie pytam.

Myślę że jak na czas potu się nie wyczyści to wsiąka i puchnie a temperatura wysoka tylko przyspiesza proces.

david555
15-06-2019, 12:01
A jaki to ma związek z pomysłem użycia pierścieni pośrednich na większym formacie? W ten sposób przesuwa się płaszczyznę ostrości.

Z pierścieniami żadnego, ale ze spekulacjami na temat sensorów MF w Zetkach, to już ma.

OjTam
17-06-2019, 14:21
https://nikonrumors.com/2019/06/17/nikon-ceo-confirmed-a-new-mirrorless-camera-equivalent-to-the-d5-is-coming.aspx/

morzon
17-06-2019, 14:50
Mocno mnie ciekawi specka takiej puszki - zwykle w jednocyfrowych Nikon dawał pokaz możliwości, tutaj jeszcze bardziej się musi postarać żeby skusić zatwardziałych pro lustrzankowców do przesiadki na coś nowego. Będzie ciekawie.

ksh
17-06-2019, 15:14
D6 było przesunięte na IV kwartał 2019, a teraz niby Z-etka flagowa, najbardziej jestem ciekaw ceny :)

prz3mo
17-06-2019, 16:09
Ja myślę, że to po prostu odpowiedź na nadchodzącego w Sony - A9II.

czomolungma
03-08-2019, 22:07
Coś mi się obiło o uszy że w systemie Z nadchodzi apsc model, ktoś coś ?

OjTam
03-08-2019, 22:14
Coś mi się obiło o uszy że w systemie Z nadchodzi apsc model, ktoś coś ?

O tym mówisz?
https://nikonrumors.com/2019/08/01/is-this-the-next-nikon-z-aps-c-based-mirrorless-camera.aspx/

Kolekcjoner
03-08-2019, 22:27
O tym mówisz?
https://nikonrumors.com/2019/08/01/is-this-the-next-nikon-z-aps-c-based-mirrorless-camera.aspx/
No ale co..... szkła do tego będą z tym wielkim bagnetem? To po co mała matryca jak szkła wielgachne...?

ksh
03-08-2019, 22:34
Adapter i montowanie AF-P od DX, które do tego się bardzo dobrze nadają, a jakie taniutkie!

J1
03-08-2019, 22:35
D6 było przesunięte na IV kwartał 2019, a teraz niby Z-etka flagowa, najbardziej jestem ciekaw ceny :)

Zapewniam ze bedzie wysoka ;-) Ja mowie sam do siebie ze nie dla psa kielbasa... ;-) Chetnie poogladam kolorowy katalog z opisem tego aparatu ale nie zeby zaraz kupowac ;-)

Poki co bede sie skupial na sukcesywnej wymianie szkiel Nikon F na Z. Na pierwszy rzut idzie 50mm 1.8G na 50mm 1.8S za stara G nie bede plakal a nowa jest wysmienita. W kontekscie wymiany optyki to ciekawe czy nowe 24-70 2.8 S zacznie spadac z cena. Poki co starsza wersja VR nadal droga wiec nie sadze zeby szybko ten nowy potanial. Z kolei jak pojawi sie nowy 70-200 2.8 S to tez cena bedzie ciekawa ;-) Jedynie licze ze nowy 14-24 2.8 S bedzie rozsadny cenowo i na poziomie nowego 24-70 2.8 S.

Bardziej mnie ciekawi kiedy bedzie w sprzedazy MB-N10 czyli grip do Zetek. Zreszta trudno mi zrozumiec dlaczego nie pojawil sie rownolegle z Z6 i Z7. Mam tylko nadzieje ze Nikon nie wystawi posiadaczy Zetek do wiatru. Juz przeboleje brak przyciskow aczkolwiek chyba certyfikowali juz ten grip i ma miec lacznosc bezprzewodowa. Wiec kto wie... moze beda i przyciski i lacznosc BT z aparatem. Moze i by to mialo sens z uwagi na zachowanie odpornosci na warunki atmosferyczne. Chociaz to mozna bylo ogarnac dajac styki w komorze baterii. Na dobra sprawe mozna by sparowac grip z aparatem i pozniej tylko go zalaczac tym samym wlacznikiem co teraz. Pytanie na ile to podniesie opoznienie wyzwalania migawki. Bo o baterie sie nie boje jezeli faktycznie bedzie opcja szybkiego wylaczania tego polaczenia. Jednak niezaleznie od opcji poprawi to chwyt z wiekszymi obiektywami.

