Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
85/1.4 nie jest kapryśny tylko bardzo pewny. I dziwię sie problemom przy kilku egz. To raczej problem z obsługą i umiejętnością przeprowadzenia prawidłowo testu.
llcooljozek
26-06-2015, 16:10
gdybym nie widział tez bym nie uwierzył, natomiast sytuacja miala miejsce w obu sklepach sprawdzono 8 szkiel na kilku egzemplarzach d750, coz moze to po prostu wyjatkowy pech, natomiast to ze jest cos nie tak z puszkami stwierdzila nie tylko obsluga ale i "biuro"
A co z tymi puszkami jest nie tak w/g tego "biura"? Może faktycznie to co pisze Jacek - kwestia prawidłowo przeprowadzonego testu. 85 1/4 i regulacja na +20 ???? No tak "kapryśnie" ( focus shift ) to nie jest! A na innych jasnych szkłach sprawdzałeś? Jak masz jakieś swoje jasne szkło, które już znasz ( czyli wiesz że ma np. ff/bf ) to podepnij do tego D750 ze sklepu i będziesz miał jasność.
gdybym nie widział tez bym nie uwierzył, natomiast sytuacja miala miejsce w obu sklepach sprawdzono 8 szkiel na kilku egzemplarzach d750, coz moze to po prostu wyjatkowy pech, natomiast to ze jest cos nie tak z puszkami stwierdzila nie tylko obsluga ale i "biuro"To co napisałes nie podkopuje mojej wiary co do niezłych produktów nikona, tylko wiarę co do wiedzy i umiejętności sprzedawców.
Zresztą wcześniej napisałeś, że w innym sklepie potwierdzono gdy zadzwoniliście. Czyli nie wdziałeś że to w ogóle tam sprawdzali. A może stwierdzili - upierdliwy klient, po co mu sprzedawać jak będą z takim kłopoty?
llcooljozek
26-06-2015, 21:03
aparat na statyw, swiatło blyskowe, tablica pomiarowa wygladało ze wszystko robia wporzadku, teoria o upierdliwym kliencie, no cóż ciężko w to uwierzyć.
Swiatlo blyskowe?? Wspomaganie?
Slaby poziom swiatla?
ja miałem jedną D750 z jakiejś dziwnej dystrybucji i faktycznie nawet +20 nie pomagało. Oddałem. Teraz mam drugą z polskiej dystrybucji z Abfoto i jest super. A zmoim 85/1.4 trafia w punkcik bez żadnych korekt, to samo na reszcie jasnych szkieł. Pełne zadowolenie.
Uszczelnienie D750 w praktyce
Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w temacie uszczelnień tego modelu, a w szczególności okolic wyświetlacza LCD i jego mocowania. Osobiście dużo fotografuję na zawodach motocrossowych, kurzy się wtedy niesamowicie, po kilku godzinach fotografowania aparat jest mocno zakurzony. W przypadku mojego D7000 z oczyszczeniem obudowy nie ma problemu. LCD chroni standardowa osłona i nawet jak aparat się ociera to wyświetlaczowi nic się nie stanie. Po zawodach pędzelek, szmateczka mikrofibry i aparat doprowadzony do czystości. Niestety nie miałem w rękach D750 i na podstawie filmików jakie są w sieci trudni jest mi ocenić jak to będzie wyglądało w tym modelu. Czy kurz dostanie się pod mocowanie LCD? Fotografowanie w deszczu? Wątek dotyczący kontaktu aparatów z wodą morką przerobiłem i wygląda to fatalnie.
Skoro tamten wątek widziałeś, to jakiego rodzaju zapewnień oczekujesz tutaj? Zapytaj wróżki albo po prostu rozkręć aparat po zakupie, porządnie uszczelnij łączenia elementów i otwory technologiczne a potem złóż do kupy.
Pawel Pawlak
27-06-2015, 10:16
Uszczelnienie D750 w praktyce
Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w temacie uszczelnień tego modelu, a w szczególności okolic wyświetlacza LCD i jego mocowania. Osobiście dużo fotografuję na zawodach motocrossowych, kurzy się wtedy niesamowicie, po kilku godzinach fotografowania aparat jest mocno zakurzony. W przypadku mojego D7000 z oczyszczeniem obudowy nie ma problemu. LCD chroni standardowa osłona i nawet jak aparat się ociera to wyświetlaczowi nic się nie stanie. Po zawodach pędzelek, szmateczka mikrofibry i aparat doprowadzony do czystości. Niestety nie miałem w rękach D750 i na podstawie filmików jakie są w sieci trudni jest mi ocenić jak to będzie wyglądało w tym modelu. Czy kurz dostanie się pod mocowanie LCD? Fotografowanie w deszczu? Wątek dotyczący kontaktu aparatów z wodą morką przerobiłem i wygląda to fatalnie.
Teoretycznie jeśli z d7000 nie masz problem to z d750 też n ie będziesz miał. Tyle teoria ;) W praktyce w coraz nowszym sprzęcie jest chyba coraz gorze ze starannością wykonania i jakością "wartości dodanej" jaką bez wątpienia jest uszczelnienie w amatorskim body). Jeśli chcesz pracować spokojnie, to lepiej zainteresować się wyższymi modelami, nawet starszymi; D3, D3s, a nawet d700+grip. Pomimo że uważam że d800 to już nie jest klasa wytrzymałości tych starszych body, to (nie tylko)mój wytrzymuje naprawdę wiele - kontakt z bardzo wilgotnym otoczeniem ma często, 2 lata temu przez 14 dni "mieszkał" ze mną w namoknięty od ciągłego norweskiego deszczu namiocie/samochodzie i intensywnie pracował w deszczowych warunkach i nigdy nie miałem z nim problemów. Ale czy to norma ? nie wiem.
Albo od razu szukać d4/d4s w dobrej cenie ;)
Czy w 750 występuje problem odchodzących gum jak w 700?
To chyba za wcześnie na takie pytanie...
Jarecky83
30-06-2015, 12:52
To chyba za wcześnie na takie pytanie...
racja, poza tym to chyba najmniejszy problem z punktu widzenia potencjalnego nabywcy, nie popadajmy w paranoje z wyszukiwaniem problemów
racja, poza tym to chyba najmniejszy problem z punktu widzenia potencjalnego nabywcy, nie popadajmy w paranoje z wyszukiwaniem problemów
brawo za głos rozsądku...chyba zbyt rzadko spotykany w całym wyścigu wyszukiwania wad.
llcooljozek
03-07-2015, 00:47
Czesc, pytanie, czy wam tez po wylaczeniu aparatu swieci sie na gornym lcd (-E-)?
Czesc, pytanie, czy wam tez po wylaczeniu aparatu swieci sie na gornym lcd (-E-)?Odpowiedź masz w instrukcji aparatu... tylko trzeba by do niej zajrzeć...
Tak jest od dawien dawna...
paparazzi89
03-07-2015, 06:24
Włóż karte ;)
Ej ludzie dajcie spokój z tymi instrukcjami.... Prawdziwy mężczyzna nie czyta instrukcji!
Dzisiaj pierwszy raz mi się zawiesił (nigdy w żadnym nikonie mi się to nie przytrafiło) - pomogło wyjęcie baterii. Przy okazji wspomnę, że używam w obu slotach SanDisk SDHC 32GB Extreme 60MB/s. Zwykle przy próbie świeżo wykonanego zdjęcia czekam na podgląd ok. 5 sek. Gdzie może być problem? Oprogramowanie najnowsze (nie zauważyłem żadnych zmian), zatem może karty nie dają rady? Może kupiłem podróbki (w znanym sklepie internetowym)? Jaką postawilibyście diagnozę? Aż strach pomyśleć, że mógłby się zawiesić przy wymianie obrączek podczas ceremonii...
Co to znaczy zawiesił? Konkretnie. Obstawiam, że zapchałeś bufor i musiałeś czekać aż się fotki na kartę przerzucą.
Nadane listem w butelce
Co to znaczy zawiesił? Konkretnie. Obstawiam, że zapchałeś bufor i musiałeś czekać aż się fotki na kartę przerzucą.
Robiłem sobie zdjęcia krajobrazu, spokojnie beż serii, a tu nagle brak reakcji. Na wyświetlaczu wszystko normalnie ale bez reakcji. Wyłączenie i włączenie nie pomogło, dopiero wyjęcie i ponowne włożenie baterii.
Też mi się raz zawiesił, pomogło tylko wyjęcie baterii. W aparacie 2 x Karta SanDisk 32 GB Extreme Pro 90 MB/s. Na podgląd też czasami czekam kilka sek.
kurczeblade
05-07-2015, 11:36
Czy w praktyce coś daje nowe oprogramowanie ?
Pytanie do osób, którym aparat się zawiesił: czy macie najnowsze oprogramowanie?
Nadane listem w butelce
Co znaczy zawiesił ?? - ile czasu czekałeś zanim wyjąłeś baterię ??
Bo mi i D610 i D7000 czasami się zwiesza, ale zazwyczaj do minuty czasu zaczyna normalnie pracować. W czasie zwiechy cały czas świeci lub mruga dioda karty - czyli wskazywałoby na jakieś operacje z kartą.
Pytanie do osób, którym aparat się zawiesił: czy macie najnowsze oprogramowanie?
Nadane listem w butelce
tak mam najnowsze oprogramowanie
Pytam o oprogramowanie bo mam wrażenie, że jak piszą o zawieszeniu D750 to jest też najnowszy soft na pokładzie. Ja nie aktualizowałem i nie znam problemu zawieszania. Ale to może błędna teoria.
Nadane listem w butelce
Witam, wczoraj robiłem sesję i na szczęście tym razem aparat się ani razu nie zawiesił - nie wiem czy to kwestia wgranego nowego softu ale nie zawiesił się i tyle w temacie.
pozdrawiam ;)
Mi się jak dotąd tylko raz zawiesił, jeszcze przed aktualizacją. Ale byłem wtedy na dworze przy -15 więc pomyślałem ze to przez temp. Od pół roku żadnych problemow ( aparat był w serwisie w związku z flarą i najnowszy soft wgrali tez).
Czy w praktyce coś daje nowe oprogramowanie ?
Miało być "bardziej niezawodnie", nic z tego.
