Zobacz pełną wersję : [ Samsung ] Samsung NX 300
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
mrawi,
to zależy, co się fotografuje na wycieczkach, chyba, że ktoś fotografuje tylko rozległe krajobrazy. Czasem jednak chce się zrobić zbliżenie jakiegoś odległego detalu, np. architektonicznego - i np. dopiero na zdjęciu widzi się potem szczegóły, niewidoczne gołym okiem. 16-85 (czy 24-135 w formacie 35mm) nie zawsze wystarcza, bo nie jest to zabójcze tele, no ale lepsze niż 50 (70) mm. Fajny może też być dobry obiektyw 18-200 - jest jeszcze dłuższy, ale jednak odrobinę brak mu szerokości. Jest już Nikkor 18-300, podobno zaskakująco dobry optycznie - podobno lepszy od dobrego Nikkora 18-200, a Tamron na tę jesień zapowiedział 16-300.
ja lubie zoom, a zoom dla mnie nie musi byc super jasny, bo w dzien nie potrzebna mi przyslona 1.8 czy 2.8.
to przy okazji moj filmik video z Samsunga: http://www.youtube.com/watch?v=kOuveYV7gEs
Spodobalo mi sie w nim krecenie filmikow timelapse.. :D
Świetny film. Szkoda, że taki krótki. Pomyśl o części II pt. "Skrzyżowane" oraz III pt " Parking". Samasung jest niesamowity ! :)
PS. Jak już się dowiesz co jest najlepsze - napisz proszę na PW. Może już wyprodukowali. Może też kupię :)
Samasung jest niesamowity ! :)
Tak, Samsung jest niesamowity.. :grin: tak uwielbiam ten aparat, ze wyjasnic nie moge "dlaczemu" :p:D
PS. Jak już się dowiesz co jest najlepsze - napisz proszę na PW. Może już wyprodukowali. Może też kupię :)
ale nie rozumiem, co mam ci napisac, "co jest najlepsze?", masz na mysli aparat?
Najlepszy to jest Samsung i potem Nex.. :wink: :mrgreen:
No samsung najlepszy, a potem długo długo nic.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img9/7654/yhoo.jpg)
...Hmm, OFE szlak trafił, nie będzie emerytury, a ten jak jeszcze raz zrobi zdjęcie to go przemielę...
No samsung najlepszy, a potem długo długo nic.
Lepiej tak nie mow, bo jeszcze ktos uwierzy.. :grin:
a Goryl faktycznie bardzo zamyslony.. :mrgreen:
To ja wrzuce dla odmiany filmik z wczoraj: http://www.youtube.com/watch?v=kgh5mPmxTgo
Lepiej tak nie mow, bo jeszcze ktos uwierzy.. :grin:Przecież wiadomo, że NX'y to chłam i badziew i nikt rozsądny tego nie kupuje.....a teraz ceny nxów szybko spadajcie w dół :mrgreen:.
W sumie obrazy ruchome to też obrazy :). A co to za aparat robił, nex czy nx? Bo jakość bardzo dobra i nie skacze obraz.
Przecież wiadomo, że NX'y to chłam i badziew i nikt rozsądny tego nie kupuje.
Nie pisz tak, bo jeszcze ktoś uwierzy! ;-)
carantoni
08-09-2013, 12:07
mam dużą zagwozdkę związaną z kupnem jakiegoś małego aparatu robiącego przyzwoite zdjęcia... wiem wiem każdy to chce
początkowo szukałem wśród kompaktów m.in samsund ex1, canon 240 itp
ale to jednak nie to bo zależy mi na zabawie z głębią ostrości a tego nie osiągnę w kompakcie
więc mój wzrok skierował się ku samsungowi nx1000 a zachęciła mnie jego cena a przede wszystkim sample (choć nie jest ich wiele bo i użytkowników tego systemu raczej niewielu)
ale jak człowiek tak czyta i czyta to przemawiają liczby i coś świta w głowie że jednak nex to jest to rozwiązanie bo mega dużo wątków, sampli, testów itp
a samsung jakby z boku pomimo tego że szkła do tego systemu jednak są
liczę że ktoś (ktoś jeszcze bo paru forumowiczów już zaczepiałem ;)) pomoże i doradzi co wziąć a mianowicie zależy mi na:
- mały rozmiar i wysoka jakość zdjęć (najlepiej od razu jpegów z puchy)
- szkła w systemie (po przeliczeniu) zbliżone do lustrzankowych: szerokiego kąta około 14mm, standardu 35mm, portretu 85mm (z założeniem najmniejszych przysłon około 2 i niżej)
- dobra współpraca ze starymi szkłami bo człowiek czasem musi się pomasochizować (m42, psixy) no i dostępność przejściówek pod te systemy
- mam kilka szkieł z mocowaniem nikona i chciałbym móc spróbować je wykorzystać jako że i tak mam i nie zamierzam pozbywać się lutrzanki
- wi-fi i jak największa multimedialność (żebym mógł szybko wrzucić fotki gdzieśtam ;)
- przyzwoita bateria około 300zdjęć
- znośne filmy i tu już wiem że przewaga bduża nexa
- na leikę m ileśtam mnie nie stać więc ważna jest też kwestia ceny i tu jakby nie patrzeć nx1000 zrywa kapcie
Przy takich założeniach jedynie Fuji x, ale koszty bardzo duże
A co to za aparat robił, nex czy nx? Bo jakość bardzo dobra i nie skacze obraz.
mrawi watek o NX, wiec video z NX, kolejne z wczorajszego koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=c36A3UIQANw
niestety za duzy tlum i nieszlo aparatu stabilnie utrzymac, wiec dalam sobie spokoj z nagrywaniem video, kazdy filmowal i tak komorka.. :-P
carantoni
08-09-2013, 18:18
a jeśli okroimy trochę te założenia?
a jeśli okroimy trochę te założenia?
NX300 zbiera dobre recenzje, NX1000 też chyba nie jest zły, a cena jest atrakcyjna.
NXy mają matrycę formatu APS-C, więc efekt ogniskowych taki sam jak w Twoim Nikonie D70, nic nie musisz przeliczać. Kąt widzenia obiektywów jest praktycznie taki sam.
Mam starsze NXy, więc z aparatami Ci nie pomogę, ale mam oba obiektywy standardowe - 20-50 (sprzedawany z NX1000) i 18-55 (sprzedawany z NX300). Mimo podobnych ogniskowych i takiej samej jasności, trudno o dwa bardziej odmienne obiektywy od strony użytkowej.
20-50 jest znacznie mniejszy i lżejszy, ma budowę zbliżoną do naleśnikowej. Obiektyw na czas transportu "składa się" obrotem pierścienia zooma, co go skraca. Żeby robić zdjęcia, trzeba go ręcznie wysunąć obrotem pierścienia zooma. Zakres ogniskowych jest trochę mniejszy. Średnica przedniej soczewki jest mała, a gwint filtra: 40,5 mm, tyle, że oprawa przedniej soczewki obraca się przy ustawianiu ostrości, i jest tak delikatna, że nawet bałbym się coś w to wkręcić. Silnik AF działa dość głośno i wyraźnie go słychać przy nagrywaniu filmów. Obiektyw NIE MA redukcji drgań! Bagnet jest plastikowy.
Z podłączonym tym obiektywem w menu aparatu na stałe włączona i wyszarzona jest opcja programowej korekty wad obiektywu - nie można tego wyłączyć. Działa to także w przypadku plików RAW otwieranych w firmowym programie do ich obróbki. Dopiero przy ich otwarciu w innych programach ta korekta może nie być uwzględniona.
18-55 to obiektyw znacznie większy i dłuższy, średnica gwintu filtrów to 58 mm, i nie obraca się on przy ustawianiu ostrości, które odbywa się wewnętrznie, a silnik jest znacznie cichszy, choć nadal słychać go w filmach. Nowsze wersje (III) mają bagnet metalowy. Obiektyw ma redukcję wibracji OIS. Opcję programowej korekty wad obiektywu można włączyć i wyłączyć w menu aparatu.
W testach obiektyw 20-50 wypada lepiej niż 18-55, ale praktycznie tego nie zauważyłem. W każdym razie, są między nimi bardzo istotne różnice użytkowe, i to może wpłynąć na wybór.
- znośne filmy i tu już wiem że przewaga bduża nexa
a dlaczego tak sadzisz? Samsung bardzo dobrze nagrywa filmy, ale ciezej bo trzeba blokowac AF za kazdym razem przy wlaczeniu przycisku rec i jesli nie ma obiektyw stabilizacji, to jest to nie lada wyczyn i kolejny klopot, takze przy filmowaniu obiektyw z OIS lub statyw, a wtedy nie bedzie bardzo duza przewaga Nex-a.
W testach obiektyw 20-50 wypada lepiej niż 18-55, ale praktycznie tego nie zauważyłem. W każdym razie, są między nimi bardzo istotne różnice użytkowe, i to może wpłynąć na wybór.
Jesli filmy nie sa wyznacznikiem, to 20-50, jesli natomiast licza sie filmy to nalezy brac obiektyw ze stabilizacja, czyli troche wiekszy 18-55, niestety.
carantoni
11-09-2013, 01:40
dzięki puch24
tzn. że przy obiektywie np 30mm nie trzeba nic przeliczać i będę miał równowartość 30 mm w małej klatce nikona?
Mekano - sądzę że nex ma przewagę w robieniu filmów przez sample jakie znalazłem w sieci
z nex widać że kręci się łatwiej, od niechcenia jakby aparat domyśla się co mamy na myśli
samsungi wiecznie coś doostrzają, nagranie dramatycznie drży itp
i naet ta stabilizacja chyba niewiele daje
wiem jednak że matryca w nx daje radę i sample są naprawdę dobre, nex nie robi już na mnie aż takiego wrażenia (ale to może być subiektywna opinia zależna np od obiektywu)
no i przypuśćmy że wybieram nx i chciałbym wybrać sobie jakieś stałki naleśniki które są warte zakupu za rozsądną cenę
w końcu to ma być mały zestaw
co polecicie?
No widzisz, te nowe wynalazki, a mi w moim starym NX10 nic nie drży i nie drga przy filmowaniu. No i nie ma już nigdzie nowych stałek w rozsądnych cenach do jakichkolwiek bzlusterkowców. Tylko używki na allegro czasami bywają w miarę rozsądnych cenach. Trzeba było się ocknąć rok temu to jeszcze byś zdążył. Teraz byle stałka (nowa) to około 1000 zł.
Chociaż jeszcze są sigmy do nexów i m4/3 po około 500-700 zł. Tylko jakie one są...?
Tak, crop factor dla NX jest taki sam, jak dla Nikona DX (może minimalnie inny, rzędu 1,52 czy 1,55 - nie pamiętam, ale nie ma to znaczenia, to tak drobna różnica, że można to zaniedbać). 30 mm w NX-ie da niemal dokładnie taki sam kąt widzenia, co 30 mm w Nikonie DX.
Inżynierowie Samsunga zorientowali się, że AF przy filmowaniu ma tendencję do "myszkowania" i podejmuje ciągłe próby doostrzenia ostrego już obrazu, co powoduje jego ciągłe rozostrzanie - i zaradzili temu, wprowadzając możliwość szybkiego włączania i wyłączania AF jednym przyciskiem - w NX10/11/100 jest to przycisk podglądu głębi ostrości, w NX1000 - jakiś inny, nie pamiętam, ale jest taka możliwość. Kolejne naciśnięcia tego przycisku włączają AF-C lub wyłączają, i dzięki temu, gdy aparat złapie ostrość, i odległość nie zmienia się, można wyłączyć AF, żeby aparat niechcący nie zmienił ostrości. Jeśli odległość zmienia się w trakcie filmowania, wystarczy jednym naciśnięciem włączyć AF-C, żeby aparat przeostrzył, i jeśli odległość potem stabilizuje się, dobrze jest ponownie wyłączyć AF. To trochę kombinowania przy nagrywaniu filmów i na pewno nie jest to szczyt wygody, no ale od biedy można z tym żyć.
Wadą NX-ów są gigantyczne pliki RAW, które wolno zapisują się na karcie pamięci, nawet bardzo szybkiej. RAW z 14-megowej matrycy NX10/11/100 ma prawie 30 MB. RAW z NX200 ma podobno ponad 35 MB. W NX1000 i NX300 wprowadzono podobno kompresję RAWów, i mimo 20-megowej matrycy pliki RAW mają jakieś 25-28 MB. To powoduje, że w serii można zrobić raptem ze 4 zdjęcia, a potem bufor aparatu zapycha się do czasu, aż aparat zdoła przepchnąć te dane z bufora na kartę pamięci.
Z obiektywów naleśnikowych na pewno warte uwagi są 2/30 i 2,4/16. 2,8/20 podobno nie jest taki rewelacyjny, i nawet optycznie gorszy od zooma 20-50 przy 20 mm. Dlatego go nie kupiłem. Podobno absolutnie rewelacyjny optycznie jest 1,4/85, ale on jest duży i drogi, na pewno nie jest to naleśnik. Również dobry, choć nie aż tak znakomity, jest macro 2,8/60 (kiedyś zamierzałem kupić, może jeszcze to zrobię). Także nowy 1,8/45 jest podobno bardzo dobry - ale on też już nie jest naleśnikiem.
Zupełnie niezły jakościowo jest zoom 50-200; 18-200 jest podobno dobry do filmowania (ma bezgłośny AF i OIS), ale podobno optycznie nie jest rewelacyjny - ale to nie jest tak istotne przy filmowaniu, do czego jest głównie przeznaczony. Jest też nowy zoom szerokokątny, 12-24, podobno dobry, choć w sieci są informacje o błędzie konstrukcyjnym, powodującym rozpadanie się obiektywu na kawałki (kiepsko rozwiązane, słabe gniazda śrub mocujących bagnet i tylną część obiektywu).
Z lamp błyskowych - nie polecam najmocniejszej i największej SEF42 - jest droga i ma niewielkie możliwości jak na jej cenę. Zrezygnowałem z zakupu, choć chciałem. Słabsze, ale mniejsze i wygodniejsze w użyciu są np. SEF15, SEF20, SEF220. Oficjalne ceny są wysokie, ale czasem udaje się je kupić względnie tanio. Niestety, obecnie jest tylko jedna niefirmowa lampa dedykowana do NXów - Metz 44AF1.
mrawi, niekoniecznie, bo np. w moim pobliskim Euro RTV AGD mają 2,8/20 za chyba 529 czy 549 zł... Ale inne faktycznie trudno tanio kupić.
...no i przypuśćmy że wybieram nx i chciałbym wybrać sobie jakieś stałki naleśniki które są warte zakupu ...
Polecam 30/2.0 To rewelacyjny obiektyw.
Mam taki w zestawie z NX5 i wystarczy mi do robienia moich fotek.
To najlepszy optycznie obiektyw z trzech samsungów 16 - 20 -30 i jeden z lepszych ( a być może ) najlepszy "naleśnik".
Mekano - sądzę że nex ma przewagę w robieniu filmów przez sample jakie znalazłem w sieci
z nex widać że kręci się łatwiej, od niechcenia jakby aparat domyśla się co mamy na myśli
samsungi wiecznie coś doostrzają, nagranie dramatycznie drży itp
i naet ta stabilizacja chyba niewiele daje
To prawda, ze Nexem sie mega wygodnie nagrywa filmy, bo wystarczy przycisnac przycisk i mamy piekny stabilny obraz, a Samsung pod tym wzgledem jest daleko w tyle, ale to nie znaczy ze sie nie da. Trzeba sie nauczyc Samsunga, trzeba wiedziec co zrobic by obraz ciagle nie myszkowal, a jesli chodzi o "dramatyczne drgania" i skaczacy obraz to fakt, to jest najwieksza ulomnosc ale nie Samsunga, tylko obiektywu bez stabilizacji. Ja sie tez przerazilam, jak mi obraz dramatycznie skakal, ale wlasnie stabilizacja jest po to by temu zapobiec, wczesniej podawalam przyklad jakiegos filmiku z youtube, gdzie dobrze bylo to zaprezentowane jak jest wlaczony i wylaczony OIS.