Jednak zaleta Z jest kompatybilnosc z obiektywami Nikon F. Patrzac jak pozno Nikon wypuscil ten nowy system mozna zgadywac ze chcieli dociagnac produkcje lustrzanek mozliwie dlugo. Z tego co czytalem na rumorsach to maja zmniejszac ilosc modeli lustrzankowych. Wiec raczej beda sie skupiac na bezlusterkowcach.

Finalnie ta rewolucja bezlusterkowa moze przyspieszyc teraz.

TOP67
04-08-2019, 08:47
Adapter i montowanie AF-P od DX, które do tego się bardzo dobrze nadają, a jakie taniutkie!

Myślę, że zrobią odpowiedniki. Chociaż już nie takie taniutkie

ksh
04-08-2019, 09:00
Zestaw AF-P 10-20VR, 18-55VR i 70-300VR kosztuje teraz 2500zł i wielu ludziom to umyka że można tak tanio bawić się amatorsko fotografią, kupują bezlustra i potem płacz że wcale nie ma lepszych zdjęć i nadal fon robi lepsze.
Zrobią do tego aps-c Z jakieś f/4, będzie och ach i znowu hejt że ceny rosną że drogo itd :)

taka fantazja na rumorsach
https://i1.wp.com/thenewcamera.com/wp-content/uploads/2019/08/Nikon-APS-C-Mirrorless-with.jpg

Sony ma wypuścić A6100, myślę że będzie większy hit.

Myszowor
04-08-2019, 10:29
A może w bezlustrach DX zostawią bagnet F bo taki wystarczy, szkła będą pasować i przejściówki nie potrzebne i rozmiary aparatów i szkieł mniejsze...

cz4rnuch
04-08-2019, 10:48
Wtedy takie bezlustro będzie miało dospawaną przelotkę jak Pentax K01 lub Sigmy SD. Pokracznie to wygląda i powiększa głębokość aparatu. Musieliby dodatkowo podjąc decyzję jak głęboko sięgnąć z kompatybilnością. Umieszczać śrubokret, popychacz czy może zapewnić wsparcie tylko dla najnowszych szkieł. Dla tych ostatnich chyba nie warto. Za mało tego, amatorskie lustrzanki zapewnią dostęp do znacznie większej gamy obiektywów. Tworzyć kolejny bagnet, tak jak to zrobił Canon moim zdaniem byłoby błędem więc zostaje bagnet z. Do amatorskiego apsc może za duży, ale jakoś nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. A skoro dla zachowania dystansu i tak trzeba w bezlustrze dorobić na stałe przelotkę to równie dobrze można użyć do tego tej z zestawu do zetek.

Borat1979
04-08-2019, 11:47
A może w bezlustrach DX zostawią bagnet F bo taki wystarczy, szkła będą pasować i przejściówki nie potrzebne i rozmiary aparatów i szkieł mniejsze...
Chcesz aparat z mocowaniem F to kupo lustrzankę. Nie ma nic głupszego niż po wprowadzeniu na rynek systemu Z robić jakieś cudaki z mocowaniem F. Już Pentax i Sigma popełnili coś takiego i nikt już o tym nawet nie pamięta.

TOP67
04-08-2019, 13:50

Najbardziej idiotyczny pomysł. Wtedy aparat musiał by mieć taką grubość jak lustrzanki i pełno pustej przestrzeni. Do dużego bagnetu Z bez problemu zamontuje się każdy mniejszy obiektyw, odwrotnie już nie. A sama średnica nie jest też aż tak wielka, żeby to przeszkadzało w budowie małego body.

Myszowor
04-08-2019, 20:33
No to może rozmiar F ale nowe szkła na krótszy rejestr (podobno mają być nowe), a stare szkła z przejściówką/przedłużką, tanie, bagnety już mają, dla mnie idiotyzm to dawanie ogromnego bagnetu Z do DX.

poste
04-08-2019, 20:41
Lustra znikną za parę lat. I co, zostaną z dwoma bagnetami? Samobójstwo ekonomiczne na kurczącym się rynku.

