Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje o bezlustrach Nikon Z

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14

Jacek_Z
23-12-2023, 18:49
Czy ja wiem, czy więcej...
Z5 odpowiednika w Sony nie ma.
Z6 i Z7 to A7 i A7R.
Z8 i Z9 to A1.

Nikon nie ma odpowiedników A7s, A7C, A7CR, A9.
Do tego dochodzą puszki z linii ZV, gdzie najbliżej chyba jest Z30...
Zf to po prostu przepakowany inny model.
1. Ja linie liczę inaczej. Nie szukam odpowiedników, bo każda z firm ma inną filozofię.
2. interesują mnie tylko pełnoklatkowce do fotografowania.
Nikon ma Z5, 6, 7, 8, 9, Zf - 6 linii. Sony A7s, A7, A7R A9 i A1 - 5 linii.

OjTam
23-12-2023, 18:50
A7C i A7CR zgubiłeś, skoro w taki sposób liczysz.

poste
23-12-2023, 19:03
Czy ja wiem, czy więcej...
Z5 odpowiednika w Sony nie ma.
...

Sony ma politykę produkowania i sprzedawania równolegle nowego modelu i jego poprzedników. Do kupienia, nawet w oficjalnej dystrybucji, jest wciąż a7II oraz oczywiście a7III obok a7IV. Nie wiem czy to lepsza polityka, czy gorsza niż stworzenie z5, ale... ja wolałbym a7III (bezpośredni konkurent z6) niż z5 w podobnej cenie.

Generalnie to macie niskie ceny puszek z górnej półki, z8, z9 a nawet z7II (był w promocjach) są bardzo dobrze wycenione. Korzystać. Zagadka, czy N i C podniesie ceny topowych puszek, czy S będzie opuszczać, kiedy oferta tańszych obiektywów będzie jakoś tam porównywalna z S? Czy jednak będą blokować swój bagnet dla innych producentów, sprzedawać tańsze (trochę ;) ) puszki i odbijać sobie na szkłach... ciekawe.

Jacek_Z
23-12-2023, 19:13
Fakt. Mój umysł nie zarejestrował tego sprzętu ;) (nawet wiem dlaczego).

- - - - kolejny post - - - - - -

Sony ma politykę produkowania i sprzedawania równolegle nowego modelu i jego poprzedników. Do kupienia, nawet w oficjalnej dystrybucji, jest wciąż a7II oraz oczywiście a7III obok a7IV. Nie wiem czy to lepsza polityka, czy gorsza .
Dokładnie. I tym wygrywa. Bo dzięki temu ma wiele modeli w niskiej cenie, a Nikon jeden - jedynie Z5. Wejście w system Sony jest tańsze pod kątem i obiektywów i body. To czy parametry tych body (np A7II) są "dzisiejsze" czy nie to dla osób bez kasy sprawa nie najważniejsza. Jak kogoś nie stać na wydanie 10 tys + to co ma robić (jeśli nie chce cropa)?
My będąc zaawansowani rozpatrujemy sprzęt ze średniej półki (lub wyższej). Ale najpierw trzeba zrobić jak największa bazę posiadaczy danego systemu i tu Nikon nie oferuje wiele.

OjTam
23-12-2023, 19:14
poste i właśnie dlatego mam wrażenie, że Z5 będzie pierwszy jeśli chodzi o ubicie przez Nikona.

Jacek_Z
23-12-2023, 19:16
Ubicie jedynego taniego modelu FF? To strzał w stopę. W obie stopy i głowę ;)
No chyba że wypuszczą tani Z4, Z3 albo Z5 II.

poste
23-12-2023, 19:52
Nawet nie chodzi o osoby bez kasy. Wystarczy porównać zachowanie niedzisiejszego a7II z dobrą lustrzanką w trybie LV. Tak właśnie fotografuje dziś większość amatorów, człowiek podnoszący aparat do oka to rzadkość, np. w różnych turystycznych miejscach. Z drugiej strony w ogóle jakikolwiek aparat to też rzadkość ;)

OjTam
23-12-2023, 20:41
Ubicie jedynego taniego modelu FF? To strzał w stopę. W obie stopy i głowę ;)
No chyba że wypuszczą tani Z4, Z3 albo Z5 II.

Nikon pozuje teraz na producenta sprzętu pro i semi-pro.

Z6III jako podstawa a reszta jeszcze drożej.

Zleją Z5 w taki sam sposób, w jaki zlali DX.
I faktycznie mogą zrobić Z3, coś w stylu Z30 (puszka dla vlogerów głównie), tylko z matrycą FF.

Albo i nie, bo to i tak wszystko gdybania.

Jacek_Z
24-12-2023, 00:18
Nikon pozuje teraz na producenta sprzętu pro i semi-pro.
To nie koliduje z tym, że jest coś taniego na wejście w system. Czy jest producentem sprzętu pro świadczą flagowce, a Z8 i Z9 takimi są.
Jak nie będą mieli FF za kilka tysi to ludzie pójdą do Sony.

OjTam
24-12-2023, 00:20
Nawet jeśli będzie miał, ale będzie gorszy niż S w podobnej cenie (jak ostatnie zawirowania cen Z5 i A7III), to ludki i tak do S pójdą. No i S ma dużo dobrych i niedrogich szkieł producentów niezależnych. Tu N powinien też powalczyć.

Jacek_Z
24-12-2023, 00:53
Sony szkła Sony ma drogie. Nikon Nikkory też ma całkiem drogie. Firmy niezależne (te od optyki) będą chciały wejść po taniości, wtedy gdy będzie wielu posiadaczy Nikonów Z. Nikon Z9 nie robi masy. To zadanie dla najtańszych. Co co mają Z9 mogą kupować Nikkory.

notdot
24-12-2023, 11:11
Sony szkła Sony ma drogie.

przed chwilą pisałeś

Wejście w system Sony jest tańsze pod kątem i obiektywów i body.

no to ma tańsze czy jednak tak samo drogie jak Nikon? ;)

Z7III jak najbardziej ma sens. Jeśli dadzą mu matrycę 60+ mpix, co pisałem wcześniej.

ale czy wtedy nie będzie za dużą konkurencją do Z8? ja wiem, że to jednak inny typ body i nie liczba mpix-ów się tutaj liczy
ale z8 i z7 III musiały by być zbliżone do siebie osiągami, bo coś do z7 wer III musieliby dać lepszego niż jest obecnie a wtedy wchodzimy w zakresy z8 - patrzę tu ogólnie, również marketingowo
oczywiście nie jakoś dokładnie to samo, ale czy Nikon potrzebował będzie z7 III w takim razie skoro z jednej strony lepsza z6 III z drugiej z8 - robi się za ciasno żeby wcisnąć tam z7 IIIe

Michu
24-12-2023, 11:39
Jackowi zapewne chodziło o to, że szkła Sony są równie drogie, natomiast poprzez dostępność szkieł producentów niezależnych, wejście w system jest tańsze.

Jacek_Z
24-12-2023, 13:07
Dokładnie. Pisałem szkła Sony. Gdyby nie producenci niezależni to sytuacja by wyglądała inaczej.

OjTam
24-12-2023, 13:20
ale czy wtedy nie będzie za dużą konkurencją do Z8? ja wiem, że to jednak inny typ body i nie liczba mpix-ów się tutaj liczy
ale z8 i z7 III musiały by być zbliżone do siebie osiągami, bo coś do z7 wer III musieliby dać lepszego niż jest obecnie

A skąd.
Dużo mpix, standardowa matryca BSI, mechaniczna migawka.
Do tego ograniczenia w FPS, czy cuś.
Może wbudowany sterownik AirX, skoro z Profoto się dogadują. ;)

Poradzą sobie.

poste
24-12-2023, 13:30
Dokładnie. Pisałem szkła Sony. Gdyby nie producenci niezależni to sytuacja by wyglądała inaczej.

To też nie do końca tak jest. Może to prawda, jeśli chodzi o tzw. "świętą trójcę" zoomów f2.8*, ale w przypadku wielu szkieł stałoogniskowych to już bym nie uogólniał.

Druga rzecz to częste promocje w Sony, kupującemu aparat dają też bony do wykorzystania przy zakupie szkieł. Przy odrobinie cierpliwości w dobrym czasie można skompletować stosunkowo niedrogo zestaw także w oparciu o szkła Sony. No i najważniejsza kwestia, pewnych obiektywów nie ma w Sony a są w Nikonie, innych nie ma w Nikonie czy Canonie a są w Sony. Różne osoby mogą mieć różne odczucia co do cen, porównując interesujące je szkiełka.

* też uproszczenie, bo Sony wypuściło drugie wersje chyba już wszystkich tych zoomów (na dodatek zwykle sporo mniejsze i lżejsze), więc pytanie co porównywać.

notdot
24-12-2023, 20:34
A skąd.
Dużo mpix, standardowa matryca BSI, mechaniczna migawka.
Do tego ograniczenia w FPS, czy cuś.
Może wbudowany sterownik AirX, skoro z Profoto się dogadują. ;)

Poradzą sobie.

no tak tylko po co to komu? skoro większość idzie w nowsze matryce, bez mechanicznej migawki, itp
Tak jak pisałem, to musi mieć uzasadnienie ekonomiczne, tak mi się wydaje, że nie byłoby tutaj żadnego powodu żeby ktoś kupował z7 iii, mając obok z8 albo z6 iii
ale kto wie, może się mylę

OjTam
24-12-2023, 20:47
Sony A7RV się sprzedaje, mimo że A1 jest na rynku parę lat. ;)

Cóż, pożyjemy, zobaczymy. Gdybać można, ale co i jak, to tylko N wie.

Mnie bardziej zastanawia, czy DX to już całkiem porzucili, czy jeszcze będą udawać, że coś robią?

TOP67
24-12-2023, 21:04
tak mi się wydaje, że nie byłoby tutaj żadnego powodu żeby ktoś kupował z7 iii, mając obok z8 albo z6 iii

Dla większej matrycy (do studia i krajobrazu)
Dla niższej ceny niż Z8
Dla innej obudowy z U1/U2/U3

OjTam
24-12-2023, 21:08
Tylko powstaje pytanie, czy cena Z7III będzie dużo niższa, niż Z8?

Jacek_Z
25-12-2023, 15:26
No właśnie. To kluczowa sprawa. Nadzieję daje cena Zf. aparaty z takim lookiem były zdecydowanie droższe niż ich odpowiedniki (Df). Jeżeli Z6 III będzie zdecydowanie tańszy od Zf, czyli poniżej 10 tys (a tak powinno być, Nikony są za drogie) to będzie miejsce dla Z7 III.

OjTam
25-12-2023, 16:02
Nie patrz na cenę Df. Inna półka, inne czasy. Zakładam, że N zmądrzał od tamtego czasu. :lol:

Więcej sensu ma porównanie Zfc z Z50 - ~100$ droższy na dzień dobry był. Przy czym płaciło się nie tylko za retro-look, ale też za parę innych funkcji, choćby USB-C z zasilaniem.

Można założyć, że Zf będzie pi x oko tyle samo droższy, niż Z6III. Mowa o cenach startowych, oczywiście.
No i zakładając, że do Z6III nie wrzucą czegoś dziwnego.

epicure
25-12-2023, 23:47
Czy ktoś mi może wyjaśnić na co Nikonowi tyle tych modeli? Z5, Z6, Z7, Z8, Z9, teraz jeszcze Zf, a gdzie tu jeszcze APS-C? Dopiero zaledwie liznąłem ten system, ale wciąż mam problem z odróżnieniem połowy tych modeli (wszystko poniżej Z8 to mi wygląda tak samo). Naprawdę aż tyle tego potrzeba?

mziel
26-12-2023, 00:26
Cześć.
Dawno nie śledziłem rynku, zatrzymałem się na D7100 (przesiadka z D300, który jak dla mnie miał lepszy AF, wcześniej D70).
Zastanawia mnie czy ceny Z5 mogą zejść jeszcze niżej tych 4k przed/po premierze z6III? Czy pojawienie się wyższych modeli miewało tutaj jakiś wpływ?

OjTam
26-12-2023, 00:47
Czy ktoś mi może wyjaśnić na co Nikonowi tyle tych modeli? Z5, Z6, Z7, Z8, Z9, teraz jeszcze Zf, a gdzie tu jeszcze APS-C? Dopiero zaledwie liznąłem ten system, ale wciąż mam problem z odróżnieniem połowy tych modeli (wszystko poniżej Z8 to mi wygląda tak samo). Naprawdę aż tyle tego potrzeba?
A co tu wyjaśniać?
Z5 - Amatorskie;
Z6, Z7, Zf - Semi-pro/zaawansowane, jak kto woli;
Z8/Z9 - flagowce.
Z50/Zfc - amatorskie DX
Z30 - amatorski DX dla vlogerów.
Zf/Zfc - lekko zmieniony podstawowy model z nutą retro.
Ot, wsio.
Canon ma jeszcze bardziej narąbane w oznaczeniach. :lol:

Cześć.
Dawno nie śledziłem rynku, zatrzymałem się na D7100 (przesiadka z D300, który jak dla mnie miał lepszy AF, wcześniej D70).
Zastanawia mnie czy ceny Z5 mogą zejść jeszcze niżej tych 4k przed/po premierze z6III? Czy pojawienie się wyższych modeli miewało tutaj jakiś wpływ?
Z5 jest za 4k. Wątpię, żeby było taniej, a raczej podejrzewam, że będzie drożej.

odzio
26-12-2023, 01:36
A co tu wyjaśniać?
Z5 - Amatorskie;
Z6, Z7, Zf - Semi-pro/zaawansowane, jak kto woli;
Z8/Z9 - flagowce.
Z50/Zfc - amatorskie DX
Z30 - amatorski DX dla vlogerów.
Zf/Zfc - lekko zmieniony podstawowy model z nutą retro.
Ot, wsio.

Odważnie.

Ja bym raczej zapytał stawiając pytanie szuka, bo może być różnie. Różnica pomiędzy amatorskim Z5, a Semi-pro Z6 pierwszej generacji, dotyczyła głównie filmowania (plus aptekarskie różnice w szumach i chyba znaczniejsza w FPSach, może być to ważne, zależy do czego sprzęt. Może nie być). Potem coś było z AF kombinowane, ale nie czy jest tam przepaść, cena ciągle była zbyt odstrzelona, żebym się zainteresował.

Ale fakt, że ogólnie rozpiska OjTamska jest zgodna z prawdą:
Z5 - kastrat
Z6 bez sensu jeśli możesz kupić tanio Z5 (chyba że filmujesz),
Z7 - gęsta matryca

Z6II/Z7II przestały być sprzętem dla orangutanów i dostały dostały grip przystosowany dla homo sapiens. Do tego chyba przykokszony AF. Więcej procesorów, pewnie zgrabniejsze działanie*.

Z8 i Z9 to klony bo producenci fotoszmelcu nie potrafią zrobić instrumentu modularmego, tzn jak chcesz mieć opcjonalny grip, to dostaniesz jakieś karykaturę. Może to kogoś obchodzić.

Jeśli Cię ciekawi retro, to Zf jest kozak i pewnie będzie nim jeszcze kwartał do pojawiania się Z6III.

Ogólnie jeszcze nie ma śmietnika z nazewnictwem jak to było w segmencie lustrzanym choć tu na pewno zostaną odpowiednie ruchy poczynione :)

Segment DX jest traktowany po macoszemu. Obiektywy skupiają się produkcji chińskiej, a tu Sony ma lepszą ofertę. Chyba, że chce się czerpać korzyści z małego sprzętu, a portfel nie ciśnie, to chyba Olek daje do pieca.

Podsumowując: sporo może zależeć od tego, czego oczekuje kupujący. Dobra wieść jest taka, że wybór jest spory więc można poczynić trochę kompromisów.

* no chyba że aktualizacje softu w pierwszej generacji Z6 i 7, zrównaly Af z z drugą, to dostaniesz możliwość użycia gripa i spluniecie w twarz kupując II.

OjTam
26-12-2023, 01:50
Na pierwsze Z6 i Z7 spuśćmy zasłonę milczenia. ;)

TOP67
26-12-2023, 01:52

To spróbuj się zorientować w Sonym. Samych A7 jest pięć różnych (nie licząc wersji mark ileś tam). A Canon? Naliczyłem 9 różnych R (plus jeden w wersji II).

poste
26-12-2023, 09:53
Chyba lepiej mieć wybór, niż nie mieć ;) Marketingowcy firm biorą grubą kasę, żeby przygotować ofertę, więc taka całkiem bez sensu to raczej nie jest. Ja np. raczej wiem, która linia Sony do czego i dla kogo jest dedykowana. Nie mam większego pojęcia o Fuji czy Canonie, ale nie zakładam, że ich oferta jest bez sensu.

OjTam
26-12-2023, 11:55
Sony ma sporo oznaczeń, fakt. Ale są dość logiczne.

Canon zamieszał. R8 to FF (następca R jak dobrze kojarzę) ale R7 i R10 to już APS-C. Do tego R50 i R100.

epicure
26-12-2023, 14:33
W sens zabiegów marketingowych z punktu widzenia klienta to bym za bardzo nie wierzył. Sam pracuję w korpo, obserwuję ten marketing od środka. Jego celem jest dostarczyć odpowiednie wyniki na sprawozdaniach finansowych, przebrnąć przez ocenę roczną i zgarnąć premię. Gdy choć trochę brakuje do osiągnięcia celu rocznego, to się podejmuje najgłupsze z możliwych decyzji, byle tylko dowieźć wyniki, a konsekwencjami się martwi w kolejnych latach. I zazwyczaj jest to już problem innych ludzi, bo odpowiedzialni za to już siedzą w innych korporacjach albo na wygodniejszych stołeczkach w innych działach. Pozostanę więc sceptyczny co do teorii, że sens istnienia poszczególnych modeli, ich segmentacja i ceny wynikają z jakiegoś długofalowego master planu.

Z5, Z6 i Z7 wyglądają mi właśnie na takie doraźne pudrowanie marketingowych baboli. Coś w pewnym momencie nie wyszło i wypuszczali kolejnego klona, w większości takiego samego jak poprzednik, z drobnymi tylko różnicami (niski koszt R&D, duże możliwości manipulowania ceną). Z perspektywy czasu dałoby się to zrobić lepiej, tak mi się wydaje.

Myślę, że te niektóre „numerki” w niedalekiej przyszłości znikną i być może pojawią się inne, gdy zakładane plany sprzedażowe nie będą się spinać.

Kojocisko
26-12-2023, 15:03
Ogólne, często prawdziwe opowieści, ale tutaj nie poparte minimalna wiedzą i rozeznaniem.

