PDA

Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung NX 300

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15

chaos
24-08-2015, 22:07
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/20825716222_d31819250a_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/xJieSN)2015-08-24_07-49-35 (https://flic.kr/p/xJieSN) by dziadek mróz (https://www.flickr.com/photos/erwind/), on Flickr

psh
25-08-2015, 15:10
Witam
Pierwszy post tutaj, założyłem konto bo mam poniższy problem, ale myślę, że już tu zostanę :)

Otóż w moim nx300 mam problem, na zdjęciach, zwłaszcza przy fotografowaniu ciemnych obiektów pojawia się biała plamka, załączam przykładowe zdjęcie.
Dodaję zdjęcie obiektywu, na którym mam ryskę, czy to ta ryska powoduje ten problem? na matrycy i z drugiej strony obiektywu nie mam już żadnych rys.

Czy da się to jakoś serwisować, naprawić? jak tak to gdzie?
Dzięki za podpowiedzi.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/gsNU6bM-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/gsNU6bM.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/ZiugMQG-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ZiugMQG.jpg)

chaos
25-08-2015, 15:34
gdzie ta plamka :)

piwko2
25-08-2015, 15:39
Ja też jej szukam. Nawet monitor wyczyściłem przy okazji i nic.

psh
25-08-2015, 16:46
wrzucę zdjęcie gdzie to bardziej widać, białe kółko na środku:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/cMy8Ubv-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/cMy8Ubv.jpg)

puch24
25-08-2015, 16:48
Na czarnej koszulce są ze dwa jasne hotpixele. Każdy aparat to ma.
Rysy na soczewce nie da się usunąć, można co najwyżej wymienić soczewkę.

a tu rzeczywiście widać spory hot spot. Ale czy to od rysy na soczewce?

psh
25-08-2015, 17:34
Tego właśnie nie wiem, czy to przez tę rysę, bo ta plama jest idealnie okrągła a rysa nie, da się jakoś to sprawdzić, co jest tego przyczyną? jak dobrze kojarzę, rysa była wcześniej a problem z plamą pojawił się potem, co by wskazywało, że nie jest ona przyczyną.

ksh
25-08-2015, 17:53
Czy chodzi ci o plamki wielkości piksela czy to rozjaśnienie wielkości brzucha modela ?

puch24
25-08-2015, 18:04
O ten brzuch, jak sądzę... :-) Poza zmianą diety lub koszulki; niektóre obiektywy tak obrazujĂ* w pewnych warunkach. Jaka to ogniskowa, odległość i przysłona?

piwko2
25-08-2015, 22:20
Najlepiej by było podpiąć inny obiektyw i sprawdzić. Jak nie Ty ani nikt z Twoich znajomych, to podejdź do jakiegoś MM albo czegoś w tym stylu i potestuj. Jak z innym obiektywem będzie ten sam efekt, wina aparatu. Jak wszystko będzie ok, wina obiektywu.

psh
26-08-2015, 10:23
Najlepiej by było podpiąć inny obiektyw i sprawdzić. Jak nie Ty ani nikt z Twoich znajomych, to podejdź do jakiegoś MM albo czegoś w tym stylu i potestuj. Jak z innym obiektywem będzie ten sam efekt, wina aparatu. Jak wszystko będzie ok, wina obiektywu.

ok, dzięki w końcu jakieś rozwiązanie na początek, sprawdzę. Chodzi o białą plamę na brzuchu.

Krzysztof_BB
26-08-2015, 12:07
Taka plama to nieszczęśliwy zbieg okoliczności kombinacji kierunku światła i przysłony lubi powstać po mocniejszym przymknięciu i zdarza się w niektórych obiektywach np. kompaktów gdzie przysłona jest maleńka.
Ryska nie powinna powodować plam. Może być jakaś wada po domknięciu przysłony na bardzo dużą GO.

No a co do utyskiwań na serię itp. ja nie narzekam NX30 daje radę nawet w trudnych scenach.
Używam tylko RAW - jpg pełnowymiarowy jest zaszyty w srw i np. widzi go przeglądarka Irfan View którą normalnie można te srw sobie oglądać jak jpgi więc nie widzę sensu, żeby zapychać dodatkowo kartę.
Jpgów w zasadzie nie uznaję - zawsze to skompresowany plik z utraconymi informacjami i z rawem równać się nie może.
Z koncertu zespołu Enej.
ISO 500; 1/320s/F1,8 (szkło 45/1.8 3D)
cropowane z rawa do 16:9 (bo ja na tv lubię oglądać:) i obróbka pod tv właśnie (blue - ray ma tyle opcji "rasowania" obrazu łącznie z wyostzraniem itp. że przy obróbce staram się raczej utrzymać naturalność)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/enejwbielskubialej1-2.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/029/946/29946260_800.0.jpg/enej-w-bielsku-bialej-1.jpg)

GonzoG
26-08-2015, 12:15
Ta plama może być spowodowana uszkodzeniem soczewki. Rozproszone na rysie światło będzie przyjmowało kształt otworu przesłony, bo jest daleko od płaszczyzny ostrości.

Krzysztof_BB
26-08-2015, 12:24
Naprawdę dawno nie widziałem tak fajnych zdjęć.

Bo najważniejszy element aparatu to człowiek.
Ten człowiek pewnie i komórką by zrobił dobre foty.

psh
26-08-2015, 12:39
Ta plama może być spowodowana uszkodzeniem soczewki. Rozproszone na rysie światło będzie przyjmowało kształt otworu przesłony, bo jest daleko od płaszczyzny ostrości.

Ok, a jeżeli to prawda to takie coś jak wymiana soczewki ma sens i serwisy to robią? czy nowy obiektyw tylko?

HYPER
26-08-2015, 13:02
finansowo lepiej wyjdzie nowy obiektyw.

puch24
26-08-2015, 14:10
Być może serwis by to zrobił; pytanie, czy mają możliwość późniejszej justacji obiektywu? Podejrzewam, że wobec istnienia tzw. obiektywów serwisowych, którymi serwisanci handlowali, "naprawy" obiektywów dokonywały się po prostu przez ich wymianę; być może nie przewidywano napraw układu optycznego w ogóle, a np. jedyne dokonywane naprawy to były wymiany plastikowego bagnetu (bo bagnety też były dostępne albo płytki elektroniki obiektywu (bo te też były dostępne do 18-55, jeśli dobrze kojarzę). Obawiam się, że na prośbę o wymianę soczewki zareagują propozycją wymiany całego obiektywu, albo zaproponują zupełnie nierealistyczną cenę.

HYPER
26-08-2015, 17:43
przy cenie rynkowej 450zl tego obiektywu jakakolwiek wycena serwisu bedzie nieoplacalna. dodatkowo nie ma gwarancji, ze bedzie pracowal jak ustawiony w fabryce.
w wymiany soczewek to mozna sie bawic przy szklach z serii S a nie taniutkim zoomie. taka prawda.

ksh
26-08-2015, 18:18
Jestem po zakupie NX300 z 18-55 III IOS i po pierwszych testach mam banana od ucha do ucha :)
Używane obiektywy u nas to jakaś pustynia, a ceny nowych lekko zwalają z nóg, coś jaśniejszego od tego kita to praktycznie nieosiągalne jest, jednak będę szukał 45mm lub 60mm, który z nich lepszy optycznie ?

puch24
26-08-2015, 18:32
60-tki nie mam, więc nie wiem z własnego doświadczenia, ale mówią, że jest dobra - zresztą widział ktoś ostatnio słaby optycznie makroobiektyw? Na pewno zaletą jest też stabilizacja.
45-tka jest ostra, ma cichy i szybki silnik AF. Trochę szkoda, że nie jest stabilizowana.

HYPER
26-08-2015, 18:58
Jestem po zakupie NX300 z 18-55 III IOS i po pierwszych testach mam banana od ucha do ucha :)
Używane obiektywy u nas to jakaś pustynia, a ceny nowych lekko zwalają z nóg, coś jaśniejszego od tego kita to praktycznie nieosiągalne jest, jednak będę szukał 45mm lub 60mm, który z nich lepszy optycznie ?

oba szkła warto mieć.

oba sa do dostania na allegro w dobrej cenie. w sklepach oczywiscie duzo drozej.
ja na poczatek bym proponowal 45mm 2D/3D.

maxwawa
27-08-2015, 12:50
45-tka trochę za ciasna, polecam naleśnika 30/2

puch24
27-08-2015, 13:08
Zależy do czego (tzn. jakich zdjęć). Był okres (jeszcze "błoniasty"), gdy używałem tylko dwóch obiektywów, 35 mm i 80 mm, co na APS-C przekładałoby się na 24 i 54 mm - lekko szerokokątny i leciutkie tele. W APS-C też ta 45-tka wydawała mi się jednocześnie i za wąska, i nie dość długa, ale okazuje się, że jest już na tyle wąska, że pozwala na dość selektywne wybieranie obiektu z otoczenia, a to najbardziej lubiłem w obiektywie 80 mm.

HYPER
27-08-2015, 13:27
45mm jest bardzo dobra i tania alternatywa jesli szukamy szkla do portretu w systemie NX. Oczywiscie jest do tego dedykowane i zarazem swietne szklo 85mm/1,4, ale jak ktos chce wydac 1/3 kwoty to powinien zerknac na 45mm. nikt tez nie powiedzial, ze jak bezlusterkowiec to tylko nalesniki. sa szkla, ktore nawet w aps-c i bezlusterkowym systemie nigdy nalesnikami nie beda.

30/2 jest oczywsice swietnym szklem jak chcemy zabrac swojego nx... + 30/2 do kieszeni kurtki i miec poroblem sprzetu z glowy. jesli jednak chcemy zrobic jakis krajobraz czy portret to wtedy musimy siegac po wieksze szkla (12-24mm czy 45/1,8 (85mm/1,4)). nie robmy z 30/2 szkla do wszystkiego - bo takim z pewnoscia nie jest.

piwko2
27-08-2015, 14:42
No właśnie. A jak się sprawuje 12-24? Miałem Tokinę 12-24 podpiętą pod D300s i uwielbiałem ten obiektyw. Teraz zastanawiam się na NX 12-24, póki jeszcze coś można kupić do tego systemu, bo niedługo wszystkie akcesoria do NX będą jak białe kruki.

HYPER
27-08-2015, 14:46
12-24mm jest swietnym szklem. bardzo je lubie w krajobrazach (tak 12-18mm). daje bardzo dobre jakosciowo zdjecia (przewaznie przymykany f6,3-f8). robilem wydruki A4 i wyszly rewelacyjnie, mimo iz moj NX200 z pewnoscia ogranicza troche to szklo.
jak ktos ma NX300 czy NX500 to z pewnoscia bedzie jeszcze lepiej.

piwko2
27-08-2015, 14:48
No i zachorowałem;-)

puch24
27-08-2015, 15:15
Nie słyszałem, by ktokolwiek o jakimś obiektywie do NXów powiedział, że jest "słaby". Są lepsze i gorsze, ale sporo z nich zasługuje na miano co najmniej dobrego. Nie mam własnych doświadczeń ze wszystkimi, ale te, które mam, są co najmniej OK albo lepiej. Nawet ten dość pogardzany mały zoom 20-50, gdy się pojawił, dostał nagrodę EISA za najlepszy obiektyw do bezlusterkowców. Ze znanych mi obiektywów NX najbardziej "bezjajecznym" jest 20-tka - nie wyróżnia się absolutnie niczym, ma taką trochę nieciekawą ogniskową, nierewelacyjne światło, dość głośny AF... Ten obiektyw pojawił się z NX100, i, zdaje się, na niektórych rynkach był z nim sprzedawany jako mały, szeroki standard. O pozostałych można w zasadzie mówić naprawdę dobrze, o ile wiem.

zyggy
27-08-2015, 21:23
Będę nieskromny i się pochwalę. Zakupiłem szkiełko 30 mm f:2.0 :)

puch24
27-08-2015, 21:56
Będziesz pan zadowolniony.

Valdek_Tychy
28-08-2015, 10:16
Będziesz pan zadowolniony.

co racja to racja :lol:

Krzysztof_BB
28-08-2015, 10:47

Najtańsze dobre szkła to 16; 30 i 45.

Co do 45/1,8 przynajmniej moja jest ostra i co ważne AF trafia bezbłędnie cały koncert zrobiłem - wszystkie foty ostre a przecież chwilami było ciężko ze światłem.
Fajnie mi też tym szkłem wyszedł film jak z bardzo dobrej kamery, tylko dźwięk nie bardzo chyba się zastanowię nad mikrofonem....

W sumie za jedną 60/F2,8 możesz mieć zarówno 30 jak i 45 lub np. 16 + 45.
Ja bym tak na początek wolał 2 szkła zamiast jednego.

- - - - kolejny post - - - - - -

Wybiera się ktoś z ziomali w ten weekend na Air Show w BB?

ksh
28-08-2015, 20:12
Tak się zastanawiam jak wygląda wyliczanie głębi w tym nx300.
Dokładnie chodzi mi o odległość matryca-układ optyczny, o ile w nikonie mamy odległość ~35mm to w nx jest ~25mm i musi to się przekładać na przelicznik głębi ostrości w stosunku do odległości/ogniskowej.
Czyli przykładowo na nikonie dx 50mm = XXmm na NX ?

FelTom
29-08-2015, 09:30
Głębokość mocowania bagnetu nie ma wpływu na przelicznik ogniskowej.
Ogniskowa zależy tylko od konstrukcji obiektywu, zaś przelicznik od wielkości matrycy.
Ten dla NX, Nikona DX, Sony, Pentaksa wynosi 1,5. Nikon z tej stawki ma najgłębsze mocowanie niestety. Nawet głębsze niż M42. Stąd problemy z adapterami innych obiektywów do Nikona.

Jaki wpływ głębokość mocowania ma na GO? Ciekawe pytanie.
Mnie ciekawi jeszcze, jaki wpływ głębokość mocowania obiektywu ma na zniekształcenia?
Wydaje mi się, że im jest głębsza, tym zniekształcenia mniejsze, łatwiej skonstruować obiektyw bez zniekształceń. Im bliżej, tym soczewka bardziej zakrzywiona, musi być dokładniej zrobiona.

No nic, płytsze mocowanie pozwala cieszyć się obiektywami na inne mocowania. Nikon, M42, OM... Oj daje to frajdę, daje :) Nawet mimo tego, że obiektywy Samsunga są świetne optycznie.

ksh
29-08-2015, 09:56
Ja czekam na adaptery i zacznę zabawę bo przerabiałem sporo obiektywów pod nikona, teraz otworzy mi się dostęp do tych nieprzerabialnych :)

Wspomniałem o tym w innym temacie, fotograf z wielkim aparatem nikona jest postrzegany przez klienta lepiej niż taki co wyciąga bezlusterkowca "z kieszeni" ;)

Konstrukcja obiektywu może niwelować odległość i zapewne to robi i dziwie się że nikt z producentów bezlusterkowców nie wpadł na to by robić obiektywy imitujące GO z pełnej klatki, to takie teoretyzowanie bo nie wiem czy to ogólnie jest wykonalne.

puch24
29-08-2015, 10:54
Kiedyś, dawno temu, gdzieś (i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, gdzie - czy było ta jakieś pismo fotograficzne, czy książka?) czytałem spory tekst o głębi ostrości, krążkach rozproszenia, itd., w którym podawano różne wzory, i ogólnie rzecz biorąc sprowadzało się to do tego, że głębia ostrości wynika nie tylko z ogniskowej, przysłony, formatu kadru i wynikającego z niego dopuszczalnego krążka rozproszenia, ale także od optycznej konstrukcji obiektywu i od odległości tzw. głównego punktu węzłowego obiektywu od płaszczyzny błony (było to jeszcze w czasach "błoniastych"). Co więcej, jeśli dobrze pamiętam, każdy obiektyw ma dwa takie punkty węzłowe, co ma znaczenie, gdy obiektyw mocuje się odwrotnie (tylną soczewką do przodu) do makrofotografii w skali większej, niż 1:1. W świetle tego, istotna może być konstrukcja obiektywu i, potocznie mówiąc, odległość tylnej soczewki obiektywu od płaszczyzny obrazowej, a ta odległość w aparatach dalmierzowych czy bezlusterkowych jest (a przynajmniej może być) mniejsza, niż w lustrzankach, które potrzebują miejsca na lustro i wymuszają dość duże odsunięcie obiektywu od błony. Kto interesuje się historią sprzętu foto wie, że we wczesnych lustrzankach super osiągnięciem techniki było wyprodukowanie obiektywu szerokokątnego o ogniskowej AŻ 35 mm, bo przy klasycznej konstrukcji obiektywu zejście TAK nisko było po prostu niemożliwe. Do wczesnych lustrzanek nie było obiektywów szerokokątnych, albo stosowano obiektywy klasyczne, ale z ręcznym podnoszeniem lustra przed zamocowaniem obiektywu, i z użyciem zwykłych celowników lunetkowych. Jeszcze w latach 60-tych były na rynku takie obiektywy.

ksh
30-08-2015, 18:30
Może to banalne pytanie i aż mi głupio się pytać o to, jeśli robię zdjęcie paluchem na ekranie i wskazuje miejsce af, to jak mogę to zresetować do centralnej pozycji bez wyłączania aparatu ? :)
Drugie pytanie, samsung nie wpakował do softu interwałometru, spotkał ktoś jakieś zewnętrzne pod samsunga ?
Trzecie pytanie, są jakieś gripy do nx300 dokręcane pod spodem i/lub z szybko złączką do statywów ?

puch24
30-08-2015, 18:35
1) Spróbuj przyciskiem OK, może długie naciśnięcie?

