Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung NX 300
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
yugolex -ie,
Popełniłeś trzytysięczny wpis w tym temacie.
yugolex -ie,
Popełniłeś trzytysięczny wpis w tym temacie.
Ktoś musiał ;) Padło na mnie ;) To co, lecimy teraz do 5000? ;)
Słuchajcie koledzy jak wygląda w tym aparacie sprawa zdalnego celownika za pomocą telefonu przez WiFi? Czy da się szybko celować? Czy dostępne są przy robieniu zdjęć z komórki tryby PSAM? Da się zrobić serię? Jakie w ogóle takie sterowanie ma możliwości?
NX30, i, o ile wiem, NX500 i NX1 mają dobre możliwości sterowania z komórki.
Wcześniejsze modele - bardzo słabe, ograniczone, tylko tryb full auto.
NX500 oraz NX1 ma bez wątpienia ten sam program do obsługi. Można zmieniać chyba wszystko co w aparacie, a na pewno większość.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/1bdf0bb52c1608127e23af817cd9e4a2-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/1bdf0bb52c1608127e23af817cd9e4a2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/be3175c0e638d1216cdbaddaf173c240-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/be3175c0e638d1216cdbaddaf173c240.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/40e129602049b3b0ad1a59d7002ed3d5-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/40e129602049b3b0ad1a59d7002ed3d5.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/5de9cb1ebc26feb762cfb5ace7e6e257-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/5de9cb1ebc26feb762cfb5ace7e6e257.jpg)
Screeny ciemne, bo jasność telefonu mam ustawioną na min.
Program do obsługi NX300 oraz NX1000 jest uboższy - oferuje o wiele mniej możliwości. W zasadzie z grubsza to chyba tylko wyzwolenie migawki. Ten od NX500 można zmieniać parametry i przeskakiwać miedzy programami. Min dlatego polowałem na NX500.
Nie wiem, który z nich obsługuje NX30?
Jak się uda wieczorem, to może jakieś porównanie zrobię.
A jak z szybkością działania? Nadaje się sterowanie WiFi do szybszych akcji?
To będę musiał sprawdzić. Z reguły używałem tego do akcji statycznych - gdy chciałem być na zdjęciach rodzinnych. Do szybkich akcji po prostu operowałem aparatem.
Po jednorazowym sparowaniu aparatu i telefonu sprawa jest szybka. Każdorazowa akcja bezprzewodowa wymaga: w telefonie włącza się skrót do programu, w aparacie przycisk mobile. Czyli minimalna ilość pracy. Urządzenia szukają się. Dziś akurat trochę to trwało jakieś parenascie sekund? 20kilka?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/9759c5070b084da7671b6773c1dfe8d6-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/9759c5070b084da7671b6773c1dfe8d6.jpg)
Tryb manualny.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/9e6efec7e28624ce3969cf17bd95e17a-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170610/9e6efec7e28624ce3969cf17bd95e17a.jpg)
Zmiana ogniskowej PZ.
Punkt ostrości? Palcem na telefonie w odpowiednie miejsce kadru. Od tapnięcia do wyzwolenia migawki? Jakieś 0,5 sekundy. Zmiana ostrości i wykonanie zdjęcia. Jakość RAW + JPG super fine. Innych nie używam. Aktywny AF, napęd pojedynczo. Te około 0,5 sekundy to najdłuższy czas.
Tapnięcie na aparacie - ze 2-3 x szybciej niż bezprzewodowo.
Bezprzewodowo, dla obiektów w podobnej odległości bez jakiegoś przeostrzania wyraźnie szybciej. Przy naciśnięciu wirtualnego spustu migawki - także wyraźnie szybciej. Nie jest źle. Najlepiej to samemu przetestować. Ciężko nawet takie czasy pomierzyć.
Jakbyś był w okolicach trójmiasta to daj znać. Będziesz mógł zobaczyć na żywo.
Dzięki wielkie za testy. Dla mnie bomba, a nie wiesz czy Samsung 3300 ma tak samo czy tylko 500 tka?
Mógłbyś sprawdzić, jaki czas upływa od naciśnięcia wyzwolenia w telefonie a wyzwolenia migawki w aparacie?
Najbardziej rozbudowany softt ma tylko NX500 i NX1, reszta ma sporo mniej opcji, nie wiem czy NX30 miał coś więcej niż modele NX1000, NX3000 i NX300.
Dzięki wielkie za testy. Dla mnie bomba, a nie wiesz czy Samsung 3300 ma tak samo czy tylko 500 tka?
Mógłbyś sprawdzić, jaki czas upływa od naciśnięcia wyzwolenia w telefonie a wyzwolenia migawki w aparacie?
Jak napisał koesh. Na pewno NX500 i NX1 mają ten rozbudowany soft.
NX1000, NX300 na pewno mają ten uproszczony. Podejrzewam, że serie 2000, 3000 też mają uproszczony. Starsze modele też. NX30 może być zagadką. To wyższa seria niż NX300 i NX500. Ale starszy niż NX1 i NX500.
Ten uproszczony soft mam w NX1000, dawno go nie używałem. Sprawdzę przy okazji.
Od naciśnięcia spustu w telefonie do wyzwolenia migawki aparatu mija poniżej 0,5 sekundy. To najdłuższy czas przy RAW + jpg SFine. Af dotykowy na ekranie smartfona razem z przeostrzeniem AF.
Najlepiej będzie jak jednym bezlustrem nagram film i wrzucę na sieć do pobrania.
draco_krk
11-06-2017, 15:55
NX30 ma tą uproszczoną wersję, nie wygląda tak jak ta na zdjęciach powyżej. Używacie Samsung Smart Camera App.?
Do NX1000 Samsung Remote Viewfinder - to ta prosta.
Do NX500 Samsung Camera Manager - to ta ze zdjęć. Mocno rozbudowana.
Qrna chata. Mój smarkfon za cholerę nie chce się połączyć. Już kiedyś to rozwiązywałem, ale nie pamiętam jak. :-(
draco_krk
12-06-2017, 07:25
Może kwestia wersji systemu. Telefonem z Androidem (7.1.2) nie udało się połączyć, z kolei iPad od razu się połączył.
To dopiero byłaby porażka. Nie brałem tego pod uwagę, ale rzeczywiście. Aktualizacje androida w którymś momencie mogłyby doprowadzić, że pewnego fatalnego dnia, aplikacja Samsunga przestanie się odpalać.
Mam Androida 5.0. Aplikacja do NX500 działa, tej do NX1000 dawno nie sprawdzałem. Tak dawno, że nawet nie pamiętam, czy na tym telefonie była w ogóle sprawdzana, czy tylko zainstalowana?
Fakt, na tym telefonie jest And 7, ale był And 6, i też nie chciał. Z telefonem Samsunga z And 4 też miałem problemy kiedyś, ale w końcu się odpaliło. Spróbowałem z innym, starszym i bardzo badziewiastym telefonem z And 5, i uruchomiło się. Z tym, że ani Samsung Remote Viewfinder, ani Samsung Camera Manager, tylko jeszcze inna aplikacja! :-D
Samsung Remote Viewfinder jest do starszych aparatów z WiFi, np. NX1000 i NX20, a Samsung Camera Manager - tylko do NX500 i NX1. :-)
Do modeli pośrednich jest aplikacja Samsung Smart Camera App.
W połączeniu z modelami WB350F, NX300, i NX2000 możliwości są zupełnie minimalne, takie jak z Remote Viewfinder (praktycznie tylko zrobienie zdjęcia w trybie Auto), ale z NX30 - są bardzo podobne do tego, co pokazaliście wyżej - można przełączać tryby itd.
Niestety - to kolejny minus wynikający z faktu że system NX "umar" :( Apka działa i jest fantastyczna, ale tylko z androidem 5.xx na innych wersjach albo trzeba jakieś cuda wyczyniać, albo nie działa i już. Gdyby system żył - aktualizacje do najnowszych wersji Androida nie byłyby dla Samsunga (potentata w branży przecież) najmniejszym problemem.
Ot, karma... :(
Koledzy dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Szukam czegoś taniego do streeta co bym oprócz mojej Nokii 808 miał zawsze w kieszeni i zainteresowałem się tymi aparatami, bo ktoś go polecał w wątku o najtańszych aparatach bezlusterkowych. Szukam czegoś, żeby było dobrym narzędziem a żebym nie płakał jak ktoś mi go ukradnie.
Myślałem o NX1000 czy 1100, ale jak pokazaliście możliwości appki do sterowania parametrami aparatu z telefonu to wolałbym tę lepszą.
W ogóle głośno te Samsungi kłapią migawką? Wiecie, gdzie można dobrze kupić używkę?
...oprócz mojej Nokii 808 miał zawsze w kieszeni...
Czy mógłbyś pokazać 2-3 fotki z Nokii 808 bez obróbki w rozmiarze 1200x900 lub przesłać mi mailem.
Jeżeli tak to podam maila na PW.
Śprotek, choć pomysł na bezlustro spod znaku NX jest nienajgorszy to trzeba mieć z tyłu głowy to, że Samsung niestety wycofał się z rynku foto, uśmiercając system NX. Oznacza to że aparaty można jeszcze kupić w przyzwoitych powiedzmy pieniążkach (co policzyć trzeba na plus) ale, żeby nie było za różowo - są też minusy i to spore: brak kompletnie już niemal akcesoriów, coraz mniejszy rynek obiektywów (przez co ich ceny potrafią być wysokie), brak wsparcia (tak serwisowego jak i ze strony producenta, ot na przykładzie apki to widać na przykład, niby jest ale tylko do starego androida), wreszcie - brak perspektyw, czyli każda inwestycja w system (każde dodatkowe szkło, lampa, cokolwiek) to pieniążki włożone nieboszczykowi do marynarki przed zamknięciem wieka trumny...
Nie zrozum mnie źle - kocham moje NXy i uważam że to genialne aparaty, znacząco wyprzedzające konkurentów, którym niejednokrotnie do tej pory nie udaje się dogonić martwego już od 3 bodajże lat systemu. Ale patrząc na sprawę uczciwie - trzeba rozważyć za i przeciw.
Temat kłapania migawki był poruszany na tym wątku jakieś kilka dni temu - przejrzyj posty kilka stron do tyłu. W skrócie - ponoć najdotkliwiej odczuwalna jest migawka w korpusach 3-cyfrowych (100, 200, 300, 500). Ja osobiście z moimi wielkimi, graślawymi łapskami - nie odczuwam tego jakoś mocno, w sensie - czuć że migawka pracuje, ale nie zdarzyło mi się jeszcze poruszyć fotki z tego powodu, mimo że już kilka/kilkanaście tysięcy klapnięć każdy z aparatów zrobił (nie liczę). Co do głośności migawki... nie jest ani przesadnie głośna, ani niesłyszalna (wiem, to mało konkretna odpowiedź, ale taki fakt, nie zwróciła mojej uwagi ani jako specjalnie cicha ani jako głośna - więc myślę, że jest na jako takim, średnim poziomie).
Właśnie do szeroko rozumianego streeta, zostawiłem sobie tego NX1000.
Plan był mieć go przy sobie, w kieszeni kurtki, plecaku, saszetce, saszetce rowerowej itp...
Jakość APS-C w kieszeni. Tania alternatywa. Wymienne obiektywy.
Powiększenie rodziny trochę zmieniło plany. Nie ma czasu na szwędanie się z aparatem. A jak już mam zabrać dzieciaki na spacer - biorę najlepsze co mam - NX500... W końcu to będą najlepsze wspomnienia z życia, to i jakość musi być najlepsza :)
A że niewiele miejsca i wagi to zajmuje, zawsze go gdzieś wcisnę.
FelTom - w 100% się zgadzam z takim podejściem. 500-ka jest poręczna, lekka, wygodna, no i wyciska co się da z APS-C :) Cudo a nie aparat :)
Jeszcze raz dzięki Wam za sugestie i odpowiedzi. Czyli 500-tka ma ten zaawansowany program Wifi, tylko czy Android 6 go obsługuje? Bo oba moje urządzenia mobilne pracują pod szóstką.
Co do tego, że system umarł to nie ma to dla mnie znaczenia, ważne, że jest to APS-C, ma jaką taką optykę i potrafi kosztować za używane do 1000 z obiektywem , nie będę płakał jak coś mi się z nim stanie.
waldek, podrzuć maila na PW, to chętnie Ci coś surowego wyślę z N808 ;)
A czy NX1000 jest znacząco mniejszy od NX500?
Znacie może kogoś, kto chce sprzedać dobry egzemplarz NX w dobrej :) cenie?
Dokładnie tak yugolex. Wcześniej miał być zawsze przy sobie NX1000, bez obawy o ewentualną stratę. Jak planuje Śprotek. I może do tej koncepcji wrócę. Ale rzecz jasna w sytuacji spacerów z dzieciakami czy jakiś rodzinnych okazji, NX500 będzie zamiast.
NX1000 to też dobra jakość. Z racji gabarytów mógłby być cały czas pod ręką.
Odnośnie tego, że NX umarł, mogą być komplikacje z serwisem. Ewentualny brak części martwi najbardziej.
Jeden obiektyw, ten szeroki 12-24 miewał problemy. Kilka osób pisało. Raczej nie brałbym go pod uwagę. Pokrętło trybów tematycznych w NX300 i NX1000 miewało problemy. Mam nadzieję, że nasi forumowi specjaliści byliby w stanie je naprawić. Jeśli nie, to słabo i na zapas wolę nie wiedzieć.
Ceny obiektywów rosną, bo coraz ich mniej. Choć powinny tanieć, bo system martwy.
Ostatnio dużo filmuję. Później na TV, 50", 4K i ... Obraz petarda. Co Wam będę dużo mówił. Opad szczęki.
Edit. Nawet żona, który niechętna była zakupom, stwierdza, że bardzo ładnie to wygląda.
Uważam, że za ileś lat, jak będziemy dziadkami, pamiątka będzie fantastyczna.
Śprotek - chodzi o androida 5.xx, na 6.xx mogą być problemy (chociaż nie muszą). Co do wielkości - zajrzyj tu: http://camerasize.com/compare/#627,320 różnica w wielkości jest, ale czy jakaś kolosalna? No nie wiem ;)
FelTom - fakt, ja dysponuję tylko FHD, a i tak obraz jest żyletka, piękności. Swoją drogą - jeszcze nie robiłem żadnego filmu 3D, mam TV3D (też od Samsunga), i 45mm3D, jakoś jeszcze się nie zebrałem żeby to przetestować :)
Edit: A jeszcze co do żony - moja nawet dziś przyznała wybierając zdjęcia do fotoksiążki że jest ogromna różnica w zdjęciach w porównaniu do tych sprzed roku/dwóch ;) Czyli jednak jakiś tam progres jest ;) No i żona szczęśliwa, a to najważniejsze ;)
Na androidzie 6 apka chodzi bezproblemowo. niestety aktualizacja do wersji 7 powoduje brak mozliwosci polaczenia z aparatem.