No widzisz, te nowe wynalazki, a mi w moim starym NX10 nic nie drży i nie drga przy filmowaniu.
mrawi, bo masz obiektywy ze stabilizacja, podepnij sobie ulomnego 20-50 to zobaczysz roznice. :mrgreen:
mrawi, bo masz obiektywy ze stabilizacja, podepnij sobie ulomnego 20-50 to zobaczysz roznice. :mrgreen:Mam też 30 mm bez stabilizacji i żadnych drgań nie ma.
Dłuższa ogniskowa (50 mm) może trochę te drgania ręki uwydatniać.
Stabilizacja pomaga. Ograniczenie spożycia kawy także... ;-)
carantoni
11-09-2013, 19:30
dzięki za opinie, są naprawdę pomocne
a jak sprawuje się PS i camera raw w wywoływaniu rawów?
Nie wiem, nie mam ani jednego, ani drugiego. Jak bardzo muszę, korzystam z firmowego Samsung Camera RAW ( = Silkypix) albo Photivo, ale po tym ostatnim poruszam się jak dziecko we mgle.
Samsung Camera RAW automatycznie stosuje te same korekcje programowe do RAWów, co do JPGów, a np. w przypadku obiektywów 16 i 20-50 funkcja ta jest zawsze, stale włączona w menu aparatu i nie można jej wyłączyć. I słusznie, bo oba te obiektywy mają przede wszystkim ogromną dystorsję, która jest programowo korygowana przez aparat. W jakiś sposób jest to też chyba zaszywane w plikach RAW, bo firmowy program też to stosuje automatycznie, i nie można tego wyłączyć.
Photivo tego nie robi, i w związku z tym dopiero w nim widać, jak bardzo te zdjęcia są pokrzywione. Podobno do Photivo są jakieś profile obiektywów, ale udało mi się znaleźć tylko jeden, do 20-50, a i tak nie udało mi się go zaaplikować - jak pisałem, poruszam się po nim jak dziecko we mgle. Generalnie rzecz biorąc, korekcję tę TRZEBA zastosować do tych obiektywów - nie ma innego wyjścia. Więc może i dobrze, że program firmowy sam to robi bez pytania.
ja jeszcze wroce na chwile do tych "dramatycznych drgan" powodem tych dramatycznych drgan jest tez to, jak sie zapomni NX przestawic na tryb filmowania, ja filmuje Nexem i tam nic nie trzeba przestawiac, zeby nakrecic film, i jak czasem wezme do reki by nakrecic krotki filmik NX, to zapomni mi sie przestawic na tryb filmowania i obraz jest do kosza, tak skacze.. Moge wrzucic przykladowy filmik z dzis..
ok to juz jest: http://www.youtube.com/watch?v=e-9QT-bes5Q&feature=youtu.be
Byla spokojna cisza, ten ususzony kwiat nawet nie drgnal, a film wyszedl jakby byla wichura i to niezla.. Pisalismy tutaj juz na ten temat o tym kiedys, - dlaczego obraz skacze, ale to nie jest wina wiatru i drzenia reki, tylko zapomnienie przestawienia nx na tryb filmowania.
carantoni
13-09-2013, 12:52
pytanko - czy przy kręceniu filmów jest możliwa zabawa ustawieniami tj ekspozycja itp?
W starszych modelach (5/10/11/100) tylko tryb A lub P do wyboru (i oczywiście, co za tym idzie, z obiektywami niesystemowymi tylko tryb A, bo aparat nie może sterować przysłoną), w nowszych modelach chyba wszystkie 4 tryby (P, A, S, M), a z obiektywem niesystemowym pewnie tylko A i M.
Proponuję, żebyś ściągnął sobie stąd: http://www.samsung.com/pl/support/model/EV-NX1000BABPL-downloads?isManualDownload=true instrukcję obsługi do NX1000 (lub dowolnego innego modelu), i zapoznał się z nią. Zawsze tak robię, gdy chcę kupić coś nowego - nie ma wtedy nieprzyjemnych niespodzianek, wiem dokładnie, co kupuję.
dla odświeżenia, to ja może coś wrzucę ze starego samsunga nx 100 z 20-50
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f2f5721cb7ad9a84)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=809725e14a47692c)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc04f42c81b68565)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=89c7ea2aabe077ba)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b9eeb5c6369b0edc)
mam mały problem z dodawaniem fotek z fotosika, nie jestem PRO i wyskakują miniaturki :)
do FAQ nie mogę otworzyć i nie wiem gdzie jeszcze wrzucacie foty, aby były na full w forum
pozdrio
mam mały problem z dodawaniem fotek z fotosika, nie jestem PRO i wyskakują miniaturki :)
do FAQ nie mogę otworzyć i nie wiem gdzie jeszcze wrzucacie foty, aby były na full w forum
pozdrio
Ja wrzucam na http://imageshack.us/
Może też być np. Flickr - są tam opcje tworzące od razu właściwy skrót do wrzucania zdjęć na fora dyskusyjne.
A zdjęcia fajne, tylko ten "jabol" poruszony, niestety.
dzięki chłopy
a fotki z ręki, bez statywu, a jak wiadomo 20-50 nie ma stabilizacji :(
No, po długich narzekaniach, że Samsung od wieków nie pokazał nic nowego a godnego uwagi do systemu NX, w końcu są zapowiedziane nowości:
- dwa różne obiektywy 16-50, jeden ze światłem 2-2,8 i OIS, drugi - ultrakompaktowy Power Zoom 3,5-5,6: http://www.dpreview.com/news/2014/01/02/samsung-adds-premium-and-consumer-16-50mm-lenses-to-nx-system?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_1
- nowy aparat NX30: http://www.dpreview.com/news/2014/01/02/samsung-nx30-adds-tilting-evf-improved-display-more-wi-fi-features?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_0 Ciekawostką jest znacznie lepszy wizjer, który może być wysuwany do tyłu i odchylany w górę, i również ulepszony obrotowy tylny ekran. Matryca ma fazowe czujniki AF, jak w NX300.
Do tego zapowiedziano jeszcze mocną lampę GN58, która będzie mogła być zdalnie sterowana wbudowanym fleszem NX30.
pod długich narzekaniach, dalej nie ma nic z optyki w Polsce:)
Wątek długi a o nx300 tylko pare zdań. Reszta to nie warte czytania rozważania o tym czy obraz skacze czy nie skacze...
Porażka...
No właśnie.
Używa ktoś tego sprzętu?
Jeśli tak to z jakimi szkłami?
Przymierzam się do NX300 z kitem 18-55.
Do tego chcę dokupić 30 f2.0 i może wystarczy na coś jeszcze.
Jak ten kitowy obiektyw się sprawuje?
Tez go analizowalem ale padło na Olka. Popatrz moze i Ty. Moze sie okazać ze bedziesz tak zadowolony jak ja. Wątek jest obok. Pytaj jakby co...
W NX kuszą ceny jasnych stałek. Przed chwilą byłem w sklepie i macałem olka, nx300 i nexa 6.
Generalnie nex 6 wypadł najfajniej, ale nx jest najtańszy i ma najtańszą szklarnię. Niby niewielki wybór szkiełek, ale to co jest dostępne powinno mi wystarczyć
Od 2011 roku mam w domu NX100 z ciemnym 20-50 i 30/2, z czego 99% czasu używana jest 30-stka. Obiektyw w stosunku jakości do ceny nie ma konkurencji. Na wiosnę żona planuje zamienić setkę na NX300 z 18-55.
I o czymś takim właśnie myślę. Kitowy 18-55 i do tego 30.
A później się zobaczy, czy coś jeszcze będzie potrzebne:)
Polecam 30/2.0 To rewelacyjny naleśnik.
Używam go ze starym NX5 i jestem zadowolony z jego użytkowania.
Widzę, że wątek się trochę rozbujał:).
Czy w tym systemie bywają problemy z BF/FF tak jak to się zdarza w Nikonie, czy można szkiełka kupować w ciemno?
Teoretycznie przy korzystaniu z AF z detekcją kontrastu problem FF/BF nie ma prawa wystąpić. Być może taki problem może wystąpić z NX300, który ma także detektory fazowe, ale, jak gdzieś czytałem, w aparatach, które mają czujniki fazowe w matrycy (jak NX300), czujniki fazowe wstępnie określają o ile należy przeogniskować obiektyw, by uzyskać ostrość, ale ostatecznie potwierdzane jest to poprzez detekcję kontrastu - teoretycznie więc problem FF/BF nie powinien wystąpić. Czy tak jest faktycznie - nie wiem, bo nie mam NX300.
Jeśli chodzi o standardowe zoomy 20-50 i 18-55, to mimo podobnych parametrów nominalnych trudno o dwa bardziej różne obiektywy. 20-50 jest (podobno) troszkę lepszy optycznie i milutko kompaktowy (taki trochę większy naleśnik, czy zoom-naleśnik), ale 18-55 jest solidniejszy, ma wewnętrzne ogniskowanie i nieobracającą się przednią soczewkę, no i stabilizację OIS.
Stałoogniskowe 2/30 i 1,8/45 są bardzo fajne i ostre, szerokokątne 2,4/16 i 2,8/20 też są niezłe, a przy tym to naleśniki. 2,8/60 makro OIS ani 1,4/85 nigdy nie miałem, ale podobno są znakomite. Zoom 50-200 jest całkiem fajny i też ma OIS.
Oglądałem dzisiaj zestaw NX300+18-55. Faktycznie obiektyw nie jest zbyt mały. Niestety (albo stety - to zawsze 2 mm na dole i 5 na górze) nie ma nigdzie zestawów z 20-50.
Tak w ogóle to nie znalazłem nigdzie samego body. Widać taka jest polityka Samsunga.
Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na body z 18-55+30/2. Później się zobaczy co jeszcze do tego dorzucić. Ceny za stałki są naprawdę niezłe.
20-50 to bardzo "nierówny" i dość kontrowersyjny obiektyw. Gdy pojawił się jako standard z NX100, dostał nagrodę EISA w kategorii Compact System Lens. Jest całkiem dobry optycznie i bardzo kompaktowy, dobrze komponuje się z małymi bezwizjerowymi Samsungami NX.
Ale jednocześnie nie podoba mi się w nim to, że ma obracającą się przy ustawianiu ostrości przednią soczewkę, i to obracającą się bardzo lekko, można ją także obrócić ręką. Ta soczewka obraca się tak lekko, że wręcz strach wkręcić w nią jakiś filtr, zwłaszcza cięższy, albo soczewkę do zdjęć z bliska. Ponadto silnik AF jest głośny i zdecydowanie przeszkadza przy filmowaniu. Plastikowy bagnet też nie budzi entuzjazmu (18-55 początkowo też miał plastikowy bagnet, ale wersja III ma już metalowy).
Miałem oba: 20-50 i 18-55, i okazało się, że z 18-55 korzystam częściej, a 20-50 przeważnie leżał. Nawet jeśli był trochę lepszy optycznie, to użytkowe zalety 18-55 przeważyły - choć np. w 20-50 bardzo doceniałem jego małe wymiary.
Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na body z 18-55+30/2. Później się zobaczy co jeszcze do tego dorzucić. Ceny za stałki są naprawdę niezłe.
Ja już się zdecydowałem.
Zakończyłem kilkuletnią przygodę z lustrzankami (najpierw Sony A100 i A450, potem Nikon D70s, D5000, D200, D300 i D7100) i jestem szczęśliwym posiadaczem NX300+18-55+Pentax 50/1,7 :)
Kupiłem kilka dni temu. Czekałem aż sprzeda się cały mój sprzęt (D300s, tokiny 12-24 i 50-135 i Metz 50). Kupiłem NX300 z 18-55 i dokupiłem 30/2.
Na dzień dzisiejszy podoba mi się ten zestawik.
Za całość dałem 2400.
Nie miałem jeszcze okazji wyjść z nową zabawką na dwór, ale w przyszłym tygodniu jadę w delegację do Paryża, więc może wieczorkiem wyskoczę na miasto i trochę pofocę.
Ma ktoś pojęcie czy byłaby jakaś znacząca różnica w jakości obrazka NX300 + Samsung 12-24 vs Olympus E-PL5 + Olympus 9-18? W przyszłości chciałbym kupić bezlusterkowca do szerokich kadrów i wyselekcjonowałem sobie m.in te 2 systemy.
Ma ktoś pojęcie czy byłaby jakaś znacząca różnica w jakości obrazka NX300 + Samsung 12-24 vs Olympus E-PL5 + Olympus 9-18? W przyszłości chciałbym kupić bezlusterkowca do szerokich kadrów i wyselekcjonowałem sobie m.in te 2 systemy.
Mam epl5 ale bez tego akurat szkła.
Aparacik jest super. Nie wiem dlaczego tak mało popularny.
Zapinam do niego szkła od nikosia i m42 poza systemowymi.
Na prawde warto.
Tego nx300 brałem pod uwagę. Wygląd i wymiary.
To głownie zdecydowało.
Poza oczywiscie błyskawicznym af oraz
Stabilizacją matrycy ktora wymiata w olku z
kazdym, nawet niesystemowym szkle.!!!
Obrazek moim zdaniem taki sam dadzą oba body...
koniecpolska
17-02-2014, 14:38
Ma ktoś pojęcie czy byłaby jakaś znacząca różnica w jakości obrazka NX300 + Samsung 12-24 vs Olympus E-PL5 + Olympus 9-18? W przyszłości chciałbym kupić bezlusterkowca do szerokich kadrów i wyselekcjonowałem sobie m.in te 2 systemy.Jeśli chodzi o UWA to teraz w m43 można używać szkła systemowego m43 Panasonic 7-14mm/4.0 oraz szkła z systemu 4/3 Olympus ZD7-14mm4.0
Z oboma na body m43 jest AF, oczywiście ze szkłem Panasonic AF będzie dużo szybszy, ale ja używam ZD7-14 z E-P5 i na AF nie narzekam (poza tym GO na takich ogniskowych jest wiadomo jaka).
Olympus zapowiedział, że w 2015 wypuści systemowy m43 obiektyw mZD7-14mm2.8 (seria PRO).
Jeśli chodzi o jakość to stare ZD7-14 ma bardzo dobrą opinię, mówi się o tym szkle jako o najlepszym rectalinearnym UWA zoomie. Panasonic m43 ma też raczej dobrą opinię, a przyszły Olympusowy mZD 7-14 też będzie bardzo dobry.
Ceny:
Panasonic 7-14 nowy pomiędzy 3500 a 4000zł
Olympus ZD 7-14 (używany) pewnie w okolicach 3000zł do kupienia
Nowy Olympus, trudno powiedzieć, ale może być droższy od m43 7-14 Panasonic.
Olympus 9-18 nowy około 2000 - 2200zł w sklepie. Jeśli nie przeraża waga i gabaryt ZD7-14 oraz wolniejszy AF to ja rozglądałbym się za używanym ZD7-14 (850 gram solidnego obiektywu :wink: )
źródło (http://i.minus.com/iXzu2hDOYOM6p.jpg)
źródło (http://i.minus.com/ibyZeBD0ZAUrsk.jpg)
PS
Ergonomia zestawu E-PM2 czy E-P5 z ZD7-14 jest zadziwiająco bardzo dobra.
PPS
Co do S 12-24 vs. O 9-18, to nie wiem jak z jakością, ale opinie o 9-18 są bardzo dobre, to 9-18 jest sporo mniejszy gabarytami od Samsunga.
wyrwiflak
17-02-2014, 14:48
No tak, tylko że nowy NX12-24/4 OIS to zaledwie ~1600zł czyli raczej dlatego bliżej porównanie do mZD9-18.
koniecpolska
17-02-2014, 15:01
No tak, tylko że nowy NX12-24/4 OIS to zaledwie ~1600zł czyli raczej dlatego bliżej porównanie do mZD9-18.Gdzie po 1600zł, bo w ceneo, z którego brałem ceny Olka, Samsung stoi też około 2200zł.
