Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
Dariusz Breś
09-11-2019, 18:42
Ciekawi mnie jak bardzo ten AF jest super w Sony.
A ten news to o czym? Sigma?
nius to żart był
AF ten najnowszy ma np. dodane małe punkty af z pomocniczymi jak w D5, odpada problem z trafieniem konkretnego gracza jeśli jest kilku obok siebie.
Poza tym pracuje porównywalnie z D5. Coś co nie jest w tej chwili osiągalne na zetach.
EyeAF szybciej reaguje, tam gdzie zeta wyświelta kwadrat na głowę, sony już oko łapie.
Generalnie af jest bardziej responsywny. Idziesz za modeliną, ona się kręci a mimo to trzyma af. Zeta potrafi zgubić i wyostrzyć na tło.
Tak samo w przypadku nastaw i wykrywania oka. W zecie musisz ustawić auto af, a wiemy co się dzieje jak nie łapie oka, w sony działa na punktowym ciągłym!
Mówię o A7IIIR i A9
Interesujaca lista... pojedynkow.
Mnie ciekawi informacja na temat lepszosci AF-C w Z6 vs Z7. Poki co mam niejasne wrazenie ze jednak Z6 ma troche lepszy AF-C od Z7. Tutaj na forum tez o tym wspominano. Ja nie spotkalem jednak potwierdzenia tej informacji z innego zrodla. Wiec poki co nie wiem na ile te moje obserwacje sa dokladne. Przyznam ze nie robilem zadnych testow ktore mialyby to potwierdzic, sa to tylko subiektywne wrazenia.
Gdzies tez byla plota ze Nikon ma zaoferowac nowsze firmware z jeszcze bardziej ulepszonym AF. Masz moze mozliwosci zeby to potwierdzic ?
nius to żart był
... Coś co nie jest w tej chwili osiągalne na zetach.!
Mówię o A7IIIR i A9
Ze względu na soft czy hardware?
Xavier80
09-11-2019, 20:07
Ja wyszedłem całkowicie z Nikona. Moim zdaniem Nikon idzie ścieżką wytyczoną swego czasu przez firmę NOKIA ( a wcześniej Kodak). Hegemon na rynku telefonii cyfrowej nie wyłapał momentu "rewolucji smartphonowej". Pamiętam komentarze, że "to nie ma przyszłości", że "telefon służy do dzwonienia" i to poczucie, że dalej się jest liderem wyznaczającym trendy rynkowe, rzeczywistość szybko to zweryfikowała....Nikona i Nokię łączy to, że zignorowały tendencje rozwoju rynku, licząc, że sama ich marka gwarantuje sukces. Trzeba przyznać, że Nikon obejrzał się wcześniej, więc ma szansę nadgonić. Stare nawyki jednak pozostały. Nikon żyje ( albo żył do niedawna) w świecie, w którym jest Rolls Roycem, obok ma Bentleya, a dookoła VW Golfy, a to już od dawna nieprawda. Popatrzcie na ceny wyjściowe szkieł natywnych pod Z: 85 1.8 3800 pln. 35 1.8 3600 pln. Jeden slot i brak gripa to myślenie typu : " a damy to w "Z6s" i będzie git. Otóż nie będzie...i Nikon chyba się obudził, czego dowodem jest choćby ta akcja z gripem ( wyszło trochę komicznie, ale próba ratowania sytuacji to krok w dobrym kierunku). Pozostało jednak sporo pracy ( chodzi o podejście do szkieł). Niestety Nikon ( i zagorzali fani marki) dalej żyją w "świecie Nokii", dalej patrzą przez pryzmat kilku lat wstecz, gdzie lepsze optycznie szkła (Sigma i Tamron) dalej są "kundelkami" i istnieje mityczna "bezkompromisowość". Skutkiem tego mamy co następuje ( przykład ogniskowych 35 i 85):
Nikon Z: 35 1.8 S - 3600 pln, ewentualnie coś przez FTZ ( leciwe i średnie optycznie Nikkory lub to co wyjdzie S/T pod F przez FTZ, o ile S/T będą chciały zaktualizować) i nie wiem czy Samyang coś nie pokombinuje jak z 85 pod Z.
Sony FE ( natywne): Samyang 35 1.4 ( aktualizowany) - 2500, Sony 35 1.8 FE - 2900, Sigma A 35 1.4 ( aktualizowana bez docka, przez kabel) - 3400, Sigma A 35 1.2 - 6500, Zeiss 35 1.4 - 6500. Aaaa ... i cały asortyment szkieł EF przez adapter. Dla każdego wg potrzeb :)
w 85 jest jeszcze lepiej, bo 3800 za szkło 1.8 to jest komedia i kpina z użytkowników, zobaczymy jak długo :)
Popatrzcie na ceny wyjściowe szkieł natywnych pod Z: 85 1.8 3800 pln. 35 1.8 3600 pln.
85 - 3200zł
50 - 1800zł
35 - 2800zł
14-30 - 4400zł
Jeden slot i brak gripa
Ja kupiłem Z6 i nadal uwazam że to bardzo dobry następca D600/610, cena startowa/katalogowa taka sama, plus że Z6 potaniało w ciągu roku tyle co D610 przez trzy lata.
Pozostało jednak sporo pracy ( chodzi o podejście do szkieł).
Zgadza się, tu Nikon śpi ale z drugiej strony prze rok i tak sporo wrzucili.
Nie ma co, FTZ ratuje im cztery litery bo bez tego byłoby nieciekawie.
Kolekcjoner
09-11-2019, 23:53
Ja wyszedłem całkowicie z Nikona. Moim zdaniem Nikon idzie ścieżką wytyczoną swego czasu przez firmę NOKIA ( a wcześniej Kodak). Hegemon na rynku telefonii cyfrowej nie wyłapał momentu "rewolucji smartphonowej".
Ale teraz się odradza i całkiem nieźle sobie poczynają :).
Sigma wejdzie w Canona i Nikona.
Przecież już weszła.
cz4rnuch
10-11-2019, 00:07
Ale teraz się odradza i całkiem nieźle sobie poczynają :)...1% rynku.
Ciekaw jestem, czy Chińczycy kiedyś na poważnie zainteresują się rynkiem aparatów. To byłby prawdziwy "game changer", przy 50-70% niższych cenach rynek chyba by ożył ;)
paparapa
10-11-2019, 01:19
No i zwierzeta sie przestana ze mnie smiac ;-) A to juz jest bezcenne ;-)
Tiaaaa..... zwierzęta przestaną, ale ludzie zaczną :mrgreen:
Dariusz Breś
10-11-2019, 02:20
Ze względu na soft czy hardware?
Pewnie i to i to. Wystarczy zobaczyć jak laguje zetka jeśli włączycie śledzenie obiektu.
Posiadacze zetek, zróbcie sobie test, włączcie wielokrotną ekspozycję i popatrzcie w wizjer :)
...... Posiadacze zetek, zróbcie sobie test, włączcie wielokrotną ekspozycję i popatrzcie w wizjer :smile:
Posiadacze D5 (i innych lustrzanych cudaków), może włączcie wielokrotną ekspozycję, jak radzi Breś, i zastanówcie się, czy możecie zobaczyć w wizjerze "ponakładany" obraz takiej wielokrotnej ekspozycji i czy w konsekwencji możecie skomponować taki "ponakładany" kadr jak należy? Możecie? Nie możecie, bo to lustrzanka. Ale może to tylko bardzo długi lag w D5, który nigdy się nie skończy?:wink:
Przedziwne jest używanie do dyskredytacji jakiegoś rozwiązana elementów, które nie są w ogóle zaimplementowane w tym niby lepszym. Gratulacje panie Breś. Genialne rozumowanie. Tylko chyba nie rozumiesz o tu chodzi. No, ale to oczywiście drobiazg.:wink:
Ciekaw jestem, czy Chińczycy kiedyś na poważnie zainteresują się rynkiem aparatów. To byłby prawdziwy "game changer", przy 50-70% niższych cenach rynek chyba by ożył ;)
Tzn żeby zaczęli produkować czy kupować ?
Jak obserwuje te miliony chińczyków w europie to tam dominują fony, chyba ich ominęła potrzeba zakupu sprzętu foto podobnie jak młodzież obecnie nie odczuwa takiej potrzeby żeby robić zdjęcia jakimiś dziwnymi urządzeniami.
Przecież już weszli, tylko zaczęli od akcesoriów. Lampy, wyzwalacze, wyposażenie studia, szkła... W to było im najszybciej wejśc i najszybciej dawało hajs. Kwestią czasu są pewnie korpusy.
Korea to większa potęga technologiczna, a jednak przygoda ze sprzętem foto była bardzo krótka, chińskie Xiaomi robi przecież aparaty, nikt tego nie kupuje widocznie że nie pojawiają się nowe modele.
Przecież już weszli, tylko zaczęli od akcesoriów. Lampy, wyzwalacze, wyposażenie studia, szkła... W to było im najszybciej wejśc i najszybciej dawało hajs. Kwestią czasu są pewnie korpusy.
Przecież jest Yi M1, nawet jest temat na forum ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/279903-Xiaomi-YI-M1-chi%C5%84skie-m4-3
Raczej ten model się nie przyjął. Jednak rynek foto jest ciut bardziej wymagający. Może im się zwyczajnie nie opłaca, skala za mała :)
Dariusz Breś
10-11-2019, 13:24
Posiadacze D5 (i innych lustrzanych cudaków), może włączcie wielokrotną ekspozycję, jak radzi Breś, i zastanówcie się, czy możecie zobaczyć w wizjerze "ponakładany" obraz takiej wielokrotnej ekspozycji i czy w konsekwencji możecie skomponować taki "ponakładany" kadr jak należy? Możecie? Nie możecie, bo to lustrzanka. Ale może to tylko bardzo długi lag w D5, który nigdy się nie skończy?:wink:
Przedziwne jest używanie do dyskredytacji jakiegoś rozwiązana elementów, które nie są w ogóle zaimplementowane w tym niby lepszym. Gratulacje panie Breś. Genialne rozumowanie. Tylko chyba nie rozumiesz o tu chodzi. No, ale to oczywiście drobiazg.:wink:
hehehhe, ok ok, dam ci szansę bo widzę żeś się zagubił gdzieś.
Podałem przykład gdzie zeta zaczyna klatkować ze względu na brak mocy obliczeniowej, bądź słabego softu, nie celem dyskredytowania, [MODE ON], tylko pokazania że sprzęt ma poważne niedoróbki.
Jeśli dla ciebie 3 klatki na sekundę w wizjerze są ok to super, myślę że ten ficzer powinni wprowadzić do wszystkich bezluster.
Ale ok, załóżmy że wejdę w ten temat, funkcja wielokrotnej ekspozycji, w lustrach stosuję bardzo często, dlategoż ucieszyłem się że zetka ma podgląd zrobionego już foto i jak wspaniale można urozmaicać kadr...
ba, nawet zadzwoniłem do kobiety opowiedzieć jej jak to cudowne teraz ułatwienie jest....
Radość nie trwała jednak długo gdy zobaczyłem co zapisuje superhipermegazeta, złączone obrazy zapisuje jako JPG fine (Z7: 6048x4024),
tak właśnie, w jpg, nie raw jak lustro. Zapisuje pojedyncze klatki w RAW ale łączy je wynikowo w JPG.
ot i super funkcja wielokrotnej ekspozycji zety, superhipermega dodajmy, zczezła w czeluści błędów inżynierów nikona, hehheh
przyznaj się że po raz pierwszy zajrzałeś w tę funkcję po moim poście, JA TO WIEM ;)
ps. sztama na zgodę?
Tiaaaa..... zwierzęta przestaną, ale ludzie zaczną :mrgreen:
Tam gdzie grip bedzie potrzebny to ludzi jest malo... wiec jednak warto ;-) A zwierzaki juz sie upierdliwe robia... ostatnio co pokazalem na zdjeciu wczesniej ;-)
Większość użytkowników obecnie bardziej by się zmartwiła jakby im hdr albo wielokrotną ekspozycje zapisło w pliki raw zamiast w jpg.
Ja uważam że jak na amatorską puszeczkę jaką jest Z6 i Z7 to cieszcie sie że raw jest :)
( aha... Z7 nadal uważam że cenowo się wygłupili i wymusili na kliencie sugestie że cena = pro )
Trudno byłoby wielokrotną ekspozycję zapisać w jednym RAWie. Nie miałem nigdy aparatu, który coś takiego potrafi.
Dariusz Breś
10-11-2019, 13:42
Trudno byłoby wielokrotną ekspozycję zapisać w jednym RAWie. Nie miałem nigdy aparatu, który coś takiego potrafi.
serio? a np. D5 tworzy pełnoprawny raw, a na przykład D850, D4s....
...
Ale ok, załóżmy że wejdę w ten temat, funkcja wielokrotnej ekspozycji, w lustrach stosuję bardzo często, dlategoż ucieszyłem się że zetka ma podgląd zrobionego już foto i jak wspaniale można urozmaicać kadr...
ba, nawet zadzwoniłem do kobiety opowiedzieć jej jak to cudowne teraz ułatwienie jest....
Radość nie trwała jednak długo gdy zobaczyłem co zapisuje superhipermegazeta, złączone obrazy zapisuje jako JPG fine (Z7: 6048x4024),
tak właśnie, w jpg, nie raw jak lustro. Zapisuje pojedyncze klatki w RAW ale łączy je wynikowo w JPG.
ot i super funkcja wielokrotnej ekspozycji zety, superhipermega dodajmy, zczezła w czeluści błędów inżynierów nikona, hehheh
...
Wlasnie to sprawdzilem. Jest tak jak mowisz... dostajesz 2 zdjecia pojedyncze w RAW i jedno z nalozonymi dwoma kadrami w jpg (zarowno Z6 jak i Z7). Jednak nie zauwazylem zbytnego lagowania w wizjerze. Subiektywnie odnioslem wrazenie ze bylo lepiej z Z6 a minimalnie slabiej z Z7. Jako obiektywu uzylem "kubka" 35mm f1.8 S. Wszystko z AF-S
Po chwili zrobilem eksperyment juz tylko z Z7 i "kubkiem" 85mm f1.8 S ale tym razem wybralem AF-C i Zetkowy odpowiednik lustrzankowego 3D Tracking. Rowniez nie zauwazylem wielkiego lagowania. Jezeli bylo jakies opoznienie wizjera to minimalne. Na dodatek w obu przypadkach wlaczylem minimalna ilosc swiatla aby utrudnic aparatowi zadanie.
Jeśli mowa o tym (https://onlinemanual.nikonimglib.com/d850/pl/18_menu_guide_03_24.html), to nawet D3200 potrafił to w RAWach zapisać. :p
Dariusz Breś
10-11-2019, 13:48
Wlasnie to sprawdzilem. Jest tak jak mowisz... dostajesz 2 zdjecia pojedyncze w RAW i jedno z nalozonymi dwoma kadrami w jpg (zarowno Z6 jak i Z7). Jednak nie zauwazylem zbytnego lagowania w wizjerze. Subiektywnie odnioslem wrazenie ze bylo lepiej z Z6 a minimalnie slabiej z Z7. Jako obiektywu uzylem "kubka" 35mm f1.8 S.
O widzisz to ciekawa informacja, ja nie mam kubków, podpinam np. 24-70 2.8 g przez ftz i laguje na maxa i z6 i z7, a podepnij przez ftz jakieś szkło i porównaj klatkowanie
aaa zresztą olać, przecież i tak to jest bezużyteczne...
O widzisz to ciekawa informacja, ja nie mam kubków, podpinam np. 24-70 2.8 g przez ftz i laguje na maxa i z6 i z7, a podepnij przez ftz jakieś szkło i porównaj klatkowanie
aaa zresztą olać, przecież i tak to jest bezużyteczne...
Dlatego w takich testach wazna jest metodologia i pelen pakiet informacji. W sensie aparat, obiektyw, oswietlenie oraz wszystko inne co moze byc istotne. Bo jednemu laguje a u drugiego jest OK. Niestety plik wynikowy jpg pozostaje w obu przypadkach.
PS.
Jednak ta funkcja nie jest do konca taka glupia. Przyznam ze nigdy tego nie uzywalem wczesniej do konkretnych zastosowan. Moze gdzies tam kiedys raz z ciekawosci. Jednak tak mysle ze majac dwa pliki RAW mamy wiecej mozliwosci edycji na kompie a ten plik wynikowy jpg daje podglad jak to mniej wiecej bedzie wygladalo. Wiec gdyby tak traktowac ten plik jpg to nie jest tak zle. Wyjatek stanowi sytuacja gdzie z jakis formalnych wzgledow zdjecie wynikowe musi byc zapisane w jednym pliku i dodatkowo musi to byc RAW aby dac max informacji i mozliwosci obrobki.
PS2.
Dla dobra nauki ;) Sprawdzilem to samo raz jeszcze uzywajac Z7 i N70-200 f2.8 VR II. Niestety nie mam juz 24-70 f2.8 G. Zastapilem go wersja Zetkowa. Zero lagowania podczas wielokrotnej ekspozycji. Faktycznie kapitalne rozwiazanie ze widac efekt koncowy w wizjerze. Pozostaje dyskusyjnosc zapisu do pliku jpg oraz co mozna zrobic pozniej na kompie wciaz majac 2 pliki RAW. Bo jezeli na kompie da sie wycisnac wiecej z plikow RAW i na koncu je polaczyc w jeden plik uzyskujac lepszy efekt niz majac jeden plik RAW to fakt ze oryginalnie zdjecie zapisane jest w jpg mozna traktowac jako podglad i tyle.
