Zobacz pełną wersję : D750 oficjalnie i merytorycznie
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Czy ktoś wie jaki bitrate ma wideo w D750? Google nawet nie ma pojęcia, więc zostaliście Wy ;)
Instrukcja - strona 319 ;)
Max 42Mbps ale tylko przy 50/60p
Przy mniejszych prędkościach - 24Mbps
Teraz widzę (pdf z neta). Z tym ze ten bitrate to nie jest po prostu 2x24 ze wzgledu na progresive scan (czyli "p" w opisie)? Chodzi mi o to, ze szczegolow nie jest wiecej. Dobrze kombinuje? Pytam, bo 24mbs z D7100 to są jakieś rzygi i jak ogladam filmy na YT z FH z innych puszek, to mam wrazenie, ze moja jest nie dorobiona.
To 42Mbps to jakiś ustalony limit i szkoda, że nie można go osiągać przy niższych prędkościach i dłuższym czasie zapisu - w tej opcji aparat zapisuje jedynie przez 10 minut.
Jednak nawet przy 24Mbps jakość jest lepsza niż można się spodziewać - zastosowali bardzo dobry algorytm kompresji.
dawid503
07-04-2015, 16:41
Witam, przy poprzednim d700 jasność na wyświetlaczy była idealna prawie jak raw w wywoływace ( LR ) z d750 jest ciemno, za ciemno o 1,5 działki. Jasność wyświetlacza na aparacie na minus 2... i każde zdj trzeba rozjaśniać o prawie 2 działki.. Ktoś zna rozwiązanie ? Nowy soft aparat wrócił z serwisu, taka sama sytuacja na dwóch.
Zdjęcia masz za jasne na wyświetlaczu, a w komputerze za ciemne?
Może masz poustawiane funkcje typu D-Lighting, korekcja winietowania, a później na komputerze oglądasz NEFy - może być różnica w jasności.
ja mam lcd w D750 ustawione na -2 i wtedy odpowiada to jasności monitora (kalibrowanego kila dni temu)
Podstaowoe pytanie. Jak wyglądają JPG na komputerze? Może masz coś poprzestawiane w PC Control?
Jak chcesz porównywać RAW na aparacie i komputerze, to tylko w View NX lub innym sofcie Nikona.
Dobry nawyk, to patrzenie na histogram i ewentualnie opcja z podświetlaniem prześwietleń - ustawienie jednej jasności LCD nie sprawdzi się niestety we wszystkich warunkach i trzeba brać na to poprawkę.
panowie, mam dwie karty w aparacie i opcję nagrywania zdjęcia na obu kartach na raz (dla bezpieczeństwa), jak zrobić żeby przycisk "KASUJ" kasował zdjęcia z obu kart naraz? wścieklica mnie bierze jak mi kasuje tylko z jednej karty a potem trzeba na drugiej też kasować, da się to zmienić?
panowie, mam dwie karty w aparacie i opcję nagrywania zdjęcia na obu kartach na raz (dla bezpieczeństwa), jak zrobić żeby przycisk "KASUJ" kasował zdjęcia z obu kart naraz? wścieklica mnie bierze jak mi kasuje tylko z jednej karty a potem trzeba na drugiej też kasować, da się to zmienić?
jak sam napisałeś "dla bezpieczeństwa" nie da się.
rafal_n5
10-04-2015, 08:15
Wczoraj stałem się posiadaczem d750, pierwsze odczucia bardzo pozytywne szczególnie jeśli chodzi o AF porównując do D600 i D700:) Jest to puszka z numerem 604... więc powinna być pozbawiona efektu flary.
Mam pytanie do osób które wywołują RAWY w starszych wersjach Capture One tj. wersji 6 lub 7. Po konwersji pliku NEF do formatu dng jest problem z profilem barwnym który ładuje C1 dla dng(w ACR podobna sytuacja). Kolory są wypłowiałe z obniżoną saturacją oraz kontrastem. Mam wersję trial C1 w wersji 8, tutaj jest wszystko OK,kolory są takie jak powinny być. Skopiowałem więc profil ICC z wersji 8 do 7 , po załadowaniu jest minimalna zmiana ale efekt nie jest zadowalający. Macie jakieś sprawdzone sposoby jak pozbyć się problemu?
Jest to puszka z numerem 604... więc powinna być pozbawiona efektu flary.
Mam pytanko - masz kropkę na kartonie? Bo dostałem dziś informację od sklepu, z którego będę chciał kupić ten aparat (drugie podejście) i że mają właśnie 604... ale bez naklejki na kartonie, bo dostawca im powiedział, że 604 już takowej mieć nie muszą. Zgłupiałem, bo tu na forum ludzie piszą, że mają 604 i z kropką na kartonie. WTF?
Niech ci podadza numer seryjny i można sprawdzić na stronie Nikona czy jest z wadliwej serii
Niech ci podadza numer seryjny i można sprawdzić na stronie Nikona czy jest z wadliwej serii
Mam nr seryjny, "strona mówi", że nie jest objęty wadą. Ale to dla mnie żaden wyznacznik, bo w tej bazie są też takie, które były naprawiane przez serwis i potem im zmieniano status, że też wada ich już nie dotyczy. A ja chcę taką, która została poprawiona w "fabryce", a nie w polskim pożal się Boże serwisie, gdzie po ich "naprawach" ludziom brakowało skali w AF Tune by dostosować szkła...
Jaką polecacie aplikacje,aby połączyć iPada z d750 .?
Według mnie kropka jest zawsze od wprowadzenia modyfikacji.
Mam tak na D750 z serii 604 i na D810 niedawno kupionym, też jest jest kropka na pudełku.
Według mnie kropka jest zawsze od wprowadzenia modyfikacji.
Mam tak na D750 z serii 604 i na D810 niedawno kupionym, też jest jest kropka na pudełku.
Tak z ciekawości... jaką liczbę masz po 604?
holek331
10-04-2015, 16:25
Mam taki sam dylemat. Nie ma kropki na kartonie, ale podobno odsyłali do serwisu i jest już bez wady, ale hmmm skąd mam mieć pewność:)
Mam taki sam dylemat. Nie ma kropki na kartonie, ale podobno odsyłali do serwisu i jest już bez wady, ale hmmm skąd mam mieć pewność:)
Ale jest naprawiony w serwisie czy całkiem "nowa" sztuka? Jaki ma NS?
tydzień temu kupiłem i też był bez kropki, a na stronie nikona figurował jako wolny od wady. niestety nie do końca byłem zadowolony i odstąpilem od umowy.
potwierdzam 6043... z kropą na kartonie
potwierdzam 6043... z kropą na kartonie
No to to wszystko nie trzyma się kupy... ten, o którym wcześniej wspomniałem ma 6047... i kropki na kartonie brak.
tydzień temu kupiłem i też był bez kropki, a na stronie nikona figurował jako wolny od wady. niestety nie do końca byłem zadowolony i odstąpilem od umowy.
Jaki miał NS? Podaj cztery pierwsze liczby jak możesz.
wychodzi na to, że gdzieś pomiędzy 6043.. a 6047... zaprzestali oznaczać kartony,
6047
Przypomnij co było nie tak z nim?
wychodzi na to, że gdzieś pomiędzy 6043.. a 6047... zaprzestali oznaczać kartony,
hmm.. najwidoczniej...
AF nie trafiał z moimi szkłami i brakowało skali by dokonać kalibracji. Brakowało dla 300/2,8 i 85/1,4
rafal_n5
10-04-2015, 17:35
Mam pytanko - masz kropkę na kartonie? Bo dostałem dziś informację od sklepu, z którego będę chciał kupić ten aparat (drugie podejście) i że mają właśnie 604... ale bez naklejki na kartonie, bo dostawca im powiedział, że 604 już takowej mieć nie muszą. Zgłupiałem, bo tu na forum ludzie piszą, że mają 604 i z kropką na kartonie. WTF?
ja mam kropkę na kartonie,od spodu puszki już nie ma...numer 6043
Prosty wniosek... Kropki się skończyły ;)
nadane depeszą
holek331
11-04-2015, 12:31
Od wczoraj jestem posiadaczem D750. Czy zadowolonym? Póki co bardzo! Do tej pory miałem D7000 na który też nie mogłem narzekać. Niby wiedziałem czego się spodziewać po przesiadce na FX, ale... no właśnie, ale oprócz obrazka z pełnej klatki bardzo odpowiada mi szybkość i celność AF, podgląd 100% jednym kliknięciem (po jednym dniu nie wiem jak mogłem bez tego żyć :)), możliwość ustawienia domyślnego pola AF w zależności od pozycji aparatu.
Póki co mam jedną niewiadomą :).Próbowaliście podłączyć aparat do kompa? Chciałem, abym w LR od razu miał podgląd na zdjęcia, ale też go nie widzi. W instrukcji niczego nie mogłem znaleźć.
Dodam, że korzystam z dołączonego do zestawu kabla miniUSB.
Witaj,
Gratuluję zakupu :-)
Jeśli chodzi o tethering w LR to niestety musimy czekać do nowej wersji, aż Adobe zaimplementuje w LR SDK Nikona obsługujące D750. O ile wiem to nikon się nie śpieszy z dostarczeniem tego SDK, a nie Adobe się ociąga :-(
Witaj,
Jeśli chodzi o tethering w LR to niestety musimy czekać do nowej wersji, aż Adobe zaimplementuje w LR SDK Nikona obsługujące D750. O ile wiem to nikon się nie śpieszy z dostarczeniem tego SDK, a nie Adobe się ociąga :-(
LR 5.7 obsługuje D750
Obsługuje RAW'y, ale nie Tethering - a przynajmniej u mnie.
holek331
11-04-2015, 13:33
Witaj,
Też o tym pomyślałem, dlatego nie panikowałem, że coś mi nie działa i może trzeba wysłać do serwisu hehe :).