Też mógłbym powiedzieć, że Olka 9-18 idzie bez problemu, nowego, legalnie z 2 letnią gwarancją kupić dużo korzystniej :wink:
PS
Poza tym oferta szkieł Smasunga (poza kitami) jest tak wspaniała, że aż strach się bać wchodzić w ten system z tego powodu :wink:
wyrwiflak
17-02-2014, 15:44
12-24/4 OIS jest/bywa w tej cenie tam gdzie 30/2 i 45/1,8 są po ~600zł, NX10/3,5(fiszaj), 20/2,8 i 16/2,4 są poniżej 800zł. Za to faktycznie za NX85/1,4 trzeba wydać grubo ponad 2 tysie ;)
To ja z trochę innej beczki.
Chciałem kupić dodatkową baterię i ładowarkę.
Są takie rzeczy na Allegro, ale w moim NX300 jest bateria 1130, a na Allegro są 1030 i ładowarki też są do 1030.
Czy te baterie różnią się tylko pojemnością? Nie będzie żadnych problemów?
Może ktoś polecić jakiś sprawdzony zamiennik baterii i ładowarkę?
I jeszcze jedna sprawa.
W czym nosicie swoje NX300? Nie wiem w co go zapakować, tak żeby się zmieścił co najmniej z kitem 18-55.
Gdzie po 1600zł, bo w ceneo, z którego brałem ceny Olka, Samsung stoi też około 2200zł.
Też mógłbym powiedzieć, że Olka 9-18 idzie bez problemu, nowego, legalnie z 2 letnią gwarancją kupić dużo korzystniej :wink:
PS
Poza tym oferta szkieł Smasunga (poza kitami) jest tak wspaniała, że aż strach się bać wchodzić w ten system z tego powodu :wink:
na allegro gosc mial dwie nowki sztuki jakis czas temu po chyba 1500zl. cena za ten swietny obiektyw - rewelacyjna. ja za swoj zaplacilem 2300 zeta i nie zaluje ani zlotowki. do szerokich kadrow w bezlusterkowcach nie ma lepszego szkla.
piwko2,
Nie mam NX300, więc nie mogę pisać z własnego doświadczenia, ale poczytaj np. tutaj: http://www.dpreview.com/forums/post/52957271 - akumulatory i ładowarki mogą nie być w pełni zamienne.
witam, kupiłem na allegro zamiennik działa, "trzyma" krócej niż oryginał ale działa dostępna na innej aukcji ładowarka także ładuje oryginał i zamiennik:) co do obiektywu to na wyjazd w Tatry zabrałem tylko 50-200mm i 16mm tego ostatniego pratycznie nie odpinałem zestaw ze stałką jest mały i poręczny a z 12-24mm nx300 robi się klockowaty jak taki zestaw "leży" w ręku, jakie macie doświadcenia? Przede mną wyjazd jeżeli i tym razem 16-stka będzie jak przyspawana zastanowię się nad sprzedażą szklarni 16mm, 30mm i 50-200mm, tego ostatniego, prawie nieużywam wcale, i zamianą na 12-24mm!
P.S.
ma ktoś tego "fisza" 10mm do NX'a, cena przyzwoita ja lubię szeroko ale czy mocno wygina (samyang 7,5mm w m43 jest bardzo chwalony przy tej samej ogniskowej) i po prostowaniu ile zyskamy kadru w porównaniu do 16mm? możecie zamieścić jakieś foto:)
witam, kupiłem na allegro zamiennik działa, "trzyma" krócej niż oryginał
Co jest zamiennikiem działa? Haubica?
wyrwiflak
18-02-2014, 10:51
Zależy od kalibru :)
Co za problem skorzystać z google i znaleźć Samsungową prezentacje fiszajki?
http://samsungcamera.com/samsung-announces-the-slimmest-and-smallest-fisheye-lens-on-the-market-for-nx-system/
koniecpolska
18-02-2014, 11:40
na allegro gosc mial dwie nowki sztuki jakis czas temu po chyba 1500zl. cena za ten swietny obiektyw - rewelacyjna. ja za swoj zaplacilem 2300 zeta i nie zaluje ani zlotowki. do szerokich kadrow w bezlusterkowcach nie ma lepszego szkla.A co z gwarancją? Co z serwisem?
Jak już pisałem, i pewnie większość wie, że miłośnicy Olimpusa też mogą w bardzo atrakcyjnych cenach (i z pełną gwarancją) nabyć cały asortyment foto Olympusa, w każdej chwili, nie czekając aż ktoś się zlituje na allegro i wystawi pojedyncze sztuki. :wink:
Tak więc przy porównywaniach cen najlepiej stosować ceny ogólnodostępne, sklepowe.
Miłośnikiem Olka nie jestem jako tako, ale za darmo do niego szkło dostałem. Sa wiec tez promocje które warto wykorzystać.
Oczywiscie najpierw trzeba kupić aparat... :) ale wybór wbrew pozorom, prosty wcale nie jest...
Jeśli chodzi o UWA to teraz w m43 można używać szkła systemowego m43 Panasonic 7-14mm/4.0 oraz szkła z systemu 4/3 Olympus ZD7-14mm4.0
Z oboma na body m43 jest AF, oczywiście ze szkłem Panasonic AF będzie dużo szybszy, ale ja używam ZD7-14 z E-P5 i na AF nie narzekam (poza tym GO na takich ogniskowych jest wiadomo jaka).
Olympus zapowiedział, że w 2015 wypuści systemowy m43 obiektyw mZD7-14mm2.8 (seria PRO).
PPS
Co do S 12-24 vs. O 9-18, to nie wiem jak z jakością, ale opinie o 9-18 są bardzo dobre, to 9-18 jest sporo mniejszy gabarytami od Samsunga.
Te 2 szkła wyselekcjonowałem sobie nieprzypadkowo - są małe jak na uwa zoomy tak więc u mnie ZD7-14 odpada. O tym mZD7-14 2.8 Olympusa słyszałem ale umknęło mi, że dopiero w 2015 wyjdzie :(
Zastanawia mnie jeszcze kwestia czy z Samsungiem taki zestaw będzie miał przewagę ze względu na trochę większą matryce. Na studyjnych wycinkach studio shot comparision od dpreview ciekawie to wygląda: klik (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=samsung_nx300&attr13_1=oly_epl5&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos5dmkiii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=1600&attr16_1=1600&attr16_2=1600&attr16_3=1600&normalization=full&widget=1&x=0.11684170568138683&y=-1.097913322632424). No biorąc pod uwagę mozliwości obu body obrazek z Oly wydaje się bardziej klarowny na wyższych iso.
Mam epl5 ale bez tego akurat szkła.
Aparacik jest super. Nie wiem dlaczego tak mało popularny.
Zapewniam Cię, że wśród użytkowników flickr jest bardzo popularny :) Ostatnio znaleziona ciekawą galerie E-PM2 (jakość zdjęć w końcu ta sama co z E-PL5) plus MZD 9-18 klik (http://www.flickr.com/photos/108591258@N06/) To chyba dobitnie pokazuje jakie rzeczy można wyciągać z takiego niewielkiego zestawu.
Wyciągnąć można ze wszystkiego duzo. W postprocesie. Mz ważne zeby tego wyciągania było jak najmniej. Matryce tak czy siak dają duzo możliwości. Wszystkie chyba dostępne na rynku.
A ze matryca z epl5 potrafi - to ja wiem :)
A ze ludzie wybierają inne systemy tez wiem. I bardzo dobrze. Niech bedzie różnorodnie :)
A co do iso... to np ja spokojnie foce bez stresu do iso 1600. Wyżej tez spokojnie można mz.
Co ważne chyba, ja jpg robię tylko. Tak mam ustawione na stałe. Staram sie z Olka zdjec nie ruszać na kompie. Ewentualnie na telefonie jak mam chwile wolna...
Kupował ktoś dodatkową baterię do nx300? Jest coś godnego polecenia ? :)
mam pytanie do właścicieli powyższego Samsunga nx300...
czy ktoś z Was podłączał obiektyw m42 (na przejściówce) - czy przy ostrzeniu manualnym linie też były jaskrawione (w sensie czy jest potwierdzenie ostrości jakieś)?
z góry dzięki za pomoc :)
Z NX300 nie wiem, bo nie mam, ale przy używaniu obiektywów przez przejściówki w NX10/11/100/20 trzeba nacisnąć przycisk OK żeby powiększył się ekran, a w sterowanym dotykowo NX2000 trzeba dotknąć ikonki MF po lewej stronie - wtedy włącza się odpowiednia pomoc przy ostrzeniu.
"odpowiednia pomoc przy ostrzeniu" czyli podświetlone krawędzie na ekranie? :)
W menu aparatu - zależnie od modelu - trzeba sobie wybrać, jakiej chce się pomocy przy ostrzeniu. W NX10 było to tylko powiększenie ekranu (lub brak pomocy), w NX11 i 100 można sobie wybrać powiększenie albo taki zielony słupek wskazujący maksymalny kontrast, w NX20 jest do wyboru nic, powiększenie 5x, powiększenie 7x albo zielony słupek, w NX2000 jest nic, powiększenie 5x, powiększenie 8x i dodatkowo Focus Peaking, czyli zaznaczanie kolorem najostrzejszych krawędzi. W NX300, sądząc z instrukcji, jest podobnie. Pogrzeb w menu i włącz Focus Peaking, wtedy po naciśnięciu OK z niesystemowym obiektywem powinien się obraz powiększyć i powinny kolorowo zaznaczyć się ostre krawędzie.
problem w tym, że nie mam tego aparatu - dopiero się do niego przymierzam, sory że nie napisałem wcześniej. Ale te informacje wszystko mi wyjaśniają :) dzięki wielkie za pomoc
Aaa, myślałem, że go masz.
Dobrym posunięciem jest przed wyborem i zakupem ściągnięcie sobie instrukcji obsługi i jej dokładne przestudiowanie - wtedy nie ma nieprzyjemnych niespodzianek po zakupie. Wejdź na strony Samsunga, ściągnij i poczytaj. Co prawda o tym "myku" z włączeniem pomocy za pomocą OK przy używaniu niesystemowych obiektywów nie piszą w instrukcji żadnego modelu (dowiedziałem się o tej sztuczce z jakiegoś forum), ale można przestudiować wszystko inne. Wtedy będziesz dokładnie wiedział, co kupujesz. Ja staram się zawsze tak robić.
to teraz jeszcze jedno pytanie przed kupnem... miałem wcześniej canona 7d i zestaw 2 lamp YN 560 oraz wyzwalacze radiowe tejże firmy. Zestaw działał też na nikonach moich znajomych (czyli był niezależy od systemu) i pytanie - czy ktoś z Was może ma taki zestaw (chodzi o ten wyzwalacz youngnuo) i testował z tym samsungiem? czy to będzie działać?
Koledzy poratujcie - potrzebuje instrukcje serwisowa do Samsunga 30mm f2. Nigdzie nie moge jej namierzyc. Jak ktos ma lub wie gdzie mozna ja dorwac to bardzo prosze o informacje.
Może być z tym kłopot - Samsung chyba bardzo pilnie strzeże swoich informacji serwisowych. Jakiś czas temu na żądanie firmy usunięto z jednego z rosyjskich forów, poświęconego NX-om, wszelkie informacje serwisowe - nie tylko same kopie instrukcji, ale nawet informacje np. jak wejść w menu serwisowe aparatów.
no wlasnie. a moja 30-ka sie zepsula i pewnie bym sobie sam poradzil z naprawa tylko nie chce rozbebeszac obiektywu na pale. mam jakies serwisowki ale niestety nie od 30-ki.
Jak ktoś szuka to na ibood jest NX30 z 18-55 w promocji.
nadal przymierzam się do tego samsunga... po obmacaniu w saturnie spodobał mi się AF. Docelowo chciałbym wozić się z 30mm 2.0 i tu pytanie do posiadaczy takiego zestawienia... czy AF jest tak samo szybki z 30mm jak z kitem?
Moim zdaniem z NX300 jest m/w równie szybki, z 2/30 jest pewniejszy w sytuacjach słabego kontrastu/ciemnego obiektu (mniej "poluje"), natomiast jest nieco głośniejszy (inny silnik).
A więc pojawił się w rodzinie NX300, cena zrobiła się na tyle przystępna, że warto było zamienić staruszka NX100 na nowszy model. Zestaw z obiektywem 18-55 i lampką błyskową, ze starego aparatu ostał się naleśnik 30/2.
Spostrzeżenia:
+ rozmiar RAW ~20MB (poprzednik z 14MPix matrycą ~30MB),
+ szybkość - uruchamianie, podgląd zdjęc - bardzo na plus, nie ma momentów zawieszania się,
+ szybkość AF - kontrastowy i fazowy AF - spodziewałem się jednak czegoś szybszego, niemniej jest spory postęp,
+ złudzenie, może nie (raczej cecha matrycy) - z naleśnika wychodzą zdjęcia znacznie ostrzejsze niż z NX100,
+ dotykowy AF,
+ focus peaking przy ostrzeniu MF - zaczynam polować na jakieś pleśniaki :)
- jakość zdjęć przy podglądzie (prawdopodobnie gdy robimy tylko RAWy) - mocno poniżej średniej, często nie sposób stwierdzić czy ostrość złapało w tym miejscu, w którym chcieliśmy
- ładowarka - rozwiązanie jak w Sony - ładowanie baterii przez kabel microUSB, bateria jest w aparacie. Ładowarka zewnętrzna na znanym portalu aukcyjnym ~22 zł.
Za cenę 1549 zł - aparat z obiektywem warto było zmienić NX100 na nowszy model.
Fajny aparat. Szkoda, że nie można go kupić z nowym PZ 16-50, z którym jest naprawdę kompaktowy (nie kieszonkowy, ale wygodnie mały. 18-55 to przy nim kloc).
Przecież można kupić NX300 z 16-50.
A gdzie, bo jeszcze nie widziałem? PZ 16-50 jest, owszem, sprzedawany, ale z NX3000.
Teoretycznie można kupić sam korpus NX300, ale obiektyw PZ 16-50 jest nowością i jest jeszcze niemal niedostępny.
Sorry mój błąd, faktycznie to 3000 a nie 300.
Nietrudno się pomylić, są trochę podobne na pierwszy rzut oka, a do tego trzeba jeszcze starannie liczyć zera ;-) .
NX3000 ma być stylowym (retro) następcą NX1000, 1100 i 2000. Sprzedawany z nim nowy PZ 16-50 ukazał się na rynku o dobre dwa lata za późno; wymiarami i wagą jest bardzo podobny do Sony E PZ 16-50, i wydaje się być dobrym obiektywem. Szkoda, że nie wcześniej.
Miałem przez chwilę NX300 i miło wspominam. Z 16-50 mógłby być faktycznie fajny zestaw, choć nie wiem czy przebije 30/2.0.
Nie chciało mi się robić testowych porównań, na oko wydaje się być niezły, choć pewnie nie dorównuje jakością stałym naleśnikom. Ale jest naprawdę fajnie mały. Szkoda tylko, że przy nagrywaniu filmu słychać trochę silnik zooma. Wymiarami bije 18-55, jakością wykonania i wyposażenia (cichy, wewnętrzny AF, OIS, nieobracająca się przednia soczewka) bije 20-50. Bardzo mi się podoba ten obiektyw.
sitkompower
03-09-2014, 01:05
Witam, wszystkich i chcialbym zaznaczyc ze, ostatnio udalo mi sie kupic NX300M z objektywem 16-50 PowerZoom i dodatkowo otrzymalem Lightroom5,6 jak i Samsung Tab 7.0 w komplecie za 360Euro na niemieckim Amazon. Jesli chodzi o objaktyw to jestem pod wrazeniem, od blendy 8.0 swietnie ponizej troche nieostro zwlaszcza w lewym gornym rogu. Jest super cichy i do wideo jak znalazl. OIS dziala swietnie. Brak przeslony przeciwslonecznej nie boli, optyka sobie radzi bez. Zakupilem tez polara od Marumi 43mm i jest super. Mysle ze, nastepna inwestycja bedzie 10mm od Samsunga. Jesli jakies pytania , to smialo.