A tak z ciekawości zapytam, jakie praktyczne ma zastosowanie wielokrotna ekspozycja, chyba nie chodzi tylko o to łączenie kadrów tylko... no właśnie do czego to wykorzystujecie ?
Dariusz Breś
10-11-2019, 14:11
Dlatego w takich testach wazna jest metodologia i pelen pakiet informacji. W sensie aparat, obiektyw, oswietlenie oraz wszystko inne co moze byc istotne. Bo jednemu laguje a u drugiego jest OK. Niestety plik wynikowy jpg pozostaje w obu przypadkach.
PS.
Jednak ta funkcja nie jest do konca taka glupia. Przyznam ze nigdy tego nie uzywalem wczesniej do konkretnych zastosowan. Moze gdzies tam kiedys raz z ciekawosci. Jednak tak mysle ze majac dwa pliki RAW mamy wiecej mozliwosci edycji na kompie a ten plik wynikowy jpg daje podglad jak to mniej wiecej bedzie wygladalo. Wiec gdyby tak traktowac ten plik jpg to nie jest tak zle. Wyjatek stanowi sytuacja gdzie z jakis formalnych wzgledow zdjecie wynikowe musi byc zapisane w jednym pliku i dodatkowo musi to byc RAW aby dac max informacji i mozliwosci obrobki.
PS2.
Dla dobra nauki ;) Sprawdzilem to samo raz jeszcze uzywajac Z7 i N70-200 f2.8 VR II. Niestety nie mam juz 24-70 f2.8 G. Zastapilem go wersja Zetkowa. Zero lagowania podczas wielokrotnej ekspozycji. Faktycznie kapitalne rozwiazanie ze widac efekt koncowy w wizjerze. Pozostaje dyskusyjnosc zapisu do pliku jpg oraz co mozna zrobic pozniej na kompie wciaz majac 2 pliki RAW. Bo jezeli na kompie da sie wycisnac wiecej z plikow RAW i na koncu je polaczyc w jeden plik uzyskujac lepszy efekt niz majac jeden plik RAW to fakt ze oryginalnie zdjecie zapisane jest w jpg mozna traktowac jako podglad i tyle.
Coś mnie tu ściemniasz panie, podpinam 70-200 2.8 FL i laguje tak samo, może ty tego nie widzisz he?
Z tymi kilkoma plikami wynikowymi raw to o kant dupy potłuc, na cholerę mi ta funkcja jak później grafikę w ps sobie robię?
Weź tu nie rozumuj jak fanboje appla, łykają wszystko i wytłumaczają że tak jest lepiej.
To jest ewidetne ograniczenie ze strony nikona, ale dlaczego, ciort wie. Może szykują dla wyższej wersji? może mocy obliczeniowej za mało? może drenuje baterię?
ps. wczoraj po raz pierwszy w życiu fotografowałem FEMDOM party, panowie mózg zlasowany
A tak z ciekawości zapytam, jakie praktyczne ma zastosowanie wielokrotna ekspozycja, chyba nie chodzi tylko o to łączenie kadrów tylko... no właśnie do czego to wykorzystujecie ?
Do testow ;-) Mowie za siebie. Kiedys w lustrzance zrobilem moze jedna probe z ciekawosci. Teraz z Zetka... chcialem sprawdzic to lagowanie wizjera.
W takim razie tylko Nikony to potrafią.
Pewnie do wyciągania szczegółów z cienia (kiedy "klatki" mają różne ekspozycje)
Dariusz Breś
10-11-2019, 14:20
Ja do np. wkładki do płyty cd
33336
Ale też do urozmaicenia repo
https://live.staticflickr.com/7475/29835674790_f7821421f7_b.jpg
https://live.staticflickr.com/8073/29713715470_454078f5c8_b.jpg
Ładne i fajne, potrafisz to wykorzystać, większość zapewne zrobi to w Ps migiem niwelując to że ktoś ma tak świetny warsztat i umiejętności... niestety :(
Raczej chodzi mi o amatorskie wykorzystanie.
Coś mnie tu ściemniasz panie, podpinam 70-200 2.8 FL i laguje tak samo, może ty tego nie widzisz he?
Z tymi kilkoma plikami wynikowymi raw to o kant dupy potłuc, na cholerę mi ta funkcja jak później grafikę w ps sobie robię?
Weź tu nie rozumuj jak fanboje appla, łykają wszystko i wytłumaczają że tak jest lepiej.
To jest ewidetne ograniczenie ze strony nikona, ale dlaczego, ciort wie. Może szykują dla wyższej wersji? może mocy obliczeniowej za mało? może drenuje baterię?
ps. wczoraj po raz pierwszy w życiu fotografowałem FEMDOM party, panowie mózg zlasowany
Ja uzylem 70-200 f2.8 VR II... nie mam wersji FL.
Nigdy fanbojem nie bylem. Akurat ta funkcja mi wisi... nigdy tego nie uzywalem. Gdybys mi powiedzial o wstrzasie spowodowanym migawka w D750 i braku migawki elektronicznej to bysmy pogadali. Bo to akurat mnie wkurzalo... w sensie brak migawki elektronicznej albo chociaz pierwszej kurtyny elektronicznej. Przy fotografowaniu antykow z duza iloscia detali bylo to irytujace. Trzeba bylo skracac czasy aby uzyskac optymalne rezultaty. Nikon cos tam obiecywal ze da pierwsza kurtyne elektroniczna do D750 ale nigdy slowa nie dotrzymal. Dlatego bylem zainteresowany D850 bo on to juz ma w trybie LV. Finalnie skonczylem z Zetkami i mam swiety spokoj. Ja wielokrotnej ekspozycji nie robie. Ale bywa ze skladam jedno zdjecie z 2 na kompie. Dla przykladu stary zegar wiszacy z szklana szyba i ramka przed tarcza. Jedno zdjecie z szyba zamknieta, drugie z otwarta. Z tego z zamknieta szyba wycinasz tarcze razem ze szklem a podkladasz z drugiego zdjecia gdzie tarcza byla odslonieta. Polary nie rozwiazywaly problemu a jakies mega wyrafinowane zrodla oswietlenia tez nie wchodzily w rachube. Za dlugo tlumaczyc.
Produktow appla nie uzywam... dla zasady ;-) Po czesci z powodow ktore wspominasz powyzej.
Rowniez Zetki nie wybralem z czystego wyboru... bylem i wciaz jestem zakotwiczony w systemie z uwagi na obiektywy. Wiec Zetka byla tanszym i rozsadniejszym dla mnie wyborem.
PS.
Przez jakis czas bylem uzytkownikiem mocnego zestawu Fuji. Topowe body i obiektywy, zarowno zoomy jak i stalki. I nigdy nie mowilem ze to najlepszy sprzet na swiecie tylko dlatego ze go mialem. Wrecz przeciwnie... wytykalem wady. Finalnie sprzedalem calosc. Wiec jak widzisz daleko mi do bycia fanbojem.
Jak mnie Zetka czyms naprawde wk...i to masz 100% pewnosci ze dam Ci znac. Owszem sa niedogodnosci... brak 2 kart pamieci. Mialem D700 z jednym slotem i dalem rade. Grip... gdybym robil wiekszosc kadrow pionowych to bym Zetki nie kupil. Ale u mnie pionowe to nieczesto wystepuja a bywa ze robie takowe ze statywu... wiec mi brak gripa nie przeszkadza. AF-C tez mi wystarcza... testowalem ostatnio Zetkowy odpowiednik 3D Tracking z lustrzanek na kolarzach. Celujac w nr startowy otoczony znakami graficznymi sponsorow dzialalo to nadwyraz dobrze. Ladnie sledzi punkt poczatkowy w calym kadrze nawet jezeli sledzenie trwa dluzej. Jezeli celujesz w zwyklego rowerzyste ktory ma na sobie dres bez wzorow w jednolitym kolorze i to podobnym do koloru tla to dziala to tak sobie. Bywa ze po dluzszej chwili sledzenia przeskoczy na inny cel. Nie probowalem jeszcze wykrywania twarzy ani oka. Nie mialem takiej potrzeby.
PS2.
Te przyklady ktore podales powyzej pokazuja jak mozna w kreatywny sposob to wykorzystac. Oczywiscie ze majac to od razu w 1 pliku RAW bedzie szybciej. Zaleta wizjera elektronicznego jest pelna kontrola nad procesem powstawania takiego zdjecia. Byc moze jest tak jak mowisz ze brakuje mocy obliczeniowej aby polaczyc pliki RAW. Zauwazylem ze po zrobieniu 2 zdjecia aparat potrzebuje chwile zeby to zlozyc w jedna calosc a robi to w tylko jpg.
Wiec gdyby plik wynikowy byl RAWem to byloby idealnie. Zaleta wizjera elektronocznego oraz RAW. Ale tak nie jest... trudno. Dla mnie nie jest to koniec swiata.
Porozmawiałem trochę z sigmą i oto czego się dowiedziałem:
Sigma przez najbliższy rok nie wejdzie w Z. Problemem są moce przerobowe jak i opłacalność.
System jest za młody aby można było powiedzieć coś o jego przyszłości.
Sony jest dla nich nr 1 jeśli chodzi o bezlustra. Sprzedają się najlepiej i mają sporą bazę aparatów.
Ale to są oczywistości i właśnie o tym mówiłem. Sony jest nr 1 w bezlustrach bo się liczy ilość sprzedanych modeli. Bo Sigmę można podpiąć nie tylko do Sony A7mk4, ale też do mk1, mk2 ... do A7s, A7r, A9 na nawet do bezluster cropowych. A tego natłuczono przez lata sporo.
Nie jest tu ważne, ile body bezluster danej marki wyprodukuje sie w 2019, tylko ile ich zrobiono od poczatku. Sony robi bezlustra FF od 2013 roku. Czyli 6 lat. A Canon i Nikon rok.
Dlatego Sigma najpierw wypuszcza szkła do największych systemów tzn do takich gdzie jest najwięcej body - Canona - EF i do Nikona z bagnetem F. Bo przez lata tych body jest na rynku wielokrotnie więcej niż bezluster Sony A. Potem Sony, dalej Pentax (bo juz je robią od lat, ale jak wejdą w bagnet Canon R i Nikon Z to sądzę, że zrezygnują z mało popularnych mocowań, źle to wróży Pentaxowi).
Najdłużej zejdzie 40 art vs nikon, tutaj planuję wystawić wszystkie najmocniejsze szkła nikona przeciwko sigmie.
No i samo zestawienie pokazuje co chcesz udowadniać. Ostrość, ostrość, ostrość. Sigma górą. Naprawdę to nie jest jedyna cecha obiektywu, na której zalezy fotografującym. Ty mając takie a nie inne preferencje tworzysz ranking niezbyt obiektywny, delikatnie mówiąc. Zresztą jakie to porównanie jesli nie masz ogniskowej 40 mm do porównania w nikonie?
Od jakiegoś czasu zakwalifikowałem cie jako ambasadora marki Sigma, co chyba nie jest dalekie od prawdy. Ilość materiałów jaka tworzysz do netu powoduje, że nalezy sobie postawić pytanie o Twój obiektywizm.
Podobny problem pojawił sie na forum Canona. Gdy ta firma wypusciła swoje belzustro R uaktywnili się na forum C-B fanboye Sony i co chwilę pisali, że Sony lepsze.
O ile osoby wyrobione mają swój ogląd na różne sprawy i zdają sobie sprawe, że wybór obiektywu to pójście na różnego rodzaju kompromisy, to mniej obyci patrzą w to co sie pisze w sieci jako na prawdy bezwzględne.
..Moim zdaniem Nikon idzie ścieżką wytyczoną swego czasu przez firmę NOKIA ( a wcześniej Kodak).
... Nikon żyje ( albo żył do niedawna) w świecie, w którym jest Rolls Roycem, obok ma Bentleya, a dookoła VW Golfy, a to już od dawna nieprawda. Popatrzcie na ceny wyjściowe szkieł natywnych pod Z: 85 1.8 3800 pln. 35 1.8 3600 pln. Jeden slot i brak gripa to myślenie typu : " a damy to w "Z6s" i będzie git. Otóż nie będzie...i Nikon chyba się obudził, czego dowodem jest choćby ta akcja z gripem
Niestety Nikon ( i zagorzali fani marki) dalej żyją w "świecie Nokii", dalej patrzą przez pryzmat kilku lat wstecz, gdzie lepsze optycznie szkła (Sigma i Tamron) dalej są "kundelkami" Od końca.
1 Zalezy ci na fenomenalnych szkłach od Sigmy i Tamrona? To dlaczego w stopce połowa szkieł to Samyangi? Nie kapujesz, że firma Nikon woli masowo sprzedawać przecietność? Co mnie osobiście zreszta tez boli. Aha - i gdzie te Tamrony sa niby takie świetne? Osobiście mam teraz juz gigantyczny uraz do tej firmy i nie kupię od nich już nic.
2. Grip - sprawa dla mnie decydująca o tym, że nie kupuję Z7. Nikon się nie ugiął, jak sugerujesz. Od samiutkiego poczatku zakomunikował, że będzie grip i powiedział że nie będzie w nim sterowania AF i spustu. :twisted: :( - idiotyzm do kwadratu.
3. Ciężko nazwać Nikona Rolls- Roycem, bo to masowy produkt. Rollsami są Hasselblad i Leica. Canon jest większą firmą i zrobił dokładnie to samo co Nikon. Późno wszedł w bezlustra. I to Canon jest firmą, która jest mistrzem w dawaniu tak mało (w kolejnym modelu) jak sie tylko da.
4. Ceny - wszędzie wszystko w sprzęcie foto z półki semipro i pro idzie w górę. Mocno. Co model to drożej. I tak juz będzie. I tu Was zdziwię. Napiszę, że to dobrze, przynajmniej rynek zawodowców może sie odrodzi. Chyba pomalutku juz to sie dzieje.
KrzysztofKozicki
10-11-2019, 17:00
Wystarczy zmienić jpg na tiff i będzie trochę więcej informacji. Jak robię szybkie zdjęcia mieszkań to jest to fajna opcja że pokazuje mi od razu hdr. I dziwię się Darku, że oceniasz ta opcję nie wiedząc że możesz dostać dwa surowe rawy i tiff już złożony
Dariusz Breś
10-11-2019, 20:15
Od jakiegoś czasu zakwalifikowałem cie jako ambasadora marki Sigma, co chyba nie jest dalekie od prawdy. Ilość materiałów jaka tworzysz do netu powoduje, że nalezy sobie postawić pytanie o Twój obiektywizm.
NIE JESTEM OBIEKTYWNY i NIE BĘDĘ, żebyś zapamietał abym nie powtarzał.
Nie chcesz nie czytaj, z pewnością znajdziesz w necie mnóóóóóstwo "rzetelnych" porównań.
Sam nie jesteś obiektywny panie Jacek Z, piszesz że tylko ostrość, ostrość, ostrość, gdybyś chociaż jedną recenzję moją przeczytał wiedziałbyś że nie tylko o to chodzi.
ALE rozumiem że łatwiej wykrzesać ci taki argument. Co do powiązań z sigmą, nie zastanawia cię dlaczego nie używam 24-70 2.8 art tylko nikkora? Dlaczego mam mam szkła nikkorowskie?
Przecież gdybym był ambasadorem nie mógłbym ich używać. Albo przynajmniej afiszować się na swojej stronie.
Mam mega kontakt z sigmą i nikonem. Nie, nie jestem obiektywny, dlatego przyznaję np. że sony ma lepszy AF od zetki, bo... mam zetki i chwalę swoje.
Na ch... takie dopierd... się na tym forum? Po co? na co?
na twoje pytanie: "Zresztą jakie to porównanie jesli nie masz ogniskowej 40 mm do porównania w nikonie?"
Bo ciekawski jestem, czy nikon posiada szkło które jest w stanie pobić 40 arta, czysty FUN i zluzowanie po pracy fotografa.
[mode on]
Wystarczy zmienić jpg na tiff i będzie trochę więcej informacji. Jak robię szybkie zdjęcia mieszkań to jest to fajna opcja że pokazuje mi od razu hdr. I dziwię się Darku, że oceniasz ta opcję nie wiedząc że możesz dostać dwa surowe rawy i tiff już złożony
Przypominam że ten temat wywołał internetowy troll JK. Ja chciałem wam pokazać co się dzieje z wizjerem w trakcie włącznia tej funkcji.
Ale jak ciągniecie dalej.
No oceniam bo nie daje mi rawa. Dlaczego D850 może a zetka nie. To jest klu problemu.
To co ty piszesz to jest to ominięcie problemu a chyba nie o to chodzi aby tłuc w tifach czy jpgach, przynajmniej dla mnie.
Nie dostajesz rawów przy wybraniu opcji Tiff, dostajesz tylko tify. Jpg dostajesz jeśli wybierzesz rawy.
33349
... a najlepsze jest to, że przeczytałem te Wasze przepychanki i nadal nie wiem co to za "2 rawy + jpg" ;)
Wynikiem łączenia np. 3 plików o różnej ekspozycji będą 2 rawy i jpg?
Na ch... takie dopierd... się na tym forum? Po co? na co?Pewnie chodzi o rzetelność w stawianiu tez, sam byłem gotów uwierzyć w to co pisałeś o jpg, a okazuje się szybko że jest tez tiff co mocno zmienia całość, taki drobiazg może zniweczyć wiele ciekawych spostrzeżeń i opinii.