Choć ciężko mi było znaleźć informację na ten temat, więc tym bardziej dziękuję Arku za info :)
Tutaj: http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/11/lightroom-5-7-now-available.html o tym wspominają. Jak przeszukasz wątek po frazie "D750" to będzie też o tym SDK Nikona.
holek331
11-04-2015, 23:57
Napisałem o powiększeniu 100% jednym kliknięciem przycisku OK i dostałem juz 4 wiadomości od tego czasu jak to włączyć, więc info dla szukających :)
Menu ustawień osobistych- elementy sterujące- przycisk OK- tryb odwarzania-zoom
Napisałem o powiększeniu 100% jednym kliknięciem przycisku OK i dostałem juz 4 wiadomości od tego czasu jak to włączyć, więc info dla szukających :)
Menu ustawień osobistych- elementy sterujące- przycisk OK- tryb odwarzania-zoom
Też miałem o to pytać bo było sporo informacji mówiących, że d750 nie ma tej opcji.
Oooooh. Z tym 100% po naciśnięciu na OK, nie no rewelacja! To jaki ten D610 musi być okrojony!
Użytkownik D7100. :-) ( myślałem, że d7000 też to miał, że to standard nic nie kosztujący Nikona a tu masz, czego to się człowiek dowiaduje )
holek331
12-04-2015, 20:25
Oooooh. Z tym 100% po naciśnięciu na OK, nie no rewelacja! To jaki ten D610 musi być okrojony!
Użytkownik D7100. :-) ( myślałem, że d7000 też to miał, że to standard nic nie kosztujący Nikona a tu masz, czego to się człowiek dowiaduje )
Kosztujący brak zainteresowania wyższymi modelami :)
Nie no, nie przesadzajmy, że to opcja, która jest decydująca i wpływa na wybór wyższego body
nadane depeszą
Tak samo nic nie kosztuje pomiar światła z obiektywami bez chipa, ale też jest blokowany w niższych modelach.
Kosztujący brak zainteresowania wyższymi modelami :)
No właśnie się interesuje, a czytając opinie zacnych kolegów - to, to nic mnie nie kosztuje i całe szczęście, że nie jestem blokowany jako użytkownik niższego modelu, a może przyszły "posiadacz" D750 - i szukam motywacji do FX.
Nie no, nie przesadzajmy, że to opcja, która jest decydująca i wpływa na wybór wyższego bodyJedna rzecz pewnie nie przesądza, ale jak się dołoży kilka innych cech to ludzie maja motywacje do zakupu wyższego modelu. (więcej pól AF, krótszy czas synchro, 1/8000)
Jedna rzecz pewnie nie przesądza, ale jak się dołoży kilka innych cech to ludzie maja motywacje do zakupu wyższego modelu. (więcej pól AF, krótszy czas synchro, 1/8000)
Dwie ostatnie cechy nie dotyczą tytułowego modelu (domyślam się, że chodzi tu o D7100). To takie sprostowanie, aby kogoś w błąd nie wprowadzić.
Dwie ostatnie cechy nie dotyczą tytułowego modelu (domyślam się, że chodzi tu o D7100). To takie sprostowanie, aby kogoś w błąd nie wprowadzić.
Jacek pisał ogólnie, nie o konkretnym modelu. Akurat oba modele mają tyle samo pól AF :)
A jeśli chodzi o czas synchro i 1/8000s to bardziej pasuje D750 -> D810
Pytanie jeszcze o kropki
Wczoraj byłem w cyfrowych i mieli bodajże 602... bez kropki który dopiero co przyszedł...
Tak jak by numeracja się nie zgadza. 603... też mieli , ale z kropką i tez dopiero co przyszedł.
O co kaman?
Po wpadce i problemami z D600 z którym walczę od 2 lat zaczynam bacznie śledzić ruchy taktyczne Nikona i nie bardzo mogę ich zrozumieć. Czy jedynym wyjściem jest przejście do C?
Pytanie jeszcze o kropki
Wczoraj byłem w cyfrowych i mieli bodajże 602... bez kropki który dopiero co przyszedł...
Tak jak by numeracja się nie zgadza. 603... też mieli , ale z kropką i tez dopiero co przyszedł.
O co kaman?
Po wpadce i problemami z D600 z którym walczę od 2 lat zaczynam bacznie śledzić ruchy taktyczne Nikona i nie bardzo mogę ich zrozumieć. Czy jedynym wyjściem jest przejście do C?
Może ten 602... przyszedł, ale z serwisu? :) Miał kropkę w mocowaniu statywowym?
Czego nie możesz zrozumieć?
//edit
No tak, bo Canon nie ma żadnych przygód... proszę Cię.
Właśnie ten 602 nie miał żadnej kropki.
Nie mogę zrozumieć tego, że naklejali kropy w poprawionych body a tu z tak niskim numerem i dopiero co przyszedł i bez więc albo go poprawili, albo go tam nie było i ma tą przypadłość.
A jest ktoś kto kupił 6047... w PL? Gdzie takie sztuki można już dostać?
Co do Nikona to mam problem i z D600 i 50/1,4 i 24-70/2,8 więc trochę za dużo tych problemów jak na jedną markę za taką cenę...
ja kupiłem i nie miał kropy ani w mocowaniu statywowym ani na pudełku. oddałem, możesz poczytać w innych moich wątkach, nie chcę się już powtarzać.
Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek możliwość importu do LR profilu podobnego do d2x mode. Uwielbiam go w d3s, a kolory d750 mają moim zdaniem irytującą czerwoną dominantę, która w LR mnie koszmarnie denerwuje.
Właśnie ten 602 nie miał żadnej kropki.
Nie mogę zrozumieć tego, że naklejali kropy w poprawionych body a tu z tak niskim numerem i dopiero co przyszedł i bez więc albo go poprawili, albo go tam nie było i ma tą przypadłość.
A jest ktoś kto kupił 6047... w PL? Gdzie takie sztuki można już dostać?
Co do Nikona to mam problem i z D600 i 50/1,4 i 24-70/2,8 więc trochę za dużo tych problemów jak na jedną markę za taką cenę...
Jeśli chodzi o numery oraz kropki - potrzebne informacje są w temacie D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256274) - jest tam strona do sprawdzania numerów oraz podany numer od którego body są wolne od wady.
Natomiast jeśli chodzi o D600, 50mm f/1.4 i 24-70mm f/2.8 to ja nie miałem problemów :p
Mam właśnie "na chacie" sztukę bez jakichkolwiek kropek (ani w gnieździe statywowym, ani na kartonie)... seria 6047... jak naładuję aku to sprawdzę co jak...
a kolory d750 mają moim zdaniem irytującą czerwoną dominantę, która w LR mnie koszmarnie denerwuje.
widzę, że nie tylko mój egz. cierpi na taki efekt,
powiedz jeszcze, że jak oglądasz zdj. na LCD aparatu, to kolory wydają się OK ?
mial byc jak canon to jest... :)
Niestety jest to cholernie upierdliwe w obróbce na LR. Pozbycie się dominant czerwieni np. z twarzy jest praktycznie niemożliwe bez degradacji skintone. To nie kwestia egzemplarza, bo oba, które posiadam mają ten charakter.
widzę, że nie tylko mój egz. cierpi na taki efekt,
powiedz jeszcze, że jak oglądasz zdj. na LCD aparatu, to kolory wydają się OK ?
No właśnie! Na lcd aparatu jest Ok a na lapku hmm gorzej! Myślałem że to żle skalibrowany monitor w laptopie ale zdjęcia z Canona prezentują się duuużo lepiej (pod względem kolorostyki oczywiście)! Mam jeszcze od kolegi sporo fotek z D800 i sam nie wiem czy żółtaczka starszych czy czerwonka nowszych? hehe!!!
No właśnie! Na lcd aparatu jest Ok a na lapku hmm gorzej! Myślałem że to żle skalibrowany monitor w laptopie ale zdjęcia z Canona prezentują się duuużo lepiej (pod względem kolorostyki oczywiście)! Mam jeszcze od kolegi sporo fotek z D800 i sam nie wiem czy żółtaczka starszych czy czerwonka nowszych? hehe!!!
dokładnie, po pierwszych fotkach stwierdziłem : wow, ale Nikon odrobił lekcje, w końcu fotki na LCD wyglądają poprawnie z dobrym WB, ale po wrzuceniu na kompa - konsternacja, wszystkie fotki lecą w magentę. Skoro na LCD było dobrze, a na monitorze czerwonka, to musi być również źle ustawiony LCD. Menu w D750 daje możliwość przesunięcia kolorystyki LCD, z czego skorzystałem (trzy kliknięcia w prawo i dwa w dół, zrekompensowały niebieską dominantę lcd D750 i teraz obraz wyświetlany jest zbliżony do tego na monitorze kompa)
greatadrian
14-04-2015, 21:27
dokładnie, po pierwszych fotkach stwierdziłem : wow, ale Nikon odrobił lekcje, w końcu fotki na LCD wyglądają poprawnie z dobrym WB, ale po wrzuceniu na kompa - konsternacja, wszystkie fotki lecą w magentę. Skoro na LCD było dobrze, a na monitorze czerwonka, to musi być również źle ustawiony LCD. Menu w D750 daje możliwość przesunięcia kolorystyki LCD, z czego skorzystałem (trzy kliknięcia w prawo i dwa w dół, zrekompensowały niebieską dominantę lcd D750 i teraz obraz wyświetlany jest zbliżony do tego na monitorze kompa)
Właśnie zastanawiałem się ostatnio jakie są najlepsze ustawienia balansu bieli dla LCD. Ktoś ma jakieś opinie odnośnie najlepszych?