Wracając do mojego przypadku zawieszenia aparatu, może karty mam jakieś podrobione? Czy istnieją jakieś wskazówki jak odróżnić podróbki od oryginału? Na przytkład moich SanDisk SDHC 32GB Extreme 60MB/s...
Czy istnieją jakieś wskazówki jak odróżnić podróbki od oryginału? Na przytkład moich SanDisk SDHC 32GB Extreme 60MB/s...Cena:-D
Każdy z aparatów, które miałem (D200, D700, D800, D750) czasem się zawieszał, nie histeryzujcie... To tylko elektronika, zdarza się.
Każdy z aparatów, które miałem (D200, D700, D800, D750) czasem się zawieszał, nie histeryzujcie... To tylko elektronika, zdarza się.
W fotografii krajobrazu może się zdarzyć, ale w reportażu gdy ucieknie coś, co musiało się w nim znaleźć, histeria będzie uzasadniona... Czy dla pewności mam mieć na ramieniu drugi korpus z identycznym obiektywem?
W fotografii krajobrazu może się zdarzyć, ale w reportażu gdy ucieknie coś, co musiało się w nim znaleźć, histeria będzie uzasadniona... Czy dla pewności mam mieć na ramieniu drugi korpus z identycznym obiektywem?
Nie robie krajobrazów, tylko m.in repo, więc nie musisz mi tłumaczyć.
Nadal jednak jestem zdania, że to tylko elektronika i zawsze może się zawiesić, choćby nie wiem jaka to była pucha (vide legendarne d700 które pamiętam że też mi wywinęło takiego focha kilka razy).
Uważam, że to jest coś co się zdarza, choć jest oczywiście niepożądane - możesz przejść z tym do porządku dziennego, albo rwać sobie włosy z głowy i tracić nerwy, nic nie poradzisz.
Wracając do mojego przypadku zawieszenia aparatu, może karty mam jakieś podrobione? Czy istnieją jakieś wskazówki jak odróżnić podróbki od oryginału? Na przytkład moich SanDisk SDHC 32GB Extreme 60MB/s...
Sprawdzić prędkość kart np. programem CrystalDiskMark i porównać z wynikami z testów w internecie.
A to ciekawe, bo mi żaden (jeden D80, cztery D700). D750 mam za krótko więc pomijam. Sugerowanie, że zawieszanie się to "norma" jest naciągane.
Pawel Pawlak
05-07-2015, 19:06
A to ciekawe, bo mi żaden (jeden D80, cztery D700). D750 mam za krótko więc pomijam. Sugerowanie, że zawieszanie się to "norma" jest naciągane.
Pewnie jeden z was ma bardziej elektryzujące się ubrania/skórę ;)
A może S4INT częściej fotografuje w obecności zepsutych urządzeń chłodniczych ? One potrafią sporo namieszać w elektronice - i to "zdalnie" ;)
.. ale w reportażu gdy ucieknie coś, co musiało się w nim znaleźć, histeria będzie uzasadniona... Czy dla pewności mam mieć na ramieniu drugi korpus z identycznym obiektywem?
Oczywiscie ze tak. Tzn na jejednym body stalka na drugim zoom. Jesli robisz az tak wazne rzeczy to trzeba miec zdublowany sprzet.
kurczeblade
05-07-2015, 20:20
Zrobiłem już 3 ślubniaki, 4 sesje z modelkami D750 i nic mi się nie zawiesiło. Mam stare oprogramowanie. Ale w sumie karty SD jestem pewien że mam org. :)
Mi się zawiesił dwa razy pod rząd na lotnisku wojskowym więc na świeżym powietrzu, ale kilka dni po zmianie na najnowsze oprogramowanie. Mam nieoryginalny grip. Miałem d70s, d90, D300s, d600 i jeszcze żaden mi się tak nie uwiesił.
Mi się zawiesił dwa razy pod rząd na lotnisku wojskowym więc na świeżym powietrzu, ale kilka dni po zmianie na najnowsze oprogramowanie. Mam nieoryginalny grip. Miałem d70s, d90, D300s, d600 i jeszcze żaden mi się tak nie uwiesił.
W twojej odpowiedzi jest całe setno sprawy. Masz nieoryginalny grip i pewnie w nim baterie również nie markowe nikona. Mam 2x d750 i 5 baterii łącznie, miałem do niedawna 6 baterii ale na jednej choć wyglądała na oryginalną był malutki znaczek na spodzie XL. Poszukam w google i zaraz wyszło na jaw, że to podróbka i również z tą baterią każdy d750 w niespodziewanym czasie mi się :
- zawieszał przez ERR czy FEE błąd (chyba są dwa)
- ekran dziwnie podświetlał na czarno czyli był włączony ale był czarny obraz, aparat mógł robić zdjęcia ale nie zapisywały się na karcie i tak straciłem raz ważny moment ...
- również lustro zawieszało się i nie wracało spowrotem
We wszystkich przypadkach wyjęcie baterii i wpięcie raz jeszcze pomagało, w tym pierwszym przypadku błędu na wyświetlaczu po krótkim czasie błąd był dalej. Dopiero wpięcie oryginalnej baterii załatwiało sprawę. Parę zleceń zajęło mi znalezienie błędu. Myślałem, że to baterie z USA jakieś podróbki wolne (ale z b&h i to sandiski najszybsze + transcendens na backup). Robiłem różne zmiany slotów, kart etc, potem soft zrobiłem nowy i dalej.
Sprawdziłem dokładnie baterie, przy okazji wizyty w NPS tą nieoryginalną dałem do sprawdzenia, potwierdzenie szybkie o podróbce się sprawdziło. Nie pamiętam skąd ją kupiłem ale wydaje mi się, że jakiś markowy sklep z Krakowa ;)
Problem nie zaobserwowany od dłuższego czasu a zdjęć robię w tysiącach tygodniowo, pojedyńczo i seryjnie, bez liveview i z liveview, z wszystkimi obiektywami etc. Ogólnie wytestowałem na wszelkie sposoby a miałem spore problemy z awaryjnością.
Reasumując, oryginalne karty i baterie to podstawa jeśli chcesz spać spokojnie + dokładne sprawdzanie/czyszczenie sprzętu po zleceniu.
kurczeblade
06-07-2015, 20:15
odnosząc się do wypowiedzi kolegi @malita, dodam tylko, że od początku używam D750 z Gripem za 200zł - Meike, i wszystko jest ok :)
W każdym razie, mam tylko problem z sigmą 20 1.8 z którą nie działa LV :) tak to aparat jest cacy, przy upałach 35 stopni cały dzień w repo (aparat włączony prawie non-stop) i zero zawieszek, zero problemów i miodnie działający AF :)
Nowa akcja serwisowa jest. Mój aparat się załapał, po naprawie problemu z flarą.
https://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/65007
Broniłem się przed wysyłką do serwisu z problemem flary (występuje sporadycznie). Teraz już nie mam wyjścia, bo mój nr seryjny objęty jest nową akcją serwisową (migawka). Ehhhh Nikon, za takie akcje to powinni co najmniej dawać zniżki na obiektywy.....
A po Polsku/Angielsku coś jest?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/65012
Tutaj sprawdzić można numer seryjny:
http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750_2.aspx
To by chyba było to: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/65012
Dzwoniłem przed chwilą do Düsseldorfu, to nowa akcja i nie ma znaczenia czy reperowana była "flara" - trzeba sprawdzać numery seryjne.
Dzwoniłem przed chwilą do Düsseldorfu, to nowa akcja dotyczy tych przed flarą i po flarze.
Mój jest z końcówki 603xxxx, oznaczony na pudełku jako wolny od flary, z migawką też nie ma problemu
"D750 o podanym numerze seryjnym nie jest dotknięty problemem i nie jest wymagane podjęcie żadnych dodatkowych działań Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności. "
Mój jest z końcówki 603xxxx, oznaczony na pudełku jako wolny od flary, z migawką też nie ma problemu
"D750 o podanym numerze seryjnym nie jest dotknięty problemem i nie jest wymagane podjęcie żadnych dodatkowych działań Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności. "
Poprawiłem wpis, pani uprzejma mówiła że dotyczy wszystkich, których dotyczy. Ale żeby sprawdzić dokładnie na stronie, bo "ona nie gwarantuje czy te sprzed flary czy po flarze z kropkami" ;) Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Mój ma 602xxxx
mój też dotknięty problemem seria 601... ale w trakcie zdjęć nie zauważyłem tego. Może zależy to od szybkość migawki, ja w większości robię do 1/400 s. Na flarę nie wysyłałem bo nie zrobiłem ani jednego zdjęcia z nią poza świadomymi testami ale to wygląda poważnie. Dajcie znać jak ktoś wyśle aparat co wymieniali z bebechów.
Mój 601... i wg nr seryjnego na stronie nie ma. Tylko co w końcu z tą migawką jest nie tak?
Podobno ma zaciemniac połowę zdjęcia, chyba coś w stylu braku czasu synchronizacji z lampą błyskową.
Wysłane z mojego INSIGNIA_550i przy użyciu Tapatalka
Podobno ma zaciemniac połowę zdjęcia, chyba coś w stylu braku czasu synchronizacji z lampą błyskową.
Niestety nie. Info z serwisu:
Po bardzo dużej liczbie wykonanych zdjęć aparatu dolny lewy róg zdjęcia jest cieny a środek kadru jest prześwietlony. Usterka mechaniczna powoduje widoczny cień na wszystkich zdjęciach niezależnie od ustawień
Kupiłem body 05.12.2015 i flarę owszem mam ale na szczęście z migawką wszystko ok.
Michaelg
09-07-2015, 13:34
Ja kupiłem 4 listopada, numer 6001###, wg strony BEZ problemu.
Zapewne trefna partia od jakiegoś dostawcy. Dlatego tylko niektóre aparaty mogą mieć ten problem.
Mój też bez wady, co nie zmienia faktu, że niefajnie, że znów coś wylazło.
Mój też bez wady, co nie zmienia faktu, że niefajnie, że znów coś wylazło.
ale bez przepychanek i milionem postów na forach jak z flarą. Po wakacjach trzeba wysłać.