Xavier80
10-11-2019, 21:35
Ale to są oczywistości i właśnie o tym mówiłem. Sony jest nr 1 w bezlustrach bo się liczy ilość sprzedanych modeli. Bo Sigmę można podpiąć nie tylko do Sony A7mk4, ale też do mk1, mk2 ... do A7s, A7r, A9 na nawet do bezluster cropowych. A tego natłuczono przez lata sporo.
Nie jest tu ważne, ile body bezluster danej marki wyprodukuje sie w 2019, tylko ile ich zrobiono od poczatku. Sony robi bezlustra FF od 2013 roku. Czyli 6 lat. A Canon i Nikon rok.
Dlatego Sigma najpierw wypuszcza szkła do największych systemów tzn do takich gdzie jest najwięcej body - Canona - EF i do Nikona z bagnetem F. Bo przez lata tych body jest na rynku wielokrotnie więcej niż bezluster Sony A. Potem Sony, dalej Pentax (bo juz je robią od lat, ale jak wejdą w bagnet Canon R i Nikon Z to sądzę, że zrezygnują z mało popularnych mocowań, źle to wróży Pentaxowi).
Bez żartów Jacku. A Panas? Ile bezluster FF wyprodukował przed 2019? Chyba jednak Nikon kroczy drogą wytyczoną przez firmę Nokia.... co nie oznacza, że się nie obudzi.
No i samo zestawienie pokazuje co chcesz udowadniać. Ostrość, ostrość, ostrość. Sigma górą. Naprawdę to nie jest jedyna cecha obiektywu, na której zalezy fotografującym.
Bez przesady. Nie chodzi tylko o ostrość, ale o optykę : CA, praca pod światło, serwis, mozliwości aktualizacji, af... Zresztą, sam masz Sigmę 85 art z tego co wiem. Naprawdę uważasz, że jej przewaga nad 85kami Nikona sprowadza się tylko do ostrości?
Ty mając takie a nie inne preferencje tworzysz ranking niezbyt obiektywny, delikatnie mówiąc. Zresztą jakie to porównanie jesli nie masz ogniskowej 400 mm do porównania w nikonie?
Jak to nie masz? A 400 2.8 FL przez FTZ?
Od końca.
1 Zalezy ci na fenomenalnych szkłach od Sigmy i Tamrona? To dlaczego w stopce połowa szkieł to Samyangi? Nie kapujesz, że firma Nikon woli masowo sprzedawać przecietność? Co mnie osobiście zreszta tez boli. Aha - i gdzie te Tamrony sa niby takie świetne? Osobiście mam teraz juz gigantyczny uraz do tej firmy i nie kupię od nich już nic.
Stopki nie aktualizuję na bieżąco. Ponadto nie twierdziłem, że S/T to fenomalne szkła, stwierdziłem jedynie, że nazywanie ich "kundelkami" w 2019 r jest komiczne.
A co do Samyanga, chętnie porównam RAW z mojego 85 1.4 Samyanga, do wyboru na 24mpx a7iii lub 42 mpx a7riii z Twoim z 85ki ( w wybranych przez Ciebie warunkach). Co Ty na to?
2. Grip - sprawa dla mnie decydująca o tym, że nie kupuję Z7. Nikon się nie ugiął, jak sugerujesz. Od samiutkiego poczatku zakomunikował, że będzie grip i powiedział że nie będzie w nim sterowania AF i spustu. :twisted: :( - idiotyzm do kwadratu.
No właśnie
[QUOTE]
3. Ciężko nazwać Nikona Rolls- Roycem, bo to masowy produkt. Rollsami są Hasselblad i Leica. Canon jest większą firmą i zrobił dokładnie to samo co Nikon. Późno wszedł w lustrzanki. I to Canon jest firmą, która jest mistrzem w dawaniu tak mało (w kolejnym modelu) jak sie tylko da. [?QUOTE]
Ale Canon ma pomysł na siebie. W MLach poszedł w szkła, które robią różnicę, mega drogie, to prawda, ale unikalne, tutaj się chyba zgodzimy
KrzysztofKozicki
11-11-2019, 01:08
HDR. Mamy możliwość zapisu 2 x RAW i 1 TIFF (i nie wiem co jest w instrukcji, ale sprawdzałem to chwilę temu i mając TIFF też mogę mieć RAW). I osobiście uważam to za dużo lepsze rozwiązanie niż jeden złożony RAW, bo sory jak mi się nie będzie coś podobało w składaniu to mogę sobie sam to wykonać.
Wielokrotna ekspozycja. Zapis jak powyżej. Zgadza się jest lag jak nanosi obraz na obraz, ale sory w DSLR nie masz możliwości podglądu tego co robisz i wykonujesz wszystko w ciemno. Przeszkadza Ci lag to wyłącz opcje Fotografowanie w trybie nakładania i laga już nie ma.
I fajnie by było gdybyś to dobrze sprawdził, zanim wyraziłeś opinię, że Z jest słaba bo laguje. A tak wychodzi, że może w pewnych warunkach laguje, ale daje te samo możliwości co DSLR bez laga plus dodatkowe których tamte nigdy nie dadzą. Inaczej jest, że taka opinia idzie w świat. I to już niestety druga taka wtopa którą widzę, a nie poszukuję jakoś takich rzeczy.
prz3mo
Aparat wykonuje 2 zdjęcia i masz możliwość zapisania JPG lub TIFF plus jak chcesz 2 RAW
Co jak dla mnie jest najlepszą opcją, bo mam wygodę poskładanego obrazka w TIFF, lub 2 RAW jak chce to zrobić sam
koesh
Pewnie chodzi o rzetelność w stawianiu tez, sam byłem gotów uwierzyć w to co pisałeś o jpg, a okazuje się szybko że jest tez tiff co mocno zmienia całość, taki drobiazg może zniweczyć wiele ciekawych spostrzeżeń i opinii.
Dokładnie o to mi chodziło. Nie wiem czemu cześć poszła w stronę wycieczek personalnych.
JK
Pamiętam czasy, kiedy za dzisiejsze wypowiedzi Breś dostałby bana na tydzień, a dziś ubliżanie i wyzwiska nikomu nie przeszkadzają. Cóż takie mamy czasy.
Przepraszam, ale jak Darek miałby dostać bana na tydzień, to Tu jesteś jak dla mnie bliski dożywocia.
Sam nie jesteś obiektywny panie Jacek Z, piszesz że tylko ostrość, ostrość, ostrość, gdybyś chociaż jedną recenzję moją przeczytał wiedziałbyś że nie tylko o to chodzi.
ALE rozumiem że łatwiej wykrzesać ci taki argument. Co do powiązań z sigmą, nie zastanawia cię dlaczego nie używam 24-70 2.8 art tylko nikkora? Dlaczego mam mam szkła nikkorowskie?
Przecież gdybym był ambasadorem nie mógłbym ich używać. Albo przynajmniej afiszować się na swojej stronie.
na twoje pytanie: "Zresztą jakie to porównanie jesli nie masz ogniskowej 40 mm do porównania w nikonie?"
Bo ciekawski jestem, czy nikon posiada szkło które jest w stanie pobić 40 arta, czysty FUN i zluzowanie po pracy fotografa.
Przeczytałem chyba wszystkie Twoje recenzje. W każdym razie te co mnie interesują na pewno. I wyrażnie w tych recenzjach skupiasz się na ostrości.
Wybrałeś 40 mm bo ma rekordy ostrości. Nie masz innych 40 mm do porównania, więc to będzie test ostrości, a nie innych cech. Na innych portalach podają, że ma rekordy MTF, ty sam chwalisz je za ostrość. Czyli wałkujesz te sprawę do bólu a wynik jest znany przed zrobieniem testu. Co będziesz poza tym pisał? Że jest lżejszy/cięższy, ma mniejsze/większe filtry, ma szybszy/wolniejszy AF itp? Od czego? Od szkła o innej ogniskowej i może nawet innej jasności?
Bez żartów Jacku. A Panas? Ile bezluster FF wyprodukował przed 2019? Chyba jednak Nikon kroczy drogą wytyczoną przez firmę Nokia.... co nie oznacza, że się nie obudzi.
Bez przesady. Nie chodzi tylko o ostrość, ale o optykę : CA, praca pod światło, serwis, mozliwości aktualizacji, af... Zresztą, sam masz Sigmę 85 art z tego co wiem. Naprawdę uważasz, że jej przewaga nad 85kami Nikona sprowadza się tylko do ostrości?
Jak to nie masz? A 400 2.8 FL przez FTZ?
A co do Samyanga, chętnie porównam RAW z mojego 85 1.4 Samyanga, do wyboru na 24mpx a7iii lub 42 mpx a7riii z Twoim z 85ki ( w wybranych przez Ciebie warunkach). Co Ty na to?
Panas, bo Sony weszło z tą firmą w układ. Tylko dla tego. Przecież nie przez masowośc produkcji Panasa. Wyjątki potwierdzają regułę. Wyjątek ma swoją przyczynę.
Darek pisał o 40 mm, ja też o 40 mm, napisało mi sie o jedno zero za dużo (już edytowałem).
Tak, mam Arta 85, oczywiście że jest on nie tylko ostrzejszy, ale tez ma szybszy i celniejszy AF (bo lepiej przenosi kontrast, to ma wpływ na to co dostają czujniki AF). Tylko, że ja sie przesiadłem z 85/1.4D a chciałem wyjść ze śrubokręta. Bardzo mi nie pasuje waga ARTa, a jeszcze bardziej to, że wszystkie moje filtry miały 77 mm tak jak wiele nikkorów (i nie tylko) a Arty mają duże średnice. I filtr szary cały, połówkowy czy polar nie pasują. Tysiąc złotych w plecy.
Co do porównań to to co proponujesz absolutnie nie spełnia warunków rzetelnego testu. Różne obiektywy ale i różne body i w dodatku inna fotografowana scena, światło (kontrast) itd.
JK
Pamiętam czasy, kiedy za dzisiejsze wypowiedzi Breś dostałby bana na tydzień, a dziś ubliżanie i wyzwiska nikomu nie przeszkadzają. Cóż takie mamy czasy.
Przepraszam, ale jak Darek miałby dostać bana na tydzień, to Tu jesteś jak dla mnie bliski dożywocia.
I to tak zacytowałem by obaj panowie zauwazyli, że przeginają. Także JK.
cz4rnuch
11-11-2019, 10:03
...Co do porównań to to co proponujesz absolutnie nie spełnia warunków rzetelnego testu. Różne obiektywy ale i różne body i w dodatku inna fotografowana scena, światło (kontrast).Dustin Abbott porównał wszystkie dostępne 85ki z AFem do Sony w tych samych warunkach i na tym samym body. Sigma, z tego co pamiętam, bo oglądałem dość dawno, ostrzejsza, ale jeśli chodzi o af to zdecydowanie przegrała z Samy.
https://m.youtube.com/watch?v=FssZH6VJu7k
cybulski
11-11-2019, 12:44
Uważam, że testy i porównania Darka, poparte świetnymi samplami, są potrzebne. Wycieczki osobiste są nie na miejscu. Ale to stały element gry, tutaj, brakuje argumentów to uderzyć personalnie. CZEMU to ma służyć, te wycieczki osobiste? Aby poprawić sobie humor bo gdzieś jest lepszy sprzęt czy szkło? No jest i co z tego?
cz4rnuch
11-11-2019, 12:56
Paradoksalnie, sampielki Darka, po tym jak już zyebzie zetki za to czy tamto, bardziej zachęcają do ich kupna niż fotki wielu entuzjastów zetek i super fanów Najkona :) Ogólnie, bo oczywiście nie chodzi mi o wszystkich.
cybulski
11-11-2019, 13:17
Paradoksalnie, sampielki Darka, po tym jak już zyebzie zetki za to czy tamto, bardziej zachęcają do ich kupna niż fotki wielu entuzjastów zetek i super fanów Najkona :) Ogólnie, bo oczywiście nie chodzi mi o wszystkich.
Dokładnie, sample mówią same za siebie i czasem więcej niż nasza czcza pisanina za czy przeciw.
KrzysztofKozicki
11-11-2019, 13:23
Jacek_Z kasujesz mój post i odpowiedź innych na temat cytowania, bo jest nie w temacie, a zostawiasz swoje sprzeczki odnośnie metody badania obiektywów, które nie bardzo rozumiem jak się mają do tematu. To tak w kwestii obiektywizmu. Bo subiektywnie to mój post i odpowiedź na niego za pewne była dla wielu bardziej przydatna niż sprzeczka która prowadzisz.
I by nie były, że uważam zdjęcia Darka za złe ?. Ja tylko chciałbym, by trochę bardziej zagłębił się w temat zanim wyrazi opinie, że coś jest do D. Ale duży plus, że się nie upiera a potrafi przyznać do błędu. Wielki szacun, że się dzieli zdjęciami i obserwacja, bo ja mimo iż mam z to mi się nie chce bawić w testy ?
Kolejne plotki ploteczki:
-dwa bezlustra* do końca roku;
-jedno z nich to może być Z8?; z przypuszczalną specyfikacją:
60mpix na matrycy
Opcjonalny grip
I teraz najciekawsze: NR podaje coś w tym stylu:
rumored to have dual SD and CF express cards slots, co można różnorako zrozumieć. Dwa sloty SD i CFe, jak w D5, do wyboru? 2x SD oraz CFe (pojedynczy lub podwójny?) A może slot hybrydowy? Ewentualnie najprostsza opcja: 1SD i 1CFe
*co do bezluster, spotkałem na necie dość ciekawe określenie:
Electronic Viewfinder Interchangeable Lens. :twisted:
Czyli bezlustra to zło. :D
PS. Z tej samej matrycy ma podobno następca D850 korzystać.
Ta matryca to już od października 2018 jest na tapecie i nic nie ma póki co, oby nowe modele były tak samo rozsądnie przemyślane jak D850, D500 czy Z6, moim zdaniem jedynie Z7 jest nieudolnie wyceniony bo mógł być hitem przy niższej cenie.
Nie zapominajmy też że D780 otwarło drzwi dla takich hybryd i pewnie D880? będzie z podobnymi możliwościami.
Osobiscie chciałbym tez żeby wrzucili szybko niższy i wyższy model Z50 bo widać po sprzedaży że jest potencjał zwłaszcza na bogatych rynkach jak Japonia.
Wnioskując po przypadku niewykorzystania potencjału przy D6, bardziej bym się top-end, zagripowanego Z9 spodziewał, ale co też N wymyśli, to chyba sami nie wiedzą.
Pewnie wiedzą bo po prezentacji Z6 były materiały wykonywane samplami przedprodukcyjnymi z 2017 roku, czyli ~1.5 roku wcześniej już coś krąży w rękach ludzi w branży, to jest dobre podejście bo sprzętu foto obecnie nie można wyłącznie tworzyć przy stole zespołu R&D.
Z8 i Z9 powstaną, po przecenie Z6 nie ma miejsca na nic niższego.
Z50 jest teraz za 3000zł na amazon, więc tu bym oczekiwał jakiegoś Z30 taniutkiego i może jakieś Z70 ?
Canon chce wypuścić w tym roku R mk2 i dlatego są plotki że dwa lata "żywotności" może byc też w Nikon i pojawi się Z6 mk2, czy to dobrze czy źle nie wiem zwłaszcza że Sony odpuszcza wyścig i następne aparatki będą w 2021 roku, wcześniej może ten opóźniony już o ponad rok A7sIII.
Chodzą ploty, że N chce ubić DSLRy z linii D3x00 oraz D5x00, więc coś na rzeczy z Zetkami DX może być.
Chodzą ploty, że N chce ubić DSLRy z linii D3x00 oraz D5x00, więc coś na rzeczy z Zetkami DX może być.
Pewnie mało kto będzie po nich płakał chociaż ja Nikona D5100 mile wspominam. Miał on swoje wady, ale jak na początek przygody z fotografią to jak dla mnie model ok. I ten ekranik na przegubie :D
Ekranik pewnie na D7x00 i Zki DXowe przejdzie, więc nic straconego.
Nie jest to dokładnie w temacie ale czytałem o tym już wcześniej i wspominano o nowych sensorach sony/nikon i oczywiscie o mikro sensorach do fonów, samsung ma w tej technologii podobno gotowy sensor 300MPix i 600Mpix na etapie prototypu chyba.
https://youtu.be/rowdOi_AN48
david555
22-04-2020, 12:20
koesh - aglutynacja senseli, to żadne rozwiązanie, samsungowskie 3x3, to tylko 2,4 μm czyli pół rozmiaru sensela z sensora FF.
Nie wiem po kiego Czorta idzie się w jakieś wariackie miniaturyzacje, tylko po to, by zdjęcia z telefonów nie miały kupy zamiast obrazu.
Ja już nie ogarniam tego pokrętnego myślenia.
[MENTION=68301]
Nie wiem po kiego Czorta idzie się w jakieś wariackie miniaturyzacje, tylko po to, by zdjęcia z telefonów nie miały kupy zamiast obrazu.
Ja już nie ogarniam tego pokrętnego myślenia.
Odpowiem w ten sposób: Ile razy, wyciągając gdzieś przy kimś puszkę dostałeś pytanie ile ma mpix. A ile razy jakiego rozmiaru w tym matryca siedzi?
Ja mogę sobie wyobrazić korzyści z takich sensorów i technologii, zwłaszcza jak za kilka lat sprzęt foto będzie już tylko dla dziwaków naśladujących zawodowców.