Ja też przesunąłem wyświetlanie LCD w kierunku czerwieni - była to jedna z pierwszych czynności z nowym aparatem.
Przy obróbce w Lr przydaje się też sprawdzenie innych profili aparatu poza standardowym Adobe (najlepiej mieć zrobiony indywidualny profil ClolorCheckerem).
jeszcze zapomniałem wspomnieć, że WB Auto przesunąłem w kierunku niebieskiego na B2.0
Ketosz, jak dużo "poklikałeś" w kier. czerwieni LCD ?
Mam +1A i +1M - czyli po jednym w prawo i w dół. Na początku dałem nawet więcej, ale teraz mam w sumie minimalną korektę. Ciekawy jaki jest rozrzut w odcieniach tych LCD ale tendencja jest pewnie podobna we wszystkich.
llcooljozek
15-04-2015, 10:43
a Tymczasem w Ameryce obnizka o 300 dolców http://nikonrumors.com/2015/04/14/300-price-drop-on-the-nikon-d750-coming-on-april-16th.aspx/ , w kanadzie tez ale od 1go Maja, jest jakas szansa ze w niedlugim czasie i u nas?, jak myslicie?
himi, rotor - wrzućcie te czerwonki jak możecie. W czym obrabiacie zdjęcia?
Jesteście w stanie zrobić zdjęcie tego samego kadru D750 i innym body, aby pokazać różnice?
Ja "problem" to tylko zauważyłem przy jpg z body, ustawienie vivid i niemowlak wyszedł bardziej niż różowy :D standard i neutral nie dały już takich kolorków.
Mam właśnie "na chacie" sztukę bez jakichkolwiek kropek (ani w gnieździe statywowym, ani na kartonie)... seria 6047... jak naładuję aku to sprawdzę co jak...
prz3mo i jak tam?
Wygląda na to, że OK. Flary nie ma, AF jest OK (korekty wymagają dwa szkła, z którymi takie same korekty mam w D700-tkach).
himi, rotor - wrzućcie te czerwonki jak możecie. W czym obrabiacie zdjęcia?
Jesteście w stanie zrobić zdjęcie tego samego kadru D750 i innym body, aby pokazać różnice?
Ja "problem" to tylko zauważyłem przy jpg z body, ustawienie vivid i niemowlak wyszedł bardziej niż różowy :D standard i neutral nie dały już takich kolorków.
http://zapodaj.net/7bc444bd95c0e.jpg.html
http://zapodaj.net/3c8cf75f1cb03.jpg.html
http://zapodaj.net/5d8a600bdc9e2.jpg.html
proszę bardzo:
Auto WB bez korekty, wywołane w ViewNX bez żadnych korekt, przetwarzanie standard (lekko podostrzone, saturacja podniesiona minimalnie, HUE bez zmian)
Pogoda różna, cechą wspólną są godziny południowe, co powinno na tych zdj. "słonecznych" wyjść bardziej niebieskawo
Co na tych zdjęciach jest "nie tak" z kolorami?
Ja też nic dziwnego nie widzę - brakuje może popularnej niedawno żółci pierwszych CMOS'ów Nikona, a tak to chłodna kolorystyka lekko zbyt niskiej temperatury barwowej.
Z nowymi matrycami trzeba się przyzwyczaić do trochę innej pracy i tego, że mogą się zdjęcia wydawać lekko płaskie przy neutralnych ustawieniach.
Co na tych zdjęciach jest "nie tak" z kolorami?
Ja też nic dziwnego nie widzę - brakuje może popularnej niedawno żółci pierwszych CMOS'ów Nikona, a tak to chłodna kolorystyka lekko zbyt niskiej temperatury barwowej.
Z nowymi matrycami trzeba się przyzwyczaić do trochę innej pracy i tego, że mogą się zdjęcia wydawać lekko płaskie przy neutralnych ustawieniach.
nie "zalatują" Wam one zbyt duża ilością magenty ???
zbyszekD7000
15-04-2015, 17:35
Nie
I mnie się też wydają "chłodne" kolorystycznie
Chociaż jak popatrzeć na chmury to może odrobinka czerwonego - sam nie wiem
U mnie problem czerwieni jest tam, gdzie występuje dominanta czerwona w otoczeniu. W d3s udaje mi się kontrolować dominanty. W d750 jest znacznie trudniej, czasem wręcz się nie da.
Na przykładach rotora problemu nie dostrzegam.
Na poniższym już moim zdaniem to widać. A na skórze znacznie mocniej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/1809032000_1429114240_thumb-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/1809032000_1429114240.jpg)
Robiąc zdjęcia tokiną 16-28/2.8 aparat zaczyna robić zdjęcia w formacie dx. Miał ktoś podobny problem? Nagle sam zmienia format i pojawia się ikonka w wizjerze. Czasem wystarczy wyłączyć i włączyć aparat żeby było ok, ale nie o to chodzi :-O
coldphate
15-04-2015, 22:13
Ja mam podobnie. Ostatnio albo przechodzi w tryb dx, albo nie mierzy światła, albo w ogóle piszczy.
Używałem Tokinę 16-28 na D750 i nie było żadnych problemów - może coś ze stykami?
Robiąc zdjęcia tokiną 16-28/2.8 aparat zaczyna robić zdjęcia w formacie dx. Miał ktoś podobny problem? Nagle sam zmienia format i pojawia się ikonka w wizjerze. Czasem wystarczy wyłączyć i włączyć aparat żeby było ok, ale nie o to chodzi :-O
A wymuś w aparacie pracę tylko w FX. Może pomoże.
Robiłem drugie zlecenie i drugi raz taki syf, tydzień focenia:-( Spróbuję obiektyw odesłać chyba, bo body nie bardzo mi się uśmiecha. Wnerw!
A wymuś w aparacie pracę tylko w FX. Może pomoże.
Menu-> obszar zdjęcia-> fx?
Bo jeżeli tak to robiłem i tylko pomogło na chwilę :(
Tak, to miałem na myśli. Hmmm... To co najmniej dziwne, że takie cyrki się dzieją.
grissley
16-04-2015, 09:31
Przyzwyczailiście się do pracy z żółtaczką, to się Wam teraz normalne kolory czerwone wydają ;)
Coś jakby dać użytkownikowi Fuji rolkę Kodka... ;)
Przyzwyczailiście się do pracy z żółtaczką, to się Wam teraz normalne kolory czerwone wydają ;)
Coś jakby dać użytkownikowi Fuji rolkę Kodka... ;)
Też mi się tak wydaje, tym bardziej że żółtaczka była wieeeeele lat :)
Zaintrygował mnie ten problem zestawu d750 + zoom nie systemowy (Tokina). Ktoś jeszcze używa niesystemowych zoomów? Może to jakiś babol i warto się przyjrzeć sprawie....
Zaintrygował mnie ten problem zestawu d750 + zoom nie systemowy (Tokina). Ktoś jeszcze używa niesystemowych zoomów? Może to jakiś babol i warto się przyjrzeć sprawie....
Być może Tokina będzie musiała wypuścić aktualizację.
trzcionek
16-04-2015, 13:14
U mnie problem D750+Tokina nie występuje.
Też już pisałem, że do tej pory D750+T16-28mm żadnych problemów.
Menu-> obszar zdjęcia-> fx?
Bo jeżeli tak to robiłem i tylko pomogło na chwilę :(
Przy takim ustawieniu nie ma prawa się przełączyć. Może przełączałeś w U1?
Wlasnie zamienilem D800 na D750 - jestem zaszokowany zdolnosciami AF - to takie pierwsze wrazenie.
Sprawdzalem z Tokina 150-600 - zadnych problemow.
Wlasnie zamienilem D800 na D750 - jestem zaszokowany zdolnosciami AF - to takie pierwsze wrazenie.
Piszcie tak dalej, to w końcu się przełamię i mój d610 pójdzie na giełdę, a zawita do mnie nowy d750 :-) :-) :-)
marekawo
17-04-2015, 13:54
Też mi chodzi po głowie wymiana D800 na 750.JED jak ochłoniesz po zakupie to coś więcej napisz,ja głównie aparatu używam z teleobiektywami do przyrody.
Ja jakiś czas temu również zamieniłem D800 na D750 - jestem bardzo zadowolony.
I słusznie. Każdemu (prawie) odradzam D800, D800E i D810. Dobre 24 Mpx są absolutnie wystarczające.
Polityka nikona jest bardzo dziwna. Właściwie wsłu****ąc się w ludzi to wiadomo co jest potrzebne, ale oni wypuszczają (zbyt często) coś bezsensownego.
Tokina też to wypuściła?
marekawo
17-04-2015, 17:11
Zamówiłem D750 w EuroRTV.Jestem ciekaw czy tam są już bez wad.
Bez flary są z nr 604...... Trzeba bylo wcześniej zapytać o nr.
Zamówiłem D750 w EuroRTV.Jestem ciekaw czy tam są już bez wad.