Z6 i Z7 to były pierwsze ML Nikona. Tyle. Potem pojawiły się wersje rozwojowe II (usuwające co bardziej irytujące (jak się okazało) babole). Trudno je nazwać pudrowaniem, skoro to długo były modele podstawowe (wersje II nadal są).
Z5 to model entry dla FF. I nadal jest to świetny aparata, bardzo rozsądnie wyceniony. Z ciut prostszą matrycą, mniej fps. Też mom zdaniem świetny pomysł.
Z9 i Z8 - seria profi (imo Z8 to pomysł na rozszerzenie rynku i sądząc po sprzedaży - chyba niezły).
A dalej to poszerzenia rynku i zaraz zobaczymy nowe generacje, próbujące utrzymać/zwiększyć pozycję rynkową.

poste
26-12-2023, 15:03
To że w firmach rządzi Exel to ja też dobrze wiem;) Jednak wcześniej ktoś z grubsza pewne kwestie ustawił, potem młodzi, głodni sukcesu mogą się wykazywać:)

Moim zdaniem Nikon dość logicznie ustawił swoje modele, może z5 został trochę wymuszony przez pojedynczy slot XQD w z6. Ale wcale bym się przy tym nie upierał, kiedyś przecież obok d750 też wprowadzili d600/610. Firmy postępują też bezpiecznie, odgrzewają swoje pomysły (oraz naśladują konkurencję) i stąd mógł się pojawić z5, pewnie d6x0 jakimś tam sukcesem sprzedażowym był.

Z6 i z7 to podstawowe modele, które ma każda firma. Nikon ten segment nazywa "enthusiastic", aparat dla zaawansowanych fotoamatorów czy początkujących pro. Linia Z6 to odpowiednik Sony a7III (oraz IV-choć prędzej będzie nim z6III), linia z7 to odpowiednik R-ek (jest już 5 model). Nikon wypuścił mniej czy bardziej udane modele, ale ta linia to podstawa sprzedaży i nie wiem, co tu miałoby być "marketingowym babolem".

Z5 mz też będą ciągnęli bo Canon też wypuścił, o ile wiem, takiego niedrogiego kastrata.

Jacek_Z
26-12-2023, 15:15
..Z5, Z6 i Z7 wyglądają mi właśnie na takie doraźne pudrowanie marketingowych baboli. Coś w pewnym momencie nie wyszło i wypuszczali kolejnego klona, w większości takiego samego jak poprzednik, z drobnymi tylko różnicami (niski koszt R&D, duże możliwości manipulowania ceną). Z perspektywy czasu dałoby się to zrobić lepiej, tak mi się wydaje.

Co Ty gadasz. Jesteś nowy w systemie i nie za bardzo chyba rozróżniasz co się dzieje. Zapytam więc jak skomentujesz ofertę Sony, która nie dosyć, że ce****e się podobną liczbę serii to w dodatku firma oferuje równolegle modele tej samej serii starsze i nowsze (mk III z mk IV itp). Canon też ma kilka serii, ale namieszał z ich nazewnictwem masakrycznie. Te trzy systemy jeśli chcą być największe to muszą mieć propozycje dla każdego - stąd wielość serii. Nie patrz na ofertę Olympusa, Pentaxa czy Leicy. Albo .. patrz. Wielkość sprzedaży jest powiązana z mała ofertą tych firm. Chcesz być duży - musisz mieć dużą ofertę.
Jak wymienione modele Nikonów Z mają być pudrowaniem, skoro to były pierwsze modele bezluster? Załóżmy, że w przypadku Z6 i 7 chodzi co o MKII, to chcesz zestawić Z5 z Z7 II??? Ta 3-krotna różnica w cenie nie bierze się z niczego. Co do tego o czym pisałeś wcześniej, na co ja też zwracałem uwagę - ilość serii. Powinna być duża, by móc zadowalać klientów o różnych wymaganiach i różnych możliwościach finansowych. Mój zarzut jest taki, że gęsto sie robi w modelach kosztujących 10.000 +, a tanich aparatów jest niewiele. Może powinni pójść śladem Sony - po premierze Z6 III oferować nadal Z6 II, a cenę Z5 obniżyć do 3 tys.

OjTam
26-12-2023, 15:18
kiedyś przecież obok d750 też wprowadzili d600/610.
No nie. D750 był po D6x0.
Ba, swego czasu nawet dość ciekawy tekst widziałem, jakoby D750 pierwotnie miał się nazywać D650, ale chcieli się odciąć od tych wtop z syfieniem, stąd D750...

"marketingowym babolem".

Wykastrowane MkI. :mrgreen:

Z5 mz też będą ciągnęli bo Canon też wypuścił, o ile wiem, takiego niedrogiego kastrata.

Jop. R8. Który przynajmniej na papierze ciekawie wygląda, N może mieć problem wrzucić coś ciekawego w ewentualnego następcę Z5, żeby nie podgryzał Z6 i nie kosztował worka forsy.

poste
26-12-2023, 15:48
No nie. D750 był po D6x0.
...

Wykastrowane MkI. :mrgreen:

Jop. R8. Który przynajmniej na papierze ciekawie wygląda, N może mieć problem wrzucić coś ciekawego w ewentualnego następcę Z5, żeby nie podgryzał Z6 i nie kosztował worka forsy.

OK, może faktycznie d750 było wymuszone przez "dobrą" ;) opinię o d6x0. Choć z trzeciej strony to poprawili d600 i sprzedawali równolegle z d750.

W sensie z6 mkI?

Koleżanka kupiła niedawno R8. Wcześniej miała Canona, to i została przy Canonie, pytała mnie nawet co polecam. Tak to działa b.często, firmy się nie wysilają tylko powtarzają swoją politykę marketingową. Przynajmniej dopóki ktoś mocno nie namiesza na rynku;)

Ps. R8 nie ma chyba stabilizacji? Moim zdaniem kiepsko, jeśli tak jest.

Jacek_Z
26-12-2023, 16:19
Nie ma stabilizacji. Natomiast matryca i "wiele dobrego" ma wspólne z dwa razy droższym R6 II.

epicure
27-12-2023, 11:47
Co Ty gadasz. Jesteś nowy w systemie i nie za bardzo chyba rozróżniasz co się dzieje.

To prawda, sam napisałem wcześniej, że nie rozumiem skąd tyle tych modeli i czym się różnią. A skoro dla mnie nie jest to jasne, to zakładam, że dla początkującego tym bardziej. Choć właściwie to powinienem napisać, że widzę różnice, ale nie do końca rozumiem jaką korzyść ma klient z wprowadzenia części z nich. Moim zdaniem z 6 aktualnych modeli FF dałoby się to uprościć do 4 modeli i nikt by nie narzekał, że czegokolwiek mu brakuje. I wydaje mi się, że tak się stanie - część modeli nie doczeka się kolejnych wersji II. III etc. Stawiam, że na odstrzał pójdzie Z5 i coś jeszcze (być może Zf), po czym nastąpią drobne przesunięcia w segmentacji pozostałych modeli, żeby zapełnić luki.

Zapytam więc jak skomentujesz ofertę Sony...

Nie skomentuję, bo mnie Sony nie interesuje.

Te trzy systemy jeśli chcą być największe to muszą mieć propozycje dla każdego - stąd wielość serii. Nie patrz na ofertę Olympusa, Pentaxa czy Leicy. Albo .. patrz. Wielkość sprzedaży jest powiązana z mała ofertą tych firm. Chcesz być duży - musisz mieć dużą ofertę.

Być może, ale obawiam się, że Nikon się na tym przejedzie. Pewnie pozostanie na trzeciej pozycji, ale w udziale rynkowym może nawet bliżej mu będzie do płotek, niż od drugiego miejsca na podium. I utknie zablokowany w tym rozkroku, oferując coś zaledwie poprawnego dla szukających alternatywy dla Canona i Sony, a jednocześnie nic ciekawego dla tych, którzy są znudzeni ofertą mainstreamu. I w sumie tak mi się do tej pory kojarzył bezlusterkowy Nikon: to taki mniejszy Canon i Sony, którego wybiera się tylko wtedy, gdy jest się bardzo obrażonym na tych dwóch pozostałych :D I dlatego właśnie kupiłem Zf, bo to było w końcu coś, co mocno kontrastowało z tym stereotypem (i na pewno nie byłem jedyny).

Cień szansy widzę w retro, jeśli pójdą w ten nurt dalej. To mogłaby być ta nisza, w której Nikon mógłby być rewelacyjny dla małej, ale wiernej grupy odbiorców. I to by go dźwignęło nieco bliżej drugiego miejsca na podium.

Co Ty gadasz. Jesteś nowy w systemie i nie za bardzo chyba rozróżniasz co się dzieje.

To prawda, sam napisałem wcześniej, że nie rozumiem skąd tyle tych modeli i czym się różnią. A skoro dla mnie nie jest to jasne, to zakładam, że dla początkującego tym bardziej. Choć właściwie to powinienem napisać, że widzę różnice, ale nie do końca rozumiem jaką korzyść ma klient z wprowadzenia części z nich. Moim zdaniem z 6 aktualnych modeli FF dałoby się to uprościć do 4 modeli i nikt by nie narzekał, że czegokolwiek mu brakuje. I wydaje mi się, że tak się stanie - część modeli nie doczeka się kolejnych wersji II. III etc. Stawiam, że na odstrzał pójdzie Z5 i coś jeszcze (być może Zf), po czym nastąpią drobne przesunięcia w segmentacji pozostałych modeli, żeby zapełnić luki.

Zapytam więc jak skomentujesz ofertę Sony...

Nie skomentuję, bo mnie Sony nie interesuje.

Te trzy systemy jeśli chcą być największe to muszą mieć propozycje dla każdego - stąd wielość serii. Nie patrz na ofertę Olympusa, Pentaxa czy Leicy. Albo .. patrz. Wielkość sprzedaży jest powiązana z mała ofertą tych firm. Chcesz być duży - musisz mieć dużą ofertę.

Być może, ale obawiam się, że Nikon się na tym przejedzie. Pewnie pozostanie na trzeciej pozycji, ale w udziale rynkowym może nawet bliżej mu będzie do płotek, niż od drugiego miejsca na podium. I utknie zablokowany w tym rozkroku, oferując coś zaledwie poprawnego dla szukających alternatywy dla Canona i Sony, a jednocześnie nic ciekawego dla tych, którzy są znudzeni ofertą mainstreamu. I w sumie tak mi się do tej pory kojarzył bezlusterkowy Nikon: to taki mniejszy Canon i Sony, którego wybiera się tylko wtedy, gdy jest się bardzo obrażonym na tych dwóch pozostałych :D I dlatego właśnie kupiłem Zf, bo to było w końcu coś, co mocno kontrastowało z tym stereotypem (i na pewno nie byłem jedyny).

Cień szansy widzę w retro, jeśli pójdą w ten nurt dalej. To mogłaby być ta nisza, w której Nikon mógłby być rewelacyjny dla małej, ale wiernej grupy odbiorców. I to by go dźwignęło nieco bliżej drugiego miejsca na podium.

Kojocisko
27-12-2023, 12:34

Czy ty czytasz co piszesz? Mała ale wierna grupa ma dźwignąć firmę na drugą pozycję? Taką marką jest Fuji - ma poniżej 6% udziału w rynku. Nikon ma prawie 12%, a następne Sony 26%. Co więcej udział Sony w rynku rośnie.
Znasz małą grupę z udziałem ok. 30%?
Na tym forum padało wiele słów krytyki pod adresem strategii Nikona. Tymczasem Nikon, jakby zupełnie nie czytał tych wszystkich światłych rad, zrobił swoje. Wyszedł z dołka, radykalnie poprawił wyniki finansowe i w zasadzie w całości przestawił się na linię produktów z bagnetem Z.
Czy przeskoczy Sony? Chyba nie. Ale moim zdaniem będzie konsekwentnie budować swoja pozycję na poziomie kilkunastu procent udziału w rynku. Dbając o markę i marżę.

JK
27-12-2023, 12:39
A ten durny Zarząd Nikona nie tylko tego wszystkiego nie wie, nie analizuje, ale nawet nie czyta tego forum. Nie analizuje trendów, nie wyciąga wniosków, nie dba o interesy polskiego użytkownika z grupy "amatorów teoretyków", który jak powszechnie wiadomo, jest podstawowym adresatem całej produkcji Nikona i to tylko od niego zależy być, albo nie być całego koncernu. Pewnie osły jakieś tam pracują i zapewne niedługo doprowadzą Nikona do plajty. No i nie potrafią sobie dobierać specjalistów od marketingu, bo gdyby było inaczej, to kilku dyskutantów z tego wątku już by się pakowało i kupowało bilety do Japonii, żeby zająć w koncernie intratne stanowiska.

Czy wy nie dostrzegacie absurdu całej tej całej pisaniny? O tych "niby-liniach", o tym "bezsensownym grupowaniu" modeli i innych niby ważnych dla Nikona sprawach? Na prawdę myślicie, że jesteście mądrzejsi, niż kierownictwo Nikona? Kiedyś było takie powiedzenie: "wyżej s.. niż d... ma". Tak mi się jakoś skojarzyło. :wink:

Jak wejdziecie do jakiegoś większego współczesnego sklepu, to macie tam zatrzęsienie różnych wersji, modeli i rozwiązań proponowanych przez różnych producentów różnego sprzętu. Im tego więcej tym łatwiej to sprzedawać. Niektórzy wciskają się w jakieś nisze tylko po to, żeby zarabiać. A wy chcecie to wszystko u Nikona zminimalizować, ograniczać, spłaszczyć. Po co? Co wam to przeszkadza? Przecież każdy klient kupi to co mu się podoba, to co lubi, to co chce kupić, a im tego więcej tym łatwiej wybrać. Jeden chce tego, inny tamtego. Jeden chce dwa byle jakie sloty SD, bo nie ma zaufania do jednego XQD, czy CFexpress, inny szuka redukcji drgań, jeszcze inny kurtyny zasłaniającej matrycę. Jeden chce lekko, innemu waga i rozmiar nie przeszkadza, a nawet to lubi. Inny kupi flagowca, bo tak chce. Po co więc to ograniczać? Bo wam się to w jakieś wydumane idiotyczne "niby-linie produkcyjne" nie układa? A może tylko całej tej różnorodności nie ogarniacie? Może tu jest przyczyna? :wink:

Jacek_Z
27-12-2023, 13:21
??? sorry, ale nie wiem jak to określić. Pójście w stronę tego co zrobił Pentax czy Olympus ma być drogą do miejsca nr 2? Przecież nawet jak czytam fora tych firm to nie dość, że są malutkie, to w dodatku połowa z ich czytelników nie fotografuje już tym sprzętem, sa tam dla znanego sobie towarzystwa. Jak mała grupa ma powodować wzrost?
O miejsce Nikona na podium się nie martwię. Zresztą miejsce nie jest dla mnie najważniejsze. Tak jak to kto produkuje matryce albo inne kwestie o których lubi się dyskutować. Dla osoby zajmującej się serio (profesjonalnie) fotografią, będącej w danym systemie ważne jest bezpieczeństwo. To, że znajdę w nim produkt, który będzie mi potrzebny. Że nie będzie sie musiało zmieniać systemu (gdy władowało sie w niego sporo kasy itp).
Jeśli chodzi o pierwszą trójkę to nie bardzo ma kto się wdrapać na pudło. Może w odległej przyszłości Fujifilm, o ile średni format nadal będzie tak szybko taniał, a sprzęt amatorski zanikał.

epicure
27-12-2023, 14:13
Czy ty czytasz co piszesz? Mała ale wierna grupa ma dźwignąć firmę na drugą pozycję?

Tak, czytam. I niczego takiego nie napisałem. "Nieco bliżej drugiego miejsca na podium" to nie znaczy "na drugie miejsce", tylko NIECO BLIŻEJ... No i chyba nikt nie ma wątpliwości, że pojawienie się Zf w jakimś stopniu się do tego przyczyniło, co być może zobaczymy w kolejnym sprawozdaniu finansowym.

Taką marką jest Fuji - ma poniżej 6% udziału w rynku. Nikon ma prawie 12%, a następne Sony 26%. Co więcej udział Sony w rynku rośnie.
Znasz małą grupę z udziałem ok. 30%?

Popyt na retro jest większy, niż wynika to z udziału Fuji. Jest jeszcze coś, czego żadne rankingi nie uwzględniają: rynek wtórny bardzo popularnych obecnie retro aparatów, w tym analogów, kupowanych z braku alternatywy w obecnej ofercie producentów. I tu nie potrzeba 30%. Wystarczy 3% i Nikon już będzie bliżej Sony i dalej od Fuji.

Tymczasem Nikon, jakby zupełnie nie czytał tych wszystkich światłych rad, zrobił swoje. Wyszedł z dołka, radykalnie poprawił wyniki finansowe i w zasadzie w całości przestawił się na linię produktów z bagnetem Z.

Akurat gdy Canon i Nikon byli jeszcze w rozkroku między lustrami i bezlusterkowcami, to ja uważałem, że powinni jak najszybciej wycofać się z tych pierwszych. I oni też to doskonale wiedzieli, nie trzeba być żadnym geniuszem, tylko musiało minąć parę lat, zanim poradzą sobie z konsekwencjami wcześniejszych inwestycji i działań marketingowych. I dzisiaj obie te firmy (Nikon na pewno, Canon prawdopodobnie też) wiedzą, że retro to trend, na którym można sporo ugrać. Nikon już zrobił rozpoznanie za pomocą Zfc (skąd inąd trochę upośledzonym, a i tak eksperyment zakończył się sukcesem lub przynajmniej wykazał potencjał) i uderzył przy użyciu Zf, już teraz odbierając część klientów Fuji. Te "światłe rady" to nie jest więc nic, czego Nikon nie byłby świadom.

A ten durny Zarząd Nikona nie tylko tego wszystkiego nie wie, nie analizuje, ale nawet nie czyta tego forum. Nie analizuje trendów, nie wyciąga wniosków, nie dba o interesy polskiego użytkownika z grupy "amatorów teoretyków", który jak powszechnie wiadomo, jest podstawowym adresatem całej produkcji Nikona i to tylko od niego zależy być, albo nie być całego koncernu. Pewnie osły jakieś tam pracują i zapewne niedługo doprowadzą Nikona do plajty. No i nie potrafią sobie dobierać specjalistów od marketingu, bo gdyby było inaczej, to kilku dyskutantów z tego wątku już by się pakowało i kupowało bilety do Japonii, żeby zająć w koncernie intratne stanowiska.

Już nie róbmy z zarządów korporacji niebywałych ekspertów ani ludzi dbających o dobro klientów i jak najlepszy finalny produkt. To nie zarząd wymyśla, czy na rynku pojawi się Z500 i ile będzie miał megapikseli. Ich zadaniem jest robić dobrze akcjonariuszom i funduszom inwestycyjnym oraz wyciągać gigantyczne premie na sfinansowanie swoich jachtów i posiadłości. Gdyby ci eksperci byli tacy nieomylni, to Nikon 1 byłby dziś wspaniale prosperującym systemem, kompakty DL schodziłyby z półek jak ciepłe bułeczki, a firma nie miałaby żadnych problemów finansowych.

Im tego więcej tym łatwiej to sprzedawać.

Kontrowersyjna teoria.

??? sorry, ale nie wiem jak to określić. Pójście w stronę tego co zrobił Pentax czy Olympus ma być drogą do miejsca nr 2?