Niestety nie. Info z serwisu:
Po bardzo dużej liczbie wykonanych zdjęć aparatu dolny lewy róg zdjęcia jest cieny a środek kadru jest prześwietlony. Usterka mechaniczna powoduje widoczny cień na wszystkich zdjęciach niezależnie od ustawień
To zdecydowanie wygląda na problem przy dużym przebiegu. Więc jeżeli macie "trefne" body z małym przebiegiem to problem może nie być (jeszcze) widoczny.
" Po bardzo dużej liczbie wykonanych zdjęć" tzn ile? 10k czy 100k
Mój z serii 601... Niby bez wady. Chwali się jakby nie patrzeć, że Nikon coś wreszcie robi jeśli zostanie wykryta usterka a nie zamiata problemów pod dywan.
Nadane listem w butelce
Łoo Matko. Zaglądam do wątku, a tu takie kwiatki:( Na szczęście mój 6038XXX nie wymaga wizyty w serwisie :).
mój 604xxxx jest niby ok
ale faktycznie ten model coś się im nie udał pod względem "bezawaryjności" i dopracowania
wcale się nie zdziwię jak niedługo wyjdzie nowa puszka tak jak to było z d600/610
mój 604xxxx jest niby ok
ale faktycznie ten model coś się im nie udał pod względem "bezawaryjności" i dopracowania
wcale się nie zdziwię jak niedługo wyjdzie nowa puszka tak jak to było z d600/610
Tradycja to tradycja, pewnie będzie D760 :)
kurczeblade
10-07-2015, 05:44
mój 604xxxx jest niby ok
Mówisz że masz aparatu ok, ale w istocie stwierdzasz że jest awaryjnym aparatem. Paradoks. :)
Ja to chyba mam szczęście do sprzętu fotograficznego, albo nie skupiam się na robieniu testów na bateriach i kolorowych czasopismach... :)
nie łap mnie za słówka ;)
napisałem, że mój jest niby ok i dodałem, że model się nie bardzo udał co zresztą jest prawdą czytając ten wątek i akcje serwisowe ;)
tak więc nie przeczę sobie samemu bo za chwile może wejść kolejna "akcja serwis" i mój też się załapie ;)
Aparaty nie objete akcją serwisową też mają szanse się zepsuć. I w ogóle wszystko się może zepsuć. Czyli wszystko jest do pupy ;)
Czyli wszystko jest do pupy ;)
A to już zależy od preferencji i orientacji ;)
Fakt, że Nikon sam z siebie chce naprawiać jest jak świeży powiew :)
Wydaje mi się, że należałoby się cieszyć, że pojawiają się jednak akcje serwisowe, a nie, że mają klientów tam gdzie zawsze, łącznie z ich powiewem ;)
przemas-J
11-07-2015, 11:18
To co Nikon od jakiegoś czasu nam serwuje to jakąś tragedia.Strach co kolwiek kupować.
Od jakiegoś czasu wstrzymuje się zakupem tej puszki.
Ale co raz częściej mam myśli o zamianie stajni.Jedyne co mnie powstrzymuje to że będę trochę do tyłu
Mój D750 60288XX Posiada aż 2 gratisy fabryczne :) Cholera wie czy dawać im do poprawki czy może jeszcze poczekać na 3 gratis :D Swoją drogą zrobiłem 7 tyś fot bez żadnego problemu. Ciekawe przy jakim przebiegu ukazuje się problem "migawki"?
Kupiłem właśnie D750, 60674XX. Że tak powiem - czysty. Czyli nowe serie już są wolne od wad, ale z Nikonem ostatnimi czasy nic nie wiadomo... Wcześniej używałem nieśmietelnego D300 i byłem w szoku jak zacząłem przed kupnem nowego aparatu czytać o tych wszystkich problemach...
Maciek N
13-07-2015, 11:39
chyba sporo przesadzacie. Każda puszka ma jakieś wady, tylko że jedne wychodzą wcześniej inne później a czasem wcale. Nawet kultowy D700 miał słabe sanki i masowo odklejające gumy. Przypuszczam że w innych stajniach jest podobnie. Fatman pisał trochę o Canonie.
Akcje Nikona usuwania nieodpłatnie takich wad trzeba odbierać pozytywnie. Mam nadzieję że Nikon nie zmieni polityki w tym zakresie bo w przeszłości bywało różnie.
Pewnie zaraz odezwą się użytkownicy modeli którym nic się nie psuło albo nie wykryli żadnej wady. To możliwe. Ja też pracuję kilka miesięcy D750 i na razie jest wszystko ok
cz4rnuch
13-07-2015, 11:46
Jeśli chodzi o odpadające gumy to Nikon ma już swoich naśladowców <<klik>> (http://www.43rumors.com/panasonic-statement-about-the-g7-rubber-off-serial-numbers/)
Dzwoniłem dziś do naszego serwisu i miła pani poinformowała mnie że naprawa 10 dni roboczych "nowej usterki" na tę chwilę nie ma natłoku. Pytałem czy był jakiś D750 z fizyczną usterką migawki to jeszcze się to nie zdarzyło. A po jakim przebiegu jest ryzyko wystąpienia problemu to nie ma to znaczenia, może wystąpić w każdej chwili :/
Używacie czegoś do ochrony wyświetlacza?
Używacie czegoś do ochrony wyświetlacza?
Ja kupiłem zwykłą folię jak na ekrany LCD telefonu.
Maciek N
13-07-2015, 18:14
Nie, ale pewnie lepiej jest przykleić jakąś folię
Larmor for D750.
Dokładnie. Mam i sobie chwale.
To co Nikon od jakiegoś czasu nam serwuje to jakąś tragedia.Strach co kolwiek kupować.
Od jakiegoś czasu wstrzymuje się zakupem tej puszki.
Ale co raz częściej mam myśli o zamianie stajni.Jedyne co mnie powstrzymuje to że będę trochę do tyłu
Ja w styczniu 2014 sprzedałem z wielkim żalem Nikona D300 i całą optykę. Na pamiątkę zostawiłem sobie nikona D50 i nikkora 35mm. Kupiłem Canona 6d z kitem 24-105 i 18-40 oraz naleśnikiem 40mm. Mam taki zestaw juz ponad rok. Robie zdjecia, ciesze sie sprzętem, jakością zdjęć. Tak jak za czasów kiedy kupiłem Nikona D50, a później D300. Dla mnie jest to wzorowy sprzet tak jak były Nikony D300, D70, D50, D700. Fakt jest ze straciłem duzo kasy na sprzedawanym sprzecie ale nie zaluje, ciesze sie pelna klatka o której zawsze marzyłem. Nawet mi się nie śni zmiana na kolejne body. może za 5lat :).
przemo65
13-07-2015, 21:59
witam,
Myślę o kupnie D750, ale, ze względu na długość tego wątku, trudno mi ogarnąć, co się z tym modelem dzieje.
Czy można prosić o albo krótką listę wad/usterek, albo jakiś link do takiej listy, albo krótszego wątku?
Z góry serdecznie dziękuję.
Kup, rób zdjęcia, nie czytaj forum.
witam,
Myślę o kupnie D750, ale, ze względu na długość tego wątku, trudno mi ogarnąć, co się z tym modelem dzieje.
Czy można prosić o albo krótką listę wad/usterek, albo jakiś link do takiej listy, albo krótszego wątku?
Z góry serdecznie dziękuję.
oto jeden z tysiaca http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nikon-d750-problem-migawka-pentax-k3-ii-wylacznik-identyfikacja.html
wygoogluj poprostu
Aparat "poszedł" dziś do serwisu na akcję wymiany wadliwej migawki.
Uszkadzanie plików. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
Filmik został opublikowany został w sieci 27.09.2014
https://youtu.be/6vMegk_IXCI?t=5m47s
- - - - kolejny post - - - - - -
Nikon D750 SD Card Comparison
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d750/fastest-sd-card-speed-tests/
Uszkadzanie plików. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
Filmik został opublikowany został w sieci 27.09.2014
https://youtu.be/6vMegk_IXCI?t=5m47s
Klasyczny przypadek wadliwej karty pamięci.
Kup, rób zdjęcia, nie czytaj forum.
dokladnie tak!
mam wrazenie ze ludzie w tym watku skupiaja sie bardziej na sprzecie i zapominaja do czego on sluzy, zajmojac sie jakimis bzdetami.
zdjecia robic! :D
Dokładnie tak zrobiłem z D600. Kupiłem, założyłem obiektyw, pojechałem na urlop i trzepałem zdjęcia nie zrzucając na kompa. Po 1.5k zdjęć piękny olej zniszczył pamiątki. Dobra rada Panowie!
paparazzi89
20-07-2015, 10:32
mój D750 jest mydlaty ;/ ciężko ma zrobić ostre zdjęcie w porównaniu do D700.... Przy punktach ostrości Grp P (takie cztery zamiast jednego) jest trochę lepiej, ale na pojedyńczym polu masakra! :(
mój D750 jest mydlaty ;/ ciężko ma zrobić ostre zdjęcie w porównaniu do D700.... Przy punktach ostrości Grp P (takie cztery zamiast jednego) jest trochę lepiej, ale na pojedyńczym polu masakra! :(
Pokaż foto.
Michaelg
20-07-2015, 12:24
Paparazzi jaki masz numer seryjny? Kiedy kupiony?
Wrócił już komuś D750 po serwisie migawki ?
Dziś wrócił D750 po wymianie migawki. 7 dni razem z przesyłkami. Wszystko OK!
A co z tymi migawkami? Bo coś chyba przegapiłem:)
Akcja serwisowa nowa
Wysłane z mojego INSIGNIA_550i przy użyciu Tapatalka
MasterKzaM
22-07-2015, 22:08
Kupilem dziś d750;) nie mam czarnej kropki w miejscu mocowania stopki od statywu. Za to sprawdziłem serial i piszą na www ,że jest ok. Miejmy nadzieję ,że nie będzie z niczym problemów.
U mnie też nie ma kropki i żadna z akcji serwisowych mnie nie dotyczy.
Były chyba 2 akcje serwisowe?
Tak dwie. Mojego też nie dotyczy żadna z nich.
kurczeblade
26-07-2015, 12:47
Niedziela, czyli po ślubie, 7 ślubów w tym sezonie zaliczone D750 coraz bardziej go poznaje, coraz więcej wyciskam podczas obróbki.