Na kartonie będziesz miał ns. Nie masz obowiązku odbioru, więc spokojnie :)
marekawo
17-04-2015, 19:04
Biorę na raty,zrobiłem tylko rezerwację do wybranego sklepu EURO,jak będę na miejscu to najpierw sprawdzę.Dziękuję za info
I słusznie. Każdemu (prawie) odradzam D800, D800E i D810. Dobre 24 Mpx są absolutnie wystarczające.
Polityka nikona jest bardzo dziwna. Właściwie wsłu****ąc się w ludzi to wiadomo co jest potrzebne, ale oni wypuszczają (zbyt często) coś bezsensownego.
Nastepne zdziwienie - tyle bylo placzu o rozmiar plikow z D800, a tutaj widze ponad 30mpix...
Ciekawe.
Tokina też to wypuściła?
Nie ;)
Bez flary są z nr 604...... Trzeba bylo wcześniej zapytać o nr.
Ja nie sprawdzilem, tylko uwierzylem sprzedawcy - przed chwila polecialem zerknac na karton - faktycznie, mam 604.
marekawo
17-04-2015, 19:24
Jeszcze mam pytanie czy AFC rzeczywiście blokuje się na amen gdy cel jest nieruchomy.
Jeszcze mam pytanie czy AFC rzeczywiście blokuje się na amen gdy cel jest nieruchomy.
?
?
Chodzi pewnie o myszkowanie, które zdarzało się w D800.
?
Chodzi pewnie o to, czy tak nie myszkuje jak w D800. Ja nie zauważyłem takiej przypadłości.
marekawo
17-04-2015, 20:06
Tak chodzi o myszkowanie.W D800 właśnie najbardziej mnie to irytowało.
Tak chodzi o myszkowanie.W D800 właśnie najbardziej mnie to irytowało.
Właśnie z ciekawości sprawdziłem, nic nie myszkuje :)
coldphate
18-04-2015, 01:08
Nr 603 tez sa bez flary. Nie mam pojęcia od którego, ale moj zdecydowanie nie ma tej wady, a jest 603
kurczeblade
18-04-2015, 15:59
Nie ma flar od 603... i podobno większość sklepów wycofało aparaty z tą przypadłością.
widzę że coraz więcej zadowolonych użytkowników z D750, nie ma co ukrywać, aparat wymiata i wydaje mi się że po będzie jedno z tych kultowych body Nikona:) Ergonomia świetna, AF celny i szybki, obrazek wspaniały i ogrom innych zalet płynących z tego sprzętu!
TAK...
A ty już punktów na kilka tankowań- u NIKONaś- nazbierałeś?
Od Ukrainy po Białoruś...
Kurczeblade- punkty zbierasz?
Zadowolonym użytkownikiem też już nie można być jak widać...
Fakt z tym kultowym troszkę na wyrost ale że wymiata? W 100% się zgadzam. Czy z flarą czy bez wymiata.
marekawo
20-04-2015, 13:59
Zapomniałem o tym,że w CNX2 RAWA nie wywołam z D750.Przyznam się,że na innym programie nigdy nie pracowałem,a słabo u mnie jest z nowinkami.I tym sposobem chyba jeszcze zostanę z D800,choć mam dużą ochotę na zmianę.
Zapomniałem o tym,że w CNX2 RAWA nie wywołam z D750.Przyznam się,że na innym programie nigdy nie pracowałem,a słabo u mnie jest z nowinkami.I tym sposobem chyba jeszcze zostanę z D800,choć mam dużą ochotę na zmianę.
W takim razie już nie zmienisz puszki, bo Capture NX2 nie będzie już rozwijany. Zobacz Capture NX-D. Jeśli jednak koniecznie musisz używać tego pierwszego zostaje Ci konwersja RAW2NEF (http://www.bagnon.com/raw2nef/)
Witajcie,
Czy ma ktoś możliwość sprawdzić ile zdjęć zmieści się na karcie 64 GB i 128 GB? Planuję zakup D750 i wiem, że zwykle robię ok 2500-3000 zdjęć na ślubie. Chcę używać 2 kart dla bezpieczeństwa i kopii zapasowej, ale nie jestem w stanie zorientować się na które karty się nastawiać i jaka pojemność będzie wymagana po przesiadce z D700 który ma mniejsze pliki.
Zdjęcia robię tylko w RAW-ach.
To jeszcze uściślij jakie pliki. JPG (jaka wielkość i kompresja), RAW, JPG + RAW?
Jesli RAW to jaki - 12 czy 14 bit i jaka kompresja - bezstratna, stratna czy bez kompresji.
W przybliżeniu chyba można założyć że to będzie 2x więcej niż w D700.
Sam RAW, 14 bit, skompresowany bezstratnie.
Czyli raczej nastawiać się na 2x 128 GB aby się wszystko zmieściło. Nie chciałbym aby się okazało że nagle zabraknie karty w czasie zabaw oczepinowych :shock:
tu jest fajna tabelka ktora pokazuje miedzy innymi wielkosc pojedynczego pliku (orientacyjna). RAW 14 bit bez kompresji wedlug tej tabelki to 26.9 u mnie w praktyce srednio 29 MB jak patrze po plikach. Reszte można sobie wyliczyć:
https://photographylife.com/nikon-d750-buffer-capacity
Witajcie,
Czy ma ktoś możliwość sprawdzić ile zdjęć zmieści się na karcie 64 GB i 128 GB? Planuję zakup D750 i wiem, że zwykle robię ok 2500-3000 zdjęć na ślubie. Chcę używać 2 kart dla bezpieczeństwa i kopii zapasowej, ale nie jestem w stanie zorientować się na które karty się nastawiać i jaka pojemność będzie wymagana po przesiadce z D700 który ma mniejsze pliki.
Zdjęcia robię tylko w RAW-ach.
Masz D600, pliki z D750 będą podobnej wielkości.
Już sobie obliczyłem. Dzięki za bardzo szybką pomoc.
Wychodzi że będzie potrzeba +/- 80 GB karty na materiał w zalezności od ilości zdjęć. Tak więc karty 64 GB odpadają bezapelacyjnie.
Na D600 zrobiłem tylko 1968 zdjęć i będę go zamieniał na D750. D600 był jako "zabezpieczenie" i większość czasu przeleżał w torbie. D700 ma już 155.696 na liczniku więc w zamierzeniu D750 będzie teraz głównym body a D700 jako backup :) Kurna tylko trochę szkoda że kart z D700 nie da się użyć do D750. Ale trudno kupi się nowe.
Z tego co wyczytałem w tym wątku to najbardziej opłaca się kupić te karty:
SANDISK SD SDXC EXTREME PRO 95MB/S
Jednak jedna taka karta 128GB kosztuje 700 zł, przy dwóch to już 1400 - a to jednak bardzo dużo.
Może ktoś z Was korzysta z innych? Wolniejszych i tańszych i jest zadowolony? Co byście doradzili w tej kwestii? Zapewne nie jeden posiadacz przebrnął już przez etap wyboru karty - pojemności, prędkości zap/odczytu i firmy.
Dodam że w D600 mam teraz kartę 64 GB SanDisk Extreme 45 MB/s i niestety się nie nada ze względu na pojemność.
Mam w obu d750 zapakowane po dwie 32 GB (Sandisc Extreme 60 mb/s). Z ostatniego ślubu przyniosłem dwie puste. Zapełniłem tylko 2x 32 GB, a to i tak z rozpędu, bo dopiero uczę się tych puszek. NEF 12 bit bezstratny.
Mam w obu d750 zapakowane po dwie 32 GB. Z ostatniego ślubu przyniosłem dwie puste. NEF 12 bit bezstratny.
Nie robisz backupu na drugiej?
Nie. Kiedyś robiłem. Od pewnego czasu nie robię. Równolegle pracuję na dwie puszki, na obu mam kluczowe momenty z różnych ogniskowych. Jak mam czas to na sali backup kościoła wykonuję na lapie.
Zawsze kupuję karty z pewnego źródła.
Venture, używam SanDisk SDHC Extreme 60MB/s 32GB - nie zauważyłem żadnych większych przycinek po serii RAW-ów 12bitowych przy reportażu koncertowym.
Nie wiem po co na weselu 14 bit, ale każdy robi jak lubi.
Dużo tańsze są Samsungi Pro, a niewiele im ustępują prędkością.
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d750/fastest-sd-card-speed-tests/
Szczerze mówiąc to nie wiem czy w realnej obróbce zdjęć z RAWów 14 bitowych w jakikolwiek sposób odbiło się to pozytywnie, ale kiedyś jak podejmowałem decyzję których z nich używać to bardzo możliwe że kierowałem się tym:
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
Wyciąganie detali z ciemnych obszarów zdjęcia.
D750 ma w tym zakresie bardzo duże możliwości sądząc po tym co zdążyłem zobaczyć na internecie :) Myślicie że jest sens używania na nim 14 bitów czy 12 w zupełności wystarcza?
Robicie na 12 czy 14 bitach?
Dużo tańsze są Samsungi Pro, a niewiele im ustępują prędkością.
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d750/fastest-sd-card-speed-tests/
Też mnie ostatnio zaciekawiły te Samsungi, ale one są stosunkowo krótko na rynku. Jakoś póki co bardziej "ufam" Sandiskowi i Lexar.
greatadrian
21-04-2015, 16:50
To jeszcze uściślij jakie pliki. JPG (jaka wielkość i kompresja), RAW, JPG + RAW?
Wydaje mi się, że kolega wspomniał, że zdjęcia robi tylko w RAW'ach.
Z mojego doświadczenia na 64GB karcie robię około ~1100 zdjęć w RAW 14-bit.