Rynek fonów to priorytet, a tam klient jest gotów co rok max dwa wywalić 7-8 tysiaków na nowy model, więc jest o co walczyć.
Zapominamy że w sprzęcie foto po osiągnięciu pewnych parametrów ludzie przestali zmieniać sprzęt, zwłaszcza widać to było po po świetnych modelach nikona.
Po co mam zmieniać Z6, jedynie jeśli zrobią więcej pikselków na matrycy bez straty ISO.
david555
22-04-2020, 13:03
koesh - no nie wiem, dla mnie S5, czy S10, to ciągle tylko telefon, nic więc nie zmienią w moim myśleniu coraz to większe liczby po S.
Wątpię też w ów powszechny pęd ku kupowaniu co rok modeli wycenianych na 7 tys. złociszy, chyba że mówisz o klientach spod znaku ogryzka, bo to zupełnie odmienny gatunek.
A co do aparatów, to zmiana sensora FF 24 Mpx na sensor FF 30 Mpx, to żaden progres, ale już zmiana na zakres 36-50 Mpx w tym samym rozmiarze, daje poczucie kroku naprzód.
Podobne odczucia mają osoby, naturalizujące się do cyfrowych systemów MF, ale to trzeba spróbować, żeby się o tym przekonać.
OjTam - zdecydowanie nie wchodzę w żadne dyskusje o sprzęcie z przygodnymi osobami, a kiedy pytają mnie o technikalia, to mówię że nie wiem, nie znam się, bo zarobiony jestem. ;-)
OjTam - zdecydowanie nie wchodzę w żadne dyskusje o sprzęcie z przygodnymi osobami, a kiedy pytają mnie o technikalia, to mówię że nie wiem, nie znam się, bo zarobiony jestem. ;-)
Dobre. Muszę zapamiętać. ;)
Ale nowe fony to matryce 60Mpix i więcej, a zapowiedziane są już 130Mpix.
Większość flagowców to kwoty 4000zł i więcej, a samsungi czy apple 2x tyle.
Przeskok z 24 na wyższe rozdzielczości dla mnie ma sens tylko jeśli nie stracę na ISO ale klient generalnie patrzy na piksele i czasami parska śmiechem że sprzęt za tyle kasy ma 24Mpix, a w fonie ma 108 Mpix ( sto osiem ) :)
david555
22-04-2020, 14:17
Ale nowe fony to matryce 60Mpix i więcej, a zapowiedziane są już 130Mpix.
Większość flagowców to kwoty 4000zł i więcej, a samsungi czy apple 2x tyle.
Przeskok z 24 na wyższe rozdzielczości dla mnie ma sens tylko jeśli nie stracę na ISO ale klient generalnie patrzy na piksele i czasami parska śmiechem że sprzęt za tyle kasy ma 24Mpix, a w fonie ma 108 Mpix ( sto osiem ) :)
Odkąd wykonuję zlecenia komercyjne, w niektórych specyficznych przypadkach zaklejam logo producenta i nazwę sprzętu, a kiedy padają pytania o sprzęt, to mówię, że to aparaty fotograficzne z wymiennymi obiektywami i tyle.
Klient im mniej wie, tym spokojniej śpi. :-)
Liczy się efekt końcowy, a nie szpan.
Nowy DXik?
Z60?
https://nikonrumors.com/2020/04/27/nikon-n1933-will-most-likely-be-a-new-dx-format-z-mount-mirrorless-camera.aspx/
Może następca D500? Albo znowu coś pomiędzy. Choć sądząc po baterii, niżej niż Z50 nie będzie.
Od pewnego czasu forumowe spekulacje nie sprawdzają się ale wychodzi to na plus dla sprzętu nikona, więc moze i tym razem będzie coś ciekawego, po początkowym hejcie Z50 okazało się że aparacik zrobił im sprzedaż sporą, więc może teraz coś ciekawego, może wykorzystają ta matryce aps-c bardziej upakowaną, chyba najwyższa pora wejść w 28Mpix przynajmniej bo klient zawsze głodny pikselków :)
Myszowor
28-04-2020, 07:04
W tej plotce jest pozytywne że będzie miał dużą baterię EN-EL15c, następca D500 by się przydał.
następca D500 by się przydał.
Ponoć będzie okrojony. Wspólny następca D500 i D7500. Już to raz przerabialiśmy.
Myszowor
28-04-2020, 11:03
Okrojony następca D500 czy D7500 już jest ----> Z50, teraz czas na coś lepszego...
Z50 to raczej dostosowanie się do serii D5xxx, zresztą taka też była wycena, nie ma czegoś bardziej zaawansowanego, czyli jakieś Z6 z aps-c matrycą.
Podobno na przełomie roku będzie Z8. Podobno z nową matrycą Sony 60 Mpx.
Body oczekiwane, bo chcę jedno bezlustro, a Z7 ma jak dla mnie jeden feler, D850 z kolei fantastyczna, ale lustrzanka. Czekam więc chyba na te Z8 i ... cena mnie zwali z nóg? Czy jednak D850 czy Z7? A może D880? ;) Zawsze miałem problemy z podejmowaniem takich decyzji. Tym bardziej że w czasach bryndzy w branży nic mnie nie zmusza do zakupu. Tylko ten D800 taki stary ;)
david555
03-05-2020, 21:43
To wymień na nowy egzemplarz D810. :D
Ta matryca czeka już dwa lata, ja jednak obstawiam że będą dwie pro puszki i druga będzie z mała matrycą coś na styl D5/D6.
To wymień na nowy egzemplarz D810. :D
To żadna zamiana. fps więcej o 1 (mało mi), minimalnie lepsze czasy do utrzymania z reki. Nie rozumiem skąd sie bierze całkiem spora różnica w cenach między tymi body.
david555
03-05-2020, 21:55
To żadna zamiana. fps więcej o 1 (mało mi), minimalnie lepsze czasy do utrzymania z reki. Nie rozumiem skąd sie bierze całkiem spora różnica w cenach między tymi body.
A po co Ci więcej, focisz jakieś szybkie modelki ? :D
Oczywiście. Statyczne są już nudne. Fajnie mieć w ruchu. Potrząśnięcie głową, podskok, bieg. 10 fps to wcale by nie było na wyrost. Z elektronoczna migawką bym porobił i 20 fps. Selekcja jest prosta, a eyefocus by pilnował znalezienia się głowy w GO.
fader_audio
06-05-2020, 10:46
z tym eye Jacku obyś się nie zdziwił, już zdążyłem się nauczyć, że np dziecko na hustawce to lepiej dac śledzenie obiektu (tu brakuje bardzo typowo lustrzankowego 3d), eye zbyt często się gubi, a jak znajdzie i zanim wyostrzy to obiekt juz poza GO. Takie moje wrażenia, chyba ze coś źle robie.
Po ostatniej aktualizacji śledzenie przypomina to 3D lustrzankowe i działa, ja to polubiłem w AF-S co może się wydawać dziwne, fajnie też działa jak wskażemy paluchem punk AF i wystarczy tylko utrzymać aparat w jakiejś ekwilibrystycznej pozie.
Ostrość ustawioną na oczy potrzebuję przy portrecie, to są zawsze zdecydowanie bardziej statyczne ujęcia. Mówiąc o potrzebie fps podawałem przykłady ruchu gdzie fotografuję całą postać. I o wcale nie na pełnej dziurze. Raczej 2.8-4.0. Chodzi o to by głowa była śledzona w obszarze gdzie lustrzanka nie ma punktów AF. Przy zdjęciach całej postaci głowa jest mocno z boku (tzn u góry :) ) kadru. Cała głowa się znajdzie w GO, nie potrzebuję precyzji ustawienia na oczy.
Wszyscy w około jeśli mają bezlustro to Z6, a ja chcę kupić ewentualnie Z7. Nie miałem okazji pobawić się nim (Z7) dłużej, żeby posprawdzać np właśnie takie dynamiczne ujęcia. Nie chcę sprawdzać tego na Z6, bo czasami diabeł tkwi w szczegółach i może Z7 inaczej pracuje w tym aspekcie jak Z6?
Tak w ogóle to nie mogąc się zdecydować D850 vs Z7 albo D880 vs Z8 to ... kupiłem zupełnie inny aparat :mrgreen:
david555
06-05-2020, 11:24
...
Tak w ogóle to nie mogąc się zdecydować D850 vs Z7 albo D880 vs Z8 to ... kupiłem zupełnie inny aparat :mrgreen:
Czyli który ???
Czy aby nie zdradziłeś Nikona ? :D
cybulski
06-05-2020, 11:52
Obstawiam średni format Fuji :mrgreen: no albo w ostateczności a7r4/A7r3.
Raczej coś z jednocyfrowych
cz4rnuch
06-05-2020, 13:09
Xiaomi z zumem.
cybulski
06-05-2020, 13:12
Za mało piksli dla Jacka.
david555
06-05-2020, 13:43
Nieodpowiednie narzędzie do jego specjalizacji.
Może gdzieś już było .
Te zapowiadane przez nikona 28 pod Z to będzie 1.8/2.0 czy coś ciemniejszego ?
david555
06-05-2020, 14:44
Może gdzieś już było .
Te zapowiadane przez nikona 28 pod Z to będzie 1.8/2.0 czy coś ciemniejszego ?
O 28 nie słyszałem, jest 20/1.8 za bagatela 5,5k.
39153
39154
Jako kompaktowe szkła są zaznaczone 28 i 40.
cz4rnuch
06-05-2020, 15:19
Pewnie f/2.8
Te kompaktowe miały być w marcu :(
Ta grafika trochę martwi. Z pro są zoomy 24-70/2.8 i 70-200/2.8 (tzn jeszcze go nie ma). Jedyna stałka to 50/1.2 (0.95 pomijam, wiadomo dlaczego)
Nie ma żadnej jasnej portretówki. 85, 105, 135.
Na razie idą ekonomicznie, w 1.8. Nadal nie za bardzo kuszą pro.
Obstawiam średni format Fuji :mrgreen: no albo w ostateczności a7r4/A7r3.
Nic z tego :)
Czy aby nie zdradziłeś Nikona ? :D
Zerknij na moją stopkę. Ja mam tyle systemów aktualnie (i to nie wszystkie marki, nie liczę aparatów bez wymiennej optyki, bo mam np też Bessę, Smienę czy Certo), że Nikony są w mniejszości. Sporo robię sprzętem szkolnym, czyli Canonami.
D4s mnie kusi, ale ma za mało Mpx. D5 ma słabe niskie ISO i jest za drogi, Mpx nadal mało. Tak 30 Mpx by mi stykło ;)
Xiaomi z zumem.
Nie. Mam od roku (na kilka lat wystarczy) Samsunga z 3 obiektywami. I jestem w szoku jak sobie radzi w fatalnym świetle.
Kupiłem kolejny system, to już jakas podpowiedź. Nie powiem na razie co, bo dopiero do mnie jedzie (kupione na ebayu). Nie powiem nawet czy to ML czy lustro i ile ma Mpx :) Na razie mnie nie ciągnijcie za język :)
Coś mi mówi, że to będzie Sony. :-D
Przed pandemią były plotki że Nikon przyspiesza wypuszczenie obiektywów f/1.2 i miały to być 35mm, 50mm i 85mm ale teraz to kto wie kiedy to będzie.
Kupiłem kolejny system,
Hasiek X1D jak w mordę strzelił. :mrgreen:
Było:
Nikon Z30 - amatorski model z matrycą APS-C bez wizjera elektronicznego,
Nikon Z8 - profesjonalny bezlusterkowiec, który powinien mieć premierę pod koniec roku,
Model mniej zaawansowany od Z7 - możliwe, iż będzie to Z5, lub następca Z6.
?
PS. Jakoś w Z5/Z6II mi się nie chce wierzyć. Z30 bardziej, ale ostatnie wróżenie z fusów coś wyżej niż Z50 wróżyły, a 2 DX chyba naraz nie puszczą.
Ta grafika trochę martwi. Z pro są zoomy 24-70/2.8 i 70-200/2.8 (tzn jeszcze go nie ma).
https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_HIGH_TO_LOW&filters=fct_brand_name%3Anikon%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Afull-frame-lenses
Ale już blisko.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie ma żadnej jasnej portretówki. 85, 105, 135.
Na razie idą ekonomicznie, w 1.8.
/.../
Tak 30 Mpx by mi stykło ;)
Kupił Canona EOS R i RF 85/1.2.
Pytanie czy z Defocus Smoothing.
david555
06-05-2020, 16:28
...
Kupił Canona EOS R i RF 85/1.2.
Mniejsza, niż gdyby kupił Sony, ale też zdrada. :D
cybulski
06-05-2020, 16:33
No to ciekawe co wybrał :)?
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/canonburak.gif
david555
06-05-2020, 16:43
No to ciekawe co wybrał :)?
Mogę powiedzieć co ja bym wybrał jako portrecista, gdybym chciał zmienić system i jednocześnie nie szedł jeszcze w MF.
Byłby to zapewne Sony A7R IV, bo robiłem już przymiarki do A7R III i o mały włos byłbym się zdecydował, ale mam słabość do Nikona i wybrałem Z7.
Jacek też będzie płakał, że nie wybrał Z7, albo że nie zaczekał na Z8. :D
A który obiektyw do portretów tym Sony?
Najciekawszy to chyba 135/1.8 GM.
david555
06-05-2020, 16:55
A który obiektyw do portretów tym Sony?
Najciekawszy to chyba 135/1.8 GM.
Przymierzałem się do FE 85/1.4.
Mam rozbudowany system nikona i nie chciałbym uciekać w sony. Chciałbym kupić z ale blokuje mnie jeden slot, kibel bateria, brak ftz z śrubokrętem i olewka tego bagnetu przez producentów firm trzecich. Myślę nad kupnem d780 ale nie wiem czy jest sens się w to pakować. Chciałbym dokupić sobie tego nowszego nikkora 300/4 ale czy jest sens pakować się w bagnet f w dobie bezluster? Czy jest sens sprzedawać szkła 1.4 z bagnetu f by kupić 1.8 do bezlustra? Wszyscy koledzy ślubni uciekli do sony. Co robić?
Nie bój się FTZ, nie licz na używanie nadal muzealnych śrubokrętów, jeden slot nie taki straszny jak masz xqd/cfe, dla niezdecydowanych właśnie jest D780.
Nie bój się FTZ, nie licz na używanie nadal muzealnych śrubokrętów, jeden slot nie taki straszny jak masz xqd/cfe, dla niezdecydowanych właśnie jest D780.
Mam teraz w d4 xqd/cf i drugi slot nie raz uratował mi dupe [emoji868]. Muzealne śrubokręty są spoko i szkoda mi 180/2.8 [emoji2955]
Ale coś ci się działo z XQD ? Może jakaś padaka starego typu ?
Ale coś ci się działo z XQD ? Może jakaś padaka starego typu ?
Mam xqd padake starego typu i nigdy się nie zesrała. Ja mówię o drugim slocie.
david555
14-05-2020, 09:36
Mam xqd padake starego typu i nigdy się nie zesrała. ...
XQD są jak zomowcy, trudne do upierniczenia, dlatego dziwię się, że ktoś się zastanawia, czy brać Zetki, czy nie brać.
XQD są jak zomowcy, trudne do upierniczenia, dlatego dziwię się, że ktoś się zastanawia, czy brać Zetki, czy nie brać.
Żeby były dwa sloty XQD lub 512GB wbudowanej pamięci i jeden slot XQD [emoji851]
david555
14-05-2020, 10:46
Żeby były dwa sloty XQD lub 512GB wbudowanej pamięci i jeden slot XQD [emoji851]
Marzenia :-) , niemniej zupełnie na wyrost.
Robię zlecenia komercyjne i początkowo się trochę obawiałem, ale doświadczenia ukazują, że zupełnie niepotrzebnie.
Jeden slot pod XQD, to bezpieczne rozwiązanie.
Jakby tak było to d6 miałby jeden slot a ma dwa.
david555
14-05-2020, 10:57
Zważywszy na wysyp komentarzy po premierach Z6 i Z7, wcale się firmie Nikon nie dziwię.
Zresztą żaden jednocyfrowiec, nie ma jedynie jednego slotu kart i jest to zwyczajnie kontynuacja tej tendencjj, również w modelach D500 i D850, co nie zmienia faktu, że karty XQD są niezwykle trwałe.
Mam xqd padake starego typu i nigdy się nie zesrała. Ja mówię o drugim slocie.
Czyli masz jasność że XQD jest ok, a inne nie są OK :)
Czyli jak na amatorski sprzęt jakim są Z6/Z7 jeden slot ale na XQD/CFE jest lepszy :)
Ale dlaczego porównujesz D6 z Z6 co ma piernik do wiatraka ?
Słuchaj. Nie chcesz znać uczucia jak w trakcie zlecenia wysrywa ci się karta z materiałem. Na D700 miałem nieprzyjemność zaznać tego uczucia. Całe szczęście, że sesje można było powtórzyć. Jakby to był ślub to koniec gry. Na d4 wiele razy miałem sytuacje, że poszedł się walić materiał nawet z xqd - wyskakuje error i nic nie możesz zrobić, a czytnik nic nie widzi. Na szczęście po sformatowaniu działa dalej. Dwa razy CF padły mi na amen i format nie pomógł. Możesz wierzyć w bajki, że xqd jest pancerne ale jak się coś wywali to przejrzysz na oczy. Uczucie jak wyjmujesz drugą kartę z ocalałym materiałem tez jest niesamowite :) niestety dla mnie dwie karty są obowiązkowe.