Możesz podać linka do ten oferty ?
Wysłane z mojego Nexus 5
sitkompower
04-09-2014, 00:05
Sorry, ale byl to tylko jeden dzien z taka mozliwoscia. Dzisiaj w zaleznosci od koloru aparatu i bez Pada od okolo 345€.
http://www.amazon.de/Samsung-Systemkamera-Megapixel-i-Function-Power-Zoom-Objektiv/dp/B00L4300UM/ref=sr_1_23?ie=UTF8&qid=1409782179&sr=8-23&keywords=samsung+nx300m
To jest link do nx3000 a nie nx300m
Wysłane z mojego Nexusa 5
sitkompower
05-09-2014, 11:45
Sorry juz poprawiam...niestety ceny 300m stasznie sie zmieniaja i warto czesciej zerknac.
http://www.amazon.de/Samsung-Systemkamera-Megapixel-i-Function-Power-Zoom-Objektiv/dp/B00L43016A/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1409910216&sr=8-3&keywords=samsung+nx300m
Dzięki, trzeba w takim razie wypatrywać jakiejś promocji
sitkompower
06-09-2014, 00:24
Tu jest ten zestaw ktory kupilem, niestety cena jest wyzsza ale mimo wszystko...
http://www.ebay.de/itm/Samsung-NX300M-weiss-16-50mm-PZ-OIS-Galaxy-Tab-3-7-0-Lite-Premiumpartner-/390916376787?_trksid=p2054897.l5658
Pytanie, może ktoś już próbował podpinać Fujiana 35/1.7 do NXa:
Czy z dokładnie taką (http://allegro.pl/adapter-redukcja-samsung-nx-na-c-mount-m25-tevidon-i4570509001.html) przejściówką mamy ostrzenie na nieskończoność? Pytam się, gdyż do tej pory wydawało mi się to mało prawdopodobne - odległość od matrycy dla C-mount to ok. 17mm, dla szkieł NX to około 25 mm - jeśli tak to czy Fujian zmieści się w przejściówkę i da się go swobodnie używać?
sitkompower
08-09-2014, 16:34
Mam pytanie w zwiazku z Samsung 10mm f/3.5 Fisheye. Jak dobrze nadaje sie ten objektyw w kombinacji Samsungiem NX300M do panoram sferycznych? Mam nadzieje ze, ktos moze choc teoretycznie na to pytanie odpowiedziec.
mam ten obiektyw i jest swietny. maly, lekki, super jakosc optyki. nie robilem nim wprawdzie panoram sferycznych, ale gdzis sie natknalem w sieci na takowe i powiem uczciwie, ze robily ogromne wrazenie. nie wiem ile tam bylo zaslugi sprzetu a ile doswiadczenia fotografa, ale wygladalo to swietnie.
nie wiem za ile to szkielko namierzyles, ale powiem krotko: warto je miec!
Hyper,
Jak przedłużyłeś PZ 16-50 do 60? ;-)
asche,
Nie próbowałem, ale wydaje mi się, że się nie uda. NX ma większą odległość rejestrową (25,5 mm) od obiektywów C-mount (17,52 mm), więc adapter musi pozwalać na zagłębienie obiektywu w aparacie o 7,98 mm, żeby można było ostrzyć na nieskończoność - a na aż tak silne zagłębienie chyba nie pozwoli konstrukcja aparatu. Poza tym, pozostaje jeszcze kwestia średnicy obiektywu. Co prawda Fujian ma mocowanie średnicy 25,4 mm, ale sam obiektyw jest o wiele grubszy i chyba nie da się wkręcić w taki nieco zagłębiony adapter, jak ten w aukcji.
Dostałem odpowiedź od sprzedawcy, że nie ma jak zweryfikować tego czy będzie nieskończoność, jedynie to co napisał, że kupujący nie pisali o żadnych problemach. Ogólnie w internecie nie ma informacji nt. tych adapterów i współpracy obiektywów C z systemem NX, poza aukcjami na Alibabie, czy tego typu portalach, że obiektywy mają możliwość współpracy Fujiana 35/1.7 z systemem NX.
Raczej nie mam zamiaru być pierwszym testującym :)
Czy nx300 może działać bez baterii (lub z baterią) podpięty do ładowarki USB ?
asche,
Adaptery do NX-a na C-mount dopiero niedawno pojawiły się w sprzedaży, stąd brak opinii. Prowizoryczne rachunki (j.w.) wskazują, że raczej nie będzie nieskończoności, a ponadto zewnętrzna średnica tego akurat obiektywu może uniemożliwić jego wkręcenie w zagłębiony adapter. Niektóre obiektywy są węższe i być może się to uda.
BaCaaa,
Podłączony do ładowarki, z włożoną baterią działa, tyle, że bateria się wtedy chyba nie ładuje, więc nie bardzo ma to sens. Bez baterii nie działa. Gniazdo USB nie funkcjonuje jak gniazdo zewnętrznego zasilania.
A wiecie może czy jest zewnętrzny zasilacz do nx300 ?
Ano nie ma, aparat nie ma gniazda zewnętrznego zasilania. Być może można sobie zmajstrować jakiś "samodział", wykorzystując obudowę baterii z wyprowadzonym kablem, ale konstrukcja aparatu nie przewiduje wyprowadzenia takiego kabla z komory baterii (jak to jest w niektórych innych aparatach - odchylana gumowa klapka, otwierająca dziurkę na kabel). NX300 działa z otwartą klapką baterii, więc można i tak, tylko byłoby to trochę niewygodne. Taki "samodziałowy" adapter chyba musiałby mieć też całą elektronikę z akumulatora.
Sony do NEXów i innych zasilanych tym aku aparatów ma taki zasilacz.
http://store.sony.com/SNYNA_27/pimg/pSNYNA-ACPW20_main_v500.png
źródło (http://store.sony.com/SNYNA_27/pimg/pSNYNA-ACPW20_main_v500.png)
W klapce komory aku jest zaślepka, która pozwala wyprowadzić kabel. Może Samsung też ma coś podobnego.
Czyli jakiś elektronik powinien sobie z konstrukcją czegoś takiego poradzić :-)
Takie rozwiązanie z niby-baterią z kablem, przewlekanym przez otwór z odchylaną zaślepką, jest chyba coraz powszechniejsze - mają tak, np. Nikon D7000, Fuji F770, Panasonic TZ25, i pewnie wiele innych aparatów, zamiast stosowanych wcześniej gniazd zasilania zewnętrznego. Prawdopodobnie producenci stwierdzili, że z zewnętrznego zasilania i tak prawie nikt nie korzysta, i mogą oszczędzić na koszcie gniazda i uzyskać trochę miejsca w aparacie.
Niestety, znane mi w miarę nowe Samsungi NX (20, 300, 2000) nie mają takiej zaślepki. Ale można ich używać przy otwartej klapce baterii. A gdzieś na YouTube widziałem filmik instruktażowy, jak zmajstrować coś takiego jak powyżej, tylko już nie pamiętam, do jakiego aparatu. Wspominano tylko, że trzeba koniecznie zachować całą oryginalną elektronikę akumulatora.
tomekasles
11-09-2014, 19:12
pomocy ! mam taki adapter
http://allegro.pl/adapter-obiektywy-canon-eos-ef-do-samsung-nx-i4570450008.html
podłaczyłem do niego Canona 55-250 i po podłączeniu zestawu do NX300 wychodzi komunikat sprawdź obiektyw! co mogżna w takiej sytuacji zrobić ??? czy to przez to ze styki automatyki nie styka sie z niczym i aparat nie wykrywa obiektywu??? no ale jak na włączonym aparacie podpinam adapter z obiektywem to wychodzi ze obiektyw podłączony . proszę o pomoc forumowicze :)
Po pierwsze, pokrętło trybów aparatu musi być w pozycji A lub M - wszystkie pozostałe tryby wymagają sterowania przysłoną przez aparat, a to niemożliwe.
Po drugie, w aparacie pod bagnetem (tak mniej więcej na godzinie 5) jest stożek, wciskany przez zaczep bagnetu po zamontowaniu obiektywu (lub adaptera) - jest to dla aparatu sygnał, że zamontowano obiektyw. Niektóre adaptery nie wciskają tego stożka całkowicie, albo mały luz powoduje, że minimalne poruszenie adapterem skutkuje wykryciem bądź niewykryciem obiektywu.
tomekasles
11-09-2014, 19:45
to było tak proste że aż wstyd że na to nie wpadłem...całe życie fotografuje A/S/M a akurat włączyłem Manual i taki ZONK wyszedł :D <puch24> dzięki wielkie...
A tak nawiasem mam NX 300 kupiony 3 miesiące temu...za 1650 z 18-55 3.5-5.6, mam szkło Canona 55-200 4-5.6, Canon 28-80 3.5-5.6 stałkę 50 mm 1.8 i oczko w głowie 28-135 3.5-5.6, do tego polaryzacja Marumi + UV marumi do ocgrony szkła i polaryzacji - zastanawiam się nad zakupem samsungowskiego 30 mm f2 czy przy tym co mam zrobi jakiś szał przez co nie będe chciał używac niczego innego, czytam opinie o nim i są bardzo pozytywne tylko czy warto wydawac ok 800 zł przy tym co mam ? nie robiłem zdjęc nigdy takim szkłem...dlatego pytam
Samsung NX 2/30 to dobry obiektyw - może nie znakomity, ale naprawdę dobry. Do tego jest jeszcze malutki - tzw. naleśnik. NX300 z tym obiektywem jest dość mały i poręczny. No i jest jaśniejszy od standardowego zooma.
Z obiektywami od Canona EOSa (EF) masz ten problem, że nie ma jak przymknąć przysłony. 55-200 i 50 mogą się przydać, 28-80 w formacie APS-C jest mało przydatny, 28-135 też trochę nie bardzo.
tomekasles
11-09-2014, 21:21
wiec mając wybór który obiektyw sprawdzi sie najlepiej do codziennego użytkowania ( nie fotografowałem wcześniej stałkami ) dlatego jestem troche zielony...od zawsze tylko KIT 18-55 ewentualnie coś dłuższego.
16mm f2.4
20mm f2.8
30mm f2
45mm f1.8
ceny tych szkiełek sa zbliżone wiec czasem warto dołożyć 200-250 zł niż potem załować
A!!! i jeszcze jedno...jakoś ostatnio trafiłem na info ze NX'y mają taki sam bagnet jak Pentax ... czy to prawda? a jeśli tak to czy czasem automatyka samsunga współgra z pentaxem? na stronie samsunga jest jakaś przejściówka do Pentaxa K-Mount Adapter.
No, na to pytanie to już sam musisz sobie odpowiedzieć! Jakich ogniskowych w zoomie 18-55 używałeś najczęściej?
Jest taki program Exposure Plot http://www.vandel.nl/ który może przeanalizować dane o ekspozycji i ogniskowej z większej liczby zdjęć - przepuść swoje zdjęcia przez niego i zobacz, jak często używasz jakich ogniskowych - taki obiektyw pewnie nada Ci się najbardziej. Ale moim zdaniem najmniej ciekawym z tych obiektywów jest 2,8/20 - ani nie jest szczególnie jasny, ani szczególnie szeroki, ani optycznie wybitny. Poza tym, że jest naleśnikiem, nie ma wielkich przewag nad szerokim kątem zooma 18-55. No i jeszcze jedno - żadna z tych stałek nie ma stabilizacji OIS, którą ma zoom 18-55. 16, 20 i 30 są małe, naleśnikowe, ale 45 już nie.
Ta informacja o bagnetach jest błędna - ktoś pomylił bezlusterkowce Samsung NX z lustrzankami Samsung GX, które faktycznie były oparte na Pentaxach i oczywiście miały ich bagnet. Samsung (teoretycznie) oferuje przejściówkę, pozwalającą używać obiektywów z bagnetem Pentax K w NX-ach, ale ten adapter jest bardzo drogi i trudno go kupić. Natomiast na Allegro i na Ebay można kupić dość tanie chińskie adaptery do obiektywów prawie wszystkich systemów.
to było tak proste że aż wstyd że na to nie wpadłem...całe życie fotografuje A/S/M a akurat włączyłem Manual i taki ZONK wyszedł :D <puch24> dzięki wielkie...
A tak nawiasem mam NX 300 kupiony 3 miesiące temu...za 1650 z 18-55 3.5-5.6, mam szkło Canona 55-200 4-5.6, Canon 28-80 3.5-5.6 stałkę 50 mm 1.8 i oczko w głowie 28-135 3.5-5.6, do tego polaryzacja Marumi + UV marumi do ocgrony szkła i polaryzacji - zastanawiam się nad zakupem samsungowskiego 30 mm f2 czy przy tym co mam zrobi jakiś szał przez co nie będe chciał używac niczego innego, czytam opinie o nim i są bardzo pozytywne tylko czy warto wydawac ok 800 zł przy tym co mam ? nie robiłem zdjęc nigdy takim szkłem...dlatego pytam
W fotojoker.pl 30mm f2 maja za 699zł
najlepsze optycznie z ww. sa 30mm i 45mm. mam chyba wszystkie stalki w systemie NX i z cala odpowidzialnoscia moge polecic 10mm, 30mm i 45mm (jesli chodzi o budzetowe obiektywy). oczywiscie 85mm jest doskonaly, ale kosztuje juz konkretniejsze pieniadze.
natomiast bezapelacyjnie najlepszym obiektywem jest 16-50 f2-2,8. optycznie lepszy niz Nikkor 24-70/2,8 a jesli chodzi o jakosc ywkonania to Nikkor nie dorasta do piet Samsungowi.
Lucas1981r
12-09-2014, 16:48
HYPER moglbys wrzucic troche sampli z tego 16-50 f2-2,8? :) a i jaka masz opnie o 60mm?
wrzuce cos w weekend (z NX200). jesli chodzi o 60mm to jest to dobre szklo w tym do czego zostalo stworzone, czyli makro (przymkniete wiecej niz f5,6). do fotografii portretowej mi nie podchodzi.
uczciwie jednak napisze, ze wole makro robic duetem D810 + PC-E 85mm.
Jacenty Z.
14-09-2014, 01:23
Drodzy Użytkownicy Samsungów NX - podpowiedzcie proszę: dziś wreszcie odpaliłem dołączony do aparatu (NX1100) Lightroom 4, żeby zobaczyć co więcej da się wycisnąć z plików SRW, które zapisywałem wraz z JPG... Niestety, ów LR nie chce otwierać RAW-ów z Samsunga, krzycząc coś o "nie wspieranym profilu kolorystycznym"(!):-x
W korpusie ustawione mam sRGB. Czy to znaczy, że fotki muszę robić w Adobe RGB? Żeby było ciekawiej, moje NEF-y z Nikona (ustawione bynajmniej nie na Adobe RGB, lecz właśnie na sRGB!) Lightroom importuje i otwiera bez protestów (do czego akurat nie jest mi konieczny).
Trochę by to była rozczarówka na sam początek spotkania z aparatem, tym bardziej że część z tamtych JPG-ów, z uwagi na nieznajomość chimer aparatu trochę skopałem (w domyślnych ustawieniach JPG było za mocne wyostrzanie, za niskie kontrast i nasycenie, wcześniej pracowałem nieco lepiej niż CMOS oddającymi kolory matrycami CCD, a z konieczności musiałem fotografować wówczas w najgorszą porę dnia - południe). Pomijając już fakt, że po co mi nieużywalne pliki SRW po blisko 40 MB sztuka z matrycy APS-C... A myślałem, że tylko Silky Pics (wywoływarka RW2 z Panasonica) jest upierdliwa w użyciu...:smile:
Nie zetknąłem się z tym akurat problemem, ale przede wszystkim musisz zaktualizować LR do wersji 4.4.1 - ściągnij instrukcję aktualizacji oprogramowania stąd: http://www.samsung.com/pl/support/model/EV-NX1100BABPL . Może to pomoże.
d_oldschool
14-09-2014, 08:13
Polecam pod raw'y z nx'a skalibrowac LR tak jak w linku http://nxcsc.com/2011/11/19/samsung-nx-adobe-lightroom-profile/
Jacenty Z.