Nie dziwię, że nie wiesz jak to określić, skoro przeczytałeś coś, czego nie napisałem :) Kto tu pisał o wejściu na drugie miejsce? Kto tu coś pisał o Petaksie czy Olympusie? Te firmy nic nie zrobiły nic znaczącego przez lata, odgrzewały tylko kotlety.

Przecież nawet jak czytam fora tych firm to nie dość, że są malutkie, to w dodatku połowa z ich czytelników nie fotografuje już tym sprzętem, sa tam dla znanego sobie towarzystwa. Jak mała grupa ma powodować wzrost?

Przecież tej grupki nie znajdziesz na umierających forach, będących ostatnim bastionem fotograficznych boomerów (ja też się do nich zaliczam), tylko na popularnych social mediach, gdzie liczby odsłon i komentarzy idą w miliony. To one napędziły popyt na X100V, nie foto-działkowcy z internetowego skansenu. To dzięki nim nie da się teraz kupić starego kompaktu w normalnej cenie. No ale my byśmy musieli wypełznąć spod kamienia, pod którym się kisimy z całą zabetonowaną branżą foto, żeby to dostrzec.

poste
27-12-2023, 14:25
Co można powiedzieć o teorii, że mniejsza oferta i niszowe aparaty mogą przełożyć się na większą sprzedaż? Nie, tak nie napisałeś, ale jak napisałeś nisza ma dać większy udział w rynku, plus negujesz, że większa oferta dająca większą sprzedaż jest kontrowersyjną teorią, to wniosek, który wyciągnąłem jest uprawniony i logiczny.

waldek
27-12-2023, 14:25
... To dzięki nim nie da się teraz kupić starego kompaktu w normalnej cenie. ...
Fakt. Nie ma taniego kompaktu typu Canon A610.
To był rewelacyjny aparat który jeszcze dzisiaj robi sensowne fotki.
I komu to przeszkadzało? :-(

OjTam
27-12-2023, 14:27
Co do retro.
Zfc miał status kultowy tydzień po premierze. W Japonii.
Zf w Japonii miał takie wzięcie, że... sklepy zawiesiły sprzedaż, a część kupujących dostawała info o możliwej wysyłce w maju 24.
A że Japonia? No sorry, ale i N i C (a i S pewnie też) traktują rynek Japonii jako najważniejszy.

Co do retro Canona. Tak, widzą w tym potencjał. Chyba nawet gdzieś ankieta była, jak miałby wyglądać taki retro-R (Retro? RetRo? :lol:).

poste
27-12-2023, 14:43
To ja podrzucę pomysł, skoro zarząd Nikona czerpie garściami z tego forum:mrgreen: Nikonie, kupuj ten patent na vintage!
https://www.indiegogo.com/projects/jollylook-auto-the-modern-vintage-instant-camera#/

epicure
27-12-2023, 15:22
Co można powiedzieć o teorii, że mniejsza oferta i niszowe aparaty mogą przełożyć się na większą sprzedaż?

Hm... Może to, że ma dużo sensu? :D Mam nadzieję, że konieczność dotarcia do nowej niższy w sytuacji kurczącego się rynku jest dla każdego oczywista. Możemy sobie wyobrazić co by się stało z branżą foto, gdyby nie dotarła ona swoimi produktami do filmowców, vlogerów, jutuberów itp. Pewnie byśmy się bili o ostatnie sztuki Nikona D3000 na eBayu ;) A mimo to produkty dedykowane wyłącznie do vlogowania czy filmowania nie zyskały dużej popularności. Nisza została zapełniona nie poprzez wprowadzenie dziesiątek nowych modeli, tylko poprzez rozszerzenie klasycznych modeli fotograficznych o funkcje wideo i kadrowania w autoportrecie, czyniąc te produkty bardziej uniwersalnymi. I dlatego jak widzę 6 modeli, z czego 4 w zasadzie robi to samo (a niektórych rzeczy nie robi żaden z nich), to się zaczynam zastanawiać, czy nie lepiej z tych 4 zrobić 3, ale bardziej uniwersalne, a tym samym zrobić miejsce na jakieś bardziej zróżnicowany produkt niszowy. Ja bym się cieszył, gdyby Z5, Z6, Z7 i Z8 zostały zastąpione przez 3 modele: hybrydę Z5 i Z6, hybrydę Z6 i Z7 oraz hybrydę Z7 i Z8. Myślę, że nikt by na tym nie stracił ani nie odczuł, że został pozbawiony wyboru (który do tej pory i tak sprowadzał się do jakiegoś gorzkiego kompromisu). A jako czwarty model niech powstanie coś, co przyciągnie klientów do tej pory nie znajdujących niczego ciekawego w Nikonie. Może retro (już jest, można by jeszcze śmielej), może wypasione wszystkomające APS-C, może coś kieszonkowego. I wydaje mi się, że jakieś przetasowanie tutaj nastąpi. Oczywiście to tylko wróżenie z fusów, ale wątek jest o spekulacjach, więc czuję się uprawniony do takich wróżb nie mniej, niż ktokolwiek inny :)

TOP67
27-12-2023, 16:20
Nikon ma na tą chwilę najbardziej logiczny system oznaczeń:
FX - jedna cyfra
DX - dwie cyfry
im wyższy numer, tym bardziej zaawansowane body.

Sony ma pierdyliard wersji A7 oraz A1 i A9, które są od niego wyżej pozycjonowane. Nie widzę w tym logiki.
Canon ma pomieszane oznaczenia literowe i cyfrowe, FX pomieszany z APS-C. Jeszcze większy galimatias.

Jacek_Z
27-12-2023, 16:56
epicure, ja jestem dinozaurem i taki styl retro bardzo mi odpowiada. Gdyby tylko Zf miał 45 Mpx... (jak widzisz nawet jeszcze więcej linii jest pożądanych). Natomiast moich preferencji nie utożsamiam z potrzebami zdecydowanej większości fotografów, szczególnie tych nowej generacji, którzy myślą o najwygodniejszej ergonomii, której się nie da osiągnąć na gałkach w retro body. Inaczej mówiąc nie utożsamiaj swoich preferencji z potrzebami rynku, bo jeżeli w takich niszowych modelach upatrujesz sukcesu to ... nie tędy droga. Gdyby tu leżała kasa do zarobienia to Canon tez by miał takie retro aparaty.

cz4rnuch
27-12-2023, 18:48
Canon to takie apple tylko, że od sprzętu foto. Przeważnie się nie spieszy z wprowadzaniem nowości tylko czeka i idzie w pewniaki. Niemniej jednak na stronkach z ploteczkami od roku się pisze, że sprawdzają popyt na retro. I możliwe, że w przyszłym roku coś się pojawi.

poste
27-12-2023, 19:51
Hm... Może to, że ma dużo sensu? :D Mam nadzieję, że konieczność dotarcia do nowej niższy w sytuacji kurczącego się rynku jest dla każdego oczywista. Możemy sobie wyobrazić co by się stało z branżą foto, gdyby nie dotarła ona swoimi produktami do filmowców, vlogerów, jutuberów itp. Pewnie byśmy się bili o ostatnie sztuki Nikona D3000 na eBayu ;) A mimo to produkty dedykowane wyłącznie do vlogowania czy filmowania nie zyskały dużej popularności. Nisza została zapełniona nie poprzez wprowadzenie dziesiątek nowych modeli, tylko poprzez rozszerzenie klasycznych modeli fotograficznych o funkcje wideo i kadrowania w autoportrecie, czyniąc te produkty bardziej uniwersalnymi. I dlatego jak widzę 6 modeli, z czego 4 w zasadzie robi to samo (a niektórych rzeczy nie robi żaden z nich), to się zaczynam zastanawiać, czy nie lepiej z tych 4 zrobić 3, ale bardziej uniwersalne, a tym samym zrobić miejsce na jakieś bardziej zróżnicowany produkt niszowy. Ja bym się cieszył, gdyby Z5, Z6, Z7 i Z8 zostały zastąpione przez 3 modele: hybrydę Z5 i Z6, hybrydę Z6 i Z7 oraz hybrydę Z7 i Z8. Myślę, że nikt by na tym nie stracił ani nie odczuł, że został pozbawiony wyboru (który do tej pory i tak sprowadzał się do jakiegoś gorzkiego kompromisu). A jako czwarty model niech powstanie coś, co przyciągnie klientów do tej pory nie znajdujących niczego ciekawego w Nikonie. Może retro (już jest, można by jeszcze śmielej), może wypasione wszystkomające APS-C, może coś kieszonkowego. I wydaje mi się, że jakieś przetasowanie tutaj nastąpi. Oczywiście to tylko wróżenie z fusów, ale wątek jest o spekulacjach, więc czuję się uprawniony do takich wróżb nie mniej, niż ktokolwiek inny :)

Wygląda, że o rynku, marketingu oraz ekonomii to za dużo nie wiesz. Bez złośliwości, po prostu zastanów się, czy warto wypowiadać się w tematach, po których poruszasz się wyłącznie intuicyjnie bez żadnej podstawowej wiedzy. Tworzysz jakieś dziwne teorie, pomijające podstawowe właściwości danego sprzętu, jak np. rozdzielczość matrycy. Popatrz na początek co to jest nisza rynkowa, a co to jest segment rynku. Warto też zapoznać się z pojęciem marketing-mix, co jest kluczem do pozycjonowania produktów. Po drugie, zadaj sobie pytanie co takiego niezwykłego jest w obudowie aparatu w stylu retro, czego nie mogłyby oferować inne firmy, jeśli pojawiłby się kawałek tortu do podziału. Słabym jestem nauczycielem, raczej preferuję samodzielne zdobywanie wiedzy, więc nie podejmę się tu wykładu. Twoje pomysły nie uwzględniają zbyt wielu elementów, żeby traktować je poważnie i staram się napisać to autentycznie bez złośliwości.

Ps. Sony ma bardzo logiczny podział linii aparatów, gdzie rzymska cyfra pokazuje kolejną wersję w danej linii produktu
A1- model flagowy, najbardziej zaawansowany łączący 50 mpix matrycę z szybkością
A9- model do sportu z 24 mpix sensorem z naciskiem na szybkość zczytywania danychz matrycy (I-III)
A7- model podstawowy, uniwersalny, matryca 24 mpix (I-III) lub 33 mpix (IV)
A7R- modele z wysoką rozdzielczością sensora dedykowane dla fotografów krajobrazu, I-36 mpix, II i III/IIIA 42 mpix, IV/IVa i V -61 mpix (literka a pojawiła się w kryzysie covidowym, który zakłócił cykl zastępowania modeli, zmieniono wyświetlacze)
A7S- modele gdzie funkcję filmowania potraktowano nadrzędnie wobec fotografowania, 12mpix (I-III), bonusem jest użyteczne wysokie ISO
A7C (I-II) i A7CR- modele: basic i R w obudowie aps-c, dedykowane dla podróżników gdzie liczy się kompaktowość sprzętu, I-24mpix, II-33mpix, CR-61 mpix

Segment aps-c też ma dość logiczne linie z oznaczeniami od a6000 do a6700, im wyższy numer tym nowszy i bardziej zaawansowany aparat.
Jest też segment dla vlogerów ZV z wymienną optyką (o dziwo z wysoką sprzedażą), gdzie
E1 ma sensor ff 12 mpix,
E10 to aps-c 24 mpix.

Pps. Za niszę można ewentualnie uznać E1 w ramach segmentu dla vlogerów.

OjTam
27-12-2023, 20:02
A1- model flagowy, najbardziej zaawansowany łączący 50 mpix matrycę z szybkością
Tu właśnie mały zgrzyt, jeśli o oznaczenia chodzi. Niższa cyfra, a lepszy?
Choć zawsze można tłumaczyć to jako Alfa-one; pierwszy z pierwszych. ;)
I może to (sporą) przesadą nie będzie...?

Jest też segment dla vlogerów ZV z wymienną optyką (o dziwo z wysoką sprzedażą), gdzie
E1 ma sensor ff 12 mpix,
E10 to aps-c 24 mpix.

I tu drugi zgrzyt. ZV to kompakty, z małymi matrycami. Dopiero ZV-E* to puszki z wymiennymi szkłami.
Nie licząc tych dwóch przypadków, oznaczenia EVILi Sony są, według mnie oczywiście, całkiem sensowne.

ZV chyba faktycznie dobrze się sprzedają, skoro N zareagował (po swojemu, niemrawo) Z30?

poste
27-12-2023, 20:24
Można się zastanawiać, czy niższa cyfra albo liczba powinna oznaczać topowy model, czy tańszy. Nikon wybrał akurat na odwrót niż Sony (mnie akurat 1 kojarzy się z topem), ale czy to jest lepsze, bardziej logiczne, nie wiem. W sumie dla mnie nie ma różnicy. ZV faktycznie mocno się chyba rozwinęło, może kiedyś to mocniej zdywersyfikują. Na razie w tym segmencie są i kompakty, i aparaty z wymienną optyką, na tym etapie trzeba to traktować jako segment trochę z boku aparatów dedykowanych dla fotografów. Podobnie na pograniczu aparatów i kamer video są kamery FX z możliwością fotografowania. Fakt, że nawet się tym nie interesowałem, nie świadczy bynajmniej, że te segmenty nie mają sensu.

epicure
29-12-2023, 14:21
Bez złośliwości, po prostu zastanów się...

Masz rację, wystarczy tego wygłupiania się. Ale za parę lat wrócę do tego wątku sprawdzić, czy przypadkiem nie miałem jednak racji ;)

OjTam
04-01-2024, 22:28
W przyszłym tygodniu, w Las Vegas, USA, targi CES. Jak myślicie, Nikon pokaże coś (oprócz tego mikroskopu (https://www.microscope.healthcare.nikon.com/en_EU/about/events/ces-2024))?

yacekk
11-01-2024, 21:55
Czekam na Z5 II lub Z6II ze świetną cena z powodu Z6III. Tak mi po głowie chodzi A7M3 teraz świetna cena.

MstrG
11-01-2024, 22:32
Czekam na Z5 II lub Z6II ze świetną cena z powodu Z6III. Tak mi po głowie chodzi A7M3 teraz świetna cena.

Z6II był chyba ostatnio za 6300, Z5 za 4100. Obawiam się, że wejście Z6III (w cenie zapewne minimum 9999) nie spowoduje już mniejszych cen. Mogę się oczywiście mylić.

slaweko
11-01-2024, 22:58
Z6III w Polandii to raczej na wejściu minimum 11999 PLN...

mziel
11-01-2024, 23:39
2 tygodnie temu miałem ten sam dylemat - kupić czy czekać? Doszedłem do podobnych wniosków - zanim cena z6iii przestanie zawierać podatek od nowości, to ja już zrobię sporo zdjęć na z6ii. Patrząc jak się kształtują ceny, to raczej nie prędko obniżą. No i do tego dochodzi o ile obniżą i na którym sprzęcie. Drastycznych różnic bym się nie spodziewał.

yacekk
14-01-2024, 22:13
Czyżby Z90?

OjTam
14-01-2024, 22:20
Co? Gdzie? Jak? ;)
O N2214 chodzi? To raczej Z6III.

OjTam
19-01-2024, 23:15
DWA nowe EVILe nadchodzą?
https://i.imgur.com/SAc374r.png
Z6III i Z7III?
Z6III i Z9h?
Z9h i Z50II/Z70/ZinnyDX?
Jeszcze inaczej?

Jakby ktoś nie pamiętał, taka sama sytuacja, z niewyświetlaniem wszystkich puszek na EU stronach Nikona, była tuż przed premierą Z8.

epicure
21-01-2024, 09:40
Poproszę Zfc II ze stabilizacją.

MstrG
22-01-2024, 13:20
Według plotek Canon R1 ma mieć 30MP (myślałem, że będzie więcej, w okolicach Z9 i A1), AF z AI, brak tak jak w R3 migawki mechanicznej.
Z9 ma już ponad dwa lata. D4 wyszedł w 2012, D4s w 2014, D5 w 2016, na D6 musieliśmy poczekać aż do 2020. Myślicie, że następca Z9 będzie jak jak poprzednie jednocyfrówki wprowadzony po dwóch latach (czyli powinien pojawić się niedługo) czy poczekamy jeszcze trochę? Ten Z9h jest całkiem prawdopodobny, choć nie wiem czy powinna być w nim globalna migawka jak w A9III.

OjTam
22-01-2024, 13:26
Podobno R1 ma mieć baardzo szybki odczyt migawki. Czas synchro z lampą na poziomie 1/1250s.
Na Z9II chyba za wcześnie - to, co dochodziło w jednocyfrowych "s", teraz można dodać softem (no, większość. Wiadomo, nowej matrycy nie. :D). A były już przecieki o sporych aktualizacjach do Z8/Z9.

Co do Z9h... huk wi. Nagle się jakoś cicho zrobiło. Jedna plota i tyle.

OjTam
22-01-2024, 19:40
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/01/Nikon-MB-N14-battery-pack-768x825.png

Jacek_Z
22-01-2024, 23:58
..Z9 ma już ponad dwa lata. D4 wyszedł w 2012, D4s w 2014, D5 w 2016, na D6 musieliśmy poczekać aż do 2020. .
Flagowce miały premiery co 4 lata (nie licz body z literką S) i to było w latach gdy były Igrzyska Olimpijskie. Czyli premiera powinna być wiosną tego roku. Może zapowiadana premiera to nie będzie Z6 III tylko Z9 II ?

MstrG
23-01-2024, 00:13
Flagowce miały premiery co 4 lata (nie licz body z literką S) i to było w latach gdy były Igrzyska Olimpijskie. Czyli premiera powinna być wiosną tego roku. Może zapowiadana premiera to nie będzie Z6 III tylko Z9 II ?

Nie liczę, dlatego nie napisałem o Z9II, a o ewentualnym Z9h. Jeśli procesor Expeed 7 jest bardzo wydajny i uciągnie AF z AI (teraz to modne plus R1 najprawdopodobniej taki będzie miał) to nie ma sensu wydawać odświeżonego modelu, tylko będzie można załatwić to aktualizacją. Jednak na aktualizacji softu nie zarobią, a na takim samym praktycznie body z troszkę lepszym AF już tak. Może zrobią jakieś małe zmiany w hardware, aby była podkładka do tego, że w starszym się nie dało ;)

O ile w ogóle coś zmienią przed Olimpiadą...

OjTam
26-01-2024, 23:32
Nikon ℤ 6 Ⅲ (N2214)
accelerated FX frame 24.5 Megapixels BSI CMOS Sensor
EXPEED 7 processor
inherited from ℤ 8 style body
easy-to-use multi-angle LCD screen, high-brightness EVF
optimized body feel
7-level IBIS, but better than ℤ f has optimized video stabilization,
pixel shift, and high-resolution photography
dual data stream AF system. The updated focus algorithm and process are stronger than ℤ f and ℤ 8.
FX frame electronic shutter continuous shooting of up to 40fps and DX frame electronic shutter continuous shooting of 120fps.
Shoot 6K/60p & 4K/120p 12Bit N-RAW and record 4K H.265 10Bit MOV video, which can oversample 6K to 4K FX frame, or up to 120p DX frame.
4K ProRes 422 HQ 10-bit MOV video, up to 4K/60p
fine shutter angle options, project frame rate and shooting frame rate are separated into
two card slots, supports CFexpress B, SD UHS-II
supports WiFi 2.4/5 GHz, Bluetooth LE Connect
USB-C fast charging & HDMI Type-A connection

¯\_(ツ)_/¯

Ciekawe, o co chodzi z tym "accelerated" przy matrycy?

poste
27-01-2024, 00:18
Jeśli Z6III ma mieć body odziedziczone po Z8, to chyba oznacza koniec serii Z7? Zwłaszcza po dołożeniu pixel shift.