W końcu na luzie udało mi się przetestować tryb group AF - świetna sprawa. Generalnie coraz bardziej lubię ten aparat. Dla mnie idealny sprzęt pod repo, portret i studio. Jeżeli ktoś ciśnie fotografie ślubną, i lubi sobie portretować to nawet się nie zastanawia, i nie słuchać malkontentów forumowych, którzy zamiast zdjęć robią laboratoryjne pomiary sprzętu elektronicznego. :)
Ja niestety zgłaszam się z problemem.
Dzisiaj - ze zdjęcia na zdjęcie - D750 przestał reagować na część guzików.
1. Robi zdjęcia, działają oba kółka, wybierak pola ostrości również.
2. Zrobione zdjęcie pokazuje się na LCD, ale wybierak nie działa i podgląd jest zblokowany w trybie "Highlights", tak jak miałem ostatnio ustawione
3. Nie działają guziki: Menu, Przegląd zdjęć, Info i "i" z lewej strony.
4. Guziki WB, Quality i ISO działają i odpalają LCD - więc ekran działa na pewno.
5. Oba kółka trybów (MASP i S/Cl/Ch/Quiet - działają
6. Live view działa poprawnie.
7. Hard reset dwoma zielonymi guzikami nie działa (nie ma żadnej reakcji)
Próbowałem:
1. Odpalić guziki z różnymi kartami lub bez karty
2. Wyjęcia baterii na kilka / kilkadziesiąt minut
Wszystko bez efektu. Jakieś inne pomysły oprócz serwisu? Bo w środę robota na Woodstocku...
Niedziela, czyli po ślubie, 7 ślubów w tym sezonie zaliczone D750 coraz bardziej go poznaje, coraz więcej wyciskam podczas obróbki.
W końcu na luzie udało mi się przetestować tryb group AF - świetna sprawa. Generalnie coraz bardziej lubię ten aparat. Dla mnie idealny sprzęt pod repo, portret i studio. Jeżeli ktoś ciśnie fotografie ślubną, i lubi sobie portretować to nawet się nie zastanawia, i nie słuchać malkontentów forumowych, którzy zamiast zdjęć robią laboratoryjne pomiary sprzętu elektronicznego. :)
Podpisuję się pod tym, również po nieco ponad pół roku i ok 22k na liczniku. Ten sprzęt to naprawdę mega aparat, kompletnie nie przeszkadza w robieniu zdjęć, jest transparentny, nie trzeba z nim walczyć, kombinować. Pliki gumowe, AF celna rakieta, siedzi w łapie, ekranik bardzo przydatny przy foceniu z gleby lub nad głową. Na chwilę obecny w repo nic więcej mi nie potrzeba.
BialyBST
26-07-2015, 23:23
Podpisuję się pod tym, również po nieco ponad pół roku i ok 22k na liczniku. Ten sprzęt to naprawdę mega aparat, kompletnie nie przeszkadza w robieniu zdjęć, jest transparentny, nie trzeba z nim walczyć, kombinować. Pliki gumowe, AF celna rakieta, siedzi w łapie, ekranik bardzo przydatny przy foceniu z gleby lub nad głową. Na chwilę obecny w repo nic więcej mi nie potrzeba.
Mam takie same odczucia :)
Maciek N
28-07-2015, 17:46
Mogę się tylko przyłączyć do zachwytów D750 dodając, że w filmie jest jeszcze lepiej :razz:
Rezygnując z D800 zyskałem większą ilość klatek/s, pewniejszą ocenę obrazu dzięki odchylanemu ekranikowi, lepszy dźwięk i bardzo poręczne filmowe menu.
Po kilku miesiącach intensywnej pracy nadal odkrywam nowe funkcje i możliwości ale już bym do D800 nie wrócił.
Odchylany ekran jest tak użyteczny że ciężko było by się bez niego obyć. W fotografii także z niego korzystam. Szczególnie w czasie sesji gdy robię ujęcie z ziemi lub wysoko nad głową.
Moim zdaniem godny następca kultowego D700:)
Też mam już go trochę czasu i zdecydowanie polubiłem, a szczególnie obrazek jaki mogę nim wyprodukować. Jak trwałość okaże się równie dobra, to z czystym sumieniem mogę polecać.
straszne-bobo
30-07-2015, 18:33
Mam d750 od kilku dni. Wczoraj zdarzył mi się dziwny problem: w serii zdjęć 5 ujęć wyszło kompletnie ciemnych. Przy tych zdjęciach brak info o ogniskowej i przysłonie - jakby body straciło łączność ze szkłem (Sigma 35/1.4).
Kolejne zdjęcia były już prawidłowo naświetlone.
Przykładowa fota:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/1100x734q90/537/6z4HPR.jpg)
Jej hist oraz brak info o ogniskowej i f:
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/571x235q90/540/RvknAn.jpg)
Wyciągnięty z RAW-a obraz:
https://imagizer.imageshack.us/v2/931x621q90/537/XpMiEW.jpg
Nie miałam doświadczenia z takimi wybrykami w przypadku d700 czy nawet d90. Ktoś ma pomysł o co chodzi?
kurczeblade
31-07-2015, 09:46
Fajnie że lecą takie opinie, od osób które widać że robią zdjęcia, dobre zdjęcia, i opisują sprzęt w praktyce, widać że taki sprzęt w odpowiednich rękach może dużo zdziałać, tylko to musi być fotograf który robi zdjęcia, nie osoba która kupiła sobie aparat i dniami przesiaduje w mieszkaniu robiąc zdjęcia bateryjek, żeby sobie udowodnić ze coś nie teges :)
Pomijając problemy techniczne, które raczej powinno załatwiać się przez serwis. W każdym razie d750 to maszyna z której można wycisnąć ogrom fotograficzny!
tomisiek
31-07-2015, 10:19
Jeżeli brak info o ogniskowej i przysłonie w exifie to może oznaczać problem w komunikacji aparat / obiektyw. Zdjęcie ciemne bo zapewne aparat uznał, że przysłona wynosi 0 i skrócił czas migawki maksymalnie. Przeczyścić styki w obiektywie. Od tego zacznij. I sprawdż czy problem pojawia się tylko z sigmą czy z innymi szkłami. Może to wina sigmy.
straszne-bobo
31-07-2015, 13:00
Jeżeli brak info o ogniskowej i przysłonie w exifie to może oznaczać problem w komunikacji aparat / obiektyw. Zdjęcie ciemne bo zapewne aparat uznał, że przysłona wynosi 0 i skrócił czas migawki maksymalnie. Przeczyścić styki w obiektywie. Od tego zacznij. I sprawdż czy problem pojawia się tylko z sigmą czy z innymi szkłami. Może to wina sigmy.
Na razie zdarzyło się tylko z Sigmą , a podpinałam przez te kilka dni przeróżne szkła. Sigma nówka, hmmm. No zobaczymy czy się problem powtórzy z tym właśnie szkłem. Dzięki!
Może styki były czymś zabezpieczone? Miałem tak z samyangiem ale po przeczyszczeniu styków problem zniknął.
Nadane listem w butelce
sokolnik
01-08-2015, 10:59
Fajnie że lecą takie opinie, od osób które widać że robią zdjęcia, dobre zdjęcia, i opisują sprzęt w praktyce, widać że taki sprzęt w odpowiednich rękach może dużo zdziałać, tylko to musi być fotograf który robi zdjęcia, nie osoba która kupiła sobie aparat i dniami przesiaduje w mieszkaniu robiąc zdjęcia bateryjek, żeby sobie udowodnić ze coś nie teges :)
Pomijając problemy techniczne, które raczej powinno załatwiać się przez serwis. W każdym razie d750 to maszyna z której można wycisnąć ogrom fotograficzny!
pokażcie ten ogrom fotograficzny w sąsiednim wątku :)
Michaelg
01-08-2015, 22:24
Czy ktoś kupował ostatnio świeżo D750? Jaki ma początek numeru seryjnego? Jakiekolwiek problemy?
Czy ktoś kupował ostatnio świeżo D750? Jaki ma początek numeru seryjnego? Jakiekolwiek problemy?
Zanim kupisz możesz sprawdzić numer seryjny na stronach Nikona, czy wymaga naprawy.
Michaelg
01-08-2015, 22:58
Wiem, nie o to mi chodzi. Pytam jak kwestia się rozwiązuje w nowych produkcjach i wypuszczeniach.
W nowych jest OK. Tylko skąd bedziesz wiedzial czy ten aparat jest nowszy czy starszy? Daty produkcji tam nie ma. Ale ...
Sklepy mialy oddawać niesprzedane sztuki do serwisu i naprawione wracaly. Dla sklepu nie było kosztów takiej operacji więc to robiły. Szczególnie te duże sieciowe i oficjalni dystrybutorzy typu ABfoto itp.
Po co mieliby trzymać zły sprzęt na półkach i mieć potem niezadowolonych klientów oddających im towar z reklamacją?
Michaelg
01-08-2015, 23:43
Dzięki, kwesta flar i migawki mnie mniej interesuje bardziej chodzi mi o jakieś inne błędy o których kiedyś pisałem w innym temacie i nie wracam.
Nota bene wydaje mi się, że im późniejszy numer seryjny tym produkcja późniejsza? Myle się?
Chyba sie nie mylisz. Ale i tak ciężko sie połapać jakie sa numery aktualnych serii. Pamiętać trzeba ze sa różne regiony dystrybucji i różne kraje. Wiesz jakie teraz są aktualne numery?
Jakieś 3 tyg temu, serial no. 60674XX. Brak kropki, na stronach numery seryjne sprawdzających czysto.
Michaelg
02-08-2015, 01:48
Właśnie stąd pytanie - jakie są aktualne numery seryjne osób które kupowały w ostatnim czasie, czy pojawiają się jakieś powyżej 606### czy są to już może 700### itp
Kilka dni temu.
SN 60681xx.
Pudełko i body bez kropek.
Na stronie Nikona widnieje jako niepodlegający akcji serwisowej.
Michaelg
02-08-2015, 20:50
Rozumiem, że przy kupnie najlepiej sprawdzić nr seryjny i wejść przy sprzedawcy na stronę nikona wpisując ten numer. Pudełko i body mają mieć kropki czy nie ? Te z kropkami to po serwisie ?
Właśnie stąd pytanie - jakie są aktualne numery seryjne osób które kupowały w ostatnim czasie, czy pojawiają się jakieś powyżej 606### czy są to już może 700### itp
Nie może być u nas 700xxxx z oficjalnej dystrybucji.