cz4rnuch
04-08-2019, 20:48
Rynek się kurczy a koszty rosną. Do tej pory Nikon musiał dbać o jeden bagnet a jeśli wprowadziliby kolejny bagnet specjalnie pod apsc to wtedy musieliby równolegle wypuszczać szkła do trzech systemów. Co prawda zrobił tak Canon i w tej chwili utrzymuje trzy bagnety, w tym jeden pod bezlustrzane apsc, ale widać, że ten system nie jest ich oczkiem w głowie. Jest kilka tanich, w miarę dobrych szkieł i to tyle. Duży bagnet nie jest idealny do apsc, pisałem o tym już w momencie gdy Zetki były jeszcze tylko na rumorsach, ale jeden wspólny bagnet do ff i aps-c ma też swoje zalety. Nie jest też powiedziane, że puszki apsc muszą być dużo mniejsze. Na bagnecie F aparaty takie jak D600 i D7000 były podobnych rozmiarów.

ksh
04-08-2019, 20:59
Moim zdaniem na rynku aps-c nikon nic nie zbuduje przynoszącego sensowne zyski, tam rządzi canon, olympus, jest sony, fuji i panas.
Mogli się skupić na pełnej klatce, wrzucić na rynek szybko dużo szkieł, modele wykastrowanych aparatków i ciemne tanie obiektywy, wyszliby na tym sensowniej bo konkurencja tego nie ma.

Lustrzanki wymierają już hoho ile lat, fakt że teraz można się przesiadać na bezlustra ale nadal przecież to duże koszty zwłaszcza jeśli chodzi o obiektywy i żaden z producentów nie chce tego przeskoczyć, do tego rynek używanych obiektywów np w sony po pięciu latach obecności na rynku leży i kwiczy.

OjTam
04-08-2019, 21:05
No to może rozmiar F ale nowe szkła na krótszy rejestr (podobno mają być nowe), a stare szkła z przejściówką/przedłużką, tanie, bagnety już mają, dla mnie idiotyzm to dawanie ogromnego bagnetu Z do DX.

O tak, wtedy dopiero się szum pojawi. I jednak byłby to nowy bagnet, nawet jeśli zgodny z F. Przez samą długość rejestru, wymagającą adaptera. Gdzie tu sens? Trzy bagnety na dwóch systemach?
Już lepszy ten Z.

TOP67
04-08-2019, 21:25
Najbardziej idiotyczny pomysł.

Odwołuję

To jest dopiero idiotyczny pomysł. Już widzę te rozpaczliwe posty "kupiłem obiektyw, pasuje do body, ale nie ma ostrości na żadnej odległości"

Trzy bagnety na dwóch systemach?

Canon tak ma.

OjTam
04-08-2019, 21:27
"kupiłem obiektyw, pasuje do body, ale nie ma ostrości na żadnej odległości"
Dokładnie to miałem na myśli, pisząc o szumie.

Canon tak ma.
Wiem. Co nie znaczy, że jest tą mądre i N ma iść tą samą drogą. ;)

prz3mo
04-08-2019, 21:38
https://nikonrumors.com/2019/08/04/is-the-rumored-nikon-pro-mirrorless-camera-spotted-at-the-2019-hungarian-f1-grand-prix.aspx/

krzysztofz24
04-08-2019, 22:21
Lustra znikną za parę lat.(....).

A nie w przyszlym roku:-)?

Ligo
04-08-2019, 22:27
Słyszałem, że za tydzień...

cz4rnuch
04-08-2019, 22:28
Dla mnie już od dawna nie istnieją :)

krzysztofz24
04-08-2019, 22:38
Słyszałem, że za tydzień...

Tydzien? To kiepsko.
Bo jestem na urlopie w gorach do soboty. Mam nadzieje ze mi lustro nie zniknie przed koncem pobytu:mrgreen:
Obys sie mylil w swoim czarnowidztwie.

P.s A z innej troche beczki. Leica ma w ofercie aparat z EVF, to sila rzeczy "klasyczne" dalmierze tez powinny wymrzec i zniknac.
Ciekawe jakie tutaj sa prognozy;-).

cz4rnuch
04-08-2019, 22:55
Przecież tu wieszczą śmierć lustrzanek a lejki nie są lustrzankami. To bezlustra z krwi i kości :)

poste
04-08-2019, 23:00
Znikną, znikną. I tak długo się trzymają, lustro to zaszłość historyczna ;) Od czasu zastąpienia kliszy sensorem lustro jest tylko obciążeniem.
Uwaga! Dla czytających więcej niż napisałem, lustrzanki nie przestaną z dnia na dzień robić zdjęć, sam póki co nie rezygnuję. Po prostu nie będzie opłacało się ich produkować, bo i po co ma coś klapać. Wizjery elektroniczne są coraz lepsze, zapewne też tańsze, po co ładować mechanikę, pryzmaty, itd. I piszę to jako osoba niezbyt goniąca za nowinkami, a kasę zawsze wolałem wydać na podróż w fajne miejsce niż jakiś gadżet.