Przy takiej specyfikacji robi się trochę pusto u Nikona w kategorii typowo amatorskich puszek.

OjTam
27-01-2024, 00:32
Mogą z Z7 zrobić albo potworka z toną mpix (60-80 i więcej), albo "spadówkę" - dostanie matrycę z Z8/Z9, po tym, jak N wypuści ich drugie generacje, z nowym sensorem. ¯\_(ツ)_/¯
Albo, całkiem zaszalejmy, wrzucą tam coś w stylu IMX461 od Sony. 78569

JK
27-01-2024, 00:36
Przy takiej specyfikacji robi się trochę pusto u Nikona w kategorii typowo amatorskich puszek.
Może uznali, że typowo amatorskie to są smartfony. ;-)

Kojocisko
27-01-2024, 00:54
Te rumorsy raczej sugerują, że Z6 troche spuchnie i odziedziczy jakieś cechy korpusu Z8, a nie sam korpus.
I to spuchnięcie wcale mnie nie cieszy :-(
I fakt, jakoś Z7 się nie mieści w tym pomyśle. Ciekawe co z Z5?

poste
27-01-2024, 01:02

Piekło zamarzło, po części się zgodzę :) Z tym, że Nikon miał taki fajny segment, zwany zdaje się "Enthusiastic". czyli takie Z6, Z7. No to teraz muszą szukać "Very Enthusiastic" albo oddadzą kawałek pola konkurencji ;)

poste
27-01-2024, 01:36
Mogą z Z7 zrobić albo potworka z toną mpix (60-80 i więcej), albo "spadówkę" - dostanie matrycę z Z8/Z9, po tym, jak N wypuści ich drugie generacje, z nowym sensorem. ¯\_(ツ)_/¯
Albo, całkiem zaszalejmy, wrzucą tam coś w stylu IMX461 od Sony. 78569

60 mpix to już się w miarę przyjęło, ale wyścigu na pixele aktualnie raczej nie widać. Sony trzyma na tym łapkę, co druga "R" dostawała większą matrycę więc nie wykluczone, że Nikon jeszcze trochę poczeka na 80-100 mpix. Ale kto wie, co tam konkurencja wypuści.

Ps. Obecnie jak ktoś chce zapychać sobie dyski to może walić z tym przesunięciem pixeli fotki 240 mpix;) Na forach jak widzę to jedni boją się tych ogromnych plików, drudzy kupują 61 mpix i do tego obiektywy aps-c bo małe, nie dogodzisz:twisted:

Maro66.
27-01-2024, 09:22
Te rumorsy raczej sugerują, że Z6 troche spuchnie i odziedziczy jakieś cechy korpusu Z8, a nie sam korpus.
I to spuchnięcie wcale mnie nie cieszy :-(
I fakt, jakoś Z7 się nie mieści w tym pomyśle. Ciekawe co z Z5?

No właśnie, powinni odświeżyć Z5. Panasonic wypuścił nowe S5, Canon w postaci R8 odświeżył RP. Tak więc na logikę wypadałoby cos zrobić z Z5. Tym bardziej, że Z6 i Z7 już dawno wyszły w kolejnych wersjach. No, ale to Nikon, tak więc może być różnie.

aldam
27-01-2024, 09:57
Piekło zamarzło, po części się zgodzę :) Z tym, że Nikon miał taki fajny segment, zwany zdaje się "Enthusiastic". czyli takie Z6, Z7. No to teraz muszą szukać "Very Enthusiastic" albo oddadzą kawałek pola konkurencji ;)

W Canonie podobnie. Patrząc na nowe modele to jest R6II w cenie 10-11kzl, następnie R8 w cenie sugerowanej ok 7kzl i koniec.
Ten drugi w promocjach bywa po ok 5-5.5kzl i w takiej cenie jest zainteresowanie z tego co wiem od sprzedawców.

Nikon nie może sobie pozwolić na brak puszki FX entry w cenie 5-6kzl. Aż się prosi aktualizacja Z5

Po ostatnich wakacjach stwierdzam, że rynek „prawdziwych” ;) aparatów w segmencie amatorskim zaczyna się odbudowywać. Przez ostatnie kilka lat miałem wrażenie, że tylko ja wyciągam aparat. A tu niespodzianka w 2022 i jeszcze lepiej w 2023 widzę co raz więcej bezlusterkowcow. Sporo Sony oczywiście i Canona ale Nikony też mi przemykały.

epicure
27-01-2024, 10:14
¯\_(ツ)_/¯

Ciekawe, o co chodzi z tym "accelerated" przy matrycy?

Przyspieszyli odczyt z matrycy. Dzięki temu pewnie możliwe było 6K/60p, a w 4K/60p będzie mniejszy rolling shutter.

cybulski
27-01-2024, 10:23
W Canonie podobnie. Patrząc na nowe modele to jest R6II w cenie 10-11kzl, następnie R8 w cenie sugerowanej ok 7kzl i koniec.
Ten drugi w promocjach bywa po ok 5-5.5kzl i w takiej cenie jest zainteresowanie z tego co wiem od sprzedawców.

Nikon nie może sobie pozwolić na brak puszki FX entry w cenie 5-6kzl. Aż się prosi aktualizacja Z5

Po ostatnich wakacjach stwierdzam, że rynek „prawdziwych” ;) aparatów w segmencie amatorskim zaczyna się odbudowywać. Przez ostatnie kilka lat miałem wrażenie, że tylko ja wyciągam aparat. A tu niespodzianka w 2022 i jeszcze lepiej w 2023 widzę co raz więcej bezlusterkowcow. Sporo Sony oczywiście i Canona ale Nikony też mi przemykały.

R8 jest chyba trudne do pobicia w tych promocjach i w tym co tam dają (był za 5tys w grudniu) . To jest maleństwo dosłownie. Gorzej jest z małym dobrym zoomem u Canona do ff. Bo małe stalki są do RF. 16/2.8 50/1.8 i nalesnik 28/2.8 Póki co to xpro3 i tak u mnie wygrywa do streetu i na takie wyjazdy.

poste
27-01-2024, 10:51
Dla mnie R8 ma zasadniczy feler czyli brak stabilizacji matrycy. Druga kwestia to proponuję zobaczyć ile kosztuje taki w sumie podstawowy zoom 24-105/4 i generalnie co tam można do niego podpiąć bez adaptera.

TOP67
27-01-2024, 11:44
Zapowiada się bardzo fajny korpus. Odskakuje od Z5, co daje nadzieję na jego następcę. Ale faktycznie nie widzę tu Z7.
Minimalnie większy korpus przeboleję, byle zostawili U1/U2/U3 (widać pokrętło PASM w starym stylu)

Ta przyspieszona matryca faktycznie powinna zmniejszyć rolling shutter i blackuot wizjera. Potwierdza to informacja o podwójnym odczycie przy AF.

krzy90
27-01-2024, 12:00
Cena Z8 to aktualnie 16k, Z6III pewnie jak wejdzie to bedzie kosztował z 12k.
Czekać na Z6III czy brać Z8 (co chyba końcem stycznia kończy sie promocja nikona)? :D
Do ślubniaków pewnie bardziej 24mpix, ale te z Z8 wiele więcej nie ważą.
Ciekaw jestem na ile AF będzie udoskonalony

poste
27-01-2024, 12:06
Różnica wielkości między z6 a z8 jest spora, choć to oczywiście kwestia osobistych preferencji

https://camerasize.com/compact/#862,907,ha,f

bogdi64
27-01-2024, 12:09
Najstarszy jest chyba Z5, do tego niedawna cena 4050 z przedłużonym cashback nikona może sugeruje o odświeżeniu modelu i w przypadku tego modelu niewiele trzeba aby dostał "drugie życie"

poste
27-01-2024, 12:11
Cena Z8 to aktualnie 16k, Z6III pewnie jak wejdzie to bedzie kosztował z 12k.
Czekać na Z6III czy brać Z8 (co chyba końcem stycznia kończy sie promocja nikona)? :D
Do ślubniaków pewnie bardziej 24mpix, ale te z Z8 wiele więcej nie ważą.
Ciekaw jestem na ile AF będzie udoskonalony

Moim zdaniem z8 jest atrakcyjnie wyceniony w porównaniu z konkurencją. Zawsze możesz używać mRAW, zdaje się że są, podobnie kompresja zmniejsza istotnie plik.

krzy90
27-01-2024, 12:37
no właśnie ludzie narzekają na cenę z8 ale imo powinni narzelkac ogolnie na ceny bezlusterkowcow. Z8 wględem tego że to praktycznie flagowiec to ma dobry stosunek jakosci do ceny. I wg moich testow ktore robilem w fotoplusie, AF w nim dziala lepiej niz w A7IV.

Btw. bawilem sie tam tez ZFem, wsadzilem do niego starą baterie GreenCell en-el15b którą mam z D750 jeszcze. I ZF zatrybił (a na patonie wywalal komunikat że nieobsługiwane akcesorium :) )

aldam
27-01-2024, 12:53
Stabilizacja jest moim zdaniem (zależnie od potrzeb oczywiście) zbędna. Tym bardziej, że większość natywnych budżetowych szkieł posiada stabilizację.
Co do szkieł to 24-105 kosztuje 20% więcej niż odpowiednik Nikona i nie będzie to zapewne argument przeciw zakupowi.
Poza tym jest chyba wszystko w przedziale f1.8-2.8: 16mm, 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 85mm, 24-105 w dwoch wersjach, jakieś budżetowe uwa 15-30 chyba.
Dobrze aby Nikon zaktualizował ten segment bo konkurencji nigdy za dużo, a za 30-40% wartości topowych puszek można dostać nie rzadko 70-80% możliwości.

OjTam
27-01-2024, 12:58
. Ale faktycznie nie widzę tu Z7.

Się powtórzę: korpus z Z6III, matryca 60+.
Jedyne sensowne rozwiązanie, chyba że serio wyjdzie Z8/9 mkII i zaczną się w spadki bawić.

Ciekawe, co z Z5? Zrezygnują?

poste
27-01-2024, 13:35
Czy ja wiem? Między 45 a 60 mpix jakiejś dramatycznej różnicy nie ma, zastanawiam się czy taka różnica dałaby jakiś znaczący efekt marketingowy.

OjTam
27-01-2024, 14:15
+ pixel shift, czego ani Z8 ani Z9 nie mają.
To tak, jak z Sony A1 i rV, choć tam większa różnica w cenie jest.[emoji23]

Jacek_Z
27-01-2024, 14:31
Ciekawe, co z Z5? Zrezygnują?
W żadnym wypadku. Musi być coś taniego do wejścia w bezlustra FF. Powinni zrobić nawet jakiegoś Z4, a jak nie lubią czwórek to Z3 ;) (oprócz, a nie zamiast! Z5 II).
Właściwie to Z5 ma wszystko co potrzeba początkującemu fotografowi. Oczywiste, że następca powinien mieć konkurencyjny do innych systemów AF.
Używamy Z5 w szkole, chętniej niż Z6.

OjTam
27-01-2024, 14:39
W sumie Z5II jakoś trudno zrobić nie jest.
Recykling obudowy, może z drobnymi zmianami, matryca z Z6, sensownie wycenić i jechane.

Z3 w sumie mógłby być takim Z30 w wersji FF.

Zasilacz
27-01-2024, 15:04
Za dużo poprawić w Z5 nie mogą, bo ubiją sprzedaż Z6 II. Dodać matrycę BSI z szóstek i to chyba na tyle. Dla amatora ten korpus w wersji pierwszej oferuje już naprawdę sporo. W podobnej cenie jeszcze lepszy AF, BSI, budowa w wersji II? Jak to się kiedyś mówiło - takie rzeczy tylko w Erze.

Jacek_Z
27-01-2024, 15:15
Za dużo poprawić w Z5 nie mogą, bo ubiją sprzedaż Z6 II. Taka kolej rzeczy. Sprzedaż Z6Ii i tak ubije Z6 III.

m_a_g
27-01-2024, 15:40
Oglądając dzisiaj finał Australian Open pomiędzy Sabalenką i Zhang, w mojej lokalnej TV realizator pokazał ciekawe ujęcie - w boxie przy korcie rząd 5 fotografów w jednej linii, i każdy miał Z9 z podpiętym jakimś Nikkorem Z serii S:-)
Fajnie się takie coś widzi bo jeszcze 2-3 lata temu królowały białe lufy od Canona no i widziało się jeszcze lustrzanki. A teraz okazuje się że nie dość że same bezlustra, to jeszcze Nikon jest wyraźnie obecny.
Trzeba przyznać że Nikon tym modelem nie dość że bardo poprawił swoją pozycję na rynku (w końcu świetny aparat w dobrej cenie) to jeszcze przyspieszył popularyzację bezlusterkowców wśród zawodowców.
No i jakimś cudem kwestia elektronicznej migawki przy sztucznym oświetleniu i wszechobecnych ledbar'ach nie była dla tych ludzi problemem :wink:

MstrG
27-01-2024, 19:02
Już nie ma w przeciekach dwóch procesorów w ℤ6III? ;)
Obstawiam, że body i tak nie będzie miało okrągłej muszli wizjera, pozostanie kółko PASM, więc styl odziedziczony po ℤ8 to nie będzie.
W ten "updated focus algorithm and process are stronger than ℤ f and ℤ 8" ciężko uwierzyć :) ewentualnie będą starać się zrobić pierwsze body z dopiskiem AI AF.

IMO może być dalej miejsce dla Z7III. Wystarczy, że w body ℤ6III (mające przecież dalej tylko 24.5MP) wsadzą 45-60MP, będzie mechaniczna migawka, mniej FPS i gorszy AF niż w ℤ8. Body idealne do portretów, studio, landszaftów, wnętrz i architektury.
ℤ5 pewnie będzie kontynuowane. Muszą mieć jakiś tani FF na początek. Choć mogą wywalić ℤ5 i zostawić w sprzedaży ℤ6II za 6000, w co jednak mocno wątpię. Dlaczego? Bo pewnie produkcja ℤ6II jest sporo droższa od kosztu ewentualnego następcy ℤ5.

Za dużo poprawić w Z5 nie mogą, bo ubiją sprzedaż Z6 II. Dodać matrycę BSI z szóstek i to chyba na tyle. Dla amatora ten korpus w wersji pierwszej oferuje już naprawdę sporo. W podobnej cenie jeszcze lepszy AF, BSI, budowa w wersji II? Jak to się kiedyś mówiło - takie rzeczy tylko w Erze.

Mogą poprawić, bo i tak ℤ6II już nie będzie aktualnym modelem.

Stabilizacja jest moim zdaniem (zależnie od potrzeb oczywiście) zbędna.

Moim zdaniem jest niezbędna :)
Nie wyobrażam sobie mieć obecnie body bez IBIS.

Oglądając dzisiaj finał Australian Open pomiędzy Sabalenką i Zhang, w mojej lokalnej TV realizator pokazał ciekawe ujęcie - w boxie przy korcie rząd 5 fotografów w jednej linii, i każdy miał Z9 z podpiętym jakimś Nikkorem Z serii S:-)
Fajnie się takie coś widzi bo jeszcze 2-3 lata temu królowały białe lufy od Canona no i widziało się jeszcze lustrzanki. A teraz okazuje się że nie dość że same bezlustra, to jeszcze Nikon jest wyraźnie obecny.
Trzeba przyznać że Nikon tym modelem nie dość że bardo poprawił swoją pozycję na rynku (w końcu świetny aparat w dobrej cenie) to jeszcze przyspieszył popularyzację bezlusterkowców wśród zawodowców.
No i jakimś cudem kwestia elektronicznej migawki przy sztucznym oświetleniu i wszechobecnych ledbar'ach nie była dla tych ludzi problemem :wink:

Też zauważyłem, że Nikon modelem Z9 wrócił na salony.
W sumie nie ma co się dziwić, bo przez dwa lata nie ma praktycznie w swojej klasie konkurencji - to oczywiście moja subiektywna opinia. Canon R3 za więcej oferuje mniej, szklarnię tele Nikon pod Z ma praktycznie już kompletną.

OjTam
27-01-2024, 19:29
W sumie nie ma co się dziwić, bo przez dwa lata nie ma praktycznie w swojej klasie konkurencji - to oczywiście moja subiektywna opinia. Canon R3 za więcej oferuje mniej, szklarnię tele Nikon pod Z ma praktycznie już kompletną.
W C faktycznie ciężko o konkurencję. Pewnie liczyli na R1, ale im coś to nie idzie.
Inna sprawa, że R3 wcale tak dużo mniej, niż Z9 nie oferuje - może oprócz mpix (a czasem nawet więcej - 30FPS z AE/AF w RAWach). Do tego bywał tańszy, kilka razy cena w okolice 19k spadła.

Większą konkurencję ma w Sony i ich A1. Choć tu jest i lepiej i gorzej, za więcej. ¯\_(ツ)_/¯

Kojocisko
27-01-2024, 20:14
Ciekawe, czy jedną z przewag Z9 nad Sony nie jest "tradycyjna" budowa jednocyfrowca, ze zintegrowanym gripem?
Zwodowcy, przez wiele lat fotografujący takimi korpusami, mogą preferować ten rodzaj budowy?

bogdi64
27-01-2024, 20:33
chyba pierwszym eksperymentem był Nikon F4 i F4s, ten drugi "wygrał" i tak już pozostało, a przyzwyczajenie drugą naturą człowieka

m_a_g
27-01-2024, 22:13
Ciekawe, czy jedną z przewag Z9 nad Sony nie jest "tradycyjna" budowa jednocyfrowca, ze zintegrowanym gripem?
Zwodowcy, przez wiele lat fotografujący takimi korpusami, mogą preferować ten rodzaj budowy?

Wcale bym się nie zdziwił. O ile uwielbiam Sony bo to świetny system, tak do przyrody jednak lepiej mi w Nikonie. Ze względu na body właśnie.
I nawet nie koniecznie jeżeli chodzi tylko o przyzwyczajenia, tylko o wielkość obiektywów jakie się podpina.
A1 używam zawsze z gripem a i tak przy dużych ciężkich telefoto (a takie tam były używane, wszyscy mieli monopody) tradycyjne body Z9 jest zwyczajnie wygodniejsze.
Tu się nie liczy przenośność i kompaktowość, tylko ergonomia i wygoda.
Z9 to typowy sprzęt dla zawodowców, a nie turystyczne pstrykadełko.