Ale dlaczego porównujesz D6 z Z6 co ma piernik do wiatraka ?
W którym miejscu porównuję do Z6 do D6? Kolega pisał, że jeden slot xqd jest bezpieczny - na co ja mu odpisałem, że jakby był jeden bezpieczny do Nikon D6 miałby jeden, a ma dwa.
Słuchaj. Nie chcesz znać uczucia jak w trakcie zlecenia wysrywa ci się karta z materiałem. Na D700 miałem nieprzyjemność zaznać tego uczucia. Całe szczęście, że sesje można było powtórzyć. Jakby to był ślub to koniec gry.
Nic dziwnego, a nawet czym szybsze karty SD tym gorzej ale karty trzeba wymieniać często na nowe, dlatego XQD/CFE jest lepsze.
Ludzie kupowali i kupują karty CF czy SD i używają latami, potem zdziwienie że pada.
Na d4 wiele razy miałem sytuacje, że poszedł się walić materiał nawet z xqd - wyskakuje error i nic nie możesz zrobić, a czytnik nic nie widzi. Na szczęście po sformatowaniu działa dalej.
Wymień tą kartę, masz jakiś starego typu szmelc.
Dwa razy CF padły mi na amen i format nie pomógł. Możesz wierzyć w bajki, że xqd jest pancerne ale jak się coś wywali to przejrzysz na oczy. Uczucie jak wyjmujesz drugą kartę z ocalałym materiałem tez jest niesamowite :) niestety dla mnie dwie karty są obowiązkowe.
Tu nie chodzi o pancerność tylko że CF/SD to zwykłe karty pamięci, XQD/CFE to malutki SSD z kontrolerem, z mozliwością naprawy, odczytu, a do tego kostki NAND jakie uzywa sie w serwerowych dyskach, a nie takich co kupujesz do desktopa/laptopa.
W którym miejscu porównuję do Z6 do D6? Kolega pisał, że jeden slot xqd jest bezpieczny - na co ja mu odpisałem, że jakby był jeden bezpieczny do Nikon D6 miałby jeden, a ma dwa.
Dokładnie w tym miejscu, porównanie bez sensu bo Z6 ma jeden slot XQD/CFE i w sprzęcie amatorskim jest to bardzo bezpieczne rozwiązanie, a jednocyfrówka musi mieć dwa sloty bo to sprzęt pro i są inne wymagania dla bezpieczeństwa tak samo jak oba aparaty będą "szczelne" ale w obu jest to inna klasa i inne parametry.
cybulski
14-05-2020, 13:51
To jest tak jakby porównywać dobry pojedyńczy dysk twardy np. WD RED na btrfs (lub ZFS) do macierzy dyskowej i wmawiać, że ten WD RED jest na tyle dobry że nigdy nie pada.
Wiadomo że statystycznie macierz ma mniejsze prawdopodobieństwo padu. Rozumiem tutaj zwolenników Zetek, że to się rzadko zdarza ale też nie ma co przekonywać zawodowców żę jeden slot jest OK.
Wiadomo że statystycznie macierz ma mniejsze prawdopodobieństwo padu.
Statystycznie macierz ma większe prawdopodobieństwo padu, tylko skutki są inne.
cybulski
14-05-2020, 14:27
Statystycznie macierz ma większe prawdopodobieństwo padu, tylko skutki są inne.
Co Ty nie powiesz :grin:
Wyczytałeś to gdzieś w netach czy wiesz z praktyki co i jak ?
To jest tak jakby porównywać dobry pojedyńczy dysk twardy np. WD RED na btrfs (lub ZFS) do macierzy dyskowej i wmawiać, że ten WD RED jest na tyle dobry że nigdy nie pada.
Wiadomo że statystycznie macierz ma mniejsze prawdopodobieństwo padu. Rozumiem tutaj zwolenników Zetek, że to się rzadko zdarza ale też nie ma co przekonywać zawodowców żę jeden slot jest OK.
Tu nie chodzi o przekonywanie bo nic nie broni niestety tej decyzji Nikona poza jedynie że XQD/CFE to dobry nośnik i krok technologiczny w przyszłość.
Z6/Z7 ani nie wymaga takich szybkości transferu w foto czy video, firma nie udostępnia też nawet sampli startowych z kartami, nie ma własnego czytnika, płaci licencje NVMe i musi się dogadywać z każdym żeby zachować kompatybilność, ostatnio Sandisk łaskawie zgodził się na kompatybilność z Zetkami.
Ja bezpieczniej się czuję z jedną kartą XQD w aparacie niż z dwoma SD, przynajmniej mi karty nie uszkodzi jakaś bramka czy prześwietlanie na wyjazdach.
U mnie karta wyciągana z aparatu jest tylko na potrzeby aktualizacji softu, przesył i tak robię po wifi.
Z kartami SD miałem kilka problemów, jedna połamała się w trakcie wkładania, na szczęście nie uszkodziła pinów slotu aparatu, dwie karty Sandisk padły na wyjeździe na szczęście w trakcie wkładania do aparatu, a nie ze zdjęciami, jednak karta Lexar w Sony A7II przestała być widoczna.
Co ciekawe karty CF jakie miałem zawsze działały bez problemu.
Ludzie kupowali i kupują karty CF czy SD i używają latami, potem zdziwienie że pada.
No ja kupiłem 2019-09 SanDisk Extreme Pro 128GB i padła na amen - poleciała na reklamacje.
Wymień tą kartę, masz jakiś starego typu szmelc.
No właśnie tu Cię musze zmartwić - wcale nie mam starego szmelca. Nowsza się wykrzaczyła , a stary szmelc nie.
Tu nie chodzi o pancerność tylko że CF/SD to zwykłe karty pamięci, XQD/CFE to malutki SSD z kontrolerem, z mozliwością naprawy, odczytu, a do tego kostki NAND jakie uzywa sie w serwerowych dyskach, a nie takich co kupujesz do desktopa/laptopa.
No jak się materiał wykrzaczy to raczej klienta to nie interesuje z czego wykonana jest twoja karta.
Dokładnie w tym miejscu, porównanie bez sensu bo Z6 ma jeden slot XQD/CFE i w sprzęcie amatorskim jest to bardzo bezpieczne rozwiązanie, a jednocyfrówka musi mieć dwa sloty bo to sprzęt pro i są inne wymagania dla bezpieczeństwa tak samo jak oba aparaty będą "szczelne" ale w obu jest to inna klasa i inne parametry.
Nie wiem czy wiesz, ale Nikon Zetki klasyfikuje jako sprzęt zawodowy (profesjonalny). Mogę się założyć, że następca Z6 będzie miał dwa sloty. Każda recenzja Ztki kończy się daniem minusa za jeden slot. Wielu ludzi (w tym ja) odpuściło sobie tą puszkę z tego powodu.
Klasyfikować to sobie może i zaklinać rzeczywistość, Z6 = D600/D610 i tyle, nie ma co tu wymyślać więcej.
D600/610 tez odpuszczali zawodowcy bo... nie jest to sprzęt dla zawodowca mimo dwóch slotów i Z6 nadal nie będzie mimo jakby dodali drugi slot, a tego nie zrobią bo pro zabawki to będzie Z8 i Z9.
Jesteś chyba pierwszą osobą na tym forum, której wykrzaczą się karta XQD, warto żebyś podał dokładny model, ile używana i jakie okoliczności, przyda się taka informacja !!
david555
14-05-2020, 15:49
wywar
A jak zrzucasz dane z karty, za pomocą czytnika, czy kabla ?
Znasz ten tekst i oprogramowanie: https://exiftool.org/fix_corrupted_nef.html .
Co Ty nie powiesz :grin:
Wyczytałeś to gdzieś w netach czy wiesz z praktyki co i jak ?
Po prostu uważałem na matematyce.
cybulski
14-05-2020, 18:10
Po prostu uważałem na matematyce.
A znasz się cokolwiek na macierzach dyskowych np raid czy tylko słyszałeś że gdzieś dzwoni :)
david555
14-05-2020, 18:18
A znasz się cokolwiek na macierzach dyskowych np raid czy tylko słyszałeś że gdzieś dzwoni :)
Oj, grabisz sobie. :D
Znam się na matematyce.
Prawdopodobieństwo padnięcia jednego dysku z pięciu jest 5 razy większe niż jedynego dysku w komputerze. Przy takich samych dyskach.
Tak samo prawdopodobieństwo padnięcia karty QXD w D5 jest 2 razy większe niż w Z7. A już w D800 czy D750 jeszcze bardziej, bo druga karta jest mniej odporna.
Tylko różne są skutki tego padnięcia.
cybulski
14-05-2020, 20:56
Znam się na matematyce.
Prawdopodobieństwo padnięcia jednego dysku z pięciu jest 5 razy większe niż jedynego dysku w komputerze. Przy takich samych dyskach.
Tak samo prawdopodobieństwo padnięcia karty QXD w D5 jest 2 razy większe niż w Z7. A już w D800 czy D750 jeszcze bardziej, bo druga karta jest mniej odporna.
Tylko różne są skutki tego padnięcia.
Macierz np typu raid 10 pada dopier wtedy gdy padnie połowa dysków z macierzy. Czyli jeśli jest 10 dysków, to pojemność jest tak jak pięciu i taka macierz dziaka nawet jak padnie 5 dysków, i nie tracimy żadnych danych.
W macierzy np raid 6, na 10 dysków mogą paść tylko dwa aby nie utracić danych.
Więc jak widzisz myliłeś się bo macierze nadmiarowe to nie to samo co zwykły striping czyli dodawanie pojemności.
Dwie karty w aparacie to taka trochę macierz typu raid 1, jedna karta pada i nie tracimy danych bo to samo jest na obu kartach.
Podstawowe info https://pl.m.wikipedia.org/wiki/RAID
Wiem jak działają macierze, dlatego cały czas pisałem, że skutki padnięcia dysku są inne bo nie prowadzą do utraty danych (za wyjątkiem RAID 0). Ale prawdopodobieństwo padnięcia dysku w macierzy jest większe niż pojedynczego.
cybulski
14-05-2020, 21:08
Analogia dwóch kart w aparacie to macierz raid 1.
Tu nie ma co filozofować. Ryzyko jest o połowę mniejsze utraty danych.
david555
14-05-2020, 21:23
Więc po kiego ch*ja zamieszanie czynisz ???
cybulski
14-05-2020, 21:50
Więc po kiego ch*ja zamieszanie czynisz ???
Rozumuje ze to oznacza po krakowsku filozofowanie :)
I tu się przydaje znajomość matematyki. Wcale nie o połowę. Ryzyko utraty danych jest tysiące, a nawet miliony razy mniejsze.
Nie, po krakowsku byłoby "weźże przestańże bucu" - bez obrazy oczywiście to tylko cytowanie krakusa :)
Słyszał ktoś o tych padających XQD/CFE ?
jurkarol
14-05-2020, 22:40
Nie, po krakowsku byłoby "weźże przestańże bucu" - bez obrazy oczywiście to tylko cytowanie krakusa :)
cytujesz krakusa, a Ty żeś nie krakus?
Bo tu błąd! widać, że podróbka językowa ha. bo skoro jest operator 'weźże' to w czasowniku nie stosuje się już tej samej formy powtórnie.
Czyli 'weźże przestań' , albo 'przestańże' ;)
ostatecznie dla podkreślenia krakusowosci można użyć podwójnie ale to trochę przesada.
Dobra dobra ale inaczej jest u tych z bińczyc, a inaczej na zwierzyńcu, zresztą idźże nie pitol :)
A tak ogólnie zanika gwara, jak byłem dzieckiem to u rodzina na pomorzu było sporo zabawy jak mało kto wiedział co to krachla, sabaśnik, cwibak, piszinger, śpik, fliza czy inne znaczenia sznycel, kremówka, borówka itd :)
cz4rnuch
14-05-2020, 23:25
...Słyszał ktoś o tych padających XQD/CFE ?O XQD i owszem.
Zapewne najwięcej przypadków mają użytkownicy sony i fuji albo oni najczęściej o tym słyszeli ;)
cz4rnuch
14-05-2020, 23:45
Zapewne najwięcej przypadków mają użytkownicy sony i fuji albo oni najczęściej o tym słyszeli ;)
Nie. Po prostu potrafię czytać i korzystać z googla.
krzysztofz24
15-05-2020, 01:52
Sugerujesz doskonaly nosnik danych? (bez zlosliowsci).
Nie ma czegos takiego i jest to po prostu niemozliwe.
Wszysko moze ulec awari, nawet mlotek i prom kosmiczny;-).
Nie o to chodzi, raczej o statystykę i rzeczywistość, a nie tylko chciejstwo użytkowników innych systemów czy nośników.
cz4rnuch
15-05-2020, 09:32
Po co zatem pytasz o to czy ktoś słyszał o awarii kart XQD skoro nawet w tym wątku ktoś pisze, że taką kartę miał? A potem jeszcze wmawianie temu komuś, że nie potrzebuje dwóch slotów :) Pomijając fakt, że dwa sloty to także dodatkowe funkcjonalności tak jest po prostu bezpieczniej. Nikt nie zaprzecza, że XQD czy CFexpress to bezpieczniejsze nośniki danych niż stare SDki, ale jak najbardziej awarie się zdarzają i nie chodzi tu o czyjeś chciejstwo. Dodatkowo z czasem oraz ze wzrostem popularności nowych kart o takich awariach będziemy słyszeć częściej.
Od 2 minuty. Nie są to kompletne dane i daleko temu klipowi do pretendowania do jakiegoś naukowego opracowania, ale skoro 8,6% użytkowników, którzy wzięli udział w tej ankiecie twierdzi, że ich karta XQD miała jakąś usterkę to znaczy, że się to zdarza.
https://www.youtube.com/watch?v=qqo-MtNy2Ps&t=140s
Manipulujesz.
To jakaś krucjata ?
cz4rnuch
15-05-2020, 09:36
Czym manipuluję? Krucjatę odnośnie kart to prowadzisz na tym forum Ty. I to od dawna :) W dodatku te heheszki i insynuację, że jak ktoś się śmie z Tobą nie zgadzać to od razu jakiś troll z Sony albo z Fuji. Słodkie.
Na forum jest póki co jeden opis problemu z kartą XQD, chciałem wyciągnąć więcej informacji dla potomności ale cisza i nagle wpadasz ty z wielką wiedzą o tym jak bardzo awaryjne są XQD, więc jak mam poważnie do tego podchodzić ?
cz4rnuch
15-05-2020, 09:47
Napisałem gdzieś, że karty XQD są bardzo awaryjne? Coś Ci się chyba pomerdało. Przeczytaj jeszcze raz na spokojnie to nie będę musiał prostować tych oczywistych przekrętasów. Odpisałem Ci tylko, że awarie tych kart także się zdarzają i przynajmniej przytaczam coś na potwierdzenie moich słów. Za to Ty co chwila sugerujesz coś innego. Dwa sloty mogą się przydać nawet przy XQD, czego dowodem aparaty które takowe posiadają. Skoro nawet producent sprzętu widzi sens takiego rozwiązania to w tym momencie czytanie Twoich teorii o niezawodności jest po prostu zabawne :)
cybulski
15-05-2020, 11:08
A mnie cały czas ciekawi co też zanabył nasz Jacenty :)
https://www.optyczne.pl/14956-news-Pojawi%C5%82y_si%C4%99_daty_wej%C5%9Bcia_do_sprzed a%C5%BCy_obiektywu_Nikon_NIKKOR_Z_24-200_mm_f_4-6.3_VR..html
Hm, System Z mi sie podoba, a to byłby jego kolejny OGROMNY plus, gdyby tylko został wprowadzony w zycie.
https://nikonrumors.com/2020/05/16/nikon-z-medium-format-camera-is-it-possible.aspx/
FF, DX i MF w jednym :)
Niestety firma nie ma kasy. Gdzieś była informacja, że z działów obrazowania Canon ma kilkanaście % zysku, a u Nikona to przekracza 40%. Sony i inne firmy (Olek, Ricoh - Pentax) poniżej 10%.
Największa zapaść jest niestety w działach obrazowania, czyli spadek sprzedaży foto najbardziej dotyka Nikona. Potężnie.
Martwi mnie bardzo powolne wzbogacanie optyki do Z. Szczególnie jasnych stałek mi tu brak.
Firmy powinny iść mocno w AI, Sony to chyba wie (produkuje telefony), zrobili jaką matrycę wspomagającą Ai. Ki diabeł, nie wiem jak to zrobiono hardwarowo, myślałem, że to soft.
Wracając MF w Z to jedni sie będa cieszyli, ale do MF, choćby do 645 to daleeeko. To Fuji tez nie jest jak dla mnie MF. Pseudo MF. Wycropowany MF. Trzeba na to wymyslić jakiś skrót literowy ;) DXMF ;)
Kolekcjoner
17-05-2020, 23:25
Hm, System Z mi sie podoba, a to byłby jego kolejny OGROMNY plus, gdyby tylko został wprowadzony w zycie.
https://nikonrumors.com/2020/05/16/nikon-z-medium-format-camera-is-it-possible.aspx/
FF, DX i MF w jednym :)
Niestety firma nie ma kasy. Gdzieś była informacja, że z działów obrazowania Canon ma kilkanaście % zysku, a u Nikona to przekracza 40%. Sony i inne firmy (Olek, Ricoh - Pentax) poniżej 10%.
Największa zapaść jest niestety w działach obrazowania, czyli spadek sprzedaży foto najbardziej dotyka Nikona. Potężnie.