Michaelg
03-08-2015, 18:26
Osoby fotografujący śluby D750 - używacie skrajnych punktów AF? Łapie Wam ostrość poprawnie w plenerze i na sali ?
Maciek N
04-08-2015, 11:17
wszystko łapie:mrgreen: choć nie mam idealnej puszki. Niektóre obiektywy (stałki) wymagały precyzyjnej korekty AF.
Nie ma co się bać, tylko kupować i cieszyć się efektami. Dawno nie byłem tak zadowolony z puszki Nikona.
Osoby fotografujący śluby D750 - używacie skrajnych punktów AF? Łapie Wam ostrość poprawnie w plenerze i na sali ?
...Tak....
kurczeblade
05-08-2015, 00:18
Łapie...
Nie może być u nas 700xxxx z oficjalnej dystrybucji.
No właśnie: 7xxxxxx to import ze Stanów?
No właśnie: 7xxxxxx to import ze Stanów?
W Stanach o ile mnie pamięć nie myli pierwsza jest 3, 7 to rynek azjatycki z wyłączeniem Japonii.
Puszkę bardzo lubię powoli wypiera całkowicie d700 ale wczoraj na plenerze przy temperaturze ok 40 stopni aparat się zawiesił, przy fotografowaniu perseidów znalazłem zastosowanie fifi :) ale dołączona muszla oczna i jej system mocowania to całkowita porażka ciągle mi się gubi muszę pomysleć o innym patencie.
greatadrian
13-08-2015, 10:31
Puszkę bardzo lubię powoli wypiera całkowicie d700 ale wczoraj na plenerze przy temperaturze ok 40 stopni aparat się zawiesił, przy fotografowaniu perseidów znalazłem zastosowanie fifi :) ale dołączona muszla oczna i jej system mocowania to całkowita porażka ciągle mi się gubi muszę pomysleć o innym patencie.
W kwestii muszli to polecam podkleić ją blue-tackiem lub czymś podobnym.
Muszle zwalili po całości, pamiętam jak byłem na ślubie - wlazłem do organisty żeby strzelić kilka fotek z chóru. Schodząc znalazłem muszlę - pierwsza myśl: fajnie akurat do Nikona i nawet będzie mi pasować będzie na zapas... Szybko jednak się spostrzegłem, że to moja :(
Muszla jest za bardzo wysunięta względem tylnej ścianki.
Nadane listem w butelce
Ja moją muszle zgubiłem po kilku dniach ale idealnie pasuje z D90 i co ciekawe nie spada
Muszle dedykowane, to badziew do Ntej :) Od lat używam muszli z Prakticy, ale teraz są dostępne ich podróby np muszla-oczna-do-nikon (http://allegro.pl/muszla-oczna-do-nikon-d3000-d3200-d100-d80-d40-22m-i5589501481.html) Ta przynajmniej spełnia swoją rolę :)
W Stanach o ile mnie pamięć nie myli pierwsza jest 3, 7 to rynek azjatycki z wyłączeniem Japonii.
Że stanów również 6 coś o tym wiem ?
kurczeblade
14-08-2015, 19:25
U mnie muszla oczna trzyma się dobrze, ale w d600 już zgubiłem dwie oryginalne, teraz szukam jakiegoś tańszego zamiennika bo szkoda gubić oryginał za 40zł. Kupujecie tanie zamienniki z allegro?
Ja kupuję z Chin. Zawsze mam kilka w zapasie. Sam nigdy nie zgubiłem, ale aparaty do naprawy często są bez.
ppawel232629
15-08-2015, 01:58
Panowie, jak wypada wydajność baterii w D750 w porównaniu do D700?
Wydajność baterii porównywalna, o ile nie lepsza. Na pewno nie gorsza.
1000 fot non problem . A jak u was współpraca D750 i tokiny 16-28 ??
detektywrutkowski
18-08-2015, 18:39
Rozumiem, że sprzedajesz swój D750 z numerem 600... na tej aukcji: http://allegro.pl/nikon-d750-bardzo-dobry-stan-gwarancja-komplet-i5603920858.html
aby kupić nowszy model bez wad? Dobrze by było napisać prawdę, a nie cyt. z opisu aukcji: "Jest to mój drugi - zapasowy - korpus, głównie jednak leży w torbie i nie jest używany postanawiam, więc go sprzedać,", tym bardziej, że na swoim blogu/FB masz głównie fotki z D750, czyli jednak nie leży w torbie ;)
O tym też na aukcji nie wspominasz:
BialyBST
18-08-2015, 19:53
1000 fot non problem . A jak u was współpraca D750 i tokiny 16-28 ??
U mnie wszystko smiga
fotoGRAFIK
20-08-2015, 11:18
Jakie są właściwie dobre numery seryjne? Mam 601XXXX i mam wszystkie wady fabryczne jakie są ;P więc teraz chcę kupić jeszcze jeden bo sprzedałem D3. Mogę kupić 604XXXX - myślicie że jest ok czy szukać 605/606 ?
Nikt tego nie wie. Idź do sklepu z laptopem/smartfonem i sprawdź numer na stronie Nikona.
Wada Flary była we wszystkich początkowych aparatach, potem zmienili konstrukcję (m.in. dzięki Twojemu egzemplarzowi). Tu pewnie jest jakiś graniczny SN.
Wada migawki występuje losowo. Najprawdopodobniej trefna partia trafiała do produkcji kilka razy.
Radek Radziszewski
20-08-2015, 11:55
ja miałem 606 wad nie miał ani flary ani migawki a miesiąc temu kupowałem
Kupowałem D750 z nr 606xxxx 18.08 w mm i sprzęt nie łapie się na zadne akcje. Na razie używam ze szkami z dx i tamronem 70-300 i powiem, ze jestem więcej niż zadowolony :D
Z innej beczki, jak oceniacie kolory D750 w stosunku do D800-tki ? wielu sie przesiadło wiec ma porównanie
ludzik82r
23-08-2015, 22:13
Jak na razie w 3 miechy 6 tyś klapnięć i jestem zachwycony , gdyby nie problem sanek i współpracy z wyzwalaczami było by na 6
Maciek N
24-08-2015, 09:48
Z innej beczki, jak oceniacie kolory D750 w stosunku do D800-tki ? wielu sie przesiadło wiec ma porównanie
Jeśli chodzi o zdjęcia to lepsze były z D800. Mam na myśli kolory i szczegółowość nawet po przeskalowaniu. D750 ma więcej czerwieni co nie koniecznie musi przypaść do gustu. iso lepsze w D750.
Jeśli chodzi o film to D750 wygrywa pod każdym względem. iso, kolory, 50p 60p, odchylany monitor, lepszy dźwięk, płynna przesłona. Brakuje tylko powiększenia obrazu w czasie filmowania i sprawnego AF.
Ręka w górę, ci, którzy przesiedli się bezpośrednio z D700 na D750 (bez D600, D800 itp. po drodze). Może być na priv.
Radek Radziszewski
25-08-2015, 20:51
Ręka w górę, ci, którzy przesiedli się bezpośrednio z D700 na D750 (bez D600, D800 itp. po drodze). Może być na priv.
no ja np
Jarecky83
25-08-2015, 22:39
ale dlaczego na priv, ja też chętnie poczytam;)
artur0372
26-08-2015, 10:37
ale dlaczego na priv, ja też chętnie poczytam;)
Wszyscy chętnie poczytają :-)
Ja się mam zamiar przesiąść i też chętnie poczytam :)
kurczeblade
26-08-2015, 12:48
Nie ma co czytać, kupować! :)
Najlepszy aparat do 10k!
Ja biję się z myślami czy mi Styknie na D750 i Tamron 24-70 2,8.... ;-)
...powiedzmy że Już wiem iż bitwę przegram i niedługo będę miał taki właśnie zestaw ;-)
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
obrabiam pierwszy ślub z D750 (wcześniej D700).
Jest inaczej, jest dziwnie, ale... rezultaty są więcej niż zadowalające :)
Choć sam chwyt jest dużo gorszy niż w D700.
obrabiam pierwszy ślub z D750 (wcześniej D700).
Jest inaczej, jest dziwnie, ale... rezultaty są więcej niż zadowalające :)
Na forach rozpisują się nad "gumowym razem" i ISO 6400 na poziomie wysoko akceptowalny, a nawet użytecznym 12800....
Możesz coś dodać od siebie w tej kwestii emet_b ?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
dużo nie dodam, bo ja rzadko wchodzę ponad iso3200.
Męczę się z kolorami-dużo w nich beżu/zieleni. Kolory są jakby pokryte lekką warstwą gliny, ale to może kwestia warunków w jakich robiłem i moich przyzwyczajeń.
Ogólnie fajna puszka, ale gdyby D700 miał ze 16-18mpx to bym nie przesiadał się na d750 (nie filmuję).
ISO12800 wyciągane ponad 1EV (plus 50% cienie).
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/Nikoniarze/TP8_7684.jpg)
dużo nie dodam, bo ja rzadko wchodzę ponad iso3200.
Męczę się z kolorami-dużo w nich beżu/zieleni. Kolory są jakby pokryte lekką warstwą gliny, ale to może kwestia warunków w jakich robiłem i moich przyzwyczajeń.
Ogólnie fajna puszka, ale gdyby D700 miał ze 16-18mpx to bym nie przesiadał się na d750 (nie filmuję).
A masz zprofilowany ekran - monitor?
(niektórzy mylnie nazywają to kalibracją)
Pytam bo bez, wtedy kolorki są znacznie inne.... ;-)
(mam nadzieję że nie uraziłem pytaniem)
Wysłane z mojej Szklanej Kuli, z równoległego wymiaru czasoprzestrzennego
W kwestii profilowania, czy struktury? Bo ja mam odmienne zdanie.
D750 ma bardzo głęboki grip i pasuje osobom o wąskich długich dłoniach. D700 jest płytszy, ale wyższy. Pasuje jak ktoś ma szerokie dłonie. A jak ktoś ma łapy, to dokupuje gripa ;)
Jeśli chodzi o zdjęcia to lepsze były z D800. Mam na myśli kolory i szczegółowość nawet po przeskalowaniu. D750 ma więcej czerwieni co nie koniecznie musi przypaść do gustu. iso lepsze w D750.