Kolekcjoner
04-08-2019, 23:08
Jak się czyta popularne portale to wszędzie trąbią o śmierci luster i jakie to ML jest genialne. Cudów nie ma ale na geeków wszelkiej maści chcących zabłysnąć to działa. Znam trochę takie środowisko i oni są podatni na takie pierdy. Nie wiem jaki to ma zasięg ale obstawiam, że rynkowo znaczący. Producenci nie będą pluć pod wiatr i produkować czegoś co się nie sprzeda. Ciężko powiedzieć kiedy to nastąpi ale moim zdaniem na rynku amatorskim i semi pro dni dslr są policzone. Co do zaś rynku pro /entuzjastów - czy jak to zwać/ to tu jeszcze może być różnie.

Co do apsc z bagnetem Z to moim zdaniem jest to bezsens ze względu na rozmiar szkieł. Dla mnie olbrzymią zaletą takich bezluster jest ich kompaktowość. Mnie się wreszcie chce robić zdjęcia czymś innym niż telefon - ale warunek - żadnego taszczenia ciężkich gratów. To zresztą jest sprawdzone przez kilka firm i wymyślanie koła od nowa nie ma sensu IMHO. Szczególnie że w obecnej sytuacji rynkowej jest małe pole do eksperymentów.

poste
04-08-2019, 23:26
J...Ciężko powiedzieć kiedy to nastąpi ale moim zdaniem na rynku amatorskim i semi pro dni dslr są policzone. Co do zaś rynku pro /entuzjastów - czy jak to zwać/ to tu jeszcze może być różnie.
...

Odniosę się do części wypowiedzi, którą jako tako rozumiem. Po pierwsze, to ten podział, który podałeś jest dziwny. Nikon swoje aparaty pozycjonuje z grubsza entry level-enthusiastic-professional. Moim zdaniem jest bardziej prawdopodobne, że jeśli coś pozostanie dłużej produkowane, to lustra entry level, o ile będzie się to jako tako sprzedawało w niedużych pieniądzach. Bo z drugiej strony telefony mogą po prostu pochłonąć ten segment rynku i skala ewentualnej produkcji ML nie przekroczy bariery opłacalności szerszego wprowadzenia bezluster w tym segmencie. Ale to już z mojej strony takie gdybanie w gdybaniu :)

TOP67
05-08-2019, 07:04
Co do apsc z bagnetem Z to moim zdaniem jest to bezsens ze względu na rozmiar szkieł. Dla mnie olbrzymią zaletą takich bezluster jest ich kompaktowość.

Dlaczego uważasz, że do dużego bagnetu nie można zrobić małego szkła?

Myszowor
05-08-2019, 07:50
A po co Ci duży bagnet do małego szkła, ten projekt Nikona wygląda komicznie, większość aparatu to bagnet:
28697

fafniak
05-08-2019, 08:31
A miałeś w ręku Sony a5100, 6000, 6500 ?

cz4rnuch
05-08-2019, 09:08
A po co Ci duży bagnet do małego szkła, ten projekt Nikona wygląda komicznie, większość aparatu to bagnet:
28697Komicznie wyglądają też bezlustra z lustrzankowymi mocowaniami :)

matbe
05-08-2019, 09:26
Ciężko powiedzieć kiedy to nastąpi ale moim zdaniem na rynku amatorskim i semi pro dni dslr są policzone. Co do zaś rynku pro /entuzjastów - czy jak to zwać/ to tu jeszcze może być różnie.
Co weekend bywam na warszawskiej Starówce(praca, przelotem) i podglądam czym turyści focą, 99,9% to amatorskie dslry z kitami, reszta to małpki. Trzeba jakiegoś socjologa który by wytłumaczył dokładnie, ale jestem przekonany że to "ocknięcie" konsumentów będzie bardzo gwałtowne i lustra odejdą tam gdzie ich miejsce. Howgh!

cz4rnuch
05-08-2019, 09:31
Nikt nie foci fonami?

krzysztofz24
05-08-2019, 09:39
Znikną, znikną. I tak długo się trzymają, lustro to zaszłość historyczna ;) Od czasu zastąpienia kliszy sensorem lustro jest tylko obciążeniem.
Uwaga! Dla czytających więcej niż napisałem, lustrzanki nie przestaną z dnia na dzień robić zdjęć, sam póki co nie rezygnuję. Po prostu nie będzie opłacało się ich produkować, bo i po co ma coś klapać. Wizjery elektroniczne są coraz lepsze, zapewne też tańsze, po co ładować mechanikę, pryzmaty, itd. I piszę to jako osoba niezbyt goniąca za nowinkami, a kasę zawsze wolałem wydać na podróż w fajne miejsce niż jakiś gadżet.

