PDA

Zobacz pełną wersję : Wszystko o... SSD

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Greg77
22-05-2012, 22:58
Moj dysk jest w drodze do Holandii, mam nadzieje, ze szybko odesla nowy;)
A wtedy, szybko na ebay i kupujemy cos innego.....
HYPER moj OCZ Vertex2 dzialal ponad rok bez problemu i pewnego dnia poprostu zrezygnowal.....komp sie juz nie wlaczyl:(

HYPER
22-05-2012, 23:02
odeslali mi szybko - jakies 10 dni. u mnie to wygladalo tak, ze wylaczylem kompa i juz sie nie wlaczyl. mysle, ze to byla po prostu jakas wadliwa seria. odeslane dyski juz smigaja bezproblemowo z tego co w necie wyczytalem ( i co potwierdzam).

punky
22-05-2012, 23:02
Właśnie co zamiast ewentualnego OCZ o pojemności około 120 GB oczywiście SSD byście polecili?

Greg77
22-05-2012, 23:07
odeslali mi szybko - jakies 10 dni. u mnie to wygladalo tak, ze wylaczylem kompa i juz sie nie wlaczyl. mysle, ze to byla po prostu jakas wadliwa seria. odeslane dyski juz smigaja bezproblemowo z tego co w necie wyczytalem ( i co potwierdzam).

U mnie bylo dokladnie tak samo, dodatkowo dioda ktora normalnie swiecila na zielono zaczela swiecic na pomaranczowo.
Czekam teraz na nowy dysk, ale tez slyszalem, ze te odsylane sie nie sypia.....wiec moze jednak postawie na nim ponownie system:D

120GB.......podobno Samsungi te nowe sa ok, ale czy za pol roku nie zaxczna sie sypac to tego juz nikt nie wie:)

Psychotrop
22-05-2012, 23:34
samsung, ibm, a jeśli po taniości i dobrze, to vertex, ale 3, broń boże vertex 2 !

Greg77
22-05-2012, 23:46
Psajko, ale padajace IBMy i Vertexy 3 tez bywaja;)

Psychotrop
23-05-2012, 00:06
no i maybachy też się psują ;)

naprawdę nie ma co "świrować jarząbka"
pamiętacie aferę z constarem i parówkami ? ;)
byście się zdziwili jakie teraz rzeczy robią.

to samo z vertexami 3.
to że 2 były parchate ... cóż.
a to że od czasu do czasu jakaś trójka padnie, czy jakiś ibm, czy samsung .... normalna sprawa.
ludzie też się "psują" i nie każdy żyje 100 lat ;)
ważne, żeby nie demonizować, bo od tego się siwieje :)

thorcik
23-05-2012, 00:16
Ja zamówiłem cruciala m4. Pójdzie do stacjonarki, vertex wyląduje w lapku.
Btw: korzystał ktoś z clonezilli? Nie uśmiecha mi się reinstalka na obu gadżetach ;)

Psychotrop
23-05-2012, 00:43
o właśnie o crucialu zapomniałem :)
też dobry :)

a co do image.
walczyłem ghostem z jakiejś płytki livecd, ale szczerze nie pamiętam czy mi się udało, czy nie.
ponieważ byłem w trakcie oblewania nowego zakupu ;)
tak czy siak, namieszałem ostro i skończyło się na postawieniu nowego systemu.

Kyle
23-05-2012, 11:26
Właśnie co zamiast ewentualnego OCZ o pojemności około 120 GB oczywiście SSD byście polecili?Vertex 4, Samsung 830.

thorcik
23-05-2012, 17:39
o właśnie o crucialu zapomniałem :)
też dobry :)

a co do image.
walczyłem ghostem z jakiejś płytki livecd, ale szczerze nie pamiętam czy mi się udało, czy nie.
ponieważ byłem w trakcie oblewania nowego zakupu ;)
tak czy siak, namieszałem ostro i skończyło się na postawieniu nowego systemu.

Ok, to spróbuję bez opijania :D

thorcik
23-05-2012, 23:27
Działa, koniec końców pocisnąłem EaseUS. Teraz tylko instalacja OS na Thinku, dzięki Ci IBMie/Lenovo za System Update :D

costi
24-05-2012, 08:47
Ja klonowałem partycję za pomocą Image4Windows. Jest też wersja bootowalna pod nazwą Image4DOS. Obie obsługują wszystkie najnowsze wynalazki i potrafią ustawić prawidłowo alignment partycji przy kopiowaniu. Trial 30-dniowy jest w pełni funkcjonalny.

siona
24-05-2012, 13:00
IBMie/Lenovo za System Update :D

on jest : kabi kushi kabi gum
delikatnie mówiąc nieco niedopracowany ...

thorcik
24-05-2012, 18:30
on jest : kabi kushi kabi gum
delikatnie mówiąc nieco niedopracowany ...

Idealny nie jest ale większość sterów mi załatwił.

Greg77
06-06-2012, 09:08
No i przyszedl do mnie nowy OCZ V2, prosto z Holandii.......super mowie, bo od talerza juz mnie glowa boli.......podpinam a tu identyczny zonk jak z zepsutym, czyli wiesza bios na wczytywaniu dyskow i dioda swieci sie na czerwono......!!!!!!!!
FAK jestem niepocieszony, ale tym razem domagam sie pokrycia kosztow przesylki!

Psychotrop
06-06-2012, 11:39
Gregu
a próbowałeś mende do innego komputera podpiąć ?

Greg77
06-06-2012, 17:29
Podpinalem do innego kompa i jest dokladnie ten sam numer.......zeby bylo smieszniej znajomy ma w laptopie identycznego OCZta jak ten moj i podpielismy go pod jego kompa, wszystko poszlo jak trzeba.
Podpinalem tez pod windowsem, bo jak wiadomo AHCI daje taka mozliwosc i oczywiscie dysk z lapka dziala spoko a moj jest niewidoczny dla systemu jak i biosu.
Dzis wysmaruje im email z OPR i prosba o przyslanie nowego dysku i pokrycie kosztow wysylki.

Psychotrop
06-06-2012, 17:42
no to nie pozostaje nic innego jak walczyć o swoje.

Greg77
08-06-2012, 00:05
No i jutro przyjezdza kurier, pokrywaja koszty przesylki i za ok tydzien powinienem miec nowy dysk;)

GeparD
08-06-2012, 11:38
Nie pozostaje nic innego jak trzymać kciuki by przyszedł sprawny :D

Mekano
08-06-2012, 11:58
Ja zamówiłem cruciala m4. Pójdzie do stacjonarki, vertex wyląduje w lapku.
Btw: korzystał ktoś z clonezilli? Nie uśmiecha mi się reinstalka na obu gadżetach ;)

i jak ten dysk sie sprawuje?

Ja korzystam z clonezilla, jest swietna, darmowa, prosta i latwa w obsludze i nie znalazlam nic lepszego.
Mozna klonowac dysk, jak i poszczegolne partycje, latwo szybko i przyjemnie, polecam.

thorcik
08-06-2012, 16:34
i jak ten dysk sie sprawuje?

Działa, po 2 tygodniach (z czego przez tydzień mnie nie było) ciężko coś więcej powiedzieć w sumie. Różnicy w szybkości między M4 a Vertexem 3 nie widzę.
Vertex powędrował do lapka, tam różnica jest :P

T&T
08-06-2012, 21:07
bo od talerza juz mnie glowa boli.......

Przepraszam za ot ale mnie nie boli głowa od talerza. Natomiast z pewnością rozbolała by mnie od takiego SSD.

Mekano
08-06-2012, 21:23
A tak z ciekawosci zapytam tylko, taki dysk SSD dobry jest tylko pod system? Czy nie ma sensu i lepiej miec normalny hdd?
I majac taki dysk tylko z Windowsem jest np. ciszej, albo cos innego?
Na pewno juz pisaliscie o tym..

Greg77
09-06-2012, 00:13
bo od talerza juz mnie glowa boli.......

Przepraszam za ot ale mnie nie boli głowa od talerza. Natomiast z pewnością rozbolała by mnie od takiego SSD.

A dlaczego????
Mam dosc ryczacego dysku, aplikacji ktore musza pomyslec zanim cos zrobia......pracowalem ponad rok na SSD i wiem na 100%, ze nie wroce do talerzowego na system.

Kyle
09-06-2012, 02:49
A tak z ciekawosci zapytam tylko, taki dysk SSD dobry jest tylko pod system? Czy nie ma sensu i lepiej miec normalny hdd?
I majac taki dysk tylko z Windowsem jest np. ciszej, albo cos innego?
Na pewno juz pisaliscie o tym..Tak ... lepiej jest mieć normalny HDD, który ma 100-1000x dłuższy czas dostępu i wielokrotnie niższe transfery. x-P

Mekano
09-06-2012, 18:38
Tak ... lepiej jest mieć normalny HDD, który ma 100-1000x dłuższy czas dostępu i wielokrotnie niższe transfery. x-P
Tzn. co, zolwia porownujesz, do rakiety odrzutowej? az taka roznica?

Greg77
09-06-2012, 18:50

Po roku uzywania SSD wydawalo mi sie, ze roznica jest mala.......po miesiacu bez SSD (wciaz czekam na kolejna wymiane na dzialajacy dysk, problemu nie ma, ale przyslali mi "nowy uszkodzony" na wymiane) dostaje szalu!

Mekano
09-06-2012, 19:02
Po roku uzywania SSD wydawalo mi sie, ze roznica jest mala....
ale to chyba zalezy, tez co sie robi, by to odczuc?
Np. glownie Photoshop/Gimp i Inscape, to ma to sens? Teraz, to moze i video mi tez dojdzie, ale tylko czasem..

Greg77
09-06-2012, 19:04
Czy ma sens......pracy programow poza wlaczaniem, zapisem i odczytem nie przyspieszy......ale przyjemnosc ogolnej pracy na kompie jest ogromna;)

Mekano
09-06-2012, 19:06
ale przyjemnosc ogolnej pracy na kompie jest ogromna
Tzn. czemu? szybciej sie uruchamiaja aplikacje? czy cos innego? :)

Kurtz
09-06-2012, 19:11
W pewnych kwestiach, tak. Ilosc IOPS ma tu kluczowe znczenie, wieksze znacznie niz predkosc sekwencyjnych odczytow.

Greg77
09-06-2012, 19:14
Tzn. czemu? szybciej sie uruchamiaja aplikacje? czy cos innego? :)

Tak aplikacje sie uruchamiaja szybciej, instalacje odbywaja sie ekspresowo.....naprawde daje to wiele frajdy i jest tego warte.
Zreszta co bede po raz tysieczny pisal, SSD to przyszlosc i nie da sie tego ominac, waskie gardlo systemu ominiete;)

Dla porownania powiem tobie, ze moj komp pod windowsem 7 w klasyfikacji ma wszystko 7.9 a HDD 5.9, SSD mam 7.8;)

Mekano
09-06-2012, 19:24
Tak aplikacje sie uruchamiaja szybciej, instalacje odbywaja sie ekspresowo.....naprawde daje to wiele frajdy i jest tego warte.
I bedzie tez ciszej? I jaka marka jest najlepsza, mysle ze Samsungi, tak?
Ktore z nich sa najlepsze, a ktore od razu skreslic?
Np. z tych:
A-Data, Corsair, Crucial, Intel, Kingston, OCZ, Samsung, Sandisk?

Ja bym odrzucila A-Data (bo nie znam) Kingstona i Ocz.
a wzielabym pod uwage w pierwszej kolejnosci Samsunga i Intela, potem Corsair i Sandisk (tu kolejnosc nie ma znaczenia)
a Wy? Bede miala na uwadze, jakby co w przyszlosci.. :)

Greg77
09-06-2012, 19:28
I bedzie tez ciszej?

Tak bedzie ciszej, bo nie bedzie Tobie caly czas gmeralo po dysku i wydawalo tych superasnych dzwiekow.....
Modelu i marki nie polece, ja mam OCZ i padl po 14 miesiacach uzywania.....podobno te samsungi sa ok, ale to wyjdzie w praniu;)

Mekano
09-06-2012, 19:40
Kiedys co interesowalam sie dyskami SSD, ale to bylo dawno, slyszalam wiele zlego o OCZ, Kingstona nie lubie, A-Data, to jakis wynalazek pewnie nie znany.
Sandisk, Crucial i Corsair maja podobne ceny, patrze 120GB Samsung i Intel to juz troche drozsze.. ciekawe ktory najlepiej wypada, trzeba bylo by sie zaglebic..
ale ja nie mam tez jakiegos super komputera, zeby najlepsze parametry tez mialy znaczenie.. :)

Greg77
09-06-2012, 19:43
slyszalam wiele zlego o OCZ

Prawda to......ale znam ludzi ktorzy uzywaja OCZ ponad dwa lata i nie maja problemow.....podobno te nowe modele sa ok, te pierwsze tez;)

Kingstona:)

Tu gdzie mieszkam Kingston uchodzi za firme odrobine powyzej goodram....;)

Mekano
09-06-2012, 19:52
No bo z dyskami, to jak loteria, kupisz raz bedzie chodzil, inny kupi taki sam i nie nacieszy sie dlugo.. tak mysle.

Tu gdzie mieszkam Kingston uchodzi za firme odrobine powyzej goodram....
goodram, pierwszy raz slysze.. u mnie takich wynalazkow nie ma..

Kurtz
09-06-2012, 23:58
GoodRam jest wszedzie. Nie widzisz go, ale ich kosci wkladaja do wszystkiego :P Z tym Kingston-em to bym nie przeszkadzal. Kiedys tak sie mowilo, teraz realia sa troche inne. Mam znajomych z SSD hyperX i nie narzekaja, zaden jeszcze nie padl. Osiagi tez maja przyzwoite.
Jezeli Cie stac, to poszedlbym w Intela, jak narazie trzymaja chyba najwyzszy poziom zarowno jakosciowy i cenowy.

Greg77
10-06-2012, 11:35
GoodRam jest wszedzie. Nie widzisz go, ale ich kosci wkladaja do wszystkiego :P

To chyba nie do konca tak......raczej good ram dostaje takie same kosci jak inne pamieci, tyle, ze w innych placi sie za marke i przetestowanie.

mini21
10-06-2012, 12:55
A ja już mam dość tego całego kręcenia z dyskami.
Przenoszenie tego i owego na inną partycję itp. doprowadza mnie do szału.
Nie zawsze się nawet da - dla przykładu Google Chrome nie ma w opcjach możliwości przeniesienia folderu plików tymczasowych gdzie indziej.

Mam 80 GB Intela i zaczyna się już robić mało miejsca (używam go tylko pod windowsa 7 i programy) i nie wiem, czy jak przyjdzie czas to czy decydować się jeszcze raz na SSD, czy nie kupić jakiegoś dobrego talerzowca (momentusa czy coś takiego).

Pytanie do was - czy ktoś już "zajechał" swój dysk SSD?
Czym się to objawia?
Wiem, że taki dysk ma ileś tam cykli zapisu, ale ile mniej więcej i jak to się rozkłada na normalne użytkowanie.

lazik_s
10-06-2012, 13:06
A ja już mam dość tego całego kręcenia z dyskami.
Przenoszenie tego i owego na inną partycję itp. doprowadza mnie do szału.
Nie zawsze się nawet da - dla przykładu Google Chrome nie ma w opcjach możliwości przeniesienia folderu plików tymczasowych gdzie indziej.

Mam 80 GB Intela i zaczyna się już robić mało miejsca (używam go tylko pod windowsa 7 i programy) i nie wiem, czy jak przyjdzie czas to czy decydować się jeszcze raz na SSD, czy nie kupić jakiegoś dobrego talerzowca (momentusa czy coś takiego).

Eee tam opowiadasz. Chrome siedzi na D i nic nie trzyma na SSD. Grunt to dobra instalacja wstępna: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2665913&postcount=600

Kurtz
10-06-2012, 15:23
@mini21
Objawy:
- gubia sie pliki
- wyskakuja BSOD podczas ladowania systemu
- BIOS nie rozpoznaje dysku

Generalnie, przy normalnym uzytkowaniu nie jest tak latwo uszkodzic dysk SSD o ile nie ma wady fabrycznej ( vide OCZ vertex 2 SF controller ). 80 GB to po prostu malo, moze czas kupic 120GB badz 250 GB, a tamta 80 GB przeznaczyc na przyspieszenie HDD? ^^
Zadne moementusy, czy raptory, nawet polaczone w kosmiczny RAID nie dadza takiej wygody jak dobry dysk SSD. Beda za to odpowiednio glosniejsze.