Jacek_Z
27-01-2024, 23:10

Sądzę, że Z9 spopularyzował się u fotoreporterów sportowych w dużym stopniu ze względu na 120 fps. Dawniej zdjęcie z piłką na rakiecie to była rzadkość. Teraz to nie problem.
Kiedyś ktos na forum polemizował z tym czy fps są potrzebne (w sensie że 30 fps to tak dużo, że to zbędny bajer).
Ja bym chciał tak z 50 fps, ale w RAW, w pełnej rozdzielczości.

poste
27-01-2024, 23:52
D5 czy d6 miały 12-14 fps i też były dość popularne ;)

JK
28-01-2024, 11:39
Sądzę, że Z9 spopularyzował się u fotoreporterów sportowych w dużym stopniu ze względu na 120 fps. Dawniej zdjęcie z piłką na rakiecie to była rzadkość. Teraz to nie problem.
To jest jeszcze prostsze niż myślisz. Ustawiasz rejestrację serii zdjęć przed wciśnięciem spustu (zdjęcia z bufora) np. na 0.5s i 1s po wciśnięciu spustu. Masz wtedy automatycznie zarejestrowane 180 klatek do wyboru. Piłka na rakiecie musi tam być. Trzeba tylko nacisnąć spust mniej więcej wtedy, gdy tenisista macha rakietą. Reszta robi się sama. Nie trzeba nic kombinować. ;-)

Kiedyś ktos na forum polemizował z tym czy fps są potrzebne.
Oczywiście kol. pos (https://forum.nikoniarze.pl/members/73606-poste)te (https://forum.nikoniarze.pl/members/73606-poste). Uderzyć w stół ....... ;-)

poste
28-01-2024, 14:17
Po pierwsze to uważam z9 i z8 za świetne puszki a ofertę szkieł Nikona do sportu i przyrody za bardzo dobrą.

Po drugie to mogę nawet zrozumieć jaranie się jednym parametrem puszki, ale wyciąganie z tego jakichś teorii to już nie bardzo. Też się dziwię, dlaczego Nikon jest w sumie niedoceniony jak na zalety systemu, który do sportu i przyrody ma bardzo dobrą ofertę, co powtórzę.

Po trzecie, co do fotografowania na AO, o którym wspomniał kolega m_a_g. Dziś oglądam finał i tak to wygląda, każdy wyciągnie swoje wnioski

78589
78590

cz4rnuch
28-01-2024, 14:59
Też dziś oglądałem i chyba na finał wpuścili już canoniarzy :)

TOP67
28-01-2024, 15:29
Może mają osobne sektory, żeby się nie naparzali :-D

poste
28-01-2024, 15:36
Zdaje się że można zauważyć jednego Nikona, trochę wstydliwie położony na kolanach ;) Trybuna była szersza, poza tym czasem ktoś fotografuje z poziomu kortu ze specjalnych otworów w bandach, ale tam niewiele widać. Btw, wszystkie tele powinny być białe, wniosek prosty po np. jednym dniu safari.

m_a_g
28-01-2024, 16:04
Po trzecie, co do fotografowania na AO, o którym wspomniał kolega m_a_g. Dziś oglądam finał i tak to wygląda, każdy wyciągnie swoje wnioski

78589
78590

No wiesz, na finał wpuścili Canoniarzy w pierwszym rzędzie, z uprzejmości - inaczej by zdjęć nie mieli :mrgreen:
Cała ekipa z Z9 mogła spokojnie siedzieć dalej, ich puszki mają większą rozdzielczość i jest z czego cropować ;-)

cz4rnuch
28-01-2024, 17:18
Pentaxiarze siedzą w domach więc wychodzi na to, że to najlepszy sprzęt :)

cybulski
28-01-2024, 18:25
Po pierwsze to uważam z9 i z8 za świetne puszki a ofertę szkieł Nikona do sportu i przyrody za bardzo dobrą.

Po drugie to mogę nawet zrozumieć jaranie się jednym parametrem puszki, ale wyciąganie z tego jakichś teorii to już nie bardzo. Też się dziwię, dlaczego Nikon jest w sumie niedoceniony jak na zalety systemu, który do sportu i przyrody ma bardzo dobrą ofertę, co powtórzę.

78589
78590

I fszendzie znuf te białe słoiki :mrgreen:

poste
28-01-2024, 18:56
Wybaczcie im bo nie wiedzą co czynią ;)

Ps. Nie powielajcie już w cytatach tych żenujących fotek :)

krzy90
29-01-2024, 19:30
Kolejne przecieki:
6k60 NRAW, 4k120 (crop), 4k60 full ProRes RAW
New higher resolution EVF: 5.76m dot
Improved LCD
20fps still RAW (14bit)
120fps stills jpeg
1/16000 shutter speed
299 points AF
8-stop VR (same system as the Nikon Zf)
CFexpress+SD memory cards
PSAM Dial
Camera body size and overall dimension are similar to the Nikon Z6II: 3-5mm longer width becuase of the LCD hinge and a few mm thicker
The overall height (bottom to the EVF) remains the same but the actual camera is 2-3mm taller
The grip button layouts and design look similar to the Nikon Z8 apart from the command dial which is the same as the Z6II
All other button layouts are the same as the Z6II
The Z6III logo is on the top, just like on the Z8/Z9
Z logo in the front is also like the Z8 but below the current Z6II focus sensor
The Z6III body overall is about 30-40g heavier than the Z6II
The Z6III body inherits the design from the Z8 – this is why a few months ago I reported it as a mini-Z8 (the Nikon Z6III is a mini Z8, the Nikon Z8 was a mini Z9)
Battery EN-EL15
A few other features from Z8 and Zf are also coming to Z6III but I do not have the details yet

MstrG
31-01-2024, 11:28
Obok N2214 pojawił się N2216. Czy to będzie jednak skreślony przez Was Z7III?

poste
31-01-2024, 11:38
Te przecieki to są z doopy wzięte, raz ktoś wymyślił dla z6III to samo body co z8, za chwilę to samo co z6II. Inne dane pewnie też wymyślone. Zabawa w klikbajty, nic więcej.

OjTam
31-01-2024, 12:54
Ten korpus ma być w stylu Z8, ale z paroma rzeczami z Z6. Nie zerżnięty z Z8. Podobno. ;)

Z plotami niestety tak jest. I co chwila coś nowego. Podobnie było przy Zf.
I będzie tak do samej premiery. Która nie wiadomo kiedy.

A później coś przerwy i od nowa... :lol:

Ciekawe, ile z tego zamieszania to robota Nikona?

Obok N2214 pojawił się N2216. Czy to będzie jednak skreślony przez Was Z7III?

Tylko czy w takim przypadku oznaczenia nie byłyby kolejno, jedno po drugim?
Ktoś pamięta, jak było poprzednio?

No i jeśli Z7III to N2216 (czy na odwrót), to co będzie jako N2215? Z9h? Z5II? Nowy DX?
I co z puszką na IO?

Więcej pytań, niż odpowiedzi. :lol:

TOP67
31-01-2024, 13:03
Wspomniano o zawiasach, więc zapewne LCD będzie odchylany w obu płaszczyznach.

kajot
31-01-2024, 20:21
n
Btw. bawilem sie tam tez ZFem, wsadzilem do niego starą baterie GreenCell en-el15b którą mam z D750 jeszcze. I ZF zatrybił (a na patonie wywalal komunikat że nieobsługiwane akcesorium :) )

Można zapytać o odczucia... ? z6 II czy Zf ? Twchnicznie wiadomo, ale obawiam się ergonomi ? Choc obecnie komercyjnie robię raz na jakiś czas i to max 90-120 minut, więc może dłoń wytrzyma :) Czekam na dostawe do sklepu, zaby to podotykać, ale jak masz jakieś przemyślenia to chętnie posłucham.

epicure
31-01-2024, 20:45
Zf to nie jest aparat do trzymania w dłoni przez 90 minut. Wieszasz go na pasku i ruszasz w miasto. Łączny czas, przez który będziesz trzymał aparat w ręku podczas kilkugodzinnego spaceru to może 10 minut.

krzy90
31-01-2024, 22:37
No niestety ale ZFa nie trzyma się wygodnie w dłoni. Sam aparat super, AF - bajka, tryb BW świetna sprawa. Myślałem że się do niego przekonam ale dla mnie mistrzostwem ergonomii jest jednak Z8. Z6II też nie jest tak wygodnuy w obsłudze jak Z8, ale i tak dużo wygodniejszy niż Zf.

OjTam
31-01-2024, 23:42
Z plot na temat Z6III to już się da 3 puszki złożyć, choć dość zbliżone... :lol:

Podsumowanie na NR. (https://nikonrumors.com/2024/01/31/nikon-z6-iii-rumored-specifications-the-big-picture.aspx/)

Ta trzecia brzmi jak pobożne życzenia... :mrgreen:

OjTam
28-02-2024, 19:50
Wywiad z szyszką z Nikona. (https://phototrend.fr/2024/02/interview-nikon-mitsuteru-hino-cpplus-2024/) Po FR, sugerowany tłumacz, chyba że się zna. ;)

Kilka ciekawszych wycinków.
On third-party lenses from Chinese manufacturers like Viltrox, Sirui, or 7Artisans: “As our user base has expanded, everyone has their own preferences and tastes. So it really makes sense to expand the range of lenses available. We really want our customers to enjoy trying many different Z-mount compatible lenses and enjoy photography.”

Everyone was expecting the announcement of a new Nikon full-frame camera at CP+: “We understand that there are a lot of expectations from our potential customers regarding a new product. We are aware of this. But that’s all I can say for now.”

On a new Nikon high-end APS-C hybrid camera body: “We will conduct studies based on customer feedback. We believe Nikon has established a strong presence with the D7500 and D500 in the DX/APS-C camera space. So we continue to listen to customer opinions for the future.”

On third-party Nikon batteries not working with Nikon cameras: “The reason some of our cameras do not accept third-party batteries is security. That’s why we prefer that you use official Nikon batteries.”

OjTam
31-03-2024, 18:35
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/03/Nikon-Z6-III-camera-550x413.jpeg

W plotkach przewija się kilka nowych funkcji, których wcześniej nie było, w tym możliwość aktualizacji oprogramowania online.

OjTam
24-04-2024, 23:08
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/04/Nikon-Service-Dresden-lists-Z6III-and-Z7III-cameras-519x550.jpg

Pojawiają się też w kodzie źródłowym strony:
https://uploads.disquscdn.com/images/bd63cfbabdd9473a7cbd60c23a55163aaddb5a49a7cc91149f f12e8779417a2b.jpg

Jacek_Z
25-04-2024, 11:06
Ciekawe. Bo o ile mówi się o Z6III, to o Z7III właściwie sie milczy. Skoro jest Z8 to "potrzeba" zaistnienia Z7III nie jest jakaś paląca. Z8 ma teraz niemal starą cenę Z7II.
Zf kosztuje poniżej 10 tys. To o tyle ciekawe, że retro-body kosztowały więcej niż odpowiedniki bez tego looku. Z6III miałoby kosztować mniej niż Zf, poniżej 10 tys? Wtedy byłaby dziura cenowa, kilkanaście tys. pasująca do Z7III.
Zresztą nie jestem chętny na żaden z tych aparatów. Zf mi sie podoba, ale jedynie 24 Mpx i znowu brak gripa (analogowe aparaty go miały), brak kart CFexpress. Z9 bym brał, gdyby nie cena.

OjTam
25-04-2024, 11:33
Zf miał w momencie premiery taką samą cenę, jak Z6II. Z6III może być droższy, z wielu powodów.

aldam
27-04-2024, 18:24
Z7 III może dostać matrycę 60mpix i już jest dla niego miejsce. A matryca taka jest produkowana przez Sony.

OjTam
27-04-2024, 18:29
Oczywiście. Nie wiem, skąd to twierdzenie, że nie. ¯\_(ツ)_/¯

I chyba jest coś na rzeczy, Nikon Canada zapodał 1k$ przeceny na Z7II.. Największa zniżka ze wszystkich modeli, wliczając też Z8 i Z9.

cdc
26-05-2024, 00:49
W Z6 III dadzą chyba więcej niż 14 kl/sek Z6 II i Zf
i wypadałoby żeby miał 4K 60p bez kropa.

W przeciwnym razie czym miałby się różnić od Z6 II -większym buforem?

cz4rnuch
26-05-2024, 05:55
Jest przynajmniej kilka rzeczy, które mimo wszystko mogą wyróżnić Z7III. I odróżnić go od Z8. Poza rozmiarem to może być jeszcze bardziej upakowana matryca, lepszy wizjer czy "normalny" sensor BSI z mechaniczną migawką, który w teorii zapewni odrobinę lepszą jakość niż stacked. Może jeszcze nowy procek. Plus cena gdy już minie okres opodatkowania nowością. Faktem jest, że ciężko będzie upchnąć nową 7kę, bo cena Z8 jest niska i ogólnie Z8 jest maszyną bardzo wszechstronną, ale może znajdą się osoby, którym ta wszechstronność do niczego nie jest potrzebna, za to potrzebują najwyższej jakości obrazowania w możliwie kompaktowej obudowie. Stricte do krajobrazu czy portretu.

cdc
26-05-2024, 10:16
Do krajobrazu to niepotrzebna jest matryca warstwowa

ale wątpię żeby powstał mniej uniwersalny Z7 III w cenie startowej 3000$, jak Z8 jest teraz za 3500 [a pewnie jeszcze potanieje] https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z7+II_vs_Nikon_Z8/BHitems/1597168-REG_1765622-REG

Z8 jest wg mnie następcą Z7 II.

Lepszy wizjer niż w Z8 i topowym Z9?

cz4rnuch
26-05-2024, 11:46
BSI to obecnie standard a Nikon własny fabryk nie ma więc nie może przebierać do woli. W każdym razie taka matryca potencjalnie może dać odrobinę wyższą jakość niż stacked użyty w Z9/Z8. A co do wizjera, to ten z Z9 nawet w momencie premiery nie był topowy, z całym szacunkiem dla Z9, które miało prawie wszystko naj, a od tamtej pory trochę wody upłynęło w Wiśle. Jeśli Z7III powstanie, co wcale nie jest pewne, to będzie musiało się wpasować nie tylko w obecne rozstawienie, ale również trzeba spoglądać na konkurencję. Także w kwestii wizjera. Akurat przy aparatach z matrycą o dużej rozdzielczości taki wizjer ma sens. Oczywiście nie jest to przesądzone, bo cena również gra tu rolę i może właśnie tu będą szukać oszczędności. Ja tylko podałem potencjalne różnice wg mojego osądu. Ile z tego dostanie nowe Z7 i czy w ogóle taki aparat jest w planach to już oddzielna kwestia. Niedługo pewnie się dowiemy.

Pawel Pawlak
26-05-2024, 12:14
Widzę że temat matryc i fabryk Nikona wraca jak bumerang ;)
Co do kolejnej odsłony z7 to widzę go tak jak przedmówcy wskazali z klasyczną matrycą - może 70-100mpix, może z więcej niż 14bit DAC, z mniejszą masa niż z8. Być może z wbudowanym GPS - jako że aparat kierowany byłby także do fotografów podróżujacych byłby to sensowny dodatek. Podobnie jak jeszcze lepsza stabilizacja matrycy, a może jakiś (fantazje ON) tilt/shift, filtr szary itp (fantazje off).
Wizjer w z9/z8 mi nie przeszkadza w pracy, ale może też można poprawić.

cz4rnuch
26-05-2024, 12:22
Tu nie chodzi przytyk w stronę Nikona, argument pierwszy lepszy z brzegu, ale dziwi mnie mocno, że kogoś jeszcze dziwi matryca BSI we współczesnym aparacie ze średniej/wyższej półki :) Jeśli kogoś ten argument mierzi to mogę użyć innego. Matryca nie-BSI trafiła do Z5. To półka niżej niż Z7. Poprzedni Z7 też był raczej skrojony pod krajobraz czy portret i też miał matrycę BSI także nie powinno dziwić, że w 7III, jeśli powstanie, będzie podobnie. A czemu nie stacked. Bo ta matryca siedzi w aparatach z jeszcze wyższej półki, to raz, a dwa, że nie ma takiej potrzeby, bo Z7III nie musi być ultra szybkim aparatem. No i musi się jakoś odróżniać od Z8. A przecież tego dotyczy dyskusja czy Z7 ma obecnie w ogóle sens. Dla mnie ma o ile będzie miał jakieś z cech, które wymieniłem wcześniej.

Jacek_Z
26-05-2024, 12:23
... Faktem jest, że ciężko będzie upchnąć nową 7kę, bo cena Z8 jest niska i ogólnie Z8 jest maszyną bardzo wszechstronną, ale może znajdą się osoby, którym ta wszechstronność do niczego nie jest potrzebna, za to potrzebują najwyższej jakości obrazowania w możliwie kompaktowej obudowie. Stricte do krajobrazu czy portretu.
Co do portretu to niekoniecznie. Nie kupowałem Z7 mk1 bo portrety to piony i trzymanie bez gripa (ze spustem) jest niewygodne. Z5, 6, 7 są małe i sie je źle trzyma jak się podepnie jasne szkła po ok 1 kg sztuka (Plena, 85/1.2, ARTy z FTZ).

W Z6 III dadzą chyba więcej niż 14 kl/sek Z6 II i Zf
i wypadałoby żeby miał 4K 60p bez kropa.

W przeciwnym razie czym miałby się różnić od Z6 II -większym buforem?
Co oczywiste - AFem rodem z Z9.

Z8 jest wg mnie następcą Z7 II.
Też tak pisałem.

cz4rnuch
26-05-2024, 12:28
Co do portretu to niekoniecznie. Nie kupowałem Z7 mk1 bo portrety to piony i trzymanie bez gripa (ze spustem) jest niewygodne...Ciężko mi sobie wyobrazić, że w mIII zabiorą gripa, który jest w mII. Co zresztą było powodem, krytyki pierwszych zetek i z czego Nikon, jak mniemam, doskonale sobie zdaje sprawę. Także temat gripa chyba już się zdezaktualizował. No chyba, że jakaś nowa tradycja się pojawiła i gripy będą tylko w parzystych :)

cdc
26-05-2024, 12:28
Co oczywiste - AFem rodem z Z9.

To mz za mało żeby obecni posiadacze wymienili na nowy model.
Z6 II jest za 1500$.

Sens Z7 III widzę tylko jak dadzą matrycę 60Mpix -coś jak A7R IV-V.

OjTam
26-05-2024, 13:30
Co do Z6III: ostatnie ploty mówiły 15 FPS na mechanicznej i 20 na elektronicznej. Możliwa matryca stacked ~24 mpix. To zestawienie zajeżdża dość mocno matrycą z Sony A9/II. Skoro S już ją porzuciło... dlaczego nie?
PS. Były też ploty/informacje, że AF w Z6III początkowo będzie ograniczony w porównaniu z Z8/Z9. Zostanie wycięte, m.in, wykrywanie oczu ptaków.