Jakoś póki co bardziej "ufam" Sandiskowi i Lexar.
A co sądzisz/sądzicie o: Lexar SDXC Card 128GB 1000x Professional UHS-II ?
Z mojego doświadczenia na 64GB karcie robię około ~1100 zdjęć w RAW 14-bit.
Uuuu... w takim razie chyba nie ma wyjścia i będzie trzeba zacząć robić zdjęcia w RAWach 12 bitowych aby wszystko pomieścić.
a może rozwiązanie pośrednie, najważniejszą część repo ślubnego robić w 14-tu, a później przełączyć na 12-to bitowe Rawy
Ja jeszcze pracując d700 ładnych kilka lat temu robiłem porównania 12 vs 14 bit i nie widząc różnić w tym co robię wybrałem mniejszy plik. Potem ani na d3s ani na d750 nie rozważałem 14 bitowych, a wyciągałem wiele np z D3s.
Co do ilości zdjęć przywożonych z reportażu to kwestia indywidualna. Ja przywożę z biegiem czasu coraz mniej:)
Ja jeszcze pracując d700 ładnych kilka lat temu robiłem porównania 12 vs 14 bit i nie widząc różnić w tym co robię wybrałem mniejszy plik. Potem ani na d3s ani na d750 nie rozważałem 14 bitowych, a wyciągałem wiele np z D3s.
Co do ilości zdjęć przywożonych z reportażu to kwestia indywidualna. Ja przywożę z biegiem czasu coraz mniej:)
Ja do tej pory myślałem, że 600 zdjęć to bardzo dużo :)
Zależy wszystko od tematu:)
to 40 wesel i sprzęt do wymiany , ledwo zarobi na siebie :)
Jeśli 40 wesel to wychodzi średnio około 100 tyś zarobku. gdzie tu masz "ledwo na sprzęt"
Mylisz zarobek (dochód) z przychodem. Nagminne.
Maciek N
22-04-2015, 09:14
Mylisz zarobek (dochód) z przychodem. Nagminne.
jak już masz sprzęt to koszty są minimalne.
Prąd do naładowania baterii i obróbki.
Jak ktoś jest parę lat na rynku to na sprzęt też dużo nie wydaje. Wymiana body co 3-4 lata. Kupno jednego obiektywu na rok. czasem jakiś serwis i to w zasadzie koniec.
12bit vs 14bit może mieć znaczenie np. przy przejściach tonalnych. Też robiłem na 12bit, ale mam zamiar niedługo porównać sobie te dwa formaty, właśnie w kadrach gdzie jest gradient i wtedy zdecyduję.
Maciek N
22-04-2015, 09:18
12bit vs 14bit może mieć znaczenie
Wychodzę z innego założenia. Jeśli wydaję 7 tysięcy na body i kilkadziesiąt na obiektywy to po to żeby mieć możliwie najlepszą jakość. Nie widzę sensu oszczędzać 100 zł na mniejszą kartę nawet jeśli różnica między 12bit vs 14bit jest minimalna.
nikoniarz
22-04-2015, 09:45
Jak dla mnie różnica między nieskompresowanym 14b a skompresowanym bezstratnie 12b jest zauważalna.
Różnica jest, owszem, subtelna, niezauważalna na papierze. W repo, moim zdanie oczywiście, potrzeby zaspokaja 12 bitowy skompresowany stratnie raw.
W studio owszem może i 14bit, nieskompresowany się przyda. Ale. No właśnie, w studio, wszystko przygotowuje się z aptekarską dokładnością jeszcze przed zrobieniem zdjęć i w zasadzie ...można używać jpg.
Ja od 2010 roku robię tylko w 12bitowych, skompresowanych stratnie rawach.
Różnica w wielkości pliku pomiędzy 12b, skompresowanym stratnie, a 14b, nieskompresowanym, w przypadku osiemsetki jest dwukrotna. Około 35Mb, do około 75Mb.
Maciek N
22-04-2015, 11:37
Około 35Mb, do około 75Mb.
No tak, w przypadku D800 też tak robiłem bo to już przegięcie z wielkością plików. Jednak w D750 preferuję 14bit.
Kolejne pytanie, co byście woleli:
4 karty po 64 GB (2 zestawy po 2 karty - na jednej zapis, na drugiej backup), i zmienianie kart raz na każdym weselu, czy
2 karty po 128 GB - które są na stałe w slotach kart w aparacie.
Osobiście skłaniam się ku drugiej opcji, z racji tego, że samo zmienianie kart powoduje że dostaje się tam więcej kurzu i są narażone na uszkodzenia mechaniczne, bądź nawet w kuriozalnych przypadkach mogą się gdzieś zawieruszyć. Będąc w body włożone raz i nie ruszane, są mniej narażone na jakiekolwiek czynniki zewnętrzne. A zdjęcia zgrywane przez usb na dysk. W dodatku w tym przypadku nie przeszkadza ich wielkość, właśnie dzięki automatycznemu backupowi. W tym przypadku jedyne ryzyko, myślę bardzo minimalne było by wówczas gdyby w jednym czasie obie karty padły, co było by bardzo dużym pechem. Na wypadek gdyby jedna karta miała kiedyś paść, można też zabezpieczyć się w między czasie dokupując 3cią kartę - trzymaną na zapas, na wszelki wypadek :)
Szczerze mówiąc dopiero w praktyce dowiem się ile tak na prawdę tej pamięci będę potrzebował, ale lepiej mieć zapas niż brak.
W tym przypadku jedyne ryzyko, myślę bardzo minimalne było by wówczas gdyby w jednym czasie obie karty padły.
Istnieje też ryzyko, że zostaniesz okradziony z aparatu (aparat jest atrakcyjny rynkowo, więc ryzyko jest istotne). Może się zdarzyć, że danych nie zbackupujesz na czas i utracisz (statystycznie) dwa razy więcej danych niż przy wariancie z kartami 64 G.
Istnieje też ryzyko, że zostaniesz okradziony z aparatu (aparat jest atrakcyjny rynkowo, więc ryzyko jest istotne).
W czasie pracy trzymam aparat cały czas przy sobie, więc o to się nie martwię.
Może się zdarzyć, że danych nie zbackupujesz na czas i utracisz (statystycznie) dwa razy więcej danych niż przy wariancie z kartami 64 G.
Nie rozumiem. Czy to nie jest tak, że jak mam ustawiony backup, to zdjęcia zapisują się na obu kartach jednocześnie? Lub na jednej, a zaraz potem na drugiej? Bo do tej pory myślałem że zapis odbywa się na obie karty, więc jak jedna padnie, to zdjęcia pozostaną zapisane na drugiej.
To ostatnie dotyczyło chyba kradzieży aparatu z dwoma kartami.
2x128 będzie dobrym rozwiązaniem. Trochę to będzie kosztowało, ale spokój do końca pracy z tym aparatem. Albo do padu kart.
Wychodzę z innego założenia. Jeśli wydaję 7 tysięcy na body i kilkadziesiąt na obiektywy to po to żeby mieć możliwie najlepszą jakość. Nie widzę sensu oszczędzać 100 zł na mniejszą kartę nawet jeśli różnica między 12bit vs 14bit jest minimalna.
Kompletnie nie kumam dlaczego zacytowałeś akurat moją wypowiedź i do tego uciętą, bo akurat nie ma ona nic wspólnego z tym co napisałeś.
A z innej beczki... co z tym nowym firmware do D750, który miał być niby jakiś hiper, mega rewolucyjny? Ściema?
Będąc w body włożone raz i nie ruszane, są mniej narażone na jakiekolwiek czynniki zewnętrzne. A zdjęcia zgrywane przez usb na dysk.
128 GB kabelkiem przez USB2 !? Ile czasu to trwa?
"20 lat, ale będę apelował!" :lol:
Też jestem ciekaw, pewnie 2x dłużej niż z D700, ale gdzie mi się śpieszy w Niedzielę :P Załaduję naładowany akumulator, ustawię zgrywanie i zajmę się czymś innym :)
-----------Dodane--------------
Kurcze, jak tak teraz o tym wspomniałeś, to muszę przemyśleć i wypróbować jakiś dobry czytnik kart SD z USB 3.0, bo rzeczywiście kopiowanie może być upierdliwie długie... :?
muszę przemyśleć i wypróbować jakiś dobry czytnik kart SD z USB 3.0, bo rzeczywiście kopiowanie może być upierdliwie długie... :?
SanDisk ImageMate All-in-One.
Już bym wolał Kingstona FCR-HS3 USB 3.0 za połowę ceny ;)
Szanowne Koleżeństwo. Czy też macie pokrętło od dioptri ustawione dużo bardziej w jedną stronę? Kiedy jest obraz ostry stosunek pokrętła jest 1/3 do 2/3?
Szanowne Koleżeństwo. Czy też macie pokrętło od dioptri ustawione dużo bardziej w jedną stronę? Kiedy jest obraz ostry stosunek pokrętła jest 1/3 do 2/3?
Wiesz do czego służy to pokrętło?
Tomasz Dudrak
23-04-2015, 19:05
Ja też tak mam. Napisałem nawet posta na forum, bo wydawało mi się dziwne.
Wiesz do czego służy to pokrętło?
A wiesz co to są dioptrie?
Skoro pisze, że mam obraz ostry a pokrętło nie jest na środku to nie jest to chyba normalne?