14-09-2014, 20:38
Dzięki za podpowiedzi:smile: Pod wskazanym linkiem są aktualizacje, ale z tego co widzę firmware'u... zaś aktualizację do 4.4 widzę na stronach Adobe... w objętości 788 MB, czyli prawie takiej jak plik ok. 1 GB z którego instalowałem wersję 4.1. Chyba więc jednak zostanę przy JPEG-ach lub poszukam innego oprogramowania. Przyjrzałem się LR i jakoś w ogóle mi nie leży...
Nie tylko firnware'u; kliknij na "upgrade guide" pod hasłem "Oprogramowanie" - ściągnie Ci się pdf z instrukcją, jak ze stron Adobe ściągnąć uaktualnienie do 4.4.1. (musi być 4.4.1!). Plik, niestety, jest spory.
Jacenty Z.
14-09-2014, 23:11
Pewnie miałeś na myśli "Instal guide", tam rzeczywiście wyskakuje plik zip (po jaką cholerę...) z króciutkim plikiem tekstowym odsyłającym do strony z wersją 4.4.1. Pod "Upgrade guide" jest pdf z instrukcją aktualizacji firmware.
Tak czy owak, nie zamierzam dokładać do interesu (za 787 MB to wolę mieć dwa odcinki ulubionego serialu:wink:) - działający program do obsługi SRW miał być, a nie ma - biorę więc Samsunga (który okazał się nie tylko, jak w dawnej reklamie siłaczem, ale też kłamcą:evil:) "za twarz" i zobaczymy co powiedzą.
Próba zmiany ustawień profilu w korpusie na Adobe RGB nic nie wniosła - LR 4.1 nadal nie czyta SRW.
Jacenty Z.
15-09-2014, 00:45
EDIT: Jednak nie będę nękał producenta, gdyż i tak się niczego nowego nie dowiem. Wspomniany typów RAW-ów z połowicznym sukcesem otwiera Samsung RAW Converter 4 (będący mutacją Silky Pix! - ech fatum jakieś, czy co:mrgreen:). Podobno LR 4.4.1 to jedyne wyjście.
Cały czas Ci to mówię, że niestety MUSISZ ściągnąć LR 4.4.1! Wersja dystrybuowana z aparatami niestety nie otwiera tych RAWów prawidłowo, a Samsung Raw Converter, który faktycznie jest dedykowaną Samsungom NX wersją SilkyPix, otwiera tylko stare RAWy z NX5/10/11/100/200/210/20/1000. W modelach NX1100/300/2000 itd. wprowadzono kompresowany RAW, którego ten stary SilkyPix nie czyta. Stąd LR w komplecie, tyle, że nie zadbano o dostarczenie z aparatami wersji w pełni kompatybilnej. :-( Te nowe kompresowane RAWy otwierane są chyba od wersji 4.4 (więc 4.1 ich nie otworzy), ale konwersja nie przebiega w pełni prawidłowo, stąd konieczność pobrania wersji 4.4.1.
Jacenty Z.
15-09-2014, 10:05
A ja Ci mówię, że niczego nie muszę:smile: Jeżeli Samsung nie potrafi dołożyć do urządzenia płytki z odpowiednią wersją wywoływarki, to niech lepiej zostaną przy lodówkach a nie biorą się za aparaty:p
Inna sprawa, że jakaś lipna ta kompresja, skoro pliki nadal ważą 33 - 37 MB. Czuję tu raczej jakieś gmatwanie "dla zasady" - tak jak w przypadku Silky Pix i Panasonica (wersja która otwiera RAW-y z LX3 nie otwiera RAW-ów z nowszych Lumiksów z powodu jakichś mało istotnych dyrdymałów; inaczej mówiąc, za każdym razem zmieniając generację sprzętu musisz zmieniać wywoływarkę, po to by dać zajęcie ichnim pasożytom z IT:razz: - to moim zdaniem globalistyczne, antykonsumenckie, mało uzasadnione i ogółem nie fair).
A ja Ci mówię, że niczego nie muszę:smile: Jeżeli Samsung nie potrafi dołożyć do urządzenia płytki z odpowiednią wersją wywoływarki, to niech lepiej zostaną przy lodówkach a nie biorą się za aparaty:p
Wtrącę się w wątek, bo trochę przesadzasz. Myślisz że z takim Sony A6000 (za 3000 zł) sprawa wygląda inaczej? Też brakuje softu. "Nowe" ARW nie są czytane przez LR 5.2, który mam, ani przez "feature pack" Microsoftu do Windows 8. Korona z głowy mi nie spadła po pobraniu LR 5.6.
Pozdrawiam
No, niestety, teraz producenci zakładają, że bez stałego i nieograniczonego dostępu do Internetu nie da się żyć - praktycznie wszystko trzeba sobie ściągać, i waży to grube gigabajty. Samsung pewnie kupił u Adobe licencję na dokładanie LR 4.4, natłukł płytek, a potem dopiero skapnął się, że to działa nie do końca prawidłowo. "Co za problem", pomyśleli, "powiemy ludziom, żeby sobie ściągnęli nową wersję, przecież każdy ma już teraz stały i nieograniczony dostęp do Internetu".
A to, że starsze wersje nie obsługują nowych aparatów, to normalne - tak jest z każdą marką, gdy wypuszczany jest nowy model. Np. Nikon do tej pory, zdaje się, nie uaktualnił ViewNX ani Capture NX2 tak, żeby obsługiwały D810...
A ten program do odczytu RAWów Microsoftu w ogóle nie obsługuje wielu aparatów - np. Samsunga NX100, którego obrazy są takie same, jak z NX10. W EXIFie RAWa z NX100 wystarczy zmienić model aparatu z NX100 na NX10, i program już zaczyna je otwierać. Microsoft to ewidentnie skopał. Problem nie jest w formacie pliku, tylko modelu aparatu... Bzdura!
A RAWy z NX1100 mają u Ciebie faktycznie 33-37 MB? To dziwne, bo u mnie tyle mają stare, nieskompresowane z NX20, natomiast skompresowane z NX20 i NX2000 mają objętość od 17 do 28 MB.
Jacenty Z.
15-09-2014, 17:33
@MiGo
Nie chodzi o moją koronę:p, ale o zwykłą uczciwość producenta wobec konsumenta: Nie miałbym nic przeciw jeśli aparat byłby dostarczany z zasady bez programu do RAW - ale jeśli ktoś podejmując decyzję o zakupie bierze pod uwagę zawarte w cenie produktu jako bonus oprogramowanie (w tym przypadku w teorii warte kilkaset zł, w praktyce bezużyteczne) i to, że nie będzie musiał się bujać po necie pod kątem egzotycznego formatu RAW - to chyba ma prawo czuć się taką ofertą handlową oszukany...
Zgoda. Samsung czegoś nie dopatrzył i rozprowadzał z aparatami oprogramowanie nie całkiem poprawnie działające.
Ale, z drugiej strony, popatrz po innych producentach, i powiedz, który z nich jest bez winy, który z nich NIE robił klientów w bambus, sprzedając wadliwe aparaty z wadliwym oprogramowaniem? Co trochę publikowane są informacje o rozmaitych poprawkach, wprowadzanych do nowych wersji programów, bo w poprzedniej wersji coś tam działało nieprawidłowo. I co klient ma zrobić? Ano, czy mu się to podoba, czy nie, musi ściągać setki megabajtów.
A ile już było nagłośnionych fabrycznych wad sprzętowych? Liczne wadliwe serie akumulatorów różnych marek, mogących wywołać pożar, chlapiące olejem albo sypiące opiłkami migawki, nieszczelne korpusy, przepuszczające światło, źle działające czujniki AF, liczne potknięcia w oprogramowaniu systemowym aparatów, itd. Na takim tle, konieczność ściągnięcia sobie jakichś tam megabajtów oprogramowania to pikuś.
Jacenty Z.
15-09-2014, 22:18
A RAWy z NX1100 mają u Ciebie faktycznie 33-37 MB? To dziwne, bo u mnie tyle mają stare, nieskompresowane z NX20, natomiast skompresowane z NX20 i NX2000 mają objętość od 17 do 28 MB.
Niestety, dokładnie tyle mają. Jeśli chciałoby się to zgrać na płytę 700 MB, to wchodzi takich RAW-ów na przykład... osiemnaście:) Na kartę pamięci 1 GB przy zapisie RAW + JPEG Super Fine parę sztuk więcej.
Ale, z drugiej strony, popatrz po innych producentach, i powiedz, który z nich jest bez winy, który z nich NIE robił klientów w bambus, sprzedając wadliwe aparaty z wadliwym oprogramowaniem?
Przykład: Panasonic. Miałem trzy aparaty tej firmy - wszystkie chodzą ich obecnym użytkownikom do dziś. W jednym był fabrycznie paproch wewnątrz obiektywu (co nie przeszkadza mu robić zdjęć na aukcje lepiej niż jego o 8 lat nowsi rywale). W drugim mega szumy (taka uroda). W trzecim firmware aktualizowałem bodajże trzykrotnie - po drodze była jedna nieudana, ale w końcowym efekcie dawały aparatowi nowe możliwości, takie same jak w nowszych aparatach konkurencji (że mi przestała wystarczać matryca 6x9 mm, wysuwany obiektyw i szybkość kompaktu to inna sprawa). Program do RAW, choć może dziwaczny w użytkowaniu i mulący, w pełni kompatybilny z korpusem. Niestety, poszli w chore ceny...
Problem zaczyna się wtedy, gdy sprzedażą zajmuje się kto inny, oprogramowaniem kto inny, a wytwarzaniem robotnicy przymusowi z południowo-wschodniej Azji i Oceanii - odpowiedzialność za wszelkie (mniejsze, tak jak tutaj, czy większe, tak jak "złej sławy" D7000) potknięcia się rozmywa... Jest tyle miliardów klientów, że nawet najgorsze wtopy zawsze któryś łyknie... A jak nie, to się to zrzuci na hałdę w Afryce - bo elektronika jest tania (nie dla nas).
Wystarczy po prostu, tak jak Pentax, dać możliwość zapisu RAWa w formacie DNG. Przecież to żadna filozofia...
A jaką objętość mają pliki DNG ze współczesnych matryc ~20 MP? (to pytanie rzeczowe, a nie retoryczne - po prostu nie wiem). Podejrzewam, że ok. 40 MB - z tak wielkimi plikami będą problemy przy zapisie. Kompresowany RAW trochę poprawia sytuację.
Przy matrycy 20MP nie wiem. Przy 16MP pliki mają około 20-23MB.
Wtrącę się w wątek, bo trochę przesadzasz. Myślisz że z takim Sony A6000 (za 3000 zł) sprawa wygląda inaczej? Też brakuje softu. "Nowe" ARW nie są czytane przez LR 5.2, który mam, ani przez "feature pack" Microsoftu do Windows 8. Korona z głowy mi nie spadła po pobraniu LR 5.6.
Pozdrawiam
Chyba Cię Sony usłyszało bo jest darmowy Capture One :)
Chyba Cię Sony usłyszało bo jest darmowy Capture One :)
To w takim razie, skoro mnie słuchają, to niech:
- coś zrobią z obiektywami "budżetowymi", bo poza Sigmami DN nie ma co podpiąć pod matrycę 24Mpix (16-50 i 18-55 zaczynają siać "kaszą" po rogach)
- wyprodukują zoom 17-50/2.8, albo niech przekonają Sigmę do tego
- poprawią AF kontrastowy
Może posłuchają :)
Michał
jacek123
22-09-2014, 23:24
Witam serdecznie
Wiem że wątek o nx 300 ale jeżeli ktoś jest zainteresowany to brytyjski currys/pc world (www.currys.co.uk / www.pcworld.co.uk) ma na wyprzedaży samsunga nx3000 z ob.16-50mm plus oczywiście Lr5 w zestawie za 199.99 funtów czyli około 1060 PLN.
Pozdrawiam
Niestety, "We deliver to all mainland UK addresses (including Northern Ireland) and all UK islands with the exception of the Channel Islands and BFPO.â" :-(
jacek123
23-09-2014, 00:25
Niestety, "We deliver to all mainland UK addresses (including Northern Ireland) and all UK islands with the exception of the Channel Islands and BFPO.â" :-(
No niestety, z góry przepraszam że nie sprawdziłem czy dostarczają do Polski zanim napisałem posta, a szkoda bo okazja całkiem fajna. Może masz znajomych w UK lub Irlandii (tamtejsza wersja currys sprzedaje go po 259.99euro). Ja kupiłem w UK i jak na razie testuje, wrażenia pozytywne szczególnie jak za tą cenę z wyprzedaży.
Pozdrawiam
Ja akurat obiektyw PZ 16-50 już mam, a korpusem NX3000 nie jestem raczej zainteresowany, ale trochę to wkurza, że Brytyjczycy mogą na takim zakupie zaoszczędzić prawie 1/3, bo u nas ten aparat ciągle kosztuje ok. 1600 zł.
Ja akurat obiektyw PZ 16-50 już mam, a korpusem NX3000 nie jestem raczej zainteresowany, ale trochę to wkurza, że Brytyjczycy mogą na takim zakupie zaoszczędzić prawie 1/3, bo u nas ten aparat ciągle kosztuje ok. 1600 zł.
Tak z ciekawości, gdzie i za ile nabyłeś PZ 16-50?
Na Allegro, za odczuwalnie mniej niż jest teraz oferowany. Nie wahałem się, i nie żałuję, bo wydaje mi się, że to dobry obiektyw - nie zauważyłem jakichś rażących niedostatków optycznych, a użytkowo jest połączeniem najlepszych cech obiektywów 20-50 i 18-55: jest mały, lekki, wygodny w użyciu, ma wewnętrzne ciche ogniskowanie i stabilizację, i nie kręci ryjkiem. Jedyny zauważony niedostatek to słyszalny jednak na filmach szum silnika zooma (ale nie bardzo dotkliwy).
Faktycznie, jakiś czas temu był na Allegro za całkiem fajne pieniądze (chyba ok. 600 pln), ale akurat wtedy pusty byłem.
Teraz pojawia się za 999 pln w dwóch wersjach kolorystycznych, ale wzięcia nie ma.
Poczekam, może trafi się jakaś okazja.
Może serwisanci znowu się uaktywnią;)
No, ja popełniłem wtedy zbrodnię finansową ;-) bo też nie powinienem był go kupować, ale kupiłem i nie żałuję. U serwisantów był trochę wcześniej jeszcze taniej, ale okazało się, że tylko na papierze, i złożone zamówienie zostało odwołane przez nich.
U jednych serwisantów jest teraz za ~1100 - trochę drogo, jeśli za ~1600 można go kupić z aparatem.
To dobry obiektyw, i szkoda wielka, że nie pojawił się jakieś 2 lata wcześniej. Przy nim 20-50 i 18-55 nie mają racji bytu (zwłaszcza ten pierwszy). W aktualnym katalogu 20-50 jeszcze jest, ale nie ma już żadnego aparatu, dla którego byłby wyposażeniem standardowym.
Ciekawe, z jakim obiektywem standardowym będzie sprzedawany zapowiadany NX400.
zdaje sie, ze serwisantom to Samsung ucial nogi przy samej dupie i mozna jedynie powiedziec: bylo, minelo. jesli chodzi o 16-50mm to cena z allegro nie byla OK - tyle, ze obiektyw chyba juz 'poszedl' bo nie ma wiecej ofert.
O co chodzi z tymi serwisantami ?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. ;-)
Firmy serwisowe Samsunga miały pewną pulę obiektywów, prawdopodobnie jako części zamienne, na wymianę w przypadku awarii na gwarancji, i zaczęły je tanio sprzedawać, przez swoje sklepy internetowe, a także na Allegro. Prawdopodobnie Samsung uciął tę praktykę po raz pierwszy, gdy Optyczne otwarcie napisały, że przetestowały kupiony tą drogą obiektyw 2,8/20, a m/w jednocześnie na forach zaczęły się dyskusje o tych tanich obiektywach (tak przypuszczam, bo bardzo zbiegło się to w czasie). Po paru miesiącach obiektywy pojawiły się ponownie, ale gdy pojawiły się nowe "tanie" S 2-2,8/16-50, i zaczęto o nich dyskutować na forach, sprzedaż tanich obiektywów znów gwałtownie ucięła się.