Ale to jednak nie kilka lat?;-).

A co to za obciazenie przez lustro przy przejsciu z filmu na matryce?
Z grubsza lustro analog vs cyfra, zasada mechaniczna dzialania ta sama. Tylko co innego sie naswietla.

Przecież tu wieszczą śmierć lustrzanek a lejki nie są lustrzankami. To bezlustra z krwi i kości :)

Ale odwieczna walka EVF a OVF w dalmierzach tez moze zaistniec.
Po co pakowac jakis drogi optyczny wizjer, jakas plamke do ostrzenia, jakies ramki ogniskowych...jak wszystko mozna upchnac w EVF.
Takze dni tradycyjnych dalmierzy Leiki tez sa juz pewnie policzone;-).

TOP67
05-08-2019, 09:46
A co to za obciazenie przez lustro przy przejsciu z filmu na matryce?
Z grubsza lustro analog vs cyfra, zasada mechaniczna dzialania ta sama. Tylko co innego sie naswietla.

Bo z filmu nie da się uzyskać podglądu, a z matrycy tak. I jest to dokładnie to co pokazuje obiektyw, a nawet lepiej bo można uwzględnić roboczą przysłonę i ogólnie ekspozycję.

ksh
05-08-2019, 10:55
Bezlustra na rynku normalnie dostępne bez jakiś dziwnych prototypów są od 2009-2010 ( olympus, sony i samsung ), pełna klatka od sześciu lat, nagle w 2019 roku szuka się rewolucji i coś ma umierać?

J1
05-08-2019, 11:08
Bezlustra na rynku normalnie dostępne bez jakiś dziwnych prototypów są od 2009-2010 ( olympus, sony i samsung ), pełna klatka od sześciu lat, nagle w 2019 roku szuka się rewolucji i coś ma umierać?

Ja mysle ze rewolucia odbywa sie po cichu... coraz wieksza liczba fotografow przechodzi z lustrzanek na bezlustra. Tym bardziej ze dzisiaj da sie to juz zrobic bezkompromisowo. Zapewne bedzie jakas waska grupa ktora wybierze odwrotny kierunek (calkiem niedawno sam to rozwazalem zniechecony bezlustrem Fuji). Jednak zgaduje ze trend (zamiana lustrzanki na bezlustro) ten bedzie przyspieszal wraz z pojawianiem sie kolejnych modeli bezlusterkowcow. Obecne topowe modele bezlusterkowcow potrafia zrobic to co sredniej lub sredniej wyzszej klasy lustrzanka plus wszystkie zalety bezlusterkowca.

Bardzo mozliwe ze moje D750 pojdzie na sprzedaz pod koniec tego tygodnia. Poki co nie widze wiekszego sensu trzymania tego aparatu odkad mam Z6.

poste
05-08-2019, 11:27

Zwróć uwagę na dwa aspekty. Po pierwsze poważne wejście na rynek ML Canona i Nikona, nie muszę tłumaczyć, że do tych firm należy większość rynku lustrzanek a tym samym aparatów. Z jakich względów mieliby równolegle utrzymywać lustrzanki, z odmiennymi bagnetami, itd. Przykład Sony pokazuje bezsens takiego rozwiązania. Po drugie nie porównuj techniki ML sprzed 10 lat, wtedy po prostu była na tyle niedoskonała, że lustro było (dziś się to zmienia) tańsze, prostsze i lepsze niż wizjer. Rozwój techniki po prostu wyeliminuje klapiące lustro, w sumie dlaczego miało by być inaczej? Pro? Dostaną 20-30 fps w RAW i pokochają adaptery do swoich szkieł, za które oddali nerkę ;)

Ps. Warto też po raz kolejny wspomnieć o kurczącym się rynku foto, na którym zwyczajnie nie będzie/nie ma miejsca na zbyt wiele systemów. No i przyzwyczajenie młodych pokoleń, oni nie wiedzą, do czego jest to dziwne okienko, przecież widać wszystko na ekranie, jak w fonie ;) Widok kadrujących d750 przez lv na wyciągniętych rękach... bezcenny. Ale kto miał pokazać, że można łatwiej i lepiej?