We wszystkich Nikonach do tej pory ZAWSZE było na środku. Mało tego skoro mam lekką wadę wzroku i we wszystkich aparatach do tej pory bez okularów mogłem ustawić ostry obraz, a w tym nie to chyba nie jest normalne?
Ponawiam pytanie rozwinięte aby wszyscy zrozumieli :
Czy aby mieć ostry obraz w wizjerze nie mając wady wzroku macie pokrętło ustawione tak, że strzałka na nim jest widoczna w całości czyli jest na środku?
Tak jak na zdjęciu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/db0d419145e87421bed3a7ffd976f52c-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/04/23/db0d419145e87421bed3a7ffd976f52c.jpg)
nikoniarz
23-04-2015, 19:22
Nie mam wady wzroku (regularne badania z racji wykonywanego zawodu). Oczywiście nie noszę okularów. Pokrętło korekcji dioptrii mam ustawione prawie na maxa na minus (D300) oraz prawie na maxa na minus (D3).
nikoniarz
23-04-2015, 19:33
zmien lekarza :mrgreen:
Najlepiej na forumowego :D
Skoro pisze, że mam obraz ostry a pokrętło nie jest na środku to nie jest to chyba normalne?
No nie jest. I bardzo przeszkadza w fotografowaniu.
W tej sytuacji polecam LV.
Nie mam wady wzroku (regularne badania z racji wykonywanego zawodu). Oczywiście nie noszę okularów. Pokrętło korekcji dioptrii mam ustawione prawie na maxa na minus (D300) oraz prawie na maxa na minus (D3).
Niepotrzebnie akomodujesz. Masz sprawną akomodację to sobie możesz mieć ustawione pokrętło na minus... tylko po co?
Już bym wolał Kingstona FCR-HS3 USB 3.0 za połowę ceny ;)
80 vs 117 - faktycznie polowa ceny ;)
hostman22
23-04-2015, 22:27
Czy aby mieć ostry obraz w wizjerze nie mając wady wzroku macie pokrętło ustawione tak, że strzałka na nim jest widoczna w całości czyli jest na środku?
mam wadę wzroku, pokrętło mam ustawione inaczej. Istotne, że cyferki w wizjerze mam super ostre :).
80 vs 117 - faktycznie polowa ceny ;)
Jakby się postarać, to za 80zł kupi się i nowszy HS-4 - ale oczywiście można się spierać ;)
@Zetec
O co Ci chodzi z tym pokrętłem? Ono służy do tego, żeby ustawić ostrość matówki (i różnych wskaźników widocznych w wizjerze) odpowiednio do oka użytkownika aparatu, co pozwala na skorygowanie występującej wady wzroku. Nie służy ono do dobierania szkieł korekcyjnych na podstawie kąta wskaźnika położenia pokrętła.
Proponowane dywagacje nie są akademickie.
Chodzi mi o to, że nie mogę robić zdjęć bez okularów. Do tej pory na d70s, d90, D300s, d600 mogłem pokrętłem dopasować do wady wzroku, ale w tym aparacie skoro aby było ostro musze mieć pokrętło skręcone to nie mam już jak tego zrobić bez okularów.
Wg instrukcji korekta jest możliwa w zakresie -3 do +1 dioptrii. Dlaczego "0" miałoby być po środku?
Ja mam okulary -2.5 wiec powinno dać się regulować a nie mogę. Właśnie u mnie jest mocno przekrecone nie w tą stronę co trzeba.
Biadolicie o tym pokrętle nie wiadomo ile. Jak coś jest nie tak to kontakt z serwisem i tyle
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
A bo widzisz. Zadałem proste pytanie i zamiast odpowiedzi (nie licząc jednej) dostałem wywody...
coldphate
27-04-2015, 13:54
A ja mam pytanie. Co macie do pary do D750? Sprzedałem mój stary backup, i zastanawiam się czy wziąć d300s czy d700. Myślałem też o d800e, w kontekście tego, że robię dużo architektury. Na ogół kiedy sprzęt jest nowy nie tachałem backupu, ale d750 przez swoją lekkość jakoś motywuje mnie wewnętrznie do ubezpieczenia się.
Maciek N
27-04-2015, 15:06
robię dużo architektury.
Polecam używkę D800 lub nowy D810.
Najlepiej iść do sklepu i jeśli będzie możliwość zrobić kilka zdjęć dla porównania. Jestem pewny że architektura sprawdzi się najlepiej z D8xx
BialyBST
27-04-2015, 19:38
Glupie pytaniee czy do waszych d750 była dodana zaślepka na sanki?
Nie.
Pewnie, że ...nie.
W serwisie Nikona z ciekawości o to spytałem: nie dodają zaślepki bo nie potrzeba :). Taka dostalem odpowiedz.
Znaczy się, że jakieś lepsze styki są ;)
nadane depeszą
staszeksm
28-04-2015, 16:50
Witam
Szybkie pytanie ,jak pozbyć się dźwięku pracującego autofokusa przy filmowaniu ?
Trochę to mnie denerwuje
Pewnie trzeba kupić mikrofon zewnętrzny
Witam
Szybkie pytanie ,jak pozbyć się dźwięku pracującego autofokusa przy filmowaniu ?
Trochę to mnie denerwuje
Nie używać AF :p
Mikrofon zewnętrzny ma?
staszeksm
28-04-2015, 17:09
Nie używać AF :p
Mikrofon zewnętrzny ma?
Nie mam,pewnie będę musiał kupić,650zł to kosztuje byle bym nie
słyszał jazgotu AF ?
Będzie słychać. Filmowanie to niestety manual.
Witam
Trochę to mnie denerwuje
Zatkać uszy. Film niemy kręcony DSLRem to nisza. Wejdź w to!
Będzie słychać. Filmowanie to niestety manual.
Przy wbudowanym mikrofonie przy niektórych szklach też słychać jak się manualnie kręci pierścieniem ostrości.
Maciek N
29-04-2015, 09:20
Witam
Trochę to mnie denerwuje
Zewnętrzny dobry mikrofon trochę ograniczy dźwięki pracy aparatu ale nie zlikwiduje.
Za te same pieniądze kupisz zoom H4 i problem rozwiązany.
Przy okazji zniknie szum a jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza.
staszeksm
29-04-2015, 21:20
Zewnętrzny dobry mikrofon trochę ograniczy dźwięki pracy aparatu ale nie zlikwiduje.
Za te same pieniądze kupisz zoom H4 i problem rozwiązany.
Przy okazji zniknie szum a jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza.
Może masz rację, pomyśle o tym rozwiązaniu , dzięki
Krzych179
01-05-2015, 20:50
Czy komuś udało się ustawić pułapkę ostrości, czy w ogóle da się to zrobić w D750.
Da się.
Przypisz AF do guzika AE-L i ustaw priorytet ostrości w AF-S.
staszeksm
02-05-2015, 09:19
Czy komuś udało się ustawić pułapkę ostrości, czy w ogóle da się to zrobić w D750.
Przepraszam ale co to jest"pułapka ostrości" ?
Przepraszam ale co to jest"pułapka ostrości" ?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211451
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70225&page=2
Co o tym myślicie. Dobra oferta?
http://allegro.pl/nikon-d750-nikkor-24-85-f3-5-4-5-vr-lowepro-i5319529174.html
Co o tym myślicie. Dobra oferta?
http://allegro.pl/nikon-d750-nikkor-24-85-f3-5-4-5-vr-lowepro-i5319529174.html
Przede wszystkim zapytaj czy to aparat z nowych partii, pozbawiony wady. Żebyś nie musiał potem do serwisu słać...
Tak z nowej. Podał mi numer i sprawdziłem na stronie.
greatadrian
03-05-2015, 14:50
Jest z polskiej dystrybucji czy może z szrego rynku?
greatadrian
03-05-2015, 17:01
Moim zdaniem dobra okazja, jednak cena tak czy owak pójdzie w górę. Pytanie ile jesteś skłonny dać.
Zajrzyj jeszcze tu: http://allegro.pl/nikon-d750-i5227392793.html i pomyśl. :)
Sprawiłem sobie D750 i zatęskniłem za ostrością z D700. Przy niskich czułościach jest dobrze ale w okolicach 2000 ISO i więcej detal ginie. Wszystko w połączeniu z 24-70/2,8. Czy rozdzielczość matrycy aż tak może odkrywać ewentualne słabości obiektywu? Chyba nie bo na niższych czułościach jest poprawnie.. Odszumianie na wysokich czułościach wyłączyłem. Czy może jest jeszcze jakaś funkcja, która włączona/wyłączona może poprawić sytuację?
A jak to wygląda po przeskalowaniu do 12 Mpix?
Matryca wymaga więcej od obiektywu, ale nie powinno to być zależne od ISO.
coldphate
04-05-2015, 09:52
Myślę, że niestety ilość pikseli działa na niekorzyść ostrości. W 24MP matrycy nawet drobne ruchy ręką powodują mikro-rozmycia, czego nie było w D700. Mam teraz wrażenie, że aby robić ostro z ręki, to muszę ustawiać najdłuższy czas 1/250...
Sprawiłem sobie D750 i zatęskniłem za ostrością z D700. Przy niskich czułościach jest dobrze ale w okolicach 2000 ISO i więcej detal ginie. Wszystko w połączeniu z 24-70/2,8. Czy rozdzielczość matrycy aż tak może odkrywać ewentualne słabości obiektywu? Chyba nie bo na niższych czułościach jest poprawnie..
Tak. Duza ilosc Mpx obnaza jakosc obiektywow. Ale i tak detalu jest wiecej.