Jeśli chodzi o film to D750 wygrywa pod każdym względem. iso, kolory, 50p 60p, odchylany monitor, lepszy dźwięk, płynna przesłona. Brakuje tylko powiększenia obrazu w czasie filmowania i sprawnego AF.
Dzieki za odpowiedz , mam dokładnie takie samo zdanie :) pozdrawiam
W Nikonie D750, pewnym problemem jest brak zamykania wizjera. Szczególnie przy długim czasie ekspozycji i np silnym wietrze, jest to problem ( niektórzy ratowali sie szmatką, ktorą przykrywali body i wizjer) . Zaślepka dołączona do aparatu jest niepraktyczna
Postanowiłem coś z tym zrobic i sobie pomóc. Wymysliłem rozwiązanie które być może już funkcjonuje u niektórych z was. Dla tych którym ten problem doskwiera , a spodoba się moje rozwiązanie, podpowiadam jak to zrobiłem.
A więc kupujemy muszlę DK-22 z eliptyczną gumą , kosztuje to parę groszy. Jednak nie kupujemy do Nikona D750, ale stary model do Nikona D90, rożnica polega na tym że ta starsza wersja ma okrągły uchwyt gumy . Następnie kupujemy muszlę oczną DK-19 . Zdejmujemy z muszli gumę "eliptyczną" a zakladamy gumę okragałą DK-19 pasuje znakomicie. Całość zakładamy na wizjer na którym wczesnej była muszla fabryczna.
Kolejny krok jest juz bardzo prosty, z dość sztywnej ale w miarę elastycznej podkładki pod mysz do kompa, grubosci 2mm wycinamy pasek szerokosci 2 cm. Ustalamy srednicę na trochę mniejszą aniżeli srednica gumy DK-19, sklejamy dobrym klejem w walec , następnie wycinamy dekielek i nim zaklejamy jedną stronę walca. Ja dodałem małą smyczkę ktorą przymocowuję do paska, zaraz przy uchwycie body. Pozwala mi to nie martwić się o nią kiedy ustalam ostrość , kiedy zakładam fitr do długich czasów naświetlania, ect. Pózniej wystarczy "ZATYCZKE" lekko wcisnąć na gumę . Możemy bez problemu naświetlać choćby i 10 minut.
Jeżeli komuś pomogłem to się cieszę . Dołączam fotki
źródło (http://postimage.org/)
A wystarczy kawałek papieru, który wkłada się do muszli ocznej i zakłada na wizjer. Ostatnio użyłem do tego celu bilet wstępu do parku, k którym robiłem wodospad.
No niezły kapturek, świetny pomysł.
Tak teraz pomyślałem że może coś dałoby się też wykombinować by wykorzystać sanki lampy i wsunąć coś by w dół wystawalo i zasłanialo wizjer.
ISO12800 wyciągane ponad 1EV (plus 50% cienie).
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/Nikoniarze/TP8_7684.jpg)
Czym odszumiane?
Wygląda nieźle
A wystarczy kawałek papieru, który wkłada się do muszli ocznej i zakłada na wizjer. Ostatnio użyłem do tego celu bilet wstępu do parku, k którym robiłem wodospad.
mozna róznie kombinowac, na codzień kiedy robie foty normalnie mam dodatkowo muszle na oko, z kapturkiem jest bezpieczniej (wiatr go nie zwiewa) i łatwiej sie go nasadza oraz zdejmuje
Panowie i panie, czy ktoś zgłaszał problem nieostrych zdjeć w mocnym słońcu? Po dzisiejszym poranku w plenerze w zestawie z 80-400 G wyszła jakaś masakra. Nie są poruszone, AF w punkt tylko po prostu mydło. Czasy na poziomie 1/1000, VR ON, ISO 400-600-800, focone z pozycji leżącej. Temat: sarna w plenerze. Co jest? I Nef i jpg jakiś do d...
Szukałem na forum i nie znalazłem.
Może masz chwyt stabilny jak statyw? ;)
A do poprzednich postów, to co się dzieje z tym wizjerem jak nie jest zasłonięty?
Po co VR ON przy 1/1000? To nie jest zalecane.
Myślisz że przez vr mogło byc mydło? Do tej pory vr zawsze byl włączony i przy mniej kontrastowym świetle taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Dojadę do domu to wrzucę i jpga prosto z body i jpga z nefa.
A do poprzednich postów, to co się dzieje z tym wizjerem jak nie jest zasłonięty?
Światło wpadające przez wizjer spowoduje nieprawidłowości w naświetleniu zdjęcia co szczególnie jest widoczne przy dłuższym czasie naświetlania, np z filtrami ND w dzień
Pawel Pawlak
28-08-2015, 15:28
Lukasio;
Refrakcja, ruchy powietrza spowodowane różnicą temperatur, turbulencje mas powietrza, parowanie - możesz to nazwać jak chcesz ;) Obstawiam że tym jest spowodowane mydełko. Są warunki w których nie da się zrobić ostrego zdjęcia na średnim i dalszym dystansie. Im bliżej ziemi/wody tym masz perspektywę, tym bardziej jest to odczuwalne.
Jak chcesz w terenie sprawdzić czy to zjawisko występuje czy nie, a nie widzisz go w wizjerze (najczęściej nie widać) to włącza sobie video i zobacz na przybliżeniu czy kadr pływa czy nie.
Przy obecnych warunkach pogodowych myślę że fotografować można max 30-40min od wschodu słońca - potem już wszystko pływa. Alb po zachodzie słońca. Wiatr czasem poprawia sytuację.
Często cała sesja lądowała w koszu z tego powodu.
trzcionek
28-08-2015, 18:24
a jak tam wasze gumy w D750? u mnie już pęcherz się zrobił pod kciukiem :/ ale boje się wysyłać na gwarancje bo jeszcze coś zje**ą.. :roll:
Lukasio;
Refrakcja, ruchy powietrza spowodowane różnicą temperatur, turbulencje mas powietrza, parowanie - możesz to nazwać jak chcesz ;) Obstawiam że tym jest spowodowane mydełko. Są warunki w których nie da się zrobić ostrego zdjęcia na średnim i dalszym dystansie. Im bliżej ziemi/wody tym masz perspektywę, tym bardziej jest to odczuwalne.
Jak chcesz w terenie sprawdzić czy to zjawisko występuje czy nie, a nie widzisz go w wizjerze (najczęściej nie widać) to włącza sobie video i zobacz na przybliżeniu czy kadr pływa czy nie.
Przy obecnych warunkach pogodowych myślę że fotografować można max 30-40min od wschodu słońca - potem już wszystko pływa. Alb po zachodzie słońca. Wiatr czasem poprawia sytuację.
Często cała sesja lądowała w koszu z tego powodu.
To by sie sprawdzało. Godzina była ok 7.30-8.00. Jak fotografowałem dzień wcześniej ok. 19.00 to ostrość była dobra, zdecydowanie lepsza od porannej.
stanseba
04-09-2015, 09:19
Po przesiadce z D610 mogę stwierdzić, że jakość zdjęć jest taka samo, pomimo różnych matryc, czyli świetnie :-). Idealnie leży w dłoni, jaśniejszy wizjer, lepszy AF (chociaż ja na ten w D610 nie narzekałem).
Czytając tu, miałem obawy, czy Pixel King Pro będą działały. Działają :-)
Ogólnie jestem zadowolony. Bardzo dobry aparat.
PS Mój ani a pudełku, ani na body nie miał kropki. Może dlatego, że to wysoki numer seryjny, który został już u Nikona poprawiony.
Ją mając obydwa dniem twierdzić, że D750 wypływa jednak troszkę lepszy obrazek zwłaszcza pod względem wysokiego ISO - nie są to może kosmiczne różnice ale dla mnie widoczne.
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
stanseba
04-09-2015, 09:29
@Sz@kal
Jeżeli są, to bardzo subtelne. Ogólnie D610 i D750 mają jedne z najlepszych matryc na świecie.
tomisiek
04-09-2015, 10:45
a ja widzę jedna rzecz denerwującą w d750. Robiąc z 85/1,8 nie mogę używać czasów dłuższych niż 1/100 - 1/125 - inaczej zdjęcie jest poruszone :( z d3/d3s ale i z d600 udawało mi się robić na 1/60. A teraz nie ma szans :( nie wiem, czy aparat ma jakieś drgania czy jaki piorun? kupiłem grip i na najbliższym zleceniu sprawdzę czy poprawi to stabilność i umożliwi trochę wydłużyć czas. Ale poza ta uwagą - miód malina.
A mnie rozwalają komentarze w stylu "łał AF łapie nawet w ciemności!". Jakoś k.... mać dzisiejszego wczesnego poranka nawet białych czapli na tle lasu nie widział.
stanseba
04-09-2015, 11:46
A mnie rozwalają komentarze w stylu "łał AF łapie nawet w ciemności!". Jakoś k.... mać dzisiejszego wczesnego poranka nawet białych czapli na tle lasu nie widział.
W ciemnościach to nawet D4 nie łapie. Ale fakt, że AF D750 radzi sobie w słabym świetle.
Może włącz AF ;-)
a ja widzę jedna rzecz denerwującą w d750. Robiąc z 85/1,8 nie mogę używać czasów dłuższych niż 1/100 - 1/125 - inaczej zdjęcie jest poruszone :( z d3/d3s ale i z d600 udawało mi się robić na 1/60. A teraz nie ma szans :( nie wiem, czy aparat ma jakieś drgania czy jaki piorun?
też to zauważyłem
stanseba
04-09-2015, 12:18
Czy ktoś sprawdzał czy wspomaganie AF z SB-900 też robi problemy jak z D610?
Faktycznie trzeba czasy dawać ciut krótsze niż w D610. To in minus.
W ciemnościach to nawet D4 nie łapie. Ale fakt, że AF D750 radzi sobie w słabym świetle.
Może włącz AF ;-)
W/G Nikona D750 ma lepszy AF od D4S -3ev.
I to jest prawda. Testowałem obydwa w totalnej ciemności. D750 łapał ostrość szybciej.
Czy ktoś sprawdzał czy wspomaganie AF z SB-900 też robi problemy jak z D610?
Ja o problemach że wspomaganiem AF w D610 jeszcze nie słyszalem, jak i z nimi się nie spotkałem.
a ja widzę jedna rzecz denerwującą w d750. Robiąc z 85/1,8 nie mogę używać czasów dłuższych niż 1/100 - 1/125 - inaczej zdjęcie jest poruszone :( z d3/d3s ale i z d600 udawało mi się robić na 1/60. A teraz nie ma szans :( nie wiem, czy aparat ma jakieś drgania czy jaki piorun? kupiłem grip i na najbliższym zleceniu sprawdzę czy poprawi to stabilność i umożliwi trochę wydłużyć czas. Ale poza ta uwagą - miód malina.
Mialem podobny problem na d610, zdj z czasem do 1/100 po prostu było mydło ? ogólnie miąłem problem z 85tka wiec napisałem do serwisu bo myslalem ze mydli, nie byla ostra jak inne obiektywy moje. Wysłałem w załączniku zdj z tego obiektywu, usłyszałem tyle ze na fx powinno sie używać minimalnych czasów 1/100 lub 1/125 a na dx starczy 1/60 bo jest różnica w wielkości matrycy itp itd wiec dałem sobie spokój, obiektyw sprzedałem bo nie zadowalał mnie z ostrością na większych przesłonach. Ale swojei i tak wiem, ze szklo bylo z wada, bo testował kolega na innym body i porównał z inna 85tka swoja.
stanseba
04-09-2015, 13:02
Ja o problemach że wspomaganiem AF w D610 jeszcze nie słyszalem, jak i z nimi się nie spotkałem.
Jak nigdy nie słyszałeś o problemie ff/bf przy wspomaganiu AF z SB-900 to nic Ci na to nie pomogę.
Jak nigdy nie słyszałeś o problemie ff/bf przy wspomaganiu AF z SB-900 to nic Ci na to nie pomogę.
Jak nie potrafisz czytać, to też Ci na to nie pomogę.
Mario__S
04-09-2015, 13:18
Wspomaganie af z lampy działa prawidłowo. Brak bf czy ff.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
stanseba
04-09-2015, 13:29
Dzięki Mario_S
Mialem podobny problem na d610, zdj z czasem do 1/100 po prostu było mydło ? ogólnie miąłem problem z 85tka wiec napisałem do serwisu bo myslalem ze mydli, nie byla ostra jak inne obiektywy moje. Wysłałem w załączniku zdj z tego obiektywu, usłyszałem tyle ze na fx powinno sie używać minimalnych czasów 1/100 lub 1/125 a na dx starczy 1/60 bo jest różnica w wielkości matrycy itp itd
Jest dokładnie odwrotnie.
Pawel Pawlak
04-09-2015, 15:29
W/G Nikona D750 ma lepszy AF od D4S -3ev.
I to jest prawda. Testowałem obydwa w totalnej ciemności. D750 łapał ostrość szybciej.
Ma czulszy AF a nie lepszy. Czasem może to oznaczać że jest lepiej, ale czasem ta różnica nic nie daje a ważniejsze są pozostałe aspekty pracy AF :)
cz4rnuch
04-09-2015, 15:34
No ale przecież TOP napisał, że to przetestował a nie wróżył z gazetek reklamowych i potwierdza że przynajmniej w jednym przypadku jest lepiej czyli że różnica coś jednak daje.
Wspomaganie af z lampy działa prawidłowo. Brak bf czy ff.
Sprawdzałeś to ze swoim 85mm 1.8G ??
Gdy miałem D700 wszystkie nowe jasne stałki nie działały dobrze ze wspomaganiem z lampy.
Stary 85mm 1.8D chodził bezproblemowo.
No ale przecież TOP napisał, że to przetestował a nie wróżył z gazetek reklamowych i potwierdza że przynajmniej w jednym przypadku jest lepiej czyli że różnica coś jednak daje.
Różnica jest, ale jak wspomniałem to były totalne ciemności. D4s ostrzył na 4 pyknięcia, a D750 na 3 pyknięcia. Zdjęcie było na ISO 25600, wyciągane o 3EV, f2.8, 1/60s.
Mario__S
04-09-2015, 16:13
Sprawdzałeś to ze swoim 85mm 1.8G ??
Gdy miałem D700 wszystkie nowe jasne stałki nie działały dobrze ze wspomaganiem z lampy.
Stary 85mm 1.8D chodził bezproblemowo.
Tak, N85/1.8G, T24-70, 35/1.8G DX. Nie stwierdziłem z żadnym z nich problemów wspomagania AF z lampy sb900 i sb600. Wcześniejsze moje body miały problemy a były to d7000 i d7100.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pawel Pawlak
04-09-2015, 16:16
ale ja nie twierdzę że TOP nie przetestował, tylko uściśliłem że "czulszy" nie musi oznaczać zawsze lepszy. Nie wszyscy fotografują w totalnej ciemnicy, a ważniejsze może być szersze rozstawienie pkt
AF, precyzja i celność także na bocznych punktach, ilość zdjęć idealnie ostrych w serii itp.
Poza tym nie sądzę żeby TOP swoje testy zrobił na szerokim spektrum ogniskowych czy jasności obiektywów. Bezsprzecznie D750 ma deklaratywną czułość -3EV a d4/d4s -2EV. Ale nie spotkałem jeszcze nikogo kto ma d750/d4 al bo d750/d4s kto by stwierdził że D750 ma lepszy AF niż d4/d4s.
nikoniarz
04-09-2015, 16:24
Jestem podobnego zdania co Pawel. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. To, że w Tomka teście D750 wypadł lepiej oznacza dla mnie jedno- są sytuacje gdzie AF w D750 moze byc lepszy. Może, ale nie musi. Nie wiem jak wygladal test, ale dla potwierdzenia powinien być wykonany kilkukrotnie. Żeby nie bylo niedomówień- niczego nie neguję. Po prostu życie mnie nauczylo żeby nie generalizować czy wyogolniac... I warto miec dystans do tych -3EV bo producent stworzy takie sytuacje by owe wartości moc wpisać w specyfikacje. To się nazywa marketing.
stanseba
04-09-2015, 17:14
U mnie z D610 ze wspomaganiem SB-900 problemy ff/bf były takie, że skali kalibracji brakowało.
stanseba
04-09-2015, 23:52
Kolejne pozytywne zaskoczenie, którego się nie spodziewałem, po przesiadce z D610. Szum. Zdjęcie z iso 10 000. Wywołany raw bez odszumiania. Dodam, że w maksymalnej rozdzielczości też jest dobrze.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/iso201020000_zps7fw4ii35-2.jpg
źródło (http://s292.photobucket.com/user/Sebastian_Stankiewicz/media/Publiczne/iso%2010%20000_zps7fw4ii35.jpg.html)
Nie róbcie sobie jaj ze w totalnej ciemności lapie AF. Pytanie tez z jakim szkłem jest najskuteczniejszy. Ja bynajmniej używam z 80-400 AF-S i dziś o 5.00 nawet bialej czapli nie mógł zlapac na tle lasu.
stanseba
05-09-2015, 01:11
Nie róbcie sobie jaj ze w totalnej ciemności lapie AF. Pytanie tez z jakim szkłem jest najskuteczniejszy. Ja bynajmniej używam z 80-400 AF-S i dziś o 5.00 nawet bialej czapli nie mógł zlapac na tle lasu.
Może dlatego Ci nie ustawił, bo nie było "totalnej ciemności" ;-)
Skuteczność ustawiania AF w trudnych warunkach, to cecha aparatu, a nie obiektywu. Jeżeli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi.
Pewnie tak, jutro o 3.00 rozpoczne fotografowanie :-). Zaraz specjaliści odpowiedzą od czego zależy sprawność AF...
zbyszekD7000
05-09-2015, 10:06
Wychodzi na to że od godziny fotografowania ;)
Nie wiem czy jest sens wstawać o tej 3:00 :)
Wychodzi na to że od godziny fotografowania ;)
Nie wiem czy jest sens wstawać o tej 3:00 :)
Może wystarczy zrobić taki myk i zmienić godzinę w body np na 14-tą?
stanseba
05-09-2015, 10:55
Może wystarczy zrobić taki myk i zmienić godzinę w body np na 14-tą?
Zmiana daty na 01.07. ;-)
zbyszekD7000
05-09-2015, 15:02
I
No i to są już jakieś rozwiązania :)
Biorę wszystkie pod uwagę. Jutro zaczynam od zmiany z 3.00 AM na PM. Tylko jak to czaplom, żurawiom a zwłaszcza małemu liskowi ktory tamtędy chętnie się przechadza, wytłumaczyć ze AF lepiej bierze w dzień niż wczesnym porankiem...
stanseba
05-09-2015, 21:43
Lukasio, jakim szkłem polujesz na te czaple?
stanseba
06-09-2015, 14:01
No i co, udało się coś "ustrzelić"?
No i co, udało się coś "ustrzelić"?
Tak. Czaple z parasolami. Śmiesznie wyglądały więc sprzętu nie wyjmowałem. Poza tym mnóstwo kropel deszczu i katar. :-)
indepedente
06-09-2015, 17:32
Witam, ktoś mi powie jak to jest z pkt AF w D750 ? Jak są rozstawione ? Tak jak ma D800 np ? Czy blisko siebie jak w D7100 ?
Witam, ktoś mi powie jak to jest z pkt AF w D750 ? Jak są rozstawione ? Tak jak ma D800 np ? Czy blisko siebie jak w D7100 ?
D7100 ma rozstawione blisko siebie?
D7100 ma punkty AF rozstawione identycznie jak D800 w trybie DX. Czyli ma je na całej matówce.
D750 ma punkty minimalnie bliżej niż D800, ale dużo lepiej niż D600
przemas-J
07-09-2015, 00:41
https://mobile.twitter.com/nikonrumors/status/532640095380062208
Czy ktoś kręci D750 filmy? Jak to się sprawdza w praktyce? Niby słyszy się na lewo i prawo, że do video tylko Canon.
Maciek N
09-09-2015, 23:04
Czy ktoś kręci D750 filmy? Jak to się sprawdza w praktyce? Niby słyszy się na lewo i prawo, że do video tylko Canon.
Z Canona filmowcy się powoli wycofują. Teraz nastała era filmowych lustrzanek SONY.
Jak chcesz pogadać o filmowaniu D750 to tu jest temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259272
Może kogoś zainteresuje,
wczoraj odebrałem aparat po drugiej akcji serwisowej.
Zrobili: sprawdzenie migawki i naprawa/wymiana. Aktualizacja FW( myslalem, ze mam najnowsze, wiec nie wiem co to).
Części:
111HY - shutter plate unit
I gumy boczne, tylnią i uchwyty.
Uświnili matówkę. :)
Nie wiem co sie zmieniło, bo samego problemu nie widziałem. Jedyne to to, ze teraz migawka jakby inaczej "brzmi". Wczesniej waliła jak młot, a teraz świszczy ;) chyba ze taka szybka czy cos.
Ciekawym w jakim zakątku świata kolega przespał ostatnie 3 latka... W ogóle zastanawia mnie dlaczego ludzie filmują przy pomocy DSLR w epoce FF mirrorless i wszelakich przelotek dla dowolnego bagnetu.
Ciekawym w jakim zakątku świata kolega przespał ostatnie 3 latka... W ogóle zastanawia mnie dlaczego ludzie filmują przy pomocy DSLR w epoce FF mirrorless i wszelakich przelotek dla dowolnego bagnetu.
Kolega nie filmował do tej pory więc z jego strony zainteresowania tematem było brak.
zamkowski
10-09-2015, 20:23
Mam nietypowe pytanie - w kwestii nastawów. NIe miałem takich problemów nigdy z D700. Otóż mam poruszone zdjęcia przy czasie 1/125 (zabawa na weselu - taniec) i czas synchronizacji błysku 1/250 (auto FP), zewnętrzna lampa SB600, obiektyw nikkor 24-70 2.8 N. Nigdy nie było takich akcji z tymi samymi nastawami w D700. Czy miał może ktoś podobny problem? Z góry dziękuję.
stanseba
10-09-2015, 20:57
W tańcu na weselu i czasie 1/125 ciężko zamrozić tańczących. Chyba że tańczą"wolne" ;-)
W tańcu na weselu i czasie 1/125 ciężko zamrozić tańczących. Chyba że tańczą"wolne" ;-)
To zależy. Bo jeśli np. używamy też błysku, to nawet z dłuższym czasem i w szybkim tańcu można bez problemu "zamrozić" ruch.
Mam nietypowe pytanie - w kwestii nastawów. NIe miałem takich problemów nigdy z D700. Otóż mam poruszone zdjęcia przy czasie 1/125 (zabawa na weselu - taniec) i czas synchronizacji błysku 1/250 (auto FP), zewnętrzna lampa SB600, obiektyw nikkor 24-70 2.8 N. Nigdy nie było takich akcji z tymi samymi nastawami w D700. Czy miał może ktoś podobny problem? Z góry dziękuję.
Z ciekawości sprawdzę to za tydzień. Bo też tańce bez problemu robię na 1/125 D700-tką z błyskiem odbitym od sufitu. Zobaczymy jak będzie z D750
zamkowski
10-09-2015, 21:32
Z ciekawości sprawdzę to za tydzień. Bo też tańce bez problemu robię na 1/125 D700-tką z błyskiem odbitym od sufitu. Zobaczymy jak będzie z D750
No właśnie tez tak robię z D700 i jest idealnie. Z góry dzięki za info jaki efekt. Chyba że mam ustawiony błysk na zamknięcie migawki ale za motyla nie mogę tej opcji w D750 znaleźć żeby to ewentualnie przestawić.
Przecież to zależy od ilości światła zastanego. Jak sala jest jasna, to będzie poruszenie.
zamkowski
10-09-2015, 23:00
Przecież to zależy od ilości światła zastanego. Jak sala jest jasna, to będzie poruszenie.
Właśnie obrabiam zabawę i to by się zgadzało! Możesz rozwinąć wątek? Jak uniknąć takiej sytuacji gdy jest dużo wpadającego światła? Próbowałem nawet z lampą 1/250 w tych warunkach i też poruszenie :/
Pozostaje tylko użyć Auto FP i skracać czas.
Albo obniżyć ISO i domknąć przysłonę, o ile pozostanie mocy w lampie.
Właśnie obrabiam zabawę i to by się zgadzało! Możesz rozwinąć wątek? Jak uniknąć takiej sytuacji gdy jest dużo wpadającego światła? Próbowałem nawet z lampą 1/250 w tych warunkach i też poruszenie :/Ty naprawdę zawodowo fotografujesz śluby?
zamkowski
11-09-2015, 10:30
Ty naprawdę zawodowo fotografujesz śluby?
Podobno nie ma głupich pytań...
Panie moderator, przeczytaj Pan co napisałem o D700 i D750 wczesniej. Posty można nabijać w bardziej kreatywny sposób.
kurczeblade
11-09-2015, 11:18
Może kogoś zainteresuje,
wczoraj odebrałem aparat po drugiej akcji serwisowej.
Zrobili: sprawdzenie migawki i naprawa/wymiana. Aktualizacja FW( myslalem, ze mam najnowsze, wiec nie wiem co to).
Części:
111HY - shutter plate unit
I gumy boczne, tylnią i uchwyty.
Uświnili matówkę. :)
Nie wiem co sie zmieniło, bo samego problemu nie widziałem. Jedyne to to, ze teraz migawka jakby inaczej "brzmi". Wczesniej waliła jak młot, a teraz świszczy ;) chyba ze taka szybka czy cos.
a co to za akcja serwisowa, jeśli można wiedzieć ? :)
1. No własnie sobie czytam. Focisz latami, pierw D700 teraz D750 a nadal tak mało wiesz o kwestiach technicznych? Nie wiesz robiąc śluby o tym jak się reguluje proporcje światła zastanego do błyskowego itd?
2. Postów mam dostatecznie dużo bym pisał kolejne w celu powiększania sobie licznika.
3. Przenoszę te wszystkie ostatnie posty do odpowiedniego tematu. Bo w tym przyklejonym nie prowadzimy dyskusji. O tym jest napisane na dole pierwszego posta.
zamkowski
11-09-2015, 12:09
Niech Ciebie o to głowa nie boli ile pracuje i na czym co wiem a czego nie. Pytanie zasadnicze jest czy jeśli boli Cie kolano to leczysz się na nerki? Prostszymi słowami, jeśli przy tych samych nastawach w D700 co mam obecnie w D750 nigdy nie było problemu to mogę się zastanawiać czy coś jest z D750 nie tak. może większa matryca ma wpływ na wpadające światło i te same parametry w matrycy 12 Mpix inaczej funkcjonują niż w matrycy 24 Mpix? A może jest inna kwestia? Skutecznie zwrócono uwagę na ilość wpadającego światła i to może być rozwiązaniem przy D750. Zamiast pisać rozprawkę o tym, co wiem a czego nie może warto byłoby coś dodać od siebie żeby rozwiązać problem? Chyba że zasadą forum jest wytykanie. Sądzę że jest to lepsze niż to co czytałem wyżej. Dlatego właśnie gro ludzi nie zadaje tu pytań bo z pewnością pojawią się złośliwe komentarze które nic nie wnoszą a wręcz przeciwnie. Następnym razem zapytam wujka Google czy nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
Pozdrawiam
Ale czy robiłeś w tym samym momencie zdjęcia na D700 i D750? Bo po prostu poprzednio sala mogła być ciemniejsza i udział światła zastanego dużo mniejszy. Nie wiemy też co uważasz za poruszone zdjęcie. Jeśli oglądasz cropy i jeden piksel to już poruszenie, to na matrycy D750 musisz skracać czas 1,4 raza.
.. jeśli przy tych samych nastawach w D700 co mam obecnie w D750 nigdy nie było problemu to mogę się zastanawiać czy coś jest z D750 nie tak.Nieprawda. Przy D700 też to występuje. Tylko przy innym czasie. To o czym piszesz się dzieje w każdym aparacie, niezależnie od matrycy i marki. I jak widzę robisz wszystko na pamięć, albo wyłączasz myślenie albo nie znasz dość podstawowych kwestii. Tak czy inaczej - to źle.
Niepotrzebnie zrobiłem te swoją pierwszą uwagę. Nie powinno mnie NIC dziwić, a ja ciągle gdy jestem zdziwiony to o tym piszę. Choć i tak coraz rzadziej tak robię to jednak czasami mnie ponosi.
Proponuję zaprzestać wycieczek, sorry, że moje będzie tu na wierzchu.
.
zwrócono uwagę na ilość wpadającego światła i to może być rozwiązaniem przy D750. Przy każdym aparacie. Nie tylko przy D750. Gęstsze upakowanie pikseli w D750 powoduje to, że na monitorze, przy cropach 100% pewne rzeczy stają się widoczniejsze.
a co to za akcja serwisowa, jeśli można wiedzieć ? :)
A numer 65012, możliwy cień od migawki. Nie mylić z flarą. ;) to druga akcja, chyba tylko pierwszych egzemplarzy dotyczy.
Czy orientujecie się jak wygląda sprawa realizowania akcji serwisowej w Polsce z Nikonem z Chin?
Z tego co zrozumiałem, to nie ma znaczenia gdzie kupiłeś i czy jest gwarancja.
Byłoby miło... Planuje kupić D750 z Chin i twierdzą, że są to najnowsze modele, ale pewności nie mam co mi przyśla, więc jestem ciekaw, czy jeśli (oby nie) przydarzy się, że trzeba wrzucić sprzęt na akcje serwisową to czy będę musiał nawiązać bliższe kontakty ze skośnymi :)
RafaIski
17-09-2015, 15:48
Ja natomiast nosze sie z zamiarem kupna d750, info od sprzedawcy że są z najnowszej serii czyli numer seryjny 607...
Ktoś się orientuje, czy jest to partia wolna od wspomnianych wad?
stanseba
17-09-2015, 18:07
Jest wolna.
kurczeblade
17-09-2015, 20:50
Ja mam 604 i to już była partia wolna od wad :)
RafaIski
18-09-2015, 09:17
Dzięki za info, jestem teraz spokojniejszy :)
lukasz.antoniak
18-09-2015, 10:52
Ja mam 60371xx i też jest wolny od obu wad.
stanseba
20-09-2015, 00:24
Świetną sprawą jest pomiar matrycowy chroniący przed prześwietleniem. Dziś na koncercie to przetestowałem i bardzo dobrze się sprawdza.