2) Tu jest skrypt, pozwalający na proste interwałowanie: https://sites.google.com/site/nxcryptophotography/other-scripts

3) nie spotkałem się z takimi uchwytami.

ksh
31-08-2015, 16:20
1) nie działa :)
2) dzięki
3) znalazłem ale nie osiągalne w normalnych cenach i normalnych sklepach

Może ktoś pozbywa się obiektywu 45mm ? :)

puch24
31-08-2015, 16:28
1) To spróbuj przełączyć na inny tryb wyboru punktu ostrości i z powrotem. Nie mam aparatu pod ręką, żeby sprawdzić. Ale pamiętam, że też borykałem się z tym problemem, i najprościej było mi wyłączyć i włączyć.

Krzysztof_BB
01-09-2015, 15:52
Może to banalne pytanie i aż mi głupio się pytać o to, jeśli robię zdjęcie paluchem na ekranie i wskazuje miejsce af, to jak mogę to zresetować do centralnej pozycji bez wyłączania aparatu ? :)
Drugie pytanie, samsung nie wpakował do softu interwałometru, spotkał ktoś jakieś zewnętrzne pod samsunga ?
Trzecie pytanie, są jakieś gripy do nx300 dokręcane pod spodem i/lub z szybko złączką do statywów ?

Nie wiem jak to jest w NX300 ale w NX30 tak mi się wydaje nie robię nic po prostu naciskam spust migawki do połowy i działa taki tryb jaki mam ustawiony czyli albo jednopunktowy gdzie go zostawiłem albo wielopunktowy.
Niemniej rzadko używam (nie chcę brudzić ekranu:)) i musze to sprawdzić - możliwe ze tak jest tylko kiedy dotyk wyzwala migawkę a w ustawieniu tylko punktu AF jest tak jak u Ciebie.
Jutro dam znać.

Interwały w NX30 są w menu.
Podobnie ten DIS który niby teraz dołożono do NX1.
Grip jest w standardzie i wizjer i flash :razz:
Wiem że nie pomogłem a możliwe że nawet wkurzyłem no ale cóż...może ktoś przed ewentualnym zakupem weźmie te różnice pod uwagę i mu się przyda..

ksh
01-09-2015, 18:30
Generalnie to nie jest problem z tym af z palca bo przecież mogę zaznaczyć ponownie centrum kadru ale.. jak mi zostaje gdzieś z boku i chce zrobić szybko zdjęcie spustem to nie ma opcji "resetu" pozycji af.
Co do interwału w menu, jeszcze nie ma w nx300, może będzie ale znając samsunga i to że wypuścili nx500 to pewnie starszy model oleją z update :)

chaos
06-09-2015, 18:37
nx300 i fisz z rąsi

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/LUjt5W1-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/LUjt5W1.jpg)

tomek_jj
06-09-2015, 18:48
nx300 i fisz z rąsi

To z lewej strony u góry, to portal do światów równoległych?

chaos
06-09-2015, 18:51
chmury zwykłe raczej, nie przesadzaj, takie portale nie istnieją przecież, za dużo komiksów ;D

ekajana
07-09-2015, 13:40
Na alle posypało nowymi szkłami NX w fajniejszych cenach. Nie potrzebuję, nie potrzebuję... No ale skoro oparłem się serwismenom to i temu sprzedawcy się oprę :razz:

piwko2
07-09-2015, 13:55
Szczerze mówiąc nic nowego nie ma. Ten człowiek sprzedaje obiektywy od dłuższego czasu w cenach lepszych niż sklepowe i od czasu do czasu obniża ceny w zależności od popularności. Na początku 16-50 sprzedawał chyba za 788. Robił kilka obniżek i teraz kosztuje 699.

maxwawa
08-09-2015, 11:17
Ceny aparatów i obiektywów będą spadać z oczywistego powodu - system Samsung NX zakończył żywot w Europie.

piwko2
08-09-2015, 11:19
Niedługo to będą białe kruki, więc cena może wzrosnąć:)
A tak na poważnie, szkoda że to się tak potoczyło. System zapowiadał się naprawdę fajnie.

maxwawa
08-09-2015, 11:21
System był fajny ....a wystarczyło dać wizjer w takich aparatach jak NX300 czy NX500 i byłoby bardzo ciekawie na rynku.

Nie będą to żadne białe kruki ponieważ na rynku jest ogromna konkurencja a sklepy musza się pozbyć towaru/systemu NX.
Kto kupi aparat wiedząc że ten system zakończył działalność?

piwko2
08-09-2015, 11:22
Fakt, brak wizjera w NX300 bardzo mi doskwiera.
Przy pełnym słońcu nie widać co się fotografuje.

maxwawa
08-09-2015, 12:12
Fakt, brak wizjera w NX300 bardzo mi doskwiera.
Przy pełnym słońcu nie widać co się fotografuje.

... dlatego Ja w swoim nakleiłem na LCD folię ochronną, matową która pomaga na podgląd w pełnym słońcu.

piwko2
08-09-2015, 12:36
Ciekawe. Muszę nabyć taką folię i zobaczyć jaki będzie efekt.
Kupowałeś jakiś konkretny model, czy pierwszy lepszy z allegro powinien być ok?

chaos
08-09-2015, 12:56
... dlatego Ja w swoim nakleiłem na LCD folię ochronną, matową która pomaga na podgląd w pełnym słońcu.
średnio taka folia się spisuje, nadal mało co widać

piwko2
08-09-2015, 12:58
To chyba zostaje tylko patent, który Waldek na wcześniejszych stronach prezentował.

maxwawa
08-09-2015, 13:02
folia pierwsza z brzegu :)
Oczywiście nie ma co oczekiwać cudów ale jest lepiej niż goły LCD.
a jaki Valdek ma patent?

HYPER
08-09-2015, 16:32
zadne ceny nie beda spadac. nie ludzcie sie. po pierwsze nie beda spadac w Polsce bo tu w zasadzie system NX nie istanial, wiec nie bardzo bedzie co wyprzedawac. spojrzcie zreszta na stany magazynowe sklepow (99% sklepow o ile juz ma cokolwiek z NX to oczywiscie brak w magazynie). Samsungowi w Polsce tez nic nie zalega, wiec niby co ma byc wyprzedawane za bezcen?

Sytuacja na waznych dla Samsunga rynkach w Europie (UK, DE) wyglada tak, ze towar powoli znika a ceny zamiast malec to delikatnie rosna.
Z tymi aparatami, ktore sa to NX spokojnie moze byc na poziomie przez nastepne 3-4 lata. Zreszta komu juz teraz brak jest jakosci w NX300 czy NX500 i musi gonic za wieksza iloscia Mpix czy fps?

Kolejna sprawa, ze Samsung nie konczy z linia NX na calym swiecie, wiec to kolejny powod zeby nie pozbywac sie towaru za bezcen.

Jak bedzie to zobaczymy, ale ja bym nie panikowal i z drugiej strony nie liczyl na mega okazje cenowe (nowego) sprzetu.

Jak dla mnie to potrzebny jest tylko jeszcze jeden 'zryw' i zaprezentowanie 300mm f2,8 :lol:

Valdek_Tychy
08-09-2015, 16:54
folia pierwsza z brzegu :)
Oczywiście nie ma co oczekiwać cudów ale jest lepiej niż goły LCD.
a jaki Valdek ma patent?
Cofnij sie do strony 99 tam jest moj wynalazek na alle.. sprzedają za kilkadziesiąt złociszy lepiej wykonane wersje mojego wynalazku

ksh
08-09-2015, 16:54
Ceny zaczną spadać dopiero jak ludzie będą wychodzić z tego sprzętu, a jest to oczywiste jeśli nie ma wsparcia producenta, który się wypina na europe, reszki magazynowe sprzedadzą i zostanie rynek wtórny nie koniecznie na dzień dzisiejszy tańszy, potem pewnie tak bo zacznie brakować body goniących konkurencje, która szybko odleci z nowymi bezlusterkowcami.
System samsunga jest atrakcyjny na dzień dzisiejszy, zakup fajny na na pare lat, cena śmieszna patrząc na konkurencje, obiektywy podobnie tanie jeśli chodzi o jakość.
Tyle spostrzegłem po krótkim użytkowaniu i zaznajomieniu się z sytuacją na rynku.

HYPER
08-09-2015, 18:00
dokladnie.
o spadku ceny bedzie mozna mowic za 3-4 lata jak konkurencja bedzie oferowac duzo lepszy sprzet. do tego czasu nie spodziewam sie jakichs gwaltownych ruchow. zwlaszcza, gdy ktos ma juz zbudowana czesc systemu NX to bardziej bedzie mu sie oplacalo dokupic brakujace sloiki niz wyprzedac ze strata.
zwlaszcza, ze to co w optyce oferuje samsung jest generalnie swietne optycznie i czesto nie ma odpowiednikow wsrod konkurencji (85mm, linia S, czy 10mm).

HYPER
08-09-2015, 18:36
juz nie moglem edytowac.

ja tylko jeszcze czekam zebym mogl za cene ponizej 3tys dorwac NX1. wtedy naprawde bede szczesliwy z moim systemem NX.
teraz cena jeszcze za wysoka dla mnie, wiec dojezdzam NX200.

ksh
19-09-2015, 19:15
Z obiektywami jest krucho, mam tylko kit 18-55mm III IOS, sprawdza się dobrze, ma pewne ograniczenia ale dzielnie konkuruje z zestawem nikon D7000 + sigma 17-70mm USM.
Jakieś jasne zoomy to już nie ma nawet sensu szukać ze względu na cenę.

Wczoraj bawiłem się manualnymi obiektywami i jestem zadowolony z focus peaking, da się nawet tak robić zdjęcia ale trzeba praktyki bo jednak ostrzenie w jasnym wizjerze D80/D90/D7000 jakie miałem jak dla mnie jest prostsza.

Zdjęcia z manualnym Minolta 50mm f/1.7
http://imgur.com/a/acJ55

chaos
19-09-2015, 19:17
fajowe foty
wklej jakoś do wątku

hasski
19-09-2015, 19:18
Pełna wersja lepsza

puch24
19-09-2015, 19:58
Zdjęcia tak fajne, że mógłbyś dać tu próbki do polizania, a kto będzie chciał, to obejrzy całe.

ksh
19-09-2015, 21:13
Minolta 50mm f/1.7
http://imgur.com/a/acJ55

http://i.imgur.com/V2ybcAv.jpg
źródło (http://i.imgur.com/V2ybcAv.jpg)

http://i.imgur.com/PJqmEK1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/PJqmEK1.jpg)

http://i.imgur.com/WE9hws4.jpg
źródło (http://i.imgur.com/WE9hws4.jpg)

http://i.imgur.com/mFirhxj.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mFirhxj.jpg)

http://i.imgur.com/s4bqPx4.jpg
źródło (http://i.imgur.com/s4bqPx4.jpg)

http://i.imgur.com/9I4m9PD.jpg
źródło (http://i.imgur.com/9I4m9PD.jpg)

http://i.imgur.com/zz2fRq6.jpg
źródło (http://i.imgur.com/zz2fRq6.jpg)

http://i.imgur.com/qaqkRd2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/qaqkRd2.jpg)

puch24
19-09-2015, 21:36
No mówiłem, że ładne i warto pokazać! ;-)

cz4rnuch
19-09-2015, 21:47
Plotką się brzydzę, ale jeśli ta okaże się prawdziwa to słabo <<klik>> (http://photorumors.com/2015/09/18/is-samsung-shutting-down-their-camera-business/)

puch24
19-09-2015, 21:52
No, niestety, jest to dość prawdopodobne. Już od jakiegoś czasu krążyła plotka, że Samsung wycofuje się z rynku foto w Eu i Am., ale wynikało z nich, że w Azji chyba chce pozostać.

Zastanawiam się, jak to było możliwe, że Samsung tracił na NX-ach, podczas gdy Sony chyba zarabiało na NEXach, a ceny sklepowe w sumie były dość podobne... Ceny osprzętu Samsunga (obiektywów, lamp) były chyba nawet wyższe.

ksh
19-09-2015, 22:12
Jeśli wszędzie tak kręcono wałki w dystrybucji i serwisie jak u nas to niedziwne że są na minusie ;)

puch24
19-09-2015, 22:21
Z serwisem to wiadomo, ale marketing, reklama i dystrybucja u nas leżały. Nie wiem, czy były tam przekręty, ale na pewno spora niekompetencja. Robili to tak, jakby chcieli, żeby upadło. Celowo.

chaos
20-09-2015, 08:54
Plotką się brzydzę, ale jeśli ta okaże się prawdziwa to słabo <<klik>> (http://photorumors.com/2015/09/18/is-samsung-shutting-down-their-camera-business/)
co będzie z cenami używek ?

puch24
20-09-2015, 10:59
No właśnie zastanawiam się już od chwili, gdy dotarła do mnie plotka o wycofywaniu się Samsunga z rynku foto w Polsce - potem, że w Europie i Amerykach, a ostatecznie - że w ogóle. Mam trochę tego szpeju, i teraz zastanawiam się, co zrobić. Sprzedać, póki jeszcze to jest cokolwiek warte, zanim zrobi się bezwartościowe? Czy po prostu nie patrzeć na to w ogóle w aspektach finansowych, tylko po prostu fotografować i cieszyć się, póki działa, a jak się zepsuje, to wyciepnąć i zapomnieć?

ksh
20-09-2015, 11:06
Chętnie przygrane za grosze obiektywy ;)
Tak serio, przecież zagrywka samsunga nie spowoduje ze nam aparaty przestana robić zdjęcia, wiec spokojnie czekać na rozwój tematu, gorsza sprawa jak ktoś wydal dużo na obiektywy i w przyszłości jedyną alternatywą upgradu body będzie używany nx1 lub nx500.

Ja liczę obecnie na przeceny obiektywów, amazon już obniża, czuje po kościach że w najbliższym czasie kupie 45mm i jasnego zooma ale ten drugi musi być mocno przeceniony :)

Michał M
20-09-2015, 11:20
Jeszce brakuje żeby system NX stał się kolekcjonerskim.

HYPER
20-09-2015, 11:50
jak ktos wczesniej wspominal 'gdyby byl czarny' to prosze:

http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/samsung-nx500-16-50-mm-czarny.bhtml?from=ceneo&p=1999.00&cr=0

taniutko :)

ksh
20-09-2015, 12:19
tu też
http://www.oleole.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/samsung-nx500-16-50-mm-czarny.bhtml?from=ceneo&p=1999.00&cr=0

albo plotki wystraszyły albo poszło oficjalne info z samsunga, teraz tylko niech przecenią reszki obiektywów po sklepach i będzie ok, chętnie kupie na wyprzedaży 45mm za 500zł i -50% na jasnym zoomie :)

HYPER
20-09-2015, 12:39
nie ma mowy o takich obnizkach. zwlaszcza linii S, ktora w Polsce nie istnieje.
Na moje to normalne obnizki aparatow zwiazane z dlugoscia obecnosci na rynku.
szkla ani drgna.

FelTom
20-09-2015, 13:00
Czuję ogromny żal, na równi z informacją o wycofaniu się Minolty z rynku fotograficznego...

Marzył mi się NX300, a obecnie NX500... Problem będzie, gdybym go zakupił i w pewnym momencie odmówi posłuszeństwa... Wtedy zostaje się z masą niepotrzebnego sprzętu...
Może zakup NX500 i za grosze kolejnego NX1000 i cieszyć się systemem przez długie lata?
Tylko za ileś lat to będzie archaizm...
To nic w porownaniu do decydentów Kodaka swego czasu... Czy analogicznych w Minolcie... Ale gdy jakieś barany doprowadzają do upadku czegoś świetnie się zapowiadajacego.. Naprawdę trzeba mieć antytalent.
Muszę przemyśleć sprawę.

Na razie NX1000 daje mi bardzo wiele radości i mam nadzieję, że długo tak pozostanie.

Btw ze względu na odległości mocowań, nie wiecie może, czy są jakieś przejściówki Samsung NX na Nex lub u4/3?

HYPER
20-09-2015, 13:08
czym Wy sie martwicie?
po pierwsze system nie zostal zapowiedziany jako trup.
po drugie wasze sprzety beda robic nadal swietne foty i malo tego - nadal mozecie wejsc na stopien wyzej nx500/nx1, no chyba, ze juz ktos ma.

dodatkowo mysle, ze taki gigant jak Samsung nie zostawi tysiecy uzytkownikow bez serwisu przynajmniej przez kilka nastepnych lat. bylaby to zbyt duza strata wizerunkowa.

ja juz sie rozgladam i mysle o wymianie mojego nx200 na nx1.

puch24
20-09-2015, 13:31
FelTom,

Są przejściówki dla obiektywów "pełnego" Olympus 4/3 na korpusy NX.
W przypadku obiektywów micro 4/3 jest to niemożliwe, bo micro 4/3 ma mniejszy dystans niż Samsung NX - pomijając kwestię średnicy, obiektyw, nawet po prostu wetknięty w dziurę, będzie za daleko od matrycy.
Może ewentualnie dałoby się odwrotnie, obiektywy Samsunga NX na micro 4/3, bo jest ok. 6 mm różnicy odległości, ale nie wiem, jak ze średnicą.

Ale do tego dochodzi NIEZBĘDNA konieczność istnienia elektroniki tłumaczącej, bo zarówno sterowanie przysłoną, jak i ustawianiem ostrości (nawet ręcznym) odbywa się na drodze elektrycznej.
Obiektywy Samsunga NX bez zasilania są bezwartościowe - nie można ani domknąć przysłony, ani ustawić ostrości. Z systemem micro 4/3 jest chyba dokładnie tak samo.

FelTom
20-09-2015, 17:45
Chodzi mi o przejściówki dokładnie odwrotne.
Myślę już co by ewentualnie zrobić z obiektywami NX, gdyby korpusów już nie było.
u4/3 ma mniejszą odległość mocowania, podobnie jak NEX - z bezlusterkowcow Samsung ma chyba najdalsza.
Myślę, jaki system - korpus, byłby następny gdyby zaprzestano produkcji korpusów NX.
Wtedy pewnie jakiś Panasonic albo NEX... Tak prewencyjnie głośno już myślę o przejściówce.

Na dzień dzisiejszy marzy mi się jeszcze NX500... Ale nie w tej cenie w ktorej jeszcze jest.
Kiedyś za D90 dawałem 2200-2400 zł i z całym szacunkiem dla bezlusterkowcow... oraz kastratow pokroju D5100/5200/5300, ale one dla mnie nie zasługują na te same pieniądze, za które swego czasu kupowałem D90...
Choć zdaję sobie sprawę z postępu i tego, że oferują lepszy obrazek.
Oprócz robienia zdjęć, czaje się więc na atrakcyjniesza cenę NX500...

puch24
20-09-2015, 18:01
No to raczej kiszka z tym użyciem obiektywów - o ile może mechanicznie jakoś by to się mogło udać, to wobec tego, że we wszystkich nowoczesnych systemach wszelkie sprzężenia obiektywu z aparatem są elektryczne, nawet ręczne ustawianie ostrości odbywa się metodą "fly by wire", obiektywy spoza danego systemu są zupełnie bezużyteczne na innym systemie, nawet gdy uda się mechanicznie to zamocować, o ile komuś nie uda się skonstruować elektroniki, tłumaczącej jeden system na drugi, tak jak jest w przypadku adapterów np. do obiektywów Canon EOS do aparatów Sony z mocowaniem E/FE.

Ja też, mimo wszelkich zalet bezlusterkowców, uważam, że, jako sprzęt do robienia zdjęć, ustępują sprawnością lustrzankom, i w związku z tym są "mniej warte", tzn. są droższe, niż być powinny, jeśli cena ma odzwierciedlać faktyczną użyteczność.

ksh
20-09-2015, 23:35
Ja polubiłem bezlusterkowce ale i mam lustrzankę, przypuszczam że z czasem jedynie sentyment do lustrzanki lub w pełni profesjonalne zastosowanie usprawiedliwi zakup lustrzanki, a rynek amatorski i zaawansowany przejmie bezlusterkowiec.
Obstawiam że w 2016 roku nikon i canon pokarzą swoje dx bezlusterkowce, które sensownie zaczną konkurować z najlepszymi obecnie.

NX500 obecnie nawet w tej fajnej cenie czyli 1999zł nie jest wart tyle dla posiadacza NX300, bardziej mi brakuje sensownych obiektywów.

puch24
21-09-2015, 00:01
A za jakie karygodne występki Nikon i Canon mają pokarać swoje bezlusterkowe? Czemu są one winne? ;-)

A ja przez kilka lat wmawiałem sobie, że bardzo lubię bezlusterkowce, a w czasie wyjazdu wakacyjnego nawet nie wyciągnąłem ich z torby, wszystkie zdjęcia arobiłem albo lustrzanką, albo kieszonkowym kompaktem z zoomem 20x - z wielką frajdą, większą, niż w przypadku bezlusterkowców. Bezlusterkowce są fajne, kiedy trzeba je przenosić - do jednej małej torby naramiennej wchodzą mi trzy Samsungi z trzema obiektywami zamocowanymi (ogranicza to ciągłe wachlowanie obiektywami), i jeszcze ze dwa obiektywy luzem, i mocniejsza lampa. Do tej samej torby mieści się lustrzanka i dwa obiektywy...
Ale sama przyjemność fotografowania jest jednak większa w przypadku lustrzanki. Nie przepadam za fotografowaniem na zombie, a do wizjerów elektronicznych ciągle jeszcze muszę się przekonać. Natomiast niewątpliwą zaletą bezlusterkowców jest też możliwość podpinania innych obiektywów, z czym jest problem w lustrzankach, szczególnie Nikona, który ma dużą odległość roboczą (tzw. register) i stosunkowo małą średnicę otworu, i właściwie żadnych obcych obiektywów nie można zamocować tak, by ostrzyły na nieskończoność. Tu bezlusterkowce wygrywają - i to zresztą był powód zakupu przeze mnie pierwszego Samsunga - chciałem pobawić się innymi obiektywami.
W ogólnym rozrachunku - z mojego, subiektywnego punktu widzenia - w porównaniu z lustrzankami, DLA MNIE bezlusterkowce mają jednak więcej wad niż lustrzanki. Dość lubię bezlusterkowce, ale jednak WOLĘ lustrzanki.

ksh
23-09-2015, 09:49
Miał ktoś styczność z adapterami FOTGA, czy są dobrze spasowane i działają z NX300 ?
Mam kilka adapterów do obiektywów nikon, praktica, minolta, canon firmy KECAY i działają super ale sprzedawca nie ma takich do systemu olympusa OM, jest tylko FOTGA.
Wiem że wiele adapterów nie wciska pina w aparacie, a nie chce tego potem oklejać taśmami itp. te najtańsze adaptery na 100% nie działają.

puch24
23-09-2015, 10:28
Mam Fotgę do Koniki AR; jest to najlepiej wykonany ze wszystkich moich adapterów.

cz4rnuch
24-09-2015, 06:07
Plotka okazała się być tylko plotką <<klik>> (http://www.mirrorlessrumors.com/good-news-samsung-says-rumors-are-not-true-they-will-stay-in-the-camera-business/)

FelTom
24-09-2015, 07:20
Ale to dementowanie nie wyszło im najlepiej.
Nie napisali nic, co by zaprzeczyło plotce definitywnie, z czego nie mogliby się wycofać. W stylu "mamy w planach w... wypuścić nowy obiektyw/aparat".
Przekaz brzmi raczej "zostajemy" a w domyśle "nie uciekajcie, nie przestawajcie kupować tego, co jest na półkach..."

Pożyjemy, zobaczymy. Byłbym spokojniejszy, gdyby ich oswiadczenie brzmiało zupełnie inaczej. Po tym nie wiem nic.

Btw. Mam adapter OM na NX, sprawdza się ok. Ale nie zwracałem uwagi na markę XD

HYPER
24-09-2015, 11:07
no przeciez masz napisane ze wycofanie z biznesu foto jest nieprawda i dodatkowo, ze produkcja obiektywow i aparatow bedzie kontunuowana (chyba nie beda klepac przez nastepnych kilka lat nx500 i nx1 tylko wejda nowe modele z czasem).
jak bedzie - zobaczymy. dla mnie najwazniejsze jest zeby wyszedl sami 300/2,8 :)

chociaz z drugiej strony napisali, ze nie wyjda z foto. nie wspomnieli o linii NX a o to wlasnie chodzi w tych plotkach...

psh
24-09-2015, 12:47
Cześć,
Pisałem wcześniej o białej plamie i rzeczywiście wyszło, że robi to rysa na soczewce obiektywu. Będzie potrzebny nowy, do nx300. Gdzie mogę szukać 18-55 kitowego, na allegro jest jeden
http://allegro.pl/samsung-nx-18-55mm-nx300-nx500-nx3000-nx30-nx20-fv-i5678610896.html a chciałbym znaleźć coś trochę taniej, bo za 1000 już można nowy aparat kupić.

Dzięki za pomoc :)

FelTom
24-09-2015, 13:25
Możesz ewentualnie zakupić 20-50 ich jest więcej i taniej wyjdzie. Jeżeli ograniczenie z dołu Cię nie przeraża.

"and there is no official plan to stop production of cameras and lenses."
Oficjalnych planów nie ma... Ale nieoficjalne mogą być, albo są... To słowo "oficjalne" dało wiele do myślenia komentującym na tej stronie i mi też.
NX500 z pz... I tak się czaję na niego i tak ;)

HYPER
24-09-2015, 13:27
a czemu chcesz sie pakowac w 18-55mm?
przeciez mozesz kupic nowego 16-50mm PZ za jakies 7 stowek na allegro. jest lepszy od 18-55mm, szerszy na dole, mniejszy i ma precyzyjnieszy silnik AF.

puch24
24-09-2015, 13:41
Właśnie, raczej kup PZ 16-50. I omijaj 20-50 - głośny AF, brak stabilizacji, obraca się przednia soczewka. TO obiektyw dobry optycznie, ale już anachroniczny mechanicznie.

A te wyjaśnienia Samsunga zupełnie mnie nie przekonują, szczególnie, że z kilku krajów europejskich i z Ameryk także dopływają sygnały wyraźne, że Samsung się stamtąd zwija.

psh
24-09-2015, 13:58
przeciez mozesz kupic nowego 16-50mm PZ za jakies 7 stowek na allegro. jest lepszy od 18-55mm, szerszy na dole, mniejszy i ma precyzyjnieszy silnik AF.

mógłbyś mi dać jakiś przykładowy link z allegro lub jakiegoś sklepu? dzięki

HYPER
24-09-2015, 14:31
nie bede tu wklejal linkow z allegro bo to chyba niezgodne z regulaminem forum, ale w tej chwili najtaniej jest do kupienia za 699zl. wejdz na allegro i masz jak na dloni.

FelTom
24-09-2015, 15:15
Jak wejdziesz w obiektywy NX na tym portalu, naprawdę nie ma tego dużo. 1-2 strony.

A 20-50 to całkiem fajny obiektyw. Takie 3 stałki w jednym 20-30-50. Z gorszym światłem.
Ma za to przycisk i-function. XD

maxwawa
24-09-2015, 17:37

dużej różnicy nie ma ... ale 1650 jest optycznie dużo gorszy od 18-55

psh
24-09-2015, 17:45

co to oznacza najprościej ujmując? mógłby mi ktoś w paru zdaniach porównać oba obiektywy, który jest lepszy do czego, bo podejrzewam, że jeden będzie lepszy do pewnego typu zdjęć a drugi do innych, czy nie?

ksh
24-09-2015, 19:21
18-55mm III IOS to najlepszy kit samsunga, jednak zaletą 16-50mm II IOS jest wielkość i że jest szerszy na dole, optycznie są bardzo podobne.

zielik
24-09-2015, 20:13
18-55mm III IOS to najlepszy kit samsunga, jednak zaletą 16-50mm II IOS jest wielkość i że jest szerszy na dole, optycznie są bardzo podobne.

Na wstępie chciałem się przywitać, czytam forum od dawna, ten wątek również, gdyż mam obecnie NX300 +18-55, +30 F2
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką z 18-55 na 16-50 (chodzi o szerszy dół)
Lub kupieniem 12-24 i pozbyciem się 18-55.
Jakość optyczna jest dla mnie priorytetem więc jeżeli 16-50 nie jest lepszy lub równorzędny z 18-55 to zostaję przy moim.
No i nie wiem czy warto pchać się w ciemny UWA (choć pewnie większość zdjęć będzie na zewnątrz lub wewnątrz z lampą)

Coś ktoś więcej wie na temat 16-50 VS 18-55 ?

HYPER
24-09-2015, 21:11

bzdura. jesli nawet sa jakies roznice to sa aptekarskie. nigdy bym sie nie odwazyl napisac 'duzo gorszy' a mialem oba obiektywy i wrecz bym powiedzial, ze 16-50mm daje lepszy, ostrzejszy obrazek.

maxwawa
24-09-2015, 22:10
bzdura. jesli nawet sa jakies roznice to sa aptekarskie. nigdy bym sie nie odwazyl napisac 'duzo gorszy' a mialem oba obiektywy i wrecz bym powiedzial, ze 16-50mm daje lepszy, ostrzejszy obrazek.

Bzdury?
nie napisał bym tak gdybym nie miał tych dwóch
ostatecznie wybrałem 1855 III
Chyba Hyper nie miałeś z tymi obiektywami styczności?
Aptekarskie? to zerknij np.TUTAJ (http://www.p5freak.de/1650-1855/)
słaba ostrość, kontrast w środku a już na brzegach to jest spora różnica, szczególnie na f3.5 i f5.6 widać ze 1650 jest słabiutki.

HYPER
24-09-2015, 23:02
kolego ja mialem wszystkie obiektywy NX a w tej chwili mam 95% calego systemu i wiem doskonale jak one obrazuja.
stwierdziles, ze 16-50PZ jest duzo gorszy od 18-55mm co jest nieprawda bo nie ma w systemie NX zadnego szkla o ktorym by mozna powiedziec, ze jest duzo gorsze od innych porownywalnych.
najslabszy jest chyba 20mm - ani to szeroko ani wasko i optycznie dosc miekko.

nie wiem jakie testy robiles i jakie egzemplarze miales, ale ja nadal twierdze, ze 16-50mmPZ jest minimalnie lepszy optycznie od 18-55. nie wspominajac o walorach uzytkowych (ogniskowa, precyzja AF, wielkosc) bo tu 16-50mm zjada 18-55 na sniadanie.

zielik
24-09-2015, 23:10
kolego ja mialem wszystkie obiektywy NX a w tej chwili mam 95% calego systemu i wiem doskonale jak one obrazuja.
stwierdziles, ze 16-50PZ jest duzo gorszy od 18-55mm co jest nieprawda bo nie ma w systemie NX zadnego szkla o ktorym by mozna powiedziec, ze jest duzo gorsze od innych porownywalnych.
najslabszy jest chyba 20mm - ani to szeroko ani wasko i optycznie dosc miekko.

nie wiem jakie testy robiles i jakie egzemplarze miales, ale ja nadal twierdze, ze 16-50mmPZ jest minimalnie lepszy optycznie od 18-55. nie wspominajac o walorach uzytkowych (ogniskowa, precyzja AF, wielkosc) bo tu 16-50mm zjada 18-55 na sniadanie.

Czyli warto pomyśleć nad przesiadką z 18-55 na 16-50 tak ? No to będę myślał :)

Pozdrawiam :)

HYPER
24-09-2015, 23:27
czy warto sie przesiadac to ciezko powiedziec. kwestia funduszy do dolozenia.

nie ma jednak z pewnoscia sensu kupowania 18-55mm jesli nie masz zadnego z tych szkiel.
w takim wypadku tylko 16-50mm bym bral pod uwage.

zielik
24-09-2015, 23:36

nie ma jednak z pewnoscia sensu kupowania 18-55mm jesli nie masz zadnego z tych szkiel.

Dzięki za jasną odpowiedź, będę polował na 16-50 ale bez ciśnienia :) przeważnie i tak 30 założona.

Pozdrawiam

HYPER
24-09-2015, 23:54
Nie wiem jakie masz szkla do NX, ale czasem bywam w Toruniu to mozemy sie spotkac i sobie pykniesz pare fotek jakimkolwiekm szklem NX bedziesz chcial (nie mam tylko slabych wg. mnie: 18-55mm, 20mm, 50-200mm). Mam za to: 10mm, 12-24mm, 16mm, 30mm, 45mm, 60mm, 85mm, 16-50/2-2,8, 50-150mm/2,8.

Mam tez: 20-50mm i 16-50mm PZ.

puch24
25-09-2015, 00:38
Mam 18-55 i PZ16-50, i nie chciałem/nie odważyłem się robić między nimi porównań jakości zdjęć, ale oglądając zdjęcia nie zauważyłem jakichś szczególnych wad optycznych jednego czy drugiego. PZ16-50 na pewno ma sporą dystorsję beczkowatą na szerokim kącie, która jest przymusowo korygowana elektronicznie w aparacie i nie można tego wyłączyć. Dla 18-55 korekcję można wyłączyć.
Użytkowo PZ16-50 jest znakomitym obiektywem - jest mały, lekki, zwarty, ma cichy AF, stabilizację, nieobracającą się przednią soczewkę (w odróżnieniu od 20-50), i można nim płynnie zoomować przy filmowaniu, w odróżnieniu od 18-55.
Może jak kiedyś mnie natchnie, w końcu zrobię jakieś porównawcze zdjęcia testowe.

Bzdury?

Aptekarskie? to zerknij np.TUTAJ (http://www.p5freak.de/1650-1855/)
słaba ostrość, kontrast w środku a już na brzegach to jest spora różnica, szczególnie na f3.5 i f5.6 widać ze 1650 jest słabiutki.

Natchnąłeś mnie. Chyba wybiorę się kiedyś do Manufaktury i pofotografuję ceglane mury dla kontroli.

chaos
25-09-2015, 06:13
Pany a moze jakies zdjecia zobaczymy ? ;)

maxwawa
25-09-2015, 08:12
Podałem konkretnie link do zdjęć, porównujący 1650 z 1855
podaję jeszcze raz KLIK TUTAJ (http://www.p5freak.de/1650-1855/) - jest tam 8 zdjęć prosto z aparatu NX300 numery od 177 do 179 są z1650 reszta z 1855
niech każdy sam wyciągnie wnioski.

chaos
25-09-2015, 09:01
no ale nie miałem na myśli zdjęć testowych :)
normalne jakieś fajne zdjęcia poproszę ;D

zielik
25-09-2015, 10:00
Nie wiem jakie masz szkla do NX, ale czasem bywam w Toruniu to mozemy sie spotkac i sobie pykniesz pare fotek jakimkolwiekm szklem NX bedziesz chcial (nie mam tylko slabych wg. mnie: 18-55mm, 20mm, 50-200mm). Mam za to: 10mm, 12-24mm, 16mm, 30mm, 45mm, 60mm, 85mm, 16-50/2-2,8, 50-150mm/2,8.

Mam tez: 20-50mm i 16-50mm PZ.

Kusząca propozycja :) Jestem za i z chęcią zrobię po kilka fotek niektórymi szkłami.
Mam 18-55 oraz 30mm a interesuje mnie najbardziej 12-24 bo myślę o zakupie UWA. Ciekawi mnie też reszta, warto wiedzieć co Samsung ma w swojej stajni :)
Mój nr tel. wysłałem Ci na priv.

Pozdrawiam

puch24
25-09-2015, 10:03
Pany a moze jakies zdjecia zobaczymy ? ;)

No mówię, że kiedyś pojadę do Manufaktury (https://pl.wikipedia.org/wiki/Manufaktura_(%C5%81%C3%B3d%C5%BA) ) i porobię zdjęcia ceglanych ścian, to się zobaczy, który objegdyw lepszy, a który gorszy. ;-) Tak na oko (tak, tak, wiem, że na oko to chłop w szpitalu umarł) nie widzę szczególnych defektów PZ16-50 w stosunku do 18-55.

zielik
25-09-2015, 10:04
Podałem konkretnie link do zdjęć, porównujący 1650 z 1855
podaję jeszcze raz KLIK TUTAJ (http://www.p5freak.de/1650-1855/) - jest tam 8 zdjęć prosto z aparatu NX300 numery od 177 do 179 są z1650 reszta z 1855
niech każdy sam wyciągnie wnioski.

Faktycznie porównanie tych zdjęć wypada na niekorzyść zdjęć 176,177,178,179.
Będzie trzeba porównać osobiście dla potwierdzenia (lub zaprzeczenia).

puch24
25-09-2015, 12:27
Nawet jeśli PZ16-50 obrazuje trochę gorzej niż 18-55, to czy jest to rzeczywiście widoczne? Bo ja na zdjęciu powiększonym na cały monitor ( > A4) szczególnych różnic nie widzę, widzę je dopiero po powiększeniu wycinka obrazu. Czy ma to aż tak wielkie znaczenie. Poza tym, nie tylko jakością obrazu obiektyw stoi, ale też poręcznością, funkcjonalnością, użytecznością, i czym tam jeszcze, a pod tymi względami PZ16-50 jest lepszy. Przede wszystkim jest naprawdę naleśnikiem w pozycji spoczynkowej i lepiej się wpisuje w ideę kompaktowych bezlusterkowców. 18-55 jest jednak spory, może lepiej pasuje do lustrzankopodobnych NX-ów 5/10/11/20/30.

psh
25-09-2015, 13:18

Czyli w moim przypadku, jak mam nx300 i 18-55 z wadą,która nie zawsze się ujawnia i generalnie ciągle robię nim zdjęcia i ewentualnie w lightroomie muszę jakąś plamkę przyciemnić ale jest to uciążliwe, poleciłbyś dokupienie 16-50?

piwko2
25-09-2015, 13:43
Musisz się zastanowić na czym Ci zależy. Jeżeli na kompaktowości to wymieniaj. Jeżeli nie, to zostaw sobie 18-55.
Ja na przykład przesiadłem się z 18-55 na 16-50, bo zależało mi na wymiarach.

puch24
25-09-2015, 13:50
Do bezwizjerowych NXów PZ16-50 znacznie lepiej pasuje rozmiarami, 18-55 jest nieproporcjonalnie duży. Myślę, że NX300 sprzedawali z 18-55 jako standardem "z braku laku", bo nie było innego, a 20-50 jednak był trochę anachroniczny. Gdy pojawił się PZ16-50, jest on sprzedawany i z NX3000, i z NX500.
Jeśli koniecznie chcesz zastąpić czymś ten uszkodzony 18-55, ja na Twoim miejscu kupiłbym PZ16-50 zamiast następnego 18-55 - ale to ja. M. in. właśnie ze wzgl. na zalety PZ16-50 kupiłem go, choć mam też 18-55.

HYPER
25-09-2015, 14:09
Czyli w moim przypadku, jak mam nx300 i 18-55 z wadą,która nie zawsze się ujawnia i generalnie ciągle robię nim zdjęcia i ewentualnie w lightroomie muszę jakąś plamkę przyciemnić ale jest to uciążliwe, poleciłbyś dokupienie 16-50?

Jesli sie zdecydujesz na wymiane tego uszkodzonego to ja bym radzil zakup 16-50PZ. Zwlasza jak juz koledzy wspomnieli o wiele bardziej on sie komponuje z NX300 wymiarami.

maxwawa
27-09-2015, 14:06
....czyli jednak koniec, o co najmniej system NX KLIK (http://www.optyczne.pl/8871-news-Czy_Samsung_wycofuje_si%C4%99_z_rynku_foto_.html)

puch24
27-09-2015, 14:33
No to moje Samsungi w tej chwili przestały robić zdjęcia. :-(
Nie ukrywam, że jako użytkownik i posiadacz więcej niż jednego elementu tej marki czuję się wydymany przez firmę.
I teraz pytanie: sprzedawać na potęgę za pół ceny, czy nie przejmować się i robić zdjęcia, może nawet licząc na to, że inni będą się tanio sprzętu pozbywali, coś dokupić? Cały czas chodzi mi po głowie Macro 60 i NX30, i ciągle nie mogę się zebrać finansowo...

maxwawa
27-09-2015, 14:54
puch24 normalna kolej rzeczy w powszechnej elektronice użytkowej
Ja tam zostawiam co mam z NX-a i w związku z obecną sytuacją Samsunga nie zamierzam już nic zmieniać ani tym bardziej dokupywać.

Najgorzej będą miały sklepy które mają jeszcze system NX na zbyciu.

FelTom
27-09-2015, 19:01
Pozwolę sobie zacytować komentarz jednego z użytkowników portalu optyczne zamieszczony pod tamtym artykułem:
"zoom2 27 września 2015, 13:25

To wszystko co tu napisaliscie swiadczy ze Samsung odpuszcza sobie foto.
I do samego konca nie bedzie tego potwierdzal.
Proste jak budowa mlota"

Bardzo trafnie ujął KRĘTACTWA samsunga.
Oni już się powycofywali gdzie chcieli nic nie mówiąc... A jak zajdzie potrzeba wycofają się całkowicie, także zanim ktokolwiek się zorientuje.

Gdybym był właścicielem samsunga, ludzie odpowiedzialni za dział foto w Polsce czy Europie, nie pracowali by dłużej niż okres próbny, a i to na pewno nie cały.

W przeciwieństwie do niektórych kolegów nie zabrnalem w system zbyt głęboko... NX1000 z kitem 20-50, 45/1.8 plus 3 przejściówki: Nikon, M42, OM, to niezbyt wiele.
W planach był NX300 lub NX500 z PZ16-50... I... Jest nadal, jeżeli żona się zgodzi ;)

Obiektywy raczej się nie psują, mało zużywają a co potwierdzają M42 nawet nie starzeją...
Problemem mogą być body, które gdy samsung foto oleje dokumentnie, zatrzymają się na pewnym etapie technologicznym... Nawet, jezeli bezusterkowce wytrzymają dłuższy czas...

Można sobie gdybać:
1. Samsung będzie produkował w ograniczonym zakresie na najbardziej chłonne rynki. Mało prawdopodobne. Po czym zaprzestanie produkcji wcale.
2. Jak wyżej, ale w przypadku braku sukcesów/perspektyw sprzeda dział jak kiedyś Minolta.
3. Jak wyżej, ale gdy uda mu się osiągnąć jakąś przewagę technologiczną nad innymi, spróbuje uderzyć na nowo.

Jedno jest pewne, ta firma nie będzie do interesu dokładać. Ta dba o to jak rzadko która.

chaos
28-09-2015, 08:32
o proszę ;)
http://allegro.pl/samsung-nx500-body-gw-i5695946635.html

chyba się skuszę :D

maxwawa
28-09-2015, 11:36
o proszę ;)
http://allegro.pl/samsung-nx500-body-gw-i5695946635.html

chyba się skuszę :D

bez obiektywu? nie opłaca się...
Ja bym poczekał, bo po takich informacjach o Samsungu to ceny systemu NX będą spadać z tygodnia na tydzień.
Osobiście nie inwestował bym w system NX zaczynam rozglądać się za Fuji.

ksh
28-09-2015, 11:44
Ceny wiele nie spadną, kto co ma na sklepach to zejdzie z marzy, nx500 i tak nie maja na sklepach fizycznie, euro rtv ma za 1999zł z 16-50 ale tu fikcja bo w zadnym sklepie w polsce nie maja na stanie ani jednej sztuki, ole ole ma pięć sztuk chyba i tyle, zostanie ebay i amazon.

puch24
28-09-2015, 11:47
A może faktycznie nie przejmować się, tylko "zajeździć na trupa" to, co się ma (a może nawet dokupić za grosze to, czego się nie ma), a potem spuścić do zsypu i zapomnieć? Przecież z dniem dzisiejszym nagle się one wszystkie nie popsuły i nie przestały robić zdjęć? 20-megowa matryca Samsunga naprawdę nieźle sobie radzi z fotografowaniem, a obiektywom nic nie brakuje.

ksh
28-09-2015, 12:29
Jeśli ktoś kupuje np Nikona D90 ponieważ jest dobrym aparatem po siedmiu latach od premiery to przecież takie nx300 tez spokojnie przez parę lat można używać.
Przesiadka na inne bezlusterkowce na tym samym poziome jakości co nx300 to już spory wydatek.

Problem pojawia się jeśli ktoś wydał bardzo dużo na obiektywy, te stracą na wartości na rynku wtórnym przez zwyczajny brak chętnych do ich zakupu.
Sam chciałem kupić jakieś obiektywy ale teraz pozostanę przy zestawie z 18-55 i nie będę się pakował w obiektywy, których w przyszłości nikt nie będzie chciał kupić, zwłaszcza że ceny ich są sporo wyższe od odpowiedników w lustrzankach.
Taki 60mm był w cenie najniżej 1600zł, teraz jest za 1300zł, a to nadal kwota porównywalna z nikon D90 + 60mm micro D, czyli słaby pomysł na zakup.
O jasnym zoomie nawet nie wspominam bo na dzień dzisiejszy to szaleństwo zakupowe, nawet jeśli obiektyw potanieje sporo to zakup może okazać się że jest na stałe.

Czyli samsung zrobił z nas klientów, inwestorów z zerowymi szansami zwrotu/zysku :)

HYPER
28-09-2015, 12:36
gadanie. obiektywy beda schodzic bezproblemowo. po pierwsze dlatego, ze sa tysiace uzytkownikow nx na swiecie i nawet jesli tylko czesc bedzie chciala wzbogacic szklarnie to skads musza szkla brac. w sklepach nie bedzie a i zapasow nikt nx nie ma wielkich wiec wyprzeda sie co jest a pozniej zostanie rynek wtorny.

po drugie Polska jest zupelnie marginalnym rynkiem nx. to, ze jest 100 czy 200 uzytkownikow w niemal 40 milionowym kraju nie przesklada sie zupelnie na ilosc posiadaczy nx na swiecie (zwlaszcza Azja i US).

wiec spoko oko chlopaki. wasze sprzecicha jeszcze dlugo pozostana w cenie.

puch24
28-09-2015, 12:58
NO już bez przesady, to, że na forach pojawia się kilkadziesiąt osób, to nie znaczy, że tylko tylu jest klientów w skali kraju. Myślę, że jednak stosunkowo sporo osób kupiło gołe NXy z podstawowym obiektywem (jako alternatywę dla kompaktu, może niekoniecznie znając się na tym), a pewnie też trochę osób kupiło coś więcej, ale nie udziela się na forach.

ksh
28-09-2015, 13:06
Ja będę na 100% wymieniał na nx500, muszę tylko sprzedać swojego nx300, myślę że za 1000zł uda się sprzedać z kit 18-55mm ? nie wiem czy tu na forum można inne systemy wystawiać w ogłoszeniach ?
Ciekawe czy nx1 zejdzie z ceny, w sklepach tego nie ma, jedynie powystawowe jakieś na aukcjach.

maxwawa
28-09-2015, 13:10
Najgorzej będzie z obiektywami, kupując obiektywy C lub N praktycznie na nich nie tracisz lub nie wiele a na systemie który przestaje istnieć to w zasadzie nie opłaca się już ich sprzedawać za grosze tylko użytkować do końca eksploatacji.

koesh Ja jakoś nie widzę sensu wymiany NX300 na NX500.

puch24
28-09-2015, 13:27
Biorąc pod uwagę stratę finansową, to może faktycznie bez sensu, ale, z drugiej strony, to przyjemność i hobby, a na tym raczej się nie zarabia, tylko traci. ;-)

Znam parę takich osób, które nawet do przyjemności nie są (mentalnie) w stanie dopłacić, im musi się wszystko "opłacać", ale to smutne, i są to ogólnie rzecz biorąc nudne persony. :-(

FelTom
29-09-2015, 10:22
Mam pytanie, czy ktoś robił zdjęcia na ślubie obiektywami 10 oraz 16mm? Interesuje mnie jasna, szeroka stałka w zastosowaniach ślubnych.

Drugie pytanie, skoro 20mm jest słaba, co do streeta byście polecili? Ktoś bawił się w street NXem? Jeśli tak, to jaki obiektyw?

puch24
29-09-2015, 10:59
Nie robiłem Samsungami zdjęć na ślubie, ale robiłem w czasie chrztu w kościele, o ile dobrze pamiętam, 16-tką i 30-tką. Oba są wystarczająco jasne do takich zastosowań (2,4 i 2,0), ale, choroba, AF jednak trochę zawodził, nawet w stosunkowo jasnym wnętrzu (jak na kościół) AF gubił się w porównaniu z lustrzankami. :-(

Na Optycznych felieton o Samsungu: http://www.optyczne.pl/8872-news-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html

ksh
29-09-2015, 11:13
Ja tu widzę wielki ból du.. sklepów i dystrybutorów, którzy przyzwyczajeni to wsparcia marketingowego zderzyli się z realiami korporacji koreańskiej, która inaczej podchodzi to tego tematu.
Przeciętna sieć sprzedażowa jest przyzwyczajona że sprzęt sprzeda się sam, a wparcie marketingowe to dodatkowe, a czasami główne zyski, klient przychodzi do sklepu i poleca mu się to na czym można wyrobić cele marketingowe lub trzeba upchać by otrzymać odpowiednie zwroty w żywej kasie.
Samsung jak widać olał to i cały ładnie funkcjonujący rynek, producent-dystrybutor-sklep-portale tematyczne został zachwiany.

Jeśli mam sklep zapchany nikonami, canonami, a w bezlusterkowcach leci piękna kasa z fuji, to na co mi samsung ? :)

puch24
29-09-2015, 11:44
Na Optycznych oczywiście mnóstwo komentarzy i klasycznie już obrzucanie się błotem przez różnych adwersarzy; faktem jest, że Samsung dziwnie "marketował" swoje produkty foto, a już NXy szczególnie. Myślę, że gdyby w sklepach na półce obok aparatu stała zachęcająca gromadka obiektywów, lamp itp., aparaty te od początku sprzedawałyby się lepiej. Trochę tego szpeju pojawiło się w sklepach zaraz po premierze NX10, ale zaraz potem zaczęło to znikać raczej zamiast pojawiać się w większych ilościach. Klient musiał szukać i zabiegać o zakup sprzętu (np. NX11, którego praktycznie nie było w sklepach w Polsce w ogóle) i osprzętu. A to chyba firma powinna zabiegać o to, żeby klient chciał to kupić, a nie klient o to, żeby firma chciała mu to sprzedać... Tym bardziej, że Samsung ciągle jeszcze jest w dziedzinie fotografii firmą początkującą, w porównaniu do firm doświadczonych, i popełnia rozmaite błędy nawet projektowe, nie tylko marketingowe, związane np. z ergonomią, układem menu, zestawem funkcji, itd. Biorąc do ręki aparat Samsunga (szczególnie starsze modele) czuje się, że projektował to elektronik, a nie doświadczony fotograf, który po prostu z tego korzysta. Firma, mająca świadomość swoich braków w tej dziedzinie, tym bardziej powinna zabiegać o pozyskanie klientów innymi drogami, a nie siedzieć i czekać, że klienci sami rzucą się na jej produkty, jakby były ósmym cudem świata.
Wielokrotnie wzmiankowana przy różnych okazjach atrakcyjność cenowa Samsungów NX to mit, wywodzący się z Allegro. W sklepach zarówno aparaty jak i (nieliczny) osprzęt do nich były raczej drogie w porównaniu do np. systemu Sony NEX, a już na pewno droższe od porównywalnych niedrogich lustrzanek. Prawdę mówiąc, nie przypominam sobie, by którykolwiek obiektyw Samsunga NX, nowy, w normalnej sklepowej dystrybucji, kosztował poniżej 1000 zł (lub około). Jedynym obiektywem, który kupiłem w sklepie (za cenę niższą niż ten tysiąc) był 2,8/20 - ale to było po kilku obniżkach, gdy przez kilka lat stania na półce w Euro RTV zdążyła na nim narosnąć centymetrowa warstwa kurzu. Mit niskich cen obiektywów NX zrodził się, gdy na Allegro pojawiły się tanie obiektywy z dystrybucji serwisowej, a także gdy zaczęto dość powszechnie wyprzedawać stosunkowo mało używane aparaty i obiektywy w dość niskich cenach, także np. sprzęt demonstracyjny. Ceny w oficjalnej dystrybucji były znacznie wyższe i nawet wyższe od bezpośredniej konkurencji. To samo dotyczyło lamp błyskowych. Po pierwsze, trudno było je kupić, po drugie, były bardzo drogie, np. duża SEF42A, o w sumie dość ograniczonych możliwościach, przy cenie 700-750 zł była zauważalnie droższa od podobnych jej wyrobów konkurencji.

HYPER
29-09-2015, 11:59
puch24 chyba niezbyt dobrze sledziles ceny obiektywow w dystrybucji sklepowej.
moge Ci wymienic obiektywy, ktore mozna bylo kupic za mniej niz 1000zl.

byly to np. Samsungi 30/2 za cene 550zl dostepne w sklepach fotojoker (pozniej byly bardzo dlugo dostepne za 699zl), samsung 20mm byl w kilku sklepach dostepny za 749zl, samsung 45mm byl za 850zl (nie pamietam juz dokladnie w jakich sklepach, ale byl).
Do tego oczywiscie 20-50mm za kwoty 700-800zl w wielu sklepach, 18-55mm za lekko ponizej 1000zl, 50-200mm kupilem swego czasu za 999zl w sklepie.

Nie oczekujesz chyba, ze takie szkla jak 10mm, 60mm, 85mm beda ponizej 1000zl (a byla chwila, ze 10mm byl za 999zl).

Nie komentuje czy to drogo czy tanio, ale ilosc szkiel ponizej tysiaca byla znaczna. Nie mozna mowic, ze tak nie bylo.

puch24
29-09-2015, 13:11
No może trochę przesadziłem, ale nie tak bardzo. Okresy, gdy dostępne były obiektywy w cenach, o których piszesz, były dość krótkie, i w określonych sklepach, np. FJ. Nie były to ceny stałe.

ksh
29-09-2015, 14:50
Ale jak weźmiemy ceny najpopularniejszego teraz systemu bezlusterkowego czyli Fuji z świetnym marketingiem, który wcina się w media i dobrze daje zarobić dystrybutorom, to tam ceny obiektywów zwalają z nóg.

FelTom
29-09-2015, 15:50
Tam chyba dużą rolę odgrywa marketing szeptany...
Bo co ma szeptac innym użytkownik aparatu, którego kupił w cenie 1,5-3x większej niż aparaty innych marek?
Dlatego mówi się, że kolory w Fuji są najlepsze... Że jako jedyne mają "to coś"... Jako jedyne mają "tę magię"... I wszystkie inne rzeczy, które nie idzie policzyć, nie idzie opisać... A za które się płaci ;)

Tak się składa jednak, że podejście Fuji do klientów, na czele z Fuji Polska, jest WZORCOWE! Odwrotne do podejścia samsunga.
Forum Fuji to niedościgniony ideał. Sam mam przyjemność być tam forumowiczem. Posiadam jeden kompakt tej firmy.
Zloty. Warsztaty. Propozycje omawiane na forum.
Kiedyś był rzucony pomysł warsztatów fotograficznych we Wrocławiu. Zaproszono dwóch znanych fotografów, jeden pochodzący z Czech bodajrze. Grupy podzielono już przed warsztatami, żeby każdy mógł sobie zaplanować, czy zostaje na ostatni dzień lub czy zdąży przyjechać na pierwszy itd... Jedna miała z jednym fotografem, druga z drugim, trzecia chyba obróbkę... Na koniec poszli na miasto i zorganizowali wystawę prac jeśli dobrze pamiętam.
No bajka po prostu. Wszystko organizowali przedstawicie Fuji Polska, rozmawiając na forum z użytkownikami. Na miejscu dostępne aparaty, obiektywy i akcesoria... Na życzenie można było dać aparat serwisantom do przejrzenia.
No bajka, bajka i jeszcze raz bajka!!!
samsung... Zrobili coś? Nawet forum nie... Żałosne, po prostu żałosne. Wina centrali? Polskiego oddziału? Nie wiem. Gdy mam porownanie do Fuji, samsung wypada żałośnie.

Aparaty, obiektywy samsunga to inna bajka. Naprawdę świetne!! Ale one same nie obronią się. W świecie mediów, plotek, manipulacji...
Chyba każdy zna forumowych zombii z mantrą na ustach: "tylko Canon i Nikon", niezależnie od wszystkiego.

Co dalej? Na Fuji nie było mnie stać od początku ich bezlusterkowego systemu. Samsungi wcale im nie ustępują.
Czas zapolować na NX500 z pz16-50 w dobrej cenie i jakiś szeroki naleśnik do kościoła i streeta.
16 wydaje się lepszy do streeta, 10 do kościoła...
Bo 16-50pz to ideał na wycieczki rowerowe...

Jeżeli ktoś z kolegów wybiera się do trójmiasta, chętnie poświęcę czas na wspólny fotograficzny wypad. Jeżeli posiada wspomniane 10, 16, 16-50pz... To już w ogóle ;)

Krzysztof_BB
30-09-2015, 16:37
Z pokazów lotniczych w Bielsku, popełniłem kitowym zoomem 50-200 wersja 2 za 600 PLN z Foto Basia.
A propos cen poniżej tysiąca - Najdroższy obiektyw jaki kupiłem to 45/F1,8 za 999 PLN w Foto Foker.
Niemniej dziś waluta sporo droższa.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/dromader-1.jpg
źródło (http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/030/174/30174806_800.0.jpg/dromader.jpg)

No a co do AF wolniejszego niż w lustrzankach to NX30 z tym kitem daje radę nawet z czymś tak szybkim jak Iskra..
Parametry
1/1250s/F9 ISO500/ekw. 308 mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/iskra-1.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/174/30174822_800.0.jpg/iskra.jpg)

( Kiedy uploadowałem na stronę to zrobiło autoresize do 800x480 no i oczywiście zmiękczyło fotki)

ksh
30-09-2015, 16:47
Teraz 50-200 kosztuje 1200-1500zł, mimo że zakurzone stoją w gablocie to ani złotówki przeceny :)

Krzysztof_BB
01-10-2015, 09:51
Ale widzę często poniżej tysiąca na allegro czy w sklepach internetowych.
Poza tym jest to już nieco lepsza wersja III,
Spójrz na konkurencyjne obiektywy - porównaj czy maja wewnętrzne ostrzenie równie dobry silnik AF, (OIS ale dla mnie to psu na budę ruchu nie ustabilizuje)
Dla mnie to brakuje mu światła za mała kontrola GO co do pewnych scen jest dla mnie niezbędne dlatego przyglądam się 50-150/F2,8
No i jak wspomniałem kurs waluty rzutuje na ceny wszystkiego a kurs jest jaki jest w przypadku niektórych walut prawie 2x wyższy...
To co kiedyś kosztowało 600 dziś ma prawo kosztować 900 wzwyż. Tak wynika z samego kursu a weź pod uwagę że aby coś kupić z importu to trzeba złotówki wymienić na walutę a to kolejny koszt.

Kiedy kupowałem NX50-200 to adekwatny zoom do NEX był około 2x droższy nie wiem jak obecnie bo nie "studiuję" cen każdego sprzętu..

BTW patrzę na cenę NX500 z 16-50 PZ w Euro no całkiem niezła 2 tysiące za taki aparat wygląda rozsądnie na tle konkurencji szczególnie że sam kit kosztuje ponad 500PLN a było nie było ma to aż 28 MP i 4K

Ale jak weźmiemy ceny najpopularniejszego teraz systemu bezlusterkowego czyli Fuji z świetnym marketingiem, który wcina się w media i dobrze daje zarobić dystrybutorom, to tam ceny obiektywów zwalają z nóg.

Nie oszukujmy się za marketing płaci klient.
Pytanie czy idąc do apteki wolisz kupić intensywnie reklamowany lek w TV czy inny niereklamowany o identycznym działaniu a sporo tańszy.
Ja zawsze proszę o tańszy zamiennik pani farmaceutka doskonale wie co z czego jest robione, kupowanie reklamowanych produktów to nabijanie kasy marketingowi i TV co ma misję. - misję zbijania kasy.

Porównywałem X-T1 do mojego NX30 - powiem szczerze wolę w obsłudze NX30
a to że wygląda bardziej jak lustrzanka Canona niż stylowa retro jak Fuji ma drugorzędne znaczenie - to narzędzie a nie sprzęt na wystawę piękności ma być poręczne i ergonomiczne.
Olympus dla mnie za mały a wczoraj miałem okazję potrzymać najnowszego G7 tu już lepiej jako taki grip choć tu też wolę NX30 lepiej mi siedzi w ręce.
Jedyne co bym chciał poprawić w NX30 to wyrazistość wizjera. Niestety wszystkiego mieć nie można.

No ale za dużo gadam - dodam sweet focię z 30/F2 na F2 cropnięte i zmniejszone tym razem podostrzyłem troszkę przy eksporcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/sweetfocia-1.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/178/30178544_800.0.jpg/sweetfocia.jpg)

ksh
01-10-2015, 13:30
Ceny walut po osłabieniu złotówki po 2008 roku raczej trzymają się na tym samym poziomie i nie miało to wielkiego wpływu na cny obiektywów, tu raczej trzeba brac pod uwage słynne obiektywy "serwisowe" i rozwalenie rynku, sklepy miały mocny problem bo od samsunga wsparcia nie otrzymywali, a na allegro było sporo taniego sprzętu.
Obecnie na allegro pustki, a w sklepach tylko zestawy kit.

Ja dostrzegam tylko jeden problem w obiektywach, brak jasnego zooma w przystępnej cenie, model 16-50 f/2-2.8 to górna półka cenowa, brakuje czegoś w cenie do 2 tysięcy.

puch24
01-10-2015, 18:10
System ten jest chyba trochę za mały, bo pokryć tymi samymi ogniskowymi dwie czy nawet trzy półki cenowe. Takie rzeczy to tylko w największych systemach lustrzankowych, Canonie, Nikonie, gdzie jeszcze jest alternatywa od Sigmy, Tamrona i Tokiny. Samsung z jakiegoś powodu chciał zabłysnąć na rynku "flagowymi" modelami NX1 i jasnymi 16-50 i 50-150 - tylko pytanie, kogo chciał nimi olśnić? Bo jak dla mnie, to te trzy wyroby nie mają "targetu"...

KrzysztofBB,
Fajne te lotnicze.

chaos
02-10-2015, 09:27
mi się odobajo buty ;D

Krzysztof_BB
02-10-2015, 09:54
Ja dostrzegam tylko jeden problem w obiektywach, brak jasnego zooma w przystępnej cenie, model 16-50 f/2-2.8 to górna półka cenowa, brakuje czegoś w cenie do 2 tysięcy.

Wszystko jest kwestią czego ktoś potrzebuje i ile jest skłonny na to wydać pieniędzy.
W zasadzie to mi wystarczą naleśniki i tele zoom na niektóre okazje.
Krótkiego kita prawie wcale nie używam bo pomimo tego że jest bardzo ostry to jest za ciemny i oferuje za małą kontrola GO.
O ile kojarzę to używałem go na wycieczkach w dobrym świetle do krajobrazów. zoom jest wygodny no i na wycieczce i tak się niesie aparat raczej na szyi aby być w pełnej gotowości :)
16-50/F2-F2,8 byłby już dla mnie ciekawy ale sprawa rozbija się o cenę gabaryt i masę. 3 nalesniki wyszły mnie taniej niż ten zoom..
Zapewne optycznie nie będa gorsze względem adekwatnych ogniskowych zooma.
To co mnie w NX urzekło to właśnie mały gabaryt i masa całego zestawu jaki się ma w ręce.
A ze brakuje tego czy tamtego? No to co ? Są systemy które mają wszystko np Nikon ale żaden nie oferuje tylu małych stałek z tak małym korpusem DX.
Myślę że nie ma się co napinać i należy cieszyć się tym co jest. Jeżeli czegoś brakuje, trudno na to mamy Nikona prawda?
Kiedy lepiej miec taki kompakt niż lustrzankę?
Np idę sobie na koncert zabieram mały 45/1,8
Koncert Enej 45/1,8 @F2,8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło ( http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/183/30183542_800.0.jpg/enej-gra.jpg)

Można robić zdjęcia i filmować - wiadomo trzymanie przez dłuższy czas aparatu w wyciągniętej ręce jest łatwiejsze kiedy ten mało waży.

Ten sam obiektyw sprawdzi się np na spacerku, że by zrobić portrecik albo coś innego

źródło ( http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/183/30183544_800.0.jpg/pokazy-lotnicze-2015-6.jpg)

Bywa że sie idzie na spacerek i nie bardzo chce sie brać Lustrzankę bo duża ciężka a taki NX z naleśnikiem zawsze można zabrać.niczym kompakt.
Tu przy świetle księzyca użyłem 30/F2 pstryknąłem z ręki i co z tego że bez stanilizacji?

źródło ( http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/030/183/30183548_800.0.jpg/pokazy-lotnicze-2015-4.jpg)

A do Nikona musialbym mieć stałkę 35/1,8 sporo większą i zdjęcia byłyby podobne jakościowo.
Oczywiście takie zdjęcie jest nieco za trudna dla prezentacji w jpg 8bit więc sorry za efekty kompresji.
Nie wiem też jaką jakość daje sam RAW możliwe, że tylko 12 bit a to może być mało, niemniej w raw->tif bez kompresji wygląda to dobrze.
Poza tym w rzeczywistości widziałem tylko cień samolotu i księżyc.

Po co nam kompletny sytem bezlusterkowy skoro mamy już lustrzankę?
Po co kupować drugi system za duże piniądze?
NX z nalesnikami jest wystarczająco dobry i tani na pewno lepszy od kompaktów z małymi matrycami ktoe kosztują podobne pieniądze a nie gorszy od bezlusterkowców za 2x większe pieniądze.

Wadą stałek w ogóle jest kwestia przepinania.
Dlatego zacząłem się zastanawiać nad tym NX500 naleśnikowym zoomem.
Mógłbym na niego zapiąć 16/2,4 a na NX30 45/1,8 i mieć w torbie zapasową stałkę już z aparatem:)

Reasumując - nie traktujmy NX jako systemu który musi mieć wszystko.
Najważniejsze że ma to coś czego nie ma nasz Nikon i jest niejako uzupełnieniem.
Należy tylko ubolewać, że Nikon nie jest skłonny do produkcji takich aparatów.
Wiadomo, że byłoby to bardzo wygodne bo te same lampy obiektywy adaptery z AF no bajka by była.
A tymczasem ja się nieco boję inwestycji w jasne stałki lustrzankowe bo mój D90 potrafi chybić nawet na kicie 18-105 i to na 18/F5,6.
Jakoś NX nie ma takich problemów nawet na F2,.no i jak tu nie lubić takiego malucha?

System ten jest chyba trochę za mały, bo pokryć tymi samymi ogniskowymi dwie czy nawet trzy półki cenowe. Takie rzeczy to tylko w największych systemach lustrzankowych, Canonie, Nikonie, gdzie jeszcze jest alternatywa od Sigmy, Tamrona i Tokiny. Samsung z jakiegoś powodu chciał zabłysnąć na rynku "flagowymi" modelami NX1 i jasnymi 16-50 i 50-150 - tylko pytanie, kogo chciał nimi olśnić? Bo jak dla mnie, to te trzy wyroby nie mają "targetu"....

Zgoda ale nie w kwestii zoomów. Są one pod korpus NX1 i jego posiadacze są targetem właśnie po prostu lustrzanka bez lustra chyba przyszłościowy trend.
W uzupełnieniu mały bezlusterkowiec w tym samym systemie i czego chcieć więcej?

KrzysztofBB,
Fajne te lotnicze.

Dzięki ale sam nie jestem zachwycony. Po prostu mizeria pokazowa tego roku straszna jedynie były Iskry niestety latały w porze obiadowej no i spóźniłem się na najlepsze momenty.

mi się odobajo buty ;D

No takie spostrzeżenia to raczej kobiety mają:)
A swoją droga musiałem powalczyć z oddaniem czerwieni a tu te buty i kurtka łatwo tracą odcień podobnie czerwone kwiaty- to co zaprogramował Samsung jest do bani i wpływa no rozpaćkanie detali szczególnie czerwonych i pochodnych.
Zapewne gdzieś w testach może to wpłynąć na ocenę
Powalczyłem w Lightroom i zapisałem sobie profil kolorów pod NX30. Dzięki temu czerwone kwiaty wyglądają na zdjęciu jak należy a wcześniej nieco się "zlewały" Nie jestem jeszcze pewien czy jest idealnie bo nie mam dobrze skalibrowanego monitora.
Dobrze więc, że ten Lightroom jest w zestawie.

puch24
02-10-2015, 10:36
Zwróćcie uwagę, że w zasadzie firmy, produkujące bezlusterkowe, nie produkują lustrzanek, a te, które produkują lustrzanki, nie robią bezlusterkowców, przynajmniej takich, które byłyby jakoś porównywalne pod względem jakości obrazu czy dostępnych akcesoriów z ich lustrzankami (Canon, Nikon). Prawdopodobnie zdają sobie sprawę z tego, że gdyby robili jedne i drugie, byłyby dla siebie konkurencją. Dlatego bezlusterkowe systemy Canona i Nikona są "niepoważne".
System NX ma wiele zalet i trochę wad, jak wszystko. Trzeba się zastanowić, co przeważa nad czym. Są momenty, gdy zdecydowanie wolę fotografować lustrzanką Nikona niż Samsungiem NX.
Jeśli chodzi o zmianę obiektywów, to staram się tego unikać - zamiast tego, do wcale nie tak wielkiej torby na ramię wchodzą mi TRZY NXy z trzeba zapiętymi obiektywami, i nawet jeszcze ze dwa obiektywy i flesz. Do tej samej torby upchnę lustrzankę i może jeszcze jeden, maksymalnie dwa niezbyt duże obiektywy. Gdy potrzebuję, wyciągam z torby właściwego NXa od razu z potrzebnym obiektywem.

Krzysztof_BB
02-10-2015, 11:30
No to masz świetny patent chyba też tak zrobię i po co wtedy ciężkie i duże zoomy?
Na razie staram się przewidywać co mi się przyda do danej sytuacji.
Najbardziej uniwerslna jest 30/F2 ale jeżeli ma zamiar robić event w pomieszczeniu to biorę 16stkę.
Tym bardziej matryca 28MP z NX500 mnie kusi jest z czego cropować gdyby było za szeroko.
Poza tym im szerzej tym więcej MP potrzeba bo przy szerszym kącie ilość detali do zarejestrowania rośnie do kwadratu :)

puch24
02-10-2015, 13:42
Najczęściej jest to NX20 z zoomem 50-200 (bo przez wizjer lepiej się celuje zoomem), NX300 z PZ16-50 i NX2000 najczęściej z FE10. Do tego w torbie gdzieś tam bełta się 2/30 i przeważnie 1,8/45, z powód jasność. Można nawet jeszcze od biedy upchnąć SEF42A, na wypadek wielkiej ciemności. + jakieś soczewki nasadkowe 43 mm do makro, i chwatit. Ew. jeszcze wyzwalacz kablowy. z 2,8/20, 2,4/16 czy 18-55 prawie teraz nie korzystam, mając PZ16-50. A że niby ma tam jakieś gorsze ostrości na brzegach? A niech tam sobie ma, jest wygodniejszy w użyciu!

Z tego zestawu chętnie zamieniłbym NX20 na NX30. Reszta może zostać. ;-) (jak w tym dowcipie: "Lecz pan ból. Fason może zostać"). ;-)

FelTom
04-10-2015, 02:01
FelTom

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/10478866_redawejherowskaamazonka-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/10478866#w)
Aparat: SAMSUNG
Model: NX1000
Przysłona: f/5.0
Ogniskowa: 35.0mm
Naświetlanie: 1/80s
ISO: 200
Obiektyw: 20-50mm

Podobnie jak Krzysztof_BB uzupełniam wzajemnie systemy Nikona i Samsunga, zalety lustra i bezlustra.
Od tego drugiego wymagam poręczności, małych gabarytów i dobrej jakości zdjęć. NX1000 spełnia wszystkie wymagania. NX300 także. W przeciwieństwie do wielu osób nie tęsknię za wizjerem. Choć fajnie byłoby mieć możliwość takiego akcesoria dołączanego...

Może to nie polityczne... Ale bardzo lubię kitowego 20-50mm. Kupowałem go w zestawie z NX1000 ze względu na gabaryt właśnie. Trochę bałem się 20mm z dołu, że będzie brakować... Ale gabaryt był priorytetem. Okazało się, że da się z tym ograniczeniem żyć. A dzięki niewielkiemu zakresowi, traktuję go jak 3 stałki - 20mm, 35mm, 50mm...

Krzysztof_BB
05-10-2015, 16:16
FelTom 20 mm to fajna ogniskowa bardzo uniwersalna no ale czasem może być za wąska.
Na przykład do knajpki na piwko zabrałem 16/F2,4 w sumie po to aby zrobić fotki ludziom
no ale zawsze coś człowieka zaskoczy no i z węższym kątem na przykład nie objąłbym tego piwkoroba:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/czasnapiwko-2.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/203/30203824_800.0.jpg/czas-na-piwko.jpg)
Mam więcej foci ale oczywiście cenzura nie puszcza bo jest tam tzw. pipa z kranikiem :)

W zasadzie całą mocą stałek jest ich światło, o które ciężko w małym zoomie.
Po pierwsze lepsza kontrola GO a po drugie niższe ISO.
Powyższa fotka była cyknięta na ISO 2500 przy 1/125s - w NX30 jest fajna funkcja zależności czasu migawki od długości ogniskowej.
Mam wybraną opcję wybierania jak najkrótszego czasu bo raczej moje obiekty lubią uciekać:)
I jak tu malucha nie lubić? Maiłem go w kieszeni niczym kompakta a przecież po zapięciu tele wydaje się być lustrzankowy.
Piwko było super zakąski również jak ktoś wpadnie to polecam:)

No ale ostatnio sporo się dzieje. Po piwku przechodziłem przez centrum a tam demonstracja "anty imigrant" była..

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/tlumnaplacu-2.jpg
źródło (http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/030/204/30204014_800.0.jpg/tlum-na-placu.jpg)

ksh
05-10-2015, 18:22
Samsung NX300
Helios 44M-6
adapter KECAY

http://i.imgur.com/w74ru2n.jpg
źródło (http://i.imgur.com/w74ru2n.jpg)

http://i.imgur.com/Y9XFE2h.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Y9XFE2h.jpg)

http://i.imgur.com/HoXOyAC.jpg
źródło (http://i.imgur.com/HoXOyAC.jpg)

http://i.imgur.com/GiAg8q1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GiAg8q1.jpg)

http://i.imgur.com/p2dJwC7.jpg
źródło (http://i.imgur.com/p2dJwC7.jpg)

chaos
05-10-2015, 19:34
o, i to są piękne zdjęcia, 1 i 2 git !

Krzysztof_BB
06-10-2015, 14:13
No super, ale na to trzeba adapter i MF.
Do zenita lubiłem Industara F3,5 był malutki i ostry choć późniejszy Helios do TTL tez nie był zły niemniej wtedy nikt pikseli nie szukał.
Ja raczej takich fotek nie robię czasem jakieś kwiaty z przypadku uwiecznię i zazwyczaj zoomem co wychodzi mniej więcej tak:
zoom na F5

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/kwiaty-1.jpg
źródło (http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/030/208/30208814_800.0.jpg/kwiaty.jpg)

czasem 16/2,4 też "zdejmie" kwiatki- tutaj F3,5

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/kwiatuszki-1.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/208/30208840_800.0.jpg/kwiatuszki.jpg)

Kolejne z wieczornego spacerku przez Bielsko
16/2,4 na pełnym otwarciu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/fontanna-1.jpg
źródło (http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/030/208/30208816_800.0.jpg/fontanna.jpg)

No i jeszcze taki latający weteran:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/pokazylotnicze20151-1.jpg
źródło (http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/030/183/30183554_800.0.jpg/pokazy-lotnicze-2015-1.jpg)

ksh
09-10-2015, 18:01
Carl Zeiss TESSAR 2.8/50
Samsung NX300
adapter M42-NX

http://i.imgur.com/ZsIF77R.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ZsIF77R.jpg)

http://i.imgur.com/jxW20wI.jpg
źródło (http://i.imgur.com/jxW20wI.jpg)

http://i.imgur.com/oOHHP69.jpg
źródło (http://i.imgur.com/oOHHP69.jpg)

http://i.imgur.com/nqvON7e.jpg
źródło (http://i.imgur.com/nqvON7e.jpg)

http://i.imgur.com/uUuBEdh.jpg
źródło (http://i.imgur.com/uUuBEdh.jpg)

MIR-1B 2.8/37
Samsung NX300
adapter M42-NX

http://i.imgur.com/kYqMlDy.jpg
źródło (http://i.imgur.com/kYqMlDy.jpg)

http://i.imgur.com/zwbDN4b.jpg
źródło (http://i.imgur.com/zwbDN4b.jpg)

http://i.imgur.com/OnbIOMf.jpg
źródło (http://i.imgur.com/OnbIOMf.jpg)

http://i.imgur.com/fbmMnj9.jpg
źródło (http://i.imgur.com/fbmMnj9.jpg)

puch24
10-10-2015, 09:37
Fajne zdjęcia!
A moje Samsungi w ogóle przestały robić zdjęcia. :-(

chaos
10-10-2015, 17:12
jest nadzieja dla systemu ;D

Krzysztof_BB
12-10-2015, 10:29
Różyczka pięknie wyszła. Dla takiego CZ warto zdobyć adapter.
Architektura z MIRa coś mi jednak nie leży - to już wolę NXowego naleśnika.

ksh
12-10-2015, 11:32
Mi ogólnie ogniskowe 25-40mm nigdy nie odpowiadały w aps-c, jednak znajoma tym MIR-em pięknie sobie radzi.

ksh
15-10-2015, 16:58
Czy jest możliwość włączenia diody wspomagającej AF w trybie M ?
Wydawało mi sie że wcześniej działała też w trybie M, patrze w menu i nigdzie nie ma nic o tym.

puch24
15-10-2015, 19:43
Nie wydaje mi się - bo czemu miałaby służyć w trybie M?

ksh
15-10-2015, 20:41
np do ciemnego pomieszczenia z lampami błyskowymi

puch24
15-10-2015, 21:09
No ale ona ma pomagać AF-owi w złapaniu ostrości. Jak AF wyłączony, to lampka nie działa.

ksh
15-10-2015, 21:41
ojej tryb M, nie manula af :)

puch24
15-10-2015, 21:59
No a po co Ci ta dioda akurat w trybie ekspozycji M? Jeśli narzekasz na ciemny wizjer w trybie M, to w menu ustaw Framing Mode (tryb kadrowania) na On (Włączony).

ksh
15-10-2015, 22:07
Tryb M, pomieszczenie ciemne, lampy wyzwalane radiowo, więc jak mi dioda nie podświetli to nie złapie af po ciemku.

puch24
15-10-2015, 22:16
Nie rozumiem Twojego problemu. Tzn. rozumiem, że jak jest ciemno, to AF nie łapie, ale dlaczego dioda AF nie świeci?
Co prawda pod ręką mam w tej chwili tylko stary NX100, ale w nim dioda wspomagająca AF jak najbardziej działa także wtedy, gdy ekspozycja ustawiona jest na M. Chyba, że w menu w ogóle wyłączy się wspomaganie AF.

ksh
16-10-2015, 11:24
Wyłączony "Tryb kadrowania" w menu odpowiada za to że dioda nie wspomaga AF w trybie M.

puch24
16-10-2015, 11:30
Teraz tego nie sprawdzę, ale włącz tryb kadrowania. Wtedy obraz na ekranie ma stałą jasność niezależnie od ekspozycji, a dioda powinna świecić.

ekajana
16-10-2015, 16:49
Nawet NX-em da się wygrywać światowe konkursy (się pochwalę). Zdjęcie z wioślarzem na Gangesie:
http://www.fotopolis.pl/n/21456/cbre-urban-photographer-year-2015-nagrodzone-prace/

puch24
16-10-2015, 18:35
Gratulacje!

chaos
16-10-2015, 20:51
GIT ! znaki

Plessis
17-10-2015, 15:08
Mam pytanie, czy ktoś robił zdjęcia na ślubie obiektywami 10 oraz 16mm? Interesuje mnie jasna, szeroka stałka w zastosowaniach ślubnych.

Drugie pytanie, skoro 20mm jest słaba, co do streeta byście polecili? Ktoś bawił się w street NXem? Jeśli tak, to jaki obiektyw?

20-ka to dobry obiektyw, nie mam 16-tki, ale mam 30-tkę i 10-tkę i na tym tle jest dobrze. Używam go na zmianę z 30-ką.
Pozdrawiam.
Grzegorz

ksh
17-10-2015, 16:53
Ja sobie zrobiłem w ostatnim czasie komplet NX300 + 45mm i NX3000 + 16-50mm, mam na oku zakup czegoś szerokiego, więc pytanie bo testy testami, a praktyka wypada często inaczej, wybrać 16mm samsunga czy szukać jakiegoś manuala ?
Druga sprawa do użytkowników 50-200mm, czy na 200mm faktycznie wypada tak słabo jak w testach, czy da się go porównać do czegoś z nikona ?

puch24
17-10-2015, 17:51
Moim zdaniem 200 (w 50-200, bo 18-200 nie znam) wcale nie wypada źle. Mam go i w zasadzie sobie chwalę. Parę lat temu był jego test w DFV i też pisali o nim pochlebnie - nawet byli zaskoczeni jego dobrą jakością.

2,4/16 jest niezły i jaśniejszy, i chyba ostrzejszy od PZ16-50 (choć bezpośrednich porównań nie robiłem), więc chyba się nie zawiedziesz. Samyanga 2/12 nie znam, zooma Samsunga 12-24 też nie znam, więc się nie wypowiem. 2,4/16 używałem częściej do czasu, gdy kupiłem PZ16-50, teraz z lenistwa używam go rzadziej. 2,4/16 "musowo" włącza w aparacie korektę dystorsji (nie można jej wyłączyć, firmowe programy do "rołowania" też ją uwzględniają automatycznie), dopiero programy obce (np. Raw Therapee czy Photivo) otwierają je bez korekty, i wtedy widać, że obiektyw ma silną dystorsję beczkowatą - ale PZ16-50 też ją ma, i też jest przymusowo programowo korygowana w aparacie.

chaos
17-10-2015, 21:21
a zabrałem ze sobą dziś na ten deszcz eniksa, nie zamókł

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/0fd38QS-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/0fd38QS.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/mMzlSjf-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mMzlSjf.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/NefVpfp-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/NefVpfp.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/tMjzJo0-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/tMjzJo0.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/z6T5mPF-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/z6T5mPF.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/wo7vftA-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/wo7vftA.jpg)

PiKa
18-10-2015, 01:33
Piękne. Gdzie to?

chaos
18-10-2015, 08:41
klimczok i okolice

Valdek_Tychy
18-10-2015, 19:40
Pięknie te zdjęcia z Klimczoka wyszły

Coś mojego z wakacji
na początek nx5 obiektyw 18-55
chwilę potem zaczęło lać jak diobli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/niech_439-2.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-PiM_hiueE7E/ViPdKUn1zDI/AAAAAAAAAUY/-MbHrIP-jWI/s1600/niech_439.jpg)

a potem kilka dni później nx300 ze stałką 30mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/niech_497-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-r7-BbnUlixg/ViPdKYVVJVI/AAAAAAAAAUg/pkeXlt1xNYU/s1600/niech_497.jpg)

i zdziś nx300 z 30mm - tak trochę jesiennie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/SAM_0016-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/--6MtoS942YQ/ViPdKRzGJZI/AAAAAAAAAUc/VisbZx2TPe4/s1600/SAM_0016.jpg)

Krzysztof_BB
21-10-2015, 13:22
Ja sobie zrobiłem w ostatnim czasie komplet NX300 + 45mm i NX3000 + 16-50mm, mam na oku zakup czegoś szerokiego, więc pytanie bo testy testami, a praktyka wypada często inaczej, wybrać 16mm samsunga czy szukać jakiegoś manuala ?
Druga sprawa do użytkowników 50-200mm, czy na 200mm faktycznie wypada tak słabo jak w testach, czy da się go porównać do czegoś z nikona ?