Jesli masz na mysli nikkora 24 70 to zwroc uwage na ogniskowe. Na 24 mm jest ostro a na 70 tak sobie. Moze przypadkiem to na co zwrociles uwage bylo robione tak, ze niskie czulosci z 24 mm porownywales z wysokimi czulosciami z 70 mm. :)
Czy jest ktoś kto używa D750 z radiówkami Pixel King Pro? Bo mam problem... nie ma komunikacji nadajnika z aparatem (brak ikonki aparatu na nadajniku). Próbowałem na firmware 1.01, 1.04, 1.05 radiówek... bez skutku.
Nadajniki są OK, bo z D700 nie ma problemu.
cz4rnuch
04-05-2015, 13:02
A sprawdzałeś kompatybilność na stronie producenta?
A sprawdzałeś kompatybilność na stronie producenta?
No właśnie z tego co widzę nie ma wymienionego D750 :(
Co prawda tu oświadczenie Phottixa, ale zdaje się, że to może być powód, przez który mam problem z Pixel King Pro.
http://nikonrumors.com/2015/05/04/phottix-the-nikon-d750-hot-shoe-has-different-dimensions-than-previous-camera-models.aspx/
Ehhh...
Czyli trzeba zrobić dystans, żeby wyzwalacz nie wchodził tak głęboko.
Tak, i właśnie to sprawdziłem, wysunięcie wyzwalacza pomaga. Gdy dokręci się pokrętłem blokującym całość siedzi dość sztywno. Jest jednak jedno ALE, ja będę używał zestawu, gdzie na wyzwalaczu będę miał osadzoną jeszcze lampę SB. Wtedy całość tej konstrukcji może być (i jest) mniej stabilna.
Całe szczęście, że z D750 działają poprawnie starsze lampy których używam tj. SB-600 i SB-800. Dla pewności właśnie przed chwilą to jeszcze raz sprawdziłem.
Wracając do wyzwalaczy... Wszystko wskazuje na to, że Nikon stara się jak może by uprzykrzyć "życie" innym firmom, produkującym akcesoria do puszek N :???:
Różnica jest mniejsza niż 1mm, nie ma to żadnego wpływu na stabilność. Tylko wklej kawałek kartonu, żeby nie celować na ślepo.
Różnica jest mniejsza niż 1mm, nie ma to żadnego wpływu na stabilność. Tylko wklej kawałek kartonu, żeby nie celować na ślepo.
Większa niż 1mm.
Ale sanki mają ok 20mm. Jak wkleisz dystans, to zawsze trafisz.
Ale sanki mają ok 20mm. Jak wkleisz dystans, to zawsze trafisz.
Na razie nie będę wklejał, wypracowałem sobie metodę i trafiam :) Patrzę na taki elemencik na wyzwalaczu względem sanek w body.
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 10:55
@prz3mo
Mam ten sam problem. Zastanawiam się tylko (odnośnie Twojego rozwiązania), czy w sytuacji gdy ciężar przekaźnika wraz z zamontowaną na nim lampą (np. w sytuacjach reportażu z wesela) nie będzie powodował z czasem mikroprzesunięć przekaźnika na sankach aparatu, co spowoduje, że w pewnym momencie przesunie się do pozycji w której nie działa. Być może jakiś ogranicznik (kartonik wydaje mi się zbyt nietrwały; może też wypaść gdy przekaźnik będzie ściągany itp.) zamontowany na sankach albo przekaźniku (kropelki cyny na tylnym brzegu wtyku do sanek(?)) - całkowicie rozwiąże ewentualne problemy. Nie wiem... A może sam zacisk wystarczy. Tak czy inaczej jestem zirytowany tą sytuacją, liczyłem na to, że to kwestia software'owa.
No właśnie też się zastanawiam nad stabilnością z SB w wyzwalaczu. Można by też wsadzić na koniec sanek poprzeczny plastikowy bolec, ta by wyzwalacz się o niego opierał.
Wszystko wskazuje na to, że Nikon stara się jak może by uprzykrzyć "życie" innym firmom, produkującym akcesoria do puszek N :???:
Rozumiem Nikona jeśli chodzi o np. nieoryginalne gripy, akumulatory, ale wyzwalacze??? Przecież Nikon ma w ofercie co najwyżej SU800 i to na podczerwień. Gdyby jeszcze wyzwalacze radiowe w ofercie miał, to można zrozumieć walkę z konkurencją....
No właśnie też się zastanawiam nad stabilnością z SB w wyzwalaczu. Można by też wsadzić na koniec sanek poprzeczny plastikowy bolec, ta by wyzwalacz się o niego opierał.
Cały czas to proponuję.
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 11:28
@top67
Jeśli można mieć pytanie do technicznego eksperta: a co sądzisz o rozwiązaniu z milimetrowymi kapkami cyny na wtyku przekaźnika? Nie sądzisz, że będzie to bardziej trwałe i stabilne rozwiązanie?
Odradzam. Po pierwsze problem nie jest w odległości pionowej, tylko w przesunięciu. A dolutowanie czegoś z boku nie jest takie proste. Lut jest miękki, będzie się ścierał i odpadał.
W czym jest problem, żeby zastosować ogranicznik? W sankach body lub na przekaźniku (jeśli pracuje tylko z D750).
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 11:58
Dzięki za sugestię odnośnie cyny. :-) Ważne jest by konstrukcja była trwała i bym mógł ściągnąć przekaźnik nie martwiąc się o to czy ogranicznik pozostał na swoim miejscu. Mam 2 przekaźniki, więc jeden mógłbym zaadoptować tylko do d750. Jak znajdę chwilę, to sobie pokombinuję. :-)
to już wiadomo dlaczego nie dali zaślepki sanek pewnie po to aby tego plastiku nie wykorzystać :)
to już wiadomo dlaczego nie dali zaślepki sanek pewnie po to aby tego plastiku nie wykorzystać :)
Ha! I to jest chyba dobry pomysł. Upierd... kawałeczek zaślepki i wcisnąć na koniec sanek. Pytanie tylko, czy to z kolei nie przeszkodzi w poprawnym mocowaniu lamp...
Rozumiem Nikona jeśli chodzi o np. nieoryginalne gripy, akumulatory, ale wyzwalacze??? Przecież Nikon ma w ofercie co najwyżej SU800 i to na podczerwień. Gdyby jeszcze wyzwalacze radiowe w ofercie miał, to można zrozumieć walkę z konkurencją....
Bo to jest Nikon. Tu nie może być normalnie.
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 12:05
@prz3mo
Daj proszę znać jak Ci poszło. :-)
do tej pory byłem nieświadomy problemu założyłem pixele do lamp studyjnych i nawet działało a w sobotę wybierałem się na plener a tu taka niespodzianka, prz3mo daj znac i jakieś fotostory zrób :D
Czy ta karta (x2) będzie współpracować z D750 ?
http://allegro.pl/sandisk-128gb-sd-sdxc-extreme-pro-c10-uhs-3-95mb-s-i5268683343.html
Jest tam napisane że jest to U3 i nie jestem pewny więc wolę zapytać... ktoś się orientuje?
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 19:38
Panowie, w odniesieniu do kwestii działania Pixel King Pro chyba znalazłem nieinwazyjne rozwiązanie, które działa u mnie na dwóch nadajnikach i nie wymaga delikatnego wysuwania nadajnika po wciśnięciu go do końca. Kręcąc kółkiem zaciskowym na nadajniku zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powodujemy, że na powierzchni wtyku wysuwa się mała kolumienka/blokada. Należy tak przekręcić kółko aby kolumienka była wysunięta, a jednocześnie zacisk pozwalał na włożenie nadajnika na stopkę aparatu. Wówczas wsuwając stopkę do oporu, kolumienka wskakuje w dziurkę w stopce, zapewniając tym samym działanie nadajnika oraz jego stabilność (zwłaszcza po dokręceniu zacisku).
greatadrian
05-05-2015, 19:51
Czy ta karta (x2) będzie współpracować z D750 ?
http://allegro.pl/sandisk-128gb-sd-sdxc-extreme-pro-c10-uhs-3-95mb-s-i5268683343.html
Jest tam napisane że jest to U3 i nie jestem pewny więc wolę zapytać... ktoś się orientuje?
U mnie działała bez problemu po czym i tak zdecydowałem się ją wymienić na 2x64GB.
Panowie, w odniesieniu do kwestii działania Pixel King Pro chyba znalazłem nieinwazyjne rozwiązanie, które działa u mnie na dwóch nadajnikach i nie wymaga delikatnego wysuwania nadajnika po wciśnięciu go do końca. Kręcąc kółkiem zaciskowym na nadajniku zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powodujemy, że na powierzchni wtyku wysuwa się mała kolumienka/blokada. Należy tak przekręcić kółko aby kolumienka była wysunięta, a jednocześnie zacisk pozwalał na włożenie nadajnika na stopkę aparatu. Wówczas wsuwając stopkę do oporu, kolumienka wskakuje w dziurkę w stopce, zapewniając tym samym działanie nadajnika oraz jego stabilność (zwłaszcza po dokręceniu zacisku).
Przyznam, że.. nie rozumiem :lol:
U mnie działała bez problemu po czym i tak zdecydowałem się ją wymienić na 2x64GB.
Ok :) Dzięki za info. Zakupię dwie sztuki - 1 na cały reportaż i druga na automatyczny backup.
Kaczy_Grzmot
05-05-2015, 21:42
Może to dlatego, że nie znam nomenklatury. Spróbuję w punktach i ze zdjęciami:
1. Nadajnik nad wtykiem (który wchodzi w sanki aparatu) ma kółko.
2. Kręcąc tym kółkiem zgodnie z ruchem wskazówek zegara powodujemy dociskanie do stopki apartu. Wraz ze skręcaniem kółka, tam gdzie są styki na wtyku nadajnika wychodzi taka malutka kolumienka (ona jest też na wtyku lampy błyskowej; ta kolumienka wchodzi w dziurkę, która z kolei jest na sankach aparatu).
Zdjęcie wysuniętej kolumienki (kółko skręcone na maks zgodnie ze wskazówkami zegara):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/benit-2.jpg
źródło (http://i59.tinypic.com/benit.jpg)
Zdjęcie wsuniętej kolumienki (kółko skręcone na maks odwrotnie do kierunku wskazówek zegara):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/28cmuzs-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/28cmuzs.jpg)
Zanim nałożymy nadajnik na sanki aparatu, należy spowodować wysunięcie kolumienki poprzez kręcenie kółkiem. Nie można jednak zbyt mocno skręcić kółka, bo inaczej nie da się wsunąć nadajnika na sanki.
Prosta rzecz, ale jak się to szczegółowo opisuje, to brzmi dziwnie. :-)
KaczyGrzmot, jutro sprawdzę ten Twój sposób :)
Pawel Pawlak
09-05-2015, 16:48
generalnie mam niewielkie doświadczenie z d750 bo tylko jakieś 2500zdjęć, ale w tych samych warunkach jest on zdecydowanie bardziej wrażliwy na występowanie moiry niż d800. Obraz potrafi być bardzo ostry ale niestety obarczony moirą. Kolorowy wzór można wprawdzie wyeliminować, ale artefakty luminancji pozostają.
wacha321
09-05-2015, 19:47
generalnie mam niewielkie doświadczenie z d750 bo tylko jakieś 2500zdjęć, ale w tych samych warunkach jest on zdecydowanie bardziej wrażliwy na występowanie moiry niż d800. Obraz potrafi być bardzo ostry ale niestety obarczony moirą. Kolorowy wzór można wprawdzie wyeliminować, ale artefakty luminancji pozostają.
Ciekawi mnie Twoja opinia o af w porównaniu do d800 i zachowanie na wyższych czulosciach bez downsamplingu plików z d800 do 24 mpix.
... zdecydowanie bardziej wrażliwy na występowanie moiry niż d800.Dlatego wybrałem D800 a nie D800E, a i do D810 mi nie tęskno.
Te pare Mpx mniej jakie przez to się traci na D800 wcale mnie nie martwi. 28 Mpx to az nadto.
Pawel Pawlak
09-05-2015, 20:29
Nie miałem możliwości przetestowania d750 w warunkach które uznałbym za trudne. Ale w czasie sesji która robiłem af d750, w trybie grupowym sprawował się fantastycznie ; z całą pewnością lepiej niż w moim d800 jakikolwiek dostępnym trybie AF. W konfiguracji 400vr + tc14 był bardzo szybki i powtarzalny (cały czas af-c)
Na wysokim ISO zrobiłem kilka kadrów i nie widzę w praktyce różnicy między D800. Wydaje mi ze w podobnych warunkach z d800 uzyskały nawet lepsza jakość. Ale Testów nie robiłem. Z TC17 też zauważalnie lepiej niż z d800. Na 70% aku zrobił ok. 2500 zdjęć raw+jpg
wacha321
09-05-2015, 21:26
Dobrze słyszeć kolejny pochlebny komentarz na temat d750. Już miałem kupować d3s do pary z d800 ale nie znalazłem jeszcze opinii negatywnej o af d750. Trochę szybszą seria z lepszym af-c też będzie na plus. Moire przy przyrodniczych zdjęciach otrzymałeś? Przy 600 vr d750 uzyskuje (jeżeli nie wyższą niż d610) według DXO taką samą ostrość czy też możliwość rozdzielczą jak d800. Może przy 400 2.8 tej różnicy nie będzie bo to szkło wyciska z każdej matrycy prawie maksimum ale dobrze wnioskuję, że powinien trochę lepszą ostrość uzyskać przy znacznie mniejszych plikach? Kupię tak czy siak bo potrzebuje do innych szkieł i zadań ale prawdopodobnie w przyrodniczej zastąpi d800.
Pawel Pawlak
09-05-2015, 22:10
Tak, moire mam na pierzu. I to przy 400vr z tc14. Na bardzy wieku kadrach z tej samej serii. Na D800 nigdy tak nie miałem. Generalnie obrazek z d800 bardziej mi się podoba, ale ten z D750 jest naprawdę bardzo dobry :-). Ta trochę szybsza seria w praktyce wydaje się znacznie szybsza- aparat jakby szybciej reagował ,dźwięk migawki zupełnie inny, cichszy i mniej poważny.
Dźwięk migawki w D750 jest tragiczny.
Niby jest cichy ale przez to jest do d ... Wolę juz głośne migawki :)
Jak kolega robił obok mnie zdjęcia to parę razy brałem mu aparat by sprawdzać czy jest sprawny :) :) :) albo czy nie ma włączonego trybu cichej migawki. Ale nie.
Migawka cichsza, za to "bip" glosniejszy ������
No BIP mnie drazni, najcichsza opcja jest juz za głośna jak dla mnie.
Pawel Pawlak
09-05-2015, 23:48
No dla mnie dźwięk migawki jest beznadziejny, a bip w afc nie przeszkadza ;-)
ShutterStill
10-05-2015, 00:07
No dla mnie dźwięk migawki jest beznadziejny, a bip w afc nie przeszkadza ;-)
Używasz Pawle guzika z tyłu przy AF-C?
Naturalnie kciuk tam pada czy trzeba sięgać?
Pawel Pawlak
10-05-2015, 08:59
za krótko żeby powiedzieć o wygodzie - prawie wszystko mi przeszkadzało bo obsługiwało się inaczej niż w d700, d800 ;) Miałem d750 pożyczoną na 2 dni i nie zdążyłem się przyzwyczaić.
Przykład wspomnianej moiry:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/moiraL-1.jpg
źródło (http://pawelpawlak.smugmug.com/Rozne/Moirad750/Moirad750/i-3txrRPQ/A)
To już po usunięciu kolorowych wzroków
A mi się dźwięk migawki podoba. Może dlatego, że w D700 mam strzał niczym z karabinu i czasem w kościele przeszkadza ;)
Kaczy_Grzmot
10-05-2015, 11:48
Używałem wcześniej D700 i D800. Zawsze ostrzyłem używając przycisku AF-ON. Dłonie mam średniej wielkości. Na D750 bezproblemowo używam przycisku "AE-L", do którego przypisałem "AF-ON"; kciuk pasuje mi tam idealnie, choć jest ok. 5mm dalej od krawędzi niż w D700.
Używałem wcześniej D700 i D800. Zawsze ostrzyłem używając przycisku AF-ON. Dłonie mam średniej wielkości. Na D750 bezproblemowo używam przycisku "AE-L", do którego przypisałem "AF-ON"; kciuk pasuje mi tam idealnie, choć jest ok. 5mm dalej od krawędzi niż w D700.
jak przypisałeś AF do AE-L, to z automatu wyłączył Ci się ze spustu ? (nie sądze, że mój D750 jest pod tym względem wyjątkiem). Osobiście mnie to irytuje, w D700 było AF i na AF-ON i na spuście, komu to przeszkadzało ?
Kaczy_Grzmot
10-05-2015, 12:30
Tak, automatycznie się wyłączył. D750 jest plausowany niżej pod względem "profesjonalności", a co za tym idzie, konfigurowalności niż D700...
Mi brakuje włączenia wyświetlacza podświetleniem górnego lcd-ka. W D300s to było. Wkurza też mniejszy lcd-ek w którym nie zmieściło się info o trybie lampy.
jak przypisałeś AF do AE-L, to z automatu wyłączył Ci się ze spustu ? (nie sądze, że mój D750 jest pod tym względem wyjątkiem). Osobiście mnie to irytuje, w D700 było AF i na AF-ON i na spuście, komu to przeszkadzało ?
To kup D7200. Tam już to zaimplementowali (a4)
ShutterStill
10-05-2015, 13:46
Dzięki
To kup D7200. Tam już to zaimplementowali (a4)
dzięki za rade, ale nie skorzystam :)
więc może jest szansa, że przy jakiejś aktualizacji oprogramowania taką opcję dodadzą ?
no chyba, że dopiero przy aktualizacji w postaci D760 :(
Kaczy_Grzmot
10-05-2015, 15:42
@ShutterStill
Przy ergonomii D750 trzeba jeszcze wziąć pod uwagę głębszy grip, którego nie miały ani D700 ani D800; jak dla mnie, jest to nowa jakość trzymania aparatu. Ale oczywiście najlepiej będzie jak po prostu weźmiesz w swoje ręce D750. :-)
ShutterStill
10-05-2015, 19:34
Chyba trzeba zamówić :-)
Jak ceny w Polsce w autoryzowanym sklepie z gwarancją?
Na Amazon jest za €1850 a w sklepach u mnie w IRL €2100
ja blokadę AF przypisałem do przycisku FN (a dodatkowo: FN plus pokrętła mam cropa na 1,2 i 1,5) a blokadę ekspozycji do przycisku AE-L. Idealne moim zdaniem rozwiązanie.
Co innego blokada, co innego AF-ON. To drugie na przycisku Fn nie jest zbyt wygodne, bo bardzo niepewnie trzyma się grip.