Na androidzie 6 apka chodzi bezproblemowo. niestety aktualizacja do wersji 7 powoduje brak mozliwosci polaczenia z aparatem.
To zależy chyba jeszcze od telefonu jeszcze, HYPER - u mnie na przykład, na Androidzie 6.0 na Motoroli G2 nie chce działać apka. Może coś robiłem źle, nie wiem ;)
...
FelTom - fakt, ja dysponuję tylko FHD, a i tak obraz jest żyletka, piękności. Swoją drogą - jeszcze nie robiłem żadnego filmu 3D, mam TV3D (też od Samsunga), i 45mm3D, jakoś jeszcze się nie zebrałem żeby to przetestować :)
Edit: A jeszcze co do żony - moja nawet dziś przyznała wybierając zdjęcia do fotoksiążki że jest ogromna różnica w zdjęciach w porównaniu do tych sprzed roku/dwóch ;) Czyli jednak jakiś tam progres jest ;) No i żona szczęśliwa, a to najważniejsze ;)
Filmy 3D rzecz jasna już uskuteczniałem. To trzeba by zobaczyć samemu, bo opisać ciężko. Nie jest to 3D rodem z programów do animacji komputerowej, ale coś bardziej na zasadzie wieloplanowości. Na forum często widuję opinie, że na krótkich ogniskowych wypowiadajacy się forumowicz odczuwa wrażenie przestrzenności, trójwymiarowości czy jakoś tak. No na tym samsungowym 3D to wrażenie jest pełniejsze. Dochodzą relacje z dalszymi planami w zależności od miejsca oglądania. Mam TV Panasonnica 3D 4K. Jeszcze sprzed ery HDR, ale ten model podobno spokojnie mógłby to mieć. W każdym razie, jak oglądam na TV, to miejsca w których wyświetlacz aparatu pokazywał zacienione lub przepalone... Na TV już takie nie są. Wygląda to mniej więcej tak, jak widziałem to na żywo. Micha sama się uśmiecha po prostu.
Szczęśliwa żona to podstawa :) Na szczęście system NX należy do najtańszych. Łatwo wytłumaczyć, że mam jakość obrazu takiego D7200, D500, kosztujących 4-8 tyś. w cenie 2tyś. Nie mówię tu rzecz jasna o wszystkich możliwościach, ale o jakości obrazu. O Canonach z litości nawet nie wspomnę XD
Tylko przez TV drastycznie spadła ilość wywoływanych zdjęć :(
Haha :)
U mnie NXy sprawiły, że żona w ogóle ma entuzjastyczne podejście do zakupów fotograficznych, bo każdy nowy zakup daje coraz więcej coraz lepszych fotek. Nawet mi zaczyna czasem mówić o rozważeniu odpłatnego fotografowania, ale nie spieszę się z tym. Dla mnie to hobby, a jak życie uczy - dopóki hobby pozostaje rozrywką, sposobem spędzania wolnego czasu, ale bez jakiejś obowiązkowej systematyczności, pełnego zaangażowania - dopóty sprawia ogromną satysfakcję. Nie chciałbym ryzykować utraty tej radości, którą czerpię z fotografowania na poczet jakichś wyimaginowanych profitów z tego płynących. Zresztą - o jakich profitach mowa, NXy to nie sprzęt profesjonalny, a zrobienie paru (nawet może ładnych) fotek na imprezie rodzinnej raz na jakiś czas, to zupełnie inne obciążenie sprzętu niż regularne trzaskanie fot :) No chyba, że kiedyś sprawię sobie NX1, jak znajdę wolne 4tys ;)
Mam pytanko - czy masz może możliwość zrobienia tetheringu obrazu z aparatu na TV? Najlepiej bezprzewodowo rzecz jasna. W ostateczności, może poprzez przewód HDMI?
Na razie próbowałem bezprzewodowo i albo nie jest to możliwe, ale potrzeba jakiś wyższych informatycznych zdolności ;)
Mógłbym ewentualnie próbować przez kompa, ale wolałbym go nie odpalać.
Taka funkcja dopiero była by petardą. Wyświetlacz 50", dokładność, możliwość kontroli obrazu taka, że fotografowie nawet w studio nie mają ;)
NX1 można podłączyć do telewizora poprzez HDMI i mieć podgląd podczas robienia zdjęć i oglądanie
zrobionych zdjęć z cztero-krotnym powiększeniem.
Niestety mimo możliwości wybrania w aparacie wyświetlania obrazu o rozdzielczości 4096x2160p
funkcje fotograficzne są dostępne tylko wtedy gdy jako rozdzielczość wyjścia HDMI jest wybrane 1080p.
Taki komunikat mi się wyświetlił po podłączeniu aparatu do telewizora UHD Samsunga.
Dobrze gadacie. Ja, choć mam tych nxów za dużo, w pewnej chwili zacząłem myśleć o NX1000/1100 "bez wielkiego żalu do kieszeni". ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/11967502_tetheringczylienterthematrix-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/11967502/tethering--czyli-enter-the-matrix#w)
Postanowiłem sprawdzić tethering TV przez HDMI. Działa jak ta lala. Choć chciałoby się bezprzewodowo... Trzeba spróbować to ogarnąć. Możliwości jak widać sporo. A widok tak szczegółowy jak w studio.
Przy okazji, poziomica to nie wszystko. Znaleźć płaszczyznę prostopadłą to prawdziwa sztuka !! Szkoda, że czasu dla Gimpa zabrakło ;)
puch24 - ja Tobie NX500 życzę !!! Gwarantuję, że nie spojrzysz na nic innego ;)
Wiem. Ale NX1000 "troszkę" tańszy.
Dzień dobry koledzy :)
FelTom, niestety - dopiero dziś przeczytałem Twój post, zresztą i tak nie mam odpowiedniego kabla żeby podłączyć aparat do TV. Mam tylko USB, a potrzebny jest HDMI zdaje się (microHDMI ---> HDMI dokładnie). W każdym razie - widzę, że sobie poradziłeś bardzo dobrze :) Swoją drogą - jak to wygląda z opóźnieniem przy takim podłączeniu? Bo nad tym chyba trzeba byłoby się zastanowić przy próbie bezprzewodowego tetheringu - ilość danych króte musiałyby być przesyłane w czasie rzeczywistym jest spora, nie wiem czy (i ewentualnie jak) sprawdziłoby się to w praktyce.
A może ktoś próbował?
PS. Baterię podładuj ;)
puch24 - sporo tańszy nawet, wczoraj zaglądałem na znany portal aukcyjny, gdzie jest akurat jeden czy dwa powystawowy za jakieś śmieszne kwoty (<600zł). Mimo wszystko, zgodzę się z FelTom - trudno chcieć czegoś więcej niż NX500, potwierdzone info ;)
Właśnie widziałem te aukcje za ~600 zł i bałbym się, napisałem nawet wątek na naszym Rynku. Sprzedawca to chyba jakiś janusz biznesu, adres na gmailu, brak możliwości odbioru osobistego. Na Alle od sześciu miesięcy. Można 600 zł wtopić, kto wie w jakim stanie naprawdę są te aparaty, jaką mają matrycę. No i bez obiektywu też się nie sprawdzi, a to samo body. To są nx3300, czyli nie nx500.
Jakie korzyści ma 500 nad 1000 oprócz tej aplikacji? Widzę dość wyraźny wzrost dynamiki, 12EV w nx1000 w stosunku do 14 w nx500. 2EV to bardzo dużo. Czas 1/6000, co jeszcze pominąłem? :)
...Jakie korzyści ma 500 nad 1000 oprócz tej aplikacji? Widzę dość wyraźny wzrost dynamiki, 12EV w nx1000 w stosunku do 14 w nx500. 2EV to bardzo dużo. Czas 1/6000, co jeszcze pominąłem? :)
28MP matryca, filmy 4K, lepszy procesor, obracany ekran (na dodatek - dotykowy), wbudowany Bluetooth i NFC, większy bufor (choć i tak nie za duży), większe maksymalne i użyteczne ISO, i zdaje się że w NX1000 nie ma FocusPeaking (ale tego nie jestem pewny)
To tak na szybko...
Ogólnie rzecz ujmując - NX500 to wilk w owczej skórze, wygląda niepozornie, a to wciąż jeden z lepszych bezlusterkowców, mimo że już od dawna nie produkowany...
NX1 można podłączyć do telewizora poprzez HDMI i mieć podgląd podczas robienia zdjęć i oglądanie
zrobionych zdjęć z cztero-krotnym powiększeniem.
Niestety mimo możliwości wybrania w aparacie wyświetlania obrazu o rozdzielczości 4096x2160p
funkcje fotograficzne są dostępne tylko wtedy gdy jako rozdzielczość wyjścia HDMI jest wybrane 1080p.
Taki komunikat mi się wyświetlił po podłączeniu aparatu do telewizora UHD Samsunga.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/0b44ff49eb823881c8a88194edf22ce6-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170613/0b44ff49eb823881c8a88194edf22ce6.jpg)
Rozdzielczość wykonanego zdjecia, które chwilę po zrobieniu zostało bezprzewodowo przesłane do telefonu :)
Czyli tethering robionych zdjęć bez ograniczeń.
Z przesyłaniem przez HDMI obrazu jest niestety tak jak napisałeś - tylko 1080p. Czyli na TV wyświetla "tylko" FHD.
Wiem. Ale NX1000 "troszkę" tańszy.
Nie miałem na myśli tego, żebyś wyprówał żyły, żeby go kupić. Życzyłem, żeby to był w miarę bezbolesny zakup. Jakaś wygrana w totka ;) Albo bardziej przyziemnie: premia w pracy lub podwyżka...
yugolex - opóźnienie nieodczuwalne. Albo byłem zbyt zachwycony obrazem, żeby to odczuć ;)
Kabel miałem kupiony już wcześniej, tylko trochę go szukałem.
Zabawa przednia.
Śprotek - NX500 to nie tylko jeden z lepszych bezlusterkowców, to jeden z lepszych aparatów z matrycą formatu DX w ogóle.
Niestety, jego obecne ceny choć adekwatne do możliwości, są nieadekwatne do sytuacji systemu - ewentualne problemy serwisowe.
Kupowałem za około 2tyś. I tyle bym go wycenił w tej sytuacji. Podobno można dostać za 4tyś, a bez wsparcia serwisu to już za duże ryzyko.
Na minus to bufor i związane z tym momentami lagi. D500 to bez wątpienia nie jest. Brak wizjera.
Na plus - cała reszta. Od jakości obrazka, video, egronomi, obsługi, wyglądu, możliwości sterowania bezprzewodowego i tetheringu...
A jakby porównać tego NX3300 z NX500? Widzę, że matryca inna: CMOS vs BSI CMOS, czas też maksymalny różny: 1/4000 vs 1/6000 a jak jest z rozpiętością tonalną? appką do Wifi? Szybkością działania? Faktycznie, 600 zł stracić na ulicy nie żal, a dawać 2k za bezlusterkowiec podczas gdy mam FF Nikona i szklarnię....
A jakby porównać tego NX3300 z NX500? Widzę, że matryca inna: CMOS vs BSI CMOS, czas też maksymalny różny: 1/4000 vs 1/6000 a jak jest z rozpiętością tonalną? appką do Wifi? Szybkością działania? Faktycznie, 600 zł stracić na ulicy nie żal, a dawać 2k za bezlusterkowiec podczas gdy mam FF Nikona i szklarnię....
Śprotek - jak by Ci to powiedzieć... Cena z czegoś wynika :) NX500 trudno porównać z czymkolwiek innym niż topowym NX1 - de facto 500ka to nieco tylko okrojona wersja flagowca. Różnice techniczne łatwo wyłapiesz z pomocą dowolnej strony porównującej aparaty - wystarczy w wyszukiwarce wklepać frazę: "NX3300 vs NX500" czy jakiekolwiek inne porównanie przyjdzie Ci do głowy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/674be9b079556e5f7061813deb4c87c2-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170613/674be9b079556e5f7061813deb4c87c2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/021c5cd15408428cdf136876e112565b-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170613/021c5cd15408428cdf136876e112565b.jpg)
Porównanie matryc NX500 z FF i topowymi DX. Czego chcieć więcej?
Przy tym NX500 ma największą rozdzielczość z formatu DX, co rzecz jasna przekłada się na bufor.
A szczegółowość zdjęć przy tej rozdzielczości i jakości?
Porównał bym go jako odpowiednik D800 ze względu na wysoką rozdzielczość oraz plusy i minusy z tym związane. D800 rzecz jasna nie miałem i nie mam. Tak na podstawie mojego użytkowania NX500 i tego co czytałem o D800, taka analogia mi się nasunęła.
Odnośnie możliwości i użytkowania? Nie jest to wykastrowany Canon czy Nikon. Ma to chyba wszystko czego do szczęścia potrzeba.
Może wizjer i GPS by się przydał..
Najlepiej pobrać instrukcję obsługi. Sam przed kupnem ściągnąłem i przeczytałem.
FelTom, gratki, Twój tysięczny post, a tym samym - zmiana statusu na Gaduła :)
A co do NX500 - nic dodać, nic ująć :)
NX3000/3300 to bardzo uproszczony aparat w porównaniu do NX500, tak jak NX1000/1100 jest uproszczony w porównaniu do NX3300/3000. NX500 na pewno jest świetnym aparatem, to o wiele więcej aparatu w aparacie niż NX300. Więc rozumiem wszystkie argumenty za 500, no ale właśnie potrzebowałbym 500. Plus. ;-)
yugolex, dzięki. Nawet nie zauważyłem kiedy stuknęło. No i fajnie, że to w tym wątku :)
puch24 - to też pomysł!! Do tego świetny. :)
To najprzyjemniej zarobione pieniądze w życiu!! XD
Kurczaki Panowie...,
Faktycznie kusi mnie NX. Za 3300 z odchylanym ekranikiem ten janusz biznesu chce 589 zł. Przesłał mi więcej zdjęc, aparat ma cały porysowany ekran. Facet sam nie wiedział, czy mają wersje ze srebrną górą, stanęło na tym, że mają czarne.
Pisze, że z obiektywem sprzeda mi za 1000.
Jak za sprzęt używany, powystawowy, bez gwarancji (ich gwarancję niby 6 miesięcy pewnie można sobie w d. wsadzić) to chyba ciut za dużo?
Ale NX 3300 ma odchylany ekran i tę skomplikowaną aplikację do wyzwalania zdalnego - co dla mnie na ulicy byłoby super.