Co do Z7III: matrycy 70mpix+ chyba nikt jeszcze w FF nie pakował. Niby N może wyjść przed szereg, ale wątpię... O 16bit rawach było już dawno info, nawet wycinek instrukcji Nikona z opisem takich rawków wyciekł. Skoro współpracują też z Profoto, można dorzucić wbudowany sterownik Air/AirX (wiem, powtarzam się. ;)).

Ewentualnie wersja hard-core: Z7III jako wspólny następca Z8 i Z7II. Z tą samą matrycą, zbliżone bebechy. Większa ilość kompozytów w obudowie (problem z dostępnością magnezu może to wymusić). Oznaczenie Z8 zostaje wtedy wolne, przykładowo dla bardziej rozbudowanego filmowo korpusu, w współpracy z REDami.

Pawel Pawlak
26-05-2024, 14:18
W 2012 z d800 o ile pamiętam też wystrzelił przed szereg więc kto wie ? Expeed7 obsłuży to bez zająknięcia nawet przy relatywnie wysokim fps, mają świetną kompresję NEFów która spowoduje że nawet 100mpix pliki nie będą zajmowały zbyt dużo miejsca na karcie czy w archiwum, optyka Z klasy wyższej wydaje się spokojnie obsłużyć taką rozdzielczość.
Nikone jest dość pragmatyczny w swoich poczynaniach więc zakładam że 16bitowe rawy będą jeśli coś z tego będzie wynikało - czyli naprawdę matryca da jakiś przełom na niskich czułościach. A może matryca typowo studyjno/krajobrazowego body będzie miała jeszcze niższa niż 64 bazowe iso ?

TOP67
26-05-2024, 14:37
Każda matryca podoła 16, a nawet 20 bitom. To przetwornik A/D jest wąskim gardłem. Wydawało by się, że najprostsza rzecz pod słońcem. Ale musi on być dokładny i szybki, a tu jest problem.

Wracając do spekulacji, to istnienie Z7III widzę tylko przy matrycy o większej rozdzielczości i dużo mniejszej szybkostrzelności niż Z8.

Jacek_Z
26-05-2024, 14:49
Ciężko mi sobie wyobrazić, że w mIII zabiorą gripa, który jest w mII. Co zresztą było powodem, krytyki pierwszych zetek i z czego Nikon, jak mniemam, doskonale sobie zdaje sprawę. Także temat gripa chyba już się zdezaktualizował. No chyba, że jakaś nowa tradycja się pojawiła i gripy będą tylko w parzystych :)
Ależ nie wątpię że grip jako opcja zostanie (choć do Zf nie ma, nad czym ubolewam, mam FE2 z gripem).
Odniosłem się do tego, że portreciści będą woleli Z7III od Z8 ze względu na bardziej kompaktowy rozmiar. Otóż portreciści mogą nie chcieć kompaktowego rozmiaru i wyjaśniłem dlaczego.

cdc
26-05-2024, 14:49
61Mpix IMX455
Readout: Max frame rate [frame/s]
16 bit: 3.97
14 bit: 9.98
12 bit: 17.91
... https://www.sony-semicon.com/files/62/pdf/p-13_IMX455AQK_BQK_ALK_Flyer.pdf

cz4rnuch
26-05-2024, 15:04
...Odniosłem się do tego, że portreciści będą woleli Z7III od Z8 ze względu na bardziej kompaktowy rozmiar...Ależ ja napisałem właściwie to samo co ty ;) Że mogą się znaleźć takie osoby a nie, że wszyscy portreciści tego chcą. Dla pozostałych mogą być kuszące pozostałe rzeczy, które wymieniłem. Mogą, ale nie muszą. Naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że komuś do portretu "wystarcza" Z8 :) A twój argument właściwie nie dotyczył rozmiaru. Jako przykład przewagi Z8 nad Z7 podałeś brak "pionowego" gripa w siódemce. Którego Z8 też nie ma wbudowanego ;)

Pawel Pawlak
26-05-2024, 15:21
@TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222); no jasne że każdą sygnał analogowy możemy przetworzyć na dłuższe albo krótsze słowo cyfrowe. Tyle że jeśli matryca nie będzie potrafiła zarejestrować większego DR to więcej bitów ta nam co najwyżej potrawę tonalności ale nie DR. A do pracy w zastanych warunkach fajnie byłoby mieć dalszą poprawę DR a nie tylko tonalności obecnie osiągalnego zakresu.
co do samej rozdzielczości; X-H2 ma o ile pamiętam DX 40mpix więc skalując to do FXa byłaby gęstość 90mpix. To już 2 razy więcej niż Z8/Z9 i w pewnym stopniu konkurencja dla średniaka GFX100 w niższej cenie i gabarytach. Można by utrzymać cenę Z8 u znaleźliby się pewnie klienci dla których ta rozdzielczość byłaby ważniejsza.

Jacek_Z
26-05-2024, 19:08
A twój argument właściwie nie dotyczył rozmiaru. Jako przykład przewagi Z8 nad Z7 podałeś brak "pionowego" gripa w siódemce. Którego Z8 też nie ma wbudowanego ;)
Nie pisałem o przewadze Z8 w kwestii gripa, bo sytuacja jest taka sama jak w Z7 II.
Argument dotyczy rozmiaru, bo bez gripa Z 6, 7 się trzymają po prostu źle (i to nawet w pozycji horyzontalnej) gdy sie używa szkieł ważących kg albo więcej. Stąd wielu sobie podwyższa body dokręcając np dolny fragment L-bracketa. Tak, wiem, niektórzy sobie radzą bez tego, co oczywiste najlepiej ci z lekką optyką.
Patrzysz z punktu widzenia podróżnika działającego z małymi szkłami i chcącego małych korpusów. Nie dogadamy się.

cz4rnuch
26-05-2024, 20:02
...Patrzysz z punktu widzenia podróżnika działającego z małymi szkłami i chcącego małych korpusów. Nie dogadamy się.Gdyby tak było to bym nie pisał, że są też amatorzy większych aparatów oraz bym nie pisał, że niektórym, a nie wszystkim, mniejszy od Z8 aparat może przypaść do gustu. Także nie patrzę ze swojej perspektywy. Piszesz o lepszym trzymaniu większego aparatu tak jakby to była prawda objawiona. Nie chodzi zupełnie o podróżowanie, nawet o tym nie wspomniałem, ale np. o sam rozmiar dłoni. Na świecie jest dostatecznie dużo osób z małymi dłońmi (duża część kobiet, zapewne połowa Azjatów uogólniając) dla których wygodniej będzie się trzymać mniejszy grip, niezależnie od wagi podpiętego szkła.

PS A my się nie dogadujemy nie dlatego, że ja na coś patrzę z perspektywy podróżnika, którym już od jakiegoś czasu nie jestem, ale dlatego, że nawet gdy piszę coś odwrotnego, nawet gdy poczynię wysiłki by zmiękczyć swój przekaz i napiszę, że może, że czasami, że niektórzy itd. to ty i tak zawsze mi wmówisz, że ja jestem podróżnikiem, mam inne priorytety, że was nie rozumiem, że nie liczę się ze zdaniem innych itp. Prosiłem cię wiele razy byś już z tym skończył, ale jak widzę nic to nie daje. I dlatego się nie dogadamy. Bo ty nie czytasz co ktoś pisze tylko z góry coś sobie zakładasz, bo kiedyś ktoś coś napisał w podobnym tonie. Tak samo jest w tym wątku. Ja napisałem, że dla kogoś Z7 może być lepszą opcją (dla kogoś, nie dla wszystkich, i może a nie musi) ze względu na rozmiary a ty mi na to odpowiedziałeś, konkretnie na to co zacytowałeś, że niekoniecznie, bo portret to piony a Z7 nie miał drugiego gripa. Ja szklanej kuli nie mam i tylko czytam co cytujesz i jakich argumentów używasz w kontrze. Ciężko się porozumieć skoro masz na myśli coś innego niż piszesz. Stąd też nieporozumienia.

esperal
26-05-2024, 23:23
Jeden potrzebuje gripa do portretów, inny nie, i nie ma co generalizować, no chyba, że ktoś ma dostęp do statystyk pokazujących jak duża liczba portrecistów używa gripa:smile: U mnie wjeżdża ponad 90% zdjęć pionowych a 90% mojej pracy to portrety pod różną postacią, kobiety, faceci, rodziny, dzieci itd...Pozostałe 10% to sport, fotografia wnętrz i jakieś krajobrazy i tam często moim pierwszym wyborem będzie również kadr pionowy.
Odzwyczaiłem się i zupełnie nie odczuwam potrzeby posiadania gripa, i piszę to z perspektywy osoby, która przez wiele lat pracowała na korpusach jednocyfrowych takich jak D4s i D5. Wtedy nie wyobrażałem sobie innej pracy niż z gripem.

Paapaj
28-05-2024, 18:28
I pomyśleć że kiedyś fotograf podróżował z całym zakładem fotograficznym na plecach i nie narzekał ......

kurczeblade
28-05-2024, 18:48
Ja bym się nie martwił co będzie a czego nie będzie. Patrząc na to co się dzieje, bardziej bym myślał czy ten aparat będzie sprawny, bez fakapów.

OjTam
28-05-2024, 18:54
Lagujący podgląd, odpadające uszka, nie łapiąca blokada obiektywu (lub łapiąca raz a dobrze, bez możliwości odpięcia), odłażące gumy. W sumie, co jeszcze mogą spierniczyć? :lol:
Ekranik będzie odpadał? Klapka od akumulatora? Farba się będzie łuszczyć?

epicure
28-05-2024, 19:37
Smaru na matrycy dawno nie było.

jo44
28-05-2024, 19:39

Przestał odzywać się Kolega, który "pilotował" D600...

poste
30-05-2024, 08:10
Jak zwykle interesujący wywiad z szefem Sigmy. Tym razem mało o Nikonie (będą dalej produkować szkła aps-c), ale szersze spojrzenie na rynek jest ciekawe
https://www.dpreview.com/interviews/7758614604/sigma-ceo-talks-market-trends-the-challenge-of-innovation-and-the-future-for-aps-c

OjTam
30-05-2024, 11:17
Admin NR twierdzi, że Z6III ma zostać pokazany w okolicach 11.06.
Niecałe 2 tygodnie. Cóż, zobaczymy.

kurczeblade
30-05-2024, 12:31

Dlatego lepiej poczekać aż przejdzie przez ręce pierwszych użytkowników z których Nikon robi kontrolerów jakości ich produktów :D

Niesamowite jest to że dopłacamy podatek od nowości, po to żeby zostać kontrolerem jakości kupowanego produktu :]

epicure
30-05-2024, 13:35
Właściwie to jeszcze nie miałem w rękach w pełni dopracowanego aparatu, a miałem ich z kilkadziesiąt. W każdym był jakiś babol.

Maro66.
30-05-2024, 14:56
To miałeś jakiegoś pecha. Ja w żadnym żadnego babola nie uświadczyłem. A też było ich trochę. 4 Fuji, 4 Nikony, 2 Canony, 2 Olympusy, jeden Pentax i 3 maszyny Panasonic.

epicure
30-05-2024, 15:53
Bo widocznie nawet nie wiesz, że rzeczy w stylu „ten typ tak ma” to też babole, tyle że nigdy nie zostały naprawione.

DarkFs
31-05-2024, 10:47
Bo widocznie nawet nie wiesz, że rzeczy w stylu „ten typ tak ma” to też babole, tyle że nigdy nie zostały naprawione.

Dokładnie, jak np. szkła canona lustrzankowe. BF\FF i inne problemy z AF spowodowało, iż nie zostałem w systemie C.
Menu w A7III to też swojego rodzaju eksperyment społeczny - zwłaszcza jego polska wersja.
Błędy, mniejsze lub większe zdarzają się na etapie weryfikacji projekt vs. rzeczywistość nie tylko w aparatach. W momencie, kiedy każdy producent (niemal każdy) przerzuca dział QC na Klienta jest to nieuniknione.
Pracowałem na D700, który robił mi stroboskop na lampie wpiętej w sanki, źle uszczelnionej fabrycznie SB900 przegrzewającą się po kilku błyskach, D600 kropkującym na matrycę, D750 z przycinaniem się na migawce krótszej niż 1\2000, obiektywie Tamrona z wadliwym układem sterującym, 5Dmk2 z zawiechami AF czy samej migawki, a to tylko tyle, ile z pamięci rzucam. Mogę jeszcze dorzucić A7III przegrzewającym się po 10 minutach nagrywania 4K, gdzie druga sztuka równolegle działająca nie sprawiała problemu.
Podsumowując więc; Nie obawiałbym się Z6III, zwłaszcza, że bezlustra to małe komputery i wiele można poprawić czy naprawić na etapie oprogramowania.

Paapaj
31-05-2024, 10:57
Ciągle jakieś problemy, nie rozumiem tego

OjTam
31-05-2024, 11:02
bezlustra to małe komputery i wiele można poprawić czy naprawić na etapie oprogramowania.

Lub zepsuć, jak ostatnio Sony z A1. Aktualizacja "uceglała" moduł WiFi/BT. Na szczęście dla nich, dość szybko to wyłapali, aktualizacja znikła, S podało sposób jak obejść awarię, a później wydali poprawioną aktualizację.
Każdemu się wtopy zdarzają. Szkoda tylko, że niektórym częściej...

aldam
01-06-2024, 00:54
Sens Z7 III widzę tylko jak dadzą matrycę 60Mpix -coś jak A7R IV-V.

I tak się stanie.
Matryca jest dostępna na rynku w Sony i Leica. Pewnie nowy S1R II też dostanie 60mpix.
Uważam, że Z7III zadebiutuje z taką właśnie matrycą. Nie wszyscy kupujący są zainteresowani większym body @Z8 i brakiem mechanicznej migawki.
Poza tym 45mpix to jednak nie 60mpix. Marketing robi swoje.
Do tego obowiązkowo lepszy wizjer coś jak w Lumix S1/ Leica SL3.
Cena startowa zbliżona do obecnej Z8, po pół roku pewnie różnica wyniesie ok 1-2kzł

m_a_g
01-06-2024, 01:00
Możemy sobie wróżyć z fusów :-) Dla mnie wymarzony Z7III to 40mpx matryca stacked BSI + migawka elektroniczna + dobry AF + obecny mały rozmiar.

kurczeblade
05-06-2024, 11:01
Dla mnie jest dość dziwna ta sytuacja. Z8 szybko spadła z ceny i to nie grosz po groszu, tylko było uderzenie cenowe sporo w dół. ZF tak samo w niecałe pół roku spadło z około 12k pln do 9k pln. Jakoś niespecjalnie pamiętam żeby aż tak nagle ceny Nikonów spadały, bywało to, ale bardziej stopniowo.
Jak taki Z6III spadnie do 9k pln to taki ZF będzie musiał spaść do 7k pln. Nie widzę w tym w ogóle logiki.

Jeśli Z6III dadzą za 12 klocków, to cenowo będzie za blisko Z8. Ja myślę że będzie takie 10k. No nie ma co wróżyć, ciężko ocenić widząc to się dzieje.

Dla mnie fakt jest taki, że cokolwiek wyjdzie, to tego nie kupię na premierę. To nie jest przyjemne, kiedy kupujesz aparat, ledwo udaje się go poużywać, a tu już cena kilka tysięcy w dół leci. Ja za swojego ZF za przezimowanie aparatu w domu dopłaciłem około 3k pln. :)
Dopłacamy za to że jesteśmy testerami sprzętu :)

Wind Mill
05-06-2024, 11:22
...Jak taki Z6III spadnie do 9k pln to taki ZF będzie musiał spaść do 7k pln. Nie widzę w tym w ogóle logiki. ...
Niekoniecznie. Zf oferuje nieco więcej niż Z6II, plus ma swoją "vintage" niszę. Nadal będzie się sprzedawać wśród miłośników "retro".

kurczeblade
05-06-2024, 20:04
Niekoniecznie. Zf oferuje nieco więcej niż Z6II, plus ma swoją "vintage" niszę. Nadal będzie się sprzedawać wśród miłośników "retro".

Nie tylko miłośników retro, ja często używam zmian ISO i takie rozwiązanie jak pokrętło ISO w ZF bardzo mi siedzi. Świetnie się tego używa, dla mnie to jest właśnie ergonomiczny ideał.

Jacek_Z
05-06-2024, 20:12
Cena to sprawa drugorzędna. Serio to piszę. Będzie masowo kupowany bez różnicy czy cena będzie 8 czy 12-14 tysięcy.

OjTam
06-06-2024, 11:32
Kolejna dawka przecieków na temat Z6III (oby ostatnia):

The Nikon ℤ6 III is expected to be the best camera in its category
Nikon model N2214
New 24.5 MP BSI sensor specialized for low light and high dynamic range (może szkoda, że nie stacked?)
New processing engine (EXPEED 7?)
6k size 6048 x 4032 full-frame 12-bit NRAW
4k60 full ProRes RAW
Full HD movie at 240fps (8-bit crop)
New higher resolution EVF: 5.76m dot
Improved vari-angle LCD screen
14 fps mechanical, 20 fps electronic shooting (RAW, 14 bit)
120fps stills jpeg
37-120min record time
1/16000 shutter speed
Mechanical & electronic shutter
293/297 AF points
Updated focus algorithm (better than ℤ8/ℤ9?)
Near 100% AF coverage of the frame
7 or 8-stop VR (same system as the Nikon ℤf)
Pixel-shift
CFexpress+SD memory cards
PSAM Dial
Hybrid body design between the ℤ6 and ℤ8 (bigger than the current ℤ6/7 but smaller than the ℤ8)
The playback button is in the same place as ℤ8 (bottom right), as opposed to ℤ6II, which is on the top left side of the camera
Camera body size and overall dimension are similar to the Nikon ℤ6II: 3-5mm longer width becuase of the LCD hinge and a few mm thicker
The overall height (bottom to the EVF) remains the same but the actual camera is 2-3mm taller
The grip button layouts and design look similar to the Nikon ℤ8 apart from the command dial which is the same as the ℤ6II
All other button layouts are the same as the ℤ6II
The ℤ6III logo is on the top, just like on the ℤ8/ℤ9
ℤ logo in the front is also like the ℤ8 but below the current ℤ6II focus sensor
The ℤ6III body overall is about 30-40g heavier than the Z6II
The ℤ6III body inherits the design from the ℤ8 – this is why a few months ago I reported it as a mini-ℤ8 (the Nikon ℤ6III is a mini ℤ8, the Nikon ℤ8 was a mini ℤ9)
USB-C 3.0 (SuperSpeed)
HDMI A version 2.1 (full-size HDMI)
WiFi 2.4/5 GHz, Bluetooth LE Connect support
Better ergonomics compared to the ℤ6
New cooling design
Weight: 700-750g
Battery EN-EL15
Nikon MB-N14 battery pack
Several new features not seen in other Nikon cameras, including online firmware updates
Price: around €3,000 in Europe (less in the US)
Official announcement: next week (June 10-12 )
Shipping is expected to start in mid-July.
The current Nikon ℤ6II will be in production until the end of the year (heavily discounted)
A new version of Nikon NX Studio with support for the ℤ6 III is expected to be released soon
The new ℤ6III will be available as a body only or in a kit with the 24-70mm f/4, 24-120mm f/4, and a third unknown lens

Pogrubieniem zaznaczone to, co niedawno wypłynęło.
Ani słówka o Z7III.

odzio
06-06-2024, 12:53
powtarzam sobie, że głupim jest jaranie się plotkami, ale trzymam kciuki, by się sprawdziły, bo wygląda to naprawdę super :)

adrian
06-06-2024, 14:16
Kolejna dawka przecieków na temat Z6III (oby ostatnia):

Pogrubieniem zaznaczone to, co niedawno wypłynęło.
Ani słówka o Z7III.