Dostępność tych tanich obiektywów była często podawana jako argument za systemem NX, ale oficjalne ceny tych obiektywów wcale nie są atrakcyjne w porównaniu z konkurencyjnymi systemami, czy systemami lustrzankowymi.
Stach2008
25-09-2014, 08:08
A dlaczego tutaj jest tak mało zdjeć? Wrzucajcie więcej zdjeć z NX300, wzorem naszego wątku o NEXach :-)
Bo ja nie umiem zrobić ładnego zdjęcia, ja tylko piszę o sprzęcie.
Dzisiaj zakupiłem ten aparacik. Pierwsze wrażenia superpozytywne. Wygoda, szybkość działania, autofokus (!) robią wrażenie. Poza tym całkiem niezłe ISO3200 to nie jest coś do czego przyzwyczaił mnie mój D80 :D
Czuję jakbym się przeniósł w czasie 10 lat do przodu :)
Faktycznie przeniosłeś się o jakieś 7 lat, więc różnica pomiędzy odczuciem a rzeczywistością niewielka... ;-)
Ja też jestem zadowolony z tego aparatu. Na razie go poznaję i podoba mi się coraz bardziej. Minus to jednak brak tego wizjera. Ostatnie 3-4 zdjęcia na moim blogu są właśnie z tego aparatu i na razie testowałem funkcje inteligentne :) Fajne jest sterowanie z poziomu obiektywu.
iFunction może i byłoby fajne ale nie z tym obiektywem. jak dla mnie pierścień ostrości jest za daleko przycisku który aktywuje tę funkcję. Brakuje mi też szybkiego dostępu do ustawień stabilizacji w trybach PSAM oraz przełączania między RAW a JPEG. To wszystko trzeba wyszperać z menu. Szkoda że tego nie można "wyciągnąć" na obiektyw.
Funkcję One touch RAW można przypisać przyciskowi Kosz/Custom. Faktycznie trochę brakuje mu przycisków albo możliwości ich konfiguracji. Manipuladło NX300 jest gorsze niż NX100, mimo ekranu dotykowego. Szkoda.
Dzięki za podpowiedź z tym RAWem. Jutro wypróbuję.
Naprawdę warto przeczytać instrukcję... ;-) Ten aparat ma sporo funkcji.
A funkcje "manipuladła" są takie sobie - niektóre funkcje przycisków, pokrętła górnego i ekranu dotykowego dublują się (co z drugiej strony ułatwia i przyspiesza obsługę), a inne są trudno dostępne, np. te kilka funkcji, które można przypisać przyciskowi Custom: ALBO pamięć pomiaru, ALBO przymykanie przysłony do kontroli głębi ostrości, ALBO RAW, itp. Nie można mieć jednocześnie pamięci pomiaru ORAZ kontroli głębi ostrości - przycisk Custom jest dla nich jedyną możliwością. Bez sensu.
Potrzebuję porady czysto technicznej. Bardzo interesuje mnie zakup rybiego oczka do mojego NX300. Do wyboru nie mam raczej nic poza Samyangiem 8mm f3.5. Tutaj pojawia się pytanie - w związku z tym, że rynek wtórny obiektywów systemu NX jest... delikatnie mówiąc ubogi pomyślałem, że skoro to i tak jest obiektyw manualny może by kupić używany model tego szkła z innym mocowaniem i dokupić przejściówkę.
Pytanie tylko czy będzie mi wtedy wyświetlał moment wyostrzenia w aparacie ? Czy tak jak w kitowym szkle chcąc "doostrzyć" AF pokazują się takie białe/czerwone pixele pokazujące na co obecnie ostrzy obiektyw ? Czy może w tego typu obiektywach nie ma to znaczenia, tylko ustawia się odległość i leci z koksem ? Nigdy nie miałem nawet w ręce tego typu szkiełka więc proszę o rady jakby to działało z takim korpusem.
no jak nie masz? a znakomity Samsung 10mm f3,5?
Jest ale nie ma na rynku wtórnym na chwilę obecną, nowy jest za drogi, a generalnie nie o to pytałem.
Samsung 3,5/10 faktycznie jest bardzo fajnym obiektywem i warto go mieć, jeśli nadarzy się okazja do taniego zakupu.
Z obiektywami, które nie sprzęgają się z elektroniką aparatu, wspomaganie ostrzenia (powiększenie i/lub Focus Peaking) uzyskuje się, naciskając przycisk OK. (Instrukcje obsługi, oczywiście, nigdzie o tym nie wspominają).
Posiadasz sam taki manualny obiektyw do tego aparatu ? Czy w przypadku używania przejściówki ta funkcja nadal będzie działać ?
Chodzi mi o zakup najmniejszym kosztem - uźywka 8mm + pierścień to ok 550zł. Nowy 8mm pod NX to 930zł także jednak jest różnica.
Nie mam takiego rybiego oka Samyanga, jeśli o to Ci chodzi, ale mam różne inne obiektywy z różnymi mocowaniami i parę różnych przejściówek z tych mocowań na NX. Wiem więc, jak to działa z NX300. Przy ręcznym ostrzeniu z obiektywem 3,5/10 też to działa.
Jakiś czas temu ktoś narzekał, że tu tylko gadanie, a brak zdjęć. Wziąłem więc mojego NX300 na jesienny spacer.
Wiem, zdjęcia kiczowate i zupełnie nie "ahtystyczne". Robione Power Zoomem 16-50 i telezoomem 50-200. Ostatnie z wiewiórem niestety w takim cieniu, że ISO 3200-6400, i "wyciągane" z JPGów, bo zapomniałem, że wyłączyłem RAWy. Stąd silny efekt akwareli, widoczny w powiększeniu (odszumianie w aparacie).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390409339_53593ee191_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/prZSva)2014-10-12_15-49-00_10120016_NX300 (https://flic.kr/p/prZSva) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390440509_1a6f3cf8d6_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps12Lz)2014-10-12_15-53-55_10120027ab_NX300 (https://flic.kr/p/ps12Lz) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/14956237864_6db0c192bf_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/oMCCs5)2014-10-12_15-40-51_10120001_NX300 (https://flic.kr/p/oMCCs5) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15391031287_32d69c9da1_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps44op)2014-10-12_15-51-07_10120021_NX300 (https://flic.kr/p/ps44op) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390970358_7e1353c548_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps3KgU)2014-10-12_16-12-57_10120029_NX300 (https://flic.kr/p/ps3KgU) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15577935052_feb95471aa_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/pJyZn7)2014-10-12_16-13-18_10120030_NX300 (https://flic.kr/p/pJyZn7) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/14956966963_3b32d9b984_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/oMGnbK)2014-10-12_16-21-11_10120036_NX300 (https://flic.kr/p/oMGnbK) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390526579_40a05169b0_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps1tmx)2014-10-12_16-26-31_10120045_NX300 (https://flic.kr/p/ps1tmx) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15577199835_6b8abf1778_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/pJvdNX)2014-10-12_16-26-05_10120043_NX300 (https://flic.kr/p/pJvdNX) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15391037368_475808477d_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps46cf)2014-10-12_16-38-48_10120072a_NX300 (https://flic.kr/p/ps46cf) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390690549_2ab3408737_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps2j6B)2014-10-12_16-41-15_10120082a_NX300 (https://flic.kr/p/ps2j6B) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15578187202_0d59b33940_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/pJAhjw)2014-10-12_16-41-30_10120087a_NX300 (https://flic.kr/p/pJAhjw) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15390859089_5105df8b69_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps3bct)2014-10-12_16-42-06_10120096a_NX300 (https://flic.kr/p/ps3bct) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15391281248_8e41a8a4b5_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/ps5kG5)2014-10-12_16-46-47_10120161a_NX300 (https://flic.kr/p/ps5kG5) by MaciejLK (https://www.flickr.com/people/99229681@N04/), on Flickr
Dobrze ze sa foty.
Ale jakbym miał po tym co widać kupić ten aparat to bym nie kupił.
Rozumiem ze to auto było ?
Technicznie od strony aparatu porażka...z reszta widać.
NX300 + kit
iso800, 42mm, f5.0, 1/25s
RAW, Lightroom
źródło (https://flic.kr/p/pNsaJH)
https://flic.kr/p/pNsaJH
a ten aparat ma jakąś sensowną lampę ? nie mam na myśli tej z zestawu
Tak, SEF20A, SEF220A, SEF42A i najnowsza SEF580A, a także METZ 44 AF1 Digital w wersji do Samsunga NX.
Ponadto SEF15A, ale ona jest stylistycznie dopasowana do NX100 i ma nieruchomą głowicę.
hostman22
27-10-2014, 22:30
lampę ma, widać po wiewiórce zombie haha :D
Wiewiór "ząbi" był akurat doświetlony lampką SEF8A z zestawu. ;-)
Zdjęcie wstawiłem, by nikt mnie nie posądził, że jestem krytpoambasadorem marki.
Michał M
27-10-2014, 23:28
@puch24
Zdjęcie wstawiłem, by nikt mnie nie posądził, że jestem krytpoambasadorem marki.
Bez obrazy, ale dzięki tym zdjęciom wyszło wręcz przeciwnie :P
No właśnie o to mi chodziło...
Poza tym, paru osobom się podobały...
:D chyba kupię ze ten aparat
Długo myślałem nad nowym aparatem (padł mi d70s) i zamiast płacić 1500zl za d5100 lub d3300 zamowilem nx300m z 16-50pz za 1760zl. Mam nadzieje, ze się nie zawiode. Mam w planach jeszcze 30mm f2 i adapter do Nikona - bo mam 2 obiektywy D oraz na m42. Mozecie polecic takie adptery ?
Gratuluję zakupu, myślę, że nie zawiedziesz się. Mam NX300 co prawda nie M, ale obiektyw PZ16-50 jest moim zdaniem bardzo udany, stanowi połączenie najlepszych cech dawnych standardów 20-50 i 18-55, a do tego jest jeszcze szerszy. Co prawda kiedyś Samsung zapowiadał 16-85, a takiego obiektywu używam w Nikonie i chętnie widziałbym taki do Samsunga, ale obiektyw rozpłynął się we mgle i nigdy nie powstał. Ale 16-50 spełnia swoje zadanie zupełnie wystarczająco.
Adapter, nawet jeśli masz obiektywy D, lepiej kupić taki do G, który ma pierścień do regulacji przysłony. Wtedy pracuje się wygodniej: pierścieniem na obiektywie ustawiasz pożądaną wartość przysłony, a pierścieniem na adapterze otwierasz przysłonę do ustawienia ostrości, a przed zdjęciem przymykasz "na ślepo", do oporu - przysłona przymknie się tylko do wartości, ustawionej na obiektywie. Adaptery do Nikona do obiektywów G można bez problemu kupić na Ebay, z HongKongu itp. Adaptery firmowane przez Fotgę czy Kiwi są dobre, ale ja mam jakiś no-name i nie narzekam.
Pytanie za 100pkt - czy NX300 + http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=40566 będzie działał pomiar światła ?
Będzie działał, ale tylko w trybie A lub M. Obiektyw nie ma żadnego sprzężenia elektronicznego z aparatem, więc aparat nie może sterować jego przysłoną (ani oczywiście nie ma AF). Przysłonę ustawia się ręcznie na obiektywie, a aparat w trybie A dobierze czas naświetlania, a w trybie M pokaże, jaki czas byłby zalecany.
Samsungi mają mechaniczny czujnik założenia obiektywu (taki srebrny stożek pod bagnetem, w okolicy godziny 4-5), który nie pozwala wyzwolić migawki gdy nie jest zamontowany żaden obiektyw.
Dzięki za odpowiedź. Nie będę kombinował jednak z pierścieniami itp tylko kupię już obiektyw dedykowany do NX Samsunga. Co do tego czujnika to starałem się go wcisnąć ale migawka i tak nie została wyzwolona - komunikat o braku obiektywu.
Trzeba go wcisnąć bardzo głęboko - niektóre adaptery mają z tym problem i po zamontowaniu adaptera aparat nadal mówi, że brak obiektywu, albo minimalny luz mocowania powoduje, że lekkie dociśnięcie adaptera pomaga.
Tak, SEF20A, SEF220A, SEF42A i najnowsza SEF580A, a także METZ 44 AF1 Digital w wersji do Samsunga NX.
Ponadto SEF15A, ale ona jest stylistycznie dopasowana do NX100 i ma nieruchomą głowicę.
Jakiś odpowiednik np. Sb-800 czy nie ma szans ?
chaos,
Pytałeś o systemową, to odpowiedziałem.
NX300 bez problemu wyzwala lampę SB800, w przeciwieństwie do niektórych starszych NXów (NX10, 11), które miały problem z wyzwalaniem lamp innych niż własne.
Oczywiście z lampami niesystemowymi nie ma pomiaru błysku TTL ani sygnalizacji gotowości, przestawienia czasu na czas synchronizacji, itd.
nie, no chodzi mi o systemową ale podobnej parametrami do sb-800
SEF42A jest słabszy i gorzej wyposażony, ma głowicę tylko do góry odchylaną (a nie w bok), nie ma dyfuzora ani odbłyśnika, ale to stara lampa, projektowana jeszcze do starej hybrydy model 815. Metz 44 też nie jest bardzo mocny, ale chyba bardziej uniwersalny, natomiast lampą "full wypas" jest SEF580A (podobno w rzeczywistości jest to Metz robiony dla Samsunga), ale ona jest droga i trudno ją u nas kupić.
ładne kolorki, nx1000 + 20-50
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/GvbzILR-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GvbzILR.jpg)
chaos,
NX300 bez problemu wyzwala lampę SB800, w przeciwieństwie do niektórych starszych NXów (NX10, 11), które miały problem z wyzwalaniem lamp innych niż własne.
Oczywiście z lampami niesystemowymi nie ma pomiaru błysku TTL ani sygnalizacji gotowości, przestawienia czasu na czas synchronizacji, itd.
NX1000 nie widzi sb-900
Za wyzwalaniem lamp przez Samsungi trudno trafić. SB800 jest na pewno wyzwalana przez NX100, NX20, NX2000 i NX300, a na pewno NIE jest wyzwalana przez NX10 i NX11. Tak samo SB26. Ale np. starą SB19 wyzwalają one wszystkie. Dlaczego? Nie mam pojęcia.
SB-600 i SB-800 wyzwalają się także przez kabel SC-29 podłączony do nx300.
No właśnie, a starsze NX10 i 11 nie wyzwalały niektórych lamp, nawet podłączonych kablem tylko przez styk centralny, tak, aby dodatkowe kontakty nie miały na nic wpływu. Niektóre lampy wyzwalały się, niektóre nie (próbowałem wielu, także np. Metzów przez różne kostki SCA. Niektóre lampy błyskały jeden raz, a następne wyzwolenia nie były już możliwe bez wyłączenia i ponownego włączenia lampy i aparatu. Inne lampy nie błyskały w ogóle. Pewnie z NX1000 jest podobnie.
Z NX100/300/20/2000 nie doświadczyłem takich problemów.
Aha, ważne jest, by ustawić czas naświetlania 1/160 s lub dłuższy. Przy krótszych czasach obwód synchronizacji jest wyłączony i żadna lampa nie błyska, nawet systemowa.
Lucas1981r
06-11-2014, 20:17
natomiast lampą "full wypas" jest SEF580A (podobno w rzeczywistości jest to Metz robiony dla Samsunga), ale ona jest droga i trudno ją u nas kupić.
fakt...dostepna jest tylko w cyfrowe.pl za 1949 pln
za to na bhphotovideo.com jest za 499$ - no ale to normalne..taka same cena ale u nas w EURO :)
Fajnie ona wyglada z mniejszymi korpusami :) -> https://www.youtube.com/watch?v=ZM1_bzyKY6s
Z innej beczki - zastanawiam sie nad czyms malym dla ojca i nie wiem co wybrac NX3000 vs NX300 vs NX300m z 16-50, duze sa roznice pomiedzy nimi? (nie chce mu sie nosic starego Pentaxa - ale szklo 50mm/1.7 pewnie chcialbym zostawic - sa jakies przejsiowki?) - co sadzicie?