Martwi mnie bardzo powolne wzbogacanie optyki do Z. Szczególnie jasnych stałek mi tu brak.
Firmy powinny iść mocno w AI, Sony to chyba wie (produkuje telefony), zrobili jaką matrycę wspomagającą Ai. Ki diabeł, nie wiem jak to zrobiono hardwarowo, myślałem, że to soft.
Wracając MF w Z to jedni sie będa cieszyli, ale do MF, choćby do 645 to daleeeko. To Fuji tez nie jest jak dla mnie MF. Pseudo MF. Wycropowany MF. Trzeba na to wymyslić jakiś skrót literowy ;) DXMF ;)
Jacek - MF to są mokre sny entuzjastów Nikona. W chwili gdy nie ma kasy, wydawanie jej na niszowe projekty mogłoby oznaczać nie tylko problemy finansowe ale i zdrowotne ;) u decydentów....
Zdaje sobie tego sprawę. Bo matryca to pikuś, ale trzeba do tego mieć szklarnię kryjącą "DXMF" ;) bo wątpię, by szkła FF kryły wiele więcej. Skoro kiepsko im idzie wprowadzanie linii jasnych stałek to nie liczę na DXMF i jeszcze inną szklarnię.
W spekulacjach o optyce dałem link, z którego wynika, że Nikon chce zrobić kolejne body Z w formacie DX. Bo Z50 się dobrze sprzedawał? Tłumy ślubniaków czekają na Z formatu FF, tylko z dwoma slotami. Dziwny jest ten Nikon. Nie chcą zrobic tego systemu dla profi. A jak się obudzą to będą ostatni.
Nikon mi coraz bardziej przypomina Kodaka. To kodak był prekursorem w cyfrze. Opracował świetne matryce itd. I trwał przyfotografii analogowej. Nikon zrobił pierwszą filmująca lustrzankę, by chwilę później zapomnieć o rozwijani opcji filmowania i spaść daleko w wyścigu. Teraz daje bagnet z dużym potencjałem i ... rozwija body DX, dając mało fotografom profi. To profi będą najdłużej kupowali sprzęt foto, nie amatorzy.
krzysztofz24
18-05-2020, 01:16
A mnie cały czas ciekawi co też zanabył nasz Jacenty :)
Przylaczam sie do pytania.
Pewnie Jacek_Z juz dawno ma nowy sprzet tylko musi obcykac obsluge na full, zeby mogl odpowiadac na 100 tys pytan dociekliwych userow;-).
Jacek smialo, nie zjemy cie pytaniami:-).
david555
18-05-2020, 02:08
...
To profi będą najdłużej kupowali sprzęt foto, nie amatorzy.
Ciekawa teza, ale dosyć karkołomna i trudna do dowiedzenia, bo zaciekłych amatorów jest wielokrotnie więcej, niż zawodowców i to oni wypracowują korporacyjny urobek, dlaczego zatem Nikon nie miałby się liczyć z rzeszą amatorów ?
"Kotleciarze" dostali D780 i kiedy ciut stanieje zacznie znikać ze sklepowych półek, niczym chrupiące bułeczki, natomiast amatorzy potrzebują tanich i lekkich ML, co udowadnia świetna sprzedaż Z50 w Japonii.
Takie są tendencje, choć ciągle mało jest amatorskich szkieł pod ML Nikona.
Rynek zawodowy to raczej marketing, ambasadorzy, pełny magazyn sprzętu za free na największych imprezach sportowych, przeciętny zawodowiec tłucze zlecenia od dawna amatorskimi D600, D&50 czy Z6 i kupuje po taniości na rynku wtórnym tamrony czy sigmy.
Zarabia się na amatorach, którzy potem męczą się zestawem i narzeka że fon robi mu lepsze zdjęcia, więc wciska mu się sprzęt "robiący" lepsze zdjęcia, a finalnie najczęściej ten sprzęt zostaje w szafie i korzysta się z fona.
Na rynku przetrwa Canon, a Sony to zagadka bo im dobrze wychodziło zawsze niszczenie systemów, więc kto wie co zrobią, Nikon ma najtrudniejszą sytuacje ale z drugiej strony patrząc na kolejne premiery obiektywów Pentax nie byłbym takim pesymistom.
david555
18-05-2020, 10:24
Rynek zawodowy to raczej marketing, ambasadorzy, pełny magazyn sprzętu za free na największych imprezach sportowych, przeciętny zawodowiec tłucze zlecenia od dawna amatorskimi D600, D&50 czy Z6 i kupuje po taniości na rynku wtórnym tamrony czy sigmy.
Zarabia się na amatorach, którzy potem męczą się zestawem i narzeka że fon robi mu lepsze zdjęcia, więc wciska mu się sprzęt "robiący" lepsze zdjęcia, a finalnie najczęściej ten sprzęt zostaje w szafie i korzysta się z fona.
Na rynku przetrwa Canon, a Sony to zagadka bo im dobrze wychodziło zawsze niszczenie systemów, więc kto wie co zrobią, Nikon ma najtrudniejszą sytuacje ale z drugiej strony patrząc na kolejne premiery obiektywów Pentax nie byłbym takim pesymistom.
Głosisz te same herezje w wielu wątkach, zapominając dodać, że to tylko Twoje chore wizje, a nie obowiązująca wersja.
Wrzucanie wszystkich profesjonalistów do jednego worka, a wszystkich amatorów do drugiego, to kolejne niewiarygodnie niemądre uproszczenie, które ma się nijak do rzeczywistości.
Zawsze będą istnieć osoby, które mając fotografię za nic, będą udowadniać, że wystarczy im komórczak w kieszonce bokserek, a ciężkie lustrzanki i jasne obiektywy, są nie w ich guście, ale przywoływanie takich postaw na fotograficznym bądź co bądź forum, jest wysoce niestosowne.
Kolekcjoner
20-05-2020, 20:58
Ciekawa teza, ale dosyć karkołomna i trudna do dowiedzenia, bo zaciekłych amatorów jest wielokrotnie więcej, niż zawodowców i to oni wypracowują korporacyjny urobek, dlaczego zatem Nikon nie miałby się liczyć z rzeszą amatorów ?
"Kotleciarze" dostali D780 i kiedy ciut stanieje zacznie znikać ze sklepowych półek, niczym chrupiące bułeczki, natomiast amatorzy potrzebują tanich i lekkich ML, co udowadnia świetna sprzedaż Z50 w Japonii.
Takie są tendencje, choć ciągle mało jest amatorskich szkieł pod ML Nikona.
Ogólnie to chyba bardziej chodzi o entuzjastów foto. Ci raczej na pewno w najbliższym czasie na smarkfony się nie przesiądą ;)...
cybulski
20-05-2020, 22:09
A widzieli https://fotoblogia.pl/15401,sprzedaz-bezlusterkowcow-spadla-az-o-75-procent-na-rynku-azjatyckim
I "W pierwszej 10-tce nie pojawia się ani jeden model aparatu z matrycą pełnoklatkową. Przepaść cenowa w modelach z sensorem APS-C lub Mikro Cztery Trzecie jest wciąż zachęcająca dla konsumentów."
Chyba w Azji nie czytają naszych speców forumowych którzy wieszczą koniec wszystkiego co poniżej ff.
I jescze w pierwszej 10tce ni ma zupełnie Nikona.
krzysztofz24
21-05-2020, 00:54
No ale to przez koronawirusa sa takie zachwiania sprzedazy na rynku foto. (jest nawet o tym wzmianak w artykule) I nie tylko na rynku foto zreszta.
Czyli jest to odchylka od normy, anomalia. Nie mozna tego brac jako wskaznik sprzedazy w dluzszym okresie.
david555
21-05-2020, 08:10
...
I jescze w pierwszej 10tce ni ma zupełnie Nikona.
Zależy gdzie kto oko przykłada:
https://www.bcnretail.com/market/detail/20190819_132798.html
https://www.bcnretail.com/market/detail/20200409_167620.html
:D
cybulski
21-05-2020, 09:17
Fotoblogia pisze o kwietniu, linki co dałeś to nie kwiecień. Nie chodzi o przykładanie oka byle gdzie do tyłu aby udowodnić cokolwiek ale o bieżącą sytuację.
david555
21-05-2020, 09:22
Fotoblogia pisze o kwietniu, linki co dałeś to nie kwiecień. Nie chodzi o przykładanie oka byle gdzie do tyłu aby udowodnić cokolwiek ale o bieżącą sytuację.
Fotoblogia, fotoblogia, film Ci się zaciął ? :D
No nie z kwietnia, ale to jedynie pokazuje, że wyrwane z kontekstu statystyki, są warte tyle co nic.
cybulski
21-05-2020, 09:36
Fotoblogia, fotoblogia, film Ci się zaciął ? :D
No nie z kwietnia, ale to jedynie pokazuje, że wyrwane z kontekstu statystyki, są warte tyle co nic.
Dałeś linka z lipca 2019 i marca.
Równie dobrze mogłeś pisać z 2012 roku.
Chcesz tu uchodzić za guru to lepiej się staraj :)
david555
21-05-2020, 09:43
...]
Chcesz tu uchodzić za guru to lepiej się staraj :)
Wiesz gdzie ja mam takie zaczepki ?
Zapewne się domyślasz. ;-)
Natomiast statystyki są tak wiarygodne, jak firmy, które je publikują, a rynek japoński ma się tak do europejskiego, jak piernik do wiatraka.
cybulski
21-05-2020, 11:30
Wiesz gdzie ja mam takie zaczepki ?
Zapewne się domyślasz. ;-)
Natomiast statystyki są tak wiarygodne, jak firmy, które je publikują, a rynek japoński ma się tak do europejskiego, jak piernik do wiatraka.
Wiadomo, nic nie jest wiarygodne dla davida555, tylko on sam, to co sam linkuje co sam napisze :) powinieneś mieć jesxze nik david666
david555
21-05-2020, 11:36
...
powinieneś mieć jesxze nik david666
Nie igraj z siłami, których nie rozumiesz. :D :D :D
Każdy wie że ludzie tylko fuji kupują, a statystyki są fałszowane :)
Z5?
The Z5 will have the same EVF as the Z6
No top panel LCD
Dual SD UHS-II memory card slots
24MP full-frame sensor (not sure BSI or not)
IBIS
Magnesium alloy camera body
1.000 dots LCD screen resolution
New battery: Nikon EN-EL15c (already registered online)
USB-C camera powering, not just charging
Same AF system as in the Z6
1.7x video crop in 4k, no SloMo option
6fps burst
Official announcement expected in the second half of July (I have conflicting reports on the exact date)
The camera will start shipping later this year
Źródło. (https://nikonrumors.com/2020/06/23/nikon-z5-mirrorless-camera-rumored-specifications.aspx/#more-147604)
Wykastrowany programowo (6 fps., crop w 4K), ale za to z kartami SD. Ciekawe czy na starcie będzie tańszy od Z6, czy jako nowość w podobnych cenach?
Ale na LCD 1000 dots, to dużo się nie zobaczy ;)
Ale za to jaka oszczędność baterii. ;)
Pewnie ktoś "k" zgubił.
Myszowor
24-06-2020, 22:55
Skoro go pogorszyli to cena powinna być przystępna, tylko czy zostawili stabilizację...
Obstawiam cenę jak Canon RP i w okresie premiery może kosztować tyle co teraz po obniżkach Z6 ale szybko będzie przeceniony.
Z6 szybko potaniał i zapowiadało się że promocje jak w ostatnim kwartale 2019 będą normą, a tu jednak ceny są obecnie wysokie, za wysokie, wiec kastrat Z5 wpasuje się dobrze w cennik.
Ciekawe będą też obiektyw w zestawach bo chyba 24-105 ( albo 24-120 ? ) i jakiś ciemny tele ma być, no i te wyczekiwane kompaktowe stałki.
Brzmi w sumie spoko, jako drugie body/backup jak znalazł - niewykastrowany z najważniejszych rzeczy czyli AF/EVF/IBIS a za to z dwoma slotami. Niech jeszcze kosztuje poniżej 5k to bajka.
Akurat te SD troszkę komplikują mając Z6/Z7.
cybulski
25-06-2020, 19:12
A to już widzieli? Z9 https://www.instagram.com/p/CBvai7TJs96/?igshid=yistc59ggm8o
Taki trochę like gfx100 ;)
To jest https://nikonrumors.com/2020/06/18/nikon-z9-mirrorless-camera-mockups.aspx/
"makieta"
cybulski
25-06-2020, 19:22
Makieta, jednak mnie zastanawia czemu nikon tak uparcie robi tylko przycisk af-on, a ael to pies? Wiedzą lepiej?
cz4rnuch
25-06-2020, 19:34
To nie Nikon a czyjaś radosna twórczość.
cybulski
25-06-2020, 19:43
Czyli spekulacje, no to ktoś mógł zaszaleć i dodać ten drugi przycisk :lol:
madebyzosiek
26-06-2020, 00:05
Makieta, jednak mnie zastanawia czemu nikon tak uparcie robi tylko przycisk af-on, a ael to pies? Wiedzą lepiej?AE-L jest pod dzojem od czasów D4...
Tutaj jeszcze trochę spekulacji -> https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/33686-nikon-z5-czy-nadchodzi-kolejny-tani-pelnoklatkowy-bezlusterkowiec
Cieku-kapu z fusów: Z5 i coś jeszcze mają jakoby 21 (+/-1 dzień, w zależności od strefy czasowej) lipca być zapowiedziane. Za nikonrumors.
W systemie brakuje taniego i drogiego aps-c, a w pełnej klatce raczej brak pro modelu, a nie kastrata, który będzie musiał mocno walczyć z promocjami żeby był tańszy od Z6, który zawsze jakieś tam mniejsze lub wiesze promocje ma.
Nikon znowu opóźniony, canon wrzucił kastrata w dobrym czasie.
Sporą barierą dla Z6 są karty XQD. Może i świetne, ale mocno podnoszą cenę zakupu. Z5 będzie się doskonale sprzedawał. Mitycznego Z9 kupi parę osób.
Z tym XQD narobili sobie problemu, brak własnej oferty kart i czytnika, brak własnych sampli o małej pojemności, można to załatwić tanio ale Nikon nie potrafi, niby wznowili ofertę z własnymi naklejkami ale nie ma dostępności, obiecywali 64GB za 100$ i cisza.
Myszowor
30-06-2020, 08:39
Czyli pewnie jak promocje Nikona się skończą to wystartują z Z5.
Sporą barierą dla Z6 są karty XQD. Może i świetne, ale mocno podnoszą cenę zakupu. Z5 będzie się doskonale sprzedawał.
No i 2 sloty kart SD.
Największe narzekanie było właśnie na brak 2 slotów i na wybór XQD. Ostatnia generacja softu (autofocus) w Z jest już bardzo dobra. Oczywiście fani Sony i Canona będą udawali, że nic o tym nie wiedzą i będą ignorowali Nikona jako wybór systemu. Tymczasem jeśli Z5 nie będzie miał żadnej niedoróbki to zapowiada się rewelacyjnie. Powinien być droższy od Z6! a podobno będzie stał niżej. Ciekawe jak Nikon ułoży cennik.
Może po sprzedaży Z5 zauważą jak sobie strzelili w stopę tym durnym XQD wstawionym do Z6.
Ewentualnie N trolluje tymi przeciekami, a 21.07 okaże się, że:
-Z5 to tak naprawdę Z6II;
-Z8 (ten co niby ~60mpix ma mieć) to tak naprawdę Z7II;
-Z9 (odpowiednik jednocyfrówek) w sprzedaży pod koniec roku.
Cóż...
Nawet jeśli hipotetyczny Z5 będzie tak naprawdę Z6II, to ze względów marketingowych warto mieć konkurencyjny model w segmencie, nazwijmy go entry level FF. Oszczędzić na nowych rozwiązaniach klonując te z Z6 i zgrabnie wycofać się z XQD w segmencie amatorskim. Nawet jeśli to tylko kwestia nazwy, to moim zdaniem warto.
Z6II to nie będzie bo ma niższe parametry, czy to programowo czy jakimś cięciem kosztów ogólnie zrobione to nie wiem ale Z6II powinien zaoferować raczej coś na plus.
marcus777
30-06-2020, 21:19
Następcę Z6 myślę, że zobaczymy za rok :)
kurczeblade
04-07-2020, 14:22
Chyba zapomnieliście się Panowie o tym że w ML dużo robi SOFT - to że ma takie same parametry na papierze, wcale nie będzie oznaczało że Nikon zrobi taki sam SOFT do Z6. Nikon jest bardzo znany z cięć a w ML można dużo zmienić softem.
Poza tym, dawno mnie tu nie było. Świat poszedł do przodu, dużo osób już posiada Z6 i są zachwyceni tym że jest XQD a Wy dalej stoicie w tym samym miejscu i narzekacie na to co pół roku temu, co roku temu... (min. na XQD) oj Panowie stoicie w miejscu. Nic dziwnego że to forum umiera, z sami nie bardzo się rozwijacie.
A to w lustrzankach nie ma softu? Też jest. Mógłby robić takie same cuda jak smartfony, tylko po co?
XQD jest super, ale nie dla amatora, który pstryka foty z wakacji. A to taki klient napędza sprzedaż i dlatego ruch w Z5 jest zrozumiały.
cybulski
04-07-2020, 16:53
Aktualnie jako amator mam 7 kart SD (2x128,64, 4x32) ciężko by mi było przestawić się na xqd, brać na wyjazd jakieś dodatkowe szpeje do zgrywania lub kupić kilka kart xqd. Czekam i patrzę na ruchy N/C/S/F i nie czuję potrzeb zmian. Moje bezlustra i lustrzanki mają się dobrze. Niczego nie brakuje w systemach które używam :) i możliwe że "się nie rozwijam".