W pierwszej linijce powinno być Z6 III, mogłeś poprawić przy przeklejaniu z nikonrumors :P

OjTam
06-06-2024, 14:24
Fakt, ućkło. Poprawione. :D

Wind Mill
06-06-2024, 16:42
Jeśli Z6III ma kosztować 13...14 tysi złociszy, to ile by miał kosztować hipotetyczny Z7III? :shock:
Znalazłby miejsce na rynku?

Zbyszek
06-06-2024, 17:36
Updated focus algorithm (better than ℤ8/ℤ9?)A to ciekawostka. :lol:

mg6
06-06-2024, 18:48
13-14K pe el enów to za body czy za zestaw. Jak za body to nie wiem czy Z8 nie będzie lepszą opcją zwłaszcza, że teraz jakoś mocno zleciał z ceny

FHR
07-06-2024, 04:31
13-14K pe el enów to za body czy za zestaw. Jak za body to nie wiem czy Z8 nie będzie lepszą opcją zwłaszcza, że teraz jakoś mocno zleciał z ceny

No właśnie, dla kogo zatem byłby Z8, a dla kogo ten hipotetyczny póki co Z6III?

poste
07-06-2024, 12:55
To akurat prosta sprawa, aparaty są pozycjonowane podobnie jak d850 i d780 (oraz wcześniejsze modele w serii).

Pawel Pawlak
07-06-2024, 14:37
No jeśli tak, to cieszę się że seria następcy d780 - czyli z6 tak zyskał na budowie. Dla mnie z6 to półka wyżej niż d750/d780

OjTam
07-06-2024, 14:51
Nie bierzecie chyba pod uwagę, że na Z8 (i nie tylko) jest obecnie promocja, przez co cena spadła.
Promocja kończy się 22.07, czyli pewnie w okolicach premiery Z6III.

Co do samych 3k, przypuszczam, że może chodzić o zestaw kitowy. Z 24-120/4?
2,6k kosztował Z6II+24-70/4 w dniu premiery.

poste
07-06-2024, 19:31
No jeśli tak, to cieszę się że seria następcy d780 - czyli z6 tak zyskał na budowie. Dla mnie z6 to półka wyżej niż d750/d780

Mnie nie chodzi o funkcjonalność czy nawet jakość wykonania ale o pozycjonowanie czysto marketingowe. A nowsze aparaty powinny kusić coraz lepszymi funkcjami i klient powinien mieć poczucie posiadania produktu premium ;) Natomiast marketingowo powtarzane są te same schematy zwykle z lepszymi produktami, co oczywiste.

Paapaj
08-06-2024, 08:49
Nie zapominajmy że te aparaty sprzedawane są na całym świecie a nie tylko w Polsce i marketing firmy opiera się na wielu opiniach

poste
08-06-2024, 10:04
Opinie mają niewiele do marketingu, tzn. są zapewne analizowane w badaniach rynkowych, ale pozycjonowanie produktów jest takie samo z punktu widzenia firmy od wielu lat. Pamiętam (choć nie znajdę tego raczej) że na stronie Nikona widziałem taki podział rynku, który stosują: entry level- enthusiastic- professional. Czy to lustra, czy ML to zasadniczo modele są kierowane do tego samego segmentu odbiorców. Oczywiście nie w każdym kraju są tak samo dostępne cenowo, zmieniają się preferencje np. co do wielkości sensora i pewne linie są wygaszane, ale podział nadal jest podobny.

Nie zawsze jest to 1:1 w zastąpieniu luster bezlusterkowcami, bo o ile z6 ewidentne zastąpił d7x0 a z5 jest odpowiednikiem d6x0 to dalej są kierowane do segmentu enthusiastic, podobnie jak z7, którego w zasadzie nie było w lustrach. Czy po pojawieniu się z8 będzie hipotetyczny z7III to jest ciekawe pytanie. Ja widzę miejsce dla aparatu dla entuzjastów z matrycą powiedzmy 60 mpix, Sony w sumie powinno już takową udostępnić.

Jedyne co się ostatnio zmienia to pojawienie się być może nowego segmentu aparatów do vlogowania, ale tu Nikon akurat ma skromną ofertę. Choć takie aparaty pewnie też można wpisać w powyższy schemat, z tym że na razie mamy w Nikonie jedynie entry level (z30 powiedzmy że jest tak pozycjonowany). Pytanie jest jak ten segment się rozwinie i czy traktować to jeszcze jako aparaty czy już jako kamery, w sumie te różnice trochę się zacierają. Marketingowo to jest bardzo ciekawe. A może zdjęcia wobec rozwoju AI powoli przechodzą do lamusa (bo nie potrzeba będzie do tego aparatu) i górą będą filmy czy klipy? A na ścianie zawiśnie wygenerowana grafika?

OjTam
10-06-2024, 12:14
1/ Nikon planuje coś w Japonii i Chinach na 11 i 18 czerwca (pokazówka nowego produktu, Z6III?).
2/ Kroi się podwyżka cen w całej EU, nie wiadomo na razie kiedy, o ile i co.

Pawel Pawlak
10-06-2024, 14:26
17 czerwiec dniem premiery
https://www.dpreview.com/news/3707908707/nikon-teases-june-17-launch-of-nikon-z6-iii

mg6
10-06-2024, 14:36
O godzinie 14:00.
Przed chwilą wrzucili info na Nikon Europe yt krótkie info.
Poczekamy zobaczymy

Wind Mill
10-06-2024, 16:42
Czyli jeden ficzer w Z6III już jest potwierdzony:

https://i.imgur.com/FnlAx4P.jpeg

OjTam
10-06-2024, 16:47
Pre-capture (jpg? RAW? Brak info), lepszy EVF oraz LUT (do filmów? czy zdjęcia też?).
Tyle można z tego trailera wyciągnąć.

Jacek_Z
10-06-2024, 18:23
Nie trzeba sie bać umieszczac tu całych filmów.

https://www.youtube.com/watch?v=j2E4TPe6m7k

Pawel Pawlak
10-06-2024, 18:52
ja tam wierzę że jeśli prę-capture będzie w RAW to zacznę wierzyć, że jednak kolejny soft w Z9 i Z8 doda taką funkcjonalność

Tak czy inaczej, wierzę że 17.06 zobaczymy świetny aparat :)

TOP67
10-06-2024, 19:01
Wygląda na to, że nie wytrzymam i zostanę betatesterem. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko brak rolling shutter przy elektronicznej migawce.

Wind Mill
10-06-2024, 19:40
Pre-capture (jpg? RAW? Brak info)...
To pewnie będzie zależeć od szybkostrzelności tego precapture. Skądś seria w 120 kl/s w Z9, ale za to w małym jpg się bierze. ;)

OjTam
10-06-2024, 19:49
szybkostrzelności tego precapture.

S5II, 24mpix.
30fps/1.5s/RAW.
Jak Z6III będzie miał mniej, to słabo... To ta sama półka...

Wygląda na to, że będzie miał ekranik na przegubie:
https://uploads.disquscdn.com/images/5e2303c818592c40dd073f9e0f487896db705c7e74370a70ca 988ea113deecd4.jpg?w=600&h=340

Tylko pytanie, czy "zwykły", jak w Zf/Zfc, czy podwójny, zaiwaniony z Sony A9III/A7RV

Wind Mill
10-06-2024, 20:20
Coś podobnego jak w Zf chyba mam w D5100.
Do żabiej perspektywy minus, że trza mieć ekran sterczący z boku, ale za to gdy się go nie potrzebuje można zamknąć i mieć "czysty" tył.
Plus wszelkie inne odchylenia, wliczając pion. Dla mnie takie coś jest zaletą.
W D7500 czy Z50 w pionie się sensownie nie odchyli.

OjTam
10-06-2024, 20:25
No i tu najlepiej by pasowało rozwiązanie z A7rV/A9III:
https://robimytv.pl/img/cms/zdjecia/Sony/ilce9m3/monitor.jpg
https://cdn.fstoppers.com/styles/large-16-9/s3/lead/2022/10/yt-thumb.jpg

Można dość zabawnie odgiąć:
https://learnfromben.com/wp-content/uploads/2022/10/Thumbnail-Sony-a7RV_web.jpg
:lol:

Tylko pytanie, czy i z jakimi patentami to powiązane.

cdc
10-06-2024, 20:30
https://uploads.disquscdn.com/images/5b25d63128ca181dae017aebdea839de1dddc193219a328884 dbc943ba9e5081.gif

OjTam
10-06-2024, 20:32
Ten gif pochodzi z trailera, tak samo, jak wrzucony przeze mnie screen. Niestety, to za mało, żeby zgadnąć, jakiego mechanizmu N użył.

cdc
10-06-2024, 20:43
To NIKON
i będzie pewnie używał rozwiązań z których już korzystał w swoich aparatach.

Najpierw wrzucasz, co Nikon zaiwani lub powinien zerżnąć z Sony,
a minutę później kasujesz mój wcześniejszy post obrazujący sony trolling https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Sony-trolls-clikcbait-fake-news-3.jpg

Na pewno mechanizm odchylania będzie inny niż w Z7 i Z8
-bo nie widać tego pośredniego elementu. https://mirrorlesscomparison.com/wp-content/uploads/2023/10/Nikon-Z8-product-9-744x419.jpg

Stawiam, że "na bok" jak w Zf.

OjTam
10-06-2024, 20:45
A. Skoro Sony zawzorowało się w A9III tworząc chwyt (nie, serio.), to N mógłby skorzystać na ich rozwiązaniu wyświetlacza. Choć to też zależy od patentów. A w tej chwili to się wzorują na rozwiązaniach Canona, bo to C miał wyświetlacz na przegubie wcześniej.
B. Wywaliłem, bo były raporty. I nikt nawet o Sony nie wspominał, aż ja o wyświetlaczu napisałem.

pki1234
10-06-2024, 21:47
a mnie ciekawi co będzie nowego w tym aparacie czego jeszcze na rynku nie ma.
To by świadczyło o jakimś innowacyjnym myśleniu inżynierów w Nikonie.
Pre-capture już na rynku jest. Filtry szare i połówkowe realizowane programowo też (mam nadzieję że ten trailer również to zapowiada chociaż nie wynika to wprost)

Fajnie gdyby to wszystko było w tym aparacie ale czekam na jakiś news który spowoduje że to konkurencja będzie kopiowała Nikona a nie Nikon konkurencję.

OjTam
10-06-2024, 21:52
Wiesz, mam wrażenie, że jakby mieli coś nowego, dali by to w Z9 (albo Z8.) mkII, nie w puszce, którą pozycjonują na niższej półce. Choćby ze względu na ceny.

No i inna sprawa, że w sumie niewiele jest co nowego wymyślić.
Ewentualnie odkupić i ulepszyć technologię matryc organicznych od Panasa, albo prześcignąć Sigmę w Foveonach.

Lub matryce zakrzywione, ale to jeszcze nie teraz.

Wind Mill
14-06-2024, 21:04
Wprawdzie nie kupię Z6III, ale to mi się podoba, jest szansa iż rozwiązanie będzie trafiać pod strzechy.
Z tego wyciekniętego zdięcia można wnosić, iż nowy pstrykoaparat będzie miał osłonę matrycy:
https://nikonrumors.com/2024/06/14/here-is-the-first-leaked-picture-of-the-nikon-z6-iii-camera.aspx/

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/06/Nikon-Z6-III-camera-leaked-picture-2.jpeg

OjTam
14-06-2024, 21:20
To raczej migawka, skoro dalej ma mieć mechaniczną.
W sumie w starszych puszkach sprawa do rozwiązania aktualizacją softu.

TOP67
14-06-2024, 21:31
To raczej migawka, skoro dalej ma mieć mechaniczną.
W sumie w starszych puszkach sprawa do rozwiązania aktualizacją softu.

Niekoniecznie. Pierwsza kurtyna zapewne nie ma żadnego zaczepu w górnej pozycji. Jest przytrzymywana elektromagnesem, albo nawet wcale.
Swoją drogą, trzymanie sprężyny drugiej kurtyny naprężonej, może w długim czasie ją osłabić i spowodować rozjazdy najkrótszych czasów.

OjTam
14-06-2024, 21:35
Niekoniecznie, że mogą aktualizacją wprowadzić migawko-zasłonę w starszych puszkach, czy niekoniecznie, że to migawka? ;)

Wg. ostatnich doniesień, Z6III ma dalej migawkę mechaniczną, przecież dwóch mechanizmów by tam nie wciskali.

Wind Mill
14-06-2024, 21:43
Na moje 4 oczy to nie jest migawka - może się mylę, ale Nikon nigdy w spoczynku nie miał migawki opuszczonej.
Chociażby z tego względu, że jest ona zbyt delikatna, by użyszkodnik wymieniający obiektywy miał do niej swobodny dostęp.

OjTam
14-06-2024, 21:46
Cóż, zobaczymy.
Skoro oficjalna premiera/pokazówka w poniedziałek już, nie ma co się rozdrabniać gdybaniem.

TOP67
14-06-2024, 21:59
Niekoniecznie, że mogą aktualizacją wprowadzić migawko-zasłonę w starszych puszkach, czy niekoniecznie, że to migawka? ;)

Niekoniecznie da się zamknąć migawkę na stałe softem.

OjTam
14-06-2024, 22:08
No to bida.
Cóż, dobrze, że choć w Z6III jest.

poste
14-06-2024, 22:50
Skoro w a7IV ogarnęli zamknięcie migawki przy zmianie obiektywów to i w z6III mogliby. W sumie ten sam poziom aparatów. Fajna rzecz w sumie.

TOP67
14-06-2024, 23:16
Właściwie, to mogliby zwolnić drugą kurtynę, wtedy nie potrzebne by było podtrzymanie z baterii.

cdc
15-06-2024, 13:03
vs Z6 II
80712

Wind Mill
15-06-2024, 13:47
To raczej migawka, skoro dalej ma mieć mechaniczną...
Z drugiej strony może i racja - zapomniałem, iż w Z8 i Z9 migawka jest tylko elektroniczna - czy jest to ekonomicznie i technicznie uzasadnione pakować do puszki dwie "zasłonki", właściwą migawkę i do tego osłonę matrycy?
Tak czy siak pojutrze się przekonamy. :mrgreen:

OjTam
17-06-2024, 11:42
Dwie ploty o Z6III z NR, tak na ostatnią chwilę:
1. Będzie matryca stacked lub częściowo stacked (to tak się da w ogóle?). Ma to być niby ten sam sensor, jakiego Sony użyje w A7SIV, który ma być zapowiedziany pod koniec roku. N i S dogadały się na specjalnych zasadach, więc dostęp do tego sensora mają mieć tylko oni. Z drugiej strony, N musiał ich dużo kupić, stąd wysoka prognozowana cena Z6III.

2. N mocno poprawił EVF, być może ma być to nawet jeden z najlepszych na rynku.

PS. 4K/120fps?

TOP67
17-06-2024, 12:34
4K/120fps wymaga szybkiej matrycy, co by potwierdzało pogłoski o stacked. Powinno to też zmniejszyć rolling shutter

OjTam
17-06-2024, 12:50
Może, ale nie musi.
Sony w A7sIII ma 4K/120fps, a tam klasyczna matryca 12.9mpix BSI CMOS siedzi.
Canon w R5 (zwykłym i C) zresztą też.

TOP67
17-06-2024, 13:50
12Mpix odczytuje się 2 razy szybciej niż 24

epicure
17-06-2024, 13:54
12Mpix odczytuje się 2 razy szybciej niż 24

Nie muszą być odczytywane wszystkie linie pikseli.

OjTam
17-06-2024, 13:54
A 45mpix (R5) wolniej. ;)
Z tym, że 4K to i tak ~8mpix. Ciekawe, jak to rozwiążą? Resampling? Przeskok linii? Czy crop?

Jeszcze jedna plotka, EVF:

P3 color gamut (DCI-P3) – everything else on the market is sRGB
4000cd/m2 brightness
5,670,000 pixels

cdc
26-06-2024, 18:05
Z50 2019-10-10
Z5 2020-07-21
Zfc 2021-06-29
Z9 2021-10-28
Z8 2023-05-10
Zf 2023-09-20
Z6 III 2024-06-17

Z5 startował za 1400$ / 7500 zł.
Dzisiaj największym konkurentem następcy byłby ....Z6 II https://www.ceneo.pl/98067981

No to co?
Nie ma innego wyjścia. -Czas na aps-c.

OjTam
26-06-2024, 18:14
Wyprzedaż totalna na Z6II, aż wszystkie sztuki znikną i można dawać Z5II (co ciekawe, Z5 obecnie 500 złotych droższy, niż Zfc...) w wyższej cenie.

I choć DX by się przydał (najlepiej z Nikkoro/Tamronami 11-20/2.8 i 17-70/2.8) tak obawiam się, że tani by nie był.

PS. Nikon ma dwie puszki na ten rok zarejestrowane, więc może, kto wie...

cdc
26-06-2024, 18:32
Z5 II miałby pewnie gorszą speckę niż Z6 II,

choć z drugiej strony powinien mieć jakieś argumenty w konfrontacji z R8...
4K 50 kl/s z całej szerokości matrycy jest nie do ogarnięcia na matrycy z Z6 II,
a tej z Z6 III raczej nie dadzą do aparatu za powiedzmy 1600$.

OjTam
26-06-2024, 18:50
Najprościej Nikonowi było by Z5II zrobić, wrzucając w obudowę Z5 (najpewniej lekko zmienioną) bebechy z Z6. Ot, wsio. ¯\_(ツ)_/¯

cdc
26-06-2024, 19:24
Już Z5 miał pojedynczy Expeed 6 -jak Z6.
-czyli praktycznie bez zmian.

Bebechów Zf też raczej nie dadzą -bo Expeed 7.

Optymalnie byłyby bebechy z Z6 II [BSI-CMOS, Dual Expeed 6] i pojedynczy slot karty.

OjTam
26-06-2024, 19:38
Z6 i Z6II miały tą samą matrycę, więc tu różnicy nie było.
Procek raczej jeden (bo taniej w produkcji, a mówimy przecież o niskiej półce), do tego 2x SD. I obudowa przerobiona tak, żeby rozkład przycisków był podobny do Z6III. I ewentualnie przegub.
Ot, wsio.

Oczywiście nie twierdzę, że to jedyne albo najlepsze wyjście, ale raczej takie, co wymaga najmniej kombinowania, a skoro puszka ma być tania...