Druga sprawa w jakim sklepie - pewnie wezme na firme aby taniej bylo ;)
I jeszcze pytanko - bo szwagier czesto lata na szkolenia do Stanow myslalem zeby moze tam cos jeszcze dokupic, czy ktos uzywal (lub zna) z NXem obiektywy Bower i Rokinon (ktores sa warte uwagi?):
-> http://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Brand_Samsung&ci=17912&N=4196380428+4099560914+4291579755
-> http://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Brand_Samsung&ci=17912&N=4196380428+4099560914+4206889901
Pozdrawiam ;)
SEF580A to duża lampa, przeznaczona w zasadzie do dużych korpusów, tzn. NX30 i NX1. Z małymi wygląda zabawnie i pewnie jest to niewygodne. Zresztą, zdaje się, że obsługuje ona różne wymyślne tryby działania, jakie daje NX1 i być może NX30 (praca zdalna, itp.), których starsze i prostsze korpusy nie obsługują.
Z trzech wymienionych proponowałbym NX300M z obiektywem 16-50 - przejrzyj wcześniejsze posty, zobaczysz dlaczego.
W Polsce nie można go kupić, ale jest na ebay i na Amazonie.
Przejściówki do systemu NX są do wielu różnych innych systemów (Pentax, Nikon, Canony stare i nowe, Minolty stare i nowe, stara Konica, i jeszcze różne inne), tylko pamiętaj, że praca z takim obiektywem będzie całkowicie ręczna, bo przejściówki nie zapewniają żadnych sprzężeń - oczywiście nie działa AF, ale też nie ma sterowania przysłoną, którą trzeba ręcznie otwierać do ustawienia ostrości, a potem ręcznie przymykać do właściwej wartości przed zdjęciem.
Obiektywy Bower czy Rokinon są w Polsce sprzedawane pod swoją macierzystą nazwą Samyang (przez pewien czas także Falcon) i cieszą się dobrą opinią dzięki dobrej optyce i niskiej cenie, choć niektórzy narzekają nieco na niekoniecznie wielką trwałość mechaniczną. Żaden z nich nie ma AF, a mechanizm przysłony sprzęga się z aparatami tylko w wersjach do Nikona i Pentaxa - we wszystkich pozostałych trzeba przysłoną sterować całkowicie ręcznie, jak powyżej.
Z innej beczki - zastanawiam sie nad czyms malym dla ojca i nie wiem co wybrac NX3000 vs NX300 vs NX300m z 16-50, duze sa roznice pomiedzy nimi? (nie chce mu sie nosic starego Pentaxa - ale szklo 50mm/1.7 pewnie chcialbym zostawic - sa jakies przejsiowki?) - co sadzicie?
Jedyna różnica między nx300 a nx300m to mechanizm ekranu, dzięki któremu możesz wychylić ekran o 180st. do zrobienia selfie. Oprócz tego w zestawie nx300m + 16-50 jest lightroom 5 a z tego co wiem w zestawach nx300 +18-55 dostępnych w Polsce jest lightroom 4.
Obiektyw 16-50 PZ jest naprawdę mały kiedy jest wyłączony.
nx300(m) vs nx3000 : nie ma dotykowego ekranu, nie da się wychylić ekranu w dół, chyba jest pozbawiony kilku zaawansonych funkcji które ma nx300.
Ja swojego kupiłem na ebayu za 420Euro. Doszedł w 2 dni po zapłaceniu. Jak masz nip EU to pewnie możesz kupić za cenę netto.
nx1000 + fish (jeszcze nie mam nx300 ale już prawie ;) )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/WaYAFOB-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/WaYAFOB.jpg)
Fajne! To Samsung 10 mm czy Samyang?
Będziesz kupował 300 + 18-55 w Polsce czy może 300M + PZ16-50 na ebay czy Amazon? Namawiałbym Cię do tego drugiego - PZ16-50 to bardzo fajny obiektyw, lubię go!
samsung 10 mm bardzo fajne szkiełko, lepiej mi się nim pstryka niż nikon + 8 samyang i mam wrażenie, że obrazek też lepszy
szukam używki nx300, jaki się trafi taki kupię
wyrwiflak
08-11-2014, 11:11
Porównywał ktoś może dwa naleśniki konkurentów? PZ16-50 sony vs samsung?
:D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/JzBHbw2-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JzBHbw2.jpg)
Ja nie, bo do tego trzeba by było mieć oba aparaty (i obiektywy), a NEXa nie mam. Fizycznie oba obiektywy są bardzo podobne. W wątku NEX wspominano, że PZ16-50 jest raczej gorszy optycznie od 18-55. Nie porównywałem obiektywów Samsunga (może bałem się wyników?), ale "na oko" PZ16-50 nie jest zły.
Lucas1981r
08-11-2014, 17:37
Przejściówki do systemu NX są do wielu różnych innych systemów (Pentax, Nikon, Canony stare i nowe, Minolty stare i nowe, stara Konica, i jeszcze różne inne), tylko pamiętaj, że praca z takim obiektywem będzie całkowicie ręczna, bo przejściówki nie zapewniają żadnych sprzężeń - oczywiście nie działa AF, ale też nie ma sterowania przysłoną, którą trzeba ręcznie otwierać do ustawienia ostrości, a potem ręcznie przymykać do właściwej wartości przed zdjęciem.
co do przejsciowek ktore firmy polecasz? - i gdzie najlepiej (najtaniej :P ) kupic? :D
nx300(m) vs nx3000 : nie ma dotykowego ekranu, nie da się wychylić ekranu w dół, chyba jest pozbawiony kilku zaawansonych funkcji które ma nx300.
Ja swojego kupiłem na ebayu za 420Euro. Doszedł w 2 dni po zapłaceniu. Jak masz nip EU to pewnie możesz kupić za cenę netto.
Wlasnie bardziej chyba skusze sie na NX300m :) ekran taki sam jak w NX300?
a i ze wzgledu na LR5 :)
Mam NIP UE ;)
Czyli nie bedzie problemu z kupnem na firme np.z Niemiec? lub Angli?
ebay? amazon? czy moze znacie jeszcze jakies tanie sklepy?
Z testow co ja przegladalem to kit Soniacza 16-50 jest slabszy od 18-55 Samsunga:
Sony 16-50 -> http://www.photozone.de/sony_nex/842-sony1650f3556oss?start=2
Sami 18-55 -> http://www.photozone.de/samsungnx/697_samsungnx1855f3556?start=1
a tu jakis tescik Samsung NX – 16-50mm vs. 18-55mm vs. 20-50mm:
-> http://www.webrene.com/2014/07/samsung-nx-16-50mm-vs-18-55mm-vs-20-50mm-2/
Nie wiem, czy ekran 300M jest dokładnie taki sam jak 300, bo nie miałem 300M w ręku - w Polsce jest niedostępny, nie ma go w sklepach, ale wydaje się, że jest taki sam, tylko mechanizm mocujący pozwala odchylić go o 180 stopni w górę i robić sobie selfies, i 45 stopni w dół. Wg danych technicznych rozmiary i rozdzielczość są takie same.
wyrwiflak
08-11-2014, 17:55
Niestety testy szkieł do nexa na photozone są skażone matrycą NEXa 7 - której zachowanie dosyć poważnie zaniżało wyniki szkieł zwłaszcza na szerokim kącie. Mam PZ16-50 na A6000 i stwierdzam że to szkiełko na szerokim kącie już od f5,6 jest kapitalne! Lepsze niż stary kit na 18mm, do tego na gęstej matrycy. Za to słabiej jest na długim końcu - stary kit dawał tam fajniejszy bokeh, kontrast i ostrość. Wprawdzie naleśnik sony w dużej mierze opiera się na korekcie softowej (po korekcie daje kąt widzenia =16mm, bez korekty jest ciut szerzej ~15mm) ale to w tych czasach jest raczej normą, nawet fujik korektuje w puszce swojego kita 16-50.
Ten test samsungów trochę dziwny bo nic nie wiadomo o zachowaniu 16-50 na szerokim kącie, czyli z reguły najbardziej cennej z cech szkieł z ekwiwalentem 24mm.
Może kiedyś zdobędę się na jakiś porównawczy test OKD 16-50 vs. 20-50 vs. 18-55... Jakoś nie mogę się zebrać - może dlatego, że nie chcę, żeby 16-50 przegrał? ;-) Bo użytkowo podoba mi się on cholernie!
Lucas,
Przejściówki kupowałem na Allegro i na ebay, z Hong-Kongu czy innych Chin. Przejściówki brandowane Fotga albo Kiwi są dobre, ale mam też różne no-name - jedne dobre, inne mają trochę luzu, więc to trudno przewidzieć.
wyrwiflak
10-11-2014, 20:03
Im więcej informacji szukam na temat NX PZ 16-50 tym bardziej odnoszę wrażenie że jest on produkowanym na licencji klonem sony 16-50. Zbyt wiele łączy te obiektywy - 9 elementów w 8 grupach, 4 el. asferyczne, 1 ED, podane odległości mfd są niemal identyczne, wymiary również. Z wyglądu również prawie identyczne. Podobne powinno więc też być ich zachowanie optyczne.
chaos,
Chyba źle, bo PZ Sony nie osiąga wysokich not za jakość optyczną.
Ich podobieństwo jest zastanawiające, w tym np. prostokątna maskownica tylnej soczewki, ale są też różnice, np. średnica filtra, i wydaje mi się też, że średnica przedniej soczewki w Sony jest mniejsza. Myślę więc, że te obiektywy, choć bardzo podobne, nie są jednak identyczne. Ponieważ obiektyw Sony jest starszy, można by się spodziewać, że u Samsunga go rozebrali, skopiowali, i może ulepszyli? ;-)
wyrwiflak
10-11-2014, 23:13
Sony 16-50 to udana konstrukcja, produkcja na licencji może zakładać jakieś zmiany. Dobry egzemplarz na nexie zaskakuje ostrością (noty testowe z nexa 7 są niewiele warte). Może zwyczajnie Sami bardziej się przykłada do kontroli jakości?
Mam pytanie do drdln - testowałeś może nowe szkło samsunga 16-50 f 2 - 2.2? mam samsunga nx 210 ale kit 18-55 niezbyt mnie zadowala i zastanawiam sie czy warto wydać większą kasę
Hmmm...
http://camerasize.com/compact/#319.398,ha,t
Hmmm...
http://camerasize.com/compact/#319.398,ha,t
:-)
Zatraca to trochę ideę bezlusterkowości, jako aparatu małego i lekkiego ale zapewne zacne to szkło z nx1 szczególnie.
gangun,
Ten obiektyw podobno dobrze komponuje się z dość dużym NX1, pod którego zresztą chyba był projektowany. Na próbę przyłóż ten swój obiektyw 24-70 do NX210 i zobacz, czy chciałbyś tym fotografować...
wyrwiflak,
Obejrzałem w sklepie Sony PZ 16-50, i na moje kaprawe oko obiektyw Samsunga ma o co najmniej pół centymetra większą średnicę przedniej soczewki. W Samsungu przy średnicy filtra 43 mm rant pomiędzy soczewką a gwintem wcale nie jest duży, a obiektyw Sony ma filtr 40,5 mm, a do krawędzi soczewki jest jeszcze ok. 1 cm. Więc podobieństwo tych obiektywów może być pozorne.
Mam pytanie do drdln - testowałeś może nowe szkło samsunga 16-50 f 2 - 2.2? mam samsunga nx 210 ale kit 18-55 niezbyt mnie zadowala i zastanawiam sie czy warto wydać większą kasę
Ojej, całkiem przypadkiem trafiłem na ten post, w razie czego zapraszam na PW, tam na pewno niczego nie przeoczę.
Nie miałem jeszcze okazji przestrzelac tego szkiełka. Czekam teraz na NX1, ma być jeszcze przed końcem roku. Prawdopodobnie wtedy będzie okazja pobawić się dłużej 16-50 f/2.0-2.8. Zasłyszane opinie nt. aparatu i szkiełka są jednak bardzo pozytywne.
Faktycznie to się robi chyba mało ergonomiczne, na zdjęciach to szkło nie wydawało się takie duże, dzięki
ten Samsung 16-50/2-2,8 jest swietny. juz kiedys zdaje sie pisalem, ze jest na moje oko lepszy optycznie od Nikkora 24-70/2,8 a z cala pewnoscia jest o wiele lepiej wykonany. jest pancerny jak czolg :)
wyrwiflak
15-11-2014, 17:57
wyrwiflak,
Obejrzałem w sklepie Sony PZ 16-50, i na moje kaprawe oko obiektyw Samsunga ma o co najmniej pół centymetra większą średnicę przedniej soczewki. W Samsungu przy średnicy filtra 43 mm rant pomiędzy soczewką a gwintem wcale nie jest duży, a obiektyw Sony ma filtr 40,5 mm, a do krawędzi soczewki jest jeszcze ok. 1 cm. Więc podobieństwo tych obiektywów może być pozorne.
Też mi się wydaje że w samsungu przednia soczewka może być ciut większa. Ale nawet jeśli to jest szkło wykonywane na licencji to rozmiar przedniej soczewki nie zmienia układu optycznego który wydaje się identyczny (łącznie z ilością soczewek wykonanych ze specjalnych rodzajów szkła). W przypadku układu optycznego jest tylko określony minimalny rozmiar przedniej soczewki i jej krzywizna - jeśli jest ciut większa to po prostu może mniej winietować albo nawet być bez wpływu na wyniki optyki. Ciekawy jestem jak wygląda niekorygowany SRF z 16mm na tym szkle - tam może być widoczne największe podobieństwo do soniacza.
SRW, nie SRF... ;-)
Musiałbym obejrzeć - a akurat jak raz wybrałem się na większe fotografowanie z tym obiektywem, to omyłkowo wyłączyłem zapis RAW i wszystko wyszło mi w JPGach, które są przymusowo korygowane (z tym obiektywem nie można wyłączyć korekcji, więc przypuszczam, że dystorsja jest od cholery). Cyknę jakieś zdjęcie w domu (np. prostokątny mebel) i doniosę.
Jak popatrzy się na schematy optyczne podobnych obiektywów różnych producentów, nawet zauważalnie różniących się od siebie, okaże się, że ich budowa przeważnie jest bardzo podobna. Pewnie jest tak, że np. dla obiektywu 4-5,6/70-300 bez stabilizacji, przy określonych założeniach jakościowych i cenowych, jak by nie liczyć, wychodzi 13 soczewek w 9 grupach (+/-1).
nx1000 + nx 10 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/8Jqj1UE-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/8Jqj1UE.jpg)
Oj, fajne!
Dla zainteresowanych: podłączyłem NX300 + PZ16-50 do komputera, uruchomiłem i-Launcher, i dowiedziałem się, że do obiektywu jest nowy firmware v. 1.20 - improved NX1 compatibility.
Edytka podpowiada: zrobiłem odpowiednie zdjęcia prostokątnej szafki, coby zbadać dystorsję PZ16-50, kopiuję do komputera, a tu same JPGi! Zapomniałem, że niedawno aktualizowałem oprogramowanie do v 1.44, a to resetuje wszystkie ustawienia. Wszystko poustawiałem po swojemu, z wyjątkiem formatu JPG+RAW. :-( No to dawaj snaczała...
komisarz_ryba
15-11-2014, 21:16
Też mi się wydaje że w samsungu przednia soczewka może być ciut większa. Ale nawet jeśli to jest szkło wykonywane na licencji to rozmiar przedniej soczewki nie zmienia układu optycznego który wydaje się identyczny (łącznie z ilością soczewek wykonanych ze specjalnych rodzajów szkła).
