Zobacz pełną wersję : Wszystko o... SSD
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
sokolnik
11-01-2017, 20:25
Na co ? Na SSD 250 GB ?
Win 10 po pół roku to ponad 100GB na partycji systemowej.
Dowolny program graficzny zeżre połowę reszty.
W czasach gdy karta SD ma pojemność 64GB to o czym mowa ?
Gdy dostępne będą SSD rzędu 1TB albo co najmniej 500GB w rozsądnej cenie, może wtedy tak.
Nie neguję, że SSD są dobre. Nawet powiem, że bardzo dobre.
Na system, na dodatkowy dysk, albo dwa i więcej.
Tylko jak to upchać w laptopie ?
Mam Cruciala M500 240gb - Tydzień temu robiłem formata i wgrałem WIN10 - system pokazuje 223 gb pojemności - 40 gb zajęte na WIN10 64 bit + aktualizacje pobrane oraz programy najpotrzebniejsze minimum oraz graficzne - 182 gb wolnego.
3/4 dysku wolne.
Mam go od 3 lat i nigdy nie zbliżyłem się do połowy albo może lekko połowę przekroczyłem. Jak kopiowałem na pulpit bieżące pliki NEF to zapełniałem dysk na poziomie 3/4.
SSD potrzebny o pojemności 1 TB ? Cała masa ludzi dobrze sobie radzi na 250 gb a nawet 120 gb kupują i się cieszą :) a o 500 nawet nie myślą.
Mam go od 3 lat i nigdy nie zbliżyłem się do połowy albo może lekko połowę przekroczyłem.
Jako jedyny dysk w komputerze?
win10, cały pakiet adobe i masa innego softu, sa też dwie gry co zajmują 18GB, na dysku 128GB mam 45GB wolne, magazyn na na hdd, a win10 od bety i przedpremierowej pełnej wersji, nie widze sensu póki co zakupu większego dysku, magazyn przydaje się.
Nowa instalacja byłaby przy kolejnych nowych windowsach ale tych nie będzie, więc system będę stawiał od zera dopiero przy zmianie dysku na PCIe NVMe i wtedy pewnie ~250GB kupię.
Ja preferuję starą szkołę... Osobny dysk na system i programy, drugi na dane, trzeci na archiwum (zdublowany, rzecz jasna). Tyle, że ja mam obudowę medium tower. ;)
Dwa pierwsze SSD (w tym NVMe M.2 Samsunga na system), a archiwum na talerzowych 4 GB.
nikoniarz
11-01-2017, 21:27
Na co ? Na SSD 250 GB ?
Win 10 po pół roku to ponad 100GB na partycji systemowej.
Dowolny program graficzny zeżre połowę reszty.
To ja od kilku lat mam jakieś "zepsute" systemy i programy bo nijak się to u mnie nie przekłada...
Nie neguję, że SSD są dobre. Nawet powiem, że bardzo dobre.
Na system, na dodatkowy dysk, albo dwa i więcej.
Tylko jak to upchać w laptopie ?
Noszenie zewnętrznego magazynu nie wchodzi w grę? Albo drugi dysk zamiast kieszeni napędu? Ja wiem, że najlepiej mieć milion tera w nośniku wielkości łebka od szpilki i cenie około 35-38 zł za sztukę, ale dostępne obecnie rozwiązania są całkiem okej...
Ja preferuję starą szkołę... Osobny dysk na system i programy, drugi na dane, trzeci na archiwum (zdublowany, rzecz jasna). Tyle, że ja mam obudowę medium tower. ;)
Dwa pierwsze SSD (w tym NVMe M.2 Samsunga na system), a archiwum na talerzowych 4 GB.
I ja również korzystam od jakiegoś czasu z takich rozwiązań. Problem mogą mieć osoby praktykujące szeroko pojęte zbieractwo jak np. ściąganie wszystkiego z sieci, kolekcjonowanie wszystkich filmów, czy też trzymanie 1000 nefów z każdego zlecenia. No ale na choroby są inne rozwiązania...
sokolnik
11-01-2017, 21:57
Jako jedyny dysk w komputerze?
Mam nadzieję że nie pytasz się mnie poważnie... OK, odpowiem:
Od początku w PC mam 2 dyski:
SSD 240 GB - system, programy, bieżące pliki
HDD 1 TB - magazyn na całą resztę. Obecnie połowa wolna.
+ 2 dyski zewnętrzne po 1 TB, jako backup na zdjęcia. Leżą na półce.
Jestem zabezpieczony :)
Hmm to bardzo podobnie do mnie, bo u mnie to
SSD 500 GB system, programy i moje pliki
SSHD 1 TB na archiwum i bzdety
+ 2 dyski zewnętrzne po 2 TB na archiwa i foty itp.
Powoli kończy mi się zapas więc pewnie będę musiał z czasem dokupić jeden dodatkowy 2 TB, ale wracając do systemowego dysku SSD to ja wybrałem 500 GB bo dla takiego dysku dobrze mieć trochę oddechu i nie zapychać go po brzegi.
Chyba, że ktoś ci złoży w domu wizytę...
sokolnik
11-01-2017, 22:33
Chyba, że ktoś ci złoży w domu wizytę...
Chyba że meteoryt spadnie na budynek...
Ludzie nie dajmy się zwariować. Aby mnie nie zabili tylko za aparat.
Czyli co? Trzymać dyski w różnych mieszkaniach? Wiem... zawiozę do rodziców. Extra rozwiązanie.
Albo wyślę wszystko w chmurę... jakieś 4Tb danych.
Albo wszytko wydrukować haha, tylko pożar by mógł to strawić
Czyli co? Trzymać dyski w różnych mieszkaniach? Wiem... zawiozę do rodziców. Extra rozwiązanie.
No to nie jest śmieszne ;)
Ja miałem włamanie, zniknął laptop i dysk do backupu który leżał na biurku.
Na szczęście drugi dysk do backupu miałem w szafie.
Dysk zewnętrzy jest po to by go schować jak nie jest używany, szczególnie jak robi za backup, ale każdy robi jak uważa.
sokolnik
11-01-2017, 23:23
Wiem że wszystko może się zdarzyć ale od złodzieja w domu trudno się bronić. Życie.
Kradzież, pożar, wybuch gazu, zalanie.
Czyli co? Trzymać dyski w różnych mieszkaniach?
W różnych lokalizacjach. Czy to mieszkania, magazyny czy skrytka bankowa.
sokolnik
12-01-2017, 00:09
Ludzie dajcie spokój może odrazu w bunkrze ?
Ale o co Ci chodzi? To tylko kwestia tego jak cenisz swoje dane.
sokolnik
12-01-2017, 00:21
Bardzo :-) tak że trzymam wszystko w jednym pokoju.
Jest to pomysł z tą chmurą. Osobiście właśnie tak zrobiłem. Ponad 4Tb.
Pawel Pawlak
12-01-2017, 01:23
Ja bym wysłał w chmurę, tylko na razie nie mam szans na łącze które by na to pozwalało :/
Próbowałem dwa razy z tą chmurą. Za pierwszym razem miałem złącze ADSL i po dwóch dnia ładowania wziąłem kalkulator i doliczyłem się, ze operacja będzie trwała ze dwa lata. Dałem spokój :mrgreen:
Teraz podłączyli mi światłowód i trwało to tydzień (non stop).
Teraz podłączyli mi światłowód i trwało to tydzień (non stop).A w razie problemów firmy, zniknie w ułamku sekundy.
Nigdy nie zaufam w 100% czemuś, nad czym nie mam żadnej kontroli. Żeby nie było, że żyję jak w średniowieczu -- także korzystam z chmury, ale jako drugiej kopii i tylko bieżących (niezarchiwizowanych) projektów / sesji. Normalnie leżą na dysku roboczym, ich kopia w katalogu tymczasowym dysku archiwum, i druga kopia właśnie w chmurze.
Zdaje sobie z tego oczywiście sprawę, że (każda) firma może wyparować. Kopia "w chmurze", to tylko dodatkowe zabezpieczenie uzupełniające archiwa na różnych twardych dyskach.
Pawel Pawlak
12-01-2017, 14:17
Stig, ja nie chciałbym traktować chmury jako jedyne zabezpieczenie materiału. Ale jako drugie - to poza moją lokalizacją. jeśli za 12$/rok mogę mieć nieograniczony przestrzenią i transferem backup, z dostępem z dowolnego miejsca gdzie jest internet, to wydaje mi się ot na tyle atrakcyjne, że właśnie jedyne co mnie ogranicza to brak światłowodu. Na łączu które mam też w optymalnych warunkach wysyłabym dane przez jakieś 8miesięcy non/stop (a poza tym szybko zjadłbym teoretycznie nielimitowany transfer)
Mam nadzieję że nie pytasz się mnie poważnie...
Ciebie i poważnie. Nie wiem czy doczytałeś, ale była mowa o laptopie. Rzadko kiedy jest tam miejsce na więcej niż jeden dysk.
sokolnik
12-01-2017, 14:49
Ale ja nie mam Laptopa :)
Ale ja nie mam Laptopa :)
Ale rozwiązujemy tu nie twój problem, lecz frogi'ego.
Mnie też 250 GB SSD wystarcza, ale mam oprócz tego chyba ze 3 TB na zwykłych dyskach.
Ciekawe kiedy doczekamy się systemowego narzędzia pozwalającego instalować wszystko na partycji innej niż systemowa bez bawienia się w linkowanie itp.
Zawsze można mieć swoją chmurę na swoim dysku NAS z dostępem w sieci lokalnej jak i zdalnie.
... jeśli za 12$/rok mogę mieć nieograniczony przestrzenią i transferem backup, z dostępem z dowolnego miejsca gdzie jest internet, to wydaje mi się ot na tyle atrakcyjne, że właśnie jedyne co mnie ogranicza to brak światłowodu. Na łączu które mam też w optymalnych warunkach wysyłabym dane przez jakieś 8miesięcy non/stop (a poza tym szybko zjadłbym teoretycznie nielimitowany transfer)
Wybór dostawcy tego typu usług, mówię o chmurze, nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać, a sam fakt posiadania złącza optycznego może nie wystarczać.
Istotne jest, gdzie fizycznie znajdują się serwery i jaka w połączeniu z nimi jest rzeczywista przepustowość (naturalnie w obydwu kierunkach). Warto tez sprawdzić ile plików można przesyłać równocześnie i jaka jest maksymalna akceptowalna wielkość pliku. Niektórzy proponują tez rozmaitego typu opłaty jeżeli chce się swoje pliki odzyskać.
Dobrze jest moc po prostu móc sprawdzić jak rzeczywiście działa taki serwis zanim się za niego zapłaci.
Pawel Pawlak
12-01-2017, 23:07
Zawsze można mieć swoją chmurę na swoim dysku NAS z dostępem w sieci lokalnej jak i zdalnie.
To mam. Ale nie załatwia to sprawy zewnętrznego backupu. To własnie mój NAS miał się kopiować na zewnętrzną chmurę.
Wybór dostawcy tego typu usług, mówię o chmurze, nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać, a sam fakt posiadania złącza optycznego może nie wystarczać.
Istotne jest, gdzie fizycznie znajdują się serwery i jaka w połączeniu z nimi jest rzeczywista przepustowość (naturalnie w obydwu kierunkach). Warto tez sprawdzić ile plików można przesyłać równocześnie i jaka jest maksymalna akceptowalna wielkość pliku. Niektórzy proponują tez rozmaitego typu opłaty jeżeli chce się swoje pliki odzyskać.
Dobrze jest moc po prostu móc sprawdzić jak rzeczywiście działa taki serwis zanim się za niego zapłaci.
będę szukał optymalnej wersji jak będę miał łącze :)
Jak rozważałem to rozwiązanie to brałem pod uwagę amazon nie pamiętam dokładnie jak się nazywał, ale to było nielimitowana przestrzeń na zdjęcia w dowolnym formacie za 12$ rocznie. Nie wiem czy nadal ta oferta funkcjonuje ?
Porównywałem (na papierze) chyba wszystko , co jest u mnie dostępne w tej materii. O darmowych "chmurkach" z 5Gb nie wspominam, bo to jest dla mnie za mało. Przetestowałem praktycznie HUBIC - dałem spokój, gdyż działał zbyt wolno. Skończyło się na Amazon Drive. Kosztuje to u mnie 70E na rok, nieograniczone archiwum, wszystkie typy plików. Widziałem, ze jest ta sama oferta za 60USD/rok, ale nie mam do niej dostępu.
A w razie problemów firmy, zniknie w ułamku sekundy.
Nigdy nie zaufam w 100% czemuś, nad czym nie mam żadnej kontroli. Żeby nie było, że żyję jak w średniowieczu -- także korzystam z chmury, ale jako drugiej kopii i tylko bieżących (niezarchiwizowanych) projektów / sesji. Normalnie leżą na dysku roboczym, ich kopia w katalogu tymczasowym dysku archiwum, i druga kopia właśnie w chmurze.
I to bardzo mądre podejście.
Przypominam, że nie raz już się zdarzyło, że ludzie jakieś pliki z "chmury" ( czyli z czego ? To termin marketingowy, nie techniczny ) znikły.
Ciebie i poważnie. Nie wiem czy doczytałeś, ale była mowa o laptopie. Rzadko kiedy jest tam miejsce na więcej niż jeden dysk.
Rzadko? Laptopy z wbudowanym złączem M2 + SATA, ew. kieszeń na dysk zamiast napędu optycznego to nie są jakieś rzadko spotykane przypadki. Np. nie widziałem chyba żadnego ThinkPada z przyzwoitej serii (X, T, W) na przestrzeni ostatnich kilku lat, który nie pozwalałby na podpięcie dwóch dysków wewnątrz równocześnie.
ja mam 256gb samsunga evo, po ponad roku w lapie prędkości dalej prawie pod 500 mega/s dysk na sata nie m2
nikoniarz
13-01-2017, 20:40
ew. kieszeń na dysk zamiast napędu optycznego to nie są jakieś rzadko spotykane przypadki
Pisałem o tym wcześniej ale zostało to dyskretnie pominięte i nikt się nie odniósł do tego faktu. Ale zapewne zaraz będzie, że tracimy napęd...
Napęd optyczny aktualnie jest tak samo przydatny jak kaseciak, więc praktycznie każdy laptop może uzyskać niezłego kopa dzięki dyskowi ssd.
sokolnik
13-01-2017, 20:51
Pisałem o tym wcześniej ale zostało to dyskretnie pominięte i nikt się nie odniósł do tego faktu. Ale zapewne zaraz będzie, że tracimy napęd...
Napęd optyczny aktualnie jest tak samo przydatny jak kaseciak, więc praktycznie każdy laptop może uzyskać niezłego kopa dzięki dyskowi ssd.
W swoim PC mam DVD, raczej nagrywam płyty niż odczytuje płyty ale... w PC to co innego, jest dużo miejsca :)
GreatVito
14-01-2017, 02:31
Rzadko? Laptopy z wbudowanym złączem M2 + SATA, ew. kieszeń na dysk zamiast napędu optycznego to nie są jakieś rzadko spotykane przypadki. Np. nie widziałem chyba żadnego ThinkPada z przyzwoitej serii (X, T, W) na przestrzeni ostatnich kilku lat, który nie pozwalałby na podpięcie dwóch dysków wewnątrz równocześnie.
Kiedyś były mSATA popularne ale wyparły je całkiem M.2 (https://www.forum.nieidealny.pl/topic/930-z%C5%82%C4%85cze-m2-dla-dysk%C3%B3w-ssd/)
Aktualnie są w sprzedaży 3 typy zależnie od transferu maksymalnego i przepustowości IOPS
◦ SATA AHCI
◦ PCIe AHCI
◦ PCIe NVMe
W ostateczności wymontowany napęd można włożyć do obudowy USB. Jak raz do roku będzie potrzebny to będzie dostępny :)
Uff w końcu przebrnąłem przez ten malutki wątek :D
Po jego przeczytaniu stwierdzam, że kupię dysk ssd crucial. Tyle tylko, że mam mały dylemat, ponieważ nie wiem, którą wersję wybrać mx100, mx200 czy może mx300? Mógłby ktoś podpowiedzieć?
Zastanawiam się też czy 275 GB wystarczy, a może jednak warto dołożyć do wersji 525GB? Używałbym go standardowo tj. system, programy, ze dwie gry, obróbka w Capture nx, ACR, Ps, tymczasowe zdjęcia z pojedynczych sesji dopóki nie obrobię. Do magazynowania reszty mam dwa zewnętrzne dyski.
I ostatnie pytanie: da radę wrzucić ten dysk do maca mini late 2012?
Bierz najnowszą wersję czyli crucial MX300, dobra opcja to też goodram iridium pro bo jest na kościach MLC, które mają ciut mniejszą wydajność ale warto bo niezawodność dużo dużo lepsza, cenowo wychodzi bardzo dobrze.
Mi wystarcza 128GB, więc uważam że 256-275GB będzie ok ale jak masz kasę to bierz większy.
Na macu nie znam się, wiec czekaj jak coś napisze ktoś inny.
Dzięki za odpowiedź ;) Poczekam jeszcze na wypowiedź kogoś kto ma wiedzę na temat współpracy tych dysków z mackiem. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie wszystkie chętnie współpracują.
GreatVito
16-01-2017, 16:07
Nie jestem pewien ale do MAC-a to nie podejdzie raczej !
Uff w końcu przebrnąłem przez ten malutki wątek :D
Po jego przeczytaniu stwierdzam, że kupię dysk ssd crucial. Tyle tylko, że mam mały dylemat, ponieważ nie wiem, którą wersję wybrać mx100, mx200 czy może mx300? Mógłby ktoś podpowiedzieć?
Zastanawiam się też czy 275 GB wystarczy, a może jednak warto dołożyć do wersji 525GB? Używałbym go standardowo tj. system, programy, ze dwie gry, obróbka w Capture nx, ACR, Ps, tymczasowe zdjęcia z pojedynczych sesji dopóki nie obrobię. Do magazynowania reszty mam dwa zewnętrzne dyski.
I ostatnie pytanie: da radę wrzucić ten dysk do maca mini late 2012?
http://guides.crucial.com/Guide/Mac+Mini+Late+2012+SSD+Installation/637
Dzięki Pawel92 za link. Z tego wynika ze crucial podejdzie pod maca ;)
Tak jak mówiłem szykuje się do kupienia cruciala. Mam nadzieję, że mx300 to dobry wybór
Jest czterech największych producentów pamięci do dysków SSD, micron/intel, toshiba/sandisk, samsung i hynix.
Tak jak ci napisałem crucial MX300 to bardzo dobry dysk mimo że na pamięciach TLC, producentem dysku jest micron, a wart uwagi jest goodram iridium pro bo jest kościach micron MLC czyli ta sama firma co robi crucial, a pamięci MLC mają większą niezawodność, był okres tak iridium pro kosztowały 260zł za 256GB ale jak się internety dowiedziały że to solidny dysk to cena teraz wyższa niż crucial mx300.
Z tego co wyczytałem dyski mają dużą żywotność i cięzko je zajechać przy normalnym użytkowaniu. Z tego powodu nie brałem tej kwestii pod uwagę. W tym wątku jeżeli były wymieniane dyski goodram to nikt pochlebnie o nich się nie wypowiadał i dlatego nawet nie myślałem o tej marce. Zaraz o tym dysku poczytam.
A'propos trwałości i ilości zapisów. Ponad 3 lata temu kupiłem SSD Sandiska ze średniej półki. Z racji wykonywanego wtedy zawodu przerzucałem przez spore ilości danych, rzędu kilku TB/tydzień. Z ciekawości sprawdziłem po ok. pół roku ilość zapisów/odczytów i przeliczyłem, że przy takim trybie pracy dysk powinien wytrzymać jakieś 6-7 lat. Po ok. roku zmieniłem pracę, komputer od tego czasu służy mi wieczorami do przejrzenia poczty czy obejrzenia stron internetowych, a raz na miesiąc do obrobienia kilkudziesięciu zdjęć. Szybko przeliczając dysk przy takim sposobie wykorzystania powinien nie paść (biorąc pod uwagę tylko ilość cykli zapisu/odczytu) przez kilkadziesiąt lat.
Morał: jak nie stawiasz na swoim dysku mocno obciążonej bazy danych albo innych równie ciekawych rozwiązań, to kwestię ilości zapisów jaką powinien wg. producenta wytrzymać dysk można olać. O wiele bardziej prawdopodobne, że padnie elektronika albo dysk zostanie uszkodzony mechanicznie. Warto więc popatrzeć ile gwarancji daje producent, żeby w razie padu można bezkosztowo przerzucić dane z backupu na nowy dysk.
Testy na zużycie pokazują, że dyski wytrzymują dużo więcej niż deklarują producenci, często na poziomie PB danych.
A uzależnianie gwarancji od licznika zapisów jest pewnie po to, żeby w przypadku padu np. elektroniki mieć powód do olania klienta.
Pawel Pawlak
18-01-2017, 11:34
Wg statystyk na które trafiłem (nie chce mi się teraz szukać linka), powodem wymiany dysków SSD w macierzach datacenter praktycznie nigdy nie jest wyczerpanie limitu P/E tylko inne błędy elektroniki (także NANDów, ale nie wynikające z ich przewidywanego zuzycia), niezależnie od tego w jakiej technologii SLC, MLC czy TLC był dysk. A awarie krytyczne występują zdecydowanie wcześniej niż wynikałoby to ze stopnia "zużycia" dysku.
Jak poczytać opinie użytkowników indywidualnych, to potwierdzają one ten trend - nie spotkałem żadnej opinii o dysku który za szybko się zużył, tylko takie które mówią że dysk po prostu "padł", choć praktycznie nie być "zużyty". Więc myślę teoretyczna trwałości jest chyba mało istotna przy wyborze dysku, niezależnie od zastosowania ;)
Jak już ktoś wspomniał crucial mx300 ma pamięć TLC może jednak warto poszukać dysku z MLC ? Poczuję różnicę między mx300 a jakimś innym dyskiem o podobnych parametrach tyle tylko, że z MLC?
Ale w MX300 są najlepsze na rynku kości TLC microna, dlatego warto brać pod uwagę, a na MLC też microna są goodramy iridium pro, nie poczujesz różnicy między powolnym i szybkim ssd, dopiero zakup dysku ssd PCI-E NVMe da odczuwalną różnice jak dawniej przesiadka z hdd na ssd.
a na MLC też microna są goodramy iridium pro
Producent mówi, że są na MLC Toshiby : http://www.goodram.com/pl/product/dyski-ssd/goodram-ssd-iridium-pro/
Nie, żeby to miało jakieś większe znaczenie ;)
Ja dziś wybrałbym dysk na 3D NAND TLC, np. Crucial MX300, Samsung 850 EVO, itp.
Mają generalnie dobry stosunek wydajności i pojemności do ceny.
Faktycznie pomyliło mi się, Toshiba Q300 Pro ma te same kości co Goodram Iridium Pro.
GreatVito
18-01-2017, 19:28
Masz slot M.2 na płycie głównej typu PCIe NVMe ?
dopiero zakup dysku ssd PCI-E NVMe da odczuwalną różnice jak dawniej przesiadka z hdd na ssd.Niekoniecznie aż takie. Szczerze -- nie czuję na co dzień różnicy między Samsungiem 950 NVMe M.2 a Samsungiem 840 PRO, którego używałem wcześniej. W testach oczywiście jest petarda, ale przy pracy systemu, uruchamianiu programów, w ogóle tego nie czuć.
sokolnik
19-01-2017, 14:50
Niekoniecznie aż takie. Szczerze -- nie czuję na co dzień różnicy między Samsungiem 950 NVMe M.2 a Samsungiem 840 PRO, którego używałem wcześniej. W testach oczywiście jest petarda, ale przy pracy systemu, uruchamianiu programów, w ogóle tego nie czuć.
Cenne spostrzeżenie. Czyli mając SSD na SATA nie warto zmieniać na ssd M.2
M.2 to rodzaj złącza i budowa zewnętrzna samego dysku, więc nie warto jeśli nie musisz, jednak warto zmienić interfejs z SATA na NVMe, oczywiście odczucie w użytkowaniu będzie podobne jak napisał stig, jednak jakby wrócił na dysk SATA to by odczuł powolniejszą pracę w wielu momentach.
To co napisał koesh może być faktycznie odczuwalne -- mam na myśli powrót z wydajnego dysku na NVMe na SATA. Swoją opinię wydałem na podstawie odwrotnej przesiadki. Spodziewałem się błyskawicy wręcz na poziomie odczytu z RAMu (oczywiście przesadzam), a tak naprawdę niewiele poczułem. Jak czytam komentarze ludzi, którzy piszą, że im się Windows ładuje w ~7 sekund, na budżetowych satowskich SSD, to trochę dziwnie się czuję, kiedy mój startuje w ponad 10. :) Oczywiście realnie nie ma to wielkiego znaczenia, bo od zera uruchamiam komputer może raz na 2-3 tygodnie (chodzi cały dzień, a na noc jest tylko usypiany), a w pozostałych sytuacjach nie mam mu czego konkretnego zarzucić. Niemniej PhotoShop, InDesign czy CaptureOne, nie startują 2 sekundy, jakby się mogło wydawać po liczbach będących wynikami testów. Na pewno w niektórych operacjach jest szybciej, ale to nie jest coś, co dla przeciętnego człowieka jest wyraźnie dostrzegalne czy mogłoby być powodem dla wydania np. 100% więcej kasy. Jak się ma zaplanowany taki wydatek i te kilka stówek różnicy nie boli -- oczywiście można kupić. Jeśli jednak taki dysk miałby stworzyć dylemat między wyborem dobrej karty graficznej (zamiast np. jakiegoś byle czipka z 1 czy 2 GB VRAM), to ja osobiście, bo aktualnych doświadczeniach, zdecydowałbym się raczej na grafikę czy np. więcej i szybszej pamięci. Minimalnie inaczej może sprawa wyglądać, gdy ten dysk ma służyć na wszystko. U mnie jest tylko nośnikiem systemu i oprogramowania (+ bieżących projektów DTP). Jeśli ktoś jednak będzie go używał np. do obróbki zdjęć (czyli obrabiał na nim RAWy, eksportował do TIFFa, a następnie jeszcze międlił to jakimiś akcjami w Shopie), to może i wtedy jakiś pazur się pojawi. ;) Pytanie tylko, czy cała reszta podzespołów pozwoli rozwinąć skrzydła takiemu dyskowi. Tempo generowania prevek z katalogu NEFów, nie zależy przecież tylko od dysku. Procesor, pamięć, grafika (jeśli ktoś używa wsparcia GPU) -- jeśli nie nadążą za dyskiem, to też g... poczujemy.
Ogólnie moje obserwacje się pokrywają. Z tą różnicą, że w niektórych grach pozwala mocno przyśpieszyć czas ładowania się lokacji. I o ile w grze offline te 2-3s ładowania w tą czy w tamtą nie ma znaczenia, to przy grze online już może mieć. Są zastosowania gdzie takie dyski się przydają. Duża ilość maszyn wirtualnych, cache bazy danych, etc. Dla przeciętnego użytkownika domowego są jednak sporo zbyt drogie.
GreatVito
20-01-2017, 15:55
NVMe są dla ludzi którzy pracują na sprzęcie a nie tylko grają. Tu liczy się ilość IOPS-ów które można naraz przepuścić, jak ktoś ma server np.
Warto kupować do laptopa Kingston SSDNow KC400 512GB?
Jakieś opinie?
GreatVito
22-01-2017, 13:39
Nie, Crucial 525GB 2,5'' SATA SSD MX300 (http://www.x-kom.pl/p/316769-dysk-ssd-crucial-525gb-25-sata-ssd-mx300.html?partnerid=100327593&sm12=Nw==&ts=1485082659&token=e849fa432607b8ad3b2eac2123515128) już będzie lepszy
Mam cruciala i mi powoli pada, chciałem zmienić na inną firmę
Pawel Pawlak
22-01-2017, 17:02
a jak wygląda "powolny pad" ssd ?
Też jestem ciekaw jak wygląda "powolny pad" dysku, jeśli masz obawy to kup dysk na kościach MLC, goodram iridium pro lub toshiba q300 pro.
Powolny pad ;-)
wygląda tak, że nagle podczas zwykłego użytkowania dysk przestaje być widoczny dla systemu
restartuje lapka i dysk się pojawia jak gdyby nigdy nic
skanowanie dysku jakimiś programami w stylu hd tune pro czy innymi nie pokazuje niczego złego a parametrów smart nie umiem zinterpretować
Szansa że to wina dysku jest taka sama jak to że z nowym dyskiem będzie działo się to samo.
Mi się tak dzieje z DVD. Tzn blurayem. Jest widoczny, wszystko niby ok, zaczynam nagrywanie a on nagle znika z mój komputer i nagrywanie się przerywa, pomaga tylko restart, po którym jest to samo. Czy coś nagra czy nie zanim zniknie to jest loteria. Z poprzednim napędem było to samo, wymieniłem na nowy i dalej mam problem. Dziś będę testował czy to system (włożę inny dysk systemowy, reszta to samo, spróbuję wypalić kilka płyt). Też jestem ciekaw co to może być, podejrzewałem już zasilacz i płytę (może za dużo sprzętu podpięte itp). Jak macie jakieś pomysły przez co sprzęt może "znikać" też będę ciekaw dlaczego.
Szansa że to wina dysku jest taka sama jak to że z nowym dyskiem będzie działo się to samo.
I to jest najgorsze, ale widmo utraty danych mnie przeraża, mimo, że robię kopie na dwa zewnętrzne dyski
Mi się tak dzieje z DVD. Tzn blurayem. Jest widoczny, wszystko niby ok, zaczynam nagrywanie a on nagle znika z mój komputer i nagrywanie się przerywa, pomaga tylko restart, po którym jest to samo. Czy coś nagra czy nie zanim zniknie to jest loteria. Z poprzednim napędem było to samo, wymieniłem na nowy i dalej mam problem. Dziś będę testował czy to system (włożę inny dysk systemowy, reszta to samo, spróbuję wypalić kilka płyt). Też jestem ciekaw co to może być, podejrzewałem już zasilacz i płytę (może za dużo sprzętu podpięte itp). Jak macie jakieś pomysły przez co sprzęt może "znikać" też będę ciekaw dlaczego.
Mialem dokładnie to samo. MB Asus, napęd Plextox, Win7. Nie rozwiązałem problemu. Po prostu przestałem go używać do nagrywania. Potem zmieniłem bebechy (znowu Asus, Plextor tylko Win 10) i teraz działa.
Wsadziłem drugi dysk z innym systemem, to samo. Więc to na 100% wina sprzętu.
ja polecam ssd samsunga po roku czasu zero formata juz dysk lekko zapchany osiaga dalej predkosci 480-490 mb
1. Jaki Samsung? EVO, PRO, 750, 870, 960, SATA, M.2, NVMe?
2. Co ma dysk do konieczności formatowania?
Ja od czasów windows vista nie formatowałem nigdy dysku, zazwyczaj przy okazji nowego systemu jak win7, win8, win10 wymieniałem dysk na nowszy/większy i wszystko śmiga bez problemu, wiele firm ma w swoje ofercie całkowicie odmienne modele, wiec sama marka wiele nie mówi.
Problem będzie w przyszłości bo win10 to ostatni windows, więc nie będzie okazji na zmianę sprzętu ;)
Borat1979
25-01-2017, 00:54
Ja od czasów windows vista nie formatowałem nigdy dysku, zazwyczaj przy okazji nowego systemu jak win7, win8, win10 wymieniałem dysk na nowszy/większy i wszystko śmiga bez problemu, wiele firm ma w swoje ofercie całkowicie odmienne modele, wiec sama marka wiele nie mówi.
Problem będzie w przyszłości bo win10 to ostatni windows, więc nie będzie okazji na zmianę sprzętu ;)
Ja nawet jak zmieniłem komputer to tylko przeniosłem system bo nie chciało mi się instalować :)
ja mam na sata samsung evo 256 gb predkosci jak podalem 480-490 zapis odczyt dysk naprawde wg mnie bardzo fajny, tylko ja za niego placilem 250 widze ze poszly ceny w gore...
Czy są jakieś programy do porządnego testowania SSD pod Mac OS? Pacjent to Crucial M500, który jest podejrzewany o zamulanie systemu (po wyczyszczeniu i reinstalacji na czysto również).
Pewnie kupiłeś jakiegoś wirusa w apstorze
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Ja mam Intela 600p, prędkości 1770/590. Całkiem miło za niewielkie pieniądze.
Crystal Disk Info 7 pozwala na pobranie wszystkich danych o dysku, a żeby odszyfrować dane link (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html) , a tu dla microna (http://www.micron.com/~/media/documents/products/data-sheet/ssd/m500_2_5_ssd.pdf) bo masz cruciala.
SSD powinno działać poprawnie nawet jeśli ma sporo lat, zmniejszy mu się pojemność bo część komórek pamięci padła i została zastąpiona przez inne wolne ale nie odczuwa się spadek wydajności, jeśli zamula w testach to znaczy że padła mu elektronika/kontroler ale teraz już teoretyzuje.
GreatVito
13-02-2017, 18:45
Ja mam Intela 600p, prędkości 1770/590. Całkiem miło za niewielkie pieniądze.
http://www.userbenchmark.com - puść zawsze się przyda do porównania ;)
http://www.userbenchmark.com - puść zawsze się przyda do porównania ;)
Do kitu ten benchmark. SSD jakoś koszmarnie wolno wyszedł. http://www.userbenchmark.com/UserRun/2828680
A tak pokazuje AS SSD Benchmark http://www.kubacichocki.pl/kosz/ssd.jpg
GreatVito
14-02-2017, 11:04
System masz postawiony na UEFI?
Sterowniki intela aktualne?
Ciekawe bo inne dyski normalnie pokazywał
System masz postawiony na UEFI?
Sterowniki intela aktualne?
A jak to sprawdzić ? Wiem tylko, że żeby zainstalować Win10 musiałem sformatować SSD w systemie GPT. Ma to chyba jakiś związek z UEFI ?
PS. już doczytałem, naturalnie mam UEFI a nie BIOS.
Generalnie świeży dysk podłącza się i bios ustawi sam AHCI, a instalator windows sam sobie go formatuje w GPT jeśli instalator/system wspiera UEFI, pełna automatyka.
Słaby wynik dziwi, może w bios jest ustawione coś innego ale nie wiem nawet co by mogło zmniejszyć jego prędkość użytkową bo testy zapis/odczyt masz dobry, więc podłączony jest poprawnie, a jakieś intelowskie driverki czasem nie trzeba wgrać ?
Może ten benchmark jest zły ? 2 inne mi pokazują prędkość 1400 i 1700, a jak utworzyłem RAMdysk to mi pliki 6GB kopiuje tam w 4 sekundy.
GreatVito
15-02-2017, 01:13
http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zain stalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2
Możesz jeszcze spróbować CrystalDiskMark.
Możesz jeszcze spróbować CrystalDiskMark.
Pokazuje poprawnie. Lewo Intel 600p, prawo Kingston Ultra 2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/ssdb-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/kosz/ssdb.jpg)
Pawel Pawlak
19-02-2017, 13:09
w desktopowych zastosowaniach największe znacznie będzie ostatni pomiar - czyli "4k". Sekwencyjny zapis/odczyt - już nie tak bardzo - mało jest zastosowań które dadzą odczuć różnicę 500 vs 1000Mb/s. Pierwsze 2 pomiary mają znaczenie w zastosowaniach wielokolejkowych - czyli głównie serwerowych ( w desktopach kolejnowanie sięga o ile pamiętam najczęściej 4 może 8, ale z całą pewnością dalekie jest od 32 ) Tak więc pierwszy "lewy dysk" ma trochę lepszy zapis 4k i trochę słabszy odczyt 4k - w praktyce więcej się czyta niż pisze więc może wypaść nawet słabiej. Ale test nie jest miarodajny bo lewy dysk jest 2/3 zajęty, a "prawy" cały wolny. Poza tym ten test nie pokazuje integralności odczytu/zapisu, opóźnień, pracy w mieszanym środowisku (zapis/odczyt), tego jaka jest wydajność dysku w zależności od zapełnienia, a także po jakim czasie SLC cache (chyba takiego ma dysk intela) się zapcha i wydajność poleci na mordę. Więc tak naprawdę dla dla mnie są to poglądowe tabelki niewiele mówiące o szybkości i nie prognozowałbym czy któryś z tych dysków w praktyce będzie wydajniejszy ;)
mateo912
06-03-2017, 19:10
widzę że został poruszony temat intela 660p, jestem właśnie na etapie składania kompa i zastanawiam się co wybrać w/w intela czy samsunga 850, oba w wersji m2 intel kilkanaście zł tańszy ale samsunga mam w obecnym kompie i nei miałem żadnych problemów z nim.
Co wybrać?
Samsung 850 EVO ?
Jeśli tak to nie warto, dużo lepszy Crucial MX300.
Intel ale chyba 600p, jesli tak to warto.
Jeśli szukasz szybkiego dysku ze złączem M.2 to wersje PCIe NVMe, inaczej obojętne czy kupisz M.2 czy SATA.
mateo912
06-03-2017, 19:54
Samsung 850 EVO ?
Jeśli tak to nie warto, dużo lepszy Crucial MX300.
Intel ale chyba 600p, jesli tak to warto.
Jeśli szukasz szybkiego dysku ze złączem M.2 to wersje PCIe NVMe, inaczej obojętne czy kupisz M.2 czy SATA.
tak oczywiście chodziło mi o 600p nie 660 :)
Panowie a wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi nowymi "złączami"
Ja się zatrzymałem na tym że dysk SSD może mieć złącze mSATA
a tera patrzę na stronę pewnego sklepu i mam:
- mSATA
- M.2 2280
- M.2 2280SS
- M.2 2242
- PCI-Express x4 NVMe
Podpowiedzcie o co chodzi, bo się pogubiłem
mateo912
08-05-2017, 23:29
Panowie a wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi nowymi "złączami"
Ja się zatrzymałem na tym że dysk SSD może mieć złącze mSATA
a tera patrzę na stronę pewnego sklepu i mam:
- mSATA
- M.2 2280
- M.2 2280SS
- M.2 2242
- PCI-Express x4 NVMe
Podpowiedzcie o co chodzi, bo się pogubiłem
mSATA to pomniejszona sata.
M.2 2280- m.2 w rozmiarze 2280
M.2 2280SS - m.2 o rozmiarze 2280 z kościami upakowanymi tylko po jednej stronie (gdy płyta główna ma niskie sloty na m2)
M.2 2242- m.2 w rozmiarze 2242
PCI-Express x4 NVMe - w zasadzie niewiele mówi poza zastosowaniem ulepszonego interfejsu NVMe.
Aha, ok, dzięki, już jaśniej pod czachą
Czyli to M.2 nie do końca jest powiązane z tym PCI-E? każde odpowiada za coś innego: rozmiar dysku (nie pojemność) a interfejs (czyli też szybkość przesyłu), tak?
M.2 to w skrócie slot i konstrukcja samej płytki z pamięciami/sterownikiem, a rodzaj interfejsu połączenia jakie zastosowano na płycie jak i samym dysku to już kwestia wyboru i dostosowania, na M.2 można mieć normalne ssd SATA jak i szybkie PCIe w paru odmianach, jest to wygodniejsze niż ssd na karcie PCie, które zajmuje miejsce, podsumowując sama nazwa SSD M.2 nic nie mówi i nic nie daje korzuystnego poza samym sposobem montowania na płycie, przykładowo Crucial MX300 jest w formie normalnego 2,5" dysku o niskim profilu jak większość SSD lub na M.2 i mają identyczne parametry.
Sławomir
09-05-2017, 19:46
mSATA to pomniejszona sata.
M.2 2280- m.2 w rozmiarze 2280
M.2 2280SS - m.2 o rozmiarze 2280 z kościami upakowanymi tylko po jednej stronie (gdy płyta główna ma niskie sloty na m2)
M.2 2242- m.2 w rozmiarze 2242
PCI-Express x4 NVMe - w zasadzie niewiele mówi poza zastosowaniem ulepszonego interfejsu NVMe.
mam M.2 lecz, który rozmiar (ma znaczenie :-)) dotychczas myślałem M.2, i już!
ok, dzięki będę musiał się przyglądnąć swojemu lapkowi
ale teraz drugi problem
otóż jak sprawić by programy używały karty nvidia a nie intel (są dwie w lapku)
oczywiście poszukałem w necie, wszyscy radzą aby wejść w panel sterowania > panel sterowania nvidia > z menu po lewej wybrać "zarządzanie ustawieniami 3d" i tam na zakładce ustawienia globalne wybrać "procesor nvidia o dużej wydajności"
i tak robię
ale zamykam to okno, włączam ponownie i nadal mam "wybór autmatyczny"
tak samo na zakładce "ustawienia programu" dodaje program, wybieram, że ma korzystać z nvidia, daje zastosuj, zamykam okno, otwieram je i ten dodany program znika z listy programów do dostosowania
a ja bym chciał (nawet tylko do testów) sprawić, że wszystko (albo tylko jeden program) będzie działało na nvidia
edit: jeden czy dwa programy jakoś udało mi się dodać na stałe do listy i ustawić procesor nvidia, ale nie wszystkie, nie wiem czemu
edit2: wyczytałem też, że można prawy klik na programie i tam wybrać "uruchom z prcesorem graficznym > nvidia"
ale to nie działa na każdym programie, dostaję komunikat, że nie mam uprawnień do wybrania procesora graficznego w tm menu i mam zrobić to co opisałem powyżej przez panel sterowania nvidia
windows 7, lapek asus UX501JW- CN076H
Ja bym wywalił sterowniki NVidii... wyczyścił wszystko i zainstalował najnowsze od Asusa... no chyba, że jakieś antyczne są, wtedy ze strony NVidii.
nikoniarz
09-05-2017, 21:22
Jak powyżej- raczej coś ze sterownikami. Ja akurat w Lenovo nie miałem z tym żadnych problemów. i W sumie dalej nie mam- sterowniki aktualizowane na bieżąco...
zvierzak
10-05-2017, 09:45
notdot spróbuj wyłączyć jedną z kart w biosie
Może pomożecie mam dysk ssd na system (64 gb) ale okazuje się że jest za mały, kupiłem 256 ale okazuje się że wszystkie metody klonowania zawodzą i system nie startuje z nowego dysku... myślałem że to będzie prosta operacja a tu klops
zvierzak
10-05-2017, 11:21
czym próbujesz sklonować?
polecam EaseUS Todo Backup Free
notdot spróbuj wyłączyć jedną z kart w biosie
ok, spróbuję, na razie wiem, że jak wyłączyłem ją w menadżerze urządzeń windowsa to nastała ciemność :D
czyli nie zadziałała druga karta, mimo, że ją włączyłem w ustawieniach nvidii
Może pomożecie mam dysk ssd na system (64 gb) ale okazuje się że jest za mały, kupiłem 256 ale okazuje się że wszystkie metody klonowania zawodzą i system nie startuje z nowego dysku... myślałem że to będzie prosta operacja a tu klops
Niedawno przenosiłem system na większy SSD (256->525). Próbowałem sklonować przy pomocy Acronis True Image i EaseUs. Niby sie udawało, lecz tworzona była partycja 256GB. Nie o to mi chodziło, wszelkie próby utworzenia kopii na 525 GB partycji spełzły na niczym. Na pewno czegoś nie wiem, ale machnąłem ręką na kopiowanie i założyłem system od zera. Ty masz mały dysk "wyjściowy" - niewiele do instalowania i kopiowania.
Radziłbym więc instalację systemu od zera.
Ale kopiujesz tylko tą partycję czy też obszary rozruchowe, itp
natomiast z 256 na 525 powinno się udać, tylko że na większym dysku się utworzy partycja 256, a potem ją powiększysz, już po przeniesieniu i uruchomieniu wszystkiego
mateo912
10-05-2017, 22:02
ja kopiowałem partycje systemową aplikacją od samsunga dodawaną do SSD 850 evo.
Nie pamiętam niestety jak się nazywał.
Ale kopiujesz tylko tą partycję czy też obszary rozruchowe, itp
natomiast z 256 na 525 powinno się udać, tylko że na większym dysku się utworzy partycja 256, a potem ją powiększysz, już po przeniesieniu i uruchomieniu wszystkiego
Niestety nie umiałem tego zrobić. Pomniejszyć mogłem, powiększyć - nie.
notdot spróbuj wyłączyć jedną z kart w biosie zvierzak obawiam się, że nie mam takiej opcji w biosie, szukałem, zaglądałem w każdą opcję, mam tylko możliwość przypisania rożnych wielkości pamięci do karty intela, ale nie mam opcji by ją wyłączyć
jakieś inne rady, szczególnie czemu ten panel nvidia nie pozwala na zmianę ustawień, tym bardziej, że wszelkie porady znajdowane na necie piszą, by robić to właśnie przez ten sterownik i ustawienia
zvierzak
11-05-2017, 08:28
notdot
Intergrated Peripherals lub Advanced Chipset Features ustaw na disabled, lub poszukaj "onboard vga" i zaznacz "disabled, lub "first init display" - ustaw na PCI-E lub AGP
jeżeli to nie pomoże to spróbój przeinstalować sterowniki tylko daj czystą instalację może coś nawaliło.
Próbowałeś przestawić tu: Panel sterowania -> Panel sterowania NVIDIA ->Zarządzanie Ustawieniami 3D -> Ustawienia Globalne -> Wybierz preferowany procesor graficzny
poszukaj w ustawieniach czegoś takiego "Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu" tam możesz przypisać konkretny program
notdot
Intergrated Peripherals lub Advanced Chipset Features ustaw na disabled, lub poszukaj "onboard vga" i zaznacz "disabled, lub "first init display" - ustaw na PCI-E lub AGP
poszukam jeszcze raz ale nie wydaje mi się bym miał coś takiego
Próbowałeś przestawić tu: Panel sterowania -> Panel sterowania NVIDIA ->Zarządzanie Ustawieniami 3D -> Ustawienia Globalne -> Wybierz preferowany procesor graficzny
poszukaj w ustawieniach czegoś takiego "Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu" tam możesz przypisać konkretny programno właśnie już pisałem że u mnie to nie działa, mogę wybrać preferowany nvidia, ale to nie zmienia nic, programy nadal działają na intelowskiej, a włączenie tych ustawień jeszcze raz sprawia, że ustawienia wracają do poprzednich, czyli intel
Pawel Pawlak
22-10-2017, 16:52
Temat trochę umarł, ale odkopię ;)
Przy okazji szukania większego dysku do NASa, zauważyłem że obecnie np. seagate określa w TB roczne obciążenie dysku. Przyznam że trochę mnie to zdziwiło, zwłaszcza jak zobaczyłem poziom tego obciążenia.
Dla przykładu:
Iron wolf - dyski do 10TB - roczne obciążenie 180TB, gwarancja ograniczona 3lata (łączne obciążenie w okresie gwarancji - 540TB; 360TBW zapisu ma gwarantowane jeden z najtańszych ssd konsumenckich - crucial mx300 - 1TB )
Iron wolf pro - dysk do 10TB - roczne obciążenie 300TB, gwarancja ograniczona - 5 lat (łączne obciążenie w okresie gwarancji 1500TB; tyle samo samych zapisów -TBW- ma gwarantowane średniej obciążalności dysk enterprise samsung SM863 - 240GB !! )
Biorąc pod uwagę że mówimy o obciążeniu zapisu i odczytu to te wartości wydają się niezbyt okazało - zwłaszcza wersji podstawowej.
W tym kontekście gwarantowane TBW obecnych SSDkóow, nawet tych z TLC nie wydaje się już taka śmiesznie mała, zwłaszcza że tyczy się tylko zapisu - zapis jest zupełnie nielimitowany, podczas gdy w przypadku "limitowane" jest łączne obciążenie. Sądzę że to trochę uzmysłowi realne wartości obciążeń dysków i mitu nietrwałego SSD w stosunku do niezniszczalnego HDD ;)
Odkopię temat :)
Potrzebuję SSD do laptopa, który ma 4 linie PCIe 2.0, więc monsterów prędkości nie potrzebuję (dysk M.2). Co sądzicie o nowych dyskach na kościach QLC, np. intel 660p/Crucial P1? Min. 500 GB, a chętnie zerkam w stronę 1 TB intela, bo cena dość przyjemna.
Dysk raczej nie będzie katowany, laptop używany do zdjęć, nic poza tym.
Crucial P1 mimo mojej niechęci do QLC w testach wypada bardzo dobrze, chyba kwestia też że jednak Micron zawsze dobrze sobie radził z nowościami i jak inni mieli problemy z TLC to u nich było już super, więc i QLC jest szansa że będzie ok, brałbym śmiało do laptopa, a jak nie to możesz kupić Crucial MX500 bo tanie są.
Crucial P1 i intel 660p to podobno bliźniaki, tylko z ciut innym softem. W niektórych testach raz jeden lepiej sobie radzi, raz drugi. No i oba dość słabo wypadają po zapełnieniu powyżej 80%, ale to chyba dość typowe dla gęstych ssd.
MX500 niestety dość wolne, nawet te m.2, więc odpada.
Widzę masz PCIe to faktycznie MX500 nie warto, ile masz tam miejsca bo czasami nie wchodzą te największe M.2 i trzeba szukać malutkich jak np Corsair 510 itp.
To MBP 13 z 2015, więc miejsce jest. Bardziej martwię się temperaturami dysków, bo niektóre samsungi potrafią się solidnie grzać. No i coś bardziej energooszczędnego, bo laptop często na baterii pracuje.
Sadownicy w końcu wprowadzili natywną obsługę dysków NVMe do ostatniego systemu i wymiana dysk zrobiła się łatwa.
Andrzej1966
18-06-2019, 23:09
Cześć chciałbym coś się dowiedzieć na temat dysków SSD.W lipcu zamierzam kupić cztery Dyski SSD 860 QVO SATA III 2,5 cala 4 TB do mojego NASA QNAP TS-453 PRO i nigdzie nie mogę się dowiedzieć czy będą ze sobą współdziałały bo to nowość.
No raczej tutaj się nie dowiesz, skoro sami producenci milczą…
BTW, pozwól że zapytam… Co Cię skłoniło do budowy zestawu za ponad 11 tysięcy złotych? To wszystko na zdjęcia?
Andrzej1966
19-06-2019, 08:10
Nie tylko zdjęcia tych mam dopiero ponad 16000. Część to NEF a reszta to albumy w Photo Station poza tym mam dość sporo mp3 filmów seriali trochę się tego nazbierało.Teraz mam cztery dyski WD RED PRO 3tb i właśnie zamierzam je wymienić na SSD. Dzwoniłem do Samsunga i kobieta która miała Mi coś pomóc nie wiedziała że są takie dyski a mają je na swojej stronie internetowej.Słyszała tylko o EVO.
Cześć chciałbym coś się dowiedzieć na temat dysków SSD.W lipcu zamierzam kupić cztery Dyski SSD 860 QVO SATA III 2,5 cala 4 TB do mojego NASA QNAP TS-453 PRO i nigdzie nie mogę się dowiedzieć czy będą ze sobą współdziałały bo to nowość.
O wow. Na pewno nie będą się męczyć w tej obudowie.
Jeśli korzysta z tego jeden użytkownik, to nie bardzo widzę zasadność zmiany, bo wąskim gardłem jest raczej 1 Gigabit, czyli maks. 125MB/s - wydajności SSD po kablu sieciowym raczej nie doświadczysz.
Pomijam kwestie finansowe, kazdy kupuje na co go stac, ale jaki jest sens umieszczania takich dyskow w domowym NAS?
Nie lepiej polaczyc SSD ze zwyklymi dyskami i uzyc smart tiering w wykonaniu QNAPa czyli opcji Qtier?
Andrzej1966
19-06-2019, 23:13
Rezygnuje z tych dysków przekonaliście Mnie panowie.Zostanę przy starych dyskach.Zamiast tego zainwestuje w FX Nikona D750 i Sigme 20 mm 1.4 art.
Słuchajcie jaki mały, szybki dysk wcisnąć w slot mPCIe (2.0 x1)?
W płycie ITX mam jeden pełnowymiarowy slot 3.0 x16 który zajmuje grafika oraz jeden mini j/ w.
Przydałby się drugi maluch na tempy, cache.
Nie masz tam czasem na płycie M.2 na odwrocie czyli z tyłu płyty ?
Nie nie, to inny projekt na płycie gigabyta z97 itx s1150.
Poczytałem i w przypadku mPCIe (2.0 x1) max 400MB/s realne a więc faktycznie nic oprócz SATA/M.2-SATA nie ma sensu.
Są jeszcze adaptery PCIe x16 - M.2, tu by można pomyśleć. I tak zewnętrzna karta graficzna niepotrzebna.