Macie jakieś inne źródła NX 3300 w lepszym stanie? Może znacie kogoś, kto chce sprzedać? Na NX500 raczej się nie szarpnę, a NX1000 byłby fajny, gdyby nie brak odchylanego ekranu (spuszczony wzrok w dół ułatwia robienie streeta, nie płoszy się ludzi bo de facto nie patrzy się na nich bezpośrednio- coś jak przez kominek aparatów średnioformatowych).
Ja dla znajomej polowałem miesiąc i trafiłem na praktycznie nówke NX300 z 16-50PZ za 890zł ale to był styczeń/luty, a wtedy więcej sprzętu w ogłoszeniach.
Niby NX3300 jest nowszy...
Chyba pozostanie mi polować. Bo po tym chyba czołg jeździł:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/6YRv9AG-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/6YRv9AG.jpg)
Facet handluje na Alle mydłem i powidłem, sprzedaje aparaty po 5K (Samsung NX1). Niby ma tylko jeden negatyw. ale widząc ten wyświetlacz jakoś cięzko mi uwierzyć, że aparat był tylko powystawowy....
Z handlem niewiele pomogę. Szczególnie, że teraz tylko powystawowe albo używane. Czyli źródła mniej pewne. Nie zaglądam już nawet, żeby nie kusiło.
Dziś filmowałem sobie w 3D i ... Chyba gimbala muszę kupić. 45/1.8 3D w tym trybie af dość sporo kłopotów dziś miał. Brak stabilizacji przy filmowaniu jest odczuwalny. Sporo też elementów blisko siebie w różnych odległościach.
Fajnie byłoby kupić jakiś od dziewczyny, która pstrykała sobie selfie na wakacjach i nie zniszczyła aparatu.
Powystawowy też powinien być w dobrym stanie, ale ten tutaj to chyba jakaś porażka, kto niby na tej wystawie tak mu zarysował ekran LCD ? Widać, że janusz wziął ze złomu i chce zarobić.
Cóż, pozostaje mi polowanie, jestem zdecydowany na NX 3300, ma rozbudowaną obsługę przez WiFi, a NX500 na ulicę za drogi.
Jesteś pewien, że NX3300 ma tę rozbudowaną obsługę przez WiFi?
Z tego co widziałem w sieci to zarówno NX 3000 jak i 3300 mają tę rozbudowaną appkę do obsługi przez WiFi. Przed chwilą czytałem instrukcje obsługi obu aparatów i jest tam to samo. W sumie to 3000 oraz 3300 różnią się to lo) tylko kosmetycznie. Na YouTube pokazują rozbudowaną obsługę przez WiFi
Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka
Hm... W takim razie rewelacja!
Jeśli komuś bardzo zależy na obsłudze zdalnej. Różnice pomiędzy aplikacją rozbudowaną a tą podstawową są ogromne.
Tutaj to pokazują ☺️
https://youtu.be/g96H1uX9GjI
Widać, że wybiera sobie wszystkie tryby czyli to ta zaawansowana appka
Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka
Ściśle rzecz biorąc, są trzy aplikacje, i to ta średnia obsługuje średnio-stare modele, w przypadku NX300 czy NX2000 tylko minimum funkcji, a w przypadku NX30 i NX3000 - zaawansowane.
puch24 - ta średnia na ulicę by wystarczyła ;)
A zechcielibyście zerknąć na coś takiego?
http://allegro.pl/samsung-nx3000-obiektyw-pentax-50mmf1-7-futeral-i6855783843.html
W sumie egzemplarz ma swój własny, niby zadbany. Ale te modyfikacje - wejście na wężyk spustowy przy spuście i modyfikacja softu? Co to może oznaczać dla ewentualnego nabywcy? :)
Nie wiem, co Ci radzić. :-(
Takie przeróbki, nawet jeśli zrobione fachowo, mogą zniechęcić kolejnego nabywcę albo serwisanta, który nie będzie chciał naprawiać sprzętu modyfikowanego. Z drugiej strony, jeśli to nie fortuna dla Ciebie, a jeszcze mógłbyś go obejrzeć, to warto się zastanowić. Tyle, że zamiast tego ob Pentaxa, chyba wolałbyś ob systemowy...
Martwi mnie to:
"Uwaga przy spuście jest dodatkowe (dorobione przez serwis fotograficzny) wejscie na węzyk spustowy oraz modyfikacja tzw przy wszystkich ustawieniach PASM wykrywa obiektyw manulny
Jestem osobą prywatną - nie wystawiam rachunku"
Przy wszystkich ustawieniach wykrywa obiektyw manualny? O co kaman? A obiektyw Samsunga z AF? Też wykrywa jako manualny? Bo to chyba to autor miał na myśli? W najgorszym razie można się spodziewać braku AF w trybach pasm. Ale czy będzie w zielonym? No i co do tego ma wężyk spustowy?
[Edit] Obce obiektywy, przez przejsciówkę, jak ten Pentaks oczywiście że wykrywa jako manualny. Ale czy zakupiony kit Samiego też będzie wykrywał jako manualny? Zbyt lakoniczne to stwierdzenie budzi dużo pytań. [Edit]
To drugie mniej martwi. Nie spodziewam się faktury wat lub paragonu... Ale jakiś dowód zakupu może wystawić chyba każdy. Kiedyś kupowałem od osoby prywatnej i poprosiłem o takie coś na kartce. Żeby był ślad od kogo kupiłem. A nie, że zwinąłem nie wiadomo skąd...
Dużo zdjęć i dokładny opis tych samoróbek... Żebym chciał rozmawiać.
Podpis: Niewierny ;)
No właśnie.... Facet zaproponował mi poza Alle dość dobrą cenę (? czy 350 zł to dobra cena) za samo body, bo szkło chciałbym sobie systemowe dokupić, chociaż do streeta mogłoby być nawet pentaxowe ;)
Widać, że nie jest handlarzem i aparat chyba (!) był jego.
Choroba wie, czy te powystawowe są więcej warte - chociaż nie modyfikowane.... Ale niektórzy janusze handlujący nawet nie raczą odpisać i zrobić więcej zdjęc, albo piszą, że nie mają czasu. Czyli to kupowanie kota w worku.
Ehhh, a ulica czeka. I znowu mi się wyrobił spust w Nokii 808, czasem po prostu nie chce robić zdjęć, raz już go podklejałem.
Zapytaj go, czy AF z obiektywem Samsunga będzie działał? No i o co mu chodziło z tym fragmentem? Dla entuzjasty fotografii to jasne, że ten jego obiektyw będzie wykrywany jako manualny... Dla laika może nie być. Ale żeby to jego stwierdzenie nie było jakimś zabezpieczeniem, niedziałającego AF...
FelTom dzięki serdeczne za wszystkie uwagi. Faktycznie boję się tych samoróbek, wężyk spustowy przecież jest przez WiFi to po co komu cokolwiek innego...
Najfajniej byłoby kupić od dziewczyny która robiła selfie i nie zajechała aparatu. Tylko gdzie taki dostać...
Chciałbym nim porobić parę lat streeta i w ogóle nosić w kieszeni.
http://allegro.pl/samsung-nx3000-i6847904225.html
ten nie modowany i ma wszystko, tylko jaki jego stan.... ciekawe, czy z legalnym Lightroomem 5, bo podobno do tego dodawali
Ale z kolei sprzedawca niezbyt rozmowny i nie chce mu się więcej zdjęć robić
Nie pakowałbym się w jakieś aparaty modyfikowane, generalnie w bezlustrach podpinasz adapter z obiektywem i w trybie A masz pomiar, na co P i S ma być funkcjonalne to nie mam pojęcia.
W jakim sensie koesh? P i S XD te tryby sprawdzają się przy obiektywach Samsunga.
Miałem na myśli manualne i chyba o to chodziło w tej przeróbce ?
Właśnie ten zapis taki dziwny jest. Chyba chodziło mu o tryb manualny z tym obiektywem...
W każdym razie chyba bym wolał bez przeróbek.
No i nie mogę też zrozumieć sprzedawcy, "któremu nie chce się" zrobić więcej zdjęć...
Jak sprzedawałem auto zrobiłem kilkadziesiąt... XD
Z obiektywem niefirmowym powinny normalnie działać tryby A i M, a przy ustawieniu innego trybu pojawia się komunikat "Check lens". Choć może w NX3000 jest inaczej? Może ktoś zmodyfikował tak, że niezależnie od ustawionego trybu działa tryb A? Albo w ogóle wyłączył wykrywanie założenia obiektywu?
Panowie dzięki raz jeszcze. I jak tu żyć. A Pan, który niby dodaje
- DEKIELEK APARAT - ORYGINAŁ
- LAMPA DO APARATU - ORYGINAŁ
- PASEK - ORYGINAŁ
- ŁADOWARKA - ORYGINAŁ
- AKUMULATOR - ORYGINAŁ
- INSTRUKCJE
- KARTONIK Z WYPRASKAMI
- PŁYTA CD
- KABEL DO ŁADOWARKI
- PUDEŁKO NA LAMPĘ
i to wszystko niemodowane, na moją prośbę o dodatkowe foty i opis stanu technicznego napisał tylko:
"Witam
Aparat jest w bardzo ładnym stanie, niestety nie mamy zbytnio czasu na dodatkowe fotki.
Możemy udzielić gwarancji na 12 miesięcy.
Jak aparat nie będzie odpowiadać to można zwrócić, tylko aby to nie było na zasadzie - kupię, pojadę na wakacje, zrobię kilkaset fotek i zwrócę. "
Nie rozumiem, co to znaczy "możemy udzielić" i co znaczy, że nie ma czasu zrobić zdjęć...
Ehhh. Jak tu żyć - nic tylko iść do sklepu i kupić Leicę M9 :D albo innego Fuji X-T1 z 24 1.4 :)
Ładne to są obrazy Rembrandta. Tylko niestety "stare i sfatygowane"...
Chciałbym aparat jeśli nie nowy, to wyglądający na nowy. Nie noszący śladów użytkowania. A nie "odpowiednik Rembrandta" - piękny (wiem, że aparat jest piękny ;) ) i z takimi śladami użytkowania, jakby użytkował go Rembrandt i jego potomkowie...
Ps. Przepraszam legendę malarstwa. Dzieła Rembrandta są piękne mimo upływu czasu. Aparaty z upływem czasu piękna nie nabierają, chyba, że... ;)
Chyba że nikony FM 3☺️ Albo Hasselblady Średnioformatowe ☺️
Nikony FE(2)/FM(2)/FA i F-801.
Na FM3a razi nowe logo. :-(
Z obiektywem niefirmowym powinny normalnie działać tryby A i M, a przy ustawieniu innego trybu pojawia się komunikat "Check lens". Choć może w NX3000 jest inaczej? Może ktoś zmodyfikował tak, że niezależnie od ustawionego trybu działa tryb A? Albo w ogóle wyłączył wykrywanie założenia obiektywu?
Nie bardzo czuję o co pytasz, ale po podłączeniu obcego obiektywu do nx3000 można wybrać dowolny tryb PASM. BTW ja swojego miesiąc temu z LR, dwiema org. bateriami i PZ 16-50 kupiłem za 300zł. Cholernie dużym jego plusem jest jego bateria - ostatnio w Tatrach zrobiłem niecałe 600 zdjęć... co w nx300 jest nierealne. Dużym minusem w 3000 jest pokrętło - dziadostwo jakich mało. Tu 30/300 są dużo lepsze. BTW kupno aparatu od kobiety to jak kupno samochodu od kobiety - 1/100 będzie jeszcze w jako takim stanie...
BTW i nie nie rozumiem po co jakiś świstek od prywatnego kupującego?
Kupowałem obiektyw za 3k, to wiesz... Trochę kasy jak dla mnie. Bolałoby, gdyby okazał się z nieuczciwego źródła. Choć nie wiem, czy prawnie by to coś zmieniło?
Polskie prawo tworzone było przez złodziei dla złodziei...
Jeden uczciwy traci obiektyw, drugi uczciwy kasę... Od złodzieja kasy nie idzie odzyskać - kasa dla złodzieja... Sędziowie i reszta bawi się w tym czasie... Przepraszam, udaje, że pracuje i stoi na straży prawa. Nie mam najmniejszego zaufania do naszego wymiaru sprawiedliwości.
Za 300zł? Sam bym kupił!!
Różne modele NX mają różnie rozwiązaną pracę z niesystemowymi obiektywami. W starszych modelach (10, 11, 100, do NX20 włącznie) trzeba koniecznie ustawić pokrętłem tryb A lub M, w przeciwnym przypadku aparat wyświetla komunikat "Check the lens".
W NX30, 300, 2000 aparat wyświetla taki komunikat tylko w trybach całkowicie automatycznych i tematycznych, w trybach P i A aparat po prostu robi zdjęcia w trybie A, a w trybach S i M - w trybie M, co nie wyklucza automatyki, bo można ustawić Auto ISO. Nie wiem jak jest w NX200/210/1000/1100, myślę, że po staremu. W 3000/3300 przypuszczam, że po nowemu.
Za 300 zł aparat z obiektywem.... Piękna cena ?
Witajcie po przerwie, koledzy :)
Z racji tego, że dawno nic nie wrzucałem, wrzucę foto popełnione dzisiaj. Byliśmy z młodym na pikniku, ale on najwyraźniej postanowił że to jednak będzie spacer - nie sposób go było utrzymać na kocyku, dreptał to tu to tam, a więc ze zdjęć typowo piknikowych niewiele nam wyszło. Trudno, co robić, życie ;) Jak to zwykle robimy z małżonką - podzieliliśmy się obowiązkami, tj. raz za młodym ganiało jedno, raz drugie ;) Tak się akurat złożyło, że na mojej "zmianie", najwyraźniej się młody człowiek zmęczył i postanowił przysiąść sobie na chwilę nieopodal ławeczki i klombu z kwiatkami. A że miałem w ręce aparat... (i jak tu nie wierzyć w maksymę że najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie ;) )
NX500, NX85mm, f2.0, 1/200s, ISO100
https://farm5.staticflickr.com/4285/35269428750_3038f735c9_b.jpg
Pięknie zarysowane przez aparat i obiektyw, świetny sprzęt ten nx500 :-)
Dzięki Śprotek :)
Już NX300 był fantastyczny, kiedy jednak kupiłem NX500... To trudno opisać, po prostu idealnie pasuje mi ten aparat :) zwłaszcza z tym niesamowitym obiektywem. Mam go już kilka miesięcy i... Cóż, wciąż jaram się nim, jak małe dziecko kotem ;)
Zdjęcie bardzo ładne, a mnie nachodzi ochota na NX500...
NX500 to przecież rewelacja nadal, jak zapomnimy o wizjerze to soniaka A6000 zjada :)
Żałować jedynie że juz wtedy samsung się poddał i nie pojawiła się premiera NX5000 i NX50, no i wspominano też o następcy NX1.
Samsung to gigant w produkcji matryc ale obecnie nie robi już formatu aps-c, a szkoda bo Sony ma praktycznie monopol.