akustyk
05-08-2019, 11:27
Komicznie wyglądają też bezlustra z lustrzankowymi mocowaniami :)
czemu?

dla kogos nawyklego do trzymania w rece tradycyjnej lustrzanki wiekszosc bezluster (szczegolnie APS-C) jest niewygodna w trzymaniu. dopiero z jakas nakladka na grip zaczyna "przypominac ludzi".

dla mnie bardziej komicznie wygladaja te plaskie bezlusterkowe mydelniczki z zapietymi wiaderkami. cropowe Sony byly tu dosc typowym przykladem, ale Canon ostatnio dal mocno w palnik "zrownowazonymi inaczej" premierami swojego "systemu" (inaczej) R, gdzie mozna w sklepie zobaczyc takie kwiatki jak RP + 50/1.2 albo jeszcze wieksza zgroza R + 28-70/2 (po wyjeciu soczewek w tym szkle mozna by calkiem ladna palme wychodowac). dla mnie duzo wieksza komedia niz aparat typu nawet Fuji X-T2 z wpietym sloiczkiem 35/2. albo po stronie "staroswieckich" aparatow, jakis D750 z 50/1.8. dla mnie tak zbalansowane zestawy sa o niebo wygodniejsze do pracy

poste
05-08-2019, 11:30
Zrobić większego bezlusterkowca jest dużo łatwiej, niż zminiaturyzować lustro. Czysta fizyka.

cz4rnuch
05-08-2019, 11:47
czemu?...
Głupio tłumaczyć żart, ale z grubsza chodziło mi o to:

https://2.img-dpreview.com/files/p/E~TS590x0~articles/7675116335/Camera/Intro.jpeg

Dla mnie wyglądą to idiotycznie, ale to tylko moja opinia. I w sumie nie ma to nic wspólnego z trzymaniem więc nie za bardzo rozumiem to odniesienie do ergonomii. To tylko przyspawana tuleja i na trzymanie nie ma to wpływu. Nawet dla tych z nawykami :)

akustyk
05-08-2019, 12:04
Głupio tłumaczyć żart, ale z grubsza chodziło mi o to:
ano wyglada glupio, zgoda :)

TOP67
05-08-2019, 12:07
Wygląda idiotycznie i powinni to zobaczyć ci, którzy myślą o bezlusterkowcu z bagnetem F.

rpromin
05-08-2019, 18:09
Wygląda idiotycznie i powinni to zobaczyć ci, którzy myślą o bezlusterkowcu z bagnetem F.

Ale to nie musi tak wyglądać, można zrobić bezlustro w obudowie d750

OjTam
05-08-2019, 18:13
Ale to nie musi tak wyglądać, można zrobić bezlustro w obudowie d750

I jaki to ma mieć sens?

ksh
05-08-2019, 18:24
Trzeba by przeprojektować całe body, bezlusterkowce przez to że matryca pracuje długo muszą lepiej odprowadzać ciepło, więc jeśli się projektuje nowe body to lepiej do niego dać FTZ i po kłopocie.

Kolekcjoner
05-08-2019, 21:13
Dlaczego uważasz, że do dużego bagnetu nie można zrobić małego szkła?
Być może znam inną fizykę - dlatego ;).... W mojej jest tak że średnica będzie duża i z tym się niewiele będzie dało zrobić, a to w dużym stopniu determinuje wielkość reszty. Pewnie można sobie wyobrazić naleśnika /* w tym systemie ale wszystkiego tym nie opędzisz i reszta - szczególnie zoomy - wyjdzie duża. Jaki zysk z tej małej matrycy - może jest jakiś powód - ja go nie znajduję.

/* - choćby takiego:
28751

krzysztofz24
05-08-2019, 21:58
Bym napisal ze znajda sie klienci na lustra i bezlustra. I te dwa typy aparatow moga ostnoec obok siebie. Ale juz pisalem szczegolowo i argumentowalem.
To po co 2 razy, jak to i tak nie przekona niektorych i nie zmieni ich morderczych zapedow z wieszczeniem wymierania;-).

Moze wrocmy do spekulowania, co tam nowegonw bezlustrach Nikon umysli.
Zgodnie z tytulem watku.
Bez usmiercania czegokolwiek.