A papier toaletowy się rozwija na ten przykład i to ciągle :grin:
XQD jest super, ale nie dla amatora, który pstryka foty z wakacji. A to taki klient napędza sprzedaż i dlatego ruch w Z5 jest zrozumiały.Mocne wyolbrzymianie, XQD można kupić tanio jeśli się poluje i obserwuje sklepy, miałem 2x 120GB i pozbyłem się drugiej bo nie wiem nawet jak zapełnić jedną, a przecież nie ma problemów żeby zgrać to mobilnie na fona, pena albo karty SD jeśli ktoś potrzebuje takie rzeczy robić.
Karty SD mam i zabierałem ze sobą na backup ale stwierdziłem że to przesada.
Samej karty z aparatu nie wyciągam, jedynie do wgrania nowego firmware, zgrywanie po wifi 5GHz jest wygodniejsze.
Osobiście trudno byłoby mi teraz zaufać kartom SD, wracać do starszych nośników albo walczyć o to żeby mieć dwa sloty w aparacie.
Nikon chciał dobrze ale nie ma nadal pomysłu na to jak rozpropagować XQD/CFE, nadal nie oferuje tanich sampli ani nawet czytników, ceny spadają mocno ale w usa.
Myszowor
05-07-2020, 11:01
XQD 32Gb za 300zł są na Alledrogo - to wystarczy na początek, czasem ktoś używaną sprzedaje więc trzeba polować.
Nie dziekuje . Bez fv to śmierdzi na kilometr .
Prawdziwa cena z legalnych sklepów to prawie 500zl za 32gb.
Nikon zrobił strzał w kolano tymi kartami.
Generalnie zakup Z to cena w sklepie plus 900zl i tak to należy kalkulować.
Myszowor
05-07-2020, 13:10
XQD 64Gb masz za 634zł w sklepach, więc nie przesadzaj z tymi kalkulacjami.
Ceny spadły . To dobrze dla użytkowników .
W czerwcu nie było nigdzie taniej niż 900zl
madebyzosiek
05-07-2020, 13:39
Ceny spadły . To dobrze dla użytkowników .
W czerwcu nie było nigdzie taniej niż 900zlNie ma co wszędzie węszyć spisku, ja kupiłem za 900 zł 120 GB, a wcześniej za 450 64, więc nie ma dramatu. Sądzę, że każdy kto chciał Zetkę już dawno przestał się przejmować kartami pamięci, a kto kocha SD, musi cierpieć. Ja pierwsze XQD kupiłem lata temu do D500 i tak zostały, nie ma dramatu. Mam w tej chwili dwa aparaty, jeden na XQD, drugi XQD+SD, miałem do niedawna jeszcze jeden XQD+CF i jakoś żyję ;)
Trzeba pamiętać że jedno XQD może przeżyć całą szufladę kart SD ale to póki co teoria mimo że poparta faktami technicznymi.
madebyzosiek
05-07-2020, 16:19
Trzeba pamiętać że jedno XQD może przeżyć całą szufladę kart SD ale to póki co teoria mimo że poparta faktami technicznymi.Mi tam żadna SD jeszcze nie padła, a najdłużej używana ma teraz 6 lat, choć ostatnio jest już tylko zapasem dla XQD ;) Zdarzyć się może wszystko, ale męczenie tymi kartami jest zabawne... Jako wady karty, jako zalety "nareszcie ostre zdjęcia", a prawda i tak leży w innym miejscu ;)
W czerwcu kupiłem cfexpress typ b za 1130 i mam nadzieję że będzie na lata.
4 lata temu kupiłem D800E używany i dostałem w cenie 5 kart CF 32GB SanD od sprzedającego, jestem Ciekaw ile za nie zapłacił w 2013 jak były nowe :D
Ogólnie jak czytam jakieś opinie o zetkach to wszędzie są oczekiwania zawodowców, że rozwiążą ich wszystkie problemy szczególnie te wyimaginowane. Oczekiwania są takie że mogą spokojnie posprzedawać te D5/D6 i mieć aparat który będzie robił wszystko. Że będzie mały i lekki a przy tym duży i wygodny, szybki ale na karty sd 128 po 60pln z alliexpres, mieć superhiper af ale żeby kosztował 7000, żeby był bezlusterkowcem ale żeby robił 2500 zdjęć na baterii jak lustrzanka.
Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety a wódka jest dla mądrych ludzi :D
Mam nadzieję że aparat dla zawodowców wkoncu się pojawi i będzie miał dwa sloty xqd. Fajnie by było żeby taka Cfexpress 258 taniała ikosztowała około 1000pln
Borat1979
05-07-2020, 18:03
Trzeba pamiętać że jedno XQD może przeżyć całą szufladę kart SD ale to póki co teoria mimo że poparta faktami technicznymi.Sraty taty. Mam znajomych w wypożyczalniach sprzętu filmowego i bardzo ich rozbawiły te pierdoły o wytrzymałości tych kart XQD :)
Sraty taty. Mam znajomych w wypożyczalniach sprzętu filmowego i bardzo ich rozbawiły te pierdoły o wytrzymałości tych kart XQD :)
Znajomy znajomego mówił...
Prawda jest taka że karty XQD/CFE mogły być jedyną alternatywą ale Z6/Z7 nie ma nic co potzrebuje takich szybkości, karty SDexpress czyli nowa rewizja nie jakieś z szuflady mają podobne osiągi jak XQD/CFE ale ich problem to odprowadzenie temperatury, slot na taką rewizje kart musi być inaczej wykonany, koszty podobne obu standardów.
Canon R5 ma zapis 8K RAW video i przykładowo na 512GB CFE mieści się 21 min co wygeneruje tak duże temperatury że zapomnijmy o kartach SD.
kurczeblade
06-07-2020, 10:16
Aktualnie jako amator mam 7 kart SD (2x128,64, 4x32) ciężko by mi było przestawić się na xqd, brać na wyjazd jakieś dodatkowe szpeje do zgrywania lub kupić kilka kart xqd. Czekam i patrzę na ruchy N/C/S/F i nie czuję potrzeb zmian. Moje bezlustra i lustrzanki mają się dobrze. Niczego nie brakuje w systemach które używam :) i możliwe że "się nie rozwijam".
A papier toaletowy się rozwija na ten przykład i to ciągle :grin:
Wszedłem z ciekawości po kilku dniach od napisania swojego posta z myślą że poczytaj tu o nowościach Nikona :D a tu co ? no tak, niespodzianka... dalej żal na temat kart XQD :D w temacie spekulacje o ML
cybulski serio myślisz że świat, ludzie, technologie, interesuję to że masz worek kart SD? i Twoje fotograficzne problemy opierają się na tym że mając inną kartę w aparacie musiałbyś mieć inny czytnik wielkości chrupka cheetos -a to jest dla Ciebie ponad przeciętny wysiłek i problem?! no riliii problem życiowy :D
Stary, jak Ty radzisz sobie w życiu codziennym, skoro taki rzeczy są dla Ciebie problemem do takiego stopnia że na forum już od ponad roku płaczesz (i inni) nad tym. Dużo ludzi (w tym ja) używają na przemian tych kart z SD i dawno im takie pomysły do głowy nie wpadają, a Ty żyjesz jak jakąś wyrocznią :D
Oj... dobrze że się stąd zawinąłem i zapomniałem o tym forum. Wszystko tu stoi w miejscu - obstawiam że za tydzień wejdę i dalej pewnie temat o kartach do aparatu drogo,tanio,drogo,tanio,drogo,tanio,jeden slot, dwa sloty, jeden slot,dwa sloty, lepsze SD, lepsze XQD, ja mam worek SD i nie mam siły nosić drugiego 5 gramowego czytnika, znajomy ma wypożyczalnie i powiedział ... :)
japierdziu, ludzie że wam się chce :D
Być może dla niektórych jest to problem, gdyż dotychczasowe karty SD nie będą kompatybilne z Z6/Z7. Ja ten etap mam za sobą, szybkość przeglądania zdjęć i zrzucania materiału jest fantastyczna.
U mnie karty SD najczęściej lądowały w koszu, bo kruszył się plastik - lewy górny róg, czasem też pomiędzy stykami. Wyrzucałem z obawy, że kawałek zablokuje mi slot. Jedna karta mi się rozwarstwiła.
cybulski
06-07-2020, 10:55
@kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) tu nie chodzi o to czy xqd jest lepsze czy nie, bo jest lepsze. Raczej chodzi o to, że ta technologia jest obecnie marginalna i prawdopodobnie taka pozostanie, bo nic nie wskazuje aby miało być inaczej.
Nauczyłem się przez lata tego aby nie wchodzić w technologie marginalne. Nawet jeśli są lepsze. Ale każdy sam decyduje o swoich wydatkach na co przeznacza.
Jak pisałem, obserwuję sobie poczynania C/N/S/F. Jako że jestem amatorem nie muszę gonić za nowościami i najlpeszym sprzętem. A to forum sobie cenię bo Wy zawodowcy sprawdzacie te nowinki i dajecie info zwrotne co się sprawdza a co nie.
...... bo Wy zawodowcy sprawdzacie te nowinki i dajecie info zwrotne co się sprawdza a co nie.
Po pierwsze, nie zawodowcy tylko "kotleciarze", bo żaden porządny zawodowiec nie ma czasu na myślenie, a tym bardziej pisanie, o takich głupotach. Robi zdjęcia tym co ma lub co mu dali i zarabia kasę. Problemy finansowe o wymiarze kilku stówek nie są dla zawodowców żadnymi problemami - wiesz, jest coś takiego jak koszty, amortyzacja i takie tam. I szkoda czasu na takie bzdury jak lepszość SD nad XQD czy odwrotnie.
Po drugie, i tak nie słuchasz nikogo. Wiesz, że XQD to to zło największe na świecie. Większe nawet od koronawirusa i nikt ci nie wmówi, że jest inaczej. Wystarczy poczytać twoje wpisy na forum, żeby się o tym przekonać. A problem jest prozaiczny - zwyczajnie nie stać cię na lepsze karty i dlatego kupujesz te najtańsze.
cybulski
06-07-2020, 11:39
Po pierwsze, nie zawodowcy tylko "kotleciarze", bo żaden porządny zawodowiec nie ma czasu na myślenie, a tym bardziej pisanie, o takich głupotach. Robi zdjęcia tym co ma lub co mu dali i zarabia kasę. Problemy finansowe o wymiarze kilku stówek nie są dla zawodowców żadnymi problemami - wiesz, jest coś takiego jak koszty, amortyzacja i takie tam. I szkoda czasu na takie bzdury jak lepszość SD nad XQD czy odwrotnie.
Po drugie, i tak nie słuchasz nikogo. Wiesz, że XQD to to zło największe na świecie. Większe nawet od koronawirusa i nikt ci nie wmówi, że jest inaczej. Wystarczy poczytać twoje wpisy na forum, żeby się o tym przekonać. A problem jest prozaiczny - zwyczajnie nie stać cię na lepsze karty i dlatego kupujesz te najtańsze.
Raczej się mylisz, jeśli sądzisz że "nikogo" nie słucham oraz, że mnie nie stać :) Karty pamięci to nie jest coś na co chcę wydać więcej niż konieczne minimum.
To jest forum dla wszystkich, również amatorów (w prawdziwym tego słowa znaczeniu).
Dlaczego amator nie może się cieszyć z zapowiadanego Z5 z kartami SD?
Jakaś sekta wyznawców XQD zabrania?
Ależ może. Tylko, ze tu nie chodzi o konkretny system kart, tylko o konkretne modele aparatów. Ma SD i OK. Ma XQD i też OK. Ma jeden slot - OK, ma dwa sloty - OK. To przecież inny model i może tak mieć. Każdy wybiera co mu pasuje. Nie ma żadnego powodu, żeby prowadzić tu jakieś krucjaty. Tym bardziej, że dyskutanci nie mają żadnych podstaw technicznych, ani statystycznych do formułowania wniosków o tym "co lepsze".
że dyskutanci nie mają żadnych podstaw technicznych, ani statystycznych do formułowania wniosków o tym "co lepsze".
To czemu sie wtrącasz?
kurczeblade nie narzekaj tylko pokaz cos tam narobil nowego :)
jak dobre milo bedzie popatrzec
..tu nie chodzi o konkretny system kart, tylko o konkretne modele aparatów. Ma SD i OK. Ma XQD i też OK. Ma jeden slot - OK, ma dwa sloty - OK. To przecież inny model i może tak mieć. Każdy wybiera co mu pasuje.
Sęk w tym, że w bezlustrach nie ma wyboru, są tylko modele z XQD.
Oczywiście chyba nikt sie nie kieruje rodzajem kart jako jedynym kryterium wyboru body. Ale wazne sa finanse. Jeśli do body za 6 tysięcy karty kosztują tysiąc to już zaczyna to mieć znacznie.
Są ludzie, którzy wysupłają 5 tysięcy, no dozbierają do 6 tys. Ale kolejny tysiąc do kart i kolejne tysiące do stopniowej wymiany optyki to się w sumie robi zbyt wiele. Ludzie maja apetyt na Zetki, ale brak kasy na przeskok.
Zamiast narzekać na karty powinni narzekać na brak zaskórniaków ;)
Jest szansa na zmianę. Z5 z naleśnikiem 24-50 to będzie kieszonkowy aparat o bardzo dobrej matrycy. Sam się zastanowię.
Czy do was jeszcze nie dotarło, że dziś na każdym kroku trzeba wybierać? Coś, za coś. Taniej, drożej. XQD, czy SD. I normalne jest, że wszystkich nie stać na to samo, nawet jeśli bardzo chcą. Praktycznie nieprawdopodobne jest, że Nikon zmieni system kart w Z6, bo to za dużo kosztuje z punktu widzenia produkcji i serwisu. Miłośnicy SD powinni być zadowoleni, bo zapewne będzie Z5 z SD, ale i tak się zacznie, że nie ma tego, nie ma tamtego, a przecież było w Z6. Niestety to społeczeństwo nie potrafi wybierać - potrafi tylko narzekać. Można przecież napisać, że "kupiłbym D6, gdyby tam nie było kart XQD", ale oznacza to "nie stać mnie, nie mam kasy, więc poszukam sobie usprawiedliwienia, dlaczego tego nie kupię". Te bardzo dobre karty XQD stały się właśnie takim alibi, dla tych, których nie stać, ale którzy chcą trochę pomarudzić.
cz4rnuch
06-07-2020, 15:24
...Te bardzo dobre karty XQD stały się właśnie takim alibi, dla tych, których nie stać, ale którzy chcą trochę pomarudzić.W D6 szybsza karta ma większe uzasadnienie niż w Z6, bo to i szybszy aparat. A z tym alibi to bym tak daleko się nie zapędzał. Z6 jest lub przynajmniej przez dłuższy czas był najtańszą pełnoklatkową opcją bezlusterkową, nie licząc starych A7I i II, które były aparatami znacznie mniej zaawansowanymi (w dodatku w zestawie była karta XQD), a ludzie nadal narzekali i kupowali droższe aparaty ;) XQD czy teraz już bardziej CFexpress to świetne nośniki, ale nie każdy ich potrzebuje, chyba o tym zapomniałeś w swojej dogłębnej analizie, a dwa to z tego co pamiętam największe narzekanie i tak było na decyzję by umieścić w nich po jednym slocie na karty.
Na rumorsie podają cenę Z5 około lub powyzej 850 USD.
https://nikonrumors.com/2020/07/06/nikon-z5-camera-mockup-and-updated-rumored-specifications.aspx/
Biorąc pod uwagę, ze body ma mieć 2 sloty SD to będzie rynkowy przebój.
Stabilizacja matrycy, ten sam wizjer, zasilanie USB-C.
Osiem i pół stówki to cena Z50.
Zasilanie z powerbanku brzmi dobrze, tylko niech jeszcze przeprojektują ten "pryzmat", bo mnie odrzuca.
Jest gdzieś jakieś info o migawce?
Na rumorsie podają cenę Z5 około lub powyzej 850 USD.
Chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś ;) między 850 (z50) a 1800 (z6), obstawiają że 1400$ czyli tak trochę za połową tej różnicy. Czyli z 6-6.5k u nas?
850$ to taniej niż Z50, nie uwierzę jak nie zobaczę.
cz4rnuch
06-07-2020, 20:59
Jacek coś pokręcił chyba :) Z linka, który zapodał raczej wynika, że będą to okolice 1400 zielonych z kitem. Goły Canon RP kosztuje tysiaka, ale ma gorszą specyfikacje. Gdyby Z5 faktycznie kosztował 850 to chyba wziąłbym ze dwa :)
Na Black Friday jest szansa, że będzie stał koło tysiaka.
Tylko co z tą migawką?
cz4rnuch
06-07-2020, 21:13
Niespodzianka.
To chyba jednak będę zbierał na D780.:-)
1400 z kitem, czyli body mniej. Fakt, ze taki kit powinien być taniutki.
Z50 to DX więc gdyby Z5 kosztował tyle samo to byłoby aż za dobrze.
Na razie to spekulacje.
Dlaczego producenci (C i S też) wypuszczają swoje aparaty po sezonie? (wakacje)
Z6s oraz Z7s?