To bardzo interesujace, ale mozesz jeszcze wyjasnic jak taki sam uklad optyczny rzutuje obraz takiej samej wielkosci raz w odleglosci 18mm od bagnetu (NEX) a raz w odleglosci 25.5mm (NX). Mi zadno wyjasnienie do glowy nie przychodzi, ale ja sie nie znam.
Wczesniej pisales o identycznym ukladzie optycznym - moze nie skrywaj tych informacji przed nami tylko podaj linki do ukladow optycznych a nie liczby soczewek.
Ja tymczasem pstrykam od niedawna NX30 + 16-50S. Jest niezle a nawet calkiem dobrze. W wolnej chwili wrzuce jakies sample, a tymczasem przypadkowy portret na 50mm f2.8, ISO2500 (i NX20), 1/125s. Kropowane z kadru poziomego, zmnieszone i odszumione, ostrosc na oko i niestety nieco zbyt mala GO, ale ciezko fotografowac roczne dziecko.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/15148659284_c5c7e3332f_z-2.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5610/15148659284_c5c7e3332f_z.jpg)
Poza jakoscia optyczna, ktora wydaje sie byc wysmienita, obiektyw sprawia naprawde dobre wrazenie. Pierscienie zoomu i ostrosci chodza bardzo plynnie i z odpowiednim oporem. Ostrzy bardzo szybko i nieslyszalnie. Tylko troche trudno mi sie przyzwyczaic do uzywania zoomu bo przed zakupem uzywalem praktycznie tylko stalki.
Drogi Komisarzu,
Przeskakujesz do wniosków nie mając przesłanek! Nikt nigdzie nie pisał o odległości tylnej soczewki od matrycy - może sumarycznie jest taka sama? W obiektywie Sony musiałaby być bardziej zagłębiona w obiektywie. Poza tym, obiektywy składają się do pozycji transportowej. Może rozłożone do pozycji roboczej mają tylną soczewkę w tej samej odległości od matrycy? Nie twierdzę, że tak jest, bo akurat też nie uważam, że te obiektywy są TAKIE SAME, a jedynie bardzo podobne - jak pisałem wyżej, myślę, że jak się przystąpi do obliczania obiektywu o określonych parametrach, z określonymi założeniami jakościowymi, cenowymi, konstrukcyjnymi, wymiarowymi, wagowymi, itp., uzyska się bardzo podobne konstrukcje.
A propos dystorsji PZ 16-50:
Otworzyłem zdjęcia SRW w RawTherapee, więc program nie skorygował dystorsji.
Stwierdzenie, że baryłka przy 16 mm jest dobrze widoczna jest sporym niedomówieniem! Jest BARDZO dobrze widoczna, i zmniejsza się stopniowo z wydłużaniem ogniskowej, by stać się niewielka przy ok. 30 mm, i zaczyna przechodzić w poduszkę, ale nawet przy 50 mm ta poduszka jest lekka. Zrozumiałe jest, dlaczego nie można wyłączyć korekcji programowej w menu aparatu.
Wybaczcie, że zdjęć nie pokażę, bo to mało pokazowe wnętrze. ;-)
komisarz_ryba
15-11-2014, 21:50
Drogi Komisarzu,
Przeskakujesz do wniosków nie mając przesłanek!
Ja przeskakuje? Wrecz przeciwnie, ja prosze o informacje potwierdzajace wniosek, ze obiektywy sa indetyczne. Ty w swojej odpoweidzi tez tylko spekulujesz. Tak wiec nie - ja nie przeskakuje do wnioskow, tylko zachcem innych zeby nie wdawali sie w dziwne dywagacje, kiedy prawdziwa odpowiedz jest odlegla o kilka klikow myszka.
EDIT: rezultat tych kilku klikow
https://www.fotokoch.de/Samsung-AF-3-5-5-6-16-50-PZ-OIS-schwarz-Samsung-NX_60561.html - schemat i MTFy pod glownym zdjeciem obiektywu
http://www.sonyalphalab.com/2012/10/sony-16-50mm-f3-5-5-6-oss-pancake-zoom-lens-selp1650-full-preview/
Drogi komisarzu,
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie Twoje zdanie: "(...) taki sam uklad optyczny rzutuje obraz takiej samej wielkosci raz w odleglosci 18mm od bagnetu (NEX) a raz w odleglosci 25.5mm (NX)". To Ty czynisz milczące założenie, że w obu obiektywach, mimo różnicy odległości rejestrowej bagnetu, tylna soczewka umieszczona jest tak samo względem bagnetu (czyli będzie w innej odległości od matrycy).
Dopóki nie weźmie się obu obiektywów do ręki jednocześnie i ich nie porówna, nie będzie pewności, a nie miałem takiej możliwości. Więc, w pewnym sensie masz rację, spekulujemy.
Ale uważam, że twierdzenie, że te obiektywy są takie same jest za daleko posunięte. Są do siebie bardzo podobne, bo pewnie tak musiało wyjść z obliczeń.
A jeśli chodzi o to kilka kliknięć myszą, to, niestety, mylisz się: mimo długiego klikania nie udało mi się znaleźć schematu optycznego obiektywu Samsunga. Bez trudu znalazłem schemat PZ Sony, schemat Samsunga 16-50 wersji S, schematy innych obiektywów NX mam w prospekcie, ale PZ 16-50 nie zdołałem znaleźć, choć długo szukałem. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
wyrwiflak
15-11-2014, 22:36
Szanowny komisarzu, spekulowaliśmy i nikt tego nie krył. Nie pisałem o identycznym układzie optycznym tylko o układzie który "wydaje się być identyczny" na podstawie posiadanych wtedy przeze mnie informacji. Jako pierwszy podałeś link do układu optycznego samsunga - który mimo że pokazany dla obiektywu złożonego wygląda jednak inaczej niż dla sony. Ergo - układ nie wydaje mi się już niemal identyczny. Poza tym faktycznie umknęła mi różnica w rejestrze - 7,5mm to całkiem sporo.
komisarz_ryba
15-11-2014, 23:13
Drogi komisarzu,
A jeśli chodzi o to kilka kliknięć myszą, to, niestety, mylisz się: mimo długiego klikania nie udało mi się znaleźć schematu optycznego obiektywu Samsunga. Bez trudu znalazłem schemat PZ Sony, schemat Samsunga 16-50 wersji S, schematy innych obiektywów NX mam w prospekcie, ale PZ 16-50 nie zdołałem znaleźć, choć długo szukałem. Może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
A przeczytales post na ktory odpowiedziales? Przeciez jest tam link do schematu samsunga.
Sam zastanawialem sie nad kupnem tego obiektywu, ale nie jestem do konca przekonany, ze bede go uzywal. Niby maly zoom jest przydatny, ale teraz nalenisk 30mm sprawdza sie doskonale w zastosowaniach kompaktowych. Moze nabede go ajko kit z nastepnym body, jezeli bedzie taka oferta.
A tu taki offtop, ale czytam sporo o flagowcu NX1 i jeden z pierwszych uzytkownikow zamiescil 3s film 4K wraz ze screensotem:
http://www.dpreview.com/forums/post/54747395?image=2
inna scena
http://4.static.img-dpreview.com/files/p/E~forums/54746802/6e680aecd9c24dca889bbb628488bbb9
Jestem pod wrazeniem, zwlaszcza, ze to film. Scena obfituje detale. Ciekawe czy Samsung przeniesie ta technologie do nizszych serii np. nx400.
komisarzu,
Dzięki za link, ja długo szukałem a nie znalazłem. Konstrukcja istotnie jest podobna, ale nie identyczna, jak zresztą się spodziewałem.
Przeczytałem, ale zanim dodałeś linki, edytując Twój wpis.
Przypuszczam, że geneza Samsunga PZ 16-50 i jego podobieństwa do Sony PZ 16-50 jest mniej więcej następująca:
Obiektyw Sony jest o półtora roku starszy, więc Samsung, projektując swój model, jeśli nie wzorował się na modelu Sony, to na pewno porównywał swój model do tamtego. Wiadomo, że rozmaici testerzy, pisząc recenzje, porównują wyroby konkurencyjnych firm. Obiektyw Samsunga "podłożyłby się", gdyby był większy/cięższy od wyrobu Sony. Co więcej, producenci w reklamach często piszą:
"nasz model jest najmniejszy, najlżejszy, naj... (wstawić właściwe) spośród wszystkich modeli podobnej klasy * ",
a pod spodem:
" * według stanu na dzień dd-mm-yyyy"
- na pewno wszyscy widzieli takie teksty w reklamach sprzętu.
Samsung nie mógł być więc gorszy od Sony, stąd zewnętrzne podobieństwo.
A wewnętrzne podobieństwo, podobna liczba soczewek, itp., pewnie wynika z praw optyki.
W sklepie Saturn trafiła mi się dziś okazja do bezpośredniego porównania do siebie obiektywów PZ 16-50 Samsunga i Sony: bezwzględne wymiary zewnętrzne obu obiektywów są bardzo zbliżone, ale średnica przedniej soczewki Samsunga jest co najmniej o jakieś 5 mm większa.
a ja jeszcze nie kupiłem nx300 bo wszystkie używki pochowały się i wyparowały z rynku ;)
Są dwie możliwości:
1) albo jest to bardzo dobry aparat i ci, którzy go kupili, nie chcą się go pozbywać,
2) albo jest to bardzo kiepski aparat, nikt go nie kupuje, więc nie ma też używanych na rynku. ;-)
Ja właśnie widziałem niedawno dwie używki sprzedawane przez osoby które mają co nieco pojęcia o fotografii i trochę mnie dziwi ich decyzja.
ps. na forum Olka jest jeden dostępny.
a za ile ?
950 za body.
http://forum.olympusclub.pl/threads/93188-NX300-NX30-2-NX-16-2-4-Samyang-85-1.4-NX?p=1149032#post1149032
Lucas1981r
01-12-2014, 04:27
gdzie mozna kupic najtaniej nx300m z 16-50 w tej chwili? czy moze poczekac juz do stycznia?
Widziałem 300M w sklepie x-com.pl, ale z 18-55. Z 16-50 chyba na razie musisz szukać na ebay albo Amazon.
GoOrange
10-12-2014, 13:38
Kupiłem NX300, w komplecie jest Lightroom 4 OEM. Czy można go zaktualizować do 5.x?
Sam będę to niedługo sprawdzał na własnej skórze. ;-) Jeśli się nie uda, to wtopiłem trochę grosza. :-( Ale przynajmniej będę Ci mógł odpowiedzieć, gdy przyjdzie paczka.
"Bezlusterkowe pogłoski" zapowiadają premierę NX400 i NX400-EVF na początek roku 2015: http://www.mirrorlessrumors.com/cameras/samsung-nx400 . Aparaty mają być bliźniacze, z tą różnicą, że wersja EVF będzie miała wbudowany odchylany wizjer elektroniczny, a dla drugiej wersji będzie to akcesorium dodatkowe. Migawka mechaniczna do 1/8000 i matryca 28 MP. Bufor ma być potrojony w stosunku do NX300.
podoba mi się, to może kupię w końcu nx300
GoOrange
12-12-2014, 12:03
"Bezlusterkowe pogłoski" zapowiadają premierę NX400 i NX400-EVF na początek roku 2015: http://www.mirrorlessrumors.com/cameras/samsung-nx400 . Aparaty mają być bliźniacze, z tą różnicą, że wersja EVF będzie miała wbudowany odchylany wizjer elektroniczny, a dla drugiej wersji będzie to akcesorium dodatkowe. Migawka mechaniczna do 1/8000 i matryca 28 MP. Bufor ma być potrojony w stosunku do NX300.
Czyli mały NX1 ze wszystkimi konsekwencjami tej "małości" ;)
Tego jeszcze nie wiadomo, bo nigdzie nie pokazano nawet hipotetycznego obrazka.
Ja nadal uważam, że najładniejszym i najporęczniejszym NX-em był NX100 (zaznaczam, że nie miałem w ręku NX1, a NX30 tylko w sklepie). Gdyby do tamtej "budy" wsadzili nowsze wnętrze i odchylany, dotykowy ekran jak w NX300, byłbym usatysfakcjonowany całkowicie.
GoOrange
12-12-2014, 12:28
Tego jeszcze nie wiadomo, bo nigdzie nie pokazano nawet hipotetycznego obrazka.
Ja nadal uważam, że najładniejszym i najporęczniejszym NX-em był NX100 (zaznaczam, że nie miałem w ręku NX1, a NX30 tylko w sklepie). Gdyby do tamtej "budy" wsadzili nowsze wnętrze i odchylany, dotykowy ekran jak w NX300, byłbym usatysfakcjonowany całkowicie.
Miałem NX100, rzeczywiście leżał w łapkach super. Miałem nawet 3 x 30/2, kupiłem je po 250 zł / szt. żal było nie kupić i odsprzedać. Teraz do NX300 kupiłem za 550 zł :( Żałowałem że się systemu pozbyłem. Koniec końców znów mam Samsunga i po cichu liczę że się taka cenowa tendencja utrzyma (duży i szybki spadek cen body i stosunkowo tanie szkiełka).
A ja, choć mam już nowsze i podobno lepsze Samsungi, nie pozbywam się mojego pierwszego, NX100, bo cholernie lubię trzymać go w łapach, i na niego patrzeć! ;-) Szkoda, że jakością obrazu trochę odstaje już od współczesnych, bo wygląd ma nadal fajny, a ergonomię lepszą od nowszych. Dotykowy ekran nie zastąpił skutecznie jego dwóch pokręteł.
Miałem chwilę NX100 i NX300 i biorąc całokształt pod uwagę wybrałbym teraz NX300. A NEX mi się znudził i szukam czegoś nowego. Albo pójdę w LX100 albo w Samsunga NX300 z 30/2 i małym zoom.
Och, to całkowicie zrozumiałe, bo NX300 to znacznie więcej aparatu, niż NX100 - lepszy sensor, lepszy obraz, odchylany i dotykowy ekran, WiFi, itd., ale NX100 jest mz ładniejszy, lepiej się trzyma w ręce, i łatwiej się obsługuje, nawet uwzględniając dotykowy ekran nowszego modelu.
A PZ16-50 to bardzo fajny obiektyw, bardzo go lubię i mogę polecić. Może niedługo będzie go można kupić u nas z NX300M.
Miałem chwilę NX100 i NX300 i biorąc całokształt pod uwagę wybrałbym teraz NX300. A NEX mi się znudził i szukam czegoś nowego. Albo pójdę w LX100 albo w Samsunga NX300 z 30/2 i małym zoom.
Mały zoom to 16-50mm pz i w porównaniu do 30mm f/2 jest niewiele większy.
GoOrange
15-12-2014, 09:25
Kilka zdjęć z NX300 + 30/2. Naprawdę fajne, małe urządzonko do robienia fotek :)
źródło (http://uslugifoto.com/klient/nikoniarze/2.jpg)
źródło (http://uslugifoto.com/klient/nikoniarze/3.jpg)
źródło (http://uslugifoto.com/klient/nikoniarze/4.jpg)
źródło (http://uslugifoto.com/klient/nikoniarze/1.jpg)
Kilka zdjęć z NX300 + 30/2. Naprawdę fajne, małe urządzonko do robienia fotek :)
A jak spisuje się AF?
Bawiłem się ze dwa-trzy razy w sklepie NX300 i AF robił dobre wrażenie, lepiej działał jak NEX 6 ale to było w sklepie...
Nie mam bezpośredniego porównania z NEXami; NX300 dzięki czujnikom fazowym ostrzy szybciej niż NXy bez nich, ale do lustrzanek trochę mu daleko.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/vyIOYLW-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/vyIOYLW.jpg)
GoOrange
15-12-2014, 23:00
A jak spisuje się AF?
Bawiłem się ze dwa-trzy razy w sklepie NX300 i AF robił dobre wrażenie, lepiej działał jak NEX 6 ale to było w sklepie...
Moje odczucie jest takie że 18-55 ostrzy nieco szybciej i nie błądzi jak 30. Ten drugi przelatuje lekko za punkt, na który ostrzymy i wraca. Dzieje się to w miarę szybko, ale jednak. 18-55 trafia i nie błądzi.