Pawel Pawlak
26-06-2024, 22:54
Do każdego kolejnego body wsadzą raczej Expeed 7 albo nowszy - co najwyżej w wersji wykastrowanej z funkcji, albo jakąś wersję okrojoną przez kontrolę jakości; Expeed6 to z całą pewnością już kość nie produkowana i nie byłoby ekonomicznego sensu wracanie do niej - prościej i taniej wykorzystać obecny procesor.

OjTam
01-07-2024, 18:05
Jeśli ktoś przegapił na NR, albo optycznych:
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/06/Nikon-registered-a-new-N2312-camera.jpeg

N2137 - Zf
N2214 - Z6III

cdc
01-07-2024, 18:59
Zfc II i Z50 II

N2016: Nikon Zfc
N1912: Nikon Z50

OjTam
01-07-2024, 19:37
Numerki modeli się nie zawsze zgadzają z poprzednim, ale zaszalejmy: Z50II i ZfcII? ;)

cdc
01-07-2024, 20:01
Kolejność numerków do dat prezentacji też się nie zgadza.

N1710: Nikon Z7
N1711: Nikon Z6
N1912: Nikon Z50
N1933: Nikon Z5
N1929: Nikon Z6II
N1932: Nikon Z7II
N2016: Nikon Zfc
N2014: Nikon Z9
N2121: Nikon Z30
N2120: Nikon Z8
N2137: Nikon Zf
N2214: Nikon Z6III

https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand%2CSpecsS ensorSize&sort=oldestFirst&paramSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless&paramBrand=Nikon&paramSpecsSensorSize=APSCH%2CFullFrame

Wind Mill
01-07-2024, 20:14
Żadne Z50II, Z70 lub Z90. !!! :mrgreen:

MstrG
01-07-2024, 22:22
Z7III z matrycą 90MP:
https://nikonrumors.com/2024/07/01/no-joke-this-is-how-the-88mp-nikon-z7-iii-rumor-started.aspx/

Accelerated FX-format 90.75 Megapixels BSI CMOS Sensor
Cross-pixel super pixel packaging sensor mode (10.1 M) that simulates LPF
Four image size options: L/M/S/B (only L/B when RAW)
EXPEED 7 processor
Four-leaf clover button
Easy-to-use dual-axis multi-angle LCD screen, bright EVF
Optimized body feel
8-stop IBIS Enhanced gyroscope
Video electronic image stabilization
Pixel shift High-resolution photography
Dual-stream AF system, updated AI focus algorithm and process, stronger than ℤ 9 and ℤ 8
FX/DX format up to 14fps 14-bit RAW mechanical shutter continuous shooting
Up to 20fps FX format B size 14-bit RAW electronic shutter continuous shooting
HEIF/JPG electronic shutter continuous shooting mode: C30 (FX-B / DX-L), C60 (FX-B / DX-M), C120 (FX-B)
High-quality video sampling modes are 12K-FX, 8K-DX, 4K-FX12-Bit N-RAW recording up to FX 12K/30p & 4K/120p, DX 8K/60pSupport
Non-point-to-point N-RAW encoding up to UHD8K/30p & 5.4K/60p & 4K/120pH.265 10Bit 4:2:0 MOV video4K
ProRes 422 HQ 10-bit MOV video, up to 4K/60p, supports ProRes RAW encodingAccess to IPP2’s N-log2
Fine shutter angle options
Frame rate and shooting frame rate split (S&Q in Codec)
Two card slots, support CFexpress B, SD UHS-IISupport
WiFi 2.4/5 GHz, Bluetooth LE connection USB
C fast charging & HDMI Type-A connection

OjTam
01-07-2024, 22:31
Ściema. Raczej. ;)
Przegapiłeś ten kawałek:

To answer all the questions I get from readers, I will go against my own rules and post the Nikon ℤ7 Ⅲ specs from Weibo that I think are completely made up (Google translated):
?
I ten:
https://i.imgur.com/kAi6GrK.png
?

Poszło ze źródła na chińskim fejsbuku, z 0 wiarygodnością. Jeszcze jakby to było od tego, co wystawił 600/6.3... ;)

PS. Ile by "B-size" miało mieć rozdzielczości? 10 mpix?
PS2. Co to jest Four-leaf clover button? 🤔
PS3. MSZ, jeśli Z7III wyjdzie w tym roku, to będzie to 61mpix (jak S A7RV/CR) w obudowie bliźniaczej do Z6III.

MstrG
01-07-2024, 22:37
Nie przegapiłem. Dlatego wrzuciłem cały link.
Dla mnie mało prawdopodobny leak, ale pogadać o nim można.
Tak samo uważam, że gdyby Z7III miał powstać w niedługim czasie to właśnie z matrycą 61MP.

OjTam
01-07-2024, 22:44
Ta, to 61MP najbardziej prawdopodobne.
Dostała go też Leica niedawno, no i wg plot nowy Panas też ją będzie miał. Czyli S nie trzyma dla siebie. ;)

Jest też opcja, że dostanie znany już 45mpix stacked, ale nic o następcach Z9/Z8 nie słychać. :mrgreen:

Żadne Z50II, Z70 lub Z90. !!! :mrgreen:

Ta, było by dobrze. Tylko, cholibka, żadne 40mpix+ i cena na poziome 2/3 Z6III, grzecznie proszę. :mrgreen:

cdc
01-07-2024, 22:51
Nikony: Z30, Z50, Z5, Z6, Z6II, Z6 III, Z7, Z7II, Z8, Z9, Zfc, Zf

nie mają matryc stosowanych w aparatach Sony.

Dlaczego ten miałby mieć?

OjTam
01-07-2024, 23:33
Z50/Zfc/Z30 - modyfikowana matryca z D500. Czyli w momencie wypuszczenia Z50 miała prawie 4 lata. R&D się zwróciło.
Z5 - modyfikowana matryca z D750 (i prawdopodobnie, choć nie mam 100% pewności, z A7II*). 6 lat w momencie premiery Z5.
Matrycę z Z6 rozłożyli na 3~4 modele: Z6, Z6II, D780 oraz Zf(?). Się zwróciła.
Z7 - to pewnie rozwinięta matryca z D850*, rok w przypadku Z7, 3 w Z7II.
Z8 i Z9 to coś nowego, fakt.

Do czego ten wywód?
Nikon już wiaderko $$$ na matrycę z Z6III postawił. Rozwijanie drugiej nowej wydaje się mało prawdopodobne (choć dalej możliwe). Więc albo użyją matrycy, która już jest na rynku - czyli tej 61mpix od Sony, albo Z7III zaliczy poślizg. ¯\_(ツ)_/¯

* popatrzcie na testy matryc na DxO. Z7 i D850 oraz D750 i A7II wypadają praktycznie identycznie. Te same matryce?

cdc
01-07-2024, 23:45
Żadna z matryc w bezlusterkowcach Nikon nie jest wzięta z aparatu Sony.

-Liczby pikseli i punktów fazowego AF się nie zgadzają.

OjTam
02-07-2024, 00:08
Ale wiesz, że oprócz liczby pikseli istnieje też coś takiego, jak całkowita liczba pikseli?
I tu potrafi być czasem zabawnie.
Z6II
https://i.imgur.com/dHu1wWe.png
https://i.imgur.com/i2ASXCn.png

W A7III jest podobnie:
https://i.imgur.com/9UEeOgM.png

Z5:
https://i.imgur.com/Ew8W0VN.png
https://i.imgur.com/lqQDssY.png

Przy okazji, liczba całkowita pikseli w Z5 jest większa, niż w A7II, więc to raczej nie te same, a podobne matryce. Mój błąd.

I skoro już na to zeszło, jako ciekawostka, Z9:
https://i.imgur.com/hKRbCwD.png

Co do pkt AF... Cholera wi, może inaczej grupują?

PS. Co do ewentualnego Z7III.
SSSC ma IMX366 - Pełna klatka, BSI, 44.7mpix, za to szybsza: 26fps/14bit/pełna rozdzielczość. Może N w tą stronę pójdzie?

Cóż, to i tak tylko gdybanie.

cdc
02-07-2024, 00:15
Z6II, Z6, D780: 35,9 × 23,9 mm, 25,28 miliona pikseli, 6048 x 4024, 273 punkty ostrości

Z5, D750: 35,9 × 23,9 mm, 24,93 miliona pikseli, 6016×4016 pikseli

A7III: 35,6 x 23,8 mm, 25,3 miliona pikseli, 6000 x 4000, 693 punkty ostrości

A7II, A7: 35,8 x 23,9 mm, 24,7 miliona pikseli, 6000 x 4000, 117 punktów ostrości

-całkowite liczby pikseli

poste
02-07-2024, 01:10
Wiem, że to kwestia drażniąca nikoniarzy, z grubsza wygląda to tak (choć szczegóły wychodzą zwykle po pewnym czasie- albo i nie)
https://www.dpreview.com/news/1234108119/nikon-d850-sensor-confirmed-as-sony-made
https://www.dpreview.com/news/8444379621/techinsights-effectively-confirms-the-nikon-z9-is-using-a-sony-semiconductor-sensor

Soft Nikona jest zapewne własny i to decyduje o różnicach, a często przewagach tych sensorów. Z tym, że jak sądzę prościej jest wziąć sensor "z półki" i dodać swoje oprogramowanie, niż projektować nowy.

cdc
02-07-2024, 01:28
Soft Nikona jest zapewne własny i to decyduje o różnicach, a często przewagach tych sensorów. Z tym, że jak sądzę prościej jest wziąć sensor "z półki" i dodać swoje oprogramowanie, niż projektować nowy.

Szczegóły specyfikacji pokazują, że żadna matryca bezlusterkowców Nikon nie jest "wzięta z półki" :!:

i żadna z nich nie jest używana w aparatach Sony :!:

cdc
02-07-2024, 02:00
Z6 III: 35,9 × 23,9 mm, 26,79 miliona pikseli, 6048 x 4032, 273 punktów AF.

A9 III: 35,6 x 23,8 mm, 25,2 miliona pikseli, 6000 x 4000, 759 punktów AF.

A9 II, A9: 35,6 x 23,8 mm, 28,3 miliona pikseli, 6000 x 4000, 693 punktów AF.

poste
02-07-2024, 07:42
Wiem, że to emocjonalnie trudne:twisted:

Pawel Pawlak
02-07-2024, 08:23
Z mitami o "trzymaniu" przez Sony matryc dla siebie i o "dostawaniu" od Sony matryc przez Nikona chyba nie ma sensu walczyć. Jest grupa która zawsze będzie to tak widziała, niezależnie od tego jakie są rzeczywiste relacje i umiwy wzajemne miedzy tymi firmami.

Co do samej plotki -pewnie wyssana z palca - ale ja obserwując od lat bardziej pragmatyczne niż marketingowe podejście Nikona do konstruowania swojej oferty też obstawiam że jest spora szansa na matryce 80-100mpix i pokazanie body które będzie w pewnym stopniu konkurowało z średnim formatem o tej rozdzielczości, tylko znacznie lepszą ceną.
W praktyce 61 vs 46 niewiele zmienia, tak samo jak niewiele zmienia 30 vs 24 i dlatego Nikon w Z6 konsekwentnie utrzymuje rozdzielczość 24mpix a nie zwiększa ją o kilka % liniowo które są całkowicie pomijalne. Poza tym przy wysokich rozdzielczościach w ogóle coraz trudniej zauważyć ich przyrost - musi być konkretny skok żeby przełożył się na efekty dla pewnej grupy odbiorców.

cdc
02-07-2024, 08:37
Wiem, że to emocjonalnie trudne:twisted:

Niektórym to intelektualnie trudne
zauważyć że cyferki się nie zgadzają.
Łatwo przychodzą za to twierdzenia, że jak jakieś matryce w Nikonach były produkcji Sony -to na pewno wszystkie są [a wiemy że nie wszystkie]
i że tylko "zapewne własny i to decyduje o różnicach" i że "prościej jest wziąć sensor "z półki", niż projektować nowy."

Ktoś tu twierdził, że Nikon ma fabrykę matryc?

Lista matryc "z półki" Sony nie jest tajna https://www.sony-semicon.com/en/products/is/camera/index.html
Gdzie są te matryce z Nikonów :?:

poste
02-07-2024, 08:41
Jest jeszcze marketing, gdzie łatwiej przekonać klienta do zakupu 30 czy 33 Mpix, niż kolejnej przełomowej matrycy 24, bo 24 to on ma od 10 lat. Jeśli popatrzeć na to rozsądnie, to różnice w obrazku nowej matrycy i tej sprzed 10 lat w większości sytuacji fotograficznych nie będą widoczne na finalnym zdjęciu.
Na dodatek jest pixel shift, co też zaspokaja apetyty na rozdzielczość pewnej grupy fotografów.

poste
02-07-2024, 09:14
Niektórym to intelektualnie trudne
zauważyć że cyferki się nie zgadzają.
Łatwo przychodzą za to twierdzenia, że jak jakieś matryce w Nikonach były produkcji Sony -to na pewno wszystkie są [a wiemy że nie wszystkie]
i że tylko "zapewne własny i to decyduje o różnicach" i że "prościej jest wziąć sensor "z półki", niż projektować nowy."

Ktoś tu twierdził, że Nikon ma fabrykę matryc?

Lista matryc "z półki" Sony nie jest tajna https://www.sony-semicon.com/en/products/is/camera/index.html
Gdzie są te matryce z Nikonów :?:

Ok, oddaję ci wiaderko i łopatkę, możesz sobie w spokoju stawiać babeczki, pardon, budować teorie na podstawie różnicy paru pixeli albo jakiejś tabelki:roll:

Sądzę, że dwa podlinkowane przeze mniej wcześniej artykuły dość dobrze wyjaśniają kwestię produkcji sensorów dla Nikona, jest nawet oznaczenie sensora Z9. Dla mnie, jako użytkownika aparatu nie ma kompletnie znaczenia w jakiej fabryce zostały wyprodukowane i na jaką licencję firmy się dogadały. Liczy się finalny efekt, a ten pod względem obrazowania w Nikonie jest b.dobry. I tyle w temacie.

cdc
02-07-2024, 09:31
Ok, oddaję ci wiaderko i łopatkę, możesz sobie w spokoju stawiać babeczki, pardon, budować teorie na podstawie różnicy paru pixeli albo jakiejś tabelki:roll:

-Twoje teorie o tym, że Nikon nie projektuje swoich matryc i bierze gotowe z półki Sony
nie poparłeś żadnymi dowodami.

Nikon dokleja te milimetry matryc i piksele?
A co z punktami fazowego AF?

W aparatach jakiej marki te matryce z Nikonów są jeszcze używane?

poste
02-07-2024, 09:43
:lol: Też pozdrawiam i życzę miłego dnia;)

paparapa
02-07-2024, 10:23
Z6II, Z6, D780: 35,9 × 23,9 mm, 25,28 miliona pikseli, 6048 x 4024, 273 punkty ostrości

Z5, D750: 35,9 × 23,9 mm, 24,93 miliona pikseli, 6016×4016 pikseli

A7III: 35,6 x 23,8 mm, 25,3 miliona pikseli, 6000 x 4000, 693 punkty ostrości

A7II, A7: 35,8 x 23,9 mm, 24,7 miliona pikseli, 6000 x 4000, 117 punktów ostrości

-całkowite liczby pikseli

Ja to widzę tak ...
Czy zastanowiłeś się jaki jest powód, że jedna matryca ma 4000 wierszy pixeli a druga 4016?
Dotyczy to również kolumn.

Matryce wycina się z większego "plastra" na wymagana wielkość mechaniczną i rozdzielczość.
Decydują opłacalność i łatwość produkcji.
Nie wydaje mi się że jest kilka "linii" produkujących różne matryce. Tym bardziej w czasach umożliwiających oprogramowanie niemal wszystkiego.
Piksele można włączać, wyłączać itd.
Założyłbym się że jest to ten sam plaster dla wszystkich matryc.

Różnice robi "osprzęt" w czipie sensora wynikająca z architektury procesora i oprogramowanie.

MstrG
02-07-2024, 10:34
Z mitami o "trzymaniu" przez Sony matryc dla siebie i o "dostawaniu" od Sony matryc przez Nikona chyba nie ma sensu walczyć. Jest grupa która zawsze będzie to tak widziała, niezależnie od tego jakie są rzeczywiste relacje i umiwy wzajemne miedzy tymi firmami.

Ja już przestałem na to zwracać uwagę. Dostają to co już spadnie ze stołu, bo już nikt tego nie chce - tak jak ta "partially stacked" w Z6III ;)

Co do samej plotki -pewnie wyssana z palca - ale ja obserwując od lat bardziej pragmatyczne niż marketingowe podejście Nikona do konstruowania swojej oferty też obstawiam że jest spora szansa na matryce 80-100mpix i pokazanie body które będzie w pewnym stopniu konkurowało z średnim formatem o tej rozdzielczości, tylko znacznie lepszą ceną.
W praktyce 61 vs 46 niewiele zmienia, tak samo jak niewiele zmienia 30 vs 24 i dlatego Nikon w Z6 konsekwentnie utrzymuje rozdzielczość 24mpix a nie zwiększa ją o kilka % liniowo które są całkowicie pomijalne. Poza tym przy wysokich rozdzielczościach w ogóle coraz trudniej zauważyć ich przyrost - musi być konkretny skok żeby przełożył się na efekty dla pewnej grupy odbiorców.

Jest w tym jakiś sens. Marketingowo jednak taki Z7III z matrycą 61MP non-stacked, trochę gorszym AF od Z8 i niższym FPS, ale za to w niższej cenie mógłby się sprzedać.

cdc
02-07-2024, 12:52
Ja już przestałem na to zwracać uwagę. Dostają to co już spadnie ze stołu, bo już nikt tego nie chce - tak jak ta "partially stacked" w Z6III ;)

-Takie trollowanie fanbojów Sony.

Sonyalpharumors donosi

Nowo opublikowany patent Tamrona potwierdza, że ​​obiektyw Nikkor Z 180-600mm f/5,6-6,3 VR jest w rzeczywistości konstrukcją Tamrona. https://www.sonyalpharumors.com/will-there-be-a-tamron-180-600mm-f-56-63-fe-lens/

a w patencie

Wynalazca: Hisayuki Yamanaka, Jun Takahashi, Take Toshinori, Keigo Furuida
2022-09-21 Wniosek złożony przez Nikon Corp, Tamron Co Ltd
https://patents-google-com.translate.goog/patent/JP2024044857A/en?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true

Hisayuki Yamanaka -ten od AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6 E ED VR, Sony 70-400/4-5.6, Tamron SP AF 60 mm f/2 Di II LD (IF) Macro, Sony E 18-200??
Jun Takahashi: od Tamron 100-400mm F4.5-6.3 VC
Take Toshinori: Nikon 1 32/1.2, PC Nikkor 19mm f/4E, AF-S Nikkor 28mm f/1.4E, NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR, AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR
Keigo Furuida: https://patents-google-com.translate.goog/patent/JP5900057B2/en?inventor=%E5%95%93%E5%90%BE+%E5%8F%A4%E4%BA%95% E7%94%B0&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true -z Nikon