...
NX500, NX85mm, f2.0, 1/200s, ISO100
https://farm5.staticflickr.com/4285/35269428750_3038f735c9_b.jpg
Gratulacje!! Trzeba wykorzystać każdą taką chwilę.
Dzięki, chłopaki ;)
Trochę strach miałem wrzucając, wiecie - ja na foto patrzę inaczej, bezkrytycznie niemal, bo na zdjęciu jest moje oczko w głowie. Fota i tak tylko do albumu, rzecz jednak w tym, żeby się ten album w miarę przyjemnie oglądało ;)
Na na zdjęcia bliskich patrzy się inaczej.
Ja z kolei jakby w drugim kierunku. Nie bezkrytycznie. Jakie zdjęcie bym im nie zrobił, w rzeczywistości zawsze wygląda to lepiej niż na zdjęciach.
Teraz doszło jeszcze, że synek ucieka do mnie przy robieniu zdjęcia, albo zasłania obiektyw... Nie ma lekko "tata fotograf". Każdy wyjazd to normalne obowiązki, dodatkowo związane z dzieckiem. A asystentów brak.
Masz rację FelTom, w zupełności :) Ciągle sobie powtarzam, że z czasem będzie łatwiej. Jak na razie - najłatwiej było jak niuniek był malutki i mało ruchliwy. Teraz upolować ostre zdjęcie na 85mm i jej papierową GO jest cholernie ciężko. Da się, pewnie i efekty potrafią wynagrodzić trud, ale to ciężki kawałek chleba. Żona robi u nas za asystenta, opiekunkę a czasem za współmodelkę, więc o tyle mam łatwiej ;)
Co do synka - pieron mały zaledwie od 3 miesięcy chodzi, wciąż jest tym zafascynowany jeszcze i w ogóle mu nie w głowie żeby na chwilkę choćby przystanąć, lub zareagować na nawoływania. Dodatkowo - żeby nie było łatwo, nie znosi czapek (to ma chyba po mnie), a szkoda bo ma kilka fajowych, typowo pod zdjęcia kupionych. Po południu wrzucę fotkę z wczoraj, kiedy udało się mu chociaż na chwilę założyć czapę pilota ;) I na razie obiecuję już Was nie męczyć fotami rodziny ;) Z drugiej strony - to moi najczęściej fotografowani modele, więc co się dziwić, że ich zdjęć mam najwięcej ;)
Wstawiaj zdjęcia rodzinne, też muszę zacząć. Takie się lepiej ogląda niż pozowane modelki z bezpłciowym wyrazem twarzy.
No i u mnie podobny etap życiowy. Ten najpiękniejszy - małe dzieci. A je zawsze chętnie się ogląda.
Muszę bajzel w zdjęciach uporządkować.
Szukam laptopa, 17", procek i7 HQ, dobry dysk SSD i winzgroza 10 64bit. Rzuciło Wam się może coś takiego w oczy? Najchętniej zamknął bym się w 4k.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/10495814_zabawaswiatlem-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/10495814/zabawa-swiatlem#w)
Niekoszerne D90, Tami 17-50.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/9427411_pierwszyrazufryzjera-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/9427411/pierwszy-raz-u-fryzjera#w)
NX1000, NX 20-50.
Uwielbiam to zdjęcie. Masz rację yugolex, czasami człowiek jest po prostu nieobiektywny ;)
Eh, przecież Tampony zdjęć nie robią... ;-)
Czytałem. Podobno nieostre, nieużyteczne... Ale mordką nie kręci i nie przeszkadza XD
Całkiem fajny obiektyw. Nie wiem, czy zamieniłbym na legendarną forumową Sigmę 17-50? Chyba nie.
Muszę laboratoryjnie zerknąć, jak bardzo ostrą mam sztukę? Do tej pory nie narzekałem.
Tampon to zuo(m)! Dlatego mam ich kilka, bo ja to też zuo(m).
O tego więc Tampona chodziło. XD Zawsze Tampona kojarzyłem do Tamrona, ze względu na podobieństwo nazw.
Generalnie zuom rozleniwia. Jednak NX 20-50, to był taki mały przełom u mnie. Zakres imponujący nie jest. W zasadzie to trzy stałki, do tego relatywnie bliskie jeśli chodzi o ogniskowe. Z tym kitem i tak trzeba chodzić i tak. Żeby coś szerzej ująć, na 20mm trzeba dalej odejść. 50mm też mocno nie zbliża. Trzeba podejść. Niby zuom, ale z mocnymi ograniczeniami, zmuszający do chodzenia. Ale jak już się przeszło, można zmienić ogniskową też. Stąd można uzyskać inny kadr. W pogoni za kadrem, zoomując nogami, można dążyć do zaplanowanej perspektywy.
W poszukiwaniach zaplanowanej perspektywy, 20-50 jest po prostu świetny.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/6709890_milosc-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/6709890/milosc#w)
NX1000, najpewniej 20-50 na 20mm.
Może można się tu doszukać jakiś niedoskonałości. Niemniej mój plan tu zrealizowałem. A w zasadzie - kilka. Pierwszy, to miłość. Dziecko mocno kocha mamę, mocno się wtula i tu to widać. Wielkość dziecka i dłoni jest przerysowana względem drugiego planu, są mocno powiększone. Jak dużo znaczy to dziecko dla matki. Jednocześnie bark i główka dziecka - można się tu doszukać kształtu serca. Choć jak znam niektórych forumowych kolegów ;) dla niektórych może to być mocna nadinterpretacja XD
@yougolex - masz rację. Ojciec nie może być obiektywny XD
Oj, dużo emocji w tym zdjęciu.
Pisząc o Tamponach, miałem na myśli krążącą ogólnie opinię, że to zło, złom i zoomy, co połączyłem w jedno słowo zuo(m). ;-)
Z czym oczywiście nie zgadzam się, bo choć było trochę Tamponów takich sobie (a nawet bardzo takich sobie), to są też niezłe, dobre i znakomite, np. najnowsze 1,8/35, 45 i 85 oraz 2,8/90, i jeszcze parę.
Emocje emocjami, a ja widzę fajne niedrapki. ;)
Emocje emocjami, a ja widzę fajne niedrapki. ;)
Pierwsze rękawice bokserskie. ;)
FelTom, wszystkie foty super, a to wtulone - rewelacja :)
"Pochwalę" się Wam, rzuciłem robotę, idę we własną działalność (nie, nie bójcie się, nie fotografia, przynajmniej na razie nie ;)). Teraz robimy sobie z żoną pierwszy urlop z prawdziwego zdarzenia - przez ostatnie 8 lat nie było ku temu okazji.
A to zapowiedziana wczoraj fota ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/34889508593_36c7df9470_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4258/34889508593_36c7df9470_b.jpg)
Gratulacje!! Nie dziękuj, powodzenia na własnym garnuszku! ;)
A dzieciak w czapce wymiata. Przy takim modelu, mince, zdjęcie musi być rewelacyjne. Nie może być inaczej.
Może wątek nam się rusza w dobrym kierunku ? ;)
No fajny jest bąbel, obiektyw go lubi :) Panowie, a jaką kapitalną miejscówkę znalazłem na portret żony wracaąc wczoraj z maluchem. Zalapałem się na kilka fotek w ostatnich promieniach zachodzącego słońca, ale żona nie zgodziła się na publikowanie gdziekolwiek, bo byliśmy po basenie, a więc miała włosy w rozsypce i zero makijażu.
Ale na dniach się tam wybiorę z żoną i znajomą, którą namówiłem do pozowania :) będzie pięknie, już ja się o to postaram, słowo.
Jeszcze raz pozachwycam się 85ką. Kurczak, no rewelacja jest po prostu, niesamowite szkło, sprawia mi taką frajdę, że po prostu nie chcę odkładać aparatu :)
Bardzo fajne!
A moje wszystkie aparaty zastrajkowały.
Tzn. tak naprawdę to zastrajkował operator. :-(
@yougolex, 85 to świetny obiektyw, nie tylko koledzy z systemu NX go Tobie zazdroszczą, podejrzewam, że posiadacze innych systemów także.
Dobrze mieć taki "obiektyw napędowy". U mnie kiedyś był nim 20-50, później 16-50pz, a jakiś czas temu Sunagor 70-180. Tym razem znowu najczęściej 16-50pz ze względu na filmowanie.
W zasadzie w systemie NX, ze względu na ceny, można mieć kilka świetnych obiektywów. Szkoda, że noszenie ich wszystkich na raz, to jest już lekkie wyzwanie.
Na różnorodny fotograficznie temat, biorę NX500 z 10/3.5 dla szerokości, 45/1.8 3D dla 3D i ostrości, oraz 16-50pz do filmowania i ogólnie. Często do portretu i magii bokehu Sunagora 70-180.
Do D90 do portretu i makro kupiłem Tamiego 90/2.8. Ogniskowa idealna, makro tez. Ostrość Żyleta. Ale właśnie... Ta niesamowita ostrość do portretu jest brutalna.
Do portretu świetna okazała się Sigma 70-200/2.8 druga wersja. 70-100 bardzo ostra i kontrastowa, do tego fajny bokeh, lepszy niż konkurencyjnego wówczas Tamiego. Zakres ok. 150-200 siada ostrość i kontrast, szczególnie pod światło. Dzięki temu jednym szkłem można wykonać dwa bardzo różne portrety. Stąd, to ogromnie ciężka, moja ulubiona portretówka :)
puch24, Ty wiesz, co ze strajkującymi / demonstrującymi chciał robić były prezydent? ;p
Nie ma strajkowania XD Trzeba wziąć ten świetny sprzęt do ręki, pobawić się. To i ochota najdzie.
Mniej samokrytyki, więcej przymrużenia oka, to jeszcze wrzucisz nam jakieś zdjęcia. Ja tak zrobiłem, to nawet kilka wrzuciłem.
Wiesz co, po prostu cała para z gaci mi uszła, a do tego trochę choruję, i tak się ledwie ciągnę, że przeszła mi ochota, bo jestem w stanie tylko realizować program minimum: spanie, oddychanie... ;-)
Jeśli chodzi o fajne tele, to naszedł mnie chomik na AF Nikkora 2,8/180. Podobno zarąbisty.
Zdrowiej w takim razie, zdrowiej. Hobby polepsza samopoczucie, szczególnie takie jak fotografia, która sama w sobie jest formą relaksu.
Łatwo powiedzieć, ciężko znaleźć czas. Sam nie za bardzo mam czas, do kompa przez kilka miesięcy nie siadam w domu.
Tak przy okazji, szukam laptopa do zdjęć, filmów 4k, gimpa i lightrooma. Już się pogodziłem z tym, że żadna, nawet przyzwoita matryca do 4tyś w laptopach nie występuje. Pójdzie na monitor lub TV.
Najchętniej 17", i7 HQ, szybki RAM i SSD m.2 na PCIe. Dobre chłodzenie i wykonanie. Reszta bez znaczenia. Jakby ktoś niedawno szukał / kupował, lub rzuciło się w oczy.
puch24, od kilku już chyba miesięcy zbieram się, żeby wrzucić jakieś zdjęcia z Sunagora 70-180, dla którego jest gotów zamówić oddzielny adapter OM-NX. Takiego bokehu nie ma we współczesnych obiektywach. Dla mnie obraz niesamowity, ale jak i niesamowity, tak i trudny oraz wymagający w obsłudze.
Poka, poka, bo zacząłem czegoś szukać o tym Sunagorze, i znalazłem link do innego wątku, w którym o nim pisałeś...
Trochę zdjęć z konkursu cosplay podczas Dni Fantastyki 2017 we Wrocławiu.
Samsung NX1 + 85 mm 1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953989085_01a1ae289d_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4318/35953989085_01a1ae289d_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35565371750_343eab043b_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4297/35565371750_343eab043b_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953988895_8a48559806_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4295/35953988895_8a48559806_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35565371870_39dd3e6b7b_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4301/35565371870_39dd3e6b7b_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953988345_cfb032bcf6_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4321/35953988345_cfb032bcf6_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953988165_f17c00d813_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4301/35953988165_f17c00d813_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35565371330_428bef6265_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4308/35565371330_428bef6265_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953988525_c4cf4a4425_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4329/35953988525_c4cf4a4425_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35565371560_a7499da60c_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4308/35565371560_a7499da60c_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35953988735_2d349ae311_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4309/35953988735_2d349ae311_o.jpg)
Gratulacje!!! Świetny zestaw zdjęć. Już miałem się upomnieć, że dawno nie zamieszczałeś zdjęć. Czy z okazji Dni Fantastyki był konwent? Gry karciane? Brałeś udział, czy jako widz?
Poka, poka, bo zacząłem czegoś szukać o tym Sunagorze, i znalazłem link do innego wątku, w którym o nim pisałeś...
No to czas na Sunagora 70-180/4.0 w akcji.
Ostre słońce. Ten obiektyw lubi światło i w mojej opinii świetnie sobie z nim radzi.
1. Cały kadr wyostrzony standardowo w Gimpie i pomniejszony do rozmiarów 1200x800.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/12035416_mlodoscdojrzaloscistaroscpakroz-1.jpg?1500241457
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/12035416/mlodosc-dojrzalosc-i-starosc-pak-rozkwit-i-wiedniecie-#w)
2. Fragment oryginalnego zdjęcia, bez wyostrzania, w skali 1:1. Fragment płatka, na który było ostrzenie, oraz fragment nieostrości.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/12035429_mlodoscdojrzaloscistaroscpakroz-1.jpg
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/12035429/mlodosc-dojrzalosc-i-starosc-pak-rozkwit-i-wiedniecie-11-#w)
3. Fragment oryginalnego zdjęcia, bez wyostrzania, w skali 1:1. Kolejny fragment, tym razem same nieostrości.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/12035434_mlodoscdojrzaloscistaroscpakroz-1.jpg?1500241799
źródło (http://nozaki.flog.pl/wpis/12035434/-mlodosc-dojrzalosc-i-starosc-pak-rozkwit-i-wiedniecie-11-#w)
Ciekaw jestem Waszych opinii. Szczególnie krytycznych. Niestety, ciężko mi o obiektywizm, jestem tym obiektywem zachwycony.
Bo ja wiem? Tytanem ostrości i kontrastu to on nie jest, co widać w powiększeniu, ale jednocześnie rysunek całości jest bardzo przyjemny.
Gratulacje!!! Świetny zestaw zdjęć. Już miałem się upomnieć, że dawno nie zamieszczałeś zdjęć. Czy z okazji Dni Fantastyki był konwent? Gry karciane? Brałeś udział, czy jako widz?