Mekano
10-06-2012, 15:55
A jak moja plyta nie obsluguje 6/Gbps tylko 3/Gbps, to chyba nie ma sensu kupowac "tira" by nim pojechac do sklepu?
a i tak bedzie lepiej system chodzil pod SSD? :)

Greg77
10-06-2012, 16:17
Pytanie do was - czy ktoś już "zajechał" swój dysk SSD?
.

Z moim nowym uszkodzonym dyskiem bylem u znajomego sprawdzic, czy problem wystempuje tylko na moim kompie, on ma identycznego Vertexa 2 jak ja, tyle, ze w laptopie, podpielismy go pod stacjonarnego i OCZ tools pokazal wszystko o tym dysku, wykryl ok 2,5k wlaczen i uzycie ok 4k godzin, po dwoch latach uzytkowania, producent gwarantuje 2000000 godzin uzytkowania;)

Kurtz
10-06-2012, 16:18
Nie chodzi o maksymalne transfery, tylko o to ile dysk potrzebuje na pobranie jednego sektora. W przypadku dyskow talezowych, mamy mechaniczna glowice, ktora musi sie przesunac nad odpowiedni track, zeby odczytac z niego jakis sector, musi poczekac az wygasna drgania samej glowicy, etc, etc. To sklada sie na to, ze przy odczytach wielu plikow naraz ( tak jak to wyglada w dzisiejszych systemach - rozne aplikacje potrzebuja dostepu do roznych plikow w tym samym momencie ) predkosc takiego dysku jest bardzo bardzo mizerna i tutaj najbardziej blyszcza dyski SSD. Bardzo duza ilosc IOPS pozwala na pobieranie wielu malych czesci plikow z losowych lokalizacji na dysku w bardzo krotkim czasie. Talezowce nie maja szans na taka prace.
Trzeba popatrzec na parametry losowego odczytu/zapisu dyskow talezowych vs SSD zeby zrozumiec jak diametralna jest to roznica. Zapis sekwnecyjny duzych ilosci danych jest oczywiscie tez wazny, ale przy innych zastosowaniach. Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P ).

mini21
10-06-2012, 16:37
Pytam, bo prawdopodobnie uległ uszkodzeniu mój dysk Intela.
Objawy są takie, że wszystko otwiera się baaaardzo powoli, nawet z kilkuminutowym opóźnieniem.
Samo otwarcie Mojego komputera zajmuje ok. 3 minuty.
Spróbuję uruchomić go jeszcze w trybie awaryjnym, bo może jakiś program powoduje takie problemy, ale wątpię, bo wczoraj wszystko było jeszcze ok.

Mekano
10-06-2012, 16:50
Zapis/ Odczyt losowy, jest najwazniejszym parametrem, ktorego SATA 3Gbps nie limituje ( zazwyczaj :P )

To czyli tak, wzielabym pod uwage dyski 120 GB, najlepiej do 120 euro, wiec Intel odpada bo to 180 e.

Jest:

1. Corsair Force Series 3 F120 SSD 120GB SATA3
Read Performance 550 MB/s
Write Performance 510 MB/s
Max Random Write 85,000 IOPS

2. Crucial M4 128GB SSD SATA3 (najbardziej popularny i kupowany)
Sustained Sequential Read Up to 500 MB/s (6Gb/s)
Sustained Sequential Write Up to 175 MB/s (6Gb/s)
Random 4k Read: 40,000 IOPS
Random 4k Write: 35,000 IOPS

(ten nie ma dodatkowych akcesorii, kable itp.).

3. SanDisk Extreme 120GB SSD SATA3 (malo kupowany)
odczyt (do) 550 MB/s
zapis secuencial (do) 510 MB/s
odczyt losowy (do) 23K IOPS
zapis losowy (do) 83K IOPS

4. Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3 Notebook Kit
odczyt: 520MB/s
zapis: 320MB/s
odczyt losowy: 75K IOPS
zapis losowy: 30K IOPS

wiec ktory byscie polecili z tych? A moze jakis jeszcze inny, ktorego tutaj nie wymienilam?
Jest jeszcze Samsung 830 SSD Series 128GB SATA3, ale on jest po 160 euro, wiec odpada i nie wiem czym sie rozni od tego ostatniego, powyzej?

nowart
10-06-2012, 18:47
Tego z lepszą gwarancją i serwisem.

Poza tym co Wy instalujecie, że 80Gb Wam za mało?

mini21
10-06-2012, 18:55
Pfju....
Problem się rozwiązał.
Jednak nie był to dysk, a program Ad-Aware.

Dzięki za pomoc.

Mekano
10-06-2012, 19:30
Poza tym co Wy instalujecie, że 80Gb Wam za mało?
Nie, ze za malo, ale zawsze na windowsa sobie przeznaczam partycje 120 gb, lubie jak jest jeszcze sporo miejsca, niz ma sie dusic, bo w ktoryms momencie zabraknie miejsca itp.. wole zapas..

Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:32
Wybierając systemowego SSD trafiłem na wiele ciekachy stron w necie. M.in. na taką: http://www.tomshardware.co.uk/ssd-60gb-benchmark-review,review-32390-8.html
Warto mieć świadomość jak chytrze podawan jest prędkość dysków opartych na SF22xx i że czasem dyski na innch, nie kompresujących kontrolerach, które na papierze wyglądają znacznie słabiej, mogą być w praktyce nie gorsze albo wręcz lepsze.
Ja wybrałem SSD M4 256GB - brałem pod uwagę jeszcze samsunga z serii 830, ale jego cena + "za mało sprawdzona konstrukcja" skłoniły mnie zakupu Cruciala.

Greg77
15-06-2012, 17:05
Dysk przyszedl, winda postawiona.....bajka.....mmmmm

Mekano
15-06-2012, 17:57
a ja wzielam Samsunga 830, a na dodatek cos mi wyje w kompie i juz zniesc nie moge

Kyle
15-06-2012, 23:59
brałem pod uwagę jeszcze samsunga z serii 830, ale jego cena + "za mało sprawdzona konstrukcja" skłoniły mnie zakupu Cruciala.
"za mało sprawdzona konstrukcja"? Samsung 830? W czerwcu 2012 roku? To jakiś dowcip? Angielski czarny humor? Coś w stylu Monty Python'a ? x-P

A tak poza tym to wolałbym Samsunga od Crucial M4, bo nie wlecze się tak przy zapisie.

A mało sprawdzony to jest Vertex 4 - choć konstrukcja ciekawa.

Majek
16-06-2012, 12:51
Samsunga 830 wklada do swoich stacji roboczych i Dell i HP. Więc raczej to nie jest niesprawdzona konstrukcja.

Pawel Pawlak
16-06-2012, 13:50
Panowie, pewnie za mało poznałem waszą wiedzę i doświadczenie w temacie sta wasze opinie mają dla mnie zdecydowanie mała wartość.
Trudno bowiem powaznie traktować wypowiedz "A tak poza tym to wolałbym Samsunga od Crucial M4, bo nie wlecze się tak przy zapisie". Trzeba mieć naprawdę spore poczucie humoru żeby tak stwierdzić o M4 256GB. Jeśli ten dysk się wlecze przy zapisie, to jak ocenisz pracę większości SDD na SATA2 ? Zapewne Samsung 830 w wersjach mniejszych niż 240GB jest także niemożliwie mułowaty. Ciekawe skąd zachwyt ludzi którzy mają najtańsze modele SSD 60-64GB ? one to się dopiero mulą - nic tylko wsadzić od razu raid 0 z 4 SSd żeby mieć w miarę rozsądne parametry.

paul.g.85
16-06-2012, 14:26
nic tylko wsadzić od razu raid 0 z 4 SSd żeby mieć w miarę rozsądne parametry.

:oops:

Kyle
16-06-2012, 14:54
Panowie, pewnie za mało poznałem waszą wiedzę i doświadczenie w temacie sta wasze opinie mają dla mnie zdecydowanie mała wartość.
Trudno bowiem powaznie traktować wypowiedz "A tak poza tym to wolałbym Samsunga od Crucial M4, bo nie wlecze się tak przy zapisie". Trzeba mieć naprawdę spore poczucie humoru żeby tak stwierdzić o M4 256GB. Jeśli ten dysk się wlecze przy zapisie, to jak ocenisz pracę większości SDD na SATA2 ?Nie interesuje mnie przestarzałe SATA2, tak samo jak śmieszne pojemności pokroju 60-64 GB. A Crucial m4 ma wolny zapis (287 MB/s) w porównaniu do Samsung 830 (392 MB/s).
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html

lub
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/CrystalDiskMark-Sequential-Write,2797.html
Crucial 283 MB/s ; Samsung 402 MB/s

nic tylko wsadzić od razu raid 0 z 4 SSd żeby mieć w miarę rozsądne parametry.
To ja już wolę jeden dobry dysk SSD zamiast 4 szrotowych SSD w RAID0 - w RAID nie działa TRIM, poza tym moje zaufanie do RAID 0 = 0 (jak się zacznie coś sypać to tylko problemy ... spróbuj przełożyć taką macierz do innego PC, na chwilę by coś odczytać).

Kurtz
16-06-2012, 15:35
Tylko ze roznica miedzy wypasionymi HDD ( raptory? ) a budzetowym SSD ( np starutenki vertex 2 ) jest znacznie znacznie wieksza niz roznica miedzy tym samym vertexem 2 a HyperXem czy wypasnym intelem. Roznica miedyz pierwszym a 2 jest widoczna dla kazdego i ma ogromny wplyw na wygode w pracy. Roznica w pracy kolejnej pary bedzie juz znacznie mniej zauwazalna i byc moze dla wielu nie warta kasy.
SATA2 Jest przestazala, bo dyski byly najwolniej rozwijajaca sie ( jzeli chodzi o przyrost wydajnosci ) czescia komputera od dlugiego czasu. SSD To nadrobienie dystansu ktory dzielil HDD od reszty sprzetu. Lepiej miec SSD na SATA/300, niz wypasione HDD na SATA/600.

Kyle
16-06-2012, 20:08
Oczywiście masz rację.

Pawel Pawlak
16-06-2012, 20:21
Nie interesuje mnie przestarzałe SATA2, tak samo jak śmieszne pojemności pokroju 60-64 GB. A Crucial m4 ma wolny zapis (287 MB/s) w porównaniu do Samsung 830 (392 MB/s).
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html

lub
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/CrystalDiskMark-Sequential-Write,2797.html
Crucial 283 MB/s ; Samsung 402 MB/s

To ja już wolę jeden dobry dysk SSD zamiast 4 szrotowych SSD w RAID0 - w RAID nie działa TRIM, poza tym moje zaufanie do RAID 0 = 0 (jak się zacznie coś sypać to tylko problemy ... spróbuj przełożyć taką macierz do innego PC, na chwilę by coś odczytać).

kolokwialnie mówiąc, mam w pompie taką różnicę. Pzy bardzo małych plikach, których sporo jest zapisywanych na dyski w czasie normalnej pracy sdd dyski są bardoz wydajne, przy dużych plikach Samsung jest szybszy. No i co z tego ? Jakie to ma bezpośrednie przełożenie na komfort pracy ? Przy szybkościach na poziomie 300 czy 400Mb/s, na dyskach które z założenia nie są magazynami danych tylko dyskami operacyjnymi moim zdaniem znikoma. Dla mnie z pewnością nie jest warta dopłaty 300zł, za którę tak jak napisałem, mogę kupić 60GB SSD na tempy, albo... za 5 lat dołożyć drugie tyle i kupić nowego SSDka 500GB

Tak jak napisał Kurtz - powazna różnica jest miedzy HDD a SDD, ale praktyczna różnica między samsungiem 830 a C4 znikoma. Można ją zmierzyć w testach, a nie odczyć w pracy. A ja kupowałem dysk do pracy a nie testów :)

Kyle
16-06-2012, 20:25
Edycja video i już masz różnicę w pracy.

Pawel Pawlak
18-06-2012, 16:48
ok. nie będę tego tematu kontynuował bo to bez sensu :) każdy niech kieruje się swoim rozsądkiem

z innej beczki;
analizuję trochę na ile mogę obciążać SSDki żeby ich nie zakatować za szybko. No i wychodzi mi że przy dobrze obsługiwanym TRIMie chyba nie powinienem się specjalnie martwić.
Zakładając że dysk ma pojemność rzeczywistą 238GB i że deklarowana ilość cykli zapisu to 3000, wychodzi mi że gdybym nawet codziennie zapisywał na nim 50GB, przez 365dni w roku, to limit wyczerpał by się po... 40latach !! Przyjmując za realne 20% tej wartości - to nadal pozostaje około 8lat - całkiem sporo zakładając że mój dysk byłby katowany 50GB zapisu każdego dnia przez ten okres (zdecydowanie nierealne założenie).
Dobrze liczę ? Bo wychodzi mi to baaardzo optymistycznie.

R
19-06-2012, 09:33
jak czytam niektore opinie o ssd to z 8 lat moze sie zrobic 8 tygodni... bez mozliwosci odzyskania danych ;)

rok, dwa... ustabilizuje sie jakosc i ceny...

Pawel Pawlak
19-06-2012, 11:23
możliwość odzyskiwania danych średnio mnie interesuje, jeśli systematycznie robię archiwum cennych danych. SSD to nie będzie dla mnie miejsce składowania RAWów. 8 tygodnie też mnie nie rusza - od tego jest gwarancja - 3 lata jestem chroniony. Rozważania są teoretyczne - ale oparte na możliwościach obecnej technologii. Wydaje mi sie że kluczem jest nie katowanie SSDka maksymalnym zapełnianiem. Dlatego większy dysk jest bezpieczniejszy.
W moim komie od przeszło roku (ok. 420włączeń)tempy i swapy są zapisywane na SSD OCZ agility 3 60GB (czyli raczej półka podstawowa SSDków), robię na nim takżę exporty, zapisuję pliki "operacyjne" i smart nie pokazuje niczego co mogłoby mnie zaniepokoić.
NA XP i Vista nie używałem - brak TRIMa mnie trochę odstraszał, ale win7 nie wiedzę przeciwskazań żeby nie porawić sobie wydajności.

Kyle
19-06-2012, 11:24
z innej beczki;
analizuję trochę na ile mogę obciążać SSDki żeby ich nie zakatować za szybko. No i wychodzi mi że przy dobrze obsługiwanym TRIMie chyba nie powinienem się specjalnie martwić.
Zakładając że dysk ma pojemność rzeczywistą 238GB i że deklarowana ilość cykli zapisu to 3000, wychodzi mi że gdybym nawet codziennie zapisywał na nim 50GB, przez 365dni w roku, to limit wyczerpał by się po... 40latach !! Przyjmując za realne 20% tej wartości - to nadal pozostaje około 8lat - całkiem sporo zakładając że mój dysk byłby katowany 50GB zapisu każdego dnia przez ten okres (zdecydowanie nierealne założenie).
Dobrze liczę ? Bo wychodzi mi to baaardzo optymistycznie.Zależy jakie byłoby to 50 GB ... bo jeśli byłyby to pliki po kilka KB, to transfer byłby zdecydowanie większy (SSD zapisuje/kasuje całe bloki danych). W komentarzach sklepu proline, gość pisał jak zajeżdżał SSD w kilka miesięcy przy serwerze bazodanowym. Ale oczywiście w domu jest inaczej.

Pawel Pawlak
19-06-2012, 11:51
Zależy jakie byłoby to 50 GB ... bo jeśli byłyby to pliki po kilka KB, to transfer byłby zdecydowanie większy (SSD zapisuje/kasuje całe bloki danych). W komentarzach sklepu proline, gość pisał jak zajeżdżał SSD w kilka miesięcy przy serwerze bazodanowym. Ale oczywiście w domu jest inaczej.

No tak, ale założyłem 20% wydajności wyliczonej z mnożnika - ilość cykli x pojemność. Oczywiście ze względu na właśnie różnicę miedzy wielkością bloków pamici a wielkością plików zapisywanych, wielkością wolnej przestrzeni na dysku którą operujemy w stosunku do całem powierzchni itp. można przyjąć inną wielkość tego współczynnika.
Ale także tranfer 50GB dziennie 365 dni w roku jest przyjęty trochę "nadmiarowo" jak na warunki "nie serwerowe". Mało realne żeby w warunkach domowych zapisywać 50GB małych, kilka kilobajtowych plików dziennie ;)

Pawel Pawlak
20-06-2012, 13:29
trochę o SSD: http://pclab.pl/art47063-2.html
i cyctat:
"Przykładowo w 64-gigabajtowym modelu Crucial M4 do tej pory udało im się zapisać, uwaga... 546 TB danych. Warto przy tym zaznaczyć, że w tej chwili nośnik ma już w pełni wykorzystaną „spare area” i jego śmierć zbliża się nieuchronnie, ale tak czy inaczej, zgodnie z obliczeniami udało się nadpisać komórki 8736 razy. Ciekawy jest też efekt ciągłego zapisu w Intelu X25-V, czyli 40-gigabajtowym modelu z segmentu „value”. SSD Intela podobnie jak Crucial nie ma już zapasowych komórek, ale przetrwał już zapis 348 TB, a więc cała jego powierzchnia została nadpisana 8908 razy."

Nagonka na trwałość SSD przypomina mi trochę internetową debatę o beznadziejności i małej trwałości francuskich diesli CDI, HDI itp. Niby taka kiszka że wszystko pada po 10.000km, a tymczasem ja zrobiłem już tymi silnikami blisko pół miliona kilometrów i poza jednym zaworem EGR nic nie padło.

Mekano
20-06-2012, 14:57
Dysk przyszedl, winda postawiona.....bajka.....mmmmm

U mnie tez... :D
Klikam cokolwiek i sie otwiera, a nie jak wczesniej, ze trwalo to z 2,3 sekundy.. :D
a glownie programy graficzne otwieraja sie troszke szybciej, w sumie nie jest to kolosalna roznica, ale jakos tak bardziej wygodnie jest.

R
20-06-2012, 15:14
U mnie tez... :D
Klikam cokolwiek i sie otwiera, a nie jak wczesniej, ze trwalo to z 2,3 sekundy.. :D
a glownie programy graficzne otwieraja sie troszke szybciej, w sumie nie jest to kolosalna roznica, ale jakos tak bardziej wygodnie jest.

o wlasnie o tym pisalem w watku o przyspieszeniu LR. o ile np firefox otwiera sie od razu to np w predkosci otwierania LR nie widze roznicy... a jesli to minimalna... ;)
przy obecnej relacji cena/pojemnosc chyba nie warto.
No chyba ze ktos przez caly dzien chce oszczedzic 30sekund... to super rozwiazanie.

Mekano
20-06-2012, 15:32
o wlasnie o tym pisalem w watku o przyspieszeniu LR. o ile np firefox otwiera sie od razu to np w predkosci otwierania LR nie widze roznicy... a jesli to minimalna... ;)
No chyba ze ktos przez caly dzien chce oszczedzic 30sekund... to super rozwiazanie.

W sumie na zwyklym hdd firefox mi sie wlasnie otwieral dluzej, a przy ssd czuje roznice, no ale inne programy i aplikacje, to jednak minimalna roznica, moze dlatego ze ja mam na sata2?
No ale nie czuje zadnej zmiany komputera, bo chodzi mi blyskawicznie, wszystko jest ok i nic nie muli.
I nie wiem czy jest ciszej? Zdaje mi sie ze jest ciut ciszej jak windows jest na ssd, a nie na hdd.

Umbra
20-06-2012, 15:33

A ja mam może walnięty dysk, ale różnicy nie poczułem w ogóle. W żadnym zastosowaniu.

http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/test-intel-raid-0.png
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/solid-3.png

batonMR
20-06-2012, 16:01
Zamierzam w najbliższych dniach (tygodniach) wymienić dysk w laptopie (obecnie talerzowy Hitachi 500 GB) na SSD. Niestety posiadam złączę SATA II (ASUS U36JC), więc jestem świadom, że nie wykorzystam w pełni możliwości nowych SSD. Skłaniam się ku modelom 120 GB, ponieważ jest to dla mnie górna granica finansowa i dolna granica potrzebnego miejsca.
Pytanie brzmi, jak dysk byście polecili (mając na uwadze, że i tak będę korzystać z SATA II)? Czytając trochę w internecie i obserwując rynek podoba mi się Samsung z serii 830 lub OCZ Vertex 4 (z racji 5-letniej gwarancji). Zależy mi na stabilnej i bezproblemowej pracy i dobrym stosunku jakości do ceny, wydajność (z racji SATA II) jest na drugorzędnej pozycji. Pozdrawiam! ;)

R
20-06-2012, 16:04
ja tez mam sata 2 na kompie w ktorym testowalem. byc moze tu jest problem.

Mekano
20-06-2012, 16:12
No to jest moj test na sata2, Samsung 830

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://hiszpania.org.es/foto/samsung.PNG)

i porownanie do Seagate i WD nizej:

źródło (http://hiszpania.org.es/foto/seagate.PNG)

WD

źródło (http://hiszpania.org.es/foto/wd.PNG)

Pawel Pawlak
20-06-2012, 16:23
Sadzę że na sata3 średnią prędkość odczytu na tym samsungu miałbyś 3x wyższą. A to już spora różnica :) Poza tym zysk z SSD jest nie tylko na średnim transferze, ale na czasie dostępu i na transferze małych plików, gdzie po prostu deklasują HDDki

edit:
ale nawet na sata 2 coś niezbyt ciekawie... znalazłem własnie test mojego ocz agility 3 60gb na sata 2 (czyli znacznie gorszego niż samsung 830 SDD)

źródło (http://img225.imageshack.us/img225/8327/hdtunebenchmarkoczagili.png)

Mekano
20-06-2012, 16:42
Sadzę że na sata3 średnią prędkość odczytu na tym samsungu miałbyś 3x wyższą. A to już spora różnica :) Poza tym zysk z SSD jest nie tylko na średnim transferze, ale na czasie dostępu i na transferze małych plików, gdzie po prostu deklasują HDDki

Czy ja wiem, wszystko mi sie blyskawicznie otwiera, jeszcze szybciej sobie nie wyobrazam, bo jest ok, a zmiana na sata3, podejrzewam ze roznica byla by i tak znikoma.

Pawel Pawlak
20-06-2012, 16:48
Czy ja wiem, wszystko mi sie blyskawicznie otwiera.

to tylko dowodzi tego co napisałem o czasie dostępu i transferze małych plików.
Mimo wszystko jestem przekonany, że na sata 3 ten dysk przyspieszy znacznie, zwłaszcza na większych plikach.

lazik_s
20-06-2012, 18:24
Porównanie po 6 miesiącach użytkowania:
12.12.2011

źródło (http://automit.prosta.pl/OCZ%20Agility3%2064GB%20benchmark.png)
20.06.2012

źródło (http://automit.prosta.pl/20120620OCZ.png)

12.12.2011 FILE BENCHMARK

źródło (http://automit.prosta.pl/OCZ%20Agility3%2064GB%20file%20benchmark.png)
20.06.2012 FILE BENCHMARK

źródło (http://automit.prosta.pl/20120620OCZFB.png)

12.12.2011 ATTO

źródło (http://automit.prosta.pl/OCZ%20Agility%203%2064GB%20firmware%202.15.png)
20.06.2012 ATTO

źródło (http://automit.prosta.pl/20120620ATTO.png)

Mekano
20-06-2012, 18:42
lazik_s, a co ty masz taka duza temperature 128C? przeciez to chyba niemozliwe zeby dysk tyle mial?
Pawel_Pawlak, i Ty tez..? albo ja cos zle patrze?

lazik_s
20-06-2012, 18:49
lazik_s, a co ty masz taka duza temperature 128C? przeciez to chyba niemozliwe zeby dysk tyle mial?
Pawel_Pawlak, i Ty tez..? albo ja cos zle patrze?

ten typ tak ma - w nowszych wersjach firmware jest stałe 30

Mekano
20-06-2012, 18:59
No moj dysk seagate, ktory mial najwieksza temeperature to mial 70 stopni, teraz mam normalnie po okolo 30 i tak powinno byc.

lazik_s
20-06-2012, 19:14
No moj dysk seagate, ktory mial najwieksza temeperature to mial 70 stopni, teraz mam normalnie po okolo 30 i tak powinno byc.

Chyba nie zrozumiałeś przekazu - bład w firmware czy czujniku temperatury - czytaj: ten typ tak ma. Nowy firmware 2.22 spowodował jedynie pokazywanie stałych 30st zamiasty 128 po to by się kompy nie burzyły że coś im tam za gorąco. Taka niedoróbka i niewiele ona znaczy.

Mekano
20-06-2012, 19:50
no ja wiem, ale przy okazji wspomnialam ile moj dysk mial najwiecej.
a 128 st, czy 30 st skoro to bez znaczenia, to tak jak mowisz, malo wazne i tak.

R
21-06-2012, 09:33
edit:
ale nawet na sata 2 coś niezbyt ciekawie... znalazłem własnie test mojego ocz agility 3 60gb na sata 2 (czyli znacznie gorszego niż samsung 830 SDD)

no ja wlasnie taki dysk mialem do testow agility 3 60gb. nie zachwycil.

Pawel Pawlak
21-06-2012, 12:15
no ja wlasnie taki dysk mialem do testow agility 3 60gb. nie zachwycil.
Generalnie, jeśli jest wszystko dobrze z systemem i ustawieniem Sata, to nawet na sata2 ten dysk (pomimo że jest jednym z mniej wydajnych) rozkłada szybkie HDD jak chce. I nie piszę o testach, ale o praktyce. JA wszystkie próby z LR4 i SSD robiłem własnie na nim. Przyrost szybkości względem szybkiego HDD (WD Veloci Raptor, albo innego samsunga 1TB 103UJ) był kolosalny, ale muszę zaznacyć że na OCZ były tylko tempy, pliki wymiany, katalog LR+ podglądy, natomiast windows był na innym dysku - być może ma to znaczenie, bo ten dysk im bardziej zajęty, tym wolniejszy a poza tym cały wszystkie transfery są na jednym sata2 a nie rozkłądają się na 2 czy 3 porty (u mnie były rozłożóne na 2 porty sata).
Oczywiście wąskim gardłem może być także procek i RAM. Jeśli to procek nie wyrabia z obsługą zmian i renderowanie w czasie rzeczywistym, to pomimo tego że wsadzimy szybszy dysk, nadal będziemy odczuwali opóźnienia. U mnie właśnie po zainstalowaniu SSD odczułem że ogranicza mnie q9550. Lekarstwem mógł być lepszy zasilacz + chłodzenie proca i podkręcanie (mój q9550 marnował się - czałe życie pracował na nominalnym 2.83GHz ;), albo zmiana całego kompa).
Teraz jest baaaardzo szybko ;)

R
21-06-2012, 12:31
no to najprawdopodobniej wlasnie byl problem... byl to jedyny ssd w kompie, byl na nim system i wszystkie bazy LRa (przenioslem do testow) i wypelniony byl praktycznie w 100%. Potwierdzam, ze system i aplikacje zwiazane z systemem dzialaly zauwazalnie szybciej (firefox natychmiast a na hdd ok 2-5s). Nie zauwazylem natomiast przyspieszenia pracy LR. Otwieral sie z taka sama predkoscia jak na hdd i przy poszczegolnych procesach rowniez nie odnotowalem zauwazalnego wzrostu predkosci.

Pawel Pawlak
21-06-2012, 12:52
wypelniony byl praktycznie w 100%.

a to generalnie najgorsze co może być dla SSD - wolne powinno być min. 20% przestrzeni - im więcej jest "dynamicznie" zapisywane i zwalniane tym lepiej dla jego trwałości. Poza tym OCZ Agility na pewno, ale podobno bardzo wiele dysków opartych na kontrolerze SF2200, ma ten problem że im bardziej zapchane, tym wolniej pracują (zapodałem tu gdzieś link). Nie wiem czy tyczy to tylko tańszych konstrukcjach, opartych na pamięciach asynchroniczych, czy wszystkich.

Pawel Pawlak
21-06-2012, 13:39
doszukałem się - problem utaty wydajności wraz z zapełnianiem dysku najbardziej dotyka SSD z pamięcią asynchroniczną (np. ocz agility). 25% zajętości dysku może powodwać już 40% obniżenia wydajności, dalsze zapełnianie do 75% powoduje redukcję szybkości o kolejne 5-6%. W przypadku, pamięci synchronicznej (np. ocz vertex), wydajność spada o 25-30% przy zajętości 25% i 75%.
Może się to komuś przyda przy podejmowaniu decyzji co wybrać :)

edit:
Zajętości blisko 100% nie spotkałem w żadnym z testów - pewnie ze względu na jej konsekwencje na trwałość dysków.

siona
21-06-2012, 13:52
to ja zapytam o dyski na expresscard do lapka ...
używał ktoś? jakie odczucia?

R
21-06-2012, 13:54
czyli u mnie wydajnosc spadla o 100% :mrgreen: na szczescie po tym tescie sie sformatowal i dzialal poprawnie ;)

zoom2
21-06-2012, 13:54
Zajętość 75% rozumiem w ten sposób :" dysk np. 120 GB może być zapisany do 90 GB". Jeśl się mylę w rozumowaniu to proszę o wyjaśnienie.
A jeśli moje myslenie jest słusznie to mam pytanie.
Czy jest automatyczna mozliwość ustawienia limitu (procentowego poziomu) zapełnienia dysku czy tez użytkownik musi pilnować tego poziomu "na piechote" ?

Pawel Pawlak
21-06-2012, 14:02
czyli u mnie wydajnosc spadla o 100% :mrgreen: na szczescie po tym tescie sie sformatowal i dzialal
poprawnie ;)

Generalnie chodzi o zasadę działania SSD - im mniej miejsca zostawimy na bieżące zapisy danych tym częściej komórki pamięci będa musiały być na tej przestrzeni często kasowane żeby zrobić miejsce dla nowych zapisów, a to może doprowadzić do kresu życia komórek właśnie z tego fragmentu przestrzeni dyskowej. SSD ma jakąś pulę do komórek do relokowania za padnięte, ale wtedy dość szybko może je wykorzystać. Tymczasem, gdy wolna przestrzeń będzie większa, to dane będą kolejno zapisywane w kolejnych komórkach pamięci, bez kasowania danych już nie potrzebnych. Będzie sięto odbywało do czasu kiedy dysk zapełni siędo tego stopnia że nie będzie miejsca na kolejne zapisy, wtedy zostaną skasowane jednym cykle, wszystkie komórki w których dane są już nie potrzebne - czyli zaznaczone jako "do skasowania".O wszysktie te mechanizmy dba TRIM kóry jest zaimplementowny w większości SSD a obsługiwany np. przez win7 :)

Zajętość 75% rozumiem w ten sposób :" dysk np. 120 GB może być zapisany do 90 GB". Jeśl się mylę w rozumowaniu to proszę o wyjaśnienie.
A jeśli moje myslenie jest słusznie to mam pytanie.
Czy jest automatyczna mozliwość ustawienia limitu (procentowego poziomu) zapełnienia dysku czy tez użytkownik musi pilnować tego poziomu "na piechote" ?

1. Dobrze rozumiesz :)
2. nie wiem czy jest taka możliwośc w windows/czy są tego typu niezaleznie programy.

R
21-06-2012, 14:16
Generalnie chodzi o zasadę działania SSD - im mniej miejsca zostawimy na bieżące zapisy danych tym częściej komórki pamięci będa musiały być na tej przestrzeni często kasowane żeby zrobić miejsce dla nowych zapisów, a to może doprowadzić do kresu życia komórek właśnie z tego fragmentu przestrzeni dyskowej. SSD ma jakąś pulę do komórek do relokowania za padnięte, ale wtedy dość szybko może je wykorzystać. Tymczasem, gdy wolna przestrzeń będzie większa, to dane będą kolejno zapisywane w kolejnych komórkach pamięci, bez kasowania danych już nie potrzebnych. Będzie sięto odbywało do czasu kiedy dysk zapełni siędo tego stopnia że nie będzie miejsca na kolejne zapisy, wtedy zostaną skasowane jednym cykle, wszystkie komórki w których dane są już nie potrzebne - czyli zaznaczone jako "do skasowania".O wszysktie te mechanizmy dba TRIM kóry jest zaimplementowny w większości SSD a obsługiwany np. przez win7 :)

i z tego i jeszcze kilku innych powodow zostane jeszcze przez jakis czas przy talerzach. ;) z czasem sie powymienia, ale musza nieco staniec, bo obecne ceny duzych dyskow niweluja zyski czasu i radosc pracy z nimi. na szczescie nie jest to must have. moge poczekac.

Pawel Pawlak
21-06-2012, 15:07
Ale piszesz że dysponujesz tym OCZem, więc dlaczego nie chcesz na nim postawić samego systemu + programów, albo przeznaczyć własnie tak jak u mnie było na TEMPy, swapy, katalogLR+podglądy? Jeśli będziesz go uzywał zgodnie z tym założenie o zajętości max 75-80% pwoerzchni, to z całą penością zyskasz na komforcie pracy, a o trwałość dysk bym się nie obawial (oczywiście przy windows7).
Dobrym rozwiązaniem, zamiasty małego SSD i kontrolowania jego zajętości, jest też OCZ Synapse 64GB. To on (a w zasadzie dołączone oprogramowanie ) dba o to żeby najczęściej używane przez użytkownika programy i dane były dostępne natychmiast. Kosztuje trochę więcej niż tani SSD 64GB, ale też "automatyka rozwiązani" i wygoda pracy może być znacznie większa.

R
21-06-2012, 15:51
ja nim dysponowalem (jeszcze jest) do testow... nie mam swojego ssd.

Pawel Pawlak
27-06-2012, 00:41
małe zestawienie testów z SSD
OCZ agility 3 zajęte w 30-35%
SATA2

źródło (http://img821.imageshack.us/img821/8327/hdtunebenchmarkoczagili.png)
SATA3

źródło (http://img594.imageshack.us/img594/6650/hdtunebenchmarkataoczag.png)
A tu wydajność tego samego dysku - pustego
SATA3

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/6650/hdtunebenchmarkataoczag.png)

Widać róznicę w SATA2 vs SATA3, oraz jaki wpływa zmniejszenie wolnej przestrzenia na wydajność.

Widać także, że nawet jeden z najtańszych dysków SSD na rynku, podpięty do wolniejszego kontrolera SATA2, pozwala na średnie transfery na poziomie 150-200MB/s przy czasach dostępu 0.2-0.3ms.

Psychotrop
27-06-2012, 01:28
OCZ agility 3 zajęte w 30-35%
SATA2

dziwnie poszarpany ten test :/
u mnie (na działającym systemie) przy 57% zajętości dysku na SATA 2 "poszarpanie" występuje tak jakby w miejscu, gdzie zapisane są dane, a no i czasem spadał w momencie odpalania aplikacji, ale zrobiłem potem test na świeżo po uruchomieniu systemu:

źródło (http://img204.imageshack.us/img204/1369/vertex3.jpg)

Pawel Pawlak
27-06-2012, 08:27
Nic dziwnego. Na świeżo zainstalowanym systemie dane alokowane sa od początku dysku i ich lokalizacja jest stała. w moim przypadku na ssd nie bylo stałego elementu - systemy, tylko wszystkie dane były operacyjne - zapisywane, kasowane itd.

Psychotrop
27-06-2012, 10:36
no taki świeży to on nie jest, bo w styczniu instalowany.
choć z drugiej strony zainstalowane wszystko na początku tak jak ma być i potem nic nie ruszane.

Kyle
27-06-2012, 10:45
Nic dziwnego. Na świeżo zainstalowanym systemie dane alokowane sa od początku dysku i ich lokalizacja jest stała. :)
SSD, to nie jest HDD na którym dane siedzą w miejscu (no chyba że je zaczniesz trącać np. defragmentacją, to na owym HDD mogą zmienić położenie). Na SSD dane są tak mielone (na skutek wyrównywania szybkości zużywania się komórek choćby) że nikt na dobrą sprawę nie wie (np. serwis) w której komórce/której fizycznie kości dane będą np. za 5 sekund (w sumie to pojedyncze pliki są nieźle porozrzucane po kostkach danego SSD, bo zapis jest równoległy, dla zwiększenia prędkości zapisu).

HDD i SSD to dwa zupełnie inne światy.

Psychotrop
27-06-2012, 11:08
a no to ciekawe jest u mnie i zastanawiam się, czy nie zacząć się martwić :/
oczywiście wszystkie defraglery są powyłączane.

ale odpaliłem teraz jednego w wersji portable, żeby sprawdzić jak wygląda dysk SSD i jeśli program prawidłowo wizualizuje powierzchnię dysku, to wygląda to podobnie do wykresu z HD Tune:

p.s.
jakieś sugestie ?
czy się nie martwić ?

źródło (http://img17.imageshack.us/img17/8136/dyskc.jpg)

Tom01
27-06-2012, 11:17
a no to ciekawe jest u mnie i zastanawiam się, czy nie zacząć się martwić :/

Tak ma być. Pamięć ma skończoną ilość cykli zapisu, więc logika dysku stara się równomiernie rozrzucać dane po dysku. Czyli przeciwieństwo defragmentacji. Nie jest to powód do niepokoju, bo fragmentacja HDD powodowała wydłużenie czasu dostępu, a na SSD wynosi on i tak praktycznie zero.

Psychotrop
27-06-2012, 11:20
to ja wiem.
ale nie chodzi mi o pofragmentowane pliki, a upakowanie danych w początkowych adresach komórek pamięci, zamiast (z tego co czytam, to tak powinno być) porozrzucania po całym dysku równomiernie.

Tom01
27-06-2012, 11:22
a upakowanie danych w początkowych adresach komórek pamięci, zamiast (z tego co czytam, to tak powinno być) porozrzucania po całym dysku równomiernie.

Zbieg okoliczności. Możliwe że wcześniej dane były mielone w innym miejscu i teraz "nadrabia".

Psychotrop
27-06-2012, 11:26
mam nadzieję :)
będę sprawdzał raz na jakiś czas i obserwował :)

Tom01
27-06-2012, 11:27
będę sprawdzał raz na jakiś czas i obserwował :)

Bardziej zdrowo olać sprawę. Działa to działa i tyle. :)

Psychotrop
27-06-2012, 11:28

:mrgreen:
sam zawsze to powtarzam innym ;)
olewam

Pawel Pawlak
27-06-2012, 12:16
:)
SSD, to nie jest HDD na którym dane siedzą w miejscu (no chyba że je zaczniesz trącać np. defragmentacją, to na owym HDD mogą zmienić położenie). Na SSD dane są tak mielone (na skutek wyrównywania szybkości zużywania się komórek choćby) że nikt na dobrą sprawę nie wie (np. serwis) w której komórce/której fizycznie kości dane będą np. za 5 sekund (w sumie to pojedyncze pliki są nieźle porozrzucane po kostkach danego SSD, bo zapis jest równoległy, dla zwiększenia prędkości zapisu).

HDD i SSD to dwa zupełnie inne światy.

Oczywiście, masz rację. Ale jeśli po instalacji systemu, na SSD nie zapisuje się zbyt wielu danch, wtedy "wądrowanie danych po dysku" w celu równomiernego zużycia komórek pamięci nie następuje tak intensywnie jak w przypadku systematycznych, nowych kasowań i zapisów, o znaczącej w stosunku do pojemności dysku wielkościach.

Psychotrop
27-06-2012, 12:20
Oczywiście, masz rację. Ale jeśli po instalacji systemu, na SSD nie zapisuje się zbyt wielu danch, wtedy "wądrowanie danych po dysku" w celu równomiernego zużycia komórek pamięci nie następuje tak intensywnie jak w przypadku systematycznych, nowych kasowań i zapisów, o znaczącej w stosunku do pojemności dysku wielkościach.

no to u mnie pewnie tak jest.
na systemowym prawie nic się nie dzieje, poza tempami do LR i CNX2, reszta wszystko wywalone na klasyczny HDD

Sapphiron
29-06-2012, 00:09
Czy dell m70/d810 łykną jakiś SSD?

Johanan
29-06-2012, 09:03
no to u mnie pewnie tak jest.
na systemowym prawie nic się nie dzieje, poza tempami do LR i CNX2, reszta wszystko wywalone na klasyczny HDD

Plik wymiany również?

Chciałbym przypomnieć, że wyłączenie pliku wymiany w systemach windowsowych nic nie daje, bo wówczas system dokonuje tak zwanej samowolki. ;)

Można jeszcze samemu określić rozsądną wielkość swapa i wywalić go na HDD, ale to ... głupie. :)

Psychotrop
29-06-2012, 10:42
Plik wymiany również?

Chciałbym przypomnieć, że wyłączenie pliku wymiany w systemach windowsowych nic nie daje, bo wówczas system dokonuje tak zwanej samowolki. ;)

Można jeszcze samemu określić rozsądną wielkość swapa i wywalić go na HDD, ale to ... głupie. :)

tak, plik wymiany również.
przy moim wykorzystywaniu kompa i ilości ram jakie posiadam plik stronicowania leży sobie gdzieś na HDD praktycznie nieruszany przez system ;)

Kyle
29-06-2012, 12:27

Jakiej "samowolki"?
JA sprawdzałem na różnych maszynach i poza mniejszym mieleniem nic się nie stało (chyba że ktoś w określony sposób odpali scandisk ... czyli pełny skan partycji niesystemowej - coś "szpece" z M$ spaprali)

tak, plik wymiany również.
przy moim wykorzystywaniu kompa i ilości ram jakie posiadam plik stronicowania leży sobie gdzieś na HDD praktycznie nieruszany przez system ;)
A u mnie w ogóle nie leży, bo wyłączyłem :) ... włączam ewentualnie raz na rok jeśli chcę zrobić scandisk magazynu.

Johanan
29-06-2012, 12:50
Jakiej "samowolki"?
JA sprawdzałem na różnych maszynach i poza mniejszym mieleniem nic się nie stało (chyba że ktoś w określony sposób odpali scandisk ... czyli pełny skan partycji niesystemowej - coś "szpece" z M$ spaprali)
...

Jakkolwiek byś nie starał się wyłączyć swapa, to i tak systemy windowsowe używają ok. 300 MB przestrzeni dyskowej do celów, nazwijmy to ... kosmetycznych, więc jak to byś inaczej nazwał, jak nie samowolką? ;)

Niby to niezbyt wiele, tym bardziej, że na SSD wypada zawsze w innym miejscu, ze względu na charakter zapisu na tego typu nośnikach, ale to jednak vqrviające, że nie nad wszystkimi parametrami systemu można zapanować w pełni.

Kyle
29-06-2012, 17:03
Jakkolwiek byś nie starał się wyłączyć swapa, to i tak systemy windowsowe używają ok. 300 MB przestrzeni dyskowej do celów, nazwijmy to ... kosmetycznych, więc jak to byś inaczej nazwał, jak nie samowolką? ;)

Niby to niezbyt wiele, tym bardziej, że na SSD wypada zawsze w innym miejscu, ze względu na charakter zapisu na tego typu nośnikach, ale to jednak vqrviające, że nie nad wszystkimi parametrami systemu można zapanować w pełni.A to o tym nie wiedziałem. W takim razie jak daję mu bez pliku strony a on zakłada gdzieś tam sobie 300 MB to faktycznie samowolka :/

Pawel Pawlak
09-07-2012, 13:33
SSD w katorżniczym teście:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm/page196&
na przykładnie M4 64GB, nie jest tak źle... 1175TB zapisu na dysku o pojemności 59GB to 6.6x więcej niż wynikałoby z kalkulacji pojemność X deklarowana przez producenta ilość cykli zapisu (dysk w teście przeżył już 20244 cykli czyli trochę więcej niż deklarowane 3000 ;) )
I to nie koniec bo dysk nadal działa

Johanan
09-07-2012, 13:45
Z mojego punktu widzenia, takie testy nie mają kompletnie żadnego sensu, chyba że były by przeprowadzane ma wielu identycznych nośnikach tego samego producenta i z tej samej serii.

Wtedy, można by się pokusić o jakieś statystyki, tylko które wiarygodne laboratorium wykona na swój koszt takie testy? ;)

Rodzaj pamięci, jakie stosowane są do produkcji lwiej części dysków SSD nie pozwala być optymistą co do długowieczności tychże urządzeń, więc czegoś, co jest wartościowe, np. archiwa na pewno bym na takich nośnikach nie przechowywał.

Pawel Pawlak
09-07-2012, 13:58
ale pojemności 40-256 czy nawet 512GB to raczej nie są pojemności do archiwizowania :)
Ten test pokazuje tylko że nie należy się obawiać o żywotność (ilość zapisów) SSD używanych jako dyski operacyjne. Żaden z dysków tam testowanych nie padł szybciej niż zanim osiągnął deklarowaną przez producenta ilość cykli zapisu. A już to daje sporą swobodę zapisywania na SSD bez groźby "zajechania" dysku. Dla przeciętnego SSD128GB to ok. 360TB - czyli 5 lat codziennego zapisu ok 200GB

Johanan
09-07-2012, 14:15
Zaprawdę powiadam Ci, że takie testy na kolanie nie biorą pod uwagę wielu czynników, które występując indywidualnie w sposób długotrwały mogą znacznie skrócić żywotność używanych SSD.

Gdyby te testy brały pod uwagę owe zmienne, to wówczas można by je traktować odrobinkę poważniej, a tak, to ...

erro
09-07-2012, 14:32
A jakie to zmienne? Tak odrobinę poważniej chciałbym im się przyjrzeć... ?

Pawel Pawlak
09-07-2012, 14:39
zaprawdę powiadam Ci, że jeśli zechcę coś uwali to to zrobię. Ale poza wyjątkowymi sytuacjami, nie jest to moim celem ;)

Johanan
09-07-2012, 14:41
Na początek twarde: temperatura, napięcie, wilgotność, że o innych nie wspomnę.

Poza tym sposób użytkowania, a więc objętość najczęściej kopiowanych plików, system plików, system operacyjny, na którym nośnik jest używany itp., że się tak wyrażę. ;)

Sapphiron
10-07-2012, 09:18
OCZ Agility 3 czy OCZ Petrol?

Pawel Pawlak
10-07-2012, 09:33
OCZ Agility 3 czy OCZ Petrol?

Ale dlaczego ocz? Jaka pojemność?
jeśli to nie musi być najtańszy z najtańszych 60-64GB to lepiej chyba celować w jakiś model z synchronicznymi pamięciami. A o ile wiem I agility 3 i petrol są na asynhronicznych kościach

Sapphiron
10-07-2012, 09:46
mi potrzebny jest tak na prawdę dysk tylko do postawienia na nim win7 PRO oraz do ustawienia na tym dysku z max 10Gb "obszaru" wymiany dla PS'a :) i w zasadzie tylko do tego. Resztę rzeczy (archiwa, dane itp) mam na jednym dysku wewnętrznym i trzech zewnętrznych...

A pojemność nie wiem, tak strzelałem w najtańsze na allegro, ale jak masz jakieś porady "dlaczego nie, dlaczego inny" to chętnie przygarnę :)

Kyle
10-07-2012, 10:08
Rodzaj pamięci, jakie stosowane są do produkcji lwiej części dysków SSD nie pozwala być optymistą co do długowieczności tychże urządzeń, więc czegoś, co jest wartościowe, np. archiwa na pewno bym na takich nośnikach nie przechowywał.Przecież problemem SSD jest ograniczona ilość cykli zapisu/kasowania ... a w archiwum tak często się danych nie kasuje/nadpisuje ... w przeciwieństwie do dysku systemowego.

SSD odpadają na archiwum z powodu wysokiej ceny/1 GB

Kyle
10-07-2012, 10:13
mi potrzebny jest tak na prawdę dysk tylko do postawienia na nim win7 PRO oraz do ustawienia na tym dysku z max 10Gb "obszaru" wymiany dla PS'a :) i w zasadzie tylko do tego. Resztę rzeczy (archiwa, dane itp) mam na jednym dysku wewnętrznym i trzech zewnętrznych...

A pojemność nie wiem, tak strzelałem w najtańsze na allegro, ale jak masz jakieś porady "dlaczego nie, dlaczego inny" to chętnie przygarnę :)
Ja bym nie kupował jakichś średnio udanych petroli czy agility 3, tylko Vertex4, Samsung 830 ew. Crucial M4. Nie kupowałbym też pojemności typu 64 GB - za niewiele więcej jest 128 GB, które mają dodatkowo lepsze parametry i powinny przy takiej samej ilości zapisywanych danych (co na SSD 64 GB) pożyć znacznie dłużej.

Pawel Pawlak
10-07-2012, 10:56
Ocz Vertet3,4, kingston hyperX, samsung830, crucial m4 to wszystko dyski na pamięciach synchronicznych. Wszystkie powinny sprawować się lepiej w funkcji czasu. Jeśli mimo wszystko chcesz celować w najtańsze rozwiązania, to zapraszam po mojego OCZ Agility w super cenie od kiedy zainstalowałem M4 256GB, agility 60GB leży i się marnuje ;) Na system i temp-y zdecydowanie wystarczy :)
O trwałość bym się nie martwił - przy takim użytkowanie,zanim padnie, to zdążysz wymienić na inny.

Sapphiron
10-07-2012, 12:01
heh, ludziska ja się nie znam. zobaczyłem na allegro ceny więc zapytałem. Wy doradzacie inny to spoko :)

Pawle daj na PW cenę :)

Sapphiron
12-07-2012, 19:07
a tak btw to co sądzicie o pomyśle podłączenia karty CF jako dysku przez przejściówkę IDE-CF?

R
12-07-2012, 19:13
a tak btw to co sądzicie o pomyśle podłączenia karty CF jako dysku przez przejściówkę IDE-CF?

wiesz jakie transfery ma CF? :mrgreen:

Sapphiron
12-07-2012, 19:27
60-90Mb ;) to i tak lepiej niż zdychający momentus który mam w lapku ;)

Pawel Pawlak
12-07-2012, 19:54
Taka wersja dysku pod windę to nie jest najlepszy pomysł :) Windows to nie optymalizowane pod pendrive minidystrybucje Linux-a

sote
12-07-2012, 22:54
co myslicie o tym dysku: Dysk SSD Kingston V+200 SVP200S3/120G?

Pawel Pawlak
12-07-2012, 23:13
To klasa podstawowa, na asynchronicznych pamięciach, z kontrolerem SF 2281 - czyli poziom podobny do OCZ Agility 3. Wszystko zależy "za ile" ;)

sote
13-07-2012, 08:06
Za 359 (zamiast chyba 430), dostalem jakis kod rabatowy od jednego ze sklepow internetowych.
Wczesniej planowalem vertexa 3 ale 60GB.

ZoomTeam
13-07-2012, 09:23
to skrobnę coś od siebie. Okiem zwykłego użytkownika/fotografa wiec może komuś sie przyda.
Pomysł był taki: SSD na system win7 PRO 64, PSa i Capture One. Miało być wydajnie. odczuwalnie wydajniej.... bez grzebania w rejestrach,systemie i składania ofiar bożkom IT ;). komp i7, 8 RAMu. uznałem że SSD mają za sobą bolączki pierwszych modeli i można kupować.
Wybór padł na Samsunga serii 830 poj 120GB wersja pod PC . dobre recenzję, bezproblemowa instalacja, ładne pudełko ;)

przeinstalowanie wszystkiego co nacodzień używam + problem z numerem seryjnym do jednego z pluginów /pomogł support/ - dzień w plecy. no ale z tym sie liczyłem i SSD nie ma z tym nic wspolnego. Oczywiście nie obeszło sie bez problemów. windows odmówił wyświetlania miniaturek TIF i tak już mu zostało. nie znalazłem rozwiązania tego problemu. gorzej że przy próbie otwarcia folderu zawierającego plikami tif wywala explorera Windows i nic z tym nie da sie zrobić. poki co wyłączyłem podgląd miniaturek i szukam rozwiązania. łatka dostępna na stronach supportu win nic nie dała.

Wracając do sedna czyli szybkości działania. różnica jest ale nie jest ona krytyczna. podejrzewam że instalacja wszystkiego na czysto od nowa na zwykłym HDD dałaby podobny efekt "przyspieszenia" .
Jedynym momentem gdzie rzeczywiście zauważam, że komp hula szybciej jest Capture One 6 który zdecydowanie odżył i wreszcie działa tak jak powienien. szybko i bez przycięć. Owszem. Dużo szybciej startuje windows i szybciej otwierają sie programy no ale ile razy dziennie uruchomiamy komp i PSa? ta minuta szybciej w skali roboczego dnia różnicy nie robi. No i że zrobiło sie o jeden HDD ciszej ;)

od wymiany i instalacji wszystkiego minął miesiąc. czy dziś ponownie bawiłbym sie w SSD? Nie. Wzrost predkości odczuwalny dla mojego workflow jest nieadekwaty do ceny . Już pomijam problem z miniaturkami bo zakładam że coś poszło nie tak przy instalacji win7 i być może przy powtórnej byłoby dobrze ale poki co nie wiem jak to naprawić. Oczywiście, jeśłi ktoś ma starszego laptopa czy stacjonarkę , do tego dawno instalowany , nieco przymulony system, to ten wzrost wydajności bedzie wiekszy i wtedy wymianę HDD na SSD warto przemyśleć.Tym bardziej jeśli i tak czeka nas instalacja wszystkiego od nowa.... natomiast jeśli wszysko działa OK to nie grzebać i zostawić jak jest, bo SSD wniesie mniej niż sie spodziewacie. jak bedziecie kupować za rok/dwa nowy komp, to i tak kupicie już z zainstalowanym SSD, bo to oczywstość i wszystko w tym kierunku idzie.

Z góry przepraszam że pominąłem wszystkie zawiłości sprzetowe , parametry, ból wyboru modelu, pomiar wilgotności powietrza, strukture tynków otaczających komp i wpływ sieci GSM na działanie operatora PC ;). Ot poprostu odczucia po przesiadce. Może komuś sie przyda.

Pawel Pawlak
13-07-2012, 11:15
Za 359 (zamiast chyba 430), dostalem jakis kod rabatowy od jednego ze sklepow internetowych.
Wczesniej planowalem vertexa 3 ale 60GB.

Cena jest ok 15-20% poniżej hurtowej - albo ktoś na gwałt musi odzyskać kasę bo traci płynność, albo pomyłka, albo cena netto, albo jakaś dziwna dystrybucja z gwarancją nie wiadomo gdzie ;) W każdym razie cena na dziś wygląda więcej niż dobrze ;)

ZoomTeam;
A może masz coś nie tak z optymalizacją windows ? Może jakieś biblioteki .net framework uwalone? Na dobrze skonfigurowanym systemie, niezależnie od dysku explorer nie powinien wywalać się przy próbie wyświetlania JPGa, Tiff, czy wszystko jedno czego. Może warto zmienić założenia - zainstalować system w sposób zoptymalizowany do środowiska w którym będzie pracował ?
Generalnie prawda jest taka, że każdy w naszym kraju uważa że potrafi złożyć kompa, zainstalować windows czy zdiagnozować usterkę. Tymczasem jeśli komuś się wydaje że wszystko w temacie jest takie proste i banalne tzn że nie ma zielonego pojęcia i powinien albo zacząć się uczyć, albo szukać pomocy specjalisty.

gregre
13-07-2012, 12:11
Kolega chyba mówi o ofercie morele.net i ich mailingu z kodem rabatowym.
Kod ważny do dziś lub wyczerpania zapasów. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę o priv. Sam nie użyje.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

sote
13-07-2012, 12:23
gregre - dokladnie o tym pisze, nie pisalem nazwy sklepu zeby nie robic im reklamy ;)
ale skoro juz padla to ten kod maja tez dostepny na swojej stronie, nie trzeba dostawac ich mailingu i kazdy moze z niego skorzystac.
Ja juz go zamowilem... mam nadzieje ze zrobilem dobrze ;)

Na ich glownej stronie po prawej jest dzial Informacje i pod nim info o tym dysku i tam tez siedzi ten kod rabatowy, moze sie komus ta informacja przyda.

gregre
13-07-2012, 13:14
Sote - do tej chwili czułem się wyjątkowo myśląc, że jestem jednym z wybranych ;-)

Na szybko szukając czegoś o tym dysku w teście Chipa wyszło, że pamięci asynchroniczne - chyba to nienajlepsze. Dodatkowo sterownik SandForce... nie wiem czy już poprawili to co się działo jakiś czas temu.
Pisze to jako użytkownik ocz vertex 3 max iops. Cyrki się działy z tym dyskiem, niestety dowiedziałem się o nich już po zakupie, około roku temu. Jak na razie miałem jeden bsod i zauważyłem, że znów jest do niego nowe firmware. Uznałem, że nie mogę na nim trzymać ważnych danych i być przygotowanym do padu systemu.
Sama przesiadka z HDD na ssd wyglądała podobnie jak kolega wcześniej pisał - wydalem ponad tysiaka na dysk 128gb, a gdzie to przyspieszenie? Zachowuje się jak zwykły świeżo postawiony system. Jednak z czasem różnice zauważam coraz bardziej, zwłaszcza przy zmianie na laptopa (a tam dysk 7200). Generalnie system jakby cały czas chodził zaraz po instalacji ;-) programy działają szybciej i nie tylko uruchamianie (mniej używam PS, a więcej AI, ID, Acrobat).
Jeśli miałbym wybrać ponownie, nadal byłby to ssd, jednak teraz najpierw poczytalbym o zaletach i wadach konkretnego modelu. Nie mam czasu (i pieniędzy) by być testerem firmware dysków.
Ps. Zastanawiam się nad dodaniem ssd do laptopa i nawet do netbooka ;-)

sote
13-07-2012, 13:52
gregre - ja tez tak myslalem, ze jestem wybrancem dopoki nie odwiedzilem strony glownej moreli ;)

Dysk zamowiony, zobacyzmy. Poogladalem testy, nie wygladal w nich zle i postanowilem sprobowac. Ja tez uzywam ID, AI, ale tez sporo LR i PS.
Dysk bedzie na system + programy + katalog LR i cache LR.

thorcik
13-07-2012, 14:45
Na szybko szukając czegoś o tym dysku w teście Chipa wyszło, że pamięci asynchroniczne - chyba to nienajlepsze. Dodatkowo sterownik SandForce... nie wiem czy już poprawili to co się działo jakiś czas temu.
Pisze to jako użytkownik ocz vertex 3 max iops. Cyrki się działy z tym dyskiem, niestety dowiedziałem się o nich już po zakupie, około roku temu. Jak na razie miałem jeden bsod i zauważyłem, że znów jest do niego nowe firmware.

Od miliarda lat (odkąd wyszedł FW 2.15) BSODy to przeszłość :razz:

gregre
13-07-2012, 17:17
Thorcik, od miliarda czyli od października zeszłego roku? Piszesz jako teoretyk czy praktyk tego modelu? Obecnie jest 2.22 i tez zdarzają się problemy (w tym bsod).
Tak jak pisałem, za takie pieniądze oczekiwałem sprawdzonego, działającego sprzętu - nie czekania na upgrade firmware. Dlatego obecny zakup poprzedze solidnym riserczem ;-) brak czasu na zabawy, jak dla mnie dosc kosztownej.

Psychotrop
13-07-2012, 18:02
thorcik pisze jako praktyk, tak samo jak i ja, oraz np kolega glisek i kilku innych znajomych posiadających vrtexa 3.

Pawel Pawlak
13-07-2012, 18:06
Ja swojego Cruciala M4 256GB wybierałem ze względu na: 1. pewność 2. parametry 3. cena. zarówno 256 jak i 128 to obecnie świetne cenowo oferty.
brałe pod uwagę także Samsung 830 - świetna wydajność, nie słyszy się żeby coś z nim było nie tak, w sekwencyjnym zapisie szybszy niż Crucial, ale stwierdziłem że nie ma co przepłacać - samsung był 30% droższy.
Obecnie bardzo ciekawy zrobił się OCZ Vertex 4 128GB - super cena, 5 lat gwarancji, a z nowym softem wydaje się mistrzem w kategorii szybkość zapisu.

mini21
15-07-2012, 01:14
Cześć.
Chciałem się Was poradzić, jaki nowy dysk teraz warto kupić mając niewielkie fundusze?
Mam obecnie 80 GB Intela X-25M, ale te 80 GB zrobiło się trochę za mało i teraz zastanawiam się, czy
-dokupić drugi o podobnej wielkości (60-80 GB)
-kupić nowy 120 GB a tego się pozbyć

I tu chciałem się poradzić, co teraz warto kupić w przedziale +/- 400 zł?

Pojawiło się sporo "tanich" dysków SSD o takiej pojemności, ale nie wiem, jak z ich wydajnością, choć z testów wynika, że i tak są szybsze niż mój Intel.

Johanan
15-07-2012, 09:34
Wszystko zależy od kontrolera w Twoim sprzęcie, bo nie warto wyskakiwać przed szereg.

Sapphiron
16-07-2012, 15:32
Ocz agility 3 czy adata sp900?

Rafał_Sz
16-07-2012, 21:44

:mrgreen:
sam zawsze to powtarzam innym ;)
olewam
Czyli olać? :) Składam kompa w którym system i soft będzie postawiony na Vertexie 4 / 128 GB. Używać jak tradycyjnego twardziela czy to wymaga jakiejś szczególnej opieki?

Psychotrop
16-07-2012, 21:50
Czyli olać? :) Składam kompa w którym system i soft będzie postawiony na Vertexie 4 / 128 GB. Używać jak tradycyjnego twardziela czy to wymaga jakiejś szczególnej opieki?

możesz się pobawić tym linkiem:

obiecałem tutorialek, ale jak spisałem sobie wszystko co zrobiłem, to okazało się, że wszystko i trochu więcej jest tutaj :D
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd_jak_usprawnic_i_przyspieszyc_prace_dy sku_ssd

Pawel Pawlak
16-07-2012, 21:56
vertex 4 128gb wydaj się być obcenie najlepszym wyborem. Sam "zaraz" go wstawię do notebooka.
Wpisz w google optymalizacja windows pod SSD i wszystko będzie jasne. Prosta sprawa :)

Johanan
17-07-2012, 03:57
... Używać jak tradycyjnego twardziela czy to wymaga jakiejś szczególnej opieki?

Niestety wymaga opieki, a już szczególnej, gdy system nie obsługuje funkcji TRIM:
http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-7/2010/06/jak-aktywowac-trim-dla-dyskow-ssd-w-windows-7.aspx
Wówczas obsługa jest cośkolwiek upierdliwa, ponieważ trzeba pamiętać, by okresowo trimować nośnik.

Poza tym warto:

- wyłączyć plik wymiany
- indeksowanie
- usługę "Windows Search"
- buforowanie zapisu dla dysku (w ustawieniach sprzętowych)
- wszelką defragmentację (bo w wypadku SSD nie ma kompletnie żadnego sensu).

PS.

A, i pamiętaj, że danych z SSD nie da się skutecznie skasować, więc jeśli planujesz przechowywać na nim coś prywatnego, to lepiej zawczasu o tym pomyśl (TrueCrypt).

Rafał_Sz
17-07-2012, 06:43
Dziękuje Panowie za rady. Komp ma 16 GB ramu, myślę, że dysk będzie rzadko używany przez system jako pomoc, poza tym dysk będzie pracował około 100 h / miesiąc, czyli chyba mało. Poza prostymi i oczywistymi wskazówkami zastosuję się do głównej która tutaj padła - olac. :)

Pawel Pawlak
17-07-2012, 08:26
dokładnie.... Teoretycznie, nawet pod windows XP czy pod Vistą SSDki sobie powinny radzić jeśli mają Garbage Collection. A większość (albo wszystkie) nowych dysków ma tę funkcję zaimplementowaną.

ZoomTeam
17-07-2012, 09:24
ZoomTeam;
A może masz coś nie tak z optymalizacją windows ? Może jakieś biblioteki .net framework uwalone? Na dobrze skonfigurowanym systemie, niezależnie od dysku explorer nie powinien wywalać się przy próbie wyświetlania JPGa, Tiff, czy wszystko jedno czego. Może warto zmienić założenia - zainstalować system w sposób zoptymalizowany do środowiska w którym będzie pracował ?
Generalnie prawda jest taka, że każdy w naszym kraju uważa że potrafi złożyć kompa, zainstalować windows czy zdiagnozować usterkę. Tymczasem jeśli komuś się wydaje że wszystko w temacie jest takie proste i banalne tzn że nie ma zielonego pojęcia i powinien albo zacząć się uczyć, albo szukać pomocy specjalisty.

z pewnością jest tak jak piszesz. Coś poszło nie tak przy instalacji windowsa. a w zasadzie podczas aktualizowania systemu jako że problem z miniaturkami tiff pojawił sie właśnie po którejś tam automatycznej aktualizacji win 7. Poki co nie mam siły i ochoty do podejścia nr 2 ;). komp chodzi. dysk SSD działa jak powinien. a że win 7 trochę zobczył ;) coż, może jakaś kolejna aktualizacja pomoże a jak nie to win 8 nie za górami.

Sapphiron
17-07-2012, 10:09
to jak? ktoś podpowie?

Ocz agility 3 czy adata sp900?

Pawel Pawlak
17-07-2012, 11:19
chyba za wiele oczekujesz od innych.

Sapphiron
17-07-2012, 11:28
niby czemu?

Majek
17-07-2012, 11:29
A powiedzcie mnie taką rzecz. Bo mi narobiliście kisielu w głowie... Do teraz byłem praktykującym wyznawcą zasady "olać i używać"... Ale sobie zerknąłem do linka, co go Grzegorz zapodał i zacząłem pstrykać w ustawieniach... :mrgreen: Generalnie nadal olewam i używam, ale mnie ciekawość zżera. Bo piszecie tutaj o trybie AHCI. W BIOSie ustawiony mam tryb RAID. Czym się toto różni? Z takim ustawieniem przyszedł komp z fabryki, więc zakładam, że tam wiedzą, co robią. Generalnie pozmieniałem sobie te różne rzeczy i zobaczymy. Czy dysk pożyje dłużej? Khehe, dowcip mi się przypomina...

Przychodzi gość do lekarza i pyta:
- Panie doktorze, co mam robić, żeby żyć dłużej?
Lekarz popatrzył, pomyślał chwilę i pyta:
- Pali Pan?
- Palę...
- Gorzałkę pije?
- A chętnie, chętnie.
- Babeczki?
- No ba!
- No, to od tej chwili zero papierosów, alkoholu i seksu...
- I co? Będę przez to dłużej żył?!?
- Nie! Ale będzie się Panu straasznie dłużyło...

;-)

Tom01
17-07-2012, 11:38
Niestety wymaga opieki, a już szczególnej, gdy system nie obsługuje funkcji TRIM:

Oj tam, oj tam... Wsadzić i używać. To tylko maszyna - narzędzie. Ale nie należy zapomnieć o automatycznym backupie, bo jak się SSD sypnie, to nie będzie czego zbierać z danych. Odwdzięcza się jednak, jak wielokrotnie podkreślano, niesamowitym komfortem w działaniu systemu. Coś kosztem czegoś. Korzystam z SSD od już będzie z dobrych 2,5 lat, w różnych systemach, większości bez TRIM, zapchane wbrew zaleceniom w 95%. Komputery działają po 16h na dobę, masę kopiuje się danych w te i wewte po SSD i jakoś nic się nie dzieje. Raz jeden OCZ Vertex stwierdził, że pomimo 50GB wolnych nie ma już żadnego wolnego miejsca. Pomyślałem: Ocho, wykrakali! Ale po wyłączeniu i włączeniu dalej działa jak gdyby nigdy nic.

Beerman
17-07-2012, 11:48
W BIOSie ustawiony mam tryb RAID.

Tryb RAID pracy kontrolera dysków umożliwia stworzenie macierzy RAID gdy masz więcej niż jeden dysk. Nie powinno to mieć żadnego znaczenia.

Rafał_Sz
17-07-2012, 11:53
Ale nie należy zapomnieć o automatycznym backupie, bo jak się SSD sypnie, to nie będzie czego zbierać z danych. (...)
Przechodzę z XP na W7 64 pro, nie znam jeszcze tego systemu, ale ponoć ma on rozbudowane funkcje kopii zapasowych itp. Się poustawia, się będzie spało (prawie) spokojnie. ;)

Wsadzić i używać. o tylko maszyna - narzędzie. .
Za 2-3 lata taki Vertex 4 to już będzie zacofanie sprzętowe :), więc i tak się go wymieni na jakąś nowość. ;)

Tom01
17-07-2012, 11:54
ponoć ma on rozbudowane funkcje kopii zapasowych itp.

Lepiej zatrudnić do tego Acronisa i niech robi obraz dysku. W razie padu odtworzenie w parędziesiąt minut.

Johanan
17-07-2012, 15:47
Oj tam, oj tam... Wsadzić i używać. To tylko maszyna - narzędzie. ...

Maszyna , nie maszyna, ale ta zasada mi się niekoniecznie podoba. ;)

Bo to widzisz, jak ktoś przyjmuje takie założenia, to potrafi to przeleźć i na kontakty międzyludzkie. :)

A to już całkiem fatalne, bo to przecież trzeba czasem kwiatki kupić, czy przytulić, czułym słowem obdarzyć, a nie tak ... :D

Zresztą, powiadam Ci, że nawet maszyna potrafi się odwdzięczyć komuś, kto ją dobrze traktuje, a nie tak jak mówisz, że się wsadzi i używa.

Tom01
17-07-2012, 15:54
Zresztą, powiadam Ci, że nawet maszyna potrafi się odwdzięczyć komuś, kto ją dobrze traktuje, a nie tak jak mówisz, że się wsadzi i używa.

Mój ojciec tak mówi. I efekt jest taki, że trzyma jakiegoś strucla z PIII 333MHz, naprawia go średnio raz na miesiąc, denerwuje się, wywala majątek w dawno nie produkowane części i nie daje sobie wmówić, że za darmo dam mu jakiegoś 10 lat nowszego DELLa dwurdzeniowego i wszystko będzie pięknie gładko chodzić przez następne kilka lat.

Johanan
17-07-2012, 16:08
Tom01, powiem tak, jak się pewnie domyślasz z forumowej historii, strucli nie używam, chyba że spożywczo, a najstarsza maszynka służy mi do błądzenia po sieciowych szlakach, ale nawet maszyny traktuję tak, jak na to zasługują, czyli z szacunkiem.

Nie mieszkam też w pieczarze, a i otaczające mnie na co dzień przedmioty, nie należą do klasy standard, może więc dlatego, przychodzi mi z większą łatwością szanować ludzkie wytwory? ;)

Dość, że to jest filozofia o wiele bardziej elegancka, niż taki nonszalancki stosunek, choćby i tylko do zwykłych maszyn.

ps.
A co do wieku, to jestem z rocznika wyśmienitych win, więc pewnie niedaleczko mi wiekowo do Twego Taty. :)

Tom01
17-07-2012, 16:12
Dość, że to jest filozofia o wiele bardziej elegancka, niż taki nonszalancki stosunek, choćby i tylko do zwykłych maszyn.

Rzeczom należy się poszanowanie, bo wówczas dłużej działają i mniej problematycznie, ale zmierzałem do ustalenia gdzie jest w tym przesada. ;)

A co do wieku, to jestem z rocznika wyśmienitych win, więc pewnie niedaleczko mi wiekowo do Twego Taty. :)

Mój ojciec to vintage 1945. Nie wiem jak w tym roczniku z jakością upraw winorośli rozjeżdżanych przez czołgi Pattona. :)

Psychotrop
17-07-2012, 16:15
Panowie :)
wasi rodzice to nie dyski SSD ;)
wracać mi do tematu, bo potem biedni zabłąkani użytkownicy nie będą mogli się doszukać konkretnych informacji ;)
do kąta marsz ! :mrgreen:

Tom01
17-07-2012, 16:22
wracać mi do tematu

No właśnie. Wsadzić do kompa i korzystać. Ew zastosować najbardziej fundamentalne czynności obsługowe, czyli jak sugeruje P. Johanan, wyłączyć defragmetację i indeksowanie. Nadmiernym głaskaniem takie małe wredne SSD, odwdzięczy się, co najwyżej szybszym padnięciem. ;)

Aeon88
17-07-2012, 16:46
Ja kupiłem w październiku 2011 OCZ Vertex Plus 60GB. Po pół roku czyli jakieś 3 miesiące temu zaczęły pojawiać się uszkodzone pliki, objawiało się to komunikatami o tym że dany plik jest uszkodzony i nie nadaje się do odczytu i trzeba uruchomić program CHDISK. Na początku to było sporadyczne i zdarzało się głównie podczas przeglądania internetu (sypały się pliki przeglądarki) ale z czasem również inne programy zaczęły wariować (windows mail, rocket dock). Miesiąc później czyli jakieś 2 miechy temu pliki zaczęły znikać, co mnie wkurzało już bardzo, bo ginęły te ważne, np Corel mi nie działa, ostatnio Lightroom (znikają ważne pliki tych programów i przy próbie włączenia aplikacji wywala błąd dll i inne takie). Bardzo często sypała się opera czy poczta WinMail, tak że co kilkanaście uruchomień kompa musiałem używać narzędzia "napraw" w spisie zainstalowanych programów żeby aplikacja sobie odnowiła wszystkie pliki żeby wogóle mogła działać.

Ostatnio doszło do tego, że 80% włączeń kompa oznacza sprawdzanie dysku, co najlepsze - przy każdym sprawdzaniu jest sterta plików do naprawy/usunięcia z powodu uszkodzenia. Dziś wkońcu doszło do tego, że dostałem blue screena bo wywaliło ważne pliki systemowe i winda już się nie włączyła, musiałem wsadzać tryb awaryjny i robić przywracanie systemu z punktu przywracania.

Jednym słowem - tragedia. Dysk ma 9 miesięcy, dużo siedzę na kompie ale nie po 12h/dzień, zapisuję mało, tyle co system sam zapisze np podczas przeglądania neta. Po instalacji windy robię rzeczy zalecane dla SSD (defragmentacja, indeksowanie, katalogi TEMP itp), a mimo to jak widać dysk nawet roku nie przeżył i już się zastanawiam kiedy go do naprawy/wymiany odeślę, bo jak na złość środek sezonu i czasu nie mam...

Powiedziałem sobie że jak wyślę plik do naprawy to zainstaluję windę na zwykłym hdd który też mam w kompie, a jak mi odeślą nowy (bo raczej go już nie będą naprawiać) to sprzedam i kupię sobie dysk na archiwum, bo takowego nie mam i sram w gacie żeby mi obecny hdd nie padł - wtedy stracę wszystko co mam a tego bym nie przeżył... Ludzie, czy naprawdę dyski SSD są takie wadliwe? Spowrotem dostanę znowu OCZ Vertex Plus bo raczej nowszego mi nie dadzą, i raczej napewno nie chciałbym znowu bubla do obudowy pchać... Jest coś w okolicach 300-350zł co się tak nie chrzani jak ten OCZ?

PS. Pytanie drugie - czy istnieje możliwość, żeby przez jakieś przepięcie, przebicie itp, podczas którego np wywali mi zasilacz, popali płytę procka dysk i inne rzeczy, spalił się również dysk HDD NIE PODPIĘTY KABLAMI DO PŁYTY/ZASILACZA?

Kupię na dniach dysk do archiwizacji napewno bo nie mogę spać po nocach z obawy o to żeby obecny nie padł, a że zewnętrzne drogie to wolałbym kupić wewnętrzny ale pojemniejszy i mieć go w obudowie na stałe, tylko żeby był odpięty od kabli cały czas i nie działał non stop niepotrzebnie, przypinałbym go tylko jeśli miałbym dograć jakieś nowe pliki do archiwum. Co by było gdyby piorun pierdyknął w słup i popalił mi kompa (mam 2 listwy przed zasilaczem, ale nigdy nie wiadomo czy bezpiecznik nie dali zbyt mocny i czy coś się nie spali), spalił by się również dysk tylko dlatego że dokręcony jest śrubami do obudowy i ma z nią styczność metalową częścią?

erro
17-07-2012, 17:32
1) Pójdź do sklepu, kup dysk, podłącz i wciśnij kopiuj. Temat załatwiony w godzinę.
2) Kup nagrywarkę blu-ray i wypalaj na płyty bo kompa Ci mogą ukraść.

Johanan
17-07-2012, 19:30
... Po instalacji windy robię rzeczy zalecane dla SSD (defragmentacja, indeksowanie, katalogi TEMP itp), ...

Co chcesz przez to powiedzieć, że tak, czy że nie. :)

A więc, czy robisz defragmentacje itp., czy nie robisz, bo z twojego wpisu to jasno nie wynika.

Komputer przed przepięciem może uratować tylko UPS i to w dodatku nie każdy, listwy to zabawki bez znaczenia.

Aeon88
17-07-2012, 20:27
Johnatan wyłączam defragmentację, wyłączam indeksowanie, przenoszę TEMPy na HDD, mam włączony TRIM w systemie (sprawdzałem przez cmd), pliki stronnicowania też są przeniesione na HDD. Software Distribution nie przenosiłem bo Windows Update mam całkowicie wyłączone, a folderów użytkownika też nie ruszałem bo i tak Moje Dokumenty są puste - wszystko trzymam na HDD. Jedyne pliki jakie zostały na SSD to tempy przeglądarki i to tak naprawdę jedyna rzecz która się często zapisuje.

Tak czy siak, dysk powinien chodzić znacznie dłużej niż te pół roku u mnie.

A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...

Rafał_Sz
17-07-2012, 20:35
Odpaliłem nowego kompa na W7/64, i7 2600k z 16 GB ramu i Vertexem 4 128 GB. Uśmiech nie chce zejść z mojej twarzy. :);) Tu się wszystko po prostu pokazuje, bo ciężko to nazwać uruchamianiem. :)

Pawel Pawlak
17-07-2012, 20:35
współczucie... własnie daltego nadal mam lęk przez dyskami OCZ (pomimo tego że vertex4 wygląda w testach i kosztuje super).
Odpal jakiś program który odczyta stan tego dysku.
tak czy inaczej, nie sądzę żebyś mógł "zajechać" dysk - raczej masz pecha.

Majek
17-07-2012, 20:49
Khehe, a co jak dysk SSD jest jedynym dyskiem w kompie? Gdzie mam se tempy przenieść?

Johanan
17-07-2012, 20:54
...
Tak czy siak, dysk powinien chodzić znacznie dłużej niż te pół roku u mnie.

A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...

Powinien, absolutnie się z Tobą zgadzam, zatem albo trafiłeś na felerny egzemplarz, albo w Twoim komputerze występują jakieś niezdrowe klimaty (niestabilne napięcie, ewentualnie źle pracujący kontroler, może złe sterowniki kontrolera).

Co do zabezpieczenia domowej sieci przed przepięciami, to robi się je wielostopniowo (A+B+C+D), gdzie listwa, czy UPS, to dopiero D, albo nawet E w tej układance.
Bezpiecznik spala się za wolno.

Aeon88
17-07-2012, 21:02
Za wolno, czyli zdąży puścić przepięcie na kompa... To niedobrze. Ja mam taki patent jeden :D po burzy do gniazdka włączam najpierw lampkę nocną żeby ewentualne nadmiary energii pierdyknęły w tą lampkę właśnie - w lecie często się zdarza że linie po burzy są naelektryzowane czy coś w ten deseń, w każdym razie po włożeniu czegoś do gniazdka i włączeniu, sprzet dostaje kopa od prądu i się pali, dlatego włączam lampkę najpierw samą - jak spali to tylko żarówkę.

Co do SSD, nie wiem na jaki egzemplarz trafiłem, ale jest wybitnie do bani. Nie powiem złego słowa o szybkości - jak go wsadziłem to działał szybciutko, do dziś tak działa. RSZ wiem co czujesz, mi też się micha śmiała na początku. Co do kontrolerów - kompa mam nowego, raczej na dobrych podzespołach (płyta asus, zasilacz OCZ ModXStream) więc raczej bym wykluczył te rzeczy jako przyczynę, tym bardziej że mam jeszcze w skrzynce HDD i nic się z nim nie dzieje złego.

Jak zrobię testy dysku to powiem co tam powychodziło...

Pawel Pawlak
17-07-2012, 21:56
kolejny przypadek z SSD OCZa sprawiającym kłopoty, spowodował że w moim notku zawita jednak ssd intel 330 zamiast vertex4. W stacjonarnym sprzęcie miałbym mniejsze obawy - zawsze można systematyczny backup ssd-ka robić na hdd, ale w notku to ma być jedyny dysk. Więc raczej wolę nie martwić się czy kolejny raz uda mi się odpalić system i odszukać tam potrzebne dane ;)
Samsung i crucial odpadł ze względu na cenę, intel ma cenę jeszcze lepszą niż vertex4.

Aeon88
17-07-2012, 22:19
Wrzucam testy, na początek SSD:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/ssd_test1-2.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/ssd_hdd/ssd_test1.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/ssd_test2-2.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/ssd_hdd/ssd_test2.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/ssd_test3-2.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/ssd_hdd/ssd_test3.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/ssd_test4-2.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/ssd_hdd/ssd_test4.png)

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że HD Tune uważa że dysk jest w stanie niemal idealnym, wszystkie testy idą gładko. Natomiast każdy skan dysku pod kątem systemu plików systemowym skanowaniem dysku podczas uruchamiania wywala stertę uszkodzonych plików... To jak to jest, że sektory ok a pliki uszkodzone? Dzwoniłem kiedyś do Microsoftu nawet to kazali mi też pamięć RAM przeskanować, nie zrobiłem tego bo komunikaty błędów mam z dysku C: a nie z innych miejsc, pisze wyraźnie w dymku; plik C:/dokumenty/sciezka/sciezka/costam.dat jest uszkodzony i nie nadaje się do odczytu. Uruchom program CHDISK. Więc skoro pliki na dysku C: są siadnięte to chyba wina dysku a nie RAMU prawda?

Dla porównania Health z HDD:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/hdd_test3-2.png
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/ssd_hdd/hdd_test3.png)

Rozumiem że jak Seek Error Rate mam już bardzo wysoki (Threshold czyli granica jest na 30 a ja mam 72)? Jeden gość na jakimś forum zapodał screena gdzie miał 82 i mu powiedzieli że dysk jest mechanicznie mocno zużyty a ja mam niewiele mniej... Czyli że co, niedługo HDD też zacznie padać?

PS. Czekajcie, może ja źle kumam.. Może to jest tak, że Current to obecna wartosć, Worst to najgorsza zanotowana od nowości, a Threshold to granica ale DOLNA której nie może wartość przekroczyc? Czyli jak mam np Raw Reed Error Rate 117, to znaczy że teraz jest taka wartość, Worst czyli najgorzej było 99, a granica dolna do której nie mogę dobić to 6...? Czyli te punkty Current w miarę zużywania dysku by spadały a nie wzrastały?

Pawel Pawlak
17-07-2012, 22:39
a sprawdzałeś takie banalne sprawy jak inny kabel sata/inny kontroler na płycie ?

Aeon88
17-07-2012, 22:43
Powiem Ci że nie, jutro założę inny kabel i podepnę pod inne złącze na płycie, zobaczymy czy błedy dalej będą wyskakiwać.

Przez noc sprawdzę też RAMy narzędziem systemowym do tego stworzonym, a nóż widelec z pamięci ram uszkodzone pliki zostają zapisywane na SSD i stąd komplikacje...

Pawel Pawlak
17-07-2012, 23:23
Warto także zrobić reset bios-a (najpewniej, na odpiętym zasilaniu wyjąć bateryjkę z płyty i przez kilkanaście sekund zewrzeć styki +/- w miejscu po niej), ewentualnie wgrać nowy bios do płyty, podstawić pewny zasilacz.

Aeon88
17-07-2012, 23:38
Potestuję co trzeba, jak mi wyjdzie że to dysk to wyślę na gwarancję, wkońcu mam 3 lata, a jak to nie dysk to się pochwalę co mi utrudniało życie.

Rafał_Sz
18-07-2012, 08:45
(...)
A co do listwy - jeśli jest w niej bezpiecznik to chyba przepięcie spali właśnie bezpiecznik a nie podzespoły kompa, wkońcu po to właśnie kupuje się listwę, czyż nie? Jak się mylę to mnie poprawcie...A w trakcie burzy odłączasz kabel sieciowy od routera? Dwa razy załatwiłem sobie komputer przez takie niedopatrzenie i przepięcie poszło po kablach TP. Dobre zasilacze awaryjne są w stanie jako tako zabezpieczyć się przed burzą, listwa nie ma szans - silny impuls spokojnie ominie bezpiecznik.

Wrzucam testy, na początek SSD:

I po właśnie takim napięciu zaczęły się schody z HDD. Pierwszym problemem była jedna z kości pamięci - powodowała błędny zapis na dysku i często doprowadzała do bluescreena. W drugim kompie została uszkodzona elektronika sterująca dysku. Czasami dysk działał normalnie, czasami potwornie zwalniał i walił błędy, aż stał się całkiem zimny. Tylko regularny backup uchronił mnie przed dodatkową łysiną. ;)

Sapphiron
18-07-2012, 08:48
Dobra to teraz mnie oświećcie...

Jaki jest sens przerzucania plikow stronicowania, tempów itp z SSD na HDD? bo nie czaję ni w ząb...

Rafał_Sz
18-07-2012, 08:52
TEMPy są niemiłosiernie często zapisywane i nadpisywane.

Aeon88
18-07-2012, 09:04
Sapphiron, logicznie myśląc należało by je wszystkie zostawić na SSD. Wkońcu jak RAMu brakuje to system używa plików stronnicowania, więc jak będą na SSD to będzie działał szybciej. To samo z TEMPami. Tyle że są to pliki tak często zapisywane/odczytywane/nadpisywane, że takie operacje na SSD mogły by znacznie skrócić jego żywotność, więc lepiej już zrzucić to na HDD, różnicy prawie nie odczujesz bo i tak programy uruchamiają się z SSD, a żywotność dysku wzrośnie.

Kurna nie ma to jak obrabianie zdjęć po nocach, zasnęło się nad kompem i nie zrobiłem tego testu ramów, muszę dziś to jakoś wykonać bo też się zastanawiam czy to nie pamięci skoro mi gość z MS tak doradził, coś w tym może byc....

Pawel Pawlak
18-07-2012, 09:04
mój OCZ agility 60GB po niespełna rocznej pracy tylko jako składnica systemowych, NX2, LR tempów + dysk do exportów + plik wymiany + katalog i PREWKI z LR; po kilkukrotnym instalowaniu windows 7, windows 8 (jako jedyny dysk w notku) miał nadal 100% sprawności, tylko 100 cykli zapisów i około 2.63TB Total Host Writes.
Więc kto by się martwił tempami ?? Za żadne skarby świata nie wywaliłbym TMP na ślimazarnego talerzowca - SSD ma być dla mnie a nie a dla niego. SSD ma służyć kilka lat a nie mnie przeżyć.

Aeon88
18-07-2012, 09:10
No to po kija pełno w sieci bzdur na temat tego jak to trzeba powyłączać to i tamto i przenieść parę rzeczy żeby SSD działał jak należy? W instrukcji obsługi dysku nie ma takich rzeczy, więc producent nie proponuje przenoszenia tempów itp, a jednak wszędzie trąbią żeby to zrobić... To jak to wkońcu jest?

Kyle
18-07-2012, 09:10
Sapphiron, logicznie myśląc należało by je wszystkie zostawić na SSD. Wkońcu jak RAMu brakuje to system używa plików stronnicowania, więc jak będą na SSD to będzie działał szybciej. To samo z TEMPami. Tyle że są to pliki tak często zapisywane/odczytywane/nadpisywane, że takie operacje na SSD mogły by znacznie skrócić jego żywotność, więc lepiej już zrzucić to na HDD, różnicy prawie nie odczujesz bo i tak programy uruchamiają się z SSD, a żywotność dysku wzrośnie.Jak zakupiony SSD położysz na półkę, to praktycznie w ogóle nie będzie się zużywać. Kolejna sprawa - dzisiaj pamięci są tanie i wątpię by przy np. 16 GB RAM była potrzeba korzystać z pliku strony.

No to po kija pełno w sieci bzdur na temat tego jak to trzeba powyłączać to i tamto i przenieść parę rzeczy żeby SSD działał jak należy? W instrukcji obsługi dysku nie ma takich rzeczy, więc producent nie proponuje przenoszenia tempów itp, a jednak wszędzie trąbią żeby to zrobić... To jak to wkońcu jest?W końcu jest to tak że liczy się zdrowy rozsądek. Czyli wyłączasz defragmentacje - bo nic nie daje. Temp zostawiasz na SSD - po to go kupiłeś by przyspieszył pracę, a nie leżał na półce. ... a plik strony wyłączyłem i nie mam problemów (16 GB RAM, a w maszynach biurowych 4 GB RAM) - ew. jak chcę zrobić scandisk partycji niesystemowej to włączam mały plik strony, co ma miejsce max raz na kilka miesięcy, po czym go wyłączam (scandisc z win7 to jedyny program którego używam, który potrafi nie działać prawidłowo, w specyficznym ustawieniu bez pliku strony).

Sapphiron
18-07-2012, 09:14
Kyle nie każdy ma mozliwość rozbudowy do więcej niż 4Gb ;)

Aeon88
18-07-2012, 09:23
Indeksowanie też chyba potrzebne jest tylko przy wyszukiwaniu plików na dysku, więc to też można wyłączyć jak rozumiem...

Paweł, powiedz jakim programem sprawdzałeś ilość cykli zapisu na dysku SSD i to ile danych dysk w sumie już zapisał?

Wg specyfikacji na stronie OCZ mam:
Random Write 4k (Aligned): 2,500 IOPS
MTBF: 1.5 million hours

Rozumiem że to drugie to ilość godzin jakie sprzęt potrafi przepracować w użyciu, a to pierwsze to ilość operacji zapisu na dysku, czyli 2500... 2500 razy to wcale nie tak dużo, ale słyszałem że SSD mają taki system wboduwany że za każdym razem zapis pliku jest na innym miejscu w pamięci więc nie nadpisuje się non stop jedno miejsce przy nadpisywaniu pliku, dzięki czemu dysk wykorzystuje się równomiernie. Spada to jednak kiedy dysk jest zapełniony bo tylko na niezapełnionym miejscu może zapisywać dane a że tego miejsca jest mało to szybciej się ono zużywa...

Sapphiron
18-07-2012, 09:34
IOPS to są wejścia i wyjścia w tym samym momencie ;)

qooba
18-07-2012, 09:35
IOPS to operacje na sekundę?

Sapphiron
18-07-2012, 09:40
IOPS to operacje na sekundę?

"Input/Output Operations Per Second, IOPS) – wielkość określająca wydajność dysków i macierzy, wyrażająca jak wiele operacji we/wy urządzenie może wykonać w ciągu jednej sekundy. Jako operację wejścia/ wyjścia rozumie się odczyt lub zapis fragmentu danych, najczęściej o rozmiarze 4 kB."

krolewicz
18-07-2012, 09:40
facet, kup sobie ten dysk, zanim Ci się zepsuje to zdąży się już pojawić nowa technologia a ssd będą dodawali do Przyjaciółki za 5zł

Pawel Pawlak
18-07-2012, 10:32
Swiete slowa.... miala byc inwestycha niespelna 200zl a gadania, zawracania dupy a na koncu targowania jak chodzilo o domek pod warszawa. Porazka...

Sapphiron
18-07-2012, 10:43
yyy ale do kogo mowa?

Rafał_Sz
18-07-2012, 10:55
Tak sobie popatrzyłem po tych tempach i jedyny katalog jaki wywaliłem na HDD to ten, do którego pobieram pliki z netu. Po zainstalowaniu kompletnego softu mam wolne 70 GB na SSD, więc ma dysk gdzie z tymi danymi krążyć. W7 ładnie i szybko robi kopie zapasowe zarówno danych, jak i obraz systemu na HDD. Nic już nie przenoszę i nie mieszam, jestem zachwycony tym co mam. Tak jak napisałem wcześniej, za 2-3 lata i tak będzie skok technologiczny który pewnie skłoni mnie do ew. zmiany napędu i wszystko zacznie orać się na dysku od nowa. ;)

Aeon88
18-07-2012, 17:14
Sapphiron, operacje wejscia albo wyjscia, ja dla dysku mam 36000 IOPS dla odczytu oraz 2500 IOPS dla zapisu.

Paweł co to za program którym dysk sprawdzałeś?

Rafał_Sz
18-07-2012, 17:46
Właśnie zaktualizowałem firmware Vertexa 4/128 z wersji 1.4 do 1.5. Swobodne przekraczanie 500MB/s nie jest niczym wyjątkowym. :) Sprawdzone za pomocą AS SSD, zaktualizowane za pomocą OCZToolbox.

Jeśli ktoś będzie się decydowała na Vertexa 4, to trafiają się jeszcze na rynku egzemplarze z softem 1.2, w tym przypadku aktualizacja do 1.4 jest niezbędna do uzyskania maksymalnych prędkości.

Pawel Pawlak
18-07-2012, 19:50
Aeon88, sporo można odczytać z CrystalDiskInfo.
rsz, zanosi się że pod pod dane multimedialne ocz vertex4 będzie liderem, pokonuje nawet samusnga 830.

Pawel Pawlak
20-07-2012, 07:59
mały porównanie 2 dysków z kontrolerem sandforce sd22xx
1. ocz agility 60gb - dysk z tańszymi pamięciami asynchronicznymi - zapełniony w ok. 40-50%

2. intel 330MLC 120gb - dysk z pamięciami synchrocznicnymi - zapełniony w ok. 80%

źródło (http://img820.imageshack.us/img820/2004/hdtunebenchmarkintelssd.jpg)
Jak widać różnica spadku wydajności pod wpływem wzrostu zajętości dysku jest spora, nawet korzystając ze starego kontrolera SATA2 w notebooku (dyski wpęcet był w tego samego notka - LG E300). Na sata3 różnice są jeszcze większe.

qooba
20-07-2012, 09:39
chciałbym pójść na łatwiznę, więc proszę mnie nie karcić ;)
jaki dysk 240/256GB warto teraz kupić?

Samsung 830? intel 520? OCZ jakiś? co warto a czego unikać? różnice cenowe nie są jakieś kolosalne, z tego co widzę 800-1100zł teraz takie dyski kosztują

proszę o podpowiedzi w tej materii

Sapphiron
20-07-2012, 09:48
a ja sobie potestuję adatę :) jako że Paweł się na mnie śmiertelnie obraził to zostałem zmuszony do zakupu ze sklepu ;) Jak narazie zbieram się do instalacji W7 ;)

Pawel Pawlak
20-07-2012, 10:20
chciałbym pójść na łatwiznę, więc proszę mnie nie karcić ;)
jaki dysk 240/256GB warto teraz kupić?

Samsung 830? intel 520? OCZ jakiś? co warto a czego unikać? różnice cenowe nie są jakieś kolosalne, z tego co widzę 800-1100zł teraz takie dyski kosztują

proszę o podpowiedzi w tej materii

Samsung830 - wysoka stabilność + dobre osiągi, także przy danych multimedialnych; dobre wyposażenie

Intel 520 - gwarancja 5 lat, pamięci 5000cykli, osiągi wysokie, "legendarna" jakość, dla danych multimedialnych trochę słabiej niż samsung, dobre wyposażenie

Ocz Vertex - gwarancja 5 lat, prawdopodobnie najkorzystniej wypada przy pracy z danymi multimedialnymi - lepiej niż samsung830

crucial m4 256gb (sam używam); pewność/stabilność, wysoka wydajność, choć przy zapisie danych multimedialnych wolniejszy niż samsung i ocz. Chyba nadal najlepsza cena.

Wszystkie z tych dysków powinny spowodować efekt WOW. W praktyce różnic pewnie nie zauważysz.

a ja sobie potestuję adatę :) jako że Paweł się na mnie śmiertelnie obraził to zostałem zmuszony do zakupu ze sklepu ;) Jak narazie zbieram się do instalacji W7 ;)

Zaraz śmiertelnie ;) Nie ubarwiajmy ;)

qooba
20-07-2012, 11:21
Wszystkie z tych dysków powinny spowodować efekt WOW. W praktyce różnic pewnie nie zauważysz.

efekt WOW to ja mam od prawie dwóch lat ;) teraz potrzebuję większej pojemności do drugiego kompa ;)
w pytaniu chodziło mi o wybór dysku pozbawionego jakichś niedociągnięć i wad

dzięki Paweł :)

kichu
20-07-2012, 11:25
no ja mam to samo co qooba - sam potrzebuje zmienic ssd-ka na cos w okolica 250GB własnie - z tym, ze ostatnie jak sledzilem temat jakis czas temu na czym sie zastrzymalem to Vertex 2 :)

ktory z tej trojki Crucial/Samsung/OCZ (rozumiem ze chodzi o Vertex4) sa najbardziej sprawdzone,stabilne itp itd.

Pawel Pawlak
20-07-2012, 12:02
Najmniej sprawdzony jest OCZ vertex4.

GeparD
20-07-2012, 14:42
wiadomo intel 520, szybki, na dlugiej gwarancji i ta "legendarna" jakosc

a co mozecie powiedziec na temat intel 330?

Pawel Pawlak
20-07-2012, 14:57
Tyle że wersję 120GB własnie mam zainstalowaną w notku (vista) a 60GB jako systemowy w biurze (XP) i za cenę ok. 270-300zł za 60GB albo 410-450zł za 120GB to fantastyczna oferta ;)

GeparD
20-07-2012, 15:04
znalazlem jeszcze wersje 180GB za 130GBP i nad ta sie zastanawiam do netbooka zony oraz jako systemowy do swojego PC

mini21
21-07-2012, 04:24
Mam podobny problem.
Mój Intel 80 GB zrobił się już za mały i czas na wymianę.

OCZ'a sobie opuściłem bo co chwila czytam o jakiś wadach i problemach.

Sklanaim się ku Samsung owi z serii 830 (MZ-7PC256D/EU).
Wygrał w teście Chip'a i jeszcze nie spotkałem złej opinii na jego temat.
Tylko cena trochę wysoka (Z 256 gb trzeba zapłacić prawie 1100 zł).

A co wy o nim myślicie?

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Pawel Pawlak
21-07-2012, 09:24
no właśnie... cena. Różnica w pracy między crucialem M4 256GB jest trudna do zaobserwowania w przeciwieństwie do cenowej.

mini21
21-07-2012, 09:45
Problem w tym, że jako zwykły zjadacz chleba, mogę posiłkować się tylko testami z portali tego typu, a w teście CHIP'a (http://www.chip.pl/ranking/pamieci-masowe/dyski-ssd), a w nim Samsunga różną 23 pozycje na liście rankingowej względem tego Crucial'a, dlatego skłaniałem się ku Samsingowi, ale cena jest rzeczywiście lekko zawyżona.

Pawel Pawlak
21-07-2012, 11:20
Ja to rozumiem, ale dzielę się wiedzą praktyczną :) A w praktyce większe znaczenie ma czy np. masz kontroler sata3 intel-a czy marvell-a niż to czy będziesz pracował na samsungu czy na crucialu :)
Ale w każdej transakcji zakupowej, ważniejsze niż jakiekolwiek racjonalne przesłanki jest ułuda najlepszego wyboru - więc kupuj tak, żeby twoja podświadomość była usatysfakcjonowana ;)

mini21
21-07-2012, 12:05
Moja podświadomość się na razie wyłącza i chyba zaraz przejdzie w tryb "oszczędzania", bo dopłacać 200 zł w sumie za nic, to faktycznie trochę strata kasy.
Idąc tym tropem, może warto by było kupić coś z Ocz'a, ale ciągle widzę jakieś wątki, że coś tam nie działa, coś się popsuło i złe wrażenie zostało.

Tak odchodząc trochę od tematu - to narobiło się tych firm teraz tyle, że naprawdę ciężko coś mądrego wymyślić.
Sandisk, Patriot, PNY, Adata czy Corsair- firmy, które bym o robienie takich dysków nawet nie posądzał nagle wzięły się za to.

W testach porównując Samsunga z Crucialem, to jednak różnica wydaje się być spora.
Np. tu (http://www.ssdreview.com/review/compare/samsung-serie-830-256gb-25-inch-cxm03b1q,crucial-m4-256gb-25-inch-0009,intel-520-series-240gb-25-inch-400i/conclusion.html) nawet Intel bije M4.

Problem w tym, że każdy z tych dysków w czymś jest lepszy od drugiego, jednak te różnice są bardzo niewielkie i nie wiem na ile widoczne w normalnej pracy. a cena swoje robi....

kichu
21-07-2012, 12:19
mini tylko roznice sa i tak naprawde na poziomie placebo :) ja mam vertex 2 - ktorego wszystkie te dyski bija z palcem w ...

i co, windows startuje w 15sek, ps w 1,5 sek, caly komp zapieprza

mini21
21-07-2012, 12:27
No wiesz, ja mam Intela X25-m i żeby nie fakt, że 80 GB to już za mało, to pewnie bym sobie nawet nie zawracał głowy, bo moim zdaniem działa naprawdę dobrze, ale zrobiło się mało tego miejsca.

W takim wypadku najtaniej wychodzi Crucial, bo chyba nie ma sensu bawić się w jakieś A-daty?

P.S. to kiepskie mam wyniki, u mnie PS CS5 z pluginami ładuje się w 5 sek.

Rafał_Sz
21-07-2012, 13:22
W sumie OCZ buduje Vertexy 4 na kościach intela. Ale skubańcy mają już dopracowany sterownik i ładują bufor składający się z 1 GB DDR3. Ciekaw jestem, czy Samsung ma własne pamięci czy też bierze od Intela?

Majek
21-07-2012, 15:07
Ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby to Intel brał pamięci od Samsunga... ;-)

Rafał_Sz
21-07-2012, 15:39
Skoro Sandisk bierze... ;)

Pawel Pawlak
21-07-2012, 15:49
Intel i micron mają wspólną fabrykę NAND flash.
Vertex 4 ma rzeczywiście 1GB (2x512) DDR3 cache, ale używane jest tylko połowa z tego. Więc więcej prawdy jest w stwierdzeniu że mają 512MB ;)

Rafał_Sz
21-07-2012, 15:56
No tak. :) Ale uderzające jest to, że jeszcze nie tak dawno cieszyłem się z tego, że mam 512 MB, ale pamięci operacyjnej w kompie :). Quo vadis technologio... ;)

Kyle
23-07-2012, 10:48
mini tylko roznice sa i tak naprawde na poziomie placebo :) ja mam vertex 2 - ktorego wszystkie te dyski bija z palcem w ...

i co, windows startuje w 15sek, ps w 1,5 sek, caly komp zapieprzaJak coś kopiujesz z dysku zewnętrznego to niekoniecznie "placebo". HDD zewnętrzny może mieć transfer ponad 150 MB/s (Seagate DM w kieszeni USB3), a Twój SSD zapisuje jakoś 2x wolniej. Poza tym jestem ciekaw czasu skanowania całego dysku (w trybie dokładnym) na wirusy takiego Vertex 2 vs. Vertex4 256-512 GB.

Beson
03-08-2012, 19:57
Panowie padł mi stary dysk HDD na którym miałem system.

Postanowiłem, że zainwestuje w SSD. Dysk tylko i wyłącznie pod system i oprogramowanie.
Interesuje mnie 120-128 GB oraz przedział cenowy 400-500 zł.

Możecie mi coś polecić?

Pawel Pawlak
03-08-2012, 20:16
Intel 330 - chyba najtańszy a "pewny"
crucial M4 - kolejny "pewniak"
Ocz vertex 4 chyba najlepszy w testach - tylko OCZ ma nie najlepszą sławę.

Sam używam Intele 330 60GB i 120GB oraz cruciala M4 240GB. Crucial w dokładnych testach jest znacznie lepszy. W praktyce wszystkie dają taki komfort pracy, że bez bezpośredniego porównywania robią wrażenie porównywalnych - są po prostu baaardzo szybkie.

Beson
04-08-2012, 00:43
Pawle,

Ten Intel 330 to ten model?
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=246334&n=INTEL-330-SSD-MLC-120GB-25-SATA-3-SSDSC2CT120A3K5

Vertex to chyba ten?
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=237132&n=Dysk-twardy-SSD-OCZ-Vertex4-128GB-SATA3-25-MLC

A Crucial to nie wiem który
ten: http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=232268&n=Dysk-twardy-Crucial-SSD-M4-128GB-25-SATA-6Gb-s-MLC
czy ten: http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=232268&n=Dysk-twardy-Crucial-SSD-M4-128GB-25-SATA-6Gb-s-MLC

Ja jeszcze myśle nad Corsairem Force GT
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&c=6&s=314&g=173914&n=Corsair-SSD-Force-Series-GT-120GB-25-SATA-III-TRIM-Read-Write-555MB-515MB-s

Warto? Czy jednak lepiej się kupić na tych trzech, które podałeś?

mini21
04-08-2012, 00:53
Bierz Cruciala M4.
Chyba, że jeszcze dozbierasz 50 zł, to polecam Samsung'a. (http://www.ceneo.pl/14336983)

Do OCZ'a nie mam zaufania - za dużo się czyta o awaryjności.
Intel - miałem wcześniej 80 GB Intela - sprawował się bez zarzutu, tak więc też sądzę, że będzie dobrym wyborem.

Beson
04-08-2012, 01:24
Zrobiłem błąd odnośnie tych Cruciali.

Chodzi mi o te dwa:
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=232268&n=Dysk-twardy-Crucial-SSD-M4-128GB-25-SATA-6Gb-s-MLC
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&c=6&s=314&g=141522&n=Crucial-SSD-M4-128GB-25-SATA-6Gb-s-415-175MB-s-read-write-

Jaka jest między nimi różnica? I o którym faktycznie myślicie? :)

Ja nie wiem czy się nie zdecyduje na tego Intela, 418 zł to dobra cena.
Z drugiej strony jestem chorym fanem Samsunga... ale czy warto płacić aż 593 zł - no nie wiem.

Kurtz
04-08-2012, 01:37
Generalnie, przy tej genracji dyskow SSD, roznice, nawet duze na papierze, nie sa w praktyce odczuwalne w wiekszosci zastosowan.
Smiem twierdzic ze przy zwyklej pracy i wykorzystaniu dysku SSD jedynie jako systemowego, nie odroznisz nawet lepszych dyskow od tego intela czy cruciala, jezeli nie bedziesz wiedzial ktory jest w ktorym systemie.

Władca Pixeli
04-08-2012, 01:56
Bierz Cruciala M4.
Przestrzegam przed Crucial. Dysk chodził kilka miesięcy i nagle kilka razy na dzień system się restartował i pokazywała się informacja, że na dysku nie ma systemu. Po wyłączeniu i włączeniu zasilania system ponownie pracował kilka godzin.
Rozmawiałem bezpośrednio z firmą Crucial. Okazało się że są błędy w systemach operacyjnych w dyskach SSD.
Po zainstalowaniu nowego systemu z tej strony
http://www.crucial.com/help/ssd/index.aspx
jak na razie wygląda że się poprawiło.
Przy okazji pogadałem z gościem o optymalizacji prędkości dysku SSD. Powiedziałem mu, że miałem przypadki kiedy programy na normalnym dysku instalowały się w ciągu kliku minut na na SSD kilka godzin!!!
Okazuje się, że Windows po rozpoznaniu dysku SSD powinno wyłączyć "superfetch, drive indexing, and defrag" bo na dyskach SSD nic to nie pomaga a jedynie dodatkowo zwalnia pracę dysku. Niestety bardzo często opcje te są aktywne.
Więcej informacji
http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD-Knowledge/SSDs-I-m-not-achieving-the-benchmark-speeds-I-expected/ta-p/65219

mini21
04-08-2012, 02:05
Beson (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5028) - jeśli chodzi o te dwa dyski, różnią się grubością

Jeśli chodzi o optymalizację dysku ssd, polecam program SSDTweaker - robi to wszystko za nas.

Każda firma ma wpadki, pewnie i Intel i Samsung jakieś tam zaliczył, tak więc pojedyńczymi przypadkami problemów z Crucialem M4 bym się bardzo nie sugerował.
Ja jednak polecam Samsung'a. gdyż na forach (również tych zagranicznych) bardzo go polecali.
128 GB kupisz za 550 zł (według Ceneo).

Kurtz
04-08-2012, 02:06
Okazało się że są błędy w systemach operacyjnych w dyskach SSD.
Firmware to nie system operacyjny. Niby wiekszosc zrozumie, ale warto uzywac poprawnego nazewnictwa, zeby nie tworzyc zlych nawykow :P

Pawel Pawlak
04-08-2012, 07:19
Wg mnie samsung jest za drogi. Jest zapewne świetny, ale za naprawdę niewiele większa cenę niż za samsung 120GB można kupić intela 330 180GB i mieć dodatkową przestrzeń np. na pliki do bieżącej obróbki.
Z Crucialem jedyny poważny problem w FW to był błąd 5000godzin. Już dawno zostało to poprawione i nie słyszałem/czytałem żeby coś jeszcze było z nim nie tak. raczej uważany jest za ostoję stabilności ;)
Co do optymalizacji, to zarówno samsung jak i intel ma swój soft który to robi, stosownie do OSa na którym pracujemy. Cruciala "niestety" trzeba optymalizować ręcznie,albo właśnie tym SSDTweaker.

PS. jeszcze jedna sprawa - mało który test bierze pod uwagę jak wygląda wydajność SSDków w realnym środowisku - czyli kiedy dysk pracuje w systemie. nie uwzględniają one jak spada wydajność dysku w miarę obciążania go nowymi danymi. Wg testów np. OCZ agility 3 i intel 330 (zadziwiające że te dyski są w podobnej cenie) mają podobną wydajność - w praktyce różnica jest ogromna - Agility na pamięciach asynchronicznych na zapełnionych obszarach zwalniał bardzo mocno, intel tego nie robi

rychu_cmg
05-08-2012, 12:52
[
Jeśli chodzi o optymalizację dysku ssd, polecam program SSDTweaker - robi to wszystko za nas.

Mini możesz opisać co trzeba zaznaczyć tym programie ?

Beson
05-08-2012, 14:22
Jednak sympatia do marki Samsung wzięła górę i stałem się posiadaczem wersji 128 GB.
Na start wychodzi jakieś 119 GB, teraz po kilku instalacjach mam do dyspozycji jeszcze 99 GB więc nie jest źle.

System ładuje się zdecydowanie szybciej, zamyka się w mgnieniu oka, generalnie wszystko chodzi sprawniej.
Dzięki temu dyskowi chyba zaoszczędzę na rachunkach za prąd, do tej pory nigdy nie zamykałem systemu
jak szedłem na przykład na telewizje czy do pobliskiego sklepu bo po prostu otwieranie i zamykanie kompa trwało wieki.

Jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek dwa razy się trochę przestraszyłem jak musiałem restartować system po instalacji
programów, które tego wymagały. Po pokazaniu się pulpitu wszystko zastygało, kręciło się tylko te kółeczko oczekiwania.

Pomogło całkowite wyłączenie kompa i jego ponowne włączenie. Mam nadzieję, że to jednak wina systemu a nie dysku,
teraz wszystko jest ok i chodzi tak jak powinno.

;)

Pawel Pawlak
05-08-2012, 17:11
i zmieściłeś się w budżecie który podałeś z samsungiem 128GB ??

Beson
05-08-2012, 17:34
Nie, zapłaciłem 569 zł

stig
05-08-2012, 20:15
Dzięki temu dyskowi chyba zaoszczędzę na rachunkach za prąd, do tej pory nigdy nie zamykałem systemu jak szedłem na przykład na telewizje czy do pobliskiego sklepu bo po prostu otwieranie i zamykanie kompa trwało wieki.Na takie sytuacje jest usypianie lub hibernacja. ;)

Pawel Pawlak
06-08-2012, 14:20
Mam pytanie do użytkowników Samsunga 830 - jak spada szybkość odczytu na zajętych obszarach dysku ? Tzn jak wygląda np. wykres szybkości odczytu HD TUNE dla BlockSize 8MB, na dysku zajętego przez system, programy itp., Najlepiej dysku już jakiś czas używanego ?

Pawel Pawlak
06-08-2012, 15:03
Czy tylko ja się dopiero dowiedziałem że ultraszybka wersja FW 1.4 OCZ vertex 4 ma haczyk w postaci 2 trybów pracy w zależności od zapełnienia dysku ? Tzn. przy zapełnieniu poniżej 50% jest szybko jak pokazują testy, a po zapełnieniu powyżej 50% dysk zwalania do szybkości jak w poprzednich FW ?
Podobno WF 1.5 (jest już finalna wersja ?) ma coś w tym temacie zmienić.

Rafał_Sz
07-08-2012, 07:56
HD Tune pokazuje mi podobne prędkości przy 65% zajętości dysku jak przy 25%. Mam soft 1.4, wieczorem sprawdzę jak z tym 1.5 jest.

P.S. Utworzyłem katalog temp dla Pinnacle na dysku SSD. Ależ to się szybko renderuje. :)

qooba
07-08-2012, 08:35
Mam pytanie do użytkowników Samsunga 830 - jak spada szybkość odczytu na zajętych obszarach dysku ? Tzn jak wygląda np. wykres szybkości odczytu HD TUNE dla BlockSize 8MB, na dysku zajętego przez system, programy itp., Najlepiej dysku już jakiś czas używanego ?

HD TUnE nie działa na os x, nie pomogę...

Rafał_Sz
09-08-2012, 07:07
Więc w OCZ Vertex 4/128 mam FW 1.5, zajęte ok 55% i prędkość spadła do około 260-300 MB/s. W praktyce tego nie odczuwam, w teorii dysk jednak zwalnia i to sporo.