PDA

Zobacz pełną wersję : Wszystko o... SSD

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14

piotr_82
31-10-2013, 11:34
Podpinając się pod temat, bo własnie kompletuję nowego PeCETa, który z tych modeli SSD uważacie - z doświadczenia i nie tylko - za najsensowniejszy wybór ?

Samsung SSD 840 EVO 120GB SATA3 (MZ-7TE120KW)
Samsung SSD 840 PRO 128GB SATA3 (MZ-7PD128BW)
Intel SSD 520 120GB SATA3 (SSDSC2CW120A310)

W teorii to własnie intel wypada najlepiej (zapis: 500 / odczyt: 550) ale wiadomo, teoria swoje a życie swoje. Dlatego jestem ciekaw Waszych opinii ...

Kurtz
31-10-2013, 11:58
Moim zdaniem Intel 520.

Pawel Pawlak
31-10-2013, 14:30
Wydajność EVO, trwałość INTEL. Ale sądzę że w praktyce nie zauważysz ani jednej ani drugiej przewagi.

radekone
31-10-2013, 14:46
Samsung EVO i PRO sporo tansze. U mnie we wsi odpowiednio: £70/£99/£122

31-10-2013, 16:37
nie ma nic tańszego a trwałego gdzie tylko programy i windows bedzie instalowany?

Pawel Pawlak
31-10-2013, 16:43
nie ma nic tańszego a trwałego gdzie tylko programy i windows bedzie instalowany?

ale że o co chodzi ?!

31-10-2013, 16:45
o dysk ssd tańszy niz 500 zł na którym beda tylko programy i windows.

Pawel Pawlak
31-10-2013, 16:52
no całkiem sporo 120GB ssd się poniżej 500zł kupi. Jest w czym wybierać :)

31-10-2013, 16:53
no tak tylko co polecacie godnego i w miarę trwałego na moje potrzeby. Nie znam się kompletnie na tym a szajsu od sprzedawcy nie chciałbym kupić.

Slon
31-10-2013, 17:00
Plextor M5S

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

31-10-2013, 17:04
dzięki-przejrzałem opinie i jest chyba odpowiedni dla mnie. pozdr.

Pawel Pawlak
31-10-2013, 17:06
plextor m5s, crucial m500, intel 335, samsung evo i pro, sandisk ultraplus i extreme, itp.
Powtórzę się - mając obecnie 500zł dozbierał bym 120zł i kupił m500 250GB zamiast jakiegokolwiek innego 120GB

31-10-2013, 17:19
problem jest taki ze ten mb500 to juz jest powyżej 500pln oscyluje w granicach 600 pln a to juz spora róznica.

Pawel Pawlak
31-10-2013, 17:26
500zł -> 600zł to +20%
120GB -> 250GB to +100%
Dlatego M500 250GB uznałem za najbardziej racjonalny wybór, naginający o 20% górny poziom cenowy który podałeś.
Ale to nie mój zakup tylko Twój :)

GoOrange
31-10-2013, 21:23
M500 ma chyba 240GB.

Pawel Pawlak
31-10-2013, 21:57
jak zapewne zauważyłeś ze %, 250 zamiast 240 to literówka :)
generalnie wszystkie dyski (konsumenckie) klasy 256GB(128, 64, czy 512) mają taką samą pojemność fizyczną, tylko różną pojemność przydzielona dla potrzeb kontrolera. Szczerze to nie wiem, skąd się biorą pojemności w nazwach, bo nie zawsze mają odzwierciedlenie w pojemności dostępnej dla użytkownika. w przypadku tego cruciala - rzeczywiście jest ok. 240GB pojemności po formatowaniu, ale już np. intel 330 120GB ma faktycznie tylko 111GB.

RAF7705
01-11-2013, 04:38
Wszystkie dyski ssd działają dużo lepiej, kiedy nie są załadowane wiecej niż 2/3. Ponadto dyski o większej pojemności są trwalsze.
Nie opłaca się kupować 128gb dysku.

GoOrange
01-11-2013, 18:01
jak zapewne zauważyłeś ze %, 250 zamiast 240 to literówka :)
generalnie wszystkie dyski (konsumenckie) klasy 256GB(128, 64, czy 512) mają taką samą pojemność fizyczną, tylko różną pojemność przydzielona dla potrzeb kontrolera. Szczerze to nie wiem, skąd się biorą pojemności w nazwach, bo nie zawsze mają odzwierciedlenie w pojemności dostępnej dla użytkownika. w przypadku tego cruciala - rzeczywiście jest ok. 240GB pojemności po formatowaniu, ale już np. intel 330 120GB ma faktycznie tylko 111GB.

Właśnie tak za pierwszym razem pomyślałem, za drugim chciałem dopytać, bo może krążą jakieś inne modele o których nie wiem.

01-11-2013, 18:07
Wszystkie dyski ssd działają dużo lepiej, kiedy nie są załadowane wiecej niż 2/3. Ponadto dyski o większej pojemności są trwalsze.
Nie opłaca się kupować 128gb dysku.

skąd masz źródło informacji , że dyski pojemniejsze są trwalsze?

mateo912
01-11-2013, 18:33
skąd masz źródło informacji , że dyski pojemniejsze są trwalsze?

Bo się wolniej zużywają. Przy dysku 120 60gb to 50% a przy 240 tylko 25% więc dane "latające" po dysku rzadziej trafia w to samo miejsce.

Pawel Pawlak
01-11-2013, 19:19
avatarr, czytałeś ten wątek, czy Ci się nie chciało ? ;)

Aeon88
01-11-2013, 20:54
Ja tam kupiłem 840 EVO 128GB i powiem że... faaaajny jest ;D Mimo że działa na Sata II a nie III i to w laptopie (mobilny procek, grafa) to system zapiernicza jak zwariowany. Nie testowałem jeszcze tej nowej możliwości współużytkowania ramu przez SSD bo mam narazie tylko 4GB w lapku, ale jak ma być jeszcze szybciej niż jest, to nic tylko żyć nie umierać.

siona
01-11-2013, 21:13
Nie testowałem jeszcze tej nowej możliwości współużytkowania ramu przez SSD bo mam narazie tylko 4GB w lapku

Możesz podpowiedzieć? Musiała mi ta opcja umknąć. :-(

Aeon88
01-11-2013, 21:24
Rapid Mode: http://www.anandtech.com/show/7173/samsung-ssd-840-evo-review-120gb-250gb-500gb-750gb-1tb-models-tested/5

Aeon88
01-11-2013, 22:08
PS. Z wyłączonym RapidMode laptop od zgaśnięcia ekranu post do kompletnego systemu win 7 pro ze wszystkimi programami w trayu uruchomionymi wstaje w 22s, PS otwiera się w 4s, Lr w 5s (od kliknięcia w ikonkę do gotowego do pracy programu). SSD jest w lapku, podpięty pod SATA II (nie mam tam SATA3).

Sorki, nie mogłem edytować powyższego.

BialyBST
02-11-2013, 00:54
Szybkie pytanie mam 840 pro. Jest sens instalowac oprogramowanie od niego? jezeli tak to jak je ustawic?

krzysztof jot
02-11-2013, 14:33
kupuje SSD w okolicach 256GB - plan: Samsung 840 PRO - ale po głowie chodzi mi jeszcze Intel SSD 520 240 GB / Plextor M5 Pro 256 GB / OCZ Vertex 450 czy Corsair Force Series GS. Samsung PRO daje 5 lat gwarancji i dobre osiągi, warto eksperymentować na innych, czy jest to słuszna koncepcja ?.
Dziekuje za podpowiedzi.

GoOrange
02-11-2013, 19:25
kupuje SSD w okolicach 256GB - plan: Samsung 840 PRO - ale po głowie chodzi mi jeszcze Intel SSD 520 240 GB / Plextor M5 Pro 256 GB / OCZ Vertex 450 czy Corsair Force Series GS. Samsung PRO daje 5 lat gwarancji i dobre osiągi, warto eksperymentować na innych, czy jest to słuszna koncepcja ?.
Dziekuje za podpowiedzi.

Stanowczo odradzam OCZ, co prawda nie Vertex a Vector ale poleciało mi już kilka. Niestety wszystkie muszę wymordować póki mam gwarancję ale każdy padnięty wymieniamy na coś innego.

Davit
02-11-2013, 19:47
co sądzicie o Kinghston V300? czy lepiej Plextor za 349zł

Sapphiron
02-11-2013, 20:10
Mój Kingston V+200 90Gb jak narazie sprawuje się idealnie :) Mam nadzieję że nie zapeszę i będzie tak działał przez następny roczek :)

06-11-2013, 23:36
kupiłem Kingstona X3 128mb super szybko i bez problemów.

ku6i
06-12-2013, 16:41
Jakim softem mogę sprawdzić ilość GB zapisanych na dysku SSD? Soft producenta nie udostępnia takich informacji.

Pawel Pawlak
06-12-2013, 16:43
np. http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
ale jak soft producenta nie podaje, to raczej nie sprawdzisz żadnym softem. Po prostu producent nie udostępnia takich danych i już.

ku6i
06-12-2013, 16:54
Paweł, dzięki za linka, widocznie soft Sandiska jest ubogi w informacje, bo Crystal Mark pokazuje te dane. Jaka (teoretycznie) jest trwałość współczesnych konsumenckich dysków SSD? Mam Sandiska SSD Ultra Plus 256 GB i przez ostatnie półtora tygodnia zrobił po 1,6 TB zapisu i 1,6 TB odczytu (użycie dysku raczej pozostanie na takim poziomie) i zastanawiam się kiedy teoretycznie "się skończy".

Pawel Pawlak
06-12-2013, 19:17
Trudno powiedzieć, wszystko zależy jaki daje i jak są zapisywane. l ale niezależnie od wszystkiego masz spore tempo. Na pewno znacznie większe niż jakakolwiek założenia producentów tej klasy są, którzy często podają ll limit dzienny na poziomie 42GB ;)

ku6i
07-12-2013, 04:43
Dane raczej spore - 99% danych to pliki od 300 MB do ok. 5 GB - zapisywane i odczytywane "w całości". No nic, pozostaje robić backupy i zatrudnić się na etacie jako tester dysków :)

mOSAd
07-12-2013, 10:25
np. http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
ale jak soft producenta nie podaje, to raczej nie sprawdzisz żadnym softem. Po prostu producent nie udostępnia takich danych i już.

Akurat zazwyczaj jest odwrotnie w świecie oprogramowania. Producent nie udostępnia publicznie wielu danych, natomiast często są one rejestrowane przez dany program, czy urządzenie i można je wydobyć. A to dlatego, że twórcom niekoniecznie zależy na "chwaleniu się" wynikami, natomiast większość twórców sprzętu i sterowników robi różne statystyki, by dało się choćby w serwisie, sprawdzić wiele rzeczy, poprawić błędy, ulepszyć obsługę itd. Dlatego czasem wyciekające oprogramowanie serwisowe lub niezależnie tworzone specjalistyczne aplikacje, potrafią często o niebo więcej niż publiczny soft firmowy.

Pawel Pawlak
07-12-2013, 10:59
Ale ja się odniosłem do ssd. A tu najczęściej dane udostępniane w SMART są tak samo dostępne dla softu niezależnego jak i wykorzystywane przez soft dedykowany. być może SanDisk jest jednym z nielicznych wyjątków.

ku6i
07-12-2013, 17:38
Dobra, popatrzyłem w soft Sandiska i okazuje się, że:
- "Lifetime writes do host" z "current value = 253" i "raw value = 1612" to ilość zapisów w MB
- "Lifetime reads from host" z "current value = 253" i "raw value = 1649" to ilość odczytów w MB.
Przystępniej tego nazwać nie mogli... Pardon za zamieszanie, teraz możecie iść na piwo ;)

stig
11-12-2013, 01:16
Dla właścicieli Samsunga 840 Pro. Zainstalujcie sobie Samsung Magician. Najnowsza wersja umożliwia włączenie Rapid Mode właśnie dla tych dysków (wcześniej tylko dla rodzinki EVO). Naprawdę czuć kopa.

2marekm
11-12-2013, 09:44
Dla właścicieli Samsunga 840 Pro. Zainstalujcie sobie Samsung Magician. Najnowsza wersja umożliwia włączenie Rapid Mode właśnie dla tych dysków (wcześniej tylko dla rodzinki EVO). Naprawdę czuć kopa.
Skąd to ściągnąć i co kliknąć w Magician, aby dostał kopa. Właśnie jutro taki otrzymam. Będę wdzięczny za podpowiedz.

2marekm
11-12-2013, 11:40
Należy najpierw "pogooglować", a potem ewentualnie zadawać pytania. Nigdy odwrotnie :).
Już wszystko jasne.

stig
11-12-2013, 11:43
Należy najpierw "pogooglować", a potem ewentualnie zadawać pytania. Nigdy odwrotnie :)Otóż to. :)

Pawel Pawlak
11-12-2013, 13:18
Warto zwrócić uwagę że przy stosowaniu tej funkcji wskazane jest stosowanie UPSa.

Przy okazji, przypomnę że użytkownicy wszelkich innych dysków zarówno SSD jak i tradycyjnych mogą poczuć jeszcze większego kopa korzystając z beta wersji (bezpłatnej) PromoCache ;)

stig
11-12-2013, 13:23
Przy okazji, przypomnę że użytkownicy wszelkich innych dysków zarówno SSD jak i tradycyjnych mogą poczuć jeszcze większego kopa korzystając z beta wersji (bezpłatnej) PromoCache ;)Dzięki ci Google, za podpowiadanie poprawnej pisowni… ;)

Pawel Pawlak
11-12-2013, 13:34
Dzięki ci Google, za podpowiadanie poprawnej pisowni… ;)

Oczywiście chodzi o PrimoCache (dawniej FancyCache) :)

Gobi
19-12-2013, 15:18
Właśnie przyszedł mój pierwszy SSD 840 EVO... ale chyba wersja OEM bo bez przejściówki USB/SATA i szyny mocującej.
Da się to zainstalować inaczej niż mówi instrukcja tzn. najpierw podłączenie do portu USB->Data migration->dopiero potem do SATA ?

Pawel Pawlak
19-12-2013, 15:20
jak masz jakąś obudowę albo interfejs SATA -> usb to tak, choć nie zawsze dysk klonowany NA usb działa. czasem lepiej wystartować z dysku na usb a klonować na dysk SATA w kompie.

Gobi
19-12-2013, 15:25
Nie mam przejściówki SATA->USB tylko kabelki zasilania i SATA w blaszaku. Czy to oznacza że taką przejściówkę muszę nabyć?
Jeśli tak to sklep x-kom jest niepoważny bo nie umieścił czytelnej informacji, że to OEM i nie da się go zainstalować bez osobnego osprzętu :(...

ALE wpadłem teraz na pomysł, że mam stację dokującą dla HDD 3,5'' :) - wstawiam w nią dysk w gniazdo SATA i potem USB do PC.
Stacja ma własne zasilanie. Przyda się do tego czy lecieć jednak po przejściówkę ?

Misher
19-12-2013, 16:30
ja mam wersję box i też nie ma tego kabelka. Instrukcja jsno mówi, że zestaw może nie zawierać następujących komponentów (i rysunki między innymi kabelka sata/usb).

Korzystając z okazji, chciałem zapytać jak radzicie sobie w momencie gdy system jest na ssd a program files chcecie żeby był na hdd? W rejestrze zmieniłem wartości dla Program files i Programs (x86) oraz common files dla obu bo taką instrukcję znalazłem w necie, jednak dalej przy instalacji np sterowników, programów gdzie nie ma możliwości wyboru miejsca docelowego, rzeczy instalują się na ssd - a tego nie chce, bo będzie mi tylko zagracać dysk.

A może macie jakiś inny patent na zarządzanie ssd? Może system na hdd? Jeżeli był podobny problem proszę o odesłanie, niestety ciężko jest mi się przebić przez 200 stron wątku.

Pawel Pawlak
19-12-2013, 17:33
Nie mam przejściówki SATA->USB tylko kabelki zasilania i SATA w blaszaku. Czy to oznacza że taką przejściówkę muszę nabyć?
Jeśli tak to sklep x-kom jest niepoważny bo nie umieścił czytelnej informacji, że to OEM i nie da się go zainstalować bez osobnego osprzętu :(...

moje zdanie jest takie, że jak się czegoś nie umie, na czymś nie zna to trzeba albo się nauczyć albo zamówić speca który się zna/wie/potrafi i założy. Wieszanie sprzedawcy podzespołów za to że nie przewidział wszystkich możliwości niewiedzy kupującego chyba za daleko idące (nie sądzę żeby napisał że kabelek jest w zestawie więc nie wiem skąd takie założenie). A skoro zadajesz takie pytanie jakie zadajesz, to raczej do tych co się znają nie należysz.

Korzystając z okazji, chciałem zapytać jak radzicie sobie w momencie gdy system jest na ssd a program files chcecie żeby był na hdd? W rejestrze zmieniłem wartości dla Program files i Programs (x86) oraz common files dla obu bo taką instrukcję znalazłem w necie, jednak dalej przy instalacji np sterowników, programów gdzie nie ma możliwości wyboru miejsca docelowego, rzeczy instalują się na ssd - a tego nie chce, bo będzie mi tylko zagracać dysk.

A może macie jakiś inny patent na zarządzanie ssd? Może system na hdd? Jeżeli był podobny problem proszę o odesłanie, niestety ciężko jest mi się przebić przez 200 stron wątku.

a po co te kombinacje ? SSD ma poprawić komfort pracy - system, programy i temp-y mają być właśnie na nim być zainstalowane. Najmniejszy Samsung 840EVO ma 120GB czyli nawet jeśli masz właśnie taką wersję, to raczej nie zabraknie Ci na to miejsca.

stig
19-12-2013, 18:22
Korzystając z okazji, chciałem zapytać jak radzicie sobie w momencie gdy system jest na ssd a program files chcecie żeby był na hdd? W rejestrze zmieniłem wartości dla Program files i Programs (x86) oraz common files dla obu bo taką instrukcję znalazłem w necie, jednak dalej przy instalacji np sterowników, programów gdzie nie ma możliwości wyboru miejsca docelowego, rzeczy instalują się na ssd - a tego nie chce, bo będzie mi tylko zagracać dysk.Czyli nie chcesz używać tego dysku? :) To może od razu oddaj go do sklepu…
Na co Ci sam system na SSD? Przecież w takiej sytuacji zysk z SSD poczujesz tylko podczas uruchamiania komputera – raz na kilka/naście dni, przez kilkanaście sekund… Jaką wygodę/wydajność uzyskasz, jak raz na jakiś czas system pogrzebie coś w systemie na takim dysku? Przecież najwięcej czasu podczas pracy zabiera uruchamianie aplikacji, a nie systemu.

jkowal
19-12-2013, 19:36
Istnieje kilka sposobów na instalację folderów systemowych na innym dysku niż C:.
Najlepszy sposób to użycie narzędzia sysprep podczas instalacji (można też przenieść na zainstalowanym systemie):
http://www.eightforums.com/tutorials/4275-user-profiles-relocate-another-partition-disk.html

Jest tylko jedno ale, nie można przenosić "Program Data" i "Users", bo nie da się później zrobić upgrade Windows 8 -> Windows 8.1 (sam przez to przechodziłem).

Teraz nie widzę sensu przenoszenia folderów systemowych na inny dysk niż SSD, po to się przecież kupuje SSD żeby system chodził szybko. Jak chcesz zainstalować jakiś konkretny program na innym dysku to zawsze możesz to zrobić.

Misher
19-12-2013, 22:00
Czyli nie chcesz używać tego dysku? :) To może od razu oddaj go do sklepu…
Na co Ci sam system na SSD? Przecież w takiej sytuacji zysk z SSD poczujesz tylko podczas uruchamiania komputera – raz na kilka/naście dni, przez kilkanaście sekund… Jaką wygodę/wydajność uzyskasz, jak raz na jakiś czas system pogrzebie coś w systemie na takim dysku? Przecież najwięcej czasu podczas pracy zabiera uruchamianie aplikacji, a nie systemu.

a po co te kombinacje ? SSD ma poprawić komfort pracy - system, programy i temp-y mają być właśnie na nim być zainstalowane. Najmniejszy Samsung 840EVO ma 120GB czyli nawet jeśli masz właśnie taką wersję, to raczej nie zabraknie Ci na to miejsca.

Dzięki Panowie! Wasze odpowiedzi trochę otworzyły mi oczy :)

Myślę, że trochę źle się wyraziłem, bo nie chciałem samego systemu staiwać na ssd, tylko razem z LR, PS, inkscapem i podobnymi programami - do obsługi forografii/grafiki. Reszta miała lądować na hdd. Dodatkowo chciałem zrobić tak, że fotografie które będę obrabiać, będą z "magazynu" na hdd przerzucane na ssd na czas obróbki.

Po prostu myślałem, że da się w jakiś nieinwazyjny sposób przerzucić domyślne instalowanie programów na inny dysk.

Teraz nie widzę sensu przenoszenia folderów systemowych na inny dysk niż SSD, po to się przecież kupuje SSD żeby system chodził szybko. Jak chcesz zainstalować jakiś konkretny program na innym dysku to zawsze możesz to zrobić.
Tak właśnie zrobię :)

Gobi
20-12-2013, 00:29
Ciężko powiedzieć na kim powiesić psy. Jak już to najprędzej na producencie. Daje instrukcję obrazkową i nie rozważa opcji, że ktoś może nie potrzebować migracji danych - nie ma wyjaśnionej innej opcji postępowania niż ta z migracją. Dalej, pokazuje na pierwszym rysunku instrukcji zestaw którego nie ma w pudełku a rysunek nie zawiera opisu, że może jej nie być... :) Poza tym co to znaczy, że może jej nie być. Albo jest albo nie w zestawie i tyle. Reszta to banialuki. Faktycznie, w tym przypadku sklep nie był winien, zbyt szybko się zjeżyłem :) ale to był wynik oglądania pisma obrazkowego.
Na szczęście nie wiele się tym przejąłem i podłączyłem dysk prosto z pudełka do SATA blaszaka. Na Win7 bez problemów został rozpoznany i zdatny do użytku już od startu. I tyle w temacie - przynajmniej u mnie.
Z ciekawości sprawdziłem - stacja dokująca HDD pod USB też spełniała swoją rolę, czyli migrację mógłbym zrobić.
Na razie na próbę uczyniłem z SSD scratch dla PS i praca na plikach 2GB przyśpieszyła średnio o 80% względem macierzy :) Za 400zł jak dla mnie było warto, nawet mając na horyzoncie rychłe zamęczenie SDD. Jeszcze spróbowałem dołożyć na SSD plik wymiany Win i wydolność systemu znacznie się poprawiła (mam tylko 8GB RAM) ale to już chyba byłoby zbyt wiele dla SSD.
Takie "próby uszami" poczyniłem bo nie mam na razie czasu na stawianie systemu na SSD od nowa - może jak się z robotą ogarnę :)

Pawel Pawlak
20-12-2013, 00:29
eksperymentuj jak chcesz z przenoszeniem danych do obróbki, ale z moich doświadczeń wynika że nie warto - zwłąszcza przy pracy LR; szybkość "magazynu" jest mało istotna, ważne żeby tempy, cache ACRa i katalog z podglądami był na SSD. Warto zrobić podglądy 1:1 nawet jeśli ze względu na zajętość sska musiałbyś ustawić najwyższą kompresję.
W przypadku NX2 skierowanie zapisu na SSD pozytywnie wpływa na szybkość tej operacji, ale przy LR chyba nie warto.

Gobi; prawdopodobnie szybciej się nim znudzisz (tzn zapragniesz większego ;) ) niż go zamęczysz.

Zolty
20-12-2013, 01:06
Poza tym co to znaczy, że może jej nie być. Albo jest albo nie w zestawie i tyle. Reszta to banialuki.

Nie wiem jak w nowszych modelach - "830' wystepowala w trzech roznych wersjach:
- gola
-desktop kit (z ramka do montazu w 3.5" zatoce)
-notebook kit (z podkladka ktora z dyskiem dawala standardowa wysokosc), w tej wersji byl kabelek do podlacenia dysku pod USB i oprogramowanie do "przenosin".

W ramach ciecia kosztow pewnie instrukcja i opisy sa uniwersalne i dotycza wszystkich wersji.
Przyklad wersji:

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ssd-card/productcompare?prda=MZ-7TE250KW&prdb=MZ-7TE250BW&prdc=MZ-7TE250LW

Sapphiron
01-01-2014, 17:57
Ludziska, słuchajcie mam problem z moim SSD...

Wszystko chodzi cacy jak narazie, progsy odpalają, temp jest ok itp itd...

Dziwy wychodzą przy odpaleniu szukajki na dysku... Jakakolwiek szukajka (systemowa, Agent Ransack, Folder Size, Bridge) łapią "wieczną" pętlę na folderze "Dane Aplikacji i wychodzą takie kwiatki np:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Dane aplikacji\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Avira\AntiVir Desktop\TEMP

Mam szykować się na zmianę dysku? Można coś zrobić żeby toto naprawić?

Pawel Pawlak
02-01-2014, 22:30
przy okazji - wynik benchmarku AS SSD przeciętnego szybkościowo dysku SSD wspomaganego oprogramowaniem FancyCache wykorzystującego 8GB RAM (przy 4GB jest podobnie)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img585/6916/b72n.jpg)

Psychotrop
03-01-2014, 02:39
Mam szykować się na zmianę dysku?

raczej zmianę systemu ;)
tudzież skanowanie dysku -> zapewne masz tak zwane "cross files/folders" ;)

Sapphiron
03-01-2014, 20:00
raczej zmianę systemu ;)
tudzież skanowanie dysku -> zapewne masz tak zwane "cross files/folders" ;)

coś więcej powiesz? jak się przed tym ustrzec?

Psychotrop
03-01-2014, 20:28
odpal command line (okienko "dosowe") -> cmd
wpisz:
CHKDSK C: /f /r

wywali ci komunikat, że teraz nie może przeskanować, bo system pracuje, ale czy ma to zrobić przy następnym uruchomieniu systemu.
potwierdzasz, potem uruchamiasz kompa i zaczyna się skanowanie.

a po więcej informacji sięgnij do google wpisując "cross linked files"

Sapphiron
03-01-2014, 21:33
chkdsk "powiedział" że dysk jest wolny od błędów...

Pawel Pawlak
04-01-2014, 14:20
CrystalDiskInfo po 18 miesiącach naprawdę ostrego katowania SSD w warunkach obróbki zdjęć, "przekręcił" wskaźnik kondycji mojego Cruciala M5 256GB na wartość 99% a licznik cyków P/E na 30 (nominalnie 3000). Przyjmując więc nawet nominalną trwałość "gwarantowaną" dysk powinien nadawać się do eksploatacji przez najbliższe 149lat ;)
Myślę że tak niskie zużycie w jakimś stopniu osiągnięte zostało za sprawą 32GB DDR3 w kompie, ale w pewnym przybliżeniu obrazuje ono potencjalną trwałość dysku w warunkach "fotograficznych".
Szacuję że w tym czasie na dysku zostało zapisanych ok 7-8TB danych

2marekm
06-01-2014, 10:33
W nowym komputerze mam SDD Samsunga 128 GB. Po starym został mi dyski SDD Crucial 64 GB.
Czy ma ktoś pomysł na wykorzystanie w nowym tego Cruciala ? Za mała pojemność, aby z niego tworzyć partycję.
Czy ma ktoś z Was przejściówkę, aby podłączać do USB i wykorzystywać jako pamięć przenośną

Pawel Pawlak
06-01-2014, 16:14
64gb to może być niezła partycja na katalog +poglądy do LR. Zależy od rozdzielczości zdjęć, ale powinno wejść kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy zdjęć.

2marekm
06-01-2014, 16:24
64gb to może być niezła partycja na katalog +poglądy do LR. Zależy od rozdzielczości zdjęć, ale powinno wejść kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy zdjęć.
Niestety "niet" :) LR.

RAF7705
06-01-2014, 16:29
Zainstaluj sobie na nim sam system operacyjny a programy na tym 128

przem426
07-01-2014, 13:21
[...]
Czy ma ktoś z Was przejściówkę, aby podłączać do USB i wykorzystywać jako pamięć przenośną

zrób z niego dysk na katalogi tymczasowe i robocze.

Pawel Pawlak
14-01-2014, 13:48
Crucial dla swoich dysków M500, określił obecnie bardzo dokładnie jakie jest "gwarantowana" trwałość ze względu na intensywność zapisu:
"72TB Writes (90% full, 25/75% sequential/random IO - 50% 4KB, 40% 64KB, 10% 128KB)"
czyli jak widać, dysk musi wytrzymać nominalnie 72TB zapisów w bardzo niesprzyjających okolicznościach - 90% zapełniena dysku; a więc ruch odbywa się teoretycznie na tylko 10% pojemności (teoretycznie bo Wear-Leveling dba o to żeby przestrzeń dysku była równomiernie eksploatowana więc przenosi dane trwale zapisane na różne bloki dysku), tylko 25% zapisu to zapis sekwencyjny który jest zdecydowanie mniej zabójczy dla dysków niż "randrom". Z pozostałych 75% zapisów, aż 50% to bloki 4KB które najsilniej eksploatują dysk. Tak więc w konsumenckich zastosowaniach trwałość takiego dysku rośnie kilkukrotnie. Nic więc dziwnego, że w moim M4 (który ma jeszcze trwalsze 25nm NANDy) po zapisie 7-8TB danych (a to ok 10% trwałości deklarowanej) kondycja spadła o 1% (zamiast 10% - w moim trybie pracy kondycja dysku osiągnie poziom 1 przy ok 800TB zapisu - czyli, co wcale nie oznacza że dysk padnie a jedynie da wskazówkę że należy myśleć o kupnie nowego ;) )

Andrzej1974
15-01-2014, 12:11
W moim Plextorku M5Pro, który śmiga od sierpnia 2013, mam dopiero 495 GB zapisów. Nie jest źle...

Demonek
19-01-2014, 21:34
U mnie w Samsungu 830, który mam ok. roku, zapisu było na 2.5TB. Wystarczy na długo :)

pwaos
20-01-2014, 00:32
U mnie w Samsungu 830, który mam ok. roku, zapisu było na 2.5TB. Wystarczy na długo :)

Czym mierzycie (jakim oprogramowaniem) zapis na dysku? Mam dysk SSD od paru tygodni i zastanawiam się jak długo pociągnie. Może nie będzie tak źle jak z pendrivami, na których znajomi edytują dokumenty w Wordach i innych, a potem przynoszą do odratowania. :)

Pawel Pawlak
20-01-2014, 01:34
wszystko zależy jaki dysk - samsung podaje wielkość zapisanych danych w swoim magican software, intel w swoim toolbox, wiele ssd można to odczytać w np. CrystalDiskInfo, a w niektórych smart nie udostępnia takich danych

pwaos
20-01-2014, 01:39
wszystko zależy jaki dysk - samsung podaje wielkość zapisanych danych w swoim magican software, intel w swoim toolbox, wiele ssd można to odczytać w np. CrystalDiskInfo, a w niektórych smart nie udostępnia takich danych

Dysk jest produkcji ADATA. nie dostałem wraz z nim żadnego oprogramowania a CrystalDiskInfo nie podaje takich informacji. Jutro czegoś poszukam.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Pawel Pawlak
20-01-2014, 01:42
a podaje WearLevelingCount ?
jeśli CDI nie podaje zapisu to bardzo prawdopodobne że producent nie udostępnia jawnie tej informacji.

velaskez
20-01-2014, 11:38
Test trwałości SSD po zapisaniu 500TB (dla znających angielski). Test dalej trwa, w drodze do 600TB ;)
500TB = 140GB zapisu dziennie przez 10 lat ;)

W skrócie monitorowanie zużycia dysku programem, czy to dołączonym przez producenta, czy firm trzecich można sobie wsadzić. Bo pomimo ~1700 zrelokowanych sektorów na Samsungu 840 i tylko 2 zrelokowanych na Samsungu 840 Pro, to Samungowy SSD Magician pokazuje, że oba dyski są w dobrym stanie.
Natomiast program firmy trzeciej daje obu 1% wskaźnik zużycia z początkowych 100. Wyniki są tak rozbieżne, że nie można ich brać poważnie.
Prędkości zapis/odczyt się nieznacznie zmieniły, ale nie wpływa to na użytkowanie dysku.

Konkludując, zanim padnie SSD, zmienimy komputer.
http://www.wykop.pl/ramka/1826630/test-trwalosci-dyskow-ssd-statystki-po-zapisaniu-500tb-eng/

Johanan
20-01-2014, 15:31
...
...

Niekoniecznie, jak bowiem wiadomo, dyski SSD mają budowę modułową, wystarczy zatem pad tylko jednej z kości i cały dysk staje się kompletnie bezużyteczny.

W HDD pad, nawet wielu sektorów nie oznacza od razu śmierci całego dysku, a poza tym, nawet w razie takich smutasów, zwykle jest możliwość przynajmniej zrzutu danych.

Kości pamięci, instalowane w klienckich dyskach, to jedna wielka niewiadoma, tym bardziej, że stosowane technologie, ze względów ekonomicznych są coraz to mniej żywotne.

Dlatego SSD, nadają się co najwyżej na system.

Pawel Pawlak
20-01-2014, 15:46
Test trwałości SSD po zapisaniu 500TB (dla znających angielski). Test dalej trwa, w drodze do 600TB ;)

W skrócie monitorowanie zużycia dysku programem, czy to dołączonym przez producenta, czy firm trzecich można sobie wsadzić. Bo pomimo ~1700 zrelokowanych sektorów na Samsungu 840 i tylko 2 zrelokowanych na Samsungu 840 Pro, to Samungowy SSD Magician pokazuje, że oba dyski są w dobrym stanie.
Natomiast program firmy trzeciej daje obu 1% wskaźnik zużycia z początkowych 100. Wyniki są tak rozbieżne, że nie można ich brać poważnie.
Prędkości zapis/odczyt się nieznacznie zmieniły, ale nie wpływa to na użytkowanie dysku.

To nie do końca jest tak fantastycznie :) Wszystko zależy od tego jak eksploatujemy dysk,. Samsung nie podaje o ile mi wiadomo takich danych, ale wielu producentów tak. Niektórzy nawet uwzględniają specyfikę eksploatacji i minimalną trwałość w zależności od trybu pracy. Np. Crucial dla dysku m500 480GB podaje minimalną trwałość 72TBW dla środowiska konsumenckiego i 500TBW dla zapisów sekwencyjnych. Jak widać rozbieżność jest spora.
Tymczasem taki test jak ten trudno odnieść do realnego środowiska, poza tym dotyczy on jednego egzemplarza

Niekoniecznie, jak bowiem wiadomo, dyski SSD mają budowę modułową, wystarczy zatem pad tylko jednej z kości i cały dysk staje się kompletnie bezużyteczny.

W HDD pad, nawet wielu sektorów nie oznacza od razu śmierci całego dysku, a poza tym, nawet w razie takich smutasów, zwykle jest możliwość przynajmniej zrzutu danych.

Kości pamięci, instalowane w klienckich dyskach, to jedna wielka niewiadoma, tym bardziej, że stosowane technologie, ze względów ekonomicznych są coraz to mniej żywotne.

Dlatego SSD, nadają się co najwyżej na system.

To oczywiście prawda, ale nie ma co przesadzać - w środowisku konsumenckim wystarczy backup i można cieszyć się szybkością nie tylko samego systemu. Ja mam na SSD całą bazę + podglądy 1:1 z LR a jest tego tyle że za chwilę zamienię SSD 240GB na 480GB a praca na zwykłym HDD spowodowała by u mnie podniesienie poziomu agresji do tego stopnia że zagrożony byłby cały komputer a nie tylko SSD ;)

pwaos
20-01-2014, 17:50
a podaje WearLevelingCount ?
jeśli CDI nie podaje zapisu to bardzo prawdopodobne że producent nie udostępnia jawnie tej informacji.

Właśnie nie podaje, to jest wersja 5.6.2 a model dysku to SP900. Wieczorem poszukam czegoś innego, albo nowszego. W sumie gdyby nie moja ciekawość, nie byłoby żadnego problemu. :)

pwaos
20-01-2014, 22:30

W skrócie [...].

http://www.wykop.pl/ramka/1826630/test-trwalosci-dyskow-ssd-statystki-po-zapisaniu-500tb-eng/

To było nieludzkie, ale przekonałeś mnie. :D

Hektor
21-01-2014, 08:39

Czy aby na pewno wiesz co znaczy termin "budowa modułowa"?

flyski
29-01-2014, 12:03
ok dokładam SSD (840EVO samsung 120GB) system na to instaluję,
Wrzucać tam LR /PS/ Vegas/ HitFilm? czy dać je na HDD a na SDD jakiś plik wymiany cy cuś (będzie 16GB RAM)?
Nie chcę oszczędzać dysku tylko uzyskać max szybkość działania.

przem426
29-01-2014, 13:17
ok dokładam SSD (840EVO samsung 120GB) system na to instaluję,
Wrzucać tam LR /PS/ Vegas/ HitFilm? czy dać je na HDD a na SDD jakiś plik wymiany cy cuś (będzie 16GB RAM)?
Nie chcę oszczędzać dysku tylko uzyskać max szybkość działania.

system na ssd
temp na ssd

po co ci plik wymiany przy 16gb ramu?

manfred
29-01-2014, 13:18
A czemu temp nie HDD?

Pawel Pawlak
29-01-2014, 13:28
A czemu temp nie HDD?
??
tempy bezapelacyjnie na SSD.

radekone
29-01-2014, 13:31
Jak nie chcesz oszczedzac dysku, to i programy i temp'y na SSD. W koncu od tego on jest.

manfred
29-01-2014, 13:32
Nie mogę znaleźć strony gdzie konfigurowałem wszystko pod ssd. Może głupie pytanie ale czyścić te foldery mam na myśli TEMP?

PS No ja zrobiłem tak jak w linku
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd?page=0,5

Czy oby o tych samych temp-ach rozmawiamy :-) Bo nie chce gafy palnąć.

przem426
29-01-2014, 13:56
Nie mogę znaleźć strony gdzie konfigurowałem wszystko pod ssd. Może głupie pytanie ale czyścić te foldery mam na myśli TEMP?

PS No ja zrobiłem tak jak w linku
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd?page=0,5

Czy oby o tych samych temp-ach rozmawiamy :-) Bo nie chce gafy palnąć.

mówimy o tych samych tempach, ale warto na ssd przerzucić też tempy aplikacji typu sony vegas etc.

podejscia są różne, albo chcesz mieć szybko, albo długo (żywotności dysku).

ponieważ ja chcę mieć i szybko i długo, kupiłem sobie dwa dyski ssd, większy na system i programy, a mniejszy na tempy.

Pawel Pawlak
29-01-2014, 14:06
Na ssd bezwzględnie warto wrzucić wszystkie tempy - dysk SSD ma przyspieszać a nie tylko "być" w systemie.
Wszystkie dane do którym system/aplikacja potrzebuje mieć natychmiastowy dostęp powinny być na SSD - wtedy spełnia on swoje zadanie.

stig
29-01-2014, 14:55
ponieważ ja chcę mieć i szybko i długo, kupiłem sobie dwa dyski ssd, większy na system i programy, a mniejszy na tempy.Popieram takie rozwiązanie – zresztą sam je stosuję. 250 GB na system z programami i 60 GB na tempy, cache, etc. Na dane już HDD (VelociRaptor 500 GB) i archiwum oczywiście także na HDD (2×3 TB). Jest bardzo szybko, bardzo wygodnie i relatywnie bezpiecznie.

Pawel Pawlak
29-01-2014, 15:02
Kto zabroni bogatemu ;)
Długo to pojęcie względne, ale rozumiem że zabezpieczacie się na najbliższe dziesiątki lat ? A nie lepiej za 10lat kupić nowy dysk przystający do nowych standardów a nie męczyć się na tym stareńkim, maleńkim i wolny bo ma dopiero 10% zużycia ?

stig
29-01-2014, 15:11
Długo to pojęcie względne, ale rozumiem że zabezpieczacie się na najbliższe dziesiątki lat ? A nie lepiej za 10lat kupić nowy dysk przystający do nowych standardów a nie męczyć się na tym stareńkim, maleńkim i wolny bo ma dopiero 10% zużycia ?Pawle, aż tak chyba nikt walnięty nie jest, żeby nie zmienić (podczas zmiany komputera) kilkuletniego dysku, bo ma dopiero 10% zużycia? :) Ja np. wiem, że aktualny, systemowy Samsung pójdzie w następnym kompie na cache/temp, zamiast – już wtedy pewnie ledwo zipiącego – Intela. :)

Sapphiron
29-01-2014, 15:57
Nie wiem czy dobrze można zapytać tutaj, ale ludziska potrzebny mi jest dysk SSD 128 lub 256Gb. Zastosowanie? Dziwne bo jako "karta" pamieci do BlackMagica ;)
Warunkiem jest stabilność prędkości zapisu bo ProRes i RAW są wymagające :(

Andrzej1974
29-01-2014, 15:59
Ja od siebie mogę polecić Pelxtora (http://www.plextoramericas.com/index.php/ssd/px-m5p-series). ;-)

przem426
29-01-2014, 16:02
Nie wiem czy dobrze można zapytać tutaj, ale ludziska potrzebny mi jest dysk SSD 128 lub 256Gb. Zastosowanie? Dziwne bo jako "karta" pamieci do BlackMagica ;)

samsung 840 pro - zapis >500MB/s, odczyt >500MB/s.

Pawel Pawlak
29-01-2014, 16:31
Pawle, aż tak chyba nikt walnięty nie jest, żeby nie zmienić (podczas zmiany komputera) kilkuletniego dysku, bo ma dopiero 10% zużycia? :) Ja np. wiem, że aktualny, systemowy Samsung pójdzie w następnym kompie na cache/temp, zamiast – już wtedy pewnie ledwo zipiącego – Intela. :)

Marcin, obyś się nie zdziwił sprawdzając toolbox-em stan Twojego Intela ;)

co to znaczy prędkość zapisu ?
Ja bym brał najtańszego a pewnego cruciala M500 240gb -dlatego że ma zapewne wystarczającą prędkość zapisu (ok 250MB/s), mega pewnego producenta i gwarantowaną trwałość zapisu min. 250TB przy zapisie sekwencyjnym (czyli min 1000zapisów całej pojemności !!). A wszystko za ok. 550zł brutto
Ps. A do tego kilka zabezpieczenia które mogą ocalić materiał w niespodziewanych okolicznościach.

Sapphiron
29-01-2014, 17:08
głównie chodzi o to żeby CinemaDNG łykało... więc pewnie te stałe 500mb/s będzie potrzebne...

Pawel Pawlak
29-01-2014, 17:21
no to chyba potrzebujesz większego dysku, bo z prędkością zapisu 500MB/s takiego SSD 240GB zapchasz w 8minut... Powinienś więc chyba pomyśleć o macierzy z SSD 1TB. Ale to też problem bo M500 ma marne 430MB/S zapis, a 840 EVO 1TB po zapchaniu bufora 12GB jest jeszcze wolniejszy... Najwyraźniej do CinemaDNG jeszcze nie ma w sprzedaży nośników.

Sapphiron
29-01-2014, 17:23
No niestety... nikt nie mówił że będzie lekko :(

No ale i tak nie robię ujęć dłuższych niż minuta więc spokoloko :)

Pawel Pawlak
29-01-2014, 17:28
A może zamiast to opowiadać tak niestworzone historie warto sięgnąć do specyfikacji urządzenia które chcesz kupić/kupiłeś ?

Edit:
Ciekawe dlaczego np tu: http://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicpocketcinemacamera pokazują obok informacji o zapisie cinemaDNG kadrt o prędkości zapisu 45MB/s i 95MB/s, a tu http://nofilmschool.com/2013/11/raw-firmware-update-1-5-cinema-dng-blackmagic-pocket-cinema-camera/ podają że na 64GB sandisku extreme pro (czyli z zapisem 95mb/s) zmieści się 20min materiał ?

Zadałeś sobie choć minimum trudu żeby widzieć o co pytasz zanim napisałeś na forum ?

mOSAd
29-01-2014, 17:56
Spokojnie nie mylmy jednostek, 500 Mb/s to trochę ponad 60 MB/s. Dyski SSD mają prędkość w okolicach 500MB/s czyli z grubsza 4.5 tys mb/s. :D

Pawel Pawlak
29-01-2014, 18:03
z tej dyskusji nie wynika że ktoś pomylił jednostki, tylko że nie ma pojęcia o co pyta.

Sapphiron
29-01-2014, 22:30
a to wybaczcie, zostałem w takim razie wprowadzony w błąd przez sprzedawcę w sklepie który mówił o przesyłach Megabajtów a nie Megabitów...

przem426
29-01-2014, 23:12
bitrate przeważnie podaj się w megabitach a nie megabajtach / sek ;)

w tej sytuacji samsung 840 (nie pro i nie evo) też styknie - zapis ~130 MB/s

Pawel Pawlak
29-01-2014, 23:40
A co ma ten samsung 840 żeby go wybrać do tego zastosowania ? No bo każdy współczesny dysk SSD ma parametry więcej niż wystarczające, ale ciekaw jestem dlaczego akurat samsunga 840 (które w tym przypadku byłby tak samo szybki jak 840EVO więc nie wiem dlaczego evo postawiłeś na tej samej półce co PRO) proponujesz koledze do zastosowania które będzie dość mocno eksploatowało ten dysk ? Masz jakieś argumenty ?

przem426
30-01-2014, 00:35
A co ma ten samsung 840 żeby go wybrać do tego zastosowania ? No bo każdy współczesny dysk SSD ma parametry więcej niż wystarczające, ale ciekaw jestem dlaczego akurat samsunga 840 (które w tym przypadku byłby tak samo szybki jak 840EVO więc nie wiem dlaczego evo postawiłeś na tej samej półce co PRO) proponujesz koledze do zastosowania które będzie dość mocno eksploatowało ten dysk ? Masz jakieś argumenty ?

poza prędkością zapisu ? cenę i własny (solidny) kontroler.
nie stawiam pro i evo na jednej półce - napisałem tak aby uniknąć wątpliwości o którym pisze.

mam w sumie 3 sztuki ssd samsunga, z czego jeden pracuje już 3 lata, z żadnym nie mam problemów. to daje mi podstawy do zaufania marce.

ja wiem co kupie następne, kolega zrobi co uważa za stosowne ;)

Sapphiron
30-01-2014, 09:38
ale tak swoją drogą to tak jak Paweł napisał, dyski w BlackMagic nie mają łatwo. Zapisy CinemaDNG to kawał niezłej orki jeśli chodzi o zapis. To nie są krótkie małe dane np w sytuacji jak dysk jest systemowy w kompie. Tutaj dostaje zawsze duże pliki, potem te pliki są zrzucane na kompa, potem znów duże pliki itp itd.

mOSAd
30-01-2014, 14:16
Wbrew pozorom duże pliki w kamerze to jest bardzo komfortowa sytuacja. Można to trochę porównać do kart w aparatach - wytrzymują naprawdę długo, te starej generacji także, nie mówiąc o nowych przystosowanych do pracy z kamerami bardziej. Nawet jak zapełnisz cały dysk, to prawdopodobnie nie jesteś w stanie w ciągu swojego życia zawodowego (nie chce mi się liczyć), wykorzystać szacowanej liczby poprawnych zapisów. Czasu nie wystarczy. :D Pewnie w ogóle nie ma znaczenia jakiego dysku użyjesz. Zapis danych na pewno jest buforowany przez sporą ilość pamięci w samej kamerze, więc tym bardziej nie ma się czego obawiać. Orka, to właśnie zapis milionów małych pliczków, a nie kilku wielkich.

docxxx
03-02-2014, 01:13
Na iBodzie jest Intel 520 240GB za 600zł. Chyba się opłaca

TOP67
03-02-2014, 01:28
Też się zastanawiałem, czy go kupić, ale wystarczy mi 120 GB.

RAF7705
03-02-2014, 07:31
Większy jest lepszy. Nawet jak go nie zapełnisz. Nawet lepiej dla niego jak go nie zapełnisz.

TOP67
03-02-2014, 08:10
Ale 120GB już mam :)

Hektor
03-02-2014, 08:31
Na iBodzie jest [...]

A cóż to takiego?

jo44
03-02-2014, 09:02
A cóż to takiego?
http://www.ibood.com/extra-pl/pl/

parman
03-02-2014, 09:18
Na iBodzie jest Intel 520 240GB za 600zł. Chyba się opłaca

Właśnie też się zastanawiam. U nas w tej cenie są Kingstony, który będzie lepszy?

przem426
03-02-2014, 09:32
Właśnie też się zastanawiam. U nas w tej cenie są Kingstony, który będzie lepszy?

intel

Kurtz
03-02-2014, 10:39
Czytałeś opinie o tym sklepie? Ja bym uważał.
Intel 520 240GB za 600PLN brałbym od razu, ale nie w tym sklepie.

TOP67
03-02-2014, 10:45
Sklep nie jest zły. Długo trwają procedury gwarancyjne, ale zwracają na wszystkie przesyłki. Nawet, gdy rezygnujesz z zakupu. A jeśli na towar jest gwarancja producenta, to już zupełnie nie ma problemu.

Kupowałem tam bardzo dużo, ale ostatnio nie ma dobrych promocji.

Pawel Pawlak
03-02-2014, 10:45
Mimo tego że to nie najnowsza konstrukcja, to świetny dysk. W pełni wykorzystuje zalety kontrolera SF a autorskie oprogramowanie intela zapewnia stabilną pracę bez BSODów. Tyle że oferta naprawę jest podpadająca - tak niska cena i tylko 3 letnia gwarancja - intel serii 520 miał 5lat gwarancji

Kurtz
03-02-2014, 10:57
Refurbrished / recertified ? Albo zwrot?
Ja trafiłem na bardzo złe opinie o tym sklepie już pewien czas temu bo jeden z moich znajomych miał dość nieciekawą sytuację - w skrócie, przez miesiąc czekał na paczkę, a później ponad miesiąc na zwrot pieniędzy. Kosztów przesyłki mu nie zwrócili, mimo, ze towar nie został wysłany.

parman
03-02-2014, 15:19
Zwrot, raczej nie, bo tych dysków mają na pewno dużo. O sam sklep się nie martwię zamawiałem u nich wiele razy i zawsze wszystko było OK. Ostatnio, tak jak ktoś już napisał, nie mieli ciekawych promocji, ale swojego czasu Nikona V1 mieli w bardzo dobrej cenie. Jeżeli to dobry dysk to chyba się skuszę i przesiądę na "wyższy wymiar mocy" ;-)

velaskez
09-02-2014, 12:52
Tak się zastanawiam. Czy jak dziennie przybywa tak 0,2-0,4 TBW na dysku, to jest to normalne, za dużo, za mało? Jak to u Was wygląda?

Pawel Pawlak
09-02-2014, 14:16
a jaki duży dysk i co na nim robisz ? wartości które podałeś są spore - przyjmuje się że przeciętny konsument nie zapisuje na dysku dziennie więcej niż 10GB czyli przekraczasz normę kilkadziesiąt razy. Wygląda jakbyś dziennie zapisywał całą pojemność dyski, czasem więcej niż jeden raz (przy dysku 240-256gb)

TOP67
09-02-2014, 14:23
U mnie po prawie 2 latach jest 16,76 TBW, 14,83 TBR, 5356 godzin pracy, 1248 włączeń. Dysk 120GB.

velaskez
09-02-2014, 15:33
W sumie nic specjalnego od instalacji w środę z nim nie robiłem. Od tego czasu tylko przeglądanie netu, pdf i plików na komputerze. Dane mam na osobnym dysku, plik stronicowania ustawiony na 200MB.
Robiłem kopię poprzedniego dysku, i oprócz systemu i witalnych programów mam na nim jeszcze partycję recovery. Może to to?

Pawel Pawlak
09-02-2014, 18:53
W sumie nic specjalnego od instalacji w środę z nim nie robiłem. Od tego czasu tylko przeglądanie netu, pdf i plików na komputerze. Dane mam na osobnym dysku, plik stronicowania ustawiony na 200MB.
Robiłem kopię poprzedniego dysku, i oprócz systemu i witalnych programów mam na nim jeszcze partycję recovery. Może to to?

Czyli w myśl tego co napisałeś w poprzednim poście dziś masz zapis na poziomie 1-2TB ?

velaskez
09-02-2014, 19:51
Nie, cholera - zgubiłem zero :twisted: :mrgreen: Chodziło mi o 0.02-0.04. Na dzień dzisiejszy jest 0.24TBW (http://imageshack.com/a/img607/783/fa6j.png). Po 4 dniach od kupna.

Majek
09-02-2014, 20:21
Hmm... Ja od końca października ubiegłego roku do dziś mam TBW 0.47 TB. I też nie mam bladego pojęcia czy to dużo, czy mało. :-)

velaskez
09-02-2014, 20:23
No właśnie, czyli mam połowę tego co Ty po czterech dniach. Jeśli TOP67 ma ~15 po 2 latach, to też mam za dużo. I weź się tu przejmuj albo nie przejmuj jak nie wiadomo co jest wartością dobrą.

Pawel Pawlak
09-02-2014, 20:52
Nie, cholera - zgubiłem zero :twisted: :mrgreen: Chodziło mi o 0.02-0.04. Na dzień dzisiejszy jest 0.24TBW (http://imageshack.com/a/img607/783/fa6j.png). Po 4 dniach od kupna.

No właśnie, czyli mam połowę tego co Ty po czterech dniach. Jeśli TOP67 ma ~15 po 2 latach, to też mam za dużo. I weź się tu przejmuj albo nie przejmuj jak nie wiadomo co jest wartością dobrą.

Nie dramatyzuj ;) Różnica między 0,4TB a 0,04TB dziennie jest kolosalna. Poza tym jak się okazuje Twoja statystyka opiera się na kilku dniach, w których do tego robiłeś pewnie klonowanie dysku a więc 0,12-0,24TB zapisałeś "na start"; w skrajnym przypadku całość zapisów jakie do tej pory zrealizował Twój SSD. Statystykę o zużyciu to możesz sobie sprawdzać po znacznie dłuższym czasie, ale przynajmniej uwzględniając ilość danych zapisanych przy instalacji dysku w kompie.

Andrzej1974
09-02-2014, 21:49
Hmm... Ja od końca października ubiegłego roku do dziś mam TBW 0.47 TB. I też nie mam bladego pojęcia czy to dużo, czy mało. :-)

U mnie przez około pół roku uzbierało się... 0.57 TBW.

ku6i
10-02-2014, 01:23
Velaskez, Ty się lepiej zastanów skąd części do Garba weźmiesz, a nie przejmujesz się takimi pierdołami ;) Ja od połowy listopada zrobiłem 3,61 TBW, a to tylko i wyłącznie dlatego, że projekt na którego potrzeby kupiłem dysk właściwie nie ruszył.

To jest dysk, to ma służyć do pracy a nie do zastanawiania się "czy aby go zbytnio nie katuję?".

velaskez
10-02-2014, 12:32
Velaskez, Ty się lepiej zastanów skąd części do Garba weźmiesz, a nie przejmujesz się takimi pierdołami ;) Ja od połowy listopada zrobiłem 3,61 TBW, a to tylko i wyłącznie dlatego, że projekt na którego potrzeby kupiłem dysk właściwie nie ruszył.

To jest dysk, to ma służyć do pracy a nie do zastanawiania się "czy aby go zbytnio nie katuję?".

Nad częściami do garba nigdy się nie zastanawiałem: http://www.garbusowy.pl/ Panie tu części więcej niż do każdego innego :mrgreen:

A co do SSD...w sumie racja. Grzać te cyferki, ma działać. I tak zanim padnie - zmienię komputer.

GoOrange
10-02-2014, 23:44
Uwaga na Kingstona V300, na rynku są po dwie wersje, na pewno 120-tek i 240-tek i o ile wersje ze starszym firmware to były niezłe dyski jak na swoją cenę, o tyle te z nowszym to jest absolutna tragedia. Coś w necie już o tym słychać, ogólny obraz nędzy i rozpaczy na rym filmie.

http://youtu.be/P67xkJFCRBE

Sapphiron
11-02-2014, 17:14
Jaki SSD teraz się najbardziej opłaca kupić jako dysk do nagrań? Powyżej 128Gb, niekoniecznie tanio, ważne że można bedzie na nim polegać przez powiedzmy następne pół roku?

Slon
11-02-2014, 17:37
Od prawie pol roku uzywam (czesto katuje) codziennie (bardzo czesto przez 10h i wiecej) Plextora M5s 128GB. Zajety w ok. 90%. Dziala bez zajakniecia

W laptopie od sierpnia 2011 w podobny sposob uzytkuje Intela 310 80GB - nawet jednego zwisu, blue screen'a czy innych zdarzen

przem426
11-02-2014, 17:37
Jaki SSD teraz się najbardziej opłaca kupić jako dysk do nagrań? Powyżej 128Gb, niekoniecznie tanio, ważne że można bedzie na nim polegać przez powiedzmy następne pół roku?

z własnych doświadczeń powiem: samsung. z zasłyszanych: także intel.
uogólniając - wszystko co nie biega na kontrolerze sandforce ;)

cysieq
12-02-2014, 12:43
Siemanko!
Mam pytanie bo nie jestem dokładnie w temacie SSD, co sądzicie o Samsungu EVO 840 250gb (MZ-7TE250BW) za 600zł. Docelowo jako usprawnienie laptopa, migracja systemu. Będzie pracował głównie z Lightroomem 5.

Andrzej1974
13-02-2014, 09:58
@cysieq dość dużo już wcześniej pisano o tym Samsungu... ;-)

Pawel Pawlak
13-02-2014, 12:26
z własnych doświadczeń powiem: samsung. z zasłyszanych: także intel.
uogólniając - wszystko co nie biega na kontrolerze sandforce ;)

nie żebym się czepiał, ale chyba nie rozumiem Twoich skrótów myślowych; na jakich kontrolerach "biegają" polecane przez Ciebie z zasłyszenia intele serii 330, 335, 520 i 530 jak nie na SF którego to uogólniając nie polecasz ?

parman
14-02-2014, 23:52
Mimo tego że to nie najnowsza konstrukcja, to świetny dysk. W pełni wykorzystuje zalety kontrolera SF a autorskie oprogramowanie intela zapewnia stabilną pracę bez BSODów. Tyle że oferta naprawę jest podpadająca - tak niska cena i tylko 3 letnia gwarancja - intel serii 520 miał 5lat gwarancji

Dzisiaj dotarł. Wszystko w porządku. Data produkcji to sierpień 2013 i dysk ma 5 lat gwarancji. IBOOD kiepsko opisuje sprzedawane produkty - SATA6 czy 3lata gwarancji, (w tym wypadku na korzyść konsumenta). Dyska fabrycznie zapakowany w pudełko wszystkie naklejki , papiery i oprogramowanie. Po strachu,a po niedzieli montaż :)

Pawel Pawlak
15-02-2014, 00:00
gratulacje ! Świetny dysk, zwłaszcza za taką cenę :)

Mikołaj
15-02-2014, 09:53
Dzisiaj dotarł. Wszystko w porządku. Data produkcji to sierpień 2013 i dysk ma 5 lat gwarancji. IBOOD kiepsko opisuje sprzedawane produkty - SATA6 czy 3lata gwarancji, (w tym wypadku na korzyść konsumenta). Dyska fabrycznie zapakowany w pudełko wszystkie naklejki , papiery i oprogramowanie. Po strachu,a po niedzieli montaż :)
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że a 5 lat gwarancji? Nie znalazłem takiej informacji. Do mnie też dotarł.

parman
15-02-2014, 14:04
Na pudełku jest 5 lat, warunki gwarancji są na płytce. Gwarancja fabryczne. Nigdzie nie jest opisane, że jest ograniczona.

przem426
15-02-2014, 14:16
nie żebym się czepiał, ale chyba nie rozumiem Twoich skrótów myślowych; na jakich kontrolerach "biegają" polecane przez Ciebie z zasłyszenia intele serii 330, 335, 520 i 530 jak nie na SF którego to uogólniając nie polecasz ?

faktycznie - wyszła moja niewiedza dotycząca inteli (dlatego napisałem "zasłyszane").
kiedy ostatnio - a było to dawno - intel używał własnego kontrolera. sandforce'a po prostu nie lubię i się go boje...

juggler
15-02-2014, 14:30
Po przyspieszeniu kompa Plextorem m-pro, czas na reanimacje lapka. Lapek ma 4 gb ramu dysk 320gb na sata II chcę go wymienić na jakiś ssd 240gb, co byście polecili. Budżet 600 ale mogę go nieco nagiąć. Dysk pewnie wyląduje w przyszłym roku w jakim lepszym sprzęcie więc chce żeby był przyszłościowy.

ku6i
15-02-2014, 17:22
SanDisk Ultra Plus 256 GB. Mam, używam, nie stoję nad nim ze stoperem, nie badam wykresów (związanych z dyskami SSD), ale moim zdaniem za tą cenę warto.

siona
15-02-2014, 17:38
Po przyspieszeniu kompa Plextorem m-pro, czas na reanimacje lapka. Lapek ma 4 gb ramu dysk 320gb na sata II chcę go wymienić na jakiś ssd 240gb, co byście polecili. Budżet 600 ale mogę go nieco nagiąć. Dysk pewnie wyląduje w przyszłym roku w jakim lepszym sprzęcie więc chce żeby był przyszłościowy.

Dużo zależy od tego co chcesz kupić (jakiego lapka). jeśli to ma być coś co ma mSATA to pakowanie się w dysk SATA jest lekko bez sensu. Mam w tej chwili plextora mSATA 256 i działa świetnie a do tego mam 1,5 TB magazynu na HDD a to wszystko w 12.5 calowym lapku.

ku6i
15-02-2014, 18:21
Dużo zależy od tego co chcesz kupić (jakiego lapka). jeśli to ma być coś co ma mSATA to pakowanie się w dysk SATA jest lekko bez sensu. Mam w tej chwili plextora mSATA 256 i działa świetnie a do tego mam 1,5 TB magazynu na HDD a to wszystko w 12.5 calowym lapku.

Jeśli to będzie laptop, który ma napęd optyczny, to zawsze można go wyeksmitować i na jego miejsce włożyć kieszeń na drugi dysk.

siona
15-02-2014, 19:18
Jeśli to będzie laptop, który ma napęd optyczny, to zawsze można go wyeksmitować i na jego miejsce włożyć kieszeń na drugi dysk.

Pewnie. Dwa małe ale... Coraz mniej jest takich a te małe wyjątkowo rzadko. No i szkoda nie skorzystać z możliwości jak się ją ma.
Dodać należy, że mSATA można włożyć zamiast zwykłego, trzeba tylko kupić adapter a kilka dolarów.

Sapphiron
21-02-2014, 10:19
Ludziska pytanie typowo pod obróbkę video na kompie z SSD.

Czy warto dokupić drugi dysk SSD do tymczasowego magazynu na który będzie wrzucany materiał video, składany a potem na tego SSD export do pliku i potem zrzut tego pliku na talerzowy backup?

Bo na normalnym dysku export idzie jak krew z nosa, na SSD systemowym idzie git, ale nie chciałbym zajechać za szybko systemówki exportami video po 6Gb wzwyż...

Jeśli warto to jaki najlepiej do tego kupić dysk? Model firma?

TOP67
21-02-2014, 10:23
Zwykłe dyski bardzo zwalniają, gdy sięna nie jednocześnie zapisuje i odczytuje. Przy wideo najlepiej mieć źródło na jednym i cel na drugim. A tymczasowy w ramdysku. Wtedy zwykłe dyski z transferem rzędu 200MB/s dają radę.

Sapphiron
21-02-2014, 11:56
a w ten sposób... czyli wziąć np 2 małe SSD po 32Gb i na jednym materiał na drugi leci export?

TOP67
21-02-2014, 12:04
W przypadku SSD to nie jest potrzebne. Przy dyskach magnetycznych jednoczesny zapis i odczyt bardzo spowalnia.
Przy obróbce bardzo dużych plików, zysk na SSD jest niewielki. Transfer dysków HDD sięga 200MB/s.
Skopiowanie pliku z jednego HDD na drugi, powinno być trochę szybsze niż w ramach jednego SSD o prędkości 500MB/s.

stock
21-02-2014, 12:25
mój SSD ma prędkość nieco ponad 200MB/s :(
Muszę dziś to sprawdzić dokładnie jakims programidłem albo poobczajać bo może coś źle popodłaczałem.

TOP67
21-02-2014, 12:38
Jeśli masz starszą płytę, to tak będzie. W nowszych niektóre gniazda SATA sa w innym kolorze i mają transfer 6 Gb/s (dla zmyłki nazwane SATA 3).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA/

stock
21-02-2014, 12:50
mam starsza płytę, to fakt. mam większośc gniazd w kolorze czerwonym i chyba jakies białe. Musze rozbebeszyć kompa i poobczajac.
Znalazłem - taka płyta https://www.asus.com/Motherboards/P5Q/#specifications
Więc temat się rozwiązał :(

Sapphiron
21-02-2014, 14:28
a ja dalej mam mętlik...

TOP67
21-02-2014, 14:45
To weź jakiś plik wielkości 5-10GB i pomierz czas kopiowania pomiędzy.

1. SSD --> HDD (to powinno pokazać czas zapisu na HDD)
2. HDD --> SSD (to powinno pokazać czas odczytu HDD)
3. HDD --> HDD (to pokaże, jak siada prędkość pracy na jednym dysku HDD)
4. SSD --> SSD (to pokaże, jak siada prędkość pracy na jednym dysku SSD)

Kyle
23-02-2014, 17:48
To weź jakiś plik wielkości 5-10GB i pomierz czas kopiowania pomiędzy.

1. SSD --> HDD (to powinno pokazać czas zapisu na HDD)
2. HDD --> SSD (to powinno pokazać czas odczytu HDD)
3. HDD --> HDD (to pokaże, jak siada prędkość pracy na jednym dysku HDD)
4. SSD --> SSD (to pokaże, jak siada prędkość pracy na jednym dysku SSD)Windows tak buforuje, że bzdury można zobaczyć (szczególnie jak ma się więcej RAM). Jak chcesz znać liniowe prędkości, to użyj AS SSD, HD-Tach itp.

TOP67
23-02-2014, 19:20
Ale to nie ma pokazać szybkości dysku, bo od tego są właśnie programy testujące. To ma właśnie pokazać pracę w Windows.

kakikow1
26-02-2014, 09:26
witam pytanie o Kingston SSD V300 120GB warto go kupić pod system i do obróbki LR5

GoOrange
27-02-2014, 00:27
witam pytanie o Kingston SSD V300 120GB warto go kupić pod system i do obróbki LR5

Wpadła mi w ręce wersja 240GB z transferem wolniejszy niż HDD!!! Pisałem i ostrzegałem kilka postów wcześniej, ponoć wersje z konkretnym firmware są skopane a downgrade nie da się zrobić. Z resztą nie wiadomo czy ta kiepska seria z nowym firmware nie jest zbudowana na innych kościach. Nie polecam.

O proszę, nawet link z filmikiem mam...

Uwaga na Kingstona V300, na rynku są po dwie wersje, na pewno 120-tek i 240-tek i o ile wersje ze starszym firmware to były niezłe dyski jak na swoją cenę, o tyle te z nowszym to jest absolutna tragedia. Coś w necie już o tym słychać, ogólny obraz nędzy i rozpaczy na rym filmie.

Andrzej1974
27-02-2014, 07:58
@kakikow1 zamaist tego "niepewnego" Kingstona wolałbym dołożyć kilk dyszek i kupić coś bardziej pewnego: Samsunga, Plextora, Intela czy Toshiby.

kakikow1
27-02-2014, 09:42
dziekuje za odp a taki Samsung 120GB SSD840

GeparD
27-02-2014, 12:36
dużo lepszy wybór

ropusz
05-03-2014, 23:44
Ja mam Samsung 840 Pro i laptop dostał nowe życie choć i tak nie jestem w stanie go w pełni wykorzystać bo mam tylko złącze SATA a nie SATA3. W Samsungu jest różnica pomiędzy wersją 840 Pro i 840.

Mekano
05-03-2014, 23:57
W Samsungu jest różnica pomiędzy wersją 840 Pro i 840.

A jaka jest roznica? Warto wymienic Samsunga 840 na wersje PRO? Co sie zyska?

ropusz
06-03-2014, 00:21
Przede wszystkim pytanie czy w komputerze jest złącze, które wykorzysta możliwości obu dysków. Zyskuje się na czasie operacji dyskowych. Czyli szybsze włączanie komputera, szybsze otwieranie aplikacji oraz kopiowanie plików. Czy warto - nie wiem? Jak ktoś startuje z HDD to na pewno zobaczy różnicę w tym co robi codziennie a czy zobaczy różnicę pomiędzy jednym SSD a drugim - moim zdaniem raczej tylko w testach. Jak się poczyta testy to zapis w wersji Pro jest dwa razy szybszy.

Mekano
06-03-2014, 00:51
ropusz, z ciekawosci zapytalam o ta roznice miedzy jednym Samsungiem, a drugim, bo wiem jaka jest kolosalna przepasc miedzy przesiadka z hdd na sdd,
a ze w nowym laptopie mam system na zwyklym hdd, to jego praca po prostu czesto muli przez dysk, wszystkie aplikacje sie gorzej i wolniej otwieraja niz na stacjonarnym gdzie mam wlasnie ssd.
Dlatego wiem, ze musze kupic drugiego Samsunga (kieszen na dysk juz mam) i to mnie nie ominie i jak roznica jest tylko w testach, to zostalabym z checia przy tym dysku co mam.

ropusz
06-03-2014, 00:56
Wymień w takim razie HDD w laptopie na SSD. Wiesz jaki masz interface do dysku? Jak wolny to może się okazać, że z wersji Pro i tak nie byłoby pożytku bo ograniczeniem będzie interface.

Mekano
06-03-2014, 01:14
ropusz nie wiem, chcialabym wlozyc go w kieszen, zamiast cd-romu. (zreszta juz dawno mialam go wymienic, ale czlowiek ma zawsze inne sprawy na glowie).
Samsung 840, jest nawet dosc tani, 75 €. a mi sie przypomnialo ja mam wersje 830, to nawet starsza niz obecne Samsungi.

ropusz
06-03-2014, 01:24
Jak chcesz mieć SSD i HDD w latopie to zrób tak aby system był postawiony na SSD. W przeciwnym razie nie odczujesz dużej różnicy.

Mekano
06-03-2014, 01:30
ropusz tak dokladnie chce zrobic. :) System nigdy nie powinien byc instalowany na zwyklych hdd, bo laptop dziala slamazarnie.

przem426
07-03-2014, 14:02
A jaka jest roznica? Warto wymienic Samsunga 840 na wersje PRO? Co sie zyska?

poza teoretyczną trwałością dysku (na korzyść Pro)

zapis / odczyt S840 -> 134 / 526 MB/s
zapis / odczyt S840Pro -> 522 / 558 MB/s
zapis / odczyt S840Pro w trybie Rapid -> 744 / 734 MB/s

dla porównania z talerzowcem

zapis / odczyt WD Black 2TB -> 139 / 135 MB/s

wyniki z samsung magician, dla mojego kompa (i7, dużo szybkiego ramu, kontroler sata3)
warto dopłacić do Pro (czy nawet Evo)

Pawel Pawlak
07-03-2014, 14:27
Tyle że w praktyce niewiele z tego wynika. Różnicę między hdd a SSD jest bardzo wyraźna, a różnica między tym 840 a 840pro jest trudna do zauważenia. Im wolniejszy komp tym trudniej będzie cokolwiek zauważyć. Oczywiście, jeśli będziemy chcieli kopiować z SSD na SSD840 to zauważymy różnicę, ale to promil czasu który spędzamy przy kompie, a poza tym żeby różnica była istotna, musimy kopiować naprawdę olbrzymie objętości.

Mekano
07-03-2014, 14:30
Zamowie drugiego Samsunga ale EVO. A co powiecie jeszcze o dyskach SanDisk SSD 128GB Sata3? Jak on wypada w porownaniu do Samsunga EVO?

Jacol
07-03-2014, 15:46
Pro używa lepszych i żywotniejszych kości MLC i oprócz lekko lepszej wydajności w testach, ma 5 lat gwarancji.
Evo używa kości TLC, które są mniej żywotne.

Oba dyski wystarczą spokojnie na 5-10 lat intensywnego używania.

Mekano
07-03-2014, 19:23
Bedzie ten EVO (juz zamowilam), wiec jeszcze pytanie, gdzie lepiej go wlozyc w laptopie, w miejsce zwyklego hdd, a zwykly hdd przestawic w miejsce cd-romu, czy dysk SSD z systemem, podpiac w miejsce cd-romu w odpowiedniej kieszeni?

GoOrange
07-03-2014, 19:41
poza teoretyczną trwałością dysku (na korzyść Pro)

zapis / odczyt S840 -> 134 / 526 MB/s
zapis / odczyt S840Pro -> 522 / 558 MB/s
zapis / odczyt S840Pro w trybie Rapid -> 744 / 734 MB/s

dla porównania z talerzowcem

zapis / odczyt WD Black 2TB -> 139 / 135 MB/s

wyniki z samsung magician, dla mojego kompa (i7, dużo szybkiego ramu, kontroler sata3)
warto dopłacić do Pro (czy nawet Evo)

Tak gwoli sprawiedliwości to dziś najszybsze domowe HDD Seagate osiągają 200 / 200. Żeby tylko jeszcze były mniej awaryjne...

Pawel Pawlak
07-03-2014, 19:46
ale efektywnie w środowisku desktopowym i tak są nieporównywalnie wolniejsze niż ten samsung840

GoOrange
07-03-2014, 20:06
ale efektywnie w środowisku desktopowym i tak są nieporównywalnie wolniejsze niż ten samsung840

Aaaa, no to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Dlatego w każdym moim kompie mam SSD :)

Borat1979
07-03-2014, 20:27
Tak gwoli sprawiedliwości to dziś najszybsze domowe HDD Seagate osiągają 200 / 200. Żeby tylko jeszcze były mniej awaryjne...
W normalnej pracy z komputerem ważniejszy jest czas dostępu do danych bo prędkość odczytu i zapisu większości zastosowań domowo-biurowych jest wystarczająca nawet w HDD. System operacyjny często odczytuje małe pliki z rożnych obszarów dysku. W takim SSD jest bezkonkurencyjny bo w HDD za przesuwanie głowic odczytujących i zapisujących dane odpowiada mechanika.

ropusz
08-03-2014, 00:51
Bedzie ten EVO (juz zamowilam), wiec jeszcze pytanie, gdzie lepiej go wlozyc w laptopie, w miejsce zwyklego hdd, a zwykly hdd przestawic w miejsce cd-romu, czy dysk SSD z systemem, podpiac w miejsce cd-romu w odpowiedniej kieszeni?

Lepiej go włożyć w miejsce starego. Jak zwykły przestawisz w miejsce CD-ROM to w razie czego jak będziesz chciała skorzystać z CD-ROM to wyjmiesz HDD a system cały czas będzie w środku na SSD.

Mekano
08-03-2014, 02:38
ropusz dzieki, zrobie tak jak napisales.. ale nie bede potrzebowac skorzystac z cd-romu, tak by moc przekladac hdd, by wlozyc cd-rom do srodka, mam fajna kieszen, taka, ze idealnie sie spasowala w miejsce cd-romu, a pozostala czesc z niej, sluzy mi jako obudowa zewnetrzna na cd-rom pod usb. :)

Jacol
08-03-2014, 09:36
SSD w miejsce starego, HDD zamiast cd romu w kieszonce z ebaya. Ze swooich laptopów wyciągnąłem od razu blu-raye gdyż od 3 lat jeszcze cd-romu nie wsadziłem. Wszystko teraz sciąga się na bieząco lub jest na pendrive'ach, kartach sd.

GoOrange
08-03-2014, 11:58
W normalnej pracy z komputerem ważniejszy jest czas dostępu do danych bo prędkość odczytu i zapisu większości zastosowań domowo-biurowych jest wystarczająca nawet w HDD. System operacyjny często odczytuje małe pliki z rożnych obszarów dysku. W takim SSD jest bezkonkurencyjny bo w HDD za przesuwanie głowic odczytujących i zapisujących dane odpowiada mechanika.

Przecież to jasne, obaj z kol. Pawłem sugerujecie że z mojej wypowiedzi wynika jakobym sądził że HDD są szybsze (w pracy o jakiej wszyscy myślimy), ja tylko poprawiłem kolegę że już od jakiegoś czasu są normalne, tanie dyski 200/200.

Sam SSD używam od czasów powodzi w Tajlandii jakoś pod koniec 2011 roku, cena HDD tak skoczyła że zaczęło się opłacać kupować SSD, a kto raz spróbuje... :)

Kurtz
08-03-2014, 14:53
Tylko, że podawanie prędkości liniowego odczytu danych z dysków nijak się ma do różnic w działaniu systemu operacyjnego i jest zagrywką w stylu marketingu. Jeżeli już, to powinno się podawać ilość IOPS.

Pawel Pawlak
08-03-2014, 16:08
Tylko, że podawanie prędkości liniowego odczytu danych z dysków nijak się ma do różnic w działaniu systemu operacyjnego i jest zagrywką w stylu marketingu. Jeżeli już, to powinno się podawać ilość IOPS.

a ta różni się pomiędzy nawet najszybszymi HDDkami a nawet najwolniejszymi SSD w stosunku 1:100 czy 1:200, czyli naprawdę trudno tego nie odczuć, natomiast między dyskami SSD już tylko nie więcej niż 1:2-1:3, co niby też możesz być odczuwalne, ale przy tak dużych szybkościach istotne znaczenie majką pozostałe parametry, do tego wydajność komputera itp. Zresztą potwierdzają to testy "w świecie rzeczywistym" które wykazują że różnica między SSDkami z skrajnych miejsc na liście wydajności nie różnią się ok. 10%.

A finansowo ? jeden z najszybszych SSD samsung 840pro 256GB kosztuje ok 780zł, a dopłacając 145zł można kupić cruciala M500 480GB - trochę wolniejszego, prawdopodobnie bardziej trwałego ale przede wszystkim 2x POJEMNIEJSZEGO. Do tego mającego systemy bezpieczeństwa których w samsung nie oferuje; Albo z niższej półki: samsung 840pro 128GB - cena ok. 470zł i crucial M500 250GB 450zł !!
W moim odczuci (praktycznym - bo montuję wszystkie te dyski w kompach) trzeba mieć spory gest żeby tak przepłacać za te max 10% (w praktyce mniej) wydajności samsunga 840PRO. A jeśli już bardzo nie chcemy mieć większej pojemności za troszkę większą (480GB) albo nawet niższa (250GB) cenę, to zapewne więcej zyska na szybkości nasz system, jeśli różnicę w cenie między tymi dyskami o takiej samej pojemności przeznaczymy np. na dodatkowy RAM.

ku6i
08-03-2014, 16:30
Paweł, czy Ty jesteś przedstawicielem Cruciala?

Pawel Pawlak
08-03-2014, 16:33
nie, choć może to tak wyglądać ;)

Edit:
jak prześledzisz moje wpisy, to doradzałem różne dyski. Od jakiegoś czasu jednak stale jest to cruciala ze względu na stosunek możliwości i pojemności do ceny. Wiem trochę więcej w temacie niż przeciętny, wypowiadający się tu forumowicz, dlatego służę widzą. Ale jak to w bywa demokracji i w internecie, 2 "ignorantów " ma większą siłę głosu niż jeden "specjalista" a do tego każdy woli mówić/pisać niż czytać (przecież na czytanie szkoda czasu) więc przestaję subskrybować ten watek - niczego się raczej tu nie dowiem a na dzielenie się widzą szkoda mojego czasu :)

edit:
Żebym był dobrze zrozumiany - nie tyczy się to nikogo konkretnego :)

ku6i
08-03-2014, 17:09
nie, choć może to tak wyglądać ;)

Edit:
jak prześledzisz moje wpisy, to doradzałem różne dyski. Od jakiegoś czasu jednak stale jest to cruciala ze względu na stosunek możliwości i pojemności do ceny. Wiem trochę więcej w temacie niż przeciętny, wypowiadający się tu forumowicz, dlatego służę widzą. Ale jak to w bywa demokracji i w internecie, 2 "ignorantów " ma większą siłę głosu niż jeden "specjalista" a do tego każdy woli mówić/pisać niż czytać (przecież na czytanie szkoda czasu) więc przestaję subskrybować ten watek - niczego się raczej tu nie dowiem a na dzielenie się widzą szkoda mojego czasu :)

edit:
Żebym był dobrze zrozumiany - nie tyczy się to nikogo konkretnego :)

Pawle, w kontekście ofert sprzedaży dysków Cruciala przesyłanych na PW ciężko jest mi pozostawić Twoją wypowiedź nt. "dzielenia się wiedzą" bez żadnego komentarza.

Pawel Pawlak
08-03-2014, 17:32
Tak się składa że sprzedaje i instaluje dyski wszystkich marek co w połączeniu z wiedzą teoretyczna pozwala mi założyć ze moja kompetencja w temacie jest znacznie powyżej przeciętnej. Doradzam zaś zgodnie z przekonaniem i właśnie ta wiedza. Sądząc po Twoim komentarzu, jest to dla Ciebie nie do pojęcia. Cóż, każdy sądzi po sobie.

ku6i
08-03-2014, 17:36
Nie to miałem na myśli i śmiem twierdzić, że Ty również jesteś tego świadom. Cóż, niech inni wyrobią sobie zdanie czytając nasze wypowiedzi. Miłego, słonecznego popołudnia życzę.

Bartek
08-03-2014, 18:28

Używam desktopa z tym dyskiem (wersja nowsza 521A wolniejsza-niestety) jako dysk systemowy a dysk na dane HDD 1TB WD, procesor i7 4770, system Win 8.1 uruchamia się od włączenia przycisku power dokładnie w 15 sekund łącznie z wpisaniem hasła. Jak dla mnie rewelacja po przesiadce z i5 z hdd to po prostu rakieta, programy uruchamiają się błyskawicznie, obróbka NEF_a z d800 w końcu stała się normalna i przyjemna.

GoOrange
08-03-2014, 19:53
Podobnie jak w Media Market polecają to, co dostają od kogoś kto im akurat zafundował integracyjną popijawę, czy lekarze, którzy przepisują konkretne medykamenty, o których i ich cudownych właściwościach dowiedzieli się na Malediwach...

Też nikogo konkretnego na myśli nie mam...

Pawel Pawlak
08-03-2014, 20:01
tak jak napisałem - każdy sądzi po sobie :)

Kurtz
08-03-2014, 23:36
Nie deprecjonowałbym opinii o dyskach kolegi Pawel Pawlak. Myślę, że jego wiedza jest sporo większa niż wiedza większości osób tutaj na forum.
Mnie również kilka osób pewnie identyfikuje z Lenovo albo Intelem...

Mekano
09-03-2014, 00:22
Transmisja danych:
Samsung Evo vs Crucial
odczyt 540 MB/s / Crucial: 500MB/s
zapis 410 MB/s / 130MB/s
odczyt (4KB) 35000 IOPS / 62,000 IOPS
zapis (4KB) 94000 IOPS / 35,000 IOPS

To sa dane z Internetu, pewnie i tak malo istotne dla przecietnego uzytkownika, ale.. zapis Samsunga 410 mb/s wyraznie jest lepsze od Cruciala.

ropusz
09-03-2014, 01:15
Pamiętam, jak kilka czy kilkanaście lat temu wszyscy mieli Caviary, Hitachi, Seagate'y i wchodził na rynek HDD Samsung. Opór materii był duży. Teraz jest pewnie jednym z lepszych producentów dysków. Podobnie może być z tym Crucialem - czas pokaże. Ja się sparzyłem na Seagate i więcej od nich dysku nie kupię. Na chwilę obecną jak będę kupował następnego SSD to jednak coś sprawdzonego czyli raczej Samsunga.

GoOrange
09-03-2014, 01:31
Samsung sprzedał ten biznes Seagate bodaj w 2011 roku. Pod koniec dyski tej firmy (bodaj F3), były całkiem, całkiem.

Rzeczywiście Seagate od jakiegoś czasu jest o wiele bardziej awaryjne od WD a do tego padnięte dyski od dawna wymieniają na naprawianie. WD chyba dopiero teraz wpadło na taki pomysł a i nie zawsze tak robią.

Mekano
09-03-2014, 01:40
GoOrange, tzn. mowisz ze WD jest od jakiegos czasu mniej awaryjne od Seagate? Troche milo jest mi to slyszec, jesli to prawda, a nie loteria..

stig
09-03-2014, 02:53
Ja, kiedy zacząłem od dysków twardych w ogóle (jeszcze czasy Amigi i oszałamiające 250 MB) zaufałem WDC. Jedyny dysk innego producenta jaki pojawił się w mojej stajni to był IBM Deskstar (a dokładnie sławetne „Death Star”), który oczywiście zdechł. Reszta – czyli wszystkie WDC poszła do następnych użytkowników, a kilkanaście już chyba, które zostało (nadal działających) wala się gdzieś po szufladach, bo aż grzechem byłoby wyrzucić tak wiernie działające urządzenia. Dyski były przeróżnej klasy i wydajności. Miałem różne Raptory (nawet teraz jeszcze, oprócz SSD na system i drugiego na Cache/Temp, na dane bieżące służy mi VelociRaptor), miałem też tanie Green'y (nie licząc oczywiście serii Blue, Black, czy starych, poprzednich generacji). Ostatnim razem przy składaniu kompa, jedynie ze względu na stosunek ceny do pojemności i dobre opinie – zaufałem dyskowi Seagate 3 TB (ST3000DM001). Dwie jego sztuki robią u mnie zamiennie jako archiwum. Czas pokaże, czy to chwilowe „skąpstwo” się opłaciło… :)

GoOrange
09-03-2014, 11:01
Ja, kiedy zacząłem od dysków twardych w ogóle (jeszcze czasy Amigi i oszałamiające 250 MB) zaufałem WDC. Jedyny dysk innego producenta jaki pojawił się w mojej stajni to był IBM Deskstar (a dokładnie sławetne „Death Star”), który oczywiście zdechł. Reszta – czyli wszystkie WDC poszła do następnych użytkowników, a kilkanaście już chyba, które zostało (nadal działających) wala się gdzieś po szufladach, bo aż grzechem byłoby wyrzucić tak wiernie działające urządzenia. Dyski były przeróżnej klasy i wydajności. Miałem różne Raptory (nawet teraz jeszcze, oprócz SSD na system i drugiego na Cache/Temp, na dane bieżące służy mi VelociRaptor), miałem też tanie Green'y (nie licząc oczywiście serii Blue, Black, czy starych, poprzednich generacji). Ostatnim razem przy składaniu kompa, jedynie ze względu na stosunek ceny do pojemności i dobre opinie – zaufałem dyskowi Seagate 3 TB (ST3000DM001). Dwie jego sztuki robią u mnie zamiennie jako archiwum. Czas pokaże, czy to chwilowe „skąpstwo” się opłaciło… :)

Miałem gdzieś link ze statystykami, wyglądało to naprawdę kiepsko dla Seagate ale nie wczytywałem się więc nie wiem czy był do końca obiektywny. Moje statystyki są mało obiektywne bo wkładamy niemal tylko WD.

Ja też mam też dwa identyczne Seagate, jeden w kompie, drugi w Seagate Central, oprócz tego jeden 1TB Certified Repair i któryś z tych w kompie dziwnie pracuje. RED-y pracują ciszej i spokojniej ale są wolniejsze i jednak sporo droższe.

MiQ27
09-03-2014, 17:35
Używam desktopa z tym dyskiem (wersja nowsza 521A wolniejsza-niestety)
Właśnie, V300 ostatnio się bardzo zepsuły. Piszą o tym w sieci i mówili też nam o tym w X-Komie, że ostatnio przybyło reklamacji.
http://www.dobreprogramy.pl/Polujesz-na-tani-SSD-Wystrzegaj-sie-Kingstona-SSDNow-V300,News,52754.html

Ale kolega ma wcześniejszą wersję w laptopie i ona też ma swoje wady - przede wszystkim spory pobór mocy przy starcie. Na obudowie pisze 5V 1A - http://bitcomputer.pl/userdata/gfx/beee1ed5df6cf1abc0f96ad5743368f7.jpg
Bywało, że przy pracy na baterii, komp zamiast się obudzić z uśpienia się resetował, bo prawdopodobnie przetwornica nie wyrabiała prądowo.

Ja kupiłem sobie GoodRama C50, zobaczymy jak się spisze...

Jacol
09-03-2014, 23:27
Właśnie, V300 ostatnio się bardzo zepsuły. Piszą o tym w sieci i mówili też nam o tym w X-Komie, że ostatnio przybyło reklamacji.
http://www.dobreprogramy.pl/Polujesz-na-tani-SSD-Wystrzegaj-sie-Kingstona-SSDNow-V300,News,52754.html

Ale kolega ma wcześniejszą wersję w laptopie i ona też ma swoje wady - przede wszystkim spory pobór mocy przy starcie. Na obudowie pisze 5V 1A - http://bitcomputer.pl/userdata/gfx/beee1ed5df6cf1abc0f96ad5743368f7.jpg
Bywało, że przy pracy na baterii, komp zamiast się obudzić z uśpienia się resetował, bo prawdopodobnie przetwornica nie wyrabiała prądowo.

Ja kupiłem sobie GoodRama C50, zobaczymy jak się spisze...

Co ty opowiadasz z tymi amperami - są ssd, które mająblisko 2A przy 5 voltach i wszystko działa normalnie w laptopach. Problemy z wybudzaniem są zwykle z powodu niedopracowanego biosu, firmware'u ssd lub sterowników w systemie.

ropusz
09-03-2014, 23:39
Ja to w HDD zwracałem uwagę aby pobór był poniżej 0.5A bo potem zawsze można użyć jako przenośny bez dodatkowego zasilania. Miałem kiedyś dysk z poborem prądu 0.6A i w jednych gniazdach USB działały bez dodatkowego zasilania a w innych nie.

MiQ27
09-03-2014, 23:42
W takiej sytuacji problem byłby zawsze, a był tylko na baterii i tylko po dłuższym czasie uśpienia. Więc jak widać w niektórych laptopach działają, a w innych "działają".

sokolnik
10-03-2014, 00:24
Czy dysk
Samsung 120GB SSD840 SATAIII MZ-7TE120BW EVO 7mm 2.5'' w cenie 325 (bez przesyłki)
jest dobrym wyborem? Powoli kompletuję PC.
Prawdopodobnie na początek będzie pełnił rolę dysku systemowego a z biegiem czasu (gdy dokupię 256gb) będzie dyskiem na aktualnie obrabiane NEFy.

Samsung 250GB SSD840 SATAIII MZ-7TE250BW 7mm EVO 2.5'' za 615 zł bez przesyłki.

velaskez
10-03-2014, 09:12
Sokolnik, za tyle mozna wersje EVO kupic.

sokolnik
10-03-2014, 09:56
Z opisu wynika ze oba dyski to EVO. Chodzi o inne EVO?

Kurtz
10-03-2014, 10:29
@ropusz
Pamiętaj, że USB to standardowo 500mA. Pociągnięcie czegokolwiek więcej może spalić kontroler ( w duzym przybliżeniu ).

Sapphiron
10-03-2014, 12:58
Czy dysk
Samsung 120GB SSD840 SATAIII MZ-7TE120BW EVO 7mm 2.5'' w cenie 325 (bez przesyłki)
Prawdopodobnie na początek będzie pełnił rolę dysku systemowego a z biegiem czasu (gdy dokupię 256gb) będzie dyskiem na aktualnie obrabiane NEFy.

Podepnę się pod pytanie bo też myślałem o tym dysku pod system win7 w stacji.

ropusz
10-03-2014, 17:24
@ropusz
Pamiętaj, że USB to standardowo 500mA. Pociągnięcie czegokolwiek więcej może spalić kontroler ( w duzym przybliżeniu ).

Dysk o większym poborze po prostu nie ruszy bez dodatkowego zasilania.

velaskez
10-03-2014, 21:15
Z opisu wynika ze oba dyski to EVO. Chodzi o inne EVO?

A sorki, nie doczytałem :mrgreen: Ja za swojego dałem bodajże 629,-, więc cena spoko. (250GB)

Podepnę się pod pytanie bo też myślałem o tym dysku pod system win7 w stacji.

A co chcesz wiedzieć? U mnie taki siedzi, teraz się zastanawiam nad drugim ;)

Jacol
10-03-2014, 23:33
Czy dysk

Dobry wybór w tej cenie, aktualnie najtaniej do kupienia za 318 zł w Saturionie.

Sapphiron
10-03-2014, 23:35
A co chcesz wiedzieć? U mnie taki siedzi, teraz się zastanawiam nad drugim ;)

chciałem się dowiedzieć jak toto się sprawuje... bo mój Kingston dogorywuje :(

GoOrange
11-03-2014, 00:21
Dobry wybór w tej cenie, aktualnie najtaniej do kupienia za 318 zł w Saturionie.

Mie ma już Saturiona, jest Salurion... ;) Temat na inną rozmowę.

Sapphiron
11-03-2014, 00:45
ja zamówiłem sobie dwa na Morele ;) jeden do stacji drugi do lapka ;)

Hektor
11-03-2014, 09:08
@ropusz

To jest bardzo duże "przybliżenie". Mniej więcej takie, jak to, że od wsadzenia gwoździa do gniazdka, wybuchnie elektrownia.

Kurtz
11-03-2014, 10:41
To jest bardzo duże "przybliżenie". Mniej więcej takie, jak to, że od wsadzenia gwoździa do gniazdka, wybuchnie elektrownia.

Zwarcie na krótko pinów w USB dawało taki efekt w niektórych płytach, więc nie jest to aż tak absurdalne. Chyba, że Twój gwóźdź jest atomowy...

Hektor
11-03-2014, 10:44
Zwarcie na krótko pinów w USB dawało taki efekt w niektórych płytach, więc nie jest to aż tak absurdalne. Chyba, że Twój gwóźdź jest atomowy...

Rany, ale podpięcie sprawnego urządzenia to nie jest zwarcie. Litości...

Kurtz
11-03-2014, 10:49
Napisałem, o pociągnięciu większego prądu, a przy zwarciu pinów popłynie taki prąd na jaki sprzęt pozwoli. Mi się nie zdarzyło spalić USB jeszcze, ale wiem, że takie rzeczy się zdarzały, przy źle zaprojektowanych urządzeniach / płytach głównych.

Hektor
12-03-2014, 08:52
Napisałem, o pociągnięciu większego prądu, a przy zwarciu pinów popłynie taki prąd na jaki sprzęt pozwoli. Mi się nie zdarzyło spalić USB jeszcze, ale wiem, że takie rzeczy się zdarzały, przy źle zaprojektowanych urządzeniach / płytach głównych.

Źle zaprojektowane urządzenie USB lub płyta może także porazić prądem, spowodować pożar lub odwrócić szczęście w kartach, ale nie o tym była tutaj mowa! Chodzi o przekroczenie o 100 mA prądu odbiornika, przed którą to sytuacją interfejs w standardzie ma zabezpieczenie.
Nie brnij już dalej.

Kurtz
12-03-2014, 13:10
Źle zaprojektowane urządzenie USB lub płyta może także porazić prądem, spowodować pożar lub odwrócić szczęście w kartach, ale nie o tym była tutaj mowa! Chodzi o przekroczenie o 100 mA prądu odbiornika, przed którą to sytuacją interfejs w standardzie ma zabezpieczenie.
Nie brnij już dalej.

Starasz się sprowadzić wszystko do absurdu. Mój post był bardzo ogólny, chodziło mi o przypomnienie, aby nie podłączać pod USB urządzeń które są niezgodne ze standardem. Nie wszystkie płyty miały zabezpieczenia na USB, przed pociągnięciem większego prądu i zdarzało się, że odbiorniki które mogły pociągnąć np 1A powodowały uszkodzenie portu/kontrolera USB. Nie zgadzasz się z tym, czy dokładniej o co Ci chodzi?

Możesz się merytorycznie odnieść do tego jaka jest specyfikacja, co może się stać kiedy podepniemy urządzenie które potrzebuje 2A, etc, skoro masz w tej kwestii większą wiedzę? Ja od dawna nie interesowałem się tematem, bo praktycznie nie używam większych urządzeń USB, ale zapadło mi w pamięć, żeby nie podpinać pod USB urządzeń z dużym poborem prądu.

ropusz
12-03-2014, 14:52
Ja podłączałem różne dyski do portu USB i jak potrzebowały za dużo prądu to po prostu nie startowały i nic mi się nie spaliło.

MiQ27
12-03-2014, 22:33
Port USB 1.x/2.0 powinien mieć ograniczenie prądowe i nie dać więcej niż ~500mA. USB 3.0 oidp jest bardziej wydajne prądowo (900mA ?)
Niektóre płyty mają bezpieczniki, obecnie pewnie "resetowalne" polimerowe PTC. Takie coś się nawet przy zwarciu portu "przepali" czyli mocno zwiększy oporność, po ostygnięciu wraca do stanu przewodzenia.
Więc zasadniczo jest jak pisał kol. ropusz - jak się podepnie np. dysk z prądem rozruchowym np. 800mA pod USB2.0, to on zwykle po prostu nie da rady się rozkręcić i tyle.

Hektor
13-03-2014, 09:27
Port USB 1.x/2.0 powinien mieć ograniczenie prądowe i nie dać więcej niż ~500mA. USB 3.0 oidp jest bardziej wydajne prądowo (900mA ?)
Niektóre płyty mają bezpieczniki, obecnie pewnie "resetowalne" polimerowe PTC. Takie coś się nawet przy zwarciu portu "przepali" czyli mocno zwiększy oporność, po ostygnięciu wraca do stanu przewodzenia.
Więc zasadniczo jest jak pisał kol. ropusz - jak się podepnie np. dysk z prądem rozruchowym np. 800mA pod USB2.0, to on zwykle po prostu nie da rady się rozkręcić i tyle.

Kurtz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=50260), potrzebujesz jeszcze jakichkolwiek wyjaśnień?
Nie znam i nie sądzę aby na rynek wypuszczona została jakakolwiek płyta główna bez zabezpieczeń prądowych na liniach USB. Jej żywot byłby krótki.
To tyle w tym temacie.

sokolnik
16-03-2014, 21:24
Muszę kupić w tym tygodniu dysk SSD. Reszta podzespołów zamówiona. Brakuje SSD na system 250gb.
Na początku zastanawiałem się nad Crucial 240gb (http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m500-240-gb-sata3-2-5-500-250-mb-s-7mm-9-5mm-adapter-ct240m500ssd1-571323/) ale zauważyłem:
Szybkość zapisu [MB/s]: 250
Szybkość odczytu [MB/s]: 500

Poszukałem i znalazłem Samsunga 250gb (http://proline.pl/?p=MZ-7TE250BW) a tam:
Prędkość odczytu 540 MB/s
Prędkość zapisu 520 MB/s

Czy warto dopłacić ok 120 zł więcej do Samsunga?
Płyta główna Gigabyte (http://proline.pl/?p=GA-Z87X-UD3H)

Ark
16-03-2014, 22:05
@sokolnik, może ten test trochę Ci pomoże w podjęciu decyzji ;-)
www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_crucial_m500_konkurencja_dla_kings ton_v300

Wysłane za pomocą Tapatalk 2

sokolnik
16-03-2014, 22:12
Crucial wypada najlepiej jeśli chodzi o stosunek ceny do pojemności. Dlatego mocno się nad nim zastanawiam. Jednak specjalistą nie jestem i pytam forumowiczów, co myślą o tych SSD.

jo44
16-03-2014, 22:50
Crucial wypada najlepiej jeśli chodzi o stosunek ceny do pojemności. Dlatego mocno się nad nim zastanawiam. Jednak specjalistą nie jestem i pytam forumowiczów, co myślą o tych SSD.
Ja też się na tym nie znam, ale ta oferta jest chyba ciekawa: http://allegro.pl/tylko-przez-5-dni-crucial-240gb-m500-nowy-i4052780719.html ?

Jacol
16-03-2014, 23:56
Crucial w tej cenie to najlepszy wybór, bo alternatywy nie ma jesli chodzić i cenę za GB powierzchni.
Osobiście wolałbym cośmniejszego acz szybszego, np. Plextor M5S.

Należy sięwystrzegać natomiast Kingstona V300 bo nowa seria jest oznaczona tak samo, a o połowę wolniejsza bo ma pamięci asynchroniczne. Ostatnio kupowałem go koleżance i Kingston zrobił mnie w konia i mam już wolniejszy egzemplarz. Wyniki są paskudne.

sokolnik
17-03-2014, 00:02
Ja szukam SSD na system. A na system chyba nie warto brać 120gb? Podobno to za mało. Nie chce kupować Samsunga 256gb za 600 zł skoro mogę wydać 450 a zaoszczędzone pieniądze wydać na 2gą kość Ram. No nie wiem, może źle myślę?
Jako 2gi dysk SSD kupię Samsunga 120gb na bieżące pliki (obrabiane nef itp)

Andrzej1974
17-03-2014, 00:33
Ja szukam SSD na system. A na system chyba nie warto brać 120gb? Podobno to za mało.

W zupełności wystarczy 120-ka. Nie tylko na SO.

sokolnik
17-03-2014, 01:09
W zupełności wystarczy 120-ka. Nie tylko na SO.

Czytałem że do optymalnej pracy dysku SSD trzeba zostawić mu 50% wolnego miejsca. To prawda?
Zresztą, opłaca się brać Cruciala 240gb za 450 zł :)

Kurtz
17-03-2014, 01:51
Myślę, że 50% to przesada. 20% wygląda mi na sensowniejszą opcję.

TOP67
17-03-2014, 08:23
Nie wiem, co wy tam instalujecie. Mi system zajmuje 50GB przed okresowym czyszczeniem. 120GB na system i swap w zupełności wystarczy.

sokolnik
17-03-2014, 10:40
Teraz kupię tego Cruciala 240gb - na system i programy. Wystarczy też trochę GB na obróbkę plików.
A później kupię 128gb na system a Crucial będzie dyskiem nr 2.

Sapphiron
17-03-2014, 10:57
Nie wiem, co wy tam instalujecie. Mi system zajmuje 50GB przed okresowym czyszczeniem. 120GB na system i swap w zupełności wystarczy.

Ja miałem przez długi czas Kingstona 90GB i miałem wolnego 25-30GB. A miałem na nim Win7Pro z PSem, przeglądarkami, programami do wideo itp itd.

Ale myślę że ludzie którzy mają np LR narzekają że mało bo im biblioteka zżera dużo ;)

Andrzej1974
17-03-2014, 13:15
120 GB w zupełności wystarczy i to ie tylko na system. Sam system np. Windows 8.1 (http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/system-requirements) (wer. 64-bitowa) zajmuje ok 20GB miejsca na SSD. Poza tym plik wymiany można sobie darować jak się ma te 8 czy 16 GB RAM-u i używa dysku SSD (tutaj (http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd_jak_usprawnic_i_przyspieszyc_prace_dy sku_ssd) jest poradnik jak to zrobić ;-)).

siona
17-03-2014, 13:18
Ja miałem przez długi czas Kingstona 90GB i miałem wolnego 25-30GB. A miałem na nim Win7Pro z PSem, przeglądarkami, programami do wideo itp itd.

Ale myślę że ludzie którzy mają np LR narzekają że mało bo im biblioteka zżera dużo ;)

Miałem 80 GB Intela i gdyby nie poczta, której mam prawie 20 GB to by mi starczał na system i programy łącznie z hiberfilem. U mnie było jeszcze 25 GB wolnego. Dysk jest teraz u kolegi na forum i ma się dobrze.

sokolnik
17-03-2014, 23:04
znalazłem taką aukcję SAMSUNG 840 EVO 250GB (http://allegro.pl/cena-przez-5-dni-samsung-840-evo-250gb-nowy-i4048906897.html) i teraz nie wiem.
Mogę kupić w Olsztynie za 465 zł lub w internecie za cenę podobną (z przesyłką).
Lub kupić tego super SAMSUNGA za 100-120 zł więcej. Warto?
Ostatnia rzecz jaka brakuje kupić. Trochę komentarze kiepskie :/

Mekano
18-03-2014, 00:17
a ja mam pytanie dlaczego nowe dyski Samsunga 840 EVO, sa wykastrowane z 8gb? Moze juz bylo o tym?

Kurtz
18-03-2014, 01:50
Ale co to znaczy "wykastrowane z 8gb" ? Mają 120GB pojemności i tyle.

Mekano
18-03-2014, 02:02
Tak, oba sa 120GB. ale przykladowo stary 830 ma pojemnosc 119GB, a EVO ma 111GB, wiec gdzie sa te wykastrowane klastry? W zarzadzaniu w dyskach tyle pokazuje.

TOP67
18-03-2014, 02:05
Giga = 1000000000
120GB=120000000000 Bajtów
120.000.000.000/1024/1024/1024=111,76 GiB

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gigabajt

Mekano
18-03-2014, 02:11
TOP67, sliczne dzieki, to juz sie wyjasnilo skad.. mialam dowod na drugi dysk Samsunga taki sam, dlatego zaczelo mnie to zastanawiac, bo 830 jednak pokazuje o te pare GB wiecej, a jak wiadomo 120GB dysk, wiec kazde 1GB sie liczy.

KaarooL
18-03-2014, 05:58
Na siódemkę spokojnie styka 60gb, nawet jak już nieco urośnie. Co innego jeśli ktoś składuje maile albo gry na tej samej partycji...

Nie wiem czy pisano tu o tym, ale najlepiej unikać dysków z kontrolerem sandforce - różnie z tym wynalazkiem bywało w ostatnich latach. Osobiście polecam SSD Crucial i SanDisk - tylko te.