Incremental update to the current Z6/Z7 models
Same sensor as in the Z6/Z7
Dual EXPEED processor
Nikon EN-EL15c battery (already registered online)
USB power
Dual memory card slots (I assume dual CFexpress, but I am not sure)
4K 60 video
Vertical grip with buttons/controls (available as an optional accessory)
Expected announcement: later this year (around October) of course everything can be further delayed
Za NR.
I tak powinni wystartować.
Naprawdę mam czasami wątpliwości co do zarządzania w Nikonie. Chcą być lepsi, a wychodzi im na odwrót. Mam na mysli wybór XQD. Prawie każdy od razu mówił ze XQD to głupi pomysł. Tak samo jak od razu źle przyjmowano Nikon 1. Z Nikon 1 sie wycofali, moze z XQD też im przejdzie. Ktos tam kiedyś zmądrzeje? Niech im doradza ktoś z europy czy USA. Japońce mają dziwną mentalność. Ciekawe ze w Sony czy w Canonie tak się nie dzieje.
Jacek, na tą chwilę, co za różnica XQD czy CFexpress? Oprócz takiej, że CFe jeszcze droższe niż XQD?
Tak pacze na te karty, a pacze...
W zasadzie bez różnicy, skrawek plastiku i trochę miedzi w środku.
Koszt produkcji? Pewnie z 5 baksów, w porywach do 10-ciu.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sony_G_Series_vs_SanDisk_Extreme_PRO_vs_Sony_SF-M%2FT2/BHitems/1433125-REG_1431035-REG_1499335-REG
Jacek, na tą chwilę, co za różnica XQD czy CFexpress? Oprócz takiej, że CFe jeszcze droższe niż XQD?
Jeden pies. Błąd Nikona, że zamiast standardu wybrał nowatorstwo. I przestrzelił. Sony co drugi pomysł ma chybiony. Karty memorysticki też nie zwojowały świata. Betacam.
Z7s - body jak dla mnie, bo jesli wyższy model ma być bezlusterkowym odpowiednikiem D6 to wcale mi nie pasuje.
Ale pamiętajcie o tym, że karty XQD zostały wymyślone jakieś 10 lat temu. Wtedy były tylko CF i SD. Żadnego CFexpres nawet w planach nie było.
CFexpres urodził się w tym samym czasie co XQD ale to kwestia jaka firma w czym siedziała, co ile kosztuje i jakie licencje komu dają, Nikon wybrał XQD moim zdaniem dobrze ale nie zainwestował w to, a CFE zaczęto propagować w wersji zgodnej z XQD dopiero dwa lata temu.
Tak pacze na te karty, a pacze...
W zasadzie bez różnicy, skrawek plastiku i trochę miedzi w środku.
Koszt produkcji? Pewnie z 5 baksów, w porywach do 10-ciu.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sony_G_Series_vs_SanDisk_Extreme_PRO_vs_Sony_SF-M%2FT2/BHitems/1433125-REG_1431035-REG_1499335-REG
Nowa rewizja SD czyli SDexpres, najnowsze CFexpress i XQD to nośniki oparte na kontrolerze NVMe i tu sporo płacą za licencje bo to musi mieć body, druga sprawa kwestia użycia kości pamięci, XQD póki co to tylko SLC czyli najdroższe z możliwszych jakie stosuje się w np SSD serwerowych, a nei konsumenckich, CFE używa SLC i MLC i tu powinno być ciut taniej, a SDexpress używa podobno nawet TLC czyli takie jak w konsumenckich SSD i te modele powinny być tańsze.
Zwykłe SD nie bierzemy pod uwagę w dyskusjo o czymś nowocześniejszym i mniej zawodnym.
Z6s i Z7s (https://nikonrumors.com/2020/07/06/breaking-new-nikon-z6s-and-nikon-z7s-mirrorless-cameras-expected-later-this-year.aspx/)
Obrazek2000
07-07-2020, 11:54
Przecież to już "stary" news jest.
Był parę postów wyżej;-)
Gdyby Nikon wypuścił takie Z5 w okolicach €1100 (z dwoma slotami na SD) to bym kupił pierwszego dnia...
No, jeszcze bym poczekam na informacje o efektywności baterii...
Jeden pies. Błąd Nikona, że zamiast standardu wybrał nowatorstwo. I przestrzelił. Sony co drugi pomysł ma chybiony. Karty memorysticki też nie zwojowały świata. Betacam.
Z7s - body jak dla mnie, bo jesli wyższy model ma być bezlusterkowym odpowiednikiem D6 to wcale mi nie pasuje.
Canon w nowej 1D też na CFe postawił.
PS. Tak coś czułem, że możesz się Z7s zainteresować. ;)
Pytanie tylko, na ile plotka się prawdą okaże.
Nowa rewizja SD czyli SDexpres, najnowsze CFexpress i XQD to nośniki oparte na kontrolerze NVMe i tu sporo płacą za licencje bo to musi mieć body, druga sprawa kwestia użycia kości pamięci, XQD póki co to tylko SLC czyli najdroższe z możliwszych jakie stosuje się w np SSD serwerowych, a nei konsumenckich, CFE używa SLC i MLC i tu powinno być ciut taniej, a SDexpress używa podobno nawet TLC czyli takie jak w konsumenckich SSD i te modele powinny być tańsze.
Zwykłe SD nie bierzemy pod uwagę w dyskusjo o czymś nowocześniejszym i mniej zawodnym.
Tylko na tą chwilę CFe droższe niż XQD. Pewnie jeszcze tych "ciut" tańszych nie robią.
Nowości w z6s i z7s można podzielić na dwie grupy. Pierwsza grupa usprawnień to poprawa walorów użytkowych - dwa napędy do pamięci i możliwość dodania pełnowartościowego gripu ze sterowaniem.
Druga grupa, moim zdaniem ważniejsza, to dwa procesory przetwarzające obraz. Brak wystarczającej mocy obliczeniowej w z6 i z7 jest barierą, która uniemożliwia dalsze poprawianie autofokusa - poprawianie wydajności i wprowadzanie bardziej wyrafinowanych algorytmów.
paparapa
07-07-2020, 20:30
Robi Delok tańsze CFe, ale trzeba dodatkowy czytnik mieć. I te karty są w rewizji 1,0. Nowsze innych producentów są w rewizji 2.0.
Czyli to mają być ulepszone wersje zastępujące zwykłe Z6/Z7 czy będą to modele "pro" obecne na rynku razem z poprzednikami ?
Wróżenie z fusów:
Z8/Z9 (możliwe, że to ten sam aparat, brak pewności do nazwy): 60mpix, 14fpsów na mechanicznej migawce z AF/AE. Szczegółów brak.
Za NR.
Czyli to mają być ulepszone wersje zastępujące zwykłe Z6/Z7 czy będą to modele "pro" obecne na rynku razem z poprzednikami ?
Raczej zastąpią, jak D3s, D300s itp.
cz4rnuch
08-07-2020, 06:52
Zastąpią czy nie to i tak "zwykłe" Z6 i Z7 jeszcze długo będą na półkach. Do tego jest szansa, że potanieją po wejściu ulepszonych modeli. Czyli win-win situation. Taniej, ale mniej pro albo z podwójnym slotem i gripem, za to pewnie odpowiednio drożej. Dla mnie osobiście bardziej ciekawa będzie premiera Z5 i to jak go wycenią by się sprzedawał po obniżce cen starszych zetek (o ile te obniżki będą).
Z5 może mieć sens wyłącznie jeśli będzie to faktycznie mniejszy gabaryt, a dlatego ponieważ cena tu będzie problemem, jeśli wypuszczą w dniu premiery w cenie ~1400$ to akurat będzie cena aktualna Z6, więc wybór dla klienta dość dziwny ale jeśli będzie to małe body to już wielu sięgnie mimo ceny, oczywiście za rok ceny się unormują.
Modele Z6s/Z7s mogą mieć taką samą cenę startową jak Z6/Z7 i tylko kwestia czy Nikon chce utrzymać modele wszystkie na rynku jak to robił/robi Sony i zawsze na tym dobrze wychodzili.
Mi pasuje numeracja bo Canon strasznie namieszał, R, RP, R5, R6, RS, nie jest to czytelne ale zawsze mieli dziwnie zwłaszcza na rynku US.
cz4rnuch
08-07-2020, 08:43
Z5 może mieć sens wyłącznie jeśli będzie to faktycznie mniejszy gabaryt, a dlatego ponieważ cena tu będzie problemem, jeśli wypuszczą w dniu premiery w cenie ~1400$ to akurat będzie cena aktualna Z6, więc wybór dla klienta dość dziwny ale jeśli będzie to małe body to już wielu sięgnie mimo ceny, oczywiście za rok ceny się unormują...1400 zielonych to nie jest aktualna/regularna cena za Z6. Z6 w Stanach jest droższy. Poza tym te prognozowane 1400 zielonych za Z5 to cena z kitem. Różnica jakaś się już zaczyna robić. Do tego dochodzą dwa sloty na SD, coś czego część klientów po prostu chce a w Z6 tego nie dostanie. Również chciałbym żeby to Z5 było zauważalnie mniejsze i lżejsze od Z6, ale chyba się na to nie zanosi. Przynajmniej ja nie trafiłem na takie info.
Ciekaw jestem ile będzie kosztowało body bez kita. Na ile taki kit może być wyceniany? 250-300$?
kurczeblade
08-07-2020, 09:59
kurczeblade nie narzekaj tylko pokaz cos tam narobil nowego :)
jak dobre milo bedzie popatrzec
Na razie nic ciekawego. Może to jak wyglądały śluby w kwietniu, a jak wyglądają teraz: :)
https://live.staticflickr.com/65535/50089546941_7a079a6ef0_h.jpg (https://flic.kr/p/2jjf2di)wedding 2020 (https://flic.kr/p/2jjf2di) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Jeśli Z6 po premierze Z6s pójdzie ceną w dół to Z6 będzie ciekawą propozycją dla tych co chcą ML FX za dobrą cenę. Ja może się skuszę na drugiego Z6 - w sumie już przyzwyczaiłem się do pracy na jednej XQD, a pracuję na dwóch aparatach i nigdy bym nie stracił całego materiału. Poza tym, jest jeszcze możliwość odzyskania danych - dla przypomnienia forumowiczom, którzy mocno sobie wśrubowali w głowę utratę danych ze względu na posiadanie jednego slota, strata danych poprzez problem z kartą to coś co jeszcze można odkręcić. Jest wiele sposobów na utratę zdjęć - choćby kradzież sprzętu który często się zdarza podczas ślubów w mojej branży (kościół-sale weselne) i sam w tym momencie jako osoba z branży ślubnej więcej razy słyszałem o takiej kradzieży, a nawet zgubieniu, zostawieniu aparatu na amen, niż całkowitej utracie danych z kart z brakiem możliwości odzyskania danych. Generalnie ludzie którzy zajmują się fotografią zawodowo, są bardzo tego świadomi i muszą mieć wpisane to w straty: tracisz dane = płacisz za odzyskanie = lub dogadujesz się z klientem, robisz rabat i oddajesz materiał z innych kart, body - proste jak drut. :D Żadnej. A Wy i internetowcy robicie i z tego KONIEC ŚWIATA - jakby to była sytuacja bez wyjścia!
I jeszcze bardziej śmieszy mnie ta sytuacja, bo większość osób które narzekają na brak drugiego slota, to niedzielni "fotografowie" którzy głównie coś tam sobie pstrykają ... :] To wszystko zostało już powiedziane ponad rok temu, a ciągnie się i ciągnie...
Więc ten problem mamy baaaardzo internetowo naciągany.
No i wracając do spekulacji. W Nikonie robi się bardzo fajnie jeśli chodzi o body. Pewnie niedługo szkła też zaczną dochodzić.
Będzie:
Z30
Z50
Z6/Z7
Z6s/Z7s
Z8?
No i Panowie, jeśli tu zacznie ktoś narzekać że czegoś brakuję w aparatach N, to będzie czyste malkontenctwo.
No i warto też pamiętać że jest cała linia DSLR + FTZ które bardzo dobrze się uzupełnia DSLR + ML.
To ja też pogdybam ;) Choćby Nikon wypuścił w tym roku tuzin nowych modeli aparatów, przez najbliższe co najmniej 3 lata będzie brakowało
- małych obiektywów oraz
- tanich obiektywów firm trzecich (co się najczęściej wiąże).
Myślę oczywiście o szkłach pod bagnet Z, bo z przejściówką to można niemal wszystko do wszystkiego podłączyć.
Natomiast przez najbliższe 3 lata albo i do końca istnienia Nikona w obecnej formie/własności zapewne nie udostępnią swoich tajemnic innych firmom, więc z każdym nowym szkiełkiem (lub nowym body, aktualizacją, itd) będą cyrki. O korekcie cyfrowej współpracującej z body można zapomnieć, więc niemal każdy zakup szkła będzie jeszcze długo wiązał się z różnymi zabawami, choćby z posiadanym oprogramowaniem. Oczywiście piszę to jako niedzielny pstrykacz, (sobotnim ;)) profesjonalistom to wszystko chyba nie przeszkadza 8-)
Ps. Przez te nieszczęsne karty XQD (głównie) Nikon stracił w mojej skromnej osobie klienta, przynajmniej częściowo. Okazuje się, że inne aparaty też robią zdjęcia, wybór szkieł jest bez porównania większy, ceny niższe, stary pudełkowy LR dalej sobie radzi a obsługę body da się ogarnąć ;).
cz4rnuch
08-07-2020, 10:33
Ciekaw jestem ile będzie kosztowało body bez kita. Na ile taki kit może być wyceniany? 250-300$?Całkiem możliwe. Mniejszy zakres, ciemniaczek. To nie może dużo kosztować, szczególnie w zestawie.
cybulski
08-07-2020, 11:47
To ja też pogdybam ;) Choćby Nikon wypuścił w tym roku tuzin nowych modeli aparatów, przez najbliższe co najmniej 3 lata będzie brakowało
- małych obiektywów oraz
- tanich obiektywów firm trzecich (co się najczęściej wiąże).
Myślę oczywiście o szkłach pod bagnet Z, bo z przejściówką to można niemal wszystko do wszystkiego podłączyć.
Natomiast przez najbliższe 3 lata albo i do końca istnienia Nikona w obecnej formie/własności zapewne nie udostępnią swoich tajemnic innych firmom, więc z każdym nowym szkiełkiem (lub nowym body, aktualizacją, itd) będą cyrki. O korekcie cyfrowej współpracującej z body można zapomnieć, więc niemal każdy zakup szkła będzie jeszcze długo wiązał się z różnymi zabawami, choćby z posiadanym oprogramowaniem. Oczywiście piszę to jako niedzielny pstrykacz, (sobotnim ;)) profesjonalistom to wszystko chyba nie przeszkadza 8-)
Ps. Przez te nieszczęsne karty XQD (głównie) Nikon stracił w mojej skromnej osobie klienta, przynajmniej częściowo. Okazuje się, że inne aparaty też robią zdjęcia, wybór szkieł jest bez porównania większy, ceny niższe, stary pudełkowy LR dalej sobie radzi a obsługę body da się ogarnąć ;).
Też myślę aby się zredukować do jednego systemu i powywalać te wszystkie puszki, szkła, takie śmakie inne. I jak na razie wychodzi mi taka opcja nie do pobicia w innych sytemach a7r3+FE85/1,8+FE35/1,8 (lub zmiast czydziestki piątki sigma 24-70/2,8 albo tami 28-75/2.8 i szluz, zamykam się w kwocie połowy analogicznych szkieł z Zetki.
Całkiem możliwe. Mniejszy zakres, ciemniaczek. To nie może dużo kosztować, szczególnie w zestawie.
To wtedy body będzie za +/- 1100$. Czyli możliwe, że okolice 5k u nas. A to bardzo atrakcyjna cena jeśli specka się potwierdzi. Moja wspólniczka od ślubów rozkminia drugie body i to by było jak znalazł (do repo i do portretów). Mniejsze, lżejsze (ważne!), cenowo bardzo przystępne. Ja akurat z tych co to nie demonizują ślubów i nie uważam, że trzeba mieć coś pokroju D6 żeby swobodnie robić kotlety, spokojnie sprzęty z takiej półki się spisują.
cz4rnuch
08-07-2020, 14:04
To wtedy body będzie za +/- 1100$...Z drugiej strony sprawdziłem sobie ile kosztuje dziadowski Sony 28-70 i w B&H stoi to po 400$. Ale to już chyba byłoby za dobrze :) Moim zdaniem jeśli chodzi o speckę to Z5 stoi wyżej niż Canon RP, którego teraz sprzedają za tysiaka. Gdyby samo Z5 kosztowało w okolicach 1300$ na start to i tak byłaby to bardzo dobra cena za aparat w sumie wszystko mający (4K, IBIS, 2 sloty, BSI 24MPx, świetny wizjer).
W sumie Z5 i Z6s to czym się będą różniły? LCD mniej pikseli i cropem w 4K, brak górnego LCD w Z5? I to tyle? Karty XQD w Z6 to minus dla tego body.
Jak sie patrzy na Z5 i Z6 ( bez s) to Z5 powinien lepiej schodzić, nawet przy równej cenie z Z6.
Ograniczyli też szybkość, nie wiem czy z migawką elektroniczną też.
cz4rnuch
08-07-2020, 17:47
Możliwe, że oprócz serii i video jeszcze okroją z czegoś piąteczkę. Bufor, migawka, może brak jakichś gniazdek.