Testy mają to do siebie, ż e uwzględniają 1 posiadany egzemplarz a w życiu nie ma identycznych rzeczy.
Obiektywy zdarzają się różne lepsze i gorsze.
Na przykład moje 16/2,4 wydaje mi się dużo lepsze niż kilka innych z których widziałem zdjęcia.
Natomiast moja sztuka 50-200 jest znośna ale nie wybitna. Uznaję ją za miękko rysujące szkło - nie nieostre tylko miękko rysujące ot takie odpowiednie do portretu
Ostrość można podbić w pp wyostrzaniem. Co do zakresu 200 mm moja sztuka w zasadzie nie ma problemu o ile obiekt nie jest za daleko.
Dalsze obiekty szczególnie krajobrazowe sceny na 200 mm czasem wychodzą gorzej niż na krótszych ogniskowych.
Dużo zależy od warunków atmosferycznych i oświetleniowych. 200 mm jako ekwiwalent 315 mm jest wrażliwe choćby na przejrzystość powietrza i fluktuacje termiczne.
Poza tym przysłona te ma wpływ. Do Nikona nie mam porównania bo mam tylko 18-105 - w pokrywającym się zakresie są to podobne obiektywy
W sumie byłby skłonny zamienić go razem z kitem 18-55 na jeden 18-200 ale ten obiektyw akoś tak znikł z polskich ofert. Amazon ma coś na stanie no ale to już import...

klimczok i okolice

A ja tak blisko mieszkam i nie mam kiedy się wybrać...

AdaX666
22-10-2015, 12:24
Chciałbym podłączyc do mojego nx300 mikrofon, oczywiście oryginalny EM10 nie jest osiągalny. są jakieś podróbki/zamienniki?

puch24
22-10-2015, 13:12
Próbowałem podłączyć typowy mikrofon elektretowy, korzystając z typowej przejściówki 3,5 mm -> USB audio, ale nie działa. Widocznie inny jest pinout. Dalszych prób nie robiłem.

chaos
22-10-2015, 19:34
http://www.diyphotography.net/more-reports-of-samsung-shutting-down-its-camera-business/

HYPER
22-10-2015, 20:04
z drugiej strony pisza na dpreview, ze juz lada chwila ma byc w sprzedazy nowy 300mm f2,8, wiec albo rzeczywiscie Samsung zwija zagle, albo to celowe dmuchanie balonika przed jakims wejsciem z mega impetem w rynek foto.

puch24
22-10-2015, 21:07
To, co tam na DIYP napisano o sytuacji w Portugalii i Hiszpanii jest bardzo podobne do tego, co dzieje się w Polsce. NX1 nigdy do nas nie dotarł, a ze sklepów praktycznie zniknęły kompakty.

Krzysztof_BB
23-10-2015, 15:37
To, co tam na DIYP napisano o sytuacji w Portugalii i Hiszpanii jest bardzo podobne do tego, co dzieje się w Polsce. NX1 nigdy do nas nie dotarł, a ze sklepów praktycznie zniknęły kompakty.

Obecnie w Nowym Yorku jest wystawa sprzętu foto, na której Samsung jednak jest obecny z dużym stoiskiem. Nie wiem jak to interpretować...
Kompakty mogą zniknąć całkowicie - krążą plotki o przeniesieniu działu inżynieryjnego od kompaktów do rozwoju aparatów w smartfonach -
kto wie czy nie ma w tym ziarna prawdy w sumie to logiczne.
Świetny kompakt Samsunga EX2F bardzo szybko zniknął a konkurencyjny Lumix LX-7 dalej jest w sprzedaży.

ksh
23-10-2015, 21:06
Ja korzystam z zamieszania i mam już obiektywy 16-50, 16, 20, 45 i jak będę miał czas to po testuje, ogólnie teraz po sezonie dość łatwo kupić obiektywy.

HYPER
23-10-2015, 22:07
przeciez nigdy nie bylo ciezko. ba. nawet teraz jest ciezej niz kiedys bywalo.

piwko2
23-10-2015, 22:09
Ja korzystam z zamieszania i mam już obiektywy 16-50, 16, 20, 45 i jak będę miał czas to po testuje, ogólnie teraz po sezonie dość łatwo kupić obiektywy.
To Ty kupiłeś używane 16 i 20, które się wczoraj na Allegro pokazały?

chaos
25-10-2015, 10:03
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/zQWOJNh-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/zQWOJNh.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/9Rwm092-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/9Rwm092.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/M2WNLFo-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/M2WNLFo.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/AeTfRvB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/AeTfRvB.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/O9fecGb-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/O9fecGb.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/bBOaE5C-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/bBOaE5C.jpg)

puch24
25-10-2015, 10:32
Ha! Fajne! Z puszki, czy przeorane jakimś programem?

chaos
25-10-2015, 10:33
przeorane ofkoors

Valdek_Tychy
26-10-2015, 19:34
Panowie i Panie (oczywiście) macie ktoś schemat wężyka spustowego do nx5 albo 10,11 ?

maxwawa
28-10-2015, 10:27
Panowie i Panie (oczywiście) macie ktoś schemat wężyka spustowego do nx5 albo 10,11 ?

może coś z tego wybierzesz?
LINK (http://diydrones.com/profiles/blogs/diy-samsung-trigger-for-apm)
LINK (https://antibore.wordpress.com/category/programming/)

puch24
28-10-2015, 11:42
Nx 5, 10, 11 i 100 mają wtyczkę mini 2,5 mm - chyba pasuje od Pentaxa i niektórych Canonów.

ksh
28-10-2015, 16:43
OLYMPUS OM F.ZUIKO 1.8/50mm
Adapter KECAY OM-NX
NX300

Miałem do wyboru trzy sztuki i zajeło mi godzine wybranie jednej mega ostrej na pełnym otwarciu przysłony, bardzo mi się podoba jak ten obiektyw rysuje bokeh i ogólnie współpraca z bezlusterkowcem, bardzo precyzyjny pierścień i format naleśnikowy jakby nie adapter, chyba pierwszy obiektyw bijący jakością dobrze wybrane heliosy 44M i minolty MD.
Takie próbki przy zachodzie słońca w ogrodzie.

Wszystkie zdjęcia na pełnym otwarciu przysłony.

http://i.imgur.com/kG7b6Q0.jpg
źródło (http://i.imgur.com/kG7b6Q0.jpg)

http://i.imgur.com/36UCrBP.jpg
źródło (http://i.imgur.com/36UCrBP.jpg)

http://i.imgur.com/kfEDfiz.jpg
źródło (http://i.imgur.com/kfEDfiz.jpg)

http://i.imgur.com/Y3ayW20.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Y3ayW20.jpg)

http://i.imgur.com/hT9raAp.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hT9raAp.jpg)

puch24
28-10-2015, 16:51
Fajne, zwłaszcza ostatnia róża.

ksh
28-10-2015, 18:52
No i jeszcze testowo zrobiłem parę zdjęć nowo nabytymi szerokimi obiektywami.
Bardzo podobne obiektywy, muszę więcej zrobić zdjęć bo widzę że nie ma sensu trzymać obu, pierwsze odczucia mam lepsze co do 20-tki ale mam zamiar wybrać się do pewnego kościółka i zobaczę co w takich złych warunkach pokażą te obiektywy.

Samsung 2.8/20mm

http://i.imgur.com/graiIeL.jpg
źródło (http://i.imgur.com/graiIeL.jpg)

Samsung 2.4/16mm

http://i.imgur.com/9rPqGJ4.jpg
źródło (http://i.imgur.com/9rPqGJ4.jpg)

puch24
28-10-2015, 19:18
Ja też mam oba, ale zdecydowanie wolę 2,4/16 - jest szerszy i troszkę jaśniejszy. Natomiast pleśniaków 50mm przestałem używać po zakupie 1,8/45 3D. Jest bardzo ostry, ma szybki i cichy AF.

ksh
28-10-2015, 22:07
Mam 45mm ale używam go do produktów, a jakieś kwiatuszki itp jednak wolę pleśniaki :)

Valdek_Tychy
29-10-2015, 12:19
może coś z tego wybierzesz?
LINK (http://diydrones.com/profiles/blogs/diy-samsung-trigger-for-apm)
LINK (https://antibore.wordpress.com/category/programming/)

Nie zupełnie mi o to chodziło,nx5 ma wtyk mini jack ale dzięki

puch24
29-10-2015, 13:53
Pisałem wyżej, że powinny pasować typowe od Pentaxa i niektóre od Canona, z wtykiem 2,5 mm.

ksh
29-10-2015, 15:50
ahh... kusi ta 60-tka makro na alledrogo, chyba bym wtedy pozbył się już całkiem nikona z micro 60 :)

Zastanawiam się dlaczego w opisach części lamp wymienione jest że ma automatykę TTL z aparatami samsung i pentax, jasiek chińczyki, które do canona i nikona mają swoje modele.
Ktoś się z tym spotkał, czy to błąd w opisie ?

piwko2
29-10-2015, 15:54
Nie jestem pewien, ale chyba chodzi o lustrzanki Smasunga, które były bliźniaczymi modelami Pentaxa.
Z systemem NX to chyba nie zadziała.

puch24
29-10-2015, 17:24
Tak, te lampy opisane jako ttl do Samsunga i Pentaxa działają tylko z lustrzankami Samsunga, które były rebrandowanymi Pentaxami. NXy mają zupełnie inny system TTL.
Chyba jedyną lampą nie-Samsunga jest Metz 44 AF-1, ale dość trudno go u nas kupić w wersji Samsunga NX.

HYPER
29-10-2015, 18:55
ahh... kusi ta 60-tka makro na alledrogo, chyba bym wtedy pozbył się już całkiem nikona z micro 60 :)

poczekaj az zjedzie z ceny do 900-1000zl. ja jednak wole zdecydowanie robic makro Nikonem (moze dlatego, ze mam tylko nx200 a nie jakiegos topowego nx1 czy nx500).

Krzysztof_BB
30-10-2015, 15:39
Mam 45mm ale używam go do produktów, a jakieś kwiatuszki itp jednak wolę pleśniaki :)

No i fajnie ci te "spleśniałe kwiatki" wychodzą.
Ja raczej używam aparatu w celach rejestracyjnych więc bez AF i małego gabarytu byłoby mi niewygodnie.
Z ostatniej podróży moja 16/2,4 zarejestrował wiele pięknych staroci w tym stylu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/staroc2-2.jpg
źródło (http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/030/382/30382504_800.0.jpg/staroc-2.jpg)

Tak ogólnie to bardzo polubiłem NX30 odchylany i wyciągany wizjer jest bardzo praktyczny w wielu sytuacjach.
Tki aparat z matrycą z NX1 byłby dla mnie ok na wiele lat.

Valdek_Tychy
03-11-2015, 17:28
Kupiłem ostatnio adapter z m42 na nx żeby wykorzystać swoje stare obiektywy.Adapter "chodzi" jak powinien ale mam problem z obiektywami manualnymi i tu mam do bardziej "obcykanych" w temacie pytanko: w przypadku nx300 do ostrzenia można korzystać z funkcji focus peaking natomiast mam jeszcze nx5 która tej funkcji nie posiada.W nx5 w przypadku manualnego ostrzenia z obiektywem systemowym (np.po wyłączeniu AF) obraz w wizjerze i na wyświetlaczu powiększa się 4krotnie co ułatwia ostrzenia.W przypadku zastosowania obiektywu z adapterem niestety ta funkcja się nie uruchamia a ostrzenie na oko jest do kitu. Czy jest jakaś opcja włączenia powiększenia obrazu tak żeby działało to z innymi obiektywami? ja przegrzebałem aparat na wszystkie strony i nic nie znalazłem :[

janosik7
03-11-2015, 17:54
Może to pomoże:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-1z-sHDDJs.

Trzeba wcisnąć OK

Valdek_Tychy
03-11-2015, 18:28
Może to pomoże:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-1z-sHDDJs.

Trzeba wcisnąć OK

Nie pomoże bo problem nie tyczy się nx300 tylko nx5 w którym jak wspomniałem wcześniej nie ma funkcji focus peaking. Wcześniej przetrzepałem net wszerz i w dłuż i nie znalazłem nic o współpracy nx 5 czy wcześniejszego modelu nx10 z manualnymi szkłami

puch24
03-11-2015, 19:21
No właśnie, trzeba wcisnąć OK, co powiększy obraz. Być może trzeba jeszcze w menu aparatu wybrać Focus Assist - Enlarge czy jakoś tak. Mnie to powiększanie działało w ten sposób w NX10, i działa w NX11 i NX100.

AdaX666
04-11-2015, 18:56
Mam pytanie odnośnie obiektywu 16-50 PZ
Czy zoom pracuje dość głośno, żeby przeszkadzał przy nagrywaniu filmów?
Kupiłem obiektyw na alledrogo i teraz sie zastanawiam czy tak powinien chodzic
czy ubzdurałem sobie, że powinien chodzić bezszelestnie?

ksh
04-11-2015, 19:47
Chyba ciut głośniej jak w 18-55 III.
Ja kupiłem znajomej do filmowania 20mm.

Mnie wkurza w 16-50 PZ to że nie "zapamiętuje" ogniskowej podczas fotografowania.

puch24
04-11-2015, 20:26
Zoom niestety trochę słychać przy nagrywaniu filmów, ale mz to lepsze, niż poruszający się skokami pierścień zoomu w 18-55. Silnik AF jest za to bardzo cichy.

maxwawa
05-11-2015, 15:42
Zoom niestety trochę słychać przy nagrywaniu filmów, ale mz to lepsze, niż poruszający się skokami pierścień zoomu w 18-55. Silnik AF jest za to bardzo cichy.

...w moim 18-55 pierścień porusza się płynnie bez żadnych skoków i zacięć,
puch24 może Twój jest gdzieś zabrudzony.

Faktycznie w 16-50 podczas zmiany ogniskowej słychać silniczek także na nagranym filmie, generalnie wolę tradycyjny pierścień zooma jak w 18-55 który umożliwia błyskawiczną i bezszelestną zmianę ogniskowej.

puch24
05-11-2015, 19:16
To zależy, która to wersja 18-55, bo istnieją cztery. Dopiero ostatnia, najnowsza, ma inne krzywki sterujące ruchami soczewek i pierścień zooma ma inaczej rozłożone ogniskowe, i dzięki tej zmianie pierścień wreszcie porusza się z równym oporem.

maxwawa
05-11-2015, 21:46
To zależy, która to wersja 18-55, bo istnieją cztery....
ja mam III wersję ale też w internecie nie widzę z numerem IV
chyba że na początku produkcji były jakieś wersje bez oznaczeń i wychodzi na to że III to czwarta wersja.

Valdek_Tychy
05-11-2015, 22:41
He he działa, thanx

puch24
05-11-2015, 23:50
Maxwawa,
- 1 - bez oznaczenia, sprzedawany z NX10 i 5, bez przycisku iFn, plastikowy bagnet
- 2 - oznaczony II, ma iFn, sprzedawany z NX11, plastikowy bagnet
- 3 - oznaczony III, ma metalowy bagnet, sprzedawany z NX20, 300
- 4 - oznaczony też III, ale ma inaczej rozłożone oznaczenia ogniskowych na pierścieniu zooma. Sprzedawany z nowszymi seriami NX20, 300, 30, 1, itp. inne rozłożenie ogniskowych na pierścieniu wynika prawdopodobnie z innego kształtu krzywych prowadnic zespołów soczewek, dzięki czemu opór pierścienia zooma jest równiejszy. W starych wersjach opór jest nierówny i pierścoeń ma skłonność do poruszania się skokami, co widać przy filmowaniu.

AdaX666
06-11-2015, 11:22
skoro ten hałas w 16-50 PZ jest normą to mnie uspokoiliście.
Też bym wolał bezszelestny zoom jak w 18-55 ale u mnie bardziej liczy się rozmiar obiektywu, a 16-50 jest tylko trochę większy od 30/2

puch24
06-11-2015, 11:32
Hałas silnika zooma w PZ16-50 jest o wiele cichszy, niż silnika AF w 20-50, który naprawdę głośno bzyka.

maxwawa
06-11-2015, 16:41
... a 16-50 jest tylko trochę większy od 30/2
no tak ale jak jest wyłączony aparat, bo jak pracuje to zwiększa się jego długość prawie dwukrotnie.

puch24
Dziękuję za szczegółowe informację, nawet nie wiedziałem że jest tyle wersji, ale to dobrze świadczy o firmie że udoskonala swoje obiektywy.
Jak na razie to w żadnym systemie nie widziałem tak dobrego optycznie kit-a 18-55

puch24
06-11-2015, 17:42
Zaletą naleśników nie jest ich malizna w czasie pracy, tylko malizna w czasie przenoszenia. Malizna w czasie pracy przeważnie jest postrzegana jako wada, bo utrudnia posługiwanie się sprzętem. Było kilka takich maleńkich obiektywów-naleśników do lustrzanek - w latach 70-tych był np. Pentax 2,8/40, Chinon 2,8/45, Ricoh 2,8/45, a w latach 90-tych Nikkor-P 2,8/45 - wszystko to były czterosoczewkowe tryplety typu Tessar, o dobrej jakości optycznej, i bardzo płaskie, wystające z aparatu na ok. 2 cm czy nawet mniej. Powodowało to problem z obsługą, bo trudno było uchwycić oddzielnie za pierścień przysłon i za pierścień ostrości. Najczęściej omyłkowo obracało się dwoma pierścieniami na raz, bo znajdowały się zbyt blisko siebie i były zbyt wąskie. Dlatego obiektywy naleśnicze mają dwie strony - dobrą przy przenoszeniu i nienajlepszą przy używaniu.

A w obiektywie 18-55 od początku ludzie skarżyli się na pierścień ogniskowych, poruszający się z nierównomiernym oporem, a więc skokami, co przeszkadzało przy filmowaniu. Fajnie, że to w końcu poprawili, ale zajęło im to ładne parę lat, bo wadę tę wytykano już w najwcześniejszych recenzjach najstarszych aparatów z najstarszą wersją I, a poprawiono to dopiero w wersji 4.

Krzysztof_BB
06-11-2015, 19:01
Dlatego obiektywy naleśnicze mają dwie strony - dobrą przy przenoszeniu i nienajlepszą przy używaniu. .

E tam , w szajsungu wcale nie trzeba tego obiektywu dotykać bo i po co? Ustawiam F2,4 do tego pewny AF punktowy w najmniejszym rozmiarze co pozwala wybrać np. tylko oko i pstryk, pstryk, pstryk :)
A kiedy nie wiem czy F2,4 styknie czy lepiej mieć większą czy mniejszą GO to ustawiam bracketing przysłony i mam 3 takie same z różną GO focie zrobione na różnych przysłonach z ustawionym odstępem.

A w obiektywie 18-55 od początku ludzie skarżyli się na pierścień ogniskowych, poruszający się z nierównomiernym oporem, a więc skokami, co przeszkadzało przy filmowaniu. Fajnie, że to w końcu poprawili, ale zajęło im to ładne parę lat, bo wadę tę wytykano już w najwcześniejszych recenzjach najstarszych aparatów z najstarszą wersją I, a poprawiono to dopiero w wersji 4.

Stary kit faktycznie chodził ciaśniej w okolicach tele po czasie się to wytarło i było OK.
Ten nowy z NX30 chodzi równo i ma metalowy bagnet - ale to jest tak ciemne, że odechciewa się przypinać pomimo tego że naprawdę jest ostry.
Widzę jego zastosowanie tylko do nocnych naświetlań na długich czasach gdzie przymyka się przysłonę albo jakaś wycieczka krajobrazowa gdzie nie przeszkadza kosmicznie duża GO no ale tu pomimo zoomu znowu zaczyna doskwierać jego mały zakres.
Szkoda ,że nie ma 16-300 jak to Tamron zrobił. Jak już zakładać taką ciemnice to niech chociaż ma zoom.
W sumie to myślę nad tym wynalazkiem do Nikona. Powstrzymuje mnie jednak obawa o precyzję AF Nikosia, Trzeba by mieć korpus z kalibracją ff/bf dla różnych ogniskowych. Nie wiem czy D7100/7200 to mają?
Jak dla mnie kluczową zaletą NXa jednak są te naleśniki jasne małe i precyzyjne z AF a przecież bez precyzyjnego AF nie ma aparatu choćby nie wiem jaka super matryca w nim była..

puch24
06-11-2015, 23:47
W bezlusterkowcach z AF-em naleśniki są jak najbardziej wskazane. Automatyczne wyciąganie się PZ16-50 w ogóle mi nie przeszkadza, bardzo dobrze, że też jest naleśnikiem, bo 18-55 ze swoimi rozmiarami lepiej komponuje się z aparatami lustrzankopodobnymi (NX5/10/11/20/30), a w połączeniu z małymi bezwizjerowcami jest nieco karykaturalny.

Natomiast w klasycznych, starych lustrzankach te stare naleśniki były karykaturalne w drugą stronę. Musiały mieć dwa pierścienie nastawcze, i były przez to niewygodne w obsłudze. Ustawiając ostrość zmieniało się niechcący przysłonę i odwrotnie.

Nikony D7x00 mają wszystkie mikroregulację AF, z możliwością zapamiętania ustawień chyba dla 12 obiektywów.

ksh
08-11-2015, 20:31
Ja obecnie zostałem przy 2.4/16mm i 1.7/45mm, oba obiektyw genialne jak dla mnie i spokojnie wystarczają mi do profesjonalnego zastosowania jak i spacerowego pstrykania.

Krzysztof_BB
09-11-2015, 12:01
Nikony D7x00 mają wszystkie mikroregulację AF, z możliwością zapamiętania ustawień chyba dla 12 obiektywów.

Mi chodzi o zapamiętanie korekcji dla tego samego obiektywu zoom w różnych zakresach.
Nic mi po kalibracji gdzie na tele ustawię jakoś to idealne trafianie kiedy po przezoomowaniu na 16 mm pojawi się BF.

Właśnie jestem po przeczytaniu testu nowego Nikkora 16-80 na optycznych no i cóż wg tegoż testu jego AF nie napawa optymizmem...
Mój 18-105 zapięty na D90 wiele razy spudłował nawet na F5,6! Dlatego mam traumę co do lustrzankowego ponoć szybkiego AF - w reklamach tak a w praktyce różnie to bywa.

Ja obecnie zostałem przy 2.4/16mm i 1.7/45mm, oba obiektyw genialne jak dla mnie i spokojnie wystarczają mi do profesjonalnego zastosowania jak i spacerowego pstrykania.

Ja mam jeszcze 30/F2 i przy okazji rybie ślipie dokupię i będzie komplet.
W małej torbie mieszczę cały swój "system" 2 zoomy i 3 naleśniki a nawet jest gdzie wcisnąć mały kompakt premium albo kolejne body NX:)

Bez 20/F2,8 obejdzie się - crop z 16 stki załatwia sprawę.

No ale chyba za dużo pitolimy, dlatego wrzucam coś dla miłośników motoryzacji -legendarne F40 oczywiście czerwone - i tutaj walka z czerwienią tzn. z jej wiernym oddaniem przez NXa czasem może być konieczna:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/f40b-2.jpg
źródło (http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/030/434/30434812_800.0.jpg/f40b.jpg)

puch24
09-11-2015, 12:05
Nie wiem, jaki aparat ma możliwość mikroregulacji dla różnych ogniskowych tego samego obiektywu zoom. Podobno nowe obiektywy Sigmy, jeśli skorzysta się z Sigma USB Dock, pozwalają ustawić mikroregulację oddzielnie dla różnych ogniskowych. Ale wiem o tym tylko tyle, ile czytałem.

Krzysztof_BB
09-11-2015, 12:18
Też nie wiem za wiele tyle tylko, że Canony z wyższej półki taki ficzer mają ale wyższa półka mnie nie interesuje no i tak dokładnie nie wiem jaki jest zakres tego działania.
Jeżeli chodzi o lustrzanki to najbardziej podoba mi się Nikon D7200 choć IMO za tą kasę mógłby oferować choćby 4k.
Z kolei używane D7100 mają mocno zawyżone ceny - tak mocno że lepiej kupić nówkę. Ludzie mają jakieś dziwne wyobrażenie o sprzedawanych używanych zabawkach.
No nic będę musiał zgłębić dane techniczne tych modeli albo gdzieś wyszukam 18-200 do NXa. Do wakacji sporo czasu.

maxwawa
14-11-2015, 11:35
Kupiłem NX30 i w porównaniu do NX300 to:
1. NX30 ma mniejszą żywotność akumulatora - mniej zdjęć/filmów, może przez ten wizjer.
2. Gabaryty: NX300 z 30 f2 idealnie poręczny, tak fajnie wyważony mogłem go włożyć do kieszeni kurtki czy małego piterka był niewiele większy od portfela, z NX30 jednak już tak nie jest.
3. Ciągłe rozkładanie ekranu LCD w NX30 i dopiero obrócenie żeby zrobić zdjęcia np. z dołu jest o wiele mniej komfortowe ale można robić fotki sweet focie na FB - dla mnie bez znaczenia, w NX300 jest szybko i funkcjonalnie.
Przy szybszej akcji boje się że kiedyś urwę ten przegub w NX30.
4. jakość zdjęć i filmów taka sama.

Wniosek: jak ktoś nie potrzebuję wizjera, zdjęć interwałowych, wbudowanej na stałe lampy to gabarytowo/cenowo NX300 jednak jest lepszym wyborem.

ekajana
14-11-2015, 14:10
Hmmm... chyba nie zostałeś fanem większej puszki...

chaos
14-11-2015, 22:28
nx300 16-50 dzisiaj

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/mJXEJW4-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mJXEJW4.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/dki5Btn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/dki5Btn.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/oq2cvhL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/oq2cvhL.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/JoTwwZU-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JoTwwZU.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/GfMmZeH-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GfMmZeH.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/upLzh8r-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/upLzh8r.jpg)

PiKa
14-11-2015, 22:36
Co się stało z niebem?

chaos
14-11-2015, 22:47
ale że co ? z którym ?

PiKa
15-11-2015, 00:30
Straszne przepały na 1 i 4, dziwne rozjaśnienie koło roweru w 3 i koło góry w 2, na ostatnim niebo prawie białe w dolnych rogach i prawie czarne na środku na górze, do tego chmury jakieś takie czarno białe.

Dla mnie to wygląda nienaturalnie. Czy obrabiałeś jakoś te zdjęcia, jakieś program w aparacie miałeś włączony?

chaos
15-11-2015, 00:31
Idze idze ;) naturalnie to w naturze a na zdjeciach jak kto chce ;)

HYPER
15-11-2015, 01:36
nx300 16-50 dzisiaj

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/mJXEJW4-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mJXEJW4.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/dki5Btn-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/dki5Btn.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/oq2cvhL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/oq2cvhL.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/JoTwwZU-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JoTwwZU.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/GfMmZeH-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GfMmZeH.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/upLzh8r-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/upLzh8r.jpg)

piekne foty.
z niebem nic zlego sie nie stalo.
gratulacje.

maxwawa
15-11-2015, 23:46
Piękne okolice, jednak Polska to piękny niedoceniany przez rodaków kraj.

ale faktycznie albo przepaliłeś zdjęcia albo obróbka trochę nie wyszła

PiKa
15-11-2015, 23:53
To strzelam: HDR? :)

maxwawa
15-11-2015, 23:54
Hmmm... chyba nie zostałeś fanem większej puszki...

idzie się przyzwyczaić :)
NX30 ma jednak sporo fajnych opcji dla zaawansowanych i został naprawdę świetne zaprojektowany/oprogramowany
drugie pokrętło z trybem seryjnym itd
świetna aplikacja do sterowania poprzez smartfon/tablet z pełną kontrolą, z zapisem RAW, można nawet z poziomu smartfona zmienić tryby P,A,S,M a myślałem że będzie ubogo jak w NX300 a tutaj jest wypas :)

BaCaaa
16-11-2015, 02:20
idzie się przyzwyczaić :)
NX30 ma jednak sporo fajnych opcji dla zaawansowanych i został naprawdę świetne zaprojektowany/oprogramowany
drugie pokrętło z trybem seryjnym itd
świetna aplikacja do sterowania poprzez smartfon/tablet z pełną kontrolą, z zapisem RAW, można nawet z poziomu smartfona zmienić tryby P,A,S,M a myślałem że będzie ubogo jak w NX300 a tutaj jest wypas :)
A filmować można zdalnie???

maxwawa
16-11-2015, 11:59
A filmować można zdalnie???
oczywiście,
można nawet podczas filmowania wybierać na smartphonie punk gdzie aparat ma ustawić AF

Krzysztof_BB
16-11-2015, 17:00
Kupiłem NX30 i w porównaniu do NX300 to:
1. NX30 ma mniejszą żywotność akumulatora - mniej zdjęć/filmów, może przez ten wizjer.
2. Gabaryty: NX300 z 30 f2 idealnie poręczny, tak fajnie wyważony mogłem go włożyć do kieszeni kurtki czy małego piterka był niewiele większy od portfela, z NX30 jednak już tak nie jest.
3. Ciągłe rozkładanie ekranu LCD w NX30 i dopiero obrócenie żeby zrobić zdjęcia np. z dołu jest o wiele mniej komfortowe ale można robić fotki sweet focie na FB - dla mnie bez znaczenia, w NX300 jest szybko i funkcjonalnie.
Przy szybszej akcji boje się że kiedyś urwę ten przegub w NX30.
4. jakość zdjęć i filmów taka sama.

Wniosek: jak ktoś nie potrzebuję wizjera, zdjęć interwałowych, wbudowanej na stałe lampy to gabarytowo/cenowo NX300 jednak jest lepszym wyborem.

O to mam kolegę:)
Co do ekranu to przecież możesz go ustawić" taflą do oczu" i nie rozkładać.
Ja jednak używam wizjera a ekran otwieram kiedy muszę np. na koncercie kiedy trzeba rękę w górę wyciągnąć itp.

Żywotność akumulatora dla mnie bardzo dobra - za jednym zamachem trzasnąłem prawie 800 fotek w tym kilka z lampą wbudowaną...
Może to całe fi fi miałeś włączone?

A z ciekawości- jak oceniasz w kwestii porównania AF?

Mój egzempel już pół roku mi służy i bardzo go lubię.
Większy rozmiar owszem ciut większej kieszeni wymaga ale przy dłuższym użytkowaniu jest jednak wygodniejszy w trzymaniu i obsłudze.
Do tego jest lekki więc "imprezowe" fotografowanie nie męczy jak lustrzanką.

chaos
16-11-2015, 20:19
To strzelam: HDR? :)

nie, normalnie pomieszałem w gimpie i wyszło

maxwawa
16-11-2015, 22:32
A z ciekawości- jak oceniasz w kwestii porównania AF?

Może to kogoś zdziwić ale w sztucznym oświetleniu, bez doświetlania sceny przez aparaty NX300 jest szybszy od NX30 nie było tak za każdym razem ale w większości przypadków (70%) jednak tak
W obu body jak i szkłach najnowszy firmware, szkła dla pewności były zamieniane a opcje w aparacie takie same.
jak nNX300 był szybszy to tak około 0,3-0,6s.
a jak doprowadziłem do sytuacji gdzie obydwa body musiały sobie doświetlać scenę testową to w NX300 od razu sobie doświetla a w NX30 jest zawsze lekka zwłoka
a jak w dziennym to dam znać jutro.

maxwawa
17-11-2015, 10:53
W świetle żarowym robiłem test tylko na nastawie A - priorytet przysłony.

W trybie AUTO w świetle dziennym gdzie aparaty miały za mało światła i musiały doświetlać zielonym światłem , jednak NX30 od razu sobie doświetla (czego nie robi na innym nastawach) i AF pracuję bardzo szybko i tak samo jak w NX300.

W świetle dziennym AF w NX300 i NX30 pracuję podobnie ale dziwna sytuacja.
w trybach P i A aparaty pracują podobnie w S NX30 jest nieznacznie szybszy
natomiast jeszcze szybszy jest w trybie ... AUTO którego Ja nigdy nie uzywam.

Wniosek taki że wystarczy zmienic algorytmy w firmware AF NX30 i będzie OK.
Na dzień dzisiejszy ogólną pracę AF oceniłbym na:
NX300 - 4,9/5
MX30 - 4,5/5

natomiast najfajniejsza rzecz to skuteczność AF
tam gdzie jest ustawiana ostrość to zawsze tam będzie.
Nie ma nigdy zjawiska back focusu czy front focusu jak to ma miejsce w lustrzankach.

HYPER
17-11-2015, 10:59
to oczywiste, bo jest inny mechanizm ustawiania ostrosci.