Byłem tylko widzem. Trochę porobiłem zdjęć, posłuchałem autorów książek na panelu dyskusyjnym, a potem zasiadłem z nimi do piwa :)
ravbog - jak zwykle świetne foty, brawo :)
FelTom - podoba mi się miękkość tego szkła, jest... naprawdę przyjemna :)
Chwilę mnie nie było, ogarniałem to&owo, zacząłem się w międzyczasie zastanawiać dlaczego tak długo byłem na czyimś garnuszku ;) W każdym razie - aparat się nie kurzył
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/35297198793_2906eb2837_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4293/35297198793_2906eb2837_b.jpg)
NX500, NX85mm
[email protected], 1/800s, ISO100, Lr
Byłem tylko widzem. Trochę porobiłem zdjęć, posłuchałem autorów książek na panelu dyskusyjnym, a potem zasiadłem z nimi do piwa :)
Byłem na dwóch konwentach fantastyki. Jednym we Wrocławiu a drugim w Gdyni. Już dość dawno temu, w czasach, kiedy jeszcze miałem dużo czasu. Jeśli ktoś lubi takie klimaty to świetna sprawa. Książki, filmy, karcianki, planszówki itd... Do fotografownia nadaje się tylko to, co pokazałeś.
yugolex - 85/1.4 wymiata. Niezły jest.
draco_krk
23-07-2017, 18:49
yugolex, świetne zdjęcie!
draco_krk
23-07-2017, 23:23
yugolex, świetne zdjęcie!
Swoją drogą, co to za figurka?
Swoją drogą, co to za figurka?
Dzięki :)
Figurka to Danbo, oryginalnie - postać z japońskiej mangi, wykorzystana przez Amazone do promocji przy okazji wejścia na japoński rynek. Wersja oryginalna (zakupiona w Amazone za kilkanaście czy więcej ojro) miałaby logo Amazone na części kartonów (nie ma to jak product placement), jednak można za kilka dolców (mój kosztował coś w okolicy 3-4$) kupić takiego bez reklam na Aliexpress.
Figurka jest bardzo wdzięcznym modelem, pozwala na spojrzenie z innej perspektywy na zwykłe rzeczy, daje możliwość zabawy fotografią, zwłaszcza że z takim modelem - ciężko zepsuć zdjęcie ;)
Poza tym - jako model jest spełnieniem marzeń: zawsze gotowy, zawsze chętny do zdjęć, nie marudzi, każda stylizacja mu odpowiada, nie ma problemów z cerą, nie mruga, nie mruży oczu pod światło, stoi stabilnie jak kamień, nie boi się żadnej pozy, choćby była najbardziej karkołomna ;)
Poniżej - fotka z wczorajszej zabawy zainspirowanej zdjęciem boskiej Marylin, które przypadkiem gdzieś mi wczoraj mignęło :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36075267996_3cc99928be_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4322/36075267996_3cc99928be_b.jpg)
NX500, NX85mm, f8, 1/160s, ISO100
walsodar
29-07-2017, 11:33
Bawił się ktoś Samyangiem 12 2.0? Zastanawiam się nad jakimś szerokim do nx300. Albo 16 2.4, nie tak szeroko, ale do kieszeni wejdzie. Jestem ciekaw czy miał ktoś te dwa szkła i porównywał.
Tego Samyanga nie miałem, ale 2,4/16 to fajny naleśnik. Rekordów ostrości może nie bije, ale jest wystarczająco dobry, no i o 1 EV jaśniejszy od PZ 16-50. A przy tym ma niemalże ujemną masę i wymiary! ? Ceną za to jest silna dystorsja beczkowata, korygowana elektronicznie, czego nie można wyłączyć. Ale widać ją na RAWach otwartych w obcych programach.
...
Poza tym - jako model jest spełnieniem marzeń: zawsze gotowy, zawsze chętny do zdjęć, nie marudzi, każda stylizacja mu odpowiada, nie ma problemów z cerą, nie mruga, nie mruży oczu pod światło, stoi stabilnie jak kamień, nie boi się żadnej pozy, choćby była najbardziej karkołomna ;)
...
Akurat problem z cerą, to coś, co dla wielu ważne, a niektórym to nawet spędza sen z powiek ;)
Jedyny brak w tym modelu, to skóry / cery właśnie. Wówczas mógłby rzeczywiście służyć do wiarygodnych porównań i testów. Do tego rzeczywiście bezproblemowy. Niestety na zdjęciach z nim, nie wiadomo, jak by wyglądał portret w takich warunkach.
Jeśli chodzi o szeroko, mam 10/3.5 RO i jest rewelacyjny. Problem z dekielkiem znany. Jakość obrazu - rewelacja. Zakupiłem niedrogo, używam sporadycznie, ale warto mieć.
Mam takie pytanie,czy ktoś podpinał Samyanga 12/2 od Samsunga NX do Nikona?jeśli tak,to jak to zrobić? czy jest w ogóle taka możliwość?
Nie. Musiałby być adpater szkieł NX na body Nikona, a takiego jeszcze nie widziałem. Musiałby być na pewno z soczewką.
Jeśli masz system Nikona i NX Samsunga jednocześnie, jak np ja, to lepiej kupować obiektywy z mocowaniem Nikona, zaś do Samsunga nocować je poprzez adapter obiektywów z mocowaniem Nikon do body NX. Taki akurat mam. Dodatkowym ułatwieniem jest tu powiększenie i/lub focus peaking w aparatach Samsunga, który ułatwi ręczne ostrzenie. W drugim kierunku - ręczne ostrzenie Nikonem nie będzie już tak komfortowe.
Dzięki,myślałem że są takie adaptery z którym można używać szkieł od Samsunga NX z Nikonem.
Ciężko o adaptery innych systemów na Nikona, przez dużą odległość rejestrową bagnetu F.
Też mi to chodzi po głowie, żeby te świetne obiektywy Samsunga później wykorzystywać, a najlepiej na body Nikona.
...
Do Nikona nie da się niczego podłączyć, ze względu na dużą odległość rejestrową i stosunkowo małą średnicę. Z Pentaxem jest odrobinkę lepiej, można do niego podłączyć M42 przez adapter, i tyle. Nic ponadto.
Ale z tych samych powodów obiektywy Nikona łatwiej podłączyć do innych systemów, które mają większą średnicę i mniejszą odległość rejestrową, np. właśnie EOS.
Ale generalnie rzecz biorąc prawie niemożliwe jest podłączenie obiektywów od jednych lustrzanek do innych lustrzanek ze względu na podobne średnice i odległości rejestrowe. W zasadzie do większości (poza Nikonem, Leiką R) można podłączyć przez adaptery obiektywy M42, i na tym się kończy. Inne kombinacje, by móc ostrzyć na nieskończoność, wymagają adaptera z soczewką rozpraszającą (ujemną), działającą jak leciutki telekonwerter, ale przeważnie znacznie psującą ostrość.
No chyba, że Nikon stworzy prawdziwego bezlusterkowca FX lub DX, opracuje nowy bagnet, z mniejszą odległością rejestrową.
Pomarzyć fajna rzecz ;)
Lepiej kup odwrotnie, Samyanga z mocowaniem Nikona, i podłączaj go przez adapter do Samsunga.
Kupiłem Samyanga 12/2 z mocowaniem do Samsunga NX którego posiadam,i daje super obrazek,ale chciałbym użyć go nie raz z Nikonem,gdyż w słońcu ciężko o ostrość,ale jeśli nie można,to trzeba się pogodzić :sad: Dzięki wszystkim.
- - - - kolejny post - - - - - -
Lepiej kup odwrotnie, Samyanga z mocowaniem Nikona, i podłączaj go przez adapter do Samsunga.
Chyba nie ma tego Samyanga 12/2 z mocowaniem do Nikona.
Fakt, myślałem o 2/16; 2/12 to obiektyw tylko do bezlusterkowców. Jego tylna odległość mocowania wyklucza użycie w lustrzankach, tylna soczewka jest za blisko matrycy.
Ale moja rada ma zastosowanie do wszystkich Samyangów, pierwotnie lustrzankowych, które można też kupić z mocowaniami do różnych bezlusterkowców, ale nie warto tego robić, lepiej kupić wersję lustrzankową i na bezlusterowcu użyeać z adapterem.
Dokładnie tak jak napisał puch24, to samo zrobił znajomy i jak odpuścił bezlustra to został mu fajny obiektyw do nikona ( nie wiem dokładnie jaki to był ciamciang ), minusem tego jest powiększanie zestawu o adapter.
No tak, ale dany Samyang do Nikona plus adapter do bezlusterkowca mają razem dokładnie taką samą długość, jak ten sam Samyang z mocowaniem do bezlusterkowca! Te lustrzankowe Samyangi w wersjach z mocowaniami do bezlusterkowców są po prostu nadmiernie długie.
Pewno nie 12/2,a na nim mi bardzo zależy.Bezlustra nie odpuszczę,bo jest mały i zgrabny,taki w sam raz na wycieczki,a obrazek miodzio. :)
No tak, ale dany Samyang do Nikona plus adapter do bezlusterkowca mają razem dokładnie taką samą długość, jak ten sam Samyang z mocowaniem do bezlusterkowca! Te lustrzankowe Samyangi w wersjach z mocowaniami do bezlusterkowców są po prostu nadmiernie długie.
A to nie wiedziałem, wydaje się logiczne ale różnie bywa :)
50-200 naprawdę lubię to szkiełko. Generalnie ze wszystkich które mam pozwala mi uzyskać to, czego moje poprzednie aparaty nigdy nie dawały.
Co myślicie o tych zdjęciach - widok o świcie z mojego "hotelu" podczas ostatniego wyjazdu w Tatry.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tatry.zz.vc/images/100.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tatry.zz.vc/images/145.JPG)
Fantastycznie to wygląda. Bez wątpienia.
Która to godzina była?
5.31 i 5.36. Jest w exifach zdjęć. :-D
To nie tak wcześnie jak myślałem. Dzięki.
Na telefonie nie mam nic do podejrzenia exif.
Wschód słońca był o 5.15 a o 6.40 musiałem się z hotelu szybko już ewakuować, bo upał i różnorakie latające stworki nie dawały już spokoju :)
Znalazłem apkę WebExifViewer (by Ryosuke839), pozwala oglądać exify zdjęć z przeglądarki. Zdjęcie trzeba otworzyć w następnym oknie, a potem udostępnić temu programowi. Extrahuje dane i wyświetla.
Uff, chwilę mnie nie było tutaj. Postaram się poprawić. Panowie, może ktoś słyszał o kimś kto szukałby kupca na NX1? Decyzja zapadła - z racji tego, że już mocno wszedłem w ten system, chcę postawić kropkę nad i, dopóki to wciąż jeszcze jest możliwe :)
sasa, świetne fotki, ja planuję już od jakiegoś czasu zabrać 50-200 na polowanie na dzikie zwierzęta, ale jakoś na razie ciągle jestem w rozjazdach :) Wstyd się przyznać, ale chyba więcej czasu miałem zanim rzuciłem robotę :) Niemniej - nie żałuję ani trochę, teraz dopiero czuję, że żyję :) Drugi powód braku jakiegoś większego zainteresowania 50-200 jest prozaiczny - po prostu serce mnie boli kiedy zdejmuję 85mm z puszki, kocham to szkło :)
A tu jedno z ostatnich wakacyjnych zdjęć Danbo (swoją drogą - wciągnąłem się w danbografię ;) )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/35860689524_9b82399975_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4367/35860689524_9b82399975_b.jpg)
NX500, NX85mm, f2.8, 1/400s, ISO100
To niemożliwe, Samsungi takich zdjęć nie robią. :-P
To niemożliwe, Samsungi takich zdjęć nie robią. :-P
Hahaha :) ano robią, jeśli je ładnie poprosić :)
Ogólnie - odkąd w miarę regularnie ćwiczę, czytam o fotografii, oglądam prace lepszych od siebie - jakoś czuję, że te moje fotki zaczynają być znośne.
Przerzuciłem się niemal całkowicie na pełny manual, to też dało efekt, panuję nad parametrami :)
No i trochę szczęścia miewam do światła ;)
Znalazłem apkę WebExifViewer (by Ryosuke839), pozwala oglądać exify zdjęć z przeglądarki. Zdjęcie trzeba otworzyć w następnym oknie, a potem udostępnić temu programowi. Extrahuje dane i wyświetla.
Dzięki. Nie potrafię jednak okiełznać tego programu. Zainstalowałem ten program, ale moja intuicja nie wystarcza do jego obsługi XD
Samsungi robią oj robią, czego przykłady widać.
Michał M
21-08-2017, 19:42
Mam pytanie. Robiąc zdjęcia w formacie RAW do panoramy, po wykonaniu kilku fotek w dość szybkim tempie aparat przestaje zapisywać z pierwotną szybkością i musze odczekać chwile, żeby zrobić kolejne zdjęcie. Moja karta ma 16mb zapisu na sekunde. Jeśli wymienię na powierdzmy 40mb/s to odczuje diametralną różnicę czy to wina aparatu i nic się praktycznie nie zmieni?
Możesz spróbować, ale zysk może być nieduży.
Powszechnym niedomogiem Samsungów są duże pliki RAW, mały bufor i wolny interfejs karty. Ale spróbować warto, bo mnie trochę przyspieszyło.
draco_krk
21-08-2017, 21:14
Samsungi wcale nie mają tak dużych plików RAW, większe niż Nikon czy Canon, ale do Fuji trochę im brakuje. W Fuji dla matrycy 16MP RAW to 32MB, w matrycy 24MP RAW to już 48MB.
Michał M
21-08-2017, 21:23
Możesz spróbować, ale zysk może być nieduży.
Powszechnym niedomogiem Samsungów są duże pliki RAW, mały bufor i wolny interfejs karty. Ale spróbować warto, bo mnie trochę przyspieszyło.
To żeś mi odpowiedział :P
To proste: szybsza karta trochę da, ale nie oczekuj cudów. Trochę przyspieszy, więc na pewno warto kupić szybszą kartę, ale drastycznie raczej nie przyspieszy.
A wielkość RAWów Samsunga waha się zależnie od serii aparatów. Najstarsze z matrycą 14 MP mają RAWy ok. 27-28 MB. Następne, 20 MP, mają RAWy gigantyczne, podchodzące pod 40 MB. Następna seria, nowsze 20 MP, mają ok. 30 MB, bo są kompresowane. Ile mają najnowsze 28 MP - nie wiem. Najbardziej uciążliwe są te starsze 20 MP: NX200, NX20, NX1000.
NX300, NX2000, NX30 są już bardziej znośne.
Powiem tak - NX500 nagrywanie filmów, jakość najwyższa - PRO. Na karcie Goodram sdhc pro C10 nie funkcjonuje. Na sandisk sdhc extreme C10 3 90MB/s funkcjonuje. Już tam w serie zdjęć nigdy się nie bawiłem. Ale różnica pomiędzy kartami jest.
NX300 ma słaby bufor i zapycha się chyba po sześciu zdjęciach, to jest wada ale szybka karta pozwala na sporo więcej, NX500 nie wiem czy czasem nie ma tego mocno poprawionego.
W temacie bufora w NX500 - wczoraj miałem okazję go przetestować (choć robię to bardzo rzadko) i powiem tak: generalnie, z małymi wyjątkami jak A9 - bezlusterkowce raczej nie błyszczą jeśli chodzi o seryjne zdjęcia. Niemniej - dla przeciętnego użytkownika NX500 z w miarę przyzwoitą kartą SD (u mnie SanDisk Ultra) naprawdę daje sobie radę. Zrobiłem wczoraj kilkanaście serii po kilka-kilkanaście zdjęć i nie zaobserwowałem spadku wydajności. Zielona lampka migała symbolizując zapis jeszcze dość długo po wykonaniu zdjęć, ale aparat zachowywał się normalnie, ostrzył w trybie C-AF, nie było jakichś zauważalnych spowolnień. Oczywiście nie jestem pro, ale i nie czarujmy się - NXy (z wyłączeniem NX1) nie były raczej adresowane do użytkowników pro, czyż nie? :)
NX500, NX85mm, f2.8, 1/400s, ISO100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36672954811_3e128d6688_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4378/36672954811_3e128d6688_b.jpg)
Panowie, sorki za off topic, ale nie mam jak inaczej... HYPER - masz zapchaną skrzynkę PM i nie mogę Ci nic wysłać, zrób porządek i skrobnij, mam dobrą wiadomość ;)
yugolex: juz zrobione. zapraszam na priv i sorry za offtop
Zostanie Wam wybaczone, jak wrzucicie jakieś zdjęcia z aparatu NX. ;)
Ps Tak w zasadzie to ostatnio yugolex ratuje honor wątku.
Wrzucę dziś wieczorem FelTom :) słowo :)
Ostatnio jeżdżę to tu, to tam, muszę się nacieszyć wolnością, bo od stycznia - własna firma mi się umyśliła ;)
To trzymam kciuki za powodzenie! Nie dziękuj, wolę nie zapeszać. Jak już zalożysz, to może napiszesz, co to jest?
Wstyd przyznać, ale moje samsungi w ogóle poszły ostatnio w odstawkę, i, po pierwsze, bardzo mało zdjęciuję, a jak już, to albo kompaktem albo Nikonami SLR. Przyznaję, że po używaniu SLR, gdy biorę do ręki samsunga, przeważnie mam niedosyt.
Ja mam odwrotnie. Nikony poszły w odstawkę, a Samsung cieszy samą obsługą i jakością zdjęć.
Słowo się rzekło - zamieszczam fotkę z NXa :)
Rzecz poczyniona niedawno, ale jeszcze w promieniach wakacyjnego słoneczka. Moje ukochane szkło i ulubiony model, do tego światło całkiem fajnie zagrało...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36928600381_dcb93e4f5e_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4438/36928600381_dcb93e4f5e_b.jpg)
NX500, NX85mm, f4, 1/500s, ISO100
FelTom - oczywiście że skrobnę, ale jeszcze za wcześnie na razie :) puch24 - szkoda, u mnie to zadziałało zupełnie na odwrót - miałem okazję pobawić się lustrem i jakoś za nic na świecie nie chciało mi "leżeć" - nie chcę się zarzekać, może kiedyś się to zmieni, ale na razie - tylko evile mi w głowie... i to takie wymarłe :D
Hmmm. Ten "drewniany Plastuś" to całkiem wdzięczny model do fotografowania jak widzę :)
Zarówno fotograficznie, jak i reżysersko / koncepcyjnie. Można w obu kierunkach się rozwijać jednocześnie.
Ja dalej nie kupiłem laptopa XD Idzie się załamać. Producenci nie podają podstawowych danych. Już się pogodziłem z tym, że wyświetlacz będzie mizerny. Będę musiał opracować dobry i szybki system podłączania TV i monitora.
Dzięki :)
Żeby nie było, że tylko nieożywione stworzenia focę:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36673797840_59891eb362_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4350/36673797840_59891eb362_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37070509785_11ed8cea63_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4340/37070509785_11ed8cea63_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36899938332_84d07d0d87_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4363/36899938332_84d07d0d87_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36928971971_2da95f1e5d_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4404/36928971971_2da95f1e5d_b.jpg)
Wszystkie: NX500 + NX85mm, reszta parametrów - w zależności od światła :)
Krzysztof_BB
11-09-2017, 18:49
No powiem, że te ożywione stworzenia z długimi włosami ożywiają i mnie:)
Super focie.
Dawno nie zaglądałem tutaj a to dlatego że od wiosny złapałem bakcyla enduro i wywracam się po górskich szlakach.
W takich warunkach strach zabierać aparat.
Ale jest coraz lepiej wkrótce będę ścigać Chaosa co nas opuścił jakiś czas temu:)
Niemniej byłem na wakacjach w Alpach więc kiedy uda mi się wreszcie zająć zdjęciami to coś wrzucę.
Krzysztof - trzymam za słowo.
Na razie yugolex jak zwykle ratuje nasz honor :)
Świetne zdjęcia. Ze względu na fotografowane osoby miałeś dość łatwo :)
FelTom, puch24, Krzysztof_BB - dzięki chłopaki :) Miło, że się podobają te moje pstryki ;)
No to się pochwalę... :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36338778934_777d6b42e0_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4354/36338778934_777d6b42e0_b.jpg)
NX1, 16-50S, f4, 1/160s, ISO100
HYPER - rzuć okiem :)
Hmmm... NX1 i 16-50S...
Kiedy 50-150S? ;-)
puch24 - no cóż, mam jeden na oku, kwestia kasy, żeby zwieńczyć system :) no i jeszcze jeden NX1 przede mną, tak na wszelki wypadek ;)
Ech, kosztowne hobby ;)
Ale przyznać trzeba, że czuć ogromny przeskok jakości między 500 (skądinąd fantastyczną), a NX1. Rewelacyjny aparat, serio.
Ale to i tak nic w porównaniu z szokiem, jakim jest dla mnie 16-50S. Niesamowite szkło, kapitalna ostrość, wykonanie i jakość obrazka. Natomiast AF... Nie wiem jak to ująć. Słowo "natychmiastowy" nie oddaje w pełni jego szybkości :)
Jeśli ktoś by się zastanawiał - warto, naprawdę warto.
draco_krk
12-09-2017, 07:37
Ile kosztował Cię ten zestaw?
draco_krk - niemało, NX1 razem z gripem, w idealnym stanie, szkło również w stanie w zasadzie fabrycznym. To musi kosztować.
A ile konkretnie? Mniej niż połowę ceny d850 ;)
No, to i tak niemało, bo D850 tani nie jest.
Ale jeśli jesteś zadowolony, to dobrze! ?
Jestem zadowolony :) i to jak :)
Nie omieszkam podzielić się z wami efektami tego zadowolenia ;)
Jak połowę ceny US to super, jak PL to już mniej :)
Sprzęt na wiele wiele lat, takiego obiektywu nie ma N/C/S, a matryca w NX1/NX500 to wysoko postawiona poprzeczka.
Parafrazując powiedzenie - nieważne jaka klatka, ważne jaki ptaszek ;)
Gdyby ktoś Samsungi jeszcze serwisował, to może sam bym dokupił coś z grona NX1, 16-50S, 50-150S.
Canon jeszcze przez wiele lat najpewniej nie będzie miał nic równie godnego w APS-C. O tych obiektywach nawet nie wspomnę, bo w APS-C to chyba tylko znaczki na obiektywach są porządne. Same obiektywy Canona APS-C to już chyba tył peletonu w porównaniu do Sigmy, Fuji i Samsunga.
Wiecie jak to jest - towar warty jest tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Mając większą część szklarni Samsunga - przekalkulowałem czy bardziej opłaca mi się budować od zera system innej marki, czy zagryźć zęby i doposażyć się w Samsungi (żeby całkiem utknąć w martwym od lat systemie ;) ). Cóż - wyszło mi na to, że pozostanie w NXach jest mi bardziej na rękę.
Owszem, nie jest to FX, ale cóż, nie można mieć wszystkiego ;) W APS-C jest cholernie wysoko, jeśli nie najwyżej (przynajmniej pod pewnymi względami). Pewnie, fajnie byłoby gdyby matryca była większa, ale cóż - to nie rozmiar lecz technika czyni z chłopa zawodnika (żeby też powiedzonka użyć) ;)
Jak porównasz ogólne parametry to już jest bardzo dobrze, a jak do kompletu weźmiemy obiektywy to nie ma szansy zebrać takiego zestawu z taką jakością i ceną w konkurencji bezlustrowej jak i lustrzankowej.
Sprzęt na wiele wiele lat
Jeśli na pudełku pisze RoHS, to raczej na kilka lat.
Ligo, mógłbyś rozwinąć myśl?
To, co pobieżnie chciało mi się przeczytać o unijnej dyrektywie, to... Brak ołowiu.
Ale to raczej dotyczy wszystkich.
Pewnie kilku kolegow mialo stycznosc z obiektywami 'S' Samsunga, wiec wiedza jak zbudowane sa te szkla. to jest polka nieosiagalna dla Canona i Nikona. NX1 to najwygodniejszy w pracy aparat jakim dane mi bylo fotografowac (a mialem/mam wysokie modele Nikona: D750, D800, D810).
malo sie mowi w sumie o jakosci wydrukow z NX1, ale poczynilem kilka krajobrazow i makro w formacie 60x40cm i jakosc wgniata w fotel.
@yugolex (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=75109) : wrzucaj fotki do watku bo przyjemnie popatrzec na plastyke z 16-50S.
Jak porównasz ogólne parametry to już jest bardzo dobrze, a jak do kompletu weźmiemy obiektywy to nie ma szansy zebrać takiego zestawu z taką jakością i ceną w konkurencji bezlustrowej jak i lustrzankowej.
To, co pobieżnie chciało mi się przeczytać o unijnej dyrektywie, to... Brak ołowiu.
No, właśnie, bez ołowiu, czyli zbudowane LEKKO, czyli rozleci się po trzech latach najdalej. ;-)
Gdy RoHS wchodziło w życie, trwałość bezołowiowych połączeń lutowanych na procesorach szacowano na około 8-10 lat. Jak to wygląda dzisiaj, nie mam pojęcia.
RoHS to był problem w taniej produkcji bo zastąpienie domieszki ołowiu, która poprawia trwałość lutowań była kosztowna, jak jest teraz nie wiem, zgodnie z przepisami nie wolno nawet teraz używać cyny z domieszką ołowiu w serwisie komercyjnym, czy to ktoś bierze na poważnie też nie wiem.
Czytałem gdzieś, że jest gorzej. Po paru latach porobią się zimne luty i tzw. d..a blada.
Gdy RoHS wchodziło w życie, trwałość bezołowiowych połączeń lutowanych na procesorach szacowano na około 8-10 lat. Jak to wygląda dzisiaj, nie mam pojęcia.Dzięki. Właśnie o szacowaną trwałość połączeń bezołowiowych mi chodziło.
Autorom tego przepisu bez wątpienia chodziło o pieniądze dla koncernów. Formalne, legalne postarzanie produktów, pod pozorem dbania o środowisko...
Właśnie od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu laptopa i do szewskiej pasji doprowadza mnie brak możliwości wymiany akumulatora. Tu jakoś urzędasom taki proceder nie przeszkadza.
Nie było mnie parę dni, a tu widzę dyskusja rozgorzała o postarzaniu.
Moje zdanie w tej sprawie jest takie - oczywiście, nic to miłego, sprzęt jest coraz delikatniejszy. Z jednej strony - doskonale rozumiem potrzebę dbania o środowisko. Z drugiej - nie uważam, by konieczność częstszych zmian sprzętu (który będąc delikatniejszym narażony jest na częstsze awarie dyskwalifikujące go z używania) - było w istocie działaniem prośrodowiskowym - brakuje tu złotego środka.
Jest jeszcze inny aspekt całej sprawy, mianowicie: swobodnie porównujemy sprzęty nowe do konstrukcji sprzed (w najlepszym przypadku) dekady, często sprzed dekad. Poziom zaawansowania jest nieporównywalny, przede wszystkim dlatego, że coraz większy ciężar bierze na siebie elektronika, odciążając jednocześnie mechanikę. To ogólna tendencja, dająca się zaobserwować wszędzie. Dla przykładu, mój ojciec (rolnik), ubolewa nad faktem, że kiedyś ciągnik można było naprawić samemu z użyciem młotka, śrubokręta i kilku kluczy, co obecnie jest niewystarczającym sprzętem do zmiany żarówki w nowszym ciągniku (przesadzam oczywiście, ale celowo). Rzecz jednak w tym, że nie da się porównać starszego i nowszego, to po prostu inna liga, ba, niemal inna dyscyplina sportowa ;)
No ale - do brzegu. Z radością przyjmujemy udogodnienia płynące z "elektronizacji" aparatów, jednocześnie zapominając o prostym fakcie, iż poza niewątpliwymi zaletami, ma to również swoje wady. Jedną z nich jest niestety znacznie większa podatność na usterki elektroniki, a im jest jej więcej, tym i ryzyko większe.
Przepraszam za przydługi wywód, w ramach rekompensaty - załączam kolejne zdjęcie z testów nowego zestawu :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36442197863_a6b9f9b3e5_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4388/36442197863_a6b9f9b3e5_b.jpg)
NX1, 16-50S@45mm, f2.8, 1/125s, ISO200
Mając Takiego Dzieciaka fotografowanie drewnianego ludzika to strata czasu [emoji14]
Wszystko widać. Jest świetny. Robi tu 90% efektu. No dobrze. Też się opisałeś. Więcej zależało jednak od Niego. A minę ma świetną.
Dzięki śliczne FelTom :)
To jedno z dzisiaj w takim razie :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37123242821_deb1e332f9_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4394/37123242821_deb1e332f9_b.jpg)
NX1, 16-50S, f3.5, 1/125s, ISO100
widze rozkrecasz sie :) w dobre rece dobry sprzet :)
HYPER - haha, a będzie jeszcze lepiej :) w przyszłym tygodniu jedziemy do Grecji na kilka dni ;)
yugolex taki to pozyje ;)
yugolex taki to pozyje ;)
Haha ;) No wiesz, pierwsze od nie pamiętam kiedy wakacje z prawdziwego zdarzenia mam w tym roku :) Co ciekawe - żeby to było możliwe wystarczyło... rzucić pracę :D
W sumie to smutna konstatacja, że trzeba rzucić pracę, by móc pojechać na wakacje. :-(
Fajne efekty uzyskuje ten fotograf
ma zdjęcia głównie z 6D
ale najfajniejsze to z NX500+ Canonem FD 85 1.2
https://flic.kr/p/VEcHSz
Ostatnie foto przed wylotem w ciepłe kraje, chwilę będziecie mieli ode mnie odpoczynku ;)
Skazanych na Shawshank bardzo lubię, zarówno w oryginale (książka), jak i w filmowej adaptacji. Przymierzałem się do tego zdjęcia jakiś czas, na spokojnie sobie obmyślałem ustawienie, światło, no i przede wszystkim - z czego zrobić koszulę :) Wiem - zdjęcie proste jak budowa cepa - jedno źródło specyficznego światła (w tym wypadku BD z gridem), spryskiwacz, odpowiedni kadr i troszkę obróbki. Dla pewności - na ścianie w tle powiesiłem czarny koc, chociaż jak się potem przekonałem, przy f11 i bardzo kierunkowym świetle - nie było takiej potrzeby.
Trzeba było pokombinować z ułożeniem bibułowej koszuli, aby sprawiała wrażenie rozwianej na wietrze, a następnie - spróbować kilku "psików" ze spryskiwacza w różnej odległości od modela/lampy, pod różnymi kątami, aby uzyskać możliwie dramatyczny efekt. Czy się udało - oceńcie sami :)
Przy okazji miałem możliwość przekonania się o różnicach w optycznej jakości 16-50S i NX85/1.4. Otóż na początku wymyśliłem sobie, że złapię flarę tak jak to jest na plakacie filmu (koncepcja później upadła, bo uznałem, że bez flary jednak bardziej mi się podoba), jednak okazało się, że złapanie flary 85-ką jest pieruńsko trudne (nawet bez osłony). S-ka - łapie flary chętniej i moim zdaniem - są one przyjemniejsze dla oka :) Różnią się też dość mocno szybkością AF, na korzyść S-ki :) Dlatego (nie tylko dlatego - również przez szersze pole widzenia wynikające z krótszej dostępnej ogniskowej, a co za tym idzie - możliwość umieszczenia "deszczu" w kadrze) zdecydowałem się na S-kę w tym ujęciu :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37302216385_2c1099df6b_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4388/37302216385_2c1099df6b_b.jpg)
NX1, 16-50S, f11, 1/160s, ISO100
Nie będzie mnie przez najbliższych kilka dni, wracam pod koniec przyszłego tygodnia :) Życzcie mi dobrego światła, a przede wszystkim - żeby mi model pozwolił troszkę popstrykać, NX1 jedzie ze mną ;)
Michał M
18-09-2017, 16:05
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36906598680_accd579beb_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YeiXYU)[/url] (https://flic.kr/p/YeiXYU)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36906597830_50c75f3371_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YeiXJf) (https://flic.kr/p/YeiXJf)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36490637243_afd634a6a0_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/XAy48Z) (https://flic.kr/p/XAy48Z)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37305172325_b24c0f97b3_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YQwL3i)[url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/YQwL3i)
Plus własnego ogrodu - nie trzeba nigdzie jechać żeby zatrudnić kreatywność.
Michał M
19-09-2017, 18:02
Czyli co, mogę na fejsie robić profil X.X Photography 8-)?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37184538411_f038831db7_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YDStMe)[/url] (https://flic.kr/p/YDStMe)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37137014676_de4b57864e_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YzEUCu)[url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/YzEUCu)
Nie tylko możebnie, ale wręcz musowo! Michał M Flower Photography.
Michał jakim szkłem to robiłeś? NX 300?
Michał M
21-09-2017, 22:55
NX300 i poczciwy helios 58/2.
Michał M
22-09-2017, 16:46
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37387422195_9dab28e3ff_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YXNj4v)[/url] (https://flic.kr/p/YXNj4v)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37198039226_e179e095cd_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YF4F6U)[url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/YF4F6U)
Idzie jesień, trzeba łapać ostatnie cieple promienie w ogrodzie.
Oj, chyba żyjesz w jakimś innym Uniwersie... :-(
Michał M
22-09-2017, 17:42
Oj, chyba żyjesz w jakimś innym Uniwersie... :-(
Uniwers specjalnie tworzony przez 3 lata, żeby bogate życie w nim tętniło (i było dokumentowane) :)
To piękne, ale chodziło mi o to, że ja to chyba od tygodnia słońca nie widziałem, tylko ciągle wodę lejącą się z góry. ?
Michał M
22-09-2017, 18:03
To piękne, ale chodziło mi o to, że ja to chyba od tygodnia słońca nie widziałem, tylko ciągle wodę lejącą się z góry. ������
No to byle do poniedziałku :P
Panowie chyba nie będzie mnie stać na nic lepszego do ulicznej niż używany nx300. Musiałem zrobić inne zakupy. Ile warto dać za używkę z obiektywem kitowym ? I jak jest z jakością tego kita? Ładnie rysuje?
Cen nie znam, ale zarówno 18-55 jak i PZ16-50 są dobre. 20-50 jest dobry optycznie, ale taki sobie mechanicznie, i nie ma stabilizacji.
Michał M - brawo, a w zasadzie wielkie brawa !! Przyjemnie się ogląda.
Śprotek. Ty się nie gniewaj. Ale cieszę się, jeśli dołączysz do naszego grona. "Ostatnich samsungowych Mohawków". Też miałem kupować ale laptopa. Nawet znalazłem w końcu coś, co spełnia moje wszystkie wygórowane wymagania i rozwiązuje wszelkie komputerowe problemy, w tym z magazynowaniem zdjęć. Ale też na horyzoncie inny wydatek. Czasem nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Oby wyszło nam na dobre.
Ps. Muszę chyba sobie potestować. Do ulicznej myślałem 20-50, 16-50pz, 20/2.8.
Pisał o kitowym, ale fakt, 2,8/20 też byłby dobry, i, zdaje się, nawet kwalifikuje się jako kitowy ;-) , bo na niektórych rynkach chyba sprzedawali go w komplecie z NX100 zamiast zooma 20-50.
A tego ostatniego po prostu nie lubię, choć optycznie jest dobry, nawet dostał nagrodę EISA. Razi mnie jego budowa mechaniczna, nastawianie ostrości przez obrót przedniej soczewki, bardzo delikatna konstrukcja, głośny AF.
Potwierdzam jego wady, które opisałeś. Niemniej... Uwielbiam go, choć niestety rzadko już używam. Do filmowania średnio się nadaje. Af też demonem nie jest. Za to niewielkich gabarytów. Dobrej / bardzo dobrej jakości optycznej. Nie jest baterio-żerny jak 16-50pz, którego głównie używam, głównie ze względu na częste filmowanie. Gdybym zaprzestał filmowania, pewnie bym wrócił do niego. Baterie byłyby wdzięczne ;)
20/2.8 jest taki sobie optycznie. Chyba najsłabszy niestety z samsungowych stałek.
Michał M
23-09-2017, 11:08
Skoro przyjemnie się ogląda to wrzucam więcej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37402021785_b323b553d8_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YZ691z)[/url] (https://flic.kr/p/YZ691z)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36590160343_8d391b6b6e_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/XKm8Tv) [url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/XKm8Tv)
A u mnie leje beznadziejnie. Nie pada. Leje. :-( Zapowiadają 100 litrów na metr kwadratowy. To 10 cm wody, gdyby nie wsiąkała! :-D
Michał M
23-09-2017, 11:45
Kupiłem bezmyślnie jakąś noname baterie, która nie dosyć, że trzymała dwa razy krócej to padała po roku. Czy akumulator Newella to dobry wybór czy celować w oryginał albo inny drogi, markowy zamiennik?
Mam jakiegoś Newella, i działa. Nie porównywałem z oryginałami. W każdym razie, nawet jeśli nie dorównuje oryginałom, to nie jest zły.
Mam też jakieś no-name'y, i kiedyś porównywałem ich pojemność z oryginałami, nagrywając filmy "do upadłego" - wyszła mi pojemność rzędu 2/3 pojemności oryginału. Większe jest też ich samorozładowanie, gdy leżą nieużywane.
Niestety, wygląda na to, że oryginał to jednak oryginał.
Witam po przerwie :)
Mimo planu zabrania na wakacje NX1, postanowiłem nie szaleć aż tak (inna rzecz, że trochę obawiałem się o ewentualne uszkodzenie/kradzież) i pojechałem uzbrojony w NX500 oraz 16-50S. Awaryjnie zabrałem ze sobą również 85mm i 50-200mm, ale przyjemność obcowania z S-ką, jej uniwersalność, jakość obrazka jaki daje - sprawiły, że nie używałem żadnego z nich. Inna sprawa, że bądź co bądź - byliśmy na wakacjach z małym dzieckiem, więc niekoniecznie miałem też przesadnie wiele możliwości na żonglowanie słoikami.
Podsumowując moje doświadczenia fotograficzno-wakacyjne, musze powiedzieć, że 500ka naprawdę daje radę - wszak sensor ten sam co w NX1, wygoda użytkowania oczywiście nieco mniejsza, ale wciąż na bardzo bardzo wysokim poziomie. No ale ja mogę nie być (nomen omen) obiektywny w kwestii tego czy zestaw się spisał, zatem... (wiedzieliście, że to nadejdzie, prawda? ;) ) Oceńcie sami :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/23554109248_aee515b0df_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4398/23554109248_aee515b0df_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36736270753_8381ddb9ca_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4401/36736270753_8381ddb9ca_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/23554108248_16678969ff_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4339/23554108248_16678969ff_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36697227594_74ed653c19_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4379/36697227594_74ed653c19_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/23554105318_0beabc8bae_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4386/23554105318_0beabc8bae_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37149328300_235673c535_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4377/37149328300_235673c535_b.jpg)
Wszystkie - NX500 z S-ką, parametry zależne od warunków.
PS.
Panowie chyba nie będzie mnie stać na nic lepszego do ulicznej niż używany nx300. Musiałem zrobić inne zakupy. Ile warto dać za używkę z obiektywem kitowym ? I jak jest z jakością tego kita? Ładnie rysuje?
Skrobnij do mnie na PW, mam NX300 na sprzedaż z nieco lepszym kitem - 16-50PZ.
NX500 z Nikkorem 50mm 1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37405958302_d2c846f8a9_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YZrjcy)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37405957202_99ac187dcb_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YZriSA)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37405953882_0fd658e450_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YZrhTm)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/23585147518_72441ba65b_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/BW93Es)
NX500 + Samsung 50-200mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/23585150488_394934aa10_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/BW94xE)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37179652010_8811450aa0_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YDrrdW)
Dzisiaj natknąłem się na wnioski patentowe obiektywów Samsunga do pełnokalatkowych bezlusterkowców
tj. 70-200/2.8 Samsung i 24-70/2.8
LINK (http://camera-wiki.org/wiki/Lens_patents)
oczywiście są to wnioski sprzed roku ale nie wiedziałem że Samsung chciał wydać MILC FF.
maxwawa - świetne fotki, miło się na nie patrzy, naprawdę.
Chyba nam niestety wątek umiera... Mam nadzieję, że tylko chwilowo :) Ja nie składam broni w każdym razie, będę dzielnie bronił honoru NXów do końca... Mojego lub ich :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37519599226_2b8c829701_b-2.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4507/37519599226_2b8c829701_b.jpg)
NX1, NX 85mm, f4, 1/160s, ISO100
Ze wstydem przyznaję, że ostatnie zdjęcie Samsungiem NX zrobiłem kilka miechów temu. We wrześniu wyjechałem na tydzień na Mazury, wziąłem tony złomu, a zrobiłem kilka zdjęć komórką, którą parę dni temu zgniotłem, nie zdążywszy ściągnąć tych zdjęć. :-(
maxwawa - świetne fotki, miło się na nie patrzy, naprawdę.
Chyba nam niestety wątek umiera... Mam nadzieję, że tylko chwilowo :) Ja nie składam broni w każdym razie, będę dzielnie bronił honoru NXów do końca... Mojego lub ich :D
NX1, NX 85mm, f4, 1/160s, ISO100
Dzięki @yugolex :)
te zdjęcia to takie tam spacerniaki.
Oczywiście dla podtrzymania "tradycji" będę wrzucał co jakiś czas fotki, choćbym miał prowadzić monolog w tym wątku ;)
mój NX500 cały czas mnie pozytywnie zaskakuje i zostaje ze mną.
"Zadraszczam" ci tego obiektywu NX 85 1.4 :) Ja na razie robię poprzez adapter Nikkorem 85 1.8 z którego mam fotki "petarda" ale czasem AF by się przydał.
Gratuluję Wam zdjęć. Cieszę się, że wrzucacie co jakiś czas. Mam podobne podejście. Zostanę z Samsungami do samego końca - mojego lub ich.
Co jakiś czas robię zdjęcia, ale z komputerami mam problem. Będę kupował laptopa. A w zasadzie kupuję go już z pół roku albo rok. Z pewnych względów niestety laptop. Lenovo odpada za fatalną jakość i serwis. Koledze przy okazji naprawy wymienili komponenty na gorsze. Na polu został Asus, Acer i MSI. Najchętniej kieruję się na ostatniego.
Ale drogie to wszystko pierońsko. Idę cyknąć kilka zdjęć, bo mam okazję. NX500 + 45/1.8 3D.
To wrzucę parę historycznych zdjęć z NX300
trochę takich... nostalgicznych
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37538455072_6938f38802_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Zc9oSC)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37522074986_edfddb2037_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZaGrDm)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37570431401_eab6c1d4f4_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZeYhjD)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/23718077498_bb317c118b_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/C8Tm7E)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37538448882_87a1112909_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Zc9n2U)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/23718076498_3f5bf01af2_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/C8TkPq)
i dwa takie lekko rozmazane ...ale...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37538447252_929dd4fb94_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Zc9mxN)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37538445792_d1fb30f758_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Zc9m7C)
i jeszcze raz NX300 którego żałuje że sprzedałem bo kolorystyka z niego to rewelacja (bardziej mi pasuje jak z NX500 chociaz można to "poustawiać")
prze tyle lat tylko dwa aparaty dawały mi świetną, naturalną kolorystykę (szczególnie tonacji skóry) to NX300/30 i 5D Classic
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37522442026_99c69a272e_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZaJjKC)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37522443946_bd5bb5bcc7_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZaJkjJ)
Michał M
08-10-2017, 17:22
Póki mi nie padnie mój nx300 to będe robił nim zdjęcia. Jakbym dorwał lepszy aparat to pewnie by mnie kusiło, żeby go nabyć. Ale ponieważ nie wystawiam się na taką pokusę, to nie musze używać swojej woli do walki konsumpcjonizmem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/36802924273_e9b52f45bc_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Y59Bc8)[/url] (https://flic.kr/p/Y59Bc8)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37212719710_678ec46a4a_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/YGmV6G) (https://flic.kr/p/YGmV6G)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/36761036064_ca8aa0597f_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Y1rVhC) (https://flic.kr/p/Y1rVhC)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/36707831163_c44ab75b22_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/XVKejK)[url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/XVKejK)
Ooo proszę :)
Czyli jednak śledzicie wątek, tylko rzadko wrzucacie fotki, łobuzy jedne ;)
maxwawa, kolejna porcja fajnych fot :) Michał M - petarda, serio, zwłaszcza nr 2 mnie urzekło puch24 - wobec tego, że przyznałeś się do winy, myślę że pozostali się zgodzą, udzielimy Ci rozgrzeszenia, ale jako pokutę - czekamy na jakieś NXowe fotki od Ciebie ;) FelTom - rzeczywiście, temat laptopa już się u Ciebie chwilę ciągnie... Ja osobiście pracuję na Lenovo już 3ci rok i złego słowa nie mogę powiedzieć, ani o jakości, ani o awaryjności (tfu tfu). Fakt, wykosztowałem się w swoim czasie na niego (3 lata temu 17 calowy laptop z i7 i 8gb ramu oraz dyskiem SSD to jednak wydatek był) ale śmiga aż miło, jestem mega zadowolony.
Jutro/pojutrze, o ile sprawdzą się w miarę optymistyczne prognozy pogody u mnie, wybieram się w to samo miejsce celem popełnienia jakichś pierwszych ustawianych, jesienno-dyniowatych fotek, tak więc znów Was będę nimi męczył niebawem ;)
A tymczasem - spacerkowa fota synka :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37535789372_34713f2146_b-2.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4458/37535789372_34713f2146_b.jpg)
NX1, 16-50S@32mm, f2.5, 1/125s, ISO100
Ciekawy adapter, zobaczcie co fajnego zmajstrował LINK (https://www.eoshd.com/2017/06/samsung-nx1-now-full-frame-first-look-canon-mount-nx-l-speed-booster-italy/)
min. obiektywy canona dla NX1/NX500 - zobaczcie jest tam dużo odnośników
LINK (https://www.produzionidalbasso.com/project/samsung-nx-camera-to-full-frame-with-nxl-adapter/)
So the NX1 is a 1.5x crop Super 35mm / APS-C camera of course. With this adapter you multiply 1.5 by 0.72 for the new crop factor of the camera sensor (1.08) and do the same with the aperture, say F1.4 by 0.72 = F1.0. Do that for whatever aperture it is you want to calculate the brightness increase for. It’s always the same, a one stop increase. So F2.0 becomes F1.4.
Dużo tez informacji TUTAJ (https://www.facebook.com/LucAdapters-284084538620105/)
na szybko z tego co widziałem to koszt adaptera 429 euronów
Compatible lenses with adapter:
CANON EF - PRAKTICA (P/B) - EXAKTA - M39 - ZM39 - M42 - PENTAX K - CONTAX/YASHICA (C/Y) - DKL MOUNT - YASHICA MA - OLYMPUS OM - NIKON F - NIKON G - LEICA R - ARRI PL -MAMIYA M645.
z lewej BEZ ADAPTERA NXL
z prawej Z ADAPTEREM NXL
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/nonxl_FA0OWZb-1.jpg
źródło (https://www.produzionidalbasso.com/media/ckeuploads/NXL/2017/01/14/no-nxl_FA0OWZb.jpg)
NX-L Plus "prototype" for Canon lens on Samsung NX1 camera.
https://youtu.be/bp6XejYtFyg
jednak cena 429E to raczej przesada.
Udało mi się dzisiaj wyjść na spacer do naszego Parku Południowego i zrobić trochę zdjęć.
NX1 z obiektywem 12-24, wszystkie na 12 mm, f5.6, ISO 100.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37680279212_59d5294933_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4467/37680279212_59d5294933_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37680279102_b4eef65f3e_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4453/37680279102_b4eef65f3e_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37680278622_47cce2f043_o-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4457/37680278622_47cce2f043_o.jpg)
Fajne! Miałeś pogodę. U mnie ponuro.
Fajne! Miałeś pogodę. U mnie ponuro.
Możesz napisać co fajnego jest w tych zdjęciach?
Tak. Ładna, słoneczna pogoda i złota polska jesień, której nie doświadczam. Dlatego mi się podobają.
Możesz napisać co fajnego jest w tych zdjęciach?
Tak. Ładna, słoneczna pogoda i złota polska jesień, której nie doświadczam. Dlatego mi się podobają.
Dokładnie to - przede wszystkim. Piękna, polska złota jesień. Jeśli chodzi o kadry, najbardziej odpowiada mi drugi. Przy pozostałych linia horyzontu w połowie kadru powinna być poparta dodatkowymi przesłankami. Tu jest akceptowalna, ale nastawiałbym się bardziej na dół.
Kolejna sprawa - kolorystyka i kontrast. Relatywnie kontrastowa scena, zarejestrowana od jasnego nieba, po cienie. Samsungowe matryce - są po prostu rewelacyjne. Jpgi prosto z aparatu w Samsungu są po prostu takie, że nie trzeba za dużo lub w cale przy nich grzebać.
To w temacie złotej jesieni - wtrącę i ja swoje trzy grosze ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37550742080_b83151d3fd_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4447/37550742080_b83151d3fd_b.jpg)
NX1, NX85mm, f2.5, 1/1000s, ISO100
A czemu to małe takie skwaszone? Bo zdjęciują o każą siedzieć spokojnie?
Hehe, w przerwie między ujęciami złapałem taki moment zadumy, później wrzucę inne, uśmiechnięte :) model z niego niesamowity, sama przyjemność z takim pracować, serio :)
Zdjęcie bardzo fajne, mina świetna, tylko tak się zastanawiałem... ;-)
No to obiecane z uśmiechem (i siostrą w bonusie ;) )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37814246181_d35906ba12_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4468/37814246181_d35906ba12_b.jpg)
A tu inne foto, inne miejsce, z tego samego dnia ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37104116464_9053011122_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4455/37104116464_9053011122_b.jpg)
NX1, NX85mm, f2.8, 1/200s, ISO200
No to obiecane z uśmiechem (i siostrą w bonusie ;) )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37814246181_d35906ba12_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4468/37814246181_d35906ba12_b.jpg)
A tu inne foto, inne miejsce, z tego samego dnia ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37104116464_9053011122_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4455/37104116464_9053011122_b.jpg)
NX1, NX85mm, f2.8, 1/200s, ISO200
Śliczne zdjęcia to mało powiedziane
Widać że uchylny LCD się przydaję :)
Bardzo mi się podoba rozmycie na tym drugim, dorabiane czy naturalne z 85-tki ?
Dzięki, maxwawa :) rozmycie naturalne, ze szkła. Ta 85ka naprawdę czaruje, uwielbiam ją :)
a Ja dzisiaj cyknąłem parę fotek modelce
była trochę jakby...nieobecna ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37837356581_dc9a00082e_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZDykSV)
swoją droga żałuję że nie wziąłem miniturki ze sobą czyli 30mm f2
Michał M
22-10-2017, 14:26
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37852969451_e964503c9b_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZEWn3k)[/url] (https://flic.kr/p/ZEWn3k)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37852969211_b62686ab94_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZEWmYc) [url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/ZEWmYc)
Lata nie ma, ale fotki na dysku się raz po raz znajdują.
Jak zwykle tajemniczy urok.
maxwawa - super fotka, świetna modelka ;) Michał M - naprawdę fajne kadry, na pierwszym u góry po prawej jest jakaś nietypowa flara/odbicie - co to? :)
BTW - z nudów/ciekawości, odpaliłem dzisiaj Samsung Smart Camera Manager na swoim NX1 (na NX500 próbowałem kiedyś, ale coś nie chciał się z moim tel połączyć), miałem pierwszy raz okazję zobaczyć aplikację "w akcji". Musze powiedzieć, że robi wrażenie - dostęp do wszystkich istotnych funkcji aparatu z poziomu telefonu, brak opóźnień wyświetlanego podglądu, łatwość obsługi - to robi wrażenie. Bardzo fajna sprawa, chociaż (możliwe, że coś ja źle ustawiłem) - jest spore opóźnienie pomiędzy zwolnieniem migawki w aplikacji, a wykonaniem zdjęcia przez aparat. Pod tym względem - muszę pochwalić NX1 za współpracę ze starszą apką Samsunga i jej funkcją Bluetooth Shooter - działa natychmiastowo, w przypadku NX300 i NX500, było tam opóźnienie, które doprowadzało mnie do szału przy zdjęciach tego typu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/34038987475_d43c0bbd39_b-2.jpg
źródło (https://farm3.staticflickr.com/2839/34038987475_d43c0bbd39_b.jpg)
NX500, NX45mm, f11, 1/160s, ISO100
Spodziewajcie się zatem w niedługim czasie moich kolejnych fotek tego typu ;)
Michał M
25-10-2017, 16:27
naprawdę fajne kadry, na pierwszym u góry po prawej jest jakaś nietypowa flara/odbicie - co to? :)
Nie mam pojęcia czego efektem jest ta geometryczna flara.Helios ją produkuję jak fotka strzelana jest pod światło pod pewnym kątem. Do tej pory na dwóch fotkach mi się pokazała.
Fajny cytrus, ale żeby nie było samego słodzenia, to raz: bardziej by mi się podobał, gdyby cały owoc był objęty przez GO. Dwa - przydałoby się drugie źródło światła z góry/prawego górnego rogu..
Helios 44-2, 44M, 44M-4 nie są rewelacyjne optycznie, pod względem ostrości i kontrastu. Są spore odblaski i kontrast jest słaby, a nie pomaga też prawie zupełnie nie czerniona przysłona.
Wersje MC podobno są lepsze pod względem kontrastu (no, powinny być, ale przysłona nadal jest mocno metaliczna), a modele M-5, -6 i -7 są też ostrzejsze.
Michał M
25-10-2017, 17:28
Helios 44-2, 44M, 44M-4 nie są rewelacyjne optycznie, pod względem ostrości i kontrastu. Są spore odblaski i kontrast jest słaby, a nie pomaga też prawie zupełnie nie czerniona przysłona.
Wersje MC podobno są lepsze pod względem kontrastu (no, powinny być, ale przysłona nadal jest mocno metaliczna), a modele M-5, -6 i -7 są też ostrzejsze.
Zgadnij, który to :P
Pewnie MC Helios 44M-7.... ;-)
To co by to było, gdyby to był 44M-4!
Michał M
25-10-2017, 17:46
Pewnie MC Helios 44M-7.... ;-)
To co by to było, gdyby to był 44M-4!
Prawie, 44-3. Jakby to był 44-4 to zdjęcie byłoby jedną wielką flarą.
Nie mam pojęcia czego efektem jest ta geometryczna flara.Helios ją produkuję jak fotka strzelana jest pod światło pod pewnym kątem. Do tej pory na dwóch fotkach mi się pokazała.
Fajny cytrus, ale żeby nie było samego słodzenia, to raz: bardziej by mi się podobał, gdyby cały owoc był objęty przez GO. Dwa - przydałoby się drugie źródło światła z góry/prawego górnego rogu..
To foto z czasów gdy miałem tylko jedną lampę ;) Teraz będzie zrobione lepiej, przynajmniej taką mam nadzieję ;) Tak czy inaczej - dzięki za podpowiedź ;)
44-3, jeśli dobrze myślę, chyba ma MC, prawda?
Michał M
25-10-2017, 19:20
44-3, jeśli dobrze myślę, chyba ma MC, prawda?
Tak, prawda.
Michał M
27-10-2017, 10:23
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37849220386_ce5f9cbc84_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZEB9zh)[/url] (https://flic.kr/p/ZEB9zh) helios
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/37849263686_84a965a236_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ZEBnrQ) [url=https://www.flickr.com/photos/66390010@N03/] (https://flic.kr/p/ZEBnrQ) stałka 30mm @3,2
Panowie, mam na oku NX 300 za 899 z obiektywem.
Dostałem RAWy, jednak nie potrafię sprawdzić przebiegu ani przez EXIF, ani przez Internet.
Nie przesłałby mi ktoś z Was jakiegokolwiek RAWa bym porównał EXIF z tym, który chcę kupić?
Co warto sprawdzić przy kupnie używanego NXa? Bo o czystości matrycy, komory matrycy (bo lustra nie ma), oraz sprawności technicznej/optycznej obiektywu to wiem...
Przebiegu nie sprawdzisz samodzielnie nie wchodząc do menu serwisowego, ale nie wiem, jak to zrobić w NX300. W starszych modelach (NX 5, 10, 11, 100) robiło się to określoną kombinacją klawiszy, ale gdy to wyciekło do sieci, Samsung to zmienił i utajnił.
Sprawdź, czy pokrętło zębate prawidłowo zmienia wartości. One czasem wysiadają w Samsungach.
draco_krk
27-10-2017, 22:09
Sprawdź jak dużo jest hot/martwych pixeli na matrycy. Samsungi nie mają, ani manualnego, ani automatycznego mappowania martwych/gorących/zawieszonych pixeli. O ile na zdjęciach to nie jest duży problem, to na filmach niestety już tak. W moim NX30 jest czerwony zawieszony pixel, praktycznie na samym środku, mocno widoczny na filmach.
michalc777
02-11-2017, 22:44
Panowie, mam na oku NX 300 za 899 z obiektywem.
Dostałem RAWy, jednak nie potrafię sprawdzić przebiegu ani przez EXIF, ani przez Internet.
Nie przesłałby mi ktoś z Was jakiegokolwiek RAWa bym porównał EXIF z tym, który chcę kupić?
Co warto sprawdzić przy kupnie używanego NXa? Bo o czystości matrycy, komory matrycy (bo lustra nie ma), oraz sprawności technicznej/optycznej obiektywu to wiem...
Możesz sprawdzić przebieg migawki, przetestowałem na NX300 przed chwilą :)
1) Utwórz plik tekstowy :
nazwa pliku: nx_dev.adj
treść pliku: smart_camera ( bez spacji )
2) Umieść ten plik w katalogu głównym karty SD i włóż kartę do aparatu.
3) Włącz aparat. Upewnij się, że aparat jest włączony na Auto.
4) Naciśnij kolejno przyciski : w dół, OK, w górę, OK, w prawo, naciśnij i przytrzymaj przycisk kompensacji ekspozycji, naciśnij i zwolnij przycisk OK, a następnie zwolnij przycisk kompensacji ekspozycji.
Teraz powinieneś zobaczyć nowe Menu; przejdź do " Adjustment Control" i OK; następnie wybierz "Adjust Results" i potwierdź OK; pod " Shutter Release Count:" zobaczysz licznik migawki
...:)
Dzięki!
W starych Samsungach (5, 10, 11, 100) robiło się to podobną kombinacją klawiszy, tylko nie był potrzebny ten plik.
Teraz jeszcze tylko powiedz, jak to zrobić w NX2000, który nie ma guzików, tylko ekran